abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_177747838
Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven.
Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten.

Basisprincipes
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!

http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm

De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag :+ ):
http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/

Filmpje van O+ Vincent Talleu O+ :
pi_177747890
Sorry, even geen tijd om plaatjes uit vorige topic te zoeken. Ik kwam alleen even snel mijn baksel van vandaag showen.

Brood met zaden en pitten uit Levine 1. Heeft tweede rijs vannacht in de koelkast gedaan. Errug lekker.

301dp38.jpg

2mdqg6g.jpg
Er zit alleen wel een gat in...
pi_177748308
Beetje jammer van dat gat idd :D
Ik heb nog nooit succes gehad met rijzen in de koelkast, dus ik vind een heel goed resultaat
pi_177748324
quote:
0s.gif Op zondag 11 maart 2018 15:30 schreef Bleie het volgende:
Sorry, even geen tijd om plaatjes uit vorige topic te zoeken. Ik kwam alleen even snel mijn baksel van vandaag showen.

Brood met zaden en pitten uit Levine 1. Heeft tweede rijs vannacht in de koelkast gedaan. Errug lekker.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Er zit alleen wel een gat in...
Ziet er mooi uit! ^O^
All my favourite singers couldn't sing
pi_177753788
Mooi Bleie!

Hier ook weer een productief weekend gehad.

lm6lQgz.jpg
Tarwebloem/speltmeel met vijgen en karwijzaad
BWXpiyk.jpg
Tarwebloem met 2 soorten kaas en zongedroogde tomaten.

Beide uit Levine deel 2 :s)
pi_177753836
Mooi! En die met kaas en tomaat is heerlijk, ook weleens gemaakt.
pi_177858941
quote:
17s.gif Op maandag 19 februari 2018 10:35 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Ah kijk. Iets met never change a winning team ;)

Ik ga zo maar eens aan de slag met wat brood. Kaasbroodjes voor de leuk en een ander brood voor de rest van de week.
Het is toch weer de Patissier geworden, in een iets andere uitvoering was het ding weer te bestellen *O*

En net ook het, ik denk, eerste boek van Levine besteld want ik heb een heel stoer 6-pitsfornuis met oven van SMEG gekocht O+ (zie pats hier met je nieuwe keukenspullen-topic in CUL voor fotootjes ;) )

Hopelijk bak ik straks net zulke mooie broden en broodjes zoals jullie doen hier in het topic O+
kloddert maar een eind weg....
EEN KAMEEL KIJKT NOOIT ACHTEROM.
pi_178056937
Het is weer bijna Pasen dus tijd voor duivekater, dit is brood met honing, steranijs en citroenrasp
ekmd1y.jpg :s)
pi_178058477
En baksel 2, ciabatta uit Levine2
25q3j83.jpg
pi_178060715
Mooi havermoutkoekje!

Ik wil croissants gaan maken, welk recept zouden jullie daarvoor gebruiken?
pi_178060986
Ik waag me daar niet aan :D
pi_178061134
quote:
1s.gif Op zaterdag 24 maart 2018 18:21 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Ik waag me daar niet aan :D
Ik hou wel van een uitdaging
pi_178061171
quote:
10s.gif Op zaterdag 24 maart 2018 18:30 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Ik hou wel van een uitdaging
nou dan zou ik deze doen, ben je gelijk 3 dagen bezig :W
https://www.weekendbakery(...)e-franse-croissants/
pi_178064026
quote:
1s.gif Op zaterdag 24 maart 2018 14:32 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Het is weer bijna Pasen dus tijd voor duivekater, dit is brood met honing, steranijs en citroenrasp
[ afbeelding ] :s)
Oh, dat wil ik ook weleens proberen. Heb je een recept?
pi_178070403
quote:
1s.gif Op zaterdag 24 maart 2018 21:02 schreef Bleie het volgende:

[..]

Oh, dat wil ik ook weleens proberen. Heb je een recept?
https://www.foodiesmagazine.nl/recepten/duivewater/
Deze heb ik aangehouden voor hoeveelheden. Recept gebruikt verse gist, dus even omrekenen als je gedroogde gebruikt. En dat papje hoeft ook niet
pi_178070713
Dank!
pi_178070745
quote:
1s.gif Op zondag 25 maart 2018 07:56 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

https://www.foodiesmagazine.nl/recepten/duivewater/
Deze heb ik aangehouden voor hoeveelheden. Recept gebruikt verse gist, dus even omrekenen als je gedroogde gebruikt. En dat papje hoeft ook niet
Wel nasty MI bij duivewater ;(
How I'll never be anything I hate
You smile, mention something that you like
How you'd have a happy life
if you did the things you like
pi_178070943
quote:
1s.gif Op zondag 25 maart 2018 08:33 schreef Molo het volgende:

[..]

Wel nasty MI bij duivewater ;(
oh die typo in link was me niet eens opgevallen :)
Maar ik heb hele goede herinneringen aan Duivekater, vroeger moest ik voor familie naar de bakker hier om een bestelling mee naar oosten des lands te nemen maar die dingen zijn nog best duur.
Heerlijk met roomboter
pi_178236952
Duivekater namen oom en tante mee uit Krommenie, als zij kwamen logeren in Den Haag.

Gister begonnen en vanochtend gebrunch’d met brioche.
http://www.kokenmetkarin.nl/2016/04/05/briochebloem/

Simpel te doen, zag eruit als op de plaatjes en smaakte voortreffelijk.
# boter - jam - hagelslag puur.

Heeft iemand anders zich al eens gewaagd aan brioche.
Of is dit tť simpel? :7
pi_178236972
Maal twee. Fok had vertraging.
pi_178237392
quote:
1s.gif Op zondag 1 april 2018 15:41 schreef AnneX het volgende:
Heeft iemand anders zich al eens gewaagd aan brioche.
Of is dit tť simpel? :7
Mooi brood op het plaatje, nog nooit gemaakt, toch eens proberen! Het recept bewaar ik dus maar even.

Chinois is trouwens ook heel erg lekker. In Duitsland wordt dat al erg lang verkocht en daar kochten we dat vaak vroeger.
pi_178237490
quote:
1s.gif Op zondag 1 april 2018 15:41 schreef AnneX het volgende:

Heeft iemand anders zich al eens gewaagd aan brioche.
Of is dit tť simpel? :7
ik heb ooit kleine brioches gemaakt, deeg zat zo vol met boter dat het lastig te verwerken was
  zondag 1 april 2018 @ 16:07:39 #23
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_178237770
Ik heb gisteren mijn eerste brood gebakken. Hij was smakelijk, maar niet helemaal gaar geworden.

Ik ga dit topic volgen voor tips en inspiratie.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
pi_178239043
quote:
1s.gif Op zondag 1 april 2018 15:58 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

ik heb ooit kleine brioches gemaakt, deeg zat zo vol met boter dat het lastig te verwerken was
Nu ben ik geen ervaren ( brood) bakker.
75 gram boter vond ik wel meevallen, tůch?en 60 gram suiker slechts.
En een vleug vanille geproefd van een volwassen Madagascar vanille stokje: bijna een theelepel.

Beetje jammer Kaneelstokje. -O-
Wat kun je anders doen?
Lag het aan de oven bijv.?
pi_178239163
quote:
1s.gif Op zondag 1 april 2018 16:53 schreef AnneX het volgende:

[..]

Nu ben ik geen ervaren ( brood) bakker.
75 gram boter vond ik wel meevallen, tůch?en 60 gram suiker slechts.
jouw recept is niet het enige recept ter wereld hoor. Ik had 250 gr boter en 6 eieren
https://www.bbc.co.uk/food/recipes/brioches__ttes_39328
pi_178239326
quote:
10s.gif Op zondag 1 april 2018 16:59 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

jouw recept is niet het enige recept ter wereld hoor. Ik had 250 gr boter en 6 eieren
https://www.bbc.co.uk/food/recipes/brioches__ttes_39328
Wow...een pakje boter. _O_

Er zijn ( inderdaad) vele recepten te vinden.
Karin vertrouw ik altijd wel met simpel en smakelijk.
  zondag 1 april 2018 @ 17:30:04 #27
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_178239966
quote:
1s.gif Op zondag 1 april 2018 16:53 schreef AnneX het volgende:

[..]

Nu ben ik geen ervaren ( brood) bakker.
75 gram boter vond ik wel meevallen, tůch?en 60 gram suiker slechts.
En een vleug vanille geproefd van een volwassen Madagascar vanille stokje: bijna een theelepel.

Beetje jammer Kaneelstokje. -O-
Wat kun je anders doen?
Lag het aan de oven bijv.?
Het is waarschijnlijk de oven.
Ik merkte het ook met mijn boterkoek, en met mijn zandkoekjes.

Hoger zetten lukt niet, hij stond al op max.
Dus ik denk langer laten staan.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
pi_178241440
quote:
0s.gif Op zondag 1 april 2018 17:30 schreef Kaneelstokje het volgende:

[..]

Het is waarschijnlijk de oven.
Ik merkte het ook met mijn boterkoek, en met mijn zandkoekjes.

Hoger zetten lukt niet, hij stond al op max.
Dus ik denk langer laten staan.
Was het wel goed gerezen? Als het te vast is binnenin wordt het ook lastiger gaar. Anders langer erin laten inderdaad.
All my favourite singers couldn't sing
pi_178242002
Ik heb helemaal mijn brood vergeten........ietssssss te lange eerste rijs 8)7
Kijken of er nog iets te redden is
pi_178242104
quote:
13s.gif Op zondag 1 april 2018 19:35 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Ik heb helemaal mijn brood vergeten........ietssssss te lange eerste rijs 8)7
Kijken of er nog iets te redden is
Heb ik laatst ook een keer gehad... is niet meer goed gekomen :N
All my favourite singers couldn't sing
pi_178242520
quote:
1s.gif Op zondag 1 april 2018 19:41 schreef cafca het volgende:

[..]

Heb ik laatst ook een keer gehad... is niet meer goed gekomen :N
ik zal het zien, het extra half uur van eerste rijs maar afgetrokken van de tweede. Staat net in de oven :D
pi_178245060
Oei. Is het nog goedgekomen?
pi_178245161
quote:
0s.gif Op zondag 1 april 2018 21:35 schreef Bleie het volgende:
Oei. Is het nog goedgekomen?
nou valt mee, best wat ovenspring nog en opengesprongen aan de zijkant zoals vaak bij busbroden bij mij. Hij is nog beetje te warm om te snijden maar eerste kapje smaakte goed (lichtbruin, uit Levine2)
pi_178245255
Gelukkig!
pi_178740301
Zonnebloempitten brood uit Levines tweede boek

5u1x8n.jpg

Helaas blijkt mijn gist aan t overlijden dus minder gerezen dan de bedoeling was, nu maar hopen dat de smaak prima is.

Mis m’n desem wel een beetje maar gelukkig is brood met gist bakken ook leuk O+
pi_178779903
Mooi zo is dat! Ik heb deze week voor het eerst een busbrood geprobeerd te maken, ik ben nog niet helemaal tevreden over de vorm :P

Vandaag een lading kaasbroodjes uit Levine deel 2
LQRsyOd.jpgheb 2x deeg gemaakt, wat variaties op het recept uit het boek. Belegen kaas met zwarte olijven en parmezaanse kaas met oregano.

Morgen de kokos-macadamia broodjes met witte chocolade maken voor een babyshower. Komt nog foute roze en blauwe glittersuiker bovenop.

[ Bericht 0% gewijzigd door douche-eendje op 27-04-2018 19:21:31 ]
pi_178779953
Ik denk dat die met zwarte olijven heel lekker zijn, zien er goed uit ook
pi_178827571
quote:
1s.gif Op vrijdag 27 april 2018 19:14 schreef douche-eendje het volgende:
Mooi zo is dat! Ik heb deze week voor het eerst een busbrood geprobeerd te maken, ik ben nog niet helemaal tevreden over de vorm :P

Vandaag een lading kaasbroodjes uit Levine deel 2
[ afbeelding ]heb 2x deeg gemaakt, wat variaties op het recept uit het boek. Belegen kaas met zwarte olijven en parmezaanse kaas met oregano.

Morgen de kokos-macadamia broodjes met witte chocolade maken voor een babyshower. Komt nog foute roze en blauwe glittersuiker bovenop.
Oeh die zien er perfect uit! Sn klinken heel lekker! Ben ook erg benieuwd naar de babyshower broodjes, lekker kitsch *O*
pi_178988427
Ik ben laatst bij levine geweest voor een workshop brood bakken en daar hebben we een vloerbrood met sesamzaad gemaakt welke echt heerlijk was. Nu heb ik thuis het recept ook al een paar keer geprobeerd. Maar de broden blijven zo klein. Ze zien er verder prachtig uit maar gewoon klein. Wat zou hiervan de reden kunnen zijn?

Navragen zegt dat we precies hetzelfde recept hebben gebruikt op de workshop maar daar waren de broden.veel groter.

Oh en edit 2. Het gist dat ik gebruikte was nieuw gekocht in de ah want na de eerste poging dacht ik dat het gist misschien wel dood was

[ Bericht 15% gewijzigd door tetsuo-shima op 07-05-2018 14:07:46 ]
pi_178989462
Bij Levine kneed je met goede machines, en een professionele oven dat scheelt behoorlijk
pi_178990129
En behalve de apparatuur, kan de grondstof ook nog schelen. Er zijn veel verschillende soorten meel. Ik gebruikte eerst Duits volkoren van de Zuidmolen en kreeg daar een redelijk rijzend brood mee. Nu gebruik ik volkoren natuur (ook van de Zuidmolen) en dat rijst fantastisch, het scheelt echt enorm. En zelfs tussen 2 batches van hetzelfde meel kunnen nog verschillen optreden.
pi_178990442
Ja de ingrediŽnten had ik ook allemaal nieuw besteld bij de zuidmolej na de eerste keer idd omdat ik dat dus wilde uitsluiten. Maar misschien dat het kneden wel scheelt ja. Ik gebruik een Kenwood apparaat en zij een echte brooddeegkneefmachine.
pi_178991602
quote:
0s.gif Op maandag 7 mei 2018 15:13 schreef tetsuo-shima het volgende:
Ja de ingrediŽnten had ik ook allemaal nieuw besteld bij de zuidmolej na de eerste keer idd omdat ik dat dus wilde uitsluiten. Maar misschien dat het kneden wel scheelt ja. Ik gebruik een Kenwood apparaat en zij een echte brooddeegkneefmachine.
Welk meel gebruik je?
pi_178992491
tawemeel van de zuidmolen
quote:
0s.gif Op maandag 7 mei 2018 15:48 schreef qltel het volgende:

[..]

Welk meel gebruik je?
de melen/bloemen die ik gebruik zijn van de zuidmolen:
- volkorenmeel
- donker moutmeel
- tarwebloem
- roggebloem
pi_178992559
quote:
0s.gif Op maandag 7 mei 2018 16:18 schreef tetsuo-shima het volgende:
tawemeel van de zuidmolen
Okee, maar ze hebben ongeveer 20 soorten. Welke daarvan?
pi_178992618
quote:
0s.gif Op maandag 7 mei 2018 16:19 schreef qltel het volgende:

[..]

Okee, maar ze hebben ongeveer 20 soorten. Welke daarvan?
ja dat bedacht ik me ook toen ik het neergezet had, de precieze linkjes van het product zal ik even opzoeken en hier neerzetten
pi_178992775
volkoren tarwemeel
https://www.de-zuidmolen.(...)d/volkorentarwemeel/

moutmeel
https://www.de-zuidmolen.(...)rstemoutmeel-donker/

tarwebloem
https://www.de-zuidmolen.(...)it-brood/tarwebloem/

roggebloem
https://www.de-zuidmolen.(...)se-melen/roggebloem/

dit zijn de pakketten die ik gebruikt heb en dus ook nieuw besteld na de eerste poging.
pi_178993056
Als het platte pannenkoeken worden heb je te lang gewacht en deeg niet goed gevormd maar als brood klein blijft is hoeveelheid gluten of kneden meestal eerste om aan te denken.
Ik bak overigens al vrij lang en mijn brood is nooit zo mooi als dat van Levine of andere profi bakkers.

[ Bericht 0% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 07-05-2018 17:20:09 ]
pi_178993380
nou ja platte pannekoeken kan ik niet zeggen, maar ze zijn gewoon echt veel kleiner dan tijdens de workshop
dit was het resultaat:
https://imgur.com/a/Q08VEhI

de foto deed het niet, waarom weet ik niet, dus maar even een linkje
pi_178993859
Het tarwemeel wat je besteld hebt is minder geschikt voor de broodbakmachine staat erbij. Mijn ervaring is dat het dan ook een lastiger te verwerken meel is.

Ik bestel altijd deze: https://www.de-zuidmolen.(...)ood/volkoren-natuur/ . Het voordeel daarvan is ook dat er al tarwemoutmeel (zorgt voor beter rijzen), tarwegluten (zorgt voor betere gluten) en ascorbinezuur/E300 oftewel vitamine C in zit die de gluten sterker maakt.

Ik bak hiermee vaak normaal tarwebrood en dat rijst echt de pan (eeeh, het blik) uit. Als je weer gaat bestellen, probeer het eens.

Uiteraard is goed kneden (zoals HaverMoutKoekje al zegt) een must, en ik heb dan wel het voordeel van een professionele planeetkneder. Maar als het niet mooi wordt is het nooit verkeerd om eens een andere soort meel te proberen.
pi_178993876
quote:
0s.gif Op maandag 7 mei 2018 16:52 schreef tetsuo-shima het volgende:
nou ja platte pannekoeken kan ik niet zeggen, maar ze zijn gewoon echt veel kleiner dan tijdens de workshop
dit was het resultaat:
https://imgur.com/a/Q08VEhI

de foto deed het niet, waarom weet ik niet, dus maar even een linkje
Ik vind het mooie broden trouwens. (en de reden dat het niet werkt is omdat FOK! is geblokkeerd door imgur).
pi_178993991
ik bak het af in de oven op de plaat, dus de laatste rijs is in de rijsmandjes, maar als jij zegt dat het wat lastiger meel is, dan kan het idd geen kwaad om eens een ander meel te bestellen. dank je voor de tip!

ja ik vind de broden ook erg mooi, alleen ja ze zijn gewoon anders helaas. maar nogmaals, dat andere meel is een goed iets om te proberen.
pi_178994418
quote:
1s.gif Op maandag 7 mei 2018 13:56 schreef tetsuo-shima het volgende:
Ik ben laatst bij levine geweest voor een workshop brood bakken en daar hebben we een vloerbrood met sesamzaad gemaakt welke echt heerlijk was. Nu heb ik thuis het recept ook al een paar keer geprobeerd. Maar de broden blijven zo klein. Ze zien er verder prachtig uit maar gewoon klein. Wat zou hiervan de reden kunnen zijn?

Navragen zegt dat we precies hetzelfde recept hebben gebruikt op de workshop maar daar waren de broden.veel groter.

Oh en edit 2. Het gist dat ik gebruikte was nieuw gekocht in de ah want na de eerste poging dacht ik dat het gist misschien wel dood was
Bij Levine heb je waarschijnlijk gekneed met een goede spiraalkneder (rofco, maxima, teddy oid) en bak je het af in een rofco op een steen. Als je het in thuisconditie doet is dat echt wel anders, bakplaat versus ovensteen is al gigantisch op bijvoorbeeld temperatuurbehoud. Maar ze zien er echt wel goed uit hoor!
Mijn resultaten lijken ook lang niet altijd op die van het plaatje in het boek, maar ik kneed dan ook maar gewoon met mijn planetaire mixer en bak het af in mijn gewone huis-tuin-en keuken oventje :P.

Deze hadden jullie nog tegoed:
BNSRcRO.jpg
En gisteren weer een gewoon broodje gebakken, semolina met rozijnen en rozemarijn uit het 2e deel van Levine.
7e1HYSp.jpg
pi_178994498
ziet er lekker uit hoor!
en ja ik ga de volgende keer de tip gebruiken met het andere meel, en ja mijn ovensteen is natuurlijk anders als haar ovensteen. ik ga het vooral even zoeken nu in het meel en in het kneden.
pi_178995086
Ik heb nu een pizzasteen bovenin en onderin de oven, en dat scheelt echt enorm. Alleen al bij het verbranden aan de bovenkant van het brood, het brood kleurt nu veel gelijkmatiger.
pi_178995810
quote:
17s.gif Op maandag 7 mei 2018 17:43 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Bij Levine heb je waarschijnlijk gekneed met een goede spiraalkneder (rofco, maxima, teddy oid) en bak je het af in een rofco op een steen. Als je het in thuisconditie doet is dat echt wel anders, bakplaat versus ovensteen is al gigantisch op bijvoorbeeld temperatuurbehoud. Maar ze zien er echt wel goed uit hoor!
Mijn resultaten lijken ook lang niet altijd op die van het plaatje in het boek, maar ik kneed dan ook maar gewoon met mijn planetaire mixer en bak het af in mijn gewone huis-tuin-en keuken oventje :P.

Deze hadden jullie nog tegoed:
[ afbeelding ]
En gisteren weer een gewoon broodje gebakken, semolina met rozijnen en rozemarijn uit het 2e deel van Levine.
[ afbeelding ]
wat zijn die roze blauwe broodjes?
pi_178996171
quote:
1s.gif Op maandag 7 mei 2018 18:51 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

wat zijn die roze blauwe broodjes?
Kokos, macadamia en witte chocolade-broodjes. Waren voor de babyshower van mijn schoonzusje.
pi_179106776
Berliner knuppel, voor mijn doen zeer mooi gelukt.
Recept Levine
168924p.jpg
pi_179696345
Stil hier ;)

Vandaag weer desembroodjes gebakken met lijnzaad, sesam en havervlokken
izqaeg.jpg
pi_179697839
quote:
1s.gif Op zaterdag 9 juni 2018 19:12 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Stil hier ;)

Vandaag weer desembroodjes gebakken met lijnzaad, sesam en havervlokken
[ afbeelding ]
Deze zijn mooi. Ik heb vandaag ook een desembroodje gebakken, maar krijg nooit zo'n goede "oven spring" dus het ingesneden stuk wordt niet net zo mooi. Deze blijft redelijk vlak. De smaak en structuur wel prima, met vrij compact kruim.
pi_179698277
quote:
1s.gif Op zaterdag 9 juni 2018 20:25 schreef Queenshore het volgende:

[..]

Deze zijn mooi. Ik heb vandaag ook een desembroodje gebakken, maar krijg nooit zo'n goede "oven spring" dus het ingesneden stuk wordt niet net zo mooi. Deze blijft redelijk vlak. De smaak en structuur wel prima, met vrij compact kruim.
ja voor mijn doen goed gelukt vond ik. Meestal bak ik gedrochten die ik hier niet laat zien.
Smaak is altijd goed, en ik ben echt fan geworden van de wat stevigere structuur van zuurdesem

[ Bericht 0% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 09-06-2018 21:00:19 ]
pi_179698332
Damzzzzz wat kunnen jullie toch goed bakken O+

Eigenlijk moet ik dat echt eens gaan doorzetten. Heb een top-oven en boek van Levine.
Aantal jaren geleden was ik zo fanatiek in brood/broodjes bakken O+
kloddert maar een eind weg....
EEN KAMEEL KIJKT NOOIT ACHTEROM.
pi_179698426
quote:
17s.gif Op maandag 7 mei 2018 17:43 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Bij Levine heb je waarschijnlijk gekneed met een goede spiraalkneder (rofco, maxima, teddy oid) en bak je het af in een rofco op een steen. Als je het in thuisconditie doet is dat echt wel anders, bakplaat versus ovensteen is al gigantisch op bijvoorbeeld temperatuurbehoud. Maar ze zien er echt wel goed uit hoor!
Mijn resultaten lijken ook lang niet altijd op die van het plaatje in het boek, maar ik kneed dan ook maar gewoon met mijn planetaire mixer en bak het af in mijn gewone huis-tuin-en keuken oventje :P.

Deze hadden jullie nog tegoed:
[ afbeelding ]
En gisteren weer een gewoon broodje gebakken, semolina met rozijnen en rozemarijn uit het 2e deel van Levine.
[ afbeelding ]
als de steen het probleem is ff naar de action een pizza steen van Jamie Oliver halen voor 8 euro ofzo. Ligt bij de BBQ spullen
pi_179698474
Gewoon weer oppakken dan ;) . Voordeel van broodbakken is dat je overgrote deel van de tijd gewoon met andere dingen bezig kan zijn.
pi_179698547
Ik heb vorig jaar ooit brood gebakken welke ik echt niet lekker vond. De structuur stond mij tegen

Gisteren een bakdag met een vriendin

-iers soda bread, mijn collega eet hem elke dag.. nou dat raad ik niet aan. Maja ik vind bananenbrood ook niet te eten dus zal wel aan mij liggen
XZSUe8t.jpg

Eerste x witte bollen, met wat tips en hulp van m'n vriendin en haar eigen recept heerlijke zachte witte bolletjes
jhQq0Os.jpg
pi_179699301
Hmmm, lekker allemaal! Behalve het sodabrood, kennelijk. Nog nooit gehad.

Hier staan hamburgerbroodjes in de koelkast voor lange tweede rijs. Morgen afbakken, en s avonds opeten.
pi_179699405
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 juni 2018 21:29 schreef Bleie het volgende:
Hmmm, lekker allemaal! Behalve het sodabrood, kennelijk. Nog nooit gehad.

Hier staan hamburgerbroodjes in de koelkast voor lange tweede rijs. Morgen afbakken, en s avonds opeten.
de geur vond ik al smerig tijdens het maken, het is niet mijn ding zeg maar -O-
pi_179699993
Wel jammer van de tijd en moeite...
pi_179702211
quote:
1s.gif Op zaterdag 9 juni 2018 20:58 schreef Goitske het volgende:
Ik heb vorig jaar ooit brood gebakken welke ik echt niet lekker vond. De structuur stond mij tegen

Gisteren een bakdag met een vriendin

-iers soda bread, mijn collega eet hem elke dag.. nou dat raad ik niet aan. Maja ik vind bananenbrood ook niet te eten dus zal wel aan mij liggen
[ afbeelding ]

Eerste x witte bollen, met wat tips en hulp van m'n vriendin en haar eigen recept heerlijke zachte witte bolletjes
[ afbeelding ]
Oooh, die bollen zien er heerlijk uit :).
Zou ik het recept mogen?
.
pi_179704040
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2018 00:00 schreef Helsinki het volgende:

[..]

Oooh, die bollen zien er heerlijk uit :).
Zou ik het recept mogen?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_179704457
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 juni 2018 22:03 schreef Bleie het volgende:
Wel jammer van de tijd en moeite...
Sodabrood heeft niet zoveel tijd nodig. IngrediŽnten bij elkaar gooien, vormen en in de oven doen is genoeg :+ .
Sodabrood werkt met een reactie van een zuur (meestal karnemelk) op baking soda, het blijft een redelijk compact, wat zurig brood. Ik heb het in Ierland veel gegeten, ik ben wel een liefhebber ervan.
pi_179704468
quote:
14s.gif Op zondag 10 juni 2018 08:41 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Sodabrood heeft niet zoveel tijd nodig. IngrediŽnten bij elkaar gooien, vormen en in de oven doen is genoeg :+ .
Sodabrood werkt met een reactie van een zuur (meestal karnemelk) op baking soda, het blijft een redelijk compact, wat zurig brood. Ik heb het in Ierland veel gegeten, ik ben wel een liefhebber ervan.
klopt het is makkelijk te maken maar hier is het echt de container in gegaan. Ik vind het echt niet lekker. Maar ik ben een vrij moeilijke brood eter
pi_179704475
quote:
1s.gif Op zondag 10 juni 2018 08:43 schreef Goitske het volgende:

[..]
Maar ik ben een vrij moeilijke brood eter
Ik ook. Ik eet alleen zelfgemaakt brood *)
pi_179704498
quote:
10s.gif Op zondag 10 juni 2018 08:45 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Ik ook. Ik eet alleen zelfgemaakt brood *)
nou dat is het bij mij niet. Van de bakker is ook goed.
En gewoon lekkere broodjes

Maar bijv bananenbrood en soda brood gatver
pi_179704532
Voor de liefhebber het recept van het soda brood
Recept dat mijn collega altijd gebruikt

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_179704574
quote:
1s.gif Op zondag 10 juni 2018 08:49 schreef Goitske het volgende:

[..]

nou dat is het bij mij niet. Van de bakker is ook goed.
En gewoon lekkere broodjes

Maar bijv bananenbrood en soda brood gatver
Ik ben allergisch voor sesam dus ik kan nergens brood kopen wegens contaminatie/kruisbesmetting. Dus toem ben ik zelf maar gaan bakken :D.

En @ sodabrood recept, zonder bakvorm lukt het ook als het goed is. Gewoon even vormen en in de oven.
  zondag 10 juni 2018 @ 09:13:17 #77
64781 bonke
pipo koeie
pi_179704642
x4svkczf.jpg

deze gemaakt met de dutch oven in de open haard
wat ik me afvraag is hoe bakkers hun brood een paar dagen vers kunnen houden
dit brood was na een dag eigenlijk niet lekker meer
pies on joe toe
pi_179704659
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2018 09:13 schreef bonke het volgende:
[ afbeelding ]

deze gemaakt met de dutch oven in de open haard
wat ik me afvraag is hoe bakkers hun brood een paar dagen vers kunnen houden
dit brood was na een dag eigenlijk niet lekker meer
conserveringsmiddelen gok ik

Hij is wel heel erg mooi geworden
pi_179704772
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2018 09:13 schreef bonke het volgende:
[ afbeelding ]

deze gemaakt met de dutch oven in de open haard
wat ik me afvraag is hoe bakkers hun brood een paar dagen vers kunnen houden
dit brood was na een dag eigenlijk niet lekker meer
Vet erin. Ik meng bij brood wat lang goed moet blijven altijd 3% margarine (bakkersformule) door het deeg.
  zondag 10 juni 2018 @ 09:36:18 #80
64781 bonke
pipo koeie
pi_179704833
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2018 09:28 schreef qltel het volgende:

[..]

Vet erin. Ik meng bij brood wat lang goed moet blijven altijd 3% margarine (bakkersformule) door het deeg.
bij mij zit er roomboter in maar eigenlijk is dit brood dan nog alleen maar lekker als je hem dezelfde dag eet
nu lukt dit wel want als het brood klaar is doen we meestal een bbqtje dus dan raakt ie wel op :)
pies on joe toe
pi_179704983
vi2nbr.jpg

Hamburgerbroodjes voor vanavond.

Mooi brood Bonke! Een Dutch oven, dat is toch gewoon een gietijzeren braadpan, of niet?
pi_179705000
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2018 09:53 schreef Bleie het volgende:
[ afbeelding ]

Een Dutch oven, dat is toch gewoon een gietijzeren braadpan, of niet?
:Y
pi_179705030
Ik heb vorige week een poging gedaan op de BBQ, maar dat brood was nogal donker.. Nouja, gewoon zwart, verkoold.. :)

Binnenkort weer eens een poging doen, deze is vast te warm geworden.
  zondag 10 juni 2018 @ 09:58:04 #84
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_179705036
Oeh wat een lekkere dingen komen er voorbij!

Die witte bolletjes zien er echt perfect uit! :D

En sodabread vind ik ook echt niet lekker :X

En Bleie wat zullen dat fotogenieke hamburgers worden!
O+


2mqsqxl.jpg

Hier gelukkig niet allergisch voor sesam maar alsnog zelf gebakken ;)
pi_179705100
quote:
1s.gif Op zondag 10 juni 2018 09:58 schreef Zo-is-dat het volgende:
Oeh wat een lekkere dingen komen er voorbij!

Die witte bolletjes zien er echt perfect uit! :D

En sodabread vind ik ook echt niet lekker :X

En Bleie wat zullen dat fotogenieke hamburgers worden!
O+


[ afbeelding ]

Hier gelukkig niet allergisch voor sesam maar alsnog zelf gebakken ;)
wauw hoe snijd je die plakjes zo netjes
pi_179705126
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2018 09:53 schreef Bleie het volgende:
[ afbeelding ]

Hamburgerbroodjes voor vanavond.

Mooi brood Bonke! Een Dutch oven, dat is toch gewoon een gietijzeren braadpan, of niet?
ooh wauw die zien er lekker uit!

Ik ga misschien vanmiddag nog even kijken in de boeken van Robert van beckhoven die hier staan. En wacht vol smart om de Broodbijbel die ik gewonnen heb via Rutger bakt O+
  zondag 10 juni 2018 @ 12:48:54 #87
384886 Joosie200
mag het weten
pi_179707129
quote:
1s.gif Op zondag 10 juni 2018 08:43 schreef Goitske het volgende:

[..]

klopt het is makkelijk te maken maar hier is het echt de container in gegaan. Ik vind het echt niet lekker. Maar ik ben een vrij moeilijke brood eter
Heb het ook ooit gemaakt uit nieuwsgierigheid. Maar echt een plakje was al lastig om weg te krijgen. Dus ik heb de rest meteen de vuilnisbak in gekieperd. :r

Geef mij maar gistbrood of desem. Speaking of which. Toch maar begonnen met een tweede poging. De eerste keer icm ananassap. Nu gewoon sinaasappelsap.
Op donderdag 2 november 2017 00:39 schreef Fripsel het volgende:
Luister naar deze man!
  zondag 10 juni 2018 @ 15:08:15 #88
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_179709139
quote:
1s.gif Op zondag 10 juni 2018 10:03 schreef Goitske het volgende:

[..]

wauw hoe snijd je die plakjes zo netjes
Dit mes: https://www.kookpunt.nl/s(...)rEAQYASABEgKIdvD_BwE

Die is echt geweldig!! O+ O+
pi_179709263
quote:
1s.gif Op zondag 10 juni 2018 15:08 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Dit mes: https://www.kookpunt.nl/s(...)rEAQYASABEgKIdvD_BwE

Die is echt geweldig!! O+ O+
ik heb deze daar moet het dan ook wel mee lukken

https://cookinglife.nl/di(...)AdlF14waApyIEALw_wcB
pi_179709839
quote:
1s.gif Op zondag 10 juni 2018 15:08 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Dit mes: https://www.kookpunt.nl/s(...)rEAQYASABEgKIdvD_BwE

Die is echt geweldig!! O+ O+
kan je met gemak nog een lijk in stukken zagen volgens mij :o :D
pi_179712656
De hamburgers waren heerlijk!

Ik heb ook een goed mes, maar kan toch niet zů netjes snijden. Ik zou het ook eigenlijk eens moeten laten slijpen, denk ik.
pi_179715232
quote:
1s.gif Op zondag 10 juni 2018 15:08 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Dit mes: https://www.kookpunt.nl/s(...)rEAQYASABEgKIdvD_BwE

Die is echt geweldig!! O+ O+
Die is idd zo erg fijn O+
kloddert maar een eind weg....
EEN KAMEEL KIJKT NOOIT ACHTEROM.
pi_179724046
quote:
1s.gif Op zondag 10 juni 2018 07:56 schreef Goitske het volgende:

[..]

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Dank! Dat opbollen, dat moet ik nog maar eens even zien maar ik denk dat ik ze zo ga maken :). Alles in huis. (Gewone kristalsuiker, dat kan ook neem ik aan?)
.
pi_179728330
quote:
0s.gif Op maandag 11 juni 2018 10:59 schreef Helsinki het volgende:

[..]

Dank! Dat opbollen, dat moet ik nog maar eens even zien maar ik denk dat ik ze zo ga maken :). Alles in huis. (Gewone kristalsuiker, dat kan ook neem ik aan?)
gewoon doen
pi_179834800
Experimentje....
2gwx0z7.jpg
Broodjes met geraspte oude kaas en gebakken ui
  zondag 17 juni 2018 @ 07:16:53 #96
64781 bonke
pipo koeie
pi_179841949
broodjes bakken kon je al zag ik
dus het is meer een smaak experiment
maar ze zien er lekker uit :)
pies on joe toe
pi_179849662
quote:
0s.gif Op zondag 17 juni 2018 07:16 schreef bonke het volgende:
broodjes bakken kon je al zag ik
dus het is meer een smaak experiment
maar ze zien er lekker uit :)
het komt nog niet in de buurt van ui-kaasbroodjes. Voor mijn gevoel ging er toch veel ui doorheen :{w
pi_179900439
Yessss een paar weken geleden heb ik de Broodbijbel gewonnen bij Rutger bakt. Helaas was de uitgeverij wat traag met verzenden maar hij is vandaag bezorgd! *O* *O* *O* *O* *O*
lIf2BV4.jpg
pi_179902206
*O* *O* *O*
pi_179904269
Het boek is echt de moeite waard. Goede uitleg, leuke recepten. Mijn handen jeuken om aan de slag te gaan. Helaas morgen wat andere dingen die moeten -O-
pi_179905772
Ben benieuwd :)
In ander nieuws, mijn zuurdesem is overleden. -O-
pi_179913047
quote:
1s.gif Op dinsdag 19 juni 2018 21:12 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Ben benieuwd :)
In ander nieuws, mijn zuurdesem is overleden. -O-
oh dat is balen. Dat wordt een nieuwe starten...
pi_179913308
quote:
1s.gif Op dinsdag 19 juni 2018 21:12 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Ben benieuwd :)
In ander nieuws, mijn zuurdesem is overleden. -O-
Gecondoleerd
pi_179913423
quote:
1s.gif Op zondag 17 juni 2018 16:05 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

het komt nog niet in de buurt van ui-kaasbroodjes. Voor mijn gevoel ging er toch veel ui doorheen :{w
Hoe heb je die gemaakt?

Ik heb pas een poging gedaan om ui-broodjes te maken. Daarbij heb ik 200 gram ui gebakken tot het bruin was en die door een brood van 600 gram gewerkt en gebakken. Prima brood alleen smaakte het totaal niet naar ui. Dus ik ben benieuwd naar jouw recept.

Balen van de zuurdesem. Nieuwe maken dus maar.
pi_179962414
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juni 2018 08:47 schreef qltel het volgende:

[..]

Hoe heb je die gemaakt?

Ik heb pas een poging gedaan om ui-broodjes te maken. Daarbij heb ik 200 gram ui gebakken tot het bruin was en die door een brood van 600 gram gewerkt en gebakken. Prima brood alleen smaakte het totaal niet naar ui. Dus ik ben benieuwd naar jouw recept.

Balen van de zuurdesem. Nieuwe maken dus maar.
recept van levine genomen als basis, met 100 gr oude kaas ipv gruyŤre.
En 150 gr genipperde ui gebakken er er doorheen. Dat levert broodjes op die licht hartig zijn maar niet echt met duidelijke kaas of ui smaak
pi_179962811
quote:
1s.gif Op vrijdag 22 juni 2018 10:50 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

recept van levine genomen als basis, met 100 gr oude kaas ipv gruyŤre.
En 150 gr genipperde ui gebakken er er doorheen. Dat levert broodjes op die licht hartig zijn maar niet echt met duidelijke kaas of ui smaak
Dat is dus ook mijn ervaring. En toch wil ik eens een keer een uienbrood maken wat naar ui smaakt..
pi_180006896
Maar weer eens overnight rolls gemaakt
2aaj86a.jpg
pi_180006933
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 juni 2018 11:16 schreef qltel het volgende:

[..]

Dat is dus ook mijn ervaring. En toch wil ik eens een keer een uienbrood maken wat naar ui smaakt..
misschien is het de truc om ui en kaas bovenop het deeg te doen en het niet te mengen. En kaasuienbrood dat hier verkocht wordt is ook vrij plat, dus verhouding brood/kaasui is anders dan mijn experiment
pi_180020924
Worstenbroodjes uit de Broodbijbel
Verbeterpunt voor de volgende x, 2 bakplaten gebruiken ivm tussenruimte maar voor een eerste x prima en ze zijn lekker
p6seqX5.jpg
pi_180021111
Ze zien er wmb lekker uit, maar echte brabos gaan rellen denk ik :7
pi_180021216
quote:
1s.gif Op zondag 24 juni 2018 20:10 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Ze zien er wmb lekker uit, maar echte brabos gaan rellen denk ik :7
vriendin van mij begon al te tellen. Is idd een brabo Maja ik ben een Groningse van oorsprong dus ben al blij dat ze eetbaar zijn. En ik begin nog maar net met brood bakken
pi_180145276
Broodbakken met dit weer, na 45 minuten in 2erijs al overproofed 8)7
pi_180163111
quote:
10s.gif Op zaterdag 30 juni 2018 18:28 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Broodbakken met dit weer, na 45 minuten in 2erijs al overproofed 8)7
oh balen!
pi_180194015
quote:
1s.gif Op vrijdag 22 juni 2018 10:50 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

recept van levine genomen als basis, met 100 gr oude kaas ipv gruyŤre.
En 150 gr genipperde ui gebakken er er doorheen. Dat levert broodjes op die licht hartig zijn maar niet echt met duidelijke kaas of ui smaak
Zijn dat die kaasbroodjes uit deel 2? Superlekker en leuk om te maken, maar ze zijn inderdaad niet super-kazig. Ik denk dat als je het recept van het tomaat-kaasbrood neemt, dat dat misschien wat beter in de buurt kan komen. En veeeeeel ui :9

Je broodjes zien er goed uit Goitske!

quote:
10s.gif Op zaterdag 30 juni 2018 18:28 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Broodbakken met dit weer, na 45 minuten in 2erijs al overproofed 8)7
Gelukkig had ik jouw post gelezen en heb ik mijn brood per rijs een kwartier korter laten staan :+

mqV3lFA.jpg
pi_180194188
quote:
17s.gif Op maandag 2 juli 2018 20:19 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Zijn dat die kaasbroodjes uit deel 2? Superlekker en leuk om te maken, maar ze zijn inderdaad niet super-kazig. Ik denk dat als je het recept van het tomaat-kaasbrood neemt, dat dat misschien wat beter in de buurt kan komen. En veeeeeel ui :9

Je broodjes zien er goed uit Goitske!

[..]

Gelukkig had ik jouw post gelezen en heb ik mijn brood per rijs een kwartier korter laten staan :+

[ afbeelding ]
idd kaasbroodjes uit deel twee, plus gebakken ui en minus de twist want daar had ik geen zin in.
Je Brood ziet er goed uit ;)
pi_180244241
Ik heb laatst bij een workshop broodjes gebakken. Alleen geen idee of ik nu mijn eigen broodjes of die van een ander mee naar huis genomen heb _O-
LzC3Nph.jpg
pi_180245269
quote:
0s.gif Op woensdag 4 juli 2018 21:06 schreef Hupje het volgende:
Ik heb laatst bij een workshop broodjes gebakken. Alleen geen idee of ik nu mijn eigen broodjes of die van een ander mee naar huis genomen heb _O-
[ afbeelding ]
ik hoop de lekkerste _O-
Zien er heerlijk uit
pi_180245334
quote:
1s.gif Op zondag 24 juni 2018 20:00 schreef Goitske het volgende:
Worstenbroodjes uit de Broodbijbel
Verbeterpunt voor de volgende x, 2 bakplaten gebruiken ivm tussenruimte maar voor een eerste x prima en ze zijn lekker
[ afbeelding ]
Ik had laatst mijn oude buren van verderop in de straat een berichtje gestuurd dat hun lunch in mijn diepvries zat dus of ze hem zelf even gingen pakken omdat ik op mijn werk zat.
Kwam ik vandaag even bij hun zegt de buuf ze waren zo lekker! Hun dochter was er ook en die mocht er maar 1 en 1 mee _O-
Dus toen ik zei mijn vriezer zit te vol ik heb nog wat liggen had ik al vrijwilligers *O*
Dus niet zo gemaakt als een Brabander het zou doen maar qua smaak prima
pi_180331189
De Broodbijbel en Brood uit eigen oven gekregen voor mijn verjaardag. Nu keuzestress, wat moet ik bakken :')
pi_180333628
quote:
17s.gif Op zondag 8 juli 2018 14:02 schreef douche-eendje het volgende:
De Broodbijbel en Brood uit eigen oven gekregen voor mijn verjaardag. Nu keuzestress, wat moet ik bakken :')
Alles!!!
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_180334094
quote:
10s.gif Op zondag 8 juli 2018 15:48 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

Alles!!!
Turks brood staat nu te rijzen. Heb ik jaren niet meer kunnen eten. Bwoh ik hoop zo dat ie lukt :9
pi_180334636
quote:
14s.gif Op zondag 8 juli 2018 16:07 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Turks brood staat nu te rijzen. Heb ik jaren niet meer kunnen eten. Bwoh ik hoop zo dat ie lukt :9
Ik hoop met je mee. :D Nu heb ik er ook trek in. :9
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_180336174
Okdoei. ik ga eten.

qAIG2vE.jpg
pi_180336314
quote:
17s.gif Op zondag 8 juli 2018 17:26 schreef douche-eendje het volgende:
Okdoei. ik ga eten.

[ afbeelding ]
zit daar iets kazigs in?
pi_180336875
quote:
1s.gif Op zondag 8 juli 2018 17:31 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

zit daar iets kazigs in?
Nee :)
pi_180337391
quote:
17s.gif Op zondag 8 juli 2018 17:26 schreef douche-eendje het volgende:
Okdoei. ik ga eten.

[ afbeelding ]
Oh nice!!!
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_180473884
Brood met sesam
35lyuc1.jpg
pi_180637251
Kaas ui broodjes deel twee, nu ook met kaas bovenop
4gpzlu.jpg
pi_181279124
Voor Havermoutkoekje en degene die de Broodbijbel hebben, er staat een drukfoutje in het recept met de uienkruiers. Bij stap 1 staat boter vermeld, dat moet er niet in (staat ook niet in de ingrediŽntenlijst). Heb hem gemeld bij de auteur.
pi_181279395
quote:
14s.gif Op zaterdag 18 augustus 2018 18:33 schreef douche-eendje het volgende:
Voor Havermoutkoekje en degene die de Broodbijbel hebben, er staat een drukfoutje in het recept met de uienkruiers. Bij stap 1 staat boter vermeld, dat moet er niet in (staat ook niet in de ingrediŽntenlijst). Heb hem gemeld bij de auteur.
thanks!
pi_181446348
lB2RHaz.jpg

Kickje met mijn 1e poging-croissantjes.
pi_181446445
Helemaal from scratch gemaakt? Netjes! _O_
Ik heb het ooit 1x geprobeerd en besloten dat nooit meer zelf te doen :D
pi_181446488
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 augustus 2018 14:54 schreef Hupje het volgende:
Helemaal from scratch gemaakt? Netjes! _O_
Ik heb het ooit 1x geprobeerd en besloten dat nooit meer zelf te doen :D
Ja! Recept uit het 1e boek van Levine. Wel een werkje en dacht echt dat het mis zou gaan met het toeren van het deeg, maar ze zijn toch lekker :D :9
pi_181446754
quote:
17s.gif Op zaterdag 25 augustus 2018 14:47 schreef douche-eendje het volgende:
[ afbeelding ]

Kickje met mijn 1e poging-croissantjes.
^O^
pi_181449080
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 augustus 2018 15:11 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

^O^
Ja, mijn persoonlijke uitdaging op pagina 1 van dit topic eindelijk aangegaan :7
pi_181452773
Wow, supermooi! Wil ik ook ooit maken, maar ik durf niet...
pi_181456818
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 augustus 2018 19:20 schreef Bleie het volgende:
Wow, supermooi! Wil ik ook ooit maken, maar ik durf niet...
Gewoon proberen! Ik bak nu best veel dus was wel toe aan een nieuwe uitdaging. Had niet verwacht dat het gelijk zo zou lukken.
pi_181510883
Ze zijn erg mooi geworden inderdaad! Ik opende dit topic op mijn mobiel en nog voordat ik de foto had gezien of meer had gelezen dacht ik door de reactie van Bleie al dat het over croissantjes ging :D. Dat blijft op de een of andere manier heel intimiderend. Nog tips?
.
pi_181512360
Ik wil trouwens ook weleens mueslibollen maken. Heeft iemand daar een goed recept voor?
pi_181512894
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 augustus 2018 09:14 schreef Bleie het volgende:
Ik wil trouwens ook weleens mueslibollen maken. Heeft iemand daar een goed recept voor?
Ik maak vaak mueslibrood. Maar daar zijn ook makkelijk bollen van te maken. Alleen een recept heb ik er niet echt van. Ik maak een normaal tarwebrood met 500 gram meel, daar doe ik 2 gesnipperde appels doorheen, zo'n 50 gram geroosterde walnoot, 150 gram rozijnen en 100 gram muesli (of andere zaden en pitten). Na het vormen draai ik 'm nog door 100 gram muesli, zodat dat aan de buitenkant zit.

Tje, een recept is het niet echt, maar misschien heb je wat aan dit eigen ontwerp. Mij bevalt het goed, ik eet het vrijwel dagelijks. Gewichten en ingrediŽnten zijn trouwens redelijk variabel, beetje afhankelijk van wat ik in huis heb en wat ik erin wil doen. Maar wat hierboven staat is zo'n beetje de standaard (waar ik dus wel vaak wat van afwijk).
pi_181520879
Dank!
pi_181864582
Ik lees al een tijdje mee hier, het is leuk alle verschillende broden te zien die iedereen bakt. Zelf bak ik ook regelmatig wat. Ik merk dat het bakken van goed brood toch wel een uitdaging is, koek en taarten zijn toch een stuk makkelijker.

Ik heb vandaag een brioche gebakken. Deeg gemaakt volgens het recept uit Patisserie! van Christophe Felder. Het is een stuk beter gelukt dan eerdere pogingen (in een ver verleden), je moet vooral geduld hebben bij het mengen van de boter door het deeg. In het verleden had het brood meer de structuur van cake, nu is het echt een brood geworden.

IMG_20180912_WA0005_2.jpg

IMG_20180912_124536.jpg

[ Bericht 20% gewijzigd door -banaan2- op 12-09-2018 18:58:22 (foto's gefixt) ]
pi_181866101
Ik vind hem prachtig!
Stukkie over? :Y)
pi_181867284
Heel mooi! O+
pi_181964240
Hij smaakte ook goed! Volgende keer misschien iets minder gist toevoegen (nu 10 g gedroogde gist) en langer laten rijzen, de gist was wel aanwezig in het brood.

Het is dan wel geen brood, maar er zit ook gist in: pains aux raisins.

IMG_20180627_191349.jpg

Anders dan bij croissantdeeg, zit er ei in het gebruikte Danishdeeg. Ik weet niet precies wat het voor verschil geeft, misschien dat de smaak er nog wat rijker van wordt, maar met alle boter en de crŤme patisserie die erin zit proefde ik niet echt verschil met wanneer ik croissantdeeg gebruikte.

Verder heb ik ook weer een desemstarter opgestart. De eerste pogingen waren niet zo succesvol, maar deze staat nu goed te bubbelen:

IMG_20180917_092942.jpg

Ik heb de werkwijze van Levine gebruikt, maar met het verschil dat ik in het begin niet een vervoersverhouding van 1 deel desem en 2 delen bloem+water gebruikte maar een verhouding van 1:1. Heeft er iemand nog een suggestie voor een simpel (bruin) desembrood?
pi_182079555
vJGLpeB.jpg

Gisteren een desembroodje gemaakt :) Hij was nogal enthousiast.

[ Bericht 2% gewijzigd door douche-eendje op 23-09-2018 15:33:47 ]
pi_182084233
En omdat die van gisteren iets te goed is bevallen, nog maar een. Gisteren alleen tarwebloem, nu roggebloem en tarwebloem.

3zHBXda.jpg
WuMEmiQ.jpg
pi_182084477
Heel erg mooi
pi_182085698
quote:
17s.gif Op zondag 23 september 2018 15:35 schreef douche-eendje het volgende:
En omdat die van gisteren iets te goed is bevallen, nog maar een. Gisteren alleen tarwebloem, nu roggebloem en tarwebloem.

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
^O^ _O_
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')