Opgevoedquote:
quote:Op zondag 19 februari 2006 16:06 schreef Nickthedick het volgende:
[..]
Dat van dat 'stralen' vind ik wel een beetje eng klinken.![]()
Nodig ?quote:
Ik denk dat echte liefde júist vrijheid en loslaten is... en hiermee heb je denk ik de basis voor waarom ik niet in een God geloof zoals die b.v. in het Christendom beschreven staat.quote:Waardering en respect is dat niet voldoende
Als je zegt dat je iemand waardeert om iemands aanwezigheid. Is dat hetzelfde als wanneer je zegt dat je van iemand houdt
Houden van, vasthouden. En zo kan ik verder proberen te ontleden van woorden. Is liefde niet beknellend en neemt liefde geen adem weg![]()
Liefde is vrij zijn en toch de wens hebben de ander te helpen bij het worden/ zijn wat hij/zij wil.quote:Niet dat ik nu niet geloof in liefde. Ik vraag me af wat de inhoud van liefde is nu. Wat de betekenis is van liefde.
Zo ervaar ik het zeker niet hoor. Mijn ouders hebben mij vrij gelaten in het maken van mijn eigen keuzes, ook in hetgeen wat betreft keuzes qua religie. Het lijkt me niet meer dan logisch dat ze je wel vertellen wat zij geloven, en wat zij 'zien in het leven', maar dat betekent niet dat ik nu gedwongen christen ben.quote:Op zondag 19 februari 2006 16:15 schreef ilona-scuderia het volgende:
[..]
Opgevoed
Gehersenspoelt bedoel je, triest dat ouders hun kind van jongs af aan hersenspoelen
Laat dat kind lekker zelf beslissen als het een jaar of 16 is...
Ik voer het nu uit in de praktijk. Ik hou het dan puur voor mezelf, maar ik ga daar heel bewust mee om. Je hebt natuurlijk wel met emoties te maken.. maar het gaat me best goed af. Het gaat erom dat je dit soort kennis in het gesprek voegt, noem het metacommunicatie.quote:Op zondag 19 februari 2006 14:40 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Om het ff ontopic te trekken:
Mensen hebben toch de neiging om mekaars mening op te dringen, al helemaal als het om zoiets vaags als absolute waarheden gaat. Het klinkt mooi wat je zegt, maar ook utopisch.
Nee, natuurlijk ervaar je het niet als een dwang, anders zou je jezelf niet Christen noemen. Maar als kind ben je nou eenmaal zodanig bevattelijk dat je alles van je ouders voor waarheid aanneemt. Dat is als kind belangrijk: 'pas op voor vuur, pas op voor krokodillen, pas op voor auto's'. Als je als kind die eigenschap niet zou hebben, dan zou je gemakkelijker ongelukken kunnen krijgen. Omdat je op vroege leeftijd hebt geleerd "Jezus is goed, duivel is slecht" heb je dit toch al dan niet bewust meegekregen van je ouders. En wat van je ouders komt is goed, zo weet je als kind. Dus dat 'vrij gelaten' is ook maar ten dele waar, het is je met de paplepel ingegoten. Evolutionair bioloog Richard Dawkins noemt godsgeloof niet voor niets 'The virus of the mind'.quote:Op zondag 19 februari 2006 17:27 schreef tsjsieb het volgende:
[..]
Zo ervaar ik het zeker niet hoor. Mijn ouders hebben mij vrij gelaten in het maken van mijn eigen keuzes, ook in hetgeen wat betreft keuzes qua religie. Het lijkt me niet meer dan logisch dat ze je wel vertellen wat zij geloven, en wat zij 'zien in het leven', maar dat betekent niet dat ik nu gedwongen christen ben.
quote:Op zondag 19 februari 2006 19:09 schreef onemangang het volgende:
[..]
Nee, natuurlijk ervaar je het niet als een dwang, anders zou je jezelf niet Christen noemen. Maar als kind ben je nou eenmaal zodanig bevattelijk dat je alles van je ouders voor waarheid aanneemt. Dat is als kind belangrijk: 'pas op voor vuur, pas op voor krokodillen, pas op voor auto's'. Als je als kind die eigenschap niet zou hebben, dan zou je gemakkelijker ongelukken kunnen krijgen. Omdat je op vroege leeftijd hebt geleerd "Jezus is goed, duivel is slecht" heb je dit toch al dan niet bewust meegekregen van je ouders. En wat van je ouders komt is goed, zo weet je als kind. Dus dat 'vrij gelaten' is ook maar ten dele waar, het is je met de paplepel ingegoten. Evolutionair bioloog Richard Dawkins noemt godsgeloof niet voor niets 'The virus of the mind'.
Waar het mij om gaat is dat het merendeel van jongs af aan wordt geïndoctrineerd en dat zie ik als een (geestelijke) vorm van mishandelingquote:Op zondag 19 februari 2006 17:27 schreef tsjsieb het volgende:
[..]
Zo ervaar ik het zeker niet hoor. Mijn ouders hebben mij vrij gelaten in het maken van mijn eigen keuzes, ook in hetgeen wat betreft keuzes qua religie. Het lijkt me niet meer dan logisch dat ze je wel vertellen wat zij geloven, en wat zij 'zien in het leven', maar dat betekent niet dat ik nu gedwongen christen ben.
Ik ben mijn ouders erg dankbaar dat ze mij dit hebben bijgebracht en heb nu zelf bewust een keuze mogen maken om verder te gaan met dit geloof.![]()
Bij dat merendeel wat dan volgens jou geïndoctrineerd wordt, hoor ik dan ook. Natuurlijk is het zo dat je dat soort dingen als kind eerder zult aannemen, maar het zorgt er niet voor dat je verstand wordt weggegnomen. Ook als opgevoed christen kun je nog gewoon nadenken over moeilijke zaken.quote:Op zondag 19 februari 2006 20:58 schreef ilona-scuderia het volgende:
[..]
Waar het mij om gaat is dat het merendeel van jongs af aan wordt geïndoctrineerd en dat zie ik als een (geestelijke) vorm van mishandeling
quote:Maar denk je echt dat er een god of allah bestaat dan?
Ik geloof in mezelf, dat is meer dan genoeg...
Stel je niet zo aan, zeikhannes.quote:Op zondag 19 februari 2006 20:58 schreef ilona-scuderia het volgende:
[..]
Waar het mij om gaat is dat het merendeel van jongs af aan wordt geïndoctrineerd en dat zie ik als een (geestelijke) vorm van mishandeling
quote:Op zondag 19 februari 2006 20:58 schreef ilona-scuderia het volgende:
[..]
Waar het mij om gaat is dat het merendeel van jongs af aan wordt geïndoctrineerd en dat zie ik als een (geestelijke) vorm van mishandeling
Ik heb zelf op christelijke scholen gezeten. Eigenlijk merkte je er bar weinig van dat ze christelijk waren. Alleen op bepaalde punten wel. Er werden verhalen uit de bijbel verteld. Onder andere over de schepping.quote:Op woensdag 22 februari 2006 14:05 schreef Chewbacca het volgende:
Jullie praten over indoctrines, maar wat is een indoctrine? Een kind of volwassen bewust / onbewust bepaalde overtuigingen opdringen, zonder dat je een eigen mening kan vormen.
We leven in een samenleving waar relatief veel sociale controle is ( bijv onderwijs ). Er zijn natuurlijk legio christelijke scholen, maar vanuit de wet wordt bepaald dat een kind de mogelijkheid moet krijgen een eigen identiteit te ontwikkelen. Een identiteit met of zonder geloof.
Het geloof kan binnen een streng gereformeerd gezin een verstikkende werking hebben op een kind. Een gematigd geloof zoals je vaak op christelijke scholen ziet i.t.t. het gezin waar dit kind onderdeel vanuit maakt. In dit geval is het volstrekt logisch dat een kind moeite gaat krijgen, tussen de opgedrongen beleving van het geloof door de ouders t.o.v. de relatieve vrijheid die onze samenleving kent.
Hierdoor ontstaat tweespalt tussen de beleving van de ouders en de omgeving waarin het kind wordt opgevoed. Feit is dat je god moet lief hebben en dan zal die liefde worden beloond. Elke christen beleefd het geloof weer op een andere wijze. Hierdoor is het geloof in principe onderhevig aan grote veranderingen. Temeer omdat het geloof in de beleving moet passen binnen onze technologische samenleving. Dit zorgt voor frictie, maar de ''evolutie'' van het geloof zal er uiteindelijk toe leiden dat er harmonie ontstaat tussen verschillende opvattingen die het geloof rijk is.
Een ander feit is dat de schimmel van Sinterklaas over de daken kan lopen, werd mij als kind geleerd.quote:Op woensdag 22 februari 2006 14:05 schreef Chewbacca het volgende:
Feit is dat je god moet lief hebben en dan zal die liefde worden beloond.
Er vanuit gaand dat een kind dom is en niet voor zichzelf kan denken, dan heb je een probleem. Sommigen zullen zich niet verder ontwikkelen, sommigen zullen zichzelf vragen gaan stellen. Dit laatste is al voldoende om te zeggen dat wat jij oppert niet als algemene waarheid gezien kan worden.quote:Op woensdag 22 februari 2006 16:03 schreef onemangang het volgende:
[..]
Een ander feit is dat de schimmel van Sinterklaas over de daken kan lopen, werd mij als kind geleerd.
Wat je hier noemt is geen feit. Het is geloof. Maar meer dan dat: een vorm van onderwerping aan een systeem op een jonge leeftijd.
Wat vindt jij van een vijfjarig kind die in een KKK-uniform, een Mao-hemd of een ander uniform wordt gehesen en gevraagd wordt de Leider te prijzen? Ik geef deze extreme voorbeelden niet voor niets: voor de ouders die lid zijn van zo'n organisatie is dit heel normaal en goed. Deze ouders staan achter hun ideologie op dezelfde wijze als jij achter de jouwe staat. Of je achter hun ideologie staat maakt niet uit. Jij bent van mening dat godsgeloof goed is. Dat het mensen goed maakt. Dat idee bestrijd ik. Godsgeloof maakt mensen niet beter of slechter, maar volgzaam, kritiekloos en geeft ze het idee onderdeel te zijn van een bepaalde stam in plaats van een universeel mens.
Ik ben van mening dat kinderen, totdat ze in staat zijn om waarheid van onwaarheid te onderscheiden geen enkele vorm van geloof moet worden opgedrongen. Enkel en alleen bewezen waarheden. Laat ze daarna zelf maar uitmaken of dat ze het idee om zich te onderwerpen aan een of andere Leider zo prettig vinden.
Dus een kind uitleggen dat hij niet zomaar de straat mag oversteken is indoctrinatie?quote:Op woensdag 22 februari 2006 16:36 schreef Integrity het volgende:
Wat jij invult voor een ander "enkel en alleen bewezen waarheden" "laat ze daarna zelf maar uitmaken" is in andere woorden hetzelfde als een indoctrinerende situatie. In dit geval met nadruk op jouw visie.
dat noem ik machtsmisbruik .. als jij dit niet doet dan ...quote:Op woensdag 22 februari 2006 17:11 schreef onemangang het volgende:
[..]
Dus een kind uitleggen dat hij niet zomaar de straat mag oversteken is indoctrinatie?![]()
Het kind vertellen dat hij in de hel komt als hij zijn spruitjes niet opeet is indoctrinatie.
Okay, dan kunnen we dus stellen dat het opdringen van een geloof of overtuiging aan een kind een vorm van machtsmisbruik is. Ook goed. Voor mij blijft dat moreel onaanvaardbaar.quote:Op woensdag 22 februari 2006 17:31 schreef HRR het volgende:
[..]
dat noem ik machtsmisbruik .. als jij dit niet doet dan ...
Je vergeet één belangrijk element bij de bepaling of er wel of niet sprake kan zijn van een indoctrine. Er kan sprake zijn van een samenleving die volgens bepaalde normen en waarden leeft. Voor de buitenstaander is, deze samenleving barbaars. De kinderen worden verteld dat, wanneer zij meedoen aan bloederige rituelen de geesten hun gunstig zijn gezind. In dit geval is er sprake van een bepaalde cultuur.quote:Op woensdag 22 februari 2006 17:11 schreef onemangang het volgende:
[..]
Dus een kind uitleggen dat hij niet zomaar de straat mag oversteken is indoctrinatie?![]()
Sorry, maar volgens mij begrijp je niet helemaal waarom een kind eigenlijk in zijn jonge jaren zo goedgelovig is. Daar is een hele goede biologische reden voor: op zo'n jonge leeftijd is een kind (of jong dier) hulpeloos. Klakkeloos de ouders gehoorzamen en hen vertrouwen is een overlevingsmechanisme. Dit overlevingsmechanisme misbruiken voor andere doeleinden dan bedoeld is indoctrinatie. Het kind vertellen dat hij geen krokodillen moet aaien is nuttig. Het kind vertellen dat hij in de hel komt als hij zijn spruitjes niet opeet is indoctrinatie.
Goed voorbeeld. Zou elk kind het doen, denk je?quote:Op woensdag 22 februari 2006 17:11 schreef onemangang het volgende:
[..]
Dus een kind uitleggen dat hij niet zomaar de straat mag oversteken is indoctrinatie?![]()
Sorry, maar volgens mij begrijp je niet helemaal waarom een kind eigenlijk in zijn jonge jaren zo goedgelovig is. Daar is een hele goede biologische reden voor: op zo'n jonge leeftijd is een kind (of jong dier) hulpeloos. Klakkeloos de ouders gehoorzamen en hen vertrouwen is een overlevingsmechanisme. Dit overlevingsmechanisme misbruiken voor andere doeleinden dan bedoeld is indoctrinatie. Het kind vertellen dat hij geen krokodillen moet aaien is nuttig. Het kind vertellen dat hij in de hel komt als hij zijn spruitjes niet opeet is indoctrinatie.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |