-Mellow- | dinsdag 18 november 2014 @ 01:30 |
Ik sloot het topic met deze postBak hier lekker verder! | |
djkoelkast | dinsdag 18 november 2014 @ 01:31 |
Weegschaaltje is toch zo lastig niet? Recepten zijn er niet voor niets, verhoudingen zijn heel erg belangrijk. Amerikanen werken met cups en lepelmaten, alleen wij hebben dan weer geen 'sticks of butter' maar pakjes van 250 gram, dat maakt het werken in die maten weer lastig. | |
sirdanilot | dinsdag 18 november 2014 @ 08:55 |
Jawel dus, je zegt dat het veel water bevat, wat simpelweg onwaar is in het geval van het harde blok margarine dat veel mensen gebruiken om te bakken. Margarine heeft juist prima bakeigenschappen (daar is het ook voor ontwikkeld als goedkoop alternatief voor boter), het enige nadeel ervan is de minder lekkere smaak. | |
Pietverdriet | dinsdag 18 november 2014 @ 09:01 |
En de nog steeds gebruikte geharde vetten, die zeer ongezond zijn | |
djkoelkast | dinsdag 18 november 2014 @ 10:18 |
DitEn dit
| |
sirdanilot | dinsdag 18 november 2014 @ 11:21 |
Roken is ook ongezond maar doen ook veel mensen. Net als margarine gebruiken. Laat mensen dus gewoon in hun waarde zonder meteen te gaan lopen zeiken als je het woord 'margarine' ziet. | |
Pietverdriet | dinsdag 18 november 2014 @ 11:35 |
Euh, sorry, maar als jij post dat het enige nadeel van roken is dat het vies is, en ik zeg dat het ook nog ongezond is moet je daar ook niet over vallen. | |
sirdanilot | dinsdag 18 november 2014 @ 11:39 |
Ik zeg toch ook niet dat het gezond is? Roomboter is overigens ook niet gezond. Vet is over het algemeen niet gezond. Ook die super health food kokosolie voor 18 euro de pot is gewoon vet en daar wordt je dus ook gewoon vet van. Alles met mate. | |
djkoelkast | dinsdag 18 november 2014 @ 11:54 |
Dan mag je terug naar de schoolbanken, want van vet alleen word je niet dik. Bovendien moet je geen kokosolie bij de drogist kopen, want dan betaal je sowieso te veel. Dik word je van te veel eten (en vooral te veel lege koolhydraten als suikers), te weinig bewegen. Eet een week lang gebakken eieren, kaas, spek, maar geen brood of suiker en je valt af. Is ook niet goed voor je, want het is te eenzijdig, maar van vet dik worden is bullshit. | |
Pietverdriet | dinsdag 18 november 2014 @ 12:24 |
Ik ga deze discussie verder niet hier voeren | |
djkoelkast | dinsdag 18 november 2014 @ 12:26 |
Discussie was ook al 2x gesloten, dus laten we het weer over bakken hebben ![]() Ik ben bezig met een poging tot Paul Hollywoods Ciabatta. Lastig deeg om mee te werken omdat het zo slap is, ik ben benieuwd of het gaat werken. | |
-Mellow- | dinsdag 18 november 2014 @ 12:27 |
ja op zich niet, maar ik ben nomadisch en dus altijd op reis/ onderweg. Ik heb dus geen weegschaaltje in mijn rugzak en niet alle keukens waar ik kom zijn "fully equiped" vroegah, toen deed ik dat allemaal heel braaf, maar toen bakte ik nooit koekjes ![]() Met taartjes en cakejes gaat het schatten overigens áltijd goed. En gelukkig weet ik wel ongeveer hoe groot een stick butter is [ Bericht 3% gewijzigd door -Mellow- op 18-11-2014 12:35:05 ] | |
-Mellow- | dinsdag 18 november 2014 @ 12:33 |
Ik gebruik ook wel es kokosolie. Die kost bij de Turk nog geen 3 euro voor een flinke pot. Denk overigens niet dat het koudgeperste is want er zit nauwelijks geur aan, maar goed... | |
sirdanilot | dinsdag 18 november 2014 @ 12:42 |
Oh goeie tip, ga ik een keer naar kijken. Van vet word je niet dik? Geloof ik niks van ![]() | |
-Mellow- | dinsdag 18 november 2014 @ 12:49 |
van te veel vet word je misschien dik, maar je hebt vet ook nodig. Ik geloof dat wat boter hier en daar echt wel goed voor je is, en in iedere geval zéker niet ongezonder dan margarine. Maar er zijn natuurlijk tal van redenen waarom mensen zuivel uit hun recepten willen laten. Daarvoor is kokosolie dan een goeie wat mij betreft. Maar misschien is het gezonde aspect sowieso een overbodige discussie in een baktopic. We hebben het nota bene over koekjes en taarten ![]() | |
Injetta | dinsdag 18 november 2014 @ 12:59 |
Ik wil kokosmakronen maken. Nu kom ik zoveel manieren tegen om ze te maken. Met alleen eiwit stijfgeslagen, suiker en kokos. Met eiwit, bloem en suiker verwarmd. Een heel ei en dan kokos er doorheen. Met maizena. Met honing. En zelfs een met verwarmde boter. Ik wil stevige makronen, hoog (niet van die platte, luchtige dingen). Iemand die weet wat nou de beste manier is om stevige, hoge makronen te krijgen? | |
djkoelkast | dinsdag 18 november 2014 @ 13:09 |
Dat is gewoon ontgeurde, heeft niets met persing te maken, de olie wordt via stoom van zijn geur ontdaan ![]() | |
minilot | dinsdag 18 november 2014 @ 13:18 |
Hoi, ik kom er even tussendoor met iets waar je sowieso vet van wordt ![]() Mokkakoekjes met pecannoten, twee soorten chocolade en beurre noisette ![]() ![]() | |
Mry | dinsdag 18 november 2014 @ 13:34 |
Ziet er goed uit minilot! ![]() | |
-Mellow- | dinsdag 18 november 2014 @ 13:56 |
jeetje wat n mooie hoe heb je die gemaakt? | |
minilot | dinsdag 18 november 2014 @ 14:14 |
Ik heb een regulier recept voor Amerikaanse chocolate chip cookies gebruikt: http://kelseysappleaday.b(...)te-chip-cookies.html Maar dan afgekoelde beure noissette gebruikt in plaats van gewoon boter, ik heb een schepje espresso-oplospoeder door de bloem geroerd en in plaats van gewone chocolate chips gebruikte ik gehakte witte chocolade, gehakte pure chocolade en gehakte pecannoten ![]() En omdat de beure noisette vloeibaarder is dan gewoon boter op kamertemperatuur heb ik het koekjesdeeg eerst een half uurtje in de vriezer gezet voor het bakken. ![]() Klaar in een uurtje dus ![]() | |
minilot | dinsdag 18 november 2014 @ 14:24 |
Enneh, -Mellow-, bakken op zo'n siliconen bakmatje helpt ook goed tegen het uitlopen. Koekies blijven daarmee makkelijker gewoon op hun plek en gaan daardoor de hoogte in in plaats van de breedte. ![]() | |
-Mellow- | dinsdag 18 november 2014 @ 14:30 |
dankje minilot. misschien moet ik maar even naar de blokker oid. Ik wil ook wel graag een setje standaard cups hebben. | |
minilot | dinsdag 18 november 2014 @ 14:35 |
Ik heb cupmaatschepjes en bakmat van de Hema. ![]() http://www.hema.nl/winkel(...)tkamer/koken/bakken/ Bakmat voor 6 euro (momenteel 25% korting op al het bakspul), is een stuk goedkoper dan die van Dr. Oetker bij Blokker. ![]() | |
trui | dinsdag 18 november 2014 @ 14:37 |
'cupmaatschepjes' doet me toch meer denken aan de lingerie afdeling van de Hema. ![]() | |
minilot | dinsdag 18 november 2014 @ 14:43 |
Puik leesvoer over hele goeie chocolate chip-koekjes bakken: http://sweets.seriouseats(...)te-chip-cookies.html | |
-Mellow- | dinsdag 18 november 2014 @ 14:57 |
ah fijn, ik vind de Hema sowieso een veel fijnere winkel dan de Blokker. zometeen even een tripje naar de stad. Maar eerst (al gokkende met hoeveelheden ![]() | |
minilot | dinsdag 18 november 2014 @ 14:59 |
Haal gewoon eerst een goedkoop, klein weegschaaltje! ![]() ![]() | |
minilot | dinsdag 18 november 2014 @ 15:02 |
Zoeentje:![]() ![]() Geen batterijen, geen gedoe, ding weegt zelf niks, ik ik gooi 'm altijd gewoon bovenhands over mijn schouder de keukenla in, want daar kan -ie prima tegen. ![]() | |
-Mellow- | dinsdag 18 november 2014 @ 15:03 |
ja ik heb nog wel ergens in een doos bij mijn moeder thuis een weegschaal liggen. Een goeie ook...... maar met cups werken moet toch ook gewoon goed gaan? Doe ik nu nog voor de laatste keer dit, en dan straks als ik terug ben van de hema ga ik weer braaf doen | |
Injetta | dinsdag 18 november 2014 @ 15:03 |
Mmmmm, 2 recepten kokosmakronen gemaakt. Beide mislukt. Kan niet misgaan volgen de recepten. In plaats van stevige hoge makronen zijn het platte uitgelopen koeken geworden. Grrrrrrrr. Niemand hier die weet hoe je echte makronen maakt? ![]() ![]() | |
minilot | dinsdag 18 november 2014 @ 15:04 |
O, bij veel recepten gebruik ik ook gewoon cups en maatlepels hoor. Maar als het om wat nauwkeurigere patisserie gaat, dan is een weegschaal wel echt nodig. ![]() | |
minilot | dinsdag 18 november 2014 @ 15:05 |
Ik heb deze wel eens gemaakt en die werden fantastisch: http://www.glorioustreats.com/2013/11/coconut-macaroons.html ![]() ![]() Maar ik weet niet of dat het type is dat je bedoelt. | |
djkoelkast | dinsdag 18 november 2014 @ 15:05 |
Eiwit stijfslaan, suiker er door tijdens het kloppen (wordt het steviger van), kokos er door vouwen, op ouwel hoopjes maken en het blijft perfect in vorm, loopt niet uit en is niet te luchtig (omdat je suiker door de eiwitten heen klopt wordt dat veel compacter). | |
minilot | dinsdag 18 november 2014 @ 15:06 |
Injetta, heb je het eiwit wel heeeeeeeeeeel srtijfgeklopt, zo stijf dat je de kom ondersteboven boven je hoofd durfde te houden? En dan de rest van de ingredienten er heel voorzichtig doorheen spatelen, zodat het mooi luchtig blijft? | |
Pietverdriet | dinsdag 18 november 2014 @ 15:19 |
Als je het eiwit stijfklopt en intussen suiker met een beetje water aan de kook brengt tot een druppel daarvan op een schoteltje stijf wordt en dit aan je eiwitschuim langzaam toevoegt wordt je eischuim nog steviger. De rest van je ingredienten niet er doorheen roeren, maar voorzichtig enveloperen, omslaan (zoals Mini ook zegt) dan hou je heel veel lucht in je massa | |
PM-girl | dinsdag 18 november 2014 @ 16:39 |
Is het mogelijk om thuis, zonder gekke dingen, zelf schuimpjes te maken? En dan niet de merengue schuimpjes, maar de hardere die ook in strooigoed zitten. Of is dat een echt fabrieksproduct? | |
Injetta | dinsdag 18 november 2014 @ 16:49 |
Ik had een recept met eiwit en suiker dat je moest verhitten en dit door de kokos en de bloem spatelen. Maar ik ga het dus van de week doen met het stijfgeslagen eiwit en voorzichtiger spatelen, nu moet ik eerst nog 10 uitgelopen kokoskoeken wegwerken... ![]() | |
-Mellow- | dinsdag 18 november 2014 @ 18:44 |
nou die cupschepjes hadden ze niet bij de hema en ook niet bij de blokker. Iemand andere suggesties? ik ben niet echt bereid er veel geld aan uit te geven, dus liever niet bij zo'n kookwinkel. | |
Mry | dinsdag 18 november 2014 @ 18:58 |
Albert Heijn XL | |
Molo | dinsdag 18 november 2014 @ 19:30 |
Dit. Zijn echt prima cup maten. Goed stevig plastic aan een ring, handig! | |
Fixers | dinsdag 18 november 2014 @ 20:17 |
Ik word maar geen vriendjes met korstdeeg, het lukt me maar niet om het goed uit te rollen. Ik heb een pie-recept waarvoor ik een hartig korstdeeg maak van bloem, koude margarine en boter, ijswater en wat zout. Maar het deeg is gewoon te plakkerig om goed uit te kunnen rollen. Eenmaal gebakken smaakt het prima, maar ik krijg het niet mooi uitgerold. Dus ik boetseer' het deeg in mijn bakvorm wat een nogal dikke korst geeft, die niet makkelijk gaar bakt. Wat doe ik fout? Ik heb de laatste keer het deeg ruim 2 uur laten rusten in de koelkast en nog steeds te kleverig. Vond het ook wat 'zweterig' gebruik ik soms de verkeerde margarine (Zeeuws Meisje), of teveel water? | |
Myraela | dinsdag 18 november 2014 @ 20:19 |
Deeg uitrollen tussen twee bakpapiertjes. Dat vind ik altijd wel makkelijk. | |
Lienekien | dinsdag 18 november 2014 @ 20:22 |
Zet het recept dan eens neer. | |
Dragonberry | dinsdag 18 november 2014 @ 20:22 |
Het ging op de vorige pagina nog over margarine ![]() | |
Fixers | dinsdag 18 november 2014 @ 20:33 |
Ik gebruik dit: 375 gram bloem 175 margarine 80 gram boter 180 ml ijswater. zout Koude boter en margarine in blokjes en door bloem snijden, ijswater erbij en kort doorkneden. Daarna platmaken, in folie en een uur in de koelkast. Zowel met foodprocessor als met de hand kom ik tot hetzelfde probleem: te kleverig niet uit te rollen deeg.
![]() ![]() | |
Dragonberry | dinsdag 18 november 2014 @ 20:48 |
Lijkt me veel te veel water., 1 à 2 eetlepels is meestal genoeg. | |
#ANONIEM | dinsdag 18 november 2014 @ 23:05 |
Ik heb van de week een heerlijke merengue taart gegeten waarvan het eiwitmengsel echt heel stevig was. Weet iemand of er naast suiker iets doorheen gedaan word om het zo te krijgen of wordt het in de koeling zo stijf? | |
LilDutchPrincess | dinsdag 18 november 2014 @ 23:23 |
citroensap | |
#ANONIEM | dinsdag 18 november 2014 @ 23:28 |
ja? T smaakte daar namelijk niet naar maar mss dat je dat niet proeft als er weinig ingaat. Geen klopfix ofzoiets dus? | |
djkoelkast | dinsdag 18 november 2014 @ 23:51 |
Ciabatta 90% gelukt, iets te weinig volume in de hoogte, maar dat komt omdat de rijskom niet de juiste was en ik mijn folie niet had ingevet waardoor het deeg bleef plakken en instortte ![]() Ook nog een appelcake gemaakt in een tulbandvorm waarbij de appels niet naar beneden zakken, echt heel goed gelukt door middel van een iets steviger beslag waar ook een beetje amandelmeel in wordt verwerkt ![]() Al met al een geslaagde bakdag, leerzaam ook. | |
Molo | woensdag 19 november 2014 @ 04:08 |
Nee. Hete suikersiroop toevoegen aan het eiwit als het schuim is, dan door kloppen tot het schuim helemaal afgekoeld is. Krijg je superstevig schuim van (en lekker) | |
Molo | woensdag 19 november 2014 @ 04:09 |
Heb je van die laatste een receptje? | |
minilot | woensdag 19 november 2014 @ 06:48 |
DJ, folie in de rijskom? Dat klinkt sowieso onhandig? Waarom niet gewoon de container zelf ingevet? Ik gebruik voor ciabatta en ander nat deeg goedkope plastic bakken met een deksel. Desnoods een emmer met een groot bord erop als 'deksel'. Wat had jij gebruikt? Hoe dan ook: een ciabatta voor 90% laten slagen is ook al behoorlijk goed! ![]() ![]() | |
minilot | woensdag 19 november 2014 @ 06:50 |
Trouwens, we hebben een uitstekende losse broodbakreeks hè? ![]() CUL / Brood bakken in de oven #17: Brood met vulling | |
djkoelkast | woensdag 19 november 2014 @ 10:51 |
Nee er overheen ![]() Kom was ingevet met olijfolie, het was een glazen lasagneschaal zeg maar, het enige vierkante van formaat wat ik kon vinden. Ik ga inderdaad volgende keer een platsic container gebruiken (staat op het verlanglijstje voor sinterklaas ![]() Grote gaten waren grotendeels door het folie verpest (op het moment dat ik dat er af haalde zakte het hele deeg ineen), maar het idee was er wel, onregelmatige gaten, zacht van binnen, knapperig met een zekere taaie bite van buiten. | |
sirdanilot | woensdag 19 november 2014 @ 11:30 |
Heb ook een keer geprobeerd ciabatta te maken maar het werd een gewoon zacht broodje zonder de typische structuur en lichtelijk taaie bite ![]() Het zachte plakkerige deeg lijkt heel vervelend, maar je moet gewoon met je handen door blijven kneden, als je klaar met kneden bent plakt het in principe niet echt meer. Niet steeds je handen schoonmaken dus. En kneden met één hand anders heb je geen schone hand meer. | |
minilot | woensdag 19 november 2014 @ 11:34 |
Bij echt nat deeg (dus met een hoge hydratatie, kotm bij veel ciabattarecepten voor) is het ook helemaal geen kwestie van kneden. Het deeg krijgt z'n luchtigheid en de kenmerkende open structuur, door het juist niet te kneden, maar vooral heeeeeeeeeeeeel lang te laten rijzen . Het deeg is veel te kledderig om te kneden, je 'vouwt' het alleen een beetje over zichzelf heen, liefst met hulp van een deegschraper. Het is even een knoeiwerkje als je het niet gewend bent, maar uiteindelijk heb je er dus veel minder werk aan en je krijgt er prachtige broden van. ![]() | |
djkoelkast | woensdag 19 november 2014 @ 11:52 |
Ik heb de methode gebruikt die Paul Hollywood heeft voorgedaan in de Great British Bake Off Masterclass, die methode werkt, ik had alleen de verkeerde container en geen deksel en heb dus het folie niet ingevet. Volgende keer beter ![]() Foccacia heb ik in diezelfde container laten rijzen en dat ging wel goed en da's ook een nogal nat deeg, vandaar. | |
-Mellow- | woensdag 19 november 2014 @ 12:41 |
Nou, de snickerdoodles hebben een perfecte structuur gekregen. Alleen niet zoet genoeg en had wel wat meer kaneel gemogen ook. Maar totaal niet uitgelopen. Ik ben zeer tevreden met dat bakmatje! Nu wil ik citroen muffins maken met maanzaad, maare, is het een goed idee om muffins in zo'n bakvormpjes ding te doen zonder papiertjes? | |
Myraela | woensdag 19 november 2014 @ 12:44 |
Ik doe ze altijd zonder papiertjes. Ik vind papiertjes altijd maar lelijk. Wel invetten en bebloemen. | |
minilot | woensdag 19 november 2014 @ 13:15 |
Eens met hierboven, ik gebruik ook liever geen papiertjes. En Myra, wat heb je een tof pannenkoektaartje gemaakt! ![]() | |
-Mellow- | woensdag 19 november 2014 @ 15:52 |
![]() citroen-maanzaad muffins, met een kop dikke turkse yoghurt door het beslag en jaggery ipv suiker. De structuur is perfect zacht en fluffy. Ik had het alleen wel wat meer citroenig bedoeld. | |
Dragonberry | woensdag 19 november 2014 @ 16:04 |
Lekker! Misschien nog wat citroen glazuur erop voor extra smaak? | |
-Mellow- | woensdag 19 november 2014 @ 16:30 |
hmm ja ik hou niet zo van glazuur. over een paar dagen gewoon nog een poging ![]() | |
djkoelkast | woensdag 19 november 2014 @ 16:59 |
Paar druppels essentiële citroenolie? Of citroenmelisse smaakt ook heel citroenig. Of meer citroenschil. | |
-Mellow- | woensdag 19 november 2014 @ 21:07 |
ja gewoon meer citroensap en/of schil | |
emil23 | woensdag 19 november 2014 @ 22:09 |
Snelle bakvraag: Is gedroogde gist hetzelfde als instant gist? | |
djkoelkast | woensdag 19 november 2014 @ 22:49 |
Nee. Instantgist zijn hele kleine korreltjes die je in zakjes koopt, kun je direct door je meel mengen. Gedroogde gist zijn vrij grote ronde korrels die je eerst moet activeren voor je ze kunt gebruiken (met melk bijvoorbeeld). Volgens broodexpert Paul Hollywood is instantgist (dus gewoon die zakjes/pakjes uit de winkel) het beste om te gebruiken. | |
emil23 | woensdag 19 november 2014 @ 23:34 |
En klopt het dan ongeveer dan 30 gram verse gist gelijk is aan 15 gram gedroogde gist en aan 7 gram instant gist? | |
djkoelkast | woensdag 19 november 2014 @ 23:52 |
Ik ken de verhouding vers-gedroogd niet, er zijn verschillende maten eigenlijk. Paul Hollywood gebruikt 10g instantgist op 500g meel Dr Oetker 7g instantgist op 500g meel Er zijn een paar andere fabrikanten die doen 9g instantgist op 500g meel Als ik kijk naar wat ouderwetse bakkers doen is het 1:2,5 (instant:vers) en dan 25g vers per 500g meel (en dus 10g instant). Bovenstaand is allemaal instant, ik denk zelf dat 1:2,5 een goede verhouding is. Gedroogde gist zie je in NL bijna niet, wel in Engeland. ![]() Ik heb wat zoekwerk gedaan en kom eigenlijk overal tegen dat je dezelfde verhouding kunt gebruiken, dus 500g meel = 10g droge gist. Alleen moet je droge gist eerst nog activeren met water+suiker, water+meel of melk. | |
Joosie200 | donderdag 20 november 2014 @ 00:17 |
Ik gebruik dr. Oetker instant gist, maar per 500 gram bloem of meel maar 2/3 gram gist. Lang leve no knead deeg. Terug on topic, vanavond mijn anderhalve week gerijpte spijs en glutenvrije speculaas deeg ingezet voor glutenvrije kruidnootjes en gevuld speculaas. Heeft zusjelief op 5 december ook wat te smikkelen ipv een fortuin kwijt te zijn aan dure glutenvrije prefab zooi. ![]() | |
djkoelkast | donderdag 20 november 2014 @ 00:22 |
Mijn spijs is nog lang niet klaar, moet nog minimaal 2 weken, misschien wel 3 ![]() Nieuw experiment, want ik deed normaal ook een week. | |
Joosie200 | donderdag 20 november 2014 @ 00:26 |
Het biologische ei wat erin zit is nog uit een doos met eieren die tot volgende week houdbaar zijn. Dus die wou ik nu afbakken om zo te voorkomen dat er wat geks gaat gebeuren door een verwerkt ei wat overdatum gaat zonder af te bakken. Is puur gevoelsmatig want het zal wss door de samenstelling van het spijs geen klap uit maken.. | |
emil23 | donderdag 20 november 2014 @ 07:09 |
Ik heb een recept gezien voor oliebollen waar in 500gr bloem 15gr droge gist moet worden toegevoegd. Maar om dat nu te vervangen door 15gr instant gist leek me wat veel. Maar aan de andere kant, met flink veel krenten er in is het natuurlijk wel en deeg dat moeilijk rijst. | |
-Mellow- | donderdag 20 november 2014 @ 15:23 |
![]() Vanochtend ontbijt met pindakaaskoekjes ![]() Ik kan de zoetigheid vandaag niet meer aan maar ik heb wel ontzettende zin om muffins te bakken. Iemand suggesties voor fijne hartige muffins? | |
-Mellow- | donderdag 20 november 2014 @ 15:27 |
Oh en ik ga straks ook hondekoekjes bakken (met knoflook tegen de vlooitjes) ![]() | |
djkoelkast | donderdag 20 november 2014 @ 15:37 |
Wel zonder zout en gluten hè, niet goed voor honden ![]() | |
minilot | donderdag 20 november 2014 @ 15:46 |
Ben je blij met je bakmatje? ![]() ![]() | |
-Mellow- | donderdag 20 november 2014 @ 16:58 |
ja ik was ook net een alternatief aan t bedenken voor tarwe en ik dacht aan havermoutvlokken, of boekweitmeel | |
-Mellow- | donderdag 20 november 2014 @ 17:00 |
ontzettend! en gisteren ook maatschepjes aangeschaft. Bakken is zo veel prettiger nu ![]() De hartige muffins zijn ook net klaar. Met half volkorentarwe/ half bloem, turkse yoghurt, goudse kaas, lente-ui, olijfolie en knoflook. | |
minilot | donderdag 20 november 2014 @ 17:04 |
Gnagnagna, welcome to the dark side! ![]() Ga maar vast grotere maten broeken inslaan.. ![]() | |
djkoelkast | donderdag 20 november 2014 @ 17:17 |
Ja, kan allebei. | |
-Mellow- | vrijdag 21 november 2014 @ 19:05 |
Er staat nu een cake in de oven met verschillende kleurenlaagjes: groenig laagje met beetje spinazie gekleurd (maar dat werd niet zo groen als ik hoopte), laagje gekleurd met kurkuma, laagje roze met bieten gekleurd en een laagje met chocola. Ik sta een beetje te trappelen om het resultaat te zien, maar omdat het een verjaardagscadeautje is mag ik hem nog niet aansnijden zometeen. (Ik heb wel vaker dat ik een verjaardagstaart cadeau doe, dat mensen 'm dan maar niet aansnijden en ik t dan een beetje moeilijk zit te hebben omdat ik wil weten hoe ie geworden is ![]() | |
Buurpoes | vrijdag 21 november 2014 @ 20:25 |
Spekkies weet ik wel te fabrieken, maar schuimpjes...geen ervaring mee. | |
djkoelkast | vrijdag 21 november 2014 @ 20:56 |
Die worden gemaakt met poedersuiker, glucosestroop en gelatine. De rest is aroma en kleurstof. Komt geen ei aan te pas hoor ![]() Lijkt me moeilijk om te maken, want gelatine los je normaal op in water en hier moet volgens mij geen of heel weinig water in, dus moet je poedergelatine hebben, is op zich nog wel te vinden her en der. | |
Buurpoes | vrijdag 21 november 2014 @ 23:09 |
Kun je de blaadjes niet gewoon fijnmalen? Ik misbruik mijn electrische koffiemolen nog wel eens voor zulke karweitjes. ![]() | |
Isegrim | vrijdag 21 november 2014 @ 23:15 |
Weet jij een heel goed ciabatta-recept? Al wel wat mee gerommeld, maat resultaat was niet wat het moest zijn. | |
djkoelkast | vrijdag 21 november 2014 @ 23:19 |
Ik weet het niet, nooit geprobeerd. Het is wel in poedervorm te vinden hoor, ziet er ook iets anders uit, niet helemaal doorzichtig maar een beetje kleur er aan meestal. Blijkt er ook van Oetker te zijn: | |
djkoelkast | vrijdag 21 november 2014 @ 23:24 |
500g bloem met hoog glutengehalte (dus zeg maar broodbloem) 10g instantgist 10g zout 440ml water (gewoon koud) In de mixer laten kneden. Eerst 3/4 van het water erbij tot het een stevig normaal uitziend brooddeeg is. Dan steeds wat water erbij. Uiteindelijk wordt het een heel flexibel slap deeg. Mixen duurt zeker 15 minuten met de mixer (ja dat is lang, maar dat moet!). Dan in een vierkante of rechthoekige plastic bak met deksel laten rijzen. Smeer vooraf de bak goed in met olijfolie. Voor dit recept moet de bak vrij hoog zijn, 3L inhoud. Als het deeg tot aan het deksel rijkt bestrooi je je aanrecht/werkbank flink met bloem en als je het hebt griesmeel. Laat het deeg uit de bak op het werkvlak glijden, voorzichtig, je wil de lucht er zo veel mogelijk inhouden! Strooi rijkelijk bloem/griesmeel over het deeg. Met een deegsnijder (of scherp mes) snij je er een strook af (totaal maak je 4 stroken, dus elke strook is 1/4 van je deeg), draai het zo dat het snijvlak boven komt. Voor en achter voorzichtig oppakken en op een bakplaat (zonder bakpapier!) die je rijkelijk met meel en griesmeel hebt bestoven leggen. 4 stuks naast elkaar. 45 minuten laten rusten/rijzen. Dan in een voorverwarmde oven: 225 graden hetelucht +/- 25 minuten bakken. | |
Isegrim | vrijdag 21 november 2014 @ 23:42 |
![]() ![]() | |
Roooske | zaterdag 22 november 2014 @ 10:49 |
Hoi! Leuk topic. ![]() ![]() ![]() En hetzelfde geldt voor Sinterklaas, ik vier met familie Sinterklaas en het leek mij wel leuk samen met mijn zusjes om iets te gaan bakken, dus we zijn allemaal een beetje zoekende. Misschien weten mensen hier nog iets? ![]() Bedankt alvast! | |
Isegrim | zaterdag 22 november 2014 @ 10:52 |
Als je het simpel wilt zou ik iets van zandkoekjes maken en kerst-cookiecutters kopen en dan de koekjes eventueel decoreren met spikkels en balletjes enzo. | |
PM-girl | zaterdag 22 november 2014 @ 11:23 |
Ik zal eens beginnen met zoeken naar poedergelatine. Thanks! | |
djkoelkast | zaterdag 22 november 2014 @ 11:45 |
Nu ik het zo lees denk ik dat ze het eerder gelatinepoeder noemen. Laat even weten of het gelukt is. Ze zijn eigenlijk veel te zoet, maar wel lekker die schuimpjes ![]() | |
Lienekien | zaterdag 22 november 2014 @ 17:50 |
Kan ik vanavond deeg voor een appeltaart maken en tot morgenmiddag in de koelkast leggen? | |
djkoelkast | zaterdag 22 november 2014 @ 18:08 |
Ja, wordt er alleen maar beter op. Je kunt ook de appels al schillen, in blokjes doen, citroensap er over en suiker en kaneel, dan zijn ze al voor het grootste deel uitgelekt ook, heb je ook geen slappe bodem. Ze worden niet bruin. Wel even goed afdekken natuurlijk. | |
Lienekien | zaterdag 22 november 2014 @ 19:13 |
Dank! | |
PM-girl | zaterdag 22 november 2014 @ 23:37 |
Will do. (Maar wellicht blijft het plan een plan. ![]() | |
_Liek | zondag 23 november 2014 @ 09:41 |
Taartenwinkels verkopen het vaak! Zoek maar eens op Funcakes gelatine poeder | |
_Liek | zondag 23 november 2014 @ 09:42 |
Er is genoeg te bakken ![]() ![]() | |
djkoelkast | zondag 23 november 2014 @ 10:55 |
Taaitaai staat ook nog op mijn lijstje, roggebloem al in huis en een flinke pot honing ![]() Alleen anijs, ik heb niet van die anijsblokjes, wel steranijs, maar geen idee of dat werkt. | |
_Liek | zondag 23 november 2014 @ 11:05 |
Ik denk dat steranijs toch te anders is... Zelf heb ik anijszaad op de markt gekocht | |
fotostarter | zondag 23 november 2014 @ 11:07 |
1x gemaakt. Wat een werk zeg ![]() Maar lekkerder als kant en klaar. Smaak is veel zachter ![]() | |
djkoelkast | zondag 23 november 2014 @ 11:11 |
In fabriekstaaitaai zit glucose-fructosestroop dus dat koop ik sowieso niet. Ik zit dan alleen even met het anijsding. Ik snap dat niet de hele sterren er in moeten, maar alleen de zaden, gemalen ofzo. Ik heb al heel lang geen gewoon anijszaad meer gezien eigenlijk. We hebben hier niet echt een markt met kruidenkraampje ofzo. | |
-Mellow- | zondag 23 november 2014 @ 12:07 |
Ik weet niet of je de zaadjes van steranijs in je taaitaai wil. Misschien kan je ze prima fijn vijzelen maar ik heb steranijs alleen nog maar in vloeistof mee laten koken, dus geen idee of het werkt.. Straks maak ik matcha-macadamia koekjes (het was nogal een kunst om macadamia's te vinden) | |
djkoelkast | zondag 23 november 2014 @ 12:23 |
Ik ga eens kijken of ik normaal anijszaad ergens kan vinden, ik heb nog niet veel met steranijs gewerkt, maar misschien inderdaad te hard. | |
Molo | zondag 23 november 2014 @ 12:30 |
AH heeft hier gewoon anijszaad, al heb ik het bij een Turkse winkel gekocht. Scheelt hoop geld in vergelijking met Verstegen en co. | |
Pietverdriet | zondag 23 november 2014 @ 12:46 |
is Japanse anijs eigenlijk nog in de handel, of is dat inmiddels verboden? | |
Molo | zondag 23 november 2014 @ 12:48 |
Niet in winkels te krijgen. Misschien wel onder de toonbank. Zonnetura heeft het tijdje geleden nog wel per ongeluk in hun thee gemikt, oepsie. | |
Pietverdriet | zondag 23 november 2014 @ 12:49 |
Ja ik weet het, 2001 was dat, vriend van mij, zijn vrouw en kind waren daar goed ziek van. | |
Pietverdriet | zondag 23 november 2014 @ 12:50 |
Venkelzaad vind ik trouwens ook erg lekker | |
Isegrim | zondag 23 november 2014 @ 12:51 |
Waarom zou je het willen kopen als je er ziek van wordt? | |
Molo | zondag 23 november 2014 @ 12:53 |
Godsamme, is dat alweer zo lang geleden ![]() Venkel is inderdaad ook erg lekker. Wordt te weinig gebruikt in baksels als het aan mij ligt. | |
djkoelkast | zondag 23 november 2014 @ 12:57 |
Er was iets niet goed aan venkel/venkelzaad, maar ik ben vergeten wat precies (en wellicht is het dikke bullshit). Venkel vind ik zelf te dropachtig op zichzelf, of het moet in een mix zitten (zit soms in shoarmakruiden). | |
Pietverdriet | zondag 23 november 2014 @ 12:57 |
Het werd verkocht als knutselartikel zover ik me herinner, doet het zo leuk in kerststukjes enzo. Maar niet iedereen weet of wist dat er twee soorten steranijs zijn die lastig uit elkaar te houden zijn en dat veroorzaakte vergiftigingen | |
Pietverdriet | zondag 23 november 2014 @ 12:58 |
Het is erg lekker in bv salami van wild zwijn | |
Isegrim | zondag 23 november 2014 @ 13:00 |
Ah ![]() | |
Molo | zondag 23 november 2014 @ 13:01 |
Ik heb voor vanavond varkensworstjes met venkel, heerlijk. Maar ook door Chinese gerechten is het lekker, zowel venkel als het zaad. En ook in zoete dingen zoals koekjes of bijv. worteltaart met kardemom en venkelzaad is lekker, net als honingcake enzo. | |
djkoelkast | zondag 23 november 2014 @ 13:16 |
Vroeger hebben we eens in een rookmachine (zo'n discotheekding zeg maar) etherische venkelolie gedaan. Dat ding heeft nog jaren naar venkel geroken en dat was eigenlijk helemaal niet lekker om het zo erg te ruiken, sindsdien gebruik ik eigenlijk helemaal geen venkel meer ![]() Zwijn hoop ik dit jaar met kerst op het menu te kunnen zetten, maar het is even afwachten of het beschikbaar is. | |
sirdanilot | zondag 23 november 2014 @ 14:02 |
Macadamiás liggen toch gewoon in de supermarkt? Lekker, maar wel erg duur vind ik. Interessante combinatie wel, matcha en macadamia | |
-Mellow- | zondag 23 november 2014 @ 14:09 |
nou, zeker niet in alle blijkbaar. En de Turk had ze ook niet. Ik heb deze van mijn favoriete notenkraam van de markt. Het leuke joch van die kraam vertelde me dat macadamia's nogal schaars zijn de laatste jaren vanwege een orkaan in Nieuw-Zeeland, die voor een groot deel van de wereldwijde productie zorgde. | |
sirdanilot | zondag 23 november 2014 @ 14:10 |
Oh dat zou kunnen, heb ze jaren niet meer gegeten. Vroeger lagen ze in ieder geval gewoon bij de albert heijn. | |
voederbietel | zondag 23 november 2014 @ 14:18 |
Dat liggen ze nog steeds. | |
Pietverdriet | zondag 23 november 2014 @ 14:30 |
Australie, de cycloon Oswald was het | |
-Mellow- | zondag 23 november 2014 @ 14:44 |
hier niet, maar misschien bij de XL | |
Myraela | maandag 24 november 2014 @ 10:24 |
Ik heb mijn taaitaai gewoon met gestampte muisjes gemaakt. ![]() | |
djkoelkast | maandag 24 november 2014 @ 10:31 |
Daar is nog een extra aroma aan toegevoegd (net als aan anijsblokjes) en dat wil ik niet, als het anijssmaak heeft moet het van anijs komen en niet van een aroma ![]() | |
Skaai | maandag 24 november 2014 @ 10:49 |
Geroosterde en gezouden macadamia noten kan ik zo vinden, maar ongeroosterde en ongezouten macadamias ben ik nog niet tegengekomen. Wilde ze in koekjes verwerken, maar het liefst zo rauw mogelijk. | |
djkoelkast | maandag 24 november 2014 @ 11:10 |
Die zijn online wel te bestellen of bij een notenwinkel (maar dan betaal je wel de hoofdprijs). | |
Pietverdriet | maandag 24 november 2014 @ 11:20 |
Op www.amazon.de kan je ze bestellen voor tussen de 26 en 30 euro de kilo plus verzenden. Rauw, ongezouten, niet bewerkt, alleen maar geschild | |
djkoelkast | maandag 24 november 2014 @ 11:23 |
https://jangotje.nl/index(...)id=8&aid=160&lang=nl ¤ 24.86 per kilo (minder kan ook) vanaf 20 euro geen verzendkosten https://www.notenkraam.nl/macadamias_rauw_aktie.html ¤ 24.50 per kilo (minder kan ook) vanaf 40 euro geen verzendkosten | |
Skaai | maandag 24 november 2014 @ 11:41 |
Wow, wat een geld ![]() ![]() | |
djkoelkast | maandag 24 november 2014 @ 11:43 |
Denk niet dat je een kilo nodig hebt? ![]() | |
Pietverdriet | maandag 24 november 2014 @ 11:48 |
Ze zijn zo prijzig omdat ze zo lastig te kraken zijn | |
Skaai | maandag 24 november 2014 @ 11:49 |
Mijn eerste reactie was 'wat een geld!' maar als ik omreken betaal je in verhouding voor 250 gram macadamias bij de notenboer bijna hetzelfde. ![]() Maar bedankt voor de linkjes, ze zijn gebookmarked! | |
-Mellow- | maandag 24 november 2014 @ 13:06 |
Wow, dat is goedkoop! ja veel geld, maar relatief goedkoop. Ik betaalde voor de 100g op de markt (ook rauw en ongezouten) 3,50. Maar denk dat die het ook wel voor minder doet vanaf de kilo. Best te doen hoor als je er alleen een keer koekjes mee wil bakken. Gisteren heb ik maar 50g gebruikt, dus heb nog voor een volgende keer. Ze waren erg goed gelukt trouwens ![]() | |
minilot | maandag 24 november 2014 @ 13:09 |
Ik bak vaak koekjes met macadamia's erin, en inderdaad zijn ze ongezouten erg lastig te vinden. Wat ik doe: gewoon gezouten macadamia's gebruiken; de nootjes vooraf even tussen wat keukenpapier wrijven om wat van het zout eraf te halen en verder in je koekjesrecept de snuf zout achterwege laten. Werkt perfect! ![]() | |
Skaai | maandag 24 november 2014 @ 20:45 |
Oh ![]() ![]() | |
Molo | maandag 24 november 2014 @ 20:48 |
Zout in zoete koekjes waar noten in zitten is juist heerlijk ![]() | |
Isegrim | maandag 24 november 2014 @ 21:53 |
Zout en zoet kan sowieso geweldige combibaties geven, zoals caramel en zout. ![]() | |
Buurpoes | maandag 24 november 2014 @ 22:19 |
Ik heb afgelopen weekend twee porties pepernoten (geen kruidnoten) gebakken, maar ze werden zo hard. Uit betrouwbare bron hoorde ik dat je ze hutje-mutje in een vorm moet bakken. Hoe doen jullie dat? En ik mik anijszaad in mijn electrische koffiemolentje. Dat gaat prima. Je krijgt wel een wat 'groenere' smaak dan van pak-em-beet anijsblokjes, maar dat vind ik eigenlijk alleen maar lekkerder. Als ik roggebloem te pakken krijg, ga ik een derde poging wagen... | |
-Mellow- | maandag 24 november 2014 @ 23:31 |
ik vind zout en zoet ook heel lekker. Zojuist heb ik zoute caramelsaus gemaakt om morgen in mijn variant van de banoffee pie te doen. Met een bodem van amandelen, walnoten, dadelstroop en kokosolie, daarop een laag bananen met vanille, daarop de caramel en als laatste een laag kokosslagroom ![]() Hmm, ja hij word niet gebakken dus hoort hier eigenlijk niet thuis bedenk ik mij nu... | |
Isegrim | maandag 24 november 2014 @ 23:49 |
Ongebakken taart mag ook vind ik. Zeker als het zó lekker klinkt. ![]() | |
djkoelkast | dinsdag 25 november 2014 @ 00:00 |
Hou er ook rekening mee dat er een beetje extra olie in zit. | |
djkoelkast | dinsdag 25 november 2014 @ 00:01 |
Ik heb trouwens een recept voor taaitaai geprobeerd en vandaag gemalen anijszaad gevonden bij de AH. Ze hadden ook ongemalen, maar mijn staafmixer met bakje er onder maalt niet zo heel fijn. Enfin, ik laat het beslag overnacht staan, morgen ga ik het bakken. | |
Joosie200 | dinsdag 25 november 2014 @ 00:09 |
Taaitaai lijkt mij een rotklus om te maken. Net zoals ontbijtkoek. Scheelt weer dat ik niks van taaitaai moet hebben evenals de ekte pepernoot. ![]() ![]() ![]() ![]() | |
djkoelkast | dinsdag 25 november 2014 @ 00:13 |
Valt mee hoor, suiker, water, honing in een pan tot kookpunt meel, zout, anijs, bakpoeder erbij halve dag wachten, vormen en bakken In een notendop ![]() | |
Molo | dinsdag 25 november 2014 @ 06:52 |
Van dittem ![]() | |
Stimorol- | dinsdag 25 november 2014 @ 11:14 |
Wellicht een domme vraag: Hoelang kun je chocola die je smelt en een bepaalde vorm geeft bewaren? | |
djkoelkast | dinsdag 25 november 2014 @ 12:10 |
Taai Taai:![]() | |
-Mellow- | dinsdag 25 november 2014 @ 13:35 |
![]() Nóg een keer pindakaaskoekjes, omdat ze zo lekker zijn. Dit keer met stukken 70% chocola en macadamia's. Echt een van de makkelijkste koekjes om te bakken, en snel ook want je hoeft het deeg niet te koelen van te voren. | |
Molo | dinsdag 25 november 2014 @ 16:57 |
Ontzettend lang, tenzij je er dingen als room ofzo aan toegevoegd hebt. Puur chocolade kun je er lang bewaren, ook na smelten en weer stollen. | |
Pietverdriet | dinsdag 25 november 2014 @ 17:05 |
Ja, de chocolade an sich wel, maar als je de bonbons (pralines) vult met zaken deze wel een houdbaarheid hebben, Als je een mousse maakt met verse room bijvoorbeeld is de moussevulling zeker niet lang houdbaar. | |
Molo | dinsdag 25 november 2014 @ 17:19 |
Dat zeg ik toch net? | |
Stimorol- | dinsdag 25 november 2014 @ 17:32 |
Ik wilde chocolaflikken maken met muisjes erop.. blijven die een week goed? ![]() | |
Molo | dinsdag 25 november 2014 @ 17:34 |
Zeker ![]() | |
HaverMoutKoekje | dinsdag 25 november 2014 @ 17:41 |
Ja ![]() | |
Stimorol- | dinsdag 25 november 2014 @ 18:21 |
Thanks ![]() | |
Tinuviel | dinsdag 25 november 2014 @ 19:42 |
Ziet er superlekker uit. | |
Mazou | dinsdag 25 november 2014 @ 20:44 |
Ziet er lekker uit zeg! Heb je een recept? | |
-Mellow- | dinsdag 25 november 2014 @ 21:12 |
ja zeker wel nodig: - 1 kop pindakaas ( liefst 100% pinda's, en als je pindakaas met plantaardig vet hebt kun je de kokosolie wel achterwege laten) - 1 kop suiker ( ik gebruikte ongeraffineerde rietsuiker) - 1 ei - 1 tl baking soda - 1 el kokosolie - snufje zout - optioneel stukjes chocola/ nootjes suiker met ei kloppen tot suiker is opgelost, kokosolie erdoor, dan de rest erbij en mengen tot en geheel. Balletjes van maken van eetlepel formaat (ik gebruik daarvoor zo'n standaard maatlepel) en iets platdrukken op je bakmatje/ bakpapier. 8-10 minuutjes op 180 graden bakken. | |
Joosie200 | woensdag 26 november 2014 @ 00:56 |
Oh nom, nom, nom ![]() ![]() | |
-Mellow- | woensdag 26 november 2014 @ 01:03 |
ze zijn juist een beetje smeuiig van binnen. Dat vind ik met sommige koekjes veel lekkerder ook. Wel een krokant laagje aan de buitenkant ![]() | |
Joosie200 | woensdag 26 november 2014 @ 01:04 |
Nog beter: bros van buiten, smeuïg van binnen ![]() | |
djkoelkast | woensdag 26 november 2014 @ 01:16 |
Smaakt heel anders, wel echt naar anijs. Ze moeten alleen nog even in de trommel om ècht taai te worden, ze zijn nu wat hard (maar dat is normaal, stond ook in het recept: na 3 dagen in de trommel zijn ze het lekkerst) | |
Bortecinem | zaterdag 29 november 2014 @ 18:12 |
Heb een paar weken terug de ekte crack pie gehad en verlangde weer naar toen, dus gisteren na jaren weer een homemade crack pie gemaakt. ![]() http://i.imgur.com/YTfWAWZ.jpg Ik vind de zelfgemaakte crack pie wel veel machtiger en zoeter smaakt dan de echte - en dat terwijl ik zelf een veel dikkere bodem en minder vulling gebruik. Heb er zelfs minder suiker in gedaan maar alsnog te zoet op de een of andere manier. Waarschijnlijk heeft de gevriesdroogde corn powder die ze in de milkbar gebruiken toch best veel invloed op de smaak en textuur. De volgende keer dat ik hem maak ga ik zoeken naar gevriesdroogde maispoeder, kijken hoe ver ik in de buurt kom van de echte. ![]() (ik vind hem alsnog super lekker hoor, daar niet van. een beetje ongezoete opgeklopte slagroom erbij en ik ben tevreden. ![]() | |
minilot | zaterdag 29 november 2014 @ 18:31 |
Je bakte Momofuku! ![]() Crackpie: ![]() Maar goed, je was dus daar?! Wat heb je nog meer gegeten? ![]() | |
Bortecinem | zaterdag 29 november 2014 @ 18:52 |
Ja, ik twijfelde eigenlijk aan mezelf of ik het recept misschien niet goed heb omgerekend/gehalveerd, maar ik herinner mij dat toen ik de taart een paar jaar terug bakte ik hem eigenlijk ook te zoet vond (vandaar dat ik er minder suiker in heb gedaan). Ik heb de crack pie, candy bar pie, birthdaycaketruffles (samen met de crackpie mijn faves!), crack pie softserve, cerealmilk softserve en nog meer zoetigheid geproefd. En in de noodlebar heb ik eigenlijk alleen de noodles geprobeerd. ![]() | |
#ANONIEM | zaterdag 29 november 2014 @ 19:21 |
Heb net pepernoten (... kruidnoten) gebakken met m'n zusje samen. Zien er lekker uit, alleen een heel klein beetje (ook veelte) groot. Eigenlijk zo simpel, wat bloem, roomboter, zout, speculaaskruiden en stroop. | |
Tinuviel | zaterdag 29 november 2014 @ 19:51 |
Nu heb ik zin in die koekjes, maar niet alles in huis. En sowieso zou ik ze dan pas later kunnen eten. | |
Buurpoes | zaterdag 29 november 2014 @ 19:59 |
De pepernoten (zeer vergelijkbaar met taai taai qua deeg) die ik gisteren bij de bakker kocht waren warm erg lekker, toen koud wat minder en vandaag zijn ze top. | |
Miss_Isis | zaterdag 29 november 2014 @ 20:12 |
Dag allemaal, mag ik even inbreken met een vraag? Ik wil als Kersttoetje (o.a.) een tiramisu maken, waar lange vingers ingaan. Nu heb ik het idee opgevat om zelf de lange vingers te gaan bakken. Maar, dan wil ik dat wel een poos van tevoren doen om de werkdruk omtrent de Kerstdagen een beetje te spreiden ![]() Heeft iemand hier ervaring met het zelf bakken van lange vingers, is dat een beetje te doen (en smaakt het ook nog lekker)?. En een minstens zo belangrijke vraag; kun je zelf gebakken lange vingers bewaren (invriezen?) en dan later door een toetje verwerken? Smaken ze dan nog goed? | |
Buurpoes | zaterdag 29 november 2014 @ 20:24 |
Mocht het niet lukken met de lange vingers, cantucci onderin zijn ook erg lekker. Maar ook die heb ik nog nooit zelf gebakken. | |
-Mellow- | zondag 30 november 2014 @ 00:38 |
Ik heb er jaren geleden eens een beetje een sport van gemaakt de perfecte tiramisu te kunnen maken en heb toen wel eens een zelf een bodem gebakken voor mijn tiramisu naar recept van iemand hier in CUL. Het was een beetje sponsig zodat het goed vocht op kon nemen en vrij makkelijk en snel te maken herinner ik me. Je hoeft dus niet per se al die moeite te doen om mooie, krokante, luchtige lange vingers te gaan bakken denk ik, want daar merk je toch niks meer van nadat de boel met koffie en likeur is volgezogen. Ha, ik heb de post zowaar gevonden net: CUL / Recept tiramisu Maar volgens mij heb ik t recept ietwat aangepast na wat pogingen, ik weet het niet meer precies. Het zou wellicht handig zijn om dat topic eens door te spitten ![]() | |
sirdanilot | zondag 30 november 2014 @ 11:07 |
Als ik een (peren) tarte tatin bak, moet die dan meteen op, of kun je hem ook later opwarmen in de oven? (heb een hele zooi peren gekocht hiervoor, deze zijn nu nog aan het rijpen, heb ook al zelfgemaakt bladerdeeg in de vriezer) | |
Myraela | zondag 30 november 2014 @ 11:09 |
Ik zou de moeite niet eens nemen voor een tiramisu. ![]() | |
Buurpoes | zondag 30 november 2014 @ 11:20 |
Ik vermoed dat de karamel wat harder wordt na afkoelen. Maar of ie daar minder lekker van wordt zou ik niet weten. ![]() | |
Molo | zondag 30 november 2014 @ 12:12 |
Nee slapper juist, omdat de peren dan zachter en sappiger zijn. Zou er niet te lang mee wachten qua opeten, wordt alleen maar minder lekker, als in dat het een zompige brei wordt ipv zacht en knapperig naast elkaar in een taart (zoooo lekker dat ![]() | |
Miss_Isis | zondag 30 november 2014 @ 12:48 |
Ja, daar twijfel ik dus ook nog een beetje over, of het de moeite waard gaat zijn ![]() Maar de recepten die ik op heb gezocht leken vrij simpel, en ik vind het wel leuk om echt from scratch iets te maken. En ik vind het fijn om precies te weten wat er in m'n eten zit, vandaar het idee. Ik denk dat ik pas na de Kerst kan zeggen of het de moeite waard was ![]() Cantucci (cantuccini?) zijn van die harde koekjes met stukken amandel, toch? Dat lijkt me nog wat meer werk dan gewone lange vingers. En ik hou eigenlijk niet zo van hele stukken noot ![]() Maar het maken van de lange vingers lijkt me op zich het probleem nog niet, het is meer het bewaren totdat ik ze kan verwerken waar het om gaat ![]() Thanks voor de link! Heb het even doorgelezen, en dat is best een idee om zo'n bodem in één stuk te bakken ipv losse lange vingers. En nee, het krokante of luchtige merk je idd niet meer als ze in de tiramisu zitten. Daarom dacht ik ook dat ze misschien best ingevroren konden worden voor gebruik, zonder dat ze daar veel slechter van worden. Ik ga in ieder geval eens wat proberen. Misschien ga ik vanmiddag al wel even een proefbatch lange vingers of een bodem maken en zien hoe dat lukt en of het zich een beetje laat invriezen. Want hoe weinig werk het ook is, ik moet het toch echt wel van tevoren kunnen maken want anders kom ik gewoon tijd tekort... | |
Molo | zondag 30 november 2014 @ 12:50 |
En gewoon lange vingers kopen? Die van Boudoir zijn echt hartstikke prima | |
Joosie200 | zondag 30 november 2014 @ 12:59 |
Lange vingers maak je heel snel en zijn prima te bewaren buiten de vriezer. Ik heb ook gekozen voor een bakplaat vol met lange vingers, om achteraf ze in stukken te snijden (worden dan meer rechthoekige vingers ipv ronde uit de winkel) Werkte prima in de tiramisu. Zolang je ze maar bros laat worden voor je ze verpakt, dan kunnen ze zelfs na zoveel tijd nog flink wat koffie opslurpen als een spons. ![]() | |
Molo | zondag 30 november 2014 @ 13:06 |
Afgelopen week voor het eerst succesvol kruidnootjes gebakken trouwens. Voorheen werden ze veel te hard, maar de truc is dus ze er al uit te halen als de binnenkant echt nog zacht is, hard mega goed uit als ze afkoelen. Logisch wel, maar nog nooit op vertrouwd dat het ook echt zo goed zou werken ![]() | |
Joosie200 | zondag 30 november 2014 @ 13:12 |
Tot datzelfde inzicht kwam ik deze week ook ![]() | |
Nixxor | zondag 30 november 2014 @ 16:15 |
Weet iemand toevallig waar ze speculaaskruiden zonder sinaasappelschil verkopen? De meeste supermarkten kom ik de Verstegen "Specerijenmix koek en speculaas" tegen, maar daar zitten dus sinaasappelschillen in ![]() En ja, ik heb geprobeerd daarmee pepernoten te bakken, en man wat een teleurstelling ![]() | |
djkoelkast | zondag 30 november 2014 @ 16:20 |
Wat dacht je van gewoon zelf mixen in plaats van voorgemengd nemen? 8 tl gemalen kaneel 2 tl gemalen kruidnagel 2 tl gemalen koriander 2 tl gemberpoeder 1 tl gemalen nootmuskaat ½ tl gemalen kardemom 1 tl gemalen foelie Je hebt alleen wat meer potjes nodig, maar als je een beetje zelf kookt heb je het merendeel toch wel staan. En wel je deeg minimaal 24u laten rusten voor je het gaat bakken. Een week is nog beter. | |
sirdanilot | zondag 30 november 2014 @ 16:28 |
Plus een héél klein snufje witte peper. Echt heel weinig minder dan een theelepel, maar dat is een soort 'secret ingredient'. Kardemom ken ik niet hierin maar zal vast kunnen. Nog lekkerder is als je een deel van de specerijen zelf zou kunnen malen maar gewoon mixen is ook al goed uiteraard. | |
Buurpoes | zondag 30 november 2014 @ 16:32 |
Ik doe er juist veel witte peper in. Heerlijk pittig. Niet voor kleine kinderen.. ![]() En anijszaad of venkelzaad. ![]() | |
Nixxor | zondag 30 november 2014 @ 16:36 |
Normaliter ben ik meer van het zelf mixen en experimenteren inderdaad. Alleen ben ik bezig met mijn huis te verbouwen (waaronder me keuken!) dus mijn kook en bak hobby staat op een laag pitje. (zeg maar gerust uit) Vandaar dat ik nu niet een hele collectie aan kruidenpotjes wil. Ik moest alleen iets gezelligs verzinnen om te doen dus ik dacht we gaan pepernoten bakken. Lekker makkelijk met een kruidemixje enzo. Maar dat blijkt dus moeilijker dan gedacht... | |
sirdanilot | zondag 30 november 2014 @ 16:44 |
Zo zie je maar dat het allemaal heel persoonlijk is want anijs-achtige dingen daarin vind ik juist goor. Sinaasappelschil klinkt mij ook niet heel goor mits er maar een heel klein beetje inzit. Elk huis tuin en keukenrecept voor kruidnoten bevat gewoon kant en klare speculaaskruidenmix.... | |
sirdanilot | zondag 30 november 2014 @ 16:45 |
Wacht gaat het nu over ouderwetse pepernoten (van die taaie brokken die ik persoonlijk goor vind) of over kruidnoten (die ik persoonlijk lekkerder vind)? | |
n0a | zondag 30 november 2014 @ 17:02 |
Kruiden of specerijen koop ik af en toe bij Gekruid of bij de Kruidenkaravaan. Hier heb ik mijn speculaaskruiden vandaan: http://www.kruidenkaravaa(...)228&search=Speculaas | |
Joosie200 | zondag 30 november 2014 @ 17:02 |
Mag hopen dat laatste, dan +1 van mij | |
Nixxor | zondag 30 november 2014 @ 17:22 |
Ziet er goed uit, maar is met de verzendkosten weer een beetje jammer voor een zakje. Kruidnoten! Sorry... Ik blijf die "echte pepernoten" nep vinden... | |
Joosie200 | zondag 30 november 2014 @ 17:24 |
Al wil ik weleens naar het restaurant van het Rijksmuseum geloof ik. Daar was een tijd terug een item over, dat ze met het thema de Gouden Eeuw en de specerijenhandel ekte pepernoten uit die tijd gingen bakken op basis van een recept uit die tijd en dat serveren naast een kop thee. | |
Nixxor | zondag 30 november 2014 @ 17:26 |
Dat klinkt wel interessant ja, ik denk dat dat spul wat van Bolletje oid kant en klaar in de winkel licht echt niet smaakt zoals ze vroeger echt waren. | |
Joosie200 | zondag 30 november 2014 @ 17:29 |
http://www.wijnkronieken.nl/pepernoten-en-constantia/ Wat ik zo snel vind | |
sirdanilot | zondag 30 november 2014 @ 17:40 |
Daar zit 'staartpeper' (cubeba) in. Nooit van gehoord. Als je eraan kunt komen zou je het natuurlijk kunnen proberen... maar ik zou gewoon een klein snufje witte peper doen. (met gewone zwarte peper ken ik het niet maar kan vast ook). | |
djkoelkast | zondag 30 november 2014 @ 18:28 |
Die van Dille & Kamille zijn meestal ook wel ok, ik weet alleen niet of er sinaasappel in zit. | |
sirdanilot | zondag 30 november 2014 @ 18:29 |
En terug in de oven opwarmen helpt dan niet meer? Dan moet ik maar eens mensen uitnodigen om dat ding op te eten. Maar ik voel mij altijd vrij onzeker met dit soort dingen, als het dan mislukt is het nogal vervelend... | |
Molo | zondag 30 november 2014 @ 18:33 |
Nope, helaas helpt dat niet. Sap loopt uit de gare peren en maakt de karamel zachter en de knapperige korst zacht/zompig. Dat proces kun je alleen stoppen door het op te eten ![]() | |
djkoelkast | zondag 30 november 2014 @ 18:35 |
Ik heb anders nog nooit knapperig bladerdeeg uitgepoept, dus dat laatste waag ik te betwijfelen ![]() | |
Molo | zondag 30 november 2014 @ 18:50 |
Wat ik beschrijf geldt idd alleen voor tarwrproducten dus kan kloppen. Spelt en grutten en zulks hebben andere effecten na de stoelgang. | |
Negentiendertig | maandag 1 december 2014 @ 00:04 |
Heeft hier iemand een recept voor een kokoscake waar gedroogde, geraspte kokos in gaat? | |
Elvi | maandag 1 december 2014 @ 00:18 |
Ik, maar het is niet echt een cake. Smaak en textuur lijkt meer op dat van een Bounty. Maar het stond in het kookboek als cake ![]() | |
djkoelkast | maandag 1 december 2014 @ 00:29 |
Gewoon een cakerecept pakken waar melk in zit (dus geen poundcake) en er een zakje geraspte kokos aan toevoegen? Moet werken, kokos op het laatst toevoegen, maar wel mee laten kloppen. Als je bang bent dat het te droog wordt vervang je 10% van de boter voor een vloeibare olie. Zonnebloemolie, olijfolie (niet extra virgine!), rijstolie, druivenpitolie, arachideolie, verzin 't maar, zolang het maar geen smaak heeft (zoals koolzaadolie, maisolie, slaolie waar toch altijd een bijsmaakje aan zit). | |
Joosie200 | maandag 1 december 2014 @ 00:33 |
Botercreme of slagroomtruffel inhoud met kokosrasp overgieten met choco in de vorm van een bounty in het groot en dat afkoelen in de koelkast soms? ![]() ![]() | |
Elvi | maandag 1 december 2014 @ 00:35 |
Nee het was een mix van gecondenseerde.melk, boter, en de kokosrasp. Kleurstof optioneel. En ik goot er dan pure choco overheen ![]() | |
Elleska | maandag 1 december 2014 @ 00:38 |
Deense droomcake ![]() | |
Joosie200 | maandag 1 december 2014 @ 00:44 |
![]() Doe mij maar iets uit Zweden ![]() Moet ook wel om te turnen zijn tot een bounty smaakbeleving | |
sirdanilot | maandag 1 december 2014 @ 10:54 |
Ik ken wel een Braziliaanse maiscake met kokos erin (het heet bolo de fubá, en volgens mij is het ook in spaanstalige landen bekend). Wil je daar een recept van? Misschien ga ik dat ook een keer maken, vind het wel erg lekker. | |
robuust89 | maandag 1 december 2014 @ 11:32 |
tosca taart? | |
Elleska | maandag 1 december 2014 @ 13:14 |
dat heeft niets met kokos te maken toch? ik bedoelde Drømmekage, Joosie poste er al een plaatje van. valt hier altijd erg in de smaak bij kokos liefhebbers. | |
robuust89 | maandag 1 december 2014 @ 13:38 |
Dat is een soort cake met een zoet kokoslaagje erbovenop: edit: dat is dus nagenoeg hetzelfde ![]() | |
Elleska | maandag 1 december 2014 @ 13:56 |
volgens mij haal je dan 2 namen door elkaar? de tosca taart/cake die ik ken is met een amandel laag en is bij mijn weten zweeds genaamd toscakaka ook erg lekker trouwens, maar geen kokos. | |
Molo | maandag 1 december 2014 @ 14:08 |
Dit ![]() | |
Molo | maandag 1 december 2014 @ 14:09 |
Surinaamse bojo is ook erg lekker. Met cassave en kokos. Alleen mislukt het bij mij steeds, maar ik ben dan ook geen Surinamer ![]() | |
sirdanilot | maandag 1 december 2014 @ 14:20 |
Wat maakt dat het bij jou mislukt? Want het lijkt mij superlekker ! | |
Molo | maandag 1 december 2014 @ 14:38 |
Veel te compact was het tot twee keer toe, dus nu laat ik het gewoon een Surinaamse vriendin maar maken ![]() | |
Sorella | maandag 1 december 2014 @ 15:21 |
Ik wil het recept wel uitproberen sirdanilot ![]() | |
sirdanilot | maandag 1 december 2014 @ 17:21 |
Oh ik zie nu dat er twee verschillende recepten zijn die ik door elkaar heb gehaald. Bolo de Fubá wordt vaak met kokos gemaakt, maar een familielid van mij maakt het met kaas (ja echt !). Dat geeft een 'savoury' ondertoon terwijl de cake wel gewoon zoet is. Maar ik weet dus nu even het recept met de kokosvariant niet. | |
sirdanilot | maandag 1 december 2014 @ 17:29 |
Als ik een plaatje ervan opzoek hoort het op zich ook wel compact te zijn. ![]() | |
Negentiendertig | woensdag 3 december 2014 @ 20:58 |
Laat dat recept maar doorkomen ![]() Heb ik eerder geprobeerd, maar dat werd niet zo'n succes helaas. Ben wel van plan om ooit nog eens met zo'n recept te experimenteren, maar voor nu ben ik op zoen naar 'n fool-proof recept ![]() Verder ga ik proberen een Drommekage te maken, ziet er lekker uit! En bojo heb ik nooit gelust ![]() | |
djkoelkast | zaterdag 6 december 2014 @ 11:34 |
Speculaasappeltaart gemaakt, ofwel appeltaart met speculaaskruiden (mèt peper en anijs) in het deeg, het deeg 24u laten rusten voor het te verwerken in de taart. Naast kaneel een beetje anijs en kardemom door de appels. Erg goed gelukt ![]() Omdat ik het deeg altijd erg zoet vind deze keer 10% minder suiker gebruikt, dat geeft net wat meer smaak aan de kruiden, dus ook dat is een goeie. | |
Molo | zaterdag 6 december 2014 @ 13:13 |
Hmmm dat klinkt erg lekker! | |
raptorix | zaterdag 6 december 2014 @ 18:05 |
Toevallig was ik hier net over aan googlen, mijn baas maakt het vaak met zijn verjaardag, hij maakt het met een eigen recept, ik zal hem eens vragen ![]() | |
djkoelkast | zaterdag 6 december 2014 @ 18:07 |
Ohja ook nog wat amandelmeel door het deeg gedaan en wat amandelspijs tussen het kruimeldek. Maar het 24u laten rusten heeft er een èchte goede speculaassmaak aan gegeven, ik heb het ooit eerder geprobeerd en dan gewoon een half uurtje, maar dat smaakte lang niet zo goed. Hooguit wat kanelig. | |
Myraela | donderdag 11 december 2014 @ 18:17 |
Koekjes voor in mijn mini boompje gebakken. ![]() ![]() | |
Viv | donderdag 11 december 2014 @ 18:32 |
Awww ![]() | |
Molo | donderdag 11 december 2014 @ 23:21 |
OMG hoe cool! En hoe goed gelukt ook! ![]() | |
djkoelkast | donderdag 11 december 2014 @ 23:40 |
Weer een oven? ![]() | |
Isegrim | vrijdag 12 december 2014 @ 00:17 |
![]() ![]() | |
Myraela | vrijdag 12 december 2014 @ 08:26 |
Ja gisteren gekregen als vroeg kerstcadeau van mijn moeder. ![]() ![]() | |
Deepfreeze | vrijdag 12 december 2014 @ 08:37 |
Even vraagje tussendoor: kan ik in botercreme ook vanille suiker gebruiken ipv vanille extract/aroma? Ik heb komende week 3 keer iets waar ik iets voor mocht/moest bakken. Er liggen nu al 70 choco cupcakes in de vriezer. Maar in de super hadden ze niet meer van die flesjes aroma. Ik loop nog even langs een andere super vandaag. Maar als dat er niet is dacht ik wat poedersuiker te vervangen door vanille suiker. | |
Myraela | vrijdag 12 december 2014 @ 08:42 |
Aroma zou ik sowieso niet gebruiken. Is er niet gewoon verse vanille? Met vanille suiker blijf je korrel houden. | |
Pietverdriet | vrijdag 12 december 2014 @ 08:58 |
Gebruik dan wel vanille suiker (echte vanille) en niet vanilline suiker (synthetisch) | |
djkoelkast | vrijdag 12 december 2014 @ 10:29 |
Ga er maar vanuit dat die zakjes vanillesuiker met aroma/vanilline zijn. De enige keer dat ik echte vanillesuiker heb gezien is in de reformwinkel, dan is het suiker met gemalen vanillestokjes, kun je heel simpel zelf maken en de vanillestokjes zijn nu weer goedkoop bij Lidl. | |
Deepfreeze | vrijdag 12 december 2014 @ 11:17 |
Bedankt voor de tips! Ik ga op zoek naar vanillestokjes. De zakjes vanillesuiker die er nog ligt is met vanilline inderdaad. Misschien dat ik die wel gebruik voor de groep peuters die nog niet zoveel smaak hebben ![]() | |
djkoelkast | vrijdag 12 december 2014 @ 11:23 |
Je kunt ook gewoon hele vanillestokjes door de suiker malen als je een keukenmachine/hakker hebt. Alleen even de topjes van de peul verwijderen, die zijn taai. Dan gewoon de hele vanillestokjes malen, schepje suiker erbij, daarna wat meer suiker erbij en voila: vanillesuiker. Ik zelf heb altijd een voorraad vanillesuiker: Grote pot suiker met alle gebruikte vanillestokjes er in, gewoon heel. Dan krijgt de suiker een vanillearoma en het blijft voor altijd goed. Elke keer wat suiker en gebruikte vanillestokjes bij doen (gebruikte als in leeggeschraapt voor in andere recepten). | |
Pietverdriet | vrijdag 12 december 2014 @ 11:27 |
Synthetisch (vanilline) ![]() Echte vanille ![]() | |
sirdanilot | vrijdag 12 december 2014 @ 11:35 |
Je kunt ook je gebruikte vanillestokjes in een smaakloze alcohol/wodka doen, dan heb je vanille extract. | |
djkoelkast | vrijdag 12 december 2014 @ 11:36 |
Nooit gezien, maar ik loop ook meestal voorbij het Oetkerschap in de winkel ![]() | |
Deepfreeze | vrijdag 12 december 2014 @ 12:33 |
Die bovenste ligt hier, maar dan de b-merk variant ![]() | |
Joosie200 | vrijdag 12 december 2014 @ 12:37 |
Van het weekend voor de derde keer in drie jaar tijd maar eens proberen een goed gelukte glutenvrije kerststol te maken. Vorige keren heb ik het puur met Schär B meel telkens geprobeerd zonder echt succes. Nu maar eens een glutenvrije broodmix proberen, waar wel toegevoegde zooi in zit voor meer binding als alternatief voor wat de gluten verzorgen in normaal brood. | |
djkoelkast | vrijdag 12 december 2014 @ 12:38 |
Ik heb nu al weer zin in oliebollen ![]() Ga dit jaar mijn recept nog eens aanpassen om te kijken of het nog beter kan ![]() | |
Deepfreeze | vrijdag 12 december 2014 @ 18:09 |
Njum. Echte vanille smaakt een stuk beter dan die zakjes.. Nu staat er een portie chococupcakes met vanille botercreme in de koelkast. En een doosje met suiker en de rest van het stokje staat in de kast. Dat voor iets dat 833,33 euro de kilo kost ![]() (Bij de ah dan) | |
Negentiendertig | vrijdag 12 december 2014 @ 18:19 |
Laura Vitale? ![]() | |
djkoelkast | zaterdag 13 december 2014 @ 15:22 |
Er hangt 2kg spek in de rookoven, maandag gehaald, van maandag t/m vandaag elke dag ingesmeerd met zout/suiker/peper en vocht verwijderd. Nu in de rookoven tot vanavond laat en dan kijken of het genoeg is. Anders morgen nog een keer in de rookoven. Kortom: bacon (of meer katenspek misschien, alleen is dit spek niet gekookt maar rauw gerookt). | |
Myraela | zaterdag 13 december 2014 @ 16:12 |
Ik moesten googlen wie dat was. ![]() | |
Njosnavelin | zaterdag 13 december 2014 @ 17:52 |
Haha, wat tof gedaan! | |
Negentiendertig | zaterdag 13 december 2014 @ 20:21 |
Oh, haha. Die heeft onlangs een recept gepost met zulk soort koekjes. Met peppermint-smaak volgens mij. | |
Satijn | zaterdag 13 december 2014 @ 22:29 |
Ik heb een overschot aan appels. Nou wil ik wat anders maken dan appeltaart, appelcake, applecrumble, appelmoes. Wie heeft er nog ideeën? | |
_Ophelia_ | zaterdag 13 december 2014 @ 22:33 |
Appelstroop, gedroogde appelringen, appelmatjes, gevulde appels? | |
djkoelkast | zaterdag 13 december 2014 @ 22:45 |
Appelflappen, appelbeignets | |
Piger | zaterdag 13 december 2014 @ 22:46 |
Tarte tatin | |
Elleska | zaterdag 13 december 2014 @ 22:49 |
appelbeignets met O&N ![]() | |
djkoelkast | zaterdag 13 december 2014 @ 22:50 |
Sowieso! En oliebollen en appelflappen. Gaat allemaal appel in ![]() | |
Spuuglokje | zondag 14 december 2014 @ 11:00 |
Ik heb laatst een heerlijke witte chocoladetaart met crème fraîche gemaakt. Eerst de bodem blindbakken: ![]() De tweede keer de oven uit met de echte vulling: ![]() Nadat de taart afgekoeld was, kwam er nog een laagje gesmolten witte chocolade en wat poedersuiker overheen. Mmmm! ![]() ![]() | |
vinnypassy | zondag 14 december 2014 @ 13:21 |
![]() ![]() | |
Yankee | zondag 14 december 2014 @ 13:42 |
Ziet er fantastisch uit ![]() | |
Myraela | zondag 14 december 2014 @ 14:11 |
Lijkt me heerlijk. | |
Syrena | zondag 14 december 2014 @ 16:30 |
Ha, die wilde ik voor kerst maken! Goed om te lezen dat ie lekker is ![]() ![]() | |
sirdanilot | maandag 15 december 2014 @ 14:03 |
Graag deel ik een bakblunder met jullie (nou ja niet bakken maar het is i.i.g. zoet) Gisteren wilde ik zeeuwse babbelaars maken. Maar blijkbaar is het hebben van zeeuwse roots niet voldoende om dit te laten slagen. De massa ging namelijk op den duur kristalliseren en toen ik de babbelaar wilde vormen was het één grote brok nat zand qua textuur. Heb het dus maar in een bakplaat gedaan, plat gemaakt, uit laten harden en blokjes gesneden. Nu heb ik een soort borstplaat met babbelaarsmaak... ook lekker ![]() Wat zou er mis kunnen zijn gegaan? | |
djkoelkast | maandag 15 december 2014 @ 14:05 |
Kristalliseren gebeurt bij roeren nadat de suiker is gekookt en bij pannen met anti-aanbaklagen. | |
Molo | maandag 15 december 2014 @ 14:29 |
Zat de room er toen al door? Zou kunnen dat het is gaan schiften | |
djkoelkast | maandag 15 december 2014 @ 14:32 |
Ik heb trouwens eindelijk mijn amandelspijs klaar. 5 weken gerijpt zonder ei, daarna ruim een week met ei. Het is echt superlekker geworden, heb er gevulde koeken mee gemaakt en heb nog 1kg over. Volgende week amandelstaaf maken, met eigen bladerdeeg ook uiteraard. Bacon heb ik een foutje mee gemaakt, ik had hem de laatste dag (de dag voor het roken) goed af moeten spoelen. Vergeten en nu is 'ie wat te zout. Ook is het roken iets te warm gegaan. Nog wel eetbaar, maar niet zo schitterend fantastisch als de vorige keer. Kan gebeuren, niet alles lukt ![]() | |
Molo | maandag 15 december 2014 @ 14:41 |
Je kunt de bacon gewoon even a la zoutvlees en bacalhau laten weken om het ergste zout eraf te krijgen. En dan gewoon verder verwerken | |
djkoelkast | maandag 15 december 2014 @ 14:59 |
Is een optie, maar dan is een deel van het roken en drogen eigenlijk voor niets geweest of moet opnieuw. Het is nog niet 'niet te vreten zout' maar wel te zout. Maar in stukjes snijden en spekjes van maken voor bij de gebakken aardappels of door de zuurkool is het weer heel erg geschikt voor. edit: 1 deel ligt toch al gesneden en wel in de vriezer in plakjes dus, het andere deel had ik nog in de koelkast, toch maar in het water gezet. [ Bericht 8% gewijzigd door djkoelkast op 15-12-2014 15:11:50 ] | |
sirdanilot | maandag 15 december 2014 @ 17:39 |
In zeeuwse babbelaars hoort geen room dus dat zit er niet in. Denk dat het roeren het probleem is. Ik wist dit wel in mn achterhoofd, maar in het recept stond toch echt 'al roerende verwarmen', dus ik dacht dat dit misschien toch wel kon. Maar goed weer wat geleerd dus ![]() | |
djkoelkast | maandag 15 december 2014 @ 18:50 |
Al roerende verwarmen klopt, maar zodra de suiker kookt mag je niet meer roeren. | |
djkoelkast | maandag 15 december 2014 @ 20:37 |
Spek nu een 2e keer gerookt, ik ben benieuwd ![]() En de gevulde koeken: ![]() | |
djkoelkast | maandag 15 december 2014 @ 23:14 |
Heeft geholpen, 2u in water, daarna even aan de lucht laten drogen en nogmaals roken. Het smaakt nu voor los echt nèt op het randje van bijna te zout, maar dus nu niet tè. Gebruik ik die te zoute (en al gesneden en ingevroren) helft gewoon voor de zuurkool, bij de tuinerwten of bij de witte/bruine etc. bonen en de minder zoute voor bij het ei enzo ![]() Dikke merci ![]() | |
Joosie200 | maandag 15 december 2014 @ 23:18 |
Lekker stevig en groot, oh nom nom nom, hey hij is nog niet op ![]() | |
Isegrim | maandag 15 december 2014 @ 23:22 |
Over wat je allemaal met gerookt spek kunt doen. ![]() Zitten echt dingen bij waar ik spontaan van ga kwijlen. ![]() | |
djkoelkast | dinsdag 16 december 2014 @ 00:37 |
Ik ben bang dat ik wat minder avontuurlijk ben met bacon ![]() | |
Bleie | woensdag 17 december 2014 @ 16:44 |
Het ging hier laatst over koekjesdeeg een paar dagen in de koelkast laten liggen, maar doen jullie dat ook met deeg waar ei doorheen zit? | |
Myraela | woensdag 17 december 2014 @ 16:45 |
Nee, ik niet. | |
djkoelkast | woensdag 17 december 2014 @ 16:53 |
Appeltaartdeeg wel, altijd minimaal 24u. Eieren kun je normaal gezien minstens 2 weken bewaren. Amandelspijs laat ik op het moment dat ik er ei aan toevoeg ook nog een week rijpen. | |
Spuuglokje | zaterdag 20 december 2014 @ 21:50 |
Ik heb deze kersthangers (koekjes) gebakken en met fondant gedecoreerd. Nog een lintje erdoor en ze kunnen de boom in!![]() Op deze foto zie je beter hoe groot de koekjes zijn: ![]() | |
Molo | zaterdag 20 december 2014 @ 21:51 |
OMG! Wanneer begin jij een winkel daarin? ![]() | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 20 december 2014 @ 21:56 |
Gebruik je een tooltje voor de patronen in de fondant? | |
Isegrim | zaterdag 20 december 2014 @ 22:01 |
Jezus wat gaaaaafffff! ![]() | |
Spuuglokje | zaterdag 20 december 2014 @ 22:05 |
Haha Molo, ik ben gevleid! ![]() Dank je wel Isegrim! ![]() | |
Zo-is-dat | zaterdag 20 december 2014 @ 22:07 |
Wat mooi! ![]() | |
Molo | zaterdag 20 december 2014 @ 22:10 |
Mocht ik ooit gaan scheiden en weer trouwen, mag jij de taart maken hoor! ![]() | |
Bleie | zaterdag 20 december 2014 @ 22:11 |
Wow, wat mooi! Nou durf ik mijn doodeenvoudige zandkoekjes in kerstvormpjes niet meer te laten zien. ![]() | |
Molo | zaterdag 20 december 2014 @ 22:43 |
Wel, ben ik ook benieuwd naar ![]() | |
Spuuglokje | zaterdag 20 december 2014 @ 22:48 |
![]() En Bleie, laat je koekjes eens gauw zien! ![]() | |
RobinOok | zondag 21 december 2014 @ 04:34 |
Jullie zijn in de war met het karameliseren van suiker! Dan mag je inderdaad niet roeren. Bij babbelaars en borstplaat moet je absoluut 100% zeker veel roeren! Als je niet roert zal je suiker zeker verbranden. Geduld hebben tot het mengsel precies genoeg is ingekookt is wat de bedoeling is. Ik doe dat door regelmatig een druppel in een glas koud water te laten vallen. Als die zijn vorm behoudt, dan is het tijd om te storten. Dat babbelaars mislukken is me nog nooit gebeurd. Had je het mengsel kort of lang verwarmd? Zat er wel boter in? | |
sirdanilot | zondag 21 december 2014 @ 13:11 |
Vandaag heb ik het weer gemaakt en is het wel gelukt. Ik denk dat het recept dat ik eerst gebruikte, te veel water bevatte. Ik heb nu maar een heel klein beetje water gebruikt. Ik heb niet geroerd, gewoon een half uur verwarmen tot het mooi goudgeel is en niet meer zo schuimt. Ik zou niet weten waarom het zou kunnen verbranden, mits je laag vuur gebruikt. Ik heb zelfs geen thermometer en ik doe ook niet aan zo'n druppel in een glas water want dat werkt voor mij niet dat gepiel. Of nou ja gelukt, het mengsel is in ieder geval goed dus de smaak en structuur van de babbelaars is goed, maar het vormen van de babbelaars is toch wel erg lastig, die hete suikermassa in een draad trekken enzo, dat vereist dus nog enige oefening. De babbelaars zijn nu nogal groot geworden ![]() Maar wel gelukt dus. | |
sirdanilot | zondag 21 december 2014 @ 13:15 |
Een andere reden kan zijn dat ik de vorige keer deels suiker deels stroop had gebruikt. Echter is het gebruiken van stroop zeker een geoorloofde variatie op de traditionele babbelaar (je krijgt dan van die donkere) dus dit lijkt me ook sterk. vorige recept: ongeveer 100 ml water (zoiets) 300 gr suiker 200 gr stroop ongeveer (misschien iets meer suiker minder stroop?) klein beetje azijn 50 g boter methode: roerend verwarmd, maar op den duur begon eht te kristalliseren nu: 500 g suiker heeeel klein beetje water klein beetje azijn (misschien iets meer uitgeschoten dan de vorige keer) 50 g boter Methode: gewoon roerend verwarmen tot de suiker is opgelost in de boter, daarna half uur niks doen en op laag vuur verwarmen (ja af en toe de pan swirlen that's it) Ik benn niet zo van alles precies nauwkeurig afmeten en ik word ook altijd eigenwijs van recepten dus bakken en zoete dingen is altijd erg spannend bij mij. Soms lukt het echt geweldig, soms mislukt het finaal ![]() | |
#ANONIEM | zondag 21 december 2014 @ 16:01 |
ik maak voor de kerst koekjes die ik ga vullen met botercreme...hoelang blijven die koekjes goed zodra er botercrème op zit? Blijft het iets van een week goed in de koelkast? [ Bericht 8% gewijzigd door #ANONIEM op 21-12-2014 16:04:06 ] | |
kwakz0r | zondag 21 december 2014 @ 16:21 |
Worden ze dan niet al veel eeeder zacht? | |
#ANONIEM | zondag 21 december 2014 @ 16:39 |
het koek bedoel je of de botercreme? :s. deze koekjes worden lekkerder als ze even liggen [ Bericht 4% gewijzigd door #ANONIEM op 21-12-2014 16:47:46 ] | |
Bleie | zondag 21 december 2014 @ 16:45 |
Koekjes!![]() Eerste keer dat zoon (bijna 3) ook heeft geholpen. Hij heeft een paar sterren gemaakt. (Maar weigert ze op te eten: "Niet lekker mama" ![]() | |
#ANONIEM | zondag 21 december 2014 @ 18:56 |
wat gebeurd er eigenlijk als je chocoladekoekjes maakt zonder chocolade toe te voegen en alleen maar cacaopoeder toe voegt? Word het dan te bitter? [ Bericht 5% gewijzigd door #ANONIEM op 21-12-2014 18:56:33 ] | |
#ANONIEM | zondag 21 december 2014 @ 19:12 |
Tsjechische kerstkoekjes aan het bakken. Deze twee zijn alvast klaar: choco/noten koek gevuld met rum botercreme ![]() en notenkoekjes..( op een of andere manier upload hij de foto op zijn kant) ![]() ![]() [ Bericht 10% gewijzigd door #ANONIEM op 21-12-2014 19:18:03 ] | |
Isegrim | zondag 21 december 2014 @ 19:42 |
Nee hoor. ![]() | |
Isegrim | zondag 21 december 2014 @ 19:43 |
@madeliefff: Recept? ![]() ![]() | |
#ANONIEM | zondag 21 december 2014 @ 20:51 |
zie pm | |
RobinOok | zondag 21 december 2014 @ 20:55 |
Ja, dat krijg je als je eigenwijs bent. Bij mij mislukt er vrijwel nooit wat. Babbelaars maakte ik als kind al en die zijn ook nog nooit mislukt. |