Wat ik nog van vroeger weet toen ik een schooltuintje had is dat je capucijners niet elk jaar op dezelfde plaats mag telen, krijgt de plant ziektes door en de grond kan het ook niet aan (teveel stikstof in de bodem).quote:Op zaterdag 12 juli 2014 20:02 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Heb je een tuin?
Laat je een doos gedroogde uit NL sturen en plant ze.
Of kook de gedroogde
Drie jaar drie verschillende gewassen en het vierde jaar braak laten liggen deden ze van oudsherquote:Op zaterdag 12 juli 2014 20:49 schreef Bramito het volgende:
Dat geldt voor alle peulvruchten, en eigenlijk moet je alle gewassen roteren.
Ajvar?quote:Op zaterdag 12 juli 2014 21:32 schreef Myraela het volgende:
Ik heb een grote zak paprika's liggen, wat zal ik daar eens van maken?
Morgen geen winkels open bij jou?quote:Op zaterdag 12 juli 2014 21:41 schreef Myraela het volgende:
Oeh, ajvar is een goed idee.Maandag even aubergine halen.
Dat lijkt me ook wel erg lekker. Alleen heb ik geen rookoven en dat lijkt me stiekem toch wel beter dan zonder te roken. Dus denk dat ik deze bewaar voor als ik wel kan roken.quote:Op zaterdag 12 juli 2014 21:44 schreef RobinOok het volgende:
Of deze: http://kokrobin.wordpress.com/2011/03/22/piperade/
[ afbeelding ]
Zal wel even langs de turk lopen of die aubergine hebben. Vast wel. En beetje chili lijkt me wel lekker en veel knoflook sowieso.quote:Op zaterdag 12 juli 2014 21:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Morgen geen winkels open bij jou?
En een beetje chili (of doe er wat sambal bij) en knoflook natuurlijk
Toch is het originele recept zonder roken. Maar je hebt wel gelijk, alles is gerookt lekkerder. Ook die ajvar. ;-)quote:Op zaterdag 12 juli 2014 21:57 schreef Myraela het volgende:
[..]
Dat lijkt me ook wel erg lekker. Alleen heb ik geen rookoven en dat lijkt me stiekem toch wel beter dan zonder te roken. Dus denk dat ik deze bewaar voor als ik wel kan roken.
Dat lijkt verdacht veel op het overheerlijke Shakshuka: http://www.culy.nl/recept(...)ht-met-tomaat-en-ei/quote:Op zaterdag 12 juli 2014 21:44 schreef RobinOok het volgende:
Of deze: http://kokrobin.wordpress.com/2011/03/22/piperade/
[ afbeelding ]
Pietje, ik ga vandaag voor het eerst Spätzle maken. Nou heb ik geen Spätlepresse maar wel een pureeknijper voor piepers. Zo op het oog zie ik weinig verschil. Kan ik naar jou idee gewoon m'n aardappelknijper gebruiken, en zijn er nog dingen waar ik bij het op die manier maken van Spätzle rekening mee moet houden?quote:
Ja, opschrijven hoe je het gemaakt hebt (en mooie foto's makenquote:Op zondag 13 juli 2014 10:33 schreef minilot het volgende:
[..]
Pietje, ik ga vandaag voor het eerst Spätzle maken. Nou heb ik geen Spätlepresse maar wel een pureeknijper voor piepers. Zo op het oog zie ik weinig verschil. Kan ik naar jou idee gewoon m'n aardappelknijper gebruiken, en zijn er nog dingen waar ik bij het op die manier maken van Spätzle rekening mee moet houden?
Volgens mij moet het met een pureeknijper ook wel lukkenquote:Op zondag 13 juli 2014 10:33 schreef minilot het volgende:
[..]
Pietje, ik ga vandaag voor het eerst Spätzle maken. Nou heb ik geen Spätlepresse maar wel een pureeknijper voor piepers. Zo op het oog zie ik weinig verschil. Kan ik naar jou idee gewoon m'n aardappelknijper gebruiken, en zijn er nog dingen waar ik bij het op die manier maken van Spätzle rekening mee moet houden?
Laat ik voorop stellen dat ik nog nooit ajvar heb gemaakt, maar het staat op mijn lange to-do lijst.quote:Op zaterdag 12 juli 2014 21:48 schreef Pietverdriet het volgende:
Ajvar wordt erg lekker als je de paprikas schilt
Wat ist geworden? Stond zelf in de keuken en daarna te etenquote:Op zondag 13 juli 2014 18:30 schreef sirdanilot het volgende:
Gisteren heb ik een stamppot gemaakt van de postelein. Prima, maar volgende keer wil ik wel zorgen voor wat minder vocht (ik had er melk bij gedaan maar dat hoeft dus eigenlijk niet want uit de postelein komt water).
Vandaag heb ik niet zoveel honger, dus ik ga een soep maken van de postelein. N.a.v. dit recept. Nu heb ik geen amandelpasta, maar wel sesampasta (tahini) en pindakaas. Nu lijkt die laatste me erg smerig maar misschien kan tahini weg ipv amandelpasta? Of anders maak ik gewoon een roux (eigenlijk zijn al mijn soepen gebonden met roux, erg saai maar wel makkelijk).
Of ik kook een aardappeltje mee en laat die meepureren. Misschien is dat wel de beste optie
Het was flink hard persen (heb uiteindelijk mijn lief met steviger armspieren moeten optrommelen) maar verder kreeg ik echt uitstekende Spätzle uit mijn aardappelpureeknijperquote:Op zondag 13 juli 2014 11:07 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Volgens mij moet het met een pureeknijper ook wel lukken
Klassiek is dit trouwens
Volgende keer deeg wat dunner?quote:Op zondag 13 juli 2014 20:45 schreef minilot het volgende:
[..]
Het was flink hard persen (heb uiteindelijk mijn lief met steviger armspieren moeten optrommelen) maar verder kreeg ik echt uitstekende Spätzle uit mijn aardappelpureeknijper
Ik maak regelmatig courgettesoep, ongeveer zoals jij aangeeft. Het lekkerst vind ik het als de courgettes zijn geschild. Verder gebruik ik een flinke ui en wat gepofte knoflook.quote:Op zondag 13 juli 2014 22:09 schreef Pietverdriet het volgende:
Niet te moeilijk doen, courgettes kleinsnijden en koken in een groente of kippenbouillon, staafmixer erin en pureren.
Afmaken met wat room als je dat lekker vindt, afsmaken eventueel met wat lichte soyasaus,
Dille erdoor is lekker maar niet noodzakelijk
Klinkt als een smakelijke soep, maar er werd naar een pure smaak gevraagd, dus wilde er niet te veel andere smaken bij hebben maar die van de courgette versterken (soya, dille)quote:Op zondag 13 juli 2014 22:31 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Ik maak regelmatig courgettesoep, ongeveer zoals jij aangeeft. Het lekkerst vind ik het als de courgettes zijn geschild. Verder gebruik ik een flinke ui en wat gepofte knoflook.
Groentes fruiten in olijfolie, afblussen met witte wijn en dan inderdaad bouillon. (kip). Afmaken met crème fraiche en verse peper. Provençaalse kruiden doen het er prima in trouwens.
Wat is dan lekkerder: de courgette koken of eerst aanbraden?quote:Op zondag 13 juli 2014 22:31 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Ik maak regelmatig courgettesoep, ongeveer zoals jij aangeeft. Het lekkerst vind ik het als de courgettes zijn geschild. Verder gebruik ik een flinke ui en wat gepofte knoflook.
Groentes fruiten in olijfolie, afblussen met witte wijn en dan inderdaad bouillon. (kip). Afmaken met crème fraiche en verse peper. Provençaalse kruiden doen het er prima in trouwens.
Ik bak de courgette eerst, ongeschild overigens. Gewoon in stukjes. Met uitje, knoflook (op het eind), beetje rode peper erbij, bakken, dan worcestersaus en bouillon erbij, gaar laten worden, pureren. Beetje kruidenkaas of roomkaas erdoor roeren en klaar.quote:Op zondag 13 juli 2014 23:49 schreef Tinuviel het volgende:
[..]
Wat is dan lekkerder: de courgette koken of eerst aanbraden?
Heb beetje aardappel meegekookt en daarna alles gepureerd. Was prima, wel beetje dun voor wat ik gewend ben van soep maar was goed genoegquote:Op zondag 13 juli 2014 20:42 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wat ist geworden? Stond zelf in de keuken en daarna te eten
Goed te horen, wat heb je er allemaal ingedaan?quote:Op maandag 14 juli 2014 12:49 schreef Myraela het volgende:
De ajvar is echt heerlijk.Bedankt voor het idee Piet.
quote:Op maandag 14 juli 2014 14:21 schreef Myraela het volgende:
Ik heb de paprika's en aubergine in de oven geroosterd. In een diepvries zakje de vellen los laten komen. Eraf gehaald, zaad eruit. Daarna paar tenen knoflook in een beetje olie zachtjes gebakken, de groenten erbij, lepeltje sambal en even het meeste vocht eruit laten komen. Daarna even in de keuken machine tot een mooie gladde puree.
Vanmiddag op een stuk turks brood gesmeerd, plakken tomaat erbij. Dat zou ik wel elke dag kunnen eten.
Beter dan Julia Child kan ik het ook nietquote:Op maandag 14 juli 2014 14:44 schreef Unites het volgende:
Ik zou graag een lekker recept willen voor sinaasappelmousse en gekarameliseerde chocola
quote:Op maandag 14 juli 2014 16:48 schreef sirdanilot het volgende:
Moet dat in de koelkast dan? Ik bewaar een open pot pindakaas ook niet in de koelkast, dus waarom wel met tahini wat gewoon 'sesampindakaas' is?
En arabische cijfers zijn de cijfers die wij kennen Wat je waarschijnlijk bedoelt zijn indische cijfers, die men in een deel van de Arabische wereld gebruikt.
Goed punt pindakaas laat ik ook met een gerust hart maanden in het keukenkastje staan..quote:Op maandag 14 juli 2014 16:48 schreef sirdanilot het volgende:
Moet dat in de koelkast dan? Ik bewaar een open pot pindakaas ook niet in de koelkast, dus waarom wel met tahini wat gewoon 'sesampindakaas' is?
Ik fruit de courgette even met de ui en knoflook, zeker niet bruinen. Als alles een beetje lijkt te gaan garen, afblussen met witte wijn en even kort inkoken. Ik gebruik er vaak een chardonnay van de lidl voor. Ideale kookwijn, niet te duur, maar ook gewoon goede wijn die past in veel geerechten.quote:Op zondag 13 juli 2014 23:49 schreef Tinuviel het volgende:
[..]
Wat is dan lekkerder: de courgette koken of eerst aanbraden?
Jaquote:Op woensdag 16 juli 2014 14:42 schreef ecstasy het volgende:
ik heb nog twee stukken lamsbout (zonder been) liggen en wat sukadelappen, kan ik ze gewoon samen stoven?
hmm dat weet ik eigenlijk niet, heb het bij de turk meegenomen en er staat alleen 'lamsbout zonder been' op, gaat het grandioos mis als ik achterbout zou stoven (ondanks dat het zonde is)? het was niet heel duur.quote:Op woensdag 16 juli 2014 14:51 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja
Is het achterbout of voorbout (schouder) ?
Achterbout is een beetje zonde om te stoven, gewoon rose braden
veel dank, gooi ik het vlees gewoon lekker makkelijk samen in de pan (beetje ruimte in de vriezer maken) en de volgende keer vraag ik aan de slager welk deel het precies isquote:Op woensdag 16 juli 2014 15:02 schreef Pietverdriet het volgende:
Nee hoor, dat gaat niet mis, wordt waarschijnlijk een prima stoofpotje
Paar dagen tot een week zou ik schatten,quote:Op woensdag 16 juli 2014 16:29 schreef Erasmo het volgende:
Mijn voorraad Belgische mayonaise is op en tot ik weer bij onze zuiderburen ben zal ik zelf moeten maken. Hoelang is een pot mayo met dagverse eieren goed in de koelkast?
Zo kort doe ik nou ook weer niet met een potquote:Op woensdag 16 juli 2014 16:38 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Paar dagen tot een week zou ik schatten,
Ja, voor mij ook de reden om zelden mayo te maken,quote:Op woensdag 16 juli 2014 16:39 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Zo kort doe ik nou ook weer niet met een potBottleneck is zeker het ei?
Hmm. En als ik ze pasteuriseer?quote:Op woensdag 16 juli 2014 16:40 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja, voor mij ook de reden om zelden mayo te maken,
Albert Heijn heeft geen redelijk goede belgische, die is rinsquote:Op woensdag 16 juli 2014 16:44 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Hmm. En als ik ze pasteuriseer?
Heb alle supermarkten in het dorp bezocht maar nergens mayo die niet is aangezoet
Ik vind die Belgische mayo van ze best ok eigenlijk. Maar smaken kunnen verschillen. Bedoel jij ook deze?quote:Op woensdag 16 juli 2014 16:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Albert Heijn heeft geen redelijk goede belgische, die is rins
Die jaquote:Op woensdag 16 juli 2014 19:33 schreef Molo het volgende:
[..]
Ik vind die Belgische mayo van ze best ok eigenlijk. Maar smaken kunnen verschillen. Bedoel jij ook deze?
[ afbeelding ]
Ah ok, dan verschillen de meningen gewoonquote:
Als je een jumbo in de buurt hebtquote:Op woensdag 16 juli 2014 16:29 schreef Erasmo het volgende:
Mijn voorraad Belgische mayonaise is op en tot ik weer bij onze zuiderburen ben zal ik zelf moeten maken. Hoelang is een pot mayo met dagverse eieren goed in de koelkast?
Olie en azijn moet je er normaal gezien toch langzaam bijdruppelen?quote:Op zaterdag 19 juli 2014 20:23 schreef sirdanilot het volgende:
Je kunt ook gemakkelijk een kleine hoeveelheid mayo maken, met de staafmixer. Is helemaal niet veel werk en gaat ook heel snel en kost ook weinig afwas (alleen een mok en je staafmixer).
Je zoekt een mok (of iets anders) waar de staafmixer precies inpast (anders vliegt het alle kanten op), dan doe je jouw favoriete mayo-ingredienten erin (gewone olie, ei, mosterd, azijn, citroen, zout etc. etc. etc.), dan doe je de staafmixer erin en malen maar. Eerst goed op de bodem drukken (iets van 10 seconden of zo), dan heel langzaam omhoog trekken en blijven malen en dan is het goed.
Het voornaamste nadeel hiervan is dat de mayo soms een beetje 'hard' wordt. Maar dat nadeel weegt niet op tegen het enorme voordeel van verse mayo, en je kunt dus kleine beetjes maken zodat bederf ook niet echt een probleem is.
Azijn niet, olie eigenlijk wel.quote:Op zaterdag 19 juli 2014 21:16 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Olie en azijn moet je er normaal gezien toch langzaam bijdruppelen?
Ik heb gisteren courgettes in de oven geroosterd (en ook een groene paprika die over was), daar kan ik denk ik ook wel een soepie van draaienquote:Op zondag 13 juli 2014 22:37 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Klinkt als een smakelijke soep, maar er werd naar een pure smaak gevraagd, dus wilde er niet te veel andere smaken bij hebben maar die van de courgette versterken (soya, dille)
Bloemkool vind ik trouwens ook erg lekker als soep, op dezelfde manier, met room en dan echt papdik, een dikke cremesoep die erg bloemkoolig smaakt
Ja maar niet bij deze methode. Je dondert alles in je mok/iets anders waar je staafmixer precies inpast, en je maalt terwijl je langzaam omhoog trekt. Niks geen langzaam bijdruppelen van olie nodig.quote:Op zaterdag 19 juli 2014 21:16 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Olie en azijn moet je er normaal gezien toch langzaam bijdruppelen?
Uitstekende mayo voor bij de friet e.d. Maar zacht is hij zeker niet, en hij kan echt vloeken met vis en zeevruchten. Dus een pot D&L (citroen) erbij zou ik wel aanraden.quote:Op woensdag 16 juli 2014 20:02 schreef kvd het volgende:
[..]
Als je een jumbo in de buurt hebt
[ afbeelding ]
Zo krijg je geen mayoinaise. Ik had dat een keer op tv gezien en meteen een staafmixer aangeschaft, maar dat had ik beter niet kunnen doen. Het eiwit gaat er namelijk ook bij, en dan krijg je een heel ander sausje. Die kun je best gebruiken voor de aardappelsalade of zo, maar mayonaise is het niet.quote:Op zondag 20 juli 2014 13:42 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Ja maar niet bij deze methode. Je dondert alles in je mok/iets anders waar je staafmixer precies inpast, en je maalt terwijl je langzaam omhoog trekt. Niks geen langzaam bijdruppelen van olie nodig.
Zoals gezegd, de echte perfecte ideale mayo maak je hier niet mee, maar het is nog steeds veel beter dan zaanse mayonaise mayonaise uit een potje. En het kost je minder tijd, afwas en moeite dan de klassieke methode (en ook minder kans op complete mislukking !). Én je kunt gemakkelijk een kleine hoeveelheid maken.
Wat een onzin. Mayo kun je prima maken met het eiwit erbij. Er zijn er die het zonder doen, en die het met doen. Mayo met eiwit is niet meteen 'geen mayo'quote:Op zondag 20 juli 2014 14:02 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Uitstekende mayo voor bij de friet e.d. Maar zacht is hij zeker niet, en hij kan echt vloeken met vis en zeevruchten. Dus een pot D&L (citroen) erbij zou ik wel aanraden.
[..]
Zo krijg je geen mayoinaise. Ik had dat een keer op tv gezien en meteen een staafmixer aangeschaft, maar dat had ik beter niet kunnen doen. Het eiwit gaat er namelijk ook bij, en dan krijg je een heel ander sausje. Die kun je best gebruiken voor de aardappelsalade of zo, maar mayonaise is het niet.
Ik vind deze ook wel okay, eigenlijk.quote:Op woensdag 16 juli 2014 19:33 schreef Molo het volgende:
[..]
Ik vind die Belgische mayo van ze best ok eigenlijk. Maar smaken kunnen verschillen. Bedoel jij ook deze?
[ afbeelding ]
Ja is echt fijn want je krijgt een zachte structuur zonder dat het lijm wordt zoals met een mixer als je niet oppast.quote:Op dinsdag 22 juli 2014 15:30 schreef Uccie het volgende:
Ik weet niet of ik hier aan het goede adres ben, maar vond het ook geen vraag voor een nieuw topic.
Maar goed, een aardappelpuree-knijper, is dat een aanwinst?
Ik stamp nu meestal mijn aardappelen voor puree maar echt helemaal lekker fijn krijg ik het niet.
Oh eigeel, dat heb ik nog niet eerder gebruikt. Morgen even bij de kookwinkel langs in mijn lunchpauze.quote:Op dinsdag 22 juli 2014 15:33 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja is echt fijn want je krijgt een zachte structuur zonder dat het lijm wordt zoals met een mixer als je niet oppast.
Verder bloemige aardappels gebruiken, met melk, eigeel, boter
Nog een tip, koop er een van rvs. Mij hebben ze ooit zo'n alu legering ding cadeau gedaan en die kan niet in de vaatwasser (ervaringsdeskundige).quote:Op dinsdag 22 juli 2014 15:30 schreef Uccie het volgende:
Ik weet niet of ik hier aan het goede adres ben, maar vond het ook geen vraag voor een nieuw topic.
Maar goed, een aardappelpuree-knijper, is dat een aanwinst?
Ik stamp nu meestal mijn aardappelen voor puree maar echt helemaal lekker fijn krijg ik het niet.
Bedankt, nu heb ik geen vaatwasser, maar hopelijk gaat hij lang genoeg mee tot het moment dat die er ooit wel komt.quote:Op dinsdag 22 juli 2014 17:39 schreef Bramito het volgende:
[..]
Nog een tip, koop er een van rvs. Mij hebben ze ooit zo'n alu legering ding cadeau gedaan en die kan niet in de vaatwasser (ervaringsdeskundige).
Ja joh, die gaat je hele leven mee, Dat is het probleemquote:Op dinsdag 22 juli 2014 17:40 schreef Uccie het volgende:
[..]
Bedankt, nu heb ik geen vaatwasser, maar hopelijk gaat hij lang genoeg mee tot het moment dat die er ooit wel komt.
quote:Op dinsdag 22 juli 2014 17:42 schreef Bramito het volgende:
[..]
Ja joh, die gaat je hele leven mee, Dat is het probleem
Ja, ik zou meteen een nieuwe kopen mocht er met de mijne iets gebeuren.quote:Op dinsdag 22 juli 2014 15:30 schreef Uccie het volgende:
Maar goed, een aardappelpuree-knijper, is dat een aanwinst?
Jij wilt gekookte aardappels gaan raspen?quote:Op dinsdag 22 juli 2014 18:43 schreef SiGNe het volgende:
Kan je ipv zo'n knijper ook een microplane rasp gebruiken?
Of moet het echt geperst worden?
De rasp heb ik namelijk al in huis, de knijper niet
Als het nut heeft eventueel wel ja..quote:Op dinsdag 22 juli 2014 19:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Jij wilt gekookte aardappels gaan raspen?
Dan ben je toch ook gewoon super lang bezig, mocht het überhaupt al werken?quote:Op dinsdag 22 juli 2014 20:18 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Als het nut heeft eventueel wel ja..
Misschien moet ik het gewoon eens een keer proberen, wie weet ontdek ik dé truuk voor de perfecte puree
Daar heb je wel een punt ja.. en 't zal ook waarschijnlijk tengels verbranden worden omdat die gekookte aardappels nog heet zijn..quote:Op dinsdag 22 juli 2014 20:43 schreef Myraela het volgende:
[..]
Dan ben je toch ook gewoon super lang bezig, mocht het überhaupt al werken?
het lijkt me een goed plan als je koude puree wil maken. Waarom je dat zou willen maken is mij een raadsel maar goed...quote:Op dinsdag 22 juli 2014 20:54 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Daar heb je wel een punt ja.. en 't zal ook waarschijnlijk tengels verbranden worden omdat die gekookte aardappels nog heet zijn..
Ik stamp altijd gewoon, wel melk en roomboter, geen eigeel. Maar dat ga ik eens proberenquote:Op dinsdag 22 juli 2014 15:33 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja is echt fijn want je krijgt een zachte structuur zonder dat het lijm wordt zoals met een mixer als je niet oppast.
Verder bloemige aardappels gebruiken, met melk, eigeel, boter
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |