minilot | zaterdag 21 september 2013 @ 20:18 |
Lieve help! De 'R' zit alweer éénentwintig dagen in de maand en er is op heel CUL nog geen kerstmaaltijdtopic te bekennen! De hoogste tijd om af te trappen dus, want de enthousiastelingen onder ons zijn ongetwijfeld al bezig met recepten verzamelen, eventueel reeds neigend naar het samenstellen van shortlists en voor we het weten is het moment van oefenen, mislukken, stress en blinde paniek alweer aangebroken! ![]() ![]() Wat gaan we maken, voor hoeveel mensen, wie heeft er tips nodig en hebben we er een beetje zin in? ![]() | |
#ANONIEM | zaterdag 21 september 2013 @ 20:24 |
Het is pas September ![]() | |
minilot | zaterdag 21 september 2013 @ 20:36 |
Bijna oktober. ![]() Okee, ik trap wel af ook. Ik heb de afgelopen jaren steeds een zeer substantieel deel van het minstens vier gangen tellende kerstdiner bij mijn schoonfamilie op me genomen. Dat was dan koken voor rond de tien á twaalf (deels jong-) volwassenen, oorspronkelijk zeer conservatief van smaak maar langzaam maar zeker steeds meer te porren voor van alles. Omdat ik iedereen het afgelopen jaar per abuis een beetje heb aangestoken met mijn kook- en bakliefhebberij ben ik voor aankomende kerst zowaar verbannen naar het rijk der appetizers. Ik 'mag' gaan zorgen voor (op chronologische volgorde) de zoetigheden bij de koffie 's middags, de hartige uitdeelhapjes tijdens het spelletjes doen en de amuse als eerste kleine gang aan tafel. Dat wordt een relaxte kerst! Vreemd hoor. ![]() Ik dacht voor bij de koffie bijvoorbeeld aan: - Red wine chocolate truffles, maar dan met goede port en mijn favoriete Green & Blacks 85% chocola ![]() - Enneh, deze Spiced and sugared cranberries - Ik wil ook nog toffe koekjes Uitdeelhapje is nog volkomen blanco. Wel iets met vlees. Wellicht iets varkensachtigs dat past bij de volgens mij tamelijk geniale appelketchup die gisteren door Kayotic Kitchen online werd gezet. Amuse misschien op basis van deze idioot lekkere bouillon met citroengras, kokos en paddestoelen en daar dan iets lolligs mee. Maar er kan nog van alles gebeuren! Nog iets van dertien weken te gaan. ![]() | |
Sunshine1982 | zaterdag 21 september 2013 @ 21:53 |
En dan zeggen mensen dat de tijd zo snel gaat... Tsja, ik vind dat niet zo gek. | |
Selestha | zondag 22 september 2013 @ 11:54 |
Ik woon rond kerst in bij mijn Britse schoonfamilie, dat wordt nog spannend ![]() ![]() | |
Bienelientjee | zondag 22 september 2013 @ 12:14 |
Haha, we zijn er weer lekker vroeg bij! Ik moet alleen nog even kijken wie er weer op welke dag komt. Broertje gaat op zichzelf binnenkort. Dus wordt tegen die tijd ff checken. Anders wordt het, zoals gewoonlijk, één dag gourmetten (bleh, maar dat wilt hij dan zo graag ![]() En de andere dag ga ik weer lekker kokkerellen! Denk dat ik dit jaar weer iets compleet nieuws qua voor-, hoofd-, en nagerecht ga proberen. Gelukkig heb ik nog genoeg tijd om te bedenken wat! | |
_Liek | zondag 22 september 2013 @ 13:01 |
Ik was gister na aan het denken voor het snoepgoed en lekkers met Sinterklaas.. maar kerst nog idee!! Minilot, die red wine chocolate truffles lijken me heerlijk! | |
Steven184 | zondag 22 september 2013 @ 14:56 |
Traditioneel twee kerstdiners, een met familie en met 10 vrienden. Normaal gesproken betekent dat ik voor het familiediner geen voorbereidende werkzaamheden hoeft te doen, behalve mee denken over de gerechten. Wel sta ik vaak heel de avond in de keuken vanaf het moment dat ik binnenkom. Door de grote groep hebben we wel aparte voor-, tussen- en nagerecht, maar als hoofdgerecht zetten we vaak veel verschillende dingen op tafel. Dat biedt wat ruimte voor creativiteit, al zit er wat lastig publiek tussen. Het diner met vrienden is lastiger, aangezien ik verantwoordelijk ben voor het hele diner. Lastige hierbij is dat zij voornamelijk houden van rechttoe-rechtaan, terwijl het voor mij wel wat spannender mag. Dus dat is wel een spanningsboog waar altijd mee gewerkt moet worden. Tot nu toe is het elk jaar wel redelijk gelukt door wat meer te experimenteren(voor hun dan ) in de voor-, tussen, of bijgerechten en het hoofdgerecht gewoon rechttoe-rechtaan te houden. Toevallig begon dit weekend mijn vriendin al met wat ideetjes te spuien voor het kerstdiner. Misschien moet ik maar voor een Spaans thema gaan, gezien de uitgebreide range van de Spaanse keuken. | |
Ama | zondag 22 september 2013 @ 14:57 |
Ik ga altijd uiteten met kerst ![]() | |
Pietverdriet | zondag 22 september 2013 @ 14:59 |
Laatste 2 jaar heb ik kerstdiner gemaakt, dus dit jaar laat ik mij verrassen en verwennen | |
Myraela | zondag 22 september 2013 @ 18:33 |
Ik krijg waarschijnlijk geen vrij op kerst. Dus ik mag het eten voor 1200 gasten klaarmaken. Doe vast nog wel eerder of later een etentje bij mijn moeder en bij mijn schoonfamilie. Ik zou voor beide wel willen koken eigenlijk, maar dat zouden we nog even af moeten spreken want ik houd het niet bij mij thuis. | |
Pietverdriet | zondag 22 september 2013 @ 18:40 |
Vond werken met kerst nooit erg, lekker bezig, wat moois maken en geen familieverplichtingen | |
Myraela | zondag 22 september 2013 @ 18:48 |
Ik zal het gaan merken. Weet niet of we met kerst nog met de normale kaart werken of een speciale. Een speciale zou ik wel tof vinden. | |
#ANONIEM | maandag 23 september 2013 @ 08:35 |
Ik word nu al moe van al die mensen die weken van te voren in de stress schieten van de voorbereidingen voor het kerstdiner. ![]() | |
Steven184 | maandag 23 september 2013 @ 08:45 |
Jij verwart plezier met stress. | |
#ANONIEM | maandag 23 september 2013 @ 09:04 |
Ik verwar niks. De hele commerciële reutemeteut heeft gewoon een absurde proportionaliteit aangenomen en daar doet bijna iedereen aan mee met allerlei nare dingen als bijgevolg. | |
Steven184 | maandag 23 september 2013 @ 09:13 |
Ah, een verheven geest. Ik ken weinig mensen die weken van te voren in de stress schieten door een kerstdiner, meer mensen die er met plezier naar uitkijken. Daar is dit topic een uiting van. Voor mij is is kerst niets anders dan een goed excuus voor iets wat ik anders ook zou doen. | |
Pietverdriet | maandag 23 september 2013 @ 09:19 |
Met kerst is gewoon vrijwel iedereen een paar dagen vrij en vind het leuk de hele familie aan beide kanten eens bij elkaar te hebben. Leuk om daar lekker bij te eten en drinken. | |
Isabeau | maandag 23 september 2013 @ 09:36 |
Ik ben ook bij mijn Britse schoonfamilie en hoef alleen maar te roeren en snijden wat ze me aanwijzen te roeren en te snijden ![]() ![]() | |
Pietverdriet | maandag 23 september 2013 @ 09:52 |
Aardappels met een blok frituurvet in de oven, jummie, mommy's baked patato's ![]() ![]() | |
zatoichi | maandag 23 september 2013 @ 09:58 |
Dit jaar laat ik voor me koken; vorig jaar stond ik met misselijkheid en buikgriep hierboven:![]() Uiteindelijk is het gerecht wel goed gelukt alleen heb ik er zelf geen hap van door mijn keel gekregen. Jammer want normaal vind ik het wel leuk om lekker het mes in een beest te zetten en de longen van zo'n beestje te bekijken, maar dit keer niet zo... (overigens niemand aangestoken met de buikgriep, gelukkig) | |
Pietverdriet | maandag 23 september 2013 @ 10:30 |
Met buikgriep zou ik nooit gaan koken voor gezelschap. Never. Ik stond vorig jaar met een kaakholte ontsteking te koken. Feestje was dat. | |
Novem | maandag 23 september 2013 @ 11:31 |
Kerst ![]() Konijn wil ik ook nog proberen te maken dit jaar. Dit jaar vier ik ook kerst (wel een paar dagen voor kerst) bij mijn Engelse schoonfamilie ![]() Dat zal inderdaad wel een traditioneel kerstdiner worden, met aardappelen in ganzenvet, niet in een blok ossewit ![]() Thuis ga ik denk ik een dag uit eten en een dag een buffet maken met een ham en allemaal kleine hapjes, moet het nog allemaal uitzoeken ![]() | |
minilot | zondag 29 september 2013 @ 14:06 |
Waar haalt iedereen toch ineens een Britse schoonfamilie vandaan?! ![]() ![]() Enfin, hier vanmorgen vroeg maar eens begonnen met uitproberen. Mijn lief en zijn broertje gaan zodadelijk naar de bios (zelf helaas geen tijd voor momenteel), dus ik heb ze het spul meegegeven om te testen. ![]() Rodewijn-truffels (naar dit recept): ![]() (Ik vond ze ontzettend lekker, maar met pure chocolade met cacaogehalte van 85% wel wat te gortig! ![]() Verder, de 'holiday snack mix' (naar recept van David Lebovitz, maar dan met een handje cranberries erdoor): ![]() (Best lekker, maar niet echt geniaal ofzo. Wordt dus van de kerstshortlist geschrapt.) | |
minilot | zondag 29 september 2013 @ 14:10 |
Jemig! Nooit van mijn leven heb ik zoveel pijn gehad als toen ik een keertje kaakholte ontsteking had! Kerst of niet, ik geloof niet dat ik daarmee in staat zou zijn om te koken. ![]() | |
Selestha | zondag 29 september 2013 @ 14:36 |
Ziet er tof uit Minilot ![]() En ik heb die aanhang dankzij het internet.. ![]() ![]() | |
PdeHoog | zondag 29 september 2013 @ 14:59 |
Leuk topic ![]() ![]() | |
Pietverdriet | zondag 29 september 2013 @ 15:05 |
Dit trouwens na een mislukte wortelkanaalbehandeling en het trekken van een kies, en nee, ik was niet vrolijk. | |
minilot | zondag 29 september 2013 @ 15:13 |
Snap ik Piet! Brrr. Morgen eens zien of de Sligro al verse cranberries heeft liggen. Zin om dit recept uit te gaan proberen: http://www.olivesfordinner.com/2011/11/spiced-and-sugared-cranberries.html Smaakt volgens mij reuze leuk naast die wijntruffels bij de middagkoffie. Piet, jij nog een idee voor een derde zoete aanvulling hierop wellicht? Relaxed hoor, alleen maar zoetigheden, 1 hartig hapje en 1 amuse dit jaar. ![]() ![]() | |
PdeHoog | maandag 30 september 2013 @ 19:37 |
Waar vind je al die recepten joh ![]() ![]() | |
minilot | maandag 30 september 2013 @ 22:12 |
Ik zweer bij Foodgawker! ![]() Ik kijk elke dag even naar de nieuwste toevoegingen, kost op die manier weinig tijd. ![]() ![]() | |
goulding | woensdag 2 oktober 2013 @ 14:02 |
Wow minilot, die site is echt geweldig! ![]() | |
PdeHoog | woensdag 2 oktober 2013 @ 14:07 |
![]() ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 2 oktober 2013 @ 14:09 |
Wat dacht je van Flan Caramel? Maak caramel van suiker, doe daar wat water bij en kook dat in zodat je een dikvloeibare caramelsaus krijgt (voorzichtig, als je water bij caramel doet spettert dat hete suiker) Dit doe ik in timbaaltjes (ca een halve Cm) en zet die in de vriezer. Meng melk met room ( 200 Ml room en 800 Ml melk) en eieren (ca 1 ei per 125 Ml Melk/room) vanille en suiker. (hoeveelheden naar verhouding aanpassen) Je ei/melk/room/suiker mengsel in de timbaaltjes gieten en in een overschaal zetten. Ovenschaal vullen met water en in de oven zetten 125 graden en langzaam garen laten. Af laten koelen en lauw serveren. (Langs de kant lossnijden en omkeren op een bordje) Timbaaltje (voorbeeld) ![]() Eigenlijk een klein hoog metalen puddingvormpje, je kan ook een koffiekopje gebruiken. Heb zelf RVS vormpjes die ik eens in de uitverkoop vond die spotgoedkoop waren omdat niemand wist wat het was. | |
minilot | woensdag 2 oktober 2013 @ 14:18 |
Lekker hoor, flan caramel. Vaak gemaakt als simpel dessert. Maar is vooral een toetje hè, niet bepaald geschikt als zoet knabbeltje voor bij de koffie 's middags vóór het eten. ![]() | |
minilot | woensdag 2 oktober 2013 @ 14:29 |
Kenden jullie Foodgawker nog niet!? Wordt reuze vaak genoemd hier op CUL! ![]() Ik kijk er dagelijks op, voor de nieuwe recepten én de fantastische zoekfunctie voor als ik een bepaald ingrediënt heb liggen dat ik op wil maken (cassavewortel, een reep witte chocolade, filodeeg) of als ik zin heb in iets specifieks (west-Afrikaans, veganistische koekjes, een soufflé). Elke dag iets nieuws eten: ![]() ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 2 oktober 2013 @ 14:34 |
Ah, begreep je dan verkeerd. Je wilt wat bij de koffie. En koffie drink je op de bank in Nederland, niet aan tafel, dus dit eet lastig. Je wilt dus petit four of zoiets, of wil je zelf bonbons maken? | |
minilot | woensdag 2 oktober 2013 @ 14:40 |
Yep. Ik maak al truffels van pure chocolade met port, ik maak spicy gesuikerde cranberry's en ik wil nog iets anders feestelijks op mijn schaal met zoetigheden voor bij de koffie. Maar niet te machtig (geen uitgebreide cakejes of al te grote koekjes) want er moet twee uur laten nog flink wat gegeten worden tijdens het diner. ![]() Ik overweeg panforte, in heel kleine blokjes. Kan ik twee weken van tevoren al maken. Maar ben nog bezig andere ideeën te verzamelen. [ Bericht 6% gewijzigd door minilot op 02-10-2013 14:47:14 ] | |
Myraela | woensdag 2 oktober 2013 @ 14:52 |
Pistache macarons. ![]() | |
minilot | woensdag 2 oktober 2013 @ 14:59 |
Ik vind macarons zelf niet erg lekker... Maar als het lukt is het wel tof natuurlijk, want ze zijn akelijk lastig écht goed zelf te maken. Vind ik dan. Kijk, kan ook met een patroontje: ![]() http://www.larecetadelafelicidad.com/en/2013/09/pistachio-icecream-macarons.html Maar goed, vind ik dus persoonlijk niet zo heel lekker. En ik zoek iets nóg kleiners eigenlijk. Niet groter dan een chocoladetruffel. Liefst iets ronds ook, voor de esthetiek van een schaal vol ronde dingetjes. ![]() Nog precies twaalf weken om iets te vinden! ![]() ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 2 oktober 2013 @ 15:01 |
Moet het perse zoet zijn? Hartig is ook lekker en niet iedereen vind zoet altijd even lekker. | |
minilot | woensdag 2 oktober 2013 @ 15:02 |
Ja, wel voor bij die koffieronde. Gewoon een mooi opgemaakte schaal vol aparte, zelfgemaakte kleine zoete éénhapsdingetjes die thematisch en qua smaak goed bij elkaar passen. Iedereen in de schoonfamilie is een zoetekauw. ![]() Er volgt een uurtje daarna overigens nog een hartige uitdeelsnack bij de middagborrel, daar ben ik momenteel al het één en ander voor aan het uittesten. ![]() Je denkt misschien: wat aanstellerig, máár: ik heb dit jaar geen enkele verantwoordelijkheid voor voor-, hoofd- of nagerecht, dus ik wil goed voor de dag komen met waar ik wél voor gestrikt ben. ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 2 oktober 2013 @ 15:08 |
Okay, wat te denken hiervan, eenvoudig en lekker Boterbladerdeeg aan strookje snijden, bestrooien met amandelrasp, en grove suiker. Kort bakken bij 225 graden Vijgenjam maken Bladerdeeg uitrollen Vijgenjam daarop Dubbelvouwen, als een soort smalle sauzijzenbroodjes, Hapgrote stukjes van snijden met een scherp mes Kort bakken bij 225 graden | |
Myraela | woensdag 2 oktober 2013 @ 15:19 |
Ik vind de planning trouwens wel schattig. ![]() ![]() Ik ben al blij als ik de gerechten weet die ik ga koken. | |
minilot | woensdag 2 oktober 2013 @ 15:41 |
Vijgenjam is wel leuk. En lekker. ![]() ![]() ![]() [ Bericht 1% gewijzigd door minilot op 02-10-2013 15:47:23 ] | |
minilot | woensdag 2 oktober 2013 @ 15:42 |
Ja, maar over de gerechten hoef ik dit jaar dus niet na te denken hè? Zwager doet voorgerecht, schoonpappa doet hoofdgerecht en schoonmoeder & schoonzusje samen de toet. ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 02-10-2013 15:49:37 ] | |
FutureFairytale | woensdag 2 oktober 2013 @ 16:08 |
Probeer merengue nog een keer hihi ![]() | |
Selestha | woensdag 2 oktober 2013 @ 16:59 |
Deze Lijken mij altijd zo héérlijk Minilot. Ik kom er alleen nooit toe ze te maken, maar ga het nu met kerst toch maar eens doen denk ik.. | |
minilot | woensdag 2 oktober 2013 @ 17:02 |
Grappig, ik maakte laatste deze! ![]() http://www.whatmegansmaking.com/2011/04/white-chocolate-lemon-truffles.html Zeer lekker hoor, citroentruffels, dus dat komt vast goed! ![]() | |
Selestha | woensdag 2 oktober 2013 @ 17:04 |
Ah als jij ze al geprobeerd hebt en goedgekeurd hebt, ga ik dat zeker doen ![]() | |
Myraela | woensdag 2 oktober 2013 @ 17:16 |
Ik wil overigens wel graag koken, maar dan wel bij mijn moeder thuis. Die heeft een vaatwasser, want hell, als ik het in mijn eigen keuken ga doen dan is dat echt een chaos. ![]() | |
TLC | woensdag 2 oktober 2013 @ 20:04 |
Leuk dat die donkere dagen er weer aankomen, en Sky Radio Christmas is ook weer begonnen ![]() ![]() ![]() | |
RoelerMF | vrijdag 4 oktober 2013 @ 09:05 |
Na vorig jaar te hebben gekookt op kerstavond voor vrienden wil ik dat dit jaar eigenlijk wel weer gaan doen. Vorig jaar was mijn eerste keer koken voor meer dan 4 mensen, dus ik heb een beetje op safe gespeeld. En iedereen vond het goed geslaagd. Maar dit jaar hoop ik toch wat nieuwe zaken op tafel te kunnen zetten. Daarom een goed inspiratie topic! | |
minilot | vrijdag 4 oktober 2013 @ 09:54 |
Roeler! ![]() ![]() Wat kookte je vorig jaar precies? | |
Myraela | vrijdag 4 oktober 2013 @ 09:57 |
Ik heb zojuist bedacht dat ik sowieso garnalen kroketjes wil gaan maken. Gewoon als klein hapje. Die kan ik lekker makkelijk al eerder maken en dan hoeven ze alleen nog even de frituur in bij m'n moeder. | |
minilot | vrijdag 4 oktober 2013 @ 10:06 |
Hm.. Iets frituren als hartige uitdeel-snack 's middags - dat had ik eigenlijk nog niet overwogen. Dat komt, ik frituur thuis in een steelpannetje met olie erin, ik heb volgens mij nog nooit een friteuse gebruikt. ![]() | |
PdeHoog | vrijdag 4 oktober 2013 @ 10:22 |
Ik kreeg het vriendelijke verzoek of ik alsjeblieft een lekkere op het vel gebakken zalmmoot wil maken met kerst ![]() ![]() | |
RoelerMF | vrijdag 4 oktober 2013 @ 12:25 |
Minilot! ![]() Vorig jaar had ik eerst een grote pan verse tomatensoep met zelfgemaakte bouillon als voorgerecht. Het hoofdgerecht had drie keuzes in vlees, groente en aardappels: Een rollade (Dag van tevoren klaar gemaakt) Een varkenshaasje Schnitzels Alles was zo gemaakt dat het kleine porties waren. De schnitzels lekker op zijn Duits met wat citroen en peterselie erbij ![]() Groentes waren bonen met spek, champignons gevuld met kaas (Kant en klaar gekocht) Aardappels waren frietjes, pommes duchesse en oma aardappels (Een mengels van opgebakken gekookte aardappels spekjes, champignons, paprika en een bosuitje) Toetje had ik niet zelf gemaakt maar dat was hemelse modder. Omdat het dus mijn eerste keer was vooral basic gehouden. Maar dit jaar misschien wat meer uitdaging erin! En als extra voor bij de koffie had ik nog een cherry berry brownie gebakken ![]() Heb nog wel een fotootje op twitter staan van vorig jaar ![]() ![]() En de brownie ![]() | |
Myraela | vrijdag 4 oktober 2013 @ 12:38 |
Ik zou niet aan keuzes doen. ![]() | |
RoelerMF | vrijdag 4 oktober 2013 @ 13:02 |
Ik had lastige eters, anders hadden we allemaal aan de friet met schnitzel gemoeten ![]() | |
Myraela | vrijdag 4 oktober 2013 @ 13:05 |
**Zulke mensen moet je direct uit je leven bannen. Godverdomme. okok, dan begrijp ik het wel. Dit jaar weer lastige eters? | |
RoelerMF | vrijdag 4 oktober 2013 @ 13:07 |
Ik ben er nog niet over uit wie er dit jaar komen, altijd een beetje puzzelen ![]() ![]() | |
Molleman | vrijdag 4 oktober 2013 @ 13:24 |
Jij begrijpt het Myraela! Vandeweek moest ik koken voor mijn broer en zijn vriendin. Ik moest de groente in kleinere stukjes snijden, anders lust ze het niet ![]() ![]() | |
minilot | vrijdag 4 oktober 2013 @ 14:35 |
Hee, ik ken vrijwel al die mensen bij je aan tafel! ![]() Schnitzels met citroen, dat doet me eraan denken dat ik na een bezoekje aan Europa Park thuis voor de lol een uitgebreide zuid-Duitse vijfgangenmaaltijd heb gemaakt. Met veel bier. Was tof! ![]() ![]() [ Bericht 7% gewijzigd door minilot op 04-10-2013 14:52:28 ] | |
minilot | vrijdag 4 oktober 2013 @ 14:37 |
Nou ja, dat hangt er een beetje van af.. Het kan natuurlijk best: bij mijn schoonouders is het hoofdgerecht met kerst al een paar jaar in 'family style', dus in het midden van de tafel bijvoorbeeld een geroosterde ham, een vleesstoofpotje van het één of ander en verschillende bijgerechten, en dan is het gewoon van alles dat je lekker vindt een beetje opscheppen. Amuses, voorgerechten en nagerechten zijn dan wel weer keurig opgemaakte bordjes. [ Bericht 1% gewijzigd door minilot op 04-10-2013 14:53:24 ] | |
Myraela | vrijdag 4 oktober 2013 @ 14:58 |
Mja, ik ben dan weer zo autistisch dat ik vind dat alles dan ook bij elkaar moet passen. Anders zie ik de meerwaarde van zo'n "family style" nooit zo in. Maarja, ik ben dan ook een makkelijke eter en vind het vaak maar aanstellerij als andere mensen dat niet zijn. | |
Bramito | vrijdag 4 oktober 2013 @ 15:01 |
Wij blijven in Spanje dit jaar en er komt geen familie over dus het wordt een makkie. Het wordt in ieder geval een keer ternasco de aragon (het lokale lam) uit de oven. Heel traditioneel en heerlijk! Mijn schoonmoeder maakt een deel en ik het andere want het past niet in de oven. Daarna in alufolie en in de auto :-) Ik zal in ieder geval ook voor de sorbet zorgen. Ik krijg al helemaal zin. Vandaag is de eerste dag vies weer, daar zal het wel aan liggen. | |
minilot | vrijdag 4 oktober 2013 @ 15:02 |
Daarom ook een compromis bij mijn schoonfamilie: 'aanstellerige' gerechten en 'hippe' bordopmaak bij voorgerechten en nagerechten (gemaakt door de mensen in de familie die het leuk vinden om te koken) en dan een buffetachtige hoofdgerechtgang met zelf opscheppen waar je trek in hebt. Iedereen blij. Kerstdiner moet toch vooral gewoon leuk en aangenaam zijn? | |
Isabeau | vrijdag 4 oktober 2013 @ 15:02 |
Ik heb ooit een kerstkeuzemenu geserveerd ![]() ![]() | |
Myraela | vrijdag 4 oktober 2013 @ 15:03 |
Nee, het moet vooral voor mij tof zijn. Godverdomme. | |
minilot | vrijdag 4 oktober 2013 @ 15:05 |
![]() Dan kun je wel alles lusten maar ben je eigenlijk alsnog wel een moeilijke eter. ![]() | |
Myraela | vrijdag 4 oktober 2013 @ 15:07 |
Ik vind dat zo achterlijk veel werk. ![]() Nee, vooral een moeilijke koker. Ik wil dat mensen mijn eten lekker, mooi en tof vinden. En ik kan erg slecht tegen mensen die op voorhand dingen al niet lusten. Ik kook namelijk niet mijn lievelingseten, ik wil gewoon luxe gerechten koken waarvoor ik normaal het budget niet heb. | |
Isabeau | vrijdag 4 oktober 2013 @ 15:11 |
Ik had het jaar daarvoor voor dezelfde groep mensen gekookt en toen lustte de helft niks ![]() Daar had ik niet nog een keer zin in! | |
Bramito | vrijdag 4 oktober 2013 @ 15:13 |
Je moet ook niet gaan koken voor zulke mensen. | |
minilot | vrijdag 4 oktober 2013 @ 15:15 |
Mijn schoonfamilie begon ook 'moeilijk' maar na een paar jaar allerlei dingen voor ze klaarmaken bij bbq's, verjaardagen, kerst en Pasen zijn ze inmiddels wel wat meer aan bijzondere ingrediënten gewend en kan ik ze inmiddels heel veel soorten dingen voorschotelen. Ik heb er onderhand zelfs een paar aangestoken met (beginnende) een kook- en bakhobby! ![]() Als iemand een moeilijke eter is dan heb ik helemaal niet meteen zoiets van: voor jou wil ik niet koken. Juist des te leuker toch om toch een beetje creatief rekening te houden met wat iemand wel of niet lust, en ze tegelijkertijd een beetje enthousiast te maken voor iets dat ze nog niet eerder hebben gegeten? Ik vind dat juist wel wat hebben. ![]() En zeker met zoiets als een groot gezamenlijk kerstdiner.. Ik kan dan wel elitair gaan lopen doen en lopen zeuren over sippe gezichten als er niet minstens een ham of een stuk koe als groot gebraad op tafel komt maar volgens mij wordt niemand daar gelukkig van, ikzelf ook niet ![]() | |
Bramito | vrijdag 4 oktober 2013 @ 15:22 |
Ik had vorig jaar een mosterdsoepje als tussengerecht. Dat was het enige waarvan we dachten dat het wel eens terug naar de keuken zou gaan. Uiteindelijk wilden ze nog een bakje. Het kan raar lopen. | |
minilot | vrijdag 4 oktober 2013 @ 15:33 |
Mensen lusten vaak meer dan ze denken ![]() | |
Myraela | vrijdag 4 oktober 2013 @ 15:36 |
goed punt, soep. Wat voor soep zullen we eens gaan maken? ![]() | |
minilot | vrijdag 4 oktober 2013 @ 15:57 |
Ik doe soep als amuse! Ik weet al dat er in de voorgerechtgang(en) geen soep zal zitten, vandaar. ![]() (Ja, nu al. Als je denkt dat dat vroeg is: bij mijn schoonfamilie worden doorgaans in JUNI al Sinterklaaslootjes getrokken zodat tijdig begonnen kan worden aan de surprises. Feestelijke familiaangelegenheden worden bijzonder serieus genomen. ![]() Ik suggereerde het al in de OP, maar nadat ik deze bouillon (minus de vulling dus) afgelopen week nog eens heb gemaakt en we zowat moesten grienen toen -ie op was heb ik er definitief toe besloten. Nu nog bedenken hoe ik het leuk ga presenteren, en wat voor bijzondere garnituur erbij zou kunnen. ![]() | |
habitue | vrijdag 4 oktober 2013 @ 16:16 |
Leuk een kersttopic ![]() ![]() Ik ga waarschijnlijk voor groep vrienden koken. Denk dat het een klassiek diner gaat worden. Voor: Zit te denken aan allerlei hapjes, tapas idee. Van alles wat eten. Lekkere witte wijn erbij. Hoofd: Coq au vin, of misschien wel lam of eend oid, met twice baked potatoes en verschillende groenten. Na: Chocolate fondant met frambozenijs. (Vaste prik wanneer ik kerstdiner maak. ![]() | |
Molleman | vrijdag 4 oktober 2013 @ 16:34 |
Lekkere consommé van ossenstaart kan ik altijd wel van genieten. Meestal doen wij met kerst gewoon een lekker ouderwets getrokken soep van rund, kip of een ander stuk vlees. Beetje traditie bij ons. Heerlijk. | |
Myraela | vrijdag 4 oktober 2013 @ 16:49 |
Ossenstaart, dat ga ik onthouden. Al neig ik altijd meer naar iets romigs. Hoe doen jullie het altijd met vlees? Ik ben namelijk gewend om 1 stuk vlees per persoon te doen, maar eigenlijk is een halve eendenborst getrancheerd toch al meer dan genoeg als hoofdgerecht? Zeker aangezien ik van plan ben 5 gangen te gaan serveren. | |
motorbloempje | vrijdag 4 oktober 2013 @ 16:52 |
Ja, hier staan de spullen alweer in de winkel voor kerst. Binnenkort de vriezer maar 's vullen ![]() | |
Zo-is-dat | vrijdag 4 oktober 2013 @ 16:58 |
Halve kan prima, inderdaad zeker als er nog vier gangen zijn. En als ze getrancheerd op t bord komen valt het eigenlijk niet eens op Ik moet hier maar eens gaan inventariseren wat de plannen zijn. Qua familie en dingen lusten heb ik hier een beetje t zelfde als bij minilot. Indertussen proberen ze meestal graag alle 'vreemde' dingen die ik ze voorschotel, valt toch wel vaak mee ![]() | |
Oceanonix | vrijdag 4 oktober 2013 @ 18:06 |
ik weet de plannen nog niet maar ik denk dat het wel weer eens leuk is om christmas pudding te maken. Alleen kom ik overal andere recepten tegen. Mijn ouders kookten hem pas vlak voor kerstmis maar de recepten die ik tegenkom kook je het na een nachtje intrekken en laat je pudding 8 weken staan. Grmbl. | |
Isabeau | vrijdag 4 oktober 2013 @ 18:08 |
Elke familie heeft zo zijn eigen recept en ik ken de 8 weken laten staan Christmas pudding; niet mijn ding ![]() | |
littledrummergirl | zaterdag 5 oktober 2013 @ 07:48 |
Ik denk dat ik dit jaar op derde kerstdag vrienden thuis uitnodig ![]() ![]() | |
minilot | zaterdag 5 oktober 2013 @ 08:27 |
Ik bedenk me net.. Ik verhuis over een poosje van een piepkleine flat zonder ruime keuken/vaatwasser/opbergruimte/eettafel naar een huis met een tamelijk flinke keuken, een afwasmachine, twee ovens en genoeg plek om de schoonfamilie bij aan tafel te laten schuiven! Dit is dus bij deze het laatste jaar dat ik op eerste Kerstdag de mise-en-place voor twaalf man in grote plastic bakken moet proppen om deze vervolgens te verslepen naar het huis van mijn schoonouders waar elk jaar opnieuw veel te weinig ruimte in de koelkast is. Ze komen volgend jaar maar gewoon lekker naar mij! ![]() | |
littledrummergirl | zaterdag 5 oktober 2013 @ 13:03 |
Ja dat hebben wij dus ook ![]() ![]() ![]() | |
RoelerMF | zaterdag 5 oktober 2013 @ 16:49 |
Ken je ze echt, dat had ik nou niet verwacht ![]() Schnitzels is het enige dat sommige van mijn gasten lusten, die wilden zelfs de rollade en de varkenshaas niet proberen. Had ook niet mijn voorkeur, maar om er dan nog iets feestelijks mee te doen heb ik een aantal ongepaneerde schnitzels zelf in kleine stukjes gesneden, zelf gepaneerd en gefrituurd. Was een rotklus, maar ze vonden het wel lekker ![]() En het was dus mijn eerste keer om voor zoveel mensen te koken, dus dit jaar iets uitdagenders! ![]() | |
EllaN | zaterdag 5 oktober 2013 @ 17:28 |
Woeh! Dit jaar ben ik verantwoordelijk voor het hoofdgerecht voor 9 personen. Ik mag me houden aan: - Geen lam - Geen geitenkaas - Geen yoghurt. Voor de rest staat het vrij ![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 5 oktober 2013 @ 17:31 |
Eerste en tweede kerstdag uitgenodigd, ik maak mij dit jaar geen gedachten | |
Pietverdriet | zaterdag 5 oktober 2013 @ 17:32 |
Geit in kwarksaus met schapenkaas! | |
EllaN | zaterdag 5 oktober 2013 @ 17:33 |
![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 5 oktober 2013 @ 17:36 |
Zonder gein, had eens bezoek, die aten mee, had een lamsbout zonder been perfect rose gebraden, men at zijn bord er bij op. Nog nooit zo een lekkere gebraden ham gegeten. - Lam, niet Ham Lam? Lam? Maar ik hou helemaal niet van lam ![]() | |
EllaN | zaterdag 5 oktober 2013 @ 17:44 |
Mijn moeder houdt echt niet van lam en herkent het echt altijd. Hoe slank en mals het vlees ook is.. Heeft iemand hier ervaring met Beef Wellington maken? | |
minilot | zaterdag 5 oktober 2013 @ 18:18 |
Ik! Heb ik namelijk vorig jaar gemaakt (met zelfgemaakt bladerdeeg from scratch) en dat vooraf wel vijf keer geoefend ![]() Ik heb het recept van Paul Hollywood (Great British Bake Off) aangehouden, op YouTube is de masterclass-afleveting daarvoor wel te vinden denk ik (kan het nu even niet checken, zit op bijna leeg mobieltje ![]() | |
EllaN | zondag 6 oktober 2013 @ 10:21 |
Dankje, ik ga hem opzoeken! | |
DancingPhoebe | zondag 6 oktober 2013 @ 10:28 |
God ik mag er ook weer aan geloven. Ik voel me volledig inspiratieloos, dus ik kopier gewoon een menuutje van hier. Of nog beter Minilot, kun jij niet 10 porties meer maken? Van alles? DAn haal ik het rond 4en kerstavond even bij je op? Kthnxby! ![]() | |
Isabeau | zondag 6 oktober 2013 @ 10:29 |
![]() | |
minilot | zondag 6 oktober 2013 @ 10:38 |
Daar zou ik normaal gesproken nog best voor te porren zijn, ware het niet dat ik dit jaar alleen de snoepjes, koekjes en één hapje maak. Vraag het volgend jaar nog 'ns ![]() | |
DancingPhoebe | zondag 6 oktober 2013 @ 10:40 |
* DancingPhoebe bookmarkt. Hard. | |
roos85 | maandag 7 oktober 2013 @ 17:02 |
Ik mag een van de dagen voor in ieder geval 3 man het diner verzorgen, dus dat valt gelukkig mee ![]() Dus haak even aan voor inspiratie en tips! | |
Krabs | maandag 7 oktober 2013 @ 19:36 |
Ik ga weer een overheerlijke cheesecake bakken als toetje. Zo onderhand een traditie geworden. | |
probeer | woensdag 9 oktober 2013 @ 20:01 |
Ik mag dit jaar weer (samen met 4-5 anderen, wees niet bang) meekoken aan het kerstdiner van onze studievereniging. In totaal zo'n 80 man. Op de avond zelf hebben we een keramische kookplaat met twee pitjes en een professionele oven tot onze beschikking, maar de dagen daarvoor (en 's ochtends / 's middags) kunnen we bij de organisatoren thuis koken. Budget is rond de 10 euro pp, drank niet meegeteld. Voorgerecht, hoofd, dessert. En we hebben nog geen flauw idee wat we gaan maken ![]() Bij deze zou ik jullie dan ook willen vragen of de eerste 10 van jullie, voor 8 personen te veel wil maken (wel 3 gangen he) en dan komen wij die ophalen. Ow en het is de vrijdag voor kerst. ![]() | |
Miss_Virgo | zaterdag 19 oktober 2013 @ 14:39 |
Kerst! Bij mijn Italiaanse schoonfamilie ook jaarlijks maanden lang reden tot (een leuke) discussie: wat gaan we maken?! Vorig jaar met zo'n 5 personen (mega grote keuken, iedereen doet heel de dag wat, hapje - drankje erbij) voor 12 personen 5 gangen gekookt. Dit jaar is dit weer de bedoeling, echter hebben we niet de fantastische keuken tot onze beschikking, maar een standaardkeukentje van een blokhut in Noord -Italië (jeej witte kerst!).. Mijn eerste idee is: keep it simple! Vreemde keuken, niet zoveel keukengerei enz... Moeilijk!!! In ieder geval komt er eerst een tafel vol met locale vleeswaren en kazen.. Daarna is het traditie om een zelf getrokken runderbouillon met zelfgemaakte tortellini te maken .. Maar dan ... Het hoofd- en nagerecht... Misschien nog wel een tussengerecht. Bijgerechten vinden we ook lastig. Vorig jaar hadden we worteltjes uit de oven, romige venkel, citroenige sperzieboontjes en spruitjes... Mijn schoonzusje heeft inmiddels een Facebookgroep aangemaakt waar levendig over de gerechten wordt gediscusseerd! ![]() | |
minilot | donderdag 24 oktober 2013 @ 11:36 |
Weer even wat aan het testen! ![]() Spiced & sugared cranberries Beetje jammer alleen dat de helft van de suikerstroop + cranberries zojuist door de keuken vloog, toen ik de kom wilde gaan afdekken met huishoudfolie en daarbij per ongeluk mijn elleboog op de rand van de kom plantte. ![]() Gelukkig was het spul al niet zo heet meer. Ik kan je vertellen: je krijgt er een erg plakkerige keukenvloer van! En de suikerstroop (waar kardemom, kaneel, steranijs en kruidnagel in zit) smaakte al flink lekker, toen ik het daarnet van mijn arm af likte. ![]() Nu de cranberries de rest van de dag laten intrekken, dan besuikeren en verder drogen. Spannend! ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 24-10-2013 17:55:58 ] | |
minilot | donderdag 24 oktober 2013 @ 11:41 |
Dat klinkt als een heel puike kerstdiner-traditie! ![]() | |
minilot | vrijdag 25 oktober 2013 @ 11:00 |
Ze zijn klaar! ![]() Waanzinnig lekker! ![]() Krokant, knisperend zoet van buiten en als je ze doorbijt is het van -plop- en heb je het zachte, fruitige friszure van de cranberries. Geniale besjes, zo! ![]() (Volgende keer wel iets fijnere suiker gebruiken en de cranberries er wat zorgvuldiger mee bedekken) [ Bericht 11% gewijzigd door minilot op 25-10-2013 11:14:05 ] | |
Ouder1 | vrijdag 25 oktober 2013 @ 11:13 |
Van die minitaartjes.. hoe heten ze ook al weer.. petit fours ![]() of ![]() of | |
minilot | vrijdag 25 oktober 2013 @ 11:15 |
'Petit four' is nogal een ruime suggestie natuurlijk. Elk zoet baksel/ding dat je in miniatuurvorm op tafel zet is in principe een petit four. ![]() | |
motorbloempje | vrijdag 25 oktober 2013 @ 11:15 |
Moet nu wel écht gaan bedenken hoe of wat: nog tijd om te testen én in te slaan: er komen steeds meer aanbiedingen die rondom de kerst allemaal niet meer beschikbaar zullen zijn hier. Grote vraag is nog steeds: to kalkoen, or not to kalkoen... ![]() ![]() | |
minilot | vrijdag 25 oktober 2013 @ 11:17 |
Kalkoenkuikentjes als éénpersoonsportie serveren? ![]() ![]() ![]() | |
Harajuku. | vrijdag 25 oktober 2013 @ 11:18 |
Nou, niet als je dat plaatje erbij doet ![]() | |
minilot | vrijdag 25 oktober 2013 @ 11:20 |
Ik weet het. Snif. ![]() | |
Ouder1 | vrijdag 25 oktober 2013 @ 11:30 |
Als er meer dan 3 gangen zijn dan kies ik meestal voor een kleine portie heldere soep omdat de gasten (en ikzelf) anders te snel vol zitten. Ik heb namelijk in het verleden een aantal keren aan een kersttafel gezeten waarbij iedereen eigenlijk al vol zat voor het hoofdgerecht op tafel kwam ![]() | |
motorbloempje | vrijdag 25 oktober 2013 @ 11:31 |
Ik vind het een idee! ![]() | |
Ouder1 | vrijdag 25 oktober 2013 @ 12:00 |
Ik ga koken voor mijn schoonouders. Die zijn nog nooit bij mij thuis geweest en hebben mij een paar maanden geleden pas ontmoet. Ik voel me dus wel verplicht uit te pakken met een menu dat bij mij past. Ik ben een anglofiel dus het zal een Engelse basis hebben met wat zij uitstapjes. Ik kook samen met mijn zoon dan voor 5 personen. Starter: Diverse kleine hapjes, beetje tapas idee. Tonijntapenade met een cherrytomaatje, minigehaktballetje met tzatziki, broccolisoep met zalm in borrelglaasje, één haps salade (sla, mozzarella, meloen, walnoot), gerookte ham met dadel. En een plakje gerookte vis. Geserveerd met droge sherry Voorgerecht: Heldere scherpe kruidenbouillon met knoflook garnalen met daarnaast een lekkere zelfgebakken plak olijvenbrood. Geserveerd met droge witte wijn. Hoofdgerecht: Gestoofde lamsbout met rodebessen, rosmarijn en honing; saus van het braadvocht. Gebakken aardappeltjes (vorm weet ik nog niet), bloemkool en broccoli roosjes met roomsaus, cranberrycompote en gestoofde peren (goed rood). Family-style. Geserveerd met kruidige rode wijn. Nagerecht: Warme sticky toffee pudding (met warme saus) met vanille ijs. Geserveerd met Gold Strike. Afsluiter: Zelfgemaakte cappuccino met karamel tik, diverse petit fours. Geserveerd met amaretto. Ik moet nog met zoon overleggen over de alcoholvrije alternatieven van de dranken. Ik mag alleen geen kaas op het menu zetten. | |
motorbloempje | vrijdag 25 oktober 2013 @ 12:21 |
Zoveel typische Britse kerstgerechten zie ik anders niet. Eerder een ' van alles wat basis '. | |
Miss_Virgo | vrijdag 25 oktober 2013 @ 12:42 |
Haha met Goldstrike ? ![]() | |
Ouder1 | vrijdag 25 oktober 2013 @ 12:44 |
Mmm.. ik had het over typisch Brits.. niet 'kerst' Brits. Buiten de stoofpeertjes is het hoofdgerecht Brits; ik heb dat ook daar leren kennen en nooit elders tegen gekomen behalve als ik het zelf maakte. Sticky toffee pudding is Brits. De broccoli soep ook. De petit fours maak ik ook naar Brits recept. | |
Ouder1 | vrijdag 25 oktober 2013 @ 12:45 |
Ja, dat pakte mijn huidige vriend er een keer bij en bleek een heerlijke combinatie ![]() | |
Ouder1 | vrijdag 25 oktober 2013 @ 12:46 |
Overigens vind ik het meeste typische Britse eten ronduit goor; veel te veel vet! | |
minilot | vrijdag 25 oktober 2013 @ 14:15 |
Goed, qua zoetigheden tot nu toedus 2 geslaagde zaken getest: rodewijn-chocoladetruffels en gesuikerde cranberries... ![]() ![]() Nog op zoek naar een derde ding, dat als ik de andere twee zo zie eveneens klein, rond en met -iets- bestrooid moet zijn om er een passend trio van te maken. ![]() Zoekerdezoek.. Vet! ![]() | |
Ouder1 | vrijdag 25 oktober 2013 @ 14:19 |
![]() Brrr. ![]() Ik denk dat de Britten gewoon niet frituren kunnen terwijl ze alles in de frituur smijten, tot brood aan toe. | |
Ouder1 | vrijdag 25 oktober 2013 @ 14:21 |
Heel vroeger, als kind, maakte ik ook wel chocolade truffels maar dan met havervlokken, rozijnen en gebroken nootjes er in. En dan rollen door de kokos i.p.v. cacao poeder. Is dat iets? | |
minilot | vrijdag 25 oktober 2013 @ 14:24 |
Heb al truffels, twee truffelsoorten is er eentje teveel. Tevens: te simpel. En te gezond smakend: ik maak dat soort balletjes van haver en dadels en kokos al het hele jaar als ontbijtjes-on-the-go. ![]() Komt goed! Ik heb al een recept of dertig in mijn lijstje staan. Schrappen en uitproberen. ![]() | |
motorbloempje | vrijdag 25 oktober 2013 @ 14:26 |
De ![]() ![]() | |
Ouder1 | vrijdag 25 oktober 2013 @ 14:29 |
Pies ![]() De beste maaltijden heb ik gegeten bij Inns en goede pubs. Juist de restaurants op het platteland zijn kwalitatief minder in mijn ogen. | |
Ouder1 | vrijdag 25 oktober 2013 @ 14:35 |
Echt goddelijk koken ze in:![]() Vooral de herdwick sheep smaakt geweldig (local sheep) | |
minilot | vrijdag 25 oktober 2013 @ 15:12 |
Terug naar kerst! ![]() ![]() ![]() | |
Ouder1 | vrijdag 25 oktober 2013 @ 15:31 |
Mag presentatie, tafeldekking en schikking ook meegenomen worden? Ik zoek nog wel tips.. | |
minilot | vrijdag 25 oktober 2013 @ 15:33 |
Zeker! Leuk! ![]() Ik zou er wel van om rond de feestdagen een scheutje Martha Stewart te channelen ![]() [ Bericht 1% gewijzigd door minilot op 25-10-2013 15:47:11 ] | |
Selestha | vrijdag 25 oktober 2013 @ 15:39 |
Ben benieuwd, dit jaar mag ik het voor het eerst meemaken ![]() | |
Dragonberry | vrijdag 25 oktober 2013 @ 15:57 |
Ik ga voor kerst een wild konijn bereiden. Hij ligt al bij mijn ouders in de vriezer te wachtten tot het zo ver is ![]() Hopelijk mag ik nog een toetje erbij maken, dat vind ik altijd het leukste. Ik maak alleen te 'rare' dingen tot nu toe denk ik.. Mijn familie houd van simpel. Maakte de afgelopen 2 jaren o.a. tiramisu en een chocolade ganache taart, maar er blijft zo veel liggen. Niemand wil het ![]() Heel jammer, want als ik echt los kon gaan... Ik zie bij jullie ook echt dingen langskomen die mij echt heerlijk lijken, maar dat zou hier echt niets worden. Ik hou zelf thuis nog wel een kerstdiner ![]() Gelukkig kan ik restje daarna gewoon bij de schoonfamilie langsbrengen. Die proberen alles wel ![]() | |
minilot | vrijdag 25 oktober 2013 @ 16:11 |
Weet je zeker dat dat aan 'te raar' lag? Hoe geniaal de toetjes ook zijn, ook bij mijn schoonfamilie is het standaard dat er behoorlijk wat van overblijft, simpelweg omdat iedereen tegen de tijd dat de desserts op tafel komen al stampvol zit. ![]() | |
Ouder1 | vrijdag 25 oktober 2013 @ 16:35 |
Dat denk ik ook! Daarom is het belangrijk op te letten dat je niet te grote porties maakt per gang en dat je gasten weten wat er nog komt (menu kaartjes?) zodat ze zelf ook daar rekening mee houden. En trek tijd uit voor het diner! Hoe langer je er over doet, hoe meer je kan eten. Niks mis met even kletsen tussen de gangen door terwijl de kok nog wat rommelt in de keuken voor de volgende gang. Desnoods leg je een spel op tafel of zo.. | |
Ouder1 | vrijdag 25 oktober 2013 @ 16:37 |
Heb je dat al eens gedaan? Of behoor jij tot die jaloersmakende mensen bij wie alles altijd lukt? ![]() | |
roos85 | vrijdag 25 oktober 2013 @ 16:39 |
mini cheesecakjes? Met rood fruit en wat chocolade gegarneerd. | |
minilot | vrijdag 25 oktober 2013 @ 16:42 |
Niet rond. Niet met iets bestrooid. ![]() Het is dat ik al truffels heb, anders werden het deze: http://artofdessert.blogspot.com/2011/12/golden-champagne-truffles.html ![]() Wellicht leuk als tip voor iemand anders hier? Ik heb ze twee weken geleden gemaakt (zonder goudglans helaas), waren bijzonder lekker! [ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 25-10-2013 17:20:59 ] | |
roos85 | vrijdag 25 oktober 2013 @ 16:52 |
Cakepops of soesjes? Ik ga waarschijnlijk van de week de truffels met rode wijn proberen ![]() | |
minilot | vrijdag 25 oktober 2013 @ 17:23 |
Jaaaa, de truffels! Laat je weten hoe je ze vond? ![]() Cakepops vind ik vies. ![]() Je soesjessuggestie deed me wél denken aan een recept dat ik gisteren vond: http://iamafoodblog.com/creme-brulee-doughnut-recipe/ Is wellicht wel tof! Moet ik alleen 's ochtends thuis nog gaan lopen frituren en met een gasbrander aan de slag, maar dat is misschien wel leuk.. ![]() | |
roos85 | vrijdag 25 oktober 2013 @ 17:29 |
Oei dat ziet er lekker uit! Ik zit te denken de venkel/tomatencrumble van Ottolenghi als bijgerecht te serveren.. maar wat er nog bij? Gegrilde kip? Heb alleen maar 1 combimagnetron ter beschikking.. | |
minilot | vrijdag 25 oktober 2013 @ 17:49 |
Of iets met vis? Jacobsschelpen, of garnalen? Zoiets is er denk ik erg lekker bij. Wel een beetje zomers, tomaten met kip/vis, maar ach.. ![]() Wellicht kwartel of parelhoen, als iets feestelijker soort gevogelte in plaats van de kip? Lidl heeft momenteel goedkope (en prima) fazant en kwartel in het assortiment, kun je 't eens uitproberen. | |
roos85 | vrijdag 25 oktober 2013 @ 17:55 |
Dat is waar, al zou ik graag iets uit de boeken (heb het kookboek en plenty) van Ottolenghi klaar maken. | |
minilot | vrijdag 25 oktober 2013 @ 18:01 |
Ottolenghi is altijd goed ![]() Heb je Jerusalem niet? Daar staan ook wel een aantal puike vlees- en visgerechten in hoor! Al mijn kookboeken zitten momenteel in een verhuisdoos, anders zou ik even voor je gaan bladeren. ![]() | |
Soulagement | vrijdag 25 oktober 2013 @ 18:14 |
Fudge balletjes? Of zelf raffaello's maken? Die truffels zien er lekker uit, alleen de vegetable shortening staat me op de ene of andere manier een beetje tegen, heb je dat ook daadwerkelijk gebruikt? | |
Myraela | vrijdag 25 oktober 2013 @ 18:19 |
Dat is toch niets raars? Het enige wat ik kan verzinnen dat nog gebruikelijker is is een vla flip. ![]() | |
FutureFairytale | vrijdag 25 oktober 2013 @ 18:21 |
Ik heb al zo lang niet meer uitgebreid gekookt dat ik mijn ouders en zusjes al heb verteld dat ik met Kerst weer eens flink uit wil pakken. En nu zit ik er aan vast en is er geen weg meer terug ieehh, stomme ik met m'n enthousiasme ![]() | |
Dragonberry | vrijdag 25 oktober 2013 @ 18:21 |
nouja, ik weet bijna zeker dat ze wel gewoon ijs hadden genomen.. Misschien overdrijf ik ook wel inderdaad, maar het is gewoon niet leuk om zo je best te doen en dat bijna niemand het wil.. Ondertussen heb ik het geaccepteerd en trek ik me er niet meer zoveel van aan ![]() | |
Dragonberry | vrijdag 25 oktober 2013 @ 18:23 |
ja, ik heb al een paar keer konijn gemaakt. Wel tot nu toe tam konijn uit de supermarkt, dus vraag me wel af of ik nu nog iets anders moet gaan doen.. | |
minilot | vrijdag 25 oktober 2013 @ 18:30 |
Nope. Kokosolie! ![]() | |
Soulagement | vrijdag 25 oktober 2013 @ 21:57 |
Ah, beter. Dan heb ik alles zelfs in huis! | |
chocolatelover | dinsdag 29 oktober 2013 @ 10:34 |
Mag ik een receptje van die haver-dadel-kokosballetjes please? Vind ik zo lekker, ik wil ze ook wel eens zelf maken maar ik zou niet weten hoe. | |
AnnaNiem | dinsdag 29 oktober 2013 @ 16:49 |
Is een bloody-mary-truffel wat? http://www.24kitchen.nl/s(...)bloody-mary-truffels | |
Harajuku. | dinsdag 29 oktober 2013 @ 18:11 |
Dit hele topic staat straks vol met Minilot die zegt dat ze er geen truffels bij wil hebben. | |
AnnaNiem | dinsdag 29 oktober 2013 @ 20:18 |
Ik las het, maar vond deze toch wel apart. | |
Red_85 | dinsdag 29 oktober 2013 @ 21:22 |
Juist dat plaatje erbij doen. Moet toch weten wat je aan het eten bent. | |
sanger | donderdag 31 oktober 2013 @ 13:06 |
Even aanhaken ![]() Dit jaar in ieder geval 1 dag thuis met kerst en nu wil ik eens koken ![]() | |
Mini_rulez | maandag 4 november 2013 @ 15:12 |
Leuk topic! Nu het erop lijkt dat wij eindelijk een mooi groot huis mét mooie keuken krijgen, hebben vriendje en ik bedacht dat het jaarlijkse kerstdiner van zijn familie dit jaar wel bij ons kan. Dat betekent minimaal 10 maar misschien wel 25 mensen over de vloer. Hoe meer mensen, hoe minder fancy het allemaal zal worden, maar het blijft natuurlijk wel Kerstmis en we willen natuurlijk stiekem toch allebei wel iets lekkers neerzetten. Dus, dit wordt een uitdaging... ![]() | |
Miss_Virgo | dinsdag 5 november 2013 @ 18:54 |
Wij zijn er wel zo'n beetje uit voor ons kerstmenu in de Italiaanse bergen! Salami's en kazen uit de regio Diverse hapjes (olijven, gedroogde tomaatjes, bruscetta ed) Runderbouillon met tortellini Kalfsrollade gevuld met spinazie en paddestoelen, aardappeltjes uit de oven, venkel, worteltjes en salade Nutella taart (gemaakt door een Italiaanse neef, italianen eten Nutella met/ door alles :p) Let it be Christmas!!! ![]() | |
Zo-is-dat | dinsdag 5 november 2013 @ 19:12 |
Hier voor de familie het toetje dit jaar. Een grand dessert denk ik, een kleine creme brulee op verzoek en iets van semifreddo op verzoek en verder moet ik nog lekker gaan zoeken. Wilde ook nog een leuke amuse verzorgen, ook nog even op jacht! Suggesties? | |
AnnaNiem | dinsdag 5 november 2013 @ 19:45 |
Ik heb ooit een makreelmousse gemaakt volgens dit recept http://www.ah.nl/allerhan(...)&ref=mijnkookschrift. Alleen ipv met sla en in een limoen, had ik alleen de mousse als smeerseltje op donker stokbrood. Was erg lekker! [ Bericht 0% gewijzigd door AnnaNiem op 05-11-2013 21:31:52 ] | |
Dragonberry | dinsdag 5 november 2013 @ 21:30 |
klinkt goed ![]() | |
PdeHoog | dinsdag 5 november 2013 @ 21:48 |
Die sla ik even op ![]() | |
Miss_Virgo | dinsdag 5 november 2013 @ 21:53 |
Leuk idee! | |
AnnaNiem | dinsdag 5 november 2013 @ 23:11 |
Als je alleen de mousse maakt, is 1 limoen genoeg. Het recept gaat uit van 4 maar dat is omdat ze het er in willen opdienen voor 8 personen. In de mousse zelf gaat maar 1 lepel limoensap. | |
emmyemmy | woensdag 6 november 2013 @ 21:38 |
Dit jaar voor mn vriend en ik koken, heb nog helemaal geen ideeen, heb sowieso geen hoog budget want 2 studenten. Een keer in mn escoffierboek duiken ![]() | |
chocolatelover | vrijdag 8 november 2013 @ 19:25 |
Minilotje!! Mag ik je recept voor die haver/dadel/kokos balletjes please!!!!!!!! | |
minilot | zaterdag 9 november 2013 @ 14:17 |
Supersimpel, het belangrijkste is dat je zorgt voor dadels van de juiste soort: Medjool-dadels. Deze hebben een bijzondere diepe en rijke smaak en ze zijn bovendien erg sappig en kleverig. - Handje dadels ontpitten en in stukken snijden (hoeft niet heel fijn) - Handje havermout heeeeeel zachtjes tot lichtbruin roosteren in een droge koekenpan - Havermout in de keukenmachine pulveriseren - Dan de dadels erbij in de keukenmachine, tot je een kleverig soort 'deegje' hebt. - Daar balletjes van draaien en door de geraspte kokos rollen Dat is dus de basis (op zichzelf al heel lekker), maar je kunt er in de keukenmachine naar hartelust nootjes, zaadjes, andere gedroogde vruchten of ander lekkers doorheen doen. Let er wel op dat je éérst de droge ingrediënten fijnmaalt en dan pas daarna de dadels en eventuele andere gedroogde vruchten. Als je bepaalde dingen er als grotere stukjes in wilt (gehakte pure chocolade bijvoorbeeld, of gehalveerde gojibesjes of pijnboompitjes, dan kun je die door het deegje heenkneden als het klaar is. Ter inspiratie: http://foodgawker.com/page/3/?s=date+balls ![]() ![]() ![]() ![]() Vijgen zijn er ook lekker in, of kaneel erdoor, of gedroogde kersen ![]() ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 09-11-2013 14:28:32 ] | |
motorbloempje | zaterdag 9 november 2013 @ 14:19 |
Vannochtend Paul Hollywood's Pies and Puds gekeken ![]() ![]() ![]() | |
soapie | zaterdag 9 november 2013 @ 14:21 |
Dat ziet er echt superlekker uit!!! Ga ik ook eens uitproberen!! | |
minilot | zaterdag 9 november 2013 @ 14:27 |
Ik ga morgen deze appelketchup van Kayotic Kitchen uitproberen: http://www.kayotic.nl/blog/apple-ketchup Mocht dat nou lekker smaken bij iets varkensvlezigs (weet nog niet wat precies), dan is dat alvast het sausje-component van het hartige hapje op kerstmiddag ![]() Ik vond het anders lang niet zo tof als zijn brood-serie van een tijdje geleden. Komt bij dat ik me vreselijk stoor aan de steeds overslaande, vervelende stem van Paul. In GBBO trek ik dat nog wel, maar in zo'n soloprogramma... ![]() Wel van plan om naar aanleiding ervan te kijken of ik turks fruit kan maken, vind ik ook wel kerstgeschikt, mits voorzien van een knusse smaak. ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 10-11-2013 16:43:25 ] | |
chocolatelover | zaterdag 9 november 2013 @ 14:38 |
Hartelijk bedankt! Dat wordt smullen van de week want ik heb alles ervoor in huis ![]() | |
minilot | zaterdag 9 november 2013 @ 14:39 |
Ook echt medjooldadels? Want met andere dadels is het VIES! ![]() | |
soapie | zaterdag 9 november 2013 @ 15:03 |
Waar vind je die eigenlijk??? | |
minilot | zaterdag 9 november 2013 @ 15:05 |
In elk geval vaak waar ze noten verkopen: notenkraam op de markt of notenhoekje in kaaswinkel. Verder ook vaak (in dozen) bij verschillende supermarkten en sowieso bij Turkse winkeltjes. | |
soapie | zaterdag 9 november 2013 @ 15:09 |
Oke gewoon even opletten dus.. ![]() | |
RoelerMF | zondag 10 november 2013 @ 01:44 |
Heeft iemand nog tips of inspiratie voor het volgende dilemma? Ik heb dit jaar 8 man over de vloer waarvan er 2 zwanger zijn en 1 een minder ruime smaak heeft dan de rest. Nu had ik op internet een prachtige oplossing gevonden om meerdere soorten gerechten uit te serveren, terwijl het lijkt alsof iedereen hetzelfde krijgt, namelijk kerststerren van bladerdeeg. Voor de meeste wilde ik daar een simpele caprese tussen stoppen met wat rucola sla. Maar ik weet eigenlijk niet of de mozzarella geschikt is voor zwangere vrouwen en de "lastige eter" lust sowieso geen salades. Nu kan ik voor de zwangere dames wel een andere salade verzinnen, maar ik zoek dus eigenlijk een makkelijke "vulling" bij de bladerdeeg kerstster maar wat wel licht weg eet voor een voorgerecht. Voor de beeldvorming; dat ziet er dus zo uit ![]() ![]() en ja, ik ben een 24kitchen lurker ![]() | |
Myraela | zondag 10 november 2013 @ 02:07 |
Geen salades lusten. ![]() Geen idee van welke opties de lastige eter wel houd. Helemaal geen groenten? Anders een lauw warme salade van gegrilde groenten of iets. Ben zelf gek op huisgemaakte ragout, dat is het eerst waar ik aan zou denken bij bladerdeeg maar dat is misschien best zwaar. | |
Molleman | zondag 10 november 2013 @ 10:48 |
Dit dus. Dat diegene zich ergens in een hoekje moet gaan schamen. Dat kan er bij mij echt niet in dat iemand bijvoorbeeld ook geen groenten eet, en vaak zonder te proeven. Dan ben je gewoon een aansteller. | |
RoelerMF | zondag 10 november 2013 @ 11:00 |
Tja, kan er ook niks aan doen, maar ik respecteer hun wens, dan maar wat anders zoeken ![]() | |
minilot | zondag 10 november 2013 @ 16:10 |
Net al gepost in het Foodgawkertopic, maar ook maar even hier.. De hartige hap voor tijdens het spelletjes doen 's middags is bekend! Vandaag getest: ![]() Jaaaaaaren geleden, toen ik nog nauwelijks kon koken, maakte ik op verjaardagen voor de schoonfamilie altijd 'pigs in blankets', van knakworstjes gerold in croissantdeeg (uit zo'n blikje). In plaats daarvan nu een geupgrade versie: 'pigs in pretzels'. Varkenssaucijsjes in homemade pretzeldeeg, met zelfgemaakte kruidige appelketchup. Was hartstikke lekker! ![]() Nog wel een beetje oefenen, om ze straks met kerst wat uniformer van uiterlijk te krijgen. ![]() Die ene die maar weinig lust, toch maar even polsen wat hij/zij wél allemaal lekker vindt? Als we dat niet weten is het lastig suggesties bedenken. ![]() | |
SV-tje | zondag 10 november 2013 @ 16:22 |
Heb je hier een recept van. Ik ben de pigs in a blanket ook ontgroeid, maar iedereen vind het altijd zo lekker op feestjes | |
soapie | zondag 10 november 2013 @ 16:24 |
Ziet er erg lekker uit ![]() | |
minilot | zondag 10 november 2013 @ 16:27 |
Ha, precies dat dus! ![]() Zie het Foodgawkertopic voor linkjes naar recepten voor de broodjes en de saus. ![]() | |
Oceanonix | zondag 10 november 2013 @ 16:55 |
geen salades is wel een erg breed niet lusten fenomeen. In dit geval zou ik doorvragen wat lust je precies niet. In de praktijk blijkt het dan ineens wel mee te vallen. | |
Mini_rulez | maandag 11 november 2013 @ 12:22 |
Ooh, gefrituurd én crème brûlée, dat klinkt goed! ![]() ![]() | |
Myraela | maandag 11 november 2013 @ 12:52 |
En dat allemaal omdat zulke mensen nooit ouders hebben gehad die zeiden dat ze hun bord leeg moesten eten. Bedoel, geen salade (en groenten) lusten is gewoon kindergedrag. | |
motorbloempje | maandag 11 november 2013 @ 12:56 |
Ik zou die lastige eter gewoon de vlektyfus laten krijgen. Eten wat de pot schaft en niet zaniken. En anders daarna gewoon 'lekker even door de McDrive' ofzo. | |
FutureFairytale | maandag 11 november 2013 @ 13:31 |
Dat hoefden wij thuis ook niet. Ik lustte bijna alles maar 2 zusjes bijna niks. Alleen gebakken aardappels, kip en appelmoes + 2 soorten groente en 1 soort fruit. Maar dat zegt niks over nu, nu lusten ze alles. | |
AnnaNiem | maandag 11 november 2013 @ 13:49 |
http://www.voedingscentru(...)de-zwangerschap.aspx Zwangere vrouwen worden doodgegooid met alles wat niet mag en waar mogelijk een risico zit. Mozzarella uit de zakjes in de supermarkt is meestal gemaakt van gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk en dat mogen ze gewoon eten. Rauwmelkse kazen mogen niet maar dat staat ook op de verpakking en vaak met een speciale sticker er op. Au lait cru is de franse benaming voor rauwmelkse kazen. [ Bericht 24% gewijzigd door AnnaNiem op 11-11-2013 15:04:32 ] | |
MutedFaith | maandag 11 november 2013 @ 14:31 |
Dat staat er los van volgens mij. Wij moesten vroeger ook altijd ons bord leeg eten, maar ik eet nu vrijwel alles en mijn broertjes allebei praktisch niks. | |
Weltschmerz | maandag 11 november 2013 @ 14:51 |
Maar dat is eigenlijk een aanprijzing, geen waarschuwing. In Frankrijk eten zwangere vrouwen gewoon rauwmelkse kaas, maar de grootindustrie die uit gemak en omdat het voor hun smaak toch niet zoveel uitmaakt pasteuriseert doet het graag voorkomen alsof ambachtelijke kaas gevaarlijk is. Ik ben niet tegen het informeren van zwangere vrouwen over wat ze binnen krijgen, niet op het etiket en niet aan tafel, alleen moet de informatie dan wel deugen en 'mag niet' is echt een hele grote stap te ver. | |
motorbloempje | maandag 11 november 2013 @ 14:54 |
Sowieso lijkt het alsof je tegenwoordig beter 9 maanden in een quarantaineisolatiecel kunt doorbrengen als je zwanger bent, met sondevoeding bestaande uit alleen het hoognodige voor zowel moeder en kind. Stel je voor dat je iets verkeerds inademt. | |
AnnaNiem | maandag 11 november 2013 @ 15:03 |
Iedere gynaecoloog of verloskundige zal een zwangere zeggen dat rauwmelkse kazen niet mag, met name de zachte. Bij de harde rauwmelkse kazen is het risico nihil. En dat is samen met rauw vlees en rauwe eieren het eerste wat vrouwen opvolgen. Verder schiet het Voedingscentrum wel wat door met spul als kaneel ed. omdat de hoeveelheid die je moet eten behoorlijk is, wil het een risico zijn. | |
Weltschmerz | maandag 11 november 2013 @ 15:14 |
Nederlandse gynaecologen waarschijnlijk en die staan niet bekend om hun verstand van kaas. Bij harde rauwmelkse kazen is er sowieso niks aan de hand, alleen bij zachte rauwmelkse kaas is er een klein kansje dat daar de listeriabacterie in zit en dan is er weer een kansje dat dat tot een miskraam leidt. Als je dat risico volledig wil uitsluiten moet je dat vooral doen, het is mijn keuze niet, ik zeg alleen dat zwangere vrouwen ook andere keuzes kunnen maken. Ik kan ze überhaupt niet serieus nemen met hun Unileverlogica. | |
roos85 | maandag 11 november 2013 @ 15:21 |
Op kerstavond komen vrienden eten, dus nog een extra kookavond erbij ![]() Eentje is vegetarisch (eet wel vis) dus wel leuk om daar een menuutje om te bedenken. | |
motorbloempje | maandag 11 november 2013 @ 15:25 |
Ze is gemaakt van groente? | |
roos85 | maandag 11 november 2013 @ 15:35 |
Ja, van paksoi. | |
miss_dynastie | maandag 11 november 2013 @ 15:38 |
Dan ben ik bang dat ik haar gister verorberd heb. Als snackje ![]() | |
Isabeau | maandag 11 november 2013 @ 15:45 |
Dat klinkt reuze simpel, dan eet je vis met de kerst. | |
RoelerMF | maandag 11 november 2013 @ 16:49 |
Ja, goed idee. Dan kan ik gelijk mijn huissleutels inleveren want het is mijn eigen vriendin ![]() ![]() De mozzarella discussie hadden we ook gehad. De 1 wilde wel, de ander wilde echt niet. Dan maar een andere optie want ik had er nog 2 die niet van kaas hielden... | |
FutureFairytale | maandag 11 november 2013 @ 18:14 |
Wie houdt er nou niet van kaas? Mn hart doet pijn ![]() | |
motorbloempje | maandag 11 november 2013 @ 18:15 |
Net zoiets als 'niet van vis' of 'niet van groente' houden... zoveel verschillende smaken, texturen, etc. Gewoon gezanik en gejank van een kleuter. | |
#ANONIEM | maandag 11 november 2013 @ 18:22 |
Dat van vis kan ik wel begrijpen hoor. | |
Myraela | maandag 11 november 2013 @ 18:56 |
"Ik houd niet van vis, behalve dan van kibbeling" Dat is zo'n klassieker. | |
roos85 | dinsdag 12 november 2013 @ 10:17 |
Dat sowieso als hoofdgerecht ![]() | |
roos85 | dinsdag 12 november 2013 @ 10:18 |
Of wat dacht je van: 'ik lust geen kaas, maar wel op een pizza of tosti' ![]() | |
RoelerMF | dinsdag 12 november 2013 @ 10:20 |
Haha, dat is precies wat er werd gezegd ![]() | |
Molleman | dinsdag 12 november 2013 @ 10:28 |
Én Vissticks! | |
roos85 | dinsdag 12 november 2013 @ 10:50 |
![]() | |
Pinnenmutske | dinsdag 12 november 2013 @ 10:58 |
ik heb ineens zin in Kerst ![]() het zal wel leuk worden en friet met stoofvlees (of snacks/whatever) is altijd een topper. | |
RoelerMF | dinsdag 12 november 2013 @ 11:42 |
Ik ben er trouwens behoorlijk uit voor de kerst, maar ik zoek nog een fris bijgerecht voor het hoofdgerecht, misschien heeft iemand een tip? Voorafje: De pittig gesuikerde cranberries van minilot Voorgerecht: Een verse zelfgemaakte tomatensoep (Met zelf getrokken bouillon ![]() Tussengerecht: Een kerstster van bladerdeeg gevuld met een kalkoensalade Hoofdgerecht: Hertenstoof met aardappel/pastinaak kerstkransjes Nagerecht: Brownie sandwich met banaan Ik zoek dus nog een enigszins licht en groen bijgerecht, maar krijg niks verzonnen. Iemand suggesties of andere verbeteringen in dit menu? ![]() | |
regnavetto | dinsdag 12 november 2013 @ 11:53 |
Venkelsalade? Met dingen als waterkers/munt/groene appel, dit gewoon als voorbeelden van een frisse aanvulling op de venkel dus niet alles natuurlijk | |
Myraela | dinsdag 12 november 2013 @ 12:17 |
Dat klinkt wel als een zwaar nagerechtje zeg. ![]() | |
littledrummergirl | dinsdag 12 november 2013 @ 12:18 |
een drankje zou ook nog kunnen, of een klein koud soepje | |
essnhills | dinsdag 12 november 2013 @ 12:31 |
Een groene salade (met andijvie, veldsla, geroosterde groene paprikareepjes en een handje nootjes oid) met een citrusdressing? | |
RoelerMF | dinsdag 12 november 2013 @ 12:37 |
Venkel, dat heb ik zelf nog nooit gegeten als groente volgens mij, maar voor alles moet een eerste keer zijn en volgens mij is dat wel een frisse groente qua smaak ![]() Het is volgens mij ook redelijk machtig, maar denk dat ik een cupcake tray ga gebruiken om de brownies in te bakken, zodat ik mooie gedoseerde porties brownie krijg Wat moet ik mij voorstellen bij een drankje? En ik heb ook al soep als voorgerecht, is dat dan niet teveel van het goede? ![]() Interessant! Ik ben zelf niet zo handig met salades, maar een salade ligt wel het meest voor de hand om erbij te doen. Bedankt voor de feedback allemaal | |
littledrummergirl | dinsdag 12 november 2013 @ 12:49 |
Als drankje kun je denken aan iets als spoom een granita of zelfs n lichte smoothie, kan ook allemaal met groenten gemaakt worden ipv met fruit | |
minilot | dinsdag 12 november 2013 @ 15:50 |
Simpel, origineel en lust bijna iedereen wel: http://www.beyondkimchee.com/pan-fried-potato-with-green-beans/ ![]() ..maar dan wel de kransjes alleen van pastinaak maken. Als je aardappel en pastinaak mengt dan sneeuwt de subtiele zoete smaak van pastinaak al snel helemaal onder. | |
minilot | dinsdag 12 november 2013 @ 15:53 |
Gisteren deze bouillon nog eens gemaakt om te kijken of ik 'm opnieuw zo vreselijk lekker vond: http://www.theppk.com/2011/10/mushroom-hot-pot/ ..en dat was zo. Echt een waaaaaaaanzinnig smakend soepje. Dat wordt 'm dus geheid als amuse, (gezeefd) in kleine glaasjes. Zit steranijs en kaneel in, voor het winterse gevoel. Wil er alleen nog iets knapperigs bij serveren, nog even kijken wat precies. | |
PdeHoog | dinsdag 12 november 2013 @ 16:09 |
Ziet er goed uit ![]() Mini, ik zat te denken aan iets gefrituurds vooraf. Beetje bitterbal / kroket-achtig of zo. Maar dan geen standaard vleeskroket ![]() ![]() ![]() | |
minilot | dinsdag 12 november 2013 @ 16:12 |
Paddestoelkroketjes! http://www.larecetadelafelicidad.com/en/2012/10/mushroom-croquettes.html ![]() | |
PdeHoog | dinsdag 12 november 2013 @ 16:12 |
![]() | |
Myraela | dinsdag 12 november 2013 @ 16:16 |
Kaasballetjes. ![]() | |
PdeHoog | dinsdag 12 november 2013 @ 16:20 |
Ook een idee ja ![]() | |
regnavetto | dinsdag 12 november 2013 @ 16:21 |
Oh ik vind arancini zo lekker! Edit: zeker met iets van een zoetuiienjammetje | |
PdeHoog | dinsdag 12 november 2013 @ 17:17 |
Ook genoteerd! ![]() | |
FutureFairytale | dinsdag 12 november 2013 @ 17:43 |
Heb het gezien bij 24 kitchen, van chef Andy. Idd zwaar ![]() | |
FutureFairytale | dinsdag 12 november 2013 @ 17:45 |
Aah hoe schattig kan een kroketje zijn ![]() | |
minilot | dinsdag 12 november 2013 @ 17:56 |
Morgen experimentje: de geplande rode-wijntruffels eens maken met gluhwein ![]() Ja, goed he? ![]() | |
RoelerMF | dinsdag 12 november 2013 @ 19:38 |
Dat ziet er wel uit als een mooi gerecht ![]() Alleen de pastinaak gebruiken voor de kransjes is ook geen verkeerd idee ![]() | |
Bienelientjee | dinsdag 12 november 2013 @ 19:44 |
Van anderen klinkt het altijd allemaal zo luxe en lekker! ![]() En dan klinken mijn jaarlijkse kerst gerechten eigenlijk zo eenvoudig! ![]() | |
RoelerMF | dinsdag 12 november 2013 @ 19:54 |
Ik ben ook gewoon een beginner hoor, maar kwestie van proberen en dan maar zien waar het schip strand. Als je met kookt met liefde, dan komt het wel goed volgens mij ![]() | |
Myraela | dinsdag 12 november 2013 @ 21:24 |
Ik denk dat ik er bijna uit ben. Garnalenkroketjes met citroen/dille saus en toast. ** Cappuccino van erwten met pancetta ** Lamsrack met pompoen risotto ** Eend met een sinaasappelsaus en aardappel gratin ** Dessert moet ik nog even over nadenken. Waarschijnlijk iets met ijs. | |
Zo-is-dat | dinsdag 12 november 2013 @ 22:17 |
Leuk menu zeg! | |
RoelerMF | donderdag 14 november 2013 @ 10:48 |
Ik had nog een vraag ![]() Dus wat is nu een betere volgorde? Eerst de soep, en daarna de kalkoensalade, of andersom en dan tussen de soep en het hoofdgerecht (de hertenstoof) eventueel een spoom? | |
roos85 | donderdag 14 november 2013 @ 11:46 |
Ik persoonlijk zou eerst de soep doen, dan salade en vervolgens de spoom. | |
Myraela | donderdag 14 november 2013 @ 12:08 |
Gezien de rest van je diner zou ik de spoom lekker weg laten. Normaal gesproken zou ik zeggen te beginnen met de salade, maar aangezien jij daarbij die bladerdeeg ster doet is het misschien toch wel lekkerder om te beginnen met het soepje. | |
Pinnenmutske | donderdag 14 november 2013 @ 12:40 |
ik quote mezelf even want kan het niet meer aanpassen. het wordt dus mosselen met friet en voor sommigen iets anders erbij ![]() oh wat heb ik zin in Kerst, komt een deel door m'n LEGO adventskalender. | |
Selestha | donderdag 14 november 2013 @ 13:43 |
Ik ga deze kerst niet koken, de eerste dag bakt mijn lief koekjes en taart en dat nemen we mee naar vrienden waar we ons kerstdiner zullen hebben. En de dag daarna heeft mijn schoonmoeder geclaimd dus het wordt volgend jaar eer ik de kans krijg ![]() Ben wel benieuwd, mijn eerste 100% Britse kerst. | |
minilot | donderdag 14 november 2013 @ 14:36 |
Ik heb het idee van iets 'ronds & bestrooids' voor de 3 zoete dingetjes bij de koffie maar laten varen want ik kon geen bevredigende derde optie vinden. Samenhang is nu: wintersmaken! ![]() - Chocolade-glühweintruffels - Gesuikerde spicy cranberries - Kleine blokjes ginger crunch Ik heb dat laatste al eens gemaakt en het is vreselijk lekker en gembersmaak sluit aan bij de andere twee. ![]() Woohoo! Wel even wat foto's maken van je eerste UK-kerstmaal hè? | |
Novem | donderdag 14 november 2013 @ 15:38 |
Nog maar even ![]() Leuk menu Myraela! Lamsrack ![]() Het plannen gaat hier nu echt beginnen, ben er in ieder geval al uit wanneer we gaan koken en de grote lijnen, moet wel nog de gerechten verzinnen ![]() 21/12 een 3/4-gangendiner bij de schoonouders, met goed brood en boter erbij, bijpassende wijntjes etc. Dingen waar we nu aan denken zijn zaken als een paddenstoelen/truffelsoepje, iets met hert of fazant, een kaasplankje en een zoet dessert. Maar niets staat nog vast, we zijn nog aan het orienteren. 24/12 een high tea, hartige sandwiches en zoetigheid 25/12 Verschillende hapjes, zoals gemarineerde ham, gravlax, brood, dips, kazen, salade etc. 26/12 een wrap-buffet ![]() Dus dat wordt nog even zoeken en puzzelen, maar wel zin in! | |
Myraela | donderdag 14 november 2013 @ 16:14 |
Tof! | |
minilot | donderdag 14 november 2013 @ 16:17 |
Ben de ginger crunch nog maar even aan het maken nu. Kijken of het zo lekker is als ik me herinner. Is alleen wel meer een ginger butterscotch crunch, want had geen golden syrup meer en heb dus rijststroop + bruine suiker gebruikt. Benieuwd! ![]() Zohee Novem, toe maar! ![]() Dat klinkt als heel veel te doen. ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 14-11-2013 17:15:31 ] | |
minilot | donderdag 14 november 2013 @ 16:18 |
Klinkt een beetje lente-achtig allemaal, maar dat is tijdens donkere (en ongetwijfeld natte) kerstdagen wellicht wel te beschouwen als welkom lichtpuntje. ![]() Benieuwd naar je erwtencappuchino met pancetta. Receptje? ![]() | |
minilot | donderdag 14 november 2013 @ 17:05 |
Jaaaaa, het wordt inderdaad de ginger/butterscotch-crunch! Erg lekker geworden. ![]() Pre-snijden: ![]() ..en in blokjes (daarmee iets te lang gewacht dus bodem verkruimelde ietwat bij het snijden) : ![]() Met kerst gooi ik dan nog een beetje van dit spul door het glazuur voor een extra feestelijk tintje: ![]() ![]() | |
Myraela | donderdag 14 november 2013 @ 17:18 |
Ik moet nog gaan kijken hoe ik die precies ga doen, heb ik wat te oefenen de komende tijd. | |
minilot | donderdag 14 november 2013 @ 17:21 |
Updates van het ge-oefen hier plaatsen hè? Is leuk, en dan voel ik me daarin wat minder eenzaam en onnozel. ![]() | |
Isabeau | donderdag 14 november 2013 @ 17:53 |
Oef, dat ziet er geweldig lekker uit ![]() ![]() | |
minilot | donderdag 14 november 2013 @ 17:56 |
Ik hoef dit keer ook niet te koken, daarom heb ik de snoepjes/koekjes bij de koffie eerder op de dag en het snackje vooraf bij het spelletjes doen opgeëist. Doe ik toch nog iets. ![]() | |
Meke | vrijdag 15 november 2013 @ 00:10 |
Wij moeten de gerechten nog verdelen, maar mèn, als ik dit topic lees wil ik ze allemaal wel opeisen ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Is lamsrack heel moeilijk trouwens? ![]() ![]() | |
Myraela | vrijdag 15 november 2013 @ 13:40 |
Neehoor, lamsrack is niet zo lastig. Ik ga het voor het eerst maken, maar volgens mij is het prima te doen. | |
minilot | vrijdag 15 november 2013 @ 13:42 |
Rode-wijntruffels (die al erg lekker waren) heb ik vanmorgen getest met zelfgetrokken glühwein in plaats van met gewoon rode wijn. Blijkt inderdaad nog veel lekkerder, zoals ik al dacht. Jeej! | |
Meke | vrijdag 15 november 2013 @ 13:43 |
Ja, maar jij doet de koksschool (toch? ![]() ![]() | |
minilot | vrijdag 15 november 2013 @ 13:45 |
Gewoon kalmpjes aan het recept volgen en voorafgaand aan kerst een keer goed oefenen. ![]() Overigens doen mensen altijd heel makkelijk over AVG, maar ik vind dat niet per se het meest eenvoudige soort maaltijd om goed klaar te maken! | |
Myraela | vrijdag 15 november 2013 @ 13:46 |
Ik kan je vertellen dat een opleiding tot kok één grote deceptie is, daarom ben ik er ook mee gestopt. ![]() Het is gewoon een kwestie van het vlees even aanbraden in een pan en daarna in een ovenschaal gooien en in de oven zetten. Het enige lastige is zeker weten wanneer die goed is, denk dat je met aangegeven tijden heel ver komt. Met een thermometer kun je het zeker weten. | |
minilot | vrijdag 15 november 2013 @ 14:01 |
Edit, verkeerde topic ![]() | |
Selestha | vrijdag 15 november 2013 @ 15:07 |
Klopt ja haha ik ben er ook een jaar geweest, het eerste jaar leer je dingen die je waarschijnlijk al kan/en het 'juiste gebruik van halffabrikaten'' ![]() | |
RoelerMF | vrijdag 15 november 2013 @ 15:17 |
Vanmiddag wat spullen wezen halen om het e.e.a. te gaan proberen dit weekend ![]() ![]() | |
minilot | vrijdag 15 november 2013 @ 16:24 |
![]() | |
roos85 | vrijdag 15 november 2013 @ 17:03 |
Lot, hoever want te voren zou ik het beste die rode wijntruffels kunnen maken? Of maakt dat niet uit? | |
minilot | vrijdag 15 november 2013 @ 17:16 |
Het recept zegt hierover: Ik heb ze zelf de vorige keer een dag of zes bewaard voordat ze allemaal op waren, end at ging in elk geval prima. Langer heb ik niet geprobeerd. In elk geval wel, zoals hierboven omschreven, voor het serveren goed terug op kamertemperatuur laten komen en even opnieuw door de cacao rollen. ![]() | |
RoelerMF | vrijdag 15 november 2013 @ 20:31 |
Ik heb vanmiddag eerst de kerstster proberen te maken van het bladerdeeg. Maar hij was nog niet zo mooi gerezen. Denk dat ik het deeg iets langer moet laten rusten voor ik het de oven instop. Daarna de browniesandwich gemaakt. Die smaakte echt fantastisch. Voor gedoseerde porties heb ik een muffintray gebruikt, en dat geeft gelijk een mooie vorm. De mascarpone met vanille aangevuld met de banaan is echt heel erg lekker! Kan niet wachten om ze weer te maken ![]() ![]() | |
Myraela | vrijdag 15 november 2013 @ 20:33 |
Ik geloof wel dat het lekker is, maar denk je echt niet dat het te machtig gaat worden? ![]() | |
RoelerMF | vrijdag 15 november 2013 @ 20:40 |
Dat is het enige waar ik nog over twijfel ja ![]() ![]() | |
AnnaNiem | zaterdag 16 november 2013 @ 00:10 |
Ik heb mijn menu ook klaar. We zijn met 6 personen, waarvan 1 peuter. Kruidenflensje gevuld met zalm (Annabel Langbein op 24kitchensite, ik heb geen poffertjespan dus maak het dunner en bak flensjes er van) Paddestoelenbouillon Biefstuk met portsaus, geconfijte ui, salade, boontjes en aardappelkerstboompjes (of zoiets) Frappuccinnotaart (net gezien bij Rudolph jammmmmm) | |
RoelerMF | zaterdag 16 november 2013 @ 14:17 |
Met dank aan minilot voor de inspiratie en het recept, de sugared spicy cranberries ![]() ![]() | |
SV-tje | zaterdag 16 november 2013 @ 15:58 |
Heb de kruidenbeignets ook gebakken, maar dan in een donut maker. Ik denk dat flensjes niet zullen werken en ook een deel van de smaak en structuur verliezen. Volgens mij moet het ook werken om gewoon kleine rondjes in een pan te doen. Evt met een uitsteker of serveerring eromheen bij het ingieten die je dan weer weghaalt voor de volgende. Verder een leuk menu! | |
bloodymary1 | zaterdag 16 november 2013 @ 16:00 |
Dat lijkt mij heerlijk!!! ![]() | |
bloodymary1 | zaterdag 16 november 2013 @ 16:02 |
Ik het dit jaar eens heel anders doen met het kerstdiner. We doen dat altijd bij mijn zus, die kinderen heeft rond de 20 en altijd vragen naar mijn zelfgemaakte meatloaf. Dus dit jaar ga ik eens een Amerikaans/TexMex kerstdiner doen. Ik denk aan Meat Loaf, heerlijke steaks, mashed potatoes, vooraf nacho's met tomaat en kaas. Na iets met cheesecake. Nog mensen tips voor wat luxere Amerikaanse voor- en bijgerechten? | |
bloodymary1 | zaterdag 16 november 2013 @ 16:02 |
[ Bericht 100% gewijzigd door bloodymary1 op 16-11-2013 16:02:59 ] | |
AnnaNiem | zaterdag 16 november 2013 @ 18:38 |
We hadden een paar jaar geleden een amerikaans getint etentje voor 19 personen, wij hebben thanksgiving als uitgangspunt genomen, ook al was het kerst; Op tafel stond; Mini broodje hamburgers en mini hotdogs (fingerfood bij binnenkomst) Pompoensoep (in kopjes) Gevulde kalkoen Beenham zoete aardappel met marshmallow; [link]http://www.naaramerika.co(...)et-marshmallows.html[/link] Gewone aardappelpuree met jus (gravy) Maisbrood Cranberrysaus Sperziebonen (green beans) Ceasarsalade Cowlsalade Dessert Mississipi mud pie Cheese cake | |
FutureFairytale | zaterdag 16 november 2013 @ 19:15 |
Oef, zit al vol als ik dit lees! Ik zou een coleslaw als bijgerecht doen en een gewone salade met ranchdressing. Voor een bouillon. Geen zware dingen want dit klinkt al zwaar genoeg ![]() | |
Spanky78 | zaterdag 16 november 2013 @ 20:46 |
Je hebt helemaal gelijk. Mijn schoonfamilie is ook zo'n drama. Vegetariers, notenallergieen, nietslusters en dat betekent dat je eignelijk niets anders kunt doen dan een soort van buffet met tapas ofzo. Of friet met biefstuk ![]() Ik kook dus niet meer met kerst, ze krijgen de %#^$*@ maar ![]() ![]() En kwijt kan ik e ook niet.. Mijn vrouw is overigens een prima onderwerp voor mijn kokerijen, die heb ik inmiddels alles wel leren eten ![]() | |
Spanky78 | zaterdag 16 november 2013 @ 20:49 |
Goede seafood chowder (soep), krab en kreeftgerechten (cajun style)? Lekker en ook wat variatie op carnivorenfood. | |
Spanky78 | zaterdag 16 november 2013 @ 20:55 |
Vergeet geen Lardo uit aosta, echt zooo lekker. Met honing. Echt, je weet niet wat je eet. Is een mooi voorgerecht. Maarehm; ik zou verder lekker italiaanse boerenkost eten. Inderdaad kazen en vleeswaren, ingemaakte gerechten, een goede ovenschotel, lekkere polenta met ossobucco/wildstoof, sowieso wild en paddenstoelen.... hmmm. En natuurlijk goede grappa, lekkere wijntjes... En natuurlijk een goed haardvuur. Waar zit je ergens in Noord-italie? Elke streek heeft zo zijn maniertjes... maar wellicht wil je schoonfam daar niet aan en hechten ze aan hun eigen lokale gerechten! | |
Spanky78 | zaterdag 16 november 2013 @ 21:03 |
Het gevolg van listeriose kan wel heel ernstig zijn, dus die zachte rauwmelkse kazen toch maar niet doen ![]() Verder is het wel wat overdreven idnerdaad. | |
FutureFairytale | zaterdag 16 november 2013 @ 21:08 |
Gaaf! Is het moeilijk om te maken? | |
Molo | zaterdag 16 november 2013 @ 22:26 |
dunne plakjes waterkastanje er voorzichtig op leggen? Ziet er mooi (en subtiel) uit en is lekker knapperig zonder teveel smaak te hebben. Of lekkere toastjes erbij maken van gebakken brood? | |
Molo | zaterdag 16 november 2013 @ 22:32 |
hoe maak je dat lamsvlees? Ik heb het een paar keer gegeten in Spanje, zooooo lekker! Maar degene die het gemaakt had wilde de eerste keer niet zeggen hoe ze het gemaakt had ( ![]() ![]() Ik vind het zo gruwelijk lekker, maar ik heb nu zelf 2 x lamsvlees in de oven geprobeerd en 2 x droog en dat vind ik zonde. Dus ik zoek een goed recept ![]() | |
habitue | zaterdag 16 november 2013 @ 23:34 |
Eigenlijk bereid ik vlees altijd op dezelfde manier, aanbakken in een koekenpan op loeiheet vuur. Als je een bruin korstje hebt afgaren in de oven. Als je vlees droog is heb je hem gewoon te lang in de oven laten zitten. Koop een kerntemperatuurmeter, dan kun de temperatuur van het vlees meten. Hier overzicht van temperaturen: http://www.thermometershop.nl/informatie/vlees_temperatuur/ | |
bloodymary1 | zondag 17 november 2013 @ 14:20 |
Bedankt! Daar kan ik wel wat mee. | |
bloodymary1 | zondag 17 november 2013 @ 14:22 |
Ook bedankt voor de tips. Maar die ga ik niet opvolgen, ik lust zelf geen vis en aanverwanten...... (en dan krijgt de rest dat ook niet). | |
minilot | zondag 17 november 2013 @ 15:21 |
Wat leuk! ![]() ![]() | |
minilot | zondag 17 november 2013 @ 15:22 |
Dat klinkt als een prima suggestie, qua smaak! ![]() Maar ik wil het mezelf ook niet te makkelijk maken, dus ik neig er momenteel vooral naar om zelf kroepoek from scratch te maken. | |
Spanky78 | zondag 17 november 2013 @ 20:05 |
Ik lust geen vis? Wat een onzin. Een op een bepaalde manier bereidde vis vind je misschien nie tlekker. Als je zegt dat je geen vis lust dan heb je nog nooit goed geproefd en/of is het nog nooit goed voor je klaargemaakt. Zelfde geldt voor andere zaken uit zee. Ik snap het heel goed als je bijvoorbeel dniet houdt van de textuur van mossels, of de sterke smaak van gerookte makreel. Gegrilde tonijn lijkt in zo ongeveer in niets op gepocheerde kabeljauw, of gerookte heilbot. Ik raa dje aan toch maar eens een gokje te wagen... en anders houd je het bij je gehaktbrood....eet ik de verse makreelfilets wel voor je op... | |
Miss_Virgo | zondag 17 november 2013 @ 20:12 |
Zitten in de buurt van Trentino. Schoonvader heeft een keer lardo meegenomen, inderdaad erg bijzonder! Eert denk je, bah een stuk vet, maar erg lekker! Ze zijn trouwens stiekem wel een beetje gehecht aan hun eigen (streek)gerechten :p echte discussies over of er nou wel of niet iets door een bepaalde saus heen Hoort.. Prachtig! | |
Spanky78 | zondag 17 november 2013 @ 20:14 |
Die lardo is inderdaad wat raar, maar zo enorm lekker. Je eet er ook weinig van omdat er zo veel smaak aan zit. Heerlijk. En inderdaad; bij italianen horen zaken afhankelijk van de streek absoluut wel of juist niet in een gerecht. Als je niet oppast vinden ze het vies als het niet exact zo gemaakt is als mama ooit deed... ![]() Maar men is er zeker gewend beter te eten; meer smaak, goede ingredienten en gevarieerd. Prachtig land, zeker als je van goed eten en geschiedenis houdt. | |
Weltschmerz | zondag 17 november 2013 @ 20:26 |
Wat een onzin. Tonijnsteak is een prima stuk vis voor de meeste vleesliefhebbers, maar het is nog steeds vis en smaakt naar vis zoals andere vis ook naar vis smaakt. De een wat meer dan de ander maar als je dat niet lust dan lust je dat niet. | |
Spanky78 | zondag 17 november 2013 @ 20:29 |
Sowieso smaakt van sommige soorten de echt verse vis geheel niet vissig, tenzij het veroudert en er trimethylamine wordt gevormd (afbraakproduct). Dan smaakt vis wel vissig ja. Maar dat jij blijkbaar geen goede bereiding en versheid kent, dat ligt niet aan mij. | |
Molo | zondag 17 november 2013 @ 22:16 |
Dat kán toch. Als hij/zij zelf kookt is dat toch geen probleem? Laat hem/haar lekker maken wat hij/zij zelf lekker vindt zeg | |
bloodymary1 | zondag 17 november 2013 @ 22:18 |
Wat een gezeik, ik heb het al vaak geprobeerd, ook in goede restaurants van andere mensen een stukje geprobeerd. Het gaat niet om de textuur, maar om de vissmaak, die vind ik goor. Zelfs verwerkt in amuses waarvan ik het niet wist en andere mensen het nauwelijks proeven krijg ik er kostneigingen van. | |
bloodymary1 | zondag 17 november 2013 @ 22:20 |
Jeetje zeg, wat een misplaatste arrogantie! | |
Spanky78 | zondag 17 november 2013 @ 22:20 |
Ik ga niemand tegenhouden. Maar ik mag er wel wat van vinden. En ik zal er ook zeker van zeggen wat ik vind. Daar is het een forum voor. Dat zou net zoiets zijn als geen groenten lusten, of geen vlees lusten. Er is te veel verschil binnen de categorie om dat zeker te weten. NOg los van de bereidingen. Dus ik denk dat diegene ofwel nooit goed klaargemaakte vis heeft gehad, of gewoon uit angst helemaal nooit echt heeft geproefd. | |
Molo | zondag 17 november 2013 @ 22:30 |
je gaat je toch niet uitleggen en verdedigen ![]() Laat diegene lekker joh ![]() Jouw kerst, jouw feestje ![]() | |
bloodymary1 | zondag 17 november 2013 @ 22:32 |
Dat klopt er zijn veel soorten vis, maar ze hebben wel allemaal een bepaalde vissmaak. Ik denk dat mijn smaakpapillen wat beter ontwikkeld zijn dan de jouwe, als jij dat niet proeft. En je laatste regel is echt onzin, maar dat heb ik al eerder uitgelegd. Geeft niet, jij mag denken en hier plaatsen wat je wilt. Niet iedereen heeft nu eenmaal hetzelfde niveau. | |
Molo | zondag 17 november 2013 @ 22:34 |
Tuurlijk mag dat, en je hoeft het niet nogmaals uit te leggen, je punt is wel duidelijk. Als je bij anderen gaat eten is het handig als je dingen wel lust of probeert. Als je kerst gaat vieren en jij kookt bepaal jij wat je gaat eten. Als zij/hij dan geen zin in vis eten of leren eten heeft, dan heb JIJ je daar maar bij neer te leggen ![]() | |
Molo | zondag 17 november 2013 @ 22:35 |
zeg volgende keer gewoon dat je met kerst geen zin hebt in vis of dat je allergisch ervoor bent, ben je van het gezeik af ![]() | |
Molo | zondag 17 november 2013 @ 22:49 |
Goed, dan gooi ik 'm wel dicht ![]() Gezellig weer verder over kerst en de kerstgedachte tijdens het eten in het volgende deel ![]() |