Ah nu zie ik het, had zo snel niet in de gaten dat angststoornissen er al bij stond.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 13:41 schreef Re het volgende:
ja, ik had idd ook angststoornissen toegevoegd omdat dit er volgens mij ook mee heeft te maken, faalangst, sociale fobieen etc. Niet gezegd natuurlijk dat dit allemaal niet echt is maar meer de waarneming dat een en ander voorkomen zou kunnen worden als die lat niet steeds hoger gelegd wordt
nou ja, kijk om je heen, we moeten steeds meer, meer dromen moeten verwezenlijkt worden, meer succes, meer geld, meer aanzien en daarnaast een gezond en in evenwicht zijnde geest en lichaam (zie de explosie van wellness en health bijvoorbeeld). Dus als je vroeger gewoon tevreden was omdat het geluk dichterbij lag, ligt dat streven voor sommigen steeds verder weg of is onhaalbaar, een grotere berg om te beklimmen terwijl het in het dal toch ook mooi vertoeven wasquote:Op dinsdag 8 maart 2011 13:43 schreef Keep_Walking het volgende:
Kan je een concrete voorbeeld geven? Dus een voorbeeld van hoe de lat hoger wordt opgelegd en hoe mensen die dat niet nastreven een labeltje depressie of angst krijgen?
Ja, tuurlijk veroorzaakt dat depressie en angst. Een generatie terug was het geen probleem als je geen hoge diploma had, je zou altijd een relaxte baan kunnen vinden waarmee je je familie zou kunnen opvoeden. Alles was minder complex en de competitie gedrag was veel minder erg dan nu.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 13:49 schreef Re het volgende:
[..]
nou ja, kijk om je heen, we moeten steeds meer, meer dromen moeten verwezenlijkt worden, meer succes, meer geld, meer aanzien en daarnaast een gezond en in evenwicht zijnde geest en lichaam (zie de explosie van wellness en health bijvoorbeeld). Dus als je vroeger gewoon tevreden was omdat het geluk dichterbij lag, ligt dat streven voor sommigen steeds verder weg of is onhaalbaar, een grotere berg om te beklimmen terwijl het in het dal toch ook mooi vertoeven was
Ja, veel mensen doen dat.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 14:07 schreef Murvgeslagen het volgende:
Aan de andere kant is de vraag of je echt moet voldoen aan die eisen. Als ik met een heel modaal inkomen een gezinnetje zou onderhouden, en zou instellen om zoveel mogelijk vreugde te halen uit de zaken die ik wel heb zou dat denk ik tot een veel groter geluk leiden.
Het heeft denk ik ook te maken met je instelling. Geluk hangt in principe niet af van je omstandigheden, maar is afhankelijk van je mindset.
laten we ons misschien gek maken door alles wat op ons afkomt?
Ik hoop iig dat die stempel niet zo snel meer wordt gebruikt. Want daarmee wordt het stempel al snel zelf een lachertje. Maar ik ben bang dat het tegenwoordig net zo is alsof je je auto naar de garage brengt; heb je niets dan vinden ze toch wel iets.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 14:21 schreef Spirit82 het volgende:
Ik weet niet of het daar mee te maken heeft, of dat depressie meer een modeverschijnsel is geworden. Laten we wel wezen, depressie heeft altijd bestaan, maar er is nooit zoveel aandacht aan gegeven. Iedereen is tegenwoordig depressief en het is veeeel te makkelijk om daar even een pilletje bij voor te schrivjen, vooral onder huisartsen die er niet bepaald kaas van hebben gegeten. "Oh!!" *pakt grote rode stempel* "Depressie!! Ja dat moet wel, want je bent een tikje down". *MARKED*
Ik denk dat je je beter af kunt vragen of mensen tegenwoordig wel écht depressief zijn (en zo ja, dan zal dit niet veel verschil maken met vroeger) of dat het meer zo is dat het stempel depressie te pas en te onpas op iemand wordt geplakt, met als verklaring dat de norm voor geluk tegenwoordig zo hoog ligt.
gelukslat, welzijnslat, levensstandaardlat, prestatielat, ik denk dat het allemaal wel met elkaar te maken heeft en wordt (ongezien) door de maatschappij opgelegd of je het nu wil of niet en natuurlijk zijn er heel veel mensen die sterk in hun schoenen staan maar ik denk ook een grote groep die de moed hierdoor in de schoenen zaktquote:Op dinsdag 8 maart 2011 14:20 schreef Rubber_Johnny het volgende:
Ik denk niet dat de gelukslat hoger is gelegd.
Wel de prestatielat. We willen allemaal die topper zijn die excelleert, een bijzondere hobby heeft en een grote vriendenkring. Tenmiste, dat idee heb ik als ik om me heen kijk.
Ook heb ik het idee dat veel mensen leven van een modaal salaris als rampscenario zien (heb ik zelf nooit zo gesnapt). En met zoveel concurrentie om je heen moet je om dat te vermijden ook wel boven de rest uitsteken.
Misschien worden mensen daar faalangstig van?
Hoe wordt het volgens jou door de maatschappij opgelegd?quote:Op dinsdag 8 maart 2011 14:27 schreef Re het volgende:
[..]
gelukslat, welzijnslat, levensstandaardlat, prestatielat, ik denk dat het allemaal wel met elkaar te maken heeft en wordt (ongezien) door de maatschappij opgelegd of je het nu wil of niet en natuurlijk zijn er heel veel mensen die sterk in hun schoenen staan maar ik denk ook een grote groep die de moed hierdoor in de schoenen zakt
Vroeger moest je vooral dingen kunnen verdragen en ermee leren leven. Tegenwoordig moet je jezelf voordurend bewijzen (en nergens mee leren leven). Het is een ander soort probleem.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 14:31 schreef eleusis het volgende:
Ik zie het heel anders!
Volgens mij is er een groeiende openheid om over (negatieve) gedachten en gevoelens te praten, en een bereidheid om een depressie te behandelen.
Ik denk dat men vroeger net zo doodongelukkig was, of erger. Vrouwen als kindermachines, en mannen als koempels in de mijnen (7 dagen per week natuurlijk) of de facto slaven van hun fabrieksbaas of broodheer. Iedereen zwichtend onder het juk van religie. Alleen daar werd natuurlijk niet gepraat over wat zo'n omgeving met je doet, want dan werd je uitgestoten. Nogal wiedes dat daar alle klachten onder de pet gehouden worden...
Daardoor hebben we geen (kwantitatieve) gegevens, en lijkt het tegenwoordig misschien erger, omdat we alleen van de laatste paar jaar gegevens hebben. Die ook al twijfelachtig zijn (van veel depressie scales kun je afvragen of ze nog valide zijn gezien huidige ontwikkelingen)
Ik geloof er dus geen bal van dat de huidige maatschappij veeleisender is. Vroeger was je straf ziekte en de hongerdood. Tweede helft vorige eeuw, excommunicatie van je zuil. Nu heb je het 'gevoel dat je er niet bij hoort' of 'dat je je potentieel niet maximaliseert'. Die zorgen zijn buitengewoon valide, maar ze zijn vooral intern opgelegd. De maatschappij interesseert het geen bal wat je doet!
Ik heb het idee van wel. Vraag aan je ouders maar eens of er vroeger op het werk veel mensen ziek waren omdat ze met psychische problemen kampten.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 14:33 schreef Keep_Walking het volgende:
Maar is Nederland wel ongelukkiger dan 40 jaar geleden? Komen depressief werkelijk meer voor nu, dan vroeger?
Al die maatstaven blijven een surrogaat. Als jij geen ontslagbescherming hebt, dan meld je je niet zo snel ziek. In de recessie sinds vorig jaar is men ook minder ziek (angst voor ontslag).quote:Op dinsdag 8 maart 2011 14:37 schreef Maanvis het volgende:
Ik heb het idee van wel. Vraag aan je ouders maar eens of er vroeger op het werk veel mensen ziek waren omdat ze met psychische problemen kampten.
Objectief gezien zouden mensen nu veel gelukkiger moeten zijn. Daar is alle reden toe (hogere welvaart, betere medische zorg, meer inzicht, meer vrijheid). Dat valt dus toch tegen.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 14:33 schreef Keep_Walking het volgende:
Maar is Nederland wel ongelukkiger dan 40 jaar geleden? Komen depressief werkelijk meer voor nu, dan vroeger?
Ik denk geluk en de prestatielat zeker samenhangen, maar toch verschillende dingen zijn.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 14:27 schreef Re het volgende:
[..]
gelukslat, welzijnslat, levensstandaardlat, prestatielat, ik denk dat het allemaal wel met elkaar te maken heeft en wordt (ongezien) door de maatschappij opgelegd of je het nu wil of niet en natuurlijk zijn er heel veel mensen die sterk in hun schoenen staan maar ik denk ook een grote groep die de moed hierdoor in de schoenen zakt
Maar dat is het hem nou juist met een depressie, da's niet te vergelijken met een griepje waarmee je vroeger door bleef werken en nu voor ziekmeldt; Als je echt depressief bent dan geef je ook echt niets meer om je werk en om je ontslag. Dus ontslagbescherming is niet van toepassing als reden om je wel/niet ziek te melden.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 14:38 schreef eleusis het volgende:
[..]
Al die maatstaven blijven een surrogaat. Als jij geen ontslagbescherming hebt, dan meld je je niet zo snel ziek. In de recessie sinds vorig jaar is men ook minder ziek (angst voor ontslag).
Middelmatigheid krijgt juist eens steeds prominentere plek in de maatschappij naar mijn mening. We specialiseren allemaal, en weten dus allemaal steeds meer van een klein beetje... Maar van steeds meer weinig tot niets.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 13:50 schreef Murvgeslagen het volgende:
Ik moet wel toegeven dat het vaak erg vervelend is dat er steeds meer wordt geeist om in elk onderdeel van je leven uit te blinken.
Middelmatigheid heeft voor mijn gevoel steeds minder plaats binnen onze maatschappij. Daarnaast is het door het groeiend aantal verantwoordelijkheden steeds lastiger om tijd te vinden voor jezelf.
Dat is ook een gevolg van de markt. Eindeloze specialisatie en arbeidsdeling zodat je zelf de controle volledig kwijt bent.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 14:47 schreef Transport_Ink het volgende:
[..]
Middelmatigheid krijgt juist eens steeds prominentere plek in de maatschappij naar mijn mening. We specialiseren allemaal, en weten dus allemaal steeds meer van een klein beetje... Maar van steeds meer weinig tot niets.
Dat gapende gat wordt opgevuld met stupide lifestyle geleuter waar de grauwe massa (de grootste gemene deler en al die schapen die hard hun best doen zich hier aan te conformeren in een poging hun uniciteit tentoon te spreiden - hoe ironisch) klaarblijkelijk best tevreden mee is.
Ik bedoel middelmatigheid in het bereiken van dingen. Er wordt in allerlei terreinen van het leven gevraagd te exceleren.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 14:47 schreef Transport_Ink het volgende:
[..]
Middelmatigheid krijgt juist eens steeds prominentere plek in de maatschappij naar mijn mening. We specialiseren allemaal, en weten dus allemaal steeds meer van een klein beetje... Maar van steeds meer weinig tot niets.
welnee, niemand verwacht van mij dat ik ergens in excelleer.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 14:57 schreef Murvgeslagen het volgende:
[..]
Ik bedoel middelmatigheid in het bereiken van dingen. Er wordt in allerlei terreinen van het leven gevraagd te exceleren.
Nee, er wordt in veel gevallen gevraagd bepaalde resultaten te behalen op een bepaalde voorgeschreven manier.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 14:57 schreef Murvgeslagen het volgende:
[..]
Ik bedoel middelmatigheid in het bereiken van dingen. Er wordt in allerlei terreinen van het leven gevraagd te exceleren.
Klopt.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 14:57 schreef dawg het volgende:
ik vind dat je sociale uitsluiting min of meer vergeet. en dat is voor zover ik weet nog veel ernstiger dan depressie of een angststoornis (denk aan killing spree, wat ook sociale uitsluiting ten grondslag heeft).
sociale isolatie was hier ten grondslag aan kan liggen is inderdaad ook een groot puntquote:Op dinsdag 8 maart 2011 14:57 schreef dawg het volgende:
ik vind dat je sociale uitsluiting min of meer vergeet. en dat is voor zover ik weet nog veel ernstiger dan depressie of een angststoornis (denk aan killing spree, wat ook sociale uitsluiting ten grondslag heeft).
Nee, niet de maatschappij is verantwoordelijk, maar het individu zelf.quote:Dus eigenlijk is de maatschappij zelf verantwoordelijk
Klopt dit een beetje?
Maar ik mag toch hopen dat je niet denkt dat wat in die docu uiteen wordt gezet de voornaamste verklaring is van de ogenschijnlijke toename van de problemen?quote:Op dinsdag 8 maart 2011 16:32 schreef Culthit. het volgende:
[..]
Nee, niet de maatschappij is verantwoordelijk, maar het individu zelf.
Een perfecte illustratie van wat er in de OP genoemd wordt zag ik in deze docu:
http://www.hollanddoc.nl/(...)s-wat-we-wilden.html
Jonge, slimme en succesvolle mensen die alleen maar meer wilden en terecht kwamen in een zwart gat.
Nee, absoluut niet. De docu is een voorbeeld van een groep jonge mensen die kampen met verminderd geestelijk welzijn (ik mijd het woord depressie even omdat het niet duidelijk is of de mensen in de docu eraan lijden) doordat ze de lat steeds hoger legden. Ik denk wel dat we steeds meer kunnen en dat je in deze tijd van maakbaarheid, je de lat hoog kunt leggen.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 16:34 schreef Transport_Ink het volgende:
[..]
Maar ik mag toch hopen dat je niet denkt dat wat in die docu uiteen wordt gezet de voornaamste verklaring is van de ogenschijnlijke toename van de problemen?
Ja... En dan komen we weer terug op de grootste gemene deler waar we steeds minder omheen kunnenquote:Op dinsdag 8 maart 2011 16:45 schreef Culthit. het volgende:
Ik denk trouwens dat de huidige tendens is dat als je afwijkt van de norm je nu sneller als ziek of abnormaal bestempeld wordt.
onzin. Vroeger had je toch ook dorpsgekken en mensen die uitgesloten werden omdat ze bestempeld werden als gestoord? het is alleen wel zo dat mensen steeds vaker zichzelf als een kapotte auto zien, dat er altijd wel iets is om te repareren met een labeltje, ad's of met therapie, terwijl je vaker gewoon zelf op de oplossing moet komen.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 16:45 schreef Culthit. het volgende:
Ik denk trouwens dat de huidige tendens is dat als je afwijkt van de norm je nu sneller als ziek of abnormaal bestempeld wordt.
En dat wordt dus wel door de maatschappij, media en andere instituties aangepraat. Maar zoals gezegd, het is aan het individu daar niks of wel iets mee te doen.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 16:49 schreef Maanvis het volgende:
[..]
onzin. Vroeger had je toch ook dorpsgekken en mensen die uitgesloten werden omdat ze bestempeld werden als gestoord? het is alleen wel zo dat mensen steeds vaker zichzelf als een kapotte auto zien, dat er altijd wel iets is om te repareren met een labeltje, ad's of met therapie, terwijl je vaker gewoon zelf op de oplossing moet komen.
Maar 'de maatschappij' is geen entiteit die een individu van die maatschappij iets kan vertellen. Het zijn allemaal mensen met meningen, een minderheid van specialisten die een meerderheid van niet-specialisten domineert.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 16:57 schreef Culthit. het volgende:
En dat wordt dus wel door de maatschappij, media en andere instituties aangepraat. Maar zoals gezegd, het is aan het individu daar niks of wel iets mee te doen.
Maar wat is dan een oplossing? Deze mensen al bij de huisarts afvangen lijkt me wel een goed idee, maar is dat ook werkbaar?quote:Op dinsdag 8 maart 2011 16:57 schreef Culthit. het volgende:
[..]
En dat wordt dus wel door de maatschappij, media en andere instituties aangepraat. Maar zoals gezegd, het is aan het individu daar niks of wel iets mee te doen.
Dank, mooie docuquote:Op dinsdag 8 maart 2011 16:32 schreef Culthit. het volgende:
[..]
Nee, niet de maatschappij is verantwoordelijk, maar het individu zelf.
Een perfecte illustratie van wat er in de OP genoemd wordt zag ik in deze docu:
http://www.hollanddoc.nl/(...)s-wat-we-wilden.html
Jonge, slimme en succesvolle mensen die alleen maar meer wilden en terecht kwamen in een zwart gat.
Ja, klopt. Hele slimme mensen zitten nu thuis omdat ze het etiket 'autisme' opgeplakt hebben gekregen. De maatschappij ziet dat als ziekte en daarom is men huiverig zo'n 'zieke' aan te nemen. Daar zit je dan, hoogopgeleid, met zo je eigen dromen op 900 euro pm! Frustratie ten top.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 16:45 schreef Culthit. het volgende:
Ik denk trouwens dat de huidige tendens is dat als je afwijkt van de norm je nu sneller als ziek of abnormaal bestempeld wordt.
Pffff...nu voel ik me dus best wel persoonlijk geraakt ja.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 18:14 schreef Rubber_Johnny het volgende:
[..]
Ja, klopt. Hele slimme mensen zitten nu thuis omdat ze het etiket 'autisme' opgeplakt hebben gekregen. De maatschappij ziet dat als ziekte en daarom is men huiverig zo'n 'zieke' aan te nemen. Daar zit je dan, hoogopgeleid, met zo je eigen dromen op 900 euro pm! Frustratie ten top.
Idd. Diep in mijn hart geloof ik dat deze mensen helemaal niet onrendabel zijn. Maar ze worden wel zo gezien.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 18:32 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Pffff...nu voel ik me dus best wel persoonlijk geraakt ja.
Het wordt in deze maatschappij de mensen die bij de (steeds groter wordende) groep loooosers horen steeds onmogelijker gemaakt om zelf een leven op te bouwen.
Heb ik een andere docu over gezien, "De Onrendabelen"
Rubber Johnnie for president!!!quote:Op dinsdag 8 maart 2011 18:14 schreef Rubber_Johnny het volgende:Het lijkt me wel een goed idee om deze dingen niet langer als ziekte te behandelen, om zo een mentaliteitsverandering tot stand te doen komen.
De kernvraag moet eigenlijk luiden: Wat willen we met Nederland? Wat voor soort land moet 't gaan worden?quote:Op dinsdag 8 maart 2011 18:36 schreef Rubber_Johnny het volgende:
[..]
Idd. Diep in mijn hart geloof ik dat deze mensen helemaal niet onrendabel zijn. Maar ze worden wel zo gezien.
En dat verhelp je niet door meer sociale voorzieningen (want je bent zielig) of juist minder (hup aan het werk jullie).
We moeten anders gaan denken over de mensen die afwijken van de rest.
quote:Op dinsdag 8 maart 2011 14:47 schreef Transport_Ink het volgende:
[..]
Middelmatigheid krijgt juist eens steeds prominentere plek in de maatschappij naar mijn mening. We specialiseren allemaal, en weten dus allemaal steeds meer van een klein beetje... Maar van steeds meer weinig tot niets.
Dat gapende gat wordt opgevuld met stupide lifestyle geleuter waar de grauwe massa (de grootste gemene deler en al die schapen die hard hun best doen zich hier aan te conformeren in een poging hun uniciteit tentoon te spreiden - hoe ironisch) klaarblijkelijk best tevreden mee is.
Ik zou juist denken dat na de totale bezetting van specialisatie en hoger opgeleiden door marktdenken en producten, toonbeelden van 'stupide' juist inspringen op een markt van laag opgeleiden, omdat die bij wijze van spreken niets meer hadden om zich tegen af te zetten.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 14:49 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Dat is ook een gevolg van de markt. Eindeloze specialisatie en arbeidsdeling zodat je zelf de controle volledig kwijt bent.
quote:Op dinsdag 8 maart 2011 18:36 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Rubber Johnnie for president!!!
Waarom niet weer gewoon zoals vroeger? "Wees blij met wat je hebt, verzorg en kom op voor je familie, en ga werken lul anders ben je lui"quote:Op dinsdag 8 maart 2011 18:36 schreef Rubber_Johnny het volgende:
[..]
Idd. Diep in mijn hart geloof ik dat deze mensen helemaal niet onrendabel zijn. Maar ze worden wel zo gezien.
En dat verhelp je niet door meer sociale voorzieningen (want je bent zielig) of juist minder (hup aan het werk jullie).
We moeten anders gaan denken over de mensen die afwijken van de rest.
En natuurlijk verplicht blijven lachen. Niet echt lachen, maar 'I don't a fuck, oh god I'm so depressed' lachen.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 16:45 schreef Culthit. het volgende:
Ik denk trouwens dat de huidige tendens is dat als je afwijkt van de norm je nu sneller als ziek of abnormaal bestempeld wordt.
Vroeger is niet altijd beter. Nu trouwens ook niet. De vraag is, wat voor land willen we met z'n allen van Nederland maken? Hoe krijgen we in Nederland de meeste mensen gelukkig?quote:Op dinsdag 8 maart 2011 18:42 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Waarom niet weer gewoon zoals vroeger? "Wees blij met wat je hebt, verzorg en kom op voor je familie, en ga werken lul anders ben je lui"
Vroeger was het wel beter in dat opzicht.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 18:44 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Vroeger is niet altijd beter. Nu trouwens ook niet. De vraag is, wat voor land willen we met z'n allen van Nederland maken? Hoe krijgen we in Nederland de meeste mensen gelukkig?
Omdat je een stempel hebt. De maatschappij ziet je als ziek, en dat weerspiegelt zich in je kansen op een baan.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 18:42 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Waarom niet weer gewoon zoals vroeger? "Wees blij met wat je hebt, verzorg en kom op voor je familie, en ga werken lul anders ben je lui"
En wat als de maatschappij 't je uiteindelijk onmogelijk maakt om zelf je verantwoordelijkheden te nemen?quote:Op dinsdag 8 maart 2011 18:47 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Vroeger was het wel beter in dat opzicht.
En wat voor land ik van nederland wil maken? Een land waar WORK HARD PLAY HARDER geldt. Dus dat houdt ook in dat je je verantwoordelijkheden moet nemen en moet werken én je familie moet verzorgen.
Je bedoelt dat de maatschappij het je wel errug makkelijk maakt om je verantwoordelijkheden niet te hoeven nemenquote:Op dinsdag 8 maart 2011 18:53 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
En wat als de maatschappij 't je uiteindelijk onmogelijk maakt om zelf je verantwoordelijkheden te nemen?
Wat mij betreft heb jij helemaal geen afwijking. En zo zou jij ook moeten denken. Dat stickertje kan er ook af.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 18:50 schreef Rubber_Johnny het volgende:
[..]
Omdat je een stempel hebt. De maatschappij ziet je als ziek, en dat weerspiegelt zich in je kansen op een baan.
Er is veel dat we zelf kunnen doen aan onze situatie. En dat doen we ook, ik probeer alles om zo boven de rest uit te steken dat mijn afwijking geen probleem meer is.
Maar dingen van de andere kant proberen te veranderen is net zo goed 'iets doen'![]()
@ mods Nu hebben die verrekte autisten het topic weer gekaapt. Zal ik vanavond een eigen topic hierover openen?
Nee, dat bedoelde ik niet.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 19:06 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Je bedoelt dat de maatschappij het je wel errug makkelijk maakt om je verantwoordelijkheden niet te hoeven nemen.
Aangeleerde hulpeloosheid kan ontstaan door zowel vertroeteling als afstraffen, in geen zin zijn uitkeringen of leningen (zeker wat de stufi en lening betreft) op te vatten als vertroeteling.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 19:06 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Je bedoelt dat de maatschappij het je wel errug makkelijk maakt om je verantwoordelijkheden niet te hoeven nemen.
Pijnlijk herkenbaar zelfs. Mensen lijken je pas te accepteren als ze die dingen over je weten en als dat bevalt. Dan pas kunnen ze verder praten. Best wel ziek.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 17:59 schreef magnetronkoffie het volgende:
De maatschappij lijkt meer op een ratrace.
Als je vroeger met iemand kennis maakte was 't meer: Hallo! Hoe heet je? En hoe oud ben je?
Tegenwoordig begint 't meer hierop te lijken: Hallo! Wat is je opleiding? Hoeveel uur per week werk je?
Het leek er op alsof je wel wilt werken/studeren maar je mag het niet vanwege je autisten labeltje?quote:Op dinsdag 8 maart 2011 19:11 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Nee, dat bedoelde ik niet.
Begrijp je m'n vraag überhaubt wel?
Wat ik bedoel is dit:quote:Op dinsdag 8 maart 2011 19:06 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Je bedoelt dat de maatschappij het je wel errug makkelijk maakt om je verantwoordelijkheden niet te hoeven nemen.
Dat is mijn hele punt nu juist, blij dat we t eens zijn!quote:Op dinsdag 8 maart 2011 19:07 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Wat mij betreft heb jij helemaal geen afwijking. En zo zou jij ook moeten denken. Dat stickertje kan er ook af.
In welk opzicht zou de maatschappij het onmogelijk maken je verantworodelijkheid te nemen in jouw visie?quote:Op dinsdag 8 maart 2011 19:22 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Wat ik bedoel is dit:
Jij impriceert dat iemand die z'n verantwoordelijkheden niet neemt, er voor kiest om die niet te nemen.
Nou laat ik eens een heel extreem voorbeeld nemen, om 't mechanisme te visualizeren:
Stel, iemand is net dood gegaan.
Die persoon werkt niet (wat zijn/haar verantwoordelijkheid is in deze maatschappij). Volgens jouw gedachte kiest die persoon er dus voor om de makkelijkste weg te kiezen.
Nou terug naar wat ik zei:
Wat nou als de maatschappij zelf 't je onmogelijk maakt?
M.a.w., je hebt helemaal geen keus, en dat bedoel ik dus letterlijk.
Volgens jouw gedachte bestaat dit niet. Volgens mijn gedachte wel. Zo als 't er nu naar uit ziet, klopt mijn gedachte wel en kan de jouwe simpelweg niet kloppen. Simpele logica
Omdat autisme als 'smet' wordt gezien, waardoor je minder snel een baan krijgt. Een baan is als een relatie, de ander moet ook willen.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 19:26 schreef Maanvis het volgende:
[..]
In welk opzicht zou de maatschappij het onmogelijk maken je verantworodelijkheid te nemen in jouw visie?
Daarom zeg ik ook, in godesnaam, dat labeltje, dat hoeft toch niemand te weten? Weg met dat labeltje! Doe net alsof het weer zo is voordat je dat labeltje kreeg.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 19:37 schreef Rubber_Johnny het volgende:
[..]
Omdat autisme als 'smet' wordt gezien, waardoor je minder snel een baan krijgt. Een baan is als een relatie, de ander moet ook willen.
ADHD krek hetzelfdequote:Vandaar dat ik graag zie dat dat label uit de DSM gaat. Niemand denkt dat een homo een gevaar is om in de WAO te geraken. Een homo is immers niet ziek. Graag zou ik willen dat het met de autisten die kant ook op gaat.
Ach, ja. Helaas, je bent bij wet verplicht om dat te melden, geloof ik. Dat mogen ze ook wel afschaffen.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 19:40 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Daarom zeg ik ook, in godesnaam, dat labeltje, dat hoeft toch niemand te weten? Weg met dat labeltje! Doe net alsof het weer zo is voordat je dat labeltje kreeg.
[..]
ADHD krek hetzelfde. Als het er niet al uit is want ik lees dat ding nooit.
Toch alleen bij chronische ziektes die je echt arbeidsgehandicapt maken?quote:Op dinsdag 8 maart 2011 19:42 schreef Rubber_Johnny het volgende:
[..]
Ach, ja. Helaas, je bent bij wet verplicht om dat te melden, geloof ik. Dat mogen ze ook wel afschaffen.
Zie editquote:Op dinsdag 8 maart 2011 19:47 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Toch alleen bij chronische ziektes die je echt arbeidsgehandicapt maken?
En hoe moeten ze er dan achter komen? De persoon die jou dat labeltje heeft gegeven heeft gelukkig een beroepsgeheim, ik zou je hele autistenlabeltje gewoon in de doofpot stoppen. Het is alleen maar een last ipv iets dat je helpt.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 19:48 schreef Rubber_Johnny het volgende:
[..]
Zie edit![]()
Vraag me af hoe het zit met dingen die je in het verleden had, en die evt terug kunnen komen.
En hoe sterk je juridisch staat als ze erachter komen dat je autist bent terwijl je het om bovenstaande redenen verzwegen hebt.
Dan ben je nog altijd een persoon van vlees en bloed, een mens ipv een autist, en degene aan de andere kant van de tafel kan niet direct zien of jij echt autistisch bent. En natuurlijk zou dat wel gemerkt worden als je een rainman achtig type bent maar dan praten we over mensen bij wie een labeltje wel een hulp is ipv een aambeeld dat ze met zich meeslepen.quote:Oh ja,. dan heb je ook nog autisten die het niet echt kunnen verbergen.
Het lijkt anno 2011 wel aan te komen op presteren op vele fronten. Voor mij komt dan het punt in zicht waar ik moet inleveren (heb niet zoveel energie, modediagnose...). Ik ben blij dat ik nu 35 uur in de week werk, dat levert me in ieder geval een normaal inkomen op. Maar in mijn vrije tijd doe ik niet zoveel. Ik voel me bijna schuldig als ik een jaar niet op vakantie ga. Mijn levensstandaard ligt iets boven het minimumloon en ik zie daar nog geen verandering in komen.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 14:20 schreef Rubber_Johnny het volgende:
Ik denk niet dat de gelukslat hoger is gelegd.
Wel de prestatielat. We willen allemaal die topper zijn die excelleert, een bijzondere hobby heeft en een grote vriendenkring. Tenmiste, dat idee heb ik als ik om me heen kijk.
Ook heb ik het idee dat veel mensen leven van een modaal salaris (of minder) als rampscenario zien (heb ik zelf nooit zo gesnapt). En met zoveel concurrentie om je heen moet je om dat te vermijden ook wel boven de rest uitsteken.
Misschien worden mensen daar faalangstig van?
Moet wel zeggen dat ik vooral studenten ken, die allemaal het verhaaltje gevoerd zijn 'dat het niet uitmaakt wat je leent, van je ruim bovenmodale salaris betaal je alles zo terug'.
Ik weet uit eigen ervaring dat het niet vanzelfsprekend is, vandaar dat ik het nu zo waardeer.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 20:15 schreef schaal_9 het volgende:
aan de ene kant is welvaart niet vanzelfsprekend, aan de andere kant lijkt het zo normaal om een studie te volgen, op weg naar een goeie toekomst.
Da's ook weer zo.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 19:56 schreef Maanvis het volgende:
Dan ben je nog altijd een persoon van vlees en bloed, een mens ipv een autist, en degene aan de andere kant van de tafel kan niet direct zien of jij echt autistisch bent. En natuurlijk zou dat wel gemerkt worden als je een rainman achtig type bent maar dan praten we over mensen bij wie een labeltje wel een hulp is ipv een aambeeld dat ze met zich meeslepen.
Het is veel gemakkelijker. Ik zou dus helemaal NIKS zeggen als je ervan overtuigd bent dat je geschikt bent voor de functie! Er zijn veel mensen die wel aan de criteria voor autisme voldoen, maar geen diagnose hebben. Wat niet weet, wat niet deertquote:Op dinsdag 8 maart 2011 19:42 schreef Rubber_Johnny het volgende:
[..]
Ach, ja. Helaas, je bent bij wet verplicht om dat te melden, geloof ik. Dat mogen ze ook wel afschaffen.
EDIT: Ik heb het even opgezocht: Je moet het alleen zeggen als je denkt dat bepaalde zaken een belemmering zullen zijn voor je werk. Als je ervan overtuigd bent dat autisme geen ziekte is, hoef je dus idd niets te zeggen!![]()
Klopt.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 20:23 schreef schaal_9 het volgende:
[..]
Het is veel gemakkelijker. Ik zou dus helemaal NIKS zeggen als je ervan overtuigd bent dat je geschikt bent voor de functie! Er zijn veel mensen die wel aan de criteria voor autisme voldoen, maar geen diagnose hebben. Wat niet weet, wat niet deert
Net terug van boodschap + koken, en onderweg had ik al 't idee dat je 't woordje "maatschappij" zou gaan gebruiken.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 19:26 schreef Maanvis het volgende:
[..]
In welk opzicht zou de maatschappij het onmogelijk maken je verantworodelijkheid te nemen in jouw visie?
quote:Op dinsdag 8 maart 2011 18:42 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Waarom niet weer gewoon zoals vroeger? "Wees blij met wat je hebt, verzorg en kom op voor je familie, en ga werken lul anders ben je lui"
Blijkbaar impliceer jij dat mensen die niet zelf aan hun verantwoordelijkheden kunnen voldoen, er voor KIEZEN om niet te werken.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 18:47 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Vroeger was het wel beter in dat opzicht.
En wat voor land ik van nederland wil maken? Een land waar WORK HARD PLAY HARDER geldt. Dus dat houdt ook in dat je je verantwoordelijkheden moet nemen en moet werken én je familie moet verzorgen.
Het is uitgesloten dat de maatschappij het je niet onmogelijk KAN maken, dus is het aannemelijk dat de maatschappij het mensen wel degelijk onmogelijk kan maken. Maw, JE HEBT NIET ALTIJD ZELF DE KEUS!quote:Op dinsdag 8 maart 2011 19:26 schreef Maanvis het volgende:
[..]
In welk opzicht zou de maatschappij het onmogelijk maken je verantworodelijkheid te nemen in jouw visie?
Omdat jouw vraag geen vraag is, maar een antwoord op mijn vraag (die je vervolgens niet beantwoord).quote:Op dinsdag 8 maart 2011 20:45 schreef Maanvis het volgende:
@Magnetronkoffie, waarom kauw je wat ik zeg woord voor woord uit en geef je niet antwoord op mijn vraag? Je moet mijn posts niet samenvoegen op deze manier.
nee hoor, ik ben heir niet om een specifiek punt te maken of te verdedigen, maar vooral om jouw mening te horen in dezequote:Op dinsdag 8 maart 2011 20:47 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Omdat jouw vraag geen vraag is, maar een antwoord op mijn vraag (die je vervolgens niet beantwoord).
Jij wilt mijn vraag niet beantwoorden, jouw vraag is toch alleen maar bedoeld om ervoor te zorgen dat je de mijne niet hoeft te beantwoorden
Ik wil wel antwoord geven maar ik begrijp de vraag echt niet.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 20:49 schreef magnetronkoffie het volgende:
En nog iets, je had kunnen verwachten dat ik je uitgebreidt antwoord zou kunnen geven, omdat ik jou eerder vroeg of je mijn vraag misschien niet begreep.
Blijkbaar is 't dat niet. Nu ga ik er vanuit dat je gewoon geen antwoord WILT geven
Omdat dat is wat mijn ouders zeggen en grootouders zeiden.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 20:53 schreef Keep_Walking het volgende:
Waarom denken jullie dat het vroeger beter was?
Ik denk dus dat dat niet per se zo hoeft te zijn. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat het vroeger beter was. Het is een lege uitspraak.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 20:53 schreef Keep_Walking het volgende:
Waarom denken jullie dat het vroeger beter was?
Ok,quote:Op dinsdag 8 maart 2011 20:53 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Ik wil wel antwoord geven maar ik begrijp de vraag echt niet.
Wat bedoel je met niet slagen? Bedoel je zoals mijn ouders, van iets simpels iets goeds maken, of bedoel je zoals de mensen uit het gooi, dat je pas meetelt als je een huis van 1000000 hebt?quote:Op dinsdag 8 maart 2011 20:58 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Ok,
Ik zal het in delen splitsen.
Vraag 1:
Vind jij dat als je niet slaagt in deze maatschappij, dat het dan dus je eigen schuld is?
Sorrie, ik zal de vraag wat beter stellen:Vind jij dat als je niet aan je verantwoordelijkheden kunt voldoen in deze maatschappij, dat het dan dus je eigen schuld is?quote:Op dinsdag 8 maart 2011 21:02 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Wat bedoel je met niet slagen? Bedoel je zoals mijn ouders, van iets simpels iets goeds maken, of bedoel je zoals de mensen uit het gooi, dat je pas meetelt als je een huis van 1000000 hebt?
iedereen moet er op zijn eigen manier aan bijdragen. tenzij je echt dusdanige beperkingen hebt dat niets lukt. en dat bijdragen mag dan ook best zijn je ouders verzorgen of kinderen als pleegkind opnemen, ook al kun je wegens een handicap echt niet fulltime werken.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 21:04 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Sorrie, ik zal de vraag wat beter stellen:Vind jij dat als je niet aan je verantwoordelijkheden kunt voldoen in deze maatschappij, dat het dan dus je eigen schuld is?
Tsjaa ik denk dat ik pas echt gelukkig ben met veel geld waar ik niks voor hoef te doen en gewoon weg kan uit deze maatschappij.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 14:14 schreef PBateman1978 het volgende:
Eens met het topic.
De kunst is om alles los te laten en voor jezelf te bepalen wat jij nodig denkt te hebben om echt gelukkig te zijn.
Persoonlijk heb ik daar maar heel weinig voor nodig, godzijdank.
*POEF* weg is 'tquote:Op dinsdag 8 maart 2011 21:06 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Dus als je zelfs dat allemaal niet kunt dan is het wel bijna je eigen schuld. De uitzonderingen daargelaten als mensen die echt zonder armen en benen zitten of aan een dodelijke ziekte lijden.
Andere ernstige geestelijke of lichamelijke problemen.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 21:10 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Maar je kunt dus niet uitsluiten dat er nog andere redenen kunnen zijn dat iemand niet aan zijn/haar verantwoordelijkheden in de maatschappij kan voldoen?
Zijn er nog meer mogelijkheden dan het hebben van geen ledematen of terminaal ziek zijn dat JIJ zou zeggen dat het dan niet hun eigen schuld is?
En wat als je lichamelijk en geestelijk op zich nog wel in orde bent, maar je hebt geen dak boven je hoofd? Of je zit in de cel bijvoorbeeld? (ik noem maar effe wat)quote:Op dinsdag 8 maart 2011 21:13 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Andere ernstige geestelijke of lichamelijke problemen.
In het niet willen. Als je thuis zit met een uitkering wegens dit of wegens dat, bedenk je dan wat je nog wel kunt doen om toch een bijdrage te leveren aan de maatschappij.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 21:10 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
*POEF* weg is 't
Jij zei "Dus als je zelfs dat allemaal niet kunt dan is het wel bijna je eigen schuld."
Maar dan is het toch PER DEFINITIE niet hun schuld? Als je iets NIET KAN, waar ligt dan hun blaam?
Een dakloze kan de straatkrant verkopen of andere daklozen helpen, mensen in de cel kunnen andere gevangenen helpen met zaken of een uitgestelde maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben. Dus dat je uit de cel komt en daarna anderen gaat behoeden om ervoor te zorgen dat ze niet hetzelfde over komt. Dus jongeren langsgaan etc etc.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 21:16 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
En wat als je lichamelijk en geestelijk op zich nog wel in orde bent, maar je hebt geen dak boven je hoofd? Of je zit in de cel bijvoorbeeld? (ik noem maar effe wat)
Hoe moet je dan aan je verantwoordelijkheden voldoen?
Nee nee, ik heb 't dus LETTERLIJK over niet kunnen (vandaar eerder onderstreept). Ik bedoel het letterlijk!quote:
Binnen de Wajong-regeling is er een categorie volledig en duurzaam arbeidsongeschikt. Het is wel degelijk dat er een zekere groep is die echt geen arbeidsmogelijkheden heeft.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 21:16 schreef Maanvis het volgende:
[..]
In het niet willen. Als je thuis zit met een uitkering wegens dit of wegens dat, bedenk je dan wat je nog wel kunt doen om toch een bijdrage te leveren aan de maatschappij.
En hoe wil je dat als dakloze volhouden? Een dakloze kan dan wel in staat zijn (dus, kunnen) om een krantje te verkopen, maar hoe moet zo iemand geestelijk gezond genoeg blijven om dit te kunnen BLIJVEN doen?quote:Op dinsdag 8 maart 2011 21:19 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Een dakloze kan de straatkrant verkopen of andere daklozen helpen, mensen in de cel kunnen andere gevangenen helpen met zaken of een uitgestelde maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben. Dus dat je uit de cel komt en daarna anderen gaat behoeden om ervoor te zorgen dat ze niet hetzelfde over komt. Dus jongeren langsgaan etc etc.
dat klopt, ik had het ook over mensen die zeggen dat ze niet kunnen maar eigenlijk niet willenquote:Op dinsdag 8 maart 2011 21:22 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Nee nee, ik heb 't dus LETTERLIJK over niet kunnen (vandaar eerder onderstreept). Ik bedoel het letterlijk!
Niet kunnen wante je niet willen is dus gewoon BULLSHIT. OF je kunt echt niet, OF je liegt keihard.
Maar misschien willen ze gewoon nog niet hard genoeg?quote:Op dinsdag 8 maart 2011 21:24 schreef schaal_9 het volgende:
[..]
Binnen de Wajong-regeling is er een categorie volledig en duurzaam arbeidsongeschikt. Het is wel degelijk dat er een zekere groep is die echt geen arbeidsmogelijkheden heeft.
zelfs niet, vrijwillig, bij een bejaarde op bezoek gaan en hem zijn dag bijpraten?quote:Op dinsdag 8 maart 2011 21:24 schreef schaal_9 het volgende:
[..]
Binnen de Wajong-regeling is er een categorie volledig en duurzaam arbeidsongeschikt. Het is wel degelijk dat er een zekere groep is die echt geen arbeidsmogelijkheden heeft.
Je hebt 't dus gewoon over mensen die niet willen. Wat ze zeggen zal me worst wezen. Al zeggen ze dat ze niet aan hun maatschappelijke verplichtingen hoeven te voldoen omdat ze zeggen dat ze Jezus zijn...what the fuck do I care?quote:Op dinsdag 8 maart 2011 21:24 schreef Maanvis het volgende:
[..]
dat klopt, ik had het ook over mensen die zeggen dat ze niet kunnen maar eigenlijk niet willen.
Hier heb je niks aan. het is "ja" of "nee".quote:Op dinsdag 8 maart 2011 21:26 schreef RemcoDelft het volgende:
Op een schaal van 0 tot 100 kan je op een bepaald punt niet echt stijgen.
Plaatje:
[ afbeelding ]
*edit* ik ben benieuwd naar een recenter plaatje, kijken of die Vikingen nog steeds zo gelukkig zijn.
quote:Op dinsdag 8 maart 2011 21:19 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Een dakloze kan de straatkrant verkopen of andere daklozen helpen, mensen in de cel kunnen andere gevangenen helpen met zaken of een uitgestelde maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben. Dus dat je uit de cel komt en daarna anderen gaat behoeden om ervoor te zorgen dat ze niet hetzelfde over komt. Dus jongeren langsgaan etc etc.
quote:Op dinsdag 8 maart 2011 21:24 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
En hoe wil je dat als dakloze volhouden? Een dakloze kan dan wel in staat zijn (dus, kunnen) om een krantje te verkopen, maar hoe moet zo iemand geestelijk gezond genoeg blijven om dit te kunnen BLIJVEN doen?
Lijkt dat jou ook niet lastig?
?quote:Op dinsdag 8 maart 2011 21:26 schreef RemcoDelft het volgende:
Op een schaal van 0 tot 100 kan je op een bepaald punt niet echt stijgen.
Plaatje:
[ afbeelding ]
*edit* ik ben benieuwd naar een recenter plaatje, kijken of die Vikingen nog steeds zo gelukkig zijn.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.If not now, then when.
eensquote:Op dinsdag 8 maart 2011 21:32 schreef magnetronkoffie het volgende:
Maar goed Maanvis, tijd voor m'n volgende punt:
Ieder wel denkend mens wil gewoon op z'n minst een stabiel leventje kunnen leiden, niet waar?
DAn komt die maatschappelijke verantwoordelijkheid dus weer bovendrijven. Als je echt de wil hebt om die te nemen dan zwak je niet af, zelfs niet als dakloze, om die tge blijven vervullen. Je krijgt er immers zoveel voor terug.quote:
mijn moeder is schoonmaakster en mijn vader is fabrieksarbeider, we hebben veel ellende meegemaakt met ziektes enzo, toch namen ze allebei hun verantwoordelijkheid om 4 kinderen, waaronder ik, goed op te voeden. de stabiele basis daarin was het gezin zelf end e verantwoordelijkheid die mijn ouders daarin namen ook al was het voor hun heel moelijk.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 21:38 schreef magnetronkoffie het volgende:
Hiervoor heb je als mens wel een stabiele basis nodig. Je hebt een bepaalde bewegings vrijheid nodig om je leven te kunnen inrichten op een manier waarop je tot je beste zelfontplooiing kunt komen.
Het is echter geen geheim dat als je armer bent, die mogelijkheden beperkter zijn, niet waar?
quote:Op dinsdag 8 maart 2011 21:30 schreef Yuri_Boyka het volgende:
[..]
?http://www.scientias.nl/c(...)lechter-sperma/26556SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
Kanker? Sperma? Ik teken een hand en jij geeft mij zo'n bron?quote:Op dinsdag 8 maart 2011 21:40 schreef Maanvis het volgende:
[..]
http://www.scientias.nl/c(...)lechter-sperma/26556
En wat nou als je wel wilt, maar niet kunt? En uiteraard bedoel ik dat weer letterlijkquote:Op dinsdag 8 maart 2011 21:38 schreef Maanvis het volgende:
[..]
DAn komt die maatschappelijke verantwoordelijkheid dus weer bovendrijven. Als je echt de wil hebt om die te nemen dan zwak je niet af, zelfs niet als dakloze, om die tge blijven vervullen. Je krijgt er immers zoveel voor terug.
Dan heb je geen nut in de maatschappij. En dan zou ik me serieus afvragen of je nog kwaliteit van leven kunt hebben. Want dan kun je dus niet:quote:Op dinsdag 8 maart 2011 21:47 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
En wat nou als je wel wilt, maar niet kunt? En uiteraard bedoel ik dat weer letterlijk
Dus als je, door het ontbreken van een stabiele basis, waar je zelf niks aan KUNT doen omdat je mogelijkheden beperkter zijn door bijvoorbeeld armoe, dan heb je dus geen nut in de maatschappij en vraag jij je serieus af of je nog kwaliteit van leven kunt hebben?quote:Op dinsdag 8 maart 2011 21:53 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Dan heb je geen nut in de maatschappij. En dan zou ik me serieus afvragen of je nog kwaliteit van leven kunt hebben. Want dan kun je dus niet:
Bejaarden helpen
postzegels likken
misdienaar zijn in de kerk
1x per dag de blaadjes vegen
de telefoon opnemen als iemand je belt met een probleem
geld storten aan een goed doel
1x per week op je kleine nichtje passen
een lief kerstkaartje sturen aan een gevangene
een weblog bijhouden over maatschappelijk onrecht (karin spaink, MS patient)
moderator op FOK! zijn
het gras maaien van iemand anders
etc etc
En dan nog dit:quote:Op dinsdag 8 maart 2011 21:53 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Dan heb je geen nut in de maatschappij.
In Nederland hoeft niemand arm te zijn. En zelfs als je arm bent dan kun je nog waarde hebben voor de maatschappij.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 22:52 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Dus als je, door het ontbreken van een stabiele basis, waar je zelf niks aan KUNT doen omdat je mogelijkheden beperkter zijn door bijvoorbeeld armoe, dan heb je dus geen nut in de maatschappij en vraag jij je serieus af of je nog kwaliteit van leven kunt hebben?
Dat snap ik, maar opgeven is geen optie. Vanaf het moment dat je dakloos wordt moet je bezig zijn met hoe krijg ik mijn leven weer op de rails. Dat is wat de maatschappij van jou verwacht.quote:Weet je, 't vermogen om productief te zijn (daar draait 't namelijk bij jou om) is afhankelijk van de stabiliteit en kwaliteit van je leven. Daar was je 't mee eens.
Op 't moment dat door EXTERNE factoren je arbeidsvermogen dermate kunstmatig omlaag wordt gehaald (bijvoorbeeld omdat je dakloos raakt), weet je zelf toch ook wel dat iemand die voorheel 40 uur als docent werkte (ik noem maar wat), dat moeilijker kan volhouden?
Natuurlijk heb ik van een burnout gehoord, maar kan iemand met een burnout echt helemaal niets meer behalve de hele dag op bed liggen? Kan die niet meer een leuk gesprek aanknopen met de bejaarde eenzame overbuurvrouw? Kan die niet meer het gras voor de deur maaien? Kan die niet meer een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij? Kan die niet blaadjes rond gaan delen voor de kerk? Kan die niet vrijwilliger worden bij een jongerensoos?quote:Jij klinkt als iemand die nog nooit van "burn out" heeft gehoord, of denkt dat dat lariekoek is. Klopt dat?
Jezus christus, wat nou ALS JE GEEN KEUS HEBT?quote:Op dinsdag 8 maart 2011 23:01 schreef Maanvis het volgende:Dat snap ik, maar opgeven is geen optie.
Ok, hieruit kan ik afleiden dat je een gebrekkige kennis hebt van de menselijke psychologie.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 23:01 schreef Maanvis het volgende:Natuurlijk heb ik van een burnout gehoord, maar kan iemand met een burnout echt helemaal niets meer behalve de hele dag op bed liggen? Kan die niet meer een leuk gesprek aanknopen met de bejaarde eenzame overbuurvrouw? Kan die niet meer het gras voor de deur maaien? Kan die niet meer een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij? Kan die niet blaadjes rond gaan delen voor de kerk? Kan die niet vrijwilliger worden bij een jongerensoos?
Eerder tanken. De tank raakt niet opeens leeg, dan heb je al een metertje en een waarschuwingslampje genegeerd. Dat zijn beide keuzes geweest.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 23:12 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Jezus christus, wat nou ALS JE GEEN KEUS HEBT?
Je begrijpt zelf toch wel dat ALS DE TANK LEEG IS, IS 'IE LEEG
Dan kan ik nog wel leren. Denk je dat een burnoutpatiėnt over het algemeen gebaat is bij een periode van enkele maanden thuis te zitten om even bij te komen?quote:Op dinsdag 8 maart 2011 23:13 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Ok, hieruit kan ik afleiden dat je een gebrekkige kennis hebt van de menselijke psychologie.
Anders had je 't antwoord op deze vraag zelf al geweten.
Mensen tanken meerdere malen per dag bij. Slapen, rustig gesprekje, wandelingetje door 't groen. Etc.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 23:34 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Eerder tanken. De tank raakt niet opeens leeg, dan heb je al een metertje en een waarschuwingslampje genegeerd. Dat zijn beide keuzes geweest.
Het is heeel lastig om ECHT te snappen wat burnout/overspannenheid inhoudt als je 't zelf nooit ervaren hebt.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 23:36 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Dan kan ik nog wel leren. Denk je dat een burnoutpatiėnt over het algemeen gebaat is bij een periode van enkele maanden thuis te zitten om even bij te komen?
Ik vind me het moeilijk voor te stellen dat je geen keus hebt. Dat zou het leven zinloos maken. Stuck in square one zoals ze zeggen.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 23:36 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Mensen tanken meerdere malen per dag bij. Slapen, rustig gesprekje, wandelingetje door 't groen. Etc.
Je zegt wel "eerder tanken" (wat trouwens foutief is, zie bovenstaande), maar wat nou als je geen keus hebt?
Ik weet dat je 't je moeilijk kunt voorstellen. Daarom snap je 't ook niet en zijn jouw verwachtingen van mensen zwaar onrealistischquote:Op dinsdag 8 maart 2011 23:38 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Ik vind me het moeilijk voor te stellen dat je geen keus hebt. Dat zou het leven zinloos maken. Stuck in square one zoals ze zeggen.
Ik denk helemeaal niet dat een burnout bullshit is, maar ontslaat een burnout je van je maatschappelijke verantwoordelijkheid, dat is de vraag. Moeten je kinderen ineens niet meer naar school, moet iemand anders maar de huur betalen voor je gezinnetje, hebben je ouders geen recht meer op een prettig gesprek als zij in de problemen zitten?quote:Op dinsdag 8 maart 2011 23:38 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Het is heeel lastig om ECHT te snappen wat burnout/overspannenheid inhoudt als je 't zelf nooit ervaren hebt.
Ik was ooit ook zo, dacht dat 't 100% bullshit was. Moe werd je alleen maar van lichamelijke inspanning, zo was mijn redenatie.
Maar tering, ben IK op m'n bek gevallen, zeg!
Laten we terug gaan naar wat jij zelf vond:quote:Op dinsdag 8 maart 2011 23:40 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Ik denk helemeaal niet dat een burnout bullshit is, maar ontslaat een burnout je van je maatschappelijke verantwoordelijkheid, dat is de vraag.
Klopt, ik verwacht dat iedereen een sterke instelling heeft en niet het bijltje erbij neergooit. De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen, dus als jouw kind ziek is dan moet jij overtime maken om hem/haar naar het ziekenhuis te brengen, bezoek te brengen, er voor je gezin te zijn etc etc.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 23:39 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Ik weet dat je 't je moeilijk kunt voorstellen. Daarom snap je 't ook niet en zijn jouw verwachtingen van mensen zwaar onrealistisch
juist. maar dan praten we wel over extreme gevallen zoals mensen als mijn tante bijvoorbeeld, die zwaar geestelijk gehandicapt is. zij kan alleen overleven doordat andere mensen sterk voor haar zijn.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 23:41 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Laten we terug gaan naar wat jij zelf vond:
Als iemand ECHT niet kan, dan ontslaat het je wel degelijk van je maatschappelijke verantwoordelijkheid. Klopt dat?
Wil je hiermee zeggen dat je 't belangrijk vindt dat er zo min mogelijk mensen in de situatie terecht komen dat ze geen keus hebben?quote:
Spreek voor jezelf. Als ik 't heb over mensen die geen keus hebben, dan bedoel ik mensen die geen keus hebben.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 23:45 schreef Maanvis het volgende:
[..]
juist. maar dan praten we wel over extreme gevallen zoals mensen als mijn tante bijvoorbeeld, die zwaar geestelijk gehandicapt is. zij kan alleen overleven doordat andere mensen sterk voor haar zijn.
Natuurlijk. Maar een doodlopende weg doemt nooit ineens op, d'r zijn altijd eerst een hele hoop goede afslagen die je hebt gemist (en het doodlopende weg bord).quote:Op dinsdag 8 maart 2011 23:44 schreef magnetronkoffie het volgende:
Volgende vraag:Vind jij het belangrijk om zoveel mogelijk te voorkomen dat mensen in de situatie terecht komen dat ze geen keus hebben?
Nu zitten we een beetje vast. Je weet niet eens wat burnout met iemand doet. Hoe kun je er dan vanuit gaan dat je over de kennis beschikt hierover een vast oordeel over te hebben?quote:Op dinsdag 8 maart 2011 23:47 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Natuurlijk. Maar een doodlopende weg doemt nooit ineens op, d'r zijn altijd eerst een hele hoop goede afslagen die je hebt gemist (en het doodlopende weg bord).
Dat zijn er gelukkig maar heel weinig. Anders zouden er niet genoeg sterke schouders zijn om die te laten overleven.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 23:46 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Spreek voor jezelf. Als ik 't heb over mensen die geen keus hebben, dan bedoel ik mensen die geen keus hebben.
Dat zijn er VOLGENS JOU heel weinig. Anderen denken daar anders over.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 23:49 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Dat zijn er gelukkig maar heel weinig. Anders zouden er niet genoeg sterke schouders zijn om die te laten overleven.
Wat een onzin, ik heb weldegelijk kennis van wat een burnout met iemand doet, maar ik weiger te accepteren dat het een hopeloze situatie is zonder waarschuwingssignalen vooraf.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 23:48 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Nu zitten we een beetje vast. Je weet niet eens wat burnout met iemand doet. Hoe kun je er dan vanuit gaan dat je over de kennis beschikt hierover een vast oordeel over te hebben?
Is 't dan niet verstandiger om gewoon te accepteren dat jouw kennis onvoldoende is om hierop een goed antwoord te geven?
Een burnout ontslaat je niet van je maatschappelijke verantwoordelijkheid iig. En dan nog heb je keuzes. Ga ik deze dag uit bed of niet? Ga ik blaadjes harken in het park of blijf ik voor de TV zitten?quote:Op dinsdag 8 maart 2011 23:51 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Dat zijn er VOLGENS JOU heel weinig. Anderen denken daar anders over.
En uiteraard, als je mensen met een burnout al nieteens mee wilt laten tellen tot de groep die geen keus meer heeft, tsja, dan blijft er weinig over idd.
Maar dat ligt dan meer aan jouw gebrek aan kennis.
Oh en ik moet wel zeggen dat voor een eenzaam persoon die geen mensen om zich heen heeft die keuzes er niet lijken te zijn. Je hebt vaak iemand anders nodig om die keuzes aan te wijzen.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 23:53 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Een burnout ontslaat je niet van je maatschappelijke verantwoordelijkheid iig. En dan nog heb je keuzes. Ga ik deze dag uit bed of niet? Ga ik blaadjes harken in het park of blijf ik voor de TV zitten?
Nee, dat heb je niet (staat enkele posts hier boven al beschreven).quote:Op dinsdag 8 maart 2011 23:52 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Wat een onzin, ik heb weldegelijk kennis van wat een burnout met iemand doet
hopeloze situatie is nogal een dramatizering, ik had 't over mensen met een burnout.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 23:52 schreef Maanvis het volgende:
[..]
, maar ik weiger te accepteren dat het een hopeloze situatie is zonder waarschuwingssignalen vooraf.
Blaadjes harken met een burnout? je hebt echt geen flauw idee waar je 't over hebt.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 23:53 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Een burnout ontslaat je niet van je maatschappelijke verantwoordelijkheid iig. En dan nog heb je keuzes. Ga ik deze dag uit bed of niet? Ga ik blaadjes harken in het park of blijf ik voor de TV zitten?
p.s., ik ga zo wel naar bed. Begin al aardig moe te worden.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 23:01 schreef Maanvis het volgende:Natuurlijk heb ik van een burnout gehoord, maar kan iemand met een burnout echt helemaal niets meer behalve de hele dag op bed liggen? Kan die niet meer een leuk gesprek aanknopen met de bejaarde eenzame overbuurvrouw? Kan die niet meer het gras voor de deur maaien? Kan die niet meer een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij? Kan die niet blaadjes rond gaan delen voor de kerk? Kan die niet vrijwilliger worden bij een jongerensoos?
Dan heb je niet goed gelezen. Misschien is 't ook voor jou bedtijd aan 't worden.quote:Op woensdag 9 maart 2011 00:07 schreef MuyTrabajo het volgende:
En zo verzandt een potentieel interessant topic in een de eeuwige aanstelleritis/nietes discussie.
Jawel. Wat hier gaande is, is een discussie tussen 2 personen die een heel verschillende mening hebben juist over die lat.quote:Op woensdag 9 maart 2011 00:10 schreef MuyTrabajo het volgende:
Over de lat hoog leggen gaat het iig niet meer.
Het lijkt me wel zinvol om onderscheid te maken in de ernst van de aandoening. Net zoals depressies in hevigheid erg kunnen verschillen. Je kunt niet stellen dat iedereen met een burnout alleen maar de hele dag op z'n nest wil/zal blijven liggen en totaal niets meer zal ondernemen.quote:Op woensdag 9 maart 2011 00:03 schreef magnetronkoffie het volgende:
Blaadjes harken met een burnout? je hebt echt geen flauw idee waar je 't over hebt.
Het is echt niet zo simpel als je denkt.
Hoe kun je nou zo'n hard oordeel vellen over iets waar je geen verstand van hebt?
Ik heb 't zelf een aantal keer meegemaakt, en kan vertellen dat 't echt een moment was van "En toen kwam ik met m'n hoofd tegen de muur!".quote:Op woensdag 9 maart 2011 00:12 schreef Menu_69 het volgende:
[..]
Het lijkt me wel zinvol om onderscheid te maken in de ernst van de aandoening. Net zoals depressies in hevigheid erg kunnen verschillen. Je kunt niet stellen dat iedereen met een burnout alleen maar de hele dag op z'n nest wil/zal blijven liggen en totaal niets meer zal ondernemen.
Ja, dat dan weer wel.quote:Op woensdag 9 maart 2011 00:11 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Jawel. Wat hier gaande is, is een discussie tussen 2 personen die een heel verschillende mening hebben juist over die lat.
Burnout is een typisch gevalletje "lat te hoog", vind je ook niet?
Het kan heel goed zijn dat het zo was in jouw geval, maar er zullen vast ook mensen zijn die met een burnout thuis zaten, maar toch wel zo nu en dan in hun tuintje aan het prutsen waren. Zoals gezegd: net zoals de ene depressie de andere niet is.quote:Op woensdag 9 maart 2011 00:13 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Ik heb 't zelf een aantal keer meegemaakt, en kan vertellen dat 't echt een moment was van "En toen kwam ik met m'n hoofd tegen de muur!".
De eerste aantal keren had ik niet eens door wat er met me aan de hand was. 't was alsof m'n lichaam niet meer wou.
Geen aanrader om mee te maken...al denk ik dat sommige Nederlanders er best nog wel eens wat van op zouden kunnen steken
Het is maar net hoe je leven in elkaar zit...al kan ik beter zeggen:quote:Op woensdag 9 maart 2011 00:16 schreef Menu_69 het volgende:
[..]
Het kan heel goed zijn dat het zo was in jouw geval, maar er zullen vast ook mensen zijn die met een burnout thuis zaten, maar toch wel zo nu en dan in hun tuintje aan het prutsen waren. Zoals gezegd: net zoals de ene depressie de andere niet is.
Wat weerhield je ervan om blaadjes te harken? Welke keuzes had jij nog over?quote:Op woensdag 9 maart 2011 00:03 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Blaadjes harken met een burnout? je hebt echt geen flauw idee waar je 't over hebt.
Het is echt niet zo simpel als je denkt.
Ik vel geen hard oordeel. Ik wil alleen zeggen dat er nog hoop is ook al lijkt de situatie hopeloos. En ja dat klinkt hard als het gelezen wordt door iemand die vindt dat er geen hoop meer is en geen keuzes meer zijn op bepaalde momenten in het leven.quote:Hoe kun je nou zo'n hard oordeel vellen over iets waar je geen verstand van hebt?
En daar was niets mis mee, de vragen die daarin staan zijn niet als oordeel bedoeld, eerder als handvest om jezelf af te vragen; is alles eigenlijk wel ooit hopeloos?quote:Edit: Ik had 't over deze post van jou:
Maar legt de maatschappij dan de lat te hoog..quote:Op woensdag 9 maart 2011 00:11 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Jawel. Wat hier gaande is, is een discussie tussen 2 personen die een heel verschillende mening hebben juist over die lat.
Burnout is een typisch gevalletje "lat te hoog", vind je ook niet?
Staat er duidelijk, niet?quote:Op woensdag 9 maart 2011 00:32 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Maar legt de maatschappij dan de lat te hoog..
of jijzelf?
Ik heb m'n toenmalige hulpverlener uiteindelijk verteld hoe 't ECHT met me ging, en werd per direct naar de PAAZ gestuurd. Mocht niet eens nog naar huis om kleren op te halen, die moest ik laten brengen.quote:Op woensdag 9 maart 2011 00:31 schreef Maanvis het volgende:
Met welke ontiegelijk gecompliceeerde oplossing ben jij er uit gekomen?
Maar ben je het er mee eens dat het dus in verschillende gradaties kan voorkomen en dat het ook per persoon kan verschillen hoe snel iemand weer herstelt?quote:Op woensdag 9 maart 2011 00:19 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Het is maar net hoe je leven in elkaar zit...al kan ik beter zeggen:
het is maar net hoeveel hoe weinig er op dat moment nog van je leven over is.
Door een burnout wordt je blikveld als 't ware steeds smaller. Een automatisme, om energie te besparen.
Ik zal niet alle details vertellen van hoe ik 't ervaren had, maar kan je wel vertellen dat ik zelfs de trap in m'n trappenhuis niet meer op kwam. Echt geen pretje. Ik had GEEN FLAUW idee waar 't nou aan lag?!?
Waar kwam dat vandaan? Je hebt de keuze gemaakt om hulp te zoeken.quote:Op woensdag 9 maart 2011 00:41 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Ik heb m'n toenmalige hulpverlener uiteindelijk verteld hoe 't ECHT met me ging, en werd per direct naar de PAAZ gestuurd. Mocht niet eens nog naar huis om kleren op te halen, die moest ik laten brengen.
Uiteraard komt het in verschillende gradaties voorquote:Op woensdag 9 maart 2011 00:43 schreef Menu_69 het volgende:
[..]
Maar ben je het er mee eens dat het dus in verschillende gradaties kan voorkomen en dat het ook per persoon kan verschillen hoe snel iemand weer herstelt?
Ehm...ben je soms aan 't trollen of zo??quote:Op woensdag 9 maart 2011 00:43 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Waar kwam dat vandaan? Je hebt de keuze gemaakt om hulp te zoeken.
Zie je dat er keuzes waren. En jij hebt de juiste gemaakt.
Er staat alleen lat te hoog.quote:
Overigens moet je overspannenheid niet verwarren met een burnout.quote:Op woensdag 9 maart 2011 00:44 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Ehm...ben je soms aan 't trollen of zo??
Wat jij zegt is zo ontiegelijk fout.
Of dacht je nou echt dat het mijn keus was om overspannen te raken of zo?
Grappig, ik had 't net toch over bepaalde mensen die minder goed kunnen luisteren?
Er is niets fout aan, ik wil je hoop geven dat er altijd keuzes zijn. Dus dat je de volgende keer niet meer in die situatie terecht komt door eerder de juiste keuzes te maken.quote:Op woensdag 9 maart 2011 00:44 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Ehm...ben je soms aan 't trollen of zo??
Wat jij zegt is zo ontiegelijk fout.
Het gaat toch over die gelukslat? Heb je die toen voor jezelf te hoog gelegd? Door veel over te werken bijvoorbeeld, door te denken dat dat nodig was? Door een baan aan te nemen die teveel beslag van je nam?quote:Of dacht je nou echt dat het mijn keus was om overspannen te raken of zo?
Wel als je iedere vraag als een oordeel zietquote:Grappig, ik had 't net toch over bepaalde mensen die minder goed kunnen luisteren?
Grappig, dat doe ik dus wel. Magoied, 't enige wat voor mij telde was dat 't niet meer ging op dat moment.quote:Op woensdag 9 maart 2011 00:47 schreef Menu_69 het volgende:
[..]
Overigens moet je overspannenheid niet verwarren met een burnout.
Nee hoor, hje gaat me nu vertellen dat de maatschappij de lat te hoog legtquote:Op woensdag 9 maart 2011 00:47 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Ja, en dat is toch heel duidelijk? Of moet ik 't nog simpeler voor je maken?
Nee, die had de maatschappij voor mij te hoog gelegd. Daar gaat deze topic al de hele tijd over. De maatschappij legt de lat steeds hoger waardoor steeds meer mensen "falen".quote:Op woensdag 9 maart 2011 00:49 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Er is niets fout aan, ik wil je hoop geven dat er altijd keuzes zijn. Dus dat je de volgende keer niet meer in die situatie terecht komt door eerder de juiste keuzes te maken.
[..]
Het gaat toch over die gelukslat? Heb je die toen voor jezelf te hoog gelegd? Door veel over te werken bijvoorbeeld, door te denken dat dat nodig was? Door een baan aan te nemen die teveel beslag van je nam?
[..]
Wel als je iedere vraag als een oordeel ziet.
Yepquote:Op woensdag 9 maart 2011 00:49 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Nee hoor, hje gaat me nu vertellen dat de maatschappij de lat te hoog legt.
Bijvoorbeeld (Om het grafisch uit te leggen) als ik nu mijn parkeerplaats af rijd, naar rechts ga, naar links ga, nog een keer rechts en nog een keer rechts, dan zit ik op de invoegstrook van de a50 richting nijmegen. Daar kan ik dus niet meer stoppen. Maar eerder had ik de keuzes om niet die richtingen uit te rijdenquote:Op woensdag 9 maart 2011 00:49 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Er is niets fout aan, ik wil je hoop geven dat er altijd keuzes zijn. Dus dat je de volgende keer niet meer in die situatie terecht komt door eerder de juiste keuzes te maken.
Dan klopt de wikipedia pagina over oorzaken van burnouts niet.quote:
In dit kopje niets over de maatschappij die de lat te hoog legt, wel over personen die zelf de lat te hoog leggen door perfectionisme en overdrven plichtsgetrouwheid.quote:Oorzaken van burn-outHoewel er de laatste tien-vijftien jaar veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar burn-out is er nog weinig bekend over de oorzaken ervan.[1] Voor zover burn-out opgevat kan worden als een vorm van extreme vermoeidheid (de dominante opvatting, zie hierboven), lijkt een chronisch teveel aan inspanning (bijvoorbeeld te hard werken) in combinatie met een tekort aan herstel een belangrijke risicofactor. Daarnaast zijn persoonlijkheidstrekken als overdreven plichtsgetrouwheid, perfectionisme en werkverslaving relatief belangrijke risicofactoren. Deze zijn immers vaak weer oorzakelijke factoren voor hard werken. Overigens is het zeker niet zo dat iedereen die hard werkt een groot risico op burn-out loopt; de combinatie van hard werken, weinig herstel en het weinig plezier hebben in het werk lijkt daarentegen duidelijk risicovoller te zijn. Niet uitgesloten mag worden, dat biochemische factoren van invloed zijn bij het ontstaan van burn-out. Met name stoornissen in de neurotransmitters (waarbij een verlaagd serotonineniveau een rol kan spelen) van de hersenen zijn mogelijk van belang. Het bewijs daarvoor is tot op heden echter allesbehalve overtuigend.
Yep, maar je kunt niet meer rijden als er niks meer in de tank zit.quote:Op woensdag 9 maart 2011 00:53 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Bijvoorbeeld (Om het grafisch uit te leggen) als ik nu mijn parkeerplaats af rijd, naar rechts ga, naar links ga, nog een keer rechts en nog een keer rechts, dan zit ik op de invoegstrook van de a50 richting nijmegen. Daar kan ik dus niet meer stoppen. Maar eerder had ik de keuzes om niet die richtingen uit te rijden.
Tsja, dat kan meerdere oorzaken hebben, niet waar? Jij bent alleen maar op zoek naar je gelijk, luisteren doe je nietquote:Op woensdag 9 maart 2011 00:56 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Dan klopt de wikipedia pagina over oorzaken van burnouts niet.
[..]
In dit kopje niets over de maatschappij die de lat te hoog legt, wel over personen die zelf de lat te hoog leggen door perfectionisme en overdrven plichtsgetrouwheid.
En wat kwamen ervoor als waarschuwingen die je niet gezien hebt? Werkte je vaak over? HAd je vaak stress? Sliep je weinig? Dacht je thuis vaak na over je werk? Dat zijn voor mij iig metertjes die ik gebruik om een burnout te voorkomen en als die allemaal in het rood staan dan ga ik serieus nadenken over een manier om die tank bij te vullen.quote:Op woensdag 9 maart 2011 00:57 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Yep, maar je kunt niet meer rijden als er niks meer in de tank zit.
Hoezo niet, ik zit al de hele avond naar je te luisteren. Je mag me wel vertellen hoe de maatschappij ervoor heeft gezorgd dat jij een burnout kreeg. Dan kunnen wij ervan leren want we willen geen burnout.quote:Op woensdag 9 maart 2011 00:58 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Tsja, dat kan meerdere oorzaken hebben, niet waar? Jij bent alleen maar op zoek naar je gelijk, luisteren doe je niet
Waar zit je naar te hengelen?quote:Op woensdag 9 maart 2011 00:59 schreef Maanvis het volgende:
[..]
En wat kwamen ervoor als waarschuwingen die je niet gezien hebt? Werkte je vaak over? HAd je vaak stress? Sliep je weinig? Dacht je thuis vaak na over je werk? Dat zijn voor mij iig metertjes die ik gebruik om een burnout te voorkomen en als die allemaal in het rood staan dan ga ik serieus nadenken over een manier om die tank bij te vullen.
naar een manier om waarschuwingssignalen voor een burnout te herkennen zodat andere mensen dit niet overkomtquote:Op woensdag 9 maart 2011 01:00 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Waar zit je naar te hengelen?
Maar je weet niet eens wat een burnout is??quote:Op woensdag 9 maart 2011 01:02 schreef Maanvis het volgende:
[..]
naar een manier om waarschuwingssignalen voor een burnout te herkennen zodat andere mensen dit niet overkomt
Overspannenheid kan een waarschuwingssignaal bijvoorbeeld.quote:Op woensdag 9 maart 2011 01:02 schreef Maanvis het volgende:
[..]
naar een manier om waarschuwingssignalen voor een burnout te herkennen zodat andere mensen dit niet overkomt
oh nou als je dat ook nog even wilt uitleggen, gaarne. sorry dat je die moeite dan ook nog moet doen.quote:Op woensdag 9 maart 2011 01:02 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Maar je weet niet eens wat een burnout is??
ik vroeg het niet aan jou, jij hebt geen burnout meegemaakt dus je weet niet wat een burnout is.quote:Op woensdag 9 maart 2011 01:04 schreef Menu_69 het volgende:
[..]
Overspannenheid kan een waarschuwingssignaal bijvoorbeeld.
Dat is net zo achterlijk als zeggen dat een psychiater zijn mond moet houden omdat hij zelf niet schizofreen is. Alsnog kan hij jou er prima info over geven. Zeker antwoorden op de banale vraagjes die jij stelt.quote:Op woensdag 9 maart 2011 01:05 schreef Maanvis het volgende:
[..]
ik vroeg het niet aan jou, jij hebt geen burnout meegemaakt dus je weet niet wat een burnout is.
Dat impliceert ie ook tegen mij. Met z'n arrogante je weet niet wat een burnout is houding.quote:Op woensdag 9 maart 2011 01:07 schreef Menu_69 het volgende:
[..]
Dat is net zo achterlijk als zeggen dat een psychiater zijn mond moet houden omdat hij zelf niet schizofreen is.
Ik zeg altijd, door je dom voor te doen leer je zoveel meer. Want dan krijg je dus ook įlle info en įlle zienswijzes.quote:Alsnog kan hij jou er prima info over geven. Zeker antwoorden op de banale vraagjes die jij stelt.
Tja, en jij en hij weten weer niet of ik een burnout mee heb gemaakt. Waarschijnlijk niet hč, anders had ik wel vanuit mijn situatie PRECIES kunnen redeneren hoe hij zich toen voelde.quote:Bovendien weet jij helemaal niet of ik wel eens een burnout heb meegemaakt. Kortom, je loopt dom te kletsen.
Gelukkig ben ik niet de enige die dat door heeftquote:Op woensdag 9 maart 2011 01:07 schreef Menu_69 het volgende:
[..]
Dat is net zo achterlijk als zeggen dat een psychiater zijn mond moet houden omdat hij zelf niet schizofreen is. Alsnog kan hij jou er prima info over geven. Zeker antwoorden op de banale vraagjes die jij stelt.
Bovendien weet jij helemaal niet of ik wel eens een burnout heb meegemaakt. Kortom, je loopt dom te kletsen.
Ik weet dat je pissig bent, daarom reageer je ook op zo'n domme manier. je verpakt 't voor jezelf alleen iets mooierquote:Op woensdag 9 maart 2011 01:12 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Dat impliceert ie ook tegen mij. Met z'n arrogante je weet niet wat een burnout is houding.
[..]
Ik zeg altijd, door je dom voor te doen leer je zoveel meer. Want dan krijg je dus ook įlle info en įlle zienswijzes.
[..]
Tja, en jij en hij weten weer niet of ik een burnout mee heb gemaakt. Waarschijnlijk niet hč, anders had ik wel vanuit mijn situatie PRECIES kunnen redeneren hoe hij zich toen voelde.
Maar antwoorden geven wil je niet, je wilt alleen hameren hoe weinig ik eigenlijk van een burnout af weet, en ook niet ingaan op de vraag waarom de maatschappij jouw lat te hoog heeft gelegd, dus we kunnen ook niet meer ontopicquote:Op woensdag 9 maart 2011 01:13 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Gelukkig ben ik niet de enige die dat door heeft
Ja, tis hier net alsof je probeert een discussie aan te gaan met een gelovige. Krijg je ook dit soort antwoorden. Zelfde mechanisme.quote:
Iedereen heeft zo zijn methodes om zijn gevoel voor eigenwaarde te behouden.quote:Op woensdag 9 maart 2011 01:14 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Ik weet dat je pissig bent, daarom reageer je ook op zo'n domme manier. je verpakt 't voor jezelf alleen iets mooier
Yep...pissig. Naja, ik heb op moment wel wat beters te doen (zoals m'n bed opzoeken).quote:Op woensdag 9 maart 2011 01:15 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Maar antwoorden geven wil je niet, je wilt alleen hameren hoe weinig ik eigenlijk van een burnout af weet, en ook niet ingaan op de vraag waarom de maatschappij jouw lat te hoog heeft gelegd, dus we kunnen ook niet meer ontopic.
Goed punt "Jij weet het niet want je hebt het niet meegemaakt en ik ga het je ook niet vertellen".quote:Op woensdag 9 maart 2011 01:16 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Ja, tis hier net alsof je probeert een discussie aan te gaan met een gelovige. Krijg je ook dit soort antwoorden. Zelfde mechanisme.
Dat is gebaseerd op de misvatting dat iedereen een burnout op dezelfde wijze beleeft en dat alle burnouts hetzelfde zijn. Zo simpel is het niet. Net als met depressies bijvoorbeeld.quote:Op woensdag 9 maart 2011 01:12 schreef Maanvis het volgende:
Tja, en jij en hij weten weer niet of ik een burnout mee heb gemaakt. Waarschijnlijk niet hč, anders had ik wel vanuit mijn situatie PRECIES kunnen redeneren hoe hij zich toen voelde.
Maar zijn die depressies en burnouts ontstaan doordat de maatschappij de lat te hoog heeft gelegd? Ik denk doordat men zelf de lat te hoog legt, uit verwachting van wat de maatschappij wel niet zal denken. Terwijl de maatschappij zelf helemaal niet zo veeleisend is.quote:Op woensdag 9 maart 2011 01:20 schreef Menu_69 het volgende:
[..]
Dat is gebaseerd op de misvatting dat iedereen een burnout op dezelfde wijze beleeft en dat alle burnouts hetzelfde zijn. Zo simpel is het niet. Net als met depressies bijvoorbeeld.
In het geval van een burnout zal de waarheid wel ergens in het midden liggen. Voor sommige mensen zullen de eisen die gesteld worden te hoog zijn, maar het ligt er ook vooral aan hoe je in elkaar zit. Bijvoorbeeld of mensen perfectionistisch zijn van nature.quote:Op woensdag 9 maart 2011 01:28 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Maar zijn die depressies en burnouts ontstaan doordat de maatschappij de lat te hoog heeft gelegd? Ik denk doordat men zelf de lat te hoog legt, uit verwachting van wat de maatschappij wel niet zal denken. Terwijl de maatschappij zelf helemaal niet zo veeleisend is.
Allemaal leuk en aardig, maar hoe ga je er voor zorgen dat autisten (met name) en adhd'ers vervolgens wel de ruimte krijgen om hun werk te doen?quote:Op dinsdag 8 maart 2011 18:14 schreef Rubber_Johnny het volgende:
[..]
Ja, klopt. Hele slimme mensen zitten nu thuis omdat ze het etiket 'autisme' opgeplakt hebben gekregen. De maatschappij ziet dat als ziekte en daarom is men huiverig zo'n 'zieke' aan te nemen. Daar zit je dan, hoogopgeleid, met zo je eigen dromen op 900 euro pm! Frustratie ten top.
Ik denk dat veel van deze mensen niet ziek maar gewoon 'anders' zijn. Zelfde geldt voor ADHD. Het lijkt me wel een goed idee om deze dingen niet langer als ziekte te behandelen, om zo een mentaliteitsverandering tot stand te doen komen. Homoseksualiteit was ook ooit een ziekte.Schrap het maar uit die DSM.
Ook mensen die niet al te slim zijn maak deze maatschappij graag tot patient. Met een IQ dat 15 punten onder het gemiddelde ligt ben je al 'licht verstandelijk gehandicapt'. Dat is 15% van de bevolking!
Zelfs hoogbegaafdheid wordt hier als 'probleem' gezien, de lobby voor hoogbegaafden probeert ons vooral ervan te overtuigen hoe 'zielig' ze wel niet zijn.
En hoe gaan we dat doen?quote:Op dinsdag 8 maart 2011 18:36 schreef Rubber_Johnny het volgende:
[..]
Idd. Diep in mijn hart geloof ik dat deze mensen helemaal niet onrendabel zijn. Maar ze worden wel zo gezien.
En dat verhelp je niet door meer sociale voorzieningen (want je bent zielig) of juist minder (hup aan het werk jullie).
We moeten anders gaan denken over de mensen die afwijken van de rest.
Omdat het zo simpel niet altijd werktquote:Op dinsdag 8 maart 2011 18:42 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Waarom niet weer gewoon zoals vroeger? "Wees blij met wat je hebt, verzorg en kom op voor je familie, en ga werken lul anders ben je lui"
Het gaat er dan ook niet om OF je kunt werken... Het gaat erom of je binnen de organisatie kunt functioneren zoals je leidinggevenden en collega's verwachten.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 19:37 schreef Rubber_Johnny het volgende:
[..]
Omdat autisme als 'smet' wordt gezien, waardoor je minder snel een baan krijgt. Een baan is als een relatie, de ander moet ook willen.
Vandaar dat ik graag zie dat dat label uit de DSM gaat. Niemand denkt dat een homo een gevaar is om in de WAO te geraken. Een homo is immers niet ziek. Graag zou ik willen dat het met de autisten die kant ook op gaat.
Het heeft z'n weerslag op je functioneren... Waarom zou je het moeten schrappen dan? Geef eens een argument als je wiltquote:Op dinsdag 8 maart 2011 19:40 schreef Maanvis het volgende:
ADHD krek hetzelfde. Als het er niet al uit is want ik lees dat ding nooit.
Zoals mensen zonder labeltje ook de ruimte krijgen om hun werk te doen; door de juiste baan te kiezen. Het zijn geen mensen die anders funtioneren, het zijn mensen die in een categorie zijn geplaatst die anders functioneert. Ik functioneer ook anders dan mijn collega en hij weer anders dan zijn buurman.quote:Op woensdag 9 maart 2011 08:49 schreef Transport_Ink het volgende:
[..]
Allemaal leuk en aardig, maar hoe ga je er voor zorgen dat autisten (met name) en adhd'ers vervolgens wel de ruimte krijgen om hun werk te doen?
Kan voor beiden nogal lastig zijn zich genoeg aan te passen aan het 'standaard' stramien. Daarnaast is schrappen uit de DSM wellicht wat overdreven. Het zijn nu eenmaal mensen die anders functioneren, met alle problemen van dien.
Het is wel een goeie basis om vanuit te gaan.quote:Omdat het zo simpel niet altijd werkt
Dat ligt dan niet aan het labeltje of je stoornis, maar aan hoe jij bent als persoon. Zet mij in een bank neer waar je de hele dag formeel moet doen, en ik functioneer niet zoals mijn leidinggevenden en collega's verwachten.quote:Het gaat er dan ook niet om OF je kunt werken... Het gaat erom of je binnen de organisatie kunt functioneren zoals je leidinggevenden en collega's verwachten.
En dat is waar het vaak verkeerd gaat.
Zodat mensen zich weer gaan zien als een mens van vlees en bloed, een uniek persoon, ipv een persoon dat in een hokje is geplaatst waardoor mogelijkheden zijn afgesloten.quote:Het heeft z'n weerslag op je functioneren... Waarom zou je het moeten schrappen dan? Geef eens een argument als je wilt
Klopt, sorryquote:
Uiteraard zullen genoeg mensen ten onrechte een labeltje hebben. Neemt niet weg dat iemand met ADHD anders functioneert dan iemand die dat niet heeft.quote:Op woensdag 9 maart 2011 09:06 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Zoals mensen zonder labeltje ook de ruimte krijgen om hun werk te doen; door de juiste baan te kiezen. Het zijn geen mensen die anders funtioneren, het zijn mensen die in een categorie zijn geplaatst die anders functioneert. Ik functioneer ook anders dan mijn collega en hij weer anders dan zijn buurman.
Uiteraard. Maar wanneer iemand dus niet goed functioneert binnen een bepaald stramien, en dit gelegen is in bv afwijkende hersenfuncties... Dan is het benoemen van oorzaken toch echt een betere basis dan roepen dat iemand lui isquote:Het is wel een goeie basis om vanuit te gaan.
Je begrijpt dus duidelijk niet welke impact bepaalde stoornissen cq afwijkingen kunnen hebben op iemands functioneren. Dat gaat veel dieper dan formeel/informeelquote:Dat ligt dan niet aan het labeltje of je stoornis, maar aan hoe jij bent als persoon. Zet mij in een bank neer waar je de hele dag formeel moet doen, en ik functioneer niet zoals mijn leidinggevenden en collega's verwachten.
In een hokje plaatsen doe je zelfquote:Zodat mensen zich weer gaan zien als een mens van vlees en bloed, een uniek persoon, ipv een persoon dat in een hokje is geplaatst waardoor mogelijkheden zijn afgesloten.
Onzin, iedereen kan iets.quote:Op woensdag 9 maart 2011 09:18 schreef Transport_Ink het volgende:
[..]
Uiteraard zullen genoeg mensen ten onrechte een labeltje hebben. Neemt niet weg dat iemand met ADHD anders functioneert dan iemand die dat niet heeft.
Er is nog een wereld aan onderzoek te doen, maar dat er sprake is van een andere manier van functioneren van het brein, dat is een ding dat zeker is.
En de juiste baan kiezen lijkt me idd een goeie stap. Maar niet altijd haalbaar helaas.
Dan moet degene zich zodanig aanpassen dat die wel kan functioneren binnen het stramien. Iedereen, behalve de uitzonderingen die al besproken zijn, kan iets.quote:Uiteraard. Maar wanneer iemand dus niet goed functioneert binnen een bepaald stramien, en dit gelegen is in bv afwijkende hersenfuncties... Dan is het benoemen van oorzaken toch echt een betere basis dan roepen dat iemand lui is
Het was ook meer een voorbeeld om aan te geven dat afwijkingen bij iedereen voorkomen. Iedereen heeft functies waar ie niet past en wel past. Dat gaat bij sommige mensen idd dieper.quote:Je begrijpt dus duidelijk niet welke impact bepaalde stoornissen cq afwijkingen kunnen hebben op iemands functioneren. Dat gaat veel dieper dan formeel/informeel
En da's niet nodig.quote:In een hokje plaatsen doe je zelf
Precies, een labeltje is geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Voor normale mensen zijn ook mogelijkheden afgesloten. Het is iets waar iedereen mee dealt dagelijks. En zelfs een slimme autist of slimme adhd-er kan zelfs meer mogelijkhden hebben dan een domme persoon zonder stoornissen.quote:En sommige mogelijkheden zijn ook afgesloten. Maar er zijn voor veel mensen gelukkig nog genoeg mogelijkheden over.
Omdat (en ik denk nu even heel idealistisch ) afwijkingen gezien worden als iets waar de 'patient' aan moet werken. Het bedrijfsleven hoeft zich daaraan niet aan te passen.quote:Op woensdag 9 maart 2011 08:49 schreef Transport_Ink het volgende:
[..]
Allemaal leuk en aardig, maar hoe ga je er voor zorgen dat autisten (met name) en adhd'ers vervolgens wel de ruimte krijgen om hun werk te doen?
Kan voor beiden nogal lastig zijn zich genoeg aan te passen aan het 'standaard' stramien. Daarnaast is schrappen uit de DSM wellicht wat overdreven. Het zijn nu eenmaal mensen die anders functioneren, met alle problemen van dien.
[..]
En hoe gaan we dat doen?
[..]
Omdat het zo simpel niet altijd werkt
[..]
Het gaat er dan ook niet om OF je kunt werken... Het gaat erom of je binnen de organisatie kunt functioneren zoals je leidinggevenden en collega's verwachten.
En dat is waar het vaak verkeerd gaat.
[..]
Het heeft z'n weerslag op je functioneren... Waarom zou je het moeten schrappen dan? Geef eens een argument als je wilt
Ik werk als applicatiebeheerder.quote:Op woensdag 9 maart 2011 09:48 schreef schaal_9 het volgende:
Ik ben nu wel benieuwd wat voor baan Maanvis zelf heeft. Als je bijvoorbeeld geen beperking hebt, is het een stuk gemakkelijker dan wanneer je alleen zou kunnen werken in een heel speciale functie. In dat laatste geval mag je van geluk spreken als je het volledige minimumloon krijgt. Iedere functie vereist tegenwoordig een bepaalde basis aan sociaal-communicatieve vaardigheden.
Daarom moet je ook kijken naar de mogelijkheden die wel open zijn, niet naar de mogelijkheden die afgesloten zijn. Iedereen, mensen met en mensen zonder beperking, hebben functies waar ze geschikt en ongeschikt voor zijn. Dat het 'taartpuntje' voor mensen met een beperking wat kleiner is, begrijp ik volkomen. Maar er is voor iedereen een stukje taart over.quote:En ja... voor de mensen zonder beperking op mijn werk zijn ook mogelijkheden afgesloten. Niet iedereen kan afdelingshoofd worden.
De EISEN worden steeds hoger die wij aan elkaar gaan stellen. Zowel prive als in werksituaties. Steeds meer mensen die daar niet aan kunnen beantwoorden. Gevolg steeds meer probleemmensen.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 13:31 schreef Re het volgende:
Ik zat zo eens te denken (ja dat doe ik wel eens)
Over de laatste decennia wordt de gelukslat steeds hoger gelegd, onze maatschappij eist bijna dat je steeds gelukkiger moet worden vergeleken met "vroeger". Wellness & Health, sociale en maatschappelijke interactie, een goed, rijk leven met alle voordelen, het streven naar meer geluk wordt steeds hoger.
Aangezien deze lat steeds hoger gelegd wordt heeft dat ook zijn bijwerkingen natuurlijk, iemand die niet al die dingen nastreeft of ze niet kan bereiken wordt al snel een etiketje opgeplakt van (beginnende of milde) depressie of angststoornis, terwijl dat eigenlijk voorheen als de normale standaard werd gezien. Je had minder streven dus minder te willen en hoefde dus ook minder te missen.
Dus eigenlijk is de maatschappij zelf verantwoordelijk
Klopt dit een beetje?
Je hebt gelijk, maar is misschien niet meer nodigquote:
Klopt. Wat ik me dus afvraag is, is dit nou wat we met z'n allen willen?quote:Op woensdag 9 maart 2011 11:04 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
De EISEN worden steeds hoger die wij aan elkaar gaan stellen. Zowel prive als in werksituaties. Steeds meer mensen die daar niet aan kunnen beantwoorden. Gevolg steeds meer probleemmensen.
Vroeger werd niet moeilijk gedaan over iemand die wat anders is. Nu worden ze keihard afgewezen.
We creėren de shit met z'n allen. Onverantwoord. En zwaar onethisch.
Om over de na te denken: materialisme is de grote oorzaak.
Ik denk niet dat de eisen steeds hoger liggen maar dat eerder de wil van mesnen om eraan te voldoen steeds minder wordt. Vroeger eiste men dat als je kinderen had dat je die dan goed verzorgde, en als je oudere broer was dat je dan je jongere broertje mee hielp met dingen, en als je een heel groot gzin had dat je dan meehielp in de huishouding, en dat als je ouders het niet meer trekken dat je dan bij hun in de huishouding meehelpt. Tegenwoordig worden veel kinderen verwaarloosd en stoppen we ouderen in een bejaardentehuis.quote:Op woensdag 9 maart 2011 11:04 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
De EISEN worden steeds hoger die wij aan elkaar gaan stellen. Zowel prive als in werksituaties. Steeds meer mensen die daar niet aan kunnen beantwoorden. Gevolg steeds meer probleemmensen.
Vroeger werd niet moeilijk gedaan over iemand die wat anders is. Nu worden ze keihard afgewezen.
We creėren de shit met z'n allen. Onverantwoord. En zwaar onethisch.
Om over de na te denken: materialisme is de grote oorzaak.
Ja, helemaal mee eens.quote:Op woensdag 9 maart 2011 10:10 schreef Rubber_Johnny het volgende:
[..]
Omdat (en ik denk nu even heel idealistisch ) afwijkingen gezien worden als iets waar de 'patient' aan moet werken. Het bedrijfsleven hoeft zich daaraan niet aan te passen.
Geldt je anderszijn niet als 'ziekte' is, dan het een heel ander verhaal. Dan valt het onder de noemer 'diversiteit'. Bij diversiteit wordt er meer gekeken naar hoe de organisatie zich kan aanpassen. Er wordt vanalles gedaan om het bedrijfsleven diverser te maken. Van een bastion van blanke mannen naar een plek waar iedereen zich op zijn plek voelt.
Ik denk dat de 'problemen' die bij autisme horen helemaal niet zo overkomelijk zijn. Als er nou ook eens nagedacht wordt over het autist-vriendelijker maken van het bedrijfsleven? Onder een beetje overleg komt niemand uit. Maar het zou al heel wat schelen als we technische mensen gewoon weer lieten doen waar ze goed in zijn, en al die softe skills niet langer tot hoofdmoot van een carričre bombardeerden.
Zo'n beetje half silicon valley schijnt autistisch te zijn, en ook op mijn uni lopen allerlei verwaaide kamergeleerden rond. Als het daar toch goed gaat, kan het in het bedrijfsleven hier toch ook?
Waar haal je al die wijsheden vandaan eigenlijk? Je lult alsof je zelf de moffen door de straat hebt zien rennen in 1940, maar ik betwijfelf of je echt zo oud bentquote:Op woensdag 9 maart 2011 11:21 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Ik denk niet dat de eisen steeds hoger liggen maar dat eerder de wil van mesnen om eraan te voldoen steeds minder wordt. Vroeger eiste men dat als je kinderen had dat je die dan goed verzorgde, en als je oudere broer was dat je dan je jongere broertje mee hielp met dingen, en als je een heel groot gzin had dat je dan meehielp in de huishouding, en dat als je ouders het niet meer trekken dat je dan bij hun in de huishouding meehelpt. Tegenwoordig worden veel kinderen verwaarloosd en stoppen we ouderen in een bejaardentehuis.
Mensen lopen steeds meer weg voor hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Dat doet 'ie hierom:quote:Op woensdag 9 maart 2011 11:26 schreef Transport_Ink het volgende:
[..]
Waar haal je al die wijsheden vandaan eigenlijk? Je lult alsof je zelf de moffen door de straat hebt zien rennen in 1940, maar ik betwijfelf of je echt zo oud bent
Hij zit dus dom te doen omdat hij zoveel mogelijk wilt leren.quote:Op woensdag 9 maart 2011 01:12 schreef Maanvis het volgende:Ik zeg altijd, door je dom voor te doen leer je zoveel meer. Want dan krijg je dus ook įlle info en įlle zienswijzes.
Ik ben 29 maar heb ouders die nog wel deze traditionele vanzelfsprekende waarden hebben.quote:Op woensdag 9 maart 2011 11:26 schreef Transport_Ink het volgende:
[..]
Waar haal je al die wijsheden vandaan eigenlijk? Je lult alsof je zelf de moffen door de straat hebt zien rennen in 1940, maar ik betwijfelf of je echt zo oud bent
Misschien zijn je ouders gewoon wat vol van zichzelf. Kan ook.quote:Op woensdag 9 maart 2011 11:41 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Ik ben 29 maar heb ouders die nog wel deze traditionele vanzelfsprekende waarden hebben.
Nee hoor, zij doen er zelf heel gewoontjes over. Ik ben het die ze de hemel inprijst vanwege de verantwoordelijkheid die ze nemenquote:Op woensdag 9 maart 2011 11:45 schreef Transport_Ink het volgende:
[..]
Misschien zijn je ouders gewoon wat vol van zichzelf. Kan ook.
Tsjah.quote:Op woensdag 9 maart 2011 11:52 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Nee hoor, zij doen er zelf heel gewoontjes over. Ik ben het die ze de hemel inprijst vanwege de verantwoordelijkheid die ze nemen. Als ik ze er over aanspreek zeggen ze "Ja, da's toch heul normaal"
Het is een praktijkvoorbeeld, en het ontkracht iig de stelling in de OP, en tot dusver heb ik nog geen praktijkvoorbeelden gezien die de stelling bekrachtigen. "De maatschappij die de lat te hoog legt" lijkt vooralsnog een verzonnen spook te zijn.quote:Op woensdag 9 maart 2011 11:54 schreef Transport_Ink het volgende:
[..]
Tsjah.
Maar ik denk dat jouw ouders en hun zorg voor jou en je 40 roversbroertjes een stuk minder relevant is voor dit topic dan jij denkt
Ik snap nog steeds niet goed hoe jij de gelukslat en de maatschappelijke verantwoordelijkheid aan elkaar koppelt.quote:Op woensdag 9 maart 2011 12:00 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Het is een praktijkvoorbeeld, en het ontkracht iig de stelling in de OP, en tot dusver heb ik nog geen praktijkvoorbeelden gezien die de stelling bekrachtigen. "De maatschappij die de lat te hoog legt" lijkt vooralsnog een verzonnen spook te zijn.
Mijn opa rookte al vanaf z'n 5e 3 pakjes shag per dag en is toch 95 geworden!!!quote:Op woensdag 9 maart 2011 12:00 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Het is een praktijkvoorbeeld, en het ontkracht iig de stelling in de OP, en tot dusver heb ik nog geen praktijkvoorbeelden gezien die de stelling bekrachtigen. "De maatschappij die de lat te hoog legt" lijkt vooralsnog een verzonnen spook te zijn.
Als ik dat nou eens wist... Waarom willen we dit in vredesnaam???quote:Op woensdag 9 maart 2011 11:16 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Klopt. Wat ik me dus afvraag is, is dit nou wat we met z'n allen willen?
Een maatschappij creėren waarin een steeds groter wordende groep mensen simpelweg buiten de boot gaan vallen?
Dat kunnen ze niet , want iedereen zit in die tredmolen. Ontsnappen is haast onmogelijk. Anders uitsluiting.quote:Op woensdag 9 maart 2011 11:21 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Ik denk niet dat de eisen steeds hoger liggen maar dat eerder de wil van mesnen om eraan te voldoen steeds minder wordt. Vroeger eiste men dat als je kinderen had dat je die dan goed verzorgde, en als je oudere broer was dat je dan je jongere broertje mee hielp met dingen, en als je een heel groot gzin had dat je dan meehielp in de huishouding, en dat als je ouders het niet meer trekken dat je dan bij hun in de huishouding meehelpt. Tegenwoordig worden veel kinderen verwaarloosd en stoppen we ouderen in een bejaardentehuis.
Mensen lopen steeds meer weg voor hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Het is een niet terzake doend lulkoekvoorbeeld dat werkelijk niets van doen heeft met de geestelijke problemen waar mensen tegenaan kunnen lopen.quote:
Nou nee... Dat jouw ouders hard werkten en het allemaal bolwerkten ontkracht op geen enkele wijze de stelling in de OP. Niet alleen was dat een andere tijd (Nederland was in de jaren 80 op economisch en maatschappelijk vlak een totaal ander land!), maar nergens in de OP wordt gesteld dat dit onmogelijk is.quote:en het ontkracht iig de stelling in de OP
Er is ook geen stelling geweest die de stelling ontkracht. Het is je gebrekkige gevoel voor logica die je dat idee geeft.quote:en tot dusver heb ik nog geen praktijkvoorbeelden gezien die de stelling bekrachtigen. "De maatschappij die de lat te hoog legt" lijkt vooralsnog een verzonnen spook te zijn.
Mijn ouders zijn gelukkig doordat ze de lat qua maatschappelijke verantwoordelijkheid hoog hebben gelegd, en tevreden zijn met kleine dingen ipv met dure auto's, geweldige banen etc.quote:Op woensdag 9 maart 2011 12:10 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Ik snap nog steeds niet goed hoe jij de gelukslat en de maatschappelijke verantwoordelijkheid aan elkaar koppelt.
Als je je kinderen een gelukkig leven meegeeft doordat je er altijd voor ze bent en niet denkt dat je 3 baantjes er naast moet hebben om die nieuwe plasma TV te kopen om mee te tellenquote:Word je niet zo gauw depressief als je thuis de afwas doet en buiten de blaadjes aanveegt?
Meer meer meer maakt het allemaal ook een stuk complexer. Door de keuzevrijheid zijn mensen bang om een verkeerde keus te maken. Kijk ik naar mijn eigen ervaring, dan heb ik nu meer verantwoordelijkheid, omdat ik uit meer mogelijkheden kan kiezen. Ik maak er geen geheim van dat ik me in een werksituatie prettiger voel dan tijdens een (sociaal) intensieve vakantie. Maar dat is niet hip hequote:Op woensdag 9 maart 2011 12:15 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
Dat kunnen ze niet , want iedereen zit in die tredmolen. Ontsnappen is haast onmogelijk. Anders uitsluiting.
Griezelmaatschappij. Mijn tijd allang voorbij.
Leuk. Maar je grote denkfout is dus te denken dat mensen depri zijn of andere stoornissen hebben omdat ze per se grote auto's en geweldige banen willen.quote:Op woensdag 9 maart 2011 12:43 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Mijn ouders zijn gelukkig doordat ze de lat qua maatschappelijke verantwoordelijkheid hoog hebben gelegd, en tevreden zijn met kleine dingen ipv met dure auto's, geweldige banen etc.
Nou lijkt het alsof je suggereert dat mensen depressief worden als ze niet genoeg verdienen om een dure plasmatv (of iets anders materieels) aan te schaffen.quote:Op woensdag 9 maart 2011 12:43 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Mijn ouders zijn gelukkig doordat ze de lat qua maatschappelijke verantwoordelijkheid hoog hebben gelegd, en tevreden zijn met kleine dingen ipv met dure auto's, geweldige banen etc.
[..]
Als je je kinderen een gelukkig leven meegeeft doordat je er altijd voor ze bent en niet denkt dat je 3 baantjes er naast moet hebben om die nieuwe plasma TV te kopen om mee te tellen.
Ik verwacht dat er nu een uitleg komt waarom mensen nu meer depri zijn, en die denigrerende opmerking die je maakte vergeet ik maarquote:Op woensdag 9 maart 2011 12:45 schreef Transport_Ink het volgende:
[..]
Leuk. Maar je grote denkfout is dus te denken dat mensen depri zijn of andere stoornissen hebben omdat ze per se grote auto's en geweldige banen willen.
Dit topique gaat over de gelukslat, waar komt die vandaan. Er zijn mensen tevreden met kleine dingen, en er zijn mensen voor wie zelfs het beste niet genoeg is om zich gelukkig te voen.quote:Op woensdag 9 maart 2011 12:46 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Nou lijkt het alsof je suggereert dat mensen depressief worden als ze niet genoeg verdienen om een dure plasmatv (of iets anders materieels) aan te schaffen.
Dat vind ik wel een heel simpele voorstelling van zaken. Alsof de materiėle druk de belangrijkste maatschappelijke druk is die tot meer depressie zou lijden.
Om tal van redenenquote:Op woensdag 9 maart 2011 12:47 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Ik verwacht dat er nu een uitleg komt waarom mensen nu meer depri zijn
Niet denigrerend. Jouw verhaal is simpelweg niet zo heel relevant. Je kunt ze er dus gerust buiten houdenquote:en die denigrerende opmerking die je maakte vergeet ik maar.
goeie. Keuze-stress. Reken maar dat dit bij depressies ook een rol speelt.quote:Op woensdag 9 maart 2011 12:43 schreef schaal_9 het volgende:
[..]
Meer meer meer maakt het allemaal ook een stuk complexer. Door de keuzevrijheid zijn mensen bang om een verkeerde keus te maken. Kijk ik naar mijn eigen ervaring, dan heb ik nu meer verantwoordelijkheid, omdat ik uit meer mogelijkheden kan kiezen. Ik maak er geen geheim van dat ik me in een werksituatie prettiger voel dan tijdens een (sociaal) intensieve vakantie. Maar dat is niet hip he
Toch ben ik er uiteindelijk zelf voor verantwoordelijk uitkiest hoe hoog ik de lat leg
Ik weet dat als ik de lat ga verlagen, dat ik herkenning zal vinden bij andere mensen met Asperger. Als ik de lat geleidelijk iets hoger leg, vind ik weer meer aansluiting bij de gemiddelde mens. En dan kies ik toch liever voor dat laatste. Ik geloof niet in evolutie, maar is zoiets niet evolutionair bepaald?
Omdat geld moet rollen, en 't liefst zo veel mogelijk heen en weer?quote:
Ik zie jou die lat alleen maar invullen met materiėle zaken versus maatschappelijke verantwoordelijkheid. En suggereren dat maatschappelijke verantwoordelijkheid een soort garantie voor geluk is.quote:Op woensdag 9 maart 2011 12:49 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Dit topique gaat over de gelukslat, waar komt die vandaan. Er zijn mensen tevreden met kleine dingen, en er zijn mensen voor wie zelfs het beste niet genoeg is om zich gelukkig te voen.
En is dat dan een lat die de maatschappij oplegt of een lat die mensen zichzelf opleggen omdat ze denken dat de maatschappij dat verwacht?
Klopt. Het is ene grote mammon verering. Ziekelijk gewoon.quote:Op woensdag 9 maart 2011 12:53 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Omdat geld moet rollen, en 't liefst zo veel mogelijk heen en weer?
Hoe meer geld er rondrolt, hoe beter het is voor Nederland, toch???
Het is een manier om gelukkig te zijn/worden.quote:Op woensdag 9 maart 2011 12:54 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Ik zie jou die lat alleen maar invullen met materiėle zaken versus maatschappelijke verantwoordelijkheid. En suggereren dat maatschappelijke verantwoordelijkheid een soort garantie voor geluk is.
Klopt, maar waar komt dat vermogen vandaan? Waarom is een simpele huismoeder tevreden als haar zoontje zijn eerste woordje leert, maar een carriėrejaagster pas tevreden als ze aan de top staat van een multinational?quote:Het begint volgens mij met het vermogen om tevreden of gelukkig te zijn. Welke invulling iemand kiest, lijkt me minder relevant.
Waarom denk je toch dat het alleen maar daar om gaat?quote:Op woensdag 9 maart 2011 13:03 schreef Maanvis het volgende:
Klopt, maar waar komt dat vermogen vandaan? Waarom is een simpele huismoeder tevreden als haar zoontje zijn eerste woordje leert, maar een carriėrejaagster pas tevreden als ze aan de top staat van een multinational?
Hoe bedoel je precies?quote:Op woensdag 9 maart 2011 13:09 schreef Menu_69 het volgende:
We maken het probleem tegenwoordig ook nóg groter dan het daadwerkelijk is. Natuurlijk zijn er veel mensen met echte depressies en angsten, maar de data waar o.a. beleidsmakers binnen de GGZ vanuit gaan deugt niet, blijkt uit onderzoek (Case counting considered; Psychiatric Epidemiology and Clinical Judgement). Ook de mensen uit de maatschappij willen het nog wel eens overdrijven. Echt serieuze zaken als een depressie verdienen alle aandacht, maar ik zou eens beginnen met het vermeende probleem te halveren.
Dat het weliswaar zo is dat er veel mensen zijn die depressief zijn of een angststoornis hebben, maar dat zijn er lang niet zoveel als door veel mensen wordt aangenomen. Hoewel het een serieus probleem is, wordt het dus overdreven door veel mensen.quote:
Dat denk ik niet, natuurlijk zijn er mensen die zonder direct aanwijsbare reden ongelukkig zijn.quote:Op woensdag 9 maart 2011 13:08 schreef Transport_Ink het volgende:
[..]
Waarom denk je toch dat het alleen maar daar om gaat?
Nee, dat is de lat waar alleen jij 't steeds over hebt. De anderen hebben 't over een hele andere lat, maar dat heb je geloof ik niet zo door.quote:Op woensdag 9 maart 2011 13:16 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Dat denk ik niet, natuurlijk zijn er mensen die zonder direct aanwijsbare reden ongelukkig zijn.
Er zijn echter ook mensen die met een aanwijsbare reden ongelukkig zijn (zie hier in R&P genoeg topiques over ik ben ongelukkig want heb geen vriendin/vrienden/ben eenzaam/heb geen werk), dat is nou net de lat waar het hier om gaat.
Mjah, dat zou kunnen idd. Ken de cijfers niet verder.quote:Op woensdag 9 maart 2011 13:16 schreef Menu_69 het volgende:
[..]
Dat het weliswaar zo is dat er veel mensen zijn die depressief zijn of een angststoornis hebben, maar dat zijn er lang niet zoveel als door veel mensen wordt aangenomen. Hoewel het een serieus probleem is, wordt het dus overdreven door veel mensen.
Het gaat natuurlijk ook om de vraag of die zogenaamde lat wel echt van dusdanig grote invloed is.quote:Op woensdag 9 maart 2011 13:16 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Dat denk ik niet, natuurlijk zijn er mensen die zonder direct aanwijsbare reden ongelukkig zijn.
Er zijn echter ook mensen die met een aanwijsbare reden ongelukkig zijn (zie hier in R&P genoeg topiques over ik ben ongelukkig want heb geen vriendin/vrienden/ben eenzaam/heb geen werk), dat is nou net de lat waar het hier om gaat.
Dat kan een rol spelen, maar laten we niet uitsluiten dat dat DUS het enige is wat een rol speelt, prima?quote:Op woensdag 9 maart 2011 13:26 schreef Menu_69 het volgende:
Als de maatschappij al een noemenswaardige rol zou spelen bij het ontstaan van depressies, dan zou ik het eerder gooien op de toenemde individualisering, complexere sociale rollen etc.
En is iemand dan ongelukkig omdat hij/zij denkt dat hij/zij erbuiten valt zonder een vaste relatie (de druk van buitenaf), of is iemand ongelukkig omdat iemand oprecht een vaste relatie mist (dat komt dan van binnenuit, en daar heeft maatschappelijke druk maar weinig mee te maken).quote:Op woensdag 9 maart 2011 13:16 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Dat denk ik niet, natuurlijk zijn er mensen die zonder direct aanwijsbare reden ongelukkig zijn.
Er zijn echter ook mensen die met een aanwijsbare reden ongelukkig zijn (zie hier in R&P genoeg topiques over ik ben ongelukkig want heb geen vriendin/vrienden/ben eenzaam/heb geen werk), dat is nou net de lat waar het hier om gaat.
Het probleem is veel complexer dan dat. De biologische factoren zijn imo veel interessanter en belangrijker bij het ontstaan van depressies.quote:Op woensdag 9 maart 2011 13:34 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Dat kan een rol spelen, maar laten we niet uitsluiten dat dat DUS het enige is wat een rol speelt, prima?
Dat is toch precies mijn punt??quote:Op woensdag 9 maart 2011 13:38 schreef Menu_69 het volgende:
[..]
Het probleem is veel complexer dan dat.
Ja, ik had ook eigenlijk willen typen "het probleem is veel complexer dan dat idd". Maar dat bleek volgens mij ook al uit mijn 1e post die ik hierover schreef.quote:Op woensdag 9 maart 2011 13:42 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Dat is toch precies mijn punt??
Waar denk je aan?quote:Op woensdag 9 maart 2011 14:37 schreef magnetronkoffie het volgende:
Maar goed, we hebben een probleem. Hoe kan dat het beste aangepakt worden?
Eerst maar eens onderzoeken waar het probleem vandaan komtquote:Op woensdag 9 maart 2011 14:37 schreef magnetronkoffie het volgende:
Maar goed, we hebben een probleem. Hoe kan dat het beste aangepakt worden?
Of definiėren wat 'het probleem' is.quote:Op woensdag 9 maart 2011 14:48 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Eerst maar eens onderzoeken waar het probleem vandaan komt.
Het zal wel als volgt te ontleden zijn:quote:Op woensdag 9 maart 2011 14:52 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Of definiėren wat 'het probleem' is.
natuurlijk, maar het een kan tot het ander leiden. Bij sommige mensen vervallen dan de gelukslatten en geven ze nergens meer iets om, om alle dingen die ze eerst belangrijk vonden.quote:Op woensdag 9 maart 2011 15:21 schreef Menu_69 het volgende:
Een depressie is al weer iets heel anders dan niet zo gelukkig zijn als je zou willen.
Ja, maar dat laatste wordt niet veroorzaakt doordat de gelukslat wat hoger zou liggen of omdat er te hoge eisen gesteld zouden worden.quote:Op woensdag 9 maart 2011 15:32 schreef Maanvis het volgende:
[..]
natuurlijk, maar het een kan tot het ander leiden. Bij sommige mensen vervallen dan de gelukslatten en geven ze nergens meer iets om, om alle dingen die ze eerst belangrijk vonden.
Dit is dus een goeie. Hier moet ik dus nog wat tijd aan besteden, daar ik geen kant en klaar antwoord heb (ik ben ook maar een mens).quote:Op woensdag 9 maart 2011 14:52 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Of definiėren wat 'het probleem' is.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |