abonnement bol.com Coolblue
pi_180474473
hallo

diy outdoor 2600 watts pizzaoven .
voor indoor een bestron wil je outdoor ook iets .
gemaakt uit afgedankte 2000 watts bbq en een 600 watts tafelgrill .
de dome is gemaakt van een ouwe ijzeren bureaulade .
de steen is van action .

voor de rest heb ik veel aluschalen voor reflexi en isolatie gebruikt .

het deeg van de pizza weizenmehl typo 00 10 % eiwit

hydratatie 60 %

zout 5 %

droge gist 0,2 %


48 uur bulkrijs

4 uurtjes bolrijs


steentemperatuur was 420 en boventemperatuur +500 graden celcius .
baktijd was 2 minuten ongeveer .
















de smaak was overdonderend gevaarlijk lekker .

[ Bericht 39% gewijzigd door cullare op 14-07-2018 21:05:56 ]
  zaterdag 14 juli 2018 @ 20:48:44 #212
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_180475409
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2018 09:54 schreef Mike-The-Situation het volgende:
Nou ik begin zo ongeveer toch wel gestoord te worden denk ik.

Inmiddels is het zo'n 5 jaar geleden dat ik ben begonnen met zelf pizza's te maken. Altijd gewerkt met een standaard elektrische oven met bovenop gaspitjes maar electrisch verwarmd. Ik begon met normale bloem, water, droge gist, suiker, zout en olijfolie en heb geleerd hoe ik deeg moet maken. Van een grote homp, verkeerd gekneed deeg naar nu op gevoel de juiste verhoudingen en vrijwel altijd een mooi aanvoelende, elastische deegbal.

Mijn eerste pogingen waren soms te nat qua saus, soms te vol qua kaas en soms met eigeel aan de rand en soms zonder. Er zat wel een stijgende lijn in leek het. De rode draad is echter dat mijn bodem nooit maar dan ook nooit consequent krokant is en voor mijn gevoel heb ik echt alles al geprobeerd. Ik heb de metalen plaat die in de oven zit omgedraaid in een poging een warm oppervlak te creeren, de oven op volle toeren laten draaien, het deeg enorm laten rijzen, uitkneden en weer laten rijzen om zoveel mogelijk lucht te hebben, ik heb pizza in de BBQ proberen te maken, ik ben uiteindelijk besloten om over te stappen op tipo 00 bloem (hierdoor werd de bodem in ieder geval veel smakelijker!). En nu gisteren heb ik de ultieme poging ondernomen.

Tipo 00 deeg, prachtige bol gemaakt, laten rijzen, uitgekneed, weer een uur laten rijzen, de oven aangezet op maximaal, in de oven gedaan en goed in de gaten gehouden maar het resultaat was een prachtig ogende pizza, een mooi gerezen deeg met veel lucht erin, maar een ongebakken onderkant. GRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR

Lang verhaal kort. Het eerste wat iedereen mij nu gaat zeggen is: "Koop pizzasteen" of "koop pizzaoven". Dit is dus dan ook het punt waar ik nu beland ben. Wat ga ik doen? Gaat een pizzasteen zorgen voor eindelijk een lekkere krokante bodem? Of moet ik kappen met prutsen en bijv. meteen de Roccbox kopen? (Al vond ik de pizza's wel erg ongelijkmatig gaar in de filmpjes).
Hoe heet stook je je oven?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 15 juli 2018 @ 19:22:33 #213
474314 MissGiraffe
NOOIT sarcastisch!
pi_180498441
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juni 2018 19:04 schreef pmponer het volgende:
Jazeker, ik denk de beste pizza aanschaf die ik heb gedaan. Maar inderdaad erg prijzig.
Ik dacht dat Unni ook komt met een oven met gasbrander.

Ik zal zo even een foto uploaden van gister. Mijn eerste echte italiaanse pizza.

was ook de eerste pizza van de avond, en erg lekker

[ afbeelding ]
tering wat ziet dit er lekker uit!!
HEy FOKKERZZZZZ! Denken we wel om .............?!????????????????
  zondag 15 juli 2018 @ 19:44:54 #214
194233 Friday12
Originele kloon
pi_180498989
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 juli 2018 19:53 schreef cullare het volgende:
hallo

diy outdoor 2600 watts pizzaoven .
voor indoor een bestron wil je outdoor ook iets .
gemaakt uit afgedankte 2000 watts bbq en een 600 watts tafelgrill .
de dome is gemaakt van een ouwe ijzeren bureaulade .
de steen is van action .

voor de rest heb ik veel aluschalen voor reflexi en isolatie gebruikt .

het deeg van de pizza weizenmehl typo 00 10 % eiwit

hydratatie 60 %

zout 5 %

droge gist 0,2 %


48 uur bulkrijs

4 uurtjes bolrijs


steentemperatuur was 420 en boventemperatuur +500 graden celcius .
baktijd was 2 minuten ongeveer .


[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]


[ afbeelding ]


de smaak was overdonderend gevaarlijk lekker .

plaatjes werken niet
pi_180500315
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2018 13:16 schreef Mike-The-Situation het volgende:

[..]

Ik zoek inderdaad wel een echt krokante bodem, liefst een dunne bodem. Wat ik nu sinds kort doe is het mengsel van water, suiker en gist in mijn kom doe alvorens er de bloem met zout en olijfolie aan toe te voegen, op die manier blijf ik bloem toevoegen totdat ik tevreden ben met de plakkerigheid. Wellicht is dat niet zo verstandig?

Trouwens even een vraag aan jou gericht, hoe plakkerig is jouw deeg altijd? Mijn ervaring is dat mijn deeg of te plakkerig is en dat ik er dus meer bloem bij wil doen wat ten koste gaat van de elasticiteit, of dat het goed aanvoelt maar alsnog niet super elastisch is. Ik laat het meestal max een uur of 6 rijzen btw. Mogelijk is dat dus te weinig.
Bij mij werkt een steen erg goed.

Zo heet mogelijk voorverwarmen en dan je pizza's erop. Ik maak de pizza op een aluminium plaatje trouwens, dienschuif ik dan op de steen.

De bodem wordt echt veel beter. Niet zo goed als een oven die naar 400 graden kan. Maar de pizza's zijn nu echt prima.

Ik verwarm de oven op de hoogste temperatuur voor, dan zet ik de convectiegrill aan op max. Pizza's erin.. en na een minuut op tien heb ik aardige pizza's. Krijg nu ook van die mooie blazen in het deeg.

Kortom: koop een goede Pizzasteen. Als het niet bevalt ben je slechts een paar tientjes armer.

Overigens zag ik op iBood afgelopen week een G3 Pizzaoven in de aanbieding ...

En ja, activeer de gist voordat je er zout bij doet. Anders heb je kans op te weinig rijs.
Whatever...
  dinsdag 31 juli 2018 @ 22:21:56 #216
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_180863402
Oh leuk.
Ik wil deze week ergens zelf pizza maken voor het eerst. Terug vind pizza dan maar.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
pi_181781353
Zo af en toe bak ik zelf een (koemelkvrije) pizza. Meestal maak ik de bodem met een mix, maar vandaag heb ik voor het eerst geprobeerd een bodem te maken met tipo 00. Was nog niet echt een succes, mijn deeg was veel te droog. Het basisrecept in de OP bevat dan ook veel meer vocht. Die probeer ik de volgende keer (ik had eerder aan dit topic moeten denken).
pi_182182100
Hoi,

Allereerst: zijn er mensen bekend met een pizzaplaat van staal? Ik zit er namelijk aan te denken deze te kopen: https://bagestaalet.dk/pages/butik.

Deze bevat ook een webwinkel in Nederland (https://pizzasteel.nl/pages/shop), maar deze bevat niet de nieuwe 30x30, welke als enige in mijn knusse oven past. Het is echter niet bijster goedkoop, maar ik durf geen stalen plaat bij een staalfabrikant te bestellen, omdat ik te weinig verstand heb van voedselveiligheid en geen enkel fabrikant mij een garantie heeft kunnen bieden door eveneens een gebrek aan kennis hieromtrent.

Als mensen meer weten hierover, hoor ik het graag!

Ook viel mij op dat in nagenoeg alle recepten om Bread Flour vragen. Ik heb het dan over recepten van Amerikaanse pizzamakers, vaak Italiaans, maar in Nederland is dit bloem naar mijn weten niet verkrijgbaar, of moeilijk vindbaar. Heb tot nu telkens Italiaans '00'-bloem gebruikt, maar weet dus niet of dit een goed alternatief is. Ik heb in ieder geval zelden tarwebloem/all-purpose flour gebruikt zien worden.

Kan iemand me hierbij helpen?

Thanks!
  vrijdag 28 september 2018 @ 11:22:26 #219
194233 Friday12
Originele kloon
pi_182182201
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 september 2018 11:15 schreef AceOblivion het volgende:
Hoi,

Allereerst: zijn er mensen bekend met een pizzaplaat van staal? Ik zit er namelijk aan te denken deze te kopen: https://bagestaalet.dk/pages/butik.

Deze bevat ook een webwinkel in Nederland (https://pizzasteel.nl/pages/shop), maar deze bevat niet de nieuwe 30x30, welke als enige in mijn knusse oven past. Het is echter niet bijster goedkoop, maar ik durf geen stalen plaat bij een staalfabrikant te bestellen, omdat ik te weinig verstand heb van voedselveiligheid en geen enkel fabrikant mij een garantie heeft kunnen bieden door eveneens een gebrek aan kennis hieromtrent.

Als mensen meer weten hierover, hoor ik het graag!

Ook viel mij op dat in nagenoeg alle recepten om Bread Flour vragen. Ik heb het dan over recepten van Amerikaanse pizzamakers, vaak Italiaans, maar in Nederland is dit bloem naar mijn weten niet verkrijgbaar, of moeilijk vindbaar. Heb tot nu telkens Italiaans '00'-bloem gebruikt, maar weet dus niet of dit een goed alternatief is. Ik heb in ieder geval zelden tarwebloem/all-purpose flour gebruikt zien worden.

Kan iemand me hierbij helpen?

Thanks!
Kan je dan niet gewoon een pizzasteen 30x30 kopen?
pi_182182249
quote:
6s.gif Op vrijdag 28 september 2018 11:22 schreef Friday12 het volgende:

[..]

Kan je dan niet gewoon een pizzasteen 30x30 kopen?
Het schijnt dus dat staalplaten aanzienlijk beter zouden moeten werken dan pizzastenen. Dus als ik dan toch geld uitgeef, geef ik het liever aan het betere uit.
pi_182183103
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 september 2018 11:24 schreef AceOblivion het volgende:

[..]

Het schijnt dus dat staalplaten aanzienlijk beter zouden moeten werken dan pizzastenen. Dus als ik dan toch geld uitgeef, geef ik het liever aan het betere uit.
Het idee van een steen is juist dat de vocht die uit de pizzabodem ontsnapt weer verdampt en de bodem daarmee helpt garen. Een steen heeft dus een dubbele functie.
'Correct me if i'm wrong, for I'll be quite thankful for the lesson learned.' - Author unknown, 1987
pi_182183260
quote:
1s.gif Op vrijdag 28 september 2018 12:03 schreef Mike-The-Situation het volgende:

[..]

Het idee van een steen is juist dat de vocht die uit de pizzabodem ontsnapt weer verdampt en de bodem daarmee helpt garen. Een steen heeft dus een dubbele functie.
En het idee van een stalen plaat is dat het een veel betere geleiding van warmte heeft, waardoor er sneller en meer warmte de bodem in gaat, resulterend in een snellere baktijd.
pi_182183375
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 september 2018 12:10 schreef AceOblivion het volgende:

[..]

En het idee van een stalen plaat is dat het een veel betere geleiding van warmte heeft, waardoor er sneller en meer warmte de bodem in gaat, resulterend in een snellere baktijd.
Een pizza in een voorverwarmde oven met pizzasteen heeft slechts een paar minuten nodig...
'Correct me if i'm wrong, for I'll be quite thankful for the lesson learned.' - Author unknown, 1987
pi_182183574
quote:
1s.gif Op vrijdag 28 september 2018 12:16 schreef Mike-The-Situation het volgende:

[..]

Een pizza in een voorverwarmde oven met pizzasteen heeft slechts een paar minuten nodig...
Velen zijn lyrisch over de pizzasteel welke de laatste jaren erg in opkomst is onder de thuisbakkers. En de meeste gebruikers zijn voormalige pizzasteen gebruikers.

Ben zelf ook nog op zoek naar een pizzasteel, zat van de week nog to googlen naar ijzerhandelaren.
pi_182183649
Kijk anders even hiernaar (is een van de vele testen) https://www.chowhound.com(...)e-for-cooking-pizza/

Mocht je een chille (voordelige) site vinden om een stalen plaat te bestellen, laat het me aub weten, Bonzi!
pi_182184075
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 september 2018 12:34 schreef AceOblivion het volgende:
Kijk anders even hiernaar (is een van de vele testen) https://www.chowhound.com(...)e-for-cooking-pizza/

Mocht je een chille (voordelige) site vinden om een stalen plaat te bestellen, laat het me aub weten, Bonzi!
Goeie review!

Ken je dit topic op deze site toevallig?
https://www.pizzamaking.com/forum/index.php?topic=31267.0

Daar wordt A36 staal aangeprezen, maar dat is lastig verkrijgbaar in europa. Echter zag ik deze post in dat topic.

quote:
Super informative topic, thanks Scott!

Just in case anyone in Europe looks for a steel plate, A36 (or S235J2 as an EU equivalent) is not very popular here. I found that S235JR / ST37 (1015 US equivalent) is rather easy to find.

There are sellers in Germany that send to a few EU countries: http://www.ebay.co.uk/itm/261066160811?rmvSB=true

Or if you're in Germany there's also a 400x400x12mm (roughly 16x16x1/2") version for 35EUR

The only difference between that steel and A36 is the nitrogen content (which is 0.012% anyway), so that's almost identical steel.
Mocht ik een goeie leverancier vinden dan laat ik het weten!
pi_182184570
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 september 2018 12:58 schreef Bonzi_Buddy het volgende:

[..]

Goeie review!

Ken je dit topic op deze site toevallig?
https://www.pizzamaking.com/forum/index.php?topic=31267.0

Daar wordt A36 staal aangeprezen, maar dat is lastig verkrijgbaar in europa. Echter zag ik deze post in dat topic.

[..]

Mocht ik een goeie leverancier vinden dan laat ik het weten!
Van het type staal had ik nog geen benul.

Als ik iets vind zal ik het ook laten weten!
pi_182558472
Ik zit er toch aan te denken een kleine pizza oven te kopen.
Wat is dan de beste optie?

Ik zie wat verschillende op internet staan voor ongeveer hetzelfde geld.
Een Bestron voor ongeveer 95 euro of een G3 ferrari voor ook hetzelfde bedrag.
Iemand tips voor de beste compacte pizza oven voor max 100 euro?
  dinsdag 16 oktober 2018 @ 23:32:31 #229
194233 Friday12
Originele kloon
pi_182562283
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 20:58 schreef Stansfield het volgende:
Ik zit er toch aan te denken een kleine pizza oven te kopen.
Wat is dan de beste optie?

Ik zie wat verschillende op internet staan voor ongeveer hetzelfde geld.
Een Bestron voor ongeveer 95 euro of een G3 ferrari voor ook hetzelfde bedrag.
Iemand tips voor de beste compacte pizza oven voor max 100 euro?
Tevreden over de ferarri hier
pi_182686812
Mocht iemand interesse hebben, ik doe m'n G3 Ferrari in de verkoop. Keer of 3 gebruikt, werkt prima. PM me bij interesse.
  zondag 28 oktober 2018 @ 19:23:50 #231
313219 vinnypassy
Everything is in our mind.
pi_182798616
We hebben een nieuwe oven en ik wilde alweer heel lang zelf pizza maken, dus ff testen. Oven gaat niet heel warm (230, want we gaan hem hopelijk niet heel lang gebruiken), maar mijn oude oven ging tot 250 en dat ging met de pizzasteen altijd prima. Voor het deeg het 1e recept van de OP aangehouden, dat gehalveerd en daar de pizza van geduwd.

Resultaat: smaakvol, maar mij net te dik. Volgende keer kan ik van dit recept wel twee bodems maken, dan ben ik qua dikte tevreden. Smaak was top. Oven wordt niet warm genoeg voor knapperigheid, maar daar ga ik de volgende keer nog wel ff mee stoeien om dat te verbeteren. Zou het helpen om de steen lang op te warmen, daarna wat hoger te leggen en dan onder de grill te gooien?





Belegd met zelfgemaakte tomatensaus, pizzakaas (ja echt), rauwe ham en een basilicum-knoflookolietje.
pi_182799155
Ik zou de steen sowieso zo dicht mogelijk bij de grill leggen en zo voorverwarmen. Tijdens het bakken de grill aanlaten (evt. ovendeur op een kier laten door iets van pollepel ertussen te doen).
Zo krijgt je pizza ook een mooie gekleurde korst!

Edit: ik zou volgende keer ook eens het tweede recept proberen, die geeft volgens mij wat betere resultaten voor de normale oven :)
  zondag 28 oktober 2018 @ 21:41:17 #233
313219 vinnypassy
Everything is in our mind.
pi_182803666
quote:
0s.gif Op zondag 28 oktober 2018 19:45 schreef Tree het volgende:
Ik zou de steen sowieso zo dicht mogelijk bij de grill leggen en zo voorverwarmen. Tijdens het bakken de grill aanlaten (evt. ovendeur op een kier laten door iets van pollepel ertussen te doen).
Zo krijgt je pizza ook een mooie gekleurde korst!

Edit: ik zou volgende keer ook eens het tweede recept proberen, die geeft volgens mij wat betere resultaten voor de normale oven :)
Heb je dat tweede recept dan? Als ik de link open, krijg ik een foutmelding.

Waarom zou je de ovendeur open laten, wat heeft dat voor effect?
pi_182805835
quote:
0s.gif Op zondag 28 oktober 2018 21:41 schreef vinnypassy het volgende:

[..]

Heb je dat tweede recept dan? Als ik de link open, krijg ik een foutmelding.

Waarom zou je de ovendeur open laten, wat heeft dat voor effect?
De vrienden van Tweakers hebben hem op een andere plek opgeslagen gelukkig

Ovendeur op een kier laten zorgt ervoor dat het grillelement altijd aan blijft staan, omdat je dan met de temperatuursensor aan het sjoemelen bent

[ Bericht 5% gewijzigd door Tree op 28-10-2018 22:55:28 ]
pi_182809230
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 20:58 schreef Stansfield het volgende:
Ik zit er toch aan te denken een kleine pizza oven te kopen.
Wat is dan de beste optie?

Ik zie wat verschillende op internet staan voor ongeveer hetzelfde geld.
Een Bestron voor ongeveer 95 euro of een G3 ferrari voor ook hetzelfde bedrag.
Iemand tips voor de beste compacte pizza oven voor max 100 euro?
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 oktober 2018 11:27 schreef rhubarb het volgende:
Mocht iemand interesse hebben, ik doe m'n G3 Ferrari in de verkoop. Keer of 3 gebruikt, werkt prima. PM me bij interesse.


Ik heb zelf overigens ook sinds 1,5 week de G3 Ferrari. Twee keer gebruikt en twee keer erg tevreden over het resultaat.

Overigens was er na de vorige keer toch nog iets aan de pizzasteen blijven plakken blijkbaar, want gisteren tijdens het opwarmen had ik ineens een klein vlammetje op mijn pizzasteen branden. Gelukkig was ik er direct bij en kon ik het binnen enkele seconden uitblazen.
pi_182816174
quote:
1s.gif Op maandag 29 oktober 2018 08:07 schreef itchycoo het volgende:

[..]

[..]

[ afbeelding ]

Ik heb zelf overigens ook sinds 1,5 week de G3 Ferrari. Twee keer gebruikt en twee keer erg tevreden over het resultaat.

Overigens was er na de vorige keer toch nog iets aan de pizzasteen blijven plakken blijkbaar, want gisteren tijdens het opwarmen had ik ineens een klein vlammetje op mijn pizzasteen branden. Gelukkig was ik er direct bij en kon ik het binnen enkele seconden uitblazen.
Via PM ook contact gehad hoor. Maar niet helemaal uitgekomen en hij kon hem makkelijk verkopen. Dus kijk rustig even verder.
pi_182819780
quote:
0s.gif Op maandag 29 oktober 2018 15:35 schreef Stansfield het volgende:

[..]

Via PM ook contact gehad hoor. Maar niet helemaal uitgekomen en hij kon hem makkelijk verkopen. Dus kijk rustig even verder.
Ah oke. Het was bijna te toevallig :D
pi_182946100
Geen idee of het wat is maar ibood heeft deze pizzaoven in de aanbieding.

  zondag 4 november 2018 @ 21:54:12 #239
194233 Friday12
Originele kloon
pi_182946929
quote:
1s.gif Op zondag 4 november 2018 21:22 schreef LovelyLady het volgende:
Geen idee of het wat is maar ibood heeft deze pizzaoven in de aanbieding.

[ afbeelding ]
Dat ding is top
pi_182951222
quote:
1s.gif Op zondag 4 november 2018 21:22 schreef LovelyLady het volgende:
Geen idee of het wat is maar ibood heeft deze pizzaoven in de aanbieding.

[ afbeelding ]
Die heb ik sinds kort en is echt ideaal. Makkelijk in gebruik en makkelijk op te bergen.
abonnement bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')