abonnement Unibet Coolblue
pi_84160326


Op dit forum verschijnen er af en toe topics van mensen die teveel nadenken en hier veel last van ondervinden. Onderstaande post had ik al in een ander topic geplaatst maar dat topic bloedde al snel dood. Aangezien het een lange reactie was waar ik veel tijd in had gestopt, vond ik het jammer dat er geen leuke discussie ontstond. Vandaar dat ik even apart een topic open. De TS uit het vorige topic was al een beetje aan het mediteren om het dwangmatige denken iets te verzachten. Mijn post ging over hoe het verstand ons vaak in de weg staat en hoe dat precies werkt.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Met mediteren zit je in de goede richting alleen het is eigenlijk alleen symptoombestrijding.

Mensen moeten zich goed beseffen dat hun verstand een INSTRUMENT is dat wij hebben "gekregen" van de evolutie. Een slang heeft zijn gif, een luipaard zijn snelheid en wij hebben ons verstand

Verstand = instrument

Dit instrument is het meest machtige instrument dat de evolutie ooit heeft voortgebracht. Het stelde ons in staat om de wereld om ons heen te begrijpen en om taal te ontwikkelen waardoor wij beter konden samenwerken en (ingewikkelde) ideeen konden overdragen op de volgende generatie.

Het verstand heeft ons apen naar de maan gebracht, het verstand heeft allerlei geheimen vh universum ontrafeld (bijv. E=mc2). Het verstand neemt dus nogal een belangrijke rol in, in ons leven. Zonder het waren wij nog apen. Dit is erg belangrijk. Wij onderscheiden ons DOOR het verstand, maar wij zijn NIET ons verstand.

In de loop der tijd heeft zich een "gevoel van jezelf" ontwikkeld IN je verstand, in je geheugen. Informatie wordt opgeslagen in je hersenen of verstand en aan de hand daarvan vormen wij een beeld van de wereld om ons heen, maar wij vormen zo ook een beeld van ons zelf, met de nadruk op BEELD van ONSZELF.

Dit beeld van onszelf noemen wij het ego. Van het woord ego zijn meerdere interpretaties, ik bedoel hier: ego = een op het verstand gebaseerd gevoel van jezelf.

Het ego

Het verstand produceert gedachten, dat is de manier waarop het de wereld kan bevatten. Nadat wij een ego hadden ontwikkeld, leek het voor ons of de gedachten werden geproduceerd door het ego, dus door onszelf! Maar bedenk je dus goed dat jij NIET je ego bent. Het ego is een BEELD van jezelf, het is niet de laatste waarheid over wie jij bent.

Veel mensen geloven dat ze niet kunnen ophouden met denken omdat je niet zou kunnen functioneren zonder gedachten. Ik denk dus ik besta zeg maar. DIT IS ONZIN. Jij bent veel meer dan je gedachten. Je hebt je gedachten niet constant nodig bij alles wat je doet. Minstens 80% van je gedachten zijn totaal niet constructief en productief. Toch denken we de hele dag door, een verslaving.

Dit gebeurt omdat het verstand een instrument is gegeven aan ons door de evolutie om te OVERLEVEN. Inmiddels hebben wij in het westen voldaan aan onze primaire levensbehoeften. Dus wat voor overleven praten we dan over? In dit geval het overleven van ons ego, het beeld dat wij van onszelf hebben en wat in grote mate wordt beinvloed door wat anderen van ons denken.

Dat machtige instrument het verstand is zijn doel dus voorbijgeschoten en is gedegradeerd tot het levend houden van ons zelfbeeld, niet de levende mens achter dat zelfbeeld. We denken ons soms suf over totaal nutteloze dingen.

De oplossing hiervoor, is meer leven in het nu. Genieten van het moment is belangrijk, piekeren over iets wat in de toekomst misschien kan gaan gebeuren niet. Tuurlijk is het belangrijk om te plannen, maar lang obsessief nadenken over kleine dingen die geen invloed hebben op jouw overleven in de echte wereld, dat is uiteraard kansloos.

Het probleem ligt hem in onze identificatie met het ego en onze gedachten. Gedachten zijn middelen om de wereld te begrijpen. Deze worden op hun beurt weer geproduceerd door het verstand. Het verstand is dus een instrument en een gedachtengenerator, maar het is NIET wie jij bent!!

De observeerder

Jij bent de observeerder van je gedachten, DAAR ligt je ware identiteit. Datgene wat de gedachten voorbij ziet komen en ze hoort, dat is de observeerder en DAT ben jij. Zo gauw die observeerder niet observeert maar "naar de gedachte toespringt" en zich ermee identificeert, dan hou jij op de observeerder te zijn en word jij je ego.

Het ego en de observeerder zijn dus twee verschillende dingen: het ego is een op het verstand gebaseerd gevoel van jezelf, voornamelijk geinteresseerd in het "overleven" in een wereld waar we allang overleven. Het houdt zich bezig met: is dit de juiste kleur eyeliner, is deze broek hip genoeg, enz.

De observeerder dat is je ware natuur en de observeerder hoort het verstand te gebruiken, niet andersom! De observeerder hoort helemaal niet de sprong naar de gedachte te maken en zich ermee te identificeren. De observeerder moet van een afstandje kijken naar de gedachten en hoort zich er niet mee te identificeren. Het verstand is immers een instrument.... een instrument dat gebruikt moet worden door JOU en niet andersom.

Het verstand heeft het ego voortgebracht en het is dit ego dat de macht heeft overgenomen VAN JOU! Zie het als een computervirus dat de macht heeft overgenomen van de computer. Maar hoe komen wij af van dit virus? Dat moeten we doen door te beseffen dat wij onze gedachten niet zijn. Hou op met de identificatie met je verstand! Ook al produceert het gedachten die beginnen met "ik"....

Wanneer er in jouw hoofd een gedachte voorbijkomt waarin het woordje "ik" zit, dan gaat het niet over jou, maar die "ik" is dus het ego, het op het verstand gebaseerde gevoel van jezelf. Dit is heel moeilijk te bevatten allemaal, maar vraag wanneer iemand zegt:

"Ik word zo moe van mezelf", "Ik kan niet meer leven met mezelf".....

Wie zijn dan die ik en die zelf??? Wie is die ik die met zichzelf moet leven?? Zijn bovenstaande zinnen mischien gedachten waarbij onze ware natuur even naar boven komt? Je echte ik, de observeerder, die samen moet zien te leven met de eeuwige kwelgeest, het ego?

We zullen de identificatie moeten doorbreken om jezelf echt te vinden. Ik snap dat ik hier in deze post niet goed duidelijk kan maken hoe het nou precies in elkaar zit... Maar misschien dat je iets herkent of dat je het wel interessant vindt. Goede boeken om te lezen zijn "De kracht van het nu" van Eckhart Tolle of "Radical Honesty" van Brad Blanton. Het eerste boek is het meest diepe maar wanneer je het gewoon niet ziet, kan het snel totaal oninteressant worden. Dan kan het tweede boek erg goed zijn omdat het meer gebruikt maakt van een praktische aanpak. Ongetwijfeld zullen er veel meer boeken zijn, maar ik raad toch iedereen aan om De kracht van het nu op z'n minst te proberen.

De Kracht van het Nu

Toen ik dat boek voor het eerst las, wist ik dat ik dat ene had gevonden waarna ik mn hele leven zocht. Ik heb ook altijd veel gepiekerd en werd hier depressief van enz. Toch wist ik dat ik iets verkeerds deed en dat er toch een manier moest zijn om iets te doen aan dat obsessieve denken? Het was verdomme m'n eigen hoofd!! Ik heb m'n hele lichaam onder controle, maar het belangrijkste, het verstand had ik niet onder controle. Dat vond ik op z'n minst erg vreemd. Maar goed, ik had geen kader waarbinnen ik moest zoeken naar een oplossing voor dit probleem. Daarom deed ik het maar af als een hersenspinsel.

Tot dus die ene dag kwam jaren later, toen ik de Kracht vh nu op de deurmat kreeg. Na het lezen van een aantal bladzijden wist ik dus dat het de identificatie met het verstand was, de sprong van de observeerder naar de gedachte, dat mij al die jaren in de weg had gestaan. Op dat moment zag ik dus de ware natuur van mijn ego: het is nep en bestaat alleen bij de gratie van JOUW identificatie met dat ego.

Op dat moment doorbrak ik de identificatie met mijn ego en was ik VRIJ!!! Vrij van die eeuwige kwelgeest die m'n leven af en toe een hel maakte. Op dat moment kreeg ik vijf golven van geluk door me heen, beginnend bij m'n tenen, eindigend in mn hoofd. De ene golf was nog intenser dan de andere... Ik begon weer te denken toen ik bang werd dat ik zou klaarkomen ( ) aangezien ik nog nooit in m'n leven een mentaal orgasme had gehad.

Maar dat was het dus, een mentaal orgasme, vijf achter elkaar, de 1 nog intenser dan de andere, alsof m'n hele lichaam vierde dat het verlost was van die "duivel", het ego. Dat kleinzerige beperkende gedrocht dat zich ahw "genesteld" had in m'n hersenen.

Ik ben nu degene die meestal de macht heeft, niet m'n ego, hoewel m'n ego nog steeds macht over me heeft. Ik identificeer me nog vaak genoeg met m'n gedachten. Old habits die hard. Maar down raken of lang piekeren over dingen? No way. Die macht heeft m'n ego niet meer over me. Zo gauw ik me kut voel weet ik namelijk waar dat kutte gevoel vandaan komt: De identificatie met m'n ego. Het is het ego dat problemen uit het niets creeert, onder het motto van "overleven" waar dat allang niet meer nodig is.

Flow

Ik kan tegenwoordig m'n gedachten gewoon stopzetten. In het begin kun je dat 2 seconden, dan 5, dan 10 enz. Wanneer je dat doet ben je opeens gelukkig en je ziet de wereld veel voller en alles is 1 hoe vaag en zweverig dat ook mag klinken. Om even aan te geven dat dat niet zo zweverig is als het lijkt: in de sport kennen ze het begrip "flow". Dat is een staat van zijn waarbij het verstand naar de achtergrond verdwijnt en iets anders de controle overneemt. Op zo'n moment is de sporter 1 met zijn omgeving en DAAROM voelt de sporter alles perfect aan en kan het komen tot uitzonderlijke sportprestaties waar wij ons over verbazen.

Dit soort momenten van flow lijken een uitzondering te zijn, maar door bewustwording en zelfreflectie kunnen wij als mensen naar zo'n staat van zijn toe. Deze staat van flow zal de norm moeten worden in onze maatschappij ipv de staat van zijn waarbij wij ons identificeren met ons verstand. Het verstand deelt de wereld onder in dingen, het fragmenteert en snijdt ons af van de rest van de wereld. Daarom is de wereld zoals ie is vandaag de dag. Wij zullen nooit echte beschaving kennen zolang wij ons identificeren met ons verstand. Wij moeten naar een andere staat van zijn, die van voorbij het verstand, die toestand van flow, waarbij de observeerder de macht overneemt van het verstand. Deze toestand alleen zal ons werkelijk het leven laten ervaren in al zijn volheid. Dan pas zullen wij weten wat echte liefde is en wat echt geluk is.

Radical Honesty

In de vorige topics kwam het boek Radical Honesty ook regelmatig naar voren. Eerlijk zijn is ook een manier om jezelf te verlichten van je ego. Dit wordt in dit boek geniaal uiteengezet. Een heerlijk bot boek met een ongelooflijk veel wijsheid geschreven. Het idee erachter is ongeveer uit te leggen op deze manier:

Veel van je energie gaat zitten in het hooghouden van een zelfbeeld, je ego. Veel mensen spiegelen zich aan anderen, aan wat de maatschappij zogenaamd van hen verwacht. Wanneer je dus probeert te voldoen aan een bepaald beeld, wat bijna altijd een beeld van perfectie is en dus niet haalbaar, zul je hier en daar moeten liegen of in ieder geval informatie moeten achterhouden.

Ook zul je serieuzer met niet belangrijke dingen omgaan. Je denkt dan nl. dat het bereiken van dat ideaalbeeld je geluk zal opbrengen. Er zal dus veel energie gaan zitten in het opbouwen en in stand houden van dat zelfbeeld. Eerlijkheid is dan juist eerder gevaarlijk. Niemand zal voldoen aan het ideaalbeeld als ze eerlijk zijn over zichzelf, gewoon puur omdat niemand perfect is. Dat ideaalbeeld bestaat alleen in Hollywood en glamourbladen en is compleet subjectief uiteraard.

Door eerlijk te zijn saboteer je je eigen ego in zijn doel om het perfecte ideaalbeeld te bereiken. Vandaar dat eerlijkheid een grote rol kan spelen in verlichting. Het is nl. een manier om veel macht van je ego te ontnemen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Deel 6 alweer dus. Inmiddels zijn er al heel wat levens positief beinvloed door de Kracht vh Nu, de wereldwijde bestseller geschreven door Eckhart Tolle. Dit zie ik in mijn persoonlijke leven gebeuren en ook hier op het forum zijn er steeds meer mensen die er baat bij hebben

Hier nog even een link naar een geweldig youtube filmpje (met dank aan DaneV). In dit flimpje wordt een beeld geschetst van een ervaring die parallellen vertoont met de stof die wordt behandeld in De Kracht vh Nu. Dit wordt allemaal heel helder uitgelegd door een wetenschapper dus misschien dat dat de "zweverigheid" van dit topic wat wegneemt voor sommige mensen:

How it feels to have a stroke




Links naar vorige delen

Teveel nadenken - waarom?
Teveel nadenken, waarom? Kracht van het NU topic #2
Teveel nadenken - Kracht van het nu #3
Teveel nadenken - Kracht van het Nu topic #4
Teveel nadenken - Kracht van het Nu topic #5


Overige links

Hier ook nog een link naar een lezing van Eckhart Tolle - The flowering of Human Consciousness:
The flowering of Human Consciouness

En nog een link naar een helder geschreven artikel van een succesvolle zakenman. Iemand die zegt waar het op staat en geen zweverige termen gebruikt om de succesvolle toepassing vd Kracht vh Nu uit te leggen:
http://www.stevepavlina.com/blog/2006/05/the-power-of-now/


Recensies

Verder krijgt De Kracht van het Nu veel goede recensies van lezers:
Recensies op bol.com
Recensies op amazon.com

Recensies Radical Honesty:
Recensies op Amazon.com

Recensies Ontwaken in de Droom:
Recensies op bol.com
Recensies op amazon.com (engelse versie)

Disclaimer:
Dit topic is bedoeld om een idee te delen met anderen, dus niet om mensen meteen te overtuigen van een bepaalde denkwijze. Psychologie is een interessant en waardevol iets en mocht je de ideeen in deze reeks interessant vinden ga dan vooral zelf op onderzoek uit!

[ Bericht 0% gewijzigd door Probably_on_pcp op 17-07-2010 04:16:54 ]
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_84160339
Laatste post vorige topic:
quote:
Op donderdag 15 juli 2010 10:05 schreef Thrackan het volgende:

[..]

Tsja, als mijn vrienden mijn vrienden zijn omdat ik ze elke keer probeer te behagen, vind ik niet dat ze echt mijn vrienden zijn. Nu heb ik op een wat passievere manier mijn vriendengroep uitgedund: de mensen waarbij ik niet mijzelf kan zijn ga ik gewoon niet meer naartoe.
Ik heb nu een aardig klein groepje vrienden, maar wel stuk voor stuk mensen waarvan ik weet dat ze me accepteren.
[..]

Uiteindelijk raakt Radical Honesty dus weer hetzelfde punt als waar ik via psych en KvhN op ben gekomen Weer een bevestiging dat alles uiteindelijk op hetzelfde neerkomt
Teveel nadenken - Kracht van het Nu topic #5
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_84160354
Leuk interview met Eckhart Tolle:
http://www.enlightennext.org/magazine/j18/tolle.asp

Kracht van het nu topic op het Zelfkennis forum (nog nooit van gehoord maar misschien wel interessant):
http://www.zelfkennis.com(...)cht-van-het-nu/page4
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_84160381
Even wat statistieken over deze reeks omdat ik getalletjes leuk vind en me lichtelijk verveel

Deel 1 - 13417 views van 1 januari 09 t/m 2 maart 09
Deel 2 - 8873 views van 2 maart 09 t/m 18 juni 09
Deel 3 - 12517 views van 18 juni 09 t/m 09 januari 10
Deel 4 - 13236 views van 9 januari 10 t/m 19 april 10
Deel 5 - 10817 views van 19 april 10 t/m 17 juli 10
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_84160391
Ga toch slapen...
Alles kan kapot.
pi_84160402
quote:
Op zaterdag 17 juli 2010 04:00 schreef SomeAwesomeDude het volgende:
Ga toch slapen...
Carpe Noctem mijn vriend
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  zaterdag 17 juli 2010 @ 09:34:50 #7
240052 NouMooiNiet
what's in a name...
pi_84161445
Thanks voor het nieuwe topic!!
"Without music, life would be a mistake." - Friedrich Nietzsche
  zaterdag 17 juli 2010 @ 09:42:36 #8
3185 Adelante
To let it go now
pi_84161524
Ik ben na drie weken nog steeds bij hoofdstuk 2 Het leest niet echt makkelijk dit boek, of het is voor mij te "zweverig" dat kan natuurlijk ook.
"We meet every day at the same cafe, six-thirty and no one knows she'll be there."
  zaterdag 17 juli 2010 @ 17:52:38 #9
277759 caroline88
The Unstoppable
pi_84173387
quote:
Op zaterdag 17 juli 2010 09:42 schreef Adelante het volgende:
Ik ben na drie weken nog steeds bij hoofdstuk 2 Het leest niet echt makkelijk dit boek, of het is voor mij te "zweverig" dat kan natuurlijk ook.
Heb me op louter wilskracht en doorzettingsvermogen door het boek heen gewerkt. Vond het vanaf pagina 90 het wel heel veel woorden en heel weinig nieuws worden.
pi_84209354
Ik dacht dat het vorige deel helemaal naar onder was gezakt, maar er is een nieuw deel
Op maandag 9 september 2013 21:44 schreef Kapt-Ruigbaard het volgende:
Abs are made in the kitchen.
  zondag 18 juli 2010 @ 22:26:51 #11
305866 Pimski
Geen heden zonder verleden
pi_84214018
Ik heb laatst een leuk en praktisch boekje in de boekhandel gevonden, die weer draait om het dichter bij jezelf komen en daardoor bewuster in het NU te leven. Hij is vooral praktisch doordat er bij ieder hoofdstuk leuke oefeningen zitten.

Boekje heet "Leven vanuit je Kern" van Roger Rundqvist.
  zondag 18 juli 2010 @ 22:57:33 #12
104367 Thrackan
new and improved
pi_84215280
Ik kreeg zojuist onder de douche het heldere idee dat, in tegenstelling tot wat we constant te horen krijgen, het leven eigenlijk helemaal geen strijd is. We verzetten ons constant ter bevestiging van het ego, ook terwijl er daadwerkelijk niets aan de hand is. Best apart eigenlijk, en een enorme verspilling van energie. Constant gespannen staan is niet goed voor je, een boog houdt dat ook niet vol.
Don't flatter yourself, let someone else do it for you.
  maandag 19 juli 2010 @ 11:32:24 #13
277759 caroline88
The Unstoppable
pi_84227432
quote:
Op zondag 18 juli 2010 22:57 schreef Thrackan het volgende:
Ik kreeg zojuist onder de douche het heldere idee dat, in tegenstelling tot wat we constant te horen krijgen, het leven eigenlijk helemaal geen strijd is. We verzetten ons constant ter bevestiging van het ego, ook terwijl er daadwerkelijk niets aan de hand is. Best apart eigenlijk, en een enorme verspilling van energie. Constant gespannen staan is niet goed voor je, een boog houdt dat ook niet vol.
Conclusie: we moeten vaker douchen! Ik krijg daar (en in de auto) ook vaak nuttige gedachten!
  maandag 19 juli 2010 @ 13:39:09 #14
104367 Thrackan
new and improved
pi_84232358
quote:
Op maandag 19 juli 2010 11:32 schreef caroline88 het volgende:

[..]

Conclusie: we moeten vaker douchen! Ik krijg daar (en in de auto) ook vaak nuttige gedachten!
Gelukkig douche ik vaak zat In de auto valt het meestal wel mee, vooral omdat ik dan praktisch altijd muziek aan heb staan.

Maar wat is het een totáál andere insteek om niet direct van het ergste uit te gaan zeg! Niet die weerstand bieden, niet die spanning opbouwen, geen verwachtingen hebben, heerlijk!
Ik heb vannacht uitermate lekker geslapen, al had dat ook iets te maken met het feit dat mijn wekker niet afging en ik dus pas om kwart over 10 op mijn werk was. En daar schoot ik niet eens van in de stress

Het mooie is dat ik nu denk "ja, maar dat zal ik nog vaak moeten oefenen voordat het echt werkt" en direct daarna besef dat dat bullshit is: Je kunt dit soort denkwijzen alleen maar veranderen door het nu anders te doen. En ja, er bestaat een kans dat ik mezelf hieraan moet herinneren, maar nu hoeft dat niet.
Don't flatter yourself, let someone else do it for you.
  maandag 19 juli 2010 @ 19:34:22 #15
277759 caroline88
The Unstoppable
pi_84245785
Goed werk! Heeft ook niet zoveel zin meer om te gaan stressen, als je je al verslapen hebt.
Mijn ervaring is, schouders ophalen en gewoon als anders de ochtendroutine doen en dan ben je een stuk sneller dan als je probeert te haasten en de helft vergeet.

Hoera voor het vrije denken
  dinsdag 20 juli 2010 @ 20:27:39 #16
240052 NouMooiNiet
what's in a name...
pi_84288223
Wow mijn gevoel en verstand zijn al een paar dagen met elkaar in gevecht.
Apart zeg om die switch telkens te observeren..
Wel heel vermoeiend.
"Without music, life would be a mistake." - Friedrich Nietzsche
pi_84288457
quote:
Op zaterdag 17 juli 2010 09:34 schreef NouMooiNiet het volgende:
Thanks voor het nieuwe topic!!
tvp
Lambo of Rekt
pi_84601499
Thanks, nieuw topic.

Volg het al een tijdje. Boeiend !
  woensdag 28 juli 2010 @ 20:49:18 #19
277759 caroline88
The Unstoppable
pi_84602628
Zit al een tijdje te dubben over studiekeuzes en vandaag werd me opeens duidelijk dat ik te veel nadacht.
Mijn hart weet al lang wat ik wil - dus bye bye al die cursussen die misschien een leuke baan opleveren!
Been there done that en ik ga het niet nog een keer doen. :P
pi_84683577
quote:
Op woensdag 28 juli 2010 20:49 schreef caroline88 het volgende:
Zit al een tijdje te dubben over studiekeuzes en vandaag werd me opeens duidelijk dat ik te veel nadacht.
Mijn hart weet al lang wat ik wil - dus bye bye al die cursussen die misschien een leuke baan opleveren!
Been there done that en ik ga het niet nog een keer doen. :P
Hehe, ik heb 2 jaar lang precies hetzelfde gehad... Niet weten welke studie te kiezen, ik werd er helemaal gek van, was er al een jaar tussen uit gegaan en nu wist ik het eigenlijk nog niet... maand geleden had ik zoiets van, weetje, fuck it, ik neem het allemaal veel te serieus en ik kom er toch nog niet achter, omdat ik nog maar 20 ben, en ik nog helemaal niet goed weet wat ik nou allemaal leuk vind, of wil met mijn leven, eigenlijk nog moet ontdekken wie ik ben, dus laat staan dat ik weet wat voor werk ik wil later. Ik wist wel dat ik vroeger altijd al in atlassen zat te kijken en op vakantie 1000den vragen stelde over verschillende landen en plaatsen, ik wilde gewoon van alles weten. Op school vond ik aardrijkskunde wel een leuk vak ook, dus heb ik besloten Sociale Geografie te gaan doen! Kan niet in mijn stad, dus moet ik ook nog uit huis en op kamers.... vind het verrekte spannend/eng(heeft te maken met faalangst) en eigenlijk durf ik niet echt, maar ik ga het gewoon doen! Kan er niet slechter van worden :)

[ Bericht 0% gewijzigd door Stefanovich op 30-07-2010 22:16:35 ]
  zaterdag 31 juli 2010 @ 09:56:24 #21
277759 caroline88
The Unstoppable
pi_84696028
Stefanovich, veel succes met je studie!
^O^
  dinsdag 3 augustus 2010 @ 04:08:27 #22
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_84801399
Daar ben ik weer... Even dit topic doorlezen.

Ik overweeg misschien een zen-workshop te volgen, het enige is, bij de opendag van dat centrum waren voornamelijk huisvrouwen (35+) en daar zal de workshop wel op zijn aangepast. Ben zelf een jongeman van 20.. :P
:')
  vrijdag 6 augustus 2010 @ 22:17:04 #23
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_84956732
Hey houden we het wel een beetje levend hier ;(
:')
pi_84956794
quote:
Op vrijdag 6 augustus 2010 22:17 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:
Hey houden we het wel een beetje levend hier ;(
We hebben wat tegenstanders nodig hier om de boel even op scherp te zetten :)
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  vrijdag 6 augustus 2010 @ 22:20:22 #25
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_84956874
quote:
Op vrijdag 6 augustus 2010 22:18 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

We hebben wat tegenstanders nodig hier om de boel even op scherp te zetten :)
Guess so, weinig tegenstand gehad tot nu toe indd. Maar met onze argumenten is ook niet makkelijk te winnen :P

En ruik ik daar dualiteit ;)
:')
pi_84958463
het is allemaal zo fucking frustrerend.
ik blijf maar denken dat als ik snap hoe alles inelkaar zit dat ik me dan goed voel, met als gevolg dat ik maar door blijf malen.
dat is ook waarom ik post in deze topics omdat ik alles wil begrijpen.
terwijl ik ervaren heb dat ik als ik me goed voel dat ik dan alles 'begrijp' op een diepere manier dan met mn verstand.
maar als ik dan die gevoelens heb maak ik er direct weer een verstandelijk verhaaltje van van 'oh nu dacht ik dus dit en dat en deed ik dus zus enzo' en de volgende keer als ik me slecht voel en ik doe hetzelfde werkt het niet meer omdat het weer een verstandelijk iets is geworden.
nu heb ik laatst een gesprek gehad waarin de uitkomst was dat er misschien geen 'oplossing' was.
de dagen erna voelde ik me echt rustig, niet de euforische gevoelens die ik ook heb gehad maar gewoon vredig.
ook het idee dat ik naast de maalstroom aan gedachten kon gaan staan.
ok dat vlakt af en op een gegeven moment beik aan het malen en ik denk ik alleen maar ik moet me er gewoon bij neerleggen dat ik me slecht voel dan voel ik me wel goed. waardoor het dus weer niet werkt op 'gevoelsniveau' en die gedachte gewoon onderdeel van de maalstroom is geworden -O-
  zaterdag 7 augustus 2010 @ 09:32:43 #27
240052 NouMooiNiet
what's in a name...
pi_84967646
quote:
Op vrijdag 6 augustus 2010 22:51 schreef DeZoektocht het volgende:
het is allemaal zo fucking frustrerend.
ik blijf maar denken dat als ik snap hoe alles inelkaar zit dat ik me dan goed voel, met als gevolg dat ik maar door blijf malen.
dat is ook waarom ik post in deze topics omdat ik alles wil begrijpen.
terwijl ik ervaren heb dat ik als ik me goed voel dat ik dan alles 'begrijp' op een diepere manier dan met mn verstand.
maar als ik dan die gevoelens heb maak ik er direct weer een verstandelijk verhaaltje van van 'oh nu dacht ik dus dit en dat en deed ik dus zus enzo' en de volgende keer als ik me slecht voel en ik doe hetzelfde werkt het niet meer omdat het weer een verstandelijk iets is geworden.
nu heb ik laatst een gesprek gehad waarin de uitkomst was dat er misschien geen 'oplossing' was.
de dagen erna voelde ik me echt rustig, niet de euforische gevoelens die ik ook heb gehad maar gewoon vredig.
ook het idee dat ik naast de maalstroom aan gedachten kon gaan staan.
ok dat vlakt af en op een gegeven moment beik aan het malen en ik denk ik alleen maar ik moet me er gewoon bij neerleggen dat ik me slecht voel dan voel ik me wel goed. waardoor het dus weer niet werkt op 'gevoelsniveau' en die gedachte gewoon onderdeel van de maalstroom is geworden -O-
Ik snap het helemaal. Same here..
"Without music, life would be a mistake." - Friedrich Nietzsche
  zaterdag 7 augustus 2010 @ 10:25:13 #28
277759 caroline88
The Unstoppable
pi_84968236
DeZoektocht en NouMooiNiet bewijzen dan toch maar eens even dat je van veel denken niet gelukkig wordt.
pi_84968525
quote:
Op zaterdag 7 augustus 2010 10:25 schreef caroline88 het volgende:
DeZoektocht en NouMooiNiet bewijzen dan toch maar eens even dat je van veel denken niet gelukkig wordt.
100% waar, en wat dat betreft bewijst het absoluut het 'gelijk' van dit topic.
de vraag is echter hoe ga je van dat teveel nadenken afkomen? dat is iets waar naar mijns inziens zelfs onze grote vriend eckhart geen antwoord op heeft.
hij had gewoon allerlei angsten en hoorde een stem ging slapen, werd wakker en was de gelukkigste man op aarde.
waar kan ik tekenen?
ik bedoel ik sta gewoon allerlei doodsangsten uit, word wakker, en ben weer mijn normale angstige zelf.
  zaterdag 7 augustus 2010 @ 10:44:36 #30
240052 NouMooiNiet
what's in a name...
pi_84968549
I know. Ik hecht teveel waarde aan wat ik denk. :')
"Without music, life would be a mistake." - Friedrich Nietzsche
pi_84968602
quote:
Op vrijdag 6 augustus 2010 22:51 schreef DeZoektocht het volgende:
het is allemaal zo fucking frustrerend.
ik blijf maar denken dat als ik snap hoe alles inelkaar zit dat ik me dan goed voel, met als gevolg dat ik maar door blijf malen.
dat is ook waarom ik post in deze topics omdat ik alles wil begrijpen.
terwijl ik ervaren heb dat ik als ik me goed voel dat ik dan alles 'begrijp' op een diepere manier dan met mn verstand.
maar als ik dan die gevoelens heb maak ik er direct weer een verstandelijk verhaaltje van van 'oh nu dacht ik dus dit en dat en deed ik dus zus enzo' en de volgende keer als ik me slecht voel en ik doe hetzelfde werkt het niet meer omdat het weer een verstandelijk iets is geworden.
nu heb ik laatst een gesprek gehad waarin de uitkomst was dat er misschien geen 'oplossing' was.
de dagen erna voelde ik me echt rustig, niet de euforische gevoelens die ik ook heb gehad maar gewoon vredig.
ook het idee dat ik naast de maalstroom aan gedachten kon gaan staan.
ok dat vlakt af en op een gegeven moment beik aan het malen en ik denk ik alleen maar ik moet me er gewoon bij neerleggen dat ik me slecht voel dan voel ik me wel goed. waardoor het dus weer niet werkt op 'gevoelsniveau' en die gedachte gewoon onderdeel van de maalstroom is geworden -O-
Maar wat zijn dan dingen waar je tegen aan loopt? Waar maal je over? Alledaagse dingen of echt problemen waar je mee zit?
Op maandag 9 september 2013 21:44 schreef Kapt-Ruigbaard het volgende:
Abs are made in the kitchen.
pi_84968681
quote:
Op zaterdag 7 augustus 2010 10:43 schreef DeZoektocht het volgende:

[..]

100% waar, en wat dat betreft bewijst het absoluut het 'gelijk' van dit topic.
de vraag is echter hoe ga je van dat teveel nadenken afkomen? dat is iets waar naar mijns inziens zelfs onze grote vriend eckhart geen antwoord op heeft.
hij had gewoon allerlei angsten en hoorde een stem ging slapen, werd wakker en was de gelukkigste man op aarde.
waar kan ik tekenen?
ik bedoel ik sta gewoon allerlei doodsangsten uit, word wakker, en ben weer mijn normale angstige zelf.
Als jij de theorie uit het boek en de dingen vaker toepast wordt het steeds meer eigen. :) Al ga je dan nadenken dan heb je jezelf in een vingerknip weer terug in het nu.
Maar je zegt "ben ik weer mijn normale angstige zelf".
Die theorie is niet voor iedereen van toepassing, als jij manisch depressief bent of met straatvrees loopt (om maar iets te noemen) dan is dat een dieper probleem.
Dit is gewoon dat alledaagse piekeren en doen, sommige mensen geven zichzelf ook geen schop onder de kont. Als jij in "nu" zit en dat jezelf aanleert, dan stop je met wauwelen over morgen en gister.
Voor veel mensen is het een keuze om maar te piekeren, want dan ben je ermee bezig en dan voelt het alsof je een soort van controle hebt. Als je niet piekert laat je dingen los en dat kan heel eng zijn.
Op maandag 9 september 2013 21:44 schreef Kapt-Ruigbaard het volgende:
Abs are made in the kitchen.
pi_84968739
quote:
Op dinsdag 3 augustus 2010 04:08 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:
Daar ben ik weer... Even dit topic doorlezen.

Ik overweeg misschien een zen-workshop te volgen, het enige is, bij de opendag van dat centrum waren voornamelijk huisvrouwen (35+) en daar zal de workshop wel op zijn aangepast. Ben zelf een jongeman van 20.. :P
Voor hetzelfde lig je wel volledig op 1 lijn met "een huisvrouw van 35+" ;)
Op maandag 9 september 2013 21:44 schreef Kapt-Ruigbaard het volgende:
Abs are made in the kitchen.
  zaterdag 7 augustus 2010 @ 13:02:27 #34
277759 caroline88
The Unstoppable
pi_84971897
quote:
Op zaterdag 7 augustus 2010 10:43 schreef DeZoektocht het volgende:

[..]

100% waar, en wat dat betreft bewijst het absoluut het 'gelijk' van dit topic.
de vraag is echter hoe ga je van dat teveel nadenken afkomen? dat is iets waar naar mijns inziens zelfs onze grote vriend eckhart geen antwoord op heeft.
hij had gewoon allerlei angsten en hoorde een stem ging slapen, werd wakker en was de gelukkigste man op aarde.
waar kan ik tekenen?
ik bedoel ik sta gewoon allerlei doodsangsten uit, word wakker, en ben weer mijn normale angstige zelf.
Teken hier maar, ik vul het contract daarna wel in.
Dacht bij geschiedenis al dat die lijfeigenen zo slecht niet waren >:)

Zijn je angsten realistisch?
Waarschijnlijk niet want je bent gewoon weer wakker geworden en er waren geen rampen gebeurd.

Caroilne vloekt nooit O-)
Ze heeft net een k.nacht gehad. Te lang opgebleven en dat is gewoon niet handig.
Het kost vanochtend moeite om wakker te worden. Misschien ben ik het nog steeds niet helemaal.
Ik doe een rondje forum en ruim wat negatieve gedachten en angsten op die zo tussendoor komen rotzooien.
Zal ik wel zal ik niet. Even opzoeken. Ok ik heb 31 miljoen min 29% redenen om toch maar wel.
Gisteren was ik in een drogisterij op zoek naar speciale haarclips maar ze hadden ze niet.
Mevrouw (vriendelijk, behulpzaam) zei me dat die bijna nergens meer te koop waren.
Ok, ze zal wel gelijk hebben. Maar ik ga niet iets kopen voor een minor irritation op te lossen als het niet precies is wat ik hebben wil.

Vroem vroem nieuw plekje moet even zoeken hoe ik er precies kom. Fout gereden, doodlopende weg. Ok omkeren nog eens proberen. Had ik toch minstens een paar honderd meter "omgereden" :+
Volgende afslag geen bord te zien, nou ja toch maar even doorrijden en zien waar ik uitkom.
He een drogist, even kijken. Eerste ronde niet succesvol. Waar hebben ze die haarzooi? Dat heeft toch elke winkel wel?
Oh daar. En ja hoor daar hangen ze. Grote of kleine, ik kan zelfs nog kiezen welke maat.
En pal ernaast.... een heel fijn tangetje wat ik tijdens de verhuizing was kwijtgeraakt. Heel schaars, ik heb het eigenlijk alleen in professionele groothandels (schoonheidssalon) kunnen kopen en had niet zoveel zin om daar voor dat ene dingetje zo'n hoop gedoe te moeten uithalen.
Huppekee, TWEE vliegen in een klap. Geslaagd? informeert de dame achter de kassa. Buitengewoon, of zoiets, heb ik gezegd en haar gecomplimenteerd met haar uitgebreide sortering. Het is echt maar een klein winkeltje in een heel piepklein dorpje in Gelderland.
Ik voel me nu toppie. Heb zonder enige moeite twee dingetjes gevonden die me heel blij maken *O*

Terug naar de auto, kijk ik tegen de achterkant van een straatnaambordje aan. Jawel hoor, goede straat, ik keer me weer om en zie na enig zoeken (nog niet wakker, weet je nog?) het huisnummer en de winkel waar ik naar op weg was, zit er dus gewoon links naast. Beetje verscholen daarom had ik hem niet eerder gezien.
En daar mijn lottobriefje gekocht, ook al weer een plezierige koop-ervaring. Heel gek, ik kom alleen maar vriendelijke en behulpzame mensen tegen.

Denken wil nog steeds niet erg lukken. 350 text ad credits. Jemig. Ik moet toch een hele hoop van die dingen hebben inmiddels. Misschien moet ik toch eens wat ads verzinnen. (Ik werk nu op 2 monitors en op de 2de ben ik ad credits aan het verdienen, heb daar dus net een leuke bonusprijs gescoord)
En drie tellen later heb ik twee teksten in mijn hoofd. Ga ze straks even in het systeem zetten en activeren.

Voor een suffe kop niet wakker worden ochtend heb ik toch best wel positieve resultaten gescoord.
Denk dat ik nog maar even wacht met dat highly overrated thinking :P
pi_84974229
quote:
Op zaterdag 7 augustus 2010 10:44 schreef NouMooiNiet het volgende:
I know. Ik hecht teveel waarde aan wat ik denk. :')
Grappig, ik herken mij helemaal in het verhaaltje van DeZoektocht en wat jij zegt ook. :)
Dat er geen oplossing is, of in ieder geval dat het vele denken niets oplost, is hetgeen wat ik juist steeds tegen mijzelf zeg, en dat werkt vaak wel, dan kan ik het allemaal makkelijker van mij afgooien...
  donderdag 12 augustus 2010 @ 15:47:16 #36
104367 Thrackan
new and improved
pi_85189926
Damn, de afgelopen twee weken hebben weer eens duidelijk gemaakt dat leven in het Nu een stuk lekkerder is dan moeilijk doen over Toen en Dan. Eerst mezelf geweldig vermaakt temidden van ~1000 anderen, wat me nogal eens erg tegen is gevallen, en daarnaast ook nog eens iemand ontmoet waarmee het geweldig klikt. Ik ben om.
Don't flatter yourself, let someone else do it for you.
pi_85193576
quote:
Op donderdag 12 augustus 2010 15:47 schreef Thrackan het volgende:
Damn, de afgelopen twee weken hebben weer eens duidelijk gemaakt dat leven in het Nu een stuk lekkerder is dan moeilijk doen over Toen en Dan. Eerst mezelf geweldig vermaakt temidden van ~1000 anderen, wat me nogal eens erg tegen is gevallen, en daarnaast ook nog eens iemand ontmoet waarmee het geweldig klikt. Ik ben om.
^O^
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_85195444
quote:
Op donderdag 12 augustus 2010 15:47 schreef Thrackan het volgende:
Damn, de afgelopen twee weken hebben weer eens duidelijk gemaakt dat leven in het Nu een stuk lekkerder is dan moeilijk doen over Toen en Dan. Eerst mezelf geweldig vermaakt temidden van ~1000 anderen, wat me nogal eens erg tegen is gevallen, en daarnaast ook nog eens iemand ontmoet waarmee het geweldig klikt. Ik ben om.
Yesss ^O^ Het is je gegund man :Y
Ik heb binnenkort vakantie en dan ga ik ook weer eens wat dingen ondernemen.
Heb ook het mediteren weer opgepakt, heb het eerlijk gezegd een tijdje opgegeven en me weer in mn oude patronen gewenteld maar dat is niet wat ik wil.
op een bepaald niveau wel denk ik anders deed ik het niet, maar wordt er niet gelukkig van.
  maandag 16 augustus 2010 @ 19:06:23 #39
104367 Thrackan
new and improved
pi_85359734
quote:
Op donderdag 12 augustus 2010 18:00 schreef DeZoektocht het volgende:

[..]

Yesss Het is je gegund man
Ik heb binnenkort vakantie en dan ga ik ook weer eens wat dingen ondernemen.
Heb ook het mediteren weer opgepakt, heb het eerlijk gezegd een tijdje opgegeven en me weer in mn oude patronen gewenteld maar dat is niet wat ik wil.
op een bepaald niveau wel denk ik anders deed ik het niet, maar wordt er niet gelukkig van.
Thanks, ik ben er ook erg blij mee. Het komt ook mooi op een moment waarop ik net had besloten mezelf over te geven aan wat er ook zou komen in m'n vakantie en ik vermoed dat daar ook de oorzaak ligt. In de "flow" beweeg je een stuk vrijer dan als je ertegen worstelt.

Ik ben overtuigd, en niet in de rationele zin van het woord. Ik vóel dat dit werkt, dat dit klopt. En tegelijkertijd is het alsof je probeert onder water te ademen: het gaat zó direct in tegen alles wat me met ratio is aangeleerd dat je weerstand biedt, je adem inhoudt en worstelt om boven te komen. Zelfs na de eerste paar keer blijft er een restje weerstand bestaan dat ik momenteel probeer om zeep te helpen.

Daarvoor zou meditatie een goeie zijn. Met regelmaat terugkeren naar jezelf en de rust herpakken. Maar traditionele meditatie ligt me niet zo erg, dus ik vraag me af of er hier mensen zijn die op een wat alternatieve manier mediteren of hun rust pakken?
Don't flatter yourself, let someone else do it for you.
pi_85359967
quote:
Op maandag 16 augustus 2010 19:06 schreef Thrackan het volgende:

Daarvoor zou meditatie een goeie zijn. Met regelmaat terugkeren naar jezelf en de rust herpakken. Maar traditionele meditatie ligt me niet zo erg, dus ik vraag me af of er hier mensen zijn die op een wat alternatieve manier mediteren of hun rust pakken?
Probeer Yoga.
Lambo of Rekt
pi_85385688
Ik ga regelmatig gewoon in een ontspannen houding op de bank liggen of zitten. De traditionele manier van mediteren vind ik ook niks. Voelt veel te geforceerd. Maar mediteren is niet echt iets dat je doet, dus je kunt het met iedere activiteit combineren al is het makkelijker als het een simpele activiteit is. Tijdens een wandeling bijvoorbeeld gaat het prima.
pi_85386129
quote:
Op dinsdag 17 augustus 2010 11:26 schreef Loei_koei het volgende:
Ik ga regelmatig gewoon in een ontspannen houding op de bank liggen of zitten.
^O^

Al ga je gewoon even rustig zitten, ogen dicht (of open, net wat je wilt) en even "stil zijn".
Werkt bij mij ook heel erg goed, zelfs als ik het gigantisch druk heb :)
Op maandag 9 september 2013 21:44 schreef Kapt-Ruigbaard het volgende:
Abs are made in the kitchen.
  dinsdag 17 augustus 2010 @ 15:15:50 #43
104367 Thrackan
new and improved
pi_85395485
Regelmaat is nou precies iets dat er bij mij nogal eens bij inschiet, daarom ben ik een beetje aan het brainstormen om iets wat ik toch al dagelijks doe wat aan te vullen tot een rustmomentje :)
Don't flatter yourself, let someone else do it for you.
pi_85395714
Vriendin van mij was erg lovend over 'de kracht van het nu', al ben ik bang dat het echt te zweverig zal zijn. Maar ik zet mijn cynische ego wel even opzij en zal thuis eens kijken wat het precies inhoudt. :)
Een wijs man doorziet de valsheid van wat de algemene domheid bewondert.
pi_85396350
quote:
Op dinsdag 17 augustus 2010 15:21 schreef WeirdMicky het volgende:
Vriendin van mij was erg lovend over 'de kracht van het nu', al ben ik bang dat het echt te zweverig zal zijn. Maar ik zet mijn cynische ego wel even opzij en zal thuis eens kijken wat het precies inhoudt. :)
Cynische ego, hihi.
Lambo of Rekt
pi_85415700
quote:
Op dinsdag 17 augustus 2010 11:38 schreef Pisces29 het volgende:

[..]

^O^

Al ga je gewoon even rustig zitten, ogen dicht (of open, net wat je wilt) en even "stil zijn".
Werkt bij mij ook heel erg goed, zelfs als ik het gigantisch druk heb :)
Ga ik ook proberen, thx. Wat bij mij sowieso ook wel geholpen heeft is om een nat washandje over mijn hoofd te leggen :P vooral als het heet weer is is dat zo ontspannend :D
  woensdag 18 augustus 2010 @ 16:27:14 #47
104367 Thrackan
new and improved
pi_85440855
Even een rondje lopen in mn lunchpauze deed ik sowieso al, en dat is (zonder regen dan) wel even lekker om de boel te laten voor wat het is. Deze middagpauze begon ik met een gespannen hoofd en kwam ik eigenlijk wel weer lekker rustig terug :) Dus dat houd ik voorlopig even als rustpunt aan.

Wat ik me vanmiddag besefte is dat het lezen van dat boek eigenlijk een enorme impact heeft gehad. Sinds de eerste keer dat het besef daagde dat het ego en mijn wezen niet één en hetzelfde zijn is mijn blik op het leven langzaam maar zeker totaal veranderd. En dat zal vast nog wel een tijdje doorgaan met veranderen.
Er is ook geen weg meer terug: als je ego en wezen eenmaal van elkaar losgerukt hebt, krijg je ze niet meer aan elkaar gelijmd. Ik vergelijk het regelmatig met het verhaal van Flatland: http://nl.wikipedia.org/wiki/Flatland

Het is ook niet echt in woorden uit te leggen wat nou precies datgene is dat je voelt, dat verandert. Woorden hebben daar niet de juiste kracht voor, het is een gevoel. Het een andere dimensie noemen komt nog aardig in de buurt (vandaar ook mijn keuze voor Flatland).
Don't flatter yourself, let someone else do it for you.
  woensdag 18 augustus 2010 @ 21:45:54 #48
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_85452413
Ik denk uit mezelf helemaal niet veel meer na, sinds mijn stage weg is en ik vakantie heb (vooral op vakantie zelf) heb ik totaal geen rotgevoel door denken etc.

Oftewel, die stage was gewoon een enorm botspunt, ik denk heel weinig na, voel me de hele dag vrolijk en gelukkig en kan zelfs met veel minder slaap prima funcioneren. WTF :D
:')
  woensdag 25 augustus 2010 @ 00:40:56 #49
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_85673061
nogmaals bump

Vakantie raakt op z'n einde...
:')
pi_85677243
quote:
Op woensdag 25 augustus 2010 00:40 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:
nogmaals bump

Vakantie raakt op z'n einde...
LOL same here ;(
Gaat nu wel goed met me op zich, maar zie enorm op tegen weer aan het werk gaan.
Ik loop daar helemaal leeg overdag qua energie waardor ik als een wrak naar huis ga en niet op tijd kan herstellen voor de volgende dag.
Laat staan dat ik nog wat 'leuks' kan doen.
  woensdag 25 augustus 2010 @ 10:24:26 #51
104367 Thrackan
new and improved
pi_85679419
Ik merkte ook, zeker de eerste week na m'n vakantie maar nu ook nog wel wat, dat ik op mijn werk volledig onbewust de hele dag door kan razen en mezelf compleet door mn limieten heen stort. Ja, dan ben ik verrot als ik thuis ben en niet te zuinig ook.

Ook hier geldt echter: doe je werk, en niks anders. Op je werk constant denken dat je liever thuis had gezeten, of nog vakantie had gehad, werkt als weerstand tegen wat Nu is en dat vreet energie.

Wat kun je doen als je niet blij bent met je werk? Je kunt het roer omgooien en gaan doen wat je wel leuk vindt, of je kunt gaan accepteren dat je iets moet doen dat je niet leuk vindt omdat je salaris binnen wilt krijgen en daar leuk van wil kunnen leven.

Voor de rest kun je je werk prima gebruiken als moment om ergens volledig bewust mee bezig te zijn. Nergens voor nodig om heen en weer te haasten en dingen af te raffelen als je het ook volledig bewust kunt doen. Het komt de kwaliteit van je werk ten goede en houdt je als werknemer een stuk beter in je vel. En als je je baas moet overtuigen: stress is een van de grootste ziekteverzuimveroorzakers.

Ik moet mezelf zeker op mijn werk nog regelmatig een schopje geven om weer bewuster bezig te zijn. Zeker wat betreft het ongelimiteerd koffietanken :') Das ook niet echt goed voor je.
Don't flatter yourself, let someone else do it for you.
  woensdag 25 augustus 2010 @ 22:34:42 #52
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_85708881
Teveel koffie maakt vermoeid en tegelijkertijd gestresst, dus gewoon niet meer dan 2/3 koppen op een werkdag drinken :P

Ik kom net terug van mijn werk, het gaat daar ook lekker, als je naar je werk gaat moet je gewoon naar je werk gaan. Als je ervaren bent in wat je doet gaat het vrijwel vanzelf. Als er een extreme weerstand komt en die blijft, ligt het meer aan het werk zelf of het feit dat het niet bij je past (of dat je het gewoon niet kan).

Ik merkte dit bij mijn laatste stage, alles is gewoon enorm bergopwaards gegaan sinds ik daar weg ben. Bij werk wat zoveel weerstand geeft kun je beter iets nieuws zoeken :)
:')
  zondag 29 augustus 2010 @ 23:51:25 #53
167595 mirved
Infobesitas
pi_85857091
2 jaar geleden de kracht van het nu voor het eerst gelezen. Heb er veel aan gehad. Merk wel dat je het af en toe weer eens moet oppakken want je vervalt snel terug in je oude patroon. Ik heb niet die totale bliss en zorgeloosheid wat Eckhart beschrijft maar ik vind dat ik voldoende inzicht heb gekregen en dat ik gelukkig ben zo als het is. Dit was vroeger wel anders.
Science flies you to the moon. Religion flies you into buildings.
  donderdag 2 september 2010 @ 15:16:45 #54
104367 Thrackan
new and improved
pi_85986821
Nou ben ik wel vaker gestresst en gespannen geweest, maar deze week ben ik er twee keer erg naar (misselijk, licht in mn hoofd) bij geworden. En totaal niet omdat het meer spanning was dan normaal, dat was het helemaal niet. Duurde ook niet enorm lang, soms stress ik de hele dag door en merk ik pas als ik thuis ben dat ik op ben, maar niet misselijk.

Achteraf besef ik me dat ik deze keren de spanning wel overal in mn lichaam en hoofd voelde. Ik was er heel bewust mee bezig en dus kwam het ook een stuk intenser over dan "normaal". Misschien niet een van de fijnste manieren om bewuster van je lichaam te worden, maar het heeft wel iets losgemaakt :)
Don't flatter yourself, let someone else do it for you.
pi_86385979
Ik zit sinds kort op kamers in een andere stad, en ken hier nog niet zoveel mensen, op dit moment voel ik me dan ook echt klote als ik alleen ben/op mijn kamer zit.... Gedachten razen door mijn hoofd, vooral negatieve, over de studie en dat ik maar beter weer naar huis kan gaan en nooit vrienden hier zal maken... ik maak mezelf helemaal gek. Erg vervelend.
En als ik er over na ga denken dan vind ik soms wel weer goede moed, maar het kost zoveel energie en ik val ook zo weer terug in de verkeerde denk patronen. Ik heb dit al een paar jaar, maar thuis is het toch anders, dan zit je in een vertrouwde omgeving en het ging ook wel beter de laatste tijd, maar nu ik op kamers zit is het weer helemaal terug.... Het probleem met mij is, is dat ik eigenlijk al lang hulp had moeten zoeken, toen ik in het examenjaar zat, begon ik te piekeren en teveel na te denken, over wat ik na middelbare school met mijn leven moest, was er eigenlijk nooit echt mee tevreden geweest, alleen zei ik altijd tegen mezelf; ach over een paar jaar is de situatie wel anders en komt het goed... dit gaat echter jammer genoeg niet zo... toen ben ik allemaal zelfhulp boeken gaan kopen, maar heb er nooit eentje echt uitgelezen... Ik heb vooral angst op sociaal gebied, ik duw mensen alleen maar bij me weg, of laat ze niet dichterbij komen, omdat ik steeds bang ben dat ik geen zak aan ben om mee te zijn en dan klap ik helemaal dicht. Net of ik nooit mijzelf kan zijn, ik voel me altijd geremd.(ik heb ook altijd het idee dat ik zon beetje de enige ben die zich zo voelt, (wat waars onzin is, maar goed :') ) Ik wil bijv. zo graag een keer een vriendin, of een uitgebreider sociaal leven, maar het lukt me gewoon niet. Ik wilde het echt steeds zelf oplossen, maar nu ik 3 jaar verder ben en nog net zo gestrest, angstig en ongelukkig ben kan ik stellen dat mij dat niet gaat lukken. Ik vind het echter zo moeilijk om er met iemand over te spreken..... Ik ben ook bang dat er nu helemaal niks van studeren komt, kan me totaal niet motiveren en als ik een boek lees pik ik niks op.. Is wel een beetje een lang zeur verhaal geworden, maar moest het ff van mij kwijt...

[ Bericht 3% gewijzigd door Stefanovich op 13-09-2010 16:41:55 ]
  maandag 13 september 2010 @ 16:49:52 #56
104367 Thrackan
new and improved
pi_86386768
quote:
Op maandag 13 september 2010 16:30 schreef Stefanovich het volgende:
Ik zit sinds kort op kamers in een andere stad, en ken hier nog niet zoveel mensen, op dit moment voel ik me dan ook echt klote als ik alleen ben/op mijn kamer zit.... Gedachten razen door mijn hoofd, vooral negatieve, over de studie en dat ik maar beter weer naar huis kan gaan en nooit vrienden hier zal maken... ik maak mezelf helemaal gek. Erg vervelend.
Hier werk je jezelf al een mooie spiraal in. Door alleen op jezelf te zitten mis je juist feedback van anderen, en die feedback is belangrijk om je uit het negatieve perspectief te halen.
Hoe vaker je jezelf overtuigt dat je je kut voelt, hoe kutter je je gaat voelen.
quote:
En als ik er over na ga denken dan vind ik soms wel weer goede moed, maar het kost zoveel energie en ik val ook zo weer terug in de verkeerde denk patronen. Ik heb dit al een paar jaar, maar thuis is het toch anders, dan zit je in een vertrouwde omgeving en het ging ook wel beter de laatste tijd, maar nu ik op kamers zit is het weer helemaal terug.... Het probleem met mij is, is dat ik eigenlijk al lang hulp had moeten zoeken, toen ik in het examenjaar zat, begon ik te piekeren en teveel na te denken, over wat ik na middelbare school met mijn leven moest, was er eigenlijk nooit echt mee tevreden geweest, alleen zei ik altijd tegen mezelf; ach over een paar jaar is de situatie wel anders en komt het goed...
Even analyseren hier: je kijkt eerst naar de toekomst (later wordt het beter) en als het eenmaal zover is kijk je terug naar het verleden en wat je eigenlijk "had moeten" doen. Aan beiden verander je niks. Het verleden is niet veranderbaar, de toekomst is niet nu. Aan de toekomst verander je niks door alleen maar met de toekomst bezig te zijn, je toekomst verander je in het Nu.
quote:
dit gaat echter jammer genoeg niet zo... toen ben ik allemaal zelfhulp boeken gaan kopen, maar heb er nooit eentje echt uitgelezen... Ik heb vooral angst op sociaal gebied, ik duw mensen alleen maar bij me weg, of laat ze niet dichterbij komen, omdat ik steeds bang ben dat ik geen zak aan ben om mee te zijn en dan klap ik helemaal dicht. Net of ik nooit mijzelf kan zijn.(ik heb ook altijd het idee dat ik zon beetje de enige ben die zich zo voelt)
Tuurlijk denk ja dat je de enige bent. Je bent ook op jezelf. Hoe kun je weten of anderen ook zo zijn als je ze niet spreekt? Aan de andere kant: hoe kun je weten dat anderen niet net zo zijn zoals jij als je ze niet spreekt?
quote:
Ik wil bijv. zo graag een keer een vriendin, of een uitgebreider sociaal leven, maar het lukt me gewoon niet. Ik wilde het echt steeds zelf oplossen, maar nu ik 3 jaar verder ben en nog net zo gestrest, angstig en ongelukkig ben kan ik stellen dat mij dat niet gaat lukken. Ik vind het echter zo moeilijk om er met iemand over te spreken..... Ik ben ook bang dat er nu helemaal niks van studeren komt, kan me totaal niet motiveren en als ik een boek lees pik ik niks op..
Ik weet niet wat je uiteindelijk vraag nou is, maar ik denk dat het je wel eens goed zou kunnen doen om te beseffen dat je gedachten en je ego niet degenen hoeven te zijn die je leven runnen. Ooit wel eens iets gelezen van "De kracht van het Nu" of andere gerelateerde boeken?
Don't flatter yourself, let someone else do it for you.
pi_86386998
Godver, ik heb eigenlijk ook echt niks aan mijn gedachten he... zat te denken ( :') ), toen ik klaar was met de middelbare, ben ik gaan studeren aan het HBO, toen ben ik haast woedend vanaf gestapt vanwege het gebrek aan niveau en diepgang etc. Echter, heb ik het jaar niet eens gehaald toen, want de helft bestond uit talen en daar leerde ik bijna niet voor, is miss ook niet voor mij weggelegd, maar goed, dat haalde ik dus allemaal niet. Het economische gedeelte vond ik wel veel te makkelijk. Oke, wat nu dacht ik, toen ben ik me een beetje gaan oriënteren, alleen ging ik naar de helft van de opendagen/meeloopdagen niet eens, wat ik wel wilde, maar soms was ik er gewoon te bang voor :{ Toen was het opeens september en wist ik het nog niet, nouja dan maar fulltime werken... na een paar dagen schreeuwde ik al dat het niks was en dat ik zsm weg wilde, maar goed, toen kwamen gelukkig mijn ouders die mij tot kalmte waanden en ik het gewoon op mij af moest laten komen. In januari toch maar gekapt, en toen 4 maand werkeloos geweest, heb wel veel gesolliciteerd maar was veel te kieskeurig en achteraf dacht ik weer van, hej, dat fulltime baantje was niet eens zo verkeerd! Thuis,werkloos, dacht ik mezelf alleen maar gek. . De studie die ik nu doe heb ik ook maar gekozen zo van; ach weetje, ik ga dit gewoon doen, fuck it, ik kom er toch nooit achter wat ik wil, in deze fase van mijn leven dan he. Ik wil gewoon een diploma. Nu zit ik hier op de uni en ik heb ladingen huiswerk en het niveau is erg hoog en heb ik zoiets van, waarom doe ik dit? Ik vind studeren geen flikker aan en wil gewoon een diploma, kan ik beter naar het HBO gaan :') Zie je de ironie? Ik beslis veel te snel, oordeel veel te snel, ik pieker veel te veel en ik houd mezelf voor de gek. Ik ga dan nu ook niet stoppen met de studie, zou dom zijn en kan het ook niet maken t.o.v. mijn ouders, die mij dagen geholpen hebben met verhuizen en de studie betalen O+ Ik heb gekozen, dus ga het nu maar proberen. Ik wilde hiermee ff aangeven, ook voor mijzelf, dat ik niet meer moet nadenken :') Alleen als het echt nodig is :P
pi_86387720
quote:
Op maandag 13 september 2010 16:49 schreef Thrackan het volgende:

[..]

Hier werk je jezelf al een mooie spiraal in. Door alleen op jezelf te zitten mis je juist feedback van anderen, en die feedback is belangrijk om je uit het negatieve perspectief te halen.
Hoe vaker je jezelf overtuigt dat je je kut voelt, hoe kutter je je gaat voelen.
[..]

Even analyseren hier: je kijkt eerst naar de toekomst (later wordt het beter) en als het eenmaal zover is kijk je terug naar het verleden en wat je eigenlijk "had moeten" doen. Aan beiden verander je niks. Het verleden is niet veranderbaar, de toekomst is niet nu. Aan de toekomst verander je niks door alleen maar met de toekomst bezig te zijn, je toekomst verander je in het Nu.
[..]

Tuurlijk denk ja dat je de enige bent. Je bent ook op jezelf. Hoe kun je weten of anderen ook zo zijn als je ze niet spreekt? Aan de andere kant: hoe kun je weten dat anderen niet net zo zijn zoals jij als je ze niet spreekt?
[..]

Ik weet niet wat je uiteindelijk vraag nou is, maar ik denk dat het je wel eens goed zou kunnen doen om te beseffen dat je gedachten en je ego niet degenen hoeven te zijn die je leven runnen. Ooit wel eens iets gelezen van "De kracht van het Nu" of andere gerelateerde boeken?
Dankje voor je (snelle) reactie! :) Ik heb de boeken de 7 spirituele wetten van succes en je brein als medicijn gelezen, maar niet uit, steeds stukken maar met teveel tijd ertussen... Die komen wel een beetje in de buurt van de KVHN volgens mij.

ik had niet echt een vraag, ik voel mij behoorlijk hopeloos op dit moment en moest het ff van mij afschrijven. Ik heb in dit topic vaak genoeg mee gefilosofeerd/gelezen over de KVHN etc. om aan mijzelf te werken. Maar ik besef gewoon dat ik beter hulp kan gebruiken want soms ben ik mij heel bewust van het leven en mijzelf en wat ik doe, maar ik val steeds weer terug in die cirkel, en dat put mij geestelijk uit. Ik ga mijzelf dat verwijten, dan begin ik te denken van het komt nooit goed. Dus tja......

Over dat jezelf zijn, er zullen vast wel meer mensen zijn die zich zo voelen, of, ik kan het helemaal niet weten eigenlijk want ik heb het er met niemand over, en het doet er ook niet toe. Het grappige is dat ik wel met een hele goede vriend van mij praat over mijn problemen. Hem heb ik wel verteld dat ik niet lekker in mijn vel zit en altijd een masker op heb. Ik heb hem ook verteld dat ik denk dat zijn zus en een vriendin van zijn zus, wat ook een beetje een vriendin van hem is en ik haar dus ook zo heb leren kennen, mij saai vinden, of niet leuk genoeg. Maar hij zei laatst dat ze(die vriendin) het wel eens in positieve zin over mij heeft waar ik niet bij ben. Die zus bood bijv. als ik nog geen kamer kon krijgen aan om tijdelijk bij haar te mogen logeren. Dat zegt eigenlijk ook genoeg. Des te meer bewijs van hoe scheef ik denk. heb echt een laag zelfbeeld, wat deels te maken heeft gehad aan een gebrek aan respect, pesten en problemen in de familie sfeer... maar ja... ik ben er wel een beetje klaar mee mijn leven zo te leiden. Tijdje terug ging het wel goed, toen had ik meer ''schijt'' aan anderen en wat ze van mij vonden en zei ik ook gwoon wat in mij opkwam, maar dat is nu ook weer weg. Nu komt er vaak niet eens wat in mij op omdat ik mijn verstand vol prop met gepieker. Maar goed, weer hele lang posts dit :@ Dankje iig voor je reactie!
  maandag 13 september 2010 @ 20:05:25 #59
104367 Thrackan
new and improved
pi_86393928
quote:
Op maandag 13 september 2010 17:13 schreef Stefanovich het volgende:

[..]

Dankje voor je (snelle) reactie! :) Ik heb de boeken de 7 spirituele wetten van succes en je brein als medicijn gelezen, maar niet uit, steeds stukken maar met teveel tijd ertussen... Die komen wel een beetje in de buurt van de KVHN volgens mij.

ik had niet echt een vraag, ik voel mij behoorlijk hopeloos op dit moment en moest het ff van mij afschrijven. Ik heb in dit topic vaak genoeg mee gefilosofeerd/gelezen over de KVHN etc. om aan mijzelf te werken. Maar ik besef gewoon dat ik beter hulp kan gebruiken want soms ben ik mij heel bewust van het leven en mijzelf en wat ik doe, maar ik val steeds weer terug in die cirkel, en dat put mij geestelijk uit. Ik ga mijzelf dat verwijten, dan begin ik te denken van het komt nooit goed. Dus tja......

Over dat jezelf zijn, er zullen vast wel meer mensen zijn die zich zo voelen, of, ik kan het helemaal niet weten eigenlijk want ik heb het er met niemand over, en het doet er ook niet toe. Het grappige is dat ik wel met een hele goede vriend van mij praat over mijn problemen. Hem heb ik wel verteld dat ik niet lekker in mijn vel zit en altijd een masker op heb. Ik heb hem ook verteld dat ik denk dat zijn zus en een vriendin van zijn zus, wat ook een beetje een vriendin van hem is en ik haar dus ook zo heb leren kennen, mij saai vinden, of niet leuk genoeg. Maar hij zei laatst dat ze(die vriendin) het wel eens in positieve zin over mij heeft waar ik niet bij ben. Die zus bood bijv. als ik nog geen kamer kon krijgen aan om tijdelijk bij haar te mogen logeren. Dat zegt eigenlijk ook genoeg. Des te meer bewijs van hoe scheef ik denk. heb echt een laag zelfbeeld, wat deels te maken heeft gehad aan een gebrek aan respect, pesten en problemen in de familie sfeer... maar ja... ik ben er wel een beetje klaar mee mijn leven zo te leiden. Tijdje terug ging het wel goed, toen had ik meer ''schijt'' aan anderen en wat ze van mij vonden en zei ik ook gwoon wat in mij opkwam, maar dat is nu ook weer weg. Nu komt er vaak niet eens wat in mij op omdat ik mijn verstand vol prop met gepieker. Maar goed, weer hele lang posts dit :@ Dankje iig voor je reactie!
Je weet niet wat je in de toekomst wilt? Ben je op zoek naar succes? Is er iets dat je nog moet bereiken? Iets dat je tegenhoudt? Ben je ontevreden over je huidige toekomstbeeld? Of dingen uit je verleden? Zit je in de knoop met jezelf?

Weet je wat je nu wil? Op dit moment?

Als je niet met jezelf door één deur kan, wint het zelfbeeld met de grootste bek. In dit geval is dat het zelfbeeld dat jou elke keer naar beneden haalt. Zegt dat je iets niet kunt, ontevreden bent, niet goed genoeg bent (voor jezelf of voor anderen).

Nog verder: als je niet met jezelf door één deur kan, wie ben jij dan? En wie is die jezelf waarmee je niet door één deur kan? Dat zelfbeeld met die grote bek is je Ego. En de clou van het hele verhaal is dat die eigenlijk totaal niks in te brengen heeft als jij dat niet wilt.

De kracht van het Nu is geen zweverigheid, geen filosofie, niks om je hersens over te laten kraken. Als je open-minded kunt lezen wat Tolle erin schrijft bestaat er geen twijfel over of het waar is wat hij beweert.

Professionele hulp kan absoluut geen kwaad. Sterker nog, professionele hulp zal je vaak precies hetzelfde vertellen als de kracht van het Nu, al is het misschien in een iets ander jasje. Ik volg ook een professioneel hulptraject en ik merk dat op alle hoofdpunten mijn psychologe hetzelfde zegt als dat ik in de boeken van Tolle heb gelezen. Dat maakt het absoluut niet overbodig om professionele hulp in te schakelen als je denkt dat het nodig is. Sterker nog, ik vind de bevestiging van twee kanten erg fijn, geeft een stukje zekerheid.
Don't flatter yourself, let someone else do it for you.
pi_86397023
quote:
Op maandag 13 september 2010 20:05 schreef Thrackan het volgende:

[..]

Je weet niet wat je in de toekomst wilt? Ben je op zoek naar succes? Is er iets dat je nog moet bereiken? Iets dat je tegenhoudt? Ben je ontevreden over je huidige toekomstbeeld? Of dingen uit je verleden? Zit je in de knoop met jezelf?

Weet je wat je nu wil? Op dit moment?

Als je niet met jezelf door één deur kan, wint het zelfbeeld met de grootste bek. In dit geval is dat het zelfbeeld dat jou elke keer naar beneden haalt. Zegt dat je iets niet kunt, ontevreden bent, niet goed genoeg bent (voor jezelf of voor anderen).

Nog verder: als je niet met jezelf door één deur kan, wie ben jij dan? En wie is die jezelf waarmee je niet door één deur kan? Dat zelfbeeld met die grote bek is je Ego. En de clou van het hele verhaal is dat die eigenlijk totaal niks in te brengen heeft als jij dat niet wilt.

De kracht van het Nu is geen zweverigheid, geen filosofie, niks om je hersens over te laten kraken. Als je open-minded kunt lezen wat Tolle erin schrijft bestaat er geen twijfel over of het waar is wat hij beweert.

Professionele hulp kan absoluut geen kwaad. Sterker nog, professionele hulp zal je vaak precies hetzelfde vertellen als de kracht van het Nu, al is het misschien in een iets ander jasje. Ik volg ook een professioneel hulptraject en ik merk dat op alle hoofdpunten mijn psychologe hetzelfde zegt als dat ik in de boeken van Tolle heb gelezen. Dat maakt het absoluut niet overbodig om professionele hulp in te schakelen als je denkt dat het nodig is. Sterker nog, ik vind de bevestiging van twee kanten erg fijn, geeft een stukje zekerheid.
Op die vragen weet ik niet eens goed wat ik moet zeggen. Ik denk dat ik helemaal niet echt een toekomstbeeld heb..(grappig is trouwens, ik had een keer een boek gelezen over je sterke punten, met zon test erbij en daar kwam als 1 van de grootste punten naar voren dat ik elke dag/maand/jaar doelen MOET stellen en behalen anders word ik ontevreden.. miss ben ik wel een perfectionist? Maar doe ik halve pogingen, lukt het nooit niet, kap ik ermee, met het gevolg dat ik mij ontevreden voel..) Ik ben zeker op zoek naar succes, maar niet in carrière zin, meer gewoon succes in het leven, dus dat ik een keer tevreden ben met mezelf en weer kan genieten van het leven. Dat heb ik de laatste jaren zo weinig gedaan, maar als ik het doe, voel ik me O+
Ik zit denk ik wel in de knoop met mezelf, heb je al wel een beetje kunnen lezen denk ik :P Op dit moment weet ik niet wat ik wil, mijn gevoel zegt hard wegrennen van deze situatie, naar huis, veilig thuis, maar dat is natuurlijk niet de juiste keuze, wegrennen voor je problemen.

Ja ik ben gewoon niet in ''balans'' om het zo maar eens te zeggen, er is gewoon constant een strijdt in mij gaande tegen de situatie en mijn gevoelens, logisch dat ik dan gestrest word en gespannen tegen het depressieve aan. Ik moet ook maar eens die boeken een keer goed, in korte tijd uitlezen, in het weekend of zo, wanneer ik tijd zat heb.

Daarnaast miss een keer met mijn ouders praten... Elke keer als ik erover praat barst ik in hevig huilen uit(vooral met kameraad, klink lomp, maar het zit blijkbaar diep, gelukkig kan hij daar wel mee omgaan). Heb het er ook al een keer met mn ma over gehad, maar toch alles een beetje mooier gehouden dan het werkelijk is, waarom eigenlijk? :{ Met mn vader praat ik er helemaal niet snel over, die toont zelf ook nooit emotie en kropt alles op. Ik kan denk ik wel met hem praten, maar doe t liever gewoon niet.

Dat over bevestiging lijkt me ook wel fijn ja, ik ben namelijk heeeel sceptisch altijd en vind het moeilijk zelfhulp boeken echt serieus te nemen, laat staan ook toe te passen in mijn leven. Maar goed, laten we in dit topic niet teveel over mijn problemen gaan praten, ik dank je voor je reacties en ik doe mijn best zo te denken, maar ik denk wel dat een psych geen slecht idee is. Ben eigenlijk wel blij dat ik dit een keer erken....

[ Bericht 1% gewijzigd door Stefanovich op 13-09-2010 21:16:30 ]
  woensdag 15 september 2010 @ 22:02:56 #61
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_86478357
Ik zie enorm veel zelfbeeld en zelfmedelijden, dit is de belangrijkste factor voor het in stand houden van je ongelukkigheid, wat je ook snel doet is "misschien moet ik maar eens blablabla", terwijl je weet dat dit verleden/toekomst beeld nooit voldoening geeft.

Het steeds bevestigen van je negatieve eigenschappen is ook wegrennen, ik snap dat je dingen van je af wil tikken, maar dan moet er daarna wel iets gebeuren.

Je moet goed face to face staan met wat er in je omgaat door bijv. meditatie. Maar mediteren hoeft niet, Leo Hartong raadt mediteren zelfs af wegens de conceptualisatie die mensen van een meditatie maken.

Ga eens heel bewust douchen/liggen/blokje om lopen. Laat je sceptische houding voor wat het is en ga gewoon een van deze handelingen doen. Het lijkt voor je verstand verschrikkelijk saai, en het zal er alles aan doen om iets te bereiken, bijv. verlichting.

Let op je ademhaling, de manier hoe je loopt, geluiden enz. En let vooral op wat er uit zichzelf gebeurt, merk op wat er gebeurt, komt er een gedachtenstroom? laat die gaan en kijk objectief naar wat er gebeurt. Je zal merken dat je gedachten met elkaar in discussie gaan, dit kan heeeel sneaky gebeuren. Maar let op; als dit gebeurt, merk het op, laat het varen en let weer op de ademhaling, geur, geluiden etc.

Belangrijk is dus te zien wat er gebeurt als je die maalmachine laat voor wat het is en je lichaam/geest laat spreken :s)
:')
pi_86479697
Ik zal het eens proberen... gewoon de situatie observeren dus eigenlijk, mijn aandacht richten op het nu... terwijl ik op de fiets naar school zit, in de trein en zo... Ik doe dit wel eens, en dan voel ik mij inderdaad veel energieker, beter, gelukkiger. Maar tis wel lastig, meestal hebben mijn gedachten de overhand en soms heb je dat niet eens door, maar word je er wel gek van. Soms lijkt het zo makkelijk allemaal en soms zo moeilijk...
Maar mijn ego, komen daar mijn gedachten vandaan? Zijn mijn gedachten mijn ego? Maar als ik de identificatie met mijn ego doorbreek, kan ik dan nog wel denken? :P

[ Bericht 6% gewijzigd door Stefanovich op 15-09-2010 22:33:35 ]
pi_86480980
quote:
Op woensdag 15 september 2010 22:27 schreef Stefanovich het volgende:
Ik zal het eens proberen... gewoon de situatie observeren dus eigenlijk, mijn aandacht richten op het nu... terwijl ik op de fiets naar school zit, in de trein en zo... Ik doe dit wel eens, en dan voel ik mij inderdaad veel energieker, beter, gelukkiger. Maar tis wel lastig, meestal hebben mijn gedachten de overhand en soms heb je dat niet eens door, maar word je er wel gek van. Soms lijkt het zo makkelijk allemaal en soms zo moeilijk...
Maar mijn ego, komen daar mijn gedachten vandaan? Zijn mijn gedachten mijn ego? Maar als ik de identificatie met mijn ego doorbreek, kan ik dan nog wel denken? :P
Je denken is niet hetzelfde als jij en ook niet hetzelfde als je ego.

Als je meegesleept wordt door je gedachten, kunnen de 4 vragen van Byron Katie je misschien helpen... wat zij vertelt komt in feite neer op wat Eckhart Tolle zegt, maar dan nog wereldlijker. Zij stelt dat gedachten altijd voorbijkomen - je hoeft ze niet eens te stoppen - zolang jij ze niet gelooft, zijn ze onschadelijk. En haar manier van die gedachten niet geloven is ze gewoon te bevragen: zijn ze wel wáár? Is het wel waar dat (ik noem maar wat) je leven voorbij is als je je studie niet haalt, of dat je het niet kan verdragen dat je vriendin het uitgemaakt heeft, of dat je man toch echt echt echt zijn sokken moet opruimen want anders word je gek?

Die vragen zijn als volgt:


Step 1 Is it true?

Step 2 Can you absolutely know that it's true?

Step 3 How do you react, what happens, when you believe that thought?

Who would you be without the thought?

Then turn around the concept you are questioning, and don't forget to find at least three genuine, specific examples of each turnaround.

Vooral die omkeringen zijn leuk; vaak kom je dan opeens tot nieuwe inzichten die misschien wel meer waar zijn dan wat je eerst dacht. Maar dat is niet nodig; het gaat er alleen om om te beseffen dat waar jij zo over loopt te piekeren, waarschijnlijk helemaal niet waar is in jouw leven... en dat het enige wat ergens een probleem van maakt, jouw gedachten daarover zijn.

Ahem. Nieuw in dit topic en meteen al een bemoeial. Kennen jullie Byron Katie? www.thework.org
Imo sluiten haar vragen naadloos aan op Eckhart Tolle. Ik heb er zelf trouwens ook veel baat bij als ik merk dat ik een piekerfase in ga.
  woensdag 15 september 2010 @ 23:10:32 #64
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_86481572
Nog nooit van haar gehoord, maar die vragen klinken interessant, al lijken ze me ook gevaarlijk. Vragen leveren bergen nieuwe gedachten op en als je het niet objectief aanpakt is het alleen voedsel voor je ego.

Aan de andere kant hebben mensen als Tolle, Adyashanti etc. het over 'be silent', maar zoals bij Stefanovich is dat (nog) gewoon te moeilijk. Als je in een flinke dip zit frustreren deze manieren alleen, bijv. gedachten als "het lukt niet, het wordt zelfs erger, ik MOET NU op mijn ademhaling letten anders wordt het niks" etc.

In tijden van depressie/dip lijkt me dat 4 vragen systeem me uitstekend, misschien vergelijkbaar met RET?

En je bent meer dan welkom hoor, bemoei je zoveel je wilt, het valt stil in deze reeks de laatste tijd :W
:')
pi_86481995
quote:
Op woensdag 15 september 2010 23:10 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:
Nog nooit van haar gehoord, maar die vragen klinken interessant, al lijken ze me ook gevaarlijk. Vragen leveren bergen nieuwe gedachten op en als je het niet objectief aanpakt is het alleen voedsel voor je ego.

Aan de andere kant hebben mensen als Tolle, Adyashanti etc. het over 'be silent', maar zoals bij Stefanovich is dat (nog) gewoon te moeilijk. Als je in een flinke dip zit frustreren deze manieren alleen, bijv. gedachten als "het lukt niet, het wordt zelfs erger, ik MOET NU op mijn ademhaling letten anders wordt het niks" etc.

In tijden van depressie/dip lijkt me dat 4 vragen systeem me uitstekend, misschien vergelijkbaar met RET?

En je bent meer dan welkom hoor, bemoei je zoveel je wilt, het valt stil in deze reeks de laatste tijd :W
Hmm voedsel voor je ego is gevaarlijk, is dat waar? ;)
  woensdag 15 september 2010 @ 23:21:52 #66
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_86482059
quote:
Op woensdag 15 september 2010 23:20 schreef Skochsela het volgende:

[..]

Hmm voedsel voor je ego is gevaarlijk, is dat waar? ;)
Ik vind van wel, steeds maar meningen herzien, telkens weer zaken toevoegen, verwijderen, aanpassen etc. De mengelmoes van ellende wordt alleen groter.

Volgens mij hebben we allebij een ander beeld bij 'voedsel voor ego' :P
:')
pi_86484436
Ik geloof jullie allemaal hoor, en ik zie zelf steeds wel dat ik destructief bezig ben met mijn gedachten, maar het blijft zo verdomd moeilijk daaruit te komen. Miss heeft het ook wel wat te maken met vermoeidheid, de laatste dagen heel weinig geslapen... niet vanwege het denken hoor, kan gelukkig nog goed en snel in slaap komen :) Maar ik ga de boeken die ik heb over deze 'materie' eens goed lezen en dan zie ik wel weer, gaat het nog niet, moet ik maar eens hulp inschakelen want ik weet wel dat ik zo behoorlijk moe van mijzelf word en dit zo niet werkt.
  donderdag 16 september 2010 @ 09:17:12 #68
240052 NouMooiNiet
what's in a name...
pi_86488000
Interessant wat hier weer wordt besproken.
Ik ben er zelf nog langgge niet (ben nog steeds niet begonnen met de therapie, alleen nog maar 'voorgesprekken' gehad. Heb sinds februari op de wachtlijst gestaan ;(

Maar Stefanovich als ik je laatste post zo lees, klinkt het een beetje als ik: Als ik dat boek uit heb, gaat het misschien wel goed, iets wat in de toekomst ligt, moet je gelukkig maken.
Door overal de controle op (proberen te) houden (met je gedachten bijv.) blijf je in hetzelfde cirkeltje.

Het gaat zoals het gaat. Je kunt dat NU al veranderen, en niet pas als je het boek uit hebt bijvoorbeeld.
Ondertussen neem je niet de verantwoording om zelf iets te veranderen, want dat moet vanzelf komen als je het boek uit hebt. Dat werkt dus niet.
Ik heb gemerkt door weer mee te gaan doen en niet als buitenstaander langs de kant af te wachten, dat ik me beter voel.
Weet niet of deze post te begrijpen is, maar weet op t moment even niet duidelijker woord te geven...
"Without music, life would be a mistake." - Friedrich Nietzsche
pi_86495164
Interessant topic!

Ondanks dat ik het gevoel heb de theorie in "De Kracht van het Nu" niet volledig in de praktijk te kunnen brengen (begrippen als pijnlichaam vind ik moeilijk te begrijpen), staat er voor mij zat nuttigs in!

Ik ben lang geteisterd door depressies, daardoor is er een ego ontstaan dat soms dingen uitdrukt die totaal niet meer overeenkomen met hoe ik nu ben. Ook dingen als pesten en een rotjeugd hebben daar niet positief aan bijgedragen.
Soms heb ik ook nog wel momenten dat ik me lichamelijk ronduit klote voel (pijnlichaam ofzo?). Het helpt me dan te beseffen dat bepaalde destructieve gedachtes ingegeven worden door mijn ego. Mijn ware zelf zou het niet toestaan zo laatdunkend en negatief over mezelf te "praten".

Desondanks is het voor mij wel hell of a job in het nu te leven. Ik denk gewoon zo gigantisch veel. Het is heel moeilijk die stortvloed aan niet nuttige gedachtes om te vormen tot de situatie waarin het denken meer een ondersteunend middel wordt i.p.v. een doel op zich.
pi_86505291
Het blijft gewoon lastig wan het is je geest/ware zelf/observerdeerder waarvan je je bewust moet moet worden.
IK heb heel veel moeite met het idee dat je je gedachten moet aanpassen/stoppen omdat ik ervan overtuigd ben geraakt dat dat alleen maar een uiting is van iets anders.
Ik zelf heb na therapie een piekervaring (noem het zo want dat kun je vinden op wikipedia, zelf ervaarde ik het als datgene waar ik altijd naar op zoek ben geweest) gehad.
En dat was erg apart kan ik je zeggen, normaal gesproken wordt ik wakker van mn wekker die om 6:00 gaat, dan volg het volgende: :r moet ik er alweer uit? ach ik kan nog best een half uurtje liggen, zal ik me ziekmelden? (geef ik nooit aan toe BTW) en dan sleur ik mezelf uit bed :{
In de week (waarvan ik toen vanuitging dat het de rest van mn leven zou zijn, al was ik ook wel een beetje bang dat het niet zou blijven) werd ik wakker, deed mijn ogen open en........ niks.
complete radiostilte totdat ik me verbaasde over het feit dat ik er niet aan dacht om te blijven liggen of me ziek te melden :')
Gisteravond moest ik hieraan denken en dacht toen misschien is het wel gewoon een iets wat ik kan besluiten om terug te halen.
ik nam dus het besluit om niet na te denken tot ik was opgestaan.
Vanochtend gaat de wekker, ik denk 'ahhhhh baaahhhhh NEE!!!!!' BAM! en ik spring letterlijk mn bed uit. :D
Maar om nou te zeggen dat ik me daardoor beter voelde ofzo, dat niet echt :P
pi_86512717
quote:
Op donderdag 16 september 2010 09:17 schreef NouMooiNiet het volgende:
Interessant wat hier weer wordt besproken.
Ik ben er zelf nog langgge niet (ben nog steeds niet begonnen met de therapie, alleen nog maar 'voorgesprekken' gehad. Heb sinds februari op de wachtlijst gestaan ;(

Maar Stefanovich als ik je laatste post zo lees, klinkt het een beetje als ik: Als ik dat boek uit heb, gaat het misschien wel goed, iets wat in de toekomst ligt, moet je gelukkig maken.
Door overal de controle op (proberen te) houden (met je gedachten bijv.) blijf je in hetzelfde cirkeltje.

Het gaat zoals het gaat. Je kunt dat NU al veranderen, en niet pas als je het boek uit hebt bijvoorbeeld.
Ondertussen neem je niet de verantwoording om zelf iets te veranderen, want dat moet vanzelf komen als je het boek uit hebt. Dat werkt dus niet.
Ik heb gemerkt door weer mee te gaan doen en niet als buitenstaander langs de kant af te wachten, dat ik me beter voel.
Weet niet of deze post te begrijpen is, maar weet op t moment even niet duidelijker woord te geven...
Daar heb je zeker een punt. Boeken kunnen mij/wie dan ook alleen maar inzichten geven en daar kan je dan wat mee doen, maar je moet het wel zelf doen. Het lijkt inderdaad alsof ik het uitstel, zo van, als ik dat boek gelezen heb zal het beter gaan... maar dat is ook maar afwachten natuurlijk :P
Maar ik bedoelde meer dat ik toen ik het poste niet echt tijd/puf ervoor had om te lezen en ik dat wel gauw wil doen, om meer inzicht te krijgen in wat voor invloed mijn denken heeft en hoe ik het leven ook anders kan gaan bekijken.
Maar het lastige is, als je weer een keer een terugval hebt, en veel nadenkt en er depri van word, je jezelf eruit probeert te krijgen door nog meer te gaan nadenken, er tegenin gaan, maar dan lukt het helemaal niet, en dat doe ik nogal vaak :P

Dat gaat ongeveer zo; aah wat is mijn leven toch kut, ik heb geen zin in school, ik verveel me, had ik maar meer vrienden etc... weet ik veel iig een stortvloed aan gedachten, en dan ga ik denken ik word er helemaal depri van, dit moet ik niet doen, en dan probeer ik mijzelf beter te voelen door te denken van je moet je aandacht richten op het nu, mijn gedachten zijn onzin etc... Dan ga ik met mijn ego, mijn ego tegen, waar ik juist vanaf wil.

Dan kan je het dus beter gewoon loslaten en je aandacht verleggen naar het nu en voelen/ervaren/observeren.

[ Bericht 4% gewijzigd door Stefanovich op 16-09-2010 21:12:23 ]
  vrijdag 17 september 2010 @ 09:00:33 #72
104367 Thrackan
new and improved
pi_86526135
quote:
Op donderdag 16 september 2010 17:42 schreef DeZoektocht het volgende:
IK heb heel veel moeite met het idee dat je je gedachten moet aanpassen/stoppen omdat ik ervan overtuigd ben geraakt dat dat alleen maar een uiting is van iets anders.
Je hoeft je gedachten niet aan te passen of te stoppen, maar alleen te observeren. Eerst de gedachte zien voor wat het werkelijk is en accepteren dat die gedachte er is.
Mocht je daarna niet door één deur kunnen met die gedachte, dan zul je actie moeten ondernemen om die gedachte uit te bannen.
Don't flatter yourself, let someone else do it for you.
pi_86620543
Hier moet ik ook weer even gepost hebben.. zowaar deel 4 en 5 gemist.. leesvoer :)
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
  zondag 19 september 2010 @ 23:17:20 #74
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_86620824
quote:
Op donderdag 16 september 2010 13:08 schreef DeepChord het volgende:
Interessant topic!

Ondanks dat ik het gevoel heb de theorie in "De Kracht van het Nu" niet volledig in de praktijk te kunnen brengen (begrippen als pijnlichaam vind ik moeilijk te begrijpen), staat er voor mij zat nuttigs in!

Ik ben lang geteisterd door depressies, daardoor is er een ego ontstaan dat soms dingen uitdrukt die totaal niet meer overeenkomen met hoe ik nu ben. Ook dingen als pesten en een rotjeugd hebben daar niet positief aan bijgedragen.
Soms heb ik ook nog wel momenten dat ik me lichamelijk ronduit klote voel (pijnlichaam ofzo?). Het helpt me dan te beseffen dat bepaalde destructieve gedachtes ingegeven worden door mijn ego. Mijn ware zelf zou het niet toestaan zo laatdunkend en negatief over mezelf te "praten".

Desondanks is het voor mij wel hell of a job in het nu te leven. Ik denk gewoon zo gigantisch veel. Het is heel moeilijk die stortvloed aan niet nuttige gedachtes om te vormen tot de situatie waarin het denken meer een ondersteunend middel wordt i.p.v. een doel op zich.
Nadenken over niet nadenken is het grote paradox die terugkomt in je post ;)

Ga rustig 'oefenen' met bewustzijn, kijk hoelang je bewust kunt zijn (ook al is het maar 2 seconden). Ga letten op ademhaling, geluiden etc. en kijk vooral wat er met je gebeurt als je dit doet.

Wat ontstaat (behalve gedachtes). Observeer deze natuurlijke reactie van je lichaam zonder hem te proberen te veranderen en plaatsen.
:')
pi_86621150
quote:
Op zondag 19 september 2010 23:17 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Nadenken over niet nadenken is het grote paradox die terugkomt in je post ;)

Ga rustig 'oefenen' met bewustzijn, kijk hoelang je bewust kunt zijn (ook al is het maar 2 seconden). Ga letten op ademhaling, geluiden etc. en kijk vooral wat er met je gebeurt als je dit doet.

Wat ontstaat (behalve gedachtes). Observeer deze natuurlijke reactie van je lichaam zonder hem te proberen te veranderen en plaatsen.
Ik ben ondertussen al zover dat ik niet meer kwaad wordt vanwege het feit dat ik steeds weer nadenk over het niet nadenken. Vroeger kon ik er nog wel eens opgefokt van raken dat ik bezig was met het feit of ik het wel goed deed, dat mediteren. :+.

Mijn record staat op 8 seconden, al gaan er dan nog steeds gedachten in mijn hoofd om die zo snel gaan dat ik niet eens weet wat ik precies dacht. Ik wil graag nog wat meer bewust raken, ook al is daar nog wat meer bewustwording voor nodig. :).

Wat is de langste tijd dan dat het bij jou "stil" in je hoofd was? :).
pi_86624890
Dit is een interessant topic zeg, ga ik eens volgen.
pi_86625292
quote:
Op zondag 19 september 2010 23:29 schreef DeepChord het volgende:


Wat is de langste tijd dan dat het bij jou "stil" in je hoofd was? :).
Ik kan t in ieder geval een tijdje nu :)

In het begin gaat t van 1 seconde naar 2, 4, 8 enz. Ik denk dat ik nu sowieso een hele minuut stil kan zijn in mn hoofd.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  maandag 20 september 2010 @ 07:51:47 #78
240052 NouMooiNiet
what's in a name...
pi_86625990
quote:
Op maandag 20 september 2010 02:40 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Ik kan t in ieder geval een tijdje nu :)

In het begin gaat t van 1 seconde naar 2, 4, 8 enz. Ik denk dat ik nu sowieso een hele minuut stil kan zijn in mn hoofd.
lijkt me heeeeeeerlijk.. :P
"Without music, life would be a mistake." - Friedrich Nietzsche
  maandag 20 september 2010 @ 14:41:00 #79
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_86636425
quote:
Op zondag 19 september 2010 23:29 schreef DeepChord het volgende:

[..]

Ik ben ondertussen al zover dat ik niet meer kwaad wordt vanwege het feit dat ik steeds weer nadenk over het niet nadenken. Vroeger kon ik er nog wel eens opgefokt van raken dat ik bezig was met het feit of ik het wel goed deed, dat mediteren. :+.

Mijn record staat op 8 seconden, al gaan er dan nog steeds gedachten in mijn hoofd om die zo snel gaan dat ik niet eens weet wat ik precies dacht. Ik wil graag nog wat meer bewust raken, ook al is daar nog wat meer bewustwording voor nodig. :).

Wat is de langste tijd dan dat het bij jou "stil" in je hoofd was? :).
Nooit bij nagedacht ;)

Nee geen idee. Ik merk gewoon steeds meer helderheid de laatste tijd. Het letterlijk voelen van wegbrokkelen van indentificatie. Minder aantrekken van commentaar etc. Het is een beetje het uitdagen van je ego lijkt het wel. Je helemaal op het nu concentreren geeft bij mij direct een reactie van mijn ego die ik ondertussen ken.

Bijna altjid voor het slapen doe ik het, het is namelijk nogal slaapverwekkend soms, mijn lichaam heeft zo iets van "niks om zorgen om te maken? Dan kan ik rustig gaan slapen".

Ik had nogal dat ik slecht tegen kritiek op de stagevloer kon. Nu ben ik nog steeds redelijk onzeker, in een goeie dip is het enige wat je kan doen wachten tot het overgaat. Het accepteren dat je je zo voelt ipv. het willen wegbewust worden ervan.. Of wordt dit te ingewikkeld :P
:')
  maandag 20 september 2010 @ 14:42:17 #80
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_86636466
quote:
Op maandag 20 september 2010 07:51 schreef NouMooiNiet het volgende:

[..]

lijkt me heeeeeeerlijk.. :P
Ieder mens kan dit, sterker nog, ieder mens heeft momenten meegemaakt van verlichting.
:')
pi_86646412
quote:
Op maandag 20 september 2010 14:41 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Nooit bij nagedacht ;)

Nee geen idee. Ik merk gewoon steeds meer helderheid de laatste tijd. Het letterlijk voelen van wegbrokkelen van indentificatie. Minder aantrekken van commentaar etc. Het is een beetje het uitdagen van je ego lijkt het wel. Je helemaal op het nu concentreren geeft bij mij direct een reactie van mijn ego die ik ondertussen ken.

Bijna altjid voor het slapen doe ik het, het is namelijk nogal slaapverwekkend soms, mijn lichaam heeft zo iets van "niks om zorgen om te maken? Dan kan ik rustig gaan slapen".
Je kunt er inderdaad maar beter niet teveel over nadenken en er een nachtje over slapen. :P.

Voor het slapen gaan vind ik ook de beste tijd. Alleen merk ik af en toe dat ik dan weer dusdanig alert wordt van het in de gaten houden van wat er zoal in mij omgaat dat als gevolg je niet kunt slapen of midden in de nacht ineens wakker schiet omdat het ego vindt dat het lang zat stil is geweest.
Irritant is dat altijd!
  donderdag 23 september 2010 @ 00:14:34 #82
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_86735503
quote:
Op maandag 20 september 2010 19:00 schreef DeepChord het volgende:

[..]

Je kunt er inderdaad maar beter niet teveel over nadenken en er een nachtje over slapen. :P.

Voor het slapen gaan vind ik ook de beste tijd. Alleen merk ik af en toe dat ik dan weer dusdanig alert wordt van het in de gaten houden van wat er zoal in mij omgaat dat als gevolg je niet kunt slapen of midden in de nacht ineens wakker schiet omdat het ego vindt dat het lang zat stil is geweest.
Irritant is dat altijd!
s'Nachts wakker worden is gewoon een algemeen gevolg van stress. En ik weet niet of voor het slapen gaan de beste tijd is, ik zou juist denken dat het in hectische momenten zoals werk, OVreizen etc. het beste zou zijn, omdat dit stressveroorzakers zijn. Die voegen dus (ala tolle) inhoud toe aan je pijnlichaam. Of anders gezegt, deze dingen veroorzaken stress.
:')
pi_86750059
quote:
Op donderdag 23 september 2010 00:14 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

s'Nachts wakker worden is gewoon een algemeen gevolg van stress. En ik weet niet of voor het slapen gaan de beste tijd is, ik zou juist denken dat het in hectische momenten zoals werk, OVreizen etc. het beste zou zijn, omdat dit stressveroorzakers zijn. Die voegen dus (ala tolle) inhoud toe aan je pijnlichaam. Of anders gezegt, deze dingen veroorzaken stress.
Ik had al een beetje moeite het begrip "pijnlichaam" voor mezelf te verklaren. Maar zoals je zegt zijn stressveroorzakers waarschijnlijk negatieve bijdragers daaraan. Zo had ik het echter nog niet bekeken. :).

En ja, werk is bij mij een flinke veroorzaker van stress, misschien zelfs wel een van de grootste. Echter probeer ik er, met het aanwezig zijn in het nu, voortaan beter mee om te gaan. :).
  donderdag 23 september 2010 @ 15:07:04 #84
104367 Thrackan
new and improved
pi_86750535
quote:
Op donderdag 23 september 2010 14:55 schreef DeepChord het volgende:

[..]

Ik had al een beetje moeite het begrip "pijnlichaam" voor mezelf te verklaren. Maar zoals je zegt zijn stressveroorzakers waarschijnlijk negatieve bijdragers daaraan. Zo had ik het echter nog niet bekeken. :).

En ja, werk is bij mij een flinke veroorzaker van stress, misschien zelfs wel een van de grootste. Echter probeer ik er, met het aanwezig zijn in het nu, voortaan beter mee om te gaan. :).
Ik zie het pijnlichaam als een soort van identificatie met pijn, stress en andere negativiteit. Het feit dat mensen het normaal lijken te vinden om stress, pijn, drukte en negativiteit te hebben, en het zelfs raar of eng vinden als het langere tijd niet onder invloed van zulke negativiteit te staan, zie ik als het pijnlichaam. Een onbegrijpelijk verlangen om maar constant gevoed te worden met ellende. Zeer ongezond als je het mij vraagt, maar ik heb er zelf ook regelmatig last van.

Voorbeeld: sinds bijna twee maanden heb ik een vriendin waarmee het enorm goed klikt. Zo goed dat we allebei al het idee hebben om samen te gaan wonen. Maar juist het feit dat het zo goed gaat voelt ergens onderhuids wat eng aan; het pijnlichaam doet z'n best wat ellende te creëren om zichzelf te voeden.
Don't flatter yourself, let someone else do it for you.
pi_86754178
quote:
Op donderdag 23 september 2010 15:07 schreef Thrackan het volgende:

[..]

Ik zie het pijnlichaam als een soort van identificatie met pijn, stress en andere negativiteit. Het feit dat mensen het normaal lijken te vinden om stress, pijn, drukte en negativiteit te hebben, en het zelfs raar of eng vinden als het langere tijd niet onder invloed van zulke negativiteit te staan, zie ik als het pijnlichaam. Een onbegrijpelijk verlangen om maar constant gevoed te worden met ellende. Zeer ongezond als je het mij vraagt, maar ik heb er zelf ook regelmatig last van.

Voorbeeld: sinds bijna twee maanden heb ik een vriendin waarmee het enorm goed klikt. Zo goed dat we allebei al het idee hebben om samen te gaan wonen. Maar juist het feit dat het zo goed gaat voelt ergens onderhuids wat eng aan; het pijnlichaam doet z'n best wat ellende te creëren om zichzelf te voeden.
Is het pijnlichaam niet gewoon je ego dan?
  donderdag 23 september 2010 @ 16:40:50 #86
240052 NouMooiNiet
what's in a name...
pi_86754269
Volgens mij is het pijnlichaam je "zwakke plek", je valkuil en het ego probeert deze steeds wakker te krijgen.

Denk ik. :P
"Without music, life would be a mistake." - Friedrich Nietzsche
  donderdag 23 september 2010 @ 16:43:13 #87
104367 Thrackan
new and improved
pi_86754376
quote:
Op donderdag 23 september 2010 16:38 schreef Stefanovich het volgende:

[..]

Is het pijnlichaam niet gewoon je ego dan?
De twee zijn aardig verbonden volgens mij. Echter kan je ego zich ook prima vermaken met zich beter voelen dan anderen :)
Don't flatter yourself, let someone else do it for you.
  vrijdag 24 september 2010 @ 00:00:54 #88
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_86773887
quote:
Op donderdag 23 september 2010 16:38 schreef Stefanovich het volgende:

[..]

Is het pijnlichaam niet gewoon je ego dan?
Je ego is 'alles wat je denkt dat je bent'. Al je geconditioneerde interpetaties. Alles waar je iets van vind. Ego is niet je vijand of iets slechts. Als je het als iets slechts ziet is dat een egoïstische activiteit :)
:')
pi_86800146
Ego is je aandacht verliezen in gedachten en emoties. Er is dus geen getuige die de gedachten en emoties gadeslaat. Tolle noemt het ook wel: "the unobserved mind".
  vrijdag 24 september 2010 @ 19:46:15 #90
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_86802117
quote:
Op vrijdag 24 september 2010 19:01 schreef Loei_koei het volgende:
Ego is je aandacht verliezen in gedachten en emoties. Er is dus geen getuige die de gedachten en emoties gadeslaat. Tolle noemt het ook wel: "the unobserved mind".
Ego betekend gewoon 'ik'. En wie is de getuige dan?
:')
pi_86829324
Dat is maar een manier van uitdrukken. Er is niet echt een getuige, alsin een centrum van waaruit wordt waargenomen. Er is alleen maar waarnemen.
  maandag 27 september 2010 @ 09:47:56 #92
104367 Thrackan
new and improved
pi_86891080
quote:
Op vrijdag 24 september 2010 19:46 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Ego betekend gewoon 'ik'. En wie is de getuige dan?
Het woord is maar een verwijzing uiteraard, een naambordje.
Don't flatter yourself, let someone else do it for you.
pi_87638913
Ik geloof dat iedereen hier de stilte opzoekt :)
  zondag 17 oktober 2010 @ 17:57:15 #94
240052 NouMooiNiet
what's in a name...
pi_87639046
quote:
Op zondag 17 oktober 2010 17:52 schreef gregoor_87 het volgende:
Ik geloof dat iedereen hier de stilte opzoekt :)
O-)
"Without music, life would be a mistake." - Friedrich Nietzsche
pi_87642646
Beetje dood topic geworden... Maar dat is wel wat we zoeken volgens mij ja, innerlijke rust :) Tis eigenlijk zo makkelijk maar ook weer moeilijk. Door dat fucking ego :P Waarom hebben we dat eigenlijk...
  zondag 17 oktober 2010 @ 20:33:12 #96
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_87644662
quote:
Op zondag 17 oktober 2010 19:51 schreef Stefanovich het volgende:
Beetje dood topic geworden... Maar dat is wel wat we zoeken volgens mij ja, innerlijke rust :) Tis eigenlijk zo makkelijk maar ook weer moeilijk. Door dat fucking ego :P Waarom hebben we dat eigenlijk...
Om te overleven :Y

Onze hele beschaving, uitvindingen, maatschappij was er allemaal niet zonder ego.
:')
pi_87648374
quote:
Op zondag 17 oktober 2010 20:33 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Om te overleven :Y

Onze hele beschaving, uitvindingen, maatschappij was er allemaal niet zonder ego.
Bedoel je dat we zonder ego niet konden denken?
pi_87680530
quote:
Op zondag 17 oktober 2010 21:36 schreef Stefanovich het volgende:

[..]

Bedoel je dat we zonder ego niet konden denken?
Ik denk dat het onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Zo gauw je kunt denken, kun je ook de wereld onderverdelen. Een van de eerste logische onderverdelingen die je maakt is "Jij" en "de rest van wat je ziet".
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_87682777
ik probeer het te hard ;(
Lambo of Rekt
  dinsdag 19 oktober 2010 @ 00:02:51 #100
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_87698184
quote:
Op zondag 17 oktober 2010 21:36 schreef Stefanovich het volgende:

[..]

Bedoel je dat we zonder ego niet konden denken?
Denken en ego zijn onafscheidelijk.
:')
  dinsdag 19 oktober 2010 @ 00:03:03 #101
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_87698192
quote:
Op maandag 18 oktober 2010 18:55 schreef EggsTC het volgende:
ik probeer het te hard ;(
Wie niet :P
:')
pi_87699912
quote:
Op maandag 18 oktober 2010 18:55 schreef EggsTC het volgende:
ik probeer het te hard ;(
Me2, maar dat is ook steeds de instinker... Toch? Je wil echt in het heden staan, dus van die nare gedachten af en gevoelens... dan ga je daar over na denken, hoe je dat kan doen, dat wat je nu doet niet goed is etc... Dan bijf je dus denken en je ego in stand houden. Niet denken, je gedachten loslaten en observeren, dan is je aandacht ''echt'' bij het nu. Ik vind dat ook heel lastig :P
  dinsdag 19 oktober 2010 @ 01:08:35 #103
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_87699957
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 01:06 schreef Stefanovich het volgende:

[..]

Me2, maar dat is ook steeds de instinker... Toch? Je wil echt in het heden staan, dus van die nare gedachten af en gevoelens... dan ga je daar over na denken, hoe je dat kan doen, dat wat je nu doet niet goed is etc... Dan bijf je dus denken en je ego in stand houden. Niet denken, of loslaten en observeren, dan is je aandacht ''echt'' bij het nu. Ik vind dat ook heel lastig :P
Goedennacht :Y

Ja inderdaad, het is slopend en irritant als de tering. Maar zo menselijk als maar kan. We gebruiken ons verstand als mensen vrijwel altijd. Dus wat gebeurt er als je het verstand laat varen? Dan krijg je tegenwerking. En goeie ook. Het verstand/ego wil kosten wat het kost blijven bestaan, hoe kun je anders blijven leven?
:')
pi_87700250
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 01:08 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Goedennacht :Y

Ja inderdaad, het is slopend en irritant als de tering. Maar zo menselijk als maar kan. We gebruiken ons verstand als mensen vrijwel altijd. Dus wat gebeurt er als je het verstand laat varen? Dan krijg je tegenwerking. En goeie ook. Het verstand/ego wil kosten wat het kost blijven bestaan, hoe kun je anders blijven leven?
Dat maak je jezelf (via je ego) wijs toch? Want het kan wel :P

Alweer half 2 bijna, ik ga pitten :) Truste!
  dinsdag 19 oktober 2010 @ 08:43:50 #105
240052 NouMooiNiet
what's in a name...
pi_87702251
Laatst een aflevering van Dr Phil gezien over een man die 's ochtends al boos wakker wordt.
Het was best lachwekkend, Dr Phil kon zich dat helemaal niet voorstellen en maakte er een beetje een cartoon van. Het wás ook absurd.

Maar ik heb dat dus ook.. :{
's Ochtends word ik al wakker met bepaalde gedachtes die me boos maken. Als ..... Als..... Dan....... Grrrr.
Het is echt heel moeilijk om meteen al die gedachtes van me af te zetten. :%

Ik ben me er iig al van bewust...
"Without music, life would be a mistake." - Friedrich Nietzsche
  dinsdag 19 oktober 2010 @ 09:45:54 #106
104367 Thrackan
new and improved
pi_87703453
Ik werd 's ochtends ook boos wakker. Boos dat ik er weer uit "moest". Terwijl als ik echt iets anders zou willen dan werken, dan kan dat prima hoor. Kwestie van doen. Het heeft dus geen enkele zin om daar weerstand aan te bieden.

En de mensen die het te hard proberen: jullie hebben gelijk. Er vált niets hard te proberen. "How do you drop a piece of hot charcoal? You just drop it." Luister naar jezelf, naar alle "moeilijkheid" die je er omheen aan het breien bent, en word eens bewust van wat je dan precies denkt.
Het overgrote deel is waarschijnlijk ruis, daarna houd je vaak één of twee gedachten over waar je best iets mee kunt.
Don't flatter yourself, let someone else do it for you.
pi_87704323
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 09:45 schreef Thrackan het volgende:
Ik werd 's ochtends ook boos wakker. Boos dat ik er weer uit "moest". Terwijl als ik echt iets anders zou willen dan werken, dan kan dat prima hoor. Kwestie van doen. Het heeft dus geen enkele zin om daar weerstand aan te bieden.

Gelul, dit hoor ik vaker op mijn werk ook. "Je hoeft hier niet te zijn hoor, je kan gewoon weg, hihi". GELUL. Je bent in dit maatschappelijk systeem een loonslaaf. Als je niet werkt kan je niet degelijk leven en zal je op straat als zwerver belanden. Dus "niet werken" is er niet bij tenzij je een kutleven wil leiden. Nu kan je je afvragen welk leven beter is; je hele leven werken maar wel een dak boven je hoofd. Of de hele dag je eigen gang gaan maar geen geld, geen eten en geen dak. De meesten kiezen voor het eerste omdat dat in het straatje valt van de maatschappij, iets wat ons vanaf het begin wordt aangeleerd. Eigenlijk is het hele maatschappelijke systeem 1 grote brainwash omdat elk kind meteen klaargestoomd wordt om het prototype mens te worden wat de maatschappij graag wilt dat jij bent.

Dat betekent:
Een rijtjes huis, een opel corsa, anderhalf kind, een labrador en een boom in de tuin.

Als je ook maar iets afwijkt (junks, zwervers, krakers, etc.) dan ben je al snel tuig en uitschot.

Basically kan je het een beetje vergelijken met religie. :) Het is allemaal 1 grote manipulatie.
Lambo of Rekt
  dinsdag 19 oktober 2010 @ 10:39:20 #108
104367 Thrackan
new and improved
pi_87704786
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 10:21 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Gelul, dit hoor ik vaker op mijn werk ook. "Je hoeft hier niet te zijn hoor, je kan gewoon weg, hihi". GELUL. Je bent in dit maatschappelijk systeem een loonslaaf. Als je niet werkt kan je niet degelijk leven en zal je op straat als zwerver belanden. Dus "niet werken" is er niet bij tenzij je een kutleven wil leiden. Nu kan je je afvragen welk leven beter is; je hele leven werken maar wel een dak boven je hoofd. Of de hele dag je eigen gang gaan maar geen geld, geen eten en geen dak. De meesten kiezen voor het eerste omdat dat in het straatje valt van de maatschappij, iets wat ons vanaf het begin wordt aangeleerd. Eigenlijk is het hele maatschappelijke systeem 1 grote brainwash omdat elk kind meteen klaargestoomd wordt om het prototype mens te worden wat de maatschappij graag wilt dat jij bent.

Dat betekent:
Een rijtjes huis, een opel corsa, anderhalf kind, een labrador en een boom in de tuin.

Als je ook maar iets afwijkt (junks, zwervers, krakers, etc.) dan ben je al snel tuig en uitschot.

Basically kan je het een beetje vergelijken met religie. :) Het is allemaal 1 grote manipulatie.
Je kunt prima leven als zwerver, kraker of ander "uitschot". Kwestie van de gevolgen van je keuze accepteren en geen waarde hechten aan het labeltje "uitschot" dat andere mensen je proberen op te spelden.

Ik zou ook kunnen vertrekken naar een ander land, een hutje in de bergen kunnen maken en van het land kunnen gaan leven. Is prima mogelijk. Je hoeft hier echt niet te blijven als je niet wilt, en weerstand bieden aan wat je nu doet is nogal zinloos als je er geen actie op onderneemt.
Don't flatter yourself, let someone else do it for you.
  dinsdag 19 oktober 2010 @ 10:50:43 #109
240052 NouMooiNiet
what's in a name...
pi_87705163
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 09:45 schreef Thrackan het volgende:
Ik werd 's ochtends ook boos wakker. Boos dat ik er weer uit "moest". Terwijl als ik echt iets anders zou willen dan werken, dan kan dat prima hoor. Kwestie van doen. Het heeft dus geen enkele zin om daar weerstand aan te bieden.
Ik snap dat als je doet dat je dan kan kiezen om iets anders te doen (binnen bepaalde grenzen, zoals EggsTC ook zegt). Ik heb geen weerstand tegen dat ik er weer uit moet / of een hekel aan mijn werk heb.
Toen ik met tegenzin naar mijn werk ging, heb ik ander werk gezocht.

Maar ik doelde niet op deze gedachten met mijn post, maar op de gedachten die doorgaans de hele dag door mijn hoofd gaan. Het piekeren en malen en me boos maken om de dingen die ik in mijn hoofd haal.
Het begint gewoon meteen bij het wakker worden, gaat weer verder waar ik 's avonds gebleven was.
"Without music, life would be a mistake." - Friedrich Nietzsche
pi_87705677
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 10:39 schreef Thrackan het volgende:

[..]

Je kunt prima leven als zwerver, kraker of ander "uitschot". Kwestie van de gevolgen van je keuze accepteren en geen waarde hechten aan het labeltje "uitschot" dat andere mensen je proberen op te spelden.

Ik zou ook kunnen vertrekken naar een ander land, een hutje in de bergen kunnen maken en van het land kunnen gaan leven. Is prima mogelijk. Je hoeft hier echt niet te blijven als je niet wilt, en weerstand bieden aan wat je nu doet is nogal zinloos als je er geen actie op onderneemt.
Als jouw definitie van "prima leven" overeen komt met het zoeken naar eten, het uit prullenbakken halen van half opgegeten broodjes, het drinken van regenwater van de straat en het wonen onder een brug zonder te kunnen douchen of wassen waarbij je mag hopen dat je geen ongedierte aantrekt dan zou je het goed doen als zwerver inderdaad. Mijn maatstaven liggen net iets anders.

Het labeltje "tuig" of "uitschot" zou me ook niet zoveel interesseren maar ik wil wel mezelf kunnen onderhouden en aan uiterlijke en innerlijke verzorging kunnen voldoen. Zonder geld kan dit niet, geld heb je nodig om dit te kunnen doen en geld verkrijg je door te werken. Simple as that. Je bent dus min of meer wél geforceerd om te werken wil je een (in mijn ogen) redelijk leven kunnen leiden. Oftewel; een moderne slaaf van dit maatschappelijke loonsysteem.

Van het land gaan leven is wel mogelijk inderdaad, maar je hebt behoorlijk lef nodig om zo'n zet te wagen, zeker als je geen enkele kennis hebt van de natuur. Daarnaast zijn zelfs dan wetten van toepassing vanuit de maatschappij van het betreffende land. Je ontkomt er niet aan, het is 1 grote manipulatie.
Lambo of Rekt
  dinsdag 19 oktober 2010 @ 11:12:55 #111
277759 caroline88
The Unstoppable
pi_87705812
Lastige discussie, wat is vrije keuze? Ik kies ervoor om in Nederland te blijven wonen en ik stel ook prijs op enige mate van comfort.
Hoewel dat laatste op het moment wat achterwege blijft (vakantiewoning die nog niet van alle gemakken is voorzien) geniet ik van het wonen in het bos. Hoewel de proof is in the eating of the pudding... het is niet alleen maar zalig rustig en groen. Er komt ook een gigantische hoop bos rommel het huis binnen zetten en die invasie is letterlijk onstuitbaar!
Onverwacht maar dat schijnt er toch bij te horen.
Mijn leven als WWslaaf is tijdelijk, voor een meer definitieve situatie moet ik toch weer af en toe gaan nadenken ;)
  dinsdag 19 oktober 2010 @ 11:29:45 #112
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_87706307
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 09:45 schreef Thrackan het volgende:
Ik werd 's ochtends ook boos wakker. Boos dat ik er weer uit "moest". Terwijl als ik echt iets anders zou willen dan werken, dan kan dat prima hoor. Kwestie van doen. Het heeft dus geen enkele zin om daar weerstand aan te bieden.

En de mensen die het te hard proberen: jullie hebben gelijk. Er vált niets hard te proberen. "How do you drop a piece of hot charcoal? You just drop it." Luister naar jezelf, naar alle "moeilijkheid" die je er omheen aan het breien bent, en word eens bewust van wat je dan precies denkt.
Het overgrote deel is waarschijnlijk ruis, daarna houd je vaak één of twee gedachten over waar je best iets mee kunt.

Dit is dan weer iets wat we te hard proberen..
:')
  dinsdag 19 oktober 2010 @ 11:43:39 #113
104367 Thrackan
new and improved
pi_87706693
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 11:08 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Als jouw definitie van "prima leven" overeen komt met het zoeken naar eten, het uit prullenbakken halen van half opgegeten broodjes, het drinken van regenwater van de straat en het wonen onder een brug zonder te kunnen douchen of wassen waarbij je mag hopen dat je geen ongedierte aantrekt dan zou je het goed doen als zwerver inderdaad. Mijn maatstaven liggen net iets anders.

Het labeltje "tuig" of "uitschot" zou me ook niet zoveel interesseren maar ik wil wel mezelf kunnen onderhouden en aan uiterlijke en innerlijke verzorging kunnen voldoen. Zonder geld kan dit niet, geld heb je nodig om dit te kunnen doen en geld verkrijg je door te werken. Simple as that. Je bent dus min of meer wél geforceerd om te werken wil je een (in mijn ogen) redelijk leven kunnen leiden. Oftewel; een moderne slaaf van dit maatschappelijke loonsysteem.

Van het land gaan leven is wel mogelijk inderdaad, maar je hebt behoorlijk lef nodig om zo'n zet te wagen, zeker als je geen enkele kennis hebt van de natuur. Daarnaast zijn zelfs dan wetten van toepassing vanuit de maatschappij van het betreffende land. Je ontkomt er niet aan, het is 1 grote manipulatie.
Wat ik probeer aan te geven is dat je altijd een keuze kunt maken, maar ook vooral dat je een keuze moet maken en daarbij moet blijven. Blijven twijfelen en verlangen naar de andere opties werkt frustrerend en vergroot je identificatie met het ego (Ik voel me niet thuis, ik voel me zielig, ik had iets anders willen doen, noem maar op.)

Bij elke keuze zul je moeten voldoen aan een set met regels. Hetzij richtlijnen op het werk, sociale normen en waarden, hetzij de wetten der natuur. Vrijheid is niet zonder regels leven, vrijheid is geen moeite hebben met de regels die er zijn. Dat kan prima gecombineerd worden met kantoorwerk, maar ook als monnik in een kloostertje in Nepal als je wilt.
Don't flatter yourself, let someone else do it for you.
pi_87713671
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 11:43 schreef Thrackan het volgende:

[..]

Wat ik probeer aan te geven is dat je altijd een keuze kunt maken, maar ook vooral dat je een keuze moet maken en daarbij moet blijven. Blijven twijfelen en verlangen naar de andere opties werkt frustrerend en vergroot je identificatie met het ego (Ik voel me niet thuis, ik voel me zielig, ik had iets anders willen doen, noem maar op.)

Bij elke keuze zul je moeten voldoen aan een set met regels. Hetzij richtlijnen op het werk, sociale normen en waarden, hetzij de wetten der natuur. Vrijheid is niet zonder regels leven, vrijheid is geen moeite hebben met de regels die er zijn. Dat kan prima gecombineerd worden met kantoorwerk, maar ook als monnik in een kloostertje in Nepal als je wilt.
Het gaat mij er niet om om zonder regels te leven, het gaat me meer om het feit dat de maatschappij ons gewoon dingen oplegt (vanaf onze geboorte) of je het er nou mee eens bent of niet. Zoals in religies kinderen ook gelijk volgegoten worden met "waarheden" die nergens op slaan. Het is ongeveer het zelfde principe.
Lambo of Rekt
  dinsdag 19 oktober 2010 @ 14:56:25 #115
104367 Thrackan
new and improved
pi_87714475
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 14:39 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Het gaat mij er niet om om zonder regels te leven, het gaat me meer om het feit dat de maatschappij ons gewoon dingen oplegt (vanaf onze geboorte) of je het er nou mee eens bent of niet. Zoals in religies kinderen ook gelijk volgegoten worden met "waarheden" die nergens op slaan. Het is ongeveer het zelfde principe.
En onder die dingen kun je uit, als je echt wilt. Ik krijg het idee dat je het totaal niet eens bent met de maatschappij, maar alsnog ergens door diezelfde maatschappij "goedgekeurd" wil zijn.
Als je het niet eens bent met wat de maatschappij vindt is het ook onzin om conform de normen van diezelfde maatschappij te leven.

Je kunt natuurlijk ook volgens de regels van de maatschappij leven. Geen enkel probleem. Maar om je dan druk te maken om die regels heeft geen zin. Nutteloze weerstand. Energieverspilling. Accepteer de situatie en indien je niet tevreden bent onderneem je actie. Elke andere bezigheid is zinloos.
Don't flatter yourself, let someone else do it for you.
pi_87715671
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 14:56 schreef Thrackan het volgende:

[..]

En onder die dingen kun je uit, als je echt wilt. Ik krijg het idee dat je het totaal niet eens bent met de maatschappij, maar alsnog ergens door diezelfde maatschappij "goedgekeurd" wil zijn.
Als je het niet eens bent met wat de maatschappij vindt is het ook onzin om conform de normen van diezelfde maatschappij te leven.
Hier maak je de denkfout.
1. Ik wil niet goedgekeurd worden door de maatschappij, i simply don't care.
2. Je bent gedwongen om te leven conform die normen. Als ik met een tent in het bos ga zitten, en onze grote vrienden van de politie zien dat, dan word ik opgepakt vanwege wildkamperen.

En ja, het klopt dat ik het niet eens ben met de huidige maatschappij.

quote:
Je kunt natuurlijk ook volgens de regels van de maatschappij leven. Geen enkel probleem. Maar om je dan druk te maken om die regels heeft geen zin. Nutteloze weerstand. Energieverspilling. Accepteer de situatie en indien je niet tevreden bent onderneem je actie. Elke andere bezigheid is zinloos.
Wat voor actie kan je ondernemen om niet naar de regels te leven van de huidige maatschappij van het betreffende land? Zie eerdere punten.

Je moet jezelf keihard verweren om daar onderuit te komen; zie FARC, colombia.
Lambo of Rekt
  dinsdag 19 oktober 2010 @ 15:55:58 #117
104367 Thrackan
new and improved
pi_87716920
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 15:25 schreef EggsTC het volgende:
1. Ik wil niet goedgekeurd worden door de maatschappij, i simply don't care.
Je maakt je er anders aardig druk om voor een "I don't care"...

Volgens mij zou je liever niet met de maatschappij van doen hebben. Ik zeg niet dat je er een hekel aan hebt, maar dat je liever zou hebben dat het zich niet aan je opdringt. Ook dat is weerstand tegen wat is.

En het antwoord blijft: laat het vallen of doe er wat aan.
Don't flatter yourself, let someone else do it for you.
  dinsdag 19 oktober 2010 @ 16:14:53 #118
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_87717691
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 14:39 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Het gaat mij er niet om om zonder regels te leven, het gaat me meer om het feit dat de maatschappij ons gewoon dingen oplegt (vanaf onze geboorte) of je het er nou mee eens bent of niet. Zoals in religies kinderen ook gelijk volgegoten worden met "waarheden" die nergens op slaan. Het is ongeveer het zelfde principe.
check de film 'into the wild' mocht je hem nog niet gezien hebben :D
:')
pi_87718694
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 15:55 schreef Thrackan het volgende:

[..]

Je maakt je er anders aardig druk om voor een "I don't care"...
Nu haal je weer dingen door elkaar --> I dont care of ze me goedkeuren of niet.

Waar ik wel om care, is dat het zo debiel in elkaar zit.

quote:
Volgens mij zou je liever niet met de maatschappij van doen hebben. Ik zeg niet dat je er een hekel aan hebt, maar dat je liever zou hebben dat het zich niet aan je opdringt. Ook dat is weerstand tegen wat is.

En het antwoord blijft: laat het vallen of doe er wat aan.
Accepteren is de enige optie, de opgelegde optie.

quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 16:14 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

check de film 'into the wild' mocht je hem nog niet gezien hebben :D
Thx voor de tip.
Lambo of Rekt
  dinsdag 19 oktober 2010 @ 16:51:57 #120
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_87719188
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 16:39 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Thx voor de tip.
Gaat over een man die al zijn bankpasjes verknipt en geld verbrand om naar alaska te gaan om te leven in de wildernis, hij vind daar een achtergelaten truck waar hij in besluit te wonen. Waar gebeurt w/
:')
pi_87771432
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 16:51 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Gaat over een man die al zijn bankpasjes verknipt en geld verbrand om naar alaska te gaan om te leven in de wildernis, hij vind daar een achtergelaten truck waar hij in besluit te wonen. Waar gebeurt w/
Zojuist heb ik hem gezien.

Precies hoe ik erover denk ja;

Ik citeer hem;
Money,... power... it's an illusion. It's all up here.

Geld, macht en religie... de grootste ziekten in de maatschappij. Ik kan me heel goed vinden in de film. Alleen er zijn zware tegenhangers als je zoiets wil doen;

Je moet:
A. Extraordinary kennis hebben van de natuur, een expert in survival.
B. Gevorderde medische kennis.

Als je 1 van de 2 punten mist, ben je zo dood.

Als je ziek wordt (longontsteking, keelontsteking) of je raakt gehandicapt tijdens zo'n trip in je 1tje in de wildernis (been breken, arm breken) dan is het gewoon klaar en ga je eraan.

Ook als je een dier tegen komt wat onvriendelijk is, zoals een zwarte weduwe (1 van de gevaarlijkste spinnen die we kennen), een cobra die je bijt of op een andere manier vergiftigd raakt, is het ook klaar (lees: dood).

Als je een bacteriele infectie krijgt, je hebt geen antibiotica... then what. Ik bedoel, de maatschappij heeft in medische opzichten wel goede kanten, niet alles is slecht. Alleen het systeem is slecht... as said before: geld en religie zijn evil.

Ok; helemaal gezien, het stuk hierboven schreef ik al voordat ik het eind van de film had gezien. En zo'n einde wacht je dus op ja als je geen natuur expert bent en verkeerde dingen gaat eten.

Het is dus niet "zomaar mogelijk" om de maatschappij te ontsnappen en zo maar ff in de natuur te gaan leven, dat lijkt me duidelijk.

Mooie film, dat wel...
Lambo of Rekt
  woensdag 20 oktober 2010 @ 22:25:58 #122
277759 caroline88
The Unstoppable
pi_87774206
Als je een bacteriele infectie krijgt, je hebt geen antibiotica... then what.

Bidden dat je natuurlijke, ingebouwde, volautomatische afweersysteem nog functioneert. Zal wel even wennen zijn want het geeft niet dezelfde bijwerkingen als antibiotica ;)
  woensdag 20 oktober 2010 @ 22:32:43 #123
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_87774612
quote:
Op woensdag 20 oktober 2010 22:25 schreef caroline88 het volgende:
Als je een bacteriele infectie krijgt, je hebt geen antibiotica... then what.

Bidden dat je natuurlijke, ingebouwde, volautomatische afweersysteem nog functioneert. Zal wel even wennen zijn want het geeft niet dezelfde bijwerkingen als antibiotica ;)
In de oertijd hadden ze ook geen antibiotica :s)
:')
pi_87774636
quote:
Op woensdag 20 oktober 2010 22:25 schreef caroline88 het volgende:
Als je een bacteriele infectie krijgt, je hebt geen antibiotica... then what.

Bidden dat je natuurlijke, ingebouwde, volautomatische afweersysteem nog functioneert. Zal wel even wennen zijn want het geeft niet dezelfde bijwerkingen als antibiotica ;)
Als je over 400 jaar terug praat, had men veel beter in de natuur kunnen leven dan nu. Toen was slechte hygiene normaal en konden we daar tegen. Ook rauw vlees konden we beter tegen.. Hoe verder we terug gaan in de tijd, hoe beter de mens daar tegen bestand was. Nu zijn we al generaties lang schoon en verwend. Hoe schoner en verwender, hoe slechter bestand tegen de natuur.
Lambo of Rekt
pi_87774658
quote:
Op woensdag 20 oktober 2010 22:32 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

In de oertijd hadden ze ook geen antibiotica :s)
Zie reactie van mij hierboven.
Lambo of Rekt
  woensdag 20 oktober 2010 @ 23:27:47 #126
35098 Metalfreak
Maar bijt niet
pi_87777014
quote:
Op woensdag 20 oktober 2010 22:32 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

In de oertijd hadden ze ook geen antibiotica :s)
En gingen ze ook geregeld dood bij ziekte...
Don't let my username fool you...
  donderdag 21 oktober 2010 @ 08:05:16 #127
277759 caroline88
The Unstoppable
pi_87782018
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 11:43 schreef Thrackan het volgende:

[..]

Wat ik probeer aan te geven is dat je altijd een keuze kunt maken, maar ook vooral dat je een keuze moet maken en daarbij moet blijven. Blijven twijfelen en verlangen naar de andere opties werk t frustrerend en vergroot je identificatie met het ego (Ik voel me niet thuis, ik voel me zielig, ik had iets anders willen doen, noem maar op.)
^O^ ^O^ ^O^
  donderdag 21 oktober 2010 @ 08:09:34 #128
277759 caroline88
The Unstoppable
pi_87782062
quote:
Op woensdag 20 oktober 2010 22:33 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Als je over 400 jaar terug praat, had men veel beter in de natuur kunnen leven dan nu. Toen was slechte hygiene normaal en konden we daar tegen. Ook rauw vlees konden we beter tegen.. Hoe verder we terug gaan in de tijd, hoe beter de mens daar tegen bestand was. Nu zijn we al generaties lang schoon en verwend. Hoe schoner en verwender, hoe slechter bestand tegen de natuur.
Ja we zijn erg zielig. Gelukkig was ik als kind een lekkere viespeuk en als er iemand ziek was werd ik ook aangemoedigd om er veel mee te spelen :P
  donderdag 21 oktober 2010 @ 10:10:24 #129
104367 Thrackan
new and improved
pi_87784309
quote:
Op woensdag 20 oktober 2010 21:35 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Zojuist heb ik hem gezien.

Precies hoe ik erover denk ja;

Ik citeer hem;
Money,... power... it's an illusion. It's all up here.

Geld, macht en religie... de grootste ziekten in de maatschappij. Ik kan me heel goed vinden in de film. Alleen er zijn zware tegenhangers als je zoiets wil doen;

Je moet:
A. Extraordinary kennis hebben van de natuur, een expert in survival.
B. Gevorderde medische kennis.

Als je 1 van de 2 punten mist, ben je zo dood.

Als je ziek wordt (longontsteking, keelontsteking) of je raakt gehandicapt tijdens zo'n trip in je 1tje in de wildernis (been breken, arm breken) dan is het gewoon klaar en ga je eraan.

Ook als je een dier tegen komt wat onvriendelijk is, zoals een zwarte weduwe (1 van de gevaarlijkste spinnen die we kennen), een cobra die je bijt of op een andere manier vergiftigd raakt, is het ook klaar (lees: dood).

Als je een bacteriele infectie krijgt, je hebt geen antibiotica... then what. Ik bedoel, de maatschappij heeft in medische opzichten wel goede kanten, niet alles is slecht. Alleen het systeem is slecht... as said before: geld en religie zijn evil.

Ok; helemaal gezien, het stuk hierboven schreef ik al voordat ik het eind van de film had gezien. En zo'n einde wacht je dus op ja als je geen natuur expert bent en verkeerde dingen gaat eten.

Het is dus niet "zomaar mogelijk" om de maatschappij te ontsnappen en zo maar ff in de natuur te gaan leven, dat lijkt me duidelijk.

Mooie film, dat wel...
Als, als, als, als.

Het is wel mogelijk. Zoek een stukje natuur op en ga er leven. Punt uit.

Je kunt ziek worden ja. Je kunt gebeten worden door ongedierte, slechte dingen eten en al dat soort dingen. Je kan ook uit de bocht vliegen op de snelweg, rugklachten krijgen omdat je de hele dag achter een bureau zit of misselijk worden van de stress. Het zijn maar scenario's. Wat is er Nu? Als je bang bent voor alles wat kan gebeuren geniet je niet van wat er nu is.
Don't flatter yourself, let someone else do it for you.
pi_87794316
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 11:43 schreef Thrackan het volgende:

[..]

Wat ik probeer aan te geven is dat je altijd een keuze kunt maken, maar ook vooral dat je een keuze moet maken en daarbij moet blijven. Blijven twijfelen en verlangen naar de andere opties werkt frustrerend en vergroot je identificatie met het ego (Ik voel me niet thuis, ik voel me zielig, ik had iets anders willen doen, noem maar op.)

Bij elke keuze zul je moeten voldoen aan een set met regels. Hetzij richtlijnen op het werk, sociale normen en waarden, hetzij de wetten der natuur. Vrijheid is niet zonder regels leven, vrijheid is geen moeite hebben met de regels die er zijn. Dat kan prima gecombineerd worden met kantoorwerk, maar ook als monnik in een kloostertje in Nepal als je wilt.
Hmm daar zit wat in... dit geeft precies weer hoe ik in het leven sta. Ik weet niks zeker, twijfel over alles, ook al heb ik gekozen.. vaak zijn die twijfels ook nog terecht want ik maak vaak verkeerde keuzes, doordat ik mij laat leiden door angst, onzekerheid etc... Ik ben dan ook regelmatig gefrustreerd en vind het heel moeilijk die identificatie te doorbreken.
  donderdag 21 oktober 2010 @ 15:38:42 #131
35098 Metalfreak
Maar bijt niet
pi_87795586
quote:
Op donderdag 21 oktober 2010 15:05 schreef Stefanovich het volgende:

[..]

Hmm daar zit wat in... dit geeft precies weer hoe ik in het leven sta. Ik weet niks zeker, twijfel over alles, ook al heb ik gekozen.. vaak zijn die twijfels ook nog terecht want ik maak vaak verkeerde keuzes, doordat ik mij laat leiden door angst, onzekerheid etc... Ik ben dan ook regelmatig gefrustreerd en vind het heel moeilijk die identificatie te doorbreken.
Je maakt nooit de "verkeerde" keuze aangezien je nooit zult weten wat er gebeurd was als je de andere keuze had gemaakt. Ja, je denkt het wel te weten, maar dat is vaak een geïdealiseerde gedachte van wat er eventueel misschien had kunnen gebeuren. Maak een keuze en blijf daarbij. Kijk van daaruit weer verder naar nieuwe keuzes.
Don't let my username fool you...
  donderdag 21 oktober 2010 @ 15:56:19 #132
104367 Thrackan
new and improved
pi_87796323
quote:
Op donderdag 21 oktober 2010 15:38 schreef Metalfreak het volgende:

[..]

Je maakt nooit de "verkeerde" keuze aangezien je nooit zult weten wat er gebeurd was als je de andere keuze had gemaakt. Ja, je denkt het wel te weten, maar dat is vaak een geïdealiseerde gedachte van wat er eventueel misschien had kunnen gebeuren. Maak een keuze en blijf daarbij. Kijk van daaruit weer verder naar nieuwe keuzes.
Als je voor A kiest, denk dan niet wat er had kunnen gebeuren als je voor B had gekozen.
Bevalt A je niet? Stop met A en kies voor B.
Bevallen A en B je allebei niet?
Dan is de vraag of er nog een C is om te proberen of dat je zonder kan. Anders kies je de minst slechte.

Soms is het zo simpel dat je er gek van wordt. Overigens is het simpeler voor me om het uit te leggen dan om het zelf te doen hoor. Ik ben absoluut (nog) geen guru.
Don't flatter yourself, let someone else do it for you.
pi_87812573
quote:
Op donderdag 21 oktober 2010 10:10 schreef Thrackan het volgende:

[..]

Als, als, als, als.

Het is wel mogelijk. Zoek een stukje natuur op en ga er leven. Punt uit.

Je kunt ziek worden ja. Je kunt gebeten worden door ongedierte, slechte dingen eten en al dat soort dingen. Je kan ook uit de bocht vliegen op de snelweg, rugklachten krijgen omdat je de hele dag achter een bureau zit of misselijk worden van de stress. Het zijn maar scenario's. Wat is er Nu? Als je bang bent voor alles wat kan gebeuren geniet je niet van wat er nu is.
De kans is heel wat groter dat je in de natuur sterft omdat je niet weet wat je doet, autorijden heb je geleerd. Het lijkt erop dat je m'n punt niet echt wil snappen.

Alles is mogelijk, het is ook mogelijk dat je van een flat van 10 hoog springt en het overleeft. Ik ga het iig niet proberen, wellicht met parachute. Zo geldt dat ook voor leven in de natuur, pas zodra je expert bent in survival en medische kennis hebt, maak je enige kans om dat langer dan 5 jaar te overleven.

Dan kan je in het "NU" leven voor even, wellicht... maar je kan ook NU dood gaan door een actie waar je je verstand niet bij gebruikt. Dan heb je geen fuck meer aan "NU", want dan bestaat "NU" niet meer voor de persoon in kwestie... dan is de grafkist het enige wat er nog bestaat :)
Lambo of Rekt
  donderdag 21 oktober 2010 @ 23:00:38 #134
35098 Metalfreak
Maar bijt niet
pi_87814568
quote:
Op donderdag 21 oktober 2010 15:56 schreef Thrackan het volgende:

[..]

Als je voor A kiest, denk dan niet wat er had kunnen gebeuren als je voor B had gekozen.
Bevalt A je niet? Stop met A en kies voor B.
Bevallen A en B je allebei niet?
Dan is de vraag of er nog een C is om te proberen of dat je zonder kan. Anders kies je de minst slechte.

Soms is het zo simpel dat je er gek van wordt. Overigens is het simpeler voor me om het uit te leggen dan om het zelf te doen hoor. Ik ben absoluut (nog) geen guru.
Maar dat is ook een beetje wat ik zeg. Als je voor A kiest en A bevalt je niet meer, kun je dan pas gaan kijken naar je nieuwe opties, misschien is dat B, maar misschien is B dan al geen optie meer.
Don't let my username fool you...
  vrijdag 22 oktober 2010 @ 08:36:23 #135
104367 Thrackan
new and improved
pi_87820566
quote:
Op donderdag 21 oktober 2010 22:15 schreef EggsTC het volgende:

[..]

De kans is heel wat groter dat je in de natuur sterft omdat je niet weet wat je doet, autorijden heb je geleerd. Het lijkt erop dat je m'n punt niet echt wil snappen.

Alles is mogelijk, het is ook mogelijk dat je van een flat van 10 hoog springt en het overleeft. Ik ga het iig niet proberen, wellicht met parachute. Zo geldt dat ook voor leven in de natuur, pas zodra je expert bent in survival en medische kennis hebt, maak je enige kans om dat langer dan 5 jaar te overleven.

Dan kan je in het "NU" leven voor even, wellicht... maar je kan ook NU dood gaan door een actie waar je je verstand niet bij gebruikt. Dan heb je geen fuck meer aan "NU", want dan bestaat "NU" niet meer voor de persoon in kwestie... dan is de grafkist het enige wat er nog bestaat :)
Ja, je kan nu dood gaan. Is dat zo'n ramp? De dood is een deel van het leven.

Ik snap je punt wel, ik ben het er alleen fundamenteel mee oneens omdat ik niet vind dat je grote stappen moet laten omdat het eng is. Je posts komen bij mij binnen als zijnde doordrenkt met angst om dood te gaan, angst voor het onbekende en een opeenstapeling van redenen om dat onbekende dan maar niet in te gaan. Dat lijkt me geen fijn leven.

quote:
Dan kan je in het "NU" leven voor even, wellicht...
Je kunt NU in het nu leven. Niet dan, niet gister, niet morgen. Nu.
quote:
Op donderdag 21 oktober 2010 23:00 schreef Metalfreak het volgende:

[..]

Maar dat is ook een beetje wat ik zeg. Als je voor A kiest en A bevalt je niet meer, kun je dan pas gaan kijken naar je nieuwe opties, misschien is dat B, maar misschien is B dan al geen optie meer.
Ik was het ook niet met je oneens :)
Don't flatter yourself, let someone else do it for you.
  zaterdag 30 oktober 2010 @ 01:15:19 #136
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_88130919
quote:
Op donderdag 21 oktober 2010 15:56 schreef Thrackan het volgende:

[..]

Als je voor A kiest, denk dan niet wat er had kunnen gebeuren als je voor B had gekozen.
Bevalt A je niet? Stop met A en kies voor B.
Bevallen A en B je allebei niet?
Dan is de vraag of er nog een C is om te proberen of dat je zonder kan. Anders kies je de minst slechte.

Soms is het zo simpel dat je er gek van wordt. Overigens is het simpeler voor me om het uit te leggen dan om het zelf te doen hoor. Ik ben absoluut (nog) geen guru.
Van plan guru te worden dan :P?
Je werkt wel motiverend :Y
:')
  zaterdag 30 oktober 2010 @ 01:24:41 #137
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_88131173
quote:
Op donderdag 21 oktober 2010 23:00 schreef Metalfreak het volgende:

[..]

Maar dat is ook een beetje wat ik zeg. Als je voor A kiest en A bevalt je niet meer, kun je dan pas gaan kijken naar je nieuwe opties, misschien is dat B, maar misschien is B dan al geen optie meer.
Je had nooit voor A en B tegelijk kunnen kiezen. Als A tegenvalt en je gaat er iets mee doen, is het misschien klote dat B niet meer kan, maar het frustrerende nadenken, jezelf de schuld geven, dingen eeuwig laten ronddwalen is veel rottiger dan de schade die A evt. zou kunnen opleveren.
:')
pi_88136180
quote:
1s.gif Op vrijdag 22 oktober 2010 08:36 schreef Thrackan het volgende:

[..]

Ja, je kan nu dood gaan. Is dat zo'n ramp? De dood is een deel van het leven.

Ik snap je punt wel, ik ben het er alleen fundamenteel mee oneens omdat ik niet vind dat je grote stappen moet laten omdat het eng is. Je posts komen bij mij binnen als zijnde doordrenkt met angst om dood te gaan, angst voor het onbekende en een opeenstapeling van redenen om dat onbekende dan maar niet in te gaan. Dat lijkt me geen fijn leven.
[..]

Je kunt NU in het nu leven. Niet dan, niet gister, niet morgen. Nu.
[..]

Ik was het ook niet met je oneens :)
Mwa, ik denk dat het gewoon dikke suicide is als ik nu m'n huis op zou zeggen en de natuur in zou gaan, thats all. En dat is vooruit "gedacht" ja met het verstand. Je kan wel in het NU leven, dat punt begrijp ik van jou ook wel, maar ook moet je in het NU eten... en drinken.

Wisdom is the quality that keeps you from getting into situations where you need it. -Doug Larson
Lambo of Rekt
pi_88198266
In je eentje in de wildernis leven voor een lange tijd is -vooral zonder ervaring- eigenlijk niet te doen al zijn er wel verhalen van mensen die het lang uit hebben gehouden. Maar wat zij deden, dat noem ik eerder langzaam sterven dan overleven. Je hebt eigenlijk een groep mensen nodig waaronder je taken kunt verdelen, dan kun je pas overleven. Alleen een vuur gaande houden is al een ondoenlijk karwei in je eentje.

Maar af en toe de natuur in trekken vind ik wel een manier om lekker in je vel te raken en alle zaken van "thuis" te vergeten. En als je goed voorbereid bent kun je flink wat risico's vermijden, al blijft het natuurlijk altijd een beetje gevaarlijk aangezien je ver van medische hulp zit en soms niemand kunt bereiken in gebieden zonder GSM-ontvangst.

Die gast uit die film was irl gewoon een onvoorbereide pauper want hij zat op loopafstand van een snelweg alleen dat wist hij niet. En met wat nadenken is dat ook wel logisch, want er komt niet zomaar een bus in the middle of nowhere. Verder is de boodschap van de film natuurlijk wel heel krachtig, maar voor 'nu' leven zoals in het boekje bedoelt is, maakt de situatie waarin je zit niet uit. De wildernis of midden in de stad moet (in principe) geen verschil maken.

[ Bericht 1% gewijzigd door rijsttafel op 01-11-2010 02:08:55 ]
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_88198341
Uit de OP:
quote:
1s.gif Op zaterdag 17 juli 2010 03:39 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[ afbeelding ]

Met mediteren zit je in de goede richting alleen het is eigenlijk alleen symptoombestrijding.

Wait.. whut? :D Die snap ik niet.
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
  maandag 1 november 2010 @ 09:37:32 #141
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_88200581
quote:
Op zaterdag 30 oktober 2010 11:55 schreef EggsTC het volgende:

[..]



Mwa, ik denk dat het gewoon dikke suicide is als ik nu m'n huis op zou zeggen en de natuur in zou gaan, thats all. En dat is vooruit "gedacht" ja met het verstand. Je kan wel in het NU leven, dat punt begrijp ik van jou ook wel, maar ook moet je in het NU eten... en drinken.

Wisdom is the quality that keeps you from getting into situations where you need it. -Doug Larson
Use your ego as a tool :s)
:')
pi_88201513
quote:
1s.gif Op woensdag 18 augustus 2010 16:27 schreef Thrackan het volgende:
Wat ik me vanmiddag besefte is dat het lezen van dat boek eigenlijk een enorme impact heeft gehad. Sinds de eerste keer dat het besef daagde dat het ego en mijn wezen niet één en hetzelfde zijn is mijn blik op het leven langzaam maar zeker totaal veranderd. En dat zal vast nog wel een tijdje doorgaan met veranderen.
Er is ook geen weg meer terug: als je ego en wezen eenmaal van elkaar losgerukt hebt, krijg je ze niet meer aan elkaar gelijmd. Ik vergelijk het regelmatig met het verhaal van Flatland: http://nl.wikipedia.org/wiki/Flatland
Hmm, klinkt als een interessant boek, dat Flatland. Heb je ook die film gezien die bij Wiki aangegeven wordt?
Lambo of Rekt
pi_88207097
quote:
Op maandag 1 november 2010 02:14 schreef rijsttafel het volgende:
Uit de OP:
[..]



Wait.. whut? :D Die snap ik niet.
Als je mediteert om kalmer te worden in je hoofd, pak je het probleem nog niet bij de wortel aan. Je gaat dan nl. niet in op waar die constante gedachtenstroom vandaan komt.

Wanneer je de identificatie met je verstand doorbreekt ben jij degene die weer de controle heeft over het verstand en niet andersom. Bij meditatie zorg je voor meer rust in je hoofd, alleen meditatie is in de meeste gevallen niet gericht op het doorbreken van de identificatie met je verstand.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_88207713
quote:
Op maandag 1 november 2010 13:20 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Als je mediteert om kalmer te worden in je hoofd, pak je het probleem nog niet bij de wortel aan. Je gaat dan nl. niet in op waar die constante gedachtenstroom vandaan komt.

Wanneer je de identificatie met je verstand doorbreekt ben jij degene die weer de controle heeft over het verstand en niet andersom. Bij meditatie zorg je voor meer rust in je hoofd, alleen meditatie is in de meeste gevallen niet gericht op het doorbreken van de identificatie met je verstand.
Ik dacht dat mediteren juist erop gericht was om jezelf weer even met je diepste zelf te verbinden, dus juist niet het verstand nee, maar datgene wat verder reikt. Dus dat het dan juist wel je identificatie met je verstand doorbreekt? Vooral als je het regelmatig doet, dat het dan steeds verder af zal brokkelen. Althans, dat is altijd mijn doel als ik ga mediteren hoor. Maar echt geoefend ben ik dan ook niet.
pi_88208012
quote:
Op maandag 1 november 2010 13:41 schreef Kroketvulling het volgende:

[..]

Ik dacht dat mediteren juist erop gericht was om jezelf weer even met je diepste zelf te verbinden, dus juist niet het verstand nee, maar datgene wat verder reikt. Dus dat het dan juist wel je identificatie met je verstand doorbreekt? Vooral als je het regelmatig doet, dat het dan steeds verder af zal brokkelen. Althans, dat is altijd mijn doel als ik ga mediteren hoor. Maar echt geoefend ben ik dan ook niet.
Ja, ik moet natuurlijk oppassen dat ik niet iedereen die mediteert over 1 kam scheer. Er zullen idd genoeg mensen zijn die mediteren en daarbij wel de achterliggende theorie over Verlichting begrijpen en deze staat van zijn proberen te bereiken dmv meditatie.

Toch is het zo dat de meeste mensen die ik hoor praten over meditatie het puur en alleen doen om wat rust te creeeren in hun hoofd en daarbij niet bezig zijn om meer te leren over de ware natuur van het ego en de observeerder.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_88209071
quote:
1s.gif Op maandag 1 november 2010 13:20 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Als je mediteert om kalmer te worden in je hoofd, pak je het probleem nog niet bij de wortel aan. Je gaat dan nl. niet in op waar die constante gedachtenstroom vandaan komt.

Wanneer je de identificatie met je verstand doorbreekt ben jij degene die weer de controle heeft over het verstand en niet andersom. Bij meditatie zorg je voor meer rust in je hoofd, alleen meditatie is in de meeste gevallen niet gericht op het doorbreken van de identificatie met je verstand.
Oh zo. Maar dat is inderdaad meditatie over 1 kam scheren en alleen naar beginners kijken. Want al na heel snel in meditatie laat je de tijd en omgeving voor wat het is op dat moment verlies je je gedachten. Dat is in ieder geval een manier om voor jezelf te voelen dat er iets zit in wat in dit topic besproken wordt. En het traint je geest natuurlijk om rustiger te zijn en dat kan nooit verkeerd zijn. Als je wat dieper mediteert zie je de scheiding tussen gedachten en observer heel duidelijk en dan is het al helemaal obvious.

Te lang niet meer gedaan overigens :') Ben een faler in zelfdiscipline.
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
  maandag 1 november 2010 @ 16:46:19 #147
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_88214084
quote:
Op maandag 1 november 2010 14:21 schreef rijsttafel het volgende:

[..]


Oh zo. Maar dat is inderdaad meditatie over 1 kam scheren en alleen naar beginners kijken. Want al na heel snel in meditatie laat je de tijd en omgeving voor wat het is op dat moment verlies je je gedachten. Dat is in ieder geval een manier om voor jezelf te voelen dat er iets zit in wat in dit topic besproken wordt. En het traint je geest natuurlijk om rustiger te zijn en dat kan nooit verkeerd zijn. Als je wat dieper mediteert zie je de scheiding tussen gedachten en observer heel duidelijk en dan is het al helemaal obvious.

Te lang niet meer gedaan overigens :') Ben een faler in zelfdiscipline.
Het belangrijkste is dat je niet gaat mediteren om een doel te bereiken. Bijvoorbeeld 2x per week mediteren, dan zal het over 2 maanden beter gaan omdat ik mijn verstand laat afbrokkelen. Dit is een doel gesteld vanuit het ego en zal ook gevoed worden door ego.

Leo Hartong is bijvoorbeeld niet zo'n fan van mediteren precies hierom, meditatie gebruiken als een middel om een (egoïstisch) doel te bereiken.

Natuurlijk wil ik niemand ontmoedigen, als iets voor jou werkt moet je vooral doorgaan, wat het dan ook is. Sommige mensen slaan tegen een boksbal.
:')
pi_88215400
quote:
1s.gif Op maandag 1 november 2010 16:46 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Het belangrijkste is dat je niet gaat mediteren om een doel te bereiken. Bijvoorbeeld 2x per week mediteren, dan zal het over 2 maanden beter gaan omdat ik mijn verstand laat afbrokkelen. Dit is een doel gesteld vanuit het ego en zal ook gevoed worden door ego.

Leo Hartong is bijvoorbeeld niet zo'n fan van mediteren precies hierom, meditatie gebruiken als een middel om een (egoïstisch) doel te bereiken.

Natuurlijk wil ik niemand ontmoedigen, als iets voor jou werkt moet je vooral doorgaan, wat het dan ook is. Sommige mensen slaan tegen een boksbal.
Nou, mediteren doe je inderdaad met een doel. Waarom zou je er anders aan beginnen? Alleen de truc is om daar tijdens het mediteren zelf niet mee bezig te zijn. Dat zal zeker voor veel mensen lastig zijn, maar ik vind dat een slechte reden om het dan maar helemaal niet te doen. Het wordt niet voor niets al duizenden jaren gedaan. Die eeuwenoude ervaringen vind ik toch wel iets zwaarder tellen dan de mening van Hartong.

In "De kracht van het nu" worden overigens ook oefeningen beschreven en staat letterlijk dat oefening nodig is. Volgens jou redenatie zouden die oefenigen ook niet helpen aangezien die dan ook uit je ego zouden komen.

En daar gaat het volgens mij mis, want wie zegt dat alle doelstellingen uit je ego komen? Als ik iets wil doen wat goed voor iemand anders is, komt dat volgens mij meestal niet uit m'n ego voort. Datzelfde kan natuurlijk ook gewoon zo zijn als je iets goeds voor jezelf wilt doen.
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_88219832
Wat staat er eigenlijk ook al weer in het boek over 'loslaten'?
Kom het regelmatig tegen in andere boeken en ik heb het boek zelf niet thuis. Tolle heeft hier vast wel iets interessants over te melden. (zal zelf eens kijken wat Hartong er over schrijft :))
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_88223451
Even een vraagje.
Hoe staan Tolle en andere verlichtingsgoeroe's tegenover de liefde?
Het lijkt me dat liefde iets is wat juist vanuit het ego ervaren wordt, zou proberen een einde te maken aan het ego (met al zijn angsten en onhebbelijkheden) ook geen einde maken aan de liefde en het plezier?
Of zie ik het nu helemaal verkeerd?
  maandag 1 november 2010 @ 21:05:22 #151
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_88225158
quote:
Op maandag 1 november 2010 20:35 schreef DeZoektocht het volgende:
Even een vraagje.
Hoe staan Tolle en andere verlichtingsgoeroe's tegenover de liefde?
Het lijkt me dat liefde iets is wat juist vanuit het ego ervaren wordt, zou proberen een einde te maken aan het ego (met al zijn angsten en onhebbelijkheden) ook geen einde maken aan de liefde en het plezier?
Of zie ik het nu helemaal verkeerd?
Nu hang je een label aan liefde. Al weet ik niet precies wel label. Tolle en vrijwel alle 'spiritual teachers' in dit genre gebruiken 'liefde' als een ander woord voor bewustzijn.
Liefde vanuit het ego leidt vaak naar jaloezie en dergelijke, bij vrijwel elk stel die ik ken van mijn leeftijd (20), zie ik veel jaloezie, ruzie enz. Vaak gaat het of uit, of het gaat over. Maar zo zie ik het, ik weet niet precies wat jouw bevinding van 'liefde' is :P
:')
pi_88226564
TE VEEL, met een spatie. :(
pi_88226754
quote:
Op maandag 1 november 2010 21:28 schreef Dastan het volgende:
TE VEEL, met een spatie. :(
Pas na 3 jaar ziet iemand het!
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  maandag 1 november 2010 @ 21:45:00 #154
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_88227524
quote:
Op maandag 1 november 2010 17:19 schreef rijsttafel het volgende:

[..]


Nou, mediteren doe je inderdaad met een doel. Waarom zou je er anders aan beginnen? Alleen de truc is om daar tijdens het mediteren zelf niet mee bezig te zijn. Dat zal zeker voor veel mensen lastig zijn, maar ik vind dat een slechte reden om het dan maar helemaal niet te doen. Het wordt niet voor niets al duizenden jaren gedaan. Die eeuwenoude ervaringen vind ik toch wel iets zwaarder tellen dan de mening van Hartong.

In "De kracht van het nu" worden overigens ook oefeningen beschreven en staat letterlijk dat oefening nodig is. Volgens jou redenatie zouden die oefenigen ook niet helpen aangezien die dan ook uit je ego zouden komen.

En daar gaat het volgens mij mis, want wie zegt dat alle doelstellingen uit je ego komen? Als ik iets wil doen wat goed voor iemand anders is, komt dat volgens mij meestal niet uit m'n ego voort. Datzelfde kan natuurlijk ook gewoon zo zijn als je iets goeds voor jezelf wilt doen.
Ik zeg niet dat meditatie nutteloos is. Maar je bereikt het doel 'verlichting' niet met het proberen en oefenen, doelen te stellen.

Meditatie is ook een groot begrip, een moment herinneren dat je in het nu bent en een minuutje op je ademhaling halen is IMO ook een meditatie en die handelingen zijn onmisbaar bij meer bewust worden. Daarover ben ik het met je eens. Het is belangrijk om te oefenen maar kijk uit dat je niet uit je ego gaat werken. En let op, je ego heeft veel sneaky methodes.
:')
pi_88229729
quote:
1s.gif Op maandag 1 november 2010 21:45 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Ik zeg niet dat meditatie nutteloos is. Maar je bereikt het doel 'verlichting' niet met het proberen en oefenen, doelen te stellen.

Meditatie is ook een groot begrip, een moment herinneren dat je in het nu bent en een minuutje op je ademhaling halen is IMO ook een meditatie en die handelingen zijn onmisbaar bij meer bewust worden. Daarover ben ik het met je eens. Het is belangrijk om te oefenen maar kijk uit dat je niet uit je ego gaat werken. En let op, je ego heeft veel sneaky methodes.
Dan zijn we het denk ik met elkaar eens. :Y)
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
  maandag 1 november 2010 @ 22:30:13 #156
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_88230229
quote:
Op maandag 1 november 2010 22:21 schreef rijsttafel het volgende:

[..]


Dan zijn we het denk ik met elkaar eens. :Y)
Yep, maar probeer eens dat boek van Hartong, geeft heel duidelijk weer wat ik bedoel :P Ik denk dat Tolle voor veel mensen een beetje valse hoop kan geven. Als in: als je verlicht bent gaan al je problemen weg, Hartong breekt stug al je verwachtingen af tot de kern.
:')
pi_88230869
quote:
1s.gif Op maandag 1 november 2010 22:30 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Yep, maar probeer eens dat boek van Hartong, geeft heel duidelijk weer wat ik bedoel :P Ik denk dat Tolle voor veel mensen een beetje valse hoop kan geven. Als in: als je verlicht bent gaan al je problemen weg, Hartong breekt stug al je verwachtingen af tot de kern.
Ondanks dat ik in dit topic post, ben ik eigenlijk niet zo van de zelfhulpboeken, meer van de ervaringen. :) Toch bedankt voor de tip! In De kracht van het nu ben ik ook maar tot pagina 30 gekomen ofzo, toen had ik het wel gehad eerlijk gezegd :'). Too much blabla. Dus als iemand dit leest die ik er nog blij mee kan maken, kan je 'm van me overkopen. :P

Ik heb daarentegen wel redelijk wat boeddistische werken gelezen en die komen in grote lijnen wel overeen met wat ik hier lees en met mijn ervaringen.

En zoals Tolle het stelt is denk ik ook wat overdreven, daar geef ik je gelijk in. Je blijft een mens en je leeft dus je houdt altijd emoties, gedachtes e.d. houden. Hij noemt in het deel wat ik heb gelezen ook nergens expliciet dat het voor de rest van je leven is, maar in zijn taalgebruik en "staat van Zijn" met een hoofdletter doet hij me wel vermoeden dat hij dat bedoelt, inderdaad.

Maar je mag wel zelf proberen uit te leggen wat je punt dan is met het boek van Hartman, uiteraard. :P

[ Bericht 0% gewijzigd door rijsttafel op 01-11-2010 22:54:34 ]
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
  maandag 1 november 2010 @ 23:01:01 #158
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_88231559
quote:
Op maandag 1 november 2010 22:44 schreef rijsttafel het volgende:

[..]


Ondanks dat ik in dit topic post, ben ik eigenlijk niet zo van de zelfhulpboeken, meer van de ervaringen. :) Toch bedankt voor de tip! In De kracht van het nu ben ik ook maar tot pagina 30 gekomen ofzo, toen had ik het wel gehad eerlijk gezegd :'). Too much blabla. Dus als iemand dit leest die ik er nog blij mee kan maken, kan je 'm van me overkopen. :P

Ik heb daarentegen wel redelijk wat boeddistische werken gelezen en die komen in grote lijnen wel overeen met wat ik hier lees en met mijn ervaringen.

En zoals Tolle het stelt is denk ik ook wat overdreven, daar geef ik je gelijk in. Je blijft een mens en je leeft dus je houdt altijd emoties, gedachtes e.d. houden. Hij noemt in het deel wat ik heb gelezen ook nergens expliciet dat het voor de rest van je leven is, maar in zijn taalgebruik en "staat van Zijn" met een hoofdletter doet hij me wel vermoeden dat hij dat bedoelt, inderdaad.

Maar je mag wel zelf proberen uit te leggen wat je punt dan is met het boek van Hartman, uiteraard. :P
Hartong.. :P

Nouja eigenlijk wat ik al zei, ga uit van bewustzijn maak er geen toeters en bellen van. Het wordt nooit precies zoals je verwacht. Je gaat ook niet uit een boek leren hoe een appel smaakt :P
:')
pi_88231653
quote:
1s.gif Op maandag 1 november 2010 23:01 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Hartong.. :P

Nouja eigenlijk wat ik al zei, ga uit van bewustzijn maak er geen toeters en bellen van. Het wordt nooit precies zoals je verwacht. Je gaat ook niet uit een boek leren hoe een appel smaakt :P
Hartong.. ook goed ;)

Dus in dat boek zegt ie eigenlijk dat je geen boek moet geloven?
Goed boek :P
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
  maandag 1 november 2010 @ 23:43:32 #160
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_88233041
quote:
Op maandag 1 november 2010 23:03 schreef rijsttafel het volgende:

[..]


Hartong.. ook goed ;)

Dus in dat boek zegt ie eigenlijk dat je geen boek moet geloven?
Goed boek :P
eh ja, maar dit zegt kvhn en elk boek in dit genre precies hetzelfde. Sommigen brengen het wat anders.

Lees anders de OP eens door als je dat nog niet gedaan hebt. Of check adyashanti of vagabondsteve op youtube
:')
pi_88244809
quote:
Op maandag 1 november 2010 21:45 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Ik zeg niet dat meditatie nutteloos is. Maar je bereikt het doel 'verlichting' niet met het proberen en oefenen, doelen te stellen.

Meditatie is ook een groot begrip, een moment herinneren dat je in het nu bent en een minuutje op je ademhaling halen is IMO ook een meditatie en die handelingen zijn onmisbaar bij meer bewust worden. Daarover ben ik het met je eens. Het is belangrijk om te oefenen maar kijk uit dat je niet uit je ego gaat werken. En let op, je ego heeft veel sneaky methodes.
De woorden "proberen" en "oefenen" duiden sowieso op iets wat op een bepaalde manier geforceerd moet worden, en ja, daar is bij echte verlichting geen sprake van denk ik. Maar aanvankelijk was er bij het mediteren bij mij wel sprake van "proberen" en "oefenen" om mijn gedachten uit te schakelen hoor. Ik merk wel dat het steeds makkelijker gaat als ik het regelmatig doe.
Verder ben ik met je eens dat je moet oppassen om niet uit je ego te werken. Soms lees ik van die discussies op internet over dit onderwerp, en lijkt het vooral te gaan om aan elkaar te bewijzen hoe verlicht men wel niet is. :{ Ipv my dick is bigger than yours, is het nu my ego is smaller than yours. 8)7
  dinsdag 2 november 2010 @ 14:05:02 #162
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_88246483
quote:
Op dinsdag 2 november 2010 13:19 schreef Kroketvulling het volgende:

[..]

De woorden "proberen" en "oefenen" duiden sowieso op iets wat op een bepaalde manier geforceerd moet worden, en ja, daar is bij echte verlichting geen sprake van denk ik. Maar aanvankelijk was er bij het mediteren bij mij wel sprake van "proberen" en "oefenen" om mijn gedachten uit te schakelen hoor. Ik merk wel dat het steeds makkelijker gaat als ik het regelmatig doe.
Verder ben ik met je eens dat je moet oppassen om niet uit je ego te werken. Soms lees ik van die discussies op internet over dit onderwerp, en lijkt het vooral te gaan om aan elkaar te bewijzen hoe verlicht men wel niet is. :{ Ipv my dick is bigger than yours, is het nu my ego is smaller than yours. 8)7
"Verlichting" zit vol met paradoxen. Dit is natuurlijk een heel obvious voorbeeld. Als iemand zegt 'ik ben verlicht' zegt hij automatisch eigenlijk al "jij bent dat niet" en maak je een scheiding tussen je eigen en zijn ego. Bovendien moet je hebben nagedacht over wat verlichting is en uiteindelijk hebben besloten dat je nu verlicht bent.
:')
pi_88247505
quote:
Op dinsdag 2 november 2010 14:05 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

"Verlichting" zit vol met paradoxen. Dit is natuurlijk een heel obvious voorbeeld. Als iemand zegt 'ik ben verlicht' zegt hij automatisch eigenlijk al "jij bent dat niet" en maak je een scheiding tussen je eigen en zijn ego. Bovendien moet je hebben nagedacht over wat verlichting is en uiteindelijk hebben besloten dat je nu verlicht bent.
Dat hoeft niet. Je weet zelf wat je voelt, dus kun je alleen zo'n claim over jezelf maken, en dat niet voor een ander invullen. Als ik zeg dat ik me vrolijk voel, zeg ik wel automatisch dat ik ook momenten ken waarop ik me niet vrolijk voel, maar over een ander hoeft dat niks te zeggen. Die ander kan dan ook vrolijk zijn voor mijn part. Gezellig juist. Toch denk ik, dat we zolang hier op aarde leven, het sowieso bijna onmogeiljk is om echte verlichting te bereiken. Al kan het nooit kwaad om erbij in de buurt te komen.
  dinsdag 2 november 2010 @ 14:33:20 #164
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_88247599
quote:
Op dinsdag 2 november 2010 14:30 schreef Kroketvulling het volgende:

[..]

Dat hoeft niet. Je weet zelf wat je voelt, dus kun je alleen zo'n claim over jezelf maken, en dat niet voor een ander invullen. Als ik zeg dat ik me vrolijk voel, zeg ik wel automatisch dat ik ook momenten ken waarop ik me niet vrolijk voel, maar over een ander hoeft dat niks te zeggen. Die ander kan dan ook vrolijk zijn voor mijn part. Gezellig juist. Toch denk ik, dat we zolang hier op aarde leven, het sowieso bijna onmogeiljk is om echte verlichting te bereiken. Al kan het nooit kwaad om erbij in de buurt te komen.
Wat is verlichting dan volgens jou?
:')
pi_88248808
quote:
Op dinsdag 2 november 2010 14:33 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:
Wat is verlichting dan volgens jou?
Okee, in een notendop: ik geloof erin dat we allemaal van dezelfde bron afkomstig zijn. Ik noem het zelf God, want daar geloof ik in, anderen noemen het misschien gewoon Oerbron, Tao, Allah, Paashaas etc. Ik geloof dat we hier zijn op de wereld om o.a. te creeren en te ervaren, en uiteindelijk keren we dan terug naar de bron. En ik denk dat die terugkeer de uiteindelijke verlichting is, omdat je dan echt terugkeert naar de bron van alle licht. Maar toch draag je dit licht altijd bij je, of in je, omdat je er zelf uit ontstaan bent. Ik denk dat zolang je hier op aarde leeft je wel zo bewust mogelijk hiervan kan zijn, en dus die stappen richting de verlichting neemt, maar echte volledige verlichting zal pas komen als je weer teruggaat naar de bron.

Maar hey, pin me hier niet op vast he?
En nu ben ik wel benieuwd naar jouw idee van verlichting, sinterklaaskapoentje?
  woensdag 3 november 2010 @ 07:15:24 #166
104367 Thrackan
new and improved
pi_88276020
Naar mijn idee bereik je verlichting als je volledig accepteert dat het onbereikbaar is.
Don't flatter yourself, let someone else do it for you.
pi_88276283
quote:
1s.gif Op woensdag 3 november 2010 07:15 schreef Thrackan het volgende:
Naar mijn idee bereik je verlichting als je volledig accepteert dat het onbereikbaar is.
Dit doet me denken aan 'the game' :')
  woensdag 3 november 2010 @ 10:05:58 #168
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_88278536
quote:
Op dinsdag 2 november 2010 15:01 schreef Kroketvulling het volgende:

[..]

Okee, in een notendop: ik geloof erin dat we allemaal van dezelfde bron afkomstig zijn. Ik noem het zelf God, want daar geloof ik in, anderen noemen het misschien gewoon Oerbron, Tao, Allah, Paashaas etc. Ik geloof dat we hier zijn op de wereld om o.a. te creeren en te ervaren, en uiteindelijk keren we dan terug naar de bron. En ik denk dat die terugkeer de uiteindelijke verlichting is, omdat je dan echt terugkeert naar de bron van alle licht. Maar toch draag je dit licht altijd bij je, of in je, omdat je er zelf uit ontstaan bent. Ik denk dat zolang je hier op aarde leeft je wel zo bewust mogelijk hiervan kan zijn, en dus die stappen richting de verlichting neemt, maar echte volledige verlichting zal pas komen als je weer teruggaat naar de bron.

Maar hey, pin me hier niet op vast he?
En nu ben ik wel benieuwd naar jouw idee van verlichting, sinterklaaskapoentje?
Ik heb niet echt een duidelijk concept van verlichting omdat verlichting datgene is wat geen concept (nodig) heeft. Wat je zegt klinkt heel mooi, ik denk dat je chisten bent aangezien je aangeeft dat je in god gelooft?

Verlichting is het herkennen van wat is. ingewikkelde materie en conceptualisatie zijn ontkenning van wat is. Het eerste wat je tegenkomt is het al. Maar ons ego is er op gericht een doel te stellen in de toekomst waar de verlichting bereikt zal worden. Let er maar eens op, je gaat veel liever nadenken over hoe je het gaat bereiken en hoe ingewikkeld het allemaal is dan NU actie te ondernemen en bewust te zijn van het nu.

Ik heb zelf niet echt een heel duidelijk beeld van verlichting omdat ik niet weet wat het is, behalve dat het datgene is wat we altijd zijn en nooit zullen kwijtraken.

Klinkt heel zweverig :') Maar snap je wat ik bedoel :s)
:')
  woensdag 3 november 2010 @ 10:06:48 #169
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_88278556
quote:
Op woensdag 3 november 2010 07:54 schreef DeZoektocht het volgende:

[..]

Dit doet me denken aan 'the game' :')
Klopt, the game is ook een mindgame just lost it ;( . Maar het heet niet voor niks een mindgame. Mind = verstand = ego en die maakt er er een verwarrend paradox van :s)
:')
pi_88280442
quote:
Op woensdag 3 november 2010 10:05 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Ik heb niet echt een duidelijk concept van verlichting omdat verlichting datgene is wat geen concept (nodig) heeft. Wat je zegt klinkt heel mooi, ik denk dat je chisten bent aangezien je aangeeft dat je in god gelooft?

Verlichting is het herkennen van wat is. ingewikkelde materie en conceptualisatie zijn ontkenning van wat is. Het eerste wat je tegenkomt is het al. Maar ons ego is er op gericht een doel te stellen in de toekomst waar de verlichting bereikt zal worden. Let er maar eens op, je gaat veel liever nadenken over hoe je het gaat bereiken en hoe ingewikkeld het allemaal is dan NU actie te ondernemen en bewust te zijn van het nu.

Ik heb zelf niet echt een heel duidelijk beeld van verlichting omdat ik niet weet wat het is, behalve dat het datgene is wat we altijd zijn en nooit zullen kwijtraken.

Klinkt heel zweverig :') Maar snap je wat ik bedoel :s)
Ik denk dat ik wel snap wat je bedoelt ja. Je bedoelt dat we niet "op zoek" moeten gaan, want het woord "zoeken" impliceert automatisch dat het er NU nog niet is, terwijl dat dus wel zo is. Veel mensen noemen het leven een leerproces, terwijl het dan in feite een herinneringsproces is, of inderdaad wat jij zegt, een herkenningsproces. Alle kennis zit al binnenin je, je bent het alleen vergeten en is het dus juist zaak om je er weer bewust van te worden. Is dat wat je bedoelt?

Ik ben trouwens geen Christen al geloof ik wel dat Jezus Christus bestaan heeft en al een heel eind op weg was op het pad van verlichting. Zoals ik al aangaf geloof ik dat we allemaal van dezelfde bron afkomstig zijn, en dat het vooral belangrijk is om overeenkomsten tussen mensen te benadrukken ipv verschillen, en ik denk dat religies dat wel meer neigen te doen, mensen opdelen in groepen, Christen, Moslim, Hindoe etc. Dit is nu eenmaal hoe we de wereld ervaren in onze mind, dingen opdelen in categorieen, leren we al van kinds af aan, en dat is ook wel nodig, anders zou alles 1 grote brij zijn waar we niks van kunnen maken. Het ellendige is alleen dat we er dan ook zo snel een waardelabel aan plakken van goed, slecht, superieur, inferieur etc. En ik denk dat voor iemand die streeft naar verlichting deze dualiteit van goed en kwaad opgeheven dient te worden.

Goed, ook weer een heel verhaal. :s)
  woensdag 3 november 2010 @ 11:33:29 #171
104367 Thrackan
new and improved
pi_88280900
quote:
1s.gif Op woensdag 3 november 2010 07:54 schreef DeZoektocht het volgende:

[..]

Dit doet me denken aan 'the game' :')
Wat is jouw idee van perfectie? Wanneer is iemand perfect? Kan iemand perfect zijn en zo nee, waarom proberen we het dan zo hard?

Iemand die in harmonie kan leven met alle aanwezige tekortkomingen is in mijn ogen perfect. Dat bedoel ik met het accepteren dat verlichting niet te bereiken is.
Don't flatter yourself, let someone else do it for you.
pi_88282157
quote:
Op woensdag 3 november 2010 11:33 schreef Thrackan het volgende:
Wat is jouw idee van perfectie? Wanneer is iemand perfect? Kan iemand perfect zijn en zo nee, waarom proberen we het dan zo hard?

Iemand die in harmonie kan leven met alle aanwezige tekortkomingen is in mijn ogen perfect. Dat bedoel ik met het accepteren dat verlichting niet te bereiken is.
Perfect is uiteindelijk een waardeoordeel. En hoe vaak niet aan de hand van een definitie van iemand anders?
Goede vraag dus, waarom we het zo hard proberen..
Ik denk zelf dat het leven an sich al mysterieus genoeg is, om ons niet druk te hoeven maken over perfectie.

Daarom ben ik het met je 2e deel helemaal eens. Als we al een betekenis moeten geven aan perfect, dan zou ik er zelf voor kiezen 'perfect jezelf te zijn'. Je ware wezen naar voren te laten komen en deze te delen met alle mensen en wezens om ons heen.
En dat verlichting niet te bereiken is.. ik lees hem nu zo ontzettend als een zen-quote _O_
Bereiken --> niet NU

Alles loslaten.. en gewoon zijn
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_88285081
Al dat verlichtinggedoe vind ik maar filosofisch gelul. Hoe kun je nu weten of zoiets bestaat zonder het zelf meegemaakt te hebben? Wat mij betreft is het dus ook niet echt interessant om daarover te discussiëren. Je kan beter op zoveel mogelijk momenten van je leven 't naar je zin hebben.
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
  woensdag 3 november 2010 @ 13:55:57 #174
104367 Thrackan
new and improved
pi_88285526
quote:
99s.gif Op woensdag 3 november 2010 13:44 schreef rijsttafel het volgende:
Al dat verlichtinggedoe vind ik maar filosofisch gelul. Hoe kun je nu weten of zoiets bestaat zonder het zelf meegemaakt te hebben? Wat mij betreft is het dus ook niet echt interessant om daarover te discussiëren. Je kan beter op zoveel mogelijk momenten van je leven 't naar je zin hebben.
Het woordje verlichting is natuurlijk maar een woordje. Wat je daarna zegt is namelijk deels wat ik onder verlichting versta.

Verlichting in de traditioneel afgebeelde zin van het woord (lees: een of andere mediterende guru onder een boom) spreekt me totaal niet aan. Dat neigt naar mijn gevoel juist naar wereldvreemdheid, terwijl juist verteld wordt over het verbonden zijn met alle andere wezens op deze planeet.

Naar mijn idee is het beseffen dat het via je ego niet gaat lukken, dus mediterend alleen onder een boom of via andere kluizenarij, ook een onderdeel van het "vinden" van verlichting.
Juist wat je zegt: je huidige leven zo volledig mogelijk (be)leven, dat is mijn idee van verlichting.
Don't flatter yourself, let someone else do it for you.
pi_88289400
quote:
Op woensdag 3 november 2010 13:44 schreef rijsttafel het volgende:
Al dat verlichtinggedoe vind ik maar filosofisch gelul. Hoe kun je nu weten of zoiets bestaat zonder het zelf meegemaakt te hebben? Wat mij betreft is het dus ook niet echt interessant om daarover te discussiëren. Je kan beter op zoveel mogelijk momenten van je leven 't naar je zin hebben.
Nou, wat mij betreft wel! :6
Je laatste zin ben ik het natuurlijk mee eens.
pi_88301491
quote:
1s.gif Op woensdag 3 november 2010 13:55 schreef Thrackan het volgende:

[..]



Het woordje verlichting is natuurlijk maar een woordje. Wat je daarna zegt is namelijk deels wat ik onder verlichting versta.

Verlichting in de traditioneel afgebeelde zin van het woord (lees: een of andere mediterende guru onder een boom) spreekt me totaal niet aan. Dat neigt naar mijn gevoel juist naar wereldvreemdheid, terwijl juist verteld wordt over het verbonden zijn met alle andere wezens op deze planeet.

Naar mijn idee is het beseffen dat het via je ego niet gaat lukken, dus mediterend alleen onder een boom of via andere kluizenarij, ook een onderdeel van het "vinden" van verlichting.
Juist wat je zegt: je huidige leven zo volledig mogelijk (be)leven, dat is mijn idee van verlichting.
Als je het zo ziet, dan vind ik verlichting wel een iets overdreven benaming. Dat associeer ik toch met iets heel anders.
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
  donderdag 4 november 2010 @ 09:32:02 #177
104367 Thrackan
new and improved
pi_88316290
quote:
99s.gif Op woensdag 3 november 2010 20:40 schreef rijsttafel het volgende:

[..]


Als je het zo ziet, dan vind ik verlichting wel een iets overdreven benaming. Dat associeer ik toch met iets heel anders.
Overdreven als in iets dat je niet nu kunt vinden? Iets wat niet voor jou is weggelegd als normale sterveling?

Verlichting is voor iedereen weggelegd, en wel nu.
Don't flatter yourself, let someone else do it for you.
  donderdag 4 november 2010 @ 10:12:22 #178
240052 NouMooiNiet
what's in a name...
pi_88317467
Uit mijn mailbox:

Afgelopen zaterdag was het dan zover. Voor de derde keer bezocht Eckhart Tolle ons land. Ditmaal was de plaats van samenkomst De Doelen te Rotterdam. Hoe kun je een dergelijke bijeenkomst onder woorden brengen, nauwelijks! Eckhart was er, volledig aanwezig, volledig vanuit zijn innerlijke kracht, volledig in het Hier en Nu.

Hierbij een aantal passages uit de bijna twee uur durende uitwisseling:

Eckhart Tolle:

Wat is spiritualiteit? Het openstaan van de dimensie van spiritualiteit in jezelf. Het verdiepen in wie je werkelijk bent.

Eigenlijk is het een paradox. Tijd maken voor bewust voor het NU kost een hele tijd!?
Anderhalf uur gaan we het hebben over het tijdloze NU; een paradox!

Tijd is je vijand; het trekt steeds aan je 'ik moet naar de volgende afspraak, en daarna daar naartoe en dan dit doen, etc'.

We leven met een onderhuidse onbewust gedachte 'ik mis iets'. Bij alles wat we doen blijft een stemmetje fluisteren of een gevoel van dat je iets mist. Deze gedachte zorgt ervoor dat mensen denken dat in de toekomst te vinden, dat iets.
Deze gedachte blokkeert het leven in het NU, blokkeert één met het leven te zijn.

Ook spiritueel zoekenden blijven zoekend 'ik mis iets'. Hierdoor ontstaat dat ze zich ongelukkig voelen. Het ongelukkig voelen wordt op twee manieren 'opgelost'.
1. Materialisme in externe dingen. Bijv. een betere baan, een mooiere auto, etc.
2. Zoeken in externe dingen. Bijv. IK wil verlicht worden.
Zo blijf je zoeken totdat je dood gaat en vlak voor je dood je je realiseert dat je nooit hebt geleefd.

We raken steeds gedesillusioneerd in onze zoektocht.
Bijvoorbeeld een nieuwe partner, we zijn blij, maar na een tijdje is deze partner toch niet die ideale partner als dat we gedacht hadden. We raken gedesillusioneerd.
Bijvoorbeeld de gedachtevorm 'Ik heb de ideale leraar; mijn leraar is de beste' is een uiting van het EGO waardoor we na een tijdje ook gedesillusioneerd raken.

Tijd bestaat niet! Het lijkt of het bestaat. Je ziet een plant groeien en dan weer verdwijnen. Het gebeurt in tijd. Als we hier lang genoeg zitten zien we hoe de bloemen hier naast mij (Eckhart op het podium) verwelken.
Als we een tijdjump zouden maken, dat we in 2 minuten 50 jaar vooruit zouden gaan, en wij hier zouden blijven zitten, zie je dat alle lichamen desintegreren. Alle vorm desintegreert, ook de vorm op deze stoel, die eindelijk zn mond dan houdt?

Arriving never comes!

Tijd domineert je leven.
Tijd doodt je!
Je hebt nooit écht tijd ervaren.
Je kunt tijd niet ervaren, alleen het NU, en dat is geen tijd.
Bij conceptueel denken, denken we aan het verleden, wat er gebeurd is. Het verleden was op dat moment het NU.
Onze gedachten van het verleden naar de toekomst is een beweging van gedachten; een gedachtenVORM.

IK heb in het verleden dit gedaan en dat gedaan en maakt nu tot wie wij zijn is een gedachtenVORM.
Deze verhalen over het verleden blijf je naar jezelf herhalen, dit is een droomwereld in je hoofd. Zo arriveer je nooit.

Herken de VORM van de geconditioneerde gedachte.

Identificeer iedere gedachte die in je opkomt (droomwereld van je geest).

Je hebt momenten van bewustheid tussen de droomwereld door. Een moment dat je een mooie bloem ziet en denkt 'ah wat een mooie bloem' en het dan even in je stil is. Waarna je direct weer verdergaat met de gedachtenvormen.
Dat moment van 'ah wat een mooie bloem' is een moment van vreugde, een moment van ruimte in jezelf. De gedachtenstroom in je hoofd is even stil.

Jij BENT je gedachtenvorm.

Tijd neemt je leven over.
Je bent gevangen in je leven in gedachten over het verleden en de toekomst. Dit noemt men 'normaal', maar wat een verschrikkelijke staat!
Je wordt gehypnotiseerd door gedachtenvormen. Je vertelt je jezelf een verhaal.
Jezus zei 'ik wil dat je de volheid van het leven hebt'.

We hopen op verlichting, maar tegelijkertijd missen we het leven zoals het zich aandient.

Jij bent een grote levendigheid zonder vorm.
Wie ben ik? In de stilte een aanwezigheid zonder vorm.

Iedereen is zielig. De ene heeft het beter gedaan dan de andere, maar we zijn allemaal zielige gedachtenvormen.
Jezus zei 'jij bent het licht van de wereld'. Hij was niet tegen de vormen aan het praten, maar hij stond in contact met de diepte van de vormen van de mensen; het licht in hen, hun innerlijke stille ruimte.

Het oneindige is niet wat het oog ziet, maar voorbij het oneindige wat het oog kan zien.
Woorden wijzen naar de waarheid, woorden ZIJN niet de waarheid.

Tijd maken is ruimte in jezelf maken.

Niets in de wereld is ABSOLUUT belangrijk, wellicht relatief belangrijk.
Hoe meer reactief je bent, hoe meer vorm je bent, hoe meer EGO.

Het enige absolute is weten wie je bent; in contact staat met je innerlijke ruimte.

Je kijkt naar een bloem en voelt de levendigheid van dingen. Je oordeelt niet. Je ziet het mooi is en het is in leven. Alles om je heen danst om elkaar heen als allemaal levende dingen.

Het NU verandert niet, jij bent het NU.
The Power of Now ben jij!
Wat er in het NU verandert is het enige wat verandert.
Eeuwige licht in jou is je bewustzijn.
Bewustzijn wordt geblokt door oordelen en gedachten.

Echte vrede is contact met je Ware Zelf, zonder Vorm, het Bewustzijn zelf.

Sommige mensen zijn een uitdaging, wij zijn het niet natuurlijk, maar anderen wel! ?
Mensen die reactief zijn 'jij doet dit, waarom doe je dat?'.
Blijf in het NU bij mensen die niet in het NU leven. Anders krijg je zelf reactieve gedachtes.
Het is een uitdaging om geen reactie te geven.
Het onderdrukken van geen-reactie is echter niet hetzelfde als geen reactie hebben.

'oh is dat zo? het is niet zo, maar als je dat zo denkt, dan is het zo.'

Je luistert vanuit de kracht van het NU.
Je bent je bewust van een reactie, zodra je je bewust daarvan bent lost het op in de stille ruimte.

Je kunt luisteren en mee reactief worden of je kunt luisteren en dieper in de stilte van jezelf komen.

Het leven wil je helpen te ontwaken; daarom word je zo uitgedaagd!

Er is een splitsing in jou.
Jij en de gedachtenstroom zijn gelinked.
Je bent met je gedachten, maar ook met je bewustzijn ACHTER de gedachten.

Er was een man die in de vrieskoude met een bootje een meer opging. In het midden van het meer kwam er een flinke wind en het bootje kapseisde. Het was zo koud dat hij zich realiseerde dat hij het niet zou redden. Zij bewustzijn splitste zich. Hij werd een persoon die niet dood wilde maar ook diep van binnen kreeg hij een diepe rust. Het was okay of hij het overleefde of niet.
Na deze gebeurtenis begreep hij 'de kracht van het NU' (dat hij eerder als onrealistisch terzijde had geschoven) ook beter, omdat hij dit had meegemaakt, daarvoor begreep hij het niet en vond het mambojambo.

Bij de course in Miracles wordt verteld Nothing real can be threatned.
Vorm is niet reëel, het is een tijdelijk iets.

Niets is ABSOLUUT belangrijk, maar relatief belangrijk, relatie, je leven, waar je woont.

Aan het einde ga je dood en laat je je vorm achter.

Geloof is geen antwoord, het is een VORM.
Boeddha gaf 'pointers' ?. Het ongeborene, de ruimte, etc. Allemaal 'negatieve' dingen.
Hier kun je niet in geloven, niet aan hechten, want anders is het VORM.

De bewerkte transcriptie is te vinden en wordt jullie exclusief aangeboden door Lenn Voortmeijer, www.savita.eu.

http://www.savita.eu/191.html
"Without music, life would be a mistake." - Friedrich Nietzsche
  donderdag 4 november 2010 @ 10:14:31 #179
240052 NouMooiNiet
what's in a name...
pi_88344444
quote:
1s.gif Op donderdag 4 november 2010 09:32 schreef Thrackan het volgende:

[..]



Overdreven als in iets dat je niet nu kunt vinden? Iets wat niet voor jou is weggelegd als normale sterveling?

Verlichting is voor iedereen weggelegd, en wel nu.
Wat is verlichting voor jou dan? En hoe kun je weten of het bestaat en of het haalbaar is als je het zelf nog niet bereikt hebt? En als je het bereikt hebt, hoe heb je dat dan gedaan?

Dit is ook waar ik me het meest aan stoort aan de visie Tolle. Hij praat over zijn staat van Zijn, wat klinkt als iets permanents, iets verlichts. Maar concrete stappen om daartoe te komen noemt hij niet. (of ik heb ze gemist) Ja, het komt hierop neer: je moet in het 'Nu' zijn. Tsja, dat lijkt me nogal obvious, maar meer zegt hij eigenlijk niet. Daardoor krijg ik het idee dat hij 'in het nu zijn' opzich al verlichting vindt. En dát vind ik overdreven gebruik van het woord verlichting.

Datzelfde woord verlichting betekent in oude religies namelijk zoveel meer. Loskomen uit de cirkel van wedergeboorte in het Boeddhisme en Hindoeïsme bijvoorbeeld. Dat is toch wel veel meer dan een beetje in het nu zijn, iets wat iets heel natuurlijks en redelijk eenvoudigs is. In alle vormen van meditatie is dat stap één van de zovelen.

In diepere meditatie, waar je voor moet oefenen, zie je duidelijk de splitsing in je geest tussen de denker en de kijker. Dan zie je hoe de geest echt is. Zonder meditatie heb ik dat nog nooit meegemaakt. Dat mensen in dit topic praten over verlichting (iets wat -als het bestaat- nog véél dieper moet zijn dan dat) en ook zeggen dat meditatie daarvoor niet nodig is, kan ik dan ook totaal niet begrijpen. Je gaat toch ook niet meedoen aan "de sterkste man van Nederland" zonder je lichaam te trainen?

Overigens mag iedereen hierop reageren. Ik las ergens eerder in dit topic dat jullie wat tegenstand zochten :P

[ Bericht 17% gewijzigd door rijsttafel op 04-11-2010 22:22:30 ]
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
  vrijdag 5 november 2010 @ 08:00:08 #181
104367 Thrackan
new and improved
pi_88352779
quote:
99s.gif Op donderdag 4 november 2010 22:03 schreef rijsttafel het volgende:

[..]


Wat is verlichting voor jou dan? En hoe kun je weten of het bestaat en of het haalbaar is als je het zelf nog niet bereikt hebt? En als je het bereikt hebt, hoe heb je dat dan gedaan?

Dit is ook waar ik me het meest aan stoort aan de visie Tolle. Hij praat over zijn staat van Zijn, wat klinkt als iets permanents, iets verlichts. Maar concrete stappen om daartoe te komen noemt hij niet. (of ik heb ze gemist) Ja, het komt hierop neer: je moet in het 'Nu' zijn. Tsja, dat lijkt me nogal obvious, maar meer zegt hij eigenlijk niet. Daardoor krijg ik het idee dat hij 'in het nu zijn' opzich al verlichting vindt. En dát vind ik overdreven gebruik van het woord verlichting.

Datzelfde woord verlichting betekent in oude religies namelijk zoveel meer. Loskomen uit de cirkel van wedergeboorte in het Boeddhisme en Hindoeïsme bijvoorbeeld. Dat is toch wel veel meer dan een beetje in het nu zijn, iets wat iets heel natuurlijks en redelijk eenvoudigs is. In alle vormen van meditatie is dat stap één van de zovelen.

In diepere meditatie, waar je voor moet oefenen, zie je duidelijk de splitsing in je geest tussen de denker en de kijker. Dan zie je hoe de geest echt is. Zonder meditatie heb ik dat nog nooit meegemaakt. Dat mensen in dit topic praten over verlichting (iets wat -als het bestaat- nog véél dieper moet zijn dan dat) en ook zeggen dat meditatie daarvoor niet nodig is, kan ik dan ook totaal niet begrijpen. Je gaat toch ook niet meedoen aan "de sterkste man van Nederland" zonder je lichaam te trainen?

Overigens mag iedereen hierop reageren. Ik las ergens eerder in dit topic dat jullie wat tegenstand zochten :P
Die diepere betekenis kun je net zo goed interpreteren als zijnde "loskomen uit de sleur van leven en dood" en daarvoor is de oplossing gewoon weer zijn in het Nu.

Wat is verlichting voor mij? Volledige verlichting is naar mijn idee je overgeven aan het idee dat verlichting niet iets elitairs, egoïstisch of übermenscherigs is.

Ik moet nu echt weg, dus ik heb evne niet zoveel tijd om mijn idee te verduidelijken.
Don't flatter yourself, let someone else do it for you.
pi_88354349
Verlichting is de realisatie dat er niet meer is dan wat is en dat wat is gewoon is wat het is. Er is dus niemand die wat is ervaart of in het nu leeft. Dit individuele zelf is een fictie. Je zit niet achter het stuur van je lichaam, dit lichaam functioneert uit zichzelf. Er is niemand die iets doet, alles gebeurt gewoon.

De reden dat Tolle geen methode geeft om verlichting te bereiken is omdat er niets te bereiken valt. Er is dan ook geen serie stappen die je moet ondernemen. Zodra je dit gaat doen ben je alleen maar bezig om het beeld dat jij van het concept verlichting hebt tot werkelijkheid te maken. Al dit proberen te bereiken van iets versterkt het zelf alleen maar.

We zijn allemaal geconditioneerd om voortdurend wat is te willen veranderen naar iets wat volgens ons denken beter is. Hiervoor doen we veel moeite en wanneer we eindelijk bereikt hebben wat we wilden volgt er wat ademruimte en een gevoel van voldoening. Dit duurt alleen niet lang en we willen al snel meer. Het kan gebeuren dat iemand dit ineens zo zat wordt dat diegene het opgeeft en het proces stil komt te liggen. En dan is er eindelijk diepe vrede. Al snel komt er alleen weer een ikje voorbij die deze staat van zijn wil bezitten en het komen en gaan ervan wil controleren, waardoor het gevoel van vrede verdwijnt. Vervolgens wordt het idee van verlichting als iets dat bereikt kan worden weer gebruikt door het zelf om zichzelf te versterken.

Het is dus niet zo dat iemand verlicht raakt. Verlichting is er als er niemand meer is. Wat eigenlijk altijd het geval al is, omdat het zelf slechts een fictie is. Er is alleen maar wat is en dat is nu al zo. Hierom is er geen stappenplan of iets dat je kunt doen.

Eigenlijk is verlichting gewoon zijn wat je bent. Maar het is onmogelijk om niet te zijn wat je bent.
pi_88365477
Maar verlichting moet een state-of-mind zijn. Je kunt niet eerst verlichting definiëren als beseffen dat "is wat is" (wat dat ook betekent) en vervolgens zeggen dat je daar komt door in het nu te zijn. Het moet de andere kant op zijn. Empirisch. Je moet zijn in het nu en dán beseffen dat je verlicht bent. Pas dan kun je zeggen dat het ook echt verlichting is.

Sporters die een topprestatie leveren zeggen achteraf dat ze helemaal in het moment waren en niet aan zichzelf dachten. Muzikanten die zich mee laten slepen door de muziek hebben hetzelfde. En toch hoor je ze nooit achteraf zeggen: "Jongens, ik heb nu toch iets ervaren, ik ben verlicht!". En als het voor iedereen toegankelijk is, dan zou dat dus ook voor hen zo moeten zijn.

En mentale Eureka!-momenten heb ik wel gehad, maar niets wat ik verlichting zou noemen. En vandaar vind ik Tolles uitspraak 'tijdloos Zijn' (met hoofdletter) maar een beetje quatsch. Begrijp ik hem nu gewoon verkeerd of bedoelt hij inderdaad dat een staat van niet-denken en in het moment zijn al verlichting is?



Maar mijn grootste punt blijft, als hier gezegd wordt dat meditatie niet nodig is en het alleen maar rust geeft en verder niets, wat zorgt er dan wél voor dat je verder komt dan die rust? Om de identificatie met het verstand te verbreken, zoals het o.a. hier gezegd wordt. Wat doen jullie daarvoor concreet? Dat is wat me maar niet duidelijk wordt en wat Tolle me ook niet duidelijk maakt. Ik zie mooie verhalen en stellingen, maar verlichting is vast geen theoretische zaak.

[ Bericht 0% gewijzigd door rijsttafel op 05-11-2010 15:06:15 ]
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_88366986
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
  zaterdag 6 november 2010 @ 10:24:20 #185
104367 Thrackan
new and improved
pi_88394853
quote:
. Begrijp ik hem nu gewoon verkeerd of bedoelt hij inderdaad dat een staat van niet-denken en in het moment zijn al verlichting is?



Maar mijn grootste punt blijft, als hier gezegd wordt dat meditatie niet nodig is en het alleen maar rust geeft en verder niets, wat zorgt er dan wél voor dat je verder komt dan die rust? Om de identificatie met het verstand te verbreken, zoals het o.a. hier gezegd wordt. Wat doen jullie daarvoor concreet? Dat is wat me maar niet duidelijk wordt en wat Tolle me ook niet duidelijk maakt. Ik zie mooie verhalen en stellingen, maar verlichting is vast geen theoretische zaak.
Wat moet verlichting dan zijn volgens jou? Iets onbereikbaars of iets dat je niet kunt bereiken?

Meditatie hóeft niet. Het is slechts een middel om ervoor te zorgen dat je weinig aan je hoofd hebt zodat je makkelijker met het nu bezig kan zijn.
Don't flatter yourself, let someone else do it for you.
pi_88395879
Volgens mij is volgens rijsttafel het begrip verlichting nog "old-school" verlichting: zo'n asceet die zichzelf vermagerd en pijnigt en gedurende een langdurig proces van introspectie en contemplatie tot de essentie van zijn ziel komt.
pi_88401391
quote:
Op vrijdag 5 november 2010 14:56 schreef rijsttafel het volgende:

Sporters die een topprestatie leveren zeggen achteraf dat ze helemaal in het moment waren en niet aan zichzelf dachten. Muzikanten die zich mee laten slepen door de muziek hebben hetzelfde. En toch hoor je ze nooit achteraf zeggen: "Jongens, ik heb nu toch iets ervaren, ik ben verlicht!". En als het voor iedereen toegankelijk is, dan zou dat dus ook voor hen zo moeten zijn.
Omdat het naar de achtergrond verdwijnen van je verstand nog geen verlichting is. Sporters proeven ervan doordat ze in het nu zijn, maar voor verlichting moet je echt de identificatie met je verstand doorbreken.

Wanneer een sporter weer in het nu komt en zich weer identificeert met zijn verstand, dan zal de ervaring van in het nu zijn al snel een deel van zijn waarde verliezen omdat het verstand de ervaring zal gaan labelen. Net zoals wanneer je bij een mooie zonsondergang tegen jezelf zegt "wat mooi!". Op dat moment label je de ervaring en beleef je hem door het verstand. De ervaring zal dan twee dimensionaler worden en minder echt, nogmaals omdat je hem in je verstand beleeft en niet meer volledig in de buitenwereld, buiten je verstand.

quote:
Begrijp ik hem nu gewoon verkeerd of bedoelt hij inderdaad dat een staat van niet-denken en in het moment zijn al verlichting is?
Ik weet niet zo goed wat voor Tolle verlichting is. Je zou kunnen zeggen dat mensen verlichtende momenten kunnen ervaren en dat wanneer mensen voor langere tijd in het nu zijn ze een verlichtende ervaring hebben.

Voor mij persoonlijk is het leven in het nu niet het hele verhaal omtrent verlichting. Ik denk dat de belevenis van het nu nog vele malen intenser is wanneer je de identificatie met je verstand hebt doorbroken. Wanneer je namelijk de identificatie met je verstand hebt doorbroken kun je veel bewuster het nu ingaan. Wanneer het nu je overkomt en vervolgens weer wordt opgevolgd door ego-activiteit, dan is die nu-ervaring in mijn ervaring veel minder diep.

quote:
Maar mijn grootste punt blijft, als hier gezegd wordt dat meditatie niet nodig is en het alleen maar rust geeft en verder niets, wat zorgt er dan wél voor dat je verder komt dan die rust? Om de identificatie met het verstand te verbreken, zoals het o.a. hier gezegd wordt. Wat doen jullie daarvoor concreet?
Het lastige aan verlichting is dat het om 1 enkele realisatie gaat. Het is eigenlijk iets heel kleins. Het is iets dat je niet kunt oefenen. Er is geen weg naar toe. Toen ik voor het eerst las over verlichting vond ik het interessant en enigszins logisch klinken, maar pas later toen ik de kracht vh nu voor het eerst las, toen kwam de "klik" bij mij. Gewoon in 1 keer plotseling, zonder vooraankondiging.

Het is het ultieme Eureka-moment. Vergelijk het met een moeilijk onderdeel uit de wiskunde toen je dit vak nog had op school. Soms is een onderwerp lastig en lees je er doorheen maar kun je niet echt die klik maken en dan plotseling later dan maak je die klik wel en is het hele onderwerp opeens heel logisch. Hoe je dan vervolgens tot inzicht bent gekomen is dan moeilijk te omschrijven. Vaak zeggen mensen dan dat ze het plotseling gewoon zagen.

Zo is het ook met verlichting. Die verhouding tussen ego en de observeerder, dat moet je gewoon ineens zien. Er is geen andere manier voor.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  zaterdag 6 november 2010 @ 15:50:36 #188
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_88402805
quote:
Op vrijdag 5 november 2010 14:56 schreef rijsttafel het volgende:

En mentale Eureka!-momenten heb ik wel gehad, maar niets wat ik verlichting zou noemen. En vandaar vind ik Tolles uitspraak 'tijdloos Zijn' (met hoofdletter) maar een beetje quatsch. Begrijp ik hem nu gewoon verkeerd of bedoelt hij inderdaad dat een staat van niet-denken en in het moment zijn al verlichting is?
yep, valt tegen he?
:')
pi_88403075
Je hoeft niet eens niet te denken. Verlichting wordt meestal gezien als iets heel groots en heiligs. Dit idee van verlichting wordt vergeleken met wat is en als dat niet voldoet aan dit idee gaat men ergens anders op zoek naar verlichting.
  zaterdag 6 november 2010 @ 16:06:34 #190
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_88403245
quote:
Op zaterdag 6 november 2010 11:15 schreef DeepChord het volgende:
Volgens mij is volgens rijsttafel het begrip verlichting nog "old-school" verlichting: zo'n asceet die zichzelf vermagerd en pijnigt en gedurende een langdurig proces van introspectie en contemplatie tot de essentie van zijn ziel komt.
Buddha kwam daar al niet ver mee, en dat was nog voor christus
:')
  zaterdag 6 november 2010 @ 16:33:35 #191
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_88404005
quote:
Op vrijdag 5 november 2010 14:56 schreef rijsttafel het volgende:
Maar verlichting moet een state-of-mind zijn. Je kunt niet eerst verlichting definiëren als beseffen dat "is wat is" (wat dat ook betekent) en vervolgens zeggen dat je daar komt door in het nu te zijn. Het moet de andere kant op zijn. Empirisch. Je moet zijn in het nu en dán beseffen dat je verlicht bent. Pas dan kun je zeggen dat het ook echt verlichting is.

Sporters die een topprestatie leveren zeggen achteraf dat ze helemaal in het moment waren en niet aan zichzelf dachten. Muzikanten die zich mee laten slepen door de muziek hebben hetzelfde. En toch hoor je ze nooit achteraf zeggen: "Jongens, ik heb nu toch iets ervaren, ik ben verlicht!". En als het voor iedereen toegankelijk is, dan zou dat dus ook voor hen zo moeten zijn.

En mentale Eureka!-momenten heb ik wel gehad, maar niets wat ik verlichting zou noemen. En vandaar vind ik Tolles uitspraak 'tijdloos Zijn' (met hoofdletter) maar een beetje quatsch. Begrijp ik hem nu gewoon verkeerd of bedoelt hij inderdaad dat een staat van niet-denken en in het moment zijn al verlichting is?



Maar mijn grootste punt blijft, als hier gezegd wordt dat meditatie niet nodig is en het alleen maar rust geeft en verder niets, wat zorgt er dan wél voor dat je verder komt dan die rust? Om de identificatie met het verstand te verbreken, zoals het o.a. hier gezegd wordt. Wat doen jullie daarvoor concreet? Dat is wat me maar niet duidelijk wordt en wat Tolle me ook niet duidelijk maakt. Ik zie mooie verhalen en stellingen, maar verlichting is vast geen theoretische zaak.
Je zit vol vragen. Hoe kan ik dit bereiken, wat is het eigenlijk, hoe zit het met andere inzichten/religies. Zoveel mogelijk duidelijkheid. Het liefst een stappenplan zodat je kan bijhouden bij welke stap je bent op de weg naar verlichting. Je noemt het boeddhisme, maar de gehele kern daarvan is dat verlangen de kern van leiden is. Boeddhisme geeft dan wel handvatten. Het verhaal van buddha is wat mij betreft een van de meest inspirerende verhalen. Hij 'bereikte' verlichting op het moment dat hij ophield met het willen bereiken.

Helaas zit dit er allemaal niet in, er is al vaak genoeg uitgelegd waarom. Maar er zijn wel oefeningen, daar niet van.

Bijvoorbeeld: Ga de afwas doen/koken/douchen en let op je lichaam, je ademhaling, de handelingen die aanvankelijk saai zijn en je verstand totaal niet boeien. Je mind zal aangeven dat het niet boeiend is en zal problemen aankaarten (bv. dingen die nog moeten voor je werk, de boodschappen moeten nog, had je dat wel tegen die collega moeten vertellen). Als je je concentreert op lichaamssensaties, of bijvoorbeeld telkens terugkeert naar je ademhaling. Kun je de indentificatie herkennen net als het gedrag van je ego.
:')
pi_88410065
Om even duidelijk te zijn, ik hoef geen stappenplan naar verlichting aangezien ik überhaupt al erg betwijfel of er verlichting bestaat. Maar als het bestaat, lijkt het me zeer stug dat je het bereikt door een boek te lezen of door op je ademhaling te letten bij de afwas..

Ik snap allemaal wel wat jullie zeggen, dat is ook allemaal niet nieuw. Maar wat ik niet begrijp en wat eigenlijk een beetje mijn punt is, blijft toch die meditatie. Er heerst hier en bij Tolle volgens mij de algemene opvatting dat dat niet belangrijk is. Maar juist daarmee bekijk je echt je geest van binnen. Bij taken als koken, douchen of lezen (dingen die niet vanzelf gaan) zal het actieve deel van je geest áltijd bezig blijven. Bewust, dan wel onbewust.

In meditatie ga je zoveel dieper dan het dagelijkse 'in het nu zijn'. In het nu zijn is maar de start. Zie ook wat in de eerste halve minuut van het bijgevoegde filmpje gezegd wordt. Nou ben ik allesbehalve een expert, maar dit heb ik wel ervaren: de omgwtf-eureka momenten gaan met meditatie steeds dieper en intenser. En op welk moment noem je dan iets verlichting? Bij de eerste ervaring? De tweede? Nee, de laatste, die moet het zijn per definitie -of in ieder geval mijn definitie- van verlichting. En je moet dan ook met zekerheid kunnen zeggen dat je verlicht bent, vind ik. En dat vraag ik o.a. aan jullie: Hoe weten jullie dat?

Zelf heb ik ook de duidelijke splitsing tussen ego en observeerder gezien in meditatie. En ook hoe de observ zichzelf kan bekijken als in een spiegel, en zien dat daarin je echte wezen verborgen zit. Dat de gedachten als het ware de rook is die het vuur doet verstikken.. analogiën, want het is niet makkelijk te omschrijven. Verlichting zou ik het echter bij lange na niet noemen. Ja, je weet dan met zekerheid hoe je geest in elkaar zit, maar dat is het dan ook wel. Het blijft als een huilend, aandachtsvragend kind dat nog lang niet opgegroeid is.

Het is me in ieder geval duidelijk dat er hier met verlichting iets anders bedoeld wordt dan de traditionele opvatting. En de automutilerende asceet is natuurlijk een overtrokken stereotype daarvan. Ter informatie: In het boeddhisme is het trouwens vooral de Zen-stroming die zegt dat verlichting je zomaar overkomt. Veel andere stromingen zijn het daar niet zo stellig mee eens, maar zeggen wel vrijwel allemaal dat het voor iedereen bereikbaar is.

Voor de duidelijkheid: Hiermee zeg ik overigens verder niets over de juistheid van jullie opvattingen over 'in het nu' zijn.



[ Bericht 2% gewijzigd door rijsttafel op 06-11-2010 19:57:20 ]
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_88411692
Meditatie is hartstikke leuk natuurlijk en als je je ertoe aangetrokken voelt moet je het vooral doen. Het zal je alleen nooit verlichting geven. Het is gewoon een leuke activiteit net als het spelen van een spel leuk is om te doen.

Eureka momentjes zijn heerlijke ervaringen natuurlijk, maar geen van die ervaringen zal verlichting brengen. In een oneindig universum kun je oneindig veel van dit soort inzichtelijke momentjes hebben, maar het verzamelen van inzichten levert je uiteindelijk niets op. Verlichting gaat niet om een ervaring. Ervaringen komen en gaan en dit zal altijd zo blijven. Hoorde het laatst verwoord worden als: "the background became the foreground and the foreground became the background". Er is iets (of eigenlijk niets) dat er altijd is en niet komt en gaat, maar al het komen en gaan waarneemt. Verlichting is de realisatie dat jij dit niets bent.

En alleen het ego heeft er behoefte aan om met zekerheid te kunnen zeggen dat hij verlicht is.

Hier een mooie tekst van Adyashanti:
http://www.adyashanti.org/index.php?file=writings_inner&writingid=25
pi_88416837
quote:
1s.gif Op zaterdag 6 november 2010 16:06 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Buddha kwam daar al niet ver mee, en dat was nog voor christus
Inderdaad! Vervolgens breekt Tolle in zijn boek ook een lans voor "Buddha nieuwe stijl": verlichting via de geest in plaats van ascese.
Door het lezen van het boek en het goed inpassen in het eigen leven kun je een deel van het proces van "trial and error" van Buddha overslaan. :P.
  zondag 7 november 2010 @ 17:04:50 #195
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_88438158
quote:
10s.gif Op zaterdag 6 november 2010 22:47 schreef DeepChord het volgende:

[..]



Inderdaad! Vervolgens breekt Tolle in zijn boek ook een lans voor "Buddha nieuwe stijl": verlichting via de geest in plaats van ascese.
Door het lezen van het boek en het goed inpassen in het eigen leven kun je een deel van het proces van "trial and error" van Buddha overslaan. :P.
Het trail en error proces is vooralsnog niet te ontwijken :P
:')
  zondag 7 november 2010 @ 18:20:36 #196
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_88440517
quote:
99s.gif Op zaterdag 6 november 2010 19:31 schreef rijsttafel het volgende:

Zelf heb ik ook de duidelijke splitsing tussen ego en observeerder gezien in meditatie. En ook hoe de observ zichzelf kan bekijken als in een spiegel, en zien dat daarin je echte wezen verborgen zit. Dat de gedachten als het ware de rook is die het vuur doet verstikken.. analogiën, want het is niet makkelijk te omschrijven. Verlichting zou ik het echter bij lange na niet noemen. Ja, je weet dan met zekerheid hoe je geest in elkaar zit, maar dat is het dan ook wel. Het blijft als een huilend, aandachtsvragend kind dat nog lang niet opgegroeid is.
Waarom zou afwassen, douchen etc. geen meditatie zijn. Als je 'verlicht' wil zijn moeten deze handelingen toch ook verlicht zijn. Het lijkt wel of je de oefening die ik noemde nu al niet interessant genoeg vind, het MOET toch wel dieper kunnen gaan?

Ik snap niet precies wat je wilt weten, het klinkt allemaal super gefrustreerd en je weet zelf ook wel dat deze verlangens geen antwoord kunnen krijgen.

Je probeert een vormen van verlichting en hebt al een heel concept klaarliggen. Verlichting is NIET een heilig doel en het is niet interessant.

Laat je gedachten even met rust, de vragen die je stelt zijn in deze reeks al genoeg beantwoordt. Hoe vaker je 'ik' zegt hoe vaker je je identificeerd met je ego en daar gaat het allemaal op.
:')
pi_88458659
quote:
1s.gif Op zondag 7 november 2010 18:20 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]



Waarom zou afwassen, douchen etc. geen meditatie zijn. Als je 'verlicht' wil zijn moeten deze handelingen toch ook verlicht zijn. Het lijkt wel of je de oefening die ik noemde nu al niet interessant genoeg vind, het MOET toch wel dieper kunnen gaan?

Ik snap niet precies wat je wilt weten, het klinkt allemaal super gefrustreerd en je weet zelf ook wel dat deze verlangens geen antwoord kunnen krijgen.

Je probeert een vormen van verlichting en hebt al een heel concept klaarliggen. Verlichting is NIET een heilig doel en het is niet interessant.

Laat je gedachten even met rust, de vragen die je stelt zijn in deze reeks al genoeg beantwoordt. Hoe vaker je 'ik' zegt hoe vaker je je identificeerd met je ego en daar gaat het allemaal op.
Sorry, veel duidelijker kan ik mijn vragen en puntjes van "kritiek" (of noem het argwaan) niet maken. Het antwoord op wat je vraagt staat in m'n post. :)

FYI ben ik niet gefrustreerd (waarom zou ik dat überhaupt zijn? :? ), maar geïnteresseerd. Ik ben ook juist degene zonder concept van verlichting. "Jullie" hebben het erover, ik vraag me überhaupt af of het bestaat en hoe jullie het ervaren. Moet kunnen toch? Dat antwoord van PCP bijv was duidelijk. Voor de rest blijft het wat vaag. En sorry, ik heb geen zin om alle 6 delen terug te lezen. ;)

Ik ben gewoon in het algemeen benieuwd of er meer zit in Tolle's concept of dat het inderdaad alleen "in het nu zijn" en de splitsing van ego/obs is. :) Als dat het inderdaad is, vraag ik me af hoe hij zoveel boeken heeft kunnen verkopen ;) , ookal ben ik er zelf dan ook ingestonken :P

[ Bericht 2% gewijzigd door rijsttafel op 08-11-2010 00:13:44 ]
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_88485546
Het is eigenlijk gewoon ondefinieerbaar. Het is niets. Maar als je het gaat hebben over niets dan maak je van niets weer iets. Tolle heeft het volgens mij een keer een verschuiving genoemd van object-consciousness naar space-consciousness. Er is dan niet alleen maar meer een focus op objecten, maar ook een gewaarzijn van de leegte waarin die objecten zich bevinden. En ook dit is niet waar, want de objecten zijn ook leegte.

Wat je ook zegt dat het is, het is niet waar. Woorden zijn gewoonweg niet toereikend. Wmb kan het hele woord verlichting ook geschrapt worden. Het is net alsof het iets statisch is. Bovendien is iedere invulling die je eraan geeft niet wat het is. Het wordt ook weleens "opening" of "awakening" genoemd. Deze woorden impliceren geen staat van zijn, maar een proces wat nergens in resulteert en voortdurend door blijft gaan. Met openen wordt simpelweg bedoelt steeds opener gaan staan voor wat is. Met ontwaken wordt bedoeld dat de realiteit (wat is/bewustzijn) wakker wordt uit de droom van een afgescheiden ik.

Jiddu Krishnamurti heeft een tijdje een dagboek bijgehouden, waarin hij zijn ervaringen opschreef. Heb het een keer geleend bij de bieb. Hij vertelt voortdurend hetzelfde, maar mss dat het je nieuwsgierigheid enigszins kan bevredigen. Het heet Krishnamurti over Krishnamurti.
  maandag 8 november 2010 @ 19:59:28 #199
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_88485976
quote:
99s.gif Op zondag 7 november 2010 23:53 schreef rijsttafel het volgende:

[..]

Ik ben gewoon in het algemeen benieuwd of er meer zit in Tolle's concept of dat het inderdaad alleen "in het nu zijn" en de splitsing van ego/obs is. :) Als dat het inderdaad is, vraag ik me af hoe hij zoveel boeken heeft kunnen verkopen ;) , ookal ben ik er zelf dan ook ingestonken :P
Een splitsing van ego/obs betekend alleen dat je een 2e ego neerzet, dit is de ene ego en dit is '' mijn' observeerder. Op die manier identificeer je je alsnog met beide.

quote:
FYI ben ik niet gefrustreerd (waarom zou ik dat überhaupt zijn? :? ), maar geïnteresseerd. Ik ben ook juist degene zonder concept van verlichting. "Jullie" hebben het erover, ik vraag me überhaupt af of het bestaat en hoe jullie het ervaren. Moet kunnen toch? Dat antwoord van PCP bijv was duidelijk. Voor de rest blijft het wat vaag. En sorry, ik heb geen zin om alle 6 delen terug te lezen. ;)
Ik snap dat je geinteresseerd bent, hardstikke goed juist :Y. Gefrustreerd is ook een groot woord, maar ik bedoel dat je veel vragen stelt en dat deze therorie lang niet zoveel vragen nodig heeft.

Het ís echt zo dat het zo simpel is als 'wees in het nu' (punt). Ik krijg het idee dat je het veel groter maakt dan het is en veel meer verwacht dan dat wij bieden. Misschien is PCP duidelijker maar hij is ook uitzonderlijk goed inverwoorden :P

Misschien moet je adyashanti checken op youtube of download een van zijn verhalen. Hij is wmb wat duidelijker en toegankelijker en minder zweverig dan Tolle.
:')
pi_88486124
Ik kwam net nog uit een oud active topic een interessante brief tegen van de filosoof Seneca. Hij schrijft in deze brief (en andere) over leven en de dood. Opvallend hoe veel dit eigenlijk overeenkomt met hetgeen hier wordt besproken :)

quote:
Kijk niet vooruit
klik hier voor de gehele brief en andere brieven

[..]
Maar wat een domheid om verbaasd te zijn als op een dag gebeurt wat elke dag gebeuren kan. Ergens ligt er voor ons wel een grens, namelijk waar die is vastgelegd door de onverbiddelijke noodzaak van het lot, maar niemand van ons weet hoe dicht hij zich bij die grens bevindt. Laten wij er ons psychisch op instellen alsof we bij het verste punt zijn aangekomen: we moeten niets uitstellen en elke dag de rekening met het leven vereffenen. De grootste fout die in het leven is dat het altijd onvolmaakt is, dat er altijd iets van wordt uitgesteld. Wie elke dag de laatste hand aan zijn leven legt, komt nooit tijd te kort. Zo'n tekort aan tijd leidt tot angst en een verlangen naar de toekomst dat vreet aan de ziel. Niets ellendiger dan twijfel over de afloopt van wat nog te komen staat. De duur of kwaliteit van wat ons nog rest - wie daarover piekert raakt in de greep van een onzegbare angst.

Op welke manier kunnen we aan die rusteloosheid ontkomen? Er is maar één manier: als ons leven zich niet richt op wat veraf ligt maar zich op zichzelf concentreert. Je raakt afhankelijk van de toekomst als het heden niets voor je voorstelt. Maar wanneer je hebt betaald wat je aan jezelf bent verplicht, wanneer je geestelijk in evenwicht bent en beseft dat een dag niet verschilt van een eeuw, maakt het niet uit wat er vanaf dat moment nog komt aan dagen of dingen. Je kijkt daar dan vanuit de hoogte op neer en je moet hartelijk lachen bij de gedachte aan de opeenvolging der tijden. Want wat zou de veranderlijkheid en wisselvalligheid van het lot je nog deren als je je zeker voelt tegenover het onzekere?

Haast je dus te leven, mijn beste Lucilius, en reken elke dag als een apart leven. Wie deze instelling heeft, wie zijn leven elke dag leeft als geheel, die voelt zich gerust. Maar als je leeft op hoop, glipt je steeds het dichtstbijzijnde moment door de vingers, en daarvoor in de plaats sluipt hebzucht naar binnen, en ellendige doodsangst, die alles eveneens ellendig maakt. Vandaar komt die smadelijke bede van Maecenas, waarin hij zwakte, misvorming en uiteindelijk een folterpaal niet weigert, zolang hij zijn leven te midden van al die narigheid nog kan rekken:

[..]
Hartelijke groeten,

Seneca.

Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_88488170
Adyashanti weet het heel helder te vertellen idd. Maar het hangt er maar vanaf wat je voorkeur is. Als je meer van de filosofische aanpak houdt kan Alan Watts leuk zijn om eens te bekijken/beluisteren. Hij weet het echt heel leuk te vertellen en heeft een bijzonder prettige stem.


Zat net dit filmpje op youtube te bekijken van Adyashanti, waarin hij antwoord geeft op de vraag wat verlichting is.
pi_88489237
Iemand hier wel eens gehoord van HolySync en HemiSync? Dit is dus een geluid wat je hersenen op bepaalde frequenties kan brengen als je er lang naar luistert wat je helpt om in een staat van bewustzijn te komen. Misschien al eerder genoemd in het topic, daar heb ik dan overheen gelezen.

SPOILER: Instructions
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Een maatje van me is er behoorlijk van onder de indruk en ik ga dit dus zelf ook proberen. Ik heb het nog niet geprobeerd maar vanwege zijn ervaringen ben ik er wel heel erg beniewd naar. Je schijnt er dus in een staat van te kunnen komen zoals boeddhistische monniken kunnen tijdens hun meditatie als je lang genoeg oefent.

Niet alleen gemoedsrust kan getrained worden. Ook via HemiSync schijnt Out of Body experiences of Lucid Dreaming mogelijk te zijn. "Advanced focus", "Sleep, exploration" en "release & recharge" zijn ook mogelijkheden volgens die docs.

Het maakt dus gebruik van Binaural Beats wat je hersenen tot de volgende frequenties kan brengen:

BETA (13 Hz 30 Hz)
Dit is de normale wakkere staat. Je bent met de volgende activiteiten vaak in Bèta staat; autorijden, werken, praten enz. Hogere Bèta staat wordt vaak geassocieerd met stress en angst.

ALFA (8 Hz 12 Hz)
Dit is de staat van lichte ontspanning. Alfa staat wordt ook wel de ideale leerstaat genoemd omdat je in deze staat makkelijker kunt leren en onthouden.

THETA (4 Hz 7 Hz)
Dit is een staat van diepe ontspanning. Deze staat wordt ook wel geassocieerd met diepe meditatie of dromen.

DELTA (0,5 Hz 3 Hz)
Dit is de staat als je diep in slaap bent. Het zijn de langzaamste hersengolven die we in de hersenen kunnen vinden.

GAMMA (30 100 Hz)
Dit is de staat bij intensief nadenken en intensieve mentale activiteit, zoals bijvoorbeeld stress en angst of zenuwachtigheid.

Zie ook deze link.
quote:
But what if I told you that you could meditate as deeply as a Zen monk, literally at the touch of a button, and do it the very first time, and every time and also make all those happy brain chemicals the first time and every time?

Not only that, within a very short period of timedays or weeks instead of years or decadesyou could begin receiving all the benefits I just mentionedthe physical health benefits, the mental health benefits, the clarity-of-mind benefits, the relationship benefits, and the overall sense of well-being benefits.

Opzich niet eens zo'n heel gekke gedachte om eens te proberen om het Nu te ervaren met behulp van deze Audiotracks die ervoor gemaakt zijn. Ik ga het eens goed uitproberen en ik zal de resultaten hier gaan posten ervan.

Heeft iemand hier toevallig dergelijke ervaring met dit soort muziek-methoden om in een staat te komen?

Keep you posted...

-Eggs

By the way:
SPOILER: i-Doser
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
edit:
Toevallig lees ik net in Truth het volgende wat hier vrij nauw op samensluit:
quote:
1s.gif Op zondag 7 november 2010 16:40 schreef Brighter131 het volgende:
In de aanname dat het gebrek aan reacties betekend dat het artikel te lang is, geef ik hier een korte samenvatting :

Geluidsgolven met een hele lage frequentie, niet bewust merkbaar voor mensen, zorgen bij een groot deel van proefpersonen voor acute en in sommige gevallen extreme gevoelens van angst, paniek, en onveiligheid. Deze geluidsgolven worden in sommige gevallen natuurlijk opgewekt door vormen van gebouwen (in het bijzonder kerkers en andere gebouwen die hier geschikt voor zijn).

Ook zorgen deze frequenties in sommige (en bij specifieke frequenties veel) gevallen voor visuele effecten, in het specifiek vage schaduwen aan de zijkanten van het gezichtsveld.

Deze effecten zijn met speciale apparatuur gereproduceerd, en zorgen voor dezelfde gevoelens die met aanwezigheid van "geesten" geassocieerd worden.

Ook hebben deze wetenschappers beroemde plaatsen die met geesten geassocieerd worden bezocht, en zijn er in veel gevallen achter gekomen dat deze lage frequenties daar gemeten kunnen worden.

Dit zou het idee van geesten verklaren, en als zodanig betekenen dat een geest in veel gevallen verklaard kan worden door een trillende airco.

Met andere woorden. Spoken bestaan niet.


[ Bericht 2% gewijzigd door EggsTC op 08-11-2010 22:23:59 ]
Lambo of Rekt
pi_88496552
quote:
1s.gif Op maandag 8 november 2010 19:59 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]



Een splitsing van ego/obs betekend alleen dat je een 2e ego neerzet, dit is de ene ego en dit is '' mijn' observeerder. Op die manier identificeer je je alsnog met beide.
Dit is niet waar. De observeerder 'is'. Bestaat gewoon en is niet verbonden met gedachten/ego. Het hele concept 'ik' en 'mijn' ben je vergeten zodra je de obs ziet. Ik blijf het woord observeerder een rare term vinden, overigens. Maar ik weet ook niets beters. Volgens mij is het iets heel complex en toch simpel, maar dat weet ik dus (nog) niet zeker.

Heb dingen van Adyashanti bekeken en ik snap hem een stuk beter dan Tolle. ^O^
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
  maandag 8 november 2010 @ 22:59:28 #204
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_88496555
Vraag die vriend om de tracks en post ze hier?

Ik heb dat I-dozer wel eens gedaan, ik zat onder de heroine geloof ik, maar het was nogal saai en weinig effect :P
:')
  maandag 8 november 2010 @ 23:01:36 #205
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_88496670
quote:
99s.gif Op maandag 8 november 2010 22:59 schreef rijsttafel het volgende:

[..]


Dit is niet waar. De observeerder 'is'. Bestaat gewoon en is niet verbonden met gedachten/ego. Het hele concept 'ik' en 'mijn' ben je vergeten zodra je de obs ziet. Ik blijf het woord observeerder een rare term vinden, overigens. Maar ik weet ook niets beters. Volgens mij is het iets heel complex en toch simpel, maar dat weet ik dus (nog) niet zeker.

Heb dingen van Adyashanti bekeken en ik snap hem een stuk beter dan Tolle. ^O^
Het is zo complex als onze mind het maakt ;)

Ik bedoel er mee: als je gaat denken in observeerder en ego dan zet je net zo goed 2 ego's neer. De ene kijkt naar de andere en de ene is 'goed' en de ander 'slecht' . Maar ik snap ook wel wat jij bedoelt, wat je zegt klopt wel, maar ik bedoel meer dat je moet uitkijken dat je geen waardeoordelen maakt.
:')
pi_88496930
quote:
1s.gif Op maandag 8 november 2010 23:01 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Het is zo complex als onze mind het maakt ;)

Ik bedoel er mee: als je gaat denken in observeerder en ego dan zet je net zo goed 2 ego's neer. De ene kijkt naar de andere en de ene is 'goed' en de ander 'slecht' . Maar ik snap ook wel wat jij bedoelt, wat je zegt klopt wel, maar ik bedoel meer dat je moet uitkijken dat je geen waardeoordelen maakt.
Als je erover praat, dan denk je er inderdaad over. Dan ga je dingen benoemen en dan heb je gelijk. Maar als je het ervaart dan gaat dat totaal niet op. En op dat moment maak je ook geen waardeoordelen.
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
  dinsdag 9 november 2010 @ 00:28:21 #207
277759 caroline88
The Unstoppable
pi_88500256
EggsTC heb ik ervaring mee. Vooral met de buitengewoon bedrieglijke orderprocedures van Holysync. Ze verleiden je met leuke aanbiedingen om meerdere levels tegelijk te bestellen en sturen vervolgens maar 1 level op.
pi_88503699
quote:
13s.gif Op dinsdag 9 november 2010 00:28 schreef caroline88 het volgende:
EggsTC heb ik ervaring mee. Vooral met de buitengewoon bedrieglijke orderprocedures van Holysync. Ze verleiden je met leuke aanbiedingen om meerdere levels tegelijk te bestellen en sturen vervolgens maar 1 level op.
Oh, ik heb het dan ook gedownlkregen van iemand. Het ging dan eignelijk ook niet om de ervaring over het verkrijgen van het product maar meer of het werkt of niet. Ervaringen over het verkrijgen van een product kun je beter hier kwijt.

quote:
5s.gif Op maandag 8 november 2010 22:59 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:
Vraag die vriend om de tracks en post ze hier?

Ik heb dat I-dozer wel eens gedaan, ik zat onder de heroine geloof ik, maar het was nogal saai en weinig effect :P
Aanbieden van copyrighted muziek is illegaal O-) downloaden (nog) niet. O-)

Besides, met deze tooling is het bekend dat het een aantal keer kan duren voordat het gaat werken omdat je hersenen gewend moeten raken aan deze methode van frequentie beinvloeden.

[ Bericht 15% gewijzigd door EggsTC op 09-11-2010 09:25:55 ]
Lambo of Rekt
  dinsdag 9 november 2010 @ 10:04:51 #209
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_88506076
quote:
99s.gif Op maandag 8 november 2010 23:05 schreef rijsttafel het volgende:

[..]


Als je erover praat, dan denk je er inderdaad over. Dan ga je dingen benoemen en dan heb je gelijk. Maar als je het ervaart dan gaat dat totaal niet op. En op dat moment maak je ook geen waardeoordelen.
Klopt, dit is alleen een waarschuwing. Als je 'je ego' al gaat benoemen heeft die al een waardeoordeel. Je kunt je ego niet benoemen omdat het een illusie is.
:')
  dinsdag 9 november 2010 @ 10:08:13 #210
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_88506155
quote:
14s.gif Op dinsdag 9 november 2010 07:25 schreef EggsTC het volgende:

[..]



Oh, ik heb het dan ook gedownlkregen van iemand. Het ging dan eignelijk ook niet om de ervaring over het verkrijgen van het product maar meer of het werkt of niet. Ervaringen over het verkrijgen van een product kun je beter hier kwijt.

[..]


Aanbieden van copyrighted muziek is illegaal O-) downloaden (nog) niet. O-)

Besides, met deze tooling is het bekend dat het een aantal keer kan duren voordat het gaat werken omdat je hersenen gewend moeten raken aan deze methode van frequentie beinvloeden.
Klinkt aannemelijk. Al vind ik de eerdere beschrijving een beetje tellsell achtig klinken. Je kunt nu binnen een paar minuten de ervaring van een zen monk krijgen!1!!! enz. En dat inclusief de ervaringen qua bestelling die eerder beschreven is...
:')
pi_88508036
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 november 2010 10:08 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]



Klinkt aannemelijk. Al vind ik de eerdere beschrijving een beetje tellsell achtig klinken. Je kunt nu binnen een paar minuten de ervaring van een zen monk krijgen!1!!! enz. En dat inclusief de ervaringen qua bestelling die eerder beschreven is...
Nee nee, niet binnen een paar minuten. Hier gaat ook wel maanden overheen maar geen tientallen jaren zoals zen monks dat hebben getrained. In de instructies geven ze ook aan dat het laatste level van die geluiden gevaarlijk is om gelijk te proberen als je nog "noob" bent erin. Het is namelijk ook niet goed om als beginnend hardloper 50KM te gaan rennen.

Gister heb ik Oasis geprobeerd. Moet zeggen dat ik toch wel in een vreemd aparte (theta) staat ervan raakte.
Lambo of Rekt
  dinsdag 9 november 2010 @ 12:50:41 #212
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_88511599
quote:
14s.gif Op dinsdag 9 november 2010 11:10 schreef EggsTC het volgende:

[..]



Nee nee, niet binnen een paar minuten. Hier gaat ook wel maanden overheen maar geen tientallen jaren zoals zen monks dat hebben getrained. In de instructies geven ze ook aan dat het laatste level van die geluiden gevaarlijk is om gelijk te proberen als je nog "noob" bent erin. Het is namelijk ook niet goed om als beginnend hardloper 50KM te gaan rennen.

Gister heb ik Oasis geprobeerd. Moet zeggen dat ik toch wel in een vreemd aparte (theta) staat ervan raakte.
Interessant, is het gewoon een mp3 of heeft het een apart programma nodig om af te spelen (zoals i-dozer)
:')
pi_88515810
Het is FLAC, dus afspeelbaar met winamp.
Lambo of Rekt
pi_88526459
Dat met die geluiden zou ik ook weleens willen proberen.
2 probleempjes:
1. if it sounds to good to be true.......... :P
2. Ik vind dat ook wel eng, ik bedoel heb al wel een paar keer hele angstige staten van bewustzijn meegemaakt en ben dus een beetje bang daar mee te gaan kloten.

Ben dus benieuwd naar je ervaringen :Y
pi_88526897
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 november 2010 19:12 schreef DeZoektocht het volgende:
Dat met die geluiden zou ik ook weleens willen proberen.
2 probleempjes:
1. if it sounds to good to be true.......... :P
2. Ik vind dat ook wel eng, ik bedoel heb al wel een paar keer hele angstige staten van bewustzijn meegemaakt en ben dus een beetje bang daar mee te gaan kloten.

Ben dus benieuwd naar je ervaringen :Y
Tis wetenschappelijk bewezen dat het je hersenfrequenties kan beinvloeden, en angstige staten ken ik ook, geloof me maar... Ik houd jullie op de hoogte. ^O^

Edit: het heeft dus alleen effect als je met een headset luistert, niet via de stereo toren ofzo, het is echt belangrijk dat links en rechts verschillend opgevangen worden heb ik gelezen.
Lambo of Rekt
  dinsdag 9 november 2010 @ 19:42:55 #216
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_88528070
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 november 2010 19:12 schreef DeZoektocht het volgende:
2. Ik vind dat ook wel eng, ik bedoel heb al wel een paar keer hele angstige staten van bewustzijn meegemaakt en ben dus een beetje bang daar mee te gaan kloten.

kwestie van koptelefoon afzetten toch, groot voordeel in vergelijking met drugs :P
:')
pi_88671829
Bewijs dat het echt zo is!

'Afdwalende gedachten maken ongelukkig'

AMSTERDAM – Mensen zijn vaak niet met hun gedachten bij de taken waar ze mee bezig zijn en dat leidt tot ongelukkige gevoelens. Tot die conclusie komen Amerikaanse wetenschappers in een nieuw onderzoek.
© Thinkstock

Een gevoel van geluk ontstaat vooral wanneer we gefocust zijn op het hier en nu, zoals tijdens seks. Maar in het dagelijks leven denken mensen 46,7 procent van de tijd aan andere zaken dan waar ze op het moment mee bezig zijn.

Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Harvard in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Reflectie

“Menselijke wezens hebben het unieke vermogen om zich te concentreren op zaken die al gebeurd zijn, of nog moeten gebeuren”, verklaart hoofdonderzoeker Matthew Killingsworth in de Britse krant The Guardian.

“Dit zorgt ervoor dat we kunnen reflecteren en lering kunnen trekken uit ons verleden. En het stelt ons ook in staat om een voorstelling te maken van dingen die misschien nooit zullen gebeuren.”

“Het lijkt er op dat mensen dit vermogen vaak gebruiken op een manier die niet productief is en die gevoelens van blijdschap doet afnemen”, aldus Killingsworth.

iPhone

De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door de activiteiten en gevoelens van 2250 proefpersonen elke dag te registreren met behulp van een applicatie op de iPhone. Het programma confronteerde de deelnemers overdag op willekeurige tijdstippen met vragen over hun bezigheden en gedachten.

Ook moesten de proefpersonen steeds aangeven hoe gelukkig ze waren op een schaal van 1 tot 100.

Het onderzoek wees uit dat het geluksgevoel van mensen meer wordt beïnvloed door hun gedachten dan door hun activiteiten. Volgens de wetenschappers leiden afdwalende gedachten vaak direct tot negatieve stemmingen.

Seks

“Een piekerend brein is een ongelukkig brein”, schrijven de wetenschappers. “Het vermogen om te kunnen denken aan iets dat niet gebeurt, gaat ten koste van onze emotionele stabiliteit.”

De onderzoeksresultaten wijzen uit dat met name seks een bezigheid is waarbij mensen meestal volledig gefocust zijn op het moment. “Het is één van de weinig activiteiten die onze volledige aandacht vereist en daar profiteren we emotioneel gezien ook van”, aldus hoofdonderzoeker Killingsworth.

Bron
pi_88672001
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 november 2010 15:13 schreef fokvragen het volgende:
Bewijs dat het echt zo is!

'Afdwalende gedachten maken ongelukkig'

AMSTERDAM – Mensen zijn vaak niet met hun gedachten bij de taken waar ze mee bezig zijn en dat leidt tot ongelukkige gevoelens. Tot die conclusie komen Amerikaanse wetenschappers in een nieuw onderzoek.
© Thinkstock

Een gevoel van geluk ontstaat vooral wanneer we gefocust zijn op het hier en nu, zoals tijdens seks. Maar in het dagelijks leven denken mensen 46,7 procent van de tijd aan andere zaken dan waar ze op het moment mee bezig zijn.

Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Harvard in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Reflectie

“Menselijke wezens hebben het unieke vermogen om zich te concentreren op zaken die al gebeurd zijn, of nog moeten gebeuren”, verklaart hoofdonderzoeker Matthew Killingsworth in de Britse krant The Guardian.

“Dit zorgt ervoor dat we kunnen reflecteren en lering kunnen trekken uit ons verleden. En het stelt ons ook in staat om een voorstelling te maken van dingen die misschien nooit zullen gebeuren.”

“Het lijkt er op dat mensen dit vermogen vaak gebruiken op een manier die niet productief is en die gevoelens van blijdschap doet afnemen”, aldus Killingsworth.

iPhone

De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door de activiteiten en gevoelens van 2250 proefpersonen elke dag te registreren met behulp van een applicatie op de iPhone. Het programma confronteerde de deelnemers overdag op willekeurige tijdstippen met vragen over hun bezigheden en gedachten.

Ook moesten de proefpersonen steeds aangeven hoe gelukkig ze waren op een schaal van 1 tot 100.

Het onderzoek wees uit dat het geluksgevoel van mensen meer wordt beïnvloed door hun gedachten dan door hun activiteiten. Volgens de wetenschappers leiden afdwalende gedachten vaak direct tot negatieve stemmingen.

Seks

“Een piekerend brein is een ongelukkig brein”, schrijven de wetenschappers. “Het vermogen om te kunnen denken aan iets dat niet gebeurt, gaat ten koste van onze emotionele stabiliteit.”

De onderzoeksresultaten wijzen uit dat met name seks een bezigheid is waarbij mensen meestal volledig gefocust zijn op het moment. “Het is één van de weinig activiteiten die onze volledige aandacht vereist en daar profiteren we emotioneel gezien ook van”, aldus hoofdonderzoeker Killingsworth.

Bron
_O_

Bedankt voor deze post ^O^
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_88672031
Ben je mooi klaar mee. Krijg je tijdens de seks ineens een sms-je over hoe het met je gaat.
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
  zaterdag 13 november 2010 @ 15:23:45 #220
240052 NouMooiNiet
what's in a name...
pi_88672084
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 november 2010 15:13 schreef fokvragen het volgende:
Bewijs dat het echt zo is!

'Afdwalende gedachten maken ongelukkig'
knip
quote:
"Het onderzoek wees uit dat het geluksgevoel van mensen meer wordt beïnvloed door hun gedachten dan door hun activiteiten. Volgens de wetenschappers leiden afdwalende gedachten vaak direct tot negatieve stemmingen."
Klopt precies! ^O^

Gister bij Paul de Leeuw ( :r ) ging het hier ook even over, maar die geeft er dan weer zo'n achterlijke draai aan..
Bedankt voor de bron!
"Without music, life would be a mistake." - Friedrich Nietzsche
pi_88672391
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 november 2010 15:23 schreef NouMooiNiet het volgende:

[..]

[..]

Klopt precies! ^O^

Gister bij Paul de Leeuw ( :r ) ging het hier ook even over, maar die geeft er dan weer zo'n achterlijke draai aan..
Bedankt voor de bron!
Inderdaad, zag het daar ook al. En vooral die onsmakelijk grappen over Sander V en die Millie Boele (of zo) Stom programma. Paul de leeuw :N

Maar is dit stukje/onderzoek trouwens niet een beetje overbodig? Was dit niet al bekend?
pi_88672565
Geen dank, ik lees al een tijdje mee en ik heb ook het probleem dat ik soms heel veel aan het denken ben aan zaken die er op dat moment helemaal niet toe doen. Dan kan ik niet genieten waar ik op dat moment mee bezig ben. Bijvoorbeeld op de bank tv kijken en dan ondertussen denken aan wat ik morgen moet doen of wat ik gisteren heb gedaan.

Alleen wanneer ik een boek lees bijvoorbeeld zit ik helemaal in het verhaal en dwalen mijn gedachten niet af. Dat zijn lekkere momenten en dat wil ik vaker hebben. Me focussen op waar ik op dat moment mee bezig ben.

Het is toch niet mogelijk om wat te doen aan die dingen zijn gebeurd en ik kan ook niets doen aan dingen die nog komen gaan, daar moet ik dan later als het zo ver is over nadenken.
pi_88672622
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 november 2010 15:36 schreef Stefanovich het volgende:

[..]



Inderdaad, zag het daar ook al. En vooral die onsmakelijk grappen over Sander V en die Millie Boele (of zo) Stom programma. Paul de leeuw :N

Maar is dit stukje/onderzoek trouwens niet een beetje overbodig? Was dit niet al bekend?
Ik denk dat er genoeg sceptici zijn die het allemaal maar een beetje onzin vinden waar wij het hier over hebben. Ik heb zelf ook een aantal vrienden die psychologie maar "hippie-bullshit" vinden.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  zaterdag 13 november 2010 @ 16:11:39 #224
240052 NouMooiNiet
what's in a name...
pi_88673171
Of, om mijn ouders en broer even te quoten:
quote:
Je moet eens niet zoveel nadenken.
:{
"Without music, life would be a mistake." - Friedrich Nietzsche
pi_88675090
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 november 2010 15:45 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]



Ik denk dat er genoeg sceptici zijn die het allemaal maar een beetje onzin vinden waar wij het hier over hebben. Ik heb zelf ook een aantal vrienden die psychologie maar "hippie-bullshit" vinden.
Oke, het is dan idd mooi dat het echt wetenschappelijk aangetoond is en dan ook nog door wetenschappers van Harvard en gepubliceerd in het gezaghebbende Science , dan kan je er eigenlijk niet meer aan twijfelen :P Maar ik vroeg mij af of dit niet al eerder wetenschappelijk onderzocht/aangetoond was?
  zaterdag 13 november 2010 @ 21:03:33 #226
277759 caroline88
The Unstoppable
pi_88681282
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 november 2010 17:27 schreef Stefanovich het volgende:

[..]

Oke, het is dan idd mooi dat het echt wetenschappelijk aangetoond is en dan ook nog door wetenschappers van Harvard en gepubliceerd in het gezaghebbende Science , dan kan je er eigenlijk niet meer aan twijfelen :P Maar ik vroeg mij af of dit niet al eerder wetenschappelijk onderzocht/aangetoond was?
Dus in plaats van in het hier en nu dankbaar zijn voor het wetenschappelijk bewijs ga jij liever in het verleden graven?
pi_88691923
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 november 2010 21:03 schreef caroline88 het volgende:

[..]

Dus in plaats van in het hier en nu dankbaar zijn voor het wetenschappelijk bewijs ga jij liever in het verleden graven?
:')
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_88692363
quote:
1s.gif Op maandag 8 november 2010 20:41 schreef Loei_koei het volgende:
Adyashanti weet het heel helder te vertellen idd. Maar het hangt er maar vanaf wat je voorkeur is. Als je meer van de filosofische aanpak houdt kan Alan Watts leuk zijn om eens te bekijken/beluisteren. Hij weet het echt heel leuk te vertellen en heeft een bijzonder prettige stem.


Zat net dit filmpje op youtube te bekijken van Adyashanti, waarin hij antwoord geeft op de vraag wat verlichting is.
Bedankt voor het posten, zeer interessant!
pi_88697691
quote:
99s.gif Op zondag 14 november 2010 05:09 schreef rijsttafel het volgende:

[..]

:')
Ze heeft anders wel een punt, er is niets anders dan het nu. ;).
pi_88710869
Ze heeft idd wel een punt, het doet er ook niet echt toe of het niet al eerder onderzocht/bewezen is, maar ik vroeg mij dat gewoon af omdat het best wel logisch is... :P
pi_88723887
quote:
1s.gif Op zondag 14 november 2010 13:47 schreef DeepChord het volgende:

[..]



Ze heeft anders wel een punt, er is niets anders dan het nu. ;).
Even los van ander commentaar, het komt zo 'gedwongen' over.

'je' moet in het hier en nu zijn, anders ben je nooit gelukkig.

Dat werkt sowieso averechts.
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
  maandag 15 november 2010 @ 08:28:59 #232
277759 caroline88
The Unstoppable
pi_88727920
quote:
99s.gif Op maandag 15 november 2010 00:10 schreef rijsttafel het volgende:

[..]

Even los van ander commentaar, het komt zo 'gedwongen' over.

'je' moet in het hier en nu zijn, anders ben je nooit gelukkig.

Dat werkt sowieso averechts.
Hoop dat ik de ;) niet vergeten was.
Kwam ook eens zo'n fanatica tegen aan het eind van een training.
Ik zei dat ik het ging proberen en ze beet zowat mijn hoofd eraf.
Proberen was nl fout. Je moest het doen.

Een levenslange gewoonte om-programmeren dat is denk ik gewoon steeds opnieuw een reset naar het hier en nu.
pi_88729374
quote:
1s.gif Op zondag 14 november 2010 08:52 schreef Nightanimal het volgende:

[..]



Bedankt voor het posten, zeer interessant!
Inderdaad. Het lijkt alsof die gozer een beetje autistisch is in mijn ogen (vanwege z'n manier van praten). Ik denk dat dat komt omdat zijn bewustzijns niveau vele malen hoger ligt dan dat van mij.

Hij probeert uit man en macht te verwoorden hoe het is, zo goed mogelijk. Maar een ervaring kan je niet echt verwoorden.
Lambo of Rekt
pi_88729663
Dit gaat trouwens de 6e dag worden dat ik "The Dive" ga doen vanuit de muziek experimenten beschreven in post #202.

Ik moet zeggen dat het meer invloed heeft als dat ik vantevoren had verwacht. Ik ben van nature ook nogal een skepticus omtrent dit soort dingen. Ik dacht altijd dat het meer zoiets was als commerciele troep en placebo. Nou, ik kan je vertellen; placebo of geen placebo, het werkt.

Het is de bedoeling dat je in de Prologue van de Awakening de hele tijd geheel bij bewustzijn moet blijven zonder af te dwalen e.d. Nu duurt deze een half uur lang en is het de bedoeling dat je hem 14 dagen achter elkaar doet voordat je door mag met Immersion. Dan doe je The Dive en Immersion na elkaar wat het totale luisteren tot een sessie van 1 uur maakt.

Vanavond gaat dag 6 worden. Ik ben beniewd wat er, na dag 14, voor ontwikkelingen zullen komen.

Op dit moment heb ik vrij veel "last" van CEV's (Closed Eye Visuals). Eigenlijk is "last hebben ervan" een foute formulatie, het is best wel tof eigenlijk. Het is alsof je ineens door "andere" ogen kijkt, of dat je droomt terwijl je klaar wakker bent. Heel vreemde gewaarwording. Ik kijk elke dag al uit naar de volgende sessie. Het maakt best veel indruk op me :)

Die CEV's lijken het meest op Level 4 CEV's (zie de wiki eerder gelinkt)

quote:
Level 4: Objects and things
This is a fairly deep state. At this level, what you are thinking becomes visually manifest as if it were a real object or environment. When this level is reached, the CEV noise seems to calm down and fade away, leaving behind an intense flat ordered blackness. The visual field becomes a sort of active space where what you think is what you get. A side component of this is the ability to feel motion if your eyes are closed. For example thinking of moving down may cause the interior of an elevator to manifest in the CEV field, along with the distinct perception of physically moving downward. Sometimes it feels like you are in a room that is familiar to you.
Tot zo ver de update, en remember: Placebo of geen Placebo, zolang het werkt maakt dat geen fuck uit. ;)

-Eggs

[ Bericht 1% gewijzigd door EggsTC op 15-11-2010 10:06:55 ]
Lambo of Rekt
  woensdag 17 november 2010 @ 09:47:41 #235
104367 Thrackan
new and improved
pi_88810147
quote:
99s.gif Op maandag 15 november 2010 00:10 schreef rijsttafel het volgende:

[..]


Even los van ander commentaar, het komt zo 'gedwongen' over.

'je' moet in het hier en nu zijn, anders ben je nooit gelukkig.

Dat werkt sowieso averechts.
Als je die automatische weerstand ook nog eens los kan laten ben je nóg minder energie kwijt aan drukmakerij.
Don't flatter yourself, let someone else do it for you.
pi_88832622
quote:
1s.gif Op woensdag 17 november 2010 09:47 schreef Thrackan het volgende:

[..]



Als je die automatische weerstand ook nog eens los kan laten ben je nóg minder energie kwijt aan drukmakerij.
Als jij je nu eens niet met mij persoonlijk bemoeit (iets waar je niets vanaf weet) en in plaats daarvan iets constructiefs post, zou dat je ook veel verspilde moeite schelen.

Of begrijp ik je nu helemaal verkeerd? Dat hoop ik dan maar.
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_88832953
quote:
7s.gif Op maandag 15 november 2010 08:28 schreef caroline88 het volgende:

[..]

Hoop dat ik de ;) niet vergeten was.
Kwam ook eens zo'n fanatica tegen aan het eind van een training.
Ik zei dat ik het ging proberen en ze beet zowat mijn hoofd eraf.
Proberen was nl fout. Je moest het doen.

Een levenslange gewoonte om-programmeren dat is denk ik gewoon steeds opnieuw een reset naar het hier en nu.
De ;) was je inderdaad vergeten, waardoor ik je post totaal mis-interpreteerde. :)
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
  woensdag 17 november 2010 @ 21:01:28 #238
104367 Thrackan
new and improved
pi_88837287
quote:
99s.gif Op woensdag 17 november 2010 19:36 schreef rijsttafel het volgende:

[..]


Als jij je nu eens niet met mij persoonlijk bemoeit (iets waar je niets vanaf weet) en in plaats daarvan iets constructiefs post, zou dat je ook veel verspilde moeite schelen.

Of begrijp ik je nu helemaal verkeerd? Dat hoop ik dan maar.
Ik bemerk weerstand en zeg je dat die energie kost. Wat je ermee doet mag je zelf weten ;)

Het feit dat dingen gedwongen op je overkomen, dat je direct het idee hebt dat je iets "moet", is getuige van je weerstand. Je hebt er al een vervelend gevoel bij voordat je je met de inhoud bezig kunt houden. Dat bedoel ik met nutteloze weerstand: bekijk eerst de inhoud voordat je oordeelt wat je er mee wilt.
Don't flatter yourself, let someone else do it for you.
pi_88837861
quote:
1s.gif Op woensdag 17 november 2010 21:01 schreef Thrackan het volgende:

[..]



Ik bemerk weerstand en zeg je dat die energie kost. Wat je ermee doet mag je zelf weten ;)

Het feit dat dingen gedwongen op je overkomen, dat je direct het idee hebt dat je iets "moet", is getuige van je weerstand. Je hebt er al een vervelend gevoel bij voordat je je met de inhoud bezig kunt houden. Dat bedoel ik met nutteloze weerstand: bekijk eerst de inhoud voordat je oordeelt wat je er mee wilt.
Wat ik zeg klopte: Je weet niets van mij af. :P Want van wat je zegt klopt niets of slaat in ieder geval niet op mij. :) Ik heb me verdiept in materie als dit topic, al jarenlang (postte volgens mij ook al sinds deel 1 onder een oude account). En ik zeg heus niet zomaar iets zonder na te denken of omdat ik het oppervlakkig bekijk ofzo. Ik geef gewoon mijn visie in dit topic. Misschien komt die af en toe wat kortaf en hard over.. dat zou kunnen. Maar dat is allesbehalve een automatische weerstand.

Bovendien ging het dus om een misverstand, zoals je kunt lezen. En volgens mij hebben wij nu ook een misverstand :P

Maakt verder ook niet veel uit. :) Het gaat niet om mij of jou maar om de inhoud.

Bedankt voor de tip, dat wel. Zal er alleen niets mee doen. ;)

[ Bericht 1% gewijzigd door rijsttafel op 17-11-2010 21:20:01 ]
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
  woensdag 17 november 2010 @ 21:31:36 #240
104367 Thrackan
new and improved
pi_88839183
Zou best kunnen dat we elkaar verkeerd begrijpen hoor. Jouw posts kwamen op mij over alsof je je er druk om maakte, niet alsof je een statement maakte zonder jezelf erbij te betrekken. Vandaar ook mijn commentaar om je een tikje de goeie kant op te geven :Y

Ik let er eigenlijk niet zo op wie wanneer post en hoe lang.

Overigens is het best fijn om misverstanden te hebben zonder scheve blikken merk ik nu :)
Don't flatter yourself, let someone else do it for you.
  woensdag 17 november 2010 @ 22:25:07 #241
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_88842603
quote:
99s.gif Op maandag 15 november 2010 00:10 schreef rijsttafel het volgende:

[..]


Even los van ander commentaar, het komt zo 'gedwongen' over.

'je' moet in het hier en nu zijn, anders ben je nooit gelukkig.

Dat werkt sowieso averechts.
Als je het niet NU doet gaat je verstand oneindig omweggetjes zoeken om het niet nu te doen.
:')
  woensdag 17 november 2010 @ 22:28:08 #242
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_88842816
quote:
7s.gif Op maandag 15 november 2010 08:28 schreef caroline88 het volgende:

[..]

Hoop dat ik de ;) niet vergeten was.
Kwam ook eens zo'n fanatica tegen aan het eind van een training.
Ik zei dat ik het ging proberen en ze beet zowat mijn hoofd eraf.
Proberen was nl fout. Je moest het doen.

Ik vind dit helemaal niet gek. Proberen doe je alleen als je iets wil bereiken (en je twijfelt of het lukt). Maar je kunt het niet proberen, je naturel state is er al en die kun je niet creëren omdat hij er al is.
:')
pi_88847061
quote:
2s.gif Op woensdag 17 november 2010 22:25 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]



Als je het niet NU doet gaat je verstand oneindig omweggetjes zoeken om het niet nu te doen.
wat niet nu te doen?
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_88847112
quote:
1s.gif Op woensdag 17 november 2010 21:31 schreef Thrackan het volgende:
Zou best kunnen dat we elkaar verkeerd begrijpen hoor. Jouw posts kwamen op mij over alsof je je er druk om maakte, niet alsof je een statement maakte zonder jezelf erbij te betrekken. Vandaar ook mijn commentaar om je een tikje de goeie kant op te geven :Y

Ik let er eigenlijk niet zo op wie wanneer post en hoe lang.

Overigens is het best fijn om misverstanden te hebben zonder scheve blikken merk ik nu :)
^O^

Ik zie dit topic als plek om over iets interessants te discussiëren. Niet om statements te maken of een bepaalde waarheid bevestigd te zien.
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
  donderdag 18 november 2010 @ 15:12:19 #245
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_88863887
quote:
99s.gif Op woensdag 17 november 2010 23:53 schreef rijsttafel het volgende:

[..]


wat niet nu te doen?
Stoppen met zoeken en simpelweg ff bewust zijn van je lijf is een goede start
:')
pi_88865220
quote:
2s.gif Op donderdag 18 november 2010 15:12 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]



Stoppen met zoeken en simpelweg ff bewust zijn van je lijf is een goede start
Ow je bedoelde het algemeen. ^O^
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_88887199
De OP vind ik er een beetje als een tell sell reclame uit zien :{
  vrijdag 19 november 2010 @ 00:24:51 #248
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_88887273
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 november 2010 00:22 schreef JohnSpek het volgende:
De OP vind ik er een beetje als een tell sell reclame uit zien :{
voor maar 19.99 kom je van je ego af 8-) 8-)
:')
pi_88890684
quote:
6s.gif Op vrijdag 19 november 2010 00:24 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

voor maar 19.99 kom je van je ego af 8-) 8-)
en als je nu bestelt ontvang je het superhandige eindeloos geluk er gratis bij!
bel dus snel 0900-ECKHART 8-)
pi_88912562
Na weken van angsten en frustratie even een positief berichtje van mij *O*
ging weer sporten vanavond en na 10 minuten op de loopband merkte ik ineens op dat mijn gedachten verdwenen, tis een beetje lastig uit te leggen maar het was alsof ik mezelf lichter voelde worden. op dat moment dacht ik FUCK YEAH! staat van flow! oh nee niet nadenken, niet nadenken(letterlijke gedachten :D ) waardoor ik het moment verpestte :')
Maar een paar minuten daarna kwam het weer terug en duurde het langer dan de 1e keer :)
pi_88912633
Hehe nice! Veel sporten dus! Ik heb een vraagje, ik heb vanacht flink gezopen en ben dan nu ook behoorlijk brak, maar is het raar dat ik depri wordt van alcohol de volgende dag en veel meer moeite heb mijn gedachten los te laten?
  vrijdag 19 november 2010 @ 19:07:48 #252
277759 caroline88
The Unstoppable
pi_88912804
quote:
17s.gif Op vrijdag 19 november 2010 19:01 schreef DeZoektocht het volgende:
Na weken van angsten en frustratie even een positief berichtje van mij *O*
ging weer sporten vanavond en na 10 minuten op de loopband merkte ik ineens op dat mijn gedachten verdwenen, tis een beetje lastig uit te leggen maar het was alsof ik mezelf lichter voelde worden. op dat moment dacht ik FUCK YEAH! staat van flow! oh nee niet nadenken, niet nadenken(letterlijke gedachten :D ) waardoor ik het moment verpestte :')
Maar een paar minuten daarna kwam het weer terug en duurde het langer dan de 1e keer :)
^O^
pi_88912964
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 november 2010 19:03 schreef Stefanovich het volgende:
Hehe nice! Veel sporten dus! Ik heb een vraagje, ik heb vanacht flink gezopen en ben dan nu ook behoorlijk brak, maar is het raar dat ik depri wordt van alcohol de volgende dag en veel meer moeite heb mijn gedachten los te laten?
zeker :)
lijkt me logisch dat je fysieke staat veel invloed heeft op je mentale staat.
  vrijdag 19 november 2010 @ 22:42:22 #254
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_88924091
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 november 2010 19:03 schreef Stefanovich het volgende:
Hehe nice! Veel sporten dus! Ik heb een vraagje, ik heb vanacht flink gezopen en ben dan nu ook behoorlijk brak, maar is het raar dat ik depri wordt van alcohol de volgende dag en veel meer moeite heb mijn gedachten los te laten?
Ja, brakheid maakt je gevoeliger voor impulsen etc. Dat incombinatie met kater kan behoorlijk angstig maken.

Hier blijkt wel weer alle clichés, veel sporten, niet teveel drinken enz :P

quote:
1s.gif Op vrijdag 19 november 2010 19:11 schreef DeZoektocht het volgende:

[..]

zeker :)
lijkt me logisch dat je fysieke staat veel invloed heeft op je mentale staat.
je vult ook gewoon je endorfinebalkje :Y
:')
pi_88960126
Gisteren had ik even een kleine realisatie die ik sowieso even voor mezelf wil noteren. Misschien dat anderen er ook wat mee kunnen.

De laatste tijd begin ik steeds meer te merken dat mn gevoelsleven afvlakt omdat ik dingen opkrop. Dit komt met name doordat ik veel werk en buiten mn werk om weinig mensen zie waar ik gewoon lekker open mee kan praten. Alle irritaties op mn werk die krop ik op, met name omdat veel collega's niet zo goed tegen directheid kunnen. Heb veel van die zeikmiepen als collega's die je nooit recht in je gezicht iets zullen zeggen omdat ze dat als onbeleefd zien. Ik merk dat ik hierin word meegenomen.

Gisteren realiseerde ik me dat ik daardoor automatisch minder in het nu bevind. Wanneer je namelijk eerlijk je gedachten en gevoelens uit, word je aandacht automatisch dat moment ingetrokken. Bij met name zaken die gevoelig kunnen liggen, is er een grotere spanning wanneer je eerlijk bent. Maar juist door eerlijk te zijn word je aandacht dus vol het moment in getrokken door die spanning die erachter zit.

En door eerlijk te zijn accepteer je datgene wat is. Je benoemt wat is. En in het moment is alles zoals het is. In het moment is alles puur omdat het zonder oordeel is. Wanneer je eerlijk je gevoelens uitspreekt zonder oordeel zul je ook die puurheid ervaren. Dat is onvermijdelijk. Eerlijkheid reinigt als het ware je ziel omdat het je dwingt je te richten op het nu.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_88980804
Dat heb ik laatst ook ervaren, ik heb behoorlijk wat opgebiecht aan mijn ouders laatst(niks ernstigs of zo, gewoon dingen die mij in mijn maag zaten waar ik niet graag over praat) en ik moest gewoon keihard janken! Waarom, geen idee? Maar daarna voelde ik mij zoveel beter! Dit gevoel duurde maar een paar dagen maar toch, idd stress en spanning moet je kwijt...
  zondag 21 november 2010 @ 18:12:16 #257
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_88981732
quote:
1s.gif Op zondag 21 november 2010 17:39 schreef Stefanovich het volgende:
Dat heb ik laatst ook ervaren, ik heb behoorlijk wat opgebiecht aan mijn ouders laatst(niks ernstigs of zo, gewoon dingen die mij in mijn maag zaten waar ik niet graag over praat) en ik moest gewoon keihard janken! Waarom, geen idee? Maar daarna voelde ik mij zoveel beter! Dit gevoel duurde maar een paar dagen maar toch, idd stress en spanning moet je kwijt...
Eerlijk zijn is goed.

Als je merkt dat je dingen uitstelt en er niet over nadenkt, maar toch een onzeker gevoel over hebt kun je die het best gewoon meteen bespreken. Gewoon zeggen. Het werkt bijna altijd in je voordeel
:')
  zondag 21 november 2010 @ 18:14:38 #258
240052 NouMooiNiet
what's in a name...
pi_88981801
quote:
1s.gif Op zondag 21 november 2010 17:39 schreef Stefanovich het volgende:
Dat heb ik laatst ook ervaren, ik heb behoorlijk wat opgebiecht aan mijn ouders laatst(niks ernstigs of zo, gewoon dingen die mij in mijn maag zaten waar ik niet graag over praat) en ik moest gewoon keihard janken! Waarom, geen idee? Maar daarna voelde ik mij zoveel beter! Dit gevoel duurde maar een paar dagen maar toch, idd stress en spanning moet je kwijt...
Dat zijn dan toch gewoon je emoties die je "moet" doorleven.?
En die emoties zakken weer weg na verloop van tijd.
"Without music, life would be a mistake." - Friedrich Nietzsche
  zondag 21 november 2010 @ 18:15:11 #259
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_88981810
quote:
1s.gif Op zondag 21 november 2010 18:14 schreef NouMooiNiet het volgende:

[..]

Dat zijn dan toch gewoon je emoties die je "moet" doorleven.?
En die emoties zakken weer weg na verloop van tijd.
wat bedoel je met doorleven
:')
  zondag 21 november 2010 @ 18:28:58 #260
240052 NouMooiNiet
what's in a name...
pi_88982185
quote:
99s.gif Op zondag 21 november 2010 18:15 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

wat bedoel je met doorleven
Doorleven is misschien niet zo'n goed woord, maar bij mij werkt het zo dat ik een emotie voel opkomen (boosheid of verdriet of angst), dat gevoel een tijdje blijft in meer of mindere mate, en dan zakt het weer weg.
ZOLANG ik er maar geen gedachten bij ga plakken, want dan wordt de emotie erger.
"Without music, life would be a mistake." - Friedrich Nietzsche
pi_89000463
quote:
99s.gif Op zondag 21 november 2010 18:15 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

wat bedoel je met doorleven
Ze bedoelt doorstaan.
Lambo of Rekt
  dinsdag 7 december 2010 @ 19:36:07 #262
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_89644408
klein schopje

Hoe gaat het ermee jongens :s)
:')
pi_89658767
zn gangetje :) met jou alles ok?
Ben de laatste tijd de boeken van neal donald walsch, gesprekken met god aan het lezen.
Vind ze erg mooi en inspirerend, al moet ik wel zeggen dat ik moet leren kritisch naar boeken te kijken ik neem ze te vaak zomaar voor waarheid aan.
Maar evenals het boek van brad blanton radical hounesty lijkt dit iemand te zijn die weet hoe het leven in elkaar zit.
iets wat ik graag wil leren.
pi_89659957
T gaat hier ook zn gangetje, kan stukken beter, zit op dit moment weer op een punt in m'n leven dat ik geen idee heb wat ik moet doen(vooral qua studiekeuze). Heb ook echt motivatie problemen en aandachtsproblemen. Ik ben de laatste tijd wel veel meer bezig echt op mijn aandacht te letten, die dus bij het nu te houden en op wat er gebeurd en op de mensen om mij heen ipv in mijn hoofd en op mijn gedachten.
pi_89660232
quote:
1s.gif Op dinsdag 7 december 2010 23:34 schreef DeZoektocht het volgende:
zn gangetje :) met jou alles ok?
Ben de laatste tijd de boeken van neal donald walsch, gesprekken met god aan het lezen.
Vind ze erg mooi en inspirerend, al moet ik wel zeggen dat ik moet leren kritisch naar boeken te kijken ik neem ze te vaak zomaar voor waarheid aan.
Maar evenals het boek van brad blanton radical hounesty lijkt dit iemand te zijn die weet hoe het leven in elkaar zit.
iets wat ik graag wil leren.
Ik zal je van de week proberen te PM-en. Sorry dat het zo lang duurt :@
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  woensdag 8 december 2010 @ 09:16:11 #266
240052 NouMooiNiet
what's in a name...
pi_89665214
Ik ben de laatste tijd met hele andere dingen bezig, die voorrang hebben.

Ben me bewust aan het worden van het patroon waar ik mn hele leven al in zit en wat niet werkt.
Ben me bewust aan het worden van 'vriendschappen' die niet bestaan, waar alleen IK energie in stop.

En nu kijken wat ik ermee wil / kan doen.
"Without music, life would be a mistake." - Friedrich Nietzsche
pi_89750484
Ik heb nogal moeite om die inzichten uit boeken en andere bronnen toe te passen, steeds overruled mijn ego mij zegmaar. Dan lees ik een heleboel maar toch blijven negatieve, doemdenkende gedachten de overhand houden, heel vervelend. Ik weet wel dat ik het zelf allemaal doe, maar ik word er moedeloos van.... Ik wil wel leven vanuit mijn intuïtie ipv mijn gedachten, maar ik veel situaties schiet ik toch meteen in de stress en word er in mijn hoofd steeds hetzelfde negatieve liedje afgespeeld.
pi_89770019
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 december 2010 04:42 schreef Stefanovich het volgende:
Ik heb nogal moeite om die inzichten uit boeken en andere bronnen toe te passen, steeds overruled mijn ego mij zegmaar. Dan lees ik een heleboel maar toch blijven negatieve, doemdenkende gedachten de overhand houden, heel vervelend. Ik weet wel dat ik het zelf allemaal doe, maar ik word er moedeloos van.... Ik wil wel leven vanuit mijn intuïtie ipv mijn gedachten, maar ik veel situaties schiet ik toch meteen in de stress en word er in mijn hoofd steeds hetzelfde negatieve liedje afgespeeld.
Dat kan zijn omdat je in je oude omgeving blijft. Alles wat je kent is als het ware besmet met negativiteit doordat onze hersenen voornamelijk werken door middel van associatie. Dus zelfs dingen die geen directe invloed hebben op je negativiteit, kunnen die negativiteit triggeren. Ik heb dit zelf meegemaakt nadat ik na 3 jaar terugkwam in mn geboortestad. Plotseling herinnerde alles daar me weer aan mn negatieve leven dat ik daar altijd heb gehad. De straten, de mensen, alles associeerde ik met die negatieve tijd.

Dat is ook 1 van de redenen dat ik nu ergens anders woon. Dus misschien is het een idee om je omgeving te veranderen? Een lange reis maken kan ook zeker helpen, maar ga dan wel minimaal voor een jaar weg. Toen ik mijn reis maakte, merkte ik al binnen een week dat ik me anders voelde. Ik was minder negatief omdat mijn verstand bijna niets had om associaties te maken met negatieve dingen en daardoor had ik volop de ruimte om mijn nieuw opgedane kennis over psychologie toe te passen. Dit ging eigenlijk vanzelf en toen ik ermee bezig was in NL in mijn oude omgeving, was het constant een gevecht om deze kennis toe te passen. Gewoon omdat je in je oude omgeving dus constant ongewild negatieve associaties oproept.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  vrijdag 10 december 2010 @ 18:29:29 #269
240052 NouMooiNiet
what's in a name...
pi_89772491
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 december 2010 17:13 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Dat kan zijn omdat je in je oude omgeving blijft. Alles wat je kent is als het ware besmet met negativiteit doordat onze hersenen voornamelijk werken door middel van associatie. Dus zelfs dingen die geen directe invloed hebben op je negativiteit, kunnen die negativiteit triggeren. Ik heb dit zelf meegemaakt nadat ik na 3 jaar terugkwam in mn geboortestad. Plotseling herinnerde alles daar me weer aan mn negatieve leven dat ik daar altijd heb gehad. De straten, de mensen, alles associeerde ik met die negatieve tijd.

Dat is ook 1 van de redenen dat ik nu ergens anders woon. Dus misschien is het een idee om je omgeving te veranderen? Een lange reis maken kan ook zeker helpen, maar ga dan wel minimaal voor een jaar weg. Toen ik mijn reis maakte, merkte ik al binnen een week dat ik me anders voelde. Ik was minder negatief omdat mijn verstand bijna niets had om associaties te maken met negatieve dingen en daardoor had ik volop de ruimte om mijn nieuw opgedane kennis over psychologie toe te passen. Dit ging eigenlijk vanzelf en toen ik ermee bezig was in NL in mijn oude omgeving, was het constant een gevecht om deze kennis toe te passen. Gewoon omdat je in je oude omgeving dus constant ongewild negatieve associaties oproept.
Klinkt eigenlijk heel logisch.
"Without music, life would be a mistake." - Friedrich Nietzsche
pi_89775735
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 december 2010 04:42 schreef Stefanovich het volgende:
Ik heb nogal moeite om die inzichten uit boeken en andere bronnen toe te passen, steeds overruled mijn ego mij zegmaar. Dan lees ik een heleboel maar toch blijven negatieve, doemdenkende gedachten de overhand houden, heel vervelend. Ik weet wel dat ik het zelf allemaal doe, maar ik word er moedeloos van.... Ik wil wel leven vanuit mijn intuïtie ipv mijn gedachten, maar ik veel situaties schiet ik toch meteen in de stress en word er in mijn hoofd steeds hetzelfde negatieve liedje afgespeeld.
Af en toe lukt het ook gewoon simpelweg niet om helemaal je ego te kunnen buitensluiten. Soms heb je gewoon je dag niet. ;).
Misschien dat je de laatste tijd gewoon wat meer gebukt gaat onder stress en ander ongerief. Dan kun je wel heel veel theorie tot je nemen, maar het lukt op zo'n moment misschien simpelweg niet het in de praktijk te brengen.
pi_89776920
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 december 2010 04:42 schreef Stefanovich het volgende:
Ik heb nogal moeite om die inzichten uit boeken en andere bronnen toe te passen, steeds overruled mijn ego mij zegmaar. Dan lees ik een heleboel maar toch blijven negatieve, doemdenkende gedachten de overhand houden, heel vervelend. Ik weet wel dat ik het zelf allemaal doe, maar ik word er moedeloos van.... Ik wil wel leven vanuit mijn intuïtie ipv mijn gedachten, maar ik veel situaties schiet ik toch meteen in de stress en word er in mijn hoofd steeds hetzelfde negatieve liedje afgespeeld.
Joh rustig. Je bent maar een mens. Stress komt, maar gaat ook vanzelf weer over. Als je dat beseft gaat het ook vijf keer zo snel over. Bovendien helpt het lezen van boeken maar erg weinig. Je moet trainen, jezelf herprogrammeren. En dat kost tijd.

Er bestaat geen formule voor geluk, dus je kunt lezen wat je wilt, maar je bereikt er niets mee. Ik lees zelf amper boeken, Power of Now kwam ik ook maar tot pagina 20 :')
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_89812443
Hmm interessant wat je zegt PCP... het gekke is, is dat ik ook in een behoorlijk andere omgeving zit dan 4 maand terug, ben namelijk op kamers gegaan in een andere stad.
Maar ik heb nogal moeite met een sociaal leven opbouwen/in stand houden vanwege faalangst, en daardoor trek ik mij nogal snel terug (en het dubbele hierin is, ik wil helemaal niet veel alleen zijn, ik hou ervan om mensen om mij heen te hebben waar ik van houd, maar door de faalangst ga je het toch uit de weg, en dat maakt mij gek), logisch dan dat ik negatief denk, ik zit maar binnen, weinig prikkels en ik baal dat ik niet meer te doen heb zeg maar. En nu is mijn studie ook weer helemaal niks, en ik ga stoppen, maar ik weet niet wat ik nu moet doen.

Ik heb het ook allemaal een beetje gehad en wil het liefst wat je zegt, weg, een verre, avontuurlijke reis maken... maar dat zit er niet in, en ik moet wel een keer een opleiding afmaken dus dat moet eerst. Ik moet gewoon meer dingen ondernemen, bij een vereniging gaan, een bijbaantje zoeken met leuke collega's.... en dan wat rijsttafel zegt oefenen met mijn gedachten...

Nu heb ik het gevoel dat ik vast zit, maar ik besef me wel heel goed dat ik daar helemaal zelf verantwoordelijk ben en ik alleen zelf stappen kan nemen om er wat aan te doen, of constant alleen maar thuis te zitten en naar school te gaan en meer niet, maar dat heb ik wel gehad eigenlijk. En idd, het lezen kan helpen, maar ik moet het ook leren praktisch toe te passen.

( En nou ik het na lees, zie ik dat ik veel MOET gebruik, willen is ook belangrijk haha :P )

[ Bericht 5% gewijzigd door Stefanovich op 11-12-2010 20:14:19 ]
  zaterdag 11 december 2010 @ 20:53:09 #273
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_89813829
Dat moedeloze is herkenbaar de laatste tijd. Het lukt allemaal maar niet :N
:')
pi_89814901
Ligt miss ook wel een beetje aan de tijd van het jaar? Kou vind ik niet zo erg, maar dat het zo snel donker is, en het sombere weer... blegh... Ik ga ooit emigreren :')
  zaterdag 11 december 2010 @ 22:15:48 #275
202348 Susi
Temple of Love
pi_89816802
Goed topic, ben er zelf ook mee bezig. Alleen door er al over na te denken verander je al. Ik moet eerlijk zeggen, nu ik nog van alles af moet maken voor school, ik het moeilijk vind om daarin het 'nu' te vinden.
Ik vind het belangrijker om dat te verkrijgen in mijn contacten met andere mensen. Te luisteren in plaats van te horen, en niet er gelijk doorheen willen praten ( :@ ). En dat scheelt al een hoop, heb ik het idee. Of in elk geval, de mensen waar ik nu allemaal mee omga, ken ik veel beter (voor mijn idee) dan mijn vriendinnen van de middelbare met wie ik jaren ben opgetrokken.
  woensdag 15 december 2010 @ 14:22:50 #276
104367 Thrackan
new and improved
pi_89957598
Ik heb me de afgelopen anderhalve week ongeveer weer verschrikkelijk op zitten winden in het verkeer. Totdat ik me gisteren weer realiseerde dat ik weerstand zat te bieden waar dat helemaal geen nut heeft. Nu ben ik weer een stuk vrolijker op de weg :)
Don't flatter yourself, let someone else do it for you.
pi_89964258
Hier gaat alles top en eigenlijk wel vanzelf. :) Kan de laatste tijd lekker makkelijk de knop opzetten als m'n gedachtens weer eens onnodig opspelen. Dat ondanks (of dankzij?) redelijk veel drukte in m'n leven.
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
  woensdag 15 december 2010 @ 19:46:30 #278
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_89970832
quote:
99s.gif Op woensdag 15 december 2010 17:03 schreef rijsttafel het volgende:
Hier gaat alles top en eigenlijk wel vanzelf. :) Kan de laatste tijd lekker makkelijk de knop opzetten als m'n gedachtens weer eens onnodig opspelen. Dat ondanks (of dankzij?) redelijk veel drukte in m'n leven.
Als je in een flow zit kan drukte (in goede mate) heel lekker zijn.
:')
pi_90021290
Vanavond weer lekker gesport, merk echt de positieve invloed.
Zit nog steeds te worstelen met de vraag welke kan tik nou op moet, moet ik proberen mijn gedachten te negeren ala eckhart of ze proberen te sturen?
Ik wil eigenlijk gewoon 1 theorie die me brengt waar ik wil zijn, maar heb zelf al wel ondervonden dat dit waarschijnlijk een illusie is.
pi_90032423
je moet accepteren de gedachtes er zijn, maar gewoon 'denken' dat het goed is dat je dat dacht. Alleen op dit moment wil je de gedachtes niet
zie de gedachte, en voel een tot ziens voor deze gedachte en keer terug naar het hier en nu

mocht piekeren een probleem zijn, en je ben hardnekkig hierin probeer alles op te schrijven (dat kan soms best veel zijn) maar als je alle gedachtes een 'plekje' geeft en verwoord dan zal je er minder last van hebben. verglijk het met klei, als je er niks mee doet wordt het een lelijke brok die hard is waar je niks meer aan kan doen, maar al pak je het meteen op en doe je er wat mee dan maak je er wat moois van en dan wordt het hard, maar dan kan je er wel van genieten
pi_90046600
quote:
1s.gif Op donderdag 16 december 2010 22:15 schreef DeZoektocht het volgende:
Vanavond weer lekker gesport, merk echt de positieve invloed.
Zit nog steeds te worstelen met de vraag welke kan tik nou op moet, moet ik proberen mijn gedachten te negeren ala eckhart of ze proberen te sturen?
Ik wil eigenlijk gewoon 1 theorie die me brengt waar ik wil zijn, maar heb zelf al wel ondervonden dat dit waarschijnlijk een illusie is.
Lees het boek de 7 spirituele wetten van succes eens.... ben dat nu aan het lezen en het geeft eigenlijk 7 regels zeg maar hoe je zo productief mogelijk(op alle gebieden) in het leven kan staan... Heel praktisch boek... Kijk er eens naar, miss is het wat, ik vind het iig een handig boek wat miss nogal zweverig lijkt op het 1e gezicht, maar nu ik hem na jaren weer eens open doe, zie ik eigenlijk hoe ''waar'' het eigenlijk allemaal is. Het zijn best wel veel regels en zo, maar ik ben nu bij het hoofdstuk ''de wet van de minste weerstand'' en alleen dat principe toepassen geeft mij al zoveel meer rust :)
Zijn er anderen trouwens die ervaring hebben met die boek?
pi_90053978
quote:
1s.gif Op vrijdag 17 december 2010 15:49 schreef Stefanovich het volgende:

[..]

Lees het boek de 7 spirituele wetten van succes eens.... ben dat nu aan het lezen en het geeft eigenlijk 7 regels zeg maar hoe je zo productief mogelijk(op alle gebieden) in het leven kan staan... Heel praktisch boek... Kijk er eens naar, miss is het wat, ik vind het iig een handig boek wat miss nogal zweverig lijkt op het 1e gezicht, maar nu ik hem na jaren weer eens open doe, zie ik eigenlijk hoe ''waar'' het eigenlijk allemaal is. Het zijn best wel veel regels en zo, maar ik ben nu bij het hoofdstuk ''de wet van de minste weerstand'' en alleen dat principe toepassen geeft mij al zoveel meer rust :)
Zijn er anderen trouwens die ervaring hebben met die boek?
Thanks voor de tip :)
Ga hem wel bestellen denk ik binnenkort ^O^
Heb net het 2e boek van Neale Donald Walsch 'Een nieuw gesprek met God' bestelt :)
Vond het wel grappig hij begint namelijk over de 5 niveau's van waarheid, hetzelfde principe als Brad Blanton hanteert in zijn boek 'Radical Hounesty' alleen heeft hij volgens mij 2 niveau's minder :P
Sowieso heb ik het idee dat veel van die boeken dezelfde kant op 'wijzen' zegmaar.
  zondag 19 december 2010 @ 12:04:22 #283
324060 RianaLuna
Blessed be :)
pi_90117069
Vaak krijg ik voor het slapen gaan opeens allemaal ideeën voor spellen/projecten en wat ik de volgende dag nog moet doen. Graag zou ik gewoon in één keer in slaap vallen i.p.v. tig keer me bed uit te gaan en mijn ideeën op te schrijven. Hoe kan ik zorgen dat wat ik 's nachts voor het slapen ga bedenk, bijvoorbeeld 's middags kan doen..?

Een planning maken voor de volgende dag 's middags lukt me niet, want dan weet ik niet wat ik allemaal moet gaan doen. [Ik moet altijd iets te doen hebben..]
Always live your life with full happiness and laughter ;)
  zondag 19 december 2010 @ 23:12:26 #284
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_90152388
quote:
1s.gif Op vrijdag 17 december 2010 15:49 schreef Stefanovich het volgende:

[..]

Lees het boek de 7 spirituele wetten van succes eens.... ben dat nu aan het lezen en het geeft eigenlijk 7 regels zeg maar hoe je zo productief mogelijk(op alle gebieden) in het leven kan staan... Heel praktisch boek... Kijk er eens naar, miss is het wat, ik vind het iig een handig boek wat miss nogal zweverig lijkt op het 1e gezicht, maar nu ik hem na jaren weer eens open doe, zie ik eigenlijk hoe ''waar'' het eigenlijk allemaal is. Het zijn best wel veel regels en zo, maar ik ben nu bij het hoofdstuk ''de wet van de minste weerstand'' en alleen dat principe toepassen geeft mij al zoveel meer rust :)
Zijn er anderen trouwens die ervaring hebben met die boek?
Wat zijn die 7 stappen in het kort?
:')
  zondag 19 december 2010 @ 23:15:12 #285
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_90152565
quote:
1s.gif Op zondag 19 december 2010 12:04 schreef RianaLuna het volgende:
Vaak krijg ik voor het slapen gaan opeens allemaal ideeën voor spellen/projecten en wat ik de volgende dag nog moet doen. Graag zou ik gewoon in één keer in slaap vallen i.p.v. tig keer me bed uit te gaan en mijn ideeën op te schrijven. Hoe kan ik zorgen dat wat ik 's nachts voor het slapen ga bedenk, bijvoorbeeld 's middags kan doen..?

Een planning maken voor de volgende dag 's middags lukt me niet, want dan weet ik niet wat ik allemaal moet gaan doen. [Ik moet altijd iets te doen hebben..]
Moeilijk hoor, ik weet het ook niet precies. Het lijkt er op dat al die ideeën komen als het even rustig is, namelijk voordat je gaat slapen. Misschien kun je in de middag een half uur even niks doen, kijk of de gedachten dan komen ipv. op zo'n onpraktisch moment.
:')
pi_90175800
quote:
1s.gif Op zondag 19 december 2010 23:12 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Wat zijn die 7 stappen in het kort?
Check dit eens:

http://www.zelfbewustwording.nl/deepak.html

De tekst in die link zijn trouwens gewoon de stukjes die aan het einde van een hoofdstuk staan, als een soort samenvatting waarmee je praktisch bezig kan. In de hoofdtekst wordt er uitgebreider op in gegaan.
Het boek heeft maar 112 bladzijden of zo, maar het zijn er meer dan genoeg vind ik als je kijkt wat er allemaal in staat... als het er meer zouden zijn zou het ook alleen maar te ingewikkeld worden denk ik.
Maar het is wel een pareltje van een boek. Lees ook maar eens de recensies op amazon.com.

Het is volgens mij ook niet zo dat je perse elke wet moet kennen of zo, ja als je ze allemaal onder de knie hebt zeg maar, kan je heel wat veranderen in je leven, maar ik vind de wet van de minste weerstand alleen al een heel fijn idee... Dat dit moment, het nu dus, ís zoals het moet zijn. Het is gewoon de som van alle momenten in je verleden die je tot dit moment brengt. Dus je kan wel ontevreden zijn met je leven, maar het NU is zoals het ''moet'' zijn en dat moet je accepteren en zelf verantwoordelijkheid voor nemen.

[ Bericht 10% gewijzigd door Stefanovich op 20-12-2010 14:54:02 ]
pi_90177747
Dit vond ik ook wel een mooie recensie over het boek, wat eigenlijk op elk boek van toepassing is.

http://www.amazon.com/rev(...)24114#wasThisHelpful
  donderdag 23 december 2010 @ 23:37:40 #288
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_90369499
quote:
1s.gif Op maandag 20 december 2010 14:17 schreef Stefanovich het volgende:

[..]

Check dit eens:

http://www.zelfbewustwording.nl/deepak.html

Spreekt me eigenlijk niet zo aan. Je moet ineens van alles en je krijgt het gevoel dat je het nu nog niet goed doet... Bovendien is het moeilijk om al die 'wetten' te volgen en dan krijg je het gevoel het niet goed te doen en dat is precies wat niet de bedoeling is.

Maar als het voor jou werkt moet je vooral doorgaan, ik hou gewoon niet zo van stappenplannen enz. :P
:')
  donderdag 23 december 2010 @ 23:41:45 #289
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_90369702
quote:
1s.gif Op maandag 20 december 2010 14:17 schreef Stefanovich het volgende:

[..]
Maar ik vind de wet van de minste weerstand alleen al een heel fijn idee... Dat dit moment, het nu dus, ís zoals het moet zijn. Het is gewoon de som van alle momenten in je verleden die je tot dit moment brengt. Dus je kan wel ontevreden zijn met je leven, maar het NU is zoals het ''moet'' zijn en dat moet je accepteren en zelf verantwoordelijkheid voor nemen.

Het stukje begint al met "ik zal vandaag...". Ik zal in de toekomst minder weerstand gaan voelen enz. Ik denk dat veel mensen dat lezen en zich er goed bij voelen, wetende dat ze morgen van een gedeelte van hun pijn af zullen zijn als ze deze regels gebruiken.

En de volgende dag wordt weer uitgekeken naar de volgende dag :P

Even heel zwart/wit hoor, gewoon wat ik er van denk op het eerste gezicht :P
:')
pi_90369746
quote:
1s.gif Op donderdag 23 december 2010 23:37 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Spreekt me eigenlijk niet zo aan. Je moet ineens van alles en je krijgt het gevoel dat je het nu nog niet goed doet... Bovendien is het moeilijk om al die 'wetten' te volgen en dan krijg je het gevoel het niet goed te doen en dat is precies wat niet de bedoeling is.

Maar als het voor jou werkt moet je vooral doorgaan, ik hou gewoon niet zo van stappenplannen enz. :P
Ik ben het wel met je eens. Heb ook een aantal van die stappen boeken liggen maar voor mij werkt het niet.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  donderdag 23 december 2010 @ 23:43:13 #291
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_90369788
quote:
1s.gif Op donderdag 23 december 2010 23:42 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Ik ben het wel met je eens. Heb ook een aantal van die stappen boeken liggen maar voor mij werkt het niet.
Nogmaals betekend dit niet dat het slecht is, als het voor jou persoonlijk werkt ga er dan vooral mee door, niks is fout :P
:')
pi_90438763
Ik snap jullie wel. En nee ik zie het ook echt niet als dé oplossing of zo, dat is geen enkel boek. Maar ik vind het toch wel een mooi boek, de boodschap spreekt mij wel aan. De ene ''wet'' meer dan de ander trouwens. En zo pas ik wat toe uit die wetten in mijn leven, althans, dat probeer ik de laatste tijd, en ik merk dat ik nu ook minder pieker, of iig eerder af kan kappen. En het boek gaat ook over het Ego en het Zelf en het verschil daarin en over denken en het nu... komt wel een beetje overheen met de KVHN, de achterliggende gedachte.

[ Bericht 21% gewijzigd door Stefanovich op 25-12-2010 20:34:02 ]
pi_90446558
Ik wil daar nog ff aan toevoegen dat ik het hele idee van verlichting en het nu en de identificatie met mm ego doorbreken lastig vind. ik verval zonder dat ik het echt doorheb vaak snel weer in mijn oude negatieve gedachtepatronen. Dit is ook een lastig punt in het bewustwordingsproces om het zo maar even te noemen , dus lijkt me zon praktische stappenplan wel handig. De materie vertaalt naar de praktijk. maar, ik heb hier al jaren moeite mee en nou vraag ik mij dus af hoe doen jullie dit, zeg maar van een pieker staat waar je het allemaal niet meer ziet zitten naar een fuck it ik geniet van het nu staat zeg maar... ik probeer dat vaak door korte woorden in mijn hoofd af te spelen als gedachtenloos is zorgeloos of zo... maar echt effectief is het niet... miss moet ik eens echt wat dingen in mijn leven veranderen, dat het dan makkelijker gaat... ik baal van mijn sociale leven, ik wil het uitbreiden, alleen maar positief denken is natuurlijk niet genoeg, maar doordat ik vaak niet lekker in mijn vel zit gaat htm allemaal niet lekker... maar goed, lang verhaal ik ga maar eens onder de mensen mengen :p
pi_90446870
Als je begint te piekeren gewoon je gedachtes loslaten. Het klinkt simpel, maar vereist wel wat training (en daar moet je de tijd voor nemen). Het gaat ook steeds makkelijker als je het vaker doet. En dan duurt die relaxte staat ook steeds langer. Vooral als je eenmaal het punt voorbij bent waar je je met je gedachtes identificeert, dan kan je het meestal als het ware met een druk op de knop.

Deze monnik kan het erg goed uitleggen:
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_90451321
quote:
1s.gif Op zondag 26 december 2010 00:15 schreef Stefanovich het volgende:
Ik wil daar nog ff aan toevoegen dat ik het hele idee van verlichting en het nu en de identificatie met mm ego doorbreken lastig vind. ik verval zonder dat ik het echt doorheb vaak snel weer in mijn oude negatieve gedachtepatronen. Dit is ook een lastig punt in het bewustwordingsproces om het zo maar even te noemen , dus lijkt me zon praktische stappenplan wel handig. De materie vertaalt naar de praktijk. maar, ik heb hier al jaren moeite mee en nou vraag ik mij dus af hoe doen jullie dit, zeg maar van een pieker staat waar je het allemaal niet meer ziet zitten naar een fuck it ik geniet van het nu staat zeg maar... ik probeer dat vaak door korte woorden in mijn hoofd af te spelen als gedachtenloos is zorgeloos of zo... maar echt effectief is het niet... miss moet ik eens echt wat dingen in mijn leven veranderen, dat het dan makkelijker gaat... ik baal van mijn sociale leven, ik wil het uitbreiden, alleen maar positief denken is natuurlijk niet genoeg, maar doordat ik vaak niet lekker in mijn vel zit gaat htm allemaal niet lekker... maar goed, lang verhaal ik ga maar eens onder de mensen mengen :p
Een praktisch stappenplan kan zeker handig zijn hoor. Heb ik ook een tijdje gebruikt en dat ging redelijk, maar alleen omdat ik studeerde en geen flikker hoefde uit te voeren om mn studie te halen. Ik had echt zeeen van vrije tijd en kon daardoor makkelijker alert blijven op wat er in mn hoofd gebeurde.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  zondag 26 december 2010 @ 12:52:25 #296
240052 NouMooiNiet
what's in a name...
pi_90455514
quote:
1s.gif Op zondag 26 december 2010 00:15 schreef Stefanovich het volgende:
Ik wil daar nog ff aan toevoegen dat ik het hele idee van verlichting en het nu en de identificatie met mm ego doorbreken lastig vind. ik verval zonder dat ik het echt doorheb vaak snel weer in mijn oude negatieve gedachtepatronen. Dit is ook een lastig punt in het bewustwordingsproces om het zo maar even te noemen , dus lijkt me zon praktische stappenplan wel handig. De materie vertaalt naar de praktijk. maar, ik heb hier al jaren moeite mee en nou vraag ik mij dus af hoe doen jullie dit, zeg maar van een pieker staat waar je het allemaal niet meer ziet zitten naar een fuck it ik geniet van het nu staat zeg maar... ik probeer dat vaak door korte woorden in mijn hoofd af te spelen als gedachtenloos is zorgeloos of zo... maar echt effectief is het niet... miss moet ik eens echt wat dingen in mijn leven veranderen, dat het dan makkelijker gaat... ik baal van mijn sociale leven, ik wil het uitbreiden, alleen maar positief denken is natuurlijk niet genoeg, maar doordat ik vaak niet lekker in mijn vel zit gaat htm allemaal niet lekker... maar goed, lang verhaal ik ga maar eens onder de mensen mengen :p
Ik merk dat ik veel ga piekeren wanneer ik niet voor mezelf ben opgekomen of achteraf niet het juiste heb gedaan. Dan blijf ik malen over hoe stom ik ben geweest, hoe ik beter had kunnen weten, en dat laat me dan niet meer los omdat ik zoo kwaad op mezelf ben dan.
Maar na verloop van tijd denk ik wel ergens: nou dit is gebeurd, ik voel me nu zo, de volgende keer let ik beter op en doe ik het anders. En dan kan ik het ook makkelijker loslaten.
Meestal schrijf ik dit wel op voor mezelf om het allemaal duidelijk te krijgen wát me precies dwars zit.
Het lukt steeds beter. :)
"Without music, life would be a mistake." - Friedrich Nietzsche
pi_90462053
quote:
99s.gif Op zondag 26 december 2010 00:22 schreef rijsttafel het volgende:
Als je begint te piekeren gewoon je gedachtes loslaten. Het klinkt simpel, maar vereist wel wat training (en daar moet je de tijd voor nemen). Het gaat ook steeds makkelijker als je het vaker doet. En dan duurt die relaxte staat ook steeds langer. Vooral als je eenmaal het punt voorbij bent waar je je met je gedachtes identificeert, dan kan je het meestal als het ware met een druk op de knop.

Deze monnik kan het erg goed uitleggen:
Het klinkt inderdaad heel simpel, maar je hebt wel gelijk! Als ik pieker, baal, twijfel etc over van alles en nog wat, dan ga ik vaak er tegen in denken van; ik moet m'n gedachten loslaten, het werkt zo gewoon niet blabla.. maar dan ben je dus nog steeds aan het denken/piekeren over het vele denken :P En eigenlijk weet ik dit ook al lang, en in alle delen van dit topic is dit al wel gezegd, maar toch is het lastig, je vervalt snel weer in ''oude'' ineffectieve gedachtepatronen. En om daar vanaf te komen moet je idd trainen, trainen. Is dacht ik ook aangetoond dat na 28 dagen of zo je brein pas echt nieuwe gewoontes eigen maakt.
Interessant filmpje!
pi_90463187
quote:
1s.gif Op zondag 26 december 2010 16:39 schreef Stefanovich het volgende:

[..]

Het klinkt inderdaad heel simpel, maar je hebt wel gelijk! Als ik pieker, baal, twijfel etc over van alles en nog wat, dan ga ik vaak er tegen in denken van; ik moet m'n gedachten loslaten, het werkt zo gewoon niet blabla.. maar dan ben je dus nog steeds aan het denken/piekeren over het vele denken :P En eigenlijk weet ik dit ook al lang, en in alle delen van dit topic is dit al wel gezegd, maar toch is het lastig, je vervalt snel weer in ''oude'' ineffectieve gedachtepatronen. En om daar vanaf te komen moet je idd trainen, trainen. Is dacht ik ook aangetoond dat na 28 dagen of zo je brein pas echt nieuwe gewoontes eigen maakt.
Interessant filmpje!
Achja, dat is niet zo raar, het is menselijk. :) Wat bij mij helpt is actief, in woorden, de geest vertellen wanneer het tijd is om stil te zijn, maar juist ook wanneer het tijd is om actief te zijn. Want momenten met actieve gedachtes e.d. heb je natuurlijk ook nodig en soms plan ik die juist expres. Dan mag ik erop losdenken en piekeren wat ik wil. Vaak (niet altijd) houdt het dan ook vanzelf op, o.a. omdat er eigenlijk helemaal nooit veel is om over te piekeren. En je gebruikt je gedachtes zo echt als een instrument in plaats van dat je ze als jezelf ziet. "i think therefore i am NOT" eigenlijk :P

Zeker wel een interessant filmpje. Dat wat uitgelegd wordt, hoeft natuurlijk niet op meditatie per se te slaan, maar ook gewoon momenten in het dagelijks leven waarin je teveel zit te denken. Wat hij eigenlijk in mijn ogen nog vergeet te vertellen is dat je de beker rustig moet neerzetten en niet met een enorme knal. Dus ook rustig de geest 'parkeren'. :) Hoop dat het niet te zweverig overkomt.

[ Bericht 4% gewijzigd door rijsttafel op 26-12-2010 17:28:31 ]
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_90463356
Heb alvast een deel 7 geopend:

Teveel nadenken - Kracht van het Nu topic #7
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_90463428
Misschien eens een soort van wiki aanmaken om de OP neer te plempen, dan kan iedereen een nieuw topic openen :)
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_90463438
en dicht
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')