SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.We volgen ook een aantal buitenlandse banken. De meest gevolgde buitenlandse banken zijn:SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Deposito garantiestelsel
Er zijn veel verwarringen over het Europese depositogarantiestelsel. Veel gemaakte fouten zijn:
- Er is geen Europees garantiestelsel, in werkelijkheid heeft elk EU land één of meerdere garantiestelsels.
- De overheid van een EU land hoeft niet garant te staan voor de spaarders.
Hoe zit het echt:
Het garantiestelsel is voor ieder land individueel ingericht. Vanuit de EU is er een richtlijn opgesteld waarin is bepaald hoe een garantiestelsel er ongeveer uit moet zien. Dit betekent echter niet dat elk garantiestelsel op dezelfde manier is ingericht! Wel geldt dat de garantie in alle EU landen op de betaalrekening & spaarrekening 100.000 euro is (of equivalent in de lokale valuta). Ook de nog onbetaalde rente valt onder het garantiestelsel (tot aan de dag dat de bank kapot is gegaan). De uitbetaling van simpele tegoeden zou ergens tussen de 3 en 5 werkdagen moeten plaatsvinden (gerekend vanaf het moment dat jij jezelf hebt aangemeld bij het garantiefonds). Over die dagen wordt geen rente vergoedt.
Er bestaan allerlei uitzonderingen op zowel het bedrag wat onder de garantie valt, wanneer je geen recht hebt op garantie en de tijd waarin het garantiefonds de zaak afhandeld. Een voorbeeld van een uitzondering met een hoger garantiebedrag is wanneer jouw saldo hoger was doordat je in de afgelopen 3 maanden een huis verkocht had. Ook mag het garantiefonds de afhandeling verlengen tot 3 maanden.
Naast dat je bank failliet kan gaan, kan ook het deposito garantiestelsel omvallen! Daarom moet je zelf bepalen in hoeverre jij vindt dat het betreffende garantiestelsel betrouwbaar is. De betrouwbaarheid, dat jij jouw geld terug ziet zou je op de volgende manier kunnen afwegen:
1) het risico van het omvallen van de bank zelf. Hoewel dit natuurlijk heel lastig is, zijn er vaak wel publiek beschikbare kredietwaardigsheid beoordelingen van die bank. Vergeet niet dat een hoge aangeboden rente samen gaat met meer risico bij de betreffende bank.
2) de relatieve grootte van de bank ten opzichte van alle andere banken in dat land. De garantie op jouw geld wordt geboden door het garantiefonds en alle andere banken in dat land. Dus heb je een bank met een heel groot marktaandeel, dan is de kans groter dat de resterende banken dit verlies niet kunnen dragen. Hierbij de stappen die bepalend zijn voor of jij wel of niet je (volledige) tegoed terug krijgt:
a) de huidige funding van het garantiestelsel. Alle EU landen zijn bezig buffers op te bouwen in garantiefondsen. Hiervoor gelden minimale en maximale buffers. Aangezien de terugbetaling eerst uit de buffer komt, kan het zijn dat jouw kleinere bank wellicht volledig gefinancieerd kan worden vanuit het garantiefonds. De grootte van de buffer van het garantiefonds kan je terugvinden op de volgende pagina van de EBA.
b) indien de funding van het garantiefonds onvoldoende is, dan worden de resterende banken in dat land aangeschreven om te betalen. Hierbij geldt echter wel, dat deze banken niet (direct) hoeven te betalen wanneer dit zou betekenen dat zij zelf ook zouden kunnen omvallen. Dus mocht jouw bank omvallen op basis van een slechte situatie die meerdere banken in gevaar brengt, dan geeft dit wellicht geen oplossing. Het garantiefonds heeft de macht om te besluiten in hoeverre zij bereid is het geld voor te schieten. Is zij daartoe niet bereid, dan is het garantiefonds omgevallen en krijg jij geen of beperkt geld terug. Is zij daartoe wel bereid, dan kan het garantiefonds geld lenen van de overheid van het betreffende land of geld lenen van andere garantiestelsel in de EU.
Lang verhaal kort: de overheid is niet verplicht het geld te compenseren!
Let op dat geld op een beleggersrekening niet altijd valt onder het depositogarantiestelsel. Voor (sommige) beleggersrekeningen geldt dat er sprake is van een beleggerscompensatieregeling. De bedragen waarvoor een garantie bestaat verschillen per land en zijn ook niet altijd 100% gegarandeerd.
Overboekingen
Veel banken in Nederland ondersteunen het zogenaamde Instant Payments (officieel genaamd SEPA instant credit transfer. Hiervoor geldt dat een overboeking tussen twee banken direct (binnen 5 seconden) verwerkt wordt. Meer informatie.
Wanneer een overboeking niet via instant payments verwerkt wordt, dan vindt dit plaats via een SEPA credit transfer. Deze type betalingen worden binnen 1 dag verwerkt op de dagen dat het zogenaamde TARGET2 systeem open is. Dit betreft alle werkdagen behalve dus het weekend en daarnaast Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, Tweede Paasdag, Dag van de Arbeid en Eerste en Tweede Kerstdag. (bron).
Binnenkort worden alle banken verplicht Instant Payments toe te passen, maar dit geldt niet voor spaarrekeningen. Daar kan het dus altijd nog iets langer duren.
Handige links:
https://www.homefinance.nl/sparen/vergelijken/vrij-sparen/ (ook met een grafiek met historische rentes)
https://www.spaarrente.nl(...)ntes-en-aanbiedingen
https://www.geld.nl/sparen/spaarrente/overzicht
http://www.spaarinformatie.nl
https://www.actuelerentes(...)nder-voorwaarden.asp
Hou dit AUB een spaartopic. Discussiëren over speculeren en beleggen kan hier: http://forum.fok.nl/topicchain/85 of over crowdfinance kan hier: Topicreeks: Crowdfunding topic
De kleine lettertjes:
TS is niet aansprakelijk voor verkeerde of onjuiste informatie in de OP. Bedenk dat alle informatie in deze OP en in de rest van het topic dus altijd onder voorbehoud is. De meest actuele informatie is altijd op de website van de bank te vinden.
Laatste aanpassing aan de OP was op 30-9-2024
quote:Op maandag 30 september 2024 04:41 schreef KrekelJapie het volgende:
Distingo Bank heeft ons geïnformeerd dat het de variabele rente op de spaarrekening gaat verlagen van 3,16% p.j. naar 3,06% p.j. Het nieuwe rentetarief wordt effectief op 04.10.2024.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:Op zaterdag 12 oktober 2024 08:28 schreef KrekelJapie het volgende:
Actie ING: Spaar ¤100 en krijg ¤10 cadeauEven door ChatGPT gehaald:SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.quote:De voorwaarden voor deelname aan de ING-actie “Spaar ¤100 en krijg ¤10 cadeau” zijn:
1. Selectie: Je moet persoonlijk een bericht over de actie hebben ontvangen via de ING Mobiel Bankieren app of Mijn ING.
2. Leeftijd: De deelnemer moet ouder zijn dan 18 jaar.
3. Inkomensvereiste: Maandelijks moeten er minimaal ¤700 op een ING betaalrekening worden gestort voor ten minste twee maanden.
4. Geen actieve ING-producten: Je mag naast de ING betaalrekening geen andere ING-producten actief gebruiken, zoals een spaarrekening, creditcard, beleggingsrekening, rood staan, consumptief krediet, hypotheek of verzekering.
5. Oranje Spaarrekening: Je mag geen actieve Oranje Spaarrekening hebben, of in de afgelopen 12 maanden minder dan ¤100 op deze spaarrekening hebben gehad.
6. Inleg van ¤100: Tijdens de actieperiode (1-10-2024 t/m 31-10-2024) moet je minstens ¤100 op je ING Oranje Spaarrekening storten en dit bedrag minimaal 30 dagen laten staan.
7. Eenmalige deelname: Elke deelnemer kan maar één keer deelnemen aan de actie.
8. Uitsluiting: ING behoudt zich het recht voor om deelnemers uit te sluiten die frauderen, de actie proberen te misbruiken of niet aan de voorwaarden voldoen.
Daarnaast gelden nog enkele technische en juridische voorwaarden, zoals de mogelijkheid om je gegevens te laten verwerken in lijn met de privacywetgeving.
Dit vind ik een vage voorwaarde bij een spaaractiequote:Op zaterdag 12 oktober 2024 09:18 schreef Lichtloper het volgende:
[..]
Even door ChatGPT gehaald:
[..]
quote:Geen actieve ING-producten: Je mag naast de ING betaalrekening geen andere ING-producten actief gebruiken, zoals een spaarrekening, creditcard, beleggingsrekening, rood staan, consumptief krediet, hypotheek of verzekering.
Je moet ook niet de door ChatGPT verkrachtte versie lezen maar de originele voorwaarden.quote:Op zaterdag 12 oktober 2024 09:36 schreef KrekelJapie het volgende:
[..]
Dit vind ik een vage voorwaarde bij een spaaractie
[..]
Het is gewoon een krankzinnige lijst met voorwaarden waaraan je (voor al niet) moet hebben voldaan om 10 euro’s te kunnen krijgen.quote:Op zaterdag 12 oktober 2024 09:36 schreef KrekelJapie het volgende:
[..]
Dit vind ik een vage voorwaarde bij een spaaractie
[..]
Ik ben wel klant, maar geen spaarklant. Ik zag de optie wel in MijnING. Maar als je een reisverzekering hebt lopen, zou je dus al niet in aanmerking komen. Of als je rood staan hebt ingesteld, maar niet gebruikt, ben je dan een actief gebruiker van rood staan?quote:Op zaterdag 12 oktober 2024 10:15 schreef Zomaarevenkijken het volgende:
[..]
Je moet ook niet de door ChatGPT verkrachtte versie lezen maar de originele voorwaarden.
Je kunt aan de actie deelnemen als je een code gekregen hebt maar die code krijg je niet als je naast je betaalrekening al andere producten van ING gebruikt. Oftewel de actie is niet bedoeld voor bestaande spaarklanten.
Ik zat al te zoeken en kon het niet vinden. Maar de reden is schrijven ze toch duidelijk op, ze willen meer halen uit hun bestaande klanten. Ze willen dus niet het extra spaargeld aantrekken, maar gewoon de huidige klanten beter uitnutten. Iedereen dat bieden kost alleen maar veel geld zonder dat je je target raakt.quote:Op zaterdag 12 oktober 2024 10:40 schreef KrekelJapie het volgende:
[..]
Ik ben wel klant, maar geen spaarklant. Ik zag de optie wel in MijnING. Maar als je een reisverzekering hebt lopen, zou je dus al niet in aanmerking komen. Of als je rood staan hebt ingesteld, maar niet gebruikt, ben je dan een actief gebruiker van rood staan?
Waarom dit zo moeilijk moet, geen idee.
quote:Wat hebben we aangepast?
Tijdstip betalingsopdrachten verruimd
Geeft u een betalingsopdracht om geld van uw spaarrekening op uw tegenrekening te zetten? Een opdracht die we op een werkdag voor 18.30 uur ontvangen, voeren we op dezelfde dag uit. Het tijdstip is dus verruimd van 12.30 uur naar 18.30 uur.
Saldoklassen
► Het kan zijn dat u niet meer voor elk deel van het saldo op uw spaarrekening dezelfde rente krijgt. De hoogte van de rente kan namelijk afhangen van het bedrag dat op uw spaarrekening staat. Boven een bepaald bedrag, kunnen andere rentes gelden. Dit noemen we saldoklassen. Vanaf 15 december ziet u op onze website welke saldoklassen en rentepercentages gelden.
► Als onze saldoklassen of rentepercentages veranderen en in uw nadeel zijn, dan ontvangt u daarover minimaal twee weken van tevoren een e-mail. Ook ontvangt u een bericht in uw beveiligde mailbox. Voeren we een verandering door die in uw voordeel is? Dan informeren we u wel, maar hoeven we u daarover niet minimaal twee weken van tevoren te informeren.
Tegenrekening
► Geld op uw spaarrekening zetten of opnemen mag alleen vanaf en naar uw tegenrekening.
► Ontvangt u geld op uw spaarrekening van een andere rekening dan uw tegenrekening? Dan nemen we daar in de toekomst contact met u over op. Gebeurt dat vaker? Dan mogen we de spaarrekening opzeggen.
Online overlijden melden
Een erfgenaam kan nu ook een overlijden melden via een online formulier op onze website.
Overig
Een aantal kleine tekstverbeteringen
Krijg je inflatie van en dus hogere rente.quote:Op donderdag 17 oktober 2024 15:32 schreef Horsemen het volgende:
ECB verlaagt rente
https://www.telegraaf.nl/(...)-meer-lucht-te-geven
M.i. gaat de rente er niet van stijgen maar stimuleert het de economie en wordt de vraag dus groter. En als de vraag groter wordt, dan stijgen de prijzen, niet de rente.quote:Op donderdag 17 oktober 2024 16:11 schreef ludovico het volgende:
[..]
Krijg je inflatie van en dus hogere rente.
En als de prijzen stijgen......... heb je inflatie..... En wat doet Rijke Henk dan? Meer of minder rente vragen voor zijn berg met euro's?quote:Op donderdag 17 oktober 2024 16:46 schreef Horsemen het volgende:
[..]
M.i. gaat de rente er niet van stijgen maar stimuleert het de economie en wordt de vraag dus groter. En als de vraag groter wordt, dan stijgen de prijzen, niet de rente.
Pff, alweer? Volgens mij is deze al een keer eerder geweest en toen verdween ie ook snel weer. Had zelf recent een gesprek met ze en ze wezen niet hierop. Wat een vreemde bank is het toch voor wat betreft sparen.quote:Op maandag 21 oktober 2024 12:22 schreef zeeland6 het volgende:
ING Spaardeposito
Je geld vastzetten met een vaste looptijd tegen een vaste rente.
Je kunt nu tijdelijk vanaf 17 oktober 2024 een 6-maands Spaardeposito met een vaste rente van 3,00% openen. Dit rentepercentage is op jaarbasis en geldt voor een Spaardeposito met inleg vanaf ¤25.000.
Ze hebben misschien bij vlagen geld nodig voor het hedgen van hun optieportefeilles of andere aflopende posities? Zitten ze eenmaal op voldoende dekking, kappen ze er weer mee. Overigens ook niet geloofwaardig, aangezien de kapitaalmarktrente op plm. 2,5% ligt.quote:Op zondag 27 oktober 2024 12:51 schreef Daboman het volgende:
Pff, alweer? Volgens mij is deze al een keer eerder geweest en toen verdween ie ook snel weer. Had zelf recent een gesprek met ze en ze wezen niet hierop. Wat een vreemde bank is het toch voor wat betreft sparen.
Overigens loopt de 10 jrs. kaptaalmarktrente, weer een beetje op!quote:Op woensdag 30 oktober 2024 17:57 schreef Rene het volgende:
Deposito bij Banca Progetto stopt met een paar dagen. Maar weer een kwartaal vastzetten tegen ik dacht 3,3%... blijft schrapen. Anderhalf jaar deposito bij Klarna (4,17%) loopt nog 6 maanden. Hopelijk tegen de tijd nog wat lucratiefs.
Er zijn genoeg alternatieven om (veel) meer te profiteren van die florerende economie (bij dat laatste bijv. naamw. plaats ik zo mijn twijfels).quote:Op woensdag 30 oktober 2024 18:56 schreef spectrumanalyser het volgende:What the hell. De economie heeft nog nooit zo goed gedraaid en de gewone man krijgt geen stuiver rente.
Waarom zou je rente moeten krijgen als de economie goed loopt dan? Het is geen dividend of subsidie. Uiteindelijk gaat het er over wat de kosten zijn om kapitaal aan te trekken.quote:Op woensdag 30 oktober 2024 18:56 schreef spectrumanalyser het volgende:
Banken die de spaarrentes verlagen om de kosten te drukken en de winst te verhogen.
Er worden bij bepaalde bedragen al negatieve rentes berekend.
What the hell. De economie heeft nog nooit zo goed gedraaid en de gewone man krijgt geen stuiver rente.
Als je vraagt waarom de rente daalt die banken geven voor spaarrentes, dan krijg je 'economische omstandigheden' als antwoord. Het verhogen van de winstcijfers noem ik geen economische omstandigheid.quote:Op woensdag 30 oktober 2024 20:07 schreef snabbi het volgende:
[..]
Waarom zou je rente moeten krijgen als de economie goed loopt dan? Het is geen dividend of subsidie. Uiteindelijk gaat het er over wat de kosten zijn om kapitaal aan te trekken.
De economische omstandigheden zijn dat de kosten op de kapitaalmarkt dalen, niet perse wat bedrijven aan winsten draaien.quote:Op woensdag 30 oktober 2024 20:11 schreef spectrumanalyser het volgende:
[..]
Als je vraagt waarom de rente daalt die banken geven voor spaarrentes, dan krijg je 'economische omstandigheden' als antwoord. Het verhogen van de winstcijfers noem ik geen economische omstandigheid.
Ik krijg als antwoord: "de kapitaalmarktrente is ook gedaald".quote:Op woensdag 30 oktober 2024 20:11 schreef spectrumanalyser het volgende:
[..]
Als je vraagt waarom de rente daalt die banken geven voor spaarrentes, dan krijg je 'economische omstandigheden' als antwoord.
Wat dan wel??quote:Op woensdag 30 oktober 2024 20:11 schreef spectrumanalyser het volgende:
Het verhogen van de winstcijfers noem ik geen economische omstandigheid.
Ik had ook eentje die met 4.3% afliep, ben zelf maar voor die garantibank vrij opneembaar (3,5%) gegaan. Al heb je daar dus dan maar 2 maanden plezier van.quote:Op woensdag 30 oktober 2024 17:57 schreef Rene het volgende:
Deposito bij Banca Progetto stopt met een paar dagen. Maar weer een kwartaal vastzetten tegen ik dacht 3,3%... blijft schrapen. Anderhalf jaar deposito bij Klarna (4,17%) loopt nog 6 maanden. Hopelijk tegen de tijd nog wat lucratiefs.
heb ik ook gedaan. wellicht komt er tegen de tijd dat de termijn afloopt weer een andere aanbiedingquote:Op woensdag 30 oktober 2024 20:51 schreef snabbi het volgende:
[..]
Ik had ook eentje die met 4.3% afliep, ben zelf maar voor die garantibank vrij opneembaar (3,5%) gegaan. Al heb je daar dus dan maar 2 maanden plezier van.
Mooi, meteen wat geld van vrijgevallen deposito’s weer vastgezet.quote:Op maandag 21 oktober 2024 12:22 schreef zeeland6 het volgende:
ING Spaardeposito
Je geld vastzetten met een vaste looptijd tegen een vaste rente.
Je kunt nu tijdelijk vanaf 17 oktober 2024 een 6-maands Spaardeposito met een vaste rente van 3,00% openen. Dit rentepercentage is op jaarbasis en geldt voor een Spaardeposito met inleg vanaf ¤25.000.
quote:De Europese Centrale Bank (ECB) heeft onlangs een verlaging van de rentetarieven van 0,25% aangekondigd, wat veel banken ertoe aanzette dit voorbeeld te volgen. Bij bunq absorberen we een deel van deze verlaging om onze rentetarieven tot de hoogst beschikbare te houden. Bovendien profiteren alle nieuwe spaartegoeden nog steeds van onze MassInterest-bonus van maar liefst 3,36%!
Vanaf 7 november zijn de nieuwe tarieven als volgt:
MassInterest basistarief: 2,01%
MassInterest bonustarief (blijft ongewijzigd): 3.36%
Zonder dat van te voren aan te geven?quote:Op maandag 11 november 2024 20:56 schreef zeeland6 het volgende:
ING
Het 6-maands Spaardeposito is niet meer te openen.
De ING geeft dit nooit van te voren aan. Zowel niet bij de start als niet bij het moment van einde.quote:Op dinsdag 12 november 2024 09:31 schreef ondeugend het volgende:
[..]
Zonder dat van te voren aan te geven?
quote:Goed nieuws! Wij verhogen per 13 november 2024 tijdelijk het rentetarief op ons 1-jaars termijndeposito naar 2,70%. Wilt u gebruikmaken van dit aantrekkelijke tarief? Open dan snel een termijndeposito! Deze actie loopt tot en met 9 december 2024.
Dan zou ik het toch onder het NL dep.stelsel hebben gehouden voor 2,95% bij YKB.quote:Op dinsdag 12 november 2024 21:33 schreef blomke het volgende:
Heb toch snel bij een Private Bank in Luxemburg (QUINTET) een 2 jrs deposito afgesloten voor 3%/jaar.
Slapeloze nachten krijg je d'r vanquote:Op woensdag 13 november 2024 23:37 schreef Slingervinger het volgende:
De renteverlagingen bij Raisin blijven maar doorgaan, vandaag zelfs 2: Collector (3,07->3,02) en Nordax (3,00->2,90)
Altijd een beetje voorzichtig zijn met de rente percentages van YapiKredi.quote:Op woensdag 13 november 2024 20:45 schreef zeeland6 het volgende:
[..]
Dan zou ik het toch onder het NL dep.stelsel hebben gehouden voor 2,95% bij YKB.
De vergelijking was met een bank in Luxemburg, die geeft (ook) geen rente-op-rente. Vandaar YKB einde looptijd voor de vergelijking.quote:Op donderdag 14 november 2024 11:43 schreef fripper het volgende:
[..]
Altijd een beetje voorzichtig zijn met de rente percentages van YapiKredi.
Op de website staat bij die 2.95% : (**) Rente wordt aan het einde van de looptijd uitgekeerd op spaar- of tegenrekening (geen rente-op-rente effect).
Normaal (bij de meeste andere banken) zou je voor 100 euro , 2 jaar en 2,95 % een eindbedrag hebben van 100 * 1,0295 * 1,0295 = 105,987025. De rente wordt aan het eind van ieder jaar bijgeschreven.
Maar bij YapiKredi is dat dus 100 + ( 2 * 0,0295 * 100 ) = 105,90
Bij langere looptijd kan het verschil aardig oplopen , bv de 10 jaar tegen 3,05 %
bij YapiKredi : 100 + (10 * 0,0305 * 100) = 130,50
andere banken : 100 * (1,0305) ^ 10 = 135,45
YKB = Yapi Kredi bank...quote:Op woensdag 13 november 2024 20:45 schreef zeeland6 het volgende:
Dan zou ik het toch onder het NL dep.stelsel hebben gehouden voor 2,95% bij YKB.
Is dat beter dan het Luxemburgse stelsel??quote:Op donderdag 14 november 2024 15:20 schreef ES_FOK het volgende:
maar ze vallen wel onder het NL'se DGS
Wat heeft dat met elkaar te maken ??quote:Op donderdag 14 november 2024 15:38 schreef blomke het volgende:
[..]
Is dat beter dan het Luxemburgse stelsel??
Alles.quote:Op donderdag 14 november 2024 15:51 schreef ES_FOK het volgende:
Wat heeft dat met elkaar te maken ??
Als het zo hard blijft gaan, toch maar op zoek naar een andere bank weer.quote:Op donderdag 21 november 2024 14:04 schreef zeeland6 het volgende:
Santander van 3,1% naar 2,95% per 26/11/24.
INGquote:Op vrijdag 15 november 2024 11:39 schreef zeeland6 het volgende:
Groen sparen onder druk. Amendement 2e kamer per 1.1.25 vrijstelling van 30k naar 26k en heffingskorting van 0.7 naar 0.1%.
Ik zou ook naar de omvang van het land in verhouding tot de bank kijken. Het DGS bij een faillissement van een grote bank is een stuk beter vol te houden als je het kunt verdelen over 18.000.000 mensen dan over 600.000. Je hebt niets aan een papieren DGS dat vervolgens politiek en maatschappelijk onuitvoerbaar blijkt.quote:Op donderdag 14 november 2024 16:00 schreef blomke het volgende:
[..]
Alles.
Gaat mij erom welke voorwaarden er aan een nationaal DGS zijn verbonden. Als die (Lux. & Nl.) gelijk zijn, is er geen enkele reden om voor YKB te kiezen.
Ik vind het wel een goede vraag en ook goed gevonden. Mijn eerste antwoord is: nee, daar is het nog te vroeg voor. Het is zeker geen gekke gedachte verder, zeker naar de mid-lange termijn. Ik vind het probleem voor Distingo ook groter dan voor CA Auto Bank. Maar laten we eerlijk zijn. Het is niet voor niets dat ze de hoogste rente bieden.quote:Op maandag 2 december 2024 04:42 schreef KrekelJapie het volgende:
Zouden de problemen bij Stellantis voor jullie reden zijn om uit voorzorg de gelden bij Distingo bank / CA Auto Bank weg te halen (ondanks depositogaratie)?
Topman van tobbende autofabrikant Stellantis per direct weg - https://nos.nl/l/2546741
Naar mijn beste weten gaat dit niet meer op. Het DGS wordt niet meer overeind gehouden door de belastingbetaler. Het gaat om de resterende banken in het land. Daarna is er een mogelijkheid voor het DGS systeem om leningen aan te gaan via andere DGS systemen en ook de centrale overheid, maar die hebben geen verplichting om daar aan mee te werken.quote:Op maandag 2 december 2024 06:22 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Ik zou ook naar de omvang van het land in verhouding tot de bank kijken. Het DGS bij een faillissement van een grote bank is een stuk beter vol te houden als je het kunt verdelen over 18.000.000 mensen dan over 600.000. Je hebt niets aan een papieren DGS dat vervolgens politiek en maatschappelijk onuitvoerbaar blijkt.
Goed punt.quote:Op maandag 2 december 2024 07:40 schreef snabbi het volgende:
[..]
Naar mijn beste weten gaat dit niet meer op. Het DGS wordt niet meer overeind gehouden door de belastingbetaler. Het gaat om de resterende banken in het land. Daarna is er een mogelijkheid voor het DGS systeem om leningen aan te gaan via andere DGS systemen en ook de centrale overheid, maar die hebben geen verplichting om daar aan mee te werken.
Dus kijk vooral naar de omvang van de bank ik het betreffende land ten opzichte van de omvang van de resterende banken (en wellicht of ze een gelijk business model hebben).
Want? De goede banken zitten in grote landen? Frappant dat Zwitserland zo klein is dan?? En Turkije zo groot.quote:Op maandag 2 december 2024 06:22 schreef stavromulabeta het volgende:
Ik zou ook naar de omvang van het land in verhouding tot de bank kijken. Het DGS bij een faillissement van een grote bank is een stuk beter vol te houden als je het kunt verdelen over 18.000.000 mensen dan over 600.000. Je hebt niets aan een papieren DGS dat vervolgens politiek en maatschappelijk onuitvoerbaar blijkt.
Ja.quote:Op maandag 2 december 2024 04:42 schreef KrekelJapie het volgende:
Zouden de problemen bij Stellantis voor jullie reden zijn om uit voorzorg de gelden bij Distingo bank / CA Auto Bank weg te halen (ondanks depositogaratie)?
Topman van tobbende autofabrikant Stellantis per direct weg - https://nos.nl/l/2546741
Dat beweer ik nergens. Ik beweer alleen dat de houdbaarheid van het DGS afhankelijk is van de draagkracht van degene die daar borg voor staat.quote:Op maandag 2 december 2024 08:09 schreef blomke het volgende:
[..]
Want? De goede banken zitten in grote landen? Frappant dat Zwitserland zo klein is dan?? En Turkije zo groot.
Ik kan uit deze zinsnede:quote:Op maandag 2 december 2024 09:28 schreef stavromulabeta het volgende:
Dat beweer ik nergens. Ik beweer alleen dat de houdbaarheid van het DGS afhankelijk is van de draagkracht van degene die daar borg voor staat.
niet anders opmaken dan dat het om de grootte van het land gaat.quote:Op maandag 2 december 2024 06:22 schreef stavromulabeta het volgende:
Ik zou ook naar de omvang van het land in verhouding tot de bank kijken. Het DGS bij een faillissement van een grote bank is een stuk beter vol te houden als je het kunt verdelen over 18.000.000 mensen dan over 600.000.
Dat klopt ook. Wat niet klopt aan jouw stelling over mijn stelling is dit:quote:Op maandag 2 december 2024 13:39 schreef blomke het volgende:
[..]
[..]
niet anders opmaken dan dat het om de grootte van het land gaat.
Ik zeg nergens iets dat er een relatie is tussen een goede bank en relatie tot de omvang van een land. Een bank in Vaticaanstad kan prima kredietwaardig zijn, ook al wonen daar maar 763 mensen. Wel tussen de houdbaarheid van het deposito-garantiestelsel en de omvang van een land.quote:Op maandag 2 december 2024 08:09 schreef blomke het volgende:
[..]
Want? De goede banken zitten in grote landen? Frappant dat Zwitserland zo klein is dan?? En Turkije zo groot.
Dus in een groot land is er meer belastinggeld beschikbaar om het DGS te supporten?quote:Op maandag 2 december 2024 15:42 schreef stavromulabeta het volgende:
En daar zit dan de link tussen de houdbaarheid van het garantiestelsel (dus niet goede/slechte bank) en de grootte van een land.
Ja, dat stel ik in zijn algemeenheid1. Maar misschien kun jij - in plaats van alsmaar vragen stellen - ook eens toelichten waarom jij denk dat er geen relatie is tussen het vermogen van een land om een bepaalde financiële tegenvaller te verdisconteren en de hoeveelheid belastingbetalers waarover die tegenvaller verdeeld kan worden.quote:Op dinsdag 3 december 2024 08:19 schreef blomke het volgende:
[..]
Dus in een groot land is er meer belastinggeld beschikbaar om het DGS te supporten?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
Wat ik dan wel weer apart vind, is dat de ECB in deze link aangeeft dat het uiteindelijk (bij falen van het garantiestelsel) alsnog bij de belastingbetaler terecht komt.quote:Op dinsdag 3 december 2024 20:10 schreef snabbi het volgende:
Ik stel mij vaak bescheiden op als het over het DGS gaat. Ik werk veel met banken in de zakelijke context, maar eigenlijk nooit in het kader van het DGS. Wel kan ik zeggen dat ik voor het schrijven van de OP een keertje ben gaan zitten om de EU richtsnoer te lezen: https://eur-lex.europa.eu(...)A02014L0049-20140702
Daarom sta ik altijd open om verder te leren, maar het land zelf is pas bij stapje 2b van de OP relevant. Dus voor zover ik het daar niet helder heb geschreven, hierbij nog een herhaling:
- De bank zelf
- De mate van pre-funding van het DGS
- Indien de pre-funding ontoereikend is, dan het direct aanslaan van de resterende banken.
- Indien de resterende banken niet direct kunnen financieren (bijv doordat ze zelf problemen hebben), dan kijkt de resolutieautoriteit naar in hoeverre het geleend kan worden bij de centrale overheid, geleend kan worden bij andere DGSsen of dat er niet volledig uitgekeerd gaat worden.
- Indien er gevraagd wordt dat de centrale overheid gaat voorschieten (dus het later alsnog bij de resterende banken in rekening te brengen), dan wordt het relevant wat de kredietstatus is van het land en in hoeverre de belastingbetaler daar een geloofwaardige debiteur is om de rente van de betreffende lening niet te ver uit de pan te laten rijzen.
Als de uitstaande tegoeden van de bank onder de grofweg 0,8% van het totaal van het land zit, dan zou het DGS door middel van die pre-funding het moeten kunnen dragen. Daarom is een kleine bank sowieso minder risicovol voor een spaarder.
quote:Op dinsdag 3 december 2024 20:25 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Wat ik dan wel weer apart vind, is dat de ECB in deze link aangeeft dat het uiteindelijk (bij falen van het garantiestelsel) alsnog bij de belastingbetaler terecht komt.
https://www.ecb.europa.eu(...)it_guarantee.nl.html
Ik zal morgen eens rustig jouw link doornemen.
Maar wel eens met jou dat een kleine bank minder riskant is dan een grote.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Ik lees in artikel 10 een aantal bullets. Met 8 lees ik dat de andere banken er voor opdraaien (max 0.5% per jaar bovenop de normale contributie voor de gelden die zij verzekeren). In bullet 9 wordt wel verwezen, dat een lidstaat iets moet regelen met funding, maar ik lees daar niet direct uit dat de uiteindelijke rekening dan naar de belastingbetaler gaat.
Als ik google op dgs belastingbetaler zie ik ook een ding uit de tweede kamer:
https://www.tweedekamer.n(...)hZLuJyVWdJUnL3eC3TwR
Daarin staat op de laatste pagina:SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.de zinsnede "over zou gaan" lijkt mij meer op een "keuze" dan een "verplichting".
quote:Op dinsdag 3 december 2024 21:01 schreef snabbi het volgende:
[..]Ik denk dat het hem in artikel 10 lid 4 zit:SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Ik lees in artikel 10 een aantal bullets. Met 8 lees ik dat de andere banken er voor opdraaien (max 0.5% per jaar bovenop de normale contributie voor de gelden die zij verzekeren). In bullet 9 wordt wel verwezen, dat een lidstaat iets moet regelen met funding, maar ik lees daar niet direct uit dat de uiteindelijke rekening dan naar de belastingbetaler gaat.Ofwel: De lidstaat verplicht het garantiestelsel onmiddellijk weer aan te vullen tot 0,8% als daartoe verzocht wordt. Daarna kan de lidstaat het weer proberen te verhalen op de resterende banken (het door jou aangegeven lid 8).quote:Depositogarantiestelsels hebben recht op een bedrag dat gelijk is aan het bedrag van die bijdragen tot het in lid 2 van dit artikel bedoelde streefbedrag, dat de lidstaat op verzoek onmiddellijk ter beschikking van deze depositogarantiestelsels zal stellen en dat uitsluitend voor de bij artikel 11 vastgestelde doeleinden mag worden gebruikt.quote:Als ik google op dgs belastingbetaler zie ik ook een ding uit de tweede kamer:
https://www.tweedekamer.n(...)hZLuJyVWdJUnL3eC3TwR
Daarin staat op de laatste pagina:Over zou gaan tot is ambtenarentaal voor "gaan doen, maar het lijkt ons onwaarschijnlijk dat dit ooit gaat voorkomen" (en zegt niets over of het een verplichting is of een keuze).SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.de zinsnede "over zou gaan" lijkt mij meer op een "keuze" dan een "verplichting".
[ Bericht 0% gewijzigd door stavromulabeta op 04-12-2024 10:30:35 ]Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
Het ging over de grootte van het land (volgens jou) en dat is wat anders dan het aantal belastingbetalers. Plus het DGS i.p.v. "een bepaalde financiële tegenvaller".quote:Op dinsdag 3 december 2024 19:40 schreef stavromulabeta het volgende:
waarom jij denk dat er geen relatie is tussen het vermogen van een land om een bepaalde financiële tegenvaller te verdisconteren en de hoeveelheid belastingbetalers waarover die tegenvaller verdeeld kan worden.
Is nog niet actief denk ik? Zie de aanbieding nog niet terug in de appquote:Op woensdag 4 december 2024 16:49 schreef zeeland6 het volgende:
CE bank
Beste relatie,
Ben je al in een feeststemming? Mooi! We hebben een speciaal aanbod voor je. Ter introductie van ons 3-maands Termijndeposito doen we er nog een schepje bovenop: Bij nieuwe stortingen vanaf 15.000 euro en belegging in een 3-maands Termijndeposito krijg je nu 3,20% rente per jaar in plaats van de gebruikelijke 2,80% per jaar!
Dit aanbod geldt tot en met 23 december 2024, wees er snel bij!
Staat er mij wel in de App. Wellicht heb je er te weinig geld op staan.quote:Op woensdag 4 december 2024 16:57 schreef Jahr00n het volgende:
[..]
Is nog niet actief denk ik? Zie de aanbieding nog niet terug in de app
Ik lees dat als dat er een voorschot kan plaatsvinden, wat in mijn ogen anders is dan dat de belastingbetaler er voor opdraait. Ik kon overigens ook nog een passage vinden op de site van DNB:quote:Op woensdag 4 december 2024 09:29 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Ik denk dat het hem in artikel 10 lid 4 zit:
[..]
Ofwel: De lidstaat verplicht het garantiestelsel onmiddellijk weer aan te vullen tot 0,8% als daartoe verzocht wordt. Daarna kan de lidstaat het weer proberen te verhalen op de resterende banken (het door jou aangegeven lid 8).
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.ok, not my cup of tea.quote:Over zou gaan tot is ambtenarentaal voor "gaan doen, maar het lijkt ons onwaarschijnlijk dat dit ooit gaat voorkomen" (en zegt niets over of het een verplichting is of een keuze).
Gedaan. Over 6 maanden zien we wel verder, alhoewel ik vermoed dat de rente blijft dalen.quote:Op woensdag 4 december 2024 17:19 schreef zeeland6 het volgende:
ING Spaardeposito
Je geld vastzetten met een vaste looptijd tegen een vaste rente.
Je kunt nu tijdelijk vanaf 2 december 2024 een 6-maands Spaardeposito met een vaste rente van 2,50% openen. Dit rentepercentage is op jaarbasis en geldt voor een Spaardeposito met inleg vanaf ¤25.000.
Ja zo voel ik het ook. Zet nu het eea vast voor 4/5 jaar tegen 2.9%.quote:Op woensdag 4 december 2024 20:31 schreef blomke het volgende:
[..]
Gedaan. Over 6 maanden zien we wel verder, alhoewel ik vermoed dat de rente blijft dalen.
Wel als de rente blijft dalen, maar daar heb je geen zekerheid over. Is dus een gokquote:Op woensdag 4 december 2024 21:06 schreef Patroon het volgende:
Bij Leaseplanbank 2.75% voor 1 jaar. Dat is toch veel aantrekkelijker dan 2.5% voor 6 maanden?
Ik zie geen aanwijzingen dat de rente op korte termijn weer gaat stijgen.quote:Op donderdag 5 december 2024 11:49 schreef blomke het volgende:
[..]
Wel als de rente blijft dalen, maar daar heb je geen zekerheid over. Is dus een gok
Je kunt beter beleggen. Sparen schiet allemaal niet zo op.quote:Op donderdag 5 december 2024 12:29 schreef Patroon het volgende:
[..]
Ik zie geen aanwijzingen dat de rente op korte termijn weer gaat stijgen.
Heb jaar geleden geld vastgezet voor 2 jaar a 3.3% en ergens anders nog wat voor 3.45% voor 1 jaar...beide pakken nog goed, uit, maar het blijft een gok. Spreiden is het beste
Daarom zeg ik ook spreiden...quote:Op donderdag 5 december 2024 12:29 schreef Halcon het volgende:
[..]
Je kunt beter beleggen. Sparen schiet allemaal niet zo op.
Veel beter! Gewoon spreiden via ETF('s) en regelmatig inleggen.quote:Op donderdag 5 december 2024 12:29 schreef Halcon het volgende:
[..]
Je kunt beter beleggen. Sparen schiet allemaal niet zo op.
Precies. Beleggen biedt genoeg spreidingsmogelijkheden. Heb je sparen helemaal niet voor nodig.quote:Op donderdag 5 december 2024 19:01 schreef blomke het volgende:
[..]
Veel beter! Gewoon spreiden via ETF('s) en regelmatig inleggen.
Maar je wil wel geld achter de hand hebben voor onvoorziene kosten. Een belegging kan je ook verkopen, maar dat is niet verstandig als ze laag staan. Met dat spaargeld kan je prima een deposito ladder maken.quote:Op donderdag 5 december 2024 21:52 schreef Halcon het volgende:
[..]
Precies. Beleggen biedt genoeg spreidingsmogelijkheden. Heb je sparen helemaal niet voor nodig.
Ja, maar dat geld staat daar, omdat ik het op korte termijn nodig heb of nodig denk te hebben. Niet zo zeer omdat ik sparen nu zo interessant vindt of om te spreiden.quote:Op donderdag 5 december 2024 22:13 schreef Patroon het volgende:
[..]
Maar je wil wel geld achter de hand hebben voor onvoorziene kosten. Een belegging kan je ook verkopen, maar dat is niet verstandig als ze laag staan. Met dat spaargeld kan je prima een deposito ladder maken.
quote:Hou dit AUB een spaartopic. Discussiëren over speculeren en beleggen kan hier: http://forum.fok.nl/topicchain/85 of over crowdfinance kan hier: Topicreeks: Crowdfunding topic
Deposito (ladder) prima. Maar dan staat het geld ook gedurende een periode vast.quote:Op donderdag 5 december 2024 22:13 schreef Patroon het volgende:
[..]
Maar je wil wel geld achter de hand hebben voor onvoorziene kosten. Een belegging kan je ook verkopen, maar dat is niet verstandig als ze laag staan. Met dat spaargeld kan je prima een deposito ladder maken.
3 maanden 3,55% bij Credit Europe Bank als je daar nog geen klant was?quote:Op vrijdag 6 december 2024 16:18 schreef Slingervinger het volgende:
Ik heb tot nu toe steeds kunnen profiteren van tijdelijke hoge spaarrente. Op dit moment krijg ik bij Garantibank 3,5% maar dat loopt af per 31-12 a s, hopelijk is er tegen die tijd weer een ander aanbod
daar was ik eerder dit jaar klant toen ze ook zoiets haddenquote:Op vrijdag 6 december 2024 18:02 schreef snabbi het volgende:
[..]
3 maanden 3,55% bij Credit Europe Bank als je daar nog geen klant was?
Duurt nog even😉quote:Op dinsdag 10 december 2024 18:21 schreef zeeland6 het volgende:
Per 13-2 Ayvens Bank omlaag van 2,2->2,1%
en ook de depositos
quote:Renault Bank heeft ons geïnformeerd dat het de variabele rente op de spaarrekening gaat verlagen van 2,90% p.j. naar 2,70% p.j. Het nieuwe rentetarief wordt effectief op 16.12.2024.
Dit is een spaartopic, maar om op je vraag terug te komen: wat heb je gezien in het verleden toen ed zuidelijke EU staten gered moesten worden met een extreem lage, zelfs negatieve rente?quote:Op dinsdag 10 december 2024 18:58 schreef Vvdjemoeder het volgende:
Wat zal de hypotheekrente worden komend jaar nu ecb en fed weer rente gaan verlagen
Lage hypotheekrente?quote:Op dinsdag 10 december 2024 19:59 schreef blomke het volgende:
[..]
Dit is een spaartopic, maar om op je vraag terug te komen: wat heb je gezien in het verleden toen ed zuidelijke EU staten gered moesten worden met een extreem lage, zelfs negatieve rente?
quote:
spreiding? Het is daar toch eigenlijk niet veel beter?quote:Op dinsdag 10 december 2024 18:58 schreef KrekelJapie het volgende:
Net daar naar toe gegaan ivm spreiding Distingo
[..]
Geen idee. Wat weet jij meer?quote:Op dinsdag 10 december 2024 22:19 schreef snabbi het volgende:
[..]
spreiding? Het is daar toch eigenlijk niet veel beter?
voor wat het waard is:quote:Op dinsdag 10 december 2024 18:58 schreef Vvdjemoeder het volgende:
Wat zal de hypotheekrente worden komend jaar nu ecb en fed weer rente gaan verlagen
Ik bedoel vooral dat de onderliggende risico's voor beide banken grotendeels overlappen. Dus de autohandel in Europa heeft het gewoon heel zwaar, en dat is niet significant anders bij Distingo als bij Renault. Ze hebben natuurlijk ook hun eigen unieke risico's, maar ik wanneer de één op de rand van de afgrond zou komen te staan, dan staat de ander daar waarschijnlijk netjes naast.quote:Op woensdag 11 december 2024 11:09 schreef KrekelJapie het volgende:
[..]
Geen idee. Wat weet jij meer?
Bedoel meer dat beide banken niet tegelijk om zullen vallen en ik gedurende afwikkeling beschikking hebt over spaarsaldo. Wil liever niet alles bij Distingo zetten.
Als er 7 dagen tussen beide faillissementen zou liggen, is dat voor mij al prima. De kans dat zoiets gebeurd lijkt me heel klein.quote:Op woensdag 11 december 2024 16:17 schreef snabbi het volgende:
[..]
Ik bedoel vooral dat de onderliggende risico's voor beide banken grotendeels overlappen. Dus de autohandel in Europa heeft het gewoon heel zwaar, en dat is niet significant anders bij Distingo als bij Renault. Ze hebben natuurlijk ook hun eigen unieke risico's, maar ik wanneer de één op de rand van de afgrond zou komen te staan, dan staat de ander daar waarschijnlijk netjes naast.
en ik gelijk zoeken of volvo een bank heeftquote:Op woensdag 11 december 2024 17:31 schreef KrekelJapie het volgende:
[..]
Als er 7 dagen tussen beide faillissementen zou liggen, is dat voor mij al prima. De kans dat zoiets gebeurd lijkt me heel klein.
Beide banken zijn klein genoeg om makkelijk uit het DGS van Frankrijk uit te keren.
Misschien neem ik nog een Zweedse bank om het risico nog verder in te dammen.
Haha ben je nog steeds je geld niet kwijt bij die malafide bankquote:Op zaterdag 14 december 2024 02:19 schreef uitkeringsgenieter het volgende:
Trade Republic naar 3% vanaf 18 december
Betalen keurig netjes rente uit iedere maand. Overboeking gaat ook snel. Mijn hypotheekrente staat hoger, dus ik los wel versneld af, maar deel hou ik vooralsnog nog op TRquote:Op zaterdag 14 december 2024 02:20 schreef Vvdjemoeder het volgende:
[..]
Haha ben je nog steeds je geld niet kwijt bij die malafide bank
Ik heb er nog 4 lopen boven de 4% met einddatum okt-dec 2025. De rest tussen de 3,2 en 3,75%. Reden om opnieuw een deposito te nemen is voor mij beperkt. Hou voorlopig op een opneembare spaarrekening en andere vormen van vermogensopbouw.quote:Op zaterdag 14 december 2024 00:33 schreef snabbi het volgende:
loopt er binnenkort weer 1 af met 4,2% rente. Achteraf gezien had ik die langer moeten vastzetten. Is de laatste die ik boven de 4 had. De rest ligt zo rond de 3,5-3,8
Bedenk ook, dat als het EWF > hypotheekrente, het voor jou geldende loon-&inkomstenbelasting-% geldt (t/m 49,50% aan toe) over het verschil (EWF - rente). Terwijl de HRA altijd via de laagste (36,97%) gaat.quote:Op zaterdag 14 december 2024 09:40 schreef snabbi het volgende:
De enige reden voor mij om deposito's aan te houden is, dat een deel van mijn hypotheek aflossingsvrij is. Zolang de depositorente nog hoger is dan de hypotheek, hou ik sowieso die deposito's aan. Daarna moet ik nog eens goed gaan denken wat ik wil doen. Bij aflossing kom ik al vrij snel op het moment waarbij de eigenwoningforfait groter is dan de rentekosten van het annuïtaire deel. Dus dan moet je met die afbouw via wet Hillen bepalen wat je prettiger vindt. Want om echt te zeggen dat je het kan berekenen met al die variabelen van wat een woz doet, wat het percentage ewf gaat doen en hoe ze op andere manieren aan aftrekconstructies gaan sleutelen.
Ja dat snap ik, ik wilde er alleen maar mee zeggen dat de berekening voor wel of niet aflossen iets lastiger ligt dan puur de 2 rentepercentages met elkaar te vergelijken. En zelfs al zou je hem helemaal kunnen uitrekenen, elk jaar wordt er weer aan getallen in die berekening gesleuteld, dus je kan niet een optimaal punt berekenen.quote:Op zaterdag 14 december 2024 11:28 schreef blomke het volgende:
[..]
Bedenk ook, dat als het EWF > hypotheekrente, het voor jou geldende loon-&inkomstenbelasting-% geldt (t/m 49,50% aan toe) over het verschil (EWF - rente). Terwijl de HRA altijd via de laagste (36,97%) gaat.
Bij mij is het net andersom, vandaar dat ik dat omslagpunt ijselijk goed in de peiling houd.quote:Op zaterdag 14 december 2024 11:59 schreef snabbi het volgende:
Ik ga dat punt ook niet in te veel detail berekenen, want als ik het uiteindelijk moet kiezen, dan betaal ik liever meer belasting dan dat ik rente betaal aan een bank.
Dat snap ik wel. Belasting komt uiteindelijk indirect bij je terug qua betere voorzieningen.quote:Op zaterdag 14 december 2024 11:59 schreef snabbi het volgende:
[..]
Ja dat snap ik, ik wilde er alleen maar mee zeggen dat de berekening voor wel of niet aflossen iets lastiger ligt dan puur de 2 rentepercentages met elkaar te vergelijken. En zelfs al zou je hem helemaal kunnen uitrekenen, elk jaar wordt er weer aan getallen in die berekening gesleuteld, dus je kan niet een optimaal punt berekenen.
Ik ga dat punt ook niet in te veel detail berekenen, want als ik het uiteindelijk moet kiezen, dan betaal ik liever meer belasting dan dat ik rente betaal aan een bank.
quote:Op zaterdag 14 december 2024 18:30 schreef Patroon het volgende:
Dat snap ik wel. Belasting komt uiteindelijk indirect bij je terug qua betere voorzieningen.
Wel heel pessimistisch.quote:Op zaterdag 14 december 2024 20:26 schreef blomke het volgende:
[..]![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
uiteindelijk krijg je een grotere overheid met ambtenaren die elkaar bezig houden en de ondernemende burger tegenwerken, die uitkeringen voor klaplopers en luiwammesen in stand houden en als klap op de vuurpijl een AZC tegen je achtertuin aan regelen.
Dit.quote:Op zondag 15 december 2024 18:37 schreef Kopiko het volgende:
Zullen we het weer over sparen enzo gaan hebben
Interessant, of misschien wat voor kool? Spruitjes? want wat ik begrijp is dat Bitcoin over de afgelopen 15 jaar alles, maar dan letterlijk alles verslagen heeft.. aandelen, fondsen, goud, zilver, bonds.. en dat zonder kosten.quote:Op zaterdag 14 december 2024 11:28 schreef blomke het volgende:
[..]
Bedenk ook, dat als het EWF > hypotheekrente, het voor jou geldende loon-&inkomstenbelasting-% geldt (t/m 49,50% aan toe) over het verschil (EWF - rente). Terwijl de HRA altijd via de laagste (36,97%) gaat.
Overigens leg ik maandelijks in, in het Wereldwijd Aandelenfonds van Centraal Beheer. Dat heeft 0,028% kosten per jaar en een voortreffelijk rendement. Ik kijk er verder niet naar om, en het groeit als kool.
Oke, zakken van plek 10 naar plek 14-16 in de lijst van banken onder het Nederlandse garantiestelsel. En dan toch beweren dat je bij de meest concurrerende banken hoort. Ja je laat potentieel nog 5 andere aanbieders onder je ja.quote:Op maandag 16 december 2024 15:15 schreef blomke het volgende:
NIBC:
Geachte ......
Wij verlagen op dinsdag 17 december 2024 het rentetarief op de kwartaalspaarrekening. Ondanks deze verlaging blijft NIBC een van de meest concurrerende spaarrentes in Nederland bieden. Kunt u uw spaargeld langer missen? Overweeg dan onze termijndeposito's voor een nog hogere rente.
Gaat van 1,75 naar 1,65%
Je mist de 0.4% kwartaal bonusquote:Op maandag 16 december 2024 15:15 schreef blomke het volgende:
NIBC:
Geachte ......
Wij verlagen op dinsdag 17 december 2024 het rentetarief op de kwartaalspaarrekening. Ondanks deze verlaging blijft NIBC een van de meest concurrerende spaarrentes in Nederland bieden. Kunt u uw spaargeld langer missen? Overweeg dan onze termijndeposito's voor een nog hogere rente.
Gaat van 1,75 naar 1,65%
Ze zijn er alleen op uit zo veel mogelijk klanten met geld binnen te halen tegen de laagst mogelijke kosten.quote:Op maandag 16 december 2024 17:31 schreef snabbi het volgende:
Die reclame uitingen van de banken nemen toch een loopje met de waarheid
Sluiten = opzeggen. Dit kan elke dag.quote:Op woensdag 18 december 2024 09:18 schreef blomke het volgende:
Open Bank, geeft het ruim vantevoren aan:
"Omwille van de laatste ontwikkelingen op de financiële markten verlagen we de rente van je Open Spaarrekening vanaf 17 februari 2025 naar 2,50%."
Met de mogelijkheid deze op te zeggen:
"Als we niets van je horen, dan beschouwen we de nieuwe rente als aanvaard. Mocht je niet akkoord zijn, dan kun je de rekening makkelijk en gratis opzeggen."
Vraag me dan af of je niet altijd die Spaarrekening op kan zeggen???
Hopelijk wordt het nu een beetje eenvoudiger bij OpenBank, volgens mij was een van de voorwaarden om een bepaald rentepercentage bij OB te krijgen een automatische overschrijving van minstens 600 euro p/m.quote:Omwille van de laatste ontwikkelingen op de financiële markten verlagen we de rente van je Open Spaarrekening vanaf 17 februari 2025 naar 2,50%.1 Het maakt hierbij niet uit of je automatische incasso’s laat afschrijven of maandelijkse overboekingen ontvangt. De rente is in elk geval 2,50%.
De overige voorwaarden veranderen niet.
Lijkt me ook, maar als je onduidelijkheid wilt, moet je bij Open Bank zijn.quote:Op woensdag 18 december 2024 11:11 schreef APK het volgende:
In de mail van OpenBank staat ook nog dit:
[..]
Hopelijk wordt het nu een beetje eenvoudiger bij OpenBank, volgens mij was een van de voorwaarden om een bepaald rentepercentage bij OB te krijgen een automatische overschrijving van minstens 600 euro p/m.
Ik kan nu niet echt uit bovenstaand bericht halen of die verplichting vervalt, lijkt mij eigenlijk wel.
Het was de eerste 6 maanden 3,25%, daarna 2,75% als je overschrijvingen deed en 2,5% als je niets deedquote:Op woensdag 18 december 2024 11:33 schreef blomke het volgende:
[..]
Lijkt me ook, maar als je onduidelijkheid wilt, moet je bij Open Bank zijn.
Ik denk dat een jurist dit verzonnen heeft. Zo van je was een overeenkomst aangegaan met andere voorwaarden en je kan kosteloos opzeggen en dus is het niet bezwarend dat de voorwaarden eenzijdig worden aangepast.quote:Op woensdag 18 december 2024 09:18 schreef blomke het volgende:
Vraag me dan af of je niet altijd die Spaarrekening op kan zeggen???
Bij elke wijziging bij de ING krijg ik een vergelijkbaar bericht.quote:Op woensdag 18 december 2024 19:43 schreef snabbi het volgende:
[..]
Ik denk dat een jurist dit verzonnen heeft. Zo van je was een overeenkomst aangegaan met andere voorwaarden en je kan kosteloos opzeggen en dus is het niet bezwarend dat de voorwaarden eenzijdig worden aangepast.
Voorzichtig met kritiek op Bunq, want ze weten je altijd op te sporen. Ook al waan je jezelf anoniem.quote:Op donderdag 19 december 2024 10:06 schreef Stansfield het volgende:
Ik ben wel een beetje klaar met al die wijzigingen steeds bij Bunq. Ik wil gewoon een standaard spaarrekening met een goede rente.
Goed moment om zelf een andere bank op te zoeken.quote:Op donderdag 19 december 2024 10:06 schreef Stansfield het volgende:
Mijn gezamenlijke spaarrekening bij Bunq verandert weer. Na de rentewijziging van een aantal maanden geleden toen het ook weer wat vaag was met 2,01% over het maximale saldo en 3,36% over het saldo boven dit bedrag.
Nu hebben ze weer een wijziging in de rekeningsoorten waarbij easy savings overgaat in Bung Free. Maar als ik dat wil overzetten in de app krijg ik weer dat een gezamelijke rekening niet mogelijk is bij Bung Free.
Hebben meer mensen hier last van? Ik ben wel een beetje klaar met al die wijzigingen steeds bij Bunq. Ik wil gewoon een standaard spaarrekening met een goede rente.
Graag dit topic sluiten.quote:Op donderdag 19 december 2024 18:53 schreef voetbalmanager2 het volgende:
[..]
Goed moment om zelf een andere bank op te zoeken.
NWS / Internetbank dreigt klanten met opzeggen rekening
Onzin. Hier is in 2010 even sprake van geweest, maar de wet is er nooit gekomen.quote:Op donderdag 19 december 2024 19:26 schreef achtja het volgende:
[..]
Letop, het oproepen tot een bankrun is VERBODEN.
Ik zit ook al bij ayvens waar ik maandelijks een potje maak voor de studiekosten omdat ik bij Bunq geen spaarpotje kon maken. Dus de kans is best groot.quote:Op donderdag 19 december 2024 18:53 schreef voetbalmanager2 het volgende:
[..]
Goed moment om zelf een andere bank op te zoeken.
NWS / Internetbank dreigt klanten met opzeggen rekening
Nou idd. Uitkijkenquote:Op donderdag 19 december 2024 15:51 schreef paardendokter het volgende:
[..]
Voorzichtig met kritiek op Bunq, want ze weten je altijd op te sporen. Ook al waan je jezelf anoniem.
MWoah, niet onsoortig. Mijn vorige spaardeposito liep daar recent af: aardige rente gevangen, > 4%quote:Op vrijdag 20 december 2024 12:17 schreef zeeland6 het volgende:
Rente Klarna sparen (direct) weer omhoog van 3.0 naar 3.05% per vandaag.
Bij Riasin juist omlaag naar 2,83 per 27-12quote:Op vrijdag 20 december 2024 12:17 schreef zeeland6 het volgende:
Rente Klarna sparen (direct) weer omhoog van 3.0 naar 3.05% per vandaag.
Dezelfde viel hier ook vrij. Maar weer een jaartje vastgezet tegen 3,05% bij CA Auto bank in Italië. Verwachting is dat de rentes verder gaan dalen komend jaar dus speel maar op safe.quote:Op vrijdag 20 december 2024 13:21 schreef blomke het volgende:
[..]
MWoah, niet onsoortig. Mijn vorige spaardeposito liep daar recent af: aardige rente gevangen, > 4%
Geldig t/m 27 decquote:Op dinsdag 24 december 2024 23:18 schreef zeeland6 het volgende:
Yapi spaarrekening van 2.6 naar 2.5%
Vrijdag hadden ze telefoon problemen (was als pop up op de website) en was het zinnetje tm 27 december ook weer van de website verdwenen. Lijkt nu dan ook nog steeds op de hogere rentepercentages te staan.quote:Op donderdag 26 december 2024 09:48 schreef Tjalala het volgende:
[..]
Geldig t/m 27 dec
Ik heb het idee dat dit ook voor de deposito's is, 1 jaar vast is daar nu nog 3%
En in jouw situatie kan ik me ook voorstellen dat het geen kwaad kan om deze speculatie te doen - immers had je aangegeven Turkse vaste lasten te betalen. Het ergste wat je kan gebeuren is dat die vaste lasten lager hadden kunnen zijn wanneer je op een ander moment de euro's naar lira's had omgezet.quote:Op maandag 30 december 2024 09:12 schreef HiZ het volgende:
Voor mensen met heel veel lef wil ik toch even herhalen dat ik op het moment in Turkije (om andere redenen) wat kleine deposito's van 32 dagen heb lopen met rentes van 48,5% en 50%.
Ik durf het zelf niet aan om meer dan de ¤11.000 die ik nu in Turkse lira's heb staan, maar dat levert me wel rondom de ¤400 per maand in rente op. Mede omdat de TL wonderbaarlijk stabiel is voor een munt die aan extreem hoge inflatie onderhevig is binnenlands.
Net geprobeerd, geen problemen hierquote:Op maandag 30 december 2024 17:51 schreef Essebes het volgende:
Hebben jullie inlogproblemen bij Raisin? Ik kom er op m’n beiden devices nu niet in, klrijg een melding over inloggen mislukt.
Ow, wacht even. Zit nu in het buitenland. Ik slinger mijn VPN aan en alles doen het gewoon. Pffffff.quote:Op maandag 30 december 2024 17:51 schreef Essebes het volgende:
Hebben jullie inlogproblemen bij Raisin? Ik kom er op m’n beiden devices nu niet in, klrijg een melding over inloggen mislukt.
Ligt dus aan aan mijn locatie (Dank voor je snelle reactie)quote:Op maandag 30 december 2024 17:58 schreef snabbi het volgende:
[..]
Net geprobeerd, geen problemen hier
Betrouwbare bank. Zit er denk ik al een jaar of 30.quote:Op maandag 30 december 2024 19:13 schreef j669 het volgende:
Iemand hier ervaring met de DHB Bank? Ze bieden momenteel 2,85% voor de eerste 6 maanden als je een nieuwe rekening opent.
Kijk, je kunt gewoon bij elke bank tot 100k veilig 'bewaren' zolang deze onder het bank depositogarantie valt.. Waar je dan wel mee speelt is dat er GEEN garantie is op de euro.quote:Op maandag 30 december 2024 20:07 schreef zeeland6 het volgende:
[..]
Betrouwbare bank. Zit er denk ik al een jaar of 30.
Wat maakt het betrouwbaar voor je?quote:Op maandag 30 december 2024 20:07 schreef zeeland6 het volgende:
[..]
Betrouwbare bank. Zit er denk ik al een jaar of 30.
nooit problemen in 30 jaarquote:Op maandag 30 december 2024 20:21 schreef investeerdertje het volgende:
[..]
Wat maakt het betrouwbaar voor je?
Waar zitten ze? De afkorting DHB zegt me zo 1-2-3 niet zo veel (kan aan mij liggen uiteraard?).quote:Op maandag 30 december 2024 19:13 schreef j669 het volgende:
Iemand hier ervaring met de DHB Bank? Ze bieden momenteel 2,85% voor de eerste 6 maanden als je een nieuwe rekening opent.
Ken je Google ?quote:Op maandag 30 december 2024 20:56 schreef blomke het volgende:
[..]
Waar zitten ze? De afkorting DHB zegt me zo 1-2-3 niet zo veel (kan aan mij liggen uiteraard?).
Ach zo, heb het al gezien: https://www.dhbbank.nl/onze-locatiesquote:
https://www.dnb.nl/statis(...)-individuele-banken/quote:Op maandag 30 december 2024 20:21 schreef investeerdertje het volgende:
[..]
Wat maakt het betrouwbaar voor je?
Aah Turken 😏quote:Op maandag 30 december 2024 23:45 schreef snabbi het volgende:
[..]
https://www.dnb.nl/statis(...)-individuele-banken/
Gaat dus om de Demir Halk Bank in die grafieken? Maar springen ze er uit in + zin in die grafieken??quote:Op maandag 30 december 2024 23:45 schreef snabbi het volgende:
[..]
https://www.dnb.nl/statis(...)-individuele-banken/
quote:Op maandag 30 december 2024 23:51 schreef blomke het volgende:
[..]
Gaat dus om de Demir Halk Bank in die grafieken? Maar springen ze er uit in + zin in die grafieken??
Hoewel ik het zelf wel belangrijk vind dat iemand (zoals zeeland6) goede ervaringen heeft met de klantenservice, gaat het voor mij in het kader van de betrouwbaarheid meer om dat soort cijfers. Ze springen er niet uit maar met een CET1 van 17,9% zitten ze wel boven het gemiddelde van 10,7% in het Eurogebied en ook boven de 11-15% wat gangbaar is voor de meeste banken.quote:Op maandag 30 december 2024 23:47 schreef investeerdertje het volgende:
[..]
Aah Turken 😏
Maar niet perse heel goed op deze rating toch?
Moet je maar durven zonder depositogarantiestelsel, ik zou het niet kunnen.quote:Op maandag 30 december 2024 09:12 schreef HiZ het volgende:
Voor mensen met heel veel lef wil ik toch even herhalen dat ik op het moment in Turkije (om andere redenen) wat kleine deposito's van 32 dagen heb lopen met rentes van 48,5% en 50%.
Ik durf het zelf niet aan om meer dan de ¤11.000 die ik nu in Turkse lira's heb staan, maar dat levert me wel rondom de ¤400 per maand in rente op. Mede omdat de TL wonderbaarlijk stabiel is voor een munt die aan extreem hoge inflatie onderhevig is binnenlands.
Zelfs zonder krijg je het wel terug hoor.. maar of het nog wat waard is!?quote:Op dinsdag 31 december 2024 14:56 schreef DX11 het volgende:
[..]
Moet je maar durven zonder depositogarantiestelsel, ik zou het niet kunnen.
Logischerwijs word de rente die je over een dag krijgt pas na afloop van die dag berekend. Niet bij aanvang van de dag. Als jij de dagrente ziet, dan zal dit de rente over 31 december 2024 zijn. Vermoed ik hoor. Ik zit niet bij Bunq.quote:Op woensdag 1 januari 2025 10:20 schreef CR7 het volgende:
Mijn Bunq geeft aan dat die een rentepercentage heeft van 3,36%. Als ik zo kijk heeft die dat ook berekend voor vandaag. Dat moet niet kloppen lijkt mij? Die 3.36% gold maar tot 31-12?
Nooit op gelet eigenlijk. Ik krijg mijn rente elke zondagochtend uitbetaald. Weet alleen niet of die daarna op nul staat of de rente van die dag er dan is bijgerekend.quote:Op woensdag 1 januari 2025 10:54 schreef Groepfunder het volgende:
[..]
Logischerwijs word de rente die je over een dag krijgt pas na afloop van die dag berekend. Niet bij aanvang van de dag. Als jij de dagrente ziet, dan zal dit de rente over 31 december 2024 zijn. Vermoed ik hoor. Ik zit niet bij Bunq.
Heb je het de komende12 maanden nodig met enige waarschijnlijkheid (voor bijv. verbouwing/verduurzaming)? Dan uiteraard 3 maanden.quote:Op woensdag 1 januari 2025 11:29 schreef Patroon het volgende:
Ik kan weer wat geld vastzetten. Zouden jullie op dit moment voor 3 maanden a 2.8% kiezen, of liever voor 12 maanden 2.6%?
Eens met de vraag van blomke, wanneer moet je bij het geld kunnen.quote:Op woensdag 1 januari 2025 11:29 schreef Patroon het volgende:
Ik kan weer wat geld vastzetten. Zouden jullie op dit moment voor 3 maanden a 2.8% kiezen, of liever voor 12 maanden 2.6%?
quote:Op woensdag 1 januari 2025 16:51 schreef Patroon het volgende:
Het geld is sowieso 12 maanden niet nodig. Heb voldoende cash achter de hand voor incidenteel.
Dit is natuurlijk keihard speculeren. Maar we zitten nu al bijna een jaar met de waanzinnige situatie dat de externe waarde van de TL niet zo gek hard omlaag gaat, maar de inflatie komt met rentes van rond de 50%.quote:Op maandag 30 december 2024 09:45 schreef snabbi het volgende:
[..]
En in jouw situatie kan ik me ook voorstellen dat het geen kwaad kan om deze speculatie te doen - immers had je aangegeven Turkse vaste lasten te betalen. Het ergste wat je kan gebeuren is dat die vaste lasten lager hadden kunnen zijn wanneer je op een ander moment de euro's naar lira's had omgezet.
Voor mij is dit speculeren. Daar is op zich niks mis mee, alleen ik zie het niet hetzelfde als de spaarrentes.
Verder wel vermakelijk om te zien dat de rentes blijkbaar omhoog gaan (eerder had je het over 43,5%)
Voor mij was dit de handigste oplossing voor een ander probleem. Maar als ik het neveneffect zie 🤭quote:Op dinsdag 31 december 2024 14:56 schreef DX11 het volgende:
[..]
Moet je maar durven zonder depositogarantiestelsel, ik zou het niet kunnen.
Ja ik ga het daar maar even tijdelijk stallen. Heb daar al een rekening.quote:Op donderdag 2 januari 2025 10:02 schreef zeeland6 het volgende:
De bonusrente bij Bunq blijft 3.36% voor het eerste half jaar 2025. Basis blijft 2,01%.
Daar heb je alleen als vaste klant niks aan geloof ikquote:Op donderdag 2 januari 2025 10:02 schreef zeeland6 het volgende:
De bonusrente bij Bunq blijft 3.36% voor het eerste half jaar 2025. Basis blijft 2,01%.
Volgens mij wel, want als ik in de app kijk dan krijg ik voor alles wat ik nu stort 3.36%quote:Op donderdag 2 januari 2025 11:58 schreef 111210 het volgende:
[..]
Daar heb je alleen als vaste klant niks aan geloof ik
Alles boven je hoogste saldo in 2024 is dan voor 3,36%. tm je hoogste saldo is 2,01%.quote:Op donderdag 2 januari 2025 11:58 schreef 111210 het volgende:
[..]
Daar heb je alleen als vaste klant niks aan geloof ik
Hoogste saldo laatste half jaar. Ik heb bewust het laatste halfjaar geen saldo gehad en krijg nu over alles 3,36%. Over een half jaar de rekening weer leeghalen.quote:Op donderdag 2 januari 2025 12:44 schreef Stansfield het volgende:
[..]
Alles boven je hoogste saldo in 2024 is dan voor 3,36%. tm je hoogste saldo is 2,01%.
Ja, dat kan. Bijv. als familiehypotheek.quote:Op vrijdag 3 januari 2025 08:32 schreef namliam het volgende:
Ik vraag me af, zoveel mensen die op zoek zijn naar betere rente.
Nu betaal ik een aardige rente aan een bank, zouden er mensen zijn die geld aan mij (of een ander persoon) geld zouden lenen voor zeg 5% (levert mij een voordeeltje op en jou als spaarder een leuk extra rendement).
Als niet 5% wat dan wel ?
Ik denk dat daar op zich wel een markt voor is, maar wellicht eerder in het crowdfunding/beleggings deel van Fok!. Voor spaarrentes is het risicoprofiel nagenoeg 0 en alle discussies over garantiestelsels is in de orde van 100ste procenten. In die andere topics is de risicobereidheid voor een investering/lening etc waarschijnlijk groter.quote:Op vrijdag 3 januari 2025 08:32 schreef namliam het volgende:
Ik vraag me af, zoveel mensen die op zoek zijn naar betere rente.
Nu betaal ik een aardige rente aan een bank, zouden er mensen zijn die geld aan mij (of een ander persoon) geld zouden lenen voor zeg 5% (levert mij een voordeeltje op en jou als spaarder een leuk extra rendement).
Als niet 5% wat dan wel ?
Als je goede zekerheden kan afgeven (1e hypotheek op een woonhuis bijvoorbeeld) dan is dit wel mogelijk. Naast de door jou genoemde rente zullen er echter ook nog wat kosten bijkomen (zoals notaris kosten).quote:Op vrijdag 3 januari 2025 08:32 schreef namliam het volgende:
Ik vraag me af, zoveel mensen die op zoek zijn naar betere rente.
Nu betaal ik een aardige rente aan een bank, zouden er mensen zijn die geld aan mij (of een ander persoon) geld zouden lenen voor zeg 5% (levert mij een voordeeltje op en jou als spaarder een leuk extra rendement).
Als niet 5% wat dan wel ?
De rente ligt op het moment in crowdfunding op zo'n 8% voor een lening met een 1e hypotheek. Dus nee voor 5%.quote:Op vrijdag 3 januari 2025 08:32 schreef namliam het volgende:
Ik vraag me af, zoveel mensen die op zoek zijn naar betere rente.
Nu betaal ik een aardige rente aan een bank, zouden er mensen zijn die geld aan mij (of een ander persoon) geld zouden lenen voor zeg 5% (levert mij een voordeeltje op en jou als spaarder een leuk extra rendement).
Als niet 5% wat dan wel ?
Bonusrente lijkt verlaagd te zijn naar 2,67%. Geen bericht van gehad, maar zie het in de app.quote:Op donderdag 2 januari 2025 10:02 schreef zeeland6 het volgende:
De bonusrente bij Bunq blijft 3.36% voor het eerste half jaar 2025. Basis blijft 2,01%.
Had net alles van raisin naar bunq overgeheveld. Kan ik alles weer terugzetten.quote:Hey bunqers 🌈 ,
You can count on us to always give you the best possible interest on your savings. Although the European Central Bank has lowered its interest rates recently, we are now introducing a bonus interest rate of 2.67%* to reward extra savings.
MassInterest rate for all EEA residents
You can earn an annual bonus MassInterest on your savings all year long when you save more than your personalized starting point, called a "threshold." This threshold is based on the highest amount you saved in your account over the past 6 months. It gets calculated twice a year - on January 1 and July 1.
Here’s how it works:
You earn an annual base interest rate, currently 2.01%*, on savings up to your threshold.
If you save more than your threshold, you’ll get the current annual bonus rate of 2.67%* on the extra amount.
If you didn’t have any savings in your account during the 6 months before a threshold calculation, your threshold will start at ¤0. This means you’ll get the current annual bonus rate of 2.67%* on everything you save until the next threshold calculation.
So, the more you add to your savings, the more interest you earn
Heeft weinig zin voor die 0.1%.quote:Op woensdag 8 januari 2025 19:40 schreef KrekelJapie het volgende:
[..]
Bonusrente lijkt verlaagd te zijn naar 2,67%. Geen bericht van gehad, maar zie het in de app.
In de toelichting
[..]
Had net alles van raisin naar bunq overgeheveld. Kan ik alles weer terugzetten.
Ben niet zo'n fan van bunq. Renteverschil was te groot om het daar niet te stallen. Nu heeft dat geen zin en haal ik alles of bijna alles weer weg.quote:
Nee ik ook niet. Rare fratsen halen ze uit en spaargeld staat niet veilig. Je kunt naar iedere willekeurige rekening overboeken.quote:Op woensdag 8 januari 2025 20:03 schreef KrekelJapie het volgende:
[..]
Ben niet zo'n fan van bunq. Renteverschil was te groot om het daar niet te stallen. Nu heeft dat geen zin en haal ik alles of bijna alles weer weg.
Stond zelf nogal sceptisch t.o.v. Raisin, maar de afgelopen 1.5 jaar daar toch aardig wat deposito's >=4% geopend (sommige al afgelopen), maar die 4%''s zijn nu niet meer haalbaar daar; nu kan je daar voor 3% sparenquote:Op woensdag 8 januari 2025 19:40 schreef KrekelJapie het volgende:
Had net alles van raisin naar bunq overgeheveld. Kan ik alles weer terugzetten.
Gewoon zelf bedenken of je je geld onder een Maltese vergunning wil stallen.quote:Op zondag 12 januari 2025 11:21 schreef Lucky_Strike het volgende:
Wat is jullie mening over MeSave? Ik ben op zoek naar een nieuwe spaarrekening en met 2,91% ziet dat er op zich wel goed uit. Alternatief is via Raisin een Zweedse bank (Nordax of Resurs).
Bij Open Bank 2,75% en dan zit bij echt een grote moederbank (Santander).quote:Op zondag 12 januari 2025 11:21 schreef Lucky_Strike het volgende:
Wat is jullie mening over MeSave? Ik ben op zoek naar een nieuwe spaarrekening en met 2,91% ziet dat er op zich wel goed uit. Alternatief is via Raisin een Zweedse bank (Nordax of Resurs).
Het kapitaal van de bank is onder het gemiddelde van de banken in Nederland (16,9% CET1). Ze hebben wel 2,1 miljard aan Nederlandse hypotheken uitstaan (van 2,7 miljard aan leningen totaal). Het doet me wel afvragen waarom ze in Malta zitten als ze zo'n grote focus hebben op NL.quote:Op zondag 12 januari 2025 11:21 schreef Lucky_Strike het volgende:
Wat is jullie mening over MeSave? Ik ben op zoek naar een nieuwe spaarrekening en met 2,91% ziet dat er op zich wel goed uit. Alternatief is via Raisin een Zweedse bank (Nordax of Resurs).
Dat is een ernstig positief punt, gezien de zekerheid onder Nl. hypotheken.quote:Op zondag 12 januari 2025 14:35 schreef snabbi het volgende:
[..]
Het kapitaal van de bank is onder het gemiddelde van de banken in Nederland (16,9% CET1). Ze hebben wel 2,1 miljard aan Nederlandse hypotheken uitstaan (van 2,7 miljard aan leningen totaal). Het doet me wel afvragen waarom ze in Malta zitten als ze zo'n grote focus hebben op NL.
Ze hebben ook een klein beetje belgie en malta zelf.
Ja ook die belgische positie zit voornamelijk in hypotheken, dus het zijn vooral leningen met zekerheden er onder. Al weet ik niet of ik het helemaal eens ben met dat de nederlandse hypotheken perse goed zijn.quote:Op zondag 12 januari 2025 15:31 schreef blomke het volgende:
[..]
Dat is een ernstig positief punt, gezien de zekerheid onder Nl. hypotheken.
De NHG, de overwaarde, de positie van banken.....laatste waar ik me zorgen over maak, is de betaalbaarheid van hypotheken.quote:Op zondag 12 januari 2025 15:35 schreef snabbi het volgende:
[..]
Ja ook die belgische positie zit voornamelijk in hypotheken, dus het zijn vooral leningen met zekerheden er onder. Al weet ik niet of ik het helemaal eens ben met dat de nederlandse hypotheken perse goed zijn.
Ik snap best dat we woonruimte tekort hebben wat niet heel snel weg is, maar eigenlijk vind ik ook dat er best wat lucht zit in de huizenprijzen.
Is van MeDirect; een bank die wel staat ingeschreven bij DNB maar kennelijk is het Maltese depositogarantiestelsel van toepassing.quote:Op zondag 12 januari 2025 11:21 schreef Lucky_Strike het volgende:
Wat is jullie mening over MeSave? Ik ben op zoek naar een nieuwe spaarrekening en met 2,91% ziet dat er op zich wel goed uit. Alternatief is via Raisin een Zweedse bank (Nordax of Resurs).
Wij hebben 8 januari daar een mail over gehad.quote:Op donderdag 16 januari 2025 07:45 schreef Patroon het volgende:
Het valt mij op dat Bunq steeds die bonus rente aanpast zonder mij te informeren. Die is nu 2.67% en een week geleden nog boven de 3%
Ja die verlagen de rente elke 14 dagen, de laatste tijdquote:Op donderdag 16 januari 2025 06:49 schreef Tjalala het volgende:
Nordax Bank gaat de variabele rente op de spaarrekening verlagen van 2,83% p.j. naar 2,75% p.j. Het nieuwe rentetarief wordt effectief op 21.01.2025.
Communicatie was laat, maar bij mij zat deze in de spam map.quote:Op donderdag 16 januari 2025 07:45 schreef Patroon het volgende:
Het valt mij op dat Bunq steeds die bonus rente aanpast zonder mij te informeren. Die is nu 2.67% en een week geleden nog boven de 3%
Check, hier ook in de spamquote:Op donderdag 16 januari 2025 12:42 schreef KrekelJapie het volgende:
[..]
Communicatie was laat, maar bij mij zat deze in de spam map.
Langer naar gekeken en zie er geen rare constructie in. Wat wel afwijkend is van de meeste aanbieders:quote:Op donderdag 16 januari 2025 20:11 schreef snabbi het volgende:
Ik kreeg reclame van Raisin over een aanbieder genaamd EuroExtra. Ik ben nog niet heel ver met het inlezen, maar ik zie dat het gaat om gelden die Raisin zelf plaatst bij Deutsche Bank met een direct opneembare spaartegoed tegen 2,7% rente.
Wat een bijzondere constructie. Ik ga eens nadenken of ik dit wel zo'n handige constructie vind, maar hoor natuurlijk ook graag anderen.
Ja in hetzelfde overzicht van je lopende deposito's. Aan de onderkant komt er een extra onderdeel bij met Afgelopen deposito's.quote:Op zaterdag 18 januari 2025 07:22 schreef KrekelJapie het volgende:
Kan je bij raisin na beëindiging van een spaarproduct ergens nog transacties of rente bijschrijving terugzien?
Ik zie bij afgelopen deposito's nog wel het bedrag aan rente. Bij beëindigde spaarrekeningen zie ik geen transacties en rente (via app).quote:Op zaterdag 18 januari 2025 08:51 schreef snabbi het volgende:
[..]
Ja in hetzelfde overzicht van je lopende deposito's. Aan de onderkant komt er een extra onderdeel bij met Afgelopen deposito's.
Ik weet niet hoe lang ze die blijven weergeven, mijn eerste deposito is nog net geen jaar afgelopen maar wordt nog wel steeds in dat overzicht getoond. Ook zit in dat stukje weer een overzicht van transacties om de verschillende data van de boekingen terug te zien.
ik zie het ja, ik zat op de pc. In de app staat het er niet iddquote:Op zaterdag 18 januari 2025 09:02 schreef KrekelJapie het volgende:
[..]
Ik zie bij afgelopen deposito's nog wel het bedrag aan rente. Bij beëindigde spaarrekeningen zie ik geen transacties en rente (via app).
Via de app dus niet te zien. Moet echt in de bankomgeving inloggen op transactie te zien.
Ja, bij spaardeposito's staan de oude er gewoon nog. Spaarrekeningen heb ik (nog) niet beëindigd weet ik dus niet.quote:Op zaterdag 18 januari 2025 07:22 schreef KrekelJapie het volgende:
Kan je bij raisin na beëindiging van een spaarproduct ergens nog transacties of rente bijschrijving terugzien?
https://www.rente.nl/spaarrente/faq/spaarrente-berekenenquote:Op zondag 19 januari 2025 13:22 schreef ChipsZak. het volgende:
Oke, dit is waarschijnlijk een heel domme vraag maar ik ben niet op mijn best met cijfertjes,. Dus doe maar alsof ik vijf ben.
Ik snap heus wel hoe het werkt met rente als het bedrag dat op je rekening staat hetzelfde blijft. Stel ik zet ergens 10k op, dan snap ik wel wat je aan het eind van het jaar hebt obv de rente die toen gold.
Maar stel, het betreft een flexibele spaarrekening. De rente (bijvoorbeeld 2,10%) wordt berekend op jaarbasis, echter tussentijds verandert het bedrag wat je op je rekening hebt ook steeds (soms wat naar beneden na uitgaves, of wat omhoog want sparen en eventueel maandelijks uitbetaalde rente).
Ik snap dan gewoon niet goed hoe ik dat dan moet zien: de rente over 10k met 2,10% is logisch. Maar in dit geval fluctueert het bedrag elke keer, maandelijks, dagelijks. Hoe heb je dan 2,10% over een heel jaar,?
Ik kan het niet goed uitleggen, dus ik hoop dat iemand me snapt.
Heeft het iets te maken met de 2,10% die wordt omgerekend over de 365 dagen p/j en daar dan dagelijks naar wordt gekeken? Ik snap het niet.
De link van Montov hierboven is een prima uitleg wat mij betreft.quote:Op zondag 19 januari 2025 13:22 schreef ChipsZak. het volgende:
<knip>
Heeft het iets te maken met de 2,10% die wordt omgerekend over de 365 dagen p/j en daar dan dagelijks naar wordt gekeken? Ik snap het niet.
https://www.telegraaf.nl/(...)en-op-verdere-dalingquote:Op maandag 20 januari 2025 18:09 schreef Van_Poppel het volgende:
NN gaat naar 1.75% (<25k) en 1.65% (>25k)
HRA meegenomen in je overwegingen? De verminderde liquiditeit??quote:Op dinsdag 21 januari 2025 09:39 schreef Stansfield het volgende:
De rente zakt overal weer onder mijn hypotheekrente. Dus maar weer meer gaan aflossen.
Uiteraard. Is ook een beetje spreiden. Gebruik niet gelijk al mijn overschot om af te lossen. Hou een boven mijn gewenste buffer ook wat liquiditeit over en een beetje om af te lossen.quote:Op dinsdag 21 januari 2025 09:43 schreef blomke het volgende:
[..]
HRA meegenomen in je overwegingen? De verminderde liquiditeit??
Dit is dezelfde verlaging als die je op 23-01 had gedeeld toch?quote:Op dinsdag 28 januari 2025 10:24 schreef blomke het volgende:
NIBC verlaagt de rente:
Renteverlaging termijndeposito's per
31 jan. Huidige rente* Nieuwe rente*
3 maanden 2,15% 2,05%
6 maanden 2,25% 2,15%
9 maanden 2,35% 2,25%
1 jaar 2,45% 2,35%
![]()
![]()
Weer tijd voor extra inleg in de S&P500.
Neen, die eerste ging mede over spaarrekeningen, de tweede uitsluitend over spaardeposito's . Ik kreeg er ook 2 aparte e-mails van NIBC over.quote:Op dinsdag 28 januari 2025 15:48 schreef snabbi het volgende:
[..]
Dit is dezelfde verlaging als die je op 23-01 had gedeeld toch?
quote:De rente van Internetsparen ging omlaag
Beste meneer Kopiko,
Je hebt een internetspaarrekening met variabele rente. Vanaf 24 januari 2025 ontvang je een lagere rente. Door een menselijke fout ontvang je deze e-mail later dan de bedoeling was. We begrijpen dat dit vervelend is voor je. Onze excuses hiervoor. In deze e-mail lees je wat er is veranderd.
Nieuwe rente vanaf 24 januari 2025
Saldoklasse Huidige rente Nieuwe rente
¤ 0,- t/m ¤ 25.000,- 2,00% 1,75%
Boven ¤ 25.000,- t/m ¤ 100.000,- 1,90% 1,65%
Boven ¤ 100.000,- 1,90% 1,65%
Net hier gekregen. Vreemd zo'n "fout"... na 5 dagen pas ontdekken....quote:
Waarschijnlijk was de medewerker met toegang tot het nieuwsbriefsysteem een weekje met vakantie...quote:Op woensdag 29 januari 2025 20:51 schreef blomke het volgende:
[..]
Net hier gekregen. Vreemd zo'n "fout"... na 5 dagen pas ontdekken....
Oef. Dat is wel weer laag.quote:
quote:Beste meneer Van_Poppel,
Je hebt een internetspaarrekening met variabele rente. Vanaf 24 januari 2025 ontvang je een lagere rente. In deze e-mail lees je wat er verandert.
Dus de spaarrentes gaan weer zakken?quote:De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt opnieuw de rente, van 3 naar 2,75 procent. Het is de vijfde renteverlaging op rij en de eerste van dit jaar.
in Nl wel niet in de rest van de EU, lidmaatschap pakt op dit punt slecht uitquote:Op woensdag 29 januari 2025 23:23 schreef RotatoR het volgende:
Rente daalt en de inflatie stijgt. Wat een shitshow.
Daarna 2,5%, per half februari..quote:Op donderdag 30 januari 2025 16:46 schreef capricia het volgende:
Openbank heeft nog 3,25% voor 6 maanden vrij opneembaar. Bij die welkom spaarrekening. En daarna 2,75%.
Dan heb ik hopelijk mijn beleggingsplan rond. Want mijn spaargeld verdampt zo ongeveer waar je bij staat.quote:Op donderdag 30 januari 2025 17:02 schreef IsItMeOrYou het volgende:
[..]
Daarna 2,5%, per half februari..
Forse verlagingquote:Op donderdag 16 januari 2025 20:11 schreef snabbi het volgende:
Ik kreeg reclame van Raisin over een aanbieder genaamd EuroExtra. Ik ben nog niet heel ver met het inlezen, maar ik zie dat het gaat om gelden die Raisin zelf plaatst bij Deutsche Bank met een direct opneembare spaartegoed tegen 2,7% rente.
Wat een bijzondere constructie. Ik ga eens nadenken of ik dit wel zo'n handige constructie vind, maar hoor natuurlijk ook graag anderen.
Ook in de rest van de EU stijgt de inflatie. Klinkt allemaal erg voorbarig om nu de rente te verlagen.quote:Op donderdag 30 januari 2025 16:18 schreef Slingervinger het volgende:
[..]
in Nl wel niet in de rest van de EU, lidmaatschap pakt op dit punt slecht uit
En als we hier, specifiek in NL, de BTW enzo gaan verhogen, krijgen we alleen maar meer inflatie.quote:Op donderdag 30 januari 2025 21:31 schreef RotatoR het volgende:
[..]
Ook in de rest van de EU stijgt de inflatie. Klinkt allemaal erg voorbarig om nu de rente te verlagen.
Weer terug naar Distingoquote:Op maandag 3 februari 2025 19:58 schreef KrekelJapie het volgende:
Klarna Bank gaat de variabele rente op de spaarrekening verlagen van 2,83% p.j. naar 2,53% p.j. Het nieuwe rentetarief wordt effectief op 07.02.2025.
Nouja... dat dus. Ik koester nog steeds mn 1,5 jaar depot van 4,5 procent bij Klarna. Maar die loopt in juni dus af.quote:Op dinsdag 4 februari 2025 08:26 schreef Quyxz_ het volgende:
In het volgende deel van deze reeks kan 'hoge' wel weer tussen aanhalingstekens.
De rente is nog steeds hoger dan m’n hypotheekrente, zelfs op de spaarrekening bij ING, dus ik vind het nog steeds wel redelijk hoog. Als je ziet dat we nog niet zo lang geleden zelfs op negatieve rente zaten…quote:Op dinsdag 4 februari 2025 08:26 schreef Quyxz_ het volgende:
In het volgende deel van deze reeks kan 'hoge' wel weer tussen aanhalingstekens.
Aareal 2,9% 5 jrs dep. optie?quote:Op dinsdag 4 februari 2025 10:48 schreef Rene het volgende:
[..]
Nouja... dat dus. Ik koester nog steeds mn 1,5 jaar depot van 4,5 procent bij Klarna. Maar die loopt in juni dus af.
Juni is nog een eindje weg. Meer renteverlagingen voor die tijd.quote:
Gebrek aan flexibiliteit. 6mnd voor nu even de max. Mede omdat binnen nu en vijf jaar ongetwijfeld een deel willen gebruiken.quote:
Gooi het lekker in een ETF.quote:Op dinsdag 4 februari 2025 10:48 schreef Rene het volgende:
[..]
Nouja... dat dus. Ik koester nog steeds mn 1,5 jaar depot van 4,5 procent bij Klarna. Maar die loopt in juni dus af.
Hmm, volgens mij ben je relatief jong toch? Dan is het zonde van je geld om geen geld in aandelen/fondsen te stoppen.quote:
Maandag weer de SPDR S&P 500 ETF bijkopen.quote:Op zondag 9 februari 2025 10:57 schreef Zwansen het volgende:
[..]
Hmm, volgens mij ben je relatief jong toch? Dan is het zonde van je geld om geen geld in aandelen/fondsen te stoppen.
https://www.degiro.nl/zelf-beleggen/etfs-kopen
Eerst ff een bak in de Openbank gezet (6mnd). Dan weer zien of we het geld nog nodig hebben gehad.quote:Op zondag 9 februari 2025 10:57 schreef Zwansen het volgende:
[..]
Hmm, volgens mij ben je relatief jong toch? Dan is het zonde van je geld om geen geld in aandelen/fondsen te stoppen.
https://www.degiro.nl/zelf-beleggen/etfs-kopen
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |