Nee, die moet nuchter blijven.quote:Op donderdag 4 december 2008 23:05 schreef Maeghan het volgende:
Drinkt sinterklaas eigenlijk whisky?
Ja, hij moet nog rijden zeker?quote:Op donderdag 4 december 2008 23:05 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Nee, die moet nuchter blijven.
Maar Zwarte Piet dus wel...
Nee, we worden met de brandweerwagen gebracht.quote:
als je je niet scheert, doe ik het voor jequote:Op donderdag 4 december 2008 22:43 schreef MPG het volgende:
De baard is in de kweek .
Maar ook als ik me geschoren heb, mag ik graag van een glaasje whisky genieten hoor .
Neen, dit is vastgelegd in de NEN 0512 norm.quote:
quote:Op donderdag 4 december 2008 23:23 schreef Muck het volgende:
[..]
als je je niet scheert, doe ik het voor je
+ een stiekeme tvp natuurlijk
*lol*quote:Op donderdag 4 december 2008 23:23 schreef MPG het volgende:
[..]
Neen, dit is vastgelegd in de NEN 0512 norm.
Klopt, ook dat staat keurig in dat document .quote:Op donderdag 4 december 2008 23:28 schreef Maeghan het volgende:
[..]
*lol*
Maar sinterklaas moet toch ook op de schimmel rijden?
Je kan ook een keer wat anders proberenquote:Op donderdag 4 december 2008 23:56 schreef Againzender het volgende:
Heheh, wat is het toch van om Overmars als je buurtslijter te hebben
M'n Arbeg 10 is bijna op, misschien maar even nieuwe aanschaffen voor het eind van het jaar.
Ik woon in Groningenquote:Op donderdag 4 december 2008 10:40 schreef Wyger het volgende:
Eeindelijk een topic gevonden waar je echt wat aan hebt
Ik weet niet of er mensen in de buurt of in Groningen wonen, hier in Groningen hebben we een whisky kroeg met meer als 100 soorten single malts. Ook hebben we hier eens per jaar de grote whiskybeurs! Ik zal wel even zoeken wanneerdeze is.
Wie kent van jullie de 'old mans cask' van 40 yo? Das toch wel de meest bijzondere whisky die ik heb gedronken, en een smaak, ongelovelijk!
Vertel, hoe heet die zaak en waar zit die. Ik kom niet zo vaak meer in de stad sinds ik buiten ben gaan wonen (en de Sfinx is overgenomen )quote:Op donderdag 4 december 2008 10:40 schreef Wyger het volgende:
Eeindelijk een topic gevonden waar je echt wat aan hebt
Ik weet niet of er mensen in de buurt of in Groningen wonen, hier in Groningen hebben we een whisky kroeg met meer als 100 soorten single malts. Ook hebben we hier eens per jaar de grote whiskybeurs! Ik zal wel even zoeken wanneerdeze is.
Wie kent van jullie de 'old mans cask' van 40 yo? Das toch wel de meest bijzondere whisky die ik heb gedronken, en een smaak, ongelovelijk!
De Bowmore Legend is toch wel een van mijn favorietenquote:[b]Op zondag 7 december 2008 10:37
Bowmore legend
Bowmore 12 yo
The Balvenie doublewood 12 yo
De bowmore kon ik kopen voor samen 36 euro, toch eens geprobeerd en het jodium achtige bevalt me wel(legend)
the balvenie is een wisky die me erg kan beroeren erg lekker!
Auw, die klojo heeft me jaren geleden bij de Makro van mijn motor gereden. Geen verontschuldigingen, geen bloemetje en al helemaal geen whisky. Alleen maar haasthaasthaast.quote:
Op zich vind ik ze wel mooi, maar zijn ze niet wat groot voor whisky?quote:Op donderdag 11 december 2008 21:55 schreef Serge_du_Temps het volgende:
Hoe vinden de experts deze glazen? [ afbeelding ]
Tumbler, maar loopt wel redelijk taps toe.
Ik onderwerp mijn smaakpapillen gelijk aan een heftige "work-out"quote:Op vrijdag 12 december 2008 22:20 schreef pavv het volgende:
Nou nou, je laat er geen gras over groeien zeg! Gelijk ruim 2 liter whisly in huis halen voor de feestdagen..heerlijk
Leuke selectie ook! De hele zachte Dalwhinnie, de iets vollere doublwood en de krachtige Caol Ila...
voor elck wat wilsch.
(mijn whiskyhobby begon met de aanschaf van een Talisker 10 en een Glenlivet 18.)
Dit zijn fijne glazen....quote:Op donderdag 11 december 2008 21:55 schreef Serge_du_Temps het volgende:
Hoe vinden de experts deze glazen? [ afbeelding ]
Tumbler, maar loopt wel redelijk taps toe.
quote:Op maandag 15 december 2008 15:18 schreef _Vulcanus_ het volgende:
[..]
Dit zijn fijne glazen....
[ afbeelding ]
quote:Op maandag 15 december 2008 15:18 schreef _Vulcanus_ het volgende:
[..]
Dit zijn fijne glazen....
[ afbeelding ]
Thanx, die zag ik laatst ook ergens afgebeeld, mooie stevige voet, het robuuste van een tumbler met de tulpvorm van een proefglas.quote:Op dinsdag 16 december 2008 09:15 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Beter bekend onder de naam Glencairn glas...
Kerstpakket, wat is dat?quote:Op donderdag 18 december 2008 21:20 schreef IbeBen het volgende:
Krijgt iemand nog Whiskey in zn kerstpakket?
Mijn meneer kon o.a. kiezen voor whisky, ja. Maar ik geloof dat ie uiteindelijk cognac heeft genomen. Mij allemaal bestquote:Op donderdag 18 december 2008 21:20 schreef IbeBen het volgende:
Krijgt iemand nog Whiskey in zn kerstpakket?
Johnny Walker is geen malt, en over het algemeen ook niet echt gewaardeerd door malt drinkers.quote:Op vrijdag 19 december 2008 13:57 schreef Rexonium het volgende:
Ik ben voor de feestdagen op zoek naar een goede Schotse whisky om kado te geven, ik ben zelf geen whisky drinker maar ik weet wel dat hij het liefst "malt" drinkt. Ik neig naar Johnny Walker of Glen Talloch / Glen Fiddich maar ik kan niet echt een keuze maken, daarom vraag ik het maar aan de mensen die er verstand van hebben.
Weet iemand een goede? De prijs is niet echt een probleem maar ¤25 max ongeveer is wat ik in gedachten had.
(En ik heb Schotse voorouders en familie, LOL...)
En de Glen Talloch zal ik vooral laten staanquote:Op vrijdag 19 december 2008 13:57 schreef Rexonium het volgende:
Ik ben voor de feestdagen op zoek naar een goede Schotse whisky om kado te geven, ik ben zelf geen whisky drinker maar ik weet wel dat hij het liefst "malt" drinkt. Ik neig naar Johnny Walker of Glen Talloch / Glen Fiddich maar ik kan niet echt een keuze maken, daarom vraag ik het maar aan de mensen die er verstand van hebben.
Weet iemand een goede? De prijs is niet echt een probleem maar ¤25 max ongeveer is wat ik in gedachten had.
(En ik heb Schotse voorouders en familie, LOL...)
Johnny Walker green label is een blended MALT. Ik vind hem erg lekker.quote:Op vrijdag 19 december 2008 14:13 schreef MPG het volgende:
[..]
Johnny Walker is geen malt, en over het algemeen ook niet echt gewaardeerd door malt drinkers.
Voor 25 euro zou ik voor een Glenfiddich of een Glenlivet gaan, dat zijn altijd wel veilige keuzes.
Klopt, maar die overstijgt het budget met een tientje .quote:Op vrijdag 19 december 2008 15:25 schreef cybermans het volgende:
[..]
Johnny Walker green label is een blended MALT. Ik vind hem erg lekker.
niet al te duur en 40 euro? Voor 40 euro per fles kan je heeeeeeeel veel mooie whisky's kopenquote:Op donderdag 1 januari 2009 23:04 schreef Horloge het volgende:
Geinig, een whisky topic. Heb gisteren mijn eerste eigen fles gekocht, een Glenfiddich 12yr single malt. Nog niet van gedronken though. Heeft iemand aanraders van andere soorten whisky die niet al te duur zijn (euro of 30-40 ong.)?
Thanks voor het lijstje, ik ga er zeker een aantal van proberen! Kreeg na het bezoeken van enkele whisky sites het idee dat je voor een goede whisky minstens het dubbele moest betalen, maar gelukkig is dat niet het geval.quote:Op donderdag 1 januari 2009 23:39 schreef nielsgeode het volgende:
[..]
niet al te duur en 40 euro? Voor 40 euro per fles kan je heeeeeeeel veel mooie whisky's kopen
Het is ook net waar je van houdt, rook of niet? vanille of niet? whisky's die op sherryvaten gelegen hebben?
Een aantal om mee te beginnen:
Glenlivet 15
Lagavulin 16
Macallan 12
Talisker 10
Laphroaig 10 (maar daar moet je net als de Lagavulin echt van houden want er zit veel turf in)
quote:Op donderdag 25 december 2008 02:33 schreef Rexonium het volgende:
Heb gekozen voor een Glen Talloch very rare & old samen met een schenkkommetje (tenminste dat denk ik dat het is) met het logo etc. erop. Ook nog een setje "whiskyproeverij" cadeau gegeven met 6 kleine flesjes, ik kan me nog herinneren dat er onder andere Four Roses, Chivas Regal, Jameson Irish Whiskey en The Glenlivet in zaten. Gelukkig was het een goede keuze, vooral Four Roses en Chivas Regal wil ik nog wel eens kopen.
Zelf een cocktail boekje met recepten en een shaker met filter en maatbekertje gekocht, ik ga me nu meer richten op de cocktails en heb ook wat ingeslagen voor kerst en oud&nieuw: Smirnoff premium Wodka, Bacardi white label en een fles Mumm champagne.
Kortom thanks voor alle feedback
Voor 99% durf ik te stellen dat het inderdaad dit geweest moet zijn:quote:
quote:Op zaterdag 3 januari 2009 11:08 schreef Crucisalus het volgende:
De Lagavulin 16 zul je niet onder de 40 eurie vinden.
quote:Op zondag 4 januari 2009 23:55 schreef nielsgeode het volgende:
[..]
http://www.vooreenmooiglas.nl/index.php?page=whiskys&naam=Lagavulin&id=599
In schotland maken ze daar een mix drankje (cocktail) van genaamd Rusty Nail.quote:Op zondag 4 januari 2009 20:07 schreef Simile het volgende:
Toen we bij de Glenfiddich Distellerij waren geweest kon je afloop kiezen uit de 'normale' Glenfiddich 12 en nog een andere vorm, waarvan ik niet zeker weet of het wel whisky genoemd mag worden, waar honing en kruiden aan waren toegevoegd. Deze was vrij zoet, niet echt mijn smaak maar heeft iemand van jullie ervaring met die spul?
quote:Rusty Nail
2 oz Scotch
1 oz Drambuie or Glenfiddich liqueur or Lochan Ora
1 twist of lemon
Build on ice in a rocks or old fashion glass.
When you take the first sip of your Rusty Nail, your palate will be hit with lots of scotch flavours, like smokey peat and malt which is quickly followed by the sweetness of the scotch liqueur. In this case I used Lochan Ora which I find to be better than Drambuie, but it is becoming harder to find. The finish is slightly sweet and then fades to a smokey residue.
Weet je zeker dat dat dan niet de distillers edition was, want die zit wel rond die prijs, misschien iets hoger.quote:Op maandag 5 januari 2009 15:20 schreef Maeghan het volgende:
[..]
Nu wil ik 'm hebben...
Overigens, wel een prijsverschil zeg.. Bij Gall & Gall heb ik 'm voor in de 60 gezien...
Ik mag inderdaad graag een glaasje Jameson of Ballantines drinken. Bourbons en JW(red label) ben ik dan weer niet zo'n fan van. Neemt niet weg dat ik ook heel erg graag van een goeie single malt kan genieten.quote:Op maandag 5 januari 2009 23:32 schreef IrishCoffee het volgende:
Zijn er hier ook mensen die gewone whiskey's uit de normale slijterijen drinken?
Zoals JW, Jameson en JD (wat eigenlijk Bourbon is toch?)
JW Blue Label staat gesloten in de kast, Jameson gaat wel eens in de Irish Coffee en Jack Daniëls blief ik niet...quote:Op maandag 5 januari 2009 23:32 schreef IrishCoffee het volgende:
Zijn er hier ook mensen die gewone whiskey's uit de normale slijterijen drinken?
Zoals JW, Jameson en JD (wat eigenlijk Bourbon is toch?)
Nee, Tennessee whisky.quote:Op maandag 5 januari 2009 23:32 schreef IrishCoffee het volgende:
Zijn er hier ook mensen die gewone whiskey's uit de normale slijterijen drinken?
Zoals JW, Jameson en JD (wat eigenlijk Bourbon is toch?)
Het lijkt wel op bourbon hoor.quote:
quote:Bourbon whiskey
Bourbon, whiskey afkomstig uit de VS, kenmerkt zich door het recept van het beslag. Straight bourbon wordt geproduceerd van minimaal 51% maïs, Straight rye van minimaal 51% rogge. Bourbon wordt twee maal gedistilleerd. De eerste maal in een zogenaamde "beer still", de tweede maal in een "doubler". De naam Bourbon mag uitsluitend gebruikt worden voor Amerikaanse whiskeys die tenminste 2 jaar gerijpt hebben in geblakerde eikenhouten vaten en waarvan de mashbill (het recept) ten minste 51% maïs bevat. Staat er echter 80% of meer maïs op de mashbill dan moet de whiskey "Straight Corn Whiskey" worden genoemd. Wanneer de whiskey ten minste 1 jaar en 1 dag daarvan in Kentucky heeft gerijpt, mag deze whiskey "Kentucky Bourbon" worden genoemd. Bourbon kan OVERAL in de VS worden gemaakt. Er wordt bijvoorbeeld ook bourbon gemaakt in onder andere Virginia (Virginia Gentleman). Het bekende whiskeymerk "Jack Daniel's", afkomstig uit Tennessee, mag geen bourbon worden genoemd omdat deze whiskey voor het rijpen door een drie meter dikke laag houtskool wordt gefilterd. Dit proces wordt bij Jack Daniel "charcoal mellowing" genoemd. Er is nog 1 andere Amerikaanse whiskey die dit proces toepast: George Dickel. Beiden liggen in de staat Tennessee en afficheren zich daarom als "Tennessee Whiskey".
Watvoor whiskeys zijn nog meer lekker voor in de koffie?quote:Op dinsdag 6 januari 2009 12:04 schreef MadMaster het volgende:
[..]
JW Blue Label staat gesloten in de kast, Jameson gaat wel eens in de Irish Coffee en Jack Daniëls blief ik niet...
De liter fles uitvoeringen van:quote:Op dinsdag 6 januari 2009 16:37 schreef IrishCoffee het volgende:
[..]
Watvoor whiskeys zijn nog meer lekker voor in de koffie?
Ok, worth to tryquote:Op dinsdag 6 januari 2009 16:54 schreef _Vulcanus_ het volgende:
[..]
De liter fles uitvoeringen van:
Teacher's
Grant's
The Famous Grouse
Alle 3 onder de 20 euro...
Ik ben niet zo weg van die Amerikaanse whisky/bourbon.quote:Op dinsdag 6 januari 2009 20:15 schreef LockonStratos het volgende:
[..]
Ok, worth to try
Ik hoor ook wel eens wat over Jim Beam, hoewel dat natuurlijk bourbon is... is dat wat?
Yep!!!quote:Op maandag 5 januari 2009 23:32 schreef IrishCoffee het volgende:
Zijn er hier ook mensen die gewone whiskey's uit de normale slijterijen drinken?
Zoals JW, Jameson en JD (wat eigenlijk Bourbon is toch?)
Ik ken alleen een whiskey speciaalzaak in Houthalen (niet echt een grote stad dus). Deze heet de "Whiskey Corner" (www.whiskeycorner.be) en verzorgt ook de whiskey tasting op het Schots weekend in Rijkhoven-Bilzenquote:Op zondag 11 januari 2009 19:55 schreef katerwater het volgende:
Hey, kennen jullie goeie plaatsen om whisky te kopen in (Nederlandstalig)België?
Liefst in een stad, je hebt veel privéverzamelaars waar je mooie dingen kan kopen, maar ik heb helaas geen auto.
Voor die prijs zijn er zeer zeker betere whiskey's te krijgen Tis niet heul slecht, maar wel overpriced imho.quote:Op donderdag 15 januari 2009 21:10 schreef Queque het volgende:
Ik ben niet zo'n whisky kenner maar kan het meestal wel waarderen. Denk erover om binnenkort eens een flesje JW blue label te halen. Toch wel redelijk prijzig maar nu aan jullie de vraag, is deze fles het waard?
Tsja, ik heb geen idee wat je al kent en wat je voorkeuren zijn.quote:Op donderdag 15 januari 2009 21:38 schreef Queque het volgende:
Hmm oke, bedankt voor de snelle reactie. Wat is dan een goede fles prijs/kwaliteit voor rond de 50 euro?
Jameson is idd in de koffie wel te doen. Minder strak plan: met koolzuurhoudend water en citroensap, en dan met z'n 2en een hele fles in een avond leegteilen Nou ja, vooral dat laatste. Maar ik vind Jameson een beetje een scherpe bijsmaak hebben ofzo, niet prettig.quote:Op dinsdag 6 januari 2009 12:04 schreef MadMaster het volgende:
[..]
JW Blue Label staat gesloten in de kast, Jameson gaat wel eens in de Irish Coffee en Jack Daniëls blief ik niet...
Mitra is over het algemeen zelfs nog duurder. Kleine zelfstandige slijters zijn vaak nog het goedkoopstquote:Op maandag 5 januari 2009 21:37 schreef Maeghan het volgende:
Volgens mij niet, maar dat weet ik achteraf ook niet meer helemaal zeker. Aan de andere kant zou het me ook niet verbazen. Het cadeausetje van Moet & Chandon wat bij DIII 70 euro kost, kostte bij Gall 89 euro. Dan zou wat extra marge op een fles Lagavulin ook wel kunnen.
Als niemand me voor is wil ik vanavond thuis wel even een vergelijking doen.quote:Op donderdag 22 januari 2009 12:17 schreef ColdFeet het volgende:
Wie geeft mij een goede omschrijving van het smaakverschil tussen Lagavulin 16 en de distiller's edition? Ik lees wel vanalles over sherry-vaten, maar kan me er nog niet zoveel bij voorstellen.
Ach ja, je moet wat...quote:Op donderdag 22 januari 2009 12:39 schreef ColdFeet het volgende:
Jeetje MM, jij neemt de whisky-hobby wel erg serieus. Ik benijd je
*Checkt in fobo wat voor werk MM doet...quote:
Bij whisky misschien wel, maar verder... Tot nu toe eigenlijk voor alles wat ik gekocht heb is Dirck III goedkoper dan welke kleine zelfstandige dan ook (inkoopvoordeel). Maar bij whisky heb ik er niet op gelet tot nu toe. Met wijn en cognac is de kleine zelfstandige meestal het duurst, is mijn ervaring.quote:Op donderdag 22 januari 2009 11:22 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Mitra is over het algemeen zelfs nog duurder. Kleine zelfstandige slijters zijn vaak nog het goedkoopst
Op het moment alleen Jameson en *shames* Jack Daniels staan.
Ik vond het ook geen straf om zoiets eens in mijn ééntje te doen, maar op zich wel vreemd.quote:Op donderdag 22 januari 2009 21:48 schreef ColdFeet het volgende:
MadMaster, merci. Ik ga er nog 's over nadenken. Ik heb er in ieder geval zin van gekregen
Zie mijn eerdere aanbeveling v.w.b. Clynelish op de vorige pagina.quote:Op donderdag 22 januari 2009 21:53 schreef Maeghan het volgende:
Ik heb overigens zo'n setje van 3 x 200 ml van de Classic Malts gekocht. Die met Clynelish, Talisker en Caol Ila. Caol Ila vind ik wel ok, Talisker vond ik eigenlijk erg tegenvallen terwijl ik er heel veel over had gehoord en ik vond Clynelish erg lekker.
Ik heb eigenlijk bij hen al mijn 'nieuwe' whisky's gehaald, zegmaar gewoon op basis van hun advies iets gekocht wat ik niet kende. Vaak kon ik vooraf proeven en tot op heden alleen maar heel erg goed advies gehad.quote:Op donderdag 22 januari 2009 12:34 schreef MadMaster het volgende:
Iemand nog recentelijk bij Van Wees (Whiskyworld) geweest in Amersfoort?
Heb onlangs nog een druppie daarvan mogen proeven en dat is inderdaad een top whisky. Helaas niet aanwezig in mijn verzameling...quote:Op donderdag 22 januari 2009 23:35 schreef pavv het volgende:
Maar het valt allemaal in het niet bij de Laga 21 (helaas volledig uitverkocht mensen ) Heeeeerlijk spul, en zeker eenvan de beste bottelingen van de afgelopen tijd, verslaat met gemak vele flessen die het dubbele hebben gekost.
Ik heb momenteel zo'n 200 flessen whisky in huis en de collectie groeit nog steeds.quote:Op vrijdag 23 januari 2009 00:00 schreef rutgerva het volgende:
@MadMaster: heb je gewoon zoveel whisky's staan of werk je bij een slijter?
quote:Op vrijdag 23 januari 2009 11:31 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Heb onlangs nog een druppie daarvan mogen proeven en dat is inderdaad een top whisky. Helaas niet aanwezig in mijn verzameling...
[..]
Ik heb momenteel zo'n 200 flessen whisky in huis en de collectie groeit nog steeds.
Deze week , 26 of 27 t/m 31 januari.quote:Op zondag 25 januari 2009 23:32 schreef Tourniquet het volgende:
Wanneer zijn eigenlijk de Wilde Whisky Dagen van de G&G weer? Vorig jaar was het toen eind januari?
Toevallig op dit moment een glaasje Jackquote:Op maandag 26 januari 2009 23:39 schreef viagraap het volgende:
Even zomaar een vraagje over Jack Daniels. Namelijk waarom verafschuwd iedereen in dit topic deze whiskey?
Drink het zelf wel eens, maar meer om het zuipen. En omdat ik hem lekker vind. Ik noem mezelf dan ook zeker geen fijnproever.
Werkt niet...quote:Op dinsdag 27 januari 2009 10:45 schreef Tourniquet het volgende:
De Wilde Whisky Dagen folder: http://www.y1m.nl/klanten...00901_event/magazine.html
Ben het met je eensquote:Op maandag 26 januari 2009 23:51 schreef DarkMavis het volgende:
[..]
Toevallig op dit moment een glaasje Jack
Tussen de whiskyliefhebbers en kenners heerst ook heel wat snobisme. Zo ook qua bourbon (zoals Jack Daniel's), sommige mensen vinden het te zoet, dat is een kwestie van smaak en kan ik inkomen. Anderen bestempelen het als inferieur bocht, alleen omdat ze op een whiskeyproeverij even met de neus in een 25 jarige single malt hebben gehangen.
Het is een kwestie van smaak, niets meer niets minder. Ik lust op zijn tijd graag een glas Jack. Maar als mijn budget het zou toelaten zou ik me "beperken" tot Lagavulin, Caol Ila en Laphroaig.
Bourbon (Amerikaanse smeerlapperij whisky) is echt bocht, en levert de heftigste katers opquote:Op maandag 26 januari 2009 23:51 schreef DarkMavis het volgende:
[..]
Toevallig op dit moment een glaasje Jack
Tussen de whiskyliefhebbers en kenners heerst ook heel wat snobisme. Zo ook qua bourbon (zoals Jack Daniel's), sommige mensen vinden het te zoet, dat is een kwestie van smaak en kan ik inkomen. Anderen bestempelen het als inferieur bocht, alleen omdat ze op een whiskeyproeverij even met de neus in een 25 jarige single malt hebben gehangen.
Het is een kwestie van smaak, niets meer niets minder. Ik lust op zijn tijd graag een glas Jack. Maar als mijn budget het zou toelaten zou ik me "beperken" tot Lagavulin, Caol Ila en Laphroaig.
Mooi.quote:
Ik ben er vanmiddag geweest en heb 3 nieuwe flessen aangeschaft. Op alle whisky in het assortiment zit nu 20% korting.quote:Op dinsdag 27 januari 2009 11:59 schreef Horloge het volgende:
Jammer dat het allemaal blends zijn behalve die Glenfiddich die ik al heb.
Op de achterkant van de folder staan geen blends, alleen een Jim Beam wat dus geen single malt is...quote:Op dinsdag 27 januari 2009 11:59 schreef Horloge het volgende:
[..]
Mooi.
Jammer dat het allemaal blends zijn behalve die Glenfiddich die ik al heb.
quote:Op dinsdag 27 januari 2009 11:50 schreef _Vulcanus_ het volgende:
[..]
Bourbon (Amerikaanse smeerlapperij whisky) is echt bocht, en levert de heftigste katers op
lees maar -> [Centraal] Whisky /Whiskey Topic #12 Liefst zonder IJS
Volgens de makers is JD een tennesee, maar ik meen ergens opgepikt te hebben dat dit eigenlijk niet helemaal zo is. Hoe zit dat dan?quote:Zo bevat Tennesee-Whiskey bijna geen foezels terwijl de direct afgestookte Whisky soorten zoals vele Skotch-Whisky's en Bourbon zeer rijk zijn aan foezels en U dan ook beslist een prachtige kater zullen bezorgen.
Klopt, had ik al gezien, maar die vind ik iets te duur (lees: daar heb ik nu geen geld voor).quote:Op dinsdag 27 januari 2009 17:52 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Op de achterkant van de folder staan geen blends, alleen een Jim Beam wat dus geen single malt is...
Loop dan gewoon eens de gall en gall binnen, ALLE whiskies (m.u.v. een drietal excepties) gaan met 20% korting de deur uit.quote:Op dinsdag 27 januari 2009 19:27 schreef Horloge het volgende:
[..]
Klopt, had ik al gezien, maar die vind ik iets te duur (lees: daar heb ik nu geen geld voor).
Ja sorry, had dat dus een klein beetje gemist (had mijn vorige post ook iets geëdit).quote:Op dinsdag 27 januari 2009 19:36 schreef MPG het volgende:
[..]
Loop dan gewoon eens de gall en gall binnen, ALLE whiskies (m.u.v. een drietal excepties) gaan met 20% korting de deur uit.
Ik heb geen idee hoe dat zit.quote:Op dinsdag 27 januari 2009 17:55 schreef viagraap het volgende:
[..]
[..]
Volgens de makers is JD een tennesee, maar ik meen ergens opgepikt te hebben dat dit eigenlijk niet helemaal zo is. Hoe zit dat dan?
Ja precies, Johnnie Walker Red Label is ook niet mijn ding. Al moet ik zeggen dat ik de Green Label lekker vind. Het is dan ook een blend van erg goeie single malts (Talisker, Caol Ila, Cragganmore en Linkwood).quote:Op dinsdag 27 januari 2009 11:36 schreef HMaster-II het volgende:
[..]
Ben het met je eens
Net als vele mensen Jan Wandelaar geweldig vinden, terwijl ik het naar Spiritus vind smaken.
Heb op deze site een discussie gevonden, en deze post vat de conclusie van het topic aldaar samen en verklaart zo ongeveer het verschil tussen een bourbon en een tennesee:quote:
quote:...to clarify, Evan Williams is filtered through activated charcoal, as are many bourbons. Activated charcoal is the carbon stuff used in brita filters and is done to remove impurities.
Jack Daniels (and Dickel as well) is filtered through sugar-maple charcoal (known as the Lincoln County process), which is more like the charcoal you cook on and is used to impart flavor. This is the process that people say adds the smoky and syrupy flavors to it and that, I believe, prevents it from legally being called bourbon.
Unlike "bourbon," Tennessee Whiskey is not a legal term, but a term based in tradition that includes the Lincoln County Process. Thus, I don't believe there is a legal requirement for anything to be called Tennessee Whiskey, but there is a tradition of how it is made that is supposed to be related to flavor. Whether that bears out in tasting is another question.
laphroaig 15 y o aangeschaftquote:Op dinsdag 27 januari 2009 10:45 schreef Tourniquet het volgende:
De Wilde Whisky Dagen folder: http://www.y1m.nl/klanten(...)_event/magazine.html
Doe eens mee aan een nosing & tasting bij een whiskyclub/-vereniging of op een festival.quote:Op woensdag 28 januari 2009 21:41 schreef Boevenbende het volgende:
TVP en gelijk een vraag:
Hoe leer ik meer over whiskey zonder de boeken in de te duiken? Laat ik anders zeggen: ik proef het verschil tussen Jack Daniels (goed om te mixen of kneiterzat te worden) en mijn Famous Grouse van 18 jaar (die vind ik echt lekker ). Maar hoe weet ik nu wat goede whiskey is als ik mijn smaak wat meer wil verbreden zonder slechte troep te kopen?
Voor mij is het al weer even terug, maar ik vond hem erg lekker: lekker rokerig en door 2e Cask wat extra smaak van 'oud' hout, en wat 'zee' achige tinten. Ik vond het een aanrader en zal hem zeker nog eens aanschaffen.(voor nu valt er nog zo veel nieuws te ontdekken)quote:Op vrijdag 30 januari 2009 11:01 schreef Q-tje het volgende:
Baal een beetje van dat ik niet voor de Laphroaig QC ben gegaan :-(
Heeft iemand hier al van kunnen genieten?
Ligt er geheel aan wat je smaak is.... Houd je van rook,zoet,kruidig?quote:Op vrijdag 30 januari 2009 21:11 schreef Kaasje. het volgende:
Hee beste whisky liefhebbers!
Ik ben nu een beginnend drinker en tot nu toe heb ik enkel Famous Grouse, Jack Daniëls, Tullamore Dew en Johnny Walker Red Label gehad. Kan iemand me een lekkere scotch aanraden rond de 20 à 30 euro. Ik weet dat het niet genoeg is voor een absolute topper, maar nogmaals, ben nog maar een beginnende drinker.
Dank!
Glenfiddich (de 15 jaar), of Bushmills zijn misschien wel aanraders. Als je vandaag nog naar de gall en gall gaat kan je nog profiteren van de 20% korting actie, en in feite dus je zoekttocht (qua prijs) redelijk vergroten. Weet alleen niet of er nog iets te halen valt want op = op.quote:Op vrijdag 30 januari 2009 21:11 schreef Kaasje. het volgende:
Hee beste whisky liefhebbers!
Ik ben nu een beginnend drinker en tot nu toe heb ik enkel Famous Grouse, Jack Daniëls, Tullamore Dew en Johnny Walker Red Label gehad. Kan iemand me een lekkere scotch aanraden rond de 20 à 30 euro. Ik weet dat het niet genoeg is voor een absolute topper, maar nogmaals, ben nog maar een beginnende drinker.
Dank!
Dan zou ik vandaag naar de Gall gaan en Glenfiddich 12 yo halen voor 20,89 (dagaanbieding)quote:Op vrijdag 30 januari 2009 22:37 schreef Kaasje. het volgende:
Liever niet zo kruidig, medium rokerig en een subtiel zoetje. Misschien als het bestaat voor die prijs, tinten van vanille.
Eens in de zoveel tijd koop ik een nieuwe whisky bible. De auteur daarvan schrijft ook voor whisky mag. Die bible is erg handig voor als je op vakantie/onverwacht in een slijterij terecht komtquote:Op zaterdag 31 januari 2009 10:36 schreef mister_popcorn het volgende:
[..]
Wat vinden mensen btw van de site www.whiskymag.com ?
quote:Op zaterdag 31 januari 2009 11:57 schreef Luuksor het volgende:
Heb vrijdag de Yamazaki 10 jaar gehad in een club waar vrienden werken! Heerlijke whisky!
Ik heb hem al eens geproefd. Tis best lekker, al heb ik de ervaring niet om hem te duiden.quote:Op zaterdag 31 januari 2009 17:12 schreef nielsgeode het volgende:
[..]
Hoe smaakt ie? Waar heb je m gekocht?
Ardmore - Fully Peated - (-, 46%) komt qua prijs in de buurt en is zeker een aanrader wat mij betreft. En hij past prima in je smaakprofiel.....quote:Op vrijdag 30 januari 2009 22:37 schreef Kaasje. het volgende:
Liever niet zo kruidig, medium rokerig en een subtiel zoetje. Misschien als het bestaat voor die prijs, tinten van vanille.
In Doozo in Leeuwarden voerden ze hem buiten de kaart om. De eersten smaakten heerlijk zacht, lange afdronk, zelfs mijn beginnende collega vond het een heerlijke whisky. Heb er helaas wel een paar teveel gehad, dus mijn oordeel kan ietwat verdraaid zijnquote:Op zaterdag 31 januari 2009 17:12 schreef nielsgeode het volgende:
[..]
Hoe smaakt ie? Waar heb je m gekocht?
Toevallig gisteravond weer eens een glaasje daarvan ingeschonken. Maakt wel onderdeel uit van de whisky's die ik altijd wel in huis heb. Vind wel dat 'ie wat 'zwaar' valt vaak. Drie glaasjes op een avond en ik heb de volgende ochtend wat moeite met opstaan.quote:Op zondag 1 februari 2009 13:17 schreef Dunckie het volgende:
In mijn budget ben ik toch wel heel erg onder de indruk van Laphroaig 10, men wat lekker.
Oh, dat heb ik eigenlijk met alle whisky's welquote:Op woensdag 11 februari 2009 12:55 schreef Mr.Talisker het volgende:
[..]
Toevallig gisteravond weer eens een glaasje daarvan ingeschonken. Maakt wel onderdeel uit van de whisky's die ik altijd wel in huis heb. Vind wel dat 'ie wat 'zwaar' valt vaak. Drie glaasjes op een avond en ik heb de volgende ochtend wat moeite met opstaan.
Inmiddels zit ik 'm nog eens te proeven en wat me opvalt aan Talisker is ten eerste de vreemde weeig zoete smaak voorin de mond en vervolgens de droge, bittere afdronk. Verder vind ik dat er zo weinig in zit. Vooral veel hout en een beetje turf en daar moet je het maar mee doen. Ik vind 'm log en ongebalanceerd overkomen, het doet me denken aan van wijn met te veel houtrijping of een goedkope armagnac. Eerlijkgezegd vind ik 'm ook behoorlijk scherp.quote:Op donderdag 22 januari 2009 22:32 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Zie mijn eerdere aanbeveling v.w.b. Clynelish op de vorige pagina.
Talisker vind ik ook een overrated whisky...
Probeer eens een 18-jarige. Die heeft een veel langere, zilte, warme afdronk en ik proef daar ook meer 'fruit' in.quote:Op woensdag 11 februari 2009 15:39 schreef Maeghan het volgende:
[..]
Inmiddels zit ik 'm nog eens te proeven en wat me opvalt aan Talisker is ten eerste de vreemde weeig zoete smaak voorin de mond en vervolgens de droge, bittere afdronk. Verder vind ik dat er zo weinig in zit. Vooral veel hout en een beetje turf en daar moet je het maar mee doen. Ik vind 'm log en ongebalanceerd overkomen, het doet me denken aan van wijn met te veel houtrijping of een goedkope armagnac. Eerlijkgezegd vind ik 'm ook behoorlijk scherp.
Ik kan er echt niet opgewonden van raken.
Dat is ook grappig, ik heb van whisky juist nooit last. Een van de weinige dranken waar ik gewoon veel van kan drinken zonder er een kater aan over te houden. Nee, dan bier, vooral dat standaardbier....quote:Op woensdag 11 februari 2009 12:56 schreef ColdFeet het volgende:
[..]
Oh, dat heb ik eigenlijk met alle whisky's wel
Ik zou gvd van mijn vorige werkgever een fles Connemara meekrijgen (onze directeur kwam uit die streek), maar toen ik op m'n laatste werkdag daar stond bleek dat iemand die fles had weggegeven (ik wil nog steeds graag weten wie die hond was )quote:Op zondag 15 februari 2009 21:14 schreef MeesterPrutser het volgende:
Net de Glen Talloch 8 years old aangeschaft, ik had niet zoveel geld meer
Mijn eerste blended malt ooit, en ik moet zeggen hij is lang niet gek. ik vind hem vrij stevig in eerste instantie maar hij vervaagd snel naar bijna ierse zachtheid. al met al echt
[ afbeelding ]
ik blijf echter de connemara single malt het lekkerst vinde vanwege zijn ultieme rokerige smaak.
[ afbeelding ]
echt waar ik wil je niet de ogen uitsteken maar die connemara is echt x10quote:Op zondag 15 februari 2009 21:22 schreef Againzender het volgende:
[..]
Ik zou gvd van mijn vorige werkgever een fles Connemara meekrijgen (onze directeur kwam uit die streek), maar toen ik op m'n laatste werkdag daar stond bleek dat iemand die fles had weggegeven (ik wil nog steeds graag weten wie die hond was )
Want ik hou van turf in whisk(e)y, en na negen jaar dienst had ik wel gewaardeerd als men gewoon deze fles voor mij had kunnen behouden. Maar kennelijk niet dus, zegt ook wel weer genoeg over de metaliteit
Nou ja, f*ck it, heb Overmars hier om de hoek zitten
Ik zit nu met een glaasje Connemara, erg lekker ja.quote:Op zondag 15 februari 2009 21:14 schreef MeesterPrutser het volgende:
ik blijf echter de connemara single malt het lekkerst vinde vanwege zijn ultieme rokerige smaak.
[ afbeelding ]
Ik heb het niet over een kater, ik heb het over een licht sponzig gevoel in je hoofd en moeite met opstaan Iets heel anders dan een kater, in mijn gevalquote:Op donderdag 12 februari 2009 21:49 schreef Mr.Talisker het volgende:
Voor een kater van whisky moet ik er ook wel wat meer dan drie drinken.
Maeghan voor mij wel.quote:Op maandag 16 februari 2009 15:42 schreef ColdFeet het volgende:
[..]
Ik heb het niet over een kater, ik heb het over een licht sponzig gevoel in je hoofd en moeite met opstaan Iets heel anders dan een kater, in mijn geval
quote:Op maandag 16 februari 2009 15:38 schreef kayintveen het volgende:
Wat vinden jullie van de Talisker 18yo ?
Kater is multi-interpretabel. Zolang het een gevolg is van drank en niet fijn is, mag je het van mij een kater noemen. Hoofdpijn heb ik ook nog nooit gehad van drank...quote:
http://www.whiskyauction.com/quote:Op woensdag 18 februari 2009 18:16 schreef Modder-eter het volgende:
Is hier iemand nog geinteresseerd in een fles longmorn 15 jaar? Die heb ik nog liggen namelijk.
Zijn er trouwens websites waar je de waarde kan vinden van een whisky die niet meer gemaakt wordt?
Inderdaad. Zag toevallig de 15 jaar bij de gal en gal hier voor maar 35 euro. de 16 jaar was 66 euroquote:Op woensdag 18 februari 2009 18:28 schreef Crucisalus het volgende:
[..]
http://www.whiskyauction.com/
Die Longmorn is trouwens her en der nog te verkrijgen. Lekkere whisky!
Het is niet schadelijk, er zit volgens mij net zoals bij Jagermeister genoeg alcohol in zodat het niet bevriest.quote:Op woensdag 18 februari 2009 21:12 schreef Modder-eter het volgende:
Weet iemand of het schadelijk is als ik whisky in de vriezer bewaar? En als de fles geheel bevroren is?
[ afbeelding ]
Bij de fles op de foto is de inhoud geheel bevroren ;-) Maar die was 40%. Ik heb ook een 60% whisky in de vriezer gehad, en die bevriesd nog niet bij standje noordpool.quote:Op woensdag 18 februari 2009 21:17 schreef Boschkabouter het volgende:
[..]
Het is niet schadelijk, er zit volgens mij net zoals bij Jagermeister genoeg alcohol in zodat het niet bevriest.
Maar of het lekker is, is een tweede.
BBBBRRRRRR Ril....quote:Op woensdag 18 februari 2009 21:12 schreef Modder-eter het volgende:
Weet iemand of het schadelijk is als ik whisky in de vriezer bewaar? En als de fles geheel bevroren is?
[ afbeelding ]
Weet ons te vertellen hoe die smaaktquote:Op woensdag 18 februari 2009 21:12 schreef Modder-eter het volgende:
Weet iemand of het schadelijk is als ik whisky in de vriezer bewaar? En als de fles geheel bevroren is?
[ afbeelding ]
Ja opzich wel oke. Niet heel bijzonder. Smaak lijkt op de standard 12 yrs, alleen iets minder grassig vind ik. Misschien is dat die ''toasted'' toevoeging?quote:Op donderdag 19 februari 2009 08:36 schreef katerwater het volgende:
[..]
Weet ons te vertellen hoe die smaakt
Heb het al eens eerder gepost, maar vorig jaar hebben we tijdens een whiskydiner een Johnny Walker Green Label rechtstreeks vanuit de vriezer gedronken en dat was prima te doen.quote:Op vrijdag 20 februari 2009 16:51 schreef Tourniquet het volgende:
Whisky moet je op kamertemperatuur drinken.
Pssst, je hebt het niet van mij , maar ik heb gehoord dat de winkel zelf binnenkort verkocht wordt...quote:
quote:Op vrijdag 20 februari 2009 21:17 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Pssst, je hebt het niet van mij , maar ik heb gehoord dat de winkel zelf binnenkort verkocht wordt...
De webwinkel blijft in handen van de huidige eigenaar dan.
Veel bestellen via het web dus, dan heb je de verzendkosten zo uit...quote:Op vrijdag 20 februari 2009 21:22 schreef Mr.Talisker het volgende:
[..]
Ik had al een beetje zo'n vermoeden toen meneer van Zuylen mij vorige keer vertelde dat het zo goed ging met de webwinkel. Ze waren geloof ik ook al wat minder dagen per week geopend.
quote:Op vrijdag 20 februari 2009 16:51 schreef Tourniquet het volgende:
Whisky moet je op kamertemperatuur drinken.
Op de website van Johnny Walker zelf, adviseren ze om dit met JW Gold label te doen.quote:Op vrijdag 20 februari 2009 21:15 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Heb het al eens eerder gepost, maar vorig jaar hebben we tijdens een whiskydiner een Johnny Walker Green Label rechtstreeks vanuit de vriezer gedronken en dat was prima te doen.
[ afbeelding ]
Een wijze van whisky drinken die men in Japan vaker doet overigens...
Alle namen die in dit topic worden genoemd heb ik al wel eens gehoord, maar ik heb nog nooit gehoord van Oban 14quote:Op zondag 22 februari 2009 15:25 schreef Maeghan het volgende:
Gisteren bij een vriend de Balvenie Double Wood gedronken, maar die vond ik vrij zwaar en vol en verder niet echt heel uitgesproken; hij was niet vies, maar het was niet echt mijn smaak. Daarna een glaasje Oban 14 genomen, dat vond ik dan weer wel lekker. Ik vond 'm vrij licht en delicaat qua smaak, niet te zoet. Ik vond het een jolige wisky, best aangenaam.
ik gok uit Oban mooi stadje, leuke havenquote:Op zondag 22 februari 2009 20:35 schreef MeesterPrutser het volgende:
[..]
Alle namen die in dit topic worden genoemd heb ik al wel eens gehoord, maar ik heb nog nooit gehoord van Oban 14
waar komt ie vandaan? en hoe smaakt ie?
Die'squote:Op zaterdag 21 februari 2009 14:15 schreef allsystemshalt het volgende:
Ik heb mezelf een Laphroaig quarter cask kado gegeven
http://www.laphroaig.com/qc/qc.htm
Ik maak 'm nog niet open maar wat in de fles zit verzuurd niet
[ afbeelding ]
Glenlivet heb ik ook gehaaldquote:Op zondag 22 februari 2009 22:50 schreef motorbloempje het volgende:
Heb bij de Wilde Whisk(e)y dagen mij een fles Glenlivet gehaald
valt erg goed!
ach, als hij maar lekker is hoef ik niet perse 'bijzonder'.quote:Op zondag 22 februari 2009 23:49 schreef MeesterPrutser het volgende:
[..]
Glenlivet heb ik ook gehaald
vind hem zeker niet slecht, maar niet echt bijzonder.
Oban 14Y, 43%quote:Op zondag 22 februari 2009 20:35 schreef MeesterPrutser het volgende:
[..]
Alle namen die in dit topic worden genoemd heb ik al wel eens gehoord, maar ik heb nog nooit gehoord van Oban 14
waar komt ie vandaan? en hoe smaakt ie?
Laphroaig of Lagavulin.quote:Op maandag 23 februari 2009 09:31 schreef dino_001 het volgende:
Ook zou ik een fles willen aankopen om nieuwe smaken te leren kennen, iets meer rokerig en turf maar omdat het mijn eerste fles in die richting is zou het ook niet té overweldigend mogen zijn. Iemand tips in diezelfde prijsklasse rond 40-50¤?
Idd 48% dat is behoorlijk ik ga 'm denk ook eerst met wat water verdunnen.quote:Op zondag 22 februari 2009 22:53 schreef IrishBastard het volgende:
[..]
Die's
Vond 'm overigens niet te drinken zonder aanlenging Wel geprobeerd tho
De Talisker 10 vond ik zelf tegenvallen die koop ik niet meer. (No offence Mr Talisker)quote:Op maandag 23 februari 2009 13:28 schreef IrishBastard het volgende:
Ik heb momenteel een Laphroaig 10yo en een Talisker 10yo staan. De Laphroaig is momenteel duidelijk favoriet, alhoewel de Talisker ook erg lekker is. Wel een stuk scherper/meer uitgesproken.
Wil in de nabije toekomst nog graag een Lagavulin, een Laphroaig Quarter Cask of Cask Strength of een fatsoenlijke Bushmills.
Sorry, die ging echt te verquote:Op maandag 23 februari 2009 15:37 schreef Rexonium het volgende:
Ik begin ook steeds meer een whiskey fan te worden sinds ik m'n eerste fles vorig jaar op mijn verjaardag opende.
Heb nu bijna een liter William Grant's - Family Reserve gedronken samen met een vriend van mij en hij bevalde beviel erg goed! Erg goede whiskey voor in de cola ook, zo drink ik hem het meest, ik heb de neiging altijd om echt slokjes te nemen welke steeds inslaan als een bom op mijn maag. Vandaar prefereer ik mixdrankjes enzovoort.
Heb laatst weer een fles van 700 ml Four Roses en een fles van een liter Jameson Irish Whiskey - triple distilled gekocht dus ik kan weer even vooruit.
Bedankt voor je antwoord.quote:
No offence taken.quote:Op maandag 23 februari 2009 20:03 schreef allsystemshalt het volgende:
[..]
De Talisker 10 vond ik zelf tegenvallen die koop ik niet meer. (No offence Mr Talisker)
Maar geen paniek zat merken om uit te kiezen
Nee. Ik kan de avond gerust met een biertje beginnen, een paar glazen whisky drinken en weer afsluiten met een biertje, of vice versa.quote:Op maandag 23 februari 2009 22:05 schreef Modder-eter het volgende:
Het is me opgevallen dat ik whisky met vlagen drink. 3 maanden whisky en dan weer 2 maanden (speciaal) bieren bijvoorbeeld. Ten tijde dat ik bier drink vind ik whiksy niet echt lekker, en als ik weer gek van whisky ben, kan ik bier gewoon niet apreciëren. Herkennen jullie dat?
Ik zou kiezen voor de Laga, vrij complex, maar toch toegankelijk. Heeft er ook wat meer (fruit)aroma's bij dan bijvoorbeeld Laphroaig. Ik meen soms wat kokos te bespeuren in de Lagavulin.quote:Op dinsdag 24 februari 2009 09:14 schreef dino_001 het volgende:
[..]
Bedankt voor je antwoord.
Welke zou ik dan best nemen als eerste kennismaking?
Laphroaig Quarter Cask
Laphroaig 10y CS
Laphroaig 15y
Lagavulin 16y
datquote:Op dinsdag 24 februari 2009 11:48 schreef Mr.Talisker het volgende:
Nee. Ik kan de avond gerust met een biertje beginnen, een paar glazen whisky drinken en weer afsluiten met een biertje, of vice versa.
quote:Op dinsdag 24 februari 2009 09:14 schreef dino_001 het volgende:
[..]
Bedankt voor je antwoord.
Welke zou ik dan best nemen als eerste kennismaking?
Laphroaig Quarter Cask
Laphroaig 10y CS
Laphroaig 15y
Lagavulin 16y
Iemand idee welke ik kan nemen als ik iets wil wat vergelijkbaar is met Glenrothers select reserve of kent niemand deze whisky?
Glenrothes 1995 - Oban - Talisker 18y - Dalwhinnie Distelers Edition 1989 - Aberlour 18y
Of iets totaal anders???
Thanks! (ook Mr. Talisker)quote:Op dinsdag 24 februari 2009 13:48 schreef gadeweerd het volgende:
[..]
voor 1e kennismaking...ik zou de lagavulin nemen; goede standaard bottelingen.
Voor de Glenrothes... Talisker 18 is top, wel heel anders...Dalwhinnie DE....zou ik niet doen, niet mijn ding...Aberlour 18 kan, denk ook aan de a'bunadh of een glenfarclas....
Das relaxedquote:Op dinsdag 24 februari 2009 14:05 schreef dino_001 het volgende:
waar er kan geproefd worden. Op deze manier zal het ook makkelijker zijn om verdere selectie te maken.
Proeven is een strak plan! Hele goede zaak ook, die whiskycorner. Marc heeft een hele mooie selectie, neem genoeg geld meequote:Op dinsdag 24 februari 2009 14:05 schreef dino_001 het volgende:
[..]
Thanks! (ook Mr. Talisker)
Het zal dus sowieso een Lagavulin worden. Voor de tweede ben ik er nog niet helemaal uit maar misschien een Talisker 18 of een andere Glenrothes.
Ik ga naar whiskycorner (binnen 2 tal weekjes), een winkel in de buurt (Houthalen-België) waar er kan geproefd worden. Op deze manier zal het ook makkelijker zijn om verdere selectie te maken.
Dat zijn glencairn glazen.quote:Op vrijdag 27 februari 2009 23:12 schreef MeesterPrutser het volgende:
Ok mensen, glazen:
ik heb gewoon de standaard whisky glazen in huis, lijkt hierop:
[ afbeelding ]
nou zag ik echter bij de slijter mooiere glazen, maar die kon je niet kopen die kreeg je bij Penderyn (walese whisky)
maar ik wil ze wel graag hebben zonder dat ik Penderyn hoef te kopen, ik wil er eigenlijk ook geen merk op hebben staan.
ze zien er als volg uit:
[ afbeelding ]
weet iemand waar ik deze kan kopen?
Ik vind bovenste (met pootje) glas wel lekkerder drinken dan onderstaand glas. Daarnaast kunt je iets makkelijker de kelk vasthouden om de whisky nog iets te verwarmen.quote:Op vrijdag 27 februari 2009 23:12 schreef MeesterPrutser het volgende:
Ok mensen, glazen:
ik heb gewoon de standaard whisky glazen in huis, lijkt hierop:
[ afbeelding ]
nou zag ik echter bij de slijter mooiere glazen, maar die kon je niet kopen die kreeg je bij Penderyn (walese whisky)
maar ik wil ze wel graag hebben zonder dat ik Penderyn hoef te kopen, ik wil er eigenlijk ook geen merk op hebben staan.
ze zien er als volg uit:
[ afbeelding ]
weet iemand waar ik deze kan kopen?
Een whiskyspeciaalzaak heeft ze zeker.quote:Op vrijdag 27 februari 2009 23:12 schreef MeesterPrutser het volgende:
Ok mensen, glazen:
nou zag ik echter bij de slijter mooiere glazen, maar die kon je niet kopen die kreeg je bij Penderyn (walese whisky)
maar ik wil ze wel graag hebben zonder dat ik Penderyn hoef te kopen, ik wil er eigenlijk ook geen merk op hebben staan.
weet iemand waar ik deze kan kopen?
Wij proeven er altijd een vleugje honing in..quote:Op vrijdag 6 maart 2009 13:21 schreef Tha_Bartman het volgende:
black bush heb ik ook nog een kleintje van staan en van de original..
nou botersmaak zou ik het niet willen noemen, als ik weer terug op mijn akmer ben na het weekend zal ik het nog een keer proberen
Ik vind hem wel rijk en vol van smaak, maar niet zwaar. Ik vind het wel een levendige whisky. De 18 heb ik ook op en die vind ik niet levendig genoeg meer.quote:Op vrijdag 6 maart 2009 14:21 schreef ColdFeet het volgende:
Ik heb me vorige week door die ontzettende leuke man van de Wines&Whiskeys in Delft (spam-alert! Zo'n geweldige winkel! Ook voor wijn ) een fles Highland Park 12y aan laten smeren. Lekker, maar ik moet er somehow wel even aan wennen Heel volle smaak, ik vind hem best zwaar! Ligt dat aan mij?
Frysk Hynder is niet de enige Nederlandse whisky, je vergeet Millstone van Zuidam en Valley Whisky van de Vallei distilleerderij...quote:Op maandag 9 maart 2009 15:39 schreef keienlegger het volgende:
Ik zit er al een tijdje over te denken om 's Vaderlandsch enige single malt whisky te bestellen. Whisky is een hobby van me waarbij ik zoveel mogelijk bijzondere soorten wil verzamelen. De Frysk Hynder is daar één van.
Aangezien het een whisky is van Nederlandse bodem ben ik stiekem toch wel benieuwd naar de smaak van dit levenswater.
Heeft iemand al ervaring met de Frysk Hynder?
Wat vind je er niet lekker aan dan?quote:Op maandag 9 maart 2009 19:58 schreef Mr.Talisker het volgende:
Frysk Hynder staat hier al drie jaar hafvol op de butler tray. Dat zegt genoeg. 't is dat 't een kadootje was van mijn vriendin, anders was ie al de cola van de visite ingegaan.
Geen idee wat Mr. Talisker er van vindt....(alhoewel )quote:
Ik snap dat whisky een hobby is, een hele leuke hobby zelfs...maar is het niet leuker om het spul te drinken op zijn tijd ( en met drinken bedoel ik dus ...proeven en genieten, niet naar binnen keilen, daar hebben ze andere drank voor uitgevonden...)quote:Op maandag 9 maart 2009 15:39 schreef keienlegger het volgende:
Whisky is een hobby van me waarbij ik zoveel mogelijk bijzondere soorten wil verzamelen. De Frysk Hynder is daar één van.
Zie bericht hierbovenquote:Heeft iemand al ervaring met de Frysk Hynder?
Ik denk dat ik snap wat je bedoelt te zeggen met de bemoeizucht van de spruitjeslucht Gristelijke politici die hopen op een terugkeer van de jaren 50 (alhoewel ze harder op weg zijn de jaren 30 opnieuw te doen )quote:Op maandag 9 maart 2009 21:35 schreef Maeghan het volgende:
Hm, dat is dan wel weer erg jammer. Ik ben een groot liefhebber van drank en ik vind het jammer dat het door de overheid zo veel als het grote gif wordt bestempeld en niet als iets wat een goed culinair product en een cultuurproduct kan zijn. Altijd jammer als een product wat best wel meer mensen aan zou kunnen spreken dan zo tegenvalt.
Dat er dus niet voldoende aandacht aan besteed wordt en dus geen mooi product genoemd kan worden. Terwijl een Nederlandse whisky best een bepaalde charme heeft (kan hebben). Vind ik dan.quote:Op maandag 9 maart 2009 21:43 schreef pavv het volgende:
[..]
Ik denk dat ik snap wat je bedoelt te zeggen met de bemoeizucht van de spruitjeslucht Gristelijke politici die hopen op een terugkeer van de jaren 50 (alhoewel ze harder op weg zijn de jaren 30 opnieuw te doen )
Maar ik weet niet wat dit dan te maken heeft met de Fryske Hynder....het zijn niet de politici die dit als zg. gif beschouwen. Dergelijke uitspraken komen eerder voor rekening van de whiskyliefhebbers die het spul geprobeerd hebben .....en hard op zoek gingen naar een kwispedoor (dacht ooit dat die spituum heten, geen idee waarom)
culinair en cultuurproduct.....okay, maar dan denk ik eerder aan een goed gemaakte mooie Jenever o.i.d.
Voor mijzelf te ver weg , maar wellicht iets voor anderen hier?quote:The Glenlivet Faemussach is a 13-year-old whisky, bottled from a re-fill sherry butt on 3 October 2008 at 59.1%. There are just 545 bottles in the world and 2 of them will be available at the WFNN. The name comes from the large peat bog between The Glenlivet and Tomintoul where the glen’s whisky smugglers, and later the distillery itself, cut peat to fire their stills.
Ben de afgelopen 2 keer geweest, sla dit jaartje een keer over...quote:Op vrijdag 20 maart 2009 12:38 schreef MPG het volgende:
Volgend weekend vindt in Groningen het Whiskyfestival Noord Nederland plaats. ( www.wfnn.nl )
Glenlivet staat er met hun nieuwe botteling Faemussach. Guardians of the Glenlivet kunnen deze op vertoon van hun guardianpas en -sleutel proeven.
[..]
Voor mijzelf te ver weg , maar wellicht iets voor anderen hier?
Whisky blijft toch altijd persoonlijk .quote:Op vrijdag 20 maart 2009 14:29 schreef Posdnous het volgende:
Opvallend veel Laphroig-fans hier, vind het zelf een veel te pittige whiskey.
Ben meer van de zachtere soorten personally.
een leuk lijstje om mee te beginnen.......Maar is het niet handiger als jij ons vertelt welke van de door jouw geproefde whiskies JIJ lekker vond?...dan kunnen we je misschien verder helpen. Ben zelf bijvoorbeeld geen fan van de Talloch (hele slechte blend) en de Morven is best wel een drinkbare Islay whisky maar daar zijn nog veel mooiere van te krijgen.quote:Op vrijdag 20 maart 2009 19:18 schreef _Absolution_ het volgende:
Beste mensen,
Na redelijk lange tijd alleen whisky topics lezen op dit forum, heb ik ook besloten lid te worden en mij te mengen in de discussies over deze drank.
Graag zou ik dan ook jullie mening vragen over de whisky's die ik (in de redelijk korte tijd dat ik pas whisky drink) gekocht of gedronken heb (bij deze ook alvast sorry voor de spam):
- Jack Daniels (allereerste ervaring in de kroeg, vond het absoluut niet lekker...gevolg: jaren geen whisky meer aangeraakt)
- Oban 14 yrs (eerste goede ervaring in de kroeg)
- The Macallan (jaar etc helaas niet bekend, klein bodempje om te proeven)
- Bruichladdich (jaar etc helaas niet bekend, waarschijnlijk 10, 12 of peat)
- Glenlivet 12 yrs (fles)
- Aberlour 10 yrs (fles)
- Glenmorven Islay (fles: op advies van dit forum)
- Glen Talloch (in de kroeg)
- Jameson ( in de kroeg)
- Highland Park 12 yrs (fles)
- Bruichladdich Peat en Oban 14 yrs (nog dicht in de fles)
Heeft iemand een tip voor een betaalbare whisky gelijkend de Bruichladdich en/of de Highland Park?
BVD
Blends hebben over het algemeen ook minder "diepgang". Een single malt heeft meestal een meer karakteristieke smaak. Door het blenden en het mixen van verschillende smaken gaan de scherpe randjes eraf, de echt specifieke smaak van de malt komt niet meer zo goed naar boven..quote:Op zaterdag 21 maart 2009 11:32 schreef _Absolution_ het volgende:
Ah ja, dat is wellicht makkelijker sorry.
Ik heb al vrij snel gemerkt dat ik blends (talloch, jameson) niet genoeg diepgang vind hebben in de smaak. Ik ken de juiste termen niet precies, maar over een verbluffende nasmaak kan ik niet echt spreken bij die twee.
Mijn eerste flessen (Glenlivet 12 yrs en Aberlour 10 yrs) waren toen ik net opende echt DE lekkerste, maar nu merk ik met name bij de Glenlivet dat ik deze ook niet meer zo speciaal vind. Dan heb ik meer wat met de HP en de Morven, die smaken overvallen je, verrassen je...of kunnen je laten verbazen. Dat verwacht ik dalijk ook in mijn Oban terug te vinden als ik m open.
Weet iemand wat ik kan verwachten van de Bruichladdich Peat? Beetje drinkbaar of heb ik n gigantische miskoop?
En wat zijn dan vergelijkbare naast de Morvens? Een Lagavulin 16 yrs is waarschijnlijk te overdreven en de Laphroaig te medicinaal?
Wat zijn dan voorbeelden van hele goede blends? Ik heb laatst William Lawson gedronken en deze vond ik (voor een blend) een onwijs krachtige smaak te hebben.quote:Blends hebben over het algemeen ook minder "diepgang". Een single malt heeft meestal een meer karakteristieke smaak. Door het blenden en het mixen van verschillende smaken gaan de scherpe randjes eraf, de echt specifieke smaak van de malt komt niet meer zo goed naar boven..
Wat overignes niet weg neemt dat er ook hele goede blends zijn....
Dat was mijn vraag, is een Laphroaig te veel van t goede (voor een beginner)? Wat moet ik me voorstellen bij n hevig medicinale whisky? En waarom is dan een Lagavulin 16 yrs wel opgenomen in de Classic Malts en zo'm Laphroiag niet?quote:Wanneer je iets met een beetje een ziltige invloed wil, maar wanneer je verwacht dat bijvoorbeeld Laphroag een beetje te veel van het goede is kun je misschien clynelish eens proberen. Dit is een coastal highland whisky en zit qua smaak zo'n beetje bovenaan wat ik lekker vind van de wat ziltige whisky's..
De classic malts collectie is van Diageo, Laphroaigh volgens mij niet.quote:Op woensdag 25 maart 2009 19:10 schreef _Absolution_ het volgende:
[..]
Wat zijn dan voorbeelden van hele goede blends? Ik heb laatst William Lawson gedronken en deze vond ik (voor een blend) een onwijs krachtige smaak te hebben.
[..]
Dat was mijn vraag, is een Laphroaig te veel van t goede (voor een beginner)? Wat moet ik me voorstellen bij n hevig medicinale whisky? En waarom is dan een Lagavulin 16 yrs wel opgenomen in de Classic Malts en zo'm Laphroiag niet?
Hij is juist heerlijk!quote:Op woensdag 25 maart 2009 20:14 schreef Maeghan het volgende:
[..]
De classic malts collectie is van Diageo, Laphroaigh volgens mij niet.
Wat je je voor moet stellen bij een medicinale geur is letterlijk een ziekenhuislucht, een gaasverbandje met jodium. En ik zelf ruik in de Laphroaigh 10 ook Haribo banaantjes, maar dat kan aan mij liggen. Ik vind 'm persoonlijk te zoet.
Het is in ieder geval geen whisky die ik snel aan zou raden, agz het een heel heftige smaak is die lang niet iedereen lekker zal vinden.
Als je meer uit wil proberen, koop dan eens miniaturen (Classic malt collection, 3 x 200 ml vind ik zelf leuke setjes). Het is misschien relatief duur, maar het is vervelender als je een grote fles koopt en het niets vindt. En verder gewoon op visite gaan bij andere whiskydrinkers en hun collectie plunderen natuurlijk, dat is de leukste en voordeligste manier om whisky's te leren kennen. Of een keer naar een whiskyfestival of een proeverij van een slijterij - de hoeveelheid die je dan kunt proeven, daar kom je normaalgesproken gewoon niet aan. En dan kun je tenminste makkelijk vergelijken en uitvinden wat voor soort whisky je het lekkerst vindt.
De 12y oude Logan de Luxe van White Horse vind ik een verassende blend.quote:Op woensdag 25 maart 2009 19:10 schreef _Absolution_ het volgende:
[..]
Wat zijn dan voorbeelden van hele goede blends? Ik heb laatst William Lawson gedronken en deze vond ik (voor een blend) een onwijs krachtige smaak te hebben.
Ik moet zeggen dat ik rokerige whisky's eerst niet zo lekker vond en zelfs toen ik bij whiskycorner proefde had ik zoiets van neen, niet echt my cup of tea (of whisky)... maar ik ga de laga wel meenemen om dit soort whisky te leren kennen.quote:Op maandag 16 maart 2009 08:17 schreef dino_001 het volgende:
Ziezo, zaterdag naar whiskycorner geweest en volgende flessen gekocht:
Lagavulin 16 y
Mortlach 1990
Ja maar begrijp me niet verkeerd hé. De laga vind ik juist lekkerder en lekkerder vinden...quote:Op donderdag 26 maart 2009 12:06 schreef gadeweerd het volgende:
Er zijn ook minder heftige Islay's als Caol Ila, Bowmore, Bruichladdich en Bunnahabbain (De meest subtiele van allemaal.
Als je een fles whisky langere tijd laat staan, zorg er dan voor dat er nog minimaal de helft in zit. Wanneer er nog slechts een restje in een fles zit en je laat 'm te lang staan dan wordt de smaak van de whisky er niet beter op. Wat dit doet met de geur durf ik niet te zeggen.quote:Op woensdag 25 maart 2009 19:10 schreef _Absolution_ het volgende:
Verder heb ik wel ns gehoord dat echte whisky-drinkers een klein bodempje in de fles laten zitten, om later nog te kunnen ruiken aan de fles hoe die whisky was. Doen jullie dit ook of adviseren jullie een beginner gewoon de fles helemaal koud te maken en als je later meer verstand hebt, het dan nog eens dunnetjes over te doen?
Kans is groot dat een beetje water de geur en misschien ook de smaak doet loskomen, vaak is dat zo met Cask strength whisky's. Gewoon proberen.quote:Op donderdag 26 maart 2009 12:52 schreef dino_001 het volgende:
[..]
Ja maar begrijp me niet verkeerd hé. De laga vind ik juist lekkerder en lekkerder vinden...
(Was goeie tip van je enkele pagina's terug)
Mijn schoonbroer heeft deze gekocht:
Laphroaig 2001 Cask strength (57,6°)
Ik moet zeggen dat ik die laatste minder hard vind geuren naar rook en turf maar wel veeeel explosiever in de mond, iets te veel voor mij (voorlopig toch)
Die laga is veel subtieler naar mijn idee
Ik vind hem iedere keer als ik een glaasje drink beter worden...quote:Op donderdag 2 april 2009 22:44 schreef Flat-Eric het volgende:
Vandaag flesje Lagavulin 16 gekocht nav Whiskeyfestival afgelopen weekend. Damn wat is dat spul toch lekker! Ben bang dat die fles snel leeg is..
Met een Chivas kun je iig vaststellen of je whisky lekker vindt.quote:Op donderdag 9 april 2009 15:03 schreef Tha_Bartman het volgende:
waar jullie allemaal gooien met mysterieuze namen en onbekende soorten (voor mij dan )
heb ik gewoon een Chivas regal 12yo gekocht gewoon om te kijken hoe het schotse me bevalt..
wijze keus?
Chivas Regalquote:Op donderdag 9 april 2009 15:03 schreef Tha_Bartman het volgende:
waar jullie allemaal gooien met mysterieuze namen en onbekende soorten (voor mij dan )
heb ik gewoon een Chivas regal 12yo gekocht gewoon om te kijken hoe het schotse me bevalt..
wijze keus?
Niks mis mee. Gewoon een degelijke keuze; het zal je niet teleurstellen maar ook niet verrassen. Goede keusquote:Op donderdag 9 april 2009 15:03 schreef Tha_Bartman het volgende:
waar jullie allemaal gooien met mysterieuze namen en onbekende soorten (voor mij dan )
heb ik gewoon een Chivas regal 12yo gekocht gewoon om te kijken hoe het schotse me bevalt..
wijze keus?
Heerlijk. Ik kan het iedereen aanbevelen.quote:Op dinsdag 21 april 2009 17:23 schreef allsystemshalt het volgende:
[ afbeelding ]
Ik heb die nog nooit gezien? hoe smaakt het?
Voor mij geldt ongeveer hetzelfde. Ik heb in het verleden weleens wat blended whiskies gedronken (Famous Grouse, JW Black Label, Jameson), maar nadat ik afgelopen najaar een Talisker 10yr heb gedronken ben ik geïnteresseerd geraakt in de wereld van de Schotse singel malt whisky. De lekkerste whiskies die ik sindsdien gedronken heb waren de Highland Park 18 yr, de Oban 14yr, de Yamazaki 10yr (en natuurlijk de Talisker 10 yr). Doorgaans koop ik 1 á 2 flessen per maand en dan pak ik gewoon 'at random' twee singe malts en probeer zo langzaamaan een smaakpallet te ontwikkelen (wat nog verdomd lastig is!).quote:Op vrijdag 12 december 2008 22:20 schreef pavv het volgende:
(mijn whiskyhobby begon met de aanschaf van een Talisker 10 en een Glenlivet 18.)
Ik had een fles van de vorige batch uit Rumvaten....was een prijzige fles, maar zeker de moeite waard.....hij is leeg :-(quote:Op zaterdag 25 april 2009 17:11 schreef rutgerva het volgende:
Vraagje, heeft iemand van jullie deze whisky al eens gedronken?:
Balvenie - Rum Cask finish 17 years old (17 yrs, 40%)
[ afbeelding ]
Ik overweeg hem namelijk aan te schaffen maar heb hem nog nooit gehad of iets vergelijkbaars gedronken.
Iemand ideeën of ervaringen?
Die Glen Grant 1965 is wel een heel mooi cadeautje.quote:Op vrijdag 1 mei 2009 05:50 schreef sigme het volgende:
Ik heb onlangs twee flessen whisky gekregen:House of Lords, aged 12 years Glen Grant 1965
Proeven is voor mij momenteel even niet weggelegd, kan iemand me d'r wat over vertellen?
Jazeker, heb hem zelf ook staan, de gewone dan (6 yrs). Ik vind hem persoonlijk erg lekker en al helemaal als je kijkt wat hij kost! Zeker een zeer goede prijs kwaliteit verhouding.quote:Op vrijdag 1 mei 2009 02:05 schreef Dunckie het volgende:
Ik heb een paar dagen terug een fles Smokehead gekregen, en ik vind hem echt heerlijk. Hij is lekker rokerig van smaak, maar net wat minder zwaar dan Laphroag. Zijn anderen hier ook bekend mee?
Je zou je eens aan een Jameson kunnen wagen .quote:Op dinsdag 5 mei 2009 01:22 schreef gers het volgende:
vandaag me eerste fles op tullamore dew kent iemand andere whiskeys die er op lijken van maximaal 35-40 euro?
Zou ik ook voor de Bushmills 10yo gaan Staat hier ook nog op het verlanglijstjequote:Op dinsdag 5 mei 2009 01:22 schreef gers het volgende:
vandaag me eerste fles op tullamore dew kent iemand andere whiskeys die er op lijken van maximaal 35-40 euro?
Nou, ik vanavond weer eens een keer!quote:Op dinsdag 5 mei 2009 19:12 schreef motorbloempje het volgende:
ja, wanneer gaan we nou whisky drinken?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |