Dat mag je niet eens zelf doen.quote:Op maandag 8 maart 2010 22:36 schreef Ra-z het volgende:
hoe regel je het slachten / afmaken van je lammetjes en toekomstige biggetjes doen jullie dat zelf of laten jullie dat doen?
Zoals Isegrim al opmerkt, dat mag je niet zelf doen. Dus de dieren gaan in een karretje, naar de slager, alwaar ik ze afgeef en dan meestal een week later in onderdelen weer ophaal.quote:Op maandag 8 maart 2010 22:36 schreef Ra-z het volgende:
hoe regel je het slachten / afmaken van je lammetjes en toekomstige biggetjes doen jullie dat zelf of laten jullie dat doen?
En weet je wat ik nou altijd grappig vind? Dat mensen altijd positief zijn over het eten van lamsvlees e.d. maar de hele bereiding(slachten e.d.) niet willen zien of horen of in het ergste geval dan met zogenaamde PvDD argumenten komen waarom het eten van lamsvlees toch tegen het algemeen moraal en goed fatsoen is.quote:
Dat volgens mij wel. Of althans, een bevriende boer deed dat ook altijd. Gok dat áls het al niet mag, er niet echt streng op gecontroleerd wordt.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 14:39 schreef oh-oh het volgende:
Wat een leuk topic weer, deze ga ik volgen!
Vroeger slachtte ik samen met mn opa op zijn boerderij wel kippen en konijnen en zo trouwens, mag dat tegenwoordig ook niet meer?
Van dat kleinspul mag je wel zelf slachten, mits met de nodige kennis van zaken.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 14:39 schreef oh-oh het volgende:
Wat een leuk topic weer, deze ga ik volgen!
Vroeger slachtte ik samen met mn opa op zijn boerderij wel kippen en konijnen en zo trouwens, mag dat tegenwoordig ook niet meer?
Ik heb als klein meisje kippen konijnen en duiven leren slachten, volgens mij kan ik dat nog gewoonquote:Op dinsdag 9 maart 2010 20:03 schreef sigme het volgende:
[..]
Van dat kleinspul mag je wel zelf slachten, mits met de nodige kennis van zaken.
Die grote beesten mag niet op eigen terrein geslacht worden, ook niet door een erkende slager. En illegaal kan natuurlijk vanalles, maar ik ben geregistreerd beestenhouder, en de schapen en varkens hebben oormerken en die moet ik allemaal in een boekhouding kunnen verantwoorden. Zeggen dat ze in de pot verdwenen zijn levert boze inspecteurs op.
Wat betreft het varkensvlees, ik moet nog zien hoeveel een varken uiteindelijk weegt enzo. Van later zorg.
Oh oh-oh: ik zit helemaal de andere kant van het land![]()
Ik heb gehoord dat een goed doorbloede kip beter smaakt dan een fabriekskip dat in veel te kleine hokjes is gepropt om vervolgens onder het mom van 'voldoen aan de vraag van de markt' aan de consument aangeboden te worden.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 13:51 schreef FP128 het volgende:
[..]
En weet je wat ik nou altijd grappig vind? Dat mensen altijd positief zijn over het eten van lamsvlees e.d. maar de hele bereiding(slachten e.d.) niet willen zien of horen of in het ergste geval dan met zogenaamde PvDD argumenten komen waarom het eten van lamsvlees toch tegen het algemeen moraal en goed fatsoen is.
quote:Op dinsdag 9 maart 2010 20:16 schreef sigme het volgende:
Mwah. Eigen kip is stevig ja. Ouderwets stevig. Wij moderne mensen noemen dat droog & taai.
Volgende lichting haantjes gaan we proberen wat luier & vetter te maken.
Koop lamsvlees bij de natuurbeheerorganisaties in de buurt.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 20:09 schreef oh-oh het volgende:
[..]
Ik heb als klein meisje kippen konijnen en duiven leren slachten, volgens mij kan ik dat nog gewoon![]()
Varkensvlees vind ik niet interessant, dat eet ik bijna nooit.
Alhoewel het geweldig moet zijn om zelf hammetjes te kunnen roken of zo![]()
Op BBC was altijd dat programma van die mensen met die varkensboerderij, geweldig vond ik dat!
Maar schaap en lam, dat is zoooo heerlijk, en zo belachelijk duur en slecht van kwaliteit hier, das echt jammer. In de UK aten wel echt drie keer per week lam
quote:
Ik ben een erkende mensenhaterquote:Op donderdag 18 maart 2010 19:46 schreef oh-oh het volgende:
Sigme, je moet een klein vakantiehuisje of zo neerzetten, en mensen bij je op retraite laten komen en ze dan laten helpen met de dieren en de oogst
Ja!quote:Op donderdag 18 maart 2010 19:46 schreef oh-oh het volgende:
Sigme, je moet een klein vakantiehuisje of zo neerzetten, en mensen bij je op retraite laten komen en ze dan laten helpen met de dieren en de oogst
quote:
Die blijven nog wel even uit.quote:Op donderdag 18 maart 2010 19:52 schreef du_ke het volgende:
Oh en waar blijven de nieuwe foto's van je veestapen?
Laten varkens zich wel goed tegenhouden door schrikdraad?quote:Op donderdag 18 maart 2010 20:02 schreef sigme het volgende:
[..]
Die blijven nog wel even uit.
Op het landje dat de varkens krijgen hadden we afgelopen jaren wat boompjes gezet, die we graag wilden redden. Dus gingen we elders een haag planten, en dan de boompjes daarheen verhuizen. Maar dan moesten er ook nieuwe boompjes bij, want het was toch wel weer vijftig meter haag ofzo. Dus boompjes besteld & gehaald en maandag de haak geplant. Na het plaatsen van alle nieuwe boompjes bleek er geen plek voor de oude..
Dus die moeten nu nog elders herplaatst worden.
Buitenlijnen van het varkensland zijn afgepaald, potjes erin gedraaid, vandaag glad ijzerdraad gehaald om ertussen te spannen en een nieuwe klok voor de schrik op de draad, eentje op batterij. Uiteraard wordt alle werk gedaan door liefste, ik zit op kantoor te dromen over varkens.
Omheining is dus bijna rond, nu nog 30 kleine boompjes uitgraven, een stuk land van 9m2 op een helling uitvlakken, bekisting plaatsen, bielzen ingraven als hoekpalen, zand storten, beton storten, dak maken.
Misschien maak ik er wel een foto'tje van. Maar die varkens zelf komen denk ik pas begin mei.
Varkens laten zich bijna nergens door tegenhouden, maar voor schrikdraad hebben ze heilig ontzag. Het zijn vrij 'blote' beesten; waar schapen echt met hun snufferd aan de draad moeten komen om een klap te krijgen, krijgen varkens dat op ieder deel van hun lijf dat draad raakt. Gecombineerd met enige intelligentie, slechte ogen en het werkelijk vreselijke gevoel dat zo'n schok geeft, leert het varkens héél snel waar de grens ligt.quote:Op donderdag 18 maart 2010 20:11 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Laten varkens zich wel goed tegenhouden door schrikdraad?
Oké.quote:Op vrijdag 19 maart 2010 07:32 schreef sigme het volgende:
[..]
Varkens laten zich bijna nergens door tegenhouden, maar voor schrikdraad hebben ze heilig ontzag. Het zijn vrij 'blote' beesten; waar schapen echt met hun snufferd aan de draad moeten komen om een klap te krijgen, krijgen varkens dat op ieder deel van hun lijf dat draad raakt. Gecombineerd met enige intelligentie, slechte ogen en het werkelijk vreselijke gevoel dat zo'n schok geeft, leert het varkens héél snel waar de grens ligt.
quote:
Maar jouw vlees is natuurlijk veel lekkerder en daarom al het omrijden waardquote:Op vrijdag 19 maart 2010 09:21 schreef sigme het volgende:
Meestal is er vlees genoeg, meer dan ik op kan. Maar ik vermoed dat de benzinekosten niet opwegen tegen het voordeel. Als rechtgeaarde mensenhater jaag ik je natuurlijk per buks van het erf af, dus enige paaiacties per PM zullen noodzakelijk zijn (oftewel, wie ik aardig vind is welkom).
Zo, ik geloof dat ik een en ander op relatiefront gemist hebquote:Op vrijdag 19 maart 2010 10:01 schreef Isegrim het volgende:
Nou nog eens erop ingaan.Mag LeeHarveyOswald ook mee? Laten we afspreken dat ik vóór oktober bij je langs kom!
Dat zou heel goed kunnen.quote:Op vrijdag 19 maart 2010 20:08 schreef sigme het volgende:
[..]
Zo, ik geloof dat ik een en ander op relatiefront gemist heb.
Hond woont bij zijn ouders dus gaat niet mee.quote:LeeHarveyOswald is ok. Mits 'ie de hond aanlijnt
Jaloers is!!!!!!!!!!quote:Op maandag 8 maart 2010 20:12 schreef sigme het volgende:
In het kort: ik heb al jaren schapen. Dat is handig, want die houden het gras kort. Verder krijgen ze gewoonlijk lammetjes en om geen verhongerende kudde te krijgen eten wij lamsvlees. En af en toe een schaap.
Vroeger hadden we zelf een ram. Vorig jaar hebben we er een gehuurd. Afgelopen herfst hebben we geen ram gehad bij de schapen, dus deze lente geen lammetjes. Dit omdat we de kudde kleiner willen maken - we hebben er nu teveel, waardoor we steeds meer vlees hebben dan we makkelijk op/kwijt kunnen.
Kippen hebben we ook al een paar jaar. Vorig jaar hebben ze wel gebroed maar waren de eieren blijkbaar niet bevrucht. Dit jaar hebben we een nieuwe haan, dus we hopen op kuikens. Twee jaar terug hadden we wel kuikens, leuk spul. Uiteindelijk werd het toom er niet groter van: haantjes kan je niet aanhouden en de hoeveelheid hennen groeide niet dankzij een wezeltje, een buizerd en een vos.
En dan het echte nieuws: we nemen varkens! Bonte Bentheimers.
[ afbeelding ] [ afbeelding ]
Dit is een 'ouderwets' ras, bijna uitgestorven door de concurrentie van de moderne, snelgroeiende magere vleesvarkens. Een modern vleesvarken is in een half jaar slachtrijp, een Bentheimer moet minstens een jaar oud zijn. En het vlees is smakelijk (dus vet).
Er zijn een aantal mensen in Duitsland en tegenwoordig ook in Nederland, bezig dit ras weer nieuw leven in te blazen. En die moeten dus van varkentjes af..
We moeten nog een landje voor ze in gereedheid brengen: boompjes eruit, want die wilden we graag in leven houden. Schrikdraad erom, want de varkens moeten bij ons blijven. Hok erop, voor wat schaduw in de zomer en beschutting in de winter. En dan komen er over een paar maanden 4 bargjes. Gecastreerde mannetjesvarkens dus. Biggetjes van zomer 2009, dus ongeveer 1 jaar oud als ze hier komen. We hebben ze bekeken, het zijn geen kleine biggetjes meer maar ook nog geen grote varkens. De moederzeugen waren vast wel vier keer zo groot.
Wel lief, leuk en speels. De moederdieren waren groot, indrukwekkend, nieuwsgierig en vriendelijk. Dit ras staat bekend als zeer stressvrij en goedmoedig.
Euh, en buitengewoon smakelijk dus. Maar voordat we dat gaan beproeven zal het wel winter 2010 zijn..
quote:Op maandag 19 april 2010 10:46 schreef MariaEtcetera het volgende:
Terug Vind Piggies!![]()
En hoe heten ze nou?
OMG geniale namenquote:
quote:
Geweldig!quote:Op maandag 19 april 2010 07:39 schreef sigme het volgende:
D'r heeft er een een zeer voorpootje, hopelijk trekt dat snel bij want het is wel zielig.
En in dat prachtige hok dat we voor ze gebouwd hebben zijn ze nog niet geweest, ze slapen gewoon in het veld, tegen elkaar aan.
quote:
Slechtquote:Op dinsdag 20 april 2010 09:57 schreef Noek het volgende:
[..]
Geweldig!![]()
Hoe is het met het voorpootje?
Ah bah, wat naar. Je hebt geen flauw idee wat het is?quote:Op dinsdag 20 april 2010 15:49 schreef sigme het volgende:
[..]
Slecht.
We hebben het vark met de zere poot apart gezet, in de wei kon hij niet grazen, niet wroeten, en geen voer vreten want dan vraten de anderen het voor z'n neus weg. Hij ligt nu in het hok (hij ligt ook echt alleen maar). Voer voor z'n neus gooien, dan snorfelt 'ie dat op. En hij komt even overeind om te drinken, dat wel. Hij zal in de komende week *moeten* opknappen, anders gaat 'ie het niet redden.
Nawww!quote:Op woensdag 21 april 2010 19:26 schreef sigme het volgende:
De 3 biggetjes hebben uitgeslapen tot 12uur. Het zijn luie zwijnen!
[ afbeelding ]
Ze slapen echt diep & vast.
Vanochtend heeft Notorious wat vrije uitloop gekregen (eerst zat hij echt in het hok opgesloten).
[ afbeelding ]
En na een paar uurtjes heeft 'ie toch de benen genomen, dwars door (onderdoor?) het schrikdraad door. Het gaat een stuk beter met 'm. Wat eten & rust doet wonderen. Vanavond hebben we 'm gevangen, klem gezet, en een thermometer in z'n * gedrukt. 38,9oC, en dat is een gezonde temperatuur voor een varken. Dus: geen koorts. En geen gebroken poot.
Dan moet het toch een kneuzing zijn. We laten 'm voorlopig vrij scharrelen. Als het weer achteruit gaat sluiten we hem weer op; daar wordt 'ie wel héél ongelukkig van (gilt echt hartverscheurend) maar lichamelijk sterkt hij dan wel goed aan.
wat een leuke fotoquote:Op woensdag 21 april 2010 19:26 schreef sigme het volgende:
De 3 biggetjes hebben uitgeslapen tot 12uur. Het zijn luie zwijnen!
[ afbeelding ]
Ze slapen echt diep & vast.
Ze zouden nog hariger moeten worden; ze zitten wat krap in de vacht omdat ze al een paar maanden binnen zaten. Ik ben benieuwd.quote:Op woensdag 21 april 2010 21:16 schreef Paranoot het volgende:
[..]
wat een leuke fotoen wat hebben ze veel haar
uhuhquote:
Ik had hem niet eens door!quote:Op maandag 19 april 2010 15:38 schreef oh-oh het volgende:
[..]
OMG geniale namen![]()
Bacon , Bacon, Big en Big
Tuinafval, etensafval, slachtafval.quote:Op vrijdag 21 mei 2010 20:05 schreef sigme het volgende:
't Gaat erg goed met de varkjes. Ze zijn tevreden en blij, wroeten en knorren. Dagelijks twee kruiwagens gemaaid lang gras en een kleine kilo krachtvoer. Ze vreten ons nog arm, dat wel. Daar moeten we nog wat op verzinnen denk ik. Voederbieten ofzo.
Voor zover geschikt krijgen ze dat ook. 't Zet geen zoden aan de dijk - ze vreten ons nog steeds arm.quote:
Hoe lang moet je ermee doen voordat je ze kan slachten?quote:Op zaterdag 22 mei 2010 06:20 schreef sigme het volgende:
[..]
Voor zover geschikt krijgen ze dat ook. 't Zet geen zoden aan de dijk - ze vreten ons nog steeds arm.
Een van de volgende project is dat we (we = liefste) een trog maken, zodat we ze slobber kunnen voeren. Gekookte oude aardappels bijvoorbeeld. Vinden ze gewéldig - maar nu stroomt het kooknat op de grond en dat is sund. Wel lekker makkelijk koken, met aarde en al eraan.
Anderhalf à twee jaar. En daarna groeien ze nog wel een half jaar een beetje door. Ze zijn nu nog net geen jaar oud.quote:Op zaterdag 22 mei 2010 11:48 schreef Rock_de_Braziliaan het volgende:
[..]
Hoe lang moet je ermee doen voordat je ze kan slachten?
Ah ok, niet gewoon uit de vriezer wat jullie ook eten dus?quote:Op maandag 14 juni 2010 10:04 schreef sigme het volgende:
Nee, dat vee leeft nog.
Misschien na slachten wel, maar zo vaak slachten we nou ook weer niet, en veel slachtafval komt er niet af. Eigenlijk houden we alleen hart over (niertjes naar schoonmoeder, lever naar moeder).
Hart kun je prima eten hoor. Is gewoon spiervlees, maar wat taaier, want dwarsgestreept.quote:Op maandag 14 juni 2010 10:04 schreef sigme het volgende:
Nee, dat vee leeft nog.
Misschien na slachten wel, maar zo vaak slachten we nou ook weer niet, en veel slachtafval komt er niet af. Eigenlijk houden we alleen hart over (niertjes naar schoonmoeder, lever naar moeder).
quote:Op vrijdag 18 juni 2010 09:48 schreef sigme het volgende:
Om een lang verhaal kort te maken:
[ afbeelding ]
Kost 79 euro, er passen 9 eieren van onze kippen, handmatig eieren draaien.
Ja laten we hopen dat ze lekker zijnquote:
Ik heb bij een van de geslachte hanen uitgezocht waar die testikels zaten. Die uit een levende haan halen ga ik toch maar niet aan beginnen; de ballen zitten ongeveer middenin de haan.quote:
quote:Op vrijdag 18 juni 2010 10:31 schreef sigme het volgende:
[..]
Ik heb bij een van de geslachte hanen uitgezocht waar die testikels zaten. Die uit een levende haan halen ga ik toch maar niet aan beginnen; de ballen zitten ongeveer middenin de haan.
Vraag me ook wel af hoe mensen er vroeger kapoentjes van maakten... weet niet of ik het wel wil wetenquote:Op vrijdag 18 juni 2010 10:33 schreef Isegrim het volgende:
[..]Ja, schijnt ook wel een hele kunst te zijn. Maar kapoentjes zouden het lekkerst zijn.
De varkens krijgen hier veel gras, een beetje muesli met wat varkensbrok, en voor zover geschikt wat groente/fruit/aardappels etc. Ik denk niet dat we de laatste weken voor slacht nog een speciaal voederregime gaan opstellen, we gaan waarschijnlijk maar één varken tegelijk slachten en we hebben er vier lopen.quote:Op vrijdag 18 juni 2010 10:38 schreef Miss_Isis het volgende:
Gaan jullie trouwens de varkens ook afmesten dan? Toen wij onze Koosjer en Halal gingen slachten hebben we ze enkel gras, eikels, restjes brood/groente/aardappels/etc en biologische varkensbrok gevoerd en de laatste weken roggemeel (daar krijg je volgens m'n vader droog spek van). Maar onze varkens waren ook een ander ras (gewoon biologische varkens van de plaatselijke bio-boer), en zijn in de lente hier komen wonen als poepige kleine biggetjes en in de winter van dat jaar al geslacht.
Ja hoorquote:Op vrijdag 18 juni 2010 11:13 schreef sigme het volgende:
[..]
De varkens krijgen hier veel gras, een beetje muesli met wat varkensbrok, en voor zover geschikt wat groente/fruit/aardappels etc. Ik denk niet dat we de laatste weken voor slacht nog een speciaal voederregime gaan opstellen, we gaan waarschijnlijk maar één varken tegelijk slachten en we hebben er vier lopen.
Maar ik ben wel heel benieuwd naar wat jij zoal gedaan hebt met je varkensvlees en hoe het beviel. Wil je er wat over uitweiden?
We hadden het voor Koosjer en Halal ook al eens eerder gedaan toen ik zelf nog een kleuter was, en bij mijn vader thuis hadden ze ook altijd een paar varkens voor de slacht. Toen ik nog een klein smurfje was zat ik ook regelmatig naast mijn pa terwijl hij de diverse onderdelen van de kippen benoemde (kijk, en dit is het hartje, dat kun je eten, dat gaat in deze bak...) dus ben eigenlijk van jongs af aan gewend dat je knuffeldieren hebt en opeetdieren. En van varkens heb je vind ik wat dat betreft dubbel plezier, het zijn super grappige en aanhankelijke dieren, en ze smaken ook nog eens lekkerquote:Op vrijdag 18 juni 2010 14:40 schreef sigme het volgende:
Dank! Wat leuk dat er zowaar een FOK'er wel eens zoiets gedaan heeft.
Wij hebben met de wei het wat makkelijker; we hebben een stuk dat voor de schapen eigenlijk wat drassig is ern waar we die daarom al een tijd niet meer lieten lopen. De varkjes hebben nog niet eens het hele stuk zwart. Ze kunnen hier niet zwemmen, wel poedelen, en dat doen ze ook graag.
Als je het nog weet zou ik best graag willen weten wat het slachten & versnijden je gekost heeft.
Ik moet nog een slager kiezen.
Ja, dat deed ik dus ook altijd. Toen had ik er ook echt veel minder moeite mee om te zien hoe mijn vader een kip de kop af sneed of een slachtkonijn dood sloeg... Ik kan me nog zo voor de geest halen hoe ik daar bij stond met m'n klompjes aan te kijken. Ik was toen denk ik een jaar of 3/4 toen ik er echt interesse in had. Tegenwoordig weet ik wel dat mijn vader een kip slacht of mijn zieke konijn 'in laat slapen' maar ik hoef het toch niet echt meer te zien... Eenmaal dood boeit het me verder niet meer zo. Heb eerlijk gezegd ook wel een klein traantje gelaten om onze varkjes toen ze richting slager gingen, maar het was er niet minder lekker omquote:Op vrijdag 18 juni 2010 15:10 schreef oh-oh het volgende:Ik zat er vroeger ook altijd bij mn opa met de neus bovenop als hij ging slachten en ik knuffelde probleemloos ook met de slachtdieren
quote:Op vrijdag 18 juni 2010 15:50 schreef Miss_Isis het volgende:
[..]Het waren duidelijk de meest verwende karbonaatjes die we ooit in de vriezer hebben gehad.
Dank, wederom. Ik hou de kosten ook bij, ben benieuwd wat het totaal hier per vark wordt.quote:Op vrijdag 18 juni 2010 21:01 schreef Miss_Isis het volgende:
Ik heb even het bestandje opgezocht met wat onze twee varkens gekost hebben.De slagerskosten, dus het slachten en versnijden, was ¤235,50 voor de twee varkens samen. In totaal hebben ze ¤557,10 gekost per varken, dat is aanschaf, alle voer en stro en de slagerskosten. Voor die ¤235,50 kregen we dus alle soorten vlees die ik eerder had gepost.
quote:En ik spam graag nog een paar plaatjes van onze varkjes voor de beeldvorming:
Graag gedaanquote:Op zaterdag 19 juni 2010 04:12 schreef sigme het volgende:
[..]
Dank, wederom. Ik hou de kosten ook bij, ben benieuwd wat het totaal hier per vark wordt.
[..]
Helaas is ons vlees al weer allemaal opquote:Op zaterdag 19 juni 2010 01:58 schreef Kees22 het volgende:
Wat een heerlijk leven hebben die beesten gehad!
En wat zul je elke keer dubbel genieten als je van een stukje vlees van hen opeet!
Met zelf slachten zou ik trouwens wel moeite hebben. Ik heb wel eens de slachter geholpen, maar ik vond bijvoorbeeld het aftrekken van de nagels van de pootjes en het zetten van de eerste snee wel akelig.
Klinkt een beetje als een IVN kamp. Mensen die vrijwilligerswerk doen voor Staatsbosbeheer. Allemaal in tentjes slapen, 's avonds gezellig barbecueën, gitaar erbij, en dan overdag in het bos werken. Best tof!quote:Op donderdag 18 maart 2010 19:46 schreef oh-oh het volgende:
Sigme, je moet een klein vakantiehuisje of zo neerzetten, en mensen bij je op retraite laten komen en ze dan laten helpen met de dieren en de oogst
Oh ja, geweldige seriequote:
Voorlopig heb ik daar geen zin aan, dat is een andere bedrijfsstatus, misschien is dat wel gedoe. En levende biggetjes verkopen is zeker gedoe - de biggen die ik kocht waren niet voor niets al wel 10 maanden oud.. er was niet eerder een koper komen opdagen.quote:Op zaterdag 19 juni 2010 09:23 schreef Miss_Isis het volgende:
Hebben jullie er nooit aan gedacht om in plaats van een stel beren/borgen een zeug te nemen en die te laten dekken? Als je er de ruimte voor hebt zoals jullie zou dat zeker weten mijn keus zijnJe zou dan een deel van de biggen aan kunnen houden voor de slacht en een deel verkopen, dat scheelt ook weer in de kosten. En biggetjes zijn echt super schattig en zo leuk om rond te hebben lopen...
![]()
Ik probeer binnenkort weer eens foto's te laten maken (ikzelf kan zo ontzettend niet fotograferen).quote:Heb je trouwens al nieuwe foto's van jullie varkens? Ben benieuwd hoe ze gegroeid zijn ondertussen
quote:Op zondag 20 juni 2010 21:17 schreef sigme het volgende:
Oh ja, die broedmachine.
[ afbeelding ]
Les 1: zoemend geluid naast bed is niet fijn
Les 2: niet in echt koude ruimte zetten, dat trekt 'ie niet (stond ook wel in de handleiding hoor)
Les 3: niet laten vallen. Apparaat kan het wel hebben, eieren niet
We hadden nog wel reserveëieren in de antieke broedkist, maar we hebben besloten om vandaag opnieuw te beginnen met nieuwe verse eieren. De vorige lichting was in elk geval wel bevrucht, dat was zowel in de eierstruifrotzooi als in op een gloeilamp geschouwde reserveëieren goed te zien.
Varkens lusten best vuile (bebroede) eieren.
quote:Op zondag 20 juni 2010 21:17 schreef sigme het volgende:
Oh ja, die broedmachine.
[ afbeelding ]
Les 1: zoemend geluid naast bed is niet fijn
Les 2: niet in echt koude ruimte zetten, dat trekt 'ie niet (stond ook wel in de handleiding hoor)
Les 3: niet laten vallen. Apparaat kan het wel hebben, eieren niet
We hadden nog wel reserveëieren in de antieke broedkist, maar we hebben besloten om vandaag opnieuw te beginnen met nieuwe verse eieren. De vorige lichting was in elk geval wel bevrucht, dat was zowel in de eierstruifrotzooi als in op een gloeilamp geschouwde reserveëieren goed te zien.
Varkens lusten best vuile (bebroede) eieren.
De Essex Pigsquote:
Wow, als ik ooit nog per ongeluk miljonair wordt wil ik ook zoietsquote:Op maandag 21 juni 2010 11:12 schreef Greys het volgende:
[..]
De Essex PigsLeuke serie inderdaad.
Als ik op de site kijk zou ik er ook echt een keer heen willen!
http://www.jimmysfarm.com/
Wij nemen op 18 juli de koeltas mee.quote:Op dinsdag 6 juli 2010 07:49 schreef sigme het volgende:
Na schouwing van de eieren bleek er ééntje onbevrucht, dus die is weg.
En gister is er een ongelukje gebeurd, waardoor de eieren een tijd zeven uur lang niet verwarmd zijn. Dus het wordt spannend of er volgende week wel kuikens uit komen.
Maar zo niet beginnen we gewoon weer van voren af aan. Desnoods krijgen we kerstkuikens.
Komende maandag brengen we twee schapen naar de slager.
quote:Op dinsdag 6 juli 2010 07:49 schreef sigme het volgende:
Na schouwing van de eieren bleek er ééntje onbevrucht, dus die is weg.
En gister is er een ongelukje gebeurd, waardoor de eieren een tijd zeven uur lang niet verwarmd zijn. Dus het wordt spannend of er volgende week wel kuikens uit komen.
Maar zo niet beginnen we gewoon weer van voren af aan. Desnoods krijgen we kerstkuikens.
Komende maandag brengen we twee schapen naar de slager.
quote:Op zaterdag 10 juli 2010 20:21 schreef sigme het volgende:
De eieren piepen![]()
!
En eentje heeft een aanpiksel.
Stoere eieren! Die kunnen dus duidelijk wel tegen een stootjequote:Op zaterdag 10 juli 2010 20:21 schreef sigme het volgende:
De eieren piepen![]()
!
En eentje heeft een aanpiksel.
Oe, dat klinkt spannend! Wat is een aanpiksel? Ik zit nog niet zo in de vaktermen.quote:Op zaterdag 10 juli 2010 20:21 schreef sigme het volgende:
De eieren piepen![]()
!
En eentje heeft een aanpiksel.
Je mag hem niet helpen?quote:Op zondag 11 juli 2010 08:05 schreef sigme het volgende:
Van de 7 eieren zijn er nu nog twee waaraan we nog geen barstjes zien.
En die ene die gister al een gaatje gepikt had (ik verzin jargon waar je bij staan, Laureline), die heeft er nu echt een scherfje af. Als je erin kijk kan je het snaveltje zien van het kuiken dat moeizaam moeizaam probeert het ei te ontsnappen.
Een pas uitgekomen kuiken moet in het masjien blijven tot het goed droog is. 12 uur geloof ik, al vind ik dat erg lang voor een kuikentje in dat krappe ding.quote:Op zondag 11 juli 2010 14:02 schreef Laureline het volgende:
Zit er nou een soort gaatje in de huid naast het oog?
En wat gebeurt er nu met het kuiken? Nog een beetje uitsuffen in de broedmachien of direct naar buiten?
Oh ja, die twee. Die hebben we gisteravond bij het pellen van 4 & 5, geruimd. Ze vertoonden geen teken van leven en het riekte onaangenaam in de broedmachine.quote:Op maandag 12 juli 2010 15:37 schreef Greys het volgende:
En die andere twee eieren van de 7, dat gaat dus niets worden?
Hoe werkt zoiets, hoe lang wacht je zoiets nog af nadat de rest wel is uitgekomen?
Helaas zie je bij deze kuikentjes niks. Ik weet van het vorige nest niet meer wanneer we het konden zien, wel dat het op een gegeven moment duidelijk werd. Iets groter, iets meer oogstreep.quote:Op maandag 12 juli 2010 15:51 schreef Miss_Isis het volgende:
Oh, leuk! Kun je ook al zien of het haantjes of hennetjes zijn (weet niet of Twents hoen sekse-specifieke kleuren heeft als kuiken)? En ga je ze nog vernoemen?![]()
Wij hebben ondertussen een Dirkje Kuijf () rond lopen in de wei (één van onze uitbesteedde en inmiddels weer terug ontvangen kuikens, met kuifje geerfd van zijn/haar moeder)
Volgende keer proberen we broedeieren geen zeven uur te laten afkoelen, ok?quote:
Ik leen weer even een plaatje, maar de mijne zien er precies zo uit:quote:Op maandag 12 juli 2010 16:25 schreef Greys het volgende:
Bij de haantjes komt eerder het kammetje door toch? Daar zagen wij het vroeger altijd aan bij de krielkippies. Of heb jij een kamloze soort uitgebroed?
quote:Op maandag 12 juli 2010 16:28 schreef sigme het volgende:
[..]
Ik leen weer even een plaatje, maar de mijne zien er precies zo uit:
[ afbeelding ]
Kamloos dus..
Met als grote voordeel dat ze minder beschutting hoeven in de winter. Bijna alles van een hoen kan tegen strenge vorst, behalve die kammen en lellen.quote:Op maandag 12 juli 2010 16:31 schreef Greys het volgende:
[..]
Oh serieus?Ik wist echt niet eens dat kamloze kippen/hanen bestonden
Deal.quote:Op maandag 12 juli 2010 16:20 schreef sigme het volgende:
[..]
Volgende keer proberen we broedeieren geen zeven uur te laten afkoelen, ok?
Afgaande op het verhaal, waren ze al dood!quote:
Dapper.quote:Op maandag 12 juli 2010 22:17 schreef sigme het volgende:
Nou, en we hebben een prachtige ram. Voor een foto zou ik een telelens nodig hebben en die heb ik niet, dus voorlopig moet ik maar op m'n woord geloofd worden. Mooie draaiende hoorns, wit-rode vacht, mooi openvallend.
En het was een beestachtige dag, de Friese stabij is van oudsher een mollenvanger. Da's nog best lastig - mollen zat hier, maar we willen eigenlijk niet dat de hond het gazon opengraaft. Maar die mollen hadden we liever ook niet, ze gaan steeds onder jonge nieuwe aanplant zitten te mollen. Vandaag zag ik dat de hond wou gaan graven, ik er heen, hond afleiden, zie ik daar een mol bewegen. Dus niet geaarzeld, ik die mol bij de staart genomen. Stond ik daar met een mol. Ik heb de mol een paar honderd meter verderop weer losgelaten. Staat me die hond bij terugkomst daar weer te graven, dus ik erheen, hem bezwerend dat ik die mol al heb weggebracht, beweegt er potdorie weer iets. Ik steek een hand in een gang en heb zo wéér een mol in de hand. Een dikkere, en een mannetje zo te zien aan het uitsteeksel op de buik. Ook weggebracht.
Twee mollen eigenhandig gevangen!
omdat ik dacht dat m'n liefste dat nóóit zou geloven heb ik er ook foto's van, niet al te scherp denk ik (probeer maar eens een foto te maken met één hand, in de andere een boze mol houdend. Maar ik heb geen zin in kabeltjes en uploaden enzo. Ik ben moe.
't Was een grapje.quote:Op dinsdag 13 juli 2010 01:03 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Afgaande op het verhaal, waren ze al dood!
Overigens ben ik ook niet in staat om een genadige dood te te passen, maar het is wel humaan om dat te doen.
OKquote:
Ik ben zelden jaloers, maar nu wel!!quote:Op zondag 18 juli 2010 17:47 schreef Isegrim het volgende:
Wij zijn op de terugweg van een bezoekje aan sigme, haaren haar diergaarde. Het was erg leuk. We hebben de hond verpest, heerlijk geluncht in de tuin en uitgebreid kennisgemaakt met o.a. de varkjes en de kuikens.
Dat is wel het plan. Eerst wilden we ze per twee doen (minder zielig in de kar), maar één varken verwerken lijkt me eerst al uitdagend genoeg.quote:Op woensdag 21 juli 2010 18:04 schreef Isegrim het volgende:
Hoe ga je dat doen met die varkens? Eentje slachten en als die op is, weer eentje slachten?
Tenzij we besluiten dat we geen varkens willen blijven houden zullen we er, als er twee varkens weg zijn, twee biggetjes voor in de plaats nemen.quote:En blijft er dan op het laatst eentje heel alleen over?Of koop je dan weer bij?
Dat schijnt wel bevochten te moeten worden, maar ik denk dat twee van die plenters tegen twee kleine biggetjes snel de rangen op orde hebben.quote:En gaat dat makkelijk met varkens, een vreemdeling introduceren in een bestaande groep?
Ik ben ook benieuwd, en ik weet nog niet wat een varken uiteindelijk kost / opbrengt.quote:Op woensdag 21 juli 2010 19:45 schreef DaDude1987 het volgende:
Hoe zit het eigenlijk met de kosten? Las dat een varken ongeveer 250 euro kost incl alles, en daar gaat 40 kilo vlees vanaf?
Klinkt erg berekenend, maar ben benieuwd. Natuurlijk doe je het uiteindelijk voor het betere vlees en het beter leven wat varken gehad heeft.
Navraag leert dat onze varkens rond de 110 en 125 kilo per stuk waren schoon aan de haak. Dus ¤550 voor (gemiddeld) zo'n 115 kilo karbonaadjes en speklapjesquote:Op woensdag 21 juli 2010 20:21 schreef sigme het volgende:
[..]
Ik ben ook benieuwd, en ik weet nog niet wat een varken uiteindelijk kost / opbrengt.
Miss_Isis was in totaal (aanschaf/voer/slacht etc) zo'n 550,- per vark kwijt, maar ik zag niet vermeld hoeveel kg vlees ertegenover stond.
Op dit moment hebben onze varkjes 100,- per stuk gekost en vreten ze met z'n vieren 1 euro per dag aan krachtvoer. Onze varkens zullen wel zwaarder worden dan het 'standaard'-slachtvarken, die worden bij 110kg geslacht, die van ons kunnen tot 250kg worden en aangezien we ze vast niet zó snel kunnen opeten dat ze jong geslacht worden, zou het laatste te slachten varken van deze vier best eens goed volgroeid kunnen zijn.
En het is natuurlijk vanwege beter vlees, beter varkensleven enzo, maar ook omdat varkjes zó leuk & lief zijn.
En ik verdom het om kiloknallervlees te eten, dus in de winkel gekocht varkensvlees is bijna onbetaalbaar.
Kuikentje vijf doet het verbazingwekkend goed. Het heeft de eerste 4 dagen op z'n buik geschuifeld, daarna ging het wankel en ongelukkig lopen en nu loopt het als een kievit. Het is alleen maar half zo groot als de andere vier. Zou je een krielkip kunnen krijgen uit een gewone kip/haan?quote:Op woensdag 21 juli 2010 21:50 schreef Miss_Isis het volgende:
En Sigme, hoe gaat het met je kuikentjes? Heeft het zielige kuikentje al een beetje kracht in zijn pootjes?
Oh ja, hier nog even op terugkomen: dit is dus absoluut en zéér streng verboden!quote:Op woensdag 21 juli 2010 19:40 schreef Isegrim het volgende:
Je kunt ze ook gewoon allemaal inladen en met drie weer terug naar huis.
Oh okee. Waarom is dat?quote:Op vrijdag 23 juli 2010 08:48 schreef sigme het volgende:
[..]
Oh ja, hier nog even op terugkomen: dit is dus absoluut en zéér streng verboden!
Een dier dat vervoerd is naar de slachter mag maar op 1 manier weer bij die slachter vandaan komen: gestrekt.
Omdat de regels dat voorschrijvenquote:
Nee, je moet opgeven waarheen je dieren gaan (UBN-nummer van de ontvanger), dus de optie 'een ommetje maken' bestaat niet.quote:Op vrijdag 23 juli 2010 12:40 schreef Isegrim het volgende:
Okee, duidelijk.Alle varkens in de wagen en met het uitverkozen exemplaar het laatste stukje wandelen is zeker ook geen optie?
Hoe zit dan dan met varkentjes die als huisdier worden gehouden? Gelden daar dezelfde strenge regels voor?quote:Op vrijdag 23 juli 2010 13:19 schreef sigme het volgende:
[..]
Nee, je moet opgeven waarheen je dieren gaan (UBN-nummer van de ontvanger), dus de optie 'een ommetje maken' bestaat niet.
Tot op zekere hoogte. Ik denk dat een varken mee uit wandelen nemen aan een riempje door de straten dermate ver buiten de regels is dat het niet eens verboden is.quote:Op vrijdag 23 juli 2010 14:30 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Hoe zit dan dan met varkentjes die als huisdier worden gehouden? Gelden daar dezelfde strenge regels voor?
Godsakker wat een gezeur!quote:Op vrijdag 23 juli 2010 14:38 schreef sigme het volgende:
[..]
Tot op zekere hoogte. Ik denk dat een varken mee uit wandelen nemen aan een riempje door de straten dermate ver buiten de regels is dat het niet eens verboden is.
Voor het vervoeren met een karretje gelden de gewone echte regels: dus je mag ze alleen naar een erkende bestemming brengen, deze moet van een specifiek type zijn (óf een andere hobbyist, óf het slachthuis of de kadaverafvoer). Vervoer moet ook op dezelfde wijze worden aangemeld als een 'echte' varkensboer dat moet doen.
Een hobbyist moet ook een UBNnummer hebben, het varken moet geoormerkt zijn, maar hoeft niet met regelmaat allerlei monsters te nemen of ingewikkelde hygienevoorschriften in acht te nemen.
Ik heb zojuist een boer in de buurt gebeld, met een paar rooie blaarkopkalfjes. Zondag kijken.quote:Op dinsdag 27 juli 2010 22:00 schreef Miss_Isis het volgende:
Ohhhhh.... een kalfje! Wat ontzettend lief! Maar aan de andere kant ook wel een klein beetje sneu, zo'n diertje heeft natuurlijk eigenlijk wel een kameraadje nodig... Misschien nog een kalfje er bij aanschaffen? Of een grote geit ofzo..?
omg cute!quote:Op dinsdag 27 juli 2010 22:05 schreef sigme het volgende:
[..]
Ik heb zojuist een boer in de buurt gebeld, met een paar rooie blaarkopkalfjes. Zondag kijken.
Jeuh!quote:Op dinsdag 27 juli 2010 22:05 schreef sigme het volgende:
[..]
Ik heb zojuist een boer in de buurt gebeld, met een paar rooie blaarkopkalfjes. Zondag kijken.
Wacht maar over een paar jaarquote:woensdag 28 juli 2010 11:43
Maar we houden het kalfje dus wel. Mijn liefste heeft lang geleden al eens een kalfje opgefokt, en verder, nou ja, we hebben toch al zoveel beesten. We zouden uit onszelf nooit aan een koetje hebben durven beginnen, maar het kan natuurlijk best. En dan kunnen twee ook wel. Toch?
Ja, maar dan mag je het hele vrieshuisje van het dorp wel afhuren.quote:Op woensdag 28 juli 2010 21:48 schreef Isegrim het volgende:
Aan een olifant zit anders wel veel vlees.
Eén koe is geen koequote:Op dinsdag 27 juli 2010 22:05 schreef sigme het volgende:
[..]
Ik heb zojuist een boer in de buurt gebeld, met een paar rooie blaarkopkalfjes. Zondag kijken.
quote:Op zondag 1 augustus 2010 17:06 schreef sigme het volgende:
[..]
Eén koe is geen koe
Twee koe is een halve koe
Drie koe is een hele koe!
We zijn dus naar de blaarkopjes wezen kijken en ze zijn schattig en rood en hebben een blaarkop en het zijn er twee bij elkaar. We nemen er sowieso eentje, en misschien wel twee.
't Zal nog wel een weekje duren voor we ze ophalen; we moeten hier nog een en ander voorbereiden.
Zo leerden we dat het niet heel slim is om een heel jong kalfje in een schapestal te zetten, in verband met besmetting van vanalles en nog wat uit de opgehoopte schapemest. We hebben inmiddels op een schoon stukje weiland (in de boomgaard) een noodhokje gezet, waar ze nu staat. Aan een stik. Voordat we daar een blaarkopje (of twee blaarkopjes) bij kunnen zetten zullen we een stukje moeten afrasteren met schrikdraad, want één kalfje kan prima aan een stik, maar meerdere is vragen om ongelukken. Als we een stukje omheind hebben moeten we daarna elders een echt koestalletje bouwen. Van de boer van de blaarkopjes hebben we geleerd dat de kalfjes voorlopig wel zonder stalletje kunnen, als ze maar schaduw hebben.
Nee heb wel een kudde paarden, ook goed?quote:Op woensdag 4 augustus 2010 21:06 schreef Gellius het volgende:
Hebben jullie ook al Belijdenis gedaan?
Nee, ik geloof in Octopus Paul en die heeft geen gehoororgaan en doet dus ook niet aan belijdenis.quote:Op woensdag 4 augustus 2010 21:06 schreef Gellius het volgende:
Hebben jullie ook al Belijdenis gedaan?
quote:Op woensdag 4 augustus 2010 19:28 schreef sigme het volgende:
Voor Clara hebben we de boomgaard in orde gemaakt (we=liefste). We hadden de boomgaard eerder aangewezen als de plaats waar de hond wél mag schijten. Dus om diens poepregime niet compleet te verstoren is er een poephoekje afgezet, waar de hond vrij in- en uit kan lopen, met schrikdraad tussen hondepoepwei en koeiepoepwei.
Oja, nu zie ik die gigantische oormerken zitten op de foto. 't Is toch een belachelijk gezicht, die dingen (en dan ook nog twéé! Zijn ze bang dat het beest één oor gemakkelijk gaat verliezen?), ik ben er nog steeds niet aan gewend, al zal het inmiddels al heel wat jaren verplicht zijn...quote:Op vrijdag 6 augustus 2010 11:09 schreef sigme het volgende:
[..]
Het kalf is geboren met twee enorme oorflappen in - nou ja, bijna dan. Volgens moeten die erin voordat het kalf droog is. In elk geval, bij zo'n klein kalfje zijn de flappen zowat groter dan de oren.
Die had ze dus al. De boer waar ze vandaan komt heeft het dier afgemeld - het is niet meer bij hem. Ik moet Clara aanmelden; ze is hier aangekomen. En daartussen mag niet teveel tijd zitten want dan is er administratief een koe zoek. Maar ja, het kalf was een verrassing en tegenwoordig moet je om een kalf te ontvangen regegistreerd runderhouder zijn - ik als schapen- en varkenshouder kan maar zo geen koe aanmelden. En allerlei dingen moeten per se via internet (ergo; elke bejaarde boer met een beestje moet een computer en internet), maar dit moet per se via de post, want ik moet op een papier aankruisen "hobby" en " pak 'm beet een stuk of twee".
Heen & weer sturen duurt een werkdag of 10; eergister hadden ze mijn papieren binnen, gister in het systeem, en dan moeten er nog drie instanties worden ingelicht (of meer, maar drie waarvan ik weet) en dan alle machtigingen goed gezet worden in " systemen" en ze bellen vanmiddag terug.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |