abonnement bol.com Coolblue
pi_179061443
quote:
0s.gif Op donderdag 10 mei 2018 12:57 schreef Martijn1P het volgende:

[..]

Detroit is volgen mij dieper (deep dish), maar sicilian/ gradma pizza/ detroit heeft volgens mij veel gelijkenissen. Is maar net wat voor naam je er aan geeft. In ieder geval op een ovenplaat in een normale oven op 230gr 15 minuten afgebakken.
Ziet er in ieder geval goed uit!

Hier weer een pareltje uit de Roccbox getoverd, ik ben echt dol op die oven :9

Excuses voor het smerige bord :@
pi_179062616
Mortadella?, pistach en wat nog meer? Ziet er erg lekker uit!
  Moderator donderdag 10 mei 2018 @ 14:11:29 #183
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_179062757
Vanavond weer volkoren speltpizza maken, ik gebruik altijd het recept van Italieplein voor volkorenpizza, alleen maal ik de helft van de granen zelf (in zo'n goedkoop koffiemolentje). Geeft echt een heel goede smaak, goede bite. Overnacht in de koelkast laten rijzen en dan vanaf 12u op het aanrecht tot ik er mee aan de slag ga.,

Ik heb het idee opgedaan bij Café Prütt in Münster, Duitsland.
Waarschijnlijk niet iets voor de pizzafiel die alles met witte bloem wil, ik ben er gek op.

Helaas geen pizza-oven, dus het gaat in de conventionele oven, zo heet als 'ie gaat (250-275) met een pizzasteen op het rooster, laag in de oven. Het is ok zo qua temperatuur, maar een vette pizza-oven zou ik ook wel willen :9
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_179063038
quote:
0s.gif Op donderdag 10 mei 2018 14:05 schreef Martijn1P het volgende:
Mortadella?, pistach en wat nog meer? Ziet er erg lekker uit!
Mozarella, provolone en parmezaan. Bijzondere combi maar echt erg lekker!


quote:
0s.gif Op donderdag 10 mei 2018 14:11 schreef djkoelkast het volgende:
Vanavond weer volkoren speltpizza maken, ik gebruik altijd het recept van Italieplein voor volkorenpizza, alleen maal ik de helft van de granen zelf (in zo'n goedkoop koffiemolentje). Geeft echt een heel goede smaak, goede bite. Overnacht in de koelkast laten rijzen en dan vanaf 12u op het aanrecht tot ik er mee aan de slag ga.,

Ik heb het idee opgedaan bij Café Prütt in Münster, Duitsland.
Waarschijnlijk niet iets voor de pizzafiel die alles met witte bloem wil, ik ben er gek op.

Helaas geen pizza-oven, dus het gaat in de conventionele oven, zo heet als 'ie gaat (250-275) met een pizzasteen op het rooster, laag in de oven. Het is ok zo qua temperatuur, maar een vette pizza-oven zou ik ook wel willen :9
Ik zou zelf juist de steen zo hoog mogelijk in de oven leggen en voor laten verwarmen+bakken met grill aan, misschien leuk om eens te proberen en te kijken naar het verschil?
  Moderator donderdag 10 mei 2018 @ 14:33:23 #185
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_179063066
quote:
1s.gif Op donderdag 10 mei 2018 14:31 schreef Tree het volgende:

[..]

Mozarella, provolone en parmezaan. Bijzondere combi maar echt erg lekker!

[..]

Ik zou zelf juist de steen zo hoog mogelijk in de oven leggen en voor laten verwarmen+bakken met grill aan, misschien leuk om eens te proberen en te kijken naar het verschil?
Ook wel eens gedaan, maar direct verbrande bovenkant. Ik zet hem dan op boven/onderwarmte en ondat er vanaf onder ook warmte komt en de steen daar het dichtste bij ligt... En dat de kaas niet zo snel verbrandt.
Ik moet altijd wel in 2x bakken trouwens, 1x even kort met alleen tomatensaus, daarna doe ik hetzelfde met de 2e pizza en als die klaar is het bakken met de topping. Op die manier werkt het met deze oven het beste. Niet ideaal natuurlijk, dat snap ik.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_179096789
quote:
0s.gif Op donderdag 10 mei 2018 14:11 schreef djkoelkast het volgende:
Vanavond weer volkoren speltpizza maken, ik gebruik altijd het recept van Italieplein voor volkorenpizza, alleen maal ik de helft van de granen zelf (in zo'n goedkoop koffiemolentje). Geeft echt een heel goede smaak, goede bite. Overnacht in de koelkast laten rijzen en dan vanaf 12u op het aanrecht tot ik er mee aan de slag ga.,

Ik heb het idee opgedaan bij Café Prütt in Münster, Duitsland.
Waarschijnlijk niet iets voor de pizzafiel die alles met witte bloem wil, ik ben er gek op.

Helaas geen pizza-oven, dus het gaat in de conventionele oven, zo heet als 'ie gaat (250-275) met een pizzasteen op het rooster, laag in de oven. Het is ok zo qua temperatuur, maar een vette pizza-oven zou ik ook wel willen :9
Waar blijven die foto’s? -O-
  Moderator zaterdag 12 mei 2018 @ 00:49:39 #187
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_179098487
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 mei 2018 22:56 schreef Tree het volgende:

[..]

Waar blijven die foto’s? -O-
Die heb ik niet gemaakt, het is geen "echte pizza" want volkoren dus krijg ik toch alleen maar gezeur :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_179100805
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 mei 2018 00:49 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Die heb ik niet gemaakt, het is geen "echte pizza" want volkoren dus krijg ik toch alleen maar gezeur :P
Als je van te voren al gaat miepen wel ja.. creaties zijn toch gewoon welkom? Ik persoonlijk vind het wel leuk om de verschillen te zien hier.
pi_179306312




pi_179306692
Die roccbox is wel gaaf hoor.
Ziet er goed uit Martijn!
pi_179307603
Goede rijs in die korst zeg! Heb net gegeten maar krijg alweer honger.
pi_179309007
quote:
1s.gif Op maandag 21 mei 2018 19:26 schreef LovelyLady het volgende:
Die roccbox is wel gaaf hoor.
Ziet er goed uit Martijn!
Krachtig apparaat. Gaat deze zomer veel uren aan. Niet alleen pizza, maar alles om snel af te grillen. pita, steak, groenten. Gelukkig past mijn stalen pan er net in.
  Moderator dinsdag 29 mei 2018 @ 13:36:45 #193
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_179466766
Ik wil ook een roccbox, dacht eerst aan een unii, maar dat is alleen houtpellets en dat is niet praktisch. Alleen wel meteen aan de prijs. Is het dat echt waard?
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  dinsdag 5 juni 2018 @ 19:04:30 #194
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_179624628
Jazeker, ik denk de beste pizza aanschaf die ik heb gedaan. Maar inderdaad erg prijzig.
Ik dacht dat Unni ook komt met een oven met gasbrander.

Ik zal zo even een foto uploaden van gister. Mijn eerste echte italiaanse pizza.

was ook de eerste pizza van de avond, en erg lekker



[ Bericht 25% gewijzigd door pmponer op 05-06-2018 19:07:48 (foto toegevoegd) ]
Drop you like an ill, bad habit
  Moderator dinsdag 5 juni 2018 @ 19:07:46 #195
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_179624684
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juni 2018 19:04 schreef pmponer het volgende:
Jazeker, ik denk de beste pizza aanschaf die ik heb gedaan. Maar inderdaad erg prijzig.
Ik dacht dat Unni ook komt met een oven met gasbrander.

Ik zal zo even een foto uploaden van gister. Mijn eerste echte italiaanse pizza.
Dus wellicht nog even wachten of gewoon de knip leeggooien aan de Roccbox, in dubio ;)

Ah!

Uuni 3 Pizza Oven
Uuni 3 w / Gas Burner (UK)

GBP 248 (+ 20 verzending)

Dat scheelt nogal!
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator dinsdag 5 juni 2018 @ 22:07:09 #196
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_179628452
Even wat verdergekeken: je moet de houtbrander losschroeven, de gasbrander vastschroeven, er moet een ding op de schoorsteen en de voorkap moet er af. Klinkt mij alsof dit niet heel handig is.

Hoe zit dat bij de Roccbox?
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_179643602
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juni 2018 22:07 schreef djkoelkast het volgende:

Hoe zit dat bij de Roccbox?
Doet wat je we van mag verwachten. Goed ontwerp en zit kwalitatief zeer goed in elkaar. Robuust en degelijk apparaat. Branders draai je eenvoudig in. Kijk anders eens rond op youtube, geeft je meer inzicht in het apparaat.

Is idd aan de prijs, dus maar de vraag hoe obsessief je bezig bent met pizza ;). Komen steeds meer van dit soort ovens op de markt wat de prijs in de komende 1- 3 jaar gaat drukken.
  Moderator woensdag 6 juni 2018 @ 22:32:04 #198
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_179646225
quote:
1s.gif Op woensdag 6 juni 2018 20:45 schreef Martijn1P het volgende:

[..]

Is idd aan de prijs, dus maar de vraag hoe obsessief je bezig bent met pizza ;). Komen steeds meer van dit soort ovens op de markt wat de prijs in de komende 1- 3 jaar gaat drukken.
Niet. Ik maak pizza's omdat ik ze lekker vind en geheel naar eigen inzicht (voornamelijk zelfgemalen volkorenspelt), dus totaal niet op de authentieke napolitaanse wijze. Kan ik ook waarderen, maar het is me wat te simpel :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  woensdag 6 juni 2018 @ 23:22:59 #199
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_179647414
Is zo'n roccbox een beetje te doen op een balkon?
pi_179681924
quote:
1s.gif Op woensdag 6 juni 2018 23:22 schreef Helsinki het volgende:
Is zo'n roccbox een beetje te doen op een balkon?
Zeker! Mijn balkon is echt letterlijk 1x1 en daar gaat het prima op.

Koelkast, ik heb een Uuni gehad voordat ik een Roccbox kocht. Leuk ding om mee te spelen maar haalt het bij zowel uitvoering als resultaat bij lange na niet bij een Roccbox! Is het geld (als je toch overweegt geld uit te geven aan een oven) meer dan waard hoor :)
  Moderator vrijdag 8 juni 2018 @ 23:56:23 #201
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_179684645
Ik twijfel nog een beetje, ik denk dat ik nu eerst voor een nieuwe espressomachine ga, deze is al 5 jaar oud en was een basismodel, ik wil iets geavanceerders. Dan kan ik nog wel 1-2 jaar wachten om te zien wat de pizzaovenmarkt doet, interessant als het straks 150 euro goedkoper kan ofzo. Ja of niet ;)

Onlangs een Napolitaanse pizza uit een houtoven gehad bij een restaurant. Heel erg lekker, maar ik ben ik bang toch meer fan van de volkorenpizza's zoals ik die in Duitsland at. Van mij hoeft de korst niet zo luchtig en mag er een heel pak meer kaas op :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_179704994
Nou ik begin zo ongeveer toch wel gestoord te worden denk ik.

Inmiddels is het zo'n 5 jaar geleden dat ik ben begonnen met zelf pizza's te maken. Altijd gewerkt met een standaard elektrische oven met bovenop gaspitjes maar electrisch verwarmd. Ik begon met normale bloem, water, droge gist, suiker, zout en olijfolie en heb geleerd hoe ik deeg moet maken. Van een grote homp, verkeerd gekneed deeg naar nu op gevoel de juiste verhoudingen en vrijwel altijd een mooi aanvoelende, elastische deegbal.

Mijn eerste pogingen waren soms te nat qua saus, soms te vol qua kaas en soms met eigeel aan de rand en soms zonder. Er zat wel een stijgende lijn in leek het. De rode draad is echter dat mijn bodem nooit maar dan ook nooit consequent krokant is en voor mijn gevoel heb ik echt alles al geprobeerd. Ik heb de metalen plaat die in de oven zit omgedraaid in een poging een warm oppervlak te creeren, de oven op volle toeren laten draaien, het deeg enorm laten rijzen, uitkneden en weer laten rijzen om zoveel mogelijk lucht te hebben, ik heb pizza in de BBQ proberen te maken, ik ben uiteindelijk besloten om over te stappen op tipo 00 bloem (hierdoor werd de bodem in ieder geval veel smakelijker!). En nu gisteren heb ik de ultieme poging ondernomen.

Tipo 00 deeg, prachtige bol gemaakt, laten rijzen, uitgekneed, weer een uur laten rijzen, de oven aangezet op maximaal, in de oven gedaan en goed in de gaten gehouden maar het resultaat was een prachtig ogende pizza, een mooi gerezen deeg met veel lucht erin, maar een ongebakken onderkant. GRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR

Lang verhaal kort. Het eerste wat iedereen mij nu gaat zeggen is: "Koop pizzasteen" of "koop pizzaoven". Dit is dus dan ook het punt waar ik nu beland ben. Wat ga ik doen? Gaat een pizzasteen zorgen voor eindelijk een lekkere krokante bodem? Of moet ik kappen met prutsen en bijv. meteen de Roccbox kopen? (Al vond ik de pizza's wel erg ongelijkmatig gaar in de filmpjes).
'Correct me if i'm wrong, for I'll be quite thankful for the lesson learned.' - Author unknown, 1987
pi_179705254
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 mei 2017 22:17 schreef kloink het volgende:
Ik denk dat ik al een jaar of 7 mezelf 1 of 2 keer per maand pijnig door te proberen de beste zelfgemaakte pizza ooit te maken.. Soms mag het resultaat er best zijn en soms is het niet om weg te krijgen. Dit laatste is dan vaak weer een (eigen) probeersel met net even ander deeg of net iets meer water etc etc. Ook heb ik inmiddels al veel tools geprobeerd zoals de Ferrari pizza oven, pizzastenen...bbq stenen etc.

Wat ik nog niet geprobeerd had was the pizza Steel (backing steel). Een stalen plaat die met de ideale dikte de warmte beter vasthoudt dan steen blablabla. Vooral de amerikanen op de pizza nerd fora zijn er gek op. Ik heb de Europese variant besteld en aan de gang gegaan. Lichtelijk sceptisch aangezien ik juist het idee heb dat een poreus steen direct het vocht onttrekt uit het deeg en dit juist de bijzondere structuur maakt van de pizza.

Na de steen ingewreven te hebben met olie en een uur in de oven laten 'dichten' (dat moet de eerste keer) de pizza erop gegooid. Simpel recept overigens met 00 deeg, vers gist en 24 uur rijzen in de koelkast.

Het resultaat was....wow! Ik heb veruit de beste en meest smaakvolle pizza(deeg) ooit gemaakt. Natuurlijk is dit subjectief maar ik word er erg blij van en ondanks ik het het staal nog maar 1 keer gebruikt heb ben ik enthousiast. Hieronder foto van de korst en op de achtergrond de pizza (heb helaas deze keer maar 1 foto).

aanradertje..
[ afbeelding ]
Ben je er nog steeds tevreden over? En waar heb je deze besteld?
'Correct me if i'm wrong, for I'll be quite thankful for the lesson learned.' - Author unknown, 1987
  Moderator zondag 10 juni 2018 @ 10:26:43 #204
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_179705371
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2018 09:54 schreef Mike-The-Situation het volgende:

Lang verhaal kort. Het eerste wat iedereen mij nu gaat zeggen is: "Koop pizzasteen" of "koop pizzaoven". Dit is dus dan ook het punt waar ik nu beland ben. Wat ga ik doen? Gaat een pizzasteen zorgen voor eindelijk een lekkere krokante bodem? Of moet ik kappen met prutsen en bijv. meteen de Roccbox kopen? (Al vond ik de pizza's wel erg ongelijkmatig gaar in de filmpjes).
In mijn standaardoven doe ik het altijd zo: lang voorverwarmen op de heetste stand, bodem maken, alleen saus er op, in de oven, een minuut of 5-7. Dan er uit en op een rooster af laten koelen (ondertussen kun je als je 2 pizza's gaat maken je 2e deegbal gaan vormen en er saus op doen)
Pas daarna kaas en andere dingen er op en afbakken, op die manier wordt in een oven met relatief weinig vermogen de bodem niet zo zompig. Doe je alles in 1x dan gaat het geheid mis en is het midden niet echt gaar.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_179705396
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2018 10:26 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

In mijn standaardoven doe ik het altijd zo: lang voorverwarmen op de heetste stand, bodem maken, alleen saus er op, in de oven, een minuut of 5-7. Dan er uit en op een rooster af laten koelen (ondertussen kun je als je 2 pizza's gaat maken je 2e deegbal gaan vormen en er saus op doen)
Pas daarna kaas en andere dingen er op en afbakken, op die manier wordt in een oven met relatief weinig vermogen de bodem niet zo zompig. Doe je alles in 1x dan gaat het geheid mis en is het midden niet echt gaar.
En de saus is dan ook lekker? Wordt die niet te droog op die manier?

Gebruik je btw nog iets als een steen of iets?
'Correct me if i'm wrong, for I'll be quite thankful for the lesson learned.' - Author unknown, 1987
pi_179705565
Waar ben je naar op zoek? Echt krokante bodem die je bijv. ook hebt bij de meeste diepvriespizzas? Een pizzasteen is een relatief goedkope aanschaf en zorgt voor een aanzienlijk beter resultaat. De steen neemt ook vocht op uit het deeg, dus win win. In het algemeen; niet te veel water gebruiken in je deegrecept en lang afbakken (>8min) op een relatief lage temp. (Rond de 250). Tweede foto wat ik op vorige pagina poste (plaatpizza) heeft een krokante bodem en is afgebakken op zon 230 a 250 graden in ca. 13 a 15 minuten.
pi_179707514
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2018 10:49 schreef Martijn1P het volgende:
Waar ben je naar op zoek? Echt krokante bodem die je bijv. ook hebt bij de meeste diepvriespizzas? Een pizzasteen is een relatief goedkope aanschaf en zorgt voor een aanzienlijk beter resultaat. De steen neemt ook vocht op uit het deeg, dus win win. In het algemeen; niet te veel water gebruiken in je deegrecept en lang afbakken (>8min) op een relatief lage temp. (Rond de 250). Tweede foto wat ik op vorige pagina poste (plaatpizza) heeft een krokante bodem en is afgebakken op zon 230 a 250 graden in ca. 13 a 15 minuten.
Ik zoek inderdaad wel een echt krokante bodem, liefst een dunne bodem. Wat ik nu sinds kort doe is het mengsel van water, suiker en gist in mijn kom doe alvorens er de bloem met zout en olijfolie aan toe te voegen, op die manier blijf ik bloem toevoegen totdat ik tevreden ben met de plakkerigheid. Wellicht is dat niet zo verstandig?

Trouwens even een vraag aan jou gericht, hoe plakkerig is jouw deeg altijd? Mijn ervaring is dat mijn deeg of te plakkerig is en dat ik er dus meer bloem bij wil doen wat ten koste gaat van de elasticiteit, of dat het goed aanvoelt maar alsnog niet super elastisch is. Ik laat het meestal max een uur of 6 rijzen btw. Mogelijk is dat dus te weinig.
'Correct me if i'm wrong, for I'll be quite thankful for the lesson learned.' - Author unknown, 1987
  Moderator zondag 10 juni 2018 @ 18:24:12 #208
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_179712129
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2018 10:29 schreef Mike-The-Situation het volgende:

[..]

En de saus is dan ook lekker? Wordt die niet te droog op die manier?

Gebruik je btw nog iets als een steen of iets?
Nee saus is perfect. Die maak ik altijd in een hele grote pan en dan in porties van 2 pizza's invriezen.

En ja, een steen, op het rooster, 1 onder het midden.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_180407394
[img][url]

[ Bericht 86% gewijzigd door cullare op 11-07-2018 22:27:52 ]
pi_180411703


[ Bericht 100% gewijzigd door cullare op 11-07-2018 22:38:17 ]
abonnement bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')