Pietverdriet | woensdag 2 juli 2014 @ 10:07 |
![]() Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel. Of op deze link! Topicreeks: Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic Hier verder dus, deel 46 alweer van dit topic, waar ijdele ijsbeer piet culinaire vragen beantwoordt, maar waar ook anderen welkom zijn raad te geven. Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel. Of op deze link! Topicreeks: Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic Nieuwe Ronde, nieuwe adviezen Innovatief en vernieuwend sinds 2004 De reden waarom ik deze reeks opende en blijf bedrijven is niet alleen de meerdere eer en glorie, en streling van mijn enorme ego, maar vooral wil ik er voor zorgen dat er beter gegeten en gekookt wordt. Koken is meer dan pakjes aanmaken, het is wat moois maken van plantjes en beestjes, eten moet gelukkig maken. | |
emmyemmy | woensdag 2 juli 2014 @ 10:08 |
Hij houdt niet van vlees dat niet herkenbaar is. Voornamelijk dingen zoals worst enzo | |
Lucky_Strike | woensdag 2 juli 2014 @ 10:09 |
Ik kon niet kiezen wat ik zou maken omdat ik bang was dat ik de klassieke variant zou missen. Vandaar dat ik er maar drie had gemaakt ![]() Er zat natuurlijk ook nog cheddar op de Mexicaanse burger. | |
Lucky_Strike | woensdag 2 juli 2014 @ 10:10 |
Gebakken hotdogs met zuurkool, augurk, tomaat, kaas en gebakken uitjes ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 2 juli 2014 @ 10:10 |
Daar kan ik me wat bij voorstellen Ander idee, lekker veel Cevapcici's bakken, op een kwart turks brood of italiaanse bol, met pittige Ajvar en wat koolsla? | |
Lucky_Strike | woensdag 2 juli 2014 @ 10:11 |
Damn Piet, ik krijg trek! En ik zit nog aan mn bakje yoghurt hier. | |
emmyemmy | woensdag 2 juli 2014 @ 10:11 |
Turks brood hebben we hier niet. Italiaanse bollen wel. Zal eens kijken. | |
Pietverdriet | woensdag 2 juli 2014 @ 10:12 |
Ik aan de koffie, zonder ontbijt. | |
Pietverdriet | woensdag 2 juli 2014 @ 10:14 |
Cevapcicibroodjes eet ik heerlijk als streetfood in Kroatië, probleem daar is dat ze aan de kust geen pittige/scherpe Ajvar kennen maar alleen de laffe variatie. Bij de pittige breekt ze het zweet uit en grijpen ze al naar het bier. Toen ik eens sambal meenam als "Nederlandse Ajvar" werden ze gek | |
emmyemmy | woensdag 2 juli 2014 @ 10:15 |
Oh is het pittig? Hij mag geen pittig eten | |
Lucky_Strike | woensdag 2 juli 2014 @ 10:16 |
Albert Heijn en Jumbo (en vast meer) hebben tegenwoordig afbak Turks brood. Ik heb het pas bij vrienden op en het valt echt helemaal niet tegen. Maar in een klein durp zullen ze dat soort exotische dingen vast niet verkopen bij de supermarkt. Bij mijn ouders in het dorp verkopen ze nog niet eens Thaise currypasta. | |
LeeHarveyOswald | woensdag 2 juli 2014 @ 10:16 |
Want worst is herkenbaarder dan een hamburger? ![]() | |
emmyemmy | woensdag 2 juli 2014 @ 10:17 |
Daarvan weet hij dat ik ze zelf maak en wat ik er in doe ![]() | |
emmyemmy | woensdag 2 juli 2014 @ 10:19 |
Ze hebben hier wel turks brood. 3 keer gekocht en elke keer beschimmeld. Niet meer dus. | |
Pietverdriet | woensdag 2 juli 2014 @ 10:20 |
Ayvar heb je in twee soorten, mild en pittig. Mild is voor Nederlandse begrippen erg mild, een saus van paprika, aubergine, wat knoflook De pittige variant is ongeveer zo scherp als "hot" ketchup, zit wat chili bij Als je de milde variant neemt is het echt niet pittig | |
Pietverdriet | woensdag 2 juli 2014 @ 10:20 |
Weet je zeker dat het schimmel was en niet de bloem waar ze mee bestoven zijn? | |
LeeHarveyOswald | woensdag 2 juli 2014 @ 10:21 |
Je kan een broodje döner of iskender maken (zélf), of köfte. Kip in dunne plakken, marineren in geprakte ui, klein beetje knoflook, pul biber (relatief milde peper), korianderzaad, scheutje azijn, piment, zwarte peper, klein beetje kaneel. Lekker met een basic tomatensaus van dikke tomatenpuree, pul biber, laurier en boter. Iskender is als traditioneel gerecht op oud, geroosterd turks brood overgoten met de tomatensaus maar in dit geval kan je de bodem van je broodje roosteren. Daarop een klodder saus, vlees, daarop volvette Turkse yoghurt (10%). Voor köfte ongeveer zelfde marinade gebruiken, wat komijn en anijs toevoegen, en dat door gehakt heen prakken (inclusief de puree van ui voor de structuur). Mag (heel) wat meer knoflook hebben. Kleine balletjes van maken, bakken, en in de tomatensaus die eerder genoemd staat, met yoghurt er naast. | |
emmyemmy | woensdag 2 juli 2014 @ 10:21 |
Nee was heel duidelijk schimmel. Schimmelsmaak, blauw/groen en taai. Ohja, klinkt allemaal heel lekker maar ook heel duur voor een student zonder kruidenrekje! | |
Pietverdriet | woensdag 2 juli 2014 @ 10:22 |
Duidelijk. schandalig natuurlijk dat ze beschimmelde spullen verkopen | |
emmyemmy | woensdag 2 juli 2014 @ 10:23 |
Ze liggen er nog steeds. ![]() | |
LeeHarveyOswald | woensdag 2 juli 2014 @ 10:24 |
In welke hoek van het land woon je? ![]() ![]() | |
emmyemmy | woensdag 2 juli 2014 @ 10:28 |
Heb nu het geld niet. ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 2 juli 2014 @ 10:35 |
Wat heb je wel in huis? Kunnen we kijken wat je met minimale aankopen kunnen maken | |
emmyemmy | woensdag 2 juli 2014 @ 10:49 |
Ik heb heel veel bbqsaus en qua kruiden alleen cayenne, paprikapoeder en kaneel ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 2 juli 2014 @ 10:50 |
sla, brood, pickles, etc etc heb je allemaal niet in huis? | |
emmyemmy | woensdag 2 juli 2014 @ 10:52 |
Nope. Ja, casinobrood. Maar is geen probleem. Wil gewoon iets anders dan de standaard Amerikaanse hamburgers dat niet te duur is. | |
Pietverdriet | woensdag 2 juli 2014 @ 10:54 |
Tzatziki burgers, dus met dikke yoghurt, knoflook en komkommer? | |
emmyemmy | woensdag 2 juli 2014 @ 10:54 |
Goeie. | |
Lucky_Strike | woensdag 2 juli 2014 @ 10:57 |
Dat zei ik dus al ![]() | |
emmyemmy | woensdag 2 juli 2014 @ 10:59 |
Weet ik. Had het ook al in mn achterhoofd. | |
Pietverdriet | woensdag 2 juli 2014 @ 10:59 |
Ik weet het, schaamteloos gejat | |
emmyemmy | woensdag 2 juli 2014 @ 11:07 |
Mijn vriend houdt overigens ook niet van feta. Welke andere kaas zou ik kunnen gebruiken? Mozzarella? | |
Pietverdriet | woensdag 2 juli 2014 @ 11:14 |
Daar proef je denk ik niets meer van, maar neem gewoon een kaas die je lekker vind | |
Lucky_Strike | woensdag 2 juli 2014 @ 11:17 |
Feta en tomatenpuree door het gehakt ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 2 juli 2014 @ 11:18 |
bifteki burger | |
emmyemmy | woensdag 2 juli 2014 @ 11:19 |
Mozzarella | |
Pietverdriet | woensdag 2 juli 2014 @ 11:21 |
Vind persoonlijk alleen goede buffelmozzarella ergens naar smaken, maar dan nog erg subtiel | |
emmyemmy | woensdag 2 juli 2014 @ 11:22 |
Textuur is lekker | |
LeeHarveyOswald | woensdag 2 juli 2014 @ 12:14 |
Piepkaas! | |
LeeHarveyOswald | woensdag 2 juli 2014 @ 12:17 |
Heb je een blender, staafmixer, of ander pureerapparaat? Dan kan je zelf vegaburgers maken van kikkererwten. Dat is veel goedkoper dan vlees, en dan kan je dat geld in een kleine kruidenvoorraad steken ![]() Kikkererwten verprutten op manier naar keuze, eitje er door (Twee eitjes indien groot blik en/of kleine eieren), en je hebt je vega-gehakt waar je mee gaat beginnen. Voor 50 cent ofzo ![]() | |
emmyemmy | woensdag 2 juli 2014 @ 12:18 |
Staafmixer wel. Vriend is een echte vleesman. En ik maak het voor hem omdat hij terugkomt van een moeilijk tentamen. | |
LeeHarveyOswald | woensdag 2 juli 2014 @ 12:20 |
Nou als meneer al geen worst en geen pittigheid lust, moet'ie niet zeuren ook hoor ![]() | |
emmyemmy | woensdag 2 juli 2014 @ 12:21 |
Hij houdt van pittigheid maar mag het niet! En hij zeurt niet als ik speciaal iets voor hem maak. Wil rekening houden met wat hij lekker vindt. | |
Gwywen | woensdag 2 juli 2014 @ 12:31 |
Piet, is het waar dat paprika's met vier knobbels aan de onderkant zoeter zijn dan die met drie knobbels, en dat je die met vier beter voor rauw gebruik kunt gebruiken, en die met drie knobbels om te koken/bakken? | |
Pietverdriet | woensdag 2 juli 2014 @ 12:33 |
Geen idee eerlijk gezegd, ik eet geen blokpaprika, verdraag ze niet. | |
Karstman | woensdag 2 juli 2014 @ 12:39 |
Ik wist niet eens dat er verschil was... ok een punt paprika is anders maar er zijn dus ook 2 soorten "gewone" paprika's... | |
Molo | woensdag 2 juli 2014 @ 14:00 |
Net aan een paprikateler gevraagd en die begon keihard te lachen. Dikke onzin dus. | |
Pietverdriet | woensdag 2 juli 2014 @ 16:07 |
ik eet zoals gezegd geen paprika, maar vermoed dat als je ze zelf kweekt ze veel smaakvoller zijn dan productiepaprika, bij tomaten werkt het iig wel zo | |
RobinOok | woensdag 2 juli 2014 @ 16:28 |
Klinkt mij ook als absolute nonsense in de oren ja. | |
Gwywen | woensdag 2 juli 2014 @ 18:10 |
Dat dacht ik al, maar je leest soms van die dingen op internet hè... ![]() @Piet ik heb tegenwoordig een moestuin dus ik ben benieuwd! | |
Molo | woensdag 2 juli 2014 @ 20:40 |
Ja volle zon, met name in zuid Europa enzo. Nederland is lastig wat dat betreft. En niet teveel water, zodat ze lekker geconcentreerd smaken. | |
Molo | woensdag 2 juli 2014 @ 20:41 |
Ik kwam die knakker tegen dus vroeg het maar quasi lollig, maar zijn gezicht alleen al sprak boekdelen haha ![]() | |
LeeHarveyOswald | woensdag 2 juli 2014 @ 20:51 |
Kan in Nederland ook prima hoor. Alleen oogsten wij ons fruit liever onrijp, zodat het wat lomper in de vrachtwagen kan en lekker lang in de supermarkt kan blijven liggen. ![]() | |
Molo | woensdag 2 juli 2014 @ 21:00 |
Ik heb er geen verstand van hoor, ik roep alleen wat die teler me vertelde ![]() | |
SiGNe | donderdag 3 juli 2014 @ 00:40 |
Ik heb geen 'Piet hoe maak ik het klaar?' vraag maar een 'Piet wat stop ik er in?' vraag... Ik heb sinds kort een mooie grote Samsung koel-vries combinatie en m'n vriezer is nog zo goed als leeg. Op het moment alleen een tray ijsblokjes en 3 pakken Amerikaanse hamburgers die in de aanbieding waren maar wat zijn nu zaken die gewoon verdomd handig zijn om in je vriezer te hebben liggen?? M'n vorige koelkast koelde prima maar vroor niet, roomijs was binnen 2 uur volledig ontdooid, pizza's na een uur al slap. Het enige ijs dat er in zat groeide op de wanden dus ik heb die vriezer eigenlijk zelden gebruikt. M'n huidige vriezer gaat tot -23 en heeft no-frost dus goed koud en kan in principe niet dichtvriezen ![]() | |
Pietverdriet | donderdag 3 juli 2014 @ 06:58 |
Ik heb altijd zelfgemaakte soep liggen, fond's in ijsblokjeszakjes, wat sardientjes, inktvis, doperwtjes, eendenborst, rode kool, steaks en wat zich nog meer zo verzameld. | |
Karstman | donderdag 3 juli 2014 @ 07:26 |
Brood, divers vlees, pastasaus, doperwten, gember, guacamole, vissticks, ijsblokjes, coldpack en 2 flessen wodka. | |
LeeHarveyOswald | donderdag 3 juli 2014 @ 08:00 |
Ik fiets af en toe om kwart voor acht langs de biologische supermarkt, om vlees dat nog 2 dagen houdbaar is, en is afgeprijsd, in te slaan. Hoeft het bij hun niet in de prullenbak, heb ik goedkope kip ![]() | |
Myraela | donderdag 3 juli 2014 @ 08:11 |
Hier ligt er vlees, diepvriesfruit voor smoothies, soep, bouillon en deeg. | |
Lucky_Strike | donderdag 3 juli 2014 @ 09:44 |
Ik heb vooral veel groente en fruit. Haricots verts, peper, limoenblaadjes, mierikswortel, gember, pompoen, citroengras, doperwten, Mexicaanse groente, soms wokgroenten die 35% afgeprijsd waren, dille, peterselie en koriander, etc etc etc. Daarnaast bladerdeeg, een paar bakken aspergevocht voor soep, een restje lasagna, ijsjes en aardappelkroketten. En brood natuurlijk. | |
minilot | donderdag 3 juli 2014 @ 10:19 |
Hier in de vriezer: - Wodka. Veel wodka. ![]() - Fruit. Klein fruit heel en groot fruit in stukjes. Er ligt wel een paar kilo handzaam fruit in mijn vriezer en daardoor zijn smoothies altijd in een paar tellen klaar om op te eten - Geraspte gember. Ik vind gember raspen nogal een vervelend klusje, dus zo nu en dan rasp ik een heeeeeeeeleboel in één keer, en dat bewaar ik dan plat uitgestreken in een ziplockzakje. Als ik dan verse gember nodig heb breek ik er zo een stukje vanaf. - Van dingen die bewerkelijk zijn om zelf te maken (loempiaatjes, allerlei soorten dimsum, gyoza, kleine pasteitjes, deze geniale gehaktballen) knutsel ik er meteen heel erg veel en wat ik niet meteen opeet, gaat in de vriezer. Zo heb ik altijd homemade snacks op voorraad, en gehaktballen komen altijd wel van pas. | |
minilot | donderdag 3 juli 2014 @ 10:23 |
Oh, en dit.. http://lifehacker.com/5979265/store-ice-cream-in-freezer-bags-for-easier-scooping ..klopt echt (ondanks de knorrige comments eronder). Zowel gekocht ijs in zo'n plastic bak als zelfgemaakt ijs blijft veel zachter en zonder kristallen als je een goede ziplockzak om de bak heendoet. ![]() | |
Pietverdriet | donderdag 3 juli 2014 @ 10:31 |
Vlees portioneer en vacumeer ik ook altijd. | |
emmyemmy | donderdag 3 juli 2014 @ 11:59 |
Vandaag dus griekse burgers. Ik ben van plan om het gehakt te mixen met wat tomatenpuree, peterselie en munt. Verder doe ik daar sla, ui, komkommer, tzatziki en nog wat munt en peterselie op. Daarnaast zelfgemaakte frietjes met wat paprikapoeder en een koolsalade. Weet jij nog een topping voor de burgers? | |
SiGNe | zaterdag 5 juli 2014 @ 17:13 |
Bedankt voor de vrieskast-tips, pasta-sauzen en soepen lijkt me inderdaad erg handig. Gember invriezen lijkt me ook handig want over het algemeen gebruik ik niet veel en na een tijdje ligt er dan weer een uitgedroogde gember in de kast (en dan koop ik het nog wel bij de Turk (Irakees!) waar je niet perse meer moet kopen dan je nodig hebt) Mooie vlees-aanbiedingen kunnen kopen is ook wel ideaal, laatst nog 3 verpakkingen verse hamburgers bij de C1000 gehaald voor slechts 6 euro (zwaarste verpakkingen gepakt natuurlijk, was mooi ¤8,- korting!) Zo fijn, een koel-vriescombi die niet alleen koelt... ![]() | |
Tinuviel | dinsdag 8 juli 2014 @ 07:02 |
Hoeveel suiker en hoeveel vanillestangen gebruiken jullie om zelf vanillesuiker te maken en hoe lang moet dit blijven staan om echt een sterke vanillesmaak te krijgen? Ik heb een geschraapte vanillestok gebruikt, dus het lijkt me dat ik dan meer stokken nodig heb of langer moet wachten. | |
Myraela | dinsdag 8 juli 2014 @ 09:04 |
Ik vul gewoon mijn hele pot met suiker, ruim 1 kilo. Vervolgens spaar ik gewoon alle vanille stokjes op die ik gebruikt heb. Meestal ben ik een maand en 4 stokjes verder voordat ik hem begin te gebruiken. Maar ook dan blijf ik gebruikte stokjes er gewoon bij proppen. | |
Pietverdriet | dinsdag 8 juli 2014 @ 10:21 |
Ik heb er mee geexperimenteerd en vond dat er niet voldoende vanille aroma in de suiker kwam. Heb het toen met siroop geprobeerd, dat beviel beter, daarna op alcohol en dat gaat erg goed. CUL / Vanille-extract of siroop maken, experiment | |
Tinuviel | dinsdag 8 juli 2014 @ 20:02 |
Dankje Myraela en Piet. | |
Molo | dinsdag 8 juli 2014 @ 20:04 |
Zelfde hier, werkt geweldig. Heb een fles nu ruim 7 maanden staan en ruikt en smaakt supersterk en heerlijk ![]() Bovendien weken ook de vanillezaadjes los (af en toe schudden helpt ook), waardoor die ook in je eten terecht komen, in tegenstelling tot zelfgemaakte vanillesuiker, waar dat niet gebeurt. | |
Pietverdriet | dinsdag 8 juli 2014 @ 21:35 |
Graag gedaan, laat ook even weten hoe het gelukt is! | |
Tinuviel | dinsdag 8 juli 2014 @ 22:58 |
Zal ik doen. Moet dan eerst meer vanillestokjes kopen en de tijd maken om te bereiden. | |
Sorella | donderdag 10 juli 2014 @ 20:39 |
Piet, ik wil (soft)ijs maken en nu heb ik maltodextrine nodig dus ik d8 dat haal ik wel even, blijken er twee soorten te zijn grof en fijn maar dat staat natuurlijk niet in het recept. Enig idee welke ik het beste kan gebruiken ? | |
uniekhoorn | vrijdag 11 juli 2014 @ 20:58 |
Piehietttt??? Welk stuk lever vind jij het lekkerst? Afgezien van kalfs. En heb je een mooi verrassend receptje???. Ik bak normaal gesproken lever met veel ui, zout/peper, snufje cayenne, beetje soja, soms spekjes, champignons en verse peterselie. Nou wil ik wel wat anders. Vroeger kregen wij vers van de koe een lever die mijn moeder dan kookte en dan de nog warme lever op witbrod met roomboter met zout/peper... Zo simpel maar het lekkerste wat er is (nutteloze info ![]() | |
Karstman | vrijdag 11 juli 2014 @ 21:27 |
Op gevoel zou ik zeggen de fijne want dat mengt makkelijker... | |
SiGNe | vrijdag 11 juli 2014 @ 21:32 |
Grof kan je altijd nog fijn maken in een vijzel eventueel, van fijn grof maken lijkt me lastiger. | |
Pietverdriet | vrijdag 11 juli 2014 @ 21:53 |
Ik maak ijs zonder maltodextrine, maar zou fijn gebruiken, beter voor de structuur. | |
Pietverdriet | vrijdag 11 juli 2014 @ 21:54 |
Gestopte ganzen en eendenlever Gekookte lever dun gesneden op een broodje met pekelvlees (half om half) Heerlijk Recept moet ik ff zoeken | |
Pietverdriet | vrijdag 11 juli 2014 @ 21:56 |
Bekleed een patevorm van 0,8 liter met keukenpapier en dungesneden vet spek Neem 800 gram vette ganzelever ontdoe deze van vliezen en zenen en snij deze grof klein. Stamp in een vijzel 10 peperkorrels, een klein blaadje foelie en een koffielepel grof zeezout fijn en haal dat door een zeefje zodat er geen stukjes meekomen. Bestrooi de lever met het kruidenzout mengsel en doe er 2 medium eieren doorheen. Meng het geheel door elkaar en stort het in de patevorm. Doe de deksel erop en zet het in een waterbad in de oven tot een kerntemperatuur van 80 graden is bereikt. Laat het geheel afkoelen en opstijven. Snij het aan plakken en serveer het met wat sla, wat toast en een lepel appelstroop of perenstroop als voor of tussengerecht. Je kan ook een coulis maken van bramen of zo, maar persoonlijk vind ik dat afleiden van de zachte, volle smaak van de ganzelever. Je kan ook eendenlever gebruiken, smaak bijna net zo goed Als hij een nacht in de koelkast heeft gestaan is hij het lekkers | |
Pietverdriet | vrijdag 11 juli 2014 @ 22:05 |
Gevulde Zanglijsters Neem 4-6 Zanglijsters, jonge spreeuwen zijn ook erg lekker, of kwartels 250-400 gram Foie gras 100 gram coppa 250 gram pitloze druiven versgemalen zwarte peper Glas witte wijn De lijsters peperen, met Foie gras vullen en met de coppa overdekken. In een ovenschotel leggen en omlijsten met de druiven. Met de wijn overgieten en bij 240 graden ca 40 minuten in de oven. Serveren met stokbrood, ook om de saus mee te deppen. Als je aan verse truffels kan komen is dat een welkome aanvulling op de vulling, of dungesneden morieljes.. Nom Nom Nom | |
uniekhoorn | vrijdag 11 juli 2014 @ 22:09 |
Nog nooit ganzenlever gehad, volgens mij lust ik dat wel! ![]() En een wit wijntje erbij ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 11 juli 2014 @ 22:13 |
Geen droog wijntje nemen, maar een zoetige, droge wijn combineerd niet met foie gras. | |
Sorella | vrijdag 11 juli 2014 @ 22:16 |
Dank jullie voor de antwoorden | |
Pietverdriet | vrijdag 11 juli 2014 @ 22:21 |
Graag gedaan Wat voor een ijsmachine heb je? En zou je dat softijsrecept willen posten? Heb net mango en frambozensorbet gemaakt, mango met een klein handje frambozen gepureerd, suiker. | |
Sorella | vrijdag 11 juli 2014 @ 22:29 |
Het is een zelfvriezende ijsmachine bij bcc vandaan van het merk proline, was in de aaanbieding verleden jaar, 70 euro ofzo, goed genoeg om te kijken of ik het vaak gebruik of dat het dezelfde kant op zou gaan als een broodbakmachine ![]() Ijsrecept in het engels en volgens mij een redelijk grote hoeveelheid, ik moet het nog aanpassen in vieren delen ofzo en vertalen. 3000 g milk 200 g egg yolks 70 g maltodextrine 300 g melkpoeder 20 g rivier zout 800 g castersugar 1000 g slagroom • To make the gelato, place milk in a 7 L saucepan, set over medium heat and heat to 40C. • Place egg yolks in a bowl and whisk till pale. • Place malodextrine, skim milk powders and salt in a bowl and mix until combined. • Once the milk hits 40 C, add the powders and blend. Pour about ¼ of the mix slowly into the egg yolks and keep whisking. Then, pour the yolks with a ¼ mix, back into the saucepan with the rest of the mixture and bring up to 75 C. Take off the heat and let stand. • In a large saucepan, place the sugar with a little water and make a slurry and put on a stove on highest heat and let sugar caramelize till you get a dark amber colour. • At the same time, place the cream in a saucepan and heat to just before boiling, careful not to burn the cream. • Once sugar is dark amber colour, take off heat and very slowly pour the hot cream in, being careful that it doesn’t bubble over. • Once sugar and cream are combined, add to the reserved mixture. Blend with a stick blender and strain into shallow pans. Transfer to the blast chiller and cool until the mix gets to around 5 degrees. • Transfer mix to the soft serve machine and set to production mode. | |
Pietverdriet | vrijdag 11 juli 2014 @ 22:32 |
Zo de hoeveelheden door 10 delen | |
Sorella | vrijdag 11 juli 2014 @ 22:34 |
In tienen delen is makkelijk uit te rekenen ![]() rivier zout kan ik toch ook zeezout voor gebruiken lijkt mij ? Ik kwam deze ook nog tegen, erg makkelijk Instant Apricot Ice Cream: 425 g can of apricot halves, drained 395 g can sweetened condensed milk Place ingredients in a food processor and process to combine. Transfer to a container and place in the freezer overnight. Is wel erg zoet. [ Bericht 11% gewijzigd door Sorella op 11-07-2014 22:40:08 ] | |
Pietverdriet | vrijdag 11 juli 2014 @ 22:39 |
Zou het gewoon weglaten. Zouten genoeg in melk en room | |
Sorella | vrijdag 11 juli 2014 @ 23:20 |
Okidokie, morgen shoppen, zondag ijs maken ![]() | |
_Loki | zaterdag 12 juli 2014 @ 12:37 |
Ik wil vanmiddag kaassoufflé proberen te maken, gewoon om te kijken of ik het kan, maar ik ben nogal bang omdat het schijtmoeilijk schijnt te zijn ![]() Dus, tips zijn welkom! Waar moet ik echt rekening mee houden? | |
sirdanilot | zaterdag 12 juli 2014 @ 12:47 |
Oven niet tussentijds openen | |
RobinOok | zaterdag 12 juli 2014 @ 14:04 |
De eiwitten moet stijf geslagen, maar niet te stijf. Anders dan bij meringue dus. Veel wolkeriger. En de truc is eerst een beetje stijfgeslagen eiwit door je kaasmengsel mengen en daarna voorzichtig de rest erdoor vouwen. En oja, ook belangrijk: de vorm beboteren in rechte strepen van bodem naar rand. Dat helpt het egale/gelijkmatige rijzen. | |
Pietverdriet | zaterdag 12 juli 2014 @ 14:10 |
Enveloperen, of omslaan, niet roeren als je het eiwit erdoor mengt. | |
sirdanilot | zaterdag 12 juli 2014 @ 17:01 |
Piet, ik heb een zak postelein bij de markt gekocht voor 1 euro. Meestal is dit volgens mij duurder dus ik sloeg mijn slag (en het is ook weer wat anders dan altijd supermarktgroente). Wat zal ik doen? Ik zat te denken aan stamppot (het enige 'klassieke' met postelein dat ik kan bedenken) en dan serveren met veel speklapjes (die moeten op ![]() | |
sirdanilot | zaterdag 12 juli 2014 @ 17:05 |
Op internet vind ik voornamelijk oma's 'groente-in-papje' recepten (postelein half uur koken en dan binen met aardappelmeel ![]() Alternatief is de postelein te stoven in boter maar dan maak ik liever stamppot denk ik. Maar misschien kan ik er iets van een soep of salade mee maken of zoiets? Geen idee... | |
Pietverdriet | zaterdag 12 juli 2014 @ 17:28 |
Postelein stamp ik door gekookte aardappels (bloemige) met een kluit boter en wat zout. Heerlijk in zijn eenvoud. | |
RobinOok | zaterdag 12 juli 2014 @ 18:30 |
Misschien brengt dit je op een idee, Sirdanilot?![]() Enigzins aanpassen aan het jaargetijde. ;-) | |
sirdanilot | zaterdag 12 juli 2014 @ 19:11 |
Dank voor de ideeën ![]() Ik dacht overigens dat postelein echt typisch Nederlands was maar blijkbaar heeft men het elders ook | |
Pietverdriet | zaterdag 12 juli 2014 @ 19:11 |
Meest Nederlandse wat ik ken zijn Capucijners | |
Bramito | zaterdag 12 juli 2014 @ 19:58 |
Echt kut dat die niet in Spanje te krijgen zijn inderdaad. Ze hebben hier echt heel mooie peulvruchten, maar af en toe wil ik gewoon Capucijners. | |
Pietverdriet | zaterdag 12 juli 2014 @ 20:02 |
Heb je een tuin? Laat je een doos gedroogde uit NL sturen en plant ze. Of kook de gedroogde | |
Bramito | zaterdag 12 juli 2014 @ 20:07 |
Ik heb een andere deal: Capucijners om wijn. | |
SiGNe | zaterdag 12 juli 2014 @ 20:22 |
Wat ik nog van vroeger weet toen ik een schooltuintje had is dat je capucijners niet elk jaar op dezelfde plaats mag telen, krijgt de plant ziektes door en de grond kan het ook niet aan (teveel stikstof in de bodem). Dus je kan ze wel telen maar dan moet je het jaar erop een andere plek zoeken. | |
Bramito | zaterdag 12 juli 2014 @ 20:49 |
Dat geldt voor alle peulvruchten, en eigenlijk moet je alle gewassen roteren. | |
Pietverdriet | zaterdag 12 juli 2014 @ 21:27 |
Drie jaar drie verschillende gewassen en het vierde jaar braak laten liggen deden ze van oudsher | |
Myraela | zaterdag 12 juli 2014 @ 21:32 |
Ik heb een grote zak paprika's liggen, wat zal ik daar eens van maken? | |
Pietverdriet | zaterdag 12 juli 2014 @ 21:35 |
Ajvar? Roken en drogen en aan vlokken snijden? | |
Myraela | zaterdag 12 juli 2014 @ 21:41 |
Oeh, ajvar is een goed idee. ![]() | |
RobinOok | zaterdag 12 juli 2014 @ 21:44 |
Of deze: http://kokrobin.wordpress.com/2011/03/22/piperade/![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 12 juli 2014 @ 21:45 |
Morgen geen winkels open bij jou? En een beetje chili (of doe er wat sambal bij) en knoflook natuurlijk | |
Pietverdriet | zaterdag 12 juli 2014 @ 21:48 |
Ajvar wordt erg lekker als je de paprikas schilt | |
Myraela | zaterdag 12 juli 2014 @ 21:57 |
Dat lijkt me ook wel erg lekker. Alleen heb ik geen rookoven en dat lijkt me stiekem toch wel beter dan zonder te roken. Dus denk dat ik deze bewaar voor als ik wel kan roken. Zal wel even langs de turk lopen of die aubergine hebben. Vast wel. En beetje chili lijkt me wel lekker en veel knoflook sowieso. ![]() Ik ben stiekem helemaal geen paprika-fan. Maar dit was een enorme zak op de markt voor maar één euro. Dat kon ik niet laten liggen. | |
RobinOok | zaterdag 12 juli 2014 @ 21:59 |
Toch is het originele recept zonder roken. Maar je hebt wel gelijk, alles is gerookt lekkerder. Ook die ajvar. ;-) | |
Pietverdriet | zaterdag 12 juli 2014 @ 22:01 |
Roken kan je ook in een bbq met deksel en wat eiken of beukenhout | |
Karstman | zondag 13 juli 2014 @ 01:45 |
Dat lijkt verdacht veel op het overheerlijke Shakshuka: http://www.culy.nl/recept(...)ht-met-tomaat-en-ei/ | |
minilot | zondag 13 juli 2014 @ 10:33 |
Pietje, ik ga vandaag voor het eerst Spätzle maken. Nou heb ik geen Spätlepresse maar wel een pureeknijper voor piepers. Zo op het oog zie ik weinig verschil. Kan ik naar jou idee gewoon m'n aardappelknijper gebruiken, en zijn er nog dingen waar ik bij het op die manier maken van Spätzle rekening mee moet houden? | |
Molo | zondag 13 juli 2014 @ 10:43 |
Ja, opschrijven hoe je het gemaakt hebt (en mooie foto's maken ![]() ![]() | |
Pietverdriet | zondag 13 juli 2014 @ 11:07 |
Volgens mij moet het met een pureeknijper ook wel lukken Klassiek is dit trouwens | |
sirdanilot | zondag 13 juli 2014 @ 18:30 |
Gisteren heb ik een stamppot gemaakt van de postelein. Prima, maar volgende keer wil ik wel zorgen voor wat minder vocht (ik had er melk bij gedaan maar dat hoeft dus eigenlijk niet want uit de postelein komt water ![]() Vandaag heb ik niet zoveel honger, dus ik ga een soep maken van de postelein. N.a.v. dit recept. Nu heb ik geen amandelpasta, maar wel sesampasta (tahini) en pindakaas. Nu lijkt die laatste me erg smerig maar misschien kan tahini weg ipv amandelpasta? Of anders maak ik gewoon een roux (eigenlijk zijn al mijn soepen gebonden met roux, erg saai maar wel makkelijk). Of ik kook een aardappeltje mee en laat die meepureren. Misschien is dat wel de beste optie | |
sirdanilot | zondag 13 juli 2014 @ 18:38 |
Laat ik voorop stellen dat ik nog nooit ajvar heb gemaakt, maar het staat op mijn lange to-do lijst. Maar wat ik zou doen, is de paprika's 'charren' op het fornuis (branden met de gasvlam), dan in een plastic zakje en dan het zwarte eraf pulken. Dan heb je een lekkere charred paprika, ik heb dit proces wel al vaker gedaan maar dan niet voor ajvar. Met aubergine kan dit ook, maar ik vind het dan handiger om deze gewoon in de oven te doen want je kunt de pulp makkelijk uit de schil halen, en evt. kun je de schil ook wel eten als ze niet te verbrand zijn. | |
Pietverdriet | zondag 13 juli 2014 @ 20:42 |
Wat ist geworden? Stond zelf in de keuken en daarna te eten | |
minilot | zondag 13 juli 2014 @ 20:45 |
Het was flink hard persen (heb uiteindelijk mijn lief met steviger armspieren moeten optrommelen) maar verder kreeg ik echt uitstekende Spätzle uit mijn aardappelpureeknijper ![]() | |
Pietverdriet | zondag 13 juli 2014 @ 20:46 |
Volgende keer deeg wat dunner? | |
Tinuviel | zondag 13 juli 2014 @ 22:03 |
Heeft iemand hier een goed courgettesoep recept? Ik ben zelf fan van pure smaken en vind juist romige of wat dikkere soepen lekker. Ik wil de soep ook gaan invriezen. | |
Pietverdriet | zondag 13 juli 2014 @ 22:09 |
Niet te moeilijk doen, courgettes kleinsnijden en koken in een groente of kippenbouillon, staafmixer erin en pureren. Afmaken met wat room als je dat lekker vindt, afsmaken eventueel met wat lichte soyasaus, Dille erdoor is lekker maar niet noodzakelijk | |
Spanky78 | zondag 13 juli 2014 @ 22:31 |
Ik maak regelmatig courgettesoep, ongeveer zoals jij aangeeft. Het lekkerst vind ik het als de courgettes zijn geschild. Verder gebruik ik een flinke ui en wat gepofte knoflook. Groentes fruiten in olijfolie, afblussen met witte wijn en dan inderdaad bouillon. (kip). Afmaken met crème fraiche en verse peper. Provençaalse kruiden doen het er prima in trouwens. | |
Pietverdriet | zondag 13 juli 2014 @ 22:37 |
Klinkt als een smakelijke soep, maar er werd naar een pure smaak gevraagd, dus wilde er niet te veel andere smaken bij hebben maar die van de courgette versterken (soya, dille) Bloemkool vind ik trouwens ook erg lekker als soep, op dezelfde manier, met room en dan echt papdik, een dikke cremesoep die erg bloemkoolig smaakt | |
Spanky78 | zondag 13 juli 2014 @ 22:52 |
Sowieso zijn dit soort Franse potages of gemalen groentensoep eigenlijk altijd lekker. Broccoli, bloemkool, groene groenten, allemaal lekker. | |
Pietverdriet | zondag 13 juli 2014 @ 23:11 |
Een duitse Kartoffelsuppe is trouwens ook erg lekker | |
Tinuviel | zondag 13 juli 2014 @ 23:49 |
Wat is dan lekkerder: de courgette koken of eerst aanbraden? | |
Molo | zondag 13 juli 2014 @ 23:57 |
Ik bak de courgette eerst, ongeschild overigens. Gewoon in stukjes. Met uitje, knoflook (op het eind), beetje rode peper erbij, bakken, dan worcestersaus en bouillon erbij, gaar laten worden, pureren. Beetje kruidenkaas of roomkaas erdoor roeren en klaar. | |
sirdanilot | maandag 14 juli 2014 @ 00:31 |
Heb beetje aardappel meegekookt en daarna alles gepureerd. Was prima, wel beetje dun voor wat ik gewend ben van soep maar was goed genoeg ![]() Voor de bite op het einde nog een beetje verse postelein erin gedaan, ná het pureeren. Als ik iets goor vind is het wel volkomen honderd procent gladde soep, bah. Overigens zou ik voor deze soep niet speciaal postelein kopen, maar als je het over hebt kan het er prima in. | |
Tinuviel | maandag 14 juli 2014 @ 06:58 |
Dank Piet, Sanky en Molo voor de tips. Ik zal vanavond of morgenavond eens wat courgettesoep gaan maken. | |
Myraela | maandag 14 juli 2014 @ 12:49 |
De ajvar is echt heerlijk. ![]() | |
Pietverdriet | maandag 14 juli 2014 @ 13:27 |
Goed te horen, wat heb je er allemaal ingedaan? De paprika's nog geschild? | |
Myraela | maandag 14 juli 2014 @ 14:21 |
Ik heb de paprika's en aubergine in de oven geroosterd. In een diepvries zakje de vellen los laten komen. Eraf gehaald, zaad eruit. Daarna paar tenen knoflook in een beetje olie zachtjes gebakken, de groenten erbij, lepeltje sambal en even het meeste vocht eruit laten komen. Daarna even in de keuken machine tot een mooie gladde puree. Vanmiddag op een stuk turks brood gesmeerd, plakken tomaat erbij. Dat zou ik wel elke dag kunnen eten. ![]() | |
Pietverdriet | maandag 14 juli 2014 @ 14:43 |
![]() | |
#ANONIEM | maandag 14 juli 2014 @ 14:44 |
Ik zou graag een lekker recept willen voor sinaasappelmousse en gekarameliseerde chocola ![]() | |
Pietverdriet | maandag 14 juli 2014 @ 16:26 |
Beter dan Julia Child kan ik het ook niet http://njbrown.wordpress.(...)-or-mouse-a-lorange/ vreselijk lekker Wat bedoel je met gekarameliseerde chocola? | |
Karstman | maandag 14 juli 2014 @ 16:36 |
Kom net een fijn receptje van Rachel Khoo tegen voor bietjes houmous. Klinkt erg lekker en meteen zin om te maken. Maar ik vraag me nu wel af of die pot tahini die ik in de koelkast heb staan nog goed is. Omdat ik vrij zeker ben dat de houdbaarheidsdatum er in arabische cijfers op staat de vraag: Piet, hoe lang is een geopende pot tahini in de koelkast houdbaar? | |
Pietverdriet | maandag 14 juli 2014 @ 16:38 |
volgens mij maanden | |
sirdanilot | maandag 14 juli 2014 @ 16:48 |
Moet dat in de koelkast dan? Ik bewaar een open pot pindakaas ook niet in de koelkast, dus waarom wel met tahini wat gewoon 'sesampindakaas' is? En arabische cijfers zijn de cijfers die wij kennen Wat je waarschijnlijk bedoelt zijn indische cijfers, die men in een deel van de Arabische wereld gebruikt. | |
Pietverdriet | maandag 14 juli 2014 @ 16:50 |
![]() | |
sirdanilot | maandag 14 juli 2014 @ 16:51 |
Volgens mij worden de 'european' cijfers ook gewoon arabische cijfers genoemd. Maar goed lekker boeiend. | |
Karstman | maandag 14 juli 2014 @ 17:07 |
Goed punt pindakaas laat ik ook met een gerust hart maanden in het keukenkastje staan.. | |
Molo | maandag 14 juli 2014 @ 17:37 |
Ik mik zo'n pot in de koelkast, kan niet onderbouwen waarom die wel en pindakaas niet ![]() Mik m vaak na half jaar weg, maar is meestal wel op voor die tijd. Er gaat vrij veel door houmous heen of couscoussalade | |
RobinOok | maandag 14 juli 2014 @ 19:10 |
volgens mij ook | |
Spanky78 | dinsdag 15 juli 2014 @ 21:23 |
Ik fruit de courgette even met de ui en knoflook, zeker niet bruinen. Als alles een beetje lijkt te gaan garen, afblussen met witte wijn en even kort inkoken. Ik gebruik er vaak een chardonnay van de lidl voor. Ideale kookwijn, niet te duur, maar ook gewoon goede wijn die past in veel geerechten. | |
Lonaa | woensdag 16 juli 2014 @ 11:56 |
Piet en anderen, Ik kocht een lambsrack. Vanavond wil ik deze klaarmaken, wat is DE manier? | |
Pietverdriet | woensdag 16 juli 2014 @ 12:30 |
Marineren in knoflook en rozemarijn, peper. Rood bakken of grillen Saus naar smaak, honing rodewijnsaus bijvoorbeeld | |
minilot | woensdag 16 juli 2014 @ 12:31 |
Bedoel je dit? http://www.davidlebovitz.com/2009/06/caramelized-white-chocolate/ ![]() ![]() | |
ecstasy | woensdag 16 juli 2014 @ 14:42 |
ik heb nog twee stukken lamsbout (zonder been) liggen en wat sukadelappen, kan ik ze gewoon samen stoven? ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 16 juli 2014 @ 14:51 |
Ja Is het achterbout of voorbout (schouder) ? Achterbout is een beetje zonde om te stoven, gewoon rose braden | |
ecstasy | woensdag 16 juli 2014 @ 15:00 |
hmm dat weet ik eigenlijk niet, heb het bij de turk meegenomen en er staat alleen 'lamsbout zonder been' op, gaat het grandioos mis als ik achterbout zou stoven (ondanks dat het zonde is)? het was niet heel duur. | |
Pietverdriet | woensdag 16 juli 2014 @ 15:02 |
Nee hoor, dat gaat niet mis, wordt waarschijnlijk een prima stoofpotje | |
ecstasy | woensdag 16 juli 2014 @ 15:10 |
veel dank, gooi ik het vlees gewoon lekker makkelijk samen in de pan (beetje ruimte in de vriezer maken) en de volgende keer vraag ik aan de slager welk deel het precies is ![]() | |
Erasmo | woensdag 16 juli 2014 @ 16:29 |
Mijn voorraad Belgische mayonaise is op en tot ik weer bij onze zuiderburen ben zal ik zelf moeten maken. Hoelang is een pot mayo met dagverse eieren goed in de koelkast? | |
Pietverdriet | woensdag 16 juli 2014 @ 16:38 |
Paar dagen tot een week zou ik schatten, | |
Erasmo | woensdag 16 juli 2014 @ 16:39 |
Zo kort doe ik nou ook weer niet met een pot ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 16 juli 2014 @ 16:40 |
Ja, voor mij ook de reden om zelden mayo te maken, | |
Erasmo | woensdag 16 juli 2014 @ 16:44 |
Hmm. En als ik ze pasteuriseer? Heb alle supermarkten in het dorp bezocht maar nergens mayo die niet is aangezoet ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 16 juli 2014 @ 16:45 |
Albert Heijn heeft geen redelijk goede belgische, die is rins | |
Molo | woensdag 16 juli 2014 @ 19:33 |
Ik vind die Belgische mayo van ze best ok eigenlijk. Maar smaken kunnen verschillen. Bedoel jij ook deze? ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 16 juli 2014 @ 19:39 |
Die ja | |
Molo | woensdag 16 juli 2014 @ 19:48 |
Ah ok, dan verschillen de meningen gewoon ![]() | |
kvd | woensdag 16 juli 2014 @ 20:02 |
Als je een jumbo in de buurt hebt ![]() | |
sirdanilot | zaterdag 19 juli 2014 @ 20:23 |
Je kunt ook gemakkelijk een kleine hoeveelheid mayo maken, met de staafmixer. Is helemaal niet veel werk en gaat ook heel snel en kost ook weinig afwas (alleen een mok en je staafmixer). Je zoekt een mok (of iets anders) waar de staafmixer precies inpast (anders vliegt het alle kanten op), dan doe je jouw favoriete mayo-ingredienten erin (gewone olie, ei, mosterd, azijn, citroen, zout etc. etc. etc.), dan doe je de staafmixer erin en malen maar. Eerst goed op de bodem drukken (iets van 10 seconden of zo), dan heel langzaam omhoog trekken en blijven malen en dan is het goed. Het voornaamste nadeel hiervan is dat de mayo soms een beetje 'hard' wordt. Maar dat nadeel weegt niet op tegen het enorme voordeel van verse mayo, en je kunt dus kleine beetjes maken zodat bederf ook niet echt een probleem is. | |
SiGNe | zaterdag 19 juli 2014 @ 21:16 |
Olie en azijn moet je er normaal gezien toch langzaam bijdruppelen? | |
Molo | zaterdag 19 juli 2014 @ 21:34 |
Azijn niet, olie eigenlijk wel. Staafmixer er doorheen jassen werkt ook prima, alleen kun je dan de dikte van je mayo niet goed onder controle houden, omdat het zo snel gaat. | |
sirdanilot | zondag 20 juli 2014 @ 13:26 |
Ik heb gisteren courgettes in de oven geroosterd (en ook een groene paprika die over was), daar kan ik denk ik ook wel een soepie van draaien ![]() | |
sirdanilot | zondag 20 juli 2014 @ 13:42 |
Ja maar niet bij deze methode. Je dondert alles in je mok/iets anders waar je staafmixer precies inpast, en je maalt terwijl je langzaam omhoog trekt. Niks geen langzaam bijdruppelen van olie nodig. Zoals gezegd, de echte perfecte ideale mayo maak je hier niet mee, maar het is nog steeds veel beter dan zaanse mayonaise mayonaise uit een potje. En het kost je minder tijd, afwas en moeite dan de klassieke methode (en ook minder kans op complete mislukking !). Én je kunt gemakkelijk een kleine hoeveelheid maken. | |
Weltschmerz | zondag 20 juli 2014 @ 14:02 |
Uitstekende mayo voor bij de friet e.d. Maar zacht is hij zeker niet, en hij kan echt vloeken met vis en zeevruchten. Dus een pot D&L (citroen) erbij zou ik wel aanraden. Zo krijg je geen mayoinaise. Ik had dat een keer op tv gezien en meteen een staafmixer aangeschaft, maar dat had ik beter niet kunnen doen. Het eiwit gaat er namelijk ook bij, en dan krijg je een heel ander sausje. Die kun je best gebruiken voor de aardappelsalade of zo, maar mayonaise is het niet. [ Bericht 46% gewijzigd door Weltschmerz op 20-07-2014 17:47:15 ] | |
sirdanilot | zondag 20 juli 2014 @ 22:30 |
Wat een onzin. Mayo kun je prima maken met het eiwit erbij. Er zijn er die het zonder doen, en die het met doen. Mayo met eiwit is niet meteen 'geen mayo' ![]() Daarnaast zou het me ook ten zeerste verbazen als de staafmixermethode niet met puur eigeel zou werken. Ik wil het best een keer voor je proberen hoor... | |
RobinOok | zondag 20 juli 2014 @ 22:41 |
Ik moet ook geen mayo met eiwit erin. Maar de staafmixmethode heb ik vaak genoeg gezien zonder eiwit. Dus dat staat er los van. Staafmixmethode is mij nog nooit gelukt trouwens, dus ik hou het gewoon bij een garde. Zoveel moeite vind ik het niet. | |
Hagelkaas | zondag 20 juli 2014 @ 22:42 |
Staafmixermethode werkt prima met alleen dooiers. Doe het heel vaak zo. Idem met hollandaise, alleen dan natuurlijk met warme boter. Die hoef je dan ook niet te klaren. Het wordt alleen inderdaad niet perfect, en hij gaat vrij snel weer schiften. (Paar uur) Maar het is ideaal als je even snel een kwak mayo wil hebben voor bij gebakken aardappelen oid! | |
Myraela | zondag 20 juli 2014 @ 22:48 |
Ik vind deze ook wel okay, eigenlijk. | |
emmyemmy | maandag 21 juli 2014 @ 00:52 |
Ik wilde morgen ramen noodles voor avondeten maken. Ik ga iig buikspek halen (in de aanbieding, 4 euro voor een kilo ![]() Daarbij wilde ik soja saus gemarineerd ei, lente ui en wat nori vellen doen. Heb jij nog ideeën? Wat kan ik als basis gebruiken voor de soep? Ik heb nog dashi (en natuurlijk de ramen noodles zelf) liggen maar dat is het enige wat ik aan toko-spul heb, en heb hier ook geen toko in de buurt. Zelf bouillon maken gaat er ook niet in zitten. | |
RobinOok | maandag 21 juli 2014 @ 01:55 |
Hier "mijn" versie van ramen, je kunt daar eindeloos op varieren, maar Ik zou echt geen dashi gebruiken. Iedere vleesbouillonn is "beter" dan dashi in dit geval. | |
emmyemmy | maandag 21 juli 2014 @ 02:16 |
Ik had laatst gewoon runderbouillon gebruikt, maar dat vond ik niet zo. | |
Uccie | dinsdag 22 juli 2014 @ 15:30 |
Ik weet niet of ik hier aan het goede adres ben, maar vond het ook geen vraag voor een nieuw topic. Maar goed, een aardappelpuree-knijper, is dat een aanwinst? Ik stamp nu meestal mijn aardappelen voor puree maar echt helemaal lekker fijn krijg ik het niet. | |
Pietverdriet | dinsdag 22 juli 2014 @ 15:33 |
Ja is echt fijn want je krijgt een zachte structuur zonder dat het lijm wordt zoals met een mixer als je niet oppast. Verder bloemige aardappels gebruiken, met melk, eigeel, boter | |
Uccie | dinsdag 22 juli 2014 @ 15:38 |
Oh eigeel, dat heb ik nog niet eerder gebruikt. Morgen even bij de kookwinkel langs in mijn lunchpauze. Bedankt trouwens! | |
Karstman | dinsdag 22 juli 2014 @ 16:14 |
Ik prak altijd met een vrij groot uitgevallen vork uit de oude bestekset van mijn oma, het is wat intensiever werk dan met een stamper of knijper maar ik ben het zo gewend en het resultaat is goed. Inderdaad bloemige aardappel die ik eerst flink prak voordat ik er melk en een ei (te lui om een ei te scheiden) en eventueel wat boter doorheen doe. Met een heel ei moet je wel snel te werk gaan anders heb je roerei in je puree ![]() ![]() | |
Bramito | dinsdag 22 juli 2014 @ 17:39 |
Nog een tip, koop er een van rvs. Mij hebben ze ooit zo'n alu legering ding cadeau gedaan en die kan niet in de vaatwasser (ervaringsdeskundige). | |
Uccie | dinsdag 22 juli 2014 @ 17:40 |
Bedankt, nu heb ik geen vaatwasser, maar hopelijk gaat hij lang genoeg mee tot het moment dat die er ooit wel komt. | |
Bramito | dinsdag 22 juli 2014 @ 17:42 |
Ja joh, die gaat je hele leven mee, Dat is het probleem ![]() | |
Uccie | dinsdag 22 juli 2014 @ 17:43 |
![]() | |
Bramito | dinsdag 22 juli 2014 @ 17:48 |
Ik heb die van mij trouwens meteen ingewisseld voor een zweedse van rvs. | |
Pietverdriet | dinsdag 22 juli 2014 @ 17:58 |
Ik heb er ook eentje van rvs. | |
RobinOok | dinsdag 22 juli 2014 @ 18:27 |
Ja, ik zou meteen een nieuwe kopen mocht er met de mijne iets gebeuren. Altijd perfecte puree. Maar let op, er zijn volgens mij ook kutmodellen die voor geen meter werken of waar je je mee kunt bezeren. | |
Uccie | dinsdag 22 juli 2014 @ 18:35 |
Oh ![]() Ik ga wel even bij Dokware hier in Den Haag kijken, daar hebben ze vast wel veilige knijpers. | |
SiGNe | dinsdag 22 juli 2014 @ 18:43 |
Kan je ipv zo'n knijper ook een microplane rasp gebruiken? Of moet het echt geperst worden? De rasp heb ik namelijk al in huis, de knijper niet ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 22 juli 2014 @ 19:09 |
Jij wilt gekookte aardappels gaan raspen? | |
SiGNe | dinsdag 22 juli 2014 @ 20:18 |
Als het nut heeft eventueel wel ja.. Misschien moet ik het gewoon eens een keer proberen, wie weet ontdek ik dé truuk voor de perfecte puree ![]() | |
ecstasy | dinsdag 22 juli 2014 @ 20:34 |
de aardappelpers van ikea is prima, rvs 10 euro ![]() | |
Myraela | dinsdag 22 juli 2014 @ 20:43 |
Dan ben je toch ook gewoon super lang bezig, mocht het überhaupt al werken? | |
SiGNe | dinsdag 22 juli 2014 @ 20:54 |
Daar heb je wel een punt ja.. en 't zal ook waarschijnlijk tengels verbranden worden omdat die gekookte aardappels nog heet zijn.. | |
Karstman | dinsdag 22 juli 2014 @ 20:58 |
het lijkt me een goed plan als je koude puree wil maken. Waarom je dat zou willen maken is mij een raadsel maar goed... | |
sirdanilot | vrijdag 25 juli 2014 @ 11:01 |
Wat is er mis met:![]() Ja het duurt even, en het geeft wat afwas, maar dan heb je ook wat. En je kunt hem voor meer gebruiken dan alleen aardappels (bijvoorbeeld tomatensaus, vruchtenpurees, etc. etc. etc.) | |
RobinOok | vrijdag 25 juli 2014 @ 11:05 |
Ik heb zo'n ding en gebruik 'm nooit. Weet niet precies waarom, de keren dat ik 'm gebruikte vond ik het een onding. Voor puree mij teveel moeite en afwas. | |
Spanky78 | vrijdag 25 juli 2014 @ 11:24 |
Een baby voedingsmiddelen puree dinges. Wat een klote dingen zijn dat... Twee keer geprobeerd, daarna weggegooid. | |
Serinde | vrijdag 25 juli 2014 @ 11:33 |
Ik stamp altijd gewoon, wel melk en roomboter, geen eigeel. Maar dat ga ik eens proberen ![]() | |
Uccie | vrijdag 25 juli 2014 @ 15:47 |
Nou ik heb hem gisteren gekocht, was van plan vandaag te gebruiken, maar dat zal wel morgen worden. Dan wordt het puree met creme fraiche en bieslook. | |
Pietverdriet | vrijdag 25 juli 2014 @ 16:08 |
Goed schoonmaken voor gebruik, rvs-> vaatwasser | |
Uccie | vrijdag 25 juli 2014 @ 16:13 |
Die heb ik niet, maar hij gaat vanavond in de gewone afwas mee. | |
habitue | vrijdag 25 juli 2014 @ 19:17 |
Piet, ik wil stijve eiwitten krijgen en heb geen mixer, geen grote kom wel een dunne garde. Ik heb net geprobeerd deze stijf te slaan in een kommetje, nu nog een lamme arm, maar die eiwitten worden maar niet stijf. ![]() ![]() Weet je (of iemand anders) hier een trucje voor? | |
Pietverdriet | vrijdag 25 juli 2014 @ 19:36 |
Edelstaal schotel, of beter nog koper, heel goed ontvetten, heel verse eieren, snuf zout en een druppel of twee citroensap. Goede garde (heel goed ontvet) en vanuit de pols slaan, niet met de hele arm. Of je neemt een mixer | |
habitue | zaterdag 26 juli 2014 @ 15:50 |
Dank Piet, de eiwitten zijn stijver geworden dan een sexverslaafde met 3 strips viagra op. Tiramisu gemaakt ![]() | |
Isabeau | zaterdag 26 juli 2014 @ 15:56 |
![]() | |
RobinOok | zaterdag 26 juli 2014 @ 16:42 |
Een tiramisu om te neuken dus? | |
#ANONIEM | zaterdag 26 juli 2014 @ 16:43 |
Italian pie? ![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 26 juli 2014 @ 17:03 |
goedzo | |
sirdanilot | zaterdag 26 juli 2014 @ 20:02 |
Je kunt er ook een snufje cream of tartar (wijnsteenbakpoeder) door doen heb ik een keer gelezen, maar ja wie heeft dat nou in huis. Zelf heb ik ook geen mixer en ik was wél in staat om de eiwitten stijf te kloppen. In een grote metalen kom van de action met een garde van de action ( ![]() | |
sirdanilot | zaterdag 26 juli 2014 @ 20:06 |
Wij gebruikten hem als we bramen hadden geplukt, bramen gingen door dat ding en dan bleven de pitjes achter Wij hielden namelijk niet van deze pitjes We gebruikten hem verder ook nog wel incidenteel voor andere dingen, waaronder purée. Maar als je dit nooit doet dan moet je hem vooral in de winkel laten liggen, ik heb er zelf ook geen meer tegenwoordig. Ik eet nooit puree en voor stamppot heb ik de stamper. | |
RobinOok | zaterdag 26 juli 2014 @ 20:09 |
Ik. Waarom zou je dat niet in huis hebben. Is niet echt een investering hoor. ![]() (nou ja, wijnsteen, heb ik in huis. Cream of tartar. Wijnsteenbakpoeder niet) | |
RobinOok | zaterdag 26 juli 2014 @ 20:13 |
Die doe ik in de blender en daarna door een zeef. Vind ik volgens mij ook altijd nog fijner dan dat gedraai aan dat ding. Ik had gewoon nooit het idee dat het opschoot. | |
sirdanilot | zaterdag 26 juli 2014 @ 20:32 |
Ik vind een blender ook veel afwas hoor. Ik gebruikte de blender maar zelden, als ik nu iets wil pureren doe ik het meestal met de staafmixer. | |
RobinOok | zaterdag 26 juli 2014 @ 20:53 |
Het kan ook gewoon aan mij of de versie die ik heb liggen hoor. Zo had ik altijd een hekel aan de staafmixer. Een onding vond ik het. Tot ik na 25 jaar eindelijk een nieuwe kocht: geweldig ding! ![]() Nu gebruik ik die regelmatig, vroeger nooit. | |
loecje | zaterdag 26 juli 2014 @ 21:05 |
blender veel afwas? water in de blender en aanzetten dan de blender al bijna schoon. daarna nog ff afsoppen, spoelen en klaar. staafmixer hetzelfde. | |
Beelzebufo | zondag 27 juli 2014 @ 08:40 |
Mijn augurkenstruik moet geoogst worden. Kan je op een eenvoudige manieruitleggen hoe ik die in kan maken? Formaatje 'zure bom'? | |
Pietverdriet | zondag 27 juli 2014 @ 09:00 |
Doe ze in een grote RVS schaal of kunststof emmer met een mengsel van suiker en zout per kilo augurken een half kopje van elk ongeveer, zorg dat je allemaal een laagje hebben. Laat dit afgedekt staan, dag of 3 in de koelkast. Je leegt dit in de schone gootsteen, en je spoelt de augurken goed af, en dan droog je ze grondig af. Neem Azijn en een zelfde hoeveelheid water. hierin doe je inmaakkruiden, blaadje laurier, mosterdzaad, rozemarijn, dille, etc Je kan blanke azijn nemen, en breng het met de kruiden en suiker aan de kook. Hoeveelheid hangt af van de hoeveelheid augurken, per kilo augurken ongeveer een halve liter azijn, halve liter water en een half kopje suiker. Proeven, als het te zuur is voor je smaak, meer suiker toevoegen. Af laten koelen, en in een goed afsluitende pot of plastic container doen met de augurken, dit zet je een paar maanden in een koelkast of in de kelder, moet koel en donker zijn. na een maand of twee kan je het al eten, maar na een maand of 4 beginnen ze echt lekker te worden. | |
uniekhoorn | maandag 28 juli 2014 @ 22:45 |
LIeve reddende engel. Ik ga morgen http://allrecipes.nl/rece(...)&o_is=RecentlyViewed maken... tja ben niet van het zoete bakken maar enfin. Pruimen, ze zijn wat droog/melig. Is dat dan te merken met zo'n cake? En wat kan ik er anders mee doen om het wat minder melig te maken? | |
RobinOok | maandag 28 juli 2014 @ 23:00 |
Inleggen in drank! | |
uniekhoorn | maandag 28 juli 2014 @ 23:01 |
Drank! ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 29 juli 2014 @ 08:40 |
Ik leg dadels en rozijnen nog wel eens in op port, worden ze erg lekker van. | |
Hagelkaas | dinsdag 29 juli 2014 @ 18:56 |
Wordt lijm. Ik rasp wel eens gekookte aardappelen voor tortilla's met een hele grove rasp. Dat wordt al een plakkerige bende van jewelste, laat staan met een microplane. | |
maily | woensdag 30 juli 2014 @ 13:01 |
Ik heb gisteren gnocchi van Granditalia gegeten. Gelukkig met tomatenbasilicumsaus en knoflook en geraspte kaas .... Het leken wel kauwgomballen .... ![]() | |
sirdanilot | woensdag 30 juli 2014 @ 13:22 |
Is helemaal niet moeilijk zelf te maken van een restje gekookte aardappelen, beetje meel, ei etc. Maar het duurt natuurlijk altijd net wat langer dan een normale snelle hap en geeft net wat meer troep, dat wel. Mijn salieplantje is lekker aan het groeien, wil nog een keer gnocchi met salieboter doen als ie wat groter is, schijnt lekker te zijn? | |
Pietverdriet | woensdag 30 juli 2014 @ 13:25 |
Idd, gewoon een keer zelf maken, is dan ineens een feestje. Die Salie, staat ie in potten of in de volle grond? Dat kan verschrikkelijk woekeren namelijk | |
maily | woensdag 30 juli 2014 @ 13:34 |
Maar is dan de structuur niet meer kauwgombalachtig? | |
Pietverdriet | woensdag 30 juli 2014 @ 14:08 |
Nee, het wordt kauwgombal achtig als je te veel bloem gebruikt, lang kneed en weinig ei en aardappel gebruikt. | |
maily | woensdag 30 juli 2014 @ 14:17 |
Ik ga het binnenkort eens proberen! | |
Pietverdriet | woensdag 30 juli 2014 @ 14:35 |
Staan op youtube veel filmpjes over hoe je het moet doen. | |
robuust89 | woensdag 30 juli 2014 @ 15:05 |
Misschien een stomme vraag, maar als ik cake bak, maakt het dan uit of ik grote of gemiddelde eieren gebruik? | |
Pietverdriet | woensdag 30 juli 2014 @ 15:10 |
Nee, dat is een hele goede vraag. Een recept wat bakkers gebruiken spreekt dan ook van gewicht aan ei. Een S ei en en een XLei verschillen nogal qua volume. Het is een van de dingen die zeker bij gebak nogal nauw luistert en wat me ergert bij recepten. Geloof me, de meeste recepten die je in kookboeken leest zijn nooit goed of geheel niet uitgeprobeerd. Ze zijn overgeschreven en aangepast. Er wordt meer aandacht besteed aan de fotos dan aan het recept. | |
robuust89 | woensdag 30 juli 2014 @ 15:38 |
aha! Maar een S ei heeft naar verhouding minder eiwit dan een XL, maakt dat ook uit? | |
Dragonberry | woensdag 30 juli 2014 @ 15:49 |
Volgens mij wordt er meestal uitgegaan van een maat L ei, die hoort ongeveer 50 gram te wegen in totaal. | |
Pietverdriet | woensdag 30 juli 2014 @ 16:46 |
Als dat zo is, ja, afhankelijk van wat je maakt | |
maily | woensdag 30 juli 2014 @ 19:09 |
![]() | |
Pietverdriet | woensdag 30 juli 2014 @ 19:31 |
Nam deze omdat het zo heerlijk italiaanse mama is. | |
maily | woensdag 30 juli 2014 @ 19:35 |
Zo mooi ook bij het kaasraspen: "what you buy in a sack are leftovers" ![]() | |
killerkip69 | woensdag 30 juli 2014 @ 19:50 |
zomaar wat info over eieren: wegen van eieren: gewichtsklassen eieren: Klasse 1 -- 70gr of meer Klasse 2 -- 65-70gr Klasse 3 -- 60-65gr Klasse 4 -- 55-60gr Klasse 5 -- 50-55gr Klasse 6 -- 45-50gr Klasse 7 -- minder dan 45gr * Een gemiddeld ei van 60gr bevat ongeveer 30gr eiwit, 20gr eierdooier en 10 gr schil * 20 hele eieren - 1 liter * 32 eiwitten - 1 liter * 52 eierdooiers - 1 liter Eiwitten invriezen: Eiwitten kunnen zo ingevroren worden en zijn enkele weken houdbaar Eierdooiers invriezen: Klop ze licht op met 5-10% suiker, vries ze in bij -25 °C en bewaar ze niet langer dan 4 weken en het ligt eraan, voor het ene cake recept staat er gewoon 2 eieren op kamertemperatuur, bij 'n ander cake recept staat er bv 2 eieren, klasse 1 of 3 eieren klasse 5 of 6 eieren klasse 5 lekker simpel allemaal ![]() ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 30 juli 2014 @ 19:52 |
Heb dat nog nooit in een recept zien staan. | |
killerkip69 | woensdag 30 juli 2014 @ 19:58 |
ik wel, het is ook wel 'n speciaal boek, dat dan weer wel...maar awesome recepten.. ![]() en hetgeen je quote is trouwens bij 3 verschillende recepten, koken is makkelijker ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 30 juli 2014 @ 19:59 |
1 boek dus | |
killerkip69 | woensdag 30 juli 2014 @ 20:01 |
yup, iets mis mee? | |
Pietverdriet | woensdag 30 juli 2014 @ 20:03 |
Nee, maar het is dus zeker geen algemeen gebruik en niet verwonderlijk dat je het verder nooit in recepten ziet staan. Goed dat dit boek die uitzondering maakt, beter nog, gewoon gewicht gebruiken | |
killerkip69 | woensdag 30 juli 2014 @ 20:08 |
inderdaad, daar heb je wel 'n punt ![]() gewoon simpel houden, vind het ook maar vreemd, maar weet zeker als je die recepten niet goed aanhoudt, dat het gegarandeerd zal mislukken, echte patisserie is gewoon niet zo makkelijk... | |
uniekhoorn | woensdag 30 juli 2014 @ 21:36 |
Van de melig/droogheid van de pruimen was geen sprake meer. Voor de rest vond ik er niks aan maar met slagroom is alles goed te maken ![]() Collega's waren wel een soort van heel erg enthousiast maar dat zijn lompe boeren. | |
sirdanilot | donderdag 31 juli 2014 @ 12:03 |
Ik maak vaak Portugese zoete recepten, en die lui gebruiken zo ontzettend veel ei (6 eieren in een cake ![]() | |
sirdanilot | donderdag 31 juli 2014 @ 19:10 |
Vandaag de gnocchi met salie boter gemaakt. Wel lekker, maar té vet/veel werk voor hoe lekker het is, vind ik. Daarom zal ik het niet gauw nog een keer maken. Kijk ik sta best open voor heel vette dingen ( ![]() | |
sirdanilot | donderdag 31 juli 2014 @ 19:12 |
Overigens experimenteer ik met dit soort dingen als ik alleen eet, en als het echt een enorm succes is maak ik het een keer voor wat meer mensen. Als het dan mislukt is dat tenminste enkel mijn probleem ![]() Maar goed, zeker niet mislukt dus. OVerigens proef ik niet extreem veel salie, terwijl ik toch redelijk wat salie erin heb gedaan. Ik denk dat dit een leuk recept is als je tuin wordt overgnomen door een salie plant. | |
timmmmm | donderdag 31 juli 2014 @ 20:26 |
Dat zei ze gisteravond ook | |
Soulagement | vrijdag 1 augustus 2014 @ 00:23 |
Ik vind salie boter lekkerder bij pasta. Bij gnocchi vind ik een goede kaassaus (gorgonzola of taleggio) of een tomatensaus veel lekkerder ![]() | |
Hagelkaas | vrijdag 1 augustus 2014 @ 01:28 |
Piet. Stel je moest een volledig vegetarisch menu samenstellen. Drie of vier gangen. Hoe zou dat eruit zien? Niet dat ik nu voor die opgave sta maar ik ben gewoon benieuwd. Heb zelf vaak moeite een volledig vegetarisch menu samen te stellen. | |
Karstman | vrijdag 1 augustus 2014 @ 10:13 |
Hoe vegetarisch is vegetarisch? Mogen vis en/of schaaldieren wel en hoe zit het met producten als gelatine, ik heb gemerkt dat nogal kan verschillen van vegetarier tot vegetarier. | |
Pietverdriet | vrijdag 1 augustus 2014 @ 10:18 |
Zolang vegetariers mij geen steak voorzetten als ik bij hun kom eten zie ik niet in waarom ik veel moeite zou moeten doen voor vegetariers. Vegetarische restaurants hebben ook nooit een vlees of visgerecht, maar ze lopen wel te jankzakken als een steakrestaurant geen vegetarische optie heeft, of dat ie als hij er is, saai is. | |
Pietverdriet | vrijdag 1 augustus 2014 @ 10:21 |
Waarom met salieboter? Had er zelf wat tomaten en kaas over gedaan | |
Karstman | vrijdag 1 augustus 2014 @ 10:27 |
Ik hoop dat vegetariers mij geen steak voorzetten, 10 tegen 1 is die verpest omdat ze niet weten hoe ze zo'n dingen moeten bakken omdat ze dat nooit doen... | |
Pietverdriet | vrijdag 1 augustus 2014 @ 10:28 |
Je mist het punt een beetje | |
Karstman | vrijdag 1 augustus 2014 @ 10:34 |
Oh ik snap je punt wel hoor ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 1 augustus 2014 @ 10:44 |
Vegetarisme heeft nogal eens religieuze trekjes met bijbehorend gedrag. Je hebt christenen die gewoon lekker voor zich christen zijn en proberen naar hun overtuiging te leven en vallen anderen daar niet mee lastig, mijn oma was er zo eentje, zeer goed mens dat altijd voor iedereen klaar stond hoe slecht ze het zelf ook had. Er zijn christenen die er maar over blijven lullen en iedereen aan hun kop zeuren en willen bekeren en missioneren En er zijn ook christenen die hel en verdoemenis preken, en een diepgewortelde haat hebben tegen alles wat niet is zoals zij. En natuurlijk alle gradaties er tussen. Zo is het ook met vegetarisme | |
Questular | vrijdag 1 augustus 2014 @ 12:56 |
Hoe maakt ik een lekker paardenbiefstukje klaar? Normaal gooi ik een pan op het vuur wacht tot ie lekker warm is , schroei als het ware de steak dicht, beetje peper en zout erbij en klaar, maar ik vraag me af of er een andere lekkere variant is (qua kruiden etc) om het klaar te maken ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 1 augustus 2014 @ 12:59 |
Steak eet je om de steak vind ik, niet moeilijk mee doen. Gewoon op kamertemperatuur laten komen en mooi rood eten. Als je wilt maak er een saus bij, vind persoonlijk een blauwschimmelsaus met walnoten lekker bij steak | |
SiGNe | vrijdag 1 augustus 2014 @ 18:23 |
Grillen terwijl er een takje rozemarijn onder ligt vind ikzelf ook altijd wel lekker, smaak van de rozemarijn trekt dan lekker in de steak. | |
Pietverdriet | vrijdag 1 augustus 2014 @ 18:44 |
Heb dat net met lamskoteletjes gedaan, heel veeel rozemarijn en knoflook uit eigen tuin. | |
RobinOok | vrijdag 1 augustus 2014 @ 19:09 |
![]() Paardenbief | |
Pietverdriet | vrijdag 1 augustus 2014 @ 19:10 |
Heerlijk Helaas is mijn ouwe paardenslager er mee opgehouden. | |
RobinOok | vrijdag 1 augustus 2014 @ 19:12 |
De mijne heeft me al 2 x genaaid, dus ben er ook een beetje klaar mee. | |
Moass | vrijdag 1 augustus 2014 @ 19:54 |
was het lekker? | |
sirdanilot | vrijdag 1 augustus 2014 @ 20:04 |
gaf ie je rund in plaats van paard? ![]() | |
Moass | vrijdag 1 augustus 2014 @ 20:05 |
de ezel | |
Molo | vrijdag 1 augustus 2014 @ 21:05 |
Gewoon een lekker gerecht/menu bedenken waar alles behalve vlees in voor komt. Das toch niet moeilijk? Ligt meer aan de persoon die het is, houdt die wel beetje van eten of is het een seitan-burger tarwegras eter oid ![]() | |
krakkemieke | vrijdag 1 augustus 2014 @ 21:16 |
Mijn tip is om aziatisch te koken. Alleen al in de indonesische keuken kan je veel vegetarische recepten vinden. Ga naar je bibliotheek en neem een kookboek van Beb Vuijk mee. | |
Pietverdriet | zaterdag 2 augustus 2014 @ 10:18 |
Hier nog zo eentje http://www.nrc.nl/koken/2014/08/02/gestoofde-inktvis/ Wat voor een inktvis? Sepia? Pijlstaart? Octopus? Ik vermoed pijlstaart, maar het staat er niet. | |
Spanky78 | zaterdag 2 augustus 2014 @ 13:25 |
Dat doen de meeste bakkers tegenwoordig ook. Iets minder romantisch is dat ze meestal gepasteuriseerd ei gebruiken, uit een pak. (niets mis mee trouwens). Zeker bij patisserie komen verhoudingen nogal nauw. Te veel of te weinig vocht = mislukken. In andere recepten valt het meestal wel mee. Maar lekkerder worden gerechten niet als ze uit balans zijn. | |
timmmmm | zaterdag 2 augustus 2014 @ 13:27 |
Ik ga pizza eten vanavond. Nou heb ik vaker deeg gemaakt, maar ik wil graag een wat dikkere, luchtigere korst. Hoe? | |
leeell | zaterdag 2 augustus 2014 @ 13:29 |
http://imgur.com/a/ekKmK ![]() | |
Spanky78 | zaterdag 2 augustus 2014 @ 13:29 |
Ik vind dat wel lekker, maar je moet vooral matig zijn met de salieboter, behoorlijk heftig. Overigens vind ik gnocchi ook wel lekker met lichte smaken, dus spinazie, ricotta, zoiets. | |
timmmmm | zaterdag 2 augustus 2014 @ 13:32 |
| |
Molo | zaterdag 2 augustus 2014 @ 13:37 |
Die NRC recepten zijn sowieso meestal om te janken. Denk dat 80% ervan net voor de deadline even snel bedacht op papier geknald wordt en nooit gemaakt is. Of ze vertalen een receptje van een YouTube video en zetten het dan met minstens 3 essentiële fouten erin online ![]() | |
sirdanilot | zaterdag 2 augustus 2014 @ 17:51 |
Ik heb net Butterschmalz gemaakt, want ik wil Schnitzel gaan maken op de juiste wijze. Echter was ik een beetje ongeduldig, dus in plaats van 2 uur erover doen deed ik het in een half uur, wel lijkt het eindproduct er prima uit te zien. Ik kan daar nog steeds lekker mee bakken toch? Al het eiwit is er namelijk uit. | |
Pietverdriet | zaterdag 2 augustus 2014 @ 18:25 |
Ja hoor, | |
Hagelkaas | zaterdag 2 augustus 2014 @ 19:08 |
Ik ben het eens met je opvatting over vegetariërs maar het punt is meer dat ik zelf gewoon minder vlees wil eten. Ik merk dat ik bijna altijd het vlees als hoofdingredient van een maaltijd zie en daar wil ik een beetje vanaf. Vandaar mijn vraag, of kook je überhaupt niet zonder vlees ![]() Heb dus niks tegen vleesbouillons of iets dergelijks. Ook niets tegen vlees. Wil er gewoon minder van eten. | |
sirdanilot | zaterdag 2 augustus 2014 @ 20:06 |
Is inderdaad prima gelukt, heerlijk zo'n schnitzel ! Wat alleen niet lukte was het vlees platslaan. Ik heb namelijk geen vleeshamer, dus probeerde het met een fles wijn ![]() | |
uniekhoorn | zaterdag 2 augustus 2014 @ 20:16 |
Gewoon huishoudfolie er over en plat houwen met een steelpan | |
timmmmm | zaterdag 2 augustus 2014 @ 20:18 |
Doe ik ook altijd ja. Werkt perfect. | |
sirdanilot | zaterdag 2 augustus 2014 @ 20:26 |
Zal het de volgende keer eens met een pan proberen. | |
sirdanilot | zaterdag 2 augustus 2014 @ 21:59 |
Zo, ben nu ook avocado-ijs aan het maken, met een simpel recept: - 3 kleine avocado's (1 euro, op de markt, lekker cheap) - 1 pakje room - 1.5 van bovenstaand pakje aan melk - half koppie suiker (ik hou niet van super zoet) Nu heb ik helaas geen ijsmachine, dus wat ik probeer is de avocado bevriezen, dit samen met alles gemalen in de keukenmachine (ging goed, een paar grote brokken lukten niet maar die heb ik er maar uitgezeefd, de rest was wel gewoon fijngemalen), dit in een ijsbakkie gedaan en in de vriezer, en nu roer ik het af en toe door met een vork. Helaas moet ik wel op den duur gaan slapen vanavond dus ik hoop dat het tegen die tijd al een beetje ijs is, anders is het morgen één grote klont... | |
Molo | zaterdag 2 augustus 2014 @ 22:10 |
![]() | |
Molo | zaterdag 2 augustus 2014 @ 22:11 |
Ik ken wel avocado als basis van een ijsrecept maar dan ging er altijd nog wel fruitpuree of vanille door. Is dit geen saaie weeïge bende zo? | |
sirdanilot | zaterdag 2 augustus 2014 @ 22:13 |
Is gewone vanilleroomijs saai? | |
RobinOok | zaterdag 2 augustus 2014 @ 23:43 |
Ja, nogal. | |
Riann | zaterdag 2 augustus 2014 @ 23:52 |
Hoe maak ik rettisch klaar? En ik wil er geen salade van maken. | |
RobinOok | zaterdag 2 augustus 2014 @ 23:59 |
rettichkoekjes met garnaal enzo | |
Pietverdriet | zaterdag 2 augustus 2014 @ 23:59 |
Rettich bedoel je? Je kan het inleggen in zoetzuur, er Kimchi mee maken, stampot, aan jullienne snijden en het roerbakken | |
Pietverdriet | zondag 3 augustus 2014 @ 00:00 |
Ook lekker | |
Riann | zondag 3 augustus 2014 @ 00:02 |
dat bedoel ik ja voor het eerst gezien bij de AH en nog nooit gegeten en/of klaargemaakt. | |
Pietverdriet | zondag 3 augustus 2014 @ 00:04 |
Lekker, pittig als radijs | |
sirdanilot | zondag 3 augustus 2014 @ 00:08 |
![]() Gelukkig kan ik ook nog neutrale, pure smaken waarderen waarbij je de producten echt proeft, en niet alleen maar smaakbommen met kruiden en al dat soort dingen. Kan ook lekker zijn hoor, maar soms is er niks mis met back to basic. Zit ook niks kunstmatigs in mijn ijs, avocado, room, melk en suiker. Tenzij je een healthfreak bent die geen suiker mag eten omdat dat niet mag, natuurlijk. Heerlijk ! Het proces gaat volgens mij ook wel goed tot nu toe, alleen ga ik wel zo slapen dus ik hoop dat het morgen niet één blok beton is. | |
sirdanilot | zondag 3 augustus 2014 @ 00:09 |
Verder kun je natuurlijk ook altijd iets erbij doen, als de smaak zelf neutraal is. Da's ook een voordeel. Weet nog niet wat ik bij mn avocado ijs ga doen, denk dat ik het gewoon puur ga eten. Nou ja tot morgen maar, iemand mag nu een nieuw topic openen ![]() |