Erg interessant.quote:Hamburger van kweekvlees vandaag gepresenteerd; revolutie?
De eerste hamburger van kweekvlees wordt vandaag onder toeziend oog van de hele wereldpers (vanaf 13:30 live) groots gepresenteerd. Gefinancierd door een anonieme mecenas die pas vandaag bekend wordt gemaakt, ontwikkeld in een laboratorium in Maastricht. Gaat het een revolutie in de wereldwijde voedselproductie ontketenen? 'Het is nu nog science fiction.'
De energieverslindende vleesconsumptie wordt gezien als een van de grootste uitdagingen van deze tijd. De vraag naar vlees blijft stijgen en volgens de VN-landbouworganisatie FAO bedroeg de wereldvleesconsumptie vorig jaar 297 miljoen ton. Door het groeiende aantal wereldburgers wordt geschat dat in 2050 ruim 470 miljoen ton nodig zal zijn.
Hoogleraar tissue-engineering en cardio-vasculair arts Mark Post is de afgelopen jaren bezig geweest om de eerste hamburger van kweekvlees te ontwikkelen. Het project liep bijna een jaar vertraging op en per hamburger was zo'n 250.000 euro nodig voor de ontwikkeling. In totaal heeft de ontwikkeling zo'n 800.000 euro gekost. Dat geld is goed besteed: kweekvlees wordt gezien als een van de meest voor de hand liggende oplossingen voor het vleesprobleem.
Drie kweekvleeshamburgers
Er zijn drie kweekvleeshamburgers gemaakt; de eerste werd in Maastricht al verorberd, de tweede is gisteren door een kok geprobeerd - 'je wilt niet dat het maandag onder het oog van de camera's misgaat' - en vandaag kan ook het publiek meekijken als het revolutionaire burgertje de pan in gaat.
Een opeenstapeling van 20.000 minuscule stukjes weefsel uit de stamcellen van een koe is de eerste stap richting duurzaam geproduceerd kweekvlees. In een speciale kweekkast - 'een beetje het lichaam' - met een hoge luchtvochtigheid en de nagebootste lichaamstemperatuur van 37 graden groeien de stamcellen uit tot spierweefsel.
Uit een klein stukje van een biefstuk kunnen een paar honderd stamcellen gehaald worden. 'Daar kan zeker 10.000 kilo vlees mee worden gemaakt. Dus van een heel biefstuk kun je al snel een miljoen kilo vlees worden maken', legt Post uit. Het ziet er nog niet uit als een hamburger en over de smaak: 'Laat ik het zo zeggen: hij smaakte niet spectaculair, maar goed genoeg.'
Supermarkt
'Ongeveer 50 procent van het vlees is verwerkt in producten', zegt Post in een item van Nieuwsuur. Hij loopt vrolijk door de supermarkt en pakt pizza's, kroketten, rookworsten en soepblikken uit de schappen. 'Het vlees dat hierin zit, kan allemaal zo vervangen worden door kweekvlees.'
Hij somt wat cijfertjes op: 'Als je dit allemaal zou vervangen, betekent het dat we per jaar 40 miljard dieren minder slachten, 40 procent minder landbouwgrond nodig hebben, 30 procent minder water gebruiken en 30 procent minder energie gebruiken.'
Dit is wel toekomstmuziek, geeft Post toe. 'Het is nu nog science fiction. De hamburger is een prototype, een proof of concept. Het project heeft in totaal al zo'n 800.000 euro gekost en we kunnen alleen nog maar gehakt nabootsen. Een mooi kogelbiefstukje maken? Zo ver zijn we nog niet.'
Opschalen
Het opschalen van de kweekvleesproductie kent nog wel een aantal moeilijkheden, vertelde Post eerder in een interview in de Volkskrant. 'Een van de problemen is het bloedserum dat wordt gebruikt in de oplossing waarin de spiercellen groeien. Dat wordt gewonnen uit bloed van kalveren en runderen. Maar bij kweekvlees wil je natuurlijk zo min mogelijk dierlijke toevoegingen gebruiken. Dat zou een achilleshiel kunnen zijn. Maar we hebben al testen gedaan met een synthetisch serum. Die waren veelbelovend. Ik ben ervan overtuigd dat dat wel gaat lukken.'
De ontwikkeling van kweekvlees voor commerciële doeleinden kan snel gaan, denkt Post. 'Mijn financier schat zelfs binnen een jaar of vijf. Dat vind ik te optimistisch.' De kosten voor een proeffabriek worden geschat op zo'n 100 miljoen euro. 'Maar je kunt er geen zinnig woord over zeggen. Het zou zo maar kunnen dat we over vijftig jaar in de slager labels zien met 'hier is een dier voor geslacht'.'
Bron: Volkskrant
Het idee klinkt niet echt lekker nee, zeker niet met synthetische toevoegingen (aspartaam anyone?).quote:Op maandag 5 augustus 2013 12:47 schreef Take2 het volgende:
ik zou dit trouwens niet willen eten, jullie wel?
Waarom niet? Als het lekker smaakt, tenminstequote:Op maandag 5 augustus 2013 12:47 schreef Take2 het volgende:
ik zou dit trouwens niet willen eten, jullie wel?
Gates Foundation zou er achter zitten.quote:Op maandag 5 augustus 2013 12:39 schreef FrozenPizza het volgende:
Ik zou het niet vreemd vinden dat er een FastFood bedrijf erachter zit.
Dit inderdaadquote:Op maandag 5 augustus 2013 12:49 schreef RolStaart-Beer het volgende:
[..]
Waarom niet? Als het lekker smaakt, tenminste
waar haal je dat nou weer vandaan?quote:Op maandag 5 augustus 2013 12:59 schreef IkStampOpTacos het volgende:
Leuk, helemaal geen dieren meer doden maar wel alle bossen kappen voor grondstoffen om vervangers te maken. Puik plan!
Jawel, ik zou het zeker willen proberen. De smaak bepaalt of het een succes wordt. En de voedingswaarde natuurlijk, maar het valt of staat in eerste instantie met de smaak.quote:Op maandag 5 augustus 2013 12:47 schreef Take2 het volgende:
ik zou dit trouwens niet willen eten, jullie wel?
Ja, als jij iets in je tuin kweekt ga je ook eerst een bos kappenquote:Op maandag 5 augustus 2013 12:59 schreef IkStampOpTacos het volgende:
Leuk, helemaal geen dieren meer doden maar wel alle bossen kappen voor grondstoffen om vervangers te maken. Puik plan!
Ja, standaard procedure.quote:Op maandag 5 augustus 2013 13:11 schreef Tja..1986 het volgende:
[..]
Ja, als jij iets in je tuin kweekt ga je ook eerst een bos kappen
Zo te horen zijn ze nog bezig tafels en stoelen neer te zetten. De financier schijnt Sergey Brin te zijn.quote:Op maandag 5 augustus 2013 13:42 schreef Arcee het volgende:
Website is live: http://culturedbeef.net/
Stream nog niet.
Tsja, dat is maar betrekkelijk. Vele dieren leven omdát ze geslacht gaan worden.quote:the greatest hope for hundreds of millions of animals in the world
Aha, het geniale brein achter Google.quote:Op maandag 5 augustus 2013 13:45 schreef Scrutinizer het volgende:
Zo te horen zijn ze nog bezig tafels en stoelen neer te zetten. De financier schijnt Sergey Brin te zijn.
Wat lul jij nu weer?quote:Op maandag 5 augustus 2013 12:59 schreef IkStampOpTacos het volgende:
Leuk, helemaal geen dieren meer doden maar wel alle bossen kappen voor grondstoffen om vervangers te maken. Puik plan!
Leer lezenquote:Op maandag 5 augustus 2013 12:59 schreef IkStampOpTacos het volgende:
Leuk, helemaal geen dieren meer doden maar wel alle bossen kappen voor grondstoffen om vervangers te maken. Puik plan!
quote:Google-oprichter Brin financier kweekvlees
Mede-Google-oprichter Sergey Brin is de tot nu toe anonieme financier voor de ontwikkeling van kweekvlees. Hij heeft de afgelopen jaren 700.000 euro ter beschikking gesteld. Dat heeft de Maastrichtse hoogleraar Mark Post, het brein achter het kweekvlees, maandag bekendgemaakt. De Nederlandse overheid had al eerder 2 miljoen euro subsidie gegeven aan de voorloper van dit project.
Brin investeerde volgens Post in het kweekvleesproject omdat hij begaan is met dierenwelzijn en het milieu. Als het project van Post voet aan de grond krijgt, kan het kweekvlees uitgroeien tot een goed alternatief voor vlees dat afkomstig is van levende dieren. Dat kan zowel het dierenwelzijn als het milieu ten goede komen: voor de productie van vlees zijn dan veel minder dieren nodig, maar ook minder energie, water en landbouwgrond.
Bron: Volkskrant
Blaadje sla, tomaatje, augurkje, plakje kaas, op een vers broodje en met voldoende saus. Wat kan er mis gaan .......quote:Op maandag 5 augustus 2013 12:49 schreef RolStaart-Beer het volgende:
[..]
Waarom niet? Als het lekker smaakt, tenminste
Lijkt wel een schnitzelquote:Op maandag 5 augustus 2013 14:24 schreef Arcee het volgende:
[ afbeelding ]
De hamburger wordt nu gegeten.
quote:Op maandag 5 augustus 2013 14:25 schreef Wespensteek het volgende:
Als je mensenvlees zou kweken mag je het dan wel eten?
Ja, ze proeven 'm nu zonder dat alles.quote:Op maandag 5 augustus 2013 14:23 schreef Jian het volgende:
Blaadje sla, tomaatje, augurkje, plakje kaas, op een vers broodje en met voldoende saus. Wat kan er mis gaan .......
Lijkt me niet, want het is überhaupt niet geslacht.quote:
Hier staat vast niks over in de koran of bijbel.quote:
Heb ooit gehoord da het kosjer kan zijn mits de oorspronkelijke stamcellen van een kosjer geslachte koe afstammen.quote:Op maandag 5 augustus 2013 14:32 schreef Arcee het volgende:
[..]
Hier staat vast niks over in de koran of bijbel.
Lijkt me een afdoende plausibele verklaring om bijvoorbeeld als jood of moslim straks een vorkje mee te prikkenquote:Op maandag 5 augustus 2013 14:33 schreef PhysicsRules het volgende:
[..]
Heb ooit gehoord da het kosjer kan zijn mits de oorspronkelijke stamcellen van een kosjer geslachte koe afstammen.
Er worden geen dieren voor geslacht, er wordt slechts spierweefsel van een levende koe afgenomen.quote:Op maandag 5 augustus 2013 14:33 schreef PhysicsRules het volgende:
[..]
Heb ooit gehoord da het kosjer kan zijn mits de oorspronkelijke stamcellen van een kosjer geslachte koe afstammen.
Als hij hier mee door wil gaan en daadwerkelijk 100 miljoen in zo'n fabriek wil steken dan zie ik dat over 5 jaar wel gebeuren hoor.quote:
Dat doen we nu toch al, maar dan zit er een hele koe omheen....quote:Op maandag 5 augustus 2013 14:57 schreef jogy het volgende:
Ik word er wel een beetje onpasselijk van eigenlijk. Maar dat is niet meer dan gewenning denk ik. Binnen 50 jaar kan je gewoon je eigen vleesjes kweken of zo
(
![]()
)
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |