SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.TipsSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Poolish/PrefermentWasda
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Enkele recepten:SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!
http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm
De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag):
http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/
Filmpje vanVincent Talleu
:
![]()
Ah er is een nieuwe![]()
@ stofluis/in ander voedingsmiddelen zitten; geen idee. Gewoon goed kijken?![]()
Ik bakte afgelopen weekend de speculaasbroodjes met amandelspijs uit het boek van Levine:
En vandaag nog stokbrood.![]()
![]()
Chique broodjes, douche-eendje!
En de hapjes van Bleie zien er heerlijk uit.
Ik maakte kruidnotenbrood (een soort suikerbrood met kruidnoten en koekkruiden). Foto's moet ik nog een keer uploaden.![]()
Hier dan eindelijk mijn kruidnoten brood. Het was erg lekker (en ik had de eerste keer iets fout gedaan qua uiterlijk) dus ik heb het twee keer gemaakt.![]()
![]()
![]()
Wat zijn nou fijne recepten voor een beetje basisbroden? Zonder toevoegingen als noten ofzo. We willen deze kerstdagen zelf ons brood bakken voor ontbijt, lunch en ook stokbrood voor bij de kaasfondue.Spoilers!![]()
Ben ik ook benieuwd naar, helemaal geen ervaring met brood bakken maar sinds enkele dagen eindelijk een fatsoenlijke oven, die combi magnetron is eindelijk weg hier (klote ding). Wil me er nu eindelijk ook eens aan wagen.quote:Op woensdag 18 december 2019 11:43 schreef Lucky_Strike het volgende:
Wat zijn nou fijne recepten voor een beetje basisbroden? Zonder toevoegingen als noten ofzo. We willen deze kerstdagen zelf ons brood bakken voor ontbijt, lunch en ook stokbrood voor bij de kaasfondue.![]()
Ik kan t boek van Edwin Klaassen wel aanraden voor beginnersrecepten en technieken worden goed beschreven. Ook qua kneden en rijzen (diy rijskast bijvoorbeeld)
En nee er staan niet alleen desem dingen in.![]()
https://www.youtube.com/channel/UCIceram1KZbNX8AItX3-0kg/videos
Deze man legt ook veel dingen goed uit voor de thuisbakkerjammer dat ie geen filmpjes meer maakt.
![]()
Ik kan herinneren dat ik ooit lekkere stokbrood heb gemaakt met dit recept.quote:Op woensdag 18 december 2019 11:43 schreef Lucky_Strike het volgende:
Wat zijn nou fijne recepten voor een beetje basisbroden? Zonder toevoegingen als noten ofzo. We willen deze kerstdagen zelf ons brood bakken voor ontbijt, lunch en ook stokbrood voor bij de kaasfondue.
Alleen vond ik het zo veel werk dat ik nadien nooit meer heb gedaan en gewwon stokbrood koop![]()
Ziet er lekker uitquote:Op zondag 15 december 2019 18:12 schreef Hupje het volgende:
Hier dan eindelijk mijn kruidnoten brood. Het was erg lekker (en ik had de eerste keer iets fout gedaan qua uiterlijk) dus ik heb het twee keer gemaakt.![]()
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]![]()
![]()
Welk recept?quote:Op woensdag 18 december 2019 18:23 schreef Yinny het volgende:
[..]
Ik kan herinneren dat ik ooit lekkere stokbrood heb gemaakt met dit recept.
Alleen vond ik het zo veel werk dat ik nadien nooit meer heb gedaan en gewwon stokbrood koopSpoilers!![]()
Eh, linkje vergetenquote:Op woensdag 18 december 2019 18:50 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Welk recept?
https://uitdekeukenvanard(...)stokbrood-2.html?m=1
[ Bericht 1% gewijzigd door Yinny op 18-12-2019 20:05:43 (Vergeetachtigheid) ]![]()
Ik heb een vraagje over zuurdesemdeeg. Het deeg moet ongeveer een remrijs hebben van 24uur. Is het dan handig om het deeg tot 27graden te kneden of gewoon kamertemperatuur of zelfs nog kouder?Het ligt aan de instanties zelf![]()
Eindelijk mijn foto van het HHB broodje geupload, hier is ie:
Zelfs met de uitleg vond ik het een puzzel![]()
![]()
Ik wilde van de corona-nood een deugd maken en heb bij het hamsteren van houdbare producten ook wat bloem/meel gekocht: tarwe, durum en kikkererwtenmeel, en gist natuurlijk. Ik heb nog nooit brood gebakken (behalve flatbread, in de koekepan) en dit leek me wel een leuk moment om dat eens te proberen. TVP dus.![]()
Succes, brood bakken kan erg leuk zijn!quote:Op dinsdag 17 maart 2020 12:47 schreef Farenji het volgende:
Ik wilde van de corona-nood een deugd maken en heb bij het hamsteren van houdbare producten ook wat bloem/meel gekocht: tarwe, durum en kikkererwtenmeel, en gist natuurlijk. Ik heb nog nooit brood gebakken (behalve flatbread, in de koekepan) en dit leek me wel een leuk moment om dat eens te proberen. TVP dus.![]()
Jij en vele anderen blijkbaar. Ik ging hier bij de molen mijn 2 wekelijkse voorraad meel en bloem halen.. was verdomme bijna alles uitverkocht en meel helemaal.quote:Op dinsdag 17 maart 2020 12:47 schreef Farenji het volgende:
Ik wilde van de corona-nood een deugd maken en heb bij het hamsteren van houdbare producten ook wat bloem/meel gekocht: tarwe, durum en kikkererwtenmeel, en gist natuurlijk. Ik heb nog nooit brood gebakken (behalve flatbread, in de koekepan) en dit leek me wel een leuk moment om dat eens te proberen. TVP dus.
Kuthamsters![]()
Er wordt wel weer nieuwe gemalen.quote:Op donderdag 19 maart 2020 08:41 schreef devlinmr het volgende:
[..]
Jij en vele anderen blijkbaar. Ik ging hier bij de molen mijn 2 wekelijkse voorraad meel en bloem halen.. was verdomme bijna alles uitverkocht en meel helemaal.
Kuthamsters
Ik heb gisteren een begin gemaakt met een zuurdesem-starter, kijken of het met wilde gist gaat lukken, alleen bio bloem en water zonder toegevoegingen. Ben benieuwd!![]()
Vast, maar de molen is alleen Do-Za open en moest ik dus een week wachten, gisteren gehaald, maar wederom een run op meel door mensen die het waarschijnlijk laten verpieterenquote:Roggemeel gaat beterquote:Ik heb gisteren een begin gemaakt met een zuurdesem-starter, kijken of het met wilde gist gaat lukken, alleen bio bloem en water zonder toegevoegingen. Ben benieuwd!![]()
Nou, net gecheckt en de eerste twee bubbels zijn al zichtbaar. Na iets meer dan 12 uur, dat noem ik succes.quote:![]()
naar welke molen ga je? Mijne is ook van do-za open, dus geen idee of het handig is om te gaan halen dit weekendquote:Op donderdag 19 maart 2020 08:41 schreef devlinmr het volgende:
[..]
Jij en vele anderen blijkbaar. Ik ging hier bij de molen mijn 2 wekelijkse voorraad meel en bloem halen.. was verdomme bijna alles uitverkocht en meel helemaal.
Kuthamsters![]()
![]()
Hier was ook alles op. Ik wilde een nieuwe voorraad worstenbroodjes maken. Maar niks alles op
I solemnly swear i'm up to no good![]()
Hier staat het deeg voor de eerste rijs om een suikerbrood te wordenIk had gelukkig nog wat voorraad
![]()
![]()
Wageningen "de vlijt"quote:Op donderdag 19 maart 2020 10:52 schreef douche-eendje het volgende:
[..]
naar welke molen ga je? Mijne is ook van do-za open, dus geen idee of het handig is om te gaan halen dit weekend![]()
quote:Op donderdag 19 maart 2020 10:45 schreef Farenji het volgende:
[..]
Nou, net gecheckt en de eerste twee bubbels zijn al zichtbaar. Na iets meer dan 12 uur, dat noem ik succes.succes
![]()
Ik heb afgelopen weekend mijn eerste brood gebakken, een (zo simpel mogelijk) tarwebloem zuurdesembrood. Werd wel beetje afgeschrokken door alle info op internet, waar er berekeningen langskwamen en water tot op de graad nauwkeurig op temperatuur werd gebracht om het deeg de optimale eindtemperatuur te geven.
Ik heb zelf niet zo moeilijk gedaan. Mijn starter was goed actief in ieder geval. Ik heb het deeg een halve dag laten rijzen maar volgende keer doe ik het langer. En ik had misschien ook langer moeten kneden. Het eindresultaat was mooi en best goed van smaak, misschien wel wat te zout en veel te stevig. Twee dagen later kon je er al ruiten mee ingooien.
Gisteren en vandaag een gewoon simpel gistbrood gebakken (nacht gerezen in de koelkast) en die is echt goed gelukt. Mooie knapperige korst en goede structuur en heerlijke smaak. Lang geleden dat ik zo van brood heb genoten!
Komend weekend nieuwe poging met zuurdesem.![]()
Hoi allemaal! Hier ook door het coronavirus aangestoken met het broodbakvirus. Wat is het leuk zeg! En wat maken jullie mooie broden, wow!
Ik ben nog echt een beginner, ben begonnen met gewoon een broodmix uit de supermarkt en heb afgelopen zaterdag meel bij een molen gehaald. Wat een assortiment hebben ze daar zeg, echt heel veel. Kon ivm corona maar kort blijven helaas (er stond een hele rij buiten te wachten) maar ik ga daar zeker vaker heen.
Ik heb voor door de week stiekem een broodbakmachine gekocht of is dat hier vloeken in de kerk ;-)? In het weekend wil ik in de oven bakken maar voor door de week wil ik het in de
bbm doen. Het lijkt me ook handig voor het kneden en rijzen. Heb trouwens een Panasonic gekocht, schijnt goed te zijn?
Ik heb vanochtend deeg met de hand gemaakt en dat ligt nu in mijn crockpot (slowcooker en snelkookpan in één) want die heeft ook een yoghurt functie en dat schijnt goed te zijn voor het rijzen. Ben benieuwd!
Wat staan er trouwens een fijne linkjes in de OP, dank daarvoor!![]()
Omdat ik de smaak te pakken heb en nu EINDELIJK no knead bread van mijn lijstje kan afstrepen!
Ik wilde kijken of het ook met alleen volkorenmeel kon en zij had het dus al geprobeerd
https://www.jennycancook.com/recipes/no-knead-whole-wheat-bread/
Resultaat:![]()
![]()
Nicequote:Op dinsdag 31 maart 2020 12:57 schreef Yinny het volgende:
Omdat ik de smaak te pakken heb en nu EINDELIJK no knead bread van mijn lijstje kan afstrepen!
Ik wilde kijken of het ook met alleen volkorenmeel kon en zij had het dus al geprobeerd
https://www.jennycancook.com/recipes/no-knead-whole-wheat-bread/
Resultaat:
[ afbeelding ]![]()
Welkom @proud_mami
Er is volgens mij ook ergens een broodbakmachine-topic. Ik zal even zoeken.
Edit: dit is het meest recente deel: CUL / Broodbakmachine deel 7Spoilers!![]()
Oh top, dank je wel!quote:Op dinsdag 31 maart 2020 13:10 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Nice![]()
Welkom @:proud_mami
Er is volgens mij ook ergens een broodbakmachine-topic. Ik zal even zoeken.
Edit: dit is het meest recente deel: CUL / Broodbakmachine deel 7![]()
Nou, het deeg in de slowcooker rees idd bijna de pan uit .... echter toen ik het er uit haalde om in de oven te doen zakte het helemaal inquote:Op maandag 30 maart 2020 11:14 schreef proud_mami het volgende:
Hoi allemaal! Hier ook door het coronavirus aangestoken met het broodbakvirus. Wat is het leuk zeg! En wat maken jullie mooie broden, wow!
Ik ben nog echt een beginner, ben begonnen met gewoon een broodmix uit de supermarkt en heb afgelopen zaterdag meel bij een molen gehaald. Wat een assortiment hebben ze daar zeg, echt heel veel. Kon ivm corona maar kort blijven helaas (er stond een hele rij buiten te wachten) maar ik ga daar zeker vaker heen.
Ik heb voor door de week stiekem een broodbakmachine gekocht of is dat hier vloeken in de kerk ;-)? In het weekend wil ik in de oven bakken maar voor door de week wil ik het in de
bbm doen. Het lijkt me ook handig voor het kneden en rijzen. Heb trouwens een Panasonic gekocht, schijnt goed te zijn?
Ik heb vanochtend deeg met de hand gemaakt en dat ligt nu in mijn crockpot (slowcooker en snelkookpan in één) want die heeft ook een yoghurt functie en dat schijnt goed te zijn voor het rijzen. Ben benieuwd!
Wat staan er trouwens een fijne linkjes in de OP, dank daarvoor!![]()
Was wellicht ook geen handige actie maar goed, al doende leert men.![]()
Is gelukt hoor maar de laatste post was van augustus 2019, heb er wel wat in gepost in de hoop dat het topic weer leven in geblazen wordt. Je zou toch denken dat mensen in deze tijd wellicht de bbm weer uit de kast halen.quote:Op dinsdag 31 maart 2020 13:22 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Als je wilt posten in dat topic maar het lukt niet, moet je even een gil geven.![]()
Nog even terugkomend op het zuurdesembrood dat ik afgelopen zondag had gebakken. Het is lekker van smaak en de structuur is op zich best goed, beter dan mijn eerste brood. Maar eigenlijk wil ik het nog luchtiger. De kruim is me iets te klein. Is dat een kwestie van langer rijzen? Langer/vaker kneden? Ander meel? Meer water aan het deeg toevoegen? Of moet je dan toch gist of suiker of weetikveel toevoegen?
Ik heb het deeg iig zaterdagochtend gemaakt met 300 gram eigen desemstarter, 550 gram meel (gebuild tarwemeel, van de ekoplaza) en 300ml water + 2 theelepels zout. Minstens 10 minuten gekneed, en daarna in de koelkast tot de volgende ochtend. Toen heb ik zacht de lucht eruit geduwd en daarna nog ruim 4 uur laten rijzen buiten de koelkast in een vorm.![]()
Afgelopen weekend heb ik dit recept gemaakt, wel met zonnebloempitten aangevuld. Een goed brood geworden, al kreeg ik m niet zo mooi opgebold in de vorm omdat ik m had laten rijzen een ronde kom. Misschien kan ik m eerder al in de vorm doen en het laatste stukje rijs daar laten gebeuren.![]()
Hoe was je window pane test na het kneden? Had je een mooi vliesje? Er zit ook echt een verschil in meel en bloem-soorten, brood maken met meel is een stuk lastiger dan met bloem. In bloem zit meer gluten, dus meer elasticiteit dus luchtiger brood.quote:Op dinsdag 31 maart 2020 16:57 schreef Farenji het volgende:
Nog even terugkomend op het zuurdesembrood dat ik afgelopen zondag had gebakken. Het is lekker van smaak en de structuur is op zich best goed, beter dan mijn eerste brood. Maar eigenlijk wil ik het nog luchtiger. De kruim is me iets te klein. Is dat een kwestie van langer rijzen? Langer/vaker kneden? Ander meel? Meer water aan het deeg toevoegen? Of moet je dan toch gist of suiker of weetikveel toevoegen?
Ik heb het deeg iig zaterdagochtend gemaakt met 300 gram eigen desemstarter, 550 gram meel (gebuild tarwemeel, van de ekoplaza) en 300ml water + 2 theelepels zout. Minstens 10 minuten gekneed, en daarna in de koelkast tot de volgende ochtend. Toen heb ik zacht de lucht eruit geduwd en daarna nog ruim 4 uur laten rijzen buiten de koelkast in een vorm.
Wat ook kan werken als je nog niet zoveel met desem hebt gewerkt, is een goed basisrecept om het goed onder de knie te krijgen. Een fijne daarvoor is dit recept:
http://www.wildyeastblog.com/my-new-favorite-sourdough/![]()
Ik koop het altijd in 25 kilo zakken. EN net voor deze ellende een nieuwe zak gehaald..quote:
(En vandaag alweer 4 KG verwerkt in 6 broden)
[ Bericht 3% gewijzigd door qltel op 31-03-2020 22:27:47 ]![]()
Ik heb gisteren rogge, volkoren en gewone bloem gekocht (2-4 kilo) en het zit in onhandige zakken die met een touwtje zijn dichtgebonden. Hoe bewaren jullie je bloem?Spoilers!![]()
Ligt eraan. Kunststof bussen en plastic emmers met deksel, ligt aan de hoeveelheid.quote:Op donderdag 2 april 2020 12:53 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik heb gisteren rogge, volkoren en gewone bloem gekocht (2-4 kilo) en het zit in onhandige zakken die met een touwtje zijn dichtgebonden. Hoe bewaren jullie je bloem?![]()
Ziet er prima uit.quote:Op donderdag 2 april 2020 19:54 schreef mikieu het volgende:
Gister een bruinbrood gebakken
[ afbeelding ]![]()
Ziet er goed uit!quote:Op donderdag 2 april 2020 19:54 schreef mikieu het volgende:
Gister een bruinbrood gebakken
[ afbeelding ]
Forum Opties Forumhop: Hop naar: