die conclusie is alleen waar als de 1e stelling bewijsbaar is.quote:Op zaterdag 4 februari 2006 14:32 schreef teamlead het volgende:
Zoals Anselmus van Canterbury al zei geen letterlijk citaat, want dat kan ik zo snel niet vinden
\"God is volmaakt. Daaruit volgt dat God bestaat, want als hij niet zou bestaan, zou hij niet volmaakt zijn\" :\')
hij is niet waterdicht nee, maar hij is op zich wel leuk gevondenquote:Op zaterdag 4 februari 2006 14:38 schreef electricity het volgende:
[..]
die conclusie is alleen waar als de 1e stelling bewijsbaar is.
hier staat iequote:Op zaterdag 4 februari 2006 14:39 schreef teamlead het volgende:
[..]
hij is niet waterdicht nee, maar hij is op zich wel leuk gevonden
Ik ga eens zoeken naar het letterlijke citaat..
quote:God is het meest perfecte wat wij kunnen bedenken, iets dat is, is beter dan iets dat niet is. Daarom bestaat God.
Die rationalisten van vroeger hadden allemaal van dit soort bewijzen. Hij is iets uitgebreider: God bevat alle volmaaktheden, bestaan is volmaakter dan niet bestaan, dus als God bestaat moet Hij noodzakelijk bestaan. Wij kunnen ons perfectie voorstellen dus bestaat Hij. Volgens mij is dit de versie van Spinoza (substantie) of Descartes, Leibniz heeft ook nog een gelijkende maar dan met de perfecte monade.quote:Op zaterdag 4 februari 2006 14:32 schreef teamlead het volgende:
Zoals Anselmus van Canterbury al zei geen letterlijk citaat, want dat kan ik zo snel niet vinden
\"God is volmaakt. Daaruit volgt dat God bestaat, want als hij niet zou bestaan, zou hij niet volmaakt zijn\" :\')
Volgens mij is de bedoeling van het topic, dat jij dat zelf bepaalt en verteld.quote:Op zaterdag 4 februari 2006 19:19 schreef FuifDuif het volgende:
Wederom mijn vraag:
Over welke God gaat het hier? Omschrijf deze God eens?
Ik ben een jonge god!quote:Op zaterdag 4 februari 2006 19:19 schreef FuifDuif het volgende:
Wederom mijn vraag:
Over welke God gaat het hier? Omschrijf deze God eens?
Ik geloof in de God 'uit de bijbel'. Ik zie Hem dus echt als een soort 'persoon' naar wiens beeld wij geschapen zijn.quote:Op zaterdag 4 februari 2006 19:19 schreef FuifDuif het volgende:
Wederom mijn vraag:
Over welke God gaat het hier? Omschrijf deze God eens?
De bijbel heeft ook de Ferrari voorspelt. En de afwasmachine.quote:Op zaterdag 4 februari 2006 19:40 schreef Zombine het volgende:
Ik geloof in God ( die van het christendom ), omdat ik zie hoe het christendom mensen compleet verandert. Dat er nog steeds wonderen gebeuren ( gebedsgenezing ), en er in de bijbel dingen staan die mensen in die tijd nog niet konden weten. Voorspellingen die uitkomen ( neem bijvoorbeeld het teken in je voorhoofd of handen, en de komst van de microchip ).
Verder vind ik het logischer dan de evolutietheorie.
Da\'s gek, want geloof is iets compleet anders dan wetenschap. Dat is hetzelfde als zeggen dat je sesamstraat logischer vind dan een koekblik. Mocht je bedoelen dat je het logischer vind dat de aarde 6000 jaar geleden geschapen is door God, door er 2 mensen op te zetten, dan ontken je simpelweg de logica en structuur van Zijn schepping; die wijst er namelijk op heel veel verschillende manieren op dat de evolutietheorie een goede beschrijving is van de natuur en de manier waarop ze werkt. De evolutie ontkennen is dan bijna Gods schepping zelf ontkennen. Daarbij, heb je de Origin of Species wel es gelezen?quote:Op zaterdag 4 februari 2006 19:40 schreef Zombine het volgende:
Verder vind ik het logischer dan de evolutietheorie.
Ik denk dat het ontkennen van macro-evolutie niets te maken heeft met het ontkennen van de schepping. Macro-evolutie is toch eerder een alternatief voor de schepping.quote:Op zaterdag 4 februari 2006 19:56 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Da\\\'s gek, want geloof is iets compleet anders dan wetenschap. Dat is hetzelfde als zeggen dat je sesamstraat logischer vind dan een koekblik. Mocht je bedoelen dat je het logischer vind dat de aarde 6000 jaar geleden geschapen is door God, door er 2 mensen op te zetten, dan ontken je simpelweg de logica en structuur van Zijn schepping; die wijst er namelijk op heel veel verschillende manieren op dat de evolutietheorie een goede beschrijving is van de natuur en de manier waarop ze werkt. De evolutie ontkennen is dan bijna Gods schepping zelf ontkennen. Daarbij, heb je de Origin of Species wel es gelezen?
Dat hoeft inderdaad niet zo te zijn, maar ik zie dat wel zo. De toekomst zal het leren. Als je later zonder die chip niet kan betalen dan zegt dat voor mij in ieder geval genoeg.quote:Op zaterdag 4 februari 2006 19:53 schreef Haushofer het volgende:
[..]
De bijbel heeft ook de Ferrari voorspelt. En de afwasmachine.
Maw: dat er in Openbaringen iets over tekens staat en dat mensen er door \\\"gebrandmerkt\\\" zullen worden, wil nog niet zeggen dat ze er chips mee bedoelen.
Ik heb niet zo zin om weer die discussie aan te gaan. Je zou de evolutietheorie kunnen samenhangen met het geloof, maar dit botst op sommige punten met elkaar.quote:Da\\\'s gek, want geloof is iets compleet anders dan wetenschap. Dat is hetzelfde als zeggen dat je sesamstraat logischer vind dan een koekblik. Mocht je bedoelen dat je het logischer vind dat de aarde 6000 jaar geleden geschapen is door God, door er 2 mensen op te zetten, dan ontken je simpelweg de logica en structuur van Zijn schepping; die wijst er namelijk op heel veel verschillende manieren op dat de evolutietheorie een goede beschrijving is van de natuur en de manier waarop ze werkt. De evolutie ontkennen is dan bijna Gods schepping zelf ontkennen. Daarbij, heb je de Origin of Species wel es gelezen?
Kijk, en dat vind ik raar. Een standpunt kan zijn ( en dat zette ik hier zonet naar voren ) dat, als er een God is, hij wordt weerspiegelt in zijn schepping. De wetenschap legt die schepping bloot, en vervolgens gaan gelovigen die vindingen ontkennen (zonder vaak het fijne er van af te weten). Als ik gelovig zou zijn, zou ik juist zulke ontdekkingen zien als een bijdrage, niet als bedreiging van mijn geloof. En misschien botst het, maar dat zegt naar mijn mening meer over de oude religieuze opvattingen dan over de wetenschap.quote:Op zaterdag 4 februari 2006 20:18 schreef Zombine het volgende:
Ik geloof wel in micro evolutie. Maar de evolutietheorie in zijn geheel gaat er bij mij niet in.
Wat is het dan dat die evolutietheorie zo zou verbinden aan God en religie?quote:Op zaterdag 4 februari 2006 20:28 schreef Haushofer het volgende:
Die evolutietheorie blijft toch iets eigenaardigs. Ik hoor bijna nooit mensen wiskundige, scheikundige of natuurkundige theorieen aanvechten op basis van het geloof. Of economische of psychologische. Maar die evolutietheorie schopt dan weer tegen het zere been aan. Terwijl het een hoeksteen van onze moderne samenleving en de wetenschap is. Om dat ter sprake te stellen uit naam van geloof, dan moet je wel een hele grote portie logica opzij zetten. Dat verbaast me elke keer weer. Want die logica, dat is nou juist iets wat je zoveel in de natuur om je heen ziet.
quote:Op zaterdag 4 februari 2006 19:28 schreef Ticker het volgende:
[..]
Volgens mij is de bedoeling van het topic, dat jij dat zelf bepaalt en verteld.
Jouw eigen ingeving/visie.
juist omdat die evolutie zo "toevallig" lijkt, ben ik er van overtuigd dat die evolutie heel bewust in gang is gezet. De evolutie is onomstotelijk bewezen, maar evolutie sluit wmb God niet uitquote:Op zaterdag 4 februari 2006 20:47 schreef tsjsieb het volgende:
[..]
Wat is het dan dat die evolutietheorie zo zou verbinden aan God en religie?
Voor mij ontkent een evolutieheorie de almacht van God en gaat deze uit van puur toeval in evolutie. De kans dat die eerste levende cellen zo konden evolueren naar wat wij nu zouden zijn is logisch gezien ook verwaarlosbaar.
En verder zie ik niet wat er dan juist in die wiskundige, scheikundige of natuurkundige theorieen opeens in strijd zou zijn met religie. Bij de evolutietheorie zie ik dat wel.
Ik ga vanuit Genesis , en HOE ... daar zijn alleen maar theorieen over ... evolutie is er 1 van , maar niet degene die ik "aanhang"quote:Op zondag 5 februari 2006 00:34 schreef teamlead het volgende:
[..]
juist omdat die evolutie zo \"toevallig\" lijkt, ben ik er van overtuigd dat die evolutie heel bewust in gang is gezet. De evolutie is onomstotelijk bewezen, maar evolutie sluit wmb God niet uit
Dat is slechts een aanname. Net zoals jij aanneemt dat de evolutietheorie uitgaat van puur toeval en de almacht van God (wat dat dan ook moge zijn) ontkent, kunnen anderen in de evolutietheorie juist, zoals Haus zegt, een bevestiging zien van Zijn schepping. De evolutie als een voortdurende proces van schepping.quote:Op zaterdag 4 februari 2006 20:47 schreef tsjsieb het volgende:
Wat is het dan dat die evolutietheorie zo zou verbinden aan God en religie?
Voor mij ontkent een evolutieheorie de almacht van God en gaat deze uit van puur toeval in evolutie. De kans dat die eerste levende cellen zo konden evolueren naar wat wij nu zouden zijn is logisch gezien ook verwaarlosbaar.
Ik neem Genesis niet al te letterlijk.. 2 scheppingsverhalen in 1 boek is wat veel van het goede voor mijquote:Op zondag 5 februari 2006 00:41 schreef HRR het volgende:
[..]
Ik ga vanuit Genesis , en HOE ... daar zijn alleen maar theorieen over ... evolutie is er 1 van , maar niet degene die ik \"aanhang\"
Met andere woorden God is voor mij die de bron van alles is, en alles voed, instand en in leven houdt.quote:(In) de onvoorstelbare, onbevattelijke, de Vader, de volmaakte, die het Al schiep,
in Hem is het Al.
en het Al heeft hem nodig.
(want) alhoewel Hij hun volkomenheid in zichzelf bewaarde,
had Hij die [volkomenheid] niet meegegeven aan het Al.
Niet dat de Vader (hun) die misgunde,
want waarom Hij zijn ledenmaten iets misgunnen?
(maar) had deze eon aldus
hun [volkomenheid meegekregen],
dan zouden zij niet [tot] de Vader gekomen zijn.
Hij bewaart in zichzelf hun volkomenheid
en vergunt hun die
als een wederkomst naar Hem
en als een volkomen eenheidskennis.
Hij is het die het Al schiep,
en het Al is in Hem,
en het al < heeft > Hem nodig.
Dat is onder andere 1 verkeerde opvatting over evolutie en kansrekening. Wat is "verwaarloosbaar"? Als de kans 1 op de triljoen is, en er zijn een triljoen pogingen, dan is de kans opeens 100%. Verder, als God almachtig is, dan kan hij toch met gemak dat proces via evolutie sturen? De kans is tenslotte niet 0, zoals je zelf zegt. En als laatste dan natuurlijk nog de dooddoener dat God niet almachtig kan zijn, omdat dat tot innerlijke inconsistenties lijdt. Dat is zoiets als zeggen dat 1 gelijk is aan 2.quote:Op zaterdag 4 februari 2006 20:47 schreef tsjsieb het volgende:
[..]
Wat is het dan dat die evolutietheorie zo zou verbinden aan God en religie?
Voor mij ontkent een evolutieheorie de almacht van God en gaat deze uit van puur toeval in evolutie. De kans dat die eerste levende cellen zo konden evolueren naar wat wij nu zouden zijn is logisch gezien ook verwaarlosbaar.
Dat is mijn punt juist. De hele wetenschap is verder prima, zolang het maar niet je geloof tegenspreekt. Dat is gek, want geloof is er niet om de natuur te beschrijven. Dat doet de wetenschap op de meest elegante manier, ik denk dat we het daar wel over eens zijn. Ik zou in een vlaag van mystiek bijna kunnen zeggen dat de wetenschap zoveel meer van jouw God laat zien dan jouw eigen geloof. Ik moet zeggen dat ik zelf niet zo tegen God aankijk, maar op zo'n manier God leren kennen lijkt me veel mooier en interessanter dan wat er 2000 jaar terug over Hem geschreven is.quote:En verder zie ik niet wat er dan juist in die wiskundige, scheikundige of natuurkundige theorieen opeens in strijd zou zijn met religie. Bij de evolutietheorie zie ik dat wel.
Nou, zover wil ik niet gaan. Je hebt het tenslotte over een wetenschappelijke theorie, en die kun je alleen maar falsificeren, en zeker niet "onomstotelijk bewijzen". Maar ze staat wel erg stevig in haar schoenen denk ikquote:Op zondag 5 februari 2006 00:34 schreef teamlead het volgende:
[..]
De evolutie is onomstotelijk bewezen, maar evolutie sluit wmb God niet uit
Je heb hier inderdaad natuurlijk een goed punt, het zou er niet minder wonderlijk om zijn wanneer een evolutie gelijd werd door God. Alleen word de evolutietheorie toch vaak gezien als een bewijs tegen religie, maar dat doe jij hier uitdrukkelijk niet.quote:Op zondag 5 februari 2006 11:48 schreef Haushofer het volgende:
Dat is onder andere 1 verkeerde opvatting over evolutie en kansrekening. Wat is "verwaarloosbaar"? Als de kans 1 op de triljoen is, en er zijn een triljoen pogingen, dan is de kans opeens 100%. Verder, als God almachtig is, dan kan hij toch met gemak dat proces via evolutie sturen? De kans is tenslotte niet 0, zoals je zelf zegt.
Dit blijf ik toch een moeilijk punt vinden. Die vergelijking die je geeft (1=2) zie ik niet echt als vergelijkbare situatie. Voor mij doet het niet almachtig zijn soort af aan het 'god' zijn van God. Ik geloof zeker dat God echt niet alles hier bestuurt, alsof wij soort robotjes zijn ofzo, maar ik denk wel dat God de mogelijkheid heeft om te doen wat Hij wil. Dat neemt niet weg dat ik echt niet snap waarom een hoop dingen gaan zoals ze gaan (ziekte, oorlog en al het andere wat mis gaat).quote:En als laatste dan natuurlijk nog de dooddoener dat God niet almachtig kan zijn, omdat dat tot innerlijke inconsistenties lijdt. Dat is zoiets als zeggen dat 1 gelijk is aan 2.
Hier ben ik het met je eens dat de natuur misschien wel het meest tastbare bewijs van een God voor mij is, maar dat neemt niet weg dat de Bijbel voor mij een leidraad is. Ondanks dat ik veel niet begrijp uit de bijbel en ik niet weet of ik hem helemaal moet geloven of moet interpreteren naar de tijd waarin die geschreven is.quote:Dat is mijn punt juist. De hele wetenschap is verder prima, zolang het maar niet je geloof tegenspreekt. Dat is gek, want geloof is er niet om de natuur te beschrijven. Dat doet de wetenschap op de meest elegante manier, ik denk dat we het daar wel over eens zijn. Ik zou in een vlaag van mystiek bijna kunnen zeggen dat de wetenschap zoveel meer van jouw God laat zien dan jouw eigen geloof. Ik moet zeggen dat ik zelf niet zo tegen God aankijk, maar op zo'n manier God leren kennen lijkt me veel mooier en interessanter dan wat er 2000 jaar terug over Hem geschreven is.
Dat klopt, maar dat is in mijn ogen pure domheid. Religie is een algemeen begrip en beschrijft werkelijk alle mogelijke vormen van religieuze overtuiging. Dat kan de christelijke overtuiging zijn, de joodse overtuiging, maar ook alle potentiële overtuigingen die tot nu toe nog niet zijn bedacht. De evolutietheorie als bewijs hanteren tegen religie is zeer beperkt. Het hangt volledig af van de precieze vormgeving van de religie in kwestie.quote:Op zondag 5 februari 2006 13:22 schreef tsjsieb het volgende:
Je heb hier inderdaad natuurlijk een goed punt, het zou er niet minder wonderlijk om zijn wanneer een evolutie gelijd werd door God. Alleen word de evolutietheorie toch vaak gezien als een bewijs tegen religie, maar dat doe jij hier uitdrukkelijk niet.
Nee, dat zou ik niet durven: met wetenschap weerleg je God niet, en met God weerleg je geen wetenschappelijke theorieen. Mijn gevoel zegt echter, dat als je echt nog enigszins zinnige uitspraken wilt doen over een entiteit, je naar het geschapene moet kijken. En niet naar een rechtstreekse interpretatie van mensen over die entiteit zelf. Maar zo zul jij de bijbel vast niet zienquote:Op zondag 5 februari 2006 13:22 schreef tsjsieb het volgende:
[..]
Je heb hier inderdaad natuurlijk een goed punt, het zou er niet minder wonderlijk om zijn wanneer een evolutie gelijd werd door God. Alleen word de evolutietheorie toch vaak gezien als een bewijs tegen religie, maar dat doe jij hier uitdrukkelijk niet.
[..]
Dat soort ethische dingen, dat is nog niet eens het hele probleem. Het hele probleem is, dat als je God een almacht geeft, je hele rare dingen krijgt. Hij is dan bv zo machtig, dat hij dingen buiten zijn almacht kan doen. Een reductio ad absurdum. Ik zou persoonlijk graag in een God willen geloven, maar deze prijs is me veels te hoog; ik kan persoonlijk moeilijk mijn logisch nadenken helemaal opzij schuiven om een entiteit almachtig te praten.quote:.... maar ik denk wel dat God de mogelijkheid heeft om te doen wat Hij wil. Dat neemt niet weg dat ik echt niet snap waarom een hoop dingen gaan zoals ze gaan (ziekte, oorlog en al het andere wat mis gaat).
[..]
Dit vind ik heel erg eng.quote:Op zaterdag 4 februari 2006 18:51 schreef tsjsieb het volgende:
En aan de andere kant zijn enkele praktische dingen in de bijbel, zoals naastenliefde voor mij erg belangrijk. Hiermee krijg ik toch een soort doel in dit leven en het zou toch raar zijn als dat uiteindelijk voor niks was.
Mooi gesproken.quote:Op zondag 5 februari 2006 13:48 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Nee, dat zou ik niet durven: met wetenschap weerleg je God niet, en met God weerleg je geen wetenschappelijke theorieen. Mijn gevoel zegt echter, dat als je echt nog enigszins zinnige uitspraken wilt doen over een entiteit, je naar het geschapene moet kijken. En niet naar een rechtstreekse interpretatie van mensen over die entiteit zelf. Maar zo zul jij de bijbel vast niet zien
[..]
Dat soort ethische dingen, dat is nog niet eens het hele probleem. Het hele probleem is, dat als je God een almacht geeft, je hele rare dingen krijgt. Hij is dan bv zo machtig, dat hij dingen buiten zijn almacht kan doen. Een reductio ad absurdum. Ik zou persoonlijk graag in een God willen geloven, maar deze prijs is me veels te hoog; ik kan persoonlijk moeilijk mijn logisch nadenken helemaal opzij schuiven om een entiteit almachtig te praten.
quote:Op zondag 5 februari 2006 15:45 schreef Knarf het volgende:
[..]
Dit vind ik heel erg eng.
Waarom heb je een doel in het leven nodig (waarschijnlijk iets na dit leven) om iets goed te doen. Als jij dus niet in een godheid zou geloven, zou jij dus een egoistische zak worden.
Waarom hebben mensen een 'stok achter de deur' nodig om goed te doen?
Waarom geloof jij in een godheid dan? En wanneer krijg je wel of niet genade? Zou het dus kunnen dat Hitler naast Moeder Theresa zit?quote:Op zondag 5 februari 2006 16:38 schreef tsjsieb het volgende:
[..]
Nee, eigenlijk niet, ik zal het iets nader proberen toe te lichten. Ik vind qua dit leven juist die naastenliefde al een doel opzich.
Ik geloof nu wel in die \'godheid\', maar eigenlijk niet zozeer om in de hemel te komen (ik hoop het wel, maar als je alleen dat als doel hebt, ben je ook al een soort egoïstische zak (dan is het geloven puur uit eigenbelang).
Dat \'stok achter de deur\' verhaal geld dus niet, daar ik denk, vanuit mijn christelijk visie, dat je alleen in \'de hemel\' kunt komen door genade en niet dat je dat kunt verdienen o.i.d. Wel zie ik het dus als een plicht om die naastenliefde in praktijk te brengen.
Ten eerste omdat ik christelijk opgevoed ben en daarnaast dus ook door dingen die je bijvoorbeeld in de natuur ziet. Dat is zo 'volmaakt' en bijzonder, dat ik denk dat dat wel geleidt moet zijn door een 'God'.quote:
Wist ik het maar...quote:En wanneer krijg je wel of niet genade? Zou het dus kunnen dat Hitler naast Moeder Theresa zit?
Ik ben ook christelijk opgevoed, dus dat zegt niet zoveelquote:Op zondag 5 februari 2006 17:05 schreef tsjsieb het volgende:
[..]
Ten eerste omdat ik christelijk opgevoed ben en daarnaast dus ook door dingen die je bijvoorbeeld in de natuur ziet. Dat is zo \\\'volmaakt\\\' en bijzonder, dat ik denk dat dat wel geleidt moet zijn door een \\\'God\\\'.
[..]
Wist ik het maar..., (alhoewel ik in dat laatste niet denk.)
Toch jammer dat je denkt dat geloof en evolutie niet samengaan. dat maak ik tenminste op uit je woorden.quote:Op zaterdag 4 februari 2006 19:40 schreef Zombine het volgende:
Ik geloof in God ( die van het christendom ), omdat ik zie hoe het christendom mensen compleet verandert. Dat er nog steeds wonderen gebeuren ( gebedsgenezing ), en er in de bijbel dingen staan die mensen in die tijd nog niet konden weten. Voorspellingen die uitkomen ( neem bijvoorbeeld het teken in je voorhoofd of handen, en de komst van de microchip ).
Verder vind ik het logischer dan de evolutietheorie.
Dat laatse is wel apart. Want al zal de evolutietheorie niet heelmaal kloppen, DE oplossing zal dicht in die buurt liggen. Ook als er wel een GOD is. Dan nog zal de theorie voor een groot deel overeenkomen.quote:Op zaterdag 4 februari 2006 20:18 schreef Zombine het volgende:
[..]
Dat hoeft inderdaad niet zo te zijn, maar ik zie dat wel zo. De toekomst zal het leren. Als je later zonder die chip niet kan betalen dan zegt dat voor mij in ieder geval genoeg.
[..]
Ik heb niet zo zin om weer die discussie aan te gaan. Je zou de evolutietheorie kunnen samenhangen met het geloof, maar dit botst op sommige punten met elkaar.
Ik geloof wel in micro evolutie. Maar de evolutietheorie in zijn geheel gaat er bij mij niet in.
Dat komt omdat er 1001 interpretaties van de bijbel bestaan (daarom zijn er ook zoveel religies) en elke religie denkt de waarheid in pacht te hebben.quote:Op zondag 5 februari 2006 17:18 schreef One_of_the_few het volgende:
[..]
Toch jammer dat je denkt dat geloof en evolutie niet samengaan. dat maak ik tenminste op uit je woorden.
Neem een voorbeeld aan Teamlead. Het 1 sluit het ander niet uit. dat betekent dat je in beide kunt geloven.
Verder lijkt me het niet logischer dan de evolutietheorie, maar dat is een ander verhaal.
evolutietheorie sluit god niet uit.quote:Op zaterdag 4 februari 2006 20:47 schreef tsjsieb het volgende:
[..]
Wat is het dan dat die evolutietheorie zo zou verbinden aan God en religie?
Voor mij ontkent een evolutieheorie de almacht van God en gaat deze uit van puur toeval in evolutie. De kans dat die eerste levende cellen zo konden evolueren naar wat wij nu zouden zijn is logisch gezien ook verwaarlosbaar.
En verder zie ik niet wat er dan juist in die wiskundige, scheikundige of natuurkundige theorieen opeens in strijd zou zijn met religie. Bij de evolutietheorie zie ik dat wel.
Mee eens.quote:Op zondag 5 februari 2006 12:44 schreef FuifDuif het volgende:
Ik moet zeggen, Haus, ik kan mij volledig kan vinden in jouw zienswijze. Ik denk er werkelijk waar precies zo over.
Dit klinkt als ID..quote:Op zondag 5 februari 2006 17:05 schreef tsjsieb het volgende:
[..]
Ten eerste omdat ik christelijk opgevoed ben en daarnaast dus ook door dingen die je bijvoorbeeld in de natuur ziet. Dat is zo \'volmaakt\' en bijzonder, dat ik denk dat dat wel geleidt moet zijn door een \'God\'.
[..]
Sterker nog, het is Intelligent Design.quote:Op zondag 5 februari 2006 17:40 schreef tsjsieb het volgende:
[..]
Intelligent Design, idd ja, ong. wel
quote:14. Living things have fantastically intricate features--at the anatomical, cellular and molecular levels--that could not function if they were any less complex or sophisticated. The only prudent conclusion is that they are the products of intelligent design, not evolution.
This \\\"argument from design\\\" is the backbone of most recent attacks on evolution, but it is also one of the oldest. In 1802 theologian William Paley wrote that if one finds a pocket watch in a field, the most reasonable conclusion is that someone dropped it, not that natural forces created it there. By analogy, Paley argued, the complex structures of living things must be the handiwork of direct, divine invention. Darwin wrote On the Origin of Species as an answer to Paley: he explained how natural forces of selection, acting on inherited features, could gradually shape the evolution of ornate organic structures.
Generations of creationists have tried to counter Darwin by citing the example of the eye as a structure that could not have evolved. The eye\\\'s ability to provide vision depends on the perfect arrangement of its parts, these critics say. Natural selection could thus never favor the transitional forms needed during the eye\\\'s evolution--what good is half an eye? Anticipating this criticism, Darwin suggested that even \\\"incomplete\\\" eyes might confer benefits (such as helping creatures orient toward light) and thereby survive for further evolutionary refinement. Biology has vindicated Darwin: researchers have identified primitive eyes and light-sensing organs throughout the animal kingdom and have even tracked the evolutionary history of eyes through comparative genetics. (It now appears that in various families of organisms, eyes have evolved independently.)
Today\\\'s intelligent-design advocates are more sophisticated than their predecessors, but their arguments and goals are not fundamentally different. They criticize evolution by trying to demonstrate that it could not account for life as we know it and then insist that the only tenable alternative is that life was designed by an unidentified intelligence.
Ik vind persoonlijk ID een slechte manier om de evolutietheorie zwart te maken.quote:Op zondag 5 februari 2006 17:40 schreef tsjsieb het volgende:
[..]
Intelligent Design, idd ja, ong. wel
Zouden we er enig belang bij hebben om de evolutieehorie zwart te maken en daarvoor maar ID verzonnen hebben.quote:Op zondag 5 februari 2006 17:47 schreef One_of_the_few het volgende:
[..]
Ik vind persoonlijk ID een slechte manier om de evolutietheorie zwart te maken.
Geloof is inderdaad iets individueels, jij doet het op jou manier... en ik op de Zijnequote:Kijk dat je een geloof aanhangt heb ik geen probleem mee, dat is iets invidueels. maar laten we wetenschap en geloof niet gaan combineren.
Ja, als ze dat wel willen doen is het bewijs voor evolutie veel groter dan voor ID. Maar dan zou je God weer per definitie uitsluiten terwijl dat niet hoeft.
Ja dat is er wel. Omdat de evolutieleer nu toch wel de overhand heeft gekregen in de christelijke wereld. Juist omdat daar meer bewijzen voor zijn dan de schepping. Om terug te 'vechten' is ID bedacht., om toch nog ergens een godheid te kunnen plaatsen.quote:Op zondag 5 februari 2006 20:51 schreef tsjsieb het volgende:
[..]
Zouden we er enig belang bij hebben om de evolutieehorie zwart te maken en daarvoor maar ID verzonnen hebben.![]()
[..]
Geloof is inderdaad iets individueels, jij doet het op jou manier... en ik op de Zijne![]()
Maar de Christelijke wereld ging toch eigenlijk altijd al uit van ID (schepping), ze hebben 't nu alleen een naampje gegeven.quote:Op zondag 5 februari 2006 20:57 schreef Knarf het volgende:
[..]
Ja dat is er wel. Omdat de evolutieleer nu toch wel de overhand heeft gekregen in de christelijke wereld. Juist omdat daar meer bewijzen voor zijn dan de schepping. Om terug te 'vechten' is ID bedacht., om toch nog ergens een godheid te kunnen plaatsen.
Christenen gingen er oorspronkelijk (en sommigen nog steeds) van uit dat de aarde in 6 dagen geschapen is. Dit dogma is nu niet meer vast te houden. Bijna niemand gelooft dat meer. Dus is ID geschapen. Dat God wel aan het begin staat en nog steeds alles aanstuurd, maar dus niet meer alles geschapen heeft zoals het nu is.quote:Op zondag 5 februari 2006 21:13 schreef tsjsieb het volgende:
[..]
Maar de Christelijke wereld ging toch eigenlijk altijd al uit van ID (schepping), ze hebben \'t nu alleen een naampje gegeven.
Ikzelf sluit overigens evolutie niet uit, maar dan zou ik toch eerder denken aan een soort gestuurde evolutie.
Hoe het precies gegaan zal zijn weet ik niet en zal ik waarschijnlijk nooit weten ook, maar ik de manier waarop de aarde is ontstaan is voor mij dan ook niet het belangrijkste binnen mijn \'geloof\'.
Jij misschien niet persoonlijk, maar de algemene beweging in de VS heeft veel van die trekjes.quote:Op zondag 5 februari 2006 20:51 schreef tsjsieb het volgende:
[..]
Zouden we er enig belang bij hebben om de evolutieehorie zwart te maken en daarvoor maar ID verzonnen hebben.![]()
nee, ID is totaal iets anders dan de schepping.quote:Op zondag 5 februari 2006 21:13 schreef tsjsieb het volgende:
[..]
Maar de Christelijke wereld ging toch eigenlijk altijd al uit van ID (schepping), ze hebben \'t nu alleen een naampje gegeven.
Ikzelf sluit overigens evolutie niet uit, maar dan zou ik toch eerder denken aan een soort gestuurde evolutie.
Hoe het precies gegaan zal zijn weet ik niet en zal ik waarschijnlijk nooit weten ook, maar ik de manier waarop de aarde is ontstaan is voor mij dan ook niet het belangrijkste binnen mijn \'geloof\'.
Dan moet je nog maar es bekijken wat ID inhoudt. Het claimt namelijk wetenschappelijk te zijn.quote:Op zondag 5 februari 2006 21:13 schreef tsjsieb het volgende:
[..]
Maar de Christelijke wereld ging toch eigenlijk altijd al uit van ID (schepping), ze hebben \'t nu alleen een naampje gegeven.
Ikzelf sluit overigens evolutie niet uit, maar dan zou ik toch eerder denken aan een soort gestuurde evolutie.
Hoeveel mensen zijn er die wel in evolutie geloven maar niet in God. Dan hoor ik ook nooit iemand zeggen dat het 1 het ander niet uit sluit.quote:Op zondag 5 februari 2006 17:18 schreef One_of_the_few het volgende:
[..]
Toch jammer dat je denkt dat geloof en evolutie niet samengaan. dat maak ik tenminste op uit je woorden.
Neem een voorbeeld aan Teamlead. Het 1 sluit het ander niet uit. dat betekent dat je in beide kunt geloven.
Verder lijkt me het niet logischer dan de evolutietheorie, maar dat is een ander verhaal.
quote:Op maandag 6 februari 2006 08:21 schreef Integrity het volgende:
Wel weer bijzonder kenmerkend voor een topic om een motivatie uit te spreken en daar vervolgens over te discussieren, terwijl het in dit topic toch echt gaat om de motivatie.
ff voor de duidelijkheid, ik ben het echt met je eens!!!quote:Op maandag 6 februari 2006 09:18 schreef Integrity het volgende:
[..]
Nou ja, blij dat jij het er in elk geval mee eens bent
Ik had m er dubbel neergezet, dus enerzijds sarcastisch voor als je reactie sarcastisch was. Anderszijds dus opgelucht, voor als je wel serieus was. Ik ga ervan uit dat jij teksten leest en schrijft met de associaties die jij legt bij de woorden die ik gebruik of in dit geval een zin in een specifieke context. Daarmee ff wat over mn kennis over hoe mensen omgaan met teksten. Dat heeft een raakvlak met dit topic, als we denken aan de interpretatie van de Heilige geschriften.quote:Op maandag 6 februari 2006 10:25 schreef soulsurvivor het volgende:
[..]
ff voor de duidelijkheid, ik ben het echt met je eens!!!
die smileys kunnen soms verkeerd geinterpreteerd worden.
maar ik ga er van uit dat dat in dit geval niet zo was.
Dit is een forum. Hier wordt gediscusseerd. Is dat gek? Een motivatie an sich lijkt me niet zo interessant als een ander zijn mening daarover niet mag geven.quote:Op maandag 6 februari 2006 08:21 schreef Integrity het volgende:
Wel weer bijzonder kenmerkend voor een topic om een motivatie uit te spreken en daar vervolgens over te discussieren, terwijl het in dit topic toch echt gaat om de motivatie.
En dat staat in mijn ogen helemaal los van het feit of hij nou de Zoon van God was of nietquote:Op maandag 6 februari 2006 10:34 schreef Integrity het volgende:
Ik wil wel heel eerlijk zeggen dat, zonder Jezus, mijn inzichten hierin niet gegroeid zijn. Door zijn duidelijke uitleg over het vergeven van anderen, ben ik anders gaan nadenken over oordelen.
In mijn ogen niet, als het niet het geval zou zijn geweest zou het een veel minder belangrijke rol in de geschiedenis gespeeld hebben. Zou jij mijn 2e reactie (de post voor jouw post) ook willen lezen? Dat geeft een antwoord op jouw 1e quote (staat tussen haakjes).quote:Op maandag 6 februari 2006 10:51 schreef Haushofer het volgende:
[..]
En dat staat in mijn ogen helemaal los van het feit of hij nou de Zoon van God was of niet
En jij dus ook niet, ivm het woordje ook. Nou dit is dus precies wat ik bedoel met een discussie om de "randjes" en daarmee dus geen raakvlak hebt met de diepere essentie. Ik denk dat je het verst komt als je over persoonlijke motivatie kunt spreken en daarop voortborduurt op een respectvolle manier.quote:Op maandag 6 februari 2006 11:02 schreef Chanandler het volgende:
Mensen die geloven weten het ook niet zeker. . .
Ja, die las ik daarna pasquote:Op maandag 6 februari 2006 10:57 schreef Integrity het volgende:
[..]
In mijn ogen niet, als het niet het geval zou zijn geweest zou het een veel minder belangrijke rol in de geschiedenis gespeeld hebben. Zou jij mijn 2e reactie (de post voor jouw post) ook willen lezen? Dat geeft een antwoord op jouw 1e quote (staat tussen haakjes).
Ik denk wel dat ik snap wat je bedoeltquote:Ik denk niet dat jij het in je hebt om te begrijpen wat ik bedoel.. sorry Haushofer, ik vind je een reteintelligente kerel, maar als ik in mijn post een essentie blootgeef en jij vervolgens het tegenovergestelde doet als dat mijn punt was, dan denk ik niet dat je goed hebt begrepen wat ik bedoel.
Dank jequote:Geloven heeft vooral te maken met emoties, daarin is geen logica te vinden. Daarmee heb ik geen intentie om het zweverig te maken. Inhoudelijk vind ik het erg cool om met jou te discussieren, overigens. Ik lees jouw reacties ook altijd door en ik neem ze heel serieus. Dit gaat wat dieper dan simpelweg logica. Met een standpunt en argumenten kom je hier niet zover.
Einstein's prive leven liep ook niet helemaal lekker. Dat zegt ook wel iets over zijn emotionele belevingswereld, ze zeggen wel eens... gekte en geniaal staan dichtbij elkaar.quote:Op maandag 6 februari 2006 15:58 schreef soulsurvivor het volgende:
Het ratio ziet maar een zeer beperkt deel van de werkelijkheid vanuit een klein perspectief.
Het leven van de mens is geen ratio, maar ratio is een instument.
Einstein had natuurlijk een geweldig knap brein. maar zijn eerste ideeen kwamen niet uit zijn ratio.
maar vanuit ....
Met dat idee, deze inspiratie, is zijn ratio aan de slag gegaan om het in te kaderen tot een theorie.
Pythagoras [bv] was in eerste plaats een mysticus, op de tweede plaats een wiskundige.
Einstein handelde juist vanuit de rede, zijn rede weltevertaan.quote:Op maandag 6 februari 2006 15:58 schreef soulsurvivor het volgende:
Het ratio ziet maar een zeer beperkt deel van de werkelijkheid vanuit een klein perspectief.
Het leven van de mens is geen ratio, maar ratio is een instument.
Einstein had natuurlijk een geweldig knap brein. maar zijn eerste ideeen kwamen niet uit zijn ratio.
maar vanuit ....
Met dat idee, deze inspiratie, is zijn ratio aan de slag gegaan om het in te kaderen tot een theorie.
Pythagoras [bv] was in eerste plaats een mysticus, op de tweede plaats een wiskundige.
Briljant. Ik hoorde ook een geweldige uitleg: "Dinosaurier botten en fossielen zijn door god in de aarde gestopt om ons te misleidenquote:Op zaterdag 4 februari 2006 19:56 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Da\\\'s gek, want geloof is iets compleet anders dan wetenschap. Dat is hetzelfde als zeggen dat je sesamstraat logischer vind dan een koekblik. Mocht je bedoelen dat je het logischer vind dat de aarde 6000 jaar geleden geschapen is door God,
het eerste idee waar kwam die vandaan?quote:Op maandag 6 februari 2006 16:39 schreef Quarks het volgende:
[..]
Einstein handelde juist vanuit de rede, zijn rede weltevertaan.
Ik blijf in die ratio steken, omdat ik denk dat als je je daar niet aan houdt, het hek van de dam is. Je kunt dan alles recht praten wat krom is. En er imo geen zinnige uitspraken meer over doen.quote:Op maandag 6 februari 2006 11:22 schreef Integrity het volgende:
Je blijft toch steken in de ratio Haushofer, maar ik kan me heel goed vinden in je punt waarin je duidelijk maakt dat sommige mensen neigen naar ratio, in jouw geval jij dus ook. Ik zie dat ook wel terug in je verhaal. Ik vind, met het oogpunt naar "orde" dit ook erg belangrijk. Zonder structuur loopt het toch minder lekker, ook in de communicatie.
Dat is een leuk punt. Ik lees de Bijbel, ben gelovig opgevoed, interesseer me ervoor, maar ik zal geen Christen worden zoals het in de Bijbel is bedoelt. Het zou zelfverlooching zijn; veel dingen waar ik in geloof en voel spreekt de Bijbel erg tegen. Er zijn zat mensen die met alle goede bedoelingen simpelweg niet Christen kunnen worden. En ik heb er denk ik wel voor opengestaan.quote:In mijn opvatting heeft God zichzelf geopenbaard en doet Hij dit op elk moment van de dag tegen elk persoon die het maar wil. De bijbel vormt daarin wel een leidraad, vanwege uitspraken als: "wie Hem zoekt, zal Hem vinden".
Ja, ik vind het in de fascinatie voor de natuur en het zijn. Maar ik trek er geen absolute of ethische conclusies uit. Ook omdat ik denk dat dat menselijke opvattingen zijn, en niks met God heeft te maken.quote:Ik was met kerst (als Christen ga ik niet naar de kerk) bij het Leger des Heils. De heilssoldaat had de volgende uitspraak: "sommigen zoeken het in hun sport, anderen in materiaal en sommigen zelfs in de kerk". Ik vind het persoonlijk in de natuur, dan heb ik het over een soort rust. Dat heb jij dus ook, kan ik opmaken uit jouw woorden.
Tja, een leegte voel ik niet echt zo. Ik denk wel dat er meer is na de dood en dergelijke, en dat er meer is dan dat we waarnemen. Maar dat weet ik niet zeker. Wel denk ik dat de mens zich, met de meeste religies zoals het Christendom, de Islam etc, zichzelf veels te prominent naar voren zet. Ik associeer dingen als "liefde" ook zeker niet met God. Het zijn menselijke gevoelens die zo mooi zijn dat mensen het God aanmeten naar mijn gevoel. Zelfde met ethiek; ik geloof absoluut niet dat God oordeelt; ethiek is in mijn ogen een menselijke structuur. Niet iets Goddelijks. Het lijkt me erg mooi om te kunnen geloven, en je over te geven aan zoveel zekerheid en structuur, maar ik kan het simpelweg niet.quote:Wat me wel interesseert is hoe jij die leegte in je leven ziet, waar je af en toe mee geconfronteerd wordt. Naar mijn mening heeft iedereen die en gaat iedereen er anders mee om, bij geloofsacquisitie komt het ook wel op dat punt neer. Slimme marketingzet, maar voor mij gaat het geloof echt om de essentie; de liefde van de Heer.
Idd, Als (de meeste) christenen nou eens verder gingen kijken dan hun neus lang was zouden ze dingen kunnen combineren. dat god misschien die hele evolutie theorie bedacht heeft. Dat de dagen in de bijbel eigenlijk een heel evolutionair proces voorstellen. Waar de geschapen mens het proces voorstelt van een cellig organisme tot de mens hoe we er over miljoenen jaren uit zullen zienquote:Op zondag 5 februari 2006 17:27 schreef One_of_the_few het volgende:
[..]
evolutietheorie sluit god niet uit.
waar komen de 1e levende cellen vandaan? Waar komt de aarde opzich vandaan?
Daar zijn theorien over, maar die vallen niet onder de evolutie. Als antwoord op die vragen zou je best GOD kunnen invullen.
waarom is het puur toeval? evolutie werkt volgens bepaalde systemen, daar lijkt me alles behalve toeval aan. De natuur is goddelijk en zie hier Spinoza\'s God.
Dat wordt erg lastig, want de evolutietheorie stelt dat de mens allesbehalve uniek is, terwijl gelovigen stellen dat God zich persoonlijk met hen bemoeit.quote:Op maandag 6 februari 2006 17:36 schreef NiekL het volgende:
[..]
Idd, Als (de meeste) christenen nou eens verder gingen kijken dan hun neus lang was zouden ze dingen kunnen combineren. dat god misschien die hele evolutie theorie bedacht heeft. Dat de dagen in de bijbel eigenlijk een heel evolutionair proces voorstellen. Waar de geschapen mens het proces voorstelt van een cellig organisme tot de mens hoe we er over miljoenen jaren uit zullen zien
Wat bedoel je met zichzelf veels te prominent naar voren zetten?quote:Op maandag 6 februari 2006 17:35 schreef Haushofer het volgende:
... Wel denk ik dat de mens zich, met de meeste religies zoals het Christendom, de Islam etc, zichzelf veels te prominent naar voren zet...
Zich profileren als zijnde de absolute waarheid. Daar hebben de meeste religies een groot handje van.quote:Op maandag 6 februari 2006 17:44 schreef tsjsieb het volgende:
[..]
Wat bedoel je met zichzelf veels te prominent naar voren zetten?
Daar is het toch ook wel een beetje een 'geloof' voor. Wat een ander daar mee doet, daar is ie volledig vrij in (althans dat vind ik, er zullen inderdaad ook mensen zijn die anderen een religie willen opdringen).quote:Op maandag 6 februari 2006 18:42 schreef FuifDuif het volgende:
[..]
Zich profileren als zijnde de absolute waarheid. Daar hebben de meeste religies een groot handje van.
Nee, dat vind ik niet. Als je als gelovige heel eerlijk bent naar jezelf en naar anderen dan kun je niet beweren dat je de absolute waarheid in pacht hebt. Vanwaar anders nog het woord geloven hanteren?quote:Op maandag 6 februari 2006 18:46 schreef tsjsieb het volgende:
[..]
Daar is het toch ook wel een beetje een 'geloof' voor. Wat een ander daar mee doet, daar is ie volledig vrij in (althans dat vind ik, er zullen inderdaad ook mensen zijn die anderen een religie willen opdringen).
Daar heb je gelijk inquote:Op maandag 6 februari 2006 18:47 schreef FuifDuif het volgende:
[..]
Nee, dat vind ik niet. Als je als gelovige heel eerlijk bent naar jezelf en naar anderen dan kun je niet beweren dat je de absolute waarheid in pacht hebt. Vanwaar anders nog het woord geloven hanteren?
Ja dat is wel even wennen voor die mensen. Daarom ontkennen ze het vaak. evolutie tast in hun ogen de aparte positie die de mens op aarde zou hebben.quote:Op maandag 6 februari 2006 17:44 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Dat wordt erg lastig, want de evolutietheorie stelt dat de mens allesbehalve uniek is, terwijl gelovigen stellen dat God zich persoonlijk met hen bemoeit.
God wordt ook vaak ontkent omdat mensen zich niet willen onderwerpen aan een hogere macht.quote:Op maandag 6 februari 2006 20:39 schreef One_of_the_few het volgende:
[..]
Ja dat is wel even wennen voor die mensen. Daarom ontkennen ze het vaak. evolutie tast in hun ogen de aparte positie die de mens op aarde zou hebben.
Als je als mens je wilt onderwerpen aan een God, dan meen je vaak dat God de mensheid als bijzonder aanschouwd. En dat staat me heel erg tegen. Je kunt makkelijk nagaan dat het al heel vaak in de geschiedenis is gebeurd: de aarde was het middelpunt, toen de Zon, toen de mens biologisch gezien, toen de mens psycho-analytisch gezien... mensen willen zich constant als middelpunt stellen. Dat zie ik als een vooroordeel. Het is logisch dat je als mens, met een dergelijk bewustzijn, jezelf bijzonder wilt praten. Maar is het ook logisch? Ik zie het als vorm van arrogantie.quote:Op maandag 6 februari 2006 20:46 schreef Zombine het volgende:
[..]
God wordt ook vaak ontkent omdat mensen zich niet willen onderwerpen aan een hogere macht.
Haushofer, onderwerpen heeft voor mij een nare bijsmaak, hoe dit woord in veel religies word gebruikt.quote:Op maandag 6 februari 2006 20:54 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Als je als mens je wilt onderwerpen aan een God, dan meen je vaak dat God de mensheid als bijzonder aanschouwd. En dat staat me heel erg tegen. Je kunt makkelijk nagaan dat het al heel vaak in de geschiedenis is gebeurd: de aarde was het middelpunt, toen de Zon, toen de mens biologisch gezien, toen de mens psycho-analytisch gezien... mensen willen zich constant als middelpunt stellen. Dat zie ik als een vooroordeel. Het is logisch dat je als mens, met een dergelijk bewustzijn, jezelf bijzonder wilt praten. Maar is het ook logisch? Ik zie het als vorm van arrogantie.
Ok, maar dat is niet hoe een religie over het algemeen zich erover uit. Daarin wordt expliciet de mens als bijzonder gezien, en heeft God de mens met een bedoeling hier neergezet.quote:Op dinsdag 7 februari 2006 08:42 schreef soulsurvivor het volgende:
[..]
Haushofer, onderwerpen heeft voor mij een nare bijsmaak, hoe dit woord in veel religies word gebruikt.
Onderwerpen, ALS ik het woord al zou gebruiken, is meer het inzicht dat God [Wat je je hier ook bij voorsteld] de bron van Alles is en het Alles omvat.
God is het middelpunt van Alles, niet de mens. Niet als afgekaderde indentiteit, maar als ongrondelijke zijn.
Dus je conclusie dat de mens zich als middelpunt zou stellen, komt niet overeen met wat ik meen te zien. Het is eerder een projectie, imo, van je eigen gedachten over wat geloof zou zijn.
Ik begrijp je aanname wel, maar het heeft niets met de objectieve waarheid te maken integendeel!!!!
Nou, zo zie ik dat echt niet. Ik stel helemaal niet mijn visie centraal ofzo, ik merk alleen op dat er al eeuwen lang een proces gaande is waarin de unieke positie van de mens in twijfel wordt getrokken. Vanuit de wetenschap danquote:Het paradoxale in wat je zegt is dat je eigenlijk jezelf in het middelpunt zet, of beter, jou indentivicatie met deze conclusie en aanname over het geloof in het middelpunt zet.
Wat is in deze arrogantie?
Maar hoe verklaar jij dan als Christen dat God mensen heeft gemaakt die zo inmekaar zitten dat al hun principes en gevoelens hun belemmeren om Christen te worden? En wat bedoel je precies met dat ik geen andere principes in de bijbel kan herkennen?quote:Op maandag 6 februari 2006 17:49 schreef Integrity het volgende:
Ik weet niet exact hoe een Christen hoort te zijn, ik pik er wel dingen uit op via de bijbel en andere mensen die de bijbel op hun manier interpreteren. Laat ik maar niet beginnen met het opdringen van een visie, want dit gebeurd zowel binnen het geloof als daarbuiten... dat heeft te maken met opvattingen en interpretaties en dat is heel menselijk. Je uitspraak: "ik zal geen Christen worden zoals de bijbel het bedoelt" is heel kenmerkend hierin. Hierin geef je aan dat jij op dit moment een conclusie hebt getrokken uit de bijbel op basis van je eigen interpretatie wellicht aangevuld door andermans intperpretatie hierover. Deze conclusie is kenmerkend voor iets waarin jij jezelf niet verenigd, omdat jij andere principes niet kunt herkennen in de bijbel.
Ik zie het niet expliciet als "wetenschappelijke kennis"; ik denk dat die kennis ook mensen een soort van geestelijke bewustwording kan meegeven. Natuurlijk veranderen opvattingen door de eeuwen heen, maar er is in mijn ogen wel zeker een ontwikkeling in te merken.quote:Toch denk ik dat gevoelens veel meer zijn dan veraderlijk, al geloof ik wel dat je het hier op Aarde moet hebben van je verstand. Wat ik begrepen heb is het Christendom een geloof dat je beleidt met je verstand en je gevoel. Of je jezelf nu voor de gek houdt of niet... Met de wetenschap over het voortschrijdend inzicht en de geschiedenis, concludeer ik dat je met de wetenschappelijke kennis van nu in de middelleeuwen zit van de toekomst.
De zonde, daarom heb je ook ziekten. De mens is onderhevig aan de zonde, door Jezus is dit ons vergeven. De Wet (10 geboden) is ook ontstaan onder de zonde, vandaar dat toen Jezus onze zonden vergaf de Wet niet meer van toepassing op ons is. Wil natuurlijk niet zeggen dat er geen regels zijn, maar Jezus liet ons (naar mijn mening) meer bezighouden met de eindwaarde ipv alleen met de norm. Kijk maar eens om je heen, soms zie je mensen die zich aan bepaalde regels houden zonder dat zij echt begrijpen waarom zij dit doen. Als je begrijpt waarom je iets doet, dan kun je daar ook naar handelen binnen een ruimer kader dan alleen de regel. De norm is niet voor niets een invulling van de waarde.quote:Op dinsdag 7 februari 2006 10:37 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Maar hoe verklaar jij dan als Christen dat God mensen heeft gemaakt die zo inmekaar zitten dat al hun principes en gevoelens hun belemmeren om Christen te worden? En wat bedoel je precies met dat ik geen andere principes in de bijbel kan herkennen?
[..]
Ik zie het niet expliciet als "wetenschappelijke kennis"; ik denk dat die kennis ook mensen een soort van geestelijke bewustwording kan meegeven. Natuurlijk veranderen opvattingen door de eeuwen heen, maar er is in mijn ogen wel zeker een ontwikkeling in te merken.
Ik geloof idd dat je in je geloof kunt ontwikkelen, door bewustheidsvorming. Voorwaarde is dus wel om open te staan voor jezelf en anderen. Da's een hele andere invalshoek dan de starre geloofsovertuiging van extremisten. Het tegenovergestelde zelfs.quote:Op woensdag 8 februari 2006 11:00 schreef Haushofer het volgende:
Maar geldt die ondergeschiktheid alleen voor wetenschappelijke kennis? Of ook voor religieuze?
Een mooie zijdiscussie is of ethiek ook daadwerkelijk absoluut en universeel is, of iets kunstmatigs. Ik geloof dat laatste, en daarom kan ik al niet in een "zondige mens" geloven.
Tja, de christenen die ik ken zijn gewoon zo, die zijn gewoon heel kortzichtig met oogkleppen opquote:Op maandag 6 februari 2006 17:49 schreef Integrity het volgende:
@Haushofer:
Zie je de reactie hierboven van Niekl? Dat laat duidelijk zien hoe hij Christenen ziet en op een mooie generaliserende manier. Nu wordt het persoonlijk..
Aangenaam! Dus niet iedereenquote:Op woensdag 8 februari 2006 14:55 schreef NiekL het volgende:
[..]
Tja, de christenen die ik ken zijn gewoon zo, die zijn gewoon heel kortzichtig met oogkleppen op
Je lichaam is je tempel, waar de Heilige Geest huist.quote:Op woensdag 8 februari 2006 15:16 schreef Dromenvanger het volgende:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Karma
Ik ben de eigenaar van mijn karma,
De erfgenaam van mijn karma,
Geboren door mijn karma,
Gerelateerd aan mijn karma.
En leef ondersteund door mijn karma.
Van elke actie die ik doe,
Goed of slecht,
Daar ben ik erfgenaam van.
Zo zou een monnik steeds weer moeten reflecteren.
Ik geloof eerder in karma dus
Het lichaam zal zeker de tempel moeten zijnquote:Op woensdag 8 februari 2006 15:52 schreef Integrity het volgende:
[..]
Je lichaam is je tempel, waar de Heilige Geest huist.
Ik heb jouw tekst ff in een andere context geplaatst, vind ik leuk.
Binnen het christendom wordt de heilige geest gezien als zijnde een deel van God, niet zozeer als je eigen geest.quote:Op woensdag 8 februari 2006 16:00 schreef Dromenvanger het volgende:
...
En de heilige geest zoals jij dat omschrijft, die heeft ieder mens van nature gekregen volgens mij. Heillige geest klinkt dan erg Rooms Katholiek maar het is gewoon gezondheid, een gezonde geest ook wel.
Dus in principe een stuk geest van God die ieder mens krijgt? Of is die heilige geest alleen van God? God heeft de heilige geest, maar wat doet hij daarmee?quote:Op woensdag 8 februari 2006 16:06 schreef tsjsieb het volgende:
[..]
Binnen het christendom wordt de heilige geest gezien als zijnde een deel van God, niet zozeer als je eigen geest.
Die geest is zegmaar een een deel van God zelf, wat Hij naar de aarde gestuurt heeft om de mensen te helpen in geloof en het verder 'zijn' op aarde.quote:Op woensdag 8 februari 2006 16:19 schreef Dromenvanger het volgende:
[..]
Dus in principe een stuk geest van God die ieder mens krijgt? Of is die heilige geest alleen van God? God heeft de heilige geest, maar wat doet hij daarmee?
Ik dacht altijd dat God zijn grote geest deed verdelen over de mensen, dat iedereen de heilige geest krijgt op een gegeven moment. Dat zelfs de meest gebroken geest, gezond wordt doordat God zijn geest doet verspreiden over de wereld?
Maar dan heb ik dus altijd een foute benadering gehad. Ik voeg altijd zelf zaken toe
...
Onzekerheid wil ik het niet noemen, het is meer kracht putten uit iets waarvan ik niet weet of het wel bestaat, maar het kan wel bestaan, misschien kom ik er wel nooit achter hoe die kracht eruit ziet?. Put ik geen kracht uit die bron, dan voel ik me dus ook niet helder. Ik heb iets nodig waar ik kracht uit kan putten als het ware. Ik bedoel, kracht proberen te krijgen en te behouden, ook wanneer ikzelf ff geen kracht heb. Zoeken naar wegen die leiden tot kracht en verlichting ook wel. Kan zweverig klinken maar dat valt reuze mee. Een soort levensinstelling als het ware ook. Waar ik gewoon goed in mijn vel steek.quote:Op woensdag 8 februari 2006 16:28 schreef Integrity het volgende:
Nou Dromenvanger, wat jij allemaal zegt heeft rechtstreeks betrekking op wat je graag zou willen. Dat vind ik ook de hele valkuil van veel esoterische literatuur (Celestijne belofte en brengers van de dageraad). Je krijgt een gevoel alsof er meer is, dat eigenlijk al afstamt van de fantasie van een klein kind (zoals de wens op te willen vliegen en de praktische hoop die je dan hebt als je van de duikplank springt). Je kunt door zulke gedachten een soort hoop creeeren, dat naar mijn mening een flink nadeel oplevert. Het nadeel is dan het koppelen van je eigen hoogmoed aan je ego, althans dat is mijn ervaring.
Die hoogmoed kun je zien als een vorm van: ik weet iets dat jij niet weet en daarom ben ik slimmer... kortom het opvangen van eigen onzekerheden.
Ik geloof ook niet dat de doop ervoor zorgt dat je die heilige geest krijgt of niet. Ik denk dat je gewoon open moet staan voor positiviteit ook. Dat het ook veel te maken heeft met positief in het leven staan en open staan voor alles.quote:Op woensdag 8 februari 2006 16:31 schreef tsjsieb het volgende:
[..]
Die geest is zegmaar een een deel van God zelf, wat Hij naar de aarde gestuurt heeft om de mensen te helpen in geloof en het verder 'zijn' op aarde.
Sommige zien de doop als gebeurtenis waarbij de heilige geest 'uitgestort' wordt op de desbetreffende persoon, maar ik denk dat hij er altijd en voor iedereen die er voor open staat is.
Ehm.. even vanuit Katholiek oogpunt: Door de doop wordt je "kind van God" en ben je niet meer belast met de erfzonde. Daardoor kun je dus de Hemel betreden. De uitstorting van de Heilige Geest vindt plaats bij het sacrament van het Vormsel.quote:Op woensdag 8 februari 2006 16:31 schreef tsjsieb het volgende:
[..]
Die geest is zegmaar een een deel van God zelf, wat Hij naar de aarde gestuurt heeft om de mensen te helpen in geloof en het verder 'zijn' op aarde.
Sommige zien de doop als gebeurtenis waarbij de heilige geest 'uitgestort' wordt op de desbetreffende persoon, maar ik denk dat hij er altijd en voor iedereen die er voor open staat is.
Het klinkt zo mooi allemaal, ik zou me zo spontaan Katholiek willen noemenquote:Op woensdag 8 februari 2006 17:18 schreef teamlead het volgende:
[..]
Ehm.. even vanuit Katholiek oogpunt: Door de doop wordt je "kind van God" en ben je niet meer belast met de erfzonde. Daardoor kun je dus de Hemel betreden. De uitstorting van de Heilige Geest vindt plaats bij het sacrament van het Vormsel.
en wat houdt dat uitstorten precies in ?quote:Op woensdag 8 februari 2006 17:18 schreef teamlead het volgende:
De uitstorting van de Heilige Geest vindt plaats bij het sacrament van het Vormsel.
O.k. weer wat geleerd, dan is het bij de Khatolieke christenen dus anders als bij de protestantse christenen. Daar is ook de 'afwassing der zonden', maar ook de 'uitstorting van de geest'.quote:Op woensdag 8 februari 2006 17:18 schreef teamlead het volgende:
[..]
Ehm.. even vanuit Katholiek oogpunt: Door de doop wordt je "kind van God" en ben je niet meer belast met de erfzonde. Daardoor kun je dus de Hemel betreden. De uitstorting van de Heilige Geest vindt plaats bij het sacrament van het Vormsel.
oke, weer wat geleerd dusquote:Op woensdag 8 februari 2006 17:24 schreef tsjsieb het volgende:
[..]
O.k. weer wat geleerd, dan is het bij de Khatolieke christenen dus anders als bij de protestantse christenen. Daar is ook de 'afwassing der zonden', maar ook de 'uitstorting van de geest'.
Het vormsel vervolmaakt de doopgenade en geeft de Heilige Geest. Hierdoor kan de vormeling dieper wortelen in het goddelijk kindschap en wordt hij of zij vaster ingelijfd bij Christus. Het verstevigt de band met de Kerk en haar zending. Het helpt de vormeling door woord en daad getuigenis af te leggen van het christelijk geloof. Bovenal geeft het vormsel de genade om in tijden van vervolging en verdrukking het geloof trouw te blijven en als een dappere soldaat voor Christus' overgeleverde leer in blijven te staan, ook indien de dood zou volgen. In de Middeleeuwen werd het vormsel dan ook als een belangrijke stap gezien naar het bereiken van miles Christi-ideaal.quote:Op woensdag 8 februari 2006 17:24 schreef het_fokschaap het volgende:
[..]
en wat houdt dat uitstorten precies in ?
en werkt het ook ?quote:Op woensdag 8 februari 2006 17:41 schreef teamlead het volgende:
[..]
Het vormsel vervolmaakt de doopgenade en geeft de Heilige Geest. Hierdoor kan de vormeling dieper wortelen in het goddelijk kindschap en wordt hij of zij vaster ingelijfd bij Christus. Het verstevigt de band met de Kerk en haar zending. Het helpt de vormeling door woord en daad getuigenis af te leggen van het christelijk geloof. Bovenal geeft het vormsel de genade om in tijden van vervolging en verdrukking het geloof trouw te blijven en als een dappere soldaat voor Christus' overgeleverde leer in blijven te staan, ook indien de dood zou volgen. In de Middeleeuwen werd het vormsel dan ook als een belangrijke stap gezien naar het bereiken van miles Christi-ideaal.
bron
Jaquote:
ja, als het maar oprecht is hèquote:Op woensdag 8 februari 2006 17:59 schreef Dromenvanger het volgende:
En als je kiest om je af te keren van God, en daarna weer terug wilt naar God. Mag dat
Kloptquote:Op woensdag 8 februari 2006 18:03 schreef het_fokschaap het volgende:
[..]
ja, als het maar oprecht is hè
Natuurlijk kan datquote:Op woensdag 8 februari 2006 17:59 schreef Dromenvanger het volgende:
En als je kiest om je af te keren van God, en daarna weer terug wilt naar God. Mag dat
Nee ff zonder gein, ik heb me tijden afgekeerd ervan, van alles dat met God te maken had. Maar als ik terug wil, volgens mij moet dat toch kunnen ooit? Stel ik ben 90 en ik zie het Christelijke licht? Mag ik dan de hemel in? Of wordt ik dan tegen gehouden omdat ik gezegd heb dat Christus een verzinsel is?
Ik zie Christus nog steeds als naam dus, ik zie Christus en God als aparte zaken. Maar stel nou dat Christus de echte God is. De enige ware God.
Maar laat maar...ik vraag me af of je dan weer mee mag doen. Maar ik wil dus niet naar de kerk. Ik wil best respect tonen voor Christus. Zeker als hij in 2012 op de wolk terug keert
Dus ik heb me nergens druk om te makenquote:Op woensdag 8 februari 2006 18:05 schreef teamlead het volgende:
[..]
Natuurlijk kan datJezus vertelt zelf al in de parabel van de verloren zoon hoe Hij dat ziet
Je hebt wel gelijk, je mag altijd terugkomen, maar kun je eigenlijk nog wel oprecht terugkomen als je het zo stelt dat je het uitstelt tot je 90'ste, als je echt oprecht wilt terugkomen, dan zul je dat per direct willlen. Wanneer je bewust zo iets uitsteld tot je 90'ste, vraag ik me af of het dan wel oprecht zal zijn.quote:Op woensdag 8 februari 2006 18:05 schreef Dromenvanger het volgende:
[..]
Klopt
Dus eigenlijk maakt het niet uit waar je in gelooft of niet? Als je tegen het einde van je leven terug wilt keren naar God, neemt hij je als kind in de armen en neemt hij je mee naar de hemel?
Dus wat maakt het dan uit, hoe je in het leven staat nu?
Waar je dus in gelooft ook? Je kunt op ieder moment wisselen dus. Een goede God neemt je altijd terug.
Zullen vast en zeker ook films over gemaakt zijn.
quote:Op woensdag 8 februari 2006 18:21 schreef tsjsieb het volgende:
[..]
Je hebt wel gelijk, je mag altijd terugkomen, maar kun je eigenlijk nog wel oprecht terugkomen als je het zo stelt dat je het uitstelt tot je 90'ste, als je echt oprecht wilt terugkomen, dan zul je dat per direct willlen. Wanneer je bewust zo iets uitsteld tot je 90'ste, vraag ik me af of het dan wel oprecht zal zijn.![]()
Waardoor kom je tot de conclusie dat de homo niet door God erkent wordtquote:Op woensdag 8 februari 2006 19:09 schreef Chewbacca het volgende:
Ik heb nog wel het e.e.a. op te merken dat nog niet is genoemd in dit topic.
Ten eerste is de evolutietheorie, opzich zelf al een geloof. Het is nooit bewezen dat de mens evolueert. Een recent onderzoek toonde aan dat het vaststellen de tijd van bijvoorbeeld, ijstijden, de opkomst van de homosapien en bijvoorbeeld het uitsterven van de dinosauriers uiterst discutabel is.
Onlangs is gebleken dat de instrumenten die bepaalde gebeurtenissen kunnen dateren onderhevig zijn aan grote onnauwkeurigheden. Dit betekent in letterlijke zin dat het bestaan van Adam en Eva niet volledig is ontkracht. Volgens de bijbel hebben Adam en Eva geen symbolische betekenis en hebben deze volgens de bijbel echt bestaan. Zo lang de evolutie theorie een geloof is, is daarmee het bestaan van god niet uitgesloten.
Het denken in ratio is vaak dodelijk om een bepald geloof aan te hangen. Bijvoorbeeld:
De homo geschapen door god, wordt niet door God erkend, ondanks dat hij hem zelf heeft geschapen.
Dat is geen paradox, dat is juist de genade van het geloof. Geen enkele zonde, hoe groot ook, is onvergefelijk voor God als je er oprecht berouw over hebt. Als jij in de ogen van God als een goed mens leeft, zal hij je daarvoor ook belonen.quote:Het vagevuur; Ik leef als een goed burger, geef geld aan goede doelen, maar ik geloof niet. Echter omdat ik niet geloof, is mijn toekomst in de ''hemel'' uiterst onzeker.
Stel: Je heet marc dutroux, hebt 30 kinderen vermoord , in de gevangenis kom je tot de conclusie dat wat je gedaan hebt, verwerpelijk is. Je gaat je tot god bekeren en wordt alsnog in de armen van god gesloten. Zien jullie de paradox?
Het geloof is door velen misbruikt voor allerlei zaken... triest maar waar... maar dat betekent (in iedergeval voor mij) niet dat daardoor God als bedrog gezien kan wordenquote:<knip> Mijns inziens is het geloof het grootste bedrog dat zich ooit in de geschiedenis van de mens heeft afgespeeld.
Lees nou eens, ik zei toch ook (de meeste) Ik zei toch niet 'iedereen' of 'alle'quote:
Waar heb je al die ''bewijzen'' gevonden dan. Het is namelijk in al die tijd dat de evolutietheorie bestaat nooit het tegendeel bewezen. als je bewijs hebt dat de mensen niet geevolueerd is en dus de evolutietheorie niet klopt wil ik dat wel eens zien..quote:Op woensdag 8 februari 2006 19:09 schreef Chewbacca het volgende:
Ik heb nog wel het e.e.a. op te merken dat nog niet is genoemd in dit topic.
Ten eerste is de evolutietheorie, opzich zelf al een geloof. Het is nooit bewezen dat de mens evolueert. Een recent onderzoek toonde aan dat het vaststellen de tijd van bijvoorbeeld, ijstijden, de opkomst van de homosapien en bijvoorbeeld het uitsterven van de dinosauriers uiterst discutabel is.
Onlangs is gebleken dat de instrumenten die bepaalde gebeurtenissen kunnen dateren onderhevig zijn aan grote onnauwkeurigheden. Dit betekent in letterlijke zin dat het bestaan van Adam en Eva niet volledig is ontkracht. Volgens de bijbel hebben Adam en Eva geen symbolische betekenis en hebben deze volgens de bijbel echt bestaan. Zo lang de evolutie theorie een geloof is, is daarmee het bestaan van god niet uitgesloten.
Wil je hierover met mij een discussie aangaan? Ik vind het gewoon binnen de context passen, ook na meermalig teruglezen. Als ik het verkeerd had geinterpreteerd, dan had ik je meteen gelijk gegeven. In dit geval ben jij iets te rap met je conclusies. Twee keer het woord "gewoon" gebruiken in 1 zin, daarmee insinueer je een vanzelfsprekendheid. Je hebt mijn opmerking iets te snel in een specifiek hokje gedrukt, want ik bedoelde het met enige humor. Dat je die misinterpretatie kan maken, neem ik je absoluut niet kwalijk. Je leest een tekst zoals je zelf de associaties maakt, maar begrijp wel dat die associatie meer over jou zegt dan over mij. (niet denigrerend bedoeld)quote:Op woensdag 8 februari 2006 20:12 schreef NiekL het volgende:
[..]
Lees nou eens, ik zei toch ook (de meeste) Ik zei toch niet 'iedereen' of 'alle'
Let maar op, straks ga ik nog denken dat Christenen niet kunnen lezen
Wat je hier beweert is totale nonsens. Ten eerste staat de paus niet in rechtstreeks contact met de Heer.. De stelling van het Vaticaan is "slechts" dat de Paus door de Heilige Geest wordt bijgestaan en daardoor in het geval van het verkondigen van een dogma onfeilbaar is. Voor zover ik weet is over homosexualiteit nooit een dogma uitgevaardigd.quote:Op woensdag 8 februari 2006 20:04 schreef Chewbacca het volgende:
Wat je zegt over homo's is onterecht. Het vaticaan erkend homo's niet, de paus, gekozen door de wijzen en staat daardoor rechtstreeks in contact met onze heer. Hij beweert dat homo's de straf zijn van god vanwege onze ongehoorzaamheid. Veel mensen stellen dat je met het geloof niet in ratio mag denken. God doet echter precies hetzelfde.
Wat je dus zegt is dat God zich zou moeten gedragen naar menselijke maatstavenquote:De genade van god valt weliswaar te prijzen, maar staat vaak niet in verhouding tot de misdaad die bepaalde personen hebben gedaan. Ik loop het risico als goed burger in het vage vuur te belanden omdat ik een eigen levens filosofie hanteer. Iemand die moorden pleegt en zicht tot god keert, krijgt genade.
Gemeenschappen, die bijvoorbeeld nooit het God onderwezen hebben gekregen en daardoor niet van het bestaan van God afweten, worden door God geaccepteerd. Je kan iemand zijn afkomst echter niet verloochenen. Ook hier denkt God in ratio. De tegenstrijdigheden zijn zo groot en duidelijk dat het geloof kan worden betiteld als de grootste klucht die ooit heeft bestaan. We gaan verder.....
God geeft de mens de keuze tussen het goede en het kwade... Hij dwingt niemand te kiezen, maar wel om de gevolgen van de gemaakte keuze te dragenquote:De vergelijking die ik poneer is inderdaad ontstaan vanuit een bepaalde ratio. God meet echter ook met twee maten. In feite hanteert God middelen die de mens momenteel verder van god afbrengt. Dit staat totaal haaks op de filosofie van het geloof, daar toch veel mensen door intern gerichtheid, het verhaal zo draaien dat het geloof er precies in valt.
Uit mezelf. Esoteretische boeken heb ik nog nooit van gehoord. Ik probeer zelf uit mezelf zaken helder te krijgen, lezen doe ik niet zo vaak, zou dat vaker moeten doen. Als ik lees dan is het science fiction of fantasie. Niet eens wetenschappelijk of Godsdienstig van aard. Dan lees ik wel natuurlijk hier, en neem ik hier zaken over in mijn denken, wat ik hier lees neem ik sowieso mee. De visies van mensen op internet is op dit moment hetgeen dat het meest meespeelt. ( met een kritische blik, dus niet zomaar alles aannemen)quote:Op donderdag 9 februari 2006 00:24 schreef SjonnieWaas het volgende:
@Dromenvanger: komen die ideeen van jezelf, of uit esoterische boeken? ´
Zowel positief als negatief.quote:Op zaterdag 4 februari 2006 19:40 schreef Zombine het volgende:
Ik geloof in God ( die van het christendom ), omdat ik zie hoe het christendom mensen compleet verandert.
Aaah, de essentie van geloven. Hoe belangrijk is het zelf bepalen van je instelling?quote:Op donderdag 9 februari 2006 11:08 schreef MrBean het volgende:
[..]
Zowel positief als negatief.
Als je het zo ziet is ieder geloof waar.
Bij het Christelijke heb ik het idee dat die mensen stoppen met denken op een gegeven moment, die zijn erg vroeg klaar met hun zoektocht. Maar dat kan een vooroordeel zijn. Ik zie in de kerk altijd dezelfde zaken gebeuren, maar zouden ze goed zoeken, dan zouden ze altijd wat nieuws verzinnen en doen.quote:Op donderdag 9 februari 2006 11:08 schreef MrBean het volgende:
[..]
Zowel positief als negatief.
Als je het zo ziet is ieder geloof waar.
Dat slaat toch nergens op?quote:Op zaterdag 4 februari 2006 14:32 schreef teamlead het volgende:
Zoals Anselmus van Canterbury al zei geen letterlijk citaat, want dat kan ik zo snel niet vinden
\"God is volmaakt. Daaruit volgt dat God bestaat, want als hij niet zou bestaan, zou hij niet volmaakt zijn\" :\')
Als je op jezelf leert letten, zonder teveel poespas. Je bewust stil staat bij wat je denkt en voelt, dan leer je langzamerhand hoe je zelf denkt. Daarmee kun je jezelf ontwikkelen, er bestaat alleen wel 1 voorwaarde: open staan voor jezelf.quote:Op zondag 12 februari 2006 18:07 schreef Dromenvanger het volgende:
Leg eens uit hoe simpel het dan is?
Weet jij hoe het in elkaar steekt?
En waar baseer je dat op? Op bestaande denkwijzes?
Ben gewoon nieuwsgierig dus
Ik denk dat er in 2012 net zo weinig gebeurt als in het jaar 2000 en in alle andere jaren waarvoor het einde der tijden en dergelijke waren voorspeld.quote:Op zondag 12 februari 2006 18:36 schreef Integrity het volgende:
[..]
Dat 2012 verhaal... kan zijn dat er een spirituele verlichting komt (MAYA's). Kan ook zijn dat Niburu dan langs de Aarde passt (Soemerische kleitabletten), kan ook nog zijn dat de Aarde dan gaat kantelen... dan wordt het een stuk minder prettig. Allemaal mogelijke opties op 2012.
Ik ben absoluut geen wiskundige of statisticus, maar volgens mij is als de kans 1 op de triljoen is, en er zijn een triljoen pogingen, het absoluut niet zo dat de kans dan "opeens" 100% is.quote:Op zondag 5 februari 2006 11:48 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Dat is onder andere 1 verkeerde opvatting over evolutie en kansrekening. Wat is \"verwaarloosbaar\"? Als de kans 1 op de triljoen is, en er zijn een triljoen pogingen, dan is de kans opeens 100%. Verder, als God almachtig is, dan kan hij toch met gemak dat proces via evolutie sturen? De kans is tenslotte niet 0, zoals je zelf zegt. En als laatste dan natuurlijk nog de dooddoener dat God niet almachtig kan zijn, omdat dat tot innerlijke inconsistenties lijdt. Dat is zoiets als zeggen dat 1 gelijk is aan 2.
[..]
Da lijkt mij ook altijd, maar ik hoor graag de mening van de experts.quote:Op zondag 12 februari 2006 20:10 schreef Starfish het volgende:
Interessante thread (net zoals z'n tegenhanger trouwens)
Ik keek net alleen even raar tegen iets aan, namelijk het volgende:
[..]
Ik ben absoluut geen wiskundige of statisticus, maar volgens mij is als de kans 1 op de triljoen is, en er zijn een triljoen pogingen, het absoluut niet zo dat de kans dan "opeens" 100% is.
Volgens mij blijft de kans altijd (voor alle N 'trekkingen') 1 op de triljoen en wil "een kans van 1 op de triljoen" alleen zeggen dat er gemiddeld aangenomen mag worden dat het bij deze kans 1 keer per 1 triljoen trekkingen 'raak' is.
Zijn er nog wiskundigen/statistiekmensen hier?
Ik verwoorde het verkeerd; De kans blijft natuurlijk gelijk. Als je een dobbelsteen hebt, dan heb je een kans van 1/6 dat je een 1 gooit, 1/6 dat je een 2 gooit etc. Als ik nou N maal gooi, bijvoorbeeld 6000 keer, dan verwacht je dat ik ongeveer 6000*1/6=1000 keer een 1 gooi, en dus ook 1000 keer een 2 etcetera. Hoe groter N wordt, des te kleiner wordt mijn standaarddeviatie, en des te nauwkeuriger kun je voorspellen hoe vaak ik een bepaald getal gooi; in dit geval zijn alle 6 kansen gelijk. Ik geloof dat in dit geval de standaarddeviatie als 1 over wortel N gaat. Maar ik heb al 5 jaar geen echte statistiekvakken gehad, dus daar kan ik naast zitten. Maar je snapt mijn punt wel, ook al verwoorde ik het krom in mijn vorige post; als de kans 1/N is voor een bepaalde uitkomst, en je gaat het experiment N maal uitvoeren, dan verwacht je voor grote N dat je minimaal 1 maal die uitkomst krijgt.quote:Op zondag 12 februari 2006 20:10 schreef Starfish het volgende:
Interessante thread (net zoals z'n tegenhanger trouwens)
Ik keek net alleen even raar tegen iets aan, namelijk het volgende:
[..]
Ik ben absoluut geen wiskundige of statisticus, maar volgens mij is als de kans 1 op de triljoen is, en er zijn een triljoen pogingen, het absoluut niet zo dat de kans dan "opeens" 100% is.
Volgens mij blijft de kans altijd (voor alle N 'trekkingen') 1 op de triljoen en wil "een kans van 1 op de triljoen" alleen zeggen dat er gemiddeld aangenomen mag worden dat het bij deze kans 1 keer per 1 triljoen trekkingen 'raak' is.
Zijn er nog wiskundigen/statistiekmensen hier?
quote:
quote:De kans blijft natuurlijk gelijk. Als je een dobbelsteen hebt, dan heb je een kans van 1/6 dat je een 1 gooit, 1/6 dat je een 2 gooit etc.
quote:Als ik nou N maal gooi, bijvoorbeeld 6000 keer, dan verwacht je dat ik ongeveer 6000*1/6=1000 keer een 1 gooi, en dus ook 1000 keer een 2 etcetera.
quote:Hoe groter N wordt, des te kleiner wordt mijn standaarddeviatie, en des te nauwkeuriger kun je voorspellen hoe vaak ik een bepaald getal gooi; in dit geval zijn alle 6 kansen gelijk.
quote:Ik geloof dat in dit geval de standaarddeviatie als 1 over wortel N gaat.
quote:Maar ik heb al 5 jaar geen echte statistiekvakken gehad, dus daar kan ik naast zitten.
quote:Maar je snapt mijn punt wel,
quote:ook al verwoorde ik het krom in mijn vorige post; als de kans 1/N is voor een bepaalde uitkomst, en je gaat het experiment N maal uitvoeren, dan verwacht je voor grote N dat je minimaal 1 maal die uitkomst krijgt.
quote:Wat wel een rare opvatting is, is om te zeggen na het gebeurde dat de kans zo klein is, dat het geen toeval kan zijn. Dat is natuurlijk flauwekul; als ik een simulatie uitvoer met een dobbelsteen waarbij ik een miljard keer een worp doe, en ik ga kijken wat de kans is op die combinatie van een miljard worpen, dan is de kans daarop buitensporig klein, namelijk (1/6)1000000000. Maar toch heb ik het gegooid. Terwijl sommige mensen (hier ook?) maar wat graag die (1/6)1000000000 gelijk aan 0 willen zetten. Dat leidt tot een tegenspraak; volgens hen heeft de simulatie niet plaatsgevonden.
Heb niet het idee dat je dit serieus bedoelt gezien je vorige posts naar me toe, maar ala.quote:Op zondag 19 februari 2006 00:44 schreef Oversight het volgende:
Voor iedere keer dat je gooit heb je namelijk een kans van 1/6 dat je bubbel gooit, én voor iedere 2e keer van 6 dat je gooit heb je een kans van 1/6 dat je dubbel gooit, en voor iedere 3e keer van 6 dat je gooit heb je een kans van 2/6 dat je dubbel gooit, voor iedere 4e keer van 6 dat je gooit heb je een kans van 3/6 dat je dubbel gooit, voor iedere 5e keer van 6 dat je gooit heb je een kans van 4/6 dat je dubbel gooit, voor iedere 6e keer van 6 dat je gooit heb je een kans van 5/6 dat je dubbel gooit...
quote:Op zondag 19 februari 2006 12:01 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Heb niet het idee dat je dit serieus bedoelt gezien je vorige posts naar me toe, maar ala.
quote:Dubbel gooien doet er niet toe, het gaat om het cijfer an sich dat je gooit. De volgende worp staat los van de vorige worp; ik geloof dat dat vertaalt wordt met "de kanzen zijn niet complementair". Stel ik gooi 6 keer met een dobbelsteen. Dan is bij de eerste gooi de kans op een 1 gelijk aan 1/6. Bij de tweede gooi is de kans op 1 weer 1/6. Bij de derde gooi weer 1/6. Of ik een cijfer dubbel gooi, doet er niet toe. De verwachting is, dat ik na 6 keer gooien minimaal éénmaal een 1 heb gegooid. Dat hoeft natuurlijk niet, je kunt net zo goed 6 maal een 2 gooien, maar de kans daarop is 1/64. Natuurlijk kun je ook iets anders verwachten, daarvoor is het statistiek. Zo kun je een gemiddelde definieren en een standaarddeviatie. Die laatste vertelt je hoe je kansdistributie er uit ziet ( natuurlijk niet wat de gemiddelde afwijking van het gemiddelde is, want die is per definitie 0 ). Als je het experiment nou heel vaak herhaald, zul je zien dat de kans dat je verwachtingen uitkomen, steeds groter wordt. Dat hoeft natuurlijk niet, maar daarvoor, alweer, is het kansberekening.
quote:Je kunt het nog makkelijker inzien met een muntje opgooien: elke worp levert weer een kans van 1/2 op dat je munt gooit. Moet je in die analyse ook meenemen of je daarvoor misschien al es munt hebt gegooid?
quote:Op maandag 13 februari 2006 14:34 schreef Haushofer het volgende:
-knip- De kans blijft natuurlijk gelijk. Als je een dobbelsteen hebt, dan heb je een kans van 1/6 dat je een 1 gooit, 1/6 dat je een 2 gooit etc. Als ik nou N maal gooi, bijvoorbeeld 6000 keer, dan verwacht je dat ik ongeveer 6000*1/6=1000 keer een 1 gooi, en dus ook 1000 keer een 2 etcetera. Hoe groter N wordt, des te kleiner wordt mijn standaarddeviatie, en des te nauwkeuriger kun je voorspellen hoe vaak ik een bepaald getal gooi; in dit geval zijn alle 6 kansen gelijk. Ik geloof dat in dit geval de standaarddeviatie als 1 over wortel N gaat.
quote:
en laat je misplaatste blik jegens alles wat met wetenschap heeft te maken wel weer aardig zien.
Om het ff ontopic te trekken:quote:Op zondag 19 februari 2006 01:21 schreef Integrity het volgende:
Deze opmerking heb ik zojuist als reactie gegeven op de frontpagepost over de Imam die een wereldwet wil die respect heeft voor elke religie. Mijn mening sluit hierbij naadloos aan op dit topic en luidt:
"Als jij als mens vindt dat jouw geloof sterk genoeg is, laat het dan ook sterk genoeg zijn voor jezelf."
Een een klein beetje veralgemeniserenquote:Op zondag 19 februari 2006 15:02 schreef -starseed-mayo- het volgende:
.... ja dat is liefde.
quote:Op zondag 19 februari 2006 14:18 schreef Haushofer het volgende:
En weer is de inhoud heel ver te zoeken:
quote:je weerlegt niks, je rukt tekst uit het verband en zet er een smiley bij.
quote:Maar jij vond tenslotte ook dat 1+1=1, dus ik kan het je niet kwalijk nemen.
quote:Hoef ik ook niet meer serieus op je in te gaan, kun jij tenslotte ook niet
quote:Op zondag 19 februari 2006 14:40 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Om het ff ontopic te trekken:
Mensen hebben toch de neiging om mekaars mening op te dringen, al helemaal als het om zoiets vaags als absolute waarheden gaat. Het klinkt mooi wat je zegt, maar ook utopisch.
Of ze heeft diegene zoveel lief dat ... (soort beschermingsactie?)quote:Op zondag 19 februari 2006 15:02 schreef -starseed-mayo- het volgende:
ik word eigenlijk steeds scheitzieker van spiritualiteit god of geen god? who cares wat hebben we eraan? niemand heeft 100% bewijs en zekerheid van dat iets spiritueels paranormaals goddelijks bestaat
niemand heeft 100% zekerheid dat het niet bestaat.. maar wat is de nut ervan leven is het enige waar we zeker van zijn waar we aan kunnen werken en wat belangrijk is
als volgens de christenen god echt liefde is vanwaar de bijbel? leer gewoon wat echte liefde is en draag dat naar buiten. ik word ook echt scheitziek van 1 christene een zogenaamde vriendin van mn moeder maar ze mag van haar niet met der vriend om gaan ze mag mij niet zien omdat ik verkeerde boeken lees ze mag niet aan yoga doen ze moest boeken en beelden verbranden om niet meer in zonde te zijn en er zouden volgens haar demonen in haar zitten.ja dat is liefde
Dat las ik ook, waarop ik toevoegde dat dat utopisch klinkt; mensen betrekken het toch altijd op anderen.quote:Op zondag 19 februari 2006 15:11 schreef Oversight het volgende:
[..]
utopie om te denken dat die ander.......
Léés m nog eens, het gaat om jezelf
Kun je misschien ook ff normaal doen? Je komt over als een klein kind.quote:Op zondag 19 februari 2006 15:10 schreef Oversight het volgende:
[..]
Jah,.. waarom blijf je dat toch doen?
[..]ik vind dat inderdaad erg flauw van je,...
[..]
Je hebt niet gelezen, of je begrijpt het écht niet...
[..]
Je kunt ook gewoon zwijgen als je niets inhoudelijks toe te voegen hebt.
Teveel bescherming uit liefde kan nadelig uitwerken. Sowieso is teveel bescherming niet goed denk ik. Je kunt wel bescherming bieden tegen het kwade, maar als je niet weet wat goed of kwaad is, dan kun je maar beter niet bezig zijn met het kwaad. En of goed of kwaad bestaat dat betwijfel ik al helemaal. Juistheid gaat het eerder om. Passend gedrag. Maar dan heb ik het ook over respect en misschien ook liefde, of waarderingquote:Op zondag 19 februari 2006 15:31 schreef HRR het volgende:
[..]
Of ze heeft diegene zoveel lief dat ... (soort beschermingsactie?)
welk deel van bovenstaande post begrijp jij niet ?quote:Op zondag 19 februari 2006 16:03 schreef Nickthedick het volgende:
Dus: Als god = liefde en god blijkt niet te bestaan, dan bestaat liefde ook niet? Damn... deprimerend topic![]()
Dat van dat 'stralen' vind ik wel een beetje eng klinken.quote:Op zondag 19 februari 2006 16:04 schreef Mirage het volgende:
[..]
welk deel van bovenstaande post begrijp jij niet ?
Bij liefde hebben mensen een meer 'onvoorwaardelijke' connotatie denk ik... zelfde gevoel, andere bewoording.quote:Op zondag 19 februari 2006 16:05 schreef Dromenvanger het volgende:
Is liefde nodig in het leven
Waardering en respect is dat niet voldoende
Als je zegt dat je iemand waardeert om iemands aanwezigheid. Is dat hetzelfde als wanneer je zegt dat je van iemand houdt
Houden van, vasthouden. En zo kan ik verder proberen te ontleden van woorden. Is liefde niet beknellend en neemt liefde geen adem weg![]()
Niet dat ik nu niet geloof in liefde. Ik vraag me af wat de inhoud van liefde is nu. Wat de betekenis is van liefde.
Opgevoedquote:
quote:Op zondag 19 februari 2006 16:06 schreef Nickthedick het volgende:
[..]
Dat van dat 'stralen' vind ik wel een beetje eng klinken.![]()
Nodig ?quote:
Ik denk dat echte liefde júist vrijheid en loslaten is... en hiermee heb je denk ik de basis voor waarom ik niet in een God geloof zoals die b.v. in het Christendom beschreven staat.quote:Waardering en respect is dat niet voldoende
Als je zegt dat je iemand waardeert om iemands aanwezigheid. Is dat hetzelfde als wanneer je zegt dat je van iemand houdt
Houden van, vasthouden. En zo kan ik verder proberen te ontleden van woorden. Is liefde niet beknellend en neemt liefde geen adem weg![]()
Liefde is vrij zijn en toch de wens hebben de ander te helpen bij het worden/ zijn wat hij/zij wil.quote:Niet dat ik nu niet geloof in liefde. Ik vraag me af wat de inhoud van liefde is nu. Wat de betekenis is van liefde.
Zo ervaar ik het zeker niet hoor. Mijn ouders hebben mij vrij gelaten in het maken van mijn eigen keuzes, ook in hetgeen wat betreft keuzes qua religie. Het lijkt me niet meer dan logisch dat ze je wel vertellen wat zij geloven, en wat zij 'zien in het leven', maar dat betekent niet dat ik nu gedwongen christen ben.quote:Op zondag 19 februari 2006 16:15 schreef ilona-scuderia het volgende:
[..]
Opgevoed
Gehersenspoelt bedoel je, triest dat ouders hun kind van jongs af aan hersenspoelen
Laat dat kind lekker zelf beslissen als het een jaar of 16 is...
Ik voer het nu uit in de praktijk. Ik hou het dan puur voor mezelf, maar ik ga daar heel bewust mee om. Je hebt natuurlijk wel met emoties te maken.. maar het gaat me best goed af. Het gaat erom dat je dit soort kennis in het gesprek voegt, noem het metacommunicatie.quote:Op zondag 19 februari 2006 14:40 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Om het ff ontopic te trekken:
Mensen hebben toch de neiging om mekaars mening op te dringen, al helemaal als het om zoiets vaags als absolute waarheden gaat. Het klinkt mooi wat je zegt, maar ook utopisch.
Nee, natuurlijk ervaar je het niet als een dwang, anders zou je jezelf niet Christen noemen. Maar als kind ben je nou eenmaal zodanig bevattelijk dat je alles van je ouders voor waarheid aanneemt. Dat is als kind belangrijk: 'pas op voor vuur, pas op voor krokodillen, pas op voor auto's'. Als je als kind die eigenschap niet zou hebben, dan zou je gemakkelijker ongelukken kunnen krijgen. Omdat je op vroege leeftijd hebt geleerd "Jezus is goed, duivel is slecht" heb je dit toch al dan niet bewust meegekregen van je ouders. En wat van je ouders komt is goed, zo weet je als kind. Dus dat 'vrij gelaten' is ook maar ten dele waar, het is je met de paplepel ingegoten. Evolutionair bioloog Richard Dawkins noemt godsgeloof niet voor niets 'The virus of the mind'.quote:Op zondag 19 februari 2006 17:27 schreef tsjsieb het volgende:
[..]
Zo ervaar ik het zeker niet hoor. Mijn ouders hebben mij vrij gelaten in het maken van mijn eigen keuzes, ook in hetgeen wat betreft keuzes qua religie. Het lijkt me niet meer dan logisch dat ze je wel vertellen wat zij geloven, en wat zij 'zien in het leven', maar dat betekent niet dat ik nu gedwongen christen ben.
quote:Op zondag 19 februari 2006 19:09 schreef onemangang het volgende:
[..]
Nee, natuurlijk ervaar je het niet als een dwang, anders zou je jezelf niet Christen noemen. Maar als kind ben je nou eenmaal zodanig bevattelijk dat je alles van je ouders voor waarheid aanneemt. Dat is als kind belangrijk: 'pas op voor vuur, pas op voor krokodillen, pas op voor auto's'. Als je als kind die eigenschap niet zou hebben, dan zou je gemakkelijker ongelukken kunnen krijgen. Omdat je op vroege leeftijd hebt geleerd "Jezus is goed, duivel is slecht" heb je dit toch al dan niet bewust meegekregen van je ouders. En wat van je ouders komt is goed, zo weet je als kind. Dus dat 'vrij gelaten' is ook maar ten dele waar, het is je met de paplepel ingegoten. Evolutionair bioloog Richard Dawkins noemt godsgeloof niet voor niets 'The virus of the mind'.
Waar het mij om gaat is dat het merendeel van jongs af aan wordt geïndoctrineerd en dat zie ik als een (geestelijke) vorm van mishandelingquote:Op zondag 19 februari 2006 17:27 schreef tsjsieb het volgende:
[..]
Zo ervaar ik het zeker niet hoor. Mijn ouders hebben mij vrij gelaten in het maken van mijn eigen keuzes, ook in hetgeen wat betreft keuzes qua religie. Het lijkt me niet meer dan logisch dat ze je wel vertellen wat zij geloven, en wat zij 'zien in het leven', maar dat betekent niet dat ik nu gedwongen christen ben.
Ik ben mijn ouders erg dankbaar dat ze mij dit hebben bijgebracht en heb nu zelf bewust een keuze mogen maken om verder te gaan met dit geloof.![]()
Bij dat merendeel wat dan volgens jou geïndoctrineerd wordt, hoor ik dan ook. Natuurlijk is het zo dat je dat soort dingen als kind eerder zult aannemen, maar het zorgt er niet voor dat je verstand wordt weggegnomen. Ook als opgevoed christen kun je nog gewoon nadenken over moeilijke zaken.quote:Op zondag 19 februari 2006 20:58 schreef ilona-scuderia het volgende:
[..]
Waar het mij om gaat is dat het merendeel van jongs af aan wordt geïndoctrineerd en dat zie ik als een (geestelijke) vorm van mishandeling
quote:Maar denk je echt dat er een god of allah bestaat dan?
Ik geloof in mezelf, dat is meer dan genoeg...
Stel je niet zo aan, zeikhannes.quote:Op zondag 19 februari 2006 20:58 schreef ilona-scuderia het volgende:
[..]
Waar het mij om gaat is dat het merendeel van jongs af aan wordt geïndoctrineerd en dat zie ik als een (geestelijke) vorm van mishandeling
quote:Op zondag 19 februari 2006 20:58 schreef ilona-scuderia het volgende:
[..]
Waar het mij om gaat is dat het merendeel van jongs af aan wordt geïndoctrineerd en dat zie ik als een (geestelijke) vorm van mishandeling
Ik heb zelf op christelijke scholen gezeten. Eigenlijk merkte je er bar weinig van dat ze christelijk waren. Alleen op bepaalde punten wel. Er werden verhalen uit de bijbel verteld. Onder andere over de schepping.quote:Op woensdag 22 februari 2006 14:05 schreef Chewbacca het volgende:
Jullie praten over indoctrines, maar wat is een indoctrine? Een kind of volwassen bewust / onbewust bepaalde overtuigingen opdringen, zonder dat je een eigen mening kan vormen.
We leven in een samenleving waar relatief veel sociale controle is ( bijv onderwijs ). Er zijn natuurlijk legio christelijke scholen, maar vanuit de wet wordt bepaald dat een kind de mogelijkheid moet krijgen een eigen identiteit te ontwikkelen. Een identiteit met of zonder geloof.
Het geloof kan binnen een streng gereformeerd gezin een verstikkende werking hebben op een kind. Een gematigd geloof zoals je vaak op christelijke scholen ziet i.t.t. het gezin waar dit kind onderdeel vanuit maakt. In dit geval is het volstrekt logisch dat een kind moeite gaat krijgen, tussen de opgedrongen beleving van het geloof door de ouders t.o.v. de relatieve vrijheid die onze samenleving kent.
Hierdoor ontstaat tweespalt tussen de beleving van de ouders en de omgeving waarin het kind wordt opgevoed. Feit is dat je god moet lief hebben en dan zal die liefde worden beloond. Elke christen beleefd het geloof weer op een andere wijze. Hierdoor is het geloof in principe onderhevig aan grote veranderingen. Temeer omdat het geloof in de beleving moet passen binnen onze technologische samenleving. Dit zorgt voor frictie, maar de ''evolutie'' van het geloof zal er uiteindelijk toe leiden dat er harmonie ontstaat tussen verschillende opvattingen die het geloof rijk is.
Een ander feit is dat de schimmel van Sinterklaas over de daken kan lopen, werd mij als kind geleerd.quote:Op woensdag 22 februari 2006 14:05 schreef Chewbacca het volgende:
Feit is dat je god moet lief hebben en dan zal die liefde worden beloond.
Er vanuit gaand dat een kind dom is en niet voor zichzelf kan denken, dan heb je een probleem. Sommigen zullen zich niet verder ontwikkelen, sommigen zullen zichzelf vragen gaan stellen. Dit laatste is al voldoende om te zeggen dat wat jij oppert niet als algemene waarheid gezien kan worden.quote:Op woensdag 22 februari 2006 16:03 schreef onemangang het volgende:
[..]
Een ander feit is dat de schimmel van Sinterklaas over de daken kan lopen, werd mij als kind geleerd.
Wat je hier noemt is geen feit. Het is geloof. Maar meer dan dat: een vorm van onderwerping aan een systeem op een jonge leeftijd.
Wat vindt jij van een vijfjarig kind die in een KKK-uniform, een Mao-hemd of een ander uniform wordt gehesen en gevraagd wordt de Leider te prijzen? Ik geef deze extreme voorbeelden niet voor niets: voor de ouders die lid zijn van zo'n organisatie is dit heel normaal en goed. Deze ouders staan achter hun ideologie op dezelfde wijze als jij achter de jouwe staat. Of je achter hun ideologie staat maakt niet uit. Jij bent van mening dat godsgeloof goed is. Dat het mensen goed maakt. Dat idee bestrijd ik. Godsgeloof maakt mensen niet beter of slechter, maar volgzaam, kritiekloos en geeft ze het idee onderdeel te zijn van een bepaalde stam in plaats van een universeel mens.
Ik ben van mening dat kinderen, totdat ze in staat zijn om waarheid van onwaarheid te onderscheiden geen enkele vorm van geloof moet worden opgedrongen. Enkel en alleen bewezen waarheden. Laat ze daarna zelf maar uitmaken of dat ze het idee om zich te onderwerpen aan een of andere Leider zo prettig vinden.
Dus een kind uitleggen dat hij niet zomaar de straat mag oversteken is indoctrinatie?quote:Op woensdag 22 februari 2006 16:36 schreef Integrity het volgende:
Wat jij invult voor een ander "enkel en alleen bewezen waarheden" "laat ze daarna zelf maar uitmaken" is in andere woorden hetzelfde als een indoctrinerende situatie. In dit geval met nadruk op jouw visie.
dat noem ik machtsmisbruik .. als jij dit niet doet dan ...quote:Op woensdag 22 februari 2006 17:11 schreef onemangang het volgende:
[..]
Dus een kind uitleggen dat hij niet zomaar de straat mag oversteken is indoctrinatie?![]()
Het kind vertellen dat hij in de hel komt als hij zijn spruitjes niet opeet is indoctrinatie.
Okay, dan kunnen we dus stellen dat het opdringen van een geloof of overtuiging aan een kind een vorm van machtsmisbruik is. Ook goed. Voor mij blijft dat moreel onaanvaardbaar.quote:Op woensdag 22 februari 2006 17:31 schreef HRR het volgende:
[..]
dat noem ik machtsmisbruik .. als jij dit niet doet dan ...
Je vergeet één belangrijk element bij de bepaling of er wel of niet sprake kan zijn van een indoctrine. Er kan sprake zijn van een samenleving die volgens bepaalde normen en waarden leeft. Voor de buitenstaander is, deze samenleving barbaars. De kinderen worden verteld dat, wanneer zij meedoen aan bloederige rituelen de geesten hun gunstig zijn gezind. In dit geval is er sprake van een bepaalde cultuur.quote:Op woensdag 22 februari 2006 17:11 schreef onemangang het volgende:
[..]
Dus een kind uitleggen dat hij niet zomaar de straat mag oversteken is indoctrinatie?![]()
Sorry, maar volgens mij begrijp je niet helemaal waarom een kind eigenlijk in zijn jonge jaren zo goedgelovig is. Daar is een hele goede biologische reden voor: op zo'n jonge leeftijd is een kind (of jong dier) hulpeloos. Klakkeloos de ouders gehoorzamen en hen vertrouwen is een overlevingsmechanisme. Dit overlevingsmechanisme misbruiken voor andere doeleinden dan bedoeld is indoctrinatie. Het kind vertellen dat hij geen krokodillen moet aaien is nuttig. Het kind vertellen dat hij in de hel komt als hij zijn spruitjes niet opeet is indoctrinatie.
Goed voorbeeld. Zou elk kind het doen, denk je?quote:Op woensdag 22 februari 2006 17:11 schreef onemangang het volgende:
[..]
Dus een kind uitleggen dat hij niet zomaar de straat mag oversteken is indoctrinatie?![]()
Sorry, maar volgens mij begrijp je niet helemaal waarom een kind eigenlijk in zijn jonge jaren zo goedgelovig is. Daar is een hele goede biologische reden voor: op zo'n jonge leeftijd is een kind (of jong dier) hulpeloos. Klakkeloos de ouders gehoorzamen en hen vertrouwen is een overlevingsmechanisme. Dit overlevingsmechanisme misbruiken voor andere doeleinden dan bedoeld is indoctrinatie. Het kind vertellen dat hij geen krokodillen moet aaien is nuttig. Het kind vertellen dat hij in de hel komt als hij zijn spruitjes niet opeet is indoctrinatie.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |