Erg interessant.quote:Hamburger van kweekvlees vandaag gepresenteerd; revolutie?
De eerste hamburger van kweekvlees wordt vandaag onder toeziend oog van de hele wereldpers (vanaf 13:30 live) groots gepresenteerd. Gefinancierd door een anonieme mecenas die pas vandaag bekend wordt gemaakt, ontwikkeld in een laboratorium in Maastricht. Gaat het een revolutie in de wereldwijde voedselproductie ontketenen? 'Het is nu nog science fiction.'
De energieverslindende vleesconsumptie wordt gezien als een van de grootste uitdagingen van deze tijd. De vraag naar vlees blijft stijgen en volgens de VN-landbouworganisatie FAO bedroeg de wereldvleesconsumptie vorig jaar 297 miljoen ton. Door het groeiende aantal wereldburgers wordt geschat dat in 2050 ruim 470 miljoen ton nodig zal zijn.
Hoogleraar tissue-engineering en cardio-vasculair arts Mark Post is de afgelopen jaren bezig geweest om de eerste hamburger van kweekvlees te ontwikkelen. Het project liep bijna een jaar vertraging op en per hamburger was zo'n 250.000 euro nodig voor de ontwikkeling. In totaal heeft de ontwikkeling zo'n 800.000 euro gekost. Dat geld is goed besteed: kweekvlees wordt gezien als een van de meest voor de hand liggende oplossingen voor het vleesprobleem.
Drie kweekvleeshamburgers
Er zijn drie kweekvleeshamburgers gemaakt; de eerste werd in Maastricht al verorberd, de tweede is gisteren door een kok geprobeerd - 'je wilt niet dat het maandag onder het oog van de camera's misgaat' - en vandaag kan ook het publiek meekijken als het revolutionaire burgertje de pan in gaat.
Een opeenstapeling van 20.000 minuscule stukjes weefsel uit de stamcellen van een koe is de eerste stap richting duurzaam geproduceerd kweekvlees. In een speciale kweekkast - 'een beetje het lichaam' - met een hoge luchtvochtigheid en de nagebootste lichaamstemperatuur van 37 graden groeien de stamcellen uit tot spierweefsel.
Uit een klein stukje van een biefstuk kunnen een paar honderd stamcellen gehaald worden. 'Daar kan zeker 10.000 kilo vlees mee worden gemaakt. Dus van een heel biefstuk kun je al snel een miljoen kilo vlees worden maken', legt Post uit. Het ziet er nog niet uit als een hamburger en over de smaak: 'Laat ik het zo zeggen: hij smaakte niet spectaculair, maar goed genoeg.'
Supermarkt
'Ongeveer 50 procent van het vlees is verwerkt in producten', zegt Post in een item van Nieuwsuur. Hij loopt vrolijk door de supermarkt en pakt pizza's, kroketten, rookworsten en soepblikken uit de schappen. 'Het vlees dat hierin zit, kan allemaal zo vervangen worden door kweekvlees.'
Hij somt wat cijfertjes op: 'Als je dit allemaal zou vervangen, betekent het dat we per jaar 40 miljard dieren minder slachten, 40 procent minder landbouwgrond nodig hebben, 30 procent minder water gebruiken en 30 procent minder energie gebruiken.'
Dit is wel toekomstmuziek, geeft Post toe. 'Het is nu nog science fiction. De hamburger is een prototype, een proof of concept. Het project heeft in totaal al zo'n 800.000 euro gekost en we kunnen alleen nog maar gehakt nabootsen. Een mooi kogelbiefstukje maken? Zo ver zijn we nog niet.'
Opschalen
Het opschalen van de kweekvleesproductie kent nog wel een aantal moeilijkheden, vertelde Post eerder in een interview in de Volkskrant. 'Een van de problemen is het bloedserum dat wordt gebruikt in de oplossing waarin de spiercellen groeien. Dat wordt gewonnen uit bloed van kalveren en runderen. Maar bij kweekvlees wil je natuurlijk zo min mogelijk dierlijke toevoegingen gebruiken. Dat zou een achilleshiel kunnen zijn. Maar we hebben al testen gedaan met een synthetisch serum. Die waren veelbelovend. Ik ben ervan overtuigd dat dat wel gaat lukken.'
De ontwikkeling van kweekvlees voor commerciėle doeleinden kan snel gaan, denkt Post. 'Mijn financier schat zelfs binnen een jaar of vijf. Dat vind ik te optimistisch.' De kosten voor een proeffabriek worden geschat op zo'n 100 miljoen euro. 'Maar je kunt er geen zinnig woord over zeggen. Het zou zo maar kunnen dat we over vijftig jaar in de slager labels zien met 'hier is een dier voor geslacht'.'
Bron: Volkskrant
Het idee klinkt niet echt lekker nee, zeker niet met synthetische toevoegingen (aspartaam anyone?).quote:Op maandag 5 augustus 2013 12:47 schreef Take2 het volgende:
ik zou dit trouwens niet willen eten, jullie wel?
Waarom niet? Als het lekker smaakt, tenminstequote:Op maandag 5 augustus 2013 12:47 schreef Take2 het volgende:
ik zou dit trouwens niet willen eten, jullie wel?
Gates Foundation zou er achter zitten.quote:Op maandag 5 augustus 2013 12:39 schreef FrozenPizza het volgende:
Ik zou het niet vreemd vinden dat er een FastFood bedrijf erachter zit.
Dit inderdaadquote:Op maandag 5 augustus 2013 12:49 schreef RolStaart-Beer het volgende:
[..]
Waarom niet? Als het lekker smaakt, tenminste
waar haal je dat nou weer vandaan?quote:Op maandag 5 augustus 2013 12:59 schreef IkStampOpTacos het volgende:
Leuk, helemaal geen dieren meer doden maar wel alle bossen kappen voor grondstoffen om vervangers te maken. Puik plan!
Jawel, ik zou het zeker willen proberen. De smaak bepaalt of het een succes wordt. En de voedingswaarde natuurlijk, maar het valt of staat in eerste instantie met de smaak.quote:Op maandag 5 augustus 2013 12:47 schreef Take2 het volgende:
ik zou dit trouwens niet willen eten, jullie wel?
Ja, als jij iets in je tuin kweekt ga je ook eerst een bos kappenquote:Op maandag 5 augustus 2013 12:59 schreef IkStampOpTacos het volgende:
Leuk, helemaal geen dieren meer doden maar wel alle bossen kappen voor grondstoffen om vervangers te maken. Puik plan!
Ja, standaard procedure.quote:Op maandag 5 augustus 2013 13:11 schreef Tja..1986 het volgende:
[..]
Ja, als jij iets in je tuin kweekt ga je ook eerst een bos kappen
Zo te horen zijn ze nog bezig tafels en stoelen neer te zetten. De financier schijnt Sergey Brin te zijn.quote:Op maandag 5 augustus 2013 13:42 schreef Arcee het volgende:
Website is live: http://culturedbeef.net/
Stream nog niet.
Tsja, dat is maar betrekkelijk. Vele dieren leven omdįt ze geslacht gaan worden.quote:the greatest hope for hundreds of millions of animals in the world
Aha, het geniale brein achter Google.quote:Op maandag 5 augustus 2013 13:45 schreef Scrutinizer het volgende:
Zo te horen zijn ze nog bezig tafels en stoelen neer te zetten. De financier schijnt Sergey Brin te zijn.
Wat lul jij nu weer?quote:Op maandag 5 augustus 2013 12:59 schreef IkStampOpTacos het volgende:
Leuk, helemaal geen dieren meer doden maar wel alle bossen kappen voor grondstoffen om vervangers te maken. Puik plan!
Leer lezenquote:Op maandag 5 augustus 2013 12:59 schreef IkStampOpTacos het volgende:
Leuk, helemaal geen dieren meer doden maar wel alle bossen kappen voor grondstoffen om vervangers te maken. Puik plan!
quote:Google-oprichter Brin financier kweekvlees
Mede-Google-oprichter Sergey Brin is de tot nu toe anonieme financier voor de ontwikkeling van kweekvlees. Hij heeft de afgelopen jaren 700.000 euro ter beschikking gesteld. Dat heeft de Maastrichtse hoogleraar Mark Post, het brein achter het kweekvlees, maandag bekendgemaakt. De Nederlandse overheid had al eerder 2 miljoen euro subsidie gegeven aan de voorloper van dit project.
Brin investeerde volgens Post in het kweekvleesproject omdat hij begaan is met dierenwelzijn en het milieu. Als het project van Post voet aan de grond krijgt, kan het kweekvlees uitgroeien tot een goed alternatief voor vlees dat afkomstig is van levende dieren. Dat kan zowel het dierenwelzijn als het milieu ten goede komen: voor de productie van vlees zijn dan veel minder dieren nodig, maar ook minder energie, water en landbouwgrond.
Bron: Volkskrant
Blaadje sla, tomaatje, augurkje, plakje kaas, op een vers broodje en met voldoende saus. Wat kan er mis gaan .......quote:Op maandag 5 augustus 2013 12:49 schreef RolStaart-Beer het volgende:
[..]
Waarom niet? Als het lekker smaakt, tenminste
Lijkt wel een schnitzelquote:Op maandag 5 augustus 2013 14:24 schreef Arcee het volgende:
[ afbeelding ]
De hamburger wordt nu gegeten.
quote:Op maandag 5 augustus 2013 14:25 schreef Wespensteek het volgende:
Als je mensenvlees zou kweken mag je het dan wel eten?
Ja, ze proeven 'm nu zonder dat alles.quote:Op maandag 5 augustus 2013 14:23 schreef Jian het volgende:
Blaadje sla, tomaatje, augurkje, plakje kaas, op een vers broodje en met voldoende saus. Wat kan er mis gaan .......
Lijkt me niet, want het is überhaupt niet geslacht.quote:
Hier staat vast niks over in de koran of bijbel.quote:
Heb ooit gehoord da het kosjer kan zijn mits de oorspronkelijke stamcellen van een kosjer geslachte koe afstammen.quote:Op maandag 5 augustus 2013 14:32 schreef Arcee het volgende:
[..]
Hier staat vast niks over in de koran of bijbel.
Lijkt me een afdoende plausibele verklaring om bijvoorbeeld als jood of moslim straks een vorkje mee te prikkenquote:Op maandag 5 augustus 2013 14:33 schreef PhysicsRules het volgende:
[..]
Heb ooit gehoord da het kosjer kan zijn mits de oorspronkelijke stamcellen van een kosjer geslachte koe afstammen.
Er worden geen dieren voor geslacht, er wordt slechts spierweefsel van een levende koe afgenomen.quote:Op maandag 5 augustus 2013 14:33 schreef PhysicsRules het volgende:
[..]
Heb ooit gehoord da het kosjer kan zijn mits de oorspronkelijke stamcellen van een kosjer geslachte koe afstammen.
Als hij hier mee door wil gaan en daadwerkelijk 100 miljoen in zo'n fabriek wil steken dan zie ik dat over 5 jaar wel gebeuren hoor.quote:
Dat doen we nu toch al, maar dan zit er een hele koe omheen....quote:Op maandag 5 augustus 2013 14:57 schreef jogy het volgende:
Ik word er wel een beetje onpasselijk van eigenlijk. Maar dat is niet meer dan gewenning denk ik. Binnen 50 jaar kan je gewoon je eigen vleesjes kweken of zo
(
![]()
)
In principe is dat wel zo natuurlijk en misschien is het enkel het laatste restje oer-carnivoor in mij die eist dat het vlees van een gestorven beest moet komen. Geen idee.quote:Op maandag 5 augustus 2013 14:58 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
Dat doen we nu toch al, maar dan zit er een hele koe omheen....
Misschien is het wel heul lekker en gezond ja. Gewoon mijn eigen cellen op de kweek.quote:Op maandag 5 augustus 2013 14:25 schreef Wespensteek het volgende:
Als je mensenvlees zou kweken mag je het dan wel eten?
Het is natuurlijk nog helemaal in de experimentele fase, maar gezien de CO2-problematiek/global warming/mensen in voormalige ontwikkelingslanden die óók auto willen rijden enzovoorts, lijkt het me dus een zeer welkom idee om dit onderzoek te stimuleren, al is het maar om het voortschrijdende gekap van oerwouden tbv soja-plantages (dat dus grotendeels als veevoer wordt verkocht) in de verre toekomst te zullen afremmen.quote:Op maandag 5 augustus 2013 15:01 schreef Peunage het volgende:
Maar de smaak is het blijkbaar nog niet helemaal. En dat gaat ook heel lastig worden als ik het zo hoor, aangezien de wetenschap nog niet zo ver is op het gebied van smaak omdat het iets subjectiefs is.
Klimaathoax.quote:Op maandag 5 augustus 2013 15:06 schreef HetKlusKonijn het volgende:
...gezien de CO2-problematiek/global warming...
Ze mogen het wel een wat meer appetijtelijke naam geven idd.quote:Op maandag 5 augustus 2013 15:06 schreef Specularium het volgende:
Kweekvlees, wat klinkt dat razend goor.
En dan moet je het nog eten ook.
Het begint al met efficiėnter gebruik van je landbouwgrond. 70% daarvan is nu in gebruik voor koeien en ander vee. Als je dat kan terugbrengen naar zo'n 10% produceer je veel meer grondstoffen die je oa kan gebruiken voor synthetisch vlees maar ook biobrandstoffen.quote:Op maandag 5 augustus 2013 15:01 schreef Kowloon het volgende:
Als dit kweekvlees een oplossing is voor het 'vleesprobleem' dan impliceert dat dus dat deze manier van produceren aanzienlijk efficiėnter om gaat met dit soort grondstoffen dan productie van vlees door gebruik te maken van vee.
Natuurlijk, jōh.quote:Op maandag 5 augustus 2013 15:07 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Klimaathoax.
Het is een prima initiatief, maar heeft niks met bovenstaande te maken.
Maar het begin is er, je doet net alsof het al in de winkel ligtquote:Op maandag 5 augustus 2013 15:08 schreef -CRASH- het volgende:
Zolang de prijs hoger is om (dezelfde hoeveelheid als van 1 varken/koe) "vlees" te kweken
dan het een varken/koe te mesten. Zal het nog wel lang duren voordat het in de schappen ligt.
Ja, global warming is A) niet global, B) de temperatuur stijgt al 10 jaar niet meer en C) niet per se door mensen veroorzaakt.quote:
Ga eens boven een gierput hangen. En haal eens een flinke teug ademquote:Op maandag 5 augustus 2013 15:07 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Klimaathoax.
Het is een prima initiatief, maar heeft niks met bovenstaande te maken.
Wat heeft CO2-sequestratie met de uitstoot van methaan te maken?quote:Op maandag 5 augustus 2013 15:12 schreef -CRASH- het volgende:
[..]
Ga eens boven een gierput hangen. En haal eens een flinke teug adem
Nee... het gaat er mij om wat duurder isquote:Op maandag 5 augustus 2013 15:11 schreef tijdelijk_hier het volgende:
[..]
Maar het begin is er, je doet net alsof het al in de winkel ligt
Een paar jaar geleden leek ontwikkeling iets af te remmen en opeens deze explosie van science fiction.quote:
Maar de vraag is dus of dat ook werkelijk kan. Want een koe wordt voor veel meer gebruikt dan alleen vleesproductie. Je kan de koe pas schrappen als je alle producten van de koe synthetisch kunt produceren.quote:Op maandag 5 augustus 2013 15:09 schreef Dagonet het volgende:
[..]
Het begint al met efficiėnter gebruik van je landbouwgrond. 70% daarvan is nu in gebruik voor koeien en ander vee. Als je dat kan terugbrengen naar zo'n 10% produceer je veel meer grondstoffen die je oa kan gebruiken voor synthetisch vlees maar ook biobrandstoffen.
Het is niet alleen methaanquote:Op maandag 5 augustus 2013 15:13 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Wat heeft CO2-sequestratie met de uitstoot van methaan te maken?
En wat heeft onze menselijke afhankelijkheid van zuurstof te maken met klimaatverandering?
Nee, maar dat is wel het grootste deel. Je vergelijking slaat werkelijk helemaal nergens op.quote:
The singularity is nearquote:Op maandag 5 augustus 2013 15:13 schreef Dagonet het volgende:
[..]
Een paar jaar geleden leek ontwikkeling iets af te remmen en opeens deze explosie van science fiction.
Tablets, kinect, 3d printing, synthethisch vlees, steeds betere en verder geļntegreerde voice commands, Glass, de wereld over een paar jaar is onherkenbaar vergeleken met de wereld van een paar jaar terug.
Kan kloppen. Ik schreef alleen hoe lab-vlees kosjer zou kunnen zijn.quote:Op maandag 5 augustus 2013 14:51 schreef Scrutinizer het volgende:
[..]
Er worden geen dieren voor geslacht, er wordt slechts spierweefsel van een levende koe afgenomen.
het is maar 1 gierput van de xxxxxxxx die over de hele wereld staan.quote:Op maandag 5 augustus 2013 15:15 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Nee, maar dat is wel het grootste deel. Je vergelijking slaat werkelijk helemaal nergens op.
quote:Kweekburger smakelijk maar niet zo sappig
In een petrischaaltje werd hij maandag gepresenteerd in een studio in Londen: een hamburger van vlees dat is gekweekt in een Maastrichts laboratorium. In wat boter en zonnebloemolie werd de veelbesproken burger gebakken. Hij werd geproefd door een Amerikaanse journalist Josh Schonwald en een Oostenrijkse voedselwetenschapper, Hanni Rützler.
„Ik had verwacht dat de textuur zachter zou zijn. Hij was nogal stevig”, evalueerde Rützler. „Er zit geen vet in, dus hij is niet zo sappig, maar het zit wel dicht bij vlees qua smaak. Ik mis wel zout en peper.” „We weten dat de smaak van vlees vooral van vet komt en de sappigheid van de hamburger ook”, antwoordde Post hierop. „Daar werken we de komende maanden nog aan.”
Stamcellen
Het stukje vlees is gemaakt van 20.000 minuscule stukjes weefsel die de Maastrichtse hoogleraar vasculaire fysiologie Mark Post heeft opgekweekt in zijn laboratorium. Het vlees is gekweekt uit stamcellen van een koe. Post hoopt uiteindelijk ook andere vleesproducten te kunnen kweken in het lab, zoals bijvoorbeeld biefstuk.
Even duur
Als de hamburger straks in de winkel ligt, kost hij evenveel als een echt stukje vlees of is hij zelfs goedkoper, beweert de hoogleraar. Maar het stukje kweekvlees dat maandag in de pan lag, kost vele malen meer dan een stukje in de supermarkt. Post maakte maandag bekend dat mede-Google-oprichter Sergey Brin al 700.000 euro heeft geļnvesteerd in het project.
Veiligheid
Critici vragen zich af of het vlees wel veilig is, maar volgens Post is er „geen reden om te denken dat het onveilig is”. „Ik zou er geen probleem mee hebben als mijn kinderen het zouden eten”, zei hij tijdens de presentatie. Hij zei zelfs dat zijn kinderen jaloers waren dat de twee journalisten het al mochten proeven voor hen.
De hamburger werd overigens niet helemaal opgegeten tijdens de presentatie. Op een vraag daarover van een journalist zei Post dat hij van plan was hem mee te nemen voor zijn kinderen.
Bron: Telegraaf
Mag ik 1 hamburger....quote:
Yes!quote:
Wordt je dan niet misselijk als je ziet hoe het er in de bio-industrie aan toe gaat?quote:Op maandag 5 augustus 2013 15:26 schreef Karina het volgende:
Ik weet niet waarom maar als ik het stukje hierboven lees dan word ik een beetje misselijk
Goed punt. Kweekvlees klinkt niet zo fris, maar als men de hamburgers bij de mac vreet, dan moet dit er toch ook wel in gaan...quote:Op maandag 5 augustus 2013 15:26 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
[..]
Yes!
Maar on-topic, veel mensen hebben nog een naar idee bij 'labvlees'/'kweekvlees'
Maar in feite is de bio-industrie van vandaag de dag niet veel anders. Behalve dat het vlees een bewustzijn heeft (wat eigenlijk treurig is, want de koeien kunnen niks doen behalve liggen) Want qua chemische troep is het zelfs erger. Koeien worden tegenwoordig helemaal volgestopt met antibiotica en groeimiddelen.
Hopelijk zien mensen dat in en komt kweekvlees nu snel echt van de grond.
Eerst was er ook tegenstand toen de vegetarische vleeswaren erin kwamen.quote:Op maandag 5 augustus 2013 15:26 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
[..]
Yes!
Maar on-topic, veel mensen hebben nog een naar idee bij 'labvlees'/'kweekvlees'
Maar in feite is de bio-industrie van vandaag de dag niet veel anders. Behalve dat het vlees een bewustzijn heeft (wat eigenlijk treurig is, want de koeien kunnen niks doen behalve liggen) Want qua chemische troep is het zelfs erger. Koeien worden tegenwoordig helemaal volgestopt met antibiotica en groeimiddelen.
Hopelijk zien mensen dat in en komt kweekvlees nu snel echt van de grond.
Ik word van zoveel dingen misselijk.quote:Op maandag 5 augustus 2013 15:28 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
[..]
Wordt je dan niet misselijk als je ziet hoe het er in de bio-industrie aan toe gaat?
Jij denkt dat dit een gezonde industrie is/wordt?quote:Op maandag 5 augustus 2013 15:26 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
[..]
Yes!
Maar on-topic, veel mensen hebben nog een naar idee bij 'labvlees'/'kweekvlees'
Maar in feite is de bio-industrie van vandaag de dag niet veel anders. Behalve dat het vlees een bewustzijn heeft (wat eigenlijk treurig is, want de koeien kunnen niks doen behalve liggen) Want qua chemische troep is het zelfs erger. Koeien worden tegenwoordig helemaal volgestopt met antibiotica en groeimiddelen.
Hopelijk zien mensen dat in en komt kweekvlees nu snel echt van de grond.
quote:Op maandag 5 augustus 2013 15:29 schreef Karina het volgende:
[..]
Ik word van zoveel dingen misselijk.
Geen idee. Valt weinig over te zeggen nog. Maar ieder geval komen er een stuk minder dieren aan te pas.quote:Op maandag 5 augustus 2013 15:30 schreef Wokkel het volgende:
[..]
Jij denkt dat dit een gezonde industrie is/wordt?
Of zelf je eten opvoeden en slachten/klaarmakenquote:Op maandag 5 augustus 2013 15:31 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
[..]
Maar snap je wat ik bedoel. Ik vind het ook geen fris idee, kweekvlees. Maar als ik zie hoe het er in de industrie nu aan toe gaat zou ik niet heel lang twijfelen om over te stappen...
Maar zonder de broodnodige gevaren die vlees soms ook heeft. Slechte ontwikkeling voor de mensheid.quote:Op maandag 5 augustus 2013 15:32 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
[..]
Geen idee. Valt weinig over te zeggen nog. Maar ieder geval komen er een stuk minder dieren aan te pas.
Uiteindelijk is dit ook maar een overgangsfase, want op een dag zullen we compleet vanaf scratch ons eten kunnen opbouwen met de structuur, vitamines en smaak die we zelf willen.
Broodnodige gevaren?quote:Op maandag 5 augustus 2013 15:34 schreef Wokkel het volgende:
[..]
Maar zonder de broodnodige gevaren die vlees soms ook heeft. Slechte ontwikkeling voor de mensheid.
De mensheid wordt alleen sterker als de zwakkeren afvallen. Wanneer je de gevaren uitsluit ga je er dus in zijn geheel op achteruit.quote:
Er is nu aangetoond dat het kan, dat was het moeilijke gedeelte. The rest is engineering.quote:Op maandag 5 augustus 2013 15:13 schreef Kowloon het volgende:
[..]
Maar de vraag is dus of dat ook werkelijk kan. Want een koe wordt voor veel meer gebruikt dan alleen vleesproductie. Je kan de koe pas schrappen als je alle producten van de koe synthetisch kunt produceren.
Wat zijn 'de zwakkeren' dan in onze samenleving? Mensen die niet goed tegen een stukje ongekookt vlees kunnen?quote:Op maandag 5 augustus 2013 15:36 schreef Wokkel het volgende:
[..]
De mensheid wordt alleen sterker als de zwakkeren afvallen. Wanneer je de gevaren uitsluit ga je er dus in zijn geheel op achteruit.
Dat bepaalt de natuur.quote:Op maandag 5 augustus 2013 15:38 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
[..]
Wat zijn 'de zwakkeren' dan in onze samenleving? Mensen die niet goed tegen een stukje ongekookt vlees kunnen?
Onzin, ik ben geen reli fanaat ofzo maar denk maar niet dat de mens de natuur de baas is.quote:Daarnaast speelt natuurlijke selectie voor ons geen rol meer. Onze intelligentie zorgt ervoor dat we techniek en wetenschap kunnen gebruiken om de mensheid sterker te maken.
Dan moeten ze ook stoppen om de mens (of zwakkeren) door medicijnen langer in leven te houdenquote:Op maandag 5 augustus 2013 15:36 schreef Wokkel het volgende:
[..]
De mensheid wordt alleen sterker als de zwakkeren afvallen. Wanneer je de gevaren uitsluit ga je er dus in zijn geheel op achteruit.
De gedachte om vlees maar 'gevaarlijk' te houden zodat er een handjevol mensen overlijden, die er vervolgens voor zorgen dat we als mensheid op de lange termijn sterker worden slaat nergens op.quote:Op maandag 5 augustus 2013 15:39 schreef Wokkel het volgende:
[..]
Dat bepaalt de natuur.
[..]
Onzin, ik ben geen reli fanaat ofzo maar denk maar niet dat de mens de natuur de baas is.
Tuurlijk begrijp ik wat je bedoelt, maar als ik dit lees:quote:Op maandag 5 augustus 2013 15:31 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
[..]
Maar snap je wat ik bedoel. Ik vind het ook geen fris idee, kweekvlees. Maar als ik zie hoe het er in de industrie nu aan toe gaat zou ik niet heel lang twijfelen om over te stappen...
En normaal stukje vlees is toch ook gewoon opgebouwd uit tig duizend miniscule stukjes weefsel, alleen zijn die weefsels nu op een andere manier ontstaanquote:Op maandag 5 augustus 2013 15:50 schreef Karina het volgende:
[..]
Tuurlijk begrijp ik wat je bedoelt, maar als ik dit lees:
Het stukje vlees is gemaakt van 20.000 minuscule stukjes weefsel
Tja klinkt niet echt lekker.
Een ziekenhuis zou eigenlijk alleen maar gebroken ledematen moeten herstellen en de rest lekker laten gaan. krijgen we een mooie sterke samenleving van.quote:Op maandag 5 augustus 2013 15:36 schreef Wokkel het volgende:
[..]
De mensheid wordt alleen sterker als de zwakkeren afvallen. Wanneer je de gevaren uitsluit ga je er dus in zijn geheel op achteruit.
Doodgaan door ziekte is slechts één facet van natuurlijke selectie. Dat iemand de vruchtbare leeftijd bereikt, wil niet zeggen dat die persoon ook een partner weet te vinden en kinderen krijgt (waarbij het aantal kinderen ook een belangrijke rol speelt). Dus nee, niet iedereen heeft gelijke kansen; voor bijvoorbeeld mentaal gehandicapten zal die kans denk ik vrij klein zijn. De mens evolueert dus nog steeds, alleen speelt ziekte daar tegenwoordig een minder grote rol bij. Of dat een goed of slecht iets is, valt over te discussiėren.quote:Op maandag 5 augustus 2013 15:45 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
[..]
Daarnaast heeft iedereen in onze samenleving vrijwel gelijke kansen om zich voor te planten namelijk, dus nee, natuurlijke selectie is niet meer van toepassing. En waarom zou dat nodig zijn als wij techniek en wetenschap hebben om onszelf sterker te maken.
OK! We beginnen met jouw ouders / broertjes en zusjes / partner / kinderenquote:Op maandag 5 augustus 2013 15:55 schreef jogy het volgende:
[..]
Een ziekenhuis zou eigenlijk alleen maar gebroken ledematen moeten herstellen en de rest lekker laten gaan. krijgen we een mooie sterke samenleving van.
Jouw sarcasme detector is ook kapot.quote:Op maandag 5 augustus 2013 16:57 schreef falling_away het volgende:
[..]
OK! We beginnen met jouw ouders / broertjes en zusjes / partner / kinderen
Daar is al lang geen sprake meer van. Selectie vindt overigens plaats op het gebied van voortplanting, niet overleving.quote:Op maandag 5 augustus 2013 15:36 schreef Wokkel het volgende:
[..]
De mensheid wordt alleen sterker als de zwakkeren afvallen. Wanneer je de gevaren uitsluit ga je er dus in zijn geheel op achteruit.
Het is de titel van dit boek, geschreven door futuroloog Ray Kurzweil (momenteel werkzaam bij Google). Hij gelooft dat we +/- halverwege deze eeuw gaan meemaken dat gewone huis-tuin-en-keukencomputers meer rekenkracht hebben dan alle breinen van alle mensen bij elkaar en dat maakt een totaal andere wereld mogelijk dan de maatschappij waarin we nu leven. Dat moment (dat computers meer rekenkracht hebben dan mensen) wordt "the singularity" genoemd.quote:
Dat slachtafval in de frikadel klinkt ook niet erg fris, maar toch eten we hetquote:Op maandag 5 augustus 2013 15:50 schreef Karina het volgende:
[..]
Tuurlijk begrijp ik wat je bedoelt, maar als ik dit lees:
Het stukje vlees is gemaakt van 20.000 minuscule stukjes weefsel
Tja klinkt niet echt lekker.
Interessant, bedankt voor de info.quote:Op maandag 5 augustus 2013 19:04 schreef Tijn het volgende:
[..]
Het is de titel van dit boek, geschreven door futuroloog Ray Kurzweil (momenteel werkzaam bij Google). Hij gelooft dat we +/- halverwege deze eeuw gaan meemaken dat gewone huis-tuin-en-keukencomputers meer rekenkracht hebben dan alle breinen van alle mensen bij elkaar en dat maakt een totaal andere wereld mogelijk dan de maatschappij waarin we nu leven. Dat moment (dat computers meer rekenkracht hebben dan mensen) wordt "the singularity" genoemd.
Ik zou de inhoud echter wel met een flinke dosis zout nemen. Zoals in een Nature review over dat boek ook werd gesteld:quote:Op maandag 5 augustus 2013 19:04 schreef Tijn het volgende:
[..]
Het is de titel van dit boek, geschreven door futuroloog Ray Kurzweil (momenteel werkzaam bij Google). Hij gelooft dat we +/- halverwege deze eeuw gaan meemaken dat gewone huis-tuin-en-keukencomputers meer rekenkracht hebben dan alle breinen van alle mensen bij elkaar en dat maakt een totaal andere wereld mogelijk dan de maatschappij waarin we nu leven. Dat moment (dat computers meer rekenkracht hebben dan mensen) wordt "the singularity" genoemd.
quote:I recall reading a statistic from my student days to the effect that if physics journals continued
to grow at the same rate, then by the end of the twentieth century, library bookshelves would have to expand at the speed of light to accommodate them.
Vanaf 14:30 minuut.quote:Op maandag 5 augustus 2013 19:29 schreef -Strawberry- het volgende:
[..]
Interessant, bedankt voor de info.
Waarom zou dat niet lukken?quote:Op maandag 5 augustus 2013 19:36 schreef contactpersoon het volgende:
Ligt eraan of ze de vetten op orde krijgen
Het is inderdaad nogal een aanname dat die groei exponentieel zal blijven.quote:Op maandag 5 augustus 2013 19:33 schreef Monolith het volgende:
[..]
Ik zou de inhoud echter wel met een flinke dosis zout nemen. Zoals in een Nature review over dat boek ook werd gesteld:
[..]
Hij kan wel mooi praten, die jongen.quote:
Kurzweil gelooft dat dat kan omdat ontwikkeling op het gebied van technologie op z'n beurt verdere ontwikkelingen helpen te versnellen. Hij noemt dat "the law of accelerating returns". Maar hier verder op ingaan is misschien wat off-topic.quote:Op maandag 5 augustus 2013 19:39 schreef -Strawberry- het volgende:
[..]
Het is inderdaad nogal een aanname dat die groei exponentieel zal blijven.
Sterker nog, rekenkracht verdubbelt al niet meer om de twee jaar omdat we de grens bereiken qua schaal.quote:Op maandag 5 augustus 2013 19:39 schreef -Strawberry- het volgende:
[..]
Het is inderdaad nogal een aanname dat die groei exponentieel zal blijven.
Ik vind het er prima uitzien eigenlijk. Maar nog genoeg ruimte voor verbetering.quote:Op maandag 5 augustus 2013 20:19 schreef Supersoep het volgende:
[..]
Sterker nog, rekenkracht verdubbelt al niet meer om de twee jaar omdat we de grens bereiken qua schaal.
Verder ziet die hamburger er enorm ranzig uit. Droog en taai, gadver.
Op mijn FB heb ik er nog niets over gelezen. Het interesseert mensen blijkbaar weinig.quote:Ik heb zo'n muts op Facebook die loopt te verkondigen dat ze het een dieptepunt van de mensheid vindt omdat we de gezondheidsrisico's op lange termijn pas kunnen waarnemen als zoiets op de markt komt.Behalve dat het onzin is, kan je zoiets voor zowat elk product wel poneren. Technologie, medicijnen, etc.
Ik kijk er ook niet van op, maar gerommel met voedsel is echt niet iets nieuws. Daarbij is dit sowieso niet echt nieuws, stamcellen worden al lang gebruikt voor allerlei toepassingen (nu toevallig hamburgers)quote:Op maandag 5 augustus 2013 21:06 schreef -Strawberry- het volgende:
[..]
Ik vind het er prima uitzien eigenlijk. Maar nog genoeg ruimte voor verbetering.
[..]
Op mijn FB heb ik er nog niets over gelezen. Het interesseert mensen blijkbaar weinig.
Nah, de 700.000 was voor de hele ontwikkeling etc. Deze hamburger zelf scheen maar 250.000 te kosten. Koopje, toch!quote:Op maandag 5 augustus 2013 15:26 schreef -CRASH- het volgende:
Mag ik 1 hamburger....
Dat is dan 700.000 euro
Mag ik hier ook pinnen
Ontwikkeling is altijd duur. Nu is het zaak om die kosten terug te verdienen met schaalvergroting.quote:Op maandag 5 augustus 2013 22:14 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Nah, de 700.000 was voor de hele ontwikkeling etc. Deze hamburger zelf scheen maar 250.000 te kosten. Koopje, toch!
Mja, het is de vraag in hoeverre deze ontwikkeling echt tot een product kan leiden dat de smaak van vlees weet te benaderen. Zoals gisteren ook werd opgemerkt ergens op TV wordt de smaak van vlees ook grotendeels bepaald door de ophoping van stoffen in het vlees gedurende de ontwikkeling van het dier. Dat zul je dan ook op de een of andere manier moeten zien te benaderen.quote:
Toch is het alles behalve ondenkbaar.quote:Op maandag 5 augustus 2013 19:33 schreef Monolith het volgende:
[..]
Ik zou de inhoud echter wel met een flinke dosis zout nemen. Zoals in een Nature review over dat boek ook werd gesteld:
[..]
Dat vind ik altijd zo'n lekenargument. Voor elke succesvolle technologie zijn er 10 of 100 veelbelovende technologieėn die het in de praktijk toch niet halen. Dat heeft allerhande oorzaken, van daadwerkelijk onoverkoombare (theoretische) problemen tot aan het feit dat er efficiėntere en goedkopere alternatieven opkomen.quote:Op dinsdag 6 augustus 2013 11:57 schreef theunderdog het volgende:
[..]
Toch is het alles behalve ondenkbaar.
De technologische wetenschap blijft zich ontwikkelen, wie weet waar we over 20 jaar staan.
Ach dat zal op den duur ook wel lukkenquote:Op dinsdag 6 augustus 2013 11:49 schreef Monolith het volgende:
[..]
Mja, het is de vraag in hoeverre deze ontwikkeling echt tot een product kan leiden dat de smaak van vlees weet te benaderen. Zoals gisteren ook werd opgemerkt ergens op TV wordt de smaak van vlees ook grotendeels bepaald door de ophoping van stoffen in het vlees gedurende de ontwikkeling van het dier. Dat zul je dan ook op de een of andere manier moeten zien te benaderen.
Zie de reactie boven je.quote:Op dinsdag 6 augustus 2013 12:04 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Ach dat zal op den duur ook wel lukken
Natuurlijk, alleen de theorien zijn er.quote:Op dinsdag 6 augustus 2013 12:01 schreef Monolith het volgende:
[..]
Dat vind ik altijd zo'n lekenargument. Voor elke succesvolle technologie zijn er 10 of 100 veelbelovende technologieėn die het in de praktijk toch niet halen. Dat heeft allerhande oorzaken, van daadwerkelijk onoverkoombare (theoretische) problemen tot aan het feit dat er efficiėntere en goedkopere alternatieven opkomen.
+ een broodje met graan uit een stamcelquote:Op maandag 5 augustus 2013 19:45 schreef Monolith het volgende:
Overigens wordt dit pas echt een revolutie als ze er ook een mayo en curry smaak aan toevoegen natuurlijk.
In hoeverre is dat relevant?quote:Op dinsdag 6 augustus 2013 11:49 schreef Monolith het volgende:
[..]
Mja, het is de vraag in hoeverre deze ontwikkeling echt tot een product kan leiden dat de smaak van vlees weet te benaderen. Zoals gisteren ook werd opgemerkt ergens op TV wordt de smaak van vlees ook grotendeels bepaald door de ophoping van stoffen in het vlees gedurende de ontwikkeling van het dier. Dat zul je dan ook op de een of andere manier moeten zien te benaderen.
Evolutie is niet dat de sterkste overleefd maar het organisme dat zich het best (en waar nodig snelst) aanpast.quote:Op maandag 5 augustus 2013 15:55 schreef jogy het volgende:
[..]
Een ziekenhuis zou eigenlijk alleen maar gebroken ledematen moeten herstellen en de rest lekker laten gaan. krijgen we een mooie sterke samenleving van.
Het heeft niet zoveel te maken met 'alleen de theorieėn zijn er'. Er is zelfs al een prototype. Het gaat erom dat de technologie die hier gehanteerd wordt bestaat uit het kweken van spierweefsel uit stamcellen. Daar moet dan ook nog vetweefsel bij komen, je moet de accumulatie van dergelijke stoffen op de een of andere manier zien te emuleren, enzovoort. De vraag is of dat gaat lukken.quote:Op dinsdag 6 augustus 2013 12:06 schreef theunderdog het volgende:
[..]
Natuurlijk, alleen de theorien zijn er.
Daarbij is het kiezen van een goedkoper alternatief gewoon een rationele afweging. Dat heeft niets te maken met het "niet kunnen".
Er zijn genoeg wetenschappers die beweren dat wij over 20 jaar wel eens heel ver kunnen zijn. Dat wij ook met behulp van technologie langer gaan leven, veel langer.
iemand die botten breekt is of dom of onvoorzichtig of heeft een zwak gestel, geen reden om aan te nemen dat het herstellen van breuken de maatschappij sterker zou makenquote:Op maandag 5 augustus 2013 15:55 schreef jogy het volgende:
[..]
Een ziekenhuis zou eigenlijk alleen maar gebroken ledematen moeten herstellen en de rest lekker laten gaan. krijgen we een mooie sterke samenleving van.
Dat is alleszins relevant. Als het niet smaakt naar 'echt vlees', dan kun je net zo goed efficiėntere, al bestaande vleesvervangers hanteren. Ik kan me niet voorstellen dat dergelijke kweek een echt efficiėnt proces oplevert. Hooguit zou het een interessante toepassing kunnen zijn om net als in science fiction series e.d. je eigen eten te kunnen 3D printen.quote:Op dinsdag 6 augustus 2013 12:09 schreef theunderdog het volgende:
[..]
In hoeverre is dat relevant?
Is het wenselijk dat wij als maatschappij de smaak van het vlees boven dierenleed en het milieu gaan zetten?
Natuurlijk is het niet goed als de hamburger opeens naar wortels gaat smaken. Maar wat maakt het nu uit als dit vlees wat minder sappig is als de "echte" hamburger?
Maar toen dachten "mensen" dat. Nu beweren zelfs wetenschappers dat wij over 20 jaar erg ver kunnen zijn.quote:Op dinsdag 6 augustus 2013 12:10 schreef Monolith het volgende:
[..]
Het heeft niet zoveel te maken met 'alleen de theorieėn zijn er'. Er is zelfs al een prototype. Het gaat erom dat de technologie die hier gehanteerd wordt bestaat uit het kweken van spierweefsel uit stamcellen. Daar moet dan ook nog vetweefsel bij komen, je moet de accumulatie van dergelijke stoffen op de een of andere manier zien te emuleren, enzovoort. De vraag is of dat gaat lukken.
Veel mensen dacht een aantal decennia terug ook dat de AI inmiddels wel op het niveau zou zijn dat we volledig autonome robots zouden hebben die qua niveau vergelijkbaar zouden zijn met de mens. Op het moment zijn we nog nauwelijks in staat om robots te bouwen die de motoriek van simpele insecten weten na te bootsen.
Precies en als je dus de mensheid als organisme zou zien dan is het voor ons het beste om een beetje lief en verzorgend voor elkaar te zijn in plaats van maar tegen onszelf te vechten. Maar offtopicquote:Op dinsdag 6 augustus 2013 12:09 schreef lurf_doctor het volgende:
[..]
Evolutie is niet dat de sterkste overleefd maar het organisme dat zich het best (en waar nodig snelst) aanpast.
Ook wetenschappers beweerden dat. Maar het gaat er niet om dat mensen beweren. Het voorspellen van X is over 20 jaar mogelijk blijft heel vaak gewoon koffiedik kijken. Je weet niet waar je nog tegenaan gaat lopen. Bovendien zijn er voor elke wetenschapper die iets dergelijks beweert 10 die het tegendeel beweren. Kijk bijvoorbeeld naar de op maat gemaakte kankerbestrijding waar onlangs die campagne voor is gestart.quote:Op dinsdag 6 augustus 2013 12:13 schreef theunderdog het volgende:
[..]
Maar toen dachten "mensen" dat. Nu beweren zelfs wetenschappers dat wij over 20 jaar erg ver kunnen zijn.
Motorische aansturing is echt behoorlijk complex. Er komt een enorme berg aan parallelle verwerking van gegevens bij kijken die weer moet leiden tot veel gecoördineerde aansturing van de motoriek. Er is ook nog steeds geen complete analyse van het zenuwstelsel van een individueel insect bij mijn weten. Dat is natuurlijk ook al een voorwaarde om iets adequaat te kunnen simuleren.quote:Maar hoe komt het eigenlijk dat wij nog geen robots kunnen bouwen die de motoriek van simpele insecten kunnen na bootsen? Waarom is dat zo moeiijk? (jij hebt er immers veel meer verstand van dan ik).
1: Het is inderdaad koffiedik kijken. Maar het eerste wat in mij opkomt is dat een wetenschapper niet zomaar gaat speculeren.quote:Op dinsdag 6 augustus 2013 12:21 schreef Monolith het volgende:
[..]
Ook wetenschappers beweerden dat. Maar het gaat er niet om dat mensen beweren. Het voorspellen van X is over 20 jaar mogelijk blijft heel vaak gewoon koffiedik kijken. Je weet niet waar je nog tegenaan gaat lopen. Bovendien zijn er voor elke wetenschapper die iets dergelijks beweert 10 die het tegendeel beweren. Kijk bijvoorbeeld naar de op maat gemaakte kankerbestrijding waar onlangs die campagne voor is gestart.
[..]
Motorische aansturing is echt behoorlijk complex. Er komt een enorme berg aan parallelle verwerking van gegevens bij kijken die weer moet leiden tot veel gecoördineerde aansturing van de motoriek. Er is ook nog steeds geen complete analyse van het zenuwstelsel van een individueel insect bij mijn weten. Dat is natuurlijk ook al een voorwaarde om iets adequaat te kunnen simuleren.
Men stapt verder nog wel vaak over het feit in dat van theoretisch concept naar in de praktijk werkbare oplossing een enorm traject is waarbij nog van alles mis kan gaan.
Ik vind dat deze vergelijking niet helemaal op gaat.quote:Op dinsdag 6 augustus 2013 12:12 schreef Monolith het volgende:
[..]
Dat is alleszins relevant. Als het niet smaakt naar 'echt vlees', dan kun je net zo goed efficiėntere, al bestaande vleesvervangers hanteren. Ik kan me niet voorstellen dat dergelijke kweek een echt efficiėnt proces oplevert. Hooguit zou het een interessante toepassing kunnen zijn om net als in science fiction series e.d. je eigen eten te kunnen 3D printen.
Iets 'hoort'quote:Op dinsdag 6 augustus 2013 12:50 schreef arjan1212 het volgende:
Vlees hoort gewoon van echte dieren te komen, het liefst wild
Ach, mensen verzetten zich altijd tegen vernieuwing. Als het een paar jaar bestaat eet jij het ook gewoon hoor.quote:Op dinsdag 6 augustus 2013 12:52 schreef arjan1212 het volgende:
Het is mijn mening. Als jij graag kunstmatig voedsel eet moet je zelf weten, ik vind het niks.
Het punt is dat dat gewoon niet vol te houden is op termijn.quote:Op dinsdag 6 augustus 2013 12:50 schreef arjan1212 het volgende:
Vlees hoort gewoon van echte dieren te komen, het liefst wild
Heb jij enig idee hoe de huidige vleesvervangers zich verhouden tot dit stukje gekweekt vlees qua smaak? Voor zover ik het begreep benaderde dit stukje vlees nog lang niet de smaak van echt vlees.quote:Op dinsdag 6 augustus 2013 12:41 schreef theunderdog het volgende:
[..]
Ik vind dat deze vergelijking niet helemaal op gaat.
Vleesvervangers smaken immers helemaal niet naar vlees. Terwijl deze hamburger alleen het beetje vet miste
http://www.nieuws.nl/econ(...)aakt-echt-naar-vleesquote:Op dinsdag 6 augustus 2013 13:02 schreef Monolith het volgende:
[..]
Heb jij enig idee hoe de huidige vleesvervangers zich verhouden tot dit stukje gekweekt vlees qua smaak? Voor zover ik het begreep benaderde dit stukje vlees nog lang niet de smaak van echt vlees.
Al geproefd? Of is het een psychische kwestie?quote:Op dinsdag 6 augustus 2013 12:52 schreef arjan1212 het volgende:
Het is mijn mening. Als jij graag kunstmatig voedsel eet moet je zelf weten, ik vind het niks.
Alles wat jij eet is puur natuur?quote:Op dinsdag 6 augustus 2013 12:52 schreef arjan1212 het volgende:
Het is mijn mening. Als jij graag kunstmatig voedsel eet moet je zelf weten, ik vind het niks.
Waarom? Je maakt gebruik van zoveel dingen die kunstmatig zijn. Kunstmatig staat niet gelijk aan slecht.quote:Op dinsdag 6 augustus 2013 12:52 schreef arjan1212 het volgende:
Het is mijn mening. Als jij graag kunstmatig voedsel eet moet je zelf weten, ik vind het niks.
Er zijn vleesvervangers die wel in de buurt komen.quote:Op dinsdag 6 augustus 2013 12:41 schreef theunderdog het volgende:
[..]
Ik vind dat deze vergelijking niet helemaal op gaat.
Vleesvervangers smaken immers helemaal niet naar vlees. Terwijl deze hamburger alleen het beetje vet miste
De cellen die in dit "cultured beef" zitten, zijn precies hetzelfde als normale koeiencellen in een lap vlees. Ze zijn alleen niet binnen een koe gegroeid, dat is het enige verschil.quote:Op dinsdag 6 augustus 2013 13:14 schreef -Strawberry- het volgende:
[..]
Waarom? Je maakt gebruik van zoveel dingen die kunstmatig zijn. Kunstmatig staat niet gelijk aan slecht. Of het nou cellen zijn van een voorheen levend wezen of van kunstmatig gegroeid vlees.
En waarom is dat erg?quote:Op dinsdag 6 augustus 2013 12:55 schreef arjan1212 het volgende:
Ja over 20 jaar denkt iedereen dat deze kunstmatige zooi vlees is... en als iemand dan een keer echt vlees eet, verbaast ie zich erover dat het echt 25 keer zo lekker is
Zooi die niet nodig is als vlees in de steriele omgeving van een laboratorium wordt gekweekt.quote:Op dinsdag 6 augustus 2013 13:14 schreef arjan1212 het volgende:
[..]
Helaas niet, want bijna alles wat je in de supermarkt koopt zit vol met zooi
Goed punt. Het zijn inderdaad dezelfde cellen afkomstig van een organisme.quote:Op dinsdag 6 augustus 2013 13:15 schreef Tijn het volgende:
[..]
De cellen die in dit "cultured beef" zitten, zijn precies hetzelfde als normale koeiencellen in een lap vlees. Ze zijn alleen niet binnen een koe gegroeid, dat is het enige verschil.
Als echt vlees 25 keer zo lekker is als kweekvlees dan wordt kweekvlees nooit een succes.quote:Op dinsdag 6 augustus 2013 12:55 schreef arjan1212 het volgende:
Ja over 20 jaar denkt iedereen dat deze kunstmatige zooi vlees is... en als iemand dan een keer echt vlees eet, verbaast ie zich erover dat het echt 25 keer zo lekker is
Oh het is ook wel een 'educated guess'. Maar vergelijk het met voetbal. Analytici die een voorspelling doen over wie dit jaar de eredivisie wint, doen dat echt niet op basis van een willekeurige gok. Dit jaar wordt Ajax onder de analytici toch wel als grote favoriet gezien. Er zijn echter natuurlijk legio factoren die ervoor kunnen zorgen dat Ajax dit seizoen geen kampioen wordt.quote:Op dinsdag 6 augustus 2013 12:39 schreef theunderdog het volgende:
[..]
1: Het is inderdaad koffiedik kijken. Maar het eerste wat in mij opkomt is dat een wetenschapper niet zomaar gaat speculeren.
Welnee, het is vrijwel altijd alsof je karton aan het eten bent.quote:Op dinsdag 6 augustus 2013 13:14 schreef -Strawberry- het volgende:
[..]
Er zijn vleesvervangers die wel in de buurt komen.
Je kan varieren met soorten vlees. En wie zegt dat ze dezelfde koe zullen gebruiken voor al het kweekmateriaal? In theorie zou je juist een perfect stukje vlees kunnen ontwikkelen wat gezonder is dan elke keer vlees eten van een andere koe.quote:Op dinsdag 6 augustus 2013 14:04 schreef Leipo666 het volgende:
wat zal het effect zijn op de mens als je steeds dezelfde stukjes vlees binnenkrijgt?
Nu is het zo dat als de koe op is je weer een andere koe op gaat eten
nu kun je de situatie krijgen dat je jarenlang dezelfde koe op gaat eten omdat ze de hele tijd dezelfde koe/stamcellen gaan gebruiken voor hun kweek....
Hoeveel heb je er geprobeerd?quote:Op dinsdag 6 augustus 2013 13:43 schreef theunderdog het volgende:
[..]
Welnee, het is vrijwel altijd alsof je karton aan het eten bent.
Dat is geen science fiction meer he:quote:Op dinsdag 6 augustus 2013 12:12 schreef Monolith het volgende:
Hooguit zou het een interessante toepassing kunnen zijn om net als in science fiction series e.d. je eigen eten te kunnen 3D printen.
Precies.quote:Op dinsdag 6 augustus 2013 17:41 schreef Dagonet het volgende:
Een volgende stap is natuurlijk van voedsel naar replacement limbs.
Spierweefsel plakken op een kunstmatig bot met kunstmatige zenuwen, op zich niet geheel out of the realm of possibilities.quote:
Het voornaamste verschil met traditioneel vlees is dat het organisme in kwestie ervoor moet overlijden. De koe waarvan deze gekweekte hamburger is gemaakt, huppelt nog vrolijk door de wei.quote:Op dinsdag 6 augustus 2013 13:16 schreef -Strawberry- het volgende:
[..]
Goed punt. Het zijn inderdaad dezelfde cellen afkomstig van een organisme.
Prachtig toch.quote:Op dinsdag 6 augustus 2013 18:13 schreef Tijn het volgende:
[..]
Het voornaamste verschil met traditioneel vlees is dat het organisme in kwestie ervoor moet overlijden. De koe waarvan deze gekweekte hamburger is gemaakt, huppelt nog vrolijk door de wei.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |