abonnement Unibet Coolblue
pi_183458691
Broos rijst zelfs in de koeling, Goiske, dan duurt het alleen veel langer dan de standaard 60 minuten
pi_183458761
quote:
1s.gif Op vrijdag 30 november 2018 15:29 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Broos rijst zelfs in de koeling, Goiske, dan duurt het alleen veel langer dan de standaard 60 minuten
ja dat weet ik heb ook wel dingen in de nachtrijst staan maar als het probleem rijzen is kan het zijn of de temperatuur dus je moet langer wachten of de temperatuur omhoog of je deeg is niet goed genoeg
pi_183459351
Wat zou een beetje een goed blik zijn voor bijvoorbeeld een kerst stol?
I solemnly swear i'm up to no good
pi_183460271
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2018 16:05 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Wat zou een beetje een goed blik zijn voor bijvoorbeeld een kerst stol?
Ik maak hem uit het boek van Levine, een feestbrood. Dan maak je hem in een springvorm :D. (Deeg -laag spijs - deeg)
Afgelopen pasen heb ik dus ook kleinere vormpjes gekocht zodat ik kleinere varianten kon maken om weg te geven O+
En ik kwam een recept voor duivekater tegen. Die moet ik ook maken.
pi_183460632
quote:
10s.gif Op vrijdag 30 november 2018 17:04 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Ik maak hem uit het boek van Levine, een feestbrood. Dan maak je hem in een springvorm :D. (Deeg -laag spijs - deeg)
Afgelopen pasen heb ik dus ook kleinere vormpjes gekocht zodat ik kleinere varianten kon maken om weg te geven O+
En ik kwam een recept voor duivekater tegen. Die moet ik ook maken.
Ah ik ga wel de krenten/rozijnen vervangen voor gechopte gedroogde vijgen en dadels. Ik vind krenten echt heul vies :+

Maar er moet wel lekker veel spijs in :9~

Kleintjes is ook wel een heel goed idee.
I solemnly swear i'm up to no good
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 30 november 2018 @ 17:45:50 #206
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_183461085
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2018 16:05 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Wat zou een beetje een goed blik zijn voor bijvoorbeeld een kerst stol?
Bakblik bedoel je? Een kerststol leg je normaal op een bakplaat, dat gaat niet in een blik.

quote:
1s.gif Op vrijdag 30 november 2018 17:20 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]
Maar er moet wel lekker veel spijs in :9~

En maak je spijs dan zelf! Da's veel lekkerder dan dat gekochte spul. Bijv. 300 gram amandelmeel, 300 gram kristalsuiker en een ei. Eventueel wat citroenrasp. Meng het, kneed het, verpak het in vershoudfolie en leg het een nachtje in de koelkast. Mocht het te droog zijn, doe er dan nog wat ei bij. Je hebt dan een flinke hoeveelheid spijs, maar dat hoort in een kerststol. Ik ga er binnenkort ook weer eens 1 maken. Succes!
pi_183461390
quote:
1s.gif Op vrijdag 30 november 2018 17:20 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Ah ik ga wel de krenten/rozijnen vervangen voor gechopte gedroogde vijgen en dadels. Ik vind krenten echt heul vies :+

Maar er moet wel lekker veel spijs in :9~

Kleintjes is ook wel een heel goed idee.
Ja dat. Door dus een lap deeg te doen, dan je spijs erover uit te smeren en dan nog een lap deeg kun je taartpunten snijden waar dus echt superlekker spijs altijd tussen zit ipv een lullig rondje :D

SPOILER: en dan krijg je dus zoiets, vorig jaar met kerst
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Dit was met gedroogde abrikozen, rozijnen en biggareu.
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 30 november 2018 @ 19:15:05 #208
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_183462700
quote:
17s.gif Op vrijdag 30 november 2018 18:02 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Ja dat. Door dus een lap deeg te doen, dan je spijs erover uit te smeren en dan nog een lap deeg kun je taartpunten snijden waar dus echt superlekker spijs altijd tussen zit ipv een lullig rondje :D
Hm, dat is ook wel een leuk idee! En ik zou er dan zeker ook walnootstukjes in doen, maar dat komt omdat ik daar een vrijwel onbeperkte voorraad van heb..
pi_183463479
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2018 19:15 schreef qltel het volgende:

[..]

Hm, dat is ook wel een leuk idee! En ik zou er dan zeker ook walnootstukjes in doen, maar dat komt omdat ik daar een vrijwel onbeperkte voorraad van heb..
of je maakt gewoon lekker walnoot spijs! Dat vind ik zelf lekkerder dan amandelspijs
pi_183463617
quote:
10s.gif Op vrijdag 30 november 2018 17:04 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Ik maak hem uit het boek van Levine, een feestbrood. Dan maak je hem in een springvorm :D. (Deeg -laag spijs - deeg)
Afgelopen pasen heb ik dus ook kleinere vormpjes gekocht zodat ik kleinere varianten kon maken om weg te geven O+
En ik kwam een recept voor duivekater tegen. Die moet ik ook maken.
Haagse kakker wil ik ook nog een keer maken

https://heelhollandbakt.o(...)-brood-haagse-kakker

Ik zag trouwens nieuw in het assortiment van de Lidl amandelschaafsel 100 gram 1.49
pi_183464127
Oh ja walnoten. Ons nieuwe huis heeft ook een boom. Volgend jaar veel bakken denk ik O+
I solemnly swear i'm up to no good
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 30 november 2018 @ 20:35:43 #212
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_183464826
quote:
1s.gif Op vrijdag 30 november 2018 19:45 schreef Goitske het volgende:

[..]

of je maakt gewoon lekker walnoot spijs! Dat vind ik zelf lekkerder dan amandelspijs
Hm, moet ik eerst walnootmeel maken. Maar het is wel een idee, ik heb er nooit over nagedacht. Maar of ik 200 gram walnootmeel kan maken met een koffiemolen, geen idee.
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 30 november 2018 @ 20:39:33 #213
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_183464940
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2018 20:10 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Oh ja walnoten. Ons nieuwe huis heeft ook een boom. Volgend jaar veel bakken denk ik O+
Ik gebruik het vaak. In plaats van andere noten en dergelijke. Zeker als je ze even roostert gaat dat prima.
Walnootbroodjes maak ik trouwens ook regelmatig. Witte bollen met walnoot door het deeg. Die gooi ik er bij het kneden (machinaal) gelijk in, zodat ze gedeeltelijk stuk gaan en het brood een mooi kleurtje en een lekker walnootaroma krijgt.
pi_183465934
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2018 20:39 schreef qltel het volgende:

[..]

Ik gebruik het vaak. In plaats van andere noten en dergelijke. Zeker als je ze even roostert gaat dat prima.
Walnootbroodjes maak ik trouwens ook regelmatig. Witte bollen met walnoot door het deeg. Die gooi ik er bij het kneden (machinaal) gelijk in, zodat ze gedeeltelijk stuk gaan en het brood een mooi kleurtje en een lekker walnootaroma krijgt.
Ik gebruik ook walnoten en hazelnoten in appeltaart als vervanging van rozijnen. O+
I solemnly swear i'm up to no good
pi_183466701
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2018 20:35 schreef qltel het volgende:

[..]

Hm, moet ik eerst walnootmeel maken. Maar het is wel een idee, ik heb er nooit over nagedacht. Maar of ik 200 gram walnootmeel kan maken met een koffiemolen, geen idee.
hakmolentje van de staafmixer?
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 30 november 2018 @ 21:42:13 #216
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_183466826
quote:
1s.gif Op vrijdag 30 november 2018 21:38 schreef Goitske het volgende:

[..]

hakmolentje van de staafmixer?
Ik ga wel eens wat proberen! Bedankt voor de tip.
pi_183481156
Heb een flink pak T65 bloem gekocht bij de Zuidmolen om het bakken gan baguettes onder de knie te krijgen. Vandaag mijn eerste poging gewaagd en hoewel er nog veel verbeterpunten zijn, was het wel super lekker!

pi_183481580
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 december 2018 19:30 schreef Gesloten het volgende:
Heb een flink pak T65 bloem gekocht bij de Zuidmolen om het bakken gan baguettes onder de knie te krijgen. Vandaag mijn eerste poging gewaagd en hoewel er nog veel verbeterpunten zijn, was het wel super lekker!

[ afbeelding ]
Wat een top eerste poging! *O*
pi_183483467
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 december 2018 19:30 schreef Gesloten het volgende:
Heb een flink pak T65 bloem gekocht bij de Zuidmolen om het bakken gan baguettes onder de knie te krijgen. Vandaag mijn eerste poging gewaagd en hoewel er nog veel verbeterpunten zijn, was het wel super lekker!

[ afbeelding ]
Ze zien er heerlijk uit!
I solemnly swear i'm up to no good
pi_183484642
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 december 2018 19:30 schreef Gesloten het volgende:
Heb een flink pak T65 bloem gekocht bij de Zuidmolen om het bakken gan baguettes onder de knie te krijgen. Vandaag mijn eerste poging gewaagd en hoewel er nog veel verbeterpunten zijn, was het wel super lekker!

[ afbeelding ]
dat ziet er prima uit voor een eerste poging ^O^ :9
pi_183489323
quote:
1s.gif Op vrijdag 30 november 2018 15:26 schreef Goitske het volgende:

[..]

Hoe zet je hem in de rijs?
Ik laat ook wel eens rijzen in een iets warme oven of misschien idee goed plasticfolie over je bak spannen en dan een theedoek er op en lekker bij de verwarming zetten. Misschien dat het te koud is in je keuken. Ik moet echt wel bij mijn verwarming of iets warme oven de rijs doen. Het is bij mij te koud anders

En als je klaar bent met kneden kun je een vliesje trekken?
Ik zet hem op de grond (we hebben vloerverwarming ;) ) in een mengkom met een douchemuts (zo eentje uit een hotel) er overheen.

Ik zou kunnen kijken in de oven maar die van ons begint op 50C, maar misschien eens even kijken met de kernthermometer of ik hem lager kan houden ... En anders met theedoek en alles proberen.

Tnx!

Overigens was het brood afgelopen keer weer een stukje beter, dus stapje voor stapje kom ik er wel :D
pi_183489818
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 09:47 schreef Tinkerbel_ACC_ het volgende:

[..]


Ik zou kunnen kijken in de oven maar die van ons begint op 50C, maar misschien eens even kijken met de kernthermometer of ik hem lager kan houden ...


niet doen hoor! Bij te hoge temperaturen gaat gist weer dood. Bij mij is het 18 graden in huis en brood rijst prima. Goed kneden en genoeg eiwit in meel, daar maak je verschil mee qua grootte van brood
pi_183520532


Mijn sinterklaascadeautjes :7 Bwoh wat is zo'n lame fijn. En rijsdoek O+
pi_183520844
quote:
17s.gif Op maandag 3 december 2018 20:10 schreef douche-eendje het volgende:
[ afbeelding ]

Mijn sinterklaascadeautjes :7 Bwoh wat is zo'n lame fijn. En rijsdoek O+
Ohh I need that!!
I solemnly swear i'm up to no good
pi_183521941
quote:
1s.gif Op maandag 3 december 2018 20:24 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Ohh I need that!!
Weekend bakery O+. Hebben ook nog meer handige bakspullen, heb ook al 3 rijsmandjes daar gekocht :')
pi_183529598
quote:
17s.gif Op maandag 3 december 2018 20:10 schreef douche-eendje het volgende:
[ afbeelding ]

Mijn sinterklaascadeautjes :7 Bwoh wat is zo'n lame fijn. En rijsdoek O+
acuut dat boek op mijn kerstlijstje gezet. Had hem bij een vriendin al eens voorbij zien komen. O+
pi_183530255
quote:
1s.gif Op dinsdag 4 december 2018 11:45 schreef Goitske het volgende:

[..]

acuut dat boek op mijn kerstlijstje gezet. Had hem bij een vriendin al eens voorbij zien komen. O+
Je moet er wel gelijk een kilo kardemom bij kopen :P
pi_183530295
quote:
1s.gif Op dinsdag 4 december 2018 12:38 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Je moet er wel gelijk een kilo kardemom bij kopen :P
ik stap gelijk op mijn fiets _O-
pi_183562409
Vraagje aan jullie: waar kan ik het beste semolina kopen? (recept van Levine wat ik voor kerst wil maken en eerst even testen :D ) Ik weet dat Indiërs het ook gebruiken, maar geen idee of er verschil tussen zit qua kwaliteit?
pi_183565013
quote:
0s.gif Op donderdag 6 december 2018 09:39 schreef Tinkerbel_ACC_ het volgende:
Vraagje aan jullie: waar kan ik het beste semolina kopen? (recept van Levine wat ik voor kerst wil maken en eerst even testen :D ) Ik weet dat Indiërs het ook gebruiken, maar geen idee of er verschil tussen zit qua kwaliteit?
Ik koop het bij de AH :'). Staat in het schap bij de pasta,



Welk recept ga je testen?
pi_183565569
quote:
17s.gif Op donderdag 6 december 2018 12:23 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Ik koop het bij de AH :'). Staat in het schap bij de pasta,

[ afbeelding ]

Welk recept ga je testen?
Ah tnx! Rij ik morgen even naar een grotere appie.

Ik wil het hartig afbreekbrood (pag 73) gaan maken voor bij de soep met kerst, maar ik durf het niet aan om dat zomaar te maken dan, dus eerst nog even een paar keer testen (de mannen hier hebben daar nooit problemen mee ;) ). Behalve de semolina is alles al gekocht dus kan ik het dit weekend eens gaan proberen!
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 6 december 2018 @ 22:17:22 #232
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_183574774
Ik heb gisteren een pide (Turks brood) gemaakt. Lange 1e rijs (14 uur) en een relatief korte 2e rijs (2 uur ongeveer). Smaakt fantastisch.
pi_184040632
Vandaag een nieuwjaarsbrood gebakken

Benodigdheden
Pak oliebollenmixer
330 gram lauw water als het deeg te droog is evt iets meer
1 flinke theelepel boter
1 flinke theelepel kaneel
100 gram rozijnen en cranberries
Hand noten bijv walnoten

Kneed de mix met het water en de kaneel en boter met de hand/keukenmachine of broodbakmachine (keukenmachine ongeveer 10 minuten broodbakmachine ongeveer 20)

Haal het deeg uit de machine en voeg de rozijnen, cranberry's en noten toe en kneed even alles er snel door.

Laat het deeg 20 minuten rusten in een ingevette plastic bak met een stukje huishoudfolie

Kneed na 20 min nog even snel het deeg door en geef het een 2de rijs van 50 minuten in bijv een ingevet cake blik of een springvorm van ongeveer 24 cm

Verwarm de oven voor op 180 graden en bak hem af in 30-35 min.

Variatie tips
- Bak stukjes appel mee
- vervang een deel van het water door een beetje likeur bijv disaronno of Malibu of laat je rozijnen/cranberry's hierin wellen
- bak kleineren broodjes in bijvoorbeeld een cupcake vorm
Het deeg is eigenlijk te slap om zonder bakblik te bakken

Is je deeg heel erg plakkerig en slap voeg wat bloem toe. Is het te droog voeg nog wat water toe tijdens het kneedproces

pi_184042712
Smaakt het naar oliebollen of maakt het bakken het echt heel anders?
pi_184043308
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 december 2018 21:32 schreef Hupje het volgende:
Smaakt het naar oliebollen of maakt het bakken het echt heel anders?
geen oliebollen smaak. Volgende x gaat er wel wat meer kaneel in. Maar het is echt een heerlijk brood, geen oliebollen smaak want het wordt ook niet in olie gebakken. Lekker zacht iets zoetig brood. Na bestuiven met iets poedersuiker vind ik beleg ook niet nodig
pi_184269519


:9

Een levientje.
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 7 januari 2019 @ 21:53:36 #237
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_184269557
dat ziet er erg netjes uit! _O_
pi_184269822
quote:
0s.gif Op maandag 7 januari 2019 21:53 schreef qltel het volgende:
dat ziet er erg netjes uit! _O_
Dankje. Mijn lame en ik zijn vriendjes aan het worden O+
pi_184274845
Vanuit het baktopic hierheen verwezen dus even een crosspost :)
---
Heb m'n Emily Henry 'Bread loaf baker' gisteren uitgeprobeerd.
Heb niet heel veel brood gebakken tot nog toe dus m'n vergelijkinsmateriaal is er nog niet echt maar heb het idee dat vooral de korst hier wat beter was gelukt dan m'n vorige baksels

Iig mocht het resultaat er wezen (al zeg ik het zelf);



"Een menschenhater, menschenschuwend mensch, die niet gaarne andere menschen ziet; een wonderlijk, ongezellig mensch, vijand van alle vrolijkheid.'
"My voice is nothing, my thoughts are nothing, in many respects I'm like you; nothing"
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 8 januari 2019 @ 09:47:08 #240
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_184274930
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 januari 2019 09:38 schreef Ceased2Be het volgende:
Vanuit het baktopic hierheen verwezen dus even een crosspost :)
---
Heb m'n Emily Henry 'Bread loaf baker' gisteren uitgeprobeerd.
Heb niet heel veel brood gebakken tot nog toe dus m'n vergelijkinsmateriaal is er nog niet echt maar heb het idee dat vooral de korst hier wat beter was gelukt dan m'n vorige baksels

Iig mocht het resultaat er wezen (al zeg ik het zelf);
Ziet er netjes uit, zo te zien. Het is goed gerezen en smaakt vast erg goed.

Ik ken dat ding trouwens niet, maar dit filmpje maakt wel aardig wat duidelijk:
IK heb wel 2 opmerkingen. Gooi de gist altijd zover mogelijk bij het zout vandaan en niet ernaast zoals in dit filmpje. Zout en gist verdragen elkaar erg slecht. En brood niet snijden als het heet is, dan verlies je enorm veel vocht uit het brood..
pi_184274980
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 januari 2019 09:47 schreef qltel het volgende:

[..]

Ziet er netjes uit, zo te zien. Het is goed gerezen en smaakt vast erg goed.

Ik ken dat ding trouwens niet, maar dit filmpje maakt wel aardig wat duidelijk:
IK heb wel 2 opmerkingen. Gooi de gist altijd zover mogelijk bij het zout vandaan en niet ernaast zoals in dit filmpje. Zout en gist verdragen elkaar erg slecht. En brood niet snijden als het heet is, dan verlies je enorm veel vocht uit het brood..
Thanks en bedankt voor de tip, nu had ik meel van de plaatselijke molen waar verder geen zout bij hoefde maar als ik zelf een mix ga maken hou ik dit in m'n achterhoofd :)
Was inderdaad heerlijk brood
"Een menschenhater, menschenschuwend mensch, die niet gaarne andere menschen ziet; een wonderlijk, ongezellig mensch, vijand van alle vrolijkheid.'
"My voice is nothing, my thoughts are nothing, in many respects I'm like you; nothing"
pi_184325406
quote:
17s.gif Op maandag 7 januari 2019 21:51 schreef douche-eendje het volgende:
[ afbeelding ]

:9

Een levientje.
Heel mooi! Hoe krijg jij het voor elkaar dat het zo mooi open barst bij je insnijdingen? Die niet te diep maken? Ik krijg nooit zo'n grillage structuur daar.

Andere vraag: heeft iemand een getest recept voor suikerbrood? Natuurlijk is er op internet genoeg te vinden maar ik gebruik liever een beproefd recept van iemand.
pi_184327366
quote:
0s.gif Op donderdag 10 januari 2019 20:01 schreef -banaan2- het volgende:

[..]

Heel mooi! Hoe krijg jij het voor elkaar dat het zo mooi open barst bij je insnijdingen? Die niet te diep maken? Ik krijg nooit zo'n grillage structuur daar.

Andere vraag: heeft iemand een getest recept voor suikerbrood? Natuurlijk is er op internet genoeg te vinden maar ik gebruik liever een beproefd recept van iemand.
De 2e rijs niet te lang, dan heeft hij geen 'oven spring' meer.
pi_184332211
quote:
0s.gif Op donderdag 10 januari 2019 20:01 schreef -banaan2- het volgende:

[..]

Heel mooi! Hoe krijg jij het voor elkaar dat het zo mooi open barst bij je insnijdingen? Die niet te diep maken? Ik krijg nooit zo'n grillage structuur daar.

Andere vraag: heeft iemand een getest recept voor suikerbrood? Natuurlijk is er op internet genoeg te vinden maar ik gebruik liever een beproefd recept van iemand.
Tsja, wist ik dat ook maar. Niet al mijn broden lukken altijd zo mooi. Ik merk wel dat nu ik een lame gebruik ze wel beter & mooier open gaan, het snijd gewoon dieper en beter dan een normaal mes.
Ow en 2 rechte insnijdingen met wat overlap in lengte en stukje naast elkaar, geen schuine patronen maken!
  zondag 13 januari 2019 @ 09:07:46 #245
105905 peejdorie
... kinderpindakaas!
pi_184372745
Heeft iemand hier ervaring met het kneden van deeg met een Bosch MUM5* serie? Ik overweeg deze te kopen: https://www.bol.com/nl/p/(...)FWg.1.7.ProductTitle maar kan niet zo veel reviews vinden over het kneden van gistdeeg.
pi_184372890
quote:
0s.gif Op zondag 13 januari 2019 09:07 schreef peejdorie het volgende:
Heeft iemand hier ervaring met het kneden van deeg met een Bosch MUM5* serie? Ik overweeg deze te kopen: https://www.bol.com/nl/p/(...)FWg.1.7.ProductTitle maar kan niet zo veel reviews vinden over het kneden van gistdeeg.
die heb ik gaat prima. Als je van alles en nog wat bakt is het een prima machine, brood kan hij goed aan. Ik heb de mijne nu ruim 3 jaar.

Als je zegt ik ga continu brood bakken zou ik een zwaardere machine nemen dus of echt een brooddeeg machine of een echt zware KitchenAid. Maar dan heb je het ook over een andere prijsklasse
pi_184372967


Gisteren hamburgerbroodjes gebakken zonder sesamzaad anders gaan de kinderen zeuren ;)
Na het opbollen vond de jongste het leuk om er in te prikken :( gelukkig is het wel goed gekomen met rijzen en bakken :@
Ohja met opzet 4 grotere en rest kleintjes
pi_184373313
quote:
0s.gif Op zondag 13 januari 2019 09:07 schreef peejdorie het volgende:
Heeft iemand hier ervaring met het kneden van deeg met een Bosch MUM5* serie? Ik overweeg deze te kopen: https://www.bol.com/nl/p/(...)FWg.1.7.ProductTitle maar kan niet zo veel reviews vinden over het kneden van gistdeeg.
Ik heb deze ook al een aantal jaren, ik bak regelmatig brood en gebak en dat gaat prima! Zoals hierboven al gezegd werd, als je hem echt veel gaat gebruiken, zou ik ook voor een zwaardere gaan. Toch is de Bosch dus ook een prima keuze. Ik vind vooral de vele accessoires erg fijn.
pi_184383139
quote:
1s.gif Op zondag 13 januari 2019 10:06 schreef coucou het volgende:

[..]

Ik heb deze ook al een aantal jaren, ik bak regelmatig brood en gebak en dat gaat prima! Zoals hierboven al gezegd werd, als je hem echt veel gaat gebruiken, zou ik ook voor een zwaardere gaan. Toch is de Bosch dus ook een prima keuze. Ik vind vooral de vele accessoires erg fijn.
eens! De blender en de snij/rasp toebehoren zijn ideaal! Ijsmaker zat er bij mij ook bij maar moet zoveel uur in de vriezer en die ruimte heb ik bijna nooit

Ik bak trouwens wekelijks tot meerdere malen per week en zit ook wel regelmatig iets tussen van brood en ben echt blij met de machine
pi_184404856
Mooie broodjes goitske!


Hier weer een gewoon lichtbruin brood gebakken. Merk dat mijn bakken echt ineens met sprongen vooruit lijkt te gaan de laatste tijd.
pi_184436426
Zijn er meer mensen die bakken met een enzymmix?
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 16 januari 2019 @ 15:25:14 #252
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_184436763
quote:
4s.gif Op woensdag 16 januari 2019 15:02 schreef fotostarter het volgende:
Zijn er meer mensen die bakken met een enzymmix?
Wat is dat?
  woensdag 16 januari 2019 @ 16:07:31 #253
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_184437442
quote:
0s.gif Op woensdag 16 januari 2019 15:25 schreef qltel het volgende:

[..]

Wat is dat?
Broodverbetermiddelen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_184437874
quote:
0s.gif Op woensdag 16 januari 2019 15:25 schreef qltel het volgende:

[..]

Wat is dat?
quote:
0s.gif Op woensdag 16 januari 2019 16:07 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Broodverbetermiddelen
Wat Piet zegt dus :)
Heb er zelf geen ervaring mee, maar lees en hoor juist positieve dingen erover, ga het morgen eens proberen.
pi_184510447
quote:
4s.gif Op woensdag 16 januari 2019 16:32 schreef fotostarter het volgende:

[..]

[..]

Wat Piet zegt dus :)
Heb er zelf geen ervaring mee, maar lees en hoor juist positieve dingen erover, ga het morgen eens proberen.
En wat was het resultaat?
pi_184591549
Ik weet dat dit vloeken in deze reeks is, maar toch doe ik het... Af en toe bak ik zelf wel brood en voornamelijk lurk ik hier.

Ik kreeg gratis een zak (1kg) oliebollenmix mee, terwijl ik die dingen niet eet. Nu heb ik er brood van gemaakt met een zakje sesamzaadjes erbij. De truc is om in plaats van 1:1 (meelmix staat tot toevoegen van water), 1:3/5 te gebruiken. Dus op 500gr meelmix 300ml water toe te voegen.

SPOILER: resultaat
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Dus bij deze een tip mocht je nog wat in huis hebben. En ja, met een broodbakmachine gemaakt want ik vertrouwde het niet :P
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 24 januari 2019 @ 13:36:51 #257
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_184591842
quote:
3s.gif Op donderdag 24 januari 2019 13:18 schreef Qunix het volgende:
Ik weet dat dit vloeken in deze reeks is, maar toch doe ik het... Af en toe bak ik zelf wel brood en voornamelijk lurk ik hier.

Ik kreeg gratis een zak (1kg) oliebollenmix mee, terwijl ik die dingen niet eet. Nu heb ik er brood van gemaakt met een zakje sesamzaadjes erbij. De truc is om in plaats van 1:1 (meelmix staat tot toevoegen van water), 1:3/5 te gebruiken. Dus op 500gr meelmix 300ml water toe te voegen.

SPOILER: resultaat
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Dus bij deze een tip mocht je nog wat in huis hebben. En ja, met een broodbakmachine gemaakt want ik vertrouwde het niet :P
Goed gedaan! Oliebollenbeslag is inderdaad een soort van nat brooddeeg.. Ik maak mijn beslag trouwens altijd zelf en bak er ook oliebollen van, maar ik vind dit soort dingen (mix gebruiken voor iets anders) altijd wel leuk.

Ik maak zelf nog wel eens speculaascake. Ik heb een heleboel doosjes met mix voor gevuld speculaas staan (waren heel erg goedkoop omdat ze eruit gingen dus 20 van meegenomen indertijd) en recept zo aangepast dat het een cake wordt. Werkt ook prima. Ook voor normale speculaasjes trouwens.
pi_186200391
Ik heb vandaag suikerbrood gebakken. Hij is lekker!

In het midden is hij wel wat ingezakt. Waar zou dat door kunnen komen?
  zondag 14 april 2019 @ 00:04:42 #259
34027 devlinmr
Trolivier
pi_186201313
quote:
4s.gif Op woensdag 16 januari 2019 15:02 schreef fotostarter het volgende:
Zijn er meer mensen die bakken met een enzymmix?
Vitamine C en schepje suiker bedoel je
Do not go gentle into that good night
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
pi_186204295
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 april 2019 23:11 schreef Hupje het volgende:
Ik heb vandaag suikerbrood gebakken. Hij is lekker!
[ afbeelding ]
In het midden is hij wel wat ingezakt. Waar zou dat door kunnen komen?
Lekker!!! Welk recept heb je gebruikt??
pi_186211805
quote:
0s.gif Op zondag 14 april 2019 08:34 schreef soapie het volgende:

[..]

Lekker!!! Welk recept heb je gebruikt??
Deze: https://www.carolabaktzoethoudertjes.nl/2015/10/suikerbrood-html/
(Maar ik heb hem aangepast naar koemelk vrij)
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 14 april 2019 @ 15:16:49 #262
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_186212130
Leuk recept, ik heb 'm uitgeprint en ga het zeker een keer maken.
pi_186212913
quote:
1s.gif Op zondag 14 april 2019 15:03 schreef Hupje het volgende:

[..]

Deze: https://www.carolabaktzoethoudertjes.nl/2015/10/suikerbrood-html/
(Maar ik heb hem aangepast naar koemelk vrij)
Thnx, ik ga eens kijken of mij dat lukt!
pi_186694864



Desembrood.

[ Bericht 40% gewijzigd door DucatiOwner op 08-05-2019 14:21:56 ]
  woensdag 8 mei 2019 @ 14:13:42 #265
194233 Friday12
Originele kloon
pi_186694915
quote:
0s.gif Op woensdag 8 mei 2019 14:11 schreef DucatiOwner het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Desembrood.
Foto's werken niet

*Lurkt verder
pi_186695066
quote:
1s.gif Op woensdag 8 mei 2019 14:13 schreef Friday12 het volgende:

[..]

Foto's werken niet

*Lurkt verder
Nee, ik doe iets ernstig verkeerd, maar in de quote van jou staan dan wel weer werkende linkjes
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 8 mei 2019 @ 14:48:33 #267
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_186695467
Mooi brood
pi_186695666




Deze tijdje geleden gemaakt :)
Op woensdag 25 oktober 2023 21:15 schreef Nattekat het volgende:
Ben je in een pot met sarcasme gevallen als kind ofzo?
  woensdag 8 mei 2019 @ 16:14:41 #269
194233 Friday12
Originele kloon
pi_186696847
quote:
0s.gif Op woensdag 8 mei 2019 14:23 schreef DucatiOwner het volgende:

[..]

Nee, ik doe iets ernstig verkeerd, maar in de quote van jou staan dan wel weer werkende linkjes
Ziet er lekker uit :9
pi_186700205
quote:
1s.gif Op woensdag 8 mei 2019 15:00 schreef mascara-klodder het volgende:
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Deze tijdje geleden gemaakt :)
Mooi! En mooie rode spullen!
  maandag 27 mei 2019 @ 13:34:47 #271
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_187114354
:W

Ik ben lekker aan het finetunen inmiddels :s)




Nog even laatste puntjes op de i aan vorm en snijden.
pi_187114462
Ohja, broodbakken doen we ook nog :7

Vorige week stokbrood gemaakt. Vorm niet perfect maar was moe en ziek en had pijn en was het gewoon zat :P


Op woensdag 25 oktober 2023 21:15 schreef Nattekat het volgende:
Ben je in een pot met sarcasme gevallen als kind ofzo?
pi_187114477
quote:
0s.gif Op woensdag 8 mei 2019 19:08 schreef DucatiOwner het volgende:

[..]

Mooi! En mooie rode spullen!
Tnx en tnx!

@douche-eendje wat voor brood is dat?
Op woensdag 25 oktober 2023 21:15 schreef Nattekat het volgende:
Ben je in een pot met sarcasme gevallen als kind ofzo?
pi_187114598
quote:
17s.gif Op maandag 27 mei 2019 13:34 schreef douche-eendje het volgende:
:W

Ik ben lekker aan het finetunen inmiddels :s)

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Nog even laatste puntjes op de i aan vorm en snijden.
Wat een fantastisch brood :-)
  maandag 27 mei 2019 @ 14:10:11 #275
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_187114831
Ziet er goed uit mascara-klodder!

Het is no-knead bread, maar ik ben al weken aan het experimenteren met een basis die ik heb liggen om hem helemaal te finetunen en te snappen.

Basisingredienten:
450 gram tarwebloem
8 gram zout
3 gram gist
375 gram water

Tarwebloem wil ik nog wel eens een deel van vervangen door volkorentarwemeel, is bij deze ook gedaan (2/3 bloem, 1/3 meel). Ingredienten mengen met een spatel en vervolgens 12 uur op aanrecht laten staan en natuur zijn werk laten doen.
Vervolgens:
Deeg uit bak halen, 1e keer vouwen en opbollen.
45 minuten laten rijzen onder rijsdoek.
2e keer vouwen en opbollen.
15 minuten laten rusten
Vormen naar gewenste vorm, 45 minuten rijzen op bakplaat onder rijsdoek.
Insnijden met lame, snap eindelijk goed hoe dat ding werkt.
Daarna 40 minuten in de oven op 250 graden.

Maar ik denk dat er nog een 3e keer vouwen en opbollen bij moet voor de extra stevigheid en goede vorm. Dus wellicht dat ik hem straks 30-30-15 rusten-30 doe. Of ik moet gewoon het vouwen een paar keer blijven herhalen.
Al het bloem en meel komt direct bij mijn lokale molen vandaan, 2 weken terug alles gehaald dus mijn grondstoffen zijn nogal vers :+. Ow en instant gist uit die blauwe verpakking.

quote:
0s.gif Op maandag 27 mei 2019 13:52 schreef anndb het volgende:

[..]

Wat een fantastisch brood :-)
Dankje!
pi_187114976
@douche-eendje , tnxx. Was ook best tevreden voor een eerste keer. Was eigenlijk bang dat ik er iemand mee neer zou kunnen knuppelen maar dat was dus niet het geval gelukkig :+

Dank voor je uitleg. Dacht dat no-knead bread in een gietijzeren pan met deksel erop de oven inging. Zal wel weer iets anders zijn.

Ik ga volgende keer ook maareens naar de molen. Winkel zit hier 5 minuten verderop ofzo.

Kies nu recepten steeds met tarwebloem omdat ik dat altijd in huis heb en gewoon niet zo ervaren ben.
Op woensdag 25 oktober 2023 21:15 schreef Nattekat het volgende:
Ben je in een pot met sarcasme gevallen als kind ofzo?
pi_187115112
https://www.culy.nl/recepten/culy-homemade-zelfgebakken-brood/

Had het me toch goed herinnerd. Ga ik vnv het deeg voor maken zodat het morgen zo de oven in kan :)
Op woensdag 25 oktober 2023 21:15 schreef Nattekat het volgende:
Ben je in een pot met sarcasme gevallen als kind ofzo?
  maandag 27 mei 2019 @ 14:31:07 #278
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_187115168
quote:
0s.gif Op maandag 27 mei 2019 14:19 schreef mascara-klodder het volgende:
@:douche-eendje , tnxx. Was ook best tevreden voor een eerste keer. Was eigenlijk bang dat ik er iemand mee neer zou kunnen knuppelen maar dat was dus niet het geval gelukkig :+

Dank voor je uitleg. Dacht dat no-knead bread in een gietijzeren pan met deksel erop de oven inging. Zal wel weer iets anders zijn.

Ik ga volgende keer ook maareens naar de molen. Winkel zit hier 5 minuten verderop ofzo.

Kies nu recepten steeds met tarwebloem omdat ik dat altijd in huis heb en gewoon niet zo ervaren ben.
Kan, maar hoeft niet. Ik bak zonder de gietijzeren pan in een goed hete oven met wat stoom (beetje water in een meeverwarmd browniebakblik plonsen is hetzelfde effect :+) en dat doet ook al een heleboel. Die gietijzeren pan is met name voor stoomvorming en warmere temperatuur, maar dat kan op veel manieren merk ik inmiddels.
Ik laat mijn oven ook gerust een minuut of 45 op temperatuur komen voordat ik het brood erin zet.

Meest typerende voor dit type brood is denk ik eerder echt het kneedloze. Je gooit alles in de bak, je ontwikkeld langzaam een glutennetwerk en na 12 uur kun je gaan vouwen voor stevigheid. Bakmethode is leuk, maar niet leidend.
pi_187115353
quote:
17s.gif Op maandag 27 mei 2019 14:31 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Kan, maar hoeft niet. Ik bak zonder de gietijzeren pan in een goed hete oven met wat stoom (beetje water in een meeverwarmd browniebakblik plonsen is hetzelfde effect :+) en dat doet ook al een heleboel. Die gietijzeren pan is met name voor stoomvorming en warmere temperatuur, maar dat kan op veel manieren merk ik inmiddels.
Ik laat mijn oven ook gerust een minuut of 45 op temperatuur komen voordat ik het brood erin zet.

Meest typerende voor dit type brood is denk ik eerder echt het kneedloze. Je gooit alles in de bak, je ontwikkeld langzaam een glutennetwerk en na 12 uur kun je gaan vouwen voor stevigheid. Bakmethode is leuk, maar niet leidend.
Dat laatste ja, de bakmethode, ging het mij ook om idd.
Maar aantal jaren geleden toen ik nog samenwoonde en veel bakte had ik én niet zo’n toffe grote oven en geen gietijzeren pan. Nu dus wel en wel 4 gietijzeren pannen in verschillende maten :+

Ik ga het gewoon doen morgen.

En als de keuken dan toch een puinzooi is ook maar gelijk een berg pizzadeeg maken :Y

Tnx voor je uitleg weer ^O^
Op woensdag 25 oktober 2023 21:15 schreef Nattekat het volgende:
Ben je in een pot met sarcasme gevallen als kind ofzo?
  maandag 27 mei 2019 @ 14:55:40 #280
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_187115522
Hahaha dat klinkt jaloersmakend :D. Ik heb 'gewoon' een Zanussi oven (echt oven-oven) en een KitchenAid heavy duty.
Maar ooit, stel dat we ooit eens groter gaan wonen dan wil ik een rofco spiraalkneder en oven en een gigantische keuken :+. Maar voor nu gewoon lekker hobbybakker in een kleine keuken en lekker op technieken focussen :Y
pi_187116331
quote:
17s.gif Op maandag 27 mei 2019 14:55 schreef douche-eendje het volgende:
Hahaha dat klinkt jaloersmakend :D. Ik heb 'gewoon' een Zanussi oven (echt oven-oven) en een KitchenAid heavy duty.
Maar ooit, stel dat we ooit eens groter gaan wonen dan wil ik een rofco spiraalkneder en oven en een gigantische keuken :+. Maar voor nu gewoon lekker hobbybakker in een kleine keuken en lekker op technieken focussen :Y
Jaaa die KA van jou is echt _O_

Ik heb ook een mini-keuken. Omdat er geen koel-vriescombinatie in paste heb ik dus dat 6-pits fornuis van SMEG genomen. Was echt wel een droom die uitkwam :)

Heb ook nog een combi-magnetron/oven voor afbakbroodjes, mini-taart, bapao etc. Superhandig ook ipv steeds dat grote ding te gebruiken.

Net even deeg gemaakt voor zachte broodjes. Staat nu in de vensterbank voor de 1e rijs. Kreeg gelijk zin om weer even de keuken in te gaan nav dit topic.

Laatst btw nog een puntje gaaf broodbakblik gescoord van Zenker voor wel ¤1 bij de kringloop.
Op woensdag 25 oktober 2023 21:15 schreef Nattekat het volgende:
Ben je in een pot met sarcasme gevallen als kind ofzo?
pi_188731990
Schop!

Vraagje over de tweede rijs: als je broodjes bakt, hoe dek je die dan af? Een theedoek gaat vaak plakken, en folie vind ik zo’n gevecht, en bovendien erg milieu-onvriendelijk.
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 1 september 2019 @ 11:14:06 #283
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_188733009
quote:
0s.gif Op zondag 1 september 2019 10:05 schreef Bleie het volgende:
Schop!

Vraagje over de tweede rijs: als je broodjes bakt, hoe dek je die dan af? Een theedoek gaat vaak plakken, en folie vind ik zo’n gevecht, en bovendien erg milieu-onvriendelijk.
Ik maak dan nogal eens een rand van karton, die hoger is dan de broodjes en die ik er omheen zet. Daar kan dan een doek/folie overheen die dan niet vastplakt. Voor het afdekken zelf gebruik ik altijd bubbelfolie. En die stukken gebruik ik vaak voordat ik ze wegdoe.
pi_188733634
quote:
0s.gif Op zondag 1 september 2019 11:14 schreef qltel het volgende:

[..]

Ik maak dan nogal eens een rand van karton, die hoger is dan de broodjes en die ik er omheen zet. Daar kan dan een doek/folie overheen die dan niet vastplakt. Voor het afdekken zelf gebruik ik altijd bubbelfolie. En die stukken gebruik ik vaak voordat ik ze wegdoe.
Goeie!
pi_188733756
nvm, foto lukt niet met iPad...
pi_188807632
quote:
0s.gif Op zondag 1 september 2019 10:05 schreef Bleie het volgende:
Schop!

Vraagje over de tweede rijs: als je broodjes bakt, hoe dek je die dan af? Een theedoek gaat vaak plakken, en folie vind ik zo’n gevecht, en bovendien erg milieu-onvriendelijk.
Ik gebruik een plastic afval zak die ik aan een kant heb opengeknipt. En verder 3 menukaart houders als soort van stutten
pi_188807756
quote:
1s.gif Op zondag 1 september 2019 12:07 schreef Bleie het volgende:
nvm, foto lukt niet met iPad...
Imgur app downloaden
I solemnly swear i'm up to no good
pi_188809810
quote:
0s.gif Op zondag 1 september 2019 10:05 schreef Bleie het volgende:
Schop!

Vraagje over de tweede rijs: als je broodjes bakt, hoe dek je die dan af? Een theedoek gaat vaak plakken, en folie vind ik zo’n gevecht, en bovendien erg milieu-onvriendelijk.
Ik heb sinds vorig jaar een rijsdoek en gebruik die altijd ^O^
pi_188809821
quote:
0s.gif Op zondag 1 september 2019 10:05 schreef Bleie het volgende:
Schop!

Vraagje over de tweede rijs: als je broodjes bakt, hoe dek je die dan af? Een theedoek gaat vaak plakken, en folie vind ik zo’n gevecht, en bovendien erg milieu-onvriendelijk.
Transparante curver bak :7
pi_188823467
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 september 2019 04:42 schreef FranticDJ het volgende:

[..]

Transparante curver bak :7
Die heb ik nu in huis. Binnenkort eens testen.
pi_189748091
Die curverbak vandaag gebruikt voor het laten rijzen van hamburger roosjes. Straks proeven, maar ze zijn goed gerezen. Wel iets te donker geworden in de oven.

pi_189758489
quote:
17s.gif Op vrijdag 6 september 2019 04:19 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Ik heb sinds vorig jaar een rijsdoek en gebruik die altijd ^O^
Dat wil ik dus ook nog altijd
pi_189758729
Zi
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 november 2019 18:29 schreef Bleie het volgende:
Die curverbak vandaag gebruikt voor het laten rijzen van hamburger roosjes. Straks proeven, maar ze zijn goed gerezen. Wel iets te donker geworden in de oven.

[ afbeelding ]
ze zien er toch goed uit!
Was het een recept voor 4?
pi_189758867
quote:
1s.gif Op zondag 3 november 2019 11:58 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Zi
[..]

ze zien er toch goed uit!
Was het een recept voor 4?
Ze waren lekker. Beetje groot wel, zeker voor de kinderen.

Recept uit het eerste boek van Levine. Is eigenlijk voor 9, ik heb het gehalveerd, maar dat was dus inderdaad net wat veel.
pi_189758916
Oh die! Heb ik ook ooit gemaakt maar die werden bij mij beetje droog als ik het me goed herinner.
En 9 stuks krijg ik in mijn eentje niet snel genoeg op :+
pi_189759525
quote:
1s.gif Op zondag 14 april 2019 15:03 schreef Hupje het volgende:

[..]

Deze: https://www.carolabaktzoethoudertjes.nl/2015/10/suikerbrood-html/
(Maar ik heb hem aangepast naar koemelk vrij)
Ik mis de gember siroop in dit recept
Do not go gentle into that good night
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
  zondag 1 december 2019 @ 09:55:00 #297
487685 Poesje_Mauw77
Poesje is woedend
pi_190210640
Wij wilden brood bakken met zo'n pak broodmix van Koopmans, maar toen we het pak opmaakten krioelde het van minuscule kleine zwarte beestjes. Wat is dat?? Waar komen ze vandaan?
Geen foto helaas, we schrokken zo hard dat we het pak op de grond lieten vallen.
Houd van poesjes
pi_190210697
quote:
0s.gif Op zondag 1 december 2019 09:55 schreef Poesje_Mauw77 het volgende:
Wij wilden brood bakken met zo'n pak broodmix van Koopmans, maar toen we het pak opmaakten krioelde het van minuscule kleine zwarte beestjes. Wat is dat?? Waar komen ze vandaan?
Geen foto helaas, we schrokken zo hard dat we het pak op de grond lieten vallen.
Stofluis, kan overal vandaan komen. Vanuit grondstoffen, transport en soms heb je ze al in je keukenkast wonen
  zondag 1 december 2019 @ 10:01:01 #299
487685 Poesje_Mauw77
Poesje is woedend
pi_190210707
quote:
17s.gif Op zondag 1 december 2019 09:59 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Stofluis, kan overal vandaan komen. Vanuit grondstoffen, transport en soms heb je ze al in je keukenkast wonen
En nu alles weggooien dan maar?
Houd van poesjes
pi_190210717
quote:
0s.gif Op zondag 1 december 2019 10:01 schreef Poesje_Mauw77 het volgende:

[..]

En nu alles weggooien dan maar?
Of wat extra eiwitten in je eten :+
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')