FOK!forum / Digital Corner / [LaTeX #4] TeXnici helpen bij TeXnische problemen.
Iblisdinsdag 28 april 2009 @ 15:02

Welkom in de officiële LaTeX-topic op Fok! Als je bezig bent een mooi document te zetten in LaTeX, maar je komt er niet uit, dan is dit de plek om je vraag te stellen. Je wordt echter het snelst en best geholpen als je een minimum example weet te maken. Probeer zoveel mogelijk packages die niets met het probleem te maken hebben uit je preamble te verwijderen, en probeer een zo klein mogelijk document over te houden door onnodige zaken eruit te halen. Vaak helpt dit sowieso al om te zien wat het probleem veroorzaakt (twee packages die niet met elkaar overweg kunnen) en daarbij geeft het duidelijkheid aan degenen die je vraag willen beantwoorden.

Als je gewoon wilt weten wat LaTeX nu eigenlijk is, of wat je nodig hebt om het te gebruiken, lees dan verder voor een overzicht van de benodigde software en cursussen.



Wat is LaTeX?
LaTeX (uitspraak: latech) is het meestgebruikte macropakket voor de opmaaktaal TeX (zie hieronder). De macro’s uit het pakket van LaTeX zorgen ervoor dat je op een eenvoudigere manier dan met TeX alleen (plain TeX genoemd) teksten kunt opmaken. LaTeX wordt meestal gebruikt om wetenschappelijke teksten en artikelen op te maken, maar dat is zeker niet de enige toepassing.
LaTeX is zoals blijkt het uit bovenstaande géén WYSIWYG-methode. Daarom wordt LaTeX vaak ook wel vergeleken met HTML, de code die je maakt beschrijft namelijk de opmaak van het document, pas nadat het gerenderd wordt zie je het eindresultaat – vaak als PDF.

Wat is TeX?
TeX is een opmaaktaal voor teksten en formules die als programmeertaal met uitbreidingsmogelijkheden te gebruiken is. Met TeX is het mogelijk om een ingewikkelde lay-out op een relatief eenvoudige manier te beschrijven. De eerste versie van TeX is verschenen in 1978, tegenwoordig is het in principe uitontwikkeld en worden er alleen nog fouten verholpen. De auteur, Donald Knuth, looft $327,68 uit voor elke bug die iemand vindt. Afgeleide projecten worden onder een andere naam voortgezet, zoals pdfTeX of XeTeX.

Wat is nou precies het voordeel van LaTeX?
LaTeX is gemaakt zodat de auteur zich tijdens het schrijven in feite zo min mogelijk moet bekommeren om de vorm. LaTeX automatiseert dan ook een heleboel, bijvoorbeeld kruisverwijzingen, koppen (het zorgt er bijvoorbeeld voor dat koppen nooit als laatste regel op een blad staan), positionering van afbeeldingen en woordafbreking. Ook kan men middels stijlbestanden relatief gemakkelijk een andere opmaak (bijvoorbeeld de huisstijl van de organisatie die het gaat publiceren) aan een document geven. Daarnaast is het grote voordeel t.o.v. bijvoorbeeld Microsoft Word dat het goed kan omgaan met zeer grote bestanden. In LaTeX kun je vrij simpel een bestand aanpassen dat honderden pagina’s bevat.
Voor andere, gespecialiseerde toepassingen, zijn ook extra pakketten verschenen, zoals het parallel zetten van teksten, het zetten van talen die van rechts naar links geschreven worden, het opmaken van kritische edities met meerdere voetnoten. Een zeer bekend voorbeeld is BibTeX dat automatisch uit een database de artikelen kan selecteren waarnaar verwezen wordt in een document, en deze volgens de gewenste criteria kan opmaken en sorteren.

Welke alternatieve macropakketten zijn er voor TeX?
Een alternatief macropakket is ConTeXt, ontworpen door de Nederlander Hans Hagen. Dit pakket probeert omvangrijker te zijn, en standaard meer opties te bieden dan LaTeX, zodat je minder extra packages nodig hebt. Er zijn echter ook minder packages in omloop die voor ConTeXt geschreven zijn.



Het lijkt me wel iets, wat heb ik allemaal nodig?
Je moet een editor hebben om je LaTeX-code in te kunnen schrijven, je hebt een TeX-engine nodig die deze code compileert, en als laatste heb je nog een viewer nodig die het eindproduct kan bekijken, en eventueel afdrukken. En als je er net mee begint heb je ook een beetje doorzettingsvermogen nodig. Voor de rest maakt het niet veel uit welk besturingssysteem je draait, want voor nagenoeg elke versie van Windows, elke BSD- of Linuxdistributie en Mac OS X is wel een pakket te vinden, maar zelfs als je nog BeOS of OS/2 draait is er wel een versie te vinden.

Welke editors zijn er zoal?
In principe voldoet elk programma waarin je gewone tekstbestanden kunt bewerken en kunt opslaan, zoals Notepad voor Windows, of TextEdit voor OS X. Er zijn echter speciale editors voor TeX, die sneltoetsen bieden om makkelijk speciale symbolen of omgevingen in te voeren, en die automatisch je TeX-engine kunnen aanroepen. Je hebt voor elk platform editors, sommige gratis en sommige alleen tegen een flink bedrag. Hier volgt een overzichtje van editors die een (beetje) extra functionaliteit hebben voor LaTeX:

Crossplatform
  • AUCTeX voor XEmacs en GNU Emacs. Dit is een pakket dat onder Emacs het editen van (La)TeX- (maar ook ConTeXt-) documenten vereenvoudigt. Het ondersteunt verder latex-preview, waardoor je bepaalde delen van je document (zoals formules) in een voorgerenderde vorm kunt bekijken terwijl je nog aan het bewerken bent. Omdat het met Emacs werkt krijg je verder ook de functionaliteit die je sowieso bij Emacs hebt. Emacs draait onder DOS, Windows, Linux, Solaris, de BSD’s, OS X, etc.
  • GNU TeXmacs. Een WYSIWYG editor voor TeX – niet LaTeX. De editor heeft ook een interface met algebra-programma’s (b.v. GNU Octave). Het is een heel eigen type editor, en niet goed vergelijkbaar met anderen.
  • LyX. Deze editor probeert je LaTeX te laten typen volgens het WYSIWYM paradigma. Dit geeft een soort combinatie tussen het typen van source, en het direct zien van een gerenderd resultaat. Je ziet in LyX iets wat het eindresultaat benaderd, dus b.v. voorgerenderde formules en geen \sum_{k=1}^{\infty}, maar je kunt het wel op die manier intypen. LyX is gratis en open source, het is beschikbaar voor Windows 2000/XP/Vista, Linux en Unixen en Mac OS X.
  • TeXmaker. Biedt syntax-highlighting, symbolenoverzicht, een structuuroverzicht en shortcuts om veelgebruikte omgevingen in te voeren. Het vereist wat meer handmatige configuratie onder Windows dan b.v. TeXnicCenter. Maakt gebruik van Qt dus het draait op Windows, Linux en OS X.
  • Vim-LaTeX: een pakket voor vim dat het bewerken van LaTeX-documenten probeert te vergemakkelijken, door bijvoorbeeld te integreren met de folding van Vim en het compilen vanuit vim. Standaard heeft Vim overigens ook al redelijke ondersteuning voor LaTeX, en b.v. spellingscontrole die weet wat TeX-commando’s zijn en deze niet controleert. Vim is beschikbaar voor Amiga, MS-DOS, Windows, Unix (incl. Linux), Mac (classic en OS X), maar ook voor je PDA.

    Windows (Naast de bovengenoemde cross-platform editors.)
  • TeXnicCenter Gratis en Open Source. Richt zich vooral op beginners, door de meestgebruikte constructies in menu‘s te verstoppen. Biedt een overzicht van de structuur van het document dat je bewerkt en heeft spellingscontrole. Het is bedoeld als een geïntegreerd pakket dat verder weinig configuratie behoeft om te werken.
  • LEd (LaTeXEditor). Gratis, maar niet open source. Heeft een DVI-viewer, spellingscontrole, mogelijkheden symbolen in te voegen en werkt op Windows 95 t/m Vista. Werkt samen met MikTeX en TeX Live.
  • MeWa. Gratis, open source, en een afgeleide van TexnicCenter. Heeft ook uitgebreide spellingscontrole, de GUI is geïnspireerd op TeXnicCenter.
  • Scientific WorkPlace. Een grafische editor, waarbij je de sourcecode van je document niet te zien krijgt als je daar niet expliciet om vraagt. Het probeert mensen moeiteloos LaTeX te laten bewerken zonder dat ze het echt hoeven leren. Wordt op universiteiten nog wel eens aangetroffen, maar kost anders voor commercieel gebruik $845.
  • WinEdt, een editor met name voor (La)TeX. Deze is shareware, en biedt o.a. een overzicht van je document, en shortcuts om snel symbolen en omgevingen in te voeren.

    Mac OS X (Naast de bovengenoemde cross-platform editors.)
  • TextMate. Deze editor richt zich niet speciaal op LaTeX, maar heeft wel hulpmiddelen. De editor is gratis te proberen voor 30 dagen, en kost daarna bijna ¤50,–.
  • TexShop. Vrij basale, gratis en open source editor voor OS X. Maakt het mogelijk om snel een document te compilen en te previewen, en biedt syntax highlighting. Het heeft een interface die goed integreert met OS X.
  • iTeXMac een veel uitgebreidere TeX-editor voor OS X, alhoewel de ontwikkeling gestopt lijkt te zijn.

    Linux
    Onder Linux is het het gemakkelijkst om te zien welke editors je distributie meelevert. Als je die installeert, krijg je er waarschijnlijk ook een TeX-installatie bij. Van de cross-platform editors zul je de meesten ook wel in je Linux-distributie vinden.

  • AmyEdit Een opensource editor voor GTK, al een tijdje niet meer bijgewerkt. Het doel is lichtgewicht te zijn, en de editor heeft daarom vooral basisfeatures, zoals spellingscontrole en syntaxhighlighting.
  • Kile (gratis - Linux/KDE) Met wat moeite is deze editor ook wel onder Windows en Mac aan de praat te krijgen, maar hij is toch met name voor Linux geschreven. Het is een met TeXmaker vergelijkbare editor, en hij kent spellingscontrole, syntaxhighlighting, templates, documentoverzicht, etc.
  • Winefish. Een gratis editor voor Linux/KDE, voor gevorderde gebruikers.

    Hoe kom ik aan een TeX-distributie?
    Je bent het makkelijkst af door een hele TeX-distributie te downloaden. Dit omvat verschillende TeX-engines (b.v. pdfTeX om direct PDF-bestanden te maken), en ook een hele sloot aan extra packages en lettertypes: zaken die je misschien niet direct nodig hebt, maar allicht later van pas kunnen komen. Hier worden de relevante opties voor Linux, Windows en OS X genoemd, zoek je een distributie voor MS-DOS of Amiga of een Japanse distributie, kijk dan voor een vollediger overzicht onder TeXsystems in de TeX FAQ. Een distributie omvat (meestal) geen editor (proTeXt en MacTeX zijn uitzonderingen), die zul je dus apart moeten downloaden.

    Windows
  • BaKoMa TeX Een sharewaredistributie van TeX. Deze richt zich met name op Acrobat en levert Type 1 lettertypen mee (dit zijn schaalbare lettertypen voor PDF). Ook heeft deze distributie een eigen editor.
  • MiKTeX. Dit is waarschijnlijk de meestgebruikte gratis Windows-distributie. Deze is niet zo groot qua omvang, omdat er standaard niet heel veel packages bijgeleverd worden, deze kun je echter via een interface downloaden als je ze nodig hebt. MikTeX draait niet op windowsversies ouder dan Windows 2000.
  • proTeXt. Een eveneens gratis distributie gebaseerd op MiKTeX, maar inclusief de editor TexNicCenter en de GhostScript-viewer voor Windows. Verder omvat het sowieso meer, want de hele download is maar liefst 540MB. Het is echter bedoeld om zonder problemen direct aan de slag te kunnen.
  • TeXLive. Een zeer omvangrijke, gratis, TeX-distributie, die oorspronkelijk voor Unix-systemen is ontworpen, wat ondanks de Windows-installer, onder Windows nog wel te merken valt. Beginners zijn beter af met proTeXt of MikTeX.

    Unix en Linux
    Ook hier is het het beste om te kijken wat je distributie aanbiedt. Let overigens op, als je distributie nog teTeX heeft, dan heb je waarschijnlijk een heel oude installatie, met moderne packages kun je dan problemen krijgen.

  • TeXLive. De de facto standaard TeX-installatie voor Linux en afgeleiden. Afhankelijk van je distributie kan het echter zijn dat je losse onderdelen kunt installeren. Je kunt ook een hele ISO downloaden, die loopt in de honderden MB’s. Voor OpenBSD zit texLive in de ports, voor NetBSD in de pkgsrc, voor Debian en Ubuntu is het gepackaged, in Gentoo kun je het emergen.

    Mac OS X
    Je kunt via Fink of Darwinports een TeX-distributie installeren, maar je kunt ook, en dat is het gemakkelijkst, de MacTeX distributie downloaden, die overigens wel vrij groot is (1.2GB). Optioneel zijn enkele hulpprogramma’s, zoals editors en een BibTeX managers te downloaden in de package MacTeXtras.

    Wat heb ik nodig om gecompileerde documenten te bekijken?
    Afhankelijk of je latex of pdflatex hebt gedraaid heb je een DVI-bestand of een PDF-bestand gegenereerd. (In beginsel kun je via tex4ht ook HTML-bestanden genereren, maar daar gaan we niet van uit). Het DVI-bestand wordt meestal geconverteerd naar PostScript of PDF, maar het kan ook direct bekeken worden. Sommige editors hebben standaard een DVI-viewer meegeleverd.

    Windows
    MikTeX levert de DVI-viewer al mee, deze heet ‘yap’, maar daar hoef je je doorgaans geen zorgen om te maken, omdat je editor deze waarschijnlijk al vindt. Met ‘yap’ kun je meestal in de DVI-file klikken (als je ergens een fout ziet) om naar de corresponderende plek in je source-code te gaan. Het hangt van je editor af hoe je dit moet instellen.

    Voor PDF-bestanden zijn er ook een aantal mogelijkheden:
  • Adobe reader. Het bekendst, werkt altijd, maar ook vrij log. Een document herladen gaat niet heel rap.
  • Foxit. Een kleinere, snellere viewer. De basisversie is gratis.
  • GhostView. Het standaardprogramma om PostScript te bekijken, maar het opent ook PDF. De interface is niet al te appetijtelijk, maar het programma zelf is heel functioneel.
  • Sumatra PDF Kleiner, sneller, en ondersteunt het herladen door op ‘r’ te drukken.

    Linux
    DVI wordt bekeken met ‘xdvi’, DVI converteren naar PS gaat met dvips, naar PDF met dvipdf of dvipdfm. dvipdfm converteert rechtstreeks, dvipdf converteert via PS, en dan naar PDF. Voor KDE is er kdvi en vanaf KDE 4 ‘Okular’.

    Voor PDF zijn er andermaal meer mogelijkheden.
  • Adobe reader. Het bekendst, maar is gesloten, niet voor elke Linux-distributie beschikbaar (zeker niet op alternatieve hardwareplatformen), en het is traag en log.
  • GhostView. In de meeste Linux-distributies ook aanwezig. Het wordt ook vaak onder de motorkap gebruikt in applicaties als eps2pdf, ps2pdf en b.v. ImageMagick om PostScript bestanden te renderen en te converteren.
  • xpdf. Sneller, maar rendert graphics iets minder mooi, heeft echter de heel handige mogelijkheid dat je door op ‘r’ te drukken het document kunt herladen en dat je direct de bladzijde weer voor je neus krijgt waar je was.

    Mac OS X.
    De Mac komt standaard met Preview.app; dat is een snelle PDF-viewer. De meeste workflow op Mac gebruikt dan ook PDF, en DVI minder. Als je wilt kun je onder X11 wel xdvi draaien. Preview opent ook PostScript bestanden door ze te converteren naar PDF. GhostScript is ook onder X11 aan de praat te krijgen, en via Fink of DarwinPorts te installeren.

    Voor PDF zijn er nog wat alternatieven:
  • Adobe reader. Acrobat onder OS X is ook lang niet zo snel als Preview, zeker niet als het om zoeken in PDF-bestanden gaat.
  • Skim. Een open Source PDF viewer, die ook de mogelijkheid biedt om aantekeningen te maken bij PDF’s en notes toe te voegen. Let wel, deze worden niet in de PDF zelf opgeslagen.



    Ik wil LaTeX leren, waar doe ik dat?
    Je kunt online een heleboel materiaal vinden, of je kunt een boek ter hand nemen. Het is mijns inziens het gemakkelijkst om een online tutorial te volgen, zeker voor LaTeX leer je daar het meest van. Wil je echter meer van TeX zelf weten op den duur, dan kan het wel nuttig zijn om een boek aan te schaffen, of in je (universiteits)bibliotheek te kijken.

    Boeken over LaTeX
  • LaTeX, a Document Preparation System by Leslie Lamport (second edition, Addison Wesley, 1994, ISBN 0-201-52983-1) Het standaard boek voor LaTeX, door de auteur van LaTeX geschreven. Zeker niet onmisbaar, maar vaak wel in universiteitsbibliotheken aanwezig.
  • The LaTeX Companion (Tools and Techniques for Computer Typesetting) by Frank Mittelbach, Michel Goossens, Johannes Braams, David Carlisle and Chris Rowley (second edition, Addison-Wesley, 2004, ISBN-10 0-201-36299-6, ISBN-13 978-0-201-36299-2) De eerste editie heeft een hond op de voorkant, de tweede een kompas. Omvat veel voorbeelden en beschrijvingen van extra packages. Dit kan wel nuttig zijn.

    Online materiaal over LaTeX
    Veel materiaal is in het Engels, maar er is ook een aantal Nederlandse handleidingen.

  • LaTeX handleiding door Piet van Oostrum (NL)
  • Een Introductie tot het Zetsysteem LaTeX door Gaspard Lequeux (NL)
  • LaTeX voor beginners door Wilfried Van Hirtum (NL)
  • Formatting information: a beginner’s introduction to typesetting with LaTeX door Peter Flynn (EN)
  • The Not So Short Introduction to LaTeX 2e door Tobias Oetiker (EN) De bekendste handleiding. Er is een Nederlandse vertaling van, maar deze is achterhaald. Als je deze helemaal doorneemt heb je een goed overzicht, ook van een aantal extra packages en mogelijkheden.

    Er zijn ook enkele pagina’s gewijd aan de behoeften van een selectere groep gebruikers, of een specialistischer onderwerp:
  • LaTeX voor logici
  • LaTeX voor taalkundigen
  • LaTeX mathmode. Een uitgebreid overzicht van alle wiskundeomgevingen in LaTeX en AMS-LaTeX. Handig om een keer door te lezen.
  • Memoir manual. Memoir is een pakket dat bedoeld is om de opmaak van een LaTeX-document aan te passen. Het eerste deel van de handleiding is echter een inleiding over typografische regels en gewoonten. Dit leert je wat zaken waar je op moet letten om verzorgde teksten te maken.
  • Free Math Font Survey. Een overzicht van de beschikbare lettertypen voor LaTeX. Let wel, niet elk lettertype omvat alle symbolen.
  • Comprehensive LaTeX Symbol list. Een groot document met allerhande mogelijke symbolen die je ooit zou willen gebruiken in (La)TeX: wiskundig, natuurkundig, astronomisch, astrologisch, taalkundig, dingbats, etc.

    Waar kan ik terecht met vragen?
    Uiteraard in deze topic! Maar er zijn ook andere websites waar LaTeX-vragen worden beantwoord. Je hebt de zeer uitgebreide UK TeX FAQ, waar heel veel voorkomende problemen worden aangekaard (en eigenlijk alles wat in deze OP staat ook te vinden is). Verder heb je comp.text.tex, een drukbezochte news-group waar veel mensen te vinden zijn, inclusief veel auteurs van packages, en zeer, zeer ter zake kundigen die alle ins en outs van TeX kennen. Mits je een beknopte vraag stelt, in het Engels, met een duidelijk minimum example word je hier meestal goed geholpen.



    Wat zijn de handigste packages?
    Dat hangt er natuurlijk maar net vanaf wat je wilt. Er is echter wel een aantal packages te geven dat vaker dan gemiddeld gebruikt wordt. Hieronder wordt dan ook een aantal scenario’s besproken.

    Welke package verandert Chapter in Hoofdstuk, etc?
    Welke package geeft woordafbreking?
    LaTeX kent geen ingebouwde spellingscontrole (dat kan je editor soms geven, zie hierboven), maar het kent wel een uitgebreid mechanisme voor woordafbreking. De package die dit regelt is ‘babel’. Je gebruikt Babel met ‘\usepackage[english,dutch]{babel}’. Dit geeft aan dat je document in twee talen geschreven wordt, Engels en Nederlands, waarbij Nederlands de standaard is, wat ook betekent dat koppen in het Nederlands worden gezet (b.v. Hoofdstuk, en niet Chapter).

    In het document moet je handmatig aangeven wat Engels en Nederlands is. Als je hoofdtaal Nederlands is, dan kun je bijvoorbeeld \foreinglanguage{english}{Premature optimization is the root of all evil (or at least most of it) in programming.}

    Babel regelt overigens nog meer, in het Frans is het gebruikelijk om kleine witruimtes rond de interpunctie te hebben Dus meer « zo » en niet zo vaak «zo». Babel kan hier ook rekening mee houden. Voor het Oud-Grieks zijn er ook mogelijkheden om polytonische teksten te typen, en zo heeft elke taal wel specifieke opties, welke je in de documentatie kunt vinden.

    Omdat XeTeX geheel van Unicode, OpenType en UTF-8 invoer uitgaat, is Babel daar vaker een gesel dan een zegen. Daarom is de package Polyglossia ontwikkeld, dat voor XeLaTeX bedoeld is, deze package is nog in ontwikkeling. Als je echter een document in het Thaïs en Arabisch wilt schrijven is deze package wellicht handig, aangezien het ook automatisch van lettertype kan wijzigen als je van taal verandert.

    Wat is het beste afbeeldingenformaat voor LaTeX?
    Voor pdfLaTeX geldt dat je bestanden in PNG, JPG en PDF formaat kunt opnemen in je document, voor ‘gewoon’ LaTeX geldt dat bestanden in .EPS-formaat moeten zijn, eventueel moet je dat dus converteren.
    In feite gelden voor LaTeX dezelfde regels als in het algemeen: voor foto’s kun je prima JPG gebruiken, dit levert een redelijk klein bestand op. Voor screenshots kun je beter PNG gebruiken, aangezien dit geen artefacten oplevert zoals JPG (denk aan smoezelige randjes). Voor schaalbare afbeeldingen, zoals grafieken of diagrammen is een vectorformaat het ideaalst: bij het printen blijft dit mooi.

    Als je kunt kiezen in welk formaat je kunt exporteren, b.v. in Matlab, dan heeft iets als EPS de voorkeur. Afhankelijk of je LaTeX of pdfLaTeX gebruikt moet je de EPS converteren naar PDF. Sommige programma’s kunnen ook speciaal voor LaTeX exporteren, meestal betekent dit dat er code gegenereerd wordt die de tekst door LaTeX laat zetten. Dit heeft als voordeel dat het lettertype in de afbeelding hetzelfde is als in je document. Ook is schalen meestal makkelijker, omdat de tekst niet meeschaalt. Om bestanden te converteren kun je ImageMagick gebruiken, of GhostScript, dat onder Linux vaak voorzien is van de scripts ‘ps2pdf’ en aanverwanten. xpdf levert het programma ‘pdftops’.

    En hoe neem ik nu zo’n bestand daadwerkelijk op?
    Daarvoor gebruik je de package ‘graphicx’. Dit kent een \includegraphics-commando waarmee je een bestand kunt opnemen. In het simpelste geval werkt het ongeveer zo:

    1
    2
    3
    4
    \begin{figure}
      \includegraphics{myfig}
      \caption{Mijn figuur!}
    \end{figure}


    Als je je document nu compileert met ‘latex’ kijkt het over een document bestaat dat ‘myfig.eps’ heet, als je compileert met ‘pdflatex’ of er een document bestaat dat ‘myfig.pdf’, ‘myfig.jpg’ of ‘myfig.png’ heet. Het is dus niet nodig om de extensie op te geven! Je kunt nog extra opties opgeven om bijvoorbeeld de grootte van het plaatje in te stellen, het plaatje te schalen, of slechts een gedeelte van het plaatje weer te geven, die staan handleiding beschreven.

    Welke afbeeldingenprogramma’s zijn speciaal geschikt voor LaTeX?
    Een programma dat eenzelfde aanpak heeft voor het tekenen van plaatjes als LaTeX voor het zetten van teksten is MetaPost. Je beschrijft de tekening. De labels worden direct door TeX gezet, en de uitvoer is EPS. Voor LaTeX is dit tamelijk ideaal, en voor PDFLaTeX is het ook nog redelijk gemakkelijk. De problemen ontstaan zodra je andere lettertypes wilt gebruiken in MetaPost, daarnaast moet je ook een nieuwe taal leren (met soms een wat vreemde syntax).

    Daarom is een ander programma, Asymptote ontwikkeld dat eenzelfde filosofie volgt: je beschrijft je tekening in een soort C-achtige taal. Een compiler geeft dan een PDF of EPS bestand. Er is ook een grafische interface in ontwikkling, xasy.

    Een ander programma dat goed met LaTeX overweg kan is xfig (niet voor Windows), dit is geheel grafisch, maar kan exporteren in LaTeX-formaten. Dit is met name geschikt als je diagrammen wilt maken. Voor grafieken is GNUPlot het aangewezen programma. Dit kent allerhande manieren om data en functies te plotten.

    Matlab, Maple en Mathematica kunnen ook in EPS-formaat opslaan en kennen speciale LaTeX-functionaliteit. Ook de opensource wiskundige programma’s zoals Octave en R kunnen dit.

    Is er ook iets om in LaTeX figuren te kunnen tekenen?
    Van oudsher is het uitgebreidste tekenpakket voor LaTeX PSTricks. Dit maakt gebruik van PostScript (wat in feite een hele programmeertaal is) om afbeeldingen te maken. Als je je LaTeX document via DVI naar PostScript compileert werkt dit uitstekend. De ondersteuning is heel uitgebreid, het voordeel van het feit dat het in je LaTeX source wordt opgenomen is dat je ook gemakkelijker (als je dat zou willen) ‘over je pagina heen kunt tekenen’ en dat consistentie met tekst qua lettertype heel gemakkelijk is. Een nadeel is dat het niet (gemakkelijk) werkt met pdfLaTeX, omdat PDF slechts een deelverzameling van de PostScript-commando’s kent. PSTricks kent heel veel extra packages die het maken van afbeeldingen heel erg kunnen vereenvoudigen.

    Een nieuwer alternatief is PGF met TikZ. TikZ is de ‘high level’ laag bovenop PGF. TikZ heeft als voordeel dat het zowel met pdfLaTeX als met LaTeX werkt (en zelfs met tex4ht, omdat het SVG kan produceren), en het qua syntax gewoon LaTeX-achtig is. De handleiding is zeer uitgebreid en er is op een andere plek een voorbeeldengallerij te vinden. Het nadeel aan TikZ is dat het heel traag kan zijn: het doet alle berekeningen in TeX, en dat is geen snelheidsmonster. Ook is het aantal packages minder groot dan voor PSTricks. Het wordt wel centraal ontwikkeld, wat de consistentie van de interface ten goede komt.

    Als laatste zijn er nog pakketten zoals XYPic, maar deze raken onderhand allemaal verouderd en bovengenoemde pakketten hebben alle functionaliteit ook in zich.

    Welke pakketten zijn nog meer handig voor figuren?
    Het pakket subfig kun je gebruiken om afbeeldingen naast elkaar, of onder elkaar te zetten en te nummeren als ‘Fig. 1a’. De functionaliteit van dit pakket wordt ook bijvoorbeeld door Memoir geleverd, dus als je dat gebruikt is subfig niet nodig. ‘subfigure’ is een oudere implementatie van hetzelfde idee, je kunt beter subfig gebruiken.

    Kan ik ook presentaties maken met LaTeX?
    Ja zeker, er zijn zowel packages om PowerPoint-achtige slides te maken (maar dan een stuk verzorgder uiteraard), als om transparanten te maken. Het aangewezen pakket voor het eerste soort presentaties is ‘beamer’. Dit stelt je in staat om in een manier analoog aan hoe je normaal LaTeX-documenten maakt een presentatie te maken, maar dan met ‘\begin{slide}’, et cetera. Ook zijn er mogelijkheden om delen van een slide nog niet weer te geven in het begin, maar pas nadat je op spatie drukt. pdfLaTeX wordt gewoon gebruikt om de slide te renderen, dus de kwaliteit van de wiskunde is bijvoorbeeld excellent. De handleiding is zeer uitgebreid en bevat ook tutorials. Een voorbeeld is hier te vinden.

    Een ouder, gelijksoortig pakket, is ‘prosper’, dit biedt echter minder functionaliteit, HA-prosper is hier een afgeleide van. Beamer biedt wel functionaliteit om prosper te emuleren.

    PDF-presentaties worden gegeven door je PDF-applicatie in full-screen te zetten (voor Adobe is dit b.v. Ctrl+L of Appeltje+L). Het biedt als zodanig dus niet de functionaliteit van PowerPoint, en je wilt daarom misschien zelf een horloge bij de hand houden. Met Beamer is het wel mogelijk om in een dualscreen-setup op je laptop notes te hebben en op het projectiescherm niet. Dit werkt echter niet zo soepel als met PowerPoint of Keynote.

    Voor transparanten is foiltex te gebruiken. Als je met een heel oude LaTeX-installatie opgescheept zit kun je desnoods de class ‘slides’ gebruiken. Beamer kan dit eventueel ook, daarnaast heeft Beamer faciliteiten om aan de hand van de slides ook handouts te genereren die meer tekst bevatten, of om een PDF te genereren (met behulp van pgfpages) die 4 of 8 slides per pagina heeft om uit te printen (eventueel kan zelfs de achtergrondkleur automatisch veranderd worden om inkt te sparen).

    Met welke package maak ik mijn PDF klikbaar?
    Met de package hyperref kun je (interne) links in je document klikbaar maken. Je kunt bijvoorbeeld in de inhoudsopgave of de index klikken om automatisch naar een pagina te gaan, je kunt kruisverwijzingen automatisch in hyperlinks omzetten en ook voetnoten. Als je al bij voorbaat hyperref gebruikt is het aan te raden om niet ‘zie Figuur \ref{fig:vb}’ te typen, maar om ‘zie \autoref{fig:vb}’ te typen, dit geeft hetzelfde resultaat in je PDF-bestand behalve dat in het laatste geval Figuur ook klikbaar is – anders kun je alleen op het getal klikken.

    In de handleiding staat ook beschreven hoe je de presentatie van de links kunt aanpassen, standaard krijg je rode kadertjes om de links heen, dat is niet heel mooi.

    Welke package geeft toegang tot extra PDF-functionaliteit zoals forms en de documentinfo?
    Dit is ook hyperref. Hiermee kun je voor PDF de keywords en de auteur instellen, je kunt forms maken en je kunt instellen hoe je document geopend moet worden, b.v. single page, double page, of fullscreen. Iets wat je niet kunt instellen is de mogelijkheid om commentaar toe te voegen in je PDF, dit kan alleen met de volledige versie van Acrobat geactiveerd worden. Dan kun je wel in Adobe Reader commentaar toevoegen. Er is ook geen gratis software die dit kan activeren.

    Welke package heb ik nodig voor een bibliografie?
    Er zit een heel basale bibliografiefunctionaliteit standaard in LaTeX (deze staat b.v. uitgelegd in de ‘not so short introduction to LaTeX’), maar als je grotere documenten wilt maken is BibTeX het aangewezen programma. Dit is niet zozeer een package, als wel een los programma – maar wel eentje dat standaard meegeleverd wordt.

    Een goede tutorial voor BibTeX is Tame The Beast – de documentatie van BibTeX zelf is niet héél duidelijk. Het idee is als volgt: je maakt een bestand waarin je alle artikelen en boeken die eventueel zou willen citeren opsomt, in een formaat als dit:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    @book{companion, 
        author = "Goossens, Michel and Mittelbach, Franck and Samarin, Alexander", 
        title = "The {{\LaTeX}} {C}ompanion", 
        publisher = "Addison-Wesley", 
        year = 1993, 


    Als je besluit dat je dit werk wilt citeren dan type je in je LaTeX-document \cite{companion}. De eerste keer dat je je document compileert mist LaTeX al deze verwijzingen. Dan echter draai je BibTeX, dat kijkt welke verwijzingen je allemaal hebt gebruikt, en deze haalt het uit bestand met artikelen. Dan maakt het de verwijzingen in de gewenste stijl op en sorteert de lijst eventueel. Als een bepaald tijdschrift of je school of universiteit op een speciale stijl staat, kun je BibTeX het werk laten doen. Je krijgt dan b.v. als auteurs M. Goossens, F. Mittelbach and A. Samarin, of M. Goossens et al. Verwijzingen in de tekst kunnen met nummers zijn, of b.v. GMA1993.

    Een overzicht van de verschillende stijlen van BibTeX vind je hier.

    Oorspronkelijk is BibTeX ontworpen voor Engelse literatuurlijsten bij technische artikelen. Ondertussen wordt het voor allerhande artikelen en talen gebruikt, het loopt dan ook op z’n achterste benen. De taal waarin de stijl-bestanden worden beschreven is ook niet heel toegankelijk. Als opvolger is BibLaTeX gemaakt, dat bijvoorbeeld op een eenvoudiger wijze de gebruiker de opmaak laat aanpassen.

    Om je bibliografie-database te beheren zijn er ook vele programma’s in omloop. Sommige editors hebben hiervoor een hulpmiddel in handen, verder heb je voor OS X Bibdesk – dat standaard bij MacTeX komt, het commerciële Endnote dat ook in BibTeX kan exporteren, JabRef dat onder Java draait, RefDB dat ook andere formaten kan exporteren, of web-based systemen zoals Aigaion. Na een tijdje leg je een grote database aan en zijn zulke systemen onontbeerlijk!

    Met welke package kan ik de marges veranderen?
    Voor dit geldt: bezint, eer ge begint. De standaard layout in LaTeX is wel met enig overleg gekozen. Het is geen al te hippe layout, maar wel een functionele. De marges zijn op A4-papier heel breed, maar dat is ook omdat A4 heel breed is. Weinig boeken worden op A4-formaat uitgegeven, en als ze al zo groot zijn hebben ze vaak meerdere kolommen (kranten b.v. ook), dit omdat heel brede regels niet prettig lezen: als je oog naar de volgende regel gaat raak je gemakkelijker het spoor bijster en begin je een regel te hoog of te laag te lezen. Ook een zekere optische balans wordt nagestreefd. Voordat je de marges dus op 2cm zet, denk hier aan.

    De marges en ruimte voor kop- en voetteksten aanpassen kan met geometry, of op een iets simpeler wijze vmargin.

    Omvattender packages, zoals KOMA-script en memoir bieden deze functionaliteit ook.

    Met welke package kan ik de opmaak van koppen veranderen?
    Dit is misschien niet zo eenvoudig als je zou verwachten. Voor een aantal voorgekookte stijlen kun je fncychap gebruiken. Wil je nog iets anders, dan zul je zelf moeten programmeren (en voor paragrafen). Ook kun je weer een van de omvattender packages nemen, zoals KOMA-script en memoir, die hebben een makkelijker interface om de stijl aan te passen.

    Met welke package kan ik kopteksten en voetteksten aanpassen?
    Fancyhdr wordt hier het meest voor gebruikt, en is ook meestal aan te raden, tenzij je al een complexere class als memoir gebruikt die de functionaliteit ingebouwd heeft.

    Met welke package kan ik andere lettertypen kiezen?
    Het standaardlettertype van LaTeX is wel heel herkenbaar, maar op den duur wel een beetje saai. Het is ook niet echt voor z’n esthetische waarde ontworpen. Het biedt wel veel (zoals verschillende ontwerpgrootten, nette ligaturen, groot tekenrepetoir). Een goede start is deFree Math Font Survey.

    De moeite van het bekijken waard zijn pxfonts (een Palatino-kloon), txfonts (Times-kloon) en Euler (een informeler Lettertype): voor presentaties zou je ook CMBright kunnen overwegen.

    Wiskundige lettertypen zijn dungezaaid, dus voor wiskundige teksten ben je noodzakelijkerwijs op een klein aantal lettertypen aangewezen, omdat de meesten simpelweg de symbolen niet hebben. Er zijn wel commerciële lettertypen voor LaTeX, zoals Lucida, en als je Minion hebt gekocht kun je MnSymbol gebruiken. Wil je echter vooral prozatekst zonder bijzondere symbolen zetten, dan zijn er meer mogelijkheden als je een OpenType-font hebt.

    OpenType-fonts kunnen geconverteerd worden naar een formaat dat LaTeX snapt, hiervoor kun je otfinst gebruiken. Een andere optie is XeTeX, dat direct OpenType-lettertypen kan gebruiken.

    Met welke package kan ik een index maken?
    Dit komt standaard met LaTeX mee, de makeidx package. Een flexibeler alternatief is xindy, dat beter om kan gaan met andere talen dan Engels. Voor afkortingen zijn ook specialistische packages zoals acronym voor afkortingen en glosstex voor een glossary.

    Welke package is geschikt voor <...>?
    Uiteraard kan niet elke package hier behandeld worden, er zijn nog genoeg packages die b.v. symbolenlijsten geven, mogelijkheden om tabellen te maken die over meerdere pagina’s gaan, mooiere tabellen te maken, parallelle teksten te zetten, kritische edities te zetten, en wat al niet. Er is een goede onderwerpsindex voor alle packages. Als je het daar niet vindt, dan kun je het altijd vragen!

    Ik heb de package gevonden die ik nodig heb, maar hoe installeer ik die?
    Als je MikTeX gebruikt, kijk dan eerst of je het in MikTeX niet in de package-manager kunt vinden. Dit zal meestal het geval zijn.

    Voor Linux geldt dat je distributie vaak wel heel veel packages beschikbaar heeft in pakketten, het kan zijn dat je meer moet installeren, bijvoorbeeld omdat het in het pakket ‘texlive-humanities’ of ‘texlive-science’ zit (in Debian). Dit is het gemakkelijkst.

    Zit het niet in de package-manager, of heeft die alleen een oude versie, dan kun je, als je het pakket maar voor één project nodig hebt, gewoon de gewenste .sty-file in dezelfde directory als je document zetten. Het kan zijn dat je package alleen als .ins en .dtx geleverd wordt, dan moet je het eerst zelf compileren: draai (pdf)latex <package>.ins en (pdf)latex <package.dtx> en je krijgt een .sty (of .cls) bestand en de documentatie.

    Is het echter een groot pakket, of gaat het erom dat je een bestand wil patchen waar een bug in zit, of wil je de nieuwste versie, dan zul je het echt zelf moet installeren. Dit kan, je kunt een privé-directorystructuur erop nahouden. Als er bestanden zijn die zowel in jouw directory als in de systeemdirectory staan krijgt jouw bestand voorrang. Die directory wordt meestal aangeduid met $TEXMFHOME, en hoe je daar precies mee moet werken staat in de TUG FAQ.



    Hier staan de vragen die al vaker voorbij gekomen zijn in de LaTeX-topics. Veel vragen zijn hierboven al beantwoord, als dat zo is wordt daarnaar verwezen.

    Wat heb ik nodig om te kunnen LaTeXen?
    Lees hierboven het stuk onder benodigdheden. Je kunt perfect uit te voeten met allemaal gratis software, of je nou Linux, Mac of Windows draait!

    Is het nou handig?
    Uiteindelijk wel. Het heeft een vrij steile leercurve, en voor eenvoudige documenten is het dan ook een stukje ingewikkelder dan Word – alhoewel dat voor een ervaren gebruiker niet meer geldt, maar uiteindelijk zijn langere documenten een stuk beter te behappen in LaTeX dan in Word. Het is echter geen volwaardig DTP-programma, zoals Quark of InDesign, en de opmaak voor een tijdschrift of glossy is dan ook echt moeilijker.

    Kan ik LaTeX naar Word omzetten of omgekeerd?
    Nee, niet direct. Je hebt wel rtf2latex2e en dat kan je aardig op weg helpen, maar het zal nooit perfect zijn. Ook is er latex2rtf. Dit laatste is echter geen TeX-engine, dus het kan al snel het spoor bijster raken. Je kunt nara tex4ht kijken, dat HTML als uitvoer biedt.

    Hoe maak ik presentaties?
    Gebruik beamer. Dat staat hierboven, onder packages, beschreven.

    Hoe verander ik de lettertypes?
    Dat staat ook hierboven uitgelegd, onder packages.

    M’n papierformaat wordt niet correct doorgegeven!
    Ook al doe je \documentclass[a5paper], dan nog kan het zijn dat Adobe denkt dat het A4 is. Door simpelweg \usepackage{geometry} te doen, los je dit meestal op, deze package schrijft namelijk de benodigde speciale commando’s naar de PDF (of DVI) die de viewer correct instrueren.

    De opmaak zint me niet.
    Hierboven staan packages, links en uitleg over het aanpassen van lettertypen, marges en koppen.

    Mijn figuur staat niet waar ik het wil.
    LaTeX kent zogenaamde ‘floats’, dit zijn bijvoorbeeld tabellen of figuren. Die kunnen wat wegdrijven van de plek waar jij ze opgeeft. Dit zorgt ervoor dat de pagina’s beter gevuld kunnen worden. Word doet dit niet, maar eigenlijk doet verder elke zetter of zetprogramma het wel. Kijk maar eens in professioneel gezette boeken. Figuren komen bovenaan een pagina te staan, of op een aparte pagina. Soms echter drijft een figuur een volgende paragraaf in, dat kan wel hinderlijk zijn (na een \clearpage, wat meestal bij een hoofdstuk gebeurt, worden figuren automatisch neergezet). Wil je dit niet, dan is de package placeins de oplossing. Hiermee kun je barrières definiëren waar floats niet voorbij mogen drijven. Wil je echt per se dat je figuur blijft staan op de plek waar jij het wilt, kijk dan in de TeX FAQ.

    Hoe krijg ik het symbool voor …?
    Kijk in deComprehensive LaTeX Symbol list.



    TeX leer je door te doen. Van vrijwel alle packages kun je de source gewoon bekijken in je distributie. Als je zelf een .cls of .sty-bestand wilt schrijven, kijk dan eens in een .sty-bestand uit je distributie. Wil je iets aanpassen, kijk naar de definitie. Er zijn veel pagina’s met voorbeelden en examples. Lees je een manual, en denk je, hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen? Je kunt meestal de source vinden.

    Hier volgt een overzichtje van websites met voorbeelden:

  • TeX showcase. Voorbeelden wat met TeX allemaal mogelijk is.
  • PGF example gallery
  • PSTricks examples
  • Tips voor wiskundige formules.
  • Een volledig Lineaire Algebraboek, inclusief source.
  • De source van de banners zoals die in deze topic gebruikt worden. (En de PDF).
  • Een voorbeeld LaTeX-scriptie die een goed idee geeft hoe je een hele scriptie met LaTeX schrijft. (En nog een linkverzameling.)

    Overige relevante links
  • De Nederlandstalige TeX gebruikersgroep
  • LaTeX Homepage
  • Officiële website met TeX software, templates en meer
  • LaTeX-packages op onderwerp.
  • TeX FAQ
  • Google TeX Group

    Vorige edities van deze topic.
  • LaTeX
  • LateX #2 TeXneuten beantwoorden TeXnische vragen
  • [LaTeX #3] Leer hier de TeXnische kneepjes van het vak.

    Je vindt de source van dit document op de Wiki, waar je deze zelf kunt aanpassen en van nuttige tips en links kunt voorzien.
  • sbientjedinsdag 28 april 2009 @ 15:31
    ik vrees dat ik dit topic nog weleens nodig zal hebben. En ik ben natuurlijk ook bereid te helpen, als de vragen niet te moeilijk zijn
    Visitor.Qdinsdag 28 april 2009 @ 16:10
    Niet zozeer een vraag, noch de oplossing van een probleem in deze post, maar slechts de mededeling dat ik inmiddels LaTeX gebruik voor praktisch alle documenten en presentaties die ik maak. Het enige waar ik nog niet goed mee overweg kan is filmpjes in (pdf) presentaties (dat werkt alleen onder windows, heb ik het idee). Maar goed, ik stel voor mijn presentaties een mediaspeler in met de gewenste filmpjes (playlist) en kan via de desktop cube van ubuntu dan switchen tussen full screen video of full screen presentatie. Werkt eigenlijk best ok

    (lang verhaal voor tvp )
    sbientjedinsdag 28 april 2009 @ 17:26
    presentaties heb ik nog niet gemaakt met LaTeX, maar dat gaat binnenkort zeker gebeuren
    thijsdetweededinsdag 28 april 2009 @ 18:38
    * thijsdetweede vergaapt zich nogmaals aan die OP.
    V2dinsdag 28 april 2009 @ 19:44
    TVP :) Misschien ben ik Iblis dan nog eens voor met 't helpen van iemand ;)

    @Glowmouse: is align niet wat je zoekt, voor je equation-probleem? Zoiets:
    1
    2
    3
    4
    \begin{align}
    y & = & 2x^2 + 4x - 16 \\
    y & = & -x^2 +12x + 2 \\
    \end{align}
    Bioman_1maandag 4 mei 2009 @ 09:27
    quote:
    Op dinsdag 28 april 2009 18:38 schreef thijsdetweede het volgende:
    * Bioman_1 vergaapt zich nogmaals aan die OP.
    sbientjedonderdag 7 mei 2009 @ 14:02
    ja daar ben ik weer Mijn stagebegeleider vindt de : bij mijn figuurcaptions irritant dat is het enige dat ik uit wil schakelen, kan ik dan makkelijk doen in een stylefile of zal ik tegen m zeggen dat ie pech heeft?
    Iblisdonderdag 7 mei 2009 @ 14:10
    Welke class gebruik je?
    sbientjedonderdag 7 mei 2009 @ 14:14
    quote:
    Op donderdag 7 mei 2009 14:10 schreef Iblis het volgende:
    Welke class gebruik je?
    article, of bedoel je dat niet
    Iblisdonderdag 7 mei 2009 @ 14:15
    quote:
    Op donderdag 7 mei 2009 14:14 schreef sbientje het volgende:

    [..]

    article, of bedoel je dat niet
    Ja, dat bedoelde ik. Als je KOMA-classes of b.v. memoir had gebruikt dan was het een ander verhaal geweest. Dan denk ik dat de caption package je wel op weg kan helpen. Ik heb verder nu niet veel tijd om even een voorbeeldje uit te werken.
    sbientjedonderdag 7 mei 2009 @ 14:17
    okee kijk daar even naar.. ik laat het nog wel weten, tnx so far!

    edit - gelukt, dank je wel

    [ Bericht 63% gewijzigd door sbientje op 07-05-2009 14:30:17 ]
    iBoltzaterdag 9 mei 2009 @ 22:12
    Ik wl op me cv de tekst 'Curriculum Vitae' groot als achtergrond gebruiken als achtergrond voor de eerste pagina met een lichtgrijze kleur...

    Iemand een idee hoe ik dit doe? Ik heb in feite nu dit...
    1\begin{cv}{\textsc{Achternaam}, Voornaam \vspace{5pt} \\ {\fontsize{30}{30} \itshape Curriculum Vitae}}


    dit levert dan nu
    1
    2
    Achternaam, Voornaam 
    Curriculum Vitae


    ik maak gebruik van
    \usepackage{fix-cm}, voor de grootte van de tekst
    \usepackage[NoDate]{currvita} voor de cv indeling.
    iBoltzaterdag 9 mei 2009 @ 22:16
    oh en ik wil die graag dan HELEMAAL uitgelijnt hebben tegen de rechterkant van de pagina...

    dus...

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    -------------------
    |                 |
    |       Curriculum| 
    |            Vitae|
    |                 |
    |                 |
    |                 |
    |                 |
    -------------------
    iBoltzondag 10 mei 2009 @ 17:51
    Iemand pleaze ik heb dit nodig
    thijsdetweedezondag 10 mei 2009 @ 18:16
    Voor grijze achtergrond tekst moet je een watermark package hebben. Ik heb om knijtergroot "draft' te printen prelim2e gebruikt, dat werkte prima voor dit soort grappen. Misschien voor jou ook.
    zuiderbuurmaandag 11 mei 2009 @ 16:17
    Hallo,

    ik ben aan het experimenteren met het gebruik van Tikz binnen Beamer....

    Dit werkt (dus zonder Beamer):
    SPOILER
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    32
    33
    34
    35
    36
    37
     \documentclass[13pt,handout]{article}
     \usepackage{float, graphicx, amssymb,amsmath,amsfonts, anysize, palatino, color,placeins}

    \usepackage{tikz}
    \usetikzlibrary{matrix}
    \usetikzlibrary{fit}
    \usetikzlibrary{shapes.geometric}
    \usetikzlibrary{arrows}

    \title{A test}
    \begin{document} 
    \begin{tikzpicture} 
    \draw (-1.5,0) -- (1.5,0); 
    \draw (0,-1.5) -- (0,1.5); 
    \end{tikzpicture}
    a test 
    \begin{tikzpicture}[
       set/.style={shape=ellipse, inner sep=0pt, minimum width=1 cm,draw},
      pijl/.style={->,>=stealth'},
                lus/.style={->,>=stealth',min distance=8mm,looseness=20,loop},
            ]
            
              \matrix[matrix of nodes,
                every node/.append style={inner sep = 0pt, minimum width=1em,minimum height=4pt},
                row sep={12pt},
                column sep={3cm,between origins}] {
                |(CP-1)| & |(CL-1)| \\
                |(CP-2)| & |(CL-2)| \\
                |(CP-3)| & |(CL-3)|  \\
            };
        \node[name=CP, set, fit=(CP-1) (CP-2) (CP-3)] {};
           \node[name=CL, set, fit=(CL-1) (CL-2) (CL-3)] {};
          \node[above] at (CP.north) {$C pt$};
            \node[above] at (CL.north) {$C L$};
             \end{tikzpicture}

    \end{document}
    Dit werkt niet in Beamer:
    SPOILER
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    32
    33
    34
    35
    36
    37
    38
    39
    40
    41
    42
    43
    44
    45
    46
    47
    48
    49
    50
    51
    52
    53
    54
    55
    56
    57
    58
    59
    60
     \documentclass[13pt,handout]{beamer}
     
     \usepackage{float, graphicx, amssymb,amsmath,amsfonts, anysize, palatino, color,placeins}

    \usepackage{tikz}
    \usetikzlibrary{matrix}
    \usetikzlibrary{fit}
    \usetikzlibrary{shapes.geometric}
    \usetikzlibrary{arrows}


    \mode<presentation>
    {
    \usetheme{CambridgeUS}

    }
    \setbeamertemplate{blocks}[default]

    \title{A test}


    \begin{document} 

    \begin{frame}
    \begin{tikzpicture} 
    \draw (-1.5,0) -- (1.5,0); 
    \draw (0,-1.5) -- (0,1.5); 
    \end{tikzpicture}
    a test 
    \begin{tikzpicture}[
       set/.style={shape=ellipse, inner sep=0pt, minimum width=1 cm,draw},
      pijl/.style={->,>=stealth'},
                lus/.style={->,>=stealth',min distance=8mm,looseness=20,loop},
            ]
            
              \matrix[matrix of nodes,
                every node/.append style={inner sep = 0pt, minimum width=1em,minimum height=4pt},
                row sep={12pt},
                column sep={3cm,between origins}] {
                |(CP-1)| & |(CL-1)| \\
                |(CP-2)| & |(CL-2)| \\
                |(CP-3)| & |(CL-3)|  \\
            };

           \node[name=CP, set, fit=(CP-1) (CP-2) (CP-3)] {};
           \node[name=CL, set, fit=(CL-1) (CL-2) (CL-3)] {};
          \node[above] at (CP.north) {$C pt$};
            \node[above] at (CL.north) {$C L$};
           \foreach \van/\naar/\label in {
                    CP-1/CL-1/\iota, CP-2/CL-2/\iota^{\perp}, CP-3/CL-3/\iota^{opp}} {
                \draw (\van) edge[pijl] node[above,midway] {$\label$} (\naar);
            }
             \draw (CL-1) edge[pijl,bend right=30] node[above, midway] {$\iota^*$} (CP-1);
             \draw (CP-2.north west) edge[lus,out=150,in=240] node[left] {$\alpha$} (CP-2.south west);
             \draw (CL-2.south east) edge[lus,out=0,in=90,looseness=32] node[right] {$\beta$} (CL-2.north east);
             \end{tikzpicture}


     \end{frame}
    \end{document}
    Maar met de eerste figuur werkt het wel in Beamer:
    SPOILER
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    32
     \documentclass[13pt,handout]{beamer}
     
     \usepackage{float, graphicx, amssymb,amsmath,amsfonts, anysize, palatino, color,placeins}

    \usepackage{tikz}
    \usetikzlibrary{matrix}
    \usetikzlibrary{fit}
    \usetikzlibrary{shapes.geometric}
    \usetikzlibrary{arrows}


    \mode<presentation>
    {
    \usetheme{CambridgeUS}

    }
    \setbeamertemplate{blocks}[default]

    \title{A test}


    \begin{document} 

    \begin{frame}
    \begin{tikzpicture} 
    \draw (-1.5,0) -- (1.5,0); 
    \draw (0,-1.5) -- (0,1.5); 
    \end{tikzpicture}


     \end{frame}
    \end{document}
    Hier begrijp ik dus niks van. Hij zegt iets over pgfbasematrix error, en iets met een single ampersand.
    Maar buiten beamer werken beide figuren, en binnen beamer werkt één van de twee figuren wel nog.

    Wie kan dit verklaren?
    iBoltdinsdag 12 mei 2009 @ 15:18
    Nog een vraagje... ik wil graag bookmarks maken in me latex bestand maar hoe doe ik dit? Ik ken wel het \label commando maar deze verschijnt dan niet in de bookmarkbalk van een pdf...
    sbientjedinsdag 12 mei 2009 @ 15:43
    quote:
    Op dinsdag 12 mei 2009 15:18 schreef iBolt het volgende:
    Nog een vraagje... ik wil graag bookmarks maken in me latex bestand maar hoe doe ik dit? Ik ken wel het \label commando maar deze verschijnt dan niet in de bookmarkbalk van een pdf...
    daarvoor kan je het package hyperref gebruiken

    als je met bookmarks bedoelt dat je aan de linkerkant zo'n overzichtje van de inhoud krijgt tenminste
    Iblisdinsdag 12 mei 2009 @ 16:27
    quote:
    Op maandag 11 mei 2009 16:17 schreef zuiderbuur het volgende:
    Hier begrijp ik dus niks van. Hij zegt iets over pgfbasematrix error, en iets met een single ampersand.
    Maar buiten beamer werken beide figuren, en binnen beamer werkt één van de twee figuren wel nog.

    Wie kan dit verklaren?
    De uitleg staat in 17.5 ‘Considerations Concerning Active Characters’, in ieder geval is de truc om in je matrix-declaratie iets als 'ampersand replacement=\&' toe te voegen, en dan niet & als scheider tussen de cellen, maar \& te gebruiken.

    Dus iets als \matrix[matrix of nodes,ampersand replacement=\&] { … }; dan zou het moeten werken.
    Brentmeisterdinsdag 12 mei 2009 @ 16:31
    Mooie OP!!
    iBoltdinsdag 12 mei 2009 @ 17:20
    quote:
    Op dinsdag 12 mei 2009 15:43 schreef sbientje het volgende:

    [..]

    daarvoor kan je het package hyperref gebruiken

    als je met bookmarks bedoelt dat je aan de linkerkant zo'n overzichtje van de inhoud krijgt tenminste
    Hyperref gebruik ik inderdaad maar als je ergens een \label toevoegt voegt hij dit niet toe aan de bookmarks die dan ook in het overzichtje komen... dit z'n enkel hoofdstukken en paragrafen...
    Iblisdinsdag 12 mei 2009 @ 17:34
    Je kunt de package ‘bookmark’ gebruiken om zelf bookmarks te maken e.d.. Ik heb het verder niet gebruikt, en weet er dus nagenoeg niets van.
    zuiderbuurwoensdag 13 mei 2009 @ 09:01
    quote:
    Op dinsdag 12 mei 2009 16:27 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    De uitleg staat in 17.5 ‘Considerations Concerning Active Characters’, in ieder geval is de truc om in je matrix-declaratie iets als 'ampersand replacement=\&' toe te voegen, en dan niet & als scheider tussen de cellen, maar \& te gebruiken.

    Dus iets als \matrix[matrix of nodes,ampersand replacement=\&] { … }; dan zou het moeten werken.
    Dat werkt prima nu! Knap dat je dat gevonden hebt. Ik vond het echt eigenaardig dat dat wel werkte in tikz maar niet als je ook met beamer werkt. Raar dat de oplossing zo eenvoudig is.
    sbientjemaandag 25 mei 2009 @ 14:35
    Potju zeg! het zit me niet zo mee... weer een probleem

    Ik heb dus een document als twoside article. Het probleem is... het begint met romeinse nummering, en dan na de inhoudsopgave wordt het gewoon eh, arabisch genummerd zeg maar. Alleen nu begint de eerste bladzijde na de romeinse dus aan de rechterkant. Niet zo erg, als de laatste van de inhoudsopgave links was, maar die is ook rechts en nu gaat het dus allemaal in de soep!

    Ik heb het nu opgelost op deze manier, en dan alles voor section 1 oneside, maar dat vind ik niet erg sjiek..

    edit - ik zou wel een lege pagina kunnen toevoegen, zodat hoofdstuk 1 zeg maar gewoon rechts begint, dat is ook wel netter misschien.. maar het moet wel in 1 keer naar de drukker kunnen, dus die moet alleen op dubbelzijdig afdrukken duwen en dan moet het er goed uitkomen... lastig


    edit2: damit! ik zeg het verkeerd.. ze staan allebei op de linkerpagina, helemaal stom of niet? Met een lege pagina klopt het wel in pagina's, maar een lege rechterpagina vind ik geen gezicht...

    [ Bericht 14% gewijzigd door sbientje op 25-05-2009 14:42:57 ]
    V2maandag 25 mei 2009 @ 18:27
    Ik snap het probleem niet zo. Als de laatste pagina van je inhoudsopgave een verso is (een linkerkant, of een achterkant), dan is er toch niks aan de hand? Hoofdstuk 1 begint dan gewoon op een recto (rechts, voorkant). Als de laatste pagina van je inhoudsopgave een recto is voeg je 1 lege pagina toe (romeins genummerd, lijkt me? of zonder nummer, kan ook), dat wordt dan een verso, en dan staat je hoofdstuk 1 weer netjes op een recto.
    sbientjemaandag 25 mei 2009 @ 18:52
    quote:
    Op maandag 25 mei 2009 18:27 schreef V2 het volgende:
    Ik snap het probleem niet zo. Als de laatste pagina van je inhoudsopgave een verso is (een linkerkant, of een achterkant), dan is er toch niks aan de hand? Hoofdstuk 1 begint dan gewoon op een recto (rechts, voorkant). Als de laatste pagina van je inhoudsopgave een recto is voeg je 1 lege pagina toe (romeins genummerd, lijkt me? of zonder nummer, kan ook), dat wordt dan een verso, en dan staat je hoofdstuk 1 weer netjes op een recto.
    hoofdstuk 1 begint op een verso, en de laatste pagina van mijn inhoudsopgave is ook een verso. Als ik dit dus zo print, dan gaat het verkeerd, dat is het probleem. Ik wil gewoon dat na die laatste verso van de inhoudsopgave hoofdstuk 1 op een recto komt, en niet dat ie dan met een verso begint. Ik kan er een lege pagina tussen doen, maar dan is de lege een recto, en dat vind ik lelijk...

    is het probleem zo duidelijker?
    Visitor.Qmaandag 25 mei 2009 @ 18:55
    Je wilt je hoofdstuk 1 dus 1 pagina 'terug' schuiven richting je inhoudsopgave?

    En hoe groot is de inhoudsopgave eigenlijk? Als die op 2 pagina's past zou ik die ook naast elkaar zetten.
    sbientjemaandag 25 mei 2009 @ 19:06
    quote:
    Op maandag 25 mei 2009 18:55 schreef Visitor.Q het volgende:
    Je wilt je hoofdstuk 1 dus 1 pagina 'terug' schuiven richting je inhoudsopgave?

    En hoe groot is de inhoudsopgave eigenlijk? Als die op 2 pagina's past zou ik die ook naast elkaar zetten.
    mijn inhoudsopgave is 2 paginas, en dan nog 1 pagina met de figuren en tabellen zeg maar... dat is de laatste pagina van mijn inhoudsopgave.. het probleem is dus niet dat ze achter elkaar komen, maar dat latex de bladzijdes niet om en om recto en verso 'print', maar twee versos achter elkaar..ik wil eigenlijk gewoon bij hoofdstuk 1 zeggen: jij bent een recto, en de volgende pagina's dus gewoon om en om verso recto...
    kamustramaandag 25 mei 2009 @ 19:13
    Tvp, nette OP
    V2maandag 25 mei 2009 @ 20:29
    Sbientje en ik zijn het oneens Sbientje d'r recto/verso-verwarring kwam doordat de buiten-marge groter wordt gemaakt dan de binnen-marge. Memoir doet dit overigens ook, zie bijv. de 'Predefined layouts' op pp. 90-91 in memman.pdf.
    Sbientje haar argument: door het inbinden is er aan de binnenkant minder ruimte over, dus is het raar dat de binnenmarge zo klein is. Wat best een goed argument is natuurlijk. Memoir heeft hier overigens \spinemargin voor, om zo het inbindverlies wat tegen te gaan.
    Mijn argument voor een brede buiten-marge: het staat mooier, vind ik dan, en zo kan je margin-notes en dergelijke kwijt. Ik heb btw even een onstatistische steekproef genomen zowel Lamport's LaTeX-boek als Goossens' Companion hebben ook een kleine binnenmarge, en een grote buitenmarge.
    Wat doet de rest van de LaTeXende fokkers?
    sbientjemaandag 25 mei 2009 @ 20:38
    ja, ik vind het dus logischer dat rechto wat verder naar rechts staat en verso wat verder naar links, zodat je niet helemaal in het boek hoeft om de eerste woorden van een regel te lezen
    Iblismaandag 25 mei 2009 @ 22:13
    quote:
    Op maandag 25 mei 2009 20:38 schreef sbientje het volgende:
    ja, ik vind het dus logischer dat rechto wat verder naar rechts staat en verso wat verder naar links, zodat je niet helemaal in het boek hoeft om de eerste woorden van een regel te lezen
    Je kunt even in de memoir manual kijken; daar staan voorbeelden van pagina-layouts in. Het is zeer ongebruikelijk dat de buitenmarge kleiner is dan de binnenmarge. Het ziet er ook echt aanmerkelijk minder mooi uit. Je kunt eventueel wel wat witruime reserveren voor het inbinden, maar uiteindelijk moet het rugwit toch kleiner worden dan zijwit als je het document openlegt.
    sbientjemaandag 25 mei 2009 @ 22:34
    het mooiste is imo als je zeg maar 2 cm voor het inbinden reserveert, en dan de marges links en recht gelijk houdt, zodat het voor het oog in het midden staat. Ik was ervan overtuigd dat dat ook de bedoeling was van dat twoside, maar dat blijkt dus niet zo te zijn
    Iblismaandag 25 mei 2009 @ 23:57
    quote:
    Op maandag 25 mei 2009 22:34 schreef sbientje het volgende:
    het mooiste is imo als je zeg maar 2 cm voor het inbinden reserveert, en dan de marges links en recht gelijk houdt, zodat het voor het oog in het midden staat. Ik was ervan overtuigd dat dat ook de bedoeling was van dat twoside, maar dat blijkt dus niet zo te zijn
    Nee, twoside maakt de buitenste marge (zijwit) breder dan de binnenste (rugwit); dat is normaal. 2cm voor inbinden reserveren is trouwens wel veel.
    sbientjedinsdag 26 mei 2009 @ 10:42
    quote:
    Op maandag 25 mei 2009 23:57 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Nee, twoside maakt de buitenste marge (zijwit) breder dan de binnenste (rugwit); dat is normaal. 2cm voor inbinden reserveren is trouwens wel veel.
    dat is bij mij in mijn document niet het geval... en ik zie daar ook totaal het nut niet van in. Maar goed, ik blijf dus lekker bij oneside dan
    Iblisdinsdag 26 mei 2009 @ 10:52
    quote:
    Op dinsdag 26 mei 2009 10:42 schreef sbientje het volgende:

    [..]

    dat is bij mij in mijn document niet het geval... en ik zie daar ook totaal het nut niet van in. Maar goed, ik blijf dus lekker bij oneside dan
    Er is vrij veel gediscussieerd over paginavormgeving, en echt, als een boek of thesis open ligt is het volgende (met constructielijnen) hetgeen je meestal ziet (wel enigszins overdreven):



    Natuurlijk wordt bij pockets gewoon amper witruimte gebruikt, maar in een wat ruimer opgezet boek is dat meestal het idee. Als je in het midden een bredere marge hebt heb je een vreemde aanblik, alsof de pagina's elkaar afstoten en eigenlijk niet bij elkaar horen.

    Soms doen studieboeken het wel, maar meestal wordt de marge dan vrij intensief voor aantekeningen en opmerkingen gebruikt.
    sbientjedinsdag 26 mei 2009 @ 10:59
    quote:
    Op dinsdag 26 mei 2009 10:52 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Er is vrij veel gediscussieerd over paginavormgeving, en echt, als een boek of thesis open ligt is het volgende (met constructielijnen) hetgeen je meestal ziet (wel enigszins overdreven):

    [ afbeelding ]

    Natuurlijk wordt bij pockets gewoon amper witruimte gebruikt, maar in een wat ruimer opgezet boek is dat meestal het idee. Als je in het midden een bredere marge hebt heb je een vreemde aanblik, alsof de pagina's elkaar afstoten en eigenlijk niet bij elkaar horen.

    Soms doen studieboeken het wel, maar meestal wordt de marge dan vrij intensief voor aantekeningen en opmerkingen gebruikt.
    ik neem het meteen van je aan, maar het probleem is... in mijn document is het wel zo dat recto verder rechts staat en verso verder links... ik denk als ik ze in een boek doe, dat het er prima uitziet, maar dat zal ik nog wel eens proberen.

    ik geloof best dat er over nagedacht is, ik vind de conclusie alleen stom
    Caracallawoensdag 3 juni 2009 @ 13:04
    Beste mensen,

    Ik ben aan het overwegen scriptie in Latex te schrijven, de kwaliteit is indrukwekkend. Ik heb er een aantal problemen mee gehad en voor de meeste een oplossing weten te vinden, er is er echter nog één over. De annotatie. Volgens de regels van de universiteit moet je de eerste keer dat je een werk citeert in de voetnoot Auteur, volledige titel (plaats van uitgave jaartal uitgave) noemen. Bij daaropvolgende noten moet je een verkorte titel gebruiken. In de bibliografie moet uiteraard de volledige titel staan. De plaats van uitgave heb ik er in gekregen door die bij het jaartal te zetten en het geheel binnen {} te zetten. Ik had gedacht de titel er in te krijgen door een nieuw /cite commando te maken.
    te weten:
    \newcommand {\citeer} [1]{%
    \citeauthor{#1}, \citetitle{#1} ((\citeyear{#1})
    }
    De verkorte titel had ik dan gedacht in een ander bibtex veld te zetten en daarvoor ook een \cite commando te maken.
    Helaas, dit werkt niet. Latex (of is Bibtex het probleem?) lijkt het \citetitle commando niet te accepteren. Ik heb natuurlijk in de documentatie gezocht maar heb niets weten te vinden. Latex lijkt er geen rekening mee te houden dat je iets anders dan auteur/jaartal in de voetnoot zou willen.
    Is er een oplossing voor dit probleem of kan ik maar beter teruggaan naar Openoffice?

    Alvast bedankt.

    [ Bericht 0% gewijzigd door Caracalla op 03-06-2009 13:16:01 ]
    Ibliswoensdag 3 juni 2009 @ 13:40
    De plaats van uitgave zet je normaliter in je BibTeX-veld genaamd ‘address’, ik snap niet helemaal waarom je dat bij het jaartal inknoeit, bovendien breken sommige stijlen het jaartal af op vier tekens!

    Ik denk dat je beste gok het jurabib pakket is. Dat kan in voetnoten citeren en automatisch voor de volgende citaties een kortere titel gebruiken. Ook kan het bij herhaalde auteurs ‘idem’ gebruiken, of bij herhaalde werken ‘ibid.’, (eventueel niet over paginagrenzen heen) mocht je dat willen.

    Dit ondersteunt ook voor BibTeX de velden 'shortauthor' en 'shorttitle'.

    Het is aan te raden de handleiding goed door te lezen. Ik heb het nooit gebruikt echter, het lijkt me meer een ‘alfa-manier’ van citeren. Als je er niet uitkomt dan kan ik wel kijken of ik er wat van kan maken, maar voor mij is het ook nieuw…
    Caracallawoensdag 3 juni 2009 @ 13:56
    quote:
    Op woensdag 3 juni 2009 13:40 schreef Iblis het volgende:
    De plaats van uitgave zet je normaliter in je BibTeX-veld genaamd ‘address’, ik snap niet helemaal waarom je dat bij het jaartal inknoeit, bovendien breken sommige stijlen het jaartal af op vier tekens!
    Had ik aan gedacht maar ik wist niet hoe ik het dan in het document kon laten zien. Als dat met jurabib kan is dat natuurlijk een veel betere oplossing
    quote:
    Op woensdag 3 juni 2009 13:40 schreef Iblis het volgende:Ik denk dat je beste gok het jurabib pakket is. Dat kan in voetnoten citeren en automatisch voor de volgende citaties een kortere titel gebruiken. Ook kan het bij herhaalde auteurs ‘idem’ gebruiken, of bij herhaalde werken ‘ibid.’, (eventueel niet over paginagrenzen heen) mocht je dat willen.

    Dit ondersteunt ook voor BibTeX de velden 'shortauthor' en 'shorttitle'.
    Klinkt precies als wat ik nodig heb, ik zal de documentatie dan maar eens gaan lezen.
    Bedankt voor de tip en de snelheid.
    quote:
    Op woensdag 3 juni 2009 13:40 schreef Iblis het volgende:...het lijkt me meer een ‘alfa-manier’ van citeren. Als je er niet uitkomt dan kan ik wel kijken of ik er wat van kan maken, maar voor mij is het ook nieuw…
    Ik studeer geschiedenis dus dat is wel redelijk alfa ja
    123hopsaflopswoensdag 3 juni 2009 @ 13:57
    misschien niet de allerslimste vraag, maar wel pakket (opmaak in Latex) is het beste om toetsen in te zetten?
    Ibliswoensdag 3 juni 2009 @ 14:21
    quote:
    Op woensdag 3 juni 2009 13:57 schreef JoPiDo het volgende:
    misschien niet de allerslimste vraag, maar wel pakket (opmaak in Latex) is het beste om toetsen in te zetten?
    Ik zou even in de topical index kijken. Ook hier heb ik geen ervaring mee, maar de package exam of examdesign zou je misschien verder kunnen helpen.
    123hopsaflopsdonderdag 4 juni 2009 @ 22:19
    quote:
    Op woensdag 3 juni 2009 14:21 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Ik zou even in de topical index kijken. Ook hier heb ik geen ervaring mee, maar de package exam of examdesign zou je misschien verder kunnen helpen.

    thanks! het ziet er nu een stuk beter uit!
    kingjottedinsdag 9 juni 2009 @ 00:25
    Wederom bedankt voor de uitgebreide OP, heeft zojuist m'n scriptie gered
    kingjottewoensdag 10 juni 2009 @ 11:16
    Ik heb een probleem waar ik niet uit kom,

    Ik gebruik fancyheaders, ongeveer zo:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    \fancyhead{}
    \fancyfoot{}
    \lhead{\includegraphics[width=3cm]{./images/plaatje}}
    \rhead{\fontspec{Verdana}\textbf{\leftmark}}
    \cfoot{}
    \rfoot{\fontspec{Verdana}\textbf{\thepage}}


    maar als ik nu een \section* maak komt daar de laatste \section titel boven te staan.

    Iemand enig idee hoe dat op te lossen is?
    Ibliswoensdag 10 juni 2009 @ 11:23
    quote:
    Op woensdag 10 juni 2009 11:16 schreef kingjotte het volgende:
    Ik heb een probleem waar ik niet uit kom,

    Ik gebruik fancyheaders, ongeveer zo:
    [ code verwijderd ]

    maar als ik nu een \section* maak komt daar de laatste \section titel boven te staan.

    Iemand enig idee hoe dat op te lossen is?
    Door de manual, p. 10 en 11, te lezen:
    quote:
    As a final remark you should also note that the * forms of the \chapter etc. commands do not call the mark commands. So if you want your preface to set the header info but not be numbered nor be put in the table of contents, you must issue the \markboth command yourself, e.g.

    1\chapter*{Preface\markboth{Preface}{}} 


    Entering the \markboth command inside the \chapter* insures that the mark will not be separated from the title by a page break. Of course with \chapter* this wouldn’t be a problem if you put the mark command after the chapter title, as the \chapter* command starts at a new page. However with a \section* it could be dangerous to say:

    1
    2
    \section*{Preface} 
    \markboth{Preface}{} 


    as a page break may occur between the two commands.
    kingjottewoensdag 10 juni 2009 @ 13:24
    quote:
    Op woensdag 10 juni 2009 11:23 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Door de manual, p. 10 en 11, te lezen:
    [..]
    Had 'm gelezen, alleen dat stukje geskipt denk ik. iig erg bedankt, het werkt en het ziet er fancy uit (Haha, fancyhdr, woordgrap)
    iBoltdonderdag 18 juni 2009 @ 21:10
    Vraagje van mij kant...

    1
    2
    3
    4
    5
    \usepackage{float}

    \floatstyle{ruled}
    \newfloat{program}{thp}{lop}
    \floatname{program}{Program}


    Hiermee krijg je vervolgens het volgende...
    http://en.wikibooks.org/w(...)ptions#Custom_Floats

    Maar nu wil ik graag dat wanneer ik het volgende doe...
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    \begin{program}
       \caption{main.c}
       \begin{verbatim}
          ...
          zeer lange code...
          ...
       \end{verbatim}
    \end{program}


    Maar nu gaat dit maar door tot 1 pagina en verdwijnt de rest... het gaat niet verder op meerdere pagina's... hoe moet ik de begincode veranderen zodat het wel gebeurt?
    Iblisdonderdag 18 juni 2009 @ 21:14
    Je moet de package listings gebruiken. Dat kan splitsen over pagina's, bovendien kan het code opmaken, en het kan direct een file includen, je kunt b.v. doen \lstinputlisting[language=C]{main.c} doen.

    Verbatim is niet zo heel flexibel. Ik zie trouwens ook dat die pagina het ook vermeldt. Listings is echt de moeite waard!
    iBoltdonderdag 18 juni 2009 @ 21:19
    quote:
    Op donderdag 18 juni 2009 21:14 schreef Iblis het volgende:
    Je moet de package listings gebruiken. Dat kan splitsen over pagina's, bovendien kan het code opmaken, en het kan direct een file includen, je kunt b.v. doen \lstinputlisting[language=C]{main.c} doen.

    Verbatim is niet zo heel flexibel. Ik zie trouwens ook dat die pagina het ook vermeldt. Listings is echt de moeite waard!
    Ja listing ken ik maar dan krijg ik niet zo'n nette begin opmaak :P zo met die caption...

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    -----------------
    Caption
    -----------------
    ...
    code
    ...
    -----------------
    Iblisdonderdag 18 juni 2009 @ 21:22
    quote:
    Op donderdag 18 juni 2009 21:19 schreef iBolt het volgende:

    [..]

    Ja listing ken ik maar dan krijg ik niet zo'n nette begin opmaak zo met die caption...
    [ code verwijderd ]
    Ik denk dat je beste punt dan is zelf de caption te specificeren (top) en een frame te specificeren, en dan zo dicht mogelijk te komen bij wat je daar wilt. Floats breken over pagina's heen is sowieso ellendig.
    zuiderbuurmaandag 22 juni 2009 @ 16:47
    Hallo,

    Zitten hier ook mensen met kennis van Geogebra? (Dat is toch ook wel latex-gerelateerd).
    Visitor.Qmaandag 22 juni 2009 @ 21:44
    Ik maak een presentatie in beamer, en met de volgende slide heb ik een probleem met verspringende afbeeldingen:
    SPOILER
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    \documentclass{beamer}
    \usepackage{default}
    \usepackage{hyperref}
    \title{How To: Eclipse}
    \begin{document}
    \frame[plain]{\frametitle{The workspace}
       \begin{description}
        \only<1>{\item[project explorer] You collect your projects here (essentially what's in your workspace directory), and can access files from here.}
        \only<2>{\item[program code] This is where you edit the source code of your project.}
    % <<<< knip >>>>
       \end{description}
       \begin{center}
        \includegraphics<1>[height=0.5\textheight] {img/gui-pe}
        \includegraphics<2>[height=0.5\textheight] {img/gui-code}
    % <<<< knip >>>>
    \end{center}
    }
    \end{document}
    Over 2 slides (in dit geval) wil ik een description hebben, met daaronder een afbeelding van het onderwerp. De afbeeldingen zijn precies even hoog, maar de description varieert tussen de 2 en de 4 regels. Ik vind het mooi als de plaatjes precies over elkaar heen komen als ik van sldie 1 naar 2 ga, maar dat gebeurt dus niet. De afbeelding verspringt enkele (tientallen) pixels omhoog of omlaag. Dit gebeurt ook als de descriptions in beide gevallen gewoon 2 regels zijn. Waar ligt dit aan, en hoe kan ik dit voorkomen? Ik heb al met vfill geprobeerd om de afbeelding omlaag te duwen (er is zat ruimte), maar toch lijkt het alsof hij direct onder de description wordt neergezet.

    [ Bericht 1% gewijzigd door Visitor.Q op 22-06-2009 21:47:44 (begin en end document in het minimum example gezet) ]
    Iblismaandag 22 juni 2009 @ 22:13
    Goed punt. Ik haat dit ook. Ik los het meestal op met een oplossing waar ik zelf eigenlijk niet zo tevreden over ben, namelijk: minipages, zoals dit:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    \frame[plain]{\frametitle{The workspace}
       \begin{minipage}[!t]{0.95\textwidth}
           \begin{description}
            \only<1>{\item[project explorer] You collect your projects here (essentially what's in your workspace directory), and can access files»
            \only<2>{\item[program code] This is where you edit the source code of your project.}
           \end{description}
       \end{minipage}
       \begin{minipage}[!t]{0.02\textwidth}
           \rule{1pt}{2cm}
       \end{minipage}
       \begin{center}
        \includegraphics<1>[height=0.5\textheight] {img/gui-pe}
        \includegraphics<2>[height=0.5\textheight] {img/gui-code}
       \end{center}
    }


    Vervang even die 1pt door 0pt bij je uiteindelijke document, die 1pt is zodat je ziet hoe het werkt. Die twee minipages komen naast elkaar, en de rechter forceert de hoogte zeg maar (2cm in dit geval), dat kun je nog wat tweaken. Maar hè, ideaal is het niet.
    Iblismaandag 22 juni 2009 @ 22:16
    quote:
    Op maandag 22 juni 2009 16:47 schreef zuiderbuur het volgende:
    Hallo,

    Zitten hier ook mensen met kennis van Geogebra? (Dat is toch ook wel latex-gerelateerd).
    Ik ken het niet.
    Visitor.Qmaandag 22 juni 2009 @ 22:29
    quote:
    Op maandag 22 juni 2009 22:13 schreef Iblis het volgende:
    Goed punt. Ik haat dit ook. Ik los het meestal op met een oplossing waar ik zelf eigenlijk niet zo tevreden over ben, namelijk: minipages, zoals dit:
    [ code verwijderd ]

    Vervang even die 1pt door 0pt bij je uiteindelijke document, die 1pt is zodat je ziet hoe het werkt. Die twee minipages komen naast elkaar, en de rechter forceert de hoogte zeg maar (2cm in dit geval), dat kun je nog wat tweaken. Maar hè, ideaal is het niet.
    He, bedankt! Blij dat ik niet de enige ben die hier tegenaan loopt. M.i. zou juist LaTeX beamer dit gewoon goed moeten doen (zonder al te veel gehannes). Troost is dat het met powerpoint e.d. sowieso niet lukt als je ook maar iets handmatig hebt veranderd...
    zuiderbuurdinsdag 23 juni 2009 @ 07:57
    quote:
    Op maandag 22 juni 2009 22:16 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Ik ken het niet.
    Het is een gratis programma, waarmee je allerlei interactive "applets" kan maken, met puntjes, rechten, driehoeken, cirkels,... Je kan er ook afbeeldingen mee maken, wat voor mij het interessantste is.
    iBoltdonderdag 25 juni 2009 @ 13:35
    Texlipse geen extra programma meer nodig (uitbreiding voor eclipse voor latex)
    zuiderbuurdinsdag 30 juni 2009 @ 08:55
    Hallo

    Ik zou in Beamer een slide waarop aanvankelijk enkel links een plaatje staat, en dan na de volgende "\pause" komt er rechts nog een plaatje bij.

    Ik heb nu deze code gebruikt:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    32
    33
    34
    35
    36
    37
    38
    39
    \begin{frame}
    \begin{overlayarea}{\textwidth}{2cm} 
    \only<1|handout:0>{
    \begin{figure}[h]
      \hfill
      \begin{minipage}[t]{.45\textwidth}
        \begin{center}  
          \epsfig{file=figuur1.png, scale=0.65}
            \end{center}
      \end{minipage}
      \hfill
     \begin{minipage}[t] {.45\textwidth}
        \begin{center}  
          \epsfig{file=wittefiguur.png, scale=0.6}
        \end{center}
      \end{minipage}
     \hfill
    \end{figure}

    \only<2|handout:0>{
    \begin{figure}[h]
      \hfill
      \begin{minipage}[t]{.45\textwidth}
        \begin{center}  
          \epsfig{file=figuur1.png, scale=0.65}
            \end{center}
      \end{minipage}
      \hfill
     \begin{minipage}[t] {.45\textwidth}
        \begin{center}  
          \epsfig{file=figuur2., scale=0.6}
        \end{center}
      \end{minipage}
     \hfill
    \end{figure}
    }

    \end{overlayarea}
    \end{frame}


    Is dit de beste manier? :?
    Iblisdinsdag 30 juni 2009 @ 09:05
    In principe werkt dit, maar je zou volgens mij ook, maar dat heb ik niet getest, dit kunnen doen:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    \begin{figure}[h]
      \hfill
      \begin{minipage}[t]{.45\textwidth}
        \begin{center}  
          \epsfig{file=figuur1.png, scale=0.65}
            \end{center}
      \end{minipage}
      \hfill
     \begin{minipage}[t] {.45\textwidth}
        \begin{center}  
          \only<1>{
             \epsfig{file=wittefiguur.png, scale=0.6}
           }
           \only<2|handout:0> {
               \epsfig{file=figuur2., scale=0.6}
            }
        \end{center}
      \end{minipage}
     \hfill
    \end{figure}
    }


    Dus alleen datgene wat werkelijk verandert tussen only-zetten. Overigens, dat overlayarea kende ik niet, maar dat is precies wat Visitor.Q nodig had in deze post! Dus als je dat nog leest Visitor.Q

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    \begin{overlayarea}{\textwidth}{2cm}
           \begin{description}
            \only<1>{\item[project explorer] You collect your projects here (essentially what's in your workspace directory), and can access files»
            \only<2>{\item[program code] This is where you edit the source code of your project.}
           \end{description}
    \end{overlayarea}
    zuiderbuurdinsdag 30 juni 2009 @ 11:30
    Dat doet het inderdaad!

    Maar nu zit ik met het volgende probleem : wanneer figuur A zichtbaar is, moet er linksonder een uitdrukking komen, X laat ons zeggen. Wanneer figuur B erbij komt, dan moet er onderaan niet meer X maar X=Y staan.

    Is dat mogelijk?
    Iblisdinsdag 30 juni 2009 @ 11:39
    Je kunt meerdere only's op één slide hebben hoor, dus je kunt prima neerzetten: \only<1>{X}\only<2>{X=Y}, doet dat niet wat je wilt?
    zuiderbuurdinsdag 30 juni 2009 @ 12:30
    quote:
    Op dinsdag 30 juni 2009 11:39 schreef Iblis het volgende:
    Je kunt meerdere only's op één slide hebben hoor, dus je kunt prima neerzetten: \only<1>{X}\only<2>{X=Y}, doet dat niet wat je wilt?
    Neen, vreemd genoeg niet. Hij toont eerst gewoon de eerste figuur en verder niets.
    En dan toont hij onmiddellijk beide figuren samen met X=Y.

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    \begin{frame}


    \begin{figure}[h]
      \hfill
      \begin{minipage}[t]{.45\textwidth}
        \begin{center}  
          \epsfig{file=figuur1.png, scale=0.65}
            \end{center}
      \end{minipage}
      \hfill
     \begin{minipage}[t] {.45\textwidth}
        \begin{center}  
          \only<1>{
             \epsfig{file=leeg.png, scale=0.6}
          
           }
             \only<2|handout:0> {
               \epsfig{file=figuur2.png, scale=0.6}
             
            }
        \end{center}
      \end{minipage}
     \hfill
    \end{figure}
    \only<1>{
    \[   X \]}
    \only<2>{
    \[ X =Y\]}
    \pause
    \end{frame}
    Iblisdinsdag 30 juni 2009 @ 12:34
    Als je die \pause eens weghaalt, wordt het er dan niet beter op? Die \pause is meer ‘eerst wil ik de slide tot hier laten zien, en daarna pas de rest’, maar als je dat zelf al aangeeft m.b.v. \only dan hoef je die \pause niet meer te gebruiken.
    zuiderbuurdinsdag 30 juni 2009 @ 12:49
    quote:
    Op dinsdag 30 juni 2009 12:34 schreef Iblis het volgende:
    Als je die \pause eens weghaalt, wordt het er dan niet beter op? Die \pause is meer ‘eerst wil ik de slide tot hier laten zien, en daarna pas de rest’, maar als je dat zelf al aangeeft m.b.v. \only dan hoef je die \pause niet meer te gebruiken.
    Neen, heel vreemd: dan nog toont hij die X op zich helemaal nooit.
    Iblisdinsdag 30 juni 2009 @ 12:56
    quote:
    Op dinsdag 30 juni 2009 12:49 schreef zuiderbuur het volgende:

    [..]

    Neen, heel vreemd: dan nog toont hij die X op zich helemaal nooit.
    Ik vind het raar, ‘it works for me’, simpelgezegd. Er komen twee slides uit, en de eerste heeft midden onder de figuren X staan, en de tweede X = Y, dit is het volledige documentje dat ik ervan maak:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    32
    33
    34
    \documentclass{beamer}
    \begin{document}
        \begin{frame}
            \begin{figure}[h]
                \hfill
                \begin{minipage}[t]{.45\textwidth}
                    \begin{center}
                        %\epsfig{file=figuur1.png, scale=0.65}
                        \Large{Figuur 1}
                    \end{center}
                \end{minipage}
                \hfill
                \begin{minipage}[t] {.45\textwidth}
                    \begin{center}
                        \only<1>{
                            %\epsfig{file=leeg.png, scale=0.6}
                            \Large{Figuur 2A}
                        }
                        \only<2|handout:0> {
                            %\epsfig{file=figuur2.png, scale=0.6}
                            \Large{Figuur 2B}
                        }
                    \end{center}
                \end{minipage}
                \hfill
            \end{figure}
            \only<1>{
                \[   X \]
            }
            \only<2>{
                \[ X =Y\]
            }
        \end{frame}
    \end{document}
    zuiderbuurdinsdag 30 juni 2009 @ 13:42
    Jouw laatste code doet het bij mij ook.
    Maar als ik dan weer met plaatjes werk (waarvoor je wel bovenaan ook \usepackage{epsfig} moet plaatsen).... dan krijg ik weer hetzelfde.....
    Iblisdinsdag 30 juni 2009 @ 14:14
    Heb je al geprobeerd om niet \epsfig maar \usepackage{graphicx} te doen en \includegraphics[scale=0.6]{jefiguur} te gebruiken, want epsfig is wel een beetje achterhaald.
    zuiderbuurdinsdag 30 juni 2009 @ 14:51
    quote:
    Op dinsdag 30 juni 2009 14:14 schreef Iblis het volgende:
    Heb je al geprobeerd om niet \epsfig maar \usepackage{graphicx} te doen en \includegraphics[scale=0.6]{jefiguur} te gebruiken, want epsfig is wel een beetje achterhaald.
    Heb ik net gedaan, dat blijft hetzelfde doen:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    32
    33
    34
    35
    36
    \documentclass{beamer}
    \usepackage{graphicx}

    \begin{document}
        \begin{frame}
            \begin{figure}[h]
                \hfill
                \begin{minipage}[t]{.45\textwidth}
                    \begin{center}
                                   \includegraphics[scale=0.6]{figuur1.png}
                     %   \Large{Figuur 1}
                    \end{center}
                \end{minipage}
                \hfill
                \begin{minipage}[t] {.45\textwidth}
                    \begin{center}
                        \only<1>{
                                           \includegraphics[scale=0.6]{leeg.png}
                          %  \Large{Figuur 2A}
                        }
                        \only<2|handout:0> {
                            \includegraphics[scale=0.6]{figuur2.png}
                          %  \Large{Figuur 2B}
                        }
                    \end{center}
                \end{minipage}
                \hfill
            \end{figure}
            \only<1>{
                \[   X \]
            }
            \only<2>{
                \[ X =Y\]
            }
        \end{frame}
    \end{document}
    Iblisdinsdag 30 juni 2009 @ 14:58
    Ik snap het dan niet meer… hier werkt het op zich wel met plaatjes, natuurlijk niet jouw plaatjes, maar plaatjes waar ik het mee test, hebben die geen rare afmetingen per ongeluk? Gaat het al mis als je 1 label door een plaatje vervangt (willekeurig welk label), of gaat het b.v. alleen mis als je leeg.png includet?
    zuiderbuurdinsdag 30 juni 2009 @ 15:49
    quote:
    Op dinsdag 30 juni 2009 14:58 schreef Iblis het volgende:
    Ik snap het dan niet meer… hier werkt het op zich wel met plaatjes, natuurlijk niet jouw plaatjes, maar plaatjes waar ik het mee test, hebben die geen rare afmetingen per ongeluk? Gaat het al mis als je 1 label door een plaatje vervangt (willekeurig welk label), of gaat het b.v. alleen mis als je leeg.png includet?
    Dit wordt inderdaad alleen maar vreemder:
    SPOILER
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    32
    33
    34
    35
    36
    \documentclass{beamer}
    \usepackage{graphicx}

    \begin{document}
        \begin{frame}
            \begin{figure}[h]
                \hfill
                \begin{minipage}[t]{.45\textwidth}
                    \begin{center}
                                   \includegraphics[scale=0.2]{neighbours.png}
                     %   \Large{Figuur 1}
                    \end{center}
                \end{minipage}
                \hfill
                \begin{minipage}[t] {.45\textwidth}
                    \begin{center}
                        \only<1>{
                                           \includegraphics[scale=0.2]{neighboursemptyversion.png}
                          %  \Large{Figuur 2A}
                        }
                        \only<2|handout:0> {
                            \includegraphics[scale=0.2]{neighbours.png}
                          %  \Large{Figuur 2B}
                        }
                    \end{center}
                \end{minipage}
                \hfill
            \end{figure}
            \only<1>{
                \[   X \]
            }
            \only<2>{
                \[ X =Y\]
            }
        \end{frame}
    \end{document}
    is de code die ik nu letterlijk gebruik. Als ik dat compileer staat er linksboven een klein plaatje en helemaal onderaan X, met dus een enorme witte ruimte ertussen
    ......
    en dan bij de volgende slide staat datzelfde plaatje linksboven, met rechts ervan nog een plaatje, en daaronder (op een redelijke afstand, dus zeker hoger dan daarnet): X= Y

    Dus ik denk dat die lege figuur gewoon totaal de verkeerde grootte geeft.
    Dus domme vraag: hoe kan ik een lege figuur maken met precies dezelfde afmetingen als de figuur die nadien ook moet verschijnen? -O-
    Iblisdinsdag 30 juni 2009 @ 15:56
    Als het echt om een lege figuur, dus met niets gaat, kun je beter nog helemaal niets gebruiken! Zo b.v.:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    32
    33
    \documentclass{beamer}
    \usepackage{graphicx}
    \begin{document}
        \begin{frame}
            \begin{overprint}
                \begin{figure}[h]
                    \hfill
                    \begin{minipage}[t!]{.45\textwidth}
                        \begin{center}
                            \includegraphics[scale=.6]{fig1.jpg}
                        \end{center}
                    \end{minipage}
                    \hfill
                    \begin{minipage}[t!] {.45\textwidth}
                        \begin{center}
                            \only<2|handout:0> {
                                \includegraphics[scale=.6]{fig1.jpg}
                            }
                        \end{center}
                    \end{minipage}
                    \hfill
                \end{figure}
            \end{overprint}

            \only<1>{
                \[   X \]
            }

            \only<2>{
                \[ X =Y\]
            }
        \end{frame}
    \end{document}


    De overprint regelt wel dat het mooi uitgelijnd wordt.
    zuiderbuurdinsdag 30 juni 2009 @ 16:13
    quote:
    Op dinsdag 30 juni 2009 15:56 schreef Iblis het volgende:
    Als het echt om een lege figuur, dus met niets gaat, kun je beter nog helemaal niets gebruiken! Zo b.v.:
    [ code verwijderd ]

    De overprint regelt wel dat het mooi uitgelijnd wordt.
    Dat lijkt er al veel beter op! Het enige probleem is nu nog dat die X een beetje naar links springt in X=Y.
    Bestaat daar ook een middeltje voor?
    Iblisdinsdag 30 juni 2009 @ 16:25
    quote:
    Op dinsdag 30 juni 2009 16:13 schreef zuiderbuur het volgende:

    [..]

    Dat lijkt er al veel beter op! Het enige probleem is nu nog dat die X een beetje naar links springt in X=Y.
    Bestaat daar ook een middeltje voor?
    Ja, dat is wel logisch, want die tekst wordt gecentreerd, daarvoor kun je \uncover gebruiken, dus b.v.:

    1            \[ X\uncover<2>{= Y} \]


    Dan kunnen die twee \only-fragmenten nu weg.
    zuiderbuurdinsdag 30 juni 2009 @ 16:35
    quote:
    Op dinsdag 30 juni 2009 16:25 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Ja, dat is wel logisch, want die tekst wordt gecentreerd, daarvoor kun je \uncover gebruiken, dus b.v.:
    [ code verwijderd ]

    Dan kunnen die twee \only-fragmenten nu weg.
    Dat werkt ook!
    Iblisdinsdag 30 juni 2009 @ 18:53
    quote:
    Op dinsdag 30 juni 2009 16:35 schreef zuiderbuur het volgende:

    [..]

    Dat werkt ook!
    Heel fijn!
    zuiderbuurwoensdag 1 juli 2009 @ 08:45
    Ik heb opnieuw een vraag.... deze keer voor iemand die zelf twijfelt aan beamer en eigenlijk alles met powerpoint en excel en word zou willen doen... die persoon zou willen een tabel maken zoals in Excel.

    Nu weet ik wel hoe ik tabellen moet maken... maar die wil dat sommige rijen samengevoegd worden zodat je zo een cel krijgt die meerdere rijen omvat. Kan dit?
    Visitor.Qwoensdag 1 juli 2009 @ 09:42
    Je kunt met de multirow package meerdere cellen naast elkaar samenvoegen tot 1 cel.
    Voor een aantal cellen onder elkaar; kun je dan niet gewoon de middelste cel vullen en de rest leeglaten?
    Zoiets:
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    \begin{tabular}{|l|l|l|}
    \hline
        & 3 & 4 \\ 
    hoi & 2 & 5 \\
        & 1 & 6 \\
    \hline
    \end{tabular}
    Ibliswoensdag 1 juli 2009 @ 09:45
    Er is natuurlijk de package multirow, en die kan wat je doet. hier is een mooi overzicht van wat je met tabellen kunt. Anders heeft Wikibooks nog meer.

    Tabellen zijn natuurlijk niet het meest intuïtieve aan LaTeX, dat moet ik wel toegeven.
    zuiderbuurdonderdag 2 juli 2009 @ 08:42
    Bedankt, die "Columns spanning multiple rows" was wat ik nodig had.
    Het zal me nog wel wat moeite kosten om die persoon van het nut van latex te overtuigen (met zoiets leren werken wordt wel een stuk aangenamer als je van tijd tot tijd iets kan vragen, zoals ik vaak doe )
    Visitor.Qdonderdag 2 juli 2009 @ 09:58
    Ik kan het niet vinden online, maar het lijkt zo simpel; ik wil de datum (gedefinieerd met \date{blabla}) niet alleen in de \maketitle, maar ook elders in het document neerzetten. Het lijkt me onzinnig om op 2 plaatsen in het document een date te formuleren. Hoe kan ik dat doen?
    Iblisdonderdag 2 juli 2009 @ 10:17
    quote:
    Op donderdag 2 juli 2009 09:58 schreef Visitor.Q het volgende:
    Ik kan het niet vinden online, maar het lijkt zo simpel; ik wil de datum (gedefinieerd met \date{blabla}) niet alleen in de \maketitle, maar ook elders in het document neerzetten. Het lijkt me onzinnig om op 2 plaatsen in het document een date te formuleren. Hoe kan ik dat doen?
    Als je \date{...} doet, dan wordt het argument in de globale macro \@date opgeslagen, maar daar kun je niet heel gemakkelijk bij vanuit je document. Het handigste wat je zelf kunt doen is:

    \newcommand{\mydate}{2 juli 2009}}
    \date{\mydate}
    ....

    De datum is \mydate .
    Visitor.Qdonderdag 2 juli 2009 @ 11:52
    Ha, bedankt! Dat is inderdaad handiger dan wat ik eerst had (vergeet weleens de 2e instantie van de datum te editten).
    eQuaLdonderdag 2 juli 2009 @ 13:06
    *noob meldt zich*
    Ik heb een stukje code wat ik graag (mbv fancyvrb) op 1 pagina wil zetten, het liefst met caption + label. Maar ik kom er maar niet achter hoe dat moet

    Ik heb zeg maar dit stuk code:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    \scriptsize
    \begin{BVerbatim}
    <?xml version="1.0"?>
    <!DOCTYPE rdf:RDF [
        <!ENTITY up "http://www.hermes.com/up.owl#" >
        <!ENTITY kb "http://www.hermes.com/kb.owl#" >
        <!ENTITY owl "http://www.w3.org/2002/07/owl#" >
        <!ENTITY news "http://www.hermes.com/news.owl#11" >
        <!ENTITY xsd "http://www.w3.org/2001/XMLSchema#" >
        <!ENTITY owl2xml "http://www.w3.org/2006/12/owl2-xml#" >
        <!ENTITY rdfs "http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#" >
        <!ENTITY rdf "http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#" >
    ]>
    \end{BVerbatim}
    \normalsize


    Hoe hang ik er nou een mooie caption (+ label) aan, en dan wel net zo een als bij een figure:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    \begin{figure}[ht]
       \centering
          \includegraphics[width=0.85\textwidth]{FigureAllNewsItem.png}
       \caption{Browsing All News Items}
       \label{fig:allnews}
    \end{figure}


    Thnx als iemand het antwoord weet
    zuiderbuurdonderdag 2 juli 2009 @ 13:10
    Hallo,

    wat is dit nu weer. Ik wil verwijzen naar iets uit de literatuur in mijn referentie, met wiskundige code in de titel:

    @article {AB,
    AUTHOR = {Bob},
    TITLE={ Ik doe een test met $A$},
    }

    Die A wordt dan een kleine a!
    Valt daar iets aan te doen?

    Bedankt!

    Wijziging:
    Oeps, ik denk dat ik het al zie! Die $A$ moet gewoon veranderen in {$A$}
    Visitor.Qdonderdag 2 juli 2009 @ 13:29
    quote:
    Op donderdag 2 juli 2009 13:06 schreef eQuaL het volgende:
    *noob meldt zich*
    Ik heb een stukje code wat ik graag (mbv fancyvrb) op 1 pagina wil zetten, het liefst met caption + label. Maar ik kom er maar niet achter hoe dat moet

    Ik heb zeg maar dit stuk code:
    [ code verwijderd ]

    Hoe hang ik er nou een mooie caption (+ label) aan, en dan wel net zo een als bij een figure:
    [ code verwijderd ]

    Thnx als iemand het antwoord weet
    Kun je er misschien een custom float van maken, zoals hier uitgelegd?
    eQuaLdonderdag 2 juli 2009 @ 13:45
    quote:
    Op donderdag 2 juli 2009 13:29 schreef Visitor.Q het volgende:

    [..]

    Kun je er misschien een custom float van maken, zoals hier uitgelegd?
    Ja dat heb ik geprobeerd, maar dan krijg je dus zo'n label:


    En ik wil liever zoiets:
    Iblisdonderdag 2 juli 2009 @ 13:48
    Had je al geprobeerd om \floatstyle{plain} te doen en niet \floatstyle{ruled}?
    eQuaLdonderdag 2 juli 2009 @ 14:57
    quote:
    Op donderdag 2 juli 2009 13:48 schreef Iblis het volgende:
    Had je al geprobeerd om \floatstyle{plain} te doen en niet \floatstyle{ruled}?


    Alleen nu het volgende probleem, hoe zorg ik ervoor dat de code alsnog in scriptsize komt?
    Zonder float:


    En met float, gaat er iets niet helemaal goed
    Iblisdonderdag 2 juli 2009 @ 15:21
    Ik snap niet helemaal wat ik zie? Je code loopt van de pagina af? Mét float? Kun je eens je LaTeX-code laten zien (alleen het relevante gedeelte dan, maar liefst wel een volledig documentje, dat in één keer compileert, dus wel de packages die je nodig hebt, en begin{document} en end{document}, maar niet alle tekst in de body).
    eQuaLdonderdag 2 juli 2009 @ 15:26
    Heb je genoeg aan deze main.tex?

    Thnx voor de moeite in elk geval
    Iblisdonderdag 2 juli 2009 @ 15:32
    Je float is eigenlijk gewoon te groot voor de pagina, LaTeX splitst floats bewust niet. Je kunt inderdaad de font-grootte aanpassen, door de volgende beginregel van je verbatim-omgeving te gebruiken:

    1\begin{BVerbatim}[fontsize=\scriptsize]


    Als je wel wilt splitsen zul je waarschijnlijk de package ‘listings’ moeten gebruiken.
    eQuaLdonderdag 2 juli 2009 @ 15:40
    quote:
    Op donderdag 2 juli 2009 15:32 schreef Iblis het volgende:
    Je float is eigenlijk gewoon te groot voor de pagina, LaTeX splitst floats bewust niet. Je kunt inderdaad de font-grootte aanpassen, door de volgende beginregel van je verbatim-omgeving te gebruiken:
    [ code verwijderd ]

    Als je wel wilt splitsen zul je waarschijnlijk de package ‘listings’ moeten gebruiken.


    Nog 1 dingetje, of zal ik hem maar splitsen

    Iblisdonderdag 2 juli 2009 @ 15:42
    quote:
    Op donderdag 2 juli 2009 15:40 schreef eQuaL het volgende:

    [..]



    Nog 1 dingetje

    [ afbeelding ]
    Ja, het is nog steeds te groot. Dat is gewoon naar voor je. Als je verder geen kopteksten gebruikt, dan kun je hier misschien mee wegkomen:

    1
    2
    \begin{program}
    \vspace*{-1cm}


    Als begin van je float.
    eQuaLdonderdag 2 juli 2009 @ 15:46
    quote:
    Op donderdag 2 juli 2009 15:42 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Ja, het is nog steeds te groot. Dat is gewoon naar voor je. Als je verder geen kopteksten gebruikt, dan kun je hier misschien mee wegkomen:
    [ code verwijderd ]

    Als begin van je float.
    Echt geweldig

    Ik trakteer je nog wel op een biertje als ik je ooit in het echt tegenkom
    zuiderbuurvrijdag 3 juli 2009 @ 10:04
    Hallo,
    met deze code kan je in Beamer, voor je aan een nieuwe sectie toont, aan het publiek tonen waar je je bevindt in de presentatie. Alle Secties en subsecties komen in beeld, maar enkel de huidige sectie en subsectie lichten op.
    Maar stel nu dat er veel te veel subsecties zijn, en je dus niet wil dat ook de titels van de subsecties verschijnen? Kan dit? Bedankt!

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    \AtBeginSection[]

    {

    \begin{frame}<beamer>{Outline}

    \tableofcontents[currentsection]

    \end{frame}

    }
    Iblisvrijdag 3 juli 2009 @ 10:09
    Volgens de manual zou de optie hideallsubsections dat moeten doen, die zou je ook gelijktijdig moeten kunnen gebruiken.
    eQuaLvrijdag 3 juli 2009 @ 11:10
    Nieuwe vraag:

    Ik heb een table waarin algoritmes tegenover elkaar worden gezet. Dit doe ik met Algoritme A vs Algoritme B, en dan alle mogelijke combinaties.


    Echter, dit is geen duidelijke tabel, je kan nu niet zien welke precies beter is bij een vergelijking. In de linker kolom staan de A algoritmes, en in de rijen de B algoritmes.

    Ik weet dat ik met die multicolumn en multirow moet werken, maar ik krijg het maar niet goed op de een of andere manier
    Is er iemand die mij heel simpel kan uitleggen hoe het werkt, want ik ben nu al langer dan 1 uur bezig met 1 tabel
    Iblisvrijdag 3 juli 2009 @ 12:25
    quote:
    Op vrijdag 3 juli 2009 11:10 schreef eQuaL het volgende:
    Nieuwe vraag:

    Ik heb een table waarin algoritmes tegenover elkaar worden gezet. Dit doe ik met Algoritme A vs Algoritme B, en dan alle mogelijke combinaties.
    [ afbeelding ]

    Echter, dit is geen duidelijke tabel, je kan nu niet zien welke precies beter is bij een vergelijking. In de linker kolom staan de A algoritmes, en in de rijen de B algoritmes.

    Ik weet dat ik met die multicolumn en multirow moet werken, maar ik krijg het maar niet goed op de een of andere manier
    Is er iemand die mij heel simpel kan uitleggen hoe het werkt, want ik ben nu al langer dan 1 uur bezig met 1 tabel
    Ik wil je best helpen, maar het is me nog niet helemaal duidelijk hoe je het wél wilt. Als je je code van deze tabel geeft, en misschien even aangeeft wat waar moet, dan kan ik er wel wat mee.
    eQuaLvrijdag 3 juli 2009 @ 12:33
    Zoiets eigenlijk:


    Dit is de tabel zoals hij nu is
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    \begin{table}[!ht]
    \centering
          \caption{Precision: beat $H_{0_{b}}$?}
          \label{tab:resultsTestPrecision}
          
          \begin{tabular}{|l|l|l|l|l|l|}
             \hline   
             \textbf{Recommender} &
             \textbf{BinCos}   &   
             \textbf{Jaccard}   &   
             \textbf{SemRel} &
             \textbf{Ranked} &
             \textbf{TF-IDF} \\
             \hline
             \textbf{BinCos}      & -   & No   & -   & No   & No\\   \hline
             \textbf{Jaccard}   & Yes   & -   & Yes   & -   & -\\   \hline
             \textbf{SemRel}      & -   & No   & -   & No   & No\\   \hline
             \textbf{Ranked}      & Yes   & -   & Yes   & -   & No\\   \hline
             \textbf{TF-IDF}      & Yes   & -   & Yes   & Yes   & -\\
             \hline
          \end{tabular}
    \end{table}


    Als ik die multirow/column probeer verpruts ik kennelijk iets, en wordt het heel raar

    Nouja in elk geval bedankt dat je er naar kijkt
    Iblisvrijdag 3 juli 2009 @ 13:00
    Hier een oplossing, ik ben zelf niet zo'n fan van geroteerde tekst, maar vooruit (die rotatie vereist graphicx). Verder, en dat is een kwaal die de wereld ingebracht is door Microsoft Word, of misschien al Word-Perfect, is het helemaal niet gebruikelijk, traditioneel gezien, om veel lijnen in je tabellen te gebruiken. LaTeX-gebruikers zijn hier ook fan van, geen idee waarom, het is eigenlijk gewoon lelijk, onrustig en vies. Tot zover mijn ongezouten mening. Traditioneel geldt eigenlijk: Geen verticale lijnen in tabellen, en een minimum aan horizontale (en nooit een dubbele horizontale).

    Je kunt daar natuurlijk altijd van afwijken met reden, maar liever niet. Ik heb het in dit geval wel gedaan, maar zélf had ik het niet gedaan. Speciaal voor jou stap ik van m'n principes af dus. Maar daarvoor gebruik ik dus booktabs, dat een \toprule, \midrule en \bottomrule kent. Die twee \multicolumn{1}{c}{} die je ziet zijn om de verticale lijn weg te krijgen in die cellen.

    Hopelijk ben je het met me eens dat minder lijnen in ieder geval beter zijn (en ook iets meer witruimte om de kopjes).

    Resultaat:


    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    \documentclass{article}
    \usepackage{multirow}
    \usepackage{booktabs}
    \usepackage{graphicx}
    \begin{document}
        \begin{table}[!ht]
            \centering
            \caption{Precision: beat $H_{0_{b}}$?}
            \label{tab:resultsTestPrecision}
            \begin{tabular}{c l|c c c c c}
                \toprule
                & \multicolumn{1}{c}{} & \multicolumn{5}{c}{\textbf{Recommender B}} \\
                \cmidrule(lr){3-7}
                & \multicolumn{1}{c}{} &
                \textbf{BinCos}      &
                \textbf{Jaccard}     &
                \textbf{SemRel}      &
                \textbf{Ranked}      &
                \textbf{TF-IDF}      \\
                \midrule
                \multirow{5}{*}{\rotatebox{90}{\textbf{Recomm. A}}}
                & \textbf{BinCos}      & -     & No   & -     & No   & No \\
                & \textbf{Jaccard}     & Yes   & -    & Yes   & -    & -  \\
                & \textbf{SemRel}      & -     & No   & -     & No   & No \\
                & \textbf{Ranked}      & Yes   & -    & Yes   & -    & No \\
                & \textbf{TF-IDF}      & Yes   & -    & Yes   & Yes  & -  \\
                \bottomrule
            \end{tabular}
        \end{table}
    \end{document}
    eQuaLvrijdag 3 juli 2009 @ 13:14
    quote:
    Op vrijdag 3 juli 2009 13:00 schreef Iblis het volgende:
    Hier een oplossing, ik ben zelf niet zo'n fan van geroteerde tekst, maar vooruit (die rotatie vereist graphicx). Verder, en dat is een kwaal die de wereld ingebracht is door Microsoft Word, of misschien al Word-Perfect, is het helemaal niet gebruikelijk, traditioneel gezien, om veel lijnen in je tabellen te gebruiken. LaTeX-gebruikers zijn hier ook fan van, geen idee waarom, het is eigenlijk gewoon lelijk, onrustig en vies. Tot zover mijn ongezouten mening. Traditioneel geldt eigenlijk: Geen verticale lijnen in tabellen, en een minimum aan horizontale (en nooit een dubbele horizontale).

    Je kunt daar natuurlijk altijd van afwijken met reden, maar liever niet. Ik heb het in dit geval wel gedaan, maar zélf had ik het niet gedaan. Speciaal voor jou stap ik van m'n principes af dus. Maar daarvoor gebruik ik dus booktabs, dat een \toprule, \midrule en \bottomrule kent. Die twee \multicolumn{1}{c}{} die je ziet zijn om de verticale lijn weg te krijgen in die cellen.

    Hopelijk ben je het met me eens dat minder lijnen in ieder geval beter zijn (en ook iets meer witruimte om de kopjes).

    Resultaat:
    [ afbeelding ]
    [ code verwijderd ]


    Echt helemaal geweldig

    Inderdaad ziet die tabel er nu veel overzichtelijker uit. Ik ben dat ook gewend door Excel en Word etc. Ik zal er in het vervolg zeker aan denken

    Nou ik ga eens even mijn thesis afronden nu, echt heel erg bedankt
    HuHuvrijdag 10 juli 2009 @ 21:25
    Ik heb nu iets als dit:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    \begin{figure][p!]
    ...
    \end{figure}
    \begin{figure][p!]
    ...
    \end{figure}

    \begin{table][p!]
    ...
    \end{table}
    \begin{table][p!]
    ...
    \end{table}


    Zowel de afbeeldingen als de tabellen zijn zo groot dat er 2 op één pagina passen. Alleen vind LaTeX het nu nodig om een afbeelding en tabel op één pagina te zetten, dus zo:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    PAGINA 1

    afbeelding
    tabel

    PAGINA 2

    afbeelding
    tabel


    Maar ik wil de 2 afbeeldingen samen op één pagina en de twee tabellen samen op één pagina. Een \newpage of \pagebreak ertussen wil niet helpen. Iemand een idee?
    Iblisvrijdag 10 juli 2009 @ 21:33
    quote:
    Op vrijdag 10 juli 2009 21:25 schreef HuHu het volgende:
    Ik heb nu iets als dit:
    [ code verwijderd ]

    Zowel de afbeeldingen als de tabellen zijn zo groot dat er 2 op één pagina passen. Alleen vind LaTeX het nu nodig om een afbeelding en tabel op één pagina te zetten, dus zo:
    [ code verwijderd ]

    Maar ik wil de 2 afbeeldingen samen op één pagina en de twee tabellen samen op één pagina. Een \newpage of \pagebreak ertussen wil niet helpen. Iemand een idee?
    [p!] heeft geen zin. [p] moet het gewoon doen. Je kunt een \clearpage doen, in plaats van een pagebreak. Een \clearpage zou alle achterstallige floats moeten produceren. Je kunt de package ‘placeins’ gebruiken, dat heeft het commando \FloatBarrier. Ik hoop dat dat genoeg is.
    HuHuvrijdag 10 juli 2009 @ 22:27
    \clearpage deed het truucje .
    Marlies82zondag 12 juli 2009 @ 16:57
    Ik ben momenteel bezig om mijn proefschrift in Latex te schrijven. Hiervoor gebruik ik de book class en hierin worden de page headers automatisch in small caps gezet. Voor 1 hoofdstuk wil ik nu echter een aantal letters in normale, kleine letters hebben (dus niet alle headers van het document). Ik heb het geprobeerd met een \mbox{kleine letters}, maar dit werkt niet. Iemand enig idee?
    Ibliszondag 12 juli 2009 @ 20:40
    quote:
    Op zondag 12 juli 2009 16:57 schreef Marlies82 het volgende:
    Ik ben momenteel bezig om mijn proefschrift in Latex te schrijven. Hiervoor gebruik ik de book class en hierin worden de page headers automatisch in small caps gezet. Voor 1 hoofdstuk wil ik nu echter een aantal letters in normale, kleine letters hebben (dus niet alle headers van het document). Ik heb het geprobeerd met een \mbox{kleine letters}, maar dit werkt niet. Iemand enig idee?
    Normaliter zet LaTeX de kopteksten compleet in hoofdletters, niet in kleinkapitaal, gebruik je niet wat anders? Als je dat toch bedoelt, standaard kun je met \lowercase{...} een kleine letter forceren in de headers.
    Marlies82maandag 13 juli 2009 @ 12:08
    quote:
    Op zondag 12 juli 2009 20:40 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Normaliter zet LaTeX de kopteksten compleet in hoofdletters, niet in kleinkapitaal, gebruik je niet wat anders? Als je dat toch bedoelt, standaard kun je met \lowercase{...} een kleine letter forceren in de headers.
    Super, dat werkt prima! Bedankt!
    vanOekelenmaandag 20 juli 2009 @ 15:16
    Weet iemand hoe/of het mogelijk is om een bibtex verwijzing in een figuur caption te zetten?
    Iblismaandag 20 juli 2009 @ 15:20
    Naar alle waarschijnlijkheid \caption{Blah blah \protect\cite{...}} ervan maken.
    vanOekelenmaandag 20 juli 2009 @ 15:33
    Dank je voor het snelle antwoord, het werkt!
    Marlies82donderdag 23 juli 2009 @ 17:30
    Ik heb 2 vragen over de nomencl package.

    1. Ik gebruik dit pakket om een redelijk lange lijst met afkortingen te maken. Automatisch zit er nu een witregel tussen elke afkorting, maar daardoor neemt de lijst te veel pagina's in beslag. Is er een mogelijkheid om de witruimte tussen de \nomenclature items kleiner te maken of uit te zetten?

    2. Ik wil de lijst graag na de Table of Contents plaatsen en voor mijn eerste hoofdstuk. Dit werkt op zich prima, maar op de 2e pagina van de afkortingen lijst staat nog steeds de header "Contents". Iemand enig idee hoe ik dit weg krijg of eventueel kan wijzigen in "Abbreviations"? Bij hoofdstuk 1 is de header wel gewoon goed.
    Iblisdonderdag 23 juli 2009 @ 17:43
    Ik wil er best naar kijken, alhoewel dat iets later op de avond wordt, maar kun je dan vast een klein voorbeeldje maken? Een minimum example maken? Ik weet b.v. niet wat je gebruikt voor de headers en zo… of je fancyhdr gebruikt, of niet.
    Marlies82donderdag 23 juli 2009 @ 19:12
    Ik gebruik inderdaad fancyhdr. Hieronder het example met de packages die volgens mij relevant zijn, hopelijk kan je hier iets mee (heb nog nooit eerder zo'n minimal example gemaakt).

    ------------------------------------------------
    \documentclass[12pt, a4paper,twoside, openright]{book}

    \usepackage{fancyhdr}
    \usepackage{nomencl}
    \renewcommand{\nomname}{List of abbreviations}

    \makenomenclature

    \begin{document}

    \frontmatter
    \tableofcontents

    \nomenclature{test1}{test1}
    \nomenclature{test2}{test2}
    \nomenclature{test3}{test3}

    \small{\printnomenclature[2cm]}

    \mainmatter

    \input{intro/intro.tex}

    \end{document}
    Iblisdonderdag 23 juli 2009 @ 19:49
    Ik heb de antwoorden op beide vragen van je in de documentatie kunnen vinden.

    Maar vooruit. Als eerste de headings (p. 9 van de documentatie bij mij), doe:

    1
    2
    3
    \cleardoublepage
    \markboth{\MakeUppercase{\nomname}}{\MakeUppercase{\nomname}}
    \small{\printnomenclature[2cm]}


    Die \cleardoublepage is nodig omdat je openright hebt, dus je moet zeker weten dat de page-headings pas veranderen op die pagina.

    De witruimte regel je door in de pre-amble (b.v. na \renewcommand{\nomname} het volgende te doen (p.10 van de documentatie):

    1\renewcommand{\nomitemsep}{-\parsep}


    Dat dit negatief is, is omdat het extra witruimte (of tekst) is tussen de items. Jij wilt er juist wat vanaf, dus daarom -\parsep. Je kunt ook -.5\parsep doen natuurlijk, dan is er de helft van de witruimte.
    Marlies82vrijdag 24 juli 2009 @ 09:52
    Dank je! Het ziet er prima uit nu.
    Ik dacht dat ik de hele documentatie gelezen had, maar blijkbaar niet... Zal de volgende keer beter lezen in elk geval.
    Bigsmaandag 27 juli 2009 @ 20:03
    Weet iemand misschien een Nederlandstalig alternatief voor apalike? De originele versie gebruikt bij meerdere auteurs het woord 'and' en ik zou dat graag vervangen door 'en'.

    Nu zie ik in de .bst wel een FUNCTION {format.names} blok waar het gebeuren wordt gemaakt, maar volgens mij kan ik deze niet makkelijk overriden. Is het makkelijk om een fork van dit package te maken en op te nemen in mijn TeXlive installatie?
    Iblismaandag 27 juli 2009 @ 20:11
    quote:
    Op maandag 27 juli 2009 20:03 schreef Bigs het volgende:
    Weet iemand misschien een Nederlandstalig alternatief voor apalike? De originele versie gebruikt bij meerdere auteurs het woord 'and' en ik zou dat graag vervangen door 'en'.

    Nu zie ik in de .bst wel een FUNCTION {format.names} blok waar het gebeuren wordt gemaakt, maar volgens mij kan ik deze niet makkelijk overriden. Is het makkelijk om een fork van dit package te maken en op te nemen in mijn TeXlive installatie?
    Je kunt de .bst altijd in de directory zitten waar je document staat. Dan moet-ie die gebruiken. Maar welk platform gebruik je? Linux? Of Windows?
    Bigsmaandag 27 juli 2009 @ 20:58
    quote:
    Op maandag 27 juli 2009 20:11 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Je kunt de .bst altijd in de directory zitten waar je document staat. Dan moet-ie die gebruiken. Maar welk platform gebruik je? Linux? Of Windows?
    Ah dat is ook een goeie tip, ga ik proberen. Ik gebruik Mac OS X (met TeXlive + Textmate als editor).
    sbientjemaandag 27 juli 2009 @ 21:01
    ik wil latex even bejubelen, mijn stageverslag is inmiddels gedrukt en al, en ik kreeg al complimenten over hoe het eruit zag
    Iblismaandag 27 juli 2009 @ 21:28
    quote:
    Op maandag 27 juli 2009 20:58 schreef Bigs het volgende:

    [..]

    Ah dat is ook een goeie tip, ga ik proberen. Ik gebruik Mac OS X (met TeXlive + Textmate als editor).
    Je kunt dan even hier lezen, ik dacht dat je altijd even texhash moest draaien. (In een Terminal.app)
    Bigsmaandag 27 juli 2009 @ 22:10
    quote:
    Op maandag 27 juli 2009 21:28 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Je kunt dan even hier lezen, ik dacht dat je altijd even texhash moest draaien. (In een Terminal.app)
    Nou, de apalike.bst in mijn projectdirectory zetten was voldoende. Zowel pdfTeX als XeTeX gebruiken die direct. Het is nog niet optimaal (hij zet nog een , voor het woord 'en'), maar ik zit op de goede weg
    Iblismaandag 27 juli 2009 @ 22:16
    quote:
    Op maandag 27 juli 2009 22:10 schreef Bigs het volgende:

    [..]

    Nou, de apalike.bst in mijn projectdirectory zetten was voldoende. Zowel pdfTeX als XeTeX gebruiken die direct. Het is nog niet optimaal (hij zet nog een , voor het woord 'en'), maar ik zit op de goede weg
    Oh ja, dat is natuurlijk serial-comma stijl. Dat zit ergens in die format.names ook... ik vind die BST-taal heel irritant, maar het is meestal wel uit te vinden door even die "," en ", " fragmentjes te veranderen.
    sterre1981dinsdag 4 augustus 2009 @ 01:23
    ik krijg steeds een foutmelding \underfull vbox (badness 10000) en dan opent er geen pdf-file.

    Wat kan ik doen? Ik gebruik TexShop voor MacOSX. Ik word echt moe van die foutmelding...
    Iblisdinsdag 4 augustus 2009 @ 08:49
    Een underfull \vbox kun je bijvoorbeeld krijgen als een \section net naar de volgende pagina moet, waardoor er veel ruimte overblijft die opgevuld moet worden onderaan de pagina. Ook door ander blokken die helemaal op één pagina moeten kan dat gebeuren.

    Omdat ik jouw code niet ken, kan ik echter niet zeggen wat het probleem is. Want die underfull \vbox zou normaliter niet tot de problemen moeten leiden die jij zegt: namelijk dat er geen PDF opent. Is er niet nog wat anders aan de hand? En zo nee, kun je misschien iets specifieker zijn over het probleem? Welke pagina's geeft het wel, en verdwijnt het probleem als je op de betreffende pagina wat tekst weghaalt of invoegt?
    zuiderbuurdinsdag 4 augustus 2009 @ 13:55
    Hallo,

    ik heb opnieuw een klein vraagje:
    is het mogelijk om een nieuwe lijn in het subscript voor de indices van bijvoorbeeld een sommatie te nemen?

    Ik vind dat dit bijvoorbeeld wat groot uitvalt, ik zou de voorwaarden voor a en b liever onder elkaar hebben:

    1$\sum_{a>5,b<3} c_{a,b}$


    Met dank!
    Visitor.Qdinsdag 4 augustus 2009 @ 14:16
    quote:
    Op dinsdag 4 augustus 2009 13:55 schreef zuiderbuur het volgende:
    Hallo,

    ik heb opnieuw een klein vraagje:
    is het mogelijk om een nieuwe lijn in het subscript voor de indices van bijvoorbeeld een sommatie te nemen?

    Ik vind dat dit bijvoorbeeld wat groot uitvalt, ik zou de voorwaarden voor a en b liever onder elkaar hebben:
    [ code verwijderd ]

    Met dank!
    Met substack. Ik heb iets gekopieerd ui mijn eigen docjes, dan kom je er wel uit:
    1\sum_{\substack{0\leq i \leq nx \\ 0 \leq j \leq ny \\ 0 \leq k \leq nz}} \phi_{i,j,k}


    instant edit: het wordt er trouwens niet veel mooier op, ik heb nu 3 sommatietekens achter elkaar...
    zuiderbuurdonderdag 6 augustus 2009 @ 09:58
    quote:
    Op dinsdag 4 augustus 2009 13:55 schreef zuiderbuur het volgende:
    Hallo,

    ik heb opnieuw een klein vraagje:
    is het mogelijk om een nieuwe lijn in het subscript voor de indices van bijvoorbeeld een sommatie te nemen?

    Ik vind dat dit bijvoorbeeld wat groot uitvalt, ik zou de voorwaarden voor a en b liever onder elkaar hebben:
    [ code verwijderd ]

    Met dank!
    Iemand? Het kan toch niet dat latex dit niet toelaat? :@

    Verder heb ik nog een redelijk dwaas probleem:
    Dit werkt:
    1$ \textbf{a}^\textbf{b}$

    Dit niet:
    1$\textbf{a^b}$

    Betekent dit dan werkelijk dat als ik een wiskundige uitdrukking in het vet wil zetten, ik dat overal afzonderlijk moet gaan zeggen? -O-
    Iblisdonderdag 6 augustus 2009 @ 10:14
    Misschien dat ik dan (ook) niet snap wat je bedoelt, maar Visitor.Q's oplossing leek me wat jij wilde, dus:

    1    $ \sum_{\substack{a > 5 \\ b < 3}} c_{a, b}$


    Of is dat het niet? Wat dat laatste betreft, \textbf zet je terug in text-mode en daarin werkt ^ niet, dus \textbf{a^b} werkt niet omdat a^b niet kan in text. Gelukkig is er daarom echter \mathbf{a^b}. Dat is dan ook aan te raden.
    zuiderbuurvrijdag 7 augustus 2009 @ 14:27
    quote:
    Op donderdag 6 augustus 2009 10:14 schreef Iblis het volgende:
    Misschien dat ik dan (ook) niet snap wat je bedoelt, maar Visitor.Q's oplossing leek me wat jij wilde, dus:
    [ code verwijderd ]

    Of is dat het niet? Wat dat laatste betreft, \textbf zet je terug in text-mode en daarin werkt ^ niet, dus \textbf{a^b} werkt niet omdat a^b niet kan in text. Gelukkig is er daarom echter \mathbf{a^b}. Dat is dan ook aan te raden.
    Ah inderdaad! Zowel Iblis als VisitorQ zijn bedankt!

    Ik heb echter opnieuw een vraag . In de vormgeving wat betreft alinea's ben ik altijd een ramp geweest. Ik stoor me aan twee zaken:
    - als je in bijvoorbeeld een stelling direct met een opsomming begint, dan komt het eerste item onmiddellijk rechs van Lemma 1.11 bijvoorbeeld, de rest komt daaronder en meer naar links (zoals het hoort!) Dat lijkt toch nergens op? Wat vinden jullie daarvan? Bestaat er een nette oplossing voor?

    - ik vind het ook lelijk dat als ik een subsectie begin, de eerste lijn onmiddellijk rechts van die titel begint Opnieuw: wat denken jullie?

    Met dank!
    Iblisvrijdag 7 augustus 2009 @ 14:49
    quote:
    Op vrijdag 7 augustus 2009 14:27 schreef zuiderbuur het volgende:
    - als je in bijvoorbeeld een stelling direct met een opsomming begint, dan komt het eerste item onmiddellijk rechs van Lemma 1.11 bijvoorbeeld, de rest komt daaronder en meer naar links (zoals het hoort!) Dat lijkt toch nergens op? Wat vinden jullie daarvan? Bestaat er een nette oplossing voor?
    Ik heb het even nagezocht, het probleem is dat die omgevingen zelf als list worden geïmplementeerd onder de motorkap. Je eigenlijk een lijst met één item, en direct daarna begint weer een itemize, en LaTeX zet het net als deze lijst:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
        \begin{itemize}
            \item A
            \item \begin{itemize}
                \item C
                \item D
            \end{itemize}
            \item B
        \end{itemize}


    Het is te voorkomen door zo je lemma te beginnen:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
        \begin{lemma} \noindent\par
            \begin{itemize}
                \item Foo
                \item Bar
            \end{itemize}
        \end{lemma}


    De \noindent is nodig om de itemize ‘te openen’, en dan met \par kun je 't direct afsluiten.
    quote:
    - ik vind het ook lelijk dat als ik een subsectie begin, de eerste lijn onmiddellijk rechts van die titel begint Opnieuw: wat denken jullie?
    Dat ligt denk ik aan de stijl die je gebruikt? Want in een standaard article class gebeurt dat niet, maar bij sommige tijdschriften wel. Als ik \subsection{Foo} Bar bar bar doe, dan komt Bar gewoon op een volgende regel.
    zuiderbuurmaandag 10 augustus 2009 @ 16:31
    quote:
    Op vrijdag 7 augustus 2009 14:49 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Ik heb het even nagezocht, het probleem is dat die omgevingen zelf als list worden geïmplementeerd onder de motorkap. Je eigenlijk een lijst met één item, en direct daarna begint weer een itemize, en LaTeX zet het net als deze lijst:
    [ code verwijderd ]

    Het is te voorkomen door zo je lemma te beginnen:
    [ code verwijderd ]

    De \noindent is nodig om de itemize ‘te openen’, en dan met \par kun je 't direct afsluiten.
    [..]
    Vreemd, maar het werkt!
    quote:
    Dat ligt denk ik aan de stijl die je gebruikt? Want in een standaard article class gebeurt dat niet, maar bij sommige tijdschriften wel. Als ik \subsection{Foo} Bar bar bar doe, dan komt Bar gewoon op een volgende regel.
    Ik gebruik nu amsproc, dat durf ik zo snel niet veranderen want ik heb dat echt nodig. Mijn theorem-environments (zoals Lemma, Corollary,..) geven dan al foutmeldingen.

    [ Bericht 3% gewijzigd door zuiderbuur op 10-08-2009 17:28:29 ]
    Iblismaandag 10 augustus 2009 @ 16:35
    quote:
    Op maandag 10 augustus 2009 16:31 schreef zuiderbuur het volgende:

    [..]

    Ik gebruik nu amsproc, dat durf ik zo snel niet veranderen want ik heb dat echt nodig. Mijn theorem-environments (zoals Lemma, Corollary,..) geven dan al foutmeldingen.
    Als je die \noindent\par truc doet dan krijg je eenfoutmelding?
    zuiderbuurmaandag 10 augustus 2009 @ 17:29
    quote:
    Op maandag 10 augustus 2009 16:35 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Als je die \noindent\par truc doet dan krijg je eenfoutmelding?
    Sorry ik heb je verkeerd geciteerd.
    Neen, dat met die itemize werkt prima, maar met die subsections die zo raar uitgelijnd zijn, zit ik nog in de problemen.
    Iblismaandag 10 augustus 2009 @ 17:43
    quote:
    Op maandag 10 augustus 2009 17:29 schreef zuiderbuur het volgende:

    [..]

    Sorry ik heb je verkeerd geciteerd.
    Neen, dat met die itemize werkt prima, maar met die subsections die zo raar uitgelijnd zijn, zit ik nog in de problemen.
    Dat lijkt me standaard bij die class, ook als ik de documentatie lees. Subsections worden niet op een aparte regel gezet.
    zuiderbuurdinsdag 11 augustus 2009 @ 10:51
    quote:
    Op maandag 10 augustus 2009 17:43 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Dat lijkt me standaard bij die class, ook als ik de documentatie lees. Subsections worden niet op een aparte regel gezet.
    Jammer, misschien moet ik dan maar niet amsproc gebruiken, maar ik ben dat eigenlijk "gewoon" Is het echt zo dat al mijn environments zoals Lemma, Corollary, .. dan weg moeten?

    Verder zit ik opnieuw met een probleem. Eigenlijk heb ik dit al vaak gehad, de logica ontgaat me:
    quote:
    This is BibTeX, Version 0.99c (Web2C 7.5.6)
    The top-level auxiliary file: polarspaces.aux
    The style file: plain.bst
    Database file #1: mijntekst.bib
    Warning--can't use both volume and number fields in MR1000
    Warning--there's a number but no volume in MR2000
    (There were 2 warnings)
    Ik had een bibiliografie die werkte, ik heb in mijn bibliografie een artikel MR2000 toegevoegd, en nu zeurt hij zowel over MR2000 als MR1000 dat vroeger geen problemen gaf.
    Wat doe ik fout??
    Iblisdinsdag 11 augustus 2009 @ 11:06
    quote:
    Op dinsdag 11 augustus 2009 10:51 schreef zuiderbuur het volgende:
    Jammer, misschien moet ik dan maar niet amsproc gebruiken, maar ik ben dat eigenlijk "gewoon" Is het echt zo dat al mijn environments zoals Lemma, Corollary, .. dan weg moeten?
    Ik weet niet helemaal hoe ik dit moet lezen: Bedoel je dat als je amsproc niet gebruikt dat lemma & corollary e.d. dan wegmoeten? (Nee, dat is niet zo, je kunt ze zelf definiëren) of heb je er nu problemen mee?
    quote:
    Verder zit ik opnieuw met een probleem. Eigenlijk heb ik dit al vaak gehad, de logica ontgaat me:
    Ik had een bibiliografie die werkte, ik heb in mijn bibliografie een artikel MR2000 toegevoegd, en nu zeurt hij zowel over MR2000 als MR1000 dat vroeger geen problemen gaf.
    Wat doe ik fout??
    Hier zie ik de logica niet van in. Maar als je dat aanpast? Is het dan niet gewoon over? Wat voor type entries zijn MR1000 en MR2000?
    zuiderbuurdinsdag 11 augustus 2009 @ 11:51
    quote:
    Op dinsdag 11 augustus 2009 11:06 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Ik weet niet helemaal hoe ik dit moet lezen: Bedoel je dat als je amsproc niet gebruikt dat lemma & corollary e.d. dan wegmoeten? (Nee, dat is niet zo, je kunt ze zelf definiëren) of heb je er nu problemen mee?
    [..]
    In elk geval is het niet goed om echt verknocht te geraken aan die amsproc. Nu begint mijn tekst zo:
    quote:
    \documentclass[11pt]{amsproc}
    \usepackage{float, graphicx, amssymb, anysize, palatino, color,placeins}
    \usepackage{mathabx}

    \theoremstyle{plain}
    \newtheorem{theorem}{Theorem}[section]
    \newtheorem{lemma}[theorem]{Lemma}
    \newtheorem{cor}[theorem]{Corollary}
    \theoremstyle{definition}
    \newtheorem{defn}[theorem]{Definition}
    \newtheorem{construction}[theorem]{Construction}
    \newtheorem{question}[theorem]{Question}
    \newtheorem{corollary}[theorem]{Corollary}
    \theoremstyle{remark}
    \newtheorem{remark}[theorem]{Remark}
    Vervang ik die amsproc bovenaan door article, dan werkt dat dus niet meer.
    quote:
    Hier zie ik de logica niet van in. Maar als je dat aanpast? Is het dan niet gewoon over? Wat voor type entries zijn MR1000 en MR2000?
    Hij blijft warnings geven, maar ie doet het wel uiteindelijk.... Nu zie ik dat hij die warning voor dat andere artikel al de hele tijd geeft. Eigenlijk is er dan geen probleem: het werkt. Die entries in de bibliografie zijn gewoon wat ik kopieer van matscinet, zoiets dus:
    quote:
    @article {MR1662116,
    AUTHOR = {Coxeter, H. S. M.},
    TITLE = {Whence does an ellipse look like a circle?},
    JOURNAL = {C. R. Math. Acad. Sci. Soc. R. Can.},
    FJOURNAL = {Comptes Rendus Math\'ematiques de l'Acad\'emie des Sciences.
    La Soci\'et\'e Royale du Canada. Mathematical Reports of the
    Academy of Science. The Royal Society of Canada},
    VOLUME = {20},
    YEAR = {1998},
    NUMBER = {4},
    PAGES = {124--127},
    ISSN = {0706-1994},
    MRCLASS = {51M04},
    MRNUMBER = {MR1662116 (99g:51015)},
    }
    Iblisdinsdag 11 augustus 2009 @ 11:59
    quote:
    Op dinsdag 11 augustus 2009 11:51 schreef zuiderbuur het volgende:
    In elk geval is het niet goed om echt verknocht te geraken aan die amsproc. Nu begint mijn tekst zo:
    [..]

    Vervang ik die amsproc bovenaan door article, dan werkt dat dus niet meer.
    Amsproc includet zelf enkele ams-packages denk ik, normaliter heb je amsthm nodig om \newtheorem e.d. te kunnen gebruiken, dus \usepackage{amsthm} moet je er dan ook bijzetten (en misschien nog wat ams-packages). Misschien is \usepackage{amsmath} doen wel het makkelijkst.
    zuiderbuurdinsdag 11 augustus 2009 @ 16:50
    quote:
    Op dinsdag 11 augustus 2009 11:59 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Amsproc includet zelf enkele ams-packages denk ik, normaliter heb je amsthm nodig om \newtheorem e.d. te kunnen gebruiken, dus \usepackage{amsthm} moet je er dan ook bijzetten (en misschien nog wat ams-packages). Misschien is \usepackage{amsmath} doen wel het makkelijkst.
    Dank je, dat zal ik eens bekijken.

    De ellende blijft maar komen trouwens. Ik ben redelijk gevoelig aan de positie van figuren, ik wil niet dat hij het wat in de buurt plaatst, het moet echt daar en niet eerst nog dit of dat want dat is al het volgende :{w

    Dus ik doe bijvoorbeeld:
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    \begin{figure}[h]
    \[
    \begin{array} {c c}
    a&b\\
    c& d
    \end{array}
    \]
    \caption{ een test met een kleine figuur}
    \end{figure}

    omdat ik gelezen had dat die [h] dat echt DAAR zou moeten plaatsen. Dat werkt vaak.... maar nu bijvoorbeeld niet. Hoe kan dat? :?
    Iblisdinsdag 11 augustus 2009 @ 16:58
    Dat kan ik niet beter beantwoorden dan ze hier doen.

    En ik onderstreep nogmaals: een figure is een floating iets, dus die is ontworpen om weg te floaten, b.v. als er te weinig ruimte onderaan de pagina is.
    zuiderbuurwoensdag 12 augustus 2009 @ 14:34
    quote:
    Op dinsdag 11 augustus 2009 16:58 schreef Iblis het volgende:
    Dat kan ik niet beter beantwoorden dan ze hier doen.

    En ik onderstreep nogmaals: een figure is een floating iets, dus die is ontworpen om weg te floaten, b.v. als er te weinig ruimte onderaan de pagina is.
    Bedankt, voorlopig zal ik het bij [H] houden

    Dit is een nieuw probleem: ik krijg er een lange uitdrukking door en ik weet niet goed hoe ik die het best klein genoeg maak zonder het onoverzichtelijk te maken.
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    {\normalsize
    \[
    \begin{array} {lllll}
    \forall \ell\in A:& (1, 0,0, \frac{(x^{n-1}+(-1)^n)(x^{n-2}-(-1)^n)}{x^2-1}-1&,(x+1)(x^{n-1}+(-1)^n)(x^{n-2}-(-1)^n)&,x^{2 n -1} - x(x^{n-1}+(-1)^n)(x^{n-2}-(-1)^n)),\\
    \forall \ell\in B:& (1, 0,0,x^2\frac{ (x^{n-1}+(-1)^n)(x^{n-2}-(-1)^n)}{x^2-1}&,0&,x^{2 n-1}),\\
    \forall \ell\in C:&(1, 0,0,x^2\frac{ (x^{n-1}+(-1)^n)(x^{n-2}-(-1)^n)}{x^2-1}-1&,x+1&,x^{2 n-1}-x).\\

    \end{array}
    \]
    }

    Weet iemand raad? Met tiny werken en zo?
    Ibliswoensdag 12 augustus 2009 @ 14:58
    Ik zou de layout veranderen. ik weet natuurlijk niet echt wat het betekent, of wat het voorstelt, maar je zou kunnen overwegen om het onder elkaar te zetten; je zou kunnen overwegen om herhaalde veeltermen door één letter te vervangen (zeg V) en daaronder te zeggen, met V = x^{n-1}+(-1)^n)(x^{n-2}-(-1)^n) bijvoorbeeld. Je uitdrukking wordt ook voor een mens niet overzichtelijker door het lettertype kleiner te maken.
    zuiderbuurvrijdag 14 augustus 2009 @ 10:31
    Ik heb een nieuwe vraag over die tikz. Ik dacht even dat ik het begrepen had, maar dat is dus blijkbaar niet zo.
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    \begin{center}
    \begin{figure}[H]
    \begin{tikzpicture}[
        set/.style={shape=ellipse, inner sep=3pt, minimum width=2 cm,minimum height=0.8 cm, draw},
        pijl/.style={->,>=stealth'},
        lus/.style={->,>=stealth',min distance=8mm,looseness=20,loop,distance=80},
         ]
              \matrix[matrix of nodes,
                every node/.append style={inner sep = 0pt, minimum width=1em,minimum height=4pt},
                row sep={20pt},
                column sep={3cm,between origins}] 
                 {
                |(a11)|  &  |(a12)|      \\
                  |(a21)|  &  |(a22)|    \\
                  |(a31)|  &  |(a32)|  \\
                };
                
               \node[name=CLr, set, fit=  (a11)(a21)(a31) ] {};
               \node[above,distance=5] at (CLr.south west) {$A$};
               \node[name=CLdmi, set, fit=  (a12)(a22)(a32) ] {};
               \node[above,distance=3] at (CLdmi.south east) {$B$};
                      
                \draw (a22)  edge[pijl]   node[above,midway]{$\beta$} (a21);
               \draw (a11) edge[lus] (a11);
      
                \draw (a31)  edge[pijl]   node[below,midway]{$\beta^{t}$} (a32);           
     \end{tikzpicture}
     \end{figure}
     \end{center}

    Het probleem is dus dat die namen van die verzamelingen, A en B dus, net op de rand liggen. Ze mogen best wat verder liggen, maar die distance doet het niet. Wat doe ik fout?
    Iblisvrijdag 14 augustus 2009 @ 10:50
    Distance is een key voor pijlen of lijnen, d.w.z. hoe ver die afwijkt van de ‘rechte lijn tussen twee punten’, wat jij wilt kan met xshift en yshift:

    1
    2
              \node[above, xshift=2mm, yshift=3mm] at (CLr.south west) {$A$};
               \node[above, xshift=-2mm, yshift=3mm] at (CLdmi.south east) {$B$};


    Een alternatief is om echt van labels gebruik te maken:

    1
    2
               \node[label=above right:$A$, label distance=5mm] at (CLr.south west) {};
               \node[label=above left:$B$, label distance=5mm] at (CLdmi.south east) {};


    Maar dan verdwijnt dus de node-tekst!

    Ik gebruik trouwens de ontwikkelingsversie van TikZ, dus ik hoop dat deze ook gewoon in TikZ 2.00 werken, maar één van beide zal zeker wel werken.
    Marlies82woensdag 19 augustus 2009 @ 17:21
    Ik heb even 2 vragen:

    1. Ik genereer automatisch een TOC die meerdere pagina's inneemt met \tableofcontents. Dit gaat op zich prima, maar op de laatste regel van de 1 pagina staat de titel van een hoofdstuk, terwijl de bijbehorende sections op de volgende bladzijde bovenaan terecht komen. Is het mogelijk om de titel van het hoofdstuk naar de volgende blz te forceren zodat het direct boven de sections staat?

    2. Ik overweeg om misschien van die grijze vakjes in de rechtermarge toe te voegen, waarvan de hoogte op de pagina verschuift als functie van het hoofdstuk, zodat je vanaf de zijkant van het boek kunt zien welk hoofdstuk het is (sorry, ik heb geen idee hoe zoiets officieel heet). Is er een manier om dit makkelijk te doen in Latex? Als het erg ingewikkeld is dan laat ik het gewoon weg, het is meer om uit te proberen of het mooi staat.
    Ibliswoensdag 19 augustus 2009 @ 17:39
    quote:
    Op woensdag 19 augustus 2009 17:21 schreef Marlies82 het volgende:
    1. Ik genereer automatisch een TOC die meerdere pagina's inneemt met \tableofcontents. Dit gaat op zich prima, maar op de laatste regel van de 1 pagina staat de titel van een hoofdstuk, terwijl de bijbehorende sections op de volgende bladzijde bovenaan terecht komen. Is het mogelijk om de titel van het hoofdstuk naar de volgende blz te forceren zodat het direct boven de sections staat?
    Met \addtocontents{toc}{....} kun je iets aan de table of contents toevoegen (de .toc file wordt uiteindelijk gewoon een latex-file namelijk), je kunt b.v. \addtocontents{toc}{\protect\clearpage} doen (die \protect moet omdat anders \clearpage te vroeg wordt uitgevoerd). Als je dat neerzet voor het foute hoofdstuk moet het goed gaan… let wel op dat de boel natuurlijk niet alsnog verschuift. Ik weet niet hoe je sowieso kunt voorkomen dat zoiets gebeurt, dus dit zou ik pas op het allerlaatst doen.
    quote:
    2. Ik overweeg om misschien van die grijze vakjes in de rechtermarge toe te voegen, waarvan de hoogte op de pagina verschuift als functie van het hoofdstuk, zodat je vanaf de zijkant van het boek kunt zien welk hoofdstuk het is (sorry, ik heb geen idee hoe zoiets officieel heet). Is er een manier om dit makkelijk te doen in Latex? Als het erg ingewikkeld is dan laat ik het gewoon weg, het is meer om uit te proberen of het mooi staat.
    fancyhdr heeft in de handleiding (pagina 20) een stukje over thumb-indexes (zo heet dat dus, of thumb tabs), en hoe je die kunt maken. Ook is er de package flowfram die je ervoor schijnt te kunnen gebruiken. Ook is er nog de thumb package. Ik heb verder met geen van alle packages ervaring.
    Marlies82donderdag 20 augustus 2009 @ 09:02
    Dank je. De oplossing voor vraag 1 werkt prima en er is verder niets verschoven. De thumb-index ga ik ook uit proberen
    zuiderbuurvrijdag 28 augustus 2009 @ 10:49
    Hallo,

    ik zit hier weer te knoeien. Ik heb in deze array zowel subscript als superscripts nodig. Het is niet zo verschrikkelijk, maar toch ook niet erg fraai dat de subscripten van de eerste rij botsen met die van de tweede. Ik zou graag iets doen met een skip of vspace of zo, maar dat lijkt niet lukken. Weet iemand raad?
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    \[
    \begin{array}  {cccc}
     A_{-1}^{-1}&  A_{-1} ^0&   A_{-1}^1&A_{-1}^2\\   \bigskip
                &  A_{0}^0 &  A_{0}^1 \\ 
    \end{array}
    \]

    Bedankt!
    Iblisvrijdag 28 augustus 2009 @ 10:56
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    \[
        \begin{array}{cccc}
             A_{-1}^{-1} &  A_{-1} ^0 &  A_{-1}^1 &A_{-1}^2 \\
             \noalign{\vskip 2pt}
                         &  A_{0}^0   &  A_{0}^1  \\
         \end{array}
     \]


    Je hebt eventueel ook nog het commando \arraystretch, in het Mathmode-document van Herbert Voß (zie openingspost) wordt dat allemaal uitgelegd.
    znarchzaterdag 29 augustus 2009 @ 13:09
    Een vraag. Ik werk normaalgesproken in OSX met latex maar gebruik nu regelmatig (ivm schoolwerkzaamheden) windows via bootcamp. Is het mogelijk om gewoon een windows tex editor te gebruiken en dan via de osx tex distributie op mijn OSX schijf te werken ? Of moet ik de hele meuk op XP opnieuw installen ?
    thabitzaterdag 29 augustus 2009 @ 13:14
    LaTeX is LaTeX, lijkt me niet direct OS-afhankelijk.
    Ibliszaterdag 29 augustus 2009 @ 14:12
    Hoe bedoel je dat precies? Je start met Boot Camp toch helemaal Windows op? Je kunt dan niet ‘even’ je OS X-software draaien, die is gecompileerd voor OS X en draait (dus) niet onder Windows. Je kunt natuurlijk wel gewoon onder Windows editen, en het dan later onder OS X compilen, maar dan zul je eerst weer naar OS X moeten booten.

    Wil je ook onder Windows kunnen compilen dan moet je een Windows TeX-distro installeren (MikTeX (staat wel in de OP)). Heb je daar geen zin in, dan moet je naar een oplossing met b.v. Parallels of VMWare Fusion zoeken, daarmee kun je onder OS X Windows programma's draaien.
    CrustyClownmaandag 31 augustus 2009 @ 17:08
    Heeft er een van jullie hier een oplossing voor mijn probleem..

    Ik gebruik de listing package voor het weergeven van mijn broncode. Echter in mijn teksten verwijs ik ook af en toe naar een type, variable, etc. Echter hiervoor gebruik ik texttt. MIjn probleem is dat de layout van beiden natuurlijk wat verschilt. Weet er iemand een oplossing, om ervoor te zorgen dat ze beiden dezelfde layout gebruiken (texttt en listing dus..)
    Iblismaandag 31 augustus 2009 @ 17:28
    quote:
    Op maandag 31 augustus 2009 17:08 schreef CrustyClown het volgende:
    Heeft er een van jullie hier een oplossing voor mijn probleem..

    Ik gebruik de listing package voor het weergeven van mijn broncode. Echter in mijn teksten verwijs ik ook af en toe naar een type, variable, etc. Echter hiervoor gebruik ik texttt. MIjn probleem is dat de layout van beiden natuurlijk wat verschilt. Weet er iemand een oplossing, om ervoor te zorgen dat ze beiden dezelfde layout gebruiken (texttt en listing dus..)
    Je kunt in principe gewoon opgeven welk lettertype listings moet gebruiken. Zeg dat je Java gebruikt:

    1
    2
    \usepackage{listings}
    \lstset{language=Java, numbers=left, stepnumber=1, tabsize=4, basicstyle=\ttfamily, stringstyle=\itshape}


    Zoiets. Dan gebruikt het ook dat lettertype voor je listings. Het standaard LaTeX-lettertype kent echter geen vette variant. Als je die toch wilt moet je b.v. even hier lezen, of je kunt courier gebruiken of een package als beramono.
    Marlies82dinsdag 1 september 2009 @ 17:54
    Hallo, ik heb wederom een vraag.

    Voor mijn document gebruik ik de book class als volgt:
    \documentclass[12pt, a4paper,twoside, openright]{book}

    In het document heb ik \part, \chapter, \section etc gebruikt, maar nu zou ik op de part-pagina graag een plaatje willen toevoegen (bij voorkeur rechts onderaan uitgelijnd). Ik heb dit geprobeerd:

    \part{Title Part}
    \label{part1}

    \begin{figure}[h]
    \includegraphics[width=1.0textwidth]{figuur_part1.eps}
    \end{figure}

    Maar dan krijg ik de figuur niet direct onder de tekst (Part I, Title Part), maar 2 blz verder. Ik vermoed dat dit door de twoside en openright opties komt. Ik heb vervolgens de definitie van part in book.cls bekeken en hier staan inderdaad twee \newpage regels in (vanaf regel 349 bij mij). Als ik deze weg haal komt mijn figuur weliswaar onder de tekst, maar ik krijg hem niet onderaan de pagina, ook niet met extra \vspace (dan schuift de tekst omhoog ipv de figuur naar beneden). Bovendien raak ik mijn paginanummer kwijt.

    Weet iemand hoe ik dit voor elkaar kan krijgen?
    Iblisdinsdag 1 september 2009 @ 18:21
    Even een snel antwoord: Je kunt die code uit book.cls nemen en zelf herdefiniëren maar een deel van je probleem is dat je het in een figure stopt, die float! Doe alleen een \includegraphics, dan float het niet. Dan nog kan het tricky zijn de white-space goed te krijgen. Ik zal later vanavond een iets verder uitwerking posten.
    Iblisdinsdag 1 september 2009 @ 19:26
    Hier een wat verdere uitwerking, zet ergens in je pre-amble (daardoor hoef je niet in book.cls te editen, dat is eigenlijk een heel slecht idee, als je wat wilt veranderen kun je die macro's namelijk gewoon overschrijven)

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    \makeatletter
    \def\@endpart{%
                  \vfil
                  {\centering  \raisebox{0pt}[0pt][0pt]{\includegraphics{plaatje}} \par  }
                  \pagebreak
                  \if@twoside
                   \if@openright
                    \null
                    \thispagestyle{empty}%
                    \newpage
                   \fi
                  \fi
                  \if@tempswa
                    \twocolumn
                  \fi}
    \makeatother


    Ik zal het even uitleggen. De \vfil zorgt voor een vullende witruimte, die wordt ook gegeven voordat de titel wordt neergezet (d.w.z. de tekst ervan), en zorgt dat die tekst gecentreerd wordt. Om dat goed te laten verlopen moet het plaatje een hoogte van 0 krijgen, anders schuift je tekst omhoog, daarom gebruik ik die raisebox constructie. Op deze manier komt de afbeelding in het midden te staan, je kunt \centering door \hfill veranderen wil je 't plaatje b.v. rechts uitlijnen. De rest is gewoon uit de \@endpart macro van book.cls behalve dat ik \newpage door \pagebreak heb vervangen, want \newpage voegt normaliter ook nog weer ene \vfil in en die zou het anders verknoeien. Je krijgt nu wel elke keer hetzelfde plaatje. Wil je dat niet dan is het makkelijkste om zoiets te doen:

    1              {\centering  \raisebox{0pt}[0pt][0pt]{\includegraphics{\mijnplaatje}} \par  }


    En dan:

    1
    2
    \def\mijnplaatje{plaatje-deel-2}
    \part{Tweede deel}


    Een extra parameter aan part meegeven leidt tot veel code moeten veranderen.
    Marlies82woensdag 2 september 2009 @ 09:41
    Dank voor je snelle reactie, je oplossing werkt wederom als een trein.
    Het leek me inderdaad al geen goed idee om veel in book.cls te veranderen, maar ik wist niet hoe ik het anders aan moest pakken. Het is me nu in elk geval een stuk duidelijker hoe je dit soort dingen kan wijzigen. Bedankt!
    MeneerTimdonderdag 3 september 2009 @ 17:56
    Zeg hallo!

    Ik ben mijn scriptie aan het opmaken in LaTeX, maar ik krijg mijn urls vaak niet in een footnote door de melding "Missing $ inserted." Bijvoorbeeld bij:

    1\footnote{State failure as described in the Foreign Affairs ''Failed States Index".  Available: \htmladdnormallink{http://www.foreignpolicy.com/story/cms.php?story_id=3865}}


    Ik begreep inmiddels dat het komt doordat LaTeX de url aanziet voor een formule en mij gaat zitten corrigeren. Toch heb ik deze lange urls wel nodig.

    Is er een manier waarop de foutmelding kan omzeilen?
    TubewayDigitaldonderdag 3 september 2009 @ 18:29
    wel de juiste package gebruikt?
    MeneerTimdonderdag 3 september 2009 @ 18:39
    quote:
    Op donderdag 3 september 2009 18:29 schreef TubewayDigital het volgende:
    wel de juiste package gebruikt?
    Voor wat? Standaard voetnoten?
    TubewayDigitaldonderdag 3 september 2009 @ 18:41
    quote:
    Op donderdag 3 september 2009 18:39 schreef MeneerTim het volgende:

    [..]

    Voor wat? Standaard voetnoten?
    nee, links naar websites
    MeneerTimdonderdag 3 september 2009 @ 18:54
    quote:
    Op donderdag 3 september 2009 18:41 schreef TubewayDigital het volgende:

    [..]

    nee, links naar websites
    Ah, ja, wel, ik gebruik een standaard thesis macro (classic thesis van Andre Miede) TeXShop voor de Mac, met als voordeel dat alle packages al geinstalleerd zijn. Het zijn er zoveel dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Kan ik gemakkelijk een package toevoegen wat de weergave van hyperlink verbeterd?
    Iblisdonderdag 3 september 2009 @ 19:04
    Ik moet bekennen dat ik het commando

    1\htmladdnormallink{http://www.foreignpolicy.com/story/cms.php?story_id=3865}


    In het geheel niet ken. Het lijkt iets met LaTeX2html te maken hebben? Gebruik je dat!? Ik gebruik altijd url. Simpelweg:

    1\url{http://www.foreignpolicy.com/story/cms.php?story_id=3865}


    Volgens mij gebruik je hyperref al, dus zou het zo moeten werken. Maar ik ken classicthesis niet echt.
    MeneerTimdonderdag 3 september 2009 @ 19:30
    quote:
    Op donderdag 3 september 2009 19:04 schreef Iblis het volgende:
    Ik moet bekennen dat ik het commando
    [ code verwijderd ]

    In het geheel niet ken. Het lijkt iets met LaTeX2html te maken hebben? Gebruik je dat!? Ik gebruik altijd url. Simpelweg:
    [ code verwijderd ]

    Volgens mij gebruik je hyperref al, dus zou het zo moeten werken. Maar ik ken classicthesis niet echt.
    Ik heb nu ale \htmladdnormallink verandert in een \url, veel gemakkelijker inderdaad. Maar het veranderd niets. Een url als http://www.foreignpolicy.com/story/cms.php?story_id=3865 leidt nog steeds tot problemen.
    Iblisdonderdag 3 september 2009 @ 19:39
    In principe zou \url toch zorg moeten dragen voor de escaping. Ik kan het probleem niet reproduceren, ik doe b.v.

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    \documentclass{article}
    \usepackage{hyperref}
    \begin{document}
        Gewoon zo: \url{http://www.foreignpolicy.com/story/cms.php?story_id=3865}

        Hoi\footnote{Met een url \url{http://www.foreignpolicy.com/story/cms.php?story_id=3865}}
    \end{document}


    Dat gaat goed. Kun je ook zo'n minimaal document maken? Dus b.v. alleen je pre-amble en dan gewoon 1 regel met een vootnote met die url erin? En misschien is het wel de footnote die de boel kapot maakt, werkt het b.v. wel (zelfde url) gewoon in lopende tekst? Dan kan ik er eens naar kijken.
    TubewayDigitaldonderdag 3 september 2009 @ 21:19
    lukt het met eenvoudigere urls wel?
    MeneerTimvrijdag 4 september 2009 @ 10:58
    quote:
    Op donderdag 3 september 2009 19:39 schreef Iblis het volgende:
    Dat gaat goed. Kun je ook zo'n minimaal document maken? Dus b.v. alleen je pre-amble en dan gewoon 1 regel met een vootnote met die url erin? En misschien is het wel de footnote die de boel kapot maakt, werkt het b.v. wel (zelfde url) gewoon in lopende tekst? Dan kan ik er eens naar kijken.
    Als ik dat stukje code in een minimaal document zet, dan werkt het goed. Als ik het vervolgens in mijn scriptie zet dan krijg ik de foutmelding "Option clash for package hyperref". Volgens mij komt dat doordat de hyperrefs al geregeld zijn in het stukje:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    \hypersetup{%
        colorlinks=true, linktocpage=true, pdfstartpage=3, pdfstartview=FitV,%
        breaklinks=true, pdfpagemode=UseNone, pageanchor=true, pdfpagemode=UseOutlines,%
        plainpages=false, bookmarksnumbered, bookmarksopen=true, bookmarksopenlevel=1,%
        hypertexnames=true, pdfhighlight=/O,hyperfootnotes=true,%nesting=true,%frenchlinks,%
        urlcolor=webbrown, linkcolor=RoyalBlue, citecolor=webgreen, %pagecolor=RoyalBlue,%
        % uncomment the following line if you want to have black links (e.g., for printing)
        %urlcolor=Black, linkcolor=Black, citecolor=Black, %pagecolor=Black,%
        pdftitle={\myTitle},%
        pdfauthor={\textcopyright\ \myName, \myUni, \myFaculty},%
        pdfsubject={},%
        pdfkeywords={},%
        pdfcreator={pdfLaTeX},%
        pdfproducer={LaTeX with hyperref and classicthesis}%
    }


    Zou dat kunnen?
    quote:
    Op donderdag 3 september 2009 21:19 schreef TubewayDigital het volgende:
    lukt het met eenvoudigere urls wel?
    Ja, alleen gecompliceerde urls geven problemen, volgens mij doordat urls met een = teken erin voor formules worden aangezien.
    Iblisvrijdag 4 september 2009 @ 11:03
    Maar kun je een minimaal document maken? Dus alleen je preamble? (Alles vanaf \documentclass{article} t/m \begin{document}) en dan twee regels met een url waar de fout in optreedt, en dan \end{document}, dan kan ik er zelf naar kijken. Want de fout kan in veel dingen zitten, maar als ik het niet kan dupliceren, dan kan ik het ook niet verhelpen.
    MeneerTimvrijdag 4 september 2009 @ 11:12
    Edit. Oh wacht.
    MeneerTimvrijdag 4 september 2009 @ 11:27
    Wellicht tragisch nieuws, maar nadat ik de preamble per ongeluk verwijderde en verving door de orginele preamble werkte het ineens wel. Ik ga nu even kijken of ik alle links kan fixen en of de fout dan terugkeert. Bedankt voor je hulp in ieder geval.
    Iblisvrijdag 4 september 2009 @ 11:35
    quote:
    Op vrijdag 4 september 2009 11:27 schreef MeneerTim het volgende:
    Wellicht tragisch nieuws, maar nadat ik de preamble per ongeluk verwijderde en verving door de orginele preamble werkte het ineens wel. Ik ga nu even kijken of ik alle links kan fixen en of de fout dan terugkeert. Bedankt voor je hulp in ieder geval.
    dat is wel een anti-climax hoor.
    MeneerTimvrijdag 4 september 2009 @ 11:46
    Inderdaad, een fout oplossen zonder te weten waar de fout precies zat voelt een beetje als voor het zingen de kerk uit. Ik zal proberen de fout weer opnieuw te veroorzaken.
    znarchzondag 6 september 2009 @ 18:34
    ik ben opzoek naar een manier om in my footer 3 gekleurde rechthoeken te plaatsen met text erin. Dit zou kunnen met een simpele afbeelding, maar hoe kan ik ervoor zorgen dat bijv het paginanummer ook nog in zon rechthoek verschijnt ? Iemand een creatief idee ?
    TubewayDigitalzondag 6 september 2009 @ 19:11
    quote:
    Op zondag 6 september 2009 18:34 schreef znarch het volgende:
    ik ben opzoek naar een manier om in my footer 3 gekleurde rechthoeken te plaatsen met text erin. Dit zou kunnen met een simpele afbeelding, maar hoe kan ik ervoor zorgen dat bijv het paginanummer ook nog in zon rechthoek verschijnt ? Iemand een creatief idee ?
    bepaalde zaken zijn in LaTex ontzettend lastig en ik ben bang dat jou laatste vraag daar 1 van is. Dan moet je echt gaan zitten kloten met de templates en weet ik veel. De kracht van LateX is nou net dat er al voor jou nagedacht is over layout, structuur en opmaak.
    Ibliszondag 6 september 2009 @ 19:23
    quote:
    Op zondag 6 september 2009 18:34 schreef znarch het volgende:
    ik ben opzoek naar een manier om in my footer 3 gekleurde rechthoeken te plaatsen met text erin. Dit zou kunnen met een simpele afbeelding, maar hoe kan ik ervoor zorgen dat bijv het paginanummer ook nog in zon rechthoek verschijnt ? Iemand een creatief idee ?

    Plaats een tabel in je footer met gebruik making van \cellcolor om kleuren aan te geven. Voor de middelste rechthoek gebruik ik \makebox om de breedte te forceren, voor de andere gebruik ik (lege) paragraaf-kolommen.

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    \documentclass{article}
    \usepackage{colortbl}
    \usepackage{fancyhdr}
    \pagestyle{fancy}
    \cfoot{%
        \begin{tabular}{p{4cm} c p{4cm}}
            \cellcolor{red} \rule{0pt}{1cm} &
            % Gebruik raisebox om de verticale centrering goed te krijgen
            \cellcolor{green} \raisebox{.4cm}{\makebox[4cm]{\thepage}} &
            \cellcolor{blue}
        \end{tabular}
    }
    \begin{document}
        Hallo werleld!
    \end{document}
    zuiderbuurwoensdag 9 september 2009 @ 09:14
    Hallo

    ik ben opnieuw aan een tekst bezig en zoals altijd sukkel ik met de hoofding waar de auteur(s) en zo moeten staan. Het lukte mij niet om daar een voetnoot voor "acknowledgements" te plaatsen, sterker nog, voetnoten in een "tabular" gaan nooit:

    1
    2
    3
    4
    \begin{tabular}{c c}
    a\footnote{dit is een groot getal} & b \\
    c & d
    \end{tabular}


    Wat is hier de logica achter? :{ Hoe dit te verhelpen? Ik heb tabular nodig in mijn hoofding om auteurs naast elkaar te plaatsen. :'(

    Bedankt!
    Ibliswoensdag 9 september 2009 @ 09:27
    Ik snap niet helemaal wat er niet lukt. Zet je dit binnen\author{...}?

    De normale manier om een heading te maken is:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    \documentclass{article}
    \title{Test}
    \author{Jan Kees 
    \and Sjefke\\ Universiteit van Harderwijk  
    \and Henk 
    \and Piet\thanks{Heel erg bedankt}}
    \begin{document}
        \maketitle
    \end{document}


    Als je dezelfde thanks bij twee mensen wilt plaatsen kun je van \footnotemark[nummer] gebruik maken.

    Als je footnotes bij een table wilt moet je eens hier lezen.
    Marlies82dinsdag 15 september 2009 @ 12:39
    Ik heb een probleem met fancyhdr. Ik zou graag de font size van de headers willen aanpassen en heb nu dit in de preamble staan:

    \documentclass[12pt, a4paper,twoside, openright]{book}

    \usepackage{fancyhdr}
    \pagestyle{fancy}

    \fancyhead{}
    \fancyfoot{}
    \fancyhead[RE]{\sffamily\small \rightmark}
    \fancyhead[LO]{\sffamily\small \leftmark}

    Volgens de fancyhdr handleiding en de Latex Companion zou dit moeten werken, maar als ik het compileer verandert er niets, ik houd de default \slshape headings.

    Ik zie vast iets heel triviaals over het hoofd, maar kom er niet uit. Heeft iemand enig idee?
    Iblisdinsdag 15 september 2009 @ 12:50
    Hier werkt het ook, het is duidelijk als je er b.v. even:

    1\fancyhead[RE]{\sffamily TEST {\small \rightmark}}


    Van maakt, dan is TEST (net) iets groter dan \rightmark. Zeker als ik \small door \tiny vervang is het verschil duidelijk (vanwege de hoofdletters lijkt small niet echt heel veel kleiner echter bij mij). Dus, hier werkt het. Maak anders een minimum example.
    Marlies82dinsdag 15 september 2009 @ 13:27
    Sorry, ik had inderdaad iets over het hoofd gezien. Het bleek dat ergens nog stiekem
    \pagestyle{headings} stond. Dan kan je natuurlijk veranderen wat je wil aan de fancyhdr.....
    Sanderdinsdag 22 september 2009 @ 11:07
    Ik render mijn documentjes tegenwoordig twee keer; één keer als boek, één keer als artikel (en dan tweekoloms landscape). Ik heb twee masterdocumentjes, met de hoofdstukken als include, en wat custom commands om chapter/section dingen op te pikken. Draait allemaal als een speer.

    Het probleem is alleen plaatjes. Als ik in een hoofdstuk een plaatje zo invoeg:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    \begin{figure}
       \centering
          \includegraphics[scale=0.40]{img/proces.png} 
          \caption{Bla die bla.}
       \label{fig:proces}
    \end{figure}


    Dan komt het in de "kleine" versie goed uit. In de grote versie echter is het plaatje te klein. Andersom, als ik het plaatje schaal voor de grote versie, ziet de kleine versie er niet uit (een veel te groot plaatje).

    Is er een methode om een plaatje dynamisch te schalen? Die kon ik niet vinden namelijk.
    Iblisdinsdag 22 september 2009 @ 11:16
    Als je scale bij elk plaatje hetzelfde is, dan kun je een scale=\scalefactor doen, en een \def\scalefactor{0.4} in het ene geval en een \def\scalefactor{0.8} in het andere geval of zoiets.

    Vermenigvuldigingen willen echter niet makkelijk, je kunt niet scale=0.4*\schaalfactor doen, dat gaat mis. En scale=0.4\schaalfactor gaat ook mis, als schaalfactor dan 3 is komt er gewoon scale=0.43 uit, en als schaalfactor 8 is, dan scale=0.48.

    Als je zoiets wilt dan is het denk ik het gemakkelijkst om met lengths te werken, dan doe je iets als:

    1
    2
    \newlength{\scalefactor}
    \setlength{\scalefactor}{1cm}


    En dan kun je zeggen: width=3\scalefactor. Dat is in dit geval 3cm, maar als je scalefactor verandert in 2cm wordt het 6cm. Dat kan dan ook voor beide documenten geregeld worden denk ik.

    [ Bericht 12% gewijzigd door Iblis op 22-09-2009 11:22:29 ]
    Sanderdinsdag 22 september 2009 @ 11:45
    Hey dat is wel een goed idee. Grofweg zijn ze de helft. Met een beetje rekenwerk is daar wel uit te komen. Thx!
    Hondenbrokkenmaandag 28 september 2009 @ 20:34
    Hoe krijg ik een bepaalde tekst bovenaan elke pagina?
    Iblismaandag 28 september 2009 @ 20:40
    quote:
    Op maandag 28 september 2009 20:34 schreef Hondenbrokken het volgende:
    Hoe krijg ik een bepaalde tekst bovenaan elke pagina?
    Met een koptekst, het makkelijkste is om fancyhdr te gebruiken.
    V2maandag 28 september 2009 @ 20:40
    Met bijvoorbeeld fancyhdr.
    Hondenbrokkenmaandag 28 september 2009 @ 21:01
    Bedankt. Fancyhdr werkt goed.
    zuiderbuurdonderdag 1 oktober 2009 @ 10:03
    Ik zou hier graag een matrix willen maken met duiding erbij. Concreet: boven de kolommen en rechts van de rijen moet er altijd een soort label komen (een cijfertje of zo).

    Nu heb ik gelezen over "bordermatrix" in die pdf van Herbert Voss, maar zoals ik het precies wil lijkt niet voor te komen in zijn voorbeelden. Weet iemand raad?

    Bedankt!
    Iblisdonderdag 1 oktober 2009 @ 11:12
    Je kunt die definitie wat aanpassen zodat je boven en rechts wat krijgt:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    32
    33
    34
    35
    36
    \documentclass{article}
    \makeatletter
    \newif\if@myborderstar
    \def\mybordermatrix{\@ifnextchar*{%
        \@myborderstartrue\@mybordermatrix@i}{\@myborderstarfalse\@mybordermatrix@i*}%
    }
    \def\@mybordermatrix@i*{\@ifnextchar[{\@mybordermatrix@ii}{\@mybordermatrix@ii[()]}}
    \def\@mybordermatrix@ii[#1]#2{%
    \begingroup
        \m@th\@tempdima8.75\p@\setbox\z@\vbox{%
            \def\cr{\crcr\noalign{\kern 2\p@\global\let\cr\endline }}%
            \ialign {\hfil$##$\hfil\kern 2\p@\kern\@tempdima & %
                \hfil $##$\hfil && \quad\hfil $##$\hfil\crcr\omit\strut %
                \hfil\crcr\noalign{\kern -\baselineskip}#2\crcr\omit %
                \strut\cr}}%
        \setbox\tw@\vbox{\unvcopy\z@\global\setbox\@ne\lastbox}%
        \setbox\tw@\hbox{\unhbox\@ne\unskip\global\setbox\@ne\lastbox}%
        \setbox\tw@\hbox{%
            $\kern\wd\@ne\kern -\@tempdima\left\@firstoftwo#1\kern1pt%
            \global\setbox\@ne\vbox{\box\@ne\kern 2\p@}%
            \vcenter{\kern -\ht\@ne\unvbox\z@\kern-\baselineskip}%
            \kern-2\@tempdima\kern3\p@\right\@secondoftwo#1 $%
        }\null \;\vbox{\kern\ht\@ne\box\tw@}%
    \endgroup
    }
    \makeatother
    \begin{document}
        \begin{displaymath}
            \mybordermatrix[{[]}]{%
                1 & 2 & 3 &   \cr
                a & b & c & 1 \cr
                d & e & f & 2 \cr
                g & h & i & 3 \cr
            }
        \end{displaymath}
    \end{document}


    Let wel, je moet het zelf blijven opgeven, automatisch zie ik zo even nog niet gebeuren. Ik vond die definitie al lastig genoeg eigenlijk.

    Overigens, het resultaat:



    [ Bericht 12% gewijzigd door Iblis op 01-10-2009 13:55:08 ]
    zuiderbuurdonderdag 1 oktober 2009 @ 14:06
    Dat ziet er heel goed uit!

    Ik had echter nog een vraag.

    Ik wil (om plaats te sparen op de slides in beamer) twee dergelijke matrices na elkaar plaatsen.
    Dus A= (matrix), B= (matrix)
    en beide matrices hebben dergelijk labels. Maar nu is het dus zo dat de labels rechts van A, gaan plakken tegen die "B". Wat afstand of een scheidingslijn zou wel leuk zijn maar dat gaat dus niet.

    Een gelijkaardig probleem had ik trouwens elders. Ik wou twee "sets" van vergelijkingen, die duaal waren aan elkaar, in beeld brengen.

    A=1 | a=1
    B= 1| b=1
    C=1| c=1
    was zo een beetje de bedoeling. Maar blijkbaar mag je eqnarray niet gebruiken binnen een array.
    Twee arrays binnen een array lijkt wel mogelijk maar dan is die scheidingslijn in het midden nog een probleem.

    Weet jij soms raad, of zie je iets anders dat ook mogelijk is en ook esthetisch verantwoord is?
    Iblisdonderdag 1 oktober 2009 @ 14:11
    Je kunt natuurlijk proberen:

    1
    2
    3
    4
    5
    \begin{array}{rcl|rcl}
    A & = & 1 & a & = & 1 \\
    B & = & 1 & b & = & 1 \\
    C & = & 1 & c & = & 1 \\
    \end{array}




    Eventueel kun je nog iets meer witruimte maken door er ‘lege’ kolommen in te doen:

    1
    2
    3
    4
    5
    \begin{array}{rclc|crcl}
    A & = & 1 &&& a & = & 1 \\
    B & = & 1 &&& b & = & 1 \\
    C & = & 1 &&& c & = & 1 \\
    \end{array}




    Verder kun je denk ik altijd, in math, als die boel gaat plakken er wat witruimte tussen forceren, met b.v. \> of \quad

    1A\>B\quad C


    zuiderbuurdonderdag 1 oktober 2009 @ 14:30
    quote:
    Op donderdag 1 oktober 2009 14:11 schreef Iblis het volgende:


    Verder kun je denk ik altijd, in math, als die boel gaat plakken er wat witruimte tussen forceren, met b.v. \> of \quad
    [ code verwijderd ]

    [ afbeelding ]
    Heel erg bedankt.
    Ik heb echter dit nu proberen oplossen met quad. De labels aan de rechterkant plakten tegen de ) van de matrix zelf. Dat bleef plakken, de ) schoof gewoon naar rechts samen met de labels, terwijl uiteraard de labels moesten verschuiven:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    \begin{displaymath}
    P=\mybordermatrix[{()}]{
    A_0  & A_1 &A_2 & \cr
    1 & 2 &2 & \quad E_0  \cr
    1 & \frac{-1-\sqrt{5}}{2} & \frac{-1+\sqrt{5}}{2} &\quad  E_1 \cr
    1 & \frac{-1+\sqrt{5}}{2} & \frac{-1-\sqrt{5}}{2} &\quad E_2 \cr
    }
    \end{displaymath}
    Iblisdonderdag 1 oktober 2009 @ 14:34
    Ah ja, dat lijkt me een fout in die macro… Ik zal eens kijken.
    Iblisdonderdag 1 oktober 2009 @ 14:57
    Ik moet me even gewonnen geven, ik heb nog eens goed naar die macro gekeken, en standaard (in de oorspronkelijke macro) worden boven & links anders behandeld dan rechts. Maar doordat zo’n matrix altijd ‘naar rechts groeit’, gaat er toch iets mis met die positionering. Die 2e t/m de 3e kolom zijn anders namelijk. Herbert Voß heeft dat ook niet helemaal symmetrisch aangepast.

    Gevolg is dat dat haakje heel lastig doet, en dat ik niet precies snap – en ik heb m’n TeX-boek hier nu ook niet, hoe ik dat zou kunnen fiksen. Het nare is dat je eigenlijk niets kunt doen, of het gaat mis. Maar die witruimte van die eigenlijke matrix-kolommen gaat gewoon niet goed.

    Als soelaas bied ik het volgende, echt een lelijke oplossing, maar vooruit:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    \begin{displaymath}
    P=\mybordermatrix[{()}]{
            A_0  & A_1                   & A_2                   & \cr
            1    & 2                     & 2                     & \> \cr
            1    & \frac{-1-\sqrt{5}}{2} & \frac{-1+\sqrt{5}}{2} & \cr
            1    & \frac{-1+\sqrt{5}}{2} & \frac{-1-\sqrt{5}}{2} & \cr
    }\begin{array}{l}
    E_0 \\
    E_1 \\
    E_2 \\
    \end{array}
    \end{displaymath}


    Ja, die loze \> is functioneel, en die \begin{array} moet direct aan de } van de mybordermatrix vast.
    zuiderbuurdonderdag 1 oktober 2009 @ 15:31
    Bedankt hoor. Alle hulp is welkom!

    Ik vroeg me trouwens af of er ook in beamer een optie was om naast een figuur een aantal formules of zo te plaatsen.

    Dus eigenlijk :
    figuur | wat tekst

    Ik heb al met minipage geëxperimenteerd maar daarbij kwam de tekst rechtsonder de figuur ipv rechts ervan (en ik wil plaats besparen dus zo heb ik er ook niets aan)
    doodleuk een array maken met een rij , twee kolommen, met daarbinnen de hele handel, lijkt ook niet te werken...
    Iblisdonderdag 1 oktober 2009 @ 15:36
    Had je al een positioneringsargument bij minipage gebruikt, dus b.v. \begin{minipage}[b]{..breedte..}

    Het is een beetje tricky namelijk, er gebeurt het volgende: als je [b] opgeeft dan lijnt LaTeX de baselines (dus de regelbasis, d.w.z. g en j steken daar net doorheen, x staat er op) van de laatste 'regels' van die minipages uit.

    Met [t] lijnt het de baselines van de eerste regels uit.

    Maar, als je alléén een figuur hebt, dan is het meestal zo dat dat figuur zelf op de baseline staat. Dus je hebt eigenlijk één regel met een heel grote letter erop. Als je dat dan uitlijnt met de eerste regel van je andere minipage, dan verschuift het t.o.v. elkaar.

    Je kunt dus een beetje cheaten door voor die figuur nog iets aan (onzichtbare) tekst te zetten. Of je kunt voor [b] kiezen.
    zuiderbuurdonderdag 1 oktober 2009 @ 16:42
    quote:
    Op donderdag 1 oktober 2009 15:36 schreef Iblis het volgende:
    Had je al een positioneringsargument bij minipage gebruikt, dus b.v. \begin{minipage}[b]{..breedte..}

    Het is een beetje tricky namelijk, er gebeurt het volgende: als je [b] opgeeft dan lijnt LaTeX de baselines (dus de regelbasis, d.w.z. g en j steken daar net doorheen, x staat er op) van de laatste 'regels' van die minipages uit.

    Met [t] lijnt het de baselines van de eerste regels uit.

    Maar, als je alléén een figuur hebt, dan is het meestal zo dat dat figuur zelf op de baseline staat. Dus je hebt eigenlijk één regel met een heel grote letter erop. Als je dat dan uitlijnt met de eerste regel van je andere minipage, dan verschuift het t.o.v. elkaar.

    Je kunt dus een beetje cheaten door voor die figuur nog iets aan (onzichtbare) tekst te zetten. Of je kunt voor [b] kiezen.
    Hmm, ik denk dat ik het niet helemaal snap. Het klopt toch dat ik voor beide helften een minipage nodig heb?
    Dit is wat ik deed. De drie vgl komen nu rechtsonder
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    \begin{figure}[h]
      \hfill
      \begin{minipage}[b]{.45\textwidth}
        \begin{center}  
          \epsfig{file=mijnfiguur.png, scale=0.65}
            \end{center}
      \end{minipage}
      \hfill
      \begin{minipage}[b] {.45\textwidth}
        a=b\\ c=d\\e=f\\e=d
      \end{minipage}
      \hfill
    \end{figure}


    Wijziging: ho het werkt wel! Dit is toch wat je bedoelde dan?
    Iblisdonderdag 1 oktober 2009 @ 16:48
    Jup, wat je ziet wat er gebeurt als je [h] gebruikt is dat de onderkant van die figuur (die staat op de baseline) uitgelijnd wordt met de baseline van de eerste regel van je formule, dat is de eerste regel a = b. Die figuur heeft in feite maar 1 regel, en dat maakt dat het soms heel rare resultaten kan opleveren als je de 'eerste regels uitlijnt'.
    zuiderbuurzondag 4 oktober 2009 @ 22:24
    Hallo,

    dit lijkt me nu toch echt geen steek te houden.

    De eerste code werkt, de tweede niet:
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    \documentclass{article}

    \begin{document}


    \[
    \begin{array}{c c c c c}
    [1,&a,&0,&0,&1] \\
    a&a&a&a&a
    \end{array}
    \]

    \end{document}


    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    \documentclass{article}

    \begin{document}


    \[
    \begin{array}{c c c c c}
    [1,&a,&0,&0,&1] \\
    [1,&a,&0,&0,&1]  \\
    [1,&a,&0,&0,&1]
    \end{array}
    \]


    \end{document}

    Wat doe ik fout?
    Ibliszondag 4 oktober 2009 @ 22:32
    Na \\ in een array kun je extra witruimte invoegen door [..], dus b.v.

    1
    2
    3
    4
    \begin{array}{l}
    X \\[10pt]
    Y
    \end{array}


    Dit heeft vooral zin als je in een rij een heel grote uitdrukking hebt staan die veel witruimte nodig heeft. Maar nu zie je dus dat in jouw geval LaTeX denkt dat je dát wilt doen. Dus het probeert 1,&a,&0,&0,&1, dat binnen die [] staat als een lengte te interpreteren, dat lukt niet.

    Oplossing: vervang [ door \lbrack in de 2e en 3e regel:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    \[
    \begin{array}{c c c c c}
    [1,&a,&0,&0,&1] \\
    \lbrack 1,&a,&0,&0,&1] \\
    \lbrack 1,&a,&0,&0,&1]
    \end{array}
    \]
    znarchmaandag 5 oktober 2009 @ 20:19
    Stomme vraag weer :( dmv quotchap (enige chapter style package die ik aan de praat kreeg) heb ik mijn hoofstuk nummer roodgemaakt dmv de volgende rgel in de .sty file:

    1\definecolor{chaptergrey}{cmyk}{0,0.93,1,0}}{%

    Nu wil ik echter dat mijn hoofdstuk titel ook rood is :) iemand een idee hoe ik dat doe ? :S Ja dat is een stomme vraag ik weet het :@
    Iblismaandag 5 oktober 2009 @ 20:34
    Ik citeer even de eerste alinea uit de OP:

    Welkom in de officiële LaTeX-topic op Fok! Als je bezig bent een mooi document te zetten in LaTeX, maar je komt er niet uit, dan is dit de plek om je vraag te stellen. Je wordt echter het snelst en best geholpen als je een minimum example weet te maken. Probeer zoveel mogelijk packages die niets met het probleem te maken hebben uit je preamble te verwijderen, en probeer een zo klein mogelijk document over te houden door onnodige zaken eruit te halen. Vaak helpt dit sowieso al om te zien wat het probleem veroorzaakt (twee packages die niet met elkaar overweg kunnen) en daarbij geeft het duidelijkheid aan degenen die je vraag willen beantwoorden.

    Want met alleen een kleurdefinitie kan ik natuurlijk niet zien wat het probleem is, en ik ken quotechap niet. M.a.w. een klein document je met b.v. één chapter en \usepackage{xcolor}, en quotechap, en dan wil ik er wel even naar kijken. Dus zeg maar zoals zuiderbuur hierboven doet.
    znarchmaandag 5 oktober 2009 @ 20:48
    okej :)

    mijn doc:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    \documentclass[a4paper, 10pt, oneside]{report}

    \begin{document} 

    /chapter{bla}
    blabla
    \end{document}


    extra nog in mijn preamable:

    1\usepackage[times]{quotchap}


    En in quotchap.sty heb ik het volgende aangepast om de kleur van de hoofdstuk nummer te wijzigen:

    1  \definecolor{chaptergrey}{cmyk}{0,0.93,1,0}}{%


    quotchap: http://www.ctan.org/tex-a(...)ntries/quotchap.html
    zuiderbuurdinsdag 6 oktober 2009 @ 10:33
    Hallo,

    ik ben weer helemaal in de war met die "overlayareas", die je kan gebruiken om tekst te laten vervangen in Beamer voor een slideshow.

    Ik zou willen doen

    slides 1: een beetje tekst
    slide 2 : er komt een tabel bij
    slide 3: de tabel verandert een beetje, met daaronder op de slide ook nog wat uitleg daarover die verschijnt.

    Hoezeer ik ook met die overlayareas en "\pause" pruts, het doet altijd wel wat anders (soms komt die tabel erop en gaat ie weer weg, voorgoed!)

    Dit is mijn probeersel:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    \begin{frame}
    Een beetje tekst. \pause
    \begin{overlayarea}{\textwidth}{3cm} 
    \only<1|handout:0>{
    \[
    \begin{array}{c c c c c}
    [1,&a,&0,&0,&1]\\
    \lbrack 1,&1,&1,&1,&1]
    \end{array}
    \]
    }

    \only<2|handout:0>{
    \[
    \begin{array}{c c c c c}
    [1,&a,&0,&0,&10000]\\
    \lbrack 1,&1,&1,&1,&100000]
    \end{array}
    \]
    }
    \pause Duidelijk?
    \end{overlayarea}

    \end{frame}
    Iblisdinsdag 6 oktober 2009 @ 10:54
    quote:
    Op maandag 5 oktober 2009 20:48 schreef znarch het volgende:
    okej

    mijn doc:
    [ code verwijderd ]

    extra nog in mijn preamable:
    [ code verwijderd ]



    En in quotchap.sty heb ik het volgende aangepast om de kleur van de hoofdstuk nummer te wijzigen:


    [ code verwijderd ]

    quotchap: http://www.ctan.org/tex-a(...)ntries/quotchap.html
    Ergens is dit nog net ietsje minder gemakkelijk dan het lijkt, met name omdat \chapter best wel wat verschillende verschijningsvormen kan hebben: \chapter* \chapter[]{}, enz. Daarom moet het zo:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    \documentclass[a4paper, 10pt, oneside]{report}
    \usepackage[times]{quotchap}
    \usepackage{xcolor}
    \definecolor{chaptergrey}{cmyk}{0,0.93,1,0}
    \makeatletter
    \let\o@makechapterhead\@makechapterhead
    \renewcommand{\@makechapterhead}[1]{\textcolor{chaptergrey}{\o@makechapterhead{#1}}}
    \makeatother
    \begin{document}

    \chapter{bla}
    blabla
    \chapter*{bla}
    blabla
    \chapter[foo]{bla}
    blabla
    \end{document}


    Merk op dat je chaptergrey dus gewoon kunt aanpassen nadat je quotechap.sty hebt geladen. Dan overschrijft het gewoon, dat is wel zo fijn, want dan hoef je niet te zitten prutsen in die .sty files wat later problemen kan geven.
    Iblisdinsdag 6 oktober 2009 @ 11:07
    quote:
    Op dinsdag 6 oktober 2009 10:33 schreef zuiderbuur het volgende:
    Hallo,

    ik ben weer helemaal in de war met die "overlayareas", die je kan gebruiken om tekst te laten vervangen in Beamer voor een slideshow.

    Ik zou willen doen

    slides 1: een beetje tekst
    slide 2 : er komt een tabel bij
    slide 3: de tabel verandert een beetje, met daaronder op de slide ook nog wat uitleg daarover die verschijnt.

    Hoezeer ik ook met die overlayareas en "\pause" pruts, het doet altijd wel wat anders (soms komt die tabel erop en gaat ie weer weg, voorgoed!)

    Dit is mijn probeersel:
    [ code verwijderd ]
    Je zegt het zelf al: je prutst, met alle respect. Dat \pause is heel handig als je een sequentiële opbouw hebt waar er telkens wat bij komt. Dus eerst de bovenkant van de slide, dan het midden, dan de onderkant. B.v. bij een itemize, anders is het eigenlijk niet zo praktisch.

    Je hebt tal van commando’s als \only en \uncover die precies doen wat jij wilt, echter, die met \pause combineren maakt dat je hoofd ervan pijn gaat doen. Hieronder heb ik denk ik wat jij wilt. Eerst een array die alleen op slide 1 getoond wordt, dan vanaf slide 2- verder de geüpdatete array en dan nog het commentaar ‘duidelijk?’ erbij.

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    \documentclass{beamer}
    \begin{document}
        \begin{frame}
        Een beetje tekst.

        \begin{overlayarea}{\textwidth}{3cm}␣
            % 1, dus alleen slide 1
            \only<1|handout:0>{ \[
                \begin{array}{c c c c c}
                    [1,&a,&0,&0,&1]\\
                    \lbrack 1,&1,&1,&1,&1]
                \end{array} \]
            }

            % 2-, dus slide 2 en verder.
            \only<2-|handout:0>{ \[
                \begin{array}{c c c c c}
                    [1,&a,&0,&0,&10000]\\
                    \lbrack 1,&1,&1,&1,&100000]
                \end{array} \]
            }
            % 2 wordt pas op slide 2 getoond
            \uncover<2>{ Duidelijk?}
        \end{overlayarea}

        \end{frame}

    \end{document}


    Overigens kun je hetzelfde effect ook zo bereiken:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    \documentclass{beamer}
    \begin{document}
        \begin{frame}
        Een beetje tekst.

        \begin{overlayarea}{\textwidth}{3cm}
            \[
                \begin{array}{c c c c c}
                    [1,&a,&0,&0,&1]\\
                    \only<1>  { \lbrack 1, & 1, &1, &1, & 1] }
                    \only<2-> { \lbrack 1, & 1, &1, &1, & 100000] } \\
                \end{array}
            \]
            \uncover<2>{ Duidelijk?}
        \end{overlayarea}

        \end{frame}

    \end{document}


    [ Bericht 0% gewijzigd door Iblis op 06-10-2009 16:07:25 (␣ weg) ]
    thabitdinsdag 6 oktober 2009 @ 11:17
    Hoe lang duurt de presentatie die je gaat geven?
    zuiderbuurdinsdag 6 oktober 2009 @ 15:50
    Aan iblis: jouw code ziet er inderdaad beter uit.
    Alleen krijg ik wel een "?" net voor de array. Hoe komt dat (er is toch geen fout of zo?)
    quote:
    Op dinsdag 6 oktober 2009 11:17 schreef thabit het volgende:
    Hoe lang duurt de presentatie die je gaat geven?
    Mijn presentatie? Lang! (En daarmee bedoel ik: vijfitg minuten of zo)
    thabitdinsdag 6 oktober 2009 @ 16:01
    quote:
    Op dinsdag 6 oktober 2009 15:50 schreef zuiderbuur het volgende:
    Aan iblis: jouw code ziet er inderdaad beter uit.
    Alleen krijg ik wel een "?" net voor de array. Hoe komt dat (er is toch geen fout of zo?)
    [..]

    Mijn presentatie? Lang! (En daarmee bedoel ik: vijfitg minuten of zo)
    Vijftig minuten is niet echt lang imho, zeker niet "Lang!". . Maar in elk geval wel lang genoeg om een stukje technologie te gebruiken dat mijlenver boven de beamer uitstijgt:

    Iblisdinsdag 6 oktober 2009 @ 16:06
    quote:
    Op dinsdag 6 oktober 2009 15:50 schreef zuiderbuur het volgende:
    Aan iblis: jouw code ziet er inderdaad beter uit.
    Alleen krijg ik wel een "?" net voor de array. Hoe komt dat (er is toch geen fout of zo?)
    [..]

    Mijn presentatie? Lang! (En daarmee bedoel ik: vijfitg minuten of zo)
    Komt door het karakter: ␣ zo te zien, copy paste fout uit m’n editor die trailing spaces aangeeft. Haal dat weg.
    zuiderbuurwoensdag 7 oktober 2009 @ 15:48
    Hallo,

    je tips voor die overlayarea werken, maar nu krijg ik een ander vervelend probleem.

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    \begin{frame}
      \begin{overlayarea}{\textwidth}{3cm}
      \only<1|handout:0>{ \[
           \begin{array}{c c}
           a&b\\
           c&d
           \end{array}
           \]
            }

            \only<2|handout:0>{ 
             \[
           \begin{array}{c c c}
           a&b & aaaaaaaaa\\
           c&d & eeeeeeeeeeeeeeee
           \end{array}
                   \]
                  }

       \end{overlayarea}


    \end{frame}


    Ik heb dus een tabel waar een nogal brede kolom bij komt. Daardoor schuift de hele boel naar links.
    Eigenlijk wil ik dat er op elke rij een vector komt, en dan op de volgende slide komt er een vgl naast te staan waaraan die vector voldoet.
    En dus wil ik niet dat dat naar links springt. Valt daar iets aan te doen?

    Bedankt!
    Ibliswoensdag 7 oktober 2009 @ 16:09
    Prop die kolom er al vast in met \phantom, dus dan neemt-ie wel ruimte in, maar is-ie niet te zien. Dus & \phantom{aaaaaaaaa}, je hoeft in principe alleen het breedste element te doen. Een andere optie is om in de cellen gebruik te maken van de commando’s van beamer, maar dan moet je even kijken welke je precies moet hebben in de manual.
    V2maandag 19 oktober 2009 @ 19:23
    Ik maak een document met memoir, en ik maak gebruik van side captions. Graag wil ik een newline tussen titel en caption zelf. Normaal los je dat bij memoir op met \captiondelim{}\captionstyle{\\} zoals in de manual ook al als voorbeeld staat. Maar! Bij sidecaptions werkt dat natuurlijk net weer eens niet :{ Er is een \sidecapstyle, maar die wordt aangeroepen voor de titel; deze gebruik ik bijv. al om een \hrule boven de caption te zetten. Een newline tussen de titel en de caption zelf gaat hiermee dus niet lukken. Weet iemand iets?
    SPOILER
    Alvast een minimaal voorbeeld:
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    \documentclass{memoir}
    \captiondelim{}\captionstyle{\\}
    \sidecapmargin{outer}
    \begin{document}
    \begin{figure}
    \centering\setlength{\fboxsep}{2cm}\framebox{Figuur hier}
    \caption{Bij deze caption staat de tekst onder de naam.}
    \end{figure}
    \begin{figure}
    \begin{sidecaption}{Bij deze caption staat de tekst achter de naam.}
    \centering\setlength{\fboxsep}{2cm}\framebox{Figuur hier}
    \end{sidecaption}
    \end{figure}
    \end{document}
    Iblismaandag 19 oktober 2009 @ 19:59
    Oké, makkelijke weg: Gewoon zelf dit doen:

    1
    2
    3
            \begin{sidecaption}{\newline Bij deze caption staat de tekst achter de naam.}
            \centering\setlength{\fboxsep}{2cm}\framebox{Figuur hier}
            \end{sidecaption}


    Nettere, iets uitgebreidere weg (hopelijk heb je dezelfde memoirversie als ik heb):

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    32
    33
    34
    35
    \documentclass{memoir}

    % Hack voor een sidecaptiondelim
    \makeatletter
    \newcommand{\sidecaptiondelim}[1]{\def\m@sidecapdelim{#1}}
    \def\@@sidecaption#1#2[#3]{%
      \ifx\@empty#1\@empty
        \def\m@mscap@fortoc{#2}%
      \else
        \def\m@mscap@fortoc{#1}%
      \fi
      \def\m@mscap@forcap{\m@sidecapdelim #2}%
      \ifx\@empty#3\@empty
        \def\m@mscaplabel{}%
      \else
        \def\m@mscaplabel{\@bsphack\label{#3}\@esphack}%
      \fi
      \m@mscapstart@fbox}
    \makeatother

    \captiondelim{}\captionstyle{\\}
    \sidecapmargin{outer}
    \sidecaptiondelim{\newline}

    \begin{document}
        \begin{figure}
            \centering\setlength{\fboxsep}{2cm}\framebox{Figuur hier}
            \caption{Bij deze caption staat de tekst onder de naam.}
        \end{figure}
        \begin{figure}
            \begin{sidecaption}{Bij deze caption staat de tekst ook onder de naam.}
            \centering\setlength{\fboxsep}{2cm}\framebox{Figuur hier}
            \end{sidecaption}
        \end{figure}
    \end{document}
    V2maandag 19 oktober 2009 @ 20:38
    Jup, werkt Had ik natuurlijk ook zelf wel kunnen bedenken, om de code uit memoir.cls te kapen en aan te passen, ik hoopte gewoon op een elegante oplossing beetje een misser van memoir.cls hoor Eigenlijk had 'ie \sidecaptionstyle moeten heten, maar \sidecapstyle is er natuurlijk al, en doet iets heel anders. \captiondelim snapt 'ie namelijk wel, maar daar mag geen \\ in want dan doet het krak
    Iblismaandag 19 oktober 2009 @ 20:43
    \\ is zwaar overloaded in LaTeX, je kunt eens \newline proberen als \\ niet werkt. Of desnoods \leavevmode\newline
    V2maandag 19 oktober 2009 @ 20:55
    Mja dat werkt niet, doet 'ie hele rare dingen. Kijk maar naar de normale caption in het voorbeeld, als je \captiondelim{\newline} doet, dan staat het ineens niet meer gecentreerd Bij m'n sidecaption-geval komt de titel dan ook door de \hrule heen die erboven staat. Iig, het werkt zo, waarvoor dank!
    eleusiswoensdag 21 oktober 2009 @ 22:09
    Weten jullie of er (kwalitatief) verschil is tussen het renderen via pdfLaTeX en XeLaTeX?

    Ik gebruik altijd pdfLaTeX omdat dat de default is van mijn editor (TeXworks), het is probleemvrij en prettig. Nu wil pdfLaTeX echter geen .eps-bestanden \includegraphicsen, maar ik merk dat als ik XeLaTeX kies, de .eps-en wel werken, zonder evidente verdere verschillen...

    Ik zou het liever zo leiden dat pdfLaTeX gewoon ook .eps-bestanden wil hebben, anders moet ik groepsgenoten weer dingen gaan uitleggen, maar dat zit er zeker niet voor me in he?
    Ibliswoensdag 21 oktober 2009 @ 22:35
    Nee, dat zit er niet in. En ja, er is een beetje verschil maar niet bijster veel. Je kunt verder eps heel simpel naar pdf omzetten met 'epstopdf' (zit bij je TeX-distributie).

    Lange uitleg:

    PDF als taal is veel minder krachtig dan PostScript qua programmeermogelijkheden: waar je in PostScript b.v. een programma kunt schrijven dat priemgetallen factoriseert, kan dat in PDF niet. Een EPS moet in zekere zin ‘helemaal uitgerekend worden’ wat PDF niet hoeft. Voor dat uitrekenen heb je een PostScript interpreter voor nodig: Dat is pdfLaTeX niet. Je zult zelf (m.b.v. een PostScript interpreter) die EPS moeten omzetten naar PDF om te kunnen includen. In principe kan elke EPS namelijk wel omgezet worden.

    Ik weet niet welk OS je gebruikt, maar je krijgt het programma 'epstopdf' bij je distributie. Op Linux/OSX kun je dat op de commandline gewoon intypen.

    Maar, zo zeg je allicht: output XeLaTeX ook geen PDF? Ja, maar via een tussenformaat, namelijk een aangepaste versie van DVI. Daar kan wel PostScript in, en de vertaalslag naar PDF converteert dat dan automatisch.

    Overigens kun je ook 'gewoon' LaTeX draaien, en het resultaat daarvan naar PDF omzetten, dan kun je ook je .eps kwijt.

    Het grootste verschil tussen XeLaTeX en pdfLaTeX qua functionaliteit is dat XeLaTeX (of XeTeX) Unicode en OpenType gebaseerd is: het is voor meertalige documenten die vooral tekst bevatten een stuk idealer. Voor wiskunde is het echter niet zo goed, ook omdat OpenType daar (nog) niet zo goed in is.

    Enkele zaken die met pdfLaTeX wel kunnen, kunnen met XeLaTeX niet: microtype (micrografische typografie, ‘mooier uitvullen’) en sommige packages als Beamer en TikZ hebben niet al hun features met XeTeX (maar dat gat wordt gedicht). Ook loop je soms de kans tegen wat problemen aan te lopen omdat XeTeX nog niet officieel ondersteund wordt door een package. (Ik weet niet of je b.v. via hyperref al pdfauteur e.d. kunt invullen.)

    Als je echter niet de Unicode/OpenType features gebruikt zou ik pdfLaTeX (+microtype) gebruiken. Dat geeft mooiere uitvoer, en de EPS converteren.
    eleusiswoensdag 21 oktober 2009 @ 22:49
    Dank voor de zeer uitvoerige uitleg!

    De reden dat ik .eps probeerde is omdat het plaatje uit Visio komt. Deze wil alleen een PDF op A4-formaat exporteren, die dan ook een hele pagina inneemt in mijn paper. Als ik deze PDF via ghostscript's epswrite omzette naar een .eps kreeg ik – om één of andere reden – een figuur die in het document keurig de boundaries van mijn tekening volgde! Wanneer ik de PDF direct gebruik moet ik gaan trimmen en clippen vrees ik... Of is daar ook een mooi package voor?

    Bedankt voor microtype! Deze lost een zeer hatelijk probleem op waar ik ook nog over wilde schrijven...

    V2woensdag 21 oktober 2009 @ 22:54
    Hm, ik gebruik XeTeX, en met het font dat ik destijds gebruikte was de XeTeX-output beter dan de ((pdf)La)TeX-ouput; 't ging dan om Linux Libertine, en dat is ook echt een OpenType-font. TikZ heeft voor mij ook nog nooit problemen opgeleverd met XeTeX, eerder met LaTeX+dviviewers die helemaal raar gaan doen. Kan je, als je tijd hebt, ms wat ingaan op dat verhaal over microtype, of eventueel een linkje geven met wat meer uitleg of voorbeelden, want ik ben wel benieuwd!
    XeTeX en math is idd wel een beetje gedoe. Echter, alle normale (La)TeX-math, die gebruik maakt van TeX-fonts, werkt prima met XeTeX hoor. Je komt pas in de problemen als je OpenType-fonts gaat gebruiken.
    Trouwens, over \includegraphics: als ik het me goed herinner kun je \includegraphics{file} doen, en dan zoekt LaTeX/pdfLaTeX zelf resp. file.eps of file.pdf erbij, handig als je tussendoor wilt switchen.
    Ibliswoensdag 21 oktober 2009 @ 23:18
    quote:
    Op woensdag 21 oktober 2009 22:49 schreef eleusis het volgende:
    Dank voor de zeer uitvoerige uitleg!

    De reden dat ik .eps probeerde is omdat het plaatje uit Visio komt. Deze wil alleen een PDF op A4-formaat exporteren, die dan ook een hele pagina inneemt in mijn paper. Als ik deze PDF via ghostscript's epswrite omzette naar een .eps kreeg ik – om één of andere reden – een figuur die in het document keurig de boundaries van mijn tekening volgde! Wanneer ik de PDF direct gebruik moet ik gaan trimmen en clippen vrees ik... Of is daar ook een mooi package voor?
    Ik geloof dat GhostScript standaard zelf die Bounding Box (zo heet dat, het rechthoekje dat precies de contouren volgt) uitrekent. Op zich kan \includegraphics{} ook strippen en trimmen, maar dat moet je dan zelf opgeven.

    Maar dat script 'epstopdf' moet dat in principe vanzelf doen.
    quote:
    Bedankt voor microtype! Deze lost een zeer hatelijk probleem op waar ik ook nog over wilde schrijven...

    [ afbeelding ]
    Het probleem hier is dat LaTeX niet zo denkt als Word: dat gooit gewoon aan het eind van de regel als een woord niet past het woord naar de volgende regel. Het maakt niet uit of er dan gaten in de zin vallen waar je een vrachtauto met gemak een rondje kunt laten draaien, het woord gaat gewoon naar de volgende regel. Dat levert met enige regelmaat heel lelijke gaten op.

    LaTeX wil dat niet, en zal proberen of het misschien de regel ervoor ietsje vroeger of later kan afbreken (dus die regel wordt dan suboptimaler, maar nog binnen de grenzen) zodat er juist nog ruimte ontstaat om het woord erop te passen, of om het woord juist naar de volgende regel te kunnen doen zonder dat er witruimte onstaat. (In feite breekt LaTeX nooit regel voor regel af, maar alinea voor alinea, het probeert een alinea zo goed mogelijk te zetten).

    Soms zijn er echter geen afbrekingspunten, en valt er niets te schuiven zonder dat het lelijk wordt. Microtype heeft dan nóg een truc: het kan de letters ietsje smaller maken of uitrekken (max 2% geloof ik). Dat kan net een beetje schelen.

    Heel soms wil het echter überhaupt niet. LaTeX kiest er dan voor om een woord door de regel te laten lopen en te klagen over een ‘overfull box’ wat zoveel zegt als ‘ik heb alles geprobeerd maar kan echt geen acceptabele manier vinden zonder dat het lelijk wordt, je moet maar handmatig ingrijpen’. Dat kan inhouden dat je een extra afbreekpunt in voegt (\- in een woord), of dat je zegt oké, in deze alinea mag je even extra slordig zijn, dat doe je met: \sloppy voor de alinea, dan staat het wat meer witruimte toe tussen woorden. Na de alinea zet je dan weer \fussy, want je hebt liever dat LaTeX het niet doet.

    Overigens kun je als documentoptie [draft] meegeven (\documentclass[draft,...]) dan tekent het ook nog zwarte balken in de marge waar het gebeurt (maar het sluit dan je afbeeldingen ook niet in).

    [ Bericht 0% gewijzigd door Iblis op 21-10-2009 23:25:12 ]
    Ibliswoensdag 21 oktober 2009 @ 23:23
    Laatste tip, er is een \usepackage{epstopdf} mogelijkheid die automatisch, als je pdfLaTeX draait een EPS omzet naar PDF, máár daarvoor moet je toestaan dat pdfTeX externe commando’s aanroept, dat wordt alleen toegestaan als je -shell-escape opgeeft als parameter: dat is niet standaard. Dus dat moet je dan in TeXworks opgeven. Maar dat is in principe wel een veiligheidsrisico.
    Visitor.Qwoensdag 21 oktober 2009 @ 23:37
    Ik zou die zin gewoon herformuleren.
    Ibliswoensdag 21 oktober 2009 @ 23:43
    quote:
    Op woensdag 21 oktober 2009 22:54 schreef V2 het volgende:
    Hm, ik gebruik XeTeX, en met het font dat ik destijds gebruikte was de XeTeX-output beter dan de ((pdf)La)TeX-ouput; 't ging dan om Linux Libertine, en dat is ook echt een OpenType-font. TikZ heeft voor mij ook nog nooit problemen opgeleverd met XeTeX, eerder met LaTeX+dviviewers die helemaal raar gaan doen.
    TikZ heeft wel in de manual staan wat niet helemaal goed werkt met XeTeX (is niet zoveel meer, maar op pdfLaTeX werkt alles wat TikZ überhaupt kan). Vroeger waren er nog wel eens wat meer problemen.
    quote:
    Kan je, als je tijd hebt, ms wat ingaan op dat verhaal over microtype, of eventueel een linkje geven met wat meer uitleg of voorbeelden, want ik ben wel benieuwd!
    De microtype documentatie vertelt genoeg. Wat het (hoofdzakelijk) doet zijn twee dingen: protrusie en expansie. Een kaarsrechte marge waarbij de rechterkant van elke letter (of leesteken) precies tegen de marge aanlicht is recht, maar lijkt het niet. Met name ‘lege’ letters of ‘lege stukken’ van letters zorgen daarvoor. Een '.' die helemaal tegen de marge staat, heeft heel veel wit boven zich. Daardoor lijkt het op het oog (met name als je een beetje door je wimpers kijkt) alsof de marge daar ‘iets naar binnen deukt’, ook een f kan (afhankelijk van je lettertype) zoiets opwekken, omdat z’n bovenkant ver naar rechts uitsteekt, of een - of een v. Beter is het om die letters ietsje door de marge heen te zetten, zodat de marge niet recht is maar het wel lijkt.

    Als tweede is er nog de mogelijkheid om letters een beetje uit te rekken of te krimpen (heel lichtjes), zodat de regels regelmatiger worden.

    En verder kan het nog wat andere microtypografie, zoals kerning standaard aanpassen tussen letters, juist wat witruimte invoegen: bij kleinkapitaal en hoofdletters is dat wel gewenst.
    Ibliswoensdag 21 oktober 2009 @ 23:45
    quote:
    Op woensdag 21 oktober 2009 23:37 schreef Visitor.Q het volgende:
    Ik zou die zin gewoon herformuleren.
    Dat doe ik ook wel eens als het echt niet lukt, maar op zich levert microtype überhaupt een (nog) regelmatiger bladspiegel, dus wat dat betreft is het sowieso wel fijn. Het is niet alleen voor dit soort problemen natuurlijk.
    eleusisdonderdag 22 oktober 2009 @ 00:20
    Dank, dank!

    Ik heb me ook maar eens vergast op de OP waar ik weer wat nieuwe weetjes heb opgedaan.
    Iblisdonderdag 22 oktober 2009 @ 10:16
    Overigens wat TikZ en XeTeX betreft, ik heb dat ook gebruikt om de banners te maken in Forumregels en -informatie:

    Dit is een OpenType lettertype op de achtergrond:


    En dit is een ‘gewoon’ TeX lettertype (TFM):


    Dus er kan inderdaad genoeg met TikZ en XeTeX, nog voor de goede orde.
    Visitor.Qvrijdag 23 oktober 2009 @ 14:59
    Ik heb een poster gemaakt in LaTeX en die maakt gebruik van het beamer package. Het standaardfont is cmbright (\usepackage{cmbright}). Dat is een sans-serif font. Nu is mijn math-font nog steeds serif, dus dat wil ik veranderen. Hoe pas ik slechts het math-font aan? Iets als \usepackage[math]{iwona} werkt niet (dan wordt de gehele tekst omgezet naar serif (iwona) en math verandert inderdaad in het lettertype dat ik wil.

    Iets anders, ik zag dat ik met het texlive-fonts-extra pakket een hele zooi fonts binnenhaal (o.a. eentje die heet 'kurier' en die wil ik gebruiken). Maar hoe kan ik die gebruiken?? Iets als \usepackage{kurier} werkt niet...
    Iblisvrijdag 23 oktober 2009 @ 15:14
    Ik kan het niet zo beantwoorden. Beamer knoeit zelf met lettertypen, maar het heeft wat opties zoals professionalfont als class-optie, dan doet het niet zoveel. Verder kun je sans als optie opgeven.

    Ook de volgorde kan uitmaken waarin je de packages laadt… dat \usepackage{kurier} niet werkt is vreemd. Heb je texhash e.d. gedraaid?
    Petrickdinsdag 27 oktober 2009 @ 10:22
    Uit de openings-post,
    quote:
    Is er ook iets om in LaTeX figuren te kunnen tekenen?
    Van oudsher is het uitgebreidste tekenpakket voor LaTeX PSTricks. Dit maakt gebruik van PostScript (wat in feite een hele programmeertaal is) om afbeeldingen te maken. Als je je LaTeX document via DVI naar PostScript compileert werkt dit uitstekend. De ondersteuning is heel uitgebreid, het voordeel van het feit dat het in je LaTeX source wordt opgenomen is dat je ook gemakkelijker (als je dat zou willen) ‘over je pagina heen kunt tekenen’ en dat consistentie met tekst qua lettertype heel gemakkelijk is. Een nadeel is dat het niet (gemakkelijk) werkt met pdfLaTeX, omdat PDF slechts een deelverzameling van de PostScript-commando’s kent. PSTricks kent heel veel extra packages die het maken van afbeeldingen heel erg kunnen vereenvoudigen.

    Een nieuwer alternatief is PGF met TikZ. TikZ is de ‘high level’ laag bovenop PGF. TikZ heeft als voordeel dat het zowel met pdfLaTeX als met LaTeX werkt (en zelfs met tex4ht, omdat het SVG kan produceren), en het qua syntax gewoon LaTeX-achtig is. De handleiding is zeer uitgebreid en er is op een andere plek een voorbeeldengallerij te vinden. Het nadeel aan TikZ is dat het heel traag kan zijn: het doet alle berekeningen in TeX, en dat is geen snelheidsmonster. Ook is het aantal packages minder groot dan voor PSTricks. Het wordt wel centraal ontwikkeld, wat de consistentie van de interface ten goede komt.

    Als laatste zijn er nog pakketten zoals XYPic, maar deze raken onderhand allemaal verouderd en bovengenoemde pakketten hebben alle functionaliteit ook in zich.
    Hierbij wordt het fantastische tekenprogramma Ipe vergeten, waarmee heel eenvoudig en intuitief figuren gemaakt kunnen worden met Latex uiterlijk en tekst rendering. Ipe is beschikbaar voor Linux en Windows.

    Homepage: http://tclab.kaist.ac.kr/ipe/
    Gallery: http://melusine.eu.org/lab/ipe
    Iblisdinsdag 27 oktober 2009 @ 11:00
    quote:
    Op dinsdag 27 oktober 2009 10:22 schreef Petrick het volgende:
    Uit de openings-post,
    [..]

    Hierbij wordt het fantastische tekenprogramma Ipe vergeten, waarmee heel eenvoudig en intuitief figuren gemaakt kunnen worden met Latex uiterlijk en tekst rendering. Ipe is beschikbaar voor Linux en Windows.

    Homepage: http://tclab.kaist.ac.kr/ipe/
    Gallery: http://melusine.eu.org/lab/ipe
    Voor zover ik begrijp is het meer voor de alinea erboven, waar ook Asymptote staat, een programma dat goed figuren kan ontwerpen in samenwerking met LaTeX, maar niet echt ‘in LaTeX’. Ik zal het erbij zetten op de Wiki, de OP is zo groot dat hij niet gewijzigd kan worden namelijk…
    Thorírdonderdag 29 oktober 2009 @ 23:36
    Is er een manier om een nieuwe regel te beginnen in een scale-, resize-, rotate- of framebox? Ik zit namelijk met meerdere tabellen, die onder elkaar moeten komen. Daarna moeten ze geschaald en geroteerd worden om op de pagina te passen.

    En dan zonder gebruik te maken van parbox, minipage of overkoepelende tabular constructies, want dan moet je een breedte opgeven, terwijl ik van tevoren niet weet hoe breed mijn tabellen gaan worden.

    Dus, het probleem in (een soort van) minimale vorm, hoe zorg je dat het tweede tabelletje op een nieuwe regel begint:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    \framebox{
    \begin{tabular}{|ll|}
     \hline
     a & b\\
     c & d\\
     \hline
    \end{tabular}\\
    \begin{tabular}{|lll|}
     \hline
     e & f & g\\
     h & i & j\\
     k & l & m\\
    \hline
    \end{tabular}
    }


    Bij voorbaat dank ^O^
    Iblisdonderdag 29 oktober 2009 @ 23:46
    Is het niet net zo gemakkelijk om een pagina geheel in landscape te zetten?

    Het probleem ís namelijk een beetje dat het anders lastig is. Je kunt op zich natuurlijk iets nemen wat ‘te breed is’, is dat ook geen optie? Of moet het echt strak aansluiten?

    Anders kom je met vrij irritante constructies aanzetten.
    Thorírvrijdag 30 oktober 2009 @ 08:46
    quote:
    Op donderdag 29 oktober 2009 23:46 schreef Iblis het volgende:
    Is het niet net zo gemakkelijk om een pagina geheel in landscape te zetten?

    Het probleem ís namelijk een beetje dat het anders lastig is. Je kunt op zich natuurlijk iets nemen wat ‘te breed is’, is dat ook geen optie? Of moet het echt strak aansluiten?

    Anders kom je met vrij irritante constructies aanzetten.
    Nee, want het moet ook gescaled worden om te passen. Maar ik ben er al achter, want ik dacht dat je een tabel alleen maar in een andere tabel kunt zetten middels een parbox of p{width}, maar het kan ook gewoon zo:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    \framebox{
    \begin{tabular}{l}
     \begin{tabular}{|ll|}
      \hline
      a & b\\
      c & d\\
      \hline
     \end{tabular}\\
     \begin{tabular}{|lll|}
      \hline
      e & f & g\\
      h & i & j\\
      k & l & m\\
     \hline
     \end{tabular}
    \end{tabular}
    }


    Niet zo mooi als wanneer een newline gewoon zou werken, maar goed genoeg omdat ik geen vaste breedte hoef in te geven. :)
    Iblisvrijdag 30 oktober 2009 @ 09:18
    Je kunt nog \end{tabular}\\[10pt] o.i.d. doen om meer witruimte te forceren tussen de regels. Maar dat is dan inderdaad wel het beste wat je kunt doen, want een eigen oplossing komt eigenlijk neer op het werk dat tabular ook doet (namelijk de breedte van elke tabel meten, daar precies genoeg ruimte voor meenemen en dat vervolgens aan een parbox of minipage geven), en tabular doet dat om de breedte van een kolom te bepalen.
    vanOekelenzaterdag 31 oktober 2009 @ 16:23
    Weet iemand van jullie hoe je de paginanummering in LaTeX zo kunt zetten dat deze genummerd worden als 1/X 2/X (waar X het totaal aantal pagina's is) etc. ?

    Bvd.
    Ibliszaterdag 31 oktober 2009 @ 16:26
    quote:
    Op zaterdag 31 oktober 2009 16:23 schreef vanOekelen het volgende:
    Weet iemand van jullie hoe je de paginanummering in LaTeX zo kunt zetten dat deze genummerd worden als 1/X 2/X (waar X het totaal aantal pagina's is) etc. ?

    Bvd.
    Zie deze ingang in de TeX-FAQ, als het je niet lukt met die info kan ik wel even een voorbeeldje in elkaar draaien.
    eleusiswoensdag 4 november 2009 @ 15:35
    Kan ik voorkomen dat zeer kleine beginnetjes van een subsection in hun eentje onderaan een pagina staan, maar dat in dit geval de gehele subsection (inclusief koptekst) naar een volgende pagina verspringt? Het oude "weduwen en wezen" dus...
    Ibliswoensdag 4 november 2009 @ 15:51
    Zoiets is deels iets wat je pas wilt doen als een document (of een hoofdstuk) af is, maar je hebt de commando’s \nopagebreak en \pagebreak, die kun je een optioneel argument geven (0–4) zonder argument is het gelijk aan \(no)pagebreak[4], een \nopagebreak[0] is minder dwingend.

    Je kunt die dan b.v. op de plek zetten waar LaTeX nu afbreekt in de hoop dat het dan een ander punt kiest, maar de plek moet er natuurlijk wel zijn om dat te doen! Of je kunt juist vóór de subsection een \pagebreak zetten, maar dan kan het weer zo zijn dat je wel een heel lege pagina krijgt (en misschien een heel ongewenste pagebreak als je nog wat tekst invoegt).
    eleusiswoensdag 4 november 2009 @ 15:57
    Dank je wel, dat zal de truuk ook wel doen (ik heb nu maar een \newpage geplaatst voor de section omdat de paper toch af is)...

    Maar het is wel een beetje een presentationele hack. Is er geen package die ik gewoon kan meegeven dat een stuk section pas los op een pagina mag staan als deze groter is dan n mm? Ik kan me dat bijna niet voorstellen! Alleen kan ik het ook weer niet vinden...
    Ibliswoensdag 4 november 2009 @ 16:24
    Er is de package needspace dat zoiets kan. Je moet even de source lezen voor het verschil tussen \needspace en \Needspace.

    Je kunt dan zoiets in de kop van je document zetten als je het automatisch bij elke subsection wilt:

    1
    2
    3
    \usepackage{needspace}
    \let\osubsection\subsection
    \def\subsection{\needspace{5\baselineskip}\osubsection}


    Dan wordt er automatisch een nieuwe pagina ingevoegd als er minder dan 5\baselineskip (5 regels) ruimte is. Je kunt dat ook door een absolute maat als 2cm vervangen, let wel dat dit inclusief de ruimte voor de kop is, dus je wilt dat misschien vergroten! En misschien wil je van \needspace \Needspace maken. Als je pagina echter niet genoeg ruimte bevat om ‘uit te rekken’, dan kun je best wel lelijke pagina’s krijgen met zoiets als je onvoorzichtig bent.
    eleusismaandag 9 november 2009 @ 11:14
    Wat gaaf, \Needspace lijkt aardig te doen wat ik zoek, dank je

    Ik ben echter nog niet verzadigd... Ik praat erg veel over multidimensional scaling en duid dat met graagte aan in smallcaps als "MDS".

    Nu heb ik de volgende macro: \newcommand{\mds}{\textsc{mds}}

    Dat lijkt op het eerste gezicht goed te werken, maar het gaat mis aan het eind:

    "foo \mds." wordt: "foo MDS." (erg goed)
    "foo \mds bar" wordt: "foo MDSbar" (dus zonder spatie aan het eind van MDS) !

    Ik doe nu in de laatste situatie maar "foo \mds\ bar" Feitelijk wil ik dat de macro zich net zo gedraagt als een losstaand woord in een zin, net zoals wanneer ik het \textsc... letterlijk elke keer zou uittypen. De spatie in de macro opnemen werkt ook niet want dan dan krijg ik hem altijd. Wie maakt me los?
    Iblismaandag 9 november 2009 @ 12:13
    quote:
    Op maandag 9 november 2009 11:14 schreef eleusis het volgende:
    Wat gaaf, \Needspace lijkt aardig te doen wat ik zoek, dank je

    Ik ben echter nog niet verzadigd... Ik praat erg veel over multidimensional scaling en duid dat met graagte aan in smallcaps als "MDS".

    Nu heb ik de volgende macro: \newcommand{\mds}{\textsc{mds}}

    Dat lijkt op het eerste gezicht goed te werken, maar het gaat mis aan het eind:

    "foo \mds." wordt: "foo MDS." (erg goed)
    "foo \mds bar" wordt: "foo MDSbar" (dus zonder spatie aan het eind van MDS) !

    Ik doe nu in de laatste situatie maar "foo \mds\ bar" Feitelijk wil ik dat de macro zich net zo gedraagt als een losstaand woord in een zin, net zoals wanneer ik het \textsc... letterlijk elke keer zou uittypen. De spatie in de macro opnemen werkt ook niet want dan dan krijg ik hem altijd. Wie maakt me los?
    xspace, maar ik ben er zelf niet zo’n fan van.
    Ibliszaterdag 14 november 2009 @ 22:03
    Had ik overigens al aangekondigd dat uit is? Ook MacTeX is uit.

    TeX Live.
    MacTeX.

    Voor Debian is men nog bezig te packagen, maar het moet eerdaags in de distributie komen (sid).
    eleusiszaterdag 14 november 2009 @ 22:25
    Nice per definitie, al ga ik twee dagen voor een deadline maar niet mijn werkende installatie op het spel zetten...
    eleusiszaterdag 14 november 2009 @ 22:32
    Aan de andere kant kan ik op de Mac wel een gokje wagen
    Teganmaandag 16 november 2009 @ 21:32
    * LaTeX-newb meldt.

    Waarom geeft LaTeX \tableofcontents niet uit zichzelf een eigen pagina?
    Iblismaandag 16 november 2009 @ 21:42
    quote:
    Op maandag 16 november 2009 21:32 schreef Tegan het volgende:
    * LaTeX-newb meldt.

    Waarom geeft LaTeX \tableofcontents niet uit zichzelf een eigen pagina?
    Omdat je dat lang niet altijd wilt. Maar het is vrij eenvoudig op te lossen met een \clearpage \tableofcontents \clearpage
    Teganmaandag 16 november 2009 @ 21:44
    Ik heb nu ook \newpage. Maar ik vind het zo onlogisch dat het niet standaard is...
    Iblismaandag 16 november 2009 @ 21:46
    quote:
    Op maandag 16 november 2009 21:44 schreef Tegan het volgende:
    Ik heb nu ook \newpage. Maar ik vind het zo onlogisch dat het niet standaard is...
    Omdat je het niet altijd wilt. Een paginaeinde invoegen is zo gebeurd. Het weghalen echter niet. Zeker als je nog iets ervoor wilt zetten (twee regels of zo, figuurtje, heading), dan zou het heel irritant zijn dat ervoor een \newpage kwam.
    Teganmaandag 16 november 2009 @ 21:47
    Ah, ok. Duidelijk .
    davaschvrijdag 27 november 2009 @ 12:12
    Ik zit met een probleem waar ik maar niet uit kom.
    Ik heb in Matlab een grafiek gegenereerd. Deze heb ik opgeslagen als EPS-bestand. Vervolgens heb ik dit omgezet naar een PDF-bestand met epstopdf. Tot zo ver alles goed! :7

    Het lukt me echter niet om de grafiek (vanuit het PDF-bestand) gecentreerd en vergroot te plaatsen in het document.

    Ik heb het document gereduceerd tot de volgende code (bevat drie maal dezelfde pdf-afbeelding, met wat andere parameters).

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    32
    \documentclass[a4paper,12pt]{article}
    \usepackage{graphicx}
    \begin{document}

    \begin{figure}[h]
       %\centering
       \begin{center}
       \includegraphics[width=1.4\textwidth]{img/bronsignaal}
       \caption{fig1}
       \label{fig:fig1}
       \end{center}
    \end{figure}

    \begin{figure}[h]
       %\centering
       \begin{center}
       \includegraphics[scale=0.55]{img/bronsignaal}
       \caption{fig2}
       \label{fig:fig2}
       \end{center}
    \end{figure}

    \begin{figure}[h]
       %\centering
       \begin{center}
       \includegraphics[scale=0.3]{img/bronsignaal}
       \caption{fig3}
       \label{fig3}
       \end{center}
    \end{figure}

    \end{document}


    De pdf die eruit rolt is HIER te downloaden (15kB).

    Ik werk met TeXnicCenter en gebruik het LaTeX --> PDF profiel.

    Iemand een idee? Ik hoop dat een kleinigheidje is waar ik al de hele ochtend overheen kijk :')
    Iblisvrijdag 27 november 2009 @ 12:36
    Mij is niet helemaal duidelijk wat je wilt. Het resultaat lijkt me tamelijk overeen te komen met wat je opgeeft. Het is uit zichzelf blijkbaar een vrij brede afbeelding (getuige de scale=0.55 en de grootte die het plaatje dan heeft).

    Wil je de gehele tekstbreedte, dan is dit de aangewezen code:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    \begin{figure}[h]
       \centering
       \includegraphics[width=\textwidth]{img/bronsignaal}
       \caption{fig1}
       \label{fig:fig1}
    \end{figure}


    Als je eigenlijk wilt dat het figuur wat de marges ingaat dan kun je dat als volgt voor elkaar krijgen:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    \begin{figure}[h]
       \centering
       \noindent\makebox[\textwidth]{\includegraphics[width=19cm\textwidth]{img/bronsignaal}}
       \caption{fig1}
       \label{fig:fig1}
    \end{figure}


    Op A4-papier zou dit effectief nog een marge van 1cm over houden aan beide kanten. \centering wordt verder aangeraden boven center in een geval als dit omdat \begin{center}..\end{center} extra witruimte genereert voor en na die niet wenselijk is bij figuren.

    Hopelijk helpt dit je op weg...
    davaschvrijdag 27 november 2009 @ 13:24
    quote:
    Op vrijdag 27 november 2009 12:36 schreef Iblis het volgende:
    ...
    Als je eigenlijk wilt dat het figuur wat de marges ingaat dan kun je dat als volgt voor elkaar krijgen:
    [ code verwijderd ]

    Op A4-papier zou dit effectief nog een marge van 1cm over houden aan beide kanten. \centering wordt verder aangeraden boven center in een geval als dit omdat \begin{center}..\end{center} extra witruimte genereert voor en na die niet wenselijk is bij figuren.

    Hopelijk helpt dit je op weg...
    De tweede manier is precies hoe ik het wou hebben. Bedankt voor je hulp!
    Ik heb er nog een paar vraagjes over, zodat ik het misschien ook zelf kan snappen

    1) [width=19cmtextwidth]
    Wat gebeurt er hier? Wordt de breedte van de text (in centimeter) opgeteld bij de 19cm?

    2) In mijn eerste poging van de drie hierboven komt de afbeelding niet in het midden te staan, terwijl deze zich wel tussen \begin{center} .... \end{center} tags bevindt. Nu de afbeelding opgenomen is in een box wordt deze wél netjes gecentreerd, hoe komt dit?

    Ik ben nog maar twee dagen echt bezig met LaTeX, dit bedoelen ze waarschijnljjk met een steile leercurve.. ... maar, het ziet er wel veelbelovend uit moet ik zeggen!

    [ Bericht 0% gewijzigd door davasch op 27-11-2009 13:26:25 (typo's) ]
    Iblisvrijdag 27 november 2009 @ 13:56
    quote:
    Op vrijdag 27 november 2009 13:24 schreef davasch het volgende:

    [..]

    De tweede manier is precies hoe ik het wou hebben. Bedankt voor je hulp!
    Ik heb er nog een paar vraagjes over, zodat ik het misschien ook zelf kan snappen

    1) [width=19cmtextwidth]
    Wat gebeurt er hier? Wordt de breedte van de text (in centimeter) opgeteld bij de 19cm?
    Oh nee, dat is gewoon een slordigheid van mijn kant, die \textwidth moet weg, anders geeft het denk ik een error.
    quote:
    2) In mijn eerste poging van de drie hierboven komt de afbeelding niet in het midden te staan, terwijl deze zich wel tussen \begin{center} .... \end{center} tags bevindt. Nu de afbeelding opgenomen is in een box wordt deze wél netjes gecentreerd, hoe komt dit?
    Nou, tja. Op zich wordt je afbeelding wel gecentreerd maar ‘slechts voor zover dit kan’. Het centreert namelijk binnen de daarvoor aangewezen ruimte, namelijk de zetspiegel (d.w.z. het gedeelte waar tekst staat op de pagina), niet t.o.v. de paginaranden. Op zich is dit logisch, zeker als je ongelijke marges hebt (wat bij dubbelzijdige documenten vaak het geval is).

    Je derde figuur staat ook als zodanig gecentreerd. Is je figuur nu groter dan de zetspiegel, dan valt het eigenlijk niet te centreren. Wat er dan gebeurt is dat het zo ver mogelijk naar links gaat (tegen de linkermarge aan) en dan noodgedwongen de pagina afloopt aan de rechtermarge (LaTeX zeurt dan: Overfull hbox).

    De truc die ik nu doe is het figuur in een box stoppen die een breedte van 19cm krijgt en wat dan over is 'loopt eruit'. Dat steekt uit zonder dat het meegeteld wordt voor de grootte bepaling. Je kunt b.v. dit doen:

    1Test \makebox[1cm]{dit is veel te breed voor de box} test


    LaTeX beschouwt dan die box als 1cm breed en plaatst hem als zodanig. Zoiets gebeurt nu ook met jouw figuur, het wordt uiteindelijk als een figuur dat de hele tekstbreedte in beslag neemt beschouwd en de overlap telt niet mee. Normaliter is de breedte de natuurlijke breedte van het figuur. Nu is het kunstmatig smaller gemaakt.
    davaschvrijdag 27 november 2009 @ 13:59
    Bedankt voor de uitleg, het is me nu duidelijk!
    Ik kan weer inhoudelijk verder met m'n verslag
    Hellyvrijdag 27 november 2009 @ 23:03
    Superhandig!
    eleusisvrijdag 27 november 2009 @ 23:07
    Ik heb er net gedoneerd en twee samples getraind.
    Iblisvrijdag 27 november 2009 @ 23:09
    Gewoon een keer de A4 symbol guide doorlezen en onthouden. Net zo makkelijk.

    [edit]
    Ik heb de site trouwens in de OP gezet op de wiki.
    Intrepiditymaandag 30 november 2009 @ 14:23
    Beginnersvraagje: Ik heb een tabel gemaakt en de achtergrond van een rij gekleurd door middel van \rowcolor
    Maar als ik dit doe verdwijnen de lijntjes tussen de cellen in die rij, en ook de rand boven en links van de rij. Hoe krijg ik m'n lijntjes terug?
    Is er tevens een betere manier om een tabelkop aan te geven en te kleuren als met \rowcolor op de bovenste rij?

    Edit: en nog een vraag; Ik heb een \begin{table} met hierboven een \section. De table drijft vrolijk naar een nieuwe pagina toe, maar ik wil 'm direct onder de sectiekop houden, hoe doe ik dat? Tabel is klein genoeg om direct onder de kop te passen opgelost

    [ Bericht 16% gewijzigd door Intrepidity op 30-11-2009 14:49:54 ]
    Iblismaandag 30 november 2009 @ 14:48
    quote:
    Op maandag 30 november 2009 14:23 schreef Intrepidity het volgende:
    Beginnersvraagje: Ik heb een tabel gemaakt en de achtergrond van een rij gekleurd door middel van \rowcolor
    Maar als ik dit doe verdwijnen de lijntjes tussen de cellen in die rij, en ook de rand boven en links van de rij. Hoe krijg ik m'n lijntjes terug?
    Is er tevens een betere manier om een tabelkop aan te geven en te kleuren als met \rowcolor op de bovenste rij?
    Je hebt niet echt een minimal example, maar ik denk dat ik je probleem snap. Normaliter specificeer je een tabel dus zo:

    1
    2
    \begin{tabular}{c|c|c}
    ....


    De documentatie van colortbl heeft een paragraaf ‘Colouring rules’, die aangeeft dat je niet | maar b.v. !{\color{green}\vline} moet gebruiken, dat de bovenste rule ook verdwijnt snap ik niet helemaal, dat zou niet moeten gebeuren, heb je geen voorbeeld? Wel neemt die standaard de tekstkleur over.

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    \documentclass{article}
    \usepackage{array,colortbl}
    \begin{document}
        \color{white}
        \begin{tabular}{c !{\color{green}\vline} c  !{\color{green}\vline} c}
        \rowcolor{red} a & b & c\\
        \hline
        \rowcolor{blue} d & e & f\\
        \end{tabular}
    \end{document}


    Overigens, en dat wil ik als laatste opmerken: verticale lijnen in een tabel zijn zelden een voorbeeld van goede typografie. Wat dat betreft is het niet onaardig de documentatie van booktabs te lezen.

    Een tabel-hoofd kan wel gemaakt worden, maar vereist wel wat ingrepen m.b.v. array, maar als je je tabel (deels) paste wil ik wel kijken wat ik ermee kan doen.
    Intrepiditymaandag 30 november 2009 @ 14:56
    Sorry, vergeten code te posten
    Het heeft ook iets met zoom-niveau te maken, want bij 103% toont ie de bovenste lijn niet (pdf in Acrobat), bij 100% wel, maar links niet, etc.. Bij 100% zou ie toch echt alle lijntjes moeten tonen imo..

    De volgende code:
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    \begin{table}[ht]
       \caption{Overzicht geschiktheidsfactoren}
       \begin{tabular}{ | l | p{10cm} | l | }
          \hline
          \rowcolor[gray]{0.9} & Geschiktheidsfactor & Geschikt \\ \hline
          1 & Begrijpt en accepteert de sponsor of het management de DSDM filosofie? & Ja \\ \hline
          2 & Mogen de teamleden zorgen voor betrokkenheid van eindgebruikers? & Ja \\ \hline
          3 & Is er ondersteuning vanuit hogerop voor betrokkenheid van eindgebruikers? & Ja \\ \hline
          4 & Kan de organisatie regelmatige releases van kleine hoeveelheden functionaliteit aan? & Ja \\ \hline
          5 & Is het mogelijk voor de ontwikkelaars om continue toegang te krijgen tot eindgebruikers? & Ja \\ \hline
          6 & Zal het ontwikkelteam gedurende het project het zelfde blijven? & Ja \\ \hline
          7 & Heeft het ontwikkelteam de vereiste kennis en vaardigheden? & Ja \\ \hline
          8 & Zal het ontwikkelteam uit 6 of minder mensen bestaan? & Ja \\ \hline
          9 & Gebruikt het project technologie die geschikt is voor prototyping? & Ja \\ \hline
          10 & Is de interface al in vroeg stadium demonstreerbaar? & Ja \\ \hline
          11 & Is het duidelijk wie de eigenaar van het project is en wie de gebruikers zijn? & Ja \\ \hline
          12 & Is het product niet rekenitensief? & Ja\footnote{De component die op basis van een planning grote hoeveelheden mail verstuurt is mogelijk wel rekenintensief. Dit is een goed afgebakend en mogelijk apart te produceren onderdeel} \\ \hline
          13 & Kan het product in meerdere kleine stukken ontwikkeld worden? & Ja \\ \hline
          14 & Heeft de ontwikkeling een strak kader voor wat betreft deadlines? & Ja \\ \hline
          15 & Kunnen de requirements geprioriteerd worden? (MoSCoW methode) & Ja \\ \hline
          16 & Zijn de wensen en vereisten niet t\'{e} gedetailleerd en vast? & Ja \\ \hline
       \end{tabular}
    \end{table}


    Rendert de volgende tabel:
    Iblismaandag 30 november 2009 @ 15:01
    quote:
    Op maandag 30 november 2009 14:56 schreef Intrepidity het volgende:
    Sorry, vergeten code te posten
    Het heeft ook iets met zoom-niveau te maken, want bij 103% toont ie de bovenste lijn niet (pdf in Acrobat), bij 100% wel, maar links niet, etc.. Bij 100% zou ie toch echt alle lijntjes moeten tonen imo..

    De volgende code:
    [ code verwijderd ]

    Rendert de volgende tabel:
    [ afbeelding ]
    Dat lijkt me zeer wel mogelijk een Adobe Reader bug. Je zult moeten kijken hoe het afdrukt. In Preview.app onder OS X heb ik het niet, allicht dat jij ook in Fox-it wilt kijken.

    Ik zal eens kijken of er iets zinnigs over te zeggen valt.
    Intrepiditymaandag 30 november 2009 @ 15:03
    Je kon wel eens gelijk hebben, bij 200% zoomniveau of een factor 2 daarvan worden wel alle lijnen getoond, behalve de lijntjes tussen de gekleurde cellen
    Edit: en de .dvi toont ook de lijnen tussen cellen
    Uiteindelijk moet ik in PDF opleveren, dus het moet wel goed komen..
    zuiderbuurmaandag 30 november 2009 @ 15:05
    Hallo,

    ik heb opnieuw een vraagje.

    Sommigen van jullie heb misschien al gehoord van getwiste Chevalley groepen, dat zijn groepen die als deelgroep in een grotere (gewone) Chevalley groep zitten. En die worden aangeduid met een superscript...VOOR de aanduiding van grotere groep. En dat is nu het probleem

    1^3 D_4 


    is niet wat ik wil, die 3 staat te ver van de D, het lijkt alsof het er niet bij hoort. Weet iemand raad?
    Bedankt!
    Iblismaandag 30 november 2009 @ 15:14
    quote:
    Op maandag 30 november 2009 15:03 schreef Intrepidity het volgende:
    Je kon wel eens gelijk hebben, bij 200% zoomniveau of een factor 2 daarvan worden wel alle lijnen getoond, behalve de lijntjes tussen de gekleurde cellen
    Edit: en de .dvi toont ook de lijnen tussen cellen
    Uiteindelijk moet ik in PDF opleveren, dus het moet wel goed komen..
    Ik heb even gekeken… het ligt er een beetje aan hoe die PDF gegenereerd wordt, de lijnen worden eerst getekend en daarna wordt er (precies) tussen die lijnen in gevuld. Dat Adobe het niet tekent is waarschijnlijk vanwege anti-aliasing, ik zal eens kijken of pdfTeX te trucen is dat de output anders geordend is (zie spoiler).
    SPOILER
    Fragment uit de PDF

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    stream
    0 g 0 G
    0 g 0 G // selecteer zwarte kleur 
    q
    1 0 0 1 148.712 666.999 cm
    []0 d 0 J 0.398 w 0 0 m 363.667 0 l S //trek lijnen en stroke ze
    Q
    q
    1 0 0 1 148.912 654.844 cm
    []0 d 0 J 0.398 w 0 0 m 0 11.955 l S //hier weer
    Q
    0.9 g 0.9 G //selecteer grijze kleur
    q
    1 0 0 1 149.111 654.844 cm //vul de binnenkant met lichtgrijs
    0 0 16.937 11.955 re f
    Q

    Op zich zou dit een halve lijndikte (0,199 pt (bp in TeX-taal)) moeten overlappen, en dat verklaart waarschijnlijk de zichtbaarheid ook: een anti-aliasprobleem. Qua printen boeit het niet zo, want dan komt het wel goed.

    Edit je de PDF tot zoiets, dan komt het wel goed, maar dat is ondoenlijk om telkens te doen:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    stream
    0.9 g 0.9 G
    q
    1 0 0 1 149.111 654.844 cm
    0 0 16.937 11.955 re f
    Q
    0.9 g 0.9 G
    q
    1 0 0 1 166.446 654.844 cm
    0 0 295.42 11.955 re f
    Q
    0 g 0 G
    0 g 0 G
    q
    1 0 0 1 148.712 666.999 cm
    []0 d 0 J 0.398 w 0 0 m 363.667 0 l S
    Q
    Iblismaandag 30 november 2009 @ 15:18
    quote:
    Op maandag 30 november 2009 15:05 schreef zuiderbuur het volgende:
    Hallo,

    ik heb opnieuw een vraagje.

    Sommigen van jullie heb misschien al gehoord van getwiste Chevalley groepen, dat zijn groepen die als deelgroep in een grotere (gewone) Chevalley groep zitten. En die worden aangeduid met een superscript...VOOR de aanduiding van grotere groep. En dat is nu het probleem
    [ code verwijderd ]

    is niet wat ik wil, die 3 staat te ver van de D, het lijkt alsof het er niet bij hoort. Weet iemand raad?
    Bedankt!
    Ja, dat komt doordat die D cursief is.



    Je kunt wat negatieve spatiëring invoegen:

    1^3\!D_4


    Dat geeft:



    Die \! zet het opvolgende wat verder naar links.
    eleusismaandag 30 november 2009 @ 15:20
    Op MathWorld staat het ook redelijk ver uit elkaar, maar ik vind hem zelf met \! mooier..
    Iblismaandag 30 november 2009 @ 16:27
    Als het trouwens echt van allerhoogst belang is dat de tabel er goed uitziet in Adobe Reader is dit een mogelijkheid – maar, dit is dus echt een hack geoptimaliseerd voor renderfouten in Adobe Reader.

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    \documentclass{article}
    \usepackage{array,colortbl,xcolor}
    \begin{document}
    \begin{table}[ht]
       \caption{Overzicht geschiktheidsfactoren}
       \begin{tabular}{ | l | p{10cm} | l | }
          \multicolumn{1}{|>{\columncolor[gray]{.9}[0.9\tabcolsep]}l|}{}
          & \multicolumn{1}{>{\columncolor[gray]{.9}[0.9\tabcolsep]}l|}{Geschiktheidsfactor}
          & \multicolumn{1}{>{\columncolor[gray]{.9}[0.9\tabcolsep]}l|}{Geschikt} \\
          \noalign{\vskip-12.4pt \hrule height 0.4pt \vskip 12pt}
          \hline
          1 & Begrijpt en accepteert de sponsor of het management de DSDM filosofie? & Ja \\ \hline
          2 & Mogen de teamleden zorgen voor betrokkenheid van eindgebruikers? & Ja \\ \hline
          3 & Is er ondersteuning vanuit hogerop voor betrokkenheid van eindgebruikers? & Ja \\ \hline
          4 & Kan de organisatie regelmatige releases van kleine hoeveelheden functionaliteit aan? & Ja \\ \hline
          5 & Is het mogelijk voor de ontwikkelaars om continue toegang te krijgen tot eindgebruikers? & Ja \\ \hline
          6 & Zal het ontwikkelteam gedurende het project het zelfde blijven? & Ja \\ \hline
          7 & Heeft het ontwikkelteam de vereiste kennis en vaardigheden? & Ja \\ \hline
          8 & Zal het ontwikkelteam uit 6 of minder mensen bestaan? & Ja \\ \hline
          9 & Gebruikt het project technologie die geschikt is voor prototyping? & Ja \\ \hline
          10 & Is de interface al in vroeg stadium demonstreerbaar? & Ja \\ \hline
          11 & Is het duidelijk wie de eigenaar van het project is en wie de gebruikers zijn? & Ja \\ \hline
          12 & Is het product niet rekenitensief? & Ja\footnote{De component die op basis van een planning grote hoeveelheden mail verstuurt is mogelijk wel rekenintensief. Dit is een goed afgebakend en mogelijk apart te produceren onderdeel} \\ \hline
          13 & Kan het product in meerdere kleine stukken ontwikkeld worden? & Ja \\ \hline
          14 & Heeft de ontwikkeling een strak kader voor wat betreft deadlines? & Ja \\ \hline
          15 & Kunnen de requirements geprioriteerd worden? (MoSCoW methode) & Ja \\ \hline
          16 & Zijn de wensen en vereisten niet t\'{e} gedetailleerd en vast? & Ja \\ \hline
       \end{tabular}
    \end{table}
    \end{document}
    Intrepiditymaandag 30 november 2009 @ 16:29
    quote:
    Op maandag 30 november 2009 16:27 schreef Iblis het volgende:
    Als het trouwens echt van allerhoogst belang is dat de tabel er goed uitziet in Adobe Reader is dit een mogelijkheid – maar, dit is dus echt een hack geoptimaliseerd voor renderfouten in Adobe Reader.
    [ code verwijderd ]
    Ik moet het in eerste instantie digitaal opleveren, en de kans lijkt me het grootst dat ze het met Acrobat lezen idd.. Dus hartelijk bedankt voor de moeite die je er in gestoken hebt
    Iblismaandag 30 november 2009 @ 16:55
    Als laatste nog even hoe ik de tabel zou maken – weinig verticale lijnen (ik vind jouw tabel een beetje een Word-tabel) en nog wat trucjes (o.a. om de footnote te krijgen):

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    32
    33
    34
    \documentclass{article}
    \usepackage{booktabs}
    \usepackage[dutch]{babel}
    \begin{document}
    \begin{table}[ht]
       \renewcommand{\arraystretch}{1.1} % Iets meer ruimte tussen rijen.
       \caption{Overzicht geschiktheidsfactoren}
       \begin{minipage}{\textwidth} % I.v.m. de footnote
       \def\footnoterule{\vskip-6pt}% Nooit /buiten/ een minipage doen!
       \begin{tabular}{ r p{10cm} c }
          \toprule
          & \textbf{Geschiktheidsfactor} & \textbf{Geschikt} \\
          \midrule
          1 & Begrijpt en accepteert de sponsor of het management de \textsc{dsdm} filosofie? & Ja \\
          2 & Mogen de teamleden zorgen voor betrokkenheid van eindgebruikers? & Ja \\
          3 & Is er ondersteuning vanuit hogerop voor betrokkenheid van eindgebruikers? & Ja \\
          4 & Kan de organisatie regelmatige releases van kleine hoeveelheden functionaliteit aan? & Ja \\
          5 & Is het mogelijk voor de ontwikkelaars om continue toegang te krijgen tot eindgebruikers? & Ja \\
          6 & Zal het ontwikkelteam gedurende het project het zelfde blijven? & Ja \\
          7 & Heeft het ontwikkelteam de vereiste kennis en vaardigheden? & Ja \\
          8 & Zal het ontwikkelteam uit 6 of minder mensen bestaan? & Ja \\
          9 & Gebruikt het project technologie die geschikt is voor prototyping? & Ja \\
          10 & Is de interface al in vroeg stadium demonstreerbaar? & Ja \\
          11 & Is het duidelijk wie de eigenaar van het project is en wie de gebruikers zijn? & Ja \\
          12 & Is het product niet rekenintensief? & Ja\rlap{\footnote{De component die op basis van een planning grote hoeveelheden mail verstuurt is mogelijk wel rekenintensief. Dit is een goed afgebakend en mogelijk apart te produceren onderdeel}} \\
          13 & Kan het product in meerdere kleine stukken ontwikkeld worden? & Ja \\
          14 & Heeft de ontwikkeling een strak kader voor wat betreft deadlines? & Ja \\
          15 & Kunnen de requirements geprioriteerd worden? (MoSCoW methode) & Ja \\
          16 & Zijn de wensen en vereisten niet t\'{e} gedetailleerd en vast? & Ja \\
          \bottomrule
       \end{tabular}
       \end{minipage}
    \end{table}
    \end{document}


    Intrepiditymaandag 30 november 2009 @ 18:14
    quote:
    Op maandag 30 november 2009 16:55 schreef Iblis het volgende:
    Als laatste nog even hoe ik de tabel zou maken – weinig verticale lijnen (ik vind jouw tabel een beetje een Word-tabel) en nog wat trucjes (o.a. om de footnote te krijgen):
    [ code verwijderd ]

    [ afbeelding ]
    Thnx, met die footnote zat ik idd nog wat te prutsen
    Ach, ik vond mijn quasi-word-tabel niet slecht, gelet op het feit dat dit m'n allereerste ervaring met LaTeX was
    Iblismaandag 30 november 2009 @ 19:02
    quote:
    Op maandag 30 november 2009 18:14 schreef Intrepidity het volgende:

    [..]

    Thnx, met die footnote zat ik idd nog wat te prutsen
    Ach, ik vond mijn quasi-word-tabel niet slecht, gelet op het feit dat dit m'n allereerste ervaring met LaTeX was
    Ja, het was ook geen slechte LaTeX of zo, het is alleen dat van ‘oudsher’ tabellen met zo min mogelijk lijnen gezet worden, alleen waar nodig, liever doet de witruimte het werk. Een goed boek over typografie leert dat ook. Maar de lieve mensen van Microsoft hebben anders besloten, en sedertdien raakt de wereld overspoeld met zulk soort lijn-tabellen.

    Ja, zelfs zo, dat mensen echt moeite gaan doen om overal lijnen te krijgen!
    Intrepiditywoensdag 2 december 2009 @ 15:59
    Ik wilde een mooi pijltje gebruiken binnen een \item. Hiervoor heb ik \rightarrow gebruikt, wat blijkbaar een wiskundig symbool is. Ik krijg een error dat ik geen \item in Math-mode mag gebruiken. Kan ik hier wat aan doen, of bestaat er een pijl die ik buiten math mode kan gebruiken?
    Ibliswoensdag 2 december 2009 @ 16:02
    quote:
    Op woensdag 2 december 2009 15:59 schreef Intrepidity het volgende:
    Ik wilde een mooi pijltje gebruiken binnen een \item. Hiervoor heb ik \rightarrow gebruikt, wat blijkbaar een wiskundig symbool is. Ik krijg een error dat ik geen \item in Math-mode mag gebruiken. Kan ik hier wat aan doen, of bestaat er een pijl die ik buiten math mode kan gebruiken?
    Ik weet niet precies hoe je het doet, maar \rightarrow zou dan moeten werken (zolang je het maar tussen $ zet). B.v.



    1
    2
    3
    \begin{itemize}
       \item[$\rightarrow$] Ik ben een item met een pijltje.
    \end{itemize}
    thabitwoensdag 2 december 2009 @ 16:04
    Hij is reeds eerder genoemd, maar pijltjes kun je hiermee zoeken: http://detexify.kirelabs.org/classify.html
    Intrepiditywoensdag 2 december 2009 @ 16:18
    quote:
    Op woensdag 2 december 2009 16:02 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Ik weet niet precies hoe je het doet, maar \rightarrow zou dan moeten werken (zolang je het maar tussen $ zet). B.v.

    [ afbeelding ]
    [ code verwijderd ]
    Dat istie, thnx

    Edit: \textrightarrow in combinatie met de package textcomp doet het 'm ook, dat lijkt me wat correcter
    ReWoutdonderdag 3 december 2009 @ 20:41
    Ik probeer een .eps plaatje in te voegen in me verslag... Het plaatje is een plot van mathematica dat ik geexporteerd heb.

    "Description Resource Path Location Type
    Unknown graphics extension: .eps. ...e{\includegraphics[width=13cm]{test.eps}} (followed by: ) verslag.tex /Verslag_Practicum_Solartechnik line 180 Texlipse Build Error"

    test.eps plaatje staat gewoon in dezelfde dir als .tex, ook of course graphicx package ge-include. Extensie verwijdere helpt ook niet.

    Anyone?

    De code
    1
    2
    3
    4
    5
    \begin{figure}[ht]
       \centerline{\includegraphics[width=13cm]{test}}
       \caption{leeg}
       \label{leeg}
    \end{figure}
    Iblisdonderdag 3 december 2009 @ 20:44
    Gebruik je pdfLaTeX? Die kan geen EPS aan (PDF kan geen EPS bevaten), je moet het eerst converteren naar PDF, dat kan met epstopdf. Of door \usepackage{epstopdf}, dan gebeurt het automatisch, maar alleen als je LaTeX met -shell-escape als optie draait (het moet namelijk een extern programma aanroepen en dat is in principe een veiligheidsrisico).
    ReWoutdonderdag 3 december 2009 @ 20:50
    quote:
    Op donderdag 3 december 2009 20:44 schreef Iblis het volgende:
    Gebruik je pdfLaTeX? Die kan geen EPS aan (PDF kan geen EPS bevaten), je moet het eerst converteren naar PDF, dat kan met epstopdf. Of door \usepackage{epstopdf}, dan gebeurt het automatisch, maar alleen als je LaTeX met -shell-escape als optie draait (het moet namelijk een extern programma aanroepen en dat is in principe een veiligheidsrisico).
    Ahhhh ok thanks
    zuiderbuurmaandag 7 december 2009 @ 14:36
    quote:
    Op maandag 30 november 2009 15:18 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Ja, dat komt doordat die D cursief is.

    [ afbeelding ]

    Je kunt wat negatieve spatiëring invoegen:
    [ code verwijderd ]

    Dat geeft:

    [ afbeelding ]

    Die \! zet het opvolgende wat verder naar links.
    Ok dat ziet er goed uit!


    Ik heb trouwens opnieuw een vraag.
    Ik zou graag een distribution diagram van een graaf opschrijven. Als je vanuit het standpunt van één top een graaf opdeelt in groepjes, dan kan je daarin noteren hoe groot elk groepje is, en hoeveel buren een top in groep A heeft in groep B. Dit is het distribution diagram van de Dyck graaf, met 32 toppen:


    Ik zou dat ook willen doen, met misschien schuine ipv enkel horizontale en verticale strepen. Misschien biedt xypic soelaas, maar ik sta pessimistisch tegenover die cirkeltjes rond die getallen.

    Ik heb trouwens een artikel uit 1983 gevonden waarin de auteur (een Nederlander bovendien) het oplost door het gewoon met de hand te doen , maar dat kan toch niet de bedoeling zijn?
    Iblismaandag 7 december 2009 @ 15:21
    Ik zou dat gewoon met TikZ doen, hier een beginnetje:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    \documentclass{article}
    \usepackage{tikz}
    \usetikzlibrary{matrix}
    \begin{document}
        \begin{tikzpicture}
            \matrix[matrix of nodes,
                nodes={circle,draw, minimum size=1.5em},
                row sep=1.5cm, column sep=1.5cm,
                name=m,
            ] {
                1 & 3 & 6 & 6 & 3 & 1 & |[draw=none]| $v = 32$ \\
                  &   & 3 & 3 & \\
                  &   & 3 & 3 & \\
            };
            \def\hedge#1#2#3#4{\draw (#1) -- node[at start,above right] {#3} node [above left, at end] {#4} (#2)}
            \def\vedge#1#2#3#4{\draw (#1) -- node[at start,below right] {#3} node [above right, at end] {#4} (#2)}
            \hedge{m-1-1}{m-1-2}{3}{1};
            \hedge{m-1-2}{m-1-3}{2}{1};
            \vedge{m-1-3}{m-2-3}{1}{2};
            \vedge{m-2-3}{m-3-3}{1}{1};
        \end{tikzpicture}
    \end{document}


    Als je echt per se die getallen onderaan het streepje wilt onderin moet je dat even apart schrijven, anders dan moet dit functioneren. Ik heb je eerder matrices uitgelegd in TikZ, dus ik hoop dat het duidelijk is.
    zuiderbuurmaandag 7 december 2009 @ 16:13
    quote:
    Op maandag 7 december 2009 15:21 schreef Iblis het volgende:
    Ik zou dat gewoon met TikZ doen, hier een beginnetje:
    [ code verwijderd ]

    Als je echt per se die getallen onderaan het streepje wilt onderin moet je dat even apart schrijven, anders dan moet dit functioneren. Ik heb je eerder matrices uitgelegd in TikZ, dus ik hoop dat het duidelijk is. :)
    Bedankt, ik heb het eens geprobeerd. Dit is mijn code:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
        \begin{tikzpicture}
            \matrix[matrix of nodes,
                nodes={circle,draw, minimum size=1.5em},
                row sep=1.5cm, column sep=1.5cm,
                name=m,
            ] {
                1  & 8 && 8 & 1& |[draw=none]| $v = 24$ \\
                        && 6 &&\\
            };
            \def\hedge#1#2#3#4{\draw (#1) -- node[at start,above right] {#3} node [above left, at end] {#4} (#2)}
            \def\vedge#1#2#3#4{\draw (#1) -- node[at start,below right] {#3} node [above right, at end] {#4} (#2)}
            \def\dredge#1#2#3#4{\draw (#1) -- node[at start,below left] {#3} node [below left, at end] {#4} (#2)}
            \def\uredge#1#2#3#4{\draw (#1) -- node[at start,below right] {#3} node [below right, at end] {#4} (#2)}
            \hedge{m-1-1}{m-1-2}{8}{1};
            \hedge{m-1-2}{m-1-4}{1}{1};
            \hedge{m-1-4}{m-1-5}{1}{8};
            \dredge{m-1-2}{m-2-3}{3}{4};
            \uredge{m-2-3}{m-1-4}{4}{3};
       
        \end{tikzpicture}


    Alle commentaar welkom.
    In de toekomst plan ik wel om die kleine getalletjes te vervangen door heuse formules van het genre $a^3+s^3+s a ^2 +s^3 t^3$. Dus heb ik meer plaats nodig. Is dit dan gewoon de column sep verhogen?
    Iblismaandag 7 december 2009 @ 16:24
    Als je ruimte te kort komt kun je inderdaad de column en row sep verhogen. Je kunt dat zelfs per kolom of per rij doen, b.v.:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
     \matrix[matrix of nodes,
                nodes={circle,draw, minimum size=1.5em},
                row sep=1.5cm, column sep=1.5cm,
                column 2/.style={column sep=3cm},
                name=m,
            ]


    Maakt alleen kolom 2 breder en geeft de rest 1,5cm. En die \defs heb ik voor het gemak gedaan, die hoeven natuurlijk per se zo en kun je wat wijzigen, maar het lijkt dat dit het makkelijkste is. Het is aanmerkelijk flexibeler dan XY pic als het zo doet. En ik vind het ook duidelijker.
    eleusismaandag 7 december 2009 @ 23:59
    Help!! Mijn tableofcontents past net niet op de voorpagina! Hoe zorg ik dat ik net effe wat meer ruimte krijg!?!!?!!
    eleusismaandag 7 december 2009 @ 23:59
    O ja het moet om 0:00 ingeleverd
    eleusisdinsdag 8 december 2009 @ 00:11
    Ach, eigenlijk was een tableofcontents ook helemaal niet nodig
    Iblisdinsdag 8 december 2009 @ 00:13
    Te laat, maar je had \enlargethispage{\baselineskip} kunnen proberen voor \tableofcontents of anders ergens in je document: \addtocontents{toc}{\protect\enlargethispage{\baselineskip}}

    Of 2\baselineskip zelfs… of je kunt de diepte van de toc aanpassen. Of je kunt ’m tweekoloms maken. Of je zet voor de \tableofcontens een \vspace*{-1cm}.
    eleusisdinsdag 8 december 2009 @ 00:32
    \thanks{ }
    Hondenbrokkenwoensdag 16 december 2009 @ 17:54
    Hoe krijg ik de code hieronder goed?

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    \documentclass[a4paper]{article}

    \begin{document}
       \maketitle{}
            hier staat wat tekst

           \begin{figure}[h]
             \includegraphics[scale=0.40]{3.0}
             \caption{Oorspronkelijke automaat}
          \end{figure}
          
          \begin{figure}[h]
             \includegraphics[scale=0.40]{3.1}
             \caption{Naar een GNFA geconverteed}
          \end{figure}
          
          \begin{figure}[h]
             \includegraphics[scale=0.40]{3.2}
             \caption{4 toestanden}
          \end{figure}
          
          \begin{figure}[h]
             \includegraphics[scale=0.40]{3.3}
             \caption{3 toestanden}
          \end{figure}
    \end{document}
    quote:
    Package babel Warning: No hyphenation patterns were loaded for
    (babel) the language `Dutch'
    (babel) I will use the patterns loaded for \language=0 instead.
    l.129 \includegraphics[scale=0.40]{3.0}

    Try typing <return> to proceed.
    If that doesn't work, type X <return> to quit.

    File: 3.0 Graphic file (type eps)
    <3.0>

    LaTeX Warning: File `3.1' not found on input line 134.


    ! LaTeX Error: File `3.1' not found.

    See the LaTeX manual or LaTeX Companion for explanation.
    Type H <return> for immediate help.
    ...

    l.134 \includegraphics[scale=0.40]{3.1}

    Try typing <return> to proceed.
    If that doesn't work, type X <return> to quit.


    ! LaTeX Error: Cannot determine size of graphic in 3.1 (no BoundingBox).

    See the LaTeX manual or LaTeX Companion for explanation.
    Type H <return> for immediate help.
    Wat is nou weer een BoundingBox?
    Als ik het run, staan mijn afbeeldingen door de tekst heen.
    Ibliswoensdag 16 december 2009 @ 21:28
    Dat Babel Dutch niet kan laden is niet gezond, volgens mij moet je \usepackage[dutch]{babel} proberen (kleine letter!) anders krijg je heel lelijke afbreking. Maar hij zegt verder dat hij bestand 3.1.eps niet kan vinden… gebruik je LaTeX of pdfLaTeX en wat is het formaat van je afbeeldingen?
    Hondenbrokkenwoensdag 16 december 2009 @ 21:48
    quote:
    Op woensdag 16 december 2009 21:28 schreef Iblis het volgende:
    Dat Babel Dutch niet kan laden is niet gezond, volgens mij moet je \usepackage[dutch]{babel} proberen (kleine letter!) anders krijg je heel lelijke afbreking. Maar hij zegt verder dat hij bestand 3.1.eps niet kan vinden… gebruik je LaTeX of pdfLaTeX en wat is het formaat van je afbeeldingen?
    Ik gebruik
    1\usepackage[dutch]{babel}
    , maar heb alle imports uit mijn post weggelaten om details te gebruiken.
    Verder lijkt het probleem te verdwijnen als ik de punt door een underscore verander.
    Ik gebruik eps en latex to dvi, omdat ik pdflatex niet werkend kreeg.
    Ibliswoensdag 16 december 2009 @ 22:06
    quote:
    Op woensdag 16 december 2009 21:48 schreef Hondenbrokken het volgende:

    [..]

    Ik gebruik
    [ code verwijderd ]

    , maar heb alle imports uit mijn post weggelaten om details te gebruiken.
    Snap ik, maar toch is deze error dan raar:
    quote:
    Package babel Warning: No hyphenation patterns were loaded for
    (babel) the language `Dutch'
    Die wil je niet als afbreking moet werken!
    quote:
    Verder lijkt het probleem te verdwijnen als ik de punt door een underscore verander.
    Ik gebruik eps en latex to dvi, omdat ik pdflatex niet werkend kreeg.
    Maar hoe heten die bestanden dan? Want hij zegt eerst File `3.1' not found, dus dan zoekt het naar 3.1.eps, maar bestaat dat?
    Hondenbrokkenwoensdag 16 december 2009 @ 22:13
    quote:
    Op woensdag 16 december 2009 22:06 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Snap ik, maar toch is deze error dan raar:
    [..]

    Die wil je niet als afbreking moet werken!
    [..]

    Maar hoe heten die bestanden dan? Want hij zegt eerst File `3.1' not found, dus dan zoekt het naar 3.1.eps, maar bestaat dat?
    Ja bestond, maar ik heb hem hernoemd naar v3_1. Toen deed die het wel. Wat er eerst gebeurde was dat die plaatjes over elkaar heenzette en een error gaf over een bounding box.

    [ Bericht 8% gewijzigd door Hondenbrokken op 16-12-2009 22:20:36 ]
    ReWoutdinsdag 22 december 2009 @ 21:45
    Weer eens een vraagje van mij... ik wil graag 1/2 weergeven als een breuk maar dan niet zooo

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    1
    _
    2

    maar

    1/
    / 2


    Weet dat het kan maar kan het niet 1.2.3 vinden

    oh en waarom geeft ie hier een error?
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
          \begin{equation}
             \begin{align}
                   P_{max} &= U_{mp} * I_{mp}
                \\         &= 2,9 [V] * 151,67 [mA]
                \\         &= 439,84 [mW]
                \\         &\approx 440 [mW]
             \end{align} <--- HIERRRR
          \end{equation}

    Description   Resource   Path   Location   Type
    Package amsmath Error: Erroneous nesting of equation structures; \end{align} (followed by: )   verslag.tex   /Verslag_Practicum_Solartechnik   line 225   Texlipse Build Error


    [ Bericht 64% gewijzigd door ReWout op 22-12-2009 21:53:39 ]
    Iblisdinsdag 22 december 2009 @ 21:59
    quote:
    Op dinsdag 22 december 2009 21:45 schreef ReWout het volgende:
    Weer eens een vraagje van mij... ik wil graag 1/2 weergeven als een breuk maar dan niet zooo
    [ code verwijderd ]

    Weet dat het kan maar kan het niet 1.2.3 vinden
    Packages nicefrac en/of xfrac.
    quote:
    oh en waarom geeft ie hier een error?
    [ code verwijderd ]
    Kun je een minimal example maken? Oh, duh. Je moet niet een align in een equation stoppen, haal die equation weg.

    [ Bericht 4% gewijzigd door Iblis op 22-12-2009 22:06:46 ]
    Iblisdinsdag 22 december 2009 @ 22:00
    Dicht, tijd voor Deel 5.

    [LaTeX #5] TeXnische foefjes en trucjes.