quote:Op maandag 16 februari 2009 12:03 schreef fusionfake het volgende:
[..]
Opzich vreemd, want wiskunde B1 zit nu bij NG/NT en dan hoor je dat toch echt te kunnen. Vreemd dat dan zoveel studenten het niet kunnen.
Jammer genoeg zal dit alleen maar verslechteren, want vanaf volgend jaar heb je N&G zonder wiskunde B, die zal niet meer verplicht gesteld worden. Natuurkunde idem, vind het maar een beetje vaag NATUUR en gezondheid zonder natuurkunde ?
Achja ik zit nog niet bij die nieuwe 2e fase, decentrale selectie uva over 3/4 weken.
Ik vind dat iedereen wiskunde B gehad moet hebben eigenlijk. Maar dat niveau mag je toch zeker wel van een arts verwachten anders krijg je straks al die fluimen die nu bij rechten zitten bij geneeskunde.quote:Op maandag 16 februari 2009 12:08 schreef starla het volgende:
Ik snap niet zo goed waarom geneeskundestudenten wiskunde B zouden moeten hebben gehad.
Van een arts verwachten dat ie integreert zekerquote:Op maandag 16 februari 2009 12:15 schreef Repeat het volgende:
Maar dat niveau mag je toch zeker wel van een arts verwachten anders krijg je straks al die fluimen die nu bij rechten zitten bij geneeskunde.
Inderdaad, dat beetje statistiek dat je nodig hebt kun je zonder wiskunde ook wel.quote:Op maandag 16 februari 2009 12:25 schreef starla het volgende:
[..]
Van een arts verwachten dat ie integreert zekerWiskunde B is gewoon niet nodig voor geneeskunde.
Die mensen heb je altijd. Maar het andere eind van het spectrum vond ik ook irritant tijdens de tutorgroepen; die mensen die anderen ook geen kans gunnen, en altijd als eerste iets moeten roepen. Vaak is het iets onzinngs ook. Zelf houd ik van nadenken voordat ik iets zeg, dus ik val wel aardig in het midden van het spectrum.quote:Op maandag 16 februari 2009 14:08 schreef Nuna het volgende:
En weetje wat ik altijd zo irritant vind, mensen die in een werkgroep helemaal geen woord zeggenIk ben benieuwd hoe zij zich zullen gedragen tijdens de co-schappen, een beetje initiatief tonen is niet verkeerd lijkt me..
Oh maar dat heb ik ook hoor, hoef ook niet zo nodig op de voorgrond. Maar echt totaal niets zeggen? We hebben nu zo'n 4 werkgroepen gehad en zelfs een hoi of hallo heb ik niet gehoordquote:Op maandag 16 februari 2009 14:10 schreef starla het volgende:
[..]
Die mensen heb je altijd. Maar het andere eind van het spectrum vond ik ook irritant tijdens de tutorgroepen; die mensen die anderen ook geen kans gunnen, en altijd als eerste iets moeten roepen. Vaak is het iets onzinngs ook. Zelf houd ik van nadenken voordat ik iets zeg, dus ik val wel aardig in het midden van het spectrum.
Dat zeg ik toch ook niet. Ik vind alleen dat je dat niveau toch wel moet aankunnen.quote:Op maandag 16 februari 2009 12:25 schreef starla het volgende:
[..]
Van een arts verwachten dat ie integreert zekerWiskunde B is gewoon niet nodig voor geneeskunde.
Zo iemand had ik vorig blok ook, een meisje en die zei bij driekwart van de tutorgroepen letterlijk niet 1 woord.quote:Op maandag 16 februari 2009 14:17 schreef Nuna het volgende:
[..]
Oh maar dat heb ik ook hoor, hoef ook niet zo nodig op de voorgrond. Maar echt totaal niets zeggen? We hebben nu zo'n 4 werkgroepen gehad en zelfs een hoi of hallo heb ik niet gehoord.
Ja, dat is toch wel een verschrikkelijk verhaal. Wat ik nog steeds niet snap is waarom je dan veel ernstigere diagnoses stelt. Dat je slordig werkt, of niet komt opdagen of iets dergelijks, kan ik allemaal voorstellen. Dat er een medicijn is die ervoor zorgt dat men onterechte infauste diagnoses stelt, kan ik me niet voorstellen.quote:Op maandag 16 februari 2009 17:50 schreef starla het volgende:
[..]
Zo één misschien:
http://www.medicalfacts.n(...)aafd-aan-medicijnen/![]()
Wat dan?quote:Op dinsdag 17 februari 2009 17:20 schreef Spyronius het volgende:
Nog 2 weken en dan weet ik of ik weer een stapje dichterbij ben gekomen om alsnog arts te worden
Als ik een V haal heb ik de punten al binnen voor dit jaarquote:Op dinsdag 17 februari 2009 19:50 schreef Nuna het volgende:
Morgen weer VGT. Kijken of ik weer de zesdejaars norm haal
Ik dacht dat je juist de laatste altijd moest maken, in verband met het feit dat je die dan kunt skippen.quote:Op dinsdag 17 februari 2009 20:10 schreef MaxC het volgende:
[..]
Als ik een V haal heb ik de punten al binnen voor dit jaar![]()
Dan kan ik de volgende wel overslaan, kan dat eigenlijk?
Bij ons kan dat niet, je krijgt voor alle 4 studiepunten.quote:Op dinsdag 17 februari 2009 20:10 schreef MaxC het volgende:
[..]
Als ik een V haal heb ik de punten al binnen voor dit jaar![]()
Dan kan ik de volgende wel overslaan, kan dat eigenlijk?
In groningen kreeg je altijd maar 3 studiepunten.quote:Op dinsdag 17 februari 2009 20:29 schreef Nuna het volgende:
[..]
Bij ons kan dat niet, je krijgt voor alle 4 studiepunten.
Tegenwoordig is het 6quote:Op dinsdag 17 februari 2009 20:36 schreef starla het volgende:
[..]
In groningen kreeg je altijd maar 3 studiepunten.
was onderdeel van socialequote:Op dinsdag 17 februari 2009 22:27 schreef dotKoen het volgende:
[..]
Moeten jullie daar een coschap in lopen? Dat vind ik nu echt onzinnig.
quote:
7 maart is de Summa toets, dus nog heel ff, hebben maar 202 mensen ingeschrevenquote:Op dinsdag 17 februari 2009 17:33 schreef gohan16 het volgende:
heb je al de toets gemaakt? Begin je dan in augustus?
Ja gaat om het aantal uren he. Daarom lijkt 6 mij ook zoveel. Maar het gaat natuurlijk nergens over dat dezelfde toets ergens anders 3 keer zoveel punten oplevertquote:Op dinsdag 17 februari 2009 23:06 schreef MaxC het volgende:
[..]
Hoe kunnen ze dat verantwoorden? Die studiepunten zijn toch een bepaalde last, is Europees vastgelegd
Waarschijnlijk niet, van wat ik gehoord heb vragen ze erg veel feitjes.quote:Op dinsdag 17 februari 2009 23:59 schreef Spyronius het volgende:
[..]
7 maart is de Summa toets, dus nog heel ff, hebben maar 202 mensen ingeschrevenEn 80 blijven daar van over na de eerste ronde, dus maar ff hopen dat die toets een beetje te doen is.
quote:Op dinsdag 17 februari 2009 23:59 schreef Spyronius het volgende:
[..]
7 maart is de Summa toets, dus nog heel ff, hebben maar 202 mensen ingeschrevenEn 80 blijven daar van over na de eerste ronde, dus maar ff hopen dat die toets een beetje te doen is.
Nou, ja, die studiepunten slaan ook nergens op. Officieel (volgens de EU) moet een ECTS 25-30 uur studiebelasting opleveren. Dat houdt dus in dat ik per VT 12,5-15 uur bezig moet zijn (wij krijgen 0,5 ECTS per VT). Ik ben er inclusief fietsen ongeveer 2 uur mee bezigquote:Op woensdag 18 februari 2009 01:34 schreef Repeat het volgende:
[..]
Ja gaat om het aantal uren he. Daarom lijkt 6 mij ook zoveel. Maar het gaat natuurlijk nergens over dat dezelfde toets ergens anders 3 keer zoveel punten oplevert
Maarja hoe je het ook verdeelt, uiteindelijk maakt het niet zoveel uit lijkt me....
Ja, klopt. Ik wilde niet te veel hinten, maar ik wilde graag weten hoe snel je de patiënt zag. Dus: hoe snel zie je Hans?quote:Op woensdag 18 februari 2009 12:27 schreef starla het volgende:
Beetje raar, wat zegt u tegen de echtgenoot....misschien hoi hoe gaat het?
Ja, DD a priori wilde ik graag weten. Ik (of: de bron waar ik deze casus uit gejat hebquote:DD kun je pas opstellen na antwoorden van het echtpaar natuurlijk, of wil je de DD van hoofdpijn weten? Ik zal de volgende vragen stellen aan patient als hij adequaat genoeg is: wanneer begonnen? (trauma geweest?) hoe snel begonnen? gevoel van knap in hoofd? waar zit de pijn met name? hoe erg? misselijk? braken? uitvalsverschijnselen? foto/fonofobie? aura? koorts? visus? therapietrouw geweest? andere medicijnen? evt zelf bloeddruk gemeten, zo ja hoe hoog?
evt kaakclaudicatio? Risicofactoren: roken? hoog cholesterol? diabetes? Familie: stollingsproblemen? CVA's? Migraine?
Aan vrouw: iets gemerkt laatste tijd, karakterveranderingen? looppatroon? vergeetachtigheid? onhandigheid?
LO: orientatie in ruimte, tijd en persoon + coordinatie. Afasie of dysartrie? Hersenzenuwen? Met name opticus, oculomotorius (pupilreacties!), abducens en trochlearis. Motoriek en sensibiliteit globaal + reflexen. Bloeddruk meten! Bij verdenking op arteriitis temporalis nog temporalis voelen of warm, rood en verdikt is.
Brudzinski + Kernig.
DD/ (sterk afhankelijk van antwoorden)
- Intracerebraal hematoom (hypertensie!)
- SAB (bij zeer acute, zeer ernstige hoofdpijn en weinig uitval)
- Meningitis (bij koorts + positieve brudzinski en kernig)
- Clusterhoofdpijn vs Migraine (bij uitlokkende factoren, pijn boven oog, loopneus en traanoog)
- RIP/hydrocefalus (bij karakterveranderingen, veranderd looppatroon, incontinentie, vergeetachtigheid, uitval)
- arteriitis temporalis (koorts, kaakclaudicatio, gevoelige temporalisregio's)
of natuurlijk gewoon hoofdpijn door accomoderen....![]()
snelquote:Op woensdag 18 februari 2009 12:42 schreef dotKoen het volgende:
Ja, klopt. Ik wilde niet te veel hinten, maar ik wilde graag weten hoe snel je de patiënt zag. Dus: hoe snel zie je Hans?
Oh, je bedoelt hypertensieve encefalopathie zeker, stom van me, had erin gemoeten.quote:[b]Op woensdag 18 februari 2009 12:42
Ik (of: de bron waar ik deze casus uit gejat heb) mis(t) nog één belangrijke diagnose in de DD.
yup en wil ook richting neurologiequote:[b]Op woensdag 18 februari 2009 12:42
Anamnese is goed (maar ja, jij bent dan 6e-jaars toch? ;-) ).
Ja ok, maar iemand die geen koorts heeft en niet nekstijf is?? Als je meningeale prikkeling vindt ga je inderdaad kijken of je petechien vindt.quote:[b]Op woensdag 18 februari 2009 12:42
LO mis ik nog controle op petechiën of purpura.
lol, wat waren de antwoorden op de vragen dan? Ik weet nu alleen dat iemand ernstige hoofdpijn heeft en een torenhoge bloeddruk en suf. Dat is genoeg reden om hem in te sturen.quote:[b]Op woensdag 18 februari 2009 12:42
De casus gaat verder:
Bij het onderzoek vindt u dat Hans inderdaad suf is, hij reageert vertraagd op uw vragen. Hij staat wat wankel op zijn benen. U meet een bloeddruk van 200/130 mmHg, de pols is regulair, hij is niet nekstijf en u vindt bij oriënterend neurlogisch onderzoek geen afwijkingen.
Wat doet u?
Inderdaad. Volgens mijn bron mag je je spreekuur nog afmaken, maar rijdt je daarna een spoedvisite tussen de middag. Binnen 2 uur dus.quote:
Inderdaad.quote:Oh, je bedoelt hypertensieve encefalopathie zeker, stom van me, had erin gemoeten.
AFAIK zijn petechiën sensitiever dan nekprikkeling toch? Geen koorts nee, dat klopt. Maar goed, bewustzijnsdaling + ernstige hoofdpijn, dan zou ik toch wel even checken.quote:Ja ok, maar iemand die geen koorts heeft en niet nekstijf is?? Als je meningeale prikkeling vindt ga je inderdaad kijken of je petechien vindt.
Ja, die staan er dus niet inquote:[..]
lol, wat waren de antwoorden op de vragen dan?
Alleen bij meningokokkeninfecties.quote:Op woensdag 18 februari 2009 12:58 schreef dotKoen het volgende:
AFAIK zijn petechiën sensitiever dan nekprikkeling toch? Geen koorts nee, dat klopt. Maar goed, bewustzijnsdaling + ernstige hoofdpijn, dan zou ik toch wel even checken.
Bloeddruk voorzichtig laten dalen, enerzijds om cerebrale hypoxie te voorkomen, anderzijds om vaatspasmen te voorkomen bij een SAB.quote:Op woensdag 18 februari 2009 12:58 schreef dotKoen het volgende:
Maar goed, nu weet ik nog steeds niet wat je met die tensie doet.
Ah, ok.quote:
Nou ja, dat mogen ze op de IC doenquote:Bloeddruk voorzichtig laten dalen, enerzijds om cerebrale hypoxie te voorkomen, anderzijds om vaatspasmen te voorkomen bij een SAB.
Met vragen als: "Vind het niet leuk om naar kunstmusea te gaan." en "Heb regelmatig stemmingswisselingen".quote:Hallo iedereen,
Ik doe een onderzoek onder geneeskundestudenten, met als doel te weten te komen of de persoonlijkheid samenhangt met de keuze voor de studie geneeskunde. Om dit te onderzoeken heb ik een enquête samengesteld. Ik zou willen vragen of je die in wilt vullen, het is maar vijf minuutjes werk.
de enquête:
http://www.enquetemaken.be/toonenquete.php?id=11098
Bron: Prikbord
gaat niet echt lekker met hansquote:Op woensdag 18 februari 2009 13:12 schreef dotKoen het volgende:
In de ambulance krijgt Hans nog een insult, waarvoor de ambu-vpk een rectiole diazepam toedient.
Hmm lastig....sowieso bloeddruk goed vervolgen en de nierfunctie. De keuze voor een diureticum bij iemand met een slechte nierfunctie vind ik ook niet geweldig, zou voor een ACE-remmer kiezen. Een eiwit-, zout- en vochtarm dieet lijkt me ook gepast. Ook neurologische restverschijnselen in de gaten houden, maar dat gebeurt op neuropoli lijkt me. Vergeet vast iets heel specifieks voor hypertensieve encefalopathie, maar zo diep reikt mijn kennis ook weer nietquote:Op woensdag 18 februari 2009 13:12 schreef dotKoen het volgende:
Na onderzoek (hele lijst, ga ik niet overtikken) concludeert u dat er sprake is van hypertensieve encefalopathie. U laat de patiënt opnemen op de IC, waar de behandeling gestart wordt met ophogende doseringen van nitroprusside. Na enkele dagen wordt hij overgeplaatst naar de verpleegafdeing. Na 10 dagen wordt de patiuent in goede conditie ontslagen, met een tensie van 145/95 mmHg. Hij gebruikt nu metoprolol en een diureticum. Wel heeft de patiënt nog een matig ernstig gestoorde nierfunctie (creatinineklaring 45 ml/min).
Hoe dient de patiënt nu verder vervolgd te worden en waarop moet dan worden gelet?
quote:Op maandag 16 februari 2009 12:15 schreef Repeat het volgende:
[..]
Ik vind dat iedereen wiskunde B gehad moet hebben eigenlijk. Maar dat niveau mag je toch zeker wel van een arts verwachten anders krijg je straks al die fluimen die nu bij rechten zitten bij geneeskunde.
Daar vul ik weleens onzin dingen inquote:Op woensdag 18 februari 2009 13:22 schreef dotKoen het volgende:
Kijk, nog een leuk onderzoekjeonder geneeskundestudenten:
[..]
Met vragen als: "Vind het niet leuk om naar kunstmusea te gaan." en "Heb regelmatig stemmingswisselingen".
Haha, ik keek ook net. Over 8 minuten, volgens hun site.quote:Op woensdag 18 februari 2009 16:04 schreef Repeat het volgende:
Waar blijven die panacea fluimen met hun vgt antwoorden?
Neequote:
Tja, goed vervolgen bloeddruk en nierfunctie inderdaad. Vreemd genoeg wordt juist een ACE-remmer wel in de antwoorden/toelichting genoemd, event. gecombineerd met een diureticum en/of zoutbeperking. Verder roepen ze ook nog stoppen met roken (hoewel we van Hans hemaal niet wisten dat hij rookte) en gezond eten. Wordt niets meer voor de hypertensieve encefalopathie genoemd.quote:[..]
Hmm lastig....sowieso bloeddruk goed vervolgen en de nierfunctie. De keuze voor een diureticum bij iemand met een slechte nierfunctie vind ik ook niet geweldig, zou voor een ACE-remmer kiezen. Een eiwit-, zout- en vochtarm dieet lijkt me ook gepast. Ook neurologische restverschijnselen in de gaten houden, maar dat gebeurt op neuropoli lijkt me. Vergeet vast iets heel specifieks voor hypertensieve encefalopathie, maar zo diep reikt mijn kennis ook weer nietMisschien nog bij recidief insult anti-epileptische behandeling starten.
Ok, dat is wel OK van jullie Groningersquote:
Ik dacht toch echt dat wij er hier in Nijmegen ook één hebben: http://www.aesculaaf.nl/. Marnox, fix dat eens!quote:Groningen is uniek, want Groningen is namelijk de enige studentenstad in Nederland die beschikt over haar eigen medische faculteitskroeg.
http://www.volonte.nl/index.php
Was inderdaad stom van me. Een neuroloog bij mij uit het ziekenhuis hamerde daar altijd op. Maar goed, nu vergeet ik het zeker niet meer als ik 30 maart met m'n klinische stage neurologie beginquote:Op woensdag 18 februari 2009 16:06 schreef dotKoen het volgende:
alleen de juiste diagnose in eerste DD vergeten.
In Leiden ook.quote:Op woensdag 18 februari 2009 16:30 schreef dotKoen het volgende:
[..]
Ok, dat is wel OK van jullie Groningers
Overigens loopt Volonté trouwens keihard te liegen op hun website (staat nu een In Memoriam op):
[..]
Ik dacht toch echt dat wij er hier in Nijmegen ook één hebben: http://www.aesculaaf.nl/. Marnox, fix dat eens!
Precies, ik zat eerst ook aan afwijkend als in 'afwijkend van de uitslag van de gouden standaard' te denken. Vraag wordt geschrapt neem ik aan, wordt al door meerderen over geklaagd.quote:Op woensdag 18 februari 2009 16:49 schreef Repeat het volgende:
Ik vind vraag 166 wel heeeeel vreemd hoor. Ze hebben het over een afwijkend resultaat? Wat is dat? Positief of negatief?
Zij bedoelen (blijkbaar) met afwijkend resultaat een positieve test, zodat je op 36/40=90% komt.
Ik verwacht van afwijkend juist een uitslag die niet overeenkomt met het wel of niet aanwezig zijn van de aandoening, zodat de test slechts bij 4 personen positief zou zijn...![]()
Ja, dat had ik uitgerekend en dacht, hm dat antwoord staat er niet bijquote:Op woensdag 18 februari 2009 16:51 schreef dotKoen het volgende:
[..]
Precies, ik zat eerst ook aan afwijkend als in 'afwijkend van de uitslag van de gouden standaard' te denken. Vraag wordt geschrapt neem ik aan, wordt al door meerderen over geklaagd.
Lousy test dan trouwens, als er maar bij 4/40 T+/Z+ uitrolt![]()
Zelf ging ik ervan uit dat 40 mensen een goed-positieve uitslag hadden en 15 een fout-positieve. Dus 40/55 = ongeveer 70%.quote:Op woensdag 18 februari 2009 16:49 schreef Repeat het volgende:
Ik vind vraag 166 wel heeeeel vreemd hoor. Ze hebben het over een afwijkend resultaat? Wat is dat? Positief of negatief?
Zij bedoelen (blijkbaar) met afwijkend resultaat een positieve test, zodat je op 36/40=90% komt.
Ik verwacht van afwijkend juist een uitslag die niet overeenkomt met het wel of niet aanwezig zijn van de aandoening, zodat de test slechts bij 4 personen positief zou zijn...![]()
Ja, dat doen ze hier ook:quote:Op woensdag 18 februari 2009 17:14 schreef Repeat het volgende:
Maken ze het bij jullie de studenten trouwens ook praktisch onmogelijk om bezwaar in te dienen? Met ingescande bronvermelding, want anders nemen ze het niet eens in behandeling.
Sorry, maar ik haal die vgt toch wel, dus het is me gewoon de moeite niet waard om helemaal naar een bron te gaan zoeken en deze dan nog in te scannen ook.
Wist ik trouwens ook niet DotKoen
145 was trouwens ook flauw. Ik lees 'slechter horen' en denk meteen: geen BPPD. Maar ja, het was 'langzaam slechter gaan horen' bij een 80-jarige patiënte ...quote:9.1 Commentaar op vragen in de voortgangstoets dient zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk vóór
12.00 uur op de eerste maandag volgende op de voortgangstoets, onder vermelding van naam
en studentnummer te worden ingezonden. Dit kan uitsluitend geschieden via het speciaal
daarvoor bedoelde e-mailadres: VT@owi.umcn.nl. De kopie van de literatuur waarnaar de
student verwijst dient (gescand) in of bij de mailtekst te zijn opgenomen.
Had ik ook. Beetje naaierig idd.quote:Op woensdag 18 februari 2009 17:17 schreef dotKoen het volgende:
[..]
Ja, dat doen ze hier ook:
[..]
145 was trouwens ook flauw. Ik lees 'slechter horen' en denk meteen: geen BPPD. Maar ja, het was 'langzaam slechter gaan horen' bij een 80-jarige patiënte ...
Ben al 2 1/2 week bezig met voorbereiden, het voordeel aan de Summa stof is, is dat je als je de juiste vakken kiest bij Biomedische Wetenschappen hier in Utrecht, dat je een groot deel gewoon al als lesstof krijgt.quote:Op woensdag 18 februari 2009 08:12 schreef EricT het volgende:
[..]
Leuk man. Heb je je goed voorbereid?
Opzich niet heel erg, het boek waar ze namelijk het meeste uit vragen, wordt ook gewoon gebruikt bij een hoop vakken binnen m'n opleiding. Dus opzich zolang ik geen blackout krijg moeten die feitjes hopelijk wel lukken, maar ik blijf nog ff doorleren.quote:Op woensdag 18 februari 2009 08:06 schreef Nuna het volgende:
[..]
Waarschijnlijk niet, van wat ik gehoord heb vragen ze erg veel feitjes.
Dat dacht ik ook maar die andere antwoorden leken me nog onwaarschijnlijker dus wel gekozenquote:Op woensdag 18 februari 2009 17:17 schreef dotKoen het volgende:
145 was trouwens ook flauw. Ik lees 'slechter horen' en denk meteen: geen BPPD. Maar ja, het was 'langzaam slechter gaan horen' bij een 80-jarige patiënte ...
Dat je dat boek uberhaupt leestquote:Op woensdag 18 februari 2009 22:13 schreef Pluizel het volgende:
laatste stuk is zeker compartimentsyndroom?
Pf, morgen weer CVO (consult voorbereidend onderwijs) over de seksuele anamnese en het slechtnieuwsgesprek. En dat slechtnieuws gesprek moeten we oefenen op medestudenten. Eens zien of er acteertalentjes zijn die tranen kunnen producerenEcht, het eerste boek dat na m'n artsexamen in de papierversnipperaar gaat is silverman's "vaardig communiceren in de gezondheidszorg". Pokkenboek! Echt óm de 3 regels staat er wel een verwijzing naar een of ander onderzoek. Dat leert en leest toch niet lekker? Ik wil graag goed met m'n patiënten leren communiceren, maar zo werkt het niet.
wie heeft het hier over lezen? Ik heb het vluchtig doorgebladerd zodat ik iig tegen de begeleider kan zeggen dat ik het boek open heb gehadquote:Op woensdag 18 februari 2009 22:25 schreef Repeat het volgende:
[..]
Dat je dat boek uberhaupt leestDat is gewoon 150 blz stating the obvious.
Zo dacht ik er precies hetzelfde overquote:Op woensdag 18 februari 2009 22:25 schreef Repeat het volgende:
[..]
Dat je dat boek uberhaupt leestDat is gewoon 150 blz stating the obvious.
Ik wil wel een poging wagen, maar heb nog geen ORTHO gehad. Cave belachelijke antwoordenquote:
Allemaal m.b.t. hoofdtrauma: Is patiënt buiten kennis geweest? Is er sprake van posttraumatische amnesie of retrograde amnesie? (waarschijnlijk niet) Gebruikt patiënt antistolling? Heeft patiënt een stollingsstoornis? Misselijk, duizelig, braken, hoofdpijn?quote:Een 60 jarige man wordt op de fiets aangereden door een auto met ongeveer 30km/u, en valt op de grond. De man wordt naar de SEH gebracht waar je ziet dat hij een hoofdwond heeft. Hij vertelt ook dat hij veel pijn in zijn linker enkel en knie heeft. Hij is bij kennis en reageert adequaat op gestelde vragen. Je weet niet de voorgeschiedenis en medicatie van de man.
Wat is in dit geval belangrijk om te weten?
Om nog even door te gaan op de hoofdwond: nog even kijken naar de pupillen.quote:De man zegt geen medicatie te gebruiken en klaagt niet over hoofdpijn. De hoofdwond lijkt mee te vallen, hij klaagt vooral over de enkel en knie.
Waar let je op bij LO?
Röntgenonderzoek van enkel- en kniegewricht (als we toch naar RADIO moetenquote:Vanwege de ernst besluit je aanvullend onderzoek aan te vragen.
Welk(e) aanvullend(e) onderzoek(en)?
Onderbeenletsel staat bekend om compartimentensyndroom. Daar gok ik op, aangezien zenuwletsel anders wel op SEH over werd geklaagd.quote:De man wordt na de juiste behandeling ontslagen, maar belt diezelfde avond nog op. Hij klaagt over toenemende pijn, niet in de enkel, maar juist in z'n scheenbeen. Ook lijkt het volgens hem of z'n onderbeen constant tintelt en z'n voet 'slaapt'.
Wat is hier waarschijnlijk aan de hand?
Direct laten komen, wellicht per ambulance? Behandeling: spoed-OK en opensnijden (dermatofasciotomie)quote:Wat doe je?
Inderdaad, belangrijkste is bewustzijnverlies en zo ja hoe lang en of er antistolling wordt gebruikt, evt of dhr dronken was toen het gebeurden. Amnesie vraag je wel altijd naar maar zegt weinig of de ernst en aard van letsel. Tijdelijk bewustzijnsverlies + desorientatie = CT.quote:Op donderdag 19 februari 2009 11:07 schreef dotKoen het volgende:
Allemaal m.b.t. hoofdtrauma: Is patiënt buiten kennis geweest? Is er sprake van posttraumatische amnesie of retrograde amnesie? (waarschijnlijk niet) Gebruikt patiënt antistolling? Heeft patiënt een stollingsstoornis? Misselijk, duizelig, braken, hoofdpijn?
Belastbaarheid is het belangrijkste ja.quote:Op donderdag 19 februari 2009 11:07 schreef dotKoen het volgende:
Enkel-/knietrauma: nog op gelopen? Wat is er precies met enkel en knie gebeurt? Eerder knieletsel? Gevoel door knie te zakken? Patella verplaatst geweest?
Snel de lichtreacties testen is een goede zet. Vragen naar wie hij is, waar hij is en welk jaar het is om zeker te weten dat hij goed georienteerd is. Ook naar uitvalsverschijnselen vragen. Is dit allemaal OK, geen CT.quote:Op donderdag 19 februari 2009 11:07 schreef dotKoen het volgende:
Om nog even door te gaan op de hoofdwond: nog even kijken naar de pupillen.
Yup, mijn persoonlijke ervaring is dat ALLES pijn doet, meestal volstaat dan differentieren fractuur vs contusie. Dus ook de Ottawa knee rules; omdat hij > 50jr is wordt er sowieso een X-knie gemaakt, maar je kijkt ook naar de andere: niet belastbaar, flexie < 90*, drukpijn patella en drukpijn fibulakopje.quote:Op donderdag 19 februari 2009 11:07 schreef dotKoen het volgende:
Knie: zwelling, stand gewricht, is staan op been mogelijk? Beperking actieve en passieve flexie en extensie? Palpatie collaterale banden pijnlijk? Valgiseren en variseren knie pijnlijk? Stabiliteit testen (schuifladefenomeen)?
quote:Op donderdag 19 februari 2009 11:07 schreef dotKoen het volgende:
Enkel: zwelling, stand gewricht, hematoomverkleuring? Uitvoeren Ottawa enkel rules: pijn laterale en/of mediale malleolus? Drukpijn distale fibula, distale tibia, os naviculare of os metatarsale V.
quote:Op donderdag 19 februari 2009 11:07 schreef dotKoen het volgende:
Onderbeen: asdrukpijn? Zenuwletsel: tintelingen, dof gevoel?
Je hebt harde indicaties voor beiden als de Ottawa Knee & Anklerules positief zijn. Helemaal aangezienquote:Op donderdag 19 februari 2009 11:07 schreef dotKoen het volgende:
Röntgenonderzoek van enkel- en kniegewricht (als we toch naar RADIO moeten).
quote:Op donderdag 19 februari 2009 11:07 schreef dotKoen het volgende:
Onderbeenletsel staat bekend om compartimentensyndroom. Daar gok ik op, aangezien zenuwletsel anders wel op SEH over werd geklaagd.
Per ambulance hoeft volgens mij niet, als hij iemand heeft die kan rijden. Dan ben je er meestal sneller ook.quote:Op donderdag 19 februari 2009 11:07 schreef dotKoen het volgende:
Direct laten komen, wellicht per ambulance? Behandeling: spoed-OK en opensnijden (dermatofasciotomie).
quote:
Tja, als je alles met meerkeuze-vragen probeert te toetsen en lekker veel MPV-vakken geeft, krijg je vanzelf een kennistekort.quote:Geneeskundestudenten kritisch over eigen kennis
Geneeskundestudenten zouden veel minder basis kennis hebben dan vroeger. En ze nemen genoegen met een zesje. Die geluiden klinken, maar zijn ze ook waar? En wat vinden studenten zelf eigenlijk? Het KNMG Studentenplatform deed onderzoek.
‘De studenten van tegenwoordig weten niets meer.’ Dergelijke kritiek is de coassistent van vandaag niet vreemd, integendeel. Artsen, met name specialisten, lijken zich steeds meer te verbazen over het gebrek aan kennis bij studenten.1 2 Hoewel de toon kan verschillen, is de strekking van de kritiek steeds: de medische kennis van de huidige generatie studenten laat te wensen over. Met een zekere regelmaat wordt er vergeleken met vroeger. En ook in het buitenland zou het kennisniveau beter zijn. Volgens Balkenende is de instelling van de Nederlandse student de boosdoener, Nederland zou een zesjescultuur hebben.3 4 Is dit de oorzaak van het kennisgebrek bij de geneeskundestudent of zijn het de nieuwe curricula? Het KNMG Studentenplatform vroeg het de studenten zélf in zijn jaarlijkse enquête.
[...]
Het lijkt erop dat de specialist gelijk krijgt. Vier op de tien studenten (40%) vindt zijn kennisniveau (veel) te laag, afgemeten naar de eigen maatstaven. Onder ouderejaarsstudenten is dit zelfs meer dan de helft (53%). Dit is een alarmerend gegeven, ook al is het natuurlijk wel de vraag of de maatstaven van studenten reëel zijn en in hoeverre deze resultaten te wijten zijn aan onzekerheid of bescheidenheid. Immers, slechts 23 procent beoordeelt de kennis van collega-studenten met een onvoldoende.
Bron: Medisch Contact
Was je nu maar jurist, dan zou je weten hoe je hier je achterwerk mee kunt afvegen.quote:Op woensdag 18 februari 2009 17:14 schreef Repeat het volgende:
Maken ze het bij jullie de studenten trouwens ook praktisch onmogelijk om bezwaar in te dienen? Met ingescande bronvermelding, want anders nemen ze het niet eens in behandeling.
Sorry, maar ik haal die vgt toch wel, dus het is me gewoon de moeite niet waard om helemaal naar een bron te gaan zoeken en deze dan nog in te scannen ook.
Wist ik trouwens ook niet DotKoen
Kort geding?quote:Op donderdag 19 februari 2009 12:01 schreef Diederik_Duck het volgende:
[..]
Was je nu maar jurist, dan zou je weten hoe je hier je achterwerk mee kunt afvegen.
Kan (mits spoedeisend belang), maar hoeft niet. Kan overigens ook beroep bij de bestuursrechter zijn (kg is in de volksmond een geding wat je aanspant in een civiele zaak, maar je kunt ook een voorlopige voorziening halen in een bestuursrechtelijke zaak).quote:
Waarom dan? Is het illegaal dat een universiteit dergelijke eisen stelt?quote:Op donderdag 19 februari 2009 14:09 schreef Diederik_Duck het volgende:
[..]
Kan (mits spoedeisend belang), maar hoeft niet. Kan ook beroep bij de bestuursrechter zijn.
Er volgt een negatief besluit op je bezwaar (ze nemen het niet in behandeling immers). Daartegen kun je in beroep. Of dat beroep kansrijk is is uiteraard afhankelijk van de omstandigheden vh geval.quote:Op donderdag 19 februari 2009 14:12 schreef dotKoen het volgende:
[..]
Waarom dan? Is het illegaal dat een universiteit dergelijke eisen stelt?
Goodluckquote:Op woensdag 18 februari 2009 18:48 schreef Spyronius het volgende:
[..]
Ben al 2 1/2 week bezig met voorbereiden, het voordeel aan de Summa stof is, is dat je als je de juiste vakken kiest bij Biomedische Wetenschappen hier in Utrecht, dat je een groot deel gewoon al als lesstof krijgt.
[..]
Opzich niet heel erg, het boek waar ze namelijk het meeste uit vragen, wordt ook gewoon gebruikt bij een hoop vakken binnen m'n opleiding. Dus opzich zolang ik geen blackout krijg moeten die feitjes hopelijk wel lukken, maar ik blijf nog ff doorleren.
Er is vermoedelijk sprake van een fissuur in het bot van de rechterwijsvinger. Voor de zekerheid foto laten maken. Afhankelijk van de uitkomst daarvan rust voorschrijven/beschermend opzetstukje op de vinger laten aanmeten. Zo nodig medicatie om de koorts/pijn te drukken.quote:Op donderdag 19 februari 2009 23:49 schreef dotKoen het volgende:
Omdat ik de laatste casus had opgelost, volgt hier een nieuwe. Overigens niet zelfverzonnen, net zoals de vorige casus. Nog iets te weinig ervaring voor.
De 43-jarige meneer B. bezoekt uw ochtendspreekuur. U ziet hem eigenlijk nooit; het laatste contact dateert van 12 jaar geleden toen hij een longontsteking had na het schaatsen van de Elfstedentocht. Hij klaagt nu over pijn in de rechterwijsvinger die sinds 2 dagen bestaat. De pijn is dusdanig toegenomen dat hij er vannacht niet van kon slapen. Hij vermeldt een hevig kloppend gevoel in het laatste stukje van zijn wijsvinger. Bij navraag blijkt dat hij aan het klussen is in zijn nieuwe huis.
B. maakt geen zieke indruk. Temperatuur bij oorthermometer is 37,7. Bij onderzoek van de hand ziet u dat zijn rechterwijsvinger diffuus gezwollen en rood is. De vinger staat in een licht gebogen stand en kan niet volledig gestrekt worden, terwijl ook het buigen pijnijk is. De meeste heeft hij juist bij de plooi van het DIP-gewricht, aan de volaire zijde. U twijfelt of u een wondje ziet. Hij heeft een eeltige huid.
Wat is de waarschijnlijke oorzaak van het probleem? Wat zijn uw therapeutische overwegingen? Wat doet u?
Daar krijg je geen diffuus gezwollen, rode en constant zeer pijnlijke (alleen bij strekken) vinger van.quote:Op vrijdag 20 februari 2009 11:10 schreef Diederik_Duck het volgende:
Oh ja, kan natuurlijk ook een trigger finger zijn.
Ach, een niemendalletjequote:Op vrijdag 20 februari 2009 11:16 schreef starla het volgende:
[..]
Daar krijg je geen diffuus gezwollen, rode en constant zeer pijnlijke (alleen bij strekken) vinger van.
Da's waar.quote:Aan je diagnose fractuur twijfel ik ook, omdat er geen trauma gemeld wordt in de casus.
Ik twijfel ook nog een beetje, maar bovenaan in m'n DD staat panaritium. Dat hij problemen met strekken en buigen heeft doet je richting panaritium tendinosum denken, maar daar is hij niet ziek genoeg voor en hij heeft geen koorts. Of de beste man heeft voordat ie bij je kwam 8 keer 500mg PCM genomen natuurlijkquote:Op vrijdag 20 februari 2009 11:20 schreef Diederik_Duck het volgende:
[..]
Ach, een niemendalletje![]()
[..]
Da's waar.
Maar wat is het dan wel?
Nog nooit van gehoord (nu ben ik ook een beunhaas in dit topicquote:Op vrijdag 20 februari 2009 11:22 schreef starla het volgende:
[..]
Ik twijfel ook nog een beetje, maar bovenaan in m'n DD staat panaritium. Dat hij problemen met strekken en buigen heeft doet je richting panaritium tendinosum denken, maar daar is hij niet ziek genoeg voor en hij heeft geen koorts. Of de beste man heeft voordat ie bij je kwam 8 keer 500mg PCM genomen natuurlijk
Hij zegt ook meeste pijn te hebben in de plooi, dat is typisch losmazig weefsel waar flegmone kan plaatsvinden.
Malletfinger omdat ie gewoon z'n extensorpees kapot heeft kan in principe ook, al dan niet in combinatie met avulsiefractuur.
Is voor iedereen lastig, helemaal omdat de casussen hier zo statisch zijn. Wij hebben klinisch redeneren tijdens de studie, maar dan kun je zelf nog extra dingen vragen, extra LO doen en zelf aanvullend onderzoek aanvragen. Dan geven ze daar antwoorden op.quote:Op vrijdag 20 februari 2009 11:27 schreef Diederik_Duck het volgende:
Nu moet ik ter verdediging wel zeggen dat ik vrij weinig ervaring heb in het casus oplossen obv beschrijving,
Precies, gewoon de patient even uithoren, hoe staat het met de onsteking, zijn er abnormaliteiten etc.quote:Op vrijdag 20 februari 2009 11:38 schreef starla het volgende:
[..]
Is voor iedereen lastig, helemaal omdat de casussen hier zo statisch zijn. Wij hebben klinisch redeneren tijdens de studie, maar dan kun je zelf nog extra dingen vragen, extra LO doen en zelf aanvullend onderzoek aanvragen. Dan geven ze daar antwoorden op.
Ik zou bijvoorbeeld hier het liefst meer willen weten: medicatie, trauma?, iets tegen pijn gedaan? en ook niet onbelangrijk is of de roodheid scherp begrensd is, en of de vinger warm aanvoelt.
Het is op zich wel een goede controle op je parate kennis, maar het heeft verder niet heel erg veel raakvlakken met de praktijk.quote:De bedoeling is dus niet dat je meteen de juiste diagnose hebt, maar dat je met zo min mogleijk informatie aan verschillende dingen denkt.
Bingo! Panaritium: difuus gewollen, rode vinger, pijnlijke bewegingsbeperking volaire zijde en subfebriele temp.quote:Op vrijdag 20 februari 2009 11:22 schreef starla het volgende:
[..]
Ik twijfel ook nog een beetje, maar bovenaan in m'n DD staat panaritium. Dat hij problemen met strekken en buigen heeft doet je richting panaritium tendinosum denken, maar daar is hij niet ziek genoeg voor en hij heeft geen koorts. Of de beste man heeft voordat ie bij je kwam 8 keer 500mg PCM genomen natuurlijk
Hij zegt ook meeste pijn te hebben in de plooi, dat is typisch losmazig weefsel waar flegmone kan plaatsvinden.
Patiënt heeft geen zelfmedicatie gebruikt. Hij heeft er tijdens het klussen niet op geslagen, maar bij navraag is het wel mogelijk dat er een splinter in is gekomen: hij heeft immers een nieuwe houten vloer gelegd. Heeft overigens geen splinter gemerkt.quote:Op vrijdag 20 februari 2009 11:38 schreef starla het volgende:
Ik zou bijvoorbeeld hier het liefst meer willen weten: medicatie, trauma?, iets tegen pijn gedaan? en ook niet onbelangrijk is of de roodheid scherp begrensd is, en of de vinger warm aanvoelt.
Incisie en drainage.quote:Op vrijdag 20 februari 2009 12:10 schreef dotKoen het volgende:
Goed, een juiste diagnose hebben we. Nu de therapie nog!
Jep. We gaan iets sneller door de casus. De chirurgie-assistent vraagt nog aan patiënt of hij allergisch is voor antibiotica (zie de pneumonie in vg). Hij heeft uitslag gehad, maar weet niet meer wat hij heeft voorgeschreven gekregen.quote:Op vrijdag 20 februari 2009 12:39 schreef starla het volgende:
Op OK door plastisch chirurg. Flucloxacilline IV?
Omdat de peesschede van digV tot voorbij de pols loopt.quote:Op vrijdag 20 februari 2009 12:52 schreef dotKoen het volgende:
Waarom is het trouwens belangrijk te kijken of de pink geen afwijkingen vertoont?
En wat is de vraag?quote:Op vrijdag 20 februari 2009 12:52 schreef dotKoen het volgende:
Dezelfde avond wordt patiënt geopereerd. Het wondje (dat de dienstdoende chirurgie-assistent wel zag) wordt geëxideerd, er blijkt toch een klein houtsplintertje in de subcutis te zetten. De peesschede wordt geopend, zowel ter plaatse van het wondje als verder proximaal, ter plaatse van 1 van de handplooien. Er zit duidelijk toch in de peesschede. Met een klein kathetertje wordt de peesschede gespoeld en de wonden worden opgengelaten. U ondersteunt de behandeling door antibiotica te gevven. Aangezien er een mogelijke penicilline-allergie bestaat, geeft u 1 dag erytromycine iv, daarna 4 dagen oraal. U ontslaat de patiënt anderhalve dag na OK. Pijn is verdwenen, roodheid verminderd. Beweging gaat echter nog moeizaam.
Niets, geen vragen meerquote:Op vrijdag 20 februari 2009 13:07 schreef starla het volgende:
[..]
Omdat de peesschede van digV tot voorbij de pols loopt.
[..]
En wat is de vraag?
Maar natuurlijk, hoe is het afgelopen?quote:Op vrijdag 20 februari 2009 13:09 schreef dotKoen het volgende:
Ik dacht dat je wel graag wilde weten hoe het met onze arme patiënt ging.
Ja hallo elke keer als ik kijk is de hele casus al opgelostquote:Op vrijdag 20 februari 2009 13:13 schreef starla het volgende:
Ik zal later vandaag weer eens een interne casus posten. Hopen dat er meer mensen meedoen dat een DotKoen en Starla
Dat lijkt me een zeer goed plan.quote:Op vrijdag 20 februari 2009 13:13 schreef starla het volgende:
Ik zal later vandaag weer eens een interne casus posten. Hopen dat er meer mensen meedoen dat een DotKoen en Starla
quote:Op vrijdag 20 februari 2009 13:29 schreef dotKoen het volgende:
Hij leefde nog lang en gelukkig tot hij op 81-jarige leeftijd overleed aan een myocardinfarct (dat verzin ik).
Over 2 dagen is het gemis wel over hoor.quote:Op vrijdag 20 februari 2009 20:46 schreef intoxicated het volgende:
Vandaag laatste dag van m'n Heelkunde coschap gehad. Jammer dat 't voorbij is
statistiek is belangrijker :p zelfs voor mediciquote:Op maandag 16 februari 2009 12:25 schreef starla het volgende:
[..]
Van een arts verwachten dat ie integreert zekerWiskunde B is gewoon niet nodig voor geneeskunde.
Niet eens alle vragen waren beantwoord.quote:Op vrijdag 20 februari 2009 23:48 schreef iofn het volgende:
U besloot een X-thorax te maken. Als de patient naar de afdeling radiologie is en u met een andere patient bezig bent wordt u gebeld door een paniekerige radioloog. Nog voordat de X-thorax gemaakt kon worden ging de patient onderuit. De radioloog herinnerde zijn BLS-lessen en constateerde een tachycardie. Snel werd een ECG gemaakt waarbij een atriumflutter wordt gevonden. Deze herstelt zich echter snel weer.
Verandert dit iets aan uw beleid? Laat u alsnog een X-thorax maken of is een ander onderzoek geindiceerd?
Alsof radiologen überhaupt in de buurt van de rontgenapparatuur komenquote:
quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:20 schreef gohan16 het volgende:
[..]
Alsof radiologen überhaupt in de buurt van de rontgenapparatuur komen!
Ik weet niet hoe ik dit moet interpreteren, maar mijn reactie was serieus. Alle röntgen-onderzoeken, op interventie-onderzoeken na, worden door radiodiagnostische laboranten gedaan.quote:
quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:52 schreef gohan16 het volgende:
[..]
Ik weet niet hoe ik dit moet interpreteren, maar mijn reactie was serieus. Alle röntgen-onderzoeken, op interventie-onderzoeken na, worden door radiodiagnostische laboranten gedaan.
yupquote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:58 schreef MaxC het volgende:
Die kneuzen krijgen wel belachelijk veel betaald
A/ De dyspnoe is eigenlijk voortdurend aanwezig, maar neemt wat toe bij inspanning. Pt. hoest eigenlijk al een hele tijd maar 'dat komt van het roken dokter' en het is ook niet toegenomen. Daarnaast heeft hij geen angineuze klachten en geen pijn. Hij slaapt op 2 kusjes omdat hij anders benauwd wordt, 's nachts gaat hij 1x naar het toilet maar dat is niet toegenomen ten opzichte van de periode voor de klachten. Er is geen sprake geweest van een trauma en de anamnese geeft verder geen aanwijzingen voor DVT. Er is wel wat sprake van malaise. Geen gewichtsverlies, verlies van eetlust of nachtzweten. Spontaan weet de patient ook nog te melden dat het gevoel dat hij net heeft gehad bij zijn tachycardie hem bekend voor komt, hij heeft dit afgelopen week 2 keer gehad maar als hij even ging zitten herstelde dit zich weer.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:07 schreef starla het volgende:
Om op het eerste stuk terug te komen. Ik zou verder willen weten:
dyspnoe wanneer? bij inspanning (dyspnée d'effort)?, hoesten?, pijn op borst? pijn bij ademhaling?
orthopneu? nycturie? oedeem? palpitaties? cyanose? mictie verder ok? immobilisatie? trauma? DVT?
VG: medicijnen? comorbiditeit anders dan oesofagusca? Fam: long/hartaandoeningen?
Algemeen: eetlust?, nachtzweten?, algehele malaise?
LO: cor ausculteren, souffles? over carotis? regulair etc.
Ademhalingsfrequentie + excursies, gebruik van hulpspieren?, centrale of perifere cyanose?
fingerclubbing? piepende ademhaling? rochelen?
Aanvullend onderzoek: pols, bloeddruk, ademhalingsfrequentie, temperatuur, saturatie en aan de monitor + ECG, interne lab, dus Hb, Ht, Leuko, CRP, Glucose, Ka, Na, Ureum, Kreat, ASAT, ALAT, gGT, AF en bloedgasje (eventueel D-dimeer) Beeldvormend: X-thorax.
Het meest betaalde specialisme eigenlijk?quote:
medisch microbioloog moet je worden als je wil cachen.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 19:21 schreef Heinekenner het volgende:
Is radiologie nu niet een zeer goed betalende specialisatie? Ik hoorde dat vooral met het oog op de toekomst veel vraag naar is.
Jammer dat er geen reet aan isquote:Op zaterdag 21 februari 2009 19:42 schreef ralfie het volgende:
[..]
medisch microbioloog moet je worden als je wil cachen.
Goede zaak, vooral het aanpakken van kwakzalvers! Jullie nog interessante ideeën hierover?quote:AMSTERDAM - Slechte artsen en kwakzalvers die in de fout gaan worden binnenkort mogelijk zwaarder gestraft.
Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) wil ernstige delicten voortaan als misdrijf aanmerken in plaats van als overtreding, waarmee zwaardere straffen tot de mogelijkheden behoren.
De bewindsman heeft een wetsvoorstel daartoe maandag naar de Tweede Kamer gestuurd.
Doodslag
De straffen voor artsen die de gezondheid van hun patiënt schaden, worden daarmee gelijk gesteld aan die voor mishandeling en doodslag of zwaar lichamelijk letsel door schuld.
Die kunnen oplopen tot negen jaar cel of een boete 74 duizend euro. Nu zijn de maximumstraffen nog drie maanden cel of een boete van 3700 euro.
Kwakzalvers
Daarnaast pakt Klink met de nieuwe wet kwakzalvers aan. Hij wil dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg ook kan optreden tegen genezers en behandelaars die niet geregistreerd gaan als arts.
Dat kan nu niet en volgens Klink is dat in de praktijk een ernstig gemis.
Millecam
Hij verwijst in de brief aan de Kamer onder meer naar de misstanden die zich hebben voorgedaan rond het overlijden van actrice Sylvia Millecam.
Haar artsen trokken de reguliere behandelingswijze voor borstkanker in twijfel en raadden haar chemotherapie af. Ze overleed in 2001 op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanker.
Misleidende termen
De minister gaat verder het gebruik van misleidende termen in de zorg verbieden. Zo mag niet meer de indruk worden gewekt dat iets genezend is, als dat niet het geval is en mogen alternatieve genezers niet meer het woord medisch gebruiken in de naam van hun praktijk of instelling.
Bron: http://www.nu.nl/algemeen(...)straffen-artsen.html
Brief: http://minvws.nl/includes(...)89-_tcm19-179418.pdf
nu de zalfkwakkers nog!quote:Op dinsdag 24 februari 2009 00:02 schreef dotKoen het volgende:
[..]
Goede zaak, vooral het aanpakken van kwakzalvers! Jullie nog interessante ideeën hierover?
Nou, voor mij staan de MPV blokken duidelijk bovenaan hoor.quote:Op donderdag 26 februari 2009 12:11 schreef dotKoen het volgende:
Hier morgen tentamen Respiratie 2. Vervelendste blok tot nu toe. Ik heb heimwee naar Circulatie 2.
Hmm, wellicht stomste blok van het tweede jaar tot nu toe, MPV3 begint maandag... Wat heb jij nu?quote:Op donderdag 26 februari 2009 12:38 schreef June. het volgende:
[..]
Nou, voor mij staan de MPV blokken duidelijk bovenaan hoor.
Dat wordt dan nog lachen zodra je bij het hoofdstuk over epistaxis aankomt. Touwtje vooral niet afknippenquote:Op donderdag 26 februari 2009 12:58 schreef Bellah het volgende:
Ik moest overigens hardop lachen bij het idee dat je een tampon in je oor moet doen bij otitis externa als je gehoorgang teveel gezwollen is...(leest KNO boek op dit moment)
quote:Een 40-jarige man die een jaar geleden een CVA heeft door gemaakt wordt bij mij aangemeld voor een consult psychiatrie in verband met verdenking depressie.
Uit de voorinformatie blijkt dat patiënt enige tijd geleden bij een biofysisch geneeskundige is geweest, die middels een hersenscan onder meer de volgende diagnosen heeft gesteld:
- endarteritis obliterans;
- neur angiose;
- syndroom van Adams-Stokers en
- een herseninfectie met Kingella kingae en Candida albicans.
Patiënt, zo wordt vermeld, was nogal ongerust over al deze aandoeningen in zijn hoofd.
In het consult vertelt hij mij dat zijn behandelend neuroloog hem enigszins heeft gerustgesteld door het verrichten van een CT-scan van de hersenen. Daarop waren geen andere dan de bekende CVA-afwijkingen te zien geweest. Toch blijft de patiënt zich afvragen of er niet iets mis is. Hij is hierdoor nog somberder over zijn toekomst dan hij al was en hij heeft de hoop op hernieuwde deelname aan het maatschappelijk leven verloren.
Ter bescherming van mijn eigen cerebrovasculaire status heb ik bij de patiënt maar niet geïnformeerd naar het behandelplan en het uurtarief van deze biofysisch geneeskundige
Bron: http://medischcontact.art(...)CH_R252916445717815/
Verschrikkelijk ja. En ook het lef om op basis van een scan ook direct de verwekker te roepen. Syndroom van Adams-Stokers lijkt me vrij makkelijk te ontkrachten als pt geen bewustzijnsverlies heeft.quote:
Beperkt.quote:Op woensdag 18 februari 2009 13:25 schreef starla het volgende:
[..]
gaat niet echt lekker met hans
[..]
Hmm lastig....sowieso bloeddruk goed vervolgen en de nierfunctie. De keuze voor een diureticum bij iemand met een slechte nierfunctie vind ik ook niet geweldig, zou voor een ACE-remmer kiezen. Een eiwit-, zout- en vochtarm dieet lijkt me ook gepast. Ook neurologische restverschijnselen in de gaten houden, maar dat gebeurt op neuropoli lijkt me. Vergeet vast iets heel specifieks voor hypertensieve encefalopathie, maar zo diep reikt mijn kennis ook weer nietMisschien nog bij recidief insult anti-epileptische behandeling starten.
"Genezen is een gave." Geweldige reclame!quote:
Ik wil het er graag mee eens zijn omdat ik zelf in Groningen studeer, maar als dát de beste opleiding is, is het erg triest gesteld met de geneeskundeopleidingen in Nederland.quote:Op zaterdag 28 februari 2009 01:58 schreef MaxC het volgende:
Las trouwens in Arts in Spe dat Groningen de beste opleiding heeft!Maastricht op nr. 2
Groningen
Is het in andere landen nóg veel duurder dan?quote:Op zaterdag 28 februari 2009 13:09 schreef Scalenus het volgende:
maar de prijs/kwaliteit verhouding is een van de beste ter wereld, in dat opzicht zitten wij voor een dubbeltje op de voorste rij.
die 1500 ballen per jaar? Daarvoor kan je normaal gesproken niet eens een cursus van een paar dagen voor volgen...quote:Op zaterdag 28 februari 2009 13:50 schreef starla het volgende:
[..]
Is het in andere landen nóg veel duurder dan?
Als ik kijk hoeveel ik betaalde in m'n 1ste jaar aan boeken en collegegeld is dat gewoon schandalig.
Laat staan dat de meeste studenten wonen op een klein kutkamertje van 3 bij 3 voor meer dan 300e per maand.
Sommige ouders hebben 3 kinderen die studeren....quote:Op zaterdag 28 februari 2009 14:30 schreef Repeat het volgende:
[..]
die 1500 ballen per jaar? Daarvoor kan je normaal gesproken niet eens een cursus van een paar dagen voor volgen...
Klopt, maar die 1500,- euro die wij hier moeten betalen + nog geld voor boeken is peanuts in vergelijking met de VS.quote:Op zaterdag 28 februari 2009 14:34 schreef starla het volgende:
[..]
Sommige ouders hebben 3 kinderen die studeren....
Hoe duur is het daar dan?quote:Op zaterdag 28 februari 2009 14:56 schreef June. het volgende:
[..]
Klopt, maar die 1500,- euro die wij hier moeten betalen + nog geld voor boeken is peanuts in vergelijking met de VS.
Ongeveer $50.000 aan collegegeld per jaar exclusief studiemateriaal en woonkosten, maar er zijn sommige 'exclusieve' universiteiten die meer vragen. Je zult wel begrijpen dat studenten met rijke ouders hierdoor meer kans maken op een goede baan.quote:
Hmmm dollars, hoeveel is een dollar ook al weer waard? 0.000235 euro ofzo?quote:Op zaterdag 28 februari 2009 16:32 schreef Scalenus het volgende:
Ongeveer $50.000 aan collegegeld per jaar
Tot ik van mijn vader hoor dat hij in syrie op de uni niks betaalde als je je cijfers haalde. Gewoon nop, op een paar tientjes na per jaar.quote:Op zaterdag 28 februari 2009 13:09 schreef Scalenus het volgende:
Ik denk dat de kwaliteit van de geneeskundeopleidingen in Nederland vergeleken met landen als Amerika en Engeland niet beter is, maar de prijs/kwaliteit verhouding is een van de beste ter wereld, in dat opzicht zitten wij voor een dubbeltje op de voorste rij.
Zweden: 0 euro collegegeld (en 40 euro lidmaatschap van de studievereniging, verplicht), ook voor buitenlanders (dus sla je slagquote:Op zaterdag 28 februari 2009 13:09 schreef Scalenus het volgende:
Ik denk dat de kwaliteit van de geneeskundeopleidingen in Nederland vergeleken met landen als Amerika en Engeland niet beter is, maar de prijs/kwaliteit verhouding is een van de beste ter wereld, in dat opzicht zitten wij voor een dubbeltje op de voorste rij.
In Denemarken ook. Maarja als je ziet wat je in die landen aan belasting betaalt is dit wat je er (oa) voor terugkrijgt...quote:Op zaterdag 28 februari 2009 18:53 schreef intoxicated het volgende:
[..]
Zweden: 0 euro collegegeld (en 40 euro lidmaatschap van de studievereniging, verplicht), ook voor buitenlanders (dus sla je slag). Studiefinanciering is daar hoger dan in NL en als je je ECTS'jes braaf haalt is het per kwartaal een gift, dus tussentijds stoppen mag ook. En de kwaliteit daar ook ietsje beter dan in NL
![]()
Maar verder hebben we het in NL idd wel prima getroffen
Omdat ze daar geen Euro hebbenquote:Op zaterdag 28 februari 2009 18:53 schreef intoxicated het volgende:
Zweden: 0 euro collegegeld
In jaar 2 wordt het kaf van het koren gescheidenquote:Op maandag 2 maart 2009 17:36 schreef MaxC het volgende:
Heb hem gruwelijk hard gefaald, net als alle tentamens dit jaar![]()
Mijn studiedip word nu wel heel erg langHad alles van jaar 1 gehaald maar nu jaar 2 alleen de VGT's, mondeling en KPP. Rest van de tentamens echt verneukt.
Dan zou het helemaal erg zijn.quote:Op maandag 2 maart 2009 17:42 schreef dotKoen het volgende:
[..]
Ik hoop het toch niet![]()
Heb je het gevoel ook hard gestudeerd te hebben voor die tentamens?
enigst kind ja? wat eeeeeeeeeenigquote:Op dinsdag 3 maart 2009 09:47 schreef Florian_ het volgende:
Wat het is weet ik niet. Maar mijn broertje had dat ook vorig jaar, en ik ben nu enigst kind
Wie dan, een biofysisch geneeskundige?quote:Op dinsdag 3 maart 2009 11:04 schreef dotKoen het volgende:
Ik had ook zo'n oorlaesie! Nu is het weg, niet mee naar echte arts gegaan.
Nee, helemaal geen arts eigenlijkquote:Op woensdag 4 maart 2009 00:23 schreef Repeat het volgende:
[..]
Wie dan, een biofysisch geneeskundige?
lolquote:Op woensdag 4 maart 2009 00:08 schreef DDM het volgende:
Foto!!!!!!
Dermatologische aandoeningen moeten altijd gezien worden. Er moet PROVOKE plaatsvinden.
P Plaats
R Rangschikking
O Omvang
V Vorm
O Omtrek
K Kleur
E Efflorescentie
Bleh, ik krijg weer flashbacks van het Dermatologie blokquote:Op woensdag 4 maart 2009 00:08 schreef DDM het volgende:
Foto!!!!!!
Dermatologische aandoeningen moeten altijd gezien worden. Er moet PROVOKE plaatsvinden.
P Plaats
R Rangschikking
O Omvang
V Vorm
O Omtrek
K Kleur
E Efflorescentie
gecondoleerd.quote:Op woensdag 11 maart 2009 11:26 schreef ralfie het volgende:
JEEEEEEEEEEEJ heb een onderzoeksstage![]()
Als mijn afsluitende stage goed gaat ben ik in September klaar.
Wel inscannen he!quote:Op zondag 15 maart 2009 21:14 schreef Pluizel het volgende:
Joepie, na dat gekke ding in m'n oor heb ik nu een ontsteking/abces voor in m'n bovenkaak.Antibiotica gefikst bij de huisartsenpost vandaag, en morgen moet ik een röntgenfoto laten maken bij de tandarts om te zien wat het nou precies is.
Het ging me vooral om het ribben breken, wat betreft de strafrechtelijke en tuchtrechtelijke kant ben ik waarschijnlijk deskundiger dan alle posters in dat topic.quote:Op maandag 16 maart 2009 13:35 schreef dotKoen het volgende:
Ben het eens met de eerste reactie: niet helpen is strafbaar, niet reanimeren niet. Overigens: het argument dat als je niet kan reanimeren, dat je het dan ook maar moet laten ben ik het niet mee eens. Mensen met een circulatiestilstand zijn al dood, veel dooier kun je ze niet krijgen. Iemand per ongeluk reanimeren zonder dat dat nodig was komt niet heel vaak voor. Meestal worden ze ook wel wakker.
Een arts die niet reanimeert is wat mij betreft wel tuchtrechtelijk (en wellicht ook strafrechtelijk?) vervolgbaar. Een geneeskundestudent telt natuurlijk als een leek, maar ik acht mijzelf in ieder geval wel verantwoordelijk. Ik beheers BLS en vind dat ik ook moet reanimeren als ik een slachtoffer zie liggen. Ik denk dat mijn collega's ook zo zouden moeten reageren.
Helpen kan ook betekenen iemand inschakelen de wel verstand heeft van zaken, of gewoon 112 bellen, of heel hard staan jankenquote:Op maandag 16 maart 2009 13:43 schreef Repeat het volgende:
Ik vind het te makkelijk om dit zomaar te roepen. Niet helpen is strafbaar dus moet je maar wat doen? Iemand uit zn gecrashte auto trekken zodat ie verlamd raakt bijvoorbeeld? Slim om zomaar iets te doen als je niet weet waar je mee bezig bent.
Bij volwassen breek je in een groot aantal van de gevallen de ribben. Bij kinderen (waar de botten meer kraakbeen bevatten) is die incidentie lager.quote:Reports on conventional CPR in adults suggest an incidence of rib fractures ranging from 13 to 97%, and of sternal fractures from 1 to 43%. Reports on CPR in children suggest an incidence of
rib fractures of 0–2%, and no sternal fractures.
Het maakt dus geen fuck uit, die gebroken ribben. Pneumothoraces treden op in ongeveer 3% van de gevallen, haemothoraces in nog minder.quote:Rib or sternal fractures are unlikely to increase mortality, as they rarely cause severe internal organ damage.
Ik als leek zou inderdaad handelen als er direct gevaar voor de gecrashte zou bestaan (brand/slagaderlijke bloeding etc), tenzij ik dat kan afschuiven op een deskundiger iemand. Maar dat kan helaas niet altijd.quote:Op maandag 16 maart 2009 13:43 schreef Repeat het volgende:
Ik vind het te makkelijk om dit zomaar te roepen. Niet helpen is strafbaar dus moet je maar wat doen? Iemand uit zn gecrashte auto trekken zodat ie verlamd raakt bijvoorbeeld? Slim om zomaar iets te doen als je niet weet waar je mee bezig bent.
Deze quote uit het genoemde onderzoek lijkt me de hele zaak treffend samen te vatten.quote:Chest injury is a price worth paying to achieve optimal efficacy of chest compressions. Cautious or faint-hearted chest compression may save bones in the individual case but not the patient’s life. In rigid or emphysematous thoraces, serial rib fractures may even be a prerequisite for adequate cardiac output during CPR.
Vrij effectieve manier om je niet reanimeren-verklaring te handhavenquote:A 74-year-old patient with heart failure and pneumonia had a cardiac arrest with an initial rhythm of pulseless electrical activity. He had a surgical scar in the left subclavian area suggesting he had a pacemaker. The patient’s electrocardiogram (ECG) showed a paced rhythm. Cardiopulmonary resuscitation (CPR) was started immediately. Ten minutes after starting CPR, the rescuer (not wearing gloves) who was doing chest compressions received an electric shock that threw him backwards and caused neck and back pain. The pacemaker identity card revealed that it was actually an implantable cardioverter defibrillator (ICD) and the shock was caused by the ICD discharging. An ICD programmer was not available to switch the ICD off. The patient’s ICD discharged a total of five times during the resuscitation attempt and before death was certified.
Hmm, gevaarlijk standpunt. Denk dat de gemmidelde microbioloog of radioloog minder afweet van BLS als een geneeskundestudent. En gezien hun gebrekkige patientencontact, hebben ze eigenlijk, behalve een opleiding jaren terug, niet méér contact met dit soort situaties als de algemene bevolking. Zou je al die mensen over een kam kunnen scheren ? Ik ben daar wat terughoudender in.quote:Op maandag 16 maart 2009 13:35 schreef dotKoen het volgende:
Een arts die niet reanimeert is wat mij betreft wel tuchtrechtelijk (en wellicht ook strafrechtelijk?) vervolgbaar. Een geneeskundestudent telt natuurlijk als een leek, maar ik acht mijzelf in ieder geval wel verantwoordelijk. Ik beheers BLS en vind dat ik ook moet reanimeren als ik een slachtoffer zie liggen. Ik denk dat mijn collega's ook zo zouden moeten reageren.
Maar volgens mij ben je dat als arts wel verplicht..quote:Op maandag 16 maart 2009 20:43 schreef ralfie het volgende:
[..]
Hmm, gevaarlijk standpunt. Denk dat de gemmidelde microbioloog of radioloog minder afweet van BLS als een geneeskundestudent. En gezien hun gebrekkige patientencontact, hebben ze eigenlijk, behalve een opleiding jaren terug, niet méér contact met dit soort situaties als de algemene bevolking. Zou je al die mensen over een kam kunnen scheren ? Ik ben daar wat terughoudender in.
Lastig hoor. Volgens welke wet dan?quote:Op maandag 16 maart 2009 20:57 schreef June. het volgende:
[..]
Maar volgens mij ben je dat als arts wel verplicht..
Asjequote:Op maandag 16 maart 2009 21:33 schreef Repeat het volgende:
[..]
Laat jij je licht er eens over schijnen
Ik zie hier dus niet staan dat een arts altijd moet handelen. Maar ik laat me graag overtuigen door argumenten (wel met verwijzing naar toepasselijke regelgeving graag).quote:LJN: AN9177, Hoge Raad , 01353/03 Print uitspraak
Datum uitspraak: 13-01-2004
Datum publicatie: 14-01-2004
Rechtsgebied: Straf
Soort procedure: Cassatie
Inhoudsindicatie: Bewezenverklaring van art. 255 Sr voldoende gemotiveerd. Verdachte, met wetenschap van eerdere mishandelingen had, nadat hij van verdergaande mishandelingen hoorde, zich moeten vergewissen van de toestand van het slachtoffer. Door dit niet te doen heeft de verdachte bewust de aanmerkelijke kans aanvaard dat het slachtoffer in een hulpeloze toestand verkeerde en dat hij deze toestand liet voortduren.
Uitspraak
13 januari 2004
Strafkamer
nr. 01353/03
SCR/SM
Hoge Raad der Nederlanden
Arrest
op het beroep in cassatie tegen een arrest van het Gerechtshof te 's-Gravenhage van 11 december 2002, nummer 22/000761-02, in de strafzaak tegen:
[verdachte], geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum] 1964, wonende te [woonplaats].
1. De bestreden uitspraak
Het Hof heeft in hoger beroep - met vernietiging van een vonnis van de Rechtbank te Rotterdam van 24 januari 2002 - de verdachte vrijgesproken van het hem bij inleidende dagvaarding onder 1 primair, subsidiair en meer subsidiair tenlastegelegde en hem voorts ter zake van 1 meest subsidiair "mishandeling, terwijl de schuldige het misdrijf begaat tegen zijn kind", 2. "opzettelijk iemand tot wiens onderhoud, verpleging of verzorging hij krachtens wet verplicht is, in een hulpeloze toestand laten" en 3. "handelen in strijd met artikel 26, eerste lid, van de Wet wapens en munitie" veroordeeld tot zestien maanden gevangenisstraf.
1.2. De aanvulling op het verkorte arrest als bedoeld in art. 365a, tweede lid, Sv is aan dit arrest gehecht en maakt daarvan deel uit.
2. Geding in cassatie
Het beroep is ingesteld door de verdachte. Namens deze heeft mr. R.J. Baumgardt, advocaat te Spijkenisse, bij schriftuur middelen van cassatie voorgesteld. De schriftuur is aan dit arrest gehecht en maakt daarvan deel uit.
De Advocaat-Generaal Machielse heeft geconcludeerd dat de Hoge Raad het beroep zal verwerpen.
3. Beoordeling van het eerste middel
3.1. Het middel bevat in de eerste plaats de klacht dat de bewezenverklaring van feit 2 niet oplevert het opzettelijk in een hulpeloze toestand laten van het slachtoffer als bedoeld in art. 255 Sr, nu bewezenverklaard is dat de verdachte "redelijkerwijs had moeten vermoeden" dat het slachtoffer ernstig was mishandeld, en in de tweede plaats de klacht dat de bewezenverklaring voor wat betreft het opzet onvoldoende met redenen is omkleed.
3.2. Ten laste van de verdachte is onder 2 bewezenverklaard dat:
"hij op 20 december 2000 te Rotterdam opzettelijk zijn stiefdochter [het slachtoffer] (geboren op [geboortedatum] 1992), tot wier onderhoud, verpleging en verzorging hij (als ouder van [het slachtoffer]) krachtens de wet verplicht was, in een hulpeloze toestand heeft gelaten:
verdachte heeft immers - terwijl verdachte wist dat [het slachtoffer] kort daarvoor met een bamboestok tegen het lichaam was geslagen en hij redelijkerwijs had moeten vermoeden dat zij aldus ernstig was mishandeld - vervolgens gedurende een aantal uren [het slachtoffer] aan haar lot overgelaten en haar inschakeling van medische hulp/verzorging onthouden."
3.3. Het Hof heeft bewezenverklaard dat de verdachte zijn stiefdochter [het slachtoffer] opzettelijk in hulpeloze toestand heeft gelaten en voorts - overeenkomstig de tenlastelegging, in een nadere precisering - dat hij wist dat [het slachtoffer] kort daarvoor met een bamboestok tegen het lichaam was geslagen. Laatstbedoelde zinsnede gaat direct vooraf aan het in het middel gewraakte onderdeel van de bewezenverklaring. Dat onderdeel heeft in het geheel van de bewezenverklaring evenwel geen zelfstandige betekenis, nu in de bewezenverklaring het opzet op het in hulpeloze toestand laten is opgenomen alsmede daarin de omstandigheid is vermeld dat de verdachte wist dat [het slachtoffer] kort tevoren met een bamboestok was geslagen. De eerste klacht kan niet tot cassatie leiden.
3.4.1. Blijkens de gebezigde bewijsmiddelen heeft het Hof vastgesteld dat de verdachte wist dat zijn echtgenote, de moeder van [het slachtoffer], in de loop van de tijd steeds verdergaand geweld op haar uitoefende om haar te bestraffen en dat hij regelmatig wanneer zo'n bestraffing plaatsvond tussenbeide kwam, soms uit vrees dat zijn echtgenote [het slachtoffer] invalide of zelfs dood zou slaan (bewijsmiddel 2). Voorts heeft het Hof vastgesteld dat de verdachte, na zelf het slachtoffer eerder op de bewuste dag te hebben mishandeld - zoals onder 1 bewezenverklaard - het huis heeft verlaten en dat zijn echtgenote hem bij zijn terugkeer vertelde zij [het slachtoffer] opnieuw flink had geslagen (bewijsmiddel 3) en daarbij bamboestokken had gebruikt (bewijsmiddel 5).
3.4.2. 's Hofs oordeel moet aldus worden verstaan dat, tegen de achtergrond van de wetenschap die de verdachte droeg van de eerdere mishandelingen van het slachtoffer door haar moeder en van zijn vrees voor een ernstige afloop daarvan, op hem de plicht rustte om zich onmiddellijk nadat hij van het verdergaand geweld had vernomen te vergewissen van de toestand van het slachtoffer, omdat hij zich bewust moet zijn geweest van de aanmerkelijke kans dat zij door die mishandeling in een hulpbehoevende toestand was komen te verkeren. Door die plicht te verzaken heeft de verdachte bewust de aanmerkelijke kans aanvaard dat [het slachtoffer] in een hulpeloze toestand verkeerde, en dat hij deze toestand liet voortduren. Dat oordeel getuigt niet van een onjuiste rechtsopvatting en is niet onbegrijpelijk. De bewezenverklaring is aldus voldoende met redenen omkleed, zodat ook de tweede klacht faalt.
4. Beoordeling van het tweede middel
Het middel kan niet tot cassatie leiden. Dit behoeft, gezien art. 81 RO, geen nadere motivering nu het middel niet noopt tot beantwoording van rechtsvragen in het belang van de rechtseenheid of de rechtsontwikkeling.
5. Slotsom
Nu geen van de middelen tot cassatie kan leiden, terwijl de Hoge Raad ook geen grond aanwezig oordeelt waarop de bestreden uitspraak ambtshalve zou behoren te worden vernietigd, moet het beroep worden verworpen.
6. Beslissing
De Hoge Raad verwerpt het beroep.
Dit arrest is gewezen door de vice-president C.J.G. Bleichrodt als voorzitter, en de raadsheren B.C. de Savornin Lohman en J. de Hullu, in bijzijn van de waarnemend-griffier J.D.M. Hart, en uitgesproken op 13 januari 2004.
Conclusie
Nr. 01353/03
Mr Machielse
Zitting 25 november 2003
Conclusie inzake:
[verdachte]
1. Het Gerechtshof te 's-Gravenhage heeft verdachte op 11 december 2002 vrijgesproken van het hem bij inleidende dagvaarding onder 1. primair, subsidiair en meer subsidiair tenlastegelegde en hem voorts ter zake van 1. meest subsidiair "mishandeling, terwijl de schuldige het misdrijf begaat tegen zijn kind", 2. "opzettelijk iemand tot wiens onderhoud, verpleging of verzorging hij krachtens wet verplicht is, in een hulpeloze toestand laten" en 3. "handelen in strijd met artikel 26, eerste lid, van de Wet wapens en munitie" veroordeeld tot zestien maanden gevangenisstraf.
2. De verdachte heeft cassatie ingesteld. Mr. R.J. Baumgardt, advocaat te Spijkenisse, heeft een schriftuur ingezonden, houdende twee middelen van cassatie.
3.1 Het eerste middel behelst de klacht dat het Hof het onder 2. bewezenverklaarde feit ten onrechte heeft gekwalificeerd als een strafbaar feit in de zin van art. 255 Sr, nu het bewezenverklaarde - voor zover inhoudende dat verdachte "redelijkerwijs had moeten vermoeden dat [het slachtoffer] ernstig was mishandeld"- niet oplevert het opzettelijk in een hulpeloze toestand laten. In het tweede middel wordt aangevoerd dat uit de bewijsmiddelen, met name uit de als bewijsmiddel 1 gebezigde verklaring van verdachte, niet kan volgen dat verdachte ernstig rekening heeft gehouden met de aanmerkelijke kans dat zijn stiefdochter dermate ernstig was mishandeld dat zij in een hulpeloze toestand verkeerde. De middelen lenen zich voor gezamenlijke bespreking.
3.2 Ten aanzien van verdachte is onder 2 bewezenverklaard dat:
"hij op 20 december 2000 te Rotterdam opzettelijk zijn stiefdochter [het slachtoffer] (geboren op [geboortedatum] 1992), tot wier onderhoud, verpleging en verzorging hij (als ouder van [het slachtoffer]) krachtens de wet verplicht was, in een hulpeloze toestand heeft gelaten:
verdachte heeft immers - terwijl hij wist dat [het slachtoffer] kort daarvoor met een bamboestok tegen het lichaam was geslagen en hij redelijkerwijs had moeten vermoeden dat zij aldus ernstig was mishandeld - vervolgens gedurende een aantal uren [het slachtoffer] aan haar lot overgelaten en haar inschakeling van medische hulp/verzorging onthouden."
3.3 Het hof heeft de bewezenverklaring doen rusten op onder meer de volgende bewijsmiddelen:
- de in processen-verbaal van politie neergelegde verklaringen van verdachte, zoals door hem afgelegd op 20 december 2000. Die verklaringen houden onder meer het volgende in:
"Wij waren vooral boos omdat ze tegen ons loog. Mijn vrouw sloeg haar toen met een bamboestok, die diende ter ondersteuning van een plant. Ik zag dat zij haar daarmee sloeg op haar billen. [Het slachtoffer] weerde die slagen met haar handen af en schopte naar mijn vrouw. Ik denk dat mijn vrouw [het slachtoffer] een keer of zes op haar billen en benen sloeg met die stok. Ik heb toen ook [het slachtoffer] met de hand een aantal klappen op haar billen gegeven. Omdat [het slachtoffer] mijn vrouw en mij schopte, heb ik haar beetgepakt en hield haar vast. Tegelijkertijd sloeg mijn vrouw haar opnieuw.
Dit gebeurde allemaal in de slaapkamer van [het slachtoffer]. Omdat het op dat moment weer rustig was, ben ik de kamer van [het slachtoffer] uitgegaan en ging naar de keuken om frikadellen te bakken. Ik heb samen met de andere kinderen frikadellen gegeten in de woonkamer.
Ik denk dat het iets na 15.00 uur was, dat ik het huis uitgegaan ben om boodschappen te gaan doen. Om ongeveer 16.30 uur kwam ik weer thuis. Ik ben naar de keuken gegaan en ging het avondeten klaarmaken. Ik denk dat ik meer dan een uur bezig geweest ben. [Het slachtoffer] was toen in haar slaapkamer. Ik ging ook even naar [het slachtoffer] en zag dat zij haar pyjama aan had. Ik denk dat het toen ongeveer 17.30 uur was.
Rond 18.00 uur, zijn wij gaan eten. [Het slachtoffer] wilde niet eten en is in haar kamer gebleven en mijn vrouw, de twee andere kinderen en ik hebben met zijn vieren gegeten.
Hierna hebben we met zijn vieren gekeken naar "The Bold and the Beautiful", daarna moest [kind 2] naar bed. Ik denk dat het toen ongeveer 19.30 uur was. Tot die tijd is niemand van ons bij [het slachtoffer] wezen kijken.
Nadat [kind 2] naar bed gegaan was, hebben we nog een tijdje zitten praten en ik heb mijn moeder over de telefoon gesproken. Hierna heb ik thee gezet en mijn vrouw ging [het slachtoffer] vragen of ze ook thee wilde hebben. Een paar minuten later kwam mijn vrouw weer de woonkamer in en ik zag dat ze was geschrokken. Ik hoorde dat mijn vrouw zei: "Het gaat niet helemaal goed met [het slachtoffer]." Ik ben toen meteen opgestaan en liep met mijn vrouw naar de kamer van [het slachtoffer]. Ik zag dat ze op de grond lag, op het zeil, met één been onder de verwarming. Ze lag onder het raam. Ik voelde dat [het slachtoffer] steenkoud was en pakte haar op. Ik nam haar mee naar de woonkamer. Ik zei nog: "Ze moet goed verwarmd worden, want straks gaat ze nog dood." [Kind 1] trok haar pyjama uit, zodat ik haar beter kon verwarmen. Wat ik toen aan [het slachtoffer] zag, is niet te beschrijven. Ik zag dat ze overal blauwe plekken had en schaafwonden op haar benen had. Ik zag dat ze op haar gezicht een donkere plek had. Ik schreeuwde tegen mijn vrouw: "Wat heb je gedaan, wat heb je gedaan?". Mijn vrouw is de dokter gaan bellen, maar dat lukte niet. Ik ben toen zelf gaan bellen en kreeg uiteindelijk de vrouw van de dokter aan de telefoon en vertelde wat er aan de hand was. Ik ben de dokter gaan bellen. Toen de dokter er eindelijk was, bleek dat [het slachtoffer] dood was." (bewijsmiddel 1);
"Het slaan van [het slachtoffer] is na ongeveer twee maanden nadat zij in Nederland is gekomen, begonnen. Met [het slachtoffer] is er elke week wat. Ik sprong er dan weer tussen omdat ik zag dat mijn vrouw haar zelfbeheersing ging verliezen. Ik kan u verklaren dat ik de grens steeds een stukje verder stelde, voordat ik tussen [het slachtoffer] en mijn vrouw sprong. Ik sprong tussen [het slachtoffer] en mijn vrouw omdat ik bang was dat mijn vrouw [het slachtoffer] invalide zou slaan, of zelfs dat ze haar dood zou slaan. Ik kan u vertellen dat ik het eigenlijk niet normaal vind, eigenlijk moet een gezin veilig zijn voor kinderen. Dat was bij ons niet zo. Ik heb wel eens met mijn vrouw besproken waarom ze [het slachtoffer] zoveel sloeg. Mijn vrouw vond het ook erg vervelend, ze wilde er ook wat aan doen, maar het lukte haar niet." (bewijsmiddel 2) en
"Vandaag, 20 december 2000, is er 's middags weer ruzie geweest tussen mijn vrouw en [het slachtoffer]. Toen ik na het boodschappen doen thuis kwam, hoorde ik van mijn vrouw dat zij [het slachtoffer] een flink pak slaag had gegeven. Vervolgens ben ik uitgebreid gaan koken. [Het slachtoffer] had zich teruggetrokken op haar kamer. Na geruime tijd ben ik naar haar toegegaan. Ik zag dat zij in haar slaapkamer op de grond onder de verwarming lag. Ik voelde dat ze geheel ijskoud aanvoelde. Ik had de indruk dat het goed mis was. Vervolgens is de dokter gebeld. Korte tijd later kwamen de dokter en het ambulance personeel. Toen begreep ik dat [het slachtoffer] overleden was. Ik ben hier altijd al bang voor geweest. Ik had vanmiddag nooit weg moeten gaan en boodschappen moeten gaan doen."(bewijsmiddel 3).
- de in een proces-verbaal van politie neergelegde verklaring van [medeverdachte], zoals door haar afgelegd op 21 december 2000. Die verklaring houdt, voor zover hier van belang, het volgende in:
"U vraagt mij of ik mijn man heb verteld wat er bij zijn afwezigheid tussen [het slachtoffer] en mij is gebeurd. Ik heb hem in ieder geval verteld dat ik haar geslagen heb met bamboestokken." (bewijsmiddel 5).
3.4 Het Hof heeft in een nadere bewijsoverweging het volgende overwogen:
"De verdachte is, na de mishandeling van zijn 8-jarige stiefdochter [het slachtoffer] door hem, en het slaan onder zijn ogen van [het slachtoffer] met een bamboestok door zijn eigen vrouw, boodschappen gaan doen, zijn vrouw en [het slachtoffer] in huis achterlatend.
Bij thuiskomst, omstreeks 16:30 uur, stelde zijn vrouw hem ervan op de hoogte dat zij [het slachtoffer] wederom met bamboestokken een flink pak slaag had gegeven.
Gelet ook op de door verdachte blijkens de bewijsmiddelen beschreven verhouding tussen zijn vrouw en [het slachtoffer], waarin kort gezegd sprake was van toenemend onbeheerst geweld jegens [het slachtoffer], waarbij hijzelf vreesde dat [het slachtoffer] nog eens invalide of dood geslagen zou worden, had hij redelijkerwijze moeten vermoeden dat [het slachtoffer] in de tussentijd ernstig was mishandeld door zijn vrouw en had hij zich direct zelfstandig grondig van haar fysieke toestand op de hoogte moeten stellen en vervolgens medische hulp/verzorging dienen in te schakelen, in plaats van desbewust en dus opzettelijk - zoals hij heeft gedaan - [het slachtoffer] een aantal uren - tot na 19:30 uur - feitelijk aan haar lot overlatend."
3.5 Art. 255 Sr heeft de strekking een hulpbehoevende te beschermen tegen gevaren die hem bedreigen als degene die tot verzorging etc. verplicht is zich daaraan onttrekt.(1) Op grond van dit artikel is onder meer diegene strafbaar die opzettelijk een persoon, die reeds in hulpeloze toestand verkeert, in die toestand laat terwijl hij juist (krachtens wet of overeenkomst) tot onderhoud, verpleging en/of verzorging van die persoon verplicht was.(2)
3.6 In de toelichting op het eerste middel wordt aangevoerd dat uit de bewezenverklaring - voor zover inhoudende dat verdachte "redelijkerwijs had moeten vermoeden dat zij aldus ernstig was mishandeld" - op zichzelf niet kan volgen dat verdachte opzet (al dan niet in voorwaardelijke vorm) had op de omstandigheid dat zijn stiefdochter op grond van ernstig letsel in hulpeloze toestand verkeerde. Met de steller van het middel ben ik het eens dat voornoemde zinsnede wijst op culpoos handelen en derhalve niet thuishoort in de bewezenverklaring van dit opzetdelict. Tot vernietiging hoeft dat mijns inziens echter niet te leiden, omdat aan die zinsnede in casu geen zelfstandige betekenis toekomt en voor de bewezenverklaring geen noodzakelijk vereiste vormt. Het Hof heeft immers bewezen verklaard, hetgeen het kon doen, dat verdachte wíst dat [het slachtoffer], een kind van acht jaar oud, met bamboestokken was geslagen. Vandaar naar opzet op de hulpeloze toestand vergt maar een kleine stap, die met voorwaardelijk opzet is te overbruggen. Ik wil wel benadrukken dat het opzet op de hulpeloze toestand volgens mij hier zeer cognitief gekleurd is. Het gaat hier niet zozeer om het wilselement in het voorwaardelijk opzet. Het besef van de aanmerkelijke kans is hier naar mijn mening wél voldoende, zoals overal waar het opzet als het ware een begeleidende en juist geen stuwende factor is.(3) Het hof heeft kennelijk aangenomen dat verdachte vanuit zijn wetenschap van de mishandeling bewust de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat het meisje ten gevolge van de mishandeling in een hulpeloze toestand was komen te verkeren.
3.7 Het gaat er in deze om dat verdachte zich op het moment dat hij van de mishandeling heeft gehoord (grondig) op de hoogte had moeten stellen van [slachtoffers] gezondheid, en wel omdat hij daartoe op grond van zijn vaderplicht genoodzaakt was. Die plicht heeft hij dus verzaakt en de bij verdachte bestaande wetenschap omtrent de gewelddadige uitbarstingen van zijn vrouw maakt deze verzaking alleen nog maar nijpender. De omstandigheid dat verdachte de werkelijke ernst van de verwondingen pas zag toen bij zijn stiefdochter de pyjama werd uitgetrokken, zoals vermeld in zijn als bewijsmiddel 1 gebezigde verklaring, kan hem dan ook niet baten. Dat die verwondingen wellicht ernstiger waren dan verdachte had voorzien staat er niet aan in de weg dat verdachte heeft geweten dat [het slachtoffer] met bamboestokken was mishandeld en door die mishandeling hoogstwaarschijnlijk in een hulpeloze toestand zou zijn komen te verkeren. De in het tweede middel aangevoerde klacht dat verdachtes verklaring omtrent hetgeen is voorgevallen nadat hij [het slachtoffer] naar de woonkamer heeft gebracht niet redengevend zou zijn voor het bewezenverklaarde opzet, faalt dan ook op grond van het voorgaande.
3.8 Uit het voornoemde volgt dat de bewezenverklaring van feit 2 voldoende met redenen is omkleed en dat in het bijzonder het bewezenverklaarde opzet uit de gebezigde bewijsmiddelen kan worden afgeleid.
3.9 Beide middelen zijn tevergeefs voorgesteld.
4. Ambtshalve heb ik geen grond gevonden die tot vernietiging aanleiding behoort te geven.
5. Deze conclusie strekt tot verwerping van het beroep.
De Procureur-Generaal
bij de Hoge Raad der Nederlanden
1 Smidt, Geschiedenis van het Wetboek van Strafrecht, eerste druk, Tweede Deel, p. 360.
2 Smidt, Geschiedenis van het Wetboek van Strafrecht, eerste druk, Tweede Deel, p. 361.
3 Anders ligt het in art. 255 Sr met het opzettelijk laten, waarin weer wel de dader het voortbestaan van een hulpeloze toestand op de koop toe moet hebben genomen.
Dan is in ieder geval zeker dat het levensbedreigend was.quote:Op maandag 16 maart 2009 22:46 schreef Repeat het volgende:
Apart dat in artikel 450 alleen wordt gesproken van straffen wanneer de persoon overlijdt
Ik zou zeggen van wel, maar het is nogal van de context afhankelijk. Een verzkeringsarts die alleen maar dossiers beoordeelt, zal minder hoeven doen dan een huisarts of zeker minder dan een traumaarts. Niet eens vereist is dat je nog als arts werkzaam bent. Het gaat erom: wat kun je van iemand in redelijkheid verwachten?quote:Maargoed we kunnen dus concluderen dat verwacht wordt dat je doet wat je kunt? Laat dat nou bij een arts waarschijnlijk net wat meer zijn dan de gemiddelde voorbijganger kan. Kun je dus zeggen dat een arts wel iets moet doen anders dan alleen 112 bellen?
Uiteraard. Maar dit komt ook terug in de ABCDE regel: (A)irway, (B)reathing en (C)irculation gaan altijd voor op (E)xposure. Ergo, een persoon met (bewezen dan wel verdacht) nekletsel MOET in stabiele zijligging gelegd worden als deze bijvoorbeeld gaat braken; met of zonder halskraag. A gaat altijd voor alles.quote:Op maandag 16 maart 2009 13:40 schreef starla het volgende:
Ten derde is eventueel nekletsel géén reden om niet te reanimeren. Ik las dat iemand zei: 'kun je diegene beter in stabiele zijligging leggen' Als diegene al niet op straat ligt IN stabiele zijligging is dat net zo schadelijk als iemand op de rug ligt en je doet de jaw thrust. Overigens is is een passieve extensie van de nek helemaal niet zo schadelijk bij de meeste cervicale fracturen. Het gaat er met name om lateroflexie en rotatie te voorkomen.
quote:Op maandag 16 maart 2009 23:19 schreef DDM het volgende:
Ergo, een persoon met (bewezen dan wel verdacht) nekletsel MOET in stabiele zijligging gelegd worden als deze bijvoorbeeld gaat braken; met of zonder halskraag. A gaat altijd voor alles.
Wat hebben jullie allemaal met de stabiele zijligging?quote:Op maandag 16 maart 2009 23:19 schreef DDM het volgende:
[..]
Uiteraard. Maar dit komt ook terug in de ABCDE regel: (A)irway, (B)reathing en (C)irculation gaan altijd voor op (E)xposure. Ergo, een persoon met (bewezen dan wel verdacht) nekletsel MOET in stabiele zijligging gelegd worden als deze bijvoorbeeld gaat braken; met of zonder halskraag. A gaat altijd voor alles.
Nou, nou, wat hebben we allemaal met stabiele zijligging? Als je goed had gelezen kom je erachter dat ik daar dus niets mee heb.quote:Op dinsdag 17 maart 2009 10:03 schreef dotKoen het volgende:
Wat hebben jullie allemaal met de stabiele zijligging?
Heeft niemand anders hier beweerd.quote:Op dinsdag 17 maart 2009 10:03 schreef dotKoen het volgende:
Een traumaslachtoffer met verdenking/bewezen nekletsel ga ik niet in stabiele zijligging leggen als het slachtoffer nog niet aan het braken is. Die laat ik gewoon op zijn rug liggen.
Volgens mij probeerde DDM dat dus duidelijk te maken...quote:Op dinsdag 17 maart 2009 10:03 schreef dotKoen het volgende:
Ik ga dergelijke slachtoffers niet op hun zij leggen (via welke manier dan ook) als er nog geen indicatie is dat ze gaan braken.
Oh, well. In het topic in WGR werd ook over stabiele zijliggingen gesproken, wellicht haal ik het door elkaar. Fijn dat we het eens zijnquote:Op dinsdag 17 maart 2009 10:39 schreef starla het volgende:
[..]
Nou, nou, wat hebben we allemaal met stabiele zijligging? Als je goed had gelezen kom je erachter dat ik daar dus niets mee heb.
[..]
Heeft niemand anders hier beweerd.
[..]
Volgens mij probeerde DDM dat dus duidelijk te maken...
Hmm, ik vind dat BLS een vereiste is voor alle artsen, of ze nu de hele dag patienten zien of niet. Als je geen zin hebt om dat bij te houden mag je wat mij betreft je titel inleveren (of er 'niet praktiserend' achter zettenquote:Op maandag 16 maart 2009 20:43 schreef ralfie het volgende:
[..]
Hmm, gevaarlijk standpunt. Denk dat de gemmidelde microbioloog of radioloog minder afweet van BLS als een geneeskundestudent. En gezien hun gebrekkige patientencontact, hebben ze eigenlijk, behalve een opleiding jaren terug, niet méér contact met dit soort situaties als de algemene bevolking. Zou je al die mensen over een kam kunnen scheren ? Ik ben daar wat terughoudender in.
quote:Op maandag 16 maart 2009 23:50 schreef starla het volgende:
[..]
Goed dat je er weer bent DDM, druk gehad de laatste tijd?
Wat ben jij een stommerd zegquote:Op dinsdag 17 maart 2009 10:03 schreef dotKoen het volgende:
[..]
Wat hebben jullie allemaal met de stabiele zijligging?
Een traumaslachtoffer met verdenking/bewezen nekletsel ga ik niet in stabiele zijligging leggen als het slachtoffer nog niet aan het braken is. Die laat ik gewoon op zijn rug liggen. Als SO gaat braken, met snelle kantelmethode op de zij leggen. Stabiele zijligging duurt dan veel te lang. Ik ga dergelijke slachtoffers niet op hun zij leggen (via welke manier dan ook) als er nog geen indicatie is dat ze gaan braken.
quote:Op woensdag 18 maart 2009 01:26 schreef DDM het volgende:
[..]
Dank je!Ja, laatste tijd ben ik wat drukjes, maar uiteraard vergeet ik jullie niet
Ik ben er vanaf nu ook weer wat vaker.
[..]
Wat ben jij een stommerd zeg![]()
LEZEN!!!! Anders leg ik jou in de stabiele zijligging; om vervolgens een spierverslapper in je heupabductoren beiderzijds te spuiten zodat je op college kan demonstreren hoe de gang van Trendelenburg er uit ziet.
Hahaha. Je hebt helemaal gelijk, ik had je verkeerd geïnterpreteerd.quote:Op woensdag 18 maart 2009 01:26 schreef DDM het volgende:
Wat ben jij een stommerd zeg![]()
LEZEN!!!! Anders leg ik jou in de stabiele zijligging; om vervolgens een spierverslapper in je heupabductoren beiderzijds te spuiten zodat je op college kan demonstreren hoe de gang van Trendelenburg er uit ziet.
Ga je springen?quote:Op woensdag 18 maart 2009 14:22 schreef starla het volgende:
misschien ik nog wel...van 4 jaar geleden, maar niet zo bij de hand, zit nu op het ziekenhuis
quote:Op woensdag 18 maart 2009 14:26 schreef Diederik_Duck het volgende:
[..]
Is het belangrijk dat je probeert in stabiele zijligging te landen?
Heb ik nog wel, zou ze vanavond sturenquote:Op woensdag 18 maart 2009 14:16 schreef EricT het volgende:
Heeft iemand de studiestof + weekthema's van blok 2.2 'Bemerken en Verwerken' @ RUG bij de hand? Ik kan daar niet bij
quote:Op woensdag 18 maart 2009 14:26 schreef Diederik_Duck het volgende:
[..]
Is het belangrijk dat je probeert in stabiele zijligging te landen?
quote:Op zaterdag 21 maart 2009 14:01 schreef June. het volgende:
dotKoen, stop eens met rellen op het prikbord.
Er zijn vast wel meer Koens, maar de wijze waarop jij typt is echt karakteristiek voor jou zeg maar haha.quote:Op zaterdag 21 maart 2009 14:41 schreef dotKoen het volgende:
[..]
Is het zo opvallend dat ik het ben? Er zijn ongetwijfeld meer Koens
.
Maar echt rellen vind ik het niet, geloof dat het valide argumenten zijn en ik meen ook echt wat ik zeg. Ik kreeg een beetje genoeg van die spam van de studentenpastor.
quote:Op zaterdag 21 maart 2009 14:49 schreef June. het volgende:
[..]
Er zijn vast wel meer Koens, maar de wijze waarop jij typt is echt karakteristiek voor jou zeg maar haha.
Nee.. Ik heb trouwens wel een idee wie Noor is haha. En Joris is de JVT uit jaar 3quote:Op zaterdag 21 maart 2009 14:52 schreef dotKoen het volgende:
[..]![]()
En jij hebt je tot nu toe niet in de discussie gemengd, of wel?
laat em, anders issie straks werkeloosquote:Op zaterdag 21 maart 2009 14:41 schreef dotKoen het volgende:
[..]
Is het zo opvallend dat ik het ben? Er zijn ongetwijfeld meer Koens
.
Maar echt rellen vind ik het niet, geloof dat het valide argumenten zijn en ik meen ook echt wat ik zeg. Ik kreeg een beetje genoeg van die spam van de studentenpastor.
Nijmegen hèquote:Op zaterdag 21 maart 2009 14:41 schreef dotKoen het volgende:
[..]
Ik kreeg een beetje genoeg van die spam van de studentenpastor.
Wikipedia.comquote:Op zondag 22 maart 2009 18:09 schreef MaxC het volgende:
Heb morgen tentamen over o.a. anemie & leukemie maar heb zo geen boek bij de hand. Kan iemand mij even het verschil tussen Hodgkin en non-hodgkin uitleggen?
quote:Op zondag 22 maart 2009 18:11 schreef Repeat het volgende:
[..]
Wikipedia.com
Mensen die boeken gebruiken
Succes.quote:Hodgkin's lymphoma, also known as Hodgkin's disease, is a type of lymphoma (cancer originating from a type of white blood cells called lymphocytes). It was named after Thomas Hodgkin, who first described abnormalities in the lymph system in 1832.[1]
Hodgkin's lymphoma is characterized by the orderly spread of disease from one lymph node group to another, and by the development of systemic symptoms with advanced disease. The disease is characterized by the presence of Reed-Sternberg cells (RS cells) on microscopic examination. Hodgkin lymphoma was one of the first cancers which could be cured using radiation therapy and, later, it was one of the first to be cured by combination chemotherapy.
The disease occurrence shows two peaks: the first in young adulthood (age 15–35) and the second in those over 55 years old. The survival rate is generally 90% or higher when the disease is detected during early stages, making it one of the more curable forms of cancer.[2] Later-stage cancers, though, continue to show a significantly worse prognosis.[3] The full remission (cure) rate for stages I and II is about 90-95%, while in stages III and IV, the cure rate is about 80-90%. Thus, most patients treated for Hodgkin's lymphoma can go on to live normal, long lives.
Contents
[hide]
* 1 Classification
o 1.1 Types
o 1.2 Staging
* 2 Signs and symptoms
o 2.1 Risk Factors
* 3 Diagnosis
* 4 Pathology
o 4.1 Macroscopy
o 4.2 Microscopy
* 5 Prognosis
* 6 Treatment
* 7 Epidemiology
* 8 Notable cases
* 9 Cultural references
* 10 See also
* 11 References
* 12 External links
[edit] Classification
[edit] Types
Classical Hodgkin's lymphoma (excluding nodular lymphocyte predominant Hodgkin's lymphoma) can be subclassified into 4 pathologic subtypes based upon Reed-Sternberg cell morphology and the composition of the reactive cell infiltrate seen in the lymph node biopsy specimen (the cell composition around the Reed-Stenberg cell(s)).
Name Description ICD-10 ICD-O
Nodular sclerosing CHL Is the most common subtype and is composed of large tumor nodules with lacunar RS cells subtype composed of numerous classic often pleomorphic RS cells with only few reactive lymphocytes which may easily be confused with diffuse large cell lymphoma. C81.1 M9663/3
Mixed-cellularity subtype Is a common subtype and is composed of numerous classic RS cells admixed with numerous inflammatory cells including lymphocytes, histiocytes, eosinophils, and plasma cells. C81.2 M9652/3
Lymphocyte-rich Is a rare subtype. C81.0 M9651/3
Lymphocyte depleted Is a rare subtype. Is now frequently classified under anaplastic large cell lymphoma.[4] C81.3 M9653/3
Unspecified C81.9 M9650/3
Nodular lymphocyte predominant Hodgkin's lymphoma expresses CD20, and is not currently considered a form of classical Hodgkin's.
For the other forms, although the traditional B cell markers (such as CD20) are not expressed on all cells,[4] Reed-Sternberg cells are usually of B cell origin.[5][6] Although Hodgkin's is now frequently grouped with other B cell malignancies, some T cell markers (such as CD2 and CD4) are occasionally expressed.[7] However, this may be an artifact of the ambiguity inherent in the diagnosis.
Hodgkin's cells produce Interleukin-21 (IL-21), which was once thought to be exclusive to T cells. This feature may explain the behavior of classical Hodgkin's lymphoma, including clusters of other immune cells gathered around HL cells (infiltrate) in cultures.[8]
[edit] Staging
After Hodgkin's lymphoma is diagnosed, a patient will be staged: that is, they will undergo a series of tests and procedures which will determine what areas of the body are affected. These procedures will include documentation of their histology, a physical examination, blood tests, chest X-ray radiographs, computed tomography (CT) scans or magnetic resonance imaging (MRI) scans of the chest, abdomen and pelvis, and a bone marrow biopsy. Positron emission tomography (PET) scan is now used instead of the gallium scan for staging. In the past, a lymphangiogram or surgical laparotomy (which involves opening the abdominal cavity and visually inspecting for tumors) were performed. Lymphangiograms or laparotomies are very rarely performed, having been supplanted by improvements in imaging with the CT scan and PET scan.
On the basis of this staging, the patient will be classified according to a staging classification (the Ann Arbor staging classification scheme is a common one):
* Stage I is involvement of a single lymph node region (I) or single extralymphatic site (Ie);
* Stage II is involvement of two or more lymph node regions on the same side of the diaphragm (II) or of one lymph node region and a contiguous extralymphatic site (IIe);
* Stage III is involvement of lymph node regions on both sides of the diaphragm, which may include the spleen (IIIs) and/or limited contiguous extralymphatic organ or site (IIIe, IIIes);
* Stage IV is disseminated involvement of one or more extralymphatic organs.
The absence of systemic symptoms is signified by adding 'A' to the stage; the presence of systemic symptoms is signified by adding 'B' to the stage. For localized extranodal extension from mass of nodes which does not advance the stage, subscript 'E' is added.
[edit] Signs and symptoms
Patients with Hodgkin lymphoma may present with the following symptoms:
* Night Sweats
* Lymph nodes: the most common symptom of Hodgkin's is the painless enlargement of one or more lymph nodes. The nodes may also feel rubbery and swollen when examined. The nodes of the neck and shoulders (cervical and supraclavicular) are most frequently involved (80-90% of the time, on average). The lymph nodes of the chest are often affected and these may be noticed on a chest radiograph.
* Splenomegaly: enlargement of the spleen occurs in about 30% of people with Hodgkin's lymphoma. The enlargement, however, is seldom massive and the size of the spleen may fluctuate during the course of treatment.[9]
* Hepatomegaly: enlargement of the liver, due to liver involvement, is present in about five percent of cases.
* Hepatosplenomegaly: the enlargement of both the liver and spleen caused by the same disease.
* Pain:
* Pain following alcohol consumption: classically, involved nodes are painful after alcohol consumption, though this phenomenon is very uncommon[10].
* Back pain: nonspecific back pain (pain that cannot be localized or its cause determined by examination or scanning techniques) has been reported in some cases of Hodgkin lymphoma. The lower back is most often affected.[citation needed]
* Red-colored patches on the skin, easy bleeding and petechiae due to low platelet count
* Systemic symptoms: about one-third (⅓) of patients with Hodgkin's disease may also present with systemic symptoms, including low-grade fever; night sweats; unexplained weight loss of at least 10% of the patient's total body mass in six months or less, itchy skin (pruritus) due to increased levels of eosinophils in the bloodstream; or fatigue (lassitude). Systemic symptoms such as fever, night sweats, and weight loss are known as B symptoms; thus, presence of fever, weight loss, and night sweats indicate that the patient's stage is, for example, 2B instead of 2A[11].
* Cyclical fever: patients may also present with a cyclical high-grade fever known as the Pel-Ebstein fever[12], or more simply "P-E fever". However, there is debate as to whether or not the P-E fever truly exists[13].
[edit] Risk Factors
There are no guidelines for preventing Hodgkin lymphoma because the cause is unknown. A risk factor is something that increases your chance of getting a disease or condition.
Risk factors include:[14]
* Sex: male
* Ages: 15-40 and over 55
* Family history
* History of infectious mononucleosis or infection with Epstein-Barr virus, a causative agent of mononucleosis
* Weakened immune system, including infection with HIV or the presence of AIDS
* Prolonged use of human growth hormone
[edit] Diagnosis
Hodgkin lymphoma must be distinguished from non-cancerous causes of lymph node swelling (such as various infections) and from other types of cancer. Definitive diagnosis is by lymph node biopsy (Usually excisional biopsy with microscopic examination). Blood tests are also performed to assess function of major organs and to assess safety for chemotherapy. Positron emission tomography (PET) is used to detect small deposits that do not show on CT scanning. In some cases a Gallium Scan may be used instead of a PET scan.[citation needed]
[edit] Pathology
[edit] Macroscopy
Affected lymph nodes (most often, laterocervical lymph nodes) are enlarged, but their shape is preserved because the capsule is not invaded. Usually, the cut surface is white-grey and uniform; in some histological subtypes (e.g. nodular sclerosis) a nodular aspect may appear.
[edit] Microscopy
Microscopic examination of the lymph node biopsy reveals complete or partial effacement of the lymph node architecture by scattered large malignant cells known as Reed-Sternberg cells (RSC) (typical and variants) admixed within a reactive cell infiltrate composed of variable proportions of lymphocytes, histiocytes, eosinophils, and plasma cells. The Reed-Sternberg cells are identified as large often bi-nucleated cells with prominent nucleoli and an unusual CD45-, CD30+, CD15+/- immunophenotype. In approximately 50% of cases, the Reed-Sternberg cells are infected by the Epstein-Barr virus.
Characteristics of classic Reed-Sternberg cells include large size (20–50 micrometres), abundant, amphophilic, finely granular/homogeneous cytoplasm; two mirror-image nuclei (owl eyes) each with an eosinophilic nucleolus and a thick nuclear membrane (chromatin is distributed at the cell periphery).
Variants:
* Hodgkin cell (atypical mononuclear RSC) is a variant of RS cell, which has the same characteristics, but is mononucleated.
* Lacunar RSC is large, with a single hyperlobated nucleus, multiple, small nucleoli and eosinophilic cytoplasm which is retracted around the nucleus, creating an empty space ("lacunae").
* Pleomorphic RSC has multiple irregular nuclei.
* "Popcorn" RSC (lympho-histiocytic variant) is a small cell, with a very lobulated nucleus, small nucleoli.
* "Mummy" RSC has a compact nucleus, no nucleolus and basophilic cytoplasm.
Hodgkin's lymphoma can be sub-classified by histological type. The cell histology in Hodgkin's lymphoma is not as important as it is in non-Hodgkin's lymphoma: the treatment and prognosis in classic Hodgkin's lymphoma usually depends on the stage of disease rather than the histotype.
[edit] Prognosis
Treatment of Hodgkin's disease has been improving over the past few decades. Recent trials that have made use of new types of chemotherapy have indicated higher survival rates than have previously been seen. In one recent European trial, the 5-year survival rate for those patients with a favorable prognosis was 98%, while that for patients with worse outlooks was at least 85%. [15]
In 1998, an international effort[16] identified seven prognostic factors that accurately predict the success rate of conventional treatment in patients with locally extensive or advanced stage Hodgkin's lymphoma. Freedom from progression (FFP) at 5 years was directly related to the number of factors present in a patient. The 5-year FFP for patients with zero factors is 84%. Each additional factor lowers the 5-year FFP rate by 7%, such that the 5-year FFP for a patient with 5 or more factors is 42%.
The adverse prognostic factors identified in the international study are:
* Age >= 45 years
* Stage IV disease
* Hemoglobin < 10.5 g/dl
* Lymphocyte count < 600/µl or < 8%
* Male
* Albumin < 4.0 g/dl
* White blood count >= 15,000/µl
Other studies have reported the following to be the most important adverse prognostic factors: mixed-cellularity or lymphocyte-depleted histologies, male sex, large number of involved nodal sites, advanced stage, age of 40 years or more, the presence of B symptoms, high erythrocyte sedimentation rate, and bulky disease (widening of the mediastinum by more than one third, or the presence of a nodal mass measuring more than 10 cm in any dimension.)
[edit] Treatment
See also: ABVD
Patients with early stage disease (IA or IIA) are effectively treated with radiation therapy or chemotherapy. The choice of treatment depends on the age, sex, bulk and the histological subtype of the disease. Patients with later disease (III, IVA, or IVB) are treated with combination chemotherapy alone. Patients of any stage with a large mass in the chest are usually treated with combined chemotherapy and radiation therapy.
Currently, the ABVD chemotherapy regimen is the gold standard for treatment of Hodgkin's disease. The abbreviation stands for the four drugs Adriamycin, bleomycin, vinblastine, and dacarbazine. Developed in Italy in the 1970s, the ABVD treatment typically takes between six and eight months, although longer treatments may be required. Another form of treatment is the newer Stanford V regimen, which is typically only half as long as the ABVD but which involves a more intensive chemotherapy schedule and incorporates radiation therapy. However, in a randomized controlled study, Stanford V was inferior.[17]
Another form of treatment, mainly in Europe for stages > II is BEACOPP. The cure rate with the BEACOPP esc. regimen is approximately 10-15% higher than with standard ABVD in advanced stages. Although this was shown in a landmark paper in The New England Journal of Medicine (Diehl et al.), the US physicians still favor ABVD, which may be because some physicians think that BEACOPP induces more secondary leukemia. However, this seems negligible compared to the higher cure rates. Also, BEACOPP is more expensive because of the requirement for concurrent treatment with GCSF to increase production of white blood cells. Currently, the German Hodgkin Study Group tests 8 cycles (8x) BEACOPP esc vs. 6x BEACOPP esc vs. 8x BEACOPP-14 baseline (HD15-trial).[18]
The high cure rates and long survival of many patients with Hodgkin's lymphoma has led to a high concern with late adverse effects of treatment, including cardiovascular disease and second malignancies such as acute leukemias, lymphomas, and solid tumors within the radiation therapy field. Most patients with early stage disease are now treated with abbreviated chemotherapy and involved-field radiation therapy rather than with radiation therapy alone. Clinical research strategies are exploring reduction of the duration of chemotherapy and dose and volume of radiation therapy in an attempt to reduce late morbidity and mortality of treatment while maintaining high cure rates. Hospitals are also treating those who respond quickly to chemotherapy with no radiation.
[edit] Epidemiology
Unlike some other lymphomas, whose incidence increases with age, Hodgkin lymphoma has a bimodal incidence curve; that is, it occurs most frequently in two separate age groups, the first being young adulthood (age 15–35) and the second being in those over 55 years old although these peaks may vary slightly with nationality.[19] Overall, it is more common in males, except for the nodular sclerosis variant (see below), which is slightly more common in females. The annual incidence of Hodgkin's lymphoma is about 1 in 25,000 people, and the disease accounts for slightly less than 1% of all cancers worldwide.
The incidence of Hodgkin lymphoma is increased in patients with HIV infection.[20] In contrast to many other lymphomas associated with HIV infection it occurs most commonly in patients with higher CD4 T cell counts.
[edit] Notable cases
* Howard Carter, Egyptologist and discoverer of the Tomb of Tutankhamum. Died in 1939 while suffering from Hodgkin's disease. [21]
* Nancy Mitford, English writer, died of Hodgkin's disease in 1973.
* Paul Allen, Microsoft co-founder, was diagnosed and treated for Hodgkin's lymphoma in 1983.[22]
* Lynden David Hall died of Hodgkin's lymphoma in 2006.[23]
* Delta Goodrem, Australian singer, was diagnosed with Hodgkin's lymphoma in July 2003.[24]
* Richard Harris, Irish actor died from the condition in 2002
* Dinu Lipatti, the Romanian pianist, died of Hodgkin's disease in 1950, 33 years old.[25]
* Mario Lemieux, National Hockey League superstar, was diagnosed with Hodgkin's lymphoma in 1993.[26]
quote:Op zaterdag 21 maart 2009 14:41 schreef dotKoen het volgende:
[..]
Is het zo opvallend dat ik het ben? Er zijn ongetwijfeld meer Koens
.
Maar echt rellen vind ik het niet, geloof dat het valide argumenten zijn en ik meen ook echt wat ik zeg. Ik kreeg een beetje genoeg van die spam van de studentenpastor.
quote:Theo
In reactie op Koen die de evolutie noemt vroeg Theo Koster, omdat hijzelf nog niet kan inloggen op het prikbord, mij het volgende te plaatsen. De studievereniging BeeVee (biologen) vroeg mij, Theo Koster, vanwege het Darwin jaar een artikel te schrijven voor het februarinummer van hun blad 'het MOTjE', dat in zijn geheel aan de evolutie is gewijd. Het artikel verscheen onder de kop: Evolutie of schepping, Darwin of God, een vals dilemma. In dit artikel geef ik aan, dat je geloof en wetenschap niet door elkaar moet gooien, noch tegen elkaar kunt uitwisselen. Voor de reageerders op mijn bericht kan dit artikel verhelderend werken. Wie niet over het MOTjE beschikt kan mij mailen en krijgt het artikel per omgaande digitaal toegestuurd. Graag wil ik met Koen nader in gesprek over zijn reacties. Indien hij dit ook wil: zie mijn mailadres bij de plaatsing van dit bericht.
Whahahahaa.quote:
Nou, ik heb weer even een reactie op 'Arno' en de pastor geschreven. Kijken wat ik van ze hoor. Ben benieuwd wat er gebeurd als ik Koster mail? Zou hij me proberen te bekeren?quote:Op maandag 23 maart 2009 20:48 schreef intoxicated het volgende:
* intoxicated zit met een halve liter cola en een kingsize popcorn dat topic te lezen
Je haat de studie niet, maar leren wel? Wat denk je dat je na je studie gaat doen? Rest van je leven anios zonder enige vorm van bijscholing?quote:Op donderdag 26 maart 2009 15:19 schreef Merel1808 het volgende:
Ik haat deze studie![]()
Naja, niet echt, maar leren haat ik wel
quote:Op donderdag 26 maart 2009 18:13 schreef ralfie het volgende:
[..]
Je haat de studie niet, maar leren wel? Wat denk je dat je na je studie gaat doen? Rest van je leven anios zonder enige vorm van bijscholing?
@dotKoen: Ik ga nutteloze discussies vortaan uit de weg. Heb ooit tegen zo'n psycholoog gezegd dat ik hun communicatietraining maar onzin vond na 2 jaar coschappen. Of ik na de les even met haar verder wilde babbelen. Ja daag.
Laat ik het zo zeggen dat ik het leren na een week lang alle plaatsen, functies, types, subtypes, neurotransmitters, uitzonderingen van alle 100 miljoen receptoren die je in je lichaam hebt in je hoofd stampen aardig zat benquote:Op donderdag 26 maart 2009 18:13 schreef ralfie het volgende:
[..]
Je haat de studie niet, maar leren wel? Wat denk je dat je na je studie gaat doen? Rest van je leven anios zonder enige vorm van bijscholing?
@dotKoen: Ik ga nutteloze discussies vortaan uit de weg. Heb ooit tegen zo'n psycholoog gezegd dat ik hun communicatietraining maar onzin vond na 2 jaar coschappen. Of ik na de les even met haar verder wilde babbelen. Ja daag.
pieperdquote:Op donderdag 26 maart 2009 19:22 schreef Merel1808 het volgende:
[..]
Laat ik het zo zeggen dat ik het leren na een week lang alle plaatsen, functies, types, subtypes, neurotransmitters, uitzonderingen van alle 100 miljoen receptoren die je in je lichaam hebt in je hoofd stampen aardig zat ben
Als het nou na morgen voor bij was, dan was het niet zo ernstig, maar het ergste is nog dat ik volgende week de hele week alle ontstekingsmediatoren etc in mn hoofd mag gaan stampenquote:
Dat soort dingen moet je ook gewoon niet lerenquote:Op donderdag 26 maart 2009 19:48 schreef Merel1808 het volgende:
[..]
Als het nou na morgen voor bij was, dan was het niet zo ernstig, maar het ergste is nog dat ik volgende week de hele week alle ontstekingsmediatoren etc in mn hoofd mag gaan stampen
Blijkbaar wel, want de vorige keer deed ik het niet en toen had ik een 5quote:Op donderdag 26 maart 2009 20:21 schreef Repeat het volgende:
[..]
Dat soort dingen moet je ook gewoon niet leren
Allereerst wens ik je oma veel sterkte toe.quote:Op donderdag 26 maart 2009 22:53 schreef dotKoen het volgende:
Fijn, familie die om 22:30 advies van je wil over de twee TIAs van je oma een paar uur daarvoor... Was wel gezien door vervangende huisarts, inmiddels.
10% per jaarquote:Op donderdag 26 maart 2009 22:53 schreef dotKoen het volgende:
Weet niet of dat echt handig was, heb niet echt een goed antwoord gegeven op recidiefkans denk ik.
Ik speel vaak van de domme als ze om advies vragen, dus zo vaag mogelijk antwoorden. Als ze echt advies willen gaan ze maar naar hun huisarts.quote:Op donderdag 26 maart 2009 22:53 schreef dotKoen het volgende:
Wat doen jullie in dergelijke situaties? (moet bekennen dat mijn betweterige inmenging in topics in LIF nu ook wel in een nieuw licht zie)
quote:Op vrijdag 27 maart 2009 11:08 schreef Spyronius het volgende:
Hoppaaaa, ronde 1 van summa gehaald, nu nog 41 mensen wegspelen en ik word ook arts
welke? waar?quote:Op vrijdag 27 maart 2009 18:31 schreef starla het volgende:
Maandag is het zover...mijn laatste stage...de klinische stage....
quote:Op vrijdag 27 maart 2009 11:08 schreef Spyronius het volgende:
Hoppaaaa, ronde 1 van summa gehaald, nu nog 41 mensen wegspelen en ik word ook arts
Hmm helaas. Vooral over benenquote:Op vrijdag 27 maart 2009 23:36 schreef Repeat het volgende:
Gaat het over die kerel die hun penis afsnijden?
Succesquote:Op vrijdag 27 maart 2009 11:08 schreef Spyronius het volgende:
Hoppaaaa, ronde 1 van summa gehaald, nu nog 41 mensen wegspelen en ik word ook arts
verkorte opleiding waarbij zowel klinische geneeskunde als fundamenteel onderzoek gecombineerd worden.quote:Op vrijdag 27 maart 2009 23:42 schreef Seam het volgende:
[..]
SuccesSumma is verkorte geneeskunde opleiding toch ?
Ik probeer er heel terughoudend in te zijn, uitleg geven doe ik wel. Maar diagnoses waag ik me niet aan. Gelukkig nog niet in een lastig pakket gekomen daardoor.quote:Op donderdag 26 maart 2009 22:53 schreef dotKoen het volgende:
Wat doen jullie in dergelijke situaties? (moet bekennen dat mijn betweterige inmenging in topics in LIF nu ook wel in een nieuw licht zie)
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |