Net brood. Heb je een recept toevallig?quote:Op donderdag 2 april 2020 19:54 schreef mikieu het volgende:
Gister een bruinbrood gebakken
[ afbeelding ]
Vers gist in plaats van droge gist (Jumbo verkoopt het o.a.)quote:Op vrijdag 3 april 2020 09:23 schreef realbase het volgende:
Hi !
Ik ben de laatste tijd veel bezig met broden bakken in de pan in de oven ( no knead bijv ) wat prima lukt Gister bij de molen erg donkere meergranen meel gekocht - en zoals verwacht rijst het deeg slecht met de 5 a 6 gram droge gist., iemand tips ? Meel gist ? warmere plek laten rijzen ? of de gist even met warm water en wat suiker mengen ? Het brood is nu meer een stuk roggebrood geworden Thanks voor de tips !!
Sorry, vergat ik te zeggen - broodverbeteraar zat er ook al in !quote:Op vrijdag 3 april 2020 11:05 schreef qltel het volgende:
[..]
Vers gist in plaats van droge gist (Jumbo verkoopt het o.a.)
Klein beetje vitamine C toevoegen
Gerstemoutmeel toevoegen (niet de donkere variant die gebruikt wordt om donker meel te maken, maar de lichte (niet gebrandde)), deze bijvoorbeeld.
Eventueel wat dextrose toepassen, alhoewel gewone suiker ook kan.
Maar dat is ook het mooie van zelf brood bakken, of het wel of niet goed gelukt is, smaken doet het meestal wel.quote:Op vrijdag 3 april 2020 11:07 schreef realbase het volgende:
[..]
Sorry, vergat ik te zeggen - broodverbeteraar zat er ook al in !
Thakns voor de tip, ik ga eens proberen met verse gist. Broodje smaakt overigens prima
[ link | afbeelding ]
Is dat zo'n pakje van Koopmans of consorten? Volg dan maar gewoon de aanwijzingen op de verpakking. Ik heb (toen ik wat van die dingen kreeg) dat ook met heel veel bedenkingen bekeken, maar achteraf kwam er een heel aardig broodje uit. Geen idee wat er allemaal in zit, maar gezond zal het niet zijn..quote:Op vrijdag 3 april 2020 12:37 schreef coccinelle het volgende:
Nu volg ik het pakje niet heel precies, aangezien na 5 minuten kneden het nog een natte mega kleverige deeg is wat aan de vingers blijft zitten i.p.v. hoe het hoort.
ik doe echt heel simpel no knead als ik lui benquote:Op vrijdag 3 april 2020 12:37 schreef coccinelle het volgende:
Ik ben sinds zeer kort ook aan het brood bakken. Gewoon omdat koken en bakken mijn hobby is, en het veel lekkerder is. Echter doordat halve supermarkten nu geplunderd zijn is er niks meer te krijgen behalve de standaard broodbakmixen. De molens hier in de buurt zijn allemaal gesloten i.v.m. corona.
Nu volg ik het pakje niet heel precies, aangezien na 5 minuten kneden het nog een natte mega kleverige deeg is wat aan de vingers blijft zitten i.p.v. hoe het hoort. Dus ik kneed het deeg met mijn kracht zo'n 30 min zodat ik een mooi stevig vliesje kan trekken. Ook laat ik het deeg langer rijzen i.p.v. de 20 minuten van de verpakking. (60 min rijs, lucht eruit drukken, opbollen en rusten in folie, vormen en 30-45 min rijs)
Toch krijg ik een redelijk compacte brood met meer de kruim van een stokbrood dan van een fluffy witbrood. Wat kan ik verbeteren met de broodbakmix? Wellicht een bakje met water in de oven zetten?
Hopelijk kan ik snel weer aan bloem, meel en gist komen.
320 bloemquote:Op donderdag 2 april 2020 22:32 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Net brood. Heb je een recept toevallig?
Als ik de ingrediënten bekijk is het niet mega gezond nee plus het is witbrood (alternatief was waldkorn, maar dat blieven ze hier niet ) . Maar een kant en klaar gekocht broodje van de super lijkt mij ook niet erg gezond. In de bakmix van de jumbo zit een hoop e-nummertjes, palmolie en glucosestroop.quote:Op vrijdag 3 april 2020 14:18 schreef qltel het volgende:
[..]
Is dat zo'n pakje van Koopmans of consorten? Volg dan maar gewoon de aanwijzingen op de verpakking. Ik heb (toen ik wat van die dingen kreeg) dat ook met heel veel bedenkingen bekeken, maar achteraf kwam er een heel aardig broodje uit. Geen idee wat er allemaal in zit, maar gezond zal het niet zijn..
zoek anders even een molen op in de buurt die open is ? Ik ben gister bijv in Wateringen geweest overdag en er was niemand - geen zorgen over teveel mensen !quote:Op vrijdag 3 april 2020 15:01 schreef coccinelle het volgende:
[..]
Als ik de ingrediënten bekijk is het niet mega gezond nee plus het is witbrood (alternatief was waldkorn, maar dat blieven ze hier niet ) . Maar een kant en klaar gekocht broodje van de super lijkt mij ook niet erg gezond. In de bakmix van de jumbo zit een hoop e-nummertjes, palmolie en glucosestroop.
Kan iemand mij een online winkel aanraden voor o.a. bloem en gist welke geen mega lange levertijd heeft?
Zie mijn 1e post . De 2 in mijn buurt zijn gesloten.quote:Op vrijdag 3 april 2020 15:24 schreef realbase het volgende:
[..]
zoek anders even een molen op in de buurt die open is ? Ik ben gister bijv in Wateringen geweest overdag en er was niemand - geen zorgen over teveel mensen !
Minuutje of 10quote:Op zaterdag 4 april 2020 09:58 schreef Lucky_Strike het volgende:
Hoe lang kneden jullie een brooddeeg in de standmixer?
Ok, ga ik zo doenquote:Op zaterdag 4 april 2020 09:59 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
[..]
Minuutje of 10
En dan testen of je vliesje kan trekken
E-nummers zeggen niks.quote:Op vrijdag 3 april 2020 15:01 schreef coccinelle het volgende:
[..]
Als ik de ingrediënten bekijk is het niet mega gezond nee plus het is witbrood (alternatief was waldkorn, maar dat blieven ze hier niet ) . Maar een kant en klaar gekocht broodje van de super lijkt mij ook niet erg gezond. In de bakmix van de jumbo zit een hoop e-nummertjes, palmolie en glucosestroop.
Kan iemand mij een online winkel aanraden voor o.a. bloem en gist welke geen mega lange levertijd heeft?
quote:Op zaterdag 4 april 2020 10:47 schreef Yinny het volgende:
Vergeten rozijnenbroodjes te kopen en de kleine wilde ze echt graag eten, dus....
[ afbeelding ]
Recept
http://rutgerbakt.nl/broo(...)lijke-kinderbakboek/
Mjam... Fok ontbijt meet ?quote:Op zaterdag 4 april 2020 10:47 schreef Yinny het volgende:
Vergeten rozijnenbroodjes te kopen en de kleine wilde ze echt graag eten, dus....
[ afbeelding ]
Recept
http://rutgerbakt.nl/broo(...)lijke-kinderbakboek/
Deze ligt nu voor de eerste rijs. Geen 20 minuten zoals al die mixen voorschrijven maar een uur. Dat moet van Havermoutkoekjequote:Op vrijdag 3 april 2020 14:45 schreef mikieu het volgende:
[..]
320 bloem
320 volkorenmeel
9 gr zout
13 gr suiker
8,5 gr gist
27 gr roomboter
410 gr water
wat een verantwoordelijkheid op mijn schoudertjesquote:Op zaterdag 4 april 2020 11:41 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Deze ligt nu voor de eerste rijs. Geen 20 minuten zoals al die mixen voorschrijven maar een uur. Dat moet van Havermoutkoekje
Ik heb braaf een filmpje van Levine opgezocht over hoe goed deeg er uit ziet want ik moet een vliesje trekken van HMK
Dan vraag ik me nu nog iets af. Die eerste rijs, dat kan toch gewoon in mijn stalen mengkom? En doen jullie er nou wel of geen vochtige doek over?
Ik bol 'm op en leg 'm dan op mijn bebloemde werkblad. Ik leg er bubbelfolie overheen.quote:Op zaterdag 4 april 2020 11:41 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Dan vraag ik me nu nog iets af. Die eerste rijs, dat kan toch gewoon in mijn stalen mengkom? En doen jullie er nou wel of geen vochtige doek over?
Het brood was matig. Onder meer omdat we blijkbaar al een tijdje te veel deeg in een te kleine vorm doen De smaak was ook niet spectaculair trouwens.quote:Op zaterdag 4 april 2020 11:43 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
[..]
wat een verantwoordelijkheid op mijn schoudertjes
Ik doe het in licht ingevette beslagkom met een badmuts erover
Thanks !quote:Op maandag 6 april 2020 10:28 schreef Zo-is-dat het volgende:
https://www.weekendbakery.com/webshop/nl/18-broodbak-sets
Hier heb ik mezelf jaren geleden op getrakteerd
https://www.broodbakshop.nl/bakspullen/rijsmandjes.html Ik meen bij deze ook wel eens wat besteld te hebben
Hoi! Ze gaan uit van de hoeveelheid DEEG, dus idd alles optellenquote:Op maandag 6 april 2020 11:08 schreef realbase het volgende:
[..]
Thanks !
Ik heb wellicht een stomme vraag - ik maak vaak broden met 500 gram meel.. wat voor maat rijsmandje heb ik dan nodig? moet ik alle ingredienten optellen ? of gaat het uit van de hoeveelheid meel (zie ze van 400g / 600g/ 800g/ 1000g etc..
OK - dus dan moet ik uitgaan van 1000g (500gram bloem, bijna 4DL water met wat zout /gist) rijsmandje .quote:Op maandag 6 april 2020 11:23 schreef Yinny het volgende:
[..]
Hoi! Ze gaan uit van de hoeveelheid DEEG, dus idd alles optellen
Zo te zien heeft de bakboerderij geen langwerpige van 1000 gram, maar nog wel ronde. Volgens mij leveren ze nog heel snel.quote:Op maandag 6 april 2020 11:41 schreef realbase het volgende:
[..]
OK - dus dan moet ik uitgaan van 1000g (500gram bloem, bijna 4DL water met wat zout /gist) rijsmandje .
Dank je Nu nog even kijken waar ze voorradig zijn en gewoon kunnen leveren (tegen een normale prijs.. )
Weet je wat de leukste compacte snijmachine is? Een goed broodmes. Ik heb hier 2 elektrische broodmessen en 2 snijmachines en op een gegeven moment heb ik een goed broodmes gekocht en dat werkt toch echt het beste en het snelste. Als je maar een vaste hand hebt.quote:Op maandag 6 april 2020 20:59 schreef coccinelle het volgende:
[..]
Alleen nog 1 probleem. Hoe snij ik een beetje leuke plakjes? Hopelijk komt er t.z.t. een compacte snijmachine.
https://m.kookpunt.nl/sun(...)es&RedirFrom=Desktop Deze hier een keer getipt gekregen. Heel fijn mes! Nog elke keer blij meequote:Op maandag 6 april 2020 22:03 schreef qltel het volgende:
[..]
Weet je wat de leukste compacte snijmachine is? Een goed broodmes. Ik heb hier 2 elektrische broodmessen en 2 snijmachines en op een gegeven moment heb ik een goed broodmes gekocht en dat werkt toch echt het beste en het snelste. Als je maar een vaste hand hebt.
Ik gebruik een afsluitbare kom, geen vochtige doek. Kan beide.quote:Op zaterdag 4 april 2020 11:41 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Deze ligt nu voor de eerste rijs. Geen 20 minuten zoals al die mixen voorschrijven maar een uur. Dat moet van Havermoutkoekje
Ik heb braaf een filmpje van Levine opgezocht over hoe goed deeg er uit ziet want ik moet een vliesje trekken van HMK
Dan vraag ik me nu nog iets af. Die eerste rijs, dat kan toch gewoon in mijn stalen mengkom? En doen jullie er nou wel of geen vochtige doek over?
Zo doe ik het inderdaad ook. Snijden via de zijkant gaat meestal een stuk beter.quote:Op donderdag 9 april 2020 21:30 schreef coccinelle het volgende:
Het snijden van brood nr 4. ging een stuk beter. Brood echt heel goed af laten koelen en snijden op de zijkant.
Mooi hoorquote:Op vrijdag 10 april 2020 00:02 schreef coccinelle het volgende:
[ afbeelding ]
Witbrood met sesamzaadjes
[ afbeelding ]
Kruim van het (lichte) volkorenbrood
[ afbeelding ]
De bolletjes
Mooie gaten!quote:Op vrijdag 10 april 2020 20:48 schreef Yinny het volgende:
Voor bij de tapas:
https://www.lazycatkitchen.com/no-knead-turkish-bread/
Iets te veel meel gebruikt bij het vormen, maar het was ook heeeeeeel plakkerig
[ afbeelding ]
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |