Hoewel het ook compleet off-topic is in een topic over autonoom rijden.quote:Op dinsdag 23 januari 2024 12:57 schreef Candymannetje het volgende:
[..]
Ik zag pas een bericht dat ze in China een nucleaire batterij hadden gemaakt die 50 jaar mee gaat.
Als ze zoiets op grote schaal kunnen maken dan wordt het interessant.
Je kan het autonoom rijden toch moeilijk los zien van het elektrisch rijden?quote:Op dinsdag 23 januari 2024 13:14 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Hoewel het ook compleet off-topic is in een topic over autonoom rijden.
Die "nucleaire batterij" die in het nieuws kwam onlangs, kan 50 jaar lang zo'n 100 µW leveren, ofwel 0,1 mW.
Zelfs voor een lichte EV (Dacia Spring) heb je al ongeveer 33kW nodig, ofwel 33.000Watt, ofwel 33.000.000mW.
Je zou dus 330.000.000 van die accu's nodig hebben.
Je kan het prima los zien van elektrisch rijden. Autonoom rijden is een manier om de bestuurder te vervangen, niet de aandrijftechniek.quote:Op dinsdag 23 januari 2024 13:16 schreef Candymannetje het volgende:
[..]
Je kan het autonoom rijden toch moeilijk los zien van het elektrisch rijden?
Hoeveel autonome voertuigen zijn er op fossiele brandstof?
Dus jij verwacht autonome deelauto's in de toekomst op fossiele brandstof?quote:Op dinsdag 23 januari 2024 13:18 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Je kan het prima los zien van elektrisch rijden. Autonoom rijden is een manier om de bestuurder te vervangen, niet de aandrijftechniek.
Het is toepasbaar op brandstof, waterstof, eFuels en EV's.
Verder genoeg over gezegd. Ik wil het topic een beetje schoonhouden, er zijn voldoende topics waar je kan klagen over EV's.
Vanaf hier zet ik TR's
Voornamelijk niet omdat er überhaupt geen toekomst is voor auto’s met een verbrandingsmotor. Maar niet omdat er een technische reden is dat het niet zou kunnen.quote:Op dinsdag 23 januari 2024 13:20 schreef Candymannetje het volgende:
[..]
Dus jij verwacht autonome deelauto's in de toekomst op fossiele brandstof?
Best indrukwekkend. Ik vraag me alleen af hoe het in Europa zou werken. Veel drukker verkeer met veel onoverzichtelijke kruisingen en een vaak wat 'assertievere' rijstijl om nog maar te zwijgen over dubbelle en trippel rotondes in de UK.quote:Op dinsdag 23 januari 2024 11:00 schreef TheFreshPrince het volgende:
Nog een video, deze keer overdag.
Het uitrollen van deze nieuwe versie wordt in laag tempo gedaan blijkbaar, want alleen "Whole Mars Catalog" heeft tot nu toe videomateriaal online kunnen zetten.
Je ziet dat Pareto ook toeslaat bij autonoom rijden, die laatste 20% om het perfect te maken kost heel veel tijd.quote:Op dinsdag 23 januari 2024 19:35 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Best indrukwekkend. Ik vraag me alleen af hoe het in Europa zou werken. Veel drukker verkeer met veel onoverzichtelijke kruisingen en een vaak wat 'assertievere' rijstijl om nog maar te zwijgen over dubbelle en trippel rotondes in de UK.
Tien jaar terug had ik het binnen vijf jaar als algemeen gebruikt verwacht. Nou, dat viel even tegen maar ik zie nog steeds wel progressie.
Ja, het gaat best heel overdacht en veilig maar ik moet nog zien hoe vlot je bent in een wat vollere omgeving als je bij elk stopbord geheel tot stilstand komt en pas na vijf seconden weer verder gaat. Zou hier erg toeteren worden achter je. Ook die wandelaars aan beide zijden van de weg (gele jas), ik zou dan oprijden en zo nodig flink remmen als er toch iets van de andere kant komt.quote:Op dinsdag 23 januari 2024 19:47 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Je ziet dat Pareto ook toeslaat bij autonoom rijden, die laatste 20% om het perfect te maken kost heel veel tijd.
Hoe het in Europa gaat werken is nog niet echt voorspelbaar, toch zie ik in de US soms ook "onmogelijke" situaties waar FSD dan toch prima uit komt.
Het is voor ons mensen ook niet voor te stellen dat je 9 ogen hebt en 100% aandacht bij de weg en het verkeer. En dat is precies wat FSD wél heeft.
FSD wilde bijvoorbeeld in 1 situatie (uit de bovenstaande video's) niet direct wegrijden na het inschakelen maar toen bleek later dat er iemand overstak achter een auto vandaan. Dus het ziet wel heel veel.
Ik weet niet hoeveel jaren er nog nodig zijn om het perfect genoeg te maken en om de overheid daarna nog te overtuigen maar ik ga het (als ik tijd van leven heb) nog wel meemaken, verwacht ik.
Gek genoeg komt dat vooral door de NTSHA die vond dat een Tesla geheel tot stilstand moest komen bij een stopbord, waar Tesla zelf de “California Roll” deed bij de stopborden.quote:Op dinsdag 23 januari 2024 19:53 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Ja, het gaat best heel overdacht en veilig maar ik moet nog zien hoe vlot je bent in een wat vollere omgeving als je bij elk stopbord geheel tot stilstand komt en pas na vijf seconden weer verder gaat.
Ik ken mensen die slechter rijdenquote:Zou hier erg toeteren worden achter je. Ook die wandelaars aan beide zijden van de weg (gele jas), ik zou dan oprijden en zo nodig flink remmen als er toch iets van de andere kant komt.
Maar goed, laten we zeggen dat ie nu wel het rijbewijsexamen zou halen.
Wat ik me herinner van ruim tig jaar terug is dat je min of meer stil moet staan en dan direct weer door als alles vrij is. Hing ook van je instructeur af natuurlijk.quote:Op dinsdag 23 januari 2024 19:58 schreef TheFreshPrince het volgende:
Het zou natuurlijk wel kunnen dat dat voor autonome voertuigen soepeler wordt in de toekomst, aangezien die gelijktijdig zowel links, rechts, vooruit als achteruit kunnen kijken en de situatie allang overzien hebben.
Ik heb sowieso nooit in de US gereden (of geweest) dus ik kan me alleen baseren op wat ik zie en lees.quote:Op dinsdag 23 januari 2024 20:02 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Wat ik me herinner van ruim tig jaar terug is dat je min of meer stil moet staan en dan direct weer door als alles vrij is. Hing ook van je instructeur af natuurlijk.
En er zijn er nog meer. Maar het gaat hier over auto's, dus ga ze niet noemen. (Autonome) auto's dus, ongeacht aandrijvingquote:Op dinsdag 23 januari 2024 13:16 schreef Candymannetje het volgende:
[..]
Je kan het autonoom rijden toch moeilijk los zien van het elektrisch rijden?
Hoeveel autonome voertuigen zijn er op fossiele brandstof?
mensen willen een grote auto voor weing geld, de meeste auto''s hebben als je de voorbumper eraf haalt helemaal niets over , kijk maar eens in de garages , het is allemaal lucht achter de voorbumperquote:Op woensdag 24 januari 2024 21:08 schreef spectrumanalyser het volgende:
Auto's worden groter vanwege de veiligheidsconstructies, zoals het actieve voetgangersbeschermingssysteem.
Fabrikanten zijn gestopt met bouwen van kleine auto's omdat dit gehele segment niet meer kosten-rendabel is. De EU heeft ooit een regel ingesteld om de uitstoot elk jaar verder omlaag te brengen. De extra kosten om deze auto te kunnen maken wegen niet op tegen de lage verkoopprijs die men bereid is te betalen.
eentje van de baas en een klientje voor de kinderen naar school te brengen , daar maakt men dan de prive kilometers mee voor de belastingdienstquote:Op woensdag 24 januari 2024 20:59 schreef spectrumanalyser het volgende:
Het autobezit neemt toe. Het neemt lokaal zelfs explosief toe, de trend is twee autos per huishouden in onze buurt.
Landelijk gezien eind vorig jaar was er ruim 1 auto per 2 inwoners.
er is een grote vraag naar kleine autos. Na de succesvolle Aygo/C1/107 en Citigo/Up/Mii komt er geen opvolger meer.quote:Op woensdag 24 januari 2024 21:19 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
mensen willen een grote auto voor weing geld, de meeste auto''s hebben als je de voorbumper eraf haalt helemaal niets over , kijk maar eens in de garages , het is allemaal lucht achter de voorbumper
de honda civic is nu bijna twee keer zo groot als vroeger, allemaal luchtquote:Op woensdag 24 januari 2024 21:42 schreef spectrumanalyser het volgende:
[..]
er is een grote vraag naar kleine autos. Na de succesvolle Aygo/C1/107 en Citigo/Up/Mii komt er geen opvolger meer.
Daardoor is de Kia Picanto nu de hekkensluiter.
Ik heb er 2 en ik woon alleenquote:Op woensdag 24 januari 2024 20:59 schreef spectrumanalyser het volgende:
Het autobezit neemt toe. Het neemt lokaal zelfs explosief toe, de trend is twee autos per huishouden in onze buurt.
Landelijk gezien eind vorig jaar was er ruim 1 auto per 2 inwoners.
Het aantal auto's in Nederland neemt toe en het aantal auto's waarover een Nederlander kan beschikken neemt ook toe.quote:Op woensdag 24 januari 2024 20:59 schreef spectrumanalyser het volgende:
Het autobezit neemt toe. Het neemt lokaal zelfs explosief toe, de trend is twee autos per huishouden in onze buurt.
Landelijk gezien eind vorig jaar was er ruim 1 auto per 2 inwoners.
Als autobezit rationeel besloten zou worden, dan had je helemaal gelijk. Maar dat is bij heel veel mensen helemaal niet zo. Zo zou in Amsterdam en Utrecht het gebruik van deelautos ontzettend voor de hand liggen. Parkeren is onmogelijk/extreem duur. Beide gemeentes stimuleren het gebruik van deelautos op alle mogelijke manieren. En beide steden zijn compact genoeg om bijna overal een deelauto op loopafstand te hebben. Toch is in beide steden de verhouding tussen deelauto's en eigen autos minder dan 1 op 100. En ik denk dat het autonoom zijn van auto's dat niet in zijn eentje gaat veranderen.quote:Op donderdag 25 januari 2024 12:40 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Het aantal auto's in Nederland neemt toe en het aantal auto's waarover een Nederlander kan beschikken neemt ook toe.
Maar dat betekent niet zo zwart/wit dat ook het autobezit zelf toeneemt, want (zakelijk / private) lease groeit ook aardig door in Nederland.
Daarnaast is mijn stelling gebaseerd op het succes van autonoom rijden en hoe lang dat nog duurt is uiteraard glazenbollen werk.
[ afbeelding ]
Een Greenwheels waarvoor je een blok moet lopen of een auto die tot je voordeur komt en mogelijk nog goedkoper is dan die greenwheels is natuurlijk nog wel een verschil. En toch, de mensen die ik ken in Amsterdam hebben meestal geen auto. Ook huur je die GW voor je heen tot en met terugreis. Met name bij een weekend is dat best wel een bedrag. Een autonoom hoef je alleen die twee ritten te rekenen.quote:Op donderdag 25 januari 2024 16:27 schreef knoopie het volgende:
[..]
Als autobezit rationeel besloten zou worden, dan had je helemaal gelijk. Maar dat is bij heel veel mensen helemaal niet zo. Zo zou in Amsterdam en Utrecht het gebruik van deelautos ontzettend voor de hand liggen. Parkeren is onmogelijk/extreem duur. Beide gemeentes stimuleren het gebruik van deelautos op alle mogelijke manieren. En beide steden zijn compact genoeg om bijna overal een deelauto op loopafstand te hebben. Toch is in beide steden de verhouding tussen deelauto's en eigen autos minder dan 1 op 100. En ik denk dat het autonoom zijn van auto's dat niet in zijn eentje gaat veranderen.
Ik denk dat het ook een generatie-ding is. Mensen die zijn opgegroeid in de 20e eeuw hebben denk ik doorgaans veel meer met auto's dan de mensen die nu opgroeien. Geef het een of twee generaties en het beeld kan totaal omslaan.quote:Op donderdag 25 januari 2024 16:27 schreef knoopie het volgende:
[..]
Als autobezit rationeel besloten zou worden, dan had je helemaal gelijk. Maar dat is bij heel veel mensen helemaal niet zo. Zo zou in Amsterdam en Utrecht het gebruik van deelautos ontzettend voor de hand liggen. Parkeren is onmogelijk/extreem duur. Beide gemeentes stimuleren het gebruik van deelautos op alle mogelijke manieren. En beide steden zijn compact genoeg om bijna overal een deelauto op loopafstand te hebben. Toch is in beide steden de verhouding tussen deelauto's en eigen autos minder dan 1 op 100. En ik denk dat het autonoom zijn van auto's dat niet in zijn eentje gaat veranderen.
Zit ook wat in. Ik ben opgegroeid met openbare telefooncellen en iemand die nu 20 is zal geen idee hebben waar ik het over heb.quote:Op donderdag 25 januari 2024 17:38 schreef Tijn het volgende:
[..]
Ik denk dat het ook een generatie-ding is. Mensen die zijn opgegroeid in de 20e eeuw hebben denk ik doorgaans veel meer met auto's dan de mensen die nu opgroeien. Geef het een of twee generaties en het beeld kan totaal omslaan.
quote:CEO Elon Musk did confirm that the company's next-gen vehicle will be coming in the second half of 2025.
In its earnings release and later on the earnings call, Tesla also mentioned progress on its next-gen manufacturing platform.
"We are focused on bringing the next-generation platform to market as quickly as we can, with the plan to start production at Gigafactory Texas," the company said. "
This platform will revolutionize how vehicles are manufactured."
"We're very far along on our next-gen low-cost vehicle. We're really excited about this. This is a revolutionary manufacturing system, far more advanced than any other in the world,"
Musk said on the earnings call, clarifying that the company's current schedule has this vehicle hitting production in the second half of 2025.
This echoes a report from Reuters earlier Wednesday that said Tesla told suppliers it wants to start production of a new mass-market EV codenamed "Redwood" in mid-2025.
De hardware voor FSD zal er sowieso in zitten.quote:Op donderdag 25 januari 2024 19:12 schreef michaelmoore het volgende:
https://finance.yahoo.com(...)-2023-143454161.html
De nieuwe Tesla low cost EV "redwood"zal toch minstens FSD moeten zijn wil het inslaan als een BOM
[..]
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Waarom zou dat goedkoper moeten zijn dan een greenwheels? De aanschafprijs van de autonome auto zal het de komende jaren in ieder geval alles behalve goedkoper maken.quote:Op donderdag 25 januari 2024 17:29 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Een Greenwheels waarvoor je een blok moet lopen of een auto die tot je voordeur komt en mogelijk nog goedkoper is dan die greenwheels is natuurlijk nog wel een verschil.
Dat geloof ik best, in een bepaalde leeftijdscategorie. Maar in totaal staan er toch nog 300.000 auto’s aangemeld in Amsterdam. Dus dat het eind van het autobezit nabij is, lijkt me nog wat vroeg om te zeggen, zelfs in Amsterdam of Utrecht.quote:En toch, de mensen die ik ken in Amsterdam hebben meestal geen auto.
Theoretisch is dat een voordeel. Maar in de praktijk is dat nog maar de vraag. Als ik een autonome auto neem naar een vakantiehuisje letterlijk ergens midden op de hei, dan is de kans dat iemand anders daar een auto nodig heeft nihil. Dus dan mag je 2x de heen en terugreis betalen, of de verhuurder blijft op de kosten zitten (maar niet heus natuurlijk). En als iemand, net als alle andere mensen, precies om 8:30 zijn kinderen op school wil afzetten, dan hebben al die auto’s daarna ook ineens niks meer te doen. Die staan zich vanaf 9:00 tot en met 17:00 net zo te vervelen als privé-auto’s nu.quote:Ook huur je die GW voor je heen tot en met terugreis. Met name bij een weekend is dat best wel een bedrag. Een autonoom hoef je alleen die twee ritten te rekenen.
Dat is zeker waar. Maar ook weer sterk afhankelijk van je omgeving. Ik ken ook genoeg dertigers die het over niks anders hebben dan over hun auto.quote:Een deel van de mensen vindt eigen bezit inderdaad belangrijk maar het zal je verbazen hoeveel mensen er zijn voor wie een auto gewoon een ding is met als enige emotionele waarde dat het ongeveer je grootste kostenpost is, vergelijkbaar met de kosten van je wonen.
in de steden kan ik daar iets bij voorstellen.quote:Op donderdag 25 januari 2024 17:38 schreef Tijn het volgende:
[..]
Ik denk dat het ook een generatie-ding is. Mensen die zijn opgegroeid in de 20e eeuw hebben denk ik doorgaans veel meer met auto's dan de mensen die nu opgroeien. Geef het een of twee generaties en het beeld kan totaal omslaan.
Maar op het moment dat een auto op verzoek voor komt rijden heb ik die bus naar de stad ook niet meer nodig. Waar ik nu woon wil ik absoluut niet zonder auto maar ik zou het feest vinden als het ding wel beschikbaar is maar ik er verder geen omkijken naar zal hebben.quote:Op donderdag 25 januari 2024 20:31 schreef spectrumanalyser het volgende:
[..]
in de steden kan ik daar iets bij voorstellen.
buitengebieden niet, daar heb je de auto nodig, door het wegvallen van ov-verbindingen.
Dorpen zoals Erichem, waar geen bus meer doorheen gaat.
Misschien moet het ding inderdaad tien km rijden om een ander ten dienst te zijn maar dat is wat anders dan die 120 km naar de hei.quote:Op donderdag 25 januari 2024 20:12 schreef knoopie het volgende:
Als ik een autonome auto neem naar een vakantiehuisje letterlijk ergens midden op de hei, dan is de kans dat iemand anders daar een auto nodig heeft nihil. Dus dan mag je 2x de heen en terugreis betalen, of de verhuurder blijft op de kosten zitten (maar niet heus natuurlijk).
Nou, de spits duurt iets langer dan van 08.00 tot 09.00. Zondermeer is de spits wel een periode dat alles onderweg is. Buiten de spits is dan weer tijd voor laden, onderhoud en schoonmaken. Maar de spits is inderdaad wel een knelpunt. Ik verwacht ook niet een snelle omslag van privé naar deel. Daar gaat wel een halve generatie overheen. Te beginnen bij de 'boodschappenauto' en senioren.quote:En als iemand, net als alle andere mensen, precies om 8:30 zijn kinderen op school wil afzetten, dan hebben al die auto’s daarna ook ineens niks meer te doen. Die staan zich vanaf 9:00 tot en met 17:00 net zo te vervelen als privé-auto’s nu.
Op 800.000 bewoners is dat beduidend minder dan het landelijk gemiddelde.quote:Maar in totaal staan er toch nog 300.000 auto’s aangemeld in Amsterdam.
Ik denk niet dat iemand denkt dat autobezit echt "afgeschaft" gaat worden. Net zo min als het bezit van paarden is afgeschaft. Toch waren er in 1880 heel wat meer mensen met een paard dan nu.quote:Op donderdag 25 januari 2024 20:12 schreef knoopie het volgende:
[..]
In totaal zijn er gewoon heel wat problemen met het afschaffen van autobezit
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |