Oh. Ik geloof niet dat ik dit boek nodig ga hebben want heb nooit last gehad van teveel tactquote:Op donderdag 1 juli 2010 22:27 schreef DeZoektocht het volgende:
[..]
dat weet ik ook maar toen ik het 1 keer benoemd had was de geest dus een beetje uit de fles, maar kon er verder niks mee doen.
over dat exploderen uit woede een stukje uit radical honesty:
'the first blow-up seems like a nuclear explosion both because its magnitude and because it contrasts so dramatically with former politeness.
Maar je woede blijft dus bestaan uit explosie's?quote:Op donderdag 1 juli 2010 22:42 schreef caroline88 het volgende:
[..]
Oh. Ik geloof niet dat ik dit boek nodig ga hebben want heb nooit last gehad van teveel tact![]()
Ik vind het vervelende van exploderen uit woede dat je controle over jezelf verliest en snel geneigd bent dingen te zeggen die je niet meent vanuit je hart. En de relatie vaak zo beschadigt dat het niet meer te repareren is.
Hoewel ik ook mensen in mijn omgeving heb waar er geen hoop is op een goede relatie dus ja dan wil ik nog wel eens kwaad worden. Doel van boosheid, donder op en laat me met rust. Die persoon die ik dus nu in gedachten heb, ik heb het niet tegen jou. Ik ben dan wel af en toe een beetje tactloos maar probeer op internet vooral toch communicatie misverstanden te voorkomen
Dat ontwijken, het niet uitdrukken van je eigen mening en eigen gevoelens op dat moment, dat ken ik ook erg goed. Is ook levensgevaarlijk, want je bouwt elke keer weer een stukje frustratie op. Zo kweek je een berg met situaties waar je het eigenlijk niet mee eens bent, maar waar je niets van zegt en voor je het weet is de drempel zo groot om eens te zeggen wat je bedoelt dat je het maar niet meer doet omdat het teveel moeite lijkt te kosten.quote:Op donderdag 1 juli 2010 21:27 schreef DeZoektocht het volgende:
ok na mijn negatieve gezeur van gister vandaag een positief puntje van mij![]()
ik ben vandaag in een situatie gekomen waarbij ik stond te grijnzen als een idioot en me naderhand afvroeg wat gebeurde er nu eigenlijk.
en toen dacht ik 'verdorie ik was gewoon kwaad' en door schaapachtig te grijnzen probeerde ik de situatie te ontwijken waarin ik natuurlijk gewoon voor mezelf had moeten opkomen.
enige problemen was dat het leek alsof ik het niet meer wegkreeg ik moest het letterlijk weer inslikken want het leek alsof het me zou overnemen.
dikke hyperventilatie aanval omdat ik bang was te exploderen van woede![]()
Moet er alleen nou 'mee aan de slag' maar weet niet hoe.
Wel lekker in de buurt, maar ¤60 voor een lezing?quote:Op vrijdag 2 juli 2010 11:31 schreef NouMooiNiet het volgende:
Voor de liefhebber:
Eckhart Tolle Event
zaterdag 30 oktober 2010, 14.00 - 15.30 uur
Tolle geeft op 30 oktober 's middags om 14.00 uur een lecture en opent daarmee, namens uitgeverij Ankh-Hermes, de Maand van de Spiritualiteit 2010 in de Doelen in Rotterdam.
Luxe editie
Speciaal voor deze gelegenheid verschijnt er een speciale luxe gebonden uitgave van zijn boek De kracht van het Nu!
Kaarten bestellen
De kaartverkoop voor het Tolle Event is in handen van de kassa van de Doelen in Rotterdam.
Toegangsprijzen:
Normaal: ¤ 59,-
VIP: ¤ 79,- (inclusief speciale editie van De kracht van het Nu)
Beiden inclusief koffie of thee bij binnenkomst.
Kaarten kunt u online bestellen via: www.dedoelen.nl/concertgebouw
Telefonisch: 010 2171717, de kassa is dagelijks (behalve zondag) van 10.00 tot 18.00 uur bereikbaar. Gedurende de zomersluiting (zaterdag 24 juli t/m zondag 8 augustus 2010) is de Doelen gesloten en zijn kaarten uitsluitend via de website te bestellen.
Meer informatie over bestellen en betalen.
Informatie
Eckhart Tolle geeft zijn lecture in de Grote zaal van: De Doelen, Schouwburgplein 50 in Rotterdam
Het event start om 14.00 uur, de kassa is vanaf 13.00 uur open.
Zie bereikbaarheid en parkeren met korting via De Doelen.
Let op: Op zaterdagmiddag bent u niet zeker van een plaats in de parkeergarage!
Naar de Doelen met het openbaar vervoer
Concert- en congresgebouw de Doelen bevindt zich op loopafstand (5 minuten) van het Centraal Station in de binnenstad van Rotterdam.
Metro - halte Centraal Station, begin/eindpunt Erasmuslijn.
Tram - halte Weena en Kruisplein (lijn 4, 8 21, 23 en 25); Halte Centraal Station (lijnen 4, 7, 8, 20, 21, 23 en 25).
Stadsbus - halte Weena (lijn 38 en 48); halte Kruisplein (lijnen B1-B10 en B12); halte Centraal Station (lijnen 33, 38, 44, 48 en 49).
Streekbus - halte Centraal Station (Connexxion lijnen 86, 129, 170, 171, 173 en 204).
Meer informatie, waaronder een complete lijnenkaart van Rotterdam, vindt u op de website van de RET www.ret.nl.
Kijk voor de meest actuele informatie op www.dedoelen.nl.
Let op: Invoering OV-chipkaart. De Rotterdamse metrohaltes zijn alleen toegankelijk via toegangspoortjes. U opent een poortje door de OV-chipkaart voor de kaartlezer te houden. Lees meer over OV-chipkaart op de site van de RET www.ret.nl.
Ja, bij mij heeft het zeker ook te maken met dingen uit mijn jeugd, maar ook met dingen die korter geleden zijn gebeurd.quote:Op vrijdag 2 juli 2010 12:06 schreef Pimski het volgende:
Sommige mensen hier hebben heel veel moeite met in het NU leven. Hebben jullie weleens nagedacht of dat misschien iets te maken kan hebben met jullie jeugd? De kindertijd kan namelijk ongemerkt heel veel invloed hebben op je later leven.
Oh, dat weet ik 100% zeker. Zonder op specifics in te gaan heb ik op 5- en 11-jarige leeftijd twee totaal verschillende, maar heftige dingen meegemaakt. Dat vormt je.quote:Op vrijdag 2 juli 2010 12:06 schreef Pimski het volgende:
Sommige mensen hier hebben heel veel moeite met in het NU leven. Hebben jullie weleens nagedacht of dat misschien iets te maken kan hebben met jullie jeugd? De kindertijd kan namelijk ongemerkt heel veel invloed hebben op je later leven.
Ja, bij mij ook, op 8 jarige leeftijd en daarna ook nog een paar heftige dingen.quote:Op vrijdag 2 juli 2010 12:06 schreef Pimski het volgende:
Sommige mensen hier hebben heel veel moeite met in het NU leven. Hebben jullie weleens nagedacht of dat misschien iets te maken kan hebben met jullie jeugd? De kindertijd kan namelijk ongemerkt heel veel invloed hebben op je later leven.
Geloof je niet dat het volledig accepteren van de situatie, zonder terug te gaan naar de oorzaak, mogelijk is? Ik geef toe dat dat wel een ideaalbeeld betreft, maar theoretisch gezien zou ook dat moeten kunnen volgens mij.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 19:54 schreef Pimski het volgende:
Ik denk dat jullie door bepaalde (hele heftige) gebeurtenissen in het verleden vervreemd zijn van jullie eigen IK. Voor mijn gevoel zijn jullie erg op zoek naar verloren geluk. Een persoon met een eigen IK hoeft hier niet continu naar op zoek te zijn. Hij ervaart, beleeft en uit zijn gevoelens vanuit zichzelf en leeft automatisch in het NU.
Om in het NU te gaan leven moet je je zwakke punten onder ogen durven te zien. Hoe erg en verschrikkelijk deze ook zullen zijn. Zolang je de gevoelens van je ware geschiedenis (ongemerkt) onderdrukt zal je je hele leven er last van hebben. Het is belangrijk om in contact te komen met je Zelf.
Angst, onzekerheid en depressiviteit hebben hun oorsprong in het onderdrukken van je eigen gevoel. Ik geloof niet dat je zo wordt geboren. De ouder-kindrelatie daarentegen is wel van cruciaal belang en bepaalt voor een groot deel de manier waarop je naar de wereld kijkt
Ik kan me heel goed voorstellen dat als je in je jeugd iets verschrikkelijks hebt meegemaakt, dit niet goed heb kunnen delen met je ouders of andere naasten waardoor je je gevoelens en behoeften heb moeten onderdrukken, dit een verwoestende invloed kan hebben op je Zijn.
Een persoon die leeft vanuit zijn eigen-ik zou zich nooit als angstig en onzeker omschrijven.
Je kan pas in het NU leven als je er achter komt waarom je zulke minderwaardigheidsgevoelens hebt. Pas als je de waarheid weet en juist beleeft kun je weer terug komen bij je echte-Ik.
De confrontatie met het verleden is de basisvoorwaarde voor het genezingsproces.
Geloof me niet te veel nadenken is niet de oplossing.
Wat je zegt klopt, maar raakt mijn vraag niet. Volgens je vorige post moet je je verleden onder ogen zien en verwerken om door te kunnen. Ik ben daar ook mee bezig, ben niet van plan om dat te ontwijken.quote:Op maandag 5 juli 2010 18:17 schreef Pimski het volgende:
Uit jouw posts kan ik afleiden dat jij lijdt. Als jij lijdt is op 1 of andere manier je zelf, je eigen-ik ingeperkt. Op 1 of andere manier kun je niet voelen en doen wat je diep van binnen wil, anders zou je immers niet lijden.
Het lijden kan niet te maken hebben met wat er nu allemaal op dit moment om je heen gebeurt en daarom kun je stellen dat je ten prooi valt aan je verleden.
Op basis van dit verleden heb je een bepaalde IK opgebouwd. Hierbij is het belangrijk om te kijken of het wel je eigen IK is en niet een IK om te overleven.
Het is belangrijk om te kijken of je die heftige gebeurtenissen wel goed hebt verwerkt en gevoeld. Je zal niet de eerste zijn die hierbij zijn gevoelens heeft onderdrukt en zich voor de omgeving groot heeft proberen te houden. Een ik-om-te-overleven is meer bezig met hoe andere mogelijk over hem denken dan naar zijn eigen gevoel te luisteren. Deze vervreemding kost energie en lijft meestal tot somberheid, angsten enz.
Het accepteren van de situatie is heel belangrijk. Maar er is wel een verschil tussen actieve en passieve acceptatie. Je kan de hele tijd zielig zitten doen en je hele leven blijven somberen, maar de genezing moet van binnen uit komen. Daarom zeg ik of je gaat op zoek waar je onrust en onvrede vandaan komt (hoe dicht sta je nog bij je eigen IK) of je accepteert je zelf met alle dingen die je wel en niet gedaan hebt, je stelt je emoties weer in dienst van het leven en je zal automatisch weer in het NU leven.
Acceptatie betekent niet per definitie dat je blij bent met wat je accepteert, maar dat je voor de volle honderd procent toegeeft dat de situatie is zoals ie is. Elke vorm van ontkenning hier is nutteloos: de situatie is altijd zoals ie is.quote:Op maandag 5 juli 2010 20:19 schreef caroline88 het volgende:
Pimski, ik kan een heel eind met je meereizen in je gedachten. Maar hoe ver moet je gaan?
Ik heb het verleden uitgeplozen en suf geanalyseerd. Ben daar nu wel al een tijdje klaar mee.
Bepaalde mensen hebben me afgewezen, en mijn IK beschadigd. Sommigen zal ik nooit meer zien, anderen heb ik nog dagelijks om me heen. Nu heb ik in de loop der jaren van mezelf een redelijk optimistisch mens gemaakt. Maar de grote "hollywood verzoenings scene" gaat niet plaatsvinden.
Ik doe mijn best om nu zoveel mogelijk positieve en ondernemende gedachten te hebben en daar ook naar te handelen. Nieuwe herinneringen scheppen met een plezieriger nasmaak.
Ik begrijp je mening maar vervelende gedachten komen in soorten en maten en zijn eigenlijk altijd oude bekenden. Verdikkie, ik heb maar zelden een originele gedachte! ha ha haquote:Op dinsdag 6 juli 2010 09:07 schreef Thrackan het volgende:
Ik denk dat je vervelende gedachten, voordat je ze linea recta weer de deur uit schopt, wel even op waarde kan beoordelen. Simpelweg negeren en wegschoppen ontkracht het niet, dus kan het net zo goed nog een keertje terugkomen, en nog een keer en nog een keer.
Ik speel juist graag even met die gedachte, alsof ik een slokje wijn even in de mond houd voordat ik het doorslik. Even proeven wat nou daadwerkelijk de smaak is, in plaats van aan te nemen dat het wijn is en direct door te slikken.:quote:Op dinsdag 6 juli 2010 10:04 schreef caroline88 het volgende:
Een herinnering dat X een hekel aan me heeft, opsodemieteren dat weet ik al lang en ik wil me daar niet door laten afleiden.
Bij een gedachte die ik al duizenden keren gehad heb in tientallen jaren is er echt geen sprake meer van initiële weerstand.quote:Op dinsdag 6 juli 2010 10:28 schreef Thrackan het volgende:
Mooi voorbeeld:
[..]
De kunst (vind ik) is om door de initiële weerstand heen te gaan, in plaats van de gedachte direct af te serveren.
Juist wel: Wanneer de gedachte opkomt heb je direct, bijna volautomatisch, een reactie. Dat bedoel ik met een initiële reactie.quote:Op dinsdag 6 juli 2010 19:48 schreef caroline88 het volgende:
[..]
Bij een gedachte die ik al duizenden keren gehad heb in tientallen jaren is er echt geen sprake meer van initiële weerstand.
Ik heb het allemaal al doordacht en doorvoeld. Al mijn ouders hebben/hadden een teringhekel aan me dus dat was geen fijn gevoel. Tolle zelf pleit ervoor dat je in het nu moet leven en niet alsmaar het verleden gaan zitten analyseren.quote:Op vrijdag 9 juli 2010 19:51 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:
Er wordt nu wel een verschil gemaakt tussen de problemen "onder ogen komen" en bewust worden van het nu (wat gezien kan worden als ontkennen van je moeilijke verleden).
Als je nare gedachten hebt en bewust wordt, dat is toch juist het moment dat deze kwelgeesten hun kracht verliezen en dat er met een nuchtere kijk naar gekeken kan worden?
De illusie is er af. Het is misschien niet fijn om deze kwellende gedachten onder ogen te komen, maar voelen wat de waarheid is is 100x meer waard!
Heb me op dat forum ook in de discussie gemengd, maar jezus zeg, wat lopen daar een narrow-minded mensen rond. Gelukkig lijkt het merendeel wel open-minded te zijn maar uiteraard zijn het de schreeuwerds die de boventoon voeren.quote:Op zaterdag 10 juli 2010 05:18 schreef Probably_on_pcp het volgende:
Ik was even aan het zoeken of ik een soortgelijk topic op een engels forum kon vinden maar kwam terecht bij onze NLse bodybuilding vrienden![]()
http://forum.dutchbodybui(...)r-now-kracht-235076/
Leuk dat "zelfs zij" zich hier ook mee bezighouden
Jammer voor hun dan. Ik heb het boek net herlezen en ben het niet met alles eens.quote:Op zondag 11 juli 2010 04:03 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Heb me op dat forum ook in de discussie gemengd, maar jezus zeg, wat lopen daar een narrow-minded mensen rond. Gelukkig lijkt het merendeel wel open-minded te zijn maar uiteraard zijn het de schreeuwerds die de boventoon voeren.
Niet op alles ingaan wat wordt aangedragen, maar continu 1 enkel iets eruit pikken om op die manier het hele boek belachelijk te maken
Hoe weet je of je een emotie niet verwerkt hebt uit het verleden? Als het weer emoties terug brengt zodra je eraan denkt? Ik vind dat heel moeilijk te bepalen. Welke situatie je nou wel en niet goed verwerkt hebt in je verleden.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 19:54 schreef Pimski het volgende:
Ik denk dat jullie door bepaalde (hele heftige) gebeurtenissen in het verleden vervreemd zijn van jullie eigen IK. Voor mijn gevoel zijn jullie erg op zoek naar verloren geluk. Een persoon met een eigen IK hoeft hier niet continu naar op zoek te zijn. Hij ervaart, beleeft en uit zijn gevoelens vanuit zichzelf en leeft automatisch in het NU.
Om in het NU te gaan leven moet je je zwakke punten onder ogen durven te zien. Hoe erg en verschrikkelijk deze ook zullen zijn. Zolang je de gevoelens van je ware geschiedenis (ongemerkt) onderdrukt zal je je hele leven er last van hebben. Het is belangrijk om in contact te komen met je Zelf.
Ik heb ontdekt dat het een bepaald patroon is waarin ik terecht ben gekomen.quote:Op dinsdag 13 juli 2010 23:45 schreef EggsTC het volgende:
[..]
Hoe weet je of je een emotie niet verwerkt hebt uit het verleden? Als het weer emoties terug brengt zodra je eraan denkt? Ik vind dat heel moeilijk te bepalen. Welke situatie je nou wel en niet goed verwerkt hebt in je verleden.
En, lukt dat een beetje?quote:Op woensdag 14 juli 2010 08:53 schreef NouMooiNiet het volgende:
[..]
Ik heb ontdekt dat het een bepaald patroon is waarin ik terecht ben gekomen.
Als er een situatie zich voordoet, reageer ik met een bepaalde gedachte - emotie - handeling.
Telkens maak ik blijkbaar dezelfde denkfout.
Dit is terug te brengen naar een gemis / iets wat ik niet geleerd heb in mijn jeugd.
Ben nu bij het bewustworden hiervan.
Hmm klinkt een beetje als NLP maar dan echt puur richtend op het verleden geleerde denkwijzen ja. En met name omdat het zo lang aan gehouden wordt (3 jaar staat op de site) lijkt me ook wel dat het kan werken ja. Gedachte patronen zijn vaak heel hardnekkig bij mij en kan ik niet zomaar omheen of veranderen.quote:Op woensdag 14 juli 2010 10:44 schreef NouMooiNiet het volgende:
Ja ik ben me ervan bewust (meestal te laat, als t kwaad al geschied is en ik al ruzie heb met iemand..), alleen weet niet hoe ik uit dit patroon kom, omdat ik nooit geleerd heb om anders te reageren.
Heb nu eindelijk hulp hierbij..
Na tig veel therapie die maar tijdelijk hielp, heb ik er nu wel vertrouwen in, omdat tijdens het intakegesprek snel naar de kern van het probleem werd gegaan en dat ik eindelijk BEGREPEN werd en alles heel logisch klonk (zie mijn vorige post). Dat heeft veel rust gegeven.
De therapie die ze met me willen doen heet schematherapie (google).
Zo heb ik ook een aantal situaties waarbij ik me bewust word van het feit dat de actie of reactie die ik heb niet is wat ik wil. De kunst mijnerzijds is om gewoon eens een nieuwe reactie te proberen, en dan maar te kijken waar het schip strandt. In dit geval de reactie die mijn hart me ingeeft, voordat mijn hoofd het overneemt en de (op korte termijn) meest veilige reactie inzet.quote:Op woensdag 14 juli 2010 10:44 schreef NouMooiNiet het volgende:
Ja ik ben me ervan bewust (meestal te laat, als t kwaad al geschied is en ik al ruzie heb met iemand..), alleen weet niet hoe ik uit dit patroon kom, omdat ik nooit geleerd heb om anders te reageren.
Heb nu eindelijk hulp hierbij..
Na tig veel therapie die maar tijdelijk hielp, heb ik er nu wel vertrouwen in, omdat tijdens het intakegesprek snel naar de kern van het probleem werd gegaan en dat ik eindelijk BEGREPEN werd en alles heel logisch klonk (zie mijn vorige post). Dat heeft veel rust gegeven.
De therapie die ze met me willen doen heet schematherapie (google).
Eens. Het boek kan je een aantal technieken aanreiken maar is geen vervanging voor therapie.quote:Op woensdag 14 juli 2010 11:01 schreef NouMooiNiet het volgende:
(...)
Ik kom er nu wel achter dat wanneer er dieper liggende issues zijn, dat het boek (kvhn) niet toereikend is.
Dat is ook al vaker genoemd hier in het topic. De levensstijl bevalt me wel in die richting icm yoga / pilates etc..
Rust in plaats van stress..
Dat proberen van een nieuwe reactie is wel een risico en heel spannend.. En kan ook schade aanrichten in een vriendschap bijv. wanneer t verkeerd uitpakt...quote:Op woensdag 14 juli 2010 11:03 schreef Thrackan het volgende:
[..]
Zo heb ik ook een aantal situaties waarbij ik me bewust word van het feit dat de actie of reactie die ik heb niet is wat ik wil. De kunst mijnerzijds is om gewoon eens een nieuwe reactie te proberen, en dan maar te kijken waar het schip strandt. In dit geval de reactie die mijn hart me ingeeft, voordat mijn hoofd het overneemt en de (op korte termijn) meest veilige reactie inzet.
Dit vind ik een heel interessante post.quote:Op woensdag 14 juli 2010 11:03 schreef Thrackan het volgende:
[..]
Zo heb ik ook een aantal situaties waarbij ik me bewust word van het feit dat de actie of reactie die ik heb niet is wat ik wil. De kunst mijnerzijds is om gewoon eens een nieuwe reactie te proberen, en dan maar te kijken waar het schip strandt. In dit geval de reactie die mijn hart me ingeeft, voordat mijn hoofd het overneemt en de (op korte termijn) meest veilige reactie inzet.
Tsja, als mijn vrienden mijn vrienden zijn omdat ik ze elke keer probeer te behagen, vind ik niet dat ze echt mijn vrienden zijn. Nu heb ik op een wat passievere manier mijn vriendengroep uitgedund: de mensen waarbij ik niet mijzelf kan zijn ga ik gewoon niet meer naartoe.quote:Op woensdag 14 juli 2010 21:32 schreef NouMooiNiet het volgende:
[..]
Dat proberen van een nieuwe reactie is wel een risico en heel spannend.. En kan ook schade aanrichten in een vriendschap bijv. wanneer t verkeerd uitpakt...
Je 1e gevoel volgen is inderdaad het beste wat je kunt doen.
(Ik heb hierdoor wel vrienden (zijn t dan wel vrienden?) verloren, maar heeft me wel verder gebracht uiteindelijk, tot waar ik nu ben..)
@ caroline88: Thanks!
Uiteindelijk raakt Radical Honesty dus weer hetzelfde punt als waar ik via psych en KvhN op ben gekomenquote:Op woensdag 14 juli 2010 23:05 schreef EggsTC het volgende:
[..]
Dit vind ik een heel interessante post.
Je "hoofd het overneemt en de meest veilige reactie inzet". Volgens mij is dat ook waar het boek Radical Honesty over gaat. Niets veilige reacties, keiharde waarheid.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |