quote:Op maandag 16 februari 2009 12:03 schreef fusionfake het volgende:
[..]
Opzich vreemd, want wiskunde B1 zit nu bij NG/NT en dan hoor je dat toch echt te kunnen. Vreemd dat dan zoveel studenten het niet kunnen.
Jammer genoeg zal dit alleen maar verslechteren, want vanaf volgend jaar heb je N&G zonder wiskunde B, die zal niet meer verplicht gesteld worden. Natuurkunde idem, vind het maar een beetje vaag NATUUR en gezondheid zonder natuurkunde ?
Achja ik zit nog niet bij die nieuwe 2e fase, decentrale selectie uva over 3/4 weken.
Ik vind dat iedereen wiskunde B gehad moet hebben eigenlijk. Maar dat niveau mag je toch zeker wel van een arts verwachten anders krijg je straks al die fluimen die nu bij rechten zitten bij geneeskunde.quote:Op maandag 16 februari 2009 12:08 schreef starla het volgende:
Ik snap niet zo goed waarom geneeskundestudenten wiskunde B zouden moeten hebben gehad.
Van een arts verwachten dat ie integreert zekerquote:Op maandag 16 februari 2009 12:15 schreef Repeat het volgende:
Maar dat niveau mag je toch zeker wel van een arts verwachten anders krijg je straks al die fluimen die nu bij rechten zitten bij geneeskunde.
Inderdaad, dat beetje statistiek dat je nodig hebt kun je zonder wiskunde ook wel.quote:Op maandag 16 februari 2009 12:25 schreef starla het volgende:
[..]
Van een arts verwachten dat ie integreert zekerWiskunde B is gewoon niet nodig voor geneeskunde.
Die mensen heb je altijd. Maar het andere eind van het spectrum vond ik ook irritant tijdens de tutorgroepen; die mensen die anderen ook geen kans gunnen, en altijd als eerste iets moeten roepen. Vaak is het iets onzinngs ook. Zelf houd ik van nadenken voordat ik iets zeg, dus ik val wel aardig in het midden van het spectrum.quote:Op maandag 16 februari 2009 14:08 schreef Nuna het volgende:
En weetje wat ik altijd zo irritant vind, mensen die in een werkgroep helemaal geen woord zeggenIk ben benieuwd hoe zij zich zullen gedragen tijdens de co-schappen, een beetje initiatief tonen is niet verkeerd lijkt me..
Oh maar dat heb ik ook hoor, hoef ook niet zo nodig op de voorgrond. Maar echt totaal niets zeggen? We hebben nu zo'n 4 werkgroepen gehad en zelfs een hoi of hallo heb ik niet gehoordquote:Op maandag 16 februari 2009 14:10 schreef starla het volgende:
[..]
Die mensen heb je altijd. Maar het andere eind van het spectrum vond ik ook irritant tijdens de tutorgroepen; die mensen die anderen ook geen kans gunnen, en altijd als eerste iets moeten roepen. Vaak is het iets onzinngs ook. Zelf houd ik van nadenken voordat ik iets zeg, dus ik val wel aardig in het midden van het spectrum.
Dat zeg ik toch ook niet. Ik vind alleen dat je dat niveau toch wel moet aankunnen.quote:Op maandag 16 februari 2009 12:25 schreef starla het volgende:
[..]
Van een arts verwachten dat ie integreert zekerWiskunde B is gewoon niet nodig voor geneeskunde.
Zo iemand had ik vorig blok ook, een meisje en die zei bij driekwart van de tutorgroepen letterlijk niet 1 woord.quote:Op maandag 16 februari 2009 14:17 schreef Nuna het volgende:
[..]
Oh maar dat heb ik ook hoor, hoef ook niet zo nodig op de voorgrond. Maar echt totaal niets zeggen? We hebben nu zo'n 4 werkgroepen gehad en zelfs een hoi of hallo heb ik niet gehoord.
Ja, dat is toch wel een verschrikkelijk verhaal. Wat ik nog steeds niet snap is waarom je dan veel ernstigere diagnoses stelt. Dat je slordig werkt, of niet komt opdagen of iets dergelijks, kan ik allemaal voorstellen. Dat er een medicijn is die ervoor zorgt dat men onterechte infauste diagnoses stelt, kan ik me niet voorstellen.quote:Op maandag 16 februari 2009 17:50 schreef starla het volgende:
[..]
Zo één misschien:
http://www.medicalfacts.n(...)aafd-aan-medicijnen/![]()
Wat dan?quote:Op dinsdag 17 februari 2009 17:20 schreef Spyronius het volgende:
Nog 2 weken en dan weet ik of ik weer een stapje dichterbij ben gekomen om alsnog arts te worden
Als ik een V haal heb ik de punten al binnen voor dit jaarquote:Op dinsdag 17 februari 2009 19:50 schreef Nuna het volgende:
Morgen weer VGT. Kijken of ik weer de zesdejaars norm haal
Ik dacht dat je juist de laatste altijd moest maken, in verband met het feit dat je die dan kunt skippen.quote:Op dinsdag 17 februari 2009 20:10 schreef MaxC het volgende:
[..]
Als ik een V haal heb ik de punten al binnen voor dit jaar![]()
Dan kan ik de volgende wel overslaan, kan dat eigenlijk?
Bij ons kan dat niet, je krijgt voor alle 4 studiepunten.quote:Op dinsdag 17 februari 2009 20:10 schreef MaxC het volgende:
[..]
Als ik een V haal heb ik de punten al binnen voor dit jaar![]()
Dan kan ik de volgende wel overslaan, kan dat eigenlijk?
In groningen kreeg je altijd maar 3 studiepunten.quote:Op dinsdag 17 februari 2009 20:29 schreef Nuna het volgende:
[..]
Bij ons kan dat niet, je krijgt voor alle 4 studiepunten.
Tegenwoordig is het 6quote:Op dinsdag 17 februari 2009 20:36 schreef starla het volgende:
[..]
In groningen kreeg je altijd maar 3 studiepunten.
was onderdeel van socialequote:Op dinsdag 17 februari 2009 22:27 schreef dotKoen het volgende:
[..]
Moeten jullie daar een coschap in lopen? Dat vind ik nu echt onzinnig.
quote:
7 maart is de Summa toets, dus nog heel ff, hebben maar 202 mensen ingeschrevenquote:Op dinsdag 17 februari 2009 17:33 schreef gohan16 het volgende:
heb je al de toets gemaakt? Begin je dan in augustus?
Ja gaat om het aantal uren he. Daarom lijkt 6 mij ook zoveel. Maar het gaat natuurlijk nergens over dat dezelfde toets ergens anders 3 keer zoveel punten oplevertquote:Op dinsdag 17 februari 2009 23:06 schreef MaxC het volgende:
[..]
Hoe kunnen ze dat verantwoorden? Die studiepunten zijn toch een bepaalde last, is Europees vastgelegd
Waarschijnlijk niet, van wat ik gehoord heb vragen ze erg veel feitjes.quote:Op dinsdag 17 februari 2009 23:59 schreef Spyronius het volgende:
[..]
7 maart is de Summa toets, dus nog heel ff, hebben maar 202 mensen ingeschrevenEn 80 blijven daar van over na de eerste ronde, dus maar ff hopen dat die toets een beetje te doen is.
quote:Op dinsdag 17 februari 2009 23:59 schreef Spyronius het volgende:
[..]
7 maart is de Summa toets, dus nog heel ff, hebben maar 202 mensen ingeschrevenEn 80 blijven daar van over na de eerste ronde, dus maar ff hopen dat die toets een beetje te doen is.
Nou, ja, die studiepunten slaan ook nergens op. Officieel (volgens de EU) moet een ECTS 25-30 uur studiebelasting opleveren. Dat houdt dus in dat ik per VT 12,5-15 uur bezig moet zijn (wij krijgen 0,5 ECTS per VT). Ik ben er inclusief fietsen ongeveer 2 uur mee bezigquote:Op woensdag 18 februari 2009 01:34 schreef Repeat het volgende:
[..]
Ja gaat om het aantal uren he. Daarom lijkt 6 mij ook zoveel. Maar het gaat natuurlijk nergens over dat dezelfde toets ergens anders 3 keer zoveel punten oplevert
Maarja hoe je het ook verdeelt, uiteindelijk maakt het niet zoveel uit lijkt me....
Ja, klopt. Ik wilde niet te veel hinten, maar ik wilde graag weten hoe snel je de patiënt zag. Dus: hoe snel zie je Hans?quote:Op woensdag 18 februari 2009 12:27 schreef starla het volgende:
Beetje raar, wat zegt u tegen de echtgenoot....misschien hoi hoe gaat het?
Ja, DD a priori wilde ik graag weten. Ik (of: de bron waar ik deze casus uit gejat hebquote:DD kun je pas opstellen na antwoorden van het echtpaar natuurlijk, of wil je de DD van hoofdpijn weten? Ik zal de volgende vragen stellen aan patient als hij adequaat genoeg is: wanneer begonnen? (trauma geweest?) hoe snel begonnen? gevoel van knap in hoofd? waar zit de pijn met name? hoe erg? misselijk? braken? uitvalsverschijnselen? foto/fonofobie? aura? koorts? visus? therapietrouw geweest? andere medicijnen? evt zelf bloeddruk gemeten, zo ja hoe hoog?
evt kaakclaudicatio? Risicofactoren: roken? hoog cholesterol? diabetes? Familie: stollingsproblemen? CVA's? Migraine?
Aan vrouw: iets gemerkt laatste tijd, karakterveranderingen? looppatroon? vergeetachtigheid? onhandigheid?
LO: orientatie in ruimte, tijd en persoon + coordinatie. Afasie of dysartrie? Hersenzenuwen? Met name opticus, oculomotorius (pupilreacties!), abducens en trochlearis. Motoriek en sensibiliteit globaal + reflexen. Bloeddruk meten! Bij verdenking op arteriitis temporalis nog temporalis voelen of warm, rood en verdikt is.
Brudzinski + Kernig.
DD/ (sterk afhankelijk van antwoorden)
- Intracerebraal hematoom (hypertensie!)
- SAB (bij zeer acute, zeer ernstige hoofdpijn en weinig uitval)
- Meningitis (bij koorts + positieve brudzinski en kernig)
- Clusterhoofdpijn vs Migraine (bij uitlokkende factoren, pijn boven oog, loopneus en traanoog)
- RIP/hydrocefalus (bij karakterveranderingen, veranderd looppatroon, incontinentie, vergeetachtigheid, uitval)
- arteriitis temporalis (koorts, kaakclaudicatio, gevoelige temporalisregio's)
of natuurlijk gewoon hoofdpijn door accomoderen....![]()
snelquote:Op woensdag 18 februari 2009 12:42 schreef dotKoen het volgende:
Ja, klopt. Ik wilde niet te veel hinten, maar ik wilde graag weten hoe snel je de patiënt zag. Dus: hoe snel zie je Hans?
Oh, je bedoelt hypertensieve encefalopathie zeker, stom van me, had erin gemoeten.quote:[b]Op woensdag 18 februari 2009 12:42
Ik (of: de bron waar ik deze casus uit gejat heb) mis(t) nog één belangrijke diagnose in de DD.
yup en wil ook richting neurologiequote:[b]Op woensdag 18 februari 2009 12:42
Anamnese is goed (maar ja, jij bent dan 6e-jaars toch? ;-) ).
Ja ok, maar iemand die geen koorts heeft en niet nekstijf is?? Als je meningeale prikkeling vindt ga je inderdaad kijken of je petechien vindt.quote:[b]Op woensdag 18 februari 2009 12:42
LO mis ik nog controle op petechiën of purpura.
lol, wat waren de antwoorden op de vragen dan? Ik weet nu alleen dat iemand ernstige hoofdpijn heeft en een torenhoge bloeddruk en suf. Dat is genoeg reden om hem in te sturen.quote:[b]Op woensdag 18 februari 2009 12:42
De casus gaat verder:
Bij het onderzoek vindt u dat Hans inderdaad suf is, hij reageert vertraagd op uw vragen. Hij staat wat wankel op zijn benen. U meet een bloeddruk van 200/130 mmHg, de pols is regulair, hij is niet nekstijf en u vindt bij oriënterend neurlogisch onderzoek geen afwijkingen.
Wat doet u?
Inderdaad. Volgens mijn bron mag je je spreekuur nog afmaken, maar rijdt je daarna een spoedvisite tussen de middag. Binnen 2 uur dus.quote:
Inderdaad.quote:Oh, je bedoelt hypertensieve encefalopathie zeker, stom van me, had erin gemoeten.
AFAIK zijn petechiën sensitiever dan nekprikkeling toch? Geen koorts nee, dat klopt. Maar goed, bewustzijnsdaling + ernstige hoofdpijn, dan zou ik toch wel even checken.quote:Ja ok, maar iemand die geen koorts heeft en niet nekstijf is?? Als je meningeale prikkeling vindt ga je inderdaad kijken of je petechien vindt.
Ja, die staan er dus niet inquote:[..]
lol, wat waren de antwoorden op de vragen dan?
Alleen bij meningokokkeninfecties.quote:Op woensdag 18 februari 2009 12:58 schreef dotKoen het volgende:
AFAIK zijn petechiën sensitiever dan nekprikkeling toch? Geen koorts nee, dat klopt. Maar goed, bewustzijnsdaling + ernstige hoofdpijn, dan zou ik toch wel even checken.
Bloeddruk voorzichtig laten dalen, enerzijds om cerebrale hypoxie te voorkomen, anderzijds om vaatspasmen te voorkomen bij een SAB.quote:Op woensdag 18 februari 2009 12:58 schreef dotKoen het volgende:
Maar goed, nu weet ik nog steeds niet wat je met die tensie doet.
Ah, ok.quote:
Nou ja, dat mogen ze op de IC doenquote:Bloeddruk voorzichtig laten dalen, enerzijds om cerebrale hypoxie te voorkomen, anderzijds om vaatspasmen te voorkomen bij een SAB.
Met vragen als: "Vind het niet leuk om naar kunstmusea te gaan." en "Heb regelmatig stemmingswisselingen".quote:Hallo iedereen,
Ik doe een onderzoek onder geneeskundestudenten, met als doel te weten te komen of de persoonlijkheid samenhangt met de keuze voor de studie geneeskunde. Om dit te onderzoeken heb ik een enquête samengesteld. Ik zou willen vragen of je die in wilt vullen, het is maar vijf minuutjes werk.
de enquête:
http://www.enquetemaken.be/toonenquete.php?id=11098
Bron: Prikbord
gaat niet echt lekker met hansquote:Op woensdag 18 februari 2009 13:12 schreef dotKoen het volgende:
In de ambulance krijgt Hans nog een insult, waarvoor de ambu-vpk een rectiole diazepam toedient.
Hmm lastig....sowieso bloeddruk goed vervolgen en de nierfunctie. De keuze voor een diureticum bij iemand met een slechte nierfunctie vind ik ook niet geweldig, zou voor een ACE-remmer kiezen. Een eiwit-, zout- en vochtarm dieet lijkt me ook gepast. Ook neurologische restverschijnselen in de gaten houden, maar dat gebeurt op neuropoli lijkt me. Vergeet vast iets heel specifieks voor hypertensieve encefalopathie, maar zo diep reikt mijn kennis ook weer nietquote:Op woensdag 18 februari 2009 13:12 schreef dotKoen het volgende:
Na onderzoek (hele lijst, ga ik niet overtikken) concludeert u dat er sprake is van hypertensieve encefalopathie. U laat de patiënt opnemen op de IC, waar de behandeling gestart wordt met ophogende doseringen van nitroprusside. Na enkele dagen wordt hij overgeplaatst naar de verpleegafdeing. Na 10 dagen wordt de patiuent in goede conditie ontslagen, met een tensie van 145/95 mmHg. Hij gebruikt nu metoprolol en een diureticum. Wel heeft de patiënt nog een matig ernstig gestoorde nierfunctie (creatinineklaring 45 ml/min).
Hoe dient de patiënt nu verder vervolgd te worden en waarop moet dan worden gelet?
quote:Op maandag 16 februari 2009 12:15 schreef Repeat het volgende:
[..]
Ik vind dat iedereen wiskunde B gehad moet hebben eigenlijk. Maar dat niveau mag je toch zeker wel van een arts verwachten anders krijg je straks al die fluimen die nu bij rechten zitten bij geneeskunde.
Daar vul ik weleens onzin dingen inquote:Op woensdag 18 februari 2009 13:22 schreef dotKoen het volgende:
Kijk, nog een leuk onderzoekjeonder geneeskundestudenten:
[..]
Met vragen als: "Vind het niet leuk om naar kunstmusea te gaan." en "Heb regelmatig stemmingswisselingen".
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |