De nieuwe favoriet van de ZwedenEr is een nieuwe David opgestaan. Een lilliputter die de drie keizers uitdaagt, die alle uitgaves van de eredivisie heeft gewonnen, sinds 1965, afgezien van één. De club heet FC Groningen en is bovendien het nieuwe “Zweedse” team van het land.“Er wonen ongeveer 190.000 inwoners in Groningen, en allemaal zijn ze supporter. Ze hebben niet zo veel anders, dus wat wij doen gaat ze aan het hart. Het voetballeven is veel beter hier dan in Duitsland. De hoekstenen van de samenleving, het sociale gedeelte, is veel belangrijker hier.”Fredrik Stenman, huidige linksback
“De club betekent alles. Ze leven voor FC Groningen. De club is ontzettend groot in de stad, maar de fans zijn ook kritisch. Maar ze houden erg veel van ons Zweden, dat is duidelijk.”Mathias Florén, oude held
“We hebben het hier goed, aangezien Scandinaviërs zich zo snel aanpassen, én vanwege het succes dat voorgangers hier gehad hebben. FC Groningen is de enige club in het noorden van Nederland, dus we betekenen veel voor de mensen uit de regio.”Erik Nevland, tot cultheld gebombardeerde Noor
“Groningen is een familie-club en de mensen in de stad zijn erg aardig. Het voelt erg Zweeds aan. Binnen de club heeft niemand sterallures, alle spelers stellen zich bescheiden op. Alles is erg professioneel hier.”Marcus Berg, topscorer
“De voetbalclub is een hoofdbestanddeel van de stad Groningen. We zijn een belangrijk deel van de stad, hoewel we vroeger wat minder geprononceerd aanwezig waren. Maar nu zijn we van plan onszelf meer uit te dragen en niet zo verlegen meer te zijn maar onszelf beter in de markt te zetten. Wij zijn tenslotte “De Trots van het Noorden”.Hans Nijland, algemeen directeur
De eensgezindheid lijkt bijna ingestudeerd. Alsof ze het hebben afgesproken voorafgaand aan het interview. Dat is natuurlijk niet zo, maar Berg, Stenman, Florén, Nevland en Nijland beschrijven de ziel van FC Groningen zo eenduidig dat het moeilijk is om het niet verdacht te vinden.
SC Heerenveen werft al zes jaar spelers uit de Allsvenskan (Zweedse eredivisie). Het begon met Marcus Allbäck in de zomer van 2000 en ging verder met Erik Edman en Stefan Selakovic het daaropvolgende jaar. Petter Hanson en Abgar Barsom sloten aan vanuit respectievelijk Halmstad en Djurgården in 2002. Drie jaar later nam Lasse Nilsson de stap van Elfsborg naar de eredivisie. Het visitekaartje van de club was afgegeven.
Een duidelijke, uitgesproken transferpolitiek heeft Heerenveen legitimiteit gegeven in de Nederlandse competitie, veel routine van de wedstrijden in Europees verband en veel fijne euro’s wanneer Zweden hun carrières elders voortzetten.
Het duidt er vooral op dat de Zweden een nieuwe springplank naar de grotere clubs in Europa hebben gevonden in Nederland. Deze springplank is schitterend gekleed in groen en wit en heeft een thuishaven dat de Groene Hel genoemd wordt. FC Groningen, de kleur komt ook in de naam naar voren (“grön” is Zweeds voor groen), is tegenwoordig een vanzelfsprekende keuze voor Zweden, die uit hun Allsvenskan jasje zijn gegroeid en verder willen in Europa. Afgezien van Berg, Stenman en Nevland speelt ook Rasmus Lindgren, de jongen uit Landskrona, bij de club. Deze blauwgele invasie heeft een verklaring.
“Alles begon met de bouw van de Euroborg. Die was klaar in januari 2006 en ik speelde mee in de openingswedstrijd,” zegt Mathias Florén tegen Sportstory.se. “Het stadion gaf de club en de stad een enorme boost. Het oude onderkomen had ook zijn charme, maar het nieuwe stadion is fantastisch. Bijna 20.000 toeschouwers kunnen er terecht en het zit altijd vol. Voor de vrije markt blijven er zo’n 300 tot 400 kaarten over. Het stadion heeft geleid naar meer geld en een uitstraling en aantrekkingskracht, die ontzettend veel geholpen heeft. Bedenk wel dat toen ik er was FC Groningen geen geld had om spelers te kopen. Nu hebben ze Marcus Berg gekocht, die met afstand de duurste aankoop in de geschiedenis van de club is.”
Florén kreeg bier en kado’s bij zijn afscheid.16 December werd er van Florén afscheid genomen na al zijn jaren in dienst van de club. In die periode stelde Groningen nog niet zo veel voor, niet zoals vandaag de dag het geval is. In de thuiswedstrijd tegen Willem II uit Tilburg gaf Florén een speech voor ruim 19.000 in groen en wit uitgedoste supporters in de Euroborg. Na de wedstrijd, die gewonnen werd met 1-0 door een doelpunt van de Uruguayaan Bruno Silva, kreeg hij bloemen en een handvol kadobonnen. Florén, tegenwoordig spelend bij Elfsborg, heeft een speciale band met Groningen en is misschien de Zweed die de club het beste kent.
“De ambitie is radicaal aangepast, dat staat buiten kijf. Toen ik er was, ging het alleen over lijfsbehoud in de competitie, maar nu moeten we in het linkerrijtje eindigen. Mijn laatste jaar eindigden we als vijfde, terwijl we daarvoor steeds in de onderste helft, plaats 12 tot 15, eindigden.” zegt de back, “Economisch en qua resultaat is de club sterk veranderd sinds ik er in 2001 kwam. Toen moesten we altijd knokken, nu is het een stabiele club geworden.”
Was je populair bij FC Groningen?“Ze gaven om me, dat heb ik wel gemerkt. Zowel als persoon en als speler. Ik voel me daar thuis en de supporters zijn geweldig. Groningen heeft de plaats van Heerenveen enigszins overgenomen als “Zweeds”-team de laatste twee jaren. Ze houden erg van ons Zweden. We zeuren niet, we doen ons werk en we denken meer in het teambelang dan andere spelers in Europa,” zegt Florén.
Ook de Noor Nevland leerde de liefde van de Groningers kennen. Nevland maakte indruk, als een bliksemstorm uit het Noorse Vestland, toen hij drie hattricks op rij maakte tijdens zijn proefperiode bij Manchester United, na toestemming van zijn werkgever Viking Stavanger. De 30-jarige Nevland ondertekende afgelopen voorjaar een contract dat hem tot 2010 bindt aan FC Groningen.
![]()
De Noor heeft een eenvoudige verklaring waarom hij een held is geworden voor de fans: “Omdat ik zoveel gescoord heb! En omdat ik altijd mijn best heb gedaan. Ik heb de eerste goal ooit gescoord in het nieuwe stadion. Dat was geweldig. Extra tof is het dat dat tegen Heerenveen gebeurde,” zegt Nevland tegen Sportstory.se.
Die vrijdag 13 januari 2006 zat het stadion tot de nok toe vol. Een volledig groene lasershow, geïnspireerd op stroboscopen, had de toeschouwers onderhouden. Een lokaal fanfarekorps had voor muziek gezorgd. Er hing iets speciaals in de lucht. Het meest succesvolle product van de club, Arjen Robben, toen gevierd prof bij Chelsea, was aanwezig. Hij was het veld op gejogd en had de liefde van het publiek in ontvangst genomen. Gekleed met een groene sjaal keek hij omhoog, waarvandaan het groene confetti regende. De Euroborg zou worden ingewijd en er leek geen eind te komen aan de feestelijkheden. In de spelersgang stond de tegenstander, eeuwige rivaal Heerenveen, er klaar voor. De wedstrijd stond op het punt van beginnen en wanneer je naar buiten op de tribunes keek, zag je dat er een mooie tifo-actie aan de gang was in de traditionele Groningse kleuren.
Het was bijna 9 uur die vrijdagavond, toen de Oekraïner Evgeniy Levchenko Erik Nevland in een goede positie bereikte. De Noor schoot het groenwitte publiek naar extase. Het gebulder van het publiek verkondigde dat de lokale helden een voorsprong hadden genomen. De wedstrijd eindigde in 2-0 nadat Danny Buijs in de tweede helft had gescoord. FC Groningen had een perfecte start gemaakt met het nieuwe tijdperk en tegelijkertijd had het de geografische broeders de les gelezen.
Nevland onderschrijft het belang van de Euroborg voor de groenen en de duidelijke rivaliteit tussen Groningen en Heerenveen: “Nadat we de Euroborg hadden gekregen is de club ontzettend populair geworden. Het enthousiasme in en rond Groningen is veel groter dan bij de Scandinavische clubs waar ik heb gespeeld, Viking en IFK Göteborg.”
Hierin ligt ook een interessante geschiedenis verborgen, omtrent de rivaliteit tussen Groningen en Heerenveen. Heerenveen komt uit de provincie Friesland in het noorden van Nederland. FC Groningen komt uit de stad met dezelfde naam, die in de provincie met dezelfde naam ligt, dat weer direct ten oosten van Friesland gelegen is. De beide clubs zijn de enige grotere clubs in het noordelijkste gedeelte van het land. Geografische rivaliteit hoort er dus bij. Mathias Florén bevestigt dit en heeft er een anekdote over:
“Die rivaliteit is er wel degelijk, maar het is een soort hartelijke rivaliteit. Het prestige is enorm. Het is meer een soort van haat-liefde verhouding tussen de clubs en de gebeurtenissen die zich afspelen voor een wedstrijd zijn ludiek. De Groningse supporters hebben Heerenveens heilige standbeeld groen-wit geverfd voor een derby, bijvoorbeeld. Het standbeeld van Abe Lenstra moet voorstellen, de man naar wie het stadion is vernoemd en die een Friese legende is, kreeg een nieuw verfje.”
Algemeen directeur Hans Nijland erkent ook dat er een broederlijke tegenstelling tussen de clubs bestaat. En hij heeft ook gemerkt dat de Zweden tegenwoordig eerder naar zijn groene club trekken. “Wij houden van Scandinavische spelers. Eerder had Heerenveen altijd meer Zweedse spelers, maar lijkt het erop dat we onze rivalen daarin voorbij zijn gestreefd. Zweden hebben een goede werkhouding, goede discipline en zijn professioneel. Ze pikken onze taal snel op en zijn over het algemeen gemakkelijk om mee te werken; ze integreren makkelijk in de club,” zegt Nijland tegen Sportstory.se.
![]()
Wat lokt deze jongelingen, allemaal met serieuze ambities om in het Zweedse nationale elftal te spelen in de toekomst, dan naar FC Groningen? De club heeft geen grote Zweedse traditie. De relatief onbekende Mattias Rosén speelde voor de club van 1995 tot 1998, en Magnus “Ölme” Johansson was al in Groningen tussen 1998 en 2003, voordat Florén er in 2001 kwam. De stad is net zo groot als de gemeente Uppsala, rond de 185.000 inwoners, en de één na oudste universiteit van het land, de Rijksuniversiteit Groningen, huist er. Groningen werd, net zoals andere Nederlandse steden, zwaar getroffen in de Tweede Wereldoorlog, maar een paar belangrijke gebouwen werden gespaard van verwoesting. De stad is het natuurlijke culturele centrum in de noordelijke regio, vooral dankzij de grote aantallen studenten. Feit is dat Groningen bestempeld wordt als een partystad en dat het is uitgeroepen tot beste binnenstad van heel Nederland. Kan dat een reden zijn dat Zweedse twintigers hier willen wonen?
“Rasmus Lindgren hoefde mij niet te vertellen waar je uit kan gaan of waar je kan gaan shoppen. Daar kom je zelf wel uit. Dat is erg makkelijk te doen, omdat je hier makkelijk met mensen kan communiceren,” zegt Frederik Stenman tegen Sportstory.se.
“Ik wist niet zo bijster veel van de club en van de stad voordat ik hier kwam. Maar ik wist dat Mathias Florén en “Ölme” hier gespeeld hebben en dat Rasmus hier was. De mensen hier in de stad zijn vriendelijk. Ik ga het meest om met Stenman, omdat we vlak bij elkaar wonen,” zegt Marcus Berg.
Algemeen directeur Nijland vertelt dat de club haar nieuwe aanwinsten helpt met praktische zaken, wanneer ze bij de club komen.
“We helpen hen met het vinden van woongelegenheid. En we staan ze bij met alles wat ze in het begin maar nodig kunnen hebben, zodat ze zich welkom voelen. Uiteraard willen we dat onze buitenlandse spelers zo goed mogelijk presteren, zodat ze in aanmerking komen voor hun nationale elftal en beroemd worden. Voor de club is het goed wanneer spelers van FC Groningen bekend worden op het continent, aangezien dat ons kan helpen meer spelers aan te trekken. Daarom verzorgen wij onze goede Zweedse contacten.”
Vertel, met welke Zweedse spelers zijn jullie nog bezig?“Het is tegen het clubbeleid om in te gaan op transfers voordat ze rond zijn,” zegt Nijland kort en geeft duidelijk aan dat hij niet op eventuele nieuwe aanwinsten ingaat.
Erik Nevland, normaal gesproken aanvalspartner van Marcus Berg in de basiself, woont met zijn vrouw Brita en twee kinderen in de plaats Zuidlaren, vlak buiten de stad. Hij bevestigt dat Groningen goed voor haar spelers zorgt.
“Toen ik hier kwam, hielpen ze me met het vinden van een woning. Ik woon nu op 20 minuten van het centrum. Een vrijstaand huis met drie slaapkamers zegt hij. Ik ga het meest om met Rasmus, hij is ontzettend geïnteresseerd in muziek.”
Nevland ging van Viking naar Groningen met een vrije transfer tijdens het seizoen 2004/2005. In zijn eerste jaar bij de club scoorde hij 16 keer in 20 wedstrijden, tijdens zijn tweede jaar 8 keer in 29 wedstrijden en in 2006/2007 wist hij 13 keer het net te vinden in 31 wedstrijden. Dit jaar heeft Nevland tot nu toe 6 keer gescoord in 12 wedstrijden. Hiermee is hij tweede topscorer bij de club. De clubtopscorer, met 8 goals in 17 wedstrijden, is een 21-jarige uit Torsby.
“Ja, het is goed gegaan. Extra mooi was het om mijn eerste goals in de Euroborg te maken. Ik was al een aantal wedstrijden op de bank begonnen, kwam het veld op en scoorde. Maar de laatste 6, 7 wedstrijden speelde ik de 90 minuten. Ik ben vooral tevreden met mijn rol in het spel, ik zak in en haal zo de bal op. Zo werkt het voor me,” zegt Marcus Berg tegen Sportstory.se.
Beschrijf je speelstijl eens.- “Ik krijg veel scoringskansen. Het lijkt erop dat ik er op het juiste moment sta elke keer. Ik ben goed in de zestien.”
Nevland beschrijft Berg op dezelfde manier:
- “Hij is een topspits. Zijn afwerking is goed en hij loopt veel. En als persoon is hij erg sympathiek.”
Marcus Berg leert snel Nederlands in een ontspannen omgeving.Na een ongeëvenaard goed seizoen in Allsvenskan, met 14 goals in 17 wedstrijden, vond de jongen uit Värmland, met een aangenomen Gotenburgs accent, veel ogen van scouts op zich gericht. Net als zoveel andere Zweden koos hij de Nederlandse competitie en streek hij neer in Groningen in de zomer van 2007. Maar één ding is zeker, Berg wil verder:
“Volgens mij krijg ik hier in Nederland alle mogelijkheden om me verder te ontwikkelen. Daar zijn hier volop mogelijkheden voor. Er zijn meerdere sterke teams om je mee te meten. De eredivisie is een sterkere competitie dan de Allsvenskan, ik speel hier elke week tegen teams als Ajax, Feyenoord en PSV,” zegt hij. “Het ging me goed af in de Allsvenskan voordat ik verder ging, iets dergelijks wil ik nu weer.”
Welke competities passen bij je, denk je?“Ik wil het hier zo goed mogelijk doen, dat is belangrijk voor mijn ontwikkeling in Nederland. Ik heb alle mogelijkheden om het hier goed te doen en ik wil nog niet teveel ermee bezig zijn met waar ik hierna naartoe ga. Ik wil me bewijzen hier in Nederland, daarna neem ik de volgende stap.”
De back Fredrik Stenman, die dit seizoen in 16 van de 18 wedstrijden speelde, geeft aan hetzelfde hierover te denken:
“Ik heb het gevoel dat ik eerste keus ben op de linksback positie. Het spelletje past me erg goed, omdat het hier zo ongelooflijk aanvallend is. Maar ik wil niet mijn hele leven in Groningen blijven. Ik heb een vierjarig contract getekend, maar ik wil meer ervaren in mijn voetballeven. Het plan is om hier veel ervaring op te doen en dan weer verder te gaan.”
Als je wil slagen in een voetbalteam maar niet beschikt over Diego Maradona’s techniek of Patrick Viera’s fysieke vermogens is het een goed idee om je te richten op één van de backposities. Dat geldt uiteraard ook voor het Zweedse elftal. De concurrentie is moordend op sommige posities in één van Europa’s beste teams, maar voor de links- en rechtsback positie valt het nog mee.
Fredrik Stenman, die al de ervaring heeft om twee keer Zweeds landskampioen te worden met Djurgården én een seizoen met Bayer Leverkusen in de Bundesliga te spelen, weet dat. En hij richt zich erop om zich binnen te spelen in de blauwgele schepping van bondscoach Lars Lagerbäck.
“Erik Edman is een vaste keus. Maar ik weet dat ze me hier in Groningen hebben bekeken. Voor zowel Spanje als Letland thuis stond ik op de reservelijst, daar heb ik bericht van gekregen. Dus ik zit er niet zo gek ver vandaan,” zegt Stenman.
Je wilt erbij zijn op het EK?“Ook aan spelen toekomen, dat zit er waarschijnlijk niet in. Dat lukt niet. Maar ik wil graag meegaan als reserve. In het team terechtkomen is natuurlijk het uiteindelijke doel, maar nu wil ik nog graag mee naar het EK als reserve.”
Marcus Berg is in de pers al gebombardeerd tot een vernieuwde versie van Tomas Brolin. Als een jonge speler met raketten onder de noppen, zonder respect voor wie dan ook en met ijswater stromend door de aderen. Als een soort joker, perfect om als geheim wapen in te zetten. De aanvaller wordt er niet warm of koud van:
“Uiteindelijk wil ik bij het Zweedse elftal komen. Daar wil ik uiteraard naartoe werken. Het is geen uitgesproken doel voor me om komende zomer erbij te zijn, maar het is zeker een droom om een EK of WK te spelen. En wanneer dat gebeurt kijken we wel verder. Maar het zou zeker absoluut fantastisch zijn om komende zomer op het EK actief te zijn,” zegt hij.
De speler die Erik Nevland het meest geïmponeerd heeft, is Rasmus Lindgren. De middenvelder kwam als 19-jarige in de eredivisie terecht bij monsterclub Ajax zonder ook maar in de Allsvenskan te hebben gespeeld. Nevland snapt absoluut niet hoe de bondscoach het overduidelijke talent van de Skåninger kan negeren:
“Hij is één van de beste middenvelders in de competitie, hij heeft bijna alles. Het enige wat Rasmus mist is snelheid en hij scoort wat te weinig. Ik begrijp niet hoe het kan dat hij niet bij het Zweedse elftal zit,” zegt de Noor.
Lindgren lukte het nooit een vaste basisplaats te bemachtigen op het sterk bezette middenveld van Ajax. Tijdens seizoen 2005/2006 vertrok hij op huurbasis naar FC Groningen en bij de groenen presteerde hij sensationeel. Zo goed zelfs dat hij werd losgeweekt bij de Amsterdammers in maart 2006. Lindgren was daarna vanaf dag één vaste keus en was een bepalende factor in het team dat als vijfde eindigde in 2005-2006 en het seizoen erop als achtste, waardoor ze beide jaren Europacup speelden. Hij heeft een contract bij FC Groningen tot aan 2010.
![]()
Dezelfde dag dat Mathias Florén in de Euroborg werd bedankt voor zijn inzet voor de club, zondag 16 december, zette FC Groningen een aanval in op de top van de eredivisie. De tegenstander was Willem II en op de grasmat van de “groene kathedraal” warmden Fredrik Stenman, Rasmus Lindgren en Marcus Berg zich op. Ze genoten ervan, aangezien ze wisten dat ze allemaal in de basis zaten. Groningen zou met 1-0 winnen.
De overwinning zou het startschot zijn voor een reeks van vier gewonnen wedstrijden, die de club naar de absolute top van de Nederlandse competitie zou sturen. Wanneer de eredivisie de winterstop heeft bereikt ziet de top er zo uit:
1. PSV Eindhoven 36 punten
2. Feyenoord 36 punten
3. Ajax 33 punten
4. FC Groningen 33 punten
Gedurende deze succesreeks startten de Zweden alle vier wedstrijden. En ze schitterden allemaal. De drie blauwgelen hebben geen minuut gemist, afgezien van de zes minuten rust die Marcus Berg gegund werden om de thuiswinst tegen PSV zeker te stellen. Berg scoorde één keer tijdens deze reeks, terwijl Lindgren in dezelfde periode drie assists heeft gegeven en één keer scoorde.
In de eredivisie was Heerenveen de trendsetter als “Zweedse” club. Nu lijkt FC Groningen de scepter overgenomen te hebben en lokt het Scandinaviër na Scandinaviër. De stemming in de stad en bij de club is gezellig Zweeds. En de blauwgelen helpen het team aan goede resultaten. Maar ondanks dat de club nu het geurspoor heeft gevonden van de grote prijzen gaan eensgezindheid en een bescheiden ambitie boven alles in Groningen. Zo snel als de plaats in de ranglijst ter sprake komt, wordt het antwoord bliksemsnel uitgespuwd, vanuit verschillende monden:
“Onze ambitie is een plaats bij de top negen, die recht geeft op de play-offs voor de UEFA Cup. Daar richten wij ons op.”
Het lijkt op een traditionele Zweedse mantra: bescheidenheid en bescheiden doelstellingen.
Anders CedhamreBron:
http://www.sportstory.se/articles/viewArticle.php?id=23