abonnement Unibet Coolblue
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 2 april 2020 @ 22:24:32 #51
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_192420238
Netjes!
pi_192420412
quote:
0s.gif Op donderdag 2 april 2020 19:54 schreef mikieu het volgende:
Gister een bruinbrood gebakken :)
[ afbeelding ]
Net brood. Heb je een recept toevallig?
Spoilers!
pi_192425824
Hi !

Ik ben de laatste tijd veel bezig met broden bakken in de pan in de oven ( no knead bijv ) wat prima lukt :) Gister bij de molen erg donkere meergranen meel gekocht - en zoals verwacht rijst het deeg slecht met de 5 a 6 gram droge gist., iemand tips ? Meel gist ? warmere plek laten rijzen ? of de gist even met warm water en wat suiker mengen ? Het brood is nu meer een stuk roggebrood geworden :D Thanks voor de tips !!
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 3 april 2020 @ 11:05:31 #54
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_192427355
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 april 2020 09:23 schreef realbase het volgende:
Hi !

Ik ben de laatste tijd veel bezig met broden bakken in de pan in de oven ( no knead bijv ) wat prima lukt :) Gister bij de molen erg donkere meergranen meel gekocht - en zoals verwacht rijst het deeg slecht met de 5 a 6 gram droge gist., iemand tips ? Meel gist ? warmere plek laten rijzen ? of de gist even met warm water en wat suiker mengen ? Het brood is nu meer een stuk roggebrood geworden :D Thanks voor de tips !!
Vers gist in plaats van droge gist (Jumbo verkoopt het o.a.)
Klein beetje vitamine C toevoegen
Gerstemoutmeel toevoegen (niet de donkere variant die gebruikt wordt om donker meel te maken, maar de lichte (niet gebrandde)), deze bijvoorbeeld.
Eventueel wat dextrose toepassen, alhoewel gewone suiker ook kan.
pi_192427392
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 april 2020 11:05 schreef qltel het volgende:

[..]

Vers gist in plaats van droge gist (Jumbo verkoopt het o.a.)
Klein beetje vitamine C toevoegen
Gerstemoutmeel toevoegen (niet de donkere variant die gebruikt wordt om donker meel te maken, maar de lichte (niet gebrandde)), deze bijvoorbeeld.
Eventueel wat dextrose toepassen, alhoewel gewone suiker ook kan.
Sorry, vergat ik te zeggen - broodverbeteraar zat er ook al in !
Thakns voor de tip, ik ga eens proberen met verse gist. Broodje smaakt overigens prima :)



[ Bericht 4% gewijzigd door realbase op 03-04-2020 11:15:39 ]
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 3 april 2020 @ 11:20:39 #56
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_192427558
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 april 2020 11:07 schreef realbase het volgende:

[..]

Sorry, vergat ik te zeggen - broodverbeteraar zat er ook al in !
Thakns voor de tip, ik ga eens proberen met verse gist. Broodje smaakt overigens prima :)

[ link | afbeelding ]
Maar dat is ook het mooie van zelf brood bakken, of het wel of niet goed gelukt is, smaken doet het meestal wel.
pi_192428963
Ik ben sinds zeer kort ook aan het brood bakken. Gewoon omdat koken en bakken mijn hobby is, en het veel lekkerder is. Echter doordat halve supermarkten nu geplunderd zijn is er niks meer te krijgen behalve de standaard broodbakmixen. De molens hier in de buurt zijn allemaal gesloten i.v.m. corona.

Nu volg ik het pakje niet heel precies, aangezien na 5 minuten kneden het nog een natte mega kleverige deeg is wat aan de vingers blijft zitten i.p.v. hoe het hoort. Dus ik kneed het deeg met mijn kracht zo'n 30 min zodat ik een mooi stevig vliesje kan trekken. Ook laat ik het deeg langer rijzen i.p.v. de 20 minuten van de verpakking. (60 min rijs, lucht eruit drukken, opbollen en rusten in folie, vormen en 30-45 min rijs)

Toch krijg ik een redelijk compacte brood met meer de kruim van een stokbrood dan van een fluffy witbrood. Wat kan ik verbeteren met de broodbakmix? Wellicht een bakje met water in de oven zetten?

Hopelijk kan ik snel weer aan bloem, meel en gist komen.
pi_192429615
20 minuten is echt extreem kort
Ik doe bij gistdeeg eigenlijk altijd 60 minuten, vormen, 60 minuten en dan bakken
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 3 april 2020 @ 14:18:50 #59
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_192430577
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 april 2020 12:37 schreef coccinelle het volgende:
Nu volg ik het pakje niet heel precies, aangezien na 5 minuten kneden het nog een natte mega kleverige deeg is wat aan de vingers blijft zitten i.p.v. hoe het hoort.
Is dat zo'n pakje van Koopmans of consorten? Volg dan maar gewoon de aanwijzingen op de verpakking. Ik heb (toen ik wat van die dingen kreeg) dat ook met heel veel bedenkingen bekeken, maar achteraf kwam er een heel aardig broodje uit. Geen idee wat er allemaal in zit, maar gezond zal het niet zijn.. :)
pi_192430647
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 april 2020 12:37 schreef coccinelle het volgende:
Ik ben sinds zeer kort ook aan het brood bakken. Gewoon omdat koken en bakken mijn hobby is, en het veel lekkerder is. Echter doordat halve supermarkten nu geplunderd zijn is er niks meer te krijgen behalve de standaard broodbakmixen. De molens hier in de buurt zijn allemaal gesloten i.v.m. corona.

Nu volg ik het pakje niet heel precies, aangezien na 5 minuten kneden het nog een natte mega kleverige deeg is wat aan de vingers blijft zitten i.p.v. hoe het hoort. Dus ik kneed het deeg met mijn kracht zo'n 30 min zodat ik een mooi stevig vliesje kan trekken. Ook laat ik het deeg langer rijzen i.p.v. de 20 minuten van de verpakking. (60 min rijs, lucht eruit drukken, opbollen en rusten in folie, vormen en 30-45 min rijs)

Toch krijg ik een redelijk compacte brood met meer de kruim van een stokbrood dan van een fluffy witbrood. Wat kan ik verbeteren met de broodbakmix? Wellicht een bakje met water in de oven zetten?

Hopelijk kan ik snel weer aan bloem, meel en gist komen.
ik doe echt heel simpel no knead als ik lui ben :D
Savonds om 5 uur alles bij elkaar in een kom, goed mixen en laten staan tot 8 uur sochtends. dat in een theedoek met wat bloem beetje vormen naar een bol (als dat het niet is) en dan met die theedoek de voorverwarme pan in en de oven in.. klaar.. :)
pi_192431022
quote:
1s.gif Op donderdag 2 april 2020 22:32 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Net brood. Heb je een recept toevallig?
320 bloem
320 volkorenmeel
9 gr zout
13 gr suiker
8,5 gr gist
27 gr roomboter
410 gr water
pi_192431289
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 april 2020 14:18 schreef qltel het volgende:

[..]

Is dat zo'n pakje van Koopmans of consorten? Volg dan maar gewoon de aanwijzingen op de verpakking. Ik heb (toen ik wat van die dingen kreeg) dat ook met heel veel bedenkingen bekeken, maar achteraf kwam er een heel aardig broodje uit. Geen idee wat er allemaal in zit, maar gezond zal het niet zijn.. :)
Als ik de ingrediėnten bekijk is het niet mega gezond nee plus het is witbrood (alternatief was waldkorn, maar dat blieven ze hier niet }:|) . Maar een kant en klaar gekocht broodje van de super lijkt mij ook niet erg gezond. In de bakmix van de jumbo zit een hoop e-nummertjes, palmolie en glucosestroop.

Kan iemand mij een online winkel aanraden voor o.a. bloem en gist welke geen mega lange levertijd heeft?
pi_192431649
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 april 2020 15:01 schreef coccinelle het volgende:

[..]

Als ik de ingrediėnten bekijk is het niet mega gezond nee plus het is witbrood (alternatief was waldkorn, maar dat blieven ze hier niet }:|) . Maar een kant en klaar gekocht broodje van de super lijkt mij ook niet erg gezond. In de bakmix van de jumbo zit een hoop e-nummertjes, palmolie en glucosestroop.

Kan iemand mij een online winkel aanraden voor o.a. bloem en gist welke geen mega lange levertijd heeft?
zoek anders even een molen op in de buurt die open is ? Ik ben gister bijv in Wateringen geweest overdag en er was niemand - geen zorgen over teveel mensen !
pi_192432071
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 april 2020 15:24 schreef realbase het volgende:

[..]

zoek anders even een molen op in de buurt die open is ? Ik ben gister bijv in Wateringen geweest overdag en er was niemand - geen zorgen over teveel mensen !
Zie mijn 1e post ;). De 2 in mijn buurt zijn gesloten.
pi_192443782
Hoe lang kneden jullie een brooddeeg in de standmixer?
Spoilers!
pi_192443800
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 april 2020 09:58 schreef Lucky_Strike het volgende:
Hoe lang kneden jullie een brooddeeg in de standmixer?
Minuutje of 10
En dan testen of je vliesje kan trekken
pi_192443867
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 april 2020 09:59 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

Minuutje of 10
En dan testen of je vliesje kan trekken
Ok, ga ik zo doen :Y
Spoilers!
pi_192444113
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 april 2020 15:01 schreef coccinelle het volgende:

[..]

Als ik de ingrediėnten bekijk is het niet mega gezond nee plus het is witbrood (alternatief was waldkorn, maar dat blieven ze hier niet }:|) . Maar een kant en klaar gekocht broodje van de super lijkt mij ook niet erg gezond. In de bakmix van de jumbo zit een hoop e-nummertjes, palmolie en glucosestroop.

Kan iemand mij een online winkel aanraden voor o.a. bloem en gist welke geen mega lange levertijd heeft?
E-nummers zeggen niks.

Kijk anders hier

https://www-xandrabaktbro(...)oppunten-van-meel%2F
Do not go gentle into that good night
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
pi_192444525
Vergeten rozijnenbroodjes te kopen en de kleine wilde ze echt graag eten, dus....

Recept
http://rutgerbakt.nl/broo(...)lijke-kinderbakboek/
pi_192444550
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 april 2020 10:47 schreef Yinny het volgende:
Vergeten rozijnenbroodjes te kopen en de kleine wilde ze echt graag eten, dus....
[ afbeelding ]
Recept
http://rutgerbakt.nl/broo(...)lijke-kinderbakboek/
^O^
pi_192444984
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 april 2020 10:47 schreef Yinny het volgende:
Vergeten rozijnenbroodjes te kopen en de kleine wilde ze echt graag eten, dus....
[ afbeelding ]
Recept
http://rutgerbakt.nl/broo(...)lijke-kinderbakboek/
Mjam... Fok ontbijt meet ?
Do not go gentle into that good night
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
pi_192445214
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 april 2020 14:45 schreef mikieu het volgende:

[..]

320 bloem
320 volkorenmeel
9 gr zout
13 gr suiker
8,5 gr gist
27 gr roomboter
410 gr water
Deze ligt nu voor de eerste rijs. Geen 20 minuten zoals al die mixen voorschrijven maar een uur. Dat moet van Havermoutkoekje :Y

Ik heb braaf een filmpje van Levine opgezocht over hoe goed deeg er uit ziet want ik moet een vliesje trekken van HMK :Y

Dan vraag ik me nu nog iets af. Die eerste rijs, dat kan toch gewoon in mijn stalen mengkom? En doen jullie er nou wel of geen vochtige doek over?
Spoilers!
pi_192445231
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 april 2020 11:41 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Deze ligt nu voor de eerste rijs. Geen 20 minuten zoals al die mixen voorschrijven maar een uur. Dat moet van Havermoutkoekje :Y

Ik heb braaf een filmpje van Levine opgezocht over hoe goed deeg er uit ziet want ik moet een vliesje trekken van HMK :Y

Dan vraag ik me nu nog iets af. Die eerste rijs, dat kan toch gewoon in mijn stalen mengkom? En doen jullie er nou wel of geen vochtige doek over?
wat een verantwoordelijkheid op mijn schoudertjes :o

Ik doe het in licht ingevette beslagkom met een badmuts erover
pi_192446780
Zo, ik heb net tien kilo tarwebloem ingeslagen, ik wist wel dat er een molen vlakbij mij was maar dat ie ook nog volop in bedrijf was, dat dan weer niet. Ik kan weer bakken!
pi_192447023
Heeft iemand het no knead paasbrood uit de huidige foodies al geprobeerd? Volgens mij klopt het niet. Ik eindig na de rijs overnacht op een onsamenhangende massa. -O-
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')