quote:Op zondag 23 november 2008 23:48 schreef Snorf het volgende:
Ziet er leuk uit.. maar wat is het verschil tussen zo'n ding en een flinke gietijzeren pan waar je het deksel een beetje open laat staan?
We hadden elkaat gekruist:quote:Op zondag 23 november 2008 23:57 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Dat staat zowel in reactie op dat bericht als in de OP van dat topic
Maar hoe zie ik dat verschil terug?quote:Op zondag 23 november 2008 23:55 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Het "stoom" effect. Bij een gietijzeren pan koelt je condensatie niet af; hier komt je vocht incl kruidenboeltje dus weer naar beneden "gedruppelt"
niet; je proeft hetquote:Op maandag 24 november 2008 00:01 schreef hierissieweer het volgende:
[..]
We hadden elkaat gekruist:
[..]
Maar hoe zie ik dat verschil terug?
In deze op staat dat die juist ook heel goed te gebruiken zijn... Dus niet alle geglazuurde zijn slecht?quote:Op zondag 23 november 2008 23:56 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Glazuur-tajines zijn enkel voor de sier vanwege het lood
Jap dat bedoel ik, maar wat proeft er dan zo wezenlijk anders?quote:
Let vooral op het laatstequote:Een heel verrassend tajinerecept:
TAJINE MET KIP, LIMOEN EN OLIJVEN
Voor 4 personen:
– 4 flinke kippenpoten in 2-en gesneden
– 1 ui in ringen (ik deed het in halve ringen)
– 10 gram gember (ik heb gewoon een stukkie genomen, zonder af te wegen) in flinterdunne schijfjes (ik heb het op z'n jan-boeren-fluitjes gehakt)
– 2 tenen knoflook (er stond niet in het recept of die geplet, dan wel gesnipperd, geperst of heel gebruikt moest worden, daarom heb ik er een grof gehakt en een heel gelaten)
– 2 limoenen in schijfjes (ik heb ze ongeschild gebruikt, het recept beschreef niet hoe of wat)
– 1 gram safraan (dat leek mij wat veel… en ik heb wat minder gebruikt, 1 zo'n zakje)
– 16 gedroogde pruimen
– handje krenten
– 16 groene olijven
– paar takjes koriander
– bosje peterselie
– olijfolie, peper, zout
Kip in olie aanbraden, ui erbij doen en alles laten kleuren, peper en zout. Afblussen met 2 dl water, limoen erbij en ongeveer 30 min. zachtjes laten sudderen.
Gember, knoflook, safraan, pruimen, krenten, olijven, koriander en peterselie erbij samen met nog eens 2 dl water en nog eens 20 minuten laten sudderen (ik heb de koriander en peterselie er 10 min. later bij gedaan - grof gehakt - stond ook niets over in het recept).
Ik heb er (natuurlijk) couscous bij gegeven.
Ik heb overigens geen tajine en heb het in een flinke wok klaargemaakt waarbij ik een deksel van een andere pan heb gebruikt. Ging uitstekend!
Het gaat alleen om het sier-glazuur, voor bepaalde kleuren worden metalen gebruikt (oa. lood) en das niet zo tof om op te eten.quote:Op maandag 24 november 2008 00:03 schreef hierissieweer het volgende:
[..]
In deze op staat dat die juist ook heel goed te gebruiken zijn... Dus niet alle geglazuurde zijn slecht?
Maar moeten die dingen dan ook in het water (want neemt hij dan nog wel vocht op via het glazuur?)
quote:Op maandag 24 november 2008 00:04 schreef Suuz_ het volgende:
Ah ik had geen idee dat dat geglazuurde niet ok was om echt te gebruiken...Ik dacht op de foto's ook geglazuurde te zien?
Nou ben ik geen expert (bij lange na niet zelfs) maar dat zal het effect van een echte tajine nooit hebben kunnen evenaren denk ik!quote:
Die van mij komt bij de Dille en Kamille vandaan, maar bij de Xenos heb je ze soms ook.quote:Op zondag 23 november 2008 23:42 schreef Suuz_ het volgende:
Op die manier is er wel sneller een nieuw topic
Anyway, ontopic...
Mijn moeder belde me net dat ik er zelf maar 1 moet gaan halen voor mijn verjaardag...wat een surprise!
Maar dan weet ik wel meteen dat ik een goede heb. Waar kan ik hem het best halen? Oh ja ik vind die geglazuurde van keramiek erg mooi met eventueel een motief. Hou eigenlijk het meest van de traditionele dingen maar kan moeilijk ff ene dagje naar Marokko vliegen! Het staat overigens ook mooi in de keuken.
ben je trots op je topic kindje?quote:Op maandag 24 november 2008 13:06 schreef Puckzzz het volgende:
Deeltje 2!niet slecht voor een topicje wat maanden werkeloos op de plank lag in het begin
Vooral het stuk dat een geglazuurde tajine in gebruik niet uit maaktquote:Op maandag 24 november 2008 13:06 schreef Puckzzz het volgende:
Deeltje 2!niet slecht voor een topicje wat maanden werkeloos op de plank lag in het begin
De OP:
quote:Op maandag 24 november 2008 14:36 schreef Curiosity het volgende:
Ik snap die ophef niet zo over een glazuurlaag.
Bijna alle gebruiksvoorwerpen van keramiek hebben een glazuurlaag, denk aan kopjes en borden.
Dit is alleen om de levensduur te vergroten, en om het waterdicht te maken.
En volkomen veilig in het gebruik.
quote:Op maandag 24 november 2008 00:04 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Het gaat alleen om het sier-glazuur, voor bepaalde kleuren worden metalen gebruikt (oa. lood) en das niet zo tof om op te eten.
Heb je er 1 zonder motiefje, dan kan je er mee koken
oeeh klinkt lekker!quote:Op maandag 24 november 2008 16:34 schreef zout-droppie het volgende:
Sta nu net in de keuken heb een laagje olie in de tajine met wat gesneden knoflook, kippeboutjes gemarineerd in allerleikruiden gaan er zo in en dan straks 3 kleuren paprika, courgette en champignons en later nog wat tomaat. Serveer de boel met couscous,hopenlijk weer erg lekker...
In het gros van de gevallen zal het wel goed gaan met zo'n glazuurlaag, al dan niet versierd. Maar je kunt natuurlijk net een van de gevallen treffen waarbij er lood in het glazuur zit (hoewel ik de kans groter acht dat het lood in de verf zit en niet direct in het glazuur).quote:Op maandag 24 november 2008 14:36 schreef Curiosity het volgende:
Ik snap die ophef niet zo over een glazuurlaag.
Bijna alle gebruiksvoorwerpen van keramiek hebben een glazuurlaag, denk aan kopjes en borden.
Dit is alleen om de levensduur te vergroten, en om het waterdicht te maken.
En volkomen veilig in het gebruik.
Gewoon, net als ik ,bij een goede kookwinkel eentje aanschaffen.quote:Op maandag 24 november 2008 17:45 schreef ColdFeet het volgende:
[..]
In het gros van de gevallen zal het wel goed gaan met zo'n glazuurlaag, al dan niet versierd. Maar je kunt natuurlijk net een van de gevallen treffen waarbij er lood in het glazuur zit (hoewel ik de kans groter acht dat het lood in de verf zit en niet direct in het glazuur).
gietijzer kan sowieso, maar het schijnt zelfs ook met aardewerk te lukken, maar dan kost het iets meer moeite om hem helemaal geleidelijk op te warmen lijkt me.quote:Op maandag 24 november 2008 18:29 schreef Pheno het volgende:
Is er ook een tajine die op inductie kan? Gietijzer zou wel moeten kunnen dacht ik?
Hoe maak jij stamppot met een tajinequote:Op dinsdag 25 november 2008 22:33 schreef Shadowcat het volgende:
Ik gebruik hem ook vaak ja, te gek ding! Van de week nog een heerlijke pompoenstamppot mee gemaakt, iedereen smulde ervan
Het gaat om het gekleurde glazuur, dus inderdaad de "verf". Vandaar dat een blanco gelakte tajine altijd veilig isquote:Op maandag 24 november 2008 17:45 schreef ColdFeet het volgende:
[..]
In het gros van de gevallen zal het wel goed gaan met zo'n glazuurlaag, al dan niet versierd. Maar je kunt natuurlijk net een van de gevallen treffen waarbij er lood in het glazuur zit (hoewel ik de kans groter acht dat het lood in de verf zit en niet direct in het glazuur).
Ik bedoelde dat het meestal eerst geverfd, dan geglazuurd wordt. En dat als er dan al loodverf is gebruikt voor je tajine, dat het niet direct in contact komt met je eten. Zeker niet als alleen de buitenkant is beschilderd...quote:Op dinsdag 25 november 2008 22:45 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Het gaat om het gekleurde glazuur, dus inderdaad de "verf". Vandaar dat een blanco gelakte tajine altijd veilig is
quote:Op dinsdag 25 november 2008 22:53 schreef ColdFeet het volgende:
[..]
Ik bedoelde dat het meestal eerst geverfd, dan geglazuurd wordt. En dat als er dan al loodverf is gebruikt voor je tajine, dat het niet direct in contact komt met je eten. Zeker niet als alleen de buitenkant is beschilderd...
Ah, ik wil ook zo'n mooie marokkaanse tajinemaar ik kook momenteel electrisch
En ik heb al een tajine die ik eerst op gas gebruikte. En ik heb geen Marokkaanse winkel in de buurt. En stiekem vind ik het ook teveel moeite om er een nieuwe voor te kopen; ik vind het resultaat niet significant lekkerder. Maar het ziet er gewoon zo leuk uitquote:Op dinsdag 25 november 2008 22:55 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Dus? Geen inductie maar gewoon-electrisch? Dat kan gewoon hoor
Maar dan nog is dat niet altijd. Sommige (ook gekleurde) tajines zijn prima om echt te gebruiken!quote:Op dinsdag 25 november 2008 22:45 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Het gaat om het gekleurde glazuur, dus inderdaad de "verf". Vandaar dat een blanco gelakte tajine altijd veilig is
Wauw dat recept klinkt echt heerlijk!quote:Op dinsdag 25 november 2008 23:05 schreef ColdFeet het volgende:
[..]
En ik heb al een tajine die ik eerst op gas gebruikte. En ik heb geen Marokkaanse winkel in de buurt. En stiekem vind ik het ook teveel moeite om er een nieuwe voor te kopen; ik vind het resultaat niet significant lekkerder. Maar het ziet er gewoon zo leuk uit
Edit: en dit is mijn favo tajine-receptGewoon, omdat het zo echt-marokkaansig smaakt
Citroenen ingemaakt in zout
Maar de vraag is: Werkt hij net zo goed?quote:Op maandag 24 november 2008 18:58 schreef Suuz_ het volgende:
Die van IKEA is ook wel mooi vind ik, minder traditioneel maar heeft ook wel weer wat!
Geen ideequote:Op woensdag 26 november 2008 00:13 schreef hierissieweer het volgende:
[..]
Maar de vraag is: Werkt hij net zo goed?
Zo een heb ik ook, maar toch zit er een dikke loodlaag aan de binnenkant van mijn tajine als ik ermee kook.quote:Op dinsdag 25 november 2008 22:53 schreef ColdFeet het volgende:
[..]
Ik bedoelde dat het meestal eerst geverfd, dan geglazuurd wordt. En dat als er dan al loodverf is gebruikt voor je tajine, dat het niet direct in contact komt met je eten. Zeker niet als alleen de buitenkant is beschilderd...
Ah, ik wil ook zo'n mooie marokkaanse tajinemaar ik kook momenteel electrisch
Ik zou er gemakshalve maar niet vanuit gaan. Naast lood kunnen er ook andere metalen in het glazuur zitten. Daarnaast is het wel iets anders dan een zoetstofje dat eventueel op lange termijn kwaad kan...quote:Op dinsdag 25 november 2008 23:52 schreef Suuz_ het volgende:
[..]
Maar dan nog is dat niet altijd. Sommige (ook gekleurde) tajines zijn prima om echt te gebruiken!
Er staat ook niet dat ik daar zomaar vanuit ga, heb dit goed uitgezocht.quote:Op woensdag 26 november 2008 09:09 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Ik zou er gemakshalve maar niet vanuit gaan. Naast lood kunnen er ook andere metalen in het glazuur zitten. Daarnaast is het wel iets anders dan een zoetstofje dat eventueel op lange termijn kwaad kan...![]()
(lijkt me daarom ook wel een tof idee mijn OP hier in te kiepen ipv de huidige waar in staat dat je een geglazuurde ook prima kan gebruiken)
Na een kwartier F5' en heb ik toen maar een nieuwe gemaakt. Waarna er ineens ook 1 was met een lege OPquote:Op woensdag 26 november 2008 12:52 schreef Suuz_ het volgende:
[..]
Er staat ook niet dat ik daar zomaar vanuit ga, heb dit goed uitgezocht.
En is het nu klaar met al dat zeiken over mijn OP? Ik postte de laatste post in het eerdere topic, dus opende een nieuwe. Heb er netjes informatie in weggezet over de Tajine. Dus please hou op met zeiken en zorg er de volgende keer maar voor dat jij het topic vol maakt.
Volgens mij ging het om de tajine, te weten een gedecoreerde (incl. alle bijkomstigheden zoals verf met metalen er in).quote:We gaan het gewoon verder over de tajine hebben en stop ermee kinderachtig te doen door steeds te vermelden als iemand een vraag stelt "deze vraag is in het vorige topic al beantwoord" daar zijn we hier niet voor!
Btw, ik heb nog uit vriendelijkheid jouw foto's uit je OP hierin gegooid en je naam erbij gezet dus wees blij!
Euh, iets meer nuance mag ook wel! Niet alle gedecoreerde tajines zijn geschikt om mee te koken.quote:Op woensdag 26 november 2008 18:31 schreef -Mellow- het volgende:
Ik denk dat het best handig is in de OP te vermelden dat die gedecoreerden niet geschikt zijn om mee te koken.
De enige manier om dat na te gaan is of een chemische analyse van je deksel of er een week flink mee eten en een bloedproef doen. Dus ik zou de huidige onzin er maar gewoon uit halen, en zekerheidshalve er in zetten dat een deksel zware metalen kan bevatten als deze gedecoreerd is.quote:Op woensdag 26 november 2008 18:38 schreef Suuz_ het volgende:
Er zijn wel gedecoreerde tajines waar je je eten prima in kan bereiden. Dus nee deze onzin gaat niet vermeld worden in de OP. Ik zet geen onwaarheden neer.
Ik zal wel even vermelden dat mensen voor ze een gedecoreerde tajine kopen even goed nagaan of er mee gekookt kan worden. Zo jullie blij, geen onzin in de OP dus ik ook blij.
Ja dat is waar. Maar je weet het pas zeker als je er mee hebt gekookt, en dat is dan zonde van je geld toch.quote:Op woensdag 26 november 2008 18:35 schreef ColdFeet het volgende:
[..]
Euh, iets meer nuance mag ook wel! Niet alle gedecoreerde tajines zijn geschikt om mee te koken.
En van het eten wat je die dag gemaakt hadquote:Op woensdag 26 november 2008 23:47 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
Ja dat is waar. Maar je weet het pas zeker als je er mee hebt gekookt, en dat is dan zonde van je geld toch.
Ik gebruik geen aluminium pannen om tomatensaus in te koken, maar een gedecoreerde tajine zou ik gewoon gebruiken. Lood in je verf is nog geen lood in je glazuur, en lood in je glazuur is nog geen lood in je eten. Maar dat is misschien persoonlijk.quote:Op woensdag 26 november 2008 23:47 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
Ja dat is waar. Maar je weet het pas zeker als je er mee hebt gekookt, en dat is dan zonde van je geld toch.
Ik quote even uit topic 1:quote:Op donderdag 27 november 2008 09:41 schreef ColdFeet het volgende:
[..]
Ik gebruik geen aluminium pannen om tomatensaus in te koken, maar een gedecoreerde tajine zou ik gewoon gebruiken. Lood in je verf is nog geen lood in je glazuur, en lood in je glazuur is nog geen lood in je eten. Maar dat is misschien persoonlijk.
quote:Op zondag 26 oktober 2008 15:28 schreef Puckzzz het volgende:
[..]
ik leef nog hoor!
maar ik vrees dat ik wel een onbeschilderde ga zoeken. De mijne krijgt een hele zilverkleurige binnenkant na het koken (het deksel althans). Ik dacht niet dat het kwaad kon (nooit van loodhoudend glazuur gehoord) maar nu durf ik 'm niet goed meer te gebruiken....
Er in zetten dat een geglazuurde tajine prima geschikt is om mee te koken, is weer een beetje de andere kantquote:Op donderdag 27 november 2008 11:10 schreef ColdFeet het volgende:
Zilverkleurige binnenkant betekent toch niet direct lood?
Afijn, dat anderen er voorzichtig mee zijn, vind ik prima en begrijpelijk. Maar om dan meteen met grote letters in de OP te zetten dat je geen beschilderde tajines moet gebruiken om te koken, dat gaat mij iets te ver
Is het nu klaar met je steken onder water?? Wat ben jij een vervelend mannetje zeg! Ik wil gewoon voortzetten wat een ontzettend leuk topic was (deel 1) en jij loopt al vanaf minuut 1 dat dit open is tegen en over mij te zeiken! Ben het een beetje beu nu! Hou het gewoon gezellig, ieder zijn eigen OP. Wat ik al eerder zei volgende keer zorg jij weer dat je het topic volmaakt en dat kan je met jouw OP doen wat je wilquote:Op donderdag 27 november 2008 11:35 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Er in zetten dat een geglazuurde tajine prima geschikt is om mee te koken, is weer een beetje de andere kant
Oh dat is handig!! Thanx!quote:Op donderdag 27 november 2008 23:12 schreef Curiosity het volgende:
Ik heb leuke kruiden ed. gevonden en wilde deze graag online bestellen, via de volgende link kan dat.
Ik heb zelf een bestelling gedaan, maar is nog niet binnen ,in ieder geval heb ik besteld:
pimp my pita kruiden
Ras El Hanout kruiden
en nog wat andere lekkere dingen.
http://www.smaakplaza.nl/
Ja daar zat ik idd ook aan te denken, ben wat dat betreft echt een beginneling! Ga nooit echt op pad voor een recept met kruiden en aparte dingen enzo! Kook meestal gewoon simpel. Maar nu we verhuist zijn en ik lekker vrienden en familie uit kan nodigen om te komen eten wil ik lekkere bijzondere dingen gaan koken!quote:Op donderdag 27 november 2008 23:31 schreef Sylvana het volgende:
bij de toko hebben ze die speciale kruiden vaak ook wel
Ras El Hanout is "beste van het huis"; een mengesl van 50 verschillende kruiden ofzoquote:Op donderdag 27 november 2008 23:12 schreef Curiosity het volgende:
Ik heb leuke kruiden ed. gevonden en wilde deze graag online bestellen, via de volgende link kan dat.
Ik heb zelf een bestelling gedaan, maar is nog niet binnen ,in ieder geval heb ik besteld:
pimp my pita kruiden
Ras El Hanout kruiden
en nog wat andere lekkere dingen.
http://www.smaakplaza.nl/
Dit is een handgemalen melange van 25 soorten specerijen.quote:Op zaterdag 29 november 2008 17:15 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Ras El Hanout is "beste van het huis"; een mengesl van 50 verschillende kruiden ofzoDie kan je bij de marokkaan of op de markt of bij Oil & Vinegar ook krijgen
quote:Op zaterdag 29 november 2008 17:57 schreef Isegrim het volgende:
Lammetjes kunnen nooit te veel vet hebben.
Mijn lammetje begint al erg lekker te ruiken.En de tajine is nog niet geknapt.
quote:Op zaterdag 29 november 2008 18:11 schreef Curiosity het volgende:
[..]
Dit is een handgemalen melange van 25 soorten specerijen.
quote:Ras El Hanout
Ras El Hanout is een typisch marokkaanse kruidenmengeling en het betekent letterlijk "het beste van de winkel".
Het mengsel bestaat uit minstens 12 ingrediënten maar soms worden er wel 50 in verwerkt.
Alleen niet zo "zoet"quote:Op zaterdag 29 november 2008 18:15 schreef Isegrim het volgende:
Ras el Hanout is dus eigenlijk hetzelfde als Garam Massala in India.
Nou, lamsbout dat 40 minuten gekookt heeft vind ik niet echt lekker eerlijk gezegd. Draadjesvlees moet het worden.quote:Op zaterdag 29 november 2008 19:12 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]Hij staat ook al grofweg 2x te lang op
![]()
40 minuten na koken is het toch? (ik kijk altijd naar hoe mn vlees er uit ziet).
Het viel achteraf nog mee met het vet; ik was even bang dat er bijna een centimeter dikke laag over de hele lengte zat. Das wel een beetje veel hoor![]()
Vet in de vriezer, dat wordt volgende week ergens lams-ragout
Het kook ook niet, het "stoomt" meer. Hij (of zij, ik heb de slager niet gevraagd of het een meneertjes of mevrouwtjes baby schaap was) ligt tussen de aardappel en tomaatquote:Op zaterdag 29 november 2008 19:19 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Nou, lamsbout dat 40 minuten gekookt heeft vind ik niet echt lekker eerlijk gezegd. Draadjesvlees moet het worden.Ik laat het altijd twee uren pruttelen ofzo.
Ik heb deze online besteld en de quote komt van hun site, 25 ingredienten dus.quote:Op zaterdag 29 november 2008 19:15 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
[..]
![]()
Op oa. smulweb vind je veel recepten met de 12 ingredienten. Ik gooi altijd in de tajine wat bij het eten past
Ras el Hanout is geen merkproduct van die site. Net als dat vier-seizoenenpeper over het algemeen vier pepers bevatquote:Op zaterdag 29 november 2008 19:34 schreef Curiosity het volgende:
[..]
Ik heb deze online besteld en de quote komt van hun site, 25 ingredienten dus.
Dus geen 50 en ook geen 12.
Ik baal wel dat een turkse vriendin van syl en mij enkel 6 dagen per week buiten de deur eet, en 1 dag laat bezorgenquote:Op zaterdag 29 november 2008 19:42 schreef Curiosity het volgende:
Ik heb laatst ook nog een zakje versgemalen peper mix gekregen van mijn turkse collega, ze gebruikt dit ook heel veel in haar gerechten, erg lekker.
Geeft echt een typische smaak die je met alleen peper niet krijgt.
Nee, dat begrijp ik ook wel,.quote:Op zaterdag 29 november 2008 20:00 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Ras el Hanout is geen merkproduct van die site. Net als dat vier-seizoenenpeper over het algemeen vier pepers bevat
quote:Op zaterdag 29 november 2008 20:06 schreef Curiosity het volgende:
[..]
Nee, dat begrijp ik ook wel,.
Ik zeg ook nergens dat het van hun zelf is.
Je zegt zelf dat het 12 tot 50 kruiden kan bevatten, nou deze mix heeft er 25.
Laat maar, het gaat echt nergens over.quote:Op zaterdag 29 november 2008 20:25 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]Dat is toch ook 12 tot 50?
![]()
Lammetje was heerlijk overigensaardappeltjes ook, tomaat en kouseband ook
Zondag besteld en vandaag binnen.quote:Op zaterdag 29 november 2008 20:49 schreef Suuz_ het volgende:
Maar klinkt goed die kruiden Curiosity!
Had je ze snel in huis na bestellen?
Oke thanx! Ik zal binnekort ook eens wat lekkers bestellenquote:Op zaterdag 29 november 2008 21:01 schreef Curiosity het volgende:
[..]
Zondag besteld en vandaag binnen.
geen idee eigenlijk, ze maakt het in ieder geval zelf.quote:Op zaterdag 29 november 2008 19:44 schreef Isegrim het volgende:
Wat zit daar nog meer in dan? En waar koop je dat?
Ik heb het even gevraagd.quote:Op zaterdag 29 november 2008 19:44 schreef Isegrim het volgende:
Wat zit daar nog meer in dan? En waar koop je dat?
Ah, zoiets heb ik ook wel eens op de markt gehaald volgens mij. Daar zat alleen ook nog iets van knoflook door?quote:Op maandag 1 december 2008 08:12 schreef Curiosity het volgende:
[..]
Ik heb het even gevraagd.
Het is een mengsel van zwarte peper, zout en olijfolie, op zo manier gemengd dat het de structuur heeft van grofgemalen koffie, maar wel droog ondanks de olie.
Google toont allemaal zwarte ronde dingenquote:Op dinsdag 2 december 2008 15:05 schreef mcwops het volgende:
heb een tajine en een gasformuis maar nog geen vlamverdeler. hebben zie die bij de xenos? hoe zien die eruit? ik dacht een beide ronde pannekoek (of is dat iets van vroeger?)
zonder verdeler dusquote:Op dinsdag 2 december 2008 15:10 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Zelf zet ik hem op de kleinste pit op het fornuis
Ja dat kan maar dan met een gietijzeren tajine!quote:Op dinsdag 2 december 2008 17:23 schreef lienelien het volgende:
Kan een tajine ook op een keramische kookplaat?
Dan is het hele effect van de tajine weg.quote:Op woensdag 3 december 2008 19:04 schreef lienelien het volgende:
Ja, idd, maar die is van de ikea is ook al wel ¤40.
Maar zo'n terra cotta kan na goed weken wel in de oven toch?
Wauw lekker! Ga ik ook eens uitproberen!!quote:Op vrijdag 5 december 2008 19:03 schreef Curiosity het volgende:
Kipfilet gemarineerd in "pimp my pita" kruiden, gele paprika, 2 uien, 3 teentjes knoflook, pepermix ( van turkse collega),
Gegeten met van die ovale pita broodjes en knoflook saus.
Had iets pittiger gemogen dus volgende keer gaat er een rode peper bij.
Mijn ervaring met kipfilet is tot nu toe dat die vrij flauw blijftquote:Op vrijdag 5 december 2008 19:03 schreef Curiosity het volgende:
Kipfilet gemarineerd in "pimp my pita" kruiden, gele paprika, 2 uien, 3 teentjes knoflook, pepermix ( van turkse collega),
Gegeten met van die ovale pita broodjes en knoflook saus.
Had iets pittiger gemogen dus volgende keer gaat er een rode peper bij.
Op de Mariniersweg in Rotterdam zit een winkel met allerlei lekkers.quote:Op vrijdag 5 december 2008 19:12 schreef Suuz_ het volgende:
[..]
Wauw lekker! Ga ik ook eens uitproberen!!
Kan je die "pimp my pita kruiden" ook gewoon ergens kopen ipv bestellen via internet
heerlijke winkel is dat hequote:Op vrijdag 5 december 2008 20:46 schreef Curiosity het volgende:
[..]
Op de Mariniersweg in Rotterdam zit een winkel met allerlei lekkers.
http://foodelicious.eu/
quote:Op vrijdag 5 december 2008 19:12 schreef Suuz_ het volgende:
[..]
Wauw lekker! Ga ik ook eens uitproberen!!
Kan je die "pimp my pita kruiden" ook gewoon ergens kopen ipv bestellen via internet
In mijn geval mis ik 3 ingredienten, ik zou dus gewoon die drie dingen halen op de markt en het zelf in mn vijzeltje gooienquote:Onze pita kruiden bestaatn uit een handgemalen melange van de beste zwarte pepers, komijnzaad, korianderzaad, piment, pimenton de la vera, gember, cayenne, kaneel, nootmuskaat, kurkuma, knoflook, peterselie en sel gris
Klinkt goed!quote:Op vrijdag 12 december 2008 17:04 schreef Curiosity het volgende:
Ik heb nu de tajine op staan met drumsticks gemarineerd in Ras El Hanout kruiden, wat ui en knoflook.
Hierbij nog wat tomaat.
Ik eet hierbij frieten gemaakt van aardappels in de schil.
Welk winkeltje precies? Ik hoop voor je niet die bij Plein 1944 in de buurt. Daar heb ik die van mij ook vandaan en daar zit wel lood in. En die gast had er volgens mij niet zo'n verstand van.quote:Op vrijdag 12 december 2008 21:42 schreef flexster het volgende:
maar hoe zit het nou met dat loodgehalte??
Ik heb voor mijn vader een tajine gekocht omdat hij van koken houdt en ik zeker weet dat hij dit nog nooit gedaan heeft. Kom ik thuis, ga ik heerlijk fokken, zie ik dat er tajines zijn met een te hoog loodgehalte!
Mijne komt van een Marokkaans winkeltje in Nijmegen. Hij is van binnen en buiten geglazuurd en aan de buitenkant heeft ie een gedecoreerde "band". Volgens de verkoper was ie geschikt om in te koken, en hij had er in de etalage ook staan die alleen geschikt waren om in op te dienen. Maar goed, die kerel kan wel meer zeggen, hij kon niet eens fatsoenlijk nederlands![]()
Hoe kan ik nou in hemelsnaam ervoor zorgen dat ik zeker weet dat ik mijn vader geen loodvergiftiging cadeau doe?
verder is het een mooi ding!
ik zou er naast die abrikozen geen groente doorheen doen. Wel ui, kaneel, gember, knoflook, saffraan en een beetje honing honing erdoor. Afmaken met verse koriander en evt. pijnboompitten.quote:Op zaterdag 13 december 2008 15:43 schreef Quinazoline het volgende:
Ik heb van Sinterklaas ook een (xenos) tajine gekregen, dus nu heb ik een kleine en een grote. Heb vandaag lamsvlees gekocht, en abrikozen en daar wil ik morgen iets lekkers mee gaan maken, maar ik heb eigenlijk nog geen idee wat ik er nog bij kan doen verder. Ik wil het met couscous serveren en heb ook courgette, paprika's, citroen en uien en een hele voorraad kruiden in huis. Kunnen jullie mij op weg helpen?
quote:Op zaterdag 13 december 2008 18:50 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
Welk winkeltje precies? Ik hoop voor je niet die bij Plein 1944 in de buurt. Daar heb ik die van mij ook vandaan en daar zit wel lood in. En die gast had er volgens mij niet zo'n verstand van.
heb ik toen ook gedaan, maar hij deed niet aan geld terugquote:Op zaterdag 13 december 2008 21:35 schreef flexster het volgende:
[..]
ja wel dus!!!!!!!!!en nu? ermee teruggaan?
Ik heb dit vanavond gemaakt, en het was heeeeeerlijk. De courgette en paprika heb ik door de couscous gedaan met wat rozijntjes en het was echtquote:Op zaterdag 13 december 2008 18:58 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
ik zou er naast die abrikozen geen groente doorheen doen. Wel ui, kaneel, gember, knoflook, saffraan en een beetje honing honing erdoor. Afmaken met verse koriander en evt. pijnboompitten.
Met de paprika, courgette en citroen kan je dan eventueel een frisse salade maken voor ernaast.
Gelukkig doet Nederlandse wetgeving dat wel...quote:Op zondag 14 december 2008 17:34 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
heb ik toen ook gedaan, maar hij deed niet aan geld terug
Is die wel geglazuurd?quote:Op donderdag 18 december 2008 23:07 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Ik heb een dilemma.
Mijn tajine lekt, daar waar hij met het staal van het fornuis in aanraking komt en waar hij heet is![]()
Niet veel in 1x, geen gaten of wat dan ook, maar heel gelijdelijk komt er vloeistof uit waardoor mn net schoongemaakte fornuis een mooie laag kreeg![]()
Moet ik hem nu gewoon weer eens flink in het water laten dobberen en nog meer olie er in doen... ? of issie stuk?
De vorige schaal (beide xenos) had dit niet
2 teentjes knof, flink aantal zwarte peper korrels, beetje zeezout, afh. van het gerecht ook wat van de volgende kruiden: Piment, Kerrie masala, Djinten, gember, rode peper, chili, sambal, kaneel, paprikapoeder, eigenlijk alles wel denk ik.quote:Op zondag 21 december 2008 17:36 schreef Vermoorde.onschuld het volgende:
Welke kruiden gebruik je het beste? Bij mij blijft het altijd zo lafjes.
quote:Op zondag 21 december 2008 17:27 schreef -Mellow- het volgende:
Hier nog een zááálig recept voor de tajine:
Nodig:
-500 g zeeduivel, in stukjes
-groene paprika
-kerstomaatjes
-krielaardappetjes in schil
-zwarte olijven
-knoflook
-olijfolie
-theelepel komijn
-theelepel paprikapoeder
-bosje verse koriander, fijngehakt
Maak van de knoflook, komijn, paprikapoeder, koriander en een scheut olijfolie een chermoula en laat de stukjes zeeduivel daarin marineren (min. half uur, langer is beter).
Zet de tajine op het vuur en fruit nog wat knoflook in olijfolie aan, doe daar de in reepjes gesneden paprika en de kerstomaatjes bij, even aanbakken, aardappeltjes erin en daarna de vis erbij en zout & peper. Strooi er wat zwarte olijven bovenop, doe er ongeveer 100 ml water bij, aan de kook brengen en laat 15 minuutjes pruttelen.
Serveren met turks brood.
Goddelijk
Hoe merk je dan dat je lood hebt in je tajine ?quote:Op donderdag 27 november 2008 09:35 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
En van het eten wat je die dag gemaakt had![]()
Als je voor 4 man lamsvlees maakt met de Tajine, dan is je vlees duurder dan de Tajine zelf
quote:Op zondag 21 december 2008 22:50 schreef hierissieweer het volgende:
[..]
Hoe merk je dan dat je lood hebt in je tajine ?
quote:Symptomen van loodvergiftiging zijn onder andere verminderd IQ, uitslag, irritatie, slapeloosheid, sloomheid of juist hyperactiviteit, slechte eetlust en hoofdpijn. Blootstelling aan hoge concentraties kan leiden tot buikpijn, beschadiging van het zenuwstelsel, en hersenontsteking. Blootstelling aan extreem hoge concentraties kan leiden tot stuipen, coma, en zelfs tot de dood. Bij chronische blootstelling is een blauwe lijn om het tandvlees zichtbaar. Het kan leiden tot beschadiging van de hersenen, nieren, zenuwen en rode bloedcellen.
Ga er van de week maar eentje halen bij de xenos, wil het nu wel een keer proberen, lekker met kippenpootjes proberen. (met of zonder vel trouwens?)quote:
Volens mij he, wordt ik hier stiekem vergiftigdquote:Symptomen van loodvergiftiging zijn onder andere verminderd IQ, uitslag, irritatie, slapeloosheid, sloomheid of juist hyperactiviteit, slechte eetlust en hoofdpijn. Blootstelling aan hoge concentraties kan leiden tot buikpijn, beschadiging van het zenuwstelsel, en hersenontsteking. Blootstelling aan extreem hoge concentraties kan leiden tot stuipen, coma, en zelfs tot de dood. Bij chronische blootstelling is een blauwe lijn om het tandvlees zichtbaar. Het kan leiden tot beschadiging van de hersenen, nieren, zenuwen en rode bloedcellen.
Die van mij is ook gekleurd, nooit van glazuur met een kleurtje gehoord ?quote:Op zondag 21 december 2008 23:55 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
TS had toch een gekleurde tajine?
Ja, lood-blauw, koper-groen, ...quote:Op maandag 22 december 2008 09:42 schreef Curiosity het volgende:
[..]
Die van mij is ook gekleurd, nooit van glazuur met een kleurtje gehoord ?
quote:Op zondag 21 december 2008 23:55 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
TS had toch een gekleurde tajine?
Ik vind het wel een beetje een overdaad aan kruiden en ingredienten. Lamsvlees is al zo lekker van zichzelf. Maar toch klinkt het goedquote:Op dinsdag 27 januari 2009 10:46 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Gister het lamsvlees zachtjes gebakken in de tajine, met wat kruiden (tijm, rozemarijn, kaneel, ui, peper) Later blaadje laurier, kruidnagel, jeneverbes er bij gedaan, rode peper en een groene peper, en een stokje kaneel. Toen port in de tajine gegoten, teen knoflook er in, overrijpe pruimen, en dit even laten sudderen (+/- 40 minuten). Toen 2 in kwarten gesneden peren er boven opgelegd en gedroogde pruimen en tomaten toegevoegd. Scheutje port erbij en een beetje rozensiroop. Dit ca. 15 a 20 minuten laten stomen in de tajine.
Was erg erg erg lekker.
Waar heb je die workshop gedaan, heb je een linkje ofzo?quote:Op zaterdag 7 maart 2009 11:29 schreef Biancavia het volgende:
Wij hebben gisterenavond met alle collega's een workshop tajinekoken gedaan! Gepresenteerd door een Hollandse vrouw en een Marokkaanse man.
Het was echt heel leuk!![]()
En lekker.![]()
Ik had uien, knoflook, paprika, gehakt, kipfilet, pompoen, wortel, lenteui, rozijnen, courgette, kweepeer en abrikoos ingeflikkerd. Afgemaakt met kruiden, groen en een schijfje citroen erboven op.![]()
http://www.degraanschuur.com/de_tagine/quote:Op maandag 9 maart 2009 12:11 schreef Sylvana het volgende:
[..]
Waar heb je die workshop gedaan, heb je een linkje ofzo?
Misschien leuk om zoiets een keer als meeting van dit topic te doen?quote:Op maandag 9 maart 2009 12:17 schreef Biancavia het volgende:
[..]
http://www.degraanschuur.com/de_tagine/
Echt een aanrader, je krijgt een welkom met verse Marokkaanse thee en uitleg over de tajine en de Marokkaanse gebruiken en terwijl je prutje in de tajine staat te pruttelen kun je winkelen, want de andere winkeltjes in dat gebouw zetten dan allemaal spulletjes buiten en die kun je dan afrekenen bij de tajinemevrouw.![]()
Voor info kun je contact opnemen, je moet wel met een groep van minstens 10 personen zijn.
Ik liep gister over de haarlemmerstraat/dijk en in de etalage van 1 van de winkels zag ik er een aantal staan. Naam ed van de winkel weet ik niet (niet op gelet) maar het was een buitenlander (niet dat je daar nu veel aan hebtquote:Op zondag 25 januari 2009 21:17 schreef Flurry het volgende:
Vond eerst de gedecoreerde het mooist, maar sinds ik in Marokko geweest ben gaat mijn voorkeur uit naar een ongedecoreerde en dan liefst met bijpassende houtskoolbrander... iemand een idee waar je zoiets kan vinden in Amsterdam? (tevens tvp voor de heerlijke recepten)
Omdraaien als de andere kant aan de beurt is?quote:Op dinsdag 10 maart 2009 17:32 schreef Zith het volgende:
Ik heb niets in huis waar ik mijn Tajine helemaal in kan onderdompelenHeb hem in de vaat staan maar hij kan zo maar halverwege onder water (de top steekt er met 20cm boven uit).
Iemand een verfrissend idee?
op een hoekje inderdaad... wilde daar ook een tajine halen lol maar dat was op een donderdagavond en toen wassie dichtquote:Op dinsdag 10 maart 2009 18:04 schreef The_Hives het volgende:
[..]
Ik liep gister over de haarlemmerstraat/dijk en in de etalage van 1 van de winkels zag ik er een aantal staan. Naam ed van de winkel weet ik niet (niet op gelet) maar het was een buitenlander (niet dat je daar nu veel aan hebt, maar dan hoef je niet op Nederlandse toko's te letten
) . Als je vanuit de Nieuwendijk komt is het aan de linkerkant
kletsnatte theedoek erover. niet helemaal t zelfde maar wel verfrissendquote:Op dinsdag 10 maart 2009 17:32 schreef Zith het volgende:
Ik heb niets in huis waar ik mijn Tajine helemaal in kan onderdompelenHeb hem in de vaat staan maar hij kan zo maar halverwege onder water (de top steekt er met 20cm boven uit).
Iemand een verfrissend idee?
quote:Op dinsdag 10 maart 2009 18:47 schreef Flurry het volgende:
[..]
op een hoekje inderdaad... wilde daar ook een tajine halen lol maar dat was op een donderdagavond en toen wassie dicht
waar de fuck ligt Giessenburg?quote:Op maandag 9 maart 2009 12:17 schreef Biancavia het volgende:
[..]
http://www.degraanschuur.com/de_tagine/
Echt een aanrader, je krijgt een welkom met verse Marokkaanse thee en uitleg over de tajine en de Marokkaanse gebruiken en terwijl je prutje in de tajine staat te pruttelen kun je winkelen, want de andere winkeltjes in dat gebouw zetten dan allemaal spulletjes buiten en die kun je dan afrekenen bij de tajinemevrouw.![]()
Voor info kun je contact opnemen, je moet wel met een groep van minstens 10 personen zijn.
http://www.zoekplaats.nl/index.cgi?actie=plaats&zoek=giessenburgquote:Op dinsdag 10 maart 2009 19:32 schreef Puckzzz het volgende:
[..]
waar de fuck ligt Giessenburg?
Op zich wel lachen denk ik zo'n meeting.
Koop voor 1,30 een bouwemmer bij de Gamma.quote:Op dinsdag 10 maart 2009 17:32 schreef Zith het volgende:
Ik heb niets in huis waar ik mijn Tajine helemaal in kan onderdompelenHeb hem in de vaat staan maar hij kan zo maar halverwege onder water (de top steekt er met 20cm boven uit).
Iemand een verfrissend idee?
Da's Deksels! (geniale naamquote:Op dinsdag 10 maart 2009 19:21 schreef The_Hives het volgende:
[..]
Verderop in de straat is ook nog een kookwinkel waar ik eens rond wil kijken
relaxte werktijden!quote:Op dinsdag 10 maart 2009 23:24 schreef Flurry het volgende:
[..]
Da's Deksels! (geniale naam), superleuke winkel, maar ook aparte openingstijden, alleen woensdag t/m zaterdag van 11.00 – 18.00
quote:Op dinsdag 10 maart 2009 23:24 schreef Flurry het volgende:
[..]
Da's Deksels! (geniale naam), superleuke winkel, maar ook aparte openingstijden, alleen woensdag t/m zaterdag van 11.00 – 18.00
Die hadden ze daar ook, maar daar stond niet specifiek op vermeld dat hij voor electra geschikt is en was iets minder van kwaliteit vond ik dus heb ik deze leuke meegenomenquote:Op dinsdag 28 april 2009 19:28 schreef Sorella het volgende:
Oe das een mooie, die van mij is gewoon bruin.
Koop er nog een dan?quote:Op dinsdag 28 april 2009 19:34 schreef Sorella het volgende:
Ze hadden toen alleen die bruine kostte 12,95, als die van jou er ook had gestaan had ik die mee genomen, maarja![]()
Lood? Hmmm daar zou ik in het geheel niet blij mee zijn. Weet jij hoe ik daar achter kan komen, anders breng ik dat ding gewoon terug?quote:Op dinsdag 28 april 2009 20:04 schreef -Mellow- het volgende:
Ras el Hanout is heel lekker om zo los door de couscous te doen.
Ik hoop dat je geen last krijgt met lood in je nieuwe tajine Juup. Dat had ik namelijk ook met zo'n gedecoreerde.
Inmiddels heb ik een onbeschilderde en ongeglazuurde tajine aangeschaft, de gedecoreerde gebruik ik nu om mijn uien in te bewaren
Kloptquote:Op woensdag 29 april 2009 08:05 schreef Zith het volgende:
nah hoeft niet, het is een Nederlandse tajine (geproduceerd in NL) en de fabrikant geeft duidelijk aan dat het voor koken geschrikt is.
Klopt daar heb ik het vanmorgen ook gezien. Alleen kost het daar ¤3,75 en bij de Marokkaanse winkel betaal ik maar ¤1,15 voor een bijna 2 x zo grote hoeveelheid.quote:Op woensdag 29 april 2009 15:07 schreef littledrummergirl het volgende:
ras el hanout verkopen ze ook bij de oil en vinegarvoor de zoekenden.
( hoewel er van die winkel bijna geen meer over zijn, maar you never know )
quote:Op woensdag 29 april 2009 16:00 schreef Juup© het volgende:
[..]
Klopt daar heb ik het vanmorgen ook gezien. Alleen kost het daar ¤3,75 en bij de Marokkaanse winkel betaal ik maar ¤1,15 voor een bijna 2 x zo grote hoeveelheid.
In Eindhoven zijn vele diverse "buitenlandse" exotische winkels te vinden gelukkigquote:Op woensdag 29 april 2009 16:01 schreef littledrummergirl het volgende:
[..]da's waar, moet je alleen wel net ff een marokkaanse winkel in de buurt hebben, die heeft niet iedereen.
( wij hier wel thank god)
Jawel, maar bewust niet zoveel omdat mijn vrouw niet te scherp mag eten. Beter achteraf even wat meer op smaak maken dan het te scherp opdienen zeg maar. Ik had ook niet verwacht dat de hoeveelheid die ik er in had gedaan te weinig zou zijn. Al doende leer ikquote:Op donderdag 30 april 2009 22:20 schreef Curiosity het volgende:
ZIet er wel heel mooi uit![]()
Had je ook geen peper en zout toegevoegd?
Is een goed idee, bedanktquote:Op donderdag 30 april 2009 22:32 schreef Curiosity het volgende:
Volgende keer misschien ook rode ui gebruiken, geeft ook net even meer pit.
Wat ik ook wel doe is de ui, paprika en evt kruiden alvast wat aanzetten in de tajine, even licht bakken in de olie, geeft het wat meer smaak af.
Het laatste, iig zeker weten geen inductie want dat zal niet gaan werken op iets dat niet van metaal is.quote:
Gauw gebruiken danquote:Op vrijdag 1 mei 2009 11:05 schreef Sylvana het volgende:
Ik heb mn tajine gewoon nog steeds niet gebruikt
Beetje een miskoop dus tot nu toe
Ik heb inductie, maar kan niet echt iets vinden inderdaad. Erg irritant.quote:Op donderdag 30 april 2009 22:43 schreef Juup© het volgende:
[..]
Het laatste, iig zeker weten geen inductie want dat zal niet gaan werken op iets dat niet van metaal is.
http://www.lecreuset.nl/produits/wok_tajine.phpquote:Op vrijdag 1 mei 2009 19:42 schreef Pheno het volgende:
[..]
Ik heb inductie, maar kan niet echt iets vinden inderdaad. Erg irritant.
Bedankt voor die website, ik heb er een recept gevonden dat ik wil gaan maken: Kip met gekonfijde citroenen.quote:Op vrijdag 1 mei 2009 20:46 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
http://www.lecreuset.nl/produits/wok_tajine.php
wel stervensduur
Mij lijkt de wok en de tajine juist precies het tegenovergestelde:quote:Op dinsdag 5 mei 2009 17:20 schreef M0nr03 het volgende:
zo'n tajine staat op mijn verlanglijstje van dingen die ik meteen koop als ik er ruimte voor kan vinden.
ik ben gek op stoofpotjes.
las dat je het ook heel ordinair in een wok kon klaarmaken. maar ja dat is niet het echte werk
niet iedereen gebruikt gebruiksvoorwerpen of in dit geval kookgerei voor de dingen waarvoor ze bedoeld zijn.quote:Op dinsdag 2 juni 2009 18:31 schreef Zith het volgende:
[..]
Mij lijkt de wok en de tajine juist precies het tegenovergestelde:
Wok: op super heet vuur binnen een 30 seconden is het klaar (of op z'n nederlands 5 minuten)
Tajine: op heel laag vuur heel langzaam laten sudderen zodat de smaken in elkaar mengen.
Het lijkt meer op een dikke braadpan.
Hihi, dank je.quote:Op zondag 17 januari 2010 12:09 schreef Puckzzz het volgende:
Ik weet zeker dat het je zal bevallen. Eet smakelijk alvast
Hup! Uit de kast met dat ding!quote:Op zondag 17 januari 2010 12:12 schreef Seven. het volgende:
tvp, heb die van mij al een paar maanden niet gebruikt.
Het zal ook idd wel soep worden. Maar dat geeft niet. Door het vocht kan ik wel goed zien hoe heet ie is. En of het blijft pruttelen als ik het vuur lager zet. Echt een proefprutje.quote:Op zondag 17 januari 2010 15:08 schreef Puckzzz het volgende:
Dat water was denk ik niet nodig geweest. Tomaat is al vrij nat. Ik heb nog nooit mosselen gemaakt in de tajine. Die moeten vrij kort opstaan en een tajine vind ik toch meer iets om een uurtje ofzo te laten pruttelen met vlees en groente. Aanbraden gaat op zich wel (moet met sommige dingen ook) maar nogmaals...het is geen koekepan
krijg je honger van he?quote:Op zondag 17 januari 2010 15:17 schreef mmascha het volgende:
[..]
Het zal ook idd wel soep worden. Maar dat geeft niet. Door het vocht kan ik wel goed zien hoe heet ie is. En of het blijft pruttelen als ik het vuur lager zet. Echt een proefprutje.
En over de koekepan: klopt, dat is het niet. Maar de meeste recepten beginnen wel met: fruit de uien, bak het vlees aan enz. Dat vond ik ook vreemd voor een stoofgerecht.
Het ruikt echt heerlijk in huis![]()
heerlijk! had alleen onderschat hoeveel kruiden je in zo'n ding mag gooien, geloof ikquote:Op zaterdag 3 juli 2010 20:57 schreef mmascha het volgende:
Lekker he?! Je kan alles erin gooien en het smaakt altijd heerlijk! Je moet alleen wel een beetje geduld hebben.
Ja dat doe ik wel eensquote:Op zaterdag 3 juli 2010 23:06 schreef stavromulabeta het volgende:
Breekt hier iemand ook wel eens een ei vlak voor het opdienen in de tajine? Ik zag het voor het eerst ergens op een ranzig busstation in Marokko gebeuren. Maar het geeft een best leuk effect, zo'n pruttelend spiegelei bovenop.
Het is heel simpel te checken, nadat je hebt gekookt bekijk even de binnenkant van het deksel. Die van mij zag gewoon zilverkleurig ipv de normale terracotta kleur. Duidelijk gevalletje van lood. En natuurlijk zeggen ze dat je er gewoon mee kunt koken. Sales, sales, sales...quote:Op dinsdag 27 juli 2010 17:45 schreef Cassandra87 het volgende:
Even een vraagje (tevens kick)
Ik heb voor mijn verjaardag een blauw/gele tajine gekregen van de xenos. Nu zeggen mensen daar dat hier gewoon mee gekookt kan worden. Wil toch even checken. Want als ik t had over loodvergiftiging werd ik met grote ogen aangekeken.
Kan dit of is ie echt voor de sier?
Overigens staat ie nu bij vriendlief, die kookt op gas (of nouja, ík kook daar op gas) en zelf kook ik in de toekomst electrisch.
Volgens mij kan t niet allebei? Moet ik m nu alleen in de oven gebruiken?
Bij een groot bedrijf als de Xenos mag je er van uitgaan dat ze veilig zijn, behalve als er een grote sticker opzit dat het niet voor de bereiding van voedingsmiddelen bedoeld is.quote:Op dinsdag 27 juli 2010 17:45 schreef Cassandra87 het volgende:
Even een vraagje (tevens kick)
Ik heb voor mijn verjaardag een blauw/gele tajine gekregen van de xenos. Nu zeggen mensen daar dat hier gewoon mee gekookt kan worden. Wil toch even checken. Want als ik t had over loodvergiftiging werd ik met grote ogen aangekeken.
Kan dit of is ie echt voor de sier?
Overigens staat ie nu bij vriendlief, die kookt op gas (of nouja, ík kook daar op gas) en zelf kook ik in de toekomst electrisch.
Volgens mij kan t niet allebei? Moet ik m nu alleen in de oven gebruiken?
Een tajine in de oven gebruiken is zinloos. De tajine wordt dan gelijkmatig warm en het condenseren heb je dan dus niet meerquote:Op dinsdag 27 juli 2010 17:45 schreef Cassandra87 het volgende:
Even een vraagje (tevens kick)
Ik heb voor mijn verjaardag een blauw/gele tajine gekregen van de xenos. Nu zeggen mensen daar dat hier gewoon mee gekookt kan worden. Wil toch even checken. Want als ik t had over loodvergiftiging werd ik met grote ogen aangekeken.
Kan dit of is ie echt voor de sier?
Overigens staat ie nu bij vriendlief, die kookt op gas (of nouja, ík kook daar op gas) en zelf kook ik in de toekomst electrisch.
Volgens mij kan t niet allebei? Moet ik m nu alleen in de oven gebruiken?
Klinkt zalig, hoe was het?quote:Op donderdag 29 juli 2010 22:07 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Nav de kick besloten weer eens een tajine gerecht te maken. Nu een mooi stuk victoriabaars in blokjes gesneden. De bodem van de tajine bedekt met limoen. Daarop kouseband, een kruidenmengsel van oa. gemberpoeder, ketoembar, gemalen serreh, zwarte peper en piment er door, bovenop de vis met wat boter en nog meer limoen, en langs de rand takken munt.
Ben benieuwd...
Ik had er later ook nog wat cocos aan toegevoegd. Opzich was de combi erg goed geslaagd, alleen moet ik voortaan toch iets nog tussen de kousenband en de limoen doen. Bijv. schijfjes tomaat ofzo. De kousenband smaakte volledig naar limoen.quote:Op zondag 1 augustus 2010 11:13 schreef Puckzzz het volgende:
[..]
Klinkt zalig, hoe was het?
Wij gaan vanmiddag BBQ-en, maar wij hebben een zelf gemetselde BBQ met een vrij grote diameter. Ik heb het gedeelte waar de briketten in komen verkleind met grote keien langs de rand zodat niet de hele BBQ gevuld is met kooltjes (wanneer we maar met zijn 2 BBQ-en is dat groot genoeg) Maar die keien worden ook lekker warm, ik rooster daar vaak wat stokbrood op enzo. Ik ga vanmiddag eens proberen of de tajine daar ook op kan met wat tomaatjes, champignons e.d.
Ziet er lekker uit, maar waarom het Honig pakje?quote:Op zondag 30 januari 2011 18:58 schreef Puckzzz het volgende:
Ik heb 'm ook weer eens uit het stof getrokken.
Rundvlees met couscousmix en groenten:
Ingredienten
pond hacheevlees
pakje couscous mix
sweetpeas
1 winterpeen
krieltjes
knoflookpasta (vers kan natuurlijk ook)
2 rode uien
blikje tomatenpuree (niet op foto)
[ afbeelding ]
de mix mengen met 250 ml water en het blikje tomatenpuree en knoflook.
[ afbeelding ]
Dit zet je alvast op het fornuis samen met het vlees.
[ afbeelding ]
ondertussen snij je de groente en haalt de draadjes uit de sweetpeas
[ afbeelding ]
Dit verdeel je over het vlees en strooi er wat kaneel over
[ afbeelding ]
Krieltjes erover.
[ afbeelding ]
dan het deksel erop en laten pruttelen op een zacht vuurtje tot het vlees gaar is. Ik gok een uurtje of anderhalf. Weet het nog niet want het staat nog te pruttelen. Foto van het eindresultaat volgt dus ook nog. We gaan dit eten met een lekker stokbrood erbij zodat we de saus kunnen soppen
Sugarsnaps horen na bereiding in bijv. de wok nog zo knapperig te zijn, dat het draadje niet eens opgemerkt wordtquote:Op maandag 31 januari 2011 12:44 schreef Puckzzz het volgende:
Die draadjes zijn YUK
achteraf bekeken had ik beter de groente wat later toe kunnen voegen,die waren overdone.
Pakje is gewoon luiheid van mijn kant. Ik heb alle kruiden wel in huis van mijn vakanties naar Turkije en Griekenland maar deed ff makkelijk.
lees mijn post even...en dan voor het gemak misschien ook mijn andere posts. ik gebruik eigenlijk altijd mijn eigen kruiden.quote:Op maandag 31 januari 2011 20:59 schreef Sandous het volgende:
koop ajb geen pakjes kruiden, smaken nergens naar.
Maak zelf altijd de tajins (van mn ma en grootma geleerd) en ze zijn heerlijk.
Gebruik peper - zout - komijn - rode paprikapoeder - gember teentje knoflook en peterselie/koriander (vers hakken).. dit met olijfolie kun je zowel voor vlees/kip gebruiken...
tip voor de tajin: niet op hoog vuur laten koken, laat het vlees liever 30 min koken op een laag vuur.. het is dan lekkerder!
Draadjestraumaquote:Op dinsdag 1 februari 2011 10:26 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Sugarsnaps horen na bereiding in bijv. de wok nog zo knapperig te zijn, dat het draadje niet eens opgemerkt wordt
En daar zet je een ''normale'' tajine op? Wat voor sudderplaatje heb je? Waar heb je dat sudderplaatje gekochtquote:Op maandag 25 april 2011 16:37 schreef Pheno het volgende:
Je kunt een sudderplaatje gebruiken. Het gaat er om dat de warmte 'rustig' door de tajine wordt opgenomen. Een gasstel is daar niet zo geschikt voor. Ik heb een sudderplaatje voor mijn inductieplaat, gewoon omdat ik weiger een veel duurdere inductie-tajine te kopen.
Ja die zitten er bij mij ook allemaal inquote:Op maandag 16 mei 2011 11:35 schreef Sorella het volgende:
In mijn tajine zit een gaatje in het deksle, ik d8 altijd dat het zo hoorde (iets met een haakje om het deksel uit de hete oven te kunnen trekken) maar een kennis vertelde mij dat dat niet zo was.
Dus hoort dat gaatje in de tatine ?
Ik doe het al jaren op gas zonder sudderplaatje.quote:Op maandag 25 april 2011 16:37 schreef Pheno het volgende:
Je kunt een sudderplaatje gebruiken. Het gaat er om dat de warmte 'rustig' door de tajine wordt opgenomen. Een gasstel is daar niet zo geschikt voor. Ik heb een sudderplaatje voor mijn inductieplaat, gewoon omdat ik weiger een veel duurdere inductie-tajine te kopen.
Het kan zeker, maar ik gebruik vrij weinig vocht en merkte dat alleen het midden echt goed warm werd en de rest minder. Dus dit ha dik als oplossing. Heb je daar geen last van; gewoon op het gasstel danquote:Op vrijdag 17 juni 2011 10:30 schreef Curiosity het volgende:
[..]
Ik doe het al jaren op gas zonder sudderplaatje.
Gewoon het kleinste pitje gebruiken.
Volgens mij bij een kookwinkeltje, maar die was dus om te zorgen dat het op inductie ook prima gaat. Iets van 5 euro.quote:Op zaterdag 21 mei 2011 16:55 schreef MalaCocinera het volgende:
[..]
En daar zet je een ''normale'' tajine op? Wat voor sudderplaatje heb je? Waar heb je dat sudderplaatje gekocht
Ik ook, en dan niet eens op het kleinste pitje...de tajine van te voren laten weken in water, en dan vanaf laag vuur beetje bij beetje opvoerenquote:Op vrijdag 17 juni 2011 10:30 schreef Curiosity het volgende:
[..]
Ik doe het al jaren op gas zonder sudderplaatje.
Gewoon het kleinste pitje gebruiken.
Dus als je een sudderplaatje voor inductie hebt, kan je een stenen tajine gebruiken. Naisquote:Op vrijdag 17 juni 2011 10:35 schreef Pheno het volgende:
[..]
Het kan zeker, maar ik gebruik vrij weinig vocht en merkte dat alleen het midden echt goed warm werd en de rest minder. Dus dit ha dik als oplossing. Heb je daar geen last van; gewoon op het gasstel dan. Op inductie zul je wel moeten, of je moet een achterlijk dure inductietajine kopen. No thanks.
[..]
Volgens mij bij een kookwinkeltje, maar die was dus om te zorgen dat het op inductie ook prima gaat. Iets van 5 euro.
Dat klopt.quote:Op vrijdag 17 juni 2011 11:07 schreef MalaCocinera het volgende:
[..]
Dus als je een sudderplaatje voor inductie hebt, kan je een stenen tajine gebruiken. Nais
Deze vandaag gemaakt, als eerste Tajine recept en het is precies wat ik ervan hoopte! Echt supersuperlekkeer!quote:Op zondag 25 januari 2009 13:15 schreef Puckzzz het volgende:
[..]ik leef nog hoor
Ik gebruik de gedecoreerde niet meer om in te koken. Gevolg is nu wel dat ik noodgedwongen de kleine van de Xenos gebruik of de hele grote, die nogal onhandelbaar groot en zwaar is
Die heeft ook een lijntje op het deksel maar is minder zwaar gedecoreerd.
Och en aangezien ik op dieet ben en we maar met zijn tweetjes zijn wordt het dus vaak de kleine.
Iemand hierboven vroeg een recept met rundvlees. Dit is 1 van mijn favo's voor de tajine, en niet al te vet.
runderlappen in blokjes
saus maken van gezeefde tomaten (evt. zelfgemaakt) met daarin:
1 eetlepel groene pesto
1 theelepel sambal (of twee gedroogde pepertjes)
zwarte sesamzaadjes
karwij
peper + zout
vers gehakte knoflook
scheutje balsamico
of gewoon kruiden die je zelf lekker vind. een flinke sterke kerrie kan ook heerlijk zijn. Ik heb een pot van de Jumbo, dat is een Indiaas Curry mengsel van allerlei kruiden. echt heerlijk!
in een grote kom met het vlees mengen. je kunt het even laten staan om het lekker in te laten trekken maar ik heb daar bijna nooit tijd voor.
olijfolie in de bodem van de tajine, vleesmengels er op en alvast opzetten om lekker te laten pruttelen.
Qua groenten kan er van alles op, ik doe meestal
1 winterwortel
broccoli
aardappel in blokjes
evt. een bol venkel
de groente doe je erover als het vlees al een half uurtje heeft geprutteld, vlees nog een keertje doorroeren en dan de groenten er op.
als eerste de aardappels erover, dan de wortel. over deze laag zou je een beetje suiker kunnen strooien (maar dat doe ik momenteel dus niet, dieet enzo)
broccoli en venkel daar weer boven op.
lekker pruttelen, na een uurtje ofzo is het vlees wel gaar maar ik laat het meestal langer op staan.
in zo'n vierkante afwasteil?quote:Op zaterdag 18 juni 2011 20:53 schreef Cassandra87 het volgende:
Hoe kan ik mijn tajine het beste inweken zonder bad en een kleine gootsteen? Ik heb niet echt een kleine tajine namelijk.
quote:Op zondag 6 november 2011 16:10 schreef Curiosity het volgende:
Vanavond een vis tajine naar een recept van Bill Granger.
recept
Ziet er lekker uit, voor mij wordt het de 1e keer, dus ik hoop dat het net zo smaakt als dat het er uit ziet.quote:Op zondag 6 november 2011 16:18 schreef Sunnythesun het volgende:
[..]dat is mijn favo visstoofje van dit moment. Ik maak hem vrij regelmatig! Met lekkere wortelsalade
![]()
[ afbeelding ]
Zoals je ziet maak ik het alleen niet in een tajine, want die heb ik niet, maar gewoon in een gietijzeren braadpannetje
Nja het is echt dead simple, dat gaat vast goed komenquote:Op zondag 6 november 2011 16:34 schreef Curiosity het volgende:
[..]
Ziet er lekker uit, voor mij wordt het de 1e keer, dus ik hoop dat het net zo smaakt als dat het er uit ziet.
Het kan nooit kwaad volgens mij om 'm ff te weken in water.quote:Op zondag 6 november 2011 16:57 schreef SamAxe het volgende:
Misschien een hele domme vraag maar, ik heb van de week een tajine gekocht waarbij de schaal en de deksel aan de binnenkant/buitenkant geglazuurd zijn. Moeten deze naast de reguliere afwasbeurt nog "ingewerkt" worden zoals bij de ongeglazuurde? Of is deze ready for duty?
Dank voor de info !
Ik heb een normale tajine op inductie, maar door middel van een warmhoudplaatje. Werkt perfect en kost maar een fractie van een 'echte' inductie-tajine. Het plaatje is logischerwijs wel geschikt voor inductie.quote:Op zaterdag 7 januari 2012 23:22 schreef samara het volgende:
Heeft er iemand ook een tajine in gebruik op inductie? Hoe bevalt dat?
Wat kosten die dingen?
Vroeger maakten we vaak gebruik van een tajine. Toen kookten wij op gas. Wij gingen dan weleens op stap en bleven wel 3 uur weg. Bij thuiskomst was het eten klaar en je rook de heerlijke geur al van ver.
Heb je een foto van zo'n warmhoudplaatje dat geschikt is voor inductie?quote:Op zondag 8 januari 2012 09:09 schreef Pheno het volgende:
[..]
Ik heb een normale tajine op inductie, maar door middel van een warmhoudplaatje. Werkt perfect en kost maar een fractie van een 'echte' inductie-tajine. Het plaatje is logischerwijs wel geschikt voor inductie.
Bedankt! Meteen maar besteld en hoop dat het niet tegenvalt. De prijs valt mee.quote:Op zondag 8 januari 2012 15:58 schreef ebeaydojraes het volgende:
http://www.waschbaer.nl/I(...)ype=0&csartID=293341
Ik heb niet het idee dat je ineens hele andere gerechten kunt maken, de verschillen zijn uiteindelijke best klein (afgezien van het feit dat je een tajine niet op heel groot vuur kunt zetten en een sudderpan wel). Ik gebruik de tajine dan ook meestal voor de sfeer en niet zozeer omdat het moet.quote:Op zondag 8 januari 2012 11:33 schreef minilot het volgende:
Iemand die ik ken heeft een tajine in het kerstpakket gekregen (geen gedecoreerde, gewoon een egaal bruine om mee te koken) die ze aan mij wil doneren, maar ik heb er verder geen ervaring met deze dingen.. Ik vroeg me af of jullie me kunnen vertellen in hoeverre zo'n tajine nou beter of anders werkt dan, laten we zeggen, mijn trouwe zware gietijzeren sudderpan op een vlamverdelertje.
Er moet wel een significant voordeel aan zo'n tajine zitten wil ik er mijn kostbare keukenruimte aan opofferen.
Dat vermoeden had ik dus inderdaad al - dank voor de bevestiging!quote:Op zondag 8 januari 2012 19:59 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Ik heb niet het idee dat je ineens hele andere gerechten kunt maken, de verschillen zijn uiteindelijke best klein (afgezien van het feit dat je een tajine niet op heel groot vuur kunt zetten en een sudderpan wel). Ik gebruik de tajine dan ook meestal voor de sfeer en niet zozeer omdat het moet.
Als kastruimte een probleem is, dan lijkt me geen tajine pakken een prima oplossing
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |