De medicijnen:quote:Hoogleraar: "ADHD is boerenbedrog"
Hoogleraar psychotherapie prof. dr. Paul Verhaeghe, auteur van het boek "Het einde van de psychotherapie", stelt dat aandoeningen zoals ADHD en PDD-NOS niet bestaan. De symptomen natuurlijk wel: drukke of verlegen kinderen zijn een feit. Het probleem ontstaat wanneer een patient niet als een persoon met een aantal eigenschappen wordt beschouwd, maar als die eigenschappen worden gefilterd tot een paar goed te classificeren afkortingen. Diagnose van zon soort aandoening gebeurt meestal met behulp van de DSM, een diagnostisch handboek dat niet, zoals men zou verwachten, samengesteld werd door onafhankelijke wetenschappers maar eerder een allegaartje van meningen is. De samensteller is de Amerikaanse Psychiatrische Associatie, een belangenvereniging die ooit zelfs met een stemming besloot of homoseksualiteit al dan niet een categorie moest worden. Zo worden ook te pas en te onpas aandoeningen toegevoegd, tot grote vreugde van de farmaceutische industrie. Zo kan er bijvoorbeeld weer een nieuwe pil in de markt worden gezet tegen een abnormaal lange rouwperiode. De DSM methode valt dus moeilijk wetenschappelijk te noemen, en blijkt in de praktijk al helemaal niet bij te dragen aan een structurele oplossing.
En zo zijn er nog vele artikelen te vindenSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.quote:‘Na de kritiek op ADHD-medicatie zijn veel ADHD-diagnoses vervangen door bipolaire stoornis’, zegt professor psychiatrie Walter Vandereycken (KULeuven). ‘De jongste jaren zie je een enorme tendens om die diagnose ook bij jongeren en kinderen te stellen. Vaak gaat het om opvliegende kinderen met wisselvallige stemmingen die moeilijker handelbaar zijn. Voor die gedragsproblemen wordt naar antipsychotica gegrepen. Die zijn bedoeld om hallucinaties aan te pakken, maar worden hier gebruikt om stemmingspieken te onderdrukken.’quote:Hallucinaties bij de behandeling met behulp van medicijnen van kinderen met aandachtstekort en hyperactiviteitsyndroom (ADHD) komen vaker voor dan tot nu toe werd aangenomen (Pediatrics februari 2009, vol123:611). (bron)quote:De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit – Food and Drug Administration (FDA) – waarschuwde in 2007 dat ouderen die antipsychotica gebruiken 1,6 tot 1,7 maal zo snel overlijden. Ook de keuze van welke antipsychotica gebruikt worden is van invloed. Het is bijvoorbeeld opvallend dat nota bene de moderne atypische antipsychotica giftiger zijn dan de oude antipsychotica. Dat blijkt uit onderzoek dat op 22 augustus 2009 in het respectabele medische vakblad the Lancet gepubliceerd werd (pagina 620-7).
Sommige mensen hebben geprobeerd te berekenen hoeveel levensjaren dat daadwerkelijk scheelt. Dat gebeurt dan meestal door journalisten en ze komen uit op 30 jaar korter leven (Elsevier) of 25 jaar (Wallstreet Journal). (bron)quote:Kinderen met de diagnose ADHD die medicijnen voorgeschreven krijgen hebben 10x zoveel kans om slecht te presteren op school als kinderen met de diagnose ADHD waarvan de ouders medicijnen weigeren, toont een Australisch onderzoek naar de lange termijn effecten van ADHD medicijnen aan.
Kinderen die ADHD medicijnen krijgen hadden een hogere bloeddruk op 14 jarige leeftijd dan kinderen die nog nooit het medicijn hadden gebruikt, een bijwerking die de kans op een hartaanval en een beroerte vergroot zelfs wanneer het kind nog niet volwassen is.quote:Er zijn wetenschappers waaronder vooraanstaande hoogleraren die beweren dat ADHD fraude is. En wanneer je een psychiater vraagt in welk ziekenhuis een kind terecht kan voor een diagnose via een hersenscan dan blijkt dat in geen enkel ziekenhuis mogelijk te zijn.
Hoe kan het dan dat de psychiatrie ouders zonder fysiek bewijs kan vertellen dat hun kind een hersenziekte heeft, en dat ze zo hard kunnen blijven doorgroeien met hun hersenbehandeling (22% groei in 2011). Terwijl er veel bewijs is dat ze daarmee schade veroorzaken bij de kinderen, zoals het veroorzaken van agressie en psychose waartegen antipsychotica wordt voorgeschreven, een middel dat het leven met gemiddeld 30 jaar verkort (volgens officiële cijfers), en welke ‘toevallig’ even hard blijkt te groeien onder kinderen, of genetische schade waardoor het kind kanker kan krijgen, het remmen van de lichamelijke groei en plotselinge hartdood.
En nu blijkt dat een aangepast dieet 78% van de kinderen kan verlossen van de diagnose ADHD en dat al die kinderen dus geen zware hersenbehandeling nodig hebbenquote:Het blijkt dat ADHD medicijnen zoals Ritalin psychose en agressie kunnen veroorzaken waartegen antipsychotica wordt voorgeschreven bij kinderen en ook blijkt dat het aantal voorschriften van antipsychotica aan kinderen hard stijgt, ook in Nederland.quote:In sommige gevallen kunnen medicijnen die worden voorgeschreven bij aandachtstekort (ADHD) bij kinderen leiden tot hallucinaties en een psychose. Ook wanneer ze genomen worden volgens de voorschriften. Dit laat de Amerikaanse overheid weten.
Inname van ADHD-medicijnen kan leiden tot psychose en manie. In sommige gevallen kregen kinderen waanbeelden van wormen, insecten of slangen die op hen kropen.quote:De top 3 best verkochte antipsychotica in de wereld (Seroquel, Risperdal en Zyprexa) komt overeen met de top 3 dodelijkste antipsychotica. Dat werd aangetoond in een studie die is gepubliceerd in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet.
Schizofrenie patiënten die een goedkoop ouder type antipsychotica worden gegeven sterven aanzienlijk minder snel een vroege dood dan patiënten die behandeld worden met moderne atypische antipsychotica, ondanks de welbekende ernstige bijwerkingen van de oude antipsychotica, zeggen Finse wetenschappers.
Antipsychotica zijn zeer krachtige psychiatrische medicijnen die worden voorgeschreven bij hallucinaties en psychose. Het is algemeen bekend dat gebruikers van antipsychotica gemiddeld 25 tot 30 jaar minder lang leven, zie bijvoorbeeld deze column van prof. dr. Ivan Wolffers en de Britse krant The Independent: Ignored: the mentally ill killed by drugs that are meant to help them
Antipsychotica vermindert echter ook de kans op herstel van complexe psychische problemen waardoor mensen chronisch ziek worden. Om deze reden zijn er hoogleraren die spreken van een zwendel en die ontslag hebben genomen als psychiater. Een voorbeeld is prof. dr. Loren Mosher, voormalig directeur schizofrenie-onderzoek aan de National Institute of Mental Health (NIMH) in Amerika van 1969 tot 1980, die een psychotherapie ontwikkelde genaamd Soteria waarmee mensen met de meest verschrikkelijke psychische problemen (psychose/schizofrenie) tot wel 90% kans hebben om goed te herstellen, zonder gebruik van psychiatrische medicijnen en tegen lagere kosten. Zijn studies wezen consequent uit dat er een humaner en goedkoper alternatief was voor het ‘medisch model’ van de psychiatrie waarin patiënten antipsychotica krijgen toegediend. Tot grote ontsteltenis werd de financiering van zijn onderzoek stopgezet en kwam het tot een punt waarop de hoogleraar ontslag nam als psychiater. Hij sprak van een regelrechte zwendel waarin de levens van psychiatrisch patiënten worden uitgebuit en vernietigd.
Edit 3 11 juniquote:Onze wetenschappers hebben inmiddels bewezen, dat wij nog geen 10 % van onze hersencapaciteit gebruiken. Wanneer hersenen anders werken, zoals bij "ADHD", "Dyslexie" en de diverse vormen van "Autisme" et cetera, is het dan niet arrogant om te beweren, dat dit stoornissen zijn? Of gebruiken deze mensen gewoon op een heel andere manier hun hersenen? Dat "ADHD'ers" en "Autisten" sneller en creatiever zijn in het bedenken van oplossingen is namelijk ook al bewezen! Misschien moeten we eens gaan kijken naar de talenten en kwaliteiten van deze kinderen, wiens andere vorm van intelligentie niet eens met onze huidige IQ-testen kan worden gemeten, omdat die alleen maar capaciteiten van onze linker hersenhelft onderzoekt?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Edit 5 12 juni
Thomas Szasz die ook genoemd wordt in het youtube filmpje van dr. Jeffrey Schaler:wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Thomas_Szaszquote:Thomas Stephen Szasz, geboren op 15 april 1920 in Boedapest, Hongarije, is psychiater en wetenschapper. Sinds 1990[1] is hij emeritushoogleraar psychiatrie van de State University of New York, faculteit gezondheidswetenschappen, in Syracuse, New York. Hij is een prominent figuur in de antipsychiatrie-beweging, een bekende maatschappijcriticus en criticus van zowel de morele en wetenschappelijke grondslagen van de psychiatrie en de maatschappelijke controlefunctie van de geneeskunde in de huidige maatschappij, als van het geloof in de wetenschap. Hij is zeer bekend door zijn boeken The Myth of Mental Illness (De Mythe van de Psychiatrische Stoornis) (1960) en The Manufacture of Madness: A Comparative Study of the Inquisition and the Mental Health Movement (De Productie van Waanzin: een Vergelijkend Onderzoek van Inquisitie en Geestelijke Gezondheidszorg) (1970) die een aantal thema's uiteenzetten, waarmee hij het meest in verband wordt gebracht.
Edit 6 12 juni Hoogleraar Paul Verhaeghe: "ADHD is boerenbedrog"
Intervieuw van een paar jaar geleden.
Edit 7 12 juni
Kinder neuroloog Dr. F. A. Baughman Jr. die reeds 35 jaar kinderen behandeld in zijn eigen privé praktijk stelt dat de ziekte ADHD fraude is. In het begin heeft hij het ook over depressie, angst, paniek aanvallen en slapeloosheid, die veroorzaakt worden door stress in het dagelijkse leven en waarvan geen afwijking te vinden is in de hersenen. Als neuroloog onderzoekt hij welke mensen een hersen- of zenuwziekte hebben.
Edit 8 12 juniEdit 9 13 juni Post van Psymeuk (gedeelte)quote:In ons land slikken bijna 1 miljoen mensen antidepressiva. De laatste jaren is uit meerdere onderzoeken gebleken dat veel mensen met een lichte of matige depressie de pillen helemaal niet nodig hebben. Artsen weten dit wel, maar schreven het afgelopen jaar toch meer dan 6 miljoen recepten uit.
De meeste mensen worden wijsgemaakt dat depressie wordt veroorzaakt door een tekort aan de stof serotonine in de hersenen. En dat met antidepressiva het chemische tekort in ons hersenen wordt hersteld.
“Dit klopt niet”, zegt professor D. Healy in ZEMBLA. “Uit onderzoeken naar depressieve mensen blijkt dat er geen enkel bewijs is dat er iets mis is met het serotonine niveau in hun hersenen”.VOORLOPIGE CONCLUSIEquote:DSM is een boek waarin psychologische aandoeningen gespecificeerd staan op basis van symptomen. ADD wat ik heb dus ook. Ze geven zelf aan dat het een hypothese is en niet wetenschappelijk bewezen is. Toch werken alle psychologen en psychiaters volgens dit boek. Ze schrijven medicijnen voor die de delicate chemische processen in de hersenen beïnvloeden, vaak (tijdelijk) positief maar ook met de nodige bijwerkingen. Dat is hetzelfde idee als dat je denkt dat er wat mis met je gezondheid is (onzin) en op basis van wat vragen van de dokter antibiotica voorgeschreven krijgt.
Iedere versie van het boek voegt nieuwe aandoeningen toe, meestal niet wetenschappelijk onderbouwd.
Na meer info zoeken:
DSM voegt deze aandoeningen toe aan de bijbel door democratisch te stemmen met toonaangevende psychologen op een congres. Dus zonder wetenschappelijk bewijs kan de gekste aandoening worden toegelaten, zolang er maar genoeg vóór stemmen. Je hoeft geen alu-hoedje op te hebben om te bedenken dat dit raar is er voor iedere 'nieuwe aandoening' medicijnen kunnen worden ontwikkeld, doe 1+1 en je snapt waarschijnlijk hoe de vork in de steel zit. (hint: farmaceutische industrie is echt big business)
[b]Medicijnen?[/b]
Ook deze werken op een hypothese, de wetenschap heeft nog niet precies de werking ervan kunnen verklaren. Een medicijn als Ritalin is afgeleid van amfetamines, wat ook wel als gewoon drugs gebruikt wordt. Dit wordt ook aan kinderen gegeven. De fabrikanten mogen de medicijnen alleen uitbrengen voor een 'psychologische aandoening' volgens de DSM handleiding, en er moet uitgebreid onderzoek worden gedaan om vast te stellen dat ze niet gevaarlijk zijn.
Gaat het wel zo netjes?
Neen, de autoriteit die medicijnen goedkeurt, controleert alleen of er onderzoek is gedaan en of de uitkomst klopt met wat ze willen zien. Ze doen zelf geen onderzoek. Wie dit dan wel doet? De fabrikant levert de onderzoeken aan, een goedgekeurd onderzoek betekend miljoenen omzet. Vraag je af hoeveel baat die fabrikant erbij heeft om dat onderzoek wat hij in eigen hand heeft goedgekeurd te laten worden. Wat als een onderzoek negatieve uitkomsten geeft? Dan doe je het toch nog een paar keer tot de uitkomsten positief zijn? Hoe eerlijk zou dit gaan? Miljardenbusiness is de pharmaindustrie hè, hoe eerlijk zou dit gaan?
Om en conclusie te geven:
Psychologie is een wetenschap in de zin van dat therapie mensen daadwerkelijk kan helpen. Je zou het ook een kunst kunnen noemen. Zodra er medicijnen voorgeschreven worden (dit is psychiatrie als ik me niet vergis) dan wordt het kwakzalverij. Het erge is dat de psychiaters/psychologen dit op een opleiding leren, en dus niet beter weten. De enige die weten wat ze doen zijn de farmaceutische bedrijven, want hun zaken gaan goed. Check ook de docu: The Marketing of Madness (te vinden op Youtube in delen) die een kijkje geeft in de marketingkeuken van deze farmaceutische bedrijven. Veel van mijn eigen vermoedens werden hierin haarfijn uitgelegd.
En waag het niet je kinderen aan medicijnen te zetten voordat je je echt hebt afgevraagd of je kind amfetamine-analogen (bijv Ritalin) nodig heeft. Zeggen ze dat hij/zij ADHD heeft? Laat het de psycholoog wetenschappelijk bewijzen!! Vraag erom voordat je drugs in je kind stopt
Ik heb nog veel onduidelijkheid over het tot stand komen van de "diagnoses/stoornissen" in het dsm. En ook het lichamelijk aspect in deze. Ik wil dit verder gaan uitzoeken en informatie inwinnen bij: Artsen, biologen, neurologen (gespecialiseerde artsen), psychologen, eventueel psychiaters en andere wetenschappers. Ik heb in ieder geval al een hoogleraar (klinisch psycholoog) en een neuroloog gevonden die adhd als bedrog zien. Zij staan vermeld in de op.
Voor nu zijn een aantal punten duidelijk:
1) De DSM is een verzameling hypotheses, het zijn geen feiten. De DSM is een turflijst van gedragingen. De DSM doet geen enkele uitspraak over oorzaak van bepaald gedrag of de juiste behandeling van dit gedrag.
2) Daaruit volgt dat er geen sprake is van een diagnose, en dus al helemaal geen levenslange stoornis, die (eventueel) erfelijk is. Het is bedrog om dat iemand te zeggen.
3) Er zijn onderzoeken gaande naar de hersenen en ook naar de hersenen in combinatie met hypotheses uit de DSM. Dat wil niet zeggen dat er ook einig wetenschappelijk bewijs is voor de hypotheses in de DSM. Mensen vertellen dat ze een hersenziekte hebben, waar ze medicijnen voor moeten innemen is bedrog.
4) De "diagnoses" (oftewel de turflijst van gedragingen) worden gesteld door wat een cliënt/patiënt verteld en wat de psychiater zelf denkt te zien. Er worden geen medische testen afgenomen. Toch wordt er uitgegaan van hersenafwijkingen, waarvoor medicatie wordt voorgeschreven. Maar de hersenen zijn niet onderzocht.
5) De medicijnen die voorgeschreven worden kunnen erg slecht zijn, omdat ze chemische stoffen toevoegen aan je lichaam, terwijl er niet is onderzocht hoe het gesteld is met de chemie van je lichaam. Er zijn al vele bijwerkingen bekend. Vooral met kinderen moet men extra oppassen, omdat de hersenen nog in de groei zijn.
Hiermee verklaar ik de psychiatrie onwetenschappelijk en zelfs een vorm van bedrog als er
1) Mensen verteld wordt over een vaststaande (levenslange) diagnose/stoornis
2) Mensen verteld wordt dat ze een hersenafwijking hebben, zonder een onderzoek naar de hersenen.
De psychologie is wel een wetenschap, omdat de psychologie onderzoek doet naar gedrag en veel breder is. Zodra psychologen de DSM als richtlijn gebruiken begeven ze zich al in een beperkt domein. Zodra psychologen de DSM als feit presenteren zijn ze onwetenschappelijk.
Ik pleit voor meer aandacht voor alle andere ontdekkingen in de psychologie:
psychotherapie ( waaronder onder andere cognitieve gedragstherapie en systeem therapie) en eventueel andere alternatieve therapieën en wie weet nieuwe ontdekkingen.
[ Bericht 1% gewijzigd door sientelo op 13-06-2012 23:07:22 ]Als je niet graag doet wat je doet en niet doet wat je wél graag doet, dan heb je wanklank boven muziek verkozen.
Schildpadden kunnen meer over de weg vertellen dan hazen
Alle onderzoeksresultaten zijn interpretatiegevoelig. Zo kun je wel alle wetenschappen afdoen als semi. Toch zou dat onterecht zijn, want wetenschap is juist gebaseerd op consensus over de interpretaties.quote:Op zondag 10 juni 2012 00:55 schreef EricOscuro het volgende:
Een wetenschap in de stricte zin van het woord is het niet... maar veel van de theoriën kennen wel een wetenschappelijke basis. Maar meer dan de gewone wetenschap is zijn de intepretaties van psychologie en psychiatrie in het veld veel meer afhankelijk van mensen (dus subjectief).
Maar het gedeelte van medicijnen behoort vaak via objectieve testen te worden gedaan.
Maar ik zou psychologie en psychiatrie doorgaans als semi-wetenschappelijk willen kwalificeren omdat ook geen enkele patiënt hetzelfde. Met als gevolg dat je nooit 100% dezelfde resultaten kunt krijgen in een 2e test onder dezelfde omstandigheden als in een 1e test.
Maar vaak genoeg zullen de resultaten over de gehele linie niet zoveel van elkaar verschillen.
Dit gaat dus over de vraag of de psychiatrie (en de psychologie, maar eigenlijk heb ik daar verder niks over geschreven zie ik achteraf) wetenschap is. Dus eerder de vraag of de psychiatrie niet een aluhoedje gehalte heeft.quote:Op zondag 10 juni 2012 00:51 schreef EenKoudKonijn het volgende:
Je topic heeft een hoog aluhoedje gehalte, maar door goede citaten te kiezen heb je toch mijn aandacht vastgehouden.
Zoals bijvoorbeeld ook in het filmpje te zien is, is er geen wetenschappelijk bewijs voor de geesteszieken in de dsm. Ze zijn verzonnen en er is geen wetenschappelijk bewijs voor. Je kunt het niet meten met een hersenscan of een bloedprik. Zoals bij lichamelijke ziekten het geval is.quote:Ja beide disciplines zijn wetenschappelijk, want ze berusten op hypothesetoetsend onderzoek. Binnen de wetenschap wordt de status quo voortdurend bekritiseerd. Daarop is wetenschappelijke vooruitgang gebaseerd. Methoden zijn dus voortdurend aan verandering onderhevig. De huidige behandelmethoden zouden dan ook snel achterhaald kunnen blijken.
Er wordt onderzoek gedaan, er wordt ook informatie achter gehouden en er wordt ook fraude gepleegd.Ik heb daar zelfs een qoute van in de op.quote:Dat betekent echter niet dat de disciplines een vorm van frauderen zijn. Er wordt voortdurend nieuw wetenschappelijk onderzoek gedaan en afgewogen. Daarbij zal een arts geen zware en riskante medicijnen voorschrijven als de voordelen naar zijn mening niet opwegen tegen de nadelen. Mocht de arts uit winstbejag of anderzijds onverantwoord handelen, dan wordt hij voorgoed uit het vak gezet.
Daarom beoordeel ik jouw kritiek uiteindelijk als onvoldoende gefundeerd.
quote:Psychiater die ontdekte dat de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) opzettelijk fraude bleek te plegen waardoor kinderen levensgevaarlijke pillen kregen voorgeschreven en hij toen daarover aan de bel trok, werd hij tot zijn grote ontsteltenis verdrukt en tegengewerkt door het gros van zijn collega's. Hier een artikel over hem waarin hij pleit voor parlementair onderzoek naar de macht van de farmaceutische industrie
http://www.zielenknijper.(...)tische_industrie.pdf
Dit is dus juist andersom. Het gaat hier over de vraag hoe wetenschappelijk (of juist niet) de psychiatrie is.quote:Overigens is dit onderwerp tot in den treure besproken. Het mondt doorgaans uit op een battle tussen de aluhoedjes vs. wetenschappers, waarbij de aluhoedjes zich niet uit het veld slaten slaan door tegenargumenten en stug hun standpunten blijven herhalen, waarna de wetenschappers het opgeven en het een groot rukfestijn van scientologists wordt die elkaar in de mond spuiten.
Dat is helemaal niet waar. Bij een depressie kun je afwijkende hormoonspiegels vinden. Zo zie je maar hoe je je makkelijk laat inpalmen door eenzijdige berichtgeving.quote:Op zondag 10 juni 2012 01:14 schreef sientelo het volgende:
[..]
Dit gaat dus over de vraag of de psychiatrie (en de psychologie, maar eigenlijk heb ik daar verder niks over geschreven zie ik achteraf) wetenschap is. Dus eerder de vraag of de psychiatrie niet een aluhoedje gehalte heeft.
[..]
Zoals bijvoorbeeld ook in het filmpje te zien is, is er geen wetenschappelijk bewijs voor de geesteszieken in de dsm. Ze zijn verzonnen en er is geen wetenschappelijk bewijs voor. Je kunt het niet meten met een hersenscan of een bloedprik. Zoals bij lichamelijke ziekten het geval is.
[..]
Er wordt onderzoek gedaan, er wordt ook informatie achter gehouden en er wordt ook fraude gepleegd.Ik heb daar zelfs een qoute van in de op.
[..]
[..]
Dit is dus juist andersom. Het gaat hier over de vraag hoe wetenschappelijk (of juist niet) de psychiatrie is.
Eigenlijk heb ik mijn titel breder gemaakt dan de op. Want ik heb het nu voornamelijk over de psychiatrie en de dsm met bijbehorende medicijnenindustrie. En daarbij heb ik grote vraagtekens. En er zijn dus vele onderzoeken die vooral die werking van die medijnen erg tegensprekenquote:Op zondag 10 juni 2012 00:55 schreef EricOscuro het volgende:
Een wetenschap in de stricte zin van het woord is het niet... maar veel van de theoriën kennen wel een wetenschappelijke basis. Maar meer dan de gewone wetenschap is zijn de intepretaties van psychologie en psychiatrie in het veld veel meer afhankelijk van mensen (dus subjectief).
Maar het gedeelte van medicijnen behoort vaak via objectieve testen te worden gedaan.
Maar ik zou psychologie en psychiatrie doorgaans als semi-wetenschappelijk willen kwalificeren omdat ook geen enkele patiënt hetzelfde. Met als gevolg dat je nooit 100% dezelfde resultaten kunt krijgen in een 2e test onder dezelfde omstandigheden als in een 1e test.
Maar vaak genoeg zullen de resultaten over de gehele linie niet zoveel van elkaar verschillen.
De psychiatrie is dus geen geneeskunde. Dat is nou juist het punt. De ziektes van de geneeskunde zijn te meten. Die van de psychiatrie zijn verzonnen en kunnen niet gemeten worden.quote:Op zondag 10 juni 2012 01:02 schreef EenKoudKonijn het volgende:
Daarnaast vind ik het wel shocking dat je geneeskunde, want dat is psychiatrie, zo weg zet.
Niet waar.quote:Op zondag 10 juni 2012 01:19 schreef sientelo het volgende:
[..]
De psychiatrie is dus geen geneeskunde. Dat is nou juist het punt. De ziektes van de geneeskunde zijn te meten. Die van de psychiatrie zijn verzonnen en kunnen niet gemeten worden.
Met andere woorden: de behandeling staat wellicht ter discussie, maar dat er een toetsbare fysiologische oorzaak is staat buiten kijf.quote:Abnormalities in the neurohypophyseal system have been reported in depression. This study aimed to investigate serum oxytocin levels in patients with depression and the effects of gender and antidepressant treatment on these levels. Serum oxytocin levels were measured before and after treatment with antidepressant drugs or electroconvulsive therapy (ECT) in 40 inpatients (30 women, 10 men) who met the DSM-IV criteria for major depressive disorder (n=29) or bipolar affective disorder depressive episode (n=11), and in 32 healthy controls (20 women, 12 men). Serum oxytocin levels were decreased both pre-treatment and post-treatment in the patients compared with those in the controls. Serum oxytocin levels were not affected by antidepressant drug treatment or ECT. The female patients had significantly lower oxytocin levels than the control females, whereas no difference was found between the male patients and the male controls. We found no difference in serum levels of oxytocin between the unipolar and bipolar depressive patients. Our result shows reduced oxytocin in depression and a gender difference in oxytocin levels. Furthermore, antidepressant treatments appear to have no effect on serum oxytocin levels.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19732960
quote:Op zondag 10 juni 2012 01:17 schreef EenKoudKonijn het volgende:
[..]
Dat is helemaal niet waar. Bij een depressie kun je afwijkende hormoonspiegels vinden. Zo zie je maar hoe je je makkelijk laat inpalmen door eenzijdige berichtgeving.
Dat je stemming invloed heeft op je hersenen en je hersenen op je stemming is wat anders dan dat er bewijs gevonden is voor een stoornis of een depressie. Wat bijvoorbeeld uit een van de onderzoeken kwam dat 78% van de mensen met de diagnose adhd volledig herstelden met een ander dieet. Dus voedsel heeft ook zeker een invloed. Verder stond er bijvoorbeeld een onderzoek naar tijd door brengen in de natuur wat een helend effect had.quote:Op zondag 10 juni 2012 01:25 schreef EenKoudKonijn het volgende:
Met andere woorden: de behandeling staat wellicht ter discussie, maar dat er een toetsbare fysiologische oorzaak is staat buiten kijf.
Dat er alternatieve behandelingen zijn wil nog niet zeggen dat er geen sprake is van een stoornis. Het maakt medicijngebruik ook niet overbodig. Bovendien kun je net zo goed twijfelen over het verband tussen het dieet en de afwijking.quote:Op zondag 10 juni 2012 01:34 schreef sientelo het volgende:
[..]
[..]
Dat je stemming invloed heeft op je hersenen en je hersenen op je stemming is wat anders dan dat er bewijs gevonden is voor een stoornis of een depressie. Wat bijvoorbeeld uit een van de onderzoeken kwam dat 78% van de mensen met de diagnose adhd volledig herstelden met een ander dieet. Dus voedsel heeft ook zeker een invloed. Verder stond er bijvoorbeeld een onderzoek naar tijd door brengen in de natuur wat een helend effect had.
Het gaat erom dat de vaste diagnoses verzonnen zijn. Ik ben bijvoorbeeld zelf depressief geweest toen ik 15 jaar was. En ik geloof zeker dat het invloed had op mn hersenen. Ik kon me ook niet meer concentreren op school. Maar omdat nu een klinische depressie te noemen waar je medicijnen voor moet nemen en eventueel psychotherapie. Voor mij was het voldoende om weg te gaan bij mijn moeder en in een pleeggezin te wonen. Dus ik geloof wel in stemmingen en invloeden op je hersenen. Ook drugs gebruik heeft invloed bijvoorbeeld.
Ja, ik geloof dat ik een aantal zaken tegelijk wil aansnijden en eigenlijk heb ik het niet over de psychologie, maar meer over de psychiatrie van nu met de dsm en de medicijnen industrie.quote:Op zondag 10 juni 2012 01:27 schreef deelnemer het volgende:
Psychology is een wetenschap. De mens is een zeer complex systeem om te onderzoeken. Daarom is de vooruitgang moeizaam.
De gedragstoornissen waarvoor veel mensen tegenwoordig een indicatie krijgen, zijn definieerd op gedragsniveau en zelfrapportage. Gedragstoornissen liggen grotendeels buiten het bereik van de huidige wetenschappelijke kennis. Medicijnen zijn stoffen waarvan men een bepaalde werking heeft geconstateerd, maar de werking ervan begrijpt men zelden. Ook therapieen zijn niet goed wetenschappelijk onderbouwd, en de effectiviteit is niet of nauwelijks aantoonbaar.
Je verbaast me deelnemer. Je hoeft helemaal niet de werking te begrijpen. In de eerste plaats wil je het effect toetsen. Dat kan gewoon met dubbelblind onderzoek. Neem wat groepen mensen die op verschillende manieren te typeren zijn al depressief (zelfrapportage, fysiologische afwijkingen, DSM-criteria) en wat controlegroepen, geef wat groepen een placebo en de andere het paardenbloemenwortelharenextract waar je een effect van verwacht en zie de cijfers al dan niet veranderen. Zo moeilijk is dat toch niet?quote:Op zondag 10 juni 2012 01:27 schreef deelnemer het volgende:
Psychology is een wetenschap. De mens is een zeer complex systeem om te onderzoeken. Daarom is de vooruitgang moeizaam.
De gedragstoornissen waarvoor veel mensen tegenwoordig een indicatie krijgen, zijn definieerd op gedragsniveau en zelfrapportage. Gedragstoornissen liggen grotendeels buiten het bereik van de huidige wetenschappelijke kennis. Medicijnen zijn stoffen waarvan men een bepaalde werking heeft geconstateerd, maar de werking ervan begrijpt men zelden. Ook therapieen zijn niet goed wetenschappelijk onderbouwd, en de effectiviteit is niet of nauwelijks aantoonbaar.
Het gaat erom dat een stoornis een mening is van een psychiater en geen feit dat gemeten kan worden. Over die medicijnen heb ik geloof ik al een heleboel geschreven in de op. De werking is dus eerder schadelijk dan goed, komt er uit vele onderzoeken. Als mensen de stempel adhd krijgen zullen ze wel een bepaalde onrust hebben en blijkbaar was die onrust verdwenen toen ze een ander dieet kregen. Van bepaalde voedingsstoffen kun je dus onrustig worden, lijkt me dan de conclusie.quote:Op zondag 10 juni 2012 01:48 schreef EenKoudKonijn het volgende:
[..]
Dat er alternatieve behandelingen zijn wil nog niet zeggen dat er geen sprake is van een stoornis. Het maakt medicijngebruik ook niet overbodig. Bovendien kun je net zo goed twijfelen over het verband tussen het dieet en de afwijking.
Welnee. Waarschijnlijk ken je de ggz instellingen niet. Er word juist heel snel met diagnoses gesmeten, soms al na een vragenlijstje wat je zelf hebt ingevuld nota bene. Verder wisselen ze ook met diagnoses. Eerst heb je het een, om vervolgens een tijdje later met een compleet ander aan te komen zetten. Verder zijn ze vrij opdringerig met een aan willen smeren van medicijnen. Terwijl daar dus heel veel onderzoek naar is, hoe slecht het is. Dat vertellen ze er niet bij, maar ze dwingen je haast om die medicijnen te nemen en als je het niet wilt ben je eigenwijs. Maar dat verschilt natuurlijk wel per instelling. Maar als je ziet hoeveel mensen aan de medicijnen zitten, die waarschijnlijk ipv behulpzaam eerder schadelijk zijn.quote:Daarbij neem je ook nog eens onterecht aan dat een arts per definitie diagnose stelt, medicijnen geeft en therapie aanbiedt. Psychologen en artsen zijn daar wel degelijk terughoudend in en beoordelen de situatie per individu. Daarbij moet er aan strenge criteria voldaan zijn voor er een diagnose wordt gesteld.
Jawel. En dat verschilt per instelling natuurlijk en per mens ook. Maar dat er snel met diagnoses aangezet word en medicijnen is een feit.quote:Als jij dus somber bent en niet kan concentreren op school, dan stelt de psycholoog niet een depressie vast. Eerder zal de psycholoog naar jou willen luisteren en dan mag je zelf kiezen hoe je de behandeling voort wil zetten. Het hek moet wel van de dam zijn en je moet al wel vele gesprekken gevolgd hebben en onderzoeken gehad hebben en je bent al uitvoerig besproken met vakgenoten voor je ooit eens doorverwezen wordt naar een psychiater of een label opgeplakt krijgen.
De statistieken in de OP doe dan ook geen recht aan de dagelijkse gang van zaken.
Ik ben weleens in aanraking gekomen met psychologen. Jij niet?quote:Op zondag 10 juni 2012 01:58 schreef sientelo het volgende:
[..]
Het gaat erom dat een stoornis een mening is van een psychiater en geen feit dat gemeten kan worden. Over die medicijnen heb ik geloof ik al een heleboel geschreven in de op. De werking is dus eerder schadelijk dan goed, komt er uit vele onderzoeken. Als mensen de stempel adhd krijgen zullen ze wel een bepaalde onrust hebben en blijkbaar was die onrust verdwenen toen ze een ander dieet kregen. Van bepaalde voedingsstoffen kun je dus onrustig worden, lijkt me dan de conclusie.
[..]
Welnee. Waarschijnlijk ken je de ggz instellingen niet. Er word juist heel snel met diagnoses gesmeten, soms al na een vragenlijstje wat je zelf hebt ingevuld nota bene. Verder wisselen ze ook met diagnoses. Eerst heb je het een, om vervolgens een tijdje later met een compleet ander aan te komen zetten. Verder zijn ze vrij opdringerig met een aan willen smeren van medicijnen. Terwijl daar dus heel veel onderzoek naar is, hoe slecht het is. Dat vertellen ze er niet bij, maar ze dwingen je haast om die medicijnen te nemen en als je het niet wilt ben je eigenwijs. Maar dat verschilt natuurlijk wel per instelling. Maar als je ziet hoeveel mensen aan de medicijnen zitten, die waarschijnlijk ipv behulpzaam eerder schadelijk zijn.
[..]
Jawel. En dat verschilt per instelling natuurlijk en per mens ook. Maar dat er snel met diagnoses aangezet word en medicijnen is een feit.
[quote]
Ja en ik ken ook veel meer mensen die ermee te maken hebben gehad. Het gaat me met name om de mensen die met de psychiatrie te maken hebben gehad. Dus niet zozeer een psycholoog die je oprecht probeert te helpen. Maar meer een psychiater die niet luistert wat de persoon wilt, maar diagnoses stelt, onzorgvuldig, en aandringt op medicijnen of bijvoorbeeld gedwongen opname.quote:Op zondag 10 juni 2012 02:07 schreef EenKoudKonijn het volgende:
[..]
Ik ben weleens in aanraking gekomen met psychologen. Jij niet?
Nee. Het enige wat er gebeurd is dat een groepje in amerika de dsm samenstelt. Dat wordt door iedereen gewoon uit hun hoofd geleerd. En dan zoekt zon psychiater een bepaalde stoornis bij iemand die soms gewoon even zijn verhaal kwijt wil en gooit daar wat medicijnen bij. Het is wel degelijk een mening. Want er worden geen feiten vastgesteld zoals een hersenscan of een bloedonderzoek. Die medicijnen worden dus voorgeschreven zonder enig bewijs van de werkzaamheid en zonder het waarschuwen hoe schadelijk dat misschien wel kan zijn voor een persoon.quote:En interpretaties wegzetten als ''een mening'' is een onterecht punt van kritiek. Er worden zeer strenge eisen gesteld aan die ''mening'' en staat onder strikte controle van vakgenoten. Daarom is die mening wel degelijk wetenschappelijk te noemen.
Dit heeft helemaal niks te maken met de op.quote:De tekst in je geschiedenisboek accepteer je ook als waarheid, terwijl geschiedkundigen echt niet het effect van Japanse vliegtuigen op Pearl Harbor gemeten hebben. Er zijn ook niet veel boten en vliegtuigen over om het te bewijzen, maar wel '''meningen''.
Het gaat erom dat verkoudheid een duidelijk lichamelijk symptoom is. Hoewel het natuurlijk ook weleens gebeurd dat er iets anders aan de hand is en dat je ook bij een huisarts een verkeerd recept kan meekrijgen.quote:Of neem jouw huisarts. Toen hij jouw een middel voorschreef tegen je verkoudheid, heeft hij toen ook je cellen uitvoerig in het lab bestudeerd op de aanwezigheid van een significante hoeveelheid virusdeeltjes van een bepaald type? Welnee, aan de hand van strenge criteria heeft hij een ''mening'' over jouw zelfgerapporteerde symptomen. Ik hoop niet dat je de arme man toen uitgemaakt hebt voor kwakzalver.
Ja, als je positieve onderzoeken vindt graag. Het gaat erom dat het allemaal duidelijk wordt wat wel en niet goed is. Ik heb inderdaad vooral de negatieve onderzoeken eruit gepikt, omdat daar weinig aandacht voor is. Er worden vele medicijnen voorgeschreven, zonder dat er goed is gekeken naar de risico's van deze medicijnen.quote:Of die medicijnen schadelijk zijn of goed heb jij helemaal niet beschouwd. Je hebt alleen maar negatieve cijfers bij elkaar gezocht, terwijl er waarschijnlijk ook een berg positief onderzoek is plus dat het oordeel van de arts zelf nog meespeelt.
Heftig. Wel fijn dat je er nu helemaal vanaf bent.quote:Op zondag 10 juni 2012 02:32 schreef Fokboer het volgende:
Ik ben zelf een slachtoffer van de psychiatrie en psychofarmaceutische industrie. Ik werd onder dwang tot het slikken van pillen gebracht en moest mij ook regelmatig bijna plat laten spuiten door een toeziende arts. Ik moest niet tegenstribbelen of een weerwoord formuleren want dan werd ik keihard de grond ingeboord door meerdere 'experts' met een standaard, voorbereid, 'wijs' antwoord. Die 'experts' die het beter zouden weten.
Ik kan me invinden in dit verhaal. Door persoonlijke ervaring, al wil ik zelf ook niet op deze manier de zaak moeten mededelen.
De eerste injecties/drogeringen begonnen al op mijn 20e jaar. Mijn ouders zorgden ook ervoor dat ik netjes de behandelingen ontving onder bedreiging van uitzetting uit het ouderlijk huis.
Maar de echte dooddoener hierachter en de dwingende factor was het rechtswezen zelf. Mocht ik niet meewerken hing er constant dreiging van straf boven mijn hoofd. Ik zou de bak indraaien.
Wat had ik gedaan om deze ellende te verdienen? Ik had een fysieke ruzie gekregen in de college en had een aantal personen te lijf gegaan, soms met wapens. Een van die gevallen betrof een pestkop aan wie ik een les wou leren. Justitie zag het anders.
Ik ben inmiddels jarenlang gelukkig weer van de medicijnen af, dat heb ik aan mijn eigen wilskracht en kennis te danken. Ondanks constante bezwaren, tegenwerkingen, en mooie overtuigende praatjes van de kwade artsen, gezinsleden, en sommige vrienden.
Ik vind dat ik na enkele jaren onthouding, eigenlijk veel helderder en rationeler denk en handel. Onder de medicijnen voelden een deel van mijn hersens en mijzelf gewoon dood en ongevoelig. Ik kon niet reageren zoals ik wilde, er bleef altijd een vreemde glimlach op mijn gezicht staan al was ik niet eens blij of vrolijk. Mijn gezichtsuitdrukkingen pasden niet bij mijn gemoed.
Ik wil eveneens waarschuwen voor de praktijken en methodes van deze kwaadaardige industrie, die euro's en dollars probeert te verdienen over lijken en gehandicapten (die ze zelf veroorzaken). Een industrie die zijn wortels in de Nazi artsenpraktijken van de jaren '40 der vorige eeuw te danken heeft. Een industrie die zonder wijlen verboden moet worden.
En nog steeds gebeurt het. Dagelijks lees je in het nieuws over gedwongen behandelingen in de vorm van TBS of psychiatrische opnames. Ik zeg, als mijn oplossingen te sterk lijken, geef mensen gewoon zelf de keuze over hun lichaam. Niemand kiest om ziek en ongezond te voelen.
Dank je wel voor het lezen.
Dit is een hoogleraarquote:Psychiater die ontdekte dat de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) opzettelijk fraude bleek te plegen waardoor kinderen levensgevaarlijke pillen kregen voorgeschreven en hij toen daarover aan de bel trok, werd hij tot zijn grote ontsteltenis verdrukt en tegengewerkt door het gros van zijn collega's. Hier een artikel over hem waarin hij pleit voor parlementair onderzoek naar de macht van de farmaceutische industrie
http://www.zielenknijper.(...)tische_industrie.pdf
Dit is een voormalig directeur schizofrenie onderzoekquote:Hoogleraar: "ADHD is boerenbedrog"
Hoogleraar psychotherapie prof. dr. Paul Verhaeghe, auteur van het boek "Het einde van de psychotherapie", stelt dat aandoeningen zoals ADHD en PDD-NOS niet bestaan. De symptomen natuurlijk wel: drukke of verlegen kinderen zijn een feit. Het probleem ontstaat wanneer een patient niet als een persoon met een aantal eigenschappen wordt beschouwd, maar als die eigenschappen worden gefilterd tot een paar goed te classificeren afkortingen. Diagnose van zon soort aandoening gebeurt meestal met behulp van de DSM, een diagnostisch handboek dat niet, zoals men zou verwachten, samengesteld werd door onafhankelijke wetenschappers maar eerder een allegaartje van meningen is. De samensteller is de Amerikaanse Psychiatrische Associatie, een belangenvereniging die ooit zelfs met een stemming besloot of homoseksualiteit al dan niet een categorie moest worden. Zo worden ook te pas en te onpas aandoeningen toegevoegd, tot grote vreugde van de farmaceutische industrie. Zo kan er bijvoorbeeld weer een nieuwe pil in de markt worden gezet tegen een abnormaal lange rouwperiode. De DSM methode valt dus moeilijk wetenschappelijk te noemen, en blijkt in de praktijk al helemaal niet bij te dragen aan een structurele oplossing.
quote:Antipsychotica vermindert echter ook de kans op herstel van complexe psychische problemen waardoor mensen chronisch ziek worden. Om deze reden zijn er hoogleraren die spreken van een zwendel en die ontslag hebben genomen als psychiater. Een voorbeeld is prof. dr. Loren Mosher, voormalig directeur schizofrenie-onderzoek aan de National Institute of Mental Health (NIMH) in Amerika van 1969 tot 1980, die een psychotherapie ontwikkelde genaamd Soteria waarmee mensen met de meest verschrikkelijke psychische problemen (psychose/schizofrenie) tot wel 90% kans hebben om goed te herstellen, zonder gebruik van psychiatrische medicijnen en tegen lagere kosten. Zijn studies wezen consequent uit dat er een humaner en goedkoper alternatief was voor het ‘medisch model’ van de psychiatrie waarin patiënten antipsychotica krijgen toegediend. Tot grote ontsteltenis werd de financiering van zijn onderzoek stopgezet en kwam het tot een punt waarop de hoogleraar ontslag nam als psychiater. Hij sprak van een regelrechte zwendel waarin de levens van psychiatrisch patiënten worden uitgebuit en vernietigd.
Ik als Boeddhist ga maar eens zwijgen. Nee lukt niet.quote:Op zondag 10 juni 2012 01:27 schreef deelnemer het volgende:
Psychology is een wetenschap. De mens is een zeer complex systeem om te onderzoeken. Daarom is de vooruitgang moeizaam.
De gedragstoornissen waarvoor veel mensen tegenwoordig een indicatie krijgen, zijn definieerd op gedragsniveau en zelfrapportage. Gedragstoornissen liggen grotendeels buiten het bereik van de huidige wetenschappelijke kennis. Medicijnen zijn stoffen waarvan men een bepaalde werking heeft geconstateerd, maar de werking ervan begrijpt men zelden. Ook therapieen zijn niet goed wetenschappelijk onderbouwd, en de effectiviteit is niet of nauwelijks aantoonbaar.
Puur resultaatgericht werken is imho armoedig. Inzicht in de samenhang der dingen is zeer verhelderend (zelfs onmisbaar).quote:Op zondag 10 juni 2012 01:51 schreef EenKoudKonijn het volgende:
[..]
Je verbaast me deelnemer. Je hoeft helemaal niet de werking te begrijpen. In de eerste plaats wil je het effect toetsen. Dat kan gewoon met dubbelblind onderzoek. Neem wat groepen mensen die op verschillende manieren te typeren zijn al depressief (zelfrapportage, fysiologische afwijkingen, DSM-criteria) en wat controlegroepen, geef wat groepen een placebo en de andere het paardenbloemenwortelharenextract waar je een effect van verwacht en zie de cijfers al dan niet veranderen. Zo moeilijk is dat toch niet?
Je moet letten voor wie welke boodschap bedoeld is. Voor gewone gezonde mensen, met name pubers, is er de boodschap dat hun normale ups en downs geen persoonlijkheidsstoornis / gedragsstoornis is.quote:Op zondag 10 juni 2012 01:48 schreef EenKoudKonijn het volgende:
[..]
Dat er alternatieve behandelingen zijn wil nog niet zeggen dat er geen sprake is van een stoornis. Het maakt medicijngebruik ook niet overbodig. Bovendien kun je net zo goed twijfelen over het verband tussen het dieet en de afwijking.
Daarbij neem je ook nog eens onterecht aan dat een arts per definitie diagnose stelt, medicijnen geeft en therapie aanbiedt. Psychologen en artsen zijn daar wel degelijk terughoudend in en beoordelen de situatie per individu. Daarbij moet er aan strenge criteria voldaan zijn voor er een diagnose wordt gesteld.
Als jij dus somber bent en niet kan concentreren op school, dan stelt de psycholoog niet een depressie vast. Eerder zal de psycholoog naar jou willen luisteren en dan mag je zelf kiezen hoe je de behandeling voort wil zetten. Het hek moet wel van de dam zijn en je moet al wel vele gesprekken gevolgd hebben en onderzoeken gehad hebben en je bent al uitvoerig besproken met vakgenoten voor je ooit eens doorverwezen wordt naar een psychiater of een label opgeplakt krijgt.
De statistieken in de OP doe dan ook geen recht aan de dagelijkse gang van zaken.
Je ging goed, maar je mag er niet ongelukkig van worden.quote:Op zondag 10 juni 2012 02:24 schreef sientelo het volgende:
Oke, dit word mn laatste ik houd eigenlijk helemaal niet van discussiëren en vooral niet op deze manier. Waarom heb ik dan het topic geopend? Ik dacht er eige nlijk niet zo bij na wat ik er mee wilde.
Dat ligt meer aan de stricte interpretaties die de wetenschap zichzelf gesteld heeft, dan aan mijn zienswijze, vrees ik.quote:Op zondag 10 juni 2012 01:02 schreef EenKoudKonijn het volgende:
[..]
Alle onderzoeksresultaten zijn interpretatiegevoelig. Zo kun je wel alle wetenschappen afdoen als semi. Toch zou dat onterecht zijn, want wetenschap is juist gebaseerd op consensus over de interpretaties.
Daarnaast vind ik het wel shocking dat je geneeskunde, want dat is psychiatrie, zo weg zet.
Dit ja.quote:Op zondag 10 juni 2012 09:14 schreef Gedoetje het volgende:
Het staat ergens in openbaringen, een uitgebeide handel in pharmakeia: toverij. Jung was een satanist. Ik ben er zelf bijna dood aan gegaan. Mijn niet-gelovige man heeft jaren wiet gebruikt en zei dat het dezelfde zooi was. Daarom ben ik in 1 keer met de hele zooi gestopt. De psychiaters die zeggen dat het wetenschap is en de medicijnen een zegen van God (die zijn er) zullen het zelf wel nooit hebben gebruikt.
Ja, dit onderwerp raakt me omdat ik het naar vind dat mensen onder de mom van hulpverlening dingen krijgen die juist slecht zijn, of zelfs dingen tegen hun eigen wil in krijgen.quote:Op zondag 10 juni 2012 17:02 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Je ging goed, maar je mag er niet ongelukkig van worden.
Psychiatrie is toegepaste pychologie. Maar de pychologische wetenschap is nog niet zo ver, dat men met zekere hand kan ingrijpen. Het leven is sowieso niet met een pil te corrigeren. Alleen stoornissen die het gevolg zijn van hersenaandoeningen kunnen eventueel zo worden behandend. Als je zelf voelt / weet dat je problemen samenhangen met een bepaalde levensloop / geschiedenis, dan zijn pillen hooguit symptoom bestrijding. Genezing volgt dezelfde weg als het ontstaan van het probleem. Het probleem groeit erin in een problematische situatie en het groeit er weer uit in een levensvatbare situatie.
een normale dokter die verkeerde medicatie voorschrijft wordt voor het tuchtcollege gedaagd...quote:Op maandag 11 juni 2012 03:52 schreef Madame_Paon het volgende:
Het is inderdaad wel zo dat ze veel te snel antipsychotica voorschrijven.
PDD-NOS? Asperger? ADHD? Antipsychotica slikken!
En dat spul heeft echt heel veel bijwerkingen ... ik heb het helaas ook moeten slikken en heb nog steeds last van bepaalde bijwerkingen, ook al slik ik het allang niet meer.![]()
En ik was niet eens psychotisch.
Daar moeten ze echt iets aan doen. En als je minderjarig bent, heb je er al helemaal niks over te zeggen.
Wetenschap, hoe definieren we dat?quote:Op maandag 11 juni 2012 04:13 schreef sig000 het volgende:
Wetenschappers bestaan wanneer anderen wetenschappers erkennen dat het wetenschap is.
Het houdt zichzelf in stand.
Niet.quote:Op maandag 11 juni 2012 04:19 schreef kingtoppie het volgende:
[..]
Wetenschap, hoe definieren we dat?
Een depressie is lichamelijk te meten, dat is een symptoom van een depressie, net zoals verhoogd adrenaline te meten is bij angst, dat dus een gevolg, geen oorzaak.quote:Op zondag 10 juni 2012 01:25 schreef EenKoudKonijn het volgende:
Met andere woorden: de behandeling staat wellicht ter discussie, maar dat er een toetsbare fysiologische oorzaak is staat buiten kijf.
wat je nu zegt is niet correct. mijn zoontje is uiteindelijk overleden aan een ziekte die niet meetbaar was doch wel aanwezig. zelfs achteraf is nooit precies duidelijk geworden wat het onderliggende probleem/de ziekte nu eigenlijk was (al waren er wel vermoedens).quote:Op zondag 10 juni 2012 01:19 schreef sientelo het volgende:
[..]
De psychiatrie is dus geen geneeskunde. Dat is nou juist het punt. De ziektes van de geneeskunde zijn te meten. Die van de psychiatrie zijn verzonnen en kunnen niet gemeten worden.
In tijden van lobotomie en levenslange opsluiting met dwangbuis zei men ook dat dit 'de' manier was om te dealen met zulke mensen. Daarom is het goed dat er altijd kritisch gekeken wordt naar deze tak van sport.quote:Op maandag 11 juni 2012 07:40 schreef Re het volgende:
ja, dat er verder een paar misstanden worden gepleegd en dat er wel eens een en ander verkeerd gaat is evident en normaal voor elke tak van sport. Dat 3 mensen uit de post hierboven iets aankaarten maakt het niet ineens geen wetenschap, daar staan miljoenen andere psychiaters/hoogleraren/artsen tegenover. Als het goed gaat hoor je niemand, mensen die effectief aan de Ads zitten, die geholpen zijn met wat ritalin, die hun psychose overleven door een AP.
En ach he, autisme bestaan niet, het komt door de koude opvoeding van moeder lief...
daar hebben universiteiten (de goede dan iigquote:Op maandag 11 juni 2012 04:19 schreef kingtoppie het volgende:
[..]
Wetenschap, hoe definieren we dat?
Ware het niet dat filosofie zelf in twijfel wordt getrokken over zijn rechtmatigheid als wetenschappelijk vakgebied.quote:Op maandag 11 juni 2012 12:08 schreef simmu het volgende:
[..]
daar hebben universiteiten (de goede dan iig) het prachtige verplichte vak "wetenschapsfilosofie" voor. als in: die vraag alleen al is een wetenschappelijk vakgebied
daarom blijft het voorlopig dan ook nog een levendig vakgebiedquote:Op maandag 11 juni 2012 12:11 schreef Gray het volgende:
[..]
Ware het niet dat filosofie zelf in twijfel wordt getrokken over zijn rechtmatigheid als wetenschappelijk vakgebied.
En wat als 'huiverig voor medicatie' een symptoom is van een ziekte?quote:Op maandag 11 juni 2012 11:44 schreef Maanvis het volgende:
[..]
In tijden van lobotomie en levenslange opsluiting met dwangbuis zei men ook dat dit 'de' manier was om te dealen met zulke mensen. Daarom is het goed dat er altijd kritisch gekeken wordt naar deze tak van sport.
In de basis houd ik altijd de volgende regels aan bij (omgaan met) de behandeling van psychische problematiek.
1) If it ain't broken, don't fix it. Het heeft geen zin om mensen die functioneren te belasten met een label.
2) Wees altijd huiverig bij het accepteren van medicatie.
3) Mensen zijn niet maakbaar. Soms moet je gewoon accepteren dat iemand zo is, ipv het altijd maar proberen te veranderen.
Dat is het nooit.quote:Op maandag 11 juni 2012 12:24 schreef Re het volgende:
[..]
En wat als 'huiverig voor medicatie' een symptoom is van een ziekte?
Jong? Ze is al zeker 100 a 120 jaar oud. Niet heel veel jonger dan bijvoorbeeld de biologie.quote:Op maandag 11 juni 2012 13:15 schreef -Strawberry- het volgende:
Ja, maar nog een relatief jonge wetenschap. Derhalve niet perfect.
uhmm jawelquote:
Er zijn ook miljoenen gelovigen, dat maakt een religie nog geen waarheid.quote:Op maandag 11 juni 2012 07:40 schreef Re het volgende:
Dat 3 mensen uit de post hierboven iets aankaarten maakt het niet ineens geen wetenschap, daar staan miljoenen andere psychiaters/hoogleraren/artsen tegenover.
Toch zou ik liever meer belasting geld zien gaan naar psychologen die de patient inzicht kunnen geven in het denken en zo naar een betere kwaliteit van leven te gaan.quote:En ach he, autisme bestaan niet, het komt door de koude opvoeding van moeder lief...
Dan formuleer je het verkeerd. 'Huiverig' is de term die je gebruikt als iemand weldenkend is en als handelingsbekwaam persoon een weloverwogen bezwaar heeft tegen het nemen van (bepaalde) medicatie.quote:Op maandag 11 juni 2012 13:21 schreef Re het volgende:
[..]
uhmm jawelo.a. in schizofrenie en bipolair, maar ook bij dementie bijvoorbeeld
het is algemeen bekend dat schizofrenie patienten hun medicatie niet meer willen nemen omdat het of aan de ene kant goed met ze gaat juist door die medicatie of dat ze weer door een relapse denken dat de overheid achter ze aanzit en allerlei stofjes in hun medicatie stoppen...quote:Op maandag 11 juni 2012 13:25 schreef Sicstus het volgende:
[..]
Dan formuleer je het verkeerd. 'Huiverig' is de term die je gebruikt als iemand weldenkend is en als handelingsbekwaam persoon een weloverwogen bezwaar heeft tegen het nemen van (bepaalde) medicatie.
In het geval van schizofrenie of dementie (in het geval van bipolair ben ik het niet met je eens) is er sprake van paranoide wanen en handelingsonbekwaamheid. Dat is van een heel andere orde.
Het is heel gevaarlijk om die dingen gelijk te stellen.
Lees nog maar eens mijn post.quote:Op maandag 11 juni 2012 13:30 schreef Re het volgende:
[..]
het is algemeen bekend dat schizofrenie patienten hun medicatie niet meer willen nemen omdat het of aan de ene kant goed met ze gaat juist door die medicatie of dat ze weer door een relapse denken dat de overheid achter ze aanzit en allerlei stofjes in hun medicatie stoppen...
bipolair is idd wat aparter maar tijdens een manische episode willen ze niet aan de medicatie huiverig dat ze zijn om hun gedrevenheid te niet te doen
bij dementie is het bijvoorbeeld ook achterdocht voor vergiftiging etc...
daar is niets gevaarljks aan om gelijk te stellen... met wat dan? paranoide is nou eenmaal gebonden aan handelingen en gedachten...
ik zou dan eerst mijn post maar eens lezenquote:
Dan ga ik er vanuit dat je arts dat je netjes vertelt.quote:Op maandag 11 juni 2012 12:24 schreef Re het volgende:
[..]
En wat als 'huiverig voor medicatie' een symptoom is van een ziekte?
Precies, net zoals dat je hoofdpijn voorbij gaat als je een ibutje neemt.quote:En wat als je wel een label hebt, de juiste therapie waardoor je weer op jouw nivo functioneert... Dan ben je niet ziek meer?
het argument is met name gericht tegen ouders of familieleden die denken dat een kind maakbaar is, valt ie niet binnen de groep of is ie wat traag dan wordt er gelijk naar een stoornis gezocht ipv gewoon geaccepteerd zoals ie is.quote:En ach die schizofreen laten we maar lekker naakt een killingspree plegen, hij is immers maar zo en kunnen we weinig aan veranderen.
Dat doe ik ook heus wel, maar pas als het moment zich voordoet.quote:Kortom, veel te zwart wit, op zich redelijke standpunten hoor maar er mag iets dieper over nagedacht worden
heeft topicstarter dat? heb ik dat?quote:Op maandag 11 juni 2012 13:32 schreef Re het volgende:
maar goed het gaat weer off topic
ik zou willen stellen dat mensen die een negatieve ervaring gehad hebben met de psychiatrische mallemolen nou eenmaal erg negatief over die stroming denken...
helaas zal dat niet veranderen...
Nee, jouw reactie begon met 'het is algemeen bekend dat schizofreniepatienten hun medicatie niet meer willen nemen...etc'quote:Op maandag 11 juni 2012 13:33 schreef Re het volgende:
[..]
ik zou dan eerst mijn post maar eens lezen... is dat een nieuwe tactiek of zo?
Dat is onjuist en neerbuigend, ik heb 20 jaar ervaring met die mallemolen en ik ben alleen maar aardige, goedwillende mensen tegengekomen. Ik ben het gewoon niet eens met de validiteit van hun ideeen, uitgangspunten en hun therapieen en medicijnen en de effectiviteit daarvan.quote:Op maandag 11 juni 2012 13:32 schreef Re het volgende:
maar goed het gaat weer off topic
ik zou willen stellen dat mensen die een negatieve ervaring gehad hebben met de psychiatrische mallemolen nou eenmaal erg negatief over die stroming denken...
helaas zal dat niet veranderen...
maar stel dat een kind niet is zoals hij kan zijn, dat als hij/zij wel geholpen is met bijvoorbeeld medicatie waardoor hij/zij wel beter preseteert... lullig voor het kind toch als je die van therapie onthoudt omdat je maar moet denken dat iedereen is zoals die is... en denken dat je geneest van bepaalde genetisch bepaalde ziektes is natuurlijk absurdquote:Op maandag 11 juni 2012 13:35 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Dan ga ik er vanuit dat je arts dat je netjes vertelt.
[..]
Precies, net zoals dat je hoofdpijn voorbij gaat als je een ibutje neemt.
[..]
het argument is met name gericht tegen ouders of familieleden die denken dat een kind maakbaar is, valt ie niet binnen de groep of is ie wat traag dan wordt er gelijk naar een stoornis gezocht ipv gewoon geaccepteerd zoals ie is.
[..]
Dat doe ik ook heus wel, maar pas als het moment zich voordoet.
of jij begrijpt niet wat een symptoom is... kan ookquote:Op maandag 11 juni 2012 13:35 schreef Sicstus het volgende:
[..]
Nee, jouw reactie begon met 'het is algemeen bekend dat schizofreniepatienten hun medicatie niet meer willen nemen...etc'
Dat is precies wat ik beaam, dus het feit dat jij dat weer noemt is een aanwijzing dat je mijn post niet goed begrijpt.
Definieer 'presteren'. Wat is er mis met een kind dat zesjes haalt op school, niet omdat het dom is maar omdat het niet zo geinteresseerd is in school en graag veel tijd op zichzelf doorbrengt met lezen en spelen en een rijke innerlijke gedachtenwereld opbouwt? Als het kind zich niet misdraagt is er toch niets aan de hand? Waarom moet het perse in de pas lopen met de maatschappelijke normen en verwachtingen?quote:Op maandag 11 juni 2012 13:38 schreef Re het volgende:
[..]
maar stel dat een kind niet is zoals hij kan zijn, dat als hij/zij wel geholpen is met bijvoorbeeld medicatie waardoor hij/zij wel beter preseteert... lullig voor het kind toch als je die van therapie onthoudt omdat je maar moet denken dat iedereen is zoals die is... en denken dat je geneest van bepaalde genetisch bepaalde ziektes is natuurlijk absurd
Wat een vooroordelen weer. En als iets algemeen bekend is hoef je dat er toch niet expliciet bij te vermelden om je argument zo meer kracht bij te zetten? Iedereen hier weet toch al dat het zo is, dan hoef je er toch niemand van te overtuigen? Die paar die je tegenspreken, die zijn dan duidelijk niet op de hoogte van deze 'algemene bekende feiten' en hebben gewoon geen recht van spreken.quote:Op maandag 11 juni 2012 13:30 schreef Re het volgende:
het is algemeen bekend dat schizofrenie patienten hun medicatie niet meer willen nemen omdat het of aan de ene kant goed met ze gaat juist door die medicatie of dat ze weer door een relapse denken dat de overheid achter ze aanzit en allerlei stofjes in hun medicatie stoppen...
allerminst objectief dus... of wilde je stellen dat je je eigen ervaringen niet projecteert als algemeenheid?quote:Op maandag 11 juni 2012 13:37 schreef Sicstus het volgende:
[..]
Dat is onjuist en neerbuigend, ik heb 20 jaar ervaring met die mallemolen en ik ben alleen maar aardige, goedwillende mensen tegengekomen. Ik ben het gewoon niet eens met de validiteit van hun ideeen, uitgangspunten en hun therapieen en medicijnen en de effectiviteit daarvan.
Wauw. Als je mij vraagt laat deze docu wel een beetje één kant van het verhaal zien. In ieder geval de eerste 4 minuten.quote:Op maandag 11 juni 2012 13:29 schreef hlmllp het volgende:
Psychiatrie, eugenetica, holocaust, racisme & meer
Het is eerder dat jij mijn punt niet begrijpt. Ik maakte geen argument over symptomen maar over de semantiek van het woord 'huiveren'.quote:Op maandag 11 juni 2012 13:39 schreef Re het volgende:
[..]
of jij begrijpt niet wat een symptoom is... kan ook
en ja het zeggen dat iets algemeen bekend is ... is een drogredenatie... excuus
ik had al gezegd dat ik een drogredenatie gebruikte...quote:Op maandag 11 juni 2012 13:41 schreef loop het volgende:
[..]
Wat een vooroordelen weer. En als iets algemeen bekend is hoef je dat er toch niet expliciet bij te vermelden om je argument zo meer kracht bij te zetten? Iedereen hier weet toch al dat het zo is, dan hoef je er toch niemand van te overtuigen? Die paar die je tegenspreken, die zijn dan duidelijk niet op de hoogte van deze 'algemene bekende feiten' en hebben gewoon geen recht van spreken.
Ik kan me ergens ook wel voorstellen dat het placebo effect ook bij familie werkt, dat familie denkt "Ah, hij is aan de medicatie, nu wordt het weer beter" en dan wordt het inderdaad ook beter omdat de familie een andere houding aanneemt tegenover de schizofrenie patient, die dat merkt en zich rustiger gaat gedragen.
Nee, ik heb me daarnaast goed ingelezen over de klinisch-psychologische praktijk.quote:Op maandag 11 juni 2012 13:42 schreef Re het volgende:
[..]
allerminst objectief dus... of wilde je stellen dat je je eigen ervaringen niet projecteert als algemeenheid?
tsja, dan is het een kwestie van definitie over bepaalde woorden... maar dat maakt de symptomen niet minder waar... een van de grootste problemen bij schizofrenie is dat een patient relapsed en een van de grootste oorzaken daarvan is het niet willen nemen van medicatie... zoek maar op adherence, compliance, preference en persistence van therapie in schizofreniequote:Op maandag 11 juni 2012 13:43 schreef Sicstus het volgende:
[..]
Het is eerder dat jij mijn punt niet begrijpt. Ik maakte geen argument over symptomen maar over de semantiek van het woord 'huiveren'.
Oke, na 10 minuten ben ik stukje gaan skippen. Maar god, hier moet ik eerder van kotsen. Geloof er de ballen van.quote:Op maandag 11 juni 2012 13:42 schreef MrGuma het volgende:
[..]
Wauw. Als je mij vraagt laat deze docu wel een beetje één kant van het verhaal zien. In ieder geval de eerste 4 minuten.
Ja, en daarom heb ik het dus (lees nu echt eens mijn post) niet over schizofrenie, maar over mensen die handelingsbekwaam zijn, helder kunnen nadenken, psychische problemen hebben die geen gevaar opleveren voor zichzelf of anderen, die sceptisch zijn over het rucksichtlos voorschrijven van medicatie. Dat is een legitiem standpunt, en als je dat afdoet als symptoom zeg je dus in feite categorisch: als een patient de behandelaar tegenspreekt, is het een symptoom, en moet de patient gedwongen worden de medicatie in te nemen.quote:Op maandag 11 juni 2012 13:46 schreef Re het volgende:
[..]
tsja, dan is het een kwestie van definitie over bepaalde woorden... maar dat maakt de symptomen niet minder waar... een van de grootste problemen bij schizofrenie is dat een patient relapsed en een van de grootste oorzaken daarvan is het niet willen nemen van medicatie... zoek maar op adherence, compliance, preference en persistence van therapie in schizofrenie
Ik ben het met je eens dat het gevaarlijk is maar tegelijkertijd is er ook de verantwoordelijkheid van de patient. Het is niet leuk om je verplicht in te moeten lezen in de filosofieen van psychiatrie om ze tegen te kunnen spreken maar als het je lukt dan moet je ook in staat zijn ze ervan te overtuigen dat er geen gevaar is. Het kost tijd die de patient niet vergoed krijgt en alleen maar kwijt is, ik had zelf mijn tijd liever liever willen besteden aan mijn opleiding dan het verzamelen van argumenten tegen psychiatrie. Of gewoon aan leukere dingen zoals sociale contacten.quote:Op maandag 11 juni 2012 13:51 schreef Sicstus het volgende:
Je ontkent dus in feite a priori de handelingsbekwaamheid van mensen met een psychische klacht.
Dat is buitengewoon gevaarlijk en deze denktrant heeft in de afgelopen eeuw tot betreurenswaardige excessen geleidt.
doe niet zo ingewikkeld, dat is ook veel te moeilijk om een en ander helder neer te zetten en leidt enorm afquote:Op maandag 11 juni 2012 13:51 schreef Sicstus het volgende:
[..]
Ja, en daarom heb ik het dus (lees nu echt eens mijn post) niet over schizofrenie, maar over mensen die handelingsbekwaam zijn, helder kunnen nadenken, psychische problemen hebben die geen gevaar opleveren voor zichzelf of anderen, die sceptisch zijn over het rucksichtlos voorschrijven van medicatie. Dat is een legitiem standpunt, en als je dat afdoet als symptoom zeg je dus in feite categorisch: als een patient de behandelaar tegenspreekt, is het een symptoom, en moet de patient gedwongen worden de medicatie in te nemen.
Je ontkent dus in feite a priori de handelingsbekwaamheid van mensen met een psychische klacht.
Dat is buitengewoon gevaarlijk en deze denktrant heeft in de afgelopen eeuw tot betreurenswaardige excessen geleidt. Een illustratie daarvan vinden bijvoorbeeld in de roman (en later de film) One Flew Over the Cuckoo's Nest. Het is de arrogantie van de macht die tegenspraak als symptoom van een ziekte classificeert.
Sorry, ik reageer soms iets te impulsief. In ieder geval bedankt voor je bijdrage aan het topic, ik waardeer je input en snap dat het vermoeiend kan zijn waar je niet veel voor terugkrijgt.quote:Op maandag 11 juni 2012 13:43 schreef Re het volgende:
ik had al gezegd dat ik een drogredenatie gebruikte...
Ik bedoelde meer dat enige vorm van objectiviteit volledig is verdwenen. Op de manier dat ze die docu hebben gemaakt, zou ik zelfs nog een docu kunnen maken over hoe slecht gras wel niet is.quote:Op maandag 11 juni 2012 14:25 schreef hlmllp het volgende:
Het moet natuurlijk wel positief klinken he, wat denken ze wel niet.
kuch!*TRU*kuch!quote:Op maandag 11 juni 2012 14:28 schreef Re het volgende:
ja, dat topic stond niet voor niets in BNW... hier gaarne serieus discussieren over het onderwerp
Kinderen moeten vooral zichzelf zijn ipv een 'presteermachine'.quote:Op maandag 11 juni 2012 13:38 schreef Re het volgende:
[..]
maar stel dat een kind niet is zoals hij kan zijn, dat als hij/zij wel geholpen is met bijvoorbeeld medicatie waardoor hij/zij wel beter preseteert...
Een klasgenoot van mij kwam absoluut niet mee op de basisschool, iedereen wilde hem vanalles aansmeren, van bijlessen tot therapie en medicijnen. Maar hij wilde gewoon timmerman worden. En voor timmerman heb je geen vwo diploma nodig. Hij was beter met zijn handen dan met de theorie. En nu heeft ie zijn eigen timmerbedrijf, erg succesvol met meerdere mensen in dienst. Als hij gepusht was om toch maar meer te zijn dan ie is bedoeld om te zijn dan was ie nu misschien nooit gelukkig geweest.quote:lullig voor het kind toch als je die van therapie onthoudt omdat je maar moet denken dat iedereen is zoals die is...
Net zo min als dat je geneest van rood haar of van een knobbelneus. Maar als de symptomen weg zijn dan is er in mijn ogen geen sprake meer van ziekte.quote:en denken dat je geneest van bepaalde genetisch bepaalde ziektes is natuurlijk absurd
quote:Ziekte
Pogingen om het begrip ziekte te definiëren hebben nog geen eenduidig antwoord opgeleverd. Ziekte als "afwezigheid van gezondheid" stuit op problemen - de Wereldgezondheidsorganisatie-definitie van gezondheid als "Een toestand van volkomen lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welbevinden" sluit eigenlijk het bestaan van gezonde mensen op de planeet Aarde uit.
[bewerken]
Indeling
Er is bovendien minstens een tweedeling nodig:
• Ziekte van een mens is een ongewenste verstoring van de normale situatie.
• "Een ziekte" als een abstract woord voor een complex van eigenschappen die zieken kunnen vertonen is een naam die ook betekenis kan hebben zonder dat er een 'lijder' aan te pas komt. Een 'kwaal'.
Ziekten in de tweede betekenis zijn bijvoorbeeld builenpest, verkoudheid, hartinfarct, maagkanker, hooikoorts, anemie, galstenen, schizofrenie of depressies.
Wanneer is iets een psychiatrisch probleem?quote:Op maandag 11 juni 2012 15:11 schreef Keep_Walking het volgende:. Zelf geloof ik dat psychiatrische problemen net zo lichamelijk zijn als kanker.
Schizoaffectieve Stoornis, bijvoorbeeld.quote:Op maandag 11 juni 2012 15:16 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Wanneer is iets een psychiatrisch probleem?
ik weet dat je graag reflecteert naar enkele voorbeelden in je omgeving en familie maar dat maakt je nog geen expert en voorkomt ook helaas niet dat je onzin uitkraamt... dat iemand timmerman wil worden zegt geheel niets over of hij bijvoorbeeld een genetische ziekte heeft... maar goed, lullen tegen een muur heeft meer zinquote:Op maandag 11 juni 2012 14:51 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Kinderen moeten vooral zichzelf zijn ipv een 'presteermachine'.
[..]
Een klasgenoot van mij kwam absoluut niet mee op de basisschool, iedereen wilde hem vanalles aansmeren, van bijlessen tot therapie en medicijnen. Maar hij wilde gewoon timmerman worden. En voor timmerman heb je geen vwo diploma nodig. Hij was beter met zijn handen dan met de theorie. En nu heeft ie zijn eigen timmerbedrijf, erg succesvol met meerdere mensen in dienst. Als hij gepusht was om toch maar meer te zijn dan ie is bedoeld om te zijn dan was ie nu misschien nooit gelukkig geweest.
[..]
Net zo min als dat je geneest van rood haar of van een knobbelneus. Maar als de symptomen weg zijn dan is er in mijn ogen geen sprake meer van ziekte.
Dat is een zeer gevaarlijke gedachte.quote:Op maandag 11 juni 2012 12:24 schreef Re het volgende:
[..]
En wat als 'huiverig voor medicatie' een symptoom is van een ziekte?
Dat zegt weinig. De hersenen zijn een zeer dynamisch orgaan en dat hoort bij de functie van dat orgaan. De complexe patronen die daardoor ontstaan zijn grotendeels onnavolgbaar. Als daar aanpassingproblemen uit voortkomen, dan is een pil geen oplossing.quote:Op maandag 11 juni 2012 15:11 schreef Keep_Walking het volgende:
Ik heb een heel duidelijk mening hierover, maar vanwege tentamen periode kan ik niet uitgebreid reageren. Maar kort samengevat is mijn mening:
Neurologie, psychiatrie en psychologie zijn zeker geldige wetenschappen die in de toekomst net zo serieus genomen zal worden als fysiologische wetenschappen. Zelf geloof ik dat psychiatrische problemen net zo lichamelijk zijn als kanker.
Iedere medische praktijk kent zijn missers, prutsers en misstanden. Er zijn bijvoorbeeld door tandartsen ook vele gebitten vernield, door teveel te boren.quote:Op maandag 11 juni 2012 15:33 schreef Pulzzar het volgende:
Zo'n 25 jaar geleden was de psychologie nog taboe. Als je toen zei dat je naar een psycholoog ging, gingen de meeste mensen er wel vanuit dat je gek was. Maar men begon de psychische hulpverlening meer te accepteren en ook op een voetstuk te zetten. De mening van een psych werd heilig.
Van taboe tot adoratie. Maar dat is vaak als een taboe wordt doorbroken. Het slaat door.
Nu begint men steeds meer te twijfelen of alles van de psychische wetenschap automatisch goed of waarheid is.
De middenweg.quote:
Hoezo niet?quote:Op maandag 11 juni 2012 15:45 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Dat zegt weinig. De hersenen zijn een zeer dynamisch orgaan en dat hoort bij de functie van dat orgaan. De complexe patronen die daardoor ontstaan zijn grotendeels onnavolgbaar. Als daar aanpassingproblemen uit voortkomen, dan is een pil geen oplossing.
Stel hij had een genetische ziekte diagnose gehad (bijv. ADHD), was hij dan nu een gelukkiger mens?quote:Op maandag 11 juni 2012 15:24 schreef Re het volgende:
[..]
ik weet dat je graag reflecteert naar enkele voorbeelden in je omgeving en familie maar dat maakt je nog geen expert en voorkomt ook helaas niet dat je onzin uitkraamt... dat iemand timmerman wil worden zegt geheel niets over of hij bijvoorbeeld een genetische ziekte heeft... maar goed, lullen tegen een muur heeft meer zin
Dus jij voerde wraak-acties uit met wapens. En jij spreekt over drogeringen?quote:Op zondag 10 juni 2012 02:32 schreef Fokboer het volgende:
een aantal personen te lijf gegaan, soms met wapens. Een van die gevallen betrof een pestkop aan wie ik een les wou leren. Justitie zag het anders.
En wat is bijvoorbeeld níet een psychiatrisch probleem?quote:Op maandag 11 juni 2012 15:21 schreef Keep_Walking het volgende:
[..]
Schizoaffectieve Stoornis, bijvoorbeeld.
Oké, hoor dit even. Ze hebben een manier gevonden om door middel van een soort magneet catscan iets een manier gevonden om mensen met schizofrenie tijdelijk te genezen. Om de vier maanden komen de stemmen terug, dus ze moeten elke vier maanden een week in de ziekenhuis gaan liggen om de procedure opnieuw aan te gaan. Ze kunnen dit ook doen bij depressies en angsten. Ik heb even geen bronnen, maar over een dagen zoek ik het wel op als jij ze wilt hebben.quote:Op maandag 11 juni 2012 16:28 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Omdat het middel te a-specifiek is.
Maagkanker.quote:Op maandag 11 juni 2012 17:26 schreef Maanvis het volgende:
[..]
En wat is bijvoorbeeld níet een psychiatrisch probleem?
maar bijv. een ochtendhumeur of een te zakelijke houding, is dat een psychiatrisch probleem met lichamelijke oorzaak?quote:Op maandag 11 juni 2012 17:34 schreef Keep_Walking het volgende:
[..]
Maagkanker.
Hoewel het natuurlijk psychiatrische problemen kan veroorzaken.
Die persoon had iig de optie om de chaos in zijn hoofd onder controle te krijgenquote:Op maandag 11 juni 2012 17:24 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Stel hij had een genetische ziekte diagnose gehad (bijv. ADHD), was hij dan nu een gelukkiger mens?
Natuurlijk ben ik geen expert, ik refereer alleen aan wat ik heb meegemaakt. Jij hebt er misschien wat meer voor geleerd, maar dat maakt je geen beter mens.
Nee.quote:Op maandag 11 juni 2012 17:36 schreef Maanvis het volgende:
[..]
maar bijv. een ochtendhumeur of een te zakelijke houding, is dat een psychiatrisch probleem met lichamelijke oorzaak?
Maar psychisch is niet medisch.quote:Op maandag 11 juni 2012 15:48 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Iedere medische praktijk kent zijn missers, prutsers en misstanden. Er zijn bijvoorbeeld door tandartsen ook vele gebitten vernield, door teveel te boren.
Hersenscans zijn in de psychologie een nieuw middel in het assortiment van de onderzoeker. Daar zitten ze nu bovenop. Dat levert veel nieuwe informatie op. Toch is het assortiment van technieken voor psychologisch onderzoek nog vrij beperkt.quote:Op maandag 11 juni 2012 17:32 schreef Keep_Walking het volgende:
[..]
Oké, hoor dit even. Ze hebben een manier gevonden om door middel van een soort magneet catscan iets een manier gevonden om mensen met schizofrenie tijdelijk te genezen. Om de vier maanden komen de stemmen terug, dus ze moeten elke vier maanden een week in de ziekenhuis gaan liggen om de procedure opnieuw aan te gaan. Ze kunnen dit ook doen bij depressies en angsten. Ik heb even geen bronnen, maar over een dagen zoek ik het wel op als jij ze wilt hebben.
Wat vind jij daarvan?
Zeker.quote:Op maandag 11 juni 2012 17:50 schreef Pulzzar het volgende:
[..]
Maar psychisch is niet medisch.
Medische dingen zijn concreet. Een orgaan bijvoorbeeld functioneert goed of functioneert niet goed. Bij de psychische wetenschap is dat allemaal veel vager. Je kan niet zomaar zien of iemand bijvoorbeeld autisme of adhd heeft. Want ieder mens is weleens druk, op zichzelf, dwangmatig of kan zich niet concentreren.
Er worden meer 'missers' in de psychiatrie gemaakt, omdat het moeilijker te begrijpen en te constateren valt.
Uit invasion of the body snatchers (1956)quote:Op maandag 11 juni 2012 17:59 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Zeker.
Hersenen zijn, lijkt mij, het meest complexe orgaan van de mens. 100 miljard neuronen, onderling door synapsen verbonden, die voortdurend nieuwe informatie opslaan door de patronen in deze verbindingen aan te passen. Je hele leven / persoonlijkheid ligt erin opgeslagen.
quote:The mind is a strange and wonderful thing.
I'm not sure it'll ever be able
to figure itself out.
Everything else, maybe-- from the atom to the universe--
everything except itself.
Bullshit, zo zwart/wit is het niet, zeker niet in de psychiatrie.quote:Op maandag 11 juni 2012 17:50 schreef Pulzzar het volgende:
[..]
Maar psychisch is niet medisch.
Medische dingen zijn concreet. Een orgaan bijvoorbeeld functioneert goed of functioneert niet goed. Bij de psychische wetenschap is dat allemaal veel vager. Je kan niet zomaar zien of iemand bijvoorbeeld autisme of adhd heeft. Want ieder mens is weleens druk, op zichzelf, dwangmatig of kan zich niet concentreren.
Er worden meer 'missers' in de psychiatrie gemaakt, omdat het moeilijker te begrijpen en te constateren valt.
Na betwijfel of die uitspraak nu nog waarde houdt. Als je kijkt hoeveel vooruitgang er is geboekt de afgelopen decennia met EEH en fMRI en dergelijke. We komen steeds dichterbij het ontrafelen van de hersens.quote:Op maandag 11 juni 2012 18:34 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Uit invasion of the body snatchers (1956)
[..]
Dan heb je geen idee wat een worst van een probleem complexiteit is (in ieder vakgebied, inclusief de natuurkunde). Het staat nog in de kinderschoenen.quote:Op maandag 11 juni 2012 19:27 schreef MrGuma het volgende:
[..]
Na betwijfel of die uitspraak nu nog waarde houdt. Als je kijkt hoeveel vooruitgang er is geboekt de afgelopen decennia met EEH en fMRI en dergelijke. We komen steeds dichterbij het ontrafelen van de hersens.
Er is nog genoeg te doen; dat zeker.
Niet in de natuurkunde. De wetenschap onderzoekt de samenhang der dingen. Als deze samenhang binnen een bepaald domein gemodelleerd is, kan dat niet zomaar veranderen. Wat wel voorkomt, is dat het domein van geldigheid wordt verbreed (tot een veel kleinere schaalgrote, of veel hogere snelheden). Dan blijkt de theorie daar niet te voldoen. Maar de nieuwe theorie zal binnen het oude domein niet tot andere conclusies leiden. Daarom gebeurt het nooit dat alle bruggen ineens instorten, omdat een natuurkundige ergens ter wereld een nieuwe mechanica heeft geformuleerd.quote:Op maandag 11 juni 2012 20:09 schreef Canillas het volgende:
Je kunt je sowieso afvragen of de term wetenschap op zijn plaats is; houdt wetenschap niet in dat je weet hoe iets zit?
Daar komt bij dat er sinds de term wetenschappelijk bestaat heel veel dingen ooit wetenschappelijk bewezen werden geacht en die dingen anders of zelfs compleet anders bleken te zijn en is het geen logische/rationele conclusie dat als iets eerder vaker is gebeurd dat het dan mogelijk is dat dat weer zo zal zijn?
In principe heb je gelijk. Maar iets echt goed wetenschappelijk onderbouwd is, dan is dat naar alledaagse maatstaven gewoon zeker.quote:Als je iets gelooft omdat er erbij staat ''uit onderzoek blijkt'' of ''wetenschappelijk bewezen'' is dat niet veel anders dan een gelovige die gelooft wat er in de bijbel staat; je kiest ervoor om te geloven dat het zo is. Dat is natuurlijk prima, het maakt het alleen niet waar of zeker of echt.
Het is in de natuurkunde nooit gebeurt dat er iets anders bleek te zijn dan gedacht?quote:
Nee, maar het staat dus ook niet zeker vast. Je hebt denk ik alleen mensen die willen geloven dat er dingen zijn die vast staan omdat dat ze een illusie van houvast geeft, en wanneer die dreigt te verdwijnen ze de achterliggende angst waarom ze zo'n houvast willen gaan voelen. Het idee dat er niks echt vast staat vinden veel mensen nogal eng.quote:De wetenschap onderzoekt de samenhang der dingen. Als deze samenhang binnen een bepaald domein gemodelleerd is, kan dat niet zomaar veranderen. Wat wel voorkomt, is dat het domein van geldigheid wordt verbreed (tot een veel kleinere schaalgrote, of veel hogere snelheden). Dan blijkt de theorie daar niet te voldoen. Maar de nieuwe theorie zal binnen het oude domein niet tot andere conclusies leiden. Daarom gebeurt het nooit dat alle bruggen ineens instorten, omdat een natuurkundige ergens ter wereld een nieuwe mechanica heeft geformuleerd.
Men neemt het voor zeker aan, en dat is helemaal prima; iedereen mag geloven wat hij of zij wil. En wat je gelooft dat ervaar je natuurlijk, dat is ook vrijwel zekerquote:Op maandag 11 juni 2012 20:44 schreef deelnemer het volgende:
In principe heb je gelijk. Maar iets echt goed wetenschappelijk onderbouwd is, dan is dat naar alledaagse maatstaven gewoon zeker.
Men is gegaan van de mechanica van Newton, naar de uitbreiding van Einstein's relativiteitstheorie, naar de complete herziening van de quantummechanica. Maar nog steeds is, binnen het domein waar de Newtonse mechanica geformuleerd en getoest is, deze theorie nog steeds geldig. De nieuwe versies van de mechanica wijken, binnen het oude geldigheidsdomein niet af van de versie van Newton.quote:Op maandag 11 juni 2012 20:56 schreef Canillas het volgende:
[..]
Het is in de natuurkunde nooit gebeurt dat er iets anders bleek te zijn dan gedacht?
Men beschrijft in de theorie geen toestand, maar een wetmatigheidquote:Wat als er in de ruimte iets gebeurd (puur hypothetisch) waardoor de zwaartekracht op aarde veranderd, klopt het dan nog? Kan je met zekerheid zeggen dat het onmogelijk is dat zoiets ooit gebeurd?
Ik niet. Niets is absoluut zeker.quote:Nee, maar het staat dus ook niet zeker vast. Je hebt denk ik alleen mensen die willen geloven dat er dingen zijn die vast staan omdat dat ze een illusie van houvast geeft, en wanneer die dreigt te verdwijnen ze de achterliggende angst waarom ze zo'n houvast willen gaan voelen. Het idee dat er niks echt vast staat vinden veel mensen nogal eng.
Met geloven heeft het weinig te maken. Wat is zeker weten in alledaagse termen? Bijvoorbeeld dat je geboren bent. Dat is niet absoluut zeker, maar in het alledaagse leven beschouw je dat als zeker. Als iets in de wetenschap goed onderbouwd is, zit je op dat niveau van zekerheid. En nogmaals, het gaat in de wetenschap over de samenhang der dingen (wetmatigheden / verbanden) en niet over de aard der dingen. Op jouw terrein (therapieen) is niets zeker.quote:Op maandag 11 juni 2012 20:57 schreef Canillas het volgende:
[..]
Men neemt het voor zeker aan, en dat is helemaal prima; iedereen mag geloven wat hij of zij wil. En wat je gelooft dat ervaar je natuurlijk, dat is ook vrijwel zeker
Eigenlijk hoort dit topic thuis in F&L. Het gaat niet over iemands ervaringen.quote:Op maandag 11 juni 2012 01:48 schreef Friek_ het volgende:
Schop naar R&P, waar het topic beter op zijn plaats is.
Eens, het is meer een onderwerp voor wetenschapsfilosofie.quote:Op maandag 11 juni 2012 21:26 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Eigenlijk hoort dit topic thuis in F&L. Het gaat niet over iemands ervaringen.
Duidelijkquote:
Uhm... ik volg je niet?quote:
Oke, leuke rap muziek... maar wat heeft het met de topic te maken?quote:
Voor alle duidelijkheid.quote:Op zondag 10 juni 2012 00:40 schreef sientelo het volgende:
De titel is psychiatrie/ psychologie wetenschap? Terwijl ik eigenlijk alleen de psychiatrie beschreven heb. De psychologie is veel breder.
Alleen kritische blik, welke dingen zijn wel en niet goed voor het welzijn van mensen.
Blog Henk Jan Out: Bedrijven belangen banden en beinvloedingquote:Op maandag 11 juni 2012 23:22 schreef hlmllp het volgende:
just in:
http://www.nu.nl/wetensch(...)sultaten-achter.html
Henk Jan Out, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Farmaceutische Geneeskunde, doet daar vrij luchtig over. Ik vind het zorgwekkend. In toenemende mate worden ook universiteiten voor hun financiering afhankelijk van het bedrijfsleven. Dit past in het kader van de vermarkting en economisering van de samenleving.quote:Een studie in PLoS Medicine onthulde dat zo'n tweederde van de adviseurs die de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5) opstellen, 'banden' hebben met de industrie. De panelleden mogen niet meer dan 10.000 dollar per jaar aan honoraria krijgen van de farmaceutische industrie en dat is dus het geval bij nogal wat van deze experts.
quote:Op maandag 11 juni 2012 23:34 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Blog Henk Jan Out: Bedrijven belangen banden en beinvloeding
[..]
Mwah, dan gewoon een mindfulness cursus volgen en gezond eten.quote:Op maandag 11 juni 2012 23:22 schreef hlmllp het volgende:
just in:
http://www.nu.nl/wetensch(...)sultaten-achter.html
Ik heb de op een heel stuk uitgebreid, en daarin is dus te zien dat er ook vele mensen juist in het vakgebied kritiek hebben op zowel de dsm en de rol van de medicijnen industrie. Overigens stond dat in de origenele op ook al, maar was misschien onduidelijk met al die quotes onder het kopje medicijnen, die staan nu in een spoiler.quote:Op maandag 11 juni 2012 07:40 schreef Re het volgende:
ja, dat er verder een paar misstanden worden gepleegd en dat er wel eens een en ander verkeerd gaat is evident en normaal voor elke tak van sport. Dat 3 mensen uit de post hierboven iets aankaarten maakt het niet ineens geen wetenschap, daar staan miljoenen andere psychiaters/hoogleraren/artsen tegenover. Als het goed gaat hoor je niemand, mensen die effectief aan de Ads zitten, die geholpen zijn met wat ritalin, die hun psychose overleven door een AP.
En ach he, autisme bestaan niet, het komt door de koude opvoeding van moeder lief...
Ja, de psychologie is wel een heel stuk breder en richt zich vooral ook op gedrag (heb er een extra stukje over toegevoegd van wiki psychologen en psychiaters)quote:Op maandag 11 juni 2012 07:52 schreef Canillas het volgende:
Ik denk dat het meer gaat om hoe de westerse maatschappij in gesteld is op het onderdrukken en ontkennen van emoties; men gelooft liever dat er iets in de hersens mis is dan dat er naar een achterliggende (en eventueel pijnlijke) emotionele oorzaak is.
De Dsm wil psychische problematiek (die een emotionele achtergrond heeft) op een rationele manier in bedwang krijgen, door mensen te zien als klachten en als je die weg krijgt (of beter gezegd onderdrukt) dan is de persoon 'beter''. Het is typisch klachtgericht werken in plaats van persoonsgericht, waar iemand in zijn totaal wordt bekeken en de bedoeling is iemand helemaal in orde te krijgen met het doel zonder medicijnen te kunnen.
Het heeft iets droevigs omdat er gevonden wordt dat bepaalde gevoelens en emoties er niet mogen zijn wat als gevolg heeft dat veel mensen niks anders rest dan als in hun hoofd levende en gevoelens onderdrukkende lopende tijdbommen door het leven moeten gaan.
Super postquote:Op maandag 11 juni 2012 08:59 schreef Gray het volgende:
Wat een apart topic!![]()
Alternatieve depressieven, zelfverklaard genezen tbs'ers, filosofen, religieuzen, farmamods, egotrippende boeddhisten, alumods, spiritualisten, wetenschapscritici en kingtoppie!
Of psychiatrie nou toegepaste psychologie is, of dat psychologie toegepaste psychologie is, of psychologie en psychiatrie wetenschap zijn, of wetenschap wel wetenschap is; het is goed dat er een topic is waarin deze o zo belangrijke facetten in de huidige maatschappij bekritiseerd worden. Dat is immers dé manier om uit te vinden of en hoe verbetering aangebracht kan worden, en daar zijn we allemaal naar op zoek.
Voor de mensen vóór het punt van TS: kalmeer, luister, kalmeer, herhaal het rustig in het hoofd, kalmeer, vertrouw de cijfers, kalmeer, vraag, kalmeer en reageer met medeleven.
Voor de mensen tegen het punt van TS: kalmeer, luister, kalmeer, herhaal het rustig in het hoofd, kalmeer, wantrouw de cijfers, kalmeer, vraag, kalmeer en reageer met medeleven.
Een persoonlijke noot: psychologie en psychiatrie zijn wetenschap, vanwege het onderzoek waarin de wetenschappelijke methode wordt toegepast. Het zijn bijzondere wetenschappen in mijn ogen, omdat ze een rationele benadering hanteren voor iets dat allerminst rationeel is, namelijk de mens en zijn innerlijke belevingswereld.
Mocht het ooit zover komen dat het brein 100% is uitgeplozen en de geest geen mysteries meer herbergt, dan verwelkom ik de kennis en schaaf ik mijn beschrijving bij, al niet mijn waardering qua hoe bijzonder deze wetenschappen zijn.
Uit mijn ervaring met de behandeling van ADHD via psychologie en psychiatrie bleek dat geen van beide een succes waren voor mij. Zo gaven Ritalin en Concerta mij bijwerkingen die voor mij niet opwogen tegen de positieve effecten en wisten zowel psycholoog als psychiater mij geen nieuwe inzichten te verschaffen. En toch ben ik zeer dankbaar voor deze behandelingen. Want ook al hebben deze behandelingen weinig nut gehad voor mij in directe zin, in indirecte zin brachten ze mij bij een alternatief dat voor mij persoonlijk veel verbetering bracht. Daarnaast zie ik in mijn omgeving mensen die wél veel baat hebben bij psychologische en psychiatrische therapie, en daar ben ik dankbaar voor.
Kortom, wat voor de één werkt, werkt niet voor de ander. Onthoud dat wanneer je kritiek levert of ontvangt op de verschillende behandelmethoden en zienswijzen, zodat je samen kan kijken naar sterke punten en punten ter verbetering, in plaats van tegenover elkaar te wijzen naar elkaars slechte punten.
Wat heftig. Nog gecondoleerd met je zoontje. Er zijn idd onbekende doodsoorzaken, dat is waar.quote:Op maandag 11 juni 2012 09:45 schreef simmu het volgende:
[..]
wat je nu zegt is niet correct. mijn zoontje is uiteindelijk overleden aan een ziekte die niet meetbaar was doch wel aanwezig. zelfs achteraf is nooit precies duidelijk geworden wat het onderliggende probleem/de ziekte nu eigenlijk was (al waren er wel vermoedens).
concreet: bijvoorbeeld pulmonale hypertensie (een bestaande 'geneeskundige' aandoening, zoals jij het formuleert) is bij een baby in leven niet altijd te bediagnostiseren. het is overigens een longaandoening. dan zeg je toch ook niet dat het specialisme "kinderlonggeneeskunde" geen geneeskunde is?
Hier is dus wel vast te stellen dat er lichamelijk iets mis gaat.quote:Pulmonale Arteriële Hypertensie (PAH) is een zeldzame, progressieve aandoening van de bloedvaten in de longen. Bij pulmonale hypertensie is er een te hoge druk in de longslagaders. (De aandoening mag niet verward worden met "gewone" hypertensie, waarbij de druk in de slagaders van andere organen verhoogd is.) Er wordt van pulmonale arteriële hypertensie gesproken indien de gemiddelde druk in de longslagaders > 25 mm Hg in rust is of > 30 mm Hg tijdens inspanning. Doordat bij pulmonale hypertensie de vertakkingen van de longslagaders zich als reactie op de te hoge druk vernauwen, stijgt de druk nog verder en krijgt het hart steeds meer moeite om het bloed door de longen te pompen, met zuurstofgebrek als gevolg. De rechter hartkamer vergroot zich. Het zuurstofgebrek en hartfalen zorgen ervoor dat de meeste volwassenen niet meer aan het arbeidsproces kunnen deelnemen of het huishouden en de zorg voor het gezin aan anderen moeten overlaten.
In de op staan ook psychologen en zelfs psychiaters die felle kritiek hebben op de huidige psychiatrie. De dsm en de rol van de farmaceutische industrie.quote:Op maandag 11 juni 2012 11:59 schreef Sicstus het volgende:
Psychologie is wel degelijk een wetenschap, echter het deelgebied klinische psychologie (en de geneeskundige variant psychiatrie) zijn m.i. gekaapt door laagbegaafde welzijnswerkers, kwakzalvers, en stromannen van de farmaceutische industrie.
En bij psychoses dus ook.quote:Op dinsdag 12 juni 2012 01:12 schreef sientelo het volgende:
[..]
Wat heftig. Nog gecondoleerd met je zoontje. Er zijn idd onbekende doodsoorzaken, dat is waar.
Heb even opgezocht wat pulmonale hypertensie is:
[..]
Hier is dus wel vast te stellen dat er lichamelijk iets mis gaat.
Zoals in de op is te zien, is er ook terechte reden om deze medicijnen te wantrouwen. Vele onderzoeken die tonen dat de medicijnen geen effect hebben of zelfs veel meer negatieve bijwerkingen. Ook de antipsychotica. (Dus ook iemand met de diagnose schizofrenie heeft het recht om deze medicijnen te weigeren. Er kwam zelfs uit een onderzoek dat deze giftige antipsychotica mensen meer ziek hield en de levensduur verkorte).quote:Op maandag 11 juni 2012 13:51 schreef Sicstus het volgende:
[..]
Ja, en daarom heb ik het dus (lees nu echt eens mijn post) niet over schizofrenie, maar over mensen die handelingsbekwaam zijn, helder kunnen nadenken, psychische problemen hebben die geen gevaar opleveren voor zichzelf of anderen, die sceptisch zijn over het rucksichtlos voorschrijven van medicatie. Dat is een legitiem standpunt, en als je dat afdoet als symptoom zeg je dus in feite categorisch: als een patient de behandelaar tegenspreekt, is het een symptoom, en moet de patient gedwongen worden de medicatie in te nemen.
Je ontkent dus in feite a priori de handelingsbekwaamheid van mensen met een psychische klacht.
Dat is buitengewoon gevaarlijk en deze denktrant heeft in de afgelopen eeuw tot betreurenswaardige excessen geleidt. Een illustratie daarvan vinden bijvoorbeeld in de roman (en later de film) One Flew Over the Cuckoo's Nest. Het is de arrogantie van de macht die tegenspraak als symptoom van een ziekte classificeert.
quote:Antipsychotica vermindert echter ook de kans op herstel van complexe psychische problemen waardoor mensen chronisch ziek worden. Om deze reden zijn er hoogleraren die spreken van een zwendel en die ontslag hebben genomen als psychiater. Een voorbeeld is prof. dr. Loren Mosher, voormalig directeur schizofrenie-onderzoek aan de National Institute of Mental Health (NIMH) in Amerika van 1969 tot 1980, die een psychotherapie ontwikkelde genaamd Soteria waarmee mensen met de meest verschrikkelijke psychische problemen (psychose/schizofrenie) tot wel 90% kans hebben om goed te herstellen, zonder gebruik van psychiatrische medicijnen en tegen lagere kosten. Zijn studies wezen consequent uit dat er een humaner en goedkoper alternatief was voor het ‘medisch model’ van de psychiatrie waarin patiënten antipsychotica krijgen toegediend. Tot grote ontsteltenis werd de financiering van zijn onderzoek stopgezet en kwam het tot een punt waarop de hoogleraar ontslag nam als psychiater. Hij sprak van een regelrechte zwendel waarin de levens van psychiatrisch patiënten worden uitgebuit en vernietigd.
Ja. Verder wordt er doormiddel van het kijken naar bepaald gedrag uitgegaan van een hersenziekte en daarvoor wordt dan medicatie gegeven. Terwijl er dus niet medisch onderzocht is op een hersenafwijking.quote:Op maandag 11 juni 2012 17:50 schreef Pulzzar het volgende:
[..]
Maar psychisch is niet medisch.
Medische dingen zijn concreet. Een orgaan bijvoorbeeld functioneert goed of functioneert niet goed. Bij de psychische wetenschap is dat allemaal veel vager. Je kan niet zomaar zien of iemand bijvoorbeeld autisme of adhd heeft. Want ieder mens is weleens druk, op zichzelf, dwangmatig of kan zich niet concentreren.
Er worden meer 'missers' in de psychiatrie gemaakt, omdat het moeilijker te begrijpen en te constateren valt.
Je zit er totaal naast. Jou topic was in mijn ogen totale (scientology)onzin. De opzet van dit topic vind ik (en zoals je weet was ik ook in jou topic actief) ècht heel erg goed. Ik vind de OP inhoudelijk erg goed en kloppend, complimenten voor de TS hierover.quote:Op maandag 11 juni 2012 13:15 schreef hlmllp het volgende:
niet eens met de stelling
maar zonder de reacties in dit topic gelezen te hebben, weet ik al dat mensen over complot theorieën beginnen waarbij jij zogenaamd door één of andere scientologykerk beïnvloed bent en voor hun dit topic geopend hebt.
zo ging het bij mijn vorige topic over dit onderwerp
maar voor de duidelijkheid, nee ik ben het niet eens met de stelling.
Je kan wel degelijk door hersenscans zien of iemand adhd heeft. Maar dat is eerder het gebied van de neurologie/neuropsychiatrie, die proberen te kijken welke gebieden in de hersenen extra sterk reageren bij bv. iemand met adhd, maar ook bij iemand met bv. een onredelijke fobie.quote:Op maandag 11 juni 2012 17:50 schreef Pulzzar het volgende:
[..]
Maar psychisch is niet medisch.
Medische dingen zijn concreet. Een orgaan bijvoorbeeld functioneert goed of functioneert niet goed. Bij de psychische wetenschap is dat allemaal veel vager. Je kan niet zomaar zien of iemand bijvoorbeeld autisme of adhd heeft. Want ieder mens is weleens druk, op zichzelf, dwangmatig of kan zich niet concentreren.
Er worden meer 'missers' in de psychiatrie gemaakt, omdat het moeilijker te begrijpen en te constateren valt.
wel grappig dat telkens dezelfde argumenten worden gebruikt, en deze Mosher constant wordt aangehaald... zijn grootste onderzoeksgroep was geloof ik n=16, hij heeft nauwelijks iets gepubliceerd (ja ja conspiracy), maar goed dat boeit de mensen weinig die zien een hallelujaquote:
Je bent nu wetenschap, god, wiet en toverij aan het vergelijken?quote:Op zondag 10 juni 2012 09:14 schreef Gedoetje het volgende:
Het staat ergens in openbaringen, een uitgebeide handel in pharmakeia: toverij. Jung was een satanist. Ik ben er zelf bijna dood aan gegaan. Mijn niet-gelovige man heeft jaren wiet gebruikt en zei dat het dezelfde zooi was. Daarom ben ik in 1 keer met de hele zooi gestopt. De psychiaters die zeggen dat het wetenschap is en de medicijnen een zegen van God (die zijn er) zullen het zelf wel nooit hebben gebruikt.
bron / link?quote:Op dinsdag 12 juni 2012 01:20 schreef sientelo het volgende:
[..]
In de op staan ook psychologen en zelfs psychiaters die felle kritiek hebben op de huidige psychiatrie. De dsm en de rol van de farmaceutische industrie.
link? / bron?quote:Op dinsdag 12 juni 2012 01:34 schreef sientelo het volgende:
[..]
Zoals in de op is te zien, is er ook terechte reden om deze medicijnen te wantrouwen. Vele onderzoeken die tonen dat de medicijnen geen effect hebben of zelfs veel meer negatieve bijwerkingen. Ook de antipsychotica.
link? heb je de validiteit van dat onderzoek al bekeken?quote:
hoezo psychiatrie doe je met hersenscans?quote:Op dinsdag 12 juni 2012 01:56 schreef sientelo het volgende:
[..]
Terwijl er dus niet medisch onderzocht is op een hersenafwijking.
Zoals je zelf al zei, is het complex. Ik noem een paar punten:quote:Op dinsdag 12 juni 2012 11:12 schreef Glesse het volgende:
Tja inderdaad jammer dat dit soort topics altijd verzanden in een zwart/wit verhaal, terwijl het zo grijs als iets is in mijn bescheiden opinie... En dat er ook appels met peren vergeleken worden ter meerdere eer en glorie van zichzelf, in plaats van te lezen, in te leven en zich open op te stellen...
Mooie post. Er zitten altijd twee kanten aan een verhaal. Zo zijn er overal, in elk gebied, mensen die zich oprecht inzitten voor het goede in de wereld en heb je ook overal mensen lopen die handelen uit eigenbelang of zelfs uit zijn op macht over anderen.quote:Op dinsdag 12 juni 2012 02:03 schreef Glesse het volgende:
[..]
Je zit er totaal naast. Jou topic was in mijn ogen totale (scientology)onzin. De opzet van dit topic vind ik (en zoals je weet was ik ook in jou topic actief) ècht heel erg goed. Ik vind de OP inhoudelijk erg goed en kloppend, complimenten voor de TS hierover.
Maar het blijft natuurlijk altijd een lastig punt:
- een relatief jonge 'wetenschap', continu veranderend onder culturele invloeden
- 'verkeerde' belangen: de commercie en farmaceutische industrie die een veel te dikke vinger in de pap hebben.
Maar er is ook een andere kant:
- Mensen die ECHT hulp nodig hebben van professionals. Ze laten creperen onder een brug of misdaden laten begaan lijkt me een slechte tweede keus.
- Er werken in deze sector mensen met de allerbeste bedoelingen die relatief goede resultaten boeken. Die kritisch staan tegenover mensen oneindig volproppen met pillen, maar die als een echt mens naast de hulpvragende cliënt proberen te staan.
En weet ik waar ik het over heb? Ja. Ik werk als professional in de GGZ, en heb zelf ook ondersteuning nodig gehad. Hierbij heb ik altijd mijn gezonde verstand gebruikt, het er over gehad met mensen in mijn omgeving, en ben ik altijd kritisch geweest tegenover medicijngebruik. Ik ben er 1000 % op vooruit gegaan. Ik dank de GGZ, en niet alleen omdat die zorgt voor geld op mijn bankrekening aan het einde van de maand.
Misschien een goed idee om het filmpje van een vandaag te kijken. Daarin wordt ingegaan op de band met de farmaceutische industrie. (Iets wat deze man al veel eerder heeft aangegeven, of je het nu eens bent met zijn onderzoeken of niet. Daar gaat het nu niet over.) Verder raad ik ook het youtube filmpje van psychiater Edel Maex aan, omdat je dan een psychiater ziet die zich oprecht inzet voor het goede van alle levende wezens.quote:Op dinsdag 12 juni 2012 08:57 schreef Re het volgende:
[..]
wel grappig dat telkens dezelfde argumenten worden gebruikt, en deze Mosher constant wordt aangehaald... zijn grootste onderzoeksgroep was geloof ik n=16, hij heeft nauwelijks iets gepubliceerd (ja ja conspiracy), maar goed dat boeit de mensen weinig die zien een halleluja
oh en we zitten in R&P, dus graag wat wetenschappelijke bronnen als je iets copy/paste
Misschien eerst even de op goed lezen en de filmpjes bekijken? Dan zie je vanzelf over welke psychologen en psychiaters ik het heb.quote:Op dinsdag 12 juni 2012 10:36 schreef Silverdigger2 het volgende:
[..]
bron / link?
[..]
link? / bron?
[..]
link? heb je de validiteit van dat onderzoek al bekeken?
[..]
hoezo psychiatrie doe je met hersenscans?
Heb de de reportage van een vandaag gekeken?quote:Op dinsdag 12 juni 2012 19:25 schreef Re het volgende:
Ja, ik ken tig psychiaters, ook allemaal met een hart voor de patiënt, maar die gaan geen filmpjes maken. Ja er is heus wel eens wat mis, maar om grote getalen professionals allemaal weg te zetten als charlatans gaat te ver.
Mooie post deelnemerquote:Op dinsdag 12 juni 2012 15:41 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Zoals je zelf al zei, is het complex. Ik noem een paar punten:
- Er zijn respectabele stromingen in psychologie ten onder gegaan, zoals Freuds theorieen. Daar kon je je destijds ook in verdiepen en was een serieus business.
- MRI scans tonen je wel een plaatje van iemands hersenactiviteiten met een bepaalde resolutie. Maar laat zich niet lezen als een open boek. Er is ook een hallelua effect mbt tot dit soort nieuwe meettechnieken, waar mensen dan teveel van verwachten.
- De precieze werking van psychofarmaca, net als veel geneesmiddelen voor lichamelijk aandoeningen zoals reuma, zijn niet bekend. Alleen de effecten kunnen gemeten worden, en dat is al lastig genoeg. Veel studies worstelen alleen nog maar het het vastellen van de effecten. Het is niet zomaar een kwestie van even meten. Het blijkt ook uit de latere bijstellingen.
- Voor therapieen geldt dat al evenzeer.
- De georganiseerde samenleving kan eigenlijk niet omgaan met dit soort onduidelijkheid. Bij serieuze klachten roepen mensen dat je naar een psycholoog/psychiater moet gaan, alsof voor ieder probleem er een bijbehorende expert bestaat die het kan oplossen. Het leidt ertoe dat men gemakkelijk met pillen strooit. Het aantal mensen dat antideprssieven slikt is schrikbarend hoog (in dit land een miljoen). Dat is gewoon een feit.
- In de zorgverlening is er, net als overal, sprake van bureaucratie, strijdige belangen; en zijn er soms ook domme, ongeinterresseerde, luie, arrogante, moralistische, onverantwoordelijke mensen werkzaam. Vooral de verstengeling met comerciele belangen is zorgwekkend. Juist in deze tijd van marktdominantie, waarin universiteiten breed ook klagen over dit fenomeen.
- Je lot kritiekloos in andermans handen leggen doet niemand graag. Als je jezelf niet meer kunt / mag vertrouwen, omdat alles deel zou kunnen uitmaken van je eigen ziektebeeld, dan wordt het lastig. Zoals Pulsar zegt: alsof je in de matrix leeft.
- Even jezelf inlezen, zodat je hier kunt meeposten als super expert, gaat natuurlijk niet gebeuren. Daarvoor zijn discussie op Fok ook niet bedoeld. Alleen bronnen aanhalen is haalbaar. En kritische bronnen zijn er volgens mij genoeg te vinden. Dat hoeft nog niet te betekenen dat het allemaal mis is. In de video van scientology, of andere complot theorieen, geloof ik niet. Maar misstanden sluit ik niet uit. Want veel mensen hebben klachten, er gaat veel geld in om, en de onduidelijkheid laat veel ruimte voor misbruik. Mistanden hoeven ook niet te berusten op verkeerde bedoelingen (de weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen).
Ik ken de materie jaquote:Op dinsdag 12 juni 2012 19:26 schreef sientelo het volgende:
[..]
Heb de de reportage van een vandaag gekeken?
quote:Er moet een parlementair onderzoek komen naar de
ongebreidelde macht van de farmaceutische industrie,
vindt kinder- en jeugdpsychiater Flip Treffers. Hij is onthutst
over het gesjoemel met onderzoeksgegevens, waardoor
depressieve kinderen niet-werkzame en onveilige pillen
kregen voorgeschreven. ‘Luister, het gaat hier om geneesmiddelen,
niet om een deodorant.’
http://www.zielenknijper.(...)tische_industrie.pdfquote:Kinderpsychiaters lezen onderzoeken waaruit blijkt dat geneesmiddelen niet
effectief en zelfs riskant zijn en toch schrijven ze die voor. Hoe werkt dat precies?
‘Vroeger wilde men brood en spelen. Nu wil men brood, spelen en pillen.
En psychiaters schrijven graag pillen voor, want zij denken helaas dat dat
een echte dokter van ze maakt. Het geeft ouders en behandelaars een
gerust gevoel als er een recept wordt uitgeschreven. Het heeft iets magisch.
Het houdt een prachtig mechanisme in stand waardoor het pillengebruik
maar groeit en groeit. Ik ben er een hartstochtelijk voorstander
van dat we al die luchtspiegelingen van de farmaceutische industrie eens
even laten voor wat ze zijn en alleen nog pillen voorschrijven waar geen
patent meer op rust. Deze geneesmiddelen bestaan al een tijd en we
weten redelijk goed wat ze wel doen en wat ze niet doen. En je kunt
er nog een heleboel onderzoek mee doen.’
quote:Maar bent u niet wat naïef geweest. De kritiek op de farmaceutische industrie
bestond toch ook al vóór 2002?
‘Ja en nee. Nee, ik ben niet naïef geweest want al die onderzoeken verschenen
in uitstekende tijdschriften en ze wekten de indruk dat het om
eerlijke rapportages ging. Wat wel naïef is geweest, maar die naïviteit
deel ik met mijn collega’s, is dat ik me niet heb kunnen voorstellen dat er
drie keer zoveel onderzoek met negatieve resultaten werd achtergehouden
als er werd gepubliceerd met positieve resultaten. Daarnaast heb ik ook
nooit gedacht dat ssri’s wondermiddelen waren. Ook al was ik dolblij
dat de kinderpsychiatrie eindelijk iets had. Er verschenen honderden
juichende artikelen over hoe geweldig de ssri’s werken bij depressieve
volwassenen. Toen de eerste positieve publicaties over kinderen verschenen
dacht ik: dit is het begin van een goed protocol voor de behandeling
van depressieve kinderen.’
quote:Hoe moet de kinder- en jeugdpsychiatrie verder?
‘De kinderpsychiatrie moet consequenties trekken uit het feit dat die
middelen niet werkzaam zijn. En we moeten vooral niet doen alsof we
niks kunnen. Van de groep depressieve jongeren kunnen we zestig tot
zeventig procent adequaat helpen met cognitieve gedragstherapie. De
dertig tot veertig procent die overblijft, en daar zitten echt kinderen met
hartverscheurende problemen tussen, moet geholpen worden met heel
intensieve begeleiding en goede psychotherapie. Je moet de hulp bieden
die hoort bij goed hulpverlenerschap.’
Inderdaad kwalijk. Helaas hebben tijdschriften hier geen verandering in gebracht. Nog altijd worden alleen de positieve, of in ieder geval, significante resultaten gepubliceerd.quote:Op dinsdag 12 juni 2012 20:06 schreef sientelo het volgende:
Dit zei deze psychiater dus al in 2005 en werd tegengewerkt door vele collega's. Nu is er dan op een vandaag een reportage over de rol van de farmaceutische industrie en de dsm.
[..]
[..]
Hoe gaan zij om met DSM-IV? Hanteren ze die blind of nemen ze het met een korreltje zout?quote:Op dinsdag 12 juni 2012 19:25 schreef Re het volgende:
Ja, ik ken tig psychiaters, ook allemaal met een hart voor de patiënt, maar die gaan geen filmpjes maken. Ja er is heus wel eens wat mis, maar om grote getalen professionals allemaal weg te zetten als charlatans gaat te ver.
Het staat er wel erg warrig inderdaad. Ik heb zelf 2 jaar aan de antidepressiva en oxazepam (8 per dag), de psychiater die ik had stond bekend als pillendouwer) gezeten, omdat ik destijds een postnatale depressie had. Van mijn eerste psychiater kreeg ik toen na de bevalling prozac, want ik had lichte pms. Ik had wel zelfmoordgedachten, vnl door relatieproblemen, ben toen gescheiden. Maar door die prozac had ik ineens iets van: hop, ik kap er nu mee, zomaar om een futuliteit. Dat zei ik dus tegen hem, maar nee hoor, dat kon daar niet door komen. Verdubbel de dosis maar. 2 dagen later lag ik me een overdosis aan de slootkant. Paar weken in een inrichting gezeten. Daar kreeg ik direct antipsychotica, werd ik helemaal raar van en dat nam ik niet meer want ik had alleen een soort psychose gehad van die prozac. Nog 2 jaar remeron en oxazepam om ermee te leren leven dat ik geen man meer had en de kinderen nauwelijks nog mocht zien, want je staat niet zo sterk in de rechtbank na een zelfmoordpoging. Mijn vriend zat destijds aan de wiet en die zei dat die medicijnen netzogoed drugs waren, wat ik onzin vond. Maar toen zag ik een preek van Hal Lindsey en die had het erover dat het woord toverij in openbaringen in de grondtekst pharmakeia was, hetzelfde grondwoord als voor farmaceutische industrie. En daardoor geloofde ik toen dat het drugs was en ben ik ermee gestopt. Nou kan ik niet op grond van mijn ervaring en geloof zeggen dat het dan dus allemaal geen wetenschap is. Maar waar ik me zo aan stoorde is dat het notabene in de kerk door een christelijke psychiater werd gepresenteerd als dat het gewoon zo is. PMS of depressie: dat is lichamelijk en dat zijn te weinig stoffen in je hersenen en daar hebben wij prachtige medicijnen voor. Dat is nog maar de vraag. Dit topic stond eerst in f&l, vandaar dat ik God erbij haalde. Wat mij irriteert is dat het je opgedrongen wordt en dat die man zelf nog nooit iets geslikt heeft. Hij verdient er nu goed geld mee.quote:Op dinsdag 12 juni 2012 09:59 schreef summer2bird het volgende:
[..]
Je bent nu wetenschap, god, wiet en toverij aan het vergelijken?
Dat kan niet
Als veel psychische problemen kunnen vrij simpel opgelost kunnen worden, waarom krijgen er dan zoveel mensen pillen voorgeschreven die aanzienlijke schadelijke bijwerkingen hebben? En waarom noem je de psychiatrie dan nog een prachtig vak?quote:Op woensdag 13 juni 2012 00:08 schreef Xenzo het volgende:
Is psychologie en psychiatrie wetenschap? Ja, dankzij dit prachtige vak zijn er veel ziektebeelden ontdekt die anders nooit ontdekt waren als dit vak niet bestaan had. Veel psychische problemen kunnen vrij simpel opgelost worden. Hoe? Door de patiënt te laten sporten, een hobby te laten zoeken en (meer) contact te laten maken met mensen in zijn of haar (directe) omgeving. Pillen kunnen de klacht iets verminderen, zolang diegene - die de pil(len) moet nemen - denkt dat het werkt zal het ook werken. Met andere woorden: laten we met z'n allen eens ophouden met het uitdelen van pillen en ga eerst werken aan de dingen die ik als voorbeelden genoemd heb, werkt dat dan niet dan kan er altijd nog gekozen worden om pillen voor te gaan schrijven (in combinatie met de eerder genoemde voorbeelden).
En hoe komt de psychiater aan zijn kennis?quote:Voor users die niet weten wat het verschil tussen een psychiater en een psycholoog is
Er bestaat vaak onduidelijkheid over wat nou precies het verschil is tussen een psychiater en een psycholoog. Het voornaamste verschil is dat een psychiater de opleiding tot arts heeft gevolgd. Dit betekent dat een psychiater bevoegd is om medicijnen uit te schrijven, in tegenstelling tot een psycholoog. Een psycholoog overlegt vaak met de psychiater. Een ander verschil is dat een psychiater uitsluitend mentale stoornissen behandelt en vooral geïnteresseerd is in het behandelen van geestesziekten, terwijl een psycholoog het volledige gedrag van een mens wil verklaren, op verschillende niveaus, verschillende domeinen en via verschillende invalshoeken.
Omdat pillen uitdelen het minste tijd- en geld kost, dat is de reden dat er zoveel pillen wordt voorgeschreven.quote:Op woensdag 13 juni 2012 00:17 schreef deelnemer het volgende:
Als veel psychische problemen kunnen vrij simpel opgelost kunnen worden, waarom krijgen er dan zoveel mensen pillen voorgeschreven die aanzienlijke schadelijke bijwerkingen hebben?
Omdat de psychiatrie een mooi, interessant en bovenal een uitdagend vak is.quote:Op woensdag 13 juni 2012 00:17 schreef deelnemer het volgende:
En waarom noem je de psychiatrie dan nog een prachtig vak?
Door opleidingen te doen, de opgedane kennis in de praktijk te brengen waardoor hij of zij nog meer leert. Daarbij zijn psychiaters heel hun leven aan het leren, er veranderd best veel. Ze moeten altijd up-to-date zijn en blijven qua kennis van bijvoorbeeld (nieuwe) medicatie en de bijwerkingen ervan, ziektebeelden en de symptomen ervan.quote:Op woensdag 13 juni 2012 00:17 schreef deelnemer het volgende:
En hoe komt de psychiater aan zijn kennis?
Super goede post.quote:
Tnx, dit is eigenlijk de eerste plek waar ik me 2-jaar-piekerwerk deel. Hoop dat mensen zelf gaan nadenken hierover en dat dit topic bijdraagt aan keuzes van Googlers en Fokkers of ze medicijnen moeten gebruiken of niet.quote:Op woensdag 13 juni 2012 00:46 schreef sientelo het volgende:
[..]
Super goede post.Heb een gedeelte toegevoegd aan de op
Ik zou dat overlaten aan de specialisten. Jezelf een verkeerde diagnose stellen of medicatie onthouden omdat Google dat zegt is erg gevaarlijk.quote:Op woensdag 13 juni 2012 00:51 schreef psymeuk het volgende:
[..]
Tnx, dit is eigenlijk de eerste plek waar ik me 2-jaar-piekerwerk deel. Hoop dat mensen zelf gaan nadenken hierover en dat dit topic bijdraagt aan keuzes van Googlers en Fokkers of ze medicijnen moeten gebruiken of niet.
Vraag het eens in het ADHD topic zou ik zeggenquote:Op woensdag 13 juni 2012 11:05 schreef Maanvis het volgende:
Wat zijn de risico's bij het niet innemen van Ritalin?
nouja jij zegt dat het gevaarlijk is dus dat mag jij ook wel beantwoordenquote:Op woensdag 13 juni 2012 11:07 schreef Re het volgende:
[..]
Vraag het eens in het ADHD topic zou ik zeggen
Er zijn experts die zeggen dat adhd fraude is en niet bestaat. Als je het verhaal werkelijk leest, dan lees je dat de dsm hypotheses zijn en geen feiten en dat er heel veel onderzoeksresultaten worden achtergehouden, en bovendien dat er nu allerlei studies zijn naar de lange termijn effecten en die zijn niet positief.quote:Op woensdag 13 juni 2012 08:30 schreef Re het volgende:
[..]
Ik zou dat overlaten aan de specialisten. Jezelf een verkeerde diagnose stellen of medicatie onthouden omdat Google dat zegt is erg gevaarlijk.
welk onderzoek bedoel je?quote:Op woensdag 13 juni 2012 13:39 schreef sientelo het volgende:
[..]
bovendien dat er nu allerlei studies zijn naar de lange termijn effecten en die zijn niet positief.
heel veel aananmes weinig concreets ... wat wordt er precies achtergehouden en wat wordt bedoelt met niet positief? en DSM is gebaseerd op symptomenquote:Op woensdag 13 juni 2012 13:39 schreef sientelo het volgende:
[..]
Er zijn experts die zeggen dat adhd fraude is en niet bestaat. Als je het verhaal werkelijk leest, dan lees je dat de dsm hypotheses zijn en geen feiten en dat er heel veel onderzoeksresultaten worden achtergehouden, en bovendien dat er nu allerlei studies zijn naar de lange termijn effecten en die zijn niet positief.
Dus het zijn geen feiten, het is een mening over het gedrag van een ander. Verder wordt er uitgegaan van een hersenziekte waarvoor medicatie wordt gegeven. Maar de hersenen van de persoon in kwestie zijn niet onderzocht.quote:Op woensdag 13 juni 2012 13:46 schreef Re het volgende:
[..]
heel veel aananmes weinig concreets ... wat wordt er precies achtergehouden en wat wordt bedoelt met niet positief? en DSM is gebaseerd op symptomen
Ja, dat het als richtlijn gebruikt kan worden, waar je steun aan hebt is alleen maar mooi. Maar kijk uit met medicijnen. Zoek eerst uit wat het medicijn is en wat het met je doet. Verder raad ik je aan de reportage van een vandaag te kijken in de op.quote:Op woensdag 13 juni 2012 13:43 schreef Riddler86 het volgende:
Ik ben in ieder geval opgelucht met mijn diagnose autisme / pdd - nos ( ASS ). Na jarenlang ploeteren weet ik waar m'n problemen vandaan komen en kan ik doelgerichter stapje voor stapje m'n leven verbeteren. Dus ondanks veel negatieve ervaringen met de psychiatrie, wil ik er ook een positieve tegenover zetten.
ontzettend eenzijdig artikel met misplaatste argumenten en foutieve conclusies... gaat namelijk over pre-klinisch onderzoek en waarom zou je dat moeten publiceren. Er is al lang regelgeving over het verplichten van publiceren van medicatie als deze in patienten wordt onderzocht... niet in cellijnen en labratten.quote:Op woensdag 13 juni 2012 14:01 schreef sientelo het volgende:
Te vrijblijvend
[b]Wetenschappers, de farmaceutische industrie en de medische tijdschriften zijn 'eerder geneigd positieve artikelen naar buiten te brengen dan negatieve en dat is een probleem', zegt Henk Jan Out voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Farmaceutische Geneeskunde. Het Dutch Cochrane Center pleit voor een wettelijke verplichting voor het publiceren van alle onderzoeksresultaten van medische wetenschappelijk onderzoek naar medicijnen op plek waar het voor iedereen toegankelijk is. Nu is dat nog te vrijblijvend, aldus Rob Scholten van het DCC.[
artikel in de op : http://www.rtl.nl/compone(...)dicijnen_rammelt.xml
Dus geen medicatie in mijn lichaam stoppen is gevaarlijk...?quote:Op woensdag 13 juni 2012 08:30 schreef Re het volgende:
[..]
Ik zou dat overlaten aan de specialisten. Jezelf een verkeerde diagnose stellen of medicatie onthouden omdat Google dat zegt is erg gevaarlijk.
bron graagquote:Op woensdag 13 juni 2012 14:10 schreef sientelo het volgende:
Het blijkt dat ADHD medicijnen zoals Ritalin psychose en agressie kunnen veroorzaken waartegen antipsychotica wordt voorgeschreven bij kinderen en ook blijkt dat het aantal voorschriften van antipsychotica aan kinderen hard stijgt, ook in Nederland.
In sommige gevallen kunnen medicijnen die worden voorgeschreven bij aandachtstekort (ADHD) bij kinderen leiden tot hallucinaties en een psychose. Ook wanneer ze genomen worden volgens de voorschriften. Dit laat de Amerikaanse overheid weten.
Inname van ADHD-medicijnen kan leiden tot psychose en manie. In sommige gevallen kregen kinderen waanbeelden van wormen, insecten of slangen die op hen kropen.
En dan hebben we de anti-psychotica nog.
lijkt me weinig relevant eigenlijkquote:Op woensdag 13 juni 2012 14:29 schreef psymeuk het volgende:
[..]
Dus geen medicatie in mijn lichaam stoppen is gevaarlijk...?
Als ik nu een boek schrijf, waarin ik aangeef dat een aantal persoonlijke kenmerken van jou, symptomen zijn van het psymeuk-syndroom. In dat boek beschrijf ik ook dat deze mensen baat hebben bij XTC gebruik, helaas kan ik het allemaal niet wetenschappelijk onderbouwen, maar veel mensen die XTC namen werden er blij van. (dat kan ik aantonen!) Doe je het dan ook?
Dit is precies wat DSM doet. Dus wel relevant.quote:
Zie de bijsluiter van Ritalin. Lijkt me wel een valide bron.quote:
Waarom doen artsen dat? Wie adviseert/leert ze dat?quote:Op woensdag 13 juni 2012 14:59 schreef Re het volgende:
En ja ik ben zelf van mening dat er veel te veel wordt voorgeschreven aan kinderen die symptomatisch zijn maar waarvan niet 100% is vastgesteld dat ze daadwerkelijk ADHD hebben
tijdgebrek of het gewoon niet adequaat opvolgen van de richtlijnen, dus gebrek aan educatie etc...quote:Op woensdag 13 juni 2012 15:00 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Waarom doen artsen dat? Wie adviseert/leert ze dat?
Daarom ben ik dus huiverig voor medicatie bij psychische klachten. Hoe weet je of je arts je het juiste medicijn voorschrijft?quote:Op woensdag 13 juni 2012 15:06 schreef Re het volgende:
[..]
tijdgebrek of het gewoon niet adequaat opvolgen van de richtlijnen, dus gebrek aan educatie etc...
welke? link?quote:Op woensdag 13 juni 2012 13:45 schreef sientelo het volgende:
toont een Australisch onderzoek naar de lange termijn effecten van ADHD medicijnen aan.
wat is de prevalentie? en link naar het onderzoek?quote:Kinderen die ADHD medicijnen krijgen hadden een hogere bloeddruk op 14 jarige leeftijd dan kinderen die nog nooit het medicijn hadden gebruikt, een bijwerking die de kans op een hartaanval en een beroerte vergroot zelfs wanneer het kind nog niet volwassen is.
Terwijl er veel bewijs is dat ze daarmee schade veroorzaken bij de kinderen, zoals het veroorzaken van agressie en psychose waartegen antipsychotica wordt voorgeschreven
"kan leiden tot"quote:Op woensdag 13 juni 2012 14:10 schreef sientelo het volgende:
In sommige gevallen kunnen medicijnen die worden voorgeschreven bij aandachtstekort (ADHD) bij kinderen leiden tot hallucinaties en een psychose. Ook wanneer ze genomen worden volgens de voorschriften. Dit laat de Amerikaanse overheid weten.
Inname van ADHD-medicijnen kan leiden tot psychose en manie. In sommige gevallen kregen kinderen waanbeelden van wormen, insecten of slangen die op hen kropen.[/b]
Deels ervaring, deels educatie, maar het blijft altijd een kwestie van kijken of het werkt.quote:Op woensdag 13 juni 2012 15:13 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Daarom ben ik dus huiverig voor medicatie bij psychische klachten. Hoe weet je of je arts je het juiste medicijn voorschrijft?
wat op zich een valide manier is in mijn ogen, een van de weinige indicaties die direct op een medicijn reageren en niet ADHDers uitsluitquote:Op woensdag 13 juni 2012 15:08 schreef Gray het volgende:
En dan heb je nog het percentage dat Ritalin als diagnostisch middel gebruikt.
Maar je bent toch geen proefkonijn?quote:Op woensdag 13 juni 2012 15:21 schreef Gray het volgende:
[..]
Deels ervaring, deels educatie, maar het blijft altijd een kwestie van kijken of het werkt.
De wetenschap is gewoon nog niet zover om "custom-made" medicijnen te maken. Sterker nog bij veel medicijnen weet men niet eens hoe het precies werkt, maar er zijn resultaten dus gebruikt men het. Dat geld zelfs voor zoiets triviaals als aspirine.quote:
wat hierboven gerzegd wordtquote:
nou nee dus, laatst heb ik een docu gezien waarin gezegd werd dat medicatie veel te snel wordt voorgeschreven. dus het is vaak niet beter dan het alternatief (niet medicatie voorschrijven)quote:Op woensdag 13 juni 2012 15:38 schreef Semisane het volgende:
[..]
De wetenschap is gewoon nog niet zover om "custom-made" medicijnen te maken. Sterker nog bij veel medicijnen weet men niet eens hoe het precies werkt, maar er zijn resultaten dus gebruikt men het. Dat geld zelfs voor zoiets triviaals als aspirine.
Het zou vrij prettig zijn voor elke patient als men het voor elkaar krijgt om medicatie af te stemmen op de exacte behoeftes van die persoon en in exact de hoeveelheden die zo'n persoon nodig heeft. Het heeft nu nog wel eens iets weg van 'carpet bombing'...tja dat is niet ideaal, maar vaak vele malen beter dan het alternatief.
nee hoor je kunt ook therapie doen zonder medicijnen bijvoorbeeld.quote:Op woensdag 13 juni 2012 15:45 schreef Re het volgende:
[..]
wat hierboven gerzegd wordt
je weet van te voren niet precies wat aanslaat en wat niet, kan best zijn dat het ene medicijn beter werkt dan het andere en dat verschilt per patient, zelfde als met MDD daar heb je ook veel verschillende ADs voor welke allemaal net iets anders werken, om de beste te vinden zul je dus iets moeten proberen... het alternatief is niet behandelen ja... maar dan heb je ook niets bij de dokter te zoeken in the first place (weet je nog wel... functioneren etc.)
oh ja, waar zeg ik dat dat niet mag.. of zo... me geen woorden in de mond leggen hoorquote:Op woensdag 13 juni 2012 15:46 schreef Maanvis het volgende:
[..]
nee hoor je kunt ook therapie doen zonder medicijnen bijvoorbeeld.
Meer geld nog dan medicatie, en dat is een blijvend probleem tot menselijk welzijn verkozen wordt boven 'menselijke welvaart', of beter gezegd financiele rijkdom. Gezondheid en geluk is wat ik omschrijf als daadwerkelijke menselijke welvaart.quote:Op woensdag 13 juni 2012 15:48 schreef Re het volgende:
[..]
oh ja, waar zeg ik dat dat niet mag.. of zo... me geen woorden in de mond leggen hoor
therapie zonder medicatie is altijd te prefereren voordat men aan medicatie begint, maar ja dat kost ook tijd en geld
Dat soort docu's ken ik ja, vaak niet meer dan "van dik hout..." Ja er worden in sommige gevallen te snel naar de medicatie gegrepen, zeker wat betreft kinderpsychiatrie zou men veel en veel voorzichter moeten zijn en beter moeten kijken naar alternatieven in combinatie met leef omgeving, dieet etc.quote:Op woensdag 13 juni 2012 15:46 schreef Maanvis het volgende:
[..]
nou nee dus, laatst heb ik een docu gezien waarin gezegd werd dat medicatie veel te snel wordt voorgeschreven. dus het is vaak niet beter dan het alternatief (niet medicatie voorschrijven)
ja, en ik wil af van het stigma dat de hulpverleners alleen maar uit zijn op zo veel mogelijk pillen geld, maar ondertussen eist de gemeenschap wel een snelle oplossing voor hun problemenquote:Op woensdag 13 juni 2012 15:52 schreef Gray het volgende:
[..]
Meer geld nog dan medicatie, en dat is een blijvend probleem tot menselijk welzijn verkozen wordt boven 'menselijke welvaart', of beter gezegd financiele rijkdom. Gezondheid en geluk is wat ik omschrijf als daadwerkelijke menselijke welvaart.
En is ook niet altijd effectief, soms gaat het nou eenmaal om een verstoring in de hormoon huishouding of de aanmaak van bepaalde proteinen of eiwitten. Daar zijn vaak geen alternatieve behandelingen of therapieën voor.quote:Op woensdag 13 juni 2012 15:48 schreef Re het volgende:
[..]
oh ja, waar zeg ik dat dat niet mag.. of zo... me geen woorden in de mond leggen hoor
therapie zonder medicatie is altijd te prefereren voordat men aan medicatie begint, maar ja dat kost ook tijd en geld
En terecht.quote:Op woensdag 13 juni 2012 15:55 schreef Re het volgende:
[..]
ja, en ik wil af van het stigma dat de hulpverleners alleen maar uit zijn op zo veel mogelijk pillen geld, maar ondertussen eist de gemeenschap wel een snelle oplossing voor hun problemen
Steek ook eens de hand in eigen boezem.quote:Treating a Nation of Anxious Wimps
We’ve become a nation of hypochondriacs. Every sneeze is swine flu, every headache a tumor. And at great expense, we deliver fantastically prompt, thorough and largely unnecessary care. There is tremendous financial pressure on physicians to keep patients happy. But unlike business, in medicine the customer isn’t always right. Sometimes a doctor needs to show tough love and deny patients the quick fix. A good physician needs to have the guts to stand up to people and tell them that their baby gets ear infections because they smoke cigarettes. That it’s time to admit they are alcoholics. That they need to suck it up and deal with discomfort because narcotics will just make everything worse. That what’s really wrong with them is that they are just too damned fat. Unfortunately, this type of advice rarely leads to high patient satisfaction scores.
-Dr. Thomas A Doyle
Ik had het over medicijnen en jij reageerde met dat het alternatief niet behandelen is dus vandaar.quote:Op woensdag 13 juni 2012 15:48 schreef Re het volgende:
[..]
oh ja, waar zeg ik dat dat niet mag.. of zo... me geen woorden in de mond leggen hoor
En dat zouden behandelaars ook altijd uit moeten dragen. Niet een easy fix door er maar medicijnen in te stoppen om van het gezeur af te zijn.quote:therapie zonder medicatie is altijd te prefereren voordat men aan medicatie begint, maar ja dat kost ook tijd en geld
Gezeur van patiënt en of ouder bedoel je?quote:Op woensdag 13 juni 2012 18:23 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Ik had het over medicijnen en jij reageerde met dat het alternatief niet behandelen is dus vandaar.
[..]
En dat zouden behandelaars ook altijd uit moeten dragen. Niet een easy fix door er maar medicijnen in te stoppen om van het gezeur af te zijn.
jep!quote:Op woensdag 13 juni 2012 19:06 schreef Re het volgende:
[..]
Gezeur van patiënt en of ouder bedoel je?
http://mens-en-gezondheid(...)sm-versie-dsm-v.htmlquote:1) De DSM is een verzameling hypotheses, het zijn geen feiten. De DSM is een turflijst van gedragingen. De DSM doet geen enkele uitspraak over oorzaak van bepaald gedrag of de juiste behandeling van dit gedrag.
Het boek geeft geen diagnose nee maar degene die het boek hanteert zou middels de DSM in staat moeten zijn, zijn vermoedens te testen.quote:2) Daaruit volgt dat er geen sprake is van een diagnose, en dus al helemaal geen levenslange stoornis, die (eventueel) erfelijk is. Het is bedrog om dat iemand te zeggen.
Stoornissen als schifofrenie en dementie hebben wel degelijk te maken met hersenafwijkingen. Daarnaast zijn er genoeg onderzoeken gedaan die aantonen dat door een defficientie in een bepaalt gedeelte van de hersens bepaalde symptomen verwekken. Dit wordt onder andere aangetoond door medicijnen die neurotransmitters blokkeren/stimuleren. Hier wordt juist vooruitgang in geboekt door fMRI, MRI, PET etc.quote:3) Er zijn onderzoeken gaande naar de hersenen en ook naar de hersenen in combinatie met hypotheses uit de DSM. Dat wil niet zeggen dat er ook enig wetenschappelijk bewijs is voor de hypotheses in de DSM. Mensen vertellen dat ze een hersenziekte hebben, waar ze medicijnen voor moeten innemen is bedrog.
In de psychologie-wereld worden misschien wel de meeste testen gebruikt dan in elk ander vakgebied; juist omdat we te maken hebben met de mens en zijn gedragingen. Lopend van anorexia tot ADHD tot dementie. Medische testen bij bijvoorbeeld schizofrenie hoeft niet aangezien aan de symptomen duidelijk is te zien dat wanneer iemand die moeilijk praat, problemen heeft in het spraakgebied zoals Brocha in de hersens. Zelfde geldt voor dementie; als uit een test blijkt dat diegene veel vergeet en daarmee inderdaad in 'de zone' komt voor dementie dan kan je er vanuit gaan dat er problemen zijn met de hippocampus en dopamine.quote:4) De "diagnoses" (oftewel de turflijst van gedragingen) worden gesteld door wat een cliënt/patiënt verteld en wat de psychiater zelf denkt te zien. Er worden geen medische testen afgenomen. Toch wordt er uitgegaan van hersenafwijkingen, waarvoor medicatie wordt voorgeschreven. Maar de hersenen zijn niet onderzocht.
Los dat dit een vrij rare redenering is, vergeet je dat de medicijnen inderdaad bijwerkingen hebben maar wel in staat zijn om bepaalde symptomen aan te pakken. Onderzoek naar de chemie van het lichaam? Er wordt op het moment enorme vooruitgang geboekt in de werking van de hersens. Er zijn meer dan genoeg hypothesen die getoetst worden of continu getest worden en staande worden gehouden (pathologie tot normaal); wat er aan de hand is met de lichamelijke huishouding bij een bepaalde stoornis. De vraag die je eerder moet stellen is of de bijwerkingen opwegen tegen dat wat er gewonnen wordt.quote:5) De medicijnen die voorgeschreven worden kunnen erg slecht zijn, omdat ze chemische stoffen toevoegen aan je lichaam, terwijl er niet is onderzocht hoe het gesteld is met de chemie van je lichaam. Er zijn al vele bijwerkingen bekend. Vooral met kinderen moet men extra oppassen, omdat de hersenen nog in de groei zijn.
Ten eerste ben jij geloof ik van mening dat de psychologie en psychiatrie een wereld van verschil is terwijl deze juist heel nauw met elkaar verbonden zijn. Psychiatrie is daarbij juist veel breder aangezien het gebruik van medicijnen erbij betrokken wordt.quote:Hiermee verklaar ik de psychiatrie onwetenschappelijk en zelfs een vorm van bedrog als er
1) Mensen verteld wordt over een vaststaande (levenslange) diagnose/stoornis
2) Mensen verteld wordt dat ze een hersenafwijking hebben, zonder een onderzoek naar de hersenen. [/quote[
Zoals ik dus al stelde is dit een erg voorbarige en simplistische conclusie. Zeker als je er vanuit kan gaan dat vanaf het moment dat psychologie zijn intrede deed, de grote geesten van de wereld hier al over hebben gebogen en geprobeerd aan te tonen dat de psychologie/psychiatrie wel of geen wetenschap is.
Daarnaast nog even inhaken op punt 1. Vaak zijn stoornissen wel degelijk levenslang. Depressie zal nooit helemaal verdwijnen, schifzofrenie, dementie evenmin. Niet zolang er niets aan gedaan wordt.
[quote] De psychologie is wel een wetenschap, omdat de psychologie onderzoek doet naar gedrag en veel breder is. Zodra psychologen de DSM als richtlijn gebruiken begeven ze zich al in een beperkt domein. Zodra psychologen de DSM als feit presenteren zijn ze onwetenschappelijk.
Ik pleit voor meer aandacht voor alle andere ontdekkingen in de psychologie:
psychotherapie ( waaronder onder andere cognitieve gedragstherapie en systeem therapie) en eventueel andere alternatieve therapieën en wie weet nieuwe ontdekkingen.
Het DSM wordt voor 50% samengesteld door farmaceuten, dus mensen die er veel geld mee verdienen als zoveel mogelijk mensen ziek zijn. Is er misschien al zicht op een methode om stoornissen vast te stellen die niet is samengesteld door farmaceuten?quote:Op woensdag 13 juni 2012 23:32 schreef Re het volgende:
Lid van scientology misschien, daar kun je vast ook medestanders vinden
FOUT. Het DSM wordt maar voor 50% door psychologen en psychiaters. De overige 50% zijn farmaceuten (mensen die bij bedrijven werken die medicijnen fabriceren en verkopen).quote:Op donderdag 14 juni 2012 00:00 schreef MrGuma het volgende:
[..]
http://mens-en-gezondheid(...)sm-versie-dsm-v.html
Daarnaast vind ik hypothese een verkeerd woord. De afwijkingen zijn herhaaldelijk gevonden bij mensen met die specifieke stoornis. Elke stoornis wordt geanalyseerd/bekritiseerd door psychologen/psychiaters die toonaangevend werk verrichten/ervaring hebben betreffende die stoornis en komt dan in de DSM.
Hoe hebben farmaceuten invloed op het vaststellen van symptomen? En kan je daarnaast dan niet beter pleiten om minder farmaceuten erin te verwerken?quote:Op donderdag 14 juni 2012 00:02 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Het DSM wordt voor 50% samengesteld door farmaceuten, dus mensen die er veel geld mee verdienen als zoveel mogelijk mensen ziek zijn. Is er misschien al zicht op een methode om stoornissen vast te stellen die niet is samengesteld door farmaceuten?
Zie mijn post hierboven. Maar waar haal je dat vandaan? En hoe kunnen die invloed hebben op de symptomen van een stoornis?quote:Op donderdag 14 juni 2012 00:03 schreef Maanvis het volgende:
[..]
FOUT. Het DSM wordt maar voor 50% door psychologen en psychiaters. De overige 50% zijn farmaceuten (mensen die bij bedrijven werken die medicijnen fabriceren en verkopen).
Doordat 50% van de mensen die in de commissies die de symptomen vaststelt zit, farmaceut is.quote:Op donderdag 14 juni 2012 00:03 schreef MrGuma het volgende:
[..]
Hoe hebben farmaceuten invloed op het vaststellen van symptomen?
Dat zou het DSM zelf moeten doen. Tot die tijd geen diagnoses stellen met deze methodequote:En kan je daarnaast dan niet beter pleiten om minder farmaceuten erin te verwerken?
Oke op welke manier hebben de farmaceuten een negatieve invloed op de DSM? Ja zoveel mogelijk stoornissen erin gooien. Maar hoe zit het met de inhoud dan? Hoe hebben de farmaceuten hier invloed op? Hoe hebben ze invloed op de vaststelling van een symptoom bij een stoornis? En nogmaals; waar haal je deze informatie vandaan?quote:Op donderdag 14 juni 2012 00:05 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Doordat 50% van de mensen die in de commissies die de symptomen vaststelt zit, farmaceut is.
[..]
Dat zou het DSM zelf moeten doen. Tot die tijd geen diagnoses stellen met deze methode.
Doordat de commissies die de criteria voor bepaalde stoornissen beoordelen in het DSM handboek, voor een groot deel bevolkt worden door mensen uit de farmaceutische industrie. Dit is met name het geval bij stoornissen waarvoor men snel medicatie voorschrijft. Het is gewoon lobbyen. Eerder een stoornis diagnose = eerder medicatie voorschrijven = meer geld voor farmaceutische industrie.quote:Op donderdag 14 juni 2012 00:07 schreef MrGuma het volgende:
[..]
Oke op welke manier hebben de farmaceuten een negatieve invloed op de DSM? Ja zoveel mogelijk stoornissen erin gooien. Maar hoe zit het met de inhoud dan? Hoe hebben de farmaceuten hier invloed op?
Dat is eigenlijk algemene kennis, maar hier een link van een amerikaanse overheidsorganisatie.quote:Hoe hebben ze invloed op de vaststelling van een symptoom bij een stoornis? En nogmaals; waar haal je deze informatie vandaan?
Op basis van wetenschappelijk onderzoek zonder dat daarbij de farmaceutische industrie het heft in handen heeftquote:En wat ik ook hierboven vroeg, op basis waarvan moeten er dan diagnoses gesteld worden? Net als bij democratie, het is niet optimaal maar op dit moment is er niks beters.
Algemene kennis welke mensen een directe link hebben met de farmaceutische wereld? Laat me niet lachen.quote:Op donderdag 14 juni 2012 00:13 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Doordat de commissies die de criteria voor bepaalde stoornissen beoordelen in het DSM handboek, voor een groot deel bevolkt worden door mensen uit de farmaceutische industrie. Dit is met name het geval bij stoornissen waarvoor men snel medicatie voorschrijft. Het is gewoon lobbyen. Eerder een stoornis diagnose = eerder medicatie voorschrijven = meer geld voor farmaceutische industrie.
[..]
Dat is eigenlijk algemene kennis, maar hier een link van een amerikaanse overheidsorganisatie.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2802599/
[..]
Op basis van wetenschappelijk onderzoek zonder dat daarbij de farmaceutische industrie het heft in handen heeft. En tot die tijd: Neem de DSM met een flinke korrel zout.
Nee, 70 - 14 = 56%.quote:Op donderdag 14 juni 2012 00:22 schreef MrGuma het volgende:
[..]
Algemene kennis welke mensen een directe link hebben met de farmaceutische wereld? Laat me niet lachen.
'It’s been pointed out that about 70% of current task force members have ties to the pharmaceutical industry, up about 14% for DSM-IV.'
Dit is dus nog niet perfect maar wel een stuk minder dan jouw 50%.
Het zijn mensen die geld van de farmaceutische industrie krijgen, daar gaat het om. Stel je hebt een winstdeling in het bedrijf dat Ritalin produceert, en je wordt betaald om in de commissie voor ADHD plaats te nemen. Wat doe je dan? Ga je dan wetenschappelijk te werk of zorg je ervoor dat de winstdeling zo hoog mogelijk wordt door zoveel mogelijk mensen ADHD te laten hebben?quote:Daarnaast, gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken... Zoek in menig wetenschappelijke database naar bijvoorbeeld schizofrenie. Succes met je nieuwe levensmissie voor alleen deze stoornis. Dus nogmaals, kom met, ditmaal een realistisch, voorstel om stoornissen als ADHD, ADD, schizofrenie, dementie te diagnosticeren. Jouw oplossing is nogal kortzichtig.
Het is overigens connecties met de farmaceutische industrie, niet uit de farmaceutische industrie.
Mooie link waarin staat:quote:Op donderdag 14 juni 2012 00:00 schreef MrGuma het volgende:
[..]
http://mens-en-gezondheid(...)sm-versie-dsm-v.html
quote:De huidige versie (DSM-IV TR) verscheen in 1994 en wordt op dit moment gebruikt door de meeste professionals. Het boek dient slechts als richtlijn te worden gebruikt en heeft alleen waarde in goed opgeleide en ervaren handen.
In de handleiding vindt je geen verklaringen over de oorzaken van aandoeningen. Met behulp van de DSM en het waarnemen van zichtbare kenmerken kan men classificeren welke afwijking aanwezig is bij de onderzochte persoon.
Twee verschillende professionals die het handboek zouden hanteren bij dezelfde persoon, zouden onafhankelijk tot dezelfde diagnose 'moeten' komen.
De rest kom ik later op terug omdat ik goed wil laten doordringen wat je precies zegt en hoe ik daar tegen aankijk/ wat ik ervan begrepen heb/ eventuele feiten en bronnen erbij. Ben nu beetje moe dus komt een andere keer.quote:Kritiek
Het DSM systeem kent veel critici. Gezien de aard van het systeem is het ook niet meer dan logisch dat men vraagtekens kan zetten bij de betrouwbaarhied van de classificatie, psychatrische klachten zijn zodanig van aard dat het moeilijk is een duidelijke afscheiding te maken, iets wat dit syteem wel degelijk doet. Elk theoretisch systeem heeft zijn voor- en nadelen.
Een ernstigere voetnoot moet geplaatst worden bij de financiele banden die ongeveer de helft van de schrijvers en adviseurs van het DSM systeem blijken te hebben met de farmaceutische industrie. Iets wat volgens critici veel weg heeft van belangenverstrengeling. Controverses zijn ook ontstaan over de benadering van seksuele voorkeuren.
Dat klopt, dat had ik ook gelezen. Ik beaam dat eerste punt ook alleen maar :pquote:Op donderdag 14 juni 2012 00:31 schreef sientelo het volgende:
[..]
Mooie link waarin staat:
[..]
[..]
De rest kom ik later op terug omdat ik goed wil laten doordringen wat je precies zegt en hoe ik daar tegen aankijk/ wat ik ervan begrepen heb/ eventuele feiten en bronnen erbij. Ben nu beetje moe dus komt een andere keer.
Dus je wilt zeggen dat de toegepaste psychologie alleen bestaat bij gratie van het noeste werk van een paar farmaceuten?quote:Op donderdag 14 juni 2012 00:34 schreef MrGuma het volgende:
[..]
Dat klopt, dat had ik ook gelezen. Ik beaam dat eerste punt ook alleen maar :p
En over het andere stuk, dat probeer ik ook aan Maanvis duidelijk te maken. Zonder de DSM is de psychologie letterlijk niks dan een hoop onderzoeken waar geen directe rode draad in is te vinden om toe te passen in de toegepaste psychologie
Wat ik wil zeggen is dat zonder onderbouwing/leidraad de toegepaste psychologie niks ander wordt dan een chaotische hoop waarin iedereen doet waarvan hij denkt dat goed is. Terwijl er juist consistentie nodig is om hierop voort te kunnen bordurenquote:Op donderdag 14 juni 2012 00:38 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Dus je wilt zeggen dat de toegepaste psychologie alleen bestaat bij gratie van het noeste werk van een paar farmaceuten?
Dat boek wordt niet alleen door de mensen van merk x geschreven. Daarnaast wordt de DSM niet alleen gebruik voor medicijn gebruik maar ook voor therapie en dergelijke.quote:Op donderdag 14 juni 2012 00:36 schreef Maanvis het volgende:
Stel iemand zegt: Je bent ziek, je hebt de R&P ziekte!!
En geeft je daarvoor medicijnen van merk X.
En diegene heeft net een boek gelezen over de R&P ziekte, wat ie als leerboek heeft gebruikt.
Maar dan kom je er achter dat de fabrikant van merk X dat boek heeft geschreven.
Dan denk je toch "Wat een kwakzalvers".
Want zo deden ze het vroeger dus ook, wonderdrankjes aansmeren voor allerhande ziektes die niet bestonden en alleen verzonnen waren door de fabrikanten van de wonderdrankjes.
Je moet er helemaal niet op voortborduren, je moet juist breken met de DSM-IV en V, net zoals Darwin brak met het creationisme omdat er geen hout van klopte.quote:Op donderdag 14 juni 2012 00:39 schreef MrGuma het volgende:
[..]
Wat ik wil zeggen is dat zonder onderbouwing/leidraad de toegepaste psychologie niks ander wordt dan een chaotische hoop waarin iedereen doet waarvan hij denkt dat goed is. Terwijl er juist consistentie nodig is om hierop voort te kunnen borduren
Wat zijn jou gedachten over een isoleercel/separeercel/afzonderingsruimte?quote:Op donderdag 14 juni 2012 01:47 schreef sientelo het volgende:
eerste minuut en vanaf 17.00 - 22.50 ( de afschaffing van) de isoleercel
Ik ben het eens met wat Lea Bouwmeester van de PvdA zegt in deze raportage.quote:Op donderdag 14 juni 2012 01:50 schreef Glesse het volgende:
[..]
Wat zijn jou gedachten over een isoleercel/separeercel/afzonderingsruimte?
Je vergeet alleen een beetje dat er mensen zijn die god op hun blote knietjes danken dat ze merk X krijgen (het liefst niet te veel, goed doordacht, door deskundige professionals, met daarnaast aanvullende therapie, die overigens even onbewezen is)quote:Op donderdag 14 juni 2012 00:36 schreef Maanvis het volgende:
Stel iemand zegt: Je bent ziek, je hebt de R&P ziekte!!
En geeft je daarvoor medicijnen van merk X.
En diegene heeft net een boek gelezen over de R&P ziekte, wat ie als leerboek heeft gebruikt.
Maar dan kom je er achter dat de fabrikant van merk X dat boek heeft geschreven.
Dan denk je toch "Wat een kwakzalvers".
Want zo deden ze het vroeger dus ook, wonderdrankjes aansmeren voor allerhande ziektes die niet bestonden en alleen verzonnen waren door de fabrikanten van de wonderdrankjes.
Ik zit hier op een locatie waar ik helaas geen geluid heb en geen bewegende beelden kan bekijken. Ik herinner me wel deze aflevering gezien te hebben, en ik weet wat een isoleercel is (ik zit op dit moment vijf meter van twee stuks vandaan) Wat ik in artikelen op de site van Netwerk lees is dat Lea Bouwmeester zegt: “Hoe sneller de isoleercel is verdwenen, hoe beter dat is” (klik).quote:Op donderdag 14 juni 2012 01:55 schreef sientelo het volgende:
[..]
Ik ben het eens met wat Lea Bouwmeester van de PvdA zegt in deze raportage.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Meditatiequote:Medisch gebruik van mindfulness
Meditatie-oefeningen worden ook steeds meer gebruikt als toevoeging aan psychotherapie. Vooral in de vorm van mindfulness based cognitive therapy (MBCT), in het Nederlands vertaald met Aandachtgerichte Cognitieve Therapie. Het effect van een achtweekse training als terugvalpreventie voor mensen met terugkerende depressie is goed. Na het volgen van de training blijkt bij een nameting na 60 weken dat de deelnemers aan de cursus veel minder depressies hadden (plm. 45%) dan de controle-groep. Ook bij andere psychische klachten werkt MBCT hoewel er nog veel onderzoek moet plaatsvinden om het nut ervan wetenschappelijk te onderbouwen[
Ik volg deze momenteel, en ik heb het idee dat dit voor veel mensen een zeer waardevolle (aanvulling op) 'therapie' zou kunnen zijn.quote:Op donderdag 14 juni 2012 04:43 schreef sientelo het volgende:
[..]
http://nl.wikipedia.org/wiki/Meditatie
met de wonderdrankjes an sich is niets mis, ze zullen vast wel werken, maar je moet wat de GGZ die met DSM werkt doet en zegt gewoon met een korreltje zout nemen, als je problematiek niet al te zwaar is.quote:Op donderdag 14 juni 2012 01:58 schreef Glesse het volgende:
[..]
Je vergeet alleen een beetje dat er mensen zijn die god op hun blote knietjes danken dat ze merk X krijgen (het liefst niet te veel, goed doordacht, door deskundige professionals, met daarnaast aanvullende therapie, die overigens even onbewezen is)
Nogmaals, het moet beter, het moet anders, en de DSM en een deel van diens 'ontwikkelaars' is discutabel. Maar er is meer als zwart en wit, en het is weinig respectvol naar de mensen wiens levenskwaliteit verbetert om een deel van hun redding weg te zetten als verzonnen wonderdrankjes.
welke? link?quote:Op woensdag 13 juni 2012 13:45 schreef sientelo het volgende:
toont een Australisch onderzoek naar de lange termijn effecten van ADHD medicijnen aan.
wat is de prevalentie? en link naar het onderzoek?quote:Kinderen die ADHD medicijnen krijgen hadden een hogere bloeddruk op 14 jarige leeftijd dan kinderen die nog nooit het medicijn hadden gebruikt, een bijwerking die de kans op een hartaanval en een beroerte vergroot zelfs wanneer het kind nog niet volwassen is.
Terwijl er veel bewijs is dat ze daarmee schade veroorzaken bij de kinderen, zoals het veroorzaken van agressie en psychose waartegen antipsychotica wordt voorgeschreven
"kan leiden tot"quote:Op woensdag 13 juni 2012 14:10 schreef sientelo het volgende:
In sommige gevallen kunnen medicijnen die worden voorgeschreven bij aandachtstekort (ADHD) bij kinderen leiden tot hallucinaties en een psychose. Ook wanneer ze genomen worden volgens de voorschriften. Dit laat de Amerikaanse overheid weten.
Inname van ADHD-medicijnen kan leiden tot psychose en manie. In sommige gevallen kregen kinderen waanbeelden van wormen, insecten of slangen die op hen kropen.[/b]
Dit is wel waar, persoonlijk ben ik het er ook mee eens. Dat psychologie een mooie wetenschap is, neem nou de werken van Carl Jung (niet wetenschappelijke bewezen allemaal) maar wel mooie theorieën. Waarvan in sommige toch een kern van waarheid zit die je kan bewijzen. Overigens heb ik Jung nog niet zien schrijven over welke pillen het beste zijn, die zag ik alleen schrijven over theorieën. Daarom denk ik dat er wel een onderscheid is tussen de kwakzalver, en de vakman die het werk met passie doet. Maar zelfs onder doktoren en chirurgen zitten kwakzalvers en oplichters, de dermatoloog heeft mee eens 5 zalfjes laten smeren voor een probleem. Toen ging ik maar naar een andere, die zei dat ik veel in de zon moest gaan. Met andere woorden dit gebeurt niet alleen in de psychologie.quote:Op woensdag 13 juni 2012 00:08 schreef Xenzo het volgende:
Is psychologie en psychiatrie wetenschap? Ja, dankzij dit prachtige vak zijn er veel ziektebeelden ontdekt die anders nooit ontdekt waren als dit vak niet bestaan had. Veel psychische problemen kunnen vrij simpel opgelost worden. Hoe? Door de patiënt te laten sporten, een hobby te laten zoeken en (meer) contact te laten maken met mensen in zijn of haar (directe) omgeving. Pillen kunnen de klacht iets verminderen, zolang diegene - die de pil(len) moet nemen - denkt dat het werkt zal het ook werken. Met andere woorden: laten we eens met z'n allen ophouden om meteen pillen te gaan voorschrijven. Ga eerst werken aan de dingen die ik als voorbeelden genoemd heb, werkt dat dan niet dan kan er altijd nog gekozen worden om pillen voor te gaan schrijven (in combinatie met de eerder genoemde voorbeelden).
Voor users die niet weten wat het verschil tussen een psychiater en een psycholoog is
Er bestaat vaak onduidelijkheid over wat nou precies het verschil is tussen een psychiater en een psycholoog. Het voornaamste verschil is dat een psychiater de opleiding tot arts heeft gevolgd. Dit betekent dat een psychiater bevoegd is om medicijnen uit te schrijven, in tegenstelling tot een psycholoog. Een psycholoog overlegt vaak met de psychiater. Een ander verschil is dat een psychiater uitsluitend mentale stoornissen behandelt en vooral geïnteresseerd is in het behandelen van geestesziekten, terwijl een psycholoog het volledige gedrag van een mens wil verklaren, op verschillende niveaus, verschillende domeinen en via verschillende invalshoeken.
Ja pillen uitschrijven daar moeten ze een beetje van af. Maar goed het zal wel om het geld gaan.quote:Op woensdag 13 juni 2012 00:28 schreef Xenzo het volgende:
[..]
Omdat pillen uitdelen het minste tijd- en geld kost, dat is de reden dat er zoveel pillen wordt voorgeschreven.
[..]
Omdat de psychiatrie een mooi, interessant en bovenal een uitdagend vak is.
[..]
Door opleidingen te doen, de opgedane kennis in de praktijk te brengen waardoor hij of zij nog meer leert. Daarbij zijn psychiaters heel hun leven aan het leren, er veranderd best veel. Ze moeten altijd up-to-date zijn en blijven qua kennis van bijvoorbeeld (nieuwe) medicatie en de bijwerkingen ervan, ziektebeelden en de symptomen ervan.
bronquote:Op donderdag 14 juni 2012 00:02 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Het DSM wordt voor 50% samengesteld door farmaceuten, dus mensen die er veel geld mee verdienen als zoveel mogelijk mensen ziek zijn. Is er misschien al zicht op een methode om stoornissen vast te stellen die niet is samengesteld door farmaceuten?
bronquote:Op donderdag 14 juni 2012 00:03 schreef Maanvis het volgende:
[..]
FOUT. Het DSM wordt maar voor 50% door psychologen en psychiaters. De overige 50% zijn farmaceuten (mensen die bij bedrijven werken die medicijnen fabriceren en verkopen).
bronquote:Op donderdag 14 juni 2012 00:05 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Doordat 50% van de mensen die in de commissies die de symptomen vaststelt zit, farmaceut is.
[..]
Dat zou het DSM zelf moeten doen. Tot die tijd geen diagnoses stellen met deze methode.
quote:
quote:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16636630quote:
omdat ik het niet eerdeer gezien heb anders had ik je toen al afgeschoten... altijd leuk als niet wetenschappers, wetenschappelijke artikelen proberen te lezen en er dus geen snars van snappenquote:Op donderdag 14 juni 2012 11:21 schreef Maanvis het volgende:
[..]
[..]
[..]
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16636630
1e resultaat bij google.
En aangezien ik dit al eerder had gepost in R&P dacht ik dat ik nu niet nog een keer aan bronvermelding hoefde te doen. Eigenlijk vind ik het wel frappant dat jij als expert dit niet als algemene kennis weet.
Met dit relaas schiet je dit argument niet echt af, het is meer een rookgordijn optrekken van 'er is niets aan de hand'. Vanavond zal ik kijken of ik nog wat meer info over dat onderzoek kan vinden, om te kunnen duiden hoe het hiermee echt zit. Dus of het over 'iemand die een sigarettenpakje krijgt' of 'iemand die deelt in de winst van philip morris' gaatquote:Op donderdag 14 juni 2012 11:33 schreef Re het volgende:
[..]
omdat ik het niet eerdeer gezien heb anders had ik je toen al afgeschoten... altijd leuk als niet wetenschappers, wetenschappelijke artikelen proberen te lezen en er dus geen snars van snappen
als jij als roker een pakje sigaretten krijgt van marlborro ben je dan ook een sigarettenfabrikant, werk je dan ook ineens voor Phillip Morris?
Als je als arts werkt voor een instituut of universiteit ben je al zowat bij default connected aan de farmaceutische industrie, als je bijvoorbeeld (pre) klinisch onderzoek wil doen naar een medicijn krijg je die medicatie idd van de farmaceut... maakt je dat een pfizer farmaceut als je viagra test?... en wat als je 2 medicijnen van 2 verschillende farm bedrijven test... werk je dan ineens voor allebei de bedrijven... lijkt me nogal stug toch, ik ken geheel niemand die voor 2 concurrerende partijen zou mogen werken?.
Als je gevraagd wordt om een praatje te houden omdat het je expertise gebied is, krijg je daar wel eens geld voor, idd maar dat geld gaat niet naar jou, maar naar de universiteit of het instituut.. wat als je nou datzelfde praatje voor een andere farmaceut doet en daar ook geld voor krijgt... ben je dan weer werkzaam voor 2 concurrerende bedrijven?
Wat als je PHD posities gesponsorde worden door een grant van de farmaceutische industrie, werk je dan voor de farmaceut of niet?Steek je dat geld in eigen zak, nee dat gaat gewoon naar de universiteit of instituut waarvoor je werkt.
Het belangrijkste is is dar het recentelijk verplicht is geworden om acknowledgements te doen, waar en van wie je ooi enig geld of andere middelen hebt gekregen, of je ooit wel eens praatjes gehouden hebt, in adviesorganen hebt gezeten... daar is niets mis mee verder
En ja er zijn idd mensen die wars zijn van al dat soort praktijken als hierboven, hun goed recht natuurlijk. Maar die vind je niet in de bovenlaag van de psychiatrie.
Dat zeg ik helemaal niet, je moet alleen huiverig zijn aangezien het mogelijk is dat er tegengestelde belangen zijn.quote:Op donderdag 14 juni 2012 12:25 schreef Re het volgende:
Dat je er iddniets van begrepen hebt is wel duidelijk ja, maar het roept zo lekker hè. Waarom neem je eigenlijk nog medicijnen of ga je nog naar de dokter.... Allemaal poppetjes van de farma
Maar ondertussen wel lekker schreeuwen hierover. Maar goed, topic kan wel weer richting BNWquote:Op donderdag 14 juni 2012 12:30 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Dat zeg ik helemaal niet, je moet alleen huiverig zijn aangezien het mogelijk is dat er tegengestelde belangen zijn.
Ik schreeuw? Wat doe jij dan met je 'er is niets aan de hand'.quote:Op donderdag 14 juni 2012 12:32 schreef Re het volgende:
[..]
Maar ondertussen wel lekker schreeuwen hierover. Maar goed, topic kan wel weer richting BNW
Schreeuwen en onsymphatiek gedrag hebben we daar niet graag.quote:Op donderdag 14 juni 2012 12:32 schreef Re het volgende:
[..]
Maar ondertussen wel lekker schreeuwen hierover. Maar goed, topic kan wel weer richting BNW
C. G. Jung is imho een mega-kletser.quote:Op donderdag 14 juni 2012 10:15 schreef Argo het volgende:
[..]
Dit is wel waar, persoonlijk ben ik het er ook mee eens. Dat psychologie een mooie wetenschap is, neem nou de werken van Carl Jung (niet wetenschappelijke bewezen allemaal) maar wel mooie theorieën. Waarvan in sommige toch een kern van waarheid zit die je kan bewijzen. Overigens heb ik Jung nog niet zien schrijven over welke pillen het beste zijn, die zag ik alleen schrijven over theorieën. Daarom denk ik dat er wel een onderscheid is tussen de kwakzalver, en de vakman die het werk met passie doet. Maar zelfs onder doktoren en chirurgen zitten kwakzalvers en oplichters, de dermatoloog heeft mee eens 5 zalfjes laten smeren voor een probleem. Toen ging ik maar naar een andere, die zei dat ik veel in de zon moest gaan. Met andere woorden dit gebeurt niet alleen in de psychologie.
annoy, repeat, annoy is het meer ja...quote:Op donderdag 14 juni 2012 12:35 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Ik schreeuw? Wat doe jij dan met je 'er is niets aan de hand'.
Welnee want belangverstengeling gaat zelden mis.quote:Op donderdag 14 juni 2012 11:33 schreef Re het volgende:
[..]
omdat ik het niet eerdeer gezien heb anders had ik je toen al afgeschoten... altijd leuk als niet wetenschappers, wetenschappelijke artikelen proberen te lezen en er dus geen snars van snappen
als jij als roker een pakje sigaretten krijgt van marlborro ben je dan ook een sigarettenfabrikant, werk je dan ook ineens voor Phillip Morris?
Als je als arts werkt voor een instituut of universiteit ben je al zowat bij default connected aan de farmaceutische industrie, als je bijvoorbeeld (pre) klinisch onderzoek wil doen naar een medicijn krijg je die medicatie idd van de farmaceut... maakt je dat een pfizer farmaceut als je viagra test?... en wat als je 2 medicijnen van 2 verschillende farm bedrijven test... werk je dan ineens voor allebei de bedrijven... lijkt me nogal stug toch, ik ken geheel niemand die voor 2 concurrerende partijen zou mogen werken?.
Als je gevraagd wordt om een praatje te houden omdat het je expertise gebied is, krijg je daar wel eens geld voor, idd maar dat geld gaat niet naar jou, maar naar de universiteit of het instituut.. wat als je nou datzelfde praatje voor een andere farmaceut doet en daar ook geld voor krijgt... ben je dan weer werkzaam voor 2 concurrerende bedrijven?
Wat als je PHD posities gesponsorde worden door een grant van de farmaceutische industrie, werk je dan voor de farmaceut of niet?Steek je dat geld in eigen zak, nee dat gaat gewoon naar de universiteit of instituut waarvoor je werkt.
Het belangrijkste is is dar het recentelijk verplicht is geworden om acknowledgements te doen, waar en van wie je ooi enig geld of andere middelen hebt gekregen, of je ooit wel eens praatjes gehouden hebt, in adviesorganen hebt gezeten... daar is niets mis mee verder
Dat is een zorgwekkend teken. Want je kunt wel verstand hebben van medicijnen en psychiatrie, maar toch kinderlijk naief zijn mbt de corrumperende werking van geld en macht.quote:En ja er zijn idd mensen die wars zijn van al dat soort praktijken als hierboven, hun goed recht natuurlijk. Maar die vind je niet in de bovenlaag van de psychiatrie.
Richting F&L graag.quote:Op donderdag 14 juni 2012 12:32 schreef Re het volgende:
[..]
Maar ondertussen wel lekker schreeuwen hierover. Maar goed, topic kan wel weer richting BNW
Er wordt aan medicijnen veel geld verdiend. Dat wordt gerechtvaardigd door te stellen dat farmaceutische industrie daarnee het onderzoek kan financieren naar nieuwe / betere medicijnen. Maar deze industrie heeft uiteindelijk alleen een winstoogmerkt. De gevolgens daarvan zijn overal merkbaar. Het heeft als consequentie dat medicijnen in ontwikkelingslanden voor veel mensen te duur zijn (zie kritiek op het patentrecht). In Nederland kregen huisartsen gratis snoepreisjes / bijscholingscursusen aangeboden (om de voorgeschreven medicijnen te beinvloeden). Onderzoeksresultaten werden minder objectief, volgens onafhankelijke wetenschappers, o.a. omdat negatieve resultaten niet gepubliceerd worden. De invloed van het bedrijfsleven op het wetenschappelijk onderzoek blijkt ook breder corruptie in de hand te werken. Robert Dijkgraaf, de scheidende voorzitter van de Nederlandse academie van wetenschappen, erkent het probleem ook. Bolkenstein, de moderator van AEX, maakt zelf ook dit soort corruptie mee bij de faculteit economie (universitair onderzoek waarbij de betalende opdrachtgever het resultaat voorschrijft).quote:Op donderdag 14 juni 2012 13:38 schreef Re het volgende:
[..]
annoy, repeat, annoy is het meer ja...
ik zeg nergens dat er niets aan de hand is maar wil alleen uitleggen dat iemand die financiele compensatie heeft gekregen nog niet betekent dat het dus een farmaceut is zoals jij beweert. Ik zou het wel eens willen zien een situatie waarin de farma industrie geen geld meer geeft aan universiteiten en ziekenhuizen en instanties... denk dat er weinig zorgverlening en educatie meer overblijft. Kortom, de weg ligt wel ergens in het midden
Hoe denk je dat een klinische studie voor een nieuw medicijn in zijn werk gaat, hoeveel het kost etc.
En ja in de psychiatrie is het misschien iets meer gebaseerd op symptoombestrijding omdat genezing nou eenmaal niet mogelijk is of er nog niet veel bekend is over hoe het precies werkt, maar zolang de mens een beter leven wil zul je een verbond aan moeten gaan met diegene die medicatie maakt.
zoals gezegd, er is heus wel eea mis maar dat maakt psychiatrie niet minder een wetenschap als geneeskunde in het algemeen, er is nu wel degelijk veel meer controle op dit soort missstanden en ja er is winstoogmerk, je zou ook kunnen stellen waarom regeringen dan niet veel meer geld in onderzoek en ontwikkeling medicijnen pompen, dat maakt de farma industrie onnodig, toch? Vertel, eens wil je afhankelijk zijn van farma of de PVV?quote:Op donderdag 14 juni 2012 13:55 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Er wordt aan medicijnen veel geld verdiend. Dat wordt gerechtvaardigd door te stellen dat farmaceutische industrie daarnee het onderzoek kan financieren naar nieuwe / betere medicijnen. Maar deze industrie heeft uiteindelijk alleen een winstoogmerkt. De gevolgens daarvan zijn overal merkbaar. Het heeft als consequentie dat medicijnen in ontwikkelingslanden voor veel mensen te duur zijn (zie kritiek op het patentrecht). In Nederland kregen huisartsen gratis snoepreisjes / bijscholingscursusen aangeboden (om de voorgeschreven medicijnen te beinvloeden). Onderzoeksresultaten werden minder objectief, volgens onafhankelijke wetenschappers, o.a. omdat negatieve resultaten niet gepubliceerd worden. De invloed van het bedrijfsleven op het wetenschappelijk onderzoek blijkt ook breder corruptie in de hand te werken. De Bolkenstein, de moderator van AEX, maakt zelf ook dit soort corruptie mee bij de faculteit economie (universitair onderzoek waarbij de betalende opdrachtgever het resultaat voorschrijft).
Misschien is het beter als de overheid het onderzoek zelf financiert en uitvoert. Het produceren van pillen kan men overlaten aan het bedrijfsleven.quote:Op donderdag 14 juni 2012 13:57 schreef Re het volgende:
de tijd van het grote graaien is voorbij hoor, is misschien vroeger wel zo geweest maar het mag gewoon niet meer.
En zolang niemand de verantwoordelijkheid neemt om educatie te verzorgen zie ik verder ook geen verandering optreden in zogenaamde verstrengeling
En dit is natuurlijk niet psyhiatrie gerelateerd maar in elke tak van sport hier, of het nou neurologie, interne geneeskunde, cardiologie etc is... en dat zijn natuurlijk dan ook geen wetenschappen als ik de argumentatie maar moet geloven
De PVVquote:Op donderdag 14 juni 2012 14:01 schreef Re het volgende:
[..]
zoals gezegd, er is heus wel eea mis maar dat maakt psychiatrie niet minder een wetenschap als geneeskunde in het algemeen, er is nu wel degelijk veel meer controle op dit soort missstanden en ja er is winstoogmerk, je zou ook kunnen stellen waarom regeringen dan niet veel meer geld in onderzoek en ontwikkeling medicijnen pompen, dat maakt de farma industrie onnodig, toch? Vertel, eens wil je afhankelijk zijn van farma of de PVV?
dat kost miljarden per jaar hoor, het kost ongeveer 1,8 miljard dollar per drug van pre klinisch onderzoek tot het uiteindelijk op de markt brengen (http://www.nature.com/nrd/journal/v9/n3/extref/nrd3078-s2.pdf) en dan ook even meenemen dat maar 1 op de 10.000 stofjes die preklinisch worden getest het uiteindelijk maar redden... en daarnaast moet je maar afheankelijk zijn wat voor soort overheid je hebt. Ik kan me voorstellen dat de PVV een hele andere verdeling wil dan een PvdA of SP of VVDquote:Op donderdag 14 juni 2012 14:05 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Misschien is het beter als de overheid het onderzoek zelf financiert en uitvoert. Het produceren van pillen kan men overlaten aan het bedrijfsleven.
non existent voor elke tak van wetenschapquote:Op donderdag 14 juni 2012 14:05 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Misschien is het beter als de overheid het onderzoek zelf financiert en uitvoert. Het produceren van pillen kan men overlaten aan het bedrijfsleven.
[..]
De PVVNee joh, jij bent de objectiviteit zelve in deze discussie.
Maar Zelfs als het onderzoek in instituten plaatsvindt die volledig door de overheid worden gefinancieerd, dan blijven de betrokken mensen belanghebbend op allerlei manieren. De beste garantie voor objectiviteit is een onderzoeksterrein dat voldoende heldere conclusies toelaat. Een open vraag: "Hoe sterk is dat momenteel?"
Die miljarden geven we nu ook al uit omdat het is doorberekend in de prijs van de pillen.quote:Op donderdag 14 juni 2012 14:15 schreef Re het volgende:
[..]
dat kost miljarden per jaar hoor, het kost ongeveer 1,8 miljard dollar per drug van pre klinisch onderzoek tot het uiteindelijk op de markt brengen (http://www.nature.com/nrd/journal/v9/n3/extref/nrd3078-s2.pdf) en dan ook even meenemen dat maar 1 op de 10.000 stofjes die preklinisch worden getest het uiteindelijk maar redden...
Je doet net alsof onderzoek in de Nederland direct door politici wordt ingevuldquote:en daarnaast moet je maar afheankelijk zijn wat voor soort overheid je hebt. Ik kan me voorstellen dat de PVV een hele andere verdeling wil dan een PvdA of SP of VVD
Misschien begreep je mijn vraag niet. Ik bedoel het volgende. De beste garantie voor objectiviteit is een onderzoeksterrein dat voldoende heldere conclusies toelaat. Natuurkunde is zo'n terrein. Je vindt er weinig fraude of dogmatische schoolvorming, omdat duidelijk is of iets wel of niet goed onderbouwd is. Dat geldt (nog) niet voor alle onderzoeksterreinen in dezelfde mate. Hoever is de psychiatrie daarin? Is onderzoek meestal reproduceerbaar? Worden aangenomen resultaten nog vaak herzien of verworpen?quote:Op donderdag 14 juni 2012 14:18 schreef Re het volgende:
[..]
non existent voor elke tak van wetenschap, het zou een ideale wereld zijn waar gezondheidszorg gratis is, consumenten gratis kunnen transporteren en werken...
quote:Op donderdag 14 juni 2012 14:20 schreef Re het volgende:
en hoe wilde je eigenlijk de educatie finacieren? weet je hoeveel dokters en specialisten er zijn die op de hoogte gehouden moeten worden van de laatste ontwikkelingen etc...
quote:Op donderdag 14 juni 2012 14:22 schreef Re het volgende:
en mogen instituten concureren met elkaar over wie het beste medicijn maakt, en wie bepaalt wat het beste medicijn uiteindelijk is... de goedkoopste of de beste of de veiligste of meest effectieve... ik ben erg benieuwd hoe je dit alles wil organiseren en waar je je kosten vandaan haalt
Het wordt nu toch ook gefinancieerd. De belasting en premiebetalers betalen de zorgkosten en dat vormt de inkomsten bron van de farmaceutische industrie. Biedt marktwerking zoveel voordelen in een industrie die zulke hoge ontwikkelingskosten heeft? De toetredingsbarriere voor nieuwe concurrenten is daarvoor veel te hoog. Ook blijken de consumenten de producten niet te kunnen beoordelen (zie bijvoorbeeld borst implantaten). Zonder de tucht van de markt, zijn bedrijven niet vanzelfsprekend beter dan de overheid.quote:Op donderdag 14 juni 2012 14:29 schreef Re het volgende:
nog een laatste gedachte, hoe wilde je iegenlijk die 100,000den wetenschappers in nederland gaan opleiden en betalen want het gaat nogal wat mankracht vergen als je jezelf volledig isoleert van de wereld en zelf je medicatie gaat ontwikkelen, en hoe zit het met patenten en wie krijgt de generieke markt... vragen vragen
Opzich ben ik het met je eens dat er bepaalde kennis nodig is voor sommige begrippen. Maar waarom kunnen die intelligente wetenschappers hun ideeen niet begrijpelijker uitleggen tegenover de niet-wetenschappers? Waarvoor betaald de gemeenschap ze dan, zodat ze enkel met elkaar over ziektebeelden kunnen praten die zij bij anderen constateren?quote:Op donderdag 14 juni 2012 11:33 schreef Re het volgende:
omdat ik het niet eerdeer gezien heb anders had ik je toen al afgeschoten... altijd leuk als niet wetenschappers, wetenschappelijke artikelen proberen te lezen en er dus geen snars van snappen
Ik heb absoluut geen bronnen of cijfers maar als je het zo stelt lijkt het mij dat je een leger verplegers/oppassers nodig hebt voor de moeilijkste gevallen en een leger luisterende oren voor de minder moeilijke gevallen. En vooral niet de illusie hebben dat een wondermiddel kan worden bedacht maar bekijken hoe de minder bedeelde mens toch iets nuttigs kan doen in de maatschappij. Al waren het maar zo veel mogelijk zelfvoorzienende opvangcentra waar men zelf eten kan verbouwen die de maatschappij dan niet veel opbrengt maar ook niet zo veel kost als dat het nu het geval is.quote:Op donderdag 14 juni 2012 14:29 schreef Re het volgende:
nog een laatste gedachte, hoe wilde je iegenlijk die 100,000den wetenschappers in nederland gaan opleiden en betalen want het gaat nogal wat mankracht vergen als je jezelf volledig isoleert van de wereld en zelf je medicatie gaat ontwikkelen, en hoe zit het met patenten en wie krijgt de generieke markt... vragen vragen
de enige industrie die probeert alles hapklaar te maken en begrijpelijk leesbaar voor de patient is de farmaceutische industrie, die zijn in dat gat gesprongen en erg succesvol (naast de patienten organisaties, zoverre die niet gesponsored zijn). Wetenschappers zelf zijn er blijkbaar niet zo in geintereseerd om duidelijk uit te leggen wat ze nou precies doen en voor wie.quote:Op donderdag 14 juni 2012 14:58 schreef loop het volgende:
[..]
Opzich ben ik het met je eens dat er bepaalde kennis nodig is voor sommige begrippen. Maar waarom kunnen die intelligente wetenschappers hun ideeen niet begrijpelijker uitleggen tegenover de niet-wetenschappers? Waarvoor betaald de gemeenschap ze dan, zodat ze enkel met elkaar over ziektebeelden kunnen praten die zij bij anderen constateren?
je vergeet alleen dat het meeste geld geinvesteerd in geneesmiddelenonderzoek betaald wordt door de grote bedrijven in het buitenland... als je dat wil omzeilen zul je zelf aan de slag moeten, en dat gaat je erg veel miljarden euro's kostenquote:Op donderdag 14 juni 2012 14:52 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Die miljarden geven we nu ook al uit omdat het is doorberekend in de prijs van de pillen.
[..]
Je doet net alsof onderzoek in de Nederland direct door politici wordt ingevuld.
[..]
Misschien begreep je mijn vraag niet. Ik bedoel het volgende. De beste garantie voor objectiviteit is een onderzoeksterrein dat voldoende heldere conclusies toelaat. Natuurkunde is zo'n terrein. Je vindt er weinig fraude of dogmatische schoolvorming, omdat duidelijk is of iets wel of niet goed onderbouwd is. Dat geldt (nog) niet voor alle onderzoeksterreinen in dezelfde mate. Hoever is de psychiatrie daarin? Is onderzoek meestal reproduceerbaar? Worden aangenomen resultaten nog vaak herzien of verworpen?
[..]
[..]
[..]
Het wordt nu toch ook gefinancieerd. De belasting en premiebetalers betalen de zorgkosten en dat vormt de inkomsten bron van de farmaceutische industrie. Biedt marktwerking zoveel voordelen in een industrie die zulke hoge ontwikkelingskosten heeft? De toetredingsbarriere voor nieuwe concurrenten is daarvoor veel te hoog. Ook blijken de consumenten de producten niet te kunnen beoordelen (zie bijvoorbeeld borst implantaten). Zonder de tucht van de markt, zijn bedrijven niet vanzelfsprekend beter dan de overheid.
Moet je er wel bij zeggen dat dat niet komt uit de goedheid van hun hart, maar uit de pijn van hun portemonnee wanneer ze miljoenenclaims aan de broek krijgen door sterfgevallen en slachtoffers van bijwerkingen met permanent effect.quote:Op donderdag 14 juni 2012 15:42 schreef Re het volgende:
[..]
de enige industrie die probeert alles hapklaar te maken en begrijpelijk leesbaar voor de patient is de farmaceutische industrie, die zijn in dat gat gesprongen en erg succesvol (naast de patienten organisaties, zoverre die niet gesponsored zijn). Wetenschappers zelf zijn er blijkbaar niet zo in geintereseerd om duidelijk uit te leggen wat ze nou precies doen en voor wie.
amerika he... daar waar je 1 miljard krijgt als er iemand over je voet rijdt (ja ja)quote:Op donderdag 14 juni 2012 15:54 schreef Gray het volgende:
[..]
Moet je er wel bij zeggen dat dat niet komt uit de goedheid van hun hart, maar uit de pijn van hun portemonnee wanneer ze miljoenenclaims aan de broek krijgen door sterfgevallen en slachtoffers van bijwerkingen met permanent effect.
Het is flauw om de bestaande organisatie dmv marktwerking zo als argument te gebruiken. De universitaire wetenschap is ook internationaal. Het feit dat Nederland niet in zijn eentje een eigen koers kan varen, is geen excuus om te pleiten voor marktwerking in de psychiatrie/farmacie. Dat zou betekenen, dat als het echt niet goed werkt, je het toch moet doen, want de anderen doen het ook.quote:Op donderdag 14 juni 2012 15:49 schreef Re het volgende:
[..]
je vergeet alleen dat het meeste geld geinvesteerd in geneesmiddelenonderzoek betaald wordt door de grote bedrijven in het buitenland... als je dat wil omzeilen zul je zelf aan de slag moeten, en dat gaat je erg veel miljarden euro's kosten.
Dat subjectieve aspect is een reden voor patienten om voorzichtig te zijn.quote:en qua objectiviteit, geneeskunde is gewoon geen abstracte wetenschap, er zijn geen formules die het lichaam kunnen beschrijven en vastleggen, de diversiteit is te groot en onverspelbaar, vandaar dat er altijd een subjectief aspect is aan resutatenbeschrijvingen, dat er steeds nieuwere dingen worden gevonden, de hersenen zijn nog maar voor 2-5% doorgrondbaar...
ja we leven nou eenmaal niet in een perfectionistisch communistische wereld, wil je dat wel dan zul je dat moeten stichten en de politiek in gaan.quote:Op donderdag 14 juni 2012 16:15 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Het is flauw om de bestaande organisatie dmv marktwerking zo als argument te gebruiken. De universitaire wetenschap is ook internationaal. Het feit dat Nederland niet in zijn eentje een eigen koers kan varen, is geen excuus om te pleiten voor marktwerking in de psychiatrie/farmacie. Dat zou betekenen, dat als het echt niet goed werkt, je het toch moet doen, want de anderen doen het ook. ...
[..]
Dat subjectieve aspect is een reden voor patienten om voorzichtig te zijn.
Mijn punt dat de farma industrie zich niet goed leent voor marktwerking als:quote:Op donderdag 14 juni 2012 16:23 schreef Re het volgende:
[..]
ja we leven nou eenmaal niet in een perfectionistisch communistische wereld, wil je dat wel dan zul je dat moeten stichten en de politiek in gaan.
En niet werkelijk geneest want dan zou de farma industrie zijn eigen markt om zeep helpen. Symptoom onderdrukkende medicatie die de patient jarenlang moet gebruiken is veel lucratiever.quote:2. het goede medicijn een toevalstreffer is
Zeg dan gewoon "Ja, je hebt gelijk". Dat scheelt weer wat bevooroordeelde goedpraterij.quote:Op donderdag 14 juni 2012 16:01 schreef Re het volgende:
[..]
amerika he... daar waar je 1 miljard krijgt als er iemand over je voet rijdt (ja ja)
mijardenclaims dus en nee dat zien ze liever niet, veel komt uit bijwerkingen die niet in klinische studies zijn gevonden (nou ja behalve avandia dan he) maar die nadat ze op de markt zijn gekomen door miljoenen mensen worden geslikt, ja dan komt er wel eens een bijwerking voorbij die schadelijk kan zijn
Dat klopt. Misschien had je dan even Clozaril, Risperdal, Zyprexa, Seroquel, Abilify of Geodon moeten aanhalen, in plaats van Avandia.quote:maar dit is niet specifiek psychiatrie gerelateerd...
drogredenatie natuurlijkquote:Op donderdag 14 juni 2012 16:53 schreef loop het volgende:
[..]
En niet werkelijk geneest want dan zou de farma industrie zijn eigen markt om zeep helpen. Symptoom onderdrukkende medicatie die de patient jarenlang moet gebruiken is veel lucratiever.
Ik was vrij uitgebreid hoor, aangehaalde punten waren voorbeelden dus tsja,quote:Op donderdag 14 juni 2012 16:28 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Mijn punt dat de farma industrie zich niet goed leent voor marktwerking als:
1. de investeringskosten zo hoog zijn (toetreding tot de markt voor nieuwe concurrenten moeilijk is),
2. het goede medicijn een toevalstreffer is
3. de 'klant' het product niet kan beoordelen.
Dat zijn redelijke kanttekeningen. Zelf roep je maar wat over de PVV en een perfectionistisch communistische wereld. Wie is hier nu ongenuanceerd?
Ach, ooit wel eens met een schizofrenie patiënt gesproken? Zo makkelijk om aan te vallen, te stoken en neer te sabelen, maar oh wee als je in een psychose terecht komt... Laten we je eens niet behandelen...quote:Op donderdag 14 juni 2012 17:15 schreef Gray het volgende:
[..]
Zeg dan gewoon "Ja, je hebt gelijk". Dat scheelt weer wat bevooroordeelde goedpraterij.
[..]
Dat klopt. Misschien had je dan even Clozaril, Risperdal, Zyprexa, Seroquel, Abilify of Geodon moeten aanhalen, in plaats van Avandia.
Yup. Een psychotische, schizofrene, manisch depressieve borderliner met meerdere soorten medicijnen. Een lange periode van rust en geheelonthouding van medicijnen (en andere zaken als alcohol etc) , samen met een luisterend oor is wat diegene na 45 jaar voor het eerst hulp bood.quote:Op donderdag 14 juni 2012 17:38 schreef Re het volgende:
[..]
Ach, ooit wel eens met een schizofrenie patiënt gesproken? Zo makkelijk om aan te vallen, te stoken en neer te sabelen, maar oh wee als je in een psychose terecht komt... Laten we je eens niet behandelen...
Je zegt zelf:quote:Op donderdag 14 juni 2012 17:35 schreef Re het volgende:
[..]
Ik was vrij uitgebreid hoor, aangehaalde punten waren voorbeelden dus tsja,
En ik beoordeel mijn melk ook op smaak, niet op inhoud, serendipiteit is zeldzaam (uitgezonderd viagra) want zou teveel geld kosten. Verder mis ik blijkbaar je punt...
Dat klinkt als het zoeken naar een naald in een hooiberg.quote:Op donderdag 14 juni 2012 14:15 schreef Re het volgende:
[..]
en dan ook even meenemen dat maar 1 op de 10.000 stofjes die preklinisch worden getest het uiteindelijk maar redden...
De tucht van de markt en de geroemde efficientie berusten op de terugkoppeling van de klant (zijn selectie op de prijs / kwaliteit verhouding). Met auto reparateurs heb je al hetzelfde probleem. Maar daar zijn de andere twee genoemde punten: toeval en hoge toetredingskosten al veel minder problematisch.quote:En ik rij ook een leuke auto, waar ik me veilig in voel, mits deze niet terug wordt geroepen omdat men iets vergeten is te doen
Ok dr gray je hebt gewonnen hoor en zojuist aangetoond dat psychologie wel een wetenschap is, jammer dat je diagnose reeks net iets te veel bijelkaargeraapt isquote:Op donderdag 14 juni 2012 17:45 schreef Gray het volgende:
[..]
Yup. Een psychotische, schizofrene, manisch depressieve borderliner met meerdere soorten medicijnen. Een lange periode van rust en geheelonthouding van medicijnen (en andere zaken als alcohol etc) , samen met een luisterend oor is wat diegene na 45 jaar voor het eerst hulp bood.
Over de 1op de 10,000: dat heeft niets met toeval of hooiberg te maken maar met gericht onderzoek naar een oplossing.quote:Op donderdag 14 juni 2012 17:49 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Je zegt zelf:
[..]
Dat klinkt als het zoeken naar een naald in een hooiberg.
[..]
De tucht van de markt en zijn geroemde efficientie berusten op deze terugkoppeling. Met auto reparateurs heb je al hetzelfde probleem. Maar daar zijn de andere twee genoemde punten: toeval en hoge toetredingskosten al veel minder problematisch.
Het duidt juist op een gebrek aan richtinggevend inzicht, als je zoveel tijd en energie kwijt bent aan 'trial and error'.quote:Op donderdag 14 juni 2012 17:55 schreef Re het volgende:
[..]
Over de 1op de 10,000: dat heeft niets met toeval of hooiberg te maken maar met gericht onderzoek naar een oplossing.
Je hebt het zwaar.quote:Maar goed, ik ga ophouden met deze discussie want tegen zoveel rationeel geweld kan ik niet op
Ik gebruik geen medicatie.quote:Iedereen die enige vorm vam medicatie tot zich neemt maar zoveel commentaar heeft moet eens gaan nadenken om niet meer deel te gaan nemen aan de zorg
Ik gebruik het wel, geen enkele zal genezend op me werken maar ben blij met de velichtingquote:Op donderdag 14 juni 2012 17:58 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Het duidt juist op een gebrek aan richtinggevend inzicht, als je zoveel tijd en energie kwijt bent aan 'trial and error'.
[..]
Je hebt het zwaar.
[..]
Ik gebruik geen medicatie.
Teveel bij elkaar geraapt? Diagnose? Ik ben haar arts niet, maar heb diegene tientallen jaren moeten observeren en waar nodig beschermen tegen haarzelf. Ik geef slechts een chronologische samenvatting van wat ik met die persoon ervaren heb. Je vroeg immers of ik iemand kende met schizofrenie waarop het antwoord is: ja, plus nog andere persoonlijkheidsstoornissen.quote:Op donderdag 14 juni 2012 17:50 schreef Re het volgende:
[..]
Ok dr gray je hebt gewonnen hoor en zojuist aangetoond dat psychologie wel een wetenschap is, jammer dat je diagnose reeks net iets te veel bijelkaargeraapt is
Ik heb dus andere ervaringen, zal niet zeggen hoeveel want dat ben ik weer aan het drogredeneren maar die zijn wel gebaat met therapie ondersteund met medicatie
Bullshit. Je psychotische, schizofrene, manisch depressieve borderliner is niet vanwege rust en geheel onthouding van medicijnen opeens beter geworden.quote:Op donderdag 14 juni 2012 17:45 schreef Gray het volgende:
[..]
Yup. Een psychotische, schizofrene, manisch depressieve borderliner met meerdere soorten medicijnen. Een lange periode van rust en geheelonthouding van medicijnen (en andere zaken als alcohol etc) , samen met een luisterend oor is wat diegene na 45 jaar voor het eerst hulp bood.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Sinds ik er anders over ben gaan denken zie ik ineens dingen die ik anders nooit zag. Deze wou ik graag even met de kritische 'wetenschappers' delen onder ons, die denken dat dit allemaal maar puur wetenschap is en weinig marketing/business/geld verdienen.
Nogmaals: Het gaat hier om een aandoening die niet wetenschappelijk is vast te stellen.
Ik weet niet of je het doorhebt... maar iedereen buitelt nog net niet over elkaar heen om informatie te geven. Nog zo'n voorbeeld: PsyQ, een bedrijf met winstoogmerk die dan je diagnose stellen én medicatie voorschrijven van de bekende merken. (winstoogmerk, zie: kvk.nl, het is een BV) Rinkel rinkel anyone? Hoort iemand het belletje?quote:Op donderdag 14 juni 2012 18:32 schreef Re het volgende:
Weet niet waar ik het gezegd heb maar wat verwacht men dan als niemand patienteninformatie wil verzorgen. En ja nu staat het in de disclaimer, openheid is troef was het toch, dat werd geëist, nu is het er en gaan we ze afschieten?
Dat is je natuurlijk gegund. Overigens heb ik zelf wel eens pijnstillers gebruikt en die werkten ook.quote:Op donderdag 14 juni 2012 18:03 schreef Re het volgende:
[..]
Ik gebruik het wel, geen enkele zal genezend op me werken maar ben blij met de velichting
Daar ben ik het mee eens.quote:Op donderdag 14 juni 2012 18:39 schreef deelnemer het volgende:
Verlichting is altijd goed, of het nu hebben over medicatie, satori, of een peertje.
Niet weer zo'n Scientology documentaire graag.quote:Op donderdag 14 juni 2012 18:37 schreef psymeuk het volgende:
[..]
Ik weet niet of je het doorhebt... maar iedereen buitelt nog net niet over elkaar heen om informatie te geven. Nog zo'n voorbeeld: PsyQ, een bedrijf met winstoogmerk die dan je diagnose stellen én medicatie voorschrijven van de bekende merken. (winstoogmerk, zie: kvk.nl, het is een BV) Rinkel rinkel anyone? Hoort iemand het belletje?
Hier nog een leuke docu:
quote:CCHR have produced a number of documentaries promoting their view of modern psychiatry. These include Making A Killing, Prescription for Violence, The Marketing of Madness, Dead Wrong and Psychiatry: An Industry of Death which was made to accompany the CCHR's museum of the same name.
The Citizens Commission on Human Rights (CCHR) is an advocacy group established in 1969 by the Church of Scientology and psychiatrist Thomas Szasz.[1][2][3] The group promotes several video campaigns which support views against psychiatry. The organization holds that mental illness is not a medical disease, and that the use of psychiatric medication is a destructive and fraudulent practice.[4] The CCHR continues to be entirely controlled by and subject to policy directives issued from the Church of Scientology. The group is headquartered in Los Angeles, California.[5]
Nu laat je het lijken alsof deze bedrijven aan liefdadigheid doen omdat er anders niemand was die wilde informeren.quote:Op donderdag 14 juni 2012 18:32 schreef Re het volgende:
Weet niet waar ik het gezegd heb maar wat verwacht men dan als niemand patienteninformatie wil verzorgen. En ja nu staat het in de disclaimer, openheid is troef was het toch, dat werd geëist, nu is het er en gaan we ze afschieten?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |