abonnement Unibet Coolblue
  zondag 30 oktober 2011 @ 07:10:14 #2
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_103732960
Dank je krakje!
Linkje naar deel 17
Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic - #17
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 30 oktober 2011 @ 07:16:46 #3
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_103732977
Oei! :@ Hmm, ik ben altijd al blij als ik het knopje van de nieuwe aflevering kan vinden..... ;)
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  zondag 30 oktober 2011 @ 07:36:01 #5
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_103733012
@ erasmo
Gewone sinaasappels zijn niet geschikt voor marmelade. En sowieso altijd alleen maar de schil van citroen, sinaasappel en zo gebruiken als er uitdrukkelijk is vermeld dat ze niet behandeld zijn. Had laatst citroenen, biologische, die behandeld waren. En vertrouw de winkelier niet, het moet er uitrukkelijk op staan!
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 30 oktober 2011 @ 09:06:43 #6
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_103733489
Op de markt staat dat er nooit op... Kan het kwaad? Wat zit er precies op?
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  zondag 30 oktober 2011 @ 09:40:20 #7
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_103733878
quote:
0s.gif Op zondag 30 oktober 2011 07:36 schreef Pietverdriet het volgende:
@ erasmo
Gewone sinaasappels zijn niet geschikt voor marmelade. En sowieso altijd alleen maar de schil van citroen, sinaasappel en zo gebruiken als er uitdrukkelijk is vermeld dat ze niet behandeld zijn. Had laatst citroenen, biologische, die behandeld waren. En vertrouw de winkelier niet, het moet er uitrukkelijk op staan!
Bummer. Zit er soms te weinig pectine in ofzo?
  zondag 30 oktober 2011 @ 11:38:17 #8
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_103736482
Dat de ene soort zich er beter voor leent dan de ander geloof ik wel, maar dat gewone sinaasappelen niet geschikt zouden zijn vraag ik me af. Je kunt marmelade van zo'n beetje iedere citrusvrucht maken, dus waarom dan niet van gewone sinaasappelen?
  zondag 30 oktober 2011 @ 11:50:25 #9
309342 ErkendFokker
Volgens de bond van Fokkers
pi_103736826
edit:verkeerde topic
  zondag 30 oktober 2011 @ 12:34:34 #10
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_103738366
quote:
0s.gif Op zondag 30 oktober 2011 11:38 schreef RobinOok het volgende:
Dat de ene soort zich er beter voor leent dan de ander geloof ik wel, maar dat gewone sinaasappelen niet geschikt zouden zijn vraag ik me af. Je kunt marmelade van zo'n beetje iedere citrusvrucht maken, dus waarom dan niet van gewone sinaasappelen?
Misschien een ras met een hardere/dikkere schil om het pellen makkelijker te maken?
pi_103741457
quote:
0s.gif Op zondag 30 oktober 2011 12:34 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Misschien een ras met een hardere/dikkere schil om het pellen makkelijker te maken?
Dat lijkt me niet, het is handiger om de eerst dun de schil eraf te snijden en dan te pellen.
Ik heb het ook wel eens van gewone sinaasappels gemaakt en ik vond het lekker. :9
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_103744093
Als ik gisteravond zo'n diepvries-bistro-baguette met salami uit de vriezer heb gehaald en in de koelkast heb gedaan, kan ik em zo dan nog in de oven doen en opeten? Is dat wijs.
  zondag 30 oktober 2011 @ 15:08:17 #13
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_103744109
Ja.
pi_103744149
Hij zit er sowieso al in.
pi_103744663
wel minder lang in de oven doen. kijken wanneer de kaas is gesmolten.
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
  † In Memoriam † zondag 30 oktober 2011 @ 15:30:43 #16
91830 MaximusTG
pi_103745007
Nou ja, de "kaas" bedoel je. Das meestal analoogkaas op die dingen :p.
  zondag 30 oktober 2011 @ 15:42:32 #17
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_103745482
Ik denk niet dat Piet verstand heeft van diepvriesbistrobaguettes. :+
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  † In Memoriam † zondag 30 oktober 2011 @ 15:52:01 #18
91830 MaximusTG
pi_103745840
Vast wel een uitgesproken mening ;) :+.
  zondag 30 oktober 2011 @ 16:17:56 #19
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_103746985
En een recept om alles vers te maken, incl. de baguette ^O^
pi_103754047
Misschien al vaak gevraagd, maar ik vroeg me af, hoe maak ik een goede basis tomatensaus voor spaghetti e.d.?
Ik heb komende week zo goed als vrij, dus ik wil eens experimenteren met een saus die lang op moet staan :)
das einzige erleuchtenden an religion ist ein brennende tempel bei nacht
pi_103754538
quote:
0s.gif Op zondag 30 oktober 2011 19:32 schreef AlchemistOfSorrows het volgende:
Misschien al vaak gevraagd, maar ik vroeg me af, hoe maak ik een goede basis tomatensaus voor spaghetti e.d.?
Ik heb komende week zo goed als vrij, dus ik wil eens experimenteren met een saus die lang op moet staan :)
Uien snipperen, knoflook snijden, in de pan aanfruiten, hele zooi verse tomaten erbij, wat kruiden, eventueel boullion, lekker laten pruttelen totdat de tomaten uit elkaar vallen, als ie te dun is, even laten staan om wat vocht te verdampen, eventueel staafmixer er door. klaar. :)
Sterkheidsbaas van alles.
pi_103754890
Bleekselderij, winterwortel grof snijden en fruiten in olijfolie. Flink wat knoflook er bij, een paar plakken fijngesneden bacon en rundergehakt. Omscheppend gaar bakken. Veel tomaten, pomodori uit blik zijn prima. Een flinke scheut witte wijn en idem melk. Zwarte peper uit de molen en zout naar smaak. Deksel op de pan, vuur laag en minstens een uur laten sudderen. Twee uur is ook prima. Op het laatst deksel er af en tot de gewenste dikte reduceren.

Serveren met geraspte parmezaan.

De volgende dag nog lekkerder!

[ Bericht 4% gewijzigd door #ANONIEM op 30-10-2011 19:52:37 ]
pi_103755020
Als je toch tijd hebt kun je ook eerst de knoflook op een laag pitje smaak laten afgeven aan de olie. Dan moet je wel 5 keer zo veel knoflook gebruiken, en die er weer uit vissen. Krijg je een andere knoflooksmaak van. Dan de ui heel langzaam zacht laten worden, een beetje rooie peper erbij. Een beetje ansjovis maakt de smaak van tomaten goed los, evt een worteltje. Wijn kan er ook nog in. Het mag best een uurtje of twee op staan.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  zondag 30 oktober 2011 @ 20:33:37 #24
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_103757493
Klein beetje suiker erbij versterkt de smaak van de tomaten..
pi_103758409
Je kan het ook volgens Heston Blumenthal doen. Dan gebruik je alleen de pulp, waar de zaadjes in zitten. Die pers je door een zeef. Het sap reduceer je tot het een ketchupachtige consistentie krijgt. Het resultaat is een zeer intense smaak, die het best tot zijn recht komt op vlees of vis, omdat er dan stofjes bij elkaar komen die samen erg lekker smaken.
pi_103765753
Dit is mijn versie van de traditionele "ragu a la Bolognaise", volgens een oud recept van mijn italiaanse grootmoeder :

Ingredienten voor 4 personen :

- olijfolie
- boter
- 2 a 3 tenen look
- 2 grote uien
- 3 grote wortels
- 1 selder
- 800 gram runds en varkensgehakt
- 1 blokje vleesbouillon
- 2 kruidnagels
- 1 groot glas rode wijn
- 1 doosje tomatenpuree
- 2 laurierbladen
- peper en zout
- 1 blok parmigiano reggiano

Wat de pasta betreft : geen spaghetti, daar is deze saus niet geschikt voor omdat die door de dunne slierten niet goed wordt opgenomen. Gebruik bij voorkeur tagliatelle, of beter nog, papardelle. Voor 4 personen is 500 gram voldoende.

- Versnipper de look en de ui en doe ze met wat olijfolie en een klontje boter in een kookpot, en fruit ze op een laag vuurtje gedurende 10 min wat aan tot ze wat glazig en zacht zijn.

- Snij intussen de binnenkant van de selder in stukjes, en de wortels in kleine blokjes. Doe dat bij de ui en de look, en laat 10 min sudderen op laag vuur.

- Doe het bouillonblokje in een pannetje met een liter water, en breng aan de kook.

- Bak intussen het gehakt aan in een braadpan met een dikke klont boter en wat olijfolie, niet te lang, het moet gewoon overal lichtbruin zijn. Hak met een houten lepel de stukken los zodat alles goed kan bakken.

- Doe het gehakt in de pan bij de groenten, samen met het doosje tomatenpuree, het glas rode wijn, de kruidnagels en de laurierbladen, en vervolgens overgieten met de vleesbouillon tot de saus guasi ondergedompeld is. Zet het vuur iets hoger, en laat alles gedurende anderhalf uur trekken met het deksel half op de pot zodat de bouillon en de wijn kan verdampen. Roer af en toe.

Als de saus klaar is, moet het echt een smeuige massa zijn en mag er niets meer van bouillon overblijven. Breng water aan de kook in een grote pan en kook de pasta al dente. Laat de pasta goed uitlekken en doe ze meteen bij de saus, en roer alles goed op.

Serveer met de geraspte parmigiano reggiano en geniet ervan, want dit is gewoon erg lekker en heeft niks te maken met de 'bolognaise' die Noord-Europeanen de laatste 30 jaar zo verkracht hebben.
  zondag 30 oktober 2011 @ 22:31:24 #27
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_103766068
Waarom spreek je het dan op zijn Frans uit?

And mind you, Noord Europeanen zijn juist erg voor traditioneel koken. Met alle respect, je recept is niet bijzonder.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
  zondag 30 oktober 2011 @ 22:32:51 #28
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_103766183
Enfin het is ragù alla bolognese.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
pi_103766556
quote:
10s.gif Op zondag 30 oktober 2011 22:31 schreef Staal het volgende:
Waarom spreek je het dan op zijn Frans uit?

And mind you, Noord Europeanen zijn juist erg voor traditioneel koken. Met alle respect, je recept is niet bijzonder.
Dat klopt, maar het is nu eenmaal zo dat men hier onder 'Bolognaise' iets heel anders verstaat door er allerlei ingredienten bij te doen die niks van waarde toevoegen.

Het is misschien niet bijzonder, maar het is juist het beperkt aantal ingredienten en voornamelijk de kruidnagel die deze saus een geweldige smaak geeft, imho.
pi_103766572
quote:
7s.gif Op zondag 30 oktober 2011 22:32 schreef Staal het volgende:
Enfin het is ragù alla bolognese.
Klopt.
  zondag 30 oktober 2011 @ 22:49:56 #31
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_103767309
quote:
1s.gif Op zondag 30 oktober 2011 20:46 schreef ..-._---_-.- het volgende:
Je kan het ook volgens Heston Blumenthal doen. Dan gebruik je alleen de pulp, waar de zaadjes in zitten. Die pers je door een zeef. Het sap reduceer je tot het een ketchupachtige consistentie krijgt. Het resultaat is een zeer intense smaak, die het best tot zijn recht komt op vlees of vis, omdat er dan stofjes bij elkaar komen die samen erg lekker smaken.
Dan moet je er wel even bij zeggen dat je er dan drie dagen mee bezig bent. :D
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  zondag 30 oktober 2011 @ 23:05:12 #32
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_103768327
Nee, nee, dat was alleen omdat ik 's avonds laat begon met de ossenstaarten uitbenen en dus de volgende dag verder ging. En daarna moeten de sauzen nog heel lang pruttelen en dus aten we pas op dag 3. Maar ik heb het recept daarna nog ooit eens gemaakt, gehakt door de slager laten draaien, tomaten uit blik gebruikt en even flink doorgewerkt en toen stond na 2 uurtjes alles te pruttelen.


https://kokrobin.wordpress.com/2008/06/04/spaghetti-bolognese/
  zondag 30 oktober 2011 @ 23:09:32 #33
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_103768585
Oh ok, want Heston heeft wel een recept voor een curry dat drie dagen in beslag neemt. :')
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_103822924
Piet, ik was in Hongarije, en daar hadden ze heeerlijke knoflooksoep. (geen aardappel-knoflooksoep, maar knoflooksoep). De soep werd geserveerd in een bol brood.

Nu ben ik erg benieuwd piet, heb jij een mooi knoflooksoep recept? En waar zou ik zulks broden vandaan kunnen halen?
  dinsdag 1 november 2011 @ 14:57:02 #35
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_103831059
Knoflooksoep (4 pers.)
Recept is voldoende voor vier koppen soep. Het is een makkelijk recept maar het maken van een roux schijnt wel een handigheidje te zijn dat je even onder de knie moet krijgen.

Ingrediënten

Een klont roomboter
Een tot anderhalve bol knoflook
Eetlepel bloem
1 tuinkruiden bouillonblokje
Water
Kookroom
evt. een paar takjes bieslook of lente-ui en peper en zout

Bereiding:
Plet de knoflook met je mes of een lepel en pel hem. Laat de klont boter smelten en smoor de knoflook op een zacht vuurtje voor ongeveer 5-10 minuten. Kook intussen water in een andere pan of de waterkoker en maak met een bouillonblokje en ongeveer 800 ml. water een bouillon.
Voeg een eetlepel bloem toe aan de knoflook, roer alles goed en bak dit mengel even, voeg dan langzaam de bouillon toe terwijl je goed blijft roeren en breng aan de kook.
Pureer de knoflook met de staafmixer en laat nog even doorkoken. Voeg op het laatst een scheutje kookroom toe. (Afhankelijk van de room die je kiest, die van mij kan rustig verhit worden dus die laat ik nog even meekoken.)
Breng eventueel op smaak met zout en peper en garneer met bieslook of lente-ui.
pi_103843636
Ik misbruik dit topic even voor een vraag aan RobinOok: ik heb door omstandigheden nogal wat gembersiroop in mijn keukenkastjes staan - wat kan ik hier nu eens voor iets geniaals mee doen?
Let me see you stripped down to the bone
pi_103844377
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 november 2011 14:57 schreef SiGNe het volgende:
Knoflooksoep (4 pers.)
Recept is voldoende voor vier koppen soep. Het is een makkelijk recept maar het maken van een roux schijnt wel een handigheidje te zijn dat je even onder de knie moet krijgen.

Ingrediënten

Een klont roomboter
Een tot anderhalve bol knoflook
Eetlepel bloem
1 tuinkruiden bouillonblokje
Water
Kookroom
evt. een paar takjes bieslook of lente-ui en peper en zout

Bereiding:
Plet de knoflook met je mes of een lepel en pel hem. Laat de klont boter smelten en smoor de knoflook op een zacht vuurtje voor ongeveer 5-10 minuten. Kook intussen water in een andere pan of de waterkoker en maak met een bouillonblokje en ongeveer 800 ml. water een bouillon.
Voeg een eetlepel bloem toe aan de knoflook, roer alles goed en bak dit mengel even, voeg dan langzaam de bouillon toe terwijl je goed blijft roeren en breng aan de kook.
Pureer de knoflook met de staafmixer en laat nog even doorkoken. Voeg op het laatst een scheutje kookroom toe. (Afhankelijk van de room die je kiest, die van mij kan rustig verhit worden dus die laat ik nog even meekoken.)
Breng eventueel op smaak met zout en peper en garneer met bieslook of lente-ui.
Dank! Recept1 :) Piet, jij ook een suggestie? Nu heb ik best veel keukengerei, maar heb geen staafmixer. Wel een blender maar das niet zo handig met soep gok ik.

Nu alleen het brood nog....
  † In Memoriam † dinsdag 1 november 2011 @ 19:53:41 #38
91830 MaximusTG
pi_103844591
Kweet niet hoor, tis natuurlijk erg gewaagd, maaaaarrr, wat dacht je voor het brood van een...


Bakker.. ;).

Die verkopen heus wel ronde/bolle broden. En anders zelf bakken. Kijk daarvoor in het broodbakkentopic
  woensdag 2 november 2011 @ 00:20:51 #39
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_103860243
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 november 2011 19:50 schreef Holy_Goat het volgende:

[..]

Dank! Recept1 :) Piet, jij ook een suggestie? Nu heb ik best veel keukengerei, maar heb geen staafmixer. Wel een blender maar das niet zo handig met soep gok ik.

Nu alleen het brood nog....
ik heb er nog twee, die vorige is een recept van een vriend van me.
In m'n knoflook receptenboek staat een recept voor Arcadische knoflooksoep voor 4 tot 6 personen, gaat ook meer knoflook in.

ingrediënten:
15-20 ongepelde knoflooktenen
5 eetlepels olie
1 liter kippe- of vleesbouillon
2 theelepels verse tijm
½ theelepel zout
witte peper
3 eidooiers

Bij het opdienen:
sneetje stokbrood of toast
geraspte kaas

Bereiding:
1 Blancheer de knoflook een minuut; laat ze uitlekken en pel ze. Kook de teentjes 10 minuten in de helft van de olie, maar laat ze niet bruin worden. Voeg de bouillon, tijm, zout en flink wat witte peper toe. Laat de soep 30 minuten lang stoven en proef of ze goed gekruid is.
2 Zeef de soep, maar houd een paar tentjes heel. Doe de soep terug in de pan en houd haar warm.
3 Kluts de eidooiers en laat er langzaam de overblijvende olie in lopen. Vermeng het mengsel met een paar eetlepels soep, haal de soep van het vuur en voeg voeg de eidooiers er langzaam in een dun straaltje aan toe, zorgvuldig roerend.

Opdienen
Dien de soep onmiddelijk op met het stokbrood of de toast en een handje geraspte kaas in elke soepkom

Variatie
Gebruik in plaast van de olie en eidooiers zes verse eigeren in de zachtjes sudderende soep.

En er staat ook nog een recept voor romige champignon/knoflooksoep voor 3-4 personen in

Ingrediënten
2 hele knofloken (ongeveer 25 teentjes)
250gr. uitgelekte en gehalveerde champignons
75gr. boter
1 theelepel verse tijm
6 eetlepels bloem
1½ dl kippebouillon
1½ dl melk
½ kopje room
zout en peper

Bij het opdienen:
30gr. gehakte peterselie
50gr. heel dun gesneden champignons

Bereiding:
1 Haal de knoflooktenen uit elkaar en blancheer ze een minuut; laat ze uitlekken en pel ze.
2 Stoof de champignons 5 minuten in de boter. haal ze uit de pan en leg ze op een bord.
3 Voeg de knofflook en de tijm aan het boter- en champignonvocht toe en kook ze zachtjes 10 tot 15 minuten met het deksel op de pan, totdat de teentjes zacht geworden zijn.
4 voeg de bloem toe en laat dit enkele minuten meekoken. Draai het vuur hoog en voeg de bouillon en de melk beetje voor beetje al roerend toe. Laat de soep 10 minuten pruttelen.
5 Voeg de champignons toe en geef ze nog 1 minuut om door te warmen.
6 Haal de pan van het vuur, roer de room er doorheen en maak het af met zout en peper.

Opdienen:
Dien de soep op met de gehakte peterselie en de dunne, rauwe schijfjes champignons als versiering.

Aldus het boek..

Qua brood kan je gewoon een Italiaanse bol nemen, al is het denk ik verstandiger om het brood er naast te serveren, dan loop je ook geen risico dat de soep uit het brood lekt.

[ Bericht 12% gewijzigd door SiGNe op 02-11-2011 00:40:45 ]
pi_103864128
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 november 2011 19:35 schreef minilot het volgende:
Ik misbruik dit topic even voor een vraag aan RobinOok: ik heb door omstandigheden nogal wat gembersiroop in mijn keukenkastjes staan - wat kan ik hier nu eens voor iets geniaals mee doen?
Robin moet maar eens een eigen topic gaan openen denk ik zo. ;)
Wind extinguishes a candle and energizes fire
pi_103864388
quote:
0s.gif Op zondag 30 oktober 2011 23:05 schreef RobinOok het volgende:
Nee, nee, dat was alleen omdat ik 's avonds laat begon met de ossenstaarten uitbenen en dus de volgende dag verder ging. En daarna moeten de sauzen nog heel lang pruttelen en dus aten we pas op dag 3. Maar ik heb het recept daarna nog ooit eens gemaakt, gehakt door de slager laten draaien, tomaten uit blik gebruikt en even flink doorgewerkt en toen stond na 2 uurtjes alles te pruttelen.

https://kokrobin.wordpress.com/2008/06/04/spaghetti-bolognese/
Wat is dat eigenlijk voor vlees, zo'n ossestaart? Ik vind ossestaartsoep erg lekker, ook de heldere varianten, maar dat heeft me nooit echt een idee gegeven van van hoe je dat vlees verder zou kunnen gebruiken.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  woensdag 2 november 2011 @ 11:30:47 #42
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_103868514
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 november 2011 19:35 schreef minilot het volgende:
Ik misbruik dit topic even voor een vraag aan RobinOok: ik heb door omstandigheden nogal wat gembersiroop in mijn keukenkastjes staan - wat kan ik hier nu eens voor iets geniaals mee doen?
Ik gebruik dat niet zo vaak. In de zomer wel, in een favoriete fruitsalade van aardbei, meloen en banaan. Daarbij maak ik dus een dressing van 100 ml gembersiroop, 20 ml witte balsemico en wat chillivlokken.

Verder gebruik ik het wel in plaats van honing of suiker in recepten. Maar ik doe best lang met zo'n flesje. Gelukkig is het vrijwel onbeperkt houdbaar. En het staat gewoon in de kast, hoeft niet in de ijskast.

Als me later nog iets te binnen schiet zal ik het wel melden...

Oja, door de eiersalade!


Egg salad

[ Bericht 14% gewijzigd door RobinOok op 02-11-2011 14:40:50 ]
  woensdag 2 november 2011 @ 11:37:41 #43
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_103868720
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2011 08:51 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Wat is dat eigenlijk voor vlees, zo'n ossestaart? Ik vind ossestaartsoep erg lekker, ook de heldere varianten, maar dat heeft me nooit echt een idee gegeven van van hoe je dat vlees verder zou kunnen gebruiken.
Het is in ieder geval KUTvlees om te ontbenen. :D


Ossenstaat uitbenen

Normaler is dat je het stooft en dan als het gaar is plukt.
Het is gewoon als stoofvlees, maar dan met een "diepere, stevigere" rundssmaak. En omdat er zoveel vet en smurrie omheen zit is het natuurlijk mals en sappiger dan een magere runderlap.


Ossenstaart plukken

Na het stoven en plukken maakte ik er een ragu van. (die er lekkerder uitziet dan ie smaakte, dus kan je niet aan een beproefd recept daarvoor helpen)


Pappardelle with Oxtail & Mushroom Ragu

[ Bericht 2% gewijzigd door RobinOok op 02-11-2011 12:08:04 ]
  woensdag 2 november 2011 @ 13:12:31 #44
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_103871766
Gember op siroop gebruik ik zelf vaak in een kipkerriesaus met kersen.
De saus maar ik van een pakje Conimex Javaanse kerriesaus en een bekertje creme fraîche (200ml)
Daar doe ik dus 2 bolletjes stemgember bij mar alleen de siroop kan natuurlijk ook.
En vervolgens doe ik er een potje uitgelekte kersen bij, erg goede combinatie!
  woensdag 2 november 2011 @ 13:30:39 #45
309342 ErkendFokker
Volgens de bond van Fokkers
pi_103872300
quote:
10s.gif Op zondag 30 oktober 2011 22:31 schreef Staal het volgende:
Waarom spreek je het dan op zijn Frans uit?

And mind you, Noord Europeanen zijn juist erg voor traditioneel koken. Met alle respect, je recept is niet bijzonder.
was jij dat nou met die fantastische lasagne? Heb je daar nog een link van?
pi_103872874
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2011 11:37 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Het is in ieder geval KUTvlees om te ontbenen. :D

[ link | afbeelding ]
Ossenstaat uitbenen

Normaler is dat je het stooft en dan als het gaar is plukt.
Het is gewoon als stoofvlees, maar dan met een "diepere, stevigere" rundssmaak. En omdat er zoveel vet en smurrie omheen zit is het natuurlijk mals en sappiger dan een magere runderlap.

[ link | afbeelding ]
Ossenstaart plukken

Na het stoven en plukken maakte ik er een ragu van. (die er lekkerder uitziet dan ie smaakte, dus kan je niet aan een beproefd recept daarvoor helpen)

[ link | afbeelding ]
Pappardelle with Oxtail & Mushroom Ragu
Klinkt wel interessant, ik denk dat ik het diepere wel kan plaatsen in relatie tot de soep.

Het lijkt mij eigenlijk wel wat voor in de chili, de en daube, rendang misschien?
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  woensdag 2 november 2011 @ 13:57:10 #47
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_103873126
Robin, waarom ontbeen je ossestaart in godensnaam voor het bereiden?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_103873404
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2011 13:57 schreef Pietverdriet het volgende:
Robin, waarom ontbeen je ossestaart in godensnaam voor het bereiden?
recept van heston blumenthal :P
  woensdag 2 november 2011 @ 14:39:25 #49
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_103874621
Ja, om er gehakt van te maken natuurlijk. Duhuh.


Grinding Meat for Blumenthal's Spag Bol
pi_103875278
Zou je van dat gehakt dan ook weer een hamburger kunnen maken?
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  woensdag 2 november 2011 @ 15:19:39 #51
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_103876130
Volgens mij kan je van elk stuk rund gehakt en dus een hamburger maken.

Deze mijnheer : J. Kenji López-Alt heeft het getest. Hamburger van alleen ossenstaart vond ie te heftig, maar gemixt met ander rundvlees bleek juist de allerlekkerste hamburger op te leveren. Ik zou het bijna ook eens proberen. ;-)
pi_103922471
Goedendag,

Gisteren heb ik schouderkarbonades gekookt (1 uur) en daarna ingevroren om er later babi pangang van te maken.

Wat thans rest is een hoeveelheid gelatine-rijk vocht , eigenlijk bouillon dus.
Is er iets wat ik daarmee kan doen ?

Daarnaast zoek ik nog een recept voor pikante babi pangangsaus zoals die in de restaurants gebezigd wordt. Een tijdje geleden kon ik sachets kopen met kant en klaar saus van Conimex (dus niet de zakjes met droog poeder), doch die kan ik nergens meer vinden.

Iemand advies ?
  donderdag 3 november 2011 @ 21:40:46 #53
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_103933893
Als ik 5% likeur door mijn sinaasappelsorbetijsmengsel doe, heeft dat effect op mijn droge stof verhouding?
  donderdag 3 november 2011 @ 21:52:39 #54
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_103934752
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2011 18:25 schreef fietsenmaker11 het volgende:
Goedendag,

Gisteren heb ik schouderkarbonades gekookt (1 uur) en daarna ingevroren om er later babi pangang van te maken.

Wat thans rest is een hoeveelheid gelatine-rijk vocht , eigenlijk bouillon dus.
Is er iets wat ik daarmee kan doen ?

Daarnaast zoek ik nog een recept voor pikante babi pangangsaus zoals die in de restaurants gebezigd wordt. Een tijdje geleden kon ik sachets kopen met kant en klaar saus van Conimex (dus niet de zakjes met droog poeder), doch die kan ik nergens meer vinden.

Iemand advies ?
Naar de toko gaan, da's sowieso al lekkerder dan conimex of even googlen naar een recept, zijn zat te vinden.

quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2011 21:40 schreef Erasmo het volgende:
Als ik 5% likeur door mijn sinaasappelsorbetijsmengsel doe, heeft dat effect op mijn droge stof verhouding?
Alcohol bevriest wel minder snel dan gewone vloeistoffen dus misschien heb je meer binding nodig maar ik heb geen ervaring met ijs maken, wel met alcohol
pi_103936928
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2011 21:40 schreef Erasmo het volgende:
Als ik 5% likeur door mijn sinaasappelsorbetijsmengsel doe, heeft dat effect op mijn droge stof verhouding?
Je kan ook sorbet maken en die serveren met een scheut likeur.
pi_103946995
Hoi Piet,

Hoe maak ik een mooi, eenvoudig portsausje? Ik heb hier n fles met rode port staan en wil me er eens aan wagen :)
pi_103949366
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2011 15:19 schreef RobinOok het volgende:
Volgens mij kan je van elk stuk rund gehakt en dus een hamburger maken.

Deze mijnheer : J. Kenji López-Alt heeft het getest. Hamburger van alleen ossenstaart vond ie te heftig, maar gemixt met ander rundvlees bleek juist de allerlekkerste hamburger op te leveren. Ik zou het bijna ook eens proberen. ;-)
Klinkt interessant, ook voor de spaghetti met gehaktballetjes trouwens. De diepe rundvleessmaak lijkt me nou precies wat ik doorgaans mis in gehakt.

Was jij dat die ooit vertelde over een Chinese techniek om gehakt te hakken? Ik namelijk geen gehaktmolen en weet niet of ik er wel eentje wil kopen.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_103949497
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 november 2011 10:15 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Klinkt interessant, ook voor de spaghetti met gehaktballetjes trouwens. De diepe rundvleessmaak lijkt me nou precies wat ik doorgaans mis in gehakt.

Was jij dat die ooit vertelde over een Chinese techniek om gehakt te hakken? Ik namelijk geen gehaktmolen en weet niet of ik er wel eentje wil kopen.
Bij een beetje slager kan je ook een stuk vlees aanwijzen, en even vragen of ze er gehakt van draaien, dus investeren in een eigen gehaktmolen is niet altijd de moeite waard. Aan de andere kant, als je al een goede kitchenaid keukenmachine hebt, is een gehaktmolen accessoire daarvoor nog wel het overwegen waard.
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
  vrijdag 4 november 2011 @ 10:26:03 #59
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_103949668
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 november 2011 08:15 schreef Selestha het volgende:
Hoi Piet,

Hoe maak ik een mooi, eenvoudig portsausje? Ik heb hier n fles met rode port staan en wil me er eens aan wagen :)
Kom ik volgende week even op terug, ga nu naar de vismarkt, mulletjes kopen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_103950027
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 november 2011 10:19 schreef fruityloop het volgende:

[..]

Bij een beetje slager kan je ook een stuk vlees aanwijzen, en even vragen of ze er gehakt van draaien, dus investeren in een eigen gehaktmolen is niet altijd de moeite waard. Aan de andere kant, als je al een goede kitchenaid keukenmachine hebt, is een gehaktmolen accessoire daarvoor nog wel het overwegen waard.
Ik heb niet zoveel kastruimte, en hou sowieso niet van elektrische machines. Als ik er eentje koop dan is het sowieso een eenvoudige handmolen. Maar snijen en hakken vind ik erg leuk.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_103950966
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 november 2011 10:26 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Kom ik volgende week even op terug, ga nu naar de vismarkt, mulletjes kopen.
Prima, kan nog wel even wachten :) De port bederft niet :)
  vrijdag 4 november 2011 @ 12:14:59 #62
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_103952760
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 november 2011 10:15 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Was jij dat die ooit vertelde over een Chinese techniek om gehakt te hakken? Ik namelijk geen gehaktmolen en weet niet of ik er wel eentje wil kopen.
Gehaktmolens zijn inderdaad geen Chinese uitvinding. Zij snijden het vlees eerst in stukjes en beginnen er dan met 2 hakbijltjes op in te ramen, tjoktjotjoktjoktjok. Kon zo gauw even geen youtubefilmpje vinden.
pi_103954324
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 november 2011 12:14 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Gehaktmolens zijn inderdaad geen Chinese uitvinding. Zij snijden het vlees eerst in stukjes en beginnen er dan met 2 hakbijltjes op in te ramen, tjoktjotjoktjoktjok. Kon zo gauw even geen youtubefilmpje vinden.
Dat moet ik ook kunnen. Er is dus niet een speciale techniek, en het worden dan ook geen strengen.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_103954704
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2011 18:25 schreef fietsenmaker11 het volgende:
Goedendag,

Gisteren heb ik schouderkarbonades gekookt (1 uur) en daarna ingevroren om er later babi pangang van te maken.

Wat thans rest is een hoeveelheid gelatine-rijk vocht , eigenlijk bouillon dus.
Is er iets wat ik daarmee kan doen ?

Daarnaast zoek ik nog een recept voor pikante babi pangangsaus zoals die in de restaurants gebezigd wordt. Een tijdje geleden kon ik sachets kopen met kant en klaar saus van Conimex (dus niet de zakjes met droog poeder), doch die kan ik nergens meer vinden.

Iemand advies ?
Ik post hier nooit, lees het wel eens door, maar ik hou van Babi Pangang dus ik geef je deze link even.
Afhankelijk van hoe lang je het vlees op het laatst frituurt, smaakt deze bijna hetzelfde als bij de Chinees. Erg lekker.
Maar goed, je hebt het vlees al gekookt...
pi_103966350
ah ! iemand91, daar heb ik tenminste iets aan, dank je.
Ja, reeds gekookt op aanwijzing van een Chinese kok uit mijn buurt, maar hij is bijna onverstaanbaar, dus het saus-gebeuren ging de verbaal de mist in.....

Ik ga kijken of het kooknat (ontvet) nog tot saus kan worden omgetoverd.

FM11
pi_103967889
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 november 2011 10:26 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Kom ik volgende week even op terug, ga nu naar de vismarkt, mulletjes kopen.
Eet smakelijk en geniet nog van je vakantie!. *O*
pi_103968804
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 november 2011 18:29 schreef fietsenmaker11 het volgende:
ah ! iemand91, daar heb ik tenminste iets aan, dank je.
Ja, reeds gekookt op aanwijzing van een Chinese kok uit mijn buurt, maar hij is bijna onverstaanbaar, dus het saus-gebeuren ging de verbaal de mist in.....

Ik ga kijken of het kooknat (ontvet) nog tot saus kan worden omgetoverd.

FM11
Graag gedaan. Moet ik misschien hier ook maar weer eens voorstellen om te maken. :9
  zaterdag 5 november 2011 @ 22:17:21 #68
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_104013068
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2011 21:52 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Naar de toko gaan, da's sowieso al lekkerder dan conimex of even googlen naar een recept, zijn zat te vinden.

[..]

Alcohol bevriest wel minder snel dan gewone vloeistoffen dus misschien heb je meer binding nodig maar ik heb geen ervaring met ijs maken, wel met alcohol [ afbeelding ]
Heb er maar een schepje suiker extra doorgedaan, tonkabonenlikeursinaasappelijs is best te pruimen :9

Volgend project stoofperenijs :P
  zaterdag 5 november 2011 @ 23:40:35 #69
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_104016172
Robin, wij waren vandaag bij See You See Me. LHO had een rode curry met eend. Daar zat een groente in die we niet kennen. Het leken een soort oversized erwtjes, maar dan niet helemaal rond, maar met een deukje erin waar waarschijnlijk een steeltje heeft gezeten. Als je erop beet, kwamen er hele kleine balletjes uit, deed een beetje denken aan viskuit, maar nog fijner. De smaak had iets bitters.

Enig idee wat het was?
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  zondag 6 november 2011 @ 03:51:48 #70
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_104021694
Ja, duidelijk Thaise erwtaubergines. :-)


Pea Eggplant

[ Bericht 3% gewijzigd door RobinOok op 06-11-2011 04:07:41 ]
  zondag 6 november 2011 @ 09:16:36 #71
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_104022466
Ja, duidelijk. :Y
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_104067044
Ha Piet,

Zaterdag 2 kippen gebraden, en de karkassen + alle losse spul zijn daarna de pan ingegaan voor een soepje. Vanavond opeten, het meeste vet is er al afgeschept, en de het bruikbare vlees is van de karkasjes af, maar hoe krijg je een kippensoep enigszins helder? En wat is er allemaal lekker voor in de soep?
Er zitten nu al een lenteuitje en wat kastanjechampignons in.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_104075417
Piet,

Ik wil een lekkere tomatenchutney/jam maken, heb jij een lekker en beproefd recept hiervoor?
Bvd!
Denn was schwer ist, ist auch schön, gut, groß (Beethoven)
// wandelende paradox //
  maandag 7 november 2011 @ 15:04:58 #74
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_104075979
Psssst, Gripper:

Over soep helder maken

Psssst, Cinnamon_M

Tomaten Chilli Jam
pi_104076264
quote:
0s.gif Op maandag 7 november 2011 15:04 schreef RobinOok het volgende:
Psssst, Gripper:
[ link | afbeelding ]
Over soep helder maken

Psssst, Cinnamon_M
[ link | afbeelding ]
Tomaten Chilli Jam
Thanks!

Robin moet ook een eigen topic of de TT van dit topic moet veranderd worden in "Het grote vraag Piet en Robin hoe maak ik het klaar topic"! :( :Y
Die TT is eigenlijk taaltechnisch ietwat vreemd
Denn was schwer ist, ist auch schön, gut, groß (Beethoven)
// wandelende paradox //
  maandag 7 november 2011 @ 15:43:17 #76
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_104077342
Nee joh, iedereen die iets toe te voegen heeft kan toch gewoon antwoorden? Daar hoeft niks voor veranderd te worden hoor. Ik vind het ook wel fijn zo, nu hoef ik tenminste niet te antwoorden als ik niks met de vraag heb. Zoals hoe maak ik babi pangang die smaakt zoals die van de Chinees. ;-)

[ Bericht 0% gewijzigd door RobinOok op 07-11-2011 16:18:45 ]
pi_104077463
quote:
0s.gif Op maandag 7 november 2011 15:43 schreef RobinOok het volgende:
Nee joh, iedereen die iets toe te voegen heeft kan toch gewoon antwoorden? Daar hoeft niks voor veranderd te worden hoor. Ik vind het ook wel fijn zo, nu hoef ik tenminste niet te antwoorden als ik niks met de vraag heb. Zoals hoe maak ik babi pangang die smaak zoals die van de Chinees. ;-)
Dat is ook allemaal wel zo (ik heb ook vaak genoeg antwoord gegeven), maar er komen hier toch wel regelmatig mensen die wat specifiek aan jou willen vragen. Daarom moet je ook in de TT :P Davinnikgewoon. Dus.

Al is je tweede punt wel een goede ja :D
Denn was schwer ist, ist auch schön, gut, groß (Beethoven)
// wandelende paradox //
pi_104079566
quote:
0s.gif Op maandag 7 november 2011 14:48 schreef cinnamon_M het volgende:
Piet,

Ik wil een lekkere tomatenchutney/jam maken, heb jij een lekker en beproefd recept hiervoor?
Bvd!
Ik vind dit een heel erg lekkere tomatenjam:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_104082909
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 november 2011 12:14 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Gehaktmolens zijn inderdaad geen Chinese uitvinding. Zij snijden het vlees eerst in stukjes en beginnen er dan met 2 hakbijltjes op in te ramen, tjoktjotjoktjoktjok. Kon zo gauw even geen youtubefilmpje vinden.
Ik heb deze in mijn favorieten staan:
  maandag 7 november 2011 @ 18:28:20 #80
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_104084221
Hahaha, cool filmpje! *big smile*
En illustratief inderdaad. Thanks.

Wel kijken, he, Weltschmerz!
  maandag 7 november 2011 @ 18:33:57 #81
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_104084418
Leuk filmpje. Geeft een stuk minder afwas. :D Maarreh, wat 'ie er vervolgens van maakt vind ik er maar vies uitzien, één grote pannekoek van gehakt. :D
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  maandag 7 november 2011 @ 18:49:18 #82
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_104085072
quote:
0s.gif Op maandag 7 november 2011 10:36 schreef Gripper het volgende:
Ha Piet,

Zaterdag 2 kippen gebraden, en de karkassen + alle losse spul zijn daarna de pan ingegaan voor een soepje. Vanavond opeten, het meeste vet is er al afgeschept, en de het bruikbare vlees is van de karkasjes af, maar hoe krijg je een kippensoep enigszins helder? En wat is er allemaal lekker voor in de soep?
Er zitten nu al een lenteuitje en wat kastanjechampignons in.
Alternatief voor Robins methode met invriezen kan je de soep even door een zeef halen, er op letten dat hij werkelijk vetvrij is (als ie koud is is het vet sowieso gestold), een eiwit of 2 erdoor slaan, en hem langzaam verhitten. Het eiwit gaat stollen en trekt alle zwevende stoffen uit de bouillon en je kan het met een schuimspaan verwijderen. Op deze manier kan je hem ook kraakhelder krijgen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 7 november 2011 @ 18:53:22 #83
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_104085258
quote:
0s.gif Op maandag 7 november 2011 14:48 schreef cinnamon_M het volgende:
Piet,

Ik wil een lekkere tomatenchutney/jam maken, heb jij een lekker en beproefd recept hiervoor?
Bvd!
Een tomatenjam, goed idee, zal er eens induiken. Lijkt me eigenlijk best lekker. Helemaal als het een heldere gelei is.
Robin, heb jij jouw methode al eens gebruikt voor een heldere tomatensoep?
Je zou een heldere tomaten boullion zonder zout kunnen binden met pectine zoals je jam maakt en suiker kunnen toevoegen als je een zoete jam wilt, of het gewoon weglagen en een tomatensmakende gel hebben.
mmmm
Ik ga hier eens mee experimenteren.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_104088547
quote:
0s.gif Op maandag 7 november 2011 16:36 schreef Sunnythesun het volgende:

[..]

Ik vind dit een heel erg lekkere tomatenjam:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Dank! Ik ga deze week eens experimenteren aan de hand van de gegeven recepten :)

Meteen nog een vraag aan Piet: lekkere recepten met schorseneren? Heb ze vandaag voor het eerst gemaakt (tagliatelle, bechamel met citroen en dille, schorseneren gekookt, geschild en kort gebakken, twee soorten kaas erbij en nootjes; was een leuk experiment waar ik nog wel verder mee ga maar zoals ik het nu had gemaakt te eentonig qua smaak. Had ik achteraf kunnen voorspellen). Maar ik ben benieuwd naar andere suggesties, want ik vond de schorseneren wel errug lekker :).
Denn was schwer ist, ist auch schön, gut, groß (Beethoven)
// wandelende paradox //
pi_104088658
quote:
0s.gif Op maandag 7 november 2011 18:53 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Een tomatenjam, goed idee, zal er eens induiken. Lijkt me eigenlijk best lekker. Helemaal als het een heldere gelei is.
Robin, heb jij jouw methode al eens gebruikt voor een heldere tomatensoep?
Je zou een heldere tomaten boullion zonder zout kunnen binden met pectine zoals je jam maakt en suiker kunnen toevoegen als je een zoete jam wilt, of het gewoon weglagen en een tomatensmakende gel hebben.
mmmm
Ik ga hier eens mee experimenteren.
:D ben benieuwd naar t resultaat van je experimenten!
Denn was schwer ist, ist auch schön, gut, groß (Beethoven)
// wandelende paradox //
  dinsdag 8 november 2011 @ 00:20:26 #86
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_104106811
quote:
0s.gif Op maandag 7 november 2011 18:53 schreef Pietverdriet het volgende:

Robin, heb jij jouw methode al eens gebruikt voor een heldere tomatensoep?
Nee, maar wel over gelezen. Kwestie van tomaten pureren met smaakmakers, dan beetje gelatine toevoegen (1%), invriezen en ontdooien. En daar kun je dan ook weer jellly van maken ja.
  dinsdag 8 november 2011 @ 11:46:33 #87
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_104114659
quote:
0s.gif Op maandag 7 november 2011 19:50 schreef cinnamon_M het volgende:

[..]

Dank! Ik ga deze week eens experimenteren aan de hand van de gegeven recepten :)

Meteen nog een vraag aan Piet: lekkere recepten met schorseneren? Heb ze vandaag voor het eerst gemaakt (tagliatelle, bechamel met citroen en dille, schorseneren gekookt, geschild en kort gebakken, twee soorten kaas erbij en nootjes; was een leuk experiment waar ik nog wel verder mee ga maar zoals ik het nu had gemaakt te eentonig qua smaak. Had ik achteraf kunnen voorspellen). Maar ik ben benieuwd naar andere suggesties, want ik vond de schorseneren wel errug lekker :).
Ik hou groenten meestal nogal simpel, ik vind dat ze vooral naar zichzelf moeten smaken, schorseneren gekookt en dan serveren met hooguit wat gezouten boter er op, paar druppels citroensap, of met een echte hollandaise.
Meeste groenten smaken van zichzelf al zo goed dat ik ze niet wil veranderen van smaak door er allerlei smaakmakers bij te doen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 8 november 2011 @ 11:47:34 #88
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_104114688
Ik bedenk me trouwens dat gegrilde schorseneren ook best lekker zouden zijn
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_104115183
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 november 2011 11:46 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik hou groenten meestal nogal simpel, ik vind dat ze vooral naar zichzelf moeten smaken, schorseneren gekookt en dan serveren met hooguit wat gezouten boter er op, paar druppels citroensap, of met een echte hollandaise.
Meeste groenten smaken van zichzelf al zo goed dat ik ze niet wil veranderen van smaak door er allerlei smaakmakers bij te doen.
Daar ben ik het zeker mee eens. Waar ik geloof ik vooral naar op zoek ben is een leuk gerecht waarin schorseneren niet het bijgerecht zijn (naast vlees en andere zaken), maar de hoofdrol spelen. Vandaar ook mijn pasta (en ik moet zeggen dat de smaak van de schorseneren ook heel duidelijk aanwezig was daarin, maar ik vond het gerecht dus te saai).

Gegrilde schorseneren lijken me overigens zeker lekker, ik had ze gebakken in wat roomboter en dat was ook heerlijk. Maargoed, ik ga gewoon nog even verder experimenteren!
Denn was schwer ist, ist auch schön, gut, groß (Beethoven)
// wandelende paradox //
  dinsdag 8 november 2011 @ 12:11:01 #90
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_104115527
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 november 2011 12:01 schreef cinnamon_M het volgende:

[..]

Daar ben ik het zeker mee eens. Waar ik geloof ik vooral naar op zoek ben is een leuk gerecht waarin schorseneren niet het bijgerecht zijn (naast vlees en andere zaken), maar de hoofdrol spelen. Vandaar ook mijn pasta (en ik moet zeggen dat de smaak van de schorseneren ook heel duidelijk aanwezig was daarin, maar ik vond het gerecht dus te saai).

Gegrilde schorseneren lijken me overigens zeker lekker, ik had ze gebakken in wat roomboter en dat was ook heerlijk. Maargoed, ik ga gewoon nog even verder experimenteren!
Okay, Groente als het hoofdingredient, dat is een andere manier van er tegenaan kijken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_104115691
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 november 2011 12:11 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Okay, Groente als het hoofdingredient, dat is een andere manier van er tegenaan kijken.
Hehe. Ik bedenk me net dat ik dat ook beter niet aan jou had kunnen vragen ;) Maar, ja, ik eet niet elke dag vlees. Dus probeer ik ook gerechten te verzinnen zonder vlees waarbij de groenten het hoofdingrediënt zijn. Maar dat is niet echt jouw ding natuurlijk, om het maar voorzichtig uit te drukken ;)
Denn was schwer ist, ist auch schön, gut, groß (Beethoven)
// wandelende paradox //
  dinsdag 8 november 2011 @ 13:01:54 #92
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_104117234
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 november 2011 12:16 schreef cinnamon_M het volgende:

[..]

Hehe. Ik bedenk me net dat ik dat ook beter niet aan jou had kunnen vragen ;) Maar, ja, ik eet niet elke dag vlees. Dus probeer ik ook gerechten te verzinnen zonder vlees waarbij de groenten het hoofdingrediënt zijn. Maar dat is niet echt jouw ding natuurlijk, om het maar voorzichtig uit te drukken ;)
Betekend niet dat ik het shunt of niet bereid ben er over mee te denken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_104117467
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 november 2011 13:01 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Betekend niet dat ik het shunt of niet bereid ben er over mee te denken.
Gelukkig :)
Denn was schwer ist, ist auch schön, gut, groß (Beethoven)
// wandelende paradox //
pi_104120033
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 november 2011 13:01 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Betekend niet dat ik het shunt of niet bereid ben er over mee te denken.
Gaat het wel goed met je? Moeten we een dokter langs sturen?

:P
  donderdag 10 november 2011 @ 15:07:20 #95
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_104202986
Ik heb hier nog een blikje kant en klare dessertrijst staan ( :@ ) . Ideeën hier hoe ik daar vanavond een lekker dessert van kan maken?
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  donderdag 10 november 2011 @ 15:11:30 #96
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_104203141
quote:
0s.gif Op donderdag 10 november 2011 15:07 schreef The_Hives het volgende:
Ik heb hier nog een blikje kant en klare dessertrijst staan ( :@ ) . Ideeën hier hoe ik daar vanavond een lekker dessert van kan maken?
Wegflikkeren en ijs gaan halen?
Sorry, ik HAAT pap en rijstebrij enzo, als ik het zie moet ik al kokhalzen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 10 november 2011 @ 15:13:06 #97
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_104203203
:D wegflikkeren is ook een optie. Staat er al een paar jaar (in jeugdige onbezonnenheid gekocht ;) ) :P

Maar misschien is er wat leuks van te maken :)

-edit-

maar zo te zien moet ik het voor dit geval niet van jou hebben ;)
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  donderdag 10 november 2011 @ 15:14:28 #98
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_104203254
quote:
0s.gif Op donderdag 10 november 2011 15:13 schreef The_Hives het volgende:
:D wegflikkeren is ook een optie. Staat er al een paar jaar (in jeugdige onbezonnenheid gekocht ;) ) :P

Maar misschien is er wat leuks van te maken :)

-edit-

maar zo te zien moet ik het voor dit geval niet van jou hebben ;)
Als ie niet gezoet is, kan je er een heel gemakkelijke risotto mee maken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 10 november 2011 @ 15:33:17 #99
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_104204023
het is gezoet
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  donderdag 10 november 2011 @ 15:38:22 #100
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_104204217
quote:
0s.gif Op donderdag 10 november 2011 15:33 schreef The_Hives het volgende:
het is gezoet
Je zou met citroenrasp (van een onbehandelde citroen) en wat sap er aan toe kunnen voegen, een rauw ei, (weet niet hoe groot het blikje is) en het in een beboterde vorm storten, dit in een waterbad in de oven garen en dan af laten koelen, dan heb je een soort citroen/rijst pudding, fris en licht.
Eventueel kan je de puddingvorm eerst voorzien van een laagje saus, bijvoorbeeld aardbei, die dan bij het storten van de pudding op het bord er mooi overheen loopt
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 10 november 2011 @ 15:41:49 #101
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_104204360
geen verkeerd idee :) ga hem proberen! thnx
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  donderdag 10 november 2011 @ 15:43:18 #102
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_104204431
Volgens mij is het een kwestie van opwarmen met bruine basterdsuiker of gula jawa en klaar is kees.
  donderdag 10 november 2011 @ 17:20:01 #103
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_104208477
Of op z'n Indiaas met kardamom! Lekker met gedroogde aardbeitjes erdoor (even meekoken).
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  donderdag 10 november 2011 @ 20:28:03 #104
64479 Omnifacer
Alles geven!11
pi_104217104
Piet jungske, ik had een vraag. Ik ga binnenkort een soepje maken. Normaal bind ik hem met wat room, maar deze keer mag dat niet ivm koemelkallergie. Hoe kan ik nu het best mijn soep laten binden? Maizena?
pi_104217555
misschien dat sojaroom een optie is?
  donderdag 10 november 2011 @ 20:35:26 #106
64479 Omnifacer
Alles geven!11
pi_104217628
Is dat voor niet-soja-eters een beetje te pruimen?
pi_104218188
ik vind het zelf niet slecht te doen, en ik heb zelf geen allergiën ofzo. Dus gebruik het niet vaak. Heb het zelf nog nooit voor een soep gebruikt. Natuurlijk ligt het er ook aan waarmee je het mee combineert.. Ik zou zeggen, probeer het een keer uit, of misschien heeft Piet een beter alternatief?
  donderdag 10 november 2011 @ 20:46:06 #108
64479 Omnifacer
Alles geven!11
pi_104218323
Hoe smaken die soja-producten normaal?
pi_104218637
Dat is een lastige, paar jaar geleden dat ik het voor het laatst gehad heb.... Ik weet in ieder geval dat ik het niet vies vond :P
pi_104218875
Maar als ik zo een beetje google wordt het vaker toegepast als vervanger van room.
  donderdag 10 november 2011 @ 20:56:27 #111
64479 Omnifacer
Alles geven!11
pi_104218985
Ik denk dat ik het maar ga proberen zo. Thanks!
pi_104219241
wat is hét recept voor een lekkere tomatenchutney? (geen jam, dus, zoals hiervoor ergens)
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  donderdag 10 november 2011 @ 21:04:21 #113
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_104219522
quote:
0s.gif Op donderdag 10 november 2011 20:28 schreef Omnifacer het volgende:
Piet jungske, ik had een vraag. Ik ga binnenkort een soepje maken. Normaal bind ik hem met wat room, maar deze keer mag dat niet ivm koemelkallergie. Hoe kan ik nu het best mijn soep laten binden? Maizena?
Ligt er een beetje aan wat voor een soep, ik bind soep graag met aardappel, geeft een wat rulle structuur en een mooie korte binding, net zoals ketchup dat heeft zeg maar, het trekt geen draad. Verder heeft binden met aardappel het voordeel dat het de smaak niet of nauwelijks onderdrukt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 10 november 2011 @ 21:07:25 #114
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_104219715
quote:
0s.gif Op donderdag 10 november 2011 21:00 schreef Mirjam het volgende:
wat is hét recept voor een lekkere tomatenchutney? (geen jam, dus, zoals hiervoor ergens)
Ik maak nooit chutney, heb niets met de keuken van India. Vind dat niets. Komt wellicht omdat ik het alleen uit restaurants ken. Helaas heel leuke Indiaas vriendinnetje of vriendje die me meeneemt als Indiamama gaat koken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_104231521
quote:
0s.gif Op donderdag 10 november 2011 21:04 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ligt er een beetje aan wat voor een soep, ik bind soep graag met aardappel, geeft een wat rulle structuur en een mooie korte binding, net zoals ketchup dat heeft zeg maar, het trekt geen draad. Verder heeft binden met aardappel het voordeel dat het de smaak niet of nauwelijks onderdrukt.
Je kan ook eigengemaakte roux (wit of bruin) toevoegen.
  vrijdag 11 november 2011 @ 02:48:37 #116
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_104233207
Of ontbijtkoek, dat wordt vaak voor sauzen gebruikt maar in sommige soepen zal het ook wel kunnen, in goulashsoep bijvoorbeeld.
Maar aardappel wordt het meeste gebruikt.
  vrijdag 11 november 2011 @ 09:54:41 #117
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_104236148
Ja, je kan Roux gebruiken om je soep te binden, maar dat heeft het nadeel dat het de smaak onderdrukt. Net als ontbijtkoek trouwens, die ook nog een andere smaak toevoegt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 11 november 2011 @ 14:26:31 #118
64479 Omnifacer
Alles geven!11
pi_104245760
quote:
0s.gif Op donderdag 10 november 2011 21:04 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ligt er een beetje aan wat voor een soep, ik bind soep graag met aardappel, geeft een wat rulle structuur en een mooie korte binding, net zoals ketchup dat heeft zeg maar, het trekt geen draad. Verder heeft binden met aardappel het voordeel dat het de smaak niet of nauwelijks onderdrukt.
Hoi Piet,

Bedankt voor je antwoord :) Het wordt een courgettesoep, of courgette-tomaatsoep. Werkt aardappel dan goed?
  vrijdag 11 november 2011 @ 14:28:35 #119
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_104245848
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 november 2011 14:26 schreef Omnifacer het volgende:

[..]

Hoi Piet,

Bedankt voor je antwoord :) Het wordt een courgettesoep, of courgette-tomaatsoep. Werkt aardappel dan goed?
Ik denk dat het helemaal niet nodig is een cougettesoep of courgette-tomaatsoep te binden, mocht het wel nodig zijn, werkt aardappel prima, neem een bloemige aardappelsoort, of gewoon wat aardappelpureepoeder uit een zakje, ik gebruik dat ook wel om te binden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_104250466
Courgettesoep kan idd prima zonder room. Hoogstens dat je het ernaast kan serveren, maar iig volgens mijn recept is het meer een extraatje dan een essential =)
  vrijdag 11 november 2011 @ 16:32:38 #121
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_104251016
In Courgettesoep een een scheutje olijfolie ook erg lekker
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_104251981
of een beetje sherry! =)
  vrijdag 11 november 2011 @ 17:22:28 #123
64479 Omnifacer
Alles geven!11
pi_104253074
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 november 2011 14:28 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik denk dat het helemaal niet nodig is een cougettesoep of courgette-tomaatsoep te binden, mocht het wel nodig zijn, werkt aardappel prima, neem een bloemige aardappelsoort, of gewoon wat aardappelpureepoeder uit een zakje, ik gebruik dat ook wel om te binden.
Bedankt *;
  vrijdag 11 november 2011 @ 17:24:56 #124
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_104253184
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 november 2011 16:55 schreef Lyriella het volgende:
of een beetje sherry! =)
Erg lekker in de Champignonsoep
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_104257309
Hmmm dat ga ik eens proberen, bedankt voor de tip =)
  vrijdag 11 november 2011 @ 19:41:32 #126
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_104258952
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 november 2011 19:05 schreef Lyriella het volgende:
Hmmm dat ga ik eens proberen, bedankt voor de tip =)
Een flinke scheut sherry nemen, dan smaakt de Champignonsoep zelfs naar Champignons als er geen Champignons in zitten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_104263274
Risotto met Cantharellen (bospaddestoelen) :

Ingredienten voor 4 personen:

- olijfolie
- boter
- peper uit de molen
- zout
- 2 sjalotten
- 3 tenen look
- handvol fjngesnipperde bieslook
- 1 eetlepel citroensap
- 1 liter kippenbouillon
- 250 gram cantharellen
- 300 gram risottorijst (Arborio)
- 2 handenvol geraspte parmezaanse kaas

Versnipper de sjalotten en de look, en bak die gedurende 10 min op een matig vuurtje in wat olijfolie en een klontje boter. Breng intussen een liter water aan de kook en doe daar een blokje kippenbouillon bij.

Doe de risottorijst bij de sjalot en de look, en bak deze gedurende 2 min lichtjes aan met het citroensap, vooral goed blijven roeren, daar de rijst snel kan aanbakken. Vervolgens de Cantharellen en de bieslook toevoegen, en alweer 2 minuutjes laten bakken op matig vuur.

Dompel de risotto onder een laag bouillon en zet het vuur iets hoger. Herhaal dit wanneer de bouillon bijna helemaal verdampt is, net zolang tot de risottorijst beetgaar is, meestal is dat zo'n 18 minuten. Blijf goed roeren, en eens de rijst klaar is en de bouillon helemaal verdampt breng je hem op smaak met peper en zout. Voeg al roerend de parmezaanse kaas toe. Als het geheel niet smeuig genoeg is naar je smaak, voeg dan gerust een klont boter toe en roer nog eens goed op.

Opdienen met nog wat extra geraspte parmezaanse kaas over de rijst.
  vrijdag 11 november 2011 @ 21:31:01 #128
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_104264806
Piet, hoe komt het dat wild leverig kan smaken?

Net heerlijke reebiefstuk op, zeer leverig. :9
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  zaterdag 12 november 2011 @ 11:03:12 #129
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_104279881
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 november 2011 21:31 schreef Isegrim het volgende:
Piet, hoe komt het dat wild leverig kan smaken?

Net heerlijke reebiefstuk op, zeer leverig. :9
Omdat het goed doorbloed is. Hoe donkerder het vlees, hoe meer het heeft moeten lopen om aan zijn eten te komen, hoe leveriger het smaakt.
Je ziet dat ook bv bij rundvlees, limousine vlees, wat een soort bloedarmoede lijkt te hebben lijkt wel kalfsvlees en smaakt nauwelijks, Rundvlees van (zuid)amerikaanse runderen uit de extensieve veeteelt smaakt veel donkerder, of hoe jij het noemt, leveriger

Van wildsoorten smaken Ree, Haas, Wilde eend en Gans het meest. en natuurlijk allerlei ander wild gevogelte. Ik heb het dan wel over "wild wild" , niet over "tam wild" zoals kweekhert of eend a la AH.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 12 november 2011 @ 13:03:53 #130
56347 Faithz
ADHD Fokker
pi_104282995
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2011 00:20 schreef SiGNe het volgende:

[..]

ik heb er nog twee, die vorige is een recept van een vriend van me.
In m'n knoflook receptenboek staat een recept voor Arcadische knoflooksoep voor 4 tot 6 personen, gaat ook meer knoflook in.

ingrediënten:
15-20 ongepelde knoflooktenen
5 eetlepels olie
1 liter kippe- of vleesbouillon
2 theelepels verse tijm
½ theelepel zout
witte peper
3 eidooiers

Bij het opdienen:
sneetje stokbrood of toast
geraspte kaas

Bereiding:
1 Blancheer de knoflook een minuut; laat ze uitlekken en pel ze. Kook de teentjes 10 minuten in de helft van de olie, maar laat ze niet bruin worden. Voeg de bouillon, tijm, zout en flink wat witte peper toe. Laat de soep 30 minuten lang stoven en proef of ze goed gekruid is.
2 Zeef de soep, maar houd een paar tentjes heel. Doe de soep terug in de pan en houd haar warm.
3 Kluts de eidooiers en laat er langzaam de overblijvende olie in lopen. Vermeng het mengsel met een paar eetlepels soep, haal de soep van het vuur en voeg voeg de eidooiers er langzaam in een dun straaltje aan toe, zorgvuldig roerend.

Opdienen
Dien de soep onmiddelijk op met het stokbrood of de toast en een handje geraspte kaas in elke soepkom

Variatie
Gebruik in plaast van de olie en eidooiers zes verse eigeren in de zachtjes sudderende soep.

Deze eten wij vanavond :9 En ik leg ook een paar teentjes in de oven voor bij het brood :9 Iedereen kan morgen ruiken waar ik woon :+

Stomme vraag maar waarom moet je de soep nog zeven? Alleen om de knoflook teentjes eruit te halen? Is het niet lekkerder om deze er doorheen te prakken/persen?
Trotse mamma :)
  zaterdag 12 november 2011 @ 13:13:17 #131
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_104283303
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 november 2011 13:03 schreef Faithz het volgende:

[..]

Deze eten wij vanavond :9 En ik leg ook een paar teentjes in de oven voor bij het brood :9 Iedereen kan morgen ruiken waar ik woon :+

Stomme vraag maar waarom moet je de soep nog zeven? Alleen om de knoflook teentjes eruit te halen? Is het niet lekkerder om deze er doorheen te prakken/persen?
Om de rest vabde ingredienten er uit te halen, maw, de thijm.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 12 november 2011 @ 16:42:02 #132
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_104288446
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 november 2011 13:03 schreef Faithz het volgende:

[..]

Deze eten wij vanavond :9 En ik leg ook een paar teentjes in de oven voor bij het brood :9 Iedereen kan morgen ruiken waar ik woon :+

Stomme vraag maar waarom moet je de soep nog zeven? Alleen om de knoflook teentjes eruit te halen? Is het niet lekkerder om deze er doorheen te prakken/persen?
Ik ga 'm morgen ook maar eens maken, nog niet eerder gedaan.
Er staat in het recept dat je de soep moet zeven "maar laat een paar teentjes heel"
ik gok dat ze daarmee bedoelen dat je de knoflook door de zeef moet drukken en nog een paar tenen niet door de zeef moet persen.
wat je vervolgens met die hele tenen moet doen? Geen idee.. ik zou ze uitsmeren op een vers afgebakken en getoast stokbroodje denk ik.

En wat betreft de tijm, als die er toch uitgezeefd moet worden dan kan je de blaadjes net zo goed aan het takje laten zitten, makkelijker om eruit te halen.
En als de knoflook door een zeef gedrukt moet worden, dan werkt een staafmixer in de pan ook wel om de boel te pureren.
Het eigeel zit er toch nog niet bij dus hoef je ook niet bang te zijn dat je een saus maakt van je soep.

Laat even weten hoe ie is geworden en of er nog wat aanpassingen nodig/lekker zijn.
Als geraspte kaas neem ikzelf verse Parmagiano Reggiano :Y) (Ork, ork, ork, soep eet je met een....)
  zaterdag 12 november 2011 @ 17:55:15 #133
56347 Faithz
ADHD Fokker
pi_104290474
Ik kon dus geen verse tijm krijgen dus heb ik maar gedroogde gekocht.. :@ hoe langer ik erover nadenk, hoe minder handig en lekker mij dat lijkt.

Dus ik ben even maar de Plus!! :W

Enne, I'll show you mine if you show me yours :)
Trotse mamma :)
  zaterdag 12 november 2011 @ 18:13:15 #134
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_104290880
Gedroogd zal jer er denk ik wel uit moeten halen, anders heb je soep met harde stukjes.
Een zacht tijmblaadje is minder erg en in andere recepten wordt soms ook lente-ui of bielook toegevoegd op het eind.
En ik maak er wel een fotootje van.. :)
pi_104292152
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 november 2011 18:13 schreef SiGNe het volgende:
Gedroogd zal jer er denk ik wel uit moeten halen, anders heb je soep met harde stukjes.
Een zacht tijmblaadje is minder erg en in andere recepten wordt soms ook lente-ui of bielook toegevoegd op het eind.
En ik maak er wel een fotootje van.. :)
Die gedroogde tijm zou je ook nog in een thee-ei erin kunnen doen. Maar anders werkt zeven ook wel.
Denn was schwer ist, ist auch schön, gut, groß (Beethoven)
// wandelende paradox //
  zaterdag 12 november 2011 @ 19:34:10 #136
56347 Faithz
ADHD Fokker
pi_104293096
Wat moet ik eigenlijk van die dooiers verwachten? Soep is bijna klaar en ik vind hem zo al erg lekker. Ben bang het nu te verpesten..
Trotse mamma :)
  † In Memoriam † zaterdag 12 november 2011 @ 19:37:56 #137
91830 MaximusTG
pi_104293212
Binding neem ik aan. Daarom moet de soep ook van het vuur.
  zaterdag 12 november 2011 @ 21:01:25 #138
56347 Faithz
ADHD Fokker
pi_104296228
Oke, ik heb ervoor gekozen om de soep niet te laten binden met de dooiers en hij was errug lekker :)

Ben wel doorgeslagen met de peper, dat doe ik volgende keer wat minder :)
Trotse mamma :)
  zaterdag 12 november 2011 @ 21:02:29 #139
56347 Faithz
ADHD Fokker
pi_104296278
Oh en de tijm valt van t takje, dus ik moest het sowieso goed zeven :)
Trotse mamma :)
  zaterdag 12 november 2011 @ 21:35:41 #140
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_104297596
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 november 2011 21:01 schreef Faithz het volgende:
Oke, ik heb ervoor gekozen om de soep niet te laten binden met de dooiers en hij was errug lekker :)

Ben wel doorgeslagen met de peper, dat doe ik volgende keer wat minder :)
Knoflook stoven in de olie ook goed gelukt?
Vaak is het snel te heet en wordt de knoflook bruin
  zaterdag 12 november 2011 @ 22:02:40 #141
56347 Faithz
ADHD Fokker
pi_104298562
Yes, ik was ook bang om ze bruin te bakken! Maar het lukte vrij aardig.

Dit waren ze vlak voordat ik de bouilon erbij kieperde:


En het was niet eens op de kleinste pit. Ik had er wel meer olie in gegooid dan het recept aan geeft. Een voor de rest veel roeren en niet vergeten te roeren omdat je ondertussen de bouilon aan t maken bent zoals ik :P

En daarna lekker pruttelen:


De knoflook valt al uit elkaar voor het zeven :) heerlijk zacht!
Trotse mamma :)
  zaterdag 12 november 2011 @ 22:35:29 #142
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_104299677
Toch maar vandaag gemaakt.. mijn knoflook was wat bruiner dan de jouwe, ik had een gedeelte verse knoflook en een gedeelte normale "droge" tenen.
Die laatste waren ook al wat ouder dus wat droger en die werden dus wel bruin, bij de verse (grote) tenen was dat veel minder.
Ik heb verder wel de hoeveelheden olie uit het recept gebruikt en m'n pannetje half op het vuur (kleinste pitje) gezet.

Na een half uurtje heb ik de takjes tijm uit de soep gehaald, de bruine knoflooktenen eruit gehaald en de tenen die er goed uitzagen (de verse knoflook) door de zeef gepureerd en in de soep gedaan.
Daarna heb ik 'm wel met eidooiers afgemonteerd en zodra ik het bij de soep deed kreeg het ook een mooie roomkleur en meer binding. (je moet wel een beetje soep bij de dooiers doen om het alvast wat voor te verwarmen, anders krijg je gestold eigeel in je soep.)

mijn resultaat:


Erg lekker alleen heb ik er zelf nét wat teveel zout in gedaan, beetje jammer van de zachte smaak.
Voor herhaling vatbaar, maar dan wel met meer verse knoflooktenen, ik had nu "slechts" 1 bolletje van die knoflook, een stuk of 6 grote tenen.
  zondag 13 november 2011 @ 04:27:04 #143
56347 Faithz
ADHD Fokker
pi_104309117
Ziet er ook erg goed uit :9
Trotse mamma :)
pi_104322672
Hoi Piet, ik heb gisteren een grote zak kiwi's op de kop getikt voor 1 euro, maar (niet geheel tegen verwachting in) is daarvan ongeveer 1 kg al erg zacht of een beetje beurs.
Dat leek me een goed excuus voor kiwi-jam. Nu vind ik 3 methodes om jam te maken op internet
- met geleisuiker (heb ik niet)
- met suiker
- met suiker en geleipoeder

Ik heb suiker en gelatineblaadjes. Wat raad je aan, laten inkoken met suiker of geduldig zijn en binnenkort even een zakje geleisuiker/geleipoeder scoren? :)

Oh en over de witte kern zijn de meningen ook verdeeld, weghalen?
pi_104322754
Kiwi en gelatine gaan niet samen....
pi_104322887
quote:
0s.gif Op zondag 13 november 2011 17:46 schreef _Ophelia_ het volgende:
Kiwi en gelatine gaan niet samen....
Precies. Een van de weinige dingen die ruzie maakt met gelatine :)
  zondag 13 november 2011 @ 17:51:17 #147
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_104322917
quote:
0s.gif Op zondag 13 november 2011 17:46 schreef _Ophelia_ het volgende:
Kiwi en gelatine gaan niet samen....
Gaat prima als je de kiwi kookt, het zijn enzymen in de kiwi die niet samengaan met Gelatine, en die maak je kapot met koken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_104322932
quote:
0s.gif Op zondag 13 november 2011 17:51 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Gaat prima als je de kiwi kookt, het zijn enzymen in de kiwi die niet samengaan met Gelatine, en die maak je kapot met koken.
Weer wat geleerd ^O^
  zondag 13 november 2011 @ 17:55:29 #149
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_104323032
quote:
5s.gif Op zondag 13 november 2011 17:44 schreef Sts het volgende:
Hoi Piet, ik heb gisteren een grote zak kiwi's op de kop getikt voor 1 euro, maar (niet geheel tegen verwachting in) is daarvan ongeveer 1 kg al erg zacht of een beetje beurs.
Dat leek me een goed excuus voor kiwi-jam. Nu vind ik 3 methodes om jam te maken op internet
- met geleisuiker (heb ik niet)
- met suiker
- met suiker en geleipoeder

Ik heb suiker en gelatineblaadjes. Wat raad je aan, laten inkoken met suiker of geduldig zijn en binnenkort even een zakje geleisuiker/geleipoeder scoren? :)

Oh en over de witte kern zijn de meningen ook verdeeld, weghalen?
Eerst aan de kook brengen met suiker, gelatine weken en dan als de kiwi even gekookt heeft pas toevoegen. Er zitten enzymen in Kiwi die het gel vormen van Gelatine voorkomen, die enzymen maak je kapot als je de kiwi's kookt.
Je kan de witte kern laten zitten, je kan de jam ook door een zeef halen, dan haal je alle harde stukken er uit.
Je kan ook even tot morgen wachten en geleisuiker kopen, daar zit pectine in die voor de binding zorgt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 13 november 2011 @ 17:57:43 #150
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_104323101
quote:
0s.gif Op zondag 13 november 2011 17:51 schreef _Ophelia_ het volgende:

[..]

Weer wat geleerd ^O^
Ananas doet het trouwens ook.
Er zitten in Papaja (en papajabladeren) trouwens weer enzymen die het taaiste vlees mals krijgen. De structuur wordt er niet heel geweldig van, maar je kan met een gemalen papaja in de marinade de taaiste soepkip of vlees mals krijgen.
Laat het er te lang in liggen en het lost vrijwel op.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')