Pareto blijkt ook toe te slaan bij de ontwikkeling van autonoom rijdenquote:Op vrijdag 21 januari 2022 12:06 schreef Tijn het volgende:
Ik was een paar jaar geleden optimistischer over zelfrijdende auto's dan ik nu ben, eerlijk gezegd. Er is imho weinig terechtgekomen van de beloftes die zijn gemaakt.
Parkeren staat idd niets over in de OP maar het is sowieso in deel 1 van deze reeks wel behandeld.quote:Op vrijdag 21 januari 2022 12:53 schreef qajariaq het volgende:
Eens met @:Tijn.
Elektriek zie ik wel binnen een paar jaar de plof uit de markt drukken maar het autonoom rijden en daarmee het bezit laten afnemen kan nog wel eens een tijdje duren. Het is toch allemaal wat ingewikkelder dan gedacht. Bovendien moet er flink aan verdiend worden voorlopig dus wordt het niet vlot voor de massa beschikbaar. Je krijgt dan eerst de fase dat autonome taxi's nauwelijks goedkoper zijn dan een uber.
Wat ik in de OP mis is de enorme ruimtebesparing omdat er niet meer in de stad geparkeerd hoeft te worden. Dat kan wel eens ongeveer het meest ingrijpende gevolg zijn van autonoom rijden.
Parkeergarages lijken me nou net wel nuttig, maar al die parkeerplekken in de stad en in het drop niet. Veel logischer om centrale plekken te hebben vanwaar binnen 5 minuten een auto aan kan komen snorren.quote:Op vrijdag 21 januari 2022 13:01 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Parkeren staat idd niets over in de OP maar het is sowieso in deel 1 van deze reeks wel behandeld.
Maar je hebt gelijk: parkeergarages kunnen over 20 jaar misschien wel sluiten.
Of ze worden verkocht en ingezet als uitvalsbasis (parkeren, laden, cleaning, onderhoud) voor die autonome voertuigen.
Ik verwacht dat je op goedkope locaties parkeer, laad cq onderhoud terreinen krijgt en dat een strategisch aantal leeg door de stad blijft rijden of op kleine parkeerlocaties een paar auto's opgesteld blijven staan voor direct gebruik. Je gaat niet een dure stads locatie gebruiken voor zaken die ook vijf km verderop kunnen.quote:Op vrijdag 21 januari 2022 14:55 schreef Solstice1 het volgende:
[..]
Parkeergarages lijken me nou net wel nuttig, maar al die parkeerplekken in de stad en in het drop niet. Veel logischer om centrale plekken te hebben vanwaar binnen 5 minuten een auto aan kan komen snorren.
Het zal in fasen gebeuren.quote:Op maandag 24 januari 2022 10:46 schreef theunderdog het volgende:
Iets gaat niet zomaar weg. Iets gaat pas weg, als de vraag erna verdwijnt. Veel mensen vinden autorijden leuk. Uiteraard zal het na verloop van tijd vast verdwijnen, maar ik gok dat dat moment nog erg lang op zich laat wachten.
Je overschat de snelheid van technologische ontwikkelingen gigantisch.quote:Op maandag 24 januari 2022 12:02 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Het zal in fasen gebeuren.
Veel taxichauffeurs zullen hun werk kwijtraken als TaaS met autonome voertuigen z'n intrede doet.
Transport en bezorging zal je die trend ook zien, ligt er ook wat aan of er iemand nodig is om te laden en te lossen maar bij een autonoom voertuig hoeft dat niet iemand met een rijbewijs te zijn natuurlijk.
In grote steden is het hebben van een auto niet altijd nodig of praktisch ivm het parkeerbeleid, vergunningen, etc.
De kans is wel groot dat daar veel mensen hun auto wegdoen als je altijd over een voertuig (op maat) kan beschikken als het nodig is.
En uiteindelijk komt er dan een fase dat er 500 doden per jaar vallen door mensen die voertuigen besturen en slechts een handvol door autonome voertuigen en dan gaat men autorijden gewoon verbieden of uit de markt prijzen (verzekeringspremies hoger, belastingen hoger, etc).
Of dat nu over 20 of 50 jaar is, is natuurlijk niet te voorspellen.
Hij zegt juist dat hij de snelheid niet in kan schatten?quote:Op maandag 24 januari 2022 15:52 schreef theunderdog het volgende:
[..]
Je overschat de snelheid van technologische ontwikkelingen gigantisch.
Ik vraag me af hoeveel mensen autorijden echt zo leuk vinden dat ze het dagelijks willen doen. Het is ook wel heel aantrekkelijk als je in de auto naar je werk nog ff een tukkie kan doen of alvast met werken kunt beginnen.quote:Op maandag 24 januari 2022 10:46 schreef theunderdog het volgende:
Iets gaat niet zomaar weg. Iets gaat pas weg, als de vraag erna verdwijnt. Veel mensen vinden autorijden leuk. Uiteraard zal het na verloop van tijd vast verdwijnen, maar ik gok dat dat moment nog erg lang op zich laat wachten.
Op den duur vast. Maar voordat wij technologisch zo ver zijn dat een zelfrijdende auto volledig betrouwbaar op de weg kan, zijn wij 100 jaar verder.quote:Op maandag 24 januari 2022 18:06 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Ik vraag me af hoeveel mensen autorijden echt zo leuk vinden dat ze het dagelijks willen doen. Het is ook wel heel aantrekkelijk als je in de auto naar je werk nog ff een tukkie kan doen of alvast met werken kunt beginnen.
Misschien wordt zelf sturen wel een weekend ding zoals je nu motorrijders hebt.
Maar het echte omslagpunt heeft altijd met geld te maken. Als de gedeelde 'autoauto' goedkoper is dan zelf rijden en niet op comfort (zoals wachttijd) inlevert dan is het heel vlot om. Al verwacht ik eerst de omslag naar elektrisch rijden, wat mogelijk wel binnen één of twee jaar omslaat voor nieuwe auto's. De uitfasering van plof laat dan een jaar of tien op zich wachten, geen twintig want benzine wordt dan steeds lastiger te verkrijgen en dus ook rap duurder.
Iets gaat niet zomaar weg maar de mobiele telefoon is indertijd binnen vijf jaar ingeruild geworden door de smartfoon om maar een voorbeeld te noemen. Ook het POTS (plain old telephone system) telefoonverkeer was opeens vrij rap verdwenen omdat telefoneren via internet wel heel erg goedkoper was geworden.
Vijf jaar terug verwachtte ik dat het nog drie jaar ging duren. Nu is het wel heel dicht bij maar werkelijk zonder stuur in de auto verwacht ik een jaar of tien. Over honderd jaar is iedereen dood.quote:Op maandag 24 januari 2022 18:11 schreef theunderdog het volgende:
[..]
Op den duur vast. Maar voordat wij technologisch zo ver zijn dat een zelfrijdende auto volledig betrouwbaar op de weg kan, zijn wij 100 jaar verder.
Haha lekker positief ben jij.quote:Op maandag 24 januari 2022 18:14 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Vijf jaar terug verwachtte ik dat het nog drie jaar ging duren. Nu is het wel heel dicht bij maar werkelijk zonder stuur in de auto verwacht ik een jaar of tien. Over honderd jaar is iedereen dood.
Zo kun je redeneren. Maar je kunt ook kijken naar wat men dacht in de jaren 60 dacht te bereiken over 30 jaar, en kijken waar wij nu staan. Tip: hun toekomstbeelden zijn nog steeds science fiction.quote:Op maandag 24 januari 2022 18:14 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Vijf jaar terug verwachtte ik dat het nog drie jaar ging duren. Nu is het wel heel dicht bij maar werkelijk zonder stuur in de auto verwacht ik een jaar of tien. Over honderd jaar is iedereen dood.
over 100 jaar heeft iedereen een quatum computer geimplanteerd en is elon musk koning van de wereld, aangezien hij het eeuwige leven heeft uitgevondenquote:Op maandag 24 januari 2022 18:14 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Vijf jaar terug verwachtte ik dat het nog drie jaar ging duren. Nu is het wel heel dicht bij maar werkelijk zonder stuur in de auto verwacht ik een jaar of tien. Over honderd jaar is iedereen dood.
kij eens naar ontwikkeling van koets naar auto zonder paard, slechts 10 jaarquote:Op maandag 24 januari 2022 18:11 schreef theunderdog het volgende:
[..]
Op den duur vast. Maar voordat wij technologisch zo ver zijn dat een zelfrijdende auto volledig betrouwbaar op de weg kan, zijn wij 100 jaar verder.
En kijk nu eens naar de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Vooral naar de traagheid ervan.quote:Op maandag 24 januari 2022 19:10 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
kij eens naar ontwikkeling van koets naar auto zonder paard, slechts 10 jaar
Op dat vlak komt er nu wel heel veel samen in dit decennium.quote:Op maandag 24 januari 2022 19:33 schreef theunderdog het volgende:
[..]
En kijk nu eens naar de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Vooral naar de traagheid ervan.
In 1960 verwachte men dat in de toekomst heel veel gezinnen over een tv en een auto zou beschikken, in een deel van de auto's zou zelfs een radio ingebouwd kunnen zijn. Dat vrijwel ieder huis een telefoon en gasaansluiting zou hebben was al wat meer een zekerheid.quote:Op maandag 24 januari 2022 18:44 schreef theunderdog het volgende:
[..]
Zo kun je redeneren. Maar je kunt ook kijken naar wat men dacht in de jaren 60 dacht te bereiken over 30 jaar, en kijken waar wij nu staan. Tip: hun toekomstbeelden zijn nog steeds science fiction.
Mocht dat, ondanks een variabel diafragma en/of hoge dynamische range van zo'n camera toch een probleem zijn, dan kan je (als auto-industrie) in overleg met de wetgever (EU) gaan om een industriestandaard te bedenken voor verkeerslichten, matrix borden en spoorwegovergangen.quote:Op maandag 24 januari 2022 21:35 schreef spectrumanalyser het volgende:
Ik blijf sceptisch. Als je een stoplicht slecht kunt zien dan minder je op z'n minst vaart om het goed waar te kunnen nemen.
Hoe gaat een zelfrijdende auto dit oplossen. Vragen aan de bestuurder of die even wil kijken of het groen is?
Prachtige ontwikkelingen. Maar vergeleken wat men dacht 20 jaar geleden over 20 jaar te bereiken, is dat niets.quote:Op maandag 24 januari 2022 20:39 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Op dat vlak komt er nu wel heel veel samen in dit decennium.
Computers die snel, compact en zuinig genoeg zijn om de autonome taken uit te voeren en om in een auto in te bouwen, camera's die steeds beter en goedkoper worden, AI, neural networking, machine learning.
En uiteraard moet er een hoop gerekend worden.
NVIDIA levert daar natuurlijk hardware voor maar Tesla zelf ontwikkelt nu ook z'n eigen computers om al die rekenkracht in te zetten (DOJO).
https://allinfo.space/2021/08/21/dojo-tesla-shows-its-own-d1-chip-and-exaflops-supercomputer/
[ afbeelding ]
een stoplichtzend nu al een signaal uit als het groen of rood is, alleen daar ziet jouw auto niets van de bus welquote:Op maandag 24 januari 2022 21:35 schreef spectrumanalyser het volgende:
Ik blijf sceptisch. Als je een stoplicht slecht kunt zien dan minder je op z'n minst vaart om het goed waar te kunnen nemen.
Hoe gaat een zelfrijdende auto dit oplossen. Vragen aan de bestuurder of die even wil kijken of het groen is?
Twintig jaar terug was een elektrische auto iets voor geitenwollen sokken die geen haast hadden of voor de SRV man. Zelf rijdende auto's was een competitie tussen technische universiteiten op een afgesloten terrein.quote:Op dinsdag 25 januari 2022 08:51 schreef theunderdog het volgende:
[..]
Prachtige ontwikkelingen. Maar vergeleken wat men dacht 20 jaar geleden over 20 jaar te bereiken, is dat niets.
Dat is het gehele punt. We onderschatten vaak de immense complexiteit ervan.
Van alle personenauto's in NL zijn er slechts 3,1% elektrisch waarvan 36% in het bezit van een particulier.quote:Op woensdag 26 januari 2022 21:08 schreef spectrumanalyser het volgende:
Is het niet wat kunstmatig, als er zoveel financiele vrijstellingen zijn?
Tot en met 2024 betalen eigenaren van electrische autos geen wegenbelasting. Op de aanschaf zit een forse subsidie.
Wat gaat er gebeuren als die vrijstellingen opgeheven zijn.
Je zit denk ik in het verkeerde topic.quote:Op woensdag 26 januari 2022 21:08 schreef spectrumanalyser het volgende:
Is het niet wat kunstmatig, als er zoveel financiele vrijstellingen zijn?
Tot en met 2024 betalen eigenaren van electrische autos geen wegenbelasting. Op de aanschaf zit een forse subsidie.
Wat gaat er gebeuren als die vrijstellingen opgeheven zijn.
Buiten de steden is dat redelijk niet te doen omdat de reistijd naar een deelauto dan veel te lang is. Ik vrees dat ik minimaal 15 km moet reizen voor een deelauto. Als je dat terug weet te brengen tot minder dan 1 km of liever tot max 250 meter dan is de optie van een deelauto opeens wel aantrekkelijk als je geen dagelijks gebruiker bent.quote:Op zaterdag 5 februari 2022 08:47 schreef Fisherman het volgende:
Ik denk dat de stelling waar is, maar een hele andere reden. Het is simpelweg niet houdbaar om autorijden zo bereikbaar te houden voor iedereen. Althans niet al we het hebben over een eigen auto. Steeds meer mensen zullen gebruik gaan maken van een deelauto.
Een privé auto wordt weer een stuk exclusiever.
deel auto.s al dan niet autonoom, zullen het eigen bezit van de auto opheffenquote:Op zaterdag 5 februari 2022 10:04 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Buiten de steden is dat redelijk niet te doen omdat de reistijd naar een deelauto dan veel te lang is. Ik vrees dat ik minimaal 15 km moet reizen voor een deelauto. Als je dat terug weet te brengen tot minder dan 1 km of liever tot max 250 meter dan is de optie van een deelauto opeens wel aantrekkelijk als je geen dagelijks gebruiker bent.
Die afstand tot je deelauto is opeens nul als je autonome auto's hebt. Op dat moment is het dus ook buiten de steden eenvoudiger te organiseren. Echt interessant wordt het als het concept ook bij dagelijks gebruik goedkoper kan dan eigen bezit. Ik verwacht dat je dan binnen een paar jaar een halvering hebt van het eigen auto bezit.
Wat zal er dan meer ruimte vrij komen in zowel stad als in het land. Meer groen in de wijk of de wijken compacter bouwen zodat je nog minder vervoer nodig hebt.
De periode waarin autobezit exclusiever wordt zal korter duren dan de tijd die nodig is om autonome deelauto's te ontwikkelen.quote:Op zaterdag 5 februari 2022 10:04 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Buiten de steden is dat redelijk niet te doen omdat de reistijd naar een deelauto dan veel te lang is. Ik vrees dat ik minimaal 15 km moet reizen voor een deelauto. Als je dat terug weet te brengen tot minder dan 1 km of liever tot max 250 meter dan is de optie van een deelauto opeens wel aantrekkelijk als je geen dagelijks gebruiker bent.
Die afstand tot je deelauto is opeens nul als je autonome auto's hebt. Op dat moment is het dus ook buiten de steden eenvoudiger te organiseren. Echt interessant wordt het als het concept ook bij dagelijks gebruik goedkoper kan dan eigen bezit. Ik verwacht dat je dan binnen een paar jaar een halvering hebt van het eigen auto bezit.
Wat zal er dan meer ruimte vrij komen in zowel stad als in het land. Meer groen in de wijk of de wijken compacter bouwen zodat je nog minder vervoer nodig hebt.
ALs je eeen autonome auto koopt kun jij die ook aanmelden bij een site , dan gaat de auto geld voor je verdienen als ie jouw heeft afgezet op je werkquote:Op zondag 6 februari 2022 10:37 schreef Fisherman het volgende:
[..]
De periode waarin autobezit exclusiever wordt zal korter duren dan de tijd die nodig is om autonome deelauto's te ontwikkelen.
Veel mensen hebben zich onnodig afhankelijk gemaakt van een auto door ver weg te gaan werken. Er zal een grote omschakeling moeten plaatsvinden. Maar hoewel dit in meerdere decennia zo ontstaan, zal dat niet zo lang kunnen duren om dit weer terug te draaien. Vooral die tussenliggende periode zal voor velen vrij onaangenaam worden al ze zich niet snel kunnen aanpassen.
Ik zie om me heen dat veruit de meeste mensen na evt wat starterswoningen toch vrij vlot settelen in een huis en daar blijven wonen tot ze aan ouderen huisvesting toe zijn. Werkgevers of liever locaties van werk zijn veel meer aan wijzigen onderhavig. Het woon-werkverkeer is niet altijd een keus, vaak wordt dat opgedrongen door fusie of reorganisatie. Een hoop mensen hebben ook een sociaal leven en willen dus niet verder weg verhuizen.quote:Op zondag 6 februari 2022 10:37 schreef Fisherman het volgende:
[..]
Veel mensen hebben zich onnodig afhankelijk gemaakt van een auto door ver weg te gaan werken. Er zal een grote omschakeling moeten plaatsvinden. Maar hoewel dit in meerdere decennia zo ontstaan, zal dat niet zo lang kunnen duren om dit weer terug te draaien. Vooral die tussenliggende periode zal voor velen vrij onaangenaam worden al ze zich niet snel kunnen aanpassen.
Dat veranderd niets aan het concept, dan heb je alleen een kleine vloot als eigenaar dus zal je moeten bundelen met anderen en dat wordt altijd minder voordelig dan een groter bedrijf die alles zelf in de hand heeft.quote:Op zondag 6 februari 2022 10:40 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
ALs je eeen autonome auto koopt kun jij die ook aanmelden bij een site , dan gaat de auto geld voor je verdienen als ie jouw heeft afgezet op je werk
Eeen groot bedrij heeft personeel. AIRBNB heeft ook zelf de gelegenheden niet, en zit wel obnver de hele wereld, is eigenlijk het zelfde conceptquote:Op zondag 6 februari 2022 12:28 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Ik zie om me heen dat veruit de meeste mensen na evt wat starterswoningen toch vrij vlot settelen in een huis en daar blijven wonen tot ze aan ouderen huisvesting toe zijn. Werkgevers of liever locaties van werk zijn veel meer aan wijzigen onderhavig. Het woon-werkverkeer is niet altijd een keus, vaak wordt dat opgedrongen door fusie of reorganisatie. Een hoop mensen hebben ook een sociaal leven en willen dus niet verder weg verhuizen.
De autonome auto maakt de trein opeens ook aantrekkelijker. Je kan dan met de autonoom naar het station en vanaf het andere station met een andere autonoom weer verder.
Wat betreft transitie, plofmobielen blijven minimaal tien/vijftien of zelfs twintig jaar op de weg. Het zal wel verschuiven naar het enthousiasme domein, aanschaf wordt goedkoper maar bezit en vooral gebruik wordt in rap tempo lastiger. Je houdt mensen met speciale wensen zoals het rijdende schuurtje. De kentering zal reeds inzetten als de TOC duurder is dan een abbo op autonoom. De nekslag is al het benzine station niet meer rendabel is na een paar jaar. Daarna gaat het hard. Weinig mensen hebben er lol in om te tanken op een hoekje achterop een industrieterrein.
[..]
Dat veranderd niets aan het concept, dan heb je alleen een kleine vloot als eigenaar dus zal je moeten bundelen met anderen en dat wordt altijd minder voordelig dan een groter bedrijf die alles zelf in de hand heeft.
Dat is inderdaad ook nog een goede optie voor mensen die hun eigen auto zouden willen delen. Voor mij is mijn eigen auto meer hobby (naast dat het natuurlijk een vervoersmiddel is). Ik zou mijn eigen auto niet willen delen, omdat ik er zuinig op ben.quote:Op zondag 6 februari 2022 10:40 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
ALs je eeen autonome auto koopt kun jij die ook aanmelden bij een site , dan gaat de auto geld voor je verdienen als ie jouw heeft afgezet op je werk
Het is inderdaad dan wel even wennen als je auto savonds opeens vertrekt terwijl jij TV zit te kijkenquote:Op zondag 6 februari 2022 13:55 schreef Fisherman het volgende:
[..]
Dat is inderdaad ook nog een goede optie voor mensen die hun eigen auto zouden willen delen. Voor mij is mijn eigen auto meer hobby (naast dat het natuurlijk een vervoersmiddel is). Ik zou mijn eigen auto niet willen delen, omdat ik er zuinig op ben.
Dan nog zijn het vooral keuzes die ertoe leiden dat mensen een eigen auto blijven rijden.quote:Op zondag 6 februari 2022 12:28 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Ik zie om me heen dat veruit de meeste mensen na evt wat starterswoningen toch vrij vlot settelen in een huis en daar blijven wonen tot ze aan ouderen huisvesting toe zijn. Werkgevers of liever locaties van werk zijn veel meer aan wijzigen onderhavig. Het woon-werkverkeer is niet altijd een keus, vaak wordt dat opgedrongen door fusie of reorganisatie. Een hoop mensen hebben ook een sociaal leven en willen dus niet verder weg verhuizen.
De autonome auto maakt de trein opeens ook aantrekkelijker. Je kan dan met de autonoom naar het station en vanaf het andere station met een andere autonoom weer verder.
Wat betreft transitie, plofmobielen blijven minimaal tien/vijftien of zelfs twintig jaar op de weg. Het zal wel verschuiven naar het enthousiasme domein, aanschaf wordt goedkoper maar bezit en vooral gebruik wordt in rap tempo lastiger. Je houdt mensen met speciale wensen zoals het rijdende schuurtje. De kentering zal reeds inzetten als de TOC duurder is dan een abbo op autonoom. De nekslag is al het benzine station niet meer rendabel is na een paar jaar. Daarna gaat het hard. Weinig mensen hebben er lol in om te tanken op een hoekje achterop een industrieterrein.
[..]
Dat veranderd niets aan het concept, dan heb je alleen een kleine vloot als eigenaar dus zal je moeten bundelen met anderen en dat wordt altijd minder voordelig dan een groter bedrijf die alles zelf in de hand heeft.
Een ander probleem zou natuurlijk ook zijn dat ik momenteel mijn auto oplaad voor de volgende dag. Doordeweeks zou dat geen probleem zijn. Woonwerk verkeer heb ik uiteraard geen auto voor nodig.quote:Op zondag 6 februari 2022 13:58 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Het is inderdaad dan wel even wennen als je auto savonds opeens vertrekt terwijl jij TV zit te kijken
Daar moet je wel tegen kunne/n
Maar ik neem aan dat je voordien al een melding op je phone krijgt , de auto is verhuurd vanaf 22:10
voor mensen die een eigen auto willen en hem vaak gebruikenis is het geen op/lossing , maar voor de miljoen AOW ers zou dat wel een goede zaak zijnquote:Op zondag 6 februari 2022 15:20 schreef Fisherman het volgende:
[..]
Een ander probleem zou natuurlijk ook zijn dat ik momenteel mijn auto oplaad voor de volgende dag. Doordeweeks zou dat geen probleem zijn. Woonwerk verkeer heb ik uiteraard geen auto voor nodig.
Vooral in het weekend wil ik toch voornamelijk met de auto op pad. Dat zou kunnen betekenen dat se auto niet vol zou zijn op zaterdagmorgen wanneer ik hem wil gebruiken.
Er blijft sowieso een heel klein clubje mensen over dat in de toekomst een eigen auto blijft rijden. Dan maakt het vrij weinig uit of die groep hun auro beschikbaar zou stellen als deelauto.
Voor mensen die hun auto inderdaad vaak langdurig niet gebruiken kan dat een uitkomst zijn. Immers is het niet goed dat een auto heel lang stil staat. Voor een elektrische auto zoals de mijne kan dat wellicht weer minder kwaad dan een auto op fossiele brandstoffen, maar voor beide is het goed om zo nu en dan even een stukje te rijden en bijvoorbeeld de airco te laten draaien.quote:Op zondag 6 februari 2022 15:33 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
voor mensen die een eigen auto willen en hem vaak gebruikenis is het geen op/lossing , maar voor de miljoen AOW ers zou dat wel een goede zaak zijn
Ik gebruik mijn auto soms weken niet
Waarom zou je dan überhaupt zelf een autonome auto willen hebben als er binnen een paar minuten een autonoom uit een pool voor je klaar kan staan? Ja, het kan een investering zijn waar je geld aan wilt verdienen maar daar zij wel meer opties voor die bovendien mogelijk wat zekerder zijn.quote:Op zondag 6 februari 2022 15:33 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
voor mensen die een eigen auto willen en hem vaak gebruikenis is het geen op/lossing , maar voor de miljoen AOW ers zou dat wel een goede zaak zijn
Ik gebruik mijn auto soms weken niet
Of taxi uitbaters.quote:Op zondag 6 februari 2022 15:49 schreef Candymannetje het volgende:
Yep, de huidige leasemaatschappijen zullen dat wel gaan doen.
ik neem aan dat als je zelf een automnome auto hebt , dat jezelf de tijden kunt vastleggen zodat jij zelf ALTIJD goed vervoer hebtquote:Op zondag 6 februari 2022 15:49 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Waarom zou je dan überhaupt zelf een autonome auto willen hebben als er binnen een paar minuten een autonoom uit een pool voor je klaar kan staan? Ja, het kan een investering zijn waar je geld aan wilt verdienen maar daar zij wel meer opties voor die bovendien mogelijk wat zekerder zijn.
Ja, maar de vraag was: "Waarom zou je dat willen?" Als het bezit en onderhoud van een autonome auto zeer waarschijnlijk duurder is dan het zo nu en dan een voorlaten rijden. Dan sta jij dus dagelijks dat ding schoon te maken terwijl je er maar sporadisch gebruik van maakt. Plus de zorg van ander onderhoud en de kans op vandalisme of iets dergelijks. Laat dat lekker aan een bedrijf over.quote:Op zondag 6 februari 2022 15:53 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
ik neem aan dat als je zelf een automnome auto hebt , dat jezelf de tijden kunt vastleggen zodat jij zelf ALTIJD goed vervoer hebt
Dat is wel zo bij Snappcar waar ik een tijdje aan meegedaan heb
Eeen fiat Panda is zeer gewild in de verhuur
Dat bedoel ik.quote:Op zondag 6 februari 2022 15:59 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Ja, maar de vraag was: "Waarom zou je dat willen?" Als het bezit en onderhoud van een autonome auto zeer waarschijnlijk duurder is dan het zo nu en dan een voorlaten rijden. Dan sta jij dus dagelijks dat ding schoon te maken terwijl je er maar sporadisch gebruik van maakt. Plus de zorg van ander onderhoud en de kans op vandalisme of iets dergelijks. Laat dat lekker aan een bedrijf over.
Dat is ook wel een punt inderdaad. Ik heb juist een eigen auto, omdat ik het heel leuk vind om in mijn vrjje tijd een stukje te rijden en dus zelf te sturen. Mensen die de auto puur als vervoer van A naar B gebruiken zullen in de toekomst niet snel meer veel geld over hebben om een eigen auto op de oprit te hebben staan.quote:Op zondag 6 februari 2022 15:49 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Waarom zou je dan überhaupt zelf een autonome auto willen hebben als er binnen een paar minuten een autonoom uit een pool voor je klaar kan staan? Ja, het kan een investering zijn waar je geld aan wilt verdienen maar daar zij wel meer opties voor die bovendien mogelijk wat zekerder zijn.
Precies, Ik voorzie een parkeerterrein met een paar honderd auto's die netjes bij toerbeurt geladen worden en waar een mannetje rond loopt voor technisch onderhoud en een paar met stofzuiger en dweil. In de spits alles op de weg en tussendoor dus allerlei onderhoud e.d. plus natuurlijk laden. Dat parkeren kan heel strak gebeuren want er hoeft nooit iemand in of uit en de volgorde is ook niet van belang.quote:Op zondag 6 februari 2022 16:10 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Dat bedoel ik.
Als je 20.000 van die auto's uitbaat kan je met die schaalgrootte efficiėnter werken, inkopen, schoonmaken en sneuvelt er eens 1 dan kan je dat dragen.
Precies. Vergelijk het met motorrijden, gewoon lekker sturen omdat je daar lol in hebt. Maar als al die auto's de wijk uit gaan en elders parkeren heb je ook weer meer ruimte in de wijk.quote:Op zondag 6 februari 2022 16:11 schreef Fisherman het volgende:
[..]
Dat is ook wel een punt inderdaad. Ik heb juist een eigen auto, omdat ik het heel leuk vind om in mijn vrjje tijd een stukje te rijden en dus zelf te sturen. Mensen die de auto puur als vervoer van A naar B gebruiken zullen in de toekomst niet snel meer veel geld over hebben om een eigen auto op de oprit te hebben staan.
De vooruitgang van autonoom rijden is indrukwekkend (zie recente FSD 10.10 video's op YouTube) maar tegelijk ook nog zoveel werk te verzetten.quote:Op zondag 6 februari 2022 16:33 schreef qajariaq het volgende:
[...]
Maar goed, eerst maar eens de eerste echt autonome auto afwachten en dan zien wat er van dergelijke modellen overblijft.
Inderdaad. Voor mij is het gewoon lekker ontspannen en rustgevend.quote:Op zondag 6 februari 2022 16:33 schreef qajariaq het volgende:
[..]
[..]
Precies. Vergelijk het met motorrijden, gewoon lekker sturen omdat je daar lol in hebt. Maar als al die auto's de wijk uit gaan en elders parkeren heb je ook weer meer ruimte in de wijk.
Maar goed, eerst maar eens de eerste echt autonome auto afwachten en dan zien wat er van dergelijke modellen overblijft.
nee dat je vervoer kunt oproepen zonder irritante sjofeurquote:Op zondag 6 februari 2022 17:39 schreef Ixnay het volgende:
Dit is wat ze willen. En dat we totaal afhankelijk worden van ze.
Exact. Eigenlijk zouden ze parkeren op eigen terrein verplicht moeten stellen. Alleen als je ergens op bezoek bent zou je dan ergens tijdelijk aan de straat mogen staan. Dan hebben we ook gelijk geen discussies meer over hoeveel laadpalen er zouden moeten komen en dat het stroomnetwerk het zogenaamd niet aan zou kunnen.quote:Op zondag 6 februari 2022 18:08 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
nee dat je vervoer kunt oproepen zonder irritante sjofeur
en hoeft geen auto aan te schaffen
wil je een auto voor je zelf , koop maar een garage ergens dan of een deelstalling
Definieer 'ze'quote:Op zondag 6 februari 2022 17:39 schreef Ixnay het volgende:
Dit is wat ze willen. En dat we totaal afhankelijk worden van ze.
ookdat autonooom vervoer voor enorme veranderingen zal zorgen en mogelijk en forse wijzigingin hte bestedingspatroon in de westerse wereldquote:Op maandag 24 januari 2022 15:52 schreef theunderdog het volgende:
[..]
Je overschat de snelheid van technologische ontwikkelingen gigantisch.
Van alle auto's in NL zijn er 3 tot 4% elektrisch. Voor de duidelijkheid: dat zijn er dus niet veel.quote:Op maandag 7 februari 2022 10:29 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
vooral garagebedrijven die doekennu al in sneltrein vaart op, doordat electrisch rijden nauwelijks onderhoud behoeft nog en updates en foutmeldingen al van te voren worden gesignaleerd
M'n broers hebben lease-auto's die rijden niet elektrisch, maar daar zit wel zoveel electronica in dat ze naar de merk-garage moeten omdat een gewone garage dat werk niet kan of wil doen of omdat ze garanties kwijt zijn als er iemand anders mee aan het werk gaat.quote:Op maandag 7 februari 2022 14:45 schreef Mr.Sandman het volgende:
[..]
Van alle auto's in NL zijn er 3 tot 4% elektrisch. Voor de duidelijkheid: dat zijn er dus niet veel.
over 20 jaar is dat 99%quote:Op maandag 7 februari 2022 14:45 schreef Mr.Sandman het volgende:
[..]
Van alle auto's in NL zijn er 3 tot 4% elektrisch. Voor de duidelijkheid: dat zijn er dus niet veel.
Als ze versneld vervuilende auto's gaan verbieden is die 100 procent veel sneller behaald natuurlijk. 20 jaar duurt natuurlijk veel te lang.quote:
een verbrandingsmotor is onnoemelijk gecompliceerdquote:Op maandag 7 februari 2022 15:50 schreef Fisherman het volgende:
[..]
Als ze versneld vervuilende auto's gaan verbieden is die 100 procent veel sneller behaald natuurlijk. 20 jaar duurt natuurlijk veel te lang.
ik denk dat schades ook gaan verdwijnen voor 95quote:Op maandag 7 februari 2022 17:21 schreef qajariaq het volgende:
Een auto is veel meer dan een motor op wielen. De rol van garages, althans het personeel gaat waarschijnlijk wel veranderen maar zeer zeker niet verdwijnen. Er zullen altijd vervangingsonderdelen zijn en schades zijn voorlopig ook de wereld niet uit. Als autobezit gedeeld is dan komt er ook een schoonmaakploeg bij en op kantoor zal je ook altijd mensen nodig hebben voor administratie en acquisitie.
Rollen zullen veranderen maar er blijven altijd mensen aan het werk voor vervoer.
Klopt, de service interval van mijn auto is officieel 30k kilometer. Ik vraag me echt af wat ze bij zo'n beurt daadwerkelijk doen. Alleen wat vloeistoffen checken ofzo lijkt me. Beetje onzinnig om dat iedere 30k kilometer te doen.quote:Op maandag 7 februari 2022 15:59 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
een verbrandingsmotor is onnoemelijk gecompliceerd
dus het gaat inderdaad snel verdwijnen en ook garages gaan verdwijnen
je auto aansluiten op de computer en printje uitlezen en je goede olie aftappen om er heeeele dure andere olie in te doenquote:Op maandag 7 februari 2022 18:22 schreef Fisherman het volgende:
K
[..]
Klopt, de service interval van mijn auto is officieel 30k kilometer. Ik vraag me echt af wat ze bij zo'n beurt daadwerkelijk doen. Alleen wat vloeistoffen checken ofzo lijkt me. Beetje onzinnig om dat iedere 30k kilometer te doen.
Mijn auto is elektrisch. Welke olie zouden ze dan aftappen en weer vullen?quote:Op maandag 7 februari 2022 18:25 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
je auto aansluiten op de computer en printje uitlezen en je goede olie aftappen om er heeeele dure andere olie in te doen
Garages zullen zich uiteraard moeten gaan specialiseren in electromotoren.quote:Op maandag 7 februari 2022 15:59 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
een verbrandingsmotor is onnoemelijk gecompliceerd
dus het gaat inderdaad snel verdwijnen en ook garages gaan verdwijnen
bij verbrandingsmotorenquote:Op maandag 7 februari 2022 18:27 schreef Fisherman het volgende:
[..]
Mijn auto is elektrisch. Welke olie zouden ze dan aftappen en weer vullen?
het enige dat blijft zijn de BANDEN, de en /de oplichter garages die blijven ookquote:Op dinsdag 8 februari 2022 10:00 schreef Tomatenboer het volgende:
[..]
Garages zullen zich uiteraard moeten gaan specialiseren in electromotoren.
Verder hebben elektrische auto's ook gewoon onderdelen als remschijven, wiellagers, draagarmen en dergelijke, dus daar blijft wat onderhoud aan nodig. Alleen véél minder dan voorheen.
Zoals ik al zei zullen onderdelen als remschijven, draagarmen, wiellagers en andere onderdelen van het onderstel ook nog steeds blijven bestaan.quote:Op dinsdag 8 februari 2022 11:42 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
het enige dat blijft zijn de BANDEN, de en /de oplichter garages die blijven ook
garages leven van olie verversen en radiator lekken , distributie ketting inkorten en dergelijke shit onzinquote:Op dinsdag 8 februari 2022 11:53 schreef Tomatenboer het volgende:
[..]
Zoals ik al zei zullen onderdelen als remschijven, draagarmen, wiellagers en andere onderdelen van het onderstel ook nog steeds blijven bestaan.
Ik weet niet waar jij je informatie uithaalt, maar de laatste keer dat ik het checkte, kostte een Go Sharing scooter in Alkmaar gemiddeld 24ct per minuut. Ook keert Go Sharing binnenkort juist terug naar Groningen, nu ze weer een vergunning bemachtigd hebben.quote:Op donderdag 14 juli 2022 17:16 schreef spectrumanalyser het volgende:
(nog) geen autobezit, maar toch: In Alkmaar is sinds deze week Go-sharing gestart met het plaatsen van 125 electrische deelscooters.
Sinds gisteren staat er een in het bos waarbij de eerste onderdelen er al af gejat zijn.
Zag er ook al een in Castricum, bij een groot kruispunt staan. kortom; dit gaat net zo'n puinhoop worden als in Apeldoorn en Groningen.
Ik begrijp dat iedereen 15 minuten gratis rijden krijgt om het uit te proberen? Na 15 minuten dumpt men de scooter en gaat lopend verder. Het immers daarna 1 euro per minuut.
Maargoed, in Groningen is men al gestopt met Go-Sharing, lees ik.
Ah, verwarrend, het starttarief is 1 euro. Er staat dat de minuutprijs vanaf 0,24 euro is. Ik las een review van iemand die een rit had gemaakt en dat bleek best duur.quote:Op zaterdag 16 juli 2022 22:42 schreef exelletor het volgende:
[..]
Ik weet niet waar jij je informatie uithaalt, maar de laatste keer dat ik het checkte, kostte een Go Sharing scooter in Alkmaar gemiddeld 24ct per minuut. Ook keert Go Sharing binnenkort juist terug naar Groningen, nu ze weer een vergunning bemachtigd hebben.
Ik ben overigens geen Go Sharing fanboy en rij voor dat geld liever in een auto, maar het is momenteel wel veruit de grootste aanbieder van gemotoriseerde "zwevende" voertuigen in ons land.
Je kan het off-topic vinden, maar ik zal toch mijn kijk op de zaken opschrijven. Ik heb niet de gehele reeks gelezen, maar mijn eerste indruk is dat je autonoom rijden als een heilige graal ziet - als een Tesla mij en jou rond kan rijden, dan doet iedereen zijn auto weg, omdat je opeens on-demand vervoer van A naar B kan bestellen.quote:Op vrijdag 21 januari 2022 12:02 schreef TheFreshPrince het volgende:
Mijn stelling: met de komst van de zelfrijdende auto zal autobezit overbodig worden en zal er ook een eind komen aan het beroep "chauffeur" of aan "openbaar vervoer" zoals we het nu kennen.
Ook politie gaat het rustig krijgen op verkeersgebied. Verkeersborden en -lichten worden overbodig.
Waarom?
- de auto rijdt zelf, geen chauffeur of rijbewijs nodig dus ook je nichtje van 5 kan er mee naar school rijden
- de auto houdt zich automatisch aan de wet: vermogen, wegligging of topsnelheid doet er niet meer toe, overtredingen zijn er evenmin
- auto's kunnen "on demand" beschikbaar zijn door reservering of zelfs al kort na een aanvraag, je hoeft er zelf niet meer 1 te bezitten
- auto's kunnen zelf tanken/bijladen
- je laat de auto achter als je uitstapt, deze is dan voor iemand anders beschikbaar
- als iemand anders een auto nodig heeft, rijdt de auto er zelf heen
- als jij weer een auto nodig hebt om je op te halen, kan je die vantevoren reserveren. Zo staat er aan het eind van je werkdag een vervoermiddel klaar of kort nadat je er eentje aanvraagt
- "carpoolen" met collega's of anderen die naar dezelfde bestemming of langs dezelfde route moeten levert korting op, je kan dus kiezen of je alleen wil reizen of goedkoper met anderen
- taxi's zijn niet meer nodig, Uber evenmin. Hooguit heb je nog een student nodig die klanten helpt met in- of uitstappen of het in- en uitladen van bagage
- afrekenen gaat pre-paid, of op maandelijkse factuurbasis. Berekening per uur (als je wil dat er op je gewacht wordt) of per kilometer (bij auto "on demand")
Ik verwacht de komst van grote verhuurbedrijven waar je lid van kan worden en waar je on-demand vervoerd kan worden door een willekeurig merk/model vervoersmiddel. Ga je met een gezin of groep, dan vraag je een voertuig met meer zitplaatsen op of komen er 2 of meer voertuigen voorrijden.
Omdat het systeem erachter zelf ziet waar meer vraag is naar vervoersmiddelen, zullen de voertuigen zelf naar de drukste plekken rijden zodat de wachttijden kort zijn.
Er zullen piek- en daluren zijn zodat oma goedkoop naar haar kleinkinderen kan nadat Klaas in de spits naar z'n werk gebracht is.
Als je kijkt naar de gebieden waar Waymo nu rijdt dan zie je dat vooral de jongere generatie er snel aan went en zo instapt in zo'n autonoom voertuig.quote:Op zondag 17 juli 2022 16:48 schreef denattedweil het volgende:
Allemaal leuk dat de technologie zo snel gaat maar de bevolking is hier gewoon niet aan toe.
Het topic gaat over autonoom rijdende auto's, dat staat op zich geheel los van de "elektrisch of brandstof" discussie.quote:Voor heel veel mensen is het sowieso onbetaalbaar en er is nog lang niet genoeg elektrische energie beschikbaar om te kunnen voldoen aan de vraag. Wij hebben nu al problemen om extra laadpalen te krijgen op het werk, laat staan als iedereen "om" is naar elektrisch.
Autonoom rijden is vooral bedoeld om jaarlijks ruim 1,2 miljoen verkeersdoden te voorkomen.quote:Daarnaast moet je dit ook niet willen, tenzij je als zombie door het leven wilt gaan.
Mensen worden nog luier, hebben het liefst overal een app voor en zijn nog te beroerd om handmatig een lampje aan te doen
Ik geloof niet dat ik ooit meemaak dat we volledig autonoom rijden. Er wordt veel te veel verdiend aan fossiele brandstof.quote:Op zondag 17 juli 2022 17:03 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Als je kijkt naar de gebieden waar Waymo nu rijdt dan zie je dat vooral de jongere generatie er snel aan went en zo instapt in zo'n autonoom voertuig.
Een deel van de bevolking zal er niet aan toe zijn maar het is ook niet van vandaag op morgen.
[..]
Het topic gaat over autonoom rijdende auto's, dat staat op zich geheel los van de "elektrisch of brandstof" discussie.
[..]
Autonoom rijden heeft niets met de brandstof te maken.quote:Op zondag 17 juli 2022 17:28 schreef denattedweil het volgende:
[..]
Ik geloof niet dat ik ooit meemaak dat we volledig autonoom rijden. Er wordt veel te veel verdiend aan fossiele brandstof.
Er worden EV's ingezet momenteel maar je kan net zo goed een ICE autonoom maken.quote:Daarnaast is autonoom rijden niet inherent verbonden aan elektriciteit?
De bedoeling van autonoom rijden is juist dat de voertuigen zich binnen de bestaande infrastructuur / wegennet kunnen redden.quote:Voordat je massaal om kunt naar autonoom moet de infrastructuur het wel toelaten
Duidelijke strepen en borden zijn op zich voldoende, al laat Tesla met FSD bčta in de USA zien dat je ook op wegen zonder strepen prima rechts kan houden en obstakels kan vermijden.quote:Op zondag 17 juli 2022 17:38 schreef Tijn het volgende:
Wat ik eerlijk gezegd niet begrijp is waarom de infrastructuur niet wordt aangepast op autonoom rijden. Met wat beacons in het wegdek oid, met metadata over de omstandigheden kan zo'n zelfrijdende auto veel beter en veiliger functioneren. Natuurlijk vergt dat een investering, maar de technologie in de auto kan dan een stuk eenvoudiger en daarmee goedkoper zijn. Plus dat het waarschijnlijk stabieler werkt.
Tja, ik weet niet hoor. Ik zie toch regelmatig filmpjes voorbij komen van autonoom rijdende voertuigen die de meest bizarre en gevaarlijke manoeuvres uithalen.quote:Op zondag 17 juli 2022 18:15 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Duidelijke strepen en borden zijn op zich voldoende, al laat Tesla met FSD bčta in de USA zien dat je ook op wegen zonder strepen prima rechts kan houden en obstakels kan vermijden.
Ik zie ook regelmatig automobilisten bizarre en gevaarlijke manoeuvres uithalen, daarom vallen er o.a. ook ruim 1,2 miljoen doden per jaar in het verkeer.quote:Op zondag 17 juli 2022 18:22 schreef Tijn het volgende:
[..]
Tja, ik weet niet hoor. Ik zie toch regelmatig filmpjes voorbij komen van autonoom rijdende voertuigen die de meest bizarre en gevaarlijke manoeuvres uithalen.
Voor zover daaar behoefte aan zou zijn is het handiger om 100 autnomen het centrum binnen te laten dan 1000 golfjes of zo. Passagier uit laten stappen op bestemming en het gros van die 1000 kan onmiddellijk weer de stad uit. Die Golfjes zoeken allen parkeerruimte voor er iemand uit stapt.quote:Op zondag 17 juli 2022 16:22 schreef exelletor het volgende:
Top! Echter, je kan niet met 1000 Tesla's tegelijkertijd het centrum van Amsterdam binnenrijden,
Dat is wel een beetje een drogreden, he. Als ik merk dat zo'n autonoom systeem slechter rijd dan ik zelf doe, met een kans op brokken omdat-ie soms rare beslissingen neemt, stap ik niet zonder zorgen in zo'n auto.quote:Op zondag 17 juli 2022 18:25 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ik zie ook regelmatig automobilisten bizarre en gevaarlijke manoeuvres uithalen, daarom vallen er o.a. ook ruim 1,2 miljoen doden per jaar in het verkeer.
Natuurlijk is het nog niet perfect.
Maar kijk je naar de eerste video's van een Waymo of Tesla FSD bčta en je kijkt naar de vooruitgang van nu dan zie je dat er toch wel grote stappen zijn gezet, ondanks dat het soms nog duidelijk laat zien dat het niet af is.
Ja, uiteraard.quote:Op zondag 17 juli 2022 20:16 schreef Tijn het volgende:
[..]
Dat is wel een beetje een drogreden, he. Als ik merk dat zo'n autonoom systeem slechter rijd dan ik zelf doe, met een kans op brokken omdat-ie soms rare beslissingen neemt, stap ik niet zonder zorgen in zo'n auto.
Vraag: welk nut levert het op?quote:Op zondag 17 juli 2022 17:03 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Als je kijkt naar de gebieden waar Waymo nu rijdt dan zie je dat vooral de jongere generatie er snel aan went en zo instapt in zo'n autonoom voertuig.
Een deel van de bevolking zal er niet aan toe zijn maar het is ook niet van vandaag op morgen.
[..]
Het topic gaat over autonoom rijdende auto's, dat staat op zich geheel los van de "elektrisch of brandstof" discussie.
[..]
Autonoom rijden is vooral bedoeld om jaarlijks ruim 1,2 miljoen verkeersdoden te voorkomen.
Mensen zijn slechte chauffeurs.
Het blijft nog jaren in zijn kinderschoenen staan. AI is buitengewoon complex.quote:Op zondag 17 juli 2022 23:17 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ja, uiteraard.
Maar het is niet voor niets nog in ontwikkeling.
Het is ook een beetje een samenloop van technieken, camera's die betaalbaarder en beter worden, voor sommige modellen dan nog lidar en radar en natuurlijk snelle computers die de berekeningen uitvoeren.
AI en machine learning groeien ook uit hun kinderschoenen, dus ook op dat vlak helpt dat mee.
Het beoogde nut van autonome auto's:quote:Op maandag 18 juli 2022 09:12 schreef theunderdog het volgende:
[..]
Vraag: welk nut levert het op?
Technologische ontwikkelingen moeten wat mij betreft aan een van deze zaken voldoen: het moet direct nut hebben, en/of het moet leuker zijn dan hoe het voorheen was.
Volgens mij vallen autonome auto's daar niet onder.
1: Ja, en dat is het dus nog niet.quote:Op maandag 18 juli 2022 09:45 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Het beoogde nut van autonome auto's:
- minder verkeersdoden, daarvoor moet een autonoom voertuig wel eerst bewezen hebben dat het veiliger is.
- vervoer "on demand" voor iedereen tegen lage kosten, ook zonder rijbewijs. Een taxi of Uber is dat ook maar relatief duur. Een autonoom rijdend voertuig is ongeveer 20 uren per dag inzetbaar.
- je kan andere dingen doen tijdens de rit
Klopt. Maar je vroeg "welk nut het oplevert". Ik geef je het beoogde nut.quote:Op maandag 18 juli 2022 09:51 schreef theunderdog het volgende:
[..]
1: Ja, en dat is het dus nog niet.
Misschien duurt het 20 of 30 jaar, misschien 5 of 10 jaar.quote:2/3: Tot autonome auto's op dat niveau zijn, ben je echt 20 - 30 jaar verder. De gedachte van het hebben van een autonome auto waar je 4 uur + in kan zitten en zelf een beetje laptop werk kan gaan doen is futuristisch. Tof, maar futuristisch.
Vast. Maar het einde van autobezit is 'nabij' is dus nogal mwau.quote:Op maandag 18 juli 2022 10:00 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Klopt. Maar je vroeg "welk nut het oplevert". Ik geef je het beoogde nut.
[..]
Misschien duurt het 20 of 30 jaar, misschien 5 of 10 jaar.
Maar ook dan zal je er nu al mee bezig moeten zijn, zoals Waymo, Tesla en andere bedrijven al enkele jaren doen.
Zo'n ontwikkeling komt niet vanzelf.
Als je rekent dat er al zo'n 136 jaar auto's zijn dan is het wel nabij.quote:Op maandag 18 juli 2022 10:08 schreef theunderdog het volgende:
[..]
Vast. Maar het einde van autobezit is 'nabij' is dus nogal mwau.
Ik voel nu eenmaal weinig voor zulke toekomstvoorspellingen. Je ziet dat vaak omtrent AI. Al jaren praten we over zelfbewuste, intelligente robots. Het lukt ons maar niet.quote:Op maandag 18 juli 2022 10:13 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Als je rekent dat er al zo'n 136 jaar auto's zijn dan is het wel nabij.
Zakelijke en private lease zijn overigens ook steeds populairder aan het worden, autofabrikanten komen daarnaast steeds vaker met abonnementsvormen, dus ook op dat vlak zie je een verschuiving en neemt autobezit al af.
Ik kan de ontwikkeling ook niet voorspellen.quote:Op maandag 18 juli 2022 10:20 schreef theunderdog het volgende:
[..]
Ik voel nu eenmaal weinig voor zulke toekomstvoorspellingen. Je ziet dat vaak omtrent AI. Al jaren praten we over zelfbewuste, intelligente robots. Het lukt ons maar niet.
Het is allemaal schitterend, maar je moet oppassen dat het niet een soort geloof wordt met allerlei utopische denkbeelden.
Werkzaam bij een bekende autoverhuurder waar groots wordt ingezet op andere verhuurvormen dan klassieke autohuur; van carsharing tot maand-abonnement tot langjarige lease.quote:Op maandag 18 juli 2022 10:13 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Als je rekent dat er al zo'n 136 jaar auto's zijn dan is het wel nabij.
Zakelijke en private lease zijn overigens ook steeds populairder aan het worden, autofabrikanten komen daarnaast steeds vaker met abonnementsvormen, dus ook op dat vlak zie je een verschuiving en neemt autobezit al af.
Veel mensen zien de (ietwat uit z'n verband getrokken) uitspraak "You'll own nothing and you'll be happy" vaak als een soort dreigement maar het is meer een vaststelling dat mensen steeds vaker gebruik maken van abonnementsdiensten.quote:Op dinsdag 19 juli 2022 09:21 schreef Hojdhopper het volgende:
[..]
Werkzaam bij een bekende autoverhuurder waar groots wordt ingezet op andere verhuurvormen dan klassieke autohuur; van carsharing tot maand-abonnement tot langjarige lease.
Ik zit er middenin en heb daarom een misschien wat gekleurde visie hierop, maar ik geloof dus ook dat het autobezit (ik koop een auto voor xx.000 euro en heb die x jaar) grotendeels verdwijnt. Oldtimers, sportwagens, etc. uitgezonderd. Echter geloof ik dat het eerst meer de kant op gaat van bezit --> deelmobiliteit en daarna, pakweg over een paar decennia, wellicht naar autonoom rijden (zonder bezit van het voertuig).
Ok, dus ze krijgen in Wales net als in Nederland 30km zones in de bebouwde kom.quote:Op donderdag 28 juli 2022 18:10 schreef NeeOfTochJA het volgende:
BNW / 20mph in Wales. All part of the plan to take away our cars
Niet alleen bebouwde kom.quote:Op donderdag 28 juli 2022 18:15 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ok, dus ze krijgen in Wales net als in Nederland 30km zones in de bebouwde kom.
Weet niet of dat een BNW topic waard is
In de praktijk zijn "built-up areas" wegen met straatlantaarns waar je nu 30mph mag rijden.quote:
dankje.quote:Op donderdag 28 juli 2022 18:20 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
In de praktijk zijn "built-up areas" wegen met straatlantaarns waar je nu 30mph mag rijden.
Als je Wales een beetje kent dan weet je dat het daar dan met name gaat om bebouwde kom of gebieden met bebouwing.
Zijn die systemen afhankelijk van internet of werkt het offline?quote:Op donderdag 8 december 2022 14:11 schreef TheFreshPrince het volgende:
Er zijn weer wat interessante updates geweest.
Voor (realtime) kaart- en verkeersgegevens wordt internet gebruikt.quote:Op donderdag 8 december 2022 17:42 schreef Candymannetje het volgende:
[..]
Zijn die systemen afhankelijk van internet of werkt het offline?
Dus zonder internet geen kaarten meer en de wagen weet niet meer waar hij is.quote:Op donderdag 8 december 2022 17:52 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Voor (realtime) kaart- en verkeersgegevens wordt internet gebruikt.
Voor de updates van FSD (en de hele auto) wordt internet gebruikt.
Er is geen communicatie tussen auto's onderling, dus in dat opzicht werkt het autonoom.
Tesla gebruikt data van FSD bčta gebruikers om FSD te verbeteren, maar daarom meld je je ook aan als bčta-tester. De één uit persoonlijke interesse, de ander om een YouTube-kanaal van content te voorzien.
Tesla kan beelden en telemetrie van een situatie of weersomstandigheden gebruiken om AI te trainen en diverse verkeerssituaties te simuleren. Tesla werkt momenteel aan hun eigen DOJO mainframe om die training te intensiveren, meer rekenkracht dus.
Die simulaties kunnen ook nog gerenderd worden en zo visueel gemaakt worden en dan krijg je onderstaande beelden:
Je kan tijdens het rijden bijzondere situaties of ingrepen zelf doorgeven met een speciale "report" knop, Tesla weet dan dat er op een bepaalde locatie in een bepaalde situatie iets niet gaat zoals het moet en kan daar ook weer telemetrie en beelden van bekijken en daar een oplossing voor zoeken.
Strikt gezien rijdt de auto dus autonoom maar Tesla is natuurlijk zeer gericht op "over the air" oplossingen en dat kan je eigenlijk niet los zien van Full Self Driving.
De auto (en dan spreek ik hier alleen voor Tesla, niet voor concurrenten) kan autonoom rijden op basis van de wegen, borden en ander verkeer dat hij waarneemt. Daarvoor heeft hij een dubbel uitgevoerde computer aan boord (voor de veiligheid dubbel uitgevoerd zoals je ook ziet in vliegtuigen) en dat zou ook nog moeten werken als het internet wegvalt. Navigeren of inspringen op omleidingen zal dan wel een probleem worden.quote:Op donderdag 8 december 2022 19:58 schreef Candymannetje het volgende:
[..]
Dus zonder internet geen kaarten meer en de wagen weet niet meer waar hij is.
Of kan hij dan overschakelen op offline gegevens?
quote:Tesla's FSD and Autopilot are working without an internet connection, and it goes to show what Elon Musk wants for the future of autonomy, especially with it to need no sort of connections whatsoever. However, that being said, versions and updates are still distributed over the air, and it would be intended for that purpose only.
Elon Musk: Autonomous Vehicles Need No Internet to Work
Tesla CEO Elon Musk has said that autonomous vehicles "must" work without an internet connection, and this says a lot about what he sees in the future of the vehicle industry. However, it also seems like a challenge or statement among those in the industry, as a lot have bordered on an internet connection, even outside the self-driving business.
Autonomous driving features like the FSD, Autopilot, Alphabet's Waymo, General Motors' Cruise, and other features should need no internet connection for it to work, in general. This was stated by Musk, and sure, navigation needs internet and, of course, hailing a ride from robotaxis, but the driving part of it should be independent of the connection.
Dat is wel positiefquote:Op donderdag 8 december 2022 20:21 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
De auto (en dan spreek ik hier alleen voor Tesla, niet voor concurrenten) kan autonoom rijden op basis van de wegen, borden en ander verkeer dat hij waarneemt. Daarvoor heeft hij een dubbel uitgevoerde computer aan board (voor de veiligheid dubbel uitgevoerd zoals je ook ziet in vliegtuigen) en dat zou ook nog moeten werken als het internet wegvalt. Navigeren kan wel een probleem worden.
https://www.techtimes.com/articles/266764/20211017/tesla-fsd-autopilot-work-even-without-internet-connection-elon-musk.htm
[..]
Elon Musk is overigens ook eigenaar van SpaceX en dus ook Starlink.quote:Op donderdag 8 december 2022 20:23 schreef Candymannetje het volgende:
[..]
Dat is wel positief
Zeker in de USA waar lang niet overal dekking is.
Momenteel alleen in de US.quote:Op vrijdag 12 mei 2023 14:11 schreef qajariaq het volgende:
Zijn al die testrijders in de states? Of ook in de UK of andere Europese landen? Verkeersbeeld scheelt nogal per land.
Dan gaat het nog heel lang duren voor het breed ingezet kan worden. Zeker voor landen als Indonisiė kunnen ze bijna geheel opnieuw beginnen dan.quote:
Ik kan me voorstellen dat ze het eerst in de US goed werkend willen hebben. Als chauffeur (taxi of Über) zal je het niet makkelijk krijgen als dat lukt.quote:Op vrijdag 12 mei 2023 14:24 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Dan gaat het nog heel lang duren voor het breed ingezet kan worden. Zeker voor landen als Indonisiė kunnen ze bijna geheel opnieuw beginnen dan.
Ik denk dat het zwaar afhankelijk is van waar je woont.quote:Op woensdag 17 mei 2023 17:24 schreef knoopie het volgende:
Dit is al het vierde topic in deze reeks, maar ik begrijp nog steeds niet hoe autonoom rijdende auto‘s het einde van het autobezit zijn. Puur naar objectieve feiten gekeken klopt het misschien wel, maar puur objectief is het nu voor heel veel mensen ook al niet rendabel/logisch een auto te hebben. En al helemaal niet het soort auto’s dat de meeste mensen kopen, dat bijna zonder uitzondering zwaar overgedimensioneerd is voor het eigenlijke gebruik.
Mijn voorzichtige conclusie; autobezit is voor heel veel mensen heel veel emotie en subjectiviteit, en autonoom rijdende auto’s gaan daar weinig aan veranderen.
De gebieden die je noemt zijn, wanneer volledig autonoom autorijden mogelijk is, de gebieden waar het autobezit relatief gezien een stul minder duur wordt.quote:Op woensdag 17 mei 2023 18:23 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ik denk dat het zwaar afhankelijk is van waar je woont.
Zit je in het centrum van Leiden, Utrecht, Hilversum of Amsterdam dan is autobezit een dure hobby en een hoop gedoe.
Dat zijn bij uitstek de eerste gebieden waar mensen een auto weg doen als ze over een autonoom voertuig kunnen beschikken op ieder moment van de dag.
Ik kan uiteraard de toekomst niet voorspellen maar heb in de OP wel aangegeven wat mijn verwachting is.
In oude centrum van Utrecht kan je nu al nauwelijks met een auto naar binnen of buiten rijden, dus dat wordt niks beter met een autonome auto. En deelauto’s hebben we ook meer dan genoeg staan, aan de rand van het oude centrum en dus op loopafstand. En tóch zijn er nog heel veel mensen die een eigen auto hebben. Kennelijk zijn de meeste mensen dus niet heel erg rationeel als het om autobezit gaat.quote:Op woensdag 17 mei 2023 18:23 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ik denk dat het zwaar afhankelijk is van waar je woont.
Zit je in het centrum van Leiden, Utrecht, Hilversum of Amsterdam dan is autobezit een dure hobby en een hoop gedoe.
Dat zijn bij uitstek de eerste gebieden waar mensen een auto weg doen als ze over een autonoom voertuig kunnen beschikken op ieder moment van de dag.
Ik kan uiteraard de toekomst niet voorspellen maar heb in de OP wel aangegeven wat mijn verwachting is.
Dat tweede punt gaat meestal niet zo goed samen met het eerste en derde punt.quote:Op maandag 22 mei 2023 12:50 schreef qajariaq het volgende:
Ik durf rustig te stellen dat driekwart van de mensen vrij vlot overstapt op een autonome deelauto als(!)...
- Beschikbaarheid (zeer) hoog bij impulsief gebruik en na reserveren gegarandeerd.
- Kosten duidelijk lager dan bezit.
- Korte wachttijd na bestellen.
Het concept van deel-auto's in de grote steden werkt prima voor wie voor het dagelijks vervoer naar werk, school etc niet van die auto afhankelijk is. Voor 3x per jaar naar de Ikea/bouwmarkt, 2 dagjes strand en misschien eens een bezoekje aan familie die ergens woont waar het OV minder handig is.quote:Wat ik begrijp kan je in Amsterdam met Greenwheels nu al behoorlijk uit de voeten. Het concept werkt dus prima, als het autonoom wordt dan zijn de gebruiksmogelijkheden veel groter.
Omslagpunten hebben met geld en gemak te maken. Ik denk dat de ontwikkeling van de software meer in de weg zit dan de acceptatie.
De overcapaciteit van het huidige systeem is ongeveer 23 uur per dag. De spits duurt zeker drie a vier uur per dag. En dan nog staat tijdens de spits waarschijnlijk de helft van de auto's stil. Ik verwacht dat we met een kwart van het huidige aantal auto's ruim toe kunnen zonder nauwelijks mis te grijpen. Een kwart auto per persoon kost gewoon minder dan een hele. Als je dan ook nog eens gaat inspelen op soort gebruik, dus puur 1 persoonsvervoer of groepen danwel veel bagage dan bespaar je ook nog eens op energie en ruimte.quote:Op maandag 29 mei 2023 17:49 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Dat tweede punt gaat meestal niet zo goed samen met het eerste en derde punt.
Of het is goedkoop maar dan is beschikbaarheid, zeker voor 'impulsief' gebruik tijdens niet gegarandeerd. Want om goedkoop per kilometer te zijn, moet een (deel) auto nu eenmaal veel onderweg zijn.
Of er wordt enige overcapaciteit ingezet. Goed voor de beschikbaarheid, maar gaat ten koste van een lage prijs.
In grote steden is een dusdanig parkeerprobleem dat het gros van de mensen daar sowieso met fiets of OV naar school of werk gaat. Juist vanwege dat parkeren is een deelauto veel handiger. Als die ook nog autonoom kan rijden hoeft er niet zo veel meer geparkeerd worden op drukke plaatsen.quote:[..]
Het concept van deel-auto's in de grote steden werkt prima voor wie voor het dagelijks vervoer naar werk, school etc niet van die auto afhankelijk is. Voor 3x per jaar naar de Ikea/bouwmarkt, 2 dagjes strand en misschien eens een bezoekje aan familie die ergens woont waar het OV minder handig is.
De vorm van overcapaciteit die jij wenselijk vindt (altijd een auto snel beschikbaar) meet je niet aan de hand van uren stilstand per dag.quote:Op dinsdag 30 mei 2023 08:44 schreef qajariaq het volgende:
[..]
De overcapaciteit van het huidige systeem is ongeveer 23 uur per dag. De spits duurt zeker drie a vier uur per dag.
Misschien had je dit ook even moeten kopiėren.quote:Op dinsdag 30 mei 2023 08:44 schreef qajariaq het volgende:
De spits duurt zeker drie a vier uur per dag. En dan nog staat tijdens de spits waarschijnlijk de helft van de auto's stil.
Ik woon inderdaad in zo'n gemixt woon/werk wijk, maar die zijn in Nederland erg zeldzaam. Zelfs in Amsterdam merk je dat er overdag veel huurauto's in Westpoort/Sloterdijk enquote:Op dinsdag 30 mei 2023 16:34 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Misschien had je dit ook even moeten kopiėren.
En eh, in Amsterdam woont niemand en in Amersfoort werkt niemand?
Ik wilde 'm ook net posten, leuke video.quote:Op dinsdag 20 juni 2023 15:09 schreef TheFreshPrince het volgende:
Interessante "shootout" tussen 3 verschillende autonome oplossingen, in dit geval in San Francisco en in het donker!
Ja, denk ik ook.quote:Op donderdag 22 juni 2023 10:18 schreef zuchtje het volgende:
Wanneer de autos zelf kunnen rijden, wordt het delen van autos ook meer gemeengoed gok ik. Bij het bestellen van de auto wordt er om je bestemming gevraagd, en kun je overgehaald/geforceerd worden om langs iemand in de buurt te rijden die ergens op dezelfde route wil zijn. Dat betekend dat het aantal autos in de spits kan dalen, aangezien de capaciteit beter gebruikt gaat worden.
Voorbeeld hier: na de zomer gaat onze tweede auto (T4 Camper) de deur uit. Dan hebben we er nog één (Golf) maar we zitten erover te denken deze niet meer te vervangen en als ie kaduuk is, volledig met deel- en huurauto's te werken.quote:Op woensdag 17 mei 2023 18:23 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ik denk dat het zwaar afhankelijk is van waar je woont.
Zit je in het centrum van Leiden, Utrecht, Hilversum of Amsterdam dan is autobezit een dure hobby en een hoop gedoe.
Dat zijn bij uitstek de eerste gebieden waar mensen een auto weg doen als ze over een autonoom voertuig kunnen beschikken op ieder moment van de dag.
Ik kan uiteraard de toekomst niet voorspellen maar heb in de OP wel aangegeven wat mijn verwachting is.
Als je een auto niet op dagelijkse basis nodig hebt, kan dat zeker uitkomst bieden.quote:Op donderdag 3 augustus 2023 12:17 schreef Hojdhopper het volgende:
[..]
Voorbeeld hier: na de zomer gaat onze tweede auto (T4 Camper) de deur uit. Dan hebben we er nog één (Golf) maar we zitten erover te denken deze niet meer te vervangen en als ie kaduuk is, volledig met deel- en huurauto's te werken.
Goed, nu werk ik zelf bij een autoverhuurder die ook nog eens deelauto's aanbiedt dus dat maakt de overstap wat makkelijker, maar toch. Als het aanbod er is tegen een redelijke prijs, zie ik het wel gebeuren.
Prima dat je iets haat.quote:Op maandag 22 januari 2024 20:16 schreef PluggieOD het volgende:
Nee natuurlijk is het einde van autobezit niet nabij.
De hedendaagse milieuvervuilende EV wegwerpauto's moet je meer zien als rijdende prototypen.
Yep, bij bepaalde weersomstandigheden kun je er niks meer mee.quote:Op maandag 22 januari 2024 20:16 schreef PluggieOD het volgende:
Nee natuurlijk is het einde van autobezit niet nabij.
De hedendaagse milieuvervuilende EV wegwerpauto's moet je meer zien als rijdende prototypen.
Hoewel het ook compleet off-topic is in een topic over autonoom rijden.quote:Op dinsdag 23 januari 2024 12:57 schreef Candymannetje het volgende:
[..]
Ik zag pas een bericht dat ze in China een nucleaire batterij hadden gemaakt die 50 jaar mee gaat.
Als ze zoiets op grote schaal kunnen maken dan wordt het interessant.
Je kan het autonoom rijden toch moeilijk los zien van het elektrisch rijden?quote:Op dinsdag 23 januari 2024 13:14 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Hoewel het ook compleet off-topic is in een topic over autonoom rijden.
Die "nucleaire batterij" die in het nieuws kwam onlangs, kan 50 jaar lang zo'n 100 µW leveren, ofwel 0,1 mW.
Zelfs voor een lichte EV (Dacia Spring) heb je al ongeveer 33kW nodig, ofwel 33.000Watt, ofwel 33.000.000mW.
Je zou dus 330.000.000 van die accu's nodig hebben.
Je kan het prima los zien van elektrisch rijden. Autonoom rijden is een manier om de bestuurder te vervangen, niet de aandrijftechniek.quote:Op dinsdag 23 januari 2024 13:16 schreef Candymannetje het volgende:
[..]
Je kan het autonoom rijden toch moeilijk los zien van het elektrisch rijden?
Hoeveel autonome voertuigen zijn er op fossiele brandstof?
Dus jij verwacht autonome deelauto's in de toekomst op fossiele brandstof?quote:Op dinsdag 23 januari 2024 13:18 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Je kan het prima los zien van elektrisch rijden. Autonoom rijden is een manier om de bestuurder te vervangen, niet de aandrijftechniek.
Het is toepasbaar op brandstof, waterstof, eFuels en EV's.
Verder genoeg over gezegd. Ik wil het topic een beetje schoonhouden, er zijn voldoende topics waar je kan klagen over EV's.
Vanaf hier zet ik TR's
Voornamelijk niet omdat er überhaupt geen toekomst is voor auto’s met een verbrandingsmotor. Maar niet omdat er een technische reden is dat het niet zou kunnen.quote:Op dinsdag 23 januari 2024 13:20 schreef Candymannetje het volgende:
[..]
Dus jij verwacht autonome deelauto's in de toekomst op fossiele brandstof?
Best indrukwekkend. Ik vraag me alleen af hoe het in Europa zou werken. Veel drukker verkeer met veel onoverzichtelijke kruisingen en een vaak wat 'assertievere' rijstijl om nog maar te zwijgen over dubbelle en trippel rotondes in de UK.quote:Op dinsdag 23 januari 2024 11:00 schreef TheFreshPrince het volgende:
Nog een video, deze keer overdag.
Het uitrollen van deze nieuwe versie wordt in laag tempo gedaan blijkbaar, want alleen "Whole Mars Catalog" heeft tot nu toe videomateriaal online kunnen zetten.
Je ziet dat Pareto ook toeslaat bij autonoom rijden, die laatste 20% om het perfect te maken kost heel veel tijd.quote:Op dinsdag 23 januari 2024 19:35 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Best indrukwekkend. Ik vraag me alleen af hoe het in Europa zou werken. Veel drukker verkeer met veel onoverzichtelijke kruisingen en een vaak wat 'assertievere' rijstijl om nog maar te zwijgen over dubbelle en trippel rotondes in de UK.
Tien jaar terug had ik het binnen vijf jaar als algemeen gebruikt verwacht. Nou, dat viel even tegen maar ik zie nog steeds wel progressie.
Ja, het gaat best heel overdacht en veilig maar ik moet nog zien hoe vlot je bent in een wat vollere omgeving als je bij elk stopbord geheel tot stilstand komt en pas na vijf seconden weer verder gaat. Zou hier erg toeteren worden achter je. Ook die wandelaars aan beide zijden van de weg (gele jas), ik zou dan oprijden en zo nodig flink remmen als er toch iets van de andere kant komt.quote:Op dinsdag 23 januari 2024 19:47 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Je ziet dat Pareto ook toeslaat bij autonoom rijden, die laatste 20% om het perfect te maken kost heel veel tijd.
Hoe het in Europa gaat werken is nog niet echt voorspelbaar, toch zie ik in de US soms ook "onmogelijke" situaties waar FSD dan toch prima uit komt.
Het is voor ons mensen ook niet voor te stellen dat je 9 ogen hebt en 100% aandacht bij de weg en het verkeer. En dat is precies wat FSD wél heeft.
FSD wilde bijvoorbeeld in 1 situatie (uit de bovenstaande video's) niet direct wegrijden na het inschakelen maar toen bleek later dat er iemand overstak achter een auto vandaan. Dus het ziet wel heel veel.
Ik weet niet hoeveel jaren er nog nodig zijn om het perfect genoeg te maken en om de overheid daarna nog te overtuigen maar ik ga het (als ik tijd van leven heb) nog wel meemaken, verwacht ik.
Gek genoeg komt dat vooral door de NTSHA die vond dat een Tesla geheel tot stilstand moest komen bij een stopbord, waar Tesla zelf de “California Roll” deed bij de stopborden.quote:Op dinsdag 23 januari 2024 19:53 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Ja, het gaat best heel overdacht en veilig maar ik moet nog zien hoe vlot je bent in een wat vollere omgeving als je bij elk stopbord geheel tot stilstand komt en pas na vijf seconden weer verder gaat.
Ik ken mensen die slechter rijdenquote:Zou hier erg toeteren worden achter je. Ook die wandelaars aan beide zijden van de weg (gele jas), ik zou dan oprijden en zo nodig flink remmen als er toch iets van de andere kant komt.
Maar goed, laten we zeggen dat ie nu wel het rijbewijsexamen zou halen.
Wat ik me herinner van ruim tig jaar terug is dat je min of meer stil moet staan en dan direct weer door als alles vrij is. Hing ook van je instructeur af natuurlijk.quote:Op dinsdag 23 januari 2024 19:58 schreef TheFreshPrince het volgende:
Het zou natuurlijk wel kunnen dat dat voor autonome voertuigen soepeler wordt in de toekomst, aangezien die gelijktijdig zowel links, rechts, vooruit als achteruit kunnen kijken en de situatie allang overzien hebben.
Ik heb sowieso nooit in de US gereden (of geweest) dus ik kan me alleen baseren op wat ik zie en lees.quote:Op dinsdag 23 januari 2024 20:02 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Wat ik me herinner van ruim tig jaar terug is dat je min of meer stil moet staan en dan direct weer door als alles vrij is. Hing ook van je instructeur af natuurlijk.
En er zijn er nog meer. Maar het gaat hier over auto's, dus ga ze niet noemen. (Autonome) auto's dus, ongeacht aandrijvingquote:Op dinsdag 23 januari 2024 13:16 schreef Candymannetje het volgende:
[..]
Je kan het autonoom rijden toch moeilijk los zien van het elektrisch rijden?
Hoeveel autonome voertuigen zijn er op fossiele brandstof?
mensen willen een grote auto voor weing geld, de meeste auto''s hebben als je de voorbumper eraf haalt helemaal niets over , kijk maar eens in de garages , het is allemaal lucht achter de voorbumperquote:Op woensdag 24 januari 2024 21:08 schreef spectrumanalyser het volgende:
Auto's worden groter vanwege de veiligheidsconstructies, zoals het actieve voetgangersbeschermingssysteem.
Fabrikanten zijn gestopt met bouwen van kleine auto's omdat dit gehele segment niet meer kosten-rendabel is. De EU heeft ooit een regel ingesteld om de uitstoot elk jaar verder omlaag te brengen. De extra kosten om deze auto te kunnen maken wegen niet op tegen de lage verkoopprijs die men bereid is te betalen.
eentje van de baas en een klientje voor de kinderen naar school te brengen , daar maakt men dan de prive kilometers mee voor de belastingdienstquote:Op woensdag 24 januari 2024 20:59 schreef spectrumanalyser het volgende:
Het autobezit neemt toe. Het neemt lokaal zelfs explosief toe, de trend is twee autos per huishouden in onze buurt.
Landelijk gezien eind vorig jaar was er ruim 1 auto per 2 inwoners.
er is een grote vraag naar kleine autos. Na de succesvolle Aygo/C1/107 en Citigo/Up/Mii komt er geen opvolger meer.quote:Op woensdag 24 januari 2024 21:19 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
mensen willen een grote auto voor weing geld, de meeste auto''s hebben als je de voorbumper eraf haalt helemaal niets over , kijk maar eens in de garages , het is allemaal lucht achter de voorbumper
de honda civic is nu bijna twee keer zo groot als vroeger, allemaal luchtquote:Op woensdag 24 januari 2024 21:42 schreef spectrumanalyser het volgende:
[..]
er is een grote vraag naar kleine autos. Na de succesvolle Aygo/C1/107 en Citigo/Up/Mii komt er geen opvolger meer.
Daardoor is de Kia Picanto nu de hekkensluiter.
Ik heb er 2 en ik woon alleenquote:Op woensdag 24 januari 2024 20:59 schreef spectrumanalyser het volgende:
Het autobezit neemt toe. Het neemt lokaal zelfs explosief toe, de trend is twee autos per huishouden in onze buurt.
Landelijk gezien eind vorig jaar was er ruim 1 auto per 2 inwoners.
Het aantal auto's in Nederland neemt toe en het aantal auto's waarover een Nederlander kan beschikken neemt ook toe.quote:Op woensdag 24 januari 2024 20:59 schreef spectrumanalyser het volgende:
Het autobezit neemt toe. Het neemt lokaal zelfs explosief toe, de trend is twee autos per huishouden in onze buurt.
Landelijk gezien eind vorig jaar was er ruim 1 auto per 2 inwoners.
Als autobezit rationeel besloten zou worden, dan had je helemaal gelijk. Maar dat is bij heel veel mensen helemaal niet zo. Zo zou in Amsterdam en Utrecht het gebruik van deelautos ontzettend voor de hand liggen. Parkeren is onmogelijk/extreem duur. Beide gemeentes stimuleren het gebruik van deelautos op alle mogelijke manieren. En beide steden zijn compact genoeg om bijna overal een deelauto op loopafstand te hebben. Toch is in beide steden de verhouding tussen deelauto's en eigen autos minder dan 1 op 100. En ik denk dat het autonoom zijn van auto's dat niet in zijn eentje gaat veranderen.quote:Op donderdag 25 januari 2024 12:40 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Het aantal auto's in Nederland neemt toe en het aantal auto's waarover een Nederlander kan beschikken neemt ook toe.
Maar dat betekent niet zo zwart/wit dat ook het autobezit zelf toeneemt, want (zakelijk / private) lease groeit ook aardig door in Nederland.
Daarnaast is mijn stelling gebaseerd op het succes van autonoom rijden en hoe lang dat nog duurt is uiteraard glazenbollen werk.
[ afbeelding ]
Een Greenwheels waarvoor je een blok moet lopen of een auto die tot je voordeur komt en mogelijk nog goedkoper is dan die greenwheels is natuurlijk nog wel een verschil. En toch, de mensen die ik ken in Amsterdam hebben meestal geen auto. Ook huur je die GW voor je heen tot en met terugreis. Met name bij een weekend is dat best wel een bedrag. Een autonoom hoef je alleen die twee ritten te rekenen.quote:Op donderdag 25 januari 2024 16:27 schreef knoopie het volgende:
[..]
Als autobezit rationeel besloten zou worden, dan had je helemaal gelijk. Maar dat is bij heel veel mensen helemaal niet zo. Zo zou in Amsterdam en Utrecht het gebruik van deelautos ontzettend voor de hand liggen. Parkeren is onmogelijk/extreem duur. Beide gemeentes stimuleren het gebruik van deelautos op alle mogelijke manieren. En beide steden zijn compact genoeg om bijna overal een deelauto op loopafstand te hebben. Toch is in beide steden de verhouding tussen deelauto's en eigen autos minder dan 1 op 100. En ik denk dat het autonoom zijn van auto's dat niet in zijn eentje gaat veranderen.
Ik denk dat het ook een generatie-ding is. Mensen die zijn opgegroeid in de 20e eeuw hebben denk ik doorgaans veel meer met auto's dan de mensen die nu opgroeien. Geef het een of twee generaties en het beeld kan totaal omslaan.quote:Op donderdag 25 januari 2024 16:27 schreef knoopie het volgende:
[..]
Als autobezit rationeel besloten zou worden, dan had je helemaal gelijk. Maar dat is bij heel veel mensen helemaal niet zo. Zo zou in Amsterdam en Utrecht het gebruik van deelautos ontzettend voor de hand liggen. Parkeren is onmogelijk/extreem duur. Beide gemeentes stimuleren het gebruik van deelautos op alle mogelijke manieren. En beide steden zijn compact genoeg om bijna overal een deelauto op loopafstand te hebben. Toch is in beide steden de verhouding tussen deelauto's en eigen autos minder dan 1 op 100. En ik denk dat het autonoom zijn van auto's dat niet in zijn eentje gaat veranderen.
Zit ook wat in. Ik ben opgegroeid met openbare telefooncellen en iemand die nu 20 is zal geen idee hebben waar ik het over heb.quote:Op donderdag 25 januari 2024 17:38 schreef Tijn het volgende:
[..]
Ik denk dat het ook een generatie-ding is. Mensen die zijn opgegroeid in de 20e eeuw hebben denk ik doorgaans veel meer met auto's dan de mensen die nu opgroeien. Geef het een of twee generaties en het beeld kan totaal omslaan.
quote:CEO Elon Musk did confirm that the company's next-gen vehicle will be coming in the second half of 2025.
In its earnings release and later on the earnings call, Tesla also mentioned progress on its next-gen manufacturing platform.
"We are focused on bringing the next-generation platform to market as quickly as we can, with the plan to start production at Gigafactory Texas," the company said. "
This platform will revolutionize how vehicles are manufactured."
"We're very far along on our next-gen low-cost vehicle. We're really excited about this. This is a revolutionary manufacturing system, far more advanced than any other in the world,"
Musk said on the earnings call, clarifying that the company's current schedule has this vehicle hitting production in the second half of 2025.
This echoes a report from Reuters earlier Wednesday that said Tesla told suppliers it wants to start production of a new mass-market EV codenamed "Redwood" in mid-2025.
De hardware voor FSD zal er sowieso in zitten.quote:Op donderdag 25 januari 2024 19:12 schreef michaelmoore het volgende:
https://finance.yahoo.com(...)-2023-143454161.html
De nieuwe Tesla low cost EV "redwood"zal toch minstens FSD moeten zijn wil het inslaan als een BOM
[..]
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Waarom zou dat goedkoper moeten zijn dan een greenwheels? De aanschafprijs van de autonome auto zal het de komende jaren in ieder geval alles behalve goedkoper maken.quote:Op donderdag 25 januari 2024 17:29 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Een Greenwheels waarvoor je een blok moet lopen of een auto die tot je voordeur komt en mogelijk nog goedkoper is dan die greenwheels is natuurlijk nog wel een verschil.
Dat geloof ik best, in een bepaalde leeftijdscategorie. Maar in totaal staan er toch nog 300.000 auto’s aangemeld in Amsterdam. Dus dat het eind van het autobezit nabij is, lijkt me nog wat vroeg om te zeggen, zelfs in Amsterdam of Utrecht.quote:En toch, de mensen die ik ken in Amsterdam hebben meestal geen auto.
Theoretisch is dat een voordeel. Maar in de praktijk is dat nog maar de vraag. Als ik een autonome auto neem naar een vakantiehuisje letterlijk ergens midden op de hei, dan is de kans dat iemand anders daar een auto nodig heeft nihil. Dus dan mag je 2x de heen en terugreis betalen, of de verhuurder blijft op de kosten zitten (maar niet heus natuurlijk). En als iemand, net als alle andere mensen, precies om 8:30 zijn kinderen op school wil afzetten, dan hebben al die auto’s daarna ook ineens niks meer te doen. Die staan zich vanaf 9:00 tot en met 17:00 net zo te vervelen als privé-auto’s nu.quote:Ook huur je die GW voor je heen tot en met terugreis. Met name bij een weekend is dat best wel een bedrag. Een autonoom hoef je alleen die twee ritten te rekenen.
Dat is zeker waar. Maar ook weer sterk afhankelijk van je omgeving. Ik ken ook genoeg dertigers die het over niks anders hebben dan over hun auto.quote:Een deel van de mensen vindt eigen bezit inderdaad belangrijk maar het zal je verbazen hoeveel mensen er zijn voor wie een auto gewoon een ding is met als enige emotionele waarde dat het ongeveer je grootste kostenpost is, vergelijkbaar met de kosten van je wonen.
in de steden kan ik daar iets bij voorstellen.quote:Op donderdag 25 januari 2024 17:38 schreef Tijn het volgende:
[..]
Ik denk dat het ook een generatie-ding is. Mensen die zijn opgegroeid in de 20e eeuw hebben denk ik doorgaans veel meer met auto's dan de mensen die nu opgroeien. Geef het een of twee generaties en het beeld kan totaal omslaan.
Maar op het moment dat een auto op verzoek voor komt rijden heb ik die bus naar de stad ook niet meer nodig. Waar ik nu woon wil ik absoluut niet zonder auto maar ik zou het feest vinden als het ding wel beschikbaar is maar ik er verder geen omkijken naar zal hebben.quote:Op donderdag 25 januari 2024 20:31 schreef spectrumanalyser het volgende:
[..]
in de steden kan ik daar iets bij voorstellen.
buitengebieden niet, daar heb je de auto nodig, door het wegvallen van ov-verbindingen.
Dorpen zoals Erichem, waar geen bus meer doorheen gaat.
Misschien moet het ding inderdaad tien km rijden om een ander ten dienst te zijn maar dat is wat anders dan die 120 km naar de hei.quote:Op donderdag 25 januari 2024 20:12 schreef knoopie het volgende:
Als ik een autonome auto neem naar een vakantiehuisje letterlijk ergens midden op de hei, dan is de kans dat iemand anders daar een auto nodig heeft nihil. Dus dan mag je 2x de heen en terugreis betalen, of de verhuurder blijft op de kosten zitten (maar niet heus natuurlijk).
Nou, de spits duurt iets langer dan van 08.00 tot 09.00. Zondermeer is de spits wel een periode dat alles onderweg is. Buiten de spits is dan weer tijd voor laden, onderhoud en schoonmaken. Maar de spits is inderdaad wel een knelpunt. Ik verwacht ook niet een snelle omslag van privé naar deel. Daar gaat wel een halve generatie overheen. Te beginnen bij de 'boodschappenauto' en senioren.quote:En als iemand, net als alle andere mensen, precies om 8:30 zijn kinderen op school wil afzetten, dan hebben al die auto’s daarna ook ineens niks meer te doen. Die staan zich vanaf 9:00 tot en met 17:00 net zo te vervelen als privé-auto’s nu.
Op 800.000 bewoners is dat beduidend minder dan het landelijk gemiddelde.quote:Maar in totaal staan er toch nog 300.000 auto’s aangemeld in Amsterdam.
Ik denk niet dat iemand denkt dat autobezit echt "afgeschaft" gaat worden. Net zo min als het bezit van paarden is afgeschaft. Toch waren er in 1880 heel wat meer mensen met een paard dan nu.quote:Op donderdag 25 januari 2024 20:12 schreef knoopie het volgende:
[..]
In totaal zijn er gewoon heel wat problemen met het afschaffen van autobezit
Nee, dat denk ik ook niet. De titel van het topic is natuurlijk ook om de discussie uit te lokken.quote:Op donderdag 25 januari 2024 22:43 schreef Tijn het volgende:
[..]
Ik denk niet dat iemand denkt dat autobezit echt "afgeschaft" gaat worden. Net zo min als het bezit van paarden is afgeschaft. Toch waren er in 1880 heel wat meer mensen met een paard dan nu.
Ja, en sowieso is er een verschuiving gaande van bezit naar andere vormen van betaling voor gebruik, niet alleen in de mobiliteitssector.quote:Op donderdag 25 januari 2024 23:12 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Nee, dat denk ik ook niet. De titel van het topic is natuurlijk ook om de discussie uit te lokken.
Maar autonoom rijden kan in bepaalde gebieden zeker wel een goede vervanger zijn van (of aanvulling op) een auto of het OV.
Inderdaad. Ooit zal het er wel van komen, maar voor veel mensen tast het opgeven van hun eigen auto hun gevoel van autonomie/vrijheid aan. Of dat terecht is of niet maakt niet uit, hele generaties zien dat zo en die mentaliteit veranderen gaat lang duren. En voordat mensen die mentaliteit gaan veranderen, moeten eerst bewezen alle praktische problemen opgelost gaan worden. En die praktische problemen zijn echt niet alleen technisch van aard, wat je vaak nog kan versnellen door er meer geld tegenaan te gooien, maar ook de regelgeving en infrastructuur die er voor nodig is. Dat gaat echt niet in de komende vijf jaar geregeld zijn.quote:Op vrijdag 26 januari 2024 09:56 schreef Tijn het volgende:
[..]
Ik denk dus eigenlijk dat het woord "nabij" een controversiėler woord in de topictitel is dan "het einde van het autobezit".
In Nederland is die vraag er ja, in de meeste andere landen (ook binnen Europa) zie je A-segment auto's toch echt een heel stuk minder rijden en worden er zeker geen lange afstanden mee gereden. En eigenlijk is dat best jammer. De microauto's die nu in opkomst lijken te zijn, zijn daarvoor imo geen alternatief.quote:Op woensdag 24 januari 2024 21:42 schreef spectrumanalyser het volgende:
[..]
er is een grote vraag naar kleine autos. Na de succesvolle Aygo/C1/107 en Citigo/Up/Mii komt er geen opvolger meer.
Daardoor is de Kia Picanto nu de hekkensluiter.
De verworven vrijheid is meer dat je kan gaan en staan waar je wilt, niet zozeer het bezit van die auto. Hoewel het als rijdend schuurtje ook best wel handig is.quote:Op vrijdag 2 februari 2024 08:08 schreef Hanca het volgende:
Dit nog los van het feit dat een eigen auto één van de grootste verworven vrijheden is van de afgelopen eeuw. Voorstellen dat weg te doen is alsof je voor stelt dat mensen hun eigen tv weer weg doen en weer samen naar het polygoonjournaal gaan kijken.
Als ik vermoed dat ik met spoed in het ziekenhuis moet zijn bel ik 112. Dan komt er vanzelf een gele taxi met blauwe lampen.quote:Op vrijdag 2 februari 2024 08:08 schreef Hanca het volgende:
Het is volgens mij vrij simpel: zolang mensen kinderen hebben en ziekenhuizen niet bij iedereen op loopafstand zijn (altijd dus), wil een groot gedeelte van de mensen altijd en op elk moment van de dag een vervoermiddel hebben waar je binnen 2 minuten in kunt zitten. Zolang deelauto's dat niet kunnen garanderen, en ik denk niet dat er een moment gaat komen dat ze dat wel kunnen garanderen, zal het grootste deel van de mensen een auto willen hebben.
Auto's rijden 13.000km per jaar gemiddeld. Bij een gemiddelde snelheid van 60km/u rijden ze 217 uren per jaar.quote:Dit nog los van het feit dat een eigen auto één van de grootste verworven vrijheden is van de afgelopen eeuw. Voorstellen dat weg te doen is alsof je voor stelt dat mensen hun eigen tv weer weg doen en weer samen naar het polygoonjournaal gaan kijken. Nogal een achteruitgang. Mensen willen gewoon zonder er van te voren over na te hoeven denken de weg op kunnen als ze plotseling ergens heen willen. En zolang je minder deelauto's hebt dan mensen in een buurt kun je dat niet garanderen.
Als het om 19:00 was gebeurd had je het ook niet gehaald. Wat dat betreft zou een 2e paar schoenen, desnoods sportschoenen, uitkomst brengen.quote:Een voorbeeld wat ik laatst meemaakte: mijn zoontje bleef met zijn voet achter een klimrek hangen, schoen kapot. Was 's middags om 16.30u, de volgende dag moest hij wel schoenen hebben voor school. In ons dorp is geen schoenenzaak die de schoenen die hij nodig heeft voor zijn voeten hebben. Snel in de auto en voor 17u had hij nieuwe schoenen uit de stad. Had ik 10 minuten op een auto moeten wachten, had ik dat niet gehaald.
In de praktijk rijdt 1 op de 3 auto's in de spits, zoals ik hierboven ook zei. En dat is de piekbelasting.quote:Ik denk echt dat het concept deelauto's alleen weggelegd is voor steden met minstens 200.000 inwoners. En zelfs dan is het onhaalbaar als iedereen tegelijk zijn of haar kinderen naar school wil brengen. Ik denk niet dat we binnen 100 jaar op een autobezit van minder dan 50% zitten bij gezinnen (dat is nu 97%).
Mensen kunnen maar één auto tegelijk rijden, dus dan gaat het voornamelijk om parkeerruimte en in verreweg het grootste deel van Nederland is er helemaal geen parkeerprobleem. Er is sowieso geen sprake van een 'zee van asfalt', want zelfs al zou het aantal rijstrookilometers rijksweg verdubbelen, dan praat je nog steeds maar over enkele tienden van een procent van het ruimtebeslag in het hele land. Er wordt een beetje gesuggereerd alsof we een tweede Amerika zouden worden als we hier en daar wat bij zouden bouwen...quote:Op zaterdag 3 februari 2024 13:42 schreef Tijn het volgende:
Het probleem is vooral dat persoonlijk autobezit geen schaalbare oplossing is. Naarmate de bevolking groeit, nemen al die auto's steeds meer plek in. Je kunt rijstroken blijven bijplakken en parkeerplaatsen blijven aanleggen tot uiteindelijk de hele publieke ruimte in een zee van asfalt is omgetoverd, maar in zo'n wereld wil niemand leven.
Inderdaad, als ik zou willen zou ik voor mijn gezin van 5 ook 5 auto's neer kunnen zetten, er zijn in mijn straat zelfs op de drukste momenten altijd minsten 15 parkeerplaatsen leeg. En dan te bedenken dat mijn buren een rijschool hebben, met 4 auto's op 2 bewoners.quote:Op zaterdag 3 februari 2024 14:36 schreef j669 het volgende:
[..]
Mensen kunnen maar één auto tegelijk rijden, dus dan gaat het voornamelijk om parkeerruimte en in verreweg het grootste deel van Nederland is er helemaal geen parkeerprobleem. Er is sowieso geen sprake van een 'zee van asfalt', want zelfs al zou het aantal rijstrookilometers rijksweg verdubbelen, dan praat je nog steeds maar over enkele tienden van een procent van het ruimtebeslag in het hele land. Er wordt een beetje gesuggereerd alsof we een tweede Amerika zouden worden als we hier en daar wat bij zouden bouwen...
Ik ben blij dat ik dat niet hoefde met de gebroken arm van mijn zoontje. Geen optie.quote:Op zaterdag 3 februari 2024 13:14 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Als ik vermoed dat ik met spoed in het ziekenhuis moet zijn bel ik 112. Dan komt er vanzelf een gele taxi met blauwe lampen.
En als die haast niet nodig is, dan kan ik ook wel 10 minuten wachten op een autonome deelauto.
Maar dat is vooral denken in beperkende factoren.quote:Op zaterdag 3 februari 2024 15:18 schreef Hanca het volgende:
[..]
Ik ben blij dat ik dat niet hoefde met de gebroken arm van mijn zoontje. Geen optie.
Dat is dus maar 3%, huishoudens met minstens 4 personen heeft 97% minstens 1 auto. https://www.wegenwiki.nl/Autobezitquote:Op zaterdag 3 februari 2024 15:21 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Maar dat is vooral denken in beperkende factoren.
Er zijn zat gezinnen zonder auto, daar breekt ook wel eens iemand wat en daar gaat ook wel eens wat stuk op een onhandig moment.
Ik woon al 44 van m'n 47 levensjaren in dorpjes, dus ik kan me best voorstellen hoe het is.quote:Op zaterdag 3 februari 2024 15:35 schreef Hanca het volgende:
[..]
Dat is dus maar 3%, huishoudens met minstens 4 personen heeft 97% minstens 1 auto. https://www.wegenwiki.nl/Autobezit
Het is gewoon zo dat het idee van deelauto's de mensen beperkt en dus een forse stap achteruit is. Terwijl er buiten de randstad nooit een dekkend netwerk gaat zijn, dan mag je waarschijnlijk regelmatig meer dan een uur wachten op een auto. Ik zou niet weten waarom je zou bepleiten dat de mensen zo achteruit moeten gaan. Of is het misschien te moeilijk om te denken aan mensen die niet in een stad wonen?
Als, en let op het woord "als"... als bijvoorbeeld Tesla de komende 3, 5 of desnoods 10 jaar autonoom rijden oplost dan heeft Tesla in 1 klap vele miljoenen auto's op de weg die autonoom kunnen rijden (waarbij nog wel opgemerkt moet worden dat de overheid eerst ook goedkeuring zal moeten geven).quote:Dat er binnen 50 jaar meer dan 5000 autonoom rijdende auto's zijn in Nederland geloof ik trouwens niks van, een autonome auto wordt net zo iets als een privéhelikopter.
Hoe een schoen in een arm veranderde.quote:Op zaterdag 3 februari 2024 15:18 schreef Hanca het volgende:
[..]
Ik ben blij dat ik dat niet hoefde met de gebroken arm van mijn zoontje. Geen optie.
Volgens mij is een zelfrijdende auto bijna onmogelijk te maken voor een redelijke prijs, je zit altijd op meer dan 1,5 of 2 ton (en dat is nog laag ingeschat). En als jij dan 1 autonome auto wil maken op de huidige 3 auto's, bedenk dan dat de gemiddelde prijs van een occassion nu 20.000 euro is. Je maakt het wagenpark dus veel en veel duurder dan nu.quote:Op zaterdag 3 februari 2024 15:45 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ik woon al 44 van m'n 47 levensjaren in dorpjes, dus ik kan me best voorstellen hoe het is.
Je kan overal een dekkend netwerk krijgen, minder inwoners in een regio betekent ook minder auto's nodig.
In heel Friesland zijn bijvoorbeeld 340.000 auto's. Dat kan je echt wel opvangen met 100.000 autonome voertuigen. Dan heb je 17,42 autonome voertuigen per km2 en aangezien een groot deel weiland is, in de praktijk nog wel een stuk meer.
Zoiets moet je dan wel zien als eindscenario.
[..]
Als, en let op het woord "als"... als bijvoorbeeld Tesla de komende 3, 5 of desnoods 10 jaar autonoom rijden oplost dan heeft Tesla in 1 klap vele miljoenen auto's op de weg die autonoom kunnen rijden.
Daarnaast kunnen ze zelf nieuwe voertuigen uitbrengen en zelf uitbaten.
Ik hou uiteraard de "als" als slag om de arm. AI ontwikkelt zich snel en de weg naar AGI (of GAI) ligt open maar zekerheden zijn er niet.
[ afbeelding ]
Er bestaan rugzakkenquote:Op zaterdag 3 februari 2024 15:56 schreef Ivo1985 het volgende:
Heel leuk die deel auto's.
Maar in een privé auto liggen vaak ook simpelweg de nodige spullen voor onderweg.
Zonnebril, paar oude handdoeken voor de hond, fles(sen) water voor als het nodig is, EHBO set, deken, veiligheidshesjes, tennisbal voor de hond, deken om de bekleding enigszins te beschermen tegen de vuiligheid van de hond...
Bij mensen met jonge kinderen ook vaak een 'noodpakket' voor als het kind wagenziek wordt of een ongelukje heeft. Paar luiers, setje schone kleren, snoetenpoetsdoekjes, billendoekjes etc.
Huisdieren zullen niet toegestaan zijn.quote:Als ik met de hond op stap ga, dan levert dat een hoop narigheid op als degene die na mij de deelauto gebruikt allergisch is voor honden. Ik kan moeilijk als ik bij het bos ben aangekomen eerst de hele auto grondig gaan stofzuigen, of wel?
Ik kan met een caravan voor 28 euro per nacht met 5 personen kamperen in het hoogseizoen, volgens mij onderschat jij de prijzen van hotels of overschat jij die van campings. Zelfs een snelweghotel is duurder dan kamperen.quote:Op zaterdag 3 februari 2024 15:57 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Ik denk dat er nog heel lang ook een markt is voor privé autos net zo goed als er ook een markt is voor caravans en campers die uiteindelijk ook per nacht veel duurder zijn dan een knap hotel.
1,5 tot 2 ton? Iedere Tesla met FSD Bčta V12 laat toch wel zien dat het waarschijnlijk voor <$40.000 kan.quote:Op zaterdag 3 februari 2024 16:00 schreef Hanca het volgende:
[..]
Volgens mij is een zelfrijdende auto bijna onmogelijk te maken voor een redelijke prijs, je zit altijd op meer dan 1,5 of 2 ton (en dat is nog laag ingeschat).
Als Tesla een auto 10 tot 15 uur per dag kan uitbaten ipv 23 uur per dag stilstaan dan is dat een heel ander verdienmodel.quote:En als jij dan 1 autonome auto wil maken op de huidige 3 auto's, bedenk dan dat de gemiddelde prijs van een occassion nu 20.000 euro is. Je maakt het wagenpark dus veel en veel duurder dan nu.
Wel als je voor de Waymo oplossing gaat. Maar ook Lidar wordt snel goedkoper momenteel.quote:100.000 auto's in Friesland gaat dus voor geen enkel bedrijf rendabel zijn, of je moet autorijden fors duurder maken dan het nu is.
En wat schrijf je dan af op die caravan inclusief stallingskosten?quote:Op zaterdag 3 februari 2024 16:05 schreef Hanca het volgende:
[..]
Ik kan met een caravan voor 28 euro per nacht met 5 personen kamperen in het hoogseizoen, volgens mij onderschat jij de prijzen van hotels of overschat jij die van campings. Zelfs een snelweghotel is duurder dan kamperen.
Als ik professoren moet geloven is het nog wel duurder: https://gocar.be/nl/auton(...)de-auto-onbetaalbaarquote:Op zaterdag 3 februari 2024 16:05 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
1,5 tot 2 ton? Iedere Tesla met FSD Bčta V12 toont aan dat het waarschijnlijk voor <$40.000 kan.
Dit is wel een zijsprong, maar goed. Ik heb nog geen caravan, maar ze zijn te koop voor 5-7000 euro, gaan dan nog makkelijk 10 jaar mee. Mijn ouders betalen 175 euro per jaar voor stalling. Zo duur is het allemaal niet, veel goedkoper dan hotels iig. Maar voorlopig ga ik nog met de tent: 700 euro aanschafwaarde, kan makkelijk 15 jaar mee en ligt gewoon in de garage.quote:Op zaterdag 3 februari 2024 16:07 schreef qajariaq het volgende:
[..]
En wat schrijf je dan af op die caravan inclusief stallingskosten?
Dat artikel gaat uit van "sensoren en radar", wat Tesla dus niet heeft.quote:Op zaterdag 3 februari 2024 16:10 schreef Hanca het volgende:
[..]
Als ik professoren moet geloven is het nog wel duurder: https://gocar.be/nl/auton(...)de-auto-onbetaalbaar
Artikel uit 2019. Tesla had toen nog niet eens een publieke Bčta, inmiddels rijden er honderdduizenden Tesla eigenaren met FSD Bčta.quote:Of gewoon onbetaalbaar: https://www.autovisie.nl/(...)ar-door-hoge-kosten/
Uiteraard worden de onderzoekskosten hoger, dat is inherent aan het opschalen.quote:De prijs voor het Teslasysteem is ook stijgende, ipv dalende. Het is namelijk een enorm ingewikkeld systeem en dergelijke systemen hebben niet de neiging echt in prijs te dalen.
En die rugzak met persoonlijke spullen moet ik dan maar op de parkeerplaats naast een boom zetten ofzo? Of de hele dag mee zeulen terwijl de spullen ook gewoon in de auto kunnen blijven liggen?quote:Op zaterdag 3 februari 2024 16:02 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Er bestaan rugzakken
Uiteraard zal er altijd een deel van de mensen zijn die een auto willen bezitten en dat zou in de toekomst ook een autonome auto kunnen zijn.
Maar ik kan ook genoeg situaties bedenken waarbij een auto op afroep meer dan zou voldoen.
[..]
Huisdieren zullen niet toegestaan zijn.
Maar als er vraag naar is, zal daar uiteindelijk ook wel een dienst voor opstaan.
Niet in de beginfase iig.
Mijn stalling kost ¤250 per jaar.quote:Op zaterdag 3 februari 2024 16:07 schreef qajariaq het volgende:
[..]
En wat schrijf je dan af op die caravan inclusief stallingskosten?
Je kan natuurlijk ook denken in verschillende tarieven.quote:Op zaterdag 3 februari 2024 19:51 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
En die rugzak met persoonlijke spullen moet ik dan maar op de parkeerplaats naast een boom zetten ofzo? Of de hele dag mee zeulen terwijl de spullen ook gewoon in de auto kunnen blijven liggen?
Zie hierboven.quote:En bijna de helft van de huishoudens heeft huisdieren. Die moeten zo nu en dan naar de dierenarts. Nog los van het "hond lekker meenemen naar het bos".
Ik heb natuurlijk ook niet alle antwoorden maar waar een markt voor is, zal een oplossing komen, denk ik dan.quote:Het autobezit zal misschien iets afnemen. Vooral voor het tweede/derde autobezit kan een auto op afroep handig en aantrekkelijk zijn.
Aan de andere kant: als auto's toch autonoom rijden, dan kan de tweede persoon in het huishouden meestal ook gewoon even wachten tot de 'eigen' (koop, private lease of zakelijke lease) weer thuis is. Henk rijdt om 7u naar z'n werk. Ingrid kan om 8u30 lekker met de hond naar het bos. Of boodschappen doen. Of ook naar het werk. Met dezelfde 'eigen' auto als haar man.
Met hun eigen spulletjes er in die zij handig vinden om in de auto te hebben. Passend bij hun wensen en gezinssituatie.
En als ze een oprit hebben + zonnepanelen op het dak, dan kan de auto zich overdag thuis lekker aan de goedkope zonnestroom opladen nadat in de ochtend beide eigenaren lekker comfortabel naar hun bestemming zijn gebracht.
Hoewel offtopic, wil ik nog toevoegen dat, nu we de trend richting EV's zien en de beperkte range van een EV met caravan, denk ik dat de populariteit daarvan sowieso wel gaat afnemen. Er zijn wel tests met caravans met eigen aandrijving en accu maar of dat echt praktisch haalbaar is weet ik niet. Stroomlijn valt ook nog wel wat aan te verbeteren.quote:Op zaterdag 3 februari 2024 20:03 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Mijn stalling kost ¤250 per jaar.
Mijn caravan kocht ik 12 jaar geleden voor ¤1800. Huidige marktwaarde voor het model en bouwjaar ligt tussen de ¤4500 en ¤6000. Tot nu toe zijn de kosten voor afschrijving + stalling + onderhoud ongeveer 0 euro vanwege de negatieve afschrijving.
Maar das natuurlijk niet representatief voor de meeste caravans.
Een beetje caravan kost nieuw rond ¤25000-¤30000 en gaat als die buiten de vakanties om binnen gestald wordt makkelijk een 25-30 jaar mee. Afschrijving is dus een grofweg ¤1000,- per jaar. Onderhoud en stalling samen zo'n ¤500,- per jaar.
Voor ¤1500 huur je net een weekje tot 10 dagen een accommodatie voor een gezin tijdens de schoolvakanties. Als je alleen in de zomervakantie een kleine twee weken op vakantie wilt met je gezin, dan is een caravan niet echt goedkoper dan een accommodatie huren. Maar als je ook het paasweekend lekker even weg wil, in de meivakantie een weekje genieten, in de zomer lekker 3 weken op pad en als het in oktober mooi weer is ook in de herfstvakantie nog een midweel op pad gaat, dan is een caravan al snel véél goedkoper dan accommodaties huren.
Als je voor een leuk prijsje een tweedehands caravan weet te vinden (met minder afschrijving) dan valt het voordeel nog sneller richting caravan.
Met daarbij de kanttekening dat de overgang naar EVs ook nog wel even gaat duren natuurlijk. Vanaf 2035 zijn er geen nieuwe benzineauto's meer te koop in Nederland, dus vanaf 2045 zal ook de tweehandsmarkt opdrogen. In Nederland is de helft van het wagenpark 10 jaar of ouder, dus het duurt echt nog wel even voordat de meerderheid van de auto's op de weg een EV is.quote:Op maandag 5 februari 2024 13:23 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Hoewel offtopic, wil ik nog toevoegen dat, nu we de trend richting EV's zien en de beperkte range van een EV met caravan, denk ik dat de populariteit daarvan sowieso wel gaat afnemen. Er zijn wel tests met caravans met eigen aandrijving en accu maar of dat echt praktisch haalbaar is weet ik niet. Stroomlijn valt ook nog wel wat aan te verbeteren.
Hoewel offtopic (het gaat om autonoom rijden), denk ik dat in het noorden van Europa (Frankrijk meegerekend) de verkoop van EV's in 2027 al hoger ligt dan die van ICE, simpelweg omdat EV's in rap tempo goedkoper worden.quote:Op maandag 5 februari 2024 13:33 schreef Tijn het volgende:
[..]
Met daarbij de kanttekening dat de overgang naar EVs ook nog wel even gaat duren natuurlijk. Vanaf 2035 zijn er geen nieuwe benzineauto's meer te koop in Nederland, dus vanaf 2045 zal ook de tweehandsmarkt opdrogen. In Nederland is de helft van het wagenpark 10 jaar of ouder, dus het duurt echt nog wel even voordat de meerderheid van de auto's op de weg een EV is.
Hier zit de crux volgens mij vooral in de discussie. Niet focussen op de auto en parkeren alleen, het gaat om het totaalplaatje.quote:Ook Wout van Alphen, de projectleider van Park van Buijsen bij de gemeente Pijnacker-Nootdorp, hamert op „een integrale blik”. Kijk dus niet alleen naar parkeerplaatsen, maar op de waaier aan voordelen die bewoners ervoor terugkrijgen. Hij ziet dat bewoners veel flexibeler zijn dan veel projectontwikkelaars denken. „Bewoners vinden het fijn: niet al dat blik voor de deur.”
quote:„Het gaat met kleine stapjes”, zegt stedenbouwkundige Nanda Sluijsmans. Uiteindelijk zullen die parkeernormen ook omlaag moeten om echt groene wijken te krijgen, maar het gaat juist vaak mis als gemeentes en stedenplanners meteen daarop focussen. „Dan komen mensen in verzet omdat je ze voor hun gevoel iets afneemt. Als je de discussie metéén breder trekt dan alleen parkeren, ontstaan er minder problemen.”
Daarnaast hebben oudere mensen geen auto meer nodig of gebruiken een (selfdriving) deelauto, ook zal het gebruik van electrieke hulpmiddelen als scootmobielen voor vervoer een grote vlucht gaan nemen, al dan niet met navigatiequote:Op donderdag 21 maart 2024 18:58 schreef j669 het volgende:
Wat een flauwekul. Het is niet of-of, we kunnen prima een groene woonomgeving creeren met voldoende parkeerplekken in de omgeving. Dat is simpelweg een keuze van gemeenten en projectontwikkelaars.
Er worden zonder pardon nieuwe gigantische industrieterreinen van tig km2 groot uit de grond gestampt en dan is die 10 m2 voor een parkeerplek ineens een probleem? Als men zowel bij in- als bij uitbreiding van steden en dorpen er onvoldoende rekening mee wordt gehouden door te lage parkeernormen te hanteren is dat m.i. gewoon wanbeleid van de gemeente. De meeste mensen hebben de flexibiliteit van op zijn minst 1 auto in het huishouden gewoon hard nodig.quote:Op donderdag 21 maart 2024 20:06 schreef qajariaq het volgende:
Auto's kosten schrikbarend veel ruimte aan zowel parkeren als aan rijden. Ruimte kun je nu maar een keer gebruiken en als je om een deel van de woonwijk aan parkeren besteed moet de stad een stuk groter worden waardoor je meer afhankelijk raakt van vervoer. Voor steden begrijp ik dus de pleidooien om ze autoluw te maken echter moet die stad dan wel compact zijn en het OV daar op orde zijn. Voor de buitenlui ook een goede treinverbinding naar een locatie waar te parkeren is.
Voor het buitengebied ben je echter veel meer afhankelijk van (eigen) vervoer omdat OV weinig rijdt en je vrijwel nooit van A naar B brengt. Nou kan je wel afvragen waarom je naar B moet maar dat is een andere discussie. Ik zou zonder eigen vervoer niet in dit dorp willen wonen. Een betaalbare zelf rijdende deelauto zou voor mij een reden kunnen zijn de auto weg te doen.
Ik vind de vergelijking met bedrijventerreinen een beetje appels met peren vergelijken. Bij parkeren in de woonwijken gaat het juist om onze directe leefomgeving, waar je wilt dat het fijn en veilig is, niet alleen maar een plek om je auto kwijt te kunnen.quote:Op zaterdag 23 maart 2024 19:28 schreef j669 het volgende:
[..]
Er worden zonder pardon nieuwe gigantische industrieterreinen van tig km2 groot uit de grond gestampt en dan is die 10 m2 voor een parkeerplek ineens een probleem? Als men zowel bij in- als bij uitbreiding van steden en dorpen er onvoldoende rekening mee wordt gehouden door te lage parkeernormen te hanteren is dat m.i. gewoon wanbeleid van de gemeente. De meeste mensen hebben de flexibiliteit van op zijn minst 1 auto in het huishouden gewoon hard nodig.
Het OV-gebruik zit al jaren op hetzelfde niveau, ondanks verwoede pogingen om dat te veranderen. Investeren in OV (en fietsinfra) is prima om het op niveau te houden, maar het is een illusie om te denken dat je mensen heel makkelijk kan laten overstappen van modaliteit.
Je moet ergens een afweging maken tussen overal met een auto kunnen parkeren of je dorp/wijk zo compact maken dat je de auto niet nodig hebt. Als je huis op loopafstand van de supermarkt en de basisschool ligt dan heb je gelijk al een hoop minder verkeersbewegingen nodig. Ga je rond die super en die school heel veel parkeergelegenheid maken dan wordt de loopafstand groter en vooral minder aantrekkelijk. Er is in NL wel geėxperimenteerd met winkelcentra in het 'weiland' maar kennelijk willen we dat ook niet want die trekken te kort klanten om te blijven floreren. Ondanks dat er vaak moord en brand geschreeuw wordt als een gebied autovrij wordt gemaakt zie je dat de sfeer er vaak juist veel beter op wordt en de omzetten stijgen.quote:Op zaterdag 23 maart 2024 19:28 schreef j669 het volgende:
Als men zowel bij in- als bij uitbreiding van steden en dorpen er onvoldoende rekening mee wordt gehouden door te lage parkeernormen te hanteren is dat m.i. gewoon wanbeleid van de gemeente.
mijn zwager ( hij is nu dood) die ging zelfs als ie 200 meter verderop moest zijn, met de auto , ik geloof vast dat als de auto centraal elders geparkeerd kan staan ( onder toezicht)quote:Op zondag 24 maart 2024 10:44 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Je moet ergens een afweging maken tussen overal met een auto kunnen parkeren of je dorp/wijk zo compact maken dat je de auto niet nodig hebt. Als je huis op loopafstand van de supermarkt en de basisschool ligt dan heb je gelijk al een hoop minder verkeersbewegingen nodig. Ga je rond die super en die school heel veel parkeergelegenheid maken dan wordt de loopafstand groter en vooral minder aantrekkelijk. Er is in NL wel geėxperimenteerd met winkelcentra in het 'weiland' maar kennelijk willen we dat ook niet want die trekken te kort klanten om te blijven floreren. Ondanks dat er vaak moord en brand geschreeuw wordt als een gebied autovrij wordt gemaakt zie je dat de sfeer er vaak juist veel beter op wordt en de omzetten stijgen.
Een bedrijventerrein ga je voor je werk heen of voor zeer specifieke niet dagelijkse aankopen. Dus een auto of een caravan wil je wel een stukje voor rijden en dan in een wandel onvriendelijke omgeving een paar zaken bezoeken. Dan praat je meestal ook over winkels die groot zijn in oppervlakte, dus slecht in een centrum passen.
Zelf vind ik het ook heel prettig als ik de dagdagelijkse zaken kan doen zonder auto. Maar wel mee eens dat het erg prettig is om je auto bij huis kwijt te kunnen, zeker als niet alles op loop of fietsafstand is.
meeste mensen gebruiken de auto alleen voor woon werkverkeer , als je meer thuis werkt dan zal er minder auto gereden worden dus , idem als je met pensioen bent , waarom nog zo een duur ding kopen dan ?/quote:Op zondag 24 maart 2024 13:15 schreef Shivo het volgende:
Waarom zou de ontwikkeling van autonoom rijdende auto’s betekenen dat persoonlijk auto bezit achteruit gaat? Ik snap het verband niet. Ik zou zelf niet snel afhankelijk willen zijn van een andere partij en kosten zijn geen beperkende factor. En hoe lager de bevolkingsdichtheid, hoe lastiger dit te organiseren. Lijkt mij verschrikkelijk om iedere keer dat ik ergens heen wil, dat van te voren te moeten bedenken.
Klopt, maar het één sluit het ander niet uit. Ik haal de bedrijventerreinen erbij, omdat één van de eerste dingen die wordt geroepen als het om parkeerruimte gaat, is dat Nederland zogenaamd te vol zou zijn, terwijl het ene na de ander bedrijventerrein uit de grond wordt gestampt, zeker hier in het zuiden. Natuurlijk kun je in stadscentra en oude wijken niet zomaar ruimte tevoorschijn toveren, tot een bepaald niveau houden mensen die daar wonen ook rekening mee. Maar bij herontwikkeling van wijken en bij nieuwe wijken de kop in het zand steken door te rekenen met parkeernormen van 0,6 auto's per huishouden is gewoon naļef en dom beleid.quote:Op zaterdag 23 maart 2024 21:00 schreef Brave_Sir_Robin het volgende:
[..]
Ik vind de vergelijking met bedrijventerreinen een beetje appels met peren vergelijken. Bij parkeren in de woonwijken gaat het juist om onze directe leefomgeving, waar je wilt dat het fijn en veilig is, niet alleen maar een plek om je auto kwijt te kunnen.
Dat soort dingen vinden mensen mooi, tot ze er ook dagelijks van afhankelijk zijn. Structureel 5 - 10 minuten moeten lopen naar je auto kost dan gewoon te veel tijd en dan zwijg ik nog maar even over de barrieres die dat opwerpt voor ouderen en mindervaliden.quote:Denk aan woonwijken die een beetje zijn ingericht als vakantieparken: auto's parkeer je aan de rand en verder heb je alle ruimte om veilig en groen te wonen. Dat je een auto hebt, prima, maar moet die echt voor de deur? Tuurlijk, de auto is voor velen onmisbaar, maar laten we proberen om onze buurten niet te laten verdrinken in een zee van blik. Binnen de wijken vol inzetten op goede en veilige fietsinfra. Een beetje creatief denken over hoe we onze ruimte gebruiken.
De jeugd zal er mee opgroeien, voor velen zal het niet meer de moeite waard zijn om een auto aan te schaffen of een rijbewijs te halen. Steden worden ook meer autovrij, parkeren wordt moeilijker, opladen ook. Dus daar zal het als eerste kans van slagen hebben.quote:Op zondag 24 maart 2024 13:15 schreef Shivo het volgende:
Waarom zou de ontwikkeling van autonoom rijdende auto’s betekenen dat persoonlijk auto bezit achteruit gaat? Ik snap het verband niet. Ik zou zelf niet snel afhankelijk willen zijn van een andere partij en kosten zijn geen beperkende factor.
Je zal inderdaad niet van vandaag op morgen een dekken netwerk van autonome taxi's hebben.quote:En hoe lager de bevolkingsdichtheid, hoe lastiger dit te organiseren. Lijkt mij verschrikkelijk om iedere keer dat ik ergens heen wil, dat van te voren te moeten bedenken.
Onafhankelijkheid, en wat voor de een duur is, is dat niet voor de ander.quote:Op zondag 24 maart 2024 13:20 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
meeste mensen gebruiken de auto alleen voor woon werkverkeer , als je meer thuis werkt dan zal er minder auto gereden worden dus , idem als je met pensioen bent , waarom nog zo een duur ding kopen dan ?/
Als het zo eenvoudig zou zijn, waarom valt het succes van de deelauto dan zo tegen? Er is wel vraag naar, maar het blijft is volgens mij redelijk marginaal.quote:Op zondag 24 maart 2024 13:37 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Je zal inderdaad niet van vandaag op morgen een dekken netwerk van autonome taxi's hebben.
Maar als het netwerk groeit kan zo'n auto binnen 10 minuten voor de stoep staan als je "priority" kiest.
Dat lijkt me niet erg moeilijk te organiseren.
Voor jou is het misschien niets, dan doe je het niet, toch?
Je moet het zien als een betaalbare "taxi" die je overal kan oproepen in een app.
Over het algemeen is geld toch wel een trigger. Zeker als je niet te veel hoeft in te leveren op luxe.quote:Op zondag 24 maart 2024 14:20 schreef Shivo het volgende:
[..]
Onafhankelijkheid, en wat voor de een duur is, is dat niet voor de ander.
Omdat een deelauto weg is als hij in gebruik is.quote:Op zondag 24 maart 2024 14:22 schreef Shivo het volgende:
[..]
Als het zo eenvoudig zou zijn, waarom valt het succes van de deelauto dan zo tegen? Er is wel vraag naar, maar het blijft is volgens mij redelijk marginaal.
Evengoed wel een leuke discussie
Maar er gaan ook mensen met trein, taxi of zelfs met de bus. Bij grotere afstanden stapt iedereen in het vliegtuig of een snelle trein. Kennelijk is er dan geen bezwaar meer dat het niet van jezelf is.quote:Op zondag 24 maart 2024 15:14 schreef j669 het volgende:
Van iedere 100 nieuwe ideeėn die worden bedacht, worden er minimaal 99 uiteindelijk afgeschoten.
Of mensen nu te voet, met een fiets, brommer, brommobiel, kleine auto of grote auto gaan, het heeft allemaal 1 gemeenschappelijke deler: zelfstandig vervoer. Techniek kan worden doorontwikkeld, maar de flexibliteit van het bezitten van een eigen vervoermiddel die įltijd op afroep klaar staat is iets wat onvervangbaar is.
Het is voor jou onvervangbaar. Dat is jouw beleving, mogelijk omdat je het gewend bent.quote:Op zondag 24 maart 2024 15:14 schreef j669 het volgende:
Van iedere 100 nieuwe ideeėn die worden bedacht, worden er minimaal 99 uiteindelijk afgeschoten.
Of mensen nu te voet, met een fiets, brommer, brommobiel, kleine auto of grote auto gaan, het heeft allemaal 1 gemeenschappelijke deler: zelfstandig vervoer. Techniek kan worden doorontwikkeld, maar de flexibliteit van het bezitten van een eigen vervoermiddel die įltijd op afroep klaar staat is iets wat onvervangbaar is.
Bijna alle ontwikkelingen hebben te maken met Pareto. In eerste instantie gaat het heel vlot maar die details, daar blijft het op hangen.quote:Op zondag 24 maart 2024 15:29 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Maar het is waar dat we acht jaar terug veronderstelden dat het nu al jaren algemeen goed zou zijn. Dus in die zin blijkt het zelfstandig rijden een beetje ingewikkelder dan verwacht.
OV beslaat slechts 15% van alle reizigerkilometers en van die 15% is weer een groot deel die geen andere keuze heeft dan met het OV te reizen, want student, geen rijbewijs, een verplichting vanuit de werkgever etc. Vliegen is vanwege het verschil in snelheid uiteraard een heel ander verhaal.quote:Op zondag 24 maart 2024 15:29 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Maar er gaan ook mensen met trein, taxi of zelfs met de bus. Bij grotere afstanden stapt iedereen in het vliegtuig of een snelle trein. Kennelijk is er dan geen bezwaar meer dat het niet van jezelf is.
Zelfrijdende auto's door de steden zijn sowieso luchtfietserij, omdat het helemaal niet op een veilige manier te implementeren is. Daarvoor zou je weer eigen infra moeten hebben, zoals dat in sommige steden gebeurt met zelfrijdende metro's, dat gaat dus niet gebeuren. Bovendien: juist binnen de steden heb je zelfrijdende auto's ook helemaal niet nodig, door alle andere alternatieven die er al zijn.quote:Stel je bezit zelf een zelfrijdende auto. Die kan je dus buiten het centrum laten parkeren en opladen, als je hem nodig hebt laat je het voor rijden. Dat scheelt je in een beetje stad een paar honderd per maand parkeerkosten. Hoe groot is dan nog de stap om het ding niet zelf te bezitten maar wel vergelijkbaar gebruik te hebben.
Wat voor infra zou je nodig hebben voor autonome voertuigen die beter rijden dan mensen?quote:Op zondag 24 maart 2024 15:52 schreef j669 het volgende:
[..]
OV beslaat slechts 15% van alle reizigerkilometers en van die 15% is weer een groot deel die geen andere keuze heeft dan met het OV te reizen, want student, geen rijbewijs, een verplichting vanuit de werkgever etc. Vliegen is vanwege het verschil in snelheid uiteraard een heel ander verhaal.
[..]
Zelfrijdende auto's door de steden zijn sowieso luchtfietserij, omdat het helemaal niet op een veilige manier te implementeren is. Daarvoor zou je weer eigen infra moeten hebben, zoals dat in sommige steden gebeurt met zelfrijdende metro's, dat gaat dus niet gebeuren. Bovendien: juist binnen de steden heb je zelfrijdende auto's ook helemaal niet nodig, door alle andere alternatieven die er al zijn.
men moet gaan accepteren dat ook met autonome voertuigen er (dodelijke) ongelukken zullen gebeuren , de verzekeraars moeten daar maar en potje voor maken uit het voordeel dat ze krijgen bij minder aantal schadesquote:Op zondag 24 maart 2024 15:54 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Wat voor infra zou je nodig hebben voor autonome voertuigen die beter rijden dan mensen?
Tesla is zelf de verzekeraar, bijvoorbeeld.quote:Op zondag 24 maart 2024 16:42 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
men moet gaan accepteren dat ook met autonome voertuigen er (dodelijke) ongelukken zullen gebeuren , de verzekeraars moeten daar maar en potje voor maken uit het voordeel dat ze krijgen bij minder aantal schades
Ik denk dat de schades met 95% zullen dalen ook in geld
Dat vind ik niet echt een pre. Beetje verstrengeling van belangen. Tenzij ze onbeperkt volledige verantwoording nemen maar waarschijnlijk zullen ze altijd pogen de schuld toch elders te leggen.quote:Op zondag 24 maart 2024 16:44 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Tesla is zelf de verzekeraar, bijvoorbeeld.
In het geval van autonoom rijden is het idee dat de autofabrikant aansprakelijk is bij een ongeval, als het veroorzaakt is door het voertuig. Waar zou daar verstrengeling van belangen zijn?quote:Op zondag 24 maart 2024 18:34 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Dat vind ik niet echt een pre. Beetje verstrengeling van belangen. Tenzij ze onbeperkt volledige verantwoording nemen maar waarschijnlijk zullen ze altijd pogen de schuld toch elders te leggen.
Omdat de zelfde partij dan -gesteund door een grote juridische afdeling- beslist of het ongeluk hun schuld is. Ik heb daar liever een partij tussen die dan zo mogelijk de fabrikant aansprakelijk stelt. Als er dan een juridisch gevecht moet komen is dat tussen verzekeraar en fabrikant en dus staat de bezitter/beheerder/bediener (de gene die de opdracht in voert) van het voertuig er in principe buiten.quote:Op zondag 24 maart 2024 18:43 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
In het geval van autonoom rijden is het idee dat de autofabrikant aansprakelijk is bij een ongeval, als het veroorzaakt is door het voertuig. Waar zou daar verstrengeling van belangen zijn?
Maar het gaat hier om autonome voertuigen die waarschijnlijk door Tesla of andere grote bedrijven worden uitgebaat. Degene die het voertuig huurt is sowieso klant / passagier en rijdt niet zelf.quote:Op zondag 24 maart 2024 18:54 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Omdat de zelfde partij dan -gesteund door een grote juridische afdeling- beslist of het ongeluk hun schuld is. Ik heb daar liever een partij tussen die dan zo mogelijk de fabrikant aansprakelijk stelt. Als er dan een juridisch gevecht moet komen is dat tussen verzekeraar en fabrikant en dus staat de bezitter/beheerder/bediener (de gene die de opdracht in voert) van het voertuig er in principe buiten.
Laat ik vooropstellen dat ik helemaal niks heb met zelfrijdende auto's, dus ik ben niet helemaal objectief. Maar laat ik er objectief naar proberen te kijken. De nieuwe handsfree update "will change your life" zegt men. Maar de camera houdt in de gaten of je aan het opletten bent en niet continue naar één kant kijkt of naar je telefoon of iets dergelijks. Wat is dan de meerwaarde van het handsfree rijden?quote:Op dinsdag 18 juni 2024 09:18 schreef TheFreshPrince het volgende:
FSD 12.4.1
Nu handsfree!
Je moet nog wel blijven opletten maar het stuur om de zoveel minuten een keer aanraken is niet meer nodig.
De camera in de auto houdt in de gaten of je oplet en niet naar je smartphone zit te kijken of constant naar 1 kant staart.
Ik vind het ook geen fijn idee dat je continu in de gaten gehouden wordt.quote:Op dinsdag 18 juni 2024 11:55 schreef Accordtje het volgende:
[..]
Laat ik vooropstellen dat ik helemaal niks heb met zelfrijdende auto's, dus ik ben niet helemaal objectief. Maar laat ik er objectief naar proberen te kijken. De nieuwe handsfree update "will change your life" zegt men. Maar de camera houdt in de gaten of je aan het opletten bent en niet continue naar één kant kijkt of naar je telefoon of iets dergelijks. Wat is dan de meerwaarde van het handsfree rijden?
Je moet nog steeds op het verkeer letten, want je moet kunnen ingrijpen. Ik denk echter dat je als er wat gebeurt helemaal niet adequaat kan ingrijpen, omdat je (lijkt mij) toch minder actief met het verkeer bezig bent dan wanneer je volledig zelf aan het rijden bent.
Dat het een ontwikkelfase is in de stap naar volledig autonoom rijden snap ik (hoewel ik me afvraag of dat er ooit van gaat komen), maar de toegevoegde waarde op dit moment zie ik persoonlijk niet. Wat is het "life changing" effect van deze update?
Heb ze live zien rijden in San Francisco en (geloof ook) Las Vegas vorig jaar en het is absoluut een aparte gewaarwording. Na een honkbalwedstrijd van de Giants reden er ook enkele rond het stadion en toen zag je wel dat - door de enorme drukte - het soms te voorzichtig is in het nemen van risico's. Daardoor lukt het zo'n Waymo bijna niet om een drukke doorgangsweg op te komen. Maar goed, als dit nog 10 jaar doorontwikkelt wordt is het absoluut de toekomst.quote:Op donderdag 9 mei 2024 15:51 schreef TheFreshPrince het volgende:
Waymo taxi depot, wel interessant om te zien.
Dat "life changing" is natuurlijk niet mijn titel, dat is de tekst van de maker van de video.quote:Op dinsdag 18 juni 2024 11:55 schreef Accordtje het volgende:
[..]
Laat ik vooropstellen dat ik helemaal niks heb met zelfrijdende auto's, dus ik ben niet helemaal objectief. Maar laat ik er objectief naar proberen te kijken. De nieuwe handsfree update "will change your life" zegt men. Maar de camera houdt in de gaten of je aan het opletten bent en niet continue naar één kant kijkt of naar je telefoon of iets dergelijks. Wat is dan de meerwaarde van het handsfree rijden?
Je moet nog steeds op het verkeer letten, want je moet kunnen ingrijpen. Ik denk echter dat je als er wat gebeurt helemaal niet adequaat kan ingrijpen, omdat je (lijkt mij) toch minder actief met het verkeer bezig bent dan wanneer je volledig zelf aan het rijden bent.
Dat het een ontwikkelfase is in de stap naar volledig autonoom rijden snap ik (hoewel ik me afvraag of dat er ooit van gaat komen), maar de toegevoegde waarde op dit moment zie ik persoonlijk niet. Wat is het "life changing" effect van deze update?
Dat is vanwege eisen van de NTSHA in de US nodig, Tesla moet aantonen dat ze risico's van deze testfase zo laag mogelijk houden en dat betekent dus dat de auto jou met AI in de gaten houdt. Als je 3x niet oplet in een bepaalde periode dan mag je FSD enkele weken niet gebruiken.quote:Op dinsdag 18 juni 2024 12:06 schreef Candymannetje het volgende:
[..]
Ik vind het ook geen fijn idee dat je continu in de gaten gehouden wordt.
Als Teslarijder kan je nu jezelf heerlijk bevredigen tijdens het rijden.quote:Op dinsdag 18 juni 2024 11:55 schreef Accordtje het volgende:
[..]
Laat ik vooropstellen dat ik helemaal niks heb met zelfrijdende auto's, dus ik ben niet helemaal objectief. Maar laat ik er objectief naar proberen te kijken. De nieuwe handsfree update "will change your life" zegt men. Maar de camera houdt in de gaten of je aan het opletten bent en niet continue naar één kant kijkt of naar je telefoon of iets dergelijks. Wat is dan de meerwaarde van het handsfree rijden?
Je moet nog steeds op het verkeer letten, want je moet kunnen ingrijpen. Ik denk echter dat je als er wat gebeurt helemaal niet adequaat kan ingrijpen, omdat je (lijkt mij) toch minder actief met het verkeer bezig bent dan wanneer je volledig zelf aan het rijden bent.
Dat het een ontwikkelfase is in de stap naar volledig autonoom rijden snap ik (hoewel ik me afvraag of dat er ooit van gaat komen), maar de toegevoegde waarde op dit moment zie ik persoonlijk niet. Wat is het "life changing" effect van deze update?
Dat de software of een sensor sporadisch een keer een fout maken verwonderd mij niet, Ik laat me er ook niet door afschrikken zolang het werkelijk zeldzame incidenten zijn. Zeg maar dat het minder vaak gebeurt dan dat iemand zelf 'in slaap sukkelt' achter het stuur.quote:Op dinsdag 18 juni 2024 19:20 schreef Klepper272 het volgende:
In een dergelijk geval kan het een verschil tussen leven en dood uitmaken.
Dat een bedrijf na een incident geen verklaring geeft is vrij normaal. Er moet sowieso eerst vastgesteld worden of FSD überhaupt ingeschakeld was want dat de bestuurder dat verklaart, betekent niet dat het zo is.quote:Op woensdag 19 juni 2024 10:42 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Dat de software of een sensor sporadisch een keer een fout maken verwonderd mij niet, Ik laat me er ook niet door afschrikken zolang het werkelijk zeldzame incidenten zijn. Zeg maar dat het minder vaak gebeurt dan dat iemand zelf 'in slaap sukkelt' achter het stuur.
Wat ik beangstigend vind is dat Tesla niet met een reactie/verklaring wil komen. Wees gewoon helder dat er iets mis gaat en geef aan of we dat in de toekomst vaker kunnen verwachten.
Opmerkelijk is dat FSD veel te hard rijd in dit soort omstandigheden. Bijzonder is het tevens als FSD de fout ingaat het altijd de bestuurder is die fout is.quote:Op woensdag 19 juni 2024 10:53 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Dat een bedrijf na een incident geen verklaring geeft is vrij normaal. Er moet sowieso eerst vastgesteld worden of FSD überhaupt ingeschakeld was.
Daarnaast is FSD momenteel onder toezicht, je zal zelf moeten opletten alsof je zelf rijdt en dat weet iedereen die z'n akkoord geeft. Het is "level 2" autonomie, geen "level 5".
Als het perfect was, zou het geen level 2 meer zijn.
Ik vind het overigens bijzonder dat de bestuurder verklaart dat er al eerder problemen waren bij die spoorwegovergang en dan toch blindelings op z'n FSD vertrouwt, ondanks de weersomstandigheden (mist).
Wat een onzin, ik mag op iedereen reageren.quote:Op woensdag 19 juni 2024 11:05 schreef TheFreshPrince het volgende:
@:Klepper272
Je staat al enkele maanden geblokkeerd (en reacties dus op onzichtbaar) omdat we duidelijk niet het beste in elkaar naar boven halen.
Ik heb letterlijk het verzoek gekregen om me niet meer uit de tent te laten lokken.
Stop dus met reageren op mij, dan kan ik jou ook in vrede negeren en zijn de moderators ook tevreden.
Nee, snap ik. Ik vind het vooral een bijzonder overdreven titel die wordt gehangen aan iets dat (op dit moment) niet heel veel toevoegt.quote:Op dinsdag 18 juni 2024 18:42 schreef TheFreshPrince het volgende:
Dat "life changing" is natuurlijk niet mijn titel, dat is de tekst van de maker van de video.
Ja ok, het is wel weer een stap voorwaarts in de ontwikkelfase inderdaad. Ik vraag me wel af of het daadwerkelijk tot het punt gaat komen waarop het wel een toevoeging kan zijn. Het moment waarop je dus niet meer op hoeft te letten en feitelijk dus niet meer de bestuurder bent. Dat het zover doorontwikkeld kan worden geloof ik wel, maar gaat het ook op juridisch vlak dichtgetimmerd worden. Daar ben ik wel wat sceptisch over.quote:Op dinsdag 18 juni 2024 18:42 schreef TheFreshPrince het volgende:
Het is inderdaad nog autonoom rijden met toezicht maar het gaat vooral om de stappen die er dit jaar gezet zijn, sinds V12 gaat het met sprongen vooruit en V12.4.1 is daar nu de meest recente update van.
Komt nog bij dat je (denk ik) anders met het verkeer bezig bent als je niet actief aan het rijden bent. Als ik naast iemand zit in de auto dan kijk ik naar andere dingen dan wanneer ik zelf aan het rijden ben. Ik denk dus ook dat je in zo'n FSD mode veel minder alert bent, waardoor je reactievermogen een stuk trager is. Vervolgens moet je dan ook nog naar je stuur grijpen. Je bent dus eigenlijk een stap verder in de ontwikkelfase, maar in vergelijking met de vorige fase is deze fase eigenlijk gevaarlijker. Terwijl het in feite niks toevoegt momenteel (naar mijn mening dan).quote:Op dinsdag 18 juni 2024 19:20 schreef Klepper272 het volgende:
Als Teslarijder kan je nu jezelf heerlijk bevredigen tijdens het rijden.![]()
Maar serieus, de kans op ongelukken wordt nog groter want doordat je geen handen aan het stuur hebt duurt het nog langer voordat je een stuurcorrectie kunt uitvoeren als het misgaat.
Het "lifechanging" zal wel het verschil tussen zwaargewond of dood zijn.
Vind ik ook, die titel slaat nergens op. Het ging me voornamelijk om het videomateriaal waar je toch weer wat stapjes voorwaarts uit kan halen. Daarnaast was het niet een foutloze rit, wat juist ook de zwakke punten laat zien.quote:Op woensdag 19 juni 2024 11:34 schreef Accordtje het volgende:
[..]
Nee, snap ik. Ik vind het vooral een bijzonder overdreven titel die wordt gehangen aan iets dat (op dit moment) niet heel veel toevoegt.
[..]
Als FSD level 4 of 5 is zal Tesla 100% verantwoordelijk zijn voor ongevallen in die gevallen waar de schuld bij FSD gelegd wordt. "Tesla Insurance" bestaat al, dus over het verzekeren is al nagedacht ga ik vanuit.quote:Ja ok, het is wel weer een stap voorwaarts in de ontwikkelfase inderdaad. Ik vraag me wel af of het daadwerkelijk tot het punt gaat komen waarop het wel een toevoeging kan zijn. Het moment waarop je dus niet meer op hoeft te letten en feitelijk dus niet meer de bestuurder bent. Dat het zover doorontwikkeld kan worden geloof ik wel, maar gaat het ook op juridisch vlak dichtgetimmerd worden. Daar ben ik wel wat sceptisch over.
Yep, je legt de vinger op de zere plek.quote:Op woensdag 19 juni 2024 11:45 schreef Accordtje het volgende:
[..]
Komt nog bij dat je (denk ik) anders met het verkeer bezig bent als je niet actief aan het rijden bent. Als ik naast iemand zit in de auto dan kijk ik naar andere dingen dan wanneer ik zelf aan het rijden ben. Ik denk dus ook dat je in zo'n FSD mode veel minder alert bent, waardoor je reactievermogen een stuk trager is. Vervolgens moet je dan ook nog naar je stuur grijpen. Je bent dus eigenlijk een stap verder in de ontwikkelfase, maar in vergelijking met de vorige fase is deze fase eigenlijk gevaarlijker. Terwijl het in feite niks toevoegt momenteel (naar mijn mening dan).
Ik geloof wel dat naarmate autonoom rijden beter wordt, dat je vertrouwen ook groeit en je daarom minder oplet.quote:Op woensdag 19 juni 2024 11:45 schreef Accordtje het volgende:
[..]
Komt nog bij dat je (denk ik) anders met het verkeer bezig bent als je niet actief aan het rijden bent. Als ik naast iemand zit in de auto dan kijk ik naar andere dingen dan wanneer ik zelf aan het rijden ben. Ik denk dus ook dat je in zo'n FSD mode veel minder alert bent, waardoor je reactievermogen een stuk trager is. Vervolgens moet je dan ook nog naar je stuur grijpen. Je bent dus eigenlijk een stap verder in de ontwikkelfase, maar in vergelijking met de vorige fase is deze fase eigenlijk gevaarlijker. Terwijl het in feite niks toevoegt momenteel (naar mijn mening dan).
https://gocar.be/nl/auton(...)ders-meer-ongelukkenquote:Tesla-rijders zijn het vaakst betrokken bij verkeersongevallen: dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek uitgevoerd door Lending Tree, een bedrijf gespecialiseerd in het vergelijken van leningen en verzekeringen
Ja, maar ik denk dat ome Gerrit al dan niet met een borrel op in een Opel Kadett een veel groter risico is voor die fietser.quote:Op woensdag 19 juni 2024 11:53 schreef Klepper272 het volgende:
Je zal daar maar als fietser hebben staan te wachten voor die spoorweg overgang in het filmpje dat ik gepost hebt.....
Maar in die statistieken is niet opgenomen of er wel of niet zelf werd gestuurd dus zegt het niet zoveel omdat er slechts een klein deel testrijders zijn. Dat 'status symbool auto's' vaker bij ongelukken betrokken zijn is van alle tijden. Zegt dus niets.quote:Op woensdag 19 juni 2024 12:30 schreef Klepper272 het volgende:
Om het in perspectief te plaatsen
[..]
https://gocar.be/nl/auton(...)ders-meer-ongelukken
Ondanks FSD en autopilot.
Het zegt sowieso relatief weinig. Ik lees ook niet dat er is gekeken naar de verhouding in hoeveel auto's van een bepaald merk er rondrijden, dus volgens mij is daar ook geen correctie op gedaan.quote:Op woensdag 19 juni 2024 15:57 schreef qajariaq het volgende:
Maar in die statistieken is niet opgenomen of er wel of niet zelf werd gestuurd dus zegt het niet zoveel omdat er slechts een klein deel testrijders zijn. Dat 'status symbool auto's' vaker bij ongelukken betrokken zijn is van alle tijden. Zegt dus niets.
Hier zal de wetgeving in heel Europa nog op moeten worden aangepast. Alle verkeerswetgeving is voortgebouwd op het Verdrag van Wenen uit 1968.quote:Op vrijdag 11 oktober 2024 12:35 schreef Tourniquet het volgende:
[..]
de taxi's (zonder pedalen en stuur) ..
Oh, dat kan. Dat is het probleem van Tesla zelf. In theorie zijn deze taxi's te koop maar in de praktijk zal Tesla ze zelf gaan uitbaten verwacht ik. Dat is veel interessanter dan verkopen.quote:Op vrijdag 11 oktober 2024 14:55 schreef SymbolicFrank het volgende:
Mijn eerste reactie op de CyberCab: die deuren gaan niet lang leven.
Dat kan, over 20 jaar is dat allemaal niet zo relevant en zijn autonome voertuigen onderdeel van het straatbeeld.quote:Verder is het nog een jaartje of vijf wachten.
Ja, als het klopt wat ze beloven, dan is dat de enige rationele actie. Maar ik denk dat ze ook een grote lijst met potentiėle problemen hebben, waar ze zelf niet voor op willen draaien. Dus dan is verkoop de beste optie. Initieel willen veel mensen die dingen hebben en als die problemen uiteindelijk de zaak niet levensvatbaar maken, dan hebben ze er veel aan verdiend.quote:Op zaterdag 12 oktober 2024 16:27 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Oh, dat kan. Dat is het probleem van Tesla zelf. In theorie zijn deze taxi's te koop maar in de praktijk zal Tesla ze zelf gaan uitbaten verwacht ik. Dat is veel interessanter dan verkopen.
Op straat alleen als we de straten en de verkeersregels er op aanpassen. Waar autonomie een groot verschil maakt is in de landbouw en het lokale containervervoer. Daar is het al bijna niet meer weg te denken. Maar de bestuurders zitten vaak nog achter het stuur, dus daar kan nog een heleboel verbeteren. Verder is openbaar vervoer bijna altijd beter.quote:Dat kan, over 20 jaar is dat allemaal niet zo relevant en zijn autonome voertuigen onderdeel van het straatbeeld.
Opinie. Tesla kan dat prima zelf uitbaten.quote:Op zaterdag 12 oktober 2024 19:11 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Ja, als het klopt wat ze beloven, dan is dat de enige rationele actie. Maar ik denk dat ze ook een grote lijst met potentiėle problemen hebben, waar ze zelf niet voor op willen draaien. Dus dan is verkoop de beste optie. Initieel willen veel mensen die dingen hebben en als die problemen uiteindelijk de zaak niet levensvatbaar maken, dan hebben ze er veel aan verdiend.
Anders gezegd: het publiek mag het uittesten en als er toch geld aan te verdienen valt, springen ze er in.
Het hele idee achter de huidige autonomie is juist dat de AI zich aanpast aan de regels en niet andersom.quote:[..]
Op straat alleen als we de straten en de verkeersregels er op aanpassen. Waar autonomie een groot verschil maakt is in de landbouw en het lokale containervervoer. Daar is het al bijna niet meer weg te denken. Maar de bestuurders zitten vaak nog achter het stuur, dus daar kan nog een heleboel verbeteren. Verder is openbaar vervoer bijna altijd beter.
Maak eens een business plan waarin jij CyberCabs gaat uitbaten. Gewoon om te zien wat er allemaal bij komt kijken.quote:Op zaterdag 12 oktober 2024 19:18 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Opinie. Tesla kan dat prima zelf uitbaten. Tesla heeft ook al een eigen "Tesla Insurance" opgetuigd (in samenwerking met een grote partij).
Precies. Aparte wegen voor autonome voertuigen. Dan werkt het. Maar die hebben we al: rails. Dat is heel simpel en werkt uitstekend.quote:Het hele idee achter de huidige autonomie is juist dat de AI zich aanpast aan de regels en niet andersom.
Mocht je in een situatie belanden waar >80% autonoom is, dan zul je vanzelf wel regels zien veranderen maar dat is meer omdat ze voor autonome voertuigen niet zoveel nut hebben. De miljoenen stopborden in de US, bijvoorbeeld. Autonome auto's overzien alles 360 graden rondom en hebben die niet zo hard nodig. Alleen in verkeerssituatie waar het zicht beperkt is, zullen ze voorzichtig rollen om meer in zicht te krijgen.
Je denkt dat Tesla aan een project is begonnen dat vele miljarden Dollars kost en nooit nagedacht heeft over het "business plan"?quote:Op zaterdag 12 oktober 2024 19:25 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Maak eens een business plan waarin jij CyberCabs gaat uitbaten. Gewoon om te zien wat er allemaal bij komt kijken.
[..]
Dat is bijna 180 graden het tegenovergestelde van wat ik zei, dus niets "precies".quote:Precies. Aparte wegen voor autonome voertuigen. Dan werkt het.
Prioriteiten. Musk wil continu laten zien dat hij de slimste is en met wonderbaarlijke uitvindingen komt. Hij wil in de geschiedenisboeken staan als een groter genie dan Einstein en Tesla, die meer grote veranderingen heeft bewerkstelligd dan alle andere mensen.quote:Op zaterdag 12 oktober 2024 19:30 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Je denkt dat Tesla aan een project is begonnen dat vele miljarden Dollars kost en nooit nagedacht heeft over het "business plan"?
Een vreemde flapdrol ben je soms.
Wat moet er nog gebeuren voordat jij nog even gaat slapen op weg naar je werk? In de VS is dat een stuk simpeler dan hier: een hele grote, zware auto met heel veel airbags. Hier moet je ook rekening houden met de andere weggebruikers.quote:Dat is bijna 180 graden het tegenovergestelde van wat ik zei, dus niets "precies".
Dat is precies hoe hyperloop is gegaan. Miljarden investeren zonder plan hoe dit ooit in de praktijk geld zou moeten gaan opleveren.quote:Op zaterdag 12 oktober 2024 19:30 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Je denkt dat Tesla aan een project is begonnen dat vele miljarden Dollars kost en nooit nagedacht heeft over het "business plan"?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |