abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zondag 22 januari 2012 @ 01:29:53 #1
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
  zondag 22 januari 2012 @ 01:31:51 #2
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107086601
Laatste post vorige topic

quote:
0s.gif Op zondag 22 januari 2012 00:49 schreef Iemand91 het volgende:

[..]

Piet ik wil dit weer maken omdat we nu een blok échte parmezaan hebben gevonden. Er werd toen gezegd een (zoals in je quote ook) een 'flinke berg parmezaan', wat moet ik me hierbij voorstellen ongeveer? Het blok is zo'n 180-200 gram. :@
Geraspt minstens 100 gram, voor vier personen is dat onderste grens. Beter is 200
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † zondag 22 januari 2012 @ 01:32:44 #3
91830 MaximusTG
pi_107086627
Gefeliciteerd met 8 jaar kookconsultancy! Drink dr maar een op he!
  zondag 22 januari 2012 @ 01:36:39 #4
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107086736
Waren eten met het team vanavond
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107086912
Wie gaat er nou in zijn eentje uit eten? :N
  zondag 22 januari 2012 @ 01:49:07 #6
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107087000
quote:
0s.gif Op zondag 22 januari 2012 01:44 schreef Isegrim het volgende:
Wie gaat er nou in zijn eentje uit eten? :N
We zijn met zijn zessen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107087073
Jij eet voor zes ja. :{w :+
pi_107087079
quote:
0s.gif Op zondag 22 januari 2012 01:31 schreef Pietverdriet het volgende:
Laatste post vorige topic

[..]

Geraspt minstens 100 gram, voor vier personen is dat onderste grens. Beter is 200
Voor 4 personen zo'n 200 gram kaas dus? Oké dan hebben we ruim genoeg.
(ik was even vergeten te vertellen dat we het recept door de helft doen :@ )

Ik dacht laat ik deze vraag nu nog even stellen, misschien heb ik antwoord morgenmiddag.
Krijg ik het 's nacht al 45 minuten later _O-

Piet: ^O^ Dankje.
  zondag 22 januari 2012 @ 01:56:36 #9
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107087137
quote:
0s.gif Op zondag 22 januari 2012 01:53 schreef Isegrim het volgende:
Jij eet voor zes ja. :{w :+
Puh!
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 22 januari 2012 @ 01:57:34 #10
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107087156
quote:
0s.gif Op zondag 22 januari 2012 01:53 schreef Iemand91 het volgende:

[..]

Voor 4 personen zo'n 200 gram kaas dus? Oké dan hebben we ruim genoeg.
(ik was even vergeten te vertellen dat we het recept door de helft doen :@ )

Ik dacht laat ik deze vraag nu nog even stellen, misschien heb ik antwoord morgenmiddag.
Krijg ik het 's nacht al 45 minuten later _O-

Piet: ^O^ Dankje.
We zijn een geweldig team.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107090222
Gefeliciteerd met je jubileum Piet ^O^

Wie zijn er eigenlijk 'on the team'?
Winnaar wielerprono 2006 en biatlon wk prono 2016
  zondag 22 januari 2012 @ 11:17:38 #12
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107090261
quote:
0s.gif Op zondag 22 januari 2012 11:15 schreef komrad het volgende:
Gefeliciteerd met je jubileum Piet ^O^

Wie zijn er eigenlijk 'on the team'?
Het team dat deze Pietverdriet account gebruikt om te posten, Ik bedoel niet de mensen die hier ook regelmatig vragen beantwoorden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107093895
quote:
1s.gif Op zondag 22 januari 2012 11:17 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Het team dat deze Pietverdriet account gebruikt om te posten, Ik bedoel niet de mensen die hier ook regelmatig vragen beantwoorden.
:') yeah right

je bent gewoon alleen
pi_107099114
Schizo? :? :+
"Always listen to experts. They'll tell what can't be done and why. Then do it"
  zondag 22 januari 2012 @ 15:35:46 #15
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107099148
quote:
0s.gif Op zondag 22 januari 2012 15:34 schreef KillerBee4ever het volgende:
Schizo? :? :+
We hebben gestemt en de meerderheid zegt van niet.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107100678
quote:
1s.gif Op zondag 22 januari 2012 15:35 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

We hebben gestemt en de meerderheid zegt van niet.
_O-
Denn was schwer ist, ist auch schön, gut, groß (Beethoven)
// wandelende paradox //
pi_107104968
:D
Feli met je jubileum!
pi_107105042
quote:
1s.gif Op zondag 22 januari 2012 15:35 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

We hebben gestemt en de meerderheid zegt van niet.
_O-
Wind extinguishes a candle and energizes fire
  zondag 22 januari 2012 @ 18:03:32 #19
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107105891
quote:
11s.gif Op zondag 22 januari 2012 17:40 schreef Bluezz het volgende:
:D
Feli met je jubileum!
[ afbeelding ]
Lief!
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107138964
Afgelopen weekend at ik eendenlever. Ik weet even niet of het licht gebakken was, of wellicht gekonfijt. Het proefde in ieder geval een beetje naar ei. Hoort dat?
  maandag 23 januari 2012 @ 14:55:57 #21
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107139010
quote:
0s.gif Op maandag 23 januari 2012 14:54 schreef rhubarb het volgende:
Afgelopen weekend at ik eendenlever. Ik weet even niet of het licht gebakken was of niet. Het proefde een beetje naar ei. Hoort dat?
Als hij rauw was geweest had hij een veel steviger structuur gehad. De eismaak kan ik niet echt begrijpen, bedoel je het mondgevoel?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107139067
Hij zag er stevig uit, maar was heel zacht in je mond. Er zat nog een klein spoortje bloed in. De smaak deed me aan ei denken.
  maandag 23 januari 2012 @ 15:01:07 #23
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107139227
Ik wou dat mijn eieren naar Eendenlever smaakten.
;)
Bloed hoort er niet in te zitten, slecht schoongemaakt dus. Was het vette eendenlever of gewoon de lever van een eend?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107139493
Het was de lever van een eend, sec op een bord. Moet zeggen dat ik aangenaam verrast was door de smaak. Anders dan vooraf denkt bij het eten van orgaanvlees.
pi_107139712
Mensen moeten eens af van hun tussen-de-oren-antipathie tegen orgaanvlees. :P Kun je lekkere dingen van maken.
pi_107139763
Ik kan me ook voorstellen dat het bloed de smaak een beetje aan ei deed denken.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_107175125
quote:
1s.gif Op zondag 22 januari 2012 15:35 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

We hebben gestemt en de meerderheid zegt van niet.
Gefeliciteerd met je (jullie) jubileum hier, ondanks dat je comments vaak arrogant en compleet egocentrisch vindt, waardeer ik ze wel bijna altijd! Goed bezig *O*

Gr,

Een lurker!
Alcohol is the anesthesia by which we endure the operation of life.
Technical owner of www.shavingsociety.nl
  woensdag 25 januari 2012 @ 09:02:59 #28
366010 Aegithalos
quisque risus tellus induit
pi_107208249
Piet ik heb een vraagje.

Ik heb afgelopen week voor het eerst canard a l'orange gemaakt. Hij was niet slecht maar de saus was het toch niet helemaal. Heb je een goed recept daarvoor?
pi_107210252
quote:
0s.gif Op woensdag 25 januari 2012 09:02 schreef Aegithalos het volgende:
Piet ik heb een vraagje.

Ik heb afgelopen week voor het eerst canard a l'orange gemaakt. Hij was niet slecht maar de saus was het toch niet helemaal. Heb je een goed recept daarvoor?
Hmm, ik heb eigenlijk precies dezelfde vraag. Ben benieuwd Piet!
Denn was schwer ist, ist auch schön, gut, groß (Beethoven)
// wandelende paradox //
  woensdag 25 januari 2012 @ 16:50:12 #30
318361 Bienelientjee
Dutchie, living in the UK
pi_107222577
Heb net mijn nasi vlees net wat op smaak gebracht met ketjap, basterdsuiker en olie. Had alleen helemaal geen citroensap in huis! Wat zou nou een goede vervanging kunnen zijn daarvoor in de toekomst?
  woensdag 25 januari 2012 @ 17:20:40 #31
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107223667
quote:
0s.gif Op woensdag 25 januari 2012 09:02 schreef Aegithalos het volgende:
Piet ik heb een vraagje.

Ik heb afgelopen week voor het eerst canard a l'orange gemaakt. Hij was niet slecht maar de saus was het toch niet helemaal. Heb je een goed recept daarvoor?
De Saus
paar lepels suiker in een steelpan, daar wat water en azijn bij, inkoken en carameliseren. Blussen met rode wijn en boullion (van het karkas van de eend, je kan ook kippenboullion nemen).
Blaadje laurier, knoflookteentje, wat groene kruiden, eventueel 1 ansjovisfiletje

Bij gebrek aan bittere sinaasappels een flinke lepel bittere sinaasappelmarmelade.
Snij uit een aantal navel sinaasappels filets en het sap uit de resten doe je bij de saus
Als de saus voldoende gereduceert is haal je hem door een zeef en voeg een flinke scheut grand marnier toe (de gele is goed genoeg) en je bind hem met een sausbinder zoals rijstbloem of pijlwortel, of aardappelmeel.

Breng aan de kook en laat heel even doorkoken tot de smaak van je bindmiddel weg is.
Afmonteren met een flinke kluit boter.
Spiegel van de saus op het bord, de op de huid gebraden roze eendeborst filet aan plakjes snijden en er als een waaier opleggen en garneren met de sinaasappelfilets

De eendenborst filets,
De speklaag van de eend wiebertvormig insnijden, met een breekmesje of een stanleymes als je geen superscherp scherp koksmes hebt.
Op de huid braden op laag vuur tot de huid knapperig is, en de filet rosé.
Eend uit de pan nemen, plakken van snijden en met de huid naar boven serveren, het eventuele sap kan je nog in de saus doen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 25 januari 2012 @ 17:21:00 #32
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107223682
quote:
0s.gif Op woensdag 25 januari 2012 16:50 schreef Bienelientjee het volgende:
Heb net mijn nasi vlees net wat op smaak gebracht met ketjap, basterdsuiker en olie. Had alleen helemaal geen citroensap in huis! Wat zou nou een goede vervanging kunnen zijn daarvoor in de toekomst?
Rijstazijn? Tamarinde?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 25 januari 2012 @ 17:53:07 #33
318361 Bienelientjee
Dutchie, living in the UK
pi_107224740
Naja, dat heb ik dus echt helemaal niet in huis! :D :P Heb het nu maar zo gedaan, was goed te doen!
pi_107225432
Ik vind limoensap meestal lekkerder in gerechten dan citroen. Beiden in huis hebben kan nooit kwaad; blijft lang goed en ik gebruik dat (af en toe) om mee af te wassen en tegelijk te ontkalken.
pi_107226191
sumak?
pi_107230903
quote:
0s.gif Op woensdag 25 januari 2012 16:50 schreef Bienelientjee het volgende:
Heb net mijn nasi vlees net wat op smaak gebracht met ketjap, basterdsuiker en olie. Had alleen helemaal geen citroensap in huis! Wat zou nou een goede vervanging kunnen zijn daarvoor in de toekomst?
Eh, niks?
Ik heb van mijn indo-ex geleerd dat nasi eigenlijk de restjes van de vorige dag zijn, die je als ontbijt eet.
Je bakt restjes groenten en vlees en daar bak je dan nog gare rijst bij.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_107323383
Piet,
ik heb gisteren een mooi doosje met Cress gekregen. Wat kan ik hier in hemelsnaam mee doen behalve door de sla doen?
Even wat plaatjes voor de leuk :) Weet ook totaal niet welke cress het is. De een proeft naar ui, de ander komkommer :P

Cress by iamnikond3100, on Flickr

Cress by iamnikond3100, on Flickr

Cress by iamnikond3100, on Flickr
  zaterdag 28 januari 2012 @ 11:38:45 #38
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107323498
quote:
3s.gif Op zaterdag 28 januari 2012 11:34 schreef fotostarter het volgende:
Piet,
ik heb gisteren een mooi doosje met Cress gekregen. Wat kan ik hier in hemelsnaam mee doen behalve door de sla doen?
Even wat plaatjes voor de leuk :) Weet ook totaal niet welke cress het is. De een proeft naar ui, de ander komkommer :P
Op brood met kaas doen? Een pizza bakken en het er daarna erop strooien?
Met gekookte aardappels en een klont boter stampen? Door de puree roeren?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107323541
quote:
1s.gif Op zaterdag 28 januari 2012 11:38 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Op brood met kaas doen? Een pizza bakken en het er daarna erop strooien?
Met gekookte aardappels en een klont boter stampen? Door de puree roeren?
t klinkt zo simpel...... thnx piet:)
pi_107323786
Omelet of spiegelei bakken en het er overheen strooien :9
Lekker vers brood met geitenkaas besmeren en het er overheen verdelen :9
Salade met huttekasre en cress :9
  zaterdag 28 januari 2012 @ 12:11:50 #41
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107324213
quote:
3s.gif Op zaterdag 28 januari 2012 11:40 schreef fotostarter het volgende:

[..]

t klinkt zo simpel...... thnx piet:)
Kunst van goed eten is niet zo moeilijk.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107326522
Ik vind cress altijd zo schattig. O+
  zaterdag 28 januari 2012 @ 13:38:41 #43
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107326557
Is ook lekker
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107326710
En erg gezond, naar 't schijnt. :Y
  zaterdag 28 januari 2012 @ 13:46:20 #45
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107326773
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 januari 2012 13:44 schreef Isegrim het volgende:
En erg gezond, naar 't schijnt. :Y
Ach, de hele gezond ongezond discussie is grotendeels onzin, je moet gewoon gevarieerd en niet teveel eten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107327104
Yup. Al eet ik toch wel wat te veel blijkens mijn gewicht. :') Maar ik hou zo van eten. :9
pi_107327114
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 januari 2012 13:38 schreef Pietverdriet het volgende:
Is ook lekker
niet allemaal. Maar die komkommer is echt lekker.
pi_107351187
piet,
ik heb een potje mosterd-dille saus met agave gekregen.
het smaakt wel lekker met wat kaas, maar ik weet niet zo goed wat ik ermee aan moet.
heb je nog ideeën?
  zondag 29 januari 2012 @ 08:47:50 #49
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107351762
Bij gebraden worstjes? Mosterds doen het goed bij vet eten, een hemaworst, braadworst, kaas.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107392302
Piet (en/of anderen),

Ik heb ooit bij een kookworkshop gebakken kipfilet gehad, welke gemarineerd was een dag (?)in zoutwater. Kent iemand dit fenomeen?

Nu kan ik natuurlijk kipfilet in zoutwater gooien een dag, maar ben erg benieuwd hoelang, hoeveel(en of het alleen zout is) zout en of je dit gewoon in de koelkast kan zetten. Moet het echt 24u of is een nacht ook voldoende?
  maandag 30 januari 2012 @ 09:22:38 #51
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107392479
Dat is niet zozeer marineren, maar garen in de pekel vermoed ik. Je moet veel zout in het water doen. 250 gram per liter. Je kan (maar hoeft niet) zaken toevoegen als Jeneverbes, peperkorrel en laurierblad, en 24 uur is vrij kort eigenlijk. Kook het water met het zout en de eventuele kruiden om alles op de lossen en laat het afkoelen, als het koud is kan je er de kipfilet in doen. Normaal is trouwens veel langer, zeker 4 dagen minstens. Maar je gebruikt geen nitraatpekelzout dus zou ik het in de koelkast zetten en niet langer dan 24 uur bewaren.
Het zout veranderd de structuur van het vlees.
Je kan het na de 24 uur het beste een tijdje spoelen, anders is het veel te zout om te eten vind ik.
Als je langer dan 24 uur wilt pekelen dan moet je nitraatpekelzout gebruiken, je slager kan je dat wel bezorgen. Dit om de groei van Botulisme te voorkomen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107408343
Kun je rijstepap maken met toverrijst
  maandag 30 januari 2012 @ 17:56:06 #53
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107408412
quote:
0s.gif Op maandag 30 januari 2012 17:54 schreef lipper het volgende:
Kun je rijstepap maken met toverrijst
Als je het lang genoeg kookt en er genoeg melk bij doet, ja, maar of het lekker wordt, is een tweede, zet er anders even kort een staafmixer in als de rijst gaar is en staafmix een deel tot zetmeel,
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107409084
quote:
0s.gif Op maandag 30 januari 2012 17:56 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Als je het lang genoeg kookt en er genoeg melk bij doet, ja, maar of het lekker wordt, is een tweede, zet er anders even kort een staafmixer in als de rijst gaar is en staafmix een deel tot zetmeel,
Dank je wel, ik ga het proberen!
pi_107423218
Hey Piet,
wat is 'alkalized cocoa' powder? Ik lees op internet dat het in Amerika ook wel Dutch-process cocoa genoemd wordt. Is dat de normale cacao hier?
Noodles
  dinsdag 31 januari 2012 @ 08:04:19 #56
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107430062
quote:
0s.gif Op maandag 30 januari 2012 23:05 schreef ikhouvannoodles het volgende:
Hey Piet,
wat is 'alkalized cocoa' powder? Ik lees op internet dat het in Amerika ook wel Dutch-process cocoa genoemd wordt. Is dat de normale cacao hier?
ja, dat is ontzuurde cacao, Proces is bedacht door meneer van Houten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107430588
ok bedankt :)
Noodles
  dinsdag 31 januari 2012 @ 22:23:25 #58
366010 Aegithalos
quisque risus tellus induit
pi_107460170
quote:
0s.gif Op woensdag 25 januari 2012 17:20 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

De Saus
paar lepels suiker in een steelpan, daar wat water en azijn bij, inkoken en carameliseren. Blussen met rode wijn en boullion (van het karkas van de eend, je kan ook kippenboullion nemen).
Blaadje laurier, knoflookteentje, wat groene kruiden, eventueel 1 ansjovisfiletje

Bij gebrek aan bittere sinaasappels een flinke lepel bittere sinaasappelmarmelade.
Snij uit een aantal navel sinaasappels filets en het sap uit de resten doe je bij de saus
Als de saus voldoende gereduceert is haal je hem door een zeef en voeg een flinke scheut grand marnier toe (de gele is goed genoeg) en je bind hem met een sausbinder zoals rijstbloem of pijlwortel, of aardappelmeel.

Breng aan de kook en laat heel even doorkoken tot de smaak van je bindmiddel weg is.
Afmonteren met een flinke kluit boter.
Spiegel van de saus op het bord, de op de huid gebraden roze eendeborst filet aan plakjes snijden en er als een waaier opleggen en garneren met de sinaasappelfilets

De eendenborst filets,
De speklaag van de eend wiebertvormig insnijden, met een breekmesje of een stanleymes als je geen superscherp scherp koksmes hebt.
Op de huid braden op laag vuur tot de huid knapperig is, en de filet rosé.
Eend uit de pan nemen, plakken van snijden en met de huid naar boven serveren, het eventuele sap kan je nog in de saus doen.
Zo was hij idd een stuk beter! *O* Dankjewel!
pi_107518479
Piet, heb laatst een bloemkool bij de boer gehaald 4 A 5 dagen geleden. Bewaard in de kelder (donker en koud), maar nu ik hem pak, voelt hij nogal zacht aan. Dus hij is licht in te drukken. Is dit goed?
Kleur en geur zijn gewoon goed verder :)
  donderdag 2 februari 2012 @ 17:01:08 #60
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107521640
quote:
3s.gif Op donderdag 2 februari 2012 15:34 schreef fotostarter het volgende:
Piet, heb laatst een bloemkool bij de boer gehaald 4 A 5 dagen geleden. Bewaard in de kelder (donker en koud), maar nu ik hem pak, voelt hij nogal zacht aan. Dus hij is licht in te drukken. Is dit goed?
Kleur en geur zijn gewoon goed verder :)
Zo lang ie niet bruin wordt en stinkt kan je hem prima eten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107523854
quote:
1s.gif Op donderdag 2 februari 2012 17:01 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Zo lang ie niet bruin wordt en stinkt kan je hem prima eten.
Ah ok :) Ik was al aan het rondkijk hoe ik een bedorven bloemkool kon herkennen, aangezien bloemkool niet echt een bewaargroente is.
Normaal is het dan ook zaterdags halen, en zaterdags verwerken.... ging nu niet.
  donderdag 2 februari 2012 @ 18:01:43 #62
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107523900
quote:
3s.gif Op donderdag 2 februari 2012 18:00 schreef fotostarter het volgende:

[..]

Ah ok :) Ik was al aan het rondkijk hoe ik een bedorven bloemkool kon herkennen, aangezien bloemkool niet echt een bewaargroente is.
Normaal is het dan ook zaterdags halen, en zaterdags verwerken.... ging nu niet.
Al je hem weer knapperig wil krijgen, snij er roosjes van en leg die in een bak ijswater.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 2 februari 2012 @ 18:04:29 #63
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_107524000
is gewoon buiten leggen niet ook een optie? koud genoeg in elk geval :)
pi_107530523
Thanks nog Piet voor de kip! Give it a try.
  donderdag 2 februari 2012 @ 20:27:49 #65
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107530607
quote:
0s.gif Op donderdag 2 februari 2012 18:04 schreef SiGNe het volgende:
is gewoon buiten leggen niet ook een optie? koud genoeg in elk geval :)
Nee, dan bevriest ie,
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107546604
quote:
1s.gif Op donderdag 2 februari 2012 18:01 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Al je hem weer knapperig wil krijgen, snij er roosjes van en leg die in een bak ijswater.
goeie!
pi_107591164
Hoe marineer je een Beenham met honing mosterd?


Nog nooit gedaan.
  zaterdag 4 februari 2012 @ 12:58:58 #68
366039 Aurora182
One man wolfpack
pi_107591977
Piet of eender wie:

Ik ga straks een quiche proberen maken.

200 g bloem / halve tl zout / 100 g boter / 3 el koud water een goed basisrecept?
Vulling zal geraspte pastinaak&wortel worden met 1 ei/2 dl room/halve dl melk

Is het nodig om blind te bakken met deze vulling?
Kan ik eventueel een deel van de boter voor het deeg vervangen door bv melk?

Alvast een dankjewel!
pi_107593256
Ik ben geen piet, maar had laatst een bijna zelfde recept gebruikt voor mijn bodem en had hem toch liever wel voorgebakken...
pi_107593978
Ik bak quichebodem ook tien minuutjes voor. :Y Dan weet je zeker dat het geen zompige boel wordt.

Waarom wil je de boter vervangen? Vet? Crème fraîche kan ook, is al een stuk minder vet. Maar melk of water gaat ook. Wordt het alleen droger.
  zaterdag 4 februari 2012 @ 14:16:39 #71
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107594277
Vet niet vervangen door vocht of eiwit, dan krijg je een heel ander soort deeg. En blind bakken is wel mooi met een quiche.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 4 februari 2012 @ 14:47:14 #72
366039 Aurora182
One man wolfpack
pi_107595217
Oooh bedankt voor de reacties!

Ik dacht dat blindbakken niet echt nodig was bij minder waterige groenten, maar ik zal het toch doen dan :)

En een deel boter vervangen door melk om het iets gezonder te maken ja, haha. Voor mijn eerste quiche toch maar niet te veel gaan experimenteren :p
  zaterdag 4 februari 2012 @ 14:49:26 #73
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107595272
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 februari 2012 14:47 schreef Aurora182 het volgende:
Oooh bedankt voor de reacties!

Ik dacht dat blindbakken niet echt nodig was bij minder waterige groenten, maar ik zal het toch doen dan :)

En een deel boter vervangen door melk om het iets gezonder te maken ja, haha. Voor mijn eerste quiche toch maar niet te veel gaan experimenteren :p
Boter is gezond, bevat noodzakelijke voedingsstoffen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107595548
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 februari 2012 12:33 schreef lipper het volgende:
Hoe marineer je een Beenham met honing mosterd?


Nog nooit gedaan.
Als ik hem nu insmeer met een honing/mosterd mengsel gaat dat dan goed tijdens het bakken?
Verbrand die honing niet dan?
  zaterdag 4 februari 2012 @ 15:31:18 #75
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107596555
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 februari 2012 12:33 schreef lipper het volgende:
Hoe marineer je een Beenham met honing mosterd?


Nog nooit gedaan.
Marinade maken en hem daar in inleggen?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 4 februari 2012 @ 15:32:31 #76
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107596595
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 februari 2012 15:00 schreef lipper het volgende:

[..]

Als ik hem nu insmeer met een honing/mosterd mengsel gaat dat dan goed tijdens het bakken?
Verbrand die honing niet dan?
Niet als je hem op lagere temp gaart. In de oven bij bv 120 graden
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107597428
Nou ik heb maar een marinade op de gok gemaakt.
Beetje mosterd, honing, zeezout, zwarte peper, sjalotje en een beetje knoflook.
  zaterdag 4 februari 2012 @ 16:00:15 #78
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107597448
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 februari 2012 15:59 schreef lipper het volgende:
Nou ik heb maar een marinade op de gok gemaakt.
Beetje mosterd, honing, zeezout, zwarte peper, sjalotje en een beetje knoflook.
Goedzo! Beetje zoete ketjap en citroensap doen het ook altijd goed.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107597977
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 februari 2012 16:00 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Goedzo! Beetje zoete ketjap en citroensap doen het ook altijd goed.
Dat is mooi want dat heb ik in huis.
pi_107598823
Piet, als ik een hartige taart maak met prei en ham bv. en daar kaas,room en ei overheen gooi dan blijft het zo nat net alsof het ei niet wil stollen. 160 graden en dan 45 minuten is dat te heet of tekort of kan ik beter cremefraiche er doorheen doen inplaats van room ?.
  zaterdag 4 februari 2012 @ 16:55:09 #81
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107599115
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 februari 2012 16:46 schreef Sorella het volgende:
Piet, als ik een hartige taart maak met prei en ham bv. en daar kaas,room en ei overheen gooi dan blijft het zo nat net alsof het ei niet wil stollen. 160 graden en dan 45 minuten is dat te heet of tekort of kan ik beter cremefraiche er doorheen doen inplaats van room ?.
160 is wat laag, drie kwartier ook erg snel doe recept eens? Ik bedoel, hoeveel eieren enzo
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107600700
Piet, kan die ham zo met de marinade de oven in?
  zaterdag 4 februari 2012 @ 17:48:45 #83
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107600807
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 februari 2012 17:45 schreef lipper het volgende:
Piet, kan die ham zo met de marinade de oven in?
Ham uit de marinade halen, dan de oven in.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107603252
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 februari 2012 17:48 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ham uit de marinade halen, dan de oven in.
Af en toe bestrijken?
pi_107604198
ff denken
Gehakt bakken, spekjes erbij dan prei erbij todat de prei half gaar is dan wat peper, bakblik bekleden met bladerdeeg, gaatjes erin prikken, prei/gehaktmengels erin. 3 of 4 eieren kloppen (ligt eraan of ik middel of groot heb) room erbij (250ml ) kaas erbij en dan over de prei gieten. Daar boven op plakjes tomaat en dan in de oven op 180 (geen 160 wat ik dacht) voor ongeveer 45 minuten.
Ik doe het in een lage schaal met van die ribbeltjes aan de zijkant.
  zaterdag 4 februari 2012 @ 19:51:36 #86
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107604892
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 februari 2012 19:31 schreef Sorella het volgende:
ff denken
Gehakt bakken, spekjes erbij dan prei erbij todat de prei half gaar is dan wat peper, bakblik bekleden met bladerdeeg, gaatjes erin prikken, prei/gehaktmengels erin. 3 of 4 eieren kloppen (ligt eraan of ik middel of groot heb) room erbij (250ml ) kaas erbij en dan over de prei gieten. Daar boven op plakjes tomaat en dan in de oven op 180 (geen 160 wat ik dacht) voor ongeveer 45 minuten.
Ik doe het in een lage schaal met van die ribbeltjes aan de zijkant.
Ik zou 6 eieren gebruiken, ze scheiden, de room met de dooiers kloppen en het wit apart.
Geen bladerdeeg gebruiken maar piedeeg, en dat blind voorbakken, af laten koelen, vulling er in, stijf geslagen room dooier met wat zout met het stijfgeslagen eiwit enveloperen, niet roeren, maar omslaan en dat in de gevulde vorm doen
Uurtje of wat langer op 175 graden tot het gaar is.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107613018
Piet. O+ Wat zou jij met een forel doen? :)
pi_107613049
Ik gebruik altijd kookroom dus gewone slagroom gebruiken.
Wordt dat niet erg veel eiwit en slagroom dan als alles stijf geklopt wordt of zakt het dan gewoon in ?.
Ik heb nu visioenen dat ik een soeppan moet gebruiken :)
en middel eieren neem ik aan ? oja we zijn met zijn drieen.
pi_107614033
Kookroom is een stom product. :{w Gewoon lekker echte room gebruiken. :Y
pi_107619923
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 februari 2012 23:26 schreef Isegrim het volgende:
Piet. O+ Wat zou jij met een forel doen? :)
Ik maak forel graag naar een recept van Jamie Oliver:
Oven op maximale temperatuur voorverwarmen, forellen wassen en droogdeppen. In vijzel een mix maken van verse tijm, wat zeezout en olijfolie, en de vissen daarmee van binnen en buiten insmeren. Een citroen halveren ( = voor 2 personen, halve citroen pp) en uiteinde eraf snijden, zodat ze kunnen staan. Inkepingen maken in het vruchtvlees en daar een laurierblaadje in steken. Forellen en citroenen in een braadsleede leggen en ongeveer 10 minuten de oven in.
pi_107620149
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 februari 2012 23:50 schreef Isegrim het volgende:
Kookroom is een stom product. :{w Gewoon lekker echte room gebruiken. :Y
^O^
  zondag 5 februari 2012 @ 09:40:31 #92
249182 Holy_Goat
mhèèhèhè
pi_107620430
Ik wilde laatst eens proberen creme brulee te maken, maar er staan zo veel verschillende verhoudingen room eieren melk in dat ik t niet meer weet. En 'room' is toch gewoon slagroom?

Anyway, Wie heeft een Goed recept? Ik heb helaas wel alleen beschikking over een hete lucht oven (en gas brander)
  zondag 5 februari 2012 @ 09:40:40 #93
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107620432
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 februari 2012 23:50 schreef Isegrim het volgende:
Kookroom is een stom product. :{w Gewoon lekker echte room gebruiken. :Y
QFT
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 5 februari 2012 @ 09:42:18 #94
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107620449
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 februari 2012 23:26 schreef Sorella het volgende:
Ik gebruik altijd kookroom dus gewone slagroom gebruiken.
Wordt dat niet erg veel eiwit en slagroom dan als alles stijf geklopt wordt of zakt het dan gewoon in ?.
Ik heb nu visioenen dat ik een soeppan moet gebruiken :)
en middel eieren neem ik aan ? oja we zijn met zijn drieen.
Oh, ja, ik gebruik een springvorm, van de appeltaart zeg maar, het wordt luchtiger er lekkerder daardoor, dat stijfslaan
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 5 februari 2012 @ 09:44:27 #95
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107620468
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 februari 2012 23:26 schreef Isegrim het volgende:
Piet. O+ Wat zou jij met een forel doen? :)
Pocheren in witte wijn?
Grillen?
Door de bloem halen en bakken in ruim boter?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 5 februari 2012 @ 09:51:44 #96
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107620530
quote:
0s.gif Op zondag 5 februari 2012 09:40 schreef Holy_Goat het volgende:
Ik wilde laatst eens proberen creme brulee te maken, maar er staan zo veel verschillende verhoudingen room eieren melk in dat ik t niet meer weet. En 'room' is toch gewoon slagroom?

Anyway, Wie heeft een Goed recept? Ik heb helaas wel alleen beschikking over een hete lucht oven (en gas brander)
200 cc room
200 cc melk
4 grote eieren
Vanille
2 eetlepels suiker
Mixen
In lage beboterde vorm gieten en garen in de oven in een waterbad
Als het gaar is, en stijf dus, bestooien met suiker en de suiker branden
Af laten koelen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107620575
tnx piet :)

Noteert slagroom op haar boodschappenlijst.
pi_107685455
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 februari 2012 23:26 schreef Isegrim het volgende:
Piet. O+ Wat zou jij met een forel doen? :)
Wat Piet zegt, door de bloem halen en bakken in boter.
Regelmatig in de buikholte kijken. Zodra die aan beide kanten ondoorzichtig wit is, uit de pan halen. Dan is de vis gaar en zitten de graten nog vast genoeg om makkelijk te kunnen eten.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_107685528
quote:
0s.gif Op maandag 6 februari 2012 19:29 schreef krakkemieke het volgende:

[..]

Wat Piet zegt, door de bloem halen en bakken in boter.
Regelmatig in de buikholte kijken. Zodra die aan beide kanten ondoorzichtig wit is, uit de pan halen. Dan is de vis gaar en zitten de graten nog vast genoeg om makkelijk te kunnen eten.
Maar doe je dat ook met velletje dan? Ik heb hele forellen. Dacht dat je alleen filets door de bloem haalde om te bakken.

Ik bereid zelden vis. :P
pi_107685687
quote:
0s.gif Op maandag 6 februari 2012 19:30 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Maar doe je dat ook met velletje dan? Ik heb hele forellen. Dacht dat je alleen filets door de bloem haalde om te bakken.

Ik bereid zelden vis. :P
Ja, ook met vel. Dan plakken ze ook minder snel vast. En degenen die vel willen eten, hebben een korstje. :+
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_107685791
En een tip: doe de gare forellen op een schaal en bak snel wat halve amandelen in het bakvet. Ik vind dat zo lekker! En dat kan trouwens ook heel goed bij zalm!
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_107686124
quote:
0s.gif Op maandag 6 februari 2012 19:35 schreef krakkemieke het volgende:
En een tip: doe de gare forellen op een schaal en bak snel wat halve amandelen in het bakvet. Ik vind dat zo lekker! En dat kan trouwens ook heel goed bij zalm!
Okee, dank voor de tip. :) Ik heb vier stuks in de vriezer. :)
pi_107686350
Dit vind ik de makkelijkste methode om ze gaar genoeg en niet te gaar te krijgen. Ik houd niet van graten en forel is tamelijk makkelijk te fileren als je het goed doet. ;)
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_107686375
Ik zie op Foodgawker ook veel recepten voor gevulde forel, ziet er ook lekker uit. :9
pi_107686611
quote:
0s.gif Op maandag 6 februari 2012 19:46 schreef Isegrim het volgende:
Ik zie op Foodgawker ook veel recepten voor gevulde forel, ziet er ook lekker uit. :9
Ja, best wel. Maar ik ben erg van: minder is meer. Goeie forel heeft alleen boter nodig. :+
En als je een forel vult, kan je misschien minder makkelijk fileren. ;)
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_107686918
quote:
0s.gif Op maandag 6 februari 2012 19:50 schreef krakkemieke het volgende:

[..]

Ja, best wel. Maar ik ben erg van: minder is meer. Goeie forel heeft alleen boter nodig. :+
En als je een forel vult, kan je misschien minder makkelijk fileren. ;)
Misschien is het mogelijk de graat eruit te halen alvorens 'm te vullen? :?

Ik doe dus echt nooit iets met vis. :') Niet dat ik er niet van hou, maar ik kies eerder voor vlees of vegetarisch plus ik wil per se vis die verantwoord is.
pi_107687694
quote:
0s.gif Op maandag 6 februari 2012 19:56 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Misschien is het mogelijk de graat eruit te halen alvorens 'm te vullen? :?

Ik doe dus echt nooit iets met vis. :') Niet dat ik er niet van hou, maar ik kies eerder voor vlees of vegetarisch plus ik wil per se vis die verantwoord is.
Als je nooit wat doet met vis denk ik dat het makkelijker is om de vis goed te bakken, dan om hem te fileren. ;)
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_107687971
Oh en ik bedoelde: Als je ongeveer weet hoelang een forel moet garen, dan kan je hem ook wel vullen. Ik nog niet. :+
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_107688262
Oh, fileren komt wel goed op zich. :)
pi_107688397
quote:
0s.gif Op maandag 6 februari 2012 20:19 schreef Isegrim het volgende:
Oh, fileren komt wel goed op zich. :)
Je hebt vast minder moeite met graten dan ik. :+
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_107695230
Forel in een ovenschaal leggen op wat plakjes wortel en venkel en met wat takjes tijm en schijfjes citroen in de buikholte. Klein scheutje witte wijn er bij, klontje boter, folie er over en ongeveer 20 minuutjes op 180 of 190 graden of zo. Heeeeeerlijk! Kan ook op de bbq als je er foliepakketjes van maakt. ;)
pi_107696197
Wil de bodem van de lemon merengue pie graag zelf maken ipv van koekjes, maar heb even geen inspiratie :@
Iemand tips?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  maandag 6 februari 2012 @ 22:36:27 #113
216446 _Ophelia_
pi_107696261
quote:
0s.gif Op maandag 6 februari 2012 22:35 schreef Ml-etje het volgende:
Wil de bodem van de lemon merengue pie graag zelf maken ipv van koekjes, maar heb even geen inspiratie :@
Iemand tips?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ik kwam laatst een recept tegen waar ze zelf koekjes bakten om daarvan de bodem te maken ;)
  maandag 6 februari 2012 @ 22:37:09 #114
216210 Ml-etje
pi_107696290
quote:
0s.gif Op maandag 6 februari 2012 22:36 schreef _Ophelia_ het volgende:

[..]

Ik kwam laatst een recept tegen waar ze zelf koekjes bakten om daarvan de bodem te maken ;)
Oh dat is natuurlijk ook zo :') :D

-edit-

DIt kan ook,

Bodem:
225 gram bloem
160 gram roomboter
80 gram witte basterdsuiker
een half, losgeklopt ei
een snuf zout

Lemon curd:
50 gram maizena
190 gram kristalsuiker
2 citroenen
250 ml water
3 eidooiers (eiwit niet weggooien)
60 gram roomboter

Meringue:
3 eiwitten (fijn dat je die niet hebt weggegooid)
100 gram witte basterdsuiker
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  maandag 6 februari 2012 @ 22:59:22 #115
304776 SV-tje
Party a Lot
pi_107697435
Je kunt ook andere koekjes gebruiken. Ik gebruik zelf altijd chocolate chip koekjes voor een bodem en dan ipv boter abrikozenjam.
http://www.partyalot.nl/
Catering, taarten en workshops
  maandag 6 februari 2012 @ 23:22:23 #116
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_107698427
Ik ga in het vervolg al mijn culinaire kwesties en vragen voorleggen bij de concurrentie:
Het grote vraag GeenWijn hoe maak ik het klaar topic - #1

:')
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  maandag 6 februari 2012 @ 23:36:17 #117
170639 robertoo
hoi
pi_107698994
quote:
0s.gif Op maandag 6 februari 2012 22:35 schreef Ml-etje het volgende:
Wil de bodem van de lemon merengue pie graag zelf maken ipv van koekjes, maar heb even geen inspiratie :@
Iemand tips?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ik zou gewoon een Pâte sucrée maken:
125gr ongezouten boter
50gr kristalsuiker
evt. beetje vanilla(extract)
1 ei
200gr patentbloem
2gr zout

Bloem zeven, suiker en boter (zachte blokjes) samen wrijven tot "nat zand"
Ei, zout en evt vanille toevoegen en samen kneden, 20 mins rusten in de koeling

Daarna uitrollen met wat bloem op het aanrecht, en in de vorm doen, en weer wat rusten. Daarna bodem prikken met vork en met bakbonen bakken op 170C. Daarna gaatjes besmeren met wat eigeel, en nog 1 min de oven zodat de gaatjes gevuld zijn.

Daarna verder met lemon curd en merengue zoals reeds bekend.
hoi
  dinsdag 7 februari 2012 @ 05:59:18 #118
249182 Holy_Goat
mhèèhèhè
pi_107702749
quote:
1s.gif Op zondag 5 februari 2012 09:51 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

200 cc room
200 cc melk
4 grote eieren
Vanille
2 eetlepels suiker
Mixen
In lage beboterde vorm gieten en garen in de oven in een waterbad
Als het gaar is, en stijf dus, bestooien met suiker en de suiker branden
Af laten koelen.
Jij gebruikt ook het ei wit dan?
  dinsdag 7 februari 2012 @ 08:24:05 #119
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107703401
quote:
1s.gif Op dinsdag 7 februari 2012 05:59 schreef Holy_Goat het volgende:

[..]

Jij gebruikt ook het ei wit dan?
Ja, ik gebruik heel ei
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 7 februari 2012 @ 08:25:39 #120
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107703414
quote:
0s.gif Op maandag 6 februari 2012 19:46 schreef Isegrim het volgende:
Ik zie op Foodgawker ook veel recepten voor gevulde forel, ziet er ook lekker uit. :9
Vullen met hollandse garnalen is erg lekker
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 7 februari 2012 @ 08:27:49 #121
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107703430
quote:
0s.gif Op maandag 6 februari 2012 19:30 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Maar doe je dat ook met velletje dan? Ik heb hele forellen. Dacht dat je alleen filets door de bloem haalde om te bakken.

Ik bereid zelden vis. :P
Zout en peper, door de bloem halen en bakken, heerlijke manier van een vis te bakken, je kan als je de boter niet te heet laat worden wat boter daarna met wat citroensap, peterselie en kappertjes over de vis serveren.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 7 februari 2012 @ 08:39:20 #122
211196 Weltschmerz
pi_107703556
quote:
0s.gif Op maandag 6 februari 2012 19:46 schreef Isegrim het volgende:
Ik zie op Foodgawker ook veel recepten voor gevulde forel, ziet er ook lekker uit. :9
Ik wil het hier toch graag even opnemen voor de Franse klassiekers hier. Die hebben vaak een beetje een jaren 70 imago omdat ze via het toerisme toen het land binnengekomen zijn, maar Fransen zijn al heel lang bezig met het verzinnen van goede combinaties, ook in de wat eenvoudigere volkskeuken. Als er dan een eenvoudig klassiek recept uit is gekomen dan kun je er meestal wel op rekenen dat dat deugt.

Dus ik zou zeggen, bloem, boter, amandelen, citroensap, zest en peterselie, evt honing.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  dinsdag 7 februari 2012 @ 10:05:10 #123
141364 DonJames
pi_107705086
Even wat aanvullingen van mijn kant. Ik zeg niet dat die van Piet niet goed is ik zou niet durven, maar ik doe het net wat anders:

quote:
1s.gif Op zondag 5 februari 2012 09:51 schreef Pietverdriet het volgende:
200 cc room
200 cc melk
4 grote eieren
Ik gebruik alleen de dooiers, eiwit mik ik weg.
quote:
Vanille
Echte. Van die stokjes dus.
quote:
2 eetlepels suiker
Melk en room in een pan doen. Vanille open snijden, "merg" eruit schrapen en stokjes in de room/melk gooien. Paar minuten laten koken. Ondertussen de dooiers en suiker mengen tot een lichtgele gladde massa. Vanillestokjes uit de melk vissen, kokende melk/room door de dooiers roeren. Daarna in de oven.
quote:
In lage beboterde vorm gieten en garen in de oven in een waterbad
Als het gaar is, en stijf dus, bestooien met suiker en de suiker branden
Af laten koelen.
Dat zou ik ook anders doen. Eerst af laten koelen, pas met suiker bestrooien en branden vlak voor opdienen. De combinatie van de koude vanille"pudding" en het warme suikerlaagje is wat mij betreft nou net zo kenmerkend voor de creme brulee.
  dinsdag 7 februari 2012 @ 16:18:53 #124
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107717226
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 februari 2012 10:05 schreef DonJames het volgende:
Even wat aanvullingen van mijn kant. Ik zeg niet dat die van Piet niet goed is ik zou niet durven, maar ik doe het net wat anders:

[..]

Ik gebruik alleen de dooiers, eiwit mik ik weg.

Als je alleen dooiers gebruikt wordt de pudding meer custard, dikvloeibaar, als je heel ei gebruikt wordt het meer een gel lijkende binding,
quote:
Echte. Van die stokjes dus.

[..]
Uiteraard, de zakjes met suiker is vanilline en geen vanille, hoewel je ook weer van Dr Oetker echte vanille suiker hebt. Ik vind de synthetische vanilline niet lekker, te scherp ook.
quote:
Melk en room in een pan doen. Vanille open snijden, "merg" eruit schrapen en stokjes in de room/melk gooien. Paar minuten laten koken. Ondertussen de dooiers en suiker mengen tot een lichtgele gladde massa. Vanillestokjes uit de melk vissen, kokende melk/room door de dooiers roeren. Daarna in de oven.

[..]

Dat zou ik ook anders doen. Eerst af laten koelen, pas met suiker bestrooien en branden vlak voor opdienen. De combinatie van de koude vanille"pudding" en het warme suikerlaagje is wat mij betreft nou net zo kenmerkend voor de creme brulee.
Correct, ik ben niet altijd even goed in het recepten schrijven, zeker als ik het op de ipad doe, dan probeer ik met zo min mogelijk woorden uit te komen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 7 februari 2012 @ 16:23:51 #125
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107717407
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 februari 2012 08:39 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Ik wil het hier toch graag even opnemen voor de Franse klassiekers hier. Die hebben vaak een beetje een jaren 70 imago omdat ze via het toerisme toen het land binnengekomen zijn, maar Fransen zijn al heel lang bezig met het verzinnen van goede combinaties, ook in de wat eenvoudigere volkskeuken. Als er dan een eenvoudig klassiek recept uit is gekomen dan kun je er meestal wel op rekenen dat dat deugt.

Dus ik zou zeggen, bloem, boter, amandelen, citroensap, zest en peterselie, evt honing.
Veel dingen die wij tegenwoordig trouwens als luxe ervaren, zoals de amandelen hier, of bv walnoten in worst of brood, zijn denk ik vaak van oorsprong een manier om de boel te strekken. Meel, vis of vlees, was duur, en noten vonden mensen in het bos.
Ik zou het historisch niet kunnen bewijzen, maar het is een vermoeden van me. Zo zijn er bv ook broodsoorten met aardappel er in (in Duitsland) of Mais.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 7 februari 2012 @ 16:26:19 #126
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107717482
quote:
11s.gif Op maandag 6 februari 2012 23:22 schreef golfer het volgende:
Ik ga in het vervolg al mijn culinaire kwesties en vragen voorleggen bij de concurrentie:
Het grote vraag GeenWijn hoe maak ik het klaar topic - #1

:')
Jij bent nergens vies van he? Je laat je ook extra verwennen in een restaurant als ze weten wie jullie zijn en schrijven dan een heel goede kritiek?
:P }) })
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 7 februari 2012 @ 16:46:56 #127
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_107718233
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 februari 2012 16:26 schreef Pietverdriet het volgende:

Jij bent nergens vies van he? Je laat je ook extra verwennen in een restaurant als ze weten wie jullie zijn en schrijven dan een heel goede kritiek?
:P }) })
Je begint me te kennen. >:)
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  woensdag 8 februari 2012 @ 00:54:53 #128
236489 fespo
pi_107738609
ik zoek een eisalade die wat anders is dan de standaard mayo/bieslook (en eventueel augurk etc.)
  woensdag 8 februari 2012 @ 00:59:05 #129
293144 cinnamon_M
Offline.
pi_107738709
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 februari 2012 16:18 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Als je alleen dooiers gebruikt wordt de pudding meer custard, dikvloeibaar, als je heel ei gebruikt wordt het meer een gel lijkende binding,

[..]

Uiteraard, de zakjes met suiker is vanilline en geen vanille, hoewel je ook weer van Dr Oetker echte vanille suiker hebt. Ik vind de synthetische vanilline niet lekker, te scherp ook.

[..]

Correct, ik ben niet altijd even goed in het recepten schrijven, zeker als ik het op de ipad doe, dan probeer ik met zo min mogelijk woorden uit te komen.
Bij de bio-winkel heb ik ook vanillesuiker gevonden die echt suiker + vanille is. Smaakt stukken beter :)
Denn was schwer ist, ist auch schön, gut, groß (Beethoven)
// wandelende paradox //
  woensdag 8 februari 2012 @ 07:59:23 #130
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107740389
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2012 00:54 schreef fespo het volgende:
ik zoek een eisalade die wat anders is dan de standaard mayo/bieslook (en eventueel augurk etc.)
6 Eieren, hardgekookt, aan plakjes
200 g Ham gekookt, aan blokjes
200 g Druiven, ontpit
1 Blik asperges aan stukjes
1 blik mandarijnen
150 g Crème fraîche
Citroensap
Peterselie, gehakt
Pout en Zeper
1 Snuf suiker
2 EL Azijn

Zoiets?
Ik hou niet van Eiersalade
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 8 februari 2012 @ 08:55:44 #131
145955 Isegrim
pi_107741079
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2012 00:59 schreef cinnamon_M het volgende:

[..]

Bij de bio-winkel heb ik ook vanillesuiker gevonden die echt suiker + vanille is. Smaakt stukken beter :)
Kun je ook gewoon zelf maken door een vanillestokje in een potje suiker te zetten en dat een poos te laten staan.
  woensdag 8 februari 2012 @ 08:58:24 #132
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107741121
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2012 08:55 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Kun je ook gewoon zelf maken door een vanillestokje in een potje suiker te zetten en dat een poos te laten staan.
Vanille-extract of siroop maken, experiment
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 8 februari 2012 @ 09:25:16 #133
290060 angelfish
blub
pi_107741617
Hoi Piet, in het vanille-extract topic zei je dat je in 2012 een blog zou beginnen. Nou, waar is 'ie? ;-)
  woensdag 8 februari 2012 @ 09:26:46 #134
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107741638
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2012 09:25 schreef angelfish het volgende:
Hoi Piet, in het vanille-extract topic zei je dat je in 2012 een blog zou beginnen. Nou, waar is 'ie? ;-)
Is 2012 al voorbij?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 8 februari 2012 @ 09:43:07 #135
290060 angelfish
blub
pi_107741953
Nee, maar je kan niet vroeg genoeg beginnen met het stimuleren van mooie initiatieven.
  woensdag 8 februari 2012 @ 09:45:41 #136
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107742003
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2012 09:43 schreef angelfish het volgende:
Nee, maar je kan niet vroeg genoeg beginnen met het stimuleren van mooie initiatieven.
Iemand aan de kop zeuren is stimuleren volgens Nederlandse vrouwen.
*) *)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 8 februari 2012 @ 09:49:52 #137
290060 angelfish
blub
pi_107742112
Ja goed hè. Ps die kaasboerderij in Laren waar ik je een keer over tipte, bestaat sinds kort niet meer geloof ik.
  woensdag 8 februari 2012 @ 09:52:34 #138
211196 Weltschmerz
pi_107742173
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 februari 2012 16:23 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Veel dingen die wij tegenwoordig trouwens als luxe ervaren, zoals de amandelen hier, of bv walnoten in worst of brood, zijn denk ik vaak van oorsprong een manier om de boel te strekken. Meel, vis of vlees, was duur, en noten vonden mensen in het bos.
Ik zou het historisch niet kunnen bewijzen, maar het is een vermoeden van me. Zo zijn er bv ook broodsoorten met aardappel er in (in Duitsland) of Mais.
Sowieso is heel veel rijkdom aan eten ontstaan aan armoede, of in ieder geval schaarste. Worst, kaas, pate, zult, gerookt spek, boter, gedroogde vruchten, allemaal bewaarmethoden voor minder makkelijk bruikbaar spul of spul wat er niet altijd is. Van Meus heb ik onlangs geleerd dat de aardappelteelt min of meer een Frans overheidsproject was om de honger tegen te gaan, en gisteren begreep ik dat de margarine ook is ontwikkeld om Franse militairen goedkoop te voeden.

Maar de Franse keuken kenmerkt zich zoals zo vele keukens door alles te gebruiken wat het land biedt, en dat op een intelligente manier en met smaak. Maar als ik het goed begrepen is wat we kennen als de Franse keuken vooral de Parijse keuken, daar waar alles uit de verschillende streken samenkwam en wordt gecombineerd tot complexe gerechten. Op het platteland en aan de kust heb je echter veel eenvoudige gerechten met maar een paar sterke smaken, zoals ook veel Italiaanse gerechten in elkaar zitten.

Ik hou daar erg van. Je hebt er ook van die 'hobbykoks', van die Franse moekes met heupen als het Massif Central die tegen een niet eens zo heel bescheiden vergoeding met hun potten en pannen en ingredienten langskomen om voor een gezelschap te gaan koken. Dan kun je echt fantastisch eten, maar best eenvoudig.

Maar ik heb het idee dat die kant van de Franse keuken hier een beetje wordt genegeerd en dat is jammer. Prima hoor, je kunt natuurlijk een heleboel dingen met forel doen, en er zelfs Jamie Oliver bijhalen. Maar ik zou zeggen, kijk ook eens wat Fransen er traditioneel mee doen of begin daar zelfs mee, dan zul je merken dat ze niet voor niks zo arrogant zijn. Maar goed, ik neig sowieso naar klassiekers, omdat ze niet zomaar klassieker zijn geworden.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  woensdag 8 februari 2012 @ 09:52:35 #139
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_107742175
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2012 09:45 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Iemand aan de kop zeuren is stimuleren volgens Nederlandse vrouwen.
*) *)
Siesta & Fiesta!
  woensdag 8 februari 2012 @ 09:55:33 #140
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107742245
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2012 09:52 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Sowieso is heel veel rijkdom aan eten ontstaan aan armoede, of in ieder geval schaarste. Worst, kaas, pate, zult, gerookt spek, boter, gedroogde vruchten, allemaal bewaarmethoden voor minder makkelijk bruikbaar spul of spul wat er niet altijd is. Van Meus heb ik onlangs geleerd dat de aardappelteelt min of meer een Frans overheidsproject was om de honger tegen te gaan, en gisteren begreep ik dat de margarine ook is ontwikkeld om Franse militairen goedkoop te voeden.

Maar de Franse keuken kenmerkt zich zoals zo vele keukens door alles te gebruiken wat het land biedt, en dat op een intelligente manier en met smaak. Maar als ik het goed begrepen is wat we kennen als de Franse keuken vooral de Parijse keuken, daar waar alles uit de verschillende streken samenkwam en wordt gecombineerd tot complexe gerechten. Op het platteland en aan de kust heb je echter veel eenvoudige gerechten met maar een paar sterke smaken, zoals ook veel Italiaanse gerechten in elkaar zitten.

Ik hou daar erg van. Je hebt er ook van die 'hobbykoks', van die Franse moekes met heupen als het Massif Central die tegen een niet eens zo heel bescheiden vergoeding met hun potten en pannen en ingredienten langskomen om voor een gezelschap te gaan koken. Dan kun je echt fantastisch eten, maar best eenvoudig.

Maar ik heb het idee dat die kant van de Franse keuken hier een beetje wordt genegeerd en dat is jammer. Prima hoor, je kunt natuurlijk een heleboel dingen met forel doen, en er zelfs Jamie Oliver bijhalen. Maar ik zou zeggen, kijk ook eens wat Fransen er traditioneel mee doen of begin daar zelfs mee, dan zul je merken dat ze niet voor niks zo arrogant zijn. Maar goed, ik neig sowieso naar klassiekers, omdat ze niet zomaar klassieker zijn geworden.
De Franse keuken hier genegeerd? Hier? Toch niet door mij hoop ik, want het gros van wat ik doe is klassiek frans
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † woensdag 8 februari 2012 @ 10:05:49 #141
91830 MaximusTG
pi_107742536
PierreDouleur wordt ie ook wel genoemd..
  woensdag 8 februari 2012 @ 11:31:31 #142
293144 cinnamon_M
Offline.
pi_107744955
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2012 08:55 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Kun je ook gewoon zelf maken door een vanillestokje in een potje suiker te zetten en dat een poos te laten staan.
Das natuurlijk ook waar :)
Denn was schwer ist, ist auch schön, gut, groß (Beethoven)
// wandelende paradox //
  woensdag 8 februari 2012 @ 11:43:33 #143
211196 Weltschmerz
pi_107745224
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2012 09:55 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

De Franse keuken hier genegeerd? Hier? Toch niet door mij hoop ik, want het gros van wat ik doe is klassiek frans
Dat heb ik gemerkt. Maar ik bedoel dat hier in Nederland de simpele kant van de Franse keuken vaak wat onderbelicht is, niet zozeer de complexe gerechten die richting haute cuisine gaan. Ze zijn erg goed in veel bewerkingen en veel smaken combineren, maar dat is lang niet alles wat er is.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  woensdag 8 februari 2012 @ 11:44:02 #144
162870 motorbloempje
#Anoniem
pi_107745231
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2012 10:05 schreef MaximusTG het volgende:
PierreDouleur wordt ie ook wel genoemd..
:D :'( :D
Ja doei.
  woensdag 8 februari 2012 @ 11:54:06 #145
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107745511
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2012 11:43 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Dat heb ik gemerkt. Maar ik bedoel dat hier in Nederland de simpele kant van de Franse keuken vaak wat onderbelicht is, niet zozeer de complexe gerechten die richting haute cuisine gaan. Ze zijn erg goed in veel bewerkingen en veel smaken combineren, maar dat is lang niet alles wat er is.
Tja, dat komt omdat de meeste Nederlanders nooit hebben leren koken en daardoor er naar te neigen zaken onnodig complex te maken. De huisvrouwen wordt gezond gezond gezond in-geramd dus wordt alles verpest door veel te veel ingrediënten als groentenmixen.
Een saus wordt dan een soort groentenstoof met een pakje om het op smaak te krijgen.
Goed eten moet baseren op dure ingrediënten want dan is het goed. Terwijl nu juist het goedkopere vlees veel meer smaak heeft maar wat meer vaardigheid vereist in de bereiding. Ik eet liever een goed stuk nek dan varkenshaas.
Maar goed, bv een Cassolet is niet chique, dat kost tijd, en moeite, maar het is wel erg lekker.

Maar asiatisch is veel hipper en trendy, de industrie springt daar steeds meer op, dus kan je gemakkelijker aan de meest exotische ingrediënten komen dan aan een rammenas, een aardpeer,
Je komt gemakkelijker aan vers Citroengras dan aan verse laurier.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 8 februari 2012 @ 13:31:00 #146
211196 Weltschmerz
pi_107748361
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2012 11:54 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Tja, dat komt omdat de meeste Nederlanders nooit hebben leren koken en daardoor er naar te neigen zaken onnodig complex te maken. De huisvrouwen wordt gezond gezond gezond in-geramd dus wordt alles verpest door veel te veel ingrediënten als groentenmixen.
Een saus wordt dan een soort groentenstoof met een pakje om het op smaak te krijgen.
Goed eten moet baseren op dure ingrediënten want dan is het goed. Terwijl nu juist het goedkopere vlees veel meer smaak heeft maar wat meer vaardigheid vereist in de bereiding. Ik eet liever een goed stuk nek dan varkenshaas.
Maar goed, bv een Cassolet is niet chique, dat kost tijd, en moeite, maar het is wel erg lekker.

Maar asiatisch is veel hipper en trendy, de industrie springt daar steeds meer op, dus kan je gemakkelijker aan de meest exotische ingrediënten komen dan aan een rammenas, een aardpeer,
Je komt gemakkelijker aan vers Citroengras dan aan verse laurier.
Klopt, en dan lekker wokken op zo'n lullig pitje. En alle dingetjes met een uitspraakgevoelig Italiaans naampje doen het ook goed, vooral als je er een echte of goede van hebt weten te vinden. Als het simpel en makkelijk moet dan is Italiaans vaak het motto. Kan ook prima, maar in de Franse regionale keuken is hoeft ook niet alles 4 uur op te staan en uit 23 ingredienten te bestaan.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  woensdag 8 februari 2012 @ 13:52:41 #147
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_107749142
Gaan jullie weer lekker?
  woensdag 8 februari 2012 @ 13:58:23 #148
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_107749308
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2012 11:54 schreef Pietverdriet het volgende:
Je komt gemakkelijker aan vers Citroengras dan aan verse laurier.
Gelukkig hebben ze in tuincentra vaak laurierboompjes op stam, staat altijd wel leuk bij de voordeur of in de tuin.
  woensdag 8 februari 2012 @ 14:56:26 #149
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_107751445
Wat zijn jullie toch een stelletje zeiknellen. Je kan natuurlijk niet verwachten dat iedereen zoveel waarde hecht aan eten zoals jullie. In Nederland sowieso al helemaal niet. nou ben ik het wel met jullie eens, maar je kan ook overdrijven. Zelf ben ik zonder pakjes opgevoed en met de klasieke (franse)keuken. Mijn vrouw is Spaans en die is helemaal extreem met de lokale hap geïndoctrineerd. Het mooie is nu juist dat je daar vanaf kan wijken wanneer je wilt. Wokken is echt niet EVIL ofzo... En het hoeft ook niet uit een pakje te komen. En ja, ik gebruik bouillonblokjes! })
Siesta & Fiesta!
  woensdag 8 februari 2012 @ 15:36:26 #150
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107752825
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2012 13:52 schreef RobinOok het volgende:
Gaan jullie weer lekker?
Heerlijk, voel je je aangevallen?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')