God wordt ook vaak ontkent omdat mensen zich niet willen onderwerpen aan een hogere macht.quote:Op maandag 6 februari 2006 20:39 schreef One_of_the_few het volgende:
[..]
Ja dat is wel even wennen voor die mensen. Daarom ontkennen ze het vaak. evolutie tast in hun ogen de aparte positie die de mens op aarde zou hebben.
Als je als mens je wilt onderwerpen aan een God, dan meen je vaak dat God de mensheid als bijzonder aanschouwd. En dat staat me heel erg tegen. Je kunt makkelijk nagaan dat het al heel vaak in de geschiedenis is gebeurd: de aarde was het middelpunt, toen de Zon, toen de mens biologisch gezien, toen de mens psycho-analytisch gezien... mensen willen zich constant als middelpunt stellen. Dat zie ik als een vooroordeel. Het is logisch dat je als mens, met een dergelijk bewustzijn, jezelf bijzonder wilt praten. Maar is het ook logisch? Ik zie het als vorm van arrogantie.quote:Op maandag 6 februari 2006 20:46 schreef Zombine het volgende:
[..]
God wordt ook vaak ontkent omdat mensen zich niet willen onderwerpen aan een hogere macht.
Haushofer, onderwerpen heeft voor mij een nare bijsmaak, hoe dit woord in veel religies word gebruikt.quote:Op maandag 6 februari 2006 20:54 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Als je als mens je wilt onderwerpen aan een God, dan meen je vaak dat God de mensheid als bijzonder aanschouwd. En dat staat me heel erg tegen. Je kunt makkelijk nagaan dat het al heel vaak in de geschiedenis is gebeurd: de aarde was het middelpunt, toen de Zon, toen de mens biologisch gezien, toen de mens psycho-analytisch gezien... mensen willen zich constant als middelpunt stellen. Dat zie ik als een vooroordeel. Het is logisch dat je als mens, met een dergelijk bewustzijn, jezelf bijzonder wilt praten. Maar is het ook logisch? Ik zie het als vorm van arrogantie.
Ok, maar dat is niet hoe een religie over het algemeen zich erover uit. Daarin wordt expliciet de mens als bijzonder gezien, en heeft God de mens met een bedoeling hier neergezet.quote:Op dinsdag 7 februari 2006 08:42 schreef soulsurvivor het volgende:
[..]
Haushofer, onderwerpen heeft voor mij een nare bijsmaak, hoe dit woord in veel religies word gebruikt.
Onderwerpen, ALS ik het woord al zou gebruiken, is meer het inzicht dat God [Wat je je hier ook bij voorsteld] de bron van Alles is en het Alles omvat.
God is het middelpunt van Alles, niet de mens. Niet als afgekaderde indentiteit, maar als ongrondelijke zijn.
Dus je conclusie dat de mens zich als middelpunt zou stellen, komt niet overeen met wat ik meen te zien. Het is eerder een projectie, imo, van je eigen gedachten over wat geloof zou zijn.
Ik begrijp je aanname wel, maar het heeft niets met de objectieve waarheid te maken integendeel!!!!
Nou, zo zie ik dat echt niet. Ik stel helemaal niet mijn visie centraal ofzo, ik merk alleen op dat er al eeuwen lang een proces gaande is waarin de unieke positie van de mens in twijfel wordt getrokken. Vanuit de wetenschap danquote:Het paradoxale in wat je zegt is dat je eigenlijk jezelf in het middelpunt zet, of beter, jou indentivicatie met deze conclusie en aanname over het geloof in het middelpunt zet.
Wat is in deze arrogantie?
Maar hoe verklaar jij dan als Christen dat God mensen heeft gemaakt die zo inmekaar zitten dat al hun principes en gevoelens hun belemmeren om Christen te worden? En wat bedoel je precies met dat ik geen andere principes in de bijbel kan herkennen?quote:Op maandag 6 februari 2006 17:49 schreef Integrity het volgende:
Ik weet niet exact hoe een Christen hoort te zijn, ik pik er wel dingen uit op via de bijbel en andere mensen die de bijbel op hun manier interpreteren. Laat ik maar niet beginnen met het opdringen van een visie, want dit gebeurd zowel binnen het geloof als daarbuiten... dat heeft te maken met opvattingen en interpretaties en dat is heel menselijk. Je uitspraak: "ik zal geen Christen worden zoals de bijbel het bedoelt" is heel kenmerkend hierin. Hierin geef je aan dat jij op dit moment een conclusie hebt getrokken uit de bijbel op basis van je eigen interpretatie wellicht aangevuld door andermans intperpretatie hierover. Deze conclusie is kenmerkend voor iets waarin jij jezelf niet verenigd, omdat jij andere principes niet kunt herkennen in de bijbel.
Ik zie het niet expliciet als "wetenschappelijke kennis"; ik denk dat die kennis ook mensen een soort van geestelijke bewustwording kan meegeven. Natuurlijk veranderen opvattingen door de eeuwen heen, maar er is in mijn ogen wel zeker een ontwikkeling in te merken.quote:Toch denk ik dat gevoelens veel meer zijn dan veraderlijk, al geloof ik wel dat je het hier op Aarde moet hebben van je verstand. Wat ik begrepen heb is het Christendom een geloof dat je beleidt met je verstand en je gevoel. Of je jezelf nu voor de gek houdt of niet... Met de wetenschap over het voortschrijdend inzicht en de geschiedenis, concludeer ik dat je met de wetenschappelijke kennis van nu in de middelleeuwen zit van de toekomst.
De zonde, daarom heb je ook ziekten. De mens is onderhevig aan de zonde, door Jezus is dit ons vergeven. De Wet (10 geboden) is ook ontstaan onder de zonde, vandaar dat toen Jezus onze zonden vergaf de Wet niet meer van toepassing op ons is. Wil natuurlijk niet zeggen dat er geen regels zijn, maar Jezus liet ons (naar mijn mening) meer bezighouden met de eindwaarde ipv alleen met de norm. Kijk maar eens om je heen, soms zie je mensen die zich aan bepaalde regels houden zonder dat zij echt begrijpen waarom zij dit doen. Als je begrijpt waarom je iets doet, dan kun je daar ook naar handelen binnen een ruimer kader dan alleen de regel. De norm is niet voor niets een invulling van de waarde.quote:Op dinsdag 7 februari 2006 10:37 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Maar hoe verklaar jij dan als Christen dat God mensen heeft gemaakt die zo inmekaar zitten dat al hun principes en gevoelens hun belemmeren om Christen te worden? En wat bedoel je precies met dat ik geen andere principes in de bijbel kan herkennen?
[..]
Ik zie het niet expliciet als "wetenschappelijke kennis"; ik denk dat die kennis ook mensen een soort van geestelijke bewustwording kan meegeven. Natuurlijk veranderen opvattingen door de eeuwen heen, maar er is in mijn ogen wel zeker een ontwikkeling in te merken.
Ik geloof idd dat je in je geloof kunt ontwikkelen, door bewustheidsvorming. Voorwaarde is dus wel om open te staan voor jezelf en anderen. Da's een hele andere invalshoek dan de starre geloofsovertuiging van extremisten. Het tegenovergestelde zelfs.quote:Op woensdag 8 februari 2006 11:00 schreef Haushofer het volgende:
Maar geldt die ondergeschiktheid alleen voor wetenschappelijke kennis? Of ook voor religieuze?
Een mooie zijdiscussie is of ethiek ook daadwerkelijk absoluut en universeel is, of iets kunstmatigs. Ik geloof dat laatste, en daarom kan ik al niet in een "zondige mens" geloven.
Tja, de christenen die ik ken zijn gewoon zo, die zijn gewoon heel kortzichtig met oogkleppen opquote:Op maandag 6 februari 2006 17:49 schreef Integrity het volgende:
@Haushofer:
Zie je de reactie hierboven van Niekl? Dat laat duidelijk zien hoe hij Christenen ziet en op een mooie generaliserende manier. Nu wordt het persoonlijk..
Aangenaam! Dus niet iedereenquote:Op woensdag 8 februari 2006 14:55 schreef NiekL het volgende:
[..]
Tja, de christenen die ik ken zijn gewoon zo, die zijn gewoon heel kortzichtig met oogkleppen op
Je lichaam is je tempel, waar de Heilige Geest huist.quote:Op woensdag 8 februari 2006 15:16 schreef Dromenvanger het volgende:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Karma
Ik ben de eigenaar van mijn karma,
De erfgenaam van mijn karma,
Geboren door mijn karma,
Gerelateerd aan mijn karma.
En leef ondersteund door mijn karma.
Van elke actie die ik doe,
Goed of slecht,
Daar ben ik erfgenaam van.
Zo zou een monnik steeds weer moeten reflecteren.
Ik geloof eerder in karma dus
Het lichaam zal zeker de tempel moeten zijnquote:Op woensdag 8 februari 2006 15:52 schreef Integrity het volgende:
[..]
Je lichaam is je tempel, waar de Heilige Geest huist.
Ik heb jouw tekst ff in een andere context geplaatst, vind ik leuk.
Binnen het christendom wordt de heilige geest gezien als zijnde een deel van God, niet zozeer als je eigen geest.quote:Op woensdag 8 februari 2006 16:00 schreef Dromenvanger het volgende:
...
En de heilige geest zoals jij dat omschrijft, die heeft ieder mens van nature gekregen volgens mij. Heillige geest klinkt dan erg Rooms Katholiek maar het is gewoon gezondheid, een gezonde geest ook wel.
Dus in principe een stuk geest van God die ieder mens krijgt? Of is die heilige geest alleen van God? God heeft de heilige geest, maar wat doet hij daarmee?quote:Op woensdag 8 februari 2006 16:06 schreef tsjsieb het volgende:
[..]
Binnen het christendom wordt de heilige geest gezien als zijnde een deel van God, niet zozeer als je eigen geest.
Die geest is zegmaar een een deel van God zelf, wat Hij naar de aarde gestuurt heeft om de mensen te helpen in geloof en het verder 'zijn' op aarde.quote:Op woensdag 8 februari 2006 16:19 schreef Dromenvanger het volgende:
[..]
Dus in principe een stuk geest van God die ieder mens krijgt? Of is die heilige geest alleen van God? God heeft de heilige geest, maar wat doet hij daarmee?
Ik dacht altijd dat God zijn grote geest deed verdelen over de mensen, dat iedereen de heilige geest krijgt op een gegeven moment. Dat zelfs de meest gebroken geest, gezond wordt doordat God zijn geest doet verspreiden over de wereld?
Maar dan heb ik dus altijd een foute benadering gehad. Ik voeg altijd zelf zaken toe
...
Onzekerheid wil ik het niet noemen, het is meer kracht putten uit iets waarvan ik niet weet of het wel bestaat, maar het kan wel bestaan, misschien kom ik er wel nooit achter hoe die kracht eruit ziet?. Put ik geen kracht uit die bron, dan voel ik me dus ook niet helder. Ik heb iets nodig waar ik kracht uit kan putten als het ware. Ik bedoel, kracht proberen te krijgen en te behouden, ook wanneer ikzelf ff geen kracht heb. Zoeken naar wegen die leiden tot kracht en verlichting ook wel. Kan zweverig klinken maar dat valt reuze mee. Een soort levensinstelling als het ware ook. Waar ik gewoon goed in mijn vel steek.quote:Op woensdag 8 februari 2006 16:28 schreef Integrity het volgende:
Nou Dromenvanger, wat jij allemaal zegt heeft rechtstreeks betrekking op wat je graag zou willen. Dat vind ik ook de hele valkuil van veel esoterische literatuur (Celestijne belofte en brengers van de dageraad). Je krijgt een gevoel alsof er meer is, dat eigenlijk al afstamt van de fantasie van een klein kind (zoals de wens op te willen vliegen en de praktische hoop die je dan hebt als je van de duikplank springt). Je kunt door zulke gedachten een soort hoop creeeren, dat naar mijn mening een flink nadeel oplevert. Het nadeel is dan het koppelen van je eigen hoogmoed aan je ego, althans dat is mijn ervaring.
Die hoogmoed kun je zien als een vorm van: ik weet iets dat jij niet weet en daarom ben ik slimmer... kortom het opvangen van eigen onzekerheden.
Ik geloof ook niet dat de doop ervoor zorgt dat je die heilige geest krijgt of niet. Ik denk dat je gewoon open moet staan voor positiviteit ook. Dat het ook veel te maken heeft met positief in het leven staan en open staan voor alles.quote:Op woensdag 8 februari 2006 16:31 schreef tsjsieb het volgende:
[..]
Die geest is zegmaar een een deel van God zelf, wat Hij naar de aarde gestuurt heeft om de mensen te helpen in geloof en het verder 'zijn' op aarde.
Sommige zien de doop als gebeurtenis waarbij de heilige geest 'uitgestort' wordt op de desbetreffende persoon, maar ik denk dat hij er altijd en voor iedereen die er voor open staat is.
Ehm.. even vanuit Katholiek oogpunt: Door de doop wordt je "kind van God" en ben je niet meer belast met de erfzonde. Daardoor kun je dus de Hemel betreden. De uitstorting van de Heilige Geest vindt plaats bij het sacrament van het Vormsel.quote:Op woensdag 8 februari 2006 16:31 schreef tsjsieb het volgende:
[..]
Die geest is zegmaar een een deel van God zelf, wat Hij naar de aarde gestuurt heeft om de mensen te helpen in geloof en het verder 'zijn' op aarde.
Sommige zien de doop als gebeurtenis waarbij de heilige geest 'uitgestort' wordt op de desbetreffende persoon, maar ik denk dat hij er altijd en voor iedereen die er voor open staat is.
Het klinkt zo mooi allemaal, ik zou me zo spontaan Katholiek willen noemenquote:Op woensdag 8 februari 2006 17:18 schreef teamlead het volgende:
[..]
Ehm.. even vanuit Katholiek oogpunt: Door de doop wordt je "kind van God" en ben je niet meer belast met de erfzonde. Daardoor kun je dus de Hemel betreden. De uitstorting van de Heilige Geest vindt plaats bij het sacrament van het Vormsel.
en wat houdt dat uitstorten precies in ?quote:Op woensdag 8 februari 2006 17:18 schreef teamlead het volgende:
De uitstorting van de Heilige Geest vindt plaats bij het sacrament van het Vormsel.
O.k. weer wat geleerd, dan is het bij de Khatolieke christenen dus anders als bij de protestantse christenen. Daar is ook de 'afwassing der zonden', maar ook de 'uitstorting van de geest'.quote:Op woensdag 8 februari 2006 17:18 schreef teamlead het volgende:
[..]
Ehm.. even vanuit Katholiek oogpunt: Door de doop wordt je "kind van God" en ben je niet meer belast met de erfzonde. Daardoor kun je dus de Hemel betreden. De uitstorting van de Heilige Geest vindt plaats bij het sacrament van het Vormsel.
oke, weer wat geleerd dusquote:Op woensdag 8 februari 2006 17:24 schreef tsjsieb het volgende:
[..]
O.k. weer wat geleerd, dan is het bij de Khatolieke christenen dus anders als bij de protestantse christenen. Daar is ook de 'afwassing der zonden', maar ook de 'uitstorting van de geest'.
Het vormsel vervolmaakt de doopgenade en geeft de Heilige Geest. Hierdoor kan de vormeling dieper wortelen in het goddelijk kindschap en wordt hij of zij vaster ingelijfd bij Christus. Het verstevigt de band met de Kerk en haar zending. Het helpt de vormeling door woord en daad getuigenis af te leggen van het christelijk geloof. Bovenal geeft het vormsel de genade om in tijden van vervolging en verdrukking het geloof trouw te blijven en als een dappere soldaat voor Christus' overgeleverde leer in blijven te staan, ook indien de dood zou volgen. In de Middeleeuwen werd het vormsel dan ook als een belangrijke stap gezien naar het bereiken van miles Christi-ideaal.quote:Op woensdag 8 februari 2006 17:24 schreef het_fokschaap het volgende:
[..]
en wat houdt dat uitstorten precies in ?
en werkt het ook ?quote:Op woensdag 8 februari 2006 17:41 schreef teamlead het volgende:
[..]
Het vormsel vervolmaakt de doopgenade en geeft de Heilige Geest. Hierdoor kan de vormeling dieper wortelen in het goddelijk kindschap en wordt hij of zij vaster ingelijfd bij Christus. Het verstevigt de band met de Kerk en haar zending. Het helpt de vormeling door woord en daad getuigenis af te leggen van het christelijk geloof. Bovenal geeft het vormsel de genade om in tijden van vervolging en verdrukking het geloof trouw te blijven en als een dappere soldaat voor Christus' overgeleverde leer in blijven te staan, ook indien de dood zou volgen. In de Middeleeuwen werd het vormsel dan ook als een belangrijke stap gezien naar het bereiken van miles Christi-ideaal.
bron
Jaquote:
ja, als het maar oprecht is hèquote:Op woensdag 8 februari 2006 17:59 schreef Dromenvanger het volgende:
En als je kiest om je af te keren van God, en daarna weer terug wilt naar God. Mag dat
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |