Dit is mijn versie van de traditionele "ragu a la Bolognaise", volgens een oud recept van mijn italiaanse grootmoeder :
Ingredienten voor 4 personen :
- olijfolie
- boter
- 2 a 3 tenen look
- 2 grote uien
- 3 grote wortels
- 1 selder
- 800 gram runds en varkensgehakt
- 1 blokje vleesbouillon
- 2 kruidnagels
- 1 groot glas rode wijn
- 1 doosje tomatenpuree
- 2 laurierbladen
- peper en zout
- 1 blok parmigiano reggiano
Wat de pasta betreft : geen spaghetti, daar is deze saus niet geschikt voor omdat die door de dunne slierten niet goed wordt opgenomen. Gebruik bij voorkeur tagliatelle, of beter nog, papardelle. Voor 4 personen is 500 gram voldoende.
- Versnipper de look en de ui en doe ze met wat olijfolie en een klontje boter in een kookpot, en fruit ze op een laag vuurtje gedurende 10 min wat aan tot ze wat glazig en zacht zijn.
- Snij intussen de binnenkant van de selder in stukjes, en de wortels in kleine blokjes. Doe dat bij de ui en de look, en laat 10 min sudderen op laag vuur.
- Doe het bouillonblokje in een pannetje met een liter water, en breng aan de kook.
- Bak intussen het gehakt aan in een braadpan met een dikke klont boter en wat olijfolie, niet te lang, het moet gewoon overal lichtbruin zijn. Hak met een houten lepel de stukken los zodat alles goed kan bakken.
- Doe het gehakt in de pan bij de groenten, samen met het doosje tomatenpuree, het glas rode wijn, de kruidnagels en de laurierbladen, en vervolgens overgieten met de vleesbouillon tot de saus guasi ondergedompeld is. Zet het vuur iets hoger, en laat alles gedurende anderhalf uur trekken met het deksel half op de pot zodat de bouillon en de wijn kan verdampen. Roer af en toe.
Als de saus klaar is, moet het echt een smeuige massa zijn en mag er niets meer van bouillon overblijven. Breng water aan de kook in een grote pan en kook de pasta al dente. Laat de pasta goed uitlekken en doe ze meteen bij de saus, en roer alles goed op.
Serveer met de geraspte parmigiano reggiano en geniet ervan, want dit is gewoon erg lekker en heeft niks te maken met de 'bolognaise' die Noord-Europeanen de laatste 30 jaar zo verkracht hebben.