ja dat weet ik heb ook wel dingen in de nachtrijst staan maar als het probleem rijzen is kan het zijn of de temperatuur dus je moet langer wachten of de temperatuur omhoog of je deeg is niet goed genoegquote:Op vrijdag 30 november 2018 15:29 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Broos rijst zelfs in de koeling, Goiske, dan duurt het alleen veel langer dan de standaard 60 minuten
Ik maak hem uit het boek van Levine, een feestbrood. Dan maak je hem in een springvorm . (Deeg -laag spijs - deeg)quote:Op vrijdag 30 november 2018 16:05 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Wat zou een beetje een goed blik zijn voor bijvoorbeeld een kerst stol?
Ah ik ga wel de krenten/rozijnen vervangen voor gechopte gedroogde vijgen en dadels. Ik vind krenten echt heul viesquote:Op vrijdag 30 november 2018 17:04 schreef douche-eendje het volgende:
[..]
Ik maak hem uit het boek van Levine, een feestbrood. Dan maak je hem in een springvorm . (Deeg -laag spijs - deeg)
Afgelopen pasen heb ik dus ook kleinere vormpjes gekocht zodat ik kleinere varianten kon maken om weg te geven
En ik kwam een recept voor duivekater tegen. Die moet ik ook maken.
Bakblik bedoel je? Een kerststol leg je normaal op een bakplaat, dat gaat niet in een blik.quote:Op vrijdag 30 november 2018 16:05 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Wat zou een beetje een goed blik zijn voor bijvoorbeeld een kerst stol?
En maak je spijs dan zelf! Da's veel lekkerder dan dat gekochte spul. Bijv. 300 gram amandelmeel, 300 gram kristalsuiker en een ei. Eventueel wat citroenrasp. Meng het, kneed het, verpak het in vershoudfolie en leg het een nachtje in de koelkast. Mocht het te droog zijn, doe er dan nog wat ei bij. Je hebt dan een flinke hoeveelheid spijs, maar dat hoort in een kerststol. Ik ga er binnenkort ook weer eens 1 maken. Succes!quote:Op vrijdag 30 november 2018 17:20 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
[..]
Maar er moet wel lekker veel spijs in
Ja dat. Door dus een lap deeg te doen, dan je spijs erover uit te smeren en dan nog een lap deeg kun je taartpunten snijden waar dus echt superlekker spijs altijd tussen zit ipv een lullig rondjequote:Op vrijdag 30 november 2018 17:20 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
[..]
Ah ik ga wel de krenten/rozijnen vervangen voor gechopte gedroogde vijgen en dadels. Ik vind krenten echt heul vies
Maar er moet wel lekker veel spijs in
Kleintjes is ook wel een heel goed idee.
SPOILER: en dan krijg je dus zoiets, vorig jaar met kerstOm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Dit was met gedroogde abrikozen, rozijnen en biggareu.
Hm, dat is ook wel een leuk idee! En ik zou er dan zeker ook walnootstukjes in doen, maar dat komt omdat ik daar een vrijwel onbeperkte voorraad van heb..quote:Op vrijdag 30 november 2018 18:02 schreef douche-eendje het volgende:
[..]
Ja dat. Door dus een lap deeg te doen, dan je spijs erover uit te smeren en dan nog een lap deeg kun je taartpunten snijden waar dus echt superlekker spijs altijd tussen zit ipv een lullig rondje
of je maakt gewoon lekker walnoot spijs! Dat vind ik zelf lekkerder dan amandelspijsquote:Op vrijdag 30 november 2018 19:15 schreef qltel het volgende:
[..]
Hm, dat is ook wel een leuk idee! En ik zou er dan zeker ook walnootstukjes in doen, maar dat komt omdat ik daar een vrijwel onbeperkte voorraad van heb..
Haagse kakker wil ik ook nog een keer makenquote:Op vrijdag 30 november 2018 17:04 schreef douche-eendje het volgende:
[..]
Ik maak hem uit het boek van Levine, een feestbrood. Dan maak je hem in een springvorm . (Deeg -laag spijs - deeg)
Afgelopen pasen heb ik dus ook kleinere vormpjes gekocht zodat ik kleinere varianten kon maken om weg te geven
En ik kwam een recept voor duivekater tegen. Die moet ik ook maken.
Hm, moet ik eerst walnootmeel maken. Maar het is wel een idee, ik heb er nooit over nagedacht. Maar of ik 200 gram walnootmeel kan maken met een koffiemolen, geen idee.quote:Op vrijdag 30 november 2018 19:45 schreef Goitske het volgende:
[..]
of je maakt gewoon lekker walnoot spijs! Dat vind ik zelf lekkerder dan amandelspijs
Ik gebruik het vaak. In plaats van andere noten en dergelijke. Zeker als je ze even roostert gaat dat prima.quote:Op vrijdag 30 november 2018 20:10 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Oh ja walnoten. Ons nieuwe huis heeft ook een boom. Volgend jaar veel bakken denk ik
Ik gebruik ook walnoten en hazelnoten in appeltaart als vervanging van rozijnen.quote:Op vrijdag 30 november 2018 20:39 schreef qltel het volgende:
[..]
Ik gebruik het vaak. In plaats van andere noten en dergelijke. Zeker als je ze even roostert gaat dat prima.
Walnootbroodjes maak ik trouwens ook regelmatig. Witte bollen met walnoot door het deeg. Die gooi ik er bij het kneden (machinaal) gelijk in, zodat ze gedeeltelijk stuk gaan en het brood een mooi kleurtje en een lekker walnootaroma krijgt.
hakmolentje van de staafmixer?quote:Op vrijdag 30 november 2018 20:35 schreef qltel het volgende:
[..]
Hm, moet ik eerst walnootmeel maken. Maar het is wel een idee, ik heb er nooit over nagedacht. Maar of ik 200 gram walnootmeel kan maken met een koffiemolen, geen idee.
Wat een top eerste poging!quote:Op zaterdag 1 december 2018 19:30 schreef Gesloten het volgende:
Heb een flink pak T65 bloem gekocht bij de Zuidmolen om het bakken gan baguettes onder de knie te krijgen. Vandaag mijn eerste poging gewaagd en hoewel er nog veel verbeterpunten zijn, was het wel super lekker!
[ afbeelding ]
Ze zien er heerlijk uit!quote:Op zaterdag 1 december 2018 19:30 schreef Gesloten het volgende:
Heb een flink pak T65 bloem gekocht bij de Zuidmolen om het bakken gan baguettes onder de knie te krijgen. Vandaag mijn eerste poging gewaagd en hoewel er nog veel verbeterpunten zijn, was het wel super lekker!
[ afbeelding ]
dat ziet er prima uit voor een eerste pogingquote:Op zaterdag 1 december 2018 19:30 schreef Gesloten het volgende:
Heb een flink pak T65 bloem gekocht bij de Zuidmolen om het bakken gan baguettes onder de knie te krijgen. Vandaag mijn eerste poging gewaagd en hoewel er nog veel verbeterpunten zijn, was het wel super lekker!
[ afbeelding ]
Ik zet hem op de grond (we hebben vloerverwarming ) in een mengkom met een douchemuts (zo eentje uit een hotel) er overheen.quote:Op vrijdag 30 november 2018 15:26 schreef Goitske het volgende:
[..]
Hoe zet je hem in de rijs?
Ik laat ook wel eens rijzen in een iets warme oven of misschien idee goed plasticfolie over je bak spannen en dan een theedoek er op en lekker bij de verwarming zetten. Misschien dat het te koud is in je keuken. Ik moet echt wel bij mijn verwarming of iets warme oven de rijs doen. Het is bij mij te koud anders
En als je klaar bent met kneden kun je een vliesje trekken?
niet doen hoor! Bij te hoge temperaturen gaat gist weer dood. Bij mij is het 18 graden in huis en brood rijst prima. Goed kneden en genoeg eiwit in meel, daar maak je verschil mee qua grootte van broodquote:Op zondag 2 december 2018 09:47 schreef Tinkerbel_ACC_ het volgende:
[..]
Ik zou kunnen kijken in de oven maar die van ons begint op 50C, maar misschien eens even kijken met de kernthermometer of ik hem lager kan houden ...
Ohh I need that!!quote:Op maandag 3 december 2018 20:10 schreef douche-eendje het volgende:
[ afbeelding ]
Mijn sinterklaascadeautjes Bwoh wat is zo'n lame fijn. En rijsdoek
Weekend bakery . Hebben ook nog meer handige bakspullen, heb ook al 3 rijsmandjes daar gekochtquote:
acuut dat boek op mijn kerstlijstje gezet. Had hem bij een vriendin al eens voorbij zien komen.quote:Op maandag 3 december 2018 20:10 schreef douche-eendje het volgende:
[ afbeelding ]
Mijn sinterklaascadeautjes Bwoh wat is zo'n lame fijn. En rijsdoek
Je moet er wel gelijk een kilo kardemom bij kopenquote:Op dinsdag 4 december 2018 11:45 schreef Goitske het volgende:
[..]
acuut dat boek op mijn kerstlijstje gezet. Had hem bij een vriendin al eens voorbij zien komen.
ik stap gelijk op mijn fietsquote:Op dinsdag 4 december 2018 12:38 schreef douche-eendje het volgende:
[..]
Je moet er wel gelijk een kilo kardemom bij kopen
Ik koop het bij de AH . Staat in het schap bij de pasta,quote:Op donderdag 6 december 2018 09:39 schreef Tinkerbel_ACC_ het volgende:
Vraagje aan jullie: waar kan ik het beste semolina kopen? (recept van Levine wat ik voor kerst wil maken en eerst even testen ) Ik weet dat Indiërs het ook gebruiken, maar geen idee of er verschil tussen zit qua kwaliteit?
Ah tnx! Rij ik morgen even naar een grotere appie.quote:Op donderdag 6 december 2018 12:23 schreef douche-eendje het volgende:
[..]
Ik koop het bij de AH . Staat in het schap bij de pasta,
[ afbeelding ]
Welk recept ga je testen?
geen oliebollen smaak. Volgende x gaat er wel wat meer kaneel in. Maar het is echt een heerlijk brood, geen oliebollen smaak want het wordt ook niet in olie gebakken. Lekker zacht iets zoetig brood. Na bestuiven met iets poedersuiker vind ik beleg ook niet nodigquote:Op vrijdag 28 december 2018 21:32 schreef Hupje het volgende:
Smaakt het naar oliebollen of maakt het bakken het echt heel anders?
Dankje. Mijn lame en ik zijn vriendjes aan het wordenquote:
Ziet er netjes uit, zo te zien. Het is goed gerezen en smaakt vast erg goed.quote:Op dinsdag 8 januari 2019 09:38 schreef Ceased2Be het volgende:
Vanuit het baktopic hierheen verwezen dus even een crosspost
---
Heb m'n Emily Henry 'Bread loaf baker' gisteren uitgeprobeerd.
Heb niet heel veel brood gebakken tot nog toe dus m'n vergelijkinsmateriaal is er nog niet echt maar heb het idee dat vooral de korst hier wat beter was gelukt dan m'n vorige baksels
Iig mocht het resultaat er wezen (al zeg ik het zelf);
Thanks en bedankt voor de tip, nu had ik meel van de plaatselijke molen waar verder geen zout bij hoefde maar als ik zelf een mix ga maken hou ik dit in m'n achterhoofdquote:Op dinsdag 8 januari 2019 09:47 schreef qltel het volgende:
[..]
Ziet er netjes uit, zo te zien. Het is goed gerezen en smaakt vast erg goed.
Ik ken dat ding trouwens niet, maar dit filmpje maakt wel aardig wat duidelijk:
IK heb wel 2 opmerkingen. Gooi de gist altijd zover mogelijk bij het zout vandaan en niet ernaast zoals in dit filmpje. Zout en gist verdragen elkaar erg slecht. En brood niet snijden als het heet is, dan verlies je enorm veel vocht uit het brood..
Heel mooi! Hoe krijg jij het voor elkaar dat het zo mooi open barst bij je insnijdingen? Die niet te diep maken? Ik krijg nooit zo'n grillage structuur daar.quote:
De 2e rijs niet te lang, dan heeft hij geen 'oven spring' meer.quote:Op donderdag 10 januari 2019 20:01 schreef -banaan2- het volgende:
[..]
Heel mooi! Hoe krijg jij het voor elkaar dat het zo mooi open barst bij je insnijdingen? Die niet te diep maken? Ik krijg nooit zo'n grillage structuur daar.
Andere vraag: heeft iemand een getest recept voor suikerbrood? Natuurlijk is er op internet genoeg te vinden maar ik gebruik liever een beproefd recept van iemand.
Tsja, wist ik dat ook maar. Niet al mijn broden lukken altijd zo mooi. Ik merk wel dat nu ik een lame gebruik ze wel beter & mooier open gaan, het snijd gewoon dieper en beter dan een normaal mes.quote:Op donderdag 10 januari 2019 20:01 schreef -banaan2- het volgende:
[..]
Heel mooi! Hoe krijg jij het voor elkaar dat het zo mooi open barst bij je insnijdingen? Die niet te diep maken? Ik krijg nooit zo'n grillage structuur daar.
Andere vraag: heeft iemand een getest recept voor suikerbrood? Natuurlijk is er op internet genoeg te vinden maar ik gebruik liever een beproefd recept van iemand.
die heb ik gaat prima. Als je van alles en nog wat bakt is het een prima machine, brood kan hij goed aan. Ik heb de mijne nu ruim 3 jaar.quote:Op zondag 13 januari 2019 09:07 schreef peejdorie het volgende:
Heeft iemand hier ervaring met het kneden van deeg met een Bosch MUM5* serie? Ik overweeg deze te kopen: https://www.bol.com/nl/p/(...)FWg.1.7.ProductTitle maar kan niet zo veel reviews vinden over het kneden van gistdeeg.
Ik heb deze ook al een aantal jaren, ik bak regelmatig brood en gebak en dat gaat prima! Zoals hierboven al gezegd werd, als je hem echt veel gaat gebruiken, zou ik ook voor een zwaardere gaan. Toch is de Bosch dus ook een prima keuze. Ik vind vooral de vele accessoires erg fijn.quote:Op zondag 13 januari 2019 09:07 schreef peejdorie het volgende:
Heeft iemand hier ervaring met het kneden van deeg met een Bosch MUM5* serie? Ik overweeg deze te kopen: https://www.bol.com/nl/p/(...)FWg.1.7.ProductTitle maar kan niet zo veel reviews vinden over het kneden van gistdeeg.
eens! De blender en de snij/rasp toebehoren zijn ideaal! Ijsmaker zat er bij mij ook bij maar moet zoveel uur in de vriezer en die ruimte heb ik bijna nooitquote:Op zondag 13 januari 2019 10:06 schreef coucou het volgende:
[..]
Ik heb deze ook al een aantal jaren, ik bak regelmatig brood en gebak en dat gaat prima! Zoals hierboven al gezegd werd, als je hem echt veel gaat gebruiken, zou ik ook voor een zwaardere gaan. Toch is de Bosch dus ook een prima keuze. Ik vind vooral de vele accessoires erg fijn.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |