abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  dinsdag 4 mei 2010 @ 22:19:02 #1
147503 Iblis
aequat omnis cinis
pi_81029858

Welkom in de officiële LaTeX-topic op Fok! Als je bezig bent een mooi document te zetten in LaTeX, maar je komt er niet uit, dan is dit de plek om je vraag te stellen. Je wordt echter het snelst en best geholpen als je een minimum example weet te maken. Probeer zoveel mogelijk packages die niets met het probleem te maken hebben uit je preamble te verwijderen, en probeer een zo klein mogelijk document over te houden door onnodige zaken eruit te halen. Vaak helpt dit sowieso al om te zien wat het probleem veroorzaakt (twee packages die niet met elkaar overweg kunnen) en daarbij geeft het duidelijkheid aan degenen die je vraag willen beantwoorden.

Als je gewoon wilt weten wat LaTeX nu eigenlijk is, of wat je nodig hebt om het te gebruiken, lees dan verder voor een overzicht van de benodigde software en cursussen.



Wat is LaTeX?
LaTeX (uitspraak: latech) is het meestgebruikte macropakket voor de opmaaktaal TeX (zie hieronder). De macro’s uit het pakket van LaTeX zorgen ervoor dat je op een eenvoudigere manier dan met TeX alleen (plain TeX genoemd) teksten kunt opmaken. LaTeX wordt meestal gebruikt om wetenschappelijke teksten en artikelen op te maken, maar dat is zeker niet de enige toepassing.
LaTeX is zoals blijkt het uit bovenstaande géén WYSIWYG-methode. Daarom wordt LaTeX vaak ook wel vergeleken met HTML, de code die je maakt beschrijft namelijk de opmaak van het document, pas nadat het gerenderd wordt zie je het eindresultaat – vaak als PDF.

Wat is TeX?
TeX is een opmaaktaal voor teksten en formules die als programmeertaal met uitbreidingsmogelijkheden te gebruiken is. Met TeX is het mogelijk om een ingewikkelde lay-out op een relatief eenvoudige manier te beschrijven. De eerste versie van TeX is verschenen in 1978, tegenwoordig is het in principe uitontwikkeld en worden er alleen nog fouten verholpen. De auteur, Donald Knuth, looft $327,68 uit voor elke bug die iemand vindt. Afgeleide projecten worden onder een andere naam voortgezet, zoals pdfTeX of XeTeX.

Wat is nou precies het voordeel van LaTeX?
LaTeX is gemaakt zodat de auteur zich tijdens het schrijven in feite zo min mogelijk moet bekommeren om de vorm. LaTeX automatiseert dan ook een heleboel, bijvoorbeeld kruisverwijzingen, koppen (het zorgt er bijvoorbeeld voor dat koppen nooit als laatste regel op een blad staan), positionering van afbeeldingen en woordafbreking. Ook kan men middels stijlbestanden relatief gemakkelijk een andere opmaak (bijvoorbeeld de huisstijl van de organisatie die het gaat publiceren) aan een document geven. Daarnaast is het grote voordeel t.o.v. bijvoorbeeld Microsoft Word dat het goed kan omgaan met zeer grote bestanden. In LaTeX kun je vrij simpel een bestand aanpassen dat honderden pagina’s bevat.
Voor andere, gespecialiseerde toepassingen, zijn ook extra pakketten verschenen, zoals het parallel zetten van teksten, het zetten van talen die van rechts naar links geschreven worden, het opmaken van kritische edities met meerdere voetnoten. Een zeer bekend voorbeeld is BibTeX dat automatisch uit een database de artikelen kan selecteren waarnaar verwezen wordt in een document, en deze volgens de gewenste criteria kan opmaken en sorteren.

Welke alternatieve macropakketten zijn er voor TeX?
Een alternatief macropakket is ConTeXt, ontworpen door de Nederlander Hans Hagen. Dit pakket probeert omvangrijker te zijn, en standaard meer opties te bieden dan LaTeX, zodat je minder extra packages nodig hebt. Er zijn echter ook minder packages in omloop die voor ConTeXt geschreven zijn.



Het lijkt me wel iets, wat heb ik allemaal nodig?
Je moet een editor hebben om je LaTeX-code in te kunnen schrijven, je hebt een TeX-engine nodig die deze code compileert, en als laatste heb je nog een viewer nodig die het eindproduct kan bekijken, en eventueel afdrukken. En als je er net mee begint heb je ook een beetje doorzettingsvermogen nodig. Voor de rest maakt het niet veel uit welk besturingssysteem je draait, want voor nagenoeg elke versie van Windows, elke BSD- of Linuxdistributie en Mac OS X is wel een pakket te vinden, maar zelfs als je nog BeOS of OS/2 draait is er wel een versie te vinden.

Welke editors zijn er zoal?
In principe voldoet elk programma waarin je gewone tekstbestanden kunt bewerken en kunt opslaan, zoals Notepad voor Windows, of TextEdit voor OS X. Er zijn echter speciale editors voor TeX, die sneltoetsen bieden om makkelijk speciale symbolen of omgevingen in te voeren, en die automatisch je TeX-engine kunnen aanroepen. Je hebt voor elk platform editors, sommige gratis en sommige alleen tegen een flink bedrag. Hier volgt een overzichtje van editors die een (beetje) extra functionaliteit hebben voor LaTeX:

Crossplatform
  • AUCTeX voor XEmacs en GNU Emacs. Dit is een pakket dat onder Emacs het editen van (La)TeX- (maar ook ConTeXt-) documenten vereenvoudigt. Het ondersteunt verder latex-preview, waardoor je bepaalde delen van je document (zoals formules) in een voorgerenderde vorm kunt bekijken terwijl je nog aan het bewerken bent. Omdat het met Emacs werkt krijg je verder ook de functionaliteit die je sowieso bij Emacs hebt. Emacs draait onder DOS, Windows, Linux, Solaris, de BSD’s, OS X, etc.
  • GNU TeXmacs. Een WYSIWYG editor voor TeX – niet LaTeX. De editor heeft ook een interface met algebra-programma’s (b.v. GNU Octave). Het is een heel eigen type editor, en niet goed vergelijkbaar met anderen.
  • LyX. Deze editor probeert je LaTeX te laten typen volgens het WYSIWYM paradigma. Dit geeft een soort combinatie tussen het typen van source, en het direct zien van een gerenderd resultaat. Je ziet in LyX iets wat het eindresultaat benaderd, dus b.v. voorgerenderde formules en geen \sum\_{k=1}\^{\infty}, maar je kunt het wel op die manier intypen. LyX is gratis en open source, het is beschikbaar voor Windows 2000/XP/Vista, Linux en Unixen en Mac OS X.
  • TeXmaker. Biedt syntax-highlighting, symbolenoverzicht, een structuuroverzicht en shortcuts om veelgebruikte omgevingen in te voeren. Het vereist wat meer handmatige configuratie onder Windows dan b.v. TeXnicCenter. Maakt gebruik van Qt dus het draait op Windows, Linux en OS X.
  • TeXworks. Een pakket geïntegreerd met viewer, dat gemodelleerd is naar het OS X programma TeXshop (zie hieronder). De handleiding is elders te vinden.
  • Vim-LaTeX: een pakket voor vim dat het bewerken van LaTeX-documenten probeert te vergemakkelijken, door bijvoorbeeld te integreren met de folding van Vim en het compilen vanuit vim. Standaard heeft Vim overigens ook al redelijke ondersteuning voor LaTeX, en b.v. spellingscontrole die weet wat TeX-commando’s zijn en deze niet controleert. Vim is beschikbaar voor Amiga, MS-DOS, Windows, Unix (incl. Linux), Mac (classic en OS X), maar ook voor je PDA.

    Windows (Naast de bovengenoemde cross-platform editors.)
  • TeXnicCenter Gratis en Open Source. Richt zich vooral op beginners, door de meestgebruikte constructies in menu‘s te verstoppen. Biedt een overzicht van de structuur van het document dat je bewerkt en heeft spellingscontrole. Het is bedoeld als een geïntegreerd pakket dat verder weinig configuratie behoeft om te werken.
  • LEd (LaTeXEditor). Gratis, maar niet open source. Heeft een DVI-viewer, spellingscontrole, mogelijkheden symbolen in te voegen en werkt op Windows 95 t/m Vista. Werkt samen met MikTeX en TeX Live.
  • MeWa. Gratis, open source, en een afgeleide van TexnicCenter. Heeft ook uitgebreide spellingscontrole, de GUI is geïnspireerd op TeXnicCenter.
  • Scientific WorkPlace. Een grafische editor, waarbij je de sourcecode van je document niet te zien krijgt als je daar niet expliciet om vraagt. Het probeert mensen moeiteloos LaTeX te laten bewerken zonder dat ze het echt hoeven leren. Wordt op universiteiten nog wel eens aangetroffen, maar kost anders voor commercieel gebruik $845.
  • WinEdt, een editor met name voor (La)TeX. Deze is shareware, en biedt o.a. een overzicht van je document, en shortcuts om snel symbolen en omgevingen in te voeren.

    Mac OS X (Naast de bovengenoemde cross-platform editors.)
  • TextMate. Deze editor richt zich niet speciaal op LaTeX, maar heeft wel hulpmiddelen. De editor is gratis te proberen voor 30 dagen, en kost daarna bijna ¤50,–.
  • TexShop. Vrij basale, gratis en open source editor voor OS X. Maakt het mogelijk om snel een document te compilen en te previewen, en biedt syntax highlighting. Het heeft een interface die goed integreert met OS X. Als cross-platform opvolger kan TeXworks beschouwd worden (zie hierboven).
  • iTeXMac een veel uitgebreidere TeX-editor voor OS X, alhoewel de ontwikkeling gestopt lijkt te zijn.

    Linux
    Onder Linux is het het gemakkelijkst om te zien welke editors je distributie meelevert. Als je die installeert, krijg je er waarschijnlijk ook een TeX-installatie bij. Van de cross-platform editors zul je de meesten ook wel in je Linux-distributie vinden.

  • AmyEdit Een opensource editor voor GTK, al een tijdje niet meer bijgewerkt. Het doel is lichtgewicht te zijn, en de editor heeft daarom vooral basisfeatures, zoals spellingscontrole en syntaxhighlighting.
  • Kile (gratis - Linux/KDE) Met wat moeite is deze editor ook wel onder Windows en Mac aan de praat te krijgen, maar hij is toch met name voor Linux geschreven. Het is een met TeXmaker vergelijkbare editor, en hij kent spellingscontrole, syntaxhighlighting, templates, documentoverzicht, etc.
  • Winefish. Een gratis editor voor Linux/KDE, voor gevorderde gebruikers.

    Hoe kom ik aan een TeX-distributie?
    Je bent het makkelijkst af door een hele TeX-distributie te downloaden. Dit omvat verschillende TeX-engines (b.v. pdfTeX om direct PDF-bestanden te maken), en ook een hele sloot aan extra packages en lettertypes: zaken die je misschien niet direct nodig hebt, maar allicht later van pas kunnen komen. Hier worden de relevante opties voor Linux, Windows en OS X genoemd, zoek je een distributie voor MS-DOS of Amiga of een Japanse distributie, kijk dan voor een vollediger overzicht onder TeXsystems in de TeX FAQ. Een distributie omvat (meestal) geen editor (proTeXt en MacTeX zijn uitzonderingen), die zul je dus apart moeten downloaden.

    Windows
  • BaKoMa TeX Een sharewaredistributie van TeX. Deze richt zich met name op Acrobat en levert Type 1 lettertypen mee (dit zijn schaalbare lettertypen voor PDF). Ook heeft deze distributie een eigen editor.
  • MiKTeX. Dit is waarschijnlijk de meestgebruikte gratis Windows-distributie. Deze is niet zo groot qua omvang, omdat er standaard niet heel veel packages bijgeleverd worden, deze kun je echter via een interface downloaden als je ze nodig hebt. MikTeX draait niet op windowsversies ouder dan Windows 2000.
  • proTeXt. Een eveneens gratis distributie gebaseerd op MiKTeX, maar inclusief de editor TexNicCenter en de GhostScript-viewer voor Windows. Verder omvat het sowieso meer, want de hele download is maar liefst 540MB. Het is echter bedoeld om zonder problemen direct aan de slag te kunnen.
  • TeXLive. Een zeer omvangrijke, gratis, TeX-distributie, die oorspronkelijk voor Unix-systemen is ontworpen, wat ondanks de Windows-installer, onder Windows nog wel te merken valt. Beginners zijn beter af met proTeXt of MikTeX.

    Unix en Linux
    Ook hier is het het beste om te kijken wat je distributie aanbiedt. Let overigens op, als je distributie nog teTeX heeft, dan heb je waarschijnlijk een heel oude installatie, met moderne packages kun je dan problemen krijgen.

  • TeXLive. De de facto standaard TeX-installatie voor Linux en afgeleiden. Afhankelijk van je distributie kan het echter zijn dat je losse onderdelen kunt installeren. Je kunt ook een hele ISO downloaden, die loopt in de honderden MB’s. Voor OpenBSD zit texLive in de ports, voor NetBSD in de pkgsrc, voor Debian en Ubuntu is het gepackaged, in Gentoo kun je het emergen.

    Mac OS X
    Je kunt via Fink of Darwinports een TeX-distributie installeren, maar je kunt ook, en dat is het gemakkelijkst, de MacTeX distributie downloaden, die overigens wel vrij groot is (1.3GB). Optioneel zijn enkele hulpprogramma’s, zoals editors en een BibTeX managers te downloaden in de package MacTeXtras.

    Wat heb ik nodig om gecompileerde documenten te bekijken?
    Afhankelijk of je latex of pdflatex hebt gedraaid heb je een DVI-bestand of een PDF-bestand gegenereerd. (In beginsel kun je via tex4ht ook HTML-bestanden genereren, maar daar gaan we niet van uit). Het DVI-bestand wordt meestal geconverteerd naar PostScript of PDF, maar het kan ook direct bekeken worden. Sommige editors hebben standaard een DVI-viewer meegeleverd.

    Windows
    MikTeX levert de DVI-viewer al mee, deze heet ‘yap’, maar daar hoef je je doorgaans geen zorgen om te maken, omdat je editor deze waarschijnlijk al vindt. Met ‘yap’ kun je meestal in de DVI-file klikken (als je ergens een fout ziet) om naar de corresponderende plek in je source-code te gaan. Het hangt van je editor af hoe je dit moet instellen.

    Voor PDF-bestanden zijn er ook een aantal mogelijkheden:
  • Adobe reader. Het bekendst, werkt altijd, maar ook vrij log. Een document herladen gaat niet heel rap.
  • Foxit. Een kleinere, snellere viewer. De basisversie is gratis.
  • GhostView. Het standaardprogramma om PostScript te bekijken, maar het opent ook PDF. De interface is niet al te appetijtelijk, maar het programma zelf is heel functioneel.
  • Sumatra PDF Kleiner, sneller, en ondersteunt het herladen door op ‘r’ te drukken.

    Linux
    DVI wordt bekeken met ‘xdvi’, DVI converteren naar PS gaat met dvips, naar PDF met dvipdf of dvipdfm. dvipdfm converteert rechtstreeks, dvipdf converteert via PS, en dan naar PDF. Voor KDE is er kdvi en vanaf KDE 4 ‘Okular’.

    Voor PDF zijn er andermaal meer mogelijkheden.
  • Adobe reader. Het bekendst, maar is gesloten, niet voor elke Linux-distributie beschikbaar (zeker niet op alternatieve hardwareplatformen), en het is traag en log.
  • GhostView. In de meeste Linux-distributies ook aanwezig. Het wordt ook vaak onder de motorkap gebruikt in applicaties als eps2pdf, ps2pdf en b.v. ImageMagick om PostScript bestanden te renderen en te converteren.
  • xpdf. Sneller, maar rendert graphics iets minder mooi, heeft echter de heel handige mogelijkheid dat je door op ‘r’ te drukken het document kunt herladen en dat je direct de bladzijde weer voor je neus krijgt waar je was.

    Mac OS X.
    De Mac komt standaard met Preview.app; dat is een snelle PDF-viewer. De meeste workflow op Mac gebruikt dan ook PDF, en DVI minder. Als je wilt kun je onder X11 wel xdvi draaien. Preview opent ook PostScript bestanden door ze te converteren naar PDF. GhostScript is ook onder X11 aan de praat te krijgen, en via Fink of DarwinPorts te installeren.

    Voor PDF zijn er nog wat alternatieven:
  • Adobe reader. Acrobat onder OS X is ook lang niet zo snel als Preview, zeker niet als het om zoeken in PDF-bestanden gaat.
  • Skim. Een open Source PDF viewer, die ook de mogelijkheid biedt om aantekeningen te maken bij PDF’s en notes toe te voegen. Let wel, deze worden niet in de PDF zelf opgeslagen.



    Ik wil LaTeX leren, waar doe ik dat?
    Je kunt online een heleboel materiaal vinden, of je kunt een boek ter hand nemen. Het is mijns inziens het gemakkelijkst om een online tutorial te volgen, zeker voor LaTeX leer je daar het meest van. Wil je echter meer van TeX zelf weten op den duur, dan kan het wel nuttig zijn om een boek aan te schaffen, of in je (universiteits)bibliotheek te kijken.

    Boeken over LaTeX
  • LaTeX, a Document Preparation System by Leslie Lamport (second edition, Addison Wesley, 1994, ISBN 0-201-52983-1) Het standaard boek voor LaTeX, door de auteur van LaTeX geschreven. Zeker niet onmisbaar, maar vaak wel in universiteitsbibliotheken aanwezig.
  • The LaTeX Companion (Tools and Techniques for Computer Typesetting) by Frank Mittelbach, Michel Goossens, Johannes Braams, David Carlisle and Chris Rowley (second edition, Addison-Wesley, 2004, ISBN-10 0-201-36299-6, ISBN-13 978-0-201-36299-2) De eerste editie heeft een hond op de voorkant, de tweede een kompas. Omvat veel voorbeelden en beschrijvingen van extra packages. Dit kan wel nuttig zijn.

    Online materiaal over LaTeX
    Veel materiaal is in het Engels, maar er is ook een aantal Nederlandse handleidingen.

  • LaTeX handleiding door Piet van Oostrum (NL)
  • Een Introductie tot het Zetsysteem LaTeX door Gaspard Lequeux (NL)
  • LaTeX voor beginners door Wilfried Van Hirtum (NL)
  • Formatting information: a beginner’s introduction to typesetting with LaTeX door Peter Flynn (EN)
  • The Not So Short Introduction to LaTeX 2e door Tobias Oetiker (EN) De bekendste handleiding. Er is een Nederlandse vertaling van, maar deze is achterhaald. Als je deze helemaal doorneemt heb je een goed overzicht, ook van een aantal extra packages en mogelijkheden.

    Er zijn ook enkele pagina’s gewijd aan de behoeften van een selectere groep gebruikers, of een specialistischer onderwerp:
  • LaTeX voor logici
  • LaTeX voor taalkundigen
  • LaTeX mathmode. Een uitgebreid overzicht van alle wiskundeomgevingen in LaTeX en AMS-LaTeX. Handig om een keer door te lezen.
  • Memoir manual. Memoir is een pakket dat bedoeld is om de opmaak van een LaTeX-document aan te passen. Het eerste deel van de handleiding is echter een inleiding over typografische regels en gewoonten. Dit leert je wat zaken waar je op moet letten om verzorgde teksten te maken.
  • Free Math Font Survey. Een overzicht van de beschikbare lettertypen voor LaTeX. Let wel, niet elk lettertype omvat alle symbolen.
  • Comprehensive LaTeX Symbol list. Een groot document met allerhande mogelijke symbolen die je ooit zou willen gebruiken in (La)TeX: wiskundig, natuurkundig, astronomisch, astrologisch, taalkundig, dingbats, etc.

    Waar kan ik terecht met vragen?
    Uiteraard in deze topic! Maar er zijn ook andere websites waar LaTeX-vragen worden beantwoord. Je hebt de zeer uitgebreide UK TeX FAQ, waar heel veel voorkomende problemen worden aangekaard (en eigenlijk alles wat in deze OP staat ook te vinden is). Verder heb je comp.text.tex, een drukbezochte news-group waar veel mensen te vinden zijn, inclusief veel auteurs van packages, en zeer, zeer ter zake kundigen die alle ins en outs van TeX kennen. Mits je een beknopte vraag stelt, in het Engels, met een duidelijk minimum example word je hier meestal goed geholpen.



    Wat zijn de handigste packages?
    Dat hangt er natuurlijk maar net vanaf wat je wilt. Er is echter wel een aantal packages te geven dat vaker dan gemiddeld gebruikt wordt. Hieronder wordt dan ook een aantal scenario’s besproken.

    Welke package verandert Chapter in Hoofdstuk, etc?
    Welke package geeft woordafbreking?
    LaTeX kent geen ingebouwde spellingscontrole (dat kan je editor soms geven, zie hierboven), maar het kent wel een uitgebreid mechanisme voor woordafbreking. De package die dit regelt is ‘babel’. Je gebruikt Babel met ‘\usepackage[english,dutch]{babel}’. Dit geeft aan dat je document in twee talen geschreven wordt, Engels en Nederlands, waarbij Nederlands de standaard is, wat ook betekent dat koppen in het Nederlands worden gezet (b.v. Hoofdstuk, en niet Chapter).

    In het document moet je handmatig aangeven wat Engels en Nederlands is. Als je hoofdtaal Nederlands is, dan kun je bijvoorbeeld \foreinglanguage{english}{Premature optimization is the root of all evil (or at least most of it) in programming.}

    Babel regelt overigens nog meer, in het Frans is het gebruikelijk om kleine witruimtes rond de interpunctie te hebben Dus meer « zo » en niet zo vaak «zo». Babel kan hier ook rekening mee houden. Voor het Oud-Grieks zijn er ook mogelijkheden om polytonische teksten te typen, en zo heeft elke taal wel specifieke opties, welke je in de documentatie kunt vinden.

    Omdat XeTeX geheel van Unicode, OpenType en UTF-8 invoer uitgaat, is Babel daar vaker een gesel dan een zegen. Daarom is de package Polyglossia ontwikkeld, dat voor XeLaTeX bedoeld is, deze package is nog in ontwikkeling. Als je echter een document in het Thaïs en Arabisch wilt schrijven is deze package wellicht handig, aangezien het ook automatisch van lettertype kan wijzigen als je van taal verandert.

    Wat is het beste afbeeldingenformaat voor LaTeX?
    Voor pdfLaTeX geldt dat je bestanden in PNG, JPG en PDF formaat kunt opnemen in je document, voor ‘gewoon’ LaTeX geldt dat bestanden in .EPS-formaat moeten zijn, eventueel moet je dat dus converteren.
    In feite gelden voor LaTeX dezelfde regels als in het algemeen: voor foto’s kun je prima JPG gebruiken, dit levert een redelijk klein bestand op. Voor screenshots kun je beter PNG gebruiken, aangezien dit geen artefacten oplevert zoals JPG (denk aan smoezelige randjes). Voor schaalbare afbeeldingen, zoals grafieken of diagrammen is een vectorformaat het ideaalst: bij het printen blijft dit mooi.

    Als je kunt kiezen in welk formaat je kunt exporteren, b.v. in Matlab, dan heeft iets als EPS de voorkeur. Afhankelijk of je LaTeX of pdfLaTeX gebruikt moet je de EPS converteren naar PDF. Sommige programma’s kunnen ook speciaal voor LaTeX exporteren, meestal betekent dit dat er code gegenereerd wordt die de tekst door LaTeX laat zetten. Dit heeft als voordeel dat het lettertype in de afbeelding hetzelfde is als in je document. Ook is schalen meestal makkelijker, omdat de tekst niet meeschaalt. Om bestanden te converteren kun je ImageMagick gebruiken, of GhostScript, dat onder Linux vaak voorzien is van de scripts ‘ps2pdf’ en aanverwanten (epstopdf). xpdf levert het programma ‘pdftops’.

    Het programma epstopdf kan ook automatisch aangeroepen worden vanuit pdfLaTeX, maar alleen als je LaTeX met de optie -shell-escape draait, wat niet standaard is omdat het een (klein) veiligheidsrisico oplevert.

    En hoe neem ik nu zo’n bestand daadwerkelijk op?
    Daarvoor gebruik je de package ‘graphicx’. Dit kent een \includegraphics-commando waarmee je een bestand kunt opnemen. In het simpelste geval werkt het ongeveer zo:

    1
    2
    3
    4
    \begin{figure}
      \includegraphics{myfig}
      \caption{Mijn figuur!}
    \end{figure}


    Als je je document nu compileert met ‘latex’ kijkt het over een document bestaat dat ‘myfig.eps’ heet, als je compileert met ‘pdflatex’ of er een document bestaat dat ‘myfig.pdf’, ‘myfig.jpg’ of ‘myfig.png’ heet. Het is dus niet nodig om de extensie op te geven! Je kunt nog extra opties opgeven om bijvoorbeeld de grootte van het plaatje in te stellen, het plaatje te schalen, of slechts een gedeelte van het plaatje weer te geven, die staan handleiding beschreven.

    Welke afbeeldingenprogramma’s zijn speciaal geschikt voor LaTeX?
    Een programma dat eenzelfde aanpak heeft voor het tekenen van plaatjes als LaTeX voor het zetten van teksten is MetaPost. Je beschrijft de tekening. De labels worden direct door TeX gezet, en de uitvoer is EPS. Voor LaTeX is dit tamelijk ideaal, en voor PDFLaTeX is het ook nog redelijk gemakkelijk. De problemen ontstaan zodra je andere lettertypes wilt gebruiken in MetaPost, daarnaast moet je ook een nieuwe taal leren (met soms een wat vreemde syntax).

    Daarom is een ander programma, Asymptote ontwikkeld dat eenzelfde filosofie volgt: je beschrijft je tekening in een soort C-achtige taal. Een compiler geeft dan een PDF of EPS bestand. Er is ook een grafische interface in ontwikkling, xasy.

    Een oudgediende op dit vlak is IPE, geschreven door Otfried Cheong, dat werkt m.b.v. een grafische interface, maar speciale ondersteuning heeft om labels m.b.v. LaTeX te zetten, en verder ook voor geometrische tekeningen kan ‘snappen’ naar snijpunten van lijnen.

    Een ander programma dat goed met LaTeX overweg kan is xfig (niet voor Windows), dit is geheel grafisch, maar kan exporteren in LaTeX-formaten. Dit is met name geschikt als je diagrammen wilt maken. Voor grafieken is GNUPlot het aangewezen programma. Dit kent allerhande manieren om data en functies te plotten.

    Matlab, Maple en Mathematica kunnen ook in EPS-formaat opslaan en kennen speciale LaTeX-functionaliteit. Ook de opensource wiskundige programma’s zoals Octave en R kunnen dit.

    Is er ook iets om in LaTeX figuren te kunnen tekenen?
    Van oudsher is het uitgebreidste tekenpakket voor LaTeX PSTricks. Dit maakt gebruik van PostScript (wat in feite een hele programmeertaal is) om afbeeldingen te maken. Als je je LaTeX document via DVI naar PostScript compileert werkt dit uitstekend. De ondersteuning is heel uitgebreid, het voordeel van het feit dat het in je LaTeX source wordt opgenomen is dat je ook gemakkelijker (als je dat zou willen) ‘over je pagina heen kunt tekenen’ en dat consistentie met tekst qua lettertype heel gemakkelijk is. Een nadeel is dat het niet (gemakkelijk) werkt met pdfLaTeX, omdat PDF slechts een deelverzameling van de PostScript-commando’s kent. PSTricks kent heel veel extra packages die het maken van afbeeldingen heel erg kunnen vereenvoudigen.

    Een nieuwer alternatief is PGF met TikZ. TikZ is de ‘high level’ laag bovenop PGF. TikZ heeft als voordeel dat het zowel met pdfLaTeX als met LaTeX werkt (en zelfs met tex4ht, omdat het SVG kan produceren), en het qua syntax gewoon LaTeX-achtig is. De handleiding is zeer uitgebreid en er is op een andere plek een voorbeeldengallerij te vinden. Het nadeel aan TikZ is dat het heel traag kan zijn: het doet alle berekeningen in TeX, en dat is geen snelheidsmonster. Ook is het aantal packages minder groot dan voor PSTricks. Het wordt wel centraal ontwikkeld, wat de consistentie van de interface ten goede komt.

    Als laatste zijn er nog pakketten zoals XYPic, maar deze raken onderhand allemaal verouderd en bovengenoemde pakketten hebben alle functionaliteit ook in zich.

    Welke pakketten zijn nog meer handig voor figuren?
    Het pakket subfig kun je gebruiken om afbeeldingen naast elkaar, of onder elkaar te zetten en te nummeren als ‘Fig. 1a’. De functionaliteit van dit pakket wordt ook bijvoorbeeld door Memoir geleverd, dus als je dat gebruikt is subfig niet nodig. ‘subfigure’ is een oudere implementatie van hetzelfde idee, je kunt beter subfig gebruiken.

    Kan ik ook presentaties maken met LaTeX?
    Ja zeker, er zijn zowel packages om PowerPoint-achtige slides te maken (maar dan een stuk verzorgder uiteraard), als om transparanten te maken. Het aangewezen pakket voor het eerste soort presentaties is ‘beamer’. Dit stelt je in staat om in een manier analoog aan hoe je normaal LaTeX-documenten maakt een presentatie te maken, maar dan met ‘\begin{slide}’, et cetera. Ook zijn er mogelijkheden om delen van een slide nog niet weer te geven in het begin, maar pas nadat je op spatie drukt. pdfLaTeX wordt gewoon gebruikt om de slide te renderen, dus de kwaliteit van de wiskunde is bijvoorbeeld excellent. De handleiding is zeer uitgebreid en bevat ook tutorials. Een voorbeeld is hier te vinden.

    Een ouder, gelijksoortig pakket, is ‘prosper’, dit biedt echter minder functionaliteit, HA-prosper is hier een afgeleide van. Beamer biedt wel functionaliteit om prosper te emuleren.

    PDF-presentaties worden gegeven door je PDF-applicatie in full-screen te zetten (voor Adobe is dit b.v. Ctrl+L of Appeltje+L). Het biedt als zodanig dus niet de functionaliteit van PowerPoint, en je wilt daarom misschien zelf een horloge bij de hand houden. Met Beamer is het wel mogelijk om in een dualscreen-setup op je laptop notes te hebben en op het projectiescherm niet. Dit werkt echter niet zo soepel als met PowerPoint of Keynote.

    Voor transparanten is foiltex te gebruiken. Als je met een heel oude LaTeX-installatie opgescheept zit kun je desnoods de class ‘slides’ gebruiken. Beamer kan dit eventueel ook, daarnaast heeft Beamer faciliteiten om aan de hand van de slides ook handouts te genereren die meer tekst bevatten, of om een PDF te genereren (met behulp van pgfpages) die 4 of 8 slides per pagina heeft om uit te printen (eventueel kan zelfs de achtergrondkleur automatisch veranderd worden om inkt te sparen).

    Met welke package maak ik mijn PDF klikbaar?
    Met de package hyperref kun je (interne) links in je document klikbaar maken. Je kunt bijvoorbeeld in de inhoudsopgave of de index klikken om automatisch naar een pagina te gaan, je kunt kruisverwijzingen automatisch in hyperlinks omzetten en ook voetnoten. Als je al bij voorbaat hyperref gebruikt is het aan te raden om niet ‘zie Figuur \ref{fig:vb}’ te typen, maar om ‘zie \autoref{fig:vb}’ te typen, dit geeft hetzelfde resultaat in je PDF-bestand behalve dat in het laatste geval Figuur ook klikbaar is – anders kun je alleen op het getal klikken.

    In de handleiding staat ook beschreven hoe je de presentatie van de links kunt aanpassen, standaard krijg je rode kadertjes om de links heen, dat is niet heel mooi.

    Welke package geeft toegang tot extra PDF-functionaliteit zoals forms en de documentinfo?
    Dit is ook hyperref. Hiermee kun je voor PDF de keywords en de auteur instellen, je kunt forms maken en je kunt instellen hoe je document geopend moet worden, b.v. single page, double page, of fullscreen. Iets wat je niet kunt instellen is de mogelijkheid om commentaar toe te voegen in je PDF, dit kan alleen met de volledige versie van Acrobat geactiveerd worden. Dan kun je wel in Adobe Reader commentaar toevoegen. Er is ook geen gratis software die dit kan activeren.

    Welke package heb ik nodig voor een bibliografie?
    Er zit een heel basale bibliografiefunctionaliteit standaard in LaTeX (deze staat b.v. uitgelegd in de ‘not so short introduction to LaTeX’), maar als je grotere documenten wilt maken is BibTeX het aangewezen programma. Dit is niet zozeer een package, als wel een los programma – maar wel eentje dat standaard meegeleverd wordt.

    Een goede tutorial voor BibTeX is Tame The Beast – de documentatie van BibTeX zelf is niet héél duidelijk. Het idee is als volgt: je maakt een bestand waarin je alle artikelen en boeken die eventueel zou willen citeren opsomt, in een formaat als dit:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    @book{companion, 
        author = "Goossens, Michel and Mittelbach, Franck and Samarin, Alexander", 
        title = "The {{\LaTeX}} {C}ompanion", 
        publisher = "Addison-Wesley", 
        year = 1993, 


    Als je besluit dat je dit werk wilt citeren dan type je in je LaTeX-document \cite{companion}. De eerste keer dat je je document compileert mist LaTeX al deze verwijzingen. Dan echter draai je BibTeX, dat kijkt welke verwijzingen je allemaal hebt gebruikt, en deze haalt het uit bestand met artikelen. Dan maakt het de verwijzingen in de gewenste stijl op en sorteert de lijst eventueel. Als een bepaald tijdschrift of je school of universiteit op een speciale stijl staat, kun je BibTeX het werk laten doen. Je krijgt dan b.v. als auteurs M. Goossens, F. Mittelbach and A. Samarin, of M. Goossens et al. Verwijzingen in de tekst kunnen met nummers zijn, of b.v. GMA1993.

    Een overzicht van de verschillende stijlen van BibTeX vind je hier.

    Oorspronkelijk is BibTeX ontworpen voor Engelse literatuurlijsten bij technische artikelen. Ondertussen wordt het voor allerhande artikelen en talen gebruikt, het loopt dan ook op z’n achterste benen. De taal waarin de stijl-bestanden worden beschreven is ook niet heel toegankelijk. Als opvolger is BibLaTeX gemaakt, dat bijvoorbeeld op een eenvoudiger wijze de gebruiker de opmaak laat aanpassen.

    Om je bibliografie-database te beheren zijn er ook vele programma’s in omloop. Sommige editors hebben hiervoor een hulpmiddel in handen, verder heb je voor OS X Bibdesk – dat standaard bij MacTeX komt, het commerciële Endnote dat ook in BibTeX kan exporteren, JabRef dat onder Java draait, RefDB dat ook andere formaten kan exporteren, of web-based systemen zoals Aigaion. Na een tijdje leg je een grote database aan en zijn zulke systemen onontbeerlijk!

    Met welke package kan ik de marges veranderen?
    Voor dit geldt: bezint, eer ge begint. De standaard layout in LaTeX is wel met enig overleg gekozen. Het is geen al te hippe layout, maar wel een functionele. De marges zijn op A4-papier heel breed, maar dat is ook omdat A4 heel breed is. Weinig boeken worden op A4-formaat uitgegeven, en als ze al zo groot zijn hebben ze vaak meerdere kolommen (kranten b.v. ook), dit omdat heel brede regels niet prettig lezen: als je oog naar de volgende regel gaat raak je gemakkelijker het spoor bijster en begin je een regel te hoog of te laag te lezen. Ook een zekere optische balans wordt nagestreefd. Voordat je de marges dus op 2cm zet, denk hier aan.

    De marges en ruimte voor kop- en voetteksten aanpassen kan met geometry, of op een iets simpeler wijze vmargin.

    Omvattender packages, zoals KOMA-script en memoir bieden deze functionaliteit ook.

    Met welke package kan ik de opmaak van koppen veranderen?
    Dit is misschien niet zo eenvoudig als je zou verwachten. Voor een aantal voorgekookte stijlen kun je fncychap gebruiken. Wil je nog iets anders, dan zul je zelf moeten programmeren (en voor paragrafen). Ook kun je weer een van de omvattender packages nemen, zoals KOMA-script en memoir, die hebben een makkelijker interface om de stijl aan te passen.

    Met welke package kan ik kopteksten en voetteksten aanpassen?
    Fancyhdr wordt hier het meest voor gebruikt, en is ook meestal aan te raden, tenzij je al een complexere class als memoir gebruikt die de functionaliteit ingebouwd heeft.

    Met welke package kan ik andere lettertypen kiezen?
    Het standaardlettertype van LaTeX is wel heel herkenbaar, maar op den duur wel een beetje saai. Het is ook niet echt voor z’n esthetische waarde ontworpen. Het biedt wel veel (zoals verschillende ontwerpgrootten, nette ligaturen, groot tekenrepetoir). Een goede start is de Free Math Font Survey.

    De moeite van het bekijken waard zijn pxfonts (een Palatino-kloon), txfonts (Times-kloon) en Euler (een informeler Lettertype): voor presentaties zou je ook CMBright kunnen overwegen.

    Wiskundige lettertypen zijn dungezaaid, dus voor wiskundige teksten ben je noodzakelijkerwijs op een klein aantal lettertypen aangewezen, omdat de meesten simpelweg de symbolen niet hebben. Er zijn wel commerciële lettertypen voor LaTeX, zoals Lucida, en als je Minion hebt gekocht kun je MnSymbol gebruiken. Wil je echter vooral prozatekst zonder bijzondere symbolen zetten, dan zijn er meer mogelijkheden als je een OpenType-font hebt.

    OpenType-fonts kunnen geconverteerd worden naar een formaat dat LaTeX snapt, hiervoor kun je otfinst gebruiken. Een andere optie is XeTeX, dat direct OpenType-lettertypen kan gebruiken.

    Met welke package kan ik een index maken?
    Dit komt standaard met LaTeX mee, de makeidx package. Een flexibeler alternatief is xindy, dat beter om kan gaan met andere talen dan Engels. Voor afkortingen zijn ook specialistische packages zoals acronym voor afkortingen en glosstex voor een glossary.

    Welke package is geschikt voor <...>?
    Uiteraard kan niet elke package hier behandeld worden, er zijn nog genoeg packages die b.v. symbolenlijsten geven, mogelijkheden om tabellen te maken die over meerdere pagina’s gaan, mooiere tabellen te maken, parallelle teksten te zetten, kritische edities te zetten, en wat al niet. Er is een goede onderwerpsindex voor alle packages. Als je het daar niet vindt, dan kun je het altijd vragen!

    Ik heb de package gevonden die ik nodig heb, maar hoe installeer ik die?
    Als je MikTeX gebruikt, kijk dan eerst of je het in MikTeX niet in de package-manager kunt vinden. Dit zal meestal het geval zijn.

    Voor Linux geldt dat je distributie vaak wel heel veel packages beschikbaar heeft in pakketten, het kan zijn dat je meer moet installeren, bijvoorbeeld omdat het in het pakket ‘texlive-humanities’ of ‘texlive-science’ zit (in Debian). Dit is het gemakkelijkst.

    Zit het niet in de package-manager, of heeft die alleen een oude versie, dan kun je, als je het pakket maar voor één project nodig hebt, gewoon de gewenste .sty-file in dezelfde directory als je document zetten. Het kan zijn dat je package alleen als .ins en .dtx geleverd wordt, dan moet je het eerst zelf compileren: draai (pdf)latex <package>.ins en (pdf)latex <package.dtx> en je krijgt een .sty (of .cls) bestand en de documentatie.

    Is het echter een groot pakket, of gaat het erom dat je een bestand wil patchen waar een bug in zit, of wil je de nieuwste versie, dan zul je het echt zelf moet installeren. Dit kan, je kunt een privé-directorystructuur erop nahouden. Als er bestanden zijn die zowel in jouw directory als in de systeemdirectory staan krijgt jouw bestand voorrang. Die directory wordt meestal aangeduid met $TEXMFHOME, en hoe je daar precies mee moet werken staat in de TUG FAQ.



    Hier staan de vragen die al vaker voorbij gekomen zijn in de LaTeX-topics. Veel vragen zijn hierboven al beantwoord, als dat zo is wordt daarnaar verwezen.

    Wat heb ik nodig om te kunnen LaTeXen?
    Lees hierboven het stuk onder benodigdheden. Je kunt perfect uit te voeten met allemaal gratis software, of je nou Linux, Mac of Windows draait!

    Is het nou handig?
    Uiteindelijk wel. Het heeft een vrij steile leercurve, en voor eenvoudige documenten is het dan ook een stukje ingewikkelder dan Word – alhoewel dat voor een ervaren gebruiker niet meer geldt, maar uiteindelijk zijn langere documenten een stuk beter te behappen in LaTeX dan in Word. Het is echter geen volwaardig DTP-programma, zoals Quark of InDesign, en de opmaak voor een tijdschrift of glossy is dan ook echt moeilijker.

    Kan ik LaTeX naar Word omzetten of omgekeerd?
    Nee, niet direct. Je hebt wel rtf2latex2e en dat kan je aardig op weg helpen, maar het zal nooit perfect zijn. Ook is er latex2rtf. Dit laatste is echter geen TeX-engine, dus het kan al snel het spoor bijster raken. Je kunt nara tex4ht kijken, dat HTML als uitvoer biedt.

    Hoe maak ik presentaties?
    Gebruik beamer. Dat staat hierboven, onder packages, beschreven.

    Hoe verander ik de lettertypes?
    Dat staat ook hierboven uitgelegd, onder packages.

    M’n papierformaat wordt niet correct doorgegeven!
    Ook al doe je \documentclass[a5paper], dan nog kan het zijn dat Adobe denkt dat het A4 is. Door simpelweg \usepackage{geometry} te doen, los je dit meestal op, deze package schrijft namelijk de benodigde speciale commando’s naar de PDF (of DVI) die de viewer correct instrueren.

    De opmaak zint me niet.
    Hierboven staan packages, links en uitleg over het aanpassen van lettertypen, marges en koppen.

    Mijn figuur staat niet waar ik het wil.
    LaTeX kent zogenaamde ‘floats’, dit zijn bijvoorbeeld tabellen of figuren. Die kunnen wat wegdrijven van de plek waar jij ze opgeeft. Dit zorgt ervoor dat de pagina’s beter gevuld kunnen worden. Word doet dit niet, maar eigenlijk doet verder elke zetter of zetprogramma het wel. Kijk maar eens in professioneel gezette boeken. Figuren komen bovenaan een pagina te staan, of op een aparte pagina. Soms echter drijft een figuur een volgende paragraaf in, dat kan wel hinderlijk zijn (na een \clearpage, wat meestal bij een hoofdstuk gebeurt, worden figuren automatisch neergezet). Wil je dit niet, dan is de package placeins de oplossing. Hiermee kun je barrières definiëren waar floats niet voorbij mogen drijven. Wil je echt per se dat je figuur blijft staan op de plek waar jij het wilt, kijk dan in de TeX FAQ.

    Hoe krijg ik het symbool voor …?
    Kijk in de Comprehensive LaTeX Symbol list. Een andere goede optie is Detexify², waar je het symbool kunt tekenen en laten herkennen (let op: Vereist Firefox 3.5, Opera 9.6 of Safari 4, Internet Explorer werkt niet).

    Mijn EPS plaatje werkt niet?
    Je gebruikt waarschijnlijk pdfLaTeX, en dat kan geen EPS aan (EPS kan niet in PDF opgenomen worden), je moet het eerst naar PDF converteren, dat kan b.v. met epstopdf (zie ook hierboven).



    TeX leer je door te doen. Van vrijwel alle packages kun je de source gewoon bekijken in je distributie. Als je zelf een .cls of .sty-bestand wilt schrijven, kijk dan eens in een .sty-bestand uit je distributie. Wil je iets aanpassen, kijk naar de definitie. Er zijn veel pagina’s met voorbeelden en examples. Lees je een manual, en denk je, hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen? Je kunt meestal de source vinden.

    Hier volgt een overzichtje van websites met voorbeelden:

  • TeX showcase. Voorbeelden wat met TeX allemaal mogelijk is.
  • TikZ example gallery
  • PSTricks examples
  • Tips voor wiskundige formules.
  • Een volledig Lineaire Algebraboek, inclusief source.
  • De source van de banners zoals die in deze topic gebruikt worden. (En de PDF).
  • Een voorbeeld LaTeX-scriptie die een goed idee geeft hoe je een hele scriptie met LaTeX schrijft. (En nog een linkverzameling.)

    Overige relevante links
  • De Nederlandstalige TeX gebruikersgroep
  • LaTeX Homepage
  • Officiële website met TeX software, templates en meer
  • LaTeX-packages op onderwerp.
  • TeX FAQ
  • Google TeX Group

    Vorige edities van deze topic.
  • LaTeX
  • LateX #2 TeXneuten beantwoorden TeXnische vragen
  • [LaTeX #3] Leer hier de TeXnische kneepjes van het vak.
  • [LaTeX #4] TeXnici helpen bij TeXnische problemen.
  • [LaTeX #5] TeXnische foefjes en trucjes.

    Je vindt de source van dit document op de Wiki, waar je deze zelf kunt aanpassen en van nuttige tips en links kunt voorzien.

    [ Bericht 99% gewijzigd door Iblis op 01-06-2010 19:30:06 (Links geüpdatet.) ]
  • Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_81029949
    tvp.
    pi_81031288
    tvp
      dinsdag 4 mei 2010 @ 23:27:25 #4
    238641 Hondenbrokken
    Ik ga echt geen katten voeren.
    pi_81033557
    quote:
    Op dinsdag 4 mei 2010 22:16 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Ook niet nadat je tikz hebt geïnstalleerd? En zo nee, wat is dan de foutmelding?
    Ik heb tikz niet geïnstalleerd, maar geinclude en verder compilede het.

    De error die ik kreeg was hetgeen ik in het vorige topic postte:
    quote:
    Error: /undefinedfilename in (Voorbeeld.ps)
    Last OS error: No such file or directory
    GPL Ghostscript 8.70: Unrecoverable error, exit code 1
    Jesus hates you.
      woensdag 5 mei 2010 @ 08:30:01 #5
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_81040685
    Maar dat is een fout die niet van LaTeX afkomstig is, maar van één van de hulpprogramma’s, namelijk Ghostscript. Kun je niet direct met pdflatex de boel naar pdf compilen?
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      woensdag 5 mei 2010 @ 10:36:39 #6
    22818 V2
    Deze ruimte is te huur!
    pi_81042388
    Grootste op ooit tevens tvp.
    As far as we know, our computer has never had an undetected error.
    pi_81067371
    Hallo,

    ik heb hier al veel bijgeleerd, maar ik lijk nog steeds te knoeien.
    Ik probeer wat plaats te sparen op een slide en dus wil ik twee minipages naast elkaar plaatsen:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    \begin{table}[ht]
      \begin{minipage}[b] {.45\linewidth}\centering
    $  \xymatrix{\omega  \ar@{-}[r]^{\ell_{12} } \ar@{-}[d]_{\ell_{14} }  & \omega\ar@{-}[d]^{\ell_{23} }   \\ \omega  \ar@{-}[r]_{\ell_{34} }  &\omega }$
    \end{minipage}
    {\small
      \begin{minipage}[b] {.35\linewidth}\centering
    $Z= \left(\begin{array}{c} 1\\ \vdots \\ 1\end{array}\right)\perp A \perp B$\\
    $W= \left(\begin{array}{c} 1\\ \vdots \\ 1\end{array}\right)\perp A \perp C$\\
      \end{minipage}
      }
      \end{table}


    Het gaat wel, maar toch niet helemaal. De linkse minipage is lager dan de rechtse. Hoe kan ik beter controleren wat waar terecht komt? :@

    Veel dank!
      donderdag 6 mei 2010 @ 00:33:59 #8
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_81071490
    Het probleem zit erin dat je niet goed doorhebt hoe minipages geplaatst worden. In feite worden die door LaTeX als een grote complexe letter behandeld, en die letter wordt in z’n eentje neergezet op de regel.

    Voor elke letter (of box) in LaTeX geldt dat deze op de baseline wordt uitgelijnd; sommige boxen steken wat uit boven de baseline, en sommige er ook wat onderdoor. Bij de minipage kun je aangeven waar de baseline door de minipage moet lopen, dat doe je met [b] of [t], zeg je [b], dan zeg je: de baseline van de gehele minipage moet door de baseline van de laatste regel open, zeg je [t], dan zeg je, de baseline van de minipage moet gelijk worden aan de baseline van de bovenste regel.

    Ter illustratie, een regel met 'aaa', dan een minipage, dan nog een minipage en dan weer 'aaa'; de 'aaa' voor en na staan natuurlijk op de baseline, de [t] zegt dat de eerste regel van de inhoud van de minipages moet worden gebruikt om de baseline van de gehele minipage te bepalen, het gebruikt dus niet de absolute bovenkant of iets dergelijks. Je ziet dus dat de onderkant van de 'a’s' precies samenvallen met de onderkanten van de 'xxx' en de 'yyy':

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    aaa \begin{minipage}[t]{2cm}
    xxx\rule{2mm}{5mm}yyy \\
    abcdefg \\ abcdefg \\
    abcdefg \\ abcdefg \\
    xxx\rule{2mm}{5mm}yyy
    \end{minipage}
    \begin{minipage}[t]{2cm}
    xxx\rule[-3mm]{2mm}{5mm}yyy
    abcdefg \\ abcdefg \\
    abcdefg \\ abcdefg \\
    xxx\rule[-3mm]{2mm}{5mm}yyy
    \end{minipage}aaa





    Als je [t] in [b] verandert, dan gebeurt er dit:



    Dus wederom niet de absolute onderkant, maar de baseline van de onderste regel.

    Wat gebeurt er nu bij jouw voorbeeld? Ik voeg even wat letters in om het duidelijker te maken (het compilet niet online, dus je moet het zelf doen):

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    \begin{table}[ht]
        \begin{minipage}[b] {.45\linewidth}\centering
            xxx$\xymatrix{\omega  \ar@{-}[r]^{\ell_{12} } \ar@{-}[d]_{\ell_{14} }  & \omega\ar@{-}[d]^{\ell_{23} }   \\ 
              \omega  \ar@{-}[r]_{\ell_{34} }  &\omega }$xxx
        \end{minipage}
        {\small
            \begin{minipage}[b]{.35\linewidth}
                \centering
                $Z= \left(\begin{array}{c} 1\\ \vdots \\ 1\end{array}\right)\perp A \perp B$\\
                $W= \left(\begin{array}{c} 1\\ \vdots \\ 1\end{array}\right)\perp A \perp C$
            \end{minipage}
        }
    \end{table}


    Je ziet dat de \xymatrix in feite heel diep is, d.w.z. ten opzichte van de xxx steekt het heel ver naar beneden. En verder bestaat die hele minipage maar uit 1 regel! Wel een heel diepe, maar toch maar 1 regel; De tweede minipage bestaat uit wel uit twee regels. Wat nu gebeurt is dat de baselines, zoals hierboven, t.o.v. elkaar uitgelijnd worden; maar omdat de linker minipage maar 1 regel heeft, en die ook nog eens de baseline vrij hoog heeft liggen, is het resultaat daarom heel anders dan je waarschijnlijk verwacht!

    Dit is domweg een nadeel van xypic, het zet zelf de baseline ergens (op een suffe plek). Een oplossing kan zijn om even een extra regel te forceren in de linker minipage, of m.b.v. een raisebox de xypic wat omhoog te trekken:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    \begin{table}[ht]
        \begin{minipage}[b] {.45\linewidth}\centering
            \raisebox{8mm}{$\xymatrix{\omega  \ar@{-}[r]^{\ell_{12} } \ar@{-}[d]_{\ell_{14} }  & \omega\ar@{-}[d]^{\ell_{23} }   \\ 
              \omega  \ar@{-}[r]_{\ell_{34} }  &\omega }$}
        \end{minipage}
        {\small
            \begin{minipage}[b]{.35\linewidth}
                \centering
                $Z= \left(\begin{array}{c} 1\\ \vdots \\ 1\end{array}\right)\perp A \perp B$\\
                $W= \left(\begin{array}{c} 1\\ \vdots \\ 1\end{array}\right)\perp A \perp C$
            \end{minipage}
        }
    \end{table}


    Elegant? Nee.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_81077116
    Bedankt voor de zeer mooi geïllustreerde uitleg :'( , echt knap.

    Ik vrees dat ik die minipages toch nog niet onder de knie heb....ik heb even wat gespeeld ermee en probeer nu gewoon wat doorlopende tekst naast dat vierkant te plaatsen... dat wil daar nooit naast gaan staan

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
     \begin{minipage}[t] {6cm}
    onze groep doet allerlei leuke dingen
     met het vierkant hiernaast!!
        \end{minipage}

     \begin{minipage}[b] {4cm}
          \raisebox{10mm}{$\xymatrix{\omega_1  \ar@{-}[r]^{\ell_{12} } \ar@{-}[d]_{\ell_{14} }  & \omega_2 \ar@{-}[d]^{\ell_{23} }   \\ 
           \omega_3  \ar@{-}[r]_{\ell_{34} }  &\omega_4 }$}
        \end{minipage}
     

    Het lijkt niets te maken te hebben met [t] of [b] maar ik begrijp niet wat het dan wel is, er is wel degelijk nog ruimte voor dat vierkant ernaast?!
      donderdag 6 mei 2010 @ 10:03:54 #10
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_81077280
    Als je het zo hebt als je daar laat zien, dan is de oplossing vrij eenvoudig, haal die lege regel weg (die start een nieuwe alinea) (of zet er een %-teken op, dan telt-ie als commentaar, niet als lege regel).
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_81173701
    tvp,

    Wat gebruikt men hier voor een editor voor Linux/Unix? Ik gebruik tot nu toe LED voor windows, wat ik als beginnnende latex gebruiker heel handig vind, o.a. vanwege de auto-aanvulling. Is er ook een editor voor LInux/Uni die deze mogelijkheid heeft?
    You don't need a weatherman to know which way the wind blows.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Album top 100 2024
      zaterdag 8 mei 2010 @ 12:48:31 #12
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_81173792
    quote:
    Op zaterdag 8 mei 2010 12:45 schreef Felagund het volgende:
    tvp,

    Wat gebruikt men hier voor een editor voor Linux/Unix? Ik gebruik tot nu toe LED voor windows, wat ik als beginnnende latex gebruiker heel handig vind, o.a. vanwege de auto-aanvulling. Is er ook een editor voor LInux/Uni die deze mogelijkheid heeft?
    Zie ook de OP, TeXworks, Kile en TeXmaker zou je kunnen proberen.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_81385484
    Een hele simpele vraag, maar ik kan het zo gauw nergens vinden, wellicht omdat het te voor de hand liggend is.
    Hoe maak je de R van de reeele getallen?
      donderdag 13 mei 2010 @ 17:14:56 #14
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_81385768
    1
    2
    3
    4
    5
    \usepackage{amsfonts}

    %....

    $\mathbb{R}$
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_81394179
    danku
    pi_81486061
    quote:
    Op donderdag 13 mei 2010 20:50 schreef marleenhoofd- het volgende:
    danku
    Als je hem vaak nodig hebt zou ik deze even definiëren:
    \DeclareMathOperator{\R}{\mathbb{R}}
    Scheelt een hoop typwerk .
    pi_81486082
    Vraagje: hoe haal ik een paginanummer weg zonder de headers weg te gooien?
    pi_81538137
    Hoi,
    Ik zit met een vraag. Ik gebruik de natbib package en dit werkt prima voor referenties. Alleen in mijn .bib bestand staan soms notes bij de references en in mijn document worden deze notes dan ook afgedrukt. Is er een mogelijkheid om de notes te onderdrukken want ik heb niet echt iets kunnen vinden in de manual.
    Of is de enige mogelijkheid deze te verwijderen?

    ik gebruik de plainnat style
    1
    2
    \bibliographystyle{plainnat}
    \bibliography{blabla} 


    edit:
    ok ondertussen wel iets gevonden. http://groups.google.nl/g(...)6489baadd5e1?lnk=gst

    de oplossing: of note vervangen door iets wat niet geprocessed wordt, bijv comment.
    of de .bst aanpassen en alles met note vervangen en dan opslaan.

    ik ben maar voor de eerst oplossing gegaan.

    [ Bericht 16% gewijzigd door TheAlchemist op 18-05-2010 14:33:59 (oplossing?) ]
      dinsdag 18 mei 2010 @ 15:21:12 #19
    46802 Visitor.Q
    Neemt alles op!
    pi_81580714
    Ik heb een poster gemaakt met LaTeX, met een template die gebruik maakt van beamer en het font genaamd 'lmodern'. Nu is het lmodern font erg mooi voor een poster (sans serif), de math-modus is nog steeds serif en erg dun, dat staat niet erg mooi in combinatie met het tekst-font.

    Ik heb wel een font gevonden dat ik zou willen gebruiken voor math mode, bv
    \usepackage[math]{iwona}

    maar dan is het tekst-font geen lmodern meer. Hoe doe ik dat?
      dinsdag 18 mei 2010 @ 17:08:26 #20
    46802 Visitor.Q
    Neemt alles op!
    pi_81584671
    Opzich heb ik het nu opgelost. Ik heb in het iwona.sty package gekeken en ik zag de volgende regels:
    1
    2
    3
    \renewcommand{\familydefault}{\rmdefault}
    \renewcommand{\bfdefault}{b}
    \fontfamily{\familydefault}


    Dat leek mij de boosdoener, dus heb ik ze gecomment en nu krijg ik wat ik wil; maar dit is vast niet de officiele manier :P
    pi_81685853
    Na elke environment krijg ik een indent. Kan ik dit globaal uitzetten of moet ik elke keer een \noindent gebruiken?
    pi_81685986
    quote:
    Op donderdag 20 mei 2010 19:07 schreef thabit het volgende:
    Na elke environment krijg ik een indent. Kan ik dit globaal uitzetten of moet ik elke keer een \noindent gebruiken?
    \setlength\parindent{0cm}

    in je preamble
    pi_81686187
    Dan springt-ie helemaal nergens meer in. Ik wil wel bij een 'gewone' alinea een indent krijgen, maar niet na een environment.
      donderdag 20 mei 2010 @ 19:15:43 #25
    246107 Zeroku
    An Air of Authority.
    pi_81686235
    Die OP
    Op zaterdag 28 april 2012 00:09 schreef Klinkerbotsing het volgende:
    Lieve jongeman ben jij. :@
    Op woensdag 8 juli 2020 18:58 schreef PoezeligDing het volgende:
    :* My one and only, master, king , whatever. THE ZER! O+
    pi_81689503
    quote:
    Op donderdag 20 mei 2010 19:07 schreef thabit het volgende:
    Na elke environment krijg ik een indent. Kan ik dit globaal uitzetten of moet ik elke keer een \noindent gebruiken?
    Misschien moet ik even een voorbeeld geven:
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    \documentclass[12pt]{article}
    \usepackage{amsthm}
    \usepackage{amsmath}
    \theoremstyle{plain}
    \newtheorem{thm}{Theorem}
    \begin{document}
    \section{Joepie da poepie}
    \begin{thm}
    Dit is een stelling.
    \end{thm}
    Dit is de tekst na de stelling.  Heel vervelend om te zien dat het inspringt.  
    Kan daar iets aan gedaan worden zonder expliciet met noindents te moeten werken?

    Hier begint een nieuwe alinea.  Die moet wel gewoon inspringen.
    \end{document}
    pi_81692985
    Dan denk ik dat het niet kan, want volgens mij ziet latex dat gewoon als een nieuwe paragraaf, die hij net zoals elke andere paragraaf een indent geeft.

    Maar misschien weet iblis nog wat .

    Ik had wel een ideetje, dat je het per environment aangeeft als volgt:
    \renewcommand{\end{thm}}{\end{thm}\noindent}

    maar dat geeft bij mij helaas een error...
      donderdag 20 mei 2010 @ 21:33:54 #28
    22818 V2
    Deze ruimte is te huur!
    pi_81693060
    Mja, je moet zorgen dat de \end{thm} een \noindent geeft. Ik heb hier ook eens mee zitten te worstelen, ik heb het nooit helemaal goed gekregen...
    As far as we know, our computer has never had an undetected error.
    pi_81694478
    Goed, expliciet \noindent is dan wel het makkelijkst dus. .
      vrijdag 21 mei 2010 @ 16:29:00 #30
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_81725365
    quote:
    Op zondag 16 mei 2010 13:27 schreef BasementDweller het volgende:
    Vraagje: hoe haal ik een paginanummer weg zonder de headers weg te gooien?
    Volgens mij kun je als je fancyhdr gebruikt ook halverwege van paginastijl veranderen door deze te herdefiniëren; en dan weer terug te doen.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      vrijdag 21 mei 2010 @ 16:32:24 #31
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_81725507
    quote:
    Op donderdag 20 mei 2010 21:58 schreef thabit het volgende:
    Goed, expliciet \noindent is dan wel het makkelijkst dus. .
    Het idee dat BasementDweller geeft is wel ongeveer juist, alleen bij een environment moet je environment hernieuwen. Het kan vast ook door in de definitie van newtheorem te hacken, maar dit lijkt me het makkelijkst:

    1\newenvironment{mythm}{\begin{theorem}}{\end{theorem}\noindent\ignorespacesafterend}


    Maar het nadeel is dan dus dat je je \begin{theorem} ... \end{theorem} moet vervangen. Een workaround daarvoor is je \newtheorem{theorem}{Theorem} te wijzigen in \newtheorem{theoremold}{Theorem} en dan \newenvironment{theorem}{\begin{theoremold}{\end{theoremold}...} te doen, dan hoef je in je document niets aan te passen.

    Let wel: die indent (die ik zelf eigenlijk ook overbodig vind), is wel echt een bewuste ontwerpkeus van de AMS mensen.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      vrijdag 21 mei 2010 @ 16:34:54 #32
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_81725621
    quote:
    Op dinsdag 18 mei 2010 17:08 schreef Visitor.Q het volgende:
    Opzich heb ik het nu opgelost. Ik heb in het iwona.sty package gekeken en ik zag de volgende regels:
    [ code verwijderd ]

    Dat leek mij de boosdoener, dus heb ik ze gecomment en nu krijg ik wat ik wil; maar dit is vast niet de officiele manier
    De volgorde van packages laden kan helpen, anders kun je soms \AtBeginDocument{...} gebruiken in de preamble om zelf aan het begin van het document meteen wat te doen en de fonts in te stellen zoals jij dat wilt (aannemende dat je weet hoe je lmodern terug kunt krijgen met de hand).
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_81733448
    quote:
    Op vrijdag 21 mei 2010 16:29 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Volgens mij kun je als je fancyhdr gebruikt ook halverwege van paginastijl veranderen door deze te herdefiniëren; en dan weer terug te doen.
    Als ik dat probeer haal ik de header weg ipv een paginanummer
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    \documentclass[a4paper, fleqn]{article}
    \usepackage[dutch]{babel}
    \usepackage{fancyhdr}
    \lhead{De header links}
    \rhead{...en rechts}
    \pagestyle{fancy}
    \begin{document}
    Eerste pagina...
    \pagestyle{plain}
    \clearpage
    \pagestyle{fancy}
    ...en pagina 2...
    \end{document}
      vrijdag 21 mei 2010 @ 20:40:31 #34
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_81736085
    Ik bedoelde het zo:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    \documentclass[a4paper, fleqn]{article}
    \usepackage[dutch]{babel}
    \usepackage{fancyhdr}
    \newcommand{\stijla}{
        \lhead{De header links}
        \rhead{...en rechts}
        \fancyfoot[C]{\thepage}
    }
    \newcommand{\stijlb}{
        \lhead{De header links}
        \rhead{...en rechts}
        \fancyfoot[C]{}
    }
    \pagestyle{fancy}
    \begin{document}
    \stijla
    Eerste pagina...

    \clearpage
    \stijlb
    ...en pagina 2...

    \clearpage
    \stijla
    \dots{} en weer terug.
    \end{document}


    Op zich hoef je alleen die \fancyfoot[C]{...} in je command te zetten natuurlijk, maar voor het idee.

    [ Bericht 0% gewijzigd door Iblis op 22-05-2010 08:10:30 ]
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      vrijdag 21 mei 2010 @ 22:24:04 #35
    22818 V2
    Deze ruimte is te huur!
    pi_81741974
    quote:
    Op vrijdag 21 mei 2010 16:32 schreef Iblis het volgende:
    ... \ignorespacesafterend ...
    Okay deze noteer ik even ergens goed. Ooit tijden mee geklooid om zoiets als dit goed te krijgen. Ik ben het namelijk ook oneens met deze ontwerpkeus, en ik vind best dat ik dit anders mag doen na zorgvuldige contemplatie
    As far as we know, our computer has never had an undetected error.
    pi_81746241
    quote:
    Op vrijdag 21 mei 2010 20:40 schreef Iblis het volgende:
    Ik bedoelde het zo:
    [ code verwijderd ]

    Op zich hoef je alleen die \fancyfoot[C]{...} in je command te zetten natuurlijk, maar voor het idee.
    Bedankt
    pi_81821242
    Hallo,

    al een tijdje werk ik met arrays en dat ging ondertussen wel, maar nu zou ik moeten (voor de eerste keer!) iets met een caption en een label doen: ik wil er later naar kunnen verwijzen. Klopt het dat ik dat dan niet kan doen met array en dus wel moet zoiets doen:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    \documentclass[11pt]{article}
    \begin{document}

    \begin{table}[h]
    \centering
    \begin{tabular}{c|c}
    a&b
    \end{tabular}
    \label{test label}
    \caption{test caption}
    \end{table} 
    \end{document}


    Veel dank!
      maandag 24 mei 2010 @ 10:05:07 #38
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_81821503
    Een array heeft inderdaad van nature geen caption; dan zou je het gewoon doen zoals je anders met formules doet:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    \documentclass{article}

    \begin{document}
        \begin{equation}
            \begin{array}{ll}
                a & b \\
                c & d
            \end{array}
        \label{ar:mijnarray}
        \end{equation}

        Zie array \ref{ar:mijnarray}.
    \end{document}


    M.a.w. je gebruikt gewoon het vergelijkingsnummer. Wat je ook kunt doen is zelf een eigenlijk float-type maken (dan kun je ook de label van de caption aanpassen), daarvoor zie wikibooks. In plaats van program kun je dan b.v. 'floatarray' maken als omgeving.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_81934144
    Ik ben nu bezig een glossary te maken voor mijn verslag, hiervoor gebruik ik glosstex. Het valt me op dat sommige items niet voor komen in de glossary, terwijl ze wel volldig worden genoemd in de tekst. Lijkt wel een bugje. Heeft iemand hier ervaring mee?

    Wat ik eigenlijk wil is dat als de afkorting voor het eerst voorkomt, het in de teks volledig word uitgeschreven. Dus: "bla die bla cascading style sheets ( CSS1 ) bla die bla". Dan moet er een footnote bij komen met "1 CSS is een techniek voor de stijl (vormgeving) van webpagina's". Weet iemand hoe dit moet? Alvast bedankt.
      woensdag 26 mei 2010 @ 20:19:50 #40
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_81936721
    De acronym package kan in ieder geval dat uitschrijven automatisch doen, voor die footnote heb ik niet zo en idee. En van de glossary, ik ken het niet, maar sowieso is er zonder een opzichzelfstaand compileerbaar voorbeeld dat het probleem opwekt niet heel veel zinnigs over te zeggen.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_81973690
    Hallo

    ik heb opnieuw een vraagje... is het mogelijk om binnen een enumerate
    tussen twee items een horizontale lijn te plaatsen?
    \hline geeft een foutmelding!

    Met veel dank!
      donderdag 27 mei 2010 @ 20:45:15 #42
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_81986448
    \hrule, eventueel met een \vspace ervoor. \hline is voor in tabellen.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_82152183
    quote:
    Op maandag 24 mei 2010 10:05 schreef Iblis het volgende:
    Een array heeft inderdaad van nature geen caption; dan zou je het gewoon doen zoals je anders met formules doet:
    [ code verwijderd ]

    M.a.w. je gebruikt gewoon het vergelijkingsnummer. Wat je ook kunt doen is zelf een eigenlijk float-type maken (dan kun je ook de label van de caption aanpassen), daarvoor zie wikibooks. In plaats van program kun je dan b.v. 'floatarray' maken als omgeving.
    Hmm, bedankt maar dan vroeg ik me af of een tabular binnen een table niet beter zou zijn?
    Alleen :
    -daar moet je overal $ plaatsen
    - dat laat zich blijkbaar niet plaatsen op precies die plek en nergens anders
    - de caption laat zich niet mee centreren?

    Of is dat de bedoeling of zo?
    Met dank!
      maandag 31 mei 2010 @ 18:11:49 #44
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_82153820
    Een table is een float, die float dus. Een tabular alleen drijft niet weg. Een table heeft, omdat-ie weg kan drijven een caption, zodat je er naar kunt verwijzen, maar dingen die niet wegdrijven hebben normaliter ook geen caption, je kunt namelijk rustig zeggen in de voorgaande/komende tabel, omdat je weet waar het staat.

    Verder is een tabular niet bedoeld voor wiskunde zaken, daar heb je een array voor en anders krijg je gewoon inline math met $ inderdaad.

    En dat centreren, dat kan in principe wel. Maar ik weet niet goed wat je nu wilt bereiken.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_82163187
    quote:
    Op maandag 31 mei 2010 18:11 schreef Iblis het volgende:
    Een table is een float, die float dus. Een tabular alleen drijft niet weg. Een table heeft, omdat-ie weg kan drijven een caption, zodat je er naar kunt verwijzen, maar dingen die niet wegdrijven hebben normaliter ook geen caption, je kunt namelijk rustig zeggen in de voorgaande/komende tabel, omdat je weet waar het staat.

    Verder is een tabular niet bedoeld voor wiskunde zaken, daar heb je een array voor en anders krijg je gewoon inline math met $ inderdaad.

    En dat centreren, dat kan in principe wel. Maar ik weet niet goed wat je nu wilt bereiken.
    Nou ik wil eigenlijk niet echt iets speciaals. Ik wil een tabelletje met een aantal formules zoals x^2 erin, en dan wil ik vele pagina's later kunnen zeggen : tabel 1 leert ons nu dat....Ik vind het wat sukkelig om te gaan zeggen "de tabel op het einde van sectie..."
      maandag 31 mei 2010 @ 21:31:05 #46
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_82164790
    quote:
    Op maandag 31 mei 2010 21:07 schreef zuiderbuur het volgende:

    [..]

    Nou ik wil eigenlijk niet echt iets speciaals. Ik wil een tabelletje met een aantal formules zoals x^2 erin, en dan wil ik vele pagina's later kunnen zeggen : tabel 1 leert ons nu dat....Ik vind het wat sukkelig om te gaan zeggen "de tabel op het einde van sectie..."
    Maar waarom moet het dan per se niet floaten?
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_82177902
    quote:
    Op maandag 31 mei 2010 21:31 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Maar waarom moet het dan per se niet floaten?
    Noem me een controlefreak, het idee dat ik niet kan controleren waar iets nou juist staat in mijn eigen werk vind ik echt heel bizar.
      dinsdag 1 juni 2010 @ 11:36:59 #48
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_82182289
    Ik zie dat de link naar de FAQ in de OP kapot is, dat zal ik zo even aanpassen, maar kijk dan hier: http://www.tex.ac.uk/cgi-bin/texfaq2html?label=figurehere
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      dinsdag 1 juni 2010 @ 11:46:23 #49
    125855 xprotagonistx
    FEED ME A STRAY CAT
    pi_82182685
    Hallo, een paar jaar geleden heb ik een document (~50p.) opgemaakt met LaTeX, nu mag ik weer aan zoiets beginnen. De laatste keer ben ik tijdens het werken eraan een paar keer veranderd van "latexer", ik wisselde tussen - dacht ik - pdflatex en latex->ps2pdf. Dat leverde nogal wat gedoe op, o.a. i.v.m. pstricks. Uiteindelijk werd ik er wat ongelukkig van. Deze keer wil ik dat voorkomen, dus vraag ik nu eerst wat advies. Ik wil:

    1. Vectorafbeeldingen, met hetzelfde lettertype als in mijn tekst, en dan ook dingen als $\theta_i$ .
    2. Bibtex, Hyperref en Microtypography gebruiken. Het gebruik van Microtypography is voor mij geen breekpunt , maar ik vind het wel belangrijk.

    Volgens mij zijn dat geen extreem rare eisen (naar mijn idee dingen die iedereen zou willen), maar als ik het me goed herinner kwam ik de laatste keer op een ellendig build-systeem uit waarbij m'n afbeeldingen los werden gegenereerd en weer in een latere iteratie in m'n uiteindelijke document werden gezet. Kan iemand mij het e.e.a. adviseren?

    Nog w.b.t. de vectorafbeeldingen: ik gebruikte Latexdraw (genereert PSTricks), voor simpele tekeningen best acceptabel, maar niet extreem handig. Heeft iemand hier ook advies voor? Bedankt.

    [ Bericht 0% gewijzigd door xprotagonistx op 01-06-2010 11:52:39 ]
      dinsdag 1 juni 2010 @ 11:49:32 #50
    22818 V2
    Deze ruimte is te huur!
    pi_82182822
    Gewoon pdflatex gebruiken, dat is wel het makkelijkste, en werkt goed met microtype. Voor de plaatjes ben ik zelf groot fan van TikZ, maar voor de meer visueel ingestelde medemens kan ik me voorstellen dat dat onprettig werkt. Je kan echter wel zonder problemen je LaTeX-fonts gebruiken met TikZ. Als het wat visueler moet weet ik iig van xfig zeker dat je ook bij de LaTeX-fonts kan, maar echt handig is xfig nou ook weer niet ... Als iemand hier betere tips voor heeft hoor ik dat ook graag.
    As far as we know, our computer has never had an undetected error.
      dinsdag 1 juni 2010 @ 12:25:34 #51
    125855 xprotagonistx
    FEED ME A STRAY CAT
    pi_82184216
    Ah, van xfig wist ik niet, bedankt! Ik ben te visueel ingesteld voor TikZ
      dinsdag 1 juni 2010 @ 14:53:45 #52
    296399 Outlined
    Renaissance Man
    pi_82190185
    quote:
    Op donderdag 20 mei 2010 19:07 schreef thabit het volgende:
    Na elke environment krijg ik een indent. Kan ik dit globaal uitzetten of moet ik elke keer een \noindent gebruiken?
    voor zover ik weet moet je altijd noindent in tikken. wel irritant inderdaad, het zou andersom moeten zijn, indent intikken als je wilt inspringen.
    quote:
    Op vrijdag 21 mei 2010 16:32 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Het idee dat BasementDweller geeft is wel ongeveer juist, alleen bij een environment moet je environment hernieuwen. Het kan vast ook door in de definitie van newtheorem te hacken, maar dit lijkt me het makkelijkst:
    [ code verwijderd ]

    Maar het nadeel is dan dus dat je je \begin{theorem} ... \end{theorem} moet vervangen. Een workaround daarvoor is je \newtheorem{theorem}{Theorem} te wijzigen in \newtheorem{theoremold}{Theorem} en dan \newenvironment{theorem}{\begin{theoremold}{\end{theoremold}...} te doen, dan hoef je in je document niets aan te passen.

    Let wel: die indent (die ik zelf eigenlijk ook overbodig vind), is wel echt een bewuste ontwerpkeus van de AMS mensen.
    Hebt het nooit begrepen en ben het er ook niet mee eens. iig niet met de indent na een environment zoals eqnarrray.

    [ Bericht 52% gewijzigd door Outlined op 01-06-2010 14:59:00 ]
    Come on, who can, who can, can hear the bass drum.
    pi_82197625
    Hier is mijn zelfde vraag maar dan met voorbeeld. Op dit moment ben ik een verslag voor mijn informatica opleiding aan opmaken met latex. Ben er erg tevreden over. In mijn verslag staan veel afkortingen en vak termen zoals CSS, HTML of front end. Wat ik wil is dat de lezer bij de eerste keer dat de term gebruikt word een korte beschrijving kan vinden. Bij voorkeur in de footnote.

    Op dit moment gebruik ik glosstex (zoals geadviseerd word in de openings post) en dat gaat prima. Wat werkt: de eerste keer is er een footnote met de afkorting volledig uitgeschreven. Wat niet werkt: de beschrijving staat er niet bij:

    voorbeeld:
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    \documentclass[11pt,a4paper,oneside]{report}

    \usepackage[footnote]{glosstex}

    \begin{document}

    % The List of Acronyms
    \addcontentsline{toc}{chapter}{List of Acronyms}
    \printglosstex(acr)

    \chapter{Dit is hoofdstuk 1}
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed diam lacus, 
    volutpat sit amet vulputate in, pellentesque at risus. Nunc non enim non 
    mi tristique imperdiet sit amet ut turpis. Curabitur nec est felis. 
    Phasellus bibendum turpis eget justo ultricies pellentesque. 
    Dit is zomaar een zinnetje met zomaar een \ac{ASCII} afkorting die we 
    kunnen gebruiken. 
    Pellentesque nec nisl elit, non commodo nibh. Aliquam euismod ultricies 
    condimentum magna tempus congue. Duis volutpat lobortis risus nec 
    adipiscing. Donec sollicitudin nunc in lacus ullamcorper eget 
    pellentesque ipsum fringilla. Duis a quam ac erat sodales egestas. Donec 
    posuere varius velit sed dictum. 

    Sed ut pulvinar ante. Curabitur aliquam nibh pharetra erat consectetur 
    nisl nulla, ullamcorper eget ullamcorper ut, eleifend id erat. Proin et 
    ligula sapien. Als we hem nog een keer gebruiken \ac{ASCII} dan wordt 
    het anders weergegeven.


    \end{document}


    dit krijg je werkend op de volgende manier:

    latex fokforum.tex
    glosstex fokforum.aux glosstext.gdf
    makeindex fokforum.gxs -o fokforum.glx -s glosstex.ist
    latex fokforum.tex

    Het GDF bestand is een tekst bestand met definities. glosstex.gdf zit standaard bij de glosstex.zip download.

    Vraag 1: hoe krijg ik de eerste keer een beschrijving in de footnote? Dit mag ook op een anderen manier hoeft niet via glosstex.

    Vraag 2: Wat zijn jullie ervaringen met fonts. Volgens mij is de standaard font van latex redelijke ouderwets. Wat is jullie ervaring hiermee? Wat is een goed font om mijn verslag goed leesbaar te maken.

    Iblis, de volgnede link in de openings tekst werkt niet meer: LaTeX voor taalkundigen

    Alvast bedankt.

    [ Bericht 0% gewijzigd door E-Jey op 01-06-2010 17:57:29 ]
      dinsdag 1 juni 2010 @ 19:32:22 #54
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_82202944
    Ik kan met GlossTeX niet zien hoe je die description in de footnote krijgt, daar is het niet op gemaakt volgens mij. Ik heb zo geen idee.

    Wat lettertypen betreft zie de font survey.

    Bedankt voor het melden van de link, die heb ik bijgewerkt.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      woensdag 2 juni 2010 @ 16:08:23 #55
    125855 xprotagonistx
    FEED ME A STRAY CAT
    pi_82240328
    Nog een antwoord op mijn eigen vraag: Inkscape kan tegenwoordig ook met latex-ondersteuning ( = latex-opmaak voor tekst ) exporteren: http://wiki.inkscape.org/wiki/images/SVG_in_LaTeX.pdf
    Nog niet geprobeerd, maar ziet er handig uit.
      woensdag 2 juni 2010 @ 17:30:48 #56
    22818 V2
    Deze ruimte is te huur!
    pi_82244161
    Oh, dat is tof, en heel handig! Die ga ik onthouden.
    As far as we know, our computer has never had an undetected error.
    pi_82295061
    Iblis, bedankt voor de link. Het is Palantino geworden.

    Ik voeg een aantal afbeeldingen toe in me verslag. Het valt me op dat na een afbeelding de eerst volgende alinea weer inspringt, volgens mij is dit incorrect. Hoe kan ik er voor zorgen dat na een afbeelding de alinea niet inspringt. In de tekst wil ik overigens wel dat nieuwe alinea's inspringen.
    pi_82295340
    quote:
    Op donderdag 3 juni 2010 19:05 schreef E-Jey het volgende:
    Iblis, bedankt voor de link. Het is Palantino geworden.

    Ik voeg een aantal afbeeldingen toe in me verslag. Het valt me op dat na een afbeelding de eerst volgende alinea weer inspringt, volgens mij is dit incorrect. Hoe kan ik er voor zorgen dat na een afbeelding de alinea niet inspringt. In de tekst wil ik overigens wel dat nieuwe alinea's inspringen.
    Ergens in het begin van dit topic worden dergelijke kwesties besproken.
      donderdag 3 juni 2010 @ 19:16:29 #59
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_82295627
    Afbeeldingen springen in voor zover ze een nieuwe alinea veroorzaken. Een nieuwe alinea wordt onder andere (doch zeker niet uitsluitend) door een witregel veroorzaakt. Je kunt in zo’n geval een % op een regel zetten.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_82389193
    Hallo,

    ik ben nog altijd bezig met tabellen netjes maken. Het begint te lukken, alleen vind ik dat het toch nog beter kan, ik gebruik immer subscripten en die maken contacten met de lijnen tussen de kolommen.
    Op internet vond ik een oplossing met een newcommand maar ik vroeg me af of dat wel de beste optie is.
    Zie hier de code, zowel met als zonder dat newcommand:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    \documentclass{article}
    \newcommand\T{\rule{0pt}{2.9ex}}
    \begin{document}

    \begin{table}[h]
    \begin{center}
    \begin{tabular}{|l|l|l|}
    \hline
    & & $(a,b))$\\\hline\hline
     $G$ &$^2\! G_{2 d}(q)$ & $(x,y)$ \\\hline
     $H$&$^2\! H_3$&$(u,v)$\\\hline
    \end{tabular}
    \caption{test zonder newcommand}
    \label{testlabel}
    \end{center}
    \end{table}

    \begin{table}[h]
    \begin{center}
    \begin{tabular}{|l|l|l|}
    \hline
    & & $(a,b))$\\\hline\hline\T
     $G$ &$^2\! G_{2 d}(q)$ & $(x,y)$ \\\hline\T
     $H$&$^2\! H_3$&$(u,v)$\\\hline
    \end{tabular}
    \caption{test met newcommand}
    \label{testlabel2}
    \end{center}
    \end{table}
    \end{document}
      zondag 6 juni 2010 @ 13:55:19 #61
    22818 V2
    Deze ruimte is te huur!
    pi_82393099
    zuiderbuur: gewoon zo min mogelijk lijnen in tabellen gebruiken! Ik gebruik zelf alleen 3 horizontale lijnen: twee dikke lijnen boven en onder, en een wat dunnere tussen de kolomtitels en de rest. Zie ook booktabs voor mooie tabellen.

    En een vraag van mijn kant: hoe krijg ik dat laatste beetje extra verticale witruimte weg om mijn lists heen? Minimaal voorbeeld:
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    \documentclass{article}
    \setlength{\parindent}{0pt}
    \newenvironment{lst}{%
      \begin{itemize}%
      \setlength{\partopsep}{0pt}%
      \setlength{\topsep}{0pt}%
      \setlength{\itemsep}{0pt}%
      \setlength{\parskip}{0pt}%
      \setlength{\parsep}{0pt}}
    {\end{itemize}}
    \begin{document}
    Regel tekst.
    \begin{lst}
    \item eerste
    \item tweede
    \end{lst}
    En nog een regel.
    \end{document}

    Ik heb toch echt zowel \topsep, \parskip en \partopsep op 0pt staan, mijn LaTeX Companion laat die drie als enige skips zien tussen de tekst en het eerste list item... wat mis ik hier?
    As far as we know, our computer has never had an undetected error.
      donderdag 10 juni 2010 @ 16:16:29 #62
    296399 Outlined
    Renaissance Man
    pi_82621899
    Ben vrij recent in aanraking gekomen met XML. Best interessant en de moeite waard. Lijkt heel erg op LaTeX.

    [ik verwacht dat het hier bekend is, anders even Googelen]
    Come on, who can, who can, can hear the bass drum.
      donderdag 10 juni 2010 @ 16:24:36 #63
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_82622336
    XML dient wel een ander doel. Het lijkt ergens wel wat op LaTeX maar is veel breedsprakiger. Vergelijk b.v. MathML met TeX opmaak.

    TeX:
    1\[ ax^2 + bx + c \]


    MathML:
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
     <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
      <!DOCTYPE math PUBLIC "-//W3C//DTD MathML 2.0//EN"
               "http://www.w3.org/Math/DTD/mathml2/mathml2.dtd">
      <math xmlns="http://www.w3.org/1998/Math/MathML">
        <mrow>
          <mi>a</mi>
          <mo>⁢<!-- ⁢ --></mo>
          <msup>
            <mi>x</mi>
            <mn>2</mn>
          </msup>
          <mo>+</mo>
          <mi>b</mi>
          <mo>⁢<!-- ⁢ --></mo>
          <mi>x</mi>
          <mo>+</mo>
          <mi>c</mi>
        </mrow>
      </math>

    Dat laatste is natuurlijk om te janken.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      donderdag 10 juni 2010 @ 16:26:59 #64
    296399 Outlined
    Renaissance Man
    pi_82622470
    Het is in eerste instantie ook niet bedoeld als een wiskundige opmaak-taal. Desondanks zijn er veel overeenkomsten tussen XML en LaTeX en is het handig voor veel zaken zoals bijvoorbeeld die CV van me die ik nu in LaTex heb gemaakt maar ook prima in XML kan maken.
    Come on, who can, who can, can hear the bass drum.
      donderdag 10 juni 2010 @ 16:32:59 #65
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_82622863
    quote:
    Op donderdag 10 juni 2010 16:26 schreef Outlined het volgende:
    Het is in eerste instantie ook niet bedoeld als een wiskundige opmaak-taal. Desondanks zijn er veel overeenkomsten tussen XML en LaTeX en is het handig voor veel zaken zoals bijvoorbeeld die CV van me die ik nu in LaTex heb gemaakt maar ook prima in XML kan maken.


    Maar XML is niets zonder opmaak / stijl. Je hebt dan alsnog iets nodig dat het document interpreteert. Er is dacht ik wel zo’n Europees XML schema voor een CV, maar hoeveel applicaties werken ermee?

    In de praktijk vind ik het vaak erg breedsprakig en vrij lastig manipuleerbaar. Vrijwel altijd is (naar mijn mening) een lichter formaat afdoende.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      donderdag 10 juni 2010 @ 16:36:43 #66
    296399 Outlined
    Renaissance Man
    pi_82623082
    Klopt. Je hebt inderdaad in veel gevallen extra software nodig en opmaak-sheets. Echter "in principe" (!) is het een heel licht formaat. Niet (veel) zwaarder dan een .tex file, .rtf file of .html file. Ik vind het een mooi concept, zag dat Open-Office er ook mee werkte.
    Come on, who can, who can, can hear the bass drum.
    pi_82665571
    Normaal gebruik ik eps-bestanden voor afbeelding maar soms wil ik ook jpg of png afbeelding in mijn document zetten. Nu converteer ik die naar eps voordat ik ze in latex zet, maar kan dit ook makkelijker?
    Is het ook mogelijk om zowel eps als jpg/png in 1 document te gebruiken?
      vrijdag 11 juni 2010 @ 14:30:45 #68
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_82665662
    Als je echt LaTeX gebruikt, dan moet je naar eps omzetten, maar gebruik je PDF-LaTeX dan kun je PNG/JPG direct opnemen. Maar, dan moet je EPS naar PDF omzetten. Dat laatste kan vrij gemakkelijk echter.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_82687824
    Hoe krijg ik de stellingen ongenummerd? (nu: \newtheorem{stelling}{Stelling})
      vrijdag 11 juni 2010 @ 22:24:38 #70
    22818 V2
    Deze ruimte is te huur!
    pi_82688422
    Is dat niet gewoon een kwestie van theorem* ipv theorem gebruiken?
    As far as we know, our computer has never had an undetected error.
      vrijdag 11 juni 2010 @ 22:32:50 #71
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_82688802
    Ja, \newtheorem* uit de amsthm package.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_82689441
    Uiteraard. Ik had nog geprobeerd wat sterretjes te zetten, maar had nog niet bedacht 'm daar te zetten, stom genoeg :p
      maandag 14 juni 2010 @ 14:36:31 #73
    115871 voidzero
    LaTeX-enthousiast
    pi_82787104
    Pfft. Mijn universiteit is, zoals elke universiteit, enorm strict met bronverwijzingen. Ik heb voor mijn laatste werkstuk eindelijk de moed verzameld om dit werkstuk in XeLaTeX te maken, met behulp van biblatex en op zich ben ik erg trots op het resultaat... met uitzondering van de bronvermeldingen.

    Ik heb mijn bronvermeldingen gemaakt met behulp van deze regels:
    1
    2
    \usepackage[greek,american,dutch]{babel}
    \usepackage[style=historian,sorting=nty,autocite=footnote,babel=hyphen,mincrossrefs=1,usetranslator=true,printseries]{biblatex}


    (Thanks voor de tip m.b.t. Historian, Iblis!)

    Wat me als eerste opviel was het verschil in citeren. Bij bovenstaande babel opties zie ik bij \citetitle dat hij de titel tussen ,,aanhalingstekens" zet. Wanneer ik american en dutch omdraai zie ik dat hij de titel in "aanhalingstekens" plaatst. Bij british (dat mijn voorkeur heeft boven american) zijn er 'aanhalingstekens'. Hoe haal ik die hele aanhalingstekens weg? Mijn universiteit wil namelijk dat ik ze cursief druk en dat kan ik doen met \emph{}.

    Citeren is zowieso nogal lastig. Nou ja, misschien op zichzelf niet, maar de instructies maken het me in elk geval niet gemakkelijk. Ik hoop dat hier een lezer is die mij eens wil helpen. Ik heb de instructie gekopieerd naar een (best lange) png. Hij staat hier: http://viper.onthanet.nl/~void/Citeren%20en%20bronvermelding.png

    Sorry voor de lengte maar omdat ik in mijn omgeving geen andere gebruikers van LaTeX ken moet ik het wel op deze manier vragen. Aangezien er al wel medestudenten geïnteresseerd zijn geraakt in mijn gebruik van LaTeX, en aangezien ik eventuele hints en opmerkingen waarschijnlijk wel op de vaardighedensite van mijn faculteit kan krijgen zal geboden hulp zich niet beperken tot mij -- ik zorg er dan wel voor dat het XeLaTeX alternatief ter sprake zal worden gebracht naast MS Office.

    Citeren, zo wordt gesteld, moeten wij dus bij voorkeur doen met voetnoten en een verwijzing naar de paginanummers en de literatuurlijst moet ook aan andere eisen dan authoryear voldoen.

    Dus alvast bedankt voor de tips...

    [ Bericht 3% gewijzigd door voidzero op 14-06-2010 15:14:12 ]
    "Trying to define yourself is like trying to bite your own teeth." --Alan Watts
      maandag 14 juni 2010 @ 15:21:07 #74
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_82789229
    Ik ken Biblatex niet goed. Maar als ik in de manual neus moet het zo ongeveer te veranderen kunnen zijn:

    1
    2
    3
    4
    \DeclareFieldFormat[article]{citetitle}{\emph{#1}}
    \DeclareFieldFormat[inbook]{citetitle}{\emph{#1}}
    \DeclareFieldFormat[incollection]{citetitle}{\emph{#1}}
    \DeclareFieldFormat[inproceedings]{citetitle}{\emph{#1}}


    En alles wat je dan nog nodig hebt.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      maandag 14 juni 2010 @ 15:54:12 #75
    22818 V2
    Deze ruimte is te huur!
    pi_82790927
    Voor bibtex had ik ooit ergens een script gevonden, dat adhv een aantal vragen een eigen bibtex-style maakt, die precies is zoals jij (of in dit geval de uni) dat wil, zoiets kan je misschien proberen te zoeken?
    As far as we know, our computer has never had an undetected error.
      maandag 14 juni 2010 @ 18:29:52 #76
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_82797104
    Nou, dit is BibLaTeX, in principe kun je het daar gemakkelijker zonder die nare BibTeX-taal zelf modificeren. Ik ken het alleen niet (goed).
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      dinsdag 15 juni 2010 @ 12:20:22 #77
    125855 xprotagonistx
    FEED ME A STRAY CAT
    pi_82828579
    Wat ik me afvroeg: soms wordt als argument van LaTeX gegeven dat je je op de tekst kan concentreren en je je niet om de opmaak hoeft druk te maken. Maar ik ben toch niet de enige die regelmatig tot obsessief (per alinea, soms per zin) latex laat draaien om te kijken wat er voor moois uitkomt, of wel? Zeker om bepaalde dingen na te lezen.
      dinsdag 15 juni 2010 @ 12:44:58 #78
    296399 Outlined
    Renaissance Man
    pi_82829643
    quote:
    Op dinsdag 15 juni 2010 12:20 schreef xprotagonistx het volgende:
    Wat ik me afvroeg: soms wordt als argument van LaTeX gegeven dat je je op de tekst kan concentreren en je je niet om de opmaak hoeft druk te maken. Maar ik ben toch niet de enige die regelmatig tot obsessief (per alinea, soms per zin) latex laat draaien om te kijken wat er voor moois uitkomt, of wel? Zeker om bepaalde dingen na te lezen.
    nee doe ik ook, enumeratie veranderen in itemize -> draaien, titel section wijzigen -> draaien, nieuwe regel in de eqnarray -> draaien

    en nog erger: heel vaak die pdf uitprinten
    Come on, who can, who can, can hear the bass drum.
    pi_82848416
    Ik wil twee afbeeldingen naast elkaar.Wikibooks zegt dat ik dit moet doen met het package subfig, maar zodra ik in de preamble (zo heet dat, toch?) /usepackage{subfig} toevoeg krijg ik de volgende enigszins cryptische foutmelding:

    Runaway argument?
    \sf@counterlist \relax \def \sf@temp {\@nil }\ifx \sf@temp \@nnil \else \ETC.
    ! Paragraph ended before \sf@setref was complete.
    <to be read again>
    \par
    l.35
      dinsdag 15 juni 2010 @ 19:45:05 #80
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_82848507
    Kun je een opzichzelfstaand compileerbaar voorbeeld geven? Zie de topic pointer.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_82849026
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    \documentclass[12pt,a4paper,titlepage]{report}

    \usepackage{graphicx, subfigure}  
    \usepackage[pdftex]{hyperref}
    \usepackage[dutch,english]{babel}
    \usepackage{subfig}
    \begin{document}
    Tekst
    \end{document}

    Ik weet niet of dit goed genoeg is? Iig zodra ik het babelpackage weghaal gaat Texworks ook klagen.
    Zodra ik \usepackage[pdftex]{hyperref} weghaal is het probleem over, lijkt althans zover. Maar ik neem aan dat dat er voor zorgt dat m'n table of contents links bevat naar de hoofdstukken. Overigens werkte het op de universiteit volgens mij wel, dus is het probleem alleen thuis. (Ik gebruik TeXWorks, waarmee weet ik eigenlijk niet zeker, miktex, kan dat?)
      dinsdag 15 juni 2010 @ 19:59:51 #82
    148823 znarch
    ondertitel
    pi_82849223
    Beter is ook om: \usepackage{subfig} te doen

    Even zonder gein, je krijgt die fout al zonder dat je daadwerkelijk 2 afbeeldingen probeert naast elkaar te zetten?
    "AAAAAHH ZENNE MOAT, WOARST VLEISCH"
    pi_82849350
    Ja, ook zonder enige tekst in het document geeft 'ie het al.
      dinsdag 15 juni 2010 @ 20:03:01 #84
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_82849412
    Het heeft geen zin om én subfig én subfigure te laden. Subfig is de nieuwste (en opvolger van subfigure), haal subfigure dus weg.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      dinsdag 15 juni 2010 @ 20:03:32 #85
    148823 znarch
    ondertitel
    pi_82849444
    Vraagt Texworks je om de package te installeren? Anders even met de Miktex Package Manager *in je startmenu van windows* kijken of hij uberhaubt geinstalleerd is
    "AAAAAHH ZENNE MOAT, WOARST VLEISCH"
    pi_82849495
    En zo te zien is het probleem daarmee weg! Ik heb niet zo gekeken naar wat er al stond, we hebben min of meer een kant en klaar document aangeleverd gekregen waar we nog wat tekst tussen moesten zetten. Ik ga nu even kijken of het nu ook lukt afbeeldingen naast elkaar te maken.
      dinsdag 15 juni 2010 @ 20:07:24 #87
    148823 znarch
    ondertitel
    pi_82849615
    Waarmee? Wat was het probleem?
    "AAAAAHH ZENNE MOAT, WOARST VLEISCH"
    pi_82849895
    Wat Iblis zei, het package subfigure erbij. Nu werkt het redelijk zoals ik wil.
    Ik moet echt eens verder dan m'n neus lang is gaan kijken
    pi_82939204
    Hallo,

    ik zou een beetje meer inzicht willen in Beamer, ipv altijd maar templates te kopiëren....

    Ik gebruikte deze code. Mijn probleem is dat hij onderaan mijn naam zet.. met dan () erachter. Hoe krijg ik dat weg?

    Het is trouwens mijn wens dat er onderaan een balkje met permanente data zoals mijn naam is,
    en bovenaan een overzicht van alle secties, terwijl de huidige subsectie ook zichtbaar is.
    Laat me ook aub wat weten als je vindt dat ik het helemaal verkeerd doe. :{

    Bedankt!
    SPOILER
    Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
    pi_83171183
    Ik heb een theme gedownload en in de juiste (denk ik) mappen gezet. Nu probeer ik het te gebruiken en krijg ik "! LaTeX Error: File `beamerthemeumbc2.sty' not found.". Ik heb Texhash al gedraaid, computer herstart, probleem blijft.
    pi_83171721
    quote:
    Op dinsdag 22 juni 2010 23:13 schreef Hanneke12345 het volgende:
    Ik heb een theme gedownload en in de juiste (denk ik) mappen gezet. Nu probeer ik het te gebruiken en krijg ik "! LaTeX Error: File `beamerthemeumbc2.sty' not found.". Ik heb Texhash al gedraaid, computer herstart, probleem blijft.
    't Is denk ik aan te bevelen om je vragen van een minimum example te voorzien. Niet dat ik dan wel het antwoord weet, want ik heb dat beamergedoe nooit gebruikt. (Zie ook dit artikel)
    pi_83173483
    In dit geval maakt het denk weingi verschil, omdat het niet om het document zelf of samenwerking van packages gaat. Maar oké ;)
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    \documentclass[xcolor]{beamer} 
    \usetheme{umbc2} 


    \begin{document}
    \selectlanguage{dutch}

    \begin{frame}[plain]
    \titlepage
    \end{frame} 

    \end{document}
    pi_83174794
    quote:
    Op donderdag 17 juni 2010 16:55 schreef zuiderbuur het volgende:
    Hallo,

    ik zou een beetje meer inzicht willen in Beamer, ipv altijd maar templates te kopiëren....

    Ik gebruikte deze code. Mijn probleem is dat hij onderaan mijn naam zet.. met dan () erachter. Hoe krijg ik dat weg?

    Het is trouwens mijn wens dat er onderaan een balkje met permanente data zoals mijn naam is,
    en bovenaan een overzicht van alle secties, terwijl de huidige subsectie ook zichtbaar is.
    Laat me ook aub wat weten als je vindt dat ik het helemaal verkeerd doe.

    Bedankt!
    SPOILER
    Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
    http://www.ctan.org/tex-a(...)/beameruserguide.pdf
    Deze site heb je ongetwijfeld al wel via google gevonden? \useoutertheme{split} lijkt op wat je noemt.
      woensdag 23 juni 2010 @ 09:50:41 #94
    296399 Outlined
    Renaissance Man
    pi_83181657
    quote:
    Op dinsdag 22 juni 2010 23:24 schreef thabit het volgende:

    [..]

    't Is denk ik aan te bevelen om je vragen van een minimum example te voorzien. Niet dat ik dan wel het antwoord weet, want ik heb dat beamergedoe nooit gebruikt. (Zie ook dit artikel)
    Wees blij dat je niet met een smartboard hoeft te werken! Smartboard? http://nl.wikipedia.org/wiki/Elektronisch_schoolbord (lees en huiver)
    Come on, who can, who can, can hear the bass drum.
      woensdag 23 juni 2010 @ 10:30:35 #95
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_83183079
    quote:
    Op dinsdag 22 juni 2010 23:13 schreef Hanneke12345 het volgende:
    Ik heb een theme gedownload en in de juiste (denk ik) mappen gezet. Nu probeer ik het te gebruiken en krijg ik "! LaTeX Error: File `beamerthemeumbc2.sty' not found.". Ik heb Texhash al gedraaid, computer herstart, probleem blijft.


    Ik denk dat het dan niet de juiste mappen zijn. Werk je onder Windows, dan kan ik je in ieder geval niet helpen. Wat vaak wel gewoon werkt is het in de directory van het document zelf neer zetten, maar dat is natuurlijk geen prettige oplossing als je de theme vaker wilt gebruiken.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      woensdag 23 juni 2010 @ 10:32:12 #96
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_83183143
    quote:
    Op donderdag 17 juni 2010 16:55 schreef zuiderbuur het volgende:
    Hallo,

    ik zou een beetje meer inzicht willen in Beamer, ipv altijd maar templates te kopiëren....

    Ik gebruikte deze code. Mijn probleem is dat hij onderaan mijn naam zet.. met dan () erachter. Hoe krijg ik dat weg?

    Het is trouwens mijn wens dat er onderaan een balkje met permanente data zoals mijn naam is,
    en bovenaan een overzicht van alle secties, terwijl de huidige subsectie ook zichtbaar is.
    Laat me ook aub wat weten als je vindt dat ik het helemaal verkeerd doe.

    Bedankt!
    SPOILER
    Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


    Je zult bestaande themes moeten bekijken, hoe die opgezet zijn qua code, dan in de manual kijken voor wat verheldering. En dan de blokjes combineren tot een eigen theme. Als je een beetje weet wat je met TeX doet kan het wel in een middag, maar heb je nog niet veel echt qua macro's gemaakt is het domweg lastig.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_83240151
    Hallo,

    Ik heb een paar lelijke formules in Latex gemaakt, namelijk de volgende:
    $$S_w=\lceil\frac{159}{5648}u^2\rceil.$$
    en
    $$\lceil\frac{25194541}{184119152}u^2\rceil.$$

    \lceil en \rceil staan voor de entier +1. Als je dit text krijg je echter een 'grote' breuk met kleine ceilingtekens eromheen, is het mogelijk deze tekens groter te maken zodat de uitdrukking er gewoon in past?
    Weet iemand of en hoe dit kan?
    alvast bedankt,

    Edit: ik ben er al uit, er kwamen even een slim iemand langslopen..

    [ Bericht 7% gewijzigd door marleenhoofd- op 24-06-2010 13:38:09 ]
    pi_83240224
    \left\lceil en \right\rceil gebruiken.
    pi_83240545
    bedankt
    pi_83333158
    quote:
    Op woensdag 23 juni 2010 00:11 schreef Hanneke12345 het volgende:

    http://www.ctan.org/tex-a(...)/beameruserguide.pdf
    Deze site heb je ongetwijfeld al wel via google gevonden? \useoutertheme{split} lijkt op wat je noemt.
    Ik heb al zoveel handleidingen gezien ondertussen dat ik het niet meer zeker weet.. in elk geval bedankt dat je het aanraadt.
    quote:
    Op woensdag 23 juni 2010 10:32 schreef Iblis het volgende:
    Je zult bestaande themes moeten bekijken, hoe die opgezet zijn qua code, dan in de manual kijken voor wat verheldering. En dan de blokjes combineren tot een eigen theme. Als je een beetje weet wat je met TeX doet kan het wel in een middag, maar heb je nog niet veel echt qua macro's gemaakt is het domweg lastig.
    Met enig schaamrood op de wangen:
    begrijp ik goed dat je met
    \usetheme{Warsaw} een hele hoop zaken zoals outertheme en innertheme vastlegt,
    en dat je die "afspraken" onmiddellijk overschrijft als je daaronder iets zet als
    \useoutertheme{split}
    ?

    Het komt er eigenlijk op neer dat ik de bovenkant van "smoothbars", en de onderkant van "split" zou willen gebruiken.
    Iblis raadde me aan om in de code te gaan kijken. Kan je me soms een zetje geven: wat zijn die files waarin je die code kan bekijken?

    Met veel dank!
    pi_83346088
    Volgens mij wel. Weet het niet zeker, maar het lijkt er iig wel heel erg op Over dat deels smoothbar / deels split weet ik niet hoe dat moet. Ik denk dat in de codes van themes ook alleen maar split of smoothbar staat.

    Themes staan bij mij (miktex) in de map miktex\tex\latex\beamer\themes.


    Edit: even gekeken. Bij outerthemes kan je wel dingen ook zelf maken denk ik, en dus uit twee outerthemes een deel halen. Maar misschien is \useoutertheme{infolines} genoeg.

    [ Bericht 12% gewijzigd door Hanneke12345 op 27-06-2010 01:26:26 ]
      zondag 27 juni 2010 @ 14:38:30 #102
    22818 V2
    Deze ruimte is te huur!
    pi_83357834
    Dat is volgens mij idd het idee van die beamerclasses. Ik vind het zelf een beetje ondoorzichtig, moet ik zeggen, maar ik heb er (nog) niet heel veel tijd in gestoken. Ik moest er laatst wat mee maken, en het moest gewoon af, dus heb ik niet de elegante weg gekozen, maar de resultaatgerichte, om het maar even mooi te zeggen
    As far as we know, our computer has never had an undetected error.
      maandag 28 juni 2010 @ 17:17:16 #103
    115871 voidzero
    LaTeX-enthousiast
    pi_83406853
    Overigens had ik als tip voor de mensen die niet van de indents houden et cetera: je zou in plaats van de documentclass article eens artikel3 kunnen proberen.

    Ik ga binnenkort maar eens beginnen aan een soort template zodat mijn documenten standaard zullen gaan voldoen aan mijn eisen. Ik heb de meeste ruzie toch wel met biblatex en die taal ken ik ook niet zo goed; het citeren moet ik nog even goed onder de knie krijgen en ik weet nog niet hoe tevreden ik ben over biblatex-historian....
    "Trying to define yourself is like trying to bite your own teeth." --Alan Watts
    pi_83740719
    Hoi, ik heb een probleempje met wat accenten die de package tipa definiëert als ik lmodern gebruik (wat ik zeker wil, omdat dat gewoon beter is en omdat bijvoorbeeld het macron accent dan veel beter geplaatst is, zoals hieronder is te zien).

    Maar een concreet probleem is dan het volgende, waarbij je links kunt zien dat de \textsubring niet meer mooi in het midden komt, zodra je die in een cursieve omgeving gebruikt. Rechts, zonder lmodern, ging dat nog wel goed. Weet iemand wat ik hieraan kan doen?

    pi_83825134
    quote:
    Op dinsdag 6 juli 2010 21:56 schreef Thorír het volgende:
    Hoi, ik heb een probleempje met wat accenten die de package tipa definiëert als ik lmodern gebruik (wat ik zeker wil, omdat dat gewoon beter is en omdat bijvoorbeeld het macron accent dan veel beter geplaatst is, zoals hieronder is te zien).

    Maar een concreet probleem is dan het volgende, waarbij je links kunt zien dat de \textsubring niet meer mooi in het midden komt, zodra je die in een cursieve omgeving gebruikt. Rechts, zonder lmodern, ging dat nog wel goed. Weet iemand wat ik hieraan kan doen?

    [ afbeelding ]
    Ik heb het al gevonden. In tipa's t3enc.def staat een macro die het inspringen regelt en die standaard eenzelfde macro aanroept, of 'ie nu in cursieve modus is of niet:

    1
    2
    3
    4
    5
    \providecommand\@getaccshift{\def\@accshift##1{}%
      \ifx\f@shape\@slshapename\let\@accshift\@accshiftsl\fi
      \ifx\f@shape\@itshapename\let\@accshift\@accshiftsl\fi}

    \providecommand\@accshiftsl[1]{\c@lcshift{#1}\kern-.16667\dimen\@ne}


    Maar dat is makkelijk aan te passen naar:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    \providecommand\@getaccshift{\def\@accshift##1{}%
      \ifx\f@shape\@slshapename\let\@accshift\@accshiftsl\fi
      \ifx\f@shape\@itshapename\let\@accshift\@accshiftit\fi}

    \providecommand\@accshiftsl[1]{\c@lcshift{#1}\kern-.16667\dimen\@ne}
    \providecommand\@accshiftit[1]{\c@lcshift{#1}\kern.0\dimen\@ne}


    edit: òf forceer het gebruik van cmr door tipa, door een custom macro te definiëren:
    1\newcommand{\ipa}[1]{{\fontencoding{T3}\fontfamily{cmr}\selectfont#1}}

    en dan
    1\textit{\ipa{\textsubring{i}}}

    aan te roepen. Dit geeft wel een slanted font in plaats van een cursief font, maar het werkt in ieder geval voor alle karakters en plaatst de accenten goed.

    [ Bericht 7% gewijzigd door Thorír op 09-07-2010 00:29:02 ]
    pi_83882949
    Hallo,
    Ik ben een presentatie met behulp van TeXnicCenter aan het maken. Eigenlijk ben ik gewoon veel aan het veranderen in een bestaande presentatie, zodat ik mij niet zo'n zorgen hoef te maken over alle pakketten die ik moet inladen e.d..
    Nu doen zich een aantal vage dingen voor.
    Allereerst (vroeger, toen mijn pc nog wel pdfjes wilde maken) produceerde mijn computer geheel op eigen initiatief tussen elke 2 slides die ik gemaakt heb, een extra slide met daarop alleen een cijfer. Waarom is dat? En nog belangrijker: hoe kan ik ervoor zorgen dat dit niet meer gebeurt?
    Nu heb ik echter nog een groter probleem, mijn programma weigert namelijk het pdf bestand te laten zien en geeft daarbij een waslijst van foutmeldingen. Ik begrijp deze foutmeldingen niet en begrijp daarbij ook niet wat ik hieraan kan doen.
    Regelmatig krijg ik de volgende foutmelding:
    quote:
    ! Undefined controll sequence.
    dan zegt hij nog vaak dat hij een plaatje niet kan vinden, en nog een paar keer het bovenstaande, waarna hij een Emergency Stop maakt en een Fatal Error aangeeft.
    Ik snap er niets van aangezien ik alleen wat aan de inhoud op de slides heb veranderd (niets raars) en hij nu ineens dergelijke kuren vertoont. Weet iemand wat die error inhoudt, of die ernstig is en wat ik er aan moet doen?

    Alvast dank.

    [ Bericht 92% gewijzigd door marleenhoofd- op 10-07-2010 17:12:32 ]
    pi_83912056
    Over dat tweede probeleem: weet je zeker dat je een latex commando gebruikt (b.v. pdflatex) en niet een 'kaal' tex commando (b.v. pdftex)?
    pi_84226204
    Weet iemand of en hoe ik Graphite kan instellen als font renderer in XeTeX?

    In de XeTeX reference (p.3) staat wel hoe je bij een font kunt aangeven dat 'ie door Graphite gerendered moet worden. Maar als ik dat dan aangeef en het testje op p.9 van dezelfde reference doe, wordt Graphite niet gebruikt, wat dus betekent (neem ik aan) dat Graphite niet standaard in MikTeX 2.8 zit. Maar hoe installeer ik Graphite op een manier dat XeTeX erbij kan?

    Edit: Laat maar. Ik wilde dit weten omdat ik een probleem had met stacked (combining) diacritics in een stukje Oud-Grieks, waarvoor ik Gentium als font gebruikte. Maar hetzelfde probleem blijkt veel simpeler op te lossen met
    1
    2
    3
    4
    % Normalise to NFC form, using precomposed characters where possible
    % instead of base characters with combining marks.
    % (see XeTeX reference, Sec. 4)
    \XeTeXinputnormalization=1


    [ Bericht 37% gewijzigd door Thorír op 20-07-2010 14:37:36 ]
    pi_84565875
    Een domme vraag I know maar ik zie gewoon niet welke :P

    Maar welke font word gebruikt in dit document (dat over fonts in latex gaat :') )

    http://ctan.tug.org/tex-a(...)nt_Survey/survey.pdf
      dinsdag 27 juli 2010 @ 21:24:00 #110
    22818 V2
    Deze ruimte is te huur!
    pi_84566241
    Gewoon Palatino toch?
    As far as we know, our computer has never had an undetected error.
    pi_84566638
    quote:
    Op dinsdag 27 juli 2010 21:24 schreef V2 het volgende:
    Gewoon Palatino toch?
    Ok dan toch, dacht hetzelf ook maar dacht toch enig verschil erin te zien.

    Ander vraagje dan ik gebruik nu dit stukje code omdat ik meer tekst op me pagina wil.
    \usepackage[top=3cm,bottom=3cm,left=3cm,right=3cm]{geometry}

    Is het mogelijk om dit ook uit te zetten voor 1 pagina? Omdat hij nu namelijk me voorpagina verknalt :P
    pi_84567035
    Je kan de changepage package gebruiken. En dan binnen je titelpagina bijvoorbeeld:

    \begin{adjustwidth}{-2cm}{-2cm}
    blablablablabla.........
    \end{adjustwidth}
    pi_84567632
    quote:
    Op dinsdag 27 juli 2010 21:41 schreef BasementDweller het volgende:
    Je kan de changepage package gebruiken. En dan binnen je titelpagina bijvoorbeeld:

    \begin{adjustwidth}{-2cm}{-2cm}
    blablablablabla.........
    \end{adjustwidth}
    Gvd moest je nou posten? Die avatar van jou :') :9~ maar wel bedankt!
    pi_84568115
    miauw
    pi_84627806
    Vraag

    In de equation environment kun je \begin{cases}\end{cases} gebruiken.



    Ik wil het eigenlijk juist omgedraaid hebben... zo dus.

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
           - item
    item { 
           - item


    Wat ik wil

    - item
           } item
    - item
    Mogelijk?


    [ Bericht 0% gewijzigd door ReWout op 29-07-2010 15:01:12 ]
      donderdag 29 juli 2010 @ 15:04:11 #116
    22818 V2
    Deze ruimte is te huur!
    pi_84628434
    1\left.\begin{array}{c}a \\ b\end{array}\right\}\rightarrow c
    Zoiets? Ongetest btw.
    As far as we know, our computer has never had an undetected error.
    pi_84628472
    Zoiets?

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    \[
    a \rightarrow 
        \left.
        \begin{array}{ll} 
            b \\
            c
        \end{array} 
        \right\}
    \]
    pi_84690144
    Yup zo heb ik het uiteindelijk ook gedaan.
    pi_84720712
    Nieuw vraagje.

    Ik heb een aantal styles. Nu heb ik deze styles in een submap genaamd "styles" geplaatst om het allemaal overzichtelijk te houden.

    ik heb toen \usepackage{<naam>} veranderd naar \usepackage{styles/<naam>} zoals bij de \input{} commando. Helaas werkt het echter niet, \usepackage{<naam>} werkt ook niet.

    Iemand een ideetje? Of is dit gewoonweg niet mogelijk?
    pi_84723252
    Wil ik ook wel weten... je hebt het dan over een .sty bestand toch?
    pi_84723907
    quote:
    Op zondag 1 augustus 2010 00:07 schreef BasementDweller het volgende:
    Wil ik ook wel weten... je hebt het dan over een .sty bestand toch?
    Genau

    ps. totaal iets anders maar met welke IDE werken jullie? Ik gebruik zelf nu eclipse met de texclipse plugin maar ik word daar een beetje moe van omdat die warnings en fouten geeft terwijl dat helemaal geen fouten zijn. \input{} geeft hij altijd een fout dat hij het bestand niet kan vinden, wanneer die in een submap staat, \href{}{} geeft hij ook altijd een fout weer. (Voor de duidelijkheid de texclipse plugin zorgt dus voor de error + warning niet de latex compiler.)

    Wat ik ook een beetje zoek is een IDE die standalone .tex documentjes kan compilen. Nu moet ik bij eclipse steeds een project aanmaken en maar 1 tex file kan daarin gecompileerd worden.

    pss. waar is Iblis als je hem nodig hebt :')

    [ Bericht 21% gewijzigd door ReWout op 01-08-2010 00:48:13 ]
      zondag 1 augustus 2010 @ 09:01:19 #122
    46802 Visitor.Q
    Neemt alles op!
    pi_84729358
    Ik heb een tijd lang Kile gebruikt (linux, KDE ding), maar die installeert door allerlei dependencies ook KBibTeX en daar heb ik sowieso al een schurfthekel aan. Bovendien is het behoorlijk achteruit gegaan na de overgang naar KDE4.
    Nu gebruik ik dus TeXmaker op advies van een collega en het is best prettig. Het draait iig op linux en op windows. Ik heb weleens nagedacht om Eclipse te gebruiken maar ik zag er het nut nooit zo van in. Als ik het zo hoor ben ik er blij om :)
    pi_84735233
    quote:
    Op zondag 1 augustus 2010 00:07 schreef BasementDweller het volgende:
    Wil ik ook wel weten... je hebt het dan over een .sty bestand toch?
    Hmmm dat werkt ook gewoon blijbkaar... Probleem is vaak alleen dat .sty files weer andere bestanden weer oproep die hij vervolgens niet meer kan vinden.

    http://groups.google.com/(...)=en#d4b1cef900827b4b
    pi_84739208
    Nieuw vraagje,

    hoe los ik dat gat tussen de 3de & 4de rij op?

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    \documentclass{report}
    \usepackage{multirow}
    \begin{document}
     \begin{equation}
      \left[
        \begin{array}{cccc} 
            0 & 0 & 1 & 0 
        \\  0 & 0 & 0 & 1
        \\  \multicolumn{4}{c}{f_1(\theta_1, \theta_2, \dot{\theta}_1, \dot{\theta}_2)} 
        \\  \multicolumn{4}{c}{f_2(\theta_1, \theta_2, \dot{\theta}_1, \dot{\theta}_2)}
        \end{array}
      \right]
     \end{equation}
    \end{document}
    M.b.v. multirow package.
      donderdag 5 augustus 2010 @ 14:06:08 #125
    118413 Dickbride
    Hilarisch. Nee, echt.
    pi_84893299
    Ik neem aan dat je bedoelt het gat tussen de 3e en 4e kolom?

    \begin{array}{cccc} veranderen in \begin{array}{cccl} ?

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    \documentclass{report}
    \usepackage{multirow}
    \begin{document}
     \begin{equation}
      \left[
        \begin{array}{cccl} 
            0 & 0 & 1 & 0 
        \\  0 & 0 & 0 & 1
        \\  \multicolumn{4}{c}{f_1(\theta_1, \theta_2, \dot{\theta}_1, \dot{\theta}_2)} 
        \\  \multicolumn{4}{c}{f_2(\theta_1, \theta_2, \dot{\theta}_1, \dot{\theta}_2)}
        \end{array}
      \right]
     \end{equation}
    \end{document}
    Cheeex with deeeex: hoeiboei! -Sandstorm- schreef: Koop je toch een spiraal, kut. Biogarde schreef: Moet het topic weer open? Foto's van je kut en tieten naar -mailadres weg-
    pi_85026939
    @Hierboven uiteindelijk heb ik het opgelost door gewoon 2 extra kolommen te creëren.

    Nieuwe vraag...

    Ik heb nu ongeveer de volgende lijst

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    \begin{itemize}
      \item
      \begin{itemize}
        \item
        \begin{description}
          \item[abc]
            \begin{itemize}
              \item HIER DUS * ALS OPSOMMING
              \item HIER DUS * ALS OPSOMMING
            \end{itemize}
          \item[def]
            \begin{itemize}
              \item HIER DUS * ALS OPSOMMING
              \item HIER DUS * ALS OPSOMMING
            \end{itemize}
        \end{description}
        \item
        \begin{itemize}
          \item
          \begin{description}
            \item[abc]
              \begin{itemize}
                \item HIER DUS . ALS OPSOMMING
                \item HIER DUS . ALS OPSOMMING
              \end{itemize}
            \item[def]
              \begin{itemize}
                \item HIER DUS . ALS OPSOMMING
                \item HIER DUS . ALS OPSOMMING
              \end{itemize}
          \end{description}
    Nu is het probleem dat de itemize list die genest is in de description bij de eerste een ster is en bij de tweede een punt. Ik wil graag dat deze twee allebei een punt of ster zijn, maakt me niet uit zolang ze het gelijke teken voor zich hebben.

    Hoe kan ik dit doen...

    Tweede probleem. Vergelijk het volgende met elkander...
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    \documentclass{article}
    \begin{document}
      \begin{itemize}
        \item BLABLABLA ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ
        \item BLABLA ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ
        \item BLA ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ
      \end{itemize}
      \begin{itemize}
        \item[BLABLABLA] ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ
        \item[BLABLA] ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ
        \item[BLA] ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ
      \end{itemize}
    \end{document}
    Hoe ik het graag wil (3de item):


    Wil dus dat de opsommingen rechts uitlijnen en niet links.
    pi_85038235
    Je 2e probleem kun je misschien met tabular oplossen:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    \begin{table}[t]
    \centering
    \begin{tabular}{ll}
    BLABLABLA & ZZZZZZZZZZZZZZ \\
    BLABLA & ZZZZZZZZZZZZZZ \\
    BLA    & ZZZZZZZZZZZZZZ
    \end{tabular}
    \label{tab:}
    \end{table}
    pi_85163250
    Ja dat dacht ik ook al ja.
      donderdag 12 augustus 2010 @ 02:41:48 #129
    296399 Outlined
    Renaissance Man
    pi_85171291
    Eerste probleem is ook niet moeilijk dacht ik, gewoon [-] achter/voor {itemize} zetten
    Come on, who can, who can, can hear the bass drum.
    pi_85286997
    Heeft hier iemand trouwens een latex naar html convertor op z'n PC staan?

    nog een punt...

    Ik heb 1 groot plaatje, dit plaatje zit in de bijlage. Nu wil ik graag dat de me titel van het hoofdstuk helemaal boven aan van de pagina komt te staan zodat ik me plaatje groter kan maken. Nu is het dus zo dat latex een aantal wit regels neemt voordat die de hoofdstuk plaatst. (Dit moet dus voor 1 hoofdstuk...)

    [ Bericht 36% gewijzigd door ReWout op 14-08-2010 21:26:37 ]
      zaterdag 14 augustus 2010 @ 21:36:08 #131
    75592 GlowMouse
    l'état, c'est moi
    pi_85289293
    Een \part{hoi} wordt in de toc een 'I hoi'. Ik zou hiervoor 'Part I hoi' willen hebben, met een horizontale streep eronder.

    Ergens vond ik dit stukje om onder en boven \part te plaatsen, maar dan staat er nog geen 'Part ' voor. Hoe krijg ik dit er in hetzelfde font bij, of zijn er misschien mooiere oplossingen?
    \addtocontents{toc}{\protect\mbox{}\protect\hrulefill\par}
    eee7a201261dfdad9fdfe74277d27e68890cf0a220f41425870f2ca26e0521b0
    pi_85301104
    @ReWout:
    Misschien met \vspace* met een negatieve waarde?

    Zie ook:
    http://en.wikibooks.org/w(...)LaTeX#Vertical_Space
    pi_85477244
    Hallo,

    ik heb opnieuw een genant probleempje. Ik wil zowel in gewone tekst als in math-tekst "circumflex" gebruiken, maar in de math-tekst gaat dat niet. Ik krijg een foutmelding en blijkbaar zou ik mathaccent moeten gebruiken, maar ik moet bekennen dat ik daar nog nooit van heb gehoord.

    Dit is de code met het probleem:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    \documentclass[11pt]{article}
    \begin{document}

    \^{z} is wel ok, maar het volgende niet
    \[a+b=\^{z}\]

    \end{document}
    Het is de eerste keer dat ik zoiets ondervind.
      donderdag 19 augustus 2010 @ 15:59:56 #134
    75592 GlowMouse
    l'état, c'est moi
    pi_85477296
    \hat{z}?
    eee7a201261dfdad9fdfe74277d27e68890cf0a220f41425870f2ca26e0521b0
    pi_85483369
    quote:
    Op zondag 15 augustus 2010 09:55 schreef Toryu het volgende:
    @ReWout:
    Misschien met \vspace* met een negatieve waarde?

    Zie ook:
    http://en.wikibooks.org/w(...)LaTeX#Vertical_Space
    Na gaat niet had geprobeerd ;) verplaatst plaatje wel mee maar niet de titel.
    pi_85490630
    quote:
    Op donderdag 19 augustus 2010 15:59 schreef GlowMouse het volgende:
    \hat{z}?
    ^O^ Ah natuurlijk! Bedankt!
    pi_85491420
    Algemeen vraagje, hoe pakken jullie het aan om figuren en grafieken uit Excel te gebruiken in een Maple document? Jullie zijn waarschijnlijk al zo ver gevorderd om alles in Tex te doen, maar dat is in mijn situatie helaas niet mogelijk. Leesvoer is ook welkom.
    op zoek naar iemand die handig is met proxies voor een kleine opdracht
    pi_85491445
    Maple moet natuurlijk LaTeX zijn, foutje
    op zoek naar iemand die handig is met proxies voor een kleine opdracht
      vrijdag 20 augustus 2010 @ 10:46:03 #140
    118413 Dickbride
    Hilarisch. Nee, echt.
    pi_85504348
    quote:
    Op donderdag 19 augustus 2010 22:18 schreef nicolasvermeersch het volgende:
    Algemeen vraagje, hoe pakken jullie het aan om figuren en grafieken uit Excel te gebruiken in een Maple document? Jullie zijn waarschijnlijk al zo ver gevorderd om alles in Tex te doen, maar dat is in mijn situatie helaas niet mogelijk. Leesvoer is ook welkom.
    Welk formaat is het? Gewoon met \includegraphics?
    Cheeex with deeeex: hoeiboei! -Sandstorm- schreef: Koop je toch een spiraal, kut. Biogarde schreef: Moet het topic weer open? Foto's van je kut en tieten naar -mailadres weg-
    pi_85506034
    Ik sla alle figuren op als .eps. Met Matlab (en waarschijnlijk ook Maple) kun je standaard opslaan naar dit formaat. Als dat niet gaat gebruik ik een Online image converter om toch .eps-jes te krijgen.
    pi_85925002
    Weet iemand een handig programma om plaatjes naar eps te zetten? Het is met name voor plaatjes die uit visio, paint of van het internet komen, ik zoek dus een simpel en liefst gratis programma. Die online image converter die ik hierboven noemde geeft nu toch wat problemen (een crashende dvi-viewer).
    pi_85935217
    Weet iemand wat er met Iblis is gebeurd :o?
    pi_85935537
    Vakantie vind ik ook niks voor die jongen
      woensdag 1 september 2010 @ 09:23:47 #145
    22818 V2
    Deze ruimte is te huur!
    pi_85939187
    quote:
    Op dinsdag 31 augustus 2010 20:43 schreef Toryu het volgende:
    Weet iemand een handig programma om plaatjes naar eps te zetten? Het is met name voor plaatjes die uit visio, paint of van het internet komen, ik zoek dus een simpel en liefst gratis programma. Die online image converter die ik hierboven noemde geeft nu toch wat problemen (een crashende dvi-viewer).
    Met bitmapformaten is omzetten altijd makkelijk, maar EPS is moeilijker, omdat het een vector-formaat is. Natuurlijk is het mogelijk om je Visio-diagram te rasteren naar een bitmap, en daar een EPS van te maken, maar eigenlijk wil je dat niet ivm kwaliteitsverlies. Kan je er geen PDF van maken, en dat met een goede vectoreditor omzetten naar EPS? Bijvoorbeeld inkscape moet dat wel kunnen volgens mij. Let wel even op dat je de paginamaat aanpast, zo'n PDF zal paginavullend zijn, bij een EPS wil je dat niet.
    As far as we know, our computer has never had an undetected error.
    pi_85969245
    Hallo

    ik probeer op een nette manier te verwijzen naar stellingen uit een "bekend werk".

    Dit is wat ik geprobeerd heb :

    1
    2
    3
    \begin{theorem}\cite[Theorem 2.5]{MR1059995}
    They are always isomorphic.
    \end{theorem}
    Dus mijn theorem is reeds bekend als Theorem 2.5 in dat boek.
    Als ik dat compileer krijg ik bijna precies wat ik wil... maar die Theorem 2.5 staat cursief... dat wil ik eigenlijk niet... kan dit eenvoudig verholpen worden? :@

    Met dank,
    Groeten
      woensdag 1 september 2010 @ 23:19:15 #147
    75592 GlowMouse
    l'état, c'est moi
    pi_85969703
    quote:
    Op zaterdag 14 augustus 2010 21:36 schreef GlowMouse het volgende:
    Een \part{hoi} wordt in de toc een 'I hoi'. Ik zou hiervoor 'Part I hoi' willen hebben, met een horizontale streep eronder.

    Ergens vond ik dit stukje om onder en boven \part te plaatsen, maar dan staat er nog geen 'Part ' voor. Hoe krijg ik dit er in hetzelfde font bij, of zijn er misschien mooiere oplossingen?
    \addtocontents{toc}{\protect\mbox{}\protect\hrulefill\par}
    iemand?
    eee7a201261dfdad9fdfe74277d27e68890cf0a220f41425870f2ca26e0521b0
    pi_85969946
    quote:
    Op woensdag 1 september 2010 23:09 schreef zuiderbuur het volgende:
    Hallo

    ik probeer op een nette manier te verwijzen naar stellingen uit een "bekend werk".

    Dit is wat ik geprobeerd heb :
    [ code verwijderd ]

    Dus mijn theorem is reeds bekend als Theorem 2.5 in dat boek.
    Als ik dat compileer krijg ik bijna precies wat ik wil... maar die Theorem 2.5 staat cursief... dat wil ik eigenlijk niet... kan dit eenvoudig verholpen worden? :@

    Met dank,
    Groeten
    \begin{theorem}[{\cite[Theorem~2.5]{artikel}}]
    pi_85970081
    quote:
    Op woensdag 1 september 2010 23:19 schreef GlowMouse het volgende:

    [..]


    iemand?
    Iblis zou het wel weten :') :P
    pi_85976357
    quote:
    Op woensdag 1 september 2010 23:26 schreef thabit het volgende:

    [..]

    \begin{theorem}[{\cite[Theorem~2.5]{artikel}}]
    Bedankt, maar nu krijg ik
    Theorem 2 ([1, Theorem 2.5]).
    als output, is het soms mogelijk om die ronde haakjes eruit te krijgen?
    pi_85978431
    Ik ben bang dat je dan met theoremstyle moet gaan kloten.
    pi_86016770
    Ik denk dat ik me dan liever bij dat cursief neerleg. :D

    Ik had trouwens een andere vraag. Ik ben aan het experimenteren met het opbouwen van een index voor een lange tekst.

    Ik gebruik TexShop, een programma voor Macintosh. Daarin kan je "MakIndex" en "BibTex" gewoon aanklikken.

    In de .tex file staat dan \usepackage{makeidx} en het commando \makeindex en nadien \printindex.


    Maar nu vroeg ik me af.... waar kan ik de opties wijzigen? Stel dat ik bijvoorbeeld zou wensen dat er een grote K komt om in de index het groepje van woorden die met "k" beginnen af te bakenen?
    Dit zou redelijk eenvoudig moeten zijn maar ik lijk het niet te vinden op het net? -O-

    Met veel dank!
    pi_86123156
    Het zal vast kunnen door in .ist-files te kloten, maar je kunt denk ik net zo goed een pythonscriptje schrijven of zo dat je .ind-file bijwerkt.
    pi_86230604
    Ok, een vraag over de opmaak: In mijn scriptie gebruik ik de supertabular package, waarmee je handig lange tabellen kan maken die automatisch worden afgebroken en doorgaan op de volgende pagina. Het probleem is echter dat de opmaak na de sectie met mijn supertabular erin helemaal verknald is :o De sectie voor de supertabular heb ik nergens last van, de sectie na de supertabular krijg ik geen witregels meer tussen mijn paragrafen :'(
    Ik heb natuurlijk geprobeerd om de supertabularfuncties uit te commenten en er even een gewone tabular van te maken. Toen waren al mijn paragrafen weer mooi :7 Het probleem zit dus in de package. Mijn vraag is nu: hoe kan ik mijn supertabular behouden, maar weer een mooie opmaak houden in mijn scriptie? Is er een commando waarmee je de parse mode aan kan passen naar de standaard?

    \edit: of het is gewoon te vinden op google :D

    Voor het nageslacht:
    http://www.latex-communit(...)?f=47&t=7310&p=30386

    \begin{center} en \end{center} verwijderen en alles werkt weer :)

    \edit2: Over de index-vraag: voor een index aan het eind van een tekst kan je ook glossaries.sty gebruiken, maar ik weet niet of dat pakket die functie wel biedt.

    [ Bericht 11% gewijzigd door Giraffe op 09-09-2010 03:28:31 ]
    pi_86393384
    Mijn dvi-viewer werkt niet :( Als ik yap open, krijg ik de volgende foutmelding:

    quote:
    Error: /syntaxerror in -file-
    Operand stack:
    40258437 52099151 1000 600 600
    Execution stack:
    %interp_exit .runexec2 --nostringval-- --nostringval-- --nostringval-- 2 %stopped_push --nostringval-- --nostringval-- --nostringval-- false 1 %stopped_push 1893 1 3 %oparray_pop 1892 1 3 %oparray_pop 1876 1 3 %oparray_pop 1755 1 3 %oparray_pop --nostringval-- %errorexec_pop .runexec2 --nostringval-- --nostringval-- --nostringval-- 2 %stopped_push
    Dictionary stack:
    --dict:1155/1684(ro)(G)-- --dict:0/20(G)-- --dict:71/200(L)-- --dict:170/300(L)--
    Current allocation mode is local
    Last OS error: No such file or directory
    MiKTeX GPL Ghostscript 8.60: Unrecoverable error, exit code 1
    Ik heb miktex en ghostscript al opnieuw geinstalleerd maar het heeft niet geholpen. Ik heb overigens GS 8.71, dus waarom er een foutmelding komt over 8.60 is mij een raadsel.

    Het heeft wel te maken met .eps-files. Dit keer komen ze direct uit Matlab, dus het lijkt me sterk dat het aan de afbeeldingen zelf ligt.

    Iemand nog suggesties?

    edit:
    Net ook nog GS 8.60 geinstalleerd maar dat hielp ook niet.

    edit2:
    omfg ik heb het probleem al gevonden. Het pad was te lang :') Ik heb de naam van 1 mapje iets ingekort en nu doet ie het weer....
    En de Vage-Foutmelding Award gaat naar... *roffel roffel* .... Miktex! :D

    [ Bericht 3% gewijzigd door Toryu op 13-09-2010 20:12:05 ]
    pi_86465912
    Hallo,

    ik werk nu al een tijdje met texshop en heb me daar eigenlijk nooit druk gemaakt om het lettertype in de broncode (de tex-file). Nu heb ik door een foute toetsencombinatie een stukje tekst in een andere font gezet, en ik weet niet wat de "normale" font is, en het lijkt zich uit te breiden naar de tekst eronder. Weet iemand hoe ik dit kan aanpakken? (het zou handig zijn als ik gewoon de "font" van de goeie tekst kan kopiëren en toepassen op de gehele file).
      woensdag 15 september 2010 @ 16:59:37 #157
    75592 GlowMouse
    l'état, c'est moi
    pi_86466429
    quote:
    Op woensdag 15 september 2010 16:47 schreef zuiderbuur het volgende:
    Hallo,

    ik werk nu al een tijdje met texshop en heb me daar eigenlijk nooit druk gemaakt om het lettertype in de broncode (de tex-file). Nu heb ik door een foute toetsencombinatie een stukje tekst in een andere font gezet, en ik weet niet wat de "normale" font is, en het lijkt zich uit te breiden naar de tekst eronder. Weet iemand hoe ik dit kan aanpakken? (het zou handig zijn als ik gewoon de "font" van de goeie tekst kan kopiëren en toepassen op de gehele file).
    Het zal het makkelijkst zijn om in de broncode te kijken en daar de foute fontcode weg te halen.
    eee7a201261dfdad9fdfe74277d27e68890cf0a220f41425870f2ca26e0521b0
      zondag 19 september 2010 @ 12:57:14 #158
    238641 Hondenbrokken
    Ik ga echt geen katten voeren.
    pi_86597158
    Ik weet hoe ik broncode aan latex toe moet voegen (een package genaamd listings), maar wat is een nette manier om de output daarvan toe te voegen?

    Dus ik zoek een beetje een manier om gewoon tekst in te voegen voegen zonder enige opmaak(het liefst wel met een plat lettertype) en waarin alle spaties en enters letterlijk genomen worden.
    Jesus hates you.
    pi_86599460
    Met de verbatim-package misschien? (sowieso handig om te gebruiken voor de comment-environment)
    1
    2
    3
    \begin{verbatim}
    Tekst hier
    \end{verbatim}
      zondag 19 september 2010 @ 16:09:22 #160
    238641 Hondenbrokken
    Ik ga echt geen katten voeren.
    pi_86603678
    quote:
    Op zondag 19 september 2010 14:05 schreef Giraffe het volgende:
    Met de verbatim-package misschien? (sowieso handig om te gebruiken voor de comment-environment)
    [ code verwijderd ]
    Werkt, maar is toch best lastig.

    Want stel ik heb:
    1
    2
    3
    4
    \begin{verbatim}
       output % hier spring ik links in
       output2
    \end{verbatim}
    Dan wordt er in de pdf ook ingesprongen. Ik zou eigenlijk willen dat als bijvoorbeeld alle lijnen binnen de verbatim met 5 spaties beginnen, er 5 spaties weggehaald worden, maar dat als er 8 spaties zijn, dat teruggebracht wordt naar 3.
    Jesus hates you.
    pi_86631304
    Hallo,

    ik ben nu bezig met een werk dat begint met:
    \documentclass[a4paper,11pt]{book}

    Ik werk dus met allerlei files die opgeroepen worden en het wordt dus snel vrij abstract zodat ik niet meer weet welk commando precies welk gevolg heeft.

    Concreet is mijn probleem nu dat ik sommige pagina's opsommingen met "enumerate" heb die belachelijk veel witte ruimte tussen de items vertonen. Als ik dank echter net daaronder die pagina opvul met wat willekeurige volle lijnen, dan komt dat weer in orde.
    Er moet toch ergens een instelling zijn om dit op te lossen? :{

    Met veel dank bij voorbaat!
      maandag 20 september 2010 @ 12:08:43 #162
    22818 V2
    Deze ruimte is te huur!
    pi_86631551
    Da's gewoon je witruimte tussen de items, daar zit wat 'stretch' in. Als je die witruimte aanpast, met minder stretch erin, dan heb je dat probleem niet meer.
    As far as we know, our computer has never had an undetected error.
    pi_86631812
    quote:
    Op maandag 20 september 2010 12:08 schreef V2 het volgende:
    Da's gewoon je witruimte tussen de items, daar zit wat 'stretch' in. Als je die witruimte aanpast, met minder stretch erin, dan heb je dat probleem niet meer.
    Bedankt, maar dat heb ik nog nooit gezien. Bedoel je dat ik iets als

    \renewcommand{\baselinestretch}{1.2}

    moet doen?
    pi_86631845
    quote:
    Op maandag 20 september 2010 12:02 schreef zuiderbuur het volgende:
    Hallo,

    ik ben nu bezig met een werk dat begint met:
    \documentclass[a4paper,11pt]{book}

    Ik werk dus met allerlei files die opgeroepen worden en het wordt dus snel vrij abstract zodat ik niet meer weet welk commando precies welk gevolg heeft.

    Concreet is mijn probleem nu dat ik sommige pagina's opsommingen met "enumerate" heb die belachelijk veel witte ruimte tussen de items vertonen. Als ik dank echter net daaronder die pagina opvul met wat willekeurige volle lijnen, dan komt dat weer in orde.
    Er moet toch ergens een instelling zijn om dit op te lossen? :{

    Met veel dank bij voorbaat!
    Die instelling is er zeker :)

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    Customizing Line Spacing in Lists

    Inside lists you can redefine some length/dimension variables of latex, for example using:

    \begin{itemize}
      \setlength{\itemsep}{1pt}
      \setlength{\parskip}{0pt}
      \setlength{\parsep}{0pt}
      \item first item
      \item second item
    \end{itemize}

    Alternatively, to create a unified look in your document you can define your own enumerate environment:

    \newenvironment{my_enumerate}
    {\begin{enumerate}
      \setlength{\itemsep}{1pt}
      \setlength{\parskip}{0pt}
      \setlength{\parsep}{0pt}}
    {\end{enumerate}}
    Deze code komt uit het wikiboek over LaTeX: http://en.wikibooks.org/wiki/LaTeX/Formatting#Customizing_Lists

    Hiermee kan je dus een strengere omgeving creeëren waarin je LaTeX precies vertelt hoe je de tekst opgemaakt wil hebben.
    pi_86717363
    Hallo,

    eerst en vooral bedankt voor de vorige antwoorden.
    Ik sukkel nog steeds met "book". Ik gebruik nu "makeindex" en tot voor kort had ik handy hyperlinks in de index naar de pagina's waar die trefwoorden geïntroduceerd werden.. nu zijn ze ineens weg.
    Ik weet dat dit met hyperref te maken heeft maar zie niet goed in hoe ik dit kan toepassen op de index.

    Met veel dank!
      dinsdag 28 september 2010 @ 17:02:23 #166
    125855 xprotagonistx
    FEED ME A STRAY CAT
    pi_86946958
    Kan iemand een manier van spellingscontrole aanraden, die zo slim is niet te zeuren over dingen als dingen als \label{hotnes} maar wel over dingen als \emph{This is hotnes.}?
    pi_86947720
    Nee, maar wat ik je wel kan aanraden is de spellingscontrole niet gebruiken totdat je klaar bent. Scheelt de nodige irritatie :P
    pi_86949957
    Gebruik ispell.
      dinsdag 28 september 2010 @ 18:48:17 #169
    46802 Visitor.Q
    Neemt alles op!
    pi_86950711
    Ik zag laatst een screenshot van FocusWriter. Lekker minimalistisch, als ik mijn TeXmaker of Kile bekijk dan zijn die echt vreselijk druk in vergelijking.



    Ik ben benieuwd of er zoiets voor LaTeX bestaat (dat is dus geen gEdit of notepad; ik wil wel sneltoetsen voor LaTeX, BibTeX, highlighting etc), en bij het builden de build messages/errors in beeld... Ach, ik verwacht niet dat het bestaat maar ik was wel gecharmeerd van de simplicity van dit prog...
      woensdag 29 september 2010 @ 09:59:39 #170
    125855 xprotagonistx
    FEED ME A STRAY CAT
    pi_86971370
    quote:
    Op dinsdag 28 september 2010 18:26 schreef thabit het volgende:
    Gebruik ispell.
    Dank!
    pi_87011289
    Hallo,

    ik wou eerst even de oplossing voor een probleem van mezelf met de index geven:
    als je
    \usepackage{makeidx}
    \usepackage{setspace}
    \usepackage{index}
    \makeindex
    \usepackage[a4paper]{hyperref}
    doet, krijg je wel degelijk hyperlinks in je Index, als je echter de volgorde van doe commando's verandert gaat het fout.... ;(

    Ik had een nieuwe vraag :?
    Ik zie vaak in boeken het volgende
    Theorem 1.5 [ 5, Theorem 2.3]
    en dan is [5] een boek. Ik wil dat ook kunnen maar die vierkante haakjes werken maar niet mee, ik heb al vanalles geprobeerd. Weet iemand raad?

    Als ik
    \begin{theorem}[\cite{hetboek}, pp. 66-68]
    doe dan krijg ik
    Theorem 2.3.2 ([4], pp. 66-68).
    pi_87013914
    Zelf laat ik het er meestal zo uitzien:
    Theorem 1.5 (Serre, see [5, Theorem 2.3])

    Voor wat jij wilt moet je denk ik een eigen theoremstyle definieren.
    pi_87014440
    quote:
    Op donderdag 30 september 2010 11:10 schreef thabit het volgende:
    Zelf laat ik het er meestal zo uitzien:
    Theorem 1.5 (Serre, see [5, Theorem 2.3])

    Voor wat jij wilt moet je denk ik een eigen theoremstyle definieren.
    Ik zou die Serre er misschien niet bij zetten. Kan je me eens de code geven van wat jij daar toont?
    pi_87014553
    \begin{thm}[{Tate, see \cite[Section~6]{SeWt1}}]
    pi_87014782
    Let vooral op de extra accolades die er staan: []-haakjes nesten niet in LaTeX.
    pi_87023585
    quote:
    Op donderdag 30 september 2010 11:36 schreef thabit het volgende:
    Let vooral op de extra accolades die er staan: []-haakjes nesten niet in LaTeX.
    Er is inderdaad iets aan de hand met die haakjes.

    Dat van jou werkt niet bij mij.. er staat "inserted text" en "\par" in de foutmelding

    Wat wel werkt is
    \begin{theorem} \cite[Section~6]{Boek}
    \end{theorem}

    dan krijg ik
    Theorem 1.1.1 [4, Section 6]
    maar het stuk tussen accolades is cursief, en dat heb ik liever niet (het lijkt me ook niet zo standaard te zijn)
    pi_87040074
    quote:
    Op donderdag 30 september 2010 15:41 schreef zuiderbuur het volgende:

    [..]

    Er is inderdaad iets aan de hand met die haakjes.

    Dat van jou werkt niet bij mij.. er staat "inserted text" en "\par" in de foutmelding
    Da's maf, hoe kan het dan dat het bij mij wel werkt? :?
    pi_87040767
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    \documentclass[12pt]{article}
    \usepackage{amsthm}

    \theoremstyle{plain}
    \newtheorem{thm}{Theorem}

    \begin{document}
    \begin{thm}[{Tate, see \cite[Section~6]{SeWt1}}]
    BLABLA
    \end{thm}

    \begin{thebibliography}{88}

    \bibitem{SeWt1}
    J-P.\ Serre,
    BLABLA

    \end{thebibliography}
    \end{document} 
      dinsdag 5 oktober 2010 @ 18:46:58 #179
    46802 Visitor.Q
    Neemt alles op!
    pi_87217877
    :{ Ik gebruik SIunits package, en bij een eenheid als Pascal seconde (Pa s) gaat het mis; volgens SIunits (de manual) moet ik als option thickspace of thinspace meegeven, maar dat werkt niet. Ik gebruik de klasse elsarticle, maar het werkt ook niet met de normale article class. Iemand tips?

    Oh, het gaat er dus om dat hij automatisch een kleine spatie tussen Pa en s zet, en niet dat ik elke keer met \, moet zitten klooien. Dingen als \kilogram\per\cubic\meter werken wel gewoon goed.

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    \documentclass[]{article}
    %
    % PACKAGES
    \usepackage[thickspace]{SIunits}
    %
    % TITLE
    \title{Here is my title}

    % ARTICLE
    \begin{document}
    Pascal seconde: \pascal\second (ik wil: Pa\,s)

    \end{document}
    pi_87219060
    De package heeft ook gewoon \pascalsecond :)
    Zie http://www.ctan.org/tex-a(...)/SIunits/SIunits.pdf pagina 28.

    [ Bericht 28% gewijzigd door Toryu op 05-10-2010 19:24:59 ]
      dinsdag 5 oktober 2010 @ 20:41:05 #181
    46802 Visitor.Q
    Neemt alles op!
    pi_87223154
    quote:
    Op dinsdag 5 oktober 2010 19:17 schreef Toryu het volgende:
    De package heeft ook gewoon \pascalsecond :)
    Zie http://www.ctan.org/tex-a(...)/SIunits/SIunits.pdf pagina 28.
    Ideaal :) Bedankt!

    Ik ben nog steeds wel benieuwd waarom het package niet doet wat het moet doen, maar ok, dit werkt prima.
    pi_87286451
    quote:
    Op donderdag 30 september 2010 21:59 schreef thabit het volgende:

    [ code verwijderd ]


    Dat van jou werkt wel in een aparte file.. maar ik zit hier met een main file die allerlei andere tex's oproept en ook een aparte bib-file, en daar moet ergens iets zijn dat daarmee botst, want hij zegt:

    ! Paragraph ended before \@citex was complete.
    <to be read again>
    \par
    pi_87287315
    Ik zou een minimum example proberen te maken. Dat helpt sowieso vaak om het probleem te lokaliseren.
    pi_87295475
    quote:
    Op donderdag 7 oktober 2010 15:42 schreef thabit het volgende:
    Ik zou een minimum example proberen te maken. Dat helpt sowieso vaak om het probleem te lokaliseren.
    Ik denk dat ik daardoor nu de boosdoener heb gevonden: ik had:

    \usepackage{latexsym,amssymb,amsmath}
    ............
    \usepackage[thmmarks,amsthm,hyperref]{ntheorem}
    .....
    \usepackage[a4paper]{hyperref}

    en nu heb ik dat vervangen door:

    \usepackage{latexsym,amssymb,amsmath, amsthm}
    \usepackage[a4paper]{hyperref}

    Bij het rommelen aan die hyperref heeft hij wel even gezeurd over een option clash, maar zoals het daar nu staat werkt het.
    pi_87320626
    quote:
    Op donderdag 30 september 2010 21:59 schreef thabit het volgende:

    [ code verwijderd ]


    Dit kan ik nu dus wel doen werken, maar bij

    1
    2
    3
    \begin{theorem}[{Tate, see \cite[Section~6]{BOEK}}]
    BLABLA
    \end{theorem}
    krijg ik als output nog altijd iets met haakjes. Is het echt niet mogelijk om die weg te krijgen op een eenvoudige manier? -O-

    Theorem 4.1.7 (Tate, see [4, Section 6]).
    BLABLA
    pi_87321087
    Je eigen theoremstyle definieren. Dat wil zeggen: in amsthm.sty op haakjes searchen en kijken welke er weggehaald moeten worden. :).
      maandag 11 oktober 2010 @ 14:43:57 #187
    148823 znarch
    ondertitel
    pi_87418625
    Stom kort vraagje. In math mode geeft hij bij dit: voorbeeld^12 alleen de 1 weer als "macht" de 2 plaats hij gewoon weer naar onder. Dit moet simpel te verhelpen zijn?
    "AAAAAHH ZENNE MOAT, WOARST VLEISCH"
    pi_87419186
    voorbeeld^{12}
      maandag 11 oktober 2010 @ 15:21:47 #189
    148823 znarch
    ondertitel
    pi_87419875
    quote:
    Op maandag 11 oktober 2010 15:00 schreef thabit het volgende:
    voorbeeld^{12}
    Ik wist het :'(
    "AAAAAHH ZENNE MOAT, WOARST VLEISCH"
    pi_87582995
    quote:
    Op vrijdag 8 oktober 2010 13:42 schreef thabit het volgende:
    Je eigen theoremstyle definieren. Dat wil zeggen: in amsthm.sty op haakjes searchen en kijken welke er weggehaald moeten worden. :).
    Daar wil ik voorlopig nog van afzien, maar toch bedankt! :'(

    Ik heb gezien trouwens dat sommige mensen met dergelijke code hun eigen stijl maken:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    \theoremstyle{remark}
    \theoremheaderfont{\normalfont\bfseries}
    \theorembodyfont{\upshape}
    \theoremsymbol{}
    \theoremseparator{.}
    \newtheorem{remark}[theorem]{Remark}
    want zoals "Remark" bij mij nu gedefinieerd is met :

    1
    2
    \theoremstyle{plain}
    \newtheorem{remark}[theorem]{Remark}
    wat wel de "Remark" als een theorem er doet uitzien, maar cursief, en dat vind ik maar niks.

    Het bovenstaande met die theoremheaderfont werkt echter niet bij mij, hij zegt dat dat voor hem een "undefined control sequence" is.

    Weet iemand raad?

    Met dank!
    pi_87586251
    quote:
    Op vrijdag 15 oktober 2010 19:55 schreef zuiderbuur het volgende:

    [..]

    Daar wil ik voorlopig nog van afzien, maar toch bedankt! :'(
    Volgens mij zitten er niet zo veel ()-haakjes in LaTeXcode, dus het zou op zich te doen moeten zijn.
      zondag 24 oktober 2010 @ 11:01:39 #192
    30719 keesjeislief
    NextGenerationHippie
    pi_87889509
    Spam ja, maar ik schaam me nergens voor :P. Een van de meest irritante zaken aan het opmaken van een artikel vind ik vaak het maken van een inline bibliografie, d.w.z \begin{thebibliography} \bibitem{..} ... \end{thebibliography}. Ik houd een centrale .bib-file bij met alle refs die ik ooit gebruikt heb, zodat ik in principe makkelijk kan verwijzen in elke .tex-file, maar een inline biblio maken vereist dan gaan zitten zoeken in & copy-plakken uit die .bib-file, en het handmatig opmaken van de informatie voor je het weer in de .tex-file kunt plakken.

    Nu was ik vandaag een beetje brak vanwege een uit de hand gelopen feestje gisteren en heb uit verveling even een programmaatje in Python gemaakt dat dat geknoei automatiseert, d.w.z. voer het een .tex en .bib-file en het geeft je de Latexcode voor de inline biblio terug. Indien ook interessant voor anderen, hier te halen: http://www.maths.bath.ac.uk/~kvs20/pub/PyBib.py. Het heeft Python 2.x nodig, met x>=4. In Linux is dat standaard aanwezig (voor zover ik weet), voor Windows kun je het downloaden van de Pythonsite: www.python.org.

    [ Bericht 5% gewijzigd door keesjeislief op 24-10-2010 11:22:14 ]
    heeft de hoop dat het allemaal stiekum toch nog goed komt...
    Fotoboek
    pi_88006505
    Dit is echt weeral om bij te huilen.

    Ik gebruik "amsthm" om theorems te gebruiken.

    Ik gebruik dus vaak
    \begin{theorem}
    \end{theorem}
    \begin{proof}
    bewijs!
    \end{proof}

    Maar.... nu heb ik bij een specifieke stelling het probleem dat hij het vierkantje in het midden van het bewijs plaatst in plaats van erna. Ik zie totaal niet in waarom hij dat juist bij die stelling doet.


    Als ik de stelling met bewijs in een andere (bijna lege) texfile plaats, gebeurt het niet meer.

    Heeft iemand enig idee wat dit zou kunnen zijn? Ik heb dit nog nooit gezien? :'( :{
    pi_88011162
    Enige wat ik kan bedenken op t moment (geen idee of dit zinnig commentaar is dus):
    Wat heb je neergezet voordat je de theorem-environment ingaat? Ik had een tijd terug (zie dit topic) een probleem met een deel van mijn document nadat ik ergens anders \begin{center} \end{center} had gedaan. (en dus goed had afgesloten!) Kennelijk zijn er dan toch interne opmaakvariabelen anders gezet.
    pi_88011981
    Het gaat mijn verstand te boven, ik gebruik wel thmmarks en als ik dat verwijder komt er geen vierkantje. Maar als ik wel thmmarks gebruik, komt er soms een vierkantje, maar op de verkeerde plaats.

    Wat ik doe, hoeveel ik ook sleutel aan de file, ik kan maar niet uitvissen wat er mis is in die specifieke stelling? :'(

    Wijziging: is het mogelijk dat latex niet tolereert dat je eqnarrays eindigt op het einde van het bewijs?

    Ik deed

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    \begin{proof}
    blabla

    \begin{eqnarray*}
    a&=&b \\ c&=&d
    \end{eqnarray*}
    \end{proof}

    Als ik nu nog wat onzin tussen de eqnarray en het einde van het bewijs plaats, komt de box op de juiste plaats? Kan dat? Wat is er nu mis met een eqnarray op het einde van een proof? -O- -O-

    [ Bericht 52% gewijzigd door zuiderbuur op 27-10-2010 09:12:40 ]
      woensdag 27 oktober 2010 @ 09:18:06 #196
    30719 keesjeislief
    NextGenerationHippie
    pi_88012831
    quote:
    Op woensdag 27 oktober 2010 08:08 schreef zuiderbuur het volgende:
    Het gaat mijn verstand te boven, ik gebruik wel thmmarks en als ik dat verwijder komt er geen vierkantje. Maar als ik wel thmmarks gebruik, komt er soms een vierkantje, maar op de verkeerde plaats.

    Wat ik doe, hoeveel ik ook sleutel aan de file, ik kan maar niet uitvissen wat er mis is in die specifieke stelling? :'(

    Wijziging: is het mogelijk dat latex niet tolereert dat je eqnarrays eindigt op het einde van het bewijs?

    Ik deed
    [ code verwijderd ]

    Als ik nu nog wat onzin tussen de eqnarray en het einde van het bewijs plaats, komt de box op de juiste plaats? Kan dat? Wat is er nu mis met een eqnarray op het einde van een proof? -O- -O-


    Misschien is er een probeem met het bepalen van de 'bounding box' van de eqnarray waardoor de plaatsing niet goed gaat. Waar gebruik je dat thmmarks voor? Kun je niet, als noodoplossing, een stukje inhoud tussen einde eqnarray en \end{proof} 'faken'? (Niet vertellen tegen Iblis natuurlijk, zo'n lelijke workaround. :@ )
    heeft de hoop dat het allemaal stiekum toch nog goed komt...
    Fotoboek
    pi_88012960
    quote:
    Op woensdag 27 oktober 2010 08:08 schreef zuiderbuur het volgende:
    Het gaat mijn verstand te boven, ik gebruik wel thmmarks en als ik dat verwijder komt er geen vierkantje. Maar als ik wel thmmarks gebruik, komt er soms een vierkantje, maar op de verkeerde plaats.

    Wat ik doe, hoeveel ik ook sleutel aan de file, ik kan maar niet uitvissen wat er mis is in die specifieke stelling? :'(

    Wijziging: is het mogelijk dat latex niet tolereert dat je eqnarrays eindigt op het einde van het bewijs?

    Ik deed
    [ code verwijderd ]

    Als ik nu nog wat onzin tussen de eqnarray en het einde van het bewijs plaats, komt de box op de juiste plaats? Kan dat? Wat is er nu mis met een eqnarray op het einde van een proof? -O- -O-
    Als ik dat compileer krijg ik een error "! LaTeX Error: Environment proof undefined." :P. Ik zou even een fatsoenlijk minimum example maken, met \documentclass en de juiste \usepackages. ;)
    pi_88014649
    quote:
    Op woensdag 27 oktober 2010 09:24 schreef thabit het volgende:

    [..]

    Als ik dat compileer krijg ik een error "! LaTeX Error: Environment proof undefined." :P. Ik zou even een fatsoenlijk minimum example maken, met \documentclass en de juiste \usepackages. ;)
    Uiteraard! Hier is een minimum example:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    \documentclass[a4paper,11pt]{book}

    \usepackage{latexsym,amssymb,amsmath}
    \usepackage[thmmarks,amsthm,hyperref]{ntheorem}
    \usepackage[a4paper,pagebackref]{hyperref}

    \theoremstyle{plain}
    \newtheorem{theorem}{Theorem}[section]

    \begin{document}

    \begin{theorem}test
    \end{theorem}
    \begin{proof}
    blabla
    \begin{eqnarray*}
    a&=&b\\
    c&=&d
    \end{eqnarray*}
    \end{proof}

    \end{document}
    Dit geeft bij mij dus geen box.

    [ Bericht 0% gewijzigd door zuiderbuur op 27-10-2010 10:49:29 ]
      woensdag 27 oktober 2010 @ 11:05:35 #199
    30719 keesjeislief
    NextGenerationHippie
    pi_88015269
    quote:
    Op woensdag 27 oktober 2010 10:41 schreef zuiderbuur het volgende:

    [..]

    Uiteraard! Hier is een minimum example:
    [ code verwijderd ]

    Dit geeft bij mij dus geen box.


    Dat hyperref-pakket lijkt de boel te verneuken, als ik die verwijder doet ie het wel:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    \documentclass[a4paper,11pt]{book}

    \usepackage{latexsym,amssymb,amsmath}
    \usepackage[thmmarks,amsthm,hyperref]{ntheorem}
    %\usepackage[a4paper,pagebackref]{hyperref}

    \theoremstyle{plain}
    \newtheorem{theorem}{Theorem}[section]

    \begin{document}

    \begin{theorem}test
    \end{theorem}
    \begin{proof}
    blabla
    \begin{eqnarray*}
    a&=&b\\
    c&=&d
    \end{eqnarray*}
    \end{proof}

    \end{document}
    heeft de hoop dat het allemaal stiekum toch nog goed komt...
    Fotoboek
      woensdag 27 oktober 2010 @ 11:08:48 #200
    30719 keesjeislief
    NextGenerationHippie
    pi_88015364
    quote:
    Op woensdag 27 oktober 2010 10:41 schreef zuiderbuur het volgende:

    [..]

    Uiteraard! Hier is een minimum example:
    [ code verwijderd ]

    Dit geeft bij mij dus geen box.


    Als je de declaraties omdraait lijkt het wel goed te gaan (LaTeX in actie ;():

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    \documentclass[a4paper,11pt]{book}

    \usepackage{latexsym,amssymb,amsmath}
    \usepackage[a4paper,pagebackref]{hyperref}
    \usepackage[thmmarks,amsthm,hyperref]{ntheorem}
    %\usepackage[a4paper,pagebackref]{hyperref}

    \theoremstyle{plain}
    \newtheorem{theorem}{Theorem}[section]

    \begin{document}

    \begin{theorem}test
    \end{theorem}
    \begin{proof}
    blabla
    \begin{eqnarray*}
    a&=&b\\
    c&=&d
    \end{eqnarray*}
    \end{proof}

    \end{document}
    heeft de hoop dat het allemaal stiekum toch nog goed komt...
    Fotoboek
    pi_88016653
    Om eerlijk te zijn, ik heb me dus gebaseerd op een template van iemand anders.. gaandeweg ontdek ik wat ik nodig heb en wat niet. Ik heb nog al gezien dat de volgorde erg gevoelig ligt.... als ik het doe zoals keesjeislief dan werkt het wel .... tenzij ik in de toekomst ontdek dat dat nu wel iets anders verneukt.....
      woensdag 27 oktober 2010 @ 12:14:10 #202
    30719 keesjeislief
    NextGenerationHippie
    pi_88017712
    quote:
    Op woensdag 27 oktober 2010 11:45 schreef zuiderbuur het volgende:
    Om eerlijk te zijn, ik heb me dus gebaseerd op een template van iemand anders.. gaandeweg ontdek ik wat ik nodig heb en wat niet. Ik heb nog al gezien dat de volgorde erg gevoelig ligt.... als ik het doe zoals keesjeislief dan werkt het wel .... tenzij ik in de toekomst ontdek dat dat nu wel iets anders verneukt.....
    Dat is me al wel vaker overkomen, pakketten die op de een of andere manier samen moeten werken (in dit geval doen ze allebei iets met hyperref) kunnen gevoelig zijn voor volgorde van importeren etc. Het is altijd iets om even te proberen als je tegen zo'n probleem aanloopt (ik weet zelf te weinig van de interne werking om het gestructureerder aan te pakken).
    heeft de hoop dat het allemaal stiekum toch nog goed komt...
    Fotoboek
    pi_88029040
    Ik heb de stelling-environemnt door "\newtheorem{stelling}{Stelling}", nu krijg ik elke keer stelling 1, stelling 2 etc. Hoe krijg ik die nummering weg? Heb al wat gegoogeld, maar vind alleen hoe je de nummering kan veranderen ([section] etc)

    Edit; nvm, al gelukt!

    [ Bericht 6% gewijzigd door Hanneke12345 op 27-10-2010 17:53:01 ]
    pi_88203839
    ik gebruik de lstlisting omgeving van de userpackage mcode om stukjes Matlab code in mijn verslag te zetten. Compileren naar dvi gaat opzich wel goed, alleen krijg ik de waarschuwing dat niet alle fonts geladen konden worden. DVI->PDF werkt niet, dan krijg ik de volgende error:

    quote:
    Process started

    Trying to make PK font pcrr8r at 480 DPI...

    Running miktex-makemf.exe... miktex-makemf: The pcrr8r source file could not be found. Running ttf2pk.exe...

    miktex-makepk: PK font pcrr8r could not be created. ** WARNING ** Couldn't open font map file "dvipdfm.map". rl.dvi -> rl.pdf [1 ** WARNING ** Could not locate a virtual/physical font for TFM "pcrr8r". ** WARNING ** >> There are no valid font mapping entry for this font. ** WARNING ** >> Font file name "pcrr8r" was assumed but failed to locate that font. ** ERROR ** Cannot proceed without .vf or "physical" font for PDF output... Output file removed.

    Process exited with error(s)
    Iemand enig idee hoe ik dit op kan lossen?
    Ik gebruik Miktex icm Texmaker.
    pi_88203886
    quote:
    1s.gif Op maandag 1 november 2010 11:40 schreef Toryu het volgende:
    ik gebruik de lstlisting omgeving van de userpackage mcode om stukjes Matlab code in mijn verslag te zetten. Compileren naar dvi gaat opzich wel goed, alleen krijg ik de waarschuwing dat niet alle fonts geladen konden worden. DVI->PDF werkt niet, dan krijg ik de volgende error:
    [..]

    Iemand enig idee hoe ik dit op kan lossen?
    Ik gebruik Miktex icm Texmaker.
    Update je packages eens? In start->programma's->miktex->update manager (admin)

    En voor de rest moet je even een minimal example maken zoals staat aangegeven in de topic warning om iets zinnigs te zeggen over het probleem.

    quote:
    Voordat je reageert
    Als je een stuk LaTeX-code hebt dat niet werkt, geef dan het liefst een opzichzelfstaand compileerbaar voorbeeld dat het probleem opwekt: inclusief een minimale preamble en minimale body.
    pi_88204876
    De update heeft geholpen, hij doet weer :D Dank je!
    pi_88435148
    Hallo texxers... ik zit met een probleem. Ik moet voor een huiswerkopdracht van mijn studie nu een matrix zien te maken met LaTeX, en quite frankly, I'm stumped. Ik ben heel, maar dan ook heel slecht in LaTeX, en er is een aantal dingen dat ik wil doen (maar wat me niet lukt):

    - Meerder matrices naast elkaar (4 rijen, 5 kolommen)
    - Tekst naast een matrix (om weer te geven welke bewerking ik erop uitvoer)

    Zou ik hier snel mee geholpen kunnen worden? Als dat niet kan, liefst in ieder geval graag uitleggen hoe ik zelfs maar gewoon een matrix van m bij n kan maken, want googlen heeft tot nu toe niet veel geholpen...
      zondag 7 november 2010 @ 15:46:37 #208
    148823 znarch
    ondertitel
    pi_88437524
    Oké, nu heb ik wel een matrix (dank!), maar ik zou nu graag willen weten hoe je tekst naast en bepaalde rij zet, zodat ik kan uitleggen wat ik aan het doen ben, en hoe ik meerdere matrices naast elkaar kan krijgen.

    Die informatie kon ik uit die twee links niet halen... kan iemand helpen? (a)
      zondag 7 november 2010 @ 16:44:30 #210
    68576 eleusis
    fokked op kidz
    pi_88437550
    Waar is Iblis toch?
    Ik in een aantal worden omschreven: Ondernemend | Moedig | Stout | Lief | Positief | Intuïtief | Communicatief | Humor | Creatief | Spontaan | Open | Sociaal | Vrolijk | Organisator | Pro-actief | Meedenkend | Levensgenieter | Spiritueel
    pi_88438401
    Misschien heb je hier iets aan:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    \begin{equation}
     \underbrace{ 
    \left[
      \begin{array}{rr}
        6 & 4 \\
       -1 & 4 \\
      \end{array} \right]}_{\text{blabla}},  \quad
    %
     \underbrace{ 
    \left[
      \begin{array}{rr}
        6 & 4 \\
       -1 & 4 \\
      \end{array} \right]}_{\text{blabla}} \text{uitleg hier} 
    \label{result:spring}
    \end{equation}
    Je kunt die gewoon matrices naast elkaar zetten in de equation-omgeving. \quad zorgt ervoor dat ze niet strak tegen elkaar staan. Hiervoor kunnen je natuurlijk ook andere commando's, zoals \vspace gebruiken.

    Uitleg kun je misschien met \text erachter typen, of anders met de braces. Ik snap niet precies wat je bedoeling is, maar over het algemeen is het netter om in de tekst te beschrijven wat je gedaan hebt. Dan worden je equations niet zo druk.
    pi_88449257
    Dank! Hiermee red ik het wel. (sorry voor de late reactie)
    pi_88449738
    quote:
    9s.gif Op zondag 7 november 2010 16:44 schreef eleusis het volgende:
    Waar is Iblis toch?
    Terechte klacht 14.gif
    pi_88475250
    Ik wil een command definieren zodat ik niet elke keer \overline{..} hoef te typen. Ik heb nu \newcommand{\ol}[1]{\overline{#1}}. Maar hiermee krijg ik 't volgende:


    Ik wil dus niet de vierkante haakjes en de overline over 't hele stuk. Hoe werkt dit?
    pi_88479573
    quote:
    1s.gif Op maandag 8 november 2010 15:48 schreef Hanneke12345 het volgende:
    Ik wil een command definieren zodat ik niet elke keer \overline{..} hoef te typen. Ik heb nu \newcommand{\ol}[1]{\overline{#1}}. Maar hiermee krijg ik 't volgende:
    [ afbeelding ]

    Ik wil dus niet de vierkante haakjes en de overline over 't hele stuk. Hoe werkt dit?
    De manier waarop je dat commando definieert lijkt me correct. Kun je ook de LaTeXcode posten die de foutieve output genereert?
    pi_88482305
    Als ik dit doe:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    \documentclass{article}
    \newcommand{\ol}[1]{\overline{#1}}

    \begin{document}
    $\ol{345}$
    \end{document}

    Werkt het bij mij gewoon....
    pi_88483684
    \documentclass[12pt,a4paper,titlepage]{report}
    quote:
    1s.gif Op maandag 8 november 2010 18:48 schreef Toryu het volgende:
    Als ik dit doe:
    [ code verwijderd ]

    Werkt het bij mij gewoon....
    Ah, ik deed \ol[test], en ik had dus toch gewoon \ol{test} moeten doen! :')

    Nog één vraag (wat ik vast met goed googelen ook wel kan vinden, maar toch ;x): kan ik formules in alignenvironment (\begin{align*} etc) ook links/rechts uitlijnen?
    pi_88487597
    quote:
    1s.gif Op maandag 8 november 2010 19:18 schreef Hanneke12345 het volgende:
    \documentclass[12pt,a4paper,titlepage]{report}

    [..]

    Ah, ik deed \ol[test], en ik had dus toch gewoon \ol{test} moeten doen! :')

    Nog één vraag (wat ik vast met goed googelen ook wel kan vinden, maar toch ;x): kan ik formules in alignenvironment (\begin{align*} etc) ook links/rechts uitlijnen?
    Je kan de & links of rechts van de formules plaatsen.
    pi_88492975
    Ik bedoel meer dat 'ie niet zo in 't midden gaat staan als je een korte formule hebt staan ;x maar ik geloof dat ik sowieso vind dat met align teveel witruimte komt (boven/onder) dus dat ik 't niet gebruik :P
    pi_88493994
    Ik doe het meestal zo:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    \documentclass[12pt]{article}

    \makeatletter
    \def\eqalign#1{\null\,\vcenter{\openup\jot\m@th
      \ialign{\strut\hfil$\displaystyle{##}$&$\displaystyle{{}##}$\hfil
          \crcr#1\crcr}}\,}                                            
    \makeatother

    \begin{document}
    \[
    \eqalign{
    &a = b\cr
    &f(x) = \sin(x)
    }
    \]
    \end{document}
    pi_88494992
    Oh, dat werkt best goed. :) Enige punt is dat ik maar één & er in kan hebben staan? Zodra ik nog een & ergens zet krijg ik "! Extra alignment tab has been changed to \cr.
    <template> }$\hfil \endtemplate"
    Voglens google heeft dat te maken met teveel &s in a row of a table or array or eqnarray?
    Opzich is 't zonder die dingen ook al een stuk beter, maar toch!

    Edit: Krijg 't al met
    $\eqalign{
    & f(\ol{0}) = \ol{1} & f(\ol{1}) = \ol{3} \cr
    &f(\ol{2}) = \ol{11} = \ol{2} & f(\ol{3}) = \ol{31}=\ol{3}
    }$
    pi_88495487
    Ja, je kan maar één & gebruiken bij eqalign
    pi_88776354
    O mooi, op fok! is ook alles te vinden :P Wat een OP _O_

    Heb gisteren dus TeXniccenter geïnstalleerd en ga nu wat klooien met tutorials.

    Ik ben word namelijk zo zat de laatste tijd, en aangezien er later in mijn studierichting hierom gevraagd gaat worden wil ik het eigenlijk al zo snel mogelijk leren :)
    Buy it, use it, break it, fix it,
    Trash it, change it, mail - upgrade it,
    Charge it, point it, zoom it, press it,
    Snap it, work it, quick - erase it,
      dinsdag 16 november 2010 @ 16:35:04 #224
    30719 keesjeislief
    NextGenerationHippie
    pi_88783695
    quote:
    1s.gif Op maandag 8 november 2010 22:32 schreef Hanneke12345 het volgende:
    Oh, dat werkt best goed. :) Enige punt is dat ik maar één & er in kan hebben staan? Zodra ik nog een & ergens zet krijg ik "! Extra alignment tab has been changed to \cr.
    <template> }$\hfil \endtemplate"
    Voglens google heeft dat te maken met teveel &s in a row of a table or array or eqnarray?
    Opzich is 't zonder die dingen ook al een stuk beter, maar toch!

    Edit: Krijg 't al met
    $\eqalign{
    & f(\ol{0}) = \ol{1} & f(\ol{1}) = \ol{3} \cr
    &f(\ol{2}) = \ol{11} = \ol{2} & f(\ol{3}) = \ol{31}=\ol{3}
    }$
    Volgens deze site kun je wel iets doen als

    1
    2
    3
    4
    \begin{align*}
    u &= \arctan x & dv &= 1 \, dx
    \\ du &= \frac{1}{1 + x^2} dx & v &= x.
    \end{align*}

    (moet je wel het package amsmath voor laden).
    heeft de hoop dat het allemaal stiekum toch nog goed komt...
    Fotoboek
      dinsdag 16 november 2010 @ 16:43:25 #225
    30719 keesjeislief
    NextGenerationHippie
    pi_88784072
    quote:
    1s.gif Op dinsdag 16 november 2010 13:38 schreef Agiath het volgende:
    O mooi, op fok! is ook alles te vinden :P Wat een OP _O_

    Heb gisteren dus TeXniccenter geïnstalleerd en ga nu wat klooien met tutorials.

    Ik ben word namelijk zo zat de laatste tijd, en aangezien er later in mijn studierichting hierom gevraagd gaat worden wil ik het eigenlijk al zo snel mogelijk leren :)
    Ja, het is alleen nogal jammer dat Iblis er niet zo vaak meer is volgens mij. Veel succes met leren TeX-en, en als je binnenkort zin hebt om je monitor door het raam te flikkeren omdat je gvd de hele middag al zit te zwoegen op iets wat in Word zo simpel voor elkaar te krijgen was, dat is de beroemde steile leercurve. :P. Maar als je er eenmaal een beetje mee uit de weg kunt is het briljant, zowel qua vrijwel onbegrensde mogelijkheden, qua controle tot in de fijnste details als qua beheer van je documenten (het is een geweldig voordeel dat het tekstbestanden zijn, gebeurt nooit wat mee, kun je zonder enig probleem op elk OS gebruiken en het is makkelijk benaderbaar met andere programma's mocht je daar op een bepaald moment behoefte aan hebben). O+.
    heeft de hoop dat het allemaal stiekum toch nog goed komt...
    Fotoboek
      dinsdag 16 november 2010 @ 16:48:40 #226
    296399 Outlined
    Renaissance Man
    pi_88784319
    leercurve is inderdaad steil

    Vraag me wel af of het als werktuigbouwkundige de investering waard is, tenzij je het een leuke hobby vind natuurlijk.
    Come on, who can, who can, can hear the bass drum.
      dinsdag 16 november 2010 @ 16:59:20 #227
    30719 keesjeislief
    NextGenerationHippie
    pi_88784894
    quote:
    1s.gif Op dinsdag 16 november 2010 16:48 schreef Outlined het volgende:
    leercurve is inderdaad steil

    Vraag me wel af of het als werktuigbouwkundige de investering waard is, tenzij je het een leuke hobby vind natuurlijk.
    Dat is Bill Gates met hoorntjes die je dit soort gedachten in je oor zit te fluisteren, even dorzetten nou! Je bent bijna bevrijd! :(.

    Wat wil je kunnen doen dan? Je hoeft zeker niet eerst allerlei tutorials te gaan doornemen, veel beter is het om in de praktijk een beetje te leren, begin gewoon met een minimaal werkend dingetje als

    1
    2
    3
    4
    \documentclass{article} 
    \begin{document} 
    Henk!
    \end{document}  

    en ga vanuit daar de zaken toevoegen die je nodig hebt. Editors als dat Texniccenter zijn heel compleet maar kunnen ook erg overweldigend zijn, je kunt imho beter eerst met een veel simpelere editor beginnen. Het is sowieso veel leerzamer om niet te veel te klikken en slepen maar gewoon code te tikken.

    Come to the light side, Mia is waiting for you! O+.

    .
    heeft de hoop dat het allemaal stiekum toch nog goed komt...
    Fotoboek
      dinsdag 16 november 2010 @ 17:03:48 #228
    296399 Outlined
    Renaissance Man
    pi_88785117
    haha, ik ben al bekeerd hoor :)

    Wat ik me echter serieus afvraag is of het voor sommige mensen zin heeft om te investeren in LaTeX. Word valt heel veel op aan te merken maar als je het al kan dan is het misschien handiger om er bij te blijven.

    Neem anders OpenOffice of doe alles in .rtf.
    Come on, who can, who can, can hear the bass drum.
      dinsdag 16 november 2010 @ 17:10:34 #229
    30719 keesjeislief
    NextGenerationHippie
    pi_88785400
    [
    quote:
    1s.gif Op dinsdag 16 november 2010 17:03 schreef Outlined het volgende:
    haha, ik ben al bekeerd hoor :)

    Wat ik me echter serieus afvraag is of het voor sommige mensen zin heeft om te investeren in LaTeX. Word valt heel veel op aan te merken maar als je het al kan dan is het misschien handiger om er bij te blijven.

    Neem anders OpenOffice of doe alles in .rtf.
    Oh, jij bent Agiath helemaal niet. :@.
    heeft de hoop dat het allemaal stiekum toch nog goed komt...
    Fotoboek
    pi_88787365
    quote:
    1s.gif Op dinsdag 16 november 2010 16:48 schreef Outlined het volgende:
    leercurve is inderdaad steil

    Vraag me wel af of het als werktuigbouwkundige de investering waard is, tenzij je het een leuke hobby vind natuurlijk.
    Hoe bedoel je dat precies?
    Ik ben ook WB-er (ook in Delft ;) ) en heb er nooit spijt van gehad. Ik heb het afgelopen jaar al mijn verslagen in latex geschreven en binnenkort ook mijn literatuur onderzoek en master thesis.
      dinsdag 16 november 2010 @ 18:12:59 #231
    6845 Ringo
    als een rollende steen
    pi_88787729
    Hello.
    Mogelijk mag ik voor iemand een boek ontwerpen. De auteur (een taalkundige) heeft de tekst in LaTeX opgesteld. Ik beheers geen LaTeX en maak in principe op vanuit InDesign, hetgeen in (typo)grafisch opzicht de meeste mogelijkheden biedt.

    Hoe eenvoudig is het om het LaTeX-document te 'vertalen' naar InDesign? Of is dat een kwestie van typografisch handwerk: kijken hoe de auteur het er in LaTeX heeft bedoeld en dat één op één, element voor element, omzetten naar een werkbaar InDesign bestand?
    He's simple, he's dumb, he's the pilot.
      dinsdag 16 november 2010 @ 18:16:34 #232
    30719 keesjeislief
    NextGenerationHippie
    pi_88787851
    quote:
    5s.gif Op dinsdag 16 november 2010 18:12 schreef Ringo het volgende:
    Hello.
    Mogelijk mag ik voor iemand een boek ontwerpen. De auteur (een taalkundige) heeft de tekst in LaTeX opgesteld. Ik beheers geen LaTeX en maak in principe op vanuit InDesign, hetgeen in (typo)grafisch opzicht de meeste mogelijkheden biedt.

    Hoe eenvoudig is het om het LaTeX-document te 'vertalen' naar InDesign? Of is dat een kwestie van typografisch handwerk: kijken hoe de auteur het er in LaTeX heeft bedoeld en dat één op één, element voor element, omzetten naar een werkbaar InDesign bestand?
    InDesign is van Adobe toch? Dan kan het vast ook wel goed omgaan met .pdf en zou je dus eerst een .pdf kunnen genereren (dat is een standaardactie met Latex, tenzij plaatsjes in postscript-formaat aanwezig).
    heeft de hoop dat het allemaal stiekum toch nog goed komt...
    Fotoboek
      dinsdag 16 november 2010 @ 18:25:31 #233
    6845 Ringo
    als een rollende steen
    pi_88788182
    quote:
    1s.gif Op dinsdag 16 november 2010 18:16 schreef keesjeislief het volgende:

    [..]

    InDesign is van Adobe toch? Dan kan het vast ook wel goed omgaan met .pdf en zou je dus eerst een .pdf kunnen genereren (dat is een standaardactie met Latex, tenzij plaatsjes in postscript-formaat aanwezig).
    Hm ja, dat zou een relatief veilige omweg zijn. Ik begrijp dat LaTeX vooral handig is voor het zetten van wetenschappelijke formules etc. In dat opzicht hoef ik het wiel niet opnieuw uit te vinden, als ik die formules (als pdf) rechtstreeks in mijn InDesign-document kan importeren, prima. Maar voor het reguliere typografische werk (fontkeuze, alinea's, koppen, subkoppen, paginanummering etc.) wil ik niet afhankelijk zijn van een opmaaktaal die (1) ik nauwelijks begrijp en (2) die in mogelijkheden onderdoet voor een 'echt' opmaakprogramma als InDesign.
    He's simple, he's dumb, he's the pilot.
      dinsdag 16 november 2010 @ 18:31:01 #234
    241481 herzberg
    100% plastic
    pi_88788397
    quote:
    Op dinsdag 16 november 2010 18:25 schreef Ringo het volgende:
    die in mogelijkheden onderdoet voor een 'echt' opmaakprogramma als InDesign.
    let op je woorden ringo
    they give birth astride of a grave, the light gleams an instant, then it's night once more
    pi_88788823
    quote:
    1s.gif Op dinsdag 16 november 2010 16:48 schreef Outlined het volgende:
    leercurve is inderdaad steil

    Vraag me wel af of het als werktuigbouwkundige de investering waard is, tenzij je het een leuke hobby vind natuurlijk.
    Ik hoor van veel oudere WB-ers dat het echt de moeite waard is, zeker als je in je master meer serieuze papers gaat maken, ook verwijzingen naar wetenschappelijke artikelen is beter hoor ik. Een huisgenoot van mij moest ook zijn tussenrapportage van z'n afstudeer werk verplicht in LaTeX inleveren, was dan wel geen WB maar het was op zijn faculteit ook niet standaard, je weet maar nooit wanneer het nog van pas komt. :)

    En elke keer als er in word weer een afbeelding of tabel van de pagina afspringt sterf ik een beetje van binnen.
    Buy it, use it, break it, fix it,
    Trash it, change it, mail - upgrade it,
    Charge it, point it, zoom it, press it,
    Snap it, work it, quick - erase it,
    pi_88788844
    quote:
    1s.gif Op dinsdag 16 november 2010 16:59 schreef keesjeislief het volgende:

    [..]



    Dat is Bill Gates met hoorntjes die je dit soort gedachten in je oor zit te fluisteren, even dorzetten nou! Je bent bijna bevrijd! :(.

    Wat wil je kunnen doen dan? Je hoeft zeker niet eerst allerlei tutorials te gaan doornemen, veel beter is het om in de praktijk een beetje te leren, begin gewoon met een minimaal werkend dingetje als

    [ code verwijderd ]

    en ga vanuit daar de zaken toevoegen die je nodig hebt. Editors als dat Texniccenter zijn heel compleet maar kunnen ook erg overweldigend zijn, je kunt imho beter eerst met een veel simpelere editor beginnen. Het is sowieso veel leerzamer om niet te veel te klikken en slepen maar gewoon code te tikken.

    Come to the light side, Mia is waiting for you! O+.

    [ afbeelding ].
    Simpeler beginnen? Welke raad je aan? Ik heb wel wat basis kennis qua programmeren.
    Buy it, use it, break it, fix it,
    Trash it, change it, mail - upgrade it,
    Charge it, point it, zoom it, press it,
    Snap it, work it, quick - erase it,
      dinsdag 16 november 2010 @ 18:46:45 #237
    6845 Ringo
    als een rollende steen
    pi_88789015
    quote:
    1s.gif Op dinsdag 16 november 2010 18:31 schreef herzberg het volgende:

    [..]

    let op je woorden ringo
    Nu ja, ik geloof zeker dat LaTeX een zeer krachtige tool is. Maar een grafisch ontwerper kijkt toch anders tegen opmaak aan dan een wiskundige.
    He's simple, he's dumb, he's the pilot.
      dinsdag 16 november 2010 @ 18:48:54 #238
    30719 keesjeislief
    NextGenerationHippie
    pi_88789096
    quote:
    2s.gif Op dinsdag 16 november 2010 18:25 schreef Ringo het volgende:

    [..]

    Hm ja, dat zou een relatief veilige omweg zijn. Ik begrijp dat LaTeX vooral handig is voor het zetten van wetenschappelijke formules etc. In dat opzicht hoef ik het wiel niet opnieuw uit te vinden, als ik die formules (als pdf) rechtstreeks in mijn InDesign-document kan importeren, prima. Maar voor het reguliere typografische werk (fontkeuze, alinea's, koppen, subkoppen, paginanummering etc.) wil ik niet afhankelijk zijn van een opmaaktaal die (1) ik nauwelijks begrijp en (2) die in mogelijkheden onderdoet voor een 'echt' opmaakprogramma als InDesign.
    Huh? Ik neem aan dat InDesign een .pdf kan inlezen en dat het dan in het 'native' InDesign formaat beschikbaar komt, of niet? Als dat inderdaad zo is, dan kun je toch aanpassen wat je maar wilt, of begrijp ik het verkeerd?
    heeft de hoop dat het allemaal stiekum toch nog goed komt...
    Fotoboek
      dinsdag 16 november 2010 @ 18:54:11 #239
    30719 keesjeislief
    NextGenerationHippie
    pi_88789296
    quote:
    1s.gif Op dinsdag 16 november 2010 18:42 schreef Agiath het volgende:

    [..]



    Simpeler beginnen? Welke raad je aan? Ik heb wel wat basis kennis qua programmeren.
    Ik heb onder Windows altijd WinShell gebruikt in combinatie met een TexLive distributie. Simpel maar erg effectief vond ik het. Maar natuurlijk was dit maar een deel van mijn post, ik was meer benieuwd wat je precies zo moeilijk vindt/waar je vastloopt?
    heeft de hoop dat het allemaal stiekum toch nog goed komt...
    Fotoboek
    pi_88789553
    quote:
    1s.gif Op dinsdag 16 november 2010 18:54 schreef keesjeislief het volgende:

    [..]



    Ik heb onder Windows altijd WinShell gebruikt in combinatie met een TexLive distributie. Simpel maar erg effectief vond ik het. Maar natuurlijk was dit maar een deel van mijn post, ik was meer benieuwd wat je precies zo moeilijk vindt/waar je vastloopt?
    Moet nog echt beginnen met verdiepen hoor, maar als ik tegen problemen aanloop laat ik het wel weten, zal ook wel even WinShell proberen :)
    Buy it, use it, break it, fix it,
    Trash it, change it, mail - upgrade it,
    Charge it, point it, zoom it, press it,
    Snap it, work it, quick - erase it,
      dinsdag 16 november 2010 @ 19:01:14 #241
    6845 Ringo
    als een rollende steen
    pi_88789591
    quote:
    1s.gif Op dinsdag 16 november 2010 18:48 schreef keesjeislief het volgende:

    [..]

    Huh? Ik neem aan dat InDesign een .pdf kan inlezen en dat het dan in het 'native' InDesign formaat beschikbaar komt, of niet? Als dat inderdaad zo is, dan kun je toch aanpassen wat je maar wilt, of begrijp ik het verkeerd?
    In InDesign werk je in principe met kale tekst, die je koppelt aan alinea- en woordstijlen (typogrammen). Je bouwt een typografisch systeem, een verzameling typogrammen (koptekst, subkoptekst, broodtekst, onderschrift, cursiveringen, elk met eigen typografische feautures) en aan ieder tekstelement, wijs je een typogram toe. Door de features van een typogram te wijzigen, wijzig je in één keer ieder tekstelement dat dat typogram heeft toegewezen gekregen.

    Het beste lijkt mij, om vanuit het LaTeX-document te zien hoe de auteur zijn tekst heeft willen organiseren, en op basis daarvan die kale tekst in InDesign opnieuw op te maken. Alleen complexe formules of tabellen zou ik direct vanuit een LaTeX-interpreter als pdf-beeldelement naar het InDesign-document kunnen exporteren, het heeft weinig zin om die in InDesign na te bouwen.
    He's simple, he's dumb, he's the pilot.
      dinsdag 16 november 2010 @ 19:16:06 #242
    30719 keesjeislief
    NextGenerationHippie
    pi_88790280
    quote:
    2s.gif Op dinsdag 16 november 2010 19:01 schreef Ringo het volgende:

    [..]

    In InDesign werk je in principe met kale tekst, die je koppelt aan alinea- en woordstijlen (typogrammen). Je bouwt een typografisch systeem, een verzameling typogrammen (koptekst, subkoptekst, broodtekst, onderschrift, cursiveringen, elk met eigen typografische feautures) en aan ieder tekstelement, wijs je een typogram toe. Door de features van een typogram te wijzigen, wijzig je in één keer ieder tekstelement dat dat typogram heeft toegewezen gekregen.
    Ah, ok. En een .pdf is in principe niet zo heel veel meer dan een hoopje letters natuurlijk, dus je moet die hele structuur sowieso handmatig opbouwen.

    quote:
    Het beste lijkt mij, om vanuit het LaTeX-document te zien hoe de auteur zijn tekst heeft willen organiseren, en op basis daarvan die kale tekst in InDesign opnieuw op te maken. Alleen complexe formules of tabellen zou ik direct vanuit een LaTeX-interpreter als pdf-beeldelement naar het InDesign-document kunnen exporteren, het heeft weinig zin om die in InDesign na te bouwen.
    Dat is een mogelijkheid, maar misschien niet de makkelijkste. Ingewikkelde documenten in Latex zijn niet heel eenvoudig te ontcijferen voor een leek, in het bijzonder niet omdat in er het typische geval allerlei kant-en-klare stijlen en packages geimporteerd en gebruikt worden, die zou je dan ook moeten gaan zitten ontleden. (De eerste regel van een Latex-file is typisch iets als "\documentclass[<opties>]{Blabla}", waarbij Blabla "article", "book", "memoir" en zo nog een stuk of wat andere declaraties kan zijn, die enkele zin bepaalt al het leeuwendeel van de opmaak).

    Kun je de stijl van het document niet 'afkijken' door naar een gegenereerde pdf te staren, of is dat te onnauwkeurig?
    heeft de hoop dat het allemaal stiekum toch nog goed komt...
    Fotoboek
      dinsdag 16 november 2010 @ 19:21:59 #243
    6845 Ringo
    als een rollende steen
    pi_88790580
    quote:
    1s.gif Op dinsdag 16 november 2010 19:16 schreef keesjeislief het volgende:

    [..]

    Kun je de stijl van het document niet 'afkijken' door naar een gegenereerde pdf te staren, of is dat te onnauwkeurig?
    Yep, dat bedoelde ik eigenlijk. De software die ik op http://www.latex-project.org/ heb gedownload, kan LaTeX-code genereren naar pdf. Echt complexe code of formules kan ik dus zo naar InDesign importeren. Wat de algemene opmaak betreft is 'afkijken' en opnieuw bouwen genoeg, daar durf ik vertrouwen op mijn eigen kennis en intuïtie als grafisch ontwerper.
    He's simple, he's dumb, he's the pilot.
    pi_88792366
    quote:
    2s.gif Op dinsdag 16 november 2010 18:46 schreef Ringo het volgende:

    [..]

    Nu ja, ik geloof zeker dat LaTeX een zeer krachtige tool is. Maar een grafisch ontwerper kijkt toch anders tegen opmaak aan dan een wiskundige.
    Veel lees en studieboeken worden in latex ontworpen hoor. Behalve flyers en posters natuurlijk.
      dinsdag 16 november 2010 @ 20:18:26 #245
    6845 Ringo
    als een rollende steen
    pi_88793517
    quote:
    Op dinsdag 16 november 2010 19:55 schreef Dale. het volgende:

    [..]


    Veel lees en studieboeken worden in latex ontworpen hoor. Behalve flyers en posters natuurlijk.
    Er zijn ook veel slecht ontworpen studieboeken. ;). Niet dat ik een directe relatie suggereer. Maar toch. Ik wil als ontwerper zoveel mogelijk mijn eigen kaders bepalen. Dat lukt me met ID vooralsnog het best.
    He's simple, he's dumb, he's the pilot.
      dinsdag 16 november 2010 @ 20:46:40 #246
    296399 Outlined
    Renaissance Man
    pi_88794878
    quote:
    1s.gif Op dinsdag 16 november 2010 18:03 schreef Toryu het volgende:

    [..]


    Hoe bedoel je dat precies?
    Ik ben ook WB-er (ook in Delft ;) ) en heb er nooit spijt van gehad. Ik heb het afgelopen jaar al mijn verslagen in latex geschreven en binnenkort ook mijn literatuur onderzoek en master thesis.
    Kijk dan heb ik het misschien mis. Maar dat kunnen jullie WTBers misschien onderling bepalen
    Come on, who can, who can, can hear the bass drum.
    pi_89160520
    Hallo,

    normaal gebruik ik de equation omgeving niet zo fervent, maar ik heb er ook nog geen problemen mee gehad.

    Dit is een minimaal voorbeeld dat voor alle duidelijkheid werkt.

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    \documentclass[11pt]{article}
    \begin{document}
    \begin{equation}\label{test}
    a=b
    \end{equation}
    \ref{test}
    \end{document}

    Maar in mijn tekst, waarin heel wat pakketten gebruikt worden, werkt die referentie niet. Ik weet echter helemaal niet wat het probleem zou kunnen zijn. Zijn er bepaalde packages die niet werken in combinatie hiermee?

    Met dank!
      vrijdag 26 november 2010 @ 00:45:15 #248
    296399 Outlined
    Renaissance Man
    pi_89163847
    2 keer compilen wil, wanneer het over refs en labels gaat , wil nog wel eens helpen

    [ Bericht 2% gewijzigd door Outlined op 26-11-2010 01:57:33 ]
    Come on, who can, who can, can hear the bass drum.
    pi_89172624
    quote:
    1s.gif Op vrijdag 26 november 2010 00:45 schreef Outlined het volgende:
    2 keer compilen wil, wanneer het over refs en labels gaat , wil nog wel eens helpen
    Neen dat doet het niet.

    Opmerkelijk : dit werkt wel in mijn eigen geval:

    1
    2
    3
    4
    5
    \begin{eqnarray}
    \label{test} a&b\\
     c&d
    \end{eqnarray}
    \ref{test}
    Is er een groot verschil tussen eqnarray en equation wat betreft de labels?
    pi_89173806
    quote:
    9s.gif Op vrijdag 26 november 2010 11:50 schreef zuiderbuur het volgende:

    [..]

    Neen dat doet het niet.

    Opmerkelijk : dit werkt wel in mijn eigen geval:

    [ code verwijderd ]

    Is er een groot verschil tussen eqnarray en equation wat betreft de labels?
    Nee, niet dat ik weet. Ik ben bang dat je weer met packages moet gaan pielen.
      vrijdag 26 november 2010 @ 12:23:09 #251
    30719 keesjeislief
    NextGenerationHippie
    pi_89173941
    quote:
    1s.gif Op donderdag 25 november 2010 23:23 schreef zuiderbuur het volgende:
    Hallo,

    normaal gebruik ik de equation omgeving niet zo fervent, maar ik heb er ook nog geen problemen mee gehad.

    Dit is een minimaal voorbeeld dat voor alle duidelijkheid werkt.
    [ code verwijderd ]

    Maar in mijn tekst, waarin heel wat pakketten gebruikt worden, werkt die referentie niet. Ik weet echter helemaal niet wat het probleem zou kunnen zijn. Zijn er bepaalde packages die niet werken in combinatie hiermee?

    Met dank!
    Wat bedoel je precies met "werkt niet", geeft Latex een foutmelding? Verschijnt de ref helemaal niet of als "[?]" of zo?
    heeft de hoop dat het allemaal stiekum toch nog goed komt...
    Fotoboek
    pi_89174393
    quote:
    1s.gif Op vrijdag 26 november 2010 12:23 schreef keesjeislief het volgende:

    [..]

    Wat bedoel je precies met "werkt niet", geeft Latex een foutmelding? Verschijnt de ref helemaal niet of als "[?]" of zo?
    Sowieso wordt er altijd aangeraden een "minimum example" te geven, maar dat zal in het Vlaams wel iets anders betekenen dan in het Standaardnederlands.
      vrijdag 26 november 2010 @ 13:03:37 #253
    30719 keesjeislief
    NextGenerationHippie
    pi_89175655
    quote:
    6s.gif Op vrijdag 26 november 2010 12:34 schreef thabit het volgende:

    [..]

    Sowieso wordt er altijd aangeraden een "minimum example" te geven, maar dat zal in het Vlaams wel iets anders betekenen dan in het Standaardnederlands.
    Amai gij Hollandse dikke nek!

    .
    heeft de hoop dat het allemaal stiekum toch nog goed komt...
    Fotoboek
      zaterdag 4 december 2010 @ 13:16:55 #254
    296399 Outlined
    Renaissance Man
    pi_89514268
    Kan je in windows 7 nou zelf makkelijk de .tex extensie met bijbehorende icoontje toevoegen?
    In windows XP ging dit relatief makkelijk, in Vista was dit een hell of a job.
    Come on, who can, who can, can hear the bass drum.
    pi_89522729
    Ik heb een beetje een vreemd probleem met het invoegen van een plaatje. Compilen gaat allemaal goed, maar in de pdf wordt het plaatje maar half weergegeven. Zie screenshot:



    Links de .eps in Documentviewer, en lijkt gewoon orde. Rechts de pdf, waar aan de linkerkant een hele strook van de afbeelding mist. De .eps komt rechtstreeks uit Matlab dus daar kan weinig mis mee zijn, zou je denken.

    De pdf is gecompiled met de volgende .tex file:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    \documentclass{article}
    \usepackage{graphicx}

    \begin{document}

    \begin{figure}[tbhp!]
    \centering
    \includegraphics[width=9cm]{bode_plots}
    \end{figure}

    \end{document}

    Ik heb meerdere keren en op verschillende pc's de .eps opgeslagen vanuit Matlab en de .tex gecompiled maar steeds mist de afbeelding de linkerrand. Iemand enig idee ik dat kan oplossen?
    pi_89526189
    Is je plaatje niet simpelweg te breed voor de pagina? Maak hem eens 4 cm bv?
    "AAAAAHH ZENNE MOAT, WOARST VLEISCH"
      zondag 5 december 2010 @ 07:37:43 #257
    30719 keesjeislief
    NextGenerationHippie
    pi_89542682
    quote:
    5s.gif Op zaterdag 4 december 2010 13:16 schreef Outlined het volgende:
    Kan je in windows 7 nou zelf makkelijk de .tex extensie met bijbehorende icoontje toevoegen?
    In windows XP ging dit relatief makkelijk, in Vista was dit een hell of a job.
    Bedoel je dit: http://www.winvistaclub.com/t19.html ?

    quote:
    1s.gif Op zaterdag 4 december 2010 17:18 schreef Toryu het volgende:
    Ik heb een beetje een vreemd probleem met het invoegen van een plaatje. Compilen gaat allemaal goed, maar in de pdf wordt het plaatje maar half weergegeven. Zie screenshot:

    [ link | afbeelding ]

    Links de .eps in Documentviewer, en lijkt gewoon orde. Rechts de pdf, waar aan de linkerkant een hele strook van de afbeelding mist. De .eps komt rechtstreeks uit Matlab dus daar kan weinig mis mee zijn, zou je denken.

    De pdf is gecompiled met de volgende .tex file:

    [ code verwijderd ]

    Ik heb meerdere keren en op verschillende pc's de .eps opgeslagen vanuit Matlab en de .tex gecompiled maar steeds mist de afbeelding de linkerrand. Iemand enig idee ik dat kan oplossen?
    Ik werk nooit meer met .eps eigenlijk, dus dit is een beetje een wild guess, maar kan het zijn dat je .eps geen/een foutieve bounding box heeft waardoor LaTeX niet goed weet wat z'n afmetingen zijn? Misschien kun je proberen om het plaatje als een .pdf te genereren en die op te nemen als je geen oplossing voor de .eps kunt vinden?
    heeft de hoop dat het allemaal stiekum toch nog goed komt...
    Fotoboek
    pi_89549094
    Als ik em opsla als pdf dat werkt het wel. Alleen bij het opslaan maakt Matlab er een a4 van, waardoor er bij het compilen met tex grote witte randen om de afbeelding zitten. Hoe doe jij dat dan?

    @znarch
    Nee, daar ligt het niet aan. Als ik em 4cm maak blijft het plaatje de linkerkant missen. Het ligt waarschijnlijk gewoon aan Matlab, die crashed ook regelmatig als ik probeer op te slaan :S
      zondag 5 december 2010 @ 14:55:38 #259
    296399 Outlined
    Renaissance Man
    pi_89551065
    quote:
    1s.gif Op zondag 5 december 2010 07:37 schreef keesjeislief het volgende:

    [..]

    Bedoel je dit: http://www.winvistaclub.com/t19.html ?

    [..]

    ja dat bedoelde ik, beetje belachelijk dat ik er een apart progje voor moet downloaden :N
    Come on, who can, who can, can hear the bass drum.
      zondag 5 december 2010 @ 16:37:37 #260
    30719 keesjeislief
    NextGenerationHippie
    pi_89554176
    quote:
    1s.gif Op zondag 5 december 2010 14:55 schreef Outlined het volgende:

    [..]

    ja dat bedoelde ik, beetje belachelijk dat ik er een apart progje voor moet downloaden :N
    Maar in dat geval kun je toch ook 'gewoon' een .tex-file nemen, recxhtermuis, 'openen met...' en dan je LaTeX-editor kiezen, of is dat niet wat je wilt? Ik zou er idd sowieso niets voor downloaden, da's vragen om problemen imho.

    quote:
    1s.gif Op zondag 5 december 2010 14:01 schreef Toryu het volgende:
    Als ik em opsla als pdf dat werkt het wel. Alleen bij het opslaan maakt Matlab er een a4 van, waardoor er bij het compilen met tex grote witte randen om de afbeelding zitten. Hoe doe jij dat dan?

    @znarch
    Nee, daar ligt het niet aan. Als ik em 4cm maak blijft het plaatje de linkerkant missen. Het ligt waarschijnlijk gewoon aan Matlab, die crashed ook regelmatig als ik probeer op te slaan :S
    Ik gebruik Matlab nooit. Maar kun je niet met zoiets: http://www.mathworks.com/matlabcentral/fileexchange/727 uit de voeten, zodat je meer controle over de output hebt?
    heeft de hoop dat het allemaal stiekum toch nog goed komt...
    Fotoboek
      zondag 5 december 2010 @ 16:39:15 #261
    296399 Outlined
    Renaissance Man
    pi_89554225
    quote:
    Maar in dat geval kun je toch ook 'gewoon' een .tex-file nemen, recxhtermuis, 'openen met...' en dan je LaTeX-editor kiezen, of is dat niet wat je wilt? Ik zou er idd sowieso niets voor downloaden, da's vragen om problemen imho.
    klinkt ook goed, echter wel allemaal omslachtig IMO. Microsoft wil geloof ik niet dat haar gebruikers zich met dit soort zaken bezig houden. Bespottelijk natuurlijk.
    Come on, who can, who can, can hear the bass drum.
      zondag 5 december 2010 @ 16:50:27 #262
    30719 keesjeislief
    NextGenerationHippie
    pi_89554539
    quote:
    1s.gif Op zondag 5 december 2010 16:39 schreef Outlined het volgende:

    [..]

    klinkt ook goed, echter wel allemaal omslachtig IMO. Microsoft wil geloof ik niet dat haar gebruikers zich met dit soort zaken bezig houden. Bespottelijk natuurlijk.
    Eens, ik vind het standaard verbergen van 'bekende' extensies ook een nare eigenschap in dezelfde categorie. Het zal er idd mee te maken hebben dat Windows zoveel mogelijk details probeert te verbergen voor haar gebruikers. Is Ubuntu niets voor je? *O*. Je hoeft de actie trouwens maar een keer uit te voeren, je kunt als het goed is een vinkje zetten zodat het voor alle .tex-files doorgevoerd wordt.
    heeft de hoop dat het allemaal stiekum toch nog goed komt...
    Fotoboek
    pi_89580162
    quote:
    1s.gif Op vrijdag 26 november 2010 12:23 schreef keesjeislief het volgende:

    [..]
    Wat bedoel je precies met "werkt niet", geeft Latex een foutmelding? Verschijnt de ref helemaal niet of als "[?]" of zo?
    Als ik dit doe:

    1
    2
    3
     \begin{equation}\label{test}a=b
     \end{equation}
     \ref{test}
    dan komt er geen foutmelding of zo, maar wel:

    quote:
    a=b (1.1)
    ??
    Kortom, die ?? moet in (1.1) veranderen zoals op de plaats van de vergelijking zelf.

    Ik neem aan dat jullie met "minimum example" bedoelen: een op zichzelf staand stukje code dat onmiddellijk gecompileerd kan worden? Dat wil ik best doen, maar hier is er nu eenmaal geen probleem in de meest minimale vorm. Het gaat echter om een kluwen aan files, packages, instellingen... en daar zit ergens de boosdoener.

    Verder heb ik nog een kleine vraag, ik zou willen schrijven dat twee objecten samen niet in één relatie zitten, dus a "I met diagonaal streepje door" pi

    In dit minimale voorbeeld werkt dat opnieuw:

    1
    2
    3
    4
    5
    \documentclass[12pt]{article}
    \def\I{\mathrm{I}}
    \begin{document}
    $a\not\I\pi$
    \end{document}
    In mijn grote file, met allerlei packages, compileert die hele handel ook nog, maar nu plaatst hij een verticaal streepje links van deze letter I, wat uiteraard niet goed is.Heeft iemand ook maar enig idee wat dit zou kunnen veroorzaken?
      maandag 6 december 2010 @ 12:05:08 #264
    30719 keesjeislief
    NextGenerationHippie
    pi_89581675
    quote:
    1s.gif Op maandag 6 december 2010 11:15 schreef zuiderbuur het volgende:

    [..]

    Als ik dit doe:

    [ code verwijderd ]

    dan komt er geen foutmelding of zo, maar wel:

    [..]

    Kortom, die ?? moet in (1.1) veranderen zoals op de plaats van de vergelijking zelf.

    Ik neem aan dat jullie met "minimum example" bedoelen: een op zichzelf staand stukje code dat onmiddellijk gecompileerd kan worden? Dat wil ik best doen, maar hier is er nu eenmaal geen probleem in de meest minimale vorm. Het gaat echter om een kluwen aan files, packages, instellingen... en daar zit ergens de boosdoener.

    Verder heb ik nog een kleine vraag, ik zou willen schrijven dat twee objecten samen niet in één relatie zitten, dus a "I met diagonaal streepje door" pi

    In dit minimale voorbeeld werkt dat opnieuw:

    [ code verwijderd ]

    In mijn grote file, met allerlei packages, compileert die hele handel ook nog, maar nu plaatst hij een verticaal streepje links van deze letter I, wat uiteraard niet goed is.Heeft iemand ook maar enig idee wat dit zou kunnen veroorzaken?
    Het spijt me, maar dat lijkt me een lastig te beantwoorden vraag als je er nooit zelf toevallig tegenaan bent gelopen... Je kunt natuurlijk wel proberen een beetje gericht te zoeken: het probleem met die ref's moet veroorzaakt worden door een pakket dat iets met ref's te maken heeft, daarvan heb je er maar 1 of misschien 2 mag ik hopen? Ik ken trouwens die \def niet die je gebruikt, gaat het probleem niet weg als je het (volgens mij standaard) commando

    1\newcommand{\I}{\mathrm{I}}

    gebruikt? Natuurlijk is \I een nogal voor de hand liggend commando, het zou kunnen dat een van de pakketten daar iets mee doet, je zou misschien iets als \mI oid kunnen proberen? Ten slotte,de kans op conflicten e.d. neemt natuurlijk snel toe als je meerdere pakketten gebruikt. Is het niet mogelijk voor je het aantal pakketten wat te beperken? Ik weet natuurlijk niet precies wat je aan het bouwen bent, maar een pakket als memoir bevat al zoveel functionaliteit dat je normaal gesproken een heel eind met alleen dat pakket zou moeten kunnen komen...
    heeft de hoop dat het allemaal stiekum toch nog goed komt...
    Fotoboek
    pi_89584519
    quote:
    1s.gif Op maandag 6 december 2010 12:05 schreef keesjeislief het volgende:

    Het spijt me, maar dat lijkt me een lastig te beantwoorden vraag als je er nooit zelf toevallig tegenaan bent gelopen... Je kunt natuurlijk wel proberen een beetje gericht te zoeken: het probleem met die ref's moet veroorzaakt worden door een pakket dat iets met ref's te maken heeft, daarvan heb je er maar 1 of misschien 2 mag ik hopen? Ik ken trouwens die \def niet die je gebruikt, gaat het probleem niet weg als je het (volgens mij standaard) commando

    [ code verwijderd ]

    gebruikt? Natuurlijk is \I een nogal voor de hand liggend commando, het zou kunnen dat een van de pakketten daar iets mee doet, je zou misschien iets als \mI oid kunnen proberen? Ten slotte,de kans op conflicten e.d. neemt natuurlijk snel toe als je meerdere pakketten gebruikt. Is het niet mogelijk voor je het aantal pakketten wat te beperken? Ik weet natuurlijk niet precies wat je aan het bouwen bent, maar een pakket als memoir bevat al zoveel functionaliteit dat je normaal gesproken een heel eind met alleen dat pakket zou moeten kunnen komen...
    Bedankt, ik heb je suggesties geprobeerd. Die \def heb ik van iemand overgenomen (weet niet meer waarom) maar die is niet het probleem. Ook de keuze voor "\I" is niet het probleem.
    Het probleem is dat ik ook "\usepackage{mathabx}" moet schrijven om "\bigobot" te kunnen gebruiken (zonder mathabx geeft dat een foutmelding). Die je die "mathabx" weg, dan krijg ik netjes een I met een diagonale streep erdoor.
      maandag 6 december 2010 @ 16:38:16 #266
    30719 keesjeislief
    NextGenerationHippie
    pi_89591940
    quote:
    1s.gif Op maandag 6 december 2010 13:32 schreef zuiderbuur het volgende:

    [..]

    Bedankt, ik heb je suggesties geprobeerd. Die \def heb ik van iemand overgenomen (weet niet meer waarom) maar die is niet het probleem. Ook de keuze voor "\I" is niet het probleem.
    Het probleem is dat ik ook "\usepackage{mathabx}" moet schrijven om "\bigobot" te kunnen gebruiken (zonder mathabx geeft dat een foutmelding). Die je die "mathabx" weg, dan krijg ik netjes een I met een diagonale streep erdoor.
    Juust, als je googlet op mathabx dan kom je al een hoop 'uitdagingen' tegen, blijkbaar overschrijft dat pakket allerlei standaardoperaties/symbolen. Heb je al dat gedoe ervoor over om dat symbool te kunnen gebruiken? Inderdaad fuckt mathabx ook met \not, in de handleiding: http://tug.ctan.org/tex-archive/fonts/mathabx/mathtest.pdf staat een heel stuk erover, zie sectie 6 op p. 12 (het is in het Frans, ik neem aan dat jij dat beter beheerst dan ik ;).).

    Ik denk dat pakketten die zulke rigoureuse wijzigingen doorvoeren erg lastig naast elkaar te gebruiken zijn, heb je er daar meer van? Als je dat speciale symbool echt nodig hebt, zou ik proberen om zoveel mogelijk met dat pakket te doen, een ander pakket met hetzelfde ingrijpende karakter laden is dan vragen om problemen ben ik bang...
    heeft de hoop dat het allemaal stiekum toch nog goed komt...
    Fotoboek
    pi_89625064
    quote:
    1s.gif Op zondag 5 december 2010 16:37 schreef keesjeislief het volgende:

    Ik gebruik Matlab nooit. Maar kun je niet met zoiets: http://www.mathworks.com/matlabcentral/fileexchange/727 uit de voeten, zodat je meer controle over de output hebt?
    Het bleek te komen dat de .eps te groot was. Ik had de afbeelding geopend in Illustrator, en daar viel een deel buiten (wat leek op) a4-formaat. Toen ik hem kleiner geschaald had, deed ie het wel gewoon.
    Ik zal binnenkort die link eens bekijken, is misschien toch wel handig ;) Bedankt nog!
      dinsdag 7 december 2010 @ 13:33:22 #268
    30719 keesjeislief
    NextGenerationHippie
    pi_89629958
    quote:
    1s.gif Op dinsdag 7 december 2010 11:11 schreef Toryu het volgende:

    [..]

    Het bleek te komen dat de .eps te groot was. Ik had de afbeelding geopend in Illustrator, en daar viel een deel buiten (wat leek op) a4-formaat. Toen ik hem kleiner geschaald had, deed ie het wel gewoon.
    Ik zal binnenkort die link eens bekijken, is misschien toch wel handig ;) Bedankt nog!
    Yw. 14.gif.
    heeft de hoop dat het allemaal stiekum toch nog goed komt...
    Fotoboek
      woensdag 8 december 2010 @ 15:32:38 #269
    296399 Outlined
    Renaissance Man
    pi_89679032
    Zou het niet makkelijk zijn als je met een eenvoudig commando als \matrix{[[1, 2], [3, 4]]} een matrix kan opschrijven. Nou is dat nogal omslachtig en niet in de lijn met de latex filosofie dat je je alleen om de inhoud hoeft te bekommeren en niet om de vorm.
    Come on, who can, who can, can hear the bass drum.
    pi_89680012
    Je kan natuurlijk zelf een matrixcommando definiëren. Zo heb ik een vast commando voor 2 bij 2 matrices:
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    \newcommand\mat[4]{
      \left(
      {#1 \atop #3}
      \thinspace
      {#2 \atop #4}
      \right)
    }
    \mat{a}{b}{c}{d} geeft dan het gewenste resultaat.
    pi_89917331
    Ik heb een vraagje. Het gaat niet zo zeer over latex, maar ik hoop dat sommige hier het toch wel weten.
    Artikelen hebben vaak een 'Issue Date', het jaar dat ze voor het eerst gepubliceerd zijn, en een 'Date of Current Version' wat kennelijk inhoudt dat een artikel opnieuw uitgebracht is.

    Welke van de 2 datums moet ik in mijn referenties gebruiken?
    pi_89918544
    quote:
    1s.gif Op zaterdag 4 december 2010 19:07 schreef znarch het volgende:
    Is je plaatje niet simpelweg te breed voor de pagina? Maak hem eens 4 cm bv?
    Plaatje zal waarschijnlijk te groot zijn ja. Ik zal even code zoeken waarmee je een groot plaatje gecentreerd krijgt op je pagina zonder dat het afgekapt wordt.
    pi_89918991
    1
    2
    3
    4
    5
    \begin{center}
    \begin{minipage}[hptb!]{\textwidth}
    <fig command hier>
    \end{minipage}
    \end{center}

    Ik geloof dat het dit was.
    pi_89919229
    quote:
    1s.gif Op dinsdag 14 december 2010 14:24 schreef Toryu het volgende:
    Ik heb een vraagje. Het gaat niet zo zeer over latex, maar ik hoop dat sommige hier het toch wel weten.
    Artikelen hebben vaak een 'Issue Date', het jaar dat ze voor het eerst gepubliceerd zijn, en een 'Date of Current Version' wat kennelijk inhoudt dat een artikel opnieuw uitgebracht is.

    Welke van de 2 datums moet ik in mijn referenties gebruiken?
    Lijkt mij date of current version.
      dinsdag 14 december 2010 @ 17:22:38 #275
    30719 keesjeislief
    NextGenerationHippie
    pi_89924480
    quote:
    1s.gif Op dinsdag 14 december 2010 14:24 schreef Toryu het volgende:
    Ik heb een vraagje. Het gaat niet zo zeer over latex, maar ik hoop dat sommige hier het toch wel weten.
    Artikelen hebben vaak een 'Issue Date', het jaar dat ze voor het eerst gepubliceerd zijn, en een 'Date of Current Version' wat kennelijk inhoudt dat een artikel opnieuw uitgebracht is.

    Welke van de 2 datums moet ik in mijn referenties gebruiken?
    Het gaat er m.i. om dat je verwijst naar de versie van de tekst die je gebruikt hebt, net zoals je bijv. bij boeken ook de druk vermeldt. Als er geen verschil tussen de versies is, maakt het m.i. dus weinig of niets uit.
    heeft de hoop dat het allemaal stiekum toch nog goed komt...
    Fotoboek
    pi_89932303
    hmmm.. dat klinkt eigenlijk wel logisch ja :)

    @Dale,
    Nog bedankt voor de tip, ik zal het onthouden voor als ik er nog eens problemen mee heb.
    pi_89988630
    Hallo,

    ik ben weeral het spoor kwijt wat betreft tabellen.....

    Ik weet zeker dat er een mogelijkheid bestaat om bij tabellen wat meer witte ruimte te bekomen, maar bij mijn pogingen lopen de verticale lijnen niet door. Hier een minimaal voorbeeld.

    Je ziet dat er wat ruimte nodig is, maar dat het niet goed opgelost wordt.

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    \documentclass{article}                  
    \begin{document}
    \begin{table}[h]
    \begin{center}
    \begin{tabular}{|l|l|l|}
    \hline
    & & $(s,z)$\\\hline\hline
     $k(2 d ,k)$ &$z$&$(1,k)$\\\hline \\[0.05cm]
     $a$&$A$ & $(k,k^2)$ \\\hline
     $\phi$&$\psi(k)$&$(k,k)$ \\\hline
     $Q$ &$z$ &$(q,q)$\\\hline
     $a$ &$a+b$ & $(k^3,k^2)$ \\\hline
     $k$&$z$&$(k^2,k)$\\\hline
    \end{tabular}
    \end{center}
    \end{table}
    \end{document}
    Wat doe ik fout? Heel erg bedankt!
      donderdag 16 december 2010 @ 10:43:08 #278
    30719 keesjeislief
    NextGenerationHippie
    pi_89991205
    quote:
    1s.gif Op donderdag 16 december 2010 08:50 schreef zuiderbuur het volgende:
    Hallo,

    ik ben weeral het spoor kwijt wat betreft tabellen.....

    Ik weet zeker dat er een mogelijkheid bestaat om bij tabellen wat meer witte ruimte te bekomen, maar bij mijn pogingen lopen de verticale lijnen niet door. Hier een minimaal voorbeeld.

    Je ziet dat er wat ruimte nodig is, maar dat het niet goed opgelost wordt.

    [ code verwijderd ]

    Wat doe ik fout? Heel erg bedankt!
    Bedoel je dat je meer hoogte in de cellen wilt? Dat kun je voor elkaar krijgen door de hoogte op te schalen aan de hand van \arraystretch, bijv. via

    1\renewcommand{\arraystretch}{2}
    heeft de hoop dat het allemaal stiekum toch nog goed komt...
    Fotoboek
    pi_89993859
    Zo kan het:
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    \documentclass{article}                  
    \begin{document}
    \begin{table}[h]
    \begin{center}
    \begin{tabular}{|l|l|l|}
    \hline
    & & $(s,z)$\\\hline\hline
     $k(2 d ,k)$ &$z$&$(1,k)$\\\hline & & \\[0.05cm]
     $a$&$A$ & $(k,k^2)$ \\\hline
     $\phi$&$\psi(k)$&$(k,k)$ \\\hline
     $Q$ &$z$ &$(q,q)$\\\hline
     $a$ &$a+b$ & $(k^3,k^2)$ \\\hline
     $k$&$z$&$(k^2,k)$\\\hline
    \end{tabular}
    \end{center}
    \end{table}
    \end{document}
      donderdag 16 december 2010 @ 12:12:42 #280
    30719 keesjeislief
    NextGenerationHippie
    pi_89993928
    quote:
    1s.gif Op donderdag 16 december 2010 12:10 schreef thabit het volgende:
    Zo kan het ook:

    [ code verwijderd ]

    :(.
    heeft de hoop dat het allemaal stiekum toch nog goed komt...
    Fotoboek
    pi_90004314
    Heel erg bedankt, maar ik vrees dat dat al onmiddellijk te veel is (ik heb de kleinst mogelijke afstand geprobeerd)

    Verder had ik nog dit probleem, ik wil een "caption" onder die tabel plaatsen, maar die wil maar niet netjes in het midden gaan staan. Gewoon \begin{center} en end{center} doet het niet.
      donderdag 16 december 2010 @ 16:34:29 #282
    30719 keesjeislief
    NextGenerationHippie
    pi_90004971
    quote:
    1s.gif Op donderdag 16 december 2010 16:20 schreef zuiderbuur het volgende:
    Heel erg bedankt, maar ik vrees dat dat al onmiddellijk te veel is (ik heb de kleinst mogelijke afstand geprobeerd)

    Verder had ik nog dit probleem, ik wil een "caption" onder die tabel plaatsen, maar die wil maar niet netjes in het midden gaan staan. Gewoon \begin{center} en end{center} doet het niet.
    Wat is er mis met iets als dit dan?

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    \documentclass{article}   
    \renewcommand{\arraystretch}{1.5}               
    \begin{document}
    \begin{table}[h]
    \begin{center}
    \begin{tabular}{|l|l|l|}
    \hline
    & & $(s,z)$\\\hline\hline
     $k(2 d ,k)$ &$z$&$(1,k)$\\\hline
     $a$&$A$ & $(k,k^2)$ \\\hline
     $\phi$&$\psi(k)$&$(k,k)$ \\\hline
     $Q$ &$z$ &$(q,q)$\\\hline
     $a$ &$a+b$ & $(k^3,k^2)$ \\\hline
     $k$&$z$&$(k^2,k)$\\\hline
    \end{tabular}
    \caption{Henk!}
    \end{center}
    \end{table}
    \end{document}
    heeft de hoop dat het allemaal stiekum toch nog goed komt...
    Fotoboek
    pi_90007471
    quote:
    1s.gif Op donderdag 16 december 2010 16:34 schreef keesjeislief het volgende:

    [..]

    Wat is er mis met iets als dit dan?

    [ code verwijderd ]

    Dat ziet er best ok uit (!).. maar nu merk ik dat als ik dat kopieer in mijn eigen tekst, dan worden de rijen niet breder, en wordt de caption niet gecentreerd. Jammer genoeg ben ik verplicht deze tekst te schrijven in een opgelegd formaat... dus ik denk dat ik dit best laat varen....
      donderdag 16 december 2010 @ 17:34:47 #284
    30719 keesjeislief
    NextGenerationHippie
    pi_90007637
    quote:
    9s.gif Op donderdag 16 december 2010 17:29 schreef zuiderbuur het volgende:

    [..]

    Dat ziet er best ok uit (!).. maar nu merk ik dat als ik dat kopieer in mijn eigen tekst, dan worden de rijen niet breder, en wordt de caption niet gecentreerd. Jammer genoeg ben ik verplicht deze tekst te schrijven in een opgelegd formaat... dus ik denk dat ik dit best laat varen....
    Hmmm, het is altijd naar als je gebonden bent aan opmaakregels die jouzelf niet zo aanstaan...
    heeft de hoop dat het allemaal stiekum toch nog goed komt...
    Fotoboek
      maandag 20 december 2010 @ 19:37:22 #285
    329107 theemok
    squorp zei het eendje
    pi_90192705
    Na het downloaden van de updates (voor het eerst in 2 jaar :@ ) via MiKTeX werk PDFLaTeX opeens niet meer (Ik gebruik WinShell als editor.). Het ligt geloof ik aan hyperref en geometry.
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    \documentclass[a4paper]{article}
    \usepackage[pdftex, colorlinks]{hyperref}
    \usepackage[text={11cm, 24cm}]{geometry}
    \begin{document}
    tekst
    \end{document}
    Waarom werkt het niet meer?

    [ Bericht 22% gewijzigd door theemok op 20-12-2010 19:39:27 (code ging niet goed :() ]
      maandag 20 december 2010 @ 20:27:11 #286
    30719 keesjeislief
    NextGenerationHippie
    pi_90195956
    quote:
    1s.gif Op maandag 20 december 2010 19:37 schreef theemok het volgende:
    Na het downloaden van de updates (voor het eerst in 2 jaar :@ ) via MiKTeX werk PDFLaTeX opeens niet meer (Ik gebruik WinShell als editor.). Het ligt geloof ik aan hyperref en geometry.

    [ code verwijderd ]

    Waarom werkt het niet meer?
    Hier (Ubuntu) werkt je voorbeeld wel gewoon. Wat voor foutmelding krijg je?
    heeft de hoop dat het allemaal stiekum toch nog goed komt...
    Fotoboek
      maandag 20 december 2010 @ 21:10:41 #287
    329107 theemok
    squorp zei het eendje
    pi_90199082
    Ik krijg geen foutmelding, hij begint gewoon niet met compileren.
    Als ik deze pakketten weghaal compileert hij wel gewoon.

    Hetzelfde verhaal voor de documentklasse beamer ;(

    [ Bericht 38% gewijzigd door theemok op 20-12-2010 22:30:19 ]
      dinsdag 21 december 2010 @ 04:17:12 #288
    30719 keesjeislief
    NextGenerationHippie
    pi_90219712
    quote:
    1s.gif Op maandag 20 december 2010 21:10 schreef theemok het volgende:
    Ik krijg geen foutmelding, hij begint gewoon niet met compileren.
    Als ik deze pakketten weghaal compileert hij wel gewoon.

    Hetzelfde verhaal voor de documentklasse beamer ;(
    Vreemd. Wat gebeurt er als je pdfLatex van de command line runt?
    heeft de hoop dat het allemaal stiekum toch nog goed komt...
    Fotoboek
      dinsdag 21 december 2010 @ 12:56:37 #289
    329107 theemok
    squorp zei het eendje
    pi_90229260
    Dan wil het wel, maar hij wil elke keer de pakketten ifvtex en ifxetex downloaden.
    Compileren lukt nog steeds niet via WinShell.
      dinsdag 21 december 2010 @ 15:03:23 #290
    329107 theemok
    squorp zei het eendje
    pi_90235598
    Als ik een beamerpresentatie probeer te maken met het pakket beamer via de commandline wil hij de pakketten ifvtex, ifxetex, xcolor en ms installeren. Compileren via WinShell werkt ook niet.
      woensdag 22 december 2010 @ 02:52:05 #291
    30719 keesjeislief
    NextGenerationHippie
    pi_90272442
    Sorry, maar ik heb Miktex nooit gebruikt en kan je (dus) niet echt ermee helpen... Ik zou het een en ander opnieuw installeren als je geen andere oplossing kunt vinden. Je kunt ook een andere distributie, zoals TexLive, overwegen als je denkt dat het aan Miktex ligt.
    heeft de hoop dat het allemaal stiekum toch nog goed komt...
    Fotoboek
      woensdag 22 december 2010 @ 09:10:38 #292
    296399 Outlined
    Renaissance Man
    pi_90276456
    Mijzelf lukte het wel om met Miktex via de beamerclasse een presentatie te maken. Ik gebruikte wel WinEDT die vaak automatisch allerlei packages mee download.

    Lukt een 'Hello World' voorbeeld?

    [ Bericht 2% gewijzigd door Outlined op 22-12-2010 09:19:44 ]
    Come on, who can, who can, can hear the bass drum.
      woensdag 22 december 2010 @ 11:53:50 #293
    329107 theemok
    squorp zei het eendje
    pi_90281640
    Als ik
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    \documentclass{beamer}
    \begin{document}
    \begin{frame}
    Hello world
    \end{frame}
    \end{document}
    doe via de commandline (via WinShell lukt niet) krijg ik
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    32
    33
    34
    35
    36
    37
    38
    39
    40
    41
    42
    43
    44
    45
    46
    47
    48
    49
    50
    51
    52
    53
    54
    55
    56
    57
    58
    59
    60
    61
    62
    63
    64
    65
    66
    67
    68
    69
    70
    71
    72
    73
    74
    75
    76
    77
    78
    79
    80
    81
    82
    83
    84
    85
    86
    87
    88
    89
    90
    91
    92
    93
    94
    95
    96
    97
    98
    99
    100
    101
    102
    103
    104
    105
    106
    107
    108
    109
    110
    111
    112
    113
    114
    115
    116
    117
    118
    119
    120
    121
    122
    123
    124
    125
    126
    127
    128
    129
    130
    131
    132
    133
    134
    135
    136
    137
    138
    139
    140
    141
    142
    143
    144
    145
    146
    147
    148
    149
    150
    151
    152
    153
    154
    155
    156
    157
    158
    159
    160
    161
    162
    163
    164
    165
    166
    167
    168
    169
    170
    171
    172
    173
    174
    175
    176
    177
    178
    179
    180
    181
    182
    183
    184
    185
    186
    187
    188
    189
    190
    191
    192
    193
    194
    195
    196
    197
    198
    199
    200
    201
    202
    203
    204
    205
    206
    207
    208
    209
    210
    211
    212
    213
    214
    215
    216
    217
    218
    219
    220
    221
    222
    223
    224
    225
    226
    227
    228
    229
    230
    231
    232
    233
    234
    235
    236
    237
    238
    C:\DOCUME~1\jansen\MIJNDO~1\LOGICA>pdflatex test.tex
    This is pdfTeX, Version 3.1415926-1.40.10 (MiKTeX 2.8)
    entering extended mode
    (C:\DOCUME~1\jansen\MIJNDO~1\Logica\test.tex
    LaTeX2e <2009/09/24>
    Babel <v3.8l> and hyphenation patterns for english, dumylang, nohyphenation, ge
    rman, ngerman, german-x-2009-06-19, ngerman-x-2009-06-19, french, dutch, loaded
    .
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\beamer.cls"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\beamerbasercs.sty")
    Document Class: beamer 2010/06/21 development version 3.10 A class for typesett
    ing presentations (rcs-revision a6b1a8434d30)
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\beamerbasemodes.sty"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\beamerbasedecode.sty"))
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\beamerbaseoptions.sty"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\graphics\keyval.sty"))
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\geometry\geometry.sty"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\oberdiek\ifpdf.sty")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\oberdiek\ifvtex.sty")
    ======================================================================
    starting package maintenance...
    installation directory: "C:\Program Files\MiKTeX 2.8"
    package repository: http://ftp.snt.utwente.nl/pub/software/tex/systems/win32/mik
    tex/tm/packages/
    lightweight database digest: 6c47647a07bd01584d2d7cfab473d95a
    going to download 169138 bytes
    going to install 4 file(s) (1 package(s))
    downloading http://ftp.snt.utwente.nl/pub/software/tex/systems/win32/miktex/tm/p
    ackages/ifxetex.tar.lzma...
    169138 bytes, 118.66 KB/Sec
    extracting files from ifxetex.tar.lzma...
    ======================================================================

    ======================================================================
    starting package maintenance...
    installation directory: "C:\Program Files\MiKTeX 2.8"
    package repository: http://ftp.snt.utwente.nl/pub/software/tex/systems/win32/mik
    tex/tm/packages/
    lightweight database digest: 6c47647a07bd01584d2d7cfab473d95a
    going to download 169138 bytes
    going to install 4 file(s) (1 package(s))
    downloading http://ftp.snt.utwente.nl/pub/software/tex/systems/win32/miktex/tm/p
    ackages/ifxetex.tar.lzma...
    169138 bytes, 157.16 KB/Sec
    extracting files from ifxetex.tar.lzma...
    ======================================================================

    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\ifxetex\ifxetex.sty")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\geometry\geometry.cfg"))
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\base\size11.clo")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\pgf\basiclayer\pgfcore.sty"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\graphics\graphicx.sty"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\graphics\graphics.sty"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\graphics\trig.sty")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\00miktex\graphics.cfg")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\pdftex-def\pdftex.def")))
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\pgf\systemlayer\pgfsys.sty"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\pgf\utilities\pgfrcs.sty"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\utilities\pgfutil-common.tex")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\utilities\pgfutil-latex.def"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\ms\everyshi.sty"))
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\utilities\pgfrcs.code.tex"))
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\systemlayer\pgfsys.code.tex"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\utilities\pgfkeys.code.tex"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\utilities\pgfkeysfiltered.code.te
    x")) ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\systemlayer\pgf.cfg")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\systemlayer\pgfsys-pdftex.def"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\systemlayer\pgfsys-common-pdf.def
    ")))
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\systemlayer\pgfsyssoftpath.code.t
    ex")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\systemlayer\pgfsysprotocol.code.t
    ex")) ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\xcolor\xcolor.sty"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\00miktex\color.cfg"))
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\basiclayer\pgfcore.code.tex"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\math\pgfmath.code.tex"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\math\pgfmathcalc.code.tex"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\math\pgfmathutil.code.tex")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\math\pgfmathparser.code.tex")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\math\pgfmathfunctions.code.tex"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\math\pgfmathfunctions.basic.code.
    tex")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\math\pgfmathfunctions.trigonometr
    ic.code.tex")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\math\pgfmathfunctions.random.code
    .tex")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\math\pgfmathfunctions.comparison.
    code.tex")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\math\pgfmathfunctions.base.code.t
    ex")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\math\pgfmathfunctions.round.code.
    tex")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\math\pgfmathfunctions.misc.code.t
    ex"))) ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\math\pgfmathfloat.code.tex
    "))
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\basiclayer\pgfcorepoints.code.tex
    ")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\basiclayer\pgfcorepathconstruct.c
    ode.tex")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\basiclayer\pgfcorepathusage.code.
    tex")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\basiclayer\pgfcorescopes.code.tex
    ")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\basiclayer\pgfcoregraphicstate.co
    de.tex")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\basiclayer\pgfcoretransformations
    .code.tex")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\basiclayer\pgfcorequick.code.tex"
    )
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\basiclayer\pgfcoreobjects.code.te
    x")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\basiclayer\pgfcorepathprocessing.
    code.tex")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\basiclayer\pgfcorearrows.code.tex
    ")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\basiclayer\pgfcoreshade.code.tex"
    ) ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\basiclayer\pgfcoreimage.code.te
    x"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\basiclayer\pgfcoreexternal.code.t
    ex"))
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\basiclayer\pgfcorelayers.code.tex
    ")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\basiclayer\pgfcoretransparency.co
    de.tex")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\pgf\basiclayer\pgfcorepatterns.code.t
    ex"))) ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\pgf\utilities\xxcolor.sty")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\hyperref\hyperref.sty"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\oberdiek\ltxcmds.sty")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\oberdiek\pdftexcmds.sty"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\oberdiek\infwarerr.sty")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\oberdiek\ifluatex.sty"))
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\oberdiek\kvsetkeys.sty"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\oberdiek\etexcmds.sty"))
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\oberdiek\pdfescape.sty")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\oberdiek\hycolor.sty"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\oberdiek\xcolor-patch.sty"))
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\oberdiek\letltxmacro.sty")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\oberdiek\kvoptions.sty")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\hyperref\pd1enc.def")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\oberdiek\intcalc.sty")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\00miktex\hyperref.cfg")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\ltxmisc\url.sty")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\oberdiek\bitset.sty"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\oberdiek\bigintcalc.sty"))
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\oberdiek\atbegshi.sty")

    Package hyperref Message: Stopped early.

    )

    Package hyperref Message: Driver (autodetected): hpdftex.

    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\hyperref\hpdftex.def"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\oberdiek\atveryend.sty")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\oberdiek\rerunfilecheck.sty"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\oberdiek\uniquecounter.sty")))
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\beamerbaserequires.sty"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\beamerbasecompatibility.sty
    ") ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\beamerbasefont.sty"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\amsfonts\amssymb.sty"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\amsfonts\amsfonts.sty")))
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\beamerbasetranslator.sty"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\translator\translator.sty"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\translator\translator-langu
    age-mappings.tex")))
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\beamerbasemisc.sty")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\beamerbasetwoscreens.sty")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\beamerbaseoverlay.sty")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\beamerbasetitle.sty")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\beamerbasesection.sty")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\beamerbaseframe.sty")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\beamerbaseverbatim.sty")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\beamerbaseframesize.sty")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\beamerbaseframecomponents.s
    ty") ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\beamerbasecolor.sty")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\beamerbasenotes.sty")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\beamerbasetoc.sty")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\beamerbasetemplates.sty"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\beamerbaseauxtemplates.sty"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\beamerbaseboxes.sty")))
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\beamerbaselocalstructure.st
    y" ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\tools\enumerate.sty"))
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\beamerbasenavigation.sty")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\beamerbasetheorems.sty"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\ams\math\amsmath.sty"
    For additional information on amsmath, use the `?' option.
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\ams\math\amstext.sty"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\ams\math\amsgen.sty"))
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\ams\math\amsbsy.sty")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\ams\math\amsopn.sty"))
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\ams\classes\amsthm.sty"))
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\beamerbasethemes.sty"))
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\themes\theme\beamerthemedef
    ault.sty"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\themes\font\beamerfonttheme
    default.sty")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\themes\color\beamercolorthe
    medefault.sty")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\themes\inner\beamerinnerthe
    medefault.sty")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\themes\outer\beamerouterthe
    medefault.sty"))) (C:\DOCUME~1\jansen\MIJNDO~1\Logica\test.aux)
    *geometry* driver: auto-detecting
    *geometry* detected driver: pdftex
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\context\base\supp-pdf.tex"
    [Loading MPS to PDF converter (version 2006.09.02).]
    ) ABD: EveryShipout initializing macros
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\hyperref\nameref.sty"
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\oberdiek\refcount.sty")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\generic\oberdiek\gettitlestring.sty"))
    (C:\DOCUME~1\jansen\MIJNDO~1\Logica\test.out)
    (C:\DOCUME~1\jansen\MIJNDO~1\Logica\test.out)
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\translator\dicts\translator
    -basic-dictionary\translator-basic-dictionary-English.dict")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\translator\dicts\translator
    -bibliography-dictionary\translator-bibliography-dictionary-English.dict")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\translator\dicts\translator
    -environment-dictionary\translator-environment-dictionary-English.dict")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\translator\dicts\translator
    -months-dictionary\translator-months-dictionary-English.dict")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\translator\dicts\translator
    -numbers-dictionary\translator-numbers-dictionary-English.dict")
    ("C:\Program Files\MiKTeX 2.8\tex\latex\beamer\base\translator\dicts\translator
    -theorem-dictionary\translator-theorem-dictionary-English.dict")
    (C:\DOCUME~1\jansen\MIJNDO~1\Logica\test.nav)

    LaTeX Font Warning: Font shape `OT1/cmss/m/n' in size <4> not available
    (Font)              size <5> substituted on input line 5.

    [1{C:/DOCUME~1/ALLUSE~1/Application Data/MiKTeX/2.8/pdftex/config/pdftex.map}]
    (C:\DOCUME~1\jansen\MIJNDO~1\Logica\test.aux)

    LaTeX Font Warning: Size substitutions with differences
    (Font)              up to 1.0pt have occurred.

     )<C:/Program Files/MiKTeX 2.8/fonts/type1/public/amsfonts/cm/cmss10.pfb>
    Output written on test.pdf (1 page, 14553 bytes).
    Transcript written on test.log.

    Tussendoor vraagt hij twee keer of hij resp. ifvtex en ifxetex mag installeren. Dat heb ik ook gedaan.

    [ Bericht 0% gewijzigd door theemok op 22-12-2010 13:38:36 ]
    pi_90304847
    Hallo,

    nu panikeer ik toch wel wat... ik heb een kolossale file met meerdere "chapters", en nu ineens zie ik dat alles na Chapter 4 geen "chapter" meer is, de titel staat er nog, het nummer niet meer en dat uit zich in elke stelling of definitie....
    Er moet iets zijn in Chapter 4 dat dit doet, want als ik dat chapter eruit neem is er geen probleem.
    Maar ik heb enkel wat tekst binnen chapter 4 veranderd, hoe kan dit dan? Heeft iemand enig idee waar ik kan beginnen met zoeken?

    Heel veel dank!
      donderdag 23 december 2010 @ 07:46:02 #295
    296399 Outlined
    Renaissance Man
    pi_90329037
    quote:
    1s.gif Op woensdag 22 december 2010 11:53 schreef theemok het volgende:
    Als ik

    [ code verwijderd ]

    doe via de commandline (via WinShell lukt niet) krijg ik

    [ code verwijderd ]


    Tussendoor vraagt hij twee keer of hij resp. ifvtex en ifxetex mag installeren. Dat heb ik ook gedaan.
    Je TeX code ziet er goed uit, met die foutmelding echter kan ik weinig. Je kan een complete nieuwe install doen. Je kan ook even via WinEDT (eerste maand gratis) compilen, die instaleert namelijk automatisch allerlei packages als er wat mist.

    Kan je via SSH (Putty) niet o peen remote server compilen?
    Come on, who can, who can, can hear the bass drum.
      donderdag 23 december 2010 @ 08:30:08 #296
    30719 keesjeislief
    NextGenerationHippie
    pi_90329550
    quote:
    15s.gif Op woensdag 22 december 2010 20:17 schreef zuiderbuur het volgende:
    Hallo,

    nu panikeer ik toch wel wat... ik heb een kolossale file met meerdere "chapters", en nu ineens zie ik dat alles na Chapter 4 geen "chapter" meer is, de titel staat er nog, het nummer niet meer en dat uit zich in elke stelling of definitie....
    Er moet iets zijn in Chapter 4 dat dit doet, want als ik dat chapter eruit neem is er geen probleem.
    Maar ik heb enkel wat tekst binnen chapter 4 veranderd, hoe kan dit dan? Heeft iemand enig idee waar ik kan beginnen met zoeken?

    Heel veel dank!
    Beetje achteraf gelul natuurlijk, maar als je aan grote documenten werkt is het handig om ten eerste elk hoofdstuk in een aparte .tex-file onder te brengen en ten tweede om een soort van 'version control' te gebruiken, of je dat nu handmatig of softwarematig doet, zodat je altijd relatief pijnloos terug kunt stappen op een eerdere versie en makkelijk de verschillen tussen de verschillende versies kunt zien.

    Er zijn verschillende manieren om voor elkaar te krijgen wat jij gedaan hebt. Het ligt natuurlijk voor de hand dat je een stijlveranderende operatie ergens in Ch. 4 hebt toegepast die dit probleem veroorzaakt. Ben je die al langsgelopen? Als je echt geen idee hebt waar het gebeurt, is een ultieme mogelijkheid om een soort van 'bisection'-techniek toe te passen: eerst de tekst van Ch. 4 in twee stukken verdelen, een ervan uitcommenten (hoeft niet hamdatig met %-tekens, er is een package 'comment') en dan compilen. Zo steeds in twee stukken blijven hakken tot het problematische stuk steeds kleiner wordt...
    heeft de hoop dat het allemaal stiekum toch nog goed komt...
    Fotoboek
      donderdag 23 december 2010 @ 08:31:38 #297
    136730 PiRANiA
    All thinking men are atheists.
    pi_90329569
    Een LaTeX topic _O_. TVP van een LyXer
      donderdag 23 december 2010 @ 08:49:38 #298
    68576 eleusis
    fokked op kidz
    pi_90329823
    quote:
    1s.gif Op donderdag 23 december 2010 08:31 schreef PiRANiA het volgende:
    Een LaTeX topic _O_. TVP van een LyXer
    LyX! Noob! :') !
    SPOILER
    Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
    Ik in een aantal worden omschreven: Ondernemend | Moedig | Stout | Lief | Positief | Intuïtief | Communicatief | Humor | Creatief | Spontaan | Open | Sociaal | Vrolijk | Organisator | Pro-actief | Meedenkend | Levensgenieter | Spiritueel
    pi_90329871
    quote:
    1s.gif Op donderdag 23 december 2010 08:30 schreef keesjeislief het volgende:

    Er zijn verschillende manieren om voor elkaar te krijgen wat jij gedaan hebt. Het ligt natuurlijk voor de hand dat je een stijlveranderende operatie ergens in Ch. 4 hebt toegepast die dit probleem veroorzaakt. Ben je die al langsgelopen? Als je echt geen idee hebt waar het gebeurt, is een ultieme mogelijkheid om een soort van 'bisection'-techniek toe te passen: eerst de tekst van Ch. 4 in twee stukken verdelen, een ervan uitcommenten (hoeft niet hamdatig met %-tekens, er is een package 'comment') en dan compilen. Zo steeds in twee stukken blijven hakken tot het problematische stuk steeds kleiner wordt...
    Bedankt voor je raad. Ik heb echter geluk gehad, de hoofding (die de titel van het hoofdstuk bovenaan aangaf) verdween in de pdf opeens vanaf een bepaalde pagina, binnen Chapter 4. Zo wist ik vrij goed waar het probleem te zoeken... en de boosdoener was een "}" die daar nog stond, zonder voorafgaande "{"
      donderdag 23 december 2010 @ 13:00:25 #300
    329107 theemok
    squorp zei het eendje
    pi_90337781
    Ik heb WinShell geupdate en nu werkt alles weer :)
    Thank you very much! _O_
      donderdag 23 december 2010 @ 17:54:26 #301
    30719 keesjeislief
    NextGenerationHippie
    pi_90351747
    quote:
    18s.gif Op donderdag 23 december 2010 08:52 schreef zuiderbuur het volgende:

    [..]

    ..de hoofding...
    Mooi. O+.
    heeft de hoop dat het allemaal stiekum toch nog goed komt...
    Fotoboek
    abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')