second that! mijn moeder gebruikt het nu een half jaar ofzo. Gewoon 50% minder ondersteuning nodig als bij Windows.quote:Op zondag 30 mei 2010 23:30 schreef PiRANiA het volgende:
Mijn ouders zijn al een jaar of twee om. Wat een heerlijkheid, bijna nooit meer problemen
Waarom zou je dingen willen downloaden die er standaard al in zitten?quote:Op maandag 31 mei 2010 12:26 schreef mvdlubbe het volgende:
Je kunt bijna nergens apparaatdrivers downloaden voor Ubuntu.
quote:Op maandag 31 mei 2010 12:26 schreef mvdlubbe het volgende:
Je kunt bijna nergens apparaatdrivers downloaden voor Ubuntu.
Mijn ervaring is dat het eigenlijk alleen met Windows nodig is om het web af te struinen op zoek naar drivers voor je hardware.quote:Op maandag 31 mei 2010 12:26 schreef mvdlubbe het volgende:
Je kunt bijna nergens apparaatdrivers downloaden voor Ubuntu.
Klopt maar heb geen geld voor op dit moment, student enzo. Nog een half jaartje en dan ben ik van school verlost, komt er ook Linux op mijn Laptop en server en komt er een console voor de spelletjes.quote:
Dat was dan ook mijn vroegere bezwaar tegen Ubuntu, dat alle drivers er in zitten. Maar dat eeuwige gekloot met Arch Linux als ik weer eens een updatetekst had overgeslagen en het geheel niet meer opstartte..quote:Op maandag 31 mei 2010 12:27 schreef KomtTijd... het volgende:
[..]
Waarom zou je dingen willen downloaden die er standaard al in zitten?
en zelfs met al die drivers aan boord toch nog een compleet geinstalleerd systeem minder dan 10 gig ruimte op je harde schijfquote:Op maandag 31 mei 2010 12:36 schreef mvdlubbe het volgende:
[..]
Dat was dan ook mijn vroegere bezwaar tegen Ubuntu, dat alle drivers er in zitten. Maar dat eeuwige gekloot met Arch Linux als ik weer eens een updatetekst had overgeslagen en het geheel niet meer opstartte..
Ubuntu is prima te gebruiken voor every day use. Vooral ook voor mensen die geen enkele behoefte hebben elke week een nieuwe kernel te compileren.
Ik ben zelfs zeer enthousiast over Ubuntu Server. Start bijzonder snel op, werkt prima, etc.quote:Op maandag 31 mei 2010 12:37 schreef Klonk het volgende:
[..]
en zelfs met al die drivers aan boord toch nog een compleet geinstalleerd systeem minder dan 10 gig ruimte op je harde schijf
Aanrader: Puppy Linux, gewoon om altijd bij je te hebben op USBstickquote:Op maandag 31 mei 2010 12:46 schreef DanOam het volgende:
Na jaren Windows gebruik, ben ik verzot van Linux, ben van plan een paar andere distro's te installeren op een tweede computer hier, puur voor de ervaring en verrijking van de algemene kennis!
Ik verbaas me juist over de hoeveelheid reclame die Windows-gebruikers in een lullige instant messenger accepteren...quote:Op maandag 31 mei 2010 19:10 schreef Hondenbrokken het volgende:
Voor het bekijken van films of het spelen van een spelletje, is het toch minder geschikt en de MSN client, Empathy, is toch wat minder mooi dan het WLM van windows.
Consument verwart kwaliteit met gewenning:quote:Verder zul je mensen die jarenlang windows gewend zijn, moeilijk kunnen overtuigen van de voordelen van het gebruik van Ubuntu, zoals je ook moeilijk mensen overtuigd om van IE over te stappen naar een fatsoenlijkere browser.
Bij ervaren Windows-gebruikers is het leuk om te zien dat ze precies weten hoe ze om tekortkomingen/bugs van het systeem heen moeten werken, zonder zich af te vragen waarom dat zo knullig moet...quote:Google, Windows en de iPod hebben volgens de onderzoekers aangetoond dat het ontzettend moeilijk is om een product of merknaam van zijn troon te stoten zodra deze toonaangevend is geworden in een bepaalde marksector. In hun rapport gaan zij in op de zogenaamde cognitieve lock-in, waarbij bekendheid en gemak belangrijker zijn dan geboden kwaliteit. Murray en Häubl wijzen erop dat herhaaldelijk gebruik van een incompleet product er daardoor voor kan zorgen dat een consument in de toekomst bewust opnieuw voor dat product kiest, hoewel hij zich bewust is van de tekortkomingen ervan. Gebruiksvriendelijkheid zou dan ook een ondergeschikte rol spelen omdat veel gebruikers na verloop van tijd niet meer hoeven na te denken bij het uitvoeren van vaak voorkomende handelingen. Bovendien zou de gemiddelde consument slecht in staat zijn het gebruiksgemak van een apparaat of interface in te schatten.
Ik heb jarenlang Slackware gedraaid, maar werd het zat dat 75% van de niet-packages niet werkte zonder moeite te doen. Kan het dus niet aanraden in een n00b-topic.quote:Op dinsdag 1 juni 2010 09:48 schreef HaerdenC het volgende:
Niet alleen puppy linux kan op usb stick hoorZelfs slackware kan je tegenwoordig op USB stick draaien zonder kunstjes te doen
En dat is dan nog eens door een Amerikaan met een zeer Nederlands klinkende naam opgericht
Patrick Volkerding
Wat is de laatste versie die je geprobeerd hebt? En watvoor laptops zijn het? Want mijn ervaring is dat het in 99% van de gevallen ook gewoon zo werkt.quote:Op dinsdag 1 juni 2010 10:26 schreef Soohr het volgende:
Ik heb tijden Ubuntu op mn pc gedraaid,
maar nu heb ik alleen laptops liggen en het is me tot nu toe nog nooit gelukt om de wireless netwerk verbinding werkend te krijgen.
dus toch weer terug op windows.
En ik wil het eigenlijk gewoon standaard hebben, ubuntu installeren en hoppa, verbinding.
Ik gok dat versie 8.nogwat de laatste is geweest.quote:Op dinsdag 1 juni 2010 10:34 schreef KomtTijd... het volgende:
[..]
Wat is de laatste versie die je geprobeerd hebt? En watvoor laptops zijn het? Want mijn ervaring is dat het in 99% van de gevallen ook gewoon zo werkt.
2 jaar geleden dus, probeer 10.nogwat eensquote:Op dinsdag 1 juni 2010 10:56 schreef Soohr het volgende:
[..]
Ik gok dat versie 8.nogwat de laatste is geweest.
Ach, uiteindelijk heb je een computer toch om 'em te gebruiken en niet om 'em te onderhouden.quote:Op dinsdag 1 juni 2010 10:13 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Ik heb jarenlang Slackware gedraaid, maar werd het zat dat 75% van de niet-packages niet werkte zonder moeite te doen. Kan het dus niet aanraden in een n00b-topic.
Daarna jaren Gentoo gedraaid, wat prima beviel, veel beter dan Ubuntu, maar ik werd het onderhoud zat, na elke update weer m'n X-server fixen omdat ze intern van alles hadden omgegooid.
Nu dus Ubuntu, wat helaas veel te "gebruiksvriendelijk" is, met animaties en veel te lompe pakketten. Na inloggen is m'n geheugengebruik dubbel van wat ik onder Gentoo had bijvoorbeeld. Maar het werkt wel lekker lui
Ik zal het nog eens een poging geven.quote:Op dinsdag 1 juni 2010 10:57 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
2 jaar geleden dus, probeer 10.nogwat eens
HP 6350B werktquote:Op dinsdag 1 juni 2010 20:02 schreef HaerdenC het volgende:
hp omnibook 10000 -> 3com wifi werkt
Asus P6000 -> amd ding met realtek netwerk -> werkt
Dell latitude e6500 -> Intel Centrino vPro2 -> werkt
Asus EEE -> atom -> werkt
MSI Wind -> atom nvidia ion -> werkt
Dell D930 -> Centrino -> werkt
Dell D830 -> Centrino -> werkt
heb dus geen enkele laptop momenteel waar de wifi niet out of the box op werktdat is voor windows toch wel een ander verhaal!
Wat is het raadsel?quote:Op dinsdag 1 juni 2010 20:33 schreef Lucky8 het volgende:
Zit ik toch even met een raadseltje: ik had een tijd geleden twee systemen langs elkaar staan: een Vista machine en een Ubuntu machine. Vrijwel gelijk, allebei Dell, ongeveer een half jaartje verschil.
Mijn kinderen kwamen net in een leeftijd dat ze ook graag wat simpele, online spelletjes speelden. Niveau teletubby's. En guess what... ze vochten wie er op de windows PC mocht.
Mijn conclusie is dus eigenlijk dat voor een niet geindoctrineerde, beginnende gebruiker, Vista logischer in elkaar zit dan Ubuntu. Ja, alles werkt of is werkend te krijgen, maar het gaat toch om het gebruik.
Het raadsel: ik lees overal dat Ubuntu veel intuitiever, gebruiksvriendelijker werkt. Waarom kiezen mijn kinderen dan voor Windows? En de machines stonden langs elkaar omdat ik meer van Ubuntu wou weten, omdat ik er zakelijk mee in contact zou komen. Ik heb zelf dus een behoorlijke tijd alleen op ubuntu proberen te werken.quote:Op dinsdag 1 juni 2010 20:51 schreef Joooo-pi het volgende:
[..]
Wat is het raadsel?
Vertel trouwens eens waarom, eigenlijk...
1) omdat windows blauw met groen was en een teletubby achtergrond had, terwijl ubuntu hoofdzakelijk grijs was.quote:Op dinsdag 1 juni 2010 20:56 schreef Lucky8 het volgende:
[..]
Het raadsel: ik lees overal dat Ubuntu veel intuitiever, gebruiksvriendelijker werkt. Waarom kiezen mijn kinderen dan voor Windows? En de machines stonden langs elkaar omdat ik meer van Ubuntu wou weten, omdat ik er zakelijk mee in contact zou komen. Ik heb zelf dus een behoorlijke tijd alleen op ubuntu proberen te werken.
3. Omdat zylom spyware zo snel installeert t.o.v. in winequote:Op dinsdag 1 juni 2010 22:09 schreef KomtTijd... het volgende:
[..]
1) omdat windows blauw met groen was en een teletubby achtergrond had, terwijl ubuntu hoofdzakelijk grijs was.
2) omdat vriendjes ook windows hebben.
Als dit een prestatie van formaat is, blijf ik nog maar even bij windows denk ik...quote:Op woensdag 2 juni 2010 16:00 schreef StephanL het volgende:
Ik test Ubuntu nu op mijn laptop, werkt goed moet ik zeggen.
Netwerk werkte in één keer, geluid doet het, keyboard makkelijk te configurerenWoot zelfs uitzendingen bekijken van uitzendingemist is geen probleem. Ubuntu wordt steeds beter.
Primaquote:Op woensdag 2 juni 2010 16:42 schreef Hephaistos. het volgende:
[..]
Als dit een prestatie van formaat is, blijf ik nog maar even bij windows denk ik...
als je in windows geen ati driver installeerd werkt het ook voor geen meter en je vergelijkt appelen met peren ... 8.04 we zitten nu aan 10.04 daar zit 2 jaar tussen ...quote:Op woensdag 2 juni 2010 16:38 schreef Loohcs het volgende:
Weet niet waar het aan ligt, maar op m'n antieke reserve pc (Athlon 1GHz, 896MB geheugen, ATI radeon 9250), werkt XP professional echt 10x soepeler/sneller dan Ubuntu 8.04. Bovendien vind ik beeld en tekst in Windows ook nog eens véél scherper/strakker. Om 't overdreven te zeggen: 1024x768 in Ubuntu lijkt wel vergelijkbaar met 800x600 in Windows. Heb wel gelezen dat Ubuntu niet altijd van ATI houdt, maar om het precieze probleem te vinden (als dat er al is) is lastig...oplossen als noob nog lastiger.
Enige voordeel is dat het gratis is en XP eigenlijk niet.
quote:Op woensdag 2 juni 2010 19:10 schreef HaerdenC het volgende:
[..]
als je in windows geen ati driver installeerd werkt het ook voor geen meter en je vergelijkt appelen met peren ... 8.04 we zitten nu aan 10.04 daar zit 2 jaar tussen ...
als je xp 2 jaar oud, ongeupdate en ongepatched laat en gewoon aan internet hangt is hij binnen de 20 minuten geinfecteerd met 1 of ander worm virus.
No offence maar dit vind ik nu niet direct de meest onderbouwde post ... probeer eens 10.4 en kom even terug met je ervaringen!
Euh ja, je had 'm ook gewoon aan kunnen vinken bij systeem -> hardwarestuurprogramma's.quote:Op woensdag 2 juni 2010 20:49 schreef Loohcs het volgende:
[..]
want allerlei opdrachten in de terminal in moeten voeren en Xorg.conf aanpassen daar zit ik en ook de 'gewone' gebruiker (uit de TT) niet echt op te wachten denk ik. Kan best zijn dat er wel een simpele oplossing is,
Daar was dus niets aan te vinken bij mij.quote:Op woensdag 2 juni 2010 21:01 schreef KomtTijd... het volgende:
[..]
Euh ja, je had 'm ook gewoon aan kunnen vinken bij systeem -> hardwarestuurprogramma's.
Dan werkt "de procedure" niet, en is er blijkbaar wat mis. Moet je in windows eens proberen een oplossing voor te zoeken, als je .exe die je na veel zoekwerk gedownload hebt simpelweg niet blijkt te werken.quote:Op woensdag 2 juni 2010 21:10 schreef Loohcs het volgende:
[..]
Daar was dus niets aan te vinken bij mij.
Het is een prestatie omdat uitzendinggemist.nl (en vele andere terugkijkdiensten) er werkelijk alles aan lijken te doen om uitsluitend Windows-users te bedienen. Kan met flash of html5, is Silverlight.quote:Op woensdag 2 juni 2010 16:42 schreef Hephaistos. het volgende:
[..]
Als dit een prestatie van formaat is, blijf ik nog maar even bij windows denk ik...
precies en dat het in één keer werkt, nadat het wat installeert vind ik knapquote:Op donderdag 3 juni 2010 08:10 schreef mvdlubbe het volgende:
[..]
Het is een prestatie omdat uitzendinggemist.nl (en vele andere terugkijkdiensten) er werkelijk alles aan lijken te doen om uitsluitend Windows-users te bedienen. Kan met flash of html5, is Silverlight.
RTL kan dat nog beterquote:Op donderdag 3 juni 2010 08:10 schreef mvdlubbe het volgende:
[..]
Het is een prestatie omdat uitzendinggemist.nl (en vele andere terugkijkdiensten) er werkelijk alles aan lijken te doen om uitsluitend Windows-users te bedienen. Kan met flash of html5, is Silverlight.
True.quote:
Dan mis je mooie vrouwen, zoals die in mijn avaquote:Op donderdag 3 juni 2010 10:14 schreef mvdlubbe het volgende:
[..]
True.
De oplossing is trouwens verrassend simpel en is vrij van techniek: gewoon niet kijken.
Pidgin heb ik een keer op een windows machine geprobeerd. Een week later moest ik om de een of andere reden mijn accounts opnieuw invoeren. Ik ben toen maar weer teruggegaan naar WLM.quote:Op maandag 31 mei 2010 21:19 schreef RemcoDelft het volgende:
Ik verbaas me juist over de hoeveelheid reclame die Windows-gebruikers in een lullige instant messenger accepteren...
Probeer anders Pidgin eens, Empathy gebruik ik nooit omdat Pidgin prima voldoet.
[..]
Empathy notificaties aanzetten?quote:Op donderdag 3 juni 2010 21:36 schreef Hondenbrokken het volgende:
[..]
Pidgin heb ik een keer op een windows machine geprobeerd. Een week later moest ik om de een of andere reden mijn accounts opnieuw invoeren. Ik ben toen maar weer teruggegaan naar WLM.
Op Ubuntu gebruik ik Empathy en daar heb ik tot nu toe geen problemen mee gehad.
Ik vind WLM toch het prettigst omdat het bij elke user die zich aanmeldt een popup rechtsonder geeft. Misschien dat dat bij die andere clients ook kan met de een of andere plugin, maar ik heb er tot nu toe geen gevonden.
Aan die reclames erger ik me verder ook niet. Alleen jammer dat ik WLM met maar 1 account gebruiken kan.
...En dat heeft windows niet?quote:Op vrijdag 4 juni 2010 00:55 schreef Willaaam het volgende:
Voor 98% ja. Maar er blijven van die kleine domme dingen in zitten waar je als normale gebruiker last van blijft hebben.
Elk OS doet zichzelf wel eens de das om of is even niet te begrijpen voor mijn oma. Windows heeft die neiging echter toch minder vaak. Maar het zijn, zoals gezegd, uitzonderingen. De rest van de tijd werkt het prima en de mensen die ik het heb gegeven als proefballonnetje konden het eigenlijk wel prima gebruiken.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 01:03 schreef KomtTijd... het volgende:
[..]
...En dat heeft windows niet?
Het grote verschil is dat bij windows iedereen inmiddels gewend is aan die tekortkomingen en er omheen werkt. Maar na inmiddels een goeie anderhalf jaar ubuntu, erger ik me echt kapot als ik op een windows-machine zit.
Een van de dingen waar mensen intussen aan gewend zijn bij Windows is dat het op een gegeven moment vol staat met vertragende programma's. Virusscanners, malwarescanners, etc.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 09:55 schreef Willaaam het volgende:
[..]
Elk OS doet zichzelf wel eens de das om of is even niet te begrijpen voor mijn oma. Windows heeft die neiging echter toch minder vaak. Maar het zijn, zoals gezegd, uitzonderingen. De rest van de tijd werkt het prima en de mensen die ik het heb gegeven als proefballonnetje konden het eigenlijk wel prima gebruiken.
Pidgin onder Tux kan al vele jaren m'n login onthouden, en sinds een jaar of zo krijg ik ook de door jou gewenste popup als iemand online komt. Er zit trouwens geen beperking in het aantal accounts dat je tegelijk online kan hebbenquote:Op donderdag 3 juni 2010 21:36 schreef Hondenbrokken het volgende:
[..]
Pidgin heb ik een keer op een windows machine geprobeerd. Een week later moest ik om de een of andere reden mijn accounts opnieuw invoeren. Ik ben toen maar weer teruggegaan naar WLM.
Op Ubuntu gebruik ik Empathy en daar heb ik tot nu toe geen problemen mee gehad.
Ik vind WLM toch het prettigst omdat het bij elke user die zich aanmeldt een popup rechtsonder geeft. Misschien dat dat bij die andere clients ook kan met de een of andere plugin, maar ik heb er tot nu toe geen gevonden.
Aan die reclames erger ik me verder ook niet. Alleen jammer dat ik WLM met maar 1 account gebruiken kan.
Aah ok, duidelijk... Maar dat soort dingen zijn voor mij nu juist reden om bij windows te blijven. Het zal best dat ik genaaid en gemanipuleerd wordt door grote multinationals, maar ik wil gewoon geen gezeur met dit soort dingen.quote:Op donderdag 3 juni 2010 08:10 schreef mvdlubbe het volgende:
[..]
Het is een prestatie omdat uitzendinggemist.nl (en vele andere terugkijkdiensten) er werkelijk alles aan lijken te doen om uitsluitend Windows-users te bedienen. Kan met flash of html5, is Silverlight.
That's not the point. Ik waardeer het ook, alleen al omdat die ribbon mij de keel uithangt van office 2k7. Ik kan er echter geen klap mee omdat mensen mijn powerpoint presentatie vol met pijltjes niet kunnen openen. De pijltjes staan all over the place. Dit is maar een klein voorbeeld, maar het is gewoon niet geschikt voor de grote boze zakenwereld, tenzij iedereen overstapt naar OpenOffice, wat gewoon simpelweg niet gebeurt.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 10:04 schreef Joooo-pi het volgende:
Ik begin OpenOffice juist steeds meer te waarderen. En dat als MS Office (lees excel) fanaat...
MS Word was toch al dikke prut.
Helemaal waar, maar er is hier wel een groot verschil.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 10:18 schreef mvdlubbe het volgende:
[..]
Een van de dingen waar mensen intussen aan gewend zijn bij Windows is dat het op een gegeven moment vol staat met vertragende programma's. Virusscanners, malwarescanners, etc.
En dan nog slagen velen erin (bijvoorbeeld 'oma') om 100 browserbalken te installeren met bijbehorende downloadversnellers die het systeem vertragen. Herinstallatie door een buurman of neef is dan de aangewezen methode. Of voor de sociaal zwakkeren de gang naar de computerwinkel in de buurt voor een herinstallatie.
Natuurlijk zijn sommige browserplugins ook gewoon beschikbaar onder Ubuntu maar je moet toch nog wel iets meer je best doen om spyware en malware te (laten) installeren.
Wanneer je 'normaal' gebruik maakt van je computer (mail, web, muziek, skype, msn) is Ubuntu een meer dan prima besturingssysteem met niet meer of minder 'problemen' dan Windows.
Het is nogal een slechte conclusie, dat een miljoenenbedrijf met miljoenen tevreden gebruikers geen bestaansrecht heeft...quote:Op vrijdag 4 juni 2010 10:50 schreef Willaaam het volgende:
[..]
Eindconclusie: Ubuntu heeft gewoon niet veel bestaansrecht op deze wereld, hoe hard dat ook moge zijn.
Weinig bestaansrecht. En canonical maakt al jaren verlies, het blijft alleen overeind omdat mark shuttleworth er miljoenen inpompt eigenhandig. Economisch blijkt het dus ook, tot nu toe, weinig bestaansrecht te hebben.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 11:32 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Het is nogal een slechte conclusie, dat een miljoenenbedrijf met miljoenen tevreden gebruikers geen bestaansrecht heeft...
Airbus maakt ook al jaren verlies. Moeten we dat ook maar afschieten dan?quote:Op vrijdag 4 juni 2010 11:41 schreef Willaaam het volgende:
[..]
Weinig bestaansrecht. En canonical maakt al jaren verlies, het blijft alleen overeind omdat mark shuttleworth er miljoenen inpompt eigenhandig. Economisch blijkt het dus ook, tot nu toe, weinig bestaansrecht te hebben.
Dat gebeurt vanzelf als de reserves op zijn.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 11:45 schreef KomtTijd... het volgende:
[..]
Airbus maakt ook al jaren verlies. Moeten we dat ook maar afschieten dan?
Voor een windows is het best aardig, ja.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 12:21 schreef Sloggi het volgende:
Ik vraag me trouwens af of de Ubuntu-gebruikers hier wel eens Windows 7 hebben gebruikt. Mijn oma zou 7 nog kunnen installeren, en je hoeft eigenlijk niets zelf te installeren voor je aan de slag kunt. Nee, ook niet de drivers voor de videokaart, tenzij je spellen wil spelen. De resolutie staat in ieder geval meteen goed. Van spyware of rare balken heb ik ook totaal geen last, en goede virusscanners zijn tegenwoordig gratis en legaal te verkrijgen.
Windows 7 is 'out of the box' een hartstikke goed en toegankelijk besturingssysteem. Voor de normale gebruiker is Ubuntu compleet overbodig geworden.
Waarom zou ik 60 euro uitgeven om een product te proberen, van een bedrijf wat sinds 1981 producten maakt die mij niet liggen?quote:Op vrijdag 4 juni 2010 12:21 schreef Sloggi het volgende:
Ik vraag me trouwens af of de Ubuntu-gebruikers hier wel eens Windows 7 hebben gebruikt. Mijn oma zou 7 nog kunnen installeren, en je hoeft eigenlijk niets zelf te installeren voor je aan de slag kunt. Nee, ook niet de drivers voor de videokaart, tenzij je spellen wil spelen. De resolutie staat in ieder geval meteen goed. Van spyware of rare balken heb ik ook totaal geen last, en goede virusscanners zijn tegenwoordig gratis en legaal te verkrijgen.
Windows 7 is 'out of the box' een hartstikke goed en toegankelijk besturingssysteem. Voor de normale gebruiker is Ubuntu compleet overbodig geworden.
Sterker nog: grote kans dat de community gewoon verder gaat met Ubuntu, dankzij de opensource software is dat gewoon mogelijk. Net zoals X-Org heel snel werd vervangen door X-Free, toen de nieuwe licenties tegenstonden.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 12:24 schreef mvdlubbe het volgende:
En daarbij is er geen vendor lock-in, waardoor bij omvallen van Ubuntu (als dit al zou gebeuren) gebruikers gewoon over kunnen stappen naar debian, Fedora, opensuse, etc.
Dit topic gaat over normale gebruikers. Normale gebruikers bouwen geen pc, maar kopen die bij de aldi/dixons/mediamarkt/bcc/its/enzovoorts. Al deze computers, vrijwel zonder uitzondering, komen al met windows. Overstappen naar ubuntu kost die gebruikers dan ook sowieso moeite en met een beetje pech verkracht de installatie de recoverypartitie waardoor ze ook niet makkelijk meer terug kunnen.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 12:33 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Waarom zou ik 60 euro uitgeven om een product te proberen, van een bedrijf wat sinds 1981 producten maakt die mij niet liggen?
Dit topic gaat over Ubuntu, gratis beschikbaar en gratis te proberen, ga het nou niet omdraaien.
[..]
Sterker nog: grote kans dat de community gewoon verder gaat met Ubuntu, dankzij de opensource software is dat gewoon mogelijk. Net zoals X-Org heel snel werd vervangen door X-Free, toen de nieuwe licenties tegenstonden.
Die krijg je er bij Windows ook niet bij.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 12:41 schreef Willaaam het volgende:
[..]
Overigens denk ik dat ubuntu dus wel geschikt is voor de normale gebruiker, maar dan moet het wat mij betreft wel kant en klaar vanuit de doos erop staan. Inclusief alle restricted packages zoals adobe flash, mp3, libdvdcss en h264.
Ik neem aan dat je 160 euro bedoelt?quote:Op vrijdag 4 juni 2010 12:33 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Waarom zou ik 60 euro uitgeven om een product te proberen, van een bedrijf wat sinds 1981 producten maakt die mij niet liggen?
Dit topic gaat over Ubuntu, gratis beschikbaar en gratis te proberen, ga het nou niet omdraaien.
Jawel. Windows 7 kan out of the box zonder problemen Flash, MP3, DVD en MP4 afdraaien.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 13:21 schreef KomtTijd... het volgende:
[..]
Die krijg je er bij Windows ook niet bij.
Concurrentie is sowieso nooit overbodig, het is de motor achter innovatie.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 12:21 schreef Sloggi het volgende:
Windows 7 is 'out of the box' een hartstikke goed en toegankelijk besturingssysteem. Voor de normale gebruiker is Ubuntu compleet overbodig geworden.
Valt tegen hoor, je oma. Ik heb namelijk meegemaakt, met iemand die ECHT HELEMAAL NIKS van computers afwist, windows 7 zou installeren (laptop gekocht):quote:Op vrijdag 4 juni 2010 12:21 schreef Sloggi het volgende:
Ik vraag me trouwens af of de Ubuntu-gebruikers hier wel eens Windows 7 hebben gebruikt. Mijn oma zou 7 nog kunnen installeren, en je hoeft eigenlijk niets zelf te installeren voor je aan de slag kunt. Nee, ook niet de drivers voor de videokaart, tenzij je spellen wil spelen. De resolutie staat in ieder geval meteen goed. Van spyware of rare balken heb ik ook totaal geen last, en goede virusscanners zijn tegenwoordig gratis en legaal te verkrijgen.
Windows 7 is 'out of the box' een hartstikke goed en toegankelijk besturingssysteem. Voor de normale gebruiker is Ubuntu compleet overbodig geworden.
Kijk eens naar de topictitel.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 12:52 schreef mvdlubbe het volgende:
De beschikbaarheid van Windows staat niet ter discussie en is ook in het geheel geen argument voor of tegen de bruikbaarheid van Ubuntu.
Helemaal mee eens. Ik zeg ook niet dat Ubuntu geen bestaansrecht heeft, maar voor de 'basisgebruiker' voldoet Windows 7.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 13:44 schreef Tijn het volgende:
[..]
Concurrentie is sowieso nooit overbodig, het is de motor achter innovatie.
Maar er is eigenlijk geen desktop besturingssysteem wat niet voldoet voor de "gewone gebruiker". Of tante Truus nou Ubuntu, Windows 7 of Mac OS X op d'r computer heeft staan, ze kan altijd een website bezoeken en een mailtje tikken.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 14:34 schreef Sloggi het volgende:
[..]
Helemaal mee eens. Ik zeg ook niet dat Ubuntu geen bestaansrecht heeft, maar voor de 'basisgebruiker' voldoet Windows 7.
Klopt, hoewel je voor Ubuntu nog wel een aantal codecs moet downloaden. Wat dat betreft is Windows 7 nóg gemakkelijker, je hoeft in principe niet meer op zoek naar drivers. Het punt is, en dat is het probleem van Ubuntu, Windows staat op iedere computer die je in de winkel koopt. Waarom zou je dan de moeite nemen over te stappen als Windows voldoet?quote:Op vrijdag 4 juni 2010 14:38 schreef Tijn het volgende:
[..]
Maar er is eigenlijk geen desktop besturingssysteem wat niet voldoet voor de "gewone gebruiker". Of tante Truus nou Ubuntu, Windows 7 of Mac OS X op d'r computer heeft staan, ze kan altijd een website bezoeken en een mailtje tikken.
Met zo'n instelling kom je nooit van een monopolist afquote:Op vrijdag 4 juni 2010 14:42 schreef Sloggi het volgende:
[..]
Klopt, hoewel je voor Ubuntu nog wel een aantal codecs moet downloaden. Het punt is, en dat is het probleem van Ubuntu, Windows staat op iedere computer die je in de winkel koopt. Waarom zou je dan de moeite nemen over te stappen als Windows voldoet?
Bovendien kun je met Windows gemakkelijk spellen spelen, Wine heb ik nooit goed aan de praat gekregen.
't wachten is daarom tot er ubuntu-computers in de winkel komen die gewoon >50 euro goedkoper zijn dan hun windows-broertje.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 14:48 schreef Sloggi het volgende:
Ik zie de meerwaarde van Ubuntu ten opzichte van Windows 7 echt niet meer, behalve het feit dat Ubuntu gratis is. Maar ja, Windows 7 stond er toch al op, dus dat voordeel valt dan ook weg.
Kun je die winkels aanwijzen dan? Waar ze een compleet systeem of laptop standaard zonder windows aanbieden?quote:Op vrijdag 4 juni 2010 15:24 schreef Loohcs het volgende:
Ben op zich wel voor goedkopere Ubuntu pc's in de winkel, maar vraag me wel af of het zou 'helpen'. Juist als mensen een pc gaan kopen zijn ze bereid om wat geld uit te geven en op dat moment lijkt (of is?) een legale Windows ook redelijk goedkoop. Lijkt me niet dat mensen dan voor die paar tientjes geen Windows nemen met het risico dat ze later extra moeten betalen als Ubuntu niet bevalt en ze alsnog een losse Windows moeten kopen.
Er ziin wel winkels die pc's zonder OS verkopen. Is misschien nog een beetje lastiger dan wanneer Ubuntu er al op staat, maar zo heel ingewikkeld is installeren (meestal) ook niet.
Klopt dat het er niet veel zijn, kan alleen de keten Computerland noemen.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 15:30 schreef KomtTijd... het volgende:
[..]
Kun je die winkels aanwijzen dan? Waar ze een compleet systeem of laptop standaard zonder windows aanbieden?
Ik heb ze wel eens gezien, maar over het algemeen vinden ze dat dan zo uniek ofzo dat die systemen dan duurder zijn dan vergelijkbare computers mét windows.
En ja dit geldt natuurlijk vooral voor het budget segment. Als je een computer van 1500 euro koopt kunnen die paar tientjes voor een windows licentie er ook wel bij. Maar als je een netbook koopt van 250 of 200 euro, dan is het toch wel een behoorlijk verschil.
Als daarnaast dezelfde computer staat voor €350? Jawel hoor.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 15:48 schreef Loohcs het volgende:
[..]
Klopt dat het er niet veel zijn, kan alleen de keten Computerland noemen.
Het gaat wel over het budget segment, maar bij Dixons ofzo waar een simpele ziel (met alle respect) een pc gaat halen is de goedkoopste ¤ 400,- en dan weet ik dus niet of ze voor die 5 tientjes de 'zekerheid' van Windows willen weggooien.
We weten het allebei niet zeker, maar ik betwijfel dus of ze voor de goedkopere gaan. Als ze ¤ 350,- uit willen geven kan ¤ 400,- ook wel, zeker als ze voor 'slechts' ¤ 50,- weer de nieuwste Windows hebben. Dan kan een (klein)kind ook zonder problemen een simpele game spelen en kan men ook met 't (vertrouwde?) Office blijven werken (en als ze Windows later los zouden moeten kopen is 't zeker duurder). Maar het is idd een aanname die ik verder niet kan onderbouwen. agree to disagree?quote:Op vrijdag 4 juni 2010 15:57 schreef KomtTijd... het volgende:
[..]
Als daarnaast dezelfde computer staat voor €350? Jawel hoor.
Helemaal als het voorgeinstalleerd is (dus geen risico dat de hardware geen linux ondersteunt) en je er toch alleen maar mee gaat e-mailen.
Echt niet. Kijk maar naar de netbooks. In het begin waren modellen met linux en windows aanwezig waar die met linux goedkoper waren. Ze zijn nu uitgestorven want niemand durfde in het diepe te springen.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 15:57 schreef KomtTijd... het volgende:
[..]
Als daarnaast dezelfde computer staat voor €350? Jawel hoor.
Helemaal als het voorgeinstalleerd is (dus geen risico dat de hardware geen linux ondersteunt) en je er toch alleen maar mee gaat e-mailen.
Hier staat dan ook de oplossing voor het hele lock-in probleem. Gewoon een 'lege' computer kopen voor een prijs en dan het OS er zelf bijkopen. Windows erbij? 80 euro extra aftikken. Ubuntu? Voor niks. Red Hat? 30 euro. Enzovoort.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 16:40 schreef Loohcs het volgende:
[..]
We weten het allebei niet zeker, maar ik betwijfel dus of ze voor de goedkopere gaan. Als ze ¤ 350,- uit willen geven kan ¤ 400,- ook wel, zeker als ze voor 'slechts' ¤ 50,- weer de nieuwste Windows hebben.
Aangezien Adobe weigert om een versie van Photoshop voor Linux te maken, zit er weinig anders op dan met Wine aan de slag te gaan of het via een virtuele machine te draaien.quote:Op maandag 7 juni 2010 10:57 schreef Exentric90 het volgende:
Hoe zit het eigenlijk met photoshop op ubuntu 10.04?
Wanneer het alleen maar het irritante is van gimp (ben ik met je eens), daar is wel aan te wennen voor simpele klusjes.quote:Op maandag 7 juni 2010 10:57 schreef Exentric90 het volgende:
Hoe zit het eigenlijk met photoshop op ubuntu 10.04? Want GIMP! Vind ik echt zo'n irritant programma
dan dus inderdaad gewoon een virtual machine, aangezien ik zelf echt een enthousiaste photoshopper benquote:Op maandag 7 juni 2010 11:06 schreef mvdlubbe het volgende:
[..]
Wanneer het alleen maar het irritante is van gimp (ben ik met je eens), daar is wel aan te wennen voor simpele klusjes.
Wil je echt werken met RAW en specifieke features van photoshop wordt het toch echt windows (of wat Tijn zegt).
Ik zou graag zien dat de EU deze koppelverkoop aanpakt, i.p.v. eisen te stellen voor mediaplayers etc.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 21:28 schreef mvdlubbe het volgende:
[..]
Hier staat dan ook de oplossing voor het hele lock-in probleem. Gewoon een 'lege' computer kopen voor een prijs en dan het OS er zelf bijkopen. Windows erbij? 80 euro extra aftikken. Ubuntu? Voor niks. Red Hat? 30 euro. Enzovoort.
Daar ben ik het mee eens. Kunnen we niet een brief/e-mail schrijven aan een verantwoordelijke in de Europese commissie met het verzoek om dit aan te kaarten?quote:Op maandag 7 juni 2010 12:26 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Ik zou graag zien dat de EU deze koppelverkoop aanpakt, i.p.v. eisen te stellen voor mediaplayers etc.
Tante Neeliequote:Op maandag 7 juni 2010 14:29 schreef Hondenbrokken het volgende:
[..]
Daar ben ik het mee eens. Kunnen we niet een brief/e-mail schrijven aan een verantwoordelijke in de Europese commissie met het verzoek om dit aan te kaarten?
Als ik de ENORME drukte om mediaplayer, met boetes van een half miljard euro, zo zie, gok ik dat dat gewoon een afleidingsmaneuvre was van de daadwerkelijke koppelverkoop.quote:
Ik heb net wat gegoogeld en als ik het goed begrijp is ze opgevolgd door Joaquin Almunia. Ironisch genoeg werkt zijn website niet goed in een niet-IE-browser. Ik denk dat ik hem maar eens een kritisch mailtje moest gaan sturenquote:
Misschien is dit iets om te beginnen? http://www.nmanet.nl/nede(...)acht_tip_signaal.aspquote:Op maandag 7 juni 2010 14:47 schreef Hondenbrokken het volgende:
[..]
Ik heb net wat gegoogeld en als ik het goed begrijp is ze opgevolgd door Joaquin Almunia. Ironisch genoeg werkt zijn website niet goed in een niet-IE-browser. Ik denk dat ik hem maar eens een kritisch mailtje moest gaan sturen.
Flash player dat vooral in het verleden moeilijk/niet werkte in 64-bit browsers bijvoorbeeld.quote:Op donderdag 5 augustus 2010 01:44 schreef remlof het volgende:
Ik draai Ubuntu 10.04 al maanden naar volle tevredenheid, 64bits versie op desktop en laptop.
Maar ik keek net weer op http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubuntu/download en daar staat:
"64-bit - Not recommended for daily desktop usage"
Wtf? Het draait als een zonnetje dagelijks op m'n desktop hier, wat is dat voor een onzin?
Draait hier prima in zowel Firefox als Chromium/Chrome.quote:Op donderdag 5 augustus 2010 01:50 schreef Trollface. het volgende:
[..]
Flash player dat vooral in het verleden moeilijk/niet werkte in 64-bit browsers bijvoorbeeld.
Maar dan ook de koppelverkoop Mac hardware + Mac OS stoppen.quote:Op maandag 7 juni 2010 12:26 schreef RemcoDelft het volgende:
Ik zou graag zien dat de EU deze koppelverkoop aanpakt, i.p.v. eisen te stellen voor mediaplayers etc.
Wat is het voordeel van Mint tov Ubuntu?quote:Op donderdag 5 augustus 2010 08:04 schreef maartena het volgende:
Ik draai nu alweer een tijdje Linux Mint 9 op de desktop.... gebaseerd op Ubuntu 10.04. Werkt ook vrij lekker moet ik zeggen
http://www1.euro.dell.com(...)nux&a=65235~0~399477quote:Op donderdag 5 augustus 2010 08:28 schreef maartena het volgende:
[..]
...
Het is wel weer jammer trouwens dat Dell de verkoop van Ubunu PC's heeft gestopt. Er was geen vraag naar.... ze hebben het toch 3 jaar geprobeerd, maar blijkbaar wilde niemand ze.
meer standaard dingen ingebouwd, oa flash enzo, wat je anders bij ubuntu via de restricted extra´s moet installerenquote:Op donderdag 5 augustus 2010 08:28 schreef mvdlubbe het volgende:
[..]
Wat is het voordeel van Mint tov Ubuntu?
Dat vind ik nou van Ubuntu.quote:Het werkt snel, simpel en intuïtief.
Hoe moet je wisselen dan? Vooral als je een scherm zonder EDID-informatie via VGA (kabel heeft er moeite mee) aan wilt sluiten zit je in de problemen.quote:Op donderdag 5 augustus 2010 14:18 schreef mvdlubbe het volgende:
[..]
Dat vind ik nou van Ubuntu.
Je ervaring met meerdere schermen deel ik in het geheel niet, ik koppelde regelmatig mijn laptop aan de tv (en dat was geen probleem).
Ja, alleen nog maar een paar netbookjes....quote:Op donderdag 5 augustus 2010 08:37 schreef Joooo-pi het volgende:
http://www1.euro.dell.com(...)nux&a=65235~0~399477
Ja... multimonitor is nog echt een PIJNLIJKE zaak onder Linux..... waar je onder Windows zonder iets te hoeven doen even je 1920x1080 tweede scherm kunt afkoppelen door je laptop te un-docken van je dockingstation, vervolgens naar een vergaderzaal te lopen waar je tweede monitor een 1024x768 projector wordt voor een presentatie, en het werkt allemaal vlekkeloos zonder reboots etc.... is dit onder Linux nog steeds een enorme RAMP.quote:Op donderdag 5 augustus 2010 16:24 schreef Merkie het volgende:
Naar aanleiding van dit topi heb ik Linux Mint geprobeerd, maar ik word er weer helemaal gek van. Ik wil gewoon mijn externe monitor via HDMI gebruiken en niet mijn laptop-scherm, maar dat is gewoon onmogelijk. Ik snap er geen hol van. Ik heb de nVidia-drivers geactiveerd, maar als ik dan "TwinView" wil is daar een "X-server restart" voor nodig oid. En als ik mijn externe monitor aan wil sluiten krijg ik een foutmelding dat het niet gelukt is om de wijzigingen te parsen naar een bepaald configuratiebestand. Echt, ik heb nog nooit zo'n gebruiksonvriendelijke tool zien om je monitor te switchen. Wat een drama zeg. Ongelofelijk dat zoiets kan anno 2010.
De toetsenbordlayout krijg ik ook niet goed (USA international with dead keys). Om een-smiley te doen moet ik nu deze handeling verrichten:
1. :
2. '
3. Spatiebalk (dit hoeft bij geen enkele Windows-computer in Nederland)
4. )
Nog een mooi irritatiepunt, standaard mijn hard-disk mounten is ook teveel gevraagd. En de instelling om dit te doen zal vast wel weer achter zo'n vage terminal commandline zitten, echt zo gebruikersvriendelijk dit.
Frustraties alom. Nee, het werkt echt heel makkelijk allemaal out-of-the-box, en wat is Windows toch slecht zeg![]()
![]()
. Echt debiel dat mensen zo'n OS gebruiken waarbij de resolutie uit zichzelf goed staat! Wat een rare mensen.
Er zit meer standaard in voor de beginnende gebruiker. Codecs en Flash zijn al geinstalleerd bijvoorbeeld.... meer "out of the box" zeg maar.quote:Op donderdag 5 augustus 2010 08:28 schreef mvdlubbe het volgende:
Wat is het voordeel van Mint tov Ubuntu?
Ga de topics eens tellen met Windows-problemen... Zelfs laptops die met Windows geleverd zijn krijgen het vaak niet eens voor elkaar om op te starten! Laat staan de problemen die mensen hebben met zelf installeren...quote:Op donderdag 5 augustus 2010 16:24 schreef Merkie het volgende:
Frustraties alom. Nee, het werkt echt heel makkelijk allemaal out-of-the-box, en wat is Windows toch slecht zeg![]()
![]()
. Echt debiel dat mensen zo'n OS gebruiken waarbij de resolutie uit zichzelf goed staat! Wat een rare mensen.
Je vergelijkt een opengeklapt menu met een achtergrondplaatje? Je zal beter je best moeten doen, er zijn diverse grafische schillen te krijgen onder Tux, van "zo goed als hetzelfde als Windows" tot "animeert alles wat beweegt" en "minimalistisch voor powerusers die geen performance aan het OS kwijt willen"...quote:Op donderdag 5 augustus 2010 16:38 schreef Merkie het volgende:
Ook zo'n mooie klacht dat Windows er als een Teletubbie-OS uit ziet, ik snap het totaal niet.
Vergelijk dit:
[ afbeelding ]
Met dit:
[ afbeelding ]
Windows ziet er 1000x strakker en professioneler uit.
Aan de andere kant kan je met enig werk wel dingen voor elkaar krijgen die onder win nooit lukken, zoals een multiseat-setup: meerdere monitors/toetsenborden/muizen die aan 1 computer hangen. En dankzij efficient filecache gebruik wordt een computer daar eerder sneller dan langzamer van voor "kantoorgebruik"!quote:Op donderdag 5 augustus 2010 16:45 schreef maartena het volgende:
[..]
Ja... multimonitor is nog echt een PIJNLIJKE zaak onder Linux..... waar je onder Windows zonder iets te hoeven doen even je 1920x1080 tweede scherm kunt afkoppelen door je laptop te un-docken van je dockingstation, vervolgens naar een vergaderzaal te lopen waar je tweede monitor een 1024x768 projector wordt voor een presentatie, en het werkt allemaal vlekkeloos zonder reboots etc.... is dit onder Linux nog steeds een enorme RAMP.
Ik heb nog nooit een laptop gezien waarbij de resolutie instellen een probleem is, alleen met Linux heb je dat probleem. Ik heb Ubuntu en Linux Mint geprobeerd, als het met deze twee besturingssystemen al een lastig verhaal wordt dan wil ik aan andere distributies net eens beginnen. Daarnaast is met mijn hardware niks mis, laptopje van een jaar oud met prima driver-support.quote:Op donderdag 5 augustus 2010 16:53 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Ga de topics eens tellen met Windows-problemen... Zelfs laptops die met Windows geleverd zijn krijgen het vaak niet eens voor elkaar om op te starten! Laat staan de problemen die mensen hebben met zelf installeren...
Als je een bepaalde Linux-distributie niet werkend krijgt zijn er grofweg enkele mogelijkheden:
-probeer een andere distributie (makkelijkste optie)
-Google op je probleem en vindt vele oplossingen
-je hardware wordt stomweg nog niet ondersteund, koop dan hardware die wel ondersteund wordt, of ga bij de fabrikant klagen voor drivers.
[..]
Je vergelijkt een opengeklapt menu met een achtergrondplaatje? Je zal beter je best moeten doen, er zijn diverse grafische schillen te krijgen onder Tux, van "zo goed als hetzelfde als Windows" tot "animeert alles wat beweegt" en "minimalistisch voor powerusers die geen performance aan het OS kwijt willen"...
Sure!quote:Op donderdag 5 augustus 2010 16:53 schreef Merkie het volgende:
Een OS waarbij basis-functionaliteit niet eens goed werkt kan je toch niet serieus nemen. OS X en Windows zijn volwaarde besturingssystemen, Linux blijft gewoon aankloten waarbij hele simpele basisdingen onmogelijk gemaakt zijn.
Tsja, ik niet. Al mijn computers draaien de gewenste resolutiequote:Op donderdag 5 augustus 2010 16:53 schreef Merkie het volgende:
Ik heb nog nooit een laptop gezien waarbij de resolutie instellen een probleem is, alleen met Linux heb je dat probleem. Ik heb Ubuntu en Linux Mint geprobeerd, als het met deze twee besturingssystemen al een lastig verhaal wordt dan wil ik aan andere distributies net eens beginnen. Daarnaast is met mijn hardware niks mis, laptopje van een jaar oud met prima driver-support.
Ik ben prima toe aan vrijheid, maar een half uur lang moeten klooien om je dual monitor-setup aan de praat te krijgen terwijl het in Windows 3 seconden werk is vind ik geen vrijheid, dat vind ik frustratie.quote:Op donderdag 5 augustus 2010 16:56 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Sure!
Geef ome Bill een hand en blijf hem geld doneren. Het leuke van Linux is dat het VRIJWILLIG is, het hoeft niet! Als jij het niks vindt: prima toch? Blijkbaar ben je nog niet toe aan vrijheid en zit je te vast in je gewoontes, en niet te vergeten je weet ongetwijfeld precies hoe je met alle problemen van win om moet gaan om toch te kunnen doen wat eigenlijk veel logischer zou kunnen...
[..]
Tsja, ik niet. Al mijn computers draaien de gewenste resolutie
Hoeveel jaar Windows-ervaring zet je nu tegen hoeveel uur Linux-ervaring? De enkele keer dat ik achter Windows zit, erger ik me kapot aan hoe traag en vooral onlogisch alles in elkaar zit...quote:Op donderdag 5 augustus 2010 16:58 schreef Merkie het volgende:
[..]
Ik ben prima toe aan vrijheid, maar een half uur lang moeten klooien om je dual monitor-setup aan de praat te krijgen terwijl het in Windows 3 seconden werk is vind ik geen vrijheid, dat vind ik frustratie.
In Windows is het heel logis hoor, rechtermuisknop > schermresolutie aanpassen en je bent er. In Ubuntu moet ik eerst nVidia-drivers installeren (vooruit dan maar), rebooten, monitor setup aanpassen en weer rebootenquote:Op donderdag 5 augustus 2010 17:05 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Hoeveel jaar Windows-ervaring zet je nu tegen hoeveel uur Linux-ervaring? De enkele keer dat ik achter Windows zit, erger ik me kapot aan hoe traag en vooral onlogisch alles in elkaar zit...
In Windows is het heel logis hoor, rechtermuisknop > schermresolutie aanpassen en je bent er. In Ubuntu moet ik eerst nVidia-drivers installeren (vooruit dan maar), rebooten, monitor setup aanpassen en weer rebootenquote:Op donderdag 5 augustus 2010 17:05 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Hoeveel jaar Windows-ervaring zet je nu tegen hoeveel uur Linux-ervaring? De enkele keer dat ik achter Windows zit, erger ik me kapot aan hoe traag en vooral onlogisch alles in elkaar zit...
Dat neemt nog niet weg dat Linux geen problemen kan hebben, en deze ook heeft op bepaalde gebieden. Soms lijkt het wel alsof Linux gebruikers best willen toegeven dat Linux fouten kan hebben..... maar NOOIT dat Windows wel eens minder fouten zou kunnen hebben op bepaalde gebieden.quote:Op donderdag 5 augustus 2010 16:53 schreef RemcoDelft het volgende:
Ga de topics eens tellen met Windows-problemen... Zelfs laptops die met Windows geleverd zijn krijgen het vaak niet eens voor elkaar om op te starten! Laat staan de problemen die mensen hebben met zelf installeren...
je kan toch ook gewoon zoiets maken:quote:Op donderdag 5 augustus 2010 16:38 schreef Merkie het volgende:
Ook zo'n mooie klacht dat Windows er als een Teletubbie-OS uit ziet, ik snap het totaal niet.
Vergelijk dit:
[ afbeelding ]
Met dit:
[ afbeelding ]
Windows ziet er 1000x strakker en professioneler uit.
Ik deel zijn ervaring met meerdere schermen. Het werkt gewoon niet als je je laptop undockt van een dock met een 1920x1080 scherm, en dan een vergaderzaal inloopt om op een 1024x768 beamer een presentatie te geven.quote:Op donderdag 5 augustus 2010 17:05 schreef RemcoDelft het volgende:
Hoeveel jaar Windows-ervaring zet je nu tegen hoeveel uur Linux-ervaring? De enkele keer dat ik achter Windows zit, erger ik me kapot aan hoe traag en vooral onlogisch alles in elkaar zit...
Ohw okee. Bel jij even Microsoft op om ze uit te leggen dat hun NLA RDP toch echt de verkeerde methode is, en dat ze even naar SSH moeten switchen?quote:
... ben ik het volledig mee eens.quote:Op donderdag 5 augustus 2010 16:38 schreef Merkie het volgende:
Ook zo'n mooie klacht dat Windows er als een Teletubbie-OS uit ziet, ik snap het totaal niet.
Vergelijk dit:
[ afbeelding ]
Met dit:
[ afbeelding ]
Windows ziet er 1000x strakker en professioneler uit.
Nu haal je selectief dingen van het MS-front uit de kast, om te klagen dat de Linuxsupport slecht is...quote:Op donderdag 5 augustus 2010 18:57 schreef maartena het volgende:
Maar het blijft gewoon een feit dat Linux achter de feiten aan blijft lopen, en in sommige gevallen is dat dus zelfs JAREN, zoals met USB ondersteuning die eigenlijk pas 5 jaar na de introductie in Windows echt redelijk werkte, de NTFS ondersteuning die eigenlijk pas in de afgelopen 5 jaar volwassen is geworden, en nu zien we dat nog steeds met NLA RDP ondersteuning, en NLA SMB ondersteuning, waar in beide gevallen je aan de Windows kant naar een lager beveiligingsmodel moet wisselen om het werkend te krijgen.
Dat gaat natuurlijk principieel niet werken, alleen al vanwege verschilen in distributies. Een bin-distributie kan nooit hetzelfde installeren als bijvoorbeeld Gentoo, waar alles van source gecompileerd wordt.quote:Wat linux nodig heeft is een UNIVERSELE installatiemethode, zodat iedere linux-software maker slechts 1 install file hoeft te leveren, die onder alle distros werkt.
Een van de voordelen: je hebt vele smaken, en als je er genoeg probeert kom je er vast een tegen die je lekker vindt.quote:Op donderdag 5 augustus 2010 21:06 schreef Wii-Style het volgende:
Sinds ik Arch heb ontdekt, ben ik erachter gekomen dat ik een lange tijd helemaal verkeerd naar Linux aankeek.
Kan je je voorstellen dat er miljoenen mensen zijn die precies andersom redeneren? Ik zie Windows niet als vervanger voor Linux, alleen al het gebruik aan bash-terminal kan ik niet mee leven, wat een tijdsverspilling dat grafisch gedoe... Om het over de standaard muisacceleratie maar niet te hebben, waardoor je bij elke muisbeweging over het doel heenschiet en terug moet gaan...quote:Als je Linux wilt gebruiken als vervanging voor Windows, dan zal je naar mijn mening alleen maar gefrustreerd raken en zal je te vaak bij jezelf denken "Wat is dit in Windows toch veel beter..."
Klopt, als je marktleider bent zet je de standaard. Dat is ook gebeurd met standaarden als de DVD, de GSM netwerken, etc.quote:Op donderdag 5 augustus 2010 23:10 schreef RemcoDelft het volgende:
Nu haal je selectief dingen van het MS-front uit de kast, om te klagen dat de Linuxsupport slecht is...
Hoe is de MS-support voor EXT2 na 15 jaar? Of voor ReiserFS? Aanzienlijk slechter dan de Linux-support voor NTFS! Of zelfs maar de MS-support voor het ISO-bestandsformaat ODF?
Het probleem hierbij is natuurlijk dat MS als marktleider en vrijwel-monopolist z'n eigen standaarden opdwingt aan de wereld, zonder ze open te maken. Dat kan je Linux-distributies niet kwalijk nemen.
En dat is HET grootste probleem, en waarom Linux nooit groot wordt. Software fabrikanten willen niet 20 verschillende installatiepakketten maken voor hun software. Tegenwoordig is het met Windows (tenzij je 9x nog wil ondersteunen) redelijk simpel: 1 voor 32bit, en 1 voor 64bit, en die laatste is vaak niet eens nodig aangezien 32bit ook prima draait op 64bit platforms.quote:Dat gaat natuurlijk principieel niet werken, alleen al vanwege verschilen in distributies. Een bin-distributie kan nooit hetzelfde installeren als bijvoorbeeld Gentoo, waar alles van source gecompileerd wordt.
Dat heeft voordelen, maar ook ENORME nadelen. Ik bedoel, 2% van de DESKTOP gebruikers gebruikt Linux.... waarvan - even zwaar gegokt - 0,7% debian/ubuntu based, 0,4% Suse based, 0,3% Fedora/Redhat based, 0,2% Mandriva 0,1% Gentoo, 0,1% BSD in verschillende varianten, 0,1% Slackware, 0,1%, en 0,1% 1 van de andere 20+ smaken.....quote:Een van de voordelen: je hebt vele smaken, en als je er genoeg probeert kom je er vast een tegen die je lekker vindt.
http://sourceforge.net/projects/ext2read/quote:Op vrijdag 6 augustus 2010 00:45 schreef ErictheSwift het volgende:
ho ho ho niet zo snel jullie. Een prima werkende EXT2 file system driver voor XP en hoger is er al (2 eigenlijk: EXT2FSD en EXT2IFS). Heck, je kan in principe elk / je eigen file systeem schrijven met de windows DDK.
Ik ga nu als een nerd klinken, een paar jaar geleden was ik het trage windows zo ontiegelijk zat dat ik windows er af heb gegooid en ubuntu er op heb gezet. Heerlijk gevoel was dat, en als ik nu achter een windows pc gebruik dan denk ik echt van, de tering wat duurt het lang voordat ie op gestart is en wat is die virusscanner irritant.quote:Op donderdag 5 augustus 2010 23:05 schreef heiden6 het volgende:
Ik ben ervan overtuigd dat als ik me helemaal op Ubuntu stort, me erin ga verdiepen en 'echt' overstap, ik het uiteindelijk een verbetering zal vinden. Maar ik twijfel eraan of die verbetering de tijd en energie waard is die ik erin moet steken. Ik kick wel op allerlei software helemaal zo installeren en instellen en uitbreiden dat het helemaal naar mijn zin werkt, maar ik ben er niet nerd genoeg voor om het daadwerkelijk leuk te vinden om te leren hoe het allemaal werkt. Daarnaast ben ik ook vanaf kleins af aan ondergedompeld in Windows, en dat betekent dat voordat ik me alles van Ubuntu kunt aanleren ik moet beginnen met me van alles af te leren, wat nog lastiger is.![]()
Het eerste wat altijd wordt geroepen wordt als argument om over te stappen is spyware en virussen en dergelijke, maar daar heb ik nu ook geen last van. Al die mensen die dat nu wel continu hebben zijn dezelfde mensen die er met linux ook een teringzooi van zouden maken. Voor een beetje onderlegde gebruiker is het echt wel mogelijk om Windows stabiel en veilig genoeg te houden voor normaal gebruik.
Wat zou het nou alle moeite waard kunnen maken?
quote:Op vrijdag 6 augustus 2010 07:48 schreef Juup© het volgende:
Ubuntu nav dit topic maar eens gedownload, zal het eens gaan bekijken.
Zoals Linus zegt: dat is nooit het doel geweest! Het wordt alleen een toevallig bij-effectquote:
Ik heb al een Windows-licentie, dus dat kost me momenteel niets, alleen als ik zou upgraden maakt dat uit.quote:Op vrijdag 6 augustus 2010 07:42 schreef Klonk het volgende:
[..]
Ik ga nu als een nerd klinken, een paar jaar geleden was ik het trage windows zo ontiegelijk zat dat ik windows er af heb gegooid en ubuntu er op heb gezet. Heerlijk gevoel was dat, en als ik nu achter een windows pc gebruik dan denk ik echt van, de tering wat duurt het lang voordat ie op gestart is en wat is die virusscanner irritant.
Maar bovenal het gevoel van, ik doe nu alles wat ik eerst op een windowsmachine deed, maar dan gratis (en ja op een windowsmachine kun je ook gratis, maar dan zit je met illegale zooi, keygens en dat soort dingen).
Er is natuurlijk ook gewoon niks mis met software die als doelgroep enigszins technisch onderlegde mensen heeft.quote:Op vrijdag 6 augustus 2010 09:02 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Zoals Linus zegt: dat is nooit het doel geweest! Het wordt alleen een toevallig bij-effect
ik heb het niet alleen over je windowslicentiequote:Op vrijdag 6 augustus 2010 09:18 schreef heiden6 het volgende:
[..]
Ik heb al een Windows-licentie, dus dat kost me momenteel niets, alleen als ik zou upgraden maakt dat uit.
1e Google hit: Debian.org:quote:Op vrijdag 6 augustus 2010 14:25 schreef PalmRoyale het volgende:
Ik zou iedereen die Ubuntu draait willen aanraden om eens Debian testing te installeren van een weekly build. Dan heb je gelijk een volledige up to date testing draaien en zie je hoe fijn Debian werkt. De quality control is vele malen beter dan bij Ubuntu en fouten worden veel sneller verholpen. Daarnaast is het in mijn ervaring ook sneller.
Het komt nogal Teletubbie over! Wat mij betreft hoeft iemand die niet weet wat een OS is echt geen Linux te draaien, dat is het type persoon die denkt "IE is internet" en "Windows is internet"...quote:Debian is een vrij besturingssysteem (OS) voor uw computer. Een besturingssysteem is de verzameling van basis- en hulpprogramma's die er voor zorgen dat uw computer werkt.
Debian is 1 van de oudste en meest hoogwaardige distro's waarop ook het oh zo populaire Ubuntu is gebaseerd en als je voor performance gaat is het zeker beter dan Ubuntu. Wat ik ook fijn vind is dat het niet steeds je handje vasthoud met allerlei onnodige configuratie scripts. Debian is precies wat jij wilt dat het is.quote:Op vrijdag 6 augustus 2010 14:52 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
1e Google hit: Debian.org:
[..]
Het komt nogal Teletubbie over! Wat mij betreft hoeft iemand die niet weet wat een OS is echt geen Linux te draaien, dat is het type persoon die denkt "IE is internet" en "Windows is internet"...
En dat is ook meteen het probleem van de huidige Linuxdistributies: om n00bs over te halen wordt het steeds kinderachtiger, "makkelijker" en "mooier" gemaakt. Wat mij betreft hoeft dat helemaal niet, ik zal altijd performance boven uiterlijk kiezen.
Ik kan mij niet heugen ooit voor andere software te hebben betaald.quote:Op vrijdag 6 augustus 2010 13:27 schreef Klonk het volgende:
[..]
ik heb het niet alleen over je windowslicentie
Daarom gebruik ik Linux en Windows. Ik wil ook wel af en toe met een keyboard te werk gaan met commando's die je moet onthouden. Maar helaas heb je voor sommige dingen een muis nodig, zoals een programma als GIMP. Web browsen zonder muis kan zeer ontspannend zijn, zie: Vimperator en uzbl.quote:Op donderdag 5 augustus 2010 23:10 schreef RemcoDelft het volgende:
Ik zie Windows niet als vervanger voor Linux, alleen al het gebruik aan bash-terminal kan ik niet mee leven, wat een tijdsverspilling dat grafisch gedoe... Om het over de standaard muisacceleratie maar niet te hebben, waardoor je bij elke muisbeweging over het doel heenschiet en terug moet gaan...
quote:Op maandag 31 mei 2010 12:32 schreef Klonk het volgende:
het is idd belachelijk simpel, stel je hebt een webcam, kan gebeuren.
in windows heb je altijd een cd nodig met een crapload aan onnodige software, installeren, knopjes drukken, nieuwste versies downloaden, enz, enz.
in ubuntu sluit je de webcam aan en doet ie het gewoon
Ik neem aan dat aangezien je de rest wegknipt.... ik niet geheel ongelijk heb?quote:Op vrijdag 6 augustus 2010 09:02 schreef RemcoDelft het volgende:
Zoals Linus zegt: dat is nooit het doel geweest! Het wordt alleen een toevallig bij-effect
ja, maar dan zoals het bedoeld is, als ik een en dezelfde webcam aansluit op een windows pc, heeft dat ding een setje speciale drivers nodig, ubuntu is usb kabel aansluiten en hoppa, klaarquote:
Hoe vaak werkt dat echt? Dat je iets inplugt en dat het gelijk werkt?quote:
Op de desktop zie ik de positie van Linux niet snel verbeteren, maar op mobiele telefoons is het momenteel in de vorm van Android toch in raptempo mainstream aan het worden.quote:Op vrijdag 6 augustus 2010 16:06 schreef maartena het volgende:
[..]
Ook al heeft Linux nooit het doel gehad de markt te veroveren, denk ik dat het zal stagneren en slechts een zeer kleine gebruikersgroep zal blijven hebben als ze dat niet als doel stellen. Linux zal op die manier altijd een achtergeschoven kindje blijven, en dat is gewoon jammer.
Valt mee, je hebt hooguit de driver nodig die erbij komt. De bloatware die erbij geleverd wordt hoef je vaak niet te installeren, zeker niet als je de camera alleen gebruikt in Live Messenger of Skype ofzo. In Ubuntu ben je met de USB kabel er ook nog niet, want je moet daarna nog wel even naar de repo om de leuke webcam software erbij te halen als je er ook nog wat mee wil doen.... al was het maar Pidgin.quote:Op vrijdag 6 augustus 2010 16:08 schreef Klonk het volgende:
ja, maar dan zoals het bedoeld is, als ik een en dezelfde webcam aansluit op een windows pc, heeft dat ding een setje speciale drivers nodig, ubuntu is usb kabel aansluiten en hoppa, klaar
Oh, voor embedded spul is Linux inderdaad heer en meester.quote:Op vrijdag 6 augustus 2010 16:43 schreef Tijn het volgende:
Op de desktop zie ik de positie van Linux niet snel verbeteren, maar op mobiele telefoons is het momenteel in de vorm van Android toch in raptempo mainstream aan het worden.
PC's met Windows XP uit 2001 en MacOS en Linux versies uit 2007/2008?quote:Op vrijdag 6 augustus 2010 16:40 schreef Tijn het volgende:
Ik heb op kantoor bijvoorbeeld een wifi printer. Op de Macs en Linuxmachines werkt het gelijk: printer toevoegen en gaan. Maar in Windows moet je met rare tooltjes aan de gang om er wat uit te krijgen.
repo, wel eens van het ubuntu softwarecentrum gehoord ? Zit gewoon op elke ubuntu installatie ingebouwd, tuurlijk als jij wilt kun je het via een repo doen of nog toffer via de terminal. Maar dat hoeft niet, vrijheid, blijheid.quote:Op vrijdag 6 augustus 2010 16:44 schreef maartena het volgende:
[..]
Valt mee, je hebt hooguit de driver nodig die erbij komt. De bloatware die erbij geleverd wordt hoef je vaak niet te installeren, zeker niet als je de camera alleen gebruikt in Live Messenger of Skype ofzo. In Ubuntu ben je met de USB kabel er ook nog niet, want je moet daarna nog wel even naar de repo om de leuke webcam software erbij te halen als je er ook nog wat mee wil doen.... al was het maar Pidgin.
Weet je wel wat een repo(sitory) is? dat is de software bibliotheek, oftewel de server of spiegelserver waar de software zich bevind. Softwarecentrum is gewoon een frontend voor dpkg en gebruikt net zoals apt, aptitude en synaptic de Ubuntu repo en lost op precies dezelfde manier afhankelijkheden op. Softwarecentrum is echter een sterk vereenvoudigd frontend zodat nog meer n00bs er mee om kunnen gaan. Het is leuk dat je wat te vertellen hebt maar vertel het dan wel goedquote:Op vrijdag 6 augustus 2010 16:56 schreef Klonk het volgende:
repo, wel eens van het ubuntu softwarecentrum gehoord ?
Zolang beide te vergelijken systemen updates hebben gehad, mag je ze van mij vergelijken hoor! Dat 1 van de 2 met verschillende versies blijft werken omdat ze graag geld verdienen aan de nieuwe versies is hun eigen probleem. En zie daar meteen nog een groot Tux-voordeel: je kan gewoon vrijwel continu upgraden, zonder tussendoor naar de winkel te hoeven voor een nieuwe versie, waarbij je "from scratch" moet beginnen.quote:Op vrijdag 6 augustus 2010 16:50 schreef maartena het volgende:
[..]
PC's met Windows XP uit 2001 en MacOS en Linux versies uit 2007/2008?
Je moet natuurlijk geen appels met peren vergelijken, mensen willen graag nog met Windows XP vergelijken, een OS dat sinds 2001 eigenlijk vanuit de kernel nauwelijks is veranderd. Leg er een MacOS versie uit 2001 bij - zeg MacOS 10.1 bijvoorbeeld, of Debian 3.0 - en geldt je vergelijking dan ook?
Da's idd een groot voordeel. Dat doe ik al 6 jaar met Debian en nog nooit een probleem gehad. Nou ja, iig geen probleem wat ik niet kon oplossen.quote:Op vrijdag 6 augustus 2010 17:11 schreef RemcoDelft het volgende:
een groot Tux-voordeel: je kan gewoon vrijwel continu upgraden
Joh, zeg ik dat niet dan met "even naar de repo gaan"?quote:Op vrijdag 6 augustus 2010 16:56 schreef Klonk het volgende:
repo, wel eens van het ubuntu softwarecentrum gehoord ? Zit gewoon op elke ubuntu installatie ingebouwd, tuurlijk als jij wilt kun je het via een repo doen of nog toffer via de terminal. Maar dat hoeft niet, vrijheid, blijheid.
Paar keer klikken en zelfs mijn vader van 80 lukt het
Tja, dan kun je net zo goed Windows 95 vergelijken met Ubuntu 10.4, nogal logisch dat Ubuntu als winnaar uit de bus komt.quote:Op vrijdag 6 augustus 2010 17:11 schreef RemcoDelft het volgende:
Zolang beide te vergelijken systemen updates hebben gehad, mag je ze van mij vergelijken hoor! Dat 1 van de 2 met verschillende versies blijft werken omdat ze graag geld verdienen aan de nieuwe versies is hun eigen probleem. En zie daar meteen nog een groot Tux-voordeel: je kan gewoon vrijwel continu upgraden, zonder tussendoor naar de winkel te hoeven voor een nieuwe versie, waarbij je "from scratch" moet beginnen.
Vergeet servers niet.quote:Op vrijdag 6 augustus 2010 16:46 schreef maartena het volgende:
[..]
Oh, voor embedded spul is Linux inderdaad heer en meester.
Nee, allemaal moderne versies. Van OSX en Ubuntu de voorlaatste en Windows 7.quote:Op vrijdag 6 augustus 2010 16:50 schreef maartena het volgende:
[..]
PC's met Windows XP uit 2001 en MacOS en Linux versies uit 2007/2008?
Om op het draadloze netwerk van mijn school te komen bestaat per windows-versie (2000 t/m W7) een handleiding van 3 a4'tjes plus een speciaal programma wat je moet installeren. Toen ik dat zag raakte ik een beetje in paniek want voor linux was er natuurlijk niets geen beschrijving te vinden.quote:Op vrijdag 6 augustus 2010 23:03 schreef maartena het volgende:
[..]
Tja, dan kun je net zo goed Windows 95 vergelijken met Ubuntu 10.4, nogal logisch dat Ubuntu als winnaar uit de bus komt.
Als je een OS uit 2009 of 2010 wil gaan vergelijken met andere OS-en, zorg dan dat die vergelijkingen ook uit pak-em-beet dezelfde periode komen.
Dus Ubuntu 10.04, Windows 7, en Mac OS Leopard 10.6
Anders is het leuk dat je je WiFi printertje onder linux direct aan de praat krijgt, maar als je dat vervolgens gaat vergelijken met een OS waar draadloos printen gewoon nog niet is ingebouwd omdat het uit 2001 stamt...... dan is die vergelijking niet helemaal eerlijk natuurlijk.
Volgens mij meer -1 voor die school....quote:Op vrijdag 6 augustus 2010 23:41 schreef KomtTijd... het volgende:
Om op het draadloze netwerk van mijn school te komen bestaat per windows-versie (2000 t/m W7) een handleiding van 3 a4'tjes plus een speciaal programma wat je moet installeren. Toen ik dat zag raakte ik een beetje in paniek want voor linux was er natuurlijk niets geen beschrijving te vinden.
Maargoed toen ik op school zat bleek het een kwestie van op de juiste netwerknaam klikken en het wachtwoord invullen.
1-0 voor linux
Plus dat de gemiddelde gebruiker wel eens een spelletje wil spelen, een spelletje downl.... erm koopt, de CD er in stopt, en dan er achter komt dat Linux er niets mee kan....quote:Op zaterdag 7 augustus 2010 00:07 schreef Hondenbrokken het volgende:
Maar ja, als de gewone gebruiker kan overstappen naar ubuntu, is de volgende vraag natuurlijk waarom dat nog niet gebeurt is. Ik denk zelf dat het komt doordat weinig mensen van ubuntu gehoord hebben of er een verkeerd beeld van hebben.
Een installer is helemaal niet nodig. Een mooi voorbeeld is Enemy Territory. Dat download je als een .zip bestand, uitpakken en de map in je /home directory plaatsen. Ff uitvoerbaar maken en je kunt spelen, klaar.quote:Op zaterdag 7 augustus 2010 00:20 schreef maartena het volgende:
[..]
Plus dat de gemiddelde gebruiker wel eens een spelletje wil spelen, een spelletje downl.... erm koopt, de CD er in stopt, en dan er achter komt dat Linux er niets mee kan....
Dat was ook een beetje mijn betoog met betrekking tot een universele installer. De game data van een spelletje is namelijk niet OS specifiek, maar niets meer dan data. Als er 1 universele installatiemethode voor Linux zou zijn, zou het veel makkelijker zijn voor een spelfabrikant om de linux-client ook mee te leveren.
Nee, maar OpenGL wel. De enige reden dat dat achterlijke DirectX bestaat is omdat MS een monopolie heeft. OpenGL werkt net zo goed als zoniet beter dan DirectX.quote:Op zaterdag 7 augustus 2010 00:41 schreef Tijn het volgende:
DirectX maakt het ook lastig, want dat is er niet voor niet-Microsoft besturingssystemen.
Dit klopt wel... De voorinstallatie door koppelverkoop van een betaald OS op vrijwel elke computer helpt gigantisch in het in stand houden van het marktaandeel.quote:Op zaterdag 7 augustus 2010 00:07 schreef Hondenbrokken het volgende:
Ik denk zelf dat het komt doordat weinig mensen van ubuntu gehoord hebben of er een verkeerd beeld van hebben.
Mwah het systeem wordt volgens mij op heel veel scholen en openbare locaties gebruikt om per-user toegang tot het netwerk te regelen.quote:Op zaterdag 7 augustus 2010 00:16 schreef maartena het volgende:
[..]
Volgens mij meer -1 voor die school....Mijn Windows 7 laptop herkend overal zelf alle draadloze netwerken, van coffeeshops tot hotels, van vergaderzalen tot thuis, en vraagt alleen netjes om een wachtwoord als het een tot nog toe onbekend netwerk is.
Helemaal mee eens. Ik zocht een programma om wat ik had gedownload te controleren met een MD5 checksum, kreeg ik dit bij Google: http://www.fastsum.com/purchase.phpquote:Op zaterdag 7 augustus 2010 11:35 schreef Visitor.Q het volgende:
De gewone gebruiker is denk ik nog niet klaar voor.ubuntu/Linux, andersom wel... De reden dat ik ubuntu gebruik is dat je voor.alles wel.een goed, vrij en gratis stuk software kunt krijgen, daar waar je in Windows verzandt in afstruinen van internet, shareware spul of dingen waar anderszins voor betaald wordt. Bv reclame. Er zijn een aantal goede open source pakketten voor Windows maar de hoeveelheid legt het af tegen ubuntu. Ik vond het op een gegeven moment irritant worden dat ik software kon kraken of moest kopen, al was het maar voor.iets heel simpels. Dat weet de gewone gebruiker niet, en het duurt ook even voor je je er bewust van wordt dat het in Linux allemaal zoveel makkelijker af gaat, dat merk je niet als je Linux slechts een dagje uitprobeert.
Oh, er werd nogal veel gehaat in dit topic, lees dan dit even door:
http://www.markshuttleworth.com/archives/439
Ik heb een beetje een deja-vu gevoel bij deze opmerking, maar alsnog: dat "bestaat" wel. Programma's kunnen statisch gecompileerd aangeleverd worden en als zodanig met een simpele dubbelklik worden gestart. Er moet dan alleen gedifferentieerd worden op architectuur (mainstream is dat "32 of 64 bits").quote:Op vrijdag 6 augustus 2010 16:06 schreef maartena het volgende:
[..]
Ik neem aan dat aangezien je de rest wegknipt.... ik niet geheel ongelijk heb?
Ik vind het gewoon jammer dat er geen standaardisatie in zit zodat een softwarefabrikant - denk aan spellen - gewoon 1 installatiebestand kan leveren, en haar broncode kan beschermen. Ook al heeft Linux nooit het doel gehad de markt te veroveren, denk ik dat het zal stagneren en slechts een zeer kleine gebruikersgroep zal blijven hebben als ze dat niet als doel stellen. Linux zal op die manier altijd een achtergeschoven kindje blijven, en dat is gewoon jammer.
quote:Op vrijdag 6 augustus 2010 07:48 schreef Juup© het volgende:
Ubuntu nav dit topic maar eens gedownload, zal het eens gaan bekijken.
Gnu/linux ondersteundt OpenGL beter dan Windows. Er zijn ook open source games beschikbaar en er bestaat wine. Ook maken bedrijven minder vaak gebruik van Gnu/Linux dan van windows.quote:Op zaterdag 7 augustus 2010 00:20 schreef maartena het volgende:
[..]
Plus dat de gemiddelde gebruiker wel eens een spelletje wil spelen, een spelletje downl.... erm koopt, de CD er in stopt, en dan er achter komt dat Linux er niets mee kan....
Dat was ook een beetje mijn betoog met betrekking tot een universele installer. De game data van een spelletje is namelijk niet OS specifiek, maar niets meer dan data. Als er 1 universele installatiemethode voor Linux zou zijn, zou het veel makkelijker zijn voor een spelfabrikant om de linux-client ook mee te leveren.
OpenOffice is totaal niet bruikbaar in een omgeving waar op iedereen werkt met .doc bestanden. De ondersteuning voor .doc in OpenOffice is simpelweg ruk en totaal onbruikbaar als je bestanden voor bewerking moet uitwisselen.quote:Op zondag 8 augustus 2010 12:43 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Je kunt met Open Office alles wat Word ook kan, inclusief opslaan als Word-bestand en als dat niet werkt, maak je er een pdf-bestand van.
quote:Op maandag 31 mei 2010 12:29 schreef Tijn het volgende:
[..]
Mijn ervaring is dat het eigenlijk alleen met Windows nodig is om het web af te struinen op zoek naar drivers voor je hardware.
Nergens last van. Maar ik wissel dan ook uit met Office 2010 via de open source extensiequote:Op zondag 8 augustus 2010 13:13 schreef Daeron het volgende:
[..]
OpenOffice is totaal niet bruikbaar in een omgeving waar op iedereen werkt met .doc bestanden. De ondersteuning voor .doc in OpenOffice is simpelweg ruk en totaal onbruikbaar als je bestanden voor bewerking moet uitwisselen.
Zie de gemiddelde alfa student maar eens uit te leggen hoe die daarmee moet werken, meestal kost het al vrij veel tijd om ze uit te leggen hoe ze met office 2k7 in .doc ipv .docx moeten opslaan.quote:Op zondag 8 augustus 2010 13:21 schreef Lord_Vetinari het volgende:
[..]
Nergens last van. Maar ik wissel dan ook uit met Office 2010 via de open source extensie
Fijn he, gesloten standaarden.quote:Op zondag 8 augustus 2010 13:13 schreef Daeron het volgende:
[..]
De ondersteuning voor .doc in OpenOffice is simpelweg ruk
Nooit problemen mee gehad. Over het algemeen is de ondersteuning vrij goed (in tegenstelling tot de ondersteuning van de OPEN standaard ODF in Word), en als je samenwerkt is het toch altijd platte tekst wat je uitwisselt.quote:Op zondag 8 augustus 2010 13:13 schreef Daeron het volgende:
[..]
OpenOffice is totaal niet bruikbaar in een omgeving waar op iedereen werkt met .doc bestanden. De ondersteuning voor .doc in OpenOffice is simpelweg ruk en totaal onbruikbaar als je bestanden voor bewerking moet uitwisselen.
Gelukkig is je vriendin student, en zijn alle hogescholen/universiteiten als semi-overheidsinstellingen verplicht ISO-gecertificeerde documenten na te streven, en heeft ODF dus de voorkeur boven .doc...quote:Op zondag 8 augustus 2010 13:13 schreef Daeron het volgende:
[..]
OpenOffice is totaal niet bruikbaar in een omgeving waar op iedereen werkt met .doc bestanden. De ondersteuning voor .doc in OpenOffice is simpelweg ruk en totaal onbruikbaar als je bestanden voor bewerking moet uitwisselen.
ja, tuurlijk weet ik wat een repo is, ben geen windows gebruikerquote:Op vrijdag 6 augustus 2010 17:10 schreef PalmRoyale het volgende:
[..]
Weet je wel wat een repo(sitory) is? dat is de software bibliotheek, oftewel de server of spiegelserver waar de software zich bevind. Softwarecentrum is gewoon een frontend voor dpkg en gebruikt net zoals apt, aptitude en synaptic de Ubuntu repo en lost op precies dezelfde manier afhankelijkheden op. Softwarecentrum is echter een sterk vereenvoudigd frontend zodat nog meer n00bs er mee om kunnen gaan. Het is leuk dat je wat te vertellen hebt maar vertel het dan wel goed
De universiteit wel, maar de projectgroepjes onderling werken allemaal met .doc.quote:Op zondag 8 augustus 2010 15:05 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Gelukkig is je vriendin student, en zijn alle hogescholen/universiteiten als semi-overheidsinstellingen verplicht ISO-gecertificeerde documenten na te streven, en heeft ODF dus de voorkeur boven .doc...
Wijs de opleiding daar eens op
Vendor lock-in...quote:Op zondag 8 augustus 2010 15:37 schreef Daeron het volgende:
[..]
De universiteit wel, maar de projectgroepjes onderling werken allemaal met .doc.
Ja het is niet dat ik het niet met je eens ben, maar in de praktijk werkt het gewoonweg niet zoals jij het graag zou zien.quote:
Ik zie anders ook geen enkele universiteit het open formaat gebruiken.quote:Op zondag 8 augustus 2010 15:37 schreef Daeron het volgende:
[..]
De universiteit wel, maar de projectgroepjes onderling werken allemaal met .doc.
Typisch voor heel veel dingen in Nederland: de regelgeving is heel mooi, de naleving houdt zacht gezegd te wensen over.quote:Op maandag 9 augustus 2010 00:39 schreef trancethrust het volgende:
[..]
Ik zie anders ook geen enkele universiteit het open formaat gebruiken.
De ondersteuning van macro's, of een simpele mailmerge met een excel bestand als adressen-input gaat anders nog belabberd slecht in OpenOffice.... ach, het zijn maar van die kantoortruukjes die je thuis nauwelijks gebruikt natuurlijk.quote:Op zondag 8 augustus 2010 14:28 schreef KomtTijd... het volgende:
Nooit problemen mee gehad. Over het algemeen is de ondersteuning vrij goed (in tegenstelling tot de ondersteuning van de OPEN standaard ODF in Word), en als je samenwerkt is het toch altijd platte tekst wat je uitwisselt.
Het blijft zeer vreemd dat OpenXML uberhaupt door de ISO commissie is aangenomen als standaard. Ik vraag me dan ook af wie MS heeft omgekocht. Maar het is jammer dat ODF nooit op grote schaal zal worden gebruikt. Het is veel robuuster dan doc(x).quote:Op maandag 9 augustus 2010 11:25 schreef maartena het volgende:
ODF is een leuk idee, maar gedoemd te falen.... althans, de kans dat docx. de OpenXML document versie van Microsoft de markt gaat veroveren is vele malen groter.
Waar staat die regelgeving eigenlijk? Ik wil ze hier best erop wijzen, kijken wat er gebeurtquote:Op maandag 9 augustus 2010 10:14 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Typisch voor heel veel dingen in Nederland: de regelgeving is heel mooi, de naleving houdt zacht gezegd te wensen over.
Leesvoer om mee verder te zoeken: Overheid verplicht zichzelf tot gebruik van open standaardenquote:Op maandag 9 augustus 2010 13:04 schreef trancethrust het volgende:
[..]
Waar staat die regelgeving eigenlijk? Ik wil ze hier best erop wijzen, kijken wat er gebeurt
Heb je de diverse schandalen niet gevolgd?quote:Op maandag 9 augustus 2010 12:41 schreef PalmRoyale het volgende:
[..]
Het blijft zeer vreemd dat OpenXML uberhaupt door de ISO commissie is aangenomen als standaard. Ik vraag me dan ook af wie MS heeft omgekocht. Maar het is jammer dat ODF nooit op grote schaal zal worden gebruikt. Het is veel robuuster dan doc(x).
Ik draai het zelf met 768Mb geheugen op 2Ghz Sempron, met volle tevredenheid. Heb wel ubuntu one en empathy uit opstarten gehaald. Ik vind zelf dat dit wel ongeveer het minimum is voor een leuk werkend systeem. Het voordeel is dat het niet trager wordt na verloop van tijd, zoals windows.quote:Op dinsdag 10 augustus 2010 19:35 schreef StateOfMind het volgende:
Zijn er nog bepaalde minimum systeemeisen voor Ubuntu?
Voor Xubuntu (ook niet lelijk trouwens) geldt:quote:Ubuntu Desktop Edition
* 1 GHz x86 processor
* 1 Gb of system memory (RAM)
* 15 GB of hard-drive space (although this can be split onto 2 drives, a 5Gb / and a 10Gb /home fairly easily)
* Graphics card and monitor capable of 1024 by 768
* Either a Cd/Dvd-drive or a Usb socket (or both)
*
Internet access is helpful
en CLI versie nog minderquote:# 256 MiB of system memory (RAM)
# 2 GB of disk space
# Graphics card and monitor capable of 800x600 resolution
Als je niet bang bent voor de command line kun je met de alternatieve installer een minimaal systeem installeren. Na de installatie kun je dan vervolgens alleen installeren wat jij wilt en een heel snel en simpel systeem op zetten.quote:Op dinsdag 10 augustus 2010 19:35 schreef StateOfMind het volgende:
Zijn er nog bepaalde minimum systeemeisen voor Ubuntu?
Ik ben een enorme computern00b en ik begrijp hier helemaal niks vanquote:Op dinsdag 10 augustus 2010 20:43 schreef PalmRoyale het volgende:
[..]
Als je niet bang bent voor de command line kun je met de alternatieve installer een minimaal systeem installeren. Na de installatie kun je dan vervolgens alleen installeren wat jij wilt en een heel snel en simpel systeem op zetten.
poeh, dat zijn wel minimale systeemspecs. Als het een laptop is die je dagelijk nodig hebt, dan wordt het misschien tijd voor een investeringquote:Op dinsdag 10 augustus 2010 20:51 schreef StateOfMind het volgende:
Maag goed. Stel: ik wil Xubuntu installeren.
Ik heb 1 harde schijf en die is verdeeld in een C:\ en een E:\
Moet ik Xubuntu dan downloaden op de C of op de E?
En dan?
Ik ben namelijk bang dat ik iets verneuk en dat ik dan met een laptop zit zonder OS en ik kan eigenlijk geen dag zonder.
Ik heb ook ruzie met brasero, ubuntu en mijn dvd-branderquote:Op dinsdag 10 augustus 2010 20:19 schreef Loohcs het volgende:
Wilde vandaag een dvd branden in Ubuntu 10.04, maar ik werd toch weer naar Windows gejaagd, want het werkte niet. Met Brasero wilde ik eerst de dvd+rw wissen. Dat leek nog te lukken, maar 't programma bleef maar aangeven dat er niet genoeg ruimte was, terwijl ik nog niet eens bestanden geselecteerd had. Vervolgens herkende ie de hele dvd niet meer...En eigenlijk ben ik wel voorstander van wat concurrentie voor Microsoft, maar de uitvoering kan me nog niet echt bekoren.
Idem hier. Branden doe ik dus noodgedwongen nog steeds via Windows.quote:Op dinsdag 10 augustus 2010 21:24 schreef Joooo-pi het volgende:
[..]
Ik heb ook ruzie met brasero, ubuntu en mijn dvd-branderMet name met rewritables...
Que?quote:
Kan ook ja maar ik ben luiquote:Op dinsdag 10 augustus 2010 22:09 schreef wdn het volgende:
En alles via command line
1 |
tsk tsk tsk tsk.quote:
ah, de CLI heb ik op dit vlak nog niet geprobeerd. Misschien dat ik dus toch nog verder kan komen met het dvd-RW-probleem. (had het al opgegeven, maar kwam hier toevallig ter sprake, vandaar de "doet 't niet"quote:Op dinsdag 10 augustus 2010 22:30 schreef wdn het volgende:
ah. Blanken van een RW hoeft niet he. Zodra de disc vol is vraagt k3b (alle brandsoftware(?)) om dingen te overschrijven.
Wat belangrijk is is om na te gaan wat de foutmelding is die je krijgt. "doet het niet" is niet de linux manier om een probleem opgelost te krijgen
Command line leegmaken disc:
[ code verwijderd ]
Let op dat je de juiste device gebruikt.
Indien er dan een probleem komt zie je dit meteen in het scherm staan en dan is het nog 1 google search
edit2: Oh en denk er ook aan dat je +RW en -RW hebt en dat niet alle drives beide ondersteunen
Stiekem is de commandline juist voor luie mensen.quote:
quote:Op dinsdag 10 augustus 2010 21:17 schreef Joooo-pi het volgende:
[..]
poeh, dat zijn wel minimale systeemspecs. Als het een laptop is die je dagelijk nodig hebt, dan wordt het misschien tijd voor een investering
Maar goed, Xubuntu:
Download deze en brandt em op een cd-tje.
Vervolgens kun je opstarten vanaf die cd. Daar kun je eerst eens even proberen. "Try without any change to your computer" ofzoiets kun je kiezen. Let voornamelijk even op of het een beetje soepel draait. In zo'n livesessie kan het zijn dat je draadloze netwerk nog niet werkt, omdat er nog drivers voor nodig zijn. Mocht de live-sessie verder bevallen, dan kun je installeren met de cd en eventueel dan nog drivers voor je draadloos-netwerkkaart installeren.
Bij de installatie kun je ervoor kiezen om xubuntu naast je windows installatie te installeren. Waarbij er een keuzemenu gemaakt wordt tijdens het opstartproces.
Ik zag net in de BIOS dat er ook een optie bijzit om te booten van een USB device.quote:Op dinsdag 10 augustus 2010 21:18 schreef PalmRoyale het volgende:
Xubuntu download je als een zogeheten iso image. Dat is een beeld bestand. Die iso image brand je met een programma dat beeld bestanden kan branden op een cd. Heel belangrijk is dat je niet een data cd brandt. ImgBurn kan dergelijke beeld bestanden op de juiste manier op een cd branden. Als je eenmaal de cd hebt gebrand heb je een Xubuntu installatie cd. Dan start je je laptop opnieuw op en ga je de bios in (bij de meeste computers moet je dan tijdens het opstarten op de del knop drukken). Wat de juiste knop voor jou is kan anders zijn. moet je ff op de site van de fabrikant kijken. In de bios kun je dan bij boot priority kijken van welk apparaat aparaat de computer als eerste moet opstarten. Als dat bij jou je harde schijf is moet je dat veranderen naar je cd/dvd drive. Dan exit & save changes. Je Xubuntu cd er in doen en dan start je laptop van cd op en kun je de installatie beginnen. Je komt dan op een gegeven moment bij het partitioneren en dan kies je je E:\ schijf, die zal waarschijnlijk /dev/hda2 heten. Voor de rest wijst het zichzelf.
Het gaat (lijkt mij) om een eenmalige boot vanaf de usb-stick, puur voor installatie. Snelheid is dan niet belangrijk, imo.quote:Op woensdag 11 augustus 2010 09:53 schreef trancethrust het volgende:
Booten vanaf USB: http://unetbootin.sourceforge.net
Maar dat is merkbaar trager dan (dual-boot) op de harde schijf installeren, natuurlijk.
https://shipit.ubuntu.com/quote:Op woensdag 11 augustus 2010 11:08 schreef DDDDDaaf het volgende:
Mijn eerste (dual boot) kennismaking met Ubuntu blijft vooralsnog beperkt tot een afgebroken installatie vanwege een probleem met de (overigens zelf gebrande) CD. Maar eens kijken om ergens een CD vandaan te toveren die wél in orde is.
Ik draai 10.04 op een AMD Athlon 1 GHz met 896MB geheugenquote:Op dinsdag 10 augustus 2010 20:00 schreef StateOfMind het volgende:
Mijn laptop heeft een Intel Celeron 1,4 GHz processor en 256MB geheugen (waarvan maar 248 MB gezien wordt).
Heeft het dan wel zin om op Ubuntu over te stappen?
-edit: Xubuntu zou dan wel een optie zijn in mijn geval qua hardware. Toch?
quote:Op woensdag 11 augustus 2010 11:31 schreef Joooo-pi het volgende:
Of de USB-stick optie. Kost je ook niet eens een cd
Voor mij helaas hetzelfde. Heb het niet werkend gekregen terwijl het op de LiveCd op mijn usbstick prima werkte.quote:Op woensdag 11 augustus 2010 17:40 schreef Orangeee het volgende:
Dat kan prima, ubuntu is heel makkelijk te gebruiken.Alleen werkte mijn draadloos internet niet op ubuntu dus ben ik weer terug gegaan naar windows 7. (helaas
)
En niemand kon dat oplossen voor je?quote:Op woensdag 11 augustus 2010 17:40 schreef Orangeee het volgende:
Dat kan prima, ubuntu is heel makkelijk te gebruiken.Alleen werkte mijn draadloos internet niet op ubuntu dus ben ik weer terug gegaan naar windows 7. (helaas
)
Ik had overal op google gezocht maar kon niks vinden. En draadloos deed het wel maar de verbinding viel om de ongeveer 20sec uit. Ndiswrapper?? wat is datquote:Op woensdag 11 augustus 2010 18:27 schreef Joooo-pi het volgende:
[..]
En niemand kon dat oplossen voor je?
(ndiswrapper geprobeerd?)
met ndiswrapper kun je een windows-driver voor je draadloze netwerkkaart in ubuntu laden. Als er dus windows-drivers zijn (en die zijn er altijdquote:Op woensdag 11 augustus 2010 18:31 schreef Orangeee het volgende:
[..]
Ik had overal op google gezocht maar kon niks vinden. En draadloos deed het wel maar de verbinding viel om de ongeveer 20sec uit. Ndiswrapper?? wat is dat
Aha ok, nou dat was wel het probleem want in windows deed die het eerst ook niet maar moest ik drivers installeren. Maar er waren geen drivers voor linux. Nou als ik ooit weer ubuntu installeer zal ik het eens proberen.quote:Op woensdag 11 augustus 2010 18:32 schreef Joooo-pi het volgende:
[..]
met ndiswrapper kun je een windows-driver voor je draadloze netwerkkaart in ubuntu laden. Als er dus windows-drivers zijn (en die zijn er altijd) dan kun je die dus gebruiken in ubuntu/linux.
De ondersteuning voor wireless kaarten in lucid (de nieuwste versie) schijnt enorm verbeterd te zijn.quote:Op woensdag 11 augustus 2010 18:31 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Dat was bij mij nou juist geen probleem. Laptop op Ubuntu vond direct de ingebouwde draadloze netwerkkaart, ik hoefde alleen de sleutel van de router nog maar in te geven en het werkte direct.
Maar dit was 9.10. Lucid is pas de latere update geweest en toen deed ie het alquote:Op woensdag 11 augustus 2010 18:35 schreef Joooo-pi het volgende:
[..]
De ondersteuning voor wireless kaarten in lucid (nieuwste versie) schijnt enorm verbeterd te zijn.
quote:Op woensdag 11 augustus 2010 18:36 schreef Lord_Vetinari het volgende:
[..]
Maar dit was 9.10. Lucid is pas de latere update geweest en toen deed ie het al
persoonlijk vond ik 9.10 fijner/mooier, maar dat is een andere discussie...quote:Op woensdag 11 augustus 2010 18:36 schreef Lord_Vetinari het volgende:
[..]
Maar dit was 9.10. Lucid is pas de latere update geweest en toen deed ie het al
Ja dat is ook weer zo'n ellende..... bij bepaalde Linksys/Broadcom chipsets moet je eerst met een Bcm43xx-fwcutter de firmware slopen uit de WINDOWS drivers, en natuurlijk moet je die tool eerst apt-getten, want op de CD wordt ie niet meegeleverd..... dus moet je eerst de PC verplaatsen naar waar je er met een UTP kabel bij kunt.quote:Op woensdag 11 augustus 2010 18:27 schreef Joooo-pi het volgende:
En niemand kon dat oplossen voor je?
(ndiswrapper geprobeerd?)
Volgens mij is het een behoorlijk specifiek voorbeeld, er zijn waarschijnlijk dingen die niet werken, maar in de meeste gevallen werkt het gewoon.quote:Op woensdag 11 augustus 2010 19:14 schreef maartena het volgende:
[..]
Ja dat is ook weer zo'n ellende..... bij bepaalde Linksys/Broadcom chipsets moet je eerst met een Bcm43xx-fwcutter de firmware slopen uit de WINDOWS drivers, en natuurlijk moet je die tool eerst apt-getten, want op de CD wordt ie niet meegeleverd..... dus moet je eerst de PC verplaatsen naar waar je er met een UTP kabel bij kunt.
Nu was dat voor mij geen punt op mijn oude LAPTOP want daar loop je wat makkelijker mee naar de router, maar die fwcutter ellende wens je de beginnende gebruiker echt niet toe!![]()
Valt toch tegen... alhoewel de meeste laptops tegenwoordig allemaal zo'n ingebouwde centrino chipset hebben van Intel, en die draait inderdaad "out of the box".... is dat op oudere laptops niet het geval. Ook als je een kaartje of USB stick van linksys hebt loop je tegen dit probleem op. In principe dus alle apparaten met een 43xx chipset, en dat is zo'n beetje de hele linksys lijn met "54" in de naam, die niet een router is.quote:Op woensdag 11 augustus 2010 19:42 schreef Joooo-pi het volgende:
Volgens mij is het een behoorlijk specifiek voorbeeld, er zijn waarschijnlijk dingen die niet werken, maar in de meeste gevallen werkt het gewoon.
In de meeste gevallen wel.quote:Op woensdag 11 augustus 2010 20:19 schreef StateOfMind het volgende:
Allen bedankt voor de tips. Ik ga mij van het weekend wagen aan een Xubuntu installatie vanaf de USB stick.
Nu heb ik nog een laatste vraag (voor nu tenminste): detecteert/installeert Xubuntu ook de benodigde drivers zoals de chipset, onboard netwerkkaart e.d.?
Thanksquote:Op woensdag 11 augustus 2010 20:25 schreef Joooo-pi het volgende:
[..]
In de meeste gevallen wel.
Voor sommige videokaarten heb je "proprietary drivers" nodig, maar die worden meestal automatisch aan de gebruiker voorgesteld bij de eerste sessie en dan hoef je alleen maar te klikken om ze te installeren.
Voor de wireless card zie hierboven. Vaak automatisch en soms een windows driver gebruiken met het hulpprogramma ndiswrapper.
Het zal wennen zijn, maar als je er echt even tijd voor neemt, dan zul je er geen spijt van krijgen.quote:Op woensdag 11 augustus 2010 20:33 schreef StateOfMind het volgende:
[..]
Thanks![]()
Ik ben reuze benieuwd.
De Windows-crowd roept dat "nooit als root/admin draaien" al jáááren, maar op de één of andere manier wordt dat nooit gehoord door de n00bs en de Linux Zealots.quote:Op woensdag 11 augustus 2010 21:15 schreef PalmRoyale het volgende:
Dit artikel is wel leuk om te lezen voor iemand die voor het eerst de wereld van Linux in stapt.
Oja, ook belangrijk, je moet de gewoonte die veel Windows gebruikers hebben om altijd als root (admin) in te loggen achter je laten. Niet doen. De grootste veiligheid van een Linux systeem is dat je gewoon als gebruiker inlogt en alleen root wordt als het nodig is. Dus bv om software te installeren of om systeem bestanden te wijzigen. Als je iets verkloot omdat je altijd als root ingelogd bent verdien je geen hulp
ik weet niet of je veel RAM (laten we zeggen 2 GB en hoger) in je bak hebt zitten, maar probeer eens een Linux Distro in Virtualbox te draaien. Grote voordeel is dat je gelijk kan resetten als je in je Guest Linux OS bijv. een kernel panic veroorzaakt als je diep in het OS gaat prusten.quote:Op woensdag 11 augustus 2010 21:24 schreef WitAchterLicht het volgende:
guys, is het slim om als onervating linux gebruiker ( zeg maar nooit gebruikt) Linux Mint 9 Fluxbox te installeren en daar een beetje mee gaan kutte?
welke Linux distro had je in gedachten? en ik heb btw geen virtualbox, W7 gebruiker hierquote:Op woensdag 11 augustus 2010 21:28 schreef ErictheSwift het volgende:
[..]
ik weet niet of je veel RAM (laten we zeggen 2 GB en hoger) in je bak hebt zitten, maar probeer eens een Linux Distro in Virtualbox te draaien. Grote voordeel is dat je gelijk kan resetten als je in je Guest Linux OS bijv. een kernel panic veroorzaakt als je diep in het OS gaat prusten.
Ja hoor. Goede keuze.quote:Op woensdag 11 augustus 2010 21:24 schreef WitAchterLicht het volgende:
guys, is het slim om als onervating linux gebruiker ( zeg maar nooit gebruikt) Linux Mint 9 Fluxbox te installeren en daar een beetje mee gaan kutte?
Virtualbox is een programma om een virtuele machine te creeren. Je kunt dan in Windows een ander OS draaien.quote:Op woensdag 11 augustus 2010 21:30 schreef WitAchterLicht het volgende:
en ik heb btw geen virtualbox, W7 gebruiker hier
Zie www.virtualbox.org . En als je een newbie-friendly Linux Distro wilt kom je algauw bij Ubuntu of Linux Mint uit.quote:Op woensdag 11 augustus 2010 21:30 schreef WitAchterLicht het volgende:
[..]
welke Linux distro had je in gedachten? en ik heb btw geen virtualbox, W7 gebruiker hier
Dat is juist een betoog van een linux gebruiker. En er zijn punten waar ik het zwaar mee oneens ben.quote:Op woensdag 11 augustus 2010 21:15 schreef PalmRoyale het volgende:
Dit artikel is wel leuk om te lezen voor iemand die voor het eerst de wereld van Linux in stapt.
Zie: vetgedrukt. Ik zeg: toch wel degelijk. Kijk maar naar Ubuntu. Bug #1 van Ubuntu was door Mark Shuttleworth geplaatst. De 'bug' was dat Windows het overgrote marktaandeel had bij desktop gebruik. Ubuntu is verreweg het populairste distro, en daar zit een grote community achter (en ook veel geld, van Shuttleworth).quote:The point is to make Linux the best OS that the community is capable of making. Not for other people: For itself. The oh-so-common threats of "Linux will never take over the desktop unless it does such-and-such" are simply irrelevant: The Linux community isn't trying to take over the desktop. They really don't care if it gets good enough to make it onto your desktop, so long as it stays good enough to remain on theirs.
dus dan is linux mint 9 toch een goeie keuze?quote:Op woensdag 11 augustus 2010 21:34 schreef ErictheSwift het volgende:
[..]
Zie www.virtualbox.org . En als je een newbie-friendly Linux Distro wilt kom je algauw bij Ubuntu of Linux Mint uit.
Dit vind ik de juiste houding.quote:Op woensdag 11 augustus 2010 21:36 schreef WitAchterLicht het volgende:
ik gooi hem er gewoon op en zie wel waar het schip strand!
21 minuten nog!quote:Op woensdag 11 augustus 2010 21:37 schreef Wii-Style het volgende:
[..]
Dit vind ik de juiste houding.Linux Mint is prima.
En daarom ben ik zo'n fan van Debian, daar moet je dezelfde instelling voor hebben. Op het Debian forum wordt bv ook verwacht dat je eerst zelf naar een oplossing hebt gezocht. De Debian mailing list is af en toe ook zeer vermakelijk met grote scheld partijen over en weerquote:Op woensdag 11 augustus 2010 21:34 schreef Wii-Style het volgende:
En daarom ben ik zo'n fan van arch linux. Er wordt van tevoren zeer duidelijk gezegd: 'dit is wat het is, en hoe we het doen, en zus en zo wordt van jou verwacht. Vind je dat niet goed, dan is arch niet voor jou bedoeld.' Arch doet me dus een beetje denken aan Gentoo, maar zelfs bij Gentoo hadden ze zo'n 'Windows alternatief' houding en dat kan ik niet goedkeuren.
Relax! Ik verwachtte dat alles in 1 plaatje zat, maar dat was het niet. En klikte te vroeg op "Invoeren" i.p.v. "Preview".quote:
Ik 2 weken geleden, de live cd werkte soepeler dan mn normale Kubuntu-install. Maar na het installeren was zo traag als dikke stront door een trechter. Nu op Arch Linux overgegaan en dat is imho da bomb.quote:Op woensdag 11 augustus 2010 19:10 schreef maartena het volgende:
semi-off topic: Heeft iemand OpenSUSE al geprobeerd?
Nee dus.quote:Op donderdag 12 augustus 2010 21:51 schreef StateOfMind het volgende:
Even voor de zekerheid: ik heb mijn USB stick FAT32 geformatteerd, vervolgens xubuntu -10.04-alternate-i386.iso gedownload van de xubuntu site (is een winRAR bestand).
Dat ben ik nu aan het extracten naar de USB stick (dat duurt in totaal een kleine 1 uur en 20 minuten geeft ie aan).
En als dat klaar is zou ik de USB stick bootable moeten gaan maken met het programma 'Unetbootin blabla".
Ben ik zo op de juiste manier bezig? (zo begreep ik het tenminste)
Je bent totaal verkeerd bezig. Het is geen rar bestand maar een .iso image oftewel een beeld bestand. Windows weet niet wat het met een .iso image aan moet als er geen programma is geinstalleerd dat er mee om kan gaan en zegt daarom dat het een rar bestand is. Je kan je usb stick wel weer leeg halen.quote:Op donderdag 12 augustus 2010 21:51 schreef StateOfMind het volgende:
Even voor de zekerheid: ik heb mijn USB stick FAT32 geformatteerd, vervolgens xubuntu -10.04-alternate-i386.iso gedownload van de xubuntu site (is een winRAR bestand).
Dat ben ik nu aan het extracten naar de USB stick (dat duurt in totaal een kleine 1 uur en 20 minuten geeft ie aan).
En als dat klaar is zou ik de USB stick bootable moeten gaan maken met het programma 'Unetbootin blabla".
Ben ik zo op de juiste manier bezig? (zo begreep ik het tenminste)
Ik heb uiteindelijk de 2e methode gedaan en dat werkte perfekt! Ik liep ook veels te moeilijk te doen met winrar en extracten enzo. Maar ja, n00b hequote:Op donderdag 12 augustus 2010 21:58 schreef mvdlubbe het volgende:
Nou, niet helemaal.
Twee methodes:
1. Start unetbootin -> Selecteer de distributie die je wilt en GO.
2. Download de iso -> Start unetbootin en selecteer de iso en GO.
quote:Op vrijdag 13 augustus 2010 00:18 schreef PalmRoyale het volgende:
Mooi, dan kan je gelijk ff de noatime optie aan /etc/fstab toevoegen. Google maar ff waarom en hoe je het moet doen.
Ah, tof.quote:The importance of the noatime setting is that it eliminates the need by the system to make writes to the file system for files which are simply being read.
Corsair Force. Heb er zelf eentje van 240 GB (rib uit mn lijf ja), maar man dat ding is snèèèl...quote:Op vrijdag 13 augustus 2010 00:20 schreef PiRANiA het volgende:
[..]
[..]
Ah, tof.
Heeft iemand nog ervaringen met SSD's? Welke is goed? En met welke settings?
Daar moet je wel mee oppassen als je applicaties gaat gebruiken die gebruik maken van zo genoemde "timestamps".quote:Op vrijdag 13 augustus 2010 00:18 schreef PalmRoyale het volgende:
Mooi, dan kan je gelijk ff de noatime optie aan /etc/fstab toevoegen. Google maar ff waarom en hoe je het moet doen.
Ik heb hier 2 SSD's van OCZ, die dingen zijn fokking snel. Lezen/schrijven met 285/275Mb/s. En bij SSD's moet je de noatime optie gewoon standaard gebruiken.quote:Op vrijdag 13 augustus 2010 00:20 schreef PiRANiA het volgende:Heeft iemand nog ervaringen met SSD's? Welke is goed? En met welke settings?
Alsof iemand Mutt nog gebruiktquote:Op vrijdag 13 augustus 2010 01:25 schreef kolan1 het volgende:
Daar moet je wel mee oppassen als je applicaties gaat gebruiken die gebruik maken van zo genoemde "timestamps".
Dat is ruim voldoende om Ubuntu op te draaien. Ik zou echter niet willen zeggen dat het de beste/makkelijkste distributie is. Als je beter en sneller wilt moet je gewoon Debian testing nemen (Ubuntu is op Debian gebaseerd). Je bent dan ook niet afhankelijk van de 6 maandelijkse release cycle van Ubuntu die iedere keer weer voor problemen zorgt waardoor er altijd weer mensen zijn die een nieuwe installatie moeten doen. Debian is 1x installeren en tot in het oneindige upgraden. Daarnaast heeft Debian een veel betere kwaliteits controle.quote:Op vrijdag 13 augustus 2010 01:02 schreef no1uknow het volgende:
Ik heb een windows laptoppie van Asus, 2 jaar oud ongeveer, 2, nog wat dual core, 2GB geheugen, nVidia standaard kaartje. Voldoende om een beetje fatsoenlijk Ubuntu op te draaien? Is Ubuntu ook de beste/gemakkelijkste distributie van Linux?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |