abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_192138644
quote:
0s.gif Op donderdag 19 maart 2020 10:09 schreef devlinmr het volgende:

Roggemeel gaat beter
Nou, net gecheckt en de eerste twee bubbels zijn al zichtbaar. Na iets meer dan 12 uur, dat noem ik succes.
pi_192138731
quote:
1s.gif Op donderdag 19 maart 2020 08:41 schreef devlinmr het volgende:

[..]

Jij en vele anderen blijkbaar. Ik ging hier bij de molen mijn 2 wekelijkse voorraad meel en bloem halen.. was verdomme bijna alles uitverkocht en meel helemaal.
Kuthamsters
naar welke molen ga je? Mijne is ook van do-za open, dus geen idee of het handig is om te gaan halen dit weekend _O-
pi_192138763
Hier was ook alles op. Ik wilde een nieuwe voorraad worstenbroodjes maken. Maar niks alles op -O-
I solemnly swear i'm up to no good
pi_192138880
Hier staat het deeg voor de eerste rijs om een suikerbrood te worden O+ Ik had gelukkig nog wat voorraad :o
pi_192139556
quote:
17s.gif Op donderdag 19 maart 2020 10:52 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

naar welke molen ga je? Mijne is ook van do-za open, dus geen idee of het handig is om te gaan halen dit weekend _O-
Wageningen "de vlijt"
Do not go gentle into that good night
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
pi_192139572
quote:
6s.gif Op donderdag 19 maart 2020 10:45 schreef Farenji het volgende:

[..]

Nou, net gecheckt en de eerste twee bubbels zijn al zichtbaar. Na iets meer dan 12 uur, dat noem ik succes.
^O^ succes
Do not go gentle into that good night
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
pi_192274344
Ik heb afgelopen weekend mijn eerste brood gebakken, een (zo simpel mogelijk) tarwebloem zuurdesembrood. Werd wel beetje afgeschrokken door alle info op internet, waar er berekeningen langskwamen en water tot op de graad nauwkeurig op temperatuur werd gebracht om het deeg de optimale eindtemperatuur te geven.

Ik heb zelf niet zo moeilijk gedaan. Mijn starter was goed actief in ieder geval. Ik heb het deeg een halve dag laten rijzen maar volgende keer doe ik het langer. En ik had misschien ook langer moeten kneden. Het eindresultaat was mooi en best goed van smaak, misschien wel wat te zout en veel te stevig. Twee dagen later kon je er al ruiten mee ingooien.

Gisteren en vandaag een gewoon simpel gistbrood gebakken (nacht gerezen in de koelkast) en die is echt goed gelukt. Mooie knapperige korst en goede structuur en heerlijke smaak. Lang geleden dat ik zo van brood heb genoten!

Komend weekend nieuwe poging met zuurdesem.
pi_192351424
Hoi allemaal! Hier ook door het coronavirus aangestoken met het broodbakvirus. Wat is het leuk zeg! En wat maken jullie mooie broden, wow!

Ik ben nog echt een beginner, ben begonnen met gewoon een broodmix uit de supermarkt en heb afgelopen zaterdag meel bij een molen gehaald. Wat een assortiment hebben ze daar zeg, echt heel veel. Kon ivm corona maar kort blijven helaas (er stond een hele rij buiten te wachten) maar ik ga daar zeker vaker heen.

Ik heb voor door de week stiekem een broodbakmachine gekocht of is dat hier vloeken in de kerk ;-)? In het weekend wil ik in de oven bakken maar voor door de week wil ik het in de
bbm doen. Het lijkt me ook handig voor het kneden en rijzen. Heb trouwens een Panasonic gekocht, schijnt goed te zijn?

Ik heb vanochtend deeg met de hand gemaakt en dat ligt nu in mijn crockpot (slowcooker en snelkookpan in n) want die heeft ook een yoghurt functie en dat schijnt goed te zijn voor het rijzen. Ben benieuwd!

Wat staan er trouwens een fijne linkjes in de OP, dank daarvoor!
pi_192370388
Omdat ik de smaak te pakken heb en nu EINDELIJK no knead bread van mijn lijstje kan afstrepen!
Ik wilde kijken of het ook met alleen volkorenmeel kon en zij had het dus al geprobeerd
https://www.jennycancook.com/recipes/no-knead-whole-wheat-bread/
Resultaat:
6tMACyz_d.jpg?maxwidth=640&shape=thumb&fidelity=medium
  PR en moderator dinsdag 31 maart 2020 @ 13:10:37 #35
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_192370674
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 12:57 schreef Yinny het volgende:
Omdat ik de smaak te pakken heb en nu EINDELIJK no knead bread van mijn lijstje kan afstrepen!
Ik wilde kijken of het ook met alleen volkorenmeel kon en zij had het dus al geprobeerd
https://www.jennycancook.com/recipes/no-knead-whole-wheat-bread/
Resultaat:
[ afbeelding ]
Nice O+

Welkom @proud_mami
Er is volgens mij ook ergens een broodbakmachine-topic. Ik zal even zoeken.

Edit: dit is het meest recente deel: CUL / Broodbakmachine deel 7
I happen to think that mine is the level head and yours is the one things would roll off of.
We zijn bezig: K&W / Begonnen: Verhuizen van A tot Z #2
pi_192370864
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 13:10 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Nice O+

Welkom @:proud_mami
Er is volgens mij ook ergens een broodbakmachine-topic. Ik zal even zoeken.

Edit: dit is het meest recente deel: CUL / Broodbakmachine deel 7
Oh top, dank je wel!
  PR en moderator dinsdag 31 maart 2020 @ 13:22:17 #37
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_192370872
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 13:21 schreef proud_mami het volgende:

[..]

Oh top, dank je wel!
Als je wilt posten in dat topic maar het lukt niet, moet je even een gil geven.
I happen to think that mine is the level head and yours is the one things would roll off of.
We zijn bezig: K&W / Begonnen: Verhuizen van A tot Z #2
pi_192371074
quote:
0s.gif Op maandag 30 maart 2020 11:14 schreef proud_mami het volgende:
Hoi allemaal! Hier ook door het coronavirus aangestoken met het broodbakvirus. Wat is het leuk zeg! En wat maken jullie mooie broden, wow!

Ik ben nog echt een beginner, ben begonnen met gewoon een broodmix uit de supermarkt en heb afgelopen zaterdag meel bij een molen gehaald. Wat een assortiment hebben ze daar zeg, echt heel veel. Kon ivm corona maar kort blijven helaas (er stond een hele rij buiten te wachten) maar ik ga daar zeker vaker heen.

Ik heb voor door de week stiekem een broodbakmachine gekocht of is dat hier vloeken in de kerk ;-)? In het weekend wil ik in de oven bakken maar voor door de week wil ik het in de
bbm doen. Het lijkt me ook handig voor het kneden en rijzen. Heb trouwens een Panasonic gekocht, schijnt goed te zijn?

Ik heb vanochtend deeg met de hand gemaakt en dat ligt nu in mijn crockpot (slowcooker en snelkookpan in n) want die heeft ook een yoghurt functie en dat schijnt goed te zijn voor het rijzen. Ben benieuwd!

Wat staan er trouwens een fijne linkjes in de OP, dank daarvoor!
Nou, het deeg in de slowcooker rees idd bijna de pan uit .... echter toen ik het er uit haalde om in de oven te doen zakte het helemaal in :N
Was wellicht ook geen handige actie maar goed, al doende leert men.
pi_192371104
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 13:22 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Als je wilt posten in dat topic maar het lukt niet, moet je even een gil geven.
Is gelukt hoor maar de laatste post was van augustus 2019, heb er wel wat in gepost in de hoop dat het topic weer leven in geblazen wordt. Je zou toch denken dat mensen in deze tijd wellicht de bbm weer uit de kast halen.
pi_192374296
Nog even terugkomend op het zuurdesembrood dat ik afgelopen zondag had gebakken. Het is lekker van smaak en de structuur is op zich best goed, beter dan mijn eerste brood. Maar eigenlijk wil ik het nog luchtiger. De kruim is me iets te klein. Is dat een kwestie van langer rijzen? Langer/vaker kneden? Ander meel? Meer water aan het deeg toevoegen? Of moet je dan toch gist of suiker of weetikveel toevoegen?

Ik heb het deeg iig zaterdagochtend gemaakt met 300 gram eigen desemstarter, 550 gram meel (gebuild tarwemeel, van de ekoplaza) en 300ml water + 2 theelepels zout. Minstens 10 minuten gekneed, en daarna in de koelkast tot de volgende ochtend. Toen heb ik zacht de lucht eruit geduwd en daarna nog ruim 4 uur laten rijzen buiten de koelkast in een vorm.
pi_192378160
Afgelopen weekend heb ik dit recept gemaakt, wel met zonnebloempitten aangevuld. Een goed brood geworden, al kreeg ik m niet zo mooi opgebold in de vorm omdat ik m had laten rijzen een ronde kom. Misschien kan ik m eerder al in de vorm doen en het laatste stukje rijs daar laten gebeuren.
pi_192378848
quote:
7s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 16:57 schreef Farenji het volgende:
Nog even terugkomend op het zuurdesembrood dat ik afgelopen zondag had gebakken. Het is lekker van smaak en de structuur is op zich best goed, beter dan mijn eerste brood. Maar eigenlijk wil ik het nog luchtiger. De kruim is me iets te klein. Is dat een kwestie van langer rijzen? Langer/vaker kneden? Ander meel? Meer water aan het deeg toevoegen? Of moet je dan toch gist of suiker of weetikveel toevoegen?

Ik heb het deeg iig zaterdagochtend gemaakt met 300 gram eigen desemstarter, 550 gram meel (gebuild tarwemeel, van de ekoplaza) en 300ml water + 2 theelepels zout. Minstens 10 minuten gekneed, en daarna in de koelkast tot de volgende ochtend. Toen heb ik zacht de lucht eruit geduwd en daarna nog ruim 4 uur laten rijzen buiten de koelkast in een vorm.
Hoe was je window pane test na het kneden? Had je een mooi vliesje? Er zit ook echt een verschil in meel en bloem-soorten, brood maken met meel is een stuk lastiger dan met bloem. In bloem zit meer gluten, dus meer elasticiteit dus luchtiger brood.
Wat ook kan werken als je nog niet zoveel met desem hebt gewerkt, is een goed basisrecept om het goed onder de knie te krijgen. Een fijne daarvoor is dit recept:
http://www.wildyeastblog.com/my-new-favorite-sourdough/
pi_192380654
Echt geen meel of bloem te verkrijgen :{
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 31 maart 2020 @ 22:04:20 #44
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_192380847
quote:
8s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 21:55 schreef Qunix het volgende:
Echt geen meel of bloem te verkrijgen :{
Ik koop het altijd in 25 kilo zakken. EN net voor deze ellende een nieuwe zak gehaald.. :)

(En vandaag alweer 4 KG verwerkt in 6 broden)

[ Bericht 3% gewijzigd door qltel op 31-03-2020 22:27:47 ]
pi_192382112
quote:
8s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 21:55 schreef Qunix het volgende:
Echt geen meel of bloem te verkrijgen :{
Online is nog genoeg te krijgen hoor, ook bij molens.
  PR en moderator donderdag 2 april 2020 @ 12:53:16 #46
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_192409772
Ik heb gisteren rogge, volkoren en gewone bloem gekocht (2-4 kilo) en het zit in onhandige zakken die met een touwtje zijn dichtgebonden. Hoe bewaren jullie je bloem?
I happen to think that mine is the level head and yours is the one things would roll off of.
We zijn bezig: K&W / Begonnen: Verhuizen van A tot Z #2
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 2 april 2020 @ 13:44:50 #47
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_192410641
quote:
0s.gif Op donderdag 2 april 2020 12:53 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik heb gisteren rogge, volkoren en gewone bloem gekocht (2-4 kilo) en het zit in onhandige zakken die met een touwtje zijn dichtgebonden. Hoe bewaren jullie je bloem?
Ligt eraan. Kunststof bussen en plastic emmers met deksel, ligt aan de hoeveelheid.
pi_192416916
Gister een bruinbrood gebakken :)
hepC6jM.jpg
pi_192417020
quote:
0s.gif Op donderdag 2 april 2020 19:54 schreef mikieu het volgende:
Gister een bruinbrood gebakken :)
[ afbeelding ]
Ziet er prima uit.
pi_192418202
quote:
0s.gif Op donderdag 2 april 2020 19:54 schreef mikieu het volgende:
Gister een bruinbrood gebakken :)
[ afbeelding ]
Ziet er goed uit!
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')