abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_107685791
En een tip: doe de gare forellen op een schaal en bak snel wat halve amandelen in het bakvet. Ik vind dat zo lekker! En dat kan trouwens ook heel goed bij zalm!
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_107686124
quote:
0s.gif Op maandag 6 februari 2012 19:35 schreef krakkemieke het volgende:
En een tip: doe de gare forellen op een schaal en bak snel wat halve amandelen in het bakvet. Ik vind dat zo lekker! En dat kan trouwens ook heel goed bij zalm!
Okee, dank voor de tip. :) Ik heb vier stuks in de vriezer. :)
pi_107686350
Dit vind ik de makkelijkste methode om ze gaar genoeg en niet te gaar te krijgen. Ik houd niet van graten en forel is tamelijk makkelijk te fileren als je het goed doet. ;)
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_107686375
Ik zie op Foodgawker ook veel recepten voor gevulde forel, ziet er ook lekker uit. :9
pi_107686611
quote:
0s.gif Op maandag 6 februari 2012 19:46 schreef Isegrim het volgende:
Ik zie op Foodgawker ook veel recepten voor gevulde forel, ziet er ook lekker uit. :9
Ja, best wel. Maar ik ben erg van: minder is meer. Goeie forel heeft alleen boter nodig. :+
En als je een forel vult, kan je misschien minder makkelijk fileren. ;)
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_107686918
quote:
0s.gif Op maandag 6 februari 2012 19:50 schreef krakkemieke het volgende:

[..]

Ja, best wel. Maar ik ben erg van: minder is meer. Goeie forel heeft alleen boter nodig. :+
En als je een forel vult, kan je misschien minder makkelijk fileren. ;)
Misschien is het mogelijk de graat eruit te halen alvorens 'm te vullen? :?

Ik doe dus echt nooit iets met vis. :') Niet dat ik er niet van hou, maar ik kies eerder voor vlees of vegetarisch plus ik wil per se vis die verantwoord is.
pi_107687694
quote:
0s.gif Op maandag 6 februari 2012 19:56 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Misschien is het mogelijk de graat eruit te halen alvorens 'm te vullen? :?

Ik doe dus echt nooit iets met vis. :') Niet dat ik er niet van hou, maar ik kies eerder voor vlees of vegetarisch plus ik wil per se vis die verantwoord is.
Als je nooit wat doet met vis denk ik dat het makkelijker is om de vis goed te bakken, dan om hem te fileren. ;)
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_107687971
Oh en ik bedoelde: Als je ongeveer weet hoelang een forel moet garen, dan kan je hem ook wel vullen. Ik nog niet. :+
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_107688262
Oh, fileren komt wel goed op zich. :)
pi_107688397
quote:
0s.gif Op maandag 6 februari 2012 20:19 schreef Isegrim het volgende:
Oh, fileren komt wel goed op zich. :)
Je hebt vast minder moeite met graten dan ik. :+
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_107695230
Forel in een ovenschaal leggen op wat plakjes wortel en venkel en met wat takjes tijm en schijfjes citroen in de buikholte. Klein scheutje witte wijn er bij, klontje boter, folie er over en ongeveer 20 minuutjes op 180 of 190 graden of zo. Heeeeeerlijk! Kan ook op de bbq als je er foliepakketjes van maakt. ;)
pi_107696197
Wil de bodem van de lemon merengue pie graag zelf maken ipv van koekjes, maar heb even geen inspiratie :@
Iemand tips?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  maandag 6 februari 2012 @ 22:36:27 #113
216446 _Ophelia_
pi_107696261
quote:
0s.gif Op maandag 6 februari 2012 22:35 schreef Ml-etje het volgende:
Wil de bodem van de lemon merengue pie graag zelf maken ipv van koekjes, maar heb even geen inspiratie :@
Iemand tips?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ik kwam laatst een recept tegen waar ze zelf koekjes bakten om daarvan de bodem te maken ;)
  maandag 6 februari 2012 @ 22:37:09 #114
216210 Ml-etje
pi_107696290
quote:
0s.gif Op maandag 6 februari 2012 22:36 schreef _Ophelia_ het volgende:

[..]

Ik kwam laatst een recept tegen waar ze zelf koekjes bakten om daarvan de bodem te maken ;)
Oh dat is natuurlijk ook zo :') :D

-edit-

DIt kan ook,

Bodem:
225 gram bloem
160 gram roomboter
80 gram witte basterdsuiker
een half, losgeklopt ei
een snuf zout

Lemon curd:
50 gram maizena
190 gram kristalsuiker
2 citroenen
250 ml water
3 eidooiers (eiwit niet weggooien)
60 gram roomboter

Meringue:
3 eiwitten (fijn dat je die niet hebt weggegooid)
100 gram witte basterdsuiker
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  maandag 6 februari 2012 @ 22:59:22 #115
304776 SV-tje
Party a Lot
pi_107697435
Je kunt ook andere koekjes gebruiken. Ik gebruik zelf altijd chocolate chip koekjes voor een bodem en dan ipv boter abrikozenjam.
http://www.partyalot.nl/
Catering, taarten en workshops
  maandag 6 februari 2012 @ 23:22:23 #116
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_107698427
Ik ga in het vervolg al mijn culinaire kwesties en vragen voorleggen bij de concurrentie:
Het grote vraag GeenWijn hoe maak ik het klaar topic - #1

:')
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  maandag 6 februari 2012 @ 23:36:17 #117
170639 robertoo
hoi
pi_107698994
quote:
0s.gif Op maandag 6 februari 2012 22:35 schreef Ml-etje het volgende:
Wil de bodem van de lemon merengue pie graag zelf maken ipv van koekjes, maar heb even geen inspiratie :@
Iemand tips?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ik zou gewoon een Pâte sucrée maken:
125gr ongezouten boter
50gr kristalsuiker
evt. beetje vanilla(extract)
1 ei
200gr patentbloem
2gr zout

Bloem zeven, suiker en boter (zachte blokjes) samen wrijven tot "nat zand"
Ei, zout en evt vanille toevoegen en samen kneden, 20 mins rusten in de koeling

Daarna uitrollen met wat bloem op het aanrecht, en in de vorm doen, en weer wat rusten. Daarna bodem prikken met vork en met bakbonen bakken op 170C. Daarna gaatjes besmeren met wat eigeel, en nog 1 min de oven zodat de gaatjes gevuld zijn.

Daarna verder met lemon curd en merengue zoals reeds bekend.
hoi
  dinsdag 7 februari 2012 @ 05:59:18 #118
249182 Holy_Goat
mhèèhèhè
pi_107702749
quote:
1s.gif Op zondag 5 februari 2012 09:51 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

200 cc room
200 cc melk
4 grote eieren
Vanille
2 eetlepels suiker
Mixen
In lage beboterde vorm gieten en garen in de oven in een waterbad
Als het gaar is, en stijf dus, bestooien met suiker en de suiker branden
Af laten koelen.
Jij gebruikt ook het ei wit dan?
  dinsdag 7 februari 2012 @ 08:24:05 #119
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107703401
quote:
1s.gif Op dinsdag 7 februari 2012 05:59 schreef Holy_Goat het volgende:

[..]

Jij gebruikt ook het ei wit dan?
Ja, ik gebruik heel ei
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 7 februari 2012 @ 08:25:39 #120
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107703414
quote:
0s.gif Op maandag 6 februari 2012 19:46 schreef Isegrim het volgende:
Ik zie op Foodgawker ook veel recepten voor gevulde forel, ziet er ook lekker uit. :9
Vullen met hollandse garnalen is erg lekker
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 7 februari 2012 @ 08:27:49 #121
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107703430
quote:
0s.gif Op maandag 6 februari 2012 19:30 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Maar doe je dat ook met velletje dan? Ik heb hele forellen. Dacht dat je alleen filets door de bloem haalde om te bakken.

Ik bereid zelden vis. :P
Zout en peper, door de bloem halen en bakken, heerlijke manier van een vis te bakken, je kan als je de boter niet te heet laat worden wat boter daarna met wat citroensap, peterselie en kappertjes over de vis serveren.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 7 februari 2012 @ 08:39:20 #122
211196 Weltschmerz
pi_107703556
quote:
0s.gif Op maandag 6 februari 2012 19:46 schreef Isegrim het volgende:
Ik zie op Foodgawker ook veel recepten voor gevulde forel, ziet er ook lekker uit. :9
Ik wil het hier toch graag even opnemen voor de Franse klassiekers hier. Die hebben vaak een beetje een jaren 70 imago omdat ze via het toerisme toen het land binnengekomen zijn, maar Fransen zijn al heel lang bezig met het verzinnen van goede combinaties, ook in de wat eenvoudigere volkskeuken. Als er dan een eenvoudig klassiek recept uit is gekomen dan kun je er meestal wel op rekenen dat dat deugt.

Dus ik zou zeggen, bloem, boter, amandelen, citroensap, zest en peterselie, evt honing.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  dinsdag 7 februari 2012 @ 10:05:10 #123
141364 DonJames
pi_107705086
Even wat aanvullingen van mijn kant. Ik zeg niet dat die van Piet niet goed is ik zou niet durven, maar ik doe het net wat anders:

quote:
1s.gif Op zondag 5 februari 2012 09:51 schreef Pietverdriet het volgende:
200 cc room
200 cc melk
4 grote eieren
Ik gebruik alleen de dooiers, eiwit mik ik weg.
quote:
Vanille
Echte. Van die stokjes dus.
quote:
2 eetlepels suiker
Melk en room in een pan doen. Vanille open snijden, "merg" eruit schrapen en stokjes in de room/melk gooien. Paar minuten laten koken. Ondertussen de dooiers en suiker mengen tot een lichtgele gladde massa. Vanillestokjes uit de melk vissen, kokende melk/room door de dooiers roeren. Daarna in de oven.
quote:
In lage beboterde vorm gieten en garen in de oven in een waterbad
Als het gaar is, en stijf dus, bestooien met suiker en de suiker branden
Af laten koelen.
Dat zou ik ook anders doen. Eerst af laten koelen, pas met suiker bestrooien en branden vlak voor opdienen. De combinatie van de koude vanille"pudding" en het warme suikerlaagje is wat mij betreft nou net zo kenmerkend voor de creme brulee.
  dinsdag 7 februari 2012 @ 16:18:53 #124
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107717226
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 februari 2012 10:05 schreef DonJames het volgende:
Even wat aanvullingen van mijn kant. Ik zeg niet dat die van Piet niet goed is ik zou niet durven, maar ik doe het net wat anders:

[..]

Ik gebruik alleen de dooiers, eiwit mik ik weg.

Als je alleen dooiers gebruikt wordt de pudding meer custard, dikvloeibaar, als je heel ei gebruikt wordt het meer een gel lijkende binding,
quote:
Echte. Van die stokjes dus.

[..]
Uiteraard, de zakjes met suiker is vanilline en geen vanille, hoewel je ook weer van Dr Oetker echte vanille suiker hebt. Ik vind de synthetische vanilline niet lekker, te scherp ook.
quote:
Melk en room in een pan doen. Vanille open snijden, "merg" eruit schrapen en stokjes in de room/melk gooien. Paar minuten laten koken. Ondertussen de dooiers en suiker mengen tot een lichtgele gladde massa. Vanillestokjes uit de melk vissen, kokende melk/room door de dooiers roeren. Daarna in de oven.

[..]

Dat zou ik ook anders doen. Eerst af laten koelen, pas met suiker bestrooien en branden vlak voor opdienen. De combinatie van de koude vanille"pudding" en het warme suikerlaagje is wat mij betreft nou net zo kenmerkend voor de creme brulee.
Correct, ik ben niet altijd even goed in het recepten schrijven, zeker als ik het op de ipad doe, dan probeer ik met zo min mogelijk woorden uit te komen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 7 februari 2012 @ 16:23:51 #125
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107717407
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 februari 2012 08:39 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Ik wil het hier toch graag even opnemen voor de Franse klassiekers hier. Die hebben vaak een beetje een jaren 70 imago omdat ze via het toerisme toen het land binnengekomen zijn, maar Fransen zijn al heel lang bezig met het verzinnen van goede combinaties, ook in de wat eenvoudigere volkskeuken. Als er dan een eenvoudig klassiek recept uit is gekomen dan kun je er meestal wel op rekenen dat dat deugt.

Dus ik zou zeggen, bloem, boter, amandelen, citroensap, zest en peterselie, evt honing.
Veel dingen die wij tegenwoordig trouwens als luxe ervaren, zoals de amandelen hier, of bv walnoten in worst of brood, zijn denk ik vaak van oorsprong een manier om de boel te strekken. Meel, vis of vlees, was duur, en noten vonden mensen in het bos.
Ik zou het historisch niet kunnen bewijzen, maar het is een vermoeden van me. Zo zijn er bv ook broodsoorten met aardappel er in (in Duitsland) of Mais.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 7 februari 2012 @ 16:26:19 #126
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107717482
quote:
11s.gif Op maandag 6 februari 2012 23:22 schreef golfer het volgende:
Ik ga in het vervolg al mijn culinaire kwesties en vragen voorleggen bij de concurrentie:
Het grote vraag GeenWijn hoe maak ik het klaar topic - #1

:')
Jij bent nergens vies van he? Je laat je ook extra verwennen in een restaurant als ze weten wie jullie zijn en schrijven dan een heel goede kritiek?
:P }) })
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 7 februari 2012 @ 16:46:56 #127
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_107718233
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 februari 2012 16:26 schreef Pietverdriet het volgende:

Jij bent nergens vies van he? Je laat je ook extra verwennen in een restaurant als ze weten wie jullie zijn en schrijven dan een heel goede kritiek?
:P }) })
Je begint me te kennen. >:)
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  woensdag 8 februari 2012 @ 00:54:53 #128
236489 fespo
pi_107738609
ik zoek een eisalade die wat anders is dan de standaard mayo/bieslook (en eventueel augurk etc.)
  woensdag 8 februari 2012 @ 00:59:05 #129
293144 cinnamon_M
Offline.
pi_107738709
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 februari 2012 16:18 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Als je alleen dooiers gebruikt wordt de pudding meer custard, dikvloeibaar, als je heel ei gebruikt wordt het meer een gel lijkende binding,

[..]

Uiteraard, de zakjes met suiker is vanilline en geen vanille, hoewel je ook weer van Dr Oetker echte vanille suiker hebt. Ik vind de synthetische vanilline niet lekker, te scherp ook.

[..]

Correct, ik ben niet altijd even goed in het recepten schrijven, zeker als ik het op de ipad doe, dan probeer ik met zo min mogelijk woorden uit te komen.
Bij de bio-winkel heb ik ook vanillesuiker gevonden die echt suiker + vanille is. Smaakt stukken beter :)
Denn was schwer ist, ist auch schön, gut, groß (Beethoven)
// wandelende paradox //
  woensdag 8 februari 2012 @ 07:59:23 #130
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107740389
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2012 00:54 schreef fespo het volgende:
ik zoek een eisalade die wat anders is dan de standaard mayo/bieslook (en eventueel augurk etc.)
6 Eieren, hardgekookt, aan plakjes
200 g Ham gekookt, aan blokjes
200 g Druiven, ontpit
1 Blik asperges aan stukjes
1 blik mandarijnen
150 g Crème fraîche
Citroensap
Peterselie, gehakt
Pout en Zeper
1 Snuf suiker
2 EL Azijn

Zoiets?
Ik hou niet van Eiersalade
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 8 februari 2012 @ 08:55:44 #131
145955 Isegrim
pi_107741079
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2012 00:59 schreef cinnamon_M het volgende:

[..]

Bij de bio-winkel heb ik ook vanillesuiker gevonden die echt suiker + vanille is. Smaakt stukken beter :)
Kun je ook gewoon zelf maken door een vanillestokje in een potje suiker te zetten en dat een poos te laten staan.
  woensdag 8 februari 2012 @ 08:58:24 #132
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107741121
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2012 08:55 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Kun je ook gewoon zelf maken door een vanillestokje in een potje suiker te zetten en dat een poos te laten staan.
Vanille-extract of siroop maken, experiment
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 8 februari 2012 @ 09:25:16 #133
290060 angelfish
blub
pi_107741617
Hoi Piet, in het vanille-extract topic zei je dat je in 2012 een blog zou beginnen. Nou, waar is 'ie? ;-)
  woensdag 8 februari 2012 @ 09:26:46 #134
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107741638
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2012 09:25 schreef angelfish het volgende:
Hoi Piet, in het vanille-extract topic zei je dat je in 2012 een blog zou beginnen. Nou, waar is 'ie? ;-)
Is 2012 al voorbij?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 8 februari 2012 @ 09:43:07 #135
290060 angelfish
blub
pi_107741953
Nee, maar je kan niet vroeg genoeg beginnen met het stimuleren van mooie initiatieven.
  woensdag 8 februari 2012 @ 09:45:41 #136
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107742003
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2012 09:43 schreef angelfish het volgende:
Nee, maar je kan niet vroeg genoeg beginnen met het stimuleren van mooie initiatieven.
Iemand aan de kop zeuren is stimuleren volgens Nederlandse vrouwen.
*) *)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 8 februari 2012 @ 09:49:52 #137
290060 angelfish
blub
pi_107742112
Ja goed hè. Ps die kaasboerderij in Laren waar ik je een keer over tipte, bestaat sinds kort niet meer geloof ik.
  woensdag 8 februari 2012 @ 09:52:34 #138
211196 Weltschmerz
pi_107742173
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 februari 2012 16:23 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Veel dingen die wij tegenwoordig trouwens als luxe ervaren, zoals de amandelen hier, of bv walnoten in worst of brood, zijn denk ik vaak van oorsprong een manier om de boel te strekken. Meel, vis of vlees, was duur, en noten vonden mensen in het bos.
Ik zou het historisch niet kunnen bewijzen, maar het is een vermoeden van me. Zo zijn er bv ook broodsoorten met aardappel er in (in Duitsland) of Mais.
Sowieso is heel veel rijkdom aan eten ontstaan aan armoede, of in ieder geval schaarste. Worst, kaas, pate, zult, gerookt spek, boter, gedroogde vruchten, allemaal bewaarmethoden voor minder makkelijk bruikbaar spul of spul wat er niet altijd is. Van Meus heb ik onlangs geleerd dat de aardappelteelt min of meer een Frans overheidsproject was om de honger tegen te gaan, en gisteren begreep ik dat de margarine ook is ontwikkeld om Franse militairen goedkoop te voeden.

Maar de Franse keuken kenmerkt zich zoals zo vele keukens door alles te gebruiken wat het land biedt, en dat op een intelligente manier en met smaak. Maar als ik het goed begrepen is wat we kennen als de Franse keuken vooral de Parijse keuken, daar waar alles uit de verschillende streken samenkwam en wordt gecombineerd tot complexe gerechten. Op het platteland en aan de kust heb je echter veel eenvoudige gerechten met maar een paar sterke smaken, zoals ook veel Italiaanse gerechten in elkaar zitten.

Ik hou daar erg van. Je hebt er ook van die 'hobbykoks', van die Franse moekes met heupen als het Massif Central die tegen een niet eens zo heel bescheiden vergoeding met hun potten en pannen en ingredienten langskomen om voor een gezelschap te gaan koken. Dan kun je echt fantastisch eten, maar best eenvoudig.

Maar ik heb het idee dat die kant van de Franse keuken hier een beetje wordt genegeerd en dat is jammer. Prima hoor, je kunt natuurlijk een heleboel dingen met forel doen, en er zelfs Jamie Oliver bijhalen. Maar ik zou zeggen, kijk ook eens wat Fransen er traditioneel mee doen of begin daar zelfs mee, dan zul je merken dat ze niet voor niks zo arrogant zijn. Maar goed, ik neig sowieso naar klassiekers, omdat ze niet zomaar klassieker zijn geworden.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  woensdag 8 februari 2012 @ 09:52:35 #139
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_107742175
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2012 09:45 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Iemand aan de kop zeuren is stimuleren volgens Nederlandse vrouwen.
*) *)
Siesta & Fiesta!
  woensdag 8 februari 2012 @ 09:55:33 #140
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107742245
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2012 09:52 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Sowieso is heel veel rijkdom aan eten ontstaan aan armoede, of in ieder geval schaarste. Worst, kaas, pate, zult, gerookt spek, boter, gedroogde vruchten, allemaal bewaarmethoden voor minder makkelijk bruikbaar spul of spul wat er niet altijd is. Van Meus heb ik onlangs geleerd dat de aardappelteelt min of meer een Frans overheidsproject was om de honger tegen te gaan, en gisteren begreep ik dat de margarine ook is ontwikkeld om Franse militairen goedkoop te voeden.

Maar de Franse keuken kenmerkt zich zoals zo vele keukens door alles te gebruiken wat het land biedt, en dat op een intelligente manier en met smaak. Maar als ik het goed begrepen is wat we kennen als de Franse keuken vooral de Parijse keuken, daar waar alles uit de verschillende streken samenkwam en wordt gecombineerd tot complexe gerechten. Op het platteland en aan de kust heb je echter veel eenvoudige gerechten met maar een paar sterke smaken, zoals ook veel Italiaanse gerechten in elkaar zitten.

Ik hou daar erg van. Je hebt er ook van die 'hobbykoks', van die Franse moekes met heupen als het Massif Central die tegen een niet eens zo heel bescheiden vergoeding met hun potten en pannen en ingredienten langskomen om voor een gezelschap te gaan koken. Dan kun je echt fantastisch eten, maar best eenvoudig.

Maar ik heb het idee dat die kant van de Franse keuken hier een beetje wordt genegeerd en dat is jammer. Prima hoor, je kunt natuurlijk een heleboel dingen met forel doen, en er zelfs Jamie Oliver bijhalen. Maar ik zou zeggen, kijk ook eens wat Fransen er traditioneel mee doen of begin daar zelfs mee, dan zul je merken dat ze niet voor niks zo arrogant zijn. Maar goed, ik neig sowieso naar klassiekers, omdat ze niet zomaar klassieker zijn geworden.
De Franse keuken hier genegeerd? Hier? Toch niet door mij hoop ik, want het gros van wat ik doe is klassiek frans
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † woensdag 8 februari 2012 @ 10:05:49 #141
91830 MaximusTG
pi_107742536
PierreDouleur wordt ie ook wel genoemd..
  woensdag 8 februari 2012 @ 11:31:31 #142
293144 cinnamon_M
Offline.
pi_107744955
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2012 08:55 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Kun je ook gewoon zelf maken door een vanillestokje in een potje suiker te zetten en dat een poos te laten staan.
Das natuurlijk ook waar :)
Denn was schwer ist, ist auch schön, gut, groß (Beethoven)
// wandelende paradox //
  woensdag 8 februari 2012 @ 11:43:33 #143
211196 Weltschmerz
pi_107745224
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2012 09:55 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

De Franse keuken hier genegeerd? Hier? Toch niet door mij hoop ik, want het gros van wat ik doe is klassiek frans
Dat heb ik gemerkt. Maar ik bedoel dat hier in Nederland de simpele kant van de Franse keuken vaak wat onderbelicht is, niet zozeer de complexe gerechten die richting haute cuisine gaan. Ze zijn erg goed in veel bewerkingen en veel smaken combineren, maar dat is lang niet alles wat er is.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  woensdag 8 februari 2012 @ 11:44:02 #144
162870 motorbloempje
#Anoniem
pi_107745231
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2012 10:05 schreef MaximusTG het volgende:
PierreDouleur wordt ie ook wel genoemd..
:D :'( :D
Ja doei.
  woensdag 8 februari 2012 @ 11:54:06 #145
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107745511
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2012 11:43 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Dat heb ik gemerkt. Maar ik bedoel dat hier in Nederland de simpele kant van de Franse keuken vaak wat onderbelicht is, niet zozeer de complexe gerechten die richting haute cuisine gaan. Ze zijn erg goed in veel bewerkingen en veel smaken combineren, maar dat is lang niet alles wat er is.
Tja, dat komt omdat de meeste Nederlanders nooit hebben leren koken en daardoor er naar te neigen zaken onnodig complex te maken. De huisvrouwen wordt gezond gezond gezond in-geramd dus wordt alles verpest door veel te veel ingrediënten als groentenmixen.
Een saus wordt dan een soort groentenstoof met een pakje om het op smaak te krijgen.
Goed eten moet baseren op dure ingrediënten want dan is het goed. Terwijl nu juist het goedkopere vlees veel meer smaak heeft maar wat meer vaardigheid vereist in de bereiding. Ik eet liever een goed stuk nek dan varkenshaas.
Maar goed, bv een Cassolet is niet chique, dat kost tijd, en moeite, maar het is wel erg lekker.

Maar asiatisch is veel hipper en trendy, de industrie springt daar steeds meer op, dus kan je gemakkelijker aan de meest exotische ingrediënten komen dan aan een rammenas, een aardpeer,
Je komt gemakkelijker aan vers Citroengras dan aan verse laurier.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 8 februari 2012 @ 13:31:00 #146
211196 Weltschmerz
pi_107748361
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2012 11:54 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Tja, dat komt omdat de meeste Nederlanders nooit hebben leren koken en daardoor er naar te neigen zaken onnodig complex te maken. De huisvrouwen wordt gezond gezond gezond in-geramd dus wordt alles verpest door veel te veel ingrediënten als groentenmixen.
Een saus wordt dan een soort groentenstoof met een pakje om het op smaak te krijgen.
Goed eten moet baseren op dure ingrediënten want dan is het goed. Terwijl nu juist het goedkopere vlees veel meer smaak heeft maar wat meer vaardigheid vereist in de bereiding. Ik eet liever een goed stuk nek dan varkenshaas.
Maar goed, bv een Cassolet is niet chique, dat kost tijd, en moeite, maar het is wel erg lekker.

Maar asiatisch is veel hipper en trendy, de industrie springt daar steeds meer op, dus kan je gemakkelijker aan de meest exotische ingrediënten komen dan aan een rammenas, een aardpeer,
Je komt gemakkelijker aan vers Citroengras dan aan verse laurier.
Klopt, en dan lekker wokken op zo'n lullig pitje. En alle dingetjes met een uitspraakgevoelig Italiaans naampje doen het ook goed, vooral als je er een echte of goede van hebt weten te vinden. Als het simpel en makkelijk moet dan is Italiaans vaak het motto. Kan ook prima, maar in de Franse regionale keuken is hoeft ook niet alles 4 uur op te staan en uit 23 ingredienten te bestaan.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  woensdag 8 februari 2012 @ 13:52:41 #147
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_107749142
Gaan jullie weer lekker?
  woensdag 8 februari 2012 @ 13:58:23 #148
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_107749308
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2012 11:54 schreef Pietverdriet het volgende:
Je komt gemakkelijker aan vers Citroengras dan aan verse laurier.
Gelukkig hebben ze in tuincentra vaak laurierboompjes op stam, staat altijd wel leuk bij de voordeur of in de tuin.
  woensdag 8 februari 2012 @ 14:56:26 #149
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_107751445
Wat zijn jullie toch een stelletje zeiknellen. Je kan natuurlijk niet verwachten dat iedereen zoveel waarde hecht aan eten zoals jullie. In Nederland sowieso al helemaal niet. nou ben ik het wel met jullie eens, maar je kan ook overdrijven. Zelf ben ik zonder pakjes opgevoed en met de klasieke (franse)keuken. Mijn vrouw is Spaans en die is helemaal extreem met de lokale hap geïndoctrineerd. Het mooie is nu juist dat je daar vanaf kan wijken wanneer je wilt. Wokken is echt niet EVIL ofzo... En het hoeft ook niet uit een pakje te komen. En ja, ik gebruik bouillonblokjes! })
Siesta & Fiesta!
  woensdag 8 februari 2012 @ 15:36:26 #150
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107752825
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2012 13:52 schreef RobinOok het volgende:
Gaan jullie weer lekker?
Heerlijk, voel je je aangevallen?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')