abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_193031350
quote:
1s.gif Op donderdag 7 mei 2020 21:40 schreef Yinny het volgende:

[..]

Hier is een mooie uitleg over het oprollen van het deeg. Misschien helpt dit.
https://broodsmakelijk.nl(...)d-eenvoudige-methode
Dus toch gewoon met de deegroller!
Vandaag zal ik dat eens proberen.
pi_193036191
@HaverMoutKoekje Ja, zo heb ik het uiteindelijk ook gedaan. Maar in de beschrijving begin je met een inkeping, dan dubbelvouwen en dan iets opzij draaien ofzo.
pi_193039302
Als je het gedeelte dubbel vouwt heb je door die inkeping aan de ene kant twee stukken deeg (op het plaatje aan de rechter kant). Een van die stukken vastpakken en een kwartslag draaien, daarna hetzelfde met het andere stuk. Klaar, dat is alles.
pi_193044812
Maar wat zijn dan die stippellijnen in plaatje 3? :?
Het maakt verder niet uit, hoor, maar ik kan het niet hebben als ik zoiets niet snap :D
  zondag 10 mei 2020 @ 08:51:12 #255
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_193044931
quote:
0s.gif Op zondag 10 mei 2020 08:36 schreef Hupje het volgende:
Maar wat zijn dan die stippellijnen in plaatje 3? :?
Het maakt verder niet uit, hoor, maar ik kan het niet hebben als ik zoiets niet snap :D
De plek waar de inkepingen zitten na het vouwen lijkt mij. Die verdwijnen niet ineens natuurlijk :P
  zondag 10 mei 2020 @ 09:30:19 #256
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_193045327
quote:
Interessant artikel, dank je.
Spoilers!
pi_193045410
quote:
0s.gif Op zondag 10 mei 2020 08:36 schreef Hupje het volgende:
Maar wat zijn dan die stippellijnen in plaatje 3? :?
Het maakt verder niet uit, hoor, maar ik kan het niet hebben als ik zoiets niet snap :D
Ik snap wat je bedoel, beter had ze plaatje 3 niet bijgevoegd en kunnen zeggen kijk naar de afgebakken broodjes :)
pi_193047017
quote:
0s.gif Op zondag 10 mei 2020 08:36 schreef Hupje het volgende:
Maar wat zijn dan die stippellijnen in plaatje 3? :?
Het maakt verder niet uit, hoor, maar ik kan het niet hebben als ik zoiets niet snap :D
Dat zijn de 2 delen die je bij de eerste stap op elkaar hebt gelegd.
De lijn van de inkeping heb je niet meer als je de uiteindes een kwart slag draait.
pi_193052206
Deze komt net uit de oven, een volkorenbrood met zonnebloemzaden en meel van de korenmolen in Weesp.







Wat ik doe om het compact te houden (dus stevig) is na het rijzen bovenkant iets indrukken. Als ik dat niet doe zal het brood luchtig en "fluffy" worden. Dan vind ik het vervelend om te smeren, of er komen té veel of grote gaten. Met dit brood kan je ook na het snijden in dunne repen (wat makkelijk moet gaan) opnieuw afbakken op 200 graden voor 20 minuten en heb je crackers!
pi_193059372

Hierbij een voorbeeld van het ongelijke rijzen, (het duidelijkst bij de uiteinden zoals hier) het gebeurt dus ook wel bij uitrollen met de deegroller. Het is hier niet zo extreem als in de bakvorm en het is een erg lekker brood geworden, daar niet van :)

De vraag is dus 1. Is het te voorkomen? Maar ook 2. Is het erg?
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 11 mei 2020 @ 09:06:51 #261
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_193060370
quote:
1s.gif Op maandag 11 mei 2020 07:41 schreef MevrouwPuff het volgende:
[ afbeelding ]
Hierbij een voorbeeld van het ongelijke rijzen, (het duidelijkst bij de uiteinden zoals hier) het gebeurt dus ook wel bij uitrollen met de deegroller. Het is hier niet zo extreem als in de bakvorm en het is een erg lekker brood geworden, daar niet van :)

De vraag is dus 1. Is het te voorkomen? Maar ook 2. Is het erg?
Erg? Nee, waarom? Het smaakt toch goed?

Het lijkt me dat je gluten niet sterk genoeg zijn. Daardoor zakt je brood wat in, onder zijn eigen gewicht en is het niet in staat om koolzuur vast te houden. Gluten krijg je sterk door ze te motiveren. Je deeg uitrekken is een goede methode. Rek het uit, vouw het dubbel, en rek het weer uit. Als je dat doet, zul je waarschijnlijk merken dat dat de eerste keer heel makkelijk gaat en als je het een paar keer hebt gedaan gaat het lastiger. Dat zijn je gluten die steviger worden. Er zijn nog wel meer methoden voor, maar deze is makkelijk uit te leggen en te doen.

Overigens, goed kneden is uiteraard de methode om gluten te krijgen en ze sterk te krijgen. Het rekken en vouwen kan dit wat ondersteunen.
pi_193060956


Ter vergelijking, dit is brood van de befaamde bakkerij Hartog op de Wibautstraat in Amsterdam. Na mijn idee inderdaad het lekkerste brood. Ook hier zie je dat het wel gerezen is, maar nog steeds is het brood compact.

Het brood hoeft niet zo te worden als de bekende supermarktbrood.
pi_193062531
Bedankt voor de antwoorden!
Ik laat de machine voor me kneden, die doet minder aan het rek en strek werk.
Misschien is het zo inderdaad best prima :)
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 11 mei 2020 @ 11:45:19 #264
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_193062755
quote:
14s.gif Op maandag 11 mei 2020 09:49 schreef Qunix het volgende:
[ afbeelding ]

Ter vergelijking, dit is brood van de befaamde bakkerij Hartog op de Wibautstraat in Amsterdam. Na mijn idee inderdaad het lekkerste brood. Ook hier zie je dat het wel gerezen is, maar nog steeds is het brood compact.

Het brood hoeft niet zo te worden als de bekende supermarktbrood.
Beiden heeft zijn charme. Toch heb ik liever een lekker luchtig brood.

quote:
0s.gif Op maandag 11 mei 2020 11:35 schreef MevrouwPuff het volgende:
Bedankt voor de antwoorden!
Ik laat de machine voor me kneden, die doet minder aan het rek en strek werk.
Misschien is het zo inderdaad best prima :)
Het is simpel zelf te doen, hoor. Na het kneden nog even een keer of 10 uittrekken en vouwen. Kost geen moeite en ik denk dat je glutenstructuren er beter van worden.
pi_193069968
quote:
0s.gif Op maandag 11 mei 2020 11:45 schreef qltel het volgende:

[..]

Beiden heeft zijn charme. Toch heb ik liever een lekker luchtig brood.
[..]

Het is simpel zelf te doen, hoor. Na het kneden nog even een keer of 10 uittrekken en vouwen. Kost geen moeite en ik denk dat je glutenstructuren er beter van worden.
precies, ik doe na het deegkneden in de machine zelf nog even slap & fold :) word het lekker sterk van.. daarna al gelijk strak opbollen (vormen) voor de eerste rijs. tijdens het rijzen doe ik dan vaak nog even vouwen (puntje uitrekken en omvouwen en dan helemaal rond) voordat het na het rijzen de rijsmand in gaat,
pi_193128607


pi_193236125
Snelle broodjes.
Kind wilde rozijnenbroodjes en ik had toch karnemelk over. Halve recept gebruikt en aan helft rozijnen toegevoegd. Halve recept was genoeg voor 9 bolletjes
https://www.bbc.co.uk/food/recipes/soda_bread_rolls_28320/amp
pi_193238229
Volgens mij zijn rijsmandjes wel een must, of niet? Wat is jullie ervaring daarmee? Heb het tot nu toe (3 broden gebakken al) altijd zonder gedaan, maar twijfel om er eentje te kopen.
pi_193238581
Geen idee over rijsmandjes.

Vanmorgen zag ik de snelle broodjes en recept van yinny.
Gehalveerd alles afgewogen en klaargezet.
Droog bestanddelen gemengd en melk/yoghurt erbij...shut vergeten te halveren. o|O
Plons, natte kledder.
Result: tis te eten. Beter opletten volgend x.



pi_193238782
Ik maak wel gebruik van een rijsmandje, maar het is geen must. Goed strak opbollen, en dan is het niet nodig.

Gisteren vertrouwde ik gisteren mijn desemstarter genoeg om ermee te gaan bakken. Werd een meergranenbrood (recept van Levine):



Zoon wilde meteen drie sneetjes vanochtend omdat hij het zo lekker vond O+
pi_193238791
quote:
1s.gif Op donderdag 21 mei 2020 11:44 schreef AnneX het volgende:
Geen idee over rijsmandjes.

Vanmorgen zag ik de snelle broodjes en recept van yinny.
Gehalveerd alles afgewogen en klaargezet.
Droog bestanddelen gemengd en melk/yoghurt erbij...shut vergeten te halveren. o|O
Plons, natte kledder.
Result: tis te eten. Beter opletten volgend x.
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
Zo herkenbaar! Inderdaad beginnen met halveren en dan halverwege recept vergeten.....zo ook wel eens hele pittige gehaktballetjes gehad en keiharde koekjes ;(
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 21 mei 2020 @ 12:25:30 #272
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_193239083
quote:
0s.gif Op donderdag 21 mei 2020 11:14 schreef Mar_an het volgende:
Volgens mij zijn rijsmandjes wel een must, of niet? Wat is jullie ervaring daarmee? Heb het tot nu toe (3 broden gebakken al) altijd zonder gedaan, maar twijfel om er eentje te kopen.
Nee, ik heb al honderden broden gebakken van allerlei soorten en nog nooit de behoefte gehad om er 1 te kopen. En anderen zweren erbij. Het is maar wat je gewend bent, denk ik.
  donderdag 21 mei 2020 @ 13:46:11 #273
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_193240072
Ik vind rijsmandjes alleen handig bij zuurdesem. Gistbroden hebben dat echt niet nodig met goed opbollen en vormen, mijn gistbroden liggen altijd op een rijsdoek.
pi_193240144
quote:
1s.gif Op donderdag 21 mei 2020 11:44 schreef AnneX het volgende:
Geen idee over rijsmandjes.

Vanmorgen zag ik de snelle broodjes en recept van yinny.
Gehalveerd alles afgewogen en klaargezet.
Droog bestanddelen gemengd en melk/yoghurt erbij...shut vergeten te halveren. o|O
Plons, natte kledder.
Result: tis te eten. Beter opletten volgend x.
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
Er was een tijd dat ik dat standaard vergat. Uit zelfbescherming schreef ik dan eerst alle omgerekende hoeveelheden van ingrediënten op een ander briefje, en hield ik alleen die bij de hand. Dat ging goed!

Laatst voor het eerst sinds lange tijd weer gebakken. Een simpele cake met een twist. Gehalveerd. Maar niet apart opgeschreven, want ik vertrouwde mezelf er weer mee. Guess what happened :')
Somebody that I used to know
pi_193240192
Jullie maken mijn dag w/

Ook doodleuk eiwitten en eigelen omdraaien: in mijn hoofd in mijn handen.
Wit denken en geel erbij of andersom.
Over apart opschrijven was ik nog te slaperig voor...5 x tegen mijzelf zeggen en bij het 6e ingrediënt gaat het niet goed.
pi_193254464
Voor de mensen die gist zoeken: Welkoop *O* in 5x11gr of grootverpakking van 500gr. Volop verkrijgbaar hier :7
pi_193267312
Heeft iemand deze geprobeerd?
https://alexandracooks.co(...)-you-will-ever-make/
Ik heb net kleine ovenschaaltjes besteld
pi_193271556
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 mei 2020 00:03 schreef Yinny het volgende:
Heeft iemand deze geprobeerd?
https://alexandracooks.co(...)-you-will-ever-make/
Ik heb net kleine ovenschaaltjes besteld
@Yinny bedoel je ovenbestendige glazen schaaltjes, nou ben ik de naam kwijt.
Zijn muffin vormen niet goed?

Kwam een donna hay brioche recept tegen en wil mij daar eens aan wagen.
Moet dat per se in een ‘blauwstalen broodbakvorm’ of kan ik dat doen in een cakevorm?
Recept is trouwens: https://nombelina.com/brioche-van-donna-hay/
pi_193272309
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 mei 2020 10:26 schreef AnneX het volgende:

[..]

@:Yinny bedoel je ovenbestendige glazen schaaltjes, nou ben ik de naam kwijt.
Zijn muffin vormen niet goed?

Kwam een donna hay brioche recept tegen en wil mij daar eens aan wagen.
Moet dat per se in een ‘blauwstalen broodbakvorm’ of kan ik dat doen in een cakevorm?
Recept is trouwens: https://nombelina.com/brioche-van-donna-hay/
Ja, 2 Pyrex schalen van 1 liter. Muffin vormpjes zijn te klein.

Cakevorm gebruik ik ook voor brood, dus dat moet lukken. Als de grootte maar niet heel erg verschilt.
pi_193272430
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 mei 2020 11:39 schreef Yinny het volgende:

[..]

Ja, 2 Pyrex schalen van 1 liter. Muffin vormpjes zijn te klein.

Cakevorm gebruik ik ook voor brood, dus dat moet lukken. Als de grootte maar niet heel erg verschilt.
Dank je voor je antwoord.
Dan doe ik tzt een cakeblik.

Wat betreft muffin vorm: ik heb behalve standaard maat ook een silicone mal met 6 grote vormen. Vandaar de opmerking.
pi_193272749
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 mei 2020 11:52 schreef AnneX het volgende:

[..]

Dank je voor je antwoord.
Dan doe ik tzt een cakeblik.

Wat betreft muffin vorm: ik heb behalve standaard maat ook een silicone mal met 6 grote vormen. Vandaar de opmerking.
Heb je dan muffins van een liter? :P

Ik heb die siliconen bakvorm ook, gebruik die heel weinig, omdat ik ze zo groot vind. Wel handig om lava molten cakes in te maken, want die floepen er zo uit.
pi_193436182
https://alexandracooks.co(...)d-you-will-ever-make


Half volkorenmeel gebruikt. Het is echt heel snel klaar. Mijn vriend vind het op brood van de bakker lijken (heel luchtig). Ik vind er niet heel veel smaak aan zitten, maar als onderlegger voor smeersels wel oké.
pi_193790442
Wordt er nog gebakken?
https://www.kingarthurflo(...)urdough-bread-recipe
Dat wordt dan dit:


En ook weer rozijnenbroodjes van Rutger bakt gemaakt!
pi_194204312
quote:
0s.gif Op donderdag 21 mei 2020 11:14 schreef Mar_an het volgende:
Volgens mij zijn rijsmandjes wel een must, of niet? Wat is jullie ervaring daarmee? Heb het tot nu toe (3 broden gebakken al) altijd zonder gedaan, maar twijfel om er eentje te kopen.
Vergiet met een bebloemde theedoek werkt net zo goed :)
pi_194204533
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 10:50 schreef FranticDJ het volgende:

[..]

Vergiet met een bebloemde theedoek werkt net zo goed :)
Droogt dat niet uit? Of doe je zowel onder als boven een theedoek?
Ik laat rijzen in de mengkom met een waxdoek erop, daarna narijzen op de bakplaat met waxdoek erover.
pi_194204566
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 11:04 schreef MevrouwPuff het volgende:

[..]

Droogt dat niet uit? Of doe je zowel onder als boven een theedoek?
Ik laat rijzen in de mengkom met een waxdoek erop, daarna narijzen op de bakplaat met waxdoek erover.
Afdekken met plastic, waxdoek, rijsdoek/deegdoek :) Een rijsmandje is verder ook niets meer dan een rieten mandje hoor. Ook daarin zal je buitenkant iets aandrogen, maar dat is alleen maar makkelijker insnijden.

Met een theedoek heb je trouwens ook iets meer controle over het storten uit je rijsmandje ;)

[ Bericht 7% gewijzigd door FranticDJ op 22-07-2020 11:33:58 ]
pi_194206586
Even ter illustratie:

Pain de Campagne experiment. 25% roggemeel, 75% tarwebloem. Is overigens met gedroogde gist, verse is lastig te krijgen en heb geen ervaring bff met desem.


voordeeg gemaakt.


De volgende dag. die lucht O+


De rest erbij


na 1e rijs


in het vergiet met theedoek.


Bewijs dat het echt en vergiet is :+

Aangezien m'n bak steen gebroken is. Een betonnen 30x30 uit de garage gehaald en in alufolie gewikkeld.



Na 2e rijs


Net na de oven dicht te doen.


En zo kwam ie er uit.

Had wel te veel bloem op de theedoek gedaan. Dit na een debacle met een andere theedoek vorige week. Nu weet ik iig weer welke ik wél en niet kan gebruiken _O- Dus het overtollige bloem na het afkoelen er even afborstelen.

[ Bericht 1% gewijzigd door FranticDJ op 22-07-2020 14:38:19 ]
pi_194207596


Nog even en crumb shot. Had, wat ik al dacht, nog iets langer gemogen voor de korst. Smaak is hartstikke goed.
pi_194291936
Gebruiken jullie nog speciale plastic zakken als je je brood laat rijzen in de koelkast? Heb eigenlijk alleen pedaalemmerzakken op fatsoenlijk formaat :+

Of zou ipv een rijsmandje, een beslag kom met theedoek & daar een goede laag vershoudfolie over de bovenkant ook werken?
  dinsdag 28 juli 2020 @ 12:28:33 #290
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_194292691
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 juli 2020 11:31 schreef FranticDJ het volgende:
Gebruiken jullie nog speciale plastic zakken als je je brood laat rijzen in de koelkast? Heb eigenlijk alleen pedaalemmerzakken op fatsoenlijk formaat :+

Of zou ipv een rijsmandje, een beslag kom met theedoek & daar een goede laag vershoudfolie over de bovenkant ook werken?
Rijsmandjes of beslagkom met een douchemuts ^O^
pi_194292785
quote:
17s.gif Op dinsdag 28 juli 2020 12:28 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Rijsmandjes of beslagkom met een douchemuts ^O^
Droogt de zijkant dan niet uit via je rijsmandje?
  dinsdag 28 juli 2020 @ 15:06:05 #292
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_194294690
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 juli 2020 12:34 schreef FranticDJ het volgende:

[..]

Droogt de zijkant dan niet uit via je rijsmandje?
Nee :)
pi_194294885
quote:
17s.gif Op dinsdag 28 juli 2020 15:06 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Nee :)
^O^ eens proberen dan. Hoop dat vrijdag m'n 1e desemstarter klaar is.
pi_194303218
quote:
0s.gif Op donderdag 21 mei 2020 11:14 schreef Mar_an het volgende:
Volgens mij zijn rijsmandjes wel een must, of niet? Wat is jullie ervaring daarmee? Heb het tot nu toe (3 broden gebakken al) altijd zonder gedaan, maar twijfel om er eentje te kopen.
Ik gebruik ze voor mijn desem broden eigenlijk altijd, vooral omdat ze 's nachts in de koelkast rijzen wat handiger is als ze in een mandje zitten. Verder geeft het een mooi meelpatroon O+
pi_194352286


Zo eerste twee broden met desem gebakken.

man man man wat een gevecht was dat met hoog hydratatie deeg. Wijze lessen geleerd weer :) Linker brood ziet er iets 'anders' uit omdat ik daar heb geëxperimenteerd met het deeg nat te sprayen voor het deksel van de pan er op ging. gaf iets meer ovenrijs.

morgen of maandag nog eens proberen. Heb wel gemerkt dat het deeg wat beter lijkt te handelen op een houten werkplaat dan op mijn aanrecht. Dus ga deze ook even maken (materialen liggen, was het toch al van plan om te maken) om mee te experimenteren.

Had vrij weinig ovenrijs als ik vergelijk met filmpjes op YT. maar had ook heel weinig spanning in het deeg opgebouwd omdat ik er zo mee aan het stoeien was. En denk dat ik te lang heb laten bulk fermenteren, heb meer naar de klok gekeken dan naar verdubbeling en het deeg was zeker meer dan verdubbeld. Het ging ook wel vrij hard met die hoge temperatuur gisteren.



[ Bericht 7% gewijzigd door FranticDJ op 01-08-2020 12:10:43 ]
pi_194380371
Gisteren een half broodje gebakken met 200 g volkorenmeel en 75g bloem.

Het insnijden mag wel wat beter, maar hij is weer erg lekker.

Ondertussen heb ik een nieuwe oven, daar heb ik m in laten rijzen. Bij het overzetten van waarin in m liet rijzen naar de bakplaat verloor hij wel een beetje volume. Misschien beter bij de laatste rijs niet meer verplaatsen.
pi_194381118
Lekker! Ziet er qua structuur precies uit als brood van de bakker :Y

Vandaag tweede desem experiment doen. Ander recept dan de vorige keer. Wil er eerst even wat meer controle over hebben voordat ik weer met nachtlijk koelkast experimenten aan de gang ga :+

Ben er oa wel achter dat mijn koelkast niet snel genoeg terugkoelde waardoor het deeg in de koelkast overrees. Heb wat zitten pielen met de compressor (hij stond al op z'n koelste stand met de knop en was nog 6 graden). Nu is ie 3 graden.

Dus morgen wellicht nog een koelkast experiment. Ff afwachten wat het weer deze week gaat doen ook :X Afgelopen vrijdag was het gewoon te warm.
pi_194384925


M'n gietijzeren pan was zowaar te klein :') (daar komen die rare deuken aan de zijkanten ook weg en het oor zat tegen het deksel aan)

Volgende keer iets langer op een wat lagere temperatuur. bodem is een beetje te donker.
pi_194389054
Nog even een crumb shot:
pi_194572764

Vandaag weer even de hele dag gebakken :9
Andere 6 zijn al opgehaald.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')