chocolatelover | dinsdag 28 september 2010 @ 11:51 |
Ik vroeg me net af wat we met de kerst gaan eten en dacht, ik kijk ff op mijn forum en wat zien mijn oog? Nog helemaal niets, dus fftjes snel een topic openen want over 21/2 maand is het al zover. Dusse, al ideetjes iemand? | |
Socios | dinsdag 28 september 2010 @ 11:51 |
Een paar boterhammen. (Serieus) | |
Bienelientjee | dinsdag 28 september 2010 @ 11:52 |
Niet een beetje erruugg vroeg!? | |
wise | dinsdag 28 september 2010 @ 11:53 |
zoals, traditiegetrouw, meestal gourmetten/steengrillen ![]() | |
lurf_doctor | dinsdag 28 september 2010 @ 11:55 |
Ga ik me nu echt nog niet druk om maken ![]() | |
L-ascorbinezuur | dinsdag 28 september 2010 @ 11:55 |
Varkenshaas. | |
Myraela | dinsdag 28 september 2010 @ 11:56 |
Dat zie ik tegen die tijd wel. ![]() | |
Sjeen | dinsdag 28 september 2010 @ 11:57 |
FEE is nog niet eens open ![]() Ik weet het nog niet overigens, eerst maar eens de Foodies en Delicious. afwachten. | |
FutureFairytale | dinsdag 28 september 2010 @ 11:59 |
quote: ![]() week voor kerst ga ik erover nadenken ![]() | |
habbeflats | dinsdag 28 september 2010 @ 11:59 |
konijn, hert, kalkoen | |
#ANONIEM | dinsdag 28 september 2010 @ 12:01 |
Eten. | |
Soohr | dinsdag 28 september 2010 @ 12:14 |
dat hangt ervanaf waar ik ga eten | |
-moppie- | dinsdag 28 september 2010 @ 12:15 |
Ik ga het hier volgen. Heb nog geen idee wat we gaan doen met de kerst maar wellicht heb ik jullie ideeën nog nodig. | |
DarkElf | dinsdag 28 september 2010 @ 12:15 |
ik laat voor me koken dus geen idee. | |
Mercer | dinsdag 28 september 2010 @ 12:16 |
Frietje oorlog, ik heb er nu al zin in! ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 28 september 2010 @ 12:59 |
Het is al bijna zover inderdaad. Ik denk dat we gaan Gourmetten. Veel vlees en stokbrood, komkommer, tomaatjes, ananas, uitjes en de gebruikelijke sausjes. | |
Lariekoek | dinsdag 28 september 2010 @ 13:14 |
Ik denk dat ik mezelf dit jaar op kerstavond in coma ga zuipen en op oudejaarsavond weer wakker word | |
DrDarwin | dinsdag 28 september 2010 @ 13:29 |
Kalkoen. | |
FutureFairytale | dinsdag 28 september 2010 @ 13:30 |
quote:goed idee ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 28 september 2010 @ 13:31 |
![]() Ik weet nog niet eens wat ik vanavond eet... | |
uniekhoorn | dinsdag 28 september 2010 @ 13:55 |
Ik heb aan mijn familie verteld dat ik niet kom!! ![]() ![]() 1 kerstdag met fam. van meneer, gewoon makkelijk lopend buffet bij de chinees ![]() | |
Mirjam | dinsdag 28 september 2010 @ 14:05 |
quote:ik zag jou ook al droge rijst eten, kutleven, of gewoon weinig moneyz? | |
#ANONIEM | dinsdag 28 september 2010 @ 14:14 |
quote: ![]() ![]() | |
Blushed | dinsdag 28 september 2010 @ 14:14 |
Wij gaan kaasfonduen, of gourmetten. - met zelfgemaakte gourmet schotels, of zelfgemaakte fondue, niet dat kantenklare rommel, of afhaal schotels - | |
#ANONIEM | dinsdag 28 september 2010 @ 14:15 |
Oh en verder is het ieder jaar aan tong80 de eer om zo vroeg een wat eten jullie met kersttopic te openen ![]() | |
beelz | dinsdag 28 september 2010 @ 14:16 |
Geen idee, maar als het hetzelfde gaat als elk jaar vergeten mijn ouders me mee te nemen op vakantie wat er dan weer voor zorgt dat ik inbrekers uit mijn huis moet houden. | |
FutureFairytale | dinsdag 28 september 2010 @ 14:19 |
quote:ik snap het ook niet. vnv aardappelen en groenten; dat is al iets meer. ![]() | |
Windigo | dinsdag 28 september 2010 @ 14:23 |
quote:Een ex van mij at ook alleen gebakken krieltjes met appelmoes en vlees. iedere dag. Er zijn mensen die het gewoon niks kan schelen. | |
FutureFairytale | dinsdag 28 september 2010 @ 14:26 |
quote:dat doe ik ook weleens ![]() maar ene dag alleen kale rijst, volgende dag kale aardappelen en groenten en met kerst kale boterhammen? | |
Windigo | dinsdag 28 september 2010 @ 14:36 |
quote:Ik zei iedere dag. Hij doet dat al 5 jaar achter elkaar. Da's wat anders dan ''weleens'' ![]() | |
FutureFairytale | dinsdag 28 september 2010 @ 14:44 |
[ Bericht 100% gewijzigd door FutureFairytale op 28-09-2010 15:20:33 (slowchat) ] | |
golfer | dinsdag 28 september 2010 @ 14:46 |
quote:Precies. Geen gevoel voor traditie hebben die newbies tegenwoordig. ![]() | |
Stansfield | dinsdag 28 september 2010 @ 14:52 |
Eerst maar eens de allerhande, en delicious afwachten. | |
Windigo | dinsdag 28 september 2010 @ 14:54 |
[ Bericht 51% gewijzigd door Windigo op 28-09-2010 15:18:20 ] | |
FutureFairytale | dinsdag 28 september 2010 @ 14:59 |
slowchat [ Bericht 98% gewijzigd door FutureFairytale op 28-09-2010 15:20:09 ] | |
Windigo | dinsdag 28 september 2010 @ 15:00 |
[ Bericht 100% gewijzigd door Windigo op 28-09-2010 15:18:08 ] | |
DarkElf | dinsdag 28 september 2010 @ 15:00 |
gaan jullie alles verslowchatten? | |
Windigo | dinsdag 28 september 2010 @ 15:02 |
quote:Nee, we zullen het niet meer doen juffrouw ![]() | |
Leintjeuh | dinsdag 28 september 2010 @ 15:02 |
quote:Lijkt er wel op heh. | |
Windigo | dinsdag 28 september 2010 @ 15:03 |
quote:Nee dit is een nuttige toevoeging ![]() | |
Lo-Fi | dinsdag 28 september 2010 @ 15:03 |
![]() Ik denk dat het dit jaar menu 12 wordt. | |
Leintjeuh | dinsdag 28 september 2010 @ 15:08 |
quote:Niet onzinniger dan die van jou *kusjekroel* ![]() Hier wordt het waarschijnlijk iets makkelijks met kerst, ik werk 1e en 2e kerstdag overdag. Waarschijnlijk komen lief en ik er niet onderuit om een verplicht nummertje bij de ouders te doen ![]() | |
2cv | dinsdag 28 september 2010 @ 15:08 |
Met kerst eet ik wat de pot schaft (en nee, mijn moeder is niet lesbisch). | |
FutureFairytale | dinsdag 28 september 2010 @ 15:19 |
quote:the best ![]() | |
FutureFairytale | dinsdag 28 september 2010 @ 15:21 |
quote:slowchatmode: nou nou, zum kotsen is het ook weer niet als we per ongeluk slowchatten ![]() | |
Cici | dinsdag 28 september 2010 @ 15:31 |
Ene kerstdag wat mijn ma kookt en de andere kerstdag gourmetten met mijn pa. | |
Olympiaki | dinsdag 28 september 2010 @ 15:49 |
gourmetten, gezelligst wat er is ![]() | |
Stokstaart | dinsdag 28 september 2010 @ 15:50 |
Gourmetten ![]() | |
Lo-Fi | dinsdag 28 september 2010 @ 16:00 |
quote: | |
minilot | dinsdag 28 september 2010 @ 17:08 |
Ik mag, na een paar jaar verantwoordelijk te zijn geweest voor Het Toetje, nu bij de schoonouders gaan zorgen voor het aperitiefhapje, het voorgerecht en de soep! Hoera! Eíndelijk iets maken voor wanneer het volk nog honger heeft, in plaats van al propvol zit! Eíndelijk een dankbare kerstdiner-taak! ![]() Ik weet nog niet wat ik ga maken. Ik ga er in elk geval mijn best op doen. Als hapje misschien een groene erwtjesblini met zure room en een pittig gekruid schaaldiertje (nader te bepalen) erop. Ik dacht verder aan kastanjesoep met gebakken prosciutto. Voorgerecht zelf weet ik nog niet. Ik wil iets dat zowel een beetje klassiek als een beetje olijk is. Iemand een idee? | |
FigureBirdStars | dinsdag 28 september 2010 @ 19:43 |
Sowieso foie gras. Dat is ook zo'n beetje de enige keer per jaar dat ik het eet. | |
Purdey | dinsdag 28 september 2010 @ 19:47 |
Eerst dacht ik ook: 'Nú al een topic over kerst?!' Maar ik moet ook meteen eerlijk bekennen dat ik al twee weken aan het nadenken ben over wat ik voor toetje ga maken met kerst ![]() Verder hoop ik op de kalkoengebraad pakketten van de AH, erbij eet ik altijd Pom Duchesse aardappeltjes, cranberry saus, kastanjes, witlof, stoofpeertjes..enz enz.. Voor het toetje heb ik wel 10 dingen, dus ik denk dat ik alles in het klein ga maken, en op een bord serveer als Grand Dessert! Dingen zoals chocolademousse, fruit, ijs, monchoutaart, truffeltaart, iets met crumble misschien? En dan na de kerst op een zwaaaaaar dieet ![]() | |
seasushi | dinsdag 28 september 2010 @ 19:56 |
Nieuwe lief, dochter en ik hebben toevallig van de week besloten er een traditionele kerst van te maken. Nog nooit gedaan.( 45, 11 en 40 jaar) traditioneel eten, 2de kerstdag goumetten met de buren, spelletjes, kerstboom ( ook nog nooit gehad) ruzie, 3 kilo zwaarder. Oke, ipv de kerstmeuk op tv wordt t dan seizoen 5 van Dexter, maar verder.... Wat hoort er allemaal bij een traditioneel kerstdiner? | |
Purdey | dinsdag 28 september 2010 @ 21:40 |
quote:Dat ligt eraan hoe traditioneel je wilt gaan ![]() ![]() | |
Fogel | dinsdag 28 september 2010 @ 21:45 |
Ik eet wat mijn schoonmoeder maakt. Traditioneel gezien waarschijnlijk schapenribbenvlees en varkensribbenvlees, of hoe dat dan ook in het Nederlands heet. http://no.wikipedia.org/wiki/Pinnekj%C3%B8tt http://no.wikipedia.org/wiki/Svineribbe | |
piepkuiken21 | dinsdag 28 september 2010 @ 22:40 |
wij gaan gourmetten 1e kerstdag, 2e week ik niet maar ik wil igg iets met de opa en oma van mijn vaders kant doen (die worden nooit uitgenodigd voor kerst, andere opa en oma wel) | |
RabbitHeart | woensdag 29 september 2010 @ 02:25 |
Helaas word ervoor mij gekookt. Voor eerste kerstdag 2 opties: 1. Zalmcocktail, Vlees met aardappels en groenten, ijstaart 2. Gourmetten Voor tweede kerstdag precies dezelfde opties... (minus de zalmcocktail). Als het een beetje tegen zit dus twee keer gourmetten ![]() Vorig jaar had mijn moeder als experiment zelf cordon bleus gemaakt, wat resulteerde in droge kip met een beetje ham en kaas. Ik heb er maar niets van gezegd, ze was er zelf nogal trots op... | |
Stranger | woensdag 29 september 2010 @ 02:27 |
Boerenkoolstamppot met rookworst ![]() | |
trovey | woensdag 29 september 2010 @ 02:28 |
Te vroeg ![]() ![]() | |
motorbloempje | woensdag 29 september 2010 @ 07:51 |
één dag gaan we naar familie van mijn kant, andere dag wil ik eigenlijk zelf koken en dan mijn ouders en schoonouders + mijn zus en schoonzus + man uitnodigen. Als het kan ook nog de oma van m'n man, maar die zit in een revalidatieklinkiek na zware operatie en het is niet zeker of ze de lange rit naar Nijmegen (vanuit de achterhoek) wel aankan.. anders wellicht bij haar thuis koken en iedereen uitnodigen ![]() ![]() | |
kletsbets | woensdag 29 september 2010 @ 21:04 |
Ik lees dit topic met verbazing èn met een gevoel van herkenning. Jaren geleden werd ik al onrustig na de zomervakantie van de kids, want dan ging ik al nadenken over kerstdiner. Met als gevolg dat tegen de tijd dat het zover was, ik rijp was voor het gesticht, en vrede op aarde al helemaal nergens te voelen was. Sinds een paar jaar maak ik me er niet meer zo lang van te voren druk over, èn gourmetten we in ieder geval 1 dag. Wel alles zelfgemaakt/gesneden enzo, maar veel relaxter. En 1 dag kook ik uitgebreid, 3 gangen. Of iemand anders die zich aanbied om het te doen, aangezien mijn oudste al uit huis is, en ook heel erg van koken houdt. Dus de kerststress is enorm afgenomen, en de feestvreugde verdubbeld. Ik ga dit topic in de gaten houden..... | |
dralion13 | woensdag 29 september 2010 @ 21:12 |
quote:dat eet ik ook elk jaar met kerst mn oma doet er alleen ook slavink bij ![]() dacht dat ik de enige was die boerenkool at met kerst | |
simmu | woensdag 29 september 2010 @ 21:22 |
een koud of een warm voorgerecht? edit. sorrie: @minilot | |
h0neybunnY | woensdag 29 september 2010 @ 21:24 |
quote:Dacht ik ook gelijk! Zelf weet ik het nog niet. Zie wel wat we doen met kerst.... Of we mensen uitnodigen of dat we uitgenodigd worden. Mocht het eerste het geval zijn, ga ik zo begin december eens zoeken naar lekkere recepten ![]() | |
h0neybunnY | woensdag 29 september 2010 @ 21:26 |
quote:Klinkt heel gezellig ![]() ![]() Wij gourmetten ook ieder jaar minstens 1 dag van kerst en we zijn 1 dag bij m'n oma waar altijd hapjes en toastjes op tafel staan als avondeten. | |
rijsttafel | woensdag 29 september 2010 @ 22:23 |
Kerst.. eerst eens kijken of ik dat haal. | |
Twilight002 | woensdag 29 september 2010 @ 23:05 |
Goed topic ![]() Maar misschien ben ik wel lekker op vakantie en dan hoeft er niet gekookt te worden ![]() | |
Socios | woensdag 29 september 2010 @ 23:17 |
quote:Ik vind boterhammen ook erg lekker. | |
Prego | woensdag 29 september 2010 @ 23:58 |
quote:nee hoor helemaal niet ![]() | |
Brawler | woensdag 29 september 2010 @ 23:58 |
quote:Same here. Lekker verplicht gezellig doen met de familie ![]() | |
Mirjam | donderdag 30 september 2010 @ 08:17 |
quote:ik vind bruin brood ook lekker, maar dta wil niet zeggen dat ik met kerst dan maar als een saai iemand enkel bruin brood ga zitten eten | |
FutureFairytale | donderdag 30 september 2010 @ 09:09 |
quote:ik vraag me af of hij nou zit te geinen of niet... dacht eerst misschien typt ie vanaf de gevangenis ofzo ![]() ![]() | |
Stranger | donderdag 30 september 2010 @ 09:22 |
quote:Vorig jaar had ik er ook een slavinkje bij, maar ga denk ik dit jaar voor een speklapje. | |
Hyman | donderdag 30 september 2010 @ 09:25 |
quote:Dat ziet er niet zo heel lekker uit. | |
trovey | donderdag 30 september 2010 @ 14:13 |
quote:Spareribs (of ribbetjes in het Nederlands) schaap en varken dus ![]() ![]() ![]() | |
piepkuiken21 | donderdag 30 september 2010 @ 16:21 |
hoeveel soorten vlees/bijgerechten hebben jullie met de gourmet? mijn moeder kwam aan vlees en vis en vega aan 27 soorten, daarbij ook nog ei, paprika (3 soorten) champignonen, ui (rood en wit). | |
minilot | vrijdag 1 oktober 2010 @ 13:39 |
quote:Koud, denk ik, want de soep is warm, en het hapje vooraf lauw. ![]() | |
simmu | vrijdag 1 oktober 2010 @ 13:43 |
quote:zelfgemaakte pate dan misschien? en dan niet meer cranberryprut, maar een ander vruchtje. enerzijds klassiek, maar wel met een twist | |
Jeetjejom | zaterdag 2 oktober 2010 @ 23:04 |
Volgens het schema zou het kerstdiner van mijn schoonfamilie dit jaar in huize jeetjejom zijn.... Maar ik ben daar zo slecht in, en manlief zo mogelijk nog slechter, dus als iemand ideeën heeft voor beginnende koks (en een schoonvader die eigenlijk alleen maar aardappelen, boontjes en worst eet..... ![]() | |
RabbitHeart | zondag 3 oktober 2010 @ 15:17 |
Aardappels, boontjes en worst? ![]() Je zou een rollade kunnen kopen, even dichtschroeien in de braadpan en dan de oven in. Lekker met cranberry saus ofzoiets. Daarbij aardappelpuree en pomme duchesse en twee soorten groenten? | |
ColdFeet | zondag 3 oktober 2010 @ 18:05 |
Les 1 kerstdiner is natuurlijk: niet twee dagen koken. Ik heb me een keer laten verleiden om beide kerstdagen 7 gangen te koken - dag twee stond ik doodop en met een kater van jewelse in de keuken af te knappen.quote:Zoiets wordt het bij ons allicht ook - waarschijnlijk iets minder sjiek dan bij jou ![]() | |
Jeetjejom | zondag 3 oktober 2010 @ 18:14 |
quote:Tja, vorig jaar was het al aardappelpuree en gegratineerde aardappelen, haricots verts in spek, dus dat vind ik dan zelf ook weer niet leuk eigenlijk.... Van de andere kant heb ik ook zoiets van, je eet maar wat de pot schaft, het is niet zo dat ik kikkerbilletjes ofzo ga serveren, maar een beetje speciaal mag toch wel...... | |
simmu | zondag 3 oktober 2010 @ 19:58 |
quote:ligt aan de situatie hoor: met twee kleine kindjes en schoonvaders die ik wel kan schieten is het erg fijn om heerlijk de hele dag (of 2 dagen) in de keuken te schuilen. de truc is zorgen dat het lijkt alsof je permanent druk bezig bent terwijl je eigenlijk alles op je gemakje kan doen ![]() | |
#ANONIEM | zondag 3 oktober 2010 @ 20:16 |
Wat jammer dat sommige mensen kerst als een familie-verplichting zien, als een noodzakelijk kwaad... Als ik het met familie vier dan is het omdat ik het gezellig vind. Wat belet je om te zeggen dat je het gewoon met je eigen gezin wilt vieren? Vorig jaar heb ik juist heel erg bewust ervoor gekozen om eerste kerstdag gewoon alleen te zijn. Tweede dag met dochter en vriend doorgebracht. Ik zou ook weleens een kerstdag met alleen vrienden willen vieren. Maar al wat je te horen krijgt is dat ze persee naar familie moeten want als ze naar de ene kant wel gaan en naar de andere kant niet, er geen sprake van vrede op aarde zal zijn... gezellig heur ![]() | |
#ANONIEM | zondag 3 oktober 2010 @ 20:20 |
quote:Mijn zusje organiseert altijd een uitgebreid kerstdiner voor haar vrienden bij haar thuis. Maar ook daar kan nooit iemand op kerstdag zelf, dus doet ze het een paar dagen voor kerst. Even veel lol. | |
simmu | zondag 3 oktober 2010 @ 20:21 |
sol; die discussie komt in oud toch vaak genoeg voorbij. volgens mij doet de psychische sector zo rond de feestdagen ok goerde zaken. de ene helft voelt zich alleen en de andere helft zou graag eens met rust gelaten willen worden. ik zeg: koken tot je erbij neervalt met een flesje wijn erbij en je merkt er allemaal niks meer van ![]() | |
motorbloempje | zondag 3 oktober 2010 @ 20:21 |
quote:wij hebben ook met vrienden een Kerstdiner ![]() ![]() maar onze families zijn niet zo veeleisend, maar we gaan gewoon omdat we 't leuk vinden ![]() ![]() | |
#ANONIEM | zondag 3 oktober 2010 @ 20:31 |
quote:dat laatste dus, zo kijk ik er ook tegenaan. Heb zelfs meerdere malen kerst gevierd met beide ouders terwijl zij gescheiden zijn. | |
ColdFeet | zondag 3 oktober 2010 @ 20:34 |
quote:Och, dat soort dingen, daar doe ik niet meer aan mee (ik had als tiener ooit een vriendje wiens moeder nogal zo gebeten was daarop ja - brrr. Maar mijn schoonmoeder weigert extra moeite te doen voor een kerstdiner, en bij mijn eigen ouders eet ik liever op een iets minder 'het moet gezellig zijn'-beladen moment. Ik zie niet zo de noodzaak van van die gespannen feestjes, ik vier het wel met vrienden, of, nog beter, ergens in het buitenland met mijn Meneer ![]() | |
DarkElf | zondag 3 oktober 2010 @ 20:36 |
quote:zo denken wij er ook over. ![]() ![]() | |
#ANONIEM | zondag 3 oktober 2010 @ 20:37 |
quote:zo vaak post ik dus niet in OUD waar dit soort dingen besproken worden. Veel verder dan blunder of praatjestopic kom ik niet echt ![]() ![]() | |
motorbloempje | zondag 3 oktober 2010 @ 20:38 |
oh, en sinds ik ben gaan koken is 't ook vrij simpel: 1 dag beide families uitnodigen, zelf koken, de andere dag gewoon zelf iets doen, iets makkelijks, of sushi ofzo ![]() | |
#ANONIEM | zondag 3 oktober 2010 @ 20:42 |
quote:ja en zoals jij en Los zijn er dus niet zoveel. Doen gewoon jullie eigen ding. | |
#ANONIEM | zondag 3 oktober 2010 @ 20:44 |
goed geregeld Elf ![]() | |
FutureFairytale | zondag 3 oktober 2010 @ 20:50 |
als je het als een verplichting ziet is er toch iets niet goed... waarom moeilijk doen als het kerst is? oh het is kerst, laten wij dan maar expres niet bij familie gaan eten want anders doen we niet wat we willen..poeh he ![]() | |
ColdFeet | zondag 3 oktober 2010 @ 20:56 |
quote:Niet iedereen heeft een ongecompliceerde supergezellige relatie met z'n familie, FFT. | |
FutureFairytale | zondag 3 oktober 2010 @ 20:58 |
quote:ooh zo. ik dacht dat er perse niet mee gedaan moest worden omdat het zo 'normaal' is. dan heb ik het verkeerd begrepen ![]() | |
motorbloempje | zondag 3 oktober 2010 @ 20:59 |
'kerst' is nergens een vrijbrief voor: niet om ineens gezellig te gaan doen terwijl je er eigenlijk geen zin in hebt én niet om maar lekker dwars te liggen en niet te gaan 'omdat je graag af wilt wijken en vindt dat gezelligheid altijd moet kunnen en niet (alleen) met kerst'. Kerst is handig dat veel mensen vrij zijn en met die vrije tijd kiezen veel mensen er voor om dat gezellig met familie door te brengen, anderen met vrienden en anderen weer lekker alleen of met z'n tweeën. Gewoon, wat je wilt. Heb je geen goeie band met je familie of zie je ze liever minder 'voorgeschreven' of 'geforceerd', als je dat zo vindt, dan ga je lekker weg en nodig je ze half februari zomaar uit voor 'n etentje, en vind je 't fijn dat iedereen vrij is (ouders, ooms, tantes) en zou je dus graag eens samen eten en drinken, dan doe je dat, ook geen probleem. Gewoon doen wat je wilt.. heerlijk toch? ![]() | |
FutureFairytale | zondag 3 oktober 2010 @ 21:03 |
quote:soms is dat nog wel moeilijk toch? mijn ouders bv (en denk bij de meeste uit ons dorp nog wel) zouden het echt heel erg vinden als ik met kerst ineens weg ben. dat kan dan echt niet goedgemaakt worden met een etentje in het nieuwe jaar. tradities doorbreken lukt nog niet iedereen, maar ik vind het ook niet erg hoor. gewoon 2 daagies kerst met muziek, praten en eten. best leuk hoor ![]() | |
DeBassist | zondag 3 oktober 2010 @ 21:03 |
beetje vroeg, dat zie ik dan wel ![]() | |
motorbloempje | zondag 3 oktober 2010 @ 21:08 |
quote:ik heb er totaal geen moeite mee om te zeggen 'ja, nee, sorry, dan zitten we in het buitenland' ![]() ![]() ![]() ![]() | |
#ANONIEM | zondag 3 oktober 2010 @ 21:20 |
quote:dat bedoel ik dus: je voelt een verplichting, en dan heb jij het dus wel leuk met je familie. Dat is iets minder erg dan mensen die met tegenzin bij familie met kerst zitten. Ik ben echt helemaal eens met CF, MoBlo en Elf. Goddank wordt me dat wel in dank afgenomen omdat mijn ouders ook nog een eigen leven hebben naast dat van hun kinderen en kleinkinderen. (op vorig jaar na ben ik meestal wel bij één van mijn ouders een dag, maar dan gewoon omdat ik het gezellig vind. Afgelopen jaar dus nee gezegd en dan is er ook niks aan de hand) | |
FutureFairytale | zondag 3 oktober 2010 @ 21:33 |
quote:ja ik zie het gewoon eigenlijk net als een verjaardag van een familielid van het gezin. maar dan nog ietsjes erger, want verjaardag kan ik evt nog afzeggen, mits ik een heel goede reden heb. jouw ouders willen hetzelfde als jij, dan is het ook goed. ze begrijpen heus wel dat je ze niet echt 'afwijst'. | |
4EverBlackEyed | zondag 3 oktober 2010 @ 22:36 |
Ik ga naar Engeland met de kerst. Een paar jaar geleden was het kalkoen met een of andere vulling en de volgende dag hert met cranberrysaus (?). Dus ik ben wel benieuwd wat het dit jaar is. Uiteraard ga ik in NL wel rollade ![]() | |
golfer | maandag 4 oktober 2010 @ 00:11 |
Sowieso kinderen die nog ouders hebben en zich verplicht voelen dan dat soort dagen met ouders door te brengen. Weet je wel wat het voor bevrijding is als je dat niet meer 'hoeft' te doen en gewoon zelf kan uitmaken wat je op dat soort dagen kan doen? Gewoon jezelf zijn. ![]() | |
Cici | maandag 4 oktober 2010 @ 07:12 |
Mijn ouders zijn daarin ook heel makkelijk. Als ik niet wil, dan kom ik niet en dat maakt hen ook weinig uit dan. Als ik wel wil, dan vinden zij het ook goed. | |
Tezz | maandag 4 oktober 2010 @ 07:41 |
Ik ben gezegend met prachtige ouders en een lieve schoonvader. Gelukkig wil ik graag bij hen zijn met kerst, dus het verplichtingsprobleem speelt bij ons niet zo. We hebben er ook nog eens voor gezorgd dat ouders en schoonvader dikke vriendjes zijn geworden, dus we kunnen het ook nog eens samen vieren. Eerste kerstdag dus (bewust) met familie en tweede kerstdag lekker voor ons eigen gezin (soms naar het bos met daarna een broodje kroket, soms naar de kroeg, soms vrienden te eten, soms nogmaals naar ouders omdat het zo gezellig was...) Edit: maar wat we eten is nog een raadsel! | |
Stokstaart | maandag 4 oktober 2010 @ 07:47 |
quote:Mooi mens ben jij ![]() | |
Tezz | maandag 4 oktober 2010 @ 08:13 |
quote: ![]() Thx! ![]() | |
Steven184 | maandag 4 oktober 2010 @ 08:53 |
quote:Mooi is dat. Hier hetzelfde tussen ouders en schoonouders. Normaal kook ik altijd op kerstavond voor mijn ouders & schoonouders, maar dit jaar zit op kerstavond nog in Italië en zit ik op 1e kerstdag in de auto. ![]() | |
kletsbets | maandag 4 oktober 2010 @ 10:39 |
quote:Dat mèèn je toch niet?? Holymoly, hoe groot is die tafel dan wel? Wij hebben meestal 5 soorten vlees/vis. 5 sausjes, stokbrood en kruidenboter. Kaas en ontbijtspek en annanas. Bakje Italiaanse kuiden. Ik denk dat dat het is. En als we heel wild doen, snijden we een paprika, maar die ben ik al 100 keer de volgende dag tegen gekomen in de groentenla..... Maar het klinkt wel feestelijk zo met 27 dingen, dat dan weer wel! | |
RabbitHeart | maandag 4 oktober 2010 @ 13:30 |
quote:Vervelend he, dat soort mieperts met eten. Kijk hier eens: http://www.bbc.co.uk/food/occasions/christmas | |
Pietverdriet | maandag 4 oktober 2010 @ 16:44 |
iig ganzelever, gebakken of als paté Denk verder aan Ree, maar wellicht kan ik nog iets nog veel politiek incorrecters bedenken. Wellicht gestroopte snip. | |
Pietverdriet | maandag 4 oktober 2010 @ 16:47 |
quote:Vroeger moest ik altijd werken met kerst (ook al zat de zaak dicht ![]() | |
Pietverdriet | maandag 4 oktober 2010 @ 16:49 |
quote:daar is stropen voor uitgevonden, vette eenden zat in het park, en als je mannetjes pakt spaar je de vrouwtjes weer een verkrachter | |
piepkuiken21 | maandag 4 oktober 2010 @ 16:52 |
quote:lijkt me ook saai met 5 soorten vlees Jup mijn ma pakt altijd te veel uit. Meestal is ze een halve dag bezig met het snijden van vlees en het kruiden/verpakken van de vleesjes. Kleine greep uit het assortiment; blokje kaas met bacon, gehaktballetjes, gehaktballetjes met ontbijspek, kogelbiefstuk, entrecote, varkenshaas, kip in satemarinade, gewone kip, varkensworst in stukken gesneden, runderworst in stukken gesneden, nurnberger worstjes, gamba's naturel, gamba's in marinade, tilapia, koolvis, zalm en ga nog maar door. Ook doen wij altijd geschaafde aardappeltjes op de gourmet, worden zo lekker hard altijd | |
simmu | maandag 4 oktober 2010 @ 16:54 |
associatiefeest: die piepkuikens van jamie oliver zijn ook erg lekker & geschikt voor kerst ![]() | |
Pietverdriet | maandag 4 oktober 2010 @ 16:59 |
Kreeft halveren en op de grill, Jacobsschelpen, oesters, mmmm | |
kletsbets | maandag 4 oktober 2010 @ 18:39 |
quote:Ik denk dat wij dus hele kleine eters zijn? Want van alles wat jij nu even snel opschrijft, kan ik niet eens 1 stukje per onderdeel op. Maar nogmaals het lijkt me een feestmaal hoor, ik wens je veel plezier. | |
RabbitHeart | maandag 4 oktober 2010 @ 18:44 |
quote:Klinkt goed Piet. Helaas zit ik dit jaar alweer aan de "zalmcocktail" (zalm uit blik met mayonnaise). Heb je daar een recept voor? Zal ik kijken of ik mijn moeder kan overhalen dit te maken. | |
Pietverdriet | maandag 4 oktober 2010 @ 18:50 |
quote:Haal liever wat hollandse garnalen bij de aldi en meng die met goede mayonaise, veeeeeeel lekkerder | |
RabbitHeart | maandag 4 oktober 2010 @ 18:57 |
quote:Misschien moest ik het voorgerecht maar maken dit jaar ![]() Met dank aan Julia Child maak ik mijn eigen mayonnaise ![]() Nu nog mijn moeder overtuigen, thuis hebben ze niet zoveel vertrouwen in mijn kookkunsten ![]() | |
Pietverdriet | maandag 4 oktober 2010 @ 19:02 |
quote:Zelfgemaakte Mayonaise die licht zurig is, met veel hollandse garnalen, dat is echt lekker, verder niets aan doen, geen andere troep erdoor doen. | |
Morrigan | maandag 4 oktober 2010 @ 20:55 |
quote:Dat klinkt echt lekker. ![]() | |
Soohr | dinsdag 5 oktober 2010 @ 12:40 |
nav dit topic het onderwerp kerst thuis ook even besproken, uitkomst: 1e kerstdag gaan we nergens heen, mogen er eventueel maximaal 2 mensen op bezoek komen en gaan we lekkere dingen eten, maar wel in normale porties. denk hierbij aan hertenbiefstuk of ander wild. dan op 2e kerstdag kunnen we eventueel bij ouders of schoonouders op bezoek, dat zal dan wel steengrillen worden. | |
rubje | dinsdag 5 oktober 2010 @ 16:11 |
Wij gaan dit jaar naar alle waarschijnlijkheid met kerst Kalkoen USA style eten,dus gestuffed en wel en de hele ratteplan erbij ![]() ![]() | |
piepkuiken21 | dinsdag 5 oktober 2010 @ 17:20 |
die foto ![]() ![]() | |
Jeetjejom | dinsdag 5 oktober 2010 @ 22:03 |
Rabbitheart, thanx, ik ga eens rondneuzen daar! | |
RabbitHeart | dinsdag 5 oktober 2010 @ 23:12 |
De BBC foodwebsite is echt geweldig. Staat erg veel op! Ze hebben ook een gedeelte 'In Season', waar je dus gerechten kan vinden die op dat moment redelijk goedkope ingredienten hebben (ook niet altijd trouwens...). | |
Miam | donderdag 21 oktober 2010 @ 10:36 |
kalkoen ws en gourmetten.. ![]() ![]() | |
simmu | donderdag 21 oktober 2010 @ 11:12 |
eerste kerstdag gaan we grillen op de grilplaat (ook leuk voor de kleine) en de 2de kerstdag zijn we 'open' voor bezoek en heb ik al e.e.a. aan menu: Ochtend Koffie & thee Taart Lunch Broodjes Tomatensoep met ballen Middag Diverse hapjes: • Tortillarolletjes (in diverse smaakjes ) • Gehaktballetjes • Chorizo • Olijven • Spiesjes caprese Diner vooraf Vers brood met huisgemaakte tapenade en roomboter Huisgemaakte pate Paddenstoelensoep hoofdgerecht pastoorshaasjes Aardappelmousseline met knoflook en olijven Toscaanse rucolasalade met artisjokharten stoofpeertjes nagerecht chocolademousse 's avonds komen er borrelnootjes op tafel ![]() ![]() | |
KarinJ. | donderdag 21 oktober 2010 @ 11:14 |
Ik heb geen idee wat ik met kerst ga eten. We nodigen ons zelf uit bij familie, en laten ons verrassen. ![]() | |
Joene | donderdag 21 oktober 2010 @ 11:43 |
OMG nu al weten wat je over 2 maanden gaat koken ![]() | |
simmu | donderdag 21 oktober 2010 @ 11:44 |
quote:geeft rust in de tent ![]() | |
Joene | donderdag 21 oktober 2010 @ 11:51 |
quote:Dat kan ook nog in de 1e week van december ![]() Overigens dit jaar makkelijk -> beide dagen niet bij ons thuis ![]() | |
Sjeen | donderdag 21 oktober 2010 @ 12:16 |
Ik weet vooralsnog niet eens waar ik ben met Kerst, laat staan wat ik ga eten ![]() | |
numero_uno | donderdag 21 oktober 2010 @ 12:34 |
Kerst is de enige keer dat ook echt iedereen van ons gezin bijelkaar is. Ik horeca, mijn broers vrachtwagenchauffeurs dus Kerst is voor mij wel een verplichting maar wel een leuke. Daarnaas kerstavond uit eten, 1e kerstavond Gourmetten 2e kerstdag werken deze keer | |
simmu | donderdag 21 oktober 2010 @ 12:49 |
bijkomend voordeel is trouwens ook dat ik de aanbiedingen in de gaten kan houden (we hebben al een half jaar minstens elke maand extra rekeningen van minstens een paar honderd pleuri per keer ![]() ![]() | |
RobinOok | donderdag 21 oktober 2010 @ 12:55 |
Het belangrijkste van het plannen van mijn kerstmenu is dingen vermijden die de rest van Nederland opeens ook wil klaarmaken en die je dus ruim van tevoren moet bestellen en daarna ook nog voor in de rij moet gaan staan bij het ophalen. | |
motorbloempje | donderdag 21 oktober 2010 @ 12:56 |
quote:oh ja, en dat! Geen 'traditionele' gerechten, al was het maar om je niet dood te hoeven vechten voor de laatste rollade ![]() | |
KarinJ. | donderdag 21 oktober 2010 @ 12:58 |
Dit recept wil ik jullie niet onthouden. Eerlijk gepikt ![]() Recept: eend met whisky Koop een eend van ongeveer 5 kg voor 6 personen, twee grote flessen Schotse whisky, spekreepjes en een fles olijfolie. De eend larderen en de binnenkant inwrijven met peper en zout. De oven voorverwarmen op 180 graden en een longdrinkglas voor de helft vullen met whisky. De whisky opdrinken tijdens het voorverwarmen van de oven. Daarna de eend op een muur-/ vuurvaste schaal leggen en een tweede glas whisky inschenken. Het tweede glas whisky opdrinken en de eend in de oven zetten. Na 20 minuten de oven op 200 graden zetten en 2 glaven vubben met whisky. De glaven opdlinken en de scherven van et eelste glav oplaapen. Nog en nalff glav insjenke en opdlinke. Na en nalff uul de hoven opedoen om deend te sjekkn. Blantwondezalf in de padkamer ganaale en opde povekand van de linkerand toen. Denove nen sgop geve. Twee glave whiskiinsjenke en tmiddeste glaf leegdwinke. Den nove opedoen naadattet eerste glaf leegis en de sjotel vastpakke. Blantwndezalff op tbinnekand van de regtehantoen en deend oprape. Deend nogis oprape en metten nantdoek de bwantwondesalv vandeheent fege. Ze hande ontvette me visky en de tube mesalv veeroprape. Tkapotte glazzopvege en deent teurg in dehove doen. Deheent oprape hen de ove eers opedoen. De twwwiede flesj bisky pedoen en regtopsette. Opstaan van de floe en tochma blijfe zitte. De bles opde gronf neerzette. Uide bles dlinken wande glave zijn opof kabot. Denove afzette, dooge sluiten en omfalle. Laat de volgende morgen de eend degusteren met citroen en mayonaise. De hele middag en de vroege avond de rotzooi van de muren en het plafond verwijderen en de keuken opruimen. De glasscherven en de flessen naar de glasbak brengen en op de terugweg paracetamol en maagzout kopen? | |
Curiosity | donderdag 21 oktober 2010 @ 13:22 |
quote:Ik weet ook al dat ik een soort van rijsttafel ga voor zetten, heerlijk om dat van te voren allemaal te bedenken, geen gestress op het laatste moment. | |
RobinOok | donderdag 21 oktober 2010 @ 14:28 |
quote:Joh! | |
kletsbets | donderdag 21 oktober 2010 @ 15:09 |
Ik ben er nog steeds niet mee bezig..... | |
MissHobje | donderdag 21 oktober 2010 @ 17:23 |
quote:Hier ging het net ff door mijn hoofd, kreeg mijn rooster en blijk met de kerst vrij te zijn, we hebben net een nieuw huis/nieuwe keuken dus nu heb ik toch wel een licht vermoeden dat de ouders etc kerst bij ons willen gaan doen ![]() Nouja zal eens hier wat ideeen op gaan doen, wil het dan ook wel leuk aanpakken natuurlijk ![]() | |
kletsbets | donderdag 21 oktober 2010 @ 18:49 |
Dat kan ik me voorstellen, een nieuwe keuken is heel inspirerend! Veel plezier met bedenken. | |
Pietverdriet | donderdag 21 oktober 2010 @ 20:06 |
Morgen maar eens naar de Hanos | |
minilot | zaterdag 23 oktober 2010 @ 11:37 |
Ik zoek nog een lief, klein en hartig voorgerecht met robuust vlees. Maar wat? | |
Windigo | zaterdag 23 oktober 2010 @ 13:19 |
Ik ga maar eens vooruit plannen. Lijkt me wel leuk eigenlijk, ben altijd de eenvoud zelve geweest met Kerst. Ga het nu eens anders doen ![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 23 oktober 2010 @ 13:26 |
quote:Vitello Tonnato? Kalfsvlees aanbraden en dan langzaam laten garen in de oven, af laten koelen en aan dunne plakken snijden, serveren op een spiegel van tonijnsaus? (wat mayonaise maken, ansjovisfiletje pureren samen met kappetjes en uitgeknepen tonijn uit blik tot een saus maken met de massagestaaf) Heb vorig jaar een ganzenleverpate gemaakt, was ook lekker. | |
minilot | zondag 24 oktober 2010 @ 10:21 |
quote:Da's wel een klassieker! ![]() Ik stuitte gisteren online op een recept uit het French Laundry-kookboek van chef Thomas Keller voor een pot-au-feu met short ribs. Helaas was de slager al dicht dus moest ik het even zonder runderribbetjes met bot doen, maar we zullen vandaag zien hoe de stukken riblap zich houden na een nacht in een rode wijnmarinade met groenten en nu nog vier uur in de oven, onder een dekseltje van bakpapier. Het ruikt al erg lekker! Marinade straks zeven, inkoken met demi-glacé en roomboter, als sausje voor over de stukjes vlees. Romige knolselderijpuree met appel eronder, denk ik. Vanmiddag eens kijken of het smaakt, zo met een recept dat 42 stappen telt. ![]() Misschien sowieso wel een goede aanschaf, dat boek! Toffe recepten! | |
Miss_Virgo | maandag 25 oktober 2010 @ 15:54 |
Ik ga sowieso één avond bij mijn schoonouders eten. Schoonvader is Italiaans, dus dat is geen straf ![]() ![]() Één avond ga ik met vrienden gourmetten. Nu zitten er een paar tussen die het principe van gourmetten niet begrijpen. Imo doe je dit langzaam, lekker tijd voor nemen, rustig eten... Maar je hebt ltijd van die (vaak) mannen die zo snel mogelijk de hele plt volgooien met vlees, het allemaal naar binnenwerken, zodat ze binnen een half uur klaar zijn. ![]() Dusss ik probeer iets te verzinnen om het langer te laten duren. Ik zit te denken aan gourmetten 'in gangen'. ![]() Als voorgerecht een salade oid, waar dan nog gemarineerde kip of gamba's op moeten. Ik geen iedereen een bordje met de aangemaakt salade, en iedereen kan zijn eigen stukkie vlees/vis voor op de salade bakken. Daarna door naar het hoofd, Gewoon als normaal, wat vlees/ vis en groentes. Als nagerecht ook iets verzinnen om te bakken. Iedereen een bakje ijs oid, met ...? Nah ja ik moet er nog eens over denken, maar het leek me wel een leuk idee ![]() | |
simmu | maandag 25 oktober 2010 @ 16:03 |
Miss_Virgo: als toetje met gourmetten zijn pannekoekjes (gebakken op de gourmet uiteraard) met een bolletje ijs en saus errug lekker ![]() | |
Miss_Virgo | maandag 25 oktober 2010 @ 16:08 |
quote:Ik zal het in gedachten houden ![]() | |
Stansfield | woensdag 8 december 2010 @ 14:37 |
Ik vrees dat dit straks wordt weggehaald. Maar wel een goede site als ik het zo zie. | |
motorbloempje | woensdag 8 december 2010 @ 14:42 |
o yay! ![]() Eerste kersdag zouden we naar mijn schoonouders gaan en daar met z'n zessen eten, maar de plannen zijn gewijzigd: we vieren het met een groot deel van de schoonfamilie (moederskant van mijn man) en oma! ![]() En nu ben ik gevraagd het menu samen te stellen en dus een groot deel te koken ![]() ![]() Het worden 3 of 4 gangen met wat kleine hapjes vooraf (waaronder hartige poffertjes met geitenkaas en met zalm enzoo) waarbij ik als hoofdgerecht lekker rosbief had bedacht met daarbij groenten en een lekkere portsaus met paddestoelen. Traditioneel met een modern tintje had ik als idee ![]() en toe wil ik men laten kiezen tussen zoet of kaas met vijgencompote en stroop enzo ![]() | |
FutureFairytale | woensdag 8 december 2010 @ 14:44 |
leuke ideeën Moblo! vooral die poffertjes klinken leuk ![]() | |
motorbloempje | woensdag 8 december 2010 @ 14:48 |
Zo veel zin in! ![]() Oma is herstellende van een hele zware operatie en zal er (het is bij haar thuis, waar nu ook de oom en tante (haar dochter) van René wonen) ook bij zijn, hopelijk zonder dag ze terug moet naar de revalidatiekliniek! En m'n schoonmoeder.. nou ja.. we weten niet hoeveel kersten we nog samen hebben aangezien ze de kanker nooit meer weg gaan krijgen en alleen maar kunnen indammen, dus we gaan er écht een goed feestje van maken met goed eten en lekkere wijn ![]() | |
#ANONIEM | woensdag 8 december 2010 @ 14:57 |
Mijn eerste kerstdiner is vlak voor kerst met vrienden. Een vriendin van me gaat koken en zij kan echt heeerlijk koken ![]() Het voorlopige menu: voorgerecht: - Uiensoep van Texelse rode uien, met gegratineerd brood. Hoofdgerecht: - ovenschotels, vega en vlees - dipsausjes als humus, guacamole etc - turks brood [ Bericht 3% gewijzigd door #ANONIEM op 08-12-2010 14:58:13 ] | |
FutureFairytale | woensdag 8 december 2010 @ 15:03 |
ach jee.. ![]() ![]() | |
RabbitHeart | woensdag 8 december 2010 @ 15:19 |
Met mijn huisgenoten ga ik volgende week een kerstdiner houden, voordat iedereen naar huis is. 2 starters, 1 hoofdgerecht en 4 desserts (iedereen maakt iets). Ik denk dat ik chocolademousse ga maken en soep voor de starter, maar ik weet nog niet precies wat. Ik dacht zelf aan champignonsoep maar die mieperts hier lusten het niet. Hoofdgerecht word waarschijnlijk kalkoen. | |
Paarse_Kiwi | woensdag 8 december 2010 @ 16:55 |
Oeh, ik mag dit jaar het toetje doen! Zit te denken aan een grand dessert met allemaal mini-toetjes. Diverse soorten mouse, cakejes/minitaartjes, een warm drankje, mini creme brulee, stukje fruit in chocola gedipt. Overal dan mini porties van. Een tijdje terug al 3 soorten mouse gemaakt(choco, framboos en koffiesmaak) met een koffiestroopje en diverse soorten toppings (bastognekruimels, kleine caramelblokjes etc.), dat vond iedereen lekker. Dus denk dat niemand daar bezwaar tegen heeft... Heb er nu al zin in! ![]() | |
Rbhp | woensdag 8 december 2010 @ 17:25 |
Choco mousse, zou ik ook willen leren maken! Ik ga voor 2 voorgerechten, 2 hoofd en 2 desserts. Voor 1: cold cuts/charcuterie plus kaasplankje en een salade (rucola, tomaatjes, olijven, feta). 1 hoofd zal pasta worden, de andere rosbief met wijnsausje. 1 Dessert zal chocolade taart en de andere ijs. Simpel, voor mn vriendin en ik. | |
Paarse_Kiwi | woensdag 8 december 2010 @ 20:04 |
Standaard basis voor mouse is eiwit, suiker en slagroom. Voor een flinke berg melkchocolademouse: - 250 gram eiwit. let erop dat er echt geen geel bij zit - 500 ml slagroom - 250 gr fijne suiker. - 200-300 gram melkchocolade, fijn gehakt 1. Smelt de chocola au-bain-marie(pannetje met water laten koken, chocola in een kleiner pannetje/schaaltje boven het stoom hangen en zo de choco rustig laten smelten). Eenmaal gesmolten aan de kant zetten. 2. Klop de slagroom lobbig, iets dikker dan yoghurtdikte. 3. Klop de eiwitten op terwijl je rustig de suiker toevoegt. Belangrijk is dat je met eiwit met vet-vrije materialen(kom, mixer) moet werken. Indien vet, wordt je eiwit niet stijf. Gebruik evt. citroen om te ontvetten. De eitwitten zijn stijf genoeg als de je kom op zn kop kan draaien zonder dat het schuim eruit valt. (Leuk om te testen boven het hoofd van kids!) 4. Voeg de chocola beetje bij beetje toe aan de slagroom. Let op de temperatuur! Als je choco nog te warm is, zal de slagroom smelten en schift je mouse. Voeg net zo lang choco toe tot de room sterk op smaak is. 5. Voeg een beetje van het eitwit toe aan het roommengsel. Vouw het voorzichtig door elkaar. Heb van een echte chef geleerd dat je beter korter kan roeren maar steviger dan slap roeren en langer. Hoe korter je nodig hebt om te mengen, hoe luchtiger je mouse blijft. 6. Voeg de rest van de eiwitten toe er roer tot je een egale mouse hebt. 7. In de koelkast ermee om op te stijfen en eet smakelijk! Dit kan je ook doen met witte chocola, voeg dan wel een klontje boter toe bij de choco. Dit in verband met het stollen van de witte chocola. Daarnaast is er ook eindeloos te varieren met allerlei smaken. Vuistregel is: gebruik zo weinig mogelijk vloeistof, alles wat niet stolt vergroot de kans op schiften. Maak bijv. een koffiemouse. Kook een paar flinke kopjes esspresso(of supersterke koffie) met flink wat suiker in. Je houdt dan een kleverige siroop over. Hoe meer ingekookt, hoe dikker de siroop, hoe kleiner de kans op schiften. Voeg de (afgekoelde!!!!!) siroop bij de slagroom en vervolg dan vanaf stap 5. Voor fruitsmaken: framboos, aardbei, mango, kersen etc. zijn prima te gebruiken om een mouse mee te maken. Maak een puree van de vrucht, evt. zweven(zeer aan te raden bij fruit als aardbei en framboos!). Kook de puree met wat water en flink wat suiker in tot een siroop. Zorg voor een zo geconcentreerd mogelijk mengsel, hoe minder je van de siroop nodig hebt hoe beter. Wederom wegens kans op schiften. Voor de fruitsiroop geldt hetzelfde als zoals bij de koffiemouse beschreven. Je kan eindeloos varieren! Mocht je mouse schiften, je kan 'm nog steeds eten. Alleen de textuur is niet wat het moet zijn. Zo had ik van een witte chocomouse te snel de choco bij de slagroom gedaan... Het zag er niet zo lekker uit maar de smaak was top! Koffiemouse schiftte bij mij na 2 dagen, we hebben het restant gebruikt voor op de Irish koffie! Het is super simpel, even oefenen en je kan alle kanten op! Succes!! ![]() | |
Paarse_Kiwi | woensdag 8 december 2010 @ 20:05 |
- edit- dubbel | |
marshmallow | woensdag 8 december 2010 @ 22:58 |
Ik ben (vrijwillig) bij m'n ouders met kerst, eerste dag met z'n 3en uit eten (daarvoor gezellig naar de film ![]() Blij dat ik niet 'verplicht' bij mijn ouders hoef te zijn, als ik het niet wou zou ik gewoon niet gaan. Ik zie ze gewoon vrij weinig nu ik niet meer thuis ben en vind het heerlijk om zulke dagen wel bij ze te zijn. Heb er stiekem wel zin in ![]() | |
marshmallow | woensdag 8 december 2010 @ 23:01 |
-dubbel- [ Bericht 98% gewijzigd door marshmallow op 08-12-2010 23:46:42 ] | |
Stansfield | donderdag 9 december 2010 @ 09:40 |
Wanneer komt de kersteditie van de allerhande uit? Daar staan ook altijd wel leuke dingen in. | |
Mariposa-87 | donderdag 9 december 2010 @ 10:20 |
Die is al uit. | |
Apekoek | donderdag 9 december 2010 @ 10:21 |
Burger king! | |
Stansfield | donderdag 9 december 2010 @ 10:33 |
Pas net? of al lang? Bij de AH in Utrecht zag ik nog een ouder blaadje liggen met allerlei tips enz.. Vanavond maar weer eens kijken dan. | |
Rosenrot | donderdag 9 december 2010 @ 16:03 |
Nog niet 100% zeker maar dit kan het worden: - aperitief: zelfgemaakte limoncello met cava - een soepje als hapje ofwel wat bruchetta met o.a. mozzarella, tomaat, pesto en gandaham - tartaar van zalm met een slaatje - risotto met scampi - dessert nog niet zeker... Misschien een mouilleux (sp?) of een brownie, maar vind het toch wat zwaar aangezien risotto ook niet meteen het meest lichte hoofdgerecht is... | |
Rbhp | donderdag 9 december 2010 @ 17:39 |
Thanks voor het recept Paarse_Kiwi! | |
Mariposa-87 | donderdag 9 december 2010 @ 21:34 |
Sinds deze week denk ik. Ik heb hem iig dinsdag gehaald bij de AH XL in Utrecht. | |
djamoro | vrijdag 10 december 2010 @ 14:43 |
Nu alvast afspreken dat als het sneeuwt ,om lekker te gaan barbequen met een paar vrienden. Iedereen wat meebrengen,en hier en daar een vuurkorf. Erg gezellig denk ik. | |
monic27 | vrijdag 10 december 2010 @ 18:57 |
ik vrees dat het weer creamcrackers met hagelslag wordt, net als vorig jaar. (geen fam. buren. kennissen. vrienden oid) met wellicht een wat luxer toetje | |
Stokstaart | vrijdag 10 december 2010 @ 19:30 |
![]() | |
Lo-Fi | vrijdag 10 december 2010 @ 19:41 |
Als je met kerst alleen eet, zie ik totaal geen aanleiding om meer tijd te steken in het eten dan op andere dagen. | |
Purdey | vrijdag 10 december 2010 @ 21:17 |
Voorgerecht wordt een standaard garnalencocktail met sla en whiskey cocktailsaus. Hoofdgerecht wordt kalkoen, aardappelkroketjes, cranberrysaus, stoofperen, kastanjes, en groente. Het nagerecht verzorg ik, en dat wordt pina colada ijs van Nigella, een tarte tatin met ananas en chocolademouse. Een soort grand dessert dus ![]() | |
WRH | zaterdag 11 december 2010 @ 14:36 |
vast een cliché maar gewoon omdat je het zelf ook waard bent? toen ik single was en alleen woonde heb ik een keer kerst / oudjaar bewust alleen thuis gevierd, ik had een dienblad volgezet met allerlei vishapjes, zoals gerookte zalm, garnalencocktail, kant en klaar vishapjes uit de oven een een fles bubbels. voelde mij in mijn eentje helemaal perfect en verwend. | |
PdeHoog | zaterdag 11 december 2010 @ 14:39 |
Goed idee ![]() ![]() | |
simmu | zaterdag 11 december 2010 @ 14:50 |
precies. zoiets heb ik idd ook eens gedaan. was heerlijk! een feestje voor 1 is ook wel eens leuk hoor ![]() | |
Zo-is-dat | zaterdag 11 december 2010 @ 15:09 |
Ik weet wel al wat het word bij het familie diner waar ik het hoofdgerecht mag doen, nu druk bezig te bedenken wat het toch moet gaan worden voor het 4 gangenmenu thuis.... Vind het moeilijk dit jaar! Wil in ieder geval eenmaal de rookoven gebruiken nu ik afgelopen weekend uitgevonden heb hoe makkelijk en lekker dat is! ![]() Voor de familie: gepocheerde kabeljauw op puree met een champagne-hollandse garnalen-hollandaise-saus, erbij verschillende groene groenten. Tweede kerstdag word het een uitgebreide brunch met verschillende hapjes, zoals mini quiches , gerookte makreelpate en gehaktballetjes. | |
Purdey | zaterdag 11 december 2010 @ 16:38 |
Ik vind dat ook top! Je hoeft jezelf toch niet te verwaarlozen omdat je alleen bent? | |
Lonaa | zaterdag 11 december 2010 @ 16:45 |
Dit jaar doe ik het kerstdiner, we zijn met z'n 6en. Er zijn er 2 die geen vis lusten (en geen champignons) en 2 die er een moord voor doen. Tot nu toe: Warm voorgerecht: Ossenstaartsoep Koud voorgerecht: Verschillende hapjes (vis, vlees, groentes) Hoofdgerecht: Gebraden Rosbief Zalm in bladerdeeg Beide met mierikswortelsaus Gebakken aardappels in de schil Aardappels uit de oven met spek en knoflook Verschillende groene groentes Nagerecht: Gevuldesinaasappel met chocola(demousse?) Hartstikke leuk, en hartstikke veel. Gelukkig hebben we grote eters. Helaas heb ik geen grote keuken, dus dat wordt een uitdaging. | |
PdeHoog | zaterdag 11 december 2010 @ 16:55 |
Eerste Kerstdag: Vooraf Nog ff geen idee Hoofd Varkensfilet met appel-uien-jus Aardappelpuree Gestoofde wortel met venkel Sperzieboontjes Na Een of andere lekkere choco-dinges ![]() ![]() Tweede kerstdag Vooraf Nog ff geen idee Hoofd Lamsbout Na Nog ff geen idee. Ouders he...moeilijke eters ![]() | |
-moppie- | maandag 13 december 2010 @ 16:19 |
Ik heb niet het hele topic gelezen maar iemand nog een lekker recept voor kalkoen. Ik heb er vanochtend eentje bij de slager besteld +/- 3.5 kilo. | |
utrecht1970 | dinsdag 14 december 2010 @ 12:03 |
1e kerstdag mogen de kinderen kiezen: Dus dat worden denk ik pannekoeken. 2e kerstdag maken we tapas klaar, lekker de hele dag beetje kokkerellen. Voor ons de manchego kaas, voor de kinderen blokjes hollandse kaas (en leverworst). Kipkluifjes, gehaktballetjes in tomatensaus, stokbrood met aioli (en roomkaas), gevulde champigons, tortilla, kleine rolletjes pannekoek etc. | |
Aphrodyte | dinsdag 14 december 2010 @ 12:46 |
Eerste kerstdag vier ik door omstandigheden al de 20e bij vrienden. Dan hebben we een potluck en het is pas na het avondeten dus iedereen brengt hapjes mee. Ik breng in ieder geval een foccaccia mee met rode ui, rode peper, rozemarijn en feta; en een citroencake met glazuur. Verder weet ik het nog niet. Eerste kerstdag ben ik alleen thuis en eet ik een lidl-kreeft met home-made mayonaise, vlaamse frites en salade en witte wijn erbij. Als toetje chocolademousse met frambozen ![]() Tweede kerstdag eet ik bij mn pa, wat het wordt weet ik nog niet. | |
PdeHoog | dinsdag 14 december 2010 @ 13:45 |
Menu klaar ![]() Voorgerecht Sint jakobsschelpen op een bedje van zwarte pasta met wat tomatentapenade Hoofdgerecht Eerste kerstdag: Varkensfilet met appel-uien-jus Aardappelpuree Gestoofde wortel met venkel Sperzieboontjes Tweede kerstdag: Lamsbout Peterselie aardappeltjes Groene asperges Salade Nagerecht Een chocoladeganache met frambozensaus | |
Zo-is-dat | dinsdag 14 december 2010 @ 14:00 |
Ook mijn menu is klaar! ![]() Amuse: Hollandse garnalen lepel in drie versies: cocktail, peterselie-kappertjes, advocado Voorgerecht: Gebakken inktvis met appel-saffraanaioli Soep: Tomatenbouilion Hoofd: Reebiefstuk met rode port pruimen saus, bospaddestoelen risotto, gedroogde parmaham en geroosterde tomaat Toe: Nog onbekend! Ga ik kiezen uit een boek dat ik van mijn broertje heb gekregen met sinterklaas, heb nog niet kunnen kiezen, maar dat komt wel goed! ![]() Jeeh! bijna helemaal klaar! En de planning is ook al gemaakt, word hopelijk een relaxed avondje! ![]() | |
PdeHoog | dinsdag 14 december 2010 @ 14:03 |
Klinkt goed zeg ![]() | |
minilot | dinsdag 14 december 2010 @ 14:22 |
Stress. ![]() Ik kom er niet uit. Ik doe hapje, voorgerecht en soep bij schoonfamilie en IK KAN NIET KIEZEN! Ik zit al zó lang op te scheppen over mijn kookkunsten dat ik met iets perfects wil komen, maar men lust daar ook lang niet alles. Nog maar anderhalve week om te beslissen! ![]() | |
Lo-Fi | dinsdag 14 december 2010 @ 14:26 |
Wat een kutleven moet je hebben, wanneer je al gaat stressen om een kerstdiner. Stel dat er een keer echt iets voorvalt. | |
Pietverdriet | dinsdag 14 december 2010 @ 14:28 |
Als ik jouw commentaren en opmerkingen in CUL zo leef ben jij vooral degene met een kutleven, als je überhaupt al een leven hebt | |
Lo-Fi | dinsdag 14 december 2010 @ 14:29 |
Tja, dat zijn jouw aannames, maar zoals je weet, zit jij er geregeld naast. Ik reageer op een bestaande situatie. | |
PdeHoog | dinsdag 14 december 2010 @ 14:40 |
Wat zijn de opties? ![]() | |
Zo-is-dat | dinsdag 14 december 2010 @ 14:44 |
Ik heb er ook heeel lang over gedaan! Misschien kunnen we je hier helpen kiezen. Is altijd makkelijker voor een ander ![]() | |
ColdFeet | dinsdag 14 december 2010 @ 14:47 |
Wat de Pee zegt; ik ben echt een kei in het doorhakken van andermans knopen ![]() | |
PdeHoog | dinsdag 14 december 2010 @ 14:47 |
Jongens, jongens....wat zijn wij opeens hulpvaardig ![]() ![]() ![]() | |
Stansfield | dinsdag 14 december 2010 @ 14:49 |
Ik ken dat.... Tip voor alles wat ze niet lusten. Snij het gewoon heel klein wanneer het bijvoorbeeld ergens door gaat. Dit werkt natuurlijk niet bij alles. Maar ik kreeg te horen dat de ene geen uien en de andere geen paprika lusten. Volgens mij had ik toen één of andere schoten gemaakt waar ik alle 2 in had gedaan. Zeker die uien erg klein gesneden en ik heb er niemand over gehoord. | |
LieLie | dinsdag 14 december 2010 @ 15:52 |
Wat een lekkere dingen staan hier al! Wij hebben dit jaar geen traditioneel kerstdiner, en ik mag twee dagen koken ![]() Eerste kerstdag maak ik een Italiaans buffet. Met o.a.: Meloen/ham, tomaat/mozzarella/basilicumsalade, pomodorisoep met mascarpone, italiaanse vleeswaren, wat brood met dip, risotto, geroosterde aardappeltjes, geroosterde groenten met balsamico, één of ander italiaans braadstuk, tiramisu, panna cotta. Suggesties en/of tips zijn nog welkom ![]() Tweede kerstdag maken we Spaanse tapas en Hollandse hapas. Daar moet ik ook nog voor bedenken wat ik ga maken. | |
Curiosity | dinsdag 14 december 2010 @ 19:23 |
1e kerstdag maak ik voor 8 personen. Semoor djawa (rund) Ayam betawi Saté sajoer boontjes kroekoep nasi en rijst Atjar toetje is ijs met tropisch fruit en spekkoek. 2e kerstdag zijn we met zijn 2 en wordt het een lekker stuk vlees met groente en gebakken aardappels + een lekker toetje. Ik denk dat ik voor die dag AH maar inschakel ![]() Dat wordt dus vrijdag voor kerst hele dag in de keuken staan, maar op de dag zelf kan ik dan lekker rustig aan doen. | |
jeloen | dinsdag 14 december 2010 @ 19:39 |
je weet dat Kerst met vrede te maken, en je oorlog moet vergeten? | |
Alexxxxx | woensdag 15 december 2010 @ 18:51 |
ik denk dat ik eerste kerstdag een bak bami kliekjes opwarm, en dan tweede kerstdag een paar frikandellen ![]() | |
Aphrodyte | woensdag 15 december 2010 @ 18:53 |
Lekker ![]() Ga dan tenminste gewoon echt naar de Chinees? ![]() | |
Alexxxxx | woensdag 15 december 2010 @ 18:55 |
ja, doei, met kerst zeker, die zit afgeladen vol dan. | |
Alexxxxx | woensdag 15 december 2010 @ 18:56 |
tenzij iemand anders betaald, voor gratis eten zet ik mijn principes wel opzij ![]() | |
Aphrodyte | woensdag 15 december 2010 @ 18:56 |
Afhaalchinees? En jouw ouders kennende, moet dat geen probleem zijn ![]() | |
motorbloempje | woensdag 15 december 2010 @ 18:59 |
Eerste kerstdag: Vooraf: tomatenbouillon met pestoroom en toast Tussen: hartige poffertjes met wat sla en kruidenboter Hoofd: Rosbief met rode portsaus en Varkensrollade met paddestoelensaus met gebrilde 'hasselback'aardappeltjes ( met knoflook en wat groente Na: zoet (appel-citroencrumble met custard) en hartig (kaasplankje met vijgenbrood en appel-perenstroop) en 's middags ciabatta enzo met smeerseltjes ![]() [ Bericht 2% gewijzigd door motorbloempje op 15-12-2010 19:11:55 ] | |
Chickie1506 | woensdag 15 december 2010 @ 19:10 |
1 kerstdag iets van gourmetten met fam. En de andere kerstdag... ![]() Heb er ook al over na gedacht maar heb nog geen idee... moet iig een lekker stukje vlees zijn.. iets van ossehaas ofzo met aardappeltjes uit de oven maar hoe precies.. ![]() Meestal doen we die met knoflook en rozemarijn maar wil dat met kerst ook eens anders doen maar ook daarvoor geld...: ![]() En verder... dessert word ![]() Ben er nog niet helemaal uit geloof ik ![]() | |
WKFinal2010 | donderdag 16 december 2010 @ 10:29 |
Wat een aannames doe jij zeg, tssk. | |
WKFinal2010 | donderdag 16 december 2010 @ 10:30 |
Ik zoek een lowbudget hoofdgerecht. We hebben besloten om eens met de fam goedkoop een heerlijk kerstdiner te maken.. Echter hebben we geen bedrag af gesproken.. Anybody cheap ideas? | |
simmu | donderdag 16 december 2010 @ 10:34 |
kipfilet lekker marineren, omwikkelen met spek en zachtjes in de oven bakken misschien? | |
Lonaa | donderdag 16 december 2010 @ 10:35 |
Of kipfilet dan wel varkenslappen open snijden, open klappen, brie er in, wat walnootjes, wat groen voer, dichtknopen dan wel prikken omwikkelen met spek en in de oven? | |
minilot | donderdag 16 december 2010 @ 10:41 |
Integendeel; ik kan zonder blikken of blozen stellen dat ik een weerzinwekkend gelukkig en verrukkelijk leven leid! ![]() ![]() Voor wie wil helpen, dank! Ik zal in de loop van vandaag mijn shortlist wel posten. ![]() | |
PdeHoog | donderdag 16 december 2010 @ 10:42 |
Voorproeven zt er zeker niet in? ![]() ![]() | |
DarkElf | donderdag 16 december 2010 @ 10:46 |
Zoals gezegd, eerste kerstdag eten de mr en ik buiten de deur. We gaan naar Duitsland (op de hoogte van Straatsburg) voor een uitgebreid diner in een sjiek restaurant en blijven daar ook slapen aangezien t een uurtje of 4.5 verderop is, wel zo makkelijk dus. De dag erna eten we ook buiten de deur, maar dichterbij en veel meer bescheiden, namelijk bij een tentje in het bos vlakbij huis. Daar is t gezellig, we komen er geregeld, t eten is prima (vorige week had ik er hazenrug ![]() | |
minilot | donderdag 16 december 2010 @ 10:49 |
Ha, zo erg is het nou ook weer niet hoor, ik hoef geen groenten te gaan verstoppen. Gelukkig! ![]() Maar misschien moet ik gewoon denken van "Schijt! Dat jullie nou geen macaroni met een zakje van Honig lusten betekent niet automatisch dat jullie mijn gongonzola-gnocchi met peer óók niet lusten!" En dat een mossel er eng uitziet betekent niet dat je geen mousse van rivierkreeftjes lust, en van een beetje chilipeper in je warme chocolademelk ga je ook niet dood. | |
MissHobje | donderdag 16 december 2010 @ 10:53 |
en 2 verschillende gerechten dan? kan iedereen opscheppen wat ie lekker vind? Wij hebben het hier met het vlees, doe dan ook 2 soorten kiezen en presenteer ik vrijwel hetzelfde, probleem opgelost. | |
minilot | donderdag 16 december 2010 @ 10:56 |
Nou, ik doe alleen de voorafjes, dus hapje, voorgerecht, soep (en misschien een tussengerecht). Mijn schoonouders zullen wat betreft het hoofdgerecht inderdaad de tafel wel volzetten met verschillende opties, om iedereen een beetje tevreden te stellen. Ik streef vooral naar een paar perfecte kleine gangen vooraf, met iets dat ze nog nooit hebben gegeten, maar waar ze achteraf allemaal lyrisch over zullen zijn. ![]() | |
Chickie1506 | donderdag 16 december 2010 @ 10:58 |
iemand ook nog een lekker recept voor een dessert met iig chocolade? | |
MissHobje | donderdag 16 december 2010 @ 11:10 |
Ik zat net iets te zoeken voor mezelf kwam dit tegen, misschien leuk idee? linkje met recept | |
minilot | donderdag 16 december 2010 @ 11:24 |
Melkchocolade-karamelmousse! Héél makkelijk, heel weinig ingrediënten nodig, maar echt tienduizend keer lekkerder dan alle andere chocolademousse en daarom toch wel kerst-geschikt. http://www.pastrypal.com/2009/08/07/hello-again-chocolate-mousse/ (Tip: gebruik Cote d'Or-melkchocolade. Die heeft iets 'kruidigs' en dat scheelt enorm! Beetje kaneel erdoor is ook lekker.) | |
Chickie1506 | donderdag 16 december 2010 @ 11:33 |
![]() Zien er allebei erg lekker uit maar die mouse en dat vleugje kaneel... lijkt me heel erg lekker! Ben dol op kaneel in deze tijd van het jaar, op t moment vooral cappuccino met kaneel ![]() Thanx! | |
DarkElf | donderdag 16 december 2010 @ 13:01 |
mm lekker, *opslaat | |
minilot | donderdag 16 december 2010 @ 13:16 |
Ik overweeg twee liter sterke egg nog mee te nemen naar mijn schoonfamilie. Dan lusten ze 's avonds álles! ![]() | |
MissHobje | donderdag 16 december 2010 @ 13:27 |
Strak plan ![]() ![]() | |
Naamah | donderdag 16 december 2010 @ 13:58 |
Simpele en budget vriendelijke recepten voor de feestdagen Staan best wat leuke ideeën in. Onder andere een lowbudget kersttopper van mezelf (nouja.. niet zelf bedacht, wel zelf met succes klaargemaakt ![]() | |
Paarse_Kiwi | donderdag 16 december 2010 @ 17:05 |
Ben eruit! (denk ik... wordt meestal nog tig keer aangepast..) Een grand dessert met: witte en melkchocolademouse, een kwarktaartje met bastognebodem en zelfgemaakte koffiesiroop, een sneeuwmannetje met cocos en een hart van chocola, een mintmeringue in de vorm van een kerstboom versierd met pure chocola en keuze uit de volgende drankjes: een caramel cappuccino, een warme chocomel of chocopunch, of een Irish/French/Spanish/vulmaarin koffie (heb zowel alcohol als niet-alcohol drinkers te gast) Allemaal in zeer kleine porties aangezien het machtige toetjes zijn. Iemand nog een leuk idee voor een alcoholisch drankje om erbij te serveren? Vind eigenlijk de chocopunch en standaard koffies een beetje saai. Heb ook geen zin in bailey's/sheridan maar zou het wel leuk vinden om er een likeurtje oid bij te serveren. | |
MissHobje | donderdag 16 december 2010 @ 17:57 |
Witte chocolade parfait geparfumeerd met amarula cream ![]() Ga het witte chocolade cakje nu testen. | |
MissHobje | donderdag 16 december 2010 @ 17:58 |
Ik heb trouwens nog steeds geen idee voor een leuke amuse (heb leuke echthoekige kleine amuse bordjes, iets wat daarmee kan zeg maar. | |
Purdey | donderdag 16 december 2010 @ 18:50 |
Ik heb deze een keer gemaakt, maar die mislukte. Ik had alles goed gedaan, maar toen goot ik de gloeiendhete karamel/melkchocolade mengsel, bij de net stijfgeslagen slagroom. De hele zooi zakte in elkaar, en werd vloeibaar, met harde stukken suiker. Ik vind het voor dit jaar met de kerst eigenlijk wel weer leuk. Even een vraagje: het recept spreekt van cups, en oz. chocolate? Heb jij misschien ook gewoon grammen en deci/mililiters? | |
MissHobje | donderdag 16 december 2010 @ 18:52 |
Net de parfait gemaakt en de witte choco cakjes.. alleen no way vloeibaar maar wel heel smakelijk, ik denk dat ik er wat kokos doorheen doe voor een extra bite en in combi met de rest een prima dessert. | |
SV-tje | donderdag 16 december 2010 @ 22:17 |
Dit jaar de schoonfamilie hier op bezoek, hebben nog niet hier gegeten sinds we hier wonen en ik sta er wel om bekend lekker te kunnen koken. Heb het niet al te moeilijk (en duur) gemaakt dus het wordt: Amuse: Zelf gemaakte mayonaise met garnalen en zalm (garnalencocktail) Soep: Cappuccino van kervelsoep met paling Warm voorgerecht: Eitje gekookt/gebakken in de oven Hoofdgerecht: Rollade met appel/ui Aardappelspritsen Groene groente (sperziebonen, peultjes, sugarsnaps, snijbonen, groene aspergetips) met notendressing Tomatensalade evt. nog extra aardappeltjes Nagerecht: Kaasplankje met 4 a 5 soorten kaas waaronder een favoriete oude kaas Pavlova met peer en caramel | |
Riann | vrijdag 17 december 2010 @ 11:05 |
Als ik ooit zie wat voor lekkers jij allemaal maakt zou ik graag bij je familie horen. | |
The_Hives | vrijdag 17 december 2010 @ 13:27 |
2 keer gourmet. kerstavond met zn 2-en 2e kerstdag met schoonfamilie, 1e kerstdag weet ik nog niet, dan wordt er gekookt. Of wordt het gehaald en moet ik koken ![]() ![]() | |
Aphrodyte | vrijdag 17 december 2010 @ 14:16 |
Planning is n beetje anders geworden ![]() De 20e: (viering met vrienden) Foccacia met rode ui, feta en rode peper Citroencake met citroenglazuur De 24e (viering met een goede vriend) Gourmetten, is ook leuk met zn tweeën. 1e kerstdag: (ben ik alleen) Kreeft met home-made mayonaise, Vlaamse frieten en groene salade Chocolademousse met frambozen 2e Kerstdag: Bij mn pa eten, verrassing. | |
Rbhp | zaterdag 18 december 2010 @ 12:31 |
Stomme vraag, maar hoeveel eieren heb ik nodig voor 250 gram eiwit? | |
rubje | zaterdag 18 december 2010 @ 13:07 |
weeg de eieren en dan weet je het ![]() ![]() | |
Game_Error | zaterdag 18 december 2010 @ 14:45 |
Ik vroeg me af of iemand nog een goed recept heeft voor een kerstbrood, ik heb die uit de NRC van donderdag geprobeerd te maken, maar die is wat droog uitgevallen, en behoorlijk karig qua vulling. Wat doe ik verkeerd, of heeft iemand een beter recept? | |
The_Hives | zaterdag 18 december 2010 @ 14:58 |
wat je verkeerd doet? Post dan eerst het recept eens ![]() | |
Game_Error | zaterdag 18 december 2010 @ 15:04 |
http://www.nrcnext.nl/koken/2010/12/16/kerstbrood/ Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet heel veel kook, maar volgens mij heb ik niks verkeerd gedaan. | |
motorbloempje | zaterdag 18 december 2010 @ 16:31 |
Weet iemand nog een niet al te prijzige maar wel lekkere (goede prijs/kwaliteitverhouding) dessertwijn voor bij: - sinaasappel/rabarbercrumble met chocoladeijs - kaasplankje met: oude kaas (Old A.), een roodschimmel kaas, een of twee blauwschimmelkazen en een jonge kaas met kletschenbrod? | |
Joene | zaterdag 18 december 2010 @ 17:32 |
Appelwijntje ? | |
minilot | zondag 19 december 2010 @ 15:21 |
Ha! Ik heb net te horen gekregen wat er qua hoofdgerecht op tafel staat bij de schoonfamilie... Rollade met champignon-roomsaus én ragout, én visrolletjes met.. roomsaus! Dat verandert de zaak! ![]() Jemig zeg. Nou ja, hierbij dus in elk geval mijn al te volvette, zware voorgerechtopties schrappen. Scheelt alweer kiezen. | |
SV-tje | zondag 19 december 2010 @ 16:52 |
Zo de test van de pavlova staat in de oven, het ijs in de diepvries en de aardappelspritsen staan ook klaar om in de oven te gaan om straks voor te proeven met de rollade. Tot nu toe ziet alles er prima uit, dus volgens mij gaat het goedkomen | |
PdeHoog | zondag 19 december 2010 @ 16:55 |
Probleem opgelost dus ![]() | |
Zana | zondag 19 december 2010 @ 17:11 |
kerstbrood moet volgens mij ook eerst nog een paar dagen/ weken afgedekt liggen en een beetje op een koele plek doortrekken, eventueel een appel mee in de luchtige (niet luchtdichte!) verpakking (pergamentpapier), in elk geval bakt mijn moeder dit altijd begin december je kunt ook voordat je het gaat eten met een keukenkwastje gesmolten roomboter op het kerstbrood doen en direct daarna de poedersuiker [ Bericht 2% gewijzigd door Zana op 19-12-2010 17:19:01 ] | |
minilot | zondag 19 december 2010 @ 18:05 |
Het scheelt wel ja - aangezien er vlees en vis en bergen roomsaus op tafel komen bij het hoofdgerecht laat ik mijn schoonfamilie vooraf maar eens kennis maken met iets anders. ![]() ![]() Ik heb voor het gemak maar gewoon een beetje voor Italiaans gekozen. Normaal gesproken zou ik dat véél te gemakzuchtig vinden, maar ik heb vandaag ook nog eens vernomen dat ik in de drie dagen voorafgaand aan kerst gewoon he-le-maal geen tijd of gelegenheid thuis heb om dingen voor te bereiden of op de dag zelf moeilijk te doen. Dus! ![]() Maar goed, voor de Knorr Wereldgerechten-etende schoonfamilie zal het al rap feestelijk genoeg zijn ![]() Tot nu toe: Voor: Taartje van zelfgemaakt (!) bladerdeeg (daar heb ik nog flink wat van in de vriezer), met in witte wijn gestoofde cantherellen, met gruyère en een dotje aangemaakte kervel en andere milde bladkruiden. Op een bordje met een reductie van balsamico-azijn en vijgen. Tussen: In de oven gebakken balletjes (krokant van buiten en zacht van binnen) van ricotta, truffel (daar gaat mijn potje truffel!) en fijngehakte wilde spinazie, op een gepureerde saus van geroosterde groenten (tomaat, sjalot, pompoen), met wat parmezaan Wat voor soep zullen we daar eens bij knutselen, mensen? | |
minilot | zondag 19 december 2010 @ 18:07 |
Zou het misschien een idee zijn om een topic te openen waarbij de échte wijnkenners ons kunnen adviseren over perfecte combinaties? | |
Pietverdriet | zondag 19 december 2010 @ 18:08 |
Het grote wijntopic | |
minilot | zondag 19 december 2010 @ 18:11 |
![]() Het zal wel zijn dat ik erg in de war ben om dat ik bij nader inzien geen voorbereidingstijd heb voor het kerstdiner. ![]() ![]() | |
Pietverdriet | zondag 19 december 2010 @ 18:12 |
Als je geen voorbereidingstijd hebt, moet je het gewoon laten, het moet wel leuk blijven en je geen maagzweer bezorgen. | |
minilot | zondag 19 december 2010 @ 18:15 |
Daarom dacht ik ook: de pot op! Ik doe gewoon lollig Italiaans met kazen en paddestoelen en truffel, en ander lekker spul: dat kan ik geblinddoekt en met tien vingers in de neus klaarmaken. ![]() ![]() | |
Aphrodyte | zondag 19 december 2010 @ 18:42 |
Heb ik net mn heerlijke citroen-bosbessencake geglazuurd, hoor ik dat morgen misschien niet doorgaat. Moet ik in mn eentje de cake én foccacia voor 6 man opeten ![]() ![]() | |
fokexpert | zondag 19 december 2010 @ 18:44 |
VLEES VLEES VLEES ![]() ![]() ![]() | |
#ANONIEM | maandag 20 december 2010 @ 11:33 |
Misschien dat jullie een goeie tip voor me hebben. Wij hebben hier dus een donderdag een kerstdiner met 20 man en degene die het organiseert wil plastic bordjes omdat je die niet hoeft schoon te maken. Plastic bordjes!! Met een kerstdiner!! Dat gaat er bij mij dus heel slecht in. En dan wordt ze kwaad op mij omdat ik moeilijk loop te doen. In ieder geval, mijn vraag is eigenlijk waar ik zo snel en goedkoop mogelijk een berg (normale) borden vandaan kan halen. [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 20-12-2010 11:33:29 ] | |
motorbloempje | maandag 20 december 2010 @ 11:36 |
Kringloopwinkels | |
Nanashi | maandag 20 december 2010 @ 11:40 |
Is het geen optie om mensen zelf borden te laten meenemen? Of een aantal gewoon een hele stapel van thuis. Staat volgens de Allerhande ook nog eens gezellig. | |
#ANONIEM | maandag 20 december 2010 @ 12:01 |
Ja dat zijn we wel goeie ideeen. Bedankt! Ik houd me nu maar even koest voordat ik een klap voor m'n bek krijg, maar no-way dat ik mijn kerstdiner van een plastic bordje ga eten. | |
Bake | maandag 20 december 2010 @ 22:13 |
Ik zag op internet ook wel een paar luxe mogelijkheden: luxer wegwerpservies. Voor 50 bordjes betaal je +/- 7 euro, maar dan ziet het er al heel anders uit (bijv in een 5-hoek of in een mooie kleur) Als je zoekt bij google.nl kom je er al snel. Succes! | |
Kwork | maandag 20 december 2010 @ 22:25 |
Action/Xenos | |
Holzfäller | maandag 20 december 2010 @ 22:27 |
![]() Nog even bedenken welke snacks ik er 25+26 dec. in doe. Nog tips? | |
Wolkjes | dinsdag 21 december 2010 @ 11:54 |
Zoals Motorbloempje al zei: kringloopwinkels. Daar hebben ze stapels en in alle soorten en maten! Vaak nog niet eens voor een euro per stuk. ![]() | |
minilot | dinsdag 21 december 2010 @ 13:58 |
Iemand een leuk idee voor een klein middag-hapje (amuse-grootte), dat vlees of gevogelte bevat en tof is en culinair verantwoord? ![]() | |
motorbloempje | dinsdag 21 december 2010 @ 14:05 |
even een vraagje: ik ga poffertjes (hartige) en muffins met sinaasappel maken. de poffertjes ga ik 'vullen' met: kaas, kaas en spekjes, feta en spinazie. Kan ik dit al gewoon door elkaar husselen en dan laten rijzen? Ook wil ik in de muffins kleine stukjes sinaasappel doen. Is dit niet te vochtig om te laten rijzen? | |
lauwert | dinsdag 21 december 2010 @ 14:32 |
Kerstavond bij de schoonfamilie eten. Hoef zelf alleen maar een tussengerecht te maken: een portobello carpaccio met truffeldressing rucola, lekkere parmezaam en pijnboompitjes Eerste kerstdag, helemaal alleen.. Wil niet zeggen dat ik niet lekker ga eten.. 2 ideetjes: Kipfilet in bladerdeeg met geitenkaas, bacon en gembersiroop met een lekkere salade of Een biefstuk met een rodewijn geitenkaas saus (Ja, al een tijdje zin in geitenkaas..) 2e kerstdag: Samen met het vriendje Amuseshapje: Gegrilde gemarineerde mozzerella met brood, bacon en een olijven/citroen dressing Voorgerecht: 3 verschillende crostini's Hoofdgerecht: Een lekkere gemarineerde entrecote met daarbij gegrilde honing, citroen, rozemarijn aardappels en gegrilde groenten. Ziet er sowieso leuk uit! Nagerecht: IJs met koffielikeur en schilfertruffels gemengt. Daarbij een lekkere chocolade/caramelsaus en misshcien nog wat fruit. Best prima lijkt me zo! | |
minilot | dinsdag 21 december 2010 @ 14:43 |
Ik ben er helemaal uit! ![]() - Hapje: soesjes (altijd leuk om te maken!) met paté, pancetta en wat portgelei - Drankje: 1 liter egg nog ![]() - Koud voorgerecht: felgroene waterkerspoffertjes met wilde zalm en crème fraîche - Soep: gepureerde soep van geroosterde tomaten en geroosterde paprika, met chipotlepeper en een dot stijfgeklopte groene kruiden-slagroom. Erbij een piepklein, zacht zelfgebakken rozemarijnbroodje met wat versgedraaide roomboter. - Warm voorgerecht: taartje van zelfgemaakt bladerdeeg, met cantherellen, ricotta, truffel en gruyere, op een bord met wat strepen balsamico-vijgenreductie. En daarmee eindigt mijn deel: schoonouders zorgen voor hoofdgerecht en toetje. Ik kan misschien alleen nog wel een extra hapje voor 's middags gebruiken.. [ Bericht 1% gewijzigd door minilot op 21-12-2010 14:49:42 ] | |
Weird- | dinsdag 21 december 2010 @ 17:51 |
Mijn kerstdiner: • Amuse1: Geen idee, doen ouders • Amuse2: idem • Voorgerecht: 2 soorten carpaccio: rund en zalm (waarvan niets kant-en-klaar) • Hoofdgerecht: Hazenpeper en voor de wat minder avontuurlijke mensen een varkensrollade. Hierbij serveer ik gebakken aardappelen, rode kool met appel en spruiten • Nagerecht: chocolademousse | |
Tezz | dinsdag 21 december 2010 @ 18:07 |
Mijn collega (waarmee ik samen de kerstlunch organiseerde) was het andere uiterste: ze wilde haar goede servies gebruiken (nog van oma geweest en ze is zelf al 60 ![]() ![]() Ik wilde gewoon de blokker-bordjes en ikea-bestekje op tafel zetten (wel alles hetzelfde, en met mooi kerstkleed, kaarsjes en leuke aankleding) maar ze wilde perse haar goede servies! Dus aten wij vanmiddag van prachtige borden en met zilveren vorken en het was super! Dus je hebt helemaal gelijk: plastic bordjes no way! ![]() | |
golfer | woensdag 22 december 2010 @ 00:44 |
Onze hoofdgerechten zijn bekend: De ene dag wordt het Runderfiletrollade met eekhoorntjesbrood en de andere dag besloten dat we de kreeftjes die we in de vriezer hebben liggen gaan gebruiken om Linguine met kreeft te maken. Nu nog wat bijgerechten bedenken. | |
RobinOok | woensdag 22 december 2010 @ 01:17 |
Ik weet het nog steeds niet. Morgen eerst een etentje en dan heb ik nog 2 dagen. Moet goed komen. Bij topchef hebben ze maar 20 minuten.... | |
loecje | woensdag 22 december 2010 @ 02:07 |
dan word het echt topchef, koken met de beschikbare middelen aangezien de winkels met de kerst dicht zijn | |
Schanulleke | woensdag 22 december 2010 @ 09:35 |
Ik ben nog aan het zinnen op een goed voortje, gemakkelijk (vooraf) te bereiden voor ongeveer 15 man. Suggesties zijn welkom. Mag best tijd kosten in de voorbereiding. | |
Stansfield | woensdag 22 december 2010 @ 10:53 |
Ik ben er ook uit 1e kerstdag vooraf een tomatensoepje niet al te uitgebreid. hoofdgerecht lamskoteletjes met wat groeten. Nagerecht een chocoladetaartje met frambozen. 2e kerstdag Voor een salade met een gepocheerd ei. hoofdgerecht een gevulde kip. Nagerecht een merengue met aardbeien en frambozen. | |
Cyntiaa | woensdag 22 december 2010 @ 14:30 |
Misschien dat iemand hier het weet, ik ben op zoek naar een aiolie met rode peper er in. Weet iemand waar ik het kan halen? | |
FutureFairytale | woensdag 22 december 2010 @ 14:34 |
1e Kerstdag: gevulde champignons, daarna pasteitje ragout. Hoofd: zalm met basilicumsaus, een varkensrollade en kalkoenrollade met spaanse ham en brie. Daarbij haricots verts in spek, stoofpeertjes en 2 soorten aardappeltjes. Toe: chocoladefondue met fruit, vanilleijs en pudding. 2e kerstdag: gourmetten | |
McGilles | woensdag 22 december 2010 @ 14:37 |
Aioli zelf maken natuurlijk, zelfde manier als mayonaise alleen dan geperste knoflook toevoegen. Ik gebruik meestal: 1 eidooier 2 tsp citroensap 1 knoflookteentje 1/2 cup olijfolie Dan beetje rode peper fijnsnijden (of zelfs even meepureren met de knoflook onder je koksmes). | |
morg78 | woensdag 22 december 2010 @ 14:51 |
Helemaal mee eens! Ik maak (voor mezelf, dus meteen voor twee dagen): - semoer daging (rund) - sambal goreng telor (ei) - een sajoer van kool (ik heb nog een mooie witte kool liggen) - iets met kip (gulai ajam of ajam setan, zie ik wel op het moment dat ik met koken begin ![]() - atjar ketimoen En uiteraard met rijst, kroepoek en andere bijzaken ![]() | |
McGilles | woensdag 22 december 2010 @ 14:57 |
Lekker toch, maar vind het niet leuk om voor mezelf lekker te koken. Maak met alle plezier meerdere gerechten voor andere mensen, maar vind het zonde om dat alleen voor mezelf te doen ![]() Toch nog alle 3 de avonden vol hier dus gelukkig, maar anders zat ik ook in m'n eentje aan de eettafel ![]() | |
littledrummergirl | woensdag 22 december 2010 @ 15:37 |
heb je een receptje van die soep voor me? ![]() | |
MissHobje | woensdag 22 december 2010 @ 18:02 |
oe herkenbaar, heb alleen vrijdag voor de boodschappies enne weet ook nog niet helemaal wat, hoofdgerecht iets met lamsrack, ik laat me ook verrassen op het laatste moment. Succes met de inspiratie ![]() ![]() | |
WKFinal2010 | donderdag 23 december 2010 @ 08:43 |
Ik ben dit jaar verantwoordelijk voor het hoofdgerecht en ik maar: Kalkoenfilets gevuld met roomkaas en cremeberry compote Bospeen met peultjes, in tijm knoflookboter Aardappelgratin met knolselderij, champignon melange Gevulde aardappel uit de oven Stoofpeertjes Eventueel een lekkere salade er nog bij. Voor, tussen en na blijven een verassing tot aan het diner! | |
seasushi | donderdag 23 december 2010 @ 10:41 |
iemand nog inspiratie voor een voorgerecht: geen vis, geen kaas, geen mayonaise erin, geen azijn of producten waar azijn in zit....... ![]() De paté is mislukt en die ga ik niet over doen ![]() Ben bijna in staat om bitterballen te bakken ![]() | |
FutureFairytale | donderdag 23 december 2010 @ 11:21 |
gevulde champignons met gehakt en kruiden. of een soepje! | |
#ANONIEM | donderdag 23 december 2010 @ 11:29 |
Heeft iemand nog een goed recept voor gemarineerde varkenshaas? | |
simmu | donderdag 23 december 2010 @ 11:33 |
ik maak er pastoorshaasjes van dit jaar ![]() hiero recept: http://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=88576, met dank aan rudolf ![]() | |
simmu | donderdag 23 december 2010 @ 11:33 |
heel ouderwetsch (maar wel makkelijk) pasteitjes met ragout? | |
#ANONIEM | donderdag 23 december 2010 @ 11:35 |
Eens ff kijken, had zelf deze gevonden: http://blog.kokenmetfrank.nl/2008/01/varkenshaasje.html Simpel, maar effectief. | |
motorbloempje | donderdag 23 december 2010 @ 11:39 |
zelfgemaakte bitterballen zijn anders ook lekker/leuk! ![]() ![]() | |
motorbloempje | donderdag 23 december 2010 @ 11:49 |
Heeft iemand hier toevallig nog wat tips voor/een antwoord op? Hoef niet zo nodig een nieuw topic te openen ![]() | |
Ryan3 | donderdag 23 december 2010 @ 12:31 |
Even een kerstdinervraagje; hoe zouden jullie je witlofsalade doen, jongens? En wat nemen jullie als chocoladetopping bij je dame blanche? | |
Leintjeuh | donderdag 23 december 2010 @ 12:34 |
Dame blanche 'hoort' met een warme chocoladesaus ernaast geserveerd. Zo heb ik m het liefst, vanille ijs met (zelfgeklopte!!) slagroom en chocoladesaus ernaast. | |
Aphrodyte | donderdag 23 december 2010 @ 12:36 |
Witlofsalade van fijngesneden witlof, rozijnen, verbrokkelde honinggeitenkaas, geroosterde pijnboompitjes en honingmosterddressing vind ik altijd erg lekker ![]() | |
Ryan3 | donderdag 23 december 2010 @ 12:41 |
Je doet die saus ernaast? Kijk, het probleem bij die saus is idd, giet je hem er overheen, dan stolt-ie tot een erg harde laag en soms dikke laag chocolade, die je alleen nog met een thermische lans kunt eten. Nu zei mijn vrouw dan gebruik je toch die flesjes chocolade saus van de appie. Echter ik vroeg me af of die bij verwarming niet te vloeibaar wordt. En of er nog betere alternatieven zijn... (de gebruikelijke methoden heb ik al geprobeerd en dat ging dus niet goed.) | |
Ryan3 | donderdag 23 december 2010 @ 12:42 |
En saus? Mayo/yoghurt? Ikzelf zat te denken aan sterappeltje/walnootjes/yoghurt-mayo. | |
Ryan3 | donderdag 23 december 2010 @ 12:50 |
En nog een vraag, kan ik met een kalkoenfilé ook een mis-en-placeje doen? Tot welke temp gaar ik hem dan voor, en de volgende dag af? 48 resp 56? | |
loecje | donderdag 23 december 2010 @ 13:04 |
daarom saus ernaast in een apart bakje zodat je dat er zelf over heen kan schenken en dan direct op kan eten. als de saus eerder stolt dan je hem op eet moet je misschien eens een andere saus/recept proberen. | |
Ryan3 | donderdag 23 december 2010 @ 13:05 |
Ah, op die manier, dat is wel een idee idd. Zal even doordenken of ik dat ga doen of toch maar een apfelstrudel met ijs en room. | |
loecje | donderdag 23 december 2010 @ 13:08 |
maar watvoor chocolade saus gebruik je dan dat het zo hard stolt? zelf gemaakt of kant en klaar? ik doe: pure chocola au bain-marie smelten met wat melk/slagroom erdoor. |