Ik snij het meeste brood in boterhammen en doe dat in de vriezer. Als je het gewoon eruit haalt en belegt is het na een paar minuten al te eten en verliest weinig van het knapperige !quote:Op maandag 27 april 2020 15:42 schreef Molo het volgende:
[..]
Linker was ik ook vergeten in te snijden
Gelukkig ook goed omhoog gekomen door de ovenrijs
Hebben we weer wat brood te eten. En van de week tosti's van oud brood
Ik ben daar te lui en niet planmatig genoeg voor thuis. Plus kleine vriezer.quote:Op maandag 27 april 2020 15:59 schreef realbase het volgende:
[..]
Ik snij het meeste brood in boterhammen en doe dat in de vriezer. Als je het gewoon eruit haalt en belegt is het na een paar minuten al te eten en verliest weinig van het knapperige !
Hoort in ander topicquote:Op maandag 27 april 2020 16:07 schreef qltel het volgende:
Wij hebben zelf tompoucen gemaakt. Met een lollig oranje kleurtje.. De room was "iets" te dik waardoor het er niet zo geweldig uitziet. Maar de smaak was prima.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Fijne Koningsdag
Mooie deal!quote:Op woensdag 29 april 2020 19:15 schreef realbase het volgende:
Ik heb deze nu gekocht. bosch mum59m55
Was maar 337 EUR in de aanbieding bij Bol en je kreeg zelfs daarbovenop nog 40 EUR beaty tegoed.. Ik heb hem net weer bekeken - nu weer 469 EUR ! Dus dat was een lucky shot !
Vast welquote:Op donderdag 30 april 2020 09:45 schreef realbase het volgende:
zojuist volkoren deeg gemixed in de Bosch. even laten rusten en dan zien of het zn werk heeft gedaan
Hoeveel gram meel heb je gebruikt en ging het goed in de bosch? Motor kon het prima aan?quote:Op donderdag 30 april 2020 09:45 schreef realbase het volgende:
zojuist volkoren deeg gemixed in de Bosch. even laten rusten en dan zien of het zn werk heeft gedaan
VOlkoren meel van de molen - 500 gram met de ingredienten on top. Hij trok het prima.quote:Op donderdag 30 april 2020 19:06 schreef coccinelle het volgende:
[..]
Hoeveel gram meel heb je gebruikt en ging het goed in de bosch? Motor kon het prima aan?
Mijn handen worden wel flink gespierd van het kneden
Afgelopen dagen een licht volkorenbrood, pizzabroodjes en 2 honey-oat broden gebakken. De honey-oat is echt
nee meer gvoel gedaan..quote:Op donderdag 30 april 2020 18:11 schreef devlinmr het volgende:
[..]
Vast wel
Heb je een bepaald recept gevolgd?
Ik heb dit recept grotendeels gevolgd. Wegens geen melkpoeder heb ik volle melk gebruikt i.p.v. water, en 9 gram instant gist gebruikt i.p.v. 4 gram droge gist. Ook had ik geen glutenpoeder in huis, maar mijn brood is echt niet compact geworden gelukkig.quote:Op donderdag 30 april 2020 19:07 schreef Molo het volgende:
Wat zijn honey-oat broden, hoe ziet het eruit me hoe maak ik het?
ik ben gister gestart - maar ik zie maar een paar bubbeltjes ( 16 uur verder nu)quote:Op zaterdag 2 mei 2020 09:07 schreef Tuindier het volgende:
De tweede poging om een zuurdesemstarter te maken lijkt beter te zijn gelukt. Het ruikt naar een combinatie tussen bananen en bier. Ik heb gisteren een voordeeg gemaakt (eigenlijk 2) voor een volkorenbrood vandaag, en een San Fransisco style brood op maandag. Wordt vervolgd!
Geef het 3 dagenquote:Op zaterdag 2 mei 2020 09:23 schreef realbase het volgende:
[..]
ik ben gister gestart - maar ik zie maar een paar bubbeltjes ( 16 uur verder nu)
Het ziet er mooi uit.quote:Op vrijdag 1 mei 2020 12:09 schreef coccinelle het volgende:
[..]
Ik heb dit recept grotendeels gevolgd. Wegens geen melkpoeder heb ik volle melk gebruikt i.p.v. water, en 9 gram instant gist gebruikt i.p.v. 4 gram droge gist. Ook had ik geen glutenpoeder in huis, maar mijn brood is echt niet compact geworden gelukkig.
[ afbeelding ]
En nog wat havervlokken op de korst
Dus niet elke 24 uur wat eruit gooien en bijvoeren ?quote:Op zaterdag 2 mei 2020 09:59 schreef devlinmr het volgende:
[..]
Geef het 3 dagen
Dan verversen
Herhaal tot je een flink levende pasta hebt die naar nat bos ruikt
Eerst 3 dagen laten opstarten. Ik volg altijd deze met veel succesquote:Op zaterdag 2 mei 2020 10:59 schreef realbase het volgende:
[..]
Dus niet elke 24 uur wat eruit gooien en bijvoeren ?
Klopt. Nou ja, je kunt prima dezelfde hoeveelheid gebruiken als het recept droge gist aangeeft. Andersom niet volgens mij. Ik was alleen bang voor een compact brood. Dus op de gok meer gist gebruikt in de hoop dat het brood wel een luchtige kruim zou hebben. Dat is gelukt. Wellicht dat het met 4 gram ook wel was gelukt.quote:Op zaterdag 2 mei 2020 10:28 schreef MevrouwPuff het volgende:
[..]
Het ziet er mooi uit.
Maar je maakt me wel in de war over de gist. Je hebt toch minder instant gist nodig dan droge gist, of was het andersom?
Thanks Hij is tot leven gekomen eind 2e dag. Net weer gevoerd.. eens zien hoe dit zich gaat ontwikkelen !quote:Op zaterdag 2 mei 2020 11:08 schreef devlinmr het volgende:
[..]
Eerst 3 dagen laten opstarten. Ik volg altijd deze met veel succes
https://www.weekendbakery(...)arter-in-easy-steps/
Jazeker! Ik hou er af en toe wel van, van dat donzigedekbedbroodquote:Op maandag 4 mei 2020 15:20 schreef ASSpirine het volgende:
Iemand die hier de tangzhong methode gebruikt om brood te bakken?
Hiermee kan je een heel zachte, luchtige brood mee bakken. Dat is het type brood dat je in Japan/Korea & China meestal koopt.
Een keer iets anders dan een brood met een harde korst (wat ik zelf ook heel lekker vind), maar wat afwisseling kan geen kwaad.
die van mij zit op dag 4, vandaag bijgevoerd maar er lag net een flinke plas water op.quote:Op maandag 4 mei 2020 08:59 schreef Bleie het volgende:
Ik ben ook weer begonnen met een zuurdesemstarter. Nu dag 3, het bubbelt een beetje.
Rogge of tarwe?quote:Op maandag 4 mei 2020 18:09 schreef realbase het volgende:
[..]
die van mij zit op dag 4, vandaag bijgevoerd maar er lag net een flinke plas water op.
Ik roer ook maar even een keer of 2 per dag (op advies van de pagina)
spelt (ik las online ergens dat hij dan honger heeft.. dus heb hem bijgevoerd)quote:
Honger naar spelt?quote:Op dinsdag 5 mei 2020 17:30 schreef realbase het volgende:
[..]
spelt (ik las online ergens dat hij dan honger heeft.. dus heb hem bijgevoerd)
Dit vroeg ik me vandaag toevallig af. Gewoon omdat ik niet altijd rogge of tarwe wil eten. Nou nog aan een starter beginnen.quote:Op dinsdag 5 mei 2020 17:56 schreef Molo het volgende:
[..]
Je kunt trouwens prima met roggemeel starter maken en dan je brood maken met tarwebloem of andere granen.
Of roggestarter maken en die vervolgens bijvoeren met tarwe. Dan heb je wel de giststartkracht van rogge en geen roggesmaak in je brood
Thanks!quote:Op dinsdag 5 mei 2020 17:22 schreef coccinelle het volgende:
Je brood ziet er best goed uit @:Piles
Tegen een verbrande bovenkant kun je als de korst donker genoeg is wat aluminiumfolie op de bovenkant leggen.
Haha ja, toch wel hč Nieuw blik: op het lijstjequote:Ik denk dat jouw cakebakblik ook te groot is voor je deeghoeveelheid.
Ja, had niks anders. Maar het bubbelt steeds meer, dus komt vast wel goed.quote:Hoe heb jij je desemstarter gemaakt? Met alleen maar bloem?
Ik had het toevallig liggen.. geen specifieke keus dus.quote:Op dinsdag 5 mei 2020 17:56 schreef Molo het volgende:
[..]
Honger naar spelt?
Je kunt trouwens prima met roggemeel starter maken en dan je brood maken met tarwebloem of andere granen.
Of roggestarter maken en die vervolgens bijvoeren met tarwe. Dan heb je wel de giststartkracht van rogge en geen roggesmaak in je brood
Je moet er van houden, ik vind het heerlijk maar smaken verschillen natuurlijk
Ik wil nog een tweede banneton kopen en een nieuwe stevige spatel om mijn deeg om te scheppen en door te roeren. Iemand nog awesome tips voor websites?
Die zijn lekker!quote:Op woensdag 6 mei 2020 14:29 schreef Hupje het volgende:
Ik heb rozijnenbollen gemaakt, recept uit het kinderbakboek van Rutger. Zoals altijd aangepast naar koemelkvrij. En met een combinatie van blanke rozijnen en cranberries, ik had de verkeerde zak gekocht. Volgende keer iets lichter.
[ afbeelding ]
quote:Op dinsdag 5 mei 2020 17:56 schreef Molo het volgende:
[..]
Honger naar spelt?
Je kunt trouwens prima met roggemeel starter maken en dan je brood maken met tarwebloem of andere granen.
Vandaag weer gevoerd.. na een paar uurtjes weer een plas water erop.. ik denk dat ik deze maar moeten laten gaan
Of roggestarter maken en die vervolgens bijvoeren met tarwe. Dan heb je wel de giststartkracht van rogge en geen roggesmaak in je brood
Je moet er van houden, ik vind het heerlijk maar smaken verschillen natuurlijk
Ik wil nog een tweede banneton kopen en een nieuwe stevige spatel om mijn deeg om te scheppen en door te roeren. Iemand nog awesome tips voor websites?
Klinkt als de pan die te heet wordt. Zou bakpapier helpen? Of temperatuur iets lager.quote:Op donderdag 7 mei 2020 21:28 schreef Jahr00n het volgende:
Hey meesterbakkers. Ik bak regelmatig een brood in de oven. Ik gebruik daarvoor een gietijzeren pan met deksel. Nu bakt de onderkant van het brood iets te hard en wordt net te zwart. Wat doe ik fout?
Hier is een mooie uitleg over het oprollen van het deeg. Misschien helpt dit.quote:Op donderdag 7 mei 2020 12:44 schreef MevrouwPuff het volgende:
Kan iemand mij helpen met dit probleem?
Onregelmatig gerezen deeg door oprollen
Als ik de instructies volg maak ik het deeg voor de voorrijd plat met de hand en dan rol ik het op, meestal Max 2 wendingen.
Daarna moet het nog langer rijzen.
Wat er gebeurt is dat het stuk van de bovenste wending veel luchtiger is dan daaronder (niet onlogisch, want de onderkant heeft veel minder expansieruimte).
Zeker bij brood in blik is het gevolg een enorme toet bovenop en de rest gewoon aardig gerezen. Hierdoor snijdt het moeilijker.
Hoe voorkom ik dit?
Daar heb ik over gelezen:quote:Op donderdag 7 mei 2020 21:28 schreef Jahr00n het volgende:
Hey meesterbakkers. Ik bak regelmatig een brood in de oven. Ik gebruik daarvoor een gietijzeren pan met deksel. Nu bakt de onderkant van het brood iets te hard en wordt net te zwart. Wat doe ik fout?
Ik denk:quote:Op zaterdag 9 mei 2020 13:13 schreef Hupje het volgende:
Snapt iemand deze beschrijving voor het vormen van de broodjes in hartvorm en kan het mij uitleggen? https://www.xandrabaktbro(...)djes-voor-valentijn/
Ik snap er niks van
Dus toch gewoon met de deegroller!quote:Op donderdag 7 mei 2020 21:40 schreef Yinny het volgende:
[..]
Hier is een mooie uitleg over het oprollen van het deeg. Misschien helpt dit.
https://broodsmakelijk.nl(...)d-eenvoudige-methode
De plek waar de inkepingen zitten na het vouwen lijkt mij. Die verdwijnen niet ineens natuurlijkquote:Op zondag 10 mei 2020 08:36 schreef Hupje het volgende:
Maar wat zijn dan die stippellijnen in plaatje 3?
Het maakt verder niet uit, hoor, maar ik kan het niet hebben als ik zoiets niet snap
Interessant artikel, dank je.quote:Op donderdag 7 mei 2020 21:45 schreef Yinny het volgende:
[..]
Daar heb ik over gelezen:
https://www.theperfectloaf.com/how-to-bake-bread-in-a-dutch-oven/
Ik snap wat je bedoel, beter had ze plaatje 3 niet bijgevoegd en kunnen zeggen kijk naar de afgebakken broodjesquote:Op zondag 10 mei 2020 08:36 schreef Hupje het volgende:
Maar wat zijn dan die stippellijnen in plaatje 3?
Het maakt verder niet uit, hoor, maar ik kan het niet hebben als ik zoiets niet snap
Dat zijn de 2 delen die je bij de eerste stap op elkaar hebt gelegd.quote:Op zondag 10 mei 2020 08:36 schreef Hupje het volgende:
Maar wat zijn dan die stippellijnen in plaatje 3?
Het maakt verder niet uit, hoor, maar ik kan het niet hebben als ik zoiets niet snap
Erg? Nee, waarom? Het smaakt toch goed?quote:Op maandag 11 mei 2020 07:41 schreef MevrouwPuff het volgende:
[ afbeelding ]
Hierbij een voorbeeld van het ongelijke rijzen, (het duidelijkst bij de uiteinden zoals hier) het gebeurt dus ook wel bij uitrollen met de deegroller. Het is hier niet zo extreem als in de bakvorm en het is een erg lekker brood geworden, daar niet van
De vraag is dus 1. Is het te voorkomen? Maar ook 2. Is het erg?
Beiden heeft zijn charme. Toch heb ik liever een lekker luchtig brood.quote:Op maandag 11 mei 2020 09:49 schreef Qunix het volgende:
[ afbeelding ]
Ter vergelijking, dit is brood van de befaamde bakkerij Hartog op de Wibautstraat in Amsterdam. Na mijn idee inderdaad het lekkerste brood. Ook hier zie je dat het wel gerezen is, maar nog steeds is het brood compact.
Het brood hoeft niet zo te worden als de bekende supermarktbrood.
Het is simpel zelf te doen, hoor. Na het kneden nog even een keer of 10 uittrekken en vouwen. Kost geen moeite en ik denk dat je glutenstructuren er beter van worden.quote:Op maandag 11 mei 2020 11:35 schreef MevrouwPuff het volgende:
Bedankt voor de antwoorden!
Ik laat de machine voor me kneden, die doet minder aan het rek en strek werk.
Misschien is het zo inderdaad best prima
precies, ik doe na het deegkneden in de machine zelf nog even slap & fold word het lekker sterk van.. daarna al gelijk strak opbollen (vormen) voor de eerste rijs. tijdens het rijzen doe ik dan vaak nog even vouwen (puntje uitrekken en omvouwen en dan helemaal rond) voordat het na het rijzen de rijsmand in gaat,quote:Op maandag 11 mei 2020 11:45 schreef qltel het volgende:
[..]
Beiden heeft zijn charme. Toch heb ik liever een lekker luchtig brood.
[..]
Het is simpel zelf te doen, hoor. Na het kneden nog even een keer of 10 uittrekken en vouwen. Kost geen moeite en ik denk dat je glutenstructuren er beter van worden.
Zo herkenbaar! Inderdaad beginnen met halveren en dan halverwege recept vergeten.....zo ook wel eens hele pittige gehaktballetjes gehad en keiharde koekjesquote:Op donderdag 21 mei 2020 11:44 schreef AnneX het volgende:
Geen idee over rijsmandjes.
Vanmorgen zag ik de snelle broodjes en recept van yinny.
Gehalveerd alles afgewogen en klaargezet.
Droog bestanddelen gemengd en melk/yoghurt erbij...shut vergeten te halveren.
Plons, natte kledder.
Result: tis te eten. Beter opletten volgend x.
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
Nee, ik heb al honderden broden gebakken van allerlei soorten en nog nooit de behoefte gehad om er 1 te kopen. En anderen zweren erbij. Het is maar wat je gewend bent, denk ik.quote:Op donderdag 21 mei 2020 11:14 schreef Mar_an het volgende:
Volgens mij zijn rijsmandjes wel een must, of niet? Wat is jullie ervaring daarmee? Heb het tot nu toe (3 broden gebakken al) altijd zonder gedaan, maar twijfel om er eentje te kopen.
Er was een tijd dat ik dat standaard vergat. Uit zelfbescherming schreef ik dan eerst alle omgerekende hoeveelheden van ingrediënten op een ander briefje, en hield ik alleen die bij de hand. Dat ging goed!quote:Op donderdag 21 mei 2020 11:44 schreef AnneX het volgende:
Geen idee over rijsmandjes.
Vanmorgen zag ik de snelle broodjes en recept van yinny.
Gehalveerd alles afgewogen en klaargezet.
Droog bestanddelen gemengd en melk/yoghurt erbij...shut vergeten te halveren.
Plons, natte kledder.
Result: tis te eten. Beter opletten volgend x.
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
@Yinny bedoel je ovenbestendige glazen schaaltjes, nou ben ik de naam kwijt.quote:Op zaterdag 23 mei 2020 00:03 schreef Yinny het volgende:
Heeft iemand deze geprobeerd?
https://alexandracooks.co(...)-you-will-ever-make/
Ik heb net kleine ovenschaaltjes besteld
Ja, 2 Pyrex schalen van 1 liter. Muffin vormpjes zijn te klein.quote:Op zaterdag 23 mei 2020 10:26 schreef AnneX het volgende:
[..]
@:Yinny bedoel je ovenbestendige glazen schaaltjes, nou ben ik de naam kwijt.
Zijn muffin vormen niet goed?
Kwam een donna hay brioche recept tegen en wil mij daar eens aan wagen.
Moet dat per se in een ‘blauwstalen broodbakvorm’ of kan ik dat doen in een cakevorm?
Recept is trouwens: https://nombelina.com/brioche-van-donna-hay/
Dank je voor je antwoord.quote:Op zaterdag 23 mei 2020 11:39 schreef Yinny het volgende:
[..]
Ja, 2 Pyrex schalen van 1 liter. Muffin vormpjes zijn te klein.
Cakevorm gebruik ik ook voor brood, dus dat moet lukken. Als de grootte maar niet heel erg verschilt.
Heb je dan muffins van een liter?quote:Op zaterdag 23 mei 2020 11:52 schreef AnneX het volgende:
[..]
Dank je voor je antwoord.
Dan doe ik tzt een cakeblik.
Wat betreft muffin vorm: ik heb behalve standaard maat ook een silicone mal met 6 grote vormen. Vandaar de opmerking.
Vergiet met een bebloemde theedoek werkt net zo goedquote:Op donderdag 21 mei 2020 11:14 schreef Mar_an het volgende:
Volgens mij zijn rijsmandjes wel een must, of niet? Wat is jullie ervaring daarmee? Heb het tot nu toe (3 broden gebakken al) altijd zonder gedaan, maar twijfel om er eentje te kopen.
Droogt dat niet uit? Of doe je zowel onder als boven een theedoek?quote:Op woensdag 22 juli 2020 10:50 schreef FranticDJ het volgende:
[..]
Vergiet met een bebloemde theedoek werkt net zo goed
Afdekken met plastic, waxdoek, rijsdoek/deegdoek Een rijsmandje is verder ook niets meer dan een rieten mandje hoor. Ook daarin zal je buitenkant iets aandrogen, maar dat is alleen maar makkelijker insnijden.quote:Op woensdag 22 juli 2020 11:04 schreef MevrouwPuff het volgende:
[..]
Droogt dat niet uit? Of doe je zowel onder als boven een theedoek?
Ik laat rijzen in de mengkom met een waxdoek erop, daarna narijzen op de bakplaat met waxdoek erover.
Rijsmandjes of beslagkom met een douchemutsquote:Op dinsdag 28 juli 2020 11:31 schreef FranticDJ het volgende:
Gebruiken jullie nog speciale plastic zakken als je je brood laat rijzen in de koelkast? Heb eigenlijk alleen pedaalemmerzakken op fatsoenlijk formaat
Of zou ipv een rijsmandje, een beslag kom met theedoek & daar een goede laag vershoudfolie over de bovenkant ook werken?
Droogt de zijkant dan niet uit via je rijsmandje?quote:Op dinsdag 28 juli 2020 12:28 schreef douche-eendje het volgende:
[..]
Rijsmandjes of beslagkom met een douchemuts
Neequote:Op dinsdag 28 juli 2020 12:34 schreef FranticDJ het volgende:
[..]
Droogt de zijkant dan niet uit via je rijsmandje?
Ik gebruik ze voor mijn desem broden eigenlijk altijd, vooral omdat ze 's nachts in de koelkast rijzen wat handiger is als ze in een mandje zitten. Verder geeft het een mooi meelpatroonquote:Op donderdag 21 mei 2020 11:14 schreef Mar_an het volgende:
Volgens mij zijn rijsmandjes wel een must, of niet? Wat is jullie ervaring daarmee? Heb het tot nu toe (3 broden gebakken al) altijd zonder gedaan, maar twijfel om er eentje te kopen.
Fantastische broden!quote:Op zaterdag 15 augustus 2020 16:58 schreef FranticDJ het volgende:
[ afbeelding ]
Vandaag weer even de hele dag gebakken
Andere 6 zijn al opgehaald.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |