quote:Deflation – A fall in the general price of goods and services. This problem, seen during the Great Depression, hurts economic growth as consumers wait for prices to fall. By contrast, "disinflation" is a benign reduction in the inflation rate.
Inflation – A rise in the general price of goods and services. When out of control, it constrains saving and investment in the economy. The rate of inflation is most often measured by changes in the Labor Department's consumer price index.
Recession – A sharp contraction in economic activity and employment. A common but informal measure is two consecutive quarters with a decline of national output. A recession is officially declared by a committee of the National Bureau of Economic Research in Boston – this occurs after the fact when final data have arrived and been analyzed.
Stagflation – A combination of stagnation (manifested as significant unemployment and slow or negative economic growth) and entrenched inflation – a phenomenon that characterized the 1970s in America.
november wat dalend, december wat stijgend...quote:Op dinsdag 4 november 2008 16:10 schreef pberends het volgende:
Hoe deden de november en decembermaand het eigenlijk in 1987 op de beurs?
en in de "great depression"?quote:Op dinsdag 4 november 2008 16:18 schreef ItaloDancer het volgende:
[..]
november wat dalend, december wat stijgend...
begin november 1929 hard dalend, om in de rest van november daar weer grotendeels van te herstellenquote:
Interessant. Kijken wat November nu gaat doenquote:Op dinsdag 4 november 2008 16:37 schreef ItaloDancer het volgende:
[..]
begin november 1929 hard dalend, om in de rest van november daar weer grotendeels van te herstellen
en in december zijwaarts...
Hm...quote:Op dinsdag 4 november 2008 16:18 schreef ItaloDancer het volgende:
[..]
november wat dalend, december wat stijgend...
ja +1,5% beidequote:Op dinsdag 4 november 2008 17:51 schreef pberends het volgende:
[..]
Hm...
En normaliter zijn november en december goede beursmaanden?
kan maar zo.quote:Op dinsdag 4 november 2008 16:35 schreef jpjedi het volgende:
Toch weer leuk dagje met flink wat ing in je pakketjes.. denk dat het sowieso een redelik positieve week zal blijven waarbij de vrijdag wel dumpdag zal worden.
Hmm, thanks.quote:Op dinsdag 4 november 2008 18:03 schreef ItaloDancer het volgende:
[..]
ja +1,5% beide
(Wall Street dan he)
quote:Op dinsdag 4 november 2008 19:43 schreef SeLang het volgende:
Nu op de BBC: De grootste hypotheekverstrekker in Engeland, Abbey, verhoogt per morgen een aantal hypotheek tarieven die de rente 'tracken', ondanks het feit dat The Bank of England overmorgen waarschijnlijk de rente met een halve punt verlaagt.
Heel interesssant. Moet ik m'n huidige aandelen over 30 dagen weer verkopenquote:
Dit beloofd nog wat voor de komende kwartalen.quote:ArcelorMittal behaalt minder winst dan verwacht
De crisis laat ArcelorMittal niet onberoerd.
Dalende vraag
Staalconcern ArcelorMittal heeft last van een dalende vraag naar zijn producten. Hierdoor is de winst in het derde kwartaal lager uitgevallen dan verwacht. Het bedrijf gaat zijn productie verder verlagen en probeert eerst de bestaande voorraden aan de man te brengen.
Tegenvallend
ArcelorMittal boekte in het derde kwartaal een winst van 3,8 miljard dollar. Dat is weliswaar 29% meer dan in dezelfde periode vorig jaar, maar veel minder dan de 5,9 miljard dollar waar analisten gemiddeld op rekenden. De omzet steeg met 38% tot 35,2 miljard dollar en was ook lager dan verwacht.
Lagere productie
'De huidige marktomstandigheden vragen een aanpassing van de productie om vraag en aanbod weer in balans te brengen', aldus bestuursvoorzitter Lakshmi Mittal. Het concern is volgens Mittal goed in staat de 'uitdagende' omstandigheden het hoofd te bieden. Hij blijft optimistisch over de vooruitzichten voor de sector op de middellange termijn, maar zei ook dat 'het passend is een pauze in te lassen in onze groeistrategie totdat de economie zich stabiliseert'.
Schuldenlast
Ook kondigde de onderneming plannen aan om zijn schulden versneld af te lossen, mede uit de opbrengsten van kostenbesparingen op administratieve zaken en inkoop. Het concern wil zijn schuldenlast van 32,5 miljard dollar (ruim 25 miljard euro) aan het eind van volgend jaar met 10 miljard dollar hebben teruggebracht.
Vierde kwartaal
De maatregelen zorgen in het vierde kwartaal voor een flinke daling van het bedrijfsresultaat. Dat komt naar verwachting uit op 2,5 tot 3 miljard dollar. In het derde kwartaal bedroeg het bedrijfsresultaat nog 8,6 miljard dollar, mede dankzij een torenhoge staalprijs
quote:Dell vraagt personeel onbetaald vakantie te vieren
4 november 2008, 22:06 | ANP
SAN FRANCISCO (AFN) - Michael Dell, topman van de Amerikaanse computerfabrikant Dell, heeft zijn werknemers gevraagd om tot vijf dagen onbetaald verlof op te nemen om de kosten te drukken. Daarmee zou het concern, dat bijna een grootscheepse ontslagronde heeft afgerond, concurrerender moeten worden.
,,We vragen werknemers om te overwegen om op vrijwillige basis met onbetaald verlof te gaan. Dat is een flexibele mannier voor het bedrijf om de kosten te verlagen'', aldus een woordvoerder tegenover persbureau Reuters.
Dell, de grootste pc-fabrikant ter wereld na Hewlett-Packard, kampt al tijden met het probleem dat investeringsbeslissingen van klanten worden uitgesteld wegens de verslechterende economische omstandigheden. Daardoor is de winst in het eerste half jaar flink onder druk komen te staan.
Beter vrijwillig onbetaald verlof laten opnemen, dan onvrijwillige ontslagen.quote:Op woensdag 5 november 2008 09:51 schreef SeLang het volgende:
Betere kwaliteit van leven, dankzij de crisis!
AM gaat volgend jaar een fors verlies rapporteren.quote:Op woensdag 5 november 2008 09:22 schreef pberends het volgende:
ArcelorMittal -13%.
[..]
Dit beloofd nog wat voor de komende kwartalen.
Lijkt me sterk, ze komen van 60 euro af, terwijl het opzich een prima bedrijf is.quote:Op woensdag 5 november 2008 11:25 schreef henkway het volgende:
[..]
AM gaat volgend jaar een fors verlies rapporteren.
Dat is altijd met die cyclische bedrijven
AM gaat naar de 5 euro
quote:DEN HAAG (AFN) - Werkgeversorganisatie VNO-NCW roept Barack Obama op als nieuwe president van de Verenigde Staten open te staan voor de rest van de wereld en intensief samen te werken met bondgenoten en nieuwe spelers op het wereldtoneel.
Volgens VNO-NCW is het daarbij van groot belang dat de nieuwe president in de huidige crisissituatie niet toegeeft aan de toenemende druk om de Amerikaanse economie af te schermen van internationale concurrentie. De werkgevers hopen dat Obama verder zal gaan met de liberalisering van de internationale handel en investeringen.
,,Het moet wat dat betreft nog blijken of we blij kunnen zijn met Obama. Er is op economisch vlak nog een hoop onduidelijk. We moeten nog afwachten hoe de nieuwe regering zich zal opstellen'', aldus een woordvoerder van VNO-NCW woensdag.
quote:Bron Het doorverkopen van herverpakte leningen is de afgelopen jaren het grootste exportproduct van de Verenigde Staten geweest. Voorwaarde was natuurlijk wel dat er ‘dwazen’ gevonden werden die de verpakte leningen wilden overnemen.
En die werden gevonden, zoals in de drie IJslandse banken die samen voor 228 miljard kochten, of de Duitse deelstaat Saksen die voor ruim 4 miljard aanschafte. De winstmarge op dit exportartikel was grofweg zo’n 1,25%, dan heeft u ook een idee waar de bonussen van betaald zijn.
Ligt aan het soort crisis, denk ik. De .com bubble was heel duidelijk een ICT crisis en derhalve ook (relatief) beperkt van duur en makkelijk(er) voorspelbaar.quote:Op woensdag 5 november 2008 14:13 schreef MoltiSanti het volgende:
Normaliter bij crises, is het dan duidelijk wanneer er een eind is?
bijvoorbeeld: lager kan haast niet? Of eindelijk goede maatregelen, of een drastische verandering?
Of is het gewoon op een gegeven moment een tijdje stabiel en begint het weer te stijgen?
Ik bedoel, er is het één en ander onderuit gegaan, er is wat genationaliseerd en aardig wat mensen zijn de pineut, maar er is nog niets structureels veranderd wat de crisis kan keren toch?
quote:AMSTERDAM (Dow Jones)--Wolters Kluwer nv, uitgever van onder andere medische, juridische en fiscale publicaties, heeft de markt in het derde kwartaal van dit jaar verder zien verslechteren, aldus het management van de onderneming ten overstaan van analisten ter toelichting op de trading update over het derde kwartaal.
Voor 2009 houdt het bedrijf vertrouwen. Voor 2008 en 2009 geeft het bedrijf geen verdere guidance.
Het bedrijf geeft woensdag zijn al eerder opgezette besparingsprogramma Springboard meer omvang op basis van eerder uitgevoerde pilots. Chief financial officer (CFO) Boudewijn Beerkens: 'We zagen dat de eerste besparingen zich uitbetaalden. Het werkte goed en dus besloten we tot een versnelling over te gaan. De kosten die we moeten maken bij deze besparingen keren niet terug, maar zullen de marges wel verbeteren. Springboard wordt met de nieuwe invulling nu wel materieel van impact op de winst voor aftrek van rente, belastingen en amortisatie, het EBITA', adus Beerkens.
Het bedrijf geeft woensdag aan dat er in 2008 EUR40 miljoen aan eenmalige kosten worden geboekt, terwijl een jaarlijkse kostenbesparing wordt gerealiseerd van EUR10 miljoen in 2008.
Chief executive officer (CEO) Nancy McKinstry stelde bij de jaarcijfers nog te verwachten dat de operationele marges een verbetering van 1 tot 3 procentpunt met zich mee zal brengen. Bij de halfjaarcijfers gaf het bedrijf aan dat investeringen en besparingen op elkaar worden afgestemd waardoor het effect op de EBITA in 2008 en 2009 niet materieel is.
Het herstructureringsprogramma voor de divisie Health is eveneens versneld. Bij Health wordt gewerkt aan herstructurering, distributiekanalen en desinvesteringen van producten met een lage groei. Robert Becker is per 1 november van dit jaar de nieuwe CEO van de Health-tak.
In 2011 verwacht de uitgever een besparing op jaarbasis te kunnen realiseren van EUR120 miljoen.
Het contract met de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) dat Wolters Kluwer deze week bekendmaakte betreft volgens McKinstry een contract voor meerdere jaren met een zogeheten 'multi-miljoenen' omvang.
De uitgever paste woensdag in een trading update de verwachting voor de autonome omzetgroei voor 2008 aan. Waar de onderneming eerder nog uitging van een groei van 3%, stelt het nu dat de groei positief zal zijn, maar onder de eerder afgegeven doelstelling.
Als oorzaak noemt Wolters Kluwer onder andere de impact van marktomstandigheden op niet abonnementgebonden productlijnen. 'De samentrekking op de financiele markten resulteerde in een vermindering van volumeniveau's bij financiele- en bedrijfstransacties', aldus Wolters.
De verwachting voor de verwaterde winst per aandeel wordt wel aangehouden. De uitgever ziet nog steeds een verwaterde winst per aandeel in een range van EUR1,52 - EUR1,57. Wolters ziet verder nog steeds een EBITA-marge voor buitengewone kosten van 20% en een vrije kasstroom van ongeveer EUR400 miljoen.
In de eerste helft van dit jaar lanceerde de uitgever Springboard, dat geldt als een vervolg op het eerdere, uitvoerige besparingsprogramma. Het programma moest in eerste instantie EUR50 miljoen tot EUR75 miljoen aan besparingen opleveren aan het eind van 2011.
quote:Nov. 5 (Bloomberg) -- GMAC LLC, the financing arm of General Motors Corp. gripped by a cash squeeze, posted its fifth straight loss and said its mortgage unit may not survive.
The third-quarter net loss widened to a record $2.52 billion from $1.6 billion a year earlier, the Detroit-based company said in a statement today. Total net revenue declined 43 percent to $1.72 billion. The Residential Capital home-loan unit lost $1.9 billion during the quarter, while GMAC's auto finance business lost $294 million.
GMAC's results were crushed by slumps in the housing market, where foreclosures are running at record levels, and in auto sales, which GM labeled the worst since 1945 when it reported October results this week. ResCap, which ranked among the biggest U.S. subprime lenders two year ago, has posted losses totaling $9.1 billion over the past eight quarters.
Without more support from GMAC, ``substantial doubt exists regarding ResCap's ability to continue as a going concern,'' GMAC said in today's statement.
GMAC has been shut out of some credit markets, and the firm has said it may convert to a bank holding company, which could make it eligible for help from the Treasury's $700 billion bailout fund.
To stem losses, GMAC has cut off auto loans to customers who don't have the highest credit ratings and curtailed operations. The lender had about $52 billion of bonds outstanding as of last month, including $10.9 billion that mature in 2009, data compiled by Bloomberg show. GMAC has said it may ask bondholders to swap their investments for new debt that could be more secure to help stabilize the company and get loans flowing again.
GM Lender
``It's like standing in line at a bank and not being sure how much the bank has in its vaults,'' said Anthony Canale, an analyst at Covenant Review LLC, a New York research firm. ``Position in line is critical and that's what may be attractive for bondholders in a restructuring.''
GMAC is the primary lender to customers of GM, the biggest U.S. automaker, which holds a 49 percent stake. Cerberus Capital Management, the New York private-equity firm, owns 51 percent. GMAC already has a banking subsidiary that offers certificates of deposit by telephone and the Internet.
``The economic and market conditions created an unrelenting environment for our business and the financial services sector overall,'' said GMAC Chief Executive Officer Alvaro de Molina. He told employees in October GMAC has ``limited if any access to funding'' for mortgage and auto lending.
Results at ResCap
ResCap, the Minneapolis-based home lending subsidiary, ranked 12th in 2006 in subprime home loans, which went to borrowers with the worst credit ratings. The unit's loan production slumped 59 percent to $11.9 billion during the quarter as the company closed its retail mortgage offices, stopped making loans through brokers and cut back on business and international lending. ResCap has halted lending outside of the U.S. and Canada, the company said.
GMAC ended the quarter with cash and cash equivalents of $13.5 billion, compared with $14.3 billion as of June 30. These balances included $6.9 billion at ResCap, making the lender compliant with its bank agreements, GMAC said.
The Fed approved GMAC to participate in the Fed's program of buying commercial paper from companies to reduce interest rates and lure investors back to the market for short-term debt. That market seized up after the bankruptcy of Lehman Brothers Holdings Inc.
GMAC's lending on new vehicles declined 22 percent to $11.3 billion during the quarter because of tighter credit standards and lower industry sales. The company is ending loans on new cars in Australia and New Zealand by the end of the year after making similar cuts in seven European nations as of Nov. 1.
Deposits at GMAC Bank advanced to $17.7 billion during the quarter from $16.9 billion at the end of the second quarter. GMAC is paying above-market interest rates to attract deposits through its bank, which operates via the Internet and telephone service.
¤ 240 miljard aan staatsgarantiesquote:België geeft voor 240 miljard staatsgaranties
5 november 2008, 17:35 | ANP
BRUSSEL (AFN) - De Belgische overheid verleent voor 240 miljard euro aan staatsgaranties voor de bankverzekeraars Fortis en Dexia. Premier Yves Leterme en minister van Financiën Didier Reijners hebben dat woensdag bekendgemaakt. Voor Dexia gaat het om 90 miljard, voor Fortis om 150 miljard.
Woensdag werd ook bekend dat de Belgische tak van Fortis wordt omgedoopt in BNP Paribas Fortis. Het oorspronkelijke Fortis is vorige maand opgedeeld door de Nederlandse, Belgische en Luxemburgse overheid, om te voorkomen dat het failliet zou gaan. Het Belgische onderdeel werd vervolgens doorverkocht aan het Franse BNP Paribas.
Geloof me, dat is in Duitsland niet veel beter.quote:Op woensdag 5 november 2008 18:21 schreef SeLang het volgende:
[..]
¤ 240 miljard aan staatsgaranties
Het GDP van Belgie is ca ¤ 350 miljard.
Ik hoop maar voor alle Belgen dat ze de boeken van Fortis en Dexia goed hebben bestudeerd en dat ze niet plotseling in een donker hoekje nog plotseling een zak derivaten vinden
quote:MBIA said on Wednesday that it faces “high levels of loans that did not meet eligibility criteria for inclusion in the MBIA-insured transactions” as well as “improperly serviced loans,” and said it had taken legal action against two seller/servicers over repurchase claim disputes, while filing a repurchase claim with a third company. The near $1 billion loss reserve charge does not account for expected recoveries, the insurer said.
One of the firms being sued by MBIA is Bank of America Corp. unit Countrywide Financial; MBIA said in early October it has been forced to pay out more than $450 million on $14 billion in guarantees it provided for Countrywide mortgage bonds, alleging the lender fraudulently misrepresented its loan underwriting standards.
Bloombergquote:Credit Card Bond Sales Plunge to Zero, First Time in 15 Years
By Sarah Mulholland
Nov. 5 (Bloomberg) -- Credit card companies were shut out of the market for bonds backed by customer payments in October for the first time in more than 15 years, as investors shunned the debt amid the global credit freeze.
A weakening job market and a looming recession are making it harder for consumers to make monthly payments, eroding confidence among investors about the safety of credit-card-backed bonds. It's the first month since April 1993 that there have been no sales, according to Wachovia Corp. data. Issuers sold $17.1 billion of the debt in October 2007, the data show.
``Nobody is eager to put money to work given the uncertainty in the market,'' said James Grady, a managing director at Deutsche Bank AG's asset management unit. ``When you think it can't get worse, it continues to get worse. There is not a demand'' for these bonds.
Top-rated credit card-backed securities maturing in three years traded at a gap, or spread, of 475 basis points over the London interbank offered rate during the week ended Oct. 30, JPMorgan Chase & Co. data show, 25 basis points higher than the previous week. The debt was trading at 50 basis points more than Libor in January.
The higher cost to sell the bonds makes it more expensive for banks and credit card companies to fund loans to customers. New York-based American Express Co. paid 160 basis points more than Libor at a Sept. 11 sale of the securities compared with 30 basis points over the benchmark at a similar sale in October 2007, Bloomberg data show.
........
quote:Bank of England slashes key rate to 3%
LONDON (MarketWatch) - The Bank of England on Thursday slashed its key interest rate by 1.5 percentage points to 3%, as policy makers wrestle with an economic downturn that threatens to become a long and crippling economic recession.
The stunning move by the central bank's rate-setting Monetary Policy Committee follows a decision last month to join in a global round of rate cuts by major central banks. That decision saw the bank rate decline by 50 basis points, or half a percentage point, to 4.5%.
Ahead of the move, financial markets had largely factored in a 75 basis point cut. Economists had expected a move of at least 50 basis points and a substantial minority had penciled in a reduction of a full percentage point to 3.5%.
Aggressive rate cuts are expected in coming months as well.
Unremittingly gloomy data portray an economic slowdown likely to be exacerbated by global financial turmoil and the near-collapse of the British banking sector.
Aggressive government injections of taxpayer capital is hoped to stabilize financial firms, while unprecedented liquidity operations by the Bank of England and other major central banks has modestly eased tensions in global money markets.
Still, credit remains hard to come by even for sound corporate borrowers as crippled banks hoard cash, experts say. Banks indicated ahead of Thursday's rate decision that they were not going to pass all of the anticipated rate cuts onto mortgage borrowers.
Data last month showed the U.K. economy shrank by 0.5% in the third quarter, following flat activity in the second quarter. The contraction was much sharper than expected.
And data so far, including manufacturing and service sector activity, consumer sentiment, unemployment and the housing market, all point to an even worse outturn for the fourth quarter, economists say.
Figures Wednesday pointed to a deepening decline in manufacturing output and signaled an accelerating contraction in the services sector.
Manufacturing production fell by 0.8% in September, the Office for National Statistics reported, for a quarterly fall of 1.3% in the third quarter and a 1.9% decline compared to the same quarter in 2007.
The CIPS/Markit purchasing managers index for the services sector declined to 42.4 in October - a new all-time low. A reading of less than 50 means a majority of purchasing managers saw a contraction in activity, while a figure of more than 50 signals expansion.
The reading also marked the first time the index has come in below 50 for six consecutive months.
The European Commission earlier this week predicted that Britain will bear the worst of a Europe-wide slump.
Brussels now expects the U.K. economy to contract over the remainder of 2008 and to shrink by a further 1% over the course of 2009 before beginning to recover in 2010.
Misschien 1 procentpunt? Op het continent gaat het gelukkig nog iets beter voorlopig.quote:Op donderdag 6 november 2008 13:14 schreef jpjedi het volgende:
dat is nogal een bijl die ze gebruikt hebben. Geen half werk in ieder geval. Zal de ECB dit voorbeeld volgen?
Het lijkt zelfs een beetje alles of niets... 1,5%quote:Op donderdag 6 november 2008 13:14 schreef jpjedi het volgende:
dat is nogal een bijl die ze gebruikt hebben. Geen half werk in ieder geval. Zal de ECB dit voorbeeld volgen?
Relatief is een cut van 1,5% bji een voet van 4,5% "maar" een verlaging met 33%. De Japanse cut van 0,5 naar 0,2 ofzo was eigenlijk veel kleiner!quote:Op donderdag 6 november 2008 13:30 schreef SeLang het volgende:
Wat een paniek!
1,5% cut bij een inflatie van 5%
Valt mee zeg.. AEX lijkt ook steady nu.. DJ fut komt wat omhoog.quote:Op donderdag 6 november 2008 13:46 schreef ItaloDancer het volgende:
ECB -50 bp naar 3,25%
Petje af voor de ECB....quote:Op donderdag 6 november 2008 13:46 schreef ItaloDancer het volgende:
ECB -50 bp naar 3,25%
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |