abonnement Unibet Coolblue
pi_174508084
De rechter buigt zich over de vraag of de daders van de treinkaping bij De Punt in 1977 opzettelijk door Nederlandse militairen werden gedood.



http://www.nu.nl/binnenla(...)-mariniers-punt.html

Deel #1: NWS / Treinkaping in Nederland, kapers opzettelijk gedood?
Deel #2: NWS / Treinkaping in Nederland, kapers opzettelijk gedood? #2
Deel #3: https://forum.fok.nl/topic/2400391
Deel #4: https://forum.fok.nl/topic/2403967/1/50

quote:
Nabestaanden van omgekomen Molukse treinkapers hebben uitgeschreven teksten in handen gekregen van geluidsopnames die zijn gemaakt van de bestorming van de gekaapte trein bij De Punt in 1977.

Een aantal mariniers droeg bij de bestorming opname-apparatuur bij zich, bedoeld voor opleidingsdoeleinden. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft die geluidsopnamen beluisterd en de tekst uitgeschreven. Niet alles was volgens het NFI verstaanbaar.

In het proces dat de nabestaanden van de Molukse kapers Max Papilaja en Hansina Uktolseja tegen de Nederlandse staat hebben aangespannen besliste de rechtbank dat de inhoud van de banden moet worden vrijgegeven.

Interpretatie

De vraag is of de geluidsopnamen nieuw licht werpen op de bevrijdingsactie op 11 juni 1977. Advocaten van nabestaanden van de omgekomen kapers en van de betrokken mariniers verbinden er verschillende conclusies aan.

Volgens advocaat Liesbeth Zegveld, die de nabestaanden van twee omgekomen kapers vertegenwoordigt, blijkt uit de geluidsopnamen van mariniers "dat de stelling dat er sprake is geweest van executies dicht bij de waarheid zit".

Maar de advocaat van de mariniers, Geert-Jan Knoops, zegt dat uit de geluidsopnamen niet kan worden opgemaakt dat de mariniers de Molukkers moedwillig hebben doodgeschoten.

Niet verstaanbaar

Deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut hebben de banden afgeluisterd en uitgewerkt. Deze transcripties zijn niet volledig. Veel gespreksfragmenten zijn niet verstaanbaar. Ook is niet altijd duidelijk wie wat heeft gezegd.

Volgens Knoops bieden de opnamen mede daarom geen compleet beeld van wat zich tijdens de bestorming heeft afgespeeld in de gekaapte trein bij De Punt. In de transcripties van de gespreksfragmenten mist veel informatie, zegt hij.

Volgens de raadsman moet rekening worden gehouden met de omstandigheden waaronder de mariniers handelden. "Het was een van de eerste anti-terreuroperaties in Nederland. En belangrijker nog: het was een militaire operatie, geen politiemissie. De mariniers hadden als doel de gegijzelden te bevrijden en, indien dat niet anders kon, de terroristen uit te schakelen."

Hij zegt verder dat de mariniers apparatuur droegen zodat er geluidsopnamen konden worden gemaakt voor educatieve doeleinden. Daarnaast noemt Knoops het veelzeggend dat op de bandopnamen niet is terug te horen dat drie kapers zich hebben overgeven.

De advocaat ziet dat als bewijs dat de geluidsopnamen niet compleet zijn. "Er worden ten onrechte vergaande conclusies uit getrokken."

Toch versterken de opnamen het vermoeden dat Papilaja en Uktolseja van dichtbij door mariniers zijn doodgeschoten, terwijl zij al zwaargewond en uitgeschakeld waren, stelt Zegveld. Op de opnamen is onder meer te horen dat iemand zegt: "Geven ze hem een genadeschot, hoor."

In een ander fragment is een knal hoorbaar. Dan vraagt iemand: "Deze is dood?" Een ander antwoordt dan: "Ja, nu wel", gevolgd door gelach van verschillende mariniers. Iemand zegt dan: "Rustig aan, he." Dan volgen er opnieuw knallen. Iemand roept: "Stop."

Ook de aanvalsleider bemoeit zich er dan mee. "Jongens", zegt hij, kennelijk om de leden van zijn groep tot de orde te roepen.

'Helemaal blauw. Ha, ha'

Later zegt een onbekende marinier: "Helemaal blauw. Ha, ha. [k heb ze] alletwee kapotgeschoten." Kort daarna is een onbekende marinier te horen die volgens de transcriptie zegt: "[...] achter [...] die leefde nog. Die heb ik helemaal [kapot][...]." De tekst die tussen vierkante haakjes staat is niet zeker, [...] betekent dat de spreker onverstaanbaar was.

Uit de transcripties wordt duidelijk dat de mariniers als militairen handelden en niet als politiemensen, zoals anti-terrorisme-eenheden tegenwoordig. Zo hebben ze het over "het zuiveren van de trein" en "het maken van krijgsgevangenen".

Op de rails

De Molukse kapers die het overleven worden na afloop van de bevrijdingsactie op de rails gelegd. "Laten liggen zo, oké, blijf d'r bij staan. Als 't-ie één verkeerde [..], schiet je 'm kapot", zegt één van de mariniers. De aanvalsleider bevestigt dat: "Als ze godverdomme te veel trillen, schiet je ze kapot die lui."

Zegveld vindt de nu vrijgegeven transcripties schokkend. "Het plaatst je terug in de trein in 1977." De transcripties benadrukken volgens haar dat er een tijdlijnreconstructie moet komen op basis van alle videobeelden, foto's en geluidsopnamen. Ze heeft de rechtbank hier om gevraagd, de staat is tegen.

http://nos.nl/artikel/217(...)0-jaar-openbaar.html


[ Bericht 3% gewijzigd door Bluesdude op 19-10-2017 09:06:35 ]
pi_174508105
quote:
Als je een trein volpompt met zo veel dodelijke munitie, zo lang, kan het alleen maar de bedoeling zijn dat daar doden vallen

Volgens Schollink is er gericht geschoten met duizenden patronen. ,,Die nacht, om vijf uur, hebben langeafstandsschutters acht minuten lang met mitrailleurs de trein doorboord met 15.000 pantserpatronen - die gaan door alles heen. Ze schoten continu op de coupés waarvan werd vermoed dat daar terroristen sliepen, om te voorkomen dat zij zich richting gijzelaars zouden verplaatsen. Er is gericht geschoten'', zo verklaart hij tegenover de Volkskrant.
https://www.ad.nl/binnenl(...)calculeerd~ad47a6ff/
pi_174508127
Tuurlijk schiet je gericht.
Al lijkt mij dat met zoveel kogels ondoenlijk.
pi_174508330
Mensen een genadeschot geven en dit zeggen terwijl het wordt opgenomen :')

Gewoon straffen die hap
pi_174508493
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 09:23 schreef scrupuleus het volgende:
Mensen een genadeschot geven en dit zeggen terwijl het wordt opgenomen :')

Gewoon straffen die hap
Wie?
De staat of die mariniers?
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_174508687
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 09:31 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Wie?
De staat of die mariniers?
Allebei.
  donderdag 19 oktober 2017 @ 10:09:21 #7
150517 SpecialK
No hesitation, no delay.
pi_174508946
kapers opzettelijk gedood?

Laten we het hopen. Mensen per ongeluk doodschieten staat vrij slordig en ik neem aan dat mensen die een trein kapen weten waar ze zich voor hebben ingeschreven.
There are no things, but as a consequence there are as many things as we like
pi_174509230
Oh het gaat gewoon door.

quote:
Ik heb de discussie verder gevolgd en me er even niet meer in gemengd maar ik ben het wel met sp3c eens, zo objectief vind ik je niet , want kritiek over de kapers wuif je weg want dan moet je kijken naar de molukse achtergrond
Als iedereen die problemen heeft met de staat dit soort dingen gaan doen krijgen we een lekkere puinhoop.

De nabestaande van de slachtoffers van MH17 zouden zoiets ook kunnen doen, want Rutte had beloofd dat de onderste steen boven zou komen, deze mensen gijzelen ook geen scholen en kapen ook geen treinen.
En zo zijn er waarschijnlijk nog wel meer voorbeelden.

Is de staat foutloos geweest?
Waarschijnlijk niet, maar ik blijf zeggen, kaap dan geen trein, gevalletje eigen risico en hou op met dat gejank, zeker 40 jaar na dato, die gasten hadden zich ook al eerder kunnen overgeven.

Je hebt het steeds over weerloze mensen afschieten alsof je er zelf bij bent geweest, misschien heeft die zwaar gewonde wel een beweging gemaakt waardoor die marinier dacht dat er geschoten ging worden, je gaat niet eerst vragen , pak je een wapen of een zakdoekje?

Als het doel echt afmaken was geweest was er geen kaper levend die trein uitgekomen en dat is dus niet zo.

Snap echt niet dat jij mensen kan blijven verdedigen die dit soort acties uitvoeren en mensen veroordeeld die dit soort acties beëindigen in omstandigheden die 40 jaar geleden hebben plaats gevonden

Ik heb geen kritiek weggewuifd over de kapers, want deze rechtszaak gaat niet om de kapers, dus valt er geen kritiek weg te wuiven over de kapers

[edit] ik heb nooit de Molukse achtergrond erbij betrokken. Die twee mariniers uit de volkskrant trouwens wel:

"De staat is de schuld van alles, vinden de mariniers. Die heeft die Molukkers hierheen gehaald en beloofd dat ze ook weer teruggezonden zouden worden naar een eigen staat. 'Daarom gingen ze tot gijzelingsacties over', zegt Schollink. 'Ze zijn genaaid en belogen door de Nederlandse overheid. De regering naait ook altijd haar militairen. Wij worden altijd opgeofferd. Kijk naar Srebrenica. Kijk naar de KNIL-militairen. Kijk naar de berechting van Eric O., die in Irak gewoon z'n werk deed. Kijk naar Mali. Kijk naar onze Bijzondere Bijstandseenheid. Mariniers moeten nu onder ede vertellen dat het niet zo is gegaan zoals het in werkelijkheid wél is gegaan."

De nabestaanden zouden dan een rechtszaak moet starten tegen degene die verantwoordelijk zijn voor de dood van de passagiers, daar heeft Rutte vrijwel niets mee te maken.

Is de staat foutloos geweest t.ov. van de Molukkers, dat is de vraag niet in deze rechtszaak. Wel of de staat verkeerd heeft opgetreden en daarbij schuldig is aan fouten als blijkt dat die fouten bewezen zijn.

[edit] ik ging er vanuit dat je foutloos tegenover de Molukse gemeenschap bedoelde. Het is altijd heel belangrijk voor jou als burger als een staat een fout heeft gemaakt.

Ik heb het niet over weerloze mensen die afgeschoten zijn alsof ik er zelf bij ben geweest. Ik heb gezegd dat dat aan deskundigen overgelaten moet worden, maar het zijn andere die doen alsof ze erbij zijn geweest en scenario's bij voorbaat uitsluiten omdat het niet in hun straatje past.

Het doel afmaken kan altijd. Daar gaat de rechter nu over beslissen, volgens mij heeft hij al besloten dat er geen sprake van een order tot executie is.

Verder heb ik helemaal niemand verdedigd, maar ben ik zoals ik al zei volledig objectief gebleven door alleen gewoonweg voor de zoveelste keer bepaalde scenario's waar deze hele rechtszaak nogmaals om draait niet uit te sluiten. Objectiever kan bijna niet.
West-Melanesia
  Moderator donderdag 19 oktober 2017 @ 11:05:23 #9
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_174509890
quote:
7s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 10:09 schreef SpecialK het volgende:
kapers opzettelijk gedood?

Laten we het hopen. Mensen per ongeluk doodschieten staat vrij slordig en ik neem aan dat mensen die een trein kapen weten waar ze zich voor hebben ingeschreven.
dat sowieso, het staat een beetje slordig overal

de vraag is of ze geexecuteerd zijn maar daar lijkt het niet op
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_174510289
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 04:10 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Nee het leek alsof ik voor een dilemma werd gesteld. Er staan nu twee verschillende kampen mariniers tegenover mekaar als het ware.

Maar ook in de elite is de ene wat harder, beter, minder emotioneel dan de ander volgens de mariniers.

Volkskrant: "Is het mogelijk dat de mariniers in de trein de verleiding niet konden weerstaan om uit wraakzucht gewonde kapers dood te schieten?"

Schollink: 'Een goede marinier doet zoiets niet.
Gatowinas: 'Maar een compagnie bestaat niet alleen uit tienen, hè. Er lopen ook zesjes tussen.'

Ik stel je niet voor een dilemma. Je zegt zelf dat het tegen de protocollen en regels van het leger in is om een gewonde vijand, die geen gevaar meer is, alsnog dood te schieten. Toch hecht je waarde aan oud-marinier die zegt dat hij het onwaarschijnlijk vindt dat de mariniers in de trein niet de opdracht hebben gekregen om te doden.

Je quote nu iets wat ik nog niet eerder heb gelezen (achter de betaalmuur van de Volkskrant?), waar de oud-marinier een stuk genuanceerder is. Nu is het opeens wel mogelijk dat de marinier niet een gewonde 'vijand' doodschiet.

Ik zie trouwens niet waarin twee groepen mariniers tegenover elkaar staan.
pi_174511634
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 11:24 schreef Physsic het volgende:

[..]

Ik stel je niet voor een dilemma. Je zegt zelf dat het tegen de protocollen en regels van het leger in is om een gewonde vijand, die geen gevaar meer is, alsnog dood te schieten. Toch hecht je waarde aan oud-marinier die zegt dat hij het onwaarschijnlijk vindt dat de mariniers in de trein niet de opdracht hebben gekregen om te doden.

Je quote nu iets wat ik nog niet eerder heb gelezen (achter de betaalmuur van de Volkskrant?), waar de oud-marinier een stuk genuanceerder is. Nu is het opeens wel mogelijk dat de marinier niet een gewonde 'vijand' doodschiet.

Ik zie trouwens niet waarin twee groepen mariniers tegenover elkaar staan.
De mariniers uit de volkskrant beweren dat de verklaringen van de treinmariniers geregisseerd zijn. Ze zijn het niet eens met wat de mariniers verklaren en menen dat de staat hen misbruikt, als een soort schild om zichzelf en de politiek vrij te pleiten. Dat staat inderdaad achter de betaalmuur.
West-Melanesia
pi_174513587
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 10:30 schreef Oceanier het volgende:
Oh het gaat gewoon door.

[..]

Ik heb geen kritiek weggewuifd over de kapers, want deze rechtszaak gaat niet om de kapers, dus valt er geen kritiek weg te wuiven over de kapers

[edit] ik heb nooit de Molukse achtergrond erbij betrokken. Die twee mariniers uit de volkskrant trouwens wel:

"De staat is de schuld van alles, vinden de mariniers. Die heeft die Molukkers hierheen gehaald en beloofd dat ze ook weer teruggezonden zouden worden naar een eigen staat. 'Daarom gingen ze tot gijzelingsacties over', zegt Schollink. 'Ze zijn genaaid en belogen door de Nederlandse overheid. De regering naait ook altijd haar militairen. Wij worden altijd opgeofferd. Kijk naar Srebrenica. Kijk naar de KNIL-militairen. Kijk naar de berechting van Eric O., die in Irak gewoon z'n werk deed. Kijk naar Mali. Kijk naar onze Bijzondere Bijstandseenheid. Mariniers moeten nu onder ede vertellen dat het niet zo is gegaan zoals het in werkelijkheid wél is gegaan."

De nabestaanden zouden dan een rechtszaak moet starten tegen degene die verantwoordelijk zijn voor de dood van de passagiers, daar heeft Rutte vrijwel niets mee te maken.

Is de staat foutloos geweest t.ov. van de Molukkers, dat is de vraag niet in deze rechtszaak. Wel of de staat verkeerd heeft opgetreden en daarbij schuldig is aan fouten als blijkt dat die fouten bewezen zijn.

[edit] ik ging er vanuit dat je foutloos tegenover de Molukse gemeenschap bedoelde. Het is altijd heel belangrijk voor jou als burger als een staat een fout heeft gemaakt.

Ik heb het niet over weerloze mensen die afgeschoten zijn alsof ik er zelf bij ben geweest. Ik heb gezegd dat dat aan deskundigen overgelaten moet worden, maar het zijn andere die doen alsof ze erbij zijn geweest en scenario's bij voorbaat uitsluiten omdat het niet in hun straatje past.

Het doel afmaken kan altijd. Daar gaat de rechter nu over beslissen, volgens mij heeft hij al besloten dat er geen sprake van een order tot executie is.

Verder heb ik helemaal niemand verdedigd, maar ben ik zoals ik al zei volledig objectief gebleven door alleen gewoonweg voor de zoveelste keer bepaalde scenario's waar deze hele rechtszaak nogmaals om draait niet uit te sluiten. Objectiever kan bijna niet.
De staat heeft beloofd in de zaak MH 17 in naam van Rutte de onderste steen boven te krijgen echter is er nog geen enkele vordering gemaakt.
Dit is te vergelijken met de beloftes die de staat aan de Molukken deed.
Het grote verschil is dat de nabestaande van MH17 zich als normale burgers gedragenen afwachten en de Molukken als een stel idioten allerlei criminele acties gaan ondernemen.
Als dan de heren geen koffie krijgen aangeboden en niet met zijden handschoentjes worden aangepakt dan gaan we zeuren tot we onze zin krijgen

Objectief...echt niet!!
pi_174514060
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 11:05 schreef sp3c het volgende:

[..]

dat sowieso, het staat een beetje slordig overal

de vraag is of ze geexecuteerd zijn maar daar lijkt het niet op
Omerta, niet willen weten . Zo ging dat ook in Indonesië
In de trein zei een marinier : ik heb er net twee doodgeschoten. (men lachte daarop)
Geen van de elf mariniers kan zich herinneren dat dit gezegd is..... degene die het zei herkende zijn stem, maar herinnert zich ook niet dat hij dat zei. Doei... alsof hij dat dagelijks deed. Zoiets onthoud je wel , ook als je zit te liegen om stoer te doen.
Dat riekt naar niet willen weten, cover up en meineed.
pi_174514093
Wat maakt het uit of hij het zich herinnert?

Hij heeft het gezegd?!
  donderdag 19 oktober 2017 @ 14:50:31 #15
78780 deedeetee
rustig doorgaan met ademhalen
pi_174514404
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 14:34 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Omerta, niet willen weten . Zo ging dat ook in Indonesië
In de trein zei een marinier : ik heb er net twee doodgeschoten. (men lachte daarop)
Geen van de elf mariniers kan zich herinneren dat dit gezegd is..... degene die het zei herkende zijn stem, maar herinnert zich ook niet dat hij dat zei. Doei... alsof hij dat dagelijks deed. Zoiets onthoud je wel , ook als je zit te liegen om stoer te doen.
Dat riekt naar niet willen weten, cover up en meineed.
Dat riekt naar opmerkingen maken in een zeer gespannen situatie. Tenslotte zie je bij zo'n actie je eigen dood of die van je kameraden onder ogen. Kan me prima voorstellen dat je geheugen daaraan dan te wensen overlaat. Net zoals dat je dan opmerkingen maakt die je normaal niet zou maken.
Ik begrijp niet dat er mensen zijn die beweren dat wanneer je er voor getraind bent het je niks doet. Appeltje eitje, ff naar binnen en kogels zien vliegen, wellicht vangen en onschuldige mensen beschoten zien worden- alles is mogelijk - intussen doodnuchter en ontspannen blijven...
Kom op zeg ! Die mariniers zijn geen robots. Mijn vader was marinier tijdens de oorlog in voormalig Ned. Indië. Hield zijn kaken altijd stijf op elkaar over oorlogszaken. We kregen alleen de grappige verhalen en zo te horen.
Ga fietsen jij !! ikke niet hoor..
pi_174514512
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 14:34 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Omerta, niet willen weten . Zo ging dat ook in Indonesië
In de trein zei een marinier : ik heb er net twee doodgeschoten. (men lachte daarop)
Geen van de elf mariniers kan zich herinneren dat dit gezegd is..... degene die het zei herkende zijn stem, maar herinnert zich ook niet dat hij dat zei. Doei... alsof hij dat dagelijks deed. Zoiets onthoud je wel , ook als je zit te liegen om stoer te doen.
Dat riekt naar niet willen weten, cover up en meineed.
Doodschieten, dat zeggen en er om lachen bewijst uiteraard nog geen executie.
Don't quote me boy, cause I ain't said shit!
Send Banano to: ban_1drjycsqhpwa1i4uxo1mmqau6q8gibgbn6oabtub53zpcrabjunt3uscaqty
pi_174514524
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 14:36 schreef scrupuleus het volgende:
Wat maakt het uit of hij het zich herinnert?

Hij heeft het gezegd?!
Als dat zo is, wat dan?
Don't quote me boy, cause I ain't said shit!
Send Banano to: ban_1drjycsqhpwa1i4uxo1mmqau6q8gibgbn6oabtub53zpcrabjunt3uscaqty
pi_174514559
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 14:56 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:

[..]

Als dat zo is, wat dan?
Veroordelen voor moord.
pi_174514615
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 14:55 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:

[..]

Doodschieten, dat zeggen en er om lachen bewijst uiteraard nog geen executie.
Niet persé, maar het riekt er wel naar
En dan liegen/nietweten later: ik kan me niet herinneren dat dit gezegd is. Ik weet niet wie dat zei.
Dat riekt ook naar een afgesproken cover-up.
Maar het werkelijke executieplan kwam van de regering. Die 15.000 zware kogels liet afschieten van buiten de trein.
pi_174514624
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 14:58 schreef scrupuleus het volgende:

[..]

Veroordelen voor moord.
Waarom? Zeggen dat je er twee hebt doodgeschoten is geen moord. Dat hoort bij zijn werk. De vraag was toch of ze standrechtelijk geëxecuteerd zijn? Dat blijkt toch nergens uit die woorden?
Don't quote me boy, cause I ain't said shit!
Send Banano to: ban_1drjycsqhpwa1i4uxo1mmqau6q8gibgbn6oabtub53zpcrabjunt3uscaqty
pi_174514660
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 15:01 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:

[..]

Waarom? Zeggen dat je er twee hebt doodgeschoten is geen moord. Dat hoort bij zijn werk. De vraag was toch of ze standrechtelijk geëxecuteerd zijn? Dat blijkt toch nergens uit die woorden?
Domme vraag dan.

Iemand de beslissende kogel geven, met of zonder executie heeft hetzelfde resultaat.
pi_174514671
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 15:01 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Niet persé, maar het riekt er wel naar
En dan liegen/nietweten later: ik kan me niet herinneren dat dit gezegd is. Ik weet niet wie dat zei.
Dat riekt ook naar een afgesproken cover-up.
Maar het werkelijke executieplan kwam van de regering. Die 15.000 zware kogels liet afschieten van buiten de trein.
Nou, 15000 kogels afschieten duurt wel even. Tijd genoeg om je over te geven. Op het moment dat er 15000 zware kogels op je afgevuurd worden zou je toch wel moeten begrijpen dat het menens is? Wat hadden ze verwacht? Dat de mariniers melk en koekjes kwamen brengen?
Don't quote me boy, cause I ain't said shit!
Send Banano to: ban_1drjycsqhpwa1i4uxo1mmqau6q8gibgbn6oabtub53zpcrabjunt3uscaqty
pi_174514689
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 15:03 schreef scrupuleus het volgende:

[..]

Domme vraag dan.

Iemand de beslissende kogel geven, met of zonder executie heeft hetzelfde resultaat.
Klopt. Echter is het een strafbaar en het andere niet.
Don't quote me boy, cause I ain't said shit!
Send Banano to: ban_1drjycsqhpwa1i4uxo1mmqau6q8gibgbn6oabtub53zpcrabjunt3uscaqty
pi_174514875
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 15:03 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:

[..]

Nou, 15000 kogels afschieten duurt wel even. Tijd genoeg om je over te geven.
Als je al niet dood bent of zwaargewond verlamd lig. Of bang ben als je opsta neergeknald te worden door de kapotte. vensters. Of bang staande in open deuren afgeknald te worden.
Dat overgeven is nog gevaarlijker dan liggen op de grond en wachten totdat men stopt. Ze bleven maar 10 minuten door schieten
Get real.... Het plan was een stel kapers te vermoorden in die beschietingen. Net zoals nu juichte men dat toe. en dan goedpraten en ontkennen.
pi_174515040
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 14:17 schreef Bottendaal het volgende:

[..]

De staat heeft beloofd in de zaak MH 17 in naam van Rutte de onderste steen boven te krijgen echter is er nog geen enkele vordering gemaakt.
Dit is te vergelijken met de beloftes die de staat aan de Molukken deed.
Het grote verschil is dat de nabestaande van MH17 zich als normale burgers gedragenen afwachten en de Molukken als een stel idioten allerlei criminele acties gaan ondernemen.
Als dan de heren geen koffie krijgen aangeboden en niet met zijden handschoentjes worden aangepakt dan gaan we zeuren tot we onze zin krijgen

Objectief...echt niet!!
Wat je nu allemaal zegt heeft nog steeds niks met de rechtszaak te maken. Volgens mij herhaal ik dat nu voor de zoveelste keer.

Als mijn moeder mij een fiets belooft en ik krijg het niet, moet ik dan de juffrouw gaan gijzelen? Nee natuurlijk niet.

De complete Molukse geschiedenis vergelijken met een vliegtuigongeluk, en dan nog de belofte erbij halen van van Mark rutte die de nabestaanden ook nog probeert te helpen. Sorry, hier ga ik niet eens op in.

Ik wil eigenlijk terug naar de rechtszaak en me niet bezighouden met randzaken en verkeerde vergelijkingen die je allemaal erbij betrekt.

De conclusie die volgens jou daarop volgt dat ik niet objectief ben is trouwens waarop gebaseerd?
West-Melanesia
pi_174515079
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 15:12 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Als je al niet dood bent of zwaargewond verlamd lig. Of bang ben als je opsta neergeknald te worden door de kapotte. vensters. Of bang staande in open deuren afgeknald te worden.
Dat overgeven is nog gevaarlijker dan liggen op de grond en wachten totdat men stopt. Ze bleven maar 10 minuten door schieten
Get real.... Het plan was een stel kapers te vermoorden in die beschietingen. Net zoals nu juichte men dat toe. en dan goedpraten en ontkennen.
De kaping heeft 19 dagen geduurd. 18 dagen de tijd gehad om bij zinnen te komen. Serieus, wat verwacht je na een gijzeling van onschuldige burgers en 18 dagen lief vragen of je alsjeblieft naar buiten wilt komen? Op een gegeven moment is het geduld op en dan is (dodelijk) geweld het verwachtte gevolg.

Dat het nonsens is dat het doel was de kapers te vermoorden blijkt wel uit het gegeven dat 3 het hebben overleefd.
Don't quote me boy, cause I ain't said shit!
Send Banano to: ban_1drjycsqhpwa1i4uxo1mmqau6q8gibgbn6oabtub53zpcrabjunt3uscaqty
pi_174515222
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 14:50 schreef deedeetee het volgende:

[..]

Dat riekt naar opmerkingen maken in een zeer gespannen situatie. Tenslotte zie je bij zo'n actie je eigen dood of die van je kameraden onder ogen. Kan me prima voorstellen dat je geheugen daaraan dan te wensen overlaat. Net zoals dat je dan opmerkingen maakt die je normaal niet zou maken.
Ik begrijp niet dat er mensen zijn die beweren dat wanneer je er voor getraind bent het je niks doet. Appeltje eitje, ff naar binnen en kogels zien vliegen, wellicht vangen en onschuldige mensen beschoten zien worden- alles is mogelijk - intussen doodnuchter en ontspannen blijven...
Kom op zeg ! Die mariniers zijn geen robots. Mijn vader was marinier tijdens de oorlog in voormalig Ned. Indië. Hield zijn kaken altijd stijf op elkaar over oorlogszaken. We kregen alleen de grappige verhalen en zo te horen.
Kan, dat het geen robots zijn daarmee sla je precies de spijker op z'n kop. Dus ze kunnen ook uit woede een genadeschot hebben gegeven, of bewust uit medelijden een einde aan het lijden hebben gemaakt. Alles kan. Welk scenario jij denkt dat er gebeurd is moet je helemaal zelf weten, heb ik niks op tegen.

Het uitsluiten van andere scenario's alleen omdat het niet in je straatje pas, dat is waar ik steeds tevoorschijn kom. En dat is precies wat een aantal mensen steeds aan het doen is hier, door die andere mogelijk scenario's bijvoorbeeld als "onmogelijk" te beschrijven en vervolgens van het onderwerp afdwalen door randzaken erbij te betrekken die niks te maken hebben met waar de rechtszaak om draait.
West-Melanesia
pi_174515316
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 12:48 schreef Oceanier het volgende:

[..]

De mariniers uit de volkskrant beweren dat de verklaringen van de treinmariniers geregisseerd zijn. Ze zijn het niet eens met wat de mariniers verklaren en menen dat de staat hen misbruikt, als een soort schild om zichzelf en de politiek vrij te pleiten. Dat staat inderdaad achter de betaalmuur.
Hebben ze daar ook bewijs voor of is het slechts speculeren van hun kant?
pi_174515603
http://www.rtvdrenthe.nl/(...)gen-advocaat-Zegveld

Dit is ook wel tekenend voor die mevrouw Zegveld....

quote:
Kritiek
De zaak begon wel met Ririmasse. Hij kreeg een vergoeding van de Raad van Rechtbijstand. De vergoeding ging rechtstreeks naar Zegveld. Nu heeft Ririmasse als minvermogende geen mogelijkheid meer tot rechtbijstand. Hij kan dus niet opnieuw een vergoeding krijgen voor een andere advocaat. Dat is de kern van de klacht.
Eerst plukt mr Zegveld een daadwerkelijke dader/kaper kaal. Met geld dat uiteindelijk de belastingbetaler betaalt. En zodra het geld binnen is, verandert ze van koers en richt ze zich op de nabestaanden van de 2 omgekomen kapers.
Nu heeft een advocaat een inspanningsverplichting en geen resultaatverplichting, maar ik vraag me af hoe kansrijk zij haar pleidooi daadwerkelijk zag. Ik mag hopen dat er ook voor deze kandidaten een grens is van wat dat rechtsbijstandfonds uitkeert.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_174515748
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 15:12 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Als je al niet dood bent of zwaargewond verlamd lig. Of bang ben als je opsta neergeknald te worden door de kapotte. vensters. Of bang staande in open deuren afgeknald te worden.
Dat overgeven is nog gevaarlijker dan liggen op de grond en wachten totdat men stopt. Ze bleven maar 10 minuten door schieten
Get real.... Het plan was een stel kapers te vermoorden in die beschietingen. Net zoals nu juichte men dat toe. en dan goedpraten en ontkennen.
Maareh, de rechtszaak gaat helemaal niet over het beschieten van de trein van buiten he.

quote:
Uit de rechtspraak van het EHRM volgt dat inherent aan de toetsing aan artikel 2 EVRM is dat het gebruik van geweld bij de beëindiging van de treinkaping (in een breder verband beschouwd) absoluut noodzakelijk was. Duidelijk is dat het eisers in de kern gaat om het gestelde onrechtmatige optreden van de mariniers in de trein jegens Hansina en Max. Eisers hebben hun pijlen expliciet niet gericht op “de overmaat aan geweld” die bij de beëindiging van de gijzeling is toegepast. De rechtmatigheid van de beschietingen van buiten de trein door zowel precisieschutters als mariniers wordt door hen niet ter discussie gesteld. Niettemin moet de rechtbank dus oordelen over de absolute noodzaak van de gewelddadige beëindiging van de gijzeling in algemene zin, waaronder de beschietingen van buiten de trein door zowel precisieschutters als mariniers. In dat verband hebben eisers (als het gaat om de voorbereiding en leiding van de bevrijdingsactie) de inhoud van de geweldsinstructie aan de mariniers en het bestaan van een gestelde heimelijke instructie, alsook de toestemming voor het gebruik van Hollow Point 5-munitie aan de orde gesteld.

...

De rechtbank onderschrijft dan ook de conclusie uit het Archiefonderzoek:
dat het bevoegd gezag en de politieke ambtsdragers zich de vragen van proportionaliteit en subsidiariteit van het ingrijpen uitdrukkelijk hebben gesteld en dat [...] geen feiten en omstandigheden naar voren zijn gekomen die leiden tot de conclusie dat de afweging destijds onzorgvuldig, onvolledig of onjuist is geweest”.

Het gewapenderhand beëindigen van de gijzeling, inclusief de inleidende beschietingen van buiten de trein, was absoluut noodzakelijk en de rechtbank ziet geen aanleiding het handelen van de Staat in zoverre in strijd met artikel 2 EVRM te achten.
pi_174515757
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 15:19 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Wat je nu allemaal zegt heeft nog steeds niks met de rechtszaak te maken. Volgens mij herhaal ik dat nu voor de zoveelste keer.

Als mijn moeder mij een fiets belooft en ik krijg het niet, moet ik dan de juffrouw gaan gijzelen? Nee natuurlijk niet.

De complete Molukse geschiedenis vergelijken met een vliegtuigongeluk, en dan nog de belofte erbij halen van van Mark rutte die de nabestaanden ook nog probeert te helpen. Sorry, hier ga ik niet eens op in.

Ik wil eigenlijk terug naar de rechtszaak en me niet bezighouden met randzaken en verkeerde vergelijkingen die je allemaal erbij betrekt.

De conclusie die volgens jou daarop volgt dat ik niet objectief ben is trouwens waarop gebaseerd?
Je gaat er niet op in omdat het jou niet uit komt en je jezelf er niet uit kan kletsen.

Moeten wij als Nederlander steeds dat gezeik aanhoren over dat Molukse verleden, kan ik daar wat aan doen, konden die mensen in die trein daar wat aan doen , konden die schoolkinderen daar wat aan doen
Flikker op met dat gezeik over die Molukken, elk volk is onrecht aangedaan alleen dat stelletje tuig lost dat op die manier op.
En ze zijn er voor gestraft en hadden voor mij allemaal afgeschoten mogen worden, het is een schande dat hier een rechtszaak over is, die nabestaande beseffen niet dat hun familieleden een stel criminelen/ terroristen waren die de dood verdienden
Logisch want ze geloven waarschijnlijk zelf in dezelfde onzin dat het mocht wat ze deden

Deze post zal je en misschien ook wel anderen in het verkeerde keelgat schieten maar dat boeit me even niet.

Nogmaals deze rechtszaak is een schande!

[ Bericht 0% gewijzigd door Bottendaal op 19-10-2017 16:04:19 ]
  donderdag 19 oktober 2017 @ 15:55:52 #32
3647 B.R.Oekhoest
Taalpotpourrist Berend Rinus
pi_174515869
Israel zal waarschijnlijk helemaal dubbel liggen dat nu in Nederland nog 40 jaar na dato wordt geredetwist of het toen wel kosher was om een stelletje moordende terroristen definitief uit te schakelen om de levens van de gijzelaars te redden.

Het zoveelste bewijs dat we in West Europa de laatste decennia helemaal versoft zijn.

En ja, de rol van de overheid tov de Molukkers verdiende geen schoonheidsprijs, en ze deden beloftes die ze niet waar konden maken. Maar dan nog.
De moraal zit in een crisis, niemand weet meer wat van wie is.
Mijn broer Tinus zeker niet; de minkukel neemt steeds ongevraagd bezit van mijn FOK!account. Beste vent wel verder, overigens: http://fotoboek.fok.nl/Tinus_O..
pi_174516125
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 15:31 schreef Physsic het volgende:

[..]

Hebben ze daar ook bewijs voor of is het slechts speculeren van hun kant?
Bewijs hebben ze denk ik niet. Als het waar is, en alle zaken wat ze beweren dan is het moeilijk om bewijs te hebben. Dit zijn zaken waar films en series als prison break over gemaakt zijn. Het bedrijf, de staat, the company. Het corrupte binnen de uitvoerende macht, de doofpot en politieke spelletjes. De hele Molukse zaak is nogal verwikkeld in hoog niveau politieke spelletjes vanaf inderdaad de compagnie, VOC tot op heden.

Het is wel een heel uitgebreid artikel waarin nogal wat interessante dingen worden beweerd. Zo hebben ze het ook over de anonieme verklaringen dat een vertegenwoordiger uit Den Haag kwam om te vertellen dat de daders dood moesten en het in de doofpot moest. Destijds was van Agt volgens hen aan het armpjedrukken met den Uyl, het was immers verkiezingstijd en op de waarheid zat men niet te wachten.

Je hoeft trouwens niet te betalen voor dat artikel, alleen registreren en dan mag je volgens mij 2 weken gratis alle artikelen lezen.
West-Melanesia
pi_174516530
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 15:50 schreef Bottendaal het volgende:

[..]

Je gaat er niet op in omdat het jou niet uit komt en je jezelf er niet uit kan kletsen.

Moeten wij als Nederlander steeds dat gezeik aanhoren over dat Molukse verleden, kan ik daar wat aan doen, konden die mensen in die trein daar wat aan doen , konden die schoolkinderen daar wat aan doen
Flikker op met dat gezeik over die Molukken, elk volk is onrecht aangedaan alleen dat stelletje tuig lost dat op die manier op.
En ze zijn er voor gestraft en hadden voor mij allemaal afgeschoten mogen worden, het is een schande dat hier een rechtszaak over is, die nabestaande beseffen niet dat hun familieleden een stel criminelen/ terroristen waren die de dood verdienden
Logisch want ze geloven waarschijnlijk zelf in dezelfde onzin dat het mocht wat ze deden

Deze post zal je en misschien ook wel anderen in het verkeerde keelgat schieten maar dat boeit me even niet.

Nogmaals deze rechtszaak is een schande!
Ik snap je woede. Maar ik weet niet wanneer het Molukse verleden en het onrecht jegens hen erbij is gehaald en door wie. Je hebt uit je woede denk ik niet goed alle berichten doorgelezen of je niet goed genoeg verdiept in de rechtszaak.

Op je vergelijking van de complete Moluks-Nederlandse geschiedenis met de MH17 belofte van Mark Rutte ga ik niet op in en dat spreekt voor zich waarom. Wellicht wanneer je woede bekoelt is dat je op deze uitspraak gauw terugkomt.

Ik snap je woede, maar je bent bij de verkeerde rechtszaak. De oorzaken van jouw woede zijn niet te zoeken in deze rechtszaak. Hier hebben het verleden van de Molukkers, hun onrecht, de basisschoolkinderen, de kapingen zelf en alle dingen die je roept niks mee te maken.
West-Melanesia
pi_174516566
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 15:55 schreef B.R.Oekhoest het volgende:
Israel zal waarschijnlijk helemaal dubbel liggen dat nu in Nederland nog 40 jaar na dato wordt geredetwist of het toen wel kosher was om een stelletje moordende terroristen definitief uit te schakelen om de levens van de gijzelaars te redden.

Het zoveelste bewijs dat we in West Europa de laatste decennia helemaal versoft zijn.

En ja, de rol van de overheid tov de Molukkers verdiende geen schoonheidsprijs, en ze deden beloftes die ze niet waar konden maken. Maar dan nog.
Voor zover ze die beloftes uberhaupt hebben gedaan..
  donderdag 19 oktober 2017 @ 16:26:56 #36
78780 deedeetee
rustig doorgaan met ademhalen
pi_174516576
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 15:27 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Kan, dat het geen robots zijn daarmee sla je precies de spijker op z'n kop. Dus ze kunnen ook uit woede een genadeschot hebben gegeven, of bewust uit medelijden een einde aan het lijden hebben gemaakt. Alles kan. Welk scenario jij denkt dat er gebeurd is moet je helemaal zelf weten, heb ik niks op tegen.

Het uitsluiten van andere scenario's alleen omdat het niet in je straatje pas, dat is waar ik steeds tevoorschijn kom. En dat is precies wat een aantal mensen steeds aan het doen is hier, door die andere mogelijk scenario's bijvoorbeeld als "onmogelijk" te beschrijven en vervolgens van het onderwerp afdwalen door randzaken erbij te betrekken die niks te maken hebben met waar de rechtszaak om draait.
Er is van alles mogelijk. Eerlijk gezegd boeit mij dat niet. Ze hebben een eind gemaakt aan de nachtmerrie van alle slachtoffers. Dat daarbij ook kapers zijn gedood en hoe dat gebeurde is IMO onbelangrijk. Het is domweg onmogelijk om te achterhalen wat er precies gebeurde en welke intenties de mariniers hadden. Zou me niks verbazen als ze t zelf ook niet weten. Wat gaat er door je heen in een dergelijk situatie??? De ene mens is de andere niet. Als jij denkt dit wel te weten zou ik zeggen : droom maar rustig verder. Ik vind het laf om nu nog deze mariniers te achtervolgen. Maar dat deze mensen laf zijn wisten we al nietwaar ?
Ga fietsen jij !! ikke niet hoor..
pi_174516741
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 16:26 schreef deedeetee het volgende:

[..]

Er is van alles mogelijk. Eerlijk gezegd boeit mij dat niet. Ze hebben een eind gemaakt aan de nachtmerrie van alle slachtoffers. Dat daarbij ook kapers zijn gedood en hoe dat gebeurde is IMO onbelangrijk. Het is domweg onmogelijk om te achterhalen wat er precies gebeurde en welke intenties de mariniers hadden. Zou me niks verbazen als ze t zelf ook niet weten. Wat gaat er door je heen in een dergelijk situatie??? De ene mens is de andere niet. Als jij denkt dit wel te weten zou ik zeggen : droom maar rustig verder. Ik vind het laf om nu nog deze mariniers te achtervolgen. Maar dat deze mensen laf zijn wisten we al nietwaar ?
Ik denk niks te weten. Ik hoop op antwoorden die uit deze rechtszaak kunnen komen waar de nabestaanden alle recht op hebben. Ze zijn al genoeg aan het lijntje gehouden door de staat. Laf zijn die nabestaanden niet, moedig en rechtvaardig wel, en dat is wel mijn mening.
West-Melanesia
pi_174516763
Eigenlijk dan best jammer dat er kapers in leven zijn gebleven die nu verhaal proberen te halen wegens acties die ze zelf in gang hebben gezet.
  donderdag 19 oktober 2017 @ 16:40:15 #39
78780 deedeetee
rustig doorgaan met ademhalen
pi_174516927
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 16:33 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Ik denk niks te weten. Ik hoop op antwoorden die uit deze rechtszaak kunnen komen waar de nabestaanden alle recht op hebben. Ze zijn al genoeg aan het lijntje gehouden door de staat. Laf zijn die nabestaanden niet, moedig en rechtvaardig wel, en dat is wel mijn mening.
Ik heb een andere mening.
Ga fietsen jij !! ikke niet hoor..
pi_174516934
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 16:26 schreef Physsic het volgende:

[..]

Voor zover ze die beloftes uberhaupt hebben gedaan..
Het is erg off-topic maar idd: Welke beloftes zijn gedaan? Zijn deze vastgelegd? En in hoeverre kun je toch aanvoelen dat beloftes van 1 kikkerlandje niet waargemaakt kunnen worden als de hele VN (cq wereldgemeenschap) van mening is dat Indonesië gewoon onafhankelijk moet worden. Dan kan dat klompenlandje keffen wat hij wil, maar dan is het toch overmacht.

zie hier:
https://historiek.net/molukkers-in-nederland/449/


quote:
Nederland had de Molukkers zelfbeschikking beloofd, maar als Nederland internationaal geen steun krijgt om de kolonie te behouden, kunnen ze die belofte aan de Molukkers niet houden.
Vergelijking:
Er werden tussen 1940 en 1945 ook beloftes gedaan aan NL boeren dat ze na de "Endsieg" een stuk land konden krijgen in Oekraïene. Maar Stalin werkte in 1945 niet mee met dit plan. Weg belofte.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_174517021
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 16:08 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Het is wel een heel uitgebreid artikel waarin nogal wat interessante dingen worden beweerd. Zo hebben ze het ook over de anonieme verklaringen dat een vertegenwoordiger uit Den Haag kwam om te vertellen dat de daders dood moesten en het in de doofpot moest. Destijds was van Agt volgens hen aan het armpjedrukken met den Uyl, het was immers verkiezingstijd en op de waarheid zat men niet te wachten.
Ah, de 'anonieme verklaringen' weer. Dat is niets nieuws.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/50647/bizarre-leugens-de-punt
  Moderator donderdag 19 oktober 2017 @ 16:59:01 #42
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_174517385
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 14:34 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Omerta, niet willen weten . Zo ging dat ook in Indonesië
dit is niet nodig he

quote:
In de trein zei een marinier : ik heb er net twee doodgeschoten. (men lachte daarop)
Geen van de elf mariniers kan zich herinneren dat dit gezegd is..... degene die het zei herkende zijn stem, maar herinnert zich ook niet dat hij dat zei. Doei... alsof hij dat dagelijks deed. Zoiets onthoud je wel , ook als je zit te liegen om stoer te doen.
Dat riekt naar niet willen weten, cover up en meineed.
ze hebben er wel meer doodgeschoten toch?

40 jaar later zal wie wat precies gezegd hebben ongetwijfeld wat vaag zijn maar dat iemand iemand doodgeschoten heeft lijkt me gewoon een vaststaand feit
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  donderdag 19 oktober 2017 @ 17:03:37 #43
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_174517471
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 14:34 schreef Bluesdude het volgende:

In de trein zei een marinier : ik heb er net twee doodgeschoten. (men lachte daarop)
Geen van de elf mariniers kan zich herinneren dat dit gezegd is..... degene die het zei herkende zijn stem, maar herinnert zich ook niet dat hij dat zei. Doei... alsof hij dat dagelijks deed. Zoiets onthoud je wel , ook als je zit te liegen om stoer te doen.
Dat riekt naar niet willen weten, cover up en meineed.
40 jaar na dato....tuurlijk, joh.
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
pi_174517531
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 16:40 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Het is erg off-topic maar idd: Welke beloftes zijn gedaan? Zijn deze vastgelegd? En in hoeverre kun je toch aanvoelen dat beloftes van 1 kikkerlandje niet waargemaakt kunnen worden als de hele VN (cq wereldgemeenschap) van mening is dat Indonesië gewoon onafhankelijk moet worden. Dan kan dat klompenlandje keffen wat hij wil, maar dan is het toch overmacht.

zie hier:
https://historiek.net/molukkers-in-nederland/449/

[..]

Vergelijking:
Er werden tussen 1940 en 1945 ook beloftes gedaan aan NL boeren dat ze na de "Endsieg" een stuk land konden krijgen in Oekraïene. Maar Stalin werkte in 1945 niet mee met dit plan. Weg belofte.
Het is niet off-topic, want dat is mede de reden dat die Molukse acties plaatsvonden. Het is een algemeen gebruikte stelling dat de Nederlandse regering in de periode voor 1950 de Zuid-Molukkers een eigen Staat (RMS) heeft beloofd. Soms wordt er zelfs gezegd dat de KNIL-militairen voor Nederland vochten omdat de Nederlandse regering hen als dank daarvoor een RMS beloofde. Die RMS hebben ze nooit gekregen, in plaats daarvan kwam een groot deel van de ex-KNIL-militairen in Nederland terecht, tegen hun zin in.
De onvrede over die verbroken belofte, die op de volgende generatie(s) is overgedragen, wordt als verklaring gebruikt voor de Molukse acties in de jaren '70.

Nou is het allemaal erg lang geleden, de meeste mensen die nu leven zullen er destijds niet bij zijn geweest (ik ook niet). Dat geldt overigens ook voor de kapers van de trein in 1977, zij waren voor 1950 nog niet geboren.

Er is wel onderzoek gedaan naar of die belofte ook echt door de Nederlandse regering is gedaan. De meningen daarover zijn verdeeld..

Hier een stukje tekst met verwijslinkjes in de bron over dat die belofte niet zou zijn gedaan:
quote:
Tot op de dag van vandaag heerst op grote schaal het misverstand dat de Nederlandse regering ooit heeft beloofd Molukkers terug te brengen naar een eigen RMS, als dank voor hun strijd in het KNIL. Met dit verhaal ben ik ook opgegroeid. Het gevolg van die verhalen over de ‘valse belofte’ is een versterking van emoties: verraad, vernedering, onmacht en frustratie.

Maar veelvuldig onderzoek toont aan dat de Nederlandse regering deze belofte nooit heeft gemaakt. Wim Manuhutu, historicus en voormalig directeur van Museum Maluku, bevestigt per mail: ‘Het verhaal van de belofte van een eigen staat is een hardnekkige mythe die nogal resistent is tegen onderzoek.’
Even doorscrollen naar de kop "De hardnekkige mythe van de valse belofte"
https://decorrespondent.n(...)72912527720-55985e51
  donderdag 19 oktober 2017 @ 17:07:12 #45
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_174517544
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 16:33 schreef Oceanier het volgende:

Ik hoop op antwoorden die uit deze rechtszaak kunnen komen waar de nabestaanden alle recht op hebben.
Antwoorden waar ze 'recht' op hebben? Volgens mij zijn ze op zoek naar een specifiek antwoord. En aangezien er 40 jaar na dato nog weinig is te achterhalen, zullen ze dat antwoord niet krijgen.
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
pi_174517572
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 16:59 schreef sp3c het volgende:

[..]

dit is niet nodig he

[..]

ze hebben er wel meer doodgeschoten toch?

40 jaar later zal wie wat precies gezegd hebben ongetwijfeld wat vaag zijn maar dat iemand iemand doodgeschoten heeft lijkt me gewoon een vaststaand feit
Meerdere mariniers (twee?) verklaren degene te zijn geweest die de leider van de kapers heeft doodgeschoten.
  Moderator donderdag 19 oktober 2017 @ 17:17:28 #47
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_174517741
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 17:08 schreef Physsic het volgende:

[..]

Meerdere mariniers (twee?) verklaren degene te zijn geweest die de leider van de kapers heeft doodgeschoten.
die gast was helemaal doorzeefd, moeilijk te zeggen wie het fatale schot afgevuurd heeft natuurlijk

zijn ook minimaal 2 die beweren op dat meisje geschoten te hebben, die waren het niet met elkaar eens dat de ander geschoten had
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  donderdag 19 oktober 2017 @ 17:18:29 #48
3647 B.R.Oekhoest
Taalpotpourrist Berend Rinus
pi_174517768
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 17:06 schreef Physsic het volgende:

[..]

Het is niet off-topic, want dat is mede de reden dat die Molukse acties plaatsvonden. Het is een algemeen gebruikte stelling dat de Nederlandse regering in de periode voor 1950 de Zuid-Molukkers een eigen Staat (RMS) heeft beloofd. Soms wordt er zelfs gezegd dat de KNIL-militairen voor Nederland vochten omdat de Nederlandse regering hen als dank daarvoor een RMS beloofde. Die RMS hebben ze nooit gekregen, in plaats daarvan kwam een groot deel van de ex-KNIL-militairen in Nederland terecht, tegen hun zin in.
De onvrede over die verbroken belofte, die op de volgende generatie(s) is overgedragen, wordt als verklaring gebruikt voor de Molukse acties in de jaren '70.

Nou is het allemaal erg lang geleden, de meeste mensen die nu leven zullen er destijds niet bij zijn geweest (ik ook niet). Dat geldt overigens ook voor de kapers van de trein in 1977, zij waren voor 1950 nog niet geboren.

Er is wel onderzoek gedaan naar of die belofte ook echt door de Nederlandse regering is gedaan. De meningen daarover zijn verdeeld..

Hier een stukje tekst met verwijslinkjes in de bron over dat die belofte niet zou zijn gedaan:

[..]

Even doorscrollen naar de kop "De hardnekkige mythe van de valse belofte"
https://decorrespondent.n(...)72912527720-55985e51
Alsof Nederland ook maar even zelfstandig kon beslissen over een nieuw te vormen Molukse Staat ergens in de wereld....... Het is de VN niet.
Waarschijnlijk is vanuit overheidswege beloofd dat Nederland zich hard zou maken voor die kwestie, that's all.
De moraal zit in een crisis, niemand weet meer wat van wie is.
Mijn broer Tinus zeker niet; de minkukel neemt steeds ongevraagd bezit van mijn FOK!account. Beste vent wel verder, overigens: http://fotoboek.fok.nl/Tinus_O..
pi_174517847
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 16:43 schreef Physsic het volgende:

[..]

Ah, de 'anonieme verklaringen' weer. Dat is niets nieuws.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/50647/bizarre-leugens-de-punt
Klopt, maar het zijn nu twee mariniers van de school dit het aannemelijk achtten, nadat en ondanks het feit dat dit al in de telegraaf al bizarre leugens werden beschreven. Het wordt toch steeds gekker, en een neutraal persoon die zich niet heeft verdiept in deze zaak en nergens vanaf weet zou nu toch wel beginnen te twijfelen aan de staat.
West-Melanesia
pi_174517964
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 16:40 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Het is erg off-topic maar idd: Welke beloftes zijn gedaan? Zijn deze vastgelegd? En in hoeverre kun je toch aanvoelen dat beloftes van 1 kikkerlandje niet waargemaakt kunnen worden als de hele VN (cq wereldgemeenschap) van mening is dat Indonesië gewoon onafhankelijk moet worden. Dan kan dat klompenlandje keffen wat hij wil, maar dan is het toch overmacht.

zie hier:
https://historiek.net/molukkers-in-nederland/449/

[..]

Vergelijking:
Er werden tussen 1940 en 1945 ook beloftes gedaan aan NL boeren dat ze na de "Endsieg" een stuk land konden krijgen in Oekraïene. Maar Stalin werkte in 1945 niet mee met dit plan. Weg belofte.

Joh dit is maar 1 ding in de complete geschiedenis. Er is hieromheen zoveel meer in de Molukse zaak gebeurd dan alleen dit.

En het gaat niet om overmacht. Toegeven aan dit soort gevallen van overmacht is toegeven aan onrechtvaardigheid en het onrechtvaardige te laten gebeuren tot heden ten dage.

De laatste vergelijking gaat mank. Je zegt het zelf, NL boeren in Oekraine. Als het NL boeren in Nederland waren, wat kreeg je dan? De 80-jarige oorlog.
West-Melanesia
pi_174518023
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 17:07 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:

[..]

Antwoorden waar ze 'recht' op hebben? Volgens mij zijn ze op zoek naar een specifiek antwoord. En aangezien er 40 jaar na dato nog weinig is te achterhalen, zullen ze dat antwoord niet krijgen.
Natuurlijk hebben ze recht om te weten of hun kinderen op een foute manier om het leven zijn gebracht. Er is steeds meer boven water gekomen, juist uitgerekend 40 jaar na dato, daarom is de rechtszaak er ook pas 40 jaar na dato.
West-Melanesia
pi_174518112
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 17:18 schreef B.R.Oekhoest het volgende:

[..]

Alsof Nederland ook maar even zelfstandig kon beslissen over een nieuw te vormen Molukse Staat ergens in de wereld....... Het is de VN niet.
Waarschijnlijk is vanuit overheidswege beloofd dat Nederland zich hard zou maken voor die kwestie, that's all.
Maar het kleine kikkerlandje kon wel zelfstandig de complete Molukken inclusief heel Indonesie ergens aan de andere kant van de wereld koloniseren?
West-Melanesia
  donderdag 19 oktober 2017 @ 17:35:06 #53
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_174518117
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 17:30 schreef Oceanier het volgende:

Natuurlijk hebben ze recht om te weten of hun kinderen op een foute manier om het leven zijn gebracht. Er is steeds meer boven water gekomen, juist uitgerekend 40 jaar na dato, daarom is de rechtszaak er ook pas 40 jaar na dato.
Ik denk nog steeds dat het alleen maar een shake-down poging is. Proberen geld te krijgen.

En wat is er precies boven water gekomen behalve geruchten?
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
  donderdag 19 oktober 2017 @ 17:36:10 #54
3647 B.R.Oekhoest
Taalpotpourrist Berend Rinus
pi_174518145
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 17:30 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Natuurlijk hebben ze recht om te weten of hun kinderen op een foute manier om het leven zijn gebracht. Er is steeds meer boven water gekomen, juist uitgerekend 40 jaar na dato, daarom is de rechtszaak er ook pas 40 jaar na dato.
Zouden de familieleden van de Palestijnse terroristen die tijdens de OS in 1972 het Israelische sportkamp aanvielen ook zo denken, zou je je haast gaan afvragen.
De moraal zit in een crisis, niemand weet meer wat van wie is.
Mijn broer Tinus zeker niet; de minkukel neemt steeds ongevraagd bezit van mijn FOK!account. Beste vent wel verder, overigens: http://fotoboek.fok.nl/Tinus_O..
  donderdag 19 oktober 2017 @ 17:37:19 #55
3647 B.R.Oekhoest
Taalpotpourrist Berend Rinus
pi_174518174
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 17:34 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Maar het kleine kikkerlandje kon wel zelfstandig de complete Molukken inclusief heel Indonesie ergens aan de andere kant van de wereld koloniseren?
300 jaar geschiedenis die ertussen zit even vergeten?
De moraal zit in een crisis, niemand weet meer wat van wie is.
Mijn broer Tinus zeker niet; de minkukel neemt steeds ongevraagd bezit van mijn FOK!account. Beste vent wel verder, overigens: http://fotoboek.fok.nl/Tinus_O..
pi_174518205
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 17:35 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:

[..]

Ik denk nog steeds dat het alleen maar een shake-down poging is. Proberen geld te krijgen.

En wat is er precies boven water gekomen behalve geruchten?
Geld krijgen enorm veel Molukse families nog tegoed. Miljoenen aan pensioenen die nooit zijn uitbetaald aan duizenden Molukse KNIL-militairen en hun families. Als deze familie daar ook 1 van is, hoop ik maar dat ze de staat proberen leeg te trekken.
West-Melanesia
  donderdag 19 oktober 2017 @ 17:39:36 #57
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_174518219
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 17:34 schreef Oceanier het volgende:

Maar het kleine kikkerlandje kon wel zelfstandig de complete Molukken inclusief heel Indonesie ergens aan de andere kant van de wereld koloniseren?
Andere tijden. De Molukken zijn een onderdeel van Indonesie en na de zelfstandigheid had Nederland daar niets meer te zeggen. Indonesie is de partij die de Molukken geen zelfstandigheid gunt.
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
pi_174518269
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 17:36 schreef B.R.Oekhoest het volgende:

[..]

Zouden de familieleden van de Palestijnse terroristen die tijdens de OS in 1972 het Israelische sportkamp aanvielen ook zo denken, zou je je haast gaan afvragen.
Ik ken die zaak niet helemaal goed, heb me niet goed genoeg daarin verdiept, en die terroristen hadden al mensen vermoord volgens mij. Wellicht dat de Israelische geheime dienst wel duidelijkheid heeft gegeven aan de families. Volgens mij werden ze overal ter wereld 1 voor 1 opgespoord en vermoord toch? Of is dat weer een andere zaak. Deze rechtszaak van de treinkaping gaat immers over meer duidelijkheid.
West-Melanesia
pi_174518307
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 17:39 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:

[..]

Andere tijden. De Molukken zijn een onderdeel van Indonesie en na de zelfstandigheid had Nederland daar niets meer te zeggen. Indonesie is de partij die de Molukken geen zelfstandigheid gunt.
Zo makkelijk komt Nederland er niet vanaf. Tijden hebben hier niks mee te maken, alleen wanneer het hen uitkomt.
West-Melanesia
pi_174518321
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 17:37 schreef B.R.Oekhoest het volgende:

[..]

300 jaar geschiedenis die ertussen zit even vergeten?
Welke 300 jaar, ik snap niet wat je bedoelt.
West-Melanesia
  donderdag 19 oktober 2017 @ 17:48:12 #61
3647 B.R.Oekhoest
Taalpotpourrist Berend Rinus
pi_174518393
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 17:44 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Welke 300 jaar, ik snap niet wat je bedoelt.
350 jaar geleden kon kikkerlandje Nederland als voornaamste wereldspeler en economische grootmacht destijds grote delen overzee koloniseren, maar rond 1950 lagen de zaken toch echt even anders.
De moraal zit in een crisis, niemand weet meer wat van wie is.
Mijn broer Tinus zeker niet; de minkukel neemt steeds ongevraagd bezit van mijn FOK!account. Beste vent wel verder, overigens: http://fotoboek.fok.nl/Tinus_O..
  donderdag 19 oktober 2017 @ 17:49:01 #62
3647 B.R.Oekhoest
Taalpotpourrist Berend Rinus
pi_174518413
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 17:42 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Ik ken die zaak niet helemaal goed, heb me niet goed genoeg daarin verdiept, en die terroristen hadden al mensen vermoord volgens mij. Wellicht dat de Israelische geheime dienst wel duidelijkheid heeft gegeven aan de families. Volgens mij werden ze overal ter wereld 1 voor 1 opgespoord en vermoord toch? Of is dat weer een andere zaak. Deze rechtszaak van de treinkaping gaat immers over meer duidelijkheid.
Molukkers hadden 2 jaar daarvoor ook al mensen vermoord, o.a. bij Wijster.
De moraal zit in een crisis, niemand weet meer wat van wie is.
Mijn broer Tinus zeker niet; de minkukel neemt steeds ongevraagd bezit van mijn FOK!account. Beste vent wel verder, overigens: http://fotoboek.fok.nl/Tinus_O..
pi_174518417
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 17:30 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Natuurlijk hebben ze recht om te weten of hun kinderen op een foute manier om het leven zijn gebracht. Er is steeds meer boven water gekomen, juist uitgerekend 40 jaar na dato, daarom is de rechtszaak er ook pas 40 jaar na dato.
Gewoon beseffen dat hun kind mee heeft gedaan aan een terroristische actie en daarbij gedood is
Case closed
pi_174518429
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 17:42 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Ik ken die zaak niet helemaal goed, heb me niet goed genoeg daarin verdiept, en die terroristen hadden al mensen vermoord volgens mij. Wellicht dat de Israelische geheime dienst wel duidelijkheid heeft gegeven aan de families. Volgens mij werden ze overal ter wereld 1 voor 1 opgespoord en vermoord toch? Of is dat weer een andere zaak. Deze rechtszaak van de treinkaping gaat immers over meer duidelijkheid.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bloedbad_van_M%C3%BCnchen

quote:
Het bloedbad van München speelde zich af tijdens de Olympische Zomerspelen 1972 die in de Duitse stad München werden gehouden.

Elf atleten en officials van de Israëlische ploeg werden in de nacht van 4 op 5 september gegijzeld in hun appartement in het olympisch dorp door leden van de Palestijnse terreurbeweging Zwarte September. Uiteindelijk vonden alle elf Israëliërs en een Duitse politieman de dood. Tijdens de pogingen de atleten te redden vonden vijf van de acht gijzelnemers eveneens de dood. De drie gijzelnemers die het bloedbad overleefden werden later door Duitsland vrijgelaten, na de kaping van een vliegtuig van Lufthansa. Op het bloedbad volgde een reeks van Israëlische wraakacties, waarbij twee van de drie ontsnapte gijzelnemers gedood werden. Anno 2017 is de achtste en laatste overlevende gijzelnemer Jamal Al-Gashey nog altijd in leven.
Wraakacties van Israel....
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
  donderdag 19 oktober 2017 @ 17:50:06 #65
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_174518435
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 17:38 schreef Oceanier het volgende:

Geld krijgen enorm veel Molukse families nog tegoed. Miljoenen aan pensioenen die nooit zijn uitbetaald aan duizenden Molukse KNIL-militairen en hun families. Als deze familie daar ook 1 van is, hoop ik maar dat ze de staat proberen leeg te trekken.
Miljoenen aan pensioenen? Waarom hebben zij recht op miljoenen aan pensioenen? KNIL-militairen hadden geen pensioenopbouw.
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
  donderdag 19 oktober 2017 @ 17:51:04 #66
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_174518457
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 17:44 schreef Oceanier het volgende:

Tijden hebben hier niks mee te maken,
Ok, tijd om je oogkleppen af te zetten, krullebol.
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
pi_174518541
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 17:06 schreef Physsic het volgende:

[..]

Het is niet off-topic, want dat is mede de reden dat die Molukse acties plaatsvonden. Het is een algemeen gebruikte stelling dat de Nederlandse regering in de periode voor 1950 de Zuid-Molukkers een eigen Staat (RMS) heeft beloofd. Soms wordt er zelfs gezegd dat de KNIL-militairen voor Nederland vochten omdat de Nederlandse regering hen als dank daarvoor een RMS beloofde. Die RMS hebben ze nooit gekregen, in plaats daarvan kwam een groot deel van de ex-KNIL-militairen in Nederland terecht, tegen hun zin in.
De onvrede over die verbroken belofte, die op de volgende generatie(s) is overgedragen, wordt als verklaring gebruikt voor de Molukse acties in de jaren '70.

Nou is het allemaal erg lang geleden, de meeste mensen die nu leven zullen er destijds niet bij zijn geweest (ik ook niet). Dat geldt overigens ook voor de kapers van de trein in 1977, zij waren voor 1950 nog niet geboren.

Er is wel onderzoek gedaan naar of die belofte ook echt door de Nederlandse regering is gedaan. De meningen daarover zijn verdeeld..

Hier een stukje tekst met verwijslinkjes in de bron over dat die belofte niet zou zijn gedaan:

[..]

Even doorscrollen naar de kop "De hardnekkige mythe van de valse belofte"
https://decorrespondent.n(...)72912527720-55985e51
Past precies in de "weg met ons" houding die veel Nederlanders hebben.
Ander punt: De slechte ontvangst in NL.
Nou ja, een voormalig kamp is natuurlijk geen villawijk. Maar:
a) De Molukkers wouden zelf ook "bij elkaar" blijven, en Centre Parcs bestond nog niet. En
b) Er was grote woningnood, want veel lag in puin.
Heel veel Nederlanders hadden ook slechte behuizing.
Dus er is veel voor te zeggen dat NL een redelijke inspanningsverplichting heeft geleverd.
Maar daar kun je "gradueel" over verschillen. Maar er is geen sprake van "verraad" of "schromelijk onrecht".
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_174518606
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 17:48 schreef B.R.Oekhoest het volgende:

[..]

350 jaar geleden kon kikkerlandje Nederland als voornaamste wereldspeler en economische grootmacht destijds grote delen overzee koloniseren, maar rond 1950 lagen de zaken toch echt even anders.
Waarom, omdat het internationaal recht hun toen goed uitkwam om de zaak maar te ontvluchten? Al die jaren daarna hebben ze zich vervolgens ook nooit hard gemaakt voor de Molukkers in hun strijd tegen Indonesie.
West-Melanesia
pi_174518613
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 17:22 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Klopt, maar het zijn nu twee mariniers van de school dit het aannemelijk achtten, nadat en ondanks het feit dat dit al in de telegraaf al bizarre leugens werden beschreven. Het wordt toch steeds gekker, en een neutraal persoon die zich niet heeft verdiept in deze zaak en nergens vanaf weet zou nu toch wel beginnen te twijfelen aan de staat.
"Aannemelijk achten"? :P Op basis van wat? Ze waren er immers zelf niet bij.
Als ze het niet verder kunnen onderbouwen, zal het weinig betekenis hebben. Zet er in de rechtbank een andere oud-marinier tegenover die zegt het "niet aannemelijk te achten" en je bent weer terug bij af.

Zegveld heeft dit in de rechtszaak al gebruikt. Als onderbouwing had ze één (1) anonieme melder, die beweert als marinier betrokken te zijn geweest bij het beëindigen van de kaping en bij de briefing vooraf de heimelijke geweldsinstructie te hebben gekregen. Verder had ze enkel (al dan niet anonieme) bronnen die hun informatie 'van horen zeggen' hadden.
Daarover zei de rechter oa:
quote:
.. Daarbij komt nog dat het merendeel van de verklaringen weinig concreet of zeer summier van aard is en dat enkele verklaringen inhoudelijk sterk afwijken van de overige verklaringen..
pi_174518646
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 17:50 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:

[..]

Miljoenen aan pensioenen? Waarom hebben zij recht op miljoenen aan pensioenen? KNIL-militairen hadden geen pensioenopbouw.
Achterstallig wachtgeld in de vorm van pensioenen.
West-Melanesia
pi_174518678
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 17:59 schreef Physsic het volgende:

[..]

"Aannemelijk achten"? :P Op basis van wat? Ze waren er immers zelf niet bij.
Als ze het niet verder kunnen onderbouwen, zal het weinig betekenis hebben. Zet er in de rechtbank een andere oud-marinier tegenover die zegt het "niet aannemelijk te achten" en je bent weer terug bij af.

Zegveld heeft dit in de rechtszaak al gebruikt. Als onderbouwing had ze één (1) anonieme melder, die beweert als marinier betrokken te zijn geweest bij het beëindigen van de kaping en bij de briefing vooraf de heimelijke geweldsinstructie te hebben gekregen. Verder had ze enkel (al dan niet anonieme) bronnen die hun informatie 'van horen zeggen' hadden.
Daarover zei de rechter oa:

[..]

Klopt, zoals ik al zei hebben ze geen bewijs, voor niks niet.
West-Melanesia
pi_174518693
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 17:49 schreef B.R.Oekhoest het volgende:

[..]

Molukkers hadden 2 jaar daarvoor ook al mensen vermoord, o.a. bij Wijster.
Dat heeft niks met deze rechtszaak te maken.
West-Melanesia
  donderdag 19 oktober 2017 @ 18:02:56 #73
3647 B.R.Oekhoest
Taalpotpourrist Berend Rinus
pi_174518694
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 18:01 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Achterstallig wachtgeld in de vorm van pensioenen.
Wachtgeld? Ze kregen gratis onderdak en eten.
De moraal zit in een crisis, niemand weet meer wat van wie is.
Mijn broer Tinus zeker niet; de minkukel neemt steeds ongevraagd bezit van mijn FOK!account. Beste vent wel verder, overigens: http://fotoboek.fok.nl/Tinus_O..
  donderdag 19 oktober 2017 @ 18:03:12 #74
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_174518698
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 18:01 schreef Oceanier het volgende:

Achterstallig wachtgeld in de vorm van pensioenen.
Ze hebben geen recht op wachtgeld.
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
pi_174518729
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 17:49 schreef B.R.Oekhoest het volgende:

[..]

Molukkers hadden 2 jaar daarvoor ook al mensen vermoord, o.a. bij Wijster.
Daarvoor ook al.
pi_174518734
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 17:49 schreef Bottendaal het volgende:

[..]

Gewoon beseffen dat hun kind mee heeft gedaan aan een terroristische actie en daarbij gedood is
Case closed
Nee dat doen zij niet.
West-Melanesia
  donderdag 19 oktober 2017 @ 18:05:04 #77
3647 B.R.Oekhoest
Taalpotpourrist Berend Rinus
pi_174518740
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 18:02 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Dat heeft niks met deze rechtszaak te maken.
Ik dacht het wel, want dat feit heeft zeker meegewogen bij de interventie van de trein in De Punt.
De moraal zit in een crisis, niemand weet meer wat van wie is.
Mijn broer Tinus zeker niet; de minkukel neemt steeds ongevraagd bezit van mijn FOK!account. Beste vent wel verder, overigens: http://fotoboek.fok.nl/Tinus_O..
pi_174518761
quote:
Okey, maar wat heeft dit precies met deze rechtszaak te maken?
West-Melanesia
pi_174518768
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 17:51 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:

[..]

Ok, tijd om je oogkleppen af te zetten, krullebol.
Welke oogkleppen?
West-Melanesia
pi_174518781
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 18:02 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Klopt, zoals ik al zei hebben ze geen bewijs, voor niks niet.
Nou, misschien is het dan ook gewoon onzin. 🙄
pi_174518792
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 18:02 schreef B.R.Oekhoest het volgende:

[..]

Wachtgeld? Ze kregen gratis onderdak en eten.
Dat was ze geraden ook voor een tijdje in kampen proppen. Ze kregen ook een rietveld-uitkering. Alleen nog het achterstallig wachtgeld ontbreekt.
West-Melanesia
pi_174518804
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 18:03 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:

[..]

Ze hebben geen recht op wachtgeld.
Hebben ze wel.
West-Melanesia
pi_174518839
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 18:04 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Nee dat doen zij niet.
Dat verrast me niks, geen haar beter dan hun kinderen dus
pi_174518854
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 18:05 schreef B.R.Oekhoest het volgende:

[..]

Ik dacht het wel, want dat feit heeft zeker meegewogen bij de interventie van de trein in De Punt.
Waarom heeft de staat dan niet meteen duidelijkheid gegeven in "77?
West-Melanesia
pi_174518889
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 18:07 schreef Physsic het volgende:

[..]

Nou, misschien is het dan ook gewoon onzin. 🙄
Zou kunnen, wie weet?
West-Melanesia
  donderdag 19 oktober 2017 @ 18:13:35 #86
3647 B.R.Oekhoest
Taalpotpourrist Berend Rinus
pi_174518890
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 18:06 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Okey, maar wat heeft dit precies met deze rechtszaak te maken?
Om een voorbeeld te geven van hoe er door andere landen met terroristen werd omgesprongen.
En denk maar niet dat er nu nog familieleden van die overleden PLO terroristen lopen te zeuren.
De moraal zit in een crisis, niemand weet meer wat van wie is.
Mijn broer Tinus zeker niet; de minkukel neemt steeds ongevraagd bezit van mijn FOK!account. Beste vent wel verder, overigens: http://fotoboek.fok.nl/Tinus_O..
  donderdag 19 oktober 2017 @ 18:13:52 #87
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_174518896
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 18:08 schreef Oceanier het volgende:

Hebben ze wel.
Dat ze dat zelf roepen, betekent niet dat dat ook waar is.
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
pi_174518907
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 18:11 schreef Bottendaal het volgende:

[..]

Dat verrast me niks, geen haar beter dan hun kinderen dus
Ze hebben niks misdaan, ik snap je punt niet. De staat gaf geen duidelijkheid, nu moeten ze 40 jaar later een rechtszaak aanspannen. Wat heeft de staat te verbergen?
West-Melanesia
pi_174518952
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 18:13 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:

[..]

Dat ze dat zelf roepen, betekent niet dat dat ook waar is.
Hoeft niet, maar circa tweehonderd rechthebbenden eisen volgens de heer Reawaruw hun wachtgeld op. Dat recht staat naar zijn zeggen vermeld in het inschepingsbevel dat in 1950 aan de KNIL-militairen is gegeven bij hun vertrek uit Indonesië. Op dat schriftelijke bevel, dat destijds mondeling werd gegeven, heeft de groep de hand weten te leggen.

In 1967 deed de rechtbank in Zwolle al een uitspraak waarin dat wachtgeld werd toegekend aan een rechthebbende in Nijverdal. Daardoor is jurisprudentie ontstaan, vindt de groep. Het wachtgeld is in de loop der jaren opgelopen tot circa 230.000 euro per rechthebbende. Het geld kan alleen worden uitgekeerd aan nog levende KNIL-militairen of hun weduwen.

We zullen het zien, maar wat is eigenlijk je bedoeling?
West-Melanesia
pi_174519066
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 18:13 schreef B.R.Oekhoest het volgende:

[..]

Om een voorbeeld te geven van hoe er door andere landen met terroristen werd omgesprongen.
En denk maar niet dat er nu nog familieleden van die overleden PLO terroristen lopen te zeuren.
Ja maar er waren al mensen vermoord door die terroristen van de PLO, er was geen sprake van een gijzeling. Dat maakt het een andere zaak waarop een andere reactie het gevolg was.

Bovendien gelden in andere landen en hun defensie wellicht andere protocollen, dat kan ik niet met honder % zekerheid zeggen.
West-Melanesia
  donderdag 19 oktober 2017 @ 18:22:03 #91
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_174519074
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 18:16 schreef Oceanier het volgende:

Hoeft niet, maar circa tweehonderd rechthebbenden eisen volgens de heer Reawaruw hun wachtgeld op. Dat recht staat naar zijn zeggen vermeld in het inschepingsbevel dat in 1950 aan de KNIL-militairen is gegeven bij hun vertrek uit Indonesië. Op dat schriftelijke bevel, dat destijds mondeling werd gegeven, heeft de groep de hand weten te leggen.

In 1967 deed de rechtbank in Zwolle al een uitspraak waarin dat wachtgeld werd toegekend aan een rechthebbende in Nijverdal. Daardoor is jurisprudentie ontstaan, vindt de groep. Het wachtgeld is in de loop der jaren opgelopen tot circa 230.000 euro per rechthebbende. Het geld kan alleen worden uitgekeerd aan nog levende KNIL-militairen of hun weduwen.

We zullen het zien, maar wat is eigenlijk je bedoeling?
Zoals ik al zei, dat ze het zelf zeggen, betekent niet dat het zo is. Overigens opmerkelijk dat ze 50 jaar na dato ineens ontdekken dat er jurisprudentie is.

Wat mijn bedoeling is? Jouw oeverloze gezwam een beetje in toom houden. Je roept gewoon maar wat. Het is duidelijk dat je deze materie niet objectief kunt bekijken.
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
pi_174519119
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 18:13 schreef B.R.Oekhoest het volgende:

[..]

Om een voorbeeld te geven van hoe er door andere landen met terroristen werd omgesprongen.
En denk maar niet dat er nu nog familieleden van die overleden PLO terroristen lopen te zeuren.
Sorry, er was wel sprake van een gijzeling. Helaas zijn daarbij alle gegijzelden omgekomen.
West-Melanesia
  donderdag 19 oktober 2017 @ 18:26:32 #93
3647 B.R.Oekhoest
Taalpotpourrist Berend Rinus
pi_174519176
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 18:24 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Sorry, er was wel sprake van een gijzeling. Helaas zijn daarbij alle gegijzelden omgekomen.
En in het geval van de treinkaping in de Punt: er waren 2 jaar daarvoor dus ook al onschuldige slachtoffers gevallen bij Wijster door Moluks terrorisme.
De moraal zit in een crisis, niemand weet meer wat van wie is.
Mijn broer Tinus zeker niet; de minkukel neemt steeds ongevraagd bezit van mijn FOK!account. Beste vent wel verder, overigens: http://fotoboek.fok.nl/Tinus_O..
pi_174519237
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 18:22 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:

[..]

Zoals ik al zei, dat ze het zelf zeggen, betekent niet dat het zo is. Overigens opmerkelijk dat ze 50 jaar na dato ineens ontdekken dat er jurisprudentie is.

Wat mijn bedoeling is? Jouw oeverloze gezwam een beetje in toom houden. Je roept gewoon maar wat. Het is duidelijk dat je deze materie niet objectief kunt bekijken.
Ik zei inderdaad dat ze daar recht op hebben. Dat heb ik verkeerd verwoord, dat is inderdaad niet objectief, ik had moeten zeggen waarschijnlijk recht op hebben. Maar goed, verder ben ik volledig objectief betreffende deze rechtszaak dus snap niet goed wat je probleem is met mijn oeverloze gezwam.

Eerder opmerkelijk dat de staat hen probeerde te beroven, als blijkt dat dit klopt.
West-Melanesia
pi_174519325
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 18:26 schreef B.R.Oekhoest het volgende:

[..]

En in het geval van de treinkaping in de Punt: er waren 2 jaar daarvoor dus ook al onschuldige slachtoffers gevallen bij Wijster door Moluks terrorisme.
Klopt, maar het zijn dus verschillende zaken in verschillende landen. Protocollen van het ene leger, en wetten van het andere land, doden bij de ene zaak en geen dode bij de andere zaak.
West-Melanesia
pi_174519368
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 18:29 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Ik zei inderdaad dat ze daar recht op hebben. Dat heb ik verkeerd verwoord, dat is inderdaad niet objectief, ik had moeten zeggen waarschijnlijk recht op hebben. Maar goed, verder ben ik volledig objectief betreffende deze rechtszaak dus snap niet goed wat je probleem is met mijn oeverloze gezwam.

Eerder opmerkelijk dat de staat hen probeerde te beroven, als blijkt dat dit klopt.
Je bent niet objectief.
Drop drop drop drop drop drop drop!!!! DROP!!! drop drop drop drop !!
pi_174519438
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 18:35 schreef JeSuisDroppie het volgende:

[..]

Je bent niet objectief.
Als je dat ook kan aantonen graag, anders neem ik je niet serieus.
West-Melanesia
  donderdag 19 oktober 2017 @ 18:46:33 #98
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_174519666
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 18:29 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Ik zei inderdaad dat ze daar recht op hebben. Dat heb ik verkeerd verwoord, dat is inderdaad niet objectief, ik had moeten zeggen waarschijnlijk recht op hebben. Maar goed, verder ben ik volledig objectief betreffende deze rechtszaak dus snap niet goed wat je probleem is met mijn oeverloze gezwam.
Ik vind ook dat de KNIL-militairen slecht zijn behandeld, maar ik blijf wel graag bij de feiten.

En dat staat verder natuurlijk helemaal los van de treinkaping. Dat waren terroristen die de onafhankelijkheid van de Molukken wilden, geen KNIL-militairen. Of zij nabestaanden zijn van KNIL-militairen is ook niet heel relevant voor deze zaak. Jouw eerdere opmerking dat je hoopt dat ze de staat leegtrekken, is volledig misplaatst en een heel duidelijk teken dat je niet objectief bent.
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
  donderdag 19 oktober 2017 @ 18:50:36 #99
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_174519752


[ Bericht 100% gewijzigd door Captain_Jack_Sparrow op 19-10-2017 18:50:43 ]
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
pi_174519770
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 18:46 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:

[..]

Ik vind ook dat de KNIL-militairen slecht zijn behandeld, maar ik blijf wel graag bij de feiten.

En dat staat verder natuurlijk helemaal los van de treinkaping. Dat waren terroristen, geen KNIL-militairen. Of zij nabestaanden zijn van KNIL-militairen is ook niet relevant voor deze zaak. Jouw eerdere opmerking dat je hoopt dat ze de staat leegtrekken, is volledig misplaatst en een heel duidelijk teken dat je niet objectief bent.
Klopt, laten we niet teveel afdwalen van het onderwerp. Verder heb ik gezegd dat als blijkt dat die familie inderdaad nog geld krijgt, dat ik hoop dat ze de staat leegtrekken.

Over de kern van de rechtszaak, waar de rechtszaak om draait ben ik altijd objectief geweest, zoals ik inmiddels voor de zoveelste keer aangeef.
West-Melanesia
pi_174519862
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 18:14 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Ze hebben niks misdaan, ik snap je punt niet. De staat gaf geen duidelijkheid, nu moeten ze 40 jaar later een rechtszaak aanspannen. Wat heeft de staat te verbergen?
Als mijn kind zoiets zou doen zou ik me kapot schamen voor z'n stuk tuig en zou ik begrijpen dat hij is neergeschoten.
Hun niet blijkbaar, schaamteloos gewoon
pi_174519902
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 18:35 schreef JeSuisDroppie het volgende:

[..]

Je bent niet objectief.
Ik ben dus niet de enige die dat vind
pi_174520657
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 18:56 schreef Bottendaal het volgende:

[..]

Als mijn kind zoiets zou doen zou ik me kapot schamen voor z'n stuk tuig en zou ik begrijpen dat hij is neergeschoten.
Hun niet blijkbaar, schaamteloos gewoon
Integendeel, de oudere Molukkers hadden het niet zo op met de agressie en het activisme van de jongere generatie.

Ook de familie van de kapers begrijpt dat er geweld nodig is geweest om de kaping te beeindigen en dat er daarbij mensen gedood zijn. Ze zijn alleen niet overtuigd van de noodzaak om 2 van alle dode kapers dood te schieten.
"Light thinks it travels faster than anything. It doesn't. For wherever light travels it finds darkness has got there first and is waiting for it."
pi_174522724
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 18:08 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Dat was ze geraden ook voor een tijdje in kampen proppen. Ze kregen ook een rietveld-uitkering. Alleen nog het achterstallig wachtgeld ontbreekt.
Was dat wachtgeld betalen niet de taak van Indonesië geworden?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_174523185
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 20:27 schreef Physsic het volgende:
missen.

Uit het door eisers overgelegde rapport "Ambonezen in Nederland" van de Commissie Verwey-Jonker 1957, p. 11, blijkt dat pensioenen en wachtgelden verschuldigd aan deze voormalige KNIL-militairen krachtens de RTC-overeenkomsten door de Indonesische regering dienden te worden voldaan, maar dat deze regering niet bereid was de uitbetaling daarvan in Nederland te doen plaatsvinden, zodat die inkomens nooit zijn uitbetaald. Vastgesteld moet worden dat voor zover eisers hun aanspraken op sociale voorzieningen hebben beoogd te baseren op deze niet-betaalde inkomens door de Indonesische regering, die aanspraak voor zover gericht jegens de Nederlandse staat of verweerder publiekrechtelijke grondslag mist.

svp de link erbij geven: https://www.uitspraken.nl(...)nl-rbdor-2006-az4510

Nu is het helemaal logisch dat Nederland pensioen en wachtgelden voor haar militairen moet betalen. En dit niet dumpen bij de voormalige vijand. Tikkeltje walgelijk.
Maar over welke pensioenen en wachtgelden van welke periode gaat het in dit vonnis en wat bedoelt Oceaniër.
pi_174528011
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 18:56 schreef Bottendaal het volgende:

[..]

Als mijn kind zoiets zou doen zou ik me kapot schamen voor z'n stuk tuig en zou ik begrijpen dat hij is neergeschoten.
Hun niet blijkbaar, schaamteloos gewoon
De nabestaanden zouden zich ook schamen, en hebben zich ook geschaamd. Maar toen zij duidelijkheid wilden over de dood van hun kinderen kregen ze die niet. En nu zijn er aanwijzingen dat de tegenpartij ook dingen gedaan heeft die nogal ernstig zijn. Zelfs twee mariniers van de school, notabene de beschermers van de staat, die uit pure woede de treinkapers kapot wilden schieten eisen duidelijkheid van de staat tegenover de nabestaanden en vinden dat de nabestaanden 40 jaar schandalig voor de gek zijn gehouden door de staat.

Zoveel verschil je niet van de nabestaanden.
West-Melanesia
pi_174528511
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 20:27 schreef Physsic het volgende:

[..]

Was dat wachtgeld betalen niet de taak van Indonesië geworden?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Dat kan nogal ingewikkeld worden omdat de Republiek Indonesie niet hetzelfde is als de Verenigde staten van Indonesie? Dan ligt het er ook aan vanaf welk jaar die wachtgelden precies gelden.

Naar mijn mening ziet het ernaar uit dat in dit geval de staat alweer een vies spelletje speelt. Dit waren soldaten uit het KNIL, een Nederlandse instituut/leger/vereniging. De Nederlandse regering hoort daar natuurlijk gewoon zijn verantwoordelijkheid voor te nemen. Deze sodaten waren altijd in dienst van Nederland, hebben gevochten tegen Indonesie, waren nooit in dienst van de Republiek Indonesie, die ze natuurlijk ook nooit gaat uitbetalen.

Maar goed, zoals ook blijkt met de beëindiging van de treinkaping gelden er ook hiervoor bepaalde regels en protocollen. Ik zie al dat het RTC-akkoord ter sprake wordt gebracht, datzelfde akkoord waarin is vastgelegd dat het Molukse volk uit de federatie kon stappen indien deze zelfde federatie niet de Zuid-Molukse belangen binnen de federatie kon waarborgen en als soevereine onafhankelijke staat verder mocht gaan.
West-Melanesia
pi_174528586
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 20:41 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

svp de link erbij geven: https://www.uitspraken.nl(...)nl-rbdor-2006-az4510

Nu is het helemaal logisch dat Nederland pensioen en wachtgelden voor haar militairen moet betalen. En dit niet dumpen bij de voormalige vijand. Tikkeltje walgelijk.
Maar over welke pensioenen en wachtgelden van welke periode gaat het in dit vonnis en wat bedoelt Oceaniër.
Ik heb me niet helemaal erin verdiept. Ik ben ervan op de hoogte, en op het eerste gezicht was de eerste indruk die ik hiervan kreeg dat ook hier weer de 1e generatie Molukkers flink in de maling zijn genomen. Maar goed, hoe en wat precies dat weet ik helaas niet...
West-Melanesia
pi_174528801
Wie over dit onderwerp goed geluisterd heeft naar het interview met Van Agt, dan blijkt hieruit dat Van Agt in eerste instantie heeft toegegeven dat hij wist dat er opdracht was gegeven om de zaak zo snel mogelijk af te handelen, dus er moest korte metten gemaakt worden met deze kapers. Hoe ze dat deden, was niet belangrijk. Als ze kapers maar dood waren. En gaande het interview toen Van Agt bemerkte dat dit een afschuwelijke beslissing was, herstelde hij zich door te zeggen dat hij nooit hiervoor opdracht tot doden gegeven had en hij weet niet wie dat gedaan zou hebben.
'Hij die een slaaf bezit, is zelf ook een slaaf!'
pi_174529071
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 20:41 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

svp de link erbij geven: https://www.uitspraken.nl(...)nl-rbdor-2006-az4510

Nu is het helemaal logisch dat Nederland pensioen en wachtgelden voor haar militairen moet betalen. En dit niet dumpen bij de voormalige vijand. Tikkeltje walgelijk.
Maar over welke pensioenen en wachtgelden van welke periode gaat het in dit vonnis en wat bedoelt Oceaniër.
Dat was inderdaad ook mijn vraag, want wat ik lees over de wachtgelden is dat is afgesproken dat Indonesië daar verantwoordelijk voor zou zijn.
pi_174529508
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 23:31 schreef Physsic het volgende:

[..]

Dat was inderdaad ook mijn vraag, want wat ik lees over de wachtgelden is dat is afgesproken dat Indonesië daar verantwoordelijk voor zou zijn.
Ken je nagaan, dat als dat waar is hoe men over de ruggen van de Molukse soldaten afspraken maakt met de voormalige vijand over notabene hun geld.
West-Melanesia
pi_174531021
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 23:50 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Ken je nagaan, dat als dat waar is hoe men over de ruggen van de Molukse soldaten afspraken maakt met de voormalige vijand over notabene hun geld.
Nou ja, het was natuurlijk niet echt de bedoeling dan wel voorzien dat een deel van hen permanent in Nederland zou blijven.
  Moderator vrijdag 20 oktober 2017 @ 04:55:54 #113
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_174531234
zullien wel afspraken zijn die gemaakt zijn ivm de demobilisatie van het KNIL, dat zou logischerwijs niet moeten gelden voor soldaten die mee naar Nederland zijn gegaan

maar echt ontopic is het niet
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_174531322
Maluku Selatan!!!!!!!!!!!!
pi_174531545
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 18:06 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Okey, maar wat heeft dit precies met deze rechtszaak te maken?
Om te illustreren hoe "lichtjaren ver weg" de NL softe en meelevende aanpak is van criminelen/kapers/terroristen in vergelijking tot de gewone buitenwereld, bv Israel.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_174532628
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 oktober 2017 07:01 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Om te illustreren hoe "lichtjaren ver weg" de NL softe en meelevende aanpak is van criminelen/kapers/terroristen in vergelijking tot de gewone buitenwereld, bv Israel.
Ga je eens verdiepen in de term "Dutch Approach". Er is een reden waarom deze tactiek wordt toegepast, waar in het buitenland met bewondering naar gekeken wordt.

En "Israel", is lichtjaren ver weg van "gewone buitenwereld'. Niet te vergelijken.

Ergens in 2000 is er een documentaireserie gemaakt over de kaping en deze tactiek:

"Light thinks it travels faster than anything. It doesn't. For wherever light travels it finds darkness has got there first and is waiting for it."
pi_174533708
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 oktober 2017 09:15 schreef Ener-G het volgende:

[..]

Ga je eens verdiepen in de term "Dutch Approach". Er is een reden waarom deze tactiek wordt toegepast, waar in het buitenland met bewondering naar gekeken wordt.

En "Israel", is lichtjaren ver weg van "gewone buitenwereld'. Niet te vergelijken.

Ergens in 2000 is er een documentaireserie gemaakt over de kaping en deze tactiek:

Er is naast Israel nog wel meer buitenland (Rusland, Beslan) dat veel rigoureuzer te keer gaat.
Veel Oost-Europese milities gaan eerder te keer als "dronken Rambo's".
NL kijkt eerst "hoe de hazen lopen" en infiltreert in de bevolking / of de tegenstander.
Een beetje "good cop/bad cop".
Typerend is ook dat in de kolonie Indonesië niet/nauwelijks Nederlands wordt gesproken. Dit itt India (Engels) en Brazilië (Portugees). En NL verdiepte zich in de Adat zodat ze "verdeel en heers" konden toepassen in de Javaanse koninkrijken.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_174534040
quote:
1s.gif Op vrijdag 20 oktober 2017 02:37 schreef Physsic het volgende:

[..]

Nou ja, het was natuurlijk niet echt de bedoeling dan wel voorzien dat een deel van hen permanent in Nederland zou blijven.
Het was ook niet de bedoeling dat de Molukken onderdeel zouden worden van Indonesie. Zullen de Molukkers dan maar Nederland innemen?


Puntje bij paaltje komt het erop neer dat je dan nog niet over de ruggen van de Molukse soldaten afspraken maakt met de vijand over hun geld wetende dat de vijand natuurlijk toch niet betaalt. Wees eerlijk en zeg de Molukse soldaten dat je hen niet wilt betalen.
West-Melanesia
pi_174534078
quote:
1s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 18:14 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Ze hebben niks misdaan, ik snap je punt niet. De staat gaf geen duidelijkheid, nu moeten ze 40 jaar later een rechtszaak aanspannen. Wat heeft de staat te verbergen?
Volgens mij heeft de staat duidelijkheid gegeven maar is die duidelijkheid iets anders dan men gehoopt had.
Don't quote me boy, cause I ain't said shit!
Send Banano to: ban_1drjycsqhpwa1i4uxo1mmqau6q8gibgbn6oabtub53zpcrabjunt3uscaqty
pi_174534102
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 oktober 2017 07:01 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Om te illustreren hoe "lichtjaren ver weg" de NL softe en meelevende aanpak is van criminelen/kapers/terroristen in vergelijking tot de gewone buitenwereld, bv Israel.
Is totaal niet relevant. Lijkt mij op zoeken naar excuses om indien de twee gewonde kapers waar het allemaal om draait geexecuteerd zijn, de executie goed te praten door te wijzen naar andere. Hij doe het ook dus ik mag het ook. Helaas werkt het zo niet, zeker niet in deze rechtszaak. Dus is het totaal niet relevant.
West-Melanesia
pi_174534130
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 oktober 2017 10:49 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:

[..]

Volgens mij heeft de staat duidelijkheid gegeven maar is die duidelijkheid iets anders dan men gehoopt had.
Hebben ze niet. Er is daarom 40 jaar na dato een rechtszaak aangespannen. Maar kunnen we effe verder want ik moet anders dingen blijven herhalen die allang bekend zijn.
West-Melanesia
pi_174534215
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 oktober 2017 04:55 schreef sp3c het volgende:
zullien wel afspraken zijn die gemaakt zijn ivm de demobilisatie van het KNIL, dat zou logischerwijs niet moeten gelden voor soldaten die mee naar Nederland zijn gegaan

maar echt ontopic is het niet
Je blijft wel alles in het voordeel van de Nederlandse staat speculeren valt me op. Kan de Nederlandse staat überhaupt wel iets fouts doen in jouw ogen, behalve het kwartje van kok, de invoering van de euro en het verdrag van Lissabon door onze strot douwen? Is er in jouw ogen ook nog wel iets dat ze fout hebben gedaan tegenover Molukkers?

Kan je me vertellen waarom welke afspraken niet zouden moeten gelden voor soldaten die mee zijn gegaan naar NL, hoe ben je tot die conclusie gekomen?
West-Melanesia
  Moderator vrijdag 20 oktober 2017 @ 11:40:41 #123
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_174535118
quote:
1s.gif Op vrijdag 20 oktober 2017 10:57 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Je blijft wel alles in het voordeel van de Nederlandse staat speculeren valt me op. Kan de Nederlandse staat überhaupt wel iets fouts doen in jouw ogen, behalve het kwartje van kok, de invoering van de euro en het verdrag van Lissabon door onze strot douwen? Is er in jouw ogen ook nog wel iets dat ze fout hebben gedaan tegenover Molukkers?

Kan je me vertellen waarom welke afspraken niet zouden moeten gelden voor soldaten die mee zijn gegaan naar NL, hoe ben je tot die conclusie gekomen?
nee dat valt je niet op, je leest wat je wil lezen en zoals gezegd ga ik op deze manier niet met je in discussie ... blaffen doe je maar lekker tegen je moeder
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_174536380
quote:
1s.gif Op vrijdag 20 oktober 2017 10:46 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Het was ook niet de bedoeling dat de Molukken onderdeel zouden worden van Indonesie. Zullen de Molukkers dan maar Nederland innemen?
Huh, wat heeft dat er nou weer mee te maken.
quote:
Puntje bij paaltje komt het erop neer dat je dan nog niet over de ruggen van de Molukse soldaten afspraken maakt met de vijand over hun geld wetende dat de vijand natuurlijk toch niet betaalt. Wees eerlijk en zeg de Molukse soldaten dat je hen niet wilt betalen.
Je snapt er kennelijk niets van. Het heeft niets te maken met niet willen betalen of met weten dat de vijand natuurlijk niet betaalt, dat klopt namelijk niet. Zij hebben wel betaald aan de KNIL-militairen die zijn gebleven. In de afspraken is geen rekening gehouden met die kleine groep niet-Nederlandse KNIL-militairen die daar niet is gebleven, dat was namelijk niet de bedoeling.
Na een aantal jaar heeft Nederland wel de uitblijvende betaling van pensioenen overgenomen.

Maar goed, terug on topic.
  Moderator vrijdag 20 oktober 2017 @ 12:56:59 #125
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_174536932
is ook gewoon lomp om te verwachten dat de Indonesiers zouden uitbetalen

Nederland brengt die gasten naar Nederland, dus is Nederland er ook verantwoordelijk voor, dan moet je gewoon uitbetalen
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_175858137
Advocaat klaagt Defensie aan om beïnvloeding mariniers De Punt

https://www.nu.nl/binnenl(...)reinkaping-de-punt-5

Nu volgt dus een strafrechtelijke procedure.....

Het houdt niet op, niet vanzelf......
quote:
Oud-mariniers die onlangs voor de rechtbank in Den Haag zijn gehoord over de bevrijding van de gekaapte trein bij De Punt in 1977, hebben ongeloofwaardige verklaringen afgelegd.
Dat komt doordat het ministerie van Defensie ze vooraf heeft voorbereid en beïnvloed.

Dat concludeert advocaat Liesbeth Zegveld woensdag in het proces dat nabestaanden van twee doodgeschoten kapers hebben aangespannen tegen de Staat. Ze gaat aangifte doen tegen Defensie vanwege de beïnvloeding van getuigen.

De nabestaanden van twee doodgeschoten Zuid-Molukse kapers willen weten wat er is gebeurd toen de mariniers na drie weken gijzeling de trein moesten ontzetten. Ze denken dat het doodschieten van Max Papilaja en Hansina Uktolseja onrechtmatig was, omdat ze al zichtbaar gewond en weerloos waren.

Treinkaping De Punt en gijzeling Bovensmilde veertig jaar geleden Treinkaping De Punt en gijzeling Bovensmilde veertig jaar geleden
Ongeloofwaardigheid
De verklaringen van de mariniers sterken hun in die overtuiging, zo blijkt uit een 120 pagina's tellende analyse die Zegveld aan de rechtbank heeft verstrekt.

In september en oktober werden elf mariniers gehoord. De ongeloofwaardigheid blijkt volgens Zegveld onder meer eruit dat de mariniers hun eigen uitspraken en handelingen op geluidsbanden die veertig jaar geleden zijn gemaakt, niet zeggen te herkennen.

Dat is volgens de mensenrechtenspecialiste ernstig, omdat hun verklaringen op belangrijke punten afwijken van wat te horen is. Dat komt doordat de getuigen vooraf de banden hebben kunnen horen en zo hun verklaringen konden voorbereiden, aldus Zegveld.

Overzicht: Treinkaping De Punt

5 / 9
Geluidsbanden
Zegveld stelt dat Defensie de fout in is gegaan door de geluidsbanden vooraf te overhandigen aan advocaat Geert-Jan Knoops, die ze liet horen aan de mariniers. Ook bevestigt dit haar vermoeden dat de mariniers "niet in vrijheid" konden verklaren. Defensie wilde de mariniers op één lijn krijgen, stelt ze. Daarom richt ze haar pijlen op de top van Defensie.

Ook de geweldsinstructie is cruciaal. Die hield in dat als de "terroristen" zich zichtbaar zouden overgeven, zij moesten worden aangehouden. Maar volgens Zegveld was niet duidelijk wat zij met gewonde kapers moesten doen die zich niet meer kónden overgeven.

Uit een mondelinge instructie maakten de mariniers op dat zij de kapers mochten uitschakelen. Dat betekent voor een marinier: schieten op de romp, zeiden ze voor de rechtbank. Volgens Zegveld is duidelijk dat de geweldsinstructie daarmee in strijd was met het Europees Verdrag voor de rechten van de Mens (EVRM).
Een gebed zonder end. Dit juridische spektakel.
Hoeveel heeft dit de gemeenschap al wel niet gekost?
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
  woensdag 20 december 2017 @ 09:52:21 #127
78780 deedeetee
rustig doorgaan met ademhalen
pi_175859477
Het is toch volkomen normaal dat je na 40 jaar uitspraken en opmerkingen die ook nog eens in in een stresssituatie zijn gedaan, niet meer herkend. :?
Ga fietsen jij !! ikke niet hoor..
pi_175861347
quote:
0s.gif Op woensdag 20 december 2017 09:52 schreef deedeetee het volgende:
Het is toch volkomen normaal dat je na 40 jaar uitspraken en opmerkingen die ook nog eens in in een stresssituatie zijn gedaan, niet meer herkend. :?
Vind ik ook. De meesten (her)kennen de namen hun groepleden niet eens meer..
Toch kunnen ze dan nog steeds zijn beïnvloed natuurlijk. Moet de advocaat wel met bewijzen komen.
pi_175865973
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
  woensdag 20 december 2017 @ 16:02:06 #131
78780 deedeetee
rustig doorgaan met ademhalen
pi_175867282
Ze hebben 40 jr de tijd gehad om door heel veel beïnvloed te raken, daarom is dit hele gedoe ook zo onzinnig.
Ga fietsen jij !! ikke niet hoor..
pi_175867372
quote:
1s.gif Op woensdag 20 december 2017 11:27 schreef Physsic het volgende:

[..]

Vind ik ook. De meesten (her)kennen de namen hun groepleden niet eens meer..
Toch kunnen ze dan nog steeds zijn beïnvloed natuurlijk. Moet de advocaat wel met bewijzen komen.
Precies, wat is het bewijs dat ze zogenaamd hebben? Wel makkelijk om dit zo de media in te gooien.
pi_175867848
Het kromme van alles vind ik nog steeds:
In Wijster was er in 1975 een treinkaping, in 1977 in de Punt en een schoolkaping in Bovensmilde en later in het provinciehuis is Assen.
In veel gevallen zijn door de kapers mensen/gijzelaars geëxecuteerd.
Bij de bestorming van de trein in de Punt zijn 2 kapers slachtoffer gemaakt door de militairen.
Verder zijn alle kapers gevangen genomen en ongedeerd gebleven.
Heel de wereld heeft bewondering voor deze kordaatheid en beheerstheid.
En uitgerekend bij die 2 zou er sprake zijn van executie?
Te gek voor woorden.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_175870210
quote:
0s.gif Op woensdag 20 december 2017 16:30 schreef Twentsche_Ros het volgende:

En uitgerekend bij die 2 zou er sprake zijn van executie?
Te gek voor woorden.
Wees niet zo naïef over gewelddadigheid van de Nederlandse staat.
Nederland is echt geen braafste jongen van de klas.
Dat blijkt nou maar weer wat er eindelijk bekend raakt over de oorlog te Indonesië 45-50.
pi_175914030
quote:
0s.gif Op woensdag 20 december 2017 18:07 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Wees niet zo naïef over gewelddadigheid van de Nederlandse staat.
Nederland is echt geen braafste jongen van de klas.
Dat blijkt nou maar weer wat er eindelijk bekend raakt over de oorlog te Indonesië 45-50.
Wat heeft dit hiermee te maken?
pi_175914169
quote:
0s.gif Op woensdag 20 december 2017 18:07 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Wees niet zo naïef over gewelddadigheid van de Nederlandse staat.
Nederland is echt geen braafste jongen van de klas.
Dat blijkt nou maar weer wat er eindelijk bekend raakt over de oorlog te Indonesië 45-50.
Alleen doe je Joop den Uyl tekort nu, die had het er wel moeilijk mee, de beslissing tot bestorming.
Van Agt niet.
I´m back.
pi_175914313
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 08:26 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Alleen doe je Joop den Uyl tekort nu, die had het er wel moeilijk mee, de beslissing tot bestorming.
Van Agt niet.
Saillant detail is dat er tijdens die treinkaping net verkiezingen waren waar Den Uyl een topwinst winst te scoren (53 zetels voor de PvdA). Uiteindelijke kwam er een kabinet CDA-VVD met 77 zetels.
Tijdens die verkiezingen stemden de kiezers massaal op de grote partijen. Zou dat met zo'n gijzeling te maken kunnen hebben. Het is crisis: dus snel een degelijk kabinet van grote partijen
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_175914364
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 08:36 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Saillant detail is dat er tijdens die treinkaping net verkiezingen waren waar Den Uyl een topwinst winst te scoren (53 zetels voor de PvdA). Uiteindelijke kwam er een kabinet CDA-VVD met 77 zetels.
Tijdens die verkiezingen stemden de kiezers massaal op de grote partijen. Zou dat met zo'n gijzeling te maken kunnen hebben. Het is crisis: dus snel een degelijk kabinet van grote partijen
Den Uyl was toen razend populair.
Het waren de eerste officiële verkiezingen waarbij de confessionele partijen onder de noemer CDA op één lijst stonden.
En zo groot was de VVD nog niet. (Dat kwam in 1982 ineens onder Ed Nijpels).
Andere tijden. Kan me niet herinneren dat qua verkiezingen deze gijzelingsacties een erg grote rol speelden.

Dit verklaart wrs een beetje de verkiezingsuitslag.
I´m back.
pi_175914745
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 08:41 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Den Uyl was toen razend populair.
Het waren de eerste officiële verkiezingen waarbij de confessionele partijen onder de noemer CDA op één lijst stonden.
En zo groot was de VVD nog niet. (Dat kwam in 1982 ineens onder Ed Nijpels).
Andere tijden. Kan me niet herinneren dat qua verkiezingen deze gijzelingsacties een erg grote rol speelden.

Dit verklaart wrs een beetje de verkiezingsuitslag.
Ik las net dat tijdens de gijzeling er geen campagne werd gevoerd. Maar de gezichten van Den Uyl en van Agt kwamen natuurlijk wel in beeld vanwege de gijzelingen. Van Agt met name was de showbink in een helicopter en in uniform. Ws was o.m. ook daardoor de uitslag zo richting de grote partijen.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_175914814
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 09:08 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Ik las net dat tijdens de gijzeling er geen campagne werd gevoerd. Maar de gezichten van Den Uyl en van Agt kwamen natuurlijk wel in beeld vanwege de gijzelingen. Van Agt met name was de showbink in een helicopter en in uniform. Ws was o.m. ook daardoor de uitslag zo richting de grote partijen.
Volgens mij heeft dat toch nauwelijks een rol gespeeld hoor. Zeg ik als tijdgenoot althans. Waren wel andere tijden dan nu ook. Je had tv (2 netten tot 23.00u ongeveer) en je had de kranten en de opinieweekbladen, meer had je niet.
Punt is dat het electoraat van de confessionele partijen al behoorlijk aan het afkalven was, zeker ook na de nacht van Schmelzer, en dat men toen is gaan fuseren in het CDA. Kabinet den Uyl was in feite een gedoogd kabinet ook. Daar deden lui aan mee uit de KVP en AR, maar niet uit de CHU. Was een hele toer nog om dat kabinet in elkaar te timmeren, olv Jaap Burger als informateur.
Nadat CDA op 1 lijst kwam zag je dus pas die 3 grote blokken, waarvan VVD eigenlijk de junior partner was lange tijd, tot Ed Nijpels.
I´m back.
  vrijdag 22 december 2017 @ 10:12:16 #141
78780 deedeetee
rustig doorgaan met ademhalen
pi_175915877
quote:
0s.gif Op woensdag 20 december 2017 18:07 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Wees niet zo naïef over gewelddadigheid van de Nederlandse staat.
Nederland is echt geen braafste jongen van de klas.
Dat blijkt nou maar weer wat er eindelijk bekend raakt over de oorlog te Indonesië 45-50.
En die Indonesiërs waren wel de braafste jongen van de klas ?
Stelletje achterbakse moordenaars waren het. Dat is wat ik over dat volk gehoord van mensen die daar destijds een akelige ervaring mee hebben opgedaan en het gelukkig wél overleeft hebben. https://www.historischnie(...)-van-de-bersiap.html De Molukkers zijn niet voor niks naar Nederland gehaald. Ze waren daar niet veilig.
Ga fietsen jij !! ikke niet hoor..
pi_175915983
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 10:12 schreef deedeetee het volgende:

[..]

En die Indonesiërs waren wel de braafste jongen van de klas ?
Stelletje achterbakse moordenaars waren het. Dat is wat ik over dat volk gehoord van mensen die daar destijds een akelige ervaring mee hebben opgedaan en het gelukkig wél overleeft
Je generaliseert . Wat individuen fout doen kun je niet een heel volk die het niet doen verwijten.
En die wandaden moet je niet gebruiken om de wandaden van bepaalde Nederlandse militairen weg te schreeuwen.
pi_175916430
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 09:14 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Volgens mij heeft dat toch nauwelijks een rol gespeeld hoor. Zeg ik als tijdgenoot althans.

Even gecheckt: gijzeling en kaping begon op 23 mei 1977 Verkiezingen waren op 25 mei.
Het bevrijdingsplan van van Agt was ook een executieplan. Ik neem aan dat in de ministerraad bewust werd gesproken over het doden van kapers om toekomstige kapers af te schrikken.
Den Uyl verzweeg die details. Een kabinetscrisis ( demissionair) had geen zin en zou een volgend kabinet PvdA/CDA blokkeren, en den Uyl wilde een kabinet Den Uyl II.
Toen was een kabinet PvdA/ VVD ondenkbaar. Ook voor de aanhang van beide partijen.
Het had gekund wat de VVD had 28 zetels op 25 mei. PvdA kreeg 53.
Nu vinden we een partij 'groot' met 28 zetels. Toen niet zo.

Wat ik den Uyl verwijt is dat hij het conflict met van Agt over de kaping nooit heeft gepubliceerd in een boek bijv. Terwijl hij toch toen ook dagelijks prive-notities gemaakt moet hebben.
Misschien bestaan die nog . misschien publiceren de kinderen den Uyl die nog ooit.
pi_175916462
Dit heeft niets meer met die kapers te maken waarvan ik al eerder heb gezegd als je zoiets doet loop je een risico, die hele rechtszaak is een schande vind ik
pi_175916560
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 10:38 schreef Bottendaal het volgende:
Dit heeft niets meer met die kapers te maken waarvan ik al eerder heb gezegd als je zoiets doet loop je een risico, die hele rechtszaak is een schande vind ik
Nee hoor....
Die rechtszaak is een overwinning van de rechtsstaat.
Een verbod van de staat aansprakelijk stellen ... dat zou schande zijn
pi_175916652
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 10:37 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Even gecheckt: gijzeling en kaping begon op 23 mei 1977 Verkiezingen waren op 25 mei.
Het bevrijdingsplan van van Agt was ook een executieplan. Ik neem aan dat in de ministerraad bewust werd gesproken over het doden van kapers om toekomstige kapers af te schrikken.
Den Uyl verzweeg die details. Een kabinetscrisis ( demissionair) had geen zin en zou een volgend kabinet PvdA/CDA blokkeren, en den Uyl wilde een kabinet Den Uyl II.
Toen was een kabinet PvdA/ VVD ondenkbaar. Ook voor de aanhang van beide partijen.
Het had gekund wat de VVD had 28 zetels op 25 mei. PvdA kreeg 53.
Nu vinden we een partij 'groot' met 28 zetels. Toen niet zo.

Wat ik den Uyl verwijt is dat hij het conflict met van Agt over de kaping nooit heeft gepubliceerd in een boek bijv. Terwijl hij toch toen ook dagelijks prive-notities gemaakt moet hebben.
Misschien bestaan die nog . misschien publiceren de kinderen den Uyl die nog ooit.
Maar jij denkt dus dat Den Uyl uiteindelijk meeging met Van Agts plannen tot bestorming, omdat hij met zijn hoofd bij Kabinet den Uyl2 zat?
Wat ik begrepen heb is dat ze met het kernkabinet, 5 man, gestemd hadden en dat het 3-2 voor Van Agt werd. Den Uyl was dus niet voor bestorming.
Maar idd zonde dat daar nooit iets geschiedkundigs over gepubliceerd is, naar mijn weten althans. Alhoewel er in die biografie over Den Uyl ook wel iets over stond, dacht ik.

[ Bericht 0% gewijzigd door Ryan3 op 22-12-2017 10:57:15 ]
I´m back.
  vrijdag 22 december 2017 @ 10:46:32 #147
78780 deedeetee
rustig doorgaan met ademhalen
pi_175916681
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 10:17 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Je generaliseert . Wat individuen fout doen kun je niet een heel volk die het niet doen verwijten.
En die wandaden moet je niet gebruiken om de wandaden van bepaalde Nederlandse militairen weg te schreeuwen.
Echt hoe krijg je dit uit je toetsenbord... De Nederlanders waren niet de braafste jongen maar als ik dan aanvoer dat de Indonesiërs dit óók niet waren mag ik niet generaliseren ? Dan gaat het bij hen ineens om individuen ? Ejjjjjjjjjj 8)7 |:( :')

Blijft een feit dat beide partijen iets te verwijten valt en altijd alleen naar de Nederlanders wordt gewezen en de Indonesiërs als slachtoffer worden gepresenteerd. Waar 2 vechten hebben 2 schuld. Ik ga t verder weer OT houden.
Ga fietsen jij !! ikke niet hoor..
pi_175916842
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 10:46 schreef deedeetee het volgende:

[..]

Echt hoe krijg je dit uit je toetsenbord... De Nederlanders waren niet de braafste jongen maar als ik dan aanvoer dat de Indonesiërs dit óók niet waren mag ik niet generaliseren ? Dan gaat het bij hen ineens om individuen ? Ejjjjjjjjjj 8)7 |:( :')
Ik had het over de Nederlandse staat.
Ik had het niet over Nederlanders in het algemeen

quote:
Blijft een feit dat beide partijen iets te verwijten valt en altijd alleen naar de Nederlanders wordt gewezen en de Indonesiërs als slachtoffer worden gepresenteerd. Waar 2 vechten hebben 2 schuld. Ik ga t verder weer OT houden.
Zeker waren er ook geweldsexcessen van bepaalde Indonesische burgers en militant georganiseerde Indonesische strijders.
Ik hoop dat die ook worden onderzocht in dit dekolonisatie-onderzoek: https://www.ind45-50.org/
pi_175916937
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 10:45 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Maar jij denkt dus dat Den Uyl uiteindelijk meeging met Van Agts plannen tot bestorming, omdat hij met zijn hoofd bij Kabinet den Uyl2 zat?
Hij stemde tegen in de ministerraad van 5 ministers . 3 waren voor. Dat hoorde ik ook
En hij kon de beslissing niet uitstellen. Niet goed voor de gegijzelden, het land en zijn geloofwaardigheid.
En natuurlijk was er het belang van de nieuwe kabinetsformatie .
Maar naar mijn idee heeft van Agt die formatie voor de schijn meegespeeld om uiteindelijk binnen een paar dagen met de VVD een coalitie te vormen.
De publieke opinie was dat half jaar ploeteren zat. Men was blij met van Agt I

quote:
Maar idd zonde dat daar nooit iets geschiedkundigs over gepubliceerd is, naar mijn weten althans. Alhoewel er in die biografie over Den Uyl ook wel iets in stond, dacht ik.
Er moet veel meer gearchiveerd zijn. Privé-notities, ministerraadverslagen, memo's, etc.
En nu nog kunnen getuigen praten. Kabinetsleden, vertrouwelingen buiten het kabinet. ( marcel van dam ?)
pi_175917035
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 10:59 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Hij stemde tegen in de ministerraad van 5 ministers . 3 waren voor. Dat hoorde ik ook
En hij kon de beslissing niet uitstellen. Niet goed voor de gegijzelden, het land en zijn geloofwaardigheid

[..]
Punt is dus, dat Den Uyl geen voorstander was, dat bedoel ik. Nou was de situatie wel verslechterd in die trein en was ingrijpen eigenlijk wel noodzakelijk ook, vanwege psychische en hygiënische omstandigheden. Dus volgens mij ging hij an sich wel akkoord uiteindelijk.
quote:
Er moet veel meer gearchiveerd zijn. Privé-notities, ministerraadverslagen, memo's, etc.
En nu nog kunnen getuigen praten. Kabinetsleden, vertrouwelingen buiten het kabinet. ( marcel van dam ?)
Ja, klopt, alleen iemand als bijvoorbeeld Van Agt laat nooit het achterste van zijn tong zien, volgens mij. En volgens mij, staat me bij althans, was Van Dam (die niet in dat kernkabinet zat trouwens) het wel eens met die bestorming.
I´m back.
pi_175917104
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 10:59 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Hij stemde tegen in de ministerraad van 5 ministers . 3 waren voor. Dat hoorde ik ook
En hij kon de beslissing niet uitstellen. Niet goed voor de gegijzelden, het land en zijn geloofwaardigheid.
En natuurlijk was er het belang van de nieuwe kabinetsformatie .
Maar naar mijn idee heeft van Agt die formatie voor de schijn meegespeeld om uiteindelijk binnen een paar dagen met de VVD een coalitie te vormen.
De publieke opinie was dat half jaar ploeteren zat. Men was blij met van Agt I

[..]

Er moet veel meer gearchiveerd zijn. Privé-notities, ministerraadverslagen, memo's, etc.
En nu nog kunnen getuigen praten. Kabinetsleden, vertrouwelingen buiten het kabinet. ( marcel van dam ?)
Was de langste formatie ooit toen hè, pas in december was er een coalitie. Heeft niet echt veel gescheeld of er was een PvdA-CDA kabinet, maar dan ging het weer fout op de poppetjes bijvoorbeeld. Heb dat boek van Van Thijn nog hier in de boekenkast staan. Was een zenuwslopend proces. Uiteindelijk kun je zeggen, denk ik, dat het vast is gelopen op incomptabilité des humeurs tussen van Agt en Den Uyl. En toen ging Van Agt even chinezen met Wiegel en paar dagen later had je het infame kabinet van Agt1 idd.
Maar de gijzelingsacties hebben daar geen rol bij gespeeld, volgens mij.
I´m back.
pi_175917135
Den Uyl, moest wel zijn verzet staken. Ook in het belang van de gegijzelden. Er moest echt wel snel een einde komen aan die gijzelingen.
Je hoort Marcel van Dam nooit over zijn mening van toen. Die wil ik horen en wat zijn betrokkenheid was bij de besluitvorming. Plus.... nog meer details.
Er zijn nog meer nabije getuigen rond dit conflict in de ministerraad , misschien wel 20 of 30 .
pi_175917171
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 11:09 schreef Bluesdude het volgende:
Den Uyl, moest wel zijn verzet staken. Ook in het belang van de gegijzelden. Er moest echt wel snel een einde komen aan die gijzelingen.
Je hoort Marcel van Dam nooit over zijn mening van toen. Die wil ik horen en wat zijn betrokkenheid was bij de besluitvorming. Plus.... nog meer details.
Er zijn nog meer nabije getuigen rond dit conflict in de ministerraad , misschien wel 20 of 30 .
Van Dam heeft zich er wel een tijdje geleden over uitgesproken hoor, heb ik toen nog een keer aangehaald ergens in een topic ook. Die was wel voor.
I´m back.
pi_175917175
En nu net hebben we een gijzeling bij Den helder gehad. Wel angstaanjagend als je die vids ziet op dumpert.
pi_175917399
van Dam en die andere 20- a 30 getuigen moet voluit hun verhaal doen.
Ik vermoed dat de regering hier op eigen houtje de doodstraf heeft ingevoerd als preventie.
Dat was een standpunt toen en nog steeds populair, maar hardstikke illegaal.

( en zo kom ik weer ontopic *O* )
pi_175917500
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 11:23 schreef Bluesdude het volgende:
van Dam en die andere 20- a 30 getuigen moet voluit hun verhaal doen.
Ik vermoed dat de regering hier op eigen houtje de doodstraf heeft ingevoerd als preventie.
Dat was een standpunt toen en nog steeds populair, maar hardstikke illegaal.

( en zo kom ik weer ontopic *O* )
Ik denk niet dat ze dat ronduit gezegd hebben: al die gijzelnemers verdienen de doodstraf.
Wel bestorming is nodig: psychisch, hygiënisch, onderhandelingstechnisch zit het vast. Van Agt was hierin wrs hardliner: dus ook meteen even duidelijk maken dat er wel degelijk grenzen zijn.
I´m back.
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 22 december 2017 @ 11:29:42 #157
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_175917530
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 09:08 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Ik las net dat tijdens de gijzeling er geen campagne werd gevoerd. Maar de gezichten van Den Uyl en van Agt kwamen natuurlijk wel in beeld vanwege de gijzelingen. Van Agt met name was de showbink in een helicopter en in uniform. Ws was o.m. ook daardoor de uitslag zo richting de grote partijen.
Welk uniform droeg Van Agt dan ten tijde van de gijzelingen?
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Moderator vrijdag 22 december 2017 @ 11:32:15 #158
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_175917586
met de doodstraf heeft dit al helemaal niets te maken he _O-
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_175917596
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 11:28 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Ik denk niet dat ze dat ronduit gezegd hebben: al die gijzelnemers verdienen de doodstraf.
Wel bestorming is nodig: psychisch, hygiënisch, onderhandelingstechnisch zit het vast. Van Agt was hierin wrs hardliner: dus ook meteen even duidelijk maken dat er wel degelijk grenzen zijn.
Ik vermoed dat het voor de ministers duidelijk was mensen te executeren als preventie.
Mogelijk dat men dat meestal niet direct en hardop zo zei en nog minder dat het werd opgeschreven. Men sprak en schreef in eufemismes.
Ging toch ook zo op de wahnseeconferentie ?
Maar is mijn vermoeden juist ? Dat is de taak van historici, dit uit te zoeken en de taak van de huidige politici dit te faciliteren.... Tjaaa zij moeten de rechtsstaat verdedigen en managen.
pi_175917637
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 11:32 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Ik vermoed dat het voor de ministers duidelijk was mensen te executeren als preventie.
Mogelijk dat men dat meestal niet direct en hardop zo zei en nog minder dat het werd opgeschreven. Men sprak en schreef in eufemismes.
Ging toch ook zo op de wahnseeconferentie ?
Maar is mijn vermoeden juist ? Dat is de taak van historici, dit uit te zoeken en de taak van de huidige politici dit te faciliteren.... Tjaaa zij moeten de rechtsstaat verdedigen en managen.
Mwaoh, nee, dat geloof ik niet.

Quote van Den Uyl: "Dat geweld nodig was om een einde te maken aan de gijzeling ervaren wij als een nederlaag."

[ Bericht 6% gewijzigd door Ryan3 op 22-12-2017 11:47:31 ]
I´m back.
pi_175918196
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 10:45 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Maar jij denkt dus dat Den Uyl uiteindelijk meeging met Van Agts plannen tot bestorming, omdat hij met zijn hoofd bij Kabinet den Uyl2 zat?
Wat ik begrepen heb is dat ze met het kernkabinet, 5 man, gestemd hadden en dat het 3-2 voor Van Agt werd. Den Uyl was dus niet voor bestorming.
Maar idd zonde dat daar nooit iets geschiedkundigs over gepubliceerd is, naar mijn weten althans. Alhoewel er in die biografie over Den Uyl ook wel iets over stond, dacht ik.
Correct. Den Uyl had er sowieso niet veel over tr zeggen en was bovendien in de minderheid met zijn standpunt.
pi_175918222
quote:
1s.gif Op vrijdag 22 december 2017 11:57 schreef Physsic het volgende:

[..]

Correct. Den Uyl had er sowieso niet veel over tr zeggen en was bovendien in de minderheid met zijn standpunt.
Ja, samen met Harry van Doorn (PPR)? Zat die, vreemd genoeg, ook niet in dat kernkabinet?
En dan Van Agt, Van der Stoel en de oude Gaay voor ingrijpen?
I´m back.
pi_175921211
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 11:59 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Ja, samen met Harry van Doorn (PPR)? Zat die, vreemd genoeg, ook niet in dat kernkabinet?
En dan Van Agt, Van der Stoel en de oude Gaay voor ingrijpen?
Ik weet het niet meer uit mijn hoofd, maar er is veel over geschreven op basis van interviews, kamerstukken en archiefonderzoek.
pi_175921413
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 11:23 schreef Bluesdude het volgende:
van Dam en die andere 20- a 30 getuigen moet voluit hun verhaal doen.
Ik vermoed dat de regering hier op eigen houtje de doodstraf heeft ingevoerd als preventie.
Dat was een standpunt toen en nog steeds populair, maar hardstikke illegaal.

( en zo kom ik weer ontopic *O* )
Dan hadden ze de kapers die ze wel levend uit de trein hebben gehaald ook allemaal door hun kop geschoten. :Z

Bedenk ook even dat deze beslissing is gemaakt met in het achterhoofd hoe de kaping in Wijster is verlopen, dat wilden ze absoluut niet meer laten gebeuren op die manier.
"Light thinks it travels faster than anything. It doesn't. For wherever light travels it finds darkness has got there first and is waiting for it."
pi_175921456
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 14:16 schreef Ener-G het volgende:

[..]

Dan hadden ze de kapers die ze wel levend uit de trein hebben gehaald ook allemaal door hun kop geschoten. :Z

Bedenk ook even dat deze beslissing is gemaakt met in het achterhoofd hoe de kaping in Wijster is verlopen, dat wilden ze absoluut niet meer laten gebeuren op die manier.
Dat laatste heeft er zeker ook mee te maken idd.

En de manier waarop men vrij snel reageerde bij de gijzeling in het provinciehuis te Assen tijdens Van Agt1 had weer te maken met de ervaringen opgedaan tijdens deze twee gijzelingsacties in 1977.
I´m back.
pi_175921696
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 14:16 schreef Ener-G het volgende:

[..]

Dan hadden ze de kapers die ze wel levend uit de trein hebben gehaald ook allemaal door hun kop geschoten. :Z

De hele opzet van duizenden kogels schieten naar waar kapers zich bevonden in de trein is een bewuste keuze . Den Uyl vond het een bewuste executie, zei hij jaren later.

Tjaaa en de ene soldaat schiet graag den vijand dood en de andere is iets meer fatsoenlijk en neemt gevangen. Er zijn kapers in de trein van dichtbij doodgeschoten. Te horen op audio-opnames en erkend door mariniers.
pi_175921960
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 14:28 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

De hele opzet van duizenden kogels schieten naar waar kapers zich bevonden in de trein is een bewuste keuze . Den Uyl vond het een bewuste executie, zei hij jaren later.
Dat was duidelijk een actie waarbij men vooraf al accepteerden dat er zeer waarschijnlijk (zo niet met zekerheid) gijzelnemers zouden komen te overlijden.

Daar is weinig twijfel over, maar dat onderdeel van de beëindiging is bewust buiten deze rechtszaak gelaten. In deze zaak gaat het enkel over het handelen van de mariniers in de trein en daarover kan je moeilijk beweren dat die mariniers de opdracht hebben gekregen de gijzelnemers te executeren. Daar zijn geen enkele aanwijzingen voor. De advocaat van de nabestaanden heeft haar beschuldigingen over de 'heimelijke geweldsinstructie' dan ook tijdens de rechtszaak al laten vallen.
pi_175921979
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 14:28 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

De hele opzet van duizenden kogels schieten naar waar kapers zich bevonden in de trein is een bewuste keuze . Den Uyl vond het een bewuste executie, zei hij jaren later.
Dat is zijn mening, achteraf, en niet op het moment in het letterlijk heetst van de strijd. Wellicht niet de meest verstandige tactiek om toe te passen, naar achteraf bleek, maar zeker geen executie. Dan hadden ze ook de wagons door moeten maaien met snelvuur.

quote:
Tjaaa en de ene soldaat schiet graag den vijand dood en de andere is iets meer fatsoenlijk en neemt gevangen. Er zijn kapers in de trein van dichtbij doodgeschoten. Te horen op audio-opnames en erkend door mariniers.
Dat ontkent ook niemand. Het is wel een peloton militairen wat je inzet, mariniers. 'Het hoogste geweldsspectrum', zoals ze dat zo mooi politiek kunnen zeggen. Geen politie met een gummiknuppel. Gehakt, spaanders, dan moet je er gewoon rekening mee houden dat er doden gaan kunnen vallen. Maar dat is nog altijd iets anders dan letterlijk de opdracht krijgen dat geen kaper levend de trein uit mag komen wandelen.
"Light thinks it travels faster than anything. It doesn't. For wherever light travels it finds darkness has got there first and is waiting for it."
pi_175922082
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 14:40 schreef Ener-G het volgende:

[..]

Dat is zijn mening, achteraf, en niet op het moment in het letterlijk heetst van de strijd. Wellicht niet de meest verstandige tactiek om toe te passen, naar achteraf bleek, maar zeker geen executie. Dan hadden ze ook de wagons door moeten maaien met snelvuur.

[..]

Dat ontkent ook niemand. Het is wel een peloton militairen wat je inzet, mariniers. 'Het hoogste geweldsspectrum', zoals ze dat zo mooi politiek kunnen zeggen. Geen politie met een gummiknuppel. Gehakt, spaanders, dan moet je er gewoon rekening mee houden dat er doden gaan kunnen vallen. Maar dat is nog altijd iets anders dan letterlijk de opdracht krijgen dat geen kaper levend de trein uit mag komen wandelen.
De politie in die tijd was echt niet voldoende uitgerust om zichzelf te verdedigen tegen de zware wapens die de gijzelnemers in de trein hadden. Zelfs de mariniers waren zeer beperkt beschermd, maar die konden tenminste wel met dergelijke vuurwapens omgaan.
pi_175922092
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 14:40 schreef Ener-G het volgende:

[..]

Dat is zijn mening, achteraf, en niet op het moment in het letterlijk heetst van de strijd.
Achteraf? Ik begreep dat hij dat toen ook vond en daarom tegen dit aanvalsplan was.
Het lijkt mij logisch dat dit agressieve aanvalsplan ook mede tot doel had door het doden van kapers toekomstige lieden met terreurplannen af te schrikken.
Een best wel populair idee toen. En nog steeds. Maar de dubbele moraal van bestuurders is dit niet openlijk te zeggen.
  Moderator vrijdag 22 december 2017 @ 16:52:48 #171
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_175925401
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 14:28 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

De hele opzet van duizenden kogels schieten naar waar kapers zich bevonden in de trein is een bewuste keuze . Den Uyl vond het een bewuste executie, zei hij jaren later.

Tjaaa en de ene soldaat schiet graag den vijand dood en de andere is iets meer fatsoenlijk en neemt gevangen. Er zijn kapers in de trein van dichtbij doodgeschoten. Te horen op audio-opnames en erkend door mariniers.
dat er overweldigend geweld is gebruikt en er mensen van dichtbij zijn neergeschoten weten we al 30 jaar

maakt het nog geen executie
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_175927678
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 10:42 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Nee hoor....
Die rechtszaak is een overwinning van de rechtsstaat.
Een verbod van de staat aansprakelijk stellen ... dat zou schande zijn
Een verbod nee, maar een zaak van 1978 aanhalen en mensen nog laten getuigen, laat die mensen met rust, het zijn geen oorlogsmisdadigers
pi_175928729
quote:
1s.gif Op vrijdag 22 december 2017 18:27 schreef Bottendaal het volgende:

[..]

Een verbod nee, maar een zaak van 1978 aanhalen en mensen nog laten getuigen, laat die mensen met rust, het zijn geen oorlogsmisdadigers
1977
In dit proces waren ze getuigen. Er waren geen aanklachten tegen hen.
Er waren wel eisen aan de staat.
Maar als je vind dat je het recht heb mensen met geweld te dwingen namens de staat, dan moet je er ook rekening mee houden dat je ter verantwoording kan worden geroepen door die staat.
pi_175929117
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 19:12 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

1977
In dit proces waren ze getuigen. Er waren geen aanklachten tegen hen.
Er waren wel eisen aan de staat.
Maar als je vind dat je het recht heb mensen met geweld te dwingen namens de staat, dan moet je er ook rekening mee houden dat je ter verantwoording kan worden geroepen door die staat.
40 jaar later dus omdat familie van dat kapend tuig dat wil
  Moderator vrijdag 22 december 2017 @ 19:37:01 #175
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_175929290
Denk dat de advocaat eerder de motor is achter dit feestje
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_175929467
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 19:37 schreef sp3c het volgende:
Denk dat de advocaat eerder de motor is achter dit feestje
Ja inderdaad
pi_175929777
quote:
1s.gif Op vrijdag 22 december 2017 19:28 schreef Bottendaal het volgende:

[..]

40 jaar later dus omdat familie van dat kapend tuig dat wil
Dat is een rechtsstaat.... men kan de staat aanklagen voor wangedrag
wees blij
pi_175934598
quote:
5s.gif Op vrijdag 22 december 2017 11:29 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

Welk uniform droeg Van Agt dan ten tijde van de gijzelingen?
Politie uniform
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 22 december 2017 @ 22:28:13 #179
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_175934636
quote:
1s.gif Op vrijdag 22 december 2017 22:27 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Politie uniform
Dit is echt de eerste keer dat ik dit hoor. Interessant.
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_175934778
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 22:28 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

Dit is echt de eerste keer dat ik dit hoor. Interessant.
Wist het ook niet idd.

Zou er nog een foto van bestaan?

Deze wrs?



Ging hij in een Porsche van de politie daar heen? Staat me vaag iets van bij.
Maar is alleen een jasje.
I´m back.
pi_175940667
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 10:54 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Ik had het over de Nederlandse staat.
Ik had het niet over Nederlanders in het algemeen

[..]

Zeker waren er ook geweldsexcessen van bepaalde Indonesische burgers en militant georganiseerde Indonesische strijders.
Ik hoop dat die ook worden onderzocht in dit dekolonisatie-onderzoek: https://www.ind45-50.org/
Mijn hemel! Wat wil je onderzoeken over het dekolonisatie-proces? Ik weet de uitslag al. Van beide kanten hebben sommigen zich schandelijk misdragen.
Wil je ook de tiendaagse veldtocht tegen de Belgen nog onderzoeken? Of de beweegredenen van onze zelfmoord-terrorist Jan van Speyk. Hoe zat het met de Hoekse en Kabeljauwse twisten?
We zitten hier vanuit ons 2017-bankstel te oordelen over oorlogen en conflicten van ver vergaande tijden. Daar horen ook die treinkapingen bij.
Waarom neemt niemand genoegen met:
"Tijdens de bestorming van de trein zijn er van kaperszijde 2 slachtoffers gevallen".
De ouderdom van de treinkaping is 40 jaar vanaf nu (1977).
De ouderdom van de invasie in Normandië is 73 jaar vanaf nu.
Dat betekent dat "Treinkapingen 1977" qua "historische duiding" nog meer te vergelijken is met "Normandië 1944" dan met "Bankstel 2017".
En hoe bekijken we "Normandië 1944" als we het hebben over Duitse soldaten die zich niet meer konden bewegen en waar toch nog een geallieerd schot op is afgevuurd.
Wellicht zijn heel veel Duitse soldaten ten onrechte neergeknald.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_175941085
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 december 2017 09:30 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Mijn hemel! Wat wil je onderzoeken over het dekolonisatie-proces? I
Ik was toch toch duidelijk genoeg?
quote:
Zeker waren er ook geweldsexcessen van bepaalde Indonesische burgers en militant georganiseerde Indonesische strijders.
Ik hoop dat die ook worden onderzocht in dit dekolonisatie-onderzoek
Waarom schrik je daarvan?
Van Speyk, onze eigen zelfmoordterrorist en soort zeeheld , heeft daar niks mee te maken
  Moderator zaterdag 23 december 2017 @ 10:20:05 #183
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_175941247
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 december 2017 09:30 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Mijn hemel! Wat wil je onderzoeken over het dekolonisatie-proces? Ik weet de uitslag al. Van beide kanten hebben sommigen zich schandelijk misdragen.
Wil je ook de tiendaagse veldtocht tegen de Belgen nog onderzoeken? Of de beweegredenen van onze zelfmoord-terrorist Jan van Speyk. Hoe zat het met de Hoekse en Kabeljauwse twisten?
We zitten hier vanuit ons 2017-bankstel te oordelen over oorlogen en conflicten van ver vergaande tijden. Daar horen ook die treinkapingen bij.
Waarom neemt niemand genoegen met:
"Tijdens de bestorming van de trein zijn er van kaperszijde 2 slachtoffers gevallen".
De ouderdom van de treinkaping is 40 jaar vanaf nu (1977).
De ouderdom van de invasie in Normandië is 73 jaar vanaf nu.
Dat betekent dat "Treinkapingen 1977" qua "historische duiding" nog meer te vergelijken is met "Normandië 1944" dan met "Bankstel 2017".
En hoe bekijken we "Normandië 1944" als we het hebben over Duitse soldaten die zich niet meer konden bewegen en waar toch nog een geallieerd schot op is afgevuurd.
Wellicht zijn heel veel Duitse soldaten ten onrechte neergeknald.
Zes slachtoffers bij de kapers en van Speijk was natuurlijk geen zelfmoord terrorist
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_175941379
De Nederlandse staat handelt altijd in eigen belang. Daarvoor werd zelfs een zelfstandige Molukse staat voor opgeofferd. Als de Nederlandse staat ook maar iets om mensenrechten gaf of de ballen had haar bondgenoten met haar leven te beschermen en de burger voorop stelde zat de Nederlandse krijgsmacht nu vol met Molukkers, net zoals de Gurkha’s in Engeland een eigen divisie in het Britse leger hebben. Molukkers gaven hun leven voor Nederland, andersom niet.
West-Melanesia
pi_175941406
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 december 2017 10:34 schreef sp3c het volgende:

[..]

Ik zal het even opzoekn meneer, niet te snel dingen verwijderen
West-Melanesia
  Moderator zaterdag 23 december 2017 @ 10:37:16 #186
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_175941428
Laat maar als het betaalde content is mag het sowieso niet natuurlijk en dat toontje mag je achterwege laten
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_175941500
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 december 2017 10:37 schreef sp3c het volgende:
Laat maar als het betaalde content is mag het sowieso niet natuurlijk en dat toontje mag je achterwege laten
Ow ik had het eerder gedaan en toen verwijderde je het niet, vreemd. Maar ik zat ernaast, het is geen betaalde content, je hoeft alleen te registreren om het te lezen dus als je het niet erg vind kopier ik hem opnieuw.


https://www.volkskrant.nl(...)gen-vallen~a4521896/

[ Bericht 13% gewijzigd door sp3c op 23-12-2017 11:07:08 ]
West-Melanesia
pi_175941573
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 december 2017 10:43 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Ow ik had het eerder gedaan en toen verwijderde je het niet, vreemd. Maar ik zat ernaast, het is geen betaalde content, je hoeft alleen te registreren om het te lezen dus als je het niet erg vind kopier ik hem opnieuw.


https://www.volkskrant.nl(...)gen-vallen~a4521896/
Wat zijn dit voor rare teksten?

Wat was die opdracht dan precies? Welke mariniers zouden die opdracht niet goed hebben uitgevoerd?

Hoe komt die ene erbij dat als één persoon (oud-minister?) zegt de verantwoordelijkheid te nemen, dat de oud-mariniers dan niet meer hoeven te getuigen in de rechtszaak?

[ Bericht 35% gewijzigd door sp3c op 23-12-2017 11:37:17 ]
pi_175941628
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 december 2017 10:48 schreef Physsic het volgende:

[..]

Wat zijn dit voor rare teksten?

Wat was die opdracht dan precies? Welke mariniers zouden die opdracht niet goed hebben uitgevoerd?

Hoe komt die ene erbij dat als één persoon (oud-minister?) zegt de verantwoordelijkheid te nemen, dat de oud-mariniers dan niet meer hoeven te getuigen in de rechtszaak?
Vind er niks raar aan. Hij heeft gewoon gelijk. Deze oud-mariniers hebben redelijk lang geslapen. De Molukse jongeren wisten dat al veel eerder, daarom zijn ze nooit de Nederlandse krijgsmacht meer ingegaan, op een handjevol misschien na. Het draait niet om beschermen van burgers, ook niet bij de treinkaping. Het gaat altijd om handel en eigen belang.
West-Melanesia
pi_175941854
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 december 2017 10:20 schreef sp3c het volgende:

[..]

Zes slachtoffers bij de kapers en van Speijk was natuurlijk geen zelfmoord terrorist
Van Speijk is offtopic. daarom voor wie dit interessant vind, ga hier verder.
pi_175942053
quote:
'Eigenlijk zegt de overheid in dit proces: wij hebben de goeie opdracht gegeven, maar die mariniers hebben het niet goed begrepen. Bullshit.'
Hoe weten zij nou dat dat bullshit is?

quote:
Ook werd verklaard over 'levensbesparende' geweldsinstructies, die volgens Schollink en Gatowinas nooit zijn gegeven - 'wij zijn getraind om te doden.'
Oh, en hoeveel gijzelnemers hebben Schollink en Gatowinas zelf dan afgeschoten tijdens de beëindiging van de kaping bij de school? Oh ja. :')

Goed verhaal.
  Moderator zaterdag 23 december 2017 @ 11:36:20 #192
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_175942429
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 december 2017 10:43 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Ow ik had het eerder gedaan en toen verwijderde je het niet, vreemd.
zo vreemd is dat niet ... ik ben simpelweg niet perfect en ik lees gewoon niet alles

sterker nog soms mis ik wel eens wat *)

als je weet waar het ongeveer over ging zal ik eens kijken of ik het terug kan vinden

quote:
Maar ik zat ernaast, het is geen betaalde content, je hoeft alleen te registreren om het te lezen dus als je het niet erg vind kopier ik hem opnieuw.

https://www.volkskrant.nl(...)gen-vallen~a4521896/
Trouw en Volkskrant quoten we niet op FOK! want die komen gelijk met advocaten naar het hoofdkantoor om ons aan te klagen

wat dat betreft is het vooral vreemd dat men juist bij die twee vaak het linkje vergeet toe te voegen

maar goed :)
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  Moderator zaterdag 23 december 2017 @ 11:38:14 #193
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_175942455
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 december 2017 11:06 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Van Speijk is offtopic. daarom voor wie dit interessant vind, ga hier verder.
ik heb niet zo'n behoefte aan een discussie erover maar als het ter sprake komt reageer ik er gewoon op :)
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_175943119
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 december 2017 11:14 schreef Physsic het volgende:

[..]

Hoe weten zij nou dat dat bullshit is?

[..]

Oh, en hoeveel gijzelnemers hebben Schollink en Gatowinas zelf dan afgeschoten tijdens de beëindiging van de kaping bij de school? Oh ja. :')

Goed verhaal.
Naar het schijnt heeft een van de tankcommandanten ze op het hart gedrukt om de gijzelnemers bij de school levend te pakken, maar van hogerhand is nooit een expliciete geweldsinstructie gegeven. Dan mogen de mariniers de oplossing zelf bedenken, met alle mogelijke gevolgen.
"Light thinks it travels faster than anything. It doesn't. For wherever light travels it finds darkness has got there first and is waiting for it."
  Moderator zaterdag 23 december 2017 @ 12:48:48 #195
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_175943483
ja zo werkt dat natuurlijk helemaal niet he _O-
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_175943583
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 december 2017 12:23 schreef Ener-G het volgende:

[..]

Naar het schijnt heeft een van de tankcommandanten ze op het hart gedrukt om de gijzelnemers bij de school levend te pakken, maar van hogerhand is nooit een expliciete geweldsinstructie gegeven. Dan mogen de mariniers de oplossing zelf bedenken, met alle mogelijke gevolgen.
Nou, dat is dan nog best prima gegaan, aangezien zelfs de gijzelnemer die op de mariniers begon te schieten uiteindelijk nog levend de trein is uitgekomen.
pi_175943904
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 december 2017 12:56 schreef Physsic het volgende:

[..]

Nou, dat is dan nog best prima gegaan, aangezien zelfs de gijzelnemer die op de mariniers begon te schieten uiteindelijk nog levend de trein is uitgekomen.
Plus: Later in het provinciehuis zijn ook mensen geëxecuteerd door de gijzelnemers. Daar heeft een actie van de ME alleen maar arrestanten opgeleverd en geen dodelijke slachtoffers. Hetzelfde geldt dus ook voor de school in Bovensmilde en de treinkaping in Wijster in 1975. Kortom: de NL regering doet er alles aan om geen slachtoffers onder de kapers te maken. Terwijl die kapers zelf wel overgaan tot executie. En dan gaat het om onschuldige burgers.
Het is daardoor krankzinnig om de dood van die 2 kapers als executie te beschouwen.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_175945245
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 december 2017 13:14 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Plus: Later in het provinciehuis zijn ook mensen geëxecuteerd door de gijzelnemers. Daar heeft een actie van de ME alleen maar arrestanten opgeleverd en geen dodelijke slachtoffers. Hetzelfde geldt dus ook voor de school in Bovensmilde en de treinkaping in Wijster in 1975. Kortom: de NL regering doet er alles aan om geen slachtoffers onder de kapers te maken. Terwijl die kapers zelf wel overgaan tot executie. En dan gaat het om onschuldige burgers.
Het is daardoor krankzinnig om de dood van die 2 kapers als executie te beschouwen.
Helemaal mee eens!
pi_175948886
De Nederlandse staat is in dit geval een bijna EINDELOZE discussie aangegaan om het goed te laten aflopen. In deze tijd zou men dat niet meer doen.
pi_175948974
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 december 2017 13:14 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Plus: Later in het provinciehuis zijn ook mensen geëxecuteerd door de gijzelnemers. Daar heeft een actie van de ME alleen maar arrestanten opgeleverd en geen dodelijke slachtoffers. Hetzelfde geldt dus ook voor de school in Bovensmilde en de treinkaping in Wijster in 1975. Kortom: de NL regering doet er alles aan om geen slachtoffers onder de kapers te maken. Terwijl die kapers zelf wel overgaan tot executie. En dan gaat het om onschuldige burgers.
Het is daardoor krankzinnig om de dood van die 2 kapers als executie te beschouwen.
Wel minimaal 1 gegijzelde kwam daarbij om het leven hoor. En 1 gegijzelde was de dag daarvoor meteen gedood.
I´m back.
pi_175963745
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 december 2017 11:36 schreef sp3c het volgende:

[..]

zo vreemd is dat niet ... ik ben simpelweg niet perfect en ik lees gewoon niet alles

sterker nog soms mis ik wel eens wat *)

als je weet waar het ongeveer over ging zal ik eens kijken of ik het terug kan vinden

[..]

Trouw en Volkskrant quoten we niet op FOK! want die komen gelijk met advocaten naar het hoofdkantoor om ons aan te klagen

wat dat betreft is het vooral vreemd dat men juist bij die twee vaak het linkje vergeet toe te voegen

maar goed :)
Aha, dat wist ik niet.
Alleen Trouw en Volkskrant? Dus stukjes van andere websites mogen wel gequote worden mits een linkje erbij staat vermeld?
West-Melanesia
pi_175963796
Wanneer beslist de rechter of er sprake was van een executie? Ik dacht dat de zaak begin december verder zou gaan.
West-Melanesia
  Moderator zondag 24 december 2017 @ 01:27:58 #203
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_175964321
quote:
1s.gif Op zondag 24 december 2017 00:50 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Aha, dat wist ik niet.
Alleen Trouw en Volkskrant? Dus stukjes van andere websites mogen wel gequote worden mits een linkje erbij staat vermeld?
Vooralsnog alleen die twee mits er een linkje bij zit idd
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_175972848
quote:
0s.gif Op zondag 24 december 2017 00:53 schreef Oceanier het volgende:
Wanneer beslist de rechter of er sprake was van een executie? Ik dacht dat de zaak begin december verder zou gaan.
Goede vraag, geen idee. Waarom ligt de zaak eigenlijk zo lang stil dan?
pi_176012910
quote:
1s.gif Op zondag 24 december 2017 15:39 schreef Physsic het volgende:

[..]

Goede vraag, geen idee. Waarom ligt de zaak eigenlijk zo lang stil dan?
Volgens mij is dat niet ongebruikelijk binnen een bepaalde rechtsgang. De feiten zijn zo onduidelijk en gefragmenteerd (logisch na 40 jaar), dat met name mevrouw Zegveld haar eigen invulling wil geven aan het gebeuren en het kost tijd om daar een eigen kloppend verhaal van te maken.

[ Bericht 1% gewijzigd door Twentsche_Ros op 26-12-2017 14:08:10 ]
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_176024194
quote:
1s.gif Op zondag 24 december 2017 15:39 schreef Physsic het volgende:

[..]

Goede vraag, geen idee. Waarom ligt de zaak eigenlijk zo lang stil dan?
Omdat het een zeer ingewikkelde zaak is en al ouder. Vooral omdat men nu oud strijders wil aanpakken.
pi_176024229
Je moet gewoon kijken naar de situatie toen. Wat ga je werkelijk doen? Iemand hier met een makkelijke oplossing? Nee.
pi_176024430
Nogmaals. In deze tijd gaat men harder en eerder aanpakken. En neem het niet de mensen die uitvoeren kwalijk. Dat willen we.
  Moderator dinsdag 26 december 2017 @ 23:01:32 #209
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_176025170
In principe is dit de gemakkelijke oplossing, de staat is het er niet mee eens dus stap maar naar de rechter.... als je gelijk hebt dan geeftie je gelijk

verder niet mee bemoeien en ook vooral niet druk om maken
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_176025193
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 december 2017 23:01 schreef sp3c het volgende:
In principe is dit de gemakkelijke oplossing, de staat is het er niet mee eens dus stap maar naar de rechter.... als je gelijk hebt dan geeftie je gelijk

verder niet mee bemoeien en ook vooral niet druk om maken
Volgens mij stappen bepaalde Molukkers naar de rechter.
  Moderator dinsdag 26 december 2017 @ 23:04:04 #211
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_176025236
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 december 2017 23:02 schreef Jaroon het volgende:

[..]

Volgens mij stappen bepaalde Molukkers naar de rechter.
dat zeg ik

prima toch?

lekker laten gaan en vooral niet drukker om maken dan strict noodzakelijk
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_176025268
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 december 2017 23:04 schreef sp3c het volgende:

[..]

dat zeg ik

prima toch?

lekker laten gaan en vooral niet drukker om maken dan strict noodzakelijk
Dat ben ik met je eens dan. Het moet wel ergens stoppen. Ook het lastig vallen van oud Mariniers.
pi_176025623
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 december 2017 23:05 schreef Jaroon het volgende:

[..]

Dat ben ik met je eens dan. Het moet wel ergens stoppen. Ook het lastig vallen van oud Mariniers.
Overheidsdienaren moeten de overheid dienen volgens de wetten van de overheid en uiteraard moeten ze gehoord worden als er twijfel is over de correcte uitvoering van die wetten.
Wat jij wil, is een doofpot
pi_176025660
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 december 2017 23:17 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Overheidsdienaren moeten de overheid dienen volgens de wetten van de overheid en uiteraard moeten ze gehoord worden als er twijfel is over de correcte uitvoering van die wetten.
Wat jij wil, is een doofpot
Ik denk dat het verhaal duidelijk is. Na zoveel dagen ga je er hard in. Dan moet je niet zeiken als je gepakt wordt.
pi_176025989
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 december 2017 23:18 schreef Jaroon het volgende:

[..]

Ik denk dat het verhaal duidelijk is. Na zoveel dagen ga je er hard in. Dan moet je niet zeiken als je gepakt wordt.
Onafhankelijk of de kapers lieverdjes waren. Een overheid moet gecontroleerd worden op haar activiteiten. En zeer zeker als de overheid geweld gebruikt.
pi_176026032
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 december 2017 23:29 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Onafhankelijk of de kapers lieverdjes waren. Een overheid moet gecontroleerd worden op haar activiteiten. En zeer zeker als de overheid geweld gebruikt.
Dit was heel gecontroleerd na zeer lange tijd. Maar jij bent een Molukker?
pi_176026097
Wat had men moeten doen? 40 dagen aan overleg?
pi_176026355
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 december 2017 23:31 schreef Jaroon het volgende:

[..]

Dit was heel gecontroleerd na zeer lange tijd. Maar jij bent een Molukker?
Nee... ik ben geen Molukker.
Ik ben een burger die een fatsoenlijke overheid wil. En controle daarop is nodig.
pi_176026403
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 december 2017 23:43 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Nee... ik ben geen Molukker.
Ik ben een burger die een fatsoenlijke overheid wil. En controle daarop is nodig.
Geweld is nooit fatsoenlijk. Als je mensen uiteindelijk vraagt in te grijpen moet je die mensen verder niet lastig vallen. Geweld kwam van de kant van die Molukkers. Die hebben keer op keer alle kansen gekregen. Dagenlang.
pi_176026492
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 december 2017 23:44 schreef Jaroon het volgende:

[..]

Geweld is nooit fatsoenlijk. Als je mensen uiteindelijk vraagt in te grijpen moet je die mensen verder niet lastig vallen.
Onzin.... juist dan moeten overheid en burgers toezicht houden

quote:
Geweld kwam van de kant van die Molukkers. Die hebben keer op keer alle kansen gekregen. Dagenlang.
Dat is het punt niet.
pi_176026549
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 december 2017 23:47 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Onzin.... juist dan moeten overheid en burgers toezicht houden

[..]

Dat is het punt niet.
Als mensen elkaar dagen in gijzeling nemen? Wat moet je dan doen volgens jou? 30 dagen blijven praten?
pi_176026597
Misschien moet je gewoon eens als bepaalde groep toegeven dat je fout zat. Dat niet altijd alles werkt zoals je wil.
pi_176026733
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 december 2017 23:49 schreef Jaroon het volgende:

[..]

Als mensen elkaar dagen in gijzeling nemen? Wat moet je dan doen volgens jou? 30 dagen blijven praten?
Dat is een andere zaak.
Dit proces gaat over verkeerd toegepast overheidsgeweld. Misbruik van het geweldsmonopolie.
Mensen executeren zonder proces is verboden. Dat is een fundament van de rechtstaat
En een overheid dient zich te verantwoorden daarvoor.
  Forum Admin/Beste/Leukste FA 2022 dinsdag 26 december 2017 @ 23:57:17 #224
334798 crew  Straatcommando.
Je zuster op een houtvlot
pi_176026760
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 december 2017 23:56 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Dat is een andere zaak.
Dit proces gaat over verkeerd toegepast overheidsgeweld. Misbruik van het geweldsmonopolie.
Mensen executeren zonder proces is verboden. Dat is een fundament van de rechtstaat
En een overheid dient zich te verantwoorden daarvoor.
Maar dat laatste staat dus helemaal niet vast..

Verder heb je wel gelijk.
''Tuurlijk is het een onoogelijk lelijk spuugding. Kun je d'r toch nog wel aan gehecht zijn? Je houdt toch ook van je moeder?''
pi_176026798
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 december 2017 23:56 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Dat is een andere zaak.
Dit proces gaat over verkeerd toegepast overheidsgeweld. Misbruik van het geweldsmonopolie.
Mensen executeren zonder proces is verboden. Dat is een fundament van de rechtstaat
En een overheid dient zich te verantwoorden daarvoor.
Wat moet je doen doen dan volgens jou in beperkte ruimte?! Ik heb dit soort dingen (veel minder erg) gedaan. Gelukkig niet in een trein. Wat verwacht je van mensen? Pratend binnenlopen?
pi_176028792
quote:
De rechter buigt zich over de vraag of de daders van de treinkaping bij De Punt in 1977 opzettelijk door Nederlandse militairen werden gedood.
Het antwoord is: nee.

Nog meer vragen?
pi_176028933
quote:
0s.gif Op woensdag 27 december 2017 01:59 schreef Bivox.Silentic het volgende:

[..]

Het antwoord is: nee.

Nog meer vragen?
Het antwoord lijkt me eerder: ja.
Waarbij de vraag dan is op het rechtmatig was.

Zelden zal het voorkomen dat iemand met een automatisch vuurwapen op een persoon schiet, maar daarbij niet het doel heeft die persoon te doden.
  woensdag 27 december 2017 @ 02:51:07 #228
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_176029149
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 december 2017 23:56 schreef Bluesdude het volgende:

Dat is een andere zaak.

Nou, lijkt me niet. De Molukkers waren overduidelijk de aggressors in deze situatie. Is uiteindelijk een kwestie van keuzes en consequenties.
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
pi_176133464
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 december 2017 23:17 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Overheidsdienaren moeten de overheid dienen volgens de wetten van de overheid en uiteraard moeten ze gehoord worden als er twijfel is over de correcte uitvoering van die wetten.
Wat jij wil, is een doofpot
Klopt helemaal, dit is gewoon neutraal en objectief, wat ik ook al heb geprobeerd uit te leggen maar veel mensen reageren vanuit hun emotie. Iedereen ziet alleen good guys bad guys. En de goodguys kunnen sowieso niks fout doen in hun ogen. Maar zo werkt een rechtsstaat niet. Zo werkt je eigen emotie, en in je eigen emotie kunnen ook goodguys over de schreef gaan. Daar wordt je voor getraind als marinier en als je slaagt en de baan hebt gekregen kan je bij zo’n fout ontslagen worden of zelfs een gevangenisstraf krijgen, je dient je emoties namelijk altijd de baas te blijven.

Als iemand op je vuurt mag je terugvuren, gaat diegene dood jammer dan.

Als iemand ongewapend zwaargewond roerloos op de grond ligt, mag je niet vuren.

Zo simpel is het, en dat is wat nu dus onderzocht wordt in deze rechtszaak.
West-Melanesia
pi_176142747
quote:
0s.gif Op woensdag 27 december 2017 02:51 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:

[..]

Nou, lijkt me niet. De Molukkers waren overduidelijk de aggressors in deze situatie. Is uiteindelijk een kwestie van keuzes en consequenties.
Is wel een andere zaak. Deze rechtszaak gaat niet om de gijzeling, maar of er meerdere weerloze zwaargewonde ongewapende personen die op de grond lagen van dichtbij zijn neergeschoten zonder dat ze enige bedreiging meer vormden.

Dat Molukkers agressors zijn is totaal niet relevant in deze zaak.

Maar dat heb ik ook al tig keren geprobeerd uit te leggen.
West-Melanesia
pi_176142843
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 december 2017 11:55 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Is wel een andere zaak. Deze rechtszaak gaat niet om de gijzeling, maar of er meerdere weerloze zwaargewonde ongewapende personen die op de grond lagen van dichtbij zijn neergeschoten zonder dat ze enige bedreiging meer vormden.

Dat Molukkers agressors zijn is totaal niet relevant in deze zaak.

Maar dat heb ik ook al tig keren geprobeerd uit te leggen.
Natuurlijk is dat wel relevant. Dat kan het namelijk rechtvaardigen dat de mariniers met automatisch voor door de cabines heen schoten, als dat blijkt te zijn gebeurd. Het is niet zo dat de hele reden dat er mariniers de trein in moesten bij de rechtszaak geen rol speelt.
pi_176142965
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 december 2017 11:59 schreef Physsic het volgende:

[..]

Natuurlijk is dat wel relevant. Dat kan het namelijk rechtvaardigen dat de mariniers met automatisch voor door de cabines heen schoten, als dat blijkt te zijn gebeurd. Het is niet zo dat de hele reden dat er mariniers de trein in moesten bij de rechtszaak geen rol speelt.
Ook daar gaat de rechtszaak niet over. Voorzover ik weet is dat al gerechtvaardigd en ben ik niet op de hoogte van enige aanklachten van de nabestaanden tegenover dat gebeuren.
West-Melanesia
pi_176143135
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 december 2017 12:04 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Ook daar gaat de rechtszaak niet over. Voorzover ik weet is dat al gerechtvaardigd en ben ik niet op de hoogte van enige aanklachten van de nabestaanden tegenover dat gebeuren.

Ik heb het over de mariniers IN de trein. Dat speelt zeker wel een rol in de rechtszaak, de rechter weegt die dingen namelijk tegen elkaar af zodra de feiten zijn vastgesteld.
pi_176143211
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 december 2017 12:11 schreef Physsic het volgende:

[..]

Ik heb het over de mariniers IN de trein. Dat speelt zeker wel een rol in de rechtszaak, de rechter weegt die dingen namelijk tegen elkaar af zodra de feiten zijn vastgesteld.
Ik weet waar je het over hebt.

Nogmaals, daar gaat de rechtszaak niet over.

Zijn er twee zwaargewonde ongewapende die op de grond lagen van dichtbij geexecuteerd?

Zo nee, dan is er niks aan de hand.

Zo ja, dan is dat marinier-onwaardig en een misdaad tegen de menselijkheid, oftewel oorlogsmisdaad.

Je kan niet feiten tegenover mekaar afwegen als excuses om een executie goed te keuren, als er dus sprake was van een executie wat op dit moment nog wordt onderzocht.
West-Melanesia
  Moderator zaterdag 30 december 2017 @ 12:33:42 #235
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_176143822
Je moetwel de feiten tegen elkaar afwegen om vast te stellen of er sprake is van een executie

Daarin moet je de rol van de kapers zelf ook in meenemen natuurlijk
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_176144309
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 december 2017 12:33 schreef sp3c het volgende:
Je moetwel de feiten tegen elkaar afwegen om vast te stellen of er sprake is van een executie

Daarin moet je de rol van de kapers zelf ook in meenemen natuurlijk
De feiten van situaties die niks met de situatie waar deze rechtszaak om draait te maken hebben zijn niet relevant.

Dat men vol automatisch door de cabine schoot heeft niks te maken met de vermeende executie waar het deze rechtszaak om gaat.

De rol van de kapers waar het om draait schijnen volgens alle aanwijzingen ongewapend, zwaargewond op de grond liggend te zijn.

De vraag is, zijn deze daarna van dichtbij, door mariniers die naast hun staan van bovenaf doodgeschoten terwijl zij geen bedreiging meer vormden.
West-Melanesia
  Moderator zaterdag 30 december 2017 @ 13:32:27 #237
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_176145550
Nee de vraag is of de mariniers wisten dat de kapers op dat moment al uitgeschakeld waren
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_176146259
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 december 2017 13:32 schreef sp3c het volgende:
Nee de vraag is of de mariniers wisten dat de kapers op dat moment al uitgeschakeld waren
Nee dat is een beetje ongeloofwaardig. Je staat naast een zwaargewonde ongewapende persoon die bloedend op de grond ligt, kijkt naar beneden en vraagt jezelf af “is deze al uitgeschakeld?” Om vervolgens 3 kogels door haar kop te schieten.

Nee, de vraag is of er sprake is van een executie.


Deze discussie doet me eigenlijk denken aan The lynching of Jesse Washington. Hoe goed ik de woede ook kan begrijpen van de menigte, en ik ook vind dat de dood misschien wel zijn verdiende loon is. De manier waarop Jesse de dood vond is absurd, onmenselijk en tegen de regels en wetten van de rechtsstaat. Door woede ziet men de regels en wetten niet meer en acht men het overtreden van de wet als soort alternatieve straf van de misdadiger als een goede daad.

Dat je een marinier bent geeft je totaal niet het recht om de wet te overtreden. Anders zouden niet de kinderen van de Molukse soldaten en Molukse mariniers koningin Juliana hebben geprobeerd te ontvoeren, maar hadden hun vaders, de Molukse mariniers en Molukse Soldaten dat zelf gedaan. Maar de wet en loyaliteit hield ze tegen. Het ontvoeren van de koningin is een misdaad. De wet geldt voor allen, Moluks of Nederlands, marinier of burger, zwarte huidskleur of witte huidskleur.

Dus de vraag is nogmaals..

Zijn twee kapers van dichtbij geexecuteerd toen ze al weerloos, zwaargewond en ongewapend op de grond lagen?

Leg je woede opzij, zodat je weer terug tot het onderwerp kunt keren. Want dat het onderwerp van de rechtszaak na 500+ posts nog steeds niet duidelijk is voor een aantal mensen komt de discussie namelijk niet ten goede
West-Melanesia
  Moderator zaterdag 30 december 2017 @ 13:54:06 #239
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_176146325
welke woede?
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  Moderator zaterdag 30 december 2017 @ 13:54:47 #240
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_176146344
de vraag is of de mariniers wisten dat de kapers weerloos waren
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  Moderator zaterdag 30 december 2017 @ 13:55:31 #241
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_176146378
dat ze neergeschoten zijn terwijl ze ongewapend en bloedend etc. op de grond lagen is namelijk geen vraag ... dat is gewoon een feit
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_176146437
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 december 2017 13:54 schreef sp3c het volgende:
welke woede?
Als je mij antwoord geeft op de volgende vraag, snap je gelijk welke woede ik bedoel.

Heeft een marinier het recht om een persoon die geen bedreiging meer vormt dood te schieten?
West-Melanesia
pi_176146488
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 december 2017 13:55 schreef sp3c het volgende:
dat ze neergeschoten zijn terwijl ze ongewapend en bloedend etc. op de grond lagen is namelijk geen vraag ... dat is gewoon een feit
Nee dat is het nog niet, daar gaat de rechtszaak juist over. Als dat een feit is dan is het dus een feit dat er sprake is van een execute. Kennelijk snap je nog steeds niet waar de rechtszaak over gaat of wel?
West-Melanesia
pi_176146593
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 december 2017 13:54 schreef sp3c het volgende:
de vraag is of de mariniers wisten dat de kapers weerloos waren
Dat heb ik je net gezegd. Waarom lees je niet wat ik schrijf of wil je niet lezen wat ik schrijf?
West-Melanesia
  Moderator zaterdag 30 december 2017 @ 14:02:29 #245
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_176146603
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 december 2017 13:56 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Als je mij antwoord geeft op de volgende vraag, snap je gelijk welke woede ik bedoel.

Heeft een marinier het recht om een persoon die geen bedreiging meer vormt dood te schieten?
ligt een beetje aan de situatie

soms wel, soms niet
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  Moderator zaterdag 30 december 2017 @ 14:02:47 #246
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_176146612
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 december 2017 14:02 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Dat heb ik je net gezegd. Waarom lees je niet wat ik schrijf of wil je niet lezen wat ik schrijf?
ik lees het wel, ik ben het er niet mee eens
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_176146633
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 december 2017 14:02 schreef sp3c het volgende:

[..]

ligt een beetje aan de situatie

soms wel, soms niet
De situatie is helder, ongewapend, zwaargewond en roerloos op de grond.
West-Melanesia
  Moderator zaterdag 30 december 2017 @ 14:04:34 #248
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_176146660
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 december 2017 14:03 schreef Oceanier het volgende:

[..]

De situatie is helder, ongewapend, zwaargewond en roerloos op de grond.
ja de vraag is dus of dit helder is voor de marinier in kwestie

ja?
niet schieten

nee?
wel schieten
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_176146669
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 december 2017 14:02 schreef sp3c het volgende:

[..]

ik lees het wel, ik ben het er niet mee eens
Het zijn de aanwijzingen uit het onderzoek. Kogels van bovenaf door haar hoofd, op nog geen 2 meter hoogte (uitgaande dat de marinier niet langer dan 2 meter is)
West-Melanesia
pi_176146732
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 december 2017 14:04 schreef sp3c het volgende:

[..]

ja de vraag is dus of dit helder is voor de marinier in kwestie

ja?
niet schieten

nee?
wel schieten
Wanneer zou het voor de marinier wel helder zijn dat ze geen bedreiging meer vormde, ondanks dat ze roerloos, ongewapend en zwaargewond op de grond lag?
West-Melanesia
  Moderator zaterdag 30 december 2017 @ 14:09:23 #251
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_176146809
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 december 2017 14:06 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Wanneer zou het voor de marinier wel helder zijn dat ze geen bedreiging meer vormde, ondanks dat ze roerloos, ongewapend en zwaargewond op de grond lag?
als ze dr handjes in de lucht weet te steken

bv ... of witte vlag zwaaien ofzo
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_176147087
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 december 2017 14:09 schreef sp3c het volgende:

[..]

als ze dr handjes in de lucht weet te steken

bv ... of witte vlag zwaaien ofzo
Ja precies, of gewoon de punten die ik al eerder aangaf.

De nieuwsgierigheid draait erom of er mariniers zijn geweest die uit pure woede hun zelfbeheersing aan de kant schoven en overgingen tot executies. Dat de regering daar 40 jaar over zweeg wilt ook niet bepaalt meewerken aan het uitsluiten van speculaties. Zoals de andere mariniers in de volkskrant ook beweren, er heeft van alles en nog wat gespeeld en er zijn zoveel vreemde signalen die erop duiden dat er iets niet aan de haak is.
West-Melanesia
  Moderator zaterdag 30 december 2017 @ 14:19:31 #253
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_176147147
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 december 2017 14:17 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Ja precies, of gewoon de punten die ik al eerder aangaf.

De nieuwsgierigheid draait erom of er mariniers zijn geweest die uit pure woede hun zelfbeheersing aan de kant schoven en overgingen tot executies. Dat de regering daar 40 jaar over zweeg wilt ook niet bepaalt meewerken aan het uitsluiten van speculaties. Zoals de andere mariniers in de volkskrant ook beweren, er heeft van alles en nog wat gespeeld en er zijn zoveel vreemde signalen die erop duiden dat er iets niet aan de haak is.
dat is de volgende vraag idd, waarom schoten ze erop als ze op de hoogte waren van het feit dat die figuren ongewapend en zwaargewond dood lagen te bloeden

maar dan zul je echt eerst de eerste vraag moeten beantwoorden, dat is echt de sleutel hier
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_176147877
Sp3c stelt mi de juiste vraag. Het is achteraf makkelijk praten als je zegt dat de twee weerloos en ongewapend op de vloer van de trein lagen. Punt waar het om draait is toch echt of dat voor de mariniers ook duidelijk was op het moment dat ze die trein in kropen. Bedenk dat het ochtend was, halfdonker en een geblindeerde trein.
pi_176149153
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 december 2017 12:14 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Ik weet waar je het over hebt.

Nogmaals, daar gaat de rechtszaak niet over.

Zijn er twee zwaargewonde ongewapende die op de grond lagen van dichtbij geexecuteerd?

Zo nee, dan is er niks aan de hand.

Zo ja, dan is dat marinier-onwaardig en een misdaad tegen de menselijkheid, oftewel oorlogsmisdaad.

Je kan niet feiten tegenover mekaar afwegen als excuses om een executie goed te keuren, als er dus sprake was van een executie wat op dit moment nog wordt onderzocht.
Nee, zo simpel is het niet. De recher heeft zelf al in de tussenuitspraak aangegeven dat alle factoren moeten worden meegewogen en dat de rechter nooit uit het ook mag verliezen dat de mariniers handelde 'in de heat of the moment'. Dat 'executeren' ligt dus helemaal niet zo makkelijk, afhankelijk van wat er wordt vastgesteld.
pi_176149207
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 december 2017 12:49 schreef Oceanier het volgende:

[..]

De feiten van situaties die niks met de situatie waar deze rechtszaak om draait te maken hebben zijn niet relevant.

Dat men vol automatisch door de cabine schoot heeft niks te maken met de vermeende executie waar het deze rechtszaak om gaat.

De rol van de kapers waar het om draait schijnen volgens alle aanwijzingen ongewapend, zwaargewond op de grond liggend te zijn.

De vraag is, zijn deze daarna van dichtbij, door mariniers die naast hun staan van bovenaf doodgeschoten terwijl zij geen bedreiging meer vormden.
Een deel van de mariniers beweert van binnen in de trein door de wanden van de cabine te hebben geschoten he, dus zonder te kijken of de gijzelnemers waren uitgeschakeld. Dat gebeurde ook met automatisch vuur.

[ Bericht 0% gewijzigd door Physsic op 30-12-2017 15:33:18 ]
pi_176149363
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 december 2017 14:04 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Het zijn de aanwijzingen uit het onderzoek. Kogels van bovenaf door haar hoofd, op nog geen 2 meter hoogte (uitgaande dat de marinier niet langer dan 2 meter is)
Oh, je hebt het over Hansina. Daar heb ik het niet over.
Die lag inderdaad toen ze werd beschoten. Wil verder niet zoveel zeggen, want dat stond al vast.
  Moderator zaterdag 30 december 2017 @ 15:40:24 #258
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_176149689
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 december 2017 15:25 schreef Physsic het volgende:

[..]

Een deel van de mariniers beweert van binnen in de trein door de wanden van de cabine te hebben geschoten he, dus zonder te kijken of de gijzelnemers waren uitgeschakeld. Dat gebeurde ook met automatisch vuur.
dat is niet verboden natuurlijk
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_176149771
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 december 2017 15:25 schreef Physsic het volgende:

[..]

Een deel van de mariniers beweert van binnen in de trein door de wanden van de cabine te hebben geschoten he, dus zonder te kijken of de gijzelnemers waren uitgeschakeld. Dat gebeurde ook met automatisch vuur.
En? Het gaat dus over het werkelijk executeren van mensen. Dat moet men bewijzen.
pi_176150119
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 december 2017 15:40 schreef sp3c het volgende:

[..]

dat is niet verboden natuurlijk
Dat zeg ik toch niet?
Ik geeft aan dat een deel van de mariniers zegt van binnen in de trein door de wanden te hebben geschoten (met automatisch vuur) en dat de rechtszaak daar wel degelijk over gaat.

Maar goed, andere mariniers zeggen iets anders en tot nu toe hebben meerdere mariniers aangegeven dat zij in de kop van de trein het schot hebben gelost. Vaststellen wat er gebeurd is zal dus nog lastig worden.
  Moderator zaterdag 30 december 2017 @ 16:03:47 #261
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_176150503
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 december 2017 15:53 schreef Physsic het volgende:

[..]

Dat zeg ik toch niet?
doe ff lekker rustig ofzo man
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_176150685
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 december 2017 16:03 schreef sp3c het volgende:

[..]

doe ff lekker rustig ofzo man
Ik ben superrustig. Ik dacht dat je het sarcastisch bedoelde, maar je denk echt dat dat niet verboden is?
  Moderator zaterdag 30 december 2017 @ 16:29:23 #263
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_176151510
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 december 2017 16:08 schreef Physsic het volgende:

[..]

Ik ben superrustig. Ik dacht dat je het sarcastisch bedoelde, maar je denk echt dat dat niet verboden is?
als je met een vliegtuigbom door een gebouw schiet mag dat toch ook?

dan zie je die mensen ook niet
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_176151819
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 december 2017 16:29 schreef sp3c het volgende:

[..]

als je met een vliegtuigbom door een gebouw schiet mag dat toch ook?

dan zie je die mensen ook niet
Uiteraard mag dat niet (uitzonderingen daargelaten). Al helemaal niet als je weet dat er mensen zitten.
  Moderator zaterdag 30 december 2017 @ 17:33:50 #265
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_176154514
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 december 2017 16:36 schreef Physsic het volgende:

[..]

Uiteraard mag dat niet (uitzonderingen daargelaten). Al helemaal niet als je weet dat er mensen zitten.
Tuuk wel, theoretisch gezien hadden ze heel die trein kunnen nuken
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_176154764
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 december 2017 17:33 schreef sp3c het volgende:

[..]

Tuuk wel, theoretisch gezien hadden ze heel die trein kunnen nuken
Inclusief de gijzelaars? Lijkt me een slecht idee. Ze zaten er nu al een beetje naast bij de inschatting waar de gijzelaars en de gijzelnemers zich die nacht zouden bevinden.
  Moderator zaterdag 30 december 2017 @ 17:52:34 #267
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_176155267
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 december 2017 17:38 schreef Physsic het volgende:

[..]

Inclusief de gijzelaars? Lijkt me een slecht idee. Ze zaten er nu al een beetje naast bij de inschatting waar de gijzelaars en de gijzelnemers zich die nacht zouden bevinden.
Ja daarom doen ze het ook niet he :')
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_176155467
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 december 2017 17:52 schreef sp3c het volgende:

[..]

Ja daarom doen ze het ook niet he :')
Om diezelfde reden zal het ook niet zijn toegestaan he. :')
  Moderator zaterdag 30 december 2017 @ 18:02:21 #269
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_176155614
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 december 2017 17:57 schreef Physsic het volgende:

[..]

Om diezelfde reden zal het ook niet zijn toegestaan he. :')
Welke wet denk jij dat het verbied?
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_176156801
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 december 2017 18:02 schreef sp3c het volgende:

[..]

Welke wet denk jij dat het verbied?
Een wet die verbiedt dat de overheid een trein vol kapers en gijzelaars zomaar opblaast? :{
Om dicht bij dit onderwerp te blijven; hier is te lezen wat de rechter daar in deze rechtszaak over zei.
quote:
In de eerste plaats vloeit uit artikel 2 EVRM voor de Staat de (negatieve) verplichting voort om niemand opzettelijk en onrechtmatig van het leven te beroven.
https://uitspraken.rechts(...)LI:NL:RBDHA:2017:782

Daar is trouwens ook te lezen dat de rechter al heeft gezegd dat het niet per definitie zo is dat als een gijzelnemer zich niet duidelijk waarneembaar overgaf (handen omhoog o.i.d), dat de mariniers die gijzelnemer dan mochten doodschieten.
  Moderator zaterdag 30 december 2017 @ 18:37:49 #271
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_176157029
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 december 2017 18:31 schreef Physsic het volgende:

[..]

Een wet die verbiedt dat de overheid een trein vol kapers en gijzelaars zomaar opblaast? :{
Om dicht bij dit onderwerp te blijven; hier is te lezen wat de rechter daar in deze rechtszaak over zei.

[..]

https://uitspraken.rechts(...)LI:NL:RBDHA:2017:782

Daar is trouwens ook te lezen dat de rechter al heeft gezegd dat het niet per definitie zo is dat als een gijzelnemer zich niet duidelijk waarneembaar overgaf (handen omhoog o.i.d), dat de mariniers die gijzelnemer dan mochten doodschieten.
de overheid heeft moet het verlies van levens zoveel mogelijk zien te voorkomen

dat geld ook voor levens van de eigen troepen natuurlijk, als men er van overtuigd is dat de minst het nuken van die trein de minst bloedige oplossing is dan is dat niet verboden
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  Moderator zaterdag 30 december 2017 @ 18:38:29 #272
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_176157050
maar dat is een theoretische discussie want die optie zal in de praktijk niet voorkomen
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_176157140
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 december 2017 18:37 schreef sp3c het volgende:

[..]

de overheid heeft moet het verlies van levens zoveel mogelijk zien te voorkomen

dat geld ook voor levens van de eigen troepen natuurlijk, als men er van overtuigd is dat de minst het nuken van die trein de minst bloedige oplossing is dan is dat niet verboden
In dit geval zou een volledige trein opblazen niet rechtmatig zijn, want er was kennelijk een optie waar zowel levens van gijzelaars als die van gijzelnemers gespaard zijn gebleven. Zaken waarbij het wel rechtmatig is dat de overheid zomaar iedereen afschiet zullen uitzonderingen zijn, dat zei ik al ("uitzonderingen daargelaten").
  Moderator zaterdag 30 december 2017 @ 19:04:02 #274
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_176157900
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 december 2017 18:41 schreef Physsic het volgende:

[..]

In dit geval zou een volledige trein opblazen niet rechtmatig zijn, want er was kennelijk een optie waar zowel levens van gijzelaars als die van gijzelnemers gespaard zijn gebleven. Zaken waarbij het wel rechtmatig is dat de overheid zomaar iedereen afschiet zullen uitzonderingen zijn, dat zei ik al ("uitzonderingen daargelaten").
dat zeg ik toch?
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_176162724
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 december 2017 17:33 schreef sp3c het volgende:

[..]

Tuuk wel, theoretisch gezien hadden ze heel die trein kunnen nuken
Wat een onzin.
pi_176162745
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 december 2017 19:04 schreef sp3c het volgende:

[..]

dat zeg ik toch?
Je kletst gewoon wat.
pi_176164088
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 december 2017 14:19 schreef sp3c het volgende:

[..]

dat is de volgende vraag idd, waarom schoten ze erop als ze op de hoogte waren van het feit dat die figuren ongewapend en zwaargewond dood lagen te bloeden

maar dan zul je echt eerst de eerste vraag moeten beantwoorden, dat is echt de sleutel hier
Wat ik heb begrepen is dat uit onderzoek al was gebleken dat minstens 1 van de twee kapers ongewapend en weerloos op de grond lag en er sporen zijn van schoten van dichtbij/bovenaf. De kans dat een marinier wanneer die letterlijk naast de op de grond liggende zwaargewonde ongewapende treinkaper staat dan nog niet kan beoordelen of zijn slachtoffer een bedreiging vormt voor de fatale schoten lijkt mij zo nihil dat het meer op een leugen lijkt om vrijgesproken te worden.

Maar in stricte zin kan je dit ook als speculeren beschouwen. Ik zal hier dus op terug moeten komen, hoe onwaarschijnlijk ik het ook vind dat een marinier zo’n beoordeling niet kan maken terwijl hij letterlijk naast de op de grond liggende kaper staat. Objectief gezien heb je hier dan toch gelijk in.
West-Melanesia
pi_176170846
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 december 2017 21:08 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Wat ik heb begrepen is dat uit onderzoek al was gebleken dat minstens 1 van de twee kapers ongewapend en weerloos op de grond lag en er sporen zijn van schoten van dichtbij/bovenaf. De kans dat een marinier wanneer die letterlijk naast de op de grond liggende zwaargewonde ongewapende treinkaper staat dan nog niet kan beoordelen of zijn slachtoffer een bedreiging vormt voor de fatale schoten lijkt mij zo nihil dat het meer op een leugen lijkt om vrijgesproken te worden.

Maar in stricte zin kan je dit ook als speculeren beschouwen. Ik zal hier dus op terug moeten komen, hoe onwaarschijnlijk ik het ook vind dat een marinier zo’n beoordeling niet kan maken terwijl hij letterlijk naast de op de grond liggende kaper staat. Objectief gezien heb je hier dan toch gelijk in.
Dat zal Hansina zijn geweest. Daarvan is bij het archiefonderzoek al naar buiten gebracht dat zij door de mariniers in de trein is doodgeschoten en dat zij ongewapend was. Zij was wel aan zwaargewond (en mogelijk niet eens meer bij bewustzijn) toen de mariniers de trein in kwamen. Hansina lag om een hoekje, achter het keukentje. Op die plek werden geen kapers verwacht, de mariniers hadden de opdracht via die doorgang naar ze vrouwelijke gijzelaars te lopen. Hansina is echter naar die plek gesleept. Zij werden dus door haar aanwezigheid verrast.

Van Max kon destijds niet met zekerheid worden gesteld dat hij door vuur van de mariniers in de trein is doodgeschoten. Er waren wel aanwijzingen voor dat hij van dichtbij is beschoten, omdat er een schroeiplek rond die inschotwond zat. De manier waarop hij is aangetroffen, kon destijds echter niet worden verklaard door een schot van mariniers in de trein, maar daar is misschien inmiddels meer duidelijkheid over. In de kop van de trein werden wel wapens aangetroffen.
  Moderator zondag 31 december 2017 @ 01:40:23 #279
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_176178455
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 december 2017 20:41 schreef Jaroon het volgende:

[..]

Wat een onzin.
Nou voorjou ookdan ... welke wet verbied het denk jij?

De gijzeling moet beindigd worden met zo min mogelijk slachtoffers, als die keuze dan gaat tussen alle gijzelaars en gegijzelden en alle gijzelaars en gegijzelden en een aantal leden van de antiterreureenheid dan stuur je die eenheid niet naar binnen, dan smijt je er een bom op
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_176182427
quote:
1s.gif Op zondag 31 december 2017 01:40 schreef sp3c het volgende:

[..]

Nou voorjou ookdan ... welke wet verbied het denk jij?

De gijzeling moet beindigd worden met zo min mogelijk slachtoffers, als die keuze dan gaat tussen alle gijzelaars en gegijzelden en alle gijzelaars en gegijzelden en een aantal leden van de antiterreureenheid dan stuur je die eenheid niet naar binnen, dan smijt je er een bom op
Bedoel je zoals wat er gebeurd is bij Hiroshima en Nagasaki?
West-Melanesia
  woensdag 3 januari 2018 @ 13:48:04 #281
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_176257697
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 december 2017 11:55 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Is wel een andere zaak. Deze rechtszaak gaat niet om de gijzeling, maar of er meerdere weerloze zwaargewonde ongewapende personen die op de grond lagen van dichtbij zijn neergeschoten zonder dat ze enige bedreiging meer vormden.

Dat Molukkers agressors zijn is totaal niet relevant in deze zaak.

Maar dat heb ik ook al tig keren geprobeerd uit te leggen.
Tuurlijk is het wel relevant. Als ze niet de agressors waren geweest, waren ze ook nooit zwaargewond en weerloos op de grond terecht gekomen.

Wat jij opschrijft is uiteraard alleen maar een aanname.
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
pi_176257848
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 december 2017 11:55 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Is wel een andere zaak. Deze rechtszaak gaat niet om de gijzeling, maar of er meerdere weerloze zwaargewonde ongewapende personen die op de grond lagen van dichtbij zijn neergeschoten zonder dat ze enige bedreiging meer vormden.

Dat Molukkers agressors zijn is totaal niet relevant in deze zaak.

Maar dat heb ik ook al tig keren geprobeerd uit te leggen.
Wie gaat nu nog bewijzen in zo'n rare en moeilijke omgeving dat men geen bedreiging meer vormde? Het is al knap dat ze niet meer gegijzelden gedood hebben. Neem daar de pet voor af.
pi_176257904
Nogmaals: 2 weken lang mensen gijzelen. Wat verwacht je dan?
pi_176262203
quote:
0s.gif Op woensdag 3 januari 2018 13:48 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:

[..]

Tuurlijk is het wel relevant. Als ze niet de agressors waren geweest, waren ze ook nooit zwaargewond en weerloos op de grond terecht gekomen.

Wat jij opschrijft is uiteraard alleen maar een aanname.
Nogmaals niet relevant. Een weerloos iemand op de grond, mag je niet executeren. Die neem je gevangen. Dat hele stuk waar jij op doelt gaat de hele rechtszaak niet over. Dat is oude koek. Die aanname die ik opschrijf, is precies waar deze hele rechtszaak om draait, dat probeer ik je steeds uit te leggen.

[ Bericht 6% gewijzigd door Oceanier op 03-01-2018 16:49:48 ]
West-Melanesia
pi_176262328
quote:
0s.gif Op woensdag 3 januari 2018 13:54 schreef Jaroon het volgende:

[..]

Wie gaat nu nog bewijzen in zo'n rare en moeilijke omgeving dat men geen bedreiging meer vormde? Het is al knap dat ze niet meer gegijzelden gedood hebben. Neem daar de pet voor af.
Met het bewijzen daarvan zijn ze nu mee bezig, en gelukkig maar want we leven in een rechtsstaat, anders kan elke marinier vrijuit op een killing spree gaan. Dat ze niet meer gegijzelden hebben gedood is niet relevant, en ook geen excuses voor een executie, dus je pet kan je beter tot de uitspraak van de rechter ophouden. Je wilt toch niet per ongeluk een mogelijke doorgedraaide marinier eren?

[ Bericht 4% gewijzigd door Oceanier op 03-01-2018 16:56:10 ]
West-Melanesia
pi_176262790
quote:
1s.gif Op woensdag 3 januari 2018 16:43 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Nogmaals niet relevant. Een weerloos iemand op de grond, mag je niet executeren. Die neem je gevangen. Dat hele stuk waar jij op doelt gaat de hele rechtszaak niet over. Dat is oude koek. Die aanname die ik opschrijf, is precies waar deze hele rechtszaak om draait, dat probeer ik je steeds uit te leggen.
Heb je de uitspraak van de rechter in deze zaak gelezen, waarvan ik hierboven een linkje heb geplaatst?
pi_176263155
quote:
1s.gif Op woensdag 3 januari 2018 17:06 schreef Physsic het volgende:

[..]

Heb je de uitspraak van de rechter in deze zaak gelezen, waarvan ik hierboven een linkje heb geplaatst?
Nee maar jij had al een notitie daarvan gemaakt, dat het niet per definitie....dus ze moeten zich heel erg inhouden. Dan is de kans dus groter dat er misschien wel sprake is van een executie, aangezien men vermoed dat de twee zwaargewond op de grond lagen, en ongewapend. Of vermoeden, volgens mij was dat al een feit.
West-Melanesia
pi_176263580
quote:
1s.gif Op woensdag 3 januari 2018 17:22 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Nee maar jij had al een notitie daarvan gemaakt, dat het niet per definitie....dus ze moeten zich heel erg inhouden. Dan is de kans dus groter dat er misschien wel sprake is van een executie, aangezien men vermoed dat de twee zwaargewond op de grond lagen, en ongewapend. Of vermoeden, volgens mij was dat al een feit.
Ik raad het je aan dat eens te doen. Het is namelijk echt niet zo simpel als jij het telkens vertelt. Ja, uiteraard, als een gijzelnemer bloedend en huilend op de grond om hulp roept en duidelijk geen wapen bij zich draagt, dan is het per definitie fout om die gijzelnemer alsnog dood te schieten, ongeacht de omstandigheden.
Maar er is ook nog een grijs gebied, waarin bij de vraag of het handelen van de mariniers fout is geweest, wel ook andere factoren een rol spelen.

Vooruit, twee citaten dan maar:
quote:
Bij de toetsing van het geweldsgebruik moet niet alleen acht worden geslagen op het optreden van degenen die het geweld werkelijk hebben uitgeoefend, maar ook op de overige omstandigheden, waaronder de wijze waarop de gewelddadige actie is voorbereid en geleid. Daarbij dient ook betrokken te worden het juridische kader waarbinnen degenen die het geweld werkelijk hebben uitgevoerd, opereerden, waaronder de geweldsinstructies. In de woorden van het EHRM:

...

Bij de toetsing van het optreden van degenen die het geweld werkelijk hebben uitgevoerd moet de rechter ervoor waken geen onrealistisch hoge eisen aan dit optreden te stellen. De rechter moet zich daarbij realiseren dat zij die het geweld werkelijk uitvoerden – met gevaar voor eigen leven en dat van anderen – in het heetst van de strijd hebben moeten opereren (“in the heat of the moment”). Daarom kan ook dodelijk geweld gerechtvaardigd worden geacht, wanneer dat geweld is ingegeven door een oprechte overtuiging (“honest belief”) van degene die het geweld heeft aangewend, gebaseerd op goede gronden op het moment van de geweldstoepassing, maar welke overtuiging achteraf onjuist is gebleken. Het EHRM overweegt:
pi_176263676
quote:
1s.gif Op woensdag 3 januari 2018 17:39 schreef Physsic het volgende:

[..]

Ik raad het je aan dat eens te doen. Het is namelijk echt niet zo simpel als jij het telkens vertelt. Ja, uiteraard, als een gijzelnemer bloedend en huilend op de grond om hulp roept en duidelijk geen wapen bij zich draagt, dan is het per definitie fout om die gijzelnemer alsnog dood te schieten, ongeacht de omstandigheden.
Maar er is ook nog een grijs gebied, waarin bij de vraag of het handelen van de mariniers fout is geweest, wel ook andere factoren een rol spelen.
Ik vertel ook niks simpel. Ik vertel alleen simpelweg waar de rechtszaak om draait. Zijn ze van dichtbij ongewapend en zwaargewond op de grond liggend doodgeschoten?

En dat eerste scenario wat jij nu beschrijft, daarmee sla je precies de spijker op de kop. Want volgens de nabestaanden is dat dus inderdaad het geval.


5. De beslissing
De rechtbank

in de hoofdzaken
5.1.
laat [eiseres sub 1a] toe tot het leveren van het bewijs van haar stelling dat een marinier van aanvalsgroep 5, in strijd met artikel 2 EVRM en/of de geweldsinstructie, [gijzelnemer 1] van nabij heeft doodgeschoten, terwijl het voor deze marinier kenbaar was dat [gijzelnemer 1] ernstig verwond en bovendien ongewapend was, waardoor [gijzelnemer 1] , noch voor de gegijzelden, noch voor de mariniers, een bedreiging meer kon vormen;

5.2.
laat [eiser sub 2a] en [eiser sub 1b] toe tot het leveren van het bewijs van hun stelling dat een marinier van aanvalsgroep 2, in strijd met artikel 2 EVRM en/of de geweldsinstructie, [gijzelnemer 2] van nabij heeft doodgeschoten, terwijl voor het voor deze marinier kenbaar was dat zij ernstig verwond en bovendien ongewapend was, waardoor zij noch voor de gegijzelden, noch voor de mariniers een bedreiging meer kon vormen;
West-Melanesia
pi_176263732
quote:
1s.gif Op woensdag 3 januari 2018 17:44 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Ik vertel ook niks simpel. Ik vertel alleen simpelweg waar de rechtszaak om draait. Zijn ze van dichtbij ongewapend en zwaargewond op de grond liggend doodgeschoten?

En dat eerste scenario wat jij nu beschrijft, daarmee sla je precies de spijker op de kop. Want volgens de nabestaanden is dat dus inderdaad het geval.


5. De beslissing
De rechtbank

in de hoofdzaken
5.1.
laat [eiseres sub 1a] toe tot het leveren van het bewijs van haar stelling dat een marinier van aanvalsgroep 5, in strijd met artikel 2 EVRM en/of de geweldsinstructie, [gijzelnemer 1] van nabij heeft doodgeschoten, terwijl het voor deze marinier kenbaar was dat [gijzelnemer 1] ernstig verwond en bovendien ongewapend was, waardoor [gijzelnemer 1] , noch voor de gegijzelden, noch voor de mariniers, een bedreiging meer kon vormen;

5.2.
laat [eiser sub 2a] en [eiser sub 1b] toe tot het leveren van het bewijs van hun stelling dat een marinier van aanvalsgroep 2, in strijd met artikel 2 EVRM en/of de geweldsinstructie, [gijzelnemer 2] van nabij heeft doodgeschoten, terwijl voor het voor deze marinier kenbaar was dat zij ernstig verwond en bovendien ongewapend was, waardoor zij noch voor de gegijzelden, noch voor de mariniers een bedreiging meer kon vormen;
Ja, volgens de nabestaanden, maar die waren er niet bij en hun advocaat heeft wel meer onjuistheden gepresenteerd in deze zaak.

Jij hebt het telkens over dat het gaat over de vraag of er sprake was van een executie. Zo simpel ligt het niet (behalve in het scenario wat ik zojuist gaf). Nog los van het feit dat je dan eerst het begrip moet definiëren.
pi_176263813
quote:
1s.gif Op woensdag 3 januari 2018 17:47 schreef Physsic het volgende:

[..]

Ja, volgens de nabestaanden, maar die waren er niet bij en hun advocaat heeft wel meer onjuistheden gepresenteerd in deze zaak.

Jij hebt het telkens over dat het gaat over de vraag of er sprake was van een executie. Zo simpel ligt het niet (behalve in het scenario wat ik zojuist gaf). Nog los van het feit dat je dan eerst het begrip moet definiëren.
Nabestaanden, onderzoekers, experts, advocaten..

Jij en ik waren er allebei niet bij. Het feit is dat deze rechtszaak draait om het feit of er sprake was van een executie. Ik weet niet zo goed waar je nu heen wil eigenlijk?
West-Melanesia
pi_176264158
quote:
1s.gif Op woensdag 3 januari 2018 17:47 schreef Physsic het volgende:

[..]

Ja, volgens de nabestaanden, maar die waren er niet bij en hun advocaat heeft wel meer onjuistheden gepresenteerd in deze zaak.

Jij hebt het telkens over dat het gaat over de vraag of er sprake was van een executie. Zo simpel ligt het niet (behalve in het scenario wat ik zojuist gaf). Nog los van het feit dat je dan eerst het begrip moet definiëren.
Btw het scenario dat je aangeeft, daarmee sla je zoals ik al zei precies de spijker op z’n kop. Dat scenario is precies het scenario waar het deze hele rechtszaak om draait.

Partij A (de nabestaanden) gaan uit van dit scenario
Partij B (de staat) vechten tegen dit scenario.

Dit scenario heb ik al tig keer ter sprake gebracht. Dit is het scenario waar deze hele rechtszaak om draait, wat ik maar heb blijven moeten herhalen. Vanaf hier wordt het een welles nietes voor de twee partijen en vanaf hier beginnen beide partijen bewijzen te voeren.
West-Melanesia
pi_176270387
quote:
1s.gif Op woensdag 3 januari 2018 17:47 schreef Physsic het volgende:

[..]

Ja, volgens de nabestaanden, maar die waren er niet bij en hun advocaat heeft wel meer onjuistheden gepresenteerd in deze zaak.

Jij hebt het telkens over dat het gaat over de vraag of er sprake was van een executie. Zo simpel ligt het niet (behalve in het scenario wat ik zojuist gaf). Nog los van het feit dat je dan eerst het begrip moet definiëren.
Maar volgens mij heb je de redenen van de aangespannen rechtszaak verkeerd begrepen. Jij denkt volgens mij dat de nabestaanden een rechtszaak hebben aangespannen tegen het ingrijpen van de mariniers? Een rechtszaak tegen de bestorming van de trein? Een rechtszaak tegen het beschieten van de trein vanaf afstand?

Maar dat klopt niet, dat zijn helemaal niet de redenen waarom deze rechtszaak is aangespannen tegen de staat

Deze rechtszaak tegen de staat is aangespannen vanwege maar 1 situatie. De situatie waaruit volgens onderzoek is gebleken dat 2 treinkapers weerloos zwaargewond en onbewapend op de grond lagen, en er aanwijzingen zijn gevonden dat zij van dichtbij door kogels van bovenaf zijn gedood. Dat kan dus alleen door een marinier die zich precies naast de op de grond liggende kapers bevond en vervolgens zijn kogels naar beneden leegden door de hoofden van de treinkapers. Wat is hier gebeurd?

Hier wilt de familie duidelijkheid over, waarom de regering 40 jaar lang zo geheimzinning over deze situatie heeft moeten doen. Waarom zo geheimzinnig doen als er geen sprake is van een executie, wat heb je als regering dan te verbergen? Waarom heeft de regering over deze situatie niet gewoon de waarheid verteld?
West-Melanesia
  Moderator donderdag 4 januari 2018 @ 00:48:30 #294
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_176272822
maar wat klopt er niet aan wat de regering verteld heeft dan

dat deze mensen zwaargewond, ongewapend en van dichtbij met heel veel kogels zijn geraakt was volgens mij al jaaaren bekend
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_176273084
quote:
1s.gif Op woensdag 3 januari 2018 18:08 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Btw het scenario dat je aangeeft, daarmee sla je zoals ik al zei precies de spijker op z’n kop. Dat scenario is precies het scenario waar het deze hele rechtszaak om draait.

Partij A (de nabestaanden) gaan uit van dit scenario
Partij B (de staat) vechten tegen dit scenario.

Dit scenario heb ik al tig keer ter sprake gebracht. Dit is het scenario waar deze hele rechtszaak om draait, wat ik maar heb blijven moeten herhalen. Vanaf hier wordt het een welles nietes voor de twee partijen en vanaf hier beginnen beide partijen bewijzen te voeren.
Nee, het gaat juist niet enkel om dat scenario. In dat scenario wat ik als voorbeeld gaf, geeft de gijzelnemer zich namelijk waarneembaar over. Als het enkel de vraag is of de mariniers de twee gijzelnemers hebben doodgeschoten ondanks dat zij zich duidelijk waarneembaar overgaven, maken de nabestaanden wat betreft Hansina sowieso een zeer kleine kans. Uit haar autopsierapport blijkt namelijk dat zij mogelijk al zo goed als hersendood was op het moment dat ze door de mariniers in de trein werd beschoten, dus dan zal ze niet meer in staat zijn geweest haar armen in de lucht te steken en/of iets te roepen. Als ze slechts ernstig gewond was misschien ook niet. Er zijn daarnaast nog tal van andere scenario's die in een meer 'grijs gebied' vallen, bijvoorbeeld wanneer iemand te gewond is om zich snel en duidelijk over te kunnen geven. Ook in die situaties kan er sprake zijn van onrechtmatig handelen als die persoon toch van dichtbij wordt doodgeschoten, maar dat hoeft niet zo te zijn. Dat is afhankelijk van verschillende omstandigheden.

De rechtszaak gaat over de vraag of er zich onrechtmatigheden voor hebben gedaan bij het beëindigen van de kaping, meer specifiek vanaf het moment dat de mariniers de trein betraden tot het einde.
quote:
1s.gif Op woensdag 3 januari 2018 22:16 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Maar volgens mij heb je de redenen van de aangespannen rechtszaak verkeerd begrepen. Jij denkt volgens mij dat de nabestaanden een rechtszaak hebben aangespannen tegen het ingrijpen van de mariniers? Een rechtszaak tegen de bestorming van de trein? Een rechtszaak tegen het beschieten van de trein vanaf afstand?
Nee, nee, nee.
quote:
Maar dat klopt niet, dat zijn helemaal niet de redenen waarom deze rechtszaak is aangespannen tegen de staat

Deze rechtszaak tegen de staat is aangespannen vanwege maar 1 situatie. De situatie waaruit volgens onderzoek is gebleken dat 2 treinkapers weerloos zwaargewond en onbewapend op de grond lagen, en er aanwijzingen zijn gevonden dat zij van dichtbij door kogels van bovenaf zijn gedood. Dat kan dus alleen door een marinier die zich precies naast de op de grond liggende kapers bevond en vervolgens zijn kogels naar beneden leegden door de hoofden van de treinkapers. Wat is hier gebeurd?
Ja, dat staat wat betreft Hansina al lang vast en dat ontkent de Staat ook niet, want dat is n.b. uit het door de Staat zelf gepubliceerde archiefonderzoek gebleken.

De vraag is dus of zich tijdens de beëindiging van de kaping onrechtmatigheden hebben voorgedaan (letterlijke de uitspraak van de rechter, zie eerder geplaatste link). Iemand van dichtbij doodschieten, waarvan later is gebleken dat die op dat moment ongewapend en gewond was, is niet per definitie onrechtmatig, zoals ook blijkt uit oa het citaat van de uitspraak wat ik hierboven heb gepost. Om dat te kunnen bepalen zal eerst moeten worden vastgesteld wat er is gebeurd en op basis daarvan bepaalt de rechter of het handelen rechtmatig was (als er bijvoorbeeld sprake van "honest belief").

Zo, en nou stop ik ermee.
pi_176273209
quote:
0s.gif Op donderdag 4 januari 2018 00:48 schreef sp3c het volgende:
maar wat klopt er niet aan wat de regering verteld heeft dan

dat deze mensen zwaargewond, ongewapend en van dichtbij met heel veel kogels zijn geraakt was volgens mij al jaaaren bekend
Volgens mij werd dat pas echt duidelijk na het gepubliceerde archiefonderzoek (dat was in 2013 of 2014). Dat is dan ook meteen het moment dat de nabestaanden ervoor kozen naar de rechter te stappen. De Staat en/of de politiek heeft de nabestaanden wel voor een zeer lange tijd (bijna 40 jaar) met heel veel vragen laten zitten.
Om die reden heeft de rechter het argument van de Staat, dat de zaak zou zijn verjaard, van tafel geveegd. Eigenlijk was het inmiddels verjaard, maar omdat de nabestaanden al die jaren niet of nauwelijks informatie van de overheid kregen (alles was geheim, zoals de autopsierapporten e.d.) en ze daardoor simpelweg niet eerder een rechtszaak tegen de Staat hadden kunnen beginnen, heeft de rechter beslist dat het nog niet is verjaard.
Zo lang wachten met onderzoek doen is m.i. de enige grote fout die de Staat heeft gemaakt. Die fout is ook niet meer te herstellen, want o.a. de herinneringen zijn niet meer terug te halen.. Direct fatsoenlijk onderzoek doen had in de tientallen jaren daarna een hoop gedoe en onduidelijkheid kunnen voorkomen.

Maar inmiddels is het inderdaad al zo'n drie jaar bekend, dus ik weet ook niet waar hij op doelt.
pi_176273271
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 december 2017 14:17 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Ja precies, of gewoon de punten die ik al eerder aangaf.

De nieuwsgierigheid draait erom of er mariniers zijn geweest die uit pure woede hun zelfbeheersing aan de kant schoven en overgingen tot executies. Dat de regering daar 40 jaar over zweeg wilt ook niet bepaalt meewerken aan het uitsluiten van speculaties. Zoals de andere mariniers in de volkskrant ook beweren, er heeft van alles en nog wat gespeeld en er zijn zoveel vreemde signalen die erop duiden dat er iets niet aan de haak is.
En wat dan nog, er zijn een paar terroristen geexecuteerd, big whoop. Mag van mij veel vaker gebeuren.
Much like down syndrom, red hair is a genetic mutation, and it occurs when a human has unprotected sex with a clown.
pi_176273506
Waar blijft de aandacht en schadevergoeding voor de nabestaanden en slachtoffers van de treinkaping bij Wijster uit 1975? Daar hoor je de Molukse gemeenschap niet over.... En de Nederlandse overheid trouwens ook niet. Die zit alleen maar geld te investeren in onderzoeken, maar laat slachtoffers in de kou staan.Er gaat meer overheidsgeld naar de criminelen en hun nabestaanden....
"Leuker kunnen wij het niet maken , ingewikkelder wel." Lang leve de Belastingdienst!
pi_176274017
quote:
1s.gif Op woensdag 3 januari 2018 16:48 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Met het bewijzen daarvan zijn ze nu mee bezig, en gelukkig maar want we leven in een rechtsstaat, anders kan elke marinier vrijuit op een killing spree gaan. Dat ze niet meer gegijzelden hebben gedood is niet relevant, en ook geen excuses voor een executie, dus je pet kan je beter tot de uitspraak van de rechter ophouden. Je wilt toch niet per ongeluk een mogelijke doorgedraaide marinier eren?
Dat ga je nooit bewijzen. Dan blijft maar 1 ding over. Gewoon toegeven dat men het over zichzelf heeft afgeroepen als kapers. Niemand in de normale wereld gaat onschuldige mensen kapen voor zeg 14 dagen zonder consequenties. Er is en was ook geen reden voor liquidatie. Men kon en had gezegd wat men wilde.
pi_176274024
Wat gênant is is dat we mensen 14 dagen gekaapt hebben laten zijn.
  Moderator donderdag 4 januari 2018 @ 11:09:00 #301
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_176276710
quote:
1s.gif Op donderdag 4 januari 2018 01:28 schreef Physsic het volgende:

[..]

Volgens mij werd dat pas echt duidelijk na het gepubliceerde archiefonderzoek (dat was in 2013 of 2014). Dat is dan ook meteen het moment dat de nabestaanden ervoor kozen naar de rechter te stappen. De Staat en/of de politiek heeft de nabestaanden wel voor een zeer lange tijd (bijna 40 jaar) met heel veel vragen laten zitten.
Om die reden heeft de rechter het argument van de Staat, dat de zaak zou zijn verjaard, van tafel geveegd. Eigenlijk was het inmiddels verjaard, maar omdat de nabestaanden al die jaren niet of nauwelijks informatie van de overheid kregen (alles was geheim, zoals de autopsierapporten e.d.) en ze daardoor simpelweg niet eerder een rechtszaak tegen de Staat hadden kunnen beginnen, heeft de rechter beslist dat het nog niet is verjaard.
Zo lang wachten met onderzoek doen is m.i. de enige grote fout die de Staat heeft gemaakt. Die fout is ook niet meer te herstellen, want o.a. de herinneringen zijn niet meer terug te halen.. Direct fatsoenlijk onderzoek doen had in de tientallen jaren daarna een hoop gedoe en onduidelijkheid kunnen voorkomen.

Maar inmiddels is het inderdaad al zo'n drie jaar bekend, dus ik weet ook niet waar hij op doelt.
nou volgens mij al langer hoor, ik weet niet beter dan dat dit gewoon feiten zijn
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')