abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 1 december 2019 @ 16:21:02 #1
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_190216342
Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven.
Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten.

Basisprincipes
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!

http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm

De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag :+ ):
http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/

Filmpje van O+ Vincent Talleu O+ :
pi_190255738
Ah er is een nieuwe :D

@ stofluis/in ander voedingsmiddelen zitten; geen idee. Gewoon goed kijken? ;)

Ik bakte afgelopen weekend de speculaasbroodjes met amandelspijs uit het boek van Levine:

En vandaag nog stokbrood.
pi_190260986
Ziet er goed uit, douche-eendje!
pi_190288000


Hapjes voor pakjesavond.
pi_190288763
Chique broodjes, douche-eendje!

En de hapjes van Bleie zien er heerlijk uit.

Ik maakte kruidnotenbrood (een soort suikerbrood met kruidnoten en koekkruiden). Foto's moet ik nog een keer uploaden.
pi_190460263
Hier dan eindelijk mijn kruidnoten brood. Het was erg lekker (en ik had de eerste keer iets fout gedaan qua uiterlijk) dus ik heb het twee keer gemaakt. O+

  Moderator woensdag 18 december 2019 @ 11:43:27 #7
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_190513508
Wat zijn nou fijne recepten voor een beetje basisbroden? Zonder toevoegingen als noten ofzo. We willen deze kerstdagen zelf ons brood bakken voor ontbijt, lunch en ook stokbrood voor bij de kaasfondue.
Spoilers!
pi_190514910
quote:
0s.gif Op woensdag 18 december 2019 11:43 schreef Lucky_Strike het volgende:
Wat zijn nou fijne recepten voor een beetje basisbroden? Zonder toevoegingen als noten ofzo. We willen deze kerstdagen zelf ons brood bakken voor ontbijt, lunch en ook stokbrood voor bij de kaasfondue.
Ben ik ook benieuwd naar, helemaal geen ervaring met brood bakken maar sinds enkele dagen eindelijk een fatsoenlijke oven, die combi magnetron is eindelijk weg hier (klote ding). Wil me er nu eindelijk ook eens aan wagen.
pi_190519515
Ik kan t boek van Edwin Klaassen wel aanraden voor beginners :Y recepten en technieken worden goed beschreven. Ook qua kneden en rijzen (diy rijskast bijvoorbeeld)
En nee er staan niet alleen desem dingen in.
pi_190519883
https://www.youtube.com/channel/UCIceram1KZbNX8AItX3-0kg/videos
Deze man legt ook veel dingen goed uit voor de thuisbakker :Y jammer dat ie geen filmpjes meer maakt.
pi_190522476
quote:
0s.gif Op woensdag 18 december 2019 11:43 schreef Lucky_Strike het volgende:
Wat zijn nou fijne recepten voor een beetje basisbroden? Zonder toevoegingen als noten ofzo. We willen deze kerstdagen zelf ons brood bakken voor ontbijt, lunch en ook stokbrood voor bij de kaasfondue.
Ik kan herinneren dat ik ooit lekkere stokbrood heb gemaakt met dit recept.
Alleen vond ik het zo veel werk dat ik nadien nooit meer heb gedaan en gewwon stokbrood koop
pi_190522506
quote:
1s.gif Op zondag 15 december 2019 18:12 schreef Hupje het volgende:
Hier dan eindelijk mijn kruidnoten brood. Het was erg lekker (en ik had de eerste keer iets fout gedaan qua uiterlijk) dus ik heb het twee keer gemaakt. O+
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Ziet er lekker uit :)
  Moderator woensdag 18 december 2019 @ 18:50:41 #13
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_190522975
quote:
0s.gif Op woensdag 18 december 2019 18:23 schreef Yinny het volgende:

[..]

Ik kan herinneren dat ik ooit lekkere stokbrood heb gemaakt met dit recept.
Alleen vond ik het zo veel werk dat ik nadien nooit meer heb gedaan en gewwon stokbrood koop
Welk recept?
Spoilers!
pi_190524341
quote:
Eh, linkje vergeten

[ Bericht 1% gewijzigd door Yinny op 18-12-2019 20:05:43 (Vergeetachtigheid) ]
  Moderator woensdag 18 december 2019 @ 21:42:51 #15
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_190526759
quote:
1s.gif Op woensdag 18 december 2019 20:04 schreef Yinny het volgende:

[..]

Eh, linkje vergeten
Thanks ^O^
Spoilers!
pi_190528292
Ik heb een vraagje over zuurdesemdeeg. Het deeg moet ongeveer een remrijs hebben van 24uur. Is het dan handig om het deeg tot 27graden te kneden of gewoon kamertemperatuur of zelfs nog kouder?
We stopped looking for monsters under our bed when we realized that they were inside us.
pi_191285882
Eindelijk mijn foto van het HHB broodje geupload, hier is ie:

Zelfs met de uitleg vond ik het een puzzel :D
pi_191285911
Moet het een obese mummie voorstellen? :P
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 31 januari 2020 @ 22:15:36 #19
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_191286156
Oh, ik had 'm ook gemaakt. Ik weet niet of ik er ergens een foto van heb. Zal morgen eens kijken.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 1 februari 2020 @ 08:10:06 #20
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_191290687
Ik had er dus inderdaad een foto van..

pi_192093532
Ik wilde van de corona-nood een deugd maken en heb bij het hamsteren van houdbare producten ook wat bloem/meel gekocht: tarwe, durum en kikkererwtenmeel, en gist natuurlijk. Ik heb nog nooit brood gebakken (behalve flatbread, in de koekepan) en dit leek me wel een leuk moment om dat eens te proberen. TVP dus.
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 17 maart 2020 @ 12:48:43 #22
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_192093569
quote:
10s.gif Op dinsdag 17 maart 2020 12:47 schreef Farenji het volgende:
Ik wilde van de corona-nood een deugd maken en heb bij het hamsteren van houdbare producten ook wat bloem/meel gekocht: tarwe, durum en kikkererwtenmeel, en gist natuurlijk. Ik heb nog nooit brood gebakken (behalve flatbread, in de koekepan) en dit leek me wel een leuk moment om dat eens te proberen. TVP dus.
Succes, brood bakken kan erg leuk zijn!
pi_192136327
quote:
10s.gif Op dinsdag 17 maart 2020 12:47 schreef Farenji het volgende:
Ik wilde van de corona-nood een deugd maken en heb bij het hamsteren van houdbare producten ook wat bloem/meel gekocht: tarwe, durum en kikkererwtenmeel, en gist natuurlijk. Ik heb nog nooit brood gebakken (behalve flatbread, in de koekepan) en dit leek me wel een leuk moment om dat eens te proberen. TVP dus.
Jij en vele anderen blijkbaar. Ik ging hier bij de molen mijn 2 wekelijkse voorraad meel en bloem halen.. was verdomme bijna alles uitverkocht en meel helemaal.
Kuthamsters
Do not go gentle into that good night
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
pi_192137721
quote:
1s.gif Op donderdag 19 maart 2020 08:41 schreef devlinmr het volgende:

[..]

Jij en vele anderen blijkbaar. Ik ging hier bij de molen mijn 2 wekelijkse voorraad meel en bloem halen.. was verdomme bijna alles uitverkocht en meel helemaal.
Kuthamsters
Er wordt wel weer nieuwe gemalen.

Ik heb gisteren een begin gemaakt met een zuurdesem-starter, kijken of het met wilde gist gaat lukken, alleen bio bloem en water zonder toegevoegingen. Ben benieuwd!
pi_192137897
quote:
0s.gif Op donderdag 19 maart 2020 10:01 schreef Farenji het volgende:

[..]

Er wordt wel weer nieuwe gemalen.
Vast, maar de molen is alleen Do-Za open en moest ik dus een week wachten, gisteren gehaald, maar wederom een run op meel door mensen die het waarschijnlijk laten verpieteren
quote:
Ik heb gisteren een begin gemaakt met een zuurdesem-starter, kijken of het met wilde gist gaat lukken, alleen bio bloem en water zonder toegevoegingen. Ben benieuwd!
Roggemeel gaat beter
Do not go gentle into that good night
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
pi_192138644
quote:
0s.gif Op donderdag 19 maart 2020 10:09 schreef devlinmr het volgende:

Roggemeel gaat beter
Nou, net gecheckt en de eerste twee bubbels zijn al zichtbaar. Na iets meer dan 12 uur, dat noem ik succes.
pi_192138731
quote:
1s.gif Op donderdag 19 maart 2020 08:41 schreef devlinmr het volgende:

[..]

Jij en vele anderen blijkbaar. Ik ging hier bij de molen mijn 2 wekelijkse voorraad meel en bloem halen.. was verdomme bijna alles uitverkocht en meel helemaal.
Kuthamsters
naar welke molen ga je? Mijne is ook van do-za open, dus geen idee of het handig is om te gaan halen dit weekend _O-
pi_192138763
Hier was ook alles op. Ik wilde een nieuwe voorraad worstenbroodjes maken. Maar niks alles op -O-
I solemnly swear i'm up to no good
pi_192138880
Hier staat het deeg voor de eerste rijs om een suikerbrood te worden O+ Ik had gelukkig nog wat voorraad :o
pi_192139556
quote:
17s.gif Op donderdag 19 maart 2020 10:52 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

naar welke molen ga je? Mijne is ook van do-za open, dus geen idee of het handig is om te gaan halen dit weekend _O-
Wageningen "de vlijt"
Do not go gentle into that good night
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
pi_192139572
quote:
6s.gif Op donderdag 19 maart 2020 10:45 schreef Farenji het volgende:

[..]

Nou, net gecheckt en de eerste twee bubbels zijn al zichtbaar. Na iets meer dan 12 uur, dat noem ik succes.
^O^ succes
Do not go gentle into that good night
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
pi_192274344
Ik heb afgelopen weekend mijn eerste brood gebakken, een (zo simpel mogelijk) tarwebloem zuurdesembrood. Werd wel beetje afgeschrokken door alle info op internet, waar er berekeningen langskwamen en water tot op de graad nauwkeurig op temperatuur werd gebracht om het deeg de optimale eindtemperatuur te geven.

Ik heb zelf niet zo moeilijk gedaan. Mijn starter was goed actief in ieder geval. Ik heb het deeg een halve dag laten rijzen maar volgende keer doe ik het langer. En ik had misschien ook langer moeten kneden. Het eindresultaat was mooi en best goed van smaak, misschien wel wat te zout en veel te stevig. Twee dagen later kon je er al ruiten mee ingooien.

Gisteren en vandaag een gewoon simpel gistbrood gebakken (nacht gerezen in de koelkast) en die is echt goed gelukt. Mooie knapperige korst en goede structuur en heerlijke smaak. Lang geleden dat ik zo van brood heb genoten!

Komend weekend nieuwe poging met zuurdesem.
pi_192351424
Hoi allemaal! Hier ook door het coronavirus aangestoken met het broodbakvirus. Wat is het leuk zeg! En wat maken jullie mooie broden, wow!

Ik ben nog echt een beginner, ben begonnen met gewoon een broodmix uit de supermarkt en heb afgelopen zaterdag meel bij een molen gehaald. Wat een assortiment hebben ze daar zeg, echt heel veel. Kon ivm corona maar kort blijven helaas (er stond een hele rij buiten te wachten) maar ik ga daar zeker vaker heen.

Ik heb voor door de week stiekem een broodbakmachine gekocht of is dat hier vloeken in de kerk ;-)? In het weekend wil ik in de oven bakken maar voor door de week wil ik het in de
bbm doen. Het lijkt me ook handig voor het kneden en rijzen. Heb trouwens een Panasonic gekocht, schijnt goed te zijn?

Ik heb vanochtend deeg met de hand gemaakt en dat ligt nu in mijn crockpot (slowcooker en snelkookpan in n) want die heeft ook een yoghurt functie en dat schijnt goed te zijn voor het rijzen. Ben benieuwd!

Wat staan er trouwens een fijne linkjes in de OP, dank daarvoor!
pi_192370388
Omdat ik de smaak te pakken heb en nu EINDELIJK no knead bread van mijn lijstje kan afstrepen!
Ik wilde kijken of het ook met alleen volkorenmeel kon en zij had het dus al geprobeerd
https://www.jennycancook.com/recipes/no-knead-whole-wheat-bread/
Resultaat:
  Moderator dinsdag 31 maart 2020 @ 13:10:37 #35
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_192370674
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 12:57 schreef Yinny het volgende:
Omdat ik de smaak te pakken heb en nu EINDELIJK no knead bread van mijn lijstje kan afstrepen!
Ik wilde kijken of het ook met alleen volkorenmeel kon en zij had het dus al geprobeerd
https://www.jennycancook.com/recipes/no-knead-whole-wheat-bread/
Resultaat:
[ afbeelding ]
Nice O+

Welkom @proud_mami
Er is volgens mij ook ergens een broodbakmachine-topic. Ik zal even zoeken.

Edit: dit is het meest recente deel: CUL / Broodbakmachine deel 7
Spoilers!
pi_192370864
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 13:10 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Nice O+

Welkom @:proud_mami
Er is volgens mij ook ergens een broodbakmachine-topic. Ik zal even zoeken.

Edit: dit is het meest recente deel: CUL / Broodbakmachine deel 7
Oh top, dank je wel!
  Moderator dinsdag 31 maart 2020 @ 13:22:17 #37
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_192370872
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 13:21 schreef proud_mami het volgende:

[..]

Oh top, dank je wel!
Als je wilt posten in dat topic maar het lukt niet, moet je even een gil geven.
Spoilers!
pi_192371074
quote:
0s.gif Op maandag 30 maart 2020 11:14 schreef proud_mami het volgende:
Hoi allemaal! Hier ook door het coronavirus aangestoken met het broodbakvirus. Wat is het leuk zeg! En wat maken jullie mooie broden, wow!

Ik ben nog echt een beginner, ben begonnen met gewoon een broodmix uit de supermarkt en heb afgelopen zaterdag meel bij een molen gehaald. Wat een assortiment hebben ze daar zeg, echt heel veel. Kon ivm corona maar kort blijven helaas (er stond een hele rij buiten te wachten) maar ik ga daar zeker vaker heen.

Ik heb voor door de week stiekem een broodbakmachine gekocht of is dat hier vloeken in de kerk ;-)? In het weekend wil ik in de oven bakken maar voor door de week wil ik het in de
bbm doen. Het lijkt me ook handig voor het kneden en rijzen. Heb trouwens een Panasonic gekocht, schijnt goed te zijn?

Ik heb vanochtend deeg met de hand gemaakt en dat ligt nu in mijn crockpot (slowcooker en snelkookpan in n) want die heeft ook een yoghurt functie en dat schijnt goed te zijn voor het rijzen. Ben benieuwd!

Wat staan er trouwens een fijne linkjes in de OP, dank daarvoor!
Nou, het deeg in de slowcooker rees idd bijna de pan uit .... echter toen ik het er uit haalde om in de oven te doen zakte het helemaal in :N
Was wellicht ook geen handige actie maar goed, al doende leert men.
pi_192371104
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 13:22 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Als je wilt posten in dat topic maar het lukt niet, moet je even een gil geven.
Is gelukt hoor maar de laatste post was van augustus 2019, heb er wel wat in gepost in de hoop dat het topic weer leven in geblazen wordt. Je zou toch denken dat mensen in deze tijd wellicht de bbm weer uit de kast halen.
pi_192374296
Nog even terugkomend op het zuurdesembrood dat ik afgelopen zondag had gebakken. Het is lekker van smaak en de structuur is op zich best goed, beter dan mijn eerste brood. Maar eigenlijk wil ik het nog luchtiger. De kruim is me iets te klein. Is dat een kwestie van langer rijzen? Langer/vaker kneden? Ander meel? Meer water aan het deeg toevoegen? Of moet je dan toch gist of suiker of weetikveel toevoegen?

Ik heb het deeg iig zaterdagochtend gemaakt met 300 gram eigen desemstarter, 550 gram meel (gebuild tarwemeel, van de ekoplaza) en 300ml water + 2 theelepels zout. Minstens 10 minuten gekneed, en daarna in de koelkast tot de volgende ochtend. Toen heb ik zacht de lucht eruit geduwd en daarna nog ruim 4 uur laten rijzen buiten de koelkast in een vorm.
pi_192378160
Afgelopen weekend heb ik dit recept gemaakt, wel met zonnebloempitten aangevuld. Een goed brood geworden, al kreeg ik m niet zo mooi opgebold in de vorm omdat ik m had laten rijzen een ronde kom. Misschien kan ik m eerder al in de vorm doen en het laatste stukje rijs daar laten gebeuren.
pi_192378848
quote:
7s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 16:57 schreef Farenji het volgende:
Nog even terugkomend op het zuurdesembrood dat ik afgelopen zondag had gebakken. Het is lekker van smaak en de structuur is op zich best goed, beter dan mijn eerste brood. Maar eigenlijk wil ik het nog luchtiger. De kruim is me iets te klein. Is dat een kwestie van langer rijzen? Langer/vaker kneden? Ander meel? Meer water aan het deeg toevoegen? Of moet je dan toch gist of suiker of weetikveel toevoegen?

Ik heb het deeg iig zaterdagochtend gemaakt met 300 gram eigen desemstarter, 550 gram meel (gebuild tarwemeel, van de ekoplaza) en 300ml water + 2 theelepels zout. Minstens 10 minuten gekneed, en daarna in de koelkast tot de volgende ochtend. Toen heb ik zacht de lucht eruit geduwd en daarna nog ruim 4 uur laten rijzen buiten de koelkast in een vorm.
Hoe was je window pane test na het kneden? Had je een mooi vliesje? Er zit ook echt een verschil in meel en bloem-soorten, brood maken met meel is een stuk lastiger dan met bloem. In bloem zit meer gluten, dus meer elasticiteit dus luchtiger brood.
Wat ook kan werken als je nog niet zoveel met desem hebt gewerkt, is een goed basisrecept om het goed onder de knie te krijgen. Een fijne daarvoor is dit recept:
http://www.wildyeastblog.com/my-new-favorite-sourdough/
pi_192380654
Echt geen meel of bloem te verkrijgen :{
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 31 maart 2020 @ 22:04:20 #44
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_192380847
quote:
8s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 21:55 schreef Qunix het volgende:
Echt geen meel of bloem te verkrijgen :{
Ik koop het altijd in 25 kilo zakken. EN net voor deze ellende een nieuwe zak gehaald.. :)

(En vandaag alweer 4 KG verwerkt in 6 broden)

[ Bericht 3% gewijzigd door qltel op 31-03-2020 22:27:47 ]
pi_192382112
quote:
8s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 21:55 schreef Qunix het volgende:
Echt geen meel of bloem te verkrijgen :{
Online is nog genoeg te krijgen hoor, ook bij molens.
  Moderator donderdag 2 april 2020 @ 12:53:16 #46
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_192409772
Ik heb gisteren rogge, volkoren en gewone bloem gekocht (2-4 kilo) en het zit in onhandige zakken die met een touwtje zijn dichtgebonden. Hoe bewaren jullie je bloem?
Spoilers!
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 2 april 2020 @ 13:44:50 #47
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_192410641
quote:
0s.gif Op donderdag 2 april 2020 12:53 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik heb gisteren rogge, volkoren en gewone bloem gekocht (2-4 kilo) en het zit in onhandige zakken die met een touwtje zijn dichtgebonden. Hoe bewaren jullie je bloem?
Ligt eraan. Kunststof bussen en plastic emmers met deksel, ligt aan de hoeveelheid.
pi_192416916
Gister een bruinbrood gebakken :)
pi_192417020
quote:
0s.gif Op donderdag 2 april 2020 19:54 schreef mikieu het volgende:
Gister een bruinbrood gebakken :)
[ afbeelding ]
Ziet er prima uit.
pi_192418202
quote:
0s.gif Op donderdag 2 april 2020 19:54 schreef mikieu het volgende:
Gister een bruinbrood gebakken :)
[ afbeelding ]
Ziet er goed uit!
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')