abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_112681678
Onderzoek naar de psychiatrie

quote:
Hoogleraar: "ADHD is boerenbedrog"
Hoogleraar psychotherapie prof. dr. Paul Verhaeghe, auteur van het boek "Het einde van de psychotherapie", stelt dat aandoeningen zoals ADHD en PDD-NOS niet bestaan. De symptomen natuurlijk wel: drukke of verlegen kinderen zijn een feit. Het probleem ontstaat wanneer een patient niet als een persoon met een aantal eigenschappen wordt beschouwd, maar als die eigenschappen worden gefilterd tot een paar goed te classificeren afkortingen. Diagnose van zon soort aandoening gebeurt meestal met behulp van de DSM, een diagnostisch handboek dat niet, zoals men zou verwachten, samengesteld werd door onafhankelijke wetenschappers maar eerder een allegaartje van meningen is. De samensteller is de Amerikaanse Psychiatrische Associatie, een belangenvereniging die ooit zelfs met een stemming besloot of homoseksualiteit al dan niet een categorie moest worden. Zo worden ook te pas en te onpas aandoeningen toegevoegd, tot grote vreugde van de farmaceutische industrie. Zo kan er bijvoorbeeld weer een nieuwe pil in de markt worden gezet tegen een abnormaal lange rouwperiode. De DSM methode valt dus moeilijk wetenschappelijk te noemen, en blijkt in de praktijk al helemaal niet bij te dragen aan een structurele oplossing.
De medicijnen:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
‘Na de kritiek op ADHD-medicatie zijn veel ADHD-diagnoses vervangen door bipolaire stoornis’, zegt professor psychiatrie Walter Vandereycken (KULeuven). ‘De jongste jaren zie je een enorme tendens om die diagnose ook bij jongeren en kinderen te stellen. Vaak gaat het om opvliegende kinderen met wisselvallige stemmingen die moeilijker handelbaar zijn. Voor die gedragsproblemen wordt naar antipsychotica gegrepen. Die zijn bedoeld om hallucinaties aan te pakken, maar worden hier gebruikt om stemmingspieken te onderdrukken.’
quote:
Hallucinaties bij de behandeling met behulp van medicijnen van kinderen met aandachtstekort en hyperactiviteitsyndroom (ADHD) komen vaker voor dan tot nu toe werd aangenomen (Pediatrics februari 2009, vol123:611). (bron)
quote:
De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit – Food and Drug Administration (FDA) – waarschuwde in 2007 dat ouderen die antipsychotica gebruiken 1,6 tot 1,7 maal zo snel overlijden. Ook de keuze van welke antipsychotica gebruikt worden is van invloed. Het is bijvoorbeeld opvallend dat nota bene de moderne atypische antipsychotica giftiger zijn dan de oude antipsychotica. Dat blijkt uit onderzoek dat op 22 augustus 2009 in het respectabele medische vakblad the Lancet gepubliceerd werd (pagina 620-7).
Sommige mensen hebben geprobeerd te berekenen hoeveel levensjaren dat daadwerkelijk scheelt. Dat gebeurt dan meestal door journalisten en ze komen uit op 30 jaar korter leven (Elsevier) of 25 jaar (Wallstreet Journal). (bron)
quote:
Kinderen met de diagnose ADHD die medicijnen voorgeschreven krijgen hebben 10x zoveel kans om slecht te presteren op school als kinderen met de diagnose ADHD waarvan de ouders medicijnen weigeren, toont een Australisch onderzoek naar de lange termijn effecten van ADHD medicijnen aan.

Kinderen die ADHD medicijnen krijgen hadden een hogere bloeddruk op 14 jarige leeftijd dan kinderen die nog nooit het medicijn hadden gebruikt, een bijwerking die de kans op een hartaanval en een beroerte vergroot zelfs wanneer het kind nog niet volwassen is.
quote:
Er zijn wetenschappers waaronder vooraanstaande hoogleraren die beweren dat ADHD fraude is. En wanneer je een psychiater vraagt in welk ziekenhuis een kind terecht kan voor een diagnose via een hersenscan dan blijkt dat in geen enkel ziekenhuis mogelijk te zijn.

Hoe kan het dan dat de psychiatrie ouders zonder fysiek bewijs kan vertellen dat hun kind een hersenziekte heeft, en dat ze zo hard kunnen blijven doorgroeien met hun hersenbehandeling (22% groei in 2011). Terwijl er veel bewijs is dat ze daarmee schade veroorzaken bij de kinderen, zoals het veroorzaken van agressie en psychose waartegen antipsychotica wordt voorgeschreven, een middel dat het leven met gemiddeld 30 jaar verkort (volgens officiële cijfers), en welke ‘toevallig’ even hard blijkt te groeien onder kinderen, of genetische schade waardoor het kind kanker kan krijgen, het remmen van de lichamelijke groei en plotselinge hartdood.

En nu blijkt dat een aangepast dieet 78% van de kinderen kan verlossen van de diagnose ADHD en dat al die kinderen dus geen zware hersenbehandeling nodig hebben
quote:
Het blijkt dat ADHD medicijnen zoals Ritalin psychose en agressie kunnen veroorzaken waartegen antipsychotica wordt voorgeschreven bij kinderen en ook blijkt dat het aantal voorschriften van antipsychotica aan kinderen hard stijgt, ook in Nederland.
quote:
In sommige gevallen kunnen medicijnen die worden voorgeschreven bij aandachtstekort (ADHD) bij kinderen leiden tot hallucinaties en een psychose. Ook wanneer ze genomen worden volgens de voorschriften. Dit laat de Amerikaanse overheid weten.
Inname van ADHD-medicijnen kan leiden tot psychose en manie. In sommige gevallen kregen kinderen waanbeelden van wormen, insecten of slangen die op hen kropen.
quote:
De top 3 best verkochte antipsychotica in de wereld (Seroquel, Risperdal en Zyprexa) komt overeen met de top 3 dodelijkste antipsychotica. Dat werd aangetoond in een studie die is gepubliceerd in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet.

Schizofrenie patiënten die een goedkoop ouder type antipsychotica worden gegeven sterven aanzienlijk minder snel een vroege dood dan patiënten die behandeld worden met moderne atypische antipsychotica, ondanks de welbekende ernstige bijwerkingen van de oude antipsychotica, zeggen Finse wetenschappers.

Antipsychotica zijn zeer krachtige psychiatrische medicijnen die worden voorgeschreven bij hallucinaties en psychose. Het is algemeen bekend dat gebruikers van antipsychotica gemiddeld 25 tot 30 jaar minder lang leven, zie bijvoorbeeld deze column van prof. dr. Ivan Wolffers en de Britse krant The Independent: Ignored: the mentally ill killed by drugs that are meant to help them

Antipsychotica vermindert echter ook de kans op herstel van complexe psychische problemen waardoor mensen chronisch ziek worden. Om deze reden zijn er hoogleraren die spreken van een zwendel en die ontslag hebben genomen als psychiater. Een voorbeeld is prof. dr. Loren Mosher, voormalig directeur schizofrenie-onderzoek aan de National Institute of Mental Health (NIMH) in Amerika van 1969 tot 1980, die een psychotherapie ontwikkelde genaamd Soteria waarmee mensen met de meest verschrikkelijke psychische problemen (psychose/schizofrenie) tot wel 90% kans hebben om goed te herstellen, zonder gebruik van psychiatrische medicijnen en tegen lagere kosten. Zijn studies wezen consequent uit dat er een humaner en goedkoper alternatief was voor het ‘medisch model’ van de psychiatrie waarin patiënten antipsychotica krijgen toegediend. Tot grote ontsteltenis werd de financiering van zijn onderzoek stopgezet en kwam het tot een punt waarop de hoogleraar ontslag nam als psychiater. Hij sprak van een regelrechte zwendel waarin de levens van psychiatrisch patiënten worden uitgebuit en vernietigd.
En zo zijn er nog vele artikelen te vinden

oa de volgende websites:

http://www.zielenknijper.nl/
http://psychoseanders.wor(...)trische-stoornissen/
http://www.psychopolitiek.nl/dr.jeffrey%20schaler.htm
http://www.psychopolitiek.nl/een%20industrie%20des%20doods.htm

youtube:

Dr. Jeffrey Schaler Psychologist and Professor at American University

2006 Thomas Szasz Award winner



Edit 11 juni

De titel is psychiatrie/ psychologie wetenschap? Terwijl ik eigenlijk alleen de psychiatrie beschreven heb. De psychologie is veel breder.

Twee filmpjes die ik aanbeveel om te kijken:

1) Reportage van een vandaag 26-05-2012 Over de rol van de farmaceutische industrie en de dsm 5, waarin de diagnoses nog breder worden, zodat er nog meer mensen aan de medicijnen gezet kunnen worden. De kritiek komt uit het vakgebied zelf.

http://www.eenvandaag.nl/(...)handboek_psychiatrie

2) Psychiater Edel Maex die praat over het boeddhisme en hoe dat zijn leven verrijkt. Hij heeft ook een boek en cds uitgegeven over mindfullness.

http://www.bol.com/nl/p/w(...)-s/1001004011564862/


Verder ben ik het eens met de post van Gray. Het is niet de bedoeling dat het een gevecht gaat worden, dit onderwerp. Alleen kritische blik, welke dingen zijn wel en niet goed voor het welzijn van mensen.

Edit 2 11 juni

Onder het filmpje van een vandaag las ik het volgende commentaar:

quote:
Onze wetenschappers hebben inmiddels bewezen, dat wij nog geen 10 % van onze hersencapaciteit gebruiken. Wanneer hersenen anders werken, zoals bij "ADHD", "Dyslexie" en de diverse vormen van "Autisme" et cetera, is het dan niet arrogant om te beweren, dat dit stoornissen zijn? Of gebruiken deze mensen gewoon op een heel andere manier hun hersenen? Dat "ADHD'ers" en "Autisten" sneller en creatiever zijn in het bedenken van oplossingen is namelijk ook al bewezen! Misschien moeten we eens gaan kijken naar de talenten en kwaliteiten van deze kinderen, wiens andere vorm van intelligentie niet eens met onze huidige IQ-testen kan worden gemeten, omdat die alleen maar capaciteiten van onze linker hersenhelft onderzoekt?
Edit 3 11 juni

1)Link van hlmllp:

'Medicijnonderzoekers houden resultaten achter'

http://www.rtl.nl/compone(...)dicijnen_rammelt.xml

2) Psychiatrie in greep commercie

http://www.volkskrant.nl/(...).T2A69s1_OMA.twitter

Edit 4 12 juni

Wiki Psychologen en psychiaters
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Edit 5 12 juni

Thomas Szasz die ook genoemd wordt in het youtube filmpje van dr. Jeffrey Schaler:

quote:
Thomas Stephen Szasz, geboren op 15 april 1920 in Boedapest, Hongarije, is psychiater en wetenschapper. Sinds 1990[1] is hij emeritushoogleraar psychiatrie van de State University of New York, faculteit gezondheidswetenschappen, in Syracuse, New York. Hij is een prominent figuur in de antipsychiatrie-beweging, een bekende maatschappijcriticus en criticus van zowel de morele en wetenschappelijke grondslagen van de psychiatrie en de maatschappelijke controlefunctie van de geneeskunde in de huidige maatschappij, als van het geloof in de wetenschap. Hij is zeer bekend door zijn boeken The Myth of Mental Illness (De Mythe van de Psychiatrische Stoornis) (1960) en The Manufacture of Madness: A Comparative Study of the Inquisition and the Mental Health Movement (De Productie van Waanzin: een Vergelijkend Onderzoek van Inquisitie en Geestelijke Gezondheidszorg) (1970) die een aantal thema's uiteenzetten, waarmee hij het meest in verband wordt gebracht.
wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Thomas_Szasz

Edit 6 12 juni Hoogleraar Paul Verhaeghe: "ADHD is boerenbedrog"

Intervieuw van een paar jaar geleden.




Edit 7 12 juni

Kinder neuroloog Dr. F. A. Baughman Jr. die reeds 35 jaar kinderen behandeld in zijn eigen privé praktijk stelt dat de ziekte ADHD fraude is. In het begin heeft hij het ook over depressie, angst, paniek aanvallen en slapeloosheid, die veroorzaakt worden door stress in het dagelijkse leven en waarvan geen afwijking te vinden is in de hersenen. Als neuroloog onderzoekt hij welke mensen een hersen- of zenuwziekte hebben.


Edit 8 12 juni

quote:
In ons land slikken bijna 1 miljoen mensen antidepressiva. De laatste jaren is uit meerdere onderzoeken gebleken dat veel mensen met een lichte of matige depressie de pillen helemaal niet nodig hebben. Artsen weten dit wel, maar schreven het afgelopen jaar toch meer dan 6 miljoen recepten uit.

De meeste mensen worden wijsgemaakt dat depressie wordt veroorzaakt door een tekort aan de stof serotonine in de hersenen. En dat met antidepressiva het chemische tekort in ons hersenen wordt hersteld.

“Dit klopt niet”, zegt professor D. Healy in ZEMBLA. “Uit onderzoeken naar depressieve mensen blijkt dat er geen enkel bewijs is dat er iets mis is met het serotonine niveau in hun hersenen”.
Edit 9 13 juni Post van Psymeuk (gedeelte)

quote:
DSM is een boek waarin psychologische aandoeningen gespecificeerd staan op basis van symptomen. ADD wat ik heb dus ook. Ze geven zelf aan dat het een hypothese is en niet wetenschappelijk bewezen is. Toch werken alle psychologen en psychiaters volgens dit boek. Ze schrijven medicijnen voor die de delicate chemische processen in de hersenen beïnvloeden, vaak (tijdelijk) positief maar ook met de nodige bijwerkingen. Dat is hetzelfde idee als dat je denkt dat er wat mis met je gezondheid is (onzin) en op basis van wat vragen van de dokter antibiotica voorgeschreven krijgt.
Iedere versie van het boek voegt nieuwe aandoeningen toe, meestal niet wetenschappelijk onderbouwd.
Na meer info zoeken:
DSM voegt deze aandoeningen toe aan de bijbel door democratisch te stemmen met toonaangevende psychologen op een congres. Dus zonder wetenschappelijk bewijs kan de gekste aandoening worden toegelaten, zolang er maar genoeg vóór stemmen. Je hoeft geen alu-hoedje op te hebben om te bedenken dat dit raar is er voor iedere 'nieuwe aandoening' medicijnen kunnen worden ontwikkeld, doe 1+1 en je snapt waarschijnlijk hoe de vork in de steel zit. (hint: farmaceutische industrie is echt big business)

[b]Medicijnen?[/b]
Ook deze werken op een hypothese, de wetenschap heeft nog niet precies de werking ervan kunnen verklaren. Een medicijn als Ritalin is afgeleid van amfetamines, wat ook wel als gewoon drugs gebruikt wordt. Dit wordt ook aan kinderen gegeven. De fabrikanten mogen de medicijnen alleen uitbrengen voor een 'psychologische aandoening' volgens de DSM handleiding, en er moet uitgebreid onderzoek worden gedaan om vast te stellen dat ze niet gevaarlijk zijn.
Gaat het wel zo netjes?
Neen, de autoriteit die medicijnen goedkeurt, controleert alleen of er onderzoek is gedaan en of de uitkomst klopt met wat ze willen zien. Ze doen zelf geen onderzoek. Wie dit dan wel doet? De fabrikant levert de onderzoeken aan, een goedgekeurd onderzoek betekend miljoenen omzet. Vraag je af hoeveel baat die fabrikant erbij heeft om dat onderzoek wat hij in eigen hand heeft goedgekeurd te laten worden. Wat als een onderzoek negatieve uitkomsten geeft? Dan doe je het toch nog een paar keer tot de uitkomsten positief zijn? Hoe eerlijk zou dit gaan? Miljardenbusiness is de pharmaindustrie hè, hoe eerlijk zou dit gaan?

Om en conclusie te geven:
Psychologie is een wetenschap in de zin van dat therapie mensen daadwerkelijk kan helpen. Je zou het ook een kunst kunnen noemen. Zodra er medicijnen voorgeschreven worden (dit is psychiatrie als ik me niet vergis) dan wordt het kwakzalverij. Het erge is dat de psychiaters/psychologen dit op een opleiding leren, en dus niet beter weten. De enige die weten wat ze doen zijn de farmaceutische bedrijven, want hun zaken gaan goed. Check ook de docu: The Marketing of Madness (te vinden op Youtube in delen) die een kijkje geeft in de marketingkeuken van deze farmaceutische bedrijven. Veel van mijn eigen vermoedens werden hierin haarfijn uitgelegd.

En waag het niet je kinderen aan medicijnen te zetten voordat je je echt hebt afgevraagd of je kind amfetamine-analogen (bijv Ritalin) nodig heeft. Zeggen ze dat hij/zij ADHD heeft? Laat het de psycholoog wetenschappelijk bewijzen!! Vraag erom voordat je drugs in je kind stopt
VOORLOPIGE CONCLUSIE

Ik heb nog veel onduidelijkheid over het tot stand komen van de "diagnoses/stoornissen" in het dsm. En ook het lichamelijk aspect in deze. Ik wil dit verder gaan uitzoeken en informatie inwinnen bij: Artsen, biologen, neurologen (gespecialiseerde artsen), psychologen, eventueel psychiaters en andere wetenschappers. Ik heb in ieder geval al een hoogleraar (klinisch psycholoog) en een neuroloog gevonden die adhd als bedrog zien. Zij staan vermeld in de op.

Voor nu zijn een aantal punten duidelijk:

1) De DSM is een verzameling hypotheses, het zijn geen feiten. De DSM is een turflijst van gedragingen. De DSM doet geen enkele uitspraak over oorzaak van bepaald gedrag of de juiste behandeling van dit gedrag.


2) Daaruit volgt dat er geen sprake is van een diagnose, en dus al helemaal geen levenslange stoornis, die (eventueel) erfelijk is. Het is bedrog om dat iemand te zeggen.

3) Er zijn onderzoeken gaande naar de hersenen en ook naar de hersenen in combinatie met hypotheses uit de DSM. Dat wil niet zeggen dat er ook einig wetenschappelijk bewijs is voor de hypotheses in de DSM. Mensen vertellen dat ze een hersenziekte hebben, waar ze medicijnen voor moeten innemen is bedrog.

4) De "diagnoses" (oftewel de turflijst van gedragingen) worden gesteld door wat een cliënt/patiënt verteld en wat de psychiater zelf denkt te zien. Er worden geen medische testen afgenomen. Toch wordt er uitgegaan van hersenafwijkingen, waarvoor medicatie wordt voorgeschreven. Maar de hersenen zijn niet onderzocht.

5) De medicijnen die voorgeschreven worden kunnen erg slecht zijn, omdat ze chemische stoffen toevoegen aan je lichaam, terwijl er niet is onderzocht hoe het gesteld is met de chemie van je lichaam. Er zijn al vele bijwerkingen bekend. Vooral met kinderen moet men extra oppassen, omdat de hersenen nog in de groei zijn.

Hiermee verklaar ik de psychiatrie onwetenschappelijk en zelfs een vorm van bedrog als er

1) Mensen verteld wordt over een vaststaande (levenslange) diagnose/stoornis
2) Mensen verteld wordt dat ze een hersenafwijking hebben, zonder een onderzoek naar de hersenen.


De psychologie is wel een wetenschap, omdat de psychologie onderzoek doet naar gedrag en veel breder is. Zodra psychologen de DSM als richtlijn gebruiken begeven ze zich al in een beperkt domein. Zodra psychologen de DSM als feit presenteren zijn ze onwetenschappelijk.
Ik pleit voor meer aandacht voor alle andere ontdekkingen in de psychologie:
psychotherapie ( waaronder onder andere cognitieve gedragstherapie en systeem therapie) en eventueel andere alternatieve therapieën en wie weet nieuwe ontdekkingen.

[ Bericht 1% gewijzigd door sientelo op 13-06-2012 23:07:22 ]
Als je niet graag doet wat je doet en niet doet wat je wél graag doet, dan heb je wanklank boven muziek verkozen.
Schildpadden kunnen meer over de weg vertellen dan hazen
  zondag 10 juni 2012 @ 00:51:09 #2
375737 EenKoudKonijn
pi_112681981
Je topic heeft een hoog aluhoedje gehalte, maar door goede citaten te kiezen heb je toch mijn aandacht vastgehouden.

Ja beide disciplines zijn wetenschappelijk, want ze berusten op hypothesetoetsend onderzoek. Binnen de wetenschap wordt de status quo voortdurend bekritiseerd. Daarop is wetenschappelijke vooruitgang gebaseerd. Methoden zijn dus voortdurend aan verandering onderhevig. De huidige behandelmethoden zouden dan ook snel achterhaald kunnen blijken.

Dat betekent echter niet dat de disciplines een vorm van frauderen zijn. Er wordt voortdurend nieuw wetenschappelijk onderzoek gedaan en afgewogen. Daarbij zal een arts geen zware en riskante medicijnen voorschrijven als de voordelen naar zijn mening niet opwegen tegen de nadelen. Mocht de arts uit winstbejag of anderzijds onverantwoord handelen, dan wordt hij voorgoed uit het vak gezet.

Daarom beoordeel ik jouw kritiek uiteindelijk als onvoldoende gefundeerd.

Overigens is dit onderwerp tot in den treure besproken. Het mondt doorgaans uit op een battle tussen de aluhoedjes vs. wetenschappers, waarbij de aluhoedjes zich niet uit het veld slaten slaan door tegenargumenten en stug hun standpunten blijven herhalen, waarna de wetenschappers het opgeven en het een groot rukfestijn van scientologists wordt die elkaar in de mond spuiten.

[ Bericht 6% gewijzigd door EenKoudKonijn op 10-06-2012 00:57:53 ]
  zondag 10 juni 2012 @ 00:55:48 #3
284578 EricOscuro
Anders dan anders
pi_112682115
Een wetenschap in de stricte zin van het woord is het niet... maar veel van de theoriën kennen wel een wetenschappelijke basis. Maar meer dan de gewone wetenschap is zijn de intepretaties van psychologie en psychiatrie in het veld veel meer afhankelijk van mensen (dus subjectief).
Maar het gedeelte van medicijnen behoort vaak via objectieve testen te worden gedaan.

Maar ik zou psychologie en psychiatrie doorgaans als semi-wetenschappelijk willen kwalificeren omdat ook geen enkele patiënt hetzelfde. Met als gevolg dat je nooit 100% dezelfde resultaten kunt krijgen in een 2e test onder dezelfde omstandigheden als in een 1e test.
Maar vaak genoeg zullen de resultaten over de gehele linie niet zoveel van elkaar verschillen.
De wereld is vol met kleuren, neem geen genoegen met een zwart/ wit visie. De kleuren zitten vaak in de nuance.
  zondag 10 juni 2012 @ 01:02:11 #4
375737 EenKoudKonijn
pi_112682264
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2012 00:55 schreef EricOscuro het volgende:
Een wetenschap in de stricte zin van het woord is het niet... maar veel van de theoriën kennen wel een wetenschappelijke basis. Maar meer dan de gewone wetenschap is zijn de intepretaties van psychologie en psychiatrie in het veld veel meer afhankelijk van mensen (dus subjectief).
Maar het gedeelte van medicijnen behoort vaak via objectieve testen te worden gedaan.

Maar ik zou psychologie en psychiatrie doorgaans als semi-wetenschappelijk willen kwalificeren omdat ook geen enkele patiënt hetzelfde. Met als gevolg dat je nooit 100% dezelfde resultaten kunt krijgen in een 2e test onder dezelfde omstandigheden als in een 1e test.
Maar vaak genoeg zullen de resultaten over de gehele linie niet zoveel van elkaar verschillen.
Alle onderzoeksresultaten zijn interpretatiegevoelig. Zo kun je wel alle wetenschappen afdoen als semi. Toch zou dat onterecht zijn, want wetenschap is juist gebaseerd op consensus over de interpretaties.

Daarnaast vind ik het wel shocking dat je geneeskunde, want dat is psychiatrie, zo weg zet.
  zondag 10 juni 2012 @ 01:14:28 #5
259799 sientelo
pi_112682568
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2012 00:51 schreef EenKoudKonijn het volgende:
Je topic heeft een hoog aluhoedje gehalte, maar door goede citaten te kiezen heb je toch mijn aandacht vastgehouden.
Dit gaat dus over de vraag of de psychiatrie (en de psychologie, maar eigenlijk heb ik daar verder niks over geschreven zie ik achteraf) wetenschap is. Dus eerder de vraag of de psychiatrie niet een aluhoedje gehalte heeft.

quote:
Ja beide disciplines zijn wetenschappelijk, want ze berusten op hypothesetoetsend onderzoek. Binnen de wetenschap wordt de status quo voortdurend bekritiseerd. Daarop is wetenschappelijke vooruitgang gebaseerd. Methoden zijn dus voortdurend aan verandering onderhevig. De huidige behandelmethoden zouden dan ook snel achterhaald kunnen blijken.

Zoals bijvoorbeeld ook in het filmpje te zien is, is er geen wetenschappelijk bewijs voor de geesteszieken in de dsm. Ze zijn verzonnen en er is geen wetenschappelijk bewijs voor. Je kunt het niet meten met een hersenscan of een bloedprik. Zoals bij lichamelijke ziekten het geval is.
quote:
Dat betekent echter niet dat de disciplines een vorm van frauderen zijn. Er wordt voortdurend nieuw wetenschappelijk onderzoek gedaan en afgewogen. Daarbij zal een arts geen zware en riskante medicijnen voorschrijven als de voordelen naar zijn mening niet opwegen tegen de nadelen. Mocht de arts uit winstbejag of anderzijds onverantwoord handelen, dan wordt hij voorgoed uit het vak gezet.

Daarom beoordeel ik jouw kritiek uiteindelijk als onvoldoende gefundeerd.

Er wordt onderzoek gedaan, er wordt ook informatie achter gehouden en er wordt ook fraude gepleegd.Ik heb daar zelfs een qoute van in de op.

quote:
Psychiater die ontdekte dat de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) opzettelijk fraude bleek te plegen waardoor kinderen levensgevaarlijke pillen kregen voorgeschreven en hij toen daarover aan de bel trok, werd hij tot zijn grote ontsteltenis verdrukt en tegengewerkt door het gros van zijn collega's. Hier een artikel over hem waarin hij pleit voor parlementair onderzoek naar de macht van de farmaceutische industrie

http://www.zielenknijper.(...)tische_industrie.pdf
quote:
Overigens is dit onderwerp tot in den treure besproken. Het mondt doorgaans uit op een battle tussen de aluhoedjes vs. wetenschappers, waarbij de aluhoedjes zich niet uit het veld slaten slaan door tegenargumenten en stug hun standpunten blijven herhalen, waarna de wetenschappers het opgeven en het een groot rukfestijn van scientologists wordt die elkaar in de mond spuiten.
Dit is dus juist andersom. Het gaat hier over de vraag hoe wetenschappelijk (of juist niet) de psychiatrie is.
Als je niet graag doet wat je doet en niet doet wat je wél graag doet, dan heb je wanklank boven muziek verkozen.
Schildpadden kunnen meer over de weg vertellen dan hazen
  zondag 10 juni 2012 @ 01:17:41 #6
375737 EenKoudKonijn
pi_112682643
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2012 01:14 schreef sientelo het volgende:

[..]

Dit gaat dus over de vraag of de psychiatrie (en de psychologie, maar eigenlijk heb ik daar verder niks over geschreven zie ik achteraf) wetenschap is. Dus eerder de vraag of de psychiatrie niet een aluhoedje gehalte heeft.

[..]

Zoals bijvoorbeeld ook in het filmpje te zien is, is er geen wetenschappelijk bewijs voor de geesteszieken in de dsm. Ze zijn verzonnen en er is geen wetenschappelijk bewijs voor. Je kunt het niet meten met een hersenscan of een bloedprik. Zoals bij lichamelijke ziekten het geval is.

[..]

Er wordt onderzoek gedaan, er wordt ook informatie achter gehouden en er wordt ook fraude gepleegd.Ik heb daar zelfs een qoute van in de op.

[..]

[..]

Dit is dus juist andersom. Het gaat hier over de vraag hoe wetenschappelijk (of juist niet) de psychiatrie is.
Dat is helemaal niet waar. Bij een depressie kun je afwijkende hormoonspiegels vinden. Zo zie je maar hoe je je makkelijk laat inpalmen door eenzijdige berichtgeving.
  zondag 10 juni 2012 @ 01:17:55 #7
259799 sientelo
pi_112682649
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2012 00:55 schreef EricOscuro het volgende:
Een wetenschap in de stricte zin van het woord is het niet... maar veel van de theoriën kennen wel een wetenschappelijke basis. Maar meer dan de gewone wetenschap is zijn de intepretaties van psychologie en psychiatrie in het veld veel meer afhankelijk van mensen (dus subjectief).
Maar het gedeelte van medicijnen behoort vaak via objectieve testen te worden gedaan.

Maar ik zou psychologie en psychiatrie doorgaans als semi-wetenschappelijk willen kwalificeren omdat ook geen enkele patiënt hetzelfde. Met als gevolg dat je nooit 100% dezelfde resultaten kunt krijgen in een 2e test onder dezelfde omstandigheden als in een 1e test.
Maar vaak genoeg zullen de resultaten over de gehele linie niet zoveel van elkaar verschillen.
Eigenlijk heb ik mijn titel breder gemaakt dan de op. Want ik heb het nu voornamelijk over de psychiatrie en de dsm met bijbehorende medicijnenindustrie. En daarbij heb ik grote vraagtekens. En er zijn dus vele onderzoeken die vooral die werking van die medijnen erg tegenspreken
Als je niet graag doet wat je doet en niet doet wat je wél graag doet, dan heb je wanklank boven muziek verkozen.
Schildpadden kunnen meer over de weg vertellen dan hazen
  zondag 10 juni 2012 @ 01:19:31 #8
259799 sientelo
pi_112682688
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2012 01:02 schreef EenKoudKonijn het volgende:

Daarnaast vind ik het wel shocking dat je geneeskunde, want dat is psychiatrie, zo weg zet.
De psychiatrie is dus geen geneeskunde. Dat is nou juist het punt. De ziektes van de geneeskunde zijn te meten. Die van de psychiatrie zijn verzonnen en kunnen niet gemeten worden.
Als je niet graag doet wat je doet en niet doet wat je wél graag doet, dan heb je wanklank boven muziek verkozen.
Schildpadden kunnen meer over de weg vertellen dan hazen
  zondag 10 juni 2012 @ 01:25:59 #9
375737 EenKoudKonijn
pi_112682842
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2012 01:19 schreef sientelo het volgende:

[..]

De psychiatrie is dus geen geneeskunde. Dat is nou juist het punt. De ziektes van de geneeskunde zijn te meten. Die van de psychiatrie zijn verzonnen en kunnen niet gemeten worden.
Niet waar.

quote:
Abnormalities in the neurohypophyseal system have been reported in depression. This study aimed to investigate serum oxytocin levels in patients with depression and the effects of gender and antidepressant treatment on these levels. Serum oxytocin levels were measured before and after treatment with antidepressant drugs or electroconvulsive therapy (ECT) in 40 inpatients (30 women, 10 men) who met the DSM-IV criteria for major depressive disorder (n=29) or bipolar affective disorder depressive episode (n=11), and in 32 healthy controls (20 women, 12 men). Serum oxytocin levels were decreased both pre-treatment and post-treatment in the patients compared with those in the controls. Serum oxytocin levels were not affected by antidepressant drug treatment or ECT. The female patients had significantly lower oxytocin levels than the control females, whereas no difference was found between the male patients and the male controls. We found no difference in serum levels of oxytocin between the unipolar and bipolar depressive patients. Our result shows reduced oxytocin in depression and a gender difference in oxytocin levels. Furthermore, antidepressant treatments appear to have no effect on serum oxytocin levels.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19732960

Met andere woorden: de behandeling staat wellicht ter discussie, maar dat er een toetsbare fysiologische oorzaak is staat buiten kijf.
  zondag 10 juni 2012 @ 01:27:28 #10
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_112682876
Psychology is een wetenschap. De mens is een zeer complex systeem om te onderzoeken. Daarom is de vooruitgang moeizaam.

De gedragstoornissen waarvoor veel mensen tegenwoordig een indicatie krijgen, zijn definieerd op gedragsniveau en zelfrapportage. Gedragstoornissen liggen grotendeels buiten het bereik van de huidige wetenschappelijke kennis. Medicijnen zijn stoffen waarvan men een bepaalde werking heeft geconstateerd, maar de werking ervan begrijpt men zelden. Ook therapieen zijn niet goed wetenschappelijk onderbouwd, en de effectiviteit is niet of nauwelijks aantoonbaar.

[ Bericht 1% gewijzigd door deelnemer op 10-06-2012 01:35:35 ]
The view from nowhere.
  zondag 10 juni 2012 @ 01:34:46 #11
259799 sientelo
pi_112683002
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2012 01:17 schreef EenKoudKonijn het volgende:

[..]

Dat is helemaal niet waar. Bij een depressie kun je afwijkende hormoonspiegels vinden. Zo zie je maar hoe je je makkelijk laat inpalmen door eenzijdige berichtgeving.
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2012 01:25 schreef EenKoudKonijn het volgende:

Met andere woorden: de behandeling staat wellicht ter discussie, maar dat er een toetsbare fysiologische oorzaak is staat buiten kijf.
Dat je stemming invloed heeft op je hersenen en je hersenen op je stemming is wat anders dan dat er bewijs gevonden is voor een stoornis of een depressie. Wat bijvoorbeeld uit een van de onderzoeken kwam dat 78% van de mensen met de diagnose adhd volledig herstelden met een ander dieet. Dus voedsel heeft ook zeker een invloed. Verder stond er bijvoorbeeld een onderzoek naar tijd door brengen in de natuur wat een helend effect had.

Het gaat erom dat de vaste diagnoses verzonnen zijn. Ik ben bijvoorbeeld zelf depressief geweest toen ik 15 jaar was. En ik geloof zeker dat het invloed had op mn hersenen. Ik kon me ook niet meer concentreren op school. Maar omdat nu een klinische depressie te noemen waar je medicijnen voor moet nemen en eventueel psychotherapie. Voor mij was het voldoende om weg te gaan bij mijn moeder en in een pleeggezin te wonen. Dus ik geloof wel in stemmingen en invloeden op je hersenen. Ook drugs gebruik heeft invloed bijvoorbeeld.
Als je niet graag doet wat je doet en niet doet wat je wél graag doet, dan heb je wanklank boven muziek verkozen.
Schildpadden kunnen meer over de weg vertellen dan hazen
  zondag 10 juni 2012 @ 01:48:11 #12
375737 EenKoudKonijn
pi_112683249
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2012 01:34 schreef sientelo het volgende:

[..]

[..]

Dat je stemming invloed heeft op je hersenen en je hersenen op je stemming is wat anders dan dat er bewijs gevonden is voor een stoornis of een depressie. Wat bijvoorbeeld uit een van de onderzoeken kwam dat 78% van de mensen met de diagnose adhd volledig herstelden met een ander dieet. Dus voedsel heeft ook zeker een invloed. Verder stond er bijvoorbeeld een onderzoek naar tijd door brengen in de natuur wat een helend effect had.

Het gaat erom dat de vaste diagnoses verzonnen zijn. Ik ben bijvoorbeeld zelf depressief geweest toen ik 15 jaar was. En ik geloof zeker dat het invloed had op mn hersenen. Ik kon me ook niet meer concentreren op school. Maar omdat nu een klinische depressie te noemen waar je medicijnen voor moet nemen en eventueel psychotherapie. Voor mij was het voldoende om weg te gaan bij mijn moeder en in een pleeggezin te wonen. Dus ik geloof wel in stemmingen en invloeden op je hersenen. Ook drugs gebruik heeft invloed bijvoorbeeld.
Dat er alternatieve behandelingen zijn wil nog niet zeggen dat er geen sprake is van een stoornis. Het maakt medicijngebruik ook niet overbodig. Bovendien kun je net zo goed twijfelen over het verband tussen het dieet en de afwijking.

Daarbij neem je ook nog eens onterecht aan dat een arts per definitie diagnose stelt, medicijnen geeft en therapie aanbiedt. Psychologen en artsen zijn daar wel degelijk terughoudend in en beoordelen de situatie per individu. Daarbij moet er aan strenge criteria voldaan zijn voor er een diagnose wordt gesteld.

Als jij dus somber bent en niet kan concentreren op school, dan stelt de psycholoog niet een depressie vast. Eerder zal de psycholoog naar jou willen luisteren en dan mag je zelf kiezen hoe je de behandeling voort wil zetten. Het hek moet wel van de dam zijn en je moet al wel vele gesprekken gevolgd hebben en onderzoeken gehad hebben en je bent al uitvoerig besproken met vakgenoten voor je ooit eens doorverwezen wordt naar een psychiater of een label opgeplakt krijgt.

De statistieken in de OP doe dan ook geen recht aan de dagelijkse gang van zaken.
  zondag 10 juni 2012 @ 01:48:25 #13
259799 sientelo
pi_112683255
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2012 01:27 schreef deelnemer het volgende:
Psychology is een wetenschap. De mens is een zeer complex systeem om te onderzoeken. Daarom is de vooruitgang moeizaam.

De gedragstoornissen waarvoor veel mensen tegenwoordig een indicatie krijgen, zijn definieerd op gedragsniveau en zelfrapportage. Gedragstoornissen liggen grotendeels buiten het bereik van de huidige wetenschappelijke kennis. Medicijnen zijn stoffen waarvan men een bepaalde werking heeft geconstateerd, maar de werking ervan begrijpt men zelden. Ook therapieen zijn niet goed wetenschappelijk onderbouwd, en de effectiviteit is niet of nauwelijks aantoonbaar.
Ja, ik geloof dat ik een aantal zaken tegelijk wil aansnijden en eigenlijk heb ik het niet over de psychologie, maar meer over de psychiatrie van nu met de dsm en de medicijnen industrie.
Als je niet graag doet wat je doet en niet doet wat je wél graag doet, dan heb je wanklank boven muziek verkozen.
Schildpadden kunnen meer over de weg vertellen dan hazen
  zondag 10 juni 2012 @ 01:51:39 #14
375737 EenKoudKonijn
pi_112683295
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2012 01:27 schreef deelnemer het volgende:
Psychology is een wetenschap. De mens is een zeer complex systeem om te onderzoeken. Daarom is de vooruitgang moeizaam.

De gedragstoornissen waarvoor veel mensen tegenwoordig een indicatie krijgen, zijn definieerd op gedragsniveau en zelfrapportage. Gedragstoornissen liggen grotendeels buiten het bereik van de huidige wetenschappelijke kennis. Medicijnen zijn stoffen waarvan men een bepaalde werking heeft geconstateerd, maar de werking ervan begrijpt men zelden. Ook therapieen zijn niet goed wetenschappelijk onderbouwd, en de effectiviteit is niet of nauwelijks aantoonbaar.
Je verbaast me deelnemer. Je hoeft helemaal niet de werking te begrijpen. In de eerste plaats wil je het effect toetsen. Dat kan gewoon met dubbelblind onderzoek. Neem wat groepen mensen die op verschillende manieren te typeren zijn al depressief (zelfrapportage, fysiologische afwijkingen, DSM-criteria) en wat controlegroepen, geef wat groepen een placebo en de andere het paardenbloemenwortelharenextract waar je een effect van verwacht en zie de cijfers al dan niet veranderen. Zo moeilijk is dat toch niet?
  zondag 10 juni 2012 @ 01:58:59 #15
259799 sientelo
pi_112683394
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2012 01:48 schreef EenKoudKonijn het volgende:

[..]

Dat er alternatieve behandelingen zijn wil nog niet zeggen dat er geen sprake is van een stoornis. Het maakt medicijngebruik ook niet overbodig. Bovendien kun je net zo goed twijfelen over het verband tussen het dieet en de afwijking.

Het gaat erom dat een stoornis een mening is van een psychiater en geen feit dat gemeten kan worden. Over die medicijnen heb ik geloof ik al een heleboel geschreven in de op. De werking is dus eerder schadelijk dan goed, komt er uit vele onderzoeken. Als mensen de stempel adhd krijgen zullen ze wel een bepaalde onrust hebben en blijkbaar was die onrust verdwenen toen ze een ander dieet kregen. Van bepaalde voedingsstoffen kun je dus onrustig worden, lijkt me dan de conclusie.
quote:
Daarbij neem je ook nog eens onterecht aan dat een arts per definitie diagnose stelt, medicijnen geeft en therapie aanbiedt. Psychologen en artsen zijn daar wel degelijk terughoudend in en beoordelen de situatie per individu. Daarbij moet er aan strenge criteria voldaan zijn voor er een diagnose wordt gesteld.

Welnee. Waarschijnlijk ken je de ggz instellingen niet. Er word juist heel snel met diagnoses gesmeten, soms al na een vragenlijstje wat je zelf hebt ingevuld nota bene. Verder wisselen ze ook met diagnoses. Eerst heb je het een, om vervolgens een tijdje later met een compleet ander aan te komen zetten. Verder zijn ze vrij opdringerig met een aan willen smeren van medicijnen. Terwijl daar dus heel veel onderzoek naar is, hoe slecht het is. Dat vertellen ze er niet bij, maar ze dwingen je haast om die medicijnen te nemen en als je het niet wilt ben je eigenwijs. Maar dat verschilt natuurlijk wel per instelling. Maar als je ziet hoeveel mensen aan de medicijnen zitten, die waarschijnlijk ipv behulpzaam eerder schadelijk zijn.
quote:
Als jij dus somber bent en niet kan concentreren op school, dan stelt de psycholoog niet een depressie vast. Eerder zal de psycholoog naar jou willen luisteren en dan mag je zelf kiezen hoe je de behandeling voort wil zetten. Het hek moet wel van de dam zijn en je moet al wel vele gesprekken gevolgd hebben en onderzoeken gehad hebben en je bent al uitvoerig besproken met vakgenoten voor je ooit eens doorverwezen wordt naar een psychiater of een label opgeplakt krijgen.

De statistieken in de OP doe dan ook geen recht aan de dagelijkse gang van zaken.

Jawel. En dat verschilt per instelling natuurlijk en per mens ook. Maar dat er snel met diagnoses aangezet word en medicijnen is een feit.
[quote]
Als je niet graag doet wat je doet en niet doet wat je wél graag doet, dan heb je wanklank boven muziek verkozen.
Schildpadden kunnen meer over de weg vertellen dan hazen
  zondag 10 juni 2012 @ 02:05:17 #16
259799 sientelo
pi_112683484
Vooral ook vele kinderen en jongeren nu, die het even moeilijk hebben. Terwijl er dus steeds meer onderzoeken komen hoe schadelijk die medicijnen wel niet kunnen zijn.
Als je niet graag doet wat je doet en niet doet wat je wél graag doet, dan heb je wanklank boven muziek verkozen.
Schildpadden kunnen meer over de weg vertellen dan hazen
  zondag 10 juni 2012 @ 02:07:48 #17
375737 EenKoudKonijn
pi_112683503
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2012 01:58 schreef sientelo het volgende:

[..]

Het gaat erom dat een stoornis een mening is van een psychiater en geen feit dat gemeten kan worden. Over die medicijnen heb ik geloof ik al een heleboel geschreven in de op. De werking is dus eerder schadelijk dan goed, komt er uit vele onderzoeken. Als mensen de stempel adhd krijgen zullen ze wel een bepaalde onrust hebben en blijkbaar was die onrust verdwenen toen ze een ander dieet kregen. Van bepaalde voedingsstoffen kun je dus onrustig worden, lijkt me dan de conclusie.

[..]

Welnee. Waarschijnlijk ken je de ggz instellingen niet. Er word juist heel snel met diagnoses gesmeten, soms al na een vragenlijstje wat je zelf hebt ingevuld nota bene. Verder wisselen ze ook met diagnoses. Eerst heb je het een, om vervolgens een tijdje later met een compleet ander aan te komen zetten. Verder zijn ze vrij opdringerig met een aan willen smeren van medicijnen. Terwijl daar dus heel veel onderzoek naar is, hoe slecht het is. Dat vertellen ze er niet bij, maar ze dwingen je haast om die medicijnen te nemen en als je het niet wilt ben je eigenwijs. Maar dat verschilt natuurlijk wel per instelling. Maar als je ziet hoeveel mensen aan de medicijnen zitten, die waarschijnlijk ipv behulpzaam eerder schadelijk zijn.

[..]

Jawel. En dat verschilt per instelling natuurlijk en per mens ook. Maar dat er snel met diagnoses aangezet word en medicijnen is een feit.
[quote]
Ik ben weleens in aanraking gekomen met psychologen. Jij niet?

En interpretaties wegzetten als ''een mening'' is een onterecht punt van kritiek. Er worden zeer strenge eisen gesteld aan die ''mening'' en staat onder strikte controle van vakgenoten. Daarom is die mening wel degelijk wetenschappelijk te noemen.

De tekst in je geschiedenisboek accepteer je ook als waarheid, terwijl geschiedkundigen echt niet het effect van Japanse vliegtuigen op Pearl Harbor gemeten hebben. Er zijn ook niet veel boten en vliegtuigen over om het te bewijzen, maar wel '''meningen''.

Of neem jouw huisarts. Toen hij jouw een middel voorschreef tegen je verkoudheid, heeft hij toen ook je cellen uitvoerig in het lab bestudeerd op de aanwezigheid van een significante hoeveelheid virusdeeltjes van een bepaald type? Welnee, aan de hand van strenge criteria heeft hij een ''mening'' over jouw zelfgerapporteerde symptomen. Ik hoop niet dat je de arme man toen uitgemaakt hebt voor kwakzalver.

Of die medicijnen schadelijk zijn of goed heb jij helemaal niet beschouwd. Je hebt alleen maar negatieve cijfers bij elkaar gezocht, terwijl er waarschijnlijk ook een berg positief onderzoek is plus dat het oordeel van de arts zelf nog meespeelt.
  zondag 10 juni 2012 @ 02:24:21 #18
259799 sientelo
pi_112683655
Oke, dit word mn laatste ik houd eigenlijk helemaal niet van discussiëren en vooral niet op deze manier. Waarom heb ik dan het topic geopend? Ik dacht er eigenlijk niet zo bij na wat ik er mee wilde.

quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2012 02:07 schreef EenKoudKonijn het volgende:

[..]

Ik ben weleens in aanraking gekomen met psychologen. Jij niet?

Ja en ik ken ook veel meer mensen die ermee te maken hebben gehad. Het gaat me met name om de mensen die met de psychiatrie te maken hebben gehad. Dus niet zozeer een psycholoog die je oprecht probeert te helpen. Maar meer een psychiater die niet luistert wat de persoon wilt, maar diagnoses stelt, onzorgvuldig, en aandringt op medicijnen of bijvoorbeeld gedwongen opname.
quote:
En interpretaties wegzetten als ''een mening'' is een onterecht punt van kritiek. Er worden zeer strenge eisen gesteld aan die ''mening'' en staat onder strikte controle van vakgenoten. Daarom is die mening wel degelijk wetenschappelijk te noemen.

Nee. Het enige wat er gebeurd is dat een groepje in amerika de dsm samenstelt. Dat wordt door iedereen gewoon uit hun hoofd geleerd. En dan zoekt zon psychiater een bepaalde stoornis bij iemand die soms gewoon even zijn verhaal kwijt wil en gooit daar wat medicijnen bij. Het is wel degelijk een mening. Want er worden geen feiten vastgesteld zoals een hersenscan of een bloedonderzoek. Die medicijnen worden dus voorgeschreven zonder enig bewijs van de werkzaamheid en zonder het waarschuwen hoe schadelijk dat misschien wel kan zijn voor een persoon.
quote:
De tekst in je geschiedenisboek accepteer je ook als waarheid, terwijl geschiedkundigen echt niet het effect van Japanse vliegtuigen op Pearl Harbor gemeten hebben. Er zijn ook niet veel boten en vliegtuigen over om het te bewijzen, maar wel '''meningen''.

Dit heeft helemaal niks te maken met de op.
quote:
Of neem jouw huisarts. Toen hij jouw een middel voorschreef tegen je verkoudheid, heeft hij toen ook je cellen uitvoerig in het lab bestudeerd op de aanwezigheid van een significante hoeveelheid virusdeeltjes van een bepaald type? Welnee, aan de hand van strenge criteria heeft hij een ''mening'' over jouw zelfgerapporteerde symptomen. Ik hoop niet dat je de arme man toen uitgemaakt hebt voor kwakzalver.

Het gaat erom dat verkoudheid een duidelijk lichamelijk symptoom is. Hoewel het natuurlijk ook weleens gebeurd dat er iets anders aan de hand is en dat je ook bij een huisarts een verkeerd recept kan meekrijgen.

quote:
Of die medicijnen schadelijk zijn of goed heb jij helemaal niet beschouwd. Je hebt alleen maar negatieve cijfers bij elkaar gezocht, terwijl er waarschijnlijk ook een berg positief onderzoek is plus dat het oordeel van de arts zelf nog meespeelt.
Ja, als je positieve onderzoeken vindt graag. Het gaat erom dat het allemaal duidelijk wordt wat wel en niet goed is. Ik heb inderdaad vooral de negatieve onderzoeken eruit gepikt, omdat daar weinig aandacht voor is. Er worden vele medicijnen voorgeschreven, zonder dat er goed is gekeken naar de risico's van deze medicijnen.
Als je niet graag doet wat je doet en niet doet wat je wél graag doet, dan heb je wanklank boven muziek verkozen.
Schildpadden kunnen meer over de weg vertellen dan hazen
  zondag 10 juni 2012 @ 02:32:21 #19
377127 Fokboer
pi_112683728
Ik ben zelf een slachtoffer van de psychiatrie en psychofarmaceutische industrie. Ik werd onder dwang tot het slikken van pillen gebracht en moest mij ook regelmatig bijna plat laten spuiten door een toeziende arts. Ik moest niet tegenstribbelen of een weerwoord formuleren want dan werd ik keihard de grond ingeboord door meerdere 'experts' met een standaard, voorbereid, 'wijs' antwoord. Die 'experts' die het beter zouden weten.

Ik kan me invinden in dit verhaal. Door persoonlijke ervaring, al wil ik zelf ook niet op deze manier de zaak moeten mededelen.

De eerste injecties/drogeringen begonnen al op mijn 20e jaar. Mijn ouders zorgden ook ervoor dat ik netjes de behandelingen ontving onder bedreiging van uitzetting uit het ouderlijk huis.

Maar de echte dooddoener hierachter en de dwingende factor was het rechtswezen zelf. Mocht ik niet meewerken hing er constant dreiging van straf boven mijn hoofd. Ik zou de bak indraaien.

Wat had ik gedaan om deze ellende te verdienen? Ik had een fysieke ruzie gekregen in de college en had een aantal personen te lijf gegaan, soms met wapens. Een van die gevallen betrof een pestkop aan wie ik een les wou leren. Justitie zag het anders.

Ik ben inmiddels jarenlang gelukkig weer van de medicijnen af, dat heb ik aan mijn eigen wilskracht en kennis te danken. Ondanks constante bezwaren, tegenwerkingen, en mooie overtuigende praatjes van de kwade artsen, gezinsleden, en sommige vrienden.

Ik vind dat ik na enkele jaren onthouding, eigenlijk veel helderder en rationeler denk en handel. Onder de medicijnen voelden een deel van mijn hersens en mijzelf gewoon dood en ongevoelig. Ik kon niet reageren zoals ik wilde, er bleef altijd een vreemde glimlach op mijn gezicht staan al was ik niet eens blij of vrolijk. Mijn gezichtsuitdrukkingen pasden niet bij mijn gemoed.

Ik wil eveneens waarschuwen voor de praktijken en methodes van deze kwaadaardige industrie, die euro's en dollars probeert te verdienen over lijken en gehandicapten (die ze zelf veroorzaken). Een industrie die zijn wortels in de Nazi artsenpraktijken van de jaren '40 der vorige eeuw te danken heeft. Een industrie die zonder wijlen verboden moet worden.

En nog steeds gebeurt het. Dagelijks lees je in het nieuws over gedwongen behandelingen in de vorm van TBS of psychiatrische opnames. Ik zeg, als mijn oplossingen te sterk lijken, geef mensen gewoon zelf de keuze over hun lichaam. Niemand kiest om ziek en ongezond te voelen.

Dank je wel voor het lezen.
  zondag 10 juni 2012 @ 04:56:24 #20
259799 sientelo
pi_112684290
quote:
1s.gif Op zondag 10 juni 2012 02:32 schreef Fokboer het volgende:
Ik ben zelf een slachtoffer van de psychiatrie en psychofarmaceutische industrie. Ik werd onder dwang tot het slikken van pillen gebracht en moest mij ook regelmatig bijna plat laten spuiten door een toeziende arts. Ik moest niet tegenstribbelen of een weerwoord formuleren want dan werd ik keihard de grond ingeboord door meerdere 'experts' met een standaard, voorbereid, 'wijs' antwoord. Die 'experts' die het beter zouden weten.

Ik kan me invinden in dit verhaal. Door persoonlijke ervaring, al wil ik zelf ook niet op deze manier de zaak moeten mededelen.

De eerste injecties/drogeringen begonnen al op mijn 20e jaar. Mijn ouders zorgden ook ervoor dat ik netjes de behandelingen ontving onder bedreiging van uitzetting uit het ouderlijk huis.

Maar de echte dooddoener hierachter en de dwingende factor was het rechtswezen zelf. Mocht ik niet meewerken hing er constant dreiging van straf boven mijn hoofd. Ik zou de bak indraaien.

Wat had ik gedaan om deze ellende te verdienen? Ik had een fysieke ruzie gekregen in de college en had een aantal personen te lijf gegaan, soms met wapens. Een van die gevallen betrof een pestkop aan wie ik een les wou leren. Justitie zag het anders.

Ik ben inmiddels jarenlang gelukkig weer van de medicijnen af, dat heb ik aan mijn eigen wilskracht en kennis te danken. Ondanks constante bezwaren, tegenwerkingen, en mooie overtuigende praatjes van de kwade artsen, gezinsleden, en sommige vrienden.

Ik vind dat ik na enkele jaren onthouding, eigenlijk veel helderder en rationeler denk en handel. Onder de medicijnen voelden een deel van mijn hersens en mijzelf gewoon dood en ongevoelig. Ik kon niet reageren zoals ik wilde, er bleef altijd een vreemde glimlach op mijn gezicht staan al was ik niet eens blij of vrolijk. Mijn gezichtsuitdrukkingen pasden niet bij mijn gemoed.

Ik wil eveneens waarschuwen voor de praktijken en methodes van deze kwaadaardige industrie, die euro's en dollars probeert te verdienen over lijken en gehandicapten (die ze zelf veroorzaken). Een industrie die zijn wortels in de Nazi artsenpraktijken van de jaren '40 der vorige eeuw te danken heeft. Een industrie die zonder wijlen verboden moet worden.

En nog steeds gebeurt het. Dagelijks lees je in het nieuws over gedwongen behandelingen in de vorm van TBS of psychiatrische opnames. Ik zeg, als mijn oplossingen te sterk lijken, geef mensen gewoon zelf de keuze over hun lichaam. Niemand kiest om ziek en ongezond te voelen.

Dank je wel voor het lezen.
Heftig. Wel fijn dat je er nu helemaal vanaf bent.

Ik wil nog even juist de collega's en mensen in het vakgebied onder de aandacht brengen. De op is waarschijnlijk niet duidelijk genoeg ook.

Dit is dus een psychiater die fraude van de farmaceutische industrie aan de kaak stelt

quote:
Psychiater die ontdekte dat de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) opzettelijk fraude bleek te plegen waardoor kinderen levensgevaarlijke pillen kregen voorgeschreven en hij toen daarover aan de bel trok, werd hij tot zijn grote ontsteltenis verdrukt en tegengewerkt door het gros van zijn collega's. Hier een artikel over hem waarin hij pleit voor parlementair onderzoek naar de macht van de farmaceutische industrie

http://www.zielenknijper.(...)tische_industrie.pdf
Dit is een hoogleraar

quote:
Hoogleraar: "ADHD is boerenbedrog"
Hoogleraar psychotherapie prof. dr. Paul Verhaeghe, auteur van het boek "Het einde van de psychotherapie", stelt dat aandoeningen zoals ADHD en PDD-NOS niet bestaan. De symptomen natuurlijk wel: drukke of verlegen kinderen zijn een feit. Het probleem ontstaat wanneer een patient niet als een persoon met een aantal eigenschappen wordt beschouwd, maar als die eigenschappen worden gefilterd tot een paar goed te classificeren afkortingen. Diagnose van zon soort aandoening gebeurt meestal met behulp van de DSM, een diagnostisch handboek dat niet, zoals men zou verwachten, samengesteld werd door onafhankelijke wetenschappers maar eerder een allegaartje van meningen is. De samensteller is de Amerikaanse Psychiatrische Associatie, een belangenvereniging die ooit zelfs met een stemming besloot of homoseksualiteit al dan niet een categorie moest worden. Zo worden ook te pas en te onpas aandoeningen toegevoegd, tot grote vreugde van de farmaceutische industrie. Zo kan er bijvoorbeeld weer een nieuwe pil in de markt worden gezet tegen een abnormaal lange rouwperiode. De DSM methode valt dus moeilijk wetenschappelijk te noemen, en blijkt in de praktijk al helemaal niet bij te dragen aan een structurele oplossing.
Dit is een voormalig directeur schizofrenie onderzoek

quote:
Antipsychotica vermindert echter ook de kans op herstel van complexe psychische problemen waardoor mensen chronisch ziek worden. Om deze reden zijn er hoogleraren die spreken van een zwendel en die ontslag hebben genomen als psychiater. Een voorbeeld is prof. dr. Loren Mosher, voormalig directeur schizofrenie-onderzoek aan de National Institute of Mental Health (NIMH) in Amerika van 1969 tot 1980, die een psychotherapie ontwikkelde genaamd Soteria waarmee mensen met de meest verschrikkelijke psychische problemen (psychose/schizofrenie) tot wel 90% kans hebben om goed te herstellen, zonder gebruik van psychiatrische medicijnen en tegen lagere kosten. Zijn studies wezen consequent uit dat er een humaner en goedkoper alternatief was voor het ‘medisch model’ van de psychiatrie waarin patiënten antipsychotica krijgen toegediend. Tot grote ontsteltenis werd de financiering van zijn onderzoek stopgezet en kwam het tot een punt waarop de hoogleraar ontslag nam als psychiater. Hij sprak van een regelrechte zwendel waarin de levens van psychiatrisch patiënten worden uitgebuit en vernietigd.
Als je niet graag doet wat je doet en niet doet wat je wél graag doet, dan heb je wanklank boven muziek verkozen.
Schildpadden kunnen meer over de weg vertellen dan hazen
  zondag 10 juni 2012 @ 05:04:39 #21
304783 kingtoppie
pi_112684312
Meid, ga slapen :P
Rustig aan.
  zondag 10 juni 2012 @ 09:14:24 #22
330404 Gedoetje
pi_112685019
Het staat ergens in openbaringen, een uitgebeide handel in pharmakeia: toverij. Jung was een satanist. Ik ben er zelf bijna dood aan gegaan. Mijn niet-gelovige man heeft jaren wiet gebruikt en zei dat het dezelfde zooi was. Daarom ben ik in 1 keer met de hele zooi gestopt. De psychiaters die zeggen dat het wetenschap is en de medicijnen een zegen van God (die zijn er) zullen het zelf wel nooit hebben gebruikt.
  zondag 10 juni 2012 @ 11:30:38 #23
358496 Gebruikersnaam4
pi_112687303
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2012 01:27 schreef deelnemer het volgende:
Psychology is een wetenschap. De mens is een zeer complex systeem om te onderzoeken. Daarom is de vooruitgang moeizaam.

De gedragstoornissen waarvoor veel mensen tegenwoordig een indicatie krijgen, zijn definieerd op gedragsniveau en zelfrapportage. Gedragstoornissen liggen grotendeels buiten het bereik van de huidige wetenschappelijke kennis. Medicijnen zijn stoffen waarvan men een bepaalde werking heeft geconstateerd, maar de werking ervan begrijpt men zelden. Ook therapieen zijn niet goed wetenschappelijk onderbouwd, en de effectiviteit is niet of nauwelijks aantoonbaar.
Ik als Boeddhist ga maar eens zwijgen. Nee lukt niet.
Wat een onwetendheid en onkunde, niet van jou hoor Deelnemer, maar psychologie en -atrie in het algemeen.
Nauwelijks wetend hoe emotie ontstaat, niet wetend welke de tegengiffen zijn bij storende emoties, niet wetend wat überhaupt storende emoties zijn.
Dit is echt wel triest.
Het enige wat deze stroming zo af en toe brengt is kortstondig resultaat zodat de maatschappij geen last meer heeft van de mens die aan zijn geest lijdt!!

Een goed of streng Boeddhist, gooit zijn neuroses of de[pressies of ADHD gewoon in de prullenbak, over zijn schouder.
Waarom? Omdat ze lastig zijn. Het is te trainen!
Geestelijke luiheid heeft nog nooit veel gebracht. Ja ...pillen haha.
  zondag 10 juni 2012 @ 11:31:17 #24
358496 Gebruikersnaam4
pi_112687312
Jullie zouden eens moeten onderzoeken of het waar is wat wij Boeddhisten zeggen: motivatie, (DE JUISTE MOTIVATIE) is het belangrijkst bij alles wat een mens doet.
Dus ook het schrijven op FOK, en ook je arts!!

Ieder geval van fraude ligt aan gebrek aan juiste motivatie stel ik!

Ook politieke wanbesluiten!!

alles!!

[ Bericht 100% gewijzigd door Gebruikersnaam4 op 10-06-2012 11:36:50 ]
  zondag 10 juni 2012 @ 15:34:55 #25
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_112694509
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2012 01:51 schreef EenKoudKonijn het volgende:

[..]

Je verbaast me deelnemer. Je hoeft helemaal niet de werking te begrijpen. In de eerste plaats wil je het effect toetsen. Dat kan gewoon met dubbelblind onderzoek. Neem wat groepen mensen die op verschillende manieren te typeren zijn al depressief (zelfrapportage, fysiologische afwijkingen, DSM-criteria) en wat controlegroepen, geef wat groepen een placebo en de andere het paardenbloemenwortelharenextract waar je een effect van verwacht en zie de cijfers al dan niet veranderen. Zo moeilijk is dat toch niet?
Puur resultaatgericht werken is imho armoedig. Inzicht in de samenhang der dingen is zeer verhelderend (zelfs onmisbaar).

Dubbelblind onderzoek is wel nodig om vast te stellen of iets uberhaupt effect heeft (in therapie land valt dat nogal tegen). Bij medicijnen onderzoek zijn uitgebreide longitudinale studies nodig, die pas na lange tijd uitsluitsel geven. Van anti-depressiva is bijvoorbeeld recentelijk aangetoond dat het effect nihil is.

[ Bericht 0% gewijzigd door deelnemer op 10-06-2012 16:17:06 ]
The view from nowhere.
  zondag 10 juni 2012 @ 16:06:11 #26
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_112695658
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2012 01:48 schreef EenKoudKonijn het volgende:

[..]

Dat er alternatieve behandelingen zijn wil nog niet zeggen dat er geen sprake is van een stoornis. Het maakt medicijngebruik ook niet overbodig. Bovendien kun je net zo goed twijfelen over het verband tussen het dieet en de afwijking.

Daarbij neem je ook nog eens onterecht aan dat een arts per definitie diagnose stelt, medicijnen geeft en therapie aanbiedt. Psychologen en artsen zijn daar wel degelijk terughoudend in en beoordelen de situatie per individu. Daarbij moet er aan strenge criteria voldaan zijn voor er een diagnose wordt gesteld.

Als jij dus somber bent en niet kan concentreren op school, dan stelt de psycholoog niet een depressie vast. Eerder zal de psycholoog naar jou willen luisteren en dan mag je zelf kiezen hoe je de behandeling voort wil zetten. Het hek moet wel van de dam zijn en je moet al wel vele gesprekken gevolgd hebben en onderzoeken gehad hebben en je bent al uitvoerig besproken met vakgenoten voor je ooit eens doorverwezen wordt naar een psychiater of een label opgeplakt krijgt.

De statistieken in de OP doe dan ook geen recht aan de dagelijkse gang van zaken.
Je moet letten voor wie welke boodschap bedoeld is. Voor gewone gezonde mensen, met name pubers, is er de boodschap dat hun normale ups en downs geen persoonlijkheidsstoornis / gedragsstoornis is.

Mensen die wel buitengewone en structurele klachten hebben, vragen zich af of deze klachten niet soortgelijk zijn aan de meer alledaagse vormen, maar alleen dieper zitten. Als je normale ontwikkeling verstoort is door een afwijkend levenspad, dan kunnen klachten veel ernstiger en structureler zijn.

Uiteindelijk is alles een ontwikkeling. Wanneer spreek je van een verstoorde ontwikkeling? Wat kan zich herstellen, en wat is daarvoor nodig? Daarover weten we nog te weinig.

Verder verlangt de markteconomie van mensen, dat zij zich aanpassen aan lokale prijsprikkels. Daarom heeft men behoefte aan labels, om te rechtvaardigen dat we met sommige mensen anders omgaan, dan volgens de standaard markt rap (mensen met teveel persoonlijke problemen om gevoelig te zijn voor de normale prijsprikkels en zich niet kunnen / willen aanpassen).

[ Bericht 0% gewijzigd door deelnemer op 11-06-2012 15:04:26 ]
The view from nowhere.
  zondag 10 juni 2012 @ 17:02:13 #27
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_112697928
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2012 02:24 schreef sientelo het volgende:
Oke, dit word mn laatste ik houd eigenlijk helemaal niet van discussiëren en vooral niet op deze manier. Waarom heb ik dan het topic geopend? Ik dacht er eige nlijk niet zo bij na wat ik er mee wilde.
Je ging goed, maar je mag er niet ongelukkig van worden.

Psychiatrie is toegepaste pychologie. Maar de pychologische wetenschap is nog niet zo ver, dat men met zekere hand kan ingrijpen. Het leven is sowieso niet met een pil te corrigeren. Alleen stoornissen die het gevolg zijn van hersenaandoeningen kunnen eventueel zo worden behandend. Als je zelf voelt / weet dat je problemen samenhangen met een bepaalde levensloop / geschiedenis, dan zijn pillen hooguit symptoom bestrijding. Genezing volgt dezelfde weg als het ontstaan van het probleem. Het probleem groeit erin in een problematische situatie en het groeit er weer uit in een levensvatbare situatie.
The view from nowhere.
  maandag 11 juni 2012 @ 01:32:57 #28
284578 EricOscuro
Anders dan anders
pi_112723720
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2012 01:02 schreef EenKoudKonijn het volgende:

[..]

Alle onderzoeksresultaten zijn interpretatiegevoelig. Zo kun je wel alle wetenschappen afdoen als semi. Toch zou dat onterecht zijn, want wetenschap is juist gebaseerd op consensus over de interpretaties.

Daarnaast vind ik het wel shocking dat je geneeskunde, want dat is psychiatrie, zo weg zet.
Dat ligt meer aan de stricte interpretaties die de wetenschap zichzelf gesteld heeft, dan aan mijn zienswijze, vrees ik.

Ik probeer hier toch nog een draai aan te geven die ook vele wetenschappers met me eens zullen zijn... Vele medicijnen zijn getest... vele patiënten (de grote meerderheid) reageren hier goed op.
Maar niet alle patiënten hebben baat bij hetzelfde middel... derhalve kan het niet altijd wetenschappelijk zijn omdat medicijnen tevens te maken hebben met menselijke bijwerkingen.

Dus ja... een medicijn tegen diabetes kan voor 80% goed werken, terwijl 20% echt een ander medicijn nodig heeft.
Maar staar je niet blind op mijn woorden "semi-wetenschap" ... want het is de "formulatie van de wetenschap" dat soms te eng is. Niet perse mijn oordeel.
De wereld is vol met kleuren, neem geen genoegen met een zwart/ wit visie. De kleuren zitten vaak in de nuance.
  maandag 11 juni 2012 @ 01:48:03 #29
-1 #ANONIEM
pi_112724026
Schop naar R&P, waar het topic beter op zijn plaats is.
  maandag 11 juni 2012 @ 02:51:43 #30
259799 sientelo
pi_112724880
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2012 09:14 schreef Gedoetje het volgende:
Het staat ergens in openbaringen, een uitgebeide handel in pharmakeia: toverij. Jung was een satanist. Ik ben er zelf bijna dood aan gegaan. Mijn niet-gelovige man heeft jaren wiet gebruikt en zei dat het dezelfde zooi was. Daarom ben ik in 1 keer met de hele zooi gestopt. De psychiaters die zeggen dat het wetenschap is en de medicijnen een zegen van God (die zijn er) zullen het zelf wel nooit hebben gebruikt.
Dit ja.
Als je niet graag doet wat je doet en niet doet wat je wél graag doet, dan heb je wanklank boven muziek verkozen.
Schildpadden kunnen meer over de weg vertellen dan hazen
  maandag 11 juni 2012 @ 02:59:39 #31
259799 sientelo
pi_112724944
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2012 17:02 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Je ging goed, maar je mag er niet ongelukkig van worden.

Psychiatrie is toegepaste pychologie. Maar de pychologische wetenschap is nog niet zo ver, dat men met zekere hand kan ingrijpen. Het leven is sowieso niet met een pil te corrigeren. Alleen stoornissen die het gevolg zijn van hersenaandoeningen kunnen eventueel zo worden behandend. Als je zelf voelt / weet dat je problemen samenhangen met een bepaalde levensloop / geschiedenis, dan zijn pillen hooguit symptoom bestrijding. Genezing volgt dezelfde weg als het ontstaan van het probleem. Het probleem groeit erin in een problematische situatie en het groeit er weer uit in een levensvatbare situatie.
Ja, dit onderwerp raakt me omdat ik het naar vind dat mensen onder de mom van hulpverlening dingen krijgen die juist slecht zijn, of zelfs dingen tegen hun eigen wil in krijgen.

Verder wordt er volgens mij niet gelezen, want de reacties gaan niet over de info in de op. Verder werd er in de discussie ook niet ingegaan op wat ik zei over het onderwerp.

Het zal fijn zijn als er meer aandacht komt voor dit onderwerp en dat mensen eerst dingen uitzoeken over het onderwerp voordat ze met stellige meningen komen die gebracht worden als feiten.
Als je niet graag doet wat je doet en niet doet wat je wél graag doet, dan heb je wanklank boven muziek verkozen.
Schildpadden kunnen meer over de weg vertellen dan hazen
  maandag 11 juni 2012 @ 03:37:39 #32
259799 sientelo
pi_112725240
Hier wordt ingegaan op de rol van de farmaceutische industrie, de constante stijging van diagnoses en medicijnvoorschriften.Verder een verhaal van een meisje die juist slechter werd van ritalin en waar het beter mee ging nadat ze creatieve therapie kreeg.

Met de dsm 5 worden de diagnoses nog breder en kunnen nog meer mensen (vooral ook jonge kinderen en jongeren) aan de medicijnen gezet worden.

http://www.eenvandaag.nl/(...)handboek_psychiatrie
Als je niet graag doet wat je doet en niet doet wat je wél graag doet, dan heb je wanklank boven muziek verkozen.
Schildpadden kunnen meer over de weg vertellen dan hazen
  maandag 11 juni 2012 @ 03:52:46 #33
340799 Madame_Paon
We're gonna die young
pi_112725336
Het is inderdaad wel zo dat ze veel te snel antipsychotica voorschrijven.
PDD-NOS? Asperger? ADHD? Antipsychotica slikken!
En dat spul heeft echt heel veel bijwerkingen ... ik heb het helaas ook moeten slikken en heb nog steeds last van bepaalde bijwerkingen, ook al slik ik het allang niet meer. }:|
En ik was niet eens psychotisch.
Daar moeten ze echt iets aan doen. En als je minderjarig bent, heb je er al helemaal niks over te zeggen.
There's a lesson that you always have to learn
Through the consequence of fire comes the burn
  maandag 11 juni 2012 @ 03:52:46 #34
304783 kingtoppie
pi_112725337
Kapitalisme.... Hele slechte zaak mbt het welzijn van mensen.
Rustig aan.
  maandag 11 juni 2012 @ 03:55:18 #35
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_112725346
quote:
3s.gif Op maandag 11 juni 2012 03:52 schreef Madame_Paon het volgende:
Het is inderdaad wel zo dat ze veel te snel antipsychotica voorschrijven.
PDD-NOS? Asperger? ADHD? Antipsychotica slikken!
En dat spul heeft echt heel veel bijwerkingen ... ik heb het helaas ook moeten slikken en heb nog steeds last van bepaalde bijwerkingen, ook al slik ik het allang niet meer. }:|
En ik was niet eens psychotisch.
Daar moeten ze echt iets aan doen. En als je minderjarig bent, heb je er al helemaal niks over te zeggen.
een normale dokter die verkeerde medicatie voorschrijft wordt voor het tuchtcollege gedaagd...
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  maandag 11 juni 2012 @ 04:13:53 #36
-1 #ANONIEM
pi_112725398
Wetenschappers bestaan wanneer anderen wetenschappers erkennen dat het wetenschap is.
Het houdt zichzelf in stand.
  maandag 11 juni 2012 @ 04:19:49 #37
304783 kingtoppie
pi_112725414
quote:
3s.gif Op maandag 11 juni 2012 04:13 schreef sig000 het volgende:
Wetenschappers bestaan wanneer anderen wetenschappers erkennen dat het wetenschap is.
Het houdt zichzelf in stand.
Wetenschap, hoe definieren we dat?
Rustig aan.
  maandag 11 juni 2012 @ 04:22:16 #38
-1 #ANONIEM
pi_112725422
quote:
0s.gif Op maandag 11 juni 2012 04:19 schreef kingtoppie het volgende:

[..]

Wetenschap, hoe definieren we dat?
Niet.
  maandag 11 juni 2012 @ 07:40:41 #39
262 Re
Kiss & Swallow
pi_112725838
ja, dat er verder een paar misstanden worden gepleegd en dat er wel eens een en ander verkeerd gaat is evident en normaal voor elke tak van sport. Dat 3 mensen uit de post hierboven iets aankaarten maakt het niet ineens geen wetenschap, daar staan miljoenen andere psychiaters/hoogleraren/artsen tegenover. Als het goed gaat hoor je niemand, mensen die effectief aan de Ads zitten, die geholpen zijn met wat ritalin, die hun psychose overleven door een AP.

En ach he, autisme bestaan niet, het komt door de koude opvoeding van moeder lief... :')
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
  maandag 11 juni 2012 @ 07:44:55 #40
338791 Canillas
pi_112725864
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2012 01:25 schreef EenKoudKonijn het volgende:
Met andere woorden: de behandeling staat wellicht ter discussie, maar dat er een toetsbare fysiologische oorzaak is staat buiten kijf.
Een depressie is lichamelijk te meten, dat is een symptoom van een depressie, net zoals verhoogd adrenaline te meten is bij angst, dat dus een gevolg, geen oorzaak.

Dat hoe je er psychische aan toe bent lichamelijk te meten is zou weinig verbazend moeten zijn, wat meer opmerkelijk is is dat men ook hier liever op zoek gaat naar een lichamelijk oorzaak dan het in het emotionele te zoeken.
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
  maandag 11 juni 2012 @ 07:52:32 #41
338791 Canillas
pi_112725910
Ik denk dat het meer gaat om hoe de westerse maatschappij in gesteld is op het onderdrukken en ontkennen van emoties; men gelooft liever dat er iets in de hersens mis is dan dat er naar een achterliggende (en eventueel pijnlijke) emotionele oorzaak is.

De Dsm wil psychische problematiek (die een emotionele achtergrond heeft) op een rationele manier in bedwang krijgen, door mensen te zien als klachten en als je die weg krijgt (of beter gezegd onderdrukt) dan is de persoon 'beter''. Het is typisch klachtgericht werken in plaats van persoonsgericht, waar iemand in zijn totaal wordt bekeken en de bedoeling is iemand helemaal in orde te krijgen met het doel zonder medicijnen te kunnen.

Het heeft iets droevigs omdat er gevonden wordt dat bepaalde gevoelens en emoties er niet mogen zijn wat als gevolg heeft dat veel mensen niks anders rest dan als in hun hoofd levende en gevoelens onderdrukkende lopende tijdbommen door het leven moeten gaan.
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
  maandag 11 juni 2012 @ 08:59:54 #42
287079 Gray
pi_112726564
Wat een apart topic! O+

Alternatieve depressieven, zelfverklaard genezen tbs'ers, filosofen, religieuzen, farmamods, egotrippende boeddhisten, alumods, spiritualisten, wetenschapscritici en kingtoppie! :D

Of psychiatrie nou toegepaste psychologie is, of dat psychologie toegepaste psychologie is, of psychologie en psychiatrie wetenschap zijn, of wetenschap wel wetenschap is; het is goed dat er een topic is waarin deze o zo belangrijke facetten in de huidige maatschappij bekritiseerd worden. Dat is immers dé manier om uit te vinden of en hoe verbetering aangebracht kan worden, en daar zijn we allemaal naar op zoek.

Voor de mensen vóór het punt van TS: kalmeer, luister, kalmeer, herhaal het rustig in het hoofd, kalmeer, vertrouw de cijfers, kalmeer, vraag, kalmeer en reageer met medeleven.

Voor de mensen tegen het punt van TS: kalmeer, luister, kalmeer, herhaal het rustig in het hoofd, kalmeer, wantrouw de cijfers, kalmeer, vraag, kalmeer en reageer met medeleven.

Een persoonlijke noot: psychologie en psychiatrie zijn wetenschap, vanwege het onderzoek waarin de wetenschappelijke methode wordt toegepast. Het zijn bijzondere wetenschappen in mijn ogen, omdat ze een rationele benadering hanteren voor iets dat allerminst rationeel is, namelijk de mens en zijn innerlijke belevingswereld.
Mocht het ooit zover komen dat het brein 100% is uitgeplozen en de geest geen mysteries meer herbergt, dan verwelkom ik de kennis en schaaf ik mijn beschrijving bij, al niet mijn waardering qua hoe bijzonder deze wetenschappen zijn.

Uit mijn ervaring met de behandeling van ADHD via psychologie en psychiatrie bleek dat geen van beide een succes waren voor mij. Zo gaven Ritalin en Concerta mij bijwerkingen die voor mij niet opwogen tegen de positieve effecten en wisten zowel psycholoog als psychiater mij geen nieuwe inzichten te verschaffen. En toch ben ik zeer dankbaar voor deze behandelingen. Want ook al hebben deze behandelingen weinig nut gehad voor mij in directe zin, in indirecte zin brachten ze mij bij een alternatief dat voor mij persoonlijk veel verbetering bracht. Daarnaast zie ik in mijn omgeving mensen die wél veel baat hebben bij psychologische en psychiatrische therapie, en daar ben ik dankbaar voor.

Kortom, wat voor de één werkt, werkt niet voor de ander. Onthoud dat wanneer je kritiek levert of ontvangt op de verschillende behandelmethoden en zienswijzen, zodat je samen kan kijken naar sterke punten en punten ter verbetering, in plaats van tegenover elkaar te wijzen naar elkaars slechte punten. :)
  maandag 11 juni 2012 @ 09:45:10 #43
57759 simmu
pi_112727400
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2012 01:19 schreef sientelo het volgende:

[..]

De psychiatrie is dus geen geneeskunde. Dat is nou juist het punt. De ziektes van de geneeskunde zijn te meten. Die van de psychiatrie zijn verzonnen en kunnen niet gemeten worden.
wat je nu zegt is niet correct. mijn zoontje is uiteindelijk overleden aan een ziekte die niet meetbaar was doch wel aanwezig. zelfs achteraf is nooit precies duidelijk geworden wat het onderliggende probleem/de ziekte nu eigenlijk was (al waren er wel vermoedens).

concreet: bijvoorbeeld pulmonale hypertensie (een bestaande 'geneeskundige' aandoening, zoals jij het formuleert) is bij een baby in leven niet altijd te bediagnostiseren. het is overigens een longaandoening. dan zeg je toch ook niet dat het specialisme "kinderlonggeneeskunde" geen geneeskunde is?
Your mind don't know how you're taking all the shit you see
Dont believe anyone but most of all dont believe me
God damn right it's a beautiful day Uh-huh
  maandag 11 juni 2012 @ 11:44:10 #44
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_112730660
quote:
3s.gif Op maandag 11 juni 2012 07:40 schreef Re het volgende:
ja, dat er verder een paar misstanden worden gepleegd en dat er wel eens een en ander verkeerd gaat is evident en normaal voor elke tak van sport. Dat 3 mensen uit de post hierboven iets aankaarten maakt het niet ineens geen wetenschap, daar staan miljoenen andere psychiaters/hoogleraren/artsen tegenover. Als het goed gaat hoor je niemand, mensen die effectief aan de Ads zitten, die geholpen zijn met wat ritalin, die hun psychose overleven door een AP.

En ach he, autisme bestaan niet, het komt door de koude opvoeding van moeder lief... :')
In tijden van lobotomie en levenslange opsluiting met dwangbuis zei men ook dat dit 'de' manier was om te dealen met zulke mensen. Daarom is het goed dat er altijd kritisch gekeken wordt naar deze tak van sport.

In de basis houd ik altijd de volgende regels aan bij (omgaan met) de behandeling van psychische problematiek.
1) If it ain't broken, don't fix it. Het heeft geen zin om mensen die functioneren te belasten met een label.
2) Wees altijd huiverig bij het accepteren van medicatie.
3) Mensen zijn niet maakbaar. Soms moet je gewoon accepteren dat iemand zo is, ipv het altijd maar proberen te veranderen.

[ Bericht 14% gewijzigd door Maanvis op 11-06-2012 11:51:46 ]
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  maandag 11 juni 2012 @ 11:59:07 #45
197798 Sicstus
pi_112731211
Psychologie is wel degelijk een wetenschap, echter het deelgebied klinische psychologie (en de geneeskundige variant psychiatrie) zijn m.i. gekaapt door laagbegaafde welzijnswerkers, kwakzalvers, en stromannen van de farmaceutische industrie.
Sinterklaas, Sinterklaas, en NATUURLIJK ZWARTE PIET!
  maandag 11 juni 2012 @ 12:08:06 #46
57759 simmu
pi_112731532
quote:
0s.gif Op maandag 11 juni 2012 04:19 schreef kingtoppie het volgende:

[..]

Wetenschap, hoe definieren we dat?
daar hebben universiteiten (de goede dan iig ;) ) het prachtige verplichte vak "wetenschapsfilosofie" voor. als in: die vraag alleen al is een wetenschappelijk vakgebied *)
Your mind don't know how you're taking all the shit you see
Dont believe anyone but most of all dont believe me
God damn right it's a beautiful day Uh-huh
  maandag 11 juni 2012 @ 12:11:22 #47
287079 Gray
pi_112731662
quote:
0s.gif Op maandag 11 juni 2012 12:08 schreef simmu het volgende:

[..]

daar hebben universiteiten (de goede dan iig ;) ) het prachtige verplichte vak "wetenschapsfilosofie" voor. als in: die vraag alleen al is een wetenschappelijk vakgebied *)
Ware het niet dat filosofie zelf in twijfel wordt getrokken over zijn rechtmatigheid als wetenschappelijk vakgebied. ;)
  maandag 11 juni 2012 @ 12:14:43 #48
57759 simmu
pi_112731795
quote:
0s.gif Op maandag 11 juni 2012 12:11 schreef Gray het volgende:

[..]

Ware het niet dat filosofie zelf in twijfel wordt getrokken over zijn rechtmatigheid als wetenschappelijk vakgebied. ;)
daarom blijft het voorlopig dan ook nog een levendig vakgebied :P
Your mind don't know how you're taking all the shit you see
Dont believe anyone but most of all dont believe me
God damn right it's a beautiful day Uh-huh
  maandag 11 juni 2012 @ 12:15:40 #49
57759 simmu
pi_112731831
er zijn ook wiskundigen die het getalstelsel als wellicht foutieve voorveronderstelling zien tenslotte. wat nou 1+1=2 :? O-)
Your mind don't know how you're taking all the shit you see
Dont believe anyone but most of all dont believe me
God damn right it's a beautiful day Uh-huh
  maandag 11 juni 2012 @ 12:24:13 #50
262 Re
Kiss & Swallow
pi_112732162
quote:
0s.gif Op maandag 11 juni 2012 11:44 schreef Maanvis het volgende:

[..]

In tijden van lobotomie en levenslange opsluiting met dwangbuis zei men ook dat dit 'de' manier was om te dealen met zulke mensen. Daarom is het goed dat er altijd kritisch gekeken wordt naar deze tak van sport.

In de basis houd ik altijd de volgende regels aan bij (omgaan met) de behandeling van psychische problematiek.
1) If it ain't broken, don't fix it. Het heeft geen zin om mensen die functioneren te belasten met een label.
2) Wees altijd huiverig bij het accepteren van medicatie.
3) Mensen zijn niet maakbaar. Soms moet je gewoon accepteren dat iemand zo is, ipv het altijd maar proberen te veranderen.
En wat als 'huiverig voor medicatie' een symptoom is van een ziekte?

En wat als je wel een label hebt, de juiste therapie waardoor je weer op jouw nivo functioneert... Dan ben je niet ziek meer?

En ach die schizofreen laten we maar lekker naakt een killingspree plegen, hij is immers maar zo en kunnen we weinig aan veranderen.

Kortom, veel te zwart wit, op zich redelijke standpunten hoor maar er mag iets dieper over nagedacht worden
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
  maandag 11 juni 2012 @ 13:11:00 #51
197798 Sicstus
pi_112733936
quote:
1s.gif Op maandag 11 juni 2012 12:24 schreef Re het volgende:

[..]

En wat als 'huiverig voor medicatie' een symptoom is van een ziekte?
Dat is het nooit.
Sinterklaas, Sinterklaas, en NATUURLIJK ZWARTE PIET!
  maandag 11 juni 2012 @ 13:15:41 #52
119554 -Strawberry-
pi_112734107
Ja, maar nog een relatief jonge wetenschap. Derhalve niet perfect.
  maandag 11 juni 2012 @ 13:15:52 #53
358105 hlmllp
pi_112734117
niet eens met de stelling

maar zonder de reacties in dit topic gelezen te hebben, weet ik al dat mensen over complot theorieën beginnen waarbij jij zogenaamd door één of andere scientologykerk beïnvloed bent en voor hun dit topic geopend hebt.

zo ging het bij mijn vorige topic over dit onderwerp

maar voor de duidelijkheid, nee ik ben het niet eens met de stelling.
  maandag 11 juni 2012 @ 13:16:57 #54
119554 -Strawberry-
pi_112734153
Er zijn een hoop nuttige dingen die we niet zouden weten als we geen psychologische wetenschappers hadden gehad. Raar om te zeggen dat het geen wetenschap zou zijn.
  maandag 11 juni 2012 @ 13:18:03 #55
197798 Sicstus
pi_112734196
quote:
7s.gif Op maandag 11 juni 2012 13:15 schreef -Strawberry- het volgende:
Ja, maar nog een relatief jonge wetenschap. Derhalve niet perfect.
Jong? Ze is al zeker 100 a 120 jaar oud. Niet heel veel jonger dan bijvoorbeeld de biologie.
Sinterklaas, Sinterklaas, en NATUURLIJK ZWARTE PIET!
  maandag 11 juni 2012 @ 13:21:31 #56
262 Re
Kiss & Swallow
pi_112734329
quote:
0s.gif Op maandag 11 juni 2012 13:11 schreef Sicstus het volgende:

[..]

Dat is het nooit.
uhmm jawel :') o.a. in schizofrenie en bipolair, maar ook bij dementie bijvoorbeeld
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
  maandag 11 juni 2012 @ 13:24:39 #57
206661 loop
pi_112734445
quote:
3s.gif Op maandag 11 juni 2012 07:40 schreef Re het volgende:
Dat 3 mensen uit de post hierboven iets aankaarten maakt het niet ineens geen wetenschap, daar staan miljoenen andere psychiaters/hoogleraren/artsen tegenover.
Er zijn ook miljoenen gelovigen, dat maakt een religie nog geen waarheid.

quote:
En ach he, autisme bestaan niet, het komt door de koude opvoeding van moeder lief... :')
Toch zou ik liever meer belasting geld zien gaan naar psychologen die de patient inzicht kunnen geven in het denken en zo naar een betere kwaliteit van leven te gaan.

Helaas werkt men nog steeds met theorieen die honderd jaar geleden zijn bedacht. Je zou toch mogen verwachten dat er in die honderd jaar productiviteit van al die psychologen/psychiaters en hooggeleerden en dan al die wetenschappelijke doorbraken/technologieen er inmiddels betere/verder uitgewerkte theorieen zouden zijn met bijbehorende oplossingen/theorieen.
  maandag 11 juni 2012 @ 13:25:43 #58
197798 Sicstus
pi_112734480
quote:
3s.gif Op maandag 11 juni 2012 13:21 schreef Re het volgende:

[..]

uhmm jawel :') o.a. in schizofrenie en bipolair, maar ook bij dementie bijvoorbeeld
Dan formuleer je het verkeerd. 'Huiverig' is de term die je gebruikt als iemand weldenkend is en als handelingsbekwaam persoon een weloverwogen bezwaar heeft tegen het nemen van (bepaalde) medicatie.

In het geval van schizofrenie of dementie (in het geval van bipolair ben ik het niet met je eens) is er sprake van paranoide wanen en handelingsonbekwaamheid. Dat is van een heel andere orde.
Het is heel gevaarlijk om die dingen gelijk te stellen.
Sinterklaas, Sinterklaas, en NATUURLIJK ZWARTE PIET!
  maandag 11 juni 2012 @ 13:29:53 #59
358105 hlmllp
pi_112734638
  maandag 11 juni 2012 @ 13:30:31 #60
262 Re
Kiss & Swallow
pi_112734672
quote:
0s.gif Op maandag 11 juni 2012 13:25 schreef Sicstus het volgende:

[..]

Dan formuleer je het verkeerd. 'Huiverig' is de term die je gebruikt als iemand weldenkend is en als handelingsbekwaam persoon een weloverwogen bezwaar heeft tegen het nemen van (bepaalde) medicatie.

In het geval van schizofrenie of dementie (in het geval van bipolair ben ik het niet met je eens) is er sprake van paranoide wanen en handelingsonbekwaamheid. Dat is van een heel andere orde.
Het is heel gevaarlijk om die dingen gelijk te stellen.
het is algemeen bekend dat schizofrenie patienten hun medicatie niet meer willen nemen omdat het of aan de ene kant goed met ze gaat juist door die medicatie of dat ze weer door een relapse denken dat de overheid achter ze aanzit en allerlei stofjes in hun medicatie stoppen...

bipolair is idd wat aparter maar tijdens een manische episode willen ze niet aan de medicatie huiverig dat ze zijn om hun gedrevenheid te niet te doen

bij dementie is het bijvoorbeeld ook achterdocht voor vergiftiging etc...

daar is niets gevaarljks aan om gelijk te stellen... met wat dan? paranoide is nou eenmaal gebonden aan handelingen en gedachten...
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
  maandag 11 juni 2012 @ 13:32:17 #61
197798 Sicstus
pi_112734747
quote:
3s.gif Op maandag 11 juni 2012 13:30 schreef Re het volgende:

[..]

het is algemeen bekend dat schizofrenie patienten hun medicatie niet meer willen nemen omdat het of aan de ene kant goed met ze gaat juist door die medicatie of dat ze weer door een relapse denken dat de overheid achter ze aanzit en allerlei stofjes in hun medicatie stoppen...

bipolair is idd wat aparter maar tijdens een manische episode willen ze niet aan de medicatie huiverig dat ze zijn om hun gedrevenheid te niet te doen

bij dementie is het bijvoorbeeld ook achterdocht voor vergiftiging etc...

daar is niets gevaarljks aan om gelijk te stellen... met wat dan? paranoide is nou eenmaal gebonden aan handelingen en gedachten...
Lees nog maar eens mijn post.
Sinterklaas, Sinterklaas, en NATUURLIJK ZWARTE PIET!
  maandag 11 juni 2012 @ 13:32:50 #62
262 Re
Kiss & Swallow
pi_112734775
maar goed het gaat weer off topic

ik zou willen stellen dat mensen die een negatieve ervaring gehad hebben met de psychiatrische mallemolen nou eenmaal erg negatief over die stroming denken...

helaas zal dat niet veranderen...
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
  maandag 11 juni 2012 @ 13:33:31 #63
262 Re
Kiss & Swallow
pi_112734814
quote:
0s.gif Op maandag 11 juni 2012 13:32 schreef Sicstus het volgende:

[..]

Lees nog maar eens mijn post.
ik zou dan eerst mijn post maar eens lezen :')... is dat een nieuwe tactiek of zo?
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
  maandag 11 juni 2012 @ 13:35:08 #64
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_112734880
quote:
1s.gif Op maandag 11 juni 2012 12:24 schreef Re het volgende:

[..]

En wat als 'huiverig voor medicatie' een symptoom is van een ziekte?
Dan ga ik er vanuit dat je arts dat je netjes vertelt.

quote:
En wat als je wel een label hebt, de juiste therapie waardoor je weer op jouw nivo functioneert... Dan ben je niet ziek meer?
Precies, net zoals dat je hoofdpijn voorbij gaat als je een ibutje neemt.

quote:
En ach die schizofreen laten we maar lekker naakt een killingspree plegen, hij is immers maar zo en kunnen we weinig aan veranderen.
het argument is met name gericht tegen ouders of familieleden die denken dat een kind maakbaar is, valt ie niet binnen de groep of is ie wat traag dan wordt er gelijk naar een stoornis gezocht ipv gewoon geaccepteerd zoals ie is.

quote:
Kortom, veel te zwart wit, op zich redelijke standpunten hoor maar er mag iets dieper over nagedacht worden
Dat doe ik ook heus wel, maar pas als het moment zich voordoet.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  maandag 11 juni 2012 @ 13:35:46 #65
358105 hlmllp
pi_112734907
quote:
3s.gif Op maandag 11 juni 2012 13:32 schreef Re het volgende:
maar goed het gaat weer off topic

ik zou willen stellen dat mensen die een negatieve ervaring gehad hebben met de psychiatrische mallemolen nou eenmaal erg negatief over die stroming denken...

helaas zal dat niet veranderen...
heeft topicstarter dat? heb ik dat?

of gaan we ook zeggen dat alle joden niet meer over de oorlog mogen praten aangezien zij er een vervelende ervaring mee hebben
  maandag 11 juni 2012 @ 13:35:53 #66
197798 Sicstus
pi_112734918
quote:
3s.gif Op maandag 11 juni 2012 13:33 schreef Re het volgende:

[..]

ik zou dan eerst mijn post maar eens lezen :')... is dat een nieuwe tactiek of zo?
Nee, jouw reactie begon met 'het is algemeen bekend dat schizofreniepatienten hun medicatie niet meer willen nemen...etc'

Dat is precies wat ik beaam, dus het feit dat jij dat weer noemt is een aanwijzing dat je mijn post niet goed begrijpt.
Sinterklaas, Sinterklaas, en NATUURLIJK ZWARTE PIET!
  maandag 11 juni 2012 @ 13:37:36 #67
197798 Sicstus
pi_112734985
quote:
3s.gif Op maandag 11 juni 2012 13:32 schreef Re het volgende:
maar goed het gaat weer off topic

ik zou willen stellen dat mensen die een negatieve ervaring gehad hebben met de psychiatrische mallemolen nou eenmaal erg negatief over die stroming denken...

helaas zal dat niet veranderen...
Dat is onjuist en neerbuigend, ik heb 20 jaar ervaring met die mallemolen en ik ben alleen maar aardige, goedwillende mensen tegengekomen. Ik ben het gewoon niet eens met de validiteit van hun ideeen, uitgangspunten en hun therapieen en medicijnen en de effectiviteit daarvan.
Sinterklaas, Sinterklaas, en NATUURLIJK ZWARTE PIET!
  maandag 11 juni 2012 @ 13:38:24 #68
262 Re
Kiss & Swallow
pi_112735018
quote:
0s.gif Op maandag 11 juni 2012 13:35 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Dan ga ik er vanuit dat je arts dat je netjes vertelt.

[..]

Precies, net zoals dat je hoofdpijn voorbij gaat als je een ibutje neemt.

[..]

het argument is met name gericht tegen ouders of familieleden die denken dat een kind maakbaar is, valt ie niet binnen de groep of is ie wat traag dan wordt er gelijk naar een stoornis gezocht ipv gewoon geaccepteerd zoals ie is.

[..]

Dat doe ik ook heus wel, maar pas als het moment zich voordoet.
maar stel dat een kind niet is zoals hij kan zijn, dat als hij/zij wel geholpen is met bijvoorbeeld medicatie waardoor hij/zij wel beter preseteert... lullig voor het kind toch als je die van therapie onthoudt omdat je maar moet denken dat iedereen is zoals die is... en denken dat je geneest van bepaalde genetisch bepaalde ziektes is natuurlijk absurd
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
  maandag 11 juni 2012 @ 13:39:45 #69
262 Re
Kiss & Swallow
pi_112735072
quote:
0s.gif Op maandag 11 juni 2012 13:35 schreef Sicstus het volgende:

[..]

Nee, jouw reactie begon met 'het is algemeen bekend dat schizofreniepatienten hun medicatie niet meer willen nemen...etc'

Dat is precies wat ik beaam, dus het feit dat jij dat weer noemt is een aanwijzing dat je mijn post niet goed begrijpt.
of jij begrijpt niet wat een symptoom is... kan ook

en ja het zeggen dat iets algemeen bekend is ... is een drogredenatie... excuus
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
  maandag 11 juni 2012 @ 13:41:22 #70
197798 Sicstus
pi_112735145
quote:
3s.gif Op maandag 11 juni 2012 13:38 schreef Re het volgende:

[..]

maar stel dat een kind niet is zoals hij kan zijn, dat als hij/zij wel geholpen is met bijvoorbeeld medicatie waardoor hij/zij wel beter preseteert... lullig voor het kind toch als je die van therapie onthoudt omdat je maar moet denken dat iedereen is zoals die is... en denken dat je geneest van bepaalde genetisch bepaalde ziektes is natuurlijk absurd
Definieer 'presteren'. Wat is er mis met een kind dat zesjes haalt op school, niet omdat het dom is maar omdat het niet zo geinteresseerd is in school en graag veel tijd op zichzelf doorbrengt met lezen en spelen en een rijke innerlijke gedachtenwereld opbouwt? Als het kind zich niet misdraagt is er toch niets aan de hand? Waarom moet het perse in de pas lopen met de maatschappelijke normen en verwachtingen?
Sinterklaas, Sinterklaas, en NATUURLIJK ZWARTE PIET!
  maandag 11 juni 2012 @ 13:41:22 #71
206661 loop
pi_112735146
quote:
3s.gif Op maandag 11 juni 2012 13:30 schreef Re het volgende:
het is algemeen bekend dat schizofrenie patienten hun medicatie niet meer willen nemen omdat het of aan de ene kant goed met ze gaat juist door die medicatie of dat ze weer door een relapse denken dat de overheid achter ze aanzit en allerlei stofjes in hun medicatie stoppen...
Wat een vooroordelen weer. En als iets algemeen bekend is hoef je dat er toch niet expliciet bij te vermelden om je argument zo meer kracht bij te zetten? Iedereen hier weet toch al dat het zo is, dan hoef je er toch niemand van te overtuigen? Die paar die je tegenspreken, die zijn dan duidelijk niet op de hoogte van deze 'algemene bekende feiten' en hebben gewoon geen recht van spreken.

Ik kan me ergens ook wel voorstellen dat het placebo effect ook bij familie werkt, dat familie denkt "Ah, hij is aan de medicatie, nu wordt het weer beter" en dan wordt het inderdaad ook beter omdat de familie een andere houding aanneemt tegenover de schizofrenie patient, die dat merkt en zich rustiger gaat gedragen.
  maandag 11 juni 2012 @ 13:42:48 #72
262 Re
Kiss & Swallow
pi_112735207
quote:
0s.gif Op maandag 11 juni 2012 13:37 schreef Sicstus het volgende:

[..]

Dat is onjuist en neerbuigend, ik heb 20 jaar ervaring met die mallemolen en ik ben alleen maar aardige, goedwillende mensen tegengekomen. Ik ben het gewoon niet eens met de validiteit van hun ideeen, uitgangspunten en hun therapieen en medicijnen en de effectiviteit daarvan.
allerminst objectief dus... of wilde je stellen dat je je eigen ervaringen niet projecteert als algemeenheid?
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
  maandag 11 juni 2012 @ 13:42:49 #73
317955 MrGuma
pi_112735208
quote:
Wauw. Als je mij vraagt laat deze docu wel een beetje één kant van het verhaal zien. In ieder geval de eerste 4 minuten.
  maandag 11 juni 2012 @ 13:43:33 #74
197798 Sicstus
pi_112735239
quote:
3s.gif Op maandag 11 juni 2012 13:39 schreef Re het volgende:

[..]

of jij begrijpt niet wat een symptoom is... kan ook

en ja het zeggen dat iets algemeen bekend is ... is een drogredenatie... excuus
Het is eerder dat jij mijn punt niet begrijpt. Ik maakte geen argument over symptomen maar over de semantiek van het woord 'huiveren'.
Sinterklaas, Sinterklaas, en NATUURLIJK ZWARTE PIET!
  maandag 11 juni 2012 @ 13:43:55 #75
262 Re
Kiss & Swallow
pi_112735260
quote:
0s.gif Op maandag 11 juni 2012 13:41 schreef loop het volgende:

[..]

Wat een vooroordelen weer. En als iets algemeen bekend is hoef je dat er toch niet expliciet bij te vermelden om je argument zo meer kracht bij te zetten? Iedereen hier weet toch al dat het zo is, dan hoef je er toch niemand van te overtuigen? Die paar die je tegenspreken, die zijn dan duidelijk niet op de hoogte van deze 'algemene bekende feiten' en hebben gewoon geen recht van spreken.

Ik kan me ergens ook wel voorstellen dat het placebo effect ook bij familie werkt, dat familie denkt "Ah, hij is aan de medicatie, nu wordt het weer beter" en dan wordt het inderdaad ook beter omdat de familie een andere houding aanneemt tegenover de schizofrenie patient, die dat merkt en zich rustiger gaat gedragen.
ik had al gezegd dat ik een drogredenatie gebruikte...
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
  maandag 11 juni 2012 @ 13:44:51 #76
197798 Sicstus
pi_112735305
quote:
3s.gif Op maandag 11 juni 2012 13:42 schreef Re het volgende:

[..]

allerminst objectief dus... of wilde je stellen dat je je eigen ervaringen niet projecteert als algemeenheid?
Nee, ik heb me daarnaast goed ingelezen over de klinisch-psychologische praktijk.
Sinterklaas, Sinterklaas, en NATUURLIJK ZWARTE PIET!
  maandag 11 juni 2012 @ 13:46:35 #77
262 Re
Kiss & Swallow
pi_112735391
quote:
0s.gif Op maandag 11 juni 2012 13:43 schreef Sicstus het volgende:

[..]

Het is eerder dat jij mijn punt niet begrijpt. Ik maakte geen argument over symptomen maar over de semantiek van het woord 'huiveren'.
tsja, dan is het een kwestie van definitie over bepaalde woorden... maar dat maakt de symptomen niet minder waar... een van de grootste problemen bij schizofrenie is dat een patient relapsed en een van de grootste oorzaken daarvan is het niet willen nemen van medicatie... zoek maar op adherence, compliance, preference en persistence van therapie in schizofrenie
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
  maandag 11 juni 2012 @ 13:49:36 #78
317955 MrGuma
pi_112735542
quote:
0s.gif Op maandag 11 juni 2012 13:42 schreef MrGuma het volgende:

[..]

Wauw. Als je mij vraagt laat deze docu wel een beetje één kant van het verhaal zien. In ieder geval de eerste 4 minuten.
Oke, na 10 minuten ben ik stukje gaan skippen. Maar god, hier moet ik eerder van kotsen. Geloof er de ballen van.
  maandag 11 juni 2012 @ 13:49:57 #79
317955 MrGuma
pi_112735561
dubbel.
  maandag 11 juni 2012 @ 13:51:54 #80
197798 Sicstus
pi_112735659
quote:
3s.gif Op maandag 11 juni 2012 13:46 schreef Re het volgende:

[..]

tsja, dan is het een kwestie van definitie over bepaalde woorden... maar dat maakt de symptomen niet minder waar... een van de grootste problemen bij schizofrenie is dat een patient relapsed en een van de grootste oorzaken daarvan is het niet willen nemen van medicatie... zoek maar op adherence, compliance, preference en persistence van therapie in schizofrenie
Ja, en daarom heb ik het dus (lees nu echt eens mijn post) niet over schizofrenie, maar over mensen die handelingsbekwaam zijn, helder kunnen nadenken, psychische problemen hebben die geen gevaar opleveren voor zichzelf of anderen, die sceptisch zijn over het rucksichtlos voorschrijven van medicatie. Dat is een legitiem standpunt, en als je dat afdoet als symptoom zeg je dus in feite categorisch: als een patient de behandelaar tegenspreekt, is het een symptoom, en moet de patient gedwongen worden de medicatie in te nemen.
Je ontkent dus in feite a priori de handelingsbekwaamheid van mensen met een psychische klacht.
Dat is buitengewoon gevaarlijk en deze denktrant heeft in de afgelopen eeuw tot betreurenswaardige excessen geleidt. Een illustratie daarvan vinden bijvoorbeeld in de roman (en later de film) One Flew Over the Cuckoo's Nest. Het is de arrogantie van de macht die tegenspraak als symptoom van een ziekte classificeert.
Sinterklaas, Sinterklaas, en NATUURLIJK ZWARTE PIET!
  maandag 11 juni 2012 @ 14:02:38 #81
206661 loop
pi_112736133
quote:
0s.gif Op maandag 11 juni 2012 13:51 schreef Sicstus het volgende:
Je ontkent dus in feite a priori de handelingsbekwaamheid van mensen met een psychische klacht.
Dat is buitengewoon gevaarlijk en deze denktrant heeft in de afgelopen eeuw tot betreurenswaardige excessen geleidt.
Ik ben het met je eens dat het gevaarlijk is maar tegelijkertijd is er ook de verantwoordelijkheid van de patient. Het is niet leuk om je verplicht in te moeten lezen in de filosofieen van psychiatrie om ze tegen te kunnen spreken maar als het je lukt dan moet je ook in staat zijn ze ervan te overtuigen dat er geen gevaar is. Het kost tijd die de patient niet vergoed krijgt en alleen maar kwijt is, ik had zelf mijn tijd liever liever willen besteden aan mijn opleiding dan het verzamelen van argumenten tegen psychiatrie. Of gewoon aan leukere dingen zoals sociale contacten.

Bij gesprekken heb ik althans het idee gehad dat de diagnose zelf vooral op wilskracht en overtuigingskracht waren gebaseerd dan dat er daadwerkelijk eeg's of pet scans werden gemaakt en naast bekende gevallen neergelegd werden waaruit keihard zou blijken dat de doembeelden die me voorgeschoteld werden werkelijkheid zouden zijn. Zou je zeggen tegen een willekeurige natuurkundige dat zwaartekracht anders is dan men denkt zou je snel klaar zijn. Die duidelijke bewijzen en de uitleg daarvan ontbreekt bij psychiatrie, maar mede suggestie is er wel, immers het is niet voor niets een universitaire opleiding. Ik zou het zelf liever anders willen zien, dat opleidingen bij farmaceutische bedrijven worden gegeven, na voltooiing van een geneeskunde opleiding.
  maandag 11 juni 2012 @ 14:02:52 #82
262 Re
Kiss & Swallow
pi_112736151
quote:
0s.gif Op maandag 11 juni 2012 13:51 schreef Sicstus het volgende:

[..]

Ja, en daarom heb ik het dus (lees nu echt eens mijn post) niet over schizofrenie, maar over mensen die handelingsbekwaam zijn, helder kunnen nadenken, psychische problemen hebben die geen gevaar opleveren voor zichzelf of anderen, die sceptisch zijn over het rucksichtlos voorschrijven van medicatie. Dat is een legitiem standpunt, en als je dat afdoet als symptoom zeg je dus in feite categorisch: als een patient de behandelaar tegenspreekt, is het een symptoom, en moet de patient gedwongen worden de medicatie in te nemen.
Je ontkent dus in feite a priori de handelingsbekwaamheid van mensen met een psychische klacht.
Dat is buitengewoon gevaarlijk en deze denktrant heeft in de afgelopen eeuw tot betreurenswaardige excessen geleidt. Een illustratie daarvan vinden bijvoorbeeld in de roman (en later de film) One Flew Over the Cuckoo's Nest. Het is de arrogantie van de macht die tegenspraak als symptoom van een ziekte classificeert.
doe niet zo ingewikkeld, dat is ook veel te moeilijk om een en ander helder neer te zetten en leidt enorm af

iemand met schizofrenie en met de juiste medicatie kan perfect handelsbekwaam zijn, helaas zal zijn ziekte gepaard kunnen gaan met relapsen veroorzaakt door verschillende oorzaken waaronder het niet meer nemen van medicatie. Dan kun je hoog en laag springen en er een boek uit de jaren 50 (?) bijnemen maar er is echt enorm veel verand sinds die tijd maar schizofrenie en zijn symptomen zijn geheel hetzelfde gebleven
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
  maandag 11 juni 2012 @ 14:03:47 #83
206661 loop
pi_112736204
quote:
3s.gif Op maandag 11 juni 2012 13:43 schreef Re het volgende:
ik had al gezegd dat ik een drogredenatie gebruikte...
Sorry, ik reageer soms iets te impulsief. In ieder geval bedankt voor je bijdrage aan het topic, ik waardeer je input en snap dat het vermoeiend kan zijn waar je niet veel voor terugkrijgt.
  maandag 11 juni 2012 @ 14:04:10 #84
317955 MrGuma
pi_112736224
WAUW.

Nu weet ik het zeker, die documentaire is de reinste bullshit. Stukjes precies zodanig knippen dat het negatief klinkt.

Moet er werkelijk van kotsen.
  maandag 11 juni 2012 @ 14:25:27 #85
358105 hlmllp
pi_112737193
Het moet natuurlijk wel positief klinken he, wat denken ze wel niet. :(
  maandag 11 juni 2012 @ 14:28:30 #86
262 Re
Kiss & Swallow
pi_112737309
ja, dat topic stond niet voor niets in BNW... hier gaarne serieus discussieren over het onderwerp
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
  maandag 11 juni 2012 @ 14:42:01 #87
317955 MrGuma
pi_112737827
quote:
0s.gif Op maandag 11 juni 2012 14:25 schreef hlmllp het volgende:
Het moet natuurlijk wel positief klinken he, wat denken ze wel niet. :(
Ik bedoelde meer dat enige vorm van objectiviteit volledig is verdwenen. Op de manier dat ze die docu hebben gemaakt, zou ik zelfs nog een docu kunnen maken over hoe slecht gras wel niet is.
  maandag 11 juni 2012 @ 14:43:59 #88
287079 Gray
pi_112737911
quote:
3s.gif Op maandag 11 juni 2012 14:28 schreef Re het volgende:
ja, dat topic stond niet voor niets in BNW... hier gaarne serieus discussieren over het onderwerp
kuch!*TRU*kuch!
  maandag 11 juni 2012 @ 14:51:24 #89
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_112738199
quote:
3s.gif Op maandag 11 juni 2012 13:38 schreef Re het volgende:

[..]

maar stel dat een kind niet is zoals hij kan zijn, dat als hij/zij wel geholpen is met bijvoorbeeld medicatie waardoor hij/zij wel beter preseteert...
Kinderen moeten vooral zichzelf zijn ipv een 'presteermachine'.

quote:
lullig voor het kind toch als je die van therapie onthoudt omdat je maar moet denken dat iedereen is zoals die is...
Een klasgenoot van mij kwam absoluut niet mee op de basisschool, iedereen wilde hem vanalles aansmeren, van bijlessen tot therapie en medicijnen. Maar hij wilde gewoon timmerman worden. En voor timmerman heb je geen vwo diploma nodig. Hij was beter met zijn handen dan met de theorie. En nu heeft ie zijn eigen timmerbedrijf, erg succesvol met meerdere mensen in dienst. Als hij gepusht was om toch maar meer te zijn dan ie is bedoeld om te zijn dan was ie nu misschien nooit gelukkig geweest.

quote:
en denken dat je geneest van bepaalde genetisch bepaalde ziektes is natuurlijk absurd
Net zo min als dat je geneest van rood haar of van een knobbelneus. Maar als de symptomen weg zijn dan is er in mijn ogen geen sprake meer van ziekte.

[ Bericht 0% gewijzigd door Maanvis op 11-06-2012 14:57:09 ]
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  maandag 11 juni 2012 @ 14:54:59 #90
287079 Gray
pi_112738338
Wikipedia is altijd zo leuk:
quote:
Ziekte
Pogingen om het begrip ziekte te definiëren hebben nog geen eenduidig antwoord opgeleverd. Ziekte als "afwezigheid van gezondheid" stuit op problemen - de Wereldgezondheidsorganisatie-definitie van gezondheid als "Een toestand van volkomen lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welbevinden" sluit eigenlijk het bestaan van gezonde mensen op de planeet Aarde uit.
[bewerken]

Indeling
Er is bovendien minstens een tweedeling nodig:
• Ziekte van een mens is een ongewenste verstoring van de normale situatie.
• "Een ziekte" als een abstract woord voor een complex van eigenschappen die zieken kunnen vertonen is een naam die ook betekenis kan hebben zonder dat er een 'lijder' aan te pas komt. Een 'kwaal'.

Ziekten in de tweede betekenis zijn bijvoorbeeld builenpest, verkoudheid, hartinfarct, maagkanker, hooikoorts, anemie, galstenen, schizofrenie of depressies.
  maandag 11 juni 2012 @ 15:11:13 #91
264429 Keep_Walking
N'ja... leven gaat door
pi_112738980
Ik heb een heel duidelijk mening hierover, maar vanwege tentamen periode kan ik niet uitgebreid reageren. Maar kort samengevat is mijn mening:

Neurologie, psychiatrie en psychologie zijn zeker geldige wetenschappen die in de toekomst net zo serieus genomen zal worden als fysiologische wetenschappen. Zelf geloof ik dat psychiatrische problemen net zo lichamelijk zijn als kanker.
To truly try means to accept God's love, his healing, to accept the world can be ugly, but your heart doesn't have to be."
  maandag 11 juni 2012 @ 15:16:40 #92
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_112739237
quote:
0s.gif Op maandag 11 juni 2012 15:11 schreef Keep_Walking het volgende:. Zelf geloof ik dat psychiatrische problemen net zo lichamelijk zijn als kanker.
Wanneer is iets een psychiatrisch probleem?
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  maandag 11 juni 2012 @ 15:21:20 #93
264429 Keep_Walking
N'ja... leven gaat door
pi_112739451
quote:
0s.gif Op maandag 11 juni 2012 15:16 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Wanneer is iets een psychiatrisch probleem?
Schizoaffectieve Stoornis, bijvoorbeeld.
To truly try means to accept God's love, his healing, to accept the world can be ugly, but your heart doesn't have to be."
  maandag 11 juni 2012 @ 15:24:12 #94
262 Re
Kiss & Swallow
pi_112739562
quote:
0s.gif Op maandag 11 juni 2012 14:51 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Kinderen moeten vooral zichzelf zijn ipv een 'presteermachine'.

[..]

Een klasgenoot van mij kwam absoluut niet mee op de basisschool, iedereen wilde hem vanalles aansmeren, van bijlessen tot therapie en medicijnen. Maar hij wilde gewoon timmerman worden. En voor timmerman heb je geen vwo diploma nodig. Hij was beter met zijn handen dan met de theorie. En nu heeft ie zijn eigen timmerbedrijf, erg succesvol met meerdere mensen in dienst. Als hij gepusht was om toch maar meer te zijn dan ie is bedoeld om te zijn dan was ie nu misschien nooit gelukkig geweest.

[..]

Net zo min als dat je geneest van rood haar of van een knobbelneus. Maar als de symptomen weg zijn dan is er in mijn ogen geen sprake meer van ziekte.
ik weet dat je graag reflecteert naar enkele voorbeelden in je omgeving en familie maar dat maakt je nog geen expert en voorkomt ook helaas niet dat je onzin uitkraamt... dat iemand timmerman wil worden zegt geheel niets over of hij bijvoorbeeld een genetische ziekte heeft... maar goed, lullen tegen een muur heeft meer zin
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
  maandag 11 juni 2012 @ 15:28:09 #95
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_112739732
quote:
1s.gif Op maandag 11 juni 2012 12:24 schreef Re het volgende:

[..]

En wat als 'huiverig voor medicatie' een symptoom is van een ziekte?
Dat is een zeer gevaarlijke gedachte.
The view from nowhere.
  maandag 11 juni 2012 @ 15:30:06 #96
262 Re
Kiss & Swallow
pi_112739811
yeah, they are out there to get you...
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
  maandag 11 juni 2012 @ 15:33:03 #97
243977 Pulzzar
pi_112739960
Zo'n 25 jaar geleden was de psychologie nog taboe. Als je toen zei dat je naar een psycholoog ging, gingen de meeste mensen er wel vanuit dat je gek was. Maar men begon de psychische hulpverlening meer te accepteren en ook op een voetstuk te zetten. De mening van een psych werd heilig.

Van taboe tot adoratie. Maar dat is vaak als een taboe wordt doorbroken. Het slaat door.

Nu begint men steeds meer te twijfelen of alles van de psychische wetenschap automatisch goed of waarheid is.
  maandag 11 juni 2012 @ 15:45:38 #98
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_112740462
quote:
0s.gif Op maandag 11 juni 2012 15:11 schreef Keep_Walking het volgende:
Ik heb een heel duidelijk mening hierover, maar vanwege tentamen periode kan ik niet uitgebreid reageren. Maar kort samengevat is mijn mening:

Neurologie, psychiatrie en psychologie zijn zeker geldige wetenschappen die in de toekomst net zo serieus genomen zal worden als fysiologische wetenschappen. Zelf geloof ik dat psychiatrische problemen net zo lichamelijk zijn als kanker.
Dat zegt weinig. De hersenen zijn een zeer dynamisch orgaan en dat hoort bij de functie van dat orgaan. De complexe patronen die daardoor ontstaan zijn grotendeels onnavolgbaar. Als daar aanpassingproblemen uit voortkomen, dan is een pil geen oplossing.
The view from nowhere.
  maandag 11 juni 2012 @ 15:48:23 #99
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_112740588
quote:
1s.gif Op maandag 11 juni 2012 15:33 schreef Pulzzar het volgende:
Zo'n 25 jaar geleden was de psychologie nog taboe. Als je toen zei dat je naar een psycholoog ging, gingen de meeste mensen er wel vanuit dat je gek was. Maar men begon de psychische hulpverlening meer te accepteren en ook op een voetstuk te zetten. De mening van een psych werd heilig.

Van taboe tot adoratie. Maar dat is vaak als een taboe wordt doorbroken. Het slaat door.

Nu begint men steeds meer te twijfelen of alles van de psychische wetenschap automatisch goed of waarheid is.
Iedere medische praktijk kent zijn missers, prutsers en misstanden. Er zijn bijvoorbeeld door tandartsen ook vele gebitten vernield, door teveel te boren.
The view from nowhere.
  maandag 11 juni 2012 @ 15:55:33 #100
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_112740865
quote:
14s.gif Op maandag 11 juni 2012 15:30 schreef Re het volgende:
yeah, they are out there to get you...
De middenweg.

Er zijn patienten die huiverig zijn voor een behandeling waar ze baat bij kunnen hebben. Er zijn ook hulpverleners die te gemakkelijk / kritiekloos een nieuwe trend volgen of door andere domheden mensen verkeerd behandelen. Mbt psychofarmaca is de nodige terughoudendheid op zijn plaats, want het allemaal nog niet zo duidelijk. In het NRC stond donderdag nog dat huisartsen teveel anti-depressiva voorschrijven, en dat het DSM klassificatie systeem daar nu op wordt aangepast.
The view from nowhere.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')