Voor mijzelf te ver weg , maar wellicht iets voor anderen hier?quote:The Glenlivet Faemussach is a 13-year-old whisky, bottled from a re-fill sherry butt on 3 October 2008 at 59.1%. There are just 545 bottles in the world and 2 of them will be available at the WFNN. The name comes from the large peat bog between The Glenlivet and Tomintoul where the glen’s whisky smugglers, and later the distillery itself, cut peat to fire their stills.
Ben de afgelopen 2 keer geweest, sla dit jaartje een keer over...quote:Op vrijdag 20 maart 2009 12:38 schreef MPG het volgende:
Volgend weekend vindt in Groningen het Whiskyfestival Noord Nederland plaats. ( www.wfnn.nl )
Glenlivet staat er met hun nieuwe botteling Faemussach. Guardians of the Glenlivet kunnen deze op vertoon van hun guardianpas en -sleutel proeven.
[..]
Voor mijzelf te ver weg , maar wellicht iets voor anderen hier?
Whisky blijft toch altijd persoonlijk .quote:Op vrijdag 20 maart 2009 14:29 schreef Posdnous het volgende:
Opvallend veel Laphroig-fans hier, vind het zelf een veel te pittige whiskey.
Ben meer van de zachtere soorten personally.
een leuk lijstje om mee te beginnen.......Maar is het niet handiger als jij ons vertelt welke van de door jouw geproefde whiskies JIJ lekker vond?...dan kunnen we je misschien verder helpen. Ben zelf bijvoorbeeld geen fan van de Talloch (hele slechte blend) en de Morven is best wel een drinkbare Islay whisky maar daar zijn nog veel mooiere van te krijgen.quote:Op vrijdag 20 maart 2009 19:18 schreef _Absolution_ het volgende:
Beste mensen,
Na redelijk lange tijd alleen whisky topics lezen op dit forum, heb ik ook besloten lid te worden en mij te mengen in de discussies over deze drank.
Graag zou ik dan ook jullie mening vragen over de whisky's die ik (in de redelijk korte tijd dat ik pas whisky drink) gekocht of gedronken heb (bij deze ook alvast sorry voor de spam):
- Jack Daniels (allereerste ervaring in de kroeg, vond het absoluut niet lekker...gevolg: jaren geen whisky meer aangeraakt)
- Oban 14 yrs (eerste goede ervaring in de kroeg)
- The Macallan (jaar etc helaas niet bekend, klein bodempje om te proeven)
- Bruichladdich (jaar etc helaas niet bekend, waarschijnlijk 10, 12 of peat)
- Glenlivet 12 yrs (fles)
- Aberlour 10 yrs (fles)
- Glenmorven Islay (fles: op advies van dit forum)
- Glen Talloch (in de kroeg)
- Jameson ( in de kroeg)
- Highland Park 12 yrs (fles)
- Bruichladdich Peat en Oban 14 yrs (nog dicht in de fles)
Heeft iemand een tip voor een betaalbare whisky gelijkend de Bruichladdich en/of de Highland Park?
BVD
Blends hebben over het algemeen ook minder "diepgang". Een single malt heeft meestal een meer karakteristieke smaak. Door het blenden en het mixen van verschillende smaken gaan de scherpe randjes eraf, de echt specifieke smaak van de malt komt niet meer zo goed naar boven..quote:Op zaterdag 21 maart 2009 11:32 schreef _Absolution_ het volgende:
Ah ja, dat is wellicht makkelijker sorry.
Ik heb al vrij snel gemerkt dat ik blends (talloch, jameson) niet genoeg diepgang vind hebben in de smaak. Ik ken de juiste termen niet precies, maar over een verbluffende nasmaak kan ik niet echt spreken bij die twee.
Mijn eerste flessen (Glenlivet 12 yrs en Aberlour 10 yrs) waren toen ik net opende echt DE lekkerste, maar nu merk ik met name bij de Glenlivet dat ik deze ook niet meer zo speciaal vind. Dan heb ik meer wat met de HP en de Morven, die smaken overvallen je, verrassen je...of kunnen je laten verbazen. Dat verwacht ik dalijk ook in mijn Oban terug te vinden als ik m open.
Weet iemand wat ik kan verwachten van de Bruichladdich Peat? Beetje drinkbaar of heb ik n gigantische miskoop?
En wat zijn dan vergelijkbare naast de Morvens? Een Lagavulin 16 yrs is waarschijnlijk te overdreven en de Laphroaig te medicinaal?
Wat zijn dan voorbeelden van hele goede blends? Ik heb laatst William Lawson gedronken en deze vond ik (voor een blend) een onwijs krachtige smaak te hebben.quote:Blends hebben over het algemeen ook minder "diepgang". Een single malt heeft meestal een meer karakteristieke smaak. Door het blenden en het mixen van verschillende smaken gaan de scherpe randjes eraf, de echt specifieke smaak van de malt komt niet meer zo goed naar boven..
Wat overignes niet weg neemt dat er ook hele goede blends zijn....
Dat was mijn vraag, is een Laphroaig te veel van t goede (voor een beginner)? Wat moet ik me voorstellen bij n hevig medicinale whisky? En waarom is dan een Lagavulin 16 yrs wel opgenomen in de Classic Malts en zo'm Laphroiag niet?quote:Wanneer je iets met een beetje een ziltige invloed wil, maar wanneer je verwacht dat bijvoorbeeld Laphroag een beetje te veel van het goede is kun je misschien clynelish eens proberen. Dit is een coastal highland whisky en zit qua smaak zo'n beetje bovenaan wat ik lekker vind van de wat ziltige whisky's..
De classic malts collectie is van Diageo, Laphroaigh volgens mij niet.quote:Op woensdag 25 maart 2009 19:10 schreef _Absolution_ het volgende:
[..]
Wat zijn dan voorbeelden van hele goede blends? Ik heb laatst William Lawson gedronken en deze vond ik (voor een blend) een onwijs krachtige smaak te hebben.
[..]
Dat was mijn vraag, is een Laphroaig te veel van t goede (voor een beginner)? Wat moet ik me voorstellen bij n hevig medicinale whisky? En waarom is dan een Lagavulin 16 yrs wel opgenomen in de Classic Malts en zo'm Laphroiag niet?
Hij is juist heerlijk!quote:Op woensdag 25 maart 2009 20:14 schreef Maeghan het volgende:
[..]
De classic malts collectie is van Diageo, Laphroaigh volgens mij niet.
Wat je je voor moet stellen bij een medicinale geur is letterlijk een ziekenhuislucht, een gaasverbandje met jodium. En ik zelf ruik in de Laphroaigh 10 ook Haribo banaantjes, maar dat kan aan mij liggen. Ik vind 'm persoonlijk te zoet.
Het is in ieder geval geen whisky die ik snel aan zou raden, agz het een heel heftige smaak is die lang niet iedereen lekker zal vinden.
Als je meer uit wil proberen, koop dan eens miniaturen (Classic malt collection, 3 x 200 ml vind ik zelf leuke setjes). Het is misschien relatief duur, maar het is vervelender als je een grote fles koopt en het niets vindt. En verder gewoon op visite gaan bij andere whiskydrinkers en hun collectie plunderen natuurlijk, dat is de leukste en voordeligste manier om whisky's te leren kennen. Of een keer naar een whiskyfestival of een proeverij van een slijterij - de hoeveelheid die je dan kunt proeven, daar kom je normaalgesproken gewoon niet aan. En dan kun je tenminste makkelijk vergelijken en uitvinden wat voor soort whisky je het lekkerst vindt.
De 12y oude Logan de Luxe van White Horse vind ik een verassende blend.quote:Op woensdag 25 maart 2009 19:10 schreef _Absolution_ het volgende:
[..]
Wat zijn dan voorbeelden van hele goede blends? Ik heb laatst William Lawson gedronken en deze vond ik (voor een blend) een onwijs krachtige smaak te hebben.
Ik moet zeggen dat ik rokerige whisky's eerst niet zo lekker vond en zelfs toen ik bij whiskycorner proefde had ik zoiets van neen, niet echt my cup of tea (of whisky)... maar ik ga de laga wel meenemen om dit soort whisky te leren kennen.quote:Op maandag 16 maart 2009 08:17 schreef dino_001 het volgende:
Ziezo, zaterdag naar whiskycorner geweest en volgende flessen gekocht:
Lagavulin 16 y
Mortlach 1990
Ja maar begrijp me niet verkeerd hé. De laga vind ik juist lekkerder en lekkerder vinden...quote:Op donderdag 26 maart 2009 12:06 schreef gadeweerd het volgende:
Er zijn ook minder heftige Islay's als Caol Ila, Bowmore, Bruichladdich en Bunnahabbain (De meest subtiele van allemaal.
Als je een fles whisky langere tijd laat staan, zorg er dan voor dat er nog minimaal de helft in zit. Wanneer er nog slechts een restje in een fles zit en je laat 'm te lang staan dan wordt de smaak van de whisky er niet beter op. Wat dit doet met de geur durf ik niet te zeggen.quote:Op woensdag 25 maart 2009 19:10 schreef _Absolution_ het volgende:
Verder heb ik wel ns gehoord dat echte whisky-drinkers een klein bodempje in de fles laten zitten, om later nog te kunnen ruiken aan de fles hoe die whisky was. Doen jullie dit ook of adviseren jullie een beginner gewoon de fles helemaal koud te maken en als je later meer verstand hebt, het dan nog eens dunnetjes over te doen?
Kans is groot dat een beetje water de geur en misschien ook de smaak doet loskomen, vaak is dat zo met Cask strength whisky's. Gewoon proberen.quote:Op donderdag 26 maart 2009 12:52 schreef dino_001 het volgende:
[..]
Ja maar begrijp me niet verkeerd hé. De laga vind ik juist lekkerder en lekkerder vinden...
(Was goeie tip van je enkele pagina's terug)
Mijn schoonbroer heeft deze gekocht:
Laphroaig 2001 Cask strength (57,6°)
Ik moet zeggen dat ik die laatste minder hard vind geuren naar rook en turf maar wel veeeel explosiever in de mond, iets te veel voor mij (voorlopig toch)
Die laga is veel subtieler naar mijn idee
Ik vind hem iedere keer als ik een glaasje drink beter worden...quote:Op donderdag 2 april 2009 22:44 schreef Flat-Eric het volgende:
Vandaag flesje Lagavulin 16 gekocht nav Whiskeyfestival afgelopen weekend. Damn wat is dat spul toch lekker! Ben bang dat die fles snel leeg is..
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |