FOK!forum / Culinesse ŕ gogo / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #22
BYMmaandag 29 augustus 2016 @ 11:54
bannerpizzatopic.png

Vervolg op:
CUL / [pizza] zelf pizza maken voor beginner?
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #2
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #3
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #4
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #5
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #6
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #7
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #8
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #9
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #10
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #11
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #12
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #13
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #14
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #15
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #16
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #18
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #18
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #19
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #20
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #21

Waarom?
Dit is het topic waarin we stoer doen over onze eigengebakken pizza's en tips uitwisselen over het ultieme deeg, het lekkerste beleg en de perfecte baktijd.
Als je het proces een beetje onder de knie hebt dan produceer je voor weinig geld stapels pizza die minstens zo lekker zijn als bij je lokale pizzaboer!

Hoe?

Het belangrijkste onderdeel van een pizza is de bodem. Een pizzabodem is een soort brood, gemaakt met een gistdeeg. In deze topicstart staan een tweetal recepten voor pizzadeeg. Het geheim van een goede pizza is om de kunst onder de knie te krijgen om smaak uit je producten te halen ipv er steeds meer smaakmakers in te stoppen.
Een techniek die in dit topic vaak naar voren is gekomen is de zogenaamde 'cold fermentation'. Dat is een techniek waarbij je deeg een tijd in de koelkast zet. Dat is gebaseerd op het feit dat er in een deeg verschillende processen spelen, die ieder een eigen optimale temperatuur hebben. Om het deeg zo snel mogelijk te laten rijzen zou je het bij bv 25-30 graden kunnen laten staan. Door het echter kouder te bewaren geef je de andere processen in het deeg de kans om meer smaak los te maken uit de tarwe.
Het maken van een pizza kan je in een aantal stappen samenvatten;

Deeg maken -- deeg laten rijzen -- deeg vormen -- pizza beleggen -- pizza bakken

Hoe je die stappen uitvoert staat hier verder in deze topicstart beschreven. Kijk vooral ook naar de filmpjes!

Deeg:
SPOILER: Recept 1
Dit recept staat al lange tijd in dit topic en is door veel Fok!kers gebruikt:
Ingredienten:
- 350 gram bloem *
- 2,5 deciliter lauw water**
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- 7g instant gist (extra lekker met biergist!)

*Voor in een houtoven wordt door de Italianen 'Tipo 00' bloem gebruikt, die pas echt goed presteert bij zeer hoge temperaturen. Kan worden vervangen door een goede broodbloem met een hoog eiwit/glutengehalte (12/13%). Tipo 00 is slechts een aanduiding van de malingsgraad, voluit wordt bedoeld: 'Farina di grano tenero tipo 00'.

**Het is normaal voor broodrecepten om ingrediënten weer te geven in een zogenaamd Bakkers percentage. Dat is hoeveel procent van het gewicht van de bloem in het recept een bepaald ingrediënt is. In dit recept is dat voor water 250/350 * 100 = 71,4%. Dat is erg hoog. Het zal dan ook bijna altijd nodig zijn extra bloem toe te voegen aan dit recept, vooral als het met de hand gekneden moet worden. Een misschien wat betere hoeveelheid is 65%. Dat is in dit geval dus 227,5 gram/ml water. Dat is nog steeds vrij nat trouwens.

Bereiding:
- Los de suiker op in het water. Roer hier de gist doorheen en laat een kwartiertje borrelen
- Meng ondertussen het bloem met het zout. Voeg hier beetje bij beetje het water met de gist aan toe, totdat je een homogene massa hebt.
- Kneed het deeg minstens tien minuten op een bebloemd aanrecht. Voeg wat bloem toe als je deeg te nat is, of wat water als je deeg te droog is. In het begin zal het een rommeltje zijn, maar na een paar minuten lustig kneden verandert de hoop op je aanrecht vanzelf in prachtig, zacht en elastisch deeg.
- Zet het deeg na het kneden in een afgedekte kom weg op een warme plaats, en laat het een uur of twee rijzen. Het deeg zal meer dan verdubbelen in omvang.
- Als het deeg is gerezen, druk dan de lucht eruit, en kneed het nog een paar keer luchtig door. Verdeel het deeg in twee bolletjes (voor twee grote pizza's) of drie bolletjes (voor drie kleine pizza's).

Je kunt het deeg nu meteen gebruiken, maar veel lekkerder is het om je deegbolletjes nog een dagje afgedekt in je koelkast te leggen. Op die manier kan de smaak zich ontwikkelen en smaakt je pizzabodem een stuk beter!
SPOILER: Recept 2
Dit recept is een combinatie van de techniek van Jeff Varasano van varasanos.com en de formule van Peter Reinhart, door MaximusTG, hier hebben een groot aantal Fokkers ook goede resultaten mee gehad:
PDF
Saus:

Je kan op veel verschillende manieren een saus maken; hieronder staat een recept voor een saus die gekookt wordt, maar je kan het ook zo simpel houden als het pureren van goede Italiaanse tomaten en ze op smaak te brengen met wat oregano, zout en peper. Zie bv de link naar de website van Varasano voor een goede (alhoewel iets omslachtige) methode.
Mocht je wat meer haast hebben, dan smaakt bv een Heinz Tomato Frito ook erg lekker als pizzasaus. Over het algemeen kan je echter wel stellen dat er maar weinig saus op de pizza nodig is.

SPOILER: Saus
Een basistomatensaus voor op een pizza kan je van deze ingrediënten maken:
- tomaten, gebruik bijvoorbeeld gezeefde tomaten (verkrijgbaar in een pak) aangevuld met tomatenblokjes of een blikje tomatenpuree, maar je kan ook verse tomaten of tomaten uit blik gebruiken
- ui
- knoflook
- beetje suiker en zout
- kruiden (bijvoorbeeld oregano, thijm, basilicum, rozemarijn, salie)
- eventueel rode wijn
- voor meer pit: een beetje chilipoeder of worchestersaus

Fruit de ui en de knoflook, voeg de rest van de ingrediënten toe en laat het inkoken tot de saus niet meer te vochtig is, maar nog wel goed smeerbaar. Eventueel nog even de staafmixer er doorheen.

Tip: voor het gebruik van gepelde tomaten: Spoel het vocht van de tomaten weg, snij de tomaten open, maar verwijder eerst de harde stukjes boven en onderaan de tomaten. Spoel de zaadjes weg en doe in een kom/maatbeker (een diepere smallere container is makkelijker ivm staafmixer). Laat eventueel water uitlekken, en pureer licht met de staafmixer. Het moet geen gladde saus worden, enige textuur is het lekkerst. Breng op smaak met bv zout, oregano en eventueel wat suiker.
Bakken:
SPOILER: bakken
Het bakken van een pizza gebeurt bij voorkeur razendsnel op een zo loeiheet mogelijke ondergrond. Op die manier schroeit het deeg aan de onderzijde van de pizza knapperig dicht en is de rest van het deeg snel gaar.

Het allerbeste is natuurlijk een echte houtoven, maar daar hebben we helaas lang niet allemaal de ruimte en/of het geld voor.

Een goed en goedkoop alternatief is een elektrische pizza-oventje van Bestron, die in een kwartiertje opwarmt tot 450 graden.
dld9070_ip_vi_dicht.jpg
Klik voor meer info
Er zijn nog meer merken/types van dit soort oventjes. Uit ervaring van een aantal Fok!kers met deze oventjes blijkt dat het verstandig is om in het begin van de bakperiode de deksel een keer te openen, zodat een deel van de stoom kan ontsnappen. Dit ivm bruining van de korst.
Let goed op bij de aankoop van deze Bestrons, de nieuwere modellen zijn namelijk begrensd op een lagere temperatuur vanwege nieuwere Europese wetgeving. Er bestaan echter kits waarmee de temperatuursensor voor de gek kan worden gehouden.

Een pizza bakken in je gewone oven kan natuurlijk ook, en het beste resultaat krijg je door eerst een steen in je oven voor te verwarmen op de hoogste temperatuur en daar dan je pizza op te bakken.
Voor reguliere ovens zijn allerlei dure pizzastenen te koop, maar veel goedkoper is het om bij een willekeurige bouwmarkt of tuinhandel een paar ongeglazuurde tegels te halen. Vier stuks passen doorgaans prima bovenop het rooster van je oven. Je kunt ook vragen om stenen voor een openhaard, die kunnen zeker tegen de hitte. Het beste gebruik je poreuze stenen, die nemen beter vocht op. Zogenaamde 'chamotte' stenen.
SPOILER: Resultaten met Bestron Pizza ovens
Nieuwe versie oven DLD9070:
nieuw_model_dld9070_01.jpg
nieuw_model_dld9070_02.jpgnieuw_model_dld9070_04.jpg

Oud model Bestron oven DLD9016:

oud_model_dld9017_06.jpg
oud_model_dld9017_01.jpg
oud_model_dld9017_02.jpg

oud_model_dld9017_03.jpg
oud_model_dld9017_04.jpg
oud_model_dld9017_05.jpg
oud_model_dld9017_07.jpg
Handige links over pizza maken
Jeff Varasano's Internet best pizza recipe
Pizzamaking.com

Pizzastenen:
Pizzastein
GroeneBouwMaterialen
Jamie Oliver steen op fonq.nl
Pizzasteen met metalen schep
Pizzasteen met houten schep

Filmpje over deeg opbollen


Filmpjes over deeg vormenFilmpje over no-knead pizzadeeg, inclusief vormen van de pizza


Filmpje over een bodem maken uit een deegbal


Eervolle vermeldingen uit eerder topics uit deze reeks

Isegrim:

pizza2.jpg

Gripper:

DSC_4540.jpg
mime_negert:

2jg3tie.jpg]afbeelding

cous2:

DSCF2278.JPG

MaximusTG:

pizza1kl.jpg

Bobbee

Pizza van volkoren deeg:
00_deeg_Volkoren_180_gram.jpg
deeg_volkoren_01.jpg
deeg_volkoren_02.jpg
deeg_volkoren_03.jpg
deeg_volkoren_04.jpg

Aal321
20130717_180735.jpg

20130717_181722.jpg

Yvess

2psg9p4.jpg]afbeelding]afbeelding

2w6ifcj.jpg]afbeelding]afbeelding

BYM

m1.jpg

m2.jpg

n2.jpg

[ Bericht 29% gewijzigd door BYM op 06-12-2016 12:16:24 ]
BYMmaandag 29 augustus 2016 @ 11:55
Mijn laatste creatie van gisteravond ....
IMG_20160828_191606.jpg

Vrouwlief had ipvtomatensaus sambal erop gesmeerd en nog wat andere indonesische dingen, m'n kameraad wilde ham kaas en rucola, en moederlief wilde salama kaas en ananas ...

Allemaal waren ze stomverbaasd over de kwaliteit ervan *)

Helaas geen foto's ervan genomen :{


quote:
1s.gif Op vrijdag 19 augustus 2016 18:46 schreef computergirl het volgende:

[..]

suiker, in pizza??? :{w
Ja, volgens het eerste recept in de OP moet er ook een klein beetje suiker bij ja :P

quote:
6s.gif Op vrijdag 19 augustus 2016 23:44 schreef Friday12 het volgende:

[..]

Het is lang geleden dat ik het recept gelezen heb :P
Ik ook niet, maar weet wel dat er iets suiker bij moest :P

[ Bericht 61% gewijzigd door BYM op 29-08-2016 20:21:17 ]
Dagoduckmaandag 29 augustus 2016 @ 12:18
Waarom zit dit topic niet in de reeks 8)7
BYMmaandag 29 augustus 2016 @ 12:42
quote:
6s.gif Op maandag 29 augustus 2016 12:18 schreef Dagoduck het volgende:
Waarom zit dit topic niet in de reeks 8)7
Omdat topic #21 = slotje, en dit is topic #22 ? :?
Dagoduckmaandag 29 augustus 2016 @ 12:43
quote:
0s.gif Op maandag 29 augustus 2016 12:42 schreef BYM het volgende:

[..]

Omdat topic #21 = slotje, en dit is topic #22 ? :?
Ja, en als je dan op 'open nieuw deel' klikt op de laatste pagina komt ie normaal gesproken automatisch in de reeks: Topicreeks: [pizza] zelf pizza maken voor beginner?
BYMmaandag 29 augustus 2016 @ 13:31
quote:
6s.gif Op maandag 29 augustus 2016 12:43 schreef Dagoduck het volgende:

[..]

Ja, en als je dan op 'open nieuw deel' klikt op de laatste pagina komt ie normaal gesproken automatisch in de reeks: Topicreeks: [pizza] zelf pizza maken voor beginner?
Ja, en ik suf me zoek maar zie die hele knop nergens :?
BYMmaandag 29 augustus 2016 @ 13:35
quote:
0s.gif Op maandag 29 augustus 2016 13:31 schreef BYM het volgende:

[..]

Ja, en ik suf me zoek maar zie die hele knop nergens :?
Of moet je de laatste zijn die het licht uitdoet en mag je alleen als laatste het licht aandoen in een nieuwe? Heb flink wat tijd zitten in editten hiervan ;( , nog niet eerder een reeks verlengd :{


ksieniks.jpg
Dagoduckmaandag 29 augustus 2016 @ 14:01
quote:
0s.gif Op maandag 29 augustus 2016 13:35 schreef BYM het volgende:

[..]

Of moet je de laatste zijn die het licht uitdoet en mag je alleen als laatste het licht aandoen in een nieuwe? Heb flink wat tijd zitten in editten hiervan ;( , nog niet eerder een reeks verlengd :{

[ afbeelding ]
Ik zie die knop ook niet, weet ook niet precies hoe dat zit. Hier zit ie bijvoorbeeld wel:
15d0e04dea1b4d8105f33c31875f03a8.png

Vraag anders hier even of ze hem reeksen ;)

CUL / [FB] Voor alle opmerkingen, tips en klachten!
BYMmaandag 29 augustus 2016 @ 16:10
Nou een beetje rommelige start van deel 22, sorry daarvoor, maar hij zit nu in de reeks :P
Martijn1Pmaandag 29 augustus 2016 @ 18:41
In de vorige topicreeks is Roccbox pizzaoven kort ter sprake gekomen. Dit weekend zijn de eerste ovens geleverd. Dit filmpje geeft goed de capaciteit weer van de oven.

Ik ben om denk ik! Jammer van de levertijd van zo'n 16weken.

BYMmaandag 29 augustus 2016 @ 20:21
quote:
0s.gif Op maandag 29 augustus 2016 18:41 schreef Martijn1P het volgende:
In de vorige topicreeks is Roccbox pizzaoven kort ter sprake gekomen. Dit weekend zijn de eerste ovens geleverd. Dit filmpje geeft goed de capaciteit weer van de oven.

Ik ben om denk ik! Jammer van de levertijd van zo'n 16weken.

Ziet er ook goed uit ja :Y
Friday12dinsdag 30 augustus 2016 @ 19:57
Wat is ook alweer zo'n goed pizza oventje. Ik heb hey in het vorig topic zien staan alleen kan ik het niet vinden.

Wel eentje die nog verkrijgbaar is.
BYMdinsdag 30 augustus 2016 @ 21:13
Meeste Bestron's doen het wel goed, alleen de 9016 is dus niet nieuw meer te koop, tenzij je net als ik strontmazzel hebt en er eentje nieuw in doos op MP aantreft. Je moet kijken naar de temperaturen die de oven kan halen.

Overigens staat er ook e.e.a. in de OP.
BYMdinsdag 30 augustus 2016 @ 21:39
Of deze ... http://link.marktplaats.nl/m1079661895 , een G3 Ferrari
Friday12vrijdag 2 september 2016 @ 17:47
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 augustus 2016 21:13 schreef BYM het volgende:
Meeste Bestron's doen het wel goed, alleen de 9016 is dus niet nieuw meer te koop, tenzij je net als ik strontmazzel hebt en er eentje nieuw in doos op MP aantreft. Je moet kijken naar de temperaturen die de oven kan halen.

Overigens staat er ook e.e.a. in de OP.
Toch de bestron _O-

Thanks ik ga even rondkijken
BYMmaandag 5 september 2016 @ 15:34
quote:
6s.gif Op vrijdag 2 september 2016 17:47 schreef Friday12 het volgende:

[..]

Toch de bestron _O-

Thanks ik ga even rondkijken
Ja nou ja ik ben geen kenner ofzo, maar liep toevallig tegen die 9016 aan en heb gelijk besloten ;)
Maar wat ik lees in de vorige topicsreeks is dat je temperatuur zo hoog mogelijk moet om een lekker dichtgeschroeie bodem te krijgen, let daarop zou ik zeggen. En houdt marktplaats in de gaten ;)
mytecmaandag 12 september 2016 @ 22:51
Mijn oven inmiddels besteld op Amazon.it ben benieuwd (g3 Ferrari)
BYMdonderdag 15 september 2016 @ 10:28
quote:
1s.gif Op maandag 12 september 2016 22:51 schreef mytec het volgende:
Mijn oven inmiddels besteld op Amazon.it ben benieuwd (g3 Ferrari)
Mooiiii! Die worden meen ik ook 450 graden C dus moet goed komen ...
Ik heb bij mijn DL9016 inmiddels 510 graden celcius gezien, dus volgas is niet altijd de beste stand bij mij :D Voor opwarmen wel _O- >:)
FranticDJdonderdag 15 september 2016 @ 12:21
quote:
0s.gif Op maandag 29 augustus 2016 18:41 schreef Martijn1P het volgende:
In de vorige topicreeks is Roccbox pizzaoven kort ter sprake gekomen. Dit weekend zijn de eerste ovens geleverd. Dit filmpje geeft goed de capaciteit weer van de oven.

Ik ben om denk ik! Jammer van de levertijd van zo'n 16weken.

Voor die prijs kocht ik een Uuni 2s :@
aquawomandonderdag 15 september 2016 @ 17:18
quote:
0s.gif Op maandag 29 augustus 2016 11:55 schreef BYM het volgende:
Mijn laatste creatie van gisteravond ....
[ afbeelding ]

Vrouwlief had ipvtomatensaus sambal erop gesmeerd en nog wat andere indonesische dingen, m'n kameraad wilde ham kaas en rucola, en moederlief wilde salama kaas en ananas ...

Allemaal waren ze stomverbaasd over de kwaliteit ervan *)

Ik doe ook altijd sambal door de tomaat, anders vind ik het te zoet. Heb mijn lief ook al aan de sambal gekregen :)
Martijn1Pdonderdag 15 september 2016 @ 18:18
quote:
0s.gif Op donderdag 15 september 2016 12:21 schreef FranticDJ het volgende:

[..]

Voor die prijs kocht ik een Uuni 2s :@
Goed om te zien dat er steeds meer aanbieders komen, zal de prijs ook drukken in de loop van de tijd..
Spanky78donderdag 15 september 2016 @ 20:29
Tip voor eigenaren van een 90cm oven en meerd dan 2 personen in huis: Lidl pizzastenen.

Ze passen precies in een 90cm oven, je bakt met gemak twee flinke pizzas voor twee volwassenen en twee kinderen ruim voldoende. Extra handig is dat ze komen met een aluminium plaatje met anti-aanbaklaag. Dus geen gedoe met de pizza netjes op de steen krijgen (en toch een knapperige bodem)

Overigens is een van mijn favoriete toppings:
- Parmaham, groene asperge, parmezaanse kaas en mozzarella. En dan als de pizza bijna gaar is en ei breken in een glas en dat er netjes in het midden opgieten. Heel even garen en voila: pizza asperge met ham en ei. Als je wilt is dat eigeel dan nog 'runny' maar wel warm. Heerlijk.
pmponerzondag 18 september 2016 @ 21:15
quote:
0s.gif Op donderdag 15 september 2016 12:21 schreef FranticDJ het volgende:

[..]

Voor die prijs kocht ik een Uuni 2s :@
Ik snap dat je voor het prijsverschil een hoop pellets kan kopen. Maar dat vind ik wel een nadeel van de Uuni 2s.

Wat ik mooi vind van de roccbox is dat hij op gas en hout kan en dat er een steen in ligt ipv alleen metaal.
djkoelkastzondag 18 september 2016 @ 22:04
Uuni 2s heeft ook steen.
FranticDJzondag 18 september 2016 @ 22:17
quote:
0s.gif Op zondag 18 september 2016 21:15 schreef pmponer het volgende:

[..]

Ik snap dat je voor het prijsverschil een hoop pellets kan kopen. Maar dat vind ik wel een nadeel van de Uuni 2s.

Wat ik mooi vind van de roccbox is dat hij op gas en hout kan en dat er een steen in ligt ipv alleen metaal.
Bij een Uuni 2s ligt de pizza op een steen zoals djkoelkast zegt.
pmponerzondag 18 september 2016 @ 22:23
I stand corrected.

Ik kon het zo snel niet zien op het youtube filmpje.
Ik zag ook wel wat in de Uuni 2 maar ik durf niet goed op mijn pelletkachel hout pellets te stoken
Martijn1Pmaandag 19 september 2016 @ 18:22
Roccbox is naar mijn mening de eerste oven waar echt over het design is nagedacht, en waar de oven voor voldoende 'bovenhitte' zorgt voor een napolitain pizza.
FranticDJmaandag 19 september 2016 @ 21:02
quote:
0s.gif Op zondag 18 september 2016 22:23 schreef pmponer het volgende:
I stand corrected.

Ik kon het zo snel niet zien op het youtube filmpje.
Ik zag ook wel wat in de Uuni 2 maar ik durf niet goed op mijn pelletkachel hout pellets te stoken
Als je bv volledig eiken pellets hebt ofzo, waarom niet? Pellets zijn volledig geperst, komt geen lijm ofzo aan te pas.
mytecmaandag 19 september 2016 @ 22:25
IMG_20160918_192723_zpsbyp8ntkg.jpg Mijn eerste pizza uit de G3, ik moet zeggen smaakte lang niet slecht. De pizza mag nog wel iets bruiner, echter kon hij er ook niet langer in omdat het dan ging branden. In het boekje staat trouwens eerst met tomaat de oven in en dan pas mozzarella en andere dingen er bij op doen na een aantal minuten.

Van de 4 pizza's was er helaas eentje waarvan het deeg niet goed gerezen was, dat merkte je aan het maken van de bodem maar ook aan de smaak.
pmponerdinsdag 20 september 2016 @ 18:56
quote:
0s.gif Op maandag 19 september 2016 21:02 schreef FranticDJ het volgende:

[..]

Als je bv volledig eiken pellets hebt ofzo, waarom niet? Pellets zijn volledig geperst, komt geen lijm ofzo aan te pas.
Ja ik weet eigenlijk niet wat voor pellets het zijn, plospan volgens mij. Ik koop altijd een bigbag van 600 kg en heb dus niet een "ingredientenlijst"
FranticDJwoensdag 21 september 2016 @ 00:41
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 september 2016 18:56 schreef pmponer het volgende:

[..]

Ja ik weet eigenlijk niet wat voor pellets het zijn, plospan volgens mij. Ik koop altijd een bigbag van 600 kg en heb dus niet een "ingredientenlijst"
Zou je bij je leverancier moeten op vragen. Van elk goed moet er een MSDS beschikbaar zijn.
djkoelkastdonderdag 22 september 2016 @ 07:59
quote:
0s.gif Op zondag 18 september 2016 22:23 schreef pmponer het volgende:
I stand corrected.

Ik kon het zo snel niet zien op het youtube filmpje.
Ik zag ook wel wat in de Uuni 2 maar ik durf niet goed op mijn pelletkachel hout pellets te stoken
2 is zonder steen
2s (stone) is met steen ;)
pmponervrijdag 23 september 2016 @ 08:07
ah ok, ik vind dat op gas mogelijkheid van de roccbox ook wel handig moeten zeggen.
Maar goed onze bestron doet het nog steeds na al die jaren.

Al zoek ik eigenlijk ook wel een (mobiele) oplossing die ik binnen (in de garage) kan gebruiken

[ Bericht 26% gewijzigd door pmponer op 23-09-2016 08:31:06 ]
pmponervrijdag 30 september 2016 @ 19:49
zo, het modelleren ging niet zo goed
maar de smaak was prima

2gukxzq.jpg

tomaat, mozzarella, aubergine, courgette, italiaanse worst, basilicum.
Tumblezaterdag 29 oktober 2016 @ 11:43
Ik heb hier nog een Ferrari G3 model 10032 staan (die met de dubbele pizzasteen) Hooguit 10 x pizza mee gemaakt geheel compleet in doos Iemand interesse ?
koenie95zaterdag 29 oktober 2016 @ 15:44
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 oktober 2016 11:43 schreef Tumble het volgende:
Ik heb hier nog een Ferrari G3 model 10032 staan (die met de dubbele pizzasteen) Hooguit 10 x pizza mee gemaakt geheel compleet in doos Iemand interesse ?
Wat moet zo'n apparaat kosten? (misschien interesse ;) )
BYMdinsdag 1 november 2016 @ 11:31
Soms zijn er van die momenten dat je jezelf afvraagt ... schiet ik niet weer eens door met mn nieuwe hobby :')

7580fp.jpg

Maar goed het was een aanbieding, dus ik heb hem maar gekocht ....
Hij kan 2,2kilo bloem verwerken per keer ...
Alle losse delen zijn RVS (is de professional uitvoering)

Deze week voor het eerst gebruiken ... ben benieuwd :P
akira02dinsdag 1 november 2016 @ 13:48
Ik heb nu al een paar keer pizza's gemaakt maar ik vraag me toch nog af of zout in je deeg nodig is? suiker versterkt de groei van het gist maar zout maakt de gistcellen juist weer kapot.Wat is jullie mening?

Het andere probleem dat ik nog heb is dat bij het voorbakken op de steen (1 a 3 minuten), het deeg enorm rijst en een soort bol wordt waar lucht in zit. Enig idee hoe dit te voorkomen?
kuifje_fokwoensdag 2 november 2016 @ 18:34
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 november 2016 13:48 schreef akira02 het volgende:
Ik heb nu al een paar keer pizza's gemaakt maar ik vraag me toch nog af of zout in je deeg nodig is? suiker versterkt de groei van het gist maar zout maakt de gistcellen juist weer kapot.Wat is jullie mening?

Het andere probleem dat ik nog heb is dat bij het voorbakken op de steen (1 a 3 minuten), het deeg enorm rijst en een soort bol wordt waar lucht in zit. Enig idee hoe dit te voorkomen?
Je kunt de tomatensaus erop doen.

Om eerlijk te zijn, ik denk niet dat voorbakken echt nodig is. Ik had een alfredo, het "nieuwe" model die begrensd is. Altijd problemen met ongelijke warmte verdeling, rijzende pizzaranden die tegen het verwarmingselement komen.

Toen die stuk ging, heb ik het uit arren moede maar eens geprobeerd in mijn gewone oven, die maar tot 250 graden kan. Maar wel ruimschoots voorverwarmen, alleen bovenwarmte, en het rek met de pizzasteen op de hoogste positie, hooguit 4 a 5 cm afstand.

Mijn pizza is nu in 4 minuten perfect klaar, en veel egaler. Dan zet ik de oven uit en laat de pizza er nog 5 min in om de bodem krokant te laten worden.
derLudolfwoensdag 2 november 2016 @ 21:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 november 2016 11:31 schreef BYM het volgende:
Soms zijn er van die momenten dat je jezelf afvraagt ... schiet ik niet weer eens door met mn nieuwe hobby :')

[ afbeelding ]

Maar goed het was een aanbieding, dus ik heb hem maar gekocht ....
Hij kan 2,2kilo bloem verwerken per keer ...
Alle losse delen zijn RVS (is de professional uitvoering)

Deze week voor het eerst gebruiken ... ben benieuwd :P
Tering, das ook direct de überbazenkingsize uitvoering :D

Maar goed, zo ben ik ook bij het idee van een KitchenAid (Artisan) gekomen... Ik zat wat pizzadeeg te draaien met de handen, beetje klagen... Is zo'n KA niet wat voor jou zegt m'n ma... Paar dagen later smijt je vijf bankies over de toonbank :+

Ik denk trouwens dat ie 2,2kg totaal kan verwerken, niet 2,2kg bloem + 1,3L water :)
derLudolfwoensdag 2 november 2016 @ 22:10
Een plaatje van een vrij recent baksel...

IMG_20161001_184946203_zps1ljhjwzb.jpg
BYMdonderdag 3 november 2016 @ 11:38
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2016 21:56 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Tering, das ook direct de überbazenkingsize uitvoering :D

Maar goed, zo ben ik ook bij het idee van een KitchenAid (Artisan) gekomen... Ik zat wat pizzadeeg te draaien met de handen, beetje klagen... Is zo'n KA niet wat voor jou zegt m'n ma... Paar dagen later smijt je vijf bankies over de toonbank :+

Ik denk trouwens dat ie 2,2kg totaal kan verwerken, niet 2,2kg bloem + 1,3L water :)
:D

Ja is een beste machine ja >:)
Gebruiksaanwijzing zegt 2,2KG bloem. Inhoud is 6,9 liter.
Dat dat laatste best veel is merkte ik toen ik pannekoekenbeslag ging maken .... er lag een heel dun bodempje in :+ en dat was eigenlijk al te veel ... maar rondmengen ho maar :+
Maar meer dan 1KG bloem doe ik er denk ik toch niet in, kan het niet kwijt namelijk.

En voor deeg kneden gaat dat wel goed komen, ik ga hem vanavond voor het eerst gebruiken voor deeg, ben benieuwd :)

Ziet er goed uit je ham-ui pzza ... beetje onrond alleen :o
Zal zo eens wat foto's opdiepen van mijn laatste creaties ...
derLudolfdonderdag 3 november 2016 @ 11:49
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2016 11:38 schreef BYM het volgende:

[..]

:D

Ja is een beste machine ja >:)
Gebruiksaanwijzing zegt 2,2KG bloem. Inhoud is 6,9 liter.
Dat dat laatste best veel is merkte ik toen ik pannekoekenbeslag ging maken .... er lag een heel dun bodempje in :+ en dat was eigenlijk al te veel ... maar rondmengen ho maar :+
Maar meer dan 1KG bloem doe ik er denk ik toch niet in, kan het niet kwijt namelijk.
Oh oke, zal wel dan. De Artisan gaat 4,nogwat liter in dacht ik en kan max. 1kg mixen. Voor oliebollen wordt dat hem niet dus, dat gaat per kg bloem bij mij, ruim 2kg in totaal dus.

Voor de Artisan heb je trouwens een 'flexroerder' die aan een kant een rubberen zijkant heeft die de zijkanten goed meeneemt.

quote:
En voor deeg kneden gaat dat wel goed komen, ik ga hem vanavond voor het eerst gebruiken voor deeg, ben benieuwd :)

Ziet er goed uit je ham-ui pzza ... beetje onrond alleen :o
Zal zo eens wat foto's opdiepen van mijn laatste creaties ...
Gaat vast komen, we wachten de foto's af van de resultaten ;)
Mijn pizza's zijn inderdaad nooit echt rond, is omdat ik een deegroller gebruik... Met de handen lukt mij niet :@
BYMdonderdag 3 november 2016 @ 12:19
quote:
14s.gif Op donderdag 3 november 2016 11:49 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Oh oke, zal wel dan. De Artisan gaat 4,nogwat liter in dacht ik en kan max. 1kg mixen. Voor oliebollen wordt dat hem niet dus, dat gaat per kg bloem bij mij, ruim 2kg in totaal dus.

Voor de Artisan heb je trouwens een 'flexroerder' die aan een kant een rubberen zijkant heeft die de zijkanten goed meeneemt.

[..]

Gaat vast komen, we wachten de foto's af van de resultaten ;)
Mijn pizza's zijn inderdaad nooit echt rond, is omdat ik een deegroller gebruik... Met de handen lukt mij niet :@
Wordt morgen nieuwe foto's maken vrees ik, ik had ze alweer verwijderd :{

Overigens, ik gebruik ook deegroller, maar let erop dat ik steeds mn deeg een stukje draai na iedere rol eroverheen. Ohw en een veelgemaakte fout is dat men snel heen en weer rolt ... FOUT!
Lange halen in een keer eroverheen maken, anders krijg je kuilen in je deeg ...

Ja klopt die flexroerder kan je er bij die van mij als accesoire bijkopen, maar wacht ik nog ff mee ... dit was 6 bankjes ;)
Martijn1Pzaterdag 5 november 2016 @ 19:45
Mooie aankoop BYM! Gaaf! Heb zelf een Kenwood Kmix, maar wel met een spiraalhaak (Ebay) net zoals die op jouw foto! Bij de originele haak bleef het deeg omhoog kruipen, niet fijn!

Mbt pizza's met de hand vormen en rond krijgen is echt een kwestie van doen. Op een gegeven moment krijg je er handigheid in.
BYMzondag 6 november 2016 @ 02:46
quote:
14s.gif Op donderdag 3 november 2016 11:49 schreef derLudolf het volgende:
Gaat vast komen, we wachten de foto's af van de resultaten ;)
U vraagt wij draaien ......

Dit was mijn dubbele kaas met salami vrijdagavond.

m1.jpg

Vrouwlief d'r ui-sambal-kaas-pestorosso vd Lidl

n3.jpg

En zaterdagavond hadden we nog deeg over, wat veel langer gerezen heeft.
Was echt nog lekkerder!

Mijn donner pizza, met vlees van Leeman, van Woustraat 164 Amsterdam:

m2.jpg

En hier met ijsbergsla, rauwe ui, knoflooksaus en sambal (probeersel, smaakte op zich wel lekker)

m3.jpg

Vrouwlief dr sambal-spek-kaas-ui pizza

n1.jpg

n2.jpg

En mn kameraadje veegderand zn vleespizza met rucola. en eigenwijs moestie ff met het deeg spelen ... leluk!

v1.jpg

quote:
0s.gif Op zaterdag 5 november 2016 19:45 schreef Martijn1P het volgende:
Mooie aankoop BYM! Gaaf! Heb zelf een Kenwood Kmix, maar wel met een spiraalhaak (Ebay) net zoals die op jouw foto! Bij de originele haak bleef het deeg omhoog kruipen, niet fijn!

Mbt pizza's met de hand vormen en rond krijgen is echt een kwestie van doen. Op een gegeven moment krijg je er handigheid in.
Ja dank je, we zijn er zelf ook heel blij mee.
In notime was al het bloemmengsel omgetoverd tot een mooie bal deeg, ideaal !

Heb vanavond een handigheidje ontdekt waarmee je de deegroller (bijna) niet nodig hebt.
Zal er volgende keer een filmpje van maken en hier delen.
akira02maandag 7 november 2016 @ 17:12
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2016 18:34 schreef kuifje_fok het volgende:

[..]

Je kunt de tomatensaus erop doen.

Om eerlijk te zijn, ik denk niet dat voorbakken echt nodig is. Ik had een alfredo, het "nieuwe" model die begrensd is. Altijd problemen met ongelijke warmte verdeling, rijzende pizzaranden die tegen het verwarmingselement komen.

Toen die stuk ging, heb ik het uit arren moede maar eens geprobeerd in mijn gewone oven, die maar tot 250 graden kan. Maar wel ruimschoots voorverwarmen, alleen bovenwarmte, en het rek met de pizzasteen op de hoogste positie, hooguit 4 a 5 cm afstand.

Mijn pizza is nu in 4 minuten perfect klaar, en veel egaler. Dan zet ik de oven uit en laat de pizza er nog 5 min in om de bodem krokant te laten worden.
Aha inderdaad, de saus er al op doen. Ik las ergens anders dat iemand kikkererwten erop deed. Dat 5 minuten laten staan ga ik ook eens proberen.
DeHovenierdinsdag 8 november 2016 @ 19:33
Ik ga vanavond m'n eerste eigengemaakte pizza maken, nog wel met een al bestaande pizzabodem. Tomatensaus erop, daarna ham, spek, paprika en kaasvlokken. Daarna rucola erop met wat geroosterde pijnboompitten, ben benieuwd.
BYMvrijdag 11 november 2016 @ 22:48
Ik zou nog een voorbeeldje geven van hoe ik mn deeg tot pizza bodem omtover ...
Vond toevallig dit filmpje van de week en deel hem maar even met jullie ^O^p.s. ... ik had het volume uitgezet :+

[ Bericht 8% gewijzigd door BYM op 11-11-2016 22:55:06 ]
Bonzi_Buddyzaterdag 12 november 2016 @ 15:29
Recentelijk na een lange tijd weer eens een pizza gemaakt!

image.jpg
Was weer goed te eten!

[ Bericht 19% gewijzigd door Bonzi_Buddy op 12-11-2016 15:36:02 ]
BYMzaterdag 12 november 2016 @ 17:46
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 november 2016 15:29 schreef Bonzi_Buddy het volgende:
Recentelijk na een lange tijd weer eens een pizza gemaakt!

[ afbeelding ]
Was weer goed te eten!
Ziet er smakelijk uit!
Wij gaan ook zo weer wat maken, eet het nu een keer in de week zo onderhand :+
Bonzi_Buddyzaterdag 12 november 2016 @ 20:56
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 november 2016 17:46 schreef BYM het volgende:

[..]

Ziet er smakelijk uit!
Wij gaan ook zo weer wat maken, eet het nu een keer in de week zo onderhand :+
Ik heb lange tijd wel twee keer per week pizza gemaakt :D Als je er eenmaal handigheid in hebt, dan is het niet moeilijk om te maken, en erg lekker, en ook nog eens behoorlijk goedkoop!
Echter krijg je wel wat weinig groentes binnen, dus te vaak is ook niet goed.

En hebben ze gesmaakt?
Lamar1989maandag 21 november 2016 @ 13:28
Ik ga deze week deeg maken voor 7 personen waarbij we zo'n mini-pizza oven (Emerio Pizzarette) gebruiken. Ik gebruik altijd het recept van de PDF van MaximusTG.

Alleen worden dit kleine pizza's, en het is niet praktisch om 30 bolletjes in bakjes te stoppen.

Hoe kan ik dit het makkelijkste doen?
Friday12maandag 21 november 2016 @ 13:37
quote:
0s.gif Op maandag 21 november 2016 13:28 schreef Lamar1989 het volgende:
Ik ga deze week deeg maken voor 7 personen waarbij we zo'n mini-pizza oven (Emerio Pizzarette) gebruiken. Ik gebruik altijd het recept van de PDF van MaximusTG.

Alleen worden dit kleine pizza's, en het is niet praktisch om 30 bolletjes in bakjes te stoppen.

Hoe kan ik dit het makkelijkste doen?
Bakplaat > bolletjes insmeren met wat olie > plastic erover?
djkoelkastmaandag 21 november 2016 @ 14:04
Ik maak dan nooit bolletjes vooraf, gewoon in een hoge plastic maatbeker doen (of meerdere) en zo in de koelkast laten rijzen, bolletjes maken vlak voor je ze gaat gebruiken.
Lamar1989maandag 21 november 2016 @ 14:17
quote:
1s.gif Op maandag 21 november 2016 13:37 schreef Friday12 het volgende:

[..]

Bakplaat > bolletjes insmeren met wat olie > plastic erover?
Daar zat ik ook aan te denken, alleen had ik niet aan de olie gedacht!

quote:
0s.gif Op maandag 21 november 2016 14:04 schreef djkoelkast het volgende:
Ik maak dan nooit bolletjes vooraf, gewoon in een hoge plastic maatbeker doen (of meerdere) en zo in de koelkast laten rijzen, bolletjes maken vlak voor je ze gaat gebruiken.
Ik heb dat wel eens gedaan, alleen had ik het gevoel dat ik door het opbollen de luchtigheid verloor in het deeg.
djkoelkastmaandag 21 november 2016 @ 14:21
quote:
0s.gif Op maandag 21 november 2016 14:17 schreef Lamar1989 het volgende:

[..]

Daar zat ik ook aan te denken, alleen had ik niet aan de olie gedacht!

[..]

Ik heb dat wel eens gedaan, alleen had ik het gevoel dat ik door het opbollen de luchtigheid verloor in het deeg.
Nooit last van gehad, gewoon een half uurtje voor je begint bolletjes maken en die bolletjes door de mensen zelf laten vormen in bodempjes. Zo heb ik het al meerdere keren gedaan en altijd luchtig, knapperig en lekker.
MonkNLdinsdag 22 november 2016 @ 11:27
Ik gebruik van die platte plastic opbergboxen van de blokker/ikea. Beetje bloem erin, bollen erin en de deksel erop. Werkt prima en zijn ook prima stapelbaar.
cullaredinsdag 29 november 2016 @ 16:20
na bestuderen van dit prachtige topic
heb ik op mp een ouwe bestron alfredo 9016 gevonden en gekocht .
ik hoop dat ik em donderdag ontvang en dat ie het ook nog doet .
heb em inclusief verzending voor 25 euro aangeschaft .

voorheen bakte ik mn homemade pizza s altijd in mn smeg elektrische oven op 250 graden .
op zich best lekker .
wij zijn een beetje van de pizza hawaii shoarma met ananas en asperges .
maar dan is het problematisch om de bodem helemaal gaar te krijgen .
ik hoop dat ze in de alfredo wel gaar worden .

[ Bericht 5% gewijzigd door cullare op 29-11-2016 22:19:00 ]
Stansfielddinsdag 29 november 2016 @ 19:38
Welke bloem kan ik eigenlijk het beste gebruiken?
Deze?
21491_1.jpg
Martijn1Pdinsdag 29 november 2016 @ 20:18
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 19:38 schreef Stansfield het volgende:
Welke bloem kan ik eigenlijk het beste gebruiken?
Deze?
Nee, dat is griesmeel van harde tarwe (dubbel gemalen, dus heel fijn). Is een mooie bloem voor verse pasta.

Ga eens op zoek naar een bloem met een hoog gluten/ eiwit gehalte (11- 12%). Zeker geschikt voor het bakken in een thuisoven.
cullaredonderdag 1 december 2016 @ 18:42
de alfredo is vandaag binnen gekomen .
onder en bovenwarmte is prima .
het hele aparaat ziet er 100 % okee uit .
alleen bij opwarmen op stand 1 vliegt na 5 minuten de aardlekschakelaar op tilt .
iemand een idee hoe dit kan ??
derLudolfdonderdag 1 december 2016 @ 22:04
quote:
0s.gif Op donderdag 1 december 2016 18:42 schreef cullare het volgende:
de alfredo is vandaag binnen gekomen .
onder en bovenwarmte is prima .
het hele aparaat ziet er 100 % okee uit .
alleen bij opwarmen op stand 1 vliegt na 5 minuten de aardlekschakelaar op tilt .
iemand een idee hoe dit kan ??
Wat zit er nog meer op die groep?
MonkNLdonderdag 1 december 2016 @ 22:25
quote:
0s.gif Op donderdag 1 december 2016 18:42 schreef cullare het volgende:
de alfredo is vandaag binnen gekomen .
onder en bovenwarmte is prima .
het hele aparaat ziet er 100 % okee uit .
alleen bij opwarmen op stand 1 vliegt na 5 minuten de aardlekschakelaar op tilt .
iemand een idee hoe dit kan ??
Dat had ik ook met mijn oude alfredo. Ik heb de thermostaat toen half gesloopt. Nu stopt ie niet meer met verhitten maar de stoppen vliegen er ook niet uit.. :P
cullarevrijdag 2 december 2016 @ 07:49
ik heb de alfredo op alle groepen getest en de aardlek klapt op alles er uit .
ik zal de alfredo zo meteen es uit elkaar halen kijken of ik wat afwijkends kan vinden .


uur later

alles weggehaald termostaat en draaiknop .
na 5 minuten weer aardlek er uit
raar !

[ Bericht 27% gewijzigd door cullare op 02-12-2016 09:08:34 ]
Martijn1Pvrijdag 2 december 2016 @ 18:15
Ik kan je niet helpen. Hier geen last van!

Morgen pizza :)!
cullarevrijdag 2 december 2016 @ 22:24
nadat ik de bedrading naar het thermostaatlampje heb verwijderd en afgedopd is ie eindelijk bedrijfsklaar .
heb er een pizza hawai op gebakken van een snel gistdeegje .
het gat waar eerst de draaiknop zat komt nu een kegel stoom uit tijdens het bakken .
voor een eerste pizza is ie goed gelukt .
maar wat een verschil met een pizza uit een smeg oven .
dit word een stuk heter en ook veel lekkerder :P .
volgende sessie maak ik er fotoos van .
meneer_valkvrijdag 2 december 2016 @ 22:46
Ik zou de pizzagoden hier graag om advies vragen.

Sinds een paar weken heb ik een Ferrari G3 (besteld via amazon.it) die ik inmiddels een paar keer gebruikt heb met het eerste deeg uit de OP. Deeg is goed handelbaar en de onderkant wordt perfect. Ook kleurt/bruint het beleg prima. Ik heb het echter nog niet voor elkaar gekregen om de bovenkant van de korst mooi bruin te krijgen, deze blijft naar mijn idee te wit.

Ik bak de pizza's als volgt: voorverwarmen op standje 2,5, dan draai ik 'm omhoog naar 3 en zet de deksel open. Als het element weer roodgloeiend is gaat de pizza op de steen en de deksel dicht. Tijdens het bakken doe ik meestal nog 1 of 2x de deksel snel open om de stoom uit het oventje te laten.

Heeft iemand de gouden tip om de korsten mooi bruin te krijgen?
Martijn1Pzaterdag 3 december 2016 @ 19:25
Hoewel zo'n Ferrari/ Bestron een beter resultaat geeft dan een normale elektrische oven, is de bovenwarmte wel een probleem bij deze oventjes ja. Als je de klep opent gaat alle hitte verloren, dus bak je enkel nog op stralingswarmte. Deze warmte concentreert zich met name in het midden van de steen ipv aan de rand. Met enkele tweaks en technieken kun je t verbeteren:

- Niet te hoge Hydratatie (60% is prima)
- Niet te veel deeg per pizza (200gram is perfect in Bestron)
- Niet te veel toppings
- Lange rijs in de koelkast (3dagen) zorgt voor een betere korst

- Klep van het apparaat zo weinig mogelijk openen. Op de Bestron kun je aan 1 kant van de steen de hendel verwijderen, zodat je met de deksel dicht de steen kan draaien
- Door een aluminum taartvorm in de deksel te monteren weerkaatst de hitte naar de randen wat voor een beter resultaat zorgt

Vandaag de bestron 11 minuten laten verwarmen op stand 2,5. Steentemp. is dan zo'n 350graden.
Vervolgens een aluminum taartvorm op de steen gelegd (deksel dicht) en op stand3 enkele minuten laten doorwarmen. Taartvorm zorgt ervoor dat de steentemp. stabiel blijft. Bovenspiraal dient roodgloeiend te zijn en met een F1 pitstop de pizza in de oven schuiven. Gehele baktijd de deksel dicht laten. Baktijd is zo'n 2 minuten.

Zojuist een foto van de korst genomen. Bloem dit keer van de Welkoop (Soezie)

60% hydratatie
0.2% instant gist (3dagen rijs op koelkast temp = 4graden)

IMG_4125.jpg

image.jpg
djkoelkastzondag 4 december 2016 @ 16:21
Nog 2 pizzastenen (voor in de OP)

Pizzasteen met metalen schep
Pizzasteen met houten schep

Hier vanavond ook weer pizza :D
cullarezondag 4 december 2016 @ 21:24
10 minuten full power pizza der op 4 minutoos pizza der af .
en lekker !!!
klein handje ouwe rasp
ontbijtspekkie.champignonnetje.
en smikkelen en smullen was 100 gram ciabattadeeg .

gallery_871_195_88387.jpg

gallery_871_411_120873.jpg

laatste was ietsje minder maar niet van smaak .

gallery_871_411_11230.jpg

[ Bericht 25% gewijzigd door cullare op 05-12-2016 04:41:52 ]
BYMmaandag 5 december 2016 @ 16:07
quote:
0s.gif Op zondag 4 december 2016 16:21 schreef djkoelkast het volgende:
Nog 2 pizzastenen (voor in de OP)

Pizzasteen met metalen schep
Pizzasteen met houten schep

Hier vanavond ook weer pizza :D
Ik mag hem niet wijzigen ... dus go your gang ^O^

(zou dan een van mn eigen creaties eigenlijk ook wel in de eervolle vermeldingenlijst toegevoegd willen hebben :@ , zie hieronder :P )

quote:
0s.gif Op zondag 6 november 2016 02:46 schreef BYM het volgende:

[..]

U vraagt wij draaien ......

Dit was mijn dubbele kaas met salami vrijdagavond.

[ afbeelding ]

Mijn donner pizza, met vlees van Leeman, van Woustraat 164 Amsterdam:

[ afbeelding ]

Vrouwlief dr sambal-spek-kaas-ui pizza

[ afbeelding ]

djkoelkastdinsdag 6 december 2016 @ 12:22
quote:
0s.gif Op maandag 29 augustus 2016 11:55 schreef BYM het volgende:

[..]

Ja, volgens het eerste recept in de OP moet er ook een klein beetje suiker bij ja :P

[..]

Ik ook niet, maar weet wel dat er iets suiker bij moest :P

Suiker is vooral voor de gist, die heeft dan sneller iets te eten. Maar nodig is het zeker niet, want gist kan ook gewoon het meel gebruiken, het gaat alleen ietsje minder snel.
Je eindproduct wordt er niet zoeter op.
Martijn1Pzaterdag 10 december 2016 @ 18:23
Lekker Cullare :)

2 minuten in de bestron. Heel luchtige kruim :)

Full_Size_Render.jpg

Full_Size_Render_2.jpg

IMG_5031.jpg
derLudolfzaterdag 10 december 2016 @ 20:36
IMG_20161210_182030160_zpsitz8djja.jpg
Flammkuchen
cullarezondag 11 december 2016 @ 18:45
tumblr_oi17jt9aE81u7ry13o2_1280.jpgik heb vandaag een pizza gemaakt met een lidl ciabattabroodmix .
120 gram mix plus 75 gram water .
ook heb ik een halve gram droge gist bijgevoegd .
gekneed tot een glad deegje 3 minuten ongeveer .
toen 2 uur laten rijzen .
het was lastig om de ronde vorm aan het deeg te geven .
afgebakken na 10 minuten full power voorverwarmen van alfredo .
na twee minuten bakken werd de bodem wat donker en heb ik er een roestvrijstalen plaatje onder geschoven om de bovenkant nog een minuut te laten afbakken .
de pizza was heerlijk krokante bodem geen harde rand en helemaal gaar .
is nu de derde keer dat ik pizza maak .
en het begint te leren .


https://68.media.tumblr.c(...)LP1u7ry13o2_1280.jpg

https://68.media.tumblr.c(...)E81u7ry13o4_1280.jpg

tumblr_oi17jt9aE81u7ry13o1_1280.jpg

jammer dat die breadcrumps zo verkolen op deze temperaturen .

[ Bericht 20% gewijzigd door cullare op 11-12-2016 21:04:04 ]
derLudolfzondag 11 december 2016 @ 19:01
quote:
:?
Martijn1Pwoensdag 14 december 2016 @ 09:03
Cullare leuk dat je er plezier in hebt. Zijn de problemen met je oven opgelost? Heb je de thermostaat verwijderd zodat de oven altijd aan staat? Omdat je geen draaiknop meer hebt..
Zo-is-datdonderdag 15 december 2016 @ 22:57
2cr4mt5.jpg

Op pizzasteen in de oven gebakken :9
derLudolfvrijdag 16 december 2016 @ 00:02
quote:
1s.gif Op donderdag 15 december 2016 22:57 schreef Zo-is-dat het volgende:
[ afbeelding ]

Op pizzasteen in de oven gebakken :9
Ziet er goed uit hoor ^O^
cullaremaandag 19 december 2016 @ 22:18
hallo

@martijn 1p
de termostaat inclusief draaiknop en alles is inmiddles verwijderd .
en nu draaid ie goed .
de aardlek vliegt er niet meer uit .
ik heb de bovenspiraal gemod met aluschalen .
inclusief een kleine circel in het midden van de brander .
en dat geeft een gigantische verbetering wat dat betrefd .
ik heb nu gezien dat de steen zichzelf schoonbrand na deze aanpassing .
heb een opwarmtijd van 20 minuten gehanteerd en de pizza was in goed 3 minuten klaar.


pizza margarita
tumblr_oigakmjjEX1u7ry13o1_1280.jpg
in het midden is de pizza nog wat minder gegaard dan de buitenkant .
ik zit te denken om het midden van de steen vlak voor het afbakken met een gasbrandertje te verhitten .
tumblr_oigakmjjEX1u7ry13o3_1280.jpg

tumblr_oigakmjjEX1u7ry13o2_1280.jpg

[ Bericht 10% gewijzigd door cullare op 19-12-2016 22:34:56 ]
derLudolfmaandag 19 december 2016 @ 23:36
Is dat met mozerella en Goudse kaas cullare?
Martijn1Pdinsdag 20 december 2016 @ 10:31
Haha top Cullare.

Pas je op dat het spiraal niet in aanraking komt met de alu schalen ;) Zie dat je verschillende schalen op elkaar hebt gemonteerd in lagen.

Moet zelf ook nog eens op zoek naar 27- 30cm alu schalen (rond), maar hier in NL niet te verkrijgen, of je moet ze in bulk bestellen, maar is ook weer zo wat haha!
cullaredinsdag 20 december 2016 @ 16:24
tis met geska gemalen magere zwitserse strooikaas met alpenkruiden
en goudse jongbelegen van aldi .
mozzerella wil ik nog eens de echte met buffelmelk van zien te bemachtigen .
die van koemelk vond ik wat te rubberachtig .

hier is de pizza in rauwe vorm .
met zelf gemaakte tomatensaus .
1 tomaat met schil en al alleen het kroontje verwijderd .
kleine halve gesnipperde ui
snufje zout
snufje zwarte peper .
1 teen knoflook .
mespuntje droge basilicum en rozemarijn .
1 scheut olijfolie
dan een minuutje staafmixeren .
dan is ie wel wat licht van kleur maar tis niet anders .
tumblr_oihoo3FIBF1u7ry13o1_1280.jpg

de aluschalen raken de spiraal niet dat is wel een aandachtspuntje nog .
en ik gebruik bij dit apparaat een stekkerdoos met aan/uit schakelaar .
want ik raak em liever niet aan als ie in werking is .
en ook wil ik geen stekker van dit apparaat rechtstreeks in het stopcontact duwen .
want met 1200 watts kan dat rare klappen geven .
ook laat ik dit apparaat niet onbeheerd in werking achter want ik heb online verschillende uitgefikte gemodde alfredoos gezien .
ook ben ik ff zo ver geweest dat ik de onderspiraal naar boven wil modden .
bij nader inzien heb ik besloten het toch niet te doen .
voorlopig .

[ Bericht 0% gewijzigd door cullare op 20-12-2016 16:36:39 ]
pmponerdinsdag 20 december 2016 @ 20:19
zou dit een goede pizza oven zijn

https://www.bol.com/nl/p/(...)oduct_specifications

bedoeld als opvolger voor mijn bestron

[ Bericht 5% gewijzigd door pmponer op 20-12-2016 20:56:24 ]
Martijn1Pwoensdag 21 december 2016 @ 16:35
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 december 2016 20:19 schreef pmponer het volgende:
zou dit een goede pizza oven zijn

https://www.bol.com/nl/p/(...)oduct_specifications

bedoeld als opvolger voor mijn bestron
Misschien een multifunctioneel ding, maar geen goede pizzaoven is. Ben niet zon fan van al die BBQ (pizza)ovens. Je mist hitte van boven.

Voor hetzelfde geld koop je een Unni pizza oven. Wil je ook grillen kun je jouw bbq vergelijken met een kogelbbq + pizzasteen.

Ligt er ook aan wat voor resultaat je wenst. Maar in t algemeen genomen is een bestron een prima pizza oven. Ga je voor optimaal resultaat kun je eens zoeken op Roccbox.
pmponerwoensdag 21 december 2016 @ 17:52
Ja Roccbox staat ook het hoogst genoteerd maar, die is dan ook 2x zo duur.
Ik had nog een bol.com bon en ik dacht hey misschien is dit wat. Ik was echter wel bang dat hij van onder te veel hitte zal krijgen tov boven zodat je eerder een verbrande bodem hebt.

Ik laat deze dan ook maar staan.
Cheesetringdinsdag 3 januari 2017 @ 13:54
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 december 2016 19:25 schreef Martijn1P het volgende:
Hoewel zo'n Ferrari/ Bestron een beter resultaat geeft dan een normale elektrische oven, is de bovenwarmte wel een probleem bij deze oventjes ja. Als je de klep opent gaat alle hitte verloren, dus bak je enkel nog op stralingswarmte. Deze warmte concentreert zich met name in het midden van de steen ipv aan de rand. Met enkele tweaks en technieken kun je t verbeteren:

- Niet te hoge Hydratatie (60% is prima)
- Niet te veel deeg per pizza (200gram is perfect in Bestron)
- Niet te veel toppings
- Lange rijs in de koelkast (3dagen) zorgt voor een betere korst

- Klep van het apparaat zo weinig mogelijk openen. Op de Bestron kun je aan 1 kant van de steen de hendel verwijderen, zodat je met de deksel dicht de steen kan draaien
- Door een aluminum taartvorm in de deksel te monteren weerkaatst de hitte naar de randen wat voor een beter resultaat zorgt

Vandaag de bestron 11 minuten laten verwarmen op stand 2,5. Steentemp. is dan zo'n 350graden.
Vervolgens een aluminum taartvorm op de steen gelegd (deksel dicht) en op stand3 enkele minuten laten doorwarmen. Taartvorm zorgt ervoor dat de steentemp. stabiel blijft. Bovenspiraal dient roodgloeiend te zijn en met een F1 pitstop de pizza in de oven schuiven. Gehele baktijd de deksel dicht laten. Baktijd is zo'n 2 minuten.

Zojuist een foto van de korst genomen. Bloem dit keer van de Welkoop (Soezie)

60% hydratatie
0.2% instant gist (3dagen rijs op koelkast temp = 4graden)

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Hoi martijn

ik heb sinds kort ook een pizzaoventje (ferarri/optima) napoli

maar wat ik dus ook bij jouw lees heb ik soms ook last van

-onderkant perfect, maar een enkele keer komt de bijv de 1st of de 3de der toch minder lekker uit ivm met de korst bovenop niet bruin genoeg word

Ik vraag me af omdat ik hem pas 2 weken heb vervalt de garantie waneer ik een taartvorm erin monteer?

mvg cheese
Martijn1Pdinsdag 3 januari 2017 @ 19:20
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 januari 2017 13:54 schreef Cheesetring het volgende:

[..]

Hoi martijn

ik heb sinds kort ook een pizzaoventje (ferarri/optima) napoli

maar wat ik dus ook bij jouw lees heb ik soms ook last van

-onderkant perfect, maar een enkele keer komt de bijv de 1st of de 3de der toch minder lekker uit ivm met de korst bovenop niet bruin genoeg word

Ik vraag me af omdat ik hem pas 2 weken heb vervalt de garantie waneer ik een taartvorm erin monteer?

mvg cheese
Met alleen deze mod verander je in feite niets aan je oven. Kwestie van paar schroefjes losdraaien. Vorm tussen hitte- element en deksel schuiven en schroefjes terugdraaien.

Kan wel een zoektocht zijn om deze vormen te vinden. Afgelopen zomer hadden ze bij de Xenos aluminium grill wegwerp trays van +- 40 bij 40cm. Daar heb ik deze ronde vorm uit kunnen knippen. Bij de horeca groothandel liggen ze ook niet. Online zijn er wel enkele aanbieders. Google eens op Aluminium schaal rond Ř 27cm
Cheesetringvrijdag 6 januari 2017 @ 15:31
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 januari 2017 19:20 schreef Martijn1P het volgende:

[..]

Met alleen deze mod verander je in feite niets aan je oven. Kwestie van paar schroefjes losdraaien. Vorm tussen hitte- element en deksel schuiven en schroefjes terugdraaien.

Kan wel een zoektocht zijn om deze vormen te vinden. Afgelopen zomer hadden ze bij de Xenos aluminium grill wegwerp trays van +- 40 bij 40cm. Daar heb ik deze ronde vorm uit kunnen knippen. Bij de horeca groothandel liggen ze ook niet. Online zijn er wel enkele aanbieders. Google eens op Aluminium schaal rond Ř 27cm
Hey martijn

thanks voor de uitleg
ik ben niet zo handig op dat gebied dus ik moet nog ff kijken wat ik ga doen (mijn oventje heeft 1 schroef heb er niet zoveel verstand van)

Maar je kan dus gewoon wegwerp voorwerpen gebruiken?
Martijn1Pzondag 8 januari 2017 @ 21:17
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 januari 2017 15:31 schreef Cheesetring het volgende:

[..]

Hey martijn

thanks voor de uitleg
ik ben niet zo handig op dat gebied dus ik moet nog ff kijken wat ik ga doen (mijn oventje heeft 1 schroef heb er niet zoveel verstand van)

Maar je kan dus gewoon wegwerp voorwerpen gebruiken?
Ja, als ze bedoeld zijn voor in de oven en bestendig zijn tegen deze hitte. Sowieso altijd bij je oven blijven als deze aan is, aangezien de max hitte iets wordt opgevoerd.

Oregano, champignons, buf. moz, gerookte spek en rode ui:
http://www.seriouseats.co(...)lla-oregano-oni.html

Full_Size_Render.jpg
BeeJee78dinsdag 10 januari 2017 @ 11:44
Ik ben wel benieuwd welke bloemsoort(en) jullie gebruiken.
Ik las dat 00 bloem niet aan te raden is voor thuisgebruik, maar meer voor hele hete houtovens, is dat ook jullie ervaring?
Valt daardoor patentbloem ook af? Want ik las ook dat die dicht in de buurt komt van 00 bloem qua gluten.

Ik vraag dit omdat ik het tot nu toe niet voor elkaar heb gekregen om een fatsoenlijk deeg te maken. Dan weer te nat, dan weer te droog. Ben nog op zoek naar het beste (beginners)deegrecept.
Friday12dinsdag 10 januari 2017 @ 11:59
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2017 11:44 schreef BeeJee78 het volgende:
Ik ben wel benieuwd welke bloemsoort(en) jullie gebruiken.
Ik las dat 00 bloem niet aan te raden is voor thuisgebruik, maar meer voor hele hete houtovens, is dat ook jullie ervaring?
Valt daardoor patentbloem ook af? Want ik las ook dat die dicht in de buurt komt van 00 bloem qua gluten.

Ik vraag dit omdat ik het tot nu toe niet voor elkaar heb gekregen om een fatsoenlijk deeg te maken. Dan weer te nat, dan weer te droog. Ben nog op zoek naar het beste (beginners)deegrecept.
ik gebruik biologisch bloem vann dr oetker met recept 1 uit de op.
djkoelkastdinsdag 10 januari 2017 @ 12:42
Ik meng biologische pizzabloem en biologische speltbloem en biologisch volkoren speltmeel en een beetje biologisch griesmeel.
BeeJee78dinsdag 10 januari 2017 @ 13:12
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2017 12:42 schreef djkoelkast het volgende:
biologische pizzabloem
En wat versta je dan onder pizzabloem?
BeeJee78dinsdag 10 januari 2017 @ 13:14
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2017 11:59 schreef Friday12 het volgende:
ik gebruik biologisch bloem vann dr oetker met recept 1 uit de op.
Die kan ik helemaal niet vinden, of is dat hetzelfde als Koopmans?
djkoelkastdinsdag 10 januari 2017 @ 13:54
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2017 13:12 schreef BeeJee78 het volgende:

[..]

En wat versta je dan onder pizzabloem?
Bijvoorbeeld deze: http://shop.italieplein.n(...)brood-molino-grassi/
Friday12dinsdag 10 januari 2017 @ 13:58
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2017 13:14 schreef BeeJee78 het volgende:

[..]

Die kan ik helemaal niet vinden, of is dat hetzelfde als Koopmans?
Ik denk dat het Koopmans is :@

Even opzoeken

Was koopmans ja.
Cheesetringvrijdag 13 januari 2017 @ 11:01
quote:
0s.gif Op zondag 8 januari 2017 21:17 schreef Martijn1P het volgende:

[..]

Ja, als ze bedoeld zijn voor in de oven en bestendig zijn tegen deze hitte. Sowieso altijd bij je oven blijven als deze aan is, aangezien de max hitte iets wordt opgevoerd.

Oregano, champignons, buf. moz, gerookte spek en rode ui:
http://www.seriouseats.co(...)lla-oregano-oni.html

[ afbeelding ]
ziet er heerlijk uit martijn

ik had laatst wat kleinere pizzaatjes gemaakt die werden wel goed in mijn oventje

maar zit nog steeds een beetje te twijfelen om maar een bakvorm erin te monteren.(heb alleen beetje 2 linker handen op dat gebied)

sommige komen er toch(de 'grotere') niet met een idiale korst eruit

Had laatst 1 over van de pizza's volgende dag in de normale oven gedaan die kwam er heelijk uit

zit misschien te twijfelen een keer de normale oven ook aan te doen en dan "afbakken" in de normale oven voor betere bovenkant van de korst
maar vind dat weer zo dubbel om te doen

quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2017 11:44 schreef BeeJee78 het volgende:
Ik ben wel benieuwd welke bloemsoort(en) jullie gebruiken.
Ik las dat 00 bloem niet aan te raden is voor thuisgebruik, maar meer voor hele hete houtovens, is dat ook jullie ervaring?
Valt daardoor patentbloem ook af? Want ik las ook dat die dicht in de buurt komt van 00 bloem qua gluten.

Ik vraag dit omdat ik het tot nu toe niet voor elkaar heb gekregen om een fatsoenlijk deeg te maken. Dan weer te nat, dan weer te droog. Ben nog op zoek naar het beste (beginners)deegrecept.
Ik doe altijd die van albert heijn tipo 00 La furtina ofzo weet niet meer precies

500 gram meel
300 lauwarm water
1 a 3 gram gist ligt aan hoeland laat rijzen
10 gram (zee) zout

altijd perfect deeg 2 a 3 uurtjes bolletjes van maken voor je gaat bakken

[ Bericht 16% gewijzigd door Cheesetring op 13-01-2017 14:13:17 ]
Martijn1Pvrijdag 13 januari 2017 @ 18:04
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 januari 2017 11:01 schreef Cheesetring het volgende:

[..]

ziet er heerlijk uit martijn

ik had laatst wat kleinere pizzaatjes gemaakt die werden wel goed in mijn oventje

maar zit nog steeds een beetje te twijfelen om maar een bakvorm erin te monteren.(heb alleen beetje 2 linker handen op dat gebied)

sommige komen er toch(de 'grotere') niet met een idiale korst eruit

Had laatst 1 over van de pizza's volgende dag in de normale oven gedaan die kwam er heelijk uit

zit misschien te twijfelen een keer de normale oven ook aan te doen en dan "afbakken" in de normale oven voor betere bovenkant van de korst
maar vind dat weer zo dubbel om te doen

[..]

Ik doe altijd die van albert heijn tipo 00 La furtina ofzo weet niet meer precies

500 gram meel
300 lauwarm water
1 a 3 gram gist ligt aan hoeland laat rijzen
10 gram (zee) zout

altijd perfect deeg 2 a 3 uurtjes bolletjes van maken voor je gaat bakken
Als je twijfelt moet je het niet doen. Wat ook wilt helpen:
Ligt in toppings
190/200g deeg per pizza (vormen heeft wat oefening nodig)
Lange rijs (3dagen/ 0,2% instant gist)

Wellicht een idee om de pizza een extra minuut door te bakken op een pizzascreen/ aluminium vorm (op de steen). Zodat bodum niet te ver gaat en bovenkant nog door bakt!

Die bloem heb k ook vaker gebruikt. Is prima. Alle bloem met veel gluten/ eiwit (>12%). Zeker in een thuisoven.
Cheesetringzondag 15 januari 2017 @ 10:29
quote:
1s.gif Op vrijdag 13 januari 2017 18:04 schreef Martijn1P het volgende:

[..]

Als je twijfelt moet je het niet doen. Wat ook wilt helpen:
Ligt in toppings
190/200g deeg per pizza (vormen heeft wat oefening nodig)
Lange rijs (3dagen/ 0,2% instant gist)

Wellicht een idee om de pizza een extra minuut door te bakken op een pizzascreen/ aluminium vorm (op de steen). Zodat bodum niet te ver gaat en bovenkant nog door bakt!

Die bloem heb k ook vaker gebruikt. Is prima. Alle bloem met veel gluten/ eiwit (>12%). Zeker in een thuisoven.
Bedankt voor de tips ik heb wel ooit een pizzascreen gekocht maar kwam er thuis achter dat die niet heter dan 220 graden mag worden dus heb hem nooit gebruikt weet dus niet of die in de oventje kan

Ik had laatst zelf 100 aan 120 per bolletjes gemaakt mini pizza maar de korst kwam er wel heerlijk uit

Gelukkig is het bolletjes vormen de laatste maanden echt improved

ik deed eerst altijd deeg in een sliert in stukken snijden en dan vouwen/vormen tot een bal
ben er achter gekomen(youtube) als je ze vanuit de sliert vormt en soort vanaf trekt ze echt perfect dicht zijn van onder

zit echt te twijfelen om een houtoven aan te schaffen of misschien zelf te bouwen(komen die twee linkerhanden goed van pas ;) )

welke verhoudingen(red. deeg) gebruik jij eigenlijk als ik vragen mag?
Martijn1Pzondag 15 januari 2017 @ 17:35
quote:
0s.gif Op zondag 15 januari 2017 10:29 schreef Cheesetring het volgende:

[..]
welke verhoudingen(red. deeg) gebruik jij eigenlijk als ik vragen mag?
Bloem van Soezie (Welkoop). Soort bloem maakt niet veel uit als het maar harde tarwe/ veel gluten bevat (>11%). Individueel opbollen en koude rijs in de koelkast voor zo'n 3dagen. 1,5u tot 2u van te voren op kamertemp. laten komen.

Bloem 100%
Water 59%
Zout 2.2%
IDY 0.2%

Na wat experimenteren werkt dit nu voor mij, maar zijn zo veel verschillende methoden/ technieken.
sjonhetplatenkanonzaterdag 21 januari 2017 @ 20:00
50g griesmeel van harde tarwe
150g speltmeel
250g tarwebloem
5g zout
250mL water
3g instant gist

Was erg lekker, eerste keer dat ik heb gewerkt met spelt.
#ANONIEMwoensdag 25 januari 2017 @ 10:47
Al een tijdje gebruik ik recept 1 uit de OP
Ik kreeg heerlijk luchtig deeg en het is echt een feestje als we hier pizza gaan eten.
Echter bedacht ik me gister dat ik het nu een nachtje in de koelkast wilde leggen. (laatste stap recept 1)
Ik heb verre van luchtig deeg en het lijkt nu meer op die kant en klare meuk van de supermarkt ( uitrollen en beleggen :r )

Kan ik nog die luchtigheid terug krijgen? Door bijvb te kneden en het weer uit de koelkast te halen?
Ik ben bang dat als ik het vanavond in de oven doe bij lange na niet een luchtige korst krijg.

Geen idee of het nog zal gaan rijzen eigenlijk :@
Ideetjes tips en suggesties zijn welkom. De volgende keer denk ik dat ik het gewoon zonder de koelkast weer doe.

[ Bericht 3% gewijzigd door #ANONIEM op 25-01-2017 10:48:41 ]
pmponerwoensdag 25 januari 2017 @ 12:05
2,5 uur van te voren uit de koelkast halen? eventueel opnieuw opbollen
Normaal wordt het echter wel luchtig in de koelkast, heb je getest of je gist actief is?

[ Bericht 8% gewijzigd door pmponer op 25-01-2017 12:34:46 ]
Stokken_en_stenendonderdag 2 februari 2017 @ 18:44
Ben bezig met mijn 1ste zelfgemaakte pizza :D *O* :Y)

Ik had uit een kerstpakket dus een pakje met daarin deegmix gist en sausmix

Deeg gekneed 20 minuten laten rijzen op de bakplaat in vorm gedrukt :+
Saus erover gesmeerd (daar zaten dus de extra ui en knof in) salami en geraspte kaas erop en de oven in.

Zelf toegevoegd water,olijfolie, salami, geraspte kaas, knoflook, ui en peper.

Bijna klaar nu :P
Stokken_en_stenendonderdag 2 februari 2017 @ 19:23
Zo dan goed gelukt!!! :D *O*

Wat opviel was dat het deeg wat zoetig was en er lag wat olijfolie op (heb volgens het recept 3 eetlepels toegevoegd maar dat is dus te veel).

Verder was het een grotere pizza dan gedacht en gebruikelijk dus morgen lekker koude pizza ontbijt :Y)

Aanrader dus ik ga vaker zelf pizza maken het kost wat tijd maar het is echt lekker :) :Y)
Helsinkivrijdag 3 februari 2017 @ 13:20
Dat je dan eindelijk een Roccbox wil bestellen en dat er dan het volgende staat:

quote:
We are not currently taking orders — Sign up using your email address to be notified when we begin taking orders again.
BYMmaandag 13 februari 2017 @ 22:35
quote:
8s.gif Op vrijdag 3 februari 2017 13:20 schreef Helsinki het volgende:
Dat je dan eindelijk een Roccbox wil bestellen en dat er dan het volgende staat:

[..]

}:| ... ik voel met je mee ....
Martijn1Pvrijdag 17 februari 2017 @ 18:56
Zojuist een mail gekregen.

Als je nu bestelt, heb je er een in mei. zijn nog zo'n 500st. beschikbaar nu.
pmponerzaterdag 18 februari 2017 @ 15:26
Is die roccbox niet duurder geworden ik dacht dat hij 400 was ...
helaas dat hij niet zonder cc te bestellen is.
Nou ja de bestron werkt ook nog prima

[ Bericht 42% gewijzigd door pmponer op 18-02-2017 16:19:09 ]
derLudolfzaterdag 18 februari 2017 @ 17:48
Pizzadeeg voor morgen staat in de koelkast *O*
Pietverdrietzaterdag 18 februari 2017 @ 18:05
quote:
10s.gif Op donderdag 2 februari 2017 19:23 schreef Stokken_en_stenen het volgende:
Zo dan goed gelukt!!! :D *O*

Wat opviel was dat het deeg wat zoetig was en er lag wat olijfolie op (heb volgens het recept 3 eetlepels toegevoegd maar dat is dus te veel).

Verder was het een grotere pizza dan gedacht en gebruikelijk dus morgen lekker koude pizza ontbijt :Y)

Aanrader dus ik ga vaker zelf pizza maken het kost wat tijd maar het is echt lekker :) :Y)
Ik gebruik geen olie in de pizza, olie verbrand als je hem heet bakt en dat is erg ongezond. Zeker olijfolie verbrand snel
Pietverdrietzaterdag 18 februari 2017 @ 18:07
quote:
1s.gif Op woensdag 25 januari 2017 10:47 schreef LovelyLady het volgende:
Al een tijdje gebruik ik recept 1 uit de OP
Ik kreeg heerlijk luchtig deeg en het is echt een feestje als we hier pizza gaan eten.
Echter bedacht ik me gister dat ik het nu een nachtje in de koelkast wilde leggen. (laatste stap recept 1)
Ik heb verre van luchtig deeg en het lijkt nu meer op die kant en klare meuk van de supermarkt ( uitrollen en beleggen :r )

Kan ik nog die luchtigheid terug krijgen? Door bijvb te kneden en het weer uit de koelkast te halen?
Ik ben bang dat als ik het vanavond in de oven doe bij lange na niet een luchtige korst krijg.

Geen idee of het nog zal gaan rijzen eigenlijk :@
Ideetjes tips en suggesties zijn welkom. De volgende keer denk ik dat ik het gewoon zonder de koelkast weer doe.
Luchtigheid en uitrollen gaan niet samen, als je luchtig wil, moet je strekken.
trekker25zondag 19 februari 2017 @ 17:11
Deeg uit OP gemaakt met de zelf gemaakte saus.

Maar wat is de tip qua pizza beleggen en dan overbrengen op de bakplaat/papier. (Heb geen steen).

Of gewoon bakpapier op aanrecht en daar meteen de pizza op beleggen?
ASSpirinedinsdag 28 februari 2017 @ 11:40
Onlangs nog enkele keren pizza gemaakt, en ben er zeer tevreden van. volgens mij wel te vergelijken met één die je in een pizzeria kan eten.

Ik gebruik het 1e deegrecept
Voor 5 pizza's doe ik alle ingrediënten maal 2 behalve de gist, daar gebruik ik zakjes van 11g voor.
Alles kneden zoals het hoort, een korte rijs, lucht eruit kloppen. Portioneren en dan de koelkast in voor minstens 2 dagen. Voor de smaaktontwikkeling (naar mijn gevoel) een wereld van verschil.

Saus voor de pizza maak ik ook zelf.
Enkele ajuinen en knoflook pureren, aanbakken met tomatenpuree. Passata of een blik tomaten erbij, op smaak brengen met peper, zout en suiker. Rozemarijn & laurier als extra smaakmaker toevoegen en een tijdje op een laag vuurtje laten pruttelen.

Foto's heb ik wel, moet alleen nog eens een website zoeken om deze te uploaden en hier te posten.
Het enige wat ik soms vergeet, is de grill stand in de oven aanzetten om een mooie bruine korst te krijgen. Maar verder lukt alles vrij goed.

Heb nog een extra vraagje, ben tegenwoordig ook bezig met zuurdesem brood te bakken.
Heb afgelopen zondag eens zuurdesem pannekoeken gebakken, en vond dat het een enorme toevoeging van smaak was. Nu vroeg ik me af of ik dit ook kan gebruiken voor pizza deeg. Heeft iemand hier al ervaring mee? Eventueel in combinatie met wat extra gist voor een beter rijs?
FranticDJdinsdag 28 februari 2017 @ 15:39
Uuni komt met de Uuni Pro

https://www.indiegogo.com(...)ven-pizza-cooking--2

Stansfielddinsdag 28 februari 2017 @ 16:13
quote:
Die ziet er wel goed uit. Maar ook wel aan de prijs.
Ik zit wel een beetje te denken aan een buitenoven in mijn nieuwe tuin. Maar zijn er ook goedkopere alternatieven?
FranticDJdinsdag 28 februari 2017 @ 16:16
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 februari 2017 16:13 schreef Stansfield het volgende:

[..]

Die ziet er wel goed uit. Maar ook wel aan de prijs.
Ik zit wel een beetje te denken aan een buitenoven in mijn nieuwe tuin. Maar zijn er ook goedkopere alternatieven?
Uuni 2S :+
Martijn1Pdonderdag 23 maart 2017 @ 19:04
Pizzatime.. Iemand hier al een Roccbox of Uuni Pro besteld?

Vandaag mijn oude aluminium vorm (reflector voor stralingswarmte) vervangen voor een nieuwe in de bestron. Met timing komt het altijd best precies, en vandaag sloeg de thermostaat af nadat de pizza een halve minuut in de oven zat. Jammer, maar de volgende keer de pizza maar 2 minuten eerder in de oven doen. Of proberen de thermostaat te verwijderen, zodat de oven altijd aan staat...

2.5 tot 3 minuten laten bakken..

Full_Size_Render.jpg

IMG_5319.jpg
pmponerdonderdag 23 maart 2017 @ 19:38
Mooi geworden! Ik denk dat we zaterdag weer een pizza avondje doen.
Ik doe altijd 1 nacht in de koelkast, ik zag dat jij vaak 3 doet, ontwikkeld het deeg zich dan nog beter?

als ik geluk heb komt er hier in mei een roccbox
Martijn1Pdonderdag 23 maart 2017 @ 20:34
quote:
0s.gif Op donderdag 23 maart 2017 19:38 schreef pmponer het volgende:
Mooi geworden! Ik denk dat we zaterdag weer een pizza avondje doen.
Ik doe altijd 1 nacht in de koelkast, ik zag dat jij vaak 3 doet, ontwikkeld het deeg zich dan nog beter?

als ik geluk heb komt er hier in mei een roccbox
Gaaf!

Ja, ontwikkeld zich nog beter in smaak! Zorgt tevens voor betere bruining van de korst. Toch wat complexer is smaak dus. Is wel altijd lastig met plannen..

0.2% instant gist, 3 dagen in de koelkast (4graden) in bulk. Individueel opbollen en 4u op kamertemp. laten rijzen.

Bovenstaande zijn met biologische buf. mozzarella van AH merk. Niet zo nat als andere merken, ben hier tevreden over :)
pmponerdonderdag 23 maart 2017 @ 20:38
ah ok dus je doet rijzen in bulk, ik doe altijd meteen opbollen en per portie in de koelkast zou dat nog wat uit maken?

Ik ben erg benieuwd naar de roccbox, ik zie me deze zomer op de camping al zitten hehehehe.

quote:
0s.gif Op donderdag 23 maart 2017 20:34 schreef Martijn1P het volgende:

[..]


[ Bericht 69% gewijzigd door pmponer op 23-03-2017 20:44:30 ]
Martijn1Pdonderdag 23 maart 2017 @ 21:07
quote:
0s.gif Op donderdag 23 maart 2017 20:38 schreef pmponer het volgende:
ah ok dus je doet rijzen in bulk, ik doe altijd meteen opbollen en per portie in de koelkast zou dat nog wat uit maken?

Ik ben erg benieuwd naar de roccbox, ik zie me deze zomer op de camping al zitten hehehehe.

[..]

Ja. Voorheen deed ik ook altijd direct opbollen en voor 3dagen koud laten rijzen in plastic containers.

Bulkrijs neemt minder plek in beslag in de koelkast en het deeg is uiteindelijk makkelijker te behandelen/ vormen vind ik. Maar als er verschillen zijn, zijn deze klein. Met beide methoden goede resultaten gehaald. Persoonlijke voorkeur denk ik.

Op facebook is ook een Roccbox users groep met veel ervaringen/ filmpjes ed. Voor een napolitan pizza is het echt een power apparaat.
pmponerdonderdag 23 maart 2017 @ 21:15
Ik doe niet aan facebook ;)
Ik heb kleine plastic bakken met deksel bij de action gekocht die kan ik stapelen per bak kan ik 2 bollen kwijt, als ik ze stapel neem het even veel ruimte in beslag als 2 a 3 pakken melk. Dat werkt voor mij wel okay.

Bulkrijs zou inderdaad wat minder ruimte innemen.

Maar als ik het goed begrijp doe je bulkrijs
dan stortten en portioneren
opbollen
rijzen op kamer temp (3 a 4 uur/verdubbelen in omvang).

Ik ben erg benieuwd naar de roccbox, ik heb ook wel een tijdje getwijfeld.
Ik vond de uuni met pellets ook wel een goede alleen ik vertrouw niet echt wat er in de pellets zit (als je ze in de handel koopt) en verwacht dat je veel nodig hebt per sessie

De uuni op gas vind ik ook interessant maar gezien de prijzen ben ik dan toch voor de roccbox gegaan. Ik ben van plan om hem in de garage te gaan gebruiken maar moet dus nog tot half mei wachtten als het goed is.

[ Bericht 0% gewijzigd door pmponer op 23-03-2017 21:24:34 ]
Martijn1Pzondag 9 april 2017 @ 19:37
Gister besloten om vandaag pizza te maken, dus dit keer een 24h rijs. Dit keer eens een meer NY stijl pizza gemaakt, dus met tomaat, harde ''mozzarella'', oregano.

IMG_5337.jpg
Steen schoonbranden

IMG_5322.jpg
Hot Hot Hot

IMG_5396.jpg
Opbollen na een bulkrijs van 24h

IMG_5400.jpg
Na 4u rijs

IMG_5402.jpg

IMG_5405.jpg
pmponerzondag 9 april 2017 @ 20:42
Mooier geworden dan mijn sessie van gister, ik hoorde om 11 uur we willen vanavond wel pizza, dus dat was even pielen met gist. Hoeveel gram deeg per bol was dat?

Dat schoonbranden, wat ik heb gedaan is het ijzer los gedraaid ik draai de steen steeds om
Zo wordt de steen ook schoon als je aan het bakken bent. Ben je klaar en is het afgekoeld gewoon de steen weer keren.
Martijn1Pzondag 9 april 2017 @ 20:51
quote:
0s.gif Op zondag 9 april 2017 20:42 schreef pmponer het volgende:
Mooier geworden dan mijn sessie van gister, ik hoorde om 11 uur we willen vanavond wel pizza, dus dat was even pielen met gist. Hoeveel gram deeg per bol was dat?

Dat schoonbranden, wat ik heb gedaan is het ijzer los gedraaid ik draai de steen steeds om
Zo wordt de steen ook schoon als je aan het bakken bent. Ben je klaar en is het afgekoeld gewoon de steen weer keren.
Als het maar smaakt ;)!

Gebruik 190gr deeg/ bol! Kost wel wat ervaring om het stretchen/ vormen onder de knie te krijgen. Gewoon een kwestie van proberen. Maar max. 200gr voor in de bestron oven.

Ijzer om de steen bedoel je? Die moet ik laten zitten. Heb 1 hendel verwijderd. Met de tweede hendel kan ik de steen/ pizza draaien zonder de deksel te openen, zodat er geen warmte verloren gaat
pmponerzondag 9 april 2017 @ 20:54
ja ik bedoel dat ijzer ik schroef dat uitelkaar keer de ijzers en weer inelkaar, dan is de steen omgekeerd.

200 ok, ik zit nu op 245 ik zal dat nog verminderen volgende week bij de paaspizzaparty
pmponerzaterdag 15 april 2017 @ 08:46
Zo vandaag maar eens een bulk deeg maken voor maandagavond

Hoeveel gram bloem per pizza reken je nu?
Ik zit normaal op:

160 gram (droge bloem) per pizza.
pmponerzaterdag 15 april 2017 @ 10:26
quote:
0s.gif [b]Op zondag 15 januari 2017 17:35 schreef Martijn1P het volgende:
dit is een lokquote ;)
Martijn1Pzaterdag 15 april 2017 @ 12:41
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 april 2017 08:46 schreef pmponer het volgende:
Zo vandaag maar eens een bulk deeg maken voor maandagavond

Hoeveel gram bloem per pizza reken je nu?
Ik zit normaal op:

160 gram (droge bloem) per pizza.
Grappig, ben ik ook van plan..

Dit is een handige link: https://www.pizzamaking.com/preferment-calculator.html.

Ik ga meestal uit van 190 a 200 gram deeg per pizza. Werkt voor mij, maar doe wat je zelf wilt. Dat neem ik als startpunt. Calculator doet de rest.

Total Formula:
Flour (100%): 353.16 g
Water (59%): 208.36 g
Salt (2.2%): 7.77 g
IDY (0.2%): 0.71 g | | 0.23 tsp |
Total (161.4%): 570 g
Single Ball: 190 g
pmponerzaterdag 15 april 2017 @ 12:47
ah top bedankt!
ik reken het zelf wel even uit. Ik heb het niet zo op de flashplayer die benodigd is.
Martijn1Pdonderdag 20 april 2017 @ 19:15
Staat weer een oud model bestron (dld9016) op marktplaats voor 10E voor de liefhebbers :)
Queenshoredonderdag 20 april 2017 @ 20:09
quote:
0s.gif Op donderdag 20 april 2017 19:15 schreef Martijn1P het volgende:
Staat weer een oud model bestron (dld9016) op marktplaats voor 10E voor de liefhebbers :)
Ik zag het ook langskomen. Heb deze ooit gekocht om te vergelijken met mijn ferrari. Helaas vlogen de stoppen er elke keer uit van dat oude model bestron😂
BYMdonderdag 20 april 2017 @ 22:55
quote:
0s.gif Op donderdag 20 april 2017 19:15 schreef Martijn1P het volgende:
Staat weer een oud model bestron (dld9016) op marktplaats voor 10E voor de liefhebbers :)
Had je een linkje, ken iemand die er ook een wil hebben. Werkt aanstekelijk _O-
Queenshorevrijdag 21 april 2017 @ 09:19
quote:
0s.gif Op donderdag 20 april 2017 22:55 schreef BYM het volgende:

[..]

Had je een linkje, ken iemand die er ook een wil hebben. Werkt aanstekelijk _O-
Alstublieft.

https://www.marktplaats.n(...)reviousPage=lr&pos=6
Zo-is-datvrijdag 21 april 2017 @ 11:49
quote:
Alleen daar lijkt geen steen in te zitten maar een soort teflon plaat? :?
Queenshorevrijdag 21 april 2017 @ 13:04
quote:
1s.gif Op vrijdag 21 april 2017 11:49 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Alleen daar lijkt geen steen in te zitten maar een soort teflon plaat? :?
Bij het apparaat wordt een bakplaat en een steen geleverd. De bakplaat ligt nu gewoon boven op de steen vermoedelijk.
Zo-is-datvrijdag 21 april 2017 @ 23:25
quote:
1s.gif Op vrijdag 21 april 2017 13:04 schreef Queenshore het volgende:

[..]

Bij het apparaat wordt een bakplaat en een steen geleverd. De bakplaat ligt nu gewoon boven op de steen vermoedelijk.
Ah ok vandaar!
kloinkzaterdag 6 mei 2017 @ 22:17
Ik denk dat ik al een jaar of 7 mezelf 1 of 2 keer per maand pijnig door te proberen de beste zelfgemaakte pizza ooit te maken.. Soms mag het resultaat er best zijn en soms is het niet om weg te krijgen. Dit laatste is dan vaak weer een (eigen) probeersel met net even ander deeg of net iets meer water etc etc. Ook heb ik inmiddels al veel tools geprobeerd zoals de Ferrari pizza oven, pizzastenen...bbq stenen etc.

Wat ik nog niet geprobeerd had was the pizza Steel (backing steel). Een stalen plaat die met de ideale dikte de warmte beter vasthoudt dan steen blablabla. Vooral de amerikanen op de pizza nerd fora zijn er gek op. Ik heb de Europese variant besteld en aan de gang gegaan. Lichtelijk sceptisch aangezien ik juist het idee heb dat een poreus steen direct het vocht onttrekt uit het deeg en dit juist de bijzondere structuur maakt van de pizza.

Na de steen ingewreven te hebben met olie en een uur in de oven laten 'dichten' (dat moet de eerste keer) de pizza erop gegooid. Simpel recept overigens met 00 deeg, vers gist en 24 uur rijzen in de koelkast.

Het resultaat was....wow! Ik heb veruit de beste en meest smaakvolle pizza(deeg) ooit gemaakt. Natuurlijk is dit subjectief maar ik word er erg blij van en ondanks ik het het staal nog maar 1 keer gebruikt heb ben ik enthousiast. Hieronder foto van de korst en op de achtergrond de pizza (heb helaas deze keer maar 1 foto).

aanradertje..
IMG_20170506_194241.jpg
d4v1dwoensdag 20 september 2017 @ 15:02
Ik heb altijd recept 1 uit de OP gebruikt.. Alleen ben ik even mijn eigen variatie kwijt..

7G gist was altijd veel te veel als ik hem een dag lang liet reizen (Deeg de avond van te voren maken).. Nu denk ik dat ik altijd rond de helft gebruikte, maar ik weet het niet zeker meer...

Wat kunnen jullie aanraden? :P
Fretworkdonderdag 21 september 2017 @ 11:29
Wacht, moet je de ijzers om je ovensteen laten zitten? :?
#ANONIEMmaandag 30 oktober 2017 @ 12:05
Afgelopen weekend voor het eerst sinds maanden weer eens zelf pizza gemaakt. Wat blijft dat toch fucking lekker......
So_Surrealmaandag 30 oktober 2017 @ 13:21
Maken jullie wel eens zelfgemaakte pizza op een kamado bbq :) ?
BYMdonderdag 23 november 2017 @ 12:35
Voor 50 euro voor een gebruikte en voor 75 euro voor een nieuwe staan er twee G3Ferrari pizza ovens te koop op marktplaats .....

quote:
99s.gif Op maandag 30 oktober 2017 13:21 schreef So_Surreal het volgende:
Maken jullie wel eens zelfgemaakte pizza op een kamado bbq :) ?
Die BBQ's zijn schofterig duur zeg..... :{
Heb ik er niet voor over voor die twee keer per jaar bbq-en...

Voor 50 euro voor een gebruikte en voor 75 euro voor een nieuwe staan er twee G3Ferrari pizza ovens te koop op marktplaats .....
Lucky_Strikedonderdag 23 november 2017 @ 12:45
quote:
99s.gif Op maandag 30 oktober 2017 13:21 schreef So_Surreal het volgende:
Maken jullie wel eens zelfgemaakte pizza op een kamado bbq :) ?
Regelmatig. Is toch niet echt een enorm succes, veel warmer dan 250 graden wordt de onze niet.
Sarabidonderdag 23 november 2017 @ 12:48
Wij maken hem op onze gewone budget bbq met een pizzasteen er op. Werkt goed.
BYMdonderdag 23 november 2017 @ 13:18
En NOG een G3Ferrari voor 50e
BYMdonderdag 23 november 2017 @ 13:27
Het is feest vandaag zeg ....

Bestron DL6016

[ Bericht 0% gewijzigd door BYM op 23-11-2017 18:06:06 ]
henkjansmitswoensdag 3 januari 2018 @ 12:48
Beschikt iemand hier nog over de handleiding om de Bestron Alfredo tuning uit te voeren?
Martijn1Pwoensdag 3 januari 2018 @ 19:50
quote:
0s.gif Op woensdag 3 januari 2018 12:48 schreef henkjansmits het volgende:
Beschikt iemand hier nog over de handleiding om de Bestron Alfredo tuning uit te voeren?
Welk type heb je? Wat wil je ermee doen?

Meer mensen hier met een Roccbox? Zag ook dat de Uuni nu gasburners verkoopt :) Leuk om te zien dat er steeds meer modellen op de markt komen voor 'portable ovens'..

IMG_4969_2.jpg
Queenshorewoensdag 3 januari 2018 @ 21:56
quote:
0s.gif Op woensdag 3 januari 2018 19:50 schreef Martijn1P het volgende:

[..]

Welk type heb je? Wat wil je ermee doen?

Meer mensen hier met een Roccbox? Zag ook dat de Uuni nu gasburners verkoopt :) Leuk om te zien dat er steeds meer modellen op de markt komen voor 'portable ovens'..

[ afbeelding ]
Zo wat krijg ik hier honger van zeg. Ik doe het zelf nog met een Ferrari, maar al jaren verschillende resultaten, soms geniaal soms teleurstellend.
pmponervrijdag 5 januari 2018 @ 19:57
Roccbox hier aanwezig, al een tijdje niet gebruikt, wat vind jij ervan Martijn?
Je pizza's zien er goed uit iig.
pmponervrijdag 5 januari 2018 @ 19:59
quote:
0s.gif Op woensdag 3 januari 2018 12:48 schreef henkjansmits het volgende:
Beschikt iemand hier nog over de handleiding om de Bestron Alfredo tuning uit te voeren?
Alfredo tuning, is toch thermostaat koelen met een ventilator uit een pc?
Of met van die metaal vreesschalen reflectoren rond de spiraal maken?
Martijn1Pvrijdag 5 januari 2018 @ 20:09
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 januari 2018 19:57 schreef pmponer het volgende:
Roccbox hier aanwezig, al een tijdje niet gebruikt, wat vind jij ervan Martijn?
Je pizza's zien er goed uit iig.
Al veel gebruikt. In ieder geval zeer solide apparaat en in weer en wind te gebruiken. Kijk al uit naar het voorjaar en zomermaanden :)

Heb wel een 2e kleine pizzapeel aangeschaft on de pizzas te blijven draaien
Martijn1Pvrijdag 5 januari 2018 @ 20:13
quote:
1s.gif Op vrijdag 5 januari 2018 20:09 schreef Martijn1P het volgende:

[..]

“Dubbel”
Queenshorevrijdag 5 januari 2018 @ 20:14
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 januari 2018 19:57 schreef pmponer het volgende:
Roccbox hier aanwezig, al een tijdje niet gebruikt, wat vind jij ervan Martijn?
Je pizza's zien er goed uit iig.
Als je hem ooit wil verkopen hoor ik het graag.😂
pmponervrijdag 5 januari 2018 @ 20:15
Haha nee hoor, het weer is me er niet na. (en het gas was op)
Maar die Roccbox blijft!

Ik moet nog een oplossing bedenken om hem in de winter te gebruiken.
Ik zit te denken om hem in de aangebouwde garage te gebruiken en dan deur en raam open.
Maar twijfel nog wel omdat je hem beter niet binnen gebruikt.

Oh en Martijn, welk deeg recept gebruik jij nu voor de Roccbox?

Ik zit nu op:
Verdelen in porties van 200 gram na de rijs.
5x pizza
(wat over is voor broodjes, knutseldeeg kinderen)

Minimaal 24 uur koelkast rijs
-Zelfde dag gemaakt, prima deeg. 6 pizza;s

meel 810
- Meel 810
zout 17
-Zout 17
water 478 (60%)
- Water 55% 446
gist 2
-gist (0.7%) 5,7

Het deeg kneed ik minimaal 10 minuten met de deegmixer
Martijn1Pzaterdag 6 januari 2018 @ 07:03
Meestal ca 24 a 72u koude rijs in de koelkast. Eerder deed ik opbollen en koud laten rijzen maar tegenwoordig eerst een bulkrijs en vervolgens individueel opbollen en nog 4u bij kamertemp. laten rijzen. Met beide methodes goede resultaten gehaald en merk weinig verschil, maar met bulkrijs hou ik meer ruimte over in de koelkast. Bloem is telkens anders, welke ik dan het beste voorhanden heb. Bovenstaand resultaat is met pizzabloem van de AH. Ik geloof iets van 12% gluten. Komt allemaal niet zo nauw.

Bloem 100%
Water 60 a 65%
Gist/ IDY 0,2%
Zout 2,2

Wil dit jaar meer gaan experimenteren met zuurdesem :)
djkoelkastzaterdag 6 januari 2018 @ 10:27
Ik maak de laatste tijd pizza's met deeg van granen die ik zelf maal (in een klein koffiemolentje, dan zeven, dan het restant nog een keer malen), dat is echt zo lekker :D
Ik doe dan 100g biologische typo 00 meel en 250g zelfgemalen granen. De ene keer biologische tarwe, de andere keer biologische spelt, net wat ik heb liggen (inmiddels een behoorlijke verzameling).
Hoef je maar weinig te kneden en je laat het overnacht rijzen. Echt een enorm succes.
Goitskezaterdag 6 januari 2018 @ 10:57
Ik heb even een vraag. Wil zelf pizza gaan bakken. Wat raden jullie aan kan het gewoon op de bakplaat of moet ik echt voor een pizzasteen gaan?
pmponerzaterdag 6 januari 2018 @ 11:29
quote:
1s.gif Op zaterdag 6 januari 2018 10:57 schreef Goitske het volgende:
Ik heb even een vraag. Wil zelf pizza gaan bakken. Wat raden jullie aan kan het gewoon op de bakplaat of moet ik echt voor een pizzasteen gaan?
De pizza moet het hebben van extreme hitte, ik heb laatst voor een collega een stuk staal van oven formaat geregeld van 10 mm dik, deze verhit hij eerst een tijd onder de gril en daar dan de pizza op.
Hij is er erg blij mee. Dit kost bij een metaalbewerker mogelijk een euro of 25.
Martijn1Pzaterdag 6 januari 2018 @ 12:19
quote:
1s.gif Op zaterdag 6 januari 2018 10:57 schreef Goitske het volgende:
Ik heb even een vraag. Wil zelf pizza gaan bakken. Wat raden jullie aan kan het gewoon op de bakplaat of moet ik echt voor een pizzasteen gaan?
NY style is een steen/ staal eigenlijk wel van belang ja. Als je enkel bakplaat hebt, kun je ook hier eens naar kijken voor een Sicilian/ grandma style pizza:
http://www.seriouseats.co(...)le-pizza-recipe.html

Eenvoudig en erg lekker. Komt zeker in een thuisoven goed tot zijn recht, aangezien deze langer en op een minder hoge temperatuur worden gebakken en iedereen wel iets van een bakplaat/ tray heeft.
Queenshorezondag 4 maart 2018 @ 20:23
Vandaag weer 2 erg goede pizza margherita's gemaakt. Simpel met goede ingrediënten blijft vaak het beste. Ik ervaar nog steeds soms met de Ferrari dat de zijkanten van de korst niet snel genoeg gaar worden, omdat hier waarschijnlijk de luchtgaten zitten. Hoe lossen andere mensen dit probleem op?
Treezondag 29 april 2018 @ 16:47
Worden er geen pizza's meer gebakken hier? Hier gister weer aan de slag geweest met de Roccbox, wat een topding is dat *O*

ehlkh.jpg
Werkstation

nv36uo.jpg
Pepperoni

3013980.jpg
Margherita

20t5doi.jpg
Cornicione

Gisteren ook voor het eerst de zogenaamde 'slap' techniek uitgeprobeerd voor het openen van het deeg, met een beetje oefenen kwam ik al aardig ver!
Friday12zondag 29 april 2018 @ 17:47
quote:
0s.gif Op zondag 29 april 2018 16:47 schreef Tree het volgende:
Worden er geen pizza's meer gebakken hier? Hier gister weer aan de slag geweest met de Roccbox, wat een topding is dat *O*

[ afbeelding ]
Werkstation

[ afbeelding ]
Pepperoni

[ afbeelding ]
Margherita

[ afbeelding ]
Cornicione

Gisteren ook voor het eerst de zogenaamde 'slap' techniek uitgeprobeerd voor het openen van het deeg, met een beetje oefenen kwam ik al aardig ver!
Ziet er lekker uit!

Hoe kom je aan pepperoni? Kan het nergens vinden.
Sigaartjezondag 29 april 2018 @ 17:52
quote:
0s.gif Op maandag 29 augustus 2016 11:55 schreef BYM het volgende:
Mijn laatste creatie van gisteravond ....
[ afbeelding ]

Vrouwlief had ipvtomatensaus sambal erop gesmeerd en nog wat andere indonesische dingen, m'n kameraad wilde ham kaas en rucola, en moederlief wilde salama kaas en ananas ...

Allemaal waren ze stomverbaasd over de kwaliteit ervan *)

Helaas geen foto's ervan genomen :{

[..]

Ja, volgens het eerste recept in de OP moet er ook een klein beetje suiker bij ja :P

[..]

Ik ook niet, maar weet wel dat er iets suiker bij moest :P

Bij zelfgemaakte pizza gebruik ik al jaaaaaaaaren sambal in plaats van die flauwe tomatensausmeuk. Mensen lachten er me om uit, totdat een van hun zelf een stukje proefde.

Het is alleen de kunst om goede sambal te vinden of te maken.
Sigaartjezondag 29 april 2018 @ 17:53
quote:
0s.gif Op zondag 29 april 2018 16:47 schreef Tree het volgende:
Worden er geen pizza's meer gebakken hier? Hier gister weer aan de slag geweest met de Roccbox, wat een topding is dat *O*

[ afbeelding ]
Werkstation

[ afbeelding ]
Pepperoni

[ afbeelding ]
Margherita

[ afbeelding ]
Cornicione

Gisteren ook voor het eerst de zogenaamde 'slap' techniek uitgeprobeerd voor het openen van het deeg, met een beetje oefenen kwam ik al aardig ver!
Waar koop je de pepperoniworst?
Treezondag 29 april 2018 @ 22:28
Voor de pepperoni heb ik een stick ‘pepperami’ gebruikt, te koop bij de expat shop hier in Den Haag.

Ben zelf ook al tijden op zoek naar pepperoni maar is gewoon niet te vinden hier in Nederland, ben bang dat ik deze zomer maar een voorraadje moet inslaan als ik in Amerika ben :Y)
Friday12zondag 29 april 2018 @ 23:24
quote:
0s.gif Op zondag 29 april 2018 22:28 schreef Tree het volgende:
Voor de pepperoni heb ik een stick ‘pepperami’ gebruikt, te koop bij de expat shop hier in Den Haag.

Ben zelf ook al tijden op zoek naar pepperoni maar is gewoon niet te vinden hier in Nederland, ben bang dat ik deze zomer maar een voorraadje moet inslaan als ik in Amerika ben :Y)
Echt zo raar dat ze het niet meer hebben in nederland.. Vroeger had de appie het
Queenshoredinsdag 1 mei 2018 @ 09:32
quote:
0s.gif Op zondag 29 april 2018 16:47 schreef Tree het volgende:
Worden er geen pizza's meer gebakken hier? Hier gister weer aan de slag geweest met de Roccbox, wat een topding is dat *O*

[ afbeelding ]
Werkstation

[ afbeelding ]
Pepperoni

[ afbeelding ]
Margherita

[ afbeelding ]
Cornicione

Gisteren ook voor het eerst de zogenaamde 'slap' techniek uitgeprobeerd voor het openen van het deeg, met een beetje oefenen kwam ik al aardig ver!
Ben zowel jaloers op die roccbox als op die cornicione. Dat ziet er goed uit. Welk recept gebruik je voor deeg?
Treedinsdag 1 mei 2018 @ 18:34
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 09:32 schreef Queenshore het volgende:

[..]

Ben zowel jaloers op die roccbox als op die cornicione. Dat ziet er goed uit. Welk recept gebruik je voor deeg?
Dit was 62% water, 2,4% zout en verse gist. Heeft 28 uur gerezen op 10 graden. Ik was zelf ook heel blij met het resultaat!
Queenshoredinsdag 1 mei 2018 @ 20:40
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 18:34 schreef Tree het volgende:

[..]

Dit was 62% water, 2,4% zout en verse gist. Heeft 28 uur gerezen op 10 graden. Ik was zelf ook heel blij met het resultaat!
Komt aardig overeen met mijn recept toch. Hoeveel gist? En hoe bewerk je het na het rijzen?
Treedinsdag 1 mei 2018 @ 20:50
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 20:40 schreef Queenshore het volgende:

[..]

Komt aardig overeen met mijn recept toch. Hoeveel gist? En hoe bewerk je het na het rijzen?
Om te bepalen hoeveel gist ik nodig heb gebruik ik altijd deze tabel
if8hav.png

Je kan evt ook de Pizzapp downloaden, dit is ook een superhandige app. Doordat ik mijn deeg laat rijzen onder gecontroleerde omstandigheden (wijnkoelkast) weet ik altijd precies hoeveel gist ik nodig heb, dit zorgt ook wel voor betere resultaten moet ik zeggen.

Ik kneed mijn deeg ong. 7 minuten in de keukenmachine met deeghaak, laat het hierna nog twintig minuten rusten voordat ik het nog een aantal keer met wat 'slap and folds' (zie ook filmpje) bewerk tot het deeg weer strak en stevig is. Hierna laat ik het een tijdje in bulk rijzen (minstens 8 uur) voordat ik het deeg portioneer en opbol.

Voor een mooie flinke cornicione kan je je deeg ook wat langer laten rijzen dan de bedoeling is, dan weet je zeker dat het allemaal flink omhoog komt :Y

Ben nu wel benieuwd hoe jouw pizza's uit de ferarri komen? :)
Queenshorewoensdag 2 mei 2018 @ 22:19
Na veel deeg en veel pizza's worden ze steeds beter in de Ferrari. Zo'n vervelende hobby natuurlijk😂. Kwijl nog steeds altijd bij die gemetselde domes of inderdaad zelfs een roccbox. Hoe verwerk jij je deeg nog verder na het opbollen?

Favo topping blijft overigens beste kwaliteit tomaten(s. Marzano) en buffelmozzerella.
Treedonderdag 3 mei 2018 @ 08:14
Na opbollen rijzen ze vrolijk verder tot ze de gewenste totale rijstijd hebben gehad. Liever langer in bulk dan in bal, dus bij 48 uur rijzen gaat het 36 in bulk en 12 in bal.
Martijn1Pdonderdag 3 mei 2018 @ 18:28
6357_ED1_D-7_ACB-42_E8-98_E1-452_DD4_AA79_AD.jpg

DD9_B6_FD7-5_ED9-4_EA1-_B6_BC-_EF96304_BBF43.jpg
Treedonderdag 3 mei 2018 @ 21:49
Lekker :9. Die laatste foto, is dat een detroit style?
Martijn1Pdonderdag 10 mei 2018 @ 12:57
quote:
0s.gif Op donderdag 3 mei 2018 21:49 schreef Tree het volgende:
Lekker :9. Die laatste foto, is dat een detroit style?
Detroit is volgen mij dieper (deep dish), maar sicilian/ gradma pizza/ detroit heeft volgens mij veel gelijkenissen. Is maar net wat voor naam je er aan geeft. In ieder geval op een ovenplaat in een normale oven op 230gr 15 minuten afgebakken.
Treedonderdag 10 mei 2018 @ 13:04
quote:
0s.gif Op donderdag 10 mei 2018 12:57 schreef Martijn1P het volgende:

[..]

Detroit is volgen mij dieper (deep dish), maar sicilian/ gradma pizza/ detroit heeft volgens mij veel gelijkenissen. Is maar net wat voor naam je er aan geeft. In ieder geval op een ovenplaat in een normale oven op 230gr 15 minuten afgebakken.
Ziet er in ieder geval goed uit!

Hier weer een pareltje uit de Roccbox getoverd, ik ben echt dol op die oven :9

Excuses voor het smerige bord :@
2cqn1ib.jpg
Martijn1Pdonderdag 10 mei 2018 @ 14:05
Mortadella?, pistach en wat nog meer? Ziet er erg lekker uit!
djkoelkastdonderdag 10 mei 2018 @ 14:11
Vanavond weer volkoren speltpizza maken, ik gebruik altijd het recept van Italieplein voor volkorenpizza, alleen maal ik de helft van de granen zelf (in zo'n goedkoop koffiemolentje). Geeft echt een heel goede smaak, goede bite. Overnacht in de koelkast laten rijzen en dan vanaf 12u op het aanrecht tot ik er mee aan de slag ga.,

Ik heb het idee opgedaan bij Café Prütt in Münster, Duitsland.
Waarschijnlijk niet iets voor de pizzafiel die alles met witte bloem wil, ik ben er gek op.

Helaas geen pizza-oven, dus het gaat in de conventionele oven, zo heet als 'ie gaat (250-275) met een pizzasteen op het rooster, laag in de oven. Het is ok zo qua temperatuur, maar een vette pizza-oven zou ik ook wel willen :9
Treedonderdag 10 mei 2018 @ 14:31
quote:
0s.gif Op donderdag 10 mei 2018 14:05 schreef Martijn1P het volgende:
Mortadella?, pistach en wat nog meer? Ziet er erg lekker uit!
Mozarella, provolone en parmezaan. Bijzondere combi maar echt erg lekker!


quote:
0s.gif Op donderdag 10 mei 2018 14:11 schreef djkoelkast het volgende:
Vanavond weer volkoren speltpizza maken, ik gebruik altijd het recept van Italieplein voor volkorenpizza, alleen maal ik de helft van de granen zelf (in zo'n goedkoop koffiemolentje). Geeft echt een heel goede smaak, goede bite. Overnacht in de koelkast laten rijzen en dan vanaf 12u op het aanrecht tot ik er mee aan de slag ga.,

Ik heb het idee opgedaan bij Café Prütt in Münster, Duitsland.
Waarschijnlijk niet iets voor de pizzafiel die alles met witte bloem wil, ik ben er gek op.

Helaas geen pizza-oven, dus het gaat in de conventionele oven, zo heet als 'ie gaat (250-275) met een pizzasteen op het rooster, laag in de oven. Het is ok zo qua temperatuur, maar een vette pizza-oven zou ik ook wel willen :9
Ik zou zelf juist de steen zo hoog mogelijk in de oven leggen en voor laten verwarmen+bakken met grill aan, misschien leuk om eens te proberen en te kijken naar het verschil?
djkoelkastdonderdag 10 mei 2018 @ 14:33
quote:
1s.gif Op donderdag 10 mei 2018 14:31 schreef Tree het volgende:

[..]

Mozarella, provolone en parmezaan. Bijzondere combi maar echt erg lekker!

[..]

Ik zou zelf juist de steen zo hoog mogelijk in de oven leggen en voor laten verwarmen+bakken met grill aan, misschien leuk om eens te proberen en te kijken naar het verschil?
Ook wel eens gedaan, maar direct verbrande bovenkant. Ik zet hem dan op boven/onderwarmte en ondat er vanaf onder ook warmte komt en de steen daar het dichtste bij ligt... En dat de kaas niet zo snel verbrandt.
Ik moet altijd wel in 2x bakken trouwens, 1x even kort met alleen tomatensaus, daarna doe ik hetzelfde met de 2e pizza en als die klaar is het bakken met de topping. Op die manier werkt het met deze oven het beste. Niet ideaal natuurlijk, dat snap ik.
Treevrijdag 11 mei 2018 @ 22:56
quote:
0s.gif Op donderdag 10 mei 2018 14:11 schreef djkoelkast het volgende:
Vanavond weer volkoren speltpizza maken, ik gebruik altijd het recept van Italieplein voor volkorenpizza, alleen maal ik de helft van de granen zelf (in zo'n goedkoop koffiemolentje). Geeft echt een heel goede smaak, goede bite. Overnacht in de koelkast laten rijzen en dan vanaf 12u op het aanrecht tot ik er mee aan de slag ga.,

Ik heb het idee opgedaan bij Café Prütt in Münster, Duitsland.
Waarschijnlijk niet iets voor de pizzafiel die alles met witte bloem wil, ik ben er gek op.

Helaas geen pizza-oven, dus het gaat in de conventionele oven, zo heet als 'ie gaat (250-275) met een pizzasteen op het rooster, laag in de oven. Het is ok zo qua temperatuur, maar een vette pizza-oven zou ik ook wel willen :9
Waar blijven die foto’s? -O-
djkoelkastzaterdag 12 mei 2018 @ 00:49
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 mei 2018 22:56 schreef Tree het volgende:

[..]

Waar blijven die foto’s? -O-
Die heb ik niet gemaakt, het is geen "echte pizza" want volkoren dus krijg ik toch alleen maar gezeur :P
#ANONIEMzaterdag 12 mei 2018 @ 09:00
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 mei 2018 00:49 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Die heb ik niet gemaakt, het is geen "echte pizza" want volkoren dus krijg ik toch alleen maar gezeur :P
Als je van te voren al gaat miepen wel ja.. creaties zijn toch gewoon welkom? Ik persoonlijk vind het wel leuk om de verschillen te zien hier.
Martijn1Pmaandag 21 mei 2018 @ 19:09
6_FD238_B7-96_BD-4_E81-912_A-46_A8_B1_B5_C715.jpg

F701_C5_F0-2370-4239-8370-_D66_BFB75787_C.jpg

8_CA7_FA5_B-78_D3-44_A1-_AC5_A-7339_E266_C7_E2.jpg
#ANONIEMmaandag 21 mei 2018 @ 19:26
Die roccbox is wel gaaf hoor.
Ziet er goed uit Martijn!
Queenshoremaandag 21 mei 2018 @ 20:12
Goede rijs in die korst zeg! Heb net gegeten maar krijg alweer honger.
Martijn1Pmaandag 21 mei 2018 @ 21:10
quote:
1s.gif Op maandag 21 mei 2018 19:26 schreef LovelyLady het volgende:
Die roccbox is wel gaaf hoor.
Ziet er goed uit Martijn!
Krachtig apparaat. Gaat deze zomer veel uren aan. Niet alleen pizza, maar alles om snel af te grillen. pita, steak, groenten. Gelukkig past mijn stalen pan er net in.
djkoelkastdinsdag 29 mei 2018 @ 13:36
Ik wil ook een roccbox, dacht eerst aan een unii, maar dat is alleen houtpellets en dat is niet praktisch. Alleen wel meteen aan de prijs. Is het dat echt waard?
pmponerdinsdag 5 juni 2018 @ 19:04
Jazeker, ik denk de beste pizza aanschaf die ik heb gedaan. Maar inderdaad erg prijzig.
Ik dacht dat Unni ook komt met een oven met gasbrander.

Ik zal zo even een foto uploaden van gister. Mijn eerste echte italiaanse pizza.

was ook de eerste pizza van de avond, en erg lekker

2wpui4j.jpg

[ Bericht 25% gewijzigd door pmponer op 05-06-2018 19:07:48 (foto toegevoegd) ]
djkoelkastdinsdag 5 juni 2018 @ 19:07
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juni 2018 19:04 schreef pmponer het volgende:
Jazeker, ik denk de beste pizza aanschaf die ik heb gedaan. Maar inderdaad erg prijzig.
Ik dacht dat Unni ook komt met een oven met gasbrander.

Ik zal zo even een foto uploaden van gister. Mijn eerste echte italiaanse pizza.
Dus wellicht nog even wachten of gewoon de knip leeggooien aan de Roccbox, in dubio ;)

Ah!

Uuni 3 Pizza Oven
Uuni 3 w / Gas Burner (UK)

GBP 248 (+ 20 verzending)

Dat scheelt nogal!
djkoelkastdinsdag 5 juni 2018 @ 22:07
Even wat verdergekeken: je moet de houtbrander losschroeven, de gasbrander vastschroeven, er moet een ding op de schoorsteen en de voorkap moet er af. Klinkt mij alsof dit niet heel handig is.

Hoe zit dat bij de Roccbox?
Martijn1Pwoensdag 6 juni 2018 @ 20:45
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juni 2018 22:07 schreef djkoelkast het volgende:

Hoe zit dat bij de Roccbox?
Doet wat je we van mag verwachten. Goed ontwerp en zit kwalitatief zeer goed in elkaar. Robuust en degelijk apparaat. Branders draai je eenvoudig in. Kijk anders eens rond op youtube, geeft je meer inzicht in het apparaat.

Is idd aan de prijs, dus maar de vraag hoe obsessief je bezig bent met pizza ;). Komen steeds meer van dit soort ovens op de markt wat de prijs in de komende 1- 3 jaar gaat drukken.
djkoelkastwoensdag 6 juni 2018 @ 22:32
quote:
1s.gif Op woensdag 6 juni 2018 20:45 schreef Martijn1P het volgende:

[..]

Is idd aan de prijs, dus maar de vraag hoe obsessief je bezig bent met pizza ;). Komen steeds meer van dit soort ovens op de markt wat de prijs in de komende 1- 3 jaar gaat drukken.
Niet. Ik maak pizza's omdat ik ze lekker vind en geheel naar eigen inzicht (voornamelijk zelfgemalen volkorenspelt), dus totaal niet op de authentieke napolitaanse wijze. Kan ik ook waarderen, maar het is me wat te simpel :P
Helsinkiwoensdag 6 juni 2018 @ 23:22
Is zo'n roccbox een beetje te doen op een balkon?
Treevrijdag 8 juni 2018 @ 21:38
quote:
1s.gif Op woensdag 6 juni 2018 23:22 schreef Helsinki het volgende:
Is zo'n roccbox een beetje te doen op een balkon?
Zeker! Mijn balkon is echt letterlijk 1x1 en daar gaat het prima op.

Koelkast, ik heb een Uuni gehad voordat ik een Roccbox kocht. Leuk ding om mee te spelen maar haalt het bij zowel uitvoering als resultaat bij lange na niet bij een Roccbox! Is het geld (als je toch overweegt geld uit te geven aan een oven) meer dan waard hoor :)
djkoelkastvrijdag 8 juni 2018 @ 23:56
Ik twijfel nog een beetje, ik denk dat ik nu eerst voor een nieuwe espressomachine ga, deze is al 5 jaar oud en was een basismodel, ik wil iets geavanceerders. Dan kan ik nog wel 1-2 jaar wachten om te zien wat de pizzaovenmarkt doet, interessant als het straks 150 euro goedkoper kan ofzo. Ja of niet ;)

Onlangs een Napolitaanse pizza uit een houtoven gehad bij een restaurant. Heel erg lekker, maar ik ben ik bang toch meer fan van de volkorenpizza's zoals ik die in Duitsland at. Van mij hoeft de korst niet zo luchtig en mag er een heel pak meer kaas op :P
Mike-The-Situationzondag 10 juni 2018 @ 09:54
Nou ik begin zo ongeveer toch wel gestoord te worden denk ik.

Inmiddels is het zo'n 5 jaar geleden dat ik ben begonnen met zelf pizza's te maken. Altijd gewerkt met een standaard elektrische oven met bovenop gaspitjes maar electrisch verwarmd. Ik begon met normale bloem, water, droge gist, suiker, zout en olijfolie en heb geleerd hoe ik deeg moet maken. Van een grote homp, verkeerd gekneed deeg naar nu op gevoel de juiste verhoudingen en vrijwel altijd een mooi aanvoelende, elastische deegbal.

Mijn eerste pogingen waren soms te nat qua saus, soms te vol qua kaas en soms met eigeel aan de rand en soms zonder. Er zat wel een stijgende lijn in leek het. De rode draad is echter dat mijn bodem nooit maar dan ook nooit consequent krokant is en voor mijn gevoel heb ik echt alles al geprobeerd. Ik heb de metalen plaat die in de oven zit omgedraaid in een poging een warm oppervlak te creeren, de oven op volle toeren laten draaien, het deeg enorm laten rijzen, uitkneden en weer laten rijzen om zoveel mogelijk lucht te hebben, ik heb pizza in de BBQ proberen te maken, ik ben uiteindelijk besloten om over te stappen op tipo 00 bloem (hierdoor werd de bodem in ieder geval veel smakelijker!). En nu gisteren heb ik de ultieme poging ondernomen.

Tipo 00 deeg, prachtige bol gemaakt, laten rijzen, uitgekneed, weer een uur laten rijzen, de oven aangezet op maximaal, in de oven gedaan en goed in de gaten gehouden maar het resultaat was een prachtig ogende pizza, een mooi gerezen deeg met veel lucht erin, maar een ongebakken onderkant. GRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR

Lang verhaal kort. Het eerste wat iedereen mij nu gaat zeggen is: "Koop pizzasteen" of "koop pizzaoven". Dit is dus dan ook het punt waar ik nu beland ben. Wat ga ik doen? Gaat een pizzasteen zorgen voor eindelijk een lekkere krokante bodem? Of moet ik kappen met prutsen en bijv. meteen de Roccbox kopen? (Al vond ik de pizza's wel erg ongelijkmatig gaar in de filmpjes).
Mike-The-Situationzondag 10 juni 2018 @ 10:14
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 mei 2017 22:17 schreef kloink het volgende:
Ik denk dat ik al een jaar of 7 mezelf 1 of 2 keer per maand pijnig door te proberen de beste zelfgemaakte pizza ooit te maken.. Soms mag het resultaat er best zijn en soms is het niet om weg te krijgen. Dit laatste is dan vaak weer een (eigen) probeersel met net even ander deeg of net iets meer water etc etc. Ook heb ik inmiddels al veel tools geprobeerd zoals de Ferrari pizza oven, pizzastenen...bbq stenen etc.

Wat ik nog niet geprobeerd had was the pizza Steel (backing steel). Een stalen plaat die met de ideale dikte de warmte beter vasthoudt dan steen blablabla. Vooral de amerikanen op de pizza nerd fora zijn er gek op. Ik heb de Europese variant besteld en aan de gang gegaan. Lichtelijk sceptisch aangezien ik juist het idee heb dat een poreus steen direct het vocht onttrekt uit het deeg en dit juist de bijzondere structuur maakt van de pizza.

Na de steen ingewreven te hebben met olie en een uur in de oven laten 'dichten' (dat moet de eerste keer) de pizza erop gegooid. Simpel recept overigens met 00 deeg, vers gist en 24 uur rijzen in de koelkast.

Het resultaat was....wow! Ik heb veruit de beste en meest smaakvolle pizza(deeg) ooit gemaakt. Natuurlijk is dit subjectief maar ik word er erg blij van en ondanks ik het het staal nog maar 1 keer gebruikt heb ben ik enthousiast. Hieronder foto van de korst en op de achtergrond de pizza (heb helaas deze keer maar 1 foto).

aanradertje..
[ afbeelding ]
Ben je er nog steeds tevreden over? En waar heb je deze besteld?
djkoelkastzondag 10 juni 2018 @ 10:26
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2018 09:54 schreef Mike-The-Situation het volgende:

Lang verhaal kort. Het eerste wat iedereen mij nu gaat zeggen is: "Koop pizzasteen" of "koop pizzaoven". Dit is dus dan ook het punt waar ik nu beland ben. Wat ga ik doen? Gaat een pizzasteen zorgen voor eindelijk een lekkere krokante bodem? Of moet ik kappen met prutsen en bijv. meteen de Roccbox kopen? (Al vond ik de pizza's wel erg ongelijkmatig gaar in de filmpjes).
In mijn standaardoven doe ik het altijd zo: lang voorverwarmen op de heetste stand, bodem maken, alleen saus er op, in de oven, een minuut of 5-7. Dan er uit en op een rooster af laten koelen (ondertussen kun je als je 2 pizza's gaat maken je 2e deegbal gaan vormen en er saus op doen)
Pas daarna kaas en andere dingen er op en afbakken, op die manier wordt in een oven met relatief weinig vermogen de bodem niet zo zompig. Doe je alles in 1x dan gaat het geheid mis en is het midden niet echt gaar.
Mike-The-Situationzondag 10 juni 2018 @ 10:29
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2018 10:26 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

In mijn standaardoven doe ik het altijd zo: lang voorverwarmen op de heetste stand, bodem maken, alleen saus er op, in de oven, een minuut of 5-7. Dan er uit en op een rooster af laten koelen (ondertussen kun je als je 2 pizza's gaat maken je 2e deegbal gaan vormen en er saus op doen)
Pas daarna kaas en andere dingen er op en afbakken, op die manier wordt in een oven met relatief weinig vermogen de bodem niet zo zompig. Doe je alles in 1x dan gaat het geheid mis en is het midden niet echt gaar.
En de saus is dan ook lekker? Wordt die niet te droog op die manier?

Gebruik je btw nog iets als een steen of iets?
Martijn1Pzondag 10 juni 2018 @ 10:49
Waar ben je naar op zoek? Echt krokante bodem die je bijv. ook hebt bij de meeste diepvriespizzas? Een pizzasteen is een relatief goedkope aanschaf en zorgt voor een aanzienlijk beter resultaat. De steen neemt ook vocht op uit het deeg, dus win win. In het algemeen; niet te veel water gebruiken in je deegrecept en lang afbakken (>8min) op een relatief lage temp. (Rond de 250). Tweede foto wat ik op vorige pagina poste (plaatpizza) heeft een krokante bodem en is afgebakken op zon 230 a 250 graden in ca. 13 a 15 minuten.
Mike-The-Situationzondag 10 juni 2018 @ 13:16
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2018 10:49 schreef Martijn1P het volgende:
Waar ben je naar op zoek? Echt krokante bodem die je bijv. ook hebt bij de meeste diepvriespizzas? Een pizzasteen is een relatief goedkope aanschaf en zorgt voor een aanzienlijk beter resultaat. De steen neemt ook vocht op uit het deeg, dus win win. In het algemeen; niet te veel water gebruiken in je deegrecept en lang afbakken (>8min) op een relatief lage temp. (Rond de 250). Tweede foto wat ik op vorige pagina poste (plaatpizza) heeft een krokante bodem en is afgebakken op zon 230 a 250 graden in ca. 13 a 15 minuten.
Ik zoek inderdaad wel een echt krokante bodem, liefst een dunne bodem. Wat ik nu sinds kort doe is het mengsel van water, suiker en gist in mijn kom doe alvorens er de bloem met zout en olijfolie aan toe te voegen, op die manier blijf ik bloem toevoegen totdat ik tevreden ben met de plakkerigheid. Wellicht is dat niet zo verstandig?

Trouwens even een vraag aan jou gericht, hoe plakkerig is jouw deeg altijd? Mijn ervaring is dat mijn deeg of te plakkerig is en dat ik er dus meer bloem bij wil doen wat ten koste gaat van de elasticiteit, of dat het goed aanvoelt maar alsnog niet super elastisch is. Ik laat het meestal max een uur of 6 rijzen btw. Mogelijk is dat dus te weinig.
djkoelkastzondag 10 juni 2018 @ 18:24
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2018 10:29 schreef Mike-The-Situation het volgende:

[..]

En de saus is dan ook lekker? Wordt die niet te droog op die manier?

Gebruik je btw nog iets als een steen of iets?
Nee saus is perfect. Die maak ik altijd in een hele grote pan en dan in porties van 2 pizza's invriezen.

En ja, een steen, op het rooster, 1 onder het midden.
cullarewoensdag 11 juli 2018 @ 20:43
dashboard[img][url]

[ Bericht 86% gewijzigd door cullare op 11-07-2018 22:27:52 ]
cullarewoensdag 11 juli 2018 @ 22:38


[ Bericht 100% gewijzigd door cullare op 11-07-2018 22:38:17 ]
cullarezaterdag 14 juli 2018 @ 19:53
hallo

diy outdoor 2600 watts pizzaoven .
voor indoor een bestron wil je outdoor ook iets .
gemaakt uit afgedankte 2000 watts bbq en een 600 watts tafelgrill .
de dome is gemaakt van een ouwe ijzeren bureaulade .
de steen is van action .

voor de rest heb ik veel aluschalen voor reflexi en isolatie gebruikt .

het deeg van de pizza weizenmehl typo 00 10 % eiwit

hydratatie 60 %

zout 5 %

droge gist 0,2 %


48 uur bulkrijs

4 uurtjes bolrijs


steentemperatuur was 420 en boventemperatuur +500 graden celcius .
baktijd was 2 minuten ongeveer .


index.php?action=dlattach;topic=53363.0;attach=336167;image

index.php?action=dlattach;topic=53363.0;attach=336164;image

index.php?action=dlattach;topic=53363.0;attach=336168;image

index.php?action=dlattach;topic=53363.0;attach=336170;image

index.php?action=dlattach;topic=53363.0;attach=336176;image


index.php?action=dlattach;topic=53363.0;attach=336173;image


de smaak was overdonderend gevaarlijk lekker .

[ Bericht 39% gewijzigd door cullare op 14-07-2018 21:05:56 ]
Pietverdrietzaterdag 14 juli 2018 @ 20:48
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2018 09:54 schreef Mike-The-Situation het volgende:
Nou ik begin zo ongeveer toch wel gestoord te worden denk ik.

Inmiddels is het zo'n 5 jaar geleden dat ik ben begonnen met zelf pizza's te maken. Altijd gewerkt met een standaard elektrische oven met bovenop gaspitjes maar electrisch verwarmd. Ik begon met normale bloem, water, droge gist, suiker, zout en olijfolie en heb geleerd hoe ik deeg moet maken. Van een grote homp, verkeerd gekneed deeg naar nu op gevoel de juiste verhoudingen en vrijwel altijd een mooi aanvoelende, elastische deegbal.

Mijn eerste pogingen waren soms te nat qua saus, soms te vol qua kaas en soms met eigeel aan de rand en soms zonder. Er zat wel een stijgende lijn in leek het. De rode draad is echter dat mijn bodem nooit maar dan ook nooit consequent krokant is en voor mijn gevoel heb ik echt alles al geprobeerd. Ik heb de metalen plaat die in de oven zit omgedraaid in een poging een warm oppervlak te creeren, de oven op volle toeren laten draaien, het deeg enorm laten rijzen, uitkneden en weer laten rijzen om zoveel mogelijk lucht te hebben, ik heb pizza in de BBQ proberen te maken, ik ben uiteindelijk besloten om over te stappen op tipo 00 bloem (hierdoor werd de bodem in ieder geval veel smakelijker!). En nu gisteren heb ik de ultieme poging ondernomen.

Tipo 00 deeg, prachtige bol gemaakt, laten rijzen, uitgekneed, weer een uur laten rijzen, de oven aangezet op maximaal, in de oven gedaan en goed in de gaten gehouden maar het resultaat was een prachtig ogende pizza, een mooi gerezen deeg met veel lucht erin, maar een ongebakken onderkant. GRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR

Lang verhaal kort. Het eerste wat iedereen mij nu gaat zeggen is: "Koop pizzasteen" of "koop pizzaoven". Dit is dus dan ook het punt waar ik nu beland ben. Wat ga ik doen? Gaat een pizzasteen zorgen voor eindelijk een lekkere krokante bodem? Of moet ik kappen met prutsen en bijv. meteen de Roccbox kopen? (Al vond ik de pizza's wel erg ongelijkmatig gaar in de filmpjes).
Hoe heet stook je je oven?
MissGiraffezondag 15 juli 2018 @ 19:22
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juni 2018 19:04 schreef pmponer het volgende:
Jazeker, ik denk de beste pizza aanschaf die ik heb gedaan. Maar inderdaad erg prijzig.
Ik dacht dat Unni ook komt met een oven met gasbrander.

Ik zal zo even een foto uploaden van gister. Mijn eerste echte italiaanse pizza.

was ook de eerste pizza van de avond, en erg lekker

[ afbeelding ]
tering wat ziet dit er lekker uit!!
Friday12zondag 15 juli 2018 @ 19:44
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 juli 2018 19:53 schreef cullare het volgende:
hallo

diy outdoor 2600 watts pizzaoven .
voor indoor een bestron wil je outdoor ook iets .
gemaakt uit afgedankte 2000 watts bbq en een 600 watts tafelgrill .
de dome is gemaakt van een ouwe ijzeren bureaulade .
de steen is van action .

voor de rest heb ik veel aluschalen voor reflexi en isolatie gebruikt .

het deeg van de pizza weizenmehl typo 00 10 % eiwit

hydratatie 60 %

zout 5 %

droge gist 0,2 %


48 uur bulkrijs

4 uurtjes bolrijs


steentemperatuur was 420 en boventemperatuur +500 graden celcius .
baktijd was 2 minuten ongeveer .


[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]


[ afbeelding ]


de smaak was overdonderend gevaarlijk lekker .

plaatjes werken niet
Spanky78zondag 15 juli 2018 @ 20:51
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2018 13:16 schreef Mike-The-Situation het volgende:

[..]

Ik zoek inderdaad wel een echt krokante bodem, liefst een dunne bodem. Wat ik nu sinds kort doe is het mengsel van water, suiker en gist in mijn kom doe alvorens er de bloem met zout en olijfolie aan toe te voegen, op die manier blijf ik bloem toevoegen totdat ik tevreden ben met de plakkerigheid. Wellicht is dat niet zo verstandig?

Trouwens even een vraag aan jou gericht, hoe plakkerig is jouw deeg altijd? Mijn ervaring is dat mijn deeg of te plakkerig is en dat ik er dus meer bloem bij wil doen wat ten koste gaat van de elasticiteit, of dat het goed aanvoelt maar alsnog niet super elastisch is. Ik laat het meestal max een uur of 6 rijzen btw. Mogelijk is dat dus te weinig.
Bij mij werkt een steen erg goed.

Zo heet mogelijk voorverwarmen en dan je pizza's erop. Ik maak de pizza op een aluminium plaatje trouwens, dienschuif ik dan op de steen.

De bodem wordt echt veel beter. Niet zo goed als een oven die naar 400 graden kan. Maar de pizza's zijn nu echt prima.

Ik verwarm de oven op de hoogste temperatuur voor, dan zet ik de convectiegrill aan op max. Pizza's erin.. en na een minuut op tien heb ik aardige pizza's. Krijg nu ook van die mooie blazen in het deeg.

Kortom: koop een goede Pizzasteen. Als het niet bevalt ben je slechts een paar tientjes armer.

Overigens zag ik op iBood afgelopen week een G3 Pizzaoven in de aanbieding ...

En ja, activeer de gist voordat je er zout bij doet. Anders heb je kans op te weinig rijs.
Kaneelstokjedinsdag 31 juli 2018 @ 22:21
Oh leuk.
Ik wil deze week ergens zelf pizza maken voor het eerst. Terug vind pizza dan maar.
Hupjezaterdag 8 september 2018 @ 21:40
Zo af en toe bak ik zelf een (koemelkvrije) pizza. Meestal maak ik de bodem met een mix, maar vandaag heb ik voor het eerst geprobeerd een bodem te maken met tipo 00. Was nog niet echt een succes, mijn deeg was veel te droog. Het basisrecept in de OP bevat dan ook veel meer vocht. Die probeer ik de volgende keer (ik had eerder aan dit topic moeten denken).
AceOblivionvrijdag 28 september 2018 @ 11:15
Hoi,

Allereerst: zijn er mensen bekend met een pizzaplaat van staal? Ik zit er namelijk aan te denken deze te kopen: https://bagestaalet.dk/pages/butik.

Deze bevat ook een webwinkel in Nederland (https://pizzasteel.nl/pages/shop), maar deze bevat niet de nieuwe 30x30, welke als enige in mijn knusse oven past. Het is echter niet bijster goedkoop, maar ik durf geen stalen plaat bij een staalfabrikant te bestellen, omdat ik te weinig verstand heb van voedselveiligheid en geen enkel fabrikant mij een garantie heeft kunnen bieden door eveneens een gebrek aan kennis hieromtrent.

Als mensen meer weten hierover, hoor ik het graag!

Ook viel mij op dat in nagenoeg alle recepten om Bread Flour vragen. Ik heb het dan over recepten van Amerikaanse pizzamakers, vaak Italiaans, maar in Nederland is dit bloem naar mijn weten niet verkrijgbaar, of moeilijk vindbaar. Heb tot nu telkens Italiaans '00'-bloem gebruikt, maar weet dus niet of dit een goed alternatief is. Ik heb in ieder geval zelden tarwebloem/all-purpose flour gebruikt zien worden.

Kan iemand me hierbij helpen?

Thanks!
Friday12vrijdag 28 september 2018 @ 11:22
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 september 2018 11:15 schreef AceOblivion het volgende:
Hoi,

Allereerst: zijn er mensen bekend met een pizzaplaat van staal? Ik zit er namelijk aan te denken deze te kopen: https://bagestaalet.dk/pages/butik.

Deze bevat ook een webwinkel in Nederland (https://pizzasteel.nl/pages/shop), maar deze bevat niet de nieuwe 30x30, welke als enige in mijn knusse oven past. Het is echter niet bijster goedkoop, maar ik durf geen stalen plaat bij een staalfabrikant te bestellen, omdat ik te weinig verstand heb van voedselveiligheid en geen enkel fabrikant mij een garantie heeft kunnen bieden door eveneens een gebrek aan kennis hieromtrent.

Als mensen meer weten hierover, hoor ik het graag!

Ook viel mij op dat in nagenoeg alle recepten om Bread Flour vragen. Ik heb het dan over recepten van Amerikaanse pizzamakers, vaak Italiaans, maar in Nederland is dit bloem naar mijn weten niet verkrijgbaar, of moeilijk vindbaar. Heb tot nu telkens Italiaans '00'-bloem gebruikt, maar weet dus niet of dit een goed alternatief is. Ik heb in ieder geval zelden tarwebloem/all-purpose flour gebruikt zien worden.

Kan iemand me hierbij helpen?

Thanks!
Kan je dan niet gewoon een pizzasteen 30x30 kopen?
AceOblivionvrijdag 28 september 2018 @ 11:24
quote:
6s.gif Op vrijdag 28 september 2018 11:22 schreef Friday12 het volgende:

[..]

Kan je dan niet gewoon een pizzasteen 30x30 kopen?
Het schijnt dus dat staalplaten aanzienlijk beter zouden moeten werken dan pizzastenen. Dus als ik dan toch geld uitgeef, geef ik het liever aan het betere uit.
Mike-The-Situationvrijdag 28 september 2018 @ 12:03
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 september 2018 11:24 schreef AceOblivion het volgende:

[..]

Het schijnt dus dat staalplaten aanzienlijk beter zouden moeten werken dan pizzastenen. Dus als ik dan toch geld uitgeef, geef ik het liever aan het betere uit.
Het idee van een steen is juist dat de vocht die uit de pizzabodem ontsnapt weer verdampt en de bodem daarmee helpt garen. Een steen heeft dus een dubbele functie.
AceOblivionvrijdag 28 september 2018 @ 12:10
quote:
1s.gif Op vrijdag 28 september 2018 12:03 schreef Mike-The-Situation het volgende:

[..]

Het idee van een steen is juist dat de vocht die uit de pizzabodem ontsnapt weer verdampt en de bodem daarmee helpt garen. Een steen heeft dus een dubbele functie.
En het idee van een stalen plaat is dat het een veel betere geleiding van warmte heeft, waardoor er sneller en meer warmte de bodem in gaat, resulterend in een snellere baktijd.
Mike-The-Situationvrijdag 28 september 2018 @ 12:16
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 september 2018 12:10 schreef AceOblivion het volgende:

[..]

En het idee van een stalen plaat is dat het een veel betere geleiding van warmte heeft, waardoor er sneller en meer warmte de bodem in gaat, resulterend in een snellere baktijd.
Een pizza in een voorverwarmde oven met pizzasteen heeft slechts een paar minuten nodig...
Bonzi_Buddyvrijdag 28 september 2018 @ 12:29
quote:
1s.gif Op vrijdag 28 september 2018 12:16 schreef Mike-The-Situation het volgende:

[..]

Een pizza in een voorverwarmde oven met pizzasteen heeft slechts een paar minuten nodig...
Velen zijn lyrisch over de pizzasteel welke de laatste jaren erg in opkomst is onder de thuisbakkers. En de meeste gebruikers zijn voormalige pizzasteen gebruikers.

Ben zelf ook nog op zoek naar een pizzasteel, zat van de week nog to googlen naar ijzerhandelaren.
AceOblivionvrijdag 28 september 2018 @ 12:34
Kijk anders even hiernaar (is een van de vele testen) https://www.chowhound.com(...)e-for-cooking-pizza/

Mocht je een chille (voordelige) site vinden om een stalen plaat te bestellen, laat het me aub weten, Bonzi!
Bonzi_Buddyvrijdag 28 september 2018 @ 12:58
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 september 2018 12:34 schreef AceOblivion het volgende:
Kijk anders even hiernaar (is een van de vele testen) https://www.chowhound.com(...)e-for-cooking-pizza/

Mocht je een chille (voordelige) site vinden om een stalen plaat te bestellen, laat het me aub weten, Bonzi!
Goeie review!

Ken je dit topic op deze site toevallig?
https://www.pizzamaking.com/forum/index.php?topic=31267.0

Daar wordt A36 staal aangeprezen, maar dat is lastig verkrijgbaar in europa. Echter zag ik deze post in dat topic.

quote:
Super informative topic, thanks Scott!

Just in case anyone in Europe looks for a steel plate, A36 (or S235J2 as an EU equivalent) is not very popular here. I found that S235JR / ST37 (1015 US equivalent) is rather easy to find.

There are sellers in Germany that send to a few EU countries: http://www.ebay.co.uk/itm/261066160811?rmvSB=true

Or if you're in Germany there's also a 400x400x12mm (roughly 16x16x1/2") version for 35EUR

The only difference between that steel and A36 is the nitrogen content (which is 0.012% anyway), so that's almost identical steel.
Mocht ik een goeie leverancier vinden dan laat ik het weten!
AceOblivionvrijdag 28 september 2018 @ 13:27
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 september 2018 12:58 schreef Bonzi_Buddy het volgende:

[..]

Goeie review!

Ken je dit topic op deze site toevallig?
https://www.pizzamaking.com/forum/index.php?topic=31267.0

Daar wordt A36 staal aangeprezen, maar dat is lastig verkrijgbaar in europa. Echter zag ik deze post in dat topic.

[..]

Mocht ik een goeie leverancier vinden dan laat ik het weten!
Van het type staal had ik nog geen benul.

Als ik iets vind zal ik het ook laten weten!
Stansfielddinsdag 16 oktober 2018 @ 20:58
Ik zit er toch aan te denken een kleine pizza oven te kopen.
Wat is dan de beste optie?

Ik zie wat verschillende op internet staan voor ongeveer hetzelfde geld.
Een Bestron voor ongeveer 95 euro of een G3 ferrari voor ook hetzelfde bedrag.
Iemand tips voor de beste compacte pizza oven voor max 100 euro?
Friday12dinsdag 16 oktober 2018 @ 23:32
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 20:58 schreef Stansfield het volgende:
Ik zit er toch aan te denken een kleine pizza oven te kopen.
Wat is dan de beste optie?

Ik zie wat verschillende op internet staan voor ongeveer hetzelfde geld.
Een Bestron voor ongeveer 95 euro of een G3 ferrari voor ook hetzelfde bedrag.
Iemand tips voor de beste compacte pizza oven voor max 100 euro?
Tevreden over de ferarri hier
rhubarbdinsdag 23 oktober 2018 @ 11:27
Mocht iemand interesse hebben, ik doe m'n G3 Ferrari in de verkoop. Keer of 3 gebruikt, werkt prima. PM me bij interesse.
vinnypassyzondag 28 oktober 2018 @ 19:23
We hebben een nieuwe oven en ik wilde alweer heel lang zelf pizza maken, dus ff testen. Oven gaat niet heel warm (230, want we gaan hem hopelijk niet heel lang gebruiken), maar mijn oude oven ging tot 250 en dat ging met de pizzasteen altijd prima. Voor het deeg het 1e recept van de OP aangehouden, dat gehalveerd en daar de pizza van geduwd.

Resultaat: smaakvol, maar mij net te dik. Volgende keer kan ik van dit recept wel twee bodems maken, dan ben ik qua dikte tevreden. Smaak was top. Oven wordt niet warm genoeg voor knapperigheid, maar daar ga ik de volgende keer nog wel ff mee stoeien om dat te verbeteren. Zou het helpen om de steen lang op te warmen, daarna wat hoger te leggen en dan onder de grill te gooien?

z8WnFm8.jpg

XL5PTzS.png

Belegd met zelfgemaakte tomatensaus, pizzakaas (ja echt), rauwe ham en een basilicum-knoflookolietje.
Treezondag 28 oktober 2018 @ 19:45
Ik zou de steen sowieso zo dicht mogelijk bij de grill leggen en zo voorverwarmen. Tijdens het bakken de grill aanlaten (evt. ovendeur op een kier laten door iets van pollepel ertussen te doen).
Zo krijgt je pizza ook een mooie gekleurde korst!

Edit: ik zou volgende keer ook eens het tweede recept proberen, die geeft volgens mij wat betere resultaten voor de normale oven :)
vinnypassyzondag 28 oktober 2018 @ 21:41
quote:
0s.gif Op zondag 28 oktober 2018 19:45 schreef Tree het volgende:
Ik zou de steen sowieso zo dicht mogelijk bij de grill leggen en zo voorverwarmen. Tijdens het bakken de grill aanlaten (evt. ovendeur op een kier laten door iets van pollepel ertussen te doen).
Zo krijgt je pizza ook een mooie gekleurde korst!

Edit: ik zou volgende keer ook eens het tweede recept proberen, die geeft volgens mij wat betere resultaten voor de normale oven :)
Heb je dat tweede recept dan? Als ik de link open, krijg ik een foutmelding.

Waarom zou je de ovendeur open laten, wat heeft dat voor effect?
Treezondag 28 oktober 2018 @ 22:47
quote:
0s.gif Op zondag 28 oktober 2018 21:41 schreef vinnypassy het volgende:

[..]

Heb je dat tweede recept dan? Als ik de link open, krijg ik een foutmelding.

Waarom zou je de ovendeur open laten, wat heeft dat voor effect?
De vrienden van Tweakers hebben hem op een andere plek opgeslagen gelukkig

Ovendeur op een kier laten zorgt ervoor dat het grillelement altijd aan blijft staan, omdat je dan met de temperatuursensor aan het sjoemelen bent

[ Bericht 5% gewijzigd door Tree op 28-10-2018 22:55:28 ]
itchycoomaandag 29 oktober 2018 @ 08:07
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 20:58 schreef Stansfield het volgende:
Ik zit er toch aan te denken een kleine pizza oven te kopen.
Wat is dan de beste optie?

Ik zie wat verschillende op internet staan voor ongeveer hetzelfde geld.
Een Bestron voor ongeveer 95 euro of een G3 ferrari voor ook hetzelfde bedrag.
Iemand tips voor de beste compacte pizza oven voor max 100 euro?
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 oktober 2018 11:27 schreef rhubarb het volgende:
Mocht iemand interesse hebben, ik doe m'n G3 Ferrari in de verkoop. Keer of 3 gebruikt, werkt prima. PM me bij interesse.
Now-Kiss-Parenting-Internet-Meme-Vinyl-Decal-Sticker.jpg

Ik heb zelf overigens ook sinds 1,5 week de G3 Ferrari. Twee keer gebruikt en twee keer erg tevreden over het resultaat.

Overigens was er na de vorige keer toch nog iets aan de pizzasteen blijven plakken blijkbaar, want gisteren tijdens het opwarmen had ik ineens een klein vlammetje op mijn pizzasteen branden. Gelukkig was ik er direct bij en kon ik het binnen enkele seconden uitblazen.
Stansfieldmaandag 29 oktober 2018 @ 15:35
quote:
1s.gif Op maandag 29 oktober 2018 08:07 schreef itchycoo het volgende:

[..]

[..]

[ afbeelding ]

Ik heb zelf overigens ook sinds 1,5 week de G3 Ferrari. Twee keer gebruikt en twee keer erg tevreden over het resultaat.

Overigens was er na de vorige keer toch nog iets aan de pizzasteen blijven plakken blijkbaar, want gisteren tijdens het opwarmen had ik ineens een klein vlammetje op mijn pizzasteen branden. Gelukkig was ik er direct bij en kon ik het binnen enkele seconden uitblazen.
Via PM ook contact gehad hoor. Maar niet helemaal uitgekomen en hij kon hem makkelijk verkopen. Dus kijk rustig even verder.
itchycoomaandag 29 oktober 2018 @ 18:27
quote:
0s.gif Op maandag 29 oktober 2018 15:35 schreef Stansfield het volgende:

[..]

Via PM ook contact gehad hoor. Maar niet helemaal uitgekomen en hij kon hem makkelijk verkopen. Dus kijk rustig even verder.
Ah oke. Het was bijna te toevallig :D
#ANONIEMzondag 4 november 2018 @ 21:22
Geen idee of het wat is maar ibood heeft deze pizzaoven in de aanbieding.

g3ferrari-pizza-oven-delizia.jpg
Friday12zondag 4 november 2018 @ 21:54
quote:
1s.gif Op zondag 4 november 2018 21:22 schreef LovelyLady het volgende:
Geen idee of het wat is maar ibood heeft deze pizzaoven in de aanbieding.

[ afbeelding ]
Dat ding is top
itchycoomaandag 5 november 2018 @ 07:06
quote:
1s.gif Op zondag 4 november 2018 21:22 schreef LovelyLady het volgende:
Geen idee of het wat is maar ibood heeft deze pizzaoven in de aanbieding.

[ afbeelding ]
Die heb ik sinds kort en is echt ideaal. Makkelijk in gebruik en makkelijk op te bergen.
Pigerdonderdag 8 november 2018 @ 20:59
Linkje bij tweede recept voor deeg werkt niet. Heeft iemand deze nog ergens?
DavidTwentedonderdag 8 november 2018 @ 21:35
quote:
1s.gif Op zondag 4 november 2018 21:22 schreef LovelyLady het volgende:
Geen idee of het wat is maar ibood heeft deze pizzaoven in de aanbieding.

[ afbeelding ]
Ja, gemist dus! -O-
vinnypassyvrijdag 9 november 2018 @ 08:43
quote:
1s.gif Op zondag 28 oktober 2018 22:47 schreef Tree het volgende:

[..]

De vrienden van Tweakers hebben hem op een andere plek opgeslagen gelukkig

Ovendeur op een kier laten zorgt ervoor dat het grillelement altijd aan blijft staan, omdat je dan met de temperatuursensor aan het sjoemelen bent
quote:
7s.gif Op donderdag 8 november 2018 20:59 schreef Piger het volgende:
Linkje bij tweede recept voor deeg werkt niet. Heeft iemand deze nog ergens?
Vroeg ik onlangs ook om :-)
Faux.zaterdag 15 december 2018 @ 15:05
:W
Ik probeer het recept van Spontini (link: http://www.pizzeriaspontini.it/content/recipe.pdf, video:
Waar kan je in Nederland van die plakken droge mozzarella vinden? Ik vind niks op ah.nl ;(
Pizzachefwoensdag 19 december 2018 @ 20:10
15 jaar lang een fok!-account gehad, onlangs deze laten verwijderen, maar nu toch maar weer eentje aangemaakt voor een Facebookgroepdump.

https://www.facebook.com/groups/2376318279105892/

Misschien handig mocht je ooit ook met niet-Fok!-pizzaliefhebbers wilt discussieren.
Treedonderdag 20 december 2018 @ 22:37
quote:
11s.gif Op zaterdag 15 december 2018 15:05 schreef Faux. het volgende:
:W
Ik probeer het recept van Spontini (link: http://www.pizzeriaspontini.it/content/recipe.pdf, video:
Waar kan je in Nederland van die plakken droge mozzarella vinden? Ik vind niks op ah.nl ;(
Meestal heeft de turk dit wel liggen. En anders eens bij de groothandel kijken!
Faux.donderdag 20 december 2018 @ 23:46
quote:
1s.gif Op donderdag 20 december 2018 22:37 schreef Tree het volgende:

[..]

Meestal heeft de turk dit wel liggen. En anders eens bij de groothandel kijken!
Yes! Ga ik doen. Thanks :)
ChilllayDvrijdag 21 december 2018 @ 21:41
Hier soms ook bij de vomar. Bij de verpakte plakken kaas, strooikaas etc.
Queenshorezaterdag 22 december 2018 @ 09:35
Ik weet zeker dat ik laatst wat reclame langs zag komen over zo'n drogere bol mozzarella, speciaal voor "niet te natte" pizza's. Ben alleen het merk kwijt. Misschien smaakt het sowieso wel nergens naar.
Treezaterdag 22 december 2018 @ 11:21
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 december 2018 09:35 schreef Queenshore het volgende:
Ik weet zeker dat ik laatst wat reclame langs zag komen over zo'n drogere bol mozzarella, speciaal voor "niet te natte" pizza's. Ben alleen het merk kwijt. Misschien smaakt het sowieso wel nergens naar.
Oh die zag ik trouwens ook, volgens mij was dat van galbani, bij de ah.
renwandinsdag 25 december 2018 @ 09:14
Voor de liefhebbers:

https://www.ibood.com/hom(...)za-oven-delizia.html
Queenshoredinsdag 25 december 2018 @ 09:54
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 december 2018 11:21 schreef Tree het volgende:

[..]

Oh die zag ik trouwens ook, volgens mij was dat van galbani, bij de ah.
Yes. Mozzarella cucina heet ie
realbasedonderdag 20 juni 2019 @ 16:10
Heeft iemand het recept voor deeg uit de OP (recept 2 , PDF) voor me ?

Thanks !!
Fretworkdonderdag 8 augustus 2019 @ 09:39
Voor de liefhebbers, vandaag op iBood een G3 Ferrari pizzaoven.
Zelf geen ervaring mee, maar volgens mij had die hier wel fans
Friday12donderdag 8 augustus 2019 @ 11:34
quote:
0s.gif Op donderdag 8 augustus 2019 09:39 schreef Fretwork het volgende:
Voor de liefhebbers, vandaag op iBood een G3 Ferrari pizzaoven.
Zelf geen ervaring mee, maar volgens mij had die hier wel fans
:Y prima ding
anndbdonderdag 8 augustus 2019 @ 11:52
quote:
0s.gif Op donderdag 8 augustus 2019 11:34 schreef Friday12 het volgende:

[..]

:Y prima ding
Een van de weinige dingen die ik heb gekocht voor in de keuken aan apparatuur waar ik geen spijt van heb. Rest van spullen staat vooral op zolder niks te doen
quirinazaterdag 10 augustus 2019 @ 13:25
Ik heb zo’n Ferarri oventje gekregen. Iemand goeie tips en hacks?
Friday12zaterdag 10 augustus 2019 @ 13:49
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 augustus 2019 13:25 schreef quirina het volgende:
Ik heb zo’n Ferarri oventje gekregen. Iemand goeie tips en hacks?
Aanzetten en 1x de piza omdraaien want aan de achterkant word de korst niet altijd knapperig
quirinazaterdag 10 augustus 2019 @ 17:01
quote:
6s.gif Op zaterdag 10 augustus 2019 13:49 schreef Friday12 het volgende:

[..]

Aanzetten en 1x de piza omdraaien want aan de achterkant word de korst niet altijd knapperig
Dat is wel jammer. Dat betekend dat hij niet goed verhit.
Zet hem wel op marktplaats.
Friday12zaterdag 10 augustus 2019 @ 17:04
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 augustus 2019 17:01 schreef quirina het volgende:

[..]

Dat is wel jammer. Dat betekend dat hij niet goed verhit.
Zet hem wel op marktplaats.
Het is precies waar de elementen het apparaat ingaan zeg maar :P
quirinazaterdag 10 augustus 2019 @ 18:44
quote:
6s.gif Op zaterdag 10 augustus 2019 17:04 schreef Friday12 het volgende:

[..]

Het is precies waar de elementen het apparaat ingaan zeg maar :P
Daar heeft straks een ander maar last van :+
Queenshorezaterdag 10 augustus 2019 @ 18:58
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 augustus 2019 17:01 schreef quirina het volgende:

[..]

Dat is wel jammer. Dat betekend dat hij niet goed verhit.
Zet hem wel op marktplaats.
Of je probeert hem gewoon eerst.. ook een mogelijkheid
Molomaandag 12 augustus 2019 @ 11:50
Vraagje:

Hebben mensen hier ervaring met zuurdesem/sourdough pizza?

Zo ja, receptjes en tips om te delen?
Yinnydonderdag 15 augustus 2019 @ 14:50
Ik heb wel een link met veel informatie over o.a. zuurdesem pizza:
http://www.varasanos.com/PizzaRecipe.htm

Een Hollandse uitleg gevonden!
https://elise.roders.info(...)-langzaam-pizzadeeg/

[ Bericht 35% gewijzigd door Yinny op 17-08-2019 01:27:56 ]
Yinnyzaterdag 28 maart 2020 @ 22:18
Vandaag weer eens pizza gemaakt! In de Ferrari oven en met recept 1.
Vriend zei rond 14 uur dat hij wel zin had in pizza, dus geen andere keus dan de snelle versie.
De drie kazen pizza vergeten op de foto te zetten, een met ham en kaas en een margerita met verse tomaatjes (vergeten extra verse basilicum erop te doen na het bakken).

fqJh7CQ

[ Bericht 6% gewijzigd door Yinny op 29-03-2020 09:47:43 ]
FutureFairytalezaterdag 28 maart 2020 @ 23:19
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 maart 2020 22:18 schreef Yinny het volgende:
Vandaag weer eens pizza gemaakt! In de Ferrari oven en met recept 1.
Vriend zei rond 14 uur dat hij wel zin had in pizza, dus geen andere keus dan de snelle versie.
De drie kazen pizza vergeten op de foto te zetten, een met ham en kaas en een margerita met verse tomaatjes (vergeten extra verse basilicum erop te doen na het bakken).

https://imgur.com/a/fqJh7CQ
Wow lekker zeg! :9
dedude87donderdag 2 april 2020 @ 11:39
Hello mede pizzaiolo's,

Heeft iemand ervaring met de Carawela minimo? Ziet eruit als een topding maar ik vind het persoonlijk best een uitgave. Dus twijfel enorm of het de aanschaf waard is. Aan de andere kant een andere houtoven is gelijk minimaal het drievoudige.

https://www.bol.com/nl/p/(...)1_17.28.ProductTitle
devlinmrmaandag 6 april 2020 @ 11:00
quote:
0s.gif Op donderdag 2 april 2020 11:39 schreef dedude87 het volgende:
Hello mede pizzaiolo's,

Heeft iemand ervaring met de Carawela minimo? Ziet eruit als een topding maar ik vind het persoonlijk best een uitgave. Dus twijfel enorm of het de aanschaf waard is. Aan de andere kant een andere houtoven is gelijk minimaal het drievoudige.

https://www.bol.com/nl/p/(...)1_17.28.ProductTitle
Ik heb zelf net deze besteld

941671_Burnhard_Pizzaofen-Nero_01.jpg

Is nu 169 euro, vond ik wel een redelijk bedrag om eens te proberen.
Komt ergens deze week

https://www.burnhard.com/nl/pizzaoven/nero-pizzaoven-941671
dedude87maandag 6 april 2020 @ 13:51
Tof ding... ook met isolatielaag erin _O_ , alleen op pallets, zou graag wat met houtjes aanklooien. of gewoon sparen voor die echte houtoven….
LeSagemaandag 6 april 2020 @ 20:37
Vandaag voor het eerst de pizzasteen gebruikt die we al een jaar in huis hebben. Op de barbecue.
Ging echt perfect. Ik was zelf vooral weg van de creamy bacon, zoals -ie ook gemaakt wordt bij Domino’s.
En als toetje hadden we een losse gebakken bodem, besmeerd met duo penotti en plakjes banaan :Y) viel ook erg in de smaak bij de kinderen.

tCTfez5.jpg
Crappy foto, want 2 kleine kinderen die om me heen hingen, maar dit was de eerste pizza, zelfs nog echt rond weten te krijgen.
Yinnymaandag 6 april 2020 @ 23:21
quote:
1s.gif Op maandag 6 april 2020 20:37 schreef LeSage het volgende:
Vandaag voor het eerst de pizzasteen gebruikt die we al een jaar in huis hebben. Op de barbecue.
Ging echt perfect. Ik was zelf vooral weg van de creamy bacon, zoals -ie ook gemaakt wordt bij Domino’s.
En als toetje hadden we een losse gebakken bodem, besmeerd met duo penotti en plakjes banaan :Y) viel ook erg in de smaak bij de kinderen.

[ afbeelding ]
Crappy foto, want 2 kleine kinderen die om me heen hingen, maar dit was de eerste pizza, zelfs nog echt rond weten te krijgen.
Ziet er goed uit
devlinmrdinsdag 7 april 2020 @ 08:14
quote:
0s.gif Op maandag 6 april 2020 13:51 schreef dedude87 het volgende:
Tof ding... ook met isolatielaag erin _O_ , alleen op pallets, zou graag wat met houtjes aanklooien. of gewoon sparen voor die echte houtoven….
Je kunt naast pallets ook houtskool en kleine stukjes hout erin doen.
Wat ik zo zag gebruikt men vaak een combinatie van dit alles
Molodinsdag 7 april 2020 @ 09:12
quote:
0s.gif Op maandag 6 april 2020 11:00 schreef devlinmr het volgende:

[..]

Ik heb zelf net deze besteld

[ afbeelding ]

Is nu 169 euro, vond ik wel een redelijk bedrag om eens te proberen.
Komt ergens deze week

https://www.burnhard.com/nl/pizzaoven/nero-pizzaoven-941671
Ik zie de prijs van ¤249,- staan
Hoe kom jij aan jouw prijs?

Gaaf ding man!
devlinmrdinsdag 7 april 2020 @ 09:24
quote:
1s.gif Op dinsdag 7 april 2020 09:12 schreef Molo het volgende:

[..]

Ik zie de prijs van ¤249,- staan
Hoe kom jij aan jouw prijs?

Gaaf ding man!
Er is een 80euro kortingsactie. Als je naar de homepage gaat zie je hem.
Bij bestellen ILOVEPIZZA als kortingscode ingeven en je krijgt 80 Euro korting
Molodinsdag 7 april 2020 @ 10:04
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 april 2020 09:24 schreef devlinmr het volgende:

[..]

Er is een 80euro kortingsactie. Als je naar de homepage gaat zie je hem.
Bij bestellen ILOVEPIZZA als kortingscode ingeven en je krijgt 80 Euro korting
Thanks! ^O^
devlinmrwoensdag 8 april 2020 @ 17:47
quote:
1s.gif Op dinsdag 7 april 2020 10:04 schreef Molo het volgende:

[..]

Thanks! ^O^
Die van mij is onderweg... Morgen of overmorgen pizza :9~
Treedonderdag 9 april 2020 @ 17:18
Thuiswerken heeft zo zijn voordelen.. Pizza als lunch *)

Qjvqz2X.jpg
Yinnyvrijdag 10 april 2020 @ 14:15
@Tree

Lekker!
111210donderdag 16 april 2020 @ 12:57
quote:
0s.gif Op donderdag 9 april 2020 17:18 schreef Tree het volgende:
Thuiswerken heeft zo zijn voordelen.. Pizza als lunch *)

[ afbeelding ]
Nice, ziet er erg goed uit, heb je de recepten uit de openingspost gebruikt of heb je een eigen recept?

Ik ga van het weekend mn Ooni Karu uitproberen
Treedonderdag 16 april 2020 @ 13:06
quote:
0s.gif Op donderdag 16 april 2020 12:57 schreef 111210 het volgende:

[..]

Nice, ziet er erg goed uit, heb je de recepten uit de openingspost gebruikt of heb je een eigen recept?

Ik ga van het weekend mn Ooni Karu uitproberen
Dit is het basisrecept uit de pizzabijbel van Simon Giacotto. Normaal gebruik ik het standaardrecept voor Napolitaanse pizza maar ik ben een beetje aan het experimenteren met andere recepten om de verschillen eens goed vast te kunnen leggen.

Is de Karu je eerste pizzaoven? En heb je de grote of de kleine aangeschaft? Ben erg benieuwd naar hoe die grote functioneert.

Als je nog niet zo bekend bent met het maken en bakken van pizza's kan ik het recept uit de pizzabijbel zeker wel aanraden, lekker laag in hydratatie dus makkelijk mee te werken.

De auteur van het boek heeft vorige week een livevideo op facebook geplaatst om te laten zien hoe hij zijn deeg maakt en vormt, kan leuk zijn om eens te bekijken!

Filmpje op facebook
Lucky_Strikedonderdag 16 april 2020 @ 15:54
quote:
0s.gif Op donderdag 16 april 2020 12:57 schreef 111210 het volgende:

[..]

Nice, ziet er erg goed uit, heb je de recepten uit de openingspost gebruikt of heb je een eigen recept?

Ik ga van het weekend mn Ooni Karu uitproberen
Je hebt een TR geplaatst in plaats van een reactie op Tree ;)
Bonzi_Buddydonderdag 16 april 2020 @ 20:08
Afgelopen weekend weer een pizza gemaakt!

0261694-D-B348-47-D0-B7-D9-F0-CDE985-B6-EF.jpg

Was weer lekker :)
Molodonderdag 16 april 2020 @ 22:40
Ziet er heerlijk uit :9~
Bonzi_Buddydonderdag 16 april 2020 @ 23:44
quote:
1s.gif Op donderdag 16 april 2020 22:40 schreef Molo het volgende:
Ziet er heerlijk uit :9~
Dankje, hij was ook heerlijk :)

Bijna elke zondag maak ik een pizza, altijd zin in!
111210vrijdag 17 april 2020 @ 16:12
quote:
0s.gif Op donderdag 16 april 2020 15:54 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Je hebt een TR geplaatst in plaats van een reactie op Tree ;)
Wat is een TR? :)

quote:
0s.gif Op donderdag 16 april 2020 13:06 schreef Tree het volgende:
Dit is het basisrecept uit de pizzabijbel van Simon Giacotto. Normaal gebruik ik het standaardrecept voor Napolitaanse pizza maar ik ben een beetje aan het experimenteren met andere recepten om de verschillen eens goed vast te kunnen leggen.

Is de Karu je eerste pizzaoven? En heb je de grote of de kleine aangeschaft? Ben erg benieuwd naar hoe die grote functioneert.

Als je nog niet zo bekend bent met het maken en bakken van pizza's kan ik het recept uit de pizzabijbel zeker wel aanraden, lekker laag in hydratatie dus makkelijk mee te werken.

De auteur van het boek heeft vorige week een livevideo op facebook geplaatst om te laten zien hoe hij zijn deeg maakt en vormt, kan leuk zijn om eens te bekijken!
Leuk gister gekeken, valt me op dat hij juist zegt dat je deeg veel minder lang moet kneden en dat het vliesje bij pizza niet hoort.
terwijl andere videos van pizzabakkers uit italie wel weer zeggen dat dat juist goed is om te checken of je deeg goed is.

Ook gebruikt hij veel minder water dan in andere recepten die ik gezien heb.

De Karu is volgens mij iets groter den de OONI 3 waarmee ik wel eens wat gebakken heb
derLudolfvrijdag 17 april 2020 @ 19:23
Vanavond weer eens pizza gemaakt.
Ik heb laatst deze bloem gekocht
tipo-00.jpg

Geen idee of het toeval was, maar de bodem was echt bijzonder goed. Kan me niet herinneren dat deze ooit zo goed zijn gelukt.
Treevrijdag 17 april 2020 @ 20:25
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 april 2020 16:12 schreef 111210 het volgende:

[..]

Wat is een TR? :)
[..]

Leuk gister gekeken, valt me op dat hij juist zegt dat je deeg veel minder lang moet kneden en dat het vliesje bij pizza niet hoort.
terwijl andere videos van pizzabakkers uit italie wel weer zeggen dat dat juist goed is om te checken of je deeg goed is.

Ook gebruikt hij veel minder water dan in andere recepten die ik gezien heb.

De Karu is volgens mij iets groter den de OONI 3 waarmee ik wel eens wat gebakken heb
Hij gebruikt inderdaad heel weinig water, zo'n 54% waar de meeste pizzarecepten meestal tussen de 60-63% zitten, voor de beginner heel prettig om mee te werken.

Ik heb zelf nog nooit een vliesje kunnen trekken van mijn pizzadeeg, hoe vaak ik het ook heb geprobeerd. Maar ook ik lees overal weer wat anders mbt tot kneedtijden ect. Gewoon zelf uitproberen is de beste tip denk ik :Y

@derLudolf verder iets anders gedaan dan normaal? En wat voor bloem gebruik je normaal gesproken dan?
Lucky_Strikevrijdag 17 april 2020 @ 21:28
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 april 2020 16:12 schreef 111210 het volgende:

[..]

Wat is een TR? :)
[..]

Een TR is een Topic Report. Daarmee laat je aan een moderator weten dat er iets mis is in een topoc. Zo'n reactie is alleen voor mods te zien, het wordt niet in het topic geplaatst. De knop voor een TR zit naast de knop om te quoten. Ik denk dat je het verkeerde knopje had aan geklikt :)
111210vrijdag 17 april 2020 @ 21:30
quote:
1s.gif Op vrijdag 17 april 2020 21:28 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Een TR is een Topic Report. Daarmee laat je aan een moderator weten dat er iets mis is in een topoc. Zo'n reactie is alleen voor mods te zien, het wordt niet in het topic geplaatst. De knop voor een TR zit naast de knop om te quoten. Ik denk dat je het verkeerde knopje had aan geklikt :)
ahh vandaar, dat zou kunnen, thanx voor het melden :)
derLudolfvrijdag 17 april 2020 @ 21:43
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 april 2020 20:25 schreef Tree het volgende:

@:derLudolf verder iets anders gedaan dan normaal? En wat voor bloem gebruik je normaal gesproken dan?
Voor zo ver ik weet niet....
Molovrijdag 17 april 2020 @ 22:13
Heeft er iemand hier hét recept voor zuurdesempizza?
Treezaterdag 18 april 2020 @ 10:57
quote:
1s.gif Op vrijdag 17 april 2020 21:43 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Voor zo ver ik weet niet....
Dan zal het wel aan het meel gelegen hebben! Voortaan altijd kopen dus! ;)
PestPilootzaterdag 18 april 2020 @ 14:40
quote:
0s.gif Op maandag 6 april 2020 13:51 schreef dedude87 het volgende:
Tof ding... ook met isolatielaag erin _O_ , alleen op pallets, zou graag wat met houtjes aanklooien. of gewoon sparen voor die echte houtoven….
Zoiets ?

IMG-0517.jpg IMG-0510.jpg IMG-0513.jpg IMG-0515.jpg 0172-E4-C0-AF24-4312-B50-D-6-D05854-CE464.jpg IMG-0519.jpg
djkoelkastzaterdag 18 april 2020 @ 15:08
quote:
0s.gif Op maandag 6 april 2020 13:51 schreef dedude87 het volgende:
Tof ding... ook met isolatielaag erin _O_ , alleen op pallets, zou graag wat met houtjes aanklooien. of gewoon sparen voor die echte houtoven….
Ik hoop op pellets, want op pallets wordt 'ie wel erg groot.
111210dinsdag 21 april 2020 @ 11:32
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 april 2020 20:25 schreef Tree het volgende:
Hij gebruikt inderdaad heel weinig water, zo'n 54% waar de meeste pizzarecepten meestal tussen de 60-63% zitten, voor de beginner heel prettig om mee te werken.

Ik heb zelf nog nooit een vliesje kunnen trekken van mijn pizzadeeg, hoe vaak ik het ook heb geprobeerd. Maar ook ik lees overal weer wat anders mbt tot kneedtijden ect. Gewoon zelf uitproberen is de beste tip denk ik

@derLudolf verder iets anders gedaan dan normaal? En wat voor bloem gebruik je normaal gesproken dan?
Gister avond deeg gemaakt volgens zijn recept (54% water)
heb wel iets meer gist gedaan omdat ik alleen droge gist had (heb iets meer dan een half zakje gedaan.

Tot nu toe deeg gemaakt, de bol in de kom een uurtje laten rusten/rijzen (deeg is uiteindelijk maar een klein beetje gaan rijzen merkte ik op)

Daarna 4 bollen gedraaid, en in de koelkast gezet met folie erover heen. Haal ze vanmiddag eruit om nog 3 uurtjes verder te rijzen en op temperatuur te laten komen.

Deeg was vrij stevig, maar prima te kneden, ben alleen benieuwd of het deeg straks nog goed verder gaan rijzen.

post van de week nog wel wat fotos van de bollen, rijzen en de oven zelf als ik klaar ben vanavond.
111210dinsdag 21 april 2020 @ 11:32
quote:
1s.gif Op vrijdag 17 april 2020 22:13 schreef Molo het volgende:
Heeft er iemand hier hét recept voor zuurdesempizza?
volgens mij heb ik dat recept hier al eens voorbij zien komen
https://www.youtube.com/user/maestrovitoiacopelli
Treedinsdag 21 april 2020 @ 15:47
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 april 2020 11:32 schreef 111210 het volgende:

[..]

Gister avond deeg gemaakt volgens zijn recept (54% water)
heb wel iets meer gist gedaan omdat ik alleen droge gist had (heb iets meer dan een half zakje gedaan.

Tot nu toe deeg gemaakt, de bol in de kom een uurtje laten rusten/rijzen (deeg is uiteindelijk maar een klein beetje gaan rijzen merkte ik op)

Daarna 4 bollen gedraaid, en in de koelkast gezet met folie erover heen. Haal ze vanmiddag eruit om nog 3 uurtjes verder te rijzen en op temperatuur te laten komen.

Deeg was vrij stevig, maar prima te kneden, ben alleen benieuwd of het deeg straks nog goed verder gaan rijzen.

post van de week nog wel wat fotos van de bollen, rijzen en de oven zelf als ik klaar ben vanavond.
Ben benieuwd!
111210dinsdag 21 april 2020 @ 20:27
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 april 2020 15:47 schreef Tree het volgende:
Ben benieuwd!
Hier het deeg volgens recept uit de facebook video van Simon, 500 gram 00 bloem, 280gr water (en een half zakje gist.

Bol gemaakt met keukenmachine, was binnen 10 minuutjes klaar en daarna een uurtje laten rusten.

Daarna 4 bollen van net geen 200gr per stuk gemaakt en 20 uur in de koeling gezet onder folie.
IMG-1584.jpg

Daarna heb ik ze 4uur voor het bakken buiten de koeling gezet, daar zijn ze nog heel licht gaan rijzen had ik het idee, maar niet heel veel.
IMG-1590.jpg

De saus was gewoon een blikje Mutti san marzano tomaten, deze gepureerd met wat zout, meer niet. 2 pizza's had ik met Calbani mozzarella gemaakt (koemelk) en 2 met echte buffel mozzarella van de groothandel. die laatste waren denk ik iets te nat, die van Calbani smaakte prima.

Vervolgens de OONI aangemaakt met houtpellets (van Ooni zelf) dat ging vrij makkelijk. Oven was met een kwartiertje heel heet. (infrarood gaf 380 aan, is een goedkope dus was een beetje gokken of het klopt, kokend water geeft ie altijd rond de 90 graden aan namelijk)

IMG-1592.jpg

Eerste pizza erin gedaan (helaas geen foto van) en deze was bijna perfect, kant waar het vuur zit was net te veel verbrand, maar dat kon er gewoon afgehaald worden.

Daarna pizza 2 erin gedaan en toen ging het helaas fout. De oven was veels te koud geworden (ondanks dat ik er een handje pellets bij gedaan had)
IMG-1597.jpg

IMG-1598.jpg
De pizza's daarna waren het allemaal nčt niet...

Oven kwam niet echt meer goed op temperatuur (denk dat ik te weinig pellets gebruikt heb)
Duurde nu echt bijna 5 minuten voordat de pizza's klaar waren, terwijl de onderkant net gaar was.

Groot minpunt is dus een termometer op de oven, want je hebt nu echt geen idee wat je aan het doen bent, zodra je het klepje opent om te meten koelt de oven als een gek af.

IMG-1594.jpg

Dus voor de volgende keer, veel meer pellets erin en misschien iets van een kerntermometer in de oven leggen die de temperatuur globaal kan meten (weet alleen niet of zon ding 400/500 graden aan kan.
47444-FDE-629-F-4-F24-A4-F1-34215-D8-E2122.jpg
Al met al was de eerste pizza echt goed, de laatste 3 waren qua smaak erg goed, maar qua deeg matig tot oke.

[ Bericht 2% gewijzigd door 111210 op 21-04-2020 20:43:49 ]
Yinnydinsdag 21 april 2020 @ 20:40
Wat jammer dat het niet helemaal is gegaan zoals gepland!
111210dinsdag 21 april 2020 @ 20:48
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 april 2020 20:40 schreef Yinny het volgende:
Wat jammer dat het niet helemaal is gegaan zoals gepland!
Nja voor een aller eerste keer waren de pizza's best oke, qua smaak sowieso beter dan de meeste pizzeria's hier in de buurt waar ik wel eens wat gehaald heb.

Nu nog een paar keer oefenen om de oven onder controlle te krijgen, duurde met mn BBQ bij mij ook een paar keer voordat ik echt wist hoe je goed moest slowcooken. Dus genoeg te doen komende zomer :)
Treewoensdag 22 april 2020 @ 12:06
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 april 2020 20:27 schreef 111210 het volgende:

[..]

Hier het deeg volgens recept uit de facebook video van Simon, 500 gram 00 bloem, 280gr water (en een half zakje gist.

Bol gemaakt met keukenmachine, was binnen 10 minuutjes klaar en daarna een uurtje laten rusten.

Daarna 4 bollen van net geen 200gr per stuk gemaakt en 20 uur in de koeling gezet onder folie.
[ afbeelding ]

Daarna heb ik ze 4uur voor het bakken buiten de koeling gezet, daar zijn ze nog heel licht gaan rijzen had ik het idee, maar niet heel veel.
[ afbeelding ]

De saus was gewoon een blikje Mutti san marzano tomaten, deze gepureerd met wat zout, meer niet. 2 pizza's had ik met Calbani mozzarella gemaakt (koemelk) en 2 met echte buffel mozzarella van de groothandel. die laatste waren denk ik iets te nat, die van Calbani smaakte prima.

Vervolgens de OONI aangemaakt met houtpellets (van Ooni zelf) dat ging vrij makkelijk. Oven was met een kwartiertje heel heet. (infrarood gaf 380 aan, is een goedkope dus was een beetje gokken of het klopt, kokend water geeft ie altijd rond de 90 graden aan namelijk)

[ afbeelding ]

Eerste pizza erin gedaan (helaas geen foto van) en deze was bijna perfect, kant waar het vuur zit was net te veel verbrand, maar dat kon er gewoon afgehaald worden.

Daarna pizza 2 erin gedaan en toen ging het helaas fout. De oven was veels te koud geworden (ondanks dat ik er een handje pellets bij gedaan had)
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
De pizza's daarna waren het allemaal nčt niet...

Oven kwam niet echt meer goed op temperatuur (denk dat ik te weinig pellets gebruikt heb)
Duurde nu echt bijna 5 minuten voordat de pizza's klaar waren, terwijl de onderkant net gaar was.

Groot minpunt is dus een termometer op de oven, want je hebt nu echt geen idee wat je aan het doen bent, zodra je het klepje opent om te meten koelt de oven als een gek af.

[ afbeelding ]

Dus voor de volgende keer, veel meer pellets erin en misschien iets van een kerntermometer in de oven leggen die de temperatuur globaal kan meten (weet alleen niet of zon ding 400/500 graden aan kan.
[ afbeelding ]
Al met al was de eerste pizza echt goed, de laatste 3 waren qua smaak erg goed, maar qua deeg matig tot oke.
Voor een allereerste keer ziet dit er toch al top uit! Zolang het nog niet perfect is heb je goede reden om extra veel te oefenen ;)

Ik weet nog van toen ik een Ooni had dat ik altijd wel flink bij moest blijven vullen met de pellets, anders ging de temperatuur inderdaad heel snel omlaag.

Je kan om flinke temperatuurverschillen te vermijden bij open doen van de oven hem wel wat langer voor laten stoken, dan weet je in ieder geval zeker dat de hitte goed in de steen is getrokken. Luchttemperatuur trekt met een flink vuur ook snel bij natuurlijk.

Leuk om te zien in ieder geval!