quote:IMF Team Leaves Brussels After Making No Progress on Greek Deal
The IMF said that its team negotiating with Greece has left Brussels after failing to make progress on a debt deal that would help the country to avoid default.
“The ball is very much in Greece’s court,” International Monetary Fund spokesman Gerry Rice told reporters at a media briefing in Washington on Thursday. “There are major differences between us in most key areas. There has been no progress in narrowing these differences recently,” he said.
http://www.bloomberg.com/(...)ce-in-most-key-areas
Dus je lacht Middelkoop uit om zijn Peak Oil? Waar ik by the way de lol niet echt van inzie aangezien dit gewoon een feit is. Het word op een gegeven moment steeds moeilijker om olie uit de grond te halen aangezien we de makkelijke plekken al gehad hebben en het dus steeds duurder gaat worden om op de plaatsen te komen waar de olie nog zit.quote:Op donderdag 11 juni 2015 17:52 schreef NightH4wk het volgende:
[..]
Middelkoop met zijn peak oil, haha.
Iig, nieuws over Griekenland: IMF Team Leaves Brussels After Making No Progress on Greek Deal
De boeken van Willem zijn erg leesbaar, maar hij is een Goud lover.. als jij al je geld in zijn Goud fonds had gestoken had je nu een verlies van 60%quote:Op vrijdag 12 juni 2015 00:01 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Dus je lacht Middelkoop uit om zijn Peak Oil? Waar ik by the way de lol niet echt van inzie aangezien dit gewoon een feit is. Het word op een gegeven moment steeds moeilijker om olie uit de grond te halen aangezien we de makkelijke plekken al gehad hebben en het dus steeds duurder gaat worden om op de plaatsen te komen waar de olie nog zit.
Maar je gelooft wel in die propaganda verhaaltjes die je verteld worden van politici dat we uit de crisis zijn? Of wat....
Geen wonder dat de grieken er op uit zijn de transfer unie zo lang mogelijk in stand te houden.quote:IMF over Griekenland
In de persconferentie legde het IMF het een en ander uit over de Griekse situatie: 80 procent van de Griekse staatsuitgaven betreft ambtenarensalarissen en pensioenen. Goede hervorming van staatsfinanciën is niet mogelijk zonder dit aan te pakken, aldus het IMF. Jaarlijks gaat er een bedrag van 10 procent BBP uit de staatskas naar de pensioenfondsen, in andere eurolanden is dit gemiddeld 2,5 procent. Pensioenen in Griekenland liggen op hetzelfde niveau als in Duitsland, alleen gaan de Grieken zes jaar eerder met pensioen. IMF benadrukt de noodzaak van social fairness; het beschermen van basispensioenen van kwetsbare groepen en laagstbetaalden.
Over belasting: niet duurzaam. Het gat tussen wat aan BTW geïncasseerd wordt en wat geïncasseerd zou moeten worden is het grootst in de hele eurozone. Dat zou komen door de enorme complexiteit van het systeem. Het is te ingewikkeld. Een vereenvoudiging zou de Griekse staat extra inkomen opleveren met een omvang van 1 procent BBP.
Die 6 jaar eerder met pensioen is een slag in de lucht officieel heeft Griekenland de pensioenleeftijd al naar 67 gezet, staat de pensioenleeftijd in dld dan al op 73. Nee die staat zelf volgens onderstaande link op 65.3.quote:
Waarschijnlijk zijn er zoveel loopholes dat dit in de praktijk niet het geval is.quote:Op vrijdag 12 juni 2015 08:52 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Die 6 jaar eerder met pensioen is een slag in de lucht officieel heeft Griekenland de pensioenleeftijd al naar 67 gezet, staat de pensioenleeftijd in dld dan al op 73. Nee die staat zelf volgens onderstaande link op 65.3.
http://www.tradingeconomics.com/greece/retirement-age-men
En die loopholes zijn er in de noordelijke landen niet meer?quote:Op vrijdag 12 juni 2015 08:53 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Waarschijnlijk zijn er zoveel loopholes dat dit in de praktijk niet het geval is.
Dat is ook waarom het een transfer unie is. Telkens worden de grieken miljarden "geleend". Maar de facto zijn dit miljardenleningen die niet terugbetaald worden. Als je iemand geld leent wat hij nooit zal terugbetalen gaat het om een gift. Men houdt slechts de schijn op dat de schulden ooit terugbetaald worden. Ondertussen speelt het Stockholm effect de grieken in de kaart.quote:Op vrijdag 12 juni 2015 09:23 schreef SeLang het volgende:
Even voor de duidelijkheid: dit gaat allemaal nog steeds over de laatste tranche van een bestaande bailout. Maar Griekenland zal vrij snel daarna nog een derde bailout nodig hebben. En daar zullen alle landen dan weer mee accoord moeten gaan. Gaat niet gebeuren.
Dus zelfs als er nog een accoord komt met Griekenland dan begint heel snel het circus weer van voor af aan.
Ik las gisteren, weet niet meer waar, dat men erover nadenkt om het daarom te verpakken als "verlenging van het bestaande programma".quote:Op vrijdag 12 juni 2015 09:23 schreef SeLang het volgende:
Even voor de duidelijkheid: dit gaat allemaal nog steeds over de laatste tranche van een bestaande bailout. Maar Griekenland zal vrij snel daarna nog een derde bailout nodig hebben. En daar zullen alle landen dan weer mee accoord moeten gaan. Gaat niet gebeuren.
Dus zelfs als er nog een accoord komt met Griekenland dan begint heel snel het circus weer van voor af aan.
Wat is de tijdsframe hier?quote:Op vrijdag 12 juni 2015 09:23 schreef SeLang het volgende:
Even voor de duidelijkheid: dit gaat allemaal nog steeds over de laatste tranche van een bestaande bailout. Maar Griekenland zal vrij snel daarna nog een derde bailout nodig hebben. En daar zullen alle landen dan weer mee accoord moeten gaan. Gaat niet gebeuren.
Dus zelfs als er nog een accoord komt met Griekenland dan begint heel snel het circus weer van voor af aan.
Yep, mee eens. Zoveelste Greek-bashing...quote:Op vrijdag 12 juni 2015 09:05 schreef Basp1 het volgende:
[..]
En die loopholes zijn er in de noordelijke landen niet meer?
Dan zou er sowieso in dit bericht iets over loopholes moeten staan maar zoals het nu weer de wereld in gaat is het in mijn optiek weer goedkope retoriek vanuit het Europa/IMF kamp.
Bovendien vallen alle ambtenaren vlak voor hun pensioen in de hoogste salarisschaal.quote:Op vrijdag 12 juni 2015 08:53 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Waarschijnlijk zijn er zoveel loopholes dat dit in de praktijk niet het geval is.
Daar hebben de Grieken niemand voor nodig.quote:Op vrijdag 12 juni 2015 11:42 schreef de_ier het volgende:
[..]
Yep, mee eens. Zoveelste Greek-bashing...
Ik krijg nu al medelijden met Poetin (die het volgende slachtoffer van de Grieken zal worden).quote:Op vrijdag 12 juni 2015 09:35 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Dat is ook waarom het een transfer unie is. Telkens worden de grieken miljarden "geleend". Maar de facto zijn dit miljardenleningen die niet terugbetaald worden. Als je iemand geld leent wat hij nooit zal terugbetalen gaat het om een gift. Men houdt slechts de schijn op dat de schulden ooit terugbetaald worden. Ondertussen speelt het Stockholm effect de grieken in de kaart.
Hoezo, er wordt toch gewoon betaald als tegenprestatie van zijn van een vijandbeeld?quote:Op vrijdag 12 juni 2015 13:00 schreef Perrin het volgende:
Dat die Grieken zich al niet lang uit de EU hebben teruggetrokken met al die gemene Grieken-bashers in de EU.
quote:'Beleidsmakers EU bespreken voor het eerst 'plan B' voor Griekenland'
Hooggeplaatste beleidsmakers van de Europese Unie hebben voor het eerst concreet besproken dat Griekenland mogelijk niet meer de schulden gaat terugbetalen.
Dit meldt Reuters op basis van meerdere anonieme bronnen.
Vertegenwoordigers van eurolanden hebben zich individueel al langer voorbereid op de mogelijkheid van een faillissement van Griekenland, maar in officiële vergaderingen zou er nog nooit over zijn gesproken.
De beleidsmakers houden rekening met drie mogelijke scenario’s voor Griekenland in aanloop naar een volgende bijeenkomst komende week.
Het minst waarschijnlijke scenario, volgens de officials, is dat er een succesvolle overeenkomst wordt gesloten waarin Griekenland hervormingen doorvoert in ruil voor meer steun.
Het tweede scenario is opnieuw een verlenging van het huidige steunprogramma dat afloopt aan het einde van deze maand op hetzelfde moment dat Griekenland 1,6 miljard euro moet betalen aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
In het derde scenario wordt rekening gehouden met een faillissement van Griekeland waarin het land op zijn minst een deel van de staatsschuld niet meer terugbetaalt.
Toen ik ruim 20 jaar geleden mijn dienstplicht moest vervullen werd iedere beroeps 1 jaar voor de vut op 55 ook nog gepromoveerd om met de vut met hun salaris van het jaar ervoor te kunnen gaan. Daar betalen we nu ook nog steeds voor. Hoe het nu zit met de pensioenleeftijd van militairen, politie en brandweer in nl weet ik niet. Te moeiljk om dit hier mobiel in de trein te vinden. Ik vind het nogal makkelijk om de fouten van alleen de grieken aan te stippen in elk eu land komen voor mijn gevoel zulke excessen voor.quote:Op vrijdag 12 juni 2015 12:44 schreef Opa2012 het volgende:
[..]
Bovendien vallen alle ambtenaren vlak voor hun pensioen in de hoogste salarisschaal.
Nou ja, in het nieuws gaat het nu steeds over de aflossingen die Griekenland aan de ECB en aan het IMF moet betalen. Het zijn dus oude noodleningen die moeten worden afgelost met nieuwe noodleningen, en daarbij zou dus het risico verschuiven van de ECB en het IMF naar het EFSF/ESM.quote:Op zaterdag 13 juni 2015 09:04 schreef Gabrunal_2013 het volgende:
het zwakke van de eu onderhandelingspositie is dat de deadlines steeds geen deadlines blijken te zijn, daarom kunnen de Grieken het onderste uit de kan Halen en gelijk hebben ze, bovendien kan Tsipras gezien zijn achterban met niets anders thuiskomen dan een grote concessie vanuit de eu. Blijkbaar willen merkel en co de grieken er zo graag bijhouden dat de grieken verwachten dat ze toch wel over de brug zullen komen. De grieken zullen alleen draaien als het echt niet anders kan en zij het thuis kunnen verkopen als een grote overwinning. Amerikaanse druk op merkel om de grieken tegemoet te komen wordt ook steeds groter... Er zal straks weer een last minute deal zijn die de laatste 7.2 miljard vijgeeft die weer een paar maanden speling geeft, vervolgens begint het hele spel over een paar maanden weer opnieuw.
In dat opzicht kun je zien dat varoufakis heel goed weet hoe de speltheorie werkt.quote:Op zaterdag 13 juni 2015 09:04 schreef Gabrunal_2013 het volgende:
het zwakke van de eu onderhandelingspositie is dat de deadlines steeds geen deadlines blijken te zijn, daarom kunnen de Grieken het onderste uit de kan Halen en gelijk hebben ze, bovendien kan Tsipras gezien zijn achterban met niets anders thuiskomen dan een grote concessie vanuit de eu.
Ik zat net even te googlen maar volgens zijn twitteraccount is ie nog actief:quote:Op zaterdag 13 juni 2015 14:53 schreef JimmyJames het volgende:
Die is opzijgeschoven door de Grieken.
Wel jammer dat hij minder in het nieuws is, zijn uitspraken zijn wel vermakelijk.quote:Yanis Varoufakis @yanisvaroufakis 31 mei
Rumours of my impending resignation are (for the umpteenth time) grossly premature...
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie/1.2366320quote:Op zaterdag 13 juni 2015 14:45 schreef bascross het volgende:
Hoe is het eigenlijk met Varoufakis? Ik heb al weken niets meer in die media gezien van de beste man, of ligt dat aan mij?
quote:Op zaterdag 13 juni 2015 15:20 schreef Basp1 het volgende:
[..]
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie/1.2366320
Grexit net zo waarschijnlijk als een meteorietinslag
Ben benieuwd of dit inderdaad zo is.twitter:RaoulRuparel twitterde op zaterdag 13-06-2015 om 15:48:49Interview highlights fundamental miscalculation at heart of Syriza strategy - that Grexit would never be allowed https://t.co/y8W4tekgJ6 reageer retweet
Mooie uitspraak weer inderdaad. Europa heeft amper speelruimte, omdat andere landen ook soepelere voorwaarden willen en dat is onbetaalbaar. Daarnaast is het natuurlijk gezichtsverlies voor al die pro-Europese politici.quote:Op zaterdag 13 juni 2015 15:20 schreef Basp1 het volgende:
[..]
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie/1.2366320
Grexit net zo waarschijnlijk als een meteorietinslag
Hij is nog steeds minister van financiën, maar hij werd vervangen als het gaat om de onderhandelingen over hun bailout.quote:Op zaterdag 13 juni 2015 15:00 schreef bascross het volgende:
[..]
Ik zat net even te googlen maar volgens zijn twitteraccount is ie nog actief:
[..]
Wel jammer dat hij minder in het nieuws is, zijn uitspraken zijn wel vermakelijk.
Tja. Dit is maar een uitspraak. Maar hoe vaak komt een meteoriet inslag voor? Kleintjes branden volgens mij dagelijks uit in onze atmosfeer. Ik kan me nog herinneren dat er in 2012 of 2013 zo'n ding in Rusland crashte...quote:Op zaterdag 13 juni 2015 15:20 schreef Basp1 het volgende:
[..]
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie/1.2366320
Grexit net zo waarschijnlijk als een meteorietinslag
En de default kans van Griekenland is 100% (afgerond), als je default definiieert als het niet nakomen van de overeengekomen voorwaarden. (Maturity verlengen of rente verlagen is ook gewoon een default in mijn definitie). Echt no f*cking way in hell dat een schuld van 177%/ GDP gaat worden terugbetaald.quote:A study done in 1996 (looking at the number of meteorites found in deserts over time) calculated that for objects in the 10 gram to 1 kilogram size range, 2900-7300 kilograms per year hit Earth. However, unlike the number above this does not include the small dust particles. They also estimate between 36 and 166 meteorites larger than 10 grams fall to Earth per million square kilometers per year. Over the whole surface area of Earth, that translates to 18,000 to 84,000 meteorites bigger than 10 grams per year. But most meteorites are too small to actually fall all the way to the surface.
http://curious.astro.corn(...)ch-year-intermediate
Ik heb een topic of 40 geleden een tijdje de cds van Griekenland gepost en dat gaf toen aan dat ze zouden defaulten.quote:Op zaterdag 13 juni 2015 18:37 schreef miro86 het volgende:
[..]
Tja. Dit is maar een uitspraak. Maar hoe vaak komt een meteoriet inslag voor? Kleintjes branden volgens mij dagelijks uit in onze atmosfeer. Ik kan me nog herinneren dat er in 2012 of 2013 zo'n ding in Rusland crashte...
Je zou eigenlijk moeten kijken naar CDS en daarvanuit een probability of default uitrekenen.
Ja want een groep obligatiehouders accepteerde zogenaamd "vrijwillig" een afschrijving van 70%. Daarom was het geen credit eventquote:Op zaterdag 13 juni 2015 19:11 schreef fedsingularity het volgende:
[..]
Ik heb een topic of 40 geleden een tijdje de cds van Griekenland gepost en dat gaf toen aan dat ze zouden defaulten.
Kort daarop kwam de bailout én de volgende bailout maar het was geen credit event.
Ja hoezo meten met 2 maten. Het kwam even niet uit dus we noemen het geen credit event.quote:Op zaterdag 13 juni 2015 19:13 schreef SeLang het volgende:
[..]
Ja want een groep obligatiehouders accepteerde zogenaamd "vrijwillig" een afschrijving van 70%. Daarom was het geen credit event
http://mobile.reuters.com/article/idUSBRE82817B20120309quote:Op zaterdag 13 juni 2015 19:11 schreef fedsingularity het volgende:
[..]
Ik heb een topic of 40 geleden een tijdje de cds van Griekenland gepost en dat gaf toen aan dat ze zouden defaulten.
Kort daarop kwam de bailout én de volgende bailout maar het was geen credit event.
Weer wat geleerd.Top dat subforumquote:Op zaterdag 13 juni 2015 19:22 schreef miro86 het volgende:
[..]
http://mobile.reuters.com/article/idUSBRE82817B20120309
Een bailout is geen credit event, maar je wetgeving veranderen zodat obligatiehouders een haircut krijgen is dat wel, zoals de beslissing van ISDA van maart 2012 aangeeft. Toen werden de Griekse CDS getriggered en uitbetaald.
Het verschil zit in 'vrijwillig' of niet-vrijwillig. Daar zit vanzelfsprekend genoeg juridische speelruimte.quote:Op zaterdag 13 juni 2015 19:22 schreef miro86 het volgende:
[..]
http://mobile.reuters.com/article/idUSBRE82817B20120309
Een bailout is geen credit event, maar je wetgeving veranderen zodat obligatiehouders een haircut krijgen is dat wel, zoals de beslissing van ISDA van maart 2012 aangeeft. Toen werden de Griekse CDS getriggered en uitbetaald.
Hier gaat het niet om een juridische beslissing. ISDA is een private instelling.quote:Op zaterdag 13 juni 2015 19:38 schreef crashbangboom het volgende:
[..]
Het verschil zit in 'vrijwillig' of niet-vrijwillig. Daar zit vanzelfsprekend genoeg juridische speelruimte.
Een ISDA master agreemeent is een juridisch document, ondanks, zoals heel veel in de effectenhandel, het uitgevoerd wordt door private instellingen. En juridiciteit is per definitie spelen met ruimte. Het is ook niet mogelijk om e.e.a. volledig sluitend te definieren zonder het onwerkbaar te maken. Geloof maar gerust dat er aan ze getrokken wordt.quote:Op zaterdag 13 juni 2015 19:47 schreef miro86 het volgende:
[..]
Hier gaat het niet om een juridische beslissing. ISDA is een private instelling.
Nadert de soap nu eindelijk zijn einde?quote:Endgame looms for Greek crisis as both sides take debt negotiations to the brink
Premier Alexis Tsipras will come to a fork in the road on Thursday, but whether or not a deal is made, the future for his country is bleak
Helena Smith in Athens
Eleventh-hour talks to avoid Greece defaulting on its debt and plunging the eurozone into crisis intensified at the weekend with Greek officials flying to Brussels only days before a meeting of Europe’s finance ministers that many regard as a final deadline.
Almost five months after he assumed power, the Greek prime minister, Alexis Tsipras, has come to a fork in the road: either he accepts the painful terms of a cash-for-reform deal that ensures Greece’s place in the single currency or he decides to go it alone, faithful to the vision of his anti-austerity Syriza party. Either way, the endgame is upon him.
Thursday’s meeting of eurozone finance ministers is viewed as the last chance to clinch a deal before Athens’s already extended bailout accord expires on 30 June. “It is in his hands,” Rena Dourou, governor of the Attica district, told the Observer. “Tsipras, himself, is acutely aware of the historic weight his decision will carry.”
The drama of Greece’s battle to keep bankruptcy at bay has, with the ticking of the clock, become ever darker in tone. What started out as good-tempered brinkmanship has turned increasingly sour as negotiations to release desperately needed bailout funds have repeatedly hit a wall over Athens’s failure to produce persuasive reforms.
“It is as if they work in Excel and we work in Word,” said one insider. “There just seems to be no meeting of minds.”
Last week the mood became more febrile as it emerged that Eurocrats, for the first time, had debated the possibility of cash-starved Athens defaulting. The revelation came amid reports that Germany’s chancellor, Angela Merkel, was resigned to letting Greece go.
Berlin is by far the biggest contributor to the ¤240bn bailout propping up the near-bankrupt state. Last week, the EU council president, Donald Tusk, ratcheted up the pressure, warning: “There is no more time for gambling. The day is coming, I am afraid, that someone says the game is over.”
On Saturday Greek finance minister Yanis Varoufakis hit back, telling Radio 4 that he did not believe “any sensible European bureaucrat or politician” would seriously contemplate the country’s euro exit. “The reason why we are not signing up to what has been offered is because it is yet another version of the failed proposals of the past,” he said.
The persistent demand of foreign lenders for pension reform, given the scale of austerity already undertaken in a country that has seen its economy shrink by more than a quarter in the past five years, was not only silly but plainly a deal-breaker, he said. “It is just the kind of proposal that one puts forward if you don’t want an agreement,” insisted the academic-turned-politician.
With both sides seemingly determined to take negotiations to the brink, the nerve-racking game of poker was raised a notch yesterday as Tsipras’s closest aides resumed talks with technical teams in Brussels. The EU and IMF say the ball is now in Greece’s court. Following his rejection of their demands as “absurd” last week, the young premier is hoping the officials will be able to bridge outstanding differences on the basis of a new set of “counter proposals”.
Publicly, the government says it is closer than it has ever been to a deal, but in private EU sources say the Greek government’s proposed measures still run too close to the “red lines” that Tsipras has refused to cross in terms of pension cuts and labour deregulation.
In a statement released by his office , the leader was quoted as saying that, if a compromise agreement was viable, his government would support it, no matter what. “But if what Europe wants is division and continuation of subordination we will again … say the big no and we will give battle for the dignity of the people and our national sovereignty,” the statement quoted him as saying.
Tsipras’s robust defence of what Greek people believe are their rights has played well with a population both worn out and humiliated by crisis. Support for him has never been higher.
Neither, ironically, has support for Greece’s continued membership of the eurozone itself. “Even if we achieve very little, we will know that we have held our heads high,” said Vangelis Pavlatos, an actor, in what has become a common refrain. But the prolonged talks and the uncertainty they have engendered has also sounded the death knell for the real economy and a banking system that has been depleted by worried savers. Panic is on the rise; so, too, is the unmistakable sense that whichever way they go – and an extension of the current programme may well be the end result – pride will soon be replaced by hardship.
“Everyone knows that a new deal is going to mean more austerity,” said Takis Leonidopoulos, among the hundreds of accountants who took to the streets on Friday in protest over projected tax rises.
“But if there is no deal we will likely see capital controls, our bank savings will be up in the air, salaries could stop, it’ll be ordinary people who will pay the price. What we are looking at is misery either way,” he sighed. “The big question – and be sure to write this – is how are the Greeks going to react?”
5 jaar later is dit eigenlijk nog net zo actueel, zeker qua Griekse reddingsplannen. Triest.quote:De grote vraag onder economen is op dit moment of de landen die deels het Griekse reddingsplan van 110 miljard euro financieren, zoals Spanje en Portugal, uiteindelijk zelf ook in de problemen komen en ook financiele hulp nodig zullen hebben om het hoofd boven water te kunnen houden.
De ISDA master agreement is een onderdeel van een CDS contract. Een contract tussen private partijen. Volgens mij is de bevoegde rechtbank die in Engeland (anders eentje ergens in de VS); in ieder geval een common law land waar afspraken tussen bewust handelende partijen sterk beschermd zijn.quote:Op zaterdag 13 juni 2015 19:49 schreef crashbangboom het volgende:
[..]
Een ISDA master agreemeent is een juridisch document, ondanks, zoals heel veel in de effectenhandel, het uitgevoerd wordt door private instellingen. En juridiciteit is per definitie spelen met ruimte. Het is ook niet mogelijk om e.e.a. volledig sluitend te definieren zonder het onwerkbaar te maken. Geloof maar gerust dat er aan ze getrokken wordt.
Wanneer klopt Duitsland bij het IMF aan ? Voor of nadat Frankrijk failliet gaat ?quote:Op zondag 14 juni 2015 11:32 schreef Arcee het volgende:
Ik kwam dit bericht net tegen over de flash crash van 2010: [upd] Paniek op Wall Street
Met daarin oa dit stukje:
[..]
5 jaar later is dit eigenlijk nog net zo actueel, zeker qua Griekse reddingsplannen. Triest.
Ik heb nu een heel ander gevoel bij de crisis dan 5 jaar terug. Je hoort "contagion" nauwelijks en daarom Henrik het gevoel dat als Griekenland nu gaat dat het daarbij blijft. Landen als Portugal, Ierland en Spanje heb schoon schip gemaakt waardoor ze veel minder risico lopen als het gaat op macro-economische disbalancen.quote:Op zondag 14 juni 2015 13:09 schreef arjan1112 het volgende:
[..]
Wanneer klopt Duitsland bij het IMF aan ? Voor of nadat Frankrijk failliet gaat ?
Dat is natuurlijk niet positief, want nu draaien de belastingbetalers er voor op. Het is wel een stuk overzichtelijker inderdaad.quote:Op zondag 14 juni 2015 13:15 schreef miro86 het volgende:
[..]
Ik heb nu een heel ander gevoel bij de crisis dan 5 jaar terug. Je hoort "contagion" nauwelijks en daarom Henrik het gevoel dat als Griekenland nu gaat dat het daarbij blijft. Landen als Portugal, Ierland en Spanje heb schoon schip gemaakt waardoor ze veel minder risico lopen als het gaat op macro-economische disbalancen.
In 2010 kwam 100% van de Griekse staatschuld terecht bij de private sector, waaronder veel Duitse en Franse banken (je wist echter niet wie allemaal in de problemen zou komen); nu is zo'n 80% bij de eurolanden (en de ECB) en de IMF en je weer daarom heel duidelijk wie geslagen wordt mocht het mis gaan.
De grieken moeten gewoon voet vij stuk houden. De eurogroep zal door de bocht moeten.quote:Op zondag 14 juni 2015 16:32 schreef WillemMiddelkoop het volgende:
En toch verwacht ik dat de Grieken grotendeels gewoon hun zin gaan krijgen. In Athene beseft men namelijk heel goed dat een Grexit het begin van het einde van de eurozone zou kunnen zijn, dit de EU aan het wankelen zou kunnen brengen, en ook de NAVO een stuk kwetsbaarder zou maken. Ook voor de Amerikanen die naar mijn mening nog een grote invloed in Europa hebben is een Griekse exit onbespreekbaar.
Uiteindelijk zullen de Grieken wel wat gaan bezuinigen op defensieve, veel beloven waaronder een begrotingsoverschot en zal de aflossing uitgesmeerd mogen worden over een nog veel en veel langere periode....
Waar heb je de T2 balances gevonden? Die zie ik erg zelden langskomen.quote:Op zondag 14 juni 2015 15:58 schreef SeLang het volgende:
Dat de belastingbetaler de lul is in plaats van een paar systeembanken betekent dat het niet meer als systeemcrisis wordt gezien dus niemand maakt zich druk.
De Spaanse, Portugese, etc regeringen worden compleet in hun hemd gezet bij verdere concessies aan Griekenland, want zij hebben impopulair beleid moeten voeren om de crisis om te buigen terwijl Griekenland dan opnieuw weg komt met afspraken niet nakomen. Daarnaast is elke winst voor Griekenland in de vorm van afschrijving een direct verlies in harde euro's voor de rest, inclusief Spanje Portugal etc.
Dit was de totale Griekenland exposure in januari. Spanje heeft daar aardig wat te verliezen:
[ afbeelding ]
Die T2 balances zullen inmiddels een stuk hoger zijn want die tabel is van januari. De geposte tabel komt via Mish's blog maar ik kom het regelmatig op andere plaatsen tegen. Er staat ook een self updating grafiek in de OP die weer ergens anders vandaan komt. Deze:quote:Op zondag 14 juni 2015 18:29 schreef miro86 het volgende:
[..]
Waar heb je de T2 balances gevonden? Die zie ik erg zelden langskomen.
Ehh waar kijken we naar? Er zijn de laatste jaren zoveel van die termen bijgekomen dat ik niet precies weet wat target2 doet. Was dat niet iets met kapitaalbuffers?quote:Op zondag 14 juni 2015 18:53 schreef SeLang het volgende:
[..]
Die T2 balances zullen inmiddels een stuk hoger zijn want die tabel is van januari. De geposte tabel komt via Mish's blog maar ik kom het regelmatig op andere plaatsen tegen. Er staat ook een self updating grafiek in de OP die weer ergens anders vandaan komt. Deze:
[ afbeelding ]
Het is mind-boggling en de logica is ook helemaal niet navolgbaar; waarom is het erger een dysfunctionerend lid te verwijderen dan de regels zo te verminken dat niemand meer lid wil blijven van de club?quote:Op zondag 14 juni 2015 17:40 schreef bascross het volgende:
Het feit dat het IMF al weggelopen is bij onderhandelingen terwijl Europese politici nog steeds naar ''oplossingen'' zoeken zegt wat dat betreft al vrij veel. Blijkbaar zijn ze enorm bang voor een Grexit, terwijl dat financieel gezien niets uitmaakt, want het geld krijg je sowieso niet terug.
De opmars van Rusland is in dat opzicht natuurlijk ook niet gunstig, omdat de Eurozone en de EU de afgelopen jaren alleen maar uitbreidingen heeft gekend. Het verliezen van een irrelevant land als Griekenland is blijkbaar al een ernstiger dan miljarden in een bodemloze put blijven steken.
Hoezo wil niemand meer lid blijven van de club?quote:Op maandag 15 juni 2015 08:54 schreef HiZ het volgende:
[..]
Het is mind-boggling en de logica is ook helemaal niet navolgbaar; waarom is het erger een dysfunctionerend lid te verwijderen dan de regels zo te verminken dat niemand meer lid wil blijven van de club?
quote:Griekse minister Varoufakis roept weer op tot kwijtschelden schulden
De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis dringt opnieuw aan op gedeeltelijke kwijtschelding van de schulden. Ook pleit hij voor langere betaaltermijnen.
Alleen op die manier kan Griekenland de aflossing van haar grote schuld garanderen. Dat zegt de bewindsman maandag in de Duitse krant Bild.
Volgens Varoufakis kan een akkoord in één nacht bereikt worden, maar zegt hij, "dan moet bondskanselier Angela Merkel er wel bij zijn."
Merkel was er zondag niet bij, toen gesprekken plaatsvonden tussen Griekenland en zijn schuldeisers. De gesprekken werden zonder resultaat afgebroken, liet de Europese Commissie (EC) weten.
Jean-Claude Juncker, voorzitter van de EC, probeerde afgelopen weekeinde alsnog tot een akkoord te komen met de Griekse regering over de voorwaarden voor verdere steun aan het Zuid-Europese land, dat nog altijd zucht onder een torenhoge schuld. Dat lukte niet. Verdere discussie moet nu plaatsvinden in de eurogroep.
Geloofwaardige voorstellen
De Griekse premier Alexis Tsipras zei tegenover de krant Efimerida Ton Syntakton dat Griekenland aan de onderhandeltafel verscheen met geloofwaardige eigen voorstellen nadat plannen van de Europese Commissie vorige week werden afgedaan als absurd.
Tsipras wacht nu, samen met zijn regeringsploeg, "geduldig op realisme bij de crediteuren". Volgens de premier is de nadruk van de geldschieters op een hervorming van het Griekse pensioenstelsel louter politiek gemotiveerd.
Moeilijke keuzes
Een geloofwaardige overeenkomst tussen Griekenland en zijn geldschieters vergt moeilijke keuzes voor beide kampen, stelt hoofdeconoom Olivier Blanchard van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Het uitgangspunt in gesprekken over de Griekse financiën is volgens Blanchard eenvoudig. "Hoe groot moeten de aanpassingen zijn voor de Grieken en hoe ver moeten de geldschieters nog buigen?"
De geldschieters stelden vorige week voor dat Griekenland voor 2018 mikt op een primair overschot op de begroting van 3,5 procent in plaats van de eerdere doelstelling van 4,5 procent in 2016. Dit jaar zou het overschot 1 procent moeten zijn in plaats van 3 procent.
Lager doel
''Een lager doel voor het overschot betekent minder pijnlijke bezuinigingen voor Griekenland, maar ook een grotere leenbehoefte voor het land en toezeggingen van de Europese crediteuren om de schuldenlast te verlichten'', aldus de econoom. ''Zoals er een grens is aan wat Griekenland kan doen, is er ook een limiet voor wat de geldschieters willen en kunnen''.
Blanchard stelde dat de Grieken ''daadwerkelijk geloofwaardige'' stappen moet voorstellen om aan de verlaagde eisen te voldoen. ''Wij denken dat zelfs de bijgestelde doelstellingen buiten bereik blijven zonder hervormingen van de belastingwet en het pensioenstelsel''.
Pensioenkosten staan gelijk aan 16 procent van het bruto binnenlands product. ''Een reductie met 1 procentpunt is noodzakelijk. We staan er open voor de hiervoor benodigde hervormingen te bespreken.''
quote:
quote:Duitsland laat zich niet door de Griekse regering chanteren in de onderhandelingen over de schuldencrisis van Griekenland. Dat heeft de Duitse minister van economie Sigmar Gabriel zondag gezegd.
Gabriel zei dat het geduld van Europa met Athene op begint te raken. Volgens de minister 'zijn er een paar mensen in de Griekse regering die op basis van de speltheorie denken dat Europa Griekenland zo graag in de euro wil houden dat een faillissement koste wat kost zal worden voorkomen'. "Dat is niet het geval", aldus Gabriel.
Griekenland heeft deze maand nog een nieuwe reeks noodleningen nodig om een faillissement af te wenden. De Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds eisen verdere hervormingen van de Grieken in ruil voor de noodsteun, maar de Griekse premier Alexis Tsipras had voor zijn verkiezing aan zijn aanhangers juist een einde aan het harde bezuinigingsbeleid beloofd.
Een bron in Griekenland zei zondag dat de regering nooit verdere bezuinigingen op de pensioenen of lonen zal accepteren. Ook extra belastingen op basisbenodigdheden zoals elektriciteit zijn uitgesloten, aldus de bron, die anonimiteit bedong. Het IMF zou blijven eisen dat Athene voor 1,8 miljard euro snijdt in de pensioenen en lonen. Eenzelfde bedrag moet wat het IMF betreft worden opgehaald door een verhoging van de btw, zei de bron, die eraan toevoegde dat de Griekse regering haar eigen voorstel heeft ingediend om aan de begrotingseisen te voldoen.
Griekenland ging zaterdag weer met zijn schuldeisers om tafel, maar de partijen gingen zondag zonder overeenkomst uit elkaar.
T2 is de Europese Real-Time-Gross-Settlement (RTGS) betaal systeem, die gebruikt wordt voor grote betalingen tussen banken in de euro landen. Die is er sinds 2007.quote:Op zondag 14 juni 2015 19:03 schreef fedsingularity het volgende:
[..]
Ehh waar kijken we naar? Er zijn de laatste jaren zoveel van die termen bijgekomen dat ik niet precies weet wat target2 doet. Was dat niet iets met kapitaalbuffers?
Target2 balans van een land is de som van alle tegoeden die de commerciële banken in het land bij hun eigen centrale bank hebben.quote:Op zondag 14 juni 2015 19:03 schreef fedsingularity het volgende:
[..]
Ehh waar kijken we naar? Er zijn de laatste jaren zoveel van die termen bijgekomen dat ik niet precies weet wat target2 doet. Was dat niet iets met kapitaalbuffers?
Omdat een euro op Griekse voorwaarden een transferzone zonder regels zou zijn. We zonden om te beginnen het Nederlandse pensioenstelsel gedag kunnen zeggen.quote:Op maandag 15 juni 2015 09:06 schreef Reya het volgende:
[..]
Hoezo wil niemand meer lid blijven van de club?
Na je uitleg gelezen te hebben valt mij op dat NL en Ierland er voor gekozen te hebben om naar de 0 lijn te gaan en dat met name Duitsland met de gebakken peren zit. Is dat beleid?quote:Op zondag 14 juni 2015 18:53 schreef SeLang het volgende:
[..]
Die T2 balances zullen inmiddels een stuk hoger zijn want die tabel is van januari. De geposte tabel komt via Mish's blog maar ik kom het regelmatig op andere plaatsen tegen. Er staat ook een self updating grafiek in de OP die weer ergens anders vandaan komt. Deze:
[ afbeelding ]
Tsja, dat is dan maar zo.quote:Op maandag 15 juni 2015 12:04 schreef HiZ het volgende:
[..]
Omdat een euro op Griekse voorwaarden een transferzone zonder regels zou zijn. We zonden om te beginnen het Nederlandse pensioenstelsel gedag kunnen zeggen.
Dat is niet gevolg van overheids beleid of iets dergelijks. In mijn voorbeeld beschreef ik hoe het werkt met een handelstransactie, maar (vlucht)kapitaalstromen zijn tijdens deze crisis een veel grotere factor (note: Duitsland heeft niet/ nauwelijks een handelsoverschot met de rest van de eurozone).quote:Op maandag 15 juni 2015 12:08 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Na je uitleg gelezen te hebben valt mij op dat NL en Ierland er voor gekozen te hebben om naar de 0 lijn te gaan en dat met name Duitsland met de gebakken peren zit. Is dat beleid?
Dat weten alleen de politici die al maanden bezig zijn om Griekenland binnenboord te houden.quote:Op maandag 15 juni 2015 08:54 schreef HiZ het volgende:
[..]
Het is mind-boggling en de logica is ook helemaal niet navolgbaar; waarom is het erger een dysfunctionerend lid te verwijderen dan de regels zo te verminken dat niemand meer lid wil blijven van de club?
Ik denk dat dat met potentiële politieke fall-out te maken heeft. Het Europese project is 60 jaar alleen maar eenrichtingsverkeer geweest: alleen maar meer en meer. Minder (op welke manier dan ook) is unprecedented (het enige is dat een aantal verdragen uiteindelijk wat minder ambitieus zijn geworden dan hoe ze eerst waren ingestoken).quote:Op maandag 15 juni 2015 13:10 schreef bascross het volgende:
[..]
Dat weten alleen de politici die al maanden bezig zijn om Griekenland binnenboord te houden.
Als je zoveel vertrouwen in je eigen bouwwerk hebt, is het misschien beter voor iedereen een heel andere tak van sport te gaan doen.quote:Op maandag 15 juni 2015 13:43 schreef SureD1 het volgende:
[..]
Ik denk dat dat met potentiële politieke fall-out te maken heeft. Het Europese project is 60 jaar alleen maar eenrichtingsverkeer geweest: alleen maar meer en meer. Minder (op welke manier dan ook) is unprecedented (het enige is dat een aantal verdragen uiteindelijk wat minder ambitieus zijn geworden dan hoe ze eerst waren ingestoken).
Griekenland uit de Euro zou zo maar eens gelijk kunnen staan aan het lostrekken van de paperclip waarmee de hele toren instort. Als de -we kunnen maar een kant op en dat is vooruit- stok achter de deur wegvalt, God knows wat er dan allemaal op de schop kan... Daar zijn ze bang voor volgens mij
klinkt goed, ik kan het jammer genoeg niet meer terug zien!quote:Op maandag 15 juni 2015 15:58 schreef SeLang het volgende:
Griek staat tegen Draghi te schreeuwen in een formele meeting!
Dit heb ik nog nooit eerder gezien
Ik heb het betoog van die Griek gemist want dat was in het Grieks. Het antwoord van Draghi was in het Engels.quote:Op maandag 15 juni 2015 17:37 schreef Gabrunal_2013 het volgende:
[..]
klinkt goed, ik kan het jammer genoeg niet meer terug zien!
Het zou fantastisch zijn, ik hoop echt dat het hele bouwwerk instort en de eu gewoon weer teruggaat naar de basis van de eeg, economische samenwerking en niets meer.quote:Op maandag 15 juni 2015 13:43 schreef SureD1 het volgende:
[..]
Ik denk dat dat met potentiële politieke fall-out te maken heeft. Het Europese project is 60 jaar alleen maar eenrichtingsverkeer geweest: alleen maar meer en meer. Minder (op welke manier dan ook) is unprecedented (het enige is dat een aantal verdragen uiteindelijk wat minder ambitieus zijn geworden dan hoe ze eerst waren ingestoken).
Griekenland uit de Euro zou zo maar eens gelijk kunnen staan aan het lostrekken van de paperclip waarmee de hele toren instort. Als de -we kunnen maar een kant op en dat is vooruit- stok achter de deur wegvalt, God knows wat er dan allemaal op de schop kan... Daar zijn ze bang voor volgens mij
Alleen als de deurwaarder een goed uitgerust leger meeneemt..quote:Op maandag 15 juni 2015 17:44 schreef komrad het volgende:
Vraag : als Griekenland failliet gaat, worden dan de ambtenaren ook daadwerkelijk ontslagen en beslag gelegd op alle assets, dus inclusief de pensioenpot en al het onroerend goed?
Ah, dit is een vergadering in het EP, 50% daarvan zijn clows, 15% doet dadwerkelijk wat en de rest komt nooit opdagen. Het is een schande dat we die lui enige zeggenschap geven.quote:Op maandag 15 juni 2015 15:49 schreef SeLang het volgende:
Draghi live:
http://www.europarl.europ(...)irs-meeting-15062015
Nope. Er wordt alleen beslag gelegd op goederen die binnen de reikwijdte van de rechtbank in kwestie zijn. Vaak gaat het alleen om schepen en vergelijkbare bezittingen buiten het land zelf.quote:Op maandag 15 juni 2015 17:44 schreef komrad het volgende:
Vraag : als Griekenland failliet gaat, worden dan de ambtenaren ook daadwerkelijk ontslagen en beslag gelegd op alle assets, dus inclusief de pensioenpot en al het onroerend goed?
dus de Grieken kunnen dit met 'beperkte' schade doen. Ze kunnen daarna neem ik aan toch niets meer importeren zonder vooruit te betalen ?quote:Op maandag 15 juni 2015 18:09 schreef miro86 het volgende:
[..]
Nope. Er wordt alleen beslag gelegd op goederen die binnen de reikwijdte van de rechtbank in kwestie zijn. Vaak gaat het alleen om schepen en vergelijkbare bezittingen buiten het land zelf.
Kijk naar het geval van Argentinie.
Je had de vragen en opmerkingen moeten zien die hij kreegquote:Op maandag 15 juni 2015 18:07 schreef miro86 het volgende:
[..]
Ah, dit is een vergadering in het EP, 50% daarvan zijn clows, 15% doet dadwerkelijk wat en de rest komt nooit opdagen. Het is een schande dat we die lui enige zeggenschap geven.
Dat gaat natuurlijk niet om de beheersing van bijvoorbeeld het Engels maar om het als gelijkwaardig zien van alle talen. Of in elk geval geen keuze willen makenquote:Op maandag 15 juni 2015 18:39 schreef SeLang het volgende:
[..]
Overigens vind ik het ook tenenkrommend dat veel van die gasten nieteens fatsoenlijk Engels kunnen zodat het via simultaan vertaling moet. Ik bedoel, je stuurt iemand naar een europarlement die geen Engels kan?
Dat vind ik een beetje onzin. Als je toch naar één Europa wil, zorg dan tenminste voor één gemeenschappelijke voertaal in Brussel. Zo kunnen ook veel meer mensen de debatten volgen ipv dat ze zich eerst moeten verdiepen in Zweeds, Hongaars of Grieks.quote:Op maandag 15 juni 2015 18:56 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Dat gaat natuurlijk niet om de beheersing van bijvoorbeeld het Engels maar om het als gelijkwaardig zien van alle talen. Of in elk geval geen keuze willen maken
Nadat ik daarnet Draghi hoorde denk ik dat ze toch weer met een slap compromis gaan komen.quote:Op maandag 15 juni 2015 18:59 schreef Falco het volgende:
@Selang: denk je dat donderdag de stekker eruit getrokken wordt of blijft het zo voortmodderen?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt."If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
Europa kennende wordt dat dan als compromis het Fins, schiet ook niet opquote:Op maandag 15 juni 2015 18:59 schreef Falco het volgende:
[..]
Dat vind ik een beetje onzin. Als je toch naar één Europa wil, zorg dan tenminste voor één gemeenschappelijke voertaal in Brussel. Zo kunnen ook veel meer mensen de debatten volgen ipv dat ze zich eerst moeten verdiepen in Zweeds, Hongaars of Grieks.
@Selang: denk je dat donderdag de stekker eruit getrokken wordt of blijft het zo voortmodderen?
Gewoon Latijn kiezen. Is neutraal, heeft zich in de praktijk ruimschoots bewezen als internationale taal, en is meteen ook een soort van kwaliteitsfilter.quote:Op maandag 15 juni 2015 19:05 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Europa kennende wordt dat dan als compromis het Fins, schiet ook niet op
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[ Bericht 10% gewijzigd door #ANONIEM op 15-06-2015 19:12:56 ]
"Stay in" staat sinds ongeveer een half jaar voor in de peilingen.quote:Op maandag 15 juni 2015 19:16 schreef SeLang het volgende:
Engels is ook neutraal. Het enige Engelstalige EU land is er straks uit.
Dat is waar; dan is Engels wel zo handig ja.quote:Btw: de betreffende meeting ging over monetair beleid, dus dat Engelstalige land zat daar sowieso niet bij.
De weg tussen Brussel en Athene ziet rood van alle rode strepen die neergelegd en gepasseerd zijn.quote:Op maandag 15 juni 2015 19:03 schreef Revolution-NL het volgende:
Ik snap het niet? Europa had toch een voorstel neergelegd wat niet onderhandelbaar was
Als land kan je inderdaad relatief gemakkelijk failliet gaan. Zoals gezegd komt er waarschijnlijk geen leger om je spullen op te halen. Het nadeel is dat je geen geld meer kan lenen en het importeren van goederen zal ook best lastig zijn, zeker als dat met een waardeloze Drachme moet.quote:Op maandag 15 juni 2015 18:22 schreef komrad het volgende:
[..]
dus de Grieken kunnen dit met 'beperkte' schade doen. Ze kunnen daarna neem ik aan toch niets meer importeren zonder vooruit te betalen ?
Daar heb ik hier gisteren iets over gepostquote:Op maandag 15 juni 2015 20:24 schreef komrad het volgende:
Selang, hoe moeten we de stijging van de kapitaalmarkt rente interpreteren? als een signaal dat de markt het monetaire beleid van de ECB verder voor kennisgeving aanneemt en langzaam gaat tenderen naar de langjarige rente?
quote:Op maandag 15 juni 2015 19:01 schreef SeLang het volgende:
[..]
Nadat ik daarnet Draghi hoorde denk ik dat ze toch weer met een slap compromis gaan komen.Het verschil is maar 2 miljard, dat is peanuts, dus ik ben er ook bang voor.. Wederom uitstel van executie, want het derde hulppakket dat ook noodzakelijkmis zal een nog lastigere kluif worden om geratificeerd te krijgen in de Nationale parlementen.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
dank je! Uitgebreide analyse, die me waarschijnlijk een beetje boven de pet gaat in de nuances. Maar mag ik het simpelweg samenvatten dat er verschillende scenario's denkbaar zijn die zowel een opwaartse als neerwaartse beweging tot een realistische mogelijkheid maken.quote:Op maandag 15 juni 2015 20:27 schreef SeLang het volgende:
[..]
Daar heb ik hier gisteren iets over gepost
quote:Op maandag 15 juni 2015 19:01 schreef SeLang het volgende:
[..]SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.![]()
![]()
![]()
Slappe compromis gaat er komen ja....
Ik zie de beweging van de afgelopen tijd vooral als een "technische" beweging die niet zoveel te maken heeft met inflatieverwachting e.d. maar vooral met hele eenzijdige positionering in de markt. Een negatief bij-effect van de ECB QE.quote:Op maandag 15 juni 2015 21:00 schreef komrad het volgende:
[..]
dank je! Uitgebreide analyse, die me waarschijnlijk een beetje boven de pet gaat in de nuances. Maar mag ik het simpelweg samenvatten dat er verschillende scenario's denkbaar zijn die zowel een opwaartse als neerwaartse beweging tot een realistische mogelijkheid maken.
Kuch, Ierland, kuch.quote:Op maandag 15 juni 2015 19:16 schreef SeLang het volgende:
Engels is ook neutraal. Het enige Engelstalige EU land is er straks uit.
Btw: de betreffende meeting ging over monetair beleid, dus dat Engelstalige land zat daar sowieso niet bij.
quote:
Dat denk ik ookquote:Op dinsdag 16 juni 2015 07:16 schreef arjan1112 het volgende:
Er gaat geen enkel land de eurozone verlaten, behalve als het Duitsland is en dan word de hele EU gelijk opgeheven
Ach ja natuurlijkquote:
O ja die soap loopt ook nog! En daarna is dat Duitse gerechtshof weer aan zet.quote:Op dinsdag 16 juni 2015 09:07 schreef Igen het volgende:
Vandaag gaat het EU-HvJ uitspraak doen over het OMT-programma.
Aangezien de Duitsers de autoriteit van het Europese hof niet als hoogste autoriteit erkennen maar hun eigen hooggerechtshof als de hoogste autoriteit zien en aangezien dat hof eerder al had gezegd dat OMT waarschijnlijk tegen de Duitse Grundgesetz ingaat kan dit nog leuk gaan worden.quote:Top European court rules ECB bond-buying plan in line with EU law
A European Central Bank bond-buying plan crafted at the height of the euro zone crisis is in line with European law, judges from the European Court of Justice ruled on Tuesday, throwing their weight behind the ECB and rebuffing a German challenge.
The European Union's top court was responding to legal action by a 35,000-strong group of sceptics from Germany including politicians and academics, who had sought to dismantle the bond-buying scheme created in 2012, but never used.
In a statement explaining the ruling, the court set down certain conditions, saying safeguards must be built in to ensure any such programme did not break rules that prohibit central banks from financing governments.
The judgement is a milestone in a long-running dispute about printing money and the limits of central bank powers between the ECB and sceptics in Germany, the largest of 19 states in the euro zone. It represents a victory for the ECB.
Germany's Constitutional Court, asked to rule on complaints by the group of Eurosceptic politicians and lawyers, had said there was good reason to believe the so-called OMT (Outright Monetary Transactions) plan broke rules forbidding the ECB from funding governments.
The German court referred the case to the European court for its view but implicitly reserved the right to give its final ruling.
The pro-ECB line of EU judges on Tuesday could set the European and German courts on a collision course.
http://uk.reuters.com/art(...)dUKKBN0OW0NX20150616
Het is wel een verstandig advies. De kans dat je straks ter plekke geen geld meer kunt pinnen is heel reëel. Daarvoor hoeft Griekenland nieteens uit de euro. Als de ECB de ELA kraan dichtdraait dan komt er al heel snel geen geld meer uit de pin automaat.quote:Op dinsdag 16 juni 2015 13:25 schreef Basp1 het volgende:
Op nu.nl:
Toeristen moeten extra cash meenemen naar Griekenland'![]()
Als het ANVR al zulke adviezen gaat geven.
Weer terug naar het traveller check tijdperk. Vanwege rancune verwacht ik alleen niet dat ze travellerchecks in euro's of dollars zullen accepteren, verkopen ze ook travellerchecks in Renminbi of roebels.quote:Op dinsdag 16 juni 2015 13:29 schreef SeLang het volgende:
[..]
Het is wel een verstandig advies. De kans dat je straks ter plekke geen geld meer kunt pinnen is heel reëel. Daarvoor hoeft Griekenland nieteens uit de euro. Als de ECB de ELA kraan dichtdraait dan komt er al heel snel geen geld meer uit de pin automaat.
Ik zou alles wat ik nodig heb in cash meenemen als ik naar Griekenland op vakantie zou gaan.
Traveller checks werken niet omdat de banken ze dan niet meer kunnen cashen (wegens gebrek aan cash). Je moet echt fysieke euro bankbiljetten meenemen.quote:Op dinsdag 16 juni 2015 13:39 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Weer terug naar het traveller check tijdperk. Vanwege rancune verwacht ik alleen niet dat ze travellerchecks in euro's of dollars zullen accepteren, verkopen ze ook travellerchecks in Renminbi of roebels.
quote:Greece has nothing to lose by saying no to creditors
If it were to default on its official-sector debt, France and Germany stand to forfeit ¤160bn
So here we are. Alexis Tsipras has been told to take it or leave it. What should he do?
The Greek prime minister does not face elections until January 2019. Any course of action he decides on now would have to bear fruit in three years or less.
First, contrast the two extreme scenarios: accept the creditors’ final offer or leave the eurozone. By accepting the offer, he would have to agree to a fiscal adjustment of 1.7 per cent of gross domestic product within six months.
My colleague Martin Sandbu calculated how an adjustment of such scale would affect the Greek growth rate. I have now extended that calculation to incorporate the entire four-year fiscal adjustment programme, as demanded by the creditors. Based on the same assumptions he makes about how fiscal policy and GDP interact, a two-way process, I come to a figure of a cumulative hit on the level of GDP of 12.6 per cent over four years. The Greek debt-to-GDP ratio would start approaching 200 per cent. My conclusion is that the acceptance of the troika’s programme would constitute a dual suicide — for the Greek economy, and for the political career of the Greek prime minister.
Would the opposite extreme, Grexit, achieve a better outcome? You bet it would, for three reasons. The most important effect is for Greece to be able to get rid of lunatic fiscal adjustments. Greece would still need to run a small primary surplus, which may require a one-off adjustment, but this is it.
Greece would default on all official creditors — the International Monetary Fund, the European Central Bank and the European Stability Mechanism, and on the bilateral loans from its European creditors. But it would service all private loans with the strategic objective to regain market access a few years later.
The second reason is a reduction of risk. After Grexit, nobody would need to fear a currency redenomination risk. And the chance of an outright default would be much reduced, as Greece would already have defaulted on its official creditors and would be very keen to regain trust among private investors.
The third reason is the impact on the economy’s external position. Unlike the small economies of northern Europe, Greece is a relatively closed economy. About three quarters of its GDP is domestic. Of the quarter that is not, most comes from tourism, which would benefit from devaluation. The total effect of devaluation would not be nearly as strong as it would be for an open economy such as Ireland, but it would be beneficial nonetheless. Of the three effects, the first is the most important in the short term, while the second and third will dominate in the long run .
Grexit, of course, has pitfalls, mostly in the very short term. A sudden introduction of a new currency would be chaotic. The government might have to impose capital controls and close the borders. Those year-one losses would be substantial, but after the chaos subsides the economy would quickly recover.
Comparing those two scenarios reminds me of Sir Winston Churchill’s remark that drunkenness, unlike ugliness, is a quality that wears off. The first scenario is simply ugly, and will always remain so. The second gives you a hangover followed by certain sobriety.
So if this were the choice, the Greeks would have a rational reason to prefer Grexit. This will, however, not be the choice to be taken this week. The choice is between accepting or rejecting the creditors’ offer. Grexit is a potential, but not certain, consequence of the latter.
If Mr Tsipras were to reject the offer and miss the latest deadline — the June 18 meeting of eurozone finance ministers — he would end up defaulting on debt repayments due in July and August. At that point Greece would still be in the eurozone and would only be forced to leave if the ECB were to reduce the flow of liquidity to Greek banks below a tolerable limit. That may happen, but it is not a foregone conclusion.
The eurozone creditors may well decide that it is in their own interest to talk about debt relief for Greece at that point. Just consider their position. If Greece were to default on all of its official-sector debt, France and Germany alone would stand to lose some ¤160bn. Angela Merkel and François Hollande would go down as the biggest financial losers in history. The creditors are rejecting any talks about debt relief now, but that may be different once Greece starts to default. If they negotiate, everybody would benefit. Greece would stay in the eurozone, since the fiscal adjustment to service a lower burden of debt would be more tolerable. The creditors would be able to recoup some of their otherwise certain losses.
The bottom line is that Greece cannot really lose by rejecting this week’s offer.
http://www.ft.com/cms/s/0(...)f8-00144feabdc0.html
Voor zover ik het weet was dit de eerste keer dat het Duitse constitutioneel hof prejudiciele vragen aan het EU-HvJ gesteld heeft. Mij lijkt dat ze dat niet voor de lol hebben gedaan, maar dat ze een beetje terugkrabbelen van dat niet-erkennen van het EU-HvJ als hoogste autoriteit.quote:Op dinsdag 16 juni 2015 13:10 schreef SeLang het volgende:
[..]
Aangezien de Duitsers de autoriteit van het Europese hof niet als hoogste autoriteit erkennen maar hun eigen hooggerechtshof als de hoogste autoriteit zien en aangezien dat hof eerder al had gezegd dat OMT waarschijnlijk tegen de Duitse Grundgesetz ingaat kan dit nog leuk gaan worden.
Vooral de timing is weer perfect nu de yieldspreads tussen noord en zuid weer toenemen. Mag de Bundesbank straks niet meer meedoen met het backstoppen van alle shit. Dat wordt een lekkere effectieve backstop dan
Ik zou liever helemaal niet naar Griekenland gaan.quote:Op dinsdag 16 juni 2015 13:29 schreef SeLang het volgende:
[..]
Het is wel een verstandig advies. De kans dat je straks ter plekke geen geld meer kunt pinnen is heel reëel. Daarvoor hoeft Griekenland nieteens uit de euro. Als de ECB de ELA kraan dichtdraait dan komt er al heel snel geen geld meer uit de pin automaat.
Ik zou alles wat ik nodig heb in cash meenemen als ik naar Griekenland op vakantie zou gaan.
De Unie is dood.quote:Op dinsdag 16 juni 2015 14:08 schreef SeLang het volgende:
Interessant stukje van (notoire eurofiel) Wolfgang Münchau in de FT:
[..]
Zo werd dat vorige keer in elk geval niet uitgelegd.quote:Op dinsdag 16 juni 2015 14:36 schreef Igen het volgende:
[..]
Voor zover ik het weet was dit de eerste keer dat het Duitse constitutioneel hof prejudiciele vragen aan het EU-HvJ gesteld heeft. Mij lijkt dat ze dat niet voor de lol hebben gedaan, maar dat ze een beetje terugkrabbelen van dat niet-erkennen van het EU-HvJ als hoogste autoriteit.
Echt weer perfect getimed, het sluiten van het AEX forumquote:German daily Süddeutsche Zeitung reports that Eurozone countries have agreed on a contingency plan if no deal between Greece and its lenders is struck by this weekend. According to the paper, if this week’s Eurogroup meeting failed to yield an agreement, Eurozone leaders would hold an emergency summit – potentially as early as Friday evening. The contingency plan would involve imposing capital controls on Greek banks over the weekend.
Niet op dragma / dragme/ drachma/ whateverquote:Op dinsdag 16 juni 2015 16:57 schreef de_ier het volgende:
Kan de ECB wel capital controls op Drachma banken uitvoeren?
Volgens mij is de situatie van Griekse zijde simpel: hoe langer ze het rekken deste beter voor hun. Dus Griekenland gaat niets eenzijdig doen (geen capital controls totdat de ECB de kraan dichtdraait, geen Grexit, maar ook geen deal tenzij ze enorme schuldreductie krijgen ofzo)quote:Op dinsdag 16 juni 2015 16:58 schreef Moralitas het volgende:
Ik ben wel gerust op een goede afloop met de Griekenland issue.
Belangrijkste issue is natuurlijk Spanje wat in november een zelfde soort regering gaat krijgen als Griekenland. Mensen worden eindelijk wakker.quote:Op dinsdag 16 juni 2015 17:23 schreef SeLang het volgende:
[..]
Volgens mij is de situatie van Griekse zijde simpel: hoe langer ze het rekken deste beter voor hun. Dus Griekenland gaat niets eenzijdig doen (geen capital controls totdat de ECB de kraan dichtdraait, geen Grexit, maar ook geen deal tenzij ze enorme schuldreductie krijgen ofzo)
Van EU kant is het ingewikkelder. De EU zou waarschijnlijk hun eigen financiële schade beperken als ze Griekenland een forse schuldreductie geven maar ze wel binnenboord houden. Maar het draait hier niet om het minimaliseren van de financiële schade. Zoals eerder gezegd zien ze liever Griekenland brandend ten onder gaan om Podemos e.d. wind uit de zeilen te nemen, ook al is de rekening dan hoger. Want in elk scenario zijn ze toch hoe dan ook honderden miljarden kwijt, dus het gaat nu om andere zaken.
Een deal waarbij Griekenland belangrijke concessies krijgt zit er volgens mij niet in, aangezien er dan weer extra geld bij moet en men de Grieken niet meer vertrouwt. Dus ik denk niet dat iemand dat nog voor zijn rekening wil nemen.
Het wordt wel interessant hoe ze bij een default de verliezen zullen proberen te verbergen. Ik ben ook benieuwd wat de ECB dan doet met haar Griekse bonds die (imo illegaal) onder het SMP zijn gekocht. Een default op die bonds betekent dat de ECB kwa balancesheet insolvent wordt! Niet dat dat veel betekent binnen het eurosysteem maar het wordt interessant om te zien hoe ze daarmee omgaan. Misschien kan de ECB die bonds op het ESM dumpen? Dat is al eens eerder ter sprake geweest. Maar dan wordt het misschien net iets te transparant voor het publiek dat de overheid (belastingbetaler) de backstop is van de ECB en niet andersom!
En wat is een goede afloop?quote:Op dinsdag 16 juni 2015 16:58 schreef Moralitas het volgende:
Ach 1 klik meer is ook de ramp niet. Ik snap nog steeds het nut niet en ik denk niet dat het iets ten goede komt maar we zullen het zien. Ik ben wel gerust op een goede afloop met de Griekenland issue.
quote:The Greeks want in
The Greek government might be standing its ground when it comes to implementing more austerity but it seems the Greek people would take more austerity over a Grexit. A GPO poll published on Greece's Mega TV website shows that 56.2 percent of respondents would prefer a deal with creditors even if it's attached with more austerity measures versus 35.4 percent who say they would prefer to default and exit the monetary union instead.
Bron: Bloomberg
Dat eerste zou op zich inderdaad het beste zijn. Echter denk ik dat een schuldreductie en/of andere concessies juist positief zou zijn voor partijen als Podemos, omdat die dan denken dat er ook iets te halen valt. Ik denk dus dat het mede daarom geen optie is voor de EU.quote:Op dinsdag 16 juni 2015 17:23 schreef SeLang het volgende:
Van EU kant is het ingewikkelder. De EU zou waarschijnlijk hun eigen financiële schade beperken als ze Griekenland een forse schuldreductie geven maar ze wel binnenboord houden. Maar het draait hier niet om het minimaliseren van de financiële schade. Zoals eerder gezegd zien ze liever Griekenland brandend ten onder gaan om Podemos e.d. wind uit de zeilen te nemen, ook al is de rekening dan hoger. Want in elk scenario zijn ze toch hoe dan ook honderden miljarden kwijt, dus het gaat nu om andere zaken.
Een deal waarbij Griekenland belangrijke concessies krijgt zit er volgens mij niet in, aangezien er dan weer extra geld bij moet en men de Grieken niet meer vertrouwt. Dus ik denk niet dat iemand dat nog voor zijn rekening wil nemen.
Dat laatste is denk de belangrijkste winst bij een Grexit. Het wordt dan duidelijk dat wij moeten bezuinigen omdat we het geld aan de Grieken(en uiteraard banken) hebben weggegeven.quote:Het wordt wel interessant hoe ze bij een default de verliezen zullen proberen te verbergen. Ik ben ook benieuwd wat de ECB dan doet met haar Griekse bonds die (imo illegaal) onder het SMP zijn gekocht. Een default op die bonds betekent dat de ECB kwa balancesheet insolvent wordt! Niet dat dat veel betekent binnen het eurosysteem maar het wordt interessant om te zien hoe ze daarmee omgaan. Misschien kan de ECB die bonds op het ESM dumpen? Dat is al eens eerder ter sprake geweest. Maar dan wordt het misschien net iets te transparant voor het publiek dat de overheid (belastingbetaler) de backstop is van de ECB en niet andersom!
Precies.quote:Op dinsdag 16 juni 2015 18:10 schreef bascross het volgende:
[..]
Dat eerste zou op zich inderdaad het beste zijn. Echter denk ik dat een schuldreductie en/of andere concessies juist positief zou zijn voor partijen als Podemos, omdat die dan denken dat er ook iets te halen valt. Ik denk dus dat het mede daarom geen optie is voor de EU.
Daarom zullen ze door allerlei hoepels gaan springen om dat verlies te verdoezelen. Transfers zijn zelfs expliciet verboden door de relevante verdragen en nu blijkt er plotseling een paar honderd miljard permanent naar Griekenland te zijn verhuisd.quote:Dat laatste is denk de belangrijkste winst bij een Grexit. Het wordt dan duidelijk dat wij moeten bezuinigen omdat we het geld aan de Grieken(en uiteraard banken) hebben weggegeven.
Dat denk ik ook niet. Stel dat de Grieken ineens een radicale omslag maken en beloven dat ze zich aan alle gestelde eisen zullen houden, dan is de kans nog steeds bijzonder klein dat de Grieken ook daadwerkelijk gaan doen wat ze beloven. Daarom vraag ik mij af of er überhaupt nog politici zijn in de EU die geloven dat dit nog goedkomt. Ik denk eerder dat ze zich vasthouden aan deze eisen, zodat het voor Griekenland straks te laat is, zodat zij in ieder geval kunnen zeggen dat ze er ''alles aan gedaan hebben''.quote:Op dinsdag 16 juni 2015 19:26 schreef SeLang het volgende:
[..]
Precies.
Plus dat zelfs als je verdere concessies doet aan Griekenland in ruil voor bepaalde hervormingen, hoe weet je dan of Griekenland zich dan opeens wel aan de afspraken gaat houden? Ik denk niet dat iemand dat nog voor zijn rekening wil nemen.
Laten we hopen dat het niet gaat lukken, hoewel politici altijd extreem goed zijn in het verdraaien van feiten.quote:Daarom zullen ze door allerlei hoepels gaan springen om dat verlies te verdoezelen. Transfers zijn zelfs expliciet verboden door de relevante verdragen en nu blijkt er plotseling een paar honderd miljard permanent naar Griekenland te zijn verhuisd.
cuba???quote:Op dinsdag 16 juni 2015 19:54 schreef SeLang het volgende:
Ik ben wel weer heel de maand juli afgeneden van de buitenwereld, net als het spannend wordt. Hoewel, ze zullen het wel weer verder gaan rekken....
Met rugzak + tentje door arctisch Zweden. Geen phone coverage. (niet dat ik uberhaupt een smartfoon heb...)quote:
twitter:MxSba twitterde op dinsdag 16-06-2015 om 19:54:34You know there's a problem with the eurozone when Germany's TV channel for kids KIKA explains what #Grexit means... http://t.co/FhT7FufLHm reageer retweet
Als we ze nu is een hengel geven in plaats van vis.quote:Op dinsdag 16 juni 2015 15:43 schreef dvr het volgende:
DVR's Tienjarenplan voor Griekenland:
• 1. Griekenland gaat tijdelijk terug naar de drachme.
• 2. Griekenland mag in de EU blijven als het China en Rusland buiten de deur houdt.
• 3. Griekenland krijgt van de EU 3 jaar lang waar nodig voedsel- en medicijnenhulp in natura.
• 4. Griekenland moderniseert (ontbureaucratisering, liberalisering arbeidsmarkt, etc)
• 5. Betalingen (rente en aflossing) op zijn euro-staatsschuld voldoet Griekenland deels in drachme, die voor dit specifieke doel op ¤1 wordt gewaardeerd, als volgt:
1e jaar: 100% drachme, 0% euro
2e jaar: 90% drachme, 10% euro
3e jaar: 80% drachme, 20% euro (etc etc)
10e jaar: 10% drachme, 90% euro
daarna: alle betalingen weer in euro.
Deze betalingsregeling wordt niet als 'credit event' erkent.
• 6. Griekenland mag vanaf het 5e jaar geen begrotingstekorten hebben.
• 7. Na 10 jaar keert een verfrisd en economisch herboren Griekenland desgewenst naar de euro terug, tegen een door de EU te bepalen wisselkoers.
Iedere euro die in Griekenland van de banken wordt gehaald komt rechtstreeks uit onze zak. Dat is iets wat niet veel mensen zich realiseren.quote:Op dinsdag 16 juni 2015 23:13 schreef empa1010 het volgende:
Deze geldschieterij aan Griekenland loopt toch al vanaf 2010? Toen hoorde je dat Rutte nog op het radionieuws zeggen dat hij dit nooit zou doen als het niet verantwoord was blabla. Althans, ik hoor hem dat nog zo zeggen omdat het middenin een podcast zat van het foute uur van Q-musichehe. Is nog wel terug te vinden natuurlijk.
Van ELA heeft de modale mens nog niet gehoord...quote:Op dinsdag 16 juni 2015 23:21 schreef HiZ het volgende:Iedere euro die in Griekenland van de banken wordt gehaald komt rechtstreeks uit onze zak. Dat is iets wat niet veel mensen zich realiseren.
Niet raar, die zien hun mogelijkheden en welvaart snel verdampen bij een Grexit.quote:
Nu ja in het begin was er iets voor te zeggen om de Grieken tijd te geven om hun economie te hervormen. Echter moet je niet 10 jaar slaafs achter beloftes blijven lopen.quote:Op dinsdag 16 juni 2015 23:08 schreef HiZ het volgende:
Ik denk dat er koppen gaan rollen in Noord-West Europa als mensen zich gaan realiseren hoeveel het weigeren de waarheid onder ogen te zien ze heeft gekost. Als we Griekenland 6 maanden eerder hadden laten kloppen hadden we nu voor 60 miljard of zo minder aan de haak gezeten.
Hadden we in 2010 al moeten doen, zoals ik toen der tijd ook al steeds heb gezegd. Nu hebben ze van een probleem van enkele tientallen miljarden een probleem gemaakt van honderden miljarden.quote:Op dinsdag 16 juni 2015 23:08 schreef HiZ het volgende:
Ik denk dat er koppen gaan rollen in Noord-West Europa als mensen zich gaan realiseren hoeveel het weigeren de waarheid onder ogen te zien ze heeft gekost. Als we Griekenland 6 maanden eerder hadden laten kloppen hadden we nu voor 60 miljard of zo minder aan de haak gezeten.
Het lijkt niet meer zo zwart-wit, Griekenland versus de rest.quote:De Oostenrijkse kanselier Werner Faymann werpt zich op als bemiddelaar in de gebrouilleerde verhouding tussen Griekenland en de rest van de eurolanden. Voorafgaand aan een ontmoeting later vandaag met zijn Griekse collega Alexis Tsipras die dinsdag opnieuw genadeloos uithaalde naar de schuldeisers van zijn land, toonde de sociaaldemocraat zijn solidariteit met het Griekse volk en sympathie voor de Griekse regering.
'Er lag een aantal voorstellen, ook van de instellingen, die ik ook niet in orde vind', aldus Faymann. 'Hoge werkloosheid, van 30 tot 40%, met geen ziektekostenverzekering en dan de btw verhogen op medicijnen? Mensen in zo'n situatie kunnen dat niet begrijpen'. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker sprak eerder juist tegen dat hij dat had voorgesteld en beschuldigde Tsipras, die dat in het parlement verkondigde, ervan de waarheid te verdraaien.
Die schijnt zich behoorlijk belachelijk te hebben gemaakt door voor te stellen om Griekenland 5 jaar uitstel van betaling te geven wbt. de rente over de noodhulpleningen, terwijl Griekenland allang uitstel tot 2021 heeft.quote:Op woensdag 17 juni 2015 10:08 schreef kamustra het volgende:
http://fd.nl/economie-pol(...)st-zijde-van-grieken
[..]
Het lijkt niet meer zo zwart-wit, Griekenland versus de rest.
Het is eerder zo dat al het geld dat van ons naar Griekenland is gegaan rechtstreeks naar de banken is gegaan. Of bedoelde je dat ook?quote:Op dinsdag 16 juni 2015 23:21 schreef HiZ het volgende:
[..]
Iedere euro die in Griekenland van de banken wordt gehaald komt rechtstreeks uit onze zak. Dat is iets wat niet veel mensen zich realiseren.
Dit is deels inderdaad de schuld van regeringen die te veel geleend hebben maar voor een nog veel groter deel de schuld van het monetaire systeem zoals we dat hebben. Het hele banken creeeren geld uit het niets en laten ons daar rente over betalen. Plus dat Goldman Sux de Grieken de EU in gesjoemeld heeft.quote:Op woensdag 17 juni 2015 09:52 schreef SeLang het volgende:
[..]
Hadden we in 2010 al moeten doen, zoals ik toen der tijd ook al steeds heb gezegd. Nu hebben ze van een probleem van enkele tientallen miljarden een probleem gemaakt van honderden miljarden.
Tevens hadden we dan geen verdragen hoeven schenden die bailouts expliciet verbieden, hadden we de oorspronkelijke ECB niet hoeven opofferen (die geen monetaire financiering mag doen, maar dat wel op grote schaal deed en straks met defaulted Griekse bonds in haar maag zit als gevolg daarvan).
Tevens waren we moral hazard tegengegaan. De private partijen die Griekenland tegen veel te lage rentes hadden geleend zouden zelf voor de schade zijn opgedraaid, zoals het hoort.
Het systeem risico dat zogenaamd dreigde is imo onzin. Ja, er zouden zonder bailout een paar banken failliet zijn gegaan. So what? Dat betekent dat aandeelhouders hun geld kwijt zijn en obligatiehouders in die banken wellicht 10-20% hadden verloren op hun bonds. Had waarschijnlijk helemaal geen publiek geld bij gehoeven als je het gewoon via een faillisementsrechtbank had laten lopen. De bank laat je dan een doorstart maken, klaar.
Maar zelfs als je als overheid die banken een bailout had moeten geven, dan is dat nog steeds een veel betere uitkomst dan wat je nu hebt. Ten eerste was dat bedrag dan maar een fractie geweest van wat het nu is. Ten tweede besteed je het geld dan aan je eigen banken, werkgelegenheid, etc ipv het naar Griekenland te sturen. Ten derde kun je zelf besluiten welke banken of onderdelen je wilt redden en welke niet. Ten vierde wordt je eigenaar van de banken die je redt en op termijn kun je die weer verkopen en een deel van je kosten recupereren.
Verder is door al dit gedoe de euro in plaats van een bindende factor (vanuit de "nooit meer voorlog" gedachte waaruit de EU is onstaan) een splijtzwam geworden. Merkel wordt in sommige Griekse kranten afgebeeld met swastika's. En de Grieken worden in Duitse kranten "lui" genoemd.
Maar dit is natuurlijk niet de schuld van "de Duitsers" of "de Grieken". Een aantal Grieken en Griekse regeringen hebben meer geleend dat gezond voor ze was en een aantal Duitse en andere noord-Europese private partijen zijn zo stom geweest om ze dat geld te lenen. Als je hun gewoon op de blaren had laten zitten dan was er geen Troika geweest en geen van buitenaf opgelegde austerity. Dan hadden de Grieken zichzelf die austerity opgelegd, domweg omdat ze zichzelf anders niet meer zouden kunnen financieren. Dan was die austerity niet opeens de schuld van de Duitsers geweest maar van hunzelf.
Duitse Bunds (de ultieme "safe asset") blijft daardoor goedkoper, terwijl de bedoeling van QE juist was om die safe assets duurder te maken zodat beleggers in risicovolle beleggingen worden gejaagd zoals PIGS bonds, junk bonds en aandelen.quote:The ECB publishes monthly data for the outstanding stock of bonds bought under its QE program, together with a weighted average for the corresponding number of years to maturity. We use these data to calculate the average maturity of monthly buying by the Eurosystem (Exhibit 3).
This shows that the average maturity of ECB bond buying is around 8.0 years, in line with what Executive Board member Coeure said in his May 18 speech. However, while Italy and Spain see purchases that have an average maturity above that of the outstanding debt stock, Bundesbank buying has fallen short from the very beginning.
There are obviously many explanations for what is going on (see below).
But this kind of signal – from the key hawk in the Eurosystem – has the potential to undercut the credibility of ECB QE, since it weakens the portfolio balance channel.
After all, it was supposed to be low yields in core Europe into risk assets. If those yields now rise and become more volatile, such portfolio effects will be lessened.
Buba is intentionally focusing on shorter-dated maturities, unwilling to throw away its cash on the high prices that bond holders will demand for high cash coupon debt (when in fact the central bank should be price agnostic if it had truly "got ECB religion")
http://www.zerohedge.com/(...)ing-sabotage-ecbs-qe
En dan? Ze overleven op Europees geld wat gaan ze dan doen.quote:Op woensdag 17 juni 2015 11:19 schreef kamustra het volgende:
http://www.bankofgreece.g(...)e6-b9ae-bdfd83c66c95
Griekse centrale bank dreigt niet alleen met exit uit de eurozone maar uit de hele EU. Helpt dit om een goede deal te bekomen? Hoe ik het begreep lijkt niemand te willen dat Griekenland uit de EU stapt?
Ze laten de Russen en/of de Chinezen een haven aanleggen voor hun oorlogsmateriaal.quote:Op woensdag 17 juni 2015 11:41 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
En dan? Ze overleven op Europees geld wat gaan ze dan doen.
Als ik de tabel goed lees doen niet alleen de Duitsers dat maar ook NL, Oostenrijk, Luxemburg en Frankrijk.quote:Op woensdag 17 juni 2015 11:20 schreef SeLang het volgende:
Even crossposten uit Bulls&Bears want ook hier relevant:
Interessant stukje van Goldman Sachs (via ZeroHedge). Er wordt gesuggereerd dat de Bundesbank de QE van de ECB ondermijnt door minder lange maturities te kopen.
[..]
Duitse Bunds (de ultieme "safe asset") blijft daardoor goedkoper, terwijl de bedoeling van QE juist was om die safe assets duurder te maken zodat beleggers in risicovolle beleggingen worden gejaagd zoals PIGS bonds, junk bonds en aandelen.
'Tientallen miljarden' was wat Griekenland op dat moment moest afbetalen, maar in een faillissement zouden toch ook de meer dan 100+ miljard aan langer doorlopende schulden betrokken zijn?quote:Op woensdag 17 juni 2015 09:52 schreef SeLang het volgende:
Hadden we in 2010 al moeten doen, zoals ik toen der tijd ook al steeds heb gezegd. Nu hebben ze van een probleem van enkele tientallen miljarden een probleem gemaakt van honderden miljarden.
Ja maar het meeste daarvan zat gewoon bij Griekse banken en Griekse pensioenfondsen.quote:Op woensdag 17 juni 2015 11:53 schreef dvr het volgende:
[..]
'Tientallen miljarden' was wat Griekenland op dat moment moest afbetalen, maar in een faillissement zouden toch ook de meer dan 100+ miljard aan langer doorlopende schulden betrokken zijn?
Klopt. Maar Duitsland is natuurlijk een zwaargewicht en zij doen het extremer dan de rest. Daarnaast is Duitse staatsschuld de ultieme safe asset en de Bundesbank is de meest machtige nationale centrale bank waar iedereen naar kijkt, dus als die de zaak ondermijnt is dat meer verontrustend als signaal naar de markt dan wanneer Luxemburg dat doet.quote:Op woensdag 17 juni 2015 11:51 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Als ik de tabel goed lees doen niet alleen de Duitsers dat maar ook NL, Oostenrijk, Luxemburg en Frankrijk.
Ja het is de vraag wat er dan gebeurt. Voor Griekenland kan het alleen maar positief uitpakken: schulden ongeldig verklaren, nieuwe drachme introduceren (die waarschijnlijk minder waard zijn in wisselkoers) waardoor er meer buitenlandse valuta binnenkomt via toerisme en handel. Economie trekt daardoor aan en het land kan weer economisch omhoog.quote:Op woensdag 17 juni 2015 11:19 schreef kamustra het volgende:
http://www.bankofgreece.g(...)e6-b9ae-bdfd83c66c95
Griekse centrale bank dreigt niet alleen met exit uit de eurozone maar uit de hele EU. Helpt dit om een goede deal te bekomen? Hoe ik het begreep lijkt niemand te willen dat Griekenland uit de EU stapt?
Ik zie de euro eerder aantrekken na een Grexit, omdat daarna van de resterende leden meer discipline te verwachten is.quote:Op woensdag 17 juni 2015 12:26 schreef Godshand het volgende:
Voor Europa is het dan spannend wat er gebeurt: de Euro zal wel in waarde dalen, [..]
Lolwut?quote:** A senior EU official has said that Greece failing to repay the IMF would not necessarily mean a default upon European loans
Dit (na een korte schrikreactie)quote:Op woensdag 17 juni 2015 12:38 schreef dvr het volgende:
[..]
Ik zie de euro eerder aantrekken na een Grexit, omdat daarna van de resterende leden meer discipline te verwachten is.
Waarom zou er meer discipline te verwachten zijn als andere landen zien dat het na een korte terugval veel beter zal gaan met Griekenland?quote:Op woensdag 17 juni 2015 12:38 schreef dvr het volgende:
[..]
Ik zie de euro eerder aantrekken na een Grexit, omdat daarna van de resterende leden meer discipline te verwachten is.
Overigens gaat de Griekse Centrale Bank er in een zojuist aan het Griekse parlement verzonden rapport van uit, dat een faillissement niet alleen tot uittreding uit de Euro maar ook tot beeindiging van het EU-lidmaatschap zal leiden. Klinkt als bangmakerij, maar ik ben benieuwd naar de achterliggende redenering. Zie Telegraaf-artikel.
Het zal Griekenland helemaal niet veel beter gaan. In het eerste jaar na een Grexit vervallen ze tot een armoedig 2e-wereld land, net als ze tot ergens in de jaren 80 waren. Van daaruit zullen ze inderdaad snel kunnen groeien (omdat de lonen, de asset-prijzen en de overheid gedwongen enorm zullen krimpen), maar niet tot het welvaartsniveau van het Griekenland van 2009. Daarvoor zal hun economie én mentaliteit ingrijpend hervormd moeten worden en zullen ze zeker 10 jaar hard moeten werken.quote:Op woensdag 17 juni 2015 12:49 schreef Japie77 het volgende:
Waarom zou er meer discipline te verwachten zijn als andere landen zien dat het na een korte terugval veel beter zal gaan met Griekenland?
Pure speculatie van jouw kant. Als je naar een land als Ijsland kijkt zie je dat het ook heel anders zou kunnen gaan. Het ligt er helemaal aan wat voor beleid er wordt gevoerd.quote:Op woensdag 17 juni 2015 12:57 schreef dvr het volgende:
[..]
Het zal Griekenland helemaal niet veel beter gaan. In het eerste jaar na een Grexit vervallen ze tot een armoedig 2e-wereld land, net als ze tot ergens in de jaren 80 waren. Van daaruit zullen ze inderdaad snel kunnen groeien (omdat de lonen, de asset-prijzen en de overheid gedwongen enorm zullen krimpen), maar niet tot het welvaartsniveau van het Griekenland van 2009. Daarvoor zal hun economie én mentaliteit ingrijpend hervormd moeten worden en zullen ze zeker 10 jaar hard moeten werken.
Die situatie is totaal onvergelijkbaar. IJsland heeft niet eens de euro.quote:Op woensdag 17 juni 2015 13:38 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Pure speculatie van jouw kant. Als je naar een land als Ijsland kijkt zie je dat het ook heel anders zou kunnen gaan. Het ligt er helemaal aan wat voor beleid er wordt gevoerd.
Ik zit me trouwens al het hele topic te verlekkeren aan jou kundigheid op dit gebied, keer op keer ontzettend duidelijke uiteenzettingen onderbouwd met heldere grafiekjes. Hulde hiervoorquote:Op woensdag 17 juni 2015 14:20 schreef SeLang het volgende:
IJsland:
Munt compleet ingestort....
[ afbeelding ]
Leidt tot enorme inflatie en dus uitholling van koopkracht...
[ afbeelding ]
Verminderde koopkracht leidt tot een ineenstorting van import. Heb je inderdaad opeens een positieve handelsbalans, maar niet door een export mirakel maar doordat mensen geen geld meer hebben om dingen te importeren
[ afbeelding ]
En GDP wordt opeens gemeten in een munt die nog maar de helft waard is dus visueel lijkt het allemaal geweldig. Alleen de mensen daar weten dondersgoed dat ze veel armer zijn geworden (wat zich dus weerspiegelt in die import crash)
Een land dat failliet en een ander land dat failliet gaat, lijkt me vergelijking genoeg. Of neem Zwitserland, die zijn ook min of meer uit de euro gestapt door hun munt los te koppelen van de euro.quote:Op woensdag 17 juni 2015 13:48 schreef bascross het volgende:
[..]
Die situatie is totaal onvergelijkbaar. IJsland heeft niet eens de euro.
Niet mee eens.quote:Op woensdag 17 juni 2015 14:20 schreef SeLang het volgende:
IJsland:
Munt compleet ingestort....
[ afbeelding ]
Leidt tot enorme inflatie en dus uitholling van koopkracht...
[ afbeelding ]
Verminderde koopkracht leidt tot een ineenstorting van import. Heb je inderdaad opeens een positieve handelsbalans, maar niet door een export mirakel maar doordat mensen geen geld meer hebben om dingen te importeren
[ afbeelding ]
En GDP wordt opeens gemeten in een munt die nog maar de helft waard is dus visueel lijkt het allemaal geweldig. Alleen de mensen daar weten dondersgoed dat ze veel armer zijn geworden (wat zich dus weerspiegelt in die import crash)
Daarom snap ik de figuren die beweren dat een ineenstortende Drachme Griekenland er weer bovenop zou helpen ook nooit zo.quote:Op woensdag 17 juni 2015 14:20 schreef SeLang het volgende:
IJsland:
Munt compleet ingestort....
[ afbeelding ]
Leidt tot enorme inflatie en dus uitholling van koopkracht...
[ afbeelding ]
Verminderde koopkracht leidt tot een ineenstorting van import. Heb je inderdaad opeens een positieve handelsbalans, maar niet door een export mirakel maar doordat mensen geen geld meer hebben om dingen te importeren
[ afbeelding ]
En GDP wordt opeens gemeten in een munt die nog maar de helft waard is dus visueel lijkt het allemaal geweldig. Alleen de mensen daar weten dondersgoed dat ze veel armer zijn geworden (wat zich dus weerspiegelt in die import crash)
Ik zie niets wat mijn post tegenspreekt. In tegendeel. Er staat daar dat inflatie en werkloosheid explodeerden en dat het 5 jaar na dato (artikel is uit 2013) nu beter gaat.quote:
Met andere woorden, ze hebben gedaan wat ze in Griekenland "austerity" noemen en nu dus verder weigeren te doen, wat de hele reden is voor de huidige Grexit speculatie.quote:"We raised almost every tax there was – and introduced new ones," recalled the then finance minister, Steingrimur Sigfusson, adding that there were considerable cuts in public spending too as government debt swelled to eye-watering levels.
Dit vind ik toch opvallend. Waarom zou Duitsland voor een Spaanse kandidaat zijn? Ik vermoed dat ze proberen om de Spanjaarden wat te paaien, omdat Podemos een bedreiging vormt voor de stabiliteit van de Eurozone.quote:Duitsland steunt Jeroen Dijsselbloem niet voor een tweede termijn als voorzitter van de Eurogroep, de ministers van Financiën van de eurolanden. Dat heeft een woordvoerder van de Duitse minister van Financiën Schäuble gezegd op een persconferentie in Berlijn.
Dijsselbloem heeft een tegenkandidaat: de Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos. Die kreeg vorig jaar de steun van bondskanselier Angela Merkel, maar zij zweeg daarna over de kwestie. De Duitse steun leek de laatste weken weer richting Dijsselbloem te gaan, maar aan die onduidelijkheid is nu dus een eind gekomen.
"We hebben al vaker gezegd dat de minister van Financiën goed en nauw met Dijsselbloem samenwerkt en diens werk als Eurogroepvoorzitter waardeert. Desondanks zullen wij, wanneer het tot een stemming komt, De Guindos ondersteunen zoals Merkel ook heeft toegezegd", zei de woordvoerder. "Omdat wij van mening zijn dat de De Guindos een erg bekwame, professionele en goede voorzitter zou zijn."
Wat de steun van Duitsland voor De Guindos voor de kansen van Dijsselbloem betekent, is moeilijk in te schatten. De verkiezing van de voorzitter van de Eurogroep zou eigenlijk morgen zijn, maar de verkiezing is op verzoek van Dijsselbloem uitgesteld naar volgende maand.
Bron:http://nos.nl/artikel/204(...)ng-dijsselbloem.html
Jij stelt dat de IJslander er enorm op achteruit gegaan is en dat is dus niet zo. Er word in de media en door bepaalde "experts" altijd een plaatje geschetst dat het de grootste ramp is als een land uit de Euro stapt of failliet gaat maar de voorbeelden wijzen uit dat dat helemaal niet het geval is. Het gaat onwijs goed met IJsland en zijn inwoners.quote:Op woensdag 17 juni 2015 15:32 schreef SeLang het volgende:
[..]
Ik zie niets wat mijn post tegenspreekt. In tegendeel. Er staat daar dat inflatie en werkloosheid explodeerden en dat het 5 jaar na dato (artikel is uit 2013) nu beter gaat.
IJsland heeft natuurlijk ook wel een aantal dingen gedaan om dat te bereiken, waaronder (uit je eigen artikel):
[..]
Met andere woorden, ze hebben gedaan wat ze in Griekenland "austerity" noemen en nu dus verder weigeren te doen, wat de hele reden is voor de huidige Grexit speculatie.
Een Grexit en afwaardering van de nieuwe drachma alleen is niet genoeg en leidt in de eerste instantie tot meer armoede. Je zult sowieso de eerste jaren surplussen moeten draaien (zoals nu de Troika eist maar wat Griekenland niet wil) omdat je voorlopig nergens meer geld kunt lenen. Dus een Griek die denkt onder verdere austerity uit te kunnen bij een default + Grexit die heeft het niet helemaal begrepen.
Wat de IJslanders goed hebben gedaan is dat ze de private sector hun eigen verliezen hebben laten slikken. Maar Griekenland en IJsland zijn niet met elkaar te vergelijken. Griekenland heeft gewoon een economie, productiviteit e.d die niet mee kan met de rest van de eurozone. Dat is structureel. Terwijl IJsland eigenlijk was getroffen door een soort eenmalig ongeluk (wel door eigen schuld) met hun bankensector, maar verder is het een modern land. Het lijkt meer op de situatie in Ierland. En zoals je weet hebben de Ieren zich ook vrij snel hersteld. Alleen de Ieren hebben wel de private verliezen grotendeels naar de publieke sector geschoven.
Hoe kom je hierbij? Hij heeft net aangetoond dat ze er wel op achteruit zijn gegaan.quote:Op woensdag 17 juni 2015 16:26 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Jij stelt dat de IJslander er enorm op achteruit gegaan is en dat is dus niet zo. Er word in de media en door bepaalde "experts" altijd een plaatje geschetst dat het de grootste ramp is als een land uit de Euro stapt of failliet gaat maar de voorbeelden wijzen uit dat dat helemaal niet het geval is. Het gaat onwijs goed met IJsland en zijn inwoners.
Dat Griekenland en IJsland twee zeer verschillende landen zijn ben ik met je eens, zeker ook wat betreft bepaalde hervormingen die Griekenland zou moeten doorvoeren. Maar het belangrijkste verschil met het doorvoeren van deze hervormingen onder dwang van het IMF en de ECB of (na het uit de EU stappen) als eigen plan is natuurlijk levensgroot. Als je uit de EU stapt kan je in ieder geval op nieuw gaan bouwen. Blijf je erin dan blijf je aanmodderen want iedereen weet dat ze toch nooit meer de schulden terug kunnen betalen.
En het allerbelangrijkste is dat je (hopelijk) net als IJsland een mooi voorbeeld laat zien hoe het ook kan zonder naar de pijpen te dansen van de EU en banken mafia.
Met andere woorden: Griekenland gaat niet betalen, maar dat is geen default want de leningen waren illegaal.quote:All the evidence we present in this report shows that Greece not only does not have the ability to pay this debt, but also should not pay this debt first and foremost because the debt emerging from the Troika’s arrangements is a direct infringement on the fundamental human rights of the residents of Greece. Hence, we came to the conclusion that Greece should not pay this debt because it is illegal, illegitimate, and odious.
Debt to the IMF should be considered illegal since its concession breached the IMF’s own statutes, and its conditions breached the Greek Constitution, international customary law, and treaties to which Greece is a party. It is also illegitimate, since conditions included policy prescriptions that infringed human rights obligations. Finally, it is odious since the IMF knew that the imposed measures were undemocratic, ineffective, and would lead to serious violations of socio-economic rights.
Debts to the ECB should be considered illegal since the ECB over-stepped its mandate by imposing the application of macroeconomic adjustment programs (e.g. labour market deregulation) via its participation in the Troïka. Debts to the ECB are also illegitimate and odious, since the principal raison d’etre of the Securities Market Programme (SMP) was to serve the interests of the financial institutions, allowing the major European and Greek private banks to dispose of their Greek bonds.
The EFSF engages in cash-less loans which should be considered illegal because Article 122(2) of the Treaty on the Functioning of the European Union (TFEU) was violated, and further they breach several socio-economic rights and civil liberties. Moreover, the EFSF Framework Agreement 2010 and the Master Financial Assistance Agreement of 2012 contain several abusive clauses revealing clear misconduct on the part of the lender. The EFSF also acts against democratic principles, rendering these particular debts illegitimate and odious.
The bilateral loans should be considered illegal since they violate the procedure provided by the Greek constitution. The loans involved clear misconduct by the lenders, and had conditions that contravened law or public policy. Both EU law and international law were breached in order to sideline human rights in the design of the macroeconomic programmes. The bilateral loans are furthermore illegitimate, since they were not used for the benefit of the population, but merely enabled the private creditors of Greece to be bailed out. Finally, the bilateral loans are odious since the lender states and the European Commission knew of potential violations, but in 2010 and 2012 avoided to assess the human rights impacts of the macroeconomic adjustment and fiscal consolidation that were the conditions for the loans.
The debt to private creditors should be considered illegal because private banks conducted themselves irresponsibly before the Troika came into being, failing to observe due diligence, while some private creditors such as hedge funds also acted in bad faith. Parts of the debts to private banks and hedge funds are illegitimate for the same reasons that they are illegal; furthermore, Greek banks were illegitimately recapitalized by tax-payers. Debts to private banks and hedge funds are odious, since major private creditors were aware that these debts were not incurred in the best interests of the population but rather for their own benefit.
In het begin zijn ze er iets op achteruit gegaan maar inmiddels zijn ze volgens verschillende bronnen weer heel sterk opgekrabbeld. (by the way de grafiekjes lopen maar tot 2012)quote:Op woensdag 17 juni 2015 16:44 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Hoe kom je hierbij? Hij heeft net aangetoond dat ze er wel op achteruit zijn gegaan.
Daar las ik van de week al iets over. Was onder leiding van de voorzitster van het parlement en hardliner uit Syriza. Met een uitkomst die door de keuze van de experts op voorhand vast stond. Die had goed gekeken naar hoe Wilders en Farage "onderzoek" doenquote:Op woensdag 17 juni 2015 17:48 schreef SeLang het volgende:
OMG...
Net verschenen:
Hellenic Parliament’s Debt Truth Committee Preliminary Findings - Executive Summary of the report
Dit is geen grapje, dit is een officieel rapport van een parlementaire commissie!
Een paar uitsnedes uit het rapport:
[..]
Met andere woorden: Griekenland gaat niet betalen, maar dat is geen default want de leningen waren illegaal.
Opgekrabbeld maar nog niet op het oude niveau en met geëxplodeerde publieke en private schulden.quote:Op woensdag 17 juni 2015 17:54 schreef Japie77 het volgende:
[..]
In het begin zijn ze er iets op achteruit gegaan maar inmiddels zijn ze volgens verschillende bronnen weer heel sterk opgekrabbeld. (by the way de grafiekjes lopen maar tot 2012)
Allemaal rook.quote:Op woensdag 17 juni 2015 17:48 schreef SeLang het volgende:
OMG...
Net verschenen:
Hellenic Parliament’s Debt Truth Committee Preliminary Findings - Executive Summary of the report
Dit is geen grapje, dit is een officieel rapport van een parlementaire commissie!
Een paar uitsnedes uit het rapport:
[..]
Met andere woorden: Griekenland gaat niet betalen, maar dat is geen default want de leningen waren illegaal.
waarom zou je de hand ook in eigen boezem steken.quote:Op woensdag 17 juni 2015 17:48 schreef SeLang het volgende:
OMG...
Net verschenen:
Hellenic Parliament’s Debt Truth Committee Preliminary Findings - Executive Summary of the report
Dit is geen grapje, dit is een officieel rapport van een parlementaire commissie!
Een paar uitsnedes uit het rapport:
[..]
Met andere woorden: Griekenland gaat niet betalen, maar dat is geen default want de leningen waren illegaal.
Dat wil zo'n radicale hardliner natuurlijk helemaal niet horen. Daarom zoek je experts die precies concluderen wat jij wilt horen.quote:Op woensdag 17 juni 2015 18:03 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
waarom zou je de hand ook in eigen boezem steken.
Ook een methode om uitstelt te realiseren inderdaad.quote:Op woensdag 17 juni 2015 18:08 schreef Reya het volgende:
Het is wachten tot de Griekse regering valt, en dan eventueel kijken wat daarna komt.
En de andere EU landen hebben geen geexplodeerde publieke en private schulden? Geen enkel land is weer terug op het niveau van voor 2008 en dat zal ook nooit meer gebeuren. Niet zolang we door blijven modderen met dit belachelijke systeem van socialisme voor de rijken en een soort van kapitalisme voor de rest.quote:Op woensdag 17 juni 2015 17:55 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Opgekrabbeld maar nog niet op het oude niveau en met geëxplodeerde publieke en private schulden.
Wat illegaal is is geld creeeren uit het niets en daar dan rente over vragen. Dat is fraude...Alleen word dat toch toegestaan in deze rare wereld.quote:Op woensdag 17 juni 2015 17:56 schreef fedsingularity het volgende:
Het enige wat me illegaal lijkt is geld uitlenen aan een land waarvan je weet dat het onbetrouwbaar en insolvent is.
Hij heeft gewoon gelijk....Het hele totale stelsel is corrupt dus tja.quote:Op woensdag 17 juni 2015 18:04 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Dat wil zo'n radicale hardliner natuurlijk helemaal niet horen. Daarom zoek je experts die precies concluderen wat jij wilt horen.
Reken daar maar niet op. En binnenkort komt er in Spanje een regering met precies dezelfde ideeen.quote:Op woensdag 17 juni 2015 18:08 schreef Reya het volgende:
Het is wachten tot de Griekse regering valt, en dan eventueel kijken wat daarna komt.
Reken daar inderdaad maar niet op.quote:Op woensdag 17 juni 2015 18:50 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Reken daar maar niet op. En binnenkort komt er in Spanje een regering met precies dezelfde ideeen.![]()
Neuh, zij heeft gewoon het rapportje gekregen wat ze heeft besteld.quote:Op woensdag 17 juni 2015 18:49 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Hij heeft gewoon gelijk....Het hele totale stelsel is corrupt dus tja.
heeft varoufakis tenminste nog de verantwoordelijkheid straks de drachme 2.0 in te voeren en de Grieken alle ellende uit te leggen in Jip en Janneke taalquote:Op woensdag 17 juni 2015 18:21 schreef borisz het volgende:
Er kunnen pas in januari nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven omdat dit kabinet nog geen jaar zit en dit kabinet tot stand kwam na vervroegde verkiezingen.
Dat staat in de Griekse kieswet![]()
Denk je dat de ellende nog veel erger kan dan in Griekenland? Ze hebben al jaren van enorme ellende achter de rug...quote:Op woensdag 17 juni 2015 18:57 schreef komrad het volgende:
[..]
heeft varoufakis tenminste nog de verantwoordelijkheid straks de drachme 2.0 in te voeren en de Grieken alle ellende uit te leggen in Jip en Janneke taal
als Europa dit nu niet laat klappen , zijn ze voorbij totaal ongeloofwaardig en zijn ze een Grieks schoothondje geworden. vervolgens gaat prodemos de hele euro opblazen. We hadden in Nederland tenminste wel veel beter ontworpen papiergeld
Ik had daarnet dit gepost;quote:Op woensdag 17 juni 2015 17:54 schreef Japie77 het volgende:
[..]
In het begin zijn ze er iets op achteruit gegaan maar inmiddels zijn ze volgens verschillende bronnen weer heel sterk opgekrabbeld. (by the way de grafiekjes lopen maar tot 2012)
quote:Op woensdag 17 juni 2015 16:56 schreef SeLang het volgende:
Wat betreft die "rijker" geworden IJslanders, waar blijkt dat dan precies uit?
Ik heb even de cijfers erbij gepakt (via Tradingeconomics) en ik zie voor 1-1-2008 een CPI van 280 en gemiddeld maandinkomen van ISK380.000. Voor 1-1-2014 zie ik een CPI van 425 en een gemiddeld maandinkomen van ISK490.000.
Dus teruggerekend naar koopkracht van 2014 was het gemiddelde salaris in 2008 (voor de crash) ISK570.000 vergeleken met ISK490.000 nu, oftewel 16% hoger dan het nu is, na het "herstel". En in de eerste jaren was dat verlies natuurlijk nog groter, want toen vond de meeste CPI inflatie plaats bij stagnerende inkomens
Verder is zo'n inkomsten gat natuurlijk cumulatief heel veel geld, want mensen hebben dus sinds 2008 jaar in jaar uit een veel lagere koopkracht gehad en hebben al die jaren dus ook minder kunnen sparen en dergelijke.
Nou, nee.quote:Op woensdag 17 juni 2015 18:58 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Alle tekenen wijzen er toch op dat Podemos de macht gaat grijpen in Spanje.
natuurlijk, na een faillissement hebben ze geen toegang tot de kapitaalmarkt , overheidsapparaat zal deels ineenstorten, import wordt onmogelijk, toerisme zal drastisch verminderen, pensioenen gaan door het putje enzquote:Op woensdag 17 juni 2015 19:03 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Denk je dat de ellende nog veel erger kan dan in Griekenland? Ze hebben al jaren van enorme ellende achter de rug...
Hoe reken je dat dan terug als ik vragen mag?quote:
http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/grieken-kopen-massaal-autosquote:Op woensdag 17 juni 2015 19:03 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Denk je dat de ellende nog veel erger kan dan in Griekenland? Ze hebben al jaren van enorme ellende achter de rug...
Zolang ze een primaire overschot hebben, is toegang tot de kapitaalmarkt niet nodig.quote:Op woensdag 17 juni 2015 19:26 schreef komrad het volgende:
[..]
natuurlijk, na een faillissement hebben ze geen toegang tot de kapitaalmarkt , overheidsapparaat zal deels ineenstorten, import wordt onmogelijk, toerisme zal drastisch verminderen, pensioenen gaan door het putje enz
Ik denk ook niet dat het mogelijk is, uit de Euro stappen. Zou niet weten hoe dat gaat. Maar het is bijvoorbeeld wel Kroatië gelukt om uit de Joegoslavische Dinar te stappen...quote:Op woensdag 17 juni 2015 19:58 schreef stavromulabeta het volgende:
Als Griekenland uit de Euro stapt, hoe gaat dat dan in praktijk? Hoe wordt bijvoorbeeld bepaald welke Euro een Drachme wordt en welke een Euro blijft?
Bij banktegoeden lijkt me dit nog redelijk te doen (of het eerlijk is, is een andere vraag). Maar stel ik heb als Nederlands bedrijf een contract om voor 10.000.000 EUR goederen aan een Griekse afnemer te leveren: Waarin krijg ik dan betaald?
425/280*380k = 577kquote:Op woensdag 17 juni 2015 19:41 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Hoe reken je dat dan terug als ik vragen mag?
Het ging me ook niet om het faillissement (natuurlijk verlicht het je lasten als je de kosten naar een ander schuift - al ben je voorlopig wel afgesneden van de kapitaalmarkt) maar om het idee dat als je redenomineert in een zwakkere munt dat dan alles automatisch goed komt. Daar valt nogal wat op af te dingen. En omdat je afgesneden bent van de kapitaalmarkt betekent het ook nog meer austerity.quote:Verder ging het mij erom om het punt te maken dat het niet zo enorm dramatisch is als vaak door mensen word geschetst als een land failliet gaat. En het lijkt me dat dat wel duidelijk is als je kijkt naar de verschillende cijfers uit IJsland. Werkloosheidscijfers bv, daar zouden Griekenland en Spanje jaloers op zijn.
De peilingen en daadwerkelijke uitslagen in Spanje die de kans er op niet zo gek groot maken.quote:Op woensdag 17 juni 2015 20:34 schreef Pierson87 het volgende:
[..]
Waarom niet? Waarop baseer jij je mening? Kun je die toelichten?
Geen idee hoe dat bij Kroatie en Slovenië is gegaan (De Bosnische Mark is trouwens nog steeds precies 1 DM waardquote:Op woensdag 17 juni 2015 19:58 schreef stavromulabeta het volgende:
Als Griekenland uit de Euro stapt, hoe gaat dat dan in praktijk? Hoe wordt bijvoorbeeld bepaald welke Euro een Drachme wordt en welke een Euro blijft?
Bij banktegoeden lijkt me dit nog redelijk te doen (of het eerlijk is, is een andere vraag). Maar stel ik heb als Nederlands bedrijf een contract om voor 10.000.000 EUR goederen aan een Griekse afnemer te leveren: Waarin krijg ik dan betaald?
Meen je dat nou? En wat is je bron? Aangezien deze graph toch heel wat anders laat zien...quote:Op woensdag 17 juni 2015 20:45 schreef 99.999 het volgende:
[..]
De peilingen en daadwerkelijke uitslagen in Spanje die de kans er op niet zo gek groot maken.
Ik weet het niet hoor, maar ik zie daar een paarse lijn die over z'n hoogtepunt heen is en intussen op plek 3 staat. Die andere sterk gegroeide nieuwe partij is trouwens centrumrechts en eurofiel.quote:Op woensdag 17 juni 2015 23:05 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Meen je dat nou? En wat is je bron? Aangezien deze graph toch heel wat anders laat zien...
[ afbeelding ]
Podemos is de paarse stijgende lijn trouwens.
https://en.wikipedia.org/(...)neral_election,_2015
We zullen wel zien. Ik zie een klein dipje in de opmars. Die bovenste drie staan heel dicht bij elkaar.quote:Op woensdag 17 juni 2015 23:34 schreef Igen het volgende:
[..]
Ik weet het niet hoor, maar ik zie daar een paarse lijn die over z'n hoogtepunt heen is en intussen op plek 3 staat. Die andere sterk gegroeide nieuwe partij is trouwens centrumrechts en eurofiel.
Volgens mij gaat het er niet zozeer om of Griekenland gedurende de hele crisis "niets" zou hebben gedaan (ze hebben wel degelijk veel gedaan) maar meer om recente afspraken die niet zijn nagekomen en het laatste deel van de bailout was voorwaardelijk daaraan. En zoals gezegd is de EU doodsbang voor precedent werking. Regeringen zoals in Spanje die netjes aan alle regeltjes hebben voldaan staan dan volkomen in hun hemd.quote:Op donderdag 18 juni 2015 08:00 schreef dvr het volgende:
Leesbaar artikel van de Ierse hoogleraar Economie Karl Whelan, waarin hij een aantal prominente Griekenland hatende economen van jetje geeft, o.a. omtrent de hervormingen die Griekenland sinds 2009 doorgevoerd heeft: *Link*
Ik moet bekennen dat de 30% krimp van de Griekse publieke sector spectaculair is, maar kloppen die cijfers echt of hebben ze bv. gewoon hun hele onderwijssector in een Zelfstandig Bestuursorgaan ondergebracht, zoals in Nederland te doen gebruikelijk is wanneer er op ambtenaren 'bezuinigd' moet worden?
Nee, want als er 1 schaap over de dam is, volgen er meer..quote:Op woensdag 17 juni 2015 12:40 schreef SeLang het volgende:
[..]
Dit (na een korte schrikreactie)
Plus dat de handelsbalans van de eurozone versterkt omdat er een netto importeur uit valt en de productiviteit van de eurozone als geheel stijgt.
Er wordt geen geld gecreeerd, het geld wordt " hard" zodra de lening is terugbetaald..quote:Op woensdag 17 juni 2015 18:48 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Wat illegaal is is geld creeeren uit het niets en daar dan rente over vragen. Dat is fraude...Alleen word dat toch toegestaan in deze rare wereld.
Uiteindelijk zit er dan toch meer in het systeem dan voordat de lening plaatsvond? Plus dat je ook nog eens de rente hebt die ergens vandaan moet komen.quote:Op donderdag 18 juni 2015 10:01 schreef Godshand het volgende:
[..]
Er wordt geen geld gecreeerd, het geld wordt " hard" zodra de lening is terugbetaald..
Het feitelijke geld wordt gecreeerd door de schuldenaar.
quote:Tsipras wil 'niet tegen elke prijs' oplossing voor schuldenkwestie
Foto: AFP
Gepubliceerd: 18 juni 2015 08:45
Laatste update: 18 juni 2015 10:17
De Griekse premier Alexis Tsipras wil een oplossing vinden voor de Griekse schuldenproblematiek, maar niet tegen elke prijs.
Dat zegt Tsipras tegen het Oostenrijkse Kleine Zeitung.
De Griekse premier zegt nog te wachten op de reacties van de Europese Unie op de voorstellen die zijn gedaan om de crisis op te lossen. Daarmee spreekt Tsipras tegen dat zijn regering geen concrete voorstellen zou hebben ingediend.
Volgens Brussel is het juist nog wachten op nieuwe Griekse plannen voor een oplossing van de schuldencrisis. Tsipras brengt donderdag een bezoek aan het Russische Sint-Petersburg om een economisch forum bij te wonen.
Op de vraag of Duitsland het laatste woord heeft in de onderhandelingen, stelt Tsipras dat Europa "niet alleen bestaat uit mevrouw Merkel".
Deal nog mogelijk
De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet donderdag weten dat een deal met de Grieken over de schuldencrisis nog steeds mogelijk is, maar alleen als het land zich houdt aan de beloftes die zijn gedaan aan de schuldeisers.
Volgens Merkel zijn de inspanningen van Duitsland erop gericht het land binnen de euro te houden, maar moet Athene wel de afgesproken hervormingen doorvoeren.
''Ik ben er van overtuigd dat als er een wil is, er een weg is. Als de politiek verantwoordelijken in Athene die wil kunnen opbrengen, dan is een overeenkomst met de instituten (EU, ECB en IMF) mogelijk'', aldus Merkel tegen de Bondsdag.
De bondskanselier zei verder dat de eurozone sterker is geworden sinds het begin van de schuldencrisis. Ze wees op de successen in Ierland, Portugal en Spanje. ''Die landen hebben hun kans gegrepen'', aldus Merkel. Ook Griekenland was op de goede weg, maar helaas werden daar noodzakelijke hervormingen steeds weer uitgesteld, zei de bondskanselier.
Eurogroep
Donderdag vergadert de eurogroep, de ministers van Financiën van de eurozone, in Luxemburg over Griekenland. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft al laten weten niet te verwachten dat dit overleg resultaat zal opleveren.
De Franse minister van Financiën Michel Sapin zei donderdag tegen de Franse radio dat Frankrijk tot het einde zal blijven vechten voor een oplossing voor Griekenland. Volgens Sapin is de situatie verontrustend, vooral voor de Grieken. Een vertrek van Griekenland uit de euro zou een "totale catastrofe" zijn voor het land, aldus de minister.
Athene onderhandelt al maanden met de geldschieters, zonder tastbaar resultaat en de tijd begint te dringen. Als het land vóór vrijdag geen akkoord bereikt, kan het zijn financiële verplichtingen niet voldoen en dreigt volgens de Griekse centrale bank uiteindelijk zelfs een 'Grexit'.
Ja en wat is daar mis mee? Hoe meer eruit hoe beter. Hoe eerder de euro failliet gaat hoe beter voor jan met de pet. Kijk eens hoe enorm veel geld er naar de noodfondsen is gegaan en hoe enorm veel geld er constant naar dat circus van EU ambtenaren gaat. Dat kan veel beter besteed worden.quote:Op donderdag 18 juni 2015 09:59 schreef Godshand het volgende:
[..]
Nee, want als er 1 schaap over de dam is, volgen er meer..
Ik verwacht dan exits van landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Italie en/of Spanje....
Dan zit het ondertussen wel meer dan 20 jaar in de economie. Hoe verklaar je trouwens de enorme toename van de geldhoeveelheid de laatste jaren:quote:Op donderdag 18 juni 2015 10:01 schreef Godshand het volgende:
[..]
Er wordt geen geld gecreeerd, het geld wordt " hard" zodra de lening is terugbetaald..
Het feitelijke geld wordt gecreeerd door de schuldenaar.
Geldcreatie heeft gewoon heel veel te maken met de EU crisis dus ik denk dat dat hier wel op zijn plaats is. En dat topic wat je linkte zit op slot trouwens.quote:Op donderdag 18 juni 2015 10:33 schreef Basp1 het volgende:
Willen jullie de discussie over geldcreatie ergens anders voeren stelletje topicvervuilers.
AEX / Mooi stuk in de Volkskrant over geldcreatie.
Een zelf gestart topic door japie ga daar alsjeblieft naar toe met deze discussie over hoe geld ontstaat.
Terug naar griekenland.
[..]
Zo te zien is het gewoon open. Daar kun je dus idd over geldcreatie pratenquote:Op donderdag 18 juni 2015 11:02 schreef Japie77 het volgende:
En dat topic wat je linkte zit op slot trouwens.
quote:Greek Deal Won't Save the Country's Banks
Even if Greece reaches an agreement with European creditors to free up additional money, its next bailout will need to include a new round of funding for the ailing banks.
2 miljard in 3 dagenquote:Greek banks see surge in deposit withdrawals this week
Greek banks have seen deposit outflows surge to about 2 billion euros over the past three days, with the pace of daily outflows tripling since the collapse of talks at the weekend with creditors, three banking sources told Reuters on Thursday.
The 2 billion euros taken out by Greek savers between Monday and Wednesday represent about 1.5 percent of household and corporate deposits of 133.6 billion euros held by Greek banks as of end-April.
http://uk.reuters.com/art(...)dUKA8N0YJ01M20150618
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt."If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
quote:Op donderdag 18 juni 2015 19:35 schreef SeLang het volgende:
Eigenlijk is afschrijven of default door Griekenland een default van onze leiders
"Ja hoor, alles komt terug - met rente"
"Oeps! toch niet - 300 miljard pleite"
enquote:Het overleg van de Eurogroep in Luxemburg is afgelopen. De ministers van Financiën van de eurolanden hebben nog geen twee uur met elkaar overlegd over de Griekse schuldencrisis.
Er volgt nog een persconferentie.
quote:NO DEAL AT EUROGROUP, SAYS DOMBROVSKIS ON TWITTER
Maar ja, gaan we nu weer een nieuwe deadline krijgen of gaat gewoon nu de stekker eruit?quote:
Elke optie behalve de stekker eruit is dwaasheid, want puur uitstel van executie. Het wordt tijd om op de blaren te zitten en met zijn allen eens flink uit te huilen.quote:Op donderdag 18 juni 2015 19:41 schreef SeLang het volgende:
[..]
Maar ja, gaan we nu weer een nieuwe deadline krijgen of gaat gewoon nu de stekker eruit?
Volgens Die Zeit gaan EU en ECB verder met steun aan Griekenland zonder IMF, maar dat werd daarnet alweer ontkend.
Ik ga ff een wandelingetje maken in de avondzon. Ze zoeken het maar lekker uit
Dijsselbloem doet allemaal toezeggingen aan Varoufakis wat betreft afschrijving van schulden, maar zegt vervolgens: ''haha, nee joh, ik had mijn vingers gekruistquote:Op donderdag 18 juni 2015 19:59 schreef Gabrunal_2013 het volgende:
[ afbeelding ]
Wat moeten we hier van denken??
Hij probeert het begrip 'met de hand op de knip' uit te leggen. Waarschijnlijk tevergeefsquote:Op donderdag 18 juni 2015 19:59 schreef Gabrunal_2013 het volgende:
[ afbeelding ]
Wat moeten we hier van denken??
Bron: http://www.zeit.de/wirtschaft/2015-06/griechenland-euro-iwfquote:'EU-STEUN TOT EINDE JAAR, DESNOODS ZONDER IMF'
Meer details over "het laatste aanbod" aan de Grieken dat volgens Die Zeit nu in Luxemburg op tafel ligt: het Europese steunprogramma zou tot het einde van het jaar worden verlengd, zonder dat het IMF Griekenland nog langer steunt. Tot nu toe trokken de EU, het IMF en de ECB (de 'trojka') steeds gezamenlijk op.
slappe knieën en het onvermijdelijke mag natuurlijk niet uitgesproken wordenquote:Op donderdag 18 juni 2015 20:24 schreef bascross het volgende:
Het is echt bizar. Geen enkele politicus durft verantwoordelijkheid te nemen en te zeggen dat het niet meer goed komt.
Gaat wel gebeuren. Het imf wordt dan gewoon afbetaald met de laatste tranche van het eu geld en het imf trekt zich helemaal terug uit griekenland.quote:Op donderdag 18 juni 2015 20:25 schreef 99.999 het volgende:
Zonder IMF doormodderen lijkt me niet erg verstandig.
dat zou echt totaal onverantwoord zijnquote:Op donderdag 18 juni 2015 20:28 schreef Gabrunal_2013 het volgende:
[..]
Gaat wel gebeuren. Het imf wordt dan gewoon afbetaald met de laatste tranche van het eu geld en het imf trekt zich helemaal terug uit griekenland.
Zeg dat wel. Het IMF zegt dat de staatsschuld van Griekenland onhoudbaar is geworden en toch nooit meer terugbetaald kan worden, en als reactie daarop zouden we én toch weer geld aan Griekenland gaan geven én gratis het IMF schadeloos stellen?quote:Op donderdag 18 juni 2015 20:25 schreef 99.999 het volgende:
Zonder IMF doormodderen lijkt me niet erg verstandig.
Bizar inderdaad. Maar goed er is ook nog geen akkoord en dit zijn voornamelijk geruchten tot nu toe.quote:Op donderdag 18 juni 2015 20:35 schreef Igen het volgende:
[..]
Zeg dat wel. Het IMF zegt dat de staatsschuld van Griekenland onhoudbaar is geworden en toch nooit meer terugbetaald kan worden, en als reactie daarop zouden we én toch weer geld aan Griekenland gaan geven én gratis het IMF schadeloos stellen?
Dat zou inderdaad onbegrijpelijk zijn.quote:Op donderdag 18 juni 2015 20:35 schreef Igen het volgende:
[..]
Zeg dat wel. Het IMF zegt dat de staatsschuld van Griekenland onhoudbaar is geworden en toch nooit meer terugbetaald kan worden, en als reactie daarop zouden we én toch weer geld aan Griekenland gaan geven én gratis het IMF schadeloos stellen?
Die zeit is vrij betrouwbaar over het algemeen.quote:Op donderdag 18 juni 2015 20:36 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Bizar inderdaad. Maar goed er is ook nog geen akkoord en dit zijn voornamelijk geruchten tot nu toe.
Klopt maar juist met betrekking tot Griekenland is er ook wel wat mist uit Duitse bronnen gekomen.quote:Op donderdag 18 juni 2015 20:38 schreef Gabrunal_2013 het volgende:
[..]
Die zeit is vrij betrouwbaar over het algemeen.
Zo komt er sowieso geen akkoord. Of in principe zou het ook nooit tot mogen komen. Wanneer het IMF zich terugtrekt dan is dat voor de EU evengoed een sein om Griekenland te laten defaulten. Ik ga er maar van uit dat de EU niet vele malen onverstandiger is dan het IMF. Dit kun je politiek ook niet verkopen overigens.quote:Op donderdag 18 juni 2015 20:36 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Bizar inderdaad. Maar goed er is ook nog geen akkoord en dit zijn voornamelijk geruchten tot nu toe.
De Volkskrant gelooft er niet in:quote:Op donderdag 18 juni 2015 20:38 schreef Gabrunal_2013 het volgende:
[..]
Die zeit is vrij betrouwbaar over het algemeen.
Oei, hier is iemand gepikeerd zeg.quote:Op donderdag 18 juni 2015 20:49 schreef de_ier het volgende:
Stel: Griekenland gaat defaulten en is in de jaren 2018-2028 een succesverhaal. Dan is het goodbye Eurozone, want dan zeggen Italie, Portugal, Italie, Cyprus en Ierland ook houdoe.
Dan komt de D-Mark terug (met Gulden daaraan gekoppeld) en is de enorme interne exportmarkt van Duitsland weg. Dus de Duitsers laten Griekenland niet uit de Euro stappen. Duitsland heeft enorm geprofiteerd van de Eurozone. (Al is Schauble een soort omhooggevallen boekhouder die geen verstand heeft van macro-economie, dus je weet maar nooit).
Wat er nu gebeurt is dat de Eurogroup expres naar doet tegen Syriza (die met vrij verstandige proposals komen) om zo nieuwe verkiezingen te forceren in Griekenland zodat ze de puppet regering van Samaras terug kunnen krijgen. Dat is dus de democratie van Europa.
Het is een behoorlijk potje poker ja...van onze belastingcenten...quote:Op donderdag 18 juni 2015 20:59 schreef Perrin het volgende:
Dat gaat goed tot het een keer fout gaat. En dát het een keer fout gaat, staat vast.
Als dit waar is dan zou dat echt schandalig zijn.quote:Op donderdag 18 juni 2015 20:23 schreef Gabrunal_2013 het volgende:
Het aanbod dat nu optafel ligt is dat de eu het imf gaat afbetalen, zodat de grieken niet defaulten op 30 juni en er tot het eind van het jaar is om een structurele oplossing te bedenken.
[..]
Bron: http://www.zeit.de/wirtschaft/2015-06/griechenland-euro-iwf
Dit lijkt me het startschot voor een bankrun morgen - getriggerd door de ECB zelfquote:The officials said that during the closed-door meeting of the ministers on Greece, the chairman of the meeting Jeroen Dijsselbloem asked European Central Bank Executive Board member Benoit Coeure if Greek banks would be able to open tomorrow.
Coeure answered: "Tomorrow, yes. Monday, I don't know"
Maakt dat overleg van maandag wel weer een stuk gemakkelijker en helderderquote:Op donderdag 18 juni 2015 21:17 schreef SeLang het volgende:
Dit lijkt me het startschot voor een bankrun morgen - getriggerd door de ECB zelf
Je zou goed kunnen vinden met Schauble met zo'n boekhouders mentaliteit.quote:Op donderdag 18 juni 2015 20:52 schreef Perrin het volgende:
Na een default is een 'succesverhaal' dat je land weer een beetje normaal functioneert. Niet dat je meteen een nieuwe economische wereldspeler bent..
En juist steeds geld toestoppen ondergraaft de EU, waarom zou je als land dan nog je financiën op orde brengen als papa EU je toch steeds geld toestopt? Daarnaast ondergraaft het, meer dan terecht, het enthousiasme voor de euro en de EU in de netto betalende landen.
Ja. Het IMF heeft heel veel ervaring met dit soort zaken. Maar de Eurogroup ministers dachten beter te weten, met hun halfafgemaakte opleidingen in landbouweconomie en boekhouding.quote:Op donderdag 18 juni 2015 21:17 schreef SeLang het volgende:
[..]
Als dit waar is dan zou dat echt schandalig zijn.
Het IMF is er indertijd juist bewust bijgehaald als sanity check. Het IMF heeft veel ervaring met dit soort zaken dus het idee was dat zolang het IMF skin in the game heeft het een kans van slagen heeft. Maar als het IMF zich terugtrekt dan weet je hoe laat het is.
Het IMF weet ook niet alles hoor. Die zijn bijv. midden in de crisis van de ene op de andere dag van keiharde bezuinigings-voorstanders 180 graden gedraaid tot Keynesianisten die voor begrotingstekorten en QE zijn om de economie aan te jagen.quote:Op donderdag 18 juni 2015 21:28 schreef de_ier het volgende:
[..]
Ja. Het IMF heeft heel veel ervaring met dit soort zaken. Maar de Eurogroup ministers dachten beter te weten, met hun halfafgemaakte opleidingen in landbouweconomie en boekhouding.
Ook bij Ierland kon het IMF niet geloven wat de Eurogroup ministers probeerden te flikken.
Ze hadden gewoon vanaf Dag 1 het IMF alles moeten laten bepalen. Die mensen hebben gewoon PhDs in schuldsanering.
Alle grote media hebben dit bericht dat de banken maandag misschien niet open kunnen inmiddels al overgenomen, dat worden lange bij de pinautomaat morgen, interessante ontwikkeling, die de zaak wat kan versnellen!quote:Op donderdag 18 juni 2015 21:17 schreef SeLang het volgende:
[..]
Als dit waar is dan zou dat echt schandalig zijn.
Het IMF is er indertijd juist bewust bijgehaald als sanity check. Het IMF heeft veel ervaring met dit soort zaken dus het idee was dat zolang het IMF skin in the game heeft het een kans van slagen heeft. Maar als het IMF zich terugtrekt dan weet je hoe laat het is.
BTW:
[..]
Dit lijkt me het startschot voor een bankrun morgen - getriggerd door de ECB zelf
Ze leren ten minstens van hun ervaring.quote:Op donderdag 18 juni 2015 22:03 schreef Igen het volgende:
[..]
Het IMF weet ook niet alles hoor. Die zijn bijv. midden in de crisis van de ene op de andere dag van keiharde bezuinigings-voorstanders 180 graden gedraaid tot Keynesianisten die voor begrotingstekorten en QE zijn om de economie aan te jagen.
En het zou in de Bondsdag niet geaccepteerd worden.quote:Op donderdag 18 juni 2015 20:37 schreef Reya het volgende:
[..]
Dat zou inderdaad onbegrijpelijk zijn.
Wat wil je dan? Een uur geleden ofzo klaagde je nog erover dat heel Europa zucht onder een strak geregiseerde Duits-Franse dictatuur, en nou klaag je weer over precies het tegenovergestelde, nl. dat er chaos en geen regie is.quote:Op donderdag 18 juni 2015 22:55 schreef de_ier het volgende:
De hoofd van de ECB zegt dit, de hoofd van de Bundesbank zegt dat, Merkel zegt dit, Schauble zegt dat, Dijsselbloem zegt dit, Varoufakis zegt iets, Juncker zegt iets, Tsipras zegt iets en dan doen de Griekse Centrale Bank hun uitspraak gevolgd door Christine Legarde. En daarna wat gelekte uitspraken van anonieme ECB mensen.
Too many cooks in the kitchen, om een Engelse uitdrukking maar te gebruiken.
De Amerikanen zitten ons uit te lachen, echt.
Ik wil een van beide, noch chaos noch een Duitse-Franse dictatuur.quote:Op donderdag 18 juni 2015 23:30 schreef Igen het volgende:
[..]
Wat wil je dan? Een uur geleden ofzo klaagde je nog erover dat heel Europa zucht onder een strak geregiseerde Duits-Franse dictatuur, en nou klaag je weer over precies het tegenovergestelde, nl. dat er chaos en geen regie is.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |