Maar dat is toch een splinterpartij? Ik zie ook Kuzje en Ozturk niet slagen in hun plan een brede moslimpartij oprichten.quote:Op maandag 26 januari 2015 22:43 schreef Tem het volgende:
[..]
Ik betwijfel het, maar we zullen zien. Rotterdam is trouwens geen dorpje in de bible-belt.
Vanuit het niets naar 2 zetels vind ik best een prestatie. Daarnaast heeft de PvdA ook veel aanhang onder gelovige moslims en de invloed van religie is daar natuurlijk ook van toepassing.quote:Op maandag 26 januari 2015 22:45 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Maar dat is toch een splinterpartij? Ik zie ook Kuzje en Ozturk niet slagen in hun plan een brede moslimpartij oprichten.
Of ze een deuk in een pakje boter slaan is dan tweede. En bij de PvdA leidt het iig tot wrijving.quote:Op maandag 26 januari 2015 22:53 schreef Tem het volgende:
[..]
Vanuit het niets naar 2 zetels vind ik best een prestatie. Daarnaast heeft de PvdA ook veel aanhang onder gelovige moslims en de invloed van religie is daar natuurlijk ook van toepassing.
Ik vind dat je ogv een premisse die op zijn minst discutabel, maar wrs gewoon onjuist is, niet eventjes kunt stellen dat we er voortaan maar aan moeten wennen dat we dus aan zelfcensuur moeten gaan doen...quote:Ik vind het niet zo'n probleem. Iedereen wil uiteindelijk zijn belangen behartigt zien, of je nu gelovig bent of niet.
Van mij hoeft dat niet hoorquote:Op maandag 26 januari 2015 19:15 schreef Mutant01 het volgende:
[..]
Punt is dat zowel in de Islam-discussie en Pieten-discussie de hypocrisie extreem zwaar aanwezig is. Je mag alles zeggen wat je wil, zolang het maar in lijn is met 'onze cultuur'. En anders moet je vooral je bek houden of oprotten.
Waarom moet dat dan? Laat ieder lekker zijn mening verkondigen.quote:Op maandag 26 januari 2015 19:26 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
En toch gaat het veel verder dan dit. Ze geeft zelf ook aan dat er niet zoveel stokken achter de deur zijn. Behalve een strikte handhaving van de wet tegen haatzaaien. Zij gaat ervan uit dat onze samenleving veranderd is van een seculiere in een post-seculiere samenleving, waarin geloof weer een rol van betekenis speelt. Duidelijk verder dan een pleidooi om de lange tenen een beetje op te rollen. Misschien dachten we dat we met de prominente rol die het christelijke geloof altijd speelde in Nederland gebroken hadden, maar we zitten nu in een andere situatie. Islam speelt bijv. een heel belangrijke rol (en wrs ook nog andere religies) en wij moeten daardoor inbinden, omdat dit een kwestie is van beschaving... en dus kunnen we niet meer op onze viool spelen mbt gelijkheid van vrouwen, homo's etc.
Ik denk dat velen het zouden beschouwen als een vorm van regressie als die items uit het debat verdwijnen.quote:Op maandag 26 januari 2015 23:14 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Waarom moet dat dan? Laat ieder lekker zijn mening verkondigen.
Men moet accepteren van elkaar dat mensen er andere meningen op nahouden. En dus niet alles aan banden willen leggen omdat tere zieltjes dat niet kunnen hebben.
Wat bedoel je?quote:Op maandag 26 januari 2015 23:17 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Ik denk dat velen het zouden beschouwen als een vorm van regressie als die items uit het debat verdwijnen.
Ik denk dat veel mensen het niet als een vooruitgang zullen ervaren indien je om bijv. de moslims niet tegen de borst te stuiten straks niet meer kunt zeggen dat de ongelijkheid van man en vrouw een achterhaald station zou moeten zijn.quote:
Ik ook niet. Daarom iedereen stoppen met dat zielige gedoe over wat een ander voor uitingen heeft.quote:Op maandag 26 januari 2015 23:41 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Ik denk dat veel mensen het niet als een vooruitgang zullen ervaren indien je om bijv. de moslims niet tegen de borst te stuiten straks niet meer kunt zeggen dat de ongelijkheid van man en vrouw een achterhaald station zou moeten zijn.
Nou ja, volgens Annette Jansen zitten we dus in een post-seculiere samenleving dus dat houdt wrs toch tevens in dat je niet meer kunt volhouden dat bijv. de gelijkheid van man en vrouw gezien moet worden als een vorm van vooruitgang tov de situatie waarin man en vrouw niet gelijk zijn.quote:Op maandag 26 januari 2015 23:43 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Ik ook niet. Daarom iedereen stoppen met dat zielige gedoe over wat een ander voor uitingen heeft.
Waarom zou ik dat niet vol kunnen houden? Het is mijn overtuiging en die ga ik niet aanpassen om anderen niet voor het hoofd te stoten.quote:Op maandag 26 januari 2015 23:52 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Nou ja, volgens Annette Jansen zitten we dus in een post-seculiere samenleving dus dat houdt wrs toch tevens in dat je niet meer kunt volhouden dat bijv. de gelijkheid van man en vrouw gezien moet worden als een vorm van vooruitgang tov de situatie waarin man en vrouw niet gelijk zijn.
Niet jij, hij zou zou zich gekwetst kunnen voelen. Zelfcensuur is kennelijk op zijn plaats. Wen er maar aan.quote:Op maandag 26 januari 2015 23:58 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Waarom zou ik dat niet vol kunnen houden? Het is mijn overtuiging en die ga ik niet aanpassen om anderen niet voor het hoofd te stoten.
Als een of andere moslim het tegenovergestelde wil beweren dat gaat hij zijn gang maar. Ik heb genoeg argumenten om er inhoudelijk gehakt van te kunnen maken in plaats van me zielig en gekwetst te gaan voelen.
Jij bent het dus met die mevrouw eens?quote:Op dinsdag 27 januari 2015 00:00 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Niet jij, hij zou zou zich gekwetst kunnen voelen. Zelfcensuur is kennelijk op zijn plaats. Wen er maar aan.
Nee, absoluut niet.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 00:02 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Jij bent het dus met die mevrouw eens?
Ik dus ook niet. En ik ben dus ook niet van plan mijn opvattingen te gaan aanpassen omdat iemand zich wel eens "gekwetst" van voelen. Mensen die zich overal maar gekwetst door voelen moeten gewoon bij de psycholoog langs.quote:
Punt is dat de enige reeële politieke bedreiging tov het seculiere karakter van Nederland niet van "de moslims" komt maar ironisch genoeg van de PVV zelf.quote:Op maandag 26 januari 2015 22:32 schreef Morendo het volgende:
[..]
Wat zou er concreet veranderen?
Maar goed, dat is dan ook het laatste hierover want ik ben geen PVV'er.
Ik vind het eng dat er mensen zijn die het in wetten vast willen leggen.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 00:06 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Ik dus ook niet. En ik ben dus ook niet van plan mijn opvattingen te gaan aanpassen omdat iemand zich wel eens "gekwetst" van voelen. Mensen die zich overal maar gekwetst door voelen moeten gewoon bij de psycholoog langs.
Voltaire "Ik ben het niet eens met wat je zegt, maar ik zal het recht om het te zeggen tot de dood toe verdedigen" was een antisemiet en een racist. Net als de redactie van Charlie Hebdo overigens. Je kunt hoog van je toren afblazen als dat je blieft, maar sommige mensen streven nu eenmaal een agenda van haat na.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 00:06 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Ik dus ook niet. En ik ben dus ook niet van plan mijn opvattingen te gaan aanpassen omdat iemand zich wel eens "gekwetst" van voelen. Mensen die zich overal maar gekwetst door voelen moeten gewoon bij de psycholoog langs.
Wat is dit nu voor rare onderbuik reactie. Het gaat er helemaal niet om dat mensen zich overal gekwetst door voelen. Je kan toch gewoon fatsoenlijk en respectvol met elkaar omgaan of niet? Niemand vraagt je om je opvattingen aan te passen maar eerder dat je de toon aanpast, is dat zo gek? Mensen die niet een natuurlijke remming hebben en als een gilles de la tourette door het leven gaan moeten eerder langs een psycholoog.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 00:06 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Ik dus ook niet. En ik ben dus ook niet van plan mijn opvattingen te gaan aanpassen omdat iemand zich wel eens "gekwetst" van voelen. Mensen die zich overal maar gekwetst door voelen moeten gewoon bij de psycholoog langs.
Wat is volgens jou de toon van dit plaatje?quote:Op dinsdag 27 januari 2015 08:38 schreef Tem het volgende:
Je kan toch gewoon fatsoenlijk en respectvol met elkaar omgaan of niet? Niemand vraagt je om je opvattingen aan te passen maar eerder dat je de toon aanpast, is dat zo gek?
Ik heb geen zin in dit soort gare spelletjes. Als jij het normaal vindt om mensen te kwetsen om het kwetsen is dat meer jouw gebrek aan fatsoen. Dat is niet een hele rare gedachtengang hoor.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 08:49 schreef SpecialK het volgende:
[..]
Wat is volgens jou de toon van dit plaatje?
[ afbeelding ]
Ik vind het helemaal niet normaal om mensen te kwetsen. Ik stel slechts een vraag aan jou en jij kwetst mij door te suggereren dat ik een gebrek aan fatsoen heb.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 08:51 schreef Tem het volgende:
[..]
Ik heb geen zin in dit soort gare spelletjes. Als jij het normaal vindt om mensen te kwetsen om het kwetsen is dat meer jouw gebrek aan fatsoen. Dat is niet een hele rare gedachtengang hoor.
Bedankt voor je tweede kans maar ik zoals ik al eerder zei heb ik geen zin in dit soort spelletjes.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 08:54 schreef SpecialK het volgende:
[..]
Ik vind het helemaal niet normaal om mensen te kwetsen. Ik stel slechts een vraag aan jou en jij kwetst mij door te suggereren dat ik een gebrek aan fatsoen heb.
Maar ik ben vergevend dus hierbij een 2e kans om een normaal antwoord te geven.
Ik voel mij diep gekwetst door de suggestie dat jij vindt dat ik een spelletje aan het spelen ben terwijl ik jou een goudeerlijke vraag stel. Ga je zo fatsoensloos met iedereen om?quote:Op dinsdag 27 januari 2015 08:55 schreef Tem het volgende:
[..]
Bedankt voor je tweede kans maar ik zoals ik al eerder zei heb ik geen zin in dit soort spelletje.
Mijn buurjochie zou ook zo reageren als mensen het niet met me eens zijn en ik geen antwoord heb. Beter huillie huillie dan toegeven dat de stelling niet klopt.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 08:58 schreef SpecialK het volgende:
[..]
Ik voel mij diep gekwetst door de suggestie dat jij vindt dat ik een spelletje aan het spelen ben terwijl ik jou een goudeerlijke vraag stel. Ga je zo fatsoensloos met iedereen om?
Welke stelling? Die van Tem?quote:Op dinsdag 27 januari 2015 09:21 schreef bijdehand het volgende:
[..]
Mijn buurjochie zou ook zo reageren als mensen het niet met me eens zijn en ik geen antwoord heb. Beter huillie huillie dan toegeven dat de stelling niet klopt.
Spijker. Kop. Klaar.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 08:38 schreef Tem het volgende:
[..]
Wat is dit nu voor rare onderbuik reactie. Het gaat er helemaal niet om dat mensen zich overal gekwetst door voelen. Je kan toch gewoon fatsoenlijk en respectvol met elkaar omgaan of niet? Niemand vraagt je om je opvattingen aan te passen maar eerder dat je de toon aanpast, is dat zo gek? Mensen die niet een natuurlijke remming hebben en als een gilles de la tourette door het leven gaan moeten eerder langs een psycholoog.
Of ga jij, omdat je je baas een lul vindt ook maar iedere ochtend roepen " Goedemorgen klootzak, doe eens wat aan die gore kutkoffie van je" Dat is de essentie van het artikel volgens mij.
Ja. Als je vast zit qua redeneren en je hebt geen weerwoord dan vervallen sommige mensen in een halsstarrig 'jij bent het met me oneens dus jij bent stom' routine.quote:
Het is tweeledig. Natuurlijk heb je altijd grenzen in je uitingen. Zeker in de werksfeer hanteren de meeste mensen vrij stringente grenzen. Er zit natuurlijk wel een verschil tussen op een hele botte manier iets brengen en überhaupt kritiek kunnen en mogen leveren. Dat je je werkgever niet op een dergelijke manier aanspreekt lijkt me vrij logisch. Het is echter een ander verhaal als je werkgever morgen bij een personeelsbijeenkomst even meldt dat de eerstvolgende die kritiek levert op de koffie een paar stompen in z'n gezicht kan verwachten.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 08:38 schreef Tem het volgende:
[..]
Wat is dit nu voor rare onderbuik reactie. Het gaat er helemaal niet om dat mensen zich overal gekwetst door voelen. Je kan toch gewoon fatsoenlijk en respectvol met elkaar omgaan of niet? Niemand vraagt je om je opvattingen aan te passen maar eerder dat je de toon aanpast, is dat zo gek? Mensen die niet een natuurlijke remming hebben en als een gilles de la tourette door het leven gaan moeten eerder langs een psycholoog.
Of ga jij, omdat je je baas een lul vindt ook maar iedere ochtend roepen " Goedemorgen klootzak, doe eens wat aan die gore kutkoffie van je" Dat is de essentie van het artikel volgens mij.
Aha, je bent beledigd.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 08:57 schreef Kosmoproleet het volgende:
Hexagon doet een beetje simplistisch en onderbuikerig sinds de Zwarte Piet discussie, over zogenaamde mensen die zich "over van alles beledigd voelen".
Maar dat was vooral een emotionele reactie. En vaak is juist zo beledigd zijn om Quincy juist ook een random "ik ben zeer beledigd" houding.
Nee, hoor ik vind hem niet stom. Ik ben alleen niet van plan om over ieder plaatje een uitspraak te doen, of ben ik verplicht antwoord te geven? Volgens mij heb ik voldoende aangegeven hoe ik erover denk en prima onderbouwd. Je mag het er van mij niet mee eens zijn, prima hoor.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 09:33 schreef bijdehand het volgende:
[..]
Ja. Als je vast zit qua redeneren en je hebt geen weerwoord dan vervallen sommige mensen in een halsstarrig 'jij bent het met me oneens dus jij bent stom' routine.
Het is dan ook niet zwart/wit en het is voor een ieder om de juiste balans en weg te vinden. Normale mensen voelen ook aan wat wel en niet toelaatbaar is. Dat gevoel hoeft overigens niet af te hangen van of er wel of geen geweld dreigt.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 09:36 schreef Monolith het volgende:
[..]
Het is tweeledig. Natuurlijk heb je altijd grenzen in je uitingen. Zeker in de werksfeer hanteren de meeste mensen vrij stringente grenzen. Er zit natuurlijk wel een verschil tussen op een hele botte manier iets brengen en überhaupt kritiek kunnen en mogen leveren. Dat je je werkgever niet op een dergelijke manier aanspreekt lijkt me vrij logisch. Het is echter een ander verhaal als je werkgever morgen bij een personeelsbijeenkomst even meldt dat de eerstvolgende die kritiek levert op de koffie een paar stompen in z'n gezicht kan verwachten.
Daarnaast hebben we nog het publieke domein, waarin meer ruimte dient te zijn voor kritiek en satire en zelfcensuur juist in mindere mate gebezigd hoeft te worden. Juist daarbij geldt namelijk vaak dat de spot of de kritiek juist bedoeld is om zaken aan te kaarten en helemaal niet om mensen te kwetsen. "Ik voel mij gekwetst" is ook maar al te vaak een excuus om religieuze opvattingen op te leggen aan anderen. Denk aan homo's of lesbiënne's in de publieke ruimte, ongesluierde vrouwen, zaken als het homohuwelijk die in de VS door de conservatieven wordt omgedraaid in een 'attack on Christianity', enzovoort.
Precies, maar volgens mij gaat het juist om dit zinnetje.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 09:36 schreef Monolith het volgende:
[..]
Het is tweeledig. Natuurlijk heb je altijd grenzen in je uitingen. Zeker in de werksfeer hanteren de meeste mensen vrij stringente grenzen. Er zit natuurlijk wel een verschil tussen op een hele botte manier iets brengen en überhaupt kritiek kunnen en mogen leveren. Dat je je werkgever niet op een dergelijke manier aanspreekt lijkt me vrij logisch. Het is echter een ander verhaal als je werkgever morgen bij een personeelsbijeenkomst even meldt dat de eerstvolgende die kritiek levert op de koffie een paar stompen in z'n gezicht kan verwachten.
Daarnaast hebben we nog het publieke domein, waarin meer ruimte dient te zijn voor kritiek en satire en zelfcensuur juist in mindere mate gebezigd hoeft te worden. Juist daarbij geldt namelijk vaak dat de spot of de kritiek juist bedoeld is om zaken aan te kaarten en helemaal niet om mensen te kwetsen. "Ik voel mij gekwetst" is ook maar al te vaak een excuus om religieuze opvattingen op te leggen aan anderen. Denk aan homo's of lesbiënne's in de publieke ruimte, ongesluierde vrouwen, zaken als het homohuwelijk die in de VS door de conservatieven wordt omgedraaid in een 'attack on Christianity', enzovoort.
Ik zie nergens in het artikel dat men geen kritiek zou mogen geven.quote:Er zit natuurlijk wel een verschil tussen op een hele botte manier iets brengen en überhaupt kritiek kunnen en mogen leveren.
Niet antwoorden is wat anders dan even vermelden dat iemand een spelletje speelt.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 09:37 schreef Tem het volgende:
[..]
Nee, hoor ik vind hem niet stom. Ik ben alleen niet van plan om over ieder plaatje een uitspraak te doen, of ben ik verplicht antwoord te geven? Volgens mij heb ik voldoende aangegeven hoe ik erover denk en prima onderbouwd. Je mag het er van mij niet mee eens zijn, prima hoor.
Ik snap het wel. Veel mensen zitten vast aan vooral emotionele argumentatie. Vooral als het over (volgens sommigen mensen) zielige burgers gaat is de beschermingsdrang hoger dan het besef dat woorden geen kwaad doen. Fatsoenspolitiegedrag dus maar 0,0 echte argumenten waarom het moreel wenselijk is dat een samenleving bepaalde sub-culturen compleet ongeroerd moet laten qua kritiek.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 09:33 schreef bijdehand het volgende:
[..]
Ja. Als je vast zit qua redeneren en je hebt geen weerwoord dan vervallen sommige mensen in een halsstarrig 'jij bent het met me oneens dus jij bent stom' routine.
quote:
quote:
quote:
quote:
quote:
quote:
quote:
quote:
Nou, dan speelt 'ie geen spelletje prima. Als dat het gene is waar jullie over vallen.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 09:42 schreef bijdehand het volgende:
[..]
Niet antwoorden is wat anders dan even vermelden dat iemand een spelletje speelt.
Je ziet dat bij bijna elk issue. Feminisme & Gaming bijvoorbeeld: Slechts een paar gamers nodig die wat vrouwonvriendelijke dingen schreeuwen via twitter en je hebt 400.000+ dollar binnengehakt aan support voor je belachelijke projecten.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 09:44 schreef waht het volgende:
Verder wel eens dat iedereen z'n toon kan matigen. Maar zal dit in de praktijk gebeuren? Nooit. Er blijven altijd lieden die iets doen waardoor anderen zich beledigd voelen. Het blijkt zelfs dat een enkel persoon miljoenen mensen kan beledigen middels moderne media.
Dus inderdaad mogen de normale mensen hun toon matigen, en mogen de normale mensen niet zulke wijven zijn en zich laten opjutten door futiliteiten.
Uiteraard is dit al zo, maar richt iedereen zich op de luidruchtige fractie die z'n toon niet wil matigen en/of veel behoefte heeft om aan te geven hoe beledigd ze wel niet zijn. Geen nieuws meer consumeren is de beste remedie, overigens.
Ik lees vooral de vurige wens van de columnist dat het geloof in de toekomst weer een rol van betekenis gaat spelen. Maar met de realiteit heeft het denk ik niet zoveel te maken.quote:
Voor bepaalde mensen zijn de boeken van Charles Darwin ook zeer kwetsend. Of vrouwen die huid laten zien. Of twee mannen die hand in hand over straat lopen met een Feyenoord-sjaal om hun nek.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 08:51 schreef Tem het volgende:
[..]
Ik heb geen zin in dit soort gare spelletjes. Als jij het normaal vindt om mensen te kwetsen om het kwetsen is dat meer jouw gebrek aan fatsoen. Dat is niet een hele rare gedachtengang hoor.
Vals dilemma.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 09:55 schreef Morendo het volgende:
[..]
Voor bepaalde mensen zijn de boeken van Charles Darwin ook zeer kwetsend. Of vrouwen die huid laten zien. Of twee mannen die hand in hand over straat lopen met een Feyenoord-sjaal om hun nek.
Jezelf altijd maar inhouden om de lieve vrede te bewaren lijkt mij nogal ondoenlijk.
Nee, dat is een valse en veel te simpele voorstelling van zaken.quote:
Charlie Hebdo was een blaadje met zo'n 50k abonnees. Dat waren gewoon interne grappen die je ook in je huiskamer kunt vertellen. Veel afgeschermder wordt het niet. Maar blijkbaar is dat niet genoeg om moordaanslagen te voorkomen.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 10:02 schreef KoosVogels het volgende:
[..]
Nee, dat is een valse en veel te simpele voorstelling van zaken.
Tegen iemand zeggen dat dat z'n moeder een hoer is, is niet te vergelijken met het uitdragen van de ideeën van Darwin, ondanks dat het allebei kwetsend kan zijn.
De vrijheid van meningsuiting is een groot goed maar het is de kunst om te weten waar wel en geen zelfcensuur moet worden toegepast.
Met een Ajax-sjaal rondlopen moeten ten allen tijden kunnen, maar om zo'n ding in Vak S om je nek te doen, is gewoon geen slim plan.
Daar komt bij dat je je af moet vragen in hoeverre het zinnig het is om te beledigen, enkel om te beledigen.
En nu ga je de discussie weer vernauwen tot Charlie Hebdo.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 10:05 schreef Morendo het volgende:
[..]
Charlie Hebdo was een blaadje met zo'n 50k abonnees. Dat waren gewoon interne grappen die je ook in je huiskamer kunt vertellen. Veel afgeschermder wordt het niet. Maar blijkbaar is dat niet genoeg om moordaanslagen te voorkomen.
Jij en Tem blijven iets teveel hangen in het 'lief zijn voor elkaar'. 'Kwetsen moet niet kunnen'. 'Bezint eer gij begint, met spreken'. En dat is natuurlijk mooi en hartverwarmend, maar het mag wel iets concreter en praktischer. Moeten bijvoorbeeld wetten worden aangepast?quote:Op dinsdag 27 januari 2015 10:05 schreef KoosVogels het volgende:
[..]
En nu ga je de discussie weer vernauwen tot Charlie Hebdo.
Beetje jammer.
Natuurlijk hoeven er geen wetten te worden aangepast. Waaruit maak jij dat op?quote:Op dinsdag 27 januari 2015 10:08 schreef Morendo het volgende:
[..]
Jij en Tem blijven iets teveel hangen in het 'lief zijn voor elkaar'. 'Kwetsen moet niet kunnen'. 'Bezint eer gij begint, met spreken'. En dat is natuurlijk mooi en hartverwarmend, maar het mag wel iets concreter en praktischer. Moeten bijvoorbeeld wetten worden aangepast?
Lijkt me niet nodig daarvoor wetten aan te passen. Ligt volgens mij gewoon aan je opvoeding. Zoals Waht al aangaf zal je altijd mensen hebben die die natuurlijke remming niet hebben maar moet dat dan de norm worden? Ik zeg niet dat kwetsen niet moet kunnen maar dat het begrijpelijk is dat wanneer je stelselmatig een grote groep gelovigen schoffeert je een reactie krijgt. En wat win je daar nu uiteindelijk mee? Wordt de samenleving er leuker op? Komen we dichter bij elkaar?quote:Op dinsdag 27 januari 2015 10:08 schreef Morendo het volgende:
[..]
Jij en Tem blijven iets teveel hangen in het 'lief zijn voor elkaar'. 'Kwetsen moet niet kunnen'. 'Bezint eer gij begint, met spreken'. En dat is natuurlijk mooi en hartverwarmend, maar het mag wel iets concreter en praktischer. Moeten bijvoorbeeld wetten worden aangepast?
Natuurlijk doe ik de hele dag aan zelfcensuur. 'Staat dit jurkje leuk', 'ja schat'. Het lijkt mij ook geen uitvinding, hoewel dit nu ongeveer zo wordt gebracht. De sfeer in het artikel is een beetje dat het principieel verkeerd is om een Ajax-sjaal in De Kuip te dragen omdat het mensen kwetst. Dat lijkt mij nogal gevaarlijk.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 10:12 schreef KoosVogels het volgende:
[..]
Natuurlijk hoeven er geen wetten te worden aangepast. Waaruit maak jij dat op?
Waar het om gaat, is dat de discussie niet zwart-wit is. De hele kwestie is dat niet. Je doet overkomen alsof zelfcensuur per definitie verkeerd is. Maar dat is grote onzin, en daarbij verwijs ik graag naar het eerder genoemde Ajax-sjaaltje voorbeeld. Je moet ongestoord zo'n ding kunnen dragen, maar ik neem aan dat jij dat ding niet in de Kuip om je nek hangt, of ben je principieel en vind je dat je dan teveel aan zelfcensuur doet?
Tsja, ik lees dat persoonlijk anders. Ik zie het meer als een oproep om rekening met elkaar te houden.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 10:16 schreef Morendo het volgende:
[..]
Natuurlijk doe ik de hele dag aan zelfcensuur. 'Staat dit jurkje leuk', 'ja schat'. Het lijkt mij ook geen uitvinding, hoewel dit nu ongeveer zo wordt gebracht. De sfeer in het artikel is een beetje dat het principieel verkeerd is om een Ajax-sjaal in De Kuip te dragen omdat het mensen kwetst. Dat lijkt mij nogal gevaarlijk.
Dat vind ik dan weer een ongelukkig voorbeeld.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 10:21 schreef KoosVogels het volgende:
[..]
Tsja, ik lees dat persoonlijk anders. Ik zie het meer als een oproep om rekening met elkaar te houden.
Want wat Tem al schrijft: wordt de wereld nou echt heel veel beter van nodeloos kwetsen?
Kleine kanttekening: nodeloos kwetsen is iets anders dan voor je principes staan. Inhoudelijke kritiek op religie mag kwetsend overkomen, maar is van een compleet andere orde dan Jezus of Mohammed uitmaken voor pedo's.
Of vuile ezelbaffer.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 10:22 schreef Morendo het volgende:
[..]
Dat vind ik dan weer een ongelukkig voorbeeld.
Mja, ik vind het erg gemakzuchtig. Waar het stuk aan voorbijgaat is het feit dat er groeperingen zijn die middels geweld hun opvattingen op proberen te leggen aan anderen. De wijdverspreide pbulicatie van dergelijke cartoons is dan ook meer te interpreteren in het kader van het idee dat onze vrijheden niet buigen voor geweld.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 09:41 schreef Tem het volgende:
[..]
Precies, maar volgens mij gaat het juist om dit zinnetje.
[..]
Ik zie nergens in het artikel dat men geen kritiek zou mogen geven.
Ik weet het niet, ik weet niet wat het doel is van cartoons zoals die van Gregorius Nekschot bijvoorbeeld. Volgens mij zijn het merendeel van de moslims die hier wonen niet echt onder de indruk van een spotprent die in de krant staat maar wordt er voornamelijk vanuit het buitenland nogal heftig op gereageerd. Ik kan me wel voorstellen als je als gelovige moslim continue van die ongein naar je kop krijgt je het op een gegeven moment gaat irriteren. Datzelfde geldt voor homo's en lesbienes, die vinden reacties als vieze reetridder op straat toch ook niet wenselijk? Of moet iedereen er maar gelaten op reageren omdat het allemaal onder de noemer vrijheid van meningsuiting valt?quote:Op dinsdag 27 januari 2015 10:30 schreef Monolith het volgende:
[..]
Mja, ik vind het erg gemakzuchtig. Waar het stuk aan voorbijgaat is het feit dat er groeperingen zijn die middels geweld hun opvattingen op proberen te leggen aan anderen. De wijdverspreide pbulicatie van dergelijke cartoons is dan ook meer te interpreteren in het kader van het idee dat onze vrijheden niet buigen voor geweld.
Er is inderdaad zoals het stuk stelt sprake van een nieuwe groep 'gelovigen' die zich prominenter manifesteert. Het stuk stelt echter selectief dat 'We de plicht hebben te snappen waaróm Mohammedcartoons hele bevolkingsgroepen diep kwetsen'. Hebben wij ook de plicht om te snappen waarom homo's en lesbiënnes hele bevolkingsgroepen kwetsen door hun genegenheid te tonen in het openbaar?
Het punt hier is dat religies bepaalde morele leefregels opleggen. Het niet afbeelden van Mohammed, geen relaties met mensen van hetzelfde geslacht, niet ongesluierd over straat lopen, enzovoort. Wat er vervolgens vaak gebeurt is dat het uit de VS geïmporteerde concept "Wij voelen ons gekwetst omdat andere groepen in de samenleving zich niet aan onze leefregels willen houden" wordt gehanteerd. Belangrijk aspect daarbij is dan ook nog eens dat er groeperingen zijn die dit niet enkel met het woord belijden, maar ook met het zwaard. Dat is een problematiek die in Europa veel prominenter aanwezig is dan in bijvoorbeeld de VS.
Dat mag je vinden.quote:
Je gaat niet in op de zeer valide punten die Monolith maakt.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 11:09 schreef Tem het volgende:
[..]
Ik weet het niet, ik weet niet wat het doel is van cartoons zoals die van Gregorius Nekschot bijvoorbeeld. Volgens mij zijn het merendeel van de moslims die hier wonen niet echt onder de indruk van een spotprent die in de krant staat maar wordt er voornamelijk vanuit het buitenland nogal heftig op gereageerd. Ik kan me wel voorstellen als je als gelovige moslim continue van die ongein naar je kop krijgt je het op een gegeven moment gaat irriteren. Datzelfde geldt voor homo's en lesbienes, die vinden reacties als vieze reetridder op straat toch ook niet wenselijk? Of moet iedereen er maar gelaten op reageren omdat het allemaal onder de noemer vrijheid van meningsuiting valt?
Ach die cartoons van Gregorius Nekschot waren vrij banaal en meer gericht op schofferen om het schofferen dan op het maken van een punt, maar die van Charlie Hebdo waren vrij mild en bovendien had de oorspronkelijk cartoon simpelweg de boodschap 'liefde overwint haat'. Dat is nou niet bepaald te vergelijken met inhoudsloos schelden. Het punt van het artikel uit de OP lijkt ook te zijn dat de contintentale pers meer zelfcensuur had moeten betrachten bij het herpubliceren van de cartoons van Charlie Hebdo. Het bezwaar is daar ook niet dat ze enorm beledigend zijn, het bezwaar is dat Mohammed wordt afgebeeld. Iets wat in veel interpretaties van de Islam niet is toegestaan. Dat is prima, maar een van de zaken die de Westerse samenlevingen nou juist hebben bereikt is dat niet iedereen zich hoeft te conformeren aan de leefregels van religies die zij niet aanhangen.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 11:09 schreef Tem het volgende:
[..]
Ik weet het niet, ik weet niet wat het doel is van cartoons zoals die van Gregorius Nekschot bijvoorbeeld. Volgens mij zijn het merendeel van de moslims die hier wonen niet echt onder de indruk van een spotprent die in de krant staat maar wordt er voornamelijk vanuit het buitenland nogal heftig op gereageerd. Ik kan me wel voorstellen als je als gelovige moslim continue van die ongein naar je kop krijgt je het op een gegeven moment gaat irriteren. Datzelfde geldt voor homo's en lesbienes, die vinden reacties als vieze reetridder op straat toch ook niet wenselijk? Of moet iedereen er maar gelaten op reageren omdat het allemaal onder de noemer vrijheid van meningsuiting valt?
Want mensen lopen op straat met cartoons en dwingen moslims om daar naar te kijken? Tsjongejonge wat een vergelijkingen weer.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 11:09 schreef Tem het volgende:
[..]
Ik weet het niet, ik weet niet wat het doel is van cartoons zoals die van Gregorius Nekschot bijvoorbeeld. Volgens mij zijn het merendeel van de moslims die hier wonen niet echt onder de indruk van een spotprent die in de krant staat maar wordt er voornamelijk vanuit het buitenland nogal heftig op gereageerd. Ik kan me wel voorstellen als je als gelovige moslim continue van die ongein naar je kop krijgt je het op een gegeven moment gaat irriteren. Datzelfde geldt voor homo's en lesbienes, die vinden reacties als vieze reetridder op straat toch ook niet wenselijk? Of moet iedereen er maar gelaten op reageren omdat het allemaal onder de noemer vrijheid van meningsuiting valt?
Ik zal straks het artikel nog eens doorlezen. De discussie dwaalde een beetje af richting dat in de naam van vrijheid van meningsuiting alles maar gezegd kan worden. Het gaat er vooral bij mij om dat het een functie zou moeten hebben buiten het moedwillig schofferen van grote groepen gelovigen. In de uitleg die je hierboven geeft is het doel dus wel degelijk helder en valide, dat ben ik met je eens.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 11:35 schreef Monolith het volgende:
[..]
Ach die cartoons van Gregorius Nekschot waren vrij banaal en meer gericht op schofferen om het schofferen dan op het maken van een punt, maar die van Charlie Hebdo waren vrij mild en bovendien had de oorspronkelijk cartoon simpelweg de boodschap 'liefde overwint haat'. Dat is nou niet bepaald te vergelijken met inhoudsloos schelden. Het punt van het artikel uit de OP lijkt ook te zijn dat de contintentale pers meer zelfcensuur had moeten betrachten bij het herpubliceren van de cartoons van Charlie Hebdo. Het bezwaar is daar ook niet dat ze enorm beledigend zijn, het bezwaar is dat Mohammed wordt afgebeeld. Iets wat in veel interpretaties van de Islam niet is toegestaan. Dat is prima, maar een van de zaken die de Westerse samenlevingen nou juist hebben bereikt is dat niet iedereen zich hoeft te conformeren aan de leefregels van religies die zij niet aanhangen.
Of de samenleving wel of niet seculier, hangt af van waar je woont.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 11:56 schreef Tem het volgende:
[..]
Ik zal straks het artikel nog eens doorlezen. De discussie dwaalde een beetje af richting dat in de naam van vrijheid van meningsuiting alles maar gezegd kan worden. Het gaat er vooral bij mij om dat het een functie zou moeten hebben buiten het moedwillig schofferen van grote groepen gelovigen. In de uitleg die je hierboven geeft is het doel dus wel degelijk helder en valide, dat ben ik met je eens.
Daarnaast werd er in dit topic gesteld dat de samenleving seculier is, dat betwijfel ik. In de lokale politiek kom je wel degelijk invloeden van religie tegen, wat ook niet zo gek eigenlijk. Er leven veel gelovigen in onze samenleving en die willen ook hun belangen behartigd zien worden.
Er staat niet dat we seculier zijn. Dat stelde ik. Of althans ik stelde dat we niet post-seculier zijn.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 11:56 schreef Tem het volgende:
[..]
Daarnaast werd er in dit topic gesteld dat de samenleving seculier is, dat betwijfel ik. In de lokale politiek kom je wel degelijk invloeden van religie tegen, wat ook niet zo gek eigenlijk. Er leven veel gelovigen in onze samenleving en die willen ook hun belangen behartigd zien worden.
Sorry dat bedoelde ik, inderdaad. Even aanpassen.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 12:06 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Er staat niet dat we seculier zijn. Dat stelde ik.
Er staat dat we eerst niet-seculier waren, toen begon de ontzuiling en werden we seculier, en vervolgens zijn we nu post-seculier, omdat door de globalisering veel gelovigen bij ons zijn komen wonen, wat ertoe heeft geleid dat het geloof weer een rol van betekenis is gaan spelen.
Het is een belangrijk onderdeel van haar betoog hè. De premisse.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 12:07 schreef Tem het volgende:
[..]
Sorry dat bedoelde ik, inderdaad. Even aanpassen.
Ik lees het net door maar volgens mij klopt het toch.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 12:11 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Het is een belangrijk onderdeel van haar betoog hè. De premisse.
Ik doel daarmee op jouw stelling inderdaad in het topic waar we eerder de discussie over hadden, niet zozeer het artikel.quote:Daarnaast werd er in dit topic gesteld dat de samenleving seculier is, dat betwijfel ik.
Dit is inderdaad wat ik ook probeerde aan te geven.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 12:17 schreef Ryan3 het volgende:
Overigens je moet ook een beetje kijken naar hoe en op welke plaatsen die zogenaamde vrijheid van meningsuiting wordt gebruikt hè.
De vrijheid van meningsuiting waarop Jansen doelt, die onderhevig moet zijn aan zelfcensuur, is de vrijheid van meningsuiting die we ons permitteren hier in het westen in het "discours", het publieke debat.
Dit gaat dus niet over het ad random beledigen van gelovigen in de privé-sfeer. Daarvoor gelden bij de meeste mensen gewoon de regels van beschaving, waar Jansen naar verwijst.
Ja, staat tegenover dat ook in de periode van de verzuiling een groeiend deel van de bevolking seculier was. Grofweg had je de diverse protestantse en RK zuilen en de liberalen. Toen het algemeen stemrecht werd ingevoerd kreeg je daar nog een sociaaldemocratische zuil naast. Zowel liberalen als sociaaldemocraten kun je kenschetsen als seculier.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 12:13 schreef Tem het volgende:
[..]
Ik lees het net door maar volgens mij klopt het toch.
[..]
Ik doel daarmee op jouw stelling inderdaad in het topic waar we eerder de discussie over hadden, niet zozeer het artikel.
Beetje teveel tegelijk aan het doen
Helemaal mee eens, zo lees ik de column ook.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 09:54 schreef Tijn het volgende:
Ik lees vooral de vurige wens van de columnist dat het geloof in de toekomst weer een rol van betekenis gaat spelen. Maar met de realiteit heeft het denk ik niet zoveel te maken.
Ja, heel leuk. Maar dat ''zoeken naar wat verbind'' betekent niet dat je niet vind wat opbreekt.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 11:30 schreef Beathoven het volgende:
[..]
Dat mag je vinden.
Feit blijft wel dat men als men slim is zoekt naar verbintenis en niet naar hetgeen wat hevige strijd oplevert. Zoiets doet ieder gezond persoon in een groep. En ja, dat komt van twee kanten.
Ik ben ook zeker voor een respectvolle omgang met elkaar. Maar zoals Ryan3 stelt dat alleen al de opvatting met welke toon dan ook verkondigen als kwetsend kan worden opgevat dan gaat me dat wel erg ver.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 08:38 schreef Tem het volgende:
[..]
Wat is dit nu voor rare onderbuik reactie. Het gaat er helemaal niet om dat mensen zich overal gekwetst door voelen. Je kan toch gewoon fatsoenlijk en respectvol met elkaar omgaan of niet? Niemand vraagt je om je opvattingen aan te passen maar eerder dat je de toon aanpast, is dat zo gek? Mensen die niet een natuurlijke remming hebben en als een gilles de la tourette door het leven gaan moeten eerder langs een psycholoog.
Of ga jij, omdat je je baas een lul vindt ook maar iedere ochtend roepen " Goedemorgen klootzak, doe eens wat aan die gore kutkoffie van je" Dat is de essentie van het artikel volgens mij.
Leuk dat dat ding te pas en te onpas opduikt. Maar als je wat meer van het werk van die man zou lezen en kijken, zou je er denk ik al snel achter komen dat hij absoluut niet is van het provoceren, of kwetsen omdat het nou eenmaal moet mogen want vrijheid van meningsuiting.quote:
Helemaal mee eens. Vrijheid van meningsuiting brengt een verantwoordelijkheid met zich mee, waar velen tegenwoordig aan voorbij gaan onder het mom van 'ik heb het recht om ...'. Klopt, maar je hebt ook de plicht om samen deel uit te maken van dezelfde maatschappij.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 11:56 schreef Tem het volgende:
[..]
Ik zal straks het artikel nog eens doorlezen. De discussie dwaalde een beetje af richting dat in de naam van vrijheid van meningsuiting alles maar gezegd kan worden. Het gaat er vooral bij mij om dat het een functie zou moeten hebben buiten het moedwillig schofferen van grote groepen gelovigen.
Sinds er een betekenisvol percentage moslims in Nederland wonen en sinds deze zich zijn gaan emanciperen, krijgen de gristenen ook weer een grote bek. Het verbaasd mij niets dat het hier om een artikel uit Trouw gaat. Wishfull thinking. Te veel mensen hebben geproefd van een seculiere maatschappij zonder religieuze onderdrukking. Die onheilige geest krijg je niet meer in de fles.quote:Op maandag 26 januari 2015 16:01 schreef Ryan3 het volgende:
Het grappige is natuurlijk dat dit lijkt op een backdoor operatie van het slinkende christelijke volksdeel om toch weer wat morele suprematie te kweken bij de rest van de bevolking.
In een ideale samenleving zou men iedereen zo moeten behandelen als zn eigen familie. Maar als je constant groepen wegzet als t kwaad omdat een paar procent van de samenleving t verneukt dan gaat t vroeg of laat fout. Als moslims niet in jouw wereld welkom zijn, waar dan wel?quote:Op dinsdag 27 januari 2015 14:12 schreef LelijKnap het volgende:
[..]
Ja, heel leuk. Maar dat ''zoeken naar wat verbind'' betekent niet dat je niet vind wat opbreekt.
Als die groep niet bereid is te veranderen, of dat gewoonweg niet kan, dan gaat 't fout, ja. Dan maar zien wat er gebeurd.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 15:03 schreef Beathoven het volgende:
In een ideale samenleving zou men iedereen zo moeten behandelen als zn eigen familie. Maar als je constant groepen wegzet als t kwaad omdat een paar procent van de samenleving t verneukt dan gaat t vroeg of laat fout. Als moslims niet in jouw wereld welkom zijn, waar dan wel?
Dat is ideaal op ideaal hè.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 15:03 schreef Beathoven het volgende:
[..]
In een ideale samenleving zou men iedereen zo moeten behandelen als zn eigen familie. Maar als je constant groepen wegzet als t kwaad omdat een paar procent van de samenleving t verneukt dan gaat t vroeg of laat fout. Als moslims niet in jouw wereld welkom zijn, waar dan wel?
Je spreekt sterk vanuit een ideaal. Dat ideaal krijg je wrs mee vanuit je geloof, niet ongelijk aan christenen. Het is sterk beïnvloed vanuit de filosofie dat er 1 God is, die alles gecreëerd heeft, en het feit dat hij harmonie beoogde met zijn schepping en dat dus in feite ook iedereen dezelfde doelen, belangen en meningen nastreven/hebben imho.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 18:07 schreef Beathoven het volgende:
Je zou bepaalde groepen kunnen opzoeken en eens een bak koffie met ze kunnen drinken, met de meeste mensen kun je gewoon een gesprek voeren. Dat er van die 4% allochtonen 100% wordt gemaakt en er 2% radicaal is wil zeggen dat je met 98% prima een gesprek kan voeren en vanuit het midden van de redelijkheid zal ook het betere begrip moeten komen. De reden dat jongeren voor nazi-groeperingen kiezen is bijna dezelfde als waarom moslim jongeren terroriseren. Het geeft hen zin in een maatschappij die ze buitensluit.
Zelf geen problemen mee.
Nou, ik geloof helemaal niet in welke god dan ook, maar ik ben het wel met Beathoven eens, hoor. Ik vind dat er onterecht hysterisch wordt gedaan over moslims in de media en het publieke debat, terwijl de dagelijkse realiteit daar nauwelijks tot geen aanleiding toegeeft.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 18:21 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Je spreekt sterk vanuit een ideaal. Dat ideaal krijg je wrs mee vanuit je geloof, niet ongelijk aan christenen. Het is sterk beïnvloed vanuit de filosofie dat er 1 God is, die alles gecreëerd heeft, en het feit dat hij harmonie beoogde met zijn schepping en dat dus in feite ook iedereen dezelfde doelen, belangen en meningen nastreven/hebben imho.
Goed gezegd.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 18:33 schreef Tijn het volgende:
[..]
Nou, ik geloof helemaal niet in welke god dan ook, maar ik ben het wel met Beathoven eens, hoor. Ik vind dat er onterecht hysterisch wordt gedaan over moslims in de media en het publieke debat, terwijl de dagelijkse realiteit daar nauwelijks tot geen aanleiding toegeeft.
Dat zegt-ie niet, hij zegt dat we een gesprek moeten aanknopen, want (via vorige post van hem) je moet iedereen als familie behandelen.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 18:33 schreef Tijn het volgende:
[..]
Nou, ik geloof helemaal niet in welke god dan ook, maar ik ben het wel met Beathoven eens, hoor. Ik vind dat er onterecht hysterisch wordt gedaan over moslims in de media en het publieke debat, terwijl de dagelijkse realiteit daar nauwelijks tot geen aanleiding toegeeft.
Volgens mij bedoelt Beathoven alleen dat wanneer iemand die een hekel denkt te hebben aan moslims een kopje koffie zou drinken met een moslim, hij erachter zou komen dat het een alleraardigst en redelijk persoon is. Dat onderschrijf ik volledig.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 18:44 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Dat zegt-ie niet, hij zegt dat we een gesprek moeten aanknopen, want (via vorige post van hem) je moet iedereen als familie behandelen.
Dat gevoel van onveiligheid komt voort uit een onjuiste inschatting van het risico dat je daadwerkelijk loopt. Feitelijk is dit een veiligste plaatsen en tijden om in te leven, ooit. Een gevoel van onveiligheid is dus nergens voor nodig.quote:Dat de radicalen een verhoudingsgewijs klein percentage vertegenwoordigen, dat zal niemand ontgaan zijn. Overigens maakt dit niets uit voor de gevoelens van onveiligheid. Dat je die echter kunt tegengaan door op de bonnefooi een kopje koffie of thee te gaan drinken met een moslim doet hier niets aan af.
Dat moslims en niet-moslims langs elkaar heen leven is inderdaad een feit. Maar daarom is het ook Beathovens ideaal dat we dat kopje koffie wél zouden drinken.quote:Er bestaan nu eenmaal verschillende manieren van vertrouwd zijn met andere mensen in deze samenleving (en ook andere samenlevingen trouwens). Moslims en les autres leven bijkans langs elkaar heen, alleen in de publieke ruimte (en vooral op het werk/op school/jongeren via vriendschappen) kom je elkaar tegen.
Een groot deel van het contact tussen moslims en les autres zal zich dan ook voortbewegen niet onder het nuttigen van een kopje koffie, maar via het 'discours'. (Hoewel je daar dan weer bij kunt opmerken dat de groep moslims ondervertegenwoordigd is). En in dat 'discours' worden opmerkingen geplaatst die als beledigend kunnen worden opgevat...
Qftquote:Op maandag 26 januari 2015 23:58 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Waarom zou ik dat niet vol kunnen houden? Het is mijn overtuiging en die ga ik niet aanpassen om anderen niet voor het hoofd te stoten.
Als een of andere moslim het tegenovergestelde wil beweren dat gaat hij zijn gang maar. Ik heb genoeg argumenten om er inhoudelijk gehakt van te kunnen maken in plaats van me zielig en gekwetst te gaan voelen.
Hij doet dat vanuit een onjuiste veronderstelling mbt wat hij ziet als een ideale samenleving en dat dat ideaal te bereiken valt, al dan niet door het drinken van een kopje koffie. Ik weet ook niet waar hij het vandaan haalt dat je mensen zou moeten behandelen als familie, anders dan dat ik kan bedenken dat dat voortkomt uit zijn geloof. Het is ook onjuist om te veronderstellen dat mensen hun onveiligheidsgevoelens puur uit de media onttrekken. Mensen hebben buiten de media genoeg eigen ervaringen om te concluderen of de media, als zij dat beeld al suggereren, klopt of niet. Sterker nog in de media benadrukt men altijd weer dat het niet om het geloof islam gaat, maar om de radicalen en dat dat een verhoudingsgewijs kleine groep is.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 18:55 schreef Tijn het volgende:
[..]
Volgens mij bedoelt Beathoven alleen dat wanneer iemand die een hekel denkt te hebben aan moslims een kopje koffie zou drinken met een moslim, hij erachter zou komen dat het een alleraardigst en redelijk persoon is. Dat onderschrijf ik volledig.
[..]
Dat gevoel van onveiligheid komt voort uit een onjuiste inschatting van het risico dat je daadwerkelijk loopt. Feitelijk is dit een veiligste plaatsen en tijden om in te leven, ooit. Een gevoel van onveiligheid is dus nergens voor nodig.
Dat mensen zich toch onveilig voelen komt omdat de media en in het publieke debat continu moslims worden neergezet als gevaarlijke figuren, terwijl er feitelijk geen enkel verband is tussen een jihadist en de Turkse bakker hier om de hoek of mijn Irakese collega Salar.
[..]
Dat moslims en niet-moslims langs elkaar heen leven is inderdaad een feit. Maar daarom is het ook Beathovens ideaal dat we dat kopje koffie wél zouden drinken.
Zou dat een probleem moeten zijn dan?quote:Op dinsdag 27 januari 2015 19:19 schreef Ryan3 het volgende:
Tav van de post-seculiere samenleving, wen er maar aan! Interessant dit: NWS / NOS, RTL en SBS zullen hoofddoekje niet weren
Denk het wel.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 19:57 schreef Tijn het volgende:
[..]
Zou dat een probleem moeten zijn dan?
Zolang die publieke reactie niet leidt tot direct geweld of discriminatie lijkt me dat er geen probleem is.quote:Op maandag 26 januari 2015 16:26 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Het gaat me niet om de strafbaarheid, maar om de publieke reactie.
Lijkt me niet.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 19:57 schreef Tijn het volgende:
[..]
Zou dat een probleem moeten zijn dan?
Ik vind dat nogal een hysterische reactie. Wanneer de meerderheid van de nieuwslezers een hoofddoek draagt zou je dat misschien kunnen zeggen, maar niet met een of twee.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 20:00 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Denk het wel.
(Maar is de discussie daar hè).
Het is blijkbaar wel een voorbeeld van wat Annette Jansen beweert.
Vind jij het een probleem als een nieuwspresentator ipv een hoofddoek een speld van de Israëlische vlag draagt? Het PVV-logo? Hamer en sikkel? Ik denk dat niemand dat zou accepteren, maar wat is nu precies het verschil? Het zijn allebei uitingen die een bepaalde overtuiging of identiteit symboliseren. Ik zie niet in waarom we voor religieuze symbolen, die vaak ook impliciet allerlei politieke en maatschappelijke connotaties met zich meebrengen, een uitzondering zouden moeten maken.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 19:57 schreef Tijn het volgende:
[..]
Zou dat een probleem moeten zijn dan?
Dat het geen traditie is om die symbolen te dragen, maar het dragen van een hoofddoek wel. Het is geen provocatie als een moslima haar hoofddoek opdoet, ze draagt daar geen speciale boodschap mee uit, dat is gewoon wat ze gewend is.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 20:49 schreef Terecht het volgende:
[..]
maar wat is nu precies het verschil?
Goed punt. Vaak lijkt het erop dat men eigenlijk stelt "je mag iedereen belachelijk maken behalve bevolkingsgroepen die weleens met geweld zouden kunnen reageren."quote:Op dinsdag 27 januari 2015 20:49 schreef Terecht het volgende:
[..]
Vind jij het een probleem als een nieuwspresentator ipv een hoofddoek een speld van de Israëlische vlag draagt? Het PVV-logo? Hamer en sikkel? Ik denk dat niemand dat zou accepteren, maar wat is nu precies het verschil? Het zijn allebei uitingen die een bepaalde overtuiging of identiteit symboliseren. Ik zie niet in waarom we voor religieuze symbolen, die vaak ook impliciet allerlei politieke en maatschappelijke connotaties met zich meebrengen, een uitzondering zouden moeten maken.
Datzelfde geldt natuurlijk voor de stellingname van die trien in de OP. Als je als seculiere in een post-seculiere samenleving zelfcensuur zou moeten toepassen t.a.v .de confessionelen, waarom dan niet voor alle politieke of levensovertuigingen? Mag de PVV of SP dan nog steeds zo hard aangepakt worden of moeten vergelijkingen tussen de PVV en de NSDAP of tussen de SP en de culturele revolutie dan ook taboe worden in het publieke debat? Mag je spirituele zweefkezen nog wel belachelijk maken?
Ja nou en? Dat iets traditie is, maakt het nog niet automatisch goed of iets dat we dan ook maar moeten respecteren of daar een uitzondering voor moeten maken. Met die hoofddoek draag je wel degelijk uit dat je moslim bent, je dus in een niet kenbaar opperwezen gelooft die over het Goede en het Kwade oordeelt en dat via een profeet in een boekje heeft vastgelegd. Net zo goed als iemand die een hamer en sikkel speldje draagt, uitdraagt in welke richting je het Goede en het Kwade zou moeten zoeken.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 20:54 schreef Tijn het volgende:
[..]
Dat het geen traditie is om die symbolen te dragen, maar het dragen van een hoofddoek wel. Het is geen provocatie als een moslima haar hoofddoek opdoet, ze draagt daar geen speciale boodschap mee uit, dat is gewoon wat ze gewend is.
Er wordt ook helemaal niet gevraagd om respect of het maken van uitzonderingen. Er zijn nou eenmaal mensen die, vanwege een traditie in hun cultuur, in het dagelijks leven een hoofddoek dragen. Zowel de NOS, RTL als SBS hebben aangegeven dat ze er geen problemen mee hebben om zo iemand aan te nemen als nieuwslezer.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 21:32 schreef Terecht het volgende:
[..]
Ja nou en? Dat iets traditie is, maakt het nog niet automatisch goed of iets dat we dan ook maar moeten respecteren of daar een uitzondering voor moeten maken.
Misschien een socialistisch-liberaal ideaal. Mn familie was nogal een VVD en PvdA mix.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 18:21 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Je spreekt sterk vanuit een ideaal. Dat ideaal krijg je wrs mee vanuit je geloof, niet ongelijk aan christenen. Het is sterk beïnvloed vanuit de filosofie dat er 1 God is, die alles gecreëerd heeft, en het feit dat hij harmonie beoogde met zijn schepping en dat dus in feite ook iedereen dezelfde doelen, belangen en meningen nastreven/hebben imho.
Heb je wel een geloof meegekregen van huis uit dan?quote:Op woensdag 28 januari 2015 01:13 schreef Beathoven het volgende:
[..]
Misschien een socialistisch-liberaal ideaal. Mn familie was nogal een VVD en PvdA mix.
Als ik een neef of oom ontmoet die ik nog nooit gesproken heb is religie wel één van de laatste dingen waar ik 't over heb. Dat doet er toch eigenlijk niet zoveel toe in zo'n situatie als je om personen geeft. Veel moslims willen prima samenleven maar als men figuurlijk met de hooivorken klaarstaat dan wordt zo'n gesprek wel moeilijk.
Men gebruikt hier in Turkije veel broer / zus als term. Bij iets in t verkeer dat al veel ontwapenender dan 'hey eikel'. Ik wordt ook weleens broer genoemd. Dat geeft toch wat meer de illusie van een homogene maatschappij dan die we in Nederland kennen.
Wil tante Greet ons in een theocratie storten dan? Vraag anders even aan KoosVogels wat tante Greet wil, die legt je dat zo uit.quote:Op dinsdag 27 januari 2015 00:27 schreef Rica het volgende:
[..]
Punt is dat de enige reeële politieke bedreiging tov het seculiere karakter van Nederland niet van "de moslims" komt maar ironisch genoeg van de PVV zelf.
Plus eventueel de christelijke partijen van het meer fundamentalistische slag. Het CDA zou er waarschijnlijk nooit in meegaan. Hoewel een ik liever geen praktijkproef zie met een regering PVV, CDA en klein christelijk rechts.
Nee, dat niet.quote:Op woensdag 28 januari 2015 03:13 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Heb je wel een geloof meegekregen van huis uit dan?
Ja dat volg ik wel. Alleen staat algemene omgang aan de basis. Als men daar wat meer het ijs breekt naar elkaar dan is wat daaruit volgt iets dat de maatschappij gezonder kan maken. Gewoon je buren kennen en niet zo bang zijn om nieuwe vrienden te maken. Wat men daar qua politiek tussenin doet is ok maar het zal naar elkaar toe aan beide kanten wellicht de kanten van onbegrip weghalen als er met elkaar op feestjes en in de huiskamer een debat in redelijkheid is. Als men niet van de tv weet hoe moslims ertegenaan kijken maar dat gewoon van een vriendin of vriend weet.quote:Overigens kijk, het is een beetje het fnuikende van Annette Jansen, ze zegt het er niet met zoveel woorden bij, maar laat ik zeggen de aanhangers van de algemene zuil in Nederland - de sociaaldemocratische en de liberale zuil - zijn altijd voorstanders geweest (weliswaar vanuit verschillende invalshoeken) van emancipatie. Dus emancipatie van mensen die niet van adel waren, die niet mochten stemmen, van arbeiders, van andersdenkenden, van vrouwen, van gekleurde mensen, van homo's etc.. En ja dat betekent dat je vrijheid van meningsuiting moet hebben. Want met die vrijheid van meningsuiting kon je de misstanden van die ongelijkheid nl. bestrijden. Want de conservatieve powers that be in NL zaten helemaal niet te wachten op al die emancipatie, want staat niet in de bijbel.
Maar op het moment dat je dus zegt, wacht even jongens, we zitten in een post-seculiere samenleving, doe maar lekker aan zelfcensuur en wen er maar lekker aan, dan zeg je ook het is afgelopen met de emancipatie, en sterker nog we kunnen wel weer een stukje terug. Iedereen is genoeg geëmancipeerd en iemand die nu nog niet geëmancipeerd is die zal niet meer geëmancipeerd worden (denk aan moslima's)....
Okee, de terechte vraag is vervolgens: is die emancipatiedrang ook eigenlijk niet een geloof?
Ja, zegt een gelovige direct, die richt zich tot zijn heilige boekje en zijn tradities, en denkt oi! die ongelovigen laten zich leiden door de duivel, want het staat niet in de bijbel, en dat is niet goed (= in feite theologie). Het staat hier en hier in mijn boekje.
En dan kom je dus direct weer terecht in een epistemologisch debat of eigenlijk een epistemologisch debat vs een theologisch debat. Uiteindelijk draait altijd alles daar ook om imho. En dat wisten al in Frankrijk 1789.
You follow...?
Weer een argument uit gewoonte. Stel dat Rik van de Westelaken zich elke avond als bonte leernicht verkleedt, een dildo op z'n hoofd zet en samen met z'n mannenbroeders naar de toog trekt om daar het beest uit te hangen. Dit is wie Rik van de Westelaken is in de avond, dit is zijn identiteit. En dat mag. We zijn een vrij land, waarin dit volkomen geaccepteerd is en waar die vrijheid zelfs openlijk gevierd wordt (gay parade). Maar mag-ie nu dan ook de avondjournaals presenteren in zijn bonkige leernichtenpakje met dildo op z'n hoofd? Immers, dit is wat hij altijd doet. Oftewel, met het argument uit gewoonte kun je alles wel toestaan.quote:Op woensdag 28 januari 2015 00:36 schreef Tijn het volgende:
[..]
Er wordt ook helemaal niet gevraagd om respect of het maken van uitzonderingen. Er zijn nou eenmaal mensen die, vanwege een traditie in hun cultuur, in het dagelijks leven een hoofddoek dragen. Zowel de NOS, RTL als SBS hebben aangegeven dat ze er geen problemen mee hebben om zo iemand aan te nemen als nieuwslezer.
Wat maakt dat nou uit? Het is niet alsof je je opeens tot de islam moet bekeren voordat je het journaal mag kijken. Het is niet alsof een nieuwslezer met een hoofddoek het opeens als podium gebruikt om islamtische propaganda te verspreiden. Ze doet gewoon wat ze altijd doet. Net zoals iemand met bv een kruisje om dat ook gewoon op TV mag dragen zonder ophef.
Daarmee is het heel wat anders dan expres als tegenreactie een of ander raar symbool te gaan dragen op TV, terwijl je dat normaal gesproken niet doet. Dan is het wel provoceren, in tegenstelling tot je gewoon kleden zoals je dat altijd doet en zoals hordes mensen zich kleden in de maatschappij.
Rik zou dan wat regels overtreden die we voor jonge kijkers hebben en de code voor kleding. Veel oudere vrouwen droegen vroeger in Nederland voor de functionaliteit weleens hoofddoekjes en deze kunnen ook gewoon in 't net. Vergelijking tussen hoofddoekjes en hypothetische extremen zit een beetje scheef.quote:Op woensdag 28 januari 2015 12:14 schreef Terecht het volgende:
[..]
Weer een argument uit gewoonte. Stel dat Rik van de Westelaken zich elke avond als bonte leernicht verkleedt, een dildo op z'n hoofd zet en samen met z'n mannenbroeders naar de toog trekt om daar het beest uit te hangen. Dit is wie Rik van de Westelaken is in de avond, dit is zijn identiteit. En dat mag. We zijn een vrij land, waarin dit volkomen geaccepteerd is en waar die vrijheid zelfs openlijk gevierd wordt (gay parade). Maar mag-ie nu dan ook de avondjournaals presenteren in zijn bonkige leernichtenpakje met dildo op z'n hoofd? Immers, dit is wat hij altijd doet. Oftewel, met het argument uit gewoonte kun je alles wel toestaan.
Verder gaat het ook helemaal niet om de intentie om te provoceren, dat is een motief dat jij eraan toeschrijft. Die mensen die zo'n vlaggenspeldje dragen, kunnen oprecht geloven in de goedheid van die natie, ze voelen zich er met hun diepste ziel mee verbonden, ze zijn er trots op en dat willen ze uitdragen. Daar hebben ze verder helemaal geen kwade of verborgen bedoelingen mee. En misschien is het wel de moslima die een hoofddoek draagt om te provoceren.
Het is wmb heel simpel: het journaal op de publieke omroep (daar gaat het me vooral om) pretendeert neutraal te zijn, dus dien je je neutraal te kleden en expliciete uitingen van geloof/levensovertuiging of ideologie even achterwege te laten als je als nieuwslezer je werk doet. De uitzondering die jij voor geloof maakt is gebaseerd op een drogreden.
Moslima's dragen hoofddoekjes voor de functionaliteit? Het is volgens mij bovenal een religieus symbool. En dat hoort imo niet in het NOS journaal. Dat is een medium dat wordt betaalt met publieke middelen en de pretentie heeft neutraal te zijn. Volgens mij is er ook helemaal niets schokkends aan om in het kledingvoorschrift op te nemen dat je geen expliciete uitingen van geloofs-, levens- of ideologische overtuigingen draagt. Toch zijn er kennelijk mensen die voor geloofsovertuigingen een uitzondering willen maken, en dat imo doen op basis van een drogreden. De vergelijking die ik maak, is bedoeld om aan te tonen dat het een drogreden is. De argumentatie voor het dragen van een hoofddoek, kun je 1 op 1 toepassen op het dragen van een bonkig leernichtenpakje met een dildo op je hoofd.quote:Op woensdag 28 januari 2015 12:57 schreef Beathoven het volgende:
[..]
Rik zou dan wat regels overtreden die we voor jonge kijkers hebben en de code voor kleding. Veel oudere vrouwen droegen vroeger in Nederland voor de functionaliteit weleens hoofddoekjes en deze kunnen ook gewoon in 't net. Vergelijking tussen hoofddoekjes en hypothetische extremen zit een beetje scheef.
Ze hebben de vrijheid. Als iemand voor die andere vrijheid die jij voorschotelt wil strijden staat 't hem vrij. Maar volgens mij is voor dat laatste niet zo'n behoefte, dus er is geen probleem.quote:Op woensdag 28 januari 2015 13:13 schreef Terecht het volgende:
[..]
Moslima's dragen hoofddoekjes voor de functionaliteit? Het is volgens mij bovenal een religieus symbool. En dat hoort imo niet in het NOS journaal. Dat is een medium dat wordt betaalt met publieke middelen en de pretentie heeft neutraal te zijn. Volgens mij is er ook helemaal niets schokkends aan om in het kledingvoorschrift op te nemen dat je geen expliciete uitingen van geloofs-, levens- of ideologische overtuigingen draagt. Toch zijn er kennelijk mensen die voor geloofsovertuigingen een uitzondering willen maken, en dat imo doen op basis van een drogreden. De vergelijking die ik maak, is bedoeld om aan te tonen dat het een drogreden is. De argumentatie voor het dragen van een hoofddoek, kun je 1 op 1 toepassen op het dragen van een bonkig leernichtenpakje met een dildo op je hoofd.
Dus als er een of twee een bepaald gedachtengoed voortrekken is het niet erg?quote:Op dinsdag 27 januari 2015 20:18 schreef Tijn het volgende:
[..]
Ik vind dat nogal een hysterische reactie. Wanneer de meerderheid van de nieuwslezers een hoofddoek draagt zou je dat misschien kunnen zeggen, maar niet met een of twee.
Voortrekken op wat?quote:Op woensdag 28 januari 2015 19:54 schreef TitusPullo het volgende:
[..]
Dus als er een of twee een bepaald gedachtengoed voortrekken is het niet erg?
Op het gedachtengoed dat niet in beeld komt en niet impliciet wordt aanbevolen.quote:
Ik zie niet in waarom een nieuwslezeres met een hoofddoek impliciet een aanbeveling zou doen voor het Islamitisch geloof. Volgens mij gaat het erom of iemand objectief nieuwsfeiten kan brengen.quote:Op woensdag 28 januari 2015 20:06 schreef TitusPullo het volgende:
[..]
Op het gedachtengoed dat niet in beeld komt en niet impliciet wordt aanbevolen.
Waarom zou een nieuwslezer met een hoofddoek het nieuws anders brengen dan eentje zonder?quote:Op woensdag 28 januari 2015 19:54 schreef TitusPullo het volgende:
[..]
Dus als er een of twee een bepaald gedachtengoed voortrekken is het niet erg?
Alle satanisten worden dan door de christenen voor de rechter gedaagd. Ga toch weg leer omgaan met plaatjes in het westen.quote:Op maandag 26 januari 2015 20:27 schreef Elan het volgende:
[..]
Als je een frietventer tot op het bot zou beledigen mag en kan hij ook naar een rechter stappen.
Het zou goed zijn als er een speciale wet komt die het bewust bespotten van religieuze symbolen strafbaar maakt.
Ik twijfel er ook niet aan dat ze dat kan, maar er is geen reden om dat symbool te dragen tijdens het werken bij een neutraal instituut. Vergelijk het met een rechtszaal: als er een portret van het staatshoofd hangt kan ik dat vervelend vinden, maar ik vind het niet verontrustend. Als de rechter of openbaar aanklager een religieus of politiek teken draagt, vind ik dat wel verontrustend. Het kan me verder niet schelen of ze de eed op de Koran, de Bijbel of de Rig Veda afleggen.quote:Op woensdag 28 januari 2015 20:15 schreef Tem het volgende:
[..]
Ik zie niet in waarom een nieuwslezeres met een hoofddoek impliciet een aanbeveling zou doen voor het Islamitisch geloof. Volgens mij gaat het erom of iemand objectief nieuwsfeiten kan brengen.
Dat zeg ik toch niet?quote:Op woensdag 28 januari 2015 20:20 schreef Tijn het volgende:
[..]
Waarom zou een nieuwslezer met een hoofddoek het nieuws anders brengen dan eentje zonder?
Een driedelig pak is echter geen uiting van ideologie. Van mij mag een nieuwslezer ook een djellaba dragen, maar ik neem aan dat er bepaalde kledingvoorschriften zijn die dat verhinderen.quote:Op woensdag 28 januari 2015 20:29 schreef Kosmoproleet het volgende:
Het journaal is geen neutraal instituut.
Voor een rechter snap ik het.
Maar een nieuwslezer verbieden een hoofddoek te dragen vind ik een beetje vreemd.
Dan kun je net zo goed zeggen dat als je 'westerse kleding' draagt je ook een mening voortrekt.
Een rechtbank vind ik van een iets andere orde dan het presenteren van het nieuws. Maar goed, ik zie de hoofddoek meer als een deel van persoonlijke indentiteit wat feitelijk niets te maken heeft met de vaardigheden die men moet bezitten om nieuwsberichten op te lezen. Wanneer iemand een ketting met een kruisje draagt vind ik dat ook niet storend eigenlijk.quote:Op woensdag 28 januari 2015 20:28 schreef TitusPullo het volgende:
[..]
Ik twijfel er ook niet aan dat ze dat kan, maar er is geen reden om dat symbool te dragen tijdens het werken bij een neutraal instituut. Vergelijk het met een rechtszaal: als er een portret van het staatshoofd hangt kan ik dat vervelend vinden, maar ik vind het niet verontrustend. Als de rechter of openbaar aanklager een religieus of politiek teken draagt, vind ik dat wel verontrustend. Het kan me verder niet schelen of ze de eed op de Koran, de Bijbel of de Rig Veda afleggen.
In een seculiere staat staan geloof en etniciteit los van de staat. De staat is neutraal en onzijdig.quote:Op woensdag 28 januari 2015 04:13 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Wil tante Greet ons in een theocratie storten dan? Vraag anders even aan KoosVogels wat tante Greet wil, die legt je dat zo uit.
Dat SGP dat zou willen, akkoord, maar we hebben met die "kleine luyden" leren leven doorheen de decennia (is trouwens de oudste politieke partij in ons land hè). Neemt niet weg dat we ze met argusogen volgen, ja, ja. En ja, wat dat betreft weer gek dat ze in dit kabinet toch een rol van betekenis spelen, heb je gelijk in, was ook niet mijn idee, maar wel van een liberaal als MarkieMark en een sociaaldemocraat als Didi. Als "last men standing".
Alhoewel MarkieMark en Didi de eerste zullen zijn om te bekennen dat het niet de bedoeling was, maar dat nu eenmaal zo gelopen is..
Je hebt het toch over een "gedachtengoed voortrekken"? Blijkbaar denk je dus dat een nieuwslezer met hoofddoek haar werk anders doet dan eentje zonder.quote:
Nee, zoals in het bericht daaronder staat: door minutenlang een bepaald religieus symbool te vertonen, trek je een bepaalde religie voor. Ik wil ook geen anti-religieuze symbolen zien.quote:Op woensdag 28 januari 2015 21:29 schreef Tijn het volgende:
[..]
Je hebt het toch over een "gedachtengoed voortrekken"? Blijkbaar denk je dus dat een nieuwslezer met hoofddoek haar werk anders doet dan eentje zonder.
Zijn natuurlijk mitsen en maren bij een dergelijke wet te bedenken, een opruiend karakter bijvoorbeeld of teksten/afbeeldingen louter ter publicatie of vertoning in openbare ruimten verbieden.quote:Op woensdag 28 januari 2015 20:21 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Alle satanisten worden dan door de christenen voor de rechter gedaagd. Ga toch weg leer omgaan met plaatjes in het westen.
Dat zit ook wel tussen de oren. Kruisjes worden veel gedragen en op mn school waren een paar christenen die ieder onderwerp naar 't geloof wisten te trekken en actief flyers verspreiden voor hun kerk in de kantine. Dat was een openbare hogeschool.quote:Op woensdag 28 januari 2015 22:25 schreef Rica het volgende:
Als we het over zelfcensuur hebben, ik denk dat we in het westen gewend en aangeleerd zijn geworden je geloof en gedachtengoed niet te etaleren.
Is dat zo, je bedoeld dat de monniken en nonnen niet meer zo zichtbaar zijn of.. ? Ik heb nog nooit van christelijke kleding gehoord verder.quote:De meesten proberen zo neutraal mogelijk te kleden en te verschijnen. Grotendeels onbewust waarschijnlijk. Net als dat de meesten niet met hun politieke voorkeur te koop lopen. Zelfs posters voor de ramen tijdens verkiezingstijd is veel minder dan het was.
Dat is waar, we hebben nooit veel religieuze tierelantijnen als kledingsvoorschriften ed. gehad. Dus een enorme zichbare cultuuromslag is moeilijk aan te wijzen.quote:Op woensdag 28 januari 2015 23:57 schreef Beathoven het volgende:
[..]
Dat zit ook wel tussen de oren. Kruisjes worden veel gedragen en op mn school waren een paar christenen die ieder onderwerp naar 't geloof wisten te trekken en actief flyers verspreiden voor hun kerk in de kantine. Dat was een openbare hogeschool.
[..]
Is dat zo, je bedoeld dat de monniken en nonnen niet meer zo zichtbaar zijn of.. ? Ik heb nog nooit van christelijke kleding gehoord verder.
Leestijd artikel 18 minuten.quote:Oud misverstand
Het verbazingwekkende aan de Nexus-lezing van Jürgen Habermas is het gemak waarmee hij het al over de 'postseculiere samenleving' heeft. Dat is rijkelijk voorbarig en getuigt van een klassieke meegaandheid. Zodra religies weer luid, duidelijk en en masse het geloof gaan uitdragen, wordt meteen gedacht dat het een stem is waar extra goed naar geluisterd moet worden. Het idee dat religies betere kennis over het leven zouden hebben en dat ze weten wat mensen echt willen, is een oud misverstand; nog ouder dan het vooroordeel waarmee Spinoza en Pierre Bayle eind zeventiende eeuw te maken kregen. Het misverstand dat de niet-gelovige geen moraal zou hebben, duurt maar voort. Deze hardnekkigheid is het gevolg van de niet-gelovige terughoudendheid: de weigering om van de daken te roepen dat zij ook, en misschien wel een betere, moraal hebben, een moraal die misschien wel vruchtbaarder, vrijer, verantwoordelijker en zelfstandiger is. Niet-gelovigen hebben een deftig gebrek aan assertiviteit. Het gevolg is dat gelovigen altijd het hoogste woord hebben.
bronquote:2. Het postseculiere perspectief
Habermas was verdediger van het seculiere constitutionalisme, de Verlichting en de redelijkheid. Vervolgens bestempelt hij de westerse samenleving als een 'postseculiere' samenleving. Ondanks de geloofsterugval en secularisering kan religie een publieke en politieke betekenis blijven vervullen. Functieverlies is nog geen betekenisverlies. Het postseculiere verwijst naar de erkenning dat religie binnen afzienbare tijd niet helemaal zal verdwijnen. Er is een voortbestaan van religieuze gemeenschappen in een seculariserende omgeving.
De verworvenheden van de liberale rechtstaat mogen echter niet in vraag gesteld worden. De postseculiere samenleving blijft een seculiere samenleving. Habermas pleit voor een overheid die gelijke afstand houdt ten aanzien van zowel seculier naturalistische als religieuze denkbeelden. De plaats van religie mag niet met politieke middelen bestreden worden. Zowel seculiere als religieuze tradities moeten elkaar wederzijds tolereren en ernstig nemen. Er is een complementair leerproces.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |