quote:
Op vrijdag 21 januari 2022 12:02 schreef TheFreshPrince het volgende:Mijn stelling: met de komst van de zelfrijdende auto zal autobezit overbodig worden en zal er ook een eind komen aan het beroep "chauffeur" of aan "openbaar vervoer" zoals we het nu kennen.
Ook politie gaat het rustig krijgen op verkeersgebied. Verkeersborden en -lichten worden overbodig.
Waarom?
- de auto rijdt zelf, geen chauffeur of rijbewijs nodig dus ook je nichtje van 5 kan er mee naar school rijden
- de auto houdt zich automatisch aan de wet: vermogen, wegligging of topsnelheid doet er niet meer toe, overtredingen zijn er evenmin
- auto's kunnen "on demand" beschikbaar zijn door reservering of zelfs al kort na een aanvraag, je hoeft er zelf niet meer 1 te bezitten
- auto's kunnen zelf tanken/bijladen
- je laat de auto achter als je uitstapt, deze is dan voor iemand anders beschikbaar
- als iemand anders een auto nodig heeft, rijdt de auto er zelf heen
- als jij weer een auto nodig hebt om je op te halen, kan je die vantevoren reserveren. Zo staat er aan het eind van je werkdag een vervoermiddel klaar of kort nadat je er eentje aanvraagt
- "carpoolen" met collega's of anderen die naar dezelfde bestemming of langs dezelfde route moeten levert korting op, je kan dus kiezen of je alleen wil reizen of goedkoper met anderen
- taxi's zijn niet meer nodig, Uber evenmin. Hooguit heb je nog een student nodig die klanten helpt met in- of uitstappen of het in- en uitladen van bagage
- afrekenen gaat pre-paid, of op maandelijkse factuurbasis. Berekening per uur (als je wil dat er op je gewacht wordt) of per kilometer (bij auto "on demand")
Ik verwacht de komst van grote verhuurbedrijven waar je lid van kan worden en waar je on-demand vervoerd kan worden door een willekeurig merk/model vervoersmiddel. Ga je met een gezin of groep, dan vraag je een voertuig met meer zitplaatsen op of komen er 2 of meer voertuigen voorrijden.
Omdat het systeem erachter zelf ziet waar meer vraag is naar vervoersmiddelen, zullen de voertuigen zelf naar de drukste plekken rijden zodat de wachttijden kort zijn.
Er zullen piek- en daluren zijn zodat oma goedkoop naar haar kleinkinderen kan nadat Klaas in de spits naar z'n werk gebracht is.
Je kan het off-topic vinden, maar ik zal toch mijn kijk op de zaken opschrijven. Ik heb niet de gehele reeks gelezen, maar mijn eerste indruk is dat je autonoom rijden als een heilige graal ziet - als een Tesla mij en jou rond kan rijden, dan doet iedereen zijn auto weg, omdat je opeens on-demand vervoer van A naar B kan bestellen.
Ik ben van mening dat autobezit gaat verdwijnen, maar niet dat het alleen door het autonoom rijden ingeleid gaat worden. Het zal daaraan bijdragen, maar mijns inziens is het niet de belangrijkste drijfveer.
Je kan even kijken naar welke ontwikkelingen er nu zijn. Stel dat Klaas in Eindhoven woont en in Amsterdam werkt. Klaas kan nu al bij een "wit-oranje" autoverhuurder een auto bestellen die vervolgens voor zijn voordeur wordt afgeleverd. Hij kan ermee naar zijn werk rijden, waarna oma ermee naar haar kleinkinderen rijdt. 's middags staat er een andere of dezelfde auto klaar waarmee Klaas naar huis kan rijden. Wat voegen zelfrijdende auto's toe? De "bezorg"kosten zullen omlaag kunnen (7,50 bij de betreffende aanbieder), de levertermijn gaat omlaag (nu 3-12 uur en dat is natuurlijk niet on-demand) en de auto hoeft niet op een A-locatie geparkeerd te worden. Zelf maak ik al jaren gebruik van zulke diensten, maar ze zijn in dit land momenteel een niche. Als ik in mijn omgeving rondvraag, dan hoor ik de volgende argumenten:
- Ze zijn duur
- Angst voor rommel van anderen
- Hoe om te gaan met allerlei spullen in de auto?
Zelfrijdende auto's zullen deze diensten wat goedkoper maken, voornamelijk omdat de terugbrengzone uitgebreid kan worden, maar niet supergoedkoop. Stel dat je op het platteland woont, met een bevolkingsdichteheid van 8 personen per vierkante kilometer, zal een auto veel extra kilometers moeten maken om je op te halen of weer af te zetten. Verder zijn de wasstraten ook niet gratis en ook de overhead moet betaald worden. Dan heb je nog de extra investeringen in infrastructuur om een auto zelfstandig te laten opladen. Al neem je een vloot van 20.000 auto's, het zijn nog altijd substantieele kosten. Dan de onderste twee punten. De netheid van een auto doet mij vrij weinig, maar ik ken een hoop mensen die daarom een voorkeur hebben voor een eigen auto. Als ik nu een auto huur, dan weet ik van te voren niet hoe schoon die gaat zijn. Dan kun je wel gaan werken met boetes etc. (gebeurt nu al), maar ook ik zal vast weleens een klokhuis, een kabeltje of een waterflesje achtergelaten hebben. Ik word er niet vrolijk vak als ik daarvoor elke keer een forse boete zou moeten betalen. Stel dat je kinderen hebt, dan wil je vaak een wat grotere auto en wil je daar ook kinderstoeltjes erin zetten. Dan zijn er twee opties: je laat men steeds hun zooi sjouwen (onhandig) of je biedt aparte auto's met de juiste inrichting (die zijn schaarser, moeten meer km's rijden en dus duurder) Je hebt ook mensen die honden houden en met die honden naar het strand willen. Betalen voor stofzuigen na elk ritje is niet bepaald goedkoop. Wat ik wil zeggen, om deze diensten te laten slagen, moet een eigen auto veel duurder worden. Momenteel parkeert zo'n beetje heel Nederland (bijna) gratis voor de deur. Zelfs in het centrum van Amsterdam kost een parkeervergunning nog geen 50 euro per maand. Maak je daar 500 van, dan moet Jan Modaal toch eens na gaan denken over een alternatief.
Dat gezegd hebbende, een auto blijft een individueel vervoersmiddel en daarmee best duur. Ik kan niet wachten totdat wij verlost zijn van bussen die eens per uur rijden en het gedrocht dat aanvullend openbaar vervoer heet. Met ViaVan (groot in Londen, heeft helaas corona in Nederland niet overleefd) of Uber Bus (kwam het in Egypte tegen), kun je met meerdere mensen die dezelfde kant opgaan een rit delen. Als er straks geen chauffeur aan te pas hoeft te komen, dan worden deze diensten goedkoper en dus populairder. Top! Echter, je kan niet met 1000 Tesla's tegelijkertijd het centrum van Amsterdam binnenrijden, dus het OV blijft wel degelijk belangrijk. De vervoerscapaciteit van een trein, metro is veel groter. Wellicht dat als voertuigen geen afstand hoeven te houden, zoiets als de tram overbodig wordt.