Had je het recept gehalveerd? Er staat dat de opgegeven hoeveelheid voor 2 broden is.quote:Op zondag 12 april 2020 15:29 schreef MevrouwPuff het volgende:
Wat een mooie broodjes!
Vandaag heb ik voor het eerst mn deeg gecheckt op vliesjes kunnen trekken.
Dat hield bij volkorenbrood in dat het een stuk langer gekneed moest worden, maar ook een stuk beter gerezen was. In de oven was hij uiteindelijk zo hoog geworden dat ie tegen de grill aankwam, dat is me nog nooit overkomen!
Tot nu toe was mn brood nooit zo goed gerezen en was het ook erg kruimelig.
Ik heb nu één brood gemaakt met dit recept https://www.baksels.net/volkoren-tarwebusbrood/
Mn broodblik is voor 900 g, dus hij was misschien ook wel te hoog omdat er gewoon teveel deeg was.
Ja gehalveerd. Anders was het wel een massief brood geweest als het in één vorm zou passenquote:Op zondag 12 april 2020 15:55 schreef Yinny het volgende:
[..]
Had je het recept gehalveerd? Er staat dat de opgegeven hoeveelheid voor 2 broden is.
Dat dacht ik al😂quote:Op zondag 12 april 2020 17:04 schreef MevrouwPuff het volgende:
[..]
Ja gehalveerd. Anders was het wel een massief brood geweest als het in één vorm zou passen
Misschien scheelt het ook dat ik nu meel van de molen heb ipv van de Albert Heijn.
Heb je ze gevouwen of gebruik gemaakt van een stempel voor de inkeping aan de bovenkant?quote:Op maandag 13 april 2020 10:49 schreef Yinny het volgende:
Kaiserbroodjes uit het boek The Bread Baker's apprentice van Peter Reinhardt
[ afbeelding ]
Wat een werk voor broodjes die 30 cent kosten bij de supermarkt😂
[ afbeelding ]
Lekker, maar ik weet niet of ik ze lekkerder vind dan de no knead broodjes.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Stempel, heel diep in gedrukt, maar toch bijna helemaal verdwenen 😂quote:Op maandag 13 april 2020 10:58 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
Heb je ze gevouwen of gebruik gemaakt van een stempel voor de inkeping aan de bovenkant?
Leuk idee!quote:Op maandag 13 april 2020 11:17 schreef Bleie het volgende:
Er was vorige week gelukkig eindelijk weer bloem te krijgen hier in de buurt!
Gisteren maakte ik daar twee breekbroden van voor de paaslunch.
[ afbeelding ]
Stempel zo te zien, vouwen geeft veel meer reliëfverschilquote:Op maandag 13 april 2020 10:58 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
Heb je ze gevouwen of gebruik gemaakt van een stempel voor de inkeping aan de bovenkant?
Er zit gist in, het deeg is gekneed, dus het is brood :-) vind ikquote:Op dinsdag 14 april 2020 13:17 schreef Yinny het volgende:
Weet niet of ik dit nou in het brood of baktopic moet zetten, maar aangezien dit recept uit the Bread Baker's apprentice van Peter Reinhardt komt...
[ afbeelding ]
Ik heb ze kleiner gemaakt dan opgegeven en veel minder glazuur gebruikt.
Ik zelf niet, maar Levine zegt dit:quote:Op donderdag 16 april 2020 10:35 schreef FranticDJ het volgende:
Hebben jullie ervaring met brood voorbakken, invriezen en dan later afbakken?
maar 'mis' nog iets.. Heb het gevoel dat het beter kan.
ja dat las ik op google ook.. maar vond ik ook weinig succesvolquote:Op donderdag 16 april 2020 20:33 schreef Yinny het volgende:
[..]
Ik zelf niet, maar Levine zegt dit:
Je kunt het brood voorbakken op 150 - 160 graden, gedurende de normale tijd die ervoor staat. Het brood moet gaar worden, maar niet bruin.
Vervolgens invriezen en voor gebruik laten ontdooien.
Daarna bruin bakken op de normale temperatuur, ergens tussen de 200 en 225 graden (afhankelijk van recept).
ziet er goed uitquote:Op donderdag 16 april 2020 19:17 schreef Goitske het volgende:
Van de week voor het eerst een waldkorn brood gemaakt uit een pakje. Aangezien gist steeds uitverkocht was dacht ik oke die zet ik neer voor het geval dat.
Gisteren dus brood op en met kinderen naar de winkel is geen optie... Dus ik dacht probeer het eens.
Het bakken vond ik apart qua kneed en rijzen maar uiteindelijk echt een lekker brood! Voel niet tegen
[ afbeelding ]
Jammer! Helemaal afgebakken brood in de vriezer en dan later ontdooien en oppiepen in de oven?quote:Op donderdag 16 april 2020 20:33 schreef FranticDJ het volgende:
[..]
ja dat las ik op google ook.. maar vond ik ook weinig succesvol
Het basis broodrecept is 500gr meel, 10gr zout, 300ml water en 1 zakje droge gist of 25gr verse gist.quote:Op zaterdag 18 april 2020 11:17 schreef Tuindier het volgende:
Iemand een succesrecept voor rogge- of volkorenbrood zonder desem?
Ik ben ook nog op zoek naar fijne recepten voor volkoren en rogge Er ligt nu een volkorenbrood naar recept van Rutger te rijzen. Ik ben benieuwd.quote:Op zaterdag 18 april 2020 11:17 schreef Tuindier het volgende:
Ik ben vorige week begonnen met een zuurdesem starter op basis van roggemeel. Alles ging goed, tot ik hem gisteren uit de koelkast haalde om voor te bereiden voor het brood van vandaag: pluizige witte schimmel bovenop . Ik ga dus op nieuw beginnen vandaag.
Wel net volkoren en roggemeel gehaald bij de molen hier in het dorp, en gist. Iemand een succesrecept voor rogge- of volkorenbrood zonder desem?
Mja na 1e rijs haal ik er niet zoveel rijs meer uit dan met voorbakken.quote:Op donderdag 16 april 2020 22:13 schreef qltel het volgende:
Wat ik zou doen is invriezen na de eerste rijs.nachtje laten ontdooien in de koelkast en dan de 2e rijs.
Of het helemaal bakken, (indien nodig snijden) en invriezen.
Wat een hoop zout. Ik doe iets van 3 gram op die hoeveelheid.quote:Op zaterdag 18 april 2020 11:54 schreef Qunix het volgende:
[..]
Het basis broodrecept is 500gr meel, 10gr zout, 300ml water en 1 zakje droge gist of 25gr verse gist.
Dat is wel heel weinig.quote:Op zaterdag 18 april 2020 13:08 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Wat een hoop zout. Ik doe iets van 3 gram op die hoeveelheid.
Ehm, met voorbakken doe je toch ook een 2e rijs?quote:Op zaterdag 18 april 2020 12:51 schreef FranticDJ het volgende:
[..]
Mja na 1e rijs haal ik er niet zoveel rijs meer uit dan met voorbakken.
Als ik hem na de 1e rijs invries dan krijg ik na ontdooien niet zoveel rijs meer dan wanneer ik een brood na 1e rijs en 2e rijs afbak.quote:Op zaterdag 18 april 2020 13:53 schreef qltel het volgende:
[..]
Ehm, met voorbakken doe je toch ook een 2e rijs?
En na de 1e rijs is het het idee dat je de lucht eruit slaat. Ik hoop wel dat je dan toch nog een stevige rijs hebt, anders wordt het wel een erg stevig brood. Of ik begrijp je verkeerd.
Bij het ontdooien moet je 'm wel lang laten rijzen. Misschien is dat het probleem?quote:Op zaterdag 18 april 2020 13:54 schreef FranticDJ het volgende:
[..]
Als ik hem na de 1e rijs invries dan krijg ik na ontdooien niet zoveel rijs meer dan wanneer ik een brood na 1e rijs en 2e rijs afbak.
Maargoed. Heb (nog) geen rijskast. Misschien dat daarin meer te halen valt.
Ook is het type zout bepalend. Keukenzout is idd 8 gram goed.quote:Op zaterdag 18 april 2020 13:19 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
[..]
Dat is wel heel weinig.
Zoutgehalte van 1.6 tot 1.8 procent van hoeveelheid meel is gebruikelijk.
Dat is 8 a 9 gr voor 500 gram meel
Je hebt niemand waar je een deel desem van kan krijgen? Als je in de buurt van Soesterberg woont mag je wel een deel van mijn starter.quote:Op zaterdag 18 april 2020 11:17 schreef Tuindier het volgende:
Ik ben vorige week begonnen met een zuurdesem starter op basis van roggemeel. Alles ging goed, tot ik hem gisteren uit de koelkast haalde om voor te bereiden voor het brood van vandaag: pluizige witte schimmel bovenop . Ik ga dus op nieuw beginnen vandaag.
Wel net volkoren en roggemeel gehaald bij de molen hier in het dorp, en gist. Iemand een succesrecept voor rogge- of volkorenbrood zonder desem?
Lief aanbod! Ik woon in de buurt van Eindhoven, dus dat gaat helaas niet lukken.quote:Op zondag 19 april 2020 10:07 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
Je hebt niemand waar je een deel desem van kan krijgen? Als je in de buurt van Soesterberg woont mag je wel een deel van mijn starter.
Ik ben benieuwd naar het eindresultaat van je volkorenbrood!quote:Op zondag 19 april 2020 10:44 schreef Tuindier het volgende:
[..]
Lief aanbod! Ik woon in de buurt van Eindhoven, dus dat gaat helaas niet lukken.
Inmiddels heb ik wel een volkorenbrood voor de 2e rijs in mijn rijsmandje zitten, gemaakt met gedroogde gist. Ik ben erg benieuwd hoe het wordt. Ik kon er in ieder geval een mooi vliesje van trekken zoals ik op youtube zag.
Hoe kan ik de rest van het gist het beste bewaren?
Wat is daar de reden voor? Droge gist (de naam zegt het al) kun je jaren bewaren zolang het maar droog blijft. En de koelkast is niet echt een droge omgeving..quote:Op zondag 19 april 2020 11:37 schreef coccinelle het volgende:
[..]
Ik bewaar mijn instant gist in de koelkast in een afgesloten bakje (wel in originele verpakking).
Dat vertelde de vrouw van de bakboerderij nadat ik vroeg hoe ik het beste instant gist kon bewaren. Voorheen gebruikte ik van die zakjes gist. Ik vond het zelf een raar antwoord, maar vond na googlen ook niet echt een duidelijk antwoord.quote:Op zondag 19 april 2020 13:42 schreef qltel het volgende:
[..]
Wat is daar de reden voor? Droge gist (de naam zegt het al) kun je jaren bewaren zolang het maar droog blijft. En de koelkast is niet echt een droge omgeving..
Het lijkt me de allerslechtste plek om het te bewaren. Ik bewaar mijn droge gist in een weckpot. Die heb ik overigens alleen voor noodgevallen.quote:Op zondag 19 april 2020 14:11 schreef coccinelle het volgende:
[..]
Dat vertelde de vrouw van de bakboerderij nadat ik vroeg hoe ik het beste instant gist kon bewaren. Voorheen gebruikte ik van die zakjes gist. Ik vond het zelf een raar antwoord, maar vond na googlen ook niet echt een duidelijk antwoord.
Dus het bakje kan weer uit de koelkast?
Droog dus. Hoe droger hoe beter. En kan gewoon in het keukenkastje (of zoals bij mij in 1 van de kratten met bakbenodigdheden.. Ja, ik heb nogal wat voorraad van van alles. )quote:Op zondag 19 april 2020 10:44 schreef Tuindier het volgende:
[..]
Hoe kan ik de rest van het gist het beste bewaren?
Geen idee, biergist zit in ieder geval in 'monoverpakking' (11,5 gr). Dus dat blijft echt wel droog. Mijn broodgist zit in een afgesloten doos in de koelkast. Ik meen me in ieder geval te herinneren dat behalve droog ook stabiele temperatuur van belang is. Maar voor bier komt gistmanagement heel nauw terwijl voor brood alleen de co2 productie van belang is. Dus waarschijnlijk heb je wat broodgist betreft gewoon gelijk.quote:Op zondag 19 april 2020 16:32 schreef qltel het volgende:
[..]
Vreemd. Alle droge gist die ik ken wordt gewoon ongekoeld bewaard. Ik kan me de reden om het te koelen echt niet voorstellen. Een koelkast is extreem vochtig, dus de kans dat er vocht bij komt is groot. Maar goed, ik zal er wel niets van weten..
Het is vooral best veel werk maar niet zo moeilijk. We hebben dit recept gebruikt: https://rutgerbakt.nl/bro(...)eugje-oranjebloesem/quote:
Turkse supermarktquote:
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |